Η ελλιπής επιμόρφωση, η αναξιοκρατία και η έλλειψη κριτηρίων στην αξιολόγηση και στις κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης έχει οδηγήσει στην αποδόμηση του συστήματος και στην έλλειψη εκτίμησης και εμπιστοσύνης των στελεχών.
Είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα κρίσης και επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και αρχές, ώστε να δοθεί οριστικό και αμετάκλητο τέλος στις γνωστές παθογένειες του συστήματος, που ταλανίζουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.
Κριτήρια επιλογής
* Τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που κάθε φορά προκηρύσσεται ως προς τη γνώση και την εμπειρία. Βάση για την πρότασή μας θα αποτελέσουν και οι προτάσεις ειδικών επιστημόνων, συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών ( ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) καθώς και των πολιτών που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση.
Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης.
* Τα στελέχη της εκπαίδευσης, που θα επιλεγούν, θα επιμορφωθούν σε θέματα αντίστοιχα με τις απαιτήσεις της θέσης που πρόκειται να καλύψουν σε ειδικά προγράμματα τα οποία θα λειτουργούν είτε σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είτε με αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων, είτε με τους υφιστάμενους φορείς επιμόρφωσης.
* Όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών θα λαμβάνουν πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας, το οποίο θα αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.
Με την Παρατήρηση ότι ο νέος νόμος για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης θα πρέπει να πριμοδοτεί ισότιμα την εμπειρία στη διοίκηση, τα διάφορα πτυχία αλλά και την προσφορά του εκπαιδευτικού στο στίβο της μάχιμης εκπαίδευσης, προτείνω τα εξής, τα οποία πιστεύω ότι προσδίδουν έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, περιορίζοντας την δυνατότητα αυθαιρεσίας κατά την συνέντευξη.
Η συνέντευξη να χωρίζεται σε:
Α) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα υποψηφίου. Να αποτιμάται έως και 10 μετρήσιμες μονάδες περιορίζοντας έτσι τις 20 αυθαίρετες μονάδες της συνέντευξης σε 10. Θεωρώ ότι τα μετρήσιμα αυτά συνιστούν εν μέρει αξιολόγηση και θα μπορούσαν να αναφέρονται σε:
Σπουδές, σεμινάρια, οργανωτικές ικανότητες, εισηγήσεις, συμμετοχή ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια Επιστημονικών-Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ή και Συλλόγων, υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, πιστοποιητικό εξειδίκευσης πανεπιστημίου σε θέματα εκπαιδευτικά και θέματα Οργάνωσης Διοίκησης σχολικών μονάδων, συνεργασία με φορείς, κοινωνική δράση και προσφορά & οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αξιολογηθεί όσο ταπεινό κι αν είναι αρκεί να είναι χρήσιμο για την εκπαίδευση.
Β) Προσωπική συνέντευξη Οι ερωτήσεις προς τους υποψηφίους να γίνονται από τράπεζα ερωτήσεων του Υπουργείου και στις οποίες θα έχουν πρόσβαση άπαντες!!! Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να τηρούνται πρακτικά στα οποία θα μπορεί να καταφεύγει όποιος νιώθει αδικημένος.
Μέσα από τη διαδικασία του βιογραφικού κυρίως αλλά και της αντικειμενικής συνέντευξης τα μόρια της διευθυντικής θητείας όσο και των πτυχίων, είναι δυνατό να ενδυναμώσουν ή να αποδυναμώσουν κάθε υποψηφιότητα….
Σε ότι αφορά τα πτυχία (και μάλιστα τα συναφή με την αιτούμενη θέση) να μοριοδοτηθούν με λογισμό και περίσκεψη χωρίς να θεοποιηθούν και κυρίως εφόσον οι κάτοχοί τους έχουν μετουσιώσει σε κοινό εκπαιδευτικό αγαθό το αντικείμενο της μετεκπαίδευσής τους. Σπουδές ή μεταπτυχιακά τα οποία έχουν αποκτηθεί με εκπαιδευτικές άδειες και δεν λειτούργησαν ποτέ ανταποδοτικά προς την εκπαιδευτική διαδικασία να μη ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ανάλογη ανταπόκριση να έχουν και οι σπουδές – μεταπτυχιακά από χώρες αμφιβόλου ποιότητας όπου ανθούν βιομηχανίες παραγωγής άχρηστων μεταπτυχιακών.
Διαβάζοντας και τα άλλα σχόλια της διαβούλευσης, γενικά συμπεραίνω ότι οι περισσότεροιαπό εμάς θεωρούμε -και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου- ότι διευθυντές πρέπει να γίνουν άτομα με προσόντα.
Όμως σκέφτομαι και τι να τους κάνουμε τους διευθυντές με master και διδακτορικά; Για να ασχολούνται με τζάμια, διακόπτες, καζανάκια, τοίχους, κλειδιά,λάμπες, καυστήρες, πετρέλαια…… ; Αυτό το κάνει και ένας επιστάτης, και χωρίς απολυτήριο δημοτικού. Ή να φτιάχνει στατιστικά( ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα την ενημερώνουμε μια φορά στην αρχή του σχ.έτ.),διαβιβαστικά,εξουσιοδοτήσεις,υπερωρίες ωρομισθίων,υπερωρίες μονίμων, πρακτικά εκδρομών, τιμολόγια,άδειες, βιβλία συμβάντων, πρωτόκολλα, (ας γίνουν ηλεκτρονικά)……τώρα με τη γρίπη, άλλα 5-6 έγγραφα και ενημερώσεις. Θα μου πείτε ότι είναι δουλειές του υποδιευθυντή αυτή. Ναι αλλά ο υποδιευθυντής έχει την τάξη του και πλήρες ωράριο.
Για να επιτελέσουν έργο και να δουλέψουν απερίσπαστοι
( παιδαγωγικά και διοικητικά) πρέπει να απαλλαχθούν από όλα αυτάμε επιστάτες , διοικητικούς ή δεύτερο υποδιευθυντή.
Καπετσώνης Κων/νος Μ.ed.
Η έλλειψη για δεκαετίες κάθε μορφής αξιολόγησης έχει οδηγήσει σε ένα πραγματικό αδιέξοδο στο πρόβλημα της αξιοκρατικής και αποτελεσματικής διοικητικής στελέχωσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το αδιέξοδο, βέβαια, δε φαίνεται να είναι και τόσο «άβολο», αφού δίνει το άλοθι, σε κάθε αλλαγή κυβερνώντος κόματος, να βολεύουν οι κυβερνούντες τους ευνοούμενους συνδικαλιστές τους και μάλιστα μέσα από κοινές συμφωνίες μεταξύ των πλειοψηφούντων συνδικαλιστικών παρατάξεων. Βέβαια, κάθε φορά, υπάρχουν διαμαρτυρίες από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για αναξιοκρατία, μη τήρηση της νομιμότητας και όλα τα σχετικά.
Συνεπώς, η πρώτη προϋπόθεση για να έχει νόημα η όποια διαβούλευση, και να μη γίνεται προσχηματικά για την αλλαγή των νυν διοικητικών προϊσταμένων, είναι να υπάρξει δεδηλωμένη πολιτική βούληση, τουλάχιστον από τα δύο κόματα εξουσίας.
Το δεύτερο να υπάρξη αντίστοιχη πολιτική βούληση για την έναρξη αξιολόγησης, τουλάχιστον για όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν θέση στελέχους. Η όποια αξιολόγηση μπορεί να μην είναι κάτι το τέλειο σε πρώτη φάση, αλλά πρέπει κάποτε να αρχίσει. (Η απόλυτη έλλειψη αξιολόγησης και η κατάσταση στην οποία έχουμε οδηγηθεί, με έκανε πριν από μερικά χρόνια υποστηρικτή των θέσεων Αρσένη, αν και τις θεωρούσα υπερβολικές).
Διαβάζοντας τις μέχρι τώρα είκοσι σελίδες προτάσεων-απόψεων της διαβούλευσης, μπορεί κανείς να καταλάβει το εύρος, την ποιότητα και την ποικιλία των διαφορετικών θέσεων, που αγγίζουν τα όρια του παραλόγου.
Ως στέλεχος της εκπαίδευσης για πάνω από μια δεκαετία, και έχοντας περάσει από πολλαπλές διαδικασίες επιλογής, έχω να προτείνω τα παρακάτω:
1. Ισορροπημένο συνυπολογισμό εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης. Η εμπειρία από μόνη της δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο, αφού εκτός των άλλων δεν είναι αξιολογημένη. Η επιστημονική γνώση πιστοποιημένη από πτυχία και μεταπτυχιακά μπορεί να υποδηλώνει καλό επιστήμονα, αλλά δε σημαίνει, από μόνη της, ικανότητες διαχείρισης, καθοδήγησης και επιμόρφωσης προσωπικού.
2. Η προβλεπόμενη διδακτική και εκπαιδευτική εμπειρία 10-15 ετών θεωρώ ότι είναι επαρκής για τη διεκδίκηση θέσης στελέχους. Πολύ χρήσιμο επίσης να δοκιμαστεί κάποιος ως διευθυντής σχολικής μονάδας πριν προχωρήσει παραπάνω. Η μοριοδότηση των επιπλέον χρόνων εμπειρίας θεωρώ ότι είναι επίσης χρήσιμη.
3. Η μονιμότητα των στελεχών εκπαίδευσης θεωρώ ότι είναι επίσης στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό βέβαια με την έννοια ότι ο κατέχων κάποια θέση αξιολογείται για το έργο του στη συγκεκριμένη θέση. Θεωρώ αδιανόητο να επαναξιολογείται κάποιος, για θέση που κατέχει επί 4, 8 ή 12 έτη, εκ του μηδενός, και να μην του απευθύνεται ούτε ερώτηση, στη συνέντευξη επιλογής, για το μέχρι τότε έργο του. Και φυσικά η μονιμότητα στελεχών αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της όποιας αξιολόγησης, αφού θα ήταν τουλάχιστον τραγελαφικό να εναλλάσσονται οι εκπαιδευτικοί μεταξύ τους σε ρόλους αξιολογητή αξιολογούμενου.
4. Ο τρόπος μοριοδότησης των πτυχίων και των μεταπτυχιακών αποτελεί επίσης σοβαρό αντικείμενο συζήτησης. Σήμερα μοριοδοτούνται όλα τα δεύτερα πανεπιστημιακά πτυχία, ανεξαρτήτως συμβατότητας με τη αντικείμενο του εκπαιδευτικού. Το πιο εξωφρενικό, δεν μοριοδοτούνται τα συμβατά δεύτερα πτυχία ΤΕΙ εκτός και αν έχουν ληφθεί μετά το 2001. Δηλαδή γίνεται διαχωρισμός πτυχιούχων προ και ματά την ψήφιση του νόμου ανωτατοποίησης αν και αυτό απαγορεύεται από τον ίδιο νόμο.
Τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά μοριοδοτούνται επίσης με την ίδια λογική.
4. Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουμε το τουλάχιστον περίεργο φαινόμενο να υπάρχουν ακόμη και ανώτερα στελέχη χωρίς το βασικό για τον κλάδο, πτυχίο παιδαγωγικού τμήματος, έστω και εξομοίωσης. Και ενώ το συγκεκριμένο πτυχίο εξομοίωσης δε θεωρείται βασικό πτυχίο, εντούτοις δε μοριοδοτείται. Αντίθετα μοριοδοτείται ως κανονικό πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης η εξομοίωση μετεκπαίδευσης των σεμιναρίων Γερμανίας. Περιέργως τα συγκεκριμένα αυτά σεμινάρια Γερμανίας δίνουν και μόρια γλωσσομάθειας άριστης γνώσης γερμανικών, μέσα από μια επίσης περίεργη αναγνώριση γλωσσομάθειας από κάποια υπηρεσία του πρώην ΥΠ.Ε.Π.Θ. και όχι από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Με αυτά και με άλλα η αξία των επιστημονικών γνώσεων των υποψηφίων στελεχών φαλκιδεύεται, όπως και η αναμενόμενη επιστημονική προσφορά των στελεχών.
Είναι φανερό ότι απαιτείται εξορθολογισμός της μοριοδότησης των επιστημονικών προσόντων, με τρόπο δικαιότερο για τα υποψήφια στελέχη και με σκοπό την επιλογή των ικανότερων.
κυρία υπουργέ
Μήπως επιτέλους το σύγχρονο σχολείο πρέπει να έχει και ψυχολόγους.
14 χρόνια ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου και μία εκ των καθηγητριών. Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης στην Αγγλία. Υποψήφια διδάκτωρ στη Σορβόννη σε θέματα γλωσσικής πολιτικής. Διορισθείσα με ΑΣΕΠ με την πρώτη με πολύ υψηλή βαθμολογία. Διδακτική προϋπηρεσία 3 χρόνια. Συνολική διδακτική εμπειρία 17 χρόνια. Στα 3 χρόνια στο δημόσιο σχολείο συντόνισα ένα Comenius-ανταλλαγής μαθητών, τρία διασχολικά προγράμματα με 20 σχολεία και 30 συναδέλφους και δεν θυμάμαι πόσα παιδιά και ήμουν υπεύθυνη σε 4 ενδοσχολικά. Συγχρόνως έκανα κανονικό μάθημα, επιπέδου φροντιστηρίου, με πολλές ώρες προετοιμασίας, το οποίο έβλεπα πως απέδιδε. Άριστη γνώση δύο ξένων γλωσσών και καλή άλλων δύο. Τα σεμινάρια και τις επιμορφώσεις στο εξωτερικό, που τις πλήρωσα η ίδια δεν τα υπολογίζω. Σχέσεις με παιδιά, γονείς, πλειοψηφία συναδέλφων άριστες.
Όποια εμπειρία και γνώσεις διοικητικές και διδακτικές είχα αποκομίσει τις εφάρμοσα στο σχολείο αναλαμβάνοντας ευθύνες και δράσεις που δεν είχαν αναλάβει συνάδελφοι με 20 και 30 χρόνια, που ήταν δ/ντές και υποδ/ντές και μας έβλεπαν ως νεοσύλλεκτους.Οι συγκεκριμένοι δε (όχι όλοι) έχοντας δουλέψει αποκλειστικά στο Δημόσιο έιχαν αναπτύξει δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, ήταν ευθυνόφοβοι και είχαν τη νοοτροπία «μη μου τους κύκλους τάραττε»
Αντίστοιχα προσόντα, εμπειρία και ικανότητες έχει πλήθος συναδέλφων, κάτι που φαίνεται στα σχολεία. Κανείς ωστόσο από εμάς δεν μπορεί να διεκδικήσει διοικητική θέση, γιατί η προϋπηρεσία στο Δημόσιο είναι πολύ μικρή σύμφωνα με τους ως τώρα νόμους.
Το πρόβλημα είναι πως αφενός δεν αντέχουμε άλλο να δουλεύουμε έχοντας από πάνω μας άσχετους και κομπλεξικούς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις μπλοκάρουν το έργο μας ή κάνουν κανονικό πόλεμο. Δεν μπορούμε άλλο να φθειρόμαστε με επαρχιακές και δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να βλάψουν το σχολείο.
Αυτό πρέπει να αλλάξει. Το ποσοστό των εκπαιδευτικών αυτή της κατηγορίας είναι μεγάλο. Η πλειοψηφία στη Β/θμια διορίζεται μετά τα 30-35 και ως τότε δεν είμαστε άνεργοι. Δεν μπορεί να ξεκινάμε από το μηδέν, να διαγράφονται τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς στο ίδιο αντικείμενο και να βρισκόμαστε να έχουμε ανώτερους τους κατώτερους. Μας απογοητεύει και μας πνίγει κάθε διάθεση. Φροντίστε να κάνετε κάτι για αυτό εάν θέλετε να βελτιωθούν τα σχολεία.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
Με την επιστολή μου αυτή θεωρώ ότι συμβάλλω στη διαμόρφωση κάποιων πτυχών του νομοσχεδίου για την «κρίση και επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης». Η «Δημόσια Διαβούλευση» σαν θεσμός, είναι η σημερινή «ΠΝΥΚΑ» της δημοκρατίας.
Ο κάθε εργαζόμενος θέλει να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες – διατροφή, κατοικία, υγεία, εκπ/ση, ασφάλεια. Το ποσοστό εκπλήρωσης των ικανοποιήσεων αυτών, συντελούν στο βαθμό αποδοτικότητας της εργασίας του.
Ο εκπ/κός σαν μέρος του συνόλου αυτού, για να έχει ικανοποίηση και να συνεχίσει με ενθουσιασμό να εργάζεται, θέλει να νιώθει επιτυχία, αναγνώριση, ανάληψη ευθύνης, ανέλιξη. Αυτά τα στοιχεία αν και δεν προσφέρουν άμεσα οικονομικό όφελος, εν τούτοις, παροτρύνουν πιο πολύ τον άνθρωπο να είναι πιο αποδοτικός. Η δε μη παρότρυνση επηρεάζει αρνητικά τη μάθηση.
Μέσα από το μεγάλο πλήθος των εκπ/κών υπάρχουν και άτομα που θα εκ λάμβαναν με μεγάλη ικανοποίηση την ανέλιξή των σε μια θέση διευθυντή. Έναν δ/ντή σχολείου, που θα ασχολείται και με εκπαιδευτικά και με διοικητικά καθήκοντα. Ως προς αυτή τη διάσταση της εξέλιξης του εκπ/κού, θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής αξιολόγηση του έργου του.
Η διοίκηση ενός οργανισμού-σχολείου είναι μια υπόθεση που εξελίσσεται συνεχώς και οι απαιτήσεις αυξάνουν. Προκειμένου εκπ/κοί που ενδιαφέρονται να καλύψουν θέσεις δ/ντών σχολείων, να καλύψουν ανάγκες όπως «Εκπαιδευτική Διοίκηση», θα πρέπει να υπάρξουν – δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την απόκτηση αυτής της ανάγκης, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα.
Προτεινόμενος τρόπος αξιολόγησης για την κάλυψη θέσεων διευθυντών σχολείων:
Προκήρυξη κενών διευθυντικών θέσεων.
Αποστολή βιογραφικών.
Δια της μεθόδου της «ανοικτής εξ αποστάσεων εκπ/σης», να παρακολουθήσουν σχετικά προγράμματα.
Μέσα από γραπτή διαδικασία να προσπαθήσουν να επιλύσουν διάφορα προβλήματα, η οποία θα εκτιμήσει τις πιο κάτω διαστάσεις ηγεσίας:
• Ανάλυση προβλήματος,
• Κριτική ικανότητα,
• Οργανωτική ικανότητα,
• Αποφασιστικότητα,
• Ηγετική ικανότητα,
• Ευαισθησία,
• Ικανότητα αντοχής υπό πίεση,
• Γραπτή επικοινωνία,
• Εύρος ενδιαφερόντων,
• Προσωπική προώθηση,
• Εκπαιδευτικές αξίες.
Συμμετοχή σε προφορική συνέντευξη από κατάλληλες ομάδες – αξιολογητές, που θα αποφανθούν για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.
Ως προς τα μετρήσιμα αντικειμενικά μόρια του βιογραφικού, πρέπει να προσμετρούνται χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Όπως λ.χ. το 2000, νομίζω, πραγματοποιήθηκαν δύο προγράμματα επιμόρφωσης από την ΠΑΤΕΣ ΣΕΛΕΤΕ διάρκειας >250 ωρών. Μετά το πρόγραμμα έσπασε σε πολλά των 48 ωρών, με αποτέλεσμα την μη μοριοδότηση των εκπ/μένων που την επικαλέστηκαν.
Πρέπει να υπάρχει μια πιο μεγάλη συσχέτιση της μοριοδότησης των εκπ/κων, οι οποίοι έχουν διατελέσει δ/ντές, υπ/ντές (τα μόρία υπ/ντή στο 60% του προτεινόμενου ανώτατου βαθμού λόγω προϋπηρεσίας σε θέση δ/ντή).
Όπως και στην εκλογή υπ/ντή, να υπάρχει και για την επιλογή δ/ντή, γνωμοδότηση συλλόγου διδασκόντων, καθώς και συλλόγου γονέων-κηδεμόνων με θετικό ή αρνητικό χαρακτηρισμό.
Ως προς την μοριοδότηση από συμμετοχή σε ΠΥΣΔΕ, δεν θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία πάνω από δυο 48ωρες επιμορφώσεις.
Ως προς τις ομαδοποιήσεις των σχολέιων για την δημιουργία πινάκων θέσεων δ/ντών, να υπάρχει η δυνατότητα, σε περίπτωση λειτουργίας νέας σχολικής μονάδας, που το είδος της δεν δικαιολογούσε τη συμμετοχή εκπ/κών συγκεκριμένων κλάδων στον αρχικό πίνακα, τη συμμετοχή κριθέντων εκπ/κων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για σχολεία της ευρύτερης περιοχής ΠΥΣΔΕ.
Δεν φαίνεται κάποιο κριτήριο, που θα εμφανίζει το αν η δ/ντική θητεία (που θα πάρει τα ανάλογα μόρια) κρίνεται μετρήσιμη, ως προς το αν άσκησε σωστά τα καθήκοντά του.
Μετά τιμής
Πλέσσας Νίκος
ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ, ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ, ΛΙΓΟ ΕΣΤΩ, ΜΙΚΡΟ, ΕΛΑΧΙΣΤΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΥΓΙΗΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ.ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ)
Πιστεύω ότι πρέπει να επιβραβευθεί ο εκπαιδευτικός που μόνος του έκανε προσπάθεια επιμόρφωσης-δείχνει ποιότητα εργαζόμενου/υπευθυνότητα απέναντι στο έργο που παράγει.
1. να λογίζεται και το πτυχίο ΑΤΕΙ εφάμιλλο με το ΑΕΙ και να μοριοδοτείται(εξάλλου κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το καθιέρωσε ) σωστά το εξομοίωσε, η προηγούμενη κυβέρνηση το λάμβανε υπόψη στις αξιολογήσεις και στη μοριοδότηση, έχει ειδικότητες (διοίκηση-οικονομία κ.α.)που νομίζω σωστά και απαραίτητα πρέπει το στέλεχος της εκπαίδευσης να κατέχει για να διοικήσει.Αρκετοί εκπαιδευτικοί με τέτοιο ΑΤΕΙ πτυχίο διορίζονται κανονικά π.χ.ΠΕ20 κ.α.Ως ως εκ τούτου νομίζω και σαν δεύτερο πτυχίο το ΑΤΕΙ που κατέχει κάποιος πρέπει να μοριοδοτείται. ευχαριστώ.!!!
Τρεις προκαταρκτικές παρατηρήσεις:
α.Η διαβούλευση τείνει να μεταβληθεί σε κυτίο παραπόνων.
β.Ο καθένας εκφράζει απόψεις στη βάση του στενού συμφέροντός του.
γ.Δε διασφαλίζεται ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των συμμετεχόντων.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η επιλογή στελεχών να πραγματοποιείται μέσα από
1. πανελλήνιες εξετάσεις και
2. συνέντευξη σε επιτροπή ειδικών επιστημόνων, αξιοκρατικά τοποθετημένων.
3. Πλήρης κατάργηση μοριοδότησης πτυχίων, προϋπηρεσίας, συγγραφικού έργου.
Καμία εμπλοκή των συνδικαλιστών στη σύνταξη του νέου νόμου.
Πλησιάζοντας τα 35 χρόνια στην εκπαίδευση, αναρωτιέμαι γιατί όλα αυτά τα χρόνια ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΚΑΠΟΙΟΣ να ΄δει τί κάνω μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας! Είχα φιλότιμο,έχω συνείδηση και δούλεψα με την ψυχή μου, μαθαίνοντας γράμματα και διαπαιδαγωγώντας παιδιά, πολλές φορές ξεχασμένα και από μάνα και από πατέρα.Έτσι πράττουν νομίζω οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, ΟΧΙ όμως όλοι. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, για να έχουμε ικανά στελέχη, αλλά σωστή αξιολόγηση με βάση τα δεδομένα σχολικής μονάδας και περιοχής και υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο (να επιβληθεί η τήρηση του 5/ωρου.
Λίγα λόγια για τα στελέχη:
Σχολικοί σύμβουλοι που παραμένουν κλειδωμένοι στα γραφεία τους και δεν περνάνε από τα σχολεία να βοηθήσουν, να συμβουλέψουν, να παραδειγματίσουν, να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στους νέους συναδέλφους, ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ, όσα ντοκτορά και να έχουν!
Διευθυντές Εκπαίδευσης που για λόγους πολιτικούς δεν ελέγχουν κανένα υφιστάμενο, αν τηρεί τα νόμιμα στο τρόπο άσκησης της διοίκησης, σπρώχνουν πιο βαθιά στο χάος τα χάλια της παιδείας.
Ο διευθυντής σχολικής μονάδας ως υπεύθυνος για όλα που αφορούν το σχολείο του από τα κτίρια, τη καθαριότητα, τα WC, τα τζάμια που σπάνε, τα φώτα που δεν ανάβουν, τις μπογιές και τις συντηρήσεις, μέχρι το ανθρώπινο δυναμικό ( μαθητές & καθηγητές) και τον προγραμματισμό και τη προοπτική του σχολείου του, ΔΕ μπορεί να κρίνεται μόνο από τα μάστερ και ντοκτορά ή την αρχαιότητα που μπορεί να είναι και μόνον …βιολογική, αλλά από ένα σωστό συγκερασμό όλων και με μια δοκιμασία – τεστ δεξιοτήτων για την ικανότητά του, στη πράξη, να ανταποκριθεί στα παραπάνω.
Δε νοείται σήμερα διευθυντής χωρίς πιστοποιημένη γνώση Η/Υ, να μη μπορεί να αλληλογραφήσει ηλεκτρονικά μόνος του, ( να δώσει π.χ. τα στατιστικά της γρίπης ή να συμπληρώσει το survey), άρα αναγκαίο προσόν και όχι μοριοδοτούμενο και μάλιστα με 0,25 μόρια.
Η συνέντευξη είναι απαραίτητη, όταν είναι αληθινή και περιστρέφεται γύρω από τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση του σχολείου και την αντιμετώπιση καθημερινών πραγματικών καταστάσεων.
Στα συμβούλια επιλογής προσωπικού (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ) οι συμμετέχοντες αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου, αφού αρνούνται να αξιολογήσουν και για λόγους λαϊκισμού δίνουν σε όλους τους κρινόμενους τον ίδιο βαθμό, να μην έχουν δικαίωμα βαθμολογίας αλλά να παρίστανται ως εγγυητές της αδιάβλητης διαδικασίας.
να καθοριστούν αυστηρά κριτήρια για την επιλογή των στελεχών.
Επιτέλους ως πότε θα επιλέγονται τα στελέχη της εκπαίδευσης με κομματικά κριτήρια;
Για παράδειγμα δείτε τις επιλογές των διευθυντών στα δημόσια σχολεία.
Επιλογή καθαρά με κριτήρια μικροκομματικά! Μοιράζουν τα σχολεία σε φίλους. Διευθυντές που δεν έχουν καμμία σχέση με το αντικείμενο, που δεν ξέρουν να διοικούν ένα σχολείο, δεν ξέρουν ούτε υπολογιστές ούτε καν ξένες γλώσσες. Γινόμαστε ρεζίλι σε ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί ο διευθυντής δεν μπορεί να συνεννοηθεί καινα μιλήσεις με τους εταιρους των προγραμμάτων!! Γι αυτό και στα ευρωπαικά προγράμματα μας αποφεύγουν ως σχολεία και ως χώρα.
Πολλοί από τους διευθυντές στην Εκπαίδευση έχουν κάνει αιρετοί στα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ και εκμεταλεύονται τις γνωριμίες!
Όχι εκπαιδευτική μονάδα να διοικήσουν δεν μπορούν αλλά αρκετοί είναι και επικίνδυνοι!
Καθαρίστε τον τόπο την κόπρο του Αυγεία!!
Ο διάλογος για την παιδεία με την συμμετοχή των πολιτών είναι πάρα πολύ βασικός. Ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών πέρα από τα κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με σπουδές και επιμόρφωση, θα πρέπει να είναι η ψυχική τους υγεία, κάτι το οποίο θα πρέπει να πιστοποιείται.
Το σχολείο πρέπει να παρεμβαίνει δυναμικά προς όφελος των μαθητών σε περίπτωση που υπάρχει στους κόλπους του δάσκαλος/καθηγητής με διαταραγμένη ψυχική υγεία. Αυτό προστατεύει τόσο τους μαθητές όσο και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Καλή συνέχεια στο έργο σας
Σταυρούλα Ρακιτζή
Dipl.-Psych. (ψυχολόγος)
Το σχολείο δεν είναι φροντιστήριο, όπου οι μαθητές γίνονται ρομποτάκια αποστηθίζοντας γνώσεις, το κάθε παιδί ξεχωριστά και μόνο του απέναντι στους άλλους, χωρίς να δίνεται καμιά σημασία στην συνεργασία και στην επικοινωνία με τους συμμαθητές του, ή στο ήθος και τη συμπεριφορά του. Το σχολείο δεν είναι ο στίβος των πανελληνίων, όπου βάζουμε μέσα τους μαθητές να διαγωνιστούν μεταξύ τους ποιός θα βγει πρώτος, και οι υπόλοιποι στον καιάδα.
Σκοπός του σχολείου είναι να διαμορφώνει συνειδήσεις, να εκπαιδεύει τους αυριανούς πολίτες, έτσι ώστε να είναι σε θέση αύριο να μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους αρμονικά και να έχουμε κοινωνική συνοχή.
Κατα συνέπεια η αξιολόγηση και οι κρίσεις των στελεχών της εκπαίδευσης πρέπει να έχουν ως κριτήριο αυτόν ακριβώς τον στόχο.
Θέλει κάποιος να γίνει στέλεχος της εκπαίδευσης;
Υπάρχουν σχολεία τα οποία λειτουργούν προβληματικά, με καταγεγραμμένες καταγγελίες, με τσακωμούς ανάμεσα σε καθηγητές, με απείθαρχα και δύσκολα παιδιά κλπ. Στείλτε το υποψήφιο στέλεχος εκεί, να γίνει διευθυντής για ένα χρόνο στο σχολείο που βράζει, και αν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα, αν πάψουν οι αψιμαχίες, τότε αυτό αποτελεί το ασφαλέστερο και αντικειμενικότερο κριτήριο για την προώθησή του ως στελεχος της εκπαίδευσης.
ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ / ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ:
Να δούμε την υποδομή του κάθε Σχολικού Κτιρίου.
Να δούμε τον εξοπλισμό της κάθε Σχολικής Μονάδας.
Να δούμε τον εξοπλισμό της κάθε Σχολικής Αίθουσας.
Να δούμε την ποιότητα και την επάρκεια του κάθε Σχολικού Βιβλίου.
Να δούμε τον εξοπλισμό που διατίθεται σε κάθε Εκπαιδευτικό.
Να δούμε τον προσωπικό Σχολικό Χώρο Εργασίας του κάθε Εκπαιδευτικού.
Να δούμε ποιο πρέπει να είναι το ελάχιστο γνωσιακό επίπεδο του κάθε Σχολείου (Νηπ. / Δημ./ Γυμ. / Λυκ.)
ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΥ :
Τότε μπορούμε να μιλήσουμε για την αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και των Στελεχών της Εκπαίδευσης οι οποίοι δίνουν κάθε μέρα την ψυχή τους για την μόρφωση και την παιδεία των παιδιών αυτής της χώρας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που δυσφημούν τον κλάδο).
. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ο Πρόεδρος, εδώ και πολύ καιρό, έθεσε σαν βασική προτεραιότητα την αναμόρφωση στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ με χαρακτηριστικά τη διαφάνεια, αξιοκρατία, κοινωνική λογοδοσία, τον εξοβελισμό του κομματισμού κλπ.
Ήρθε η ώρα αυτή η θεμελιακή εξαγγελία και δέσμευση να αρχίσει να γίνεται πράξη με την αξιολόγηση και τοποθέτηση των στελεχών της.
Επειδή ¨η αρχή είναι το ήμισυ του παντός¨ και επειδή πολλά μικρομεσαία στελέχη ( υποψήφιοι, βουλευτές, γραμματείς και μέλη ΝΕ κλπ) δεν το κατάλαβαν και άλλα εννοούν, καταθέτω κάποιες σκέψεις και προτάσεις, με την ελπίδα να φανούν χρήσιμες.
Συγκεκριμένα :
Θεσμοθετείται άμεσα ανεξάρτητο «Ανώτατο Συμβούλιο Αξιολόγησης και Επιλογής Στελεχών» της Δημόσιας Διοίκησης, που μπορεί να ενταχθεί στο ΑΣΕΠ.
Οι Αξιολογητές θα είναι έκτακτοι συνεργάτες. Θα επιλέγονται από το ΑΣΕΠ και θα είναι διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες στην αξιολόγηση προσωπικού από τη Δημόσια Διοίκηση, Πανεπιστημιακοί, ακόμα και από τον Ιδιωτικό τομέα Ο αριθμός τους θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Κλιμάκια του Σώματος των Αξιολογητών συγκροτούν 3μελή ή 5μελή Συμβούλια κρίσης, τα οποία αξιολογούν -με βάση το βιογραφικό και τη συνέντευξη- τα ανώτερα διευθυντικά υπηρεσιακά στελέχη των κεντρικών Υπηρεσιών των Υπουργείων, των Περιφερειών και των Περιφερειακών Υπηρεσιών των Νομών (π.χ Δ/ντές και Προϊσταμένους Εκπ/σης, ΔΟΥ κλπ).
Στην τελική επιλογή και κατάταξη παίρνονται υπόψη τα τυπικά, ουσιαστικά και ειδικά προσόντα από τον υπηρεσιακό φάκελο των υποψηφίων.(Για τα στελέχη της Εκπ/σης περιγράφονται αναλυτικά στην πρόταση του Θόδωρου Καρτσιώτη).
Tα στελέχη επαναξιολογούνται κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια με βάση καταγραμμένα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία απόδοσης
Στις διαδικασίες αυτές συμμετέχουν, για λόγους διαφάνειας, οι δύο αιρετοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, γιατί από κατάκτηση ουσιαστικής συμμετοχής κατάντησε εργαλείο συναλλαγής και διαπλοκής. Εξάλλου δεν έχουν τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις για αξιολόγηση προσωπικού.
Είναι αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση .του ΠΑΣΟΚ θα τοποθετήσει άμεσα στα Υπουργεία και τις Περιφέρειες τα άξια και ικανά στελέχη με διαδικασίες διαφάνειας και αξιοκρατίας που περιέγραψε ο ίδιος ο Πρόεδρος μας και Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τα στελέχη αυτά θα έχουν το βάρος να ¨περάσουν¨ το νέο πνεύμα και αντίληψη στη Δημόσια Διοίκηση.
Τι θα γίνει στο μεταβατικό στάδιο με τα υπηρεσιακά στελέχη που έχουν τοποθετηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση με κομματικά κριτήρια ;
Πιστεύω πως και να παραμείνουν για λίγους μήνες, μέχρι να θεσμοθετηθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, δεν θα κάνουν ούτε ¨σαμποτάζ¨, ούτε λευκή απεργία. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με σειρά αρχαιότητας από τους υπηρετούντες σε κάθε Υπηρεσία σε εθελοντική βάση. (π.χ. Οι Δ/ντές Δ/νσεων και Γραφείων Εκπ/σης από Δ/ντές Σχολείων με σειρά αρχαιότητας)
Έτσι θα δείξουμε στην κοινωνία ότι δεν αλώνουμε το Κράτος και δεν κάνουμε κομματικές διώξεις.
Θα αντέξουμε την πίεση συνδικαλιστών, μελών και φίλων μας που…θέλουν «να στρατευτούν, να θυσιαστούν και να προσφέρουν»;
Τέλος η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει και την ¨ξεχασμένη¨ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
28-11-09
Γιάννης Αυγερόπουλος – φυσικός-συν/χος εκπ/κός
Μερικές σκέψεις για προβληματισμό:
1. Στην Ιαπωνία και άλλες προηγμένες χώρες ο επιστήμονας πάνω από τα 35 χρόνια θεωρείται ήδη »μεγάλος» για ανάληψη διοικητικής θέσης και προτιμώνται μικρότεροι.
2. Μόνο η εμπειρία δεν συνεπάγεται επάρκεια διοικητική.
3. Μόνο τα αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα δεν συνεπάγονται επάρκεια διοικητική.
4. Ο συνδυασμός εμπειρίας και αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων είναι το βέλτιστο. Το σωστό ζύγιασμα ανάμεσα στα δύο είναι το ζητούμενο.
5. Σαν βάση μπορεί να ληφθεί το Π.Δ. 25/2002 και σαφώς όχι ο Ν.3467/2006.
6. Η νέα τομή θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση να δοθούν περισσότερες δυνατότητες σε νεότερους.
7. Στις κρίσεις των ΠΥΣΔΕ οι αιρετοί εφόσον είναι και υποψήφιοι για θέση στελέχους θα πρέπει εγκαίρως να παραιτούνται και να αναλαμβάνουν αναπληρωματικοί, αλλιώς οι κρίσεις είναι άκυρες (κρίνων και κρινόμενος το ίδιο πρόσωπο).
8. Αξιολόγηση στελεχών κάθε χρόνο και όχι ανά τετραετία.
9. Μέγιστος (συνολικός) χρόνος παραμονής σε θέση διοίκησης 4-6 χρόνια. Όχι διάρκεια καθεστωτική.
10. Η άσκηση διοίκησης είναι και ταλέντο. Δεν διδάσκονται όλα στα Πανεπιστήμια και τις σχολές διοίκησης.
Τελικό Σχόλιο: Όσες προσπάθειες και αν κάνουμε ποτέ δεν θα μπορέσουμε να εκφράσουμε απόλυτα ποσοτικά τις διάφορες ποιότητες!
Με εκτίμηση προς όλους όσους καταθέτουν τις απόψεις τους.
ΒΧΣ
Στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να μπορεί ο καθένας που επιθυμεί
να συμμετέχει(ίσως με εξετάσεις). Να καταργηθεί κάθε είδους συνέντευξη.Κανείς να μήν μπορεί να είναι υποψήφιο στέλεχος αν δεν
έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση αυτή. Αυτό το προσόν και όλα τα άλλα που πρέπει να είναι απολύτως μετρήσιμα να δίνουν στον υποψήφιο ένα σύνολο μορίων. Και φυσικά ότι λαμβάνεται υπ΄όψη, να είναι σχετικό με το αντικείμενο που θα ασχοληθεί το στέλεχος.
Είναι προφανές ότι η κρίση και η στελέχωση τόσο των διαφόρων υπηρεσιών του Υπουργείου όσο και των σχολείων, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και αξιοκρατία, καθώς μόνο με το τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η αναγκαία αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Απαιτείται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να γίνεται με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, όπως τα χρόνια προϋπηρεσίας, τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, το διδακτορικό, τις ξένες γλώσσες, τις δημοσιεύσεις, τις επιμορφώσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αξιολογηθεί με αντικειμενικό τρόπο.
Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει αφενός τη συνεχή υποστήριξη και διευκόλυνση του εκπαιδευτικού να συμμετέχει σε τέτοιου είδους εκπαιδευτικά προγράμματα που ενισχύουν τις γνώσεις και δεξιότητές του και αφετέρου την ενεργό συμμετοχή των ιδίων στη διαμόρφωση αυτών των προγραμμάτων.
Αυτό που θα ήθελα, ωστόσο, να επισημάνω είναι ότι θα πρέπει η νέα ηγεσία του Υπουργείου να επανεξετάσει το θέμα της προϋπηρεσίας που θα πρέπει να έχει κάποιος για να συμμετάσχει σε προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων Διευθυντών-Υποδιευθυντών στα σχολεία, Προϊσταμένων Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων, διότι με το ισχύον πλαίσιο δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής εκπαιδευτικοί με πολλά και αξιόλογα ακαδημαϊκά προσόντα, καθώς δεν έχουν την πολυετή προϋπηρεσία που ζητείται από την προκήρυξη.
Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνεται να συμμετάσχω στο διάλογο και να θέσω τους προβληματισμούς μου.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΕ03 1ος ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ 2009 (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ=μόνο ασέπ) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝ.ΑΘΗΝΩΝ (αριστούχος) ιδιοκτήτης φροντιστηρίων (γ βάθμιας και β βάθμιας)και εμπειρία πολλών ετών.
Χωρίς να υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη στα σχολεία ώστε να μπορούν να δουλέψουν οι εκπαιδευτικοί περιμένετε ότι θα βρεθεί σύστημα προσλήψεων-αξιολόγησης ώστε να αναγκάσετε τους εκπαιδευτικούς να αποδώσουν ;
Εσείς δεν χρειάζεστε απόφοιτους πανεπιστημίων αλλά τον χάρι πότερ και την παρέα του!
Οι εκπαιδευτικοί δίνουν την ψυχή τους με μισθούς πείνας για τα παιδιά μας .
Όποιος δεν είναι εκπαιδευτικός δεν μπορεί να διαισθανθεί την διαφορά του εκπαιδευτικού από τον δημόσιο υπάλληλο . Πραγματικά αδειάζεις στον πίνακα αν θέλεις να είσαι ευσυνείδητος. Μιλάμε για διορθώσεις γραπτών που σε ακολουθούν τα ΣΚ και τις αργίες. Δακτυλογράφηση σημειώσεων και τεστ ακόμα και το καλοκαίρι για να είσαι αποτελεσματικός. Έχεις στο μυαλό σου τον κάθε μαθητή και τα προβλήματά του. Όσοι ζηλεύουν τους εκπαιδευτικούς γιατί όπως λένε κάθονται 2 μήνες, απλά είναι άσχετοι.(γνωρίζω συναδέλφους που προετοιμάζουν 5 ημέρες παράδοση 2 ωρών σε power point με προσωπικούς projector=αυτά ούτε στα φροντιστήρια δεν γίνονται=απλά τους αρέσει)
Ποιοι τα κάνουν αυτά; Οι περισσότεροι! Οι υπόλοιποι απλά κουράστηκαν και τους γέρασε το σύστημα και η απαξίωση. Αυτοί φταίνε; ΟΧΙ απλά οι υπόλοιποι είναι ήρωες!
Για να γίνει κάποιος εκπαιδευτικός αναγκαστικά αγαπάει τα παιδιά και θέλει να προσφέρει και το μόνο που αντισταθμίζει την όποια κούραση είναι η αναγνώριση από τους μαθητές-γονιούς. Είναι λοιπόν πολύ σκληρό και αναίτιο να φέρνετε σε αντιπαράθεση εκπαιδευτικούς-γονείς διαδίδοντας ότι οι καθηγητές κάθονται. Δεν χρειάζεται πολλά πράγματα για να δουλέψει ο εκπαιδευτικός, ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ!
Εφόσον παραδεχτήκατε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε προγράμματα και βιβλία άρα υπάρχει και ευθύνη του υπουργείου προτείνω να ξεκινήσετε με αυτές τις αλλαγές όπως και με το ολοήμερο σχολείο γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά (πολλοί καθηγητές θέλουν να κάνουν δωρεάν επιπλέον ώρες και δεν επιτρέπεται!!! ) καθώς και να εξοπλίσετε τα σχολεία με τεχνικά μέσα για να διευκολύνετε την μάθηση. Κάντε σωστές επιμορφώσεις και στις νέες τεχνολογίες (θέλετε να τις χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί αλλά αυτές απουσιάζουν από τα περισσότερα σχολεία). Στο κάτω κάτω οι αλλαγές πρέπει να είναι σταδιακές για να ελέγχουμε μία μία τις παραμέτρους και να βρύμε την λύση(έτσι λύνουμε τα προβλήματα εμείς οι μαθηματικοί=ΑΡΧΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ αλλιώς προσπερνάς την λύση).
ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ : ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ
Σας μιλάω μέσα από την καρδιά μου ως ένα άνθρωπος που έχω πολλά χρόνια στην εκπαίδευση και έχω αφιερώσει αρκετά στην έρευνα (πανΑθηνών).
Η εισήγηση του κ.Καρτσιώτη θεωρώ ότι είναι ολοκληρωμένη.
Διαφοροποιώ την τοποθέτησή μου ως προς τα εξής σημεία:
1.Η μοριοδότηση των σεμιναρίων να γίνεται εφόσον τα σεμινάρια ογανώνονται από φορείς κύρους, π.χ πανεπιστήμια, υπουργείο και όχι από τοπικούς ή ιδιωτικούς φορείς άσχετους με την εκπαίδευση . Η μοριοδότηση να γίνεται εφόσον υπάρχει θεματικός συσχετισμός με την θέση για την οποία κρίνεται ο υποψήφιος
2. Επειδή υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για την αντικειμενικότητα της συνέντευξης αφενός και αφετέρου η αναντίρρητη αξία της συνέντευξης ως εργαλείου για την επιλογή στελεχών προτείνω:
να διασφαλίζεται η εγκυρότητά της ακόμα και από εξωτερικούς αξιολογητές και από τον ιδιωτικό τομέα ,αν χρειαστεί, εφόσον είναι καταξιωμένοι στην αγορά,
ή η συνέντευξη να αποτελεί απλά προκαταρκτική εξέταση καταλληλότητας ή όχιτου υποψηφίου μέχρι να αποκατασταθεί στη συνείδηση του εκπαιδευτικού ότι η συνέντευξη αποτελεί βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού εφόσον διεξάγεται με τις επιστημονικές προϋποθέσεις.
3. Η γραπτή εξέταση να έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας για να μη μπορεί να αμφισβητηθεί και η οργάνωσή της να γίνεται από επιτροπές που περιβάλλονται με κύρος ανάλογο των εξετάσεων του ΑΣΕΠ.
ΔΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΟΥΣ
Κατ’ αρχήν θεωρώ θετικό το βήμα της κας Υπουργού να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν όλους (γονείς,μαθητές,ευρύτερες κοινωνικές ομάδες)και όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς. Εύχομαι να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αφού κωδικοποιηθούν, οι γνώμες των συμμετεχόντων στο διάλογο αρκεί να είναι απαλλαγμένες απο συνδικαλιστικές σκοπιμότητες (πως άραγε ελέγχεται αυτό;;),διάθεση βολέματος ημετέρων, φωτογραφικές διατάξεις και άλλες χρόνιες παθογένειες του συστήματος επιλογής στελεχών. Ελπίζω ο διάλογος να μην είναι προσχηματικός για το καλό όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία αν και πολύ φοβούμαι πως θα επαναληφθούν φαινόμενα του κοντινού και μακρινού παρελθόντος. Τέλος πάντων. Δε θα μπω σε προτάσεις, άλλωστε διάβασα ορισμένες που με καλύπτουν σχεδόν απόλυτα (1. Αξιολόγηση όλοι προς όλους δηλ και οι κρίνοντες κρίνονται.2.Επιμόρφωση διαρκής -τι είδους ΔΙΑ ΒΙΟΥ είμαστε τότε;;-. 3.Ορθολογική αποτίμηση ΣΟΒΑΡΩΝ τίτλων σπουδών (τα μπακαλόχαρτα σεμιναρίων χωρίς πιστοποίηση να σταματήσουν)4.Η πιστοποιημένη γνώση Η/Υ (ECDL π.χ) να είναι όχι μοριοδοτούμενο αλλά sine qua non προσόν για τα στελέχη.5. Ξένες γλώσσες απαραίτητες- οι ξενόγλωσσοι (εγώ δεν είμαι) συνάδελφοι να μοριοδοτούνται). και άλλα πολλά και σπουδαία διάβασα που μακάρι να διαβαστούν και να ληφθούν υπόψη απο την κα Υπουργό. Οψόμεθα..
Χαιρετίζω και εγώ αυτή την προσπάθεια συμμετοχής του πολίτη σε θέματα που τον αφορούν. Πιστεύω οτι απο αυτό το διάλογο μόνο κέρδη μπορούμε να αποκομίσουμε. Ας έλθω στο θέμα:
Για να διοικείς στην Εκπαίδευση χρειάζεται πάνω απ’όλα να έχεις ΨΥΧΗ.
Πρέπει να είσαι μάχιμος εκπαιδευτικός για 12 τουλάχιστον χρόνια, να έχεις γίνει για 4 χρόνια το λιγότερο, Δ/ντής Σχολείου (για του Δ/ντες Εκπ/σης & Γραφείων, και να νιώθεις πάντα ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ.
Δεν χρειάζονται μεταπτυχιακά και άλοι βαρύγδουποι τίτλοι σπουδών (εξαιρώ τα μεταπτυχιακά στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι όποιος έχει κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει απαραίτητα Δ/ντης).
Τα κριτήρια πρέπει να είναι σαφή, απλά και μετρήσιμα. Η συνέντευξη χρειάζεται για την αποτροπή και μόνο ακραίων καταστάσεων…
Τολμώ να πω οτι χρειάζεται ακόμη οι υποψήφιοι διευθυντές να ψηφίζονται απο το σύνολο των υπηρετούντων (στην περιοχή) εκπαιδευτικών και το ποσοστό των ψήφων του καθενός να προσμετράται με ειδικό συντελεστή στα μόρια τους.
Όλες αυτές τις προτάσεις με ποιό μετρήσιμο και αντικειμενικό τρόπο θα αξιολογηθούν;
Ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι με ποιό μετρήσιμο και αντικειμενικό τρόπο θα αξιολόγηθούν οι προτάσεις μας, και μετά να πάμε στα ποιό δύσκολα και να αρχίσουμε να συζητάμε για μετρήσιμο και αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης ανθρώπων.
Προτείνω να επιλέγονται τα στελέχη, από υποδιευθυντή και πάνω με αντικειμενικά κριτήρια
1. εξετάσεις πάνω σε σχολικά θέματα (νομοθεσία -διαδικασίες)
2. εξετάσεις στα παιδαγωγικά
3. τεστ δεξιοτήτων
4. πτυχία – γλώσσες- μεταπτυχιακά.
Καμμία μοριοδότηση από συγγραφή βιβλίων μη επιστημονικού περιεχομένου (π.χ. ιστορίες χωριών κτλ), συμμετοχή σε «σεμινάρια», «ημερίδες» κτλ και αμφίβολη «κοινωνικοπολιτική» δράση.
Καμμία μοριοδιότηση από συνέντευξη και προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης.
Αυστηρό ασυμβίβαστο (δεν εφαρμόστηκε το 2006 μετά από εξωθεσμικές παρεμβάσεις αν και προβλεπόταν από τον εκλογικό νόμο) διευθυντή σχολείου και δημοτικού-νομαρχιακού συμβούλου, έτσι ώστε να σταματήσει η κυριαρχία του ρουσφετιού στην εκπαίδευση.
Σε περίπτωση που προκριθεί (και) ψηφοφορία για εκλογή διευθυντή – υποδιευθυντή από το σύλλογο διδασκόντων, αυτή να είναι αυστηρά μυστική.
Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης.
….
* Όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών θα λαμβάνουν πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας…
ΣΧΟΛΙΟ – ΠΡΟΤΑΣΗ:
Σε κάθε επιμόρφωση γίνεται κι ένα ¨πανηγύρι¨ ως τώρα διότι ο επιμορφωτής επιμορφώνει απλά για να ¨τα πάρει¨ και ο επιμορφούμενος απλά για να πάρει το πιστοποιητικό.
Επιτυχία να μην θεωρείται απλά η παρακολούθηση αλλά και κάποια εφαρμογή – εργασία ή εξέταση (θα έλεγα μεγάλο πολλαπλό τέστ)με σοβαρότητα.
Κάθε στέλεχος πρέπει να πηγαίνει στη σχολική μονάδα που θα διοικεί εμπνέοντας ανωτερότητα, πάντα με την καλή έννοια.
Βέβαια κάθε στέλεχος (όπως όλοι) πρέπει να αξιολογείται από εντελώς ανεξάρτητο θεσμό (αυτό ίσως ακούγεται ανέκδοτο στην χώρα μας αλλά πρέπει να γίνει έτσι), τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά, μετρήσιμα και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που κατέχει. Οι ακατάλληλοι να φεύγουν απ΄την θέση αυτή.
«Πρώτα ο μαθητής»
Διανύοντας τον 22ο χρόνο στην εκπαίδευση θα ξεκινήσω αυτό το σχόλιο με μία θλιβερή διαπίστωση, φτάσαμε στο σημείο να διατυπώνουμε σαν σύνθημα το αυτονόητο. Η εκπαίδευση υπάρχει αποκλειστικά και μόνον προς χάριν των μαθητών και όταν φτάνουμε δια στόματος υπουργού να επαναλαμβάνουμε και να τονίζουμε το αυτονόητο, σημαίνει ότι το πρόβλημα μας έχει ξεπεράσει όλους όσους ασχολούμαστε με την εκπαίδευση.
Ο οποιοσδήποτε νόμος αφορά την εκπαίδευση, δεν θα πρέπει λοιπόν να λησμονεί τα αυτονόητα.
Σε σχέση με την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης και ειδικότερα της α/θμιας και β/θμιας, θέλω να τονίσω τα εξής:
Το πρόβλημα της επιλογής των διοικητικών στελεχών της α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί, εάν δεν αντιμετωπισθεί πρώτα το πρόβλημα της πολυπλοκότητας και της πλήρους ιεραρχικότητας η οποία διέπει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.
Τι θα μπορέσει να προσφέρει ένας ικανός, αξιολογημένος και επιμορφωμένος διευθυντής σε ένα σχολείο, όπου ακόμα και τα χρώματα των μολυβιών και των κιμωλιών καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.
Τι θα μπορέσει να προσφέρει ένας δημιουργικός διευθυντής σε ένα σχολείο όπου η ανάληψη πρωτοβουλιών μπορεί να φθάσει ακόμα και σε ΕΔΕ (παραδείγματα υπάρχουν πολλά).
Τι θα μπορέσει να προσφέρει ένας ανήσυχος διευθυντής σε ένα σχολείο όπου εκδηλώσεις πολιτισμού και αθλητισμού (σε εξωσχολικές ώρες) θεωρούνται από γονείς και καθηγητές, χάσιμο πολύτιμου χρόνου από τα φροντιστήρια.
Θα μπορούσαμε όλοι οι εκπαιδευτικοί να συνεχίσουμε αυτόν το κατάλογο για πολλές σελίδες, αλλά δεν έχει νόημα.
Ο οποιοσδήποτε νόμος για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης, θα πρέπει να δίνει σ αυτούς και στο κυρίαρχο όργανο λειτουργίας του σχολείου, το σύλλογο διδασκόντων, δικαίωμα και ευθύνη:
στην πρωτοβουλία,
στην καινοτομία,
στην δημιουργικότητα,
στο καινούριο,
στο διαφορετικό
και να τους υποχρεώνει να ανοίξουν το σχολείο στην κοινωνία.
Τα αυριανά στελέχη της εκπαίδευσης πρέπει να μετατρέψουν τα σχολεία από απομονωμένα νησιά που είναι σήμερα, σε κεντρικές πλατείες των κοινωνιών στις οποίες ανήκουν.
Αυτά τα στελέχη δεν μπορεί παρά να επιλέγονται από ένα σύστημα πλήρως μετρήσιμων και αντικειμενικών κριτηρίων (δεν έχει νόημα ο καθένας μας ανάλογα με τα προσόντα του να καθορίζει και τα μόρια), το οποίο σίγουρα μπορεί να προκύψει από μία συνεργασία Υπουργείου και Εκπαιδευτικών (δια μέσου των αντιπροσώπων τους).
Αυτά τα στελέχη δεν είναι δυνατόν να μην αξιολογούνται, με μία αξιολόγηση με την επιστημονική έννοια του όρου και σίγουρα όχι τιμωρία όχι επιβράβευση αλλά μόνο βελτίωση.
Μέσα από μία διαδικασία συνεχούς επιμόρφωσης και αξιολόγησης (όπως προαναφέρθηκε), αυτά τα στελέχη θα πρέπει να αποκτήσουν μία μονιμότερη προοπτική, ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν στα διοικητικά τους καθήκοντα.
Ένας παράγοντας που θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στη διοίκηση του σχολείου, είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. Η ενεργός εμπλοκή όλων των μελών του συλλόγου στα παιδαγωγικά αλλά και στα διοικητικά ζητήματα του σχολείου, θα δώσει παραδείγματα δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου, αλλά και ανάληψης ευθυνών από το σύνολο των εκπαιδευτικών, για την αποδοτικότερη λειτουργία του σχολείου.
Κωνσταντούλας Κώστας
Εκπαιδευτικός στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας.
1)Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ,
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΗΣΙΑ,ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ(ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ)ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΚΗ(ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ).
2)Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
ΣΗΜ.-Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΜΕ,ΟΛΜΕ,ΑΔΕΔΥ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ.
-ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ-ΔΙΔΑΚΤΩΡΙΚΑ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΙΚΑΣΙΑ Η’ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
-Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ
ΙΣΟΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΙΦΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΟΡΙΑ.
Στην Ελλάδα συχνά προτιμούμε να αναλωνόμαστε σε διαπιστώσεις, αντί να προχωρούμε στο «δια ταύτα». Η πρόσφατη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δείχνει ότι και το «δια ταύτα» το έχουμε σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει. Γίνεται λόγος στο πόρισμα για ανάγκη εξασφάλισης ενός «πραγματικά αξιοκρατικού συστήματος επιλογής που θα κρατήσει την επιλογή των στελεχών έξω και μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις». Προσωπικά θα ήθελα να καταθέσω με ένα παράδειγμα το πόσο βαθιά πηγαίνει η συγκάλυψη των ευθυνών και πόσο ευρεία είναι η ανοχή της μετριότητας στην αλυσίδα της διοικητικής ιεραρχίας. Ένα παράδειγμα βέβαια, δεν αρκεί για την εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων. Ο καθένας όμως μπορεί να το αξιολογήσει με βάση και τις δικές του εμπειρίες.
Πρόσωπα που θα έπρεπε να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση της νοθείας στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2007, ψευδομαρτύρησαν στην ΕΔΕ που έγινε, με πρώτο αποτέλεσμα να διατηρήσουν / να καταλάβουν θέσεις στη διοίκηση σχολείων, με δεύτερο αποτέλεσμα να διευρύνουν τις αρνητικές συνέπειες στην παρεχόμενη παιδεία (κλίμα διχασμού στο σύλλογο διδασκόντων, αδιαφορία στην επιτέλεση παιδαγωγικού έργου στα σχολεία, κατανάλωση όλων των δυνάμεων στο πιο ανούσιο κομμάτι της γραφειοκρατίας ή στην εξασφάλιση ιδίου οφέλους).
Οι καταγγελθείσες στη συνέχεια παράνομες πράξεις αυτών, των ίδιων στελεχών, μέσα στο σχολείο όπου υπηρετούν, καλύπτονται επί μήνες από τους προϊσταμένους τους (που έτυχε να λάβουν μέρος στην ίδια νοσηρή διαδικασία της δήθεν απόδοσης ευθυνών για τις αλλοιώσεις των βαθμών στις πανελλαδικές). Δηλαδή το ίδιο διοικητικό σύστημα που καυχιόταν ότι μέσα σε λίγα 24ωρα έλυσε πειθαρχικά-ποινικά ένα σύνθετο ζήτημα όπως αυτό των πανελλαδικών του 2007 μοιάζει να έχει πάθει παράλυση 22 μηνών σε απλούστερα ζητήματα, ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά (λεπτομέρειες εδώ: http://szygouras.eu/themata/thesmoi-paideia2007-09/thesmoi-paideia2007-09.pdf και εδώ: http://szygouras.eu/themata/eikoniko/eik-sx.htm). Πού ήμασταν εμείς, οι συνάδελφοι όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση των βαθμολογιών κατά τη διάρκεια των δύο ετών που εξελισσόταν η υπόθεση; Πού ήταν και πού βρίσκεται σήμερα η πλειοψηφία του συλλόγου διδασκόντων ενός σχολείου (στη δεύτερη περίπτωση); Πού ήταν ο συνδικαλισμός (σε κάθε περίπτωση);
Με αφορμή την τρέχουσα διαβούλευση θα ήθελα να τοποθετηθώ πάνω στις διαπιστώσεις του ΥπΠδΒΜΘ που διατυπώνονται σχετικά με την κατάρτιση νόμου για το θέμα: «Κρίση και Επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης». Το σημείο που θα ήθελα να εστιάσω είναι ένα: ποιος φαίνεται να είναι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας που κάτω από καθεστώς πίεσης / συναλλαγής ή μέσα σε κλίμα αδιαφορίας στηρίζει / ανέχεται / φοβάται να αντιδράσει στις αυθαιρεσίες και στην καταστροφική για την παιδεία ανεπάρκεια των στελεχών εκπαίδευσης; Ο εκπαιδευτικός. Και ποιος υφίσταται το σημαντικότερο μέρος των επιπτώσεων; Ο μαθητής. Για τον πρώτο (που επίσης υφίσταται τις αρνητικές επιπτώσεις μιας ανίκανης / ιδιοτελούς διοίκησης) η ΟΛΜΕ σήμερα δηλώνει «Όχι στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών για τις πελατειακού τύπου πολιτικές που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις». Για τον τελευταίο η νέα ηγεσία του ΥπΠδΒΜΘ δηλώνει «Στο χώρο της παιδείας, σύνθημα μας είναι «πρώτα ο μαθητής».
Οψόμεθα…
Στέργιος Ζυγούρας
K.Yπουργέ.
Σας έχω ακούσει αρκετές ψορές με μεγάλη προσοχή στα συνέδρια της ΔΟΕ μιας και εκλέγομαι αντιπρόσωπος.Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεται πολύ καλά τα προβλήματα της εκπ/σης.Οι προτάσεις σας είναι πρός την σωστή κατεύθυνση.Εκπ/κός είναι μεράκι,είναι αγάπη για αυτό που κάνεις.Για την επιλογή στελεχών μια είναι η λύση:Θεσπίστε μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια και περιορίστε την συνέντευξη.Δώστε μόρια στα πτυχία ,επιβραβευστε αυτούς που κουράστηκαν να τα αποκτήσουν και τυγχάνουν της αποδοχής μέσα στα σχολεία.Διαβάζω κάποια σχόλια και αναρωτιέμαι:Είναι εύκολο να κάνεις ένα οποιοδήποτε μεταπτυχιατό δουλεύοντας συγχρόνως και στο σχολείο.Δεν είναι τιμή για όλους μας, σαν εκπ/κούς ,να υπάρχουν συνάδελφοι με δύο και τρία πτυχία.Δεν χρειάζονται εξετάσεις.Μιά τυπική εξέταση τύπου ΑΣΕΠ ,δεν αναδεικνύει τον άξιο εκπ/κό ,αυτόν που είναι ο ηγέτης και η ψυχή της σχολικής μονάδας.Εδώ λοιπόν είναι καθοριστικός ο ρόλος της συνέντευξης,φθάνει μόνο να μην μπορεί να ανατρέψει τα αντικειμενικά και διαφανή μετρήσιμα μόρια, Σας εύχομαι καλή επιτυχία κ.υπουργέ στα δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.Με εκτίμηση Τάκιας Βασίλειος Δ/ντής 6/Θ Δημοτικού Σχολείου Ματαράγκας Καρδίτσας.
Προτάσεις Δόκτορος Φράγγου Κων/νου καθηγητή Πληροφορικής.
Και μόνο στα θετικά της νέας ηγεσίας μπορεί να προσμετρηθεί αυτός ο νέος τρόπος δημόσιας διαβούλευσης, που δίνει την δυνατότητα και σε εμάς τους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε γονείς, μαθητές και όποιον άλλον ενδιαφερόμενο επιθυμεί να καταθέσει τις προτάσεις του για να ληφθούν αυτές υπ’ όψιν στο σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Και με την ευκαιρία αυτού του βήματος θα ήθελα και εγώ ως μαχόμενος εκπαιδευτικός να καταθέσω τις απόψεις μου σχετικά με το κρίσιμο θέμα του τρόπου επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.
Η πατρίδα μας βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του μέλλοντός της. Στην νέα δε εποχή που διαμορφώνεται για τον 21ο αιώνα κινδυνεύει με πλήρη και οδυνηρό καταποντισμό.. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βρίσκεται σε στασιμότητα και τέλμα για να μην ισχυρισθούμε ότι τελεί υπό κατάρρευση.
Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό είναι πλέον επιτακτικό το χρέος μας να τολμήσουμε την υπέρβαση, να αλλάξουμε τη παρωχημένη και αποτυχημένη νοοτροπία του χθες, που θέλει την εκάστοτε κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το κράτος ως κομματικό της λάφυρο και την εκπαίδευση ως φέουδό της. Υπό μια τέτοια νέα αντίληψη το πλαίσιο επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης δεν μπορεί παρά να είναι αντικειμενικό, αξιόπιστο, σταθερό, διαφανές, και αποδεκτό από την πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, Πεποίθησή μου είναι ότι η επιλογή των στελεχών πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά, μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς συνεντεύξεις και άλλα υποκειμενικά κριτήρια. Να ξεριζωθεί πλέον η αιτία του κακού και της οπισθοδρόμησης και να κοπεί άμεσα ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, του κομματισμού και των συνδικαλιστικών παρατάξεων, σε όλα τα επίπεδα. Τα στελέχη που θα επιλέγονται από μια τέτοια αξιοκρατική μετρήσιμη διαδικασία να περνούν έπειτα από ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης πανεπιστημιακού επιπέδου σε θέματα διοίκησης της εκπαίδευσης, να αξιολογούνται οι διοικητικές τους ικανότητες και κατόπιν εξετάσεων να πιστοποιείται η διοικητική τους επάρκεια. Και εδώ νομίζω ότι είναι σε πολύ σωστή πορεία η βασική αρχή του υπουργείου πού θέλει μια τέτοιου τύπου πιστοποίηση να αποτελεί έπειτα μια από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή πιστοποιημένου εκπαιδευτικού στη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.
Μόνο μέσα από τέτοιες διαδικασίες πιστεύω ότι διασφαλίζεται η δημιουργία ικανών και άρτια εκπαιδευμένων στελεχών με αδιαμφισβήτητο κύρος, που θα μπορούν όχι μόνο να αξιολογούν τους υφιστάμενους εκπαιδευτικούς, αλλά και να τους καθοδηγούν και να τους εμπνέουν στο έργο τους, απελευθερώνοντας τις τεράστιες και αστείρευτες δυνάμεις του Έλληνα εκπαιδευτικού- λειτουργού.
Με εκτίμηση
Κων/νος Τ. Φράγγος
Διδάκτωρ Πληροφορικής ΕΜΠ
Καθηγητής ΠΕ19
Η αξιολόγηση των καθηγητών είναι η κατηγορία με τη μικρότερη συμμετοχή και τα περισσότερα αρνητικά σχόλια. Φαίνεται ότι κανείς δεν τη θέλει. Όλοι είναι σίγουροι ότι κάνουν για καθηγητές αφού είναι πτυχιούχοι! Όλοι έχουν καταθέσει εκατοντάδες απίθανες προτάσεις για το διορισμό τους και μετά τίποτα. Τι να το κάνω το μεταπτυχιακό και τους άλλους βαρύγδουπους τίτλους όπως και αν αποκτηθήκανε και στην πράξη ο καθηγητής αυτός να είναι αδιάφορος, ανεπαρκής, να εκδικείται και να στραβώνει τους μαθητές και να τους ωθεί στα φροντιστήρια γιατί πάντα κάτι του φταίει λες και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι και μάλιστα οι πτυχιούχοι αμείβονται πλουσιοπάροχα; Άλλο πτυχιούχος οποιασδήποτε σχολής και άλλο καθηγητής που πρέπει να μεταδώσει τις γνώσεις με τον καλύτερο τρόπο για να απορροφηθούν από τους μαθητές . Αλλιώς μας είναι άχρηστος.
Φτάνει πια χορτάσαμε από παχιά λόγια. Σοβαρευτείτε λίγο και ασχοληθείτε με την κατάθεση προτάσεων συνεχούς αξιολόγησης όλων των εκπαιδευτικών μπας και δούμε άσπρη μέρα και μάλιστα από ανεξάρτητο φορέα που θα μπαίνει στις τάξεις και θα αξιολογεί ο ίδιος τις επιδόσεις των μαθητών και συνεπώς και των εκπαιδευτικών τους με κατάλληλα τεστ και οι ανεπαρκείς να απομακρύνονται. Και τα καλοκαίρια και τα 15θήμερα επιμόρφωση, δουλειά και προετοιμασία της διδακτέας ύλης για τους μαθητές σας και όχι μάσες και ξάπλες εις υγεία των κορόιδων γονέων που πληρώνουν τα φροντιστήρια των θεόστραβων παιδιών μας.
Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι εσείς έχετε χρεώσει την κάθε μέση ελληνική οικογένεια με δυο παιδιά με πάνω από 1000 ευρώ το μήνα για φροντιστήρια;
Και ότι χάρη σε σας η παραπαιδεία είναι σε εξαιρετική άνθηση;
Η μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο δεν μπορεί να προσμετράται ούτε καν ως μισό μεταπτυχιακό.
Οι διετείς δάσκαλοι εξομοίωσαν το πτυχίο τους με όσους είχαν τετραετή φοίτηση. Πήραν δηλαδή ένα κανονικό πτυχίο. Ως πτυχίο πρέπει να μετριέται το Διδασκαλείο. Και όσοι δεν την έχουν κάνει την μετεκπαίδευση να μην έχουν δικαίωμα να γίνουν δ/ντές, γιατί έχουν μισό πτυχίο. Αφού βαριούνται να πάνε να μάθουν πέντε πράγματα παραπάνω, υπάρχει περίπτωση να δουλέψουν σοβαρά ως δ/ντές; Και τί παράδειγμα θα δώσουν στους νεότερους, που είναι και πιο μορφωμένοι; Και πώς θα επικοινωνήσουν μαζί τους; Αρκετούς αγράμματους έχουμε στην εκπαίδευση και την διοίκηση. Ας υπάρξει επιτέλους ένα φίλτρο.
Διαπιστώνουμε ότι η διοικητική οργάνωση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, είναι συγκεντρωτική, δύσκαμπτη και πολυδάπανη με μόνιμα χαρακτηριστικά του την πολυνομία, την έλλειψη συνέχειας και τις χρονοβόρες διαδικασίες, αφού οι περισσότερες αρμοδιότητες ασκούνται από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και η οποία διαθέτει την αποφασιστική αρμοδιότητα για κάθε είδους διοικητική απόφαση.
Επιπλέον τα στελέχη της εκπαίδευσης και ειδικότερα ο διευθυντής του σχολείου λειτουργεί εκτελεστικά των πράξεων των διοικητικών αρχών, παραδοσιακά, γραφειοκρατικά, αποφασίζει μόνος τους χωρίς τη συμμετοχή άλλων εμπλεκομένων για τα θέματα του σχολείου, αποδυναμωμένος, ευθυνόφοβος, χωρίς πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, αποτραβηγμένος από τις εξελίξεις και την κοινωνία. Επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα με μονομέρεια χωρίς πρόβλεψη καταστάσεων, χωρίς να διεκδικεί ευκαιρίες για τη σχολική μονάδα. Ο τρόπος επιλογής του αποτελεί μια από τις γενεσιουργές αιτίες των προαναφερόμενων χαρακτηριστικών του.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων περιορίζεται να λειτουργήσει σε ένα σύνθετο πλέγμα νόμων και κανονιστικών κειμένων από το οποίο δεν λείπουν οι αντιφάσεις και οι επικαλύψεις, που δυσχεραίνουν τη λήψη αποφάσεων, που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου .
Έτσι μέσα από τη δυναμική του σχολείου καθρεπτίζεται η όξυνση των κοινωνικών αντιφάσεων, κάτω από την πίεση των οποίων το ίδιο το σχολείο παράγει και τις δικές του. Το γεγονός αυτό συνδέεται με μετασχηματισμούς, διεργασίες και δυναμικές που οριοθετούν το πλαίσιο για την υπέρβασή τους.
Για αυτό απαιτείται:
I.Την ενίσχυση του ρόλου του διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η συμμετοχή, η συνεργασία, η συλλογικότητα στη δράση, η αυτογνωσία και η αποτελεσματικότητα των αποφάσεων.
II.Την απλοποίηση των διαδικασιών με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και την αυτονομία κατά τη λήψη των αποφάσεων για θέματα παιδαγωγικών πρακτικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων.
III.Την ενίσχυση της επαγγελματικής υπευθυνότητας και αυτοπεποίθησης των εκπαιδευτικών με την παροχή συγκροτημένης και καλά σχεδιασμένης επιμόρφωσης, που θα λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο τις εκπαιδευτικές αλλά και τις κοινωνικές ανάγκες των επιμορφωμένων. Η θεματολογία της θα πρέπει να εστιάζει στον πυρήνα των καινοτόμων δράσεων (εκπαιδευτικό υλικό, στάσεις αξίες) και στα ζητήματα προγραμματισμού και σχεδιασμού του εκπαιδευτικού έργου.
IV.Το άνοιγμα του σχολείου στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον με τη αξιοποίηση των τοπικών πόρων ανθρώπινων και μη, με προαπαιτούμενο την καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και συνυπευθυνότητας.
Επιλογή Στελεχών:
•Ισορροπία ανάμεσα στην εμπειρία και τα επιστημονικά προσόντα.
•Βελτιστοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων που θα σκιαγραφούν το προφίλ του υποψηφίου.
•Αποδυνάμωση του ρόλου της συνέντευξης.
•Προφανώς όχι συνεχείς αλλαγές των νόμων για την επιλογή στελεχών, διακομματική δέσμευση για διατήρηση του νομοθετικού καθεστώτος πέραν της κυβερνητικής τετραετίας.
•Αξιολόγηση του έργου τους με διαρκή επιμόρφωση των στελεχών, ενίσχυση του ρόλου τους θεσμικά, οικονομικά, επιστημονικά.
Παρά το ότι θεωρώ μη αληθινό το πλαίσιο διαλόγου θα σας πω επώνυμα την γγώμη μου γενικά για αυτό το «πράμα» στην Ελλάδα ονομάζεται παιδεία.
1.Για να δούμε άσπρη μέρα πρέπει να αποκτήσουμε καλούς δασκάλους. Καλούς δασκάλους με την γενικώτερη ένοια. Δημοτικό, γυμνάσιο και πάει λέγοντας.
Άρα πρώτο βήμα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ…… όποιος δεν ξέρει την δουλειά του μακρυά από τα παιδιά μας. Να πάει να μάθει πρώτα και μετά να ξανάρθει. Θέσπιση τριετούς ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ από ξένους αξιόπιστους οργανισμούς όλων των επαγγελμάτων. Από δασκάλους μέχρι μηχανικούς γιατρούς αγρότες υδραυλικούς κτλι . Έχουμε μπουχτίσει από άσχετους. Αν τα δύο εκατομύρια πτυχιούχων της χώρας περνούσαν από αξιολόγηση ούτε το 1/3 δεν θα περνούσε τις εξετάσεις.
Άρα λοιπόν κάντε πρώτα μια αξιολόγηση όλης της χώρας να δούμε σε ποιο πάτο βρισκόμαστε και μετά βλέπουμε τα υπόλοιπα.
2. Να διαλύσει με νόμο ο συνδικαλισμός από τα σχολεία . Ο συνδικαλισμός σήμερα εξυπηρετεί φασιστικές νοοτροπίες διαχωρισμού των μαθητων και των φοιτητων και είναι χώρος ανάπτυξης κομματικών πελατειακών σχέσεων.
3.Να διαλύσει με νόμο ο συνδικαλισμός των εκπαιδευτικών οι οποίοι δρούν απόλυτα συντεχνιακά αδιαφορόντας πλήρως για το κοινωνικό συμφέρον.Χρησιμοποιούν το σχολείο για να «ψαρέυουν» φροντιστήρια
4.Να θεσπιστεί πλαίσιο ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά, για όλους τους πολίτες που ζουν στη χώρα ανεξαρτήτως εθνικότητος και να περιοριστεί η αυθαιρεσία των εκπαιδευτικών.
5.Τόσο στη μέση όσο και στην ανωτάτη εκπαίδευση να θεσπιστεί ο διπλός χαρακτήρας των εξετάσεων. Γραπτός και προφορικός. Απαραίτητη προυπόθεση για την επιτυχία είναι πρώτα στις γραπτές εξετάσεις και μετά στις προφορικές. Οι προφορικές εξετάσεις να είναι με νόμο δημόσιες δηλ. με μάρτυρες, ακροατήριο. Η βαθμολογία να αποκτήσει αξία.
Οι εκπαιδευτικοί να πάψουν να εργάζονται 9 μήνες και να εργάζονται 11 μήνες όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Από τους 11 μήνες τουλάχιστο 3 μήνες πρέπει να υφίστανται εντατική επιμόρφωση και επίσης να περνούν περιοδικά από διάφορες θέσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Παράδειγμα : Ένας φυσικός θα μπορούσε να εργαστεί το καλοκαίρι αφού πληρώνεται στο Δημόκριτο.Έτσι και θα βοηθήσει σε κάποιο πρόγραμμα αλλά θα μάθει και κάτι περισσότερο.Ένας χημικός μπορεί να εργαστεί το καλοκαίρι σε κάποια υπηρεσία του γενικού χημείου του κράτους κτλ.
Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι πια συνώνυμο της τεμπελιάς και της απραξίας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι αριστούχοι προσανατολίζονται στις ακαδημίες. Όλοι ψάχνουν το αραλίκι.
Αν ο διάλογος που ανοίξατε είναι ειλικρινής πρέπει να ταράξει τα νερά και να δυσαρεστήσει. Διαφορετικά θα είναι μια κακόγουστη φάρσα που σκοπό θα έχει να ωφεληθούν πάλι μερικοί εις βάρος του τόπου.
Οι Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες διένυσαν μια δεκαετή περίοδο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, σήμερα όμως αναγκάζονται να υποβαθμίσουν ή να ακυρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των καινοτόμων δράσεων και των υπηρεσιών που προσφέρουν στην Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Κοινότητα της χώρας,λόγω της απόλυσης των βιβλιοθηκονόμων και άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων που είχαν προσληφθεί με τα ΕΠΕΑΕΚ και δημιούργησαν τις καινοτόμες δράσεις.
Με το να στερούνται οι βιβλιοθήκες από αυτό το προσωπικό υψηλής εκπαίδευσης και αυξημένης τεχνογνωσίας, ουσιαστικά στερείται η εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα, μαζί δε με αυτήν και η χώρα από έναν ακόμη παράγοντα που την καθιστά χώρα ανταγωνιστική στο επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο.
με τις 8μηνες συμβάσεις είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, αφού το έργο που επιτελούν, λόγω εξειδίκευσης και πολυπλοκότητας, δεν μπορεί να υπηρετηθεί με αυτόν τον τρόπο.
οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες δεν μπορούν να εμπίπτουν στο εργασιακό καθεστώς των γραφειοκρατικών δημόσιων υπηρεσιών, διότι το έργο τους είναι μία σύνθεση τεχνολογίας, οργάνωσης και διοίκησης, οικονομίας, βιβλιοθηκονομίας, ψυχολογίας, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, εργονομίας και υγιεινής και ασφάλειας κλπ.
ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΑΣΕΠ !!
Πλέον στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση αρκετοί Εκπ/κοί ειδικοτήτων συμπηρώνουν 20ετή υπηρεσία.
Όταν στα κριτήρια αξιολόγησης Δ/ντών Σχολικών μονάδων η διετής επιμόρφωση=(Μαράσλειος) θα δίδει στον Δάσκαλο και θα προσμετρώνται 4 μόρια, ο Εκπ/κός Φυσικής Αγωγής ή ο Εκπ/κός Αγγλικών ή Μουσικής που δεν μπορεί να φοιτήσει-όχι από δική του υπαιτιότητα- στη Μαράσλειο συγκρινόμενος με τον Δάσκαλο θα ξεκινά από -4 μόρια !!!! Είναι συναδελφοδημοκρατικό ????
ΥΓ 1). Όλοι οι συνάδελφοι ειδικοτήτων είναι 4ετούς τουλάχιστον φοίτησης…και με μεταπτυχιακά και με διδακτορικά, με έρευνες στην Εκπαίδευση και με πλήρη παιδαγωγική κατάρτιση…φυσικά όπως σ’όλες τις ειδικότητες και σ’όλους τους χώρους υπάρχουν και οι εξαιρέσεις…
ΥΓ 2). Τα στελέχη απόφοιτοι σχολής Δημόσιας Εκπ/σης. Εισαγωγή στη σχολή με ΑΣΕΠ. Μέχρι την ίδρυση και οργάνωση της σχολής, μετεβατικό στάδιο όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα δώσουν εξετάσεις-αν δεν πιάσουν την βάση αποκλείονται-και εν συνεχεία όλα τα υπόλοιπα με σειρά: συνέντευξη πρώτα, μετρήσιμα μόρια κ.λ.π.
Στην Ελλάδα συχνά προτιμούμε να αναλωνόμαστε σε διαπιστώσεις, αντί να προχωρούμε στο «δια ταύτα». Η πρόσφατη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δείχνει ότι και το «δια ταύτα» το έχουμε σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει. Γίνεται λόγος στο πόρισμα για ανάγκη εξασφάλισης ενός «πραγματικά αξιοκρατικού συστήματος επιλογής που θα κρατήσει την επιλογή των στελεχών έξω και μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις». Προσωπικά θα ήθελα να καταθέσω με ένα παράδειγμα το πόσο βαθιά πηγαίνει η συγκάλυψη των ευθυνών και πόσο πλατειά είναι η ανοχή της μετριότητας στην αλυσίδα της διοικητικής ιεραρχίας. Ένα παράδειγμα βέβαια, δεν αρκεί για την εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων. Ο καθένας όμως μπορεί να το αξιολογήσει με βάση και τις δικές του εμπειρίες.
Πρόσωπα που θα έπρεπε να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση της νοθείας στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2007, ψευδομαρτύρησαν στην ΕΔΕ που έγινε, με πρώτο αποτέλεσμα να διατηρήσουν / να καταλάβουν θέσεις στη διοίκηση σχολείων, με δεύτερο αποτέλεσμα να διευρύνουν τις αρνητικές συνέπειες στην παρεχόμενη παιδεία (κλίμα διχασμού στο σύλλογο διδασκόντων, αδιαφορία στην επιτέλεση παιδαγωγικού έργου στα σχολεία, κατανάλωση των δυνάμεων στο πιο ανούσιο κομμάτι της γραφειοκρατίας ή στην εξασφάλιση ιδίου οφέλους).
Οι καταγγελλόμενες στη συνέχεια παράνομες πράξεις αυτών, των ίδιων στελεχών, μέσα στο σχολείο όπου υπηρετούν, καλύπτονται επί μήνες από τους προϊσταμένους τους (που έτυχε να λάβουν μέρος στην ίδια νοσηρή διαδικασία της δήθεν απόδοσης ευθυνών για τις αλλοιώσεις των βαθμών στις πανελλαδικές). Δηλαδή το ίδιο διοικητικό σύστημα που καυχιόταν ότι μέσα σε λίγα 24ωρα έλυσε διοικητικά-ποινικά ένα σύνθετο ζήτημα όπως αυτό των πανελλαδικών του 2007 μοιάζει να έχει πάθει παράλυση 22 μηνών σε απλούστερα ζητήματα, ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά (λεπτομέρειες εδώ: http://szygouras.eu/themata/thesmoi-paideia2007-09/thesmoi-paideia2007-09.pdf και εδώ: http://szygouras.eu/themata/eikoniko/eik-sx.htm). Πού ήμασταν εμείς οι συνάδελφοι όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση των βαθμολογιών κατά τη διάρκεια των δύο ετών που εξελισσόταν η υπόθεση; Πού ήταν και πού βρίσκεται σήμερα η πλειοψηφία του συλλόγου διδασκόντων ενός σχολείου (στη δεύτερη περίπτωση); Πού ήταν ο συνδικαλισμός (σε κάθε περίπτωση);
Με αφορμή την τρέχουσα διαβούλευση θα ήθελα να τοποθετηθώ πάνω στις διαπιστώσεις του ΥπΠδΒΜΘ που διατυπώνονται σχετικά με την κατάρτιση νόμου για το θέμα: «Κρίση και Επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης». Το σημείο που θα ήθελα να εστιάσω είναι ένα: ποιος φαίνεται να είναι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας που κάτω από καθεστώς πίεσης / συναλλαγής ή μέσα σε κλίμα αδιαφορίας στηρίζει / ανέχεται / φοβάται να αντιδράσει στις αυθαιρεσίες και στην καταστροφική ανεπάρκεια των στελεχών εκπαίδευσης; Ο εκπαιδευτικός. Και ποιος υφίσταται το σημαντικότερο μέρος των καταστροφικών επιπτώσεων; Ο μαθητής. Για τον πρώτο (που επίσης υφίσταται τις αρνητικές επιπτώσεις μιας ανίκανης / ιδιοτελούς διοίκησης) η ΟΛΜΕ σήμερα δηλώνει «Όχι στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών για τις πελατειακού τύπου πολιτικές που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις». Για τον τελευταίο η νέα ηγεσία του ΥπΠδΒΜΘ δηλώνει «Στο χώρο της παιδείας, σύνθημα μας είναι «πρώτα ο μαθητής».
Οψόμεθα…
27.11.2009
Στέργιος Ζυγούρας
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ.ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ,ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ).
1.ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ -ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
2.ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ -ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙ -ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ- .ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΟΤΑΝ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΛΛΕΙΠΗΣ.Κ,Λ.Π.
3.Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ, ΟΤΑΝ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.
4.ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ -ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΕΟΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ.
5. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ.
6.ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ .
7. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ , ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΥΠΙΚΑ, ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΗ Β΄ΚΑΙ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΘΑΡΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Προς όλους τους «διαβουλευόμενους»: σας ενημερώνω ότι το κείμενο που ανέβηκε στο http://www.e-sos.gr, δεν εκφράζει την Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων. Για την ενημέρωσή σας, αντιγράφω από http://www.pess.gr.
ΠΡΟΣ: «Διαδικτυακή Πύλη για την παιδεία http://www.esos.gr»
ΚΟΙΝ.: Μέλη της Π.Ε.Σ.Σ.
Πέμπτη 26-11-2009
ΘΕΜΑ: «Ανακοίνωση στην Ιστοσελίδα σας»
Αγαπητοί Κύριοι,
Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι στην συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. με την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (25-11-2009), το Δ.Σ. κατέθεσε:
1) Υπόμνημα
2) Προτάσεις για την επιμόρφωση των εκπ/κών και 3) Προτάσεις για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Επίσημα δεν κατατέθηκε κανένα άλλο κείμενο, όπως αναφέρετε στην Ιστοσελίδα σας. Το σχέδιο, το οποίο έχετε για «την επιλογή στελεχών εκπ/σης» καθώς και άλλα, είναι προτάσεις τις οποίες η Π.Ε.Σ.Σ. στέλνει στα μέλη της για συζήτηση. Οι τελικές προτάσεις θα οριστικοποιηθούν σε Γενική Συνέλευση των μελών της και το τελικό κείμενο θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας.
Δεν γνωρίζουμε, πως και με ποιο τρόπο έχετε το σχέδιο αυτό. Παρακαλούμε όπως το κατεβάσετε από την Ιστοσελίδα σας, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες παρεξηγήσεις, αφού δεν αποτελεί την τελική πρόταση της Π.Ε.Σ.Σ. και δεν κατατέθηκε από τα μέλη του Δ.Σ., τα οποία ήταν παρόντα στη συνάντηση.
Σας ευχαριστούμε
Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ.
Κώστας Παπαχρήστος
Στέλιος Κρασσάς
Μπαραλός Γιώργος
Δημήτηρης Σίδερης
Γιάννης Κάππος
ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΘΗΝΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΗ .
ΠΑΛΥ ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ,ΣΕΒ κ.λ.π ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΝΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΗ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΔΙΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΟΙ ΚΡΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΑ .
1)ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΕΠΟΧΕΣ ειναι ΤΟ ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ(ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ)
2)ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΗΝ ΟΛΜΕ ΔΟΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΤΕ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΑσχουν σεψηφοδελτια την τελευταια 7)ετια π.χ δεν εχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ .ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟΝ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΠΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ.
3)ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ .ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΧΟΥ ΜΙΚΡΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ 30 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΡΧΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ (ΑΣΤΑ ΜΙΑ 4/ΕΤΙΑ ΠΑΙΡΝΩ ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΠΙΖΩ ΕΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΤΙΜΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΕΠΙΛΟΓΗς ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΜΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Κυρία Υπουργέ
Απαντώντας στην πρόσκλησή σας για ανοικτή διαβούλευση, καταθέτω τις προτάσεις μου για την κρίση και επιλογή των διοικητικών στελεχών της Εκπαίδευσης (Διευθυντών Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων Γραφείων και Διευθυντών Σχολείων).
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Είναι προφανής η συμφωνία – εκτιμώ, του μεγαλύτερου μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας – με τις διαπιστώσεις του κειμένου της διαβούλευσης. Διαχρονικά στις κρίσεις των διοικητικών στελεχών τη εκπαίδευσης παρατηρήθηκαν – σε μικρό ή μεγάλο βαθμό – φαινόμενα αναξιοκρατίας που οφείλονταν στην έλλειψη αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων, σε συνδυασμό με την προφορική συνέντευξη (με τον τρόπο που αυτή γινόταν) και η οποία πολλές φορές ανέτρεπε την σειρά επιλογής που καθόριζαν τα μετρήσιμα κριτήρια.
Πράγματι η κατάσταση αυτή όχι μόνο «αποδομεί το σύστημα», αλλά παρέχει τα χειρότερα πρότυπα σε ένα χώρο όπου (θα έπρεπε) να διαπαιδαγωγείται ο αυριανός πολίτης με τις διαμετρικά αντίθετες αρχές και αξίες. Ταυτόχρονα, η έλλειψη βασικών γνώσεων στελεχών της εκπαίδευσης για την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και η έλλειψη ανάλογης επιμόρφωσης, οδηγεί πολλές φορές σε αδυναμία διαχείρισης περιπτώσεων κρίσεων και συγκρούσεων στη σχολική κοινότητα και ζωή.
Είναι όντως «επιτακτική η ανάγκη να θεσπιστεί ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα κρίσης και επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης», το οποίο θα πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας την εμπειρία από τις μέχρι τώρα διαδικασίες κρίσεις, προτείνω:
1. Καθιέρωση γραπτή δοκιμασίας, η οποία θα έχει σημαντική συμμετοχή στην τελική επιλογή των στελεχών (36%)
2. Δραστικό περιορισμό στο (14%) της προφορικής συνέντευξης η οποία θα διεξαχθεί με εχέγγυα αντικειμενικότητας
3. Αντικειμενικοποίηση και διαφάνεια των κριτηρίων (50%)
Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνονται τα παρακάτω κριτήρια επιλογής:
1. ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ τύπου ΑΣΕΠ (πολλαπλής επιλογής και μελετών περίπτωσης) – να καλύπτει το 36% της συνολικής βαθμολογίας
2. ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ – να καλύπτει το 18% της συνολικής βαθμολογίας
3. ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ – να καλύπτει το 12% της συνολικής βαθμολογίας
4. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ – ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – να καλύπτει το 20% της συνολικής βαθμολογίας
5. ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – να καλύπτει το 14% της συνολικής βαθμολογίας
Με την προτεινόμενη δομή των κριτηρίων θεωρώ ότι τελικά αντικειμενικοποιείται όλο το σύστημα επιλογής, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η αμεροληψία και η αξιοπιστία του.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καθιερωθεί η συμμετοχή όλων των υποψηφίων στελεχών σε ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα (μέσης διάρκειας), που μπορούν να υλοποιηθούν από τους υφιστάμενους φορείς επιμόρφωσης του Υπουργείου Παιδείας, από ΑΕΙ και από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και τα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Η επιμόρφωση αυτή θα πρέπει να έχει ενιαίο πρόγραμμα και να πιστοποιείται με συγκεκριμένα κριτήρια σε γραπτή δοκιμασία, τα οποία θα είναι γνωστά πριν από την έναρξη των προγραμμάτων. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρξει ικανός αριθμός προγραμμάτων συμβατικής, εξ αποστάσεως (σύγχρονης / ασύγχρονης) και υβριδικής επιμόρφωσης, ώστε να καλυφθούν ΟΛΕΣ οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών που θα υποβληθούν με τη συμμετοχή τους σε χρόνο, τόπο και ρυθμό μάθησης ανάλογα με τις ανάγκες τους.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
1. ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – 36% της συνολικής βαθμολογίας, μέγιστο: 36
Οι υποψήφιοι συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ, στις οποίες καθορίζεται ως βάση το 60% της βαθμολογίας. Οι εξετάσεις διαρκούν 2 ημέρες. Την 1η ημέρα απαντούν σε 100 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 0,5 της μονάδας. Την 2η ημέρα αναπτύσσουν τις απόψεις τους σε 4 μελέτες περίπτωσης (για παράδειγμα: αντιμετώπιση μίας κατάστασης κρίσης που αφορά εκπαιδευτικούς, αντιμετώπιση μιας παρεμβατικής συμπεριφοράς, νομική αντιμετώπιση ενός σύνθετου εκπαιδευτικού θέματος, ανάπτυξη μιας πρωτοβουλίας ανοίγματος της υπηρεσίας ή του σχολείου στην κοινωνία κ.τ.λ.). Κάθε μελέτη περίπτωσης βαθμολογείται με άριστα το 10.
– Όποιος δεν συγκεντρώσει το 60% (βάση της βαθμολογίας) και στους 2 τύπους των εξετάσεων (δηλαδή, 30 βαθμούς για τις ερωτήσεις των πολλαπλών επιλογών και 24 βαθμούς για τις μελέτες περίπτωσης) αποκλείεται από την περαιτέρω διαδικασία.
– Για τον υπολογισμό των μορίων αυτού του κριτηρίου, αφαιρούνται από την βαθμολογία τα μόρια βάσης (που είναι 54)
Για την έγκυρη προετοιμασία των υποψηφίων, τουλάχιστον 2 μήνες πριν από τις εξετάσεις:
– Ανακοινώνεται η θεματολογία της εξεταστέας ύλης και ταυτόχρονα προτείνονται βιβλία διαφορετικών συγγραφέων, καθώς και η νομοθεσία την οποία θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι.
– Όλο το υλικό αυτό αναρτάται στο διαδίκτυο, ώστε να είναι άμεσα ανακτήσιμο από τους ενδιαφερόμενους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι οποιαδήποτε συμμετοχή υποψηφίων σε «σεμινάρια» ή παρόμοιες δραστηριότητες προετοιμασίας, θα οδηγεί σε αποκλεισμό από τη διαδικασία. Επίσης οι συγγραφείς των προτεινόμενων βιβλίων και κατά μείζονα λόγο τα μέλη της επιτροπής που θα διενεργήσει τις εξετάσεις, θα πρέπει να δεσμευθούν για τη μη συμμετοχή τους σε οποιασδήποτε μορφής μαθημάτων προετοιμασίας των υποψηφίων.
Η βαθμολόγηση των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής θα γίνει με αυτόματο τρόπο (σαρωτής). Η βαθμολόγηση των μελετών περίπτωσης θα γίνει από ειδικά επιμορφωμένο σώμα αξιολογητών με βάση συγκεκριμένο πλαίσιο πιθανών σωστών απαντήσεων (2 βαθμολογήσεις και πιθανή αναβαθμολόγηση στα πρότυπα των Πανελληνίων εξετάσεων). Προφανώς θα πρέπει να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας (κάλυψη ονομάτων κ.τ.λ.). Οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα βαθμολογημένα γραπτά τους.
2. ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ – 18% της συνολικής βαθμολογίας, μέγιστο: 18
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
• σε άμεση σχέση με την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης: 8 μονάδες
• σχετικό με την εκπαίδευση: 4 μονάδες
• άλλα θέματα: 1 μονάδα
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
• σε άμεση σχέση με την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης: 4 μονάδες
• σχετικό με την εκπαίδευση: 2 μονάδες
• άλλα θέματα: 0,5 μονάδα
ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ: 2 μονάδες
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ: 1 μονάδα
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟΑ ΑΤΕΙ: 0,5 μονάδα
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (για κάθε ξένη γλώσσα με μέγιστο τις 3 μονάδες)
• Ανώτατο επίπεδο: 1,5 μονάδες
• Μεσαίο επίπεδο: 1 μονάδα
• Βασικό επίπεδο: 0,5 μονάδα
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ ΤΠΕ (μέγιστο 2 μονάδες)
• Πιστοποίηση Επιπέδου Ι (ΚτΠ): 0,5 μονάδα
• Πιστοποίηση Επιπέδου ΙΙ (ΚτΠ): 1 μονάδα
• Επιμορφωτής ΤΠΕ 2ου επιπέδου: 2 μονάδες
3. ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ – 12% της συνολικής βαθμολογίας, μέγιστο: 12
Οποιαδήποτε δραστηριότητα από αυτές που ακολουθούν ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ, εάν είναι σχετική με την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης (με την δέσμευση του ανώτατου ορίου)
ΒΙΒΛΙΑ (μέγιστο: 3)
Συγγραφή βιβλίων σχετικά με την εκπαίδευση που έχουν λάβει ISBN: 0,5 μονάδα για κάθε βιβλίο με μέγιστο 3. Αν υπάρχει συμμετοχή και άλλων συγγραφέων: 0,25 μονάδες για κάθε βιβλίο.
ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ (μέγιστο: 2)
Συγγραφή άρθρων σχετικά με την εκπαίδευση σε επιστημονικά περιοδικά, στα οποία υπάρχει διαδικασία κρίσης: 0,3 μονάδες για κάθε άρθρο.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΩΝ (μέγιστο: 2)
Δημοσίευση ανακοινώσεων και εισηγήσεων σε πρακτικά συνεδρίων και ημερίδων, στα οποία υπήρχε διαδικασία κρίσης: 0,1 μονάδες για κάθε δημοσίευση.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ (μέγιστο: 2)
Για κάθε ώρα παρακολούθησης επιμορφωτικών προγραμμάτων φορέων εποπτευομένων από το Υπουργείο Παιδείας Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων και από τα ΑΕΙ: 0,005 μονάδες
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΑΕΙ-ΑΤΕΙ-ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (μέγιστο: 2)
• Για κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο αυτοτελούς διδασκαλίας μαθημάτων που έχουν σχέση με τις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης σε ΑΕΙ 0,25 βαθμούς
• Για κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο αυτοτελούς διδασκαλίας μαθημάτων που έχουν σχέση με τις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης σε ΑΤΕΙ 0,15 βαθμούς
Η διδασκαλία πιστοποιείται με επίσημες συμβάσεις έργου του τριτοβάθμιου ιδρύματος, στις οποίες θα αναγράφεται ο τίτλος του μαθήματος που διδάχθηκε.
• Για κάθε ώρα διδασκαλίας σε επιμορφωτικά προγράμματα ΣΕΛΜΕ, ΣΕΛΔΕ, ΠΕΚ, Διδασκαλείου: 0,01 μονάδες
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ (μέγιστο: 1)
Για κάθε πιστοποιημένη συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες: 0,025 μονάδες
4. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ – ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – 20% της συνολικής βαθμολογίας, μέγιστο: 20
Βασική προϋπόθεση στη διαδικασία επιλογής είναι η οκταετής διδακτική προϋπηρεσία. Με δεδομένο ότι τα στελέχη της εκπαίδευσης έχουν ως τελικό στόχο τη διοίκηση και τη διαχείριση του εκπαιδευτικού ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να βελτιωθεί το παρεχόμενο διδακτικό και παιδαγωγικό έργο, απαιτείται σημαντική εμπειρία και από τη σχολική τάξη.
Απαιτούμενη εκπαιδευτική προϋπηρεσία:
• Για Διευθυντές Εκπαίδευσης και προϊσταμένους γραφείων: 15 έτη
• Για Διευθυντές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΣΕΚ: 13 έτη, εκ των οποίων τουλάχιστον 5 να έχει υπηρετήσει στον αντίστοιχο τύπο σχολικής μονάδας (δεν είναι δυνατό ένας εκπαιδευτικός που ουδέποτε δίδαξε στο Λύκειο, να τοποθετείται Διευθυντής Λυκείου)
• Για Διευθυντές Γυμνασίων και Δημοτικών σχολείων : 11 έτη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ – 5% της συνολικής βαθμολογίας, μέγιστο 5
Η εκπαιδευτική προϋπηρεσία που υπερβαίνει την προαναφερθείσα βασική προϋπόθεση βαθμολογείται με 0,5 μονάδες για κάθε χρόνο διδασκαλίας. Ειδικά για τους υποψηφίους Διευθυντές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΣΕΚ η προϋπηρεσία αυτή θα προσμετρηθεί, μόνο αν έχει προσφερθεί σε αντίστοιχο τύπο σχολικής μονάδας.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – 15% της συνολικής βαθμολογίας, μέγιστο: 15
Η προηγούμενη διοικητική εμπειρία σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης προσμετράται ως εξής:
• Διευθυντής Διεύθυνσης, Προϊστάμενος γραφείου: 0,6 για κάθε έτος, με μέγιστο το 3
• Διευθυντής Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΣΕΚ, Δημοτικού 9θέσιου και άνω: 0,5 για κάθε έτος, με μέγιστο το 2,5
• Διευθυντής Γυμνασίου και Δημοτικού 8θεσιου και κάτω: 0,4 για κάθε έτος, με μέγιστο το 2
• Υπεύθυνοι υπηρεσιών των Διευθύνσεων (όπως ΠΛΗΝΕΤ, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, ΕΚΦΕ κ.τ.λ.): 0,3 για κάθε έτος, με μέγιστο το 1,5
• Αναπληρωτής Διευθυντής, Υποδιευθυντής σχολικής μονάδας: 0,3 για κάθε έτος, με μέγιστο το 1
• Υπεύθυνοι Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών: 0,1 για κάθε πρόγραμμα, με μέγιστο το 1
• Αιρετοί του κλάδου: 0,5 για κάθε έτος για τον τακτικό και 0,2 για τον αναπληρωματικό, με μέγιστο το 2
• Συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις: 0,25 για κάθε έτος, με μέγιστο το 2
5. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – 14% της συνολικής βαθμολογίας, μέγιστο:14
Η συνέντευξη καταρχήν αποσκοπεί στον έλεγχο της ψυχολογικής και επικοινωνιακής επάρκειας του υποψηφίου. Στα υπηρεσιακά συμβούλια που θα διενεργήσουν τη συνέντευξη κρίνεται σκόπιμο να παρίσταται ψυχολόγος. Στη συνέχεια θα εξετάζονται συγκεκριμένες και δομημένες παράμετροι (που δεν αξιολογήθηκαν στα προηγούμενα 4 μετρήσιμα κριτήρια επιλογής), όπως για παράδειγμα:
• Ικανότητα διαχείρισης προβλημάτων και κρίσεων
• Ικανότητα συνεργασίας
• Καινοτόμες προτάσεις
• Πρωτοβουλίες
• Κοινωνική προσφορά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
Ο υποψήφιος θα έχει ήδη υποβάλει μία προκαθορισμένη φόρμα όπου θα αναγράφει τα στοιχεία του βιογραφικού σημειώματός του που αναφέρονται στις παραπάνω παραμέτρους. Με βάση αυτά τα στοιχεία διεξάγεται (ανά παράμετρο) η συνέντευξη. Τα μέλη του συμβουλίου επιλογής συμπληρώνουν αντίστοιχο πίνακα με το βαθμό και την αιτιολογία αξιολόγησης του υποψηφίου.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ
Για επιπλέον διασφάλιση της αντικειμενικότητας της συνέντευξης, ο υποψήφιος μπορεί να ζητήσει επανάληψη της συνέντευξης, από άλλο υπηρεσιακό συμβούλιο (το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα δευτεροβάθμιο συμβούλιο σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης).
Επίσης, στο συμβούλιο αυτό διεξάγεται αυτοδίκαια νέα συνέντευξη, όταν η βαθμολογία δύο εκ των μελών του συμβουλίου αποκλίνει περισσότερο από 30% σε σχέση με τη βαθμολογία των υπολοίπων.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
• Οι αιτήσεις υποψήφιων για τις θέσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων γραφείων Εκπαίδευσης, υποβάλλονται για συγκεκριμένους Νομούς και οι κρίσεις τους προηγούνται της επιλογής των Διευθυντών των σχολικών μονάδων.
• Οι υποψήφιοι για Διευθυντές των σχολικών μονάδων, υποβάλλουν αίτηση προτίμησης για σχολεία του ΠΥΣΔΕ όπου ανήκουν οργανικά , αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και έχει κοινοποιηθεί στους ενδιαφερομένους η βαθμολογία τους.
• Όταν καθιερωθεί ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης για όλη την ιεραρχία της εκπαίδευσης, τότε θα μπορούσαν να προσμετρηθούν (με σημαντική ποσοστιαία κατανομή), εκθέσεις αξιολόγησης από εκπαιδευτικούς και διοικητικούς φορείς. Οι εκθέσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους δομημένα φύλλα αυτοαξιολόγησης – δραστηριοτήτων που θα συντάξει ο ίδιος ο εκπαιδευτικός.
• Οι αιτήσεις στελεχών θα αξιολογούνται μόνο στην περίπτωση όπου για την συγκεκριμένη θέση και για την συγκεκριμένη περιοχή, δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι – απόφοιτοι των προγραμμάτων επιμόρφωσης στελεχών. Η παρατήρηση αυτή δεν ισχύει για την αρχική εφαρμογή του προτεινόμενου συστήματος.
ΣΩΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εάν το παραπάνω προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης γίνει ευρύτερα αποδεκτό, τότε προτείνεται να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σώμα στελεχών της εκπαίδευσης διότι
• Δεν είναι σύνηθες στο δημόσιο τομέα, υπάλληλος που κατέχει διευθυντική θέση να επανέρχεται σε θέση απλού υπαλλήλου μετά το πέρας της όποιας θητείας του. Το γεγονός αυτό αυτόματα υποβαθμίζει το κύρος της ιεραρχίας.
• Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της διοίκησης από το κόμμα που βρίσκεται κάθε φορά στην εξουσία και δημιουργούνται συνθήκες και το κατάλληλο περιβάλλον, στο οποίο τα στελέχη της εκπαίδευσης θα δρουν βάσει συγκεκριμένων αρχών και αξιών, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.
• Τα στελέχη της εκπαίδευσης προτείνεται να είναι δόκιμα για τα 2 πρώτα χρόνια της θητείας τους. Στη συνέχεια μονιμοποιούνται στη θέση που κατέχουν, εφόσον:
• Έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς τα προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών που προαναφέρθηκαν
• Υπάρξει σχετική θετική έκθεση από τα όργανα που θα προβλέπονται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης της εκπαίδευσης
• Μετά τη μονιμοποίησή τους τα στελέχη αξιολογούνται ανά διετία και διατηρούν τη θέση τους σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης. Έχουν την δυνατότητα να μετατεθούν ή να υποβάλουν αίτηση για άλλη θέση στελέχους. Συνταξιοδοτούνται με τις αποδοχές της θέσης τους. Ας σημειωθεί ότι το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό δεν είναι σημαντικό, με δεδομένο ότι ήδη ένα μέρος των ειδικών αποδοχών θέσης των στελεχών της εκπαίδευσης έχει συμπεριληφθεί στη σύνταξη.
Οι κενές θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης που θα δημιουργηθούν μελλοντικά μπορούν να καλύπτονται από μόνιμους πίνακες επιλαχόντων στελεχών και από νέες διαδικασίες επιλογής.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
Το προτεινόμενο σχέδιο δεν αφορά κρίσεις Σχολικών Συμβούλων. Καταρχήν για λόγους προφανείς, εφόσον είμαι εν ενεργεία ΣΣ, δε θα μπορούσα να καταθέσω προτάσεις που με αφορούν. Θα μπορούσε πάντως σε κάποιο βαθμό να ισχύσουν αρκετές από τις αρχές και το πλαίσιο του παρόντος σχεδίου και να γίνουν αρκετές στοχευμένες προς το θεσμό του σχολικού συμβούλου τροποποιήσεις (για παράδειγμα θα πρέπει να εκτιμάται η παιδαγωγική, διδακτική και μεταδοτική ικανότητα με δοκιμασμένες τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων, όπως βιντεοσκόπηση μικροδιδασκαλίας και βαθμολόγηση από ανεξάρτητο σώμα αξιολογητών).
Εκτιμώ επίσης ότι οι Σχολικοί Σύμβουλοι συνδέονται άμεσα με την ποιότητα του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου, επομένως οι όποιες αλλαγές στη λειτουργία του θεσμού θα πρέπει να συνδυαστούν με τις (χρονοβόρες) αλλαγές και αναθεωρήσεις όλων των εκπαιδευτικών παραμέτρων (όπως: σχολικά βιβλία, ΑΠ, μέθοδοι διδασκαλίας, επιμόρφωση κ.τ.λ.). Τέλος, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι ΣΣ εξαντλούσαν τη θητεία τους και ήταν ίσως από τα ελάχιστα στελέχη της εκπαίδευσης που δεν άλλαζαν ανάλογα με τις κυβερνητικές αλλαγές. Ακόμη οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις κατά τις τελευταίες επιλογές ήταν ελάχιστες συγκρινόμενες με τις άλλες επιλογές.
Επομένως, κατά την γνώμη μου δεν είναι άμεσης προτεραιότητας η συζήτηση για τους ΣΣ.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας
Θεσσαλονίκη 26/11/2009
Με τιμή
Δρ. Θόδωρος Καρτσιώτης
Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής
Α΄ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής
kartsiot@sch.gr
Απο την στιγμη που ενα διευθυντης δεν μπορει να επιλεξει τους συνεργατες του, οσο και καλες προθεσεις να εχει, ειναι σιγουρο οτι θα αποτυχει.
Μην γραφετε με κεφαλαια. Ενα πιτσιρικι να ρωτησεις θα σου πει οτι στα blogs δεν γραφουμε κεφαλαία.
Συμφωνώ με τη δημιουργία Σχολής Διοίκησης και με την εισαγωγή με εξετάσεις τύπου Διδασκαλείου,αρκεί να διοικείται από Έλληνες Πανεπιστημιακούς του Εξωτερικού.
Άμεση κατάργηση της Συνέντευξης.Είναι ότι πιο φαύλο υπάρχει στην επιλογή στελεχών. Μπορώ να σας παραθέσω παραδείγματα εποχής Σημίτη και Καραμανλή.
Αύξηση μορίων προϋπηρεσίας και μείωση μορίων Διδακτορικού και Μεταπτυχιακού.Τα κριτήρια επιλογής των Πανεπιστημιακών είναι εντελώς υποκειμενικά.Μπορώ να σας παραθέσω σχετικά παραδείγματα.
Χρειάζεται άμεσος έλεγχος οικονομικών στα Πανεπιστήμια…
Τι θα γίνει με το ανεκτέλεστο ωράριο κάποιων διευθυντών;
Τι θα γίνει με κάποιους εκπαιδευτικούς που να εκτελέσουν έργο σε βάρος των εκπαιδευτικών;
Καθιερώστε ανώνυμη τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών και θα πολλά.
Διώξτε από κοντά σας συνδικαλιστές και και επιλέξτε 10-20 έμπιστους συνεργάτες.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, η προσπάθειά σας πρώτον να καταπολεμήσετε τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού – που υπάρχουν μόνον τεχνικά (οργανωτικά) και όχι ουσιαστικά – όπως και εσείς αναφέρεται, και δεύτερον να θεσπίσετε ένα διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα κρίσης και επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, ότι είναι πράγματι, όπως και σεις λέτε, μία επιτακτική ανάγκη και σας συγχαίρω γιαυτό. Αυτό όμως που δεν βλέπω καθόλου να αναφέρεται στις μεταρρυθμιστικές επιδιώξεις σας είναι η καταπολέμηση της παραπαιδείας. Η ύπαρξη της, που κατατρώγει κατά μέσον όρο σχεδόν το 40% του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, και συγχρόνως αποστερεί τους νέους και τις νέες μας από την απόλαυση της εφηβικής τους ηλικίας, είναι η τραγική απόδειξη αποτυχίας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδος. Δεν είναι αρκετή κατά τη γνώμη μόνο η προσπάθεια της ποιοτικής αναβάθμισης των εκπαιδευτικών. Πρέπει να τους δώσετε και οικονομικά κίνητρα. Τι θα λέγατε αν συνδεόταν ένα σημαντικό μέρος του μισθού των εκπαιδευτικών από την επιτυχία των μαθητών τους στις πανελλήνιες εξετάσεις;
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Παρασκευόπουλος
… δεν εχω κανένα πρόβλημα να με αξιολογήσουν ….
Αρκει να μου εγγυηθούν οτι οι πολιτικές μου πεποιθήσεις και η κομματική μου τοποθέτηση δεν έχει καμία σημασία.
Αν βρουν τον τρόπο να το εξασφαλίσουν αυτό … θα πάω πρώτος να αξιολογηθώ.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΡΟΠΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΑΣ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ, ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. ΑΥΤΟΙ, ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΠΙΛΕΓΕΝΤΕΣ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΕΝΟΥΣ ΣΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΤΟ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ» ΣΑΣ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ.
ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑΝ, ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠ’ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΛΑΞΗ ΤΟΥΣ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ.
ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
ΝΟΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Από τη στιγμή που άνοιξε η διαβούλευση έχω να παρατηρήσω τα εξής
1. Ο κάθε «πικραμένος» προτείνει κριτήρια που αποτελούν ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ του εαυτού του .
2. Στην πρόταση τους προς την υπουργό οι ΗΔΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ σύμβουλοι γράφουν
«Προϋποθέσεις για αίτηση Εκπαιδευτική υπηρεσία 18 έτη και άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολεία 14 έτη.»
ΣΧΟΛΙΟ : το ΠΔ 25/2002 προέβλεπε Εκπαιδευτική υπηρεσία 10 έτη και άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολεία 7 έτη
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΙΚΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΙΣΧΥΕΙ —ΜΕ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΤΗ—- για όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες (ΕΕ ΚΑΙ μη) ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΤΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ.
Οι κύριοι αυτοί θέλουν με την πρόταση τους να επανέλθει ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ο νόμος της ΔΕΞΙΑΣ 2006 ΟΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΣΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ τουτέστιν Ο ΠΑΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!!!
Δηλαδή να αποκλείσουμε νεότερες γενιές εκπαιδευτικών και οι «δικοί μας» , τα γαλάζια γεροντοπαλίκαρα-δίχως ΑΝΩΤΕΡΑ ΠΤΥΧΙΑ μια ζωή ΑΡΒΥΛΟΦΥΛΑΚΕΣ των σχολικών τάξεων , να στελεχώσουν τις επιτελικές θέσεις συμβούλων με τα ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣΤΕΡΑ των προσόντων.
(υπηρεσια, πάρα ΠΟΛΥ υπηρεσια, 18 – 30 – 200 χρονια!!!)
3. Οι κύριοι σύμβουλοι μας μιλούν για
« τη διαδικασία της συνέντευξης, συνεκτιμώνται όλα τα στοιχεία, που αναφέρονται στο βιογραφικό και τα οποία αποδεικνύονται με παραστατικά και αποτιμάται η γενική συγκρότηση του υποψηφίου: έως και 20 μονάδες.»
ΣΧΟΛΙΟ: ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ — ΤΕΡΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ — ΜΟΧΛΟ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ «ΑΡΕΣΤΩΝ»
Αντί ΜΟΡΙΩΝ η συνέντευξη πρέπει να λειτουργεί ως ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΟΝ – OFF (δηλαδή κάνεις –δεν κάνεις) με ψυχολογικά ΤΕΣΤ.
ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΛΩΘΩ , με ανάλυση ΜΟΡΙΟ—ΜΟΡΙΟ των επιστημονικών προσόντων (ΣΑΣ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ) που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος για θέση συμβούλου. Αυτά είναι προφανή και μετρήσιμα
10 ΕΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ – 7 ΕΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ως προϋπόθεση συμμετοχής στην επιλογή στελεχών
ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, αν δεν θέλουμε να αποτελούμε εμείς το ΤΣΙΜΠΟΥΤΙ των Βαλκανίων και να είμαστε ένα ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ.
Με εκτίμηση
Δρ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
15 ΕΤΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.