Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.
Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.
Συγκεκριμένα:
* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
Eίμαι αδιόριστος φιλόλογος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχω μετανοιώσει χρόνια τώρα(από φοιτητής) για την κατεύθυνση που ακολούθησα καθώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις θεωρούν ουσιαστικά άχρηστα τα πτυχία μας με το να καλούμαστε κάθε δύο χρόνια να υποβαλλόμαστε στο ΑΣΕΠ,το οποίο ακόμα και αν διεξαχθεί αξιοκρατικά, μας δίνει ελάχιστες μαθηματικά πιθανότητες επιτυχίας με τόσο μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων κάθε φορά.
Αυτά το οποία με το λίγο μου μυαλό μου φαίνεται ότι πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:
1) Να πάψει για 10 χρόνια η Φιλολογία να δέχεται νέους φοιτητές
2) Να διοριστούν οι συνάδελφοι μας αναπληρωτές που είναι 10-15 χρόνια στην εκπαίδευση σε καθεστώς ανασφάλειας
3)Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς επειδή είναι υπεράριθμος ο αδιόριστος κόσμος να επανέλθει ο θεσμός της επετηρίδας αφού προηγηθεί το 1) και διοριστεί σταδιακά εν τω μεταξύ το μεγαλύτερο μέρος από τους νέους καθηγητές.
Δεν ξέρω αν είναι εφικτά όλα αυτά.Αυτό που ξέρω είναι ότι αν δεν γίνει κάτι αποτελεσματικό θα συνεχίσουμε οι εκπαιδευτικοί να ετεροαπασχολούμαστε στον ιδιωτικό τομέα(και αν καταφέρουμε και εκεί να βρούμε κάποια δουλειά)
Ευχαριστώ για το βήμα
Υπάρχουν και κάποια άτομα που πάσχουν από κάποιο σοβαρό νόσημα (μεσογειακή αναιμία, σκληρυνση κατά πλάκας κλπ).
Αποκτήσαμε κάποια προυπηρεσία χωρίς ΑΣΕΠ κάνοντας χρήση των προβλέψεων του νόμου.
Θα μας υποχρεώσετε στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ??
Και αν την βγάλουμε «καθαρή» καλώς, άν όχι έχει ο θεός??
Λυπάμαι.
Πως τον 9/2010, θα τοποθετήσετε τους καθηγητές νέων ειδικοτήτων (που δεν έχει γίνει ποτέ ΑΣΕΠ για τις ειδικότητες τους) στα σχολεία ή έχει γίνει μόνο ένας ΑΣΕΠ και ελάχιστοι καθηγητές βρίσκονται στους επιτυχόντες;
Σε ποιά στοιχεία θα στηριχθεί το ΑΣΕΠ αν δεν έχει την παραμικρή ιδέα το Υπουργείο πόσους καθηγητές θα ζητήσει;
Για τον κλάδο Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΠΕ40 δεν έγινε ποτέ μέχρι τώρα ΑΣΕΠ.
Στον κλάδο Ιταλικής γλώσσας και Φιλολογίας παρά την τεράστια ζήτηση καθηγητών Ιταλικής στην δευτεροβάθμια φετος, ελάχιστοι έχουν περάσει ΑΣΕΠ διότι έχει γίνει μόνο ένας, διορίστηκαν τελικά μόνο 9 καθηγητές!!!! ενώ τα σχολεία που ζήτησαν την Ιταλική ως δεύτερη γλώσσα επιλογής είναι πάρα πολλά.
Τον 9/2010 θα γίνει γνωστό πόσοι καθηγητές θα απαιτηθούν από τις δηλώσεις προτίμησης ξένης γλώσσας των μαθητών 1ης γυμνασίου, πότε θα γίνει ΑΣΕΠ τον 9/2010; Πότε θα βγάλει αποτέλεσμα το ΑΣΕΠ και πότε θα πάνε οι καθηγητές στα σχολεία;
Ο ΑΣΕΠ είναι ένας βραδυκίνητος θεσμός που δεν θα καλύπτει τα κενά στην ώρα τους, ειδικά στις νέες ειδικότητες που δεν υπάρχουν σωστές προβλέψεις για τον απαιτούμενο αριθμό καθηγητών ή δεν έχει γίνει ποτέ ΑΣΕΠ.
Ήδη με το απλούστατο σύστημα που ακολουθεί το Υπουργείο αυτή την στιγμή και ακόμα τέλος Νοεμβρίου και μιλάμε για κενά, τι θα γίνει του χρόνου;
Nα πω στην Υπουργό ότι δεν υπάρχει κανένας υπεράριθμος καθηγητής Ισπανικών ή Ιταλικών στο Υπουργείο για να μετατεθεί (αντίθετα με άλλους κλάδους που ανακοινώσατε τριψήφια νούμερα).
Αν δεν κάνω λάθος είναι προεκλογική δέσμευση η κατάργηση της Ωρομισθίας (δουλείας λέω εγώ) στην εκπαίδευση εκτός αν δεν θυμάστε τις δεσμεύσεις σας οπότε μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε τι θα κάνετε με τις προσλήψεις νέων ειδικοτήτων του χρόνου;
ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 2010-11 ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 60-40. ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΤΩΡΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΑΡΑ Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-12.
ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΛΑΜΒΑΝΕΙ;
ΤΟ 30ΜΗΝΟ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ;
ΤΟ 24ΜΗΝΟ + ΑΣΕΠ;
ΤΟ 60-40;
Διάβασα το σχέδιο νόμου και κάποια ερωτήματά μου μένουν ακόμα αναπάντητα όπως:
1. Οι παλαιότερες επιτυχίες που έχω στον ΑΣΕΠ (2004,2006,2008) θα μετρήσουν ή όχι;Όταν λέτε επιτυχία εννοείτε τον τελευταίο ΑΣΕΠ του 2010;
2. Τα μόρια της προϋπηρεσίας που θα έχω μέχρι και τον Ιούνιο (18) με ποιόν τρόπο θα μετρήσουν ώς έχουν, δηλ. 18 μόρια ολόκληρα;
3. Του χρόνου οι προσλήψεις των αναπληρωτών θα γίνουν από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών;
4. Ο νόμος για το 24μηνο +μια οποιαδήποτε επιτυχία στον ΑΣΕΠ θα καταργηθεί ή όχι;
5. Το μεταβατικό στάδιο που λέτε πόσο θα κρατήσει 1 χρόνο, 2 χρόνια;
Γιατί το 2011 -2012 θα συμπληρώσω 28 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας.
Και κάτι τελευταίο ποια είναι η αξιοκρατία που λέτε όταν οι περισσότεροι στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών ήμαστε από ΑΣΕΠ; Διαγράφονται όλοι οι κόποι τόσων χρόνων τόσο εύκολα; Ευχαριστώ.
Δεν έχει γίνει σαφές τι ακριβώς σημαίνει «η προυπηρεσία προσμετράται στον Ασέπ». Δηλαδή κάποιος που βρίσκεται στην 50η σειρά από τους 100 διοριστέους μέσω Ασέπ θα χάνει το διορισμό του από κάποιον που βρίσκεται στην 150η σειρά επιτυχίας με προυπηρεσία; Το 24μηνο και Ασέπ θα εξακολουθεί να ισχύει ή θα πρέπει να δίνουμε Ασέπ μέχρι να περάσουμε στους ελάχιστους σε αριθμό διοριστέους που προκηρύσσονται κάθε φορά;
Τι θα γίνει με αυτούς που έχουν αποκτήσει την προυπηρεσία μέσω ΟΑΕΔ, ΣΔΕ, Εκκλησιαστικά λύκεια, Σιβιτανίδειο, θα καταλάβουν πολύτιμες θέσεις στον πίνακα των προυπηρεσιών ή θα την ακυρώσετε; Μήπως η διαφάνεια και η αξιοκρατία που διακηρύσσετε εξαντλήθηκε στην Πρόσθετη διδακτική στήριξη και τα υπόλοιπα παράθυρα θα εξακολουθούν να μένουν «ανοικτά»;
Τέλος δεν αναφέρεστε πουθενά για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Τι σκέπτεστε να κάνετε με τις περιπτώσεις αυτές; Θα μοριοδοτήσετε και αυτούς που έχουν 1 ή 2 παιδιά;
Καταρχήν θα θέλαμε μια πιο ξεκάθαρη θέση.
1) Το νομοσχέδιο για 24 μήνες καθαρή προϋπηρεσία και ΑΣΕΠ μέχρι πότε θα ισχύει?
Θέλω να πιστεύω πως τουλάχιστον όσοι μπαίνουν σε αυτήν την κατηγορία μέχρι να κλειδώσουν οι πίνακες, θα διοριστούν το Σεπτέμβρη.
2) Τι θα γίνει με τους καθηγητές που δούλευαν σε ΟΑΕΔ και ο προηγούμενος υπουργός μέτρησε την προϋπηρεσία τους, εκτοπίζοντας όσους δούλευαν ωρομίσθιους? Γιατί είναι πολλοί που πήραν μόρια μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ χωρίς να δουλεύουν όσες ώρες τους προσμέτρησαν.
3) Όσον αφορά τις αποσπάσεις, υπάρχουν νομοί με μηδενικά κενά σε κάποιες ειδικότητες, δηλαδή εμείς θα πρέπει να μεταναστεύσουμε με τα παιδιά μας για 3 χρόνια? Χωρίς να μετράμε και τα χρόνια που γυρνάγαμε από δω κι εκεί για λίγα μόρια.
4) Γιατί στα ολοήμερα δημοτικά δε προσλαμβάνετε μόνιμους για τις ειδικότητες? Είναι δυνατόν για 12 ώρες να είσαι σε 5-6 σχολεία?
5) Και η αξιολόγηση να αρχίσει από τους μόνιμους που δυστυχώς κάποιοι έχουν ξεχάσει το ρόλο του εκπαιδευτικού.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ 24 ΜΗΝΟΥ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΕΠ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΖΗΤΑΤΕ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΟ 2010-2011
Προτάσεις για διορισμό εκπαιδευτικων
1. Επιτυχία τουλάχιστον σε έναν ΑΣΕΠ (από το 2000 και μετά)
2. Προϋπηρεσία
3. Βαθμός πτυχίου συναφούς με την ειδικότητα
4. Έτος κτήσης πτυχίου (εξάλλου παντού μετράει και η παλαιότητα π.χ. στρατιωτικοί, δικαστικοί κ.α.)
Ευχαριστώ
Είμαι υπέρ της επιλογής προσωπικού μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Στόχος σας είναι να τοποθετείτε εκτός από τους διοριζόμενους και αναπληρωτές και ωρομισθίους μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ,να είναι επιτυχόντες στο διαγωνισμό.Πώς όμως αυτό θα γίνετε όταν στις τεχνικές ειδικότητες αλλά και στους δασκάλους παραδείγματος χάριν δεν υπάρχουν αρκετοί επιτυχόντες? Υπάρχουν ειδικότητες που κάθε φορά οι επιτυχόντες ( αυτοί που περνάν τη βάση το 55 δηλαδή) είναι λιγότεροι από τις προκηρυσσόμενες θέσεις.Επομένως πως θα συμπληρώσετε τα κενά των αναπληρωτών και ωρομισθίων στα σχολεία και τα ΕΠΑΛ αφου δεν υπάρχουν άτομα επιτυχόντες?
Δικιά μου άποψη είναι ότι αυτό θα πρέπει να γίνετε και από τους πινάκες προϋπηρεσίας αλλά και από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Και ο λόγος είναι ότι, αυτός που γραφεί στο διαγωνισμό 54 ή 54,50 ή 54,90 ή ακόμα και 50(και έχει στις δυο θεματικές ενότητες 50) δε νομίζω πως έχει μεγάλη διαφορά απο αυτόν που πιάνει τη βάση και διορίζεται.
Και δεν νομίζω πως είναι και λογική να μείνουν τα σχολεία και τα λύκεια χωρίς καθηγητές και δασκάλους επειδή δεν υπάρχουν επιτυχόντες στο διαγωνισμό. (Γιατί άραγε δεν υπάρχουν αρκετοί επιτυχόντες στο διαγωνισμό????)
Αυτά ήθελα να πω γιατί το συγκεκριμένο θέμα αυτό δεν το έχω δει πουθενά να συζητείται.
Δυστυχώς η διαβούλευση θα καταλήξει απλά ο καθένας να μιλαέι για τον πόνο του και βάση του δικού του συμφέροντως…με τον μαθητή ποιος θα ασχοληθει?
Η αξιολόγηση να γινετε σε όλους τους εκπαιδευτικούς και να νέχουν τον πρώτο λόγο οι μαθητές!!!
Οι καθηγητές να διορίζονται με έναν και μόνο τροπο. Δεν ξέρω ποιος είναι ο πιο σωστός…μά;λλον όχι το ΑΣΕΠ αλλα ουτε και απο πινακες…καποιος άλλος τρόπος…οι ειδικοί βρείτε τον….με βαση το όφελος του μαθητή πάντα…
Το θέμα είναι τα παιδιά μας. Ο εκπαιδευτικός που θα μπεί στην τάξη θα πρέπει να είναι ο καλύτερος. Αυτή τη στιγμή τα κριτήρια για το διορισμό εκπαιδευτικών φαίνεται να είναι η κοινωνική ευαισθησία, ενώ θα έπρεπε να είναι το συμφέρον των παιδιών. Προσωπικά θα ήθελα το παιδί μου να έχει έναν καθηγητή που βρίσκεται σε αυτή τη θέση περνώντας με τις εξετάσεις του ασεπ, παρά κάποιον που διορίστηκε με προυπηρεσία η πολυτεκνία ή οτιδήποτε άλλο.
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ:
1. ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΥΠΗΡΧΕ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΤΑ ΠΟΛΛΟΥΣ). ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ (ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ) ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ.
2.ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ «ΤΡΥΠΑ» ΠΟΥ ΛΕΓΟΤΑΝ Π.Δ.Σ. ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ (ΑΦΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΕΙ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ ΑΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ (ΠΔΣ ΚΑΙ ΣΙΒΙΤ.) ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΤΕΛΙΚΑ.
3. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΕΣΜΟ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ (ΤΟΣΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΑΡΑ ΤΟΣΟΥΣ ΘΑ ΕΙΣΑΓΩ).
ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ» ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ (Π.Χ. ΙΑΤΡΙΚΗ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ-ΝΟΜΙΚΗ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ-ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΛΠ). ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΛΕΓΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ, «ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΣΕΠ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ»! ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ;
4. ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 40-ΡΗΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ, ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΣΕΠ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (ΟΠΩΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ) ΑΛΛΑ ΔΙΟΤΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ (ΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ) ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ (ΟΠΩΣ ΕΓΩ) ΠΟΥ ΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΘΑ ΚΟΒΟΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ(ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ). ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΗΓΕΙΣΤΕ ΜΙΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΧΡΗΣΤΩΝ.
5. ΤΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ. ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 25-30 ΕΤΩΝ ΚΙ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΛΠ. ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΑΣ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ 5 ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕ 20 (!-ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΕΤ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΡΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 10 ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;)ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ;
6. ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΠΡΕΠΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ (ΠΟΣΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΠΟΣΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ, ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΛΠ) ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
7. ΠΟΥ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΣΕΠ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ: » ΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΛΠ ΚΛΠ»;
8. ΛΥΠΑΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΣΑ ΕΙΠΑΤΕ – ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ – ΕΧΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΗΘΙΚΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΨΙΧΟΥΛΟ (ΠΑΛΙ) ΟΤΙ ΤΑΧΑ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΕΠ.
ΟΤΑΝ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΤΕ ΜΟΙΡΑΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.
8. ΓΕΝΙΚΟ: ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΚΡΙΤΑ ΚΙ ΑΒΙΑΣΤΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ»).
9. ΕΙΔΙΚΟ: ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΝΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Κ.Α.) ΦΤΑΙΧΤΗΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ.
ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΜΕΤΑΘΕΤΙΘΕΝΤΑΙ (ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΟΜΩΣ) ΕΥΘΥΝΕΣ.
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κλ.ΠΕ2 – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΝΑΝΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ !
ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟ 24ΜΗΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ. ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΕ 1 ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ 2 ΑΛΛΑ ΚΑΙ 3 ΑΣΕΠ. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΟΤΑΝ ΜΕ ΚΟΠΟ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΜΕΤΑ!!!!!ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟ 2010???? ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ Η ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ???? ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΩΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΣΕΠ ???? ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ???? ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΟΥΝ ΑΣΕΠ ΤΟ 2011???? ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΤΟ 2010 ΕΧΕΙ 20 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΕ 2 ΑΣΕΠ ΤΙ ΚΑΝΕΙ???? ΞΑΝΑΔΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ????? ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΙΟΡΙΖΕΤΕ?????? ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΕΝΑΣ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟ!!!!!! Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΤΟ 60-40% ΚΑΙ ΤΟ 24 ΜΗΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
Όπως είναι γνωστό ο διορισμός καθηγητών ξένων γλωσσών 2ης επιλογής του μαθητή, με το καθεστώς της ωρομισθίας ή του αναπληρωτή γίνετε μετά από τις δηλώσεις των μαθητών στην 6η δημοτικού / 1η γυμνασίου (για το γυμνάσιο), 3η γυμνασίου / 1η Λυκείου (για το λύκειο).
Αυτές οι δηλώσεις καθορίζουν την ζήτηση και φυσικά τις προσλήψεις μας, οπότε και θα πρέπει να βρεθεί ένας αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης και καταμέτρησης τους για τον σχηματισμό των τμημάτων.
Είναι γνωστό στο Υπουργείο ότι οι εγκύκλιοι τηρούνται ή δεν τηρούνται με ευθύνη των Δντων των σχολικών μονάδων και αυτοί δεν ελέγχονται.
Φέτος οι περισσότεροι (αν όχι όλοι), δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν για τα Ισπανικά ως νέα Γλώσσα επιλογής στην δευτεροβάθμια στα Γυμνάσια ενώ μερική ήταν και η τήρηση τις εγκυκλίου και για τα Ιταλικά, με διάφορες δικαιολογίες τις περισσότερες φορές αστείες. Άλλοι παρανόμησαν και έκαναν ψευδείς δηλώσεις στις δευτεροβάθμιες ενώ λοιπόν είχαν πολλούς μαθητές – δηλώσεις (πάνω απο 8-12 που ήταν το όριο της εγκυκλίου) δήλωσαν στην δευτεροβάθμια 0 μαθητές για λόγους δικούς τους.
http://anatolikiattikinews.blogspot.com/2009/11/blog-post_1398.html
http://paideiaskamomata.blogspot.com/2009/10/blog-post_16.html
Στο Λύκειο δυστυχώς δεν τηρήθηκε από (σχεδόν) κανένα δντη η Υπουργική Απόφαση για την 2η ξένη γλώσσα, ενώ υπήρχαν και πολλοί δντες που την παρερμήνευσαν.
Δηλαδή το ΥΠΕΠΘ δίνει τις εντολές στις δευτεροβάθμιες και στους δντες γυμνασίων και λυκείων αλλά οι υφιστάμενοι τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους ή κρίνουν εκείνοι εάν θα τις εφαρμόσουν.
Μάλιστα ακούω ότι η δικαιολόγηση πλέον του ΥΠΕΠΘ είναι φέρτε μας καταγγελίες!!! Δηλαδή νίπτω τας χείρας μου.
Πώς να έρθουν οι καταγγελίες όταν οι βαθμοί των μαθητών εξαρτώνται από τους ανθρώπους που θα καταγγείλουν; Δεν καταγγέλλουν οι γονείς, φοβούνται, είναι θέμα του ΥΠΕΠΘ να βάλει αυτούς τους δντες στην θέση τους.
Το αίτημα αυτού του post είναι η άμεση αλλαγή του τρόπου δήλωσης επιλογής 2ης ξένης γλώσσας ώστε να ελέγχετε ο δντης της σχολικής μονάδας από τους ανωτέρους του.
Θα μπορούσε να ελέγχετε σε πρώτη φάση από άλλο ανεξάρτητο όργανο (Σύλλογο Γονέων ή 15μελές) πχ: να υπάρχουν στις δηλώσεις των μαθητών απαραίτητα πλέον 2 υπογραφές καταμέτρησης α/του Δντη και β/ του Συλλόγου Γονέων στο Δημοτικό και 1η Γυμνασίου και α/ του Δντη και β/ του προέδρου 15μελούς στην 3η Γυμνασίου και 1η Λυκείου.
Οι δντες να μην ενημερώνουν την Δευτεροβάθμια απλώς με τα νούμερα μαθητών ανά τμήμα ξένης γλώσσας αλλά να στέλνουν και τις δηλώσεις (άμεσα) μαζί με τις 2 καταμετρήσεις στην Δευτεροβάθμια προκειμένου να είναι δυνατή η επανακαταμέτρηση απο τις δευτεροβάθμιες, όπου και οι Σύλλογοι Καθηγητών Ξένων Γλωσσών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση αφού έχουν έννομο συμφέρον.
Εναλλακτικά θα μπορούσε το ΥΠΕΠΘ να φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα στο site του Υπουργείου και η δήλωση να γίνετε από μαθητές και γονείς ηλεκτρονικά χωρίς να επεμβαίνει ο δντης. Ο δντης απλά θα τους δίνει έγγραφο με οδηγίες για την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής δήλωσης.
Η πρόσληψη των ξενόγλωσσων καθηγητών είναι στα χέρια ανθρώπων που δεν μπορούν να ελεγχθούν και είναι υποχρέωση του ΥΠΕΠΘ να βάλει τους κανόνες του παιχνιδιού σε νέα βάση.
Αξιότιμοι κύριοι του υπουργείου παιδείας. Διάβασα με προσοχή το προσχέδιο νόμου για τις προσλήψεις και ομολογώ ότι έμεινα άφωνη από την αναλγησία σας απέναντι στον πολίτη .Είμαι εκπαιδευτικός ,επιτυχούσα στον ΑΣΕΠ του 2008 και το υπουργείο με εμπιστεύτηκε να διδάξω φέτος ως ωρομίσθια σε δύο σχολεία της Πελοποννήσου .Ξεκινώ από το σπίτι μου και διανύω τρεις ώρες δρόμο για να φτάσω ,αφήνοντας πίσω δύο μωρά μόνο και μόνο για κάνω αυτό που κυριολεκτικά λατρεύω ,τη διδασκαλία απέναντι στα παιδιά.Είμαι και εγώ θύμα της επετηρίδας αλλά θεώρησα σωστό να δουλέψουν όλοι μέσα από τον ΑΣΕΠ. Τώρα έχοντας προγραμματίσει τη ζωή μου πάνω στα μόρια της προϋπηρεσίας μου και περιμένοντας να διοριστώ το 2011 με το 24μηνο ,με ποιο δικαίωμα έρχεται το υπουργείο και στερεί από τα δύο μου παιδιά το ψωμί τους : Ποια είναι η μεταβατική περίοδος : Τι θα γίνει με εμάς που είμαστε έτοιμοι να διοριστούμε .Αυτό ήταν το σύνθημα του πρωθυπουργού ,αν θυμάμαι καλά .Αν το εφαρμόζετε με τόση αναλγησία τότε συγχαρητήρια !!
Θα ήθελα με το σχόλιο αυτό να εκφράσω την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που υπηρετούν ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές στο Δημόσιο Σχολείο.
Βασική αρχή όλων των αλλαγών που προωθούνται θέλουμε όλοι να είναι ο μαθητής. Υπό αυτό το πλαίσιο θέλω να θίξω ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την καθημερινότητα και την απόδοση του εκπαιδευτικού στη σχολική αίθουσα.
Ως μέσο επιλογής διδακτικού προσωπικού προτείνεται η εξέταση του ΑΣΕΠ. Θέλω να τονίσω ότι ο εκπαιδευτικός ΔΕΝ αντέχει άλλες εξετάσεις. Το άγχος και το συνεχές διάβασμα για τον επερχόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ κάθε διετία (πόσο μάλλον τώρα που προτείνεται να διεξάγεται κάθε έτος) είναι εξοντωτικό για την καθημερινή ζωή του εκπαιδευτικού. Με το συνεχές άγχος του διαβάσματος και της εξέτασης δεν μπορεί να αποδώσει στις επαγγελματικές, οικογενειακές και προσωπικές του υποχρεώσεις. Δεν μπορεί να συνεισφέρει στο μέγιστο βαθμό στο καθημερινό βάρος των υποχρεώσεών του απέναντι στο μαθητή. Όλοι εμείς οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που έχουμε 1, 2 ή και 3 επιτυχίες στις προηγούμενες εξετάσεις του ΑΣΕΠ είμαστε ψυχολογικά εξαθλιωμένοι με το συνεχές διάβασμα με το προφανές αποτέλεσμα να μην αφιερωνόμαστε 100% στο μαθητή.
Ο ΑΣΕΠ τόσα χρόνια έχει καθιερωθεί ως μέσο επιλογής καλώς ή κακώς. Βάσει της διαπίστωσης αυτής κάνω τις παρακάτω προτάσεις.
Ο ΑΣΕΠ Θα μπορούσε να μετατραπεί από ένα εξεταστικό σύστημα που είναι σήμερα σε ένα σύστημα μοριοδότησης βάσει του βαθμού πτυχίου, του μεταπτυχιακού, του διδακτορικού και της προυπηρεσίας χωρίς τις εξουθενωτικές εξετάσεις. Αυτό άλλωστε εφαρμόζεται και για τις προσλήψεις των υπόλοιπων κλάδων του Δημοσίου Τομέα.
Αν τελικά θέλετε να διατηρήσετε τις εξετάσεις θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να μπορεί να κατοχυρώσει την προηγούμενη επιτυχία του στον ΑΣΕΠ. Το 80% των εκπαιδευτικών έχει αυτήν την επιτυχία. Μην αδικείτε μια τόσο μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών καταργώντας την προηγούμενη επιτυχία που ούτως η άλλως είναι επιτυχία ΑΣΕΠ.
Διατηρείστε τους υπάρχοντες πίνακες θέτοντας πολύ απλά ως προυπόθεση για διορισμό, αναπλήρωση και ωρομισθία την ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΣΕΠ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται δύο πράγματα:
1) όλοι οι συνάδελφοι που δεν έχουν περάσει από τον ΑΣΕΠ -αποκτώντας ύποπτη προυπηρεσία μέσα από παραθυράκια όπως ΠΔΣ, ΟΑΕΔ, Σιβιτανιδείου και Εκκλησιαστικών- να αναγκαστόυν να διαβούν την πόρτα του ΑΣΕΠ.
2) δεν θα αδικηθεί η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που έχει ήδη επιτυχία ΑΣΕΠ
Μην εξουθενώνετε τον ήδη πολύπαθο εκπαιδευτικό με συνεχείς εξετάσεις. Ο ΑΣΕΠ μπορεί να διατηρηθεί και να γίνει πολύ πιο αξιοκρατικός αλλάζοντας χαρακτήρα όπως ανέφερα παραπάνω.
Αφήστε τον εκπαιδευτικό να δώσει όλο του τον εαυτό και το είναι του στη σχολική αίθουσα και στο μαθητή και όχι στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.
Με εκτίμηση,
Φραγκούλης Ιωάννης
Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός ΠΕ19 στο Γυμνάσιο-Λύκειο Λειψών
Οπως βλεπετε για αλλη μια φορα ολοι ψαχνουν το πως και που θα βολευτουνε. Αν θα χασουν μορια, αν θα τους παρουν τις θεσεις οι πολυτεκνοι κλπ.
Χρειαζετε δημοψηφισμα για την καταργηση της μονιμοποιησης και της καταχρησης δικαιωματων των δημοσιων υπαλληλων.
Κανένα δικαιωμα μεταθεσης/μεταταξης, να πανε να κανουν την δουλεια τους εκει που πρεπει. Εμεις στον ιδιοτικο τομεα αμα βρουμε δουλεια μετακομιζουμε και μενουμε εκει που ειναι η δουλεια μας.
Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την νέα κίνηση της δημόσιας διαβούλευσης.
Θεωρώ πως οι προτάσεις για σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού (τριετία) και η επιμόρφωση τουλάχιστον κατά τη διετία είναι αναγκαία μέτρα.
Θα ήθελα να προσθέσω πως οι τίτλοι των μεταπτυχιακών ή διδακτορικών στον τομέα ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΆ θα πρέπει να προσμετρώνται σημαντικά κατά τη διαδικασία πρόσληψης καθώς τα ελληνικά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διότι οι καθηγητές ενώ είναι γνώστες του γνωστικού αντικειμένου δεν ξέρουν με ποιο τρόπο να εργαστούν μαζί με τα παιδιά.
Μάλιστα θα τολμούσα να πω, πως σε μαθήματα όπως τα «μαθηματικά» θα πρέπει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να διδάσκονται από καθηγητές μαθηματικούς που έχουν παιδαγωγική εξειδίκευση. Τα παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καλούνται να λάβουν τις βάσεις για τη μελλοντική τους εκπαίδευση την ώρα που οι ίδιοι οι δάσκαλοι δε γνωρίζουν το γνωστικό αντικείμενο αυτών που διδάσκουν. Ποιος δάσκαλος γνωρίζει για παράδειγμα «μαθηματικά» σε βαθμό που να το διδάξει καταλλήλως σε παιδιά αυτής της ηλικίας.
Ασφαλώς ξέρω πως τουλάχιστον η τελευταία μου πρόταση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ούτε στα επόμενα 15 χρόνια, αλλά παρόλα αυτά ήθελα να την προσθέσω.
Ευχαριστώ
κ. Διαμαντοπούλου,
τόσα χρόνια στην εκπαίδευση(ως μαθήτρια και ως καθηγήτρια)έμαθα ένα πράγμα:όλοι οι υπουργοί παίζουν με τις τύχες μας και προσπαθούν με ημίμετρα να λύσουν τα προβλήματα της παιδείας. Η παιδεία χρειάζεται σκεπτόμενους ανθρώπους με κριτική στάση και όχι καλούς παπαγάλους.Τονίζω «παπαγάλους» γιατί οι διαγωνισμοί του Ασεπ αυτό ζητούν.Έναν καλό παπαγάλο καθηγητή που ξέρει πολλά απ΄εξω αλλά δεν αξιολογείται αν είναι΄ικανός, μεταδοτικός και περισσότερο ψυχικά υγιής. Παράλληλα πιστεύω ότι, όπως πολλοί συνάδελφοι πιστεύουν, απαξιώνονται τα πτυχία μας με αυτού του είδους τους διαγωνισμούς. Ντρέπομαι να με ρωτούν οι μαθητές μου αν θα δώσω ή όχι ασεπ.Ακόμη και οι μαθητές έχουν την απορία σε τι χρησιμεύει αυτός ο διαγωνισμός.
Είμαι μια ωρομίσθια φιλόλογος που κάνω 1,5 ώρες κάθς μέρα για αν πάω στο χωριό που φέτος εσεις με τοποθετήσατε με το νέο σύστημα για την πδσ. Γνωρίζετε τα εξευτελιστικά ποσά που παίρνουμε και που δεν τα παίρνουμε και στην ώρα τους. Γιατί πρέπει να ζω αυτό το μαρτύριο της ωρομισθίας;Έχω συγκεντρώσει μόρια με κόπο τόσα χρόνια και δε μας προσδιορίζετε ποιά είναι αυτή η μεταβατική περίοδος!!!Το να έχεις πάρει 15 χρόνια πτυχίο, να εγγραφεις στην επετηρίδα,να διαγραφείς(γιατί αυτο έγινε το 1998),να τρέχεις σε κάθε βουνοκορφή για να κάνεις το μάθημά σου είναι λίγο;
Εγώ,όμως,αγαπώ τη δουλειά μου και πάνω από όλα τα παιδια,όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι που κάνουν το ίδιο με εμένα!!!
Δεν είναι λίγοι όλοι αυτοί που έχουν προυπηρεσία και δεν έχουν επιτυχία στον ασεπ(παρόλο που τονίσατε σε μια συνέντευξή σας).
Οι προτάσεις σας αφήνουν απορίες σε όλους μας!!!Πρέπει μέτά το 2010 να ξαναπάω στη πδσ αφού οι πίνακες κλειδώνουν;(ωραία λέξη..κλειδώνουν και τις τύχες μας). Τι θα γίνει με όλους αυτούς που έχουν συγκεντρώσει προυπηρεσία αρκετούς μήνες και δεν έχουν επιτυχία και είναι 40ρηδες; τι μας προτείνετε;
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να επικροτήσω την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για ζητήματα τόσο σοβαρά όσο η εκπαίδευση που θέλουμε να έχουμε στο άμεσο μέλλον.
Σχετικά με τις προτάσεις:
1) Για τον τρόπο διορισμού
Πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται με δύο τρόπους:
α. Μέσω των διοριστέων του ΑΣΕΠ ( Θα προτιμούσα αυτός ο τρόπος να αφορά το 80% των προσλήψεων)
β. Μέσω του ενιαίου πίνακα προυπηρεσίας ( ΑΛΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΑΣΕΠ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΑΥΤΟΝ).
Η γνώμη μου είναι ότι έτσι θα πρέπει να γίνεται το 20% των προσλήψεων.
Αυτονόητο θεωρώ ότι απαιτείται ετήσια ματεβατική περίοδος τουλάχιστον, ώστε να έχουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί την ευκαιρία να ενεργήσουν ανάλογα ( αλλά και για να ελαχιστοποιηθούν αδικίες που σχετίζονται με το ότι αργούμε να λάβουμε εγκαίρως τις αναγκαίες αποφάσεις, με αποτέλεσμα τελικά να αδικούνται πολλοί άνθρωποι που δεν φταίνε).
2) Συμφωνώ απόλυτα ως προς το ότι θα πρέπει η παραμονή του νεοδιοριζόμενου ( ακόμα και μετατιθέμενου πιστεύω εγώ) να έχει δίαρκεια τουλάχιστον 3 έτη. Έτσι, θα πάψουν να αδικούνται οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ( μια και οι περισσότεροι τις αντιμετωπίζουν ως ευκαιρίες συλλογής μορίων, και όχι ως περιοχές που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους).
Περιττό να πω ότι η μοριοδότηση που αφορά τις μεταθέσεις, θα πρέπει να συνδέεται με την εκεί παραμονή του εκπαιδευτικού ( θα σχολιάσω ξεχωριστά το θέμα των αποσπάσεων). Πάντως, η μοριοδότηση των αποσπασθέντων εκπαιδευτικών, θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνον την περιοχή απόσπασης και όχι την περιοχή της «οργανικής τους θέσης».
3) Σχετικά με την διετή δοκιμαστική περίοδο
Θεωρώ απαράδεκτη πρακτική το να μην υπάρχει αξιολόγηση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Για μένα, είναι αυτονόητο το ότι πρέπει να αναπτύξουμε μεθόδους αξιολόγησης του παραγόμενου έργου, με πρωταρχικό σκοπό τον καθορισμό των στόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας ( ΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ).
Φυσικά, ο καθορισμός τέτοιων στόχων, είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει από απλούς και εύκολα μετρήσιμους δείκτες ( π.χ. συνέπεια στο ωράριο), και με τη βοήθεια ερευνών, θα πρέπει να φτάσουμε σε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο.
Αυτονόητο είναι, πως ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ. ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΕΣ, ΣΥΝΤΟΜΕΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΣΑΦΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ.
Προς την κατεύθυνση αυτή, βρίσκεται και η πρότασή σας για ουσιαστική επιμόρφωση και καθοδήγηση των νεοδιορισθέντων.
Επειδή ο ΑΣΕΠ δεν αποτελεί το ιδανικό κριτήριο πρόσληψης εκπαιδευτικών ( το ιδανικό, θα ήταν κάποια ευρύτερη διαδικασία αξιολόγησης- η οποία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια και δεν θα διασφαλίζει καθόλου την ύπαρξη αντικειμενοκής κρίσεως), γι’ αυτό και αυτή η δοκιμαστική διετία, θα πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο μια και είναι η καλύτερη ευκαιρία για να δοκιμαστεί η θέληση και η ικανότητα του νέου συναδέλφου, να ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένη στόχευση.
Αυτονόητο θεωρώ ότι όσοι αποφοιτούν από κάποια πανεπιστημιακή σχολή, δεν θα πρέπει αυτομάτως να αποκτούν άδεια διδασκαλίας. Αυτό, θα πρέπει να γίνεται μετά από επιτυχή φοίτηση σε ειδικό πανεπιστημιακό τμήμα παιδαγωγικής κατάρτισης, στο οποίο η εισαγωγή των νέων πτυχιούχων, θα γίνεται με κριτήρια ακαδημαικά ( π.χ. βαθμολογία, επιλεγόμενα μαθήματα που αφορούν την εκπαίδευση ). Αν χρειάζεται, θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιας μορφής εισαγωγικές εξετάσεις, μια και κατά τη γνώμη μου ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Π.Κ.
Η επιτυχία στον ΑΣΕΠ είναι το τελευταίο κριτήριο που θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη για μόνιμο διορισμό καθότι η κατοχή πτυχίου εξασφαλίζει την επάρκεια γνώσεων του εκπαιδευτικού στο αντικείμενό του. Προηγούνται κατά τη γνώμη μου: α)η συνέντευξη, οπότε γεννούνται ερωτήματα για το αδιάβλητο και β)η προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό φορέα όμως όπως π.χ. στα φροντιστήρια και όχι μόνο στα δημόσια σχολεία. Τέλος πιστεύω ότι οι αλλαγές που θέλετε να κάνετε στο σύστημα διορισμών θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα όπως για παράδειγμα στη δυσκολία εύρεσης αναπληρωτών και ωρομισθίων σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Είμαι αδιόριστος καθηγητής μουσικής κλάδου ΤΕ16 με προϋπηρεσία 11 ετών στα μουσικά σχολεία και υποψήφιος για διορισμό με το 30μηνο του ν.3687/2008. Μιας και η νέα ηγεσία του Υπουργείου βάζει το θέμα της παραμονής του νεοδιόριστου στην πρώτη του τοποθέτηση θέτω ένα ερώτημα, κατά τη γνώμη μου – και νομίζω και κατά την κοινή λογική – εύλογο:
Γιατί δεν μοριοδοτείται η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ στους μόνιμους διορισμούς των εκπαιδευτικών; Γιατί να είμαι υποχρεωμένος, ενώ είμαι «γέννημα-θρέμμα» Αθηναίος, από γονείς Αθηναίους, να υπηρετήσω (στα 50 μου χρόνια!) στη Φλώρινα π.χ. Γιατί να μήν πάει εκεί ο Βορειοελλαδίτης συνάδελφος; Γιατί να ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι τη στιγμή που μιά γενναία μοριοδότηση της εντοπιότητας θα αποτελούσε συνάμα και κίνητρο ισχυρό να μείνει ο εκπαιδευτικός στον τόπο της καταγωγής του και να περιοριστούν δραστικά οι ελλείψεις στα «παραμεθόρια» σχολεία.
Είμαι διοριστέα βάση του τελευταιού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, δεν εχω προηγούμενη προϋπηρεσία ως εκπαιδευτικός.
Βάση των νέων προτάσεων του Υπουργείου θεωρώ σωστό να υπάρχει ένας και μόνο τρόπος διορισμού. Το σωστό και το δίκαιο είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί να διορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Γνωρίζω σίγουρα ότι ο τρόπος με τον οποίο διορίζονταν οι αναπληρωτές ειναι διαβλητός, από συγκεκριμένα γεγονότα. Το ένα προβλημα είναι αυτό. Το βασικό ομως είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έμαιναν απο παραθυρα δεν άξιζαν να είναι εκπαιδευτικοί και μόνο κάκο στην παιδεία μπορουσαν να κάνουν. Το κακό όμως είναι ότι ούτε μέσω ΑΣΕΠ μπορύμε να έχουμε τους πιο άξιους στην εκπαίδευση. Η εκπάιδευση είναι πολύ ευαίσθητο κομμάτι. Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη με τον τρόπο τον οποίο θα γίνεται η αξιολόγηση. Φοβάμαι όμως ότι με την διαφθορά που έχουμε και τον τρόπο σκέψης του «βολέματος» κάτι τέτοιο φαίνεται πιο αξιοκρατικό, δεν είναι όμως το σωστο κατα την γνώμη μου. Είναι ένα βήμα μπροστα προς την αξιοκρατία αλλά δεν νομιζω ότι γίνεται καλύτερη αξιολόγηση όσον αφορά κατα πόσο αυτοί όλοι που επιτυγχάνουμε είμαστε οι καλύτεροι για μία διαδακτική τάξη και μπορούμε να προσφέρουμε ότι καλύτερο στον μαθητή.
Για να μπορέσετε να δώσετε συγκεκριμένο χρονικό περιορισμό στον χρόνο παραμονής του καθηγητή στον τόπο διορισμού του, σωστό είναι με την προκύρηξη του διαγωνισμύ να δίνετε και τις θέσεις ακριβώς που είναι προς κάλυψη. Θεωρω αδιανόητο ότι έδωσα στον διαγωνισμό μή γνωρίζοντας που ακριβώς θα διοριστώ και εαν μπορώ οικονομικά να παραστώ καθως οι μισθοί των νεοριόριστων δεν είναι τέτοιοι που επιτρέπουν κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα όλοι να πολεμάμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας…και πολλοί μάλιστα με «οποιονδήποτε τρόπο». Έτσι ξεκινάει ο φαύλος κύκλος. Επομένως θα πρέπει να μην υπάρχει λόγος έναρξή του…
Ο δόκιμος καθηγητής βάση αξιολόγησής του με φοβίζει αρκετά. Ποιοι θα είναι αυτοί που θα αξιολογούν. Είναι ικανοι? Θα λειτουργήσουν πάλι τα βύσματα και τα κονέ? Σωστότερο είναι να πέρνουν μέρος στην αξιολόγηση οι μαθητές σε μεγάλο βαθμό. Θεωρώ ότι η αξιολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εκπαίδευση, ως εργαλείο για το σύνολο των εκπαιδευτικών. Ο νεοδιόριστος πρέπει να εξοπλίζεται με εφόδια που θα τον βοηθήσουν να προχωρήσει και όχι να κριθεί εξ αρχης. Οι παλαιότεροι πρέπει να αξιολογούνται σε μεγαλύτερο βαθμό.
Επίσης βλέπω την διετή αξιολόγηση πριν την νομιμοποιήση των νεοδιόριστων. Και ερωτώ: Εαν κάποιος διαβάσει..επιτύχει στον διαγωνισμό μετά υπάρχει δηλαδή περίπτωση μη μονιμοποίησης του μετά από δύο χρόνια??? Το θεωρείται σωστο? Σας παρακαλώ το νέο νομοσχέδιο πραγματικά να εστιάζει στο όφελός του μαθητή αλλα να μην αφήνει παραθυρα…γιατί μέχρι στιγμής τα παράθυρα έχουν γίνει η κύρια είσοδος….δυστυχώς.
Τέλος, θεωρώ ότι η κατάρτιση του εκπαιδευτικου απο παιδαγωγικής πλευράς, θα πρέπει να γίνεται από την σχολή εξ αρχής με ειδικη κατεύθυνση και εκεί θα μπορεί να γίνετε η πρώτη αξιολόγηση, γιατί πολλές ειδικότητες δεν παίρνουν ολοκλήρωμένη παιδαγωγική κατάρτιση παρα κάποιο μάθημα επιλογής ή ακόμα και καθόλου. Δεν έχουν ευθύνη οι ίδιοι γιατί δεν τους δίνεται η δυνατότητα για΄τι και η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν μπορεί να τους απορροφήσει όλους (όπου και εκεί θεωρειτε διαβλητή η εισαγωγή)
Ελπίζω αφού θελετε να εστιάσετε στον μαθητή, καταρχήν να ακούσετε την δική τους φωνή, γιατί εγω ως μαθήτρια και φοιτήτρια ένιωθα ότι ποτε δεν ακουγόμασταν ποτε!
Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που πετάχτηχαν έξω από την επετηρίδα, λίγο πριν από τον μόνιμο διορισμό,(με πτυχίο 1986). Επειδή δεν είχα μπάρμπα στην κορώνη δε δούλεψα στην Π.Δ.Σ. μέχρι το 2005. Μετά κι αφού πέτυχα στον ΑΣΕΠ άρχισα να μαζεύω προϋπηρεσία διανύοντας απίστευτα χιλιόμετρα στην περιφέρεια. Συμμετείχα και σε άλλο διαγωνισμό ΑΣΕΠ πάλι με επιτυχία, εργάστηκα ως ωρομίσθιος και πάλι πολύ μακριά και περιμένω να εργαστώ ως αναπληρωτής και μετά από λίγο να διοριστώ μόνιμος στα 47 μου.Μετά από δύο επιτυχίες στον ΑΣΕΠ και μόρια που εσείς θεσπίσατε περίμενα το αναμενόμενο, το διορισμό. Τώρα έρχεστε κι ακυρώνετε και πάλι αυτό που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε, παίζοντας με τη ζωή μας. Κοιτάξτε, εγώ και σαν κι εμένα πολλοί άλλοι δε βρεθήκαμε ουρανοκάτέβατοι στην εκπαίδευση. Συνειδητά σπουδάσαμε να γίνουμε εκπαιδευτικοί για να προσφέρουμε στη δημόσια εκπαίδευση, μάλιστα, όταν επιλέγαμε το φυσικό τμήμα (το 1981)γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή το όνειρό μας θα πραγματοποιούνταν, όμως άλλαι αι βουλαί των πολιτικών… Εν πάση περιπτώσει είναι ΔΙΚΑΙΟ να υπολογίζονται στον τρόπο πρόσληψης 1. Οι επιτυχίες στον ΑΣΕΠ (προηγούμενων ετών) 2. Η προϋπηρεσία 3. Το έτος κτήσης πτυχίου και 4. Ο βαθμός πτυχίου Έτσι θα αποκατασταθούν πολλές αδικίες του παρελθόντος σαν κι αυτή που σας περιέγραψα κι επιτέλους θα υλοποιηθούν όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός που ακούστηκαν τόσο ελπιδοφόρα και πάνω σ’ αυτά βασιστήκαμε. Μη μας κάνετε, τόσο γρήγορα και για μια ακόμη φορά,να πούμε όλοι είναι ίδιοι…
Ιωάννης Παπανικολάου, φυσικός
Δεν κατανοώ την βιασύνη να σταματήσει μια διαδικασία που ισχύει για δύο χρόνια , μεταξύ δύο διαγωνισμών, ακριβώς στην μέση. Αυτό αιφνιδιάζει οποιονδήποτε προσπαθεί μέσα σ’ ένα χαοτικό περιβάλλον να βάλει μια στοιχειώδη τάξη στην ζωή του. Γιατί να μην υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από το ένα στο άλλο;
Όσοι μετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν πλήρη επίγνωση αυτής της πραγματικότητας. Τι θα κάνει ένας που βασισμένος στους νόμους αυτής της διαδικασίας άλλαξε τόπο διαμονής ,εργασία με τα έξοδα που συνεπάγεται αυτό. Δεν μένει στο κενό σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της υπουργού. Δεν ανατρέπεται η ζωή του; Ξαφνικά ενώ σχεδιάζει με σιγουριά κάτι για δύο χρόνια μένει αιωρούμενος και σε απόγνωση.
Σε τι θα ωφελήσει την μετάβαση το κλείδωμα των πινάκων το καλοκαίρι;
Υπάρχει κάποιου είδους πρόβλεψη ή απλά εξυπηρετεί την αποδυνάμωση των εκπαιδευτικών που θα διαβουλευτούν για το μεταβατικό στάδιο;
Άλλωστε η προϋπηρεσία για το 24μηνο είναι σε δυναμική εξέλιξη και είναι συνυφασμένη με την επιτυχία στους δύο διαγωνισμούς που προηγήθηκαν. Παγώνοντας την στην μέση της διαδικασίας στην ουσία αναιρείς την δίκαια διαμόρφωση προϋπηρεσίας για το μεταβατικό διάστημα.
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ.
ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 80% ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ (ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ),
ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΓΙΑΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ) ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΜΕΝΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η κ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ (ΠΑΡΑΘΥΡΑ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ,ΠΔΣ, ΣΜΕΑ, ΣΔΕ, ΝΑΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ, ΤΟΝ ΟΑΕΔ Κ.Α.
ΤΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ(ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ) ΚΑΙ ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΥΧΙΑ ΣΤΟ ΑΣΕΠ. (ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ).
ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, ΟΥΤΕ Ο ΕΠΙΤΥΧΩΝ, ΟΥΤΕ Ο ΠΑΣΟΚΤΣΗΣ, ΟΥΤΕ Ο ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΗΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ.
ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΜΗΝΑΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΕΧΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 24ΜΗΝΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΟΡΙΖΟΜΑΙ. ΟΜΩΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΛΟΓΩ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟ ΤΩΝ ΟΑΕΔ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ 40% ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ, ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟ 24ΜΗΝΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΕΤΣΙ ΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ 100 ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ; ΑΝ ΟΧΙ, ΕΓΩ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ!! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ; ΑΦΟΥ ΜΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ;ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΩ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΩΣ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΟΛΥ ΤΟΥ 24ΜΗΝΟΥ, ΑΦΟΥ ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ.
ΕΠΙΣΗΣ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ.
ΤΟ ΠΟΙΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΟΝΗΡΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΥΠΟΥ ΠΔΣ(ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ) ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ,ΟΑΕΔ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΥΟΣ. ΑΝ ΘΕΤΑΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αξιότιμη κ. Υπουργέ
Θα ήθελα να ρωτήσω τι προτίθεστε να κάνετε ακριβώς με τους πολύτεκνους; Είναι ένα θέμα που με αφορά άμεσα, όπως αφορά και αρκετούς άλλους συναδέλφους. Είμαι εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ 04 (Βιολόγος), εργάζομαι ως αναπληρώτρια φέτος και περίμενα την ερχόμενη χρονιά για το διορισμό. Όσο κι αν προσπάθησα να βρω κάποια απάντηση στις συνεντεύξεις σας, δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο. Εκτός κι αν μου έχει διαφύγει.
Αν πάντως αληθεύουν τα όσα ακούγονται από ανευθυνουπεύθυνα χείλη δεξιά και αριστερά, σχετικά με την κατάργηση του μέτρου στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας, θεωρώ ότι το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους δέχεται ένα τεράστιο ράπισμα και ουσιαστικά τίθεται αντιμέτωπο και όχι σύμμαχος του πολίτη και δη εκείνου που στηρίζει ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία και δίνει ζωή και συνέχεια στην όλο και συρρικνούμενη ελληνική οικογένεια. Και εκείνου που θα κληθεί στο άμεσο μέλλον, να στηρίξει την Ελλάδα σε εργατικό, επιστημονικό και γενικώς ενεργό δυναμικό.
Αν υπάρχει λοιπόν η πεποίθηση πως η αξιοκρατία ξεκινά από την καταρράκωση ενός ευαίσθητου τομέα της ελληνικής κοινωνίας και πως με τον ουσιαστικό αποκλεισμό του από το ελληνικό δημόσιο, θα λυθούν όλα εκείνα τα προβλήματα που το ταλανίζουν τα τελευταία 30 χρόνια, τότε συγγνώμη που το λέω, αλλά μπαίνουμε σε βαθιά κοινωνική κρίση.
Αν δεν κάνω λάθος, αξιοκρατία είναι οι ίσες ευκαιρίες στην κατάληψη αξιωμάτων, αποτελεί δε βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και δεν το λέω εγώ, το λέει ο Περικλής στο κεφάλαιο 37 του περίφημου επιταφίου του. Πέστε μου όμως, πόσο ίσες ευκαιρίες έχω εγώ, 37 ετών και με 4 παιδιά, όταν θα πάω να συναγωνιστώ έναν 25άρη, που δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση και που μόλις βγήκε από τη σχολή; Είναι δηλαδή περισσότερο προς το συμφέρον του μαθητή – ο οποίος λέτε ότι πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος – να τον διδάξει κάποιος που δεν έχει την παραμικρή εμπειρία επί του πρακτέου; Και που πάνε τα χρόνια που εγώ έδωσα μέσα στην τάξη μαθαίνοντας μαζί με τους μαθητές και αποκτώντας ουσιαστικά στην πράξη όλα αυτά που καλείται ο υποψήφιος του ΑΣΕΠ να απαντήσει καθαρά θεωρητικά;
Ελπίζω πως όλα όσα ακούγονται είτε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είτε πως αν υπάρχουν ως σκέψεις σας, θα τύχουν μιας δεύτερης θεώρησης.
Θα εκτιμούσα πάντως αν υπήρχε μια ξεκάθαρη απάντηση πάνω στο θέμα.
Με τιμή
Είμαι σύζυγος νηπιαγωγού και η οικογένεια μου είναι θύμα του τρόπου προσλήψεων από το Υπ. Παιδείας. (Μπορείτε να αναζητήσετε την υπόθεση μου στο όνομα μου, ή στο όνομα Άννα Οικονομίδου (το όνομα της νηπιαγωγού)από την οποία πιθανόν να εξάγετε κάποια συμπεράσματα.
Ως προς την ουσία.
1)Δεν εξειδικεύετε τα κριτήρια του μεταβατικού σταδίου. Το σύστημα θα παραμείνει όπως έχει για του χρόνου;
2)H σύζυγος μου με 3 μικρά παιδιά είναι 3 φορές επιτυχούσα ΑΣΕΠ και έχει υπηρετήσει ως αναπληρώτρια 1 χρόνο στον Αη Στράτη και 1 χρόνο στην Αθήνα(απίστευτο να θέλει να διοριστεί στη Μυτιλήνη και να τη στέλνουν στην Αθήνα). Αν δεν διοριστεί του χρόνου προφανώς θα πρέπει να ξαναρχίσει από την αρχή σαν να ήταν 22 ετών, χωρίς οικογενειακά βάρη. Αν έχετε υπόψη σας ένα τέτοιο σύστημα το λιγότερο που μπορώ να πώ είναι ότι είναι πολύ άδικο.
3)Θα πρέπει να εξειδικεύσετε το τόπο διορισμού. Λέτε ή «αρμόδιας διεύθυνσης, ή περιοχής αυτής, ή σχολείου». Είναι πολύ ασαφές αυτό που λέτε. Τα ερωτήματα είναι :
Πόσες επιλογές θα έχει ένας υποψήφιος για διορισμό. Δηλαδή αν το τοποθετήσετε σε επίπεδο σχολείου για το οποίο υπάρχει μόνο ένα κενό και δεν διοριστεί κάποιος με πολλά μόρια διορισμού, υπάρχει περίπτωση να διοριστεί κάποιος άλλος με πολύ λιγότερα μόρια σε ένα σχολείο σε απόσταση π.χ. 20 χιλιομέτρων. Όπως καταλαβαίνετε μπορεί να προκύψει μείζον θέμα προνομιακής και εσωτερικής πληροφόρησης σε επίπεδο διαχείρισης κενών και διορισμών με αποτέλεσμα ένα απίστευτα φαύλο σύστημα διορισμού το οποίο θα είναι 100 φορές χειρότερο και πιο άδικο από το σημερινό.
4)Ποια θα είναι τα κριτήρια διορισμού. Η οικογενειακή κατάσταση θα παίζει ρόλο, θα έχει βαρύτητα η οικογενειακή κατάσταση; Πολλοί κυρίως γυναίκες εκπαιδευτικοί έχουν θυσιάσει τόσα πολλά για να προχωρήσουν σε αυτόν τον «Πίνακα διορισμών». Προκειμένου να πάει η σύζυγος μου στον Αη Στράτη και στην Αθήνα για να δουλέψει και να ανεβεί στον πίνακα, αποχωρίστηκε 40 ημερών, ενώ το 2ο παιδί της οικογένειας παρουσίασε ψυχολογικά προβλήματα και αναγκάζομαι κάθε μήνα να πληρώνω μια περιουσία στις ψυχοθεραπείες και στις λογοθεραπείες.
Με συγχωρείτε για το ύφος του σχολίου και την δυσπιστία μου, αλλά κρίνω ότι δεν είναι σωστό να γίνονται τα παιδιά μου πειραματόζωα με την ανάληψη του Υπ. Παιδείας από νέα ηγεσία.
Με Τιμή
Γ. Κουλαγίνης
Εδώ και μερικά χρόνια εργάζομαι ως εργαστηριακός συνεργάτης σε κάποιο ΤΕΙ της χώρας. Εργάζομαι με σύμβασεις ορισμένου χρόνου που συνήθως ξεκινούν τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου και λήγουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Το καλοκαίρι λαμβάνω επίδομα ανεργίας. Η ειδικότητα μου υπάρχει και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά η προϋπηρεσία που απέκτησα όλα τα χρόνια εξυπηρετώντας επονομαζόμενες «έκτακτες» αλλά ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες διδασκαλίας εργαστηριακών μαθημάτων, αφού δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε σαν διδακτική στη Δ.Ε. αλλά ούτε και σαν επαγγελματική σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Και ερωτώ την αξιότιμη Υπουργό για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό; Δεν διδάσκω? Άρα γιατί δεν μετράει σαν διδακτική η προϋπηρεσία μου; Είναι το επίπεδο των ΤΕΕ ανώτερο από αυτό των ΤΕΙ και επομένως είμαι ανεπαρκής; Ή μήπως δεν έχω αποκτήσει παιδαγωγική επάρκεια μετά από τόσα χρόνια που διδάσκω; Παράλληλα ως εργαστηριακός συνεργάτης εκτός από τη διδασκαλία έχω και άλλες αρμοδιότητες που αφορούν στην οργάνωση, συντήρηση και επισκευή του εξοπλισμού που απαιτείται για τη διδασκαλία των εν λόγω μαθημάτων, καθώς η ειδικότητα μου είναι τεχνικής φύσεως. Παρόλα αυτά δε λαμβάνεται σαν επαγγελματική προϋπηρεσία στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Η μόνη ισχύς της είναι για θέσεις στο ΤΕΙ, που όμως δεν προκηρύσσονται, κι όταν προκηρύσσεται μια φορά στα 5 χρόνια κάποια, είναι τόσο φωτογραφική που δεν αφήνει ελπίδες για κανέναν άλλον πέραν αυτού για τον οποίο προορίζεται. Άλλωστε είναι γνωστό το καθεστώς οικογενειοκρατίας και ευνοιοκρατίας που έχει προκύψει στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια λόγω του αυτοδίοικητου, το οποίο ουσιαστικά διαιωνίζει το σύστημα της «έδρας» που ίσχυε παλαιότερα.
Κάντε κάτι και για μας! Αναγνωρίστε μας διδακτική προϋπηρεσία ή έστω επαγγελματική για όλα αυτά τα χρόνια! Δεν ζητώ μονιμοποίηση (αν και αυτό έχει γίνει ήδη 2 φορές στο παρελθόν στα ΤΕΙ, οπότε και μονιμοποιήθηκαν οι τωρινοί καθηγητές εφαρμογών και τότε έκτακτοι εργαστηριακοί συνεργάτες, με μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων) απλά αναγνώριση!
Ευχαριστώ για το χρόνο και το χώρο σας και ελπίζω σε κάποια απάντηση!
προτάσεις μου και όχι μόνο για το νέο σύστημα είναι:
1. Προϋπόθεση για κάθε διορισμό, και για το εκπαιδευτικό έτος 2010-2011, επιτυχία σε οποιονδήποτε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, είτε του παρελθόντος είτε του μέλλοντος.
2.Διατήρηση του 24μηνου, με τη βασική προϋπόθεση της επιτυχίας στο ΑΣΕΠ.
3.Να διατηρηθεί ένα ποσοστό διορισμών στο ύψος 40% από τον πίνακα προϋπηρεσίας, όπου θα υπάρχει και η προϋπόθεση ΑΣΕΠ.
4.Για ειδικότητες που δεν έχουν 24 μήνες +ΑΣΕΠ, να ισχύσει το 16 μήνες προϋπηρεσία +ΑΣΕΠ.
Ζητάμε ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ
Από το κείμενο που παραθέτετε προς διαβούλευση προκύπτουν μεγάλες ασάφειες που εντείνουν την αγωνία των εκπαιδευτικών. Δε μας βοηθάτε να κατανοήσουμε τις ρυθμίσεις που προσπαθείτε να εισάγετε.
Έχω τα εξής βασικά ερωτήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν:
1. Η επιτυχία στους προηγούμενους ΑΣΕΠ λαμβάνεται ως επιτυχία για το νέο σύστημα προσλήψεων;
2. Το 24μηνο & επιτυχία ΑΣΕΠ & παιδαγωγική κατάρτιση συνεχίζει να υφίσταται;
3. Τι θα γίνει με εκείνους που συμπληρώνουν 24μηνο & ΑΣΕΠ & παιδαγωγική κατάρτιση από τον Ιούλιο του 2011 και μετά; Θα διορίζονται όπως ισχύει τώρα;
4. Πόση ακριβώς θα είναι η μεταβατική περίοδος; Θα είναι επαρκής ούτως ώστε οικογενειάρχες με παιδιά να εξασφαλίσουν την επιτυχία στον ΑΣΕΠ;
5. Οι τρίτεκνοι θα απαιτείται να έχουν επιτυχία ΑΣΕΠ για να γίνουν αναπληρωτές;
6. Προυποθέτει και η πρόσληψη ωρομισθίου ΑΣΕΠ με το νέο σύστημα προσλήψεων; Και η ΠΔΣ/ενισχυτική;
7. Πόση θα είναι η προσαύξηση στο γραπτό με βάση την προυπηρεσία αναπληρωτή/ωρομισθίου;
8. Αν κάποιος στη μεταβατική περίοδο δεν επιτύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα χάνει τα μόρια που με κόπο έχει μαζέψει τόσα χρόνια;
Τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει απαραίτητα να απαντηθούν καθώς «καίνε» το σύνολο των εκπαιδευτικών που αγωνιούν για το μέλλον τους.
Χωρίς σαφείς απαντήσεις δε μπορεί να γίνει γόνιμος διάλογος καθώς όλοι νιώθουμε ανασφάλεια και ανησυχία. Χρόνια τρέχουμε από επαρχία σε επαρχία με μηδενικά έσοδα και δεν ευσταθεί να μένουμε μετέωροι.
ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΜΕ ΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΩ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ. ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΙΔΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΊΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΑ 24-ΜΗΝΟ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΣΩ ΤΑ ΟΣΑ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΔΩΣΑ ΞΑΝΑ ΑΣΕΠ ΠΑΛΙ ΕΠΙΤΥΧΏΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΟΡΙΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ. ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ 2010-2011 ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΑ 24 ΚΑΙ 30 ΜΗΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΜΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΣ.ΗΡΘΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΕΣΕ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΩΣ «ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ» ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΑΚΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ. ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΠΑΙΝΩ ΠΙΑ ΩΣ «ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ». ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΜΗΝ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
Το πρωτο πραγμα που θελω να σχολιασω ειναι η μεταβατικη περιοδος.εγω το καλοκαιρι συμπληρωνω 27 μηνες προυπηρεσιας και εχω και 2 επιτυχιες στον ασεπ εκπαιδευτικων το 2002 και το 2006.Αυτο σημαινει οτι το επομενο καλοκαιρι(2010) θα ειμαι στην κατηγορια 24+ασεπ.η κατηγορια αυτη κατα την γνωμη μου ειναι η κατηγορια που εχει ολα τα προσοντα για μονιμο διορισμο αυτη την στιγμη γιατι και μεγαλη προυπηρεσια εχει και επιτυχεις ασεπ που τοσο θεωρειτε σαν απαραιτητο και κυριο προσον για το μελλον.Το θεμα ειναι οτι παλι δεν καταλαβαινω οταν λετε θα ισχυσουν οι υφισταμενοι πινακες στο μεταβατικο σταδιο εννοειται οτι δηλαδη οτι θα διορισετε τους 24+ασεπ το καλοκαιρι? οπως γινεται τα τελευταια 2 χρονια για ολους οσους εχουν μπει σε αυτην την κατηγορια.και φετος αλλα και περισυ ολοι οι 24+ ασεπ διοριστηκαν…θα ειναι η μεγαλυτερη αδικια να μην γινει και στο μεταβατικο σταδιο αυτο και για τους επομενους 24μηνιτες +ασεπ.
Σας παρακαλουμε ολοι εμεις ΟΙ 24+ΑΣΕΠ να βγειτε και να δηλωσετε αν θα μας διορισετε το καλοκαιρι και να μην υπαρχει ακομα αυτη η ασαφεια και αοριστια γιατι ακομα πλαναται σε ολους εμας που με μοχθο και αγωνα και αγωνα δουλεψαμε 8 χρονια ωρομισθιοι(εγω) και ειχαμε και επιτυχιες ασεπ προγραμματιζοντας την ζωη της οικογενειας μας πανω στη υπηρεσια της δημοσιας εκπαιδευσης και στην αγαπη μας για αυτη και το δημοσιο σχολειο.
Τωρα αν θελετε ενα σχολειο γενικα για τον νεο τροπο προσληψης θεωρω οτι δυστυχως εξυπηρετει και πλουτιζει τα ιδιωτικα φροντιστηρια και αδικει τους εκπειδευτικους που εχουν τρεξει πολυ στην ζωη τους δουλευοντας ωρομισθιοι αναπληρωτες για να μαζεψουν προυπηρεσια και νιωθουν αυτη τη στιγμη οτι γινονται το ιδιο με τα παιδια που βγαινουν τωρα απο τα πανεπιστημια και που μπορουν με μια παπαγαλια και γραφοντας αριστα να διοριστουν χωρις καμμια εμπειρια σε ταξη σχολειου.
Βεβαια ακουω θετικα οτι θα πρσμετραται η προυπηρεσια αν πετυχεις ασεπ,αλλα πιστεψτε με ποιος 40αρης εχει πλεον το κουραγιο να ξαναδιαβασει για τον ασεπ ειδικα αν εχει και παλιες επιτυχιες σε αυτον οπως εγω?εγω παντως δεν εχω το κουραγιο παλι.
θεωρω δηλαδη οτι το μεταβατικο σταδιο πρεπει να ειναι μεγαλυτερο δηλαδη 2-3 χρονια και σιγα σιγα να διοριστουν ολοι οι εκπαιδευτικοι που εχουν προυπηρεσια μεγαλη ακομα και αν δεν εχουν παλια επιτυχια ασεπ.
σας ευχαριστω που διαβασατε το σχολιο μου και σας παρακαλω κυρια υπουργε βγειτε και δηλωστε καθαρα χωρις ασαφεια.
1)24+ασεπ θα τους διρισετε το καλοκαιρι? οπως πρεπει μια και δεν θα ειναι πολλοι και τα κενα ειναι τεραστια.
2)ρυθμιση 30μηνου χωρις ασεπ. τι θα γινει και με αυτους τους εκπαιδευτικους?
Μιληστε καθαρα κυρια υπουργε.
Ενας αναστατωμενος εκπαιδευτικος πε11 8 χρονια ωρομισθιος με 2 επιτυχιες ασεπ.
Σας ευχαριστω
Έχουμε μαζέψει μόριο- μόριο την προυπηρεσία μας , πολλοί από εμάς επιλέγοντας ακόμη και δυσπρόσιτα για να εξασφαλίσουμε τον πολυπόθητο διορισμό!Κια τώρα τί μας λέτε? Όσοι προλάβατε – προλάβατε…Ένα χρόνο διορία σας δίνω, οι υπόλοιποι ΑΣΕΠ!Απαράδεκτο να κάνετε πειραματόζωα τόσους εκπαιδευτικούς!
Να διατηρηθεί το 60 ΑΣΕΠ – 40 Πίνακες στους διορισμούς τουλάχιστο μέχρι το 2012!
Το κείμενο δεν αποσαφηνίζει εαν η επιτυχία ΑΣΕΠ αφορά τον τελευταίο διαγωνισμό ή και προηγούμενους και ακόμα αν η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ αφορά γραπτό διαγωνισμό ή απλά επίβλεψη διαδικασιών.
Επιπλέον, πόσο θα είναι το μεταβατικό στάδιο και αν και κατα πόσο θα προσμετρώνται μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι ως επιπλεον προσόν.
Προτείνεται η επιμόρφωση αναπληρητών και ωρομισθίων πριν την έναρηξη των μαθημάτων ή αυτή να γίνεατι παράλληλα. Ειδικότερα για τους αναπληρωτές, το παραπάνω φαίνεται αναγκαίο, καθώς έχουν πλήρες ωράριο διδασκαλίας, όπως οι μόνιμοι εκαπιδευτικοί.
Προτείνεται, τέλος, ο περιορισμός της ωρομισθίας ή η αύξηση των αποδοχών και η εφαρμογή ενός συστήματος στενής εντοπιότητας
Ευχαριστώ…
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ( ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ) ΕΝΩ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΠΑΤΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Συμφωνώ στη γενική φιλοσοφία των μέτρων που προτείνεται. Έχω, όμως και μερικά ερωτήματα που εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα.
1) Γιατί οι διοριστέοι μέσω ΑΣΕΠ έιναι οι τελευταίοι που επιλέγουν περιοχές διορσμού. Δεν είναι οι μόνοι που διαπιστωμένα μέσω των εξετάσεων που επέβαλε το κράτος για τη στελέχωση των δημόσιων σχολείων είναι ικανοί για αυτό το ρόλο. Αν οι πίνακες παραμείνουν για κάποια μεταβατική περίοδο συτό πρέπει να αλλάξει τώρα.
2) Πλούτεκνοι και τρίτεκνοι. Αν θέλετε να τους βοηθήσετε πληρώστε τους παραπάνω για κάθε παιδί. Το αν κάποιος θέλει να κάνει οικογένεια αφορά τον ίδιο. Το θεωρώ μεγάλη αδικία.
3)Δοκιμαστική περίοδος νεοδιόριστων. Ποιό ποσοστό της δύναμης των σχολείων καλύπτουν αυτοί; Οι εκπαιδευτικοί που είναι ήδη διορισμένοι κρίνονται a priori ικανοί όταν μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν συμμετείχαν καν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ή είναι αποτυχόντες σε αυτούς;
NTROPH!!!!!!!!!!!!!!
Na fygoun oi palioi epeidh dyskoleuei tous neous etsi ????
Γιατί να κλειδώσουν οι πίνακες προυπηρεσίας το 2010.Εμείς που θα πάμε αναπληρωτές του χρόνου σύμφωνα με τα μόριά μας από τον προηγούμενο ασεπ (θυμίζω ότι ισχύειγια 2 χρόνια ο ασεπ)γιατί να τα χάσουμε.Είναι παράνομο. αυτά τα μόρια ανήκουν στον προηγούμενο ασεπ και δεν έχουν να κάνουν με τα όποια νέα μέτρα. Αν υποκύψετε σε πιέσεις πολυτέκνων και λοιπών και δώσετε κοινωνικά μόρια να δώσετε αναλογικά και στο ένα και τα δύο παιδιά.Ξέρετε και αυτά έχουν υποχρεώσεις.Επίσης να λάβετε υπόψη την πιο πολύπαθη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οικογένεια, που ουδέποτε φρόντησε γιαυτήν το κράτος ελλείψει συνδικαλισμού, την οικογένεια του στρατιωτικού.
«οι πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010». Αυτό τι ακριβώς σημαίνει? Κάποιος που είναι τώρα στους πίνακες χωρίς να έχει περάσει τον ΑΣΕΠ θα συνεχίζει να παίρνει μόρια από προϋπηρεσία και μετά τον Ιούλιο του 2010 και απλά από το σημείο εκείνο και έπειτα δεν θα μπορεί κάποιος άλλος που δεν είναι ήδη στους πίνακες τώρα να μπει;
Θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστο τριετής παράταση, πριν την οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών!!!!!Όλοι οι εκπαιδευτικοί προγραμμάτισαν τη ζωή τους με βάση την προηγούμενη ισχύουσα νομοθεσία!!!Κάποιοι από εμάς διοριζόμασταν με τα μόριά της προυπηρεσίας μας το 2011-2012!!!Τί θα γίνει με εμάς? Θα μας πείτε «περάστε και από το ΑΣΕΠ τώρα? Έχετε δει τί αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά τις δηλώσεις σας?
Ποιά θα είναι αυτή η περιβόητη μεταβατική περίοδος?Γιατί δεν το ξεκαθαρίζετε?
Όλοι συμφωνούμε να ελέγχονται όλοι οι πίνακες από το ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια!!Όχι όμως πάλι εξετάσεις!!!Έχουμε τα πτυχία μας, που με τόσο κόπο αποκτήσαμε…Αυτά επιβεβαιώνουν την αξία μας…Μην ακυρώνετε τα πτυχία μας με εξετάσεις ΑΣΕΠ κυρίως όταν βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το διορισμό μας!Δεν θα το ανεχτούμε!!!!
Οσο για την τριετή παραμονή μας στον τόπο διορισμού μας, αλήθεια πιστεύετε πως θα υπάρξει έστω και ένας εκπαιδευτικός που θα αποδεχτεί κάτι τέτοιο? Έχουμε αφήσει χρόνια τις οικογένειες μας και ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα για να μαζέψουμε τον πολυπόθητο διορισμό!!!Το ίδιο θα συνεχίσουμε?Ως πότε θα είμαστε μακρυα από τα παιδιά μας και τα σπίτια μας?
ΤΡΙΕΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙ ΤΙς ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ
στον επομενο ασεπ θα υπαρχει το 40%
αν οχι το 2011 αν καποιος εχει καθαρη προυπηρεσια 33 μηνες θα ειναι διοριστεος
οσοι εκπαιδευτικοι ειναι οριακη για 24μηνο το 2010 θα αποροφηθουνε
Έχουμε ήδη υποστεί την αδικία της κατάργησης της επετηρίδας που μας πέταξε έξω τη στιγμή ακριβώς που θα διοριζόμασταν .Η δημόσια εκπαίδευση μας έχει ήδη χρησιμοποιήσει όσες φορές μας χρειάστηκε ως αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές , έχουμε ήδη διδάξει και αξιολογήσει μαθητές μέσα στις σχολικές αίθουσες του δημόσιου σχολείου.
Με ποιο σκεπτικό θα υποβληθούμε είκοσι χρόνια μετά στην ιεροεξεταστική διαδικασία του ΑΣΕΠ που ο διαγωνισμός του για τους εκπαιδευτικούς μόνο ακύρωση του πτυχίου και της παιδαγωγικής τους κατάρτισης σημαίνει.Είναι ένας διαγωνισμός ντροπής που προσβάλλει και εμάς και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές μας οι οποίοι μας έχουν ήδη κρίνει ως άξιους και παιδαγωγικά κατηρτισμένους. Το να επιμένετε να στέλνετε ανθρώπους 40-45 ετών που έχουν δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά τους στις σχολικές αίθουσες , πίσω στα θρανία των εξεταζομένων και με θέματα μάλιστα που έχουν ως στόχο τον αφανισμό μας , το πέρασμά μας από τα μεγαλοφροντιστήρια του ΑΣΕΠ , την οικονομική και ψυχική μας εξουθένωση
δείχνει ότι μόνο το καλό του μαθητή και της δημόσιας εκπαίδευσης δεν επιδιώκετε για άλλη μια φορά. Με αυτό το σκεπτικό ας περάσουν από την ιερά εξέταση του ΑΣΕΠ και όλοι οι ενεργοί εκπαιδευτικοί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στα δημόσια σχολεία. Γιατί κι εμείς όταν διαλέγαμε επάγγελμα είκοσι χρόνια πριν , κάναμε την επιλογή μας με βάση τα τότε δεδομένα . Μιλάμε λοιπόν για ένα κράτος που μας εξαπάτησε και συνεχίζει να μας εξαπατά με το χειρότερο τρόπο, που παίζει με τις ζωές και την οικογενειακή μας γαλήνη , που μας χρησιμοποιεί κατά το δοκούν όταν μας χρειάζεται και μετά μας ξεχνάει.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ . Η πίκρα μας έχει από καιρό μετατραπεί σε οργή . Η αδικία , η αναλγησία , η ανοησία και η επιπολαιότητα έχουν κι αυτά ΟΡΙΑ. Οι εκάστοτε υπουργοί παιδείας, που αλλάζουν κάθε τόσο με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς (γιατί άραγε;) έχουν ξεπεράσει ήδη προ πολλού αυτά τα όρια.
Κυρία Διαμαντοπούλου πάψτε να τους συναγωνίζεστε. Δείτε το παράλογο του πράγματος .Θεσπίστε ειδικές ρυθμίσεις για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια πριν και μετά την κατάργηση της επετηρίδας προσπαθώντας μάταια να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Υπάρχουν πολλοί πραγματικά αξιοκρατικοί αλλά και κοινωνικά δίκαιοι και λογικοί τρόποι να κριθεί ο άξιος και έτοιμος να μπει στην τάξη εκπαιδευτικός. Και μη μου πείτε ότι ένας τρίωρος γραπτός ,στημένος ως προς τα θέματα , μεροληπτικός ως προς ορισμένες ηλικίες ΄,διαγωνισμός είναι το καλύτερο που μπορείτε να σκεφτείτε !!!
Έχουμε πάρει πτυχία Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ,έχουμε κάποιους βαθμούς πτυχίων , έχουμε διδακτική εμπειρία , έχουμε παιδαγωγική κατάρτιση , έχουμε ήδη προαγάγει ,κρίνει ,διδάξει , αξιολογήσει μαθητές , έχουμε πτυχία ξένων γλωσσών ή και πληροφορικής,έχουμε οικογένειες και παιδιά ήδη στο γυμνάσιο ή και στο λύκειο…..
Τίποτε από όλα αυτά δεν΄είναι αρκετό για να κριθούμε και είναι μόνο ένας διαγωνισμός ;
Είμαι δάσκαλος και βιώνω τα προβλήματα της εκπαίδευσης από μαθητής ακόμη…
Η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση πάσχει από την ελλιπή έως ανύπαρκτη παιδαγωγική κατάρτιση των στελεχών της με συνέπεια τα ποικίλα προβλήματα στις σχέσεις εκπαιδευτικών και μαθητών αλλά και στη γενικότερη απαξίωση του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου.
Επίσης, γενικότερα στα σχολεία, έχει παρατηρηθεί ότι εργάζονται και εκπαιδευτικοί, ασταθείς ψυχολογικά. Μήπως θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει πριν το διορισμό συνέντευξη με επιτροπή ψυχολόγων-ψυχιάτρων (δεν εννοώ 25χρονους πτυχιούχους αλλά επαγγελματίες με αποδεδειγμένα πολυετή επιτυχημένη πορεία στον κλάδο τους) που να πιστοποιεί την αρτιότητα σκέψης και συμπεριφοράς τω ν προς διορισμό εκπαιδευτικών;
Περισσότερα ερωτήματα δημιουργούνται με το σχέδιο νόμου παρά απαντούνται
και θα σας τα αναφέρω αν και τα γνωρίζετε…
Σας θέτω ερωτήματα που ζητούν απάντηση:
Σταματούν οι πάνκες να τροφοδοτούνται τον Ιούλιο του 2010….
Αν κάποιος πάει ωρομίσθιος τον Σεπτέμβριο του 2010-2011 ή αναπληρωτής ή προϋπηρεσία του δε θα μετρά για τους πίνακες λοιπόν…Τι θα την κάνει την προϋπηρεσία του που θα τη βάλλει??
θα μετρά μόνο για τον ΑΣΕΠ αν είναι έτσι να το ξέρουμε να μη δηλώσουμε μακριά αναπληρωτές και ωρομίσθιοι ….και καταλαβαίνετε τι προβλήματα θα δημιουργηθούν σε χιλιάδες σχολεία…Και πόσο θα μετρά στον ΑΣΕΠ???
2. Ερώτημα: Με αυτούς που είναι στους πίνακες και θα κλειδώσουν τον Ιούλιο του 2010 τι θα γίνει??? με πόσα μόρια θα τους διορίσει??? θα μπεί κριτήριο ΑΣΕΠ αφού θέλει αξιοκρατία και γι’ αυτούς που είναι στους πίνακες??? ή η αξιοκρατία είναι λόγια του αέρα – αίολα…Ο Ευθυμίου ή ο Αρσένης έβαλε το 16μηνο εσείς τι βάζετε???
3. Ερώτημα: Θα διατηρηθεί ένα ποσοστό διορισμών απο τον πίνακα όπως ήταν το 24μηνο + ΑΣΕΠ….
4. Ερώτημα: Η περίφημη μεταβατική πόσα χρόνια θα είναι?? 3-4-5 ή λιγότερα?????
Παρακαλώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουμε αυτά τα ερώτημα περιμένουμε απαντήσεις
Καλόγηρος Βασίλειος
Φιλόλογος
Συγχαρητήρια για την επίσπευση της αξιοκρατίας στην εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί στα τόσα χρόνια διαφόρων τρόπων πρόσληψης, είναι χωρισμένοι σε ομάδες με βάση τα συμφέροντα της εκάστοτε ομάδας. Τα μέτρα που προτείνεται είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να εφαρμοστούν άμεσα και όχι από το 2011 γιατί ούτως η άλλως οι φωνές και οι διαμαρτυρίες θα υπάρξουν. Έστω και για τις προσλήψεις του 2010 θα πρέπει να μπεί άμεσα προυπόθεση μια οποιαδήποτε επιτυχία σε ΑΣΕΠ. Διαφορετικά θα διοριστούν όλοι του οαεδ που έχουν εισχωρήσει με τεράστιες προυπηρεσίες, όλοι όσοι με την ΠΔΣ έχουν μαζέψει μόρια(έχοντας μπάρμπα στην κορώνη) και κορόιδευαν όσους από εμάς δίναμε με τον ΑΣΕΠ. Αρκεί μια ματιά στους πίνακες για να διαπιστωθεί ότι άτομα με πτυχίο του 2006 είναι αναπληρωτές, όταν κάποιοι με πολλοστές επιτυχίες σε ΑΣΕΠ δεν είναι ούτε ωρομίσθιοι.
Άμεσα λοιπόν από το νέο έτος, προσλήψεις με προυπόθεση ΑΣΕΠ και από το 2011 κατάργηση των πινάκων, και
Άμεσα από το 2010 προσλήψεις αναπληρωτών από τον ΑΣΕΠ, για να μην τροφοδοτειται και πάλι ο Ενιαίος Πίνακας!
Πολύ γενικό είναι το κείμενο που δημοσίευσε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ το ζητήμα που αφορά τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών είναι πολύ σύνθετο.
Λόγου χάρη, οι πληροφορικοί τι θα κάνουν με την παιδαγωγική επάρκεια. Ο προηγούμενος υφηπουργός έδωσε επάρκεια σε ένα μόνο τμήμα Πληροφορικής. Τι θα κάνετε κ. Διαμαντοπούλου με το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας; θα δώσετε σε όλα τα τμήματα, όπως πρέπει να γίνει;
Επιπλέον, τι θα γίνει γίνει με τους προηγούμενους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που δεν έχουν διοριστεί και έχουν πολλά μόρια προυπηρεσίας;
Θα προηγούνται αυτοί για διορισμό; Δεν γίνεται καμιά αναφορά σε αυτό το θέμα.
Ευχαριστώ!
Τι θα γίνει με όσους έχουν περάσει στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ του παρελθόντος; Θα μετράνε τα μόριά τους ή θα παραγράφονται;
Είμαστε μια τρίτεκνη οικογένεια και η σύζυγός μου εργάζεται φέτος ως αναπληρώτρια φιλόλογος στην Φλώρνα. Είχαν προηγηθεί 5 μήνες ωρομισθίας (με διαφάνεια, λόγω της πρόταξης των τριτέκνων στην ΠΔΣ). Βάσει της ποσόστωσης του 20% επι των αναπληρωτών ελπίζαμε ότι απαιτούνταν άλλη μια χρονιά να πάει ως αναπληρώτρια (ένας θεός ξέρει πού) και μετά θα διορίζονταν βάσει του 60/40, με τον πίνακα Β αυτών που είχαν προϋπηρεσία. Σ΄αυτό άλλωστε αποσκοπούσε η ρύθμιση που είχε γίνει επι Μαριέττας Γιαννάκου για τους τρίτεκνους: να απορροφηθούν όλοι μέσα σε ένα βάθος χρόνου. Θα συγκέντρωνε λοιπόν φέτος 15,5 μήνες, θά έπαιρνε άλλους 10 του χρόνου και θα διορίζονταν (οι Φιλόλογοι μέσω πίνακα διορίζονταν στους 22-23 μήνες προϋπηρεσίας περίπου).
Έρχονται όμως οι ανακοινώσεις για πρόσληψη όλων – μονίμων και αναπληρωτών – μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ και ανατρέπει τα πάντα: Τρίτεκνοι που τα προηγούμενα χρόνια παράτησαν τις οικογένειές τους και δούλεψαν στις εσχατιές της Ελλάδας (οι περισσότεροι στάλθηκαν στην άγονη γραμμή των Κυκλάδων, του ΒΑ Αιγαίου και στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο), προσδοκώντας σε σύντομο χρόνο τον διορισμό τους, και με πλήρη διαφάνεια, νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν, ότι η εγκατάλειψη των οικογενειών τους , τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκαν, οι άλλες δουλειές τις οποίες παράτησαν, έγιναν χωρίς ουσιαστικό λόγο. Πλήρης ανατροπή (δεύτερη φορά για τη γυναίκα μου, που είναι πτυχιούχος του 91 και διορίστηκαν με επετηρίδα οι πτυχιούχοι φιλόλογοι ως και του 90). Υποστηρίζεται ότι οι πίνακες θα διατηρηθούν και την επόμενη σχολική χρονιά (2010-2011) και μετά όλες οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Πάλι δηλαδή φτάνουμε στη βρύση και νερό δεν πίνουμε. Στο σημείο αυτό να αναφέρω το εξής: Οι τρίτεκνοι φιλόλογοι (που είναι οι πολυπληθέστεροι στον κλάδο) είναι μόλις 284. Από αυτούς οι 223 δουλεύουν φέτος ως αναπληρωτές. Από αυτούς πάλι 70-80 άτομα θα πιάσουν στο τέλος αυτής της χρονιάς το όριο της προϋπηρεσίας για διορισμό. Απομένουν 140 φιλόλογοι, που, ενώ θα έχουν μεγάλες προϋπηρεσίες (15-20 μήνες), δεν θα μπορέσουν να διοριστούν. , Για να καθησυχάσουν κάπως τα πράγματα, λέγεται πως η προϋπηρεσία θα ισχύσει ως μόρια στο μέλλον, αλλά μόνο εφόσον κάποιος έχει περάσει στον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Και για τους τρίτεκνους λέγεται ότι εφόσον είναι επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ, θα παίρνουν την προσαύξηση της τριτεκνίας. Αυτά βέβαια, είναι αστεία πράγματα. Είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια να απογυμνωθούν οι τρίτεκνοι από όποια δικαιώματα απέκτησαν. Ποιος τρίτεκνος σαραντάρης (για αυτές τις ηλικίες μιλάμε) θα βρει το χρόνο, τη δύναμη και το κουράγιο να συναγωνιστεί έναν 25χρονο σε έναν διαγωνισμό καθαρά απομνημόνευσης; Είναι προδιαγεγραμμένο λοιπόν ότι οι άνθρωποι αυτοί, που προγραμμάτισαν έτσι τη ζωή τους, που στηρίχθηκαν σε νομοθεσίες, που με διαφάνεια προσλήφθηκαν, θα μείνουν απέξω από την εκπαίδευση. Πρόκειται ολοφάνερα για κατάργηση δικαιωμάτων.
Το Υπουργείο μιλά για μεταβατική περίοδο. Δεν ορίζει όμως, ακόμα, ούτε πόση θα είναι ούτε ποιους θα αφορά. Αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση για τους τρίτεκνους, θα υποθηκευτεί το μέλλον των τρίτεκνων υποψήφιων εκπαιδευτικών και των κατοπινών σειρών, καθώς μειονεκτούν σαφέστερα των άλλων και στην ουσία αποτελούν ευπαθή κοινωνική ομάδα.
Θα είναι λοιπόν ανόητοι όσοι πιστεύουν ότι λαμβάνεται οποιαδήποτε μέριμνα για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.Το Δημογραφικό φαίνεται ότι είναι λυμένο και το υπουργείο δεν ξέρει τι θα πει «κοινωνικό κίνητρο», κι ας ωρύονται όλοι στα κανάλια πως δεν υπάρχει άνθρωπος πια να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό. Θα γίνει φαίνεται αθρόα εισαγωγή νεων εργαζομένων. Στο εξής θα είναι ανόητος όποιος σκέφτεται να μεγαλώσει την οικογένειά του κάτω από αυτές τις συνθήκες, εν μέσω οικονομικής κρίσης και σε εποχές απογύμνωσης της οικογένειας από τα κίνητρα και τα δικαιώματά της. Όπως ανόητος θα είναι αυτός που πιστεύει ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του, ανεξάρτητα από κόμματα και σκοπιμότητες.
Με την ελληνική οικογένεια θα ασχολούμαστε τώρα…