Η ελλιπής επιμόρφωση, η αναξιοκρατία και η έλλειψη κριτηρίων στην αξιολόγηση και στις κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης έχει οδηγήσει στην αποδόμηση του συστήματος και στην έλλειψη εκτίμησης και εμπιστοσύνης των στελεχών.
Είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα κρίσης και επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και αρχές, ώστε να δοθεί οριστικό και αμετάκλητο τέλος στις γνωστές παθογένειες του συστήματος, που ταλανίζουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.
Κριτήρια επιλογής
* Τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που κάθε φορά προκηρύσσεται ως προς τη γνώση και την εμπειρία. Βάση για την πρότασή μας θα αποτελέσουν και οι προτάσεις ειδικών επιστημόνων, συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών ( ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) καθώς και των πολιτών που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση.
Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης.
* Τα στελέχη της εκπαίδευσης, που θα επιλεγούν, θα επιμορφωθούν σε θέματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις της θέσης που πρόκειται να καλύψουν σε ειδικά προγράμματα τα οποία θα λειτουργούν είτε σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είτε με αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων, είτε με τους υφιστάμενους φορείς επιμόρφωσης.
* Όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών θα λαμβάνουν πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας, το οποίο θα αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.
Η αποψή μου είναι πως ναι, επιτέλους θα πρέπει να εφαρμοστεί ενα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής και εν συνεχεία εξιολόγησης καθ’ όλη την πορεία της θητείας ή της υπηρεσίας κάθε ατόμου που προσφέρει ή πρόκειται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο. Κι όταν το άτομο αυτό πρόκειται να ασχοληθεί με θέματα έκπαίδευσης και παιδείας των παιδιών μας τα πράγματα θα πρέπει να είναι ακόμη πιο αυστηρά.
Είναι αδιανόητο να μπαίνει εκπαιδευτικός στην τάξη της Α΄Γυμνασίου να απευθύνεται στα παιδιά με χαρακτηρισμούς του τύπου ειστε «χαμένα κορμιά», «ηλίθιοι», «βλάκες», «μ…ς» κλπ και ουδείς αρμόδιος να έχει την δυνατότητα ή την ικανότητα να τον στείλει αν όχι στο σπίτι του σε κάποιο γραφείο Δ.Ε. να προσφέρει αντί για εκπαιδευτικές άλλου είδους υπηρεσίες στο δημόσιο. Θα μου πείτε ίσως γιατί δεν αντιδράς εσύ ως γονιός? Μα δεν είναι αυτός ο δικός μου ρόλος θα σας απαντήσω, και βάζοντας το χέρι στην καρδιά θα σας πω ότι είμαι απολύτως απογοητευμένη με όλο αυτό το σύστημα που ονομάζουμε κρατικό μηχανισμό, κρατική εξουσία, δημόσια διοίκηση κλπ
Και πέρα απ’ αυτό αυτό είναι υποχρέωση του κράτους να μου διασφαλίσει ότι τα παιδί μου θα αναπτυχθεί και θα εξελιχθεί σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον όπως είναι δική μου υποχρέωση να μεγαλώσω το παιδί μου σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον.
Κρίση και επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης.
Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια χώρα, ώστε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την εύρυθμη λειτουργία της. Μόνο μέσα από μια σωστή εκπαιδευτική πολιτική οι μελλοντικές γενεές, οι μαθητές δηλαδή που τώρα θα ξεκινήσουν την εκπαιδευτική τους πορεία από τους παιδικούς σταθμούς και το νηπιαγωγείο, θα εμποτιστούν με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και γνωρίσματα που, συγκεντρωτικά, θα οδηγήσουν στην «αναμόρφωση» της καθημερινής μας ποιότητας ζωής, διαγωγής και συμπεριφοράς και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη τέτοιων δεξιοτήτων απαραίτητες για την αρμονική ανάπτυξη του παιδιού, του εφήβου και ολόκληρης της κοινωνίας.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη εκπαιδευτική πολιτική, η οποία, κατά τόπους, ασκείται από τα λεγόμενα στελέχη της εκπαίδευσης. Αυτοί είναι οι άνθρωποι, οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί που «μεταδίδουν» τον παλμό και τις ανάγκες της τοπικής εκπαιδευτικής κοινωνίας, εκεί δηλαδή όπου ασκούν τα καθήκοντά τους, στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ και στη συνέχεια λαμβάνονται νέες αποφάσεις για το καλό της παιδείας.
Δυστυχώς όμως η επιλογή αυτών των στελεχών ήταν αποτέλεσμα καθαρά κομματικών μηχανισμών, ιδιαίτερα τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Τα στελέχη εκπαίδευσης που ασκούσαν και καθόριζαν την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας ήταν συνδικαλιστές και στελέχη του κόμματος, που στην ουσία ουδεμία σχέση δεν είχαν με την εκπαίδευση γενικότερα, καθώς ήταν αφοσιωμένα στις πελατειακές σχέσεις και το σημαντικότερο….δεν είχαν τα προσόντα και τις γνώσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στην ευθύνη που τους αναλογούσε.
Σε μια εποχή ταχείας διάδοσης της γνώσης και των επιστημών, το βασικό πτυχίο του εκπαιδευτικού λειτουργού δεν αποτελεί το απώτερο εκείνο προσόν, το οποίο μαζί με την κομματική ταυτότητα θα οδηγήσει σε θέση ευθύνης στην εκπαίδευση.
Οι προτάσεις μου για τις επιλογές των στελεχών εκπαίδευσης.
1. Οι επιπλέον σπουδές (μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα) θα πρέπει να μοριοδοτούνται γενναιόδωρα, με ξεχωριστά φυσικά μόρια το κάθε ένα. Για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός που κατέχει και μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών θα πρέπει να μοριοδοτείται ξεχωριστά για το μεταπτυχιακό και ξεχωριστά για το διδακτορικό (σημείωση: οι παραπάνω τίτλοι σπουδών θα πρέπει να είναι συναφείς με την όλη εκπαιδευτική διαδικασία). Επίσης η μοριοδότηση ιδιαίτερα των μεταπτυχιακών θα πρέπει να αξιολογείται ανάλογα με τη βαρύτητα και το είδος του μεταπτυχιακού προγράμματος. Είναι για παράδειγμα μεταπτυχιακό ενός έτους ή δυο; Απαιτεί το πρόγραμμα αυτό έρευνα ή απαιτεί μια απλή ανασκόπηση βιβλιογραφίας; Τέλος, θα πρέπει να παύσει η εξίσωση παρακολούθηση μεταπτυχιακού προγράμματος με αυτό της παρακολούθησης του διδασκαλείου. Πρώτον γιατί το διδασκαλείο είναι μια απλή επιμόρφωση χωρίς ιδιαίτερες ακαδημαϊκές απαιτήσεις και δεύτερον γιατί δίδεται η δυνατότητα μόνο σε δασκάλους να φοιτήσουν στο διδασκαλείο και όχι σε άλλες ειδικότητες της πρωτοβάθμιας κυρίως εκπαίδευσης.
2. Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά της αλλοδαπής και της ημεδαπής θα πρέπει επίσης να μοριοδοτούνται. Γενικότερα, ένα μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό έργο (το οποίο αποδεδειγμένα θα έχει αξιολογηθεί από ανεξάρτητους κριτές) αποτελεί προδιαθετικό θετικό δείκτη καλύτερης αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων και γνώσης για το αντικείμενο.
3. Μια σχετικά μικρή εκπαιδευτική προϋπηρεσία (2-3-4 χρόνων) και με την προϋπόθεση ότι συνυπάρχουν τα παραπάνω δυο κριτήρια είναι αρκετή για να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί σε καθήκοντα στελέχους εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να αποτελεί πανάκεια επάρκειας η πολύχρονη εκπαιδευτική προϋπηρεσία στην τάξη, πόσο μάλλον όταν αυτή δεν αξιολογείται από κανέναν.
4. Η επιπλέον επιμόρφωση (με ιδία πρωτοβουλία) πρέπει να αξιολογείται επίσης. Ο εκπαιδευτικός λειτουργός ο οποίος δαπανά σε χρόνο και χρήμα για να παρακολουθήσει συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έτσι ώστε να γίνει καλύτερος στην τάξη πρέπει με κάποιο τρόπο να επιβραβεύεται, σε σχέση με αυτούς που ανέμελα και αβασάνιστα πηγαινοέρχονται καθημερινά στο σχολείο, σίγουροι για τη μονιμότητά τους και για το γεγονός ότι κανένας δεν θα τους ενοχλήσει.
Η διεξαγωγή ΑΣΕΠ είναι μια πολυδάπανη διαδικασία, τόσο για τους εξεταζόμενους όσο και το <> κράτος. Οι εξεταζόμενοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους, τα σπίτια τους κ.λ.π. για να αφοσιωθούν στο διάβασμα, δηλαδή στην αποστήθιση <> που πολλές φορές δεν έχουν σχέση με τη διδασκαλία του αντικειμένου τους,να πληρώσουν αδρά τα φροντιστήρια για καθηγητές, για να κριθούν από μερικές δεκάδες ερωτήσεων αν άξιζαν όταν πήραν το πτυχίο τους και αν είναι παιδαγωγικά καταρτισμένοι! Το <> μας κράτος ξοδεύει – ποιος ξέρει πόσα- κάθε φορά για επιτηρητές, επιτροπές θεμάτων- που πολλές φορές ούτε οι ίδιες δεν γνωρίζουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που επέλεξαν- και όποιους άλλους εμπλέκονται σε αυτές. Από την άλλη τα φροντιστήρια για καθηγητές, διάφορες ενώσεις κ.α. τρίβουν τα χέρια τους.
Δεν είναι λίγοι οι τομείς, ακόμα και αυτός της υγείας(!), όπου οι προσλήψεις γίνονται με κριτήρια και όχι με κάποιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εξοντώθηκαν οικονομικά στηρίζοντας την ελληνική εκπαίδευση με μόνη ελπίδα, αυτή που ξεκίνησε κάποτε υπουργός σας, την εξασφάλιση εργασίας-αυτής που ονειρεύονταν στα 18 τους- με τη συλλογή προϋπηρεσίας. Ναι, αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στα ακριβοπληρωμένα φροντιστήρια και για ένα ακόμα λόγο, έχουν παιδιά, που πάνε στα σχολεία σας και πληρώνουν φροντιστήρια ώστε να πάρουν τα παιδιά τους καλύτερη εκπαίδευση από αυτή που κάνουν οι άριστοι που επιλέξατε με το ΑΣΕΠ!
Ευχαριστώ για το χρόνο σας!
Όπως ίσως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, τα παιδιά των πιο ευκατάστατων οικογενειών αρχίζουν ιδιαίτερα μαθήματα στα Μαθηματικά από το Δημοτικό, όχι επειδή είναι μειωμένης αντίληψης, αλλά επειδή όπως τα λέει ο δάσκαλος δεν καταλαβαίνουν.
(Μα πως θα μπορούσε να καταλάβει ο οποιοσδήποτε, κάτι το οποίο δεν το έχει καταλάβει σε βάθος αυτός που προσπαθεί να του το διδάξει;
Κατά κανόνα, δάσκαλοι στη χώρα μας έγιναν , χωρίς να φταινε οι ίδιοι βέβαια, όσοι απεχθάνονταν τα Μαθηματικά.)
Σύντομα λοιπόν, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, δημιουργούνται διακρίσεις στην τάξη, αλλά το χειρότερο είναι ότι οι υπόλοιποι λιγότερο ευκατάστατοι μαθητές, βρίσκουν ως μόνο καταφύγιο την ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ.
Οσον αφορά δε το στερεότυπο «άλλος έχει μαθηματικό μυαλό κι άλλος δεν έχει», οι πιο πρόσφατες επιστημονικές ανακοινώσεις (όπως κι ο Πλάτωνας) ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ότι οι μαθηματικές έννοιες είναι προτυπωμένες στον άνθρωπο, γεννιέται κουβαλώντας τες, και ένας βασικός σκοπός της παιδαγωγικής διαδικασίας είναι «να τις ξυπνήσει» (κατά τους σύγχρονους), «να τις θυμίσει»(κατά Πλάτωνα).
Από εκεί και πέρα όμως αρχίζει το «μ’όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Σ’ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΙΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ:
ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ, ΑΝ ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.
ΣΤΗ «ΧΩΡΑ» ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ;
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ.
Μαθηματικούς στα Δημοτικά ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ!
ΟΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝΕ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΘΑΥΜΑΤΑ.
ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ (Γ ΒΑΘΜΙΑ)ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ (Α ΒΑΘΜΙΑ)
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΤΟΥ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ Γ-ΑΘΜΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ Σ ΑΥΤΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΖΙΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ…
Έχω περίπου 20 χρόνια στην εκπαίδευση και παρόλο που συχνά υπάρχει αντίστοιχο κλίμα στα σχολεία δεν μου αρκεί να «διεκπεραιώνω» την διδακτική – παιδαγωγική διαδικασία.Για αυτό το λόγο έχω κάνει πολλές σπουδές και αλλαγές στη σταδιοδρομία μου, αυτή τη στιγμή είμαι στην Ειδική Αγωγή, προσπαθώντας πάντα να μπορώ να προσφέρω ουσιαστικά στην εκπαίδευση και στους/τις μαθητές/τριες. Συχνά επίσης βιώνω ισοπεδωτικές και αναξιοκρατικές διαδικασίες, τόσο στην καθημερινή μου επαγγελματική πραγματικότητα όσο και σχετικά με την επαγγελματική μου εξέλιξη που σχετίζεται με την επιλογή στελεχών.
Είμαι υπέρ μιας αντικειμενικής και ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας. Πρόσφατα είχα κάνει αίτηση για αναπληρώτρια διευθύντρια σε ένα σχολείο, για την οποία είχα τα περισσότερα προσόντα και το αρμόδιο ΠΥΣΔΕ απέρριψε την αίτησή μου χωρίς καν να εξετασθεί ο φάκελος μου και το βιογραφικό μου, με συνοπτικές διαδικασίες και εκτός ημερήσιας διάταξης. Νομίζω ότι είναι καιρός να αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες και να είναι σεβαστά τα δικαιώματά μας.
Επίσης έχω χρηματίσει διοικητικό στέλεχος στην Κ.Υ. του ΥΠΕΠΘ αλλά και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε ΝΠΙΔ που υπάγεται στο ΥΠΕΠΘ. Δεν θεωρείτε ότι θα ήταν καλό να μοριοδοτείται αντίστοιχη προυπηρεσία για την επιλογή στελεχών;
Σας ευχαριστώ
Αν θέλετε να διαλέξετε τους ικανούς στην διοίκηση πρέπει να σταματήσουν οι παραλογισμοί στην μοριοδότηση και να μπούν σταθερά και μετρήσιμα κριτήρια που θα δίνουν αυξημένη μοριοδότηση σε μεταπτυχιακά και σοβαρές επιμορφώσεις (και όχι σε σεμινάρια της πλάκας που έχει ο καθένας μας δεκάδες χαρτιά)
Μην στερείτε από νέους καθηγητές που έχουν όρεξη για δουλειά την δυνατότητα να γίνουν διευθυντές βάζοντας εξωπραγματικά κριτήρια για χρόνια υπηρεσίας. 10 χρόνια είναι αρκετά σαν κατώτερο όριο.
Μέχρι τώρα ένας καθηγητής ξένων γλωσσών δεν έπαιρνε μόρια για την ξένη γλώσσα που δίδασκε. Αυτό σημαίνει ότι ένας χημικός με επίπεδο Β2 στα αγγλικά μιλάει καλύτερα από αυτόν Ξένη γλώσσα? Αυτό είναι παραλογισμός. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καθηγητές πληροφορικής που πολλοί από αυτούς έχουν επιμορφώσει όλους τους υπόλοιπους καθηγητές στις Νέες Τεχνολογίες αλλά αυτοί δεν παίρνουν τα μόρια γνώσης Υπολογιστών.
Υποχρεωτικό κριτήριο η γνώση Ξένης γλώσσας. Είναι ανεπίτρεπτο να μην γνωρίζει ένας διευθυντής μια ξένη γλώσσα. Πως θα ενημερωθεί για το τι συμβαινει στην εκπαιδευση σε μια άλλη χώρα? Πως θα βάλει το σχολείο του σε διαδικασίες υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων?
Πολλά μπορούν να γίνουν για την αξιολόγηση των στελεχών και αρκετοί συνάδελφοι συνεισφέρουν σε αυτή την διαδικασία διαλόγου. Ακούστε τους και αφήστε τους συνδικαλιστές απέξω
Για εμένα θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να διδάξουν τα παιδιά μας και ιδιαίτερα τις μικρές ηλικίες ( 1η Δημοτικού ) να είναι τόσο καλά καταρτισμένοι από άποψη του τρόπου διδασκαλίας της ύλης, ψυχολογίας κλπ ώστε όταν αναλαμβάνουν τα παιδία μας να μην τα απογοητεύουν από τόσο μικρή ηλικία.
Θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να αξιολογούνται σε ετήσια βάση ώστε να έχουμε τους καλύτερους στα σχολεία. Επίσης δεν θα πρέπει κανένας εκπαιδευτικός να έχει το παιδί του μέσα στην τάξη. Θα πρέπει να αξιολογούνται ώστε πάνω από όλα να είναι ανθρωποι με ευαισθησίες και έτσι να αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας.
Η ύλη διδασκαλίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύπλευρα ώστε όλη η γκάμα των μαθητών να μπορούν να προσεγγίσουν τον στόχο δηλαδή την μάθηση.Οι εκπαιδευτικοί θα ΄πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσουν με ποιο τρόπο το κάθε παιδί μαθαίνει ώστε με αυτόν τον τρόπο να το προσεγγίζει και όχι να αφήνουν τα παιδιά στο περιθώριο μη ασχολούμενοι μαζί τους.
Τα παιδία θα πρέπει από το σχολείο να φεύγουν έτοιμα διαβασμένα για την επόμενη ημέρα ειδίκα αυτά που παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο και όχι εμείς οι γονεις να καλούμαστε να γίνουμε δάσκαλοι και να διαβάζουμε τα παιδιά μας για πεντε και έξι ώρες κάθε μέρα.
ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ «ΑΡΜΟΔΙΩΣ» ΤΗΝ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΘΕΣΗ ΕΠΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ, ΕΝΩ «ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΠΩΣ» ΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΩΦΕΥΟΥΝ:
Αποτελεί διεθνώς κοινό τόπο ότι τα κατ’εξοχήν μαθήματα που καλούνται να οργανώσουν την σκέψη των μαθητών και να οξύνουν την κρίση τους είναι η Γλώσσα και τα καθ’ημάς μισητά Μαθηματικά, τα οποία κατά σύμπτωση αποτελούν και την βάση ανάπτυξης οποιασδήποτε τεχνολογίας. Όσες χώρες στηρίξανε τις εκπαιδευτικές τους μεταρρυθμίσεις δίνοντας έμφαση σ’αυτά τα 2 μαθήματα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση κάνανε θαύματα (Φινλανδία,Ινδία, Κίνα, Ταιβάν κλπ)
Αποτελεί πανελληνίως κοινό τόπο, ότι κυρίως εκ του συστήματος εισαγωγής στις Παιδαγωγικές σχολές, δάσκαλοι στη χώρα μας έγιναν όσοι μισούσαν τα Μαθηματικά ή στην καλύτερη περίπτωση είχαν σοβαρά προβλήματα με αυτά.
Επί πλέον, δυστυχώς το εν λόγω μάθημα εκ φύσεως συγκεντρώνει και τον μεγαλύτερο αριθμό δύσκολων ερωτήσεων από τους μαθητές (π.χ. δεν θα ρωτήσει κανείς «γιατί η Πίνδος βρίσκεται στην ΒΔ Ελλάδα;», ενώ ακόμα και το «ένα κι ένα κάνει δύο», σηκώνει πολλά «γιατί κύριε;»).
Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος δάσκαλος αντιμετωπίσει μια «δύσκολη» ερώτηση μαθητή στο συγκεκριμένο μάθημα, αντί να επιβραβεύσει αυτόν που ρώτησε όπως θα άρμοζε, είναι σχεδόν υποχρεωμένος προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος του στην τάξη, στην καλύτερη περίπτωση να προσπεράσει την ερώτηση, στην δε συνηθέστερη να απαξιώσει ή να λοιδωρήσει τον μαθητή. (Το «όλοι το κατάλαβαν εκτός απ’τον Γιαννάκη» είναι από τις συνηθέστερα ακουγόμενες φράσεις στα δημοτικά μας).
ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ ΩΣ «ΜΕΘΟΔΟΣ».
ΠΟΙΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕΖΙΛΙ;
1000 ΦΟΡΕΣ «ΚΑΛΥΤΕΡΑ», ΝΑ ΠΕΙ «ΚΑΤΑΛΑΒΑ», ΝΑ ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΕΙ…
ΑΥΤΟ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, (αναλογία, απλή μέθοδο τριών, ποσοστά κλπ κλπ κλπ). ΜΕ 2 ΛΟΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΝΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΧΥΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΓΑΙΔΑΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΝΕ!…
Η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΛΥΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΚΑΘ ΟΛΗ ΔΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ.
Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΝΑΝ ΒΑΘΜΟ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ:
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ, Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1-2 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΑ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΩΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΞΥΜΩΡΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.
Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ» ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΑΠΛΩΣ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:
Δηλαδή, αν εγώ π.χ. ξέρω 10 λέξεις κινέζικα κι είμαι άριστος παιδαγωγός, είναι δεδομένο ότι η «παιδαγωγική» μου επάρκεια δεν θα μου χρησιμεύσει καθόλου στο να μάθω τα παιδιά κινέζικα, αφού σε κάθε τους ερώτηση πέραν των 10 λέξεων θα προσλάβουν ότι απλώς δεν ξέρω, και άρα θα ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο όσο κρατάει το μάθημα κινεζικής.
Εν αντιθέσει αν είμαι άριστος γνώστης της κινεζικής, αλλά υπολείπομαι σε παιδαγωγικές γνώσεις, η άριστη γνώση του αντικειμένου μου θα με οδηγήσει και στις απορίες να απαντώ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΖΗΤΩ!), και στο να βρίσκω εναλλακτικές διδακτικές μεθόδους, και ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.
Β Α Λ Τ Ε Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Α Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Α ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ Ε Υ Γ Ν Ω Μ Ο Ν Ο Υ Ν Μ Α Θ Η Τ Ε Σ, Γ Ο Ν Ε Ι Σ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ (ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ…), ΕΝΩ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΝ ΚΑΙ Ο Ι Δ Ι Ε Θ Ν Ε Ι Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Ι Α Κ Ο Ι Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ο Ι ΓΙΑ ΤΟ «Θ Α Υ Μ Α Τ Η Σ Ε Λ Λ Α Δ Α Σ»…
Στις κρίσεις εκπαιδευτικών αν θέλουμε να κάνουμε πραγματικά δουλειά και όχι να «ευλογούμε τα γένια μας», πρέπει να ιδρυθεί εθνική σχολή διοίκησης σχολικών μονάδων, με παραρτήματα στις μεγάλες πόλεις, όπου θα μπορούν να φοιτούν όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν μετά από εξετάσεις, [όπως στα διδασκαλεία] για ένα χρόνο και μετά από αποφοιτήριες εξετάσεις, εφόσον επιτύχουν, να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για την κάλυψη θέσεων διοίκησης.Τα μεταπτυχιακά με τον τρόπο που γίνονται – μέσω ημετέρων και φίλων- και με άσχετα θέματα, δεν προεξοφλούν τις γνώσεις και τις ικανότητες διοίκησης του υπαλλήλου. Μέχρι σήμερα με το σύστημα «των μεταπτυχιακών» έχουμε επιτύχει την αναξιοκρατία και την καθυστέρηση στη διοίκηση και σε φοβερά λάθη στα δημόσια έγγραφα. Ακόμα και σε απογευματινή λειτουργία [άρα χωρίς κόστος – απώλεια εργατοωρών]μιας σχετικής σχολής διοίκησησς της εκπαίδευσης νομίζω ότι θα βρίσκονταν πολλοί εκπαιδευτικοί για να στελεχώσουν μέσω αυτής την διοίκηση των σχολικών μονάδων.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ.ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ,Η ΚΑΘΑΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΗ ΑΞΙΟΥΣ
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ
Τα πτυχία να μοριοδοτούνται μόνο στην περίπτωση που συνοδεύονται από ένα χρονικό διάστημα στην τάξη μετά την απόκτησή τους(π.χ. +3 έτη).Ο ελληνικός λαός επιμορφώνει από το υστέρημά του τους δασκάλους προκειμένου να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στην εκπαίδευση και όχι αναβαθμισμένες θέσεις στους εαυτούς τους.
ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΊΑ
Να μοριοδοτείται μόνο η εκπαιδευτική προϋπηρεσία εντός τάξης.Γιατί θα πρέπει κάποιος που επί χρόνια είναι αποσπασμένος-κρυμμένος σε διάφορα γραφεία να παίρνει μόρια εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας?
Οι διευθυντές να μοριοδοτούνται για διοικητική και όχι για εκπαιδευτική προυπηρεσία.
Η δουλειά του δασκάλου είναι η τάξη και οι μαθητές του.Αν σε κάποιους δεν αρέσει αυτό και προτιμούν να κάνουν τις γραμματείς σε γραφεία πανεπιστημιακών καθηγητών ας ζητήσουν μετάταξη για το διοικητικό.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΤΕΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ.
Προτείνω:
1)το διδακτορικό να μοριοδοτείται με περισσότερα μόρια από ότι μέχρι σήμερα. Σήμερα τα μόρια του διδακτορικού είναι πολύ λίγα και δεν προσμετράται το μεταπτυχιακό αν έχει ίδιο αντικείμενο με το διδακτορικό. Μα είναι φυσικό το διδακτορικό να αποτελεί εξέλιξη του μεταπτυχιακού θέματος.Με τον τρόπο αυτό, τα μόρια του μεταπτυχιακού και της μετεκπαίδευσης εξισώνονται με το διδακτορικό, το οποίο απαιτεί μελέτη και έρευνα σε βάθος ενός θέματος.
2) Να απαιτείται συνάφεια του θέματος, αλλά αυτή να είναι γενική. Δηλ.να αφορά τα παιδαγωγικά θέματα (παρατηρείται το φαινόμενο νηπιαγωγός να κάνει κάποιο μεταπτυχιακό στη σχολή που υπηρετεί ο θείος του, π.χ. νομική, ιατρική, ΤΕΦΑΑ κλπ).
3) Επίσης δεν καταλαβαίνω το σκοπό για τον οποίο οι επιστημονικές δημοσιεύσεις προσμετρώνται μέχρι έναν αρκετά περιορισμένο αριθμό (νομίζω 2). Μήπως με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο κίνδυνος οι «επιστήμονες» να αποκτήσουν θέσεις που προορίζονται για τους συνδικαλιστές;
4) Σίγουρα η συνέντευξη, όπως γνωρίζουμε όλοι ότι πραγματοποιείται στην Ελλάδα με τις γνωστές πελατειακές σχέσεις, καταργεί το κύρος οποιασδήποτε διαδικασίας. Ο οποιοσδήποτε ρόλος τους μπορεί να αντικατασταθεί από άλλους τρόπους αξιολόγησης, οι οποίοι να είναι περισσότερο έγκυροι(π.χ. τεστ προσωπικότητας).
5) θεωρώ επίσης ότι η θέσπιση αδιάβλητων εξετάσεων μέσω ΑΣΕΠ θα προστατεύσει την παιδεία από τους τίτλους σπουδών που δίνονται λόγω συγγένειας εξ αίματος ή αγχιστείας ή άλλους λόγους (τα οποία αποτελούν δυστυχώς συχνά φαινόμενα στο χώρο της τριτοβάθμιας Εκπ/σης. Αλήθεια τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για αυτό; μήπως το ΑΣΕΠ θα έπρεπε να επεκταθεί και στο χώρο των παν/μίων ώστε να πάψουν οι πανεπιστημιακές θέσεις να είναι οικογενειακή υπόθεση;)
6) Τέλος, είναι απαραίτητο να προσμετράται και η εμπειρία, η οποία αναγνωρίζεται και επιστημονικά ως μία σημαντική πηγή ανάπτυξης της γνώσης των εκπ/ών.
ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΝΕΙ ΙΧΝΟΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΣΩ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ,ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ,ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΙΤΛΟ Η ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΙΩΝ,Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΌΨΙΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΧΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ <>ΟΠΟΥ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΩΣ ΠΡΟΣΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΟΠΟΙΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ.ΩΣ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΛΘΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΔΙΟΗΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ.
Σαφέστατα τα τελευταία χρόνια επικράτησε καθεστώς αναξιοκρατίας, αδιαφάνειας και τακτοποίησης ημετέρων. Οι επιλογές των στελεχών εκπαίδευσης ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία καθαρά κομματικές και είχαν επιλεγεί άνθρωποι που δεν μπορούσαν, κυριολεκτικά να γράψουν ένα υπηρασιακό έγγραφο. Το ίδιο είχε συμβεί στο χώρο των Συμβούλων, όπου με διάφορα τρικ, επιλέχθηκαν άνθρωποι που δεν τίμησαν το έργο τους, μιας και εμφανίζονταν σπάνια στα σχολεία και όποτε γινόταν αυτό λειτουργούσαν ανεπαρκέστατα.
Πιστεύω ότι η επιλογή στελεχών αποτελεί τη βάση της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, όπως και της σχολικής μονάδας. Διάβασα το υπόμνημα των Σχολικών Συμβούλων προς την Υπουργό, το οποίο στην πλειονότητα των σημείων του το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κατάληψη διοικητικών θέσεων στην πυραμίδα της εκπαίδευσης. Η διακριτότητα των ρόλων ανάμεσα στην άσκηση διοηκητικών καθηκόντων και καθοδηγητικού παιδαγωγικού ρόλου είναι επιβεβλημένη.Έχω πολλαπλές εμπειρίες από Σχολικούς Συμβούλους που απιτούσαν ακόμη και από τον Περιφερειακό Διευθυντή δικαίωμα υπογραφής, σφραγίδα κ.α Αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά το υπόμνημα διαπιστώνει ότι στόχος είναι η διατήρηση προσώπων στην πυραμίδα (μοριοδοτούν περισσότερο την προϋπηρεσία, τη διετή επιμόρφωση – σημειωτέον πολλοί οδηγήθηκαν σ΄αυτή γιατί είχαν δύο χρόνια σπουδών-,κ.α.,περισσότερο από άλλες σπουδές. Όμως απουσιάζει στην πρόταση πως θα βελτιωθεί το προσφερόμενο έργο, πως δεν θα απουσιάζουν;;;, και πως θα μπορούσαν καλύτερα να αξιολογήσουν τη σχολική μονάδα, πως θα αναβαθμιστεί η επιμόρφωση των ΠΕΚ που έχει γίνει για γέλια, μιας και οι ίδιοι πια σχεδόν απέχουν γιατί δεν πληρώνονται. Άλλο διοίκηση και άλλο επιστήμη… δεν νομείζετε;
Η επιλογή των στελεχών διοίκησης, αλλά και των σχολικών Συμούλων χρήζει μελέτης με φορείς και πρόσωπα και χρειάζεται να διαρκέσει αρκετό διάστημα, γιατί είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα για την ποιότηττα της εκπαίδευσης. Συχνά οι πολιτικές ηγεσίες αντιγράφουν, ή τροποποιούν παλαιότερα Προεδρικά Διατάγματα και βρισκόμαστε χρόνια στο ίδιο δρόμο. Οι προτάσεις πάρα πολλές αλλά ας ξεκινήσουμε πρώτα….
Πιστεύω ότι η περίφημη αρχαιότητα ευθύνεται κατά πολύ για τη μιζέρια του ελληνικού σχολείου: «αρχαίοι» διευθυντές που φοβούνται ακόμη και να ακουμπήσουν το ποντίκι του υπολογιστή και εφαρμόζουν αρχαίες παιδαγωγικές μεθόδους, γιατί απλά οι άνθρωποι δεν έχουν άλλες προσλαμβάνουσες, αλλά και γιατί δεν ενημερώνονται για τις εξελίξεις στην επιστήμη τους και στον κόσμο.
«Αρχαίοι» προϊστάμενοι, που παίρνουν μια καρέκλα στην πρωτεύουσα του νομού, αλλά μέσα τους ζουν ακόμη στην κλειστή κοινωνία του χωριού τους και δρουν με βάση αυτή τη νοοτροπία. «Αρχαία» μέλη του ΠΥΣΔΕ που λειτουργούν με κολλητηλίκια (πώς γράφεται αλήθεια η λέξη;;), εφαρμόζουν δεξιές, κεντρώες και αριστερές παλαιοκομματικές μεθόδους και έχουν διαβρωθεί από την φοβερή και τρομερή εξουσία που νομίζουν ότι έχουν.
«Αρχαίες» νοοτροπίες που έχουν καταντήσει το σχολείο μάλλον ένα πεδίο δράσης γραφειοκρατικών μηχανισμών παρά έναν ψυχωμένο εκπαιδευτικό οργανισμό.
Προφανώς και είναι απαραίτητη κάποια προϋπηρεσία για να γίνει κάποιος διευθυντής κτλ., γιατί χρειάζεται μια εμπειρία που θα του επιτρέπει να διεκεραιώνει θέματα, να αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία κτλ.- που σημειωτέον ΠΡΕΠΕΙ να απλουστευθεί…χθές!
Όμως , όταν ψηφίζετε νόμους, θυμηθείτε αυτό που όλοι ξεχάσαμε : οι Κοινωνίες δεν ζουν και δεν αναπνέουν μέσα από την ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ και μέσα από τις όποιες μηχανιστικές διευθετήσεις της γραφειοκρατίας. Η εκπαίδευση είναι στην εντατική και χρειάζεται ανθρώπους όχι «αρχαίους», αλλά ΨΥΧΩΜΕΝΟΥΣ. Με εμπειρία, ναι, αλλά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και με Ψ Υ Χ Η , με φλόγα, με αληθινό όραμα, χωρίς υποκρισίες, ανθρώπους που θα μπορέσουν να Ε Μ Π Ν Ε Υ Σ Ο Υ Ν τους μιζεριασμένους συναδέλφους και τους αγανακτισμένους μαθητές (είναι τυχαίο που οι μαθητές κλείνουν τα σχολεία;;)και παράλληλα να εφαρμόζουν με αμεροληψία τους νόμους.
Πιστεύω ακράδαντα, ότι καθηγητές και μαθητές δεν σέβονται κανένα στέλεχος εκπαίδευσης που είναι «αρχαίος» γραφειοκράτης, έστω κι αν το φοβούνται. Αντίθετα, θα σεβαστούν αυτό το εργατικό στέλεχος που θα τους εμπνεύσει και θα τους βοηθήσει να ζωντανέψουν το σχολείο!
Σημειωτέον: δεν γράφω τίποτα από όλα αυτά γιατί αποσκοπώ σε κάποια θέση «στελέχους», δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Καταθέτω απλά το βίωμά μου μετά από 6 χρόνια υπηρεσίας στο δημόσιο (μετά από ΑΣΕΠ)και 12 χρόνια διδασκαλίας σε ιδιωτικό σχολείο και φροντιστήρια. Σας βεβαιώ δε ότι έχω κουραστεί και αγανακτήσει με όλους τους «αρχαίους» του διοικητικού μηχανισμού, που πολλές φορές έχουν άκρες στα κόμματα αλλά και στην εκκλησία και οι οποίοι συχνά «κόβουν τα χέρια» -έμμεσα ή άμεσα- συναδέλφων που έχουν όρεξη και γνώση για να δημιουργήσουν.
Το δεύτερο πτυχίο να έχει συνάφεια με το πτυχίο του παιδαγωγικού τμήματος και η λήψη του να έπεται του πρώτου.Τότε μόνο λογίζεται ως επιπλέον επιμόρφωση και επιστημονική κατάρτιση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Τελείωσα τη Βιομηχανική Σχολή Θεσ/νίκης το 1980. Μετά από κατατακτήριες μπήκα στο Β΄έτος της τότε παιδαγωγικής ακαδημίας και σήμερα «προηγούμαι» σύμφωνα με το νόμο Γιαννάκου των συναδέλφων μου. Αναρωτιέμαι πόσα περισσότερα προσόντα διαθέτω λόγω του πτυχίου της Βιομηχανικής που πήρα πρώτα!!!
Επίσης η αρχαιότητα να λαμβάνεται σοβαρότατα υπόψη ως προσόν εμπειρίας, γιατί στην πράξη ο νεότερος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη διοίκηση του σχολείου όταν υπάρχουν παλαιότεροι απ’ αυτόν
Άναφέρεστε για ακόμη μια φορά, σε σεμινάρια και επιπλέον κατάρτιση, ήδη εργαζομένων εκπαιδευτικών, προκειμένου αυτοίνα αποκτήσουν διοικητικές γνώσεις ή απαιτούμενα προσόντα. Την ίδια στιγμή που λειτουργούν τόσο προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας που προσφέρουν κάτι περισσότερο από έναν απλό σεμιναριακό κύκλο. Επιπλέον, δεν καταλαβαίνω γιατί το στέλεχος εκπαίδευσης θα πρέπει κατ ανάγκη να είναι εκπαιδευτικός ούτε το γνωστικό αντικείμενο ούτε ο κύκλος σπουδών των καθηγητικών ή παιδαγωγικών σχολών καλύπτουν το φάσμα των προαπαιτούμενων γνώσεων για τη διοικητική στήριξη της εκπαίδευσης. Παρόμοιους χειρισμούς κάνατε για παράδειγμα και με τη στελέχωση των διαπολιτισμικών σχολείων στα οποία αντί να διορίσετε πτυχιούχους ελληνικού πολιτισμού κάνατε σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, προκειμένου αυτοί να αποκτήσουν σ ένα τρίμηνο γνώσεις ενός άγνωστου γνωστικού πεδίου που ανταποκρίνεται σε τέσσερα χρόνια σπουδών για εμάς.
Προτίθεστε συνεπώς να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα του κρατικού προυπολογισμού αντί να αξιοποιήσετε το κεφάλαιο που ήδη έχετε διαθέσει, προκειμένου να έχετε εξειδικευμένους επιστήμονες σε κάθε τομέα.Με τους σημερινούς όμως όρους της επιστήμης και το μεγάλο αριθμό εξειδίκευσης που υπάρχει ήδη σε κάθε επιστημονικό τομέα είναι αδιανόητο να προσανατολίζεστε σε τέτοιου τύπου πρακτικές.
Ενημερωθείτε για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που ήδη λειτουργούν στα ελληνικά ΑΕΙ( Σπουδές στην Εκπαίδευση, Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων)και αντλήστε από αυτά το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.
Η θέση του δασκάλου ή του καθηγητή είναι αλλού, στη διδακτική διαδικασία, αυτό είναι το γνωστικό του αντικείμενο και γι αυτό διορίστηκε στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα.
Γιατί του ζητάτε να γίνει παντογνώστης.
Επιστήμονες εξειδικευμένους και όχι εμπειρικές γνώσεις και αναχρονιστικά συστήματα.
Ευχαριστώ
κ. υπουργέ
Αποφάσισα να συμμετέχω στη διαβούλευση γιατί πιστεύω ότι η παιδεία είναι υπόθεση όλων των πολιτών και όχι μόνων των επαγγελματιών της εκπαίδευσης. Είμαι μητέρα και έχω κόρη που πηγαίνει σχολείο.
Διάβασα προσεκτικά όλες τις τοποθετήσεις των ενδιαφερομένων να καταλάβουν μια θέση στελέχους και να αναβαθμίσουν το επίπεδο της παιδείας!
Το προφίλ που σκιαγραφείται από κάποιους είναι ο εκπαιδευτικός γύρω στα 30 χρόνια υπηρεσίας (στο τέλος της επαγγελματικής του καριέρας)που να έχει τα τελευταία 15 διευθυντής σε κάποιο σχολείο.
Ξεχνούν όμως ότι για να έχουν σήμερα 15 χρόνια διευθυντές, οι ίδιοι έγιναν όταν είχαν 15 χρόνια υπηρεσίας ή και λιγότερα (με μια διαδικασία που ευνοούσε αυτούς που δεν είχαν τίποτα άλλο). Μια ηλικία που σήμερα αρνούνται να δεχτούν ότι μπορεί να γίνει κάποιος στέλεχος, παρόλο που μπορεί να έχει επιπλέον διδακτορικό ή μεταπτυχιακό ή οτιδήποτε άλλο πτυχίο πανεπιστημίου επειδή οι ίδιοι αφού έγιναν διευθυντές δεν έκαναν τίποτα άλλο.
Οι προτάσεις αυτές εδράζονται στην αρχή ότι «η σοφία έρχεται με το γήρας». Ξεχνούν βέβαια ότι αν ήταν έτσι, οι ίδιοι δεν θα χρειάζονταν διότι οι σύγχρονες κοινωνίες, όπως θέλω να πιστεύω είναι και η δική μας, επενδύουν στη μόρφωση. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε όλους αυτούς που η πολιτεία επένδυσε στη μόρφωσή τους για ένα σχολείο σύγχρονο, ευρωπαϊκό. Γνωρίζουν μήπως τις δυσκολίες να αποκτήσει κανείς ένα πανεπιστημιακό πτυχίο; ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό; Παντού στον κόσμο αυτά τα προσόντα μετράνε αποφασιστικά. Εδώ;
Διάβασα επίσης ότι πρέπει να πριμοδοτείται και μάλιστα πολύ αν κάποιος είναι πολλά χρόνια συνδικαλιστής. Αν εκλέγεται πράγματι πολλά χρόνια συνδικαλιστής σημαίνει ότι είναι καλός και οι συνάδελφοί του γι αυτό τον επιλέγουν εκεί, για να τους εκπροσωπεί, όχι να μοριοδοτείται για να διοικεί!
Κλείνοντας, κ. υπουργέ, να σας αναφέρω ότι ο λαός καταδίκασε ένα ολόκληρο διεφθαρμένο σύστημα και σας εξουσιοδότησε να το αλλάξετε. Που σημαίνει ότι έχετε την εμπιστοσύνη των πολιτών να κάνετε αλλαγές στην παιδεία για το καλό του λαού. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε δέσμιοι καταδικασμένων πρακτικών.
Τολμήστε.
Ευχαριστώ για τη δυνατότητα να ακουστούν οι απόψεις μου.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΕΣΑ.
ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.( ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΣΠΑΤΑΛΑΤΑΙ ΑΔΙΚΩΣ)
Β. Κρίση και Επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης
Εδώ είναι το σοβαρότερο, το πιο αδύνατο και το πιο ευαίσθητο σημείο της εκπαίδευσης. Πώς και με τι κριτήρια, Κα Υπουργέ, επιλέγονται και τοποθετούνται οι διευθυντές της β/θμιας και Α/θμιας Εκπ/σης; Από ποιες επιτροπές και με ποια σύνθεση επιλέγονται και ποιους τελικά εξυπηρετούν;
Γιατί είναι σαφές ότι κάποιους εξυπηρετούν, σε καμμία περίπτωση όμως την ποιότητα της εκπαίδευσης, γιατί ουδόλως τους ενδιαφέρει.
Στη συνέχεια, πολλοί πλέον από αυτούς τους εστεμένους άρχοντες της εκπαίδευσης, μέσα από τα ΠΥΣΔΕ υφαίνουν τον ιστό τους! Επιλέγουν στις θέσεις των υπευθύνων προγραμμάτων και των διευθυντών σχολείων τους δικούς τους ανθρώπους: π.χ. αποσπασμένους καθηγητές στις διευθύνσεις που για χρόνια συνεργάζονται και αλληλοεξυπηρετούνται ή συνδικαλιστές εκπαιδευτικών-όχι αναγκαστικά του ίδιου κομματικού χώρου- με τους οποίους συνάπτουν σιωπηρές συμφωνίες και με εξυπηρετήσεις, αρκετές φορές, και συγγενικών τους προσώπων.Και ο ιστός εξυφαίνεται!
Τι περίεργο πράγμα κι αυτό! συνδικαλιστές εκπαιδευτικών να κατέχουν θέση αιρετού σε ΠΥΣΔΕ πάνω από δέκα χρόνια! Είναι σαν να λέμε ότι παλιόφιλοι, όλοι μαζί μια παρέα, τώρα και χρόνια κρίνουν την τύχη της εκπαίδευσης! Σε λίγα χρόνια κάποιοι συνδικαλιστές εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και μάλιστα προοδευτικοί θα κλείσουν τριακονταπενταετία ως αιρετοί! όχι ως δημόσιοι λειτουργοί της παιδείας. Και πολλά τα φαινόμενα ζεύγη εκπαιδευτικών να κατέχουν δύο διευθυντικές θέσεις σε διαφορετικά σχολεία ή υπηρεσίες που σχετίζονται με κάποιον τρόπο με την εκπαίδευση.
Υπάρχει πραγματικά έλλειψη εκτίμησης και εμπιστοσύνης στα στελέχη της εκπαίδευσης. Γιατί πράγματι υπάρχει πλήρης αποδόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Υπάρχει πράγματι πικρία και απογοήτευση σε πολλούς από τους εκπαιδευτικούς που χρόνια τώρα αγωνιούν μέσα στην τάξη, στην πρώτη γραμμή. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, υπάρχουν ακόμα εκπαιδευτικοί που οραματίζονται μια πιο ουσιαστική παιδεία με κύριο πρωταγωνιστή το μαθητή και τη μαθήτρια. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που αν τολμήσουν να εναντιωθούν στην τακτική του τσιφλικιού, όπως θεωρούν οι περισσότεροι διευθυντές τα σχολεία τους, τότε σπάνε τις φτερούγες τους κομματάκι-κομματάκι. Και είναι μεγάλη η φθορά και ο αγώνας για εναντίωση. Και είναι πολύ το κυνήγι αν θελήσεις ν΄ αλλάξεις δρόμο να κάνεις κάτι διαφορετικό.
Εύχομαι για το καλό της εκπαίδευσης και των αγωνιστών της πρώτης γραμμής, να θελήσετε να κάνετε ένα βήμα μπροστά!
Αναφέρω τι δεν πρέπει να μοριοδοτείται στην επιλογή σχολικών συμβούλων.
1. Το άσχετο δεύτερο πτυχίο.
(Αν κάποιος είχε την πολυτέλεια να
κάνει παραπανίσιες σπουδές για την ζητούμενη θέση, ας τις
κρατήσει για την προσωπική του καλλιέργεια.)
2. Το άσχετο διδακτορικό σε συνδυασμό με άσχετο δεύτερο πτυχίο.
(Εδώ θα συμφωνήσω με κάποια διαβουλευόμενη συνάδελφο.
• Τι να σου πεί η σύμβουλος Αγγλικής Φιλολογίας με διδακτορικό
στη Νέα Ελληνική φιλολογία και πρώτο πτυχίο στη Φιλολογία;
• Τι να σου πεί ο σύμβουλος Αγγλικής Φιλολογίας με πρώτο πτυχίο
στη Θεολογία και δεύτερο στην Αγγλική Φιλολογία, χωρίς
μεταπτυχιακό;)
3. Η συμμετοχή στα συμβούλια επιλογής στελεχών.
(Πολλοί θέλουν να μπούν σε τέτοιες επιτροπές, αλλά λίγοι τα
καταφέρνουν να διορίζονται σε αυτές με το γνωστό σε όλους μας
«μέσον». Ας μη το μοριοδοτήσουμε κι από πάνω!!!!!!!! Ως εδώ.)
4. Η φοίτηση σε ΣΕΛΜΕ και ΣΕΛΔΕ.
(Όχι επειδή δεν έχουμε άλλα προσόντα να μοριοδοτούμε επιμορφώσεις
που παρακολούθησαν μερικοί τυχεροί μετά από κλήρωση. Σ’ αυτή την
πατρίδα θα πρέπει να πάψουμε να αφήνουμε τα πάνταστηντύχητους!!!)
Γενικά σχόλια.
1. Οι συνδικαλιστές που δεν αφήνουν άλλους να συνδικαλιστούν για να ελέγχουν οι ίδιοι το «κύκλωμα», να κάνουν διάλλειμα. Να πάνε στην τάξη. Να ξαναθυμηθούν πως είναι. Να καταλάβουν τι θα πεί σχολείο και μετά ας ξανασυνδικαλιστούν και ας γίνουν ευχαρίστως κριτές μας. Τώρα δεν επιτρέπεται.
2. Η ΠΕΣΣ που το διοικητικό της συμβούλιο απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας να σταματήσει να βάζει κριτήρια επιλογής φωτογραφίζοντας τους δασκάλους. Όχι άλλες συντεχνίες σ’ αυτή την πατρίδα πιά!!
3. Οι ξένες γλώσσες που αποτελούν εργαλείο σήμερα, διώκονται δυστυχώς μετα μανίας από εκείνους που δεν τα καταφέρνουν με αυτές. Να σταματήσει αυτή η πατρίδα να είναι πατρίδα φωτογράφων και φωτογραφιζόμενων.!!!
ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Αν μιλάμε για ένα δημοκρατικό σχολείο, για ένα δημόσιο σχολείο που επικρατεί η ισότητα ,η ισονομία ,η ευσυνειδησία και η υπευθυνότητα όλων των εκπαιδευτικών τότε :
1) Καταργήστε το επίδομα θέσης : Προϊσταμένων, Δ/ντών, Υπ/ντών για να δούμε πραγματικά ποιος έχει το μεράκι να ασχοληθεί με τη διοίκηση.
2) Δώστε σε όλους τους εκπαιδευτικούς το ίδιο επίδομα εξετάσεων(ενσωμάτωση στο βασικό μισθό και υποχρεωτική η συμμετοχή στις εξετάσεις όλων μας)και όχι άλλο στα μέλη των επιτροπών( που΄ναι κυρίως οι δ/ντές-υπ/ντές που κρίθηκαν άξιοι!!! από μια συνέντευξη στημένη .
3) Δώστε μια γενναία αύξηση για να ζούμε αξιοπρεπώς απ΄το μισθό μας
4) Ήρθε ο καιρός ο μαθητής να αφήνει την τσάντα στο σχολείο με την εφαρμογή του ολοήμερου και να παίρνει μαζί του μόνο τη γνώση που απόκτησε μέσα στο δημόσιο σχολείο. Τέρμα η παραπαιδεία και το μαύρο χρήμα.
Ευχαριστώ
Μαλτέζος Νικόλαος
με 21 χρόνια διδακτικής υπηρεσίας
1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης
1. Οι θέσεις των Δ/ντών Διευθύνσεων Eκπ/σης και Προισταμένων Γραφείων είναι πολιτικές και ο εκπαιδευτικός κόσμος στη συνείδησή του για πολιτικές τις έχει και έτσι τις αποδέχεται.
2.Το θέμα είναι να γίνεται η επιλογή των ΑΡΙΣΤΩΝ προσώπων με ήθος, εργατικότητα, ικανότητες κλπ από όσους είναι διαθέσιμοι να αναλάβουν και την αντίστοιχη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Και όχι να στρουθοκαμηλίζουμε, καμώνοντας ότι οι θέσεις αυτές δεν είναι πολιτικές. Μα και βέβαια είναι. Διαφορετικά, είναι πιθανόν να βρεθούμε σε ιδιόρυθμες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποσάθρωση του λειτουργικού εκπαιδευτικού ιστού στη πραγματικότητα (βλέπε διάλυση)
3.Προτείνω απλούστευση της διαδικασίας: καμμιά μοριοδότηση, αίτηση μόνο με κατάθεση βιογραφικού και αξιολόγησή του, διαδικασία παρόμοια με τους περιφερειακούς δ/ντές εκπ/σης. ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.
Κυρία Υπουργέ,
παρακολουθώ πράγματι με πολύ ενδιαφέρον το διάλογο που γίνεται αυτές τις ημέρες σχετικά με τα θέματα της εκπαίδευσης, τόσο στα ΜΜΕ όσο και στην ηλεκτρονική του μορφή. Είναι αλήθεια ότι κατατίθενται σημαντικές απόψεις και αυτό δείχνει το ενδιαφέρον κυρίως των εκπαιδευτικών αλλά και όλης της ελληνικής κοινωνίας στο ευρύτερο ζήτημα της παιδείας μας. Θεωρώ όμως, ότι η όλη συζήτηση εξελίσσεται σε λάθος βάση. Όλοι τοποθετούνται σε ένα πλαίσιο κειμένου το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα από αυτά που επιδιώκει. Πιστεύετε αλήθεια ότι αν ένα μεταπτυχιακό μοριοοδτηθεί με 4 ή 6 μονάδες ή μια μετεκπαίδευση με 2 ή 4 μονάδες κ.α. μπορεί να διορθώσει ένα τόσο στρεβλό και κομματοκρατούμενο σύστημα; Πιστεύετε αλήθεια ότι μοριοδοτώντας διαφορετικά τα όποια κριτήρια ισχύουν ή δεν ισχύουν για τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις ή τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών θα αλλάξετε ένα τόσο αυτοαναφορικό και γραφειοκρατικό σύστημα;
Κυρία Υπουργέ,
νομίζω πως αυτή η λογική του διαλόγου απλά ανακατεύει και αναδεικνύει τα προβλήματα, αφήνει τη δυσοσμία ενός σάπιου συστήματος να αιωρείται αλλά επί της ουσίας δε μπορεί να δώσει καμία απολύτως λύση. Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση κινείται βέβαια και το πόρισμα «της επιτροπής Μπαμπινιώτη». Χρειάστηκαν εννέα μήνες συζήτηση για ένα τόσο επιφανειακό και γενικόλογο κείμενο χωρίς καμία ουσία, επιστημονική τεκμηρίωση ή ρήξη με το φαύλο και αναποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Κυρία Υπουργέ,
πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν σας (μας) εξέλεξε για να διαχειριστείτε και να εξωρϊσετε με τα ίδια κακόγουστα υλικά ένα εκπαιδευτικό σύστημα που στηρίζεται στην έντονη εσωστρέφεια, στον απομονωτισμό στον άκρατο εμπειρισμό και στις μονοδιάστατες γραμμικές λογικές του, αλλά για να ανατρέψετε τις υπάρχουσες δομές του και να οργανώσετε ένα νέο με καινούριους θεσμούς, πρακτικές και αντιλήψεις που θα είναι απαλλαγμένο από τους συμβολισμούς και τις εξιδανικεύσεις του παρελθόντος.
Κυρία υπουργέ,
τολμήστε και καταθέστε ένα νέο νόμο πλαίσιο, αντίστοιχο και ανατρεπτικό με αυτόν που το 1985 τόλμησε τότε ο πολιτικός σας χώρος με τον Ν. 1566 (με την ανατροπή του επιθεωρητισμού). Ανατρέψτε την υπάρχουσα δομή στην Α/θμια και Β/θμια εκπ/ση για να απαλλάξετε από τις αγκυλώσεις και την κομματοκρατία που τη δεσμεύει. Καταργήστε τους παρωχημένους θεσμούς (διευθυντές, προϊσταμένους, σχ. συμβούλους, συμβούλια, υπεύθυνους και ανεύθυνους διαφόρων προγραμμάτων κ.α.) και μαζί άκυρώστε όλες τις αρνητικές υποδηλώσεις που τους ακολουθούν. Ανατρέψτε τον διοικητισμό που εξέθρεψε το ρουσφέτι και και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Οργανώστε έναν γόνιμο και επιστημονικό διάλογο με στόχο να οικοδομήσουμε σύγχρονες μορφές διοίκησης, επιμόρφωσης, αξιολόγησης και ελέγχου της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι ανάγκη να αλλάξει η βάση του διαλόγου σε μια λογική ανατροπής του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος και τότε να είστε σίγουρη ότι όλοι θα προσφέρουν τις ιδέες τους και δε θα αναλίσκονται απλά σε μια συζήτηση η οποία μοιάζει περισσότερο με το αγαπημένο παιχνίδι της κολοκυθιάς (για τα μόρια), αλλά θα είναι προσανατολισμένη σε μια ουσιαστική παρέμβαση για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος.
Κυρία Υπουργέ,
πολύ σωστά θέσατε το γενικό σας εναρκτήριο για το διάλογο σύνθημα: Πρώτα ο μαθητής. Μην το ακυρώνετε όμως στην πράξη, με τη λανθασμένη βάση του διαλόγου που ακολουθείτε. Καλέστε σε ένα διάλογο γόνιμης αποδόμησης του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να απελευθερωθούν δημιουργικές δυνάμεις (πιστέψτε με είναι πολλές στο χώρο της εκπαίδευσης)οι οποίες θα συνδράμουν με τις ιδέες, τις επιστημονικές θέσεις και τη διάθεση προσφοράς στην οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα παράγει προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και δε θα κατατρώει τις σάρκες της αναμασώντας παρωχημένες πληροφορίες και πρακτικές.Ζητώ συγνώμη γιατί δεν ακολούθησα τη μίζερη για μένα λογική των μορίων, αλλά επιφυλλάσσομαι προσωπικά να καταθέσω στα πλαίσια ενός τέτοιου διαλόγου τις κατασταλλαγμένες απόψεις μου, ώστε να εξειδικεύσω τις νέες δομές τις οποίες πιστεύω ότι πρέπει να έχει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Καλή επιτυχία στο έργο σας.
Νάτσης Κώστας
Εδώ μιλάμε για στελέχη εκπαίδευσης και όχι για στελέχη στρατεύματος . Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους ορίζονται ρητά στο ΦΕΚ 1340 / τ.Β΄/16-10-2002. Ο υφυπουργός που υπογράφει είναι ο Γκεσούλης Νικόλαος ,άρα ΠΑΣΟΚ . 1) Ας αρχίσουμε από τον μεγάλο , τον σχολικό σύμβουλο . Δεν θέλω να πάρω θέση επί του θέματος . Άλλωστε αναφέρθηκαν άλλοι .
2) Συνεχίζουμε με τον περιφερειακό δ/ντή. . Υπογράφει πλήθος διαβιβαστικών των εγκυκλίων όλων των υπουργείων κλπ. Προεδρεύει του ΑΠΥΣΔΕ το οποίο σχεδόν δεν έχει αρμοδιότητες . Διορίζει τα 2 από τα 5 μέλη των ΠΥΣΔΕ των περιοχών ευθύνης του . Δεν έχει δικαίωμα υπογραφής ούτε για μια πενταήμερη εκδρομή , αλλά ούτε να κλείσει 1 σχολείο λόγω γρίπης ( αυτά τα κάνει ο νομάρχης που δεν έχει ιδέα ) . Μπορεί όμως να κλείσει 1 σχολείο λόγω έλλειψης μαθητών . 3) Περνάμε στον δ/ντή δευτεροβάθμιας εκπ/σης . Προεδρεύει του παντοδύναμου ΠΥΣΔΕτου νομού . Τοποθετεί τους πάντες (προϊσταμένους , δ/ντες σχολείων , υπεύθυνους ΓΡΑΣΕΠ/ΓΡΑΣΥ , διορισθέντες – μετατιθέμενους – αποσπασμένους – σε διάθεση εκπαιδευτικούς κλπ ) . Υπογράφει προαγωγές , αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων , άδειες κλπ κλπ , μέχρι το μηχανογραφικό που συμπληρώνουν οι μαθητές και οδηγίες από τα τοπικά ΜΜΕ για τις Πανελλήνιες εξετάσεις . Επομένως είναι ο άρχοντας του νομού . 4) Τελειώνω με τον δ/ντη σχολείου ( δεν θα αναφερθώ σε υποδιευθυντές μια και ευτυχώς αυτοί προτείνονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ) . Είναι το στέλεχος που έρχεται σε επαφή με την κοινωνία (γονείς –μαθητές –συναδέλφους –δημοτικές επιτροπές ) . Για μένα εδώ βρίσκεται και η διχοτόμος της γωνίας . Άλλωστε λεπτομέρειες σας έδωσαν τα παιδιά με τα οποία κάνατε διάλογο πρόσφατα .
Μιλάμε λοιπόν για στελέχη ; Αιρετά , επιλεγμένα ή διορισμένα ;
Αφού δεν είναι αιρετά ότι άλλο και να είναι εσείς έχετε την ευθύνη . Διαβάζω και ακούω διαρκώς για πτυχία , γλώσσες , μεταπτυχιακά , 15 ή 20 χρόνια υπηρεσίας . Δεν είμαι αντίθετος με αυτά , καλά είναι όλα αυτά , αλλά φτάνουν μόνο αυτά ; Μήπως το πολύ διάβασμα τους έκανε κακό στη συμπεριφορά ή στις επαφές τους με το ανθρώπινο δυναμικό ; Μήπως η θέση του έδωσε αέρα και λειτουργεί σαν σχολάρχης ; Μήπως ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ κιόλας ; Την να την κάνω εγώ την καλύτερη επιλογή ή την λύση ανάγκης του ΠΥΣΔΕ , αν μου φέρει στο σχολείο έναν ακοινώνητο και κάθε μέρα τρωγόμαστε ; Τι να τον κάνω αν είναι ευθυνόφοβος και φοβάται ακόμη και την σκιά του ; Για να βάζει μόνο υπογραφές στη δουλειά των άλλων ;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :
1) Καταργήστε τις στρατιωτικού τύπου νοοτροπίες με τους βαθμούς . Αν τοποθετηθεί δ/ντης ένας με Β΄ βαθμό αυτό δεν σημαίνει αποστρατεία των ανωτέρων . Στο κάτω – κάτω της γραφής διατυμπανίζαμε λογοδοσία . Τι έχετε να χάσετε αφού έτσι και αλλιώς εσείς έχετε την ευθύνη.
2) Προχωρήστε το βαθμολόγιο των αναπληρωτών . Είχαν κατατεθεί επερωτήσεις για αυτό και ήταν σχεδόν έτοιμο από τον κ. Λυκουρέντζο . Δεν κοστίζει τίποτα . Είναι η μόνη προϋπηρεσία που δεν αναγνωρίζεται βαθμολογικά αν και αναγνωρίζεται μισθολογικά . Σας θυμίζω ότι αναγνωρίζεται των ιδιωτικών εκπ/κών μετά τον διορισμό τους και αναγνωρίστηκε από την κ. Πετραλιά ακόμη και αναδρομικά (από το 1994) των 400 που διορίστηκαν στον ΟΑΕΔ πέρσι και φέτος . Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έγιναν και δ/ντές σχολείων αν και θα ήταν σε δόκιμη θητεία 2 ετών μετά το ΦΕΚ διορισμού τους. Διαμαρτυρήθηκε κανείς ; Υπήρξε καμιά προσφυγή αρχαιότερου ; Έτσι θα «παίξουν » και άλλα στελέχη που αν μη τι άλλο είναι έμπειρα και αναξιοποίητα .
3) Τοποθετήστε εσείς , μετά από πρόσκληση των ενδιαφερομένων και μη δώσετε τη δυνατότητα σε συμψηφισμούς και συμφωνίες .Νομίζω ότι θα πρέπει να ρωτηθούν και οι διοικούμενοι από ποιους θα ήθελαν να διοικηθούν . Γιατί ; Μα γιατί γνωριζόμαστε μεταξύ μας . Περισσότερη δύναμη στους συλλόγους διδασκόντων ώστε να μην είναι απλά συνένοχο όργανο του κάθε δ/ντή . Ούτε Διοικητικά Εφετεία , ούτε τίποτα . Και το σπουδαιότερο , όλα θα γίνουν γρήγορα ! Όποιος αποδεικνύεται ανίκανος να πηγαίνει σπίτι του. Αν καταφέρετε και πείσετε τους συνδικαλιστές ότι δεν θα πρέπει να αναλάβουν τέτοιες θέσεις , θα ήταν ιδανική περίπτωση .
4) Αρκούν όμως μόνο τα στελέχη για να βρει η παιδεία το δρόμο της ; Μάλλον εσείς έχετε μεγάλο δρόμο να διανύσετε .
ευχαριστώ
Κα ΥΠΟΥΡΓΕ
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩς ΤΟ 2007 ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΡΓΙΟ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΝ/ΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ.
ΠΡΕΠΕΙ ,ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΕ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΣΥΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΣΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.ΟΣΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΩΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΤΟΑΣ.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Για την επιλογή στελεχών στην εκπαίδευση θέλω να σας επισημάνω ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί ήδη ο θεσμός των Διδασκαλείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου μετά από εξετάσεις εισάγονται για διετή μετεκπαίδευση δάσκαλοι με 5ετή τουλάχιστον προϋπηρεσία . Ήδη σε ορισμένα Διδασκαλεία(π.χ Πάτρα) στο β΄έτος σπουδών δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν ανάμεσα από δύο κύκλους εξειδίκευσης: Συμβουλευτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Καλό θα ήταν λοιπόν από το να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός, να στηριχθεί με τους κατάλληλους πόρους και να διευρυνθεί ο ήδη υπάρχων και να συμπεριλάβει και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την ίδρυση ανάλογων διδασκαλείων.
Τέλος μεταξύ των άλλων, η 15ετής τουλάχιστον προϋπηρεσία του εκπαιδευτικού σε τάξη (και όχι σε γραφεία ή αλλες θέσεις) θα πρέπει να είναι απαραίτητο κριτήριο για την επιλογή του ως στελέχους της εκπαίδευσης.
Σχωρτσανίτης Βασίλειος, εκπαιδευτικός, Πάτρα.
-Η επιλογή στελεχών εκπαίδευσης πρέπει να συνδεθεί με την αξιολόγησή τους.
– Ενας καλός τρόπος για να αποφευχθούν οι αδικίες κατά τη συνέντευξη και οι σφαγές του παρελθόντος, προκειμένου να προωθηθούν στις θέσεις που επιθυμούσαν οι ημέτεροι είναι ο εξής:
Να προηγείται η συνέντευξη και αφού ανακοινωθεί η βαθμολογία – μοριοδότηση του υποψηφίου, τότε να γίνεται η δήλωση προτίμησης σχολείων κ.τ.λ..Όπως γίνεται δηλαδή και με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Έτσι κανείς από το Υπηρ. Συμβούλιο δεν θα γνωρίζει από πριν τι πρόκειται να δηλώσει ο υποψήφιος και για ποια θέση πρωτίστως ενδιαφέρεται. Μ αυτό τον τρόπο δεν θα μπορούν πλέον οι κύριοι του υπηρεσιακού να σφάζουν συναδέλφους με πολλά μετρήσιμα , προκειμένου να προωθήσουν τους δικούς τους….
-Επίσης θα πρέπει να μπει φρένο στη μοριοδότηση των συνδικαλιστών
καθώς και στη μοριοδότηση της διοικητικής εμπειρίας. Να υπάρχει μοριοδότηση , αλλά να είναι μικρή καθώς αυτοί οι άνθρωποι ποτέ και από κανέναν δεν αξιολογήθηκαν. Γιατί να μοριοδοτηθεί π.χ. ένας προιστάμενος, ή ένας διευθυντής που ήταν όμως ακατάλληλος ή ανεπαρκής?
Ευχαριστώ πολύ
Για Δ/ντές σχολείων πρέπει να καταργηθεί το αίσχος της συνέντευξης, που αλλοιώνει 100% τους πίνακες των υποψηφίων Δ/ντών, και να μοριοδοτούνται με αυξημένα μόρια:
1. Η εμπειρία σε Δευθυντικά καθήκοντα (χρόνια ως Δ/ντής)
2. Τα έτη υπηρεσίας, με δικαίωμα συμμετοχής τα πάνω από 20 χρόνια,αναλογικά.
3. Η κλιμακούμενη πιστοποίηση στις νέες τεχνολογίες (Α ή Β Επιπέδου)(Ιδιαίτερα αυξημένα μόρια σε αυτό, διότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην άσκηση Διοίκησης).
Όλα τα άλλα προσόντα (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κλπ) θεωρώ, από την εμπειρία μου, ότι δεν παίζουν κανένα ρόλο για να είσαι επιτυχημένος Δ/ντής.
Αξιοκρατία σημαίνει επιλογή με αντικειμενικά και διαφανή μετρήσιμα κριτήρια και όχι κριτήρια που να ευνοούν κάποιες από τις ομάδες εκπαιδευτικών (παλιούς -νέους εκπαιδευτικούς, ανήκοντες ή μη στη κυβερνητική παράταξη, εκτιθέμενους σε εκλογές εκπαιδευτικών ή μη κλπ.).
Ως προς την συνέντευξη πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ από το σκέλος της βαθμολογίας γιατί είναι υποκειμενική και δημιουργεί κατά πολλούς αδικίες. Ίσως να υπάρξει με κατάλληλη σύνθεση επιστημόνων που να γνωμοδοτεί μόνο για την καταλληλότητα ή μη του εκπαιδευτικού για την θέση του στελέχους (βέβαια αυτό χρήζει αρκετής συζήτησης).
Τι πρέπει να γίνει;
Κατά τη γνώμη μου να μετράνε όλα τα προσόντα που έχει κάθε εκπαιδευτικός.
Όπως η εκπαιδευτική κατάσταση (πτυχίο – μεταπτυχιακό/ά- διδακτορικό- δεύτερο πτυχίο- εξειδικεύσεις-επιμορφώσεις από αναγνωρισμένους φορείς, σεμινάρια, δημοσιεύσεις , ξένες γλώσσες και οτιδήποτε άλλο έκανε ο εκπαιδευτικός). Βέβαια μείζον εδώ είναι πόσο πρέπει να πριμοδοτείται κάθε προσόν. Μία σκέψη εδώ που καταθέτω είναι η πριμοδότηση να είναι ανάλογη του χρόνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου στοιχείου ή της χρονικής του διάρκειας. Πολλοί συνάδελφοι καταθέτουν ότι υπάρχουν πλέον μεταπτυχιακά από 2 έως 4 εξάμηνα με διπλωματική ή μη εργασία. Έτσι πιο δίκαιο είναι να έχουν διαφορετική πριμοδότηση.
Επίσης πιο δίκαιο είναι αν το αντικείμενο εκπαίδευσης-εξειδίκευσης- επιμόρφωσης αφορά την διοίκηση σχολικών μονάδων να έχει επιπλέον πριμοδότηση.
Ως προς την εκπαιδευτική και την διδακτική υπηρεσία (ως διδακτική υπηρεσία να αναφέρεται μόνο αυτή που αποκτιέται στις σχολικές αίθουσες και όχι στα διάφορα γραφεία) να πριμοδοτείται όλη ξεχωριστά με διαφορετική βαρύτητα αν πρόκειται για επιλογή π.χ. σχολικού συμβούλου ή διευθυντή σχολικής μονάδας.
Η προϋπηρεσία σε αντίστοιχη προηγούμενη διοικητική θέση να πριμοδοτείται επίσης ανάλογα ή ακόμα και η προηγούμενη πριν τον μόνιμο διορισμό σε σχετική με την εκπαίδευση επαγγελματική προϋπηρεσία.
Εδώ βέβαια πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή του συντελεστή πριμοδότησης κάθε προσόντος ούτως ώστε να μην αδικούνται ούτε οι παλιοί, ούτε οι νεότεροι, ούτε οι προηγούμενοι κατέχοντες θέσεις εκπαίδευσης, ούτε αυτοί που έχουν αυξημένα προσόντα.
Βέβαια πιο δίκαιο θα ήταν να υπήρχε και η δυνατότητα επιμόρφωσης από πριν των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να καταλάβουν θέσεις στελεχών από φορείς π.χ. Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή ΑΕΙ και η λήψη αντίστοιχου πιστοποιητικού καταλληλότητας μετά από αντικειμενικές εξετάσεις και όχι επιφανειακές (δηλ. όσοι παρακολουθήσουν να πάρουν και την πιστοποίηση).
Ευχαριστώ
Υπάρχει πράγματι μεγάλο πρόβλημα στην επιλογή διευθυντών στις σχολικές μονάδες. Το πρόβλημα νομίζω ότι εντοπίζεται κυρίως στα απομακρυσμένα σχολεία της επαρχίας. Εκεί δεν υπάρχει αναξιοκρατία μόνο λόγω των ρουσφετιών και των τοπικών αλληλοεξυπηρετήσεων αλλά και λόγω της έλλειψης αρκετών υποψηφίων διευθυντών. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και να θέλουν, δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να επιλέξουν ικανό διευθυντή γιατί απλά δεν έχουν πολλές επιλογές.
Έτσι, νέοι συνάδελφοι οι οποίοι πρωτοδιορίζονται σε αυτά τα σχολεία, εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μακριά από τα σπίτια τους και τον τρόπο ζωής στον οποίο έχουν συνηθίσει, έχουν να αντιμετωπίσουν και ανεπαρκείς διευθυντές. Σκεφτείτε αυτοί οι διευθυντές να αξιολογήσουν τους υφιστάμενους εκπαιδευτικούς. Και επιπλέον, ποιες δυνατότητες αποτελεσματικής επιμόρφωσης έχουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτά τα σχολεία;
Ίσως η επιμόρφωση πρέπει να ξεκινήσει προτού τοποθετηθούν σε σχολεία, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και η οποία οπωσδήποτε να περιλαμβάνει την εκπαιδευτική νομοθεσία. Όχι επιφανειακά αλλά πολύ ουσιαστικά.
Οι κ. Σχολικοί Σύμβουλοι αποφάσισαν:
Yπουργός στα 39
και Δντης Λυκείου στα 50.. (με την ανεκδιήγητη πρότασή τους)
Μόνη προϋπόθεση ο Α’ βαθμος.
B’PTYXIO-Μεταπτυχιακά
Γλώσσες
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΝΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ECDL….
Για την επιλογή στελεχών -διευθυντών -προισταμένων- συμβούλων κλπ -προτείνω η βαθμολογία να είναι μετρήσιμη στο 80%
Να μοριοδοντούνται οι ετήσιες πιστοποιημένες επιμορφωσεις απο τα Πανεπιστήμια και όχι μόνο οι μεταπτυχιακοί τίτλοι
Η κατοχή τιτλου ξένης γλωσσας να μοριοδοτείται
Ανεξαρτητα απο τα κριτηρια προσληψης και την εν συνεχεια επιμορφωση των εκπαιδευτικων, θα πρεπει να υπαρχει και συστημα διαρκους αξιολογησης της εργασιας τους (π.χ. συγγραφικο εργο, ικανοτητα μεταδοσης γνωσεων, κ.α. ισως και η γνωμη μαθητων και κηδεμονων). Επισης, «να υποχρεωνονται», κατα καποιο τροπο, να εμφανιζονται στην ταξη ντυμενοι ευπρεπως, και να μιλουν σωστα ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ανεξαρτητως διδασκομενου μαθηματος!
προτείνω για την επιμόρφωση
α) όσοι επιλέγονται στο ΕΑΠ να μην καταβάλουν δίδακτρα για μεταπτυχιακό ως κίνιτρο για απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου
β) τα στελέχη να έχουν τουλάχσιτον 15 έτη υπηρεσίας
γ) να δο9εί η δυνατότητα στους εκαπιδευτικούς να συμμετ΄χουν στα προγράμματα της εθνικής σχολης δημόσιας διοίκησης-να πριμοδοντούνται για την επιλογή στελεχών οι απόφοιτοι της
ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗ ΘΗΤΕΙΑ, ΔΗΛ. ΜΕΧΡΙ 31 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ..
ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ………….ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΤΑΝ ΟΛΑ ΣΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ…….. ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΝ ΑΚΗ ,ΤΟΝ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ, ΤΟΝ ΑΡΣΕΝΗ ΚΑΙ ….
ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ, ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΕΣΚΑΡΕΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.
ΑΠΟ ΤΑ 15 ΕΤΗ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ 10 ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ο ΕΚΠΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙΝΕΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΛΠ,ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
ΦΤΑΝΕΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ, ΟΧΙ ΝΑ ΕΧΕΙ 8 ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑ….
ΠΩΑ ΘΑ ΤΟΝ ΦΤΑΣΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ;ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ…. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ….
ΒΑΛΤΕ ΝΕΑ ΠΝΟΗ…ΜΕ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΔΕΝ ΘΑΡΘΕΙ……….
ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 4 ΜΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.
ΣΤΝΕΝΤΕΥΞΗ , ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ……..ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ;
ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΚΟΨΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΝΑ ΑΛΛΙΩΝΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ…..
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ 15
ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ..
Να ξεκινήσουν όλα απο την αρχή και απο μηδενική βάση. Ο ρόλος των συνδικαλιστών να είναι περιορισμένος και να μην προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον αλλά το συλλογικό. Το ίδιο και για τους αιρετούς οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μοριοδοτούν. Να μπει επιτέλους μια αξιολόγηση σε όλους και για όλα απο κρίνοντες με περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα απο τους κρινόμενους. Να υπάρξει συνδυασμός της φρεσκάδας (νέοι εκπαιδευτικοί) με την εμπειρία (παλαιότεροι). Αναβάθμιση του ρόλου όλων των στελεχών (διευθυντές, πρϊστάμενοι, σχ. σύμβουλοι), με διακριτούς ρόλους με συνεχή επιμόρφωση και αξιολόγησή τους. Να μπει τέλος στα μόρια της συνέντευξης. Προσοχή στα μεταπτυχιακά «μαϊμούδες». Να μπει τέλος στα φροντιστήρια, ξενόγλωσσες και πληροφορική πιστοποίηση μέσα απο των χώρο της εκπαίδευσης. Τα σχολεία και το σύνολο των εγκαταστάσεών τους, μέσα απο ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό, να κλείνουν μόνο μια εβδομάδα τα Χριστούγεννα, άλλη μια το Πάσχα και τον Αύγουστο. Το υπόλοιπο διάστημα να φιλοξενούν όσους μαθητές επιθυμούν προαιρετικά για επαναλήψεις ή αθλητισμό, εικαστικά κ.λ.π.
Για τις ειδικότητες στην Πρωτοβάθμια να δίνεται η ευκαιρία και σε αυτούς για εξειδίκευση όπως οι δάσκαλοι στη Μαράσλειο (δυο μέτρα και δυο σταθμά στον ίδιο εκπαιδευτικό χώρο;). Επίσης να τους αναγνωρισθεί η προϋπηρεσία τους ως προαγώγιμη στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. γυμναστές στα προγράμματα ΜΛΑ της Ε.Ι.Ο., άλλες ειδικότητες απο ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια). Να γίνονται προϊστάμενοι των Γ.Φ.Α. και γυμναστές απο την Πρωτοβάθμια. Να ιδρυθούν Γ.Φ.Α. και στην Πρωτοβάθμια με οργανόγραμμα.
ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ.
Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για ισότιμες διαδικασίες επιλογής στελεχών στην εκπ/ση και να μην δίνεται το δικαίωμα σε καθηγητές Φυσικής Αγωγής που υπηρετούν στην Α/θμια Εκπ/ση εδώ και μία εικοσαετία, να υποβάλουν υποψηφιότητα για προϊστάμενοι γραφείων Φυσικής Αγωγής. Δικαίωμα που δώθηκε όμως στις προήγουμενες κρίσεις μόνο για τις θέσεις των σχολικών συμβούλων Φυσικής Αγωγής εξυπηρετώντας συγκεκριμένες πολιτικές και πρόσωπα.
Δεν είναι ενιαία η εκπ/ση κα Υπουργέ?
ΔΙΌΡΘΩΣΗ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΆΡΚΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Η κρίση και η επιλογή στελεχών στην εκπαίδευση είναι ένα θέμα που έχει καταρχήν δύο άξονες.
1. με ποια κριτήρια αξιολογείς κάποιον
2. για ποια θέση τον αξιολογείς
Διαφορετικά θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για τη θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης ή του Προισταμένου, που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να έχουν διοικητικά προσόντα, διαφορετικά τα κριτήρια για το Σχολικό Σύμβουλο που ασκεί παιδαγωγικό-επιστημονικό ρόλο και διαφορετικά των Προϊσταμένων των ΚΕΔΔΥ που σίγουρα θα πρέπει να έχουν εξειδίκευση στην ειδική αγωγή.
Ένα άλλος παράγοντας είναι το ποιός τελικά αξιολογεί και άν συνάδει οι κρίνοντες να έχουν λιγότερα προσόντα από του κρινόμενους!
Άλλος παράγοντας είναι η υψηλή κατά τη γνώμη μου μοριοδότηση της συμμετοχής στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, δηλαδή της συνδικαλιστικής δράσης,που αν δεν κάνω λάθος είναι προς το συμφέρον των συναδέλφων και όχι προς ιδίον όφελος.
Θα αναφερθώ επίσης στο θέμα της ‘παλαιότητας’ που φυλάσσεται και πριμοδοτείται ως κόρην οφθαλμού τη στιγμή που από παντού εισπράτουμε την ανάγκη για μεταρύθμιση της εκπαίδευσης και να δουλέψουν νέα άτομα με νέες ιδέες.
Τέλος ως νηπιαγωγός ειδικής αγωγής θα ήθελα να αναφερθώ στον πρωτοφανή αποκλεισμό μας από τη δυνατότητα να αξιολογηθούμε ως σχολικοί σύμβουλοι ειδικής αγωγής και ας έχουμε και τυπικά περισσότερα προσόντα από κάποιους δασκάλους (π.χ. μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή)!
σε πρώτη φάση εξετάσεις ΑΣΕΠ για υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης και όποιος δεν πιάσει βάση να αποκλείεται από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία επιλογής !!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜα ΜΟΡΙΑ ΔΙΕΤΟΥΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ…
Πλέον στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση αρκετοί Εκπ/κοί ειδικοτήτων συμπηρώνουν 20ετή υπηρεσία.
Όταν στα κριτήρια αξιολόγησης Δ/ντών Σχολικών μονάδων η διετής επιμόρφωση=(Μαράσλειος) θα δίδει στον Δάσκαλο και θα προσμετρώνται 4 μόρια, ο Εκπ/κός Φυσικής Αγωγής ή ο Εκπ/κός Αγγλικών ή Μουσικής που δεν μπορεί να φοιτήσει-όχι από δική του υπαιτιότητα- στη Μαράσλειο συγκρινόμενος με τον Δάσκαλο θα ξεκινά από -4 μόρια !!!! Είναι συναδελφοδημοκρατικό ????
ΥΓ) Όλοι οι συνάδελφοι ειδικοτήτων είναι 4ετούς τουλάχιστον φοίτησης…
Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
Είναι ένα σοβαρό θέμα που δημιουργεί Εκπ/κούς Β’ κατηγορίας στην Πρωτοβάθμια Εκπ/ση.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ,ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ-Δ/ΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Δ.Ε
ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 30 ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ
ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ,Δ/ΝΤΩΝ, ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ,Δ/ΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ,ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ,Υ/ΝΤΩΝ Κ.Τ.Λ.
ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ Η ΓΝΩΣΗ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ.
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Ο ΕΧΩΝ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ(ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΛΠ) ΓΙΑΤΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΟΣΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ Δ/ΝΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ Η ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ.
ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ Δ/ΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ .
ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΛΗΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ) ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ.
ΔΕΝ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΓΙΑ…ΣΤΕΛΕΧΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΙΜΩΛΙΑ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ.ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ 900 ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ.
ΕΙΜΑΙ ΗΔΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ <> ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΤΑΤΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ.
ΕΧΩ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 23 ΣΕ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ 30 ΩΡΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΟΥΔΟΛΩΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΩ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΝ ΤΑΡΑΞΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΑΥΓΑ!
ΑΛΗΘΕΙΑ: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ;
Π.Χ. ΕΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ «ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΧΟΛΑΣΜΑ!!!!!!» (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ…)
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ , ΑΠΟΤΟΜΑ ΣΤΗΝ Ά’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 3 ΧΜ …
ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ;;; ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ; ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΒΛΕΠΕΤΕ. ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ.ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ.ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΚΟΥΒΑΛΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥς ΑΣΗΚΩΤΕΣ ΣΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΛΑΠΤΟΠ…
ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΘΑΝΑΙ ΑΡΓΑ. Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗ Β/ΘΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΦΑΣΙΑ.
Διαχρονικά πέρα από τα μετρήσιμα μόρια η συνέντευξη στα υπηρεσιακά συμβούλια διαστρέβλωνε-αλλοίωνε τη σειρά των κρινομένων, όταν βέβαια οι «συνθήκες» το απαιτούσαν. Γι’ αυτό εξάλλου και εσείς μιλάτε για αναξιοκρατία στην αξιολόγηση και τις κρίσεις των στελεχών.
Αν λοιπόν θέλετε πράγματι ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής στελεχών πρέπει να καταργηθεί –αντικατασταθεί η συνέντευξη. Βλέπω δύο πιθανά σενάρια από τα οποία προτιμώ το δεύτερο χωρίς να αποκλείω να υπάρχουν και άλλα.
Α. Το υπηρεσιακό συμβούλιο γνωμοδοτεί μόνο για την καταλληλότητα του υποψηφίου για τη συγκεκριμένη θέση. Δε δίνει μόρια. Η γνωμοδότηση είναι αναγκαία διότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που λόγω άλλων προβλημάτων δεν είναι σε θέση να ασκήσουν καθήκοντα στελέχους της εκπαίδευσης παρά τα τυχόν αυξημένα τυπικά προσόντα που διαθέτουν.
Β. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν μέρος σε αδιάβλητες (πως; Πρέπει να καθορισθεί) εξετάσεις τόσο στο γνωστικό τομέα (π.χ. όπως οι τελευταίες εξετάσεις που έγιναν από τον ΑΣΕΠ για διευθυντές διευθύνσεων, προϊσταμένους γραφείων, σχολικούς συμβούλους) όσο και σε κατάλληλα δομημένα ψυχολογικά τεστ, τεστ δεξιοτήτων κλπ Από το σύνολο των δοκιμασιών προκύπτουν μόρια που αθροίζονται στο συνολικό αριθμό μορίων των υποψηφίων.
Ολοκληρώνοντας αυτή την παρέμβασή μου θέλω να αναφερθώ στη σύνθεση των συμβουλίων κρίσης. Οι κρίνοντες πρέπει κατά τεκμήριο να έχουν περισσότερα προσόντα από τους κρινόμενους. Με άλλα λόγια πως μπορεί να κρίνει έναν υποψήφιο σχολικό σύμβουλο με διδακτορικό κλπ ένας συνάδελφος χωρίς κανένα επιπλέον τυπικό προσόν απλά και μόνο επειδή είναι αιρετός; Πιστεύω ότι το κύρος και η αξιοπιστία τόσο των κρίσεων όσο και των ίδιων των αιρετών διαφυλάσσεται εάν η παρουσία τους στα συμβούλια δε συνοδεύεται με βαθμολόγηση των υποψηφίων. Όποιος παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά δρώμενα θα έχει διαπιστώσει σωρεία μη κολακευτικών αναφορών (σε διάφορες εκπαιδευτικές ιστοσελίδες) για την παρουσία αιρετών στα συμβούλια επιλογής στις τελευταίες κρίσεις γεγονός που όπως ανέφερα κάθε άλλο παρά διαφυλάσσει το κύρος που πρέπει να έχουν ως εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα συμβούλια.
1. Πριμοδότηση μεταπτυχιακών τίτλων, διδακτορικών κλπ ΑΛΛΑ στην περίπτωση που οι εν λόγω τίτλοι σπουδών, οι δημοσιεύσεις κλπ. είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο εργασίας της θέσης που διεκδικείται να πριμοδοτούνται με διπλάσια μόρια.
2. Οι συνεντέξεις να συνοδεύονται από πρακτικά τα οποία θα υπογράφονται και από τις επιτροπές και από τους υποψηφίους.
ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ :
ΔΙΔΑΤΟΡΙΚΟΣ -ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΟΤΛΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ -ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΤΗΣΙΑ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ : ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΛΠ
ΩΡΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
ΑΛΛΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΙΣ ΤΠΕ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ.
Νομίζω ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν ιδιαίτερα οι απόφοιτοι των λιγοστών μεταπτυχιακών με θέμα τη διοίκηση και την οργάνωση της εκπαίδευσης.