1. α) Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Ως σχολικοί σύμβουλοι επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Γ΄, δωδεκαετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας.»
β) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν διδάξει, έως και τον Ιούνιο του 2012, το μάθημα της Πληροφορικής στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια τεσσάρων τουλάχιστον σχολικών ετών, ανεξαρτήτως του βασικού τίτλου σπουδών στην ανωτάτη εκπαίδευση που διαθέτουν, και εφόσον κατά το χρόνο που δίδασκαν ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στην Πληροφορική ή είχαν αποδεδειγμένα παρακολουθήσει σεμινάρια διδασκαλίας του μαθήματος της Πληροφορικής τα οποία είχαν διοργανωθεί από δημόσιους Φορείς ή επιστημονικές ενώσεις εκπαιδευτικών, δικαιούνται να εγγραφούν στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στον κλάδο ΠΕ19. Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών του προηγούμενου εδαφίου λογίζεται ως διανυθείσα στον κλάδο ΠΕ19.
γ) Η προϋπηρεσία των πτυχιούχων: α) Τμημάτων Ιδρυμάτων της ανωτάτης εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι.) στους οποίους δίνεται το δικαίωμα διορισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι οποίοι είναι κάτοχοι και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Παιδαγωγικού Τμήματος (Α.Ε.Ι.) και β) Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής ή Τμημάτων Νηπιαγωγών Α.Ε.Ι. που, για την κάλυψη έκτακτων εκπαιδευτικών αναγκών, εργάστηκαν, δυνάμει μονοετών συμβάσεων, ή έχουν, επίσης δυνάμει μονοετών συμβάσεων, προσληφθεί για να εργαστούν έως και το σχολικό έτος 2012 – 2013 ως δάσκαλοι σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, λογίζεται ως προϋπηρεσία στον κλάδο εκπαιδευτικών στον οποίο επιτρέπεται να ενταχθούν σύμφωνα με το βασικό τους τίτλο σπουδών. Οι εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο μπορούν να συνεχίσουν να υπηρετούν στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία με βάση τις ρυθμίσεις του ν. 682/1977.
δ) αα) Το εδάφιο γ’ της παραγράφου 4 του άρθρου 28 του ν. 682/1977 (Α’ 244) όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του ν. 1035/1980 (Α’ 60) διατηρείται σε ισχύ μόνο για την επιλογή διευθυντών ιδιωτικών σχολικών μονάδων.
ββ) Η παράγραφος 2 του άρθρου 29 του ν. 682/1977 όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 11 του ν. 1035/1980 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Σε κάθε περίπτωση η σύνθεση του διδακτικού προσωπικού κάθε σχολείου περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς που ανήκουν κατά ποσοστό, τουλάχιστον, 75% στον πίνακα Α’. Παρεκκλίσεις, λόγω εξαιρετικών περιπτώσεων, από το όριο του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπονται μόνο για επαρχιακά ιδιωτικά σχολεία, κατόπιν αιτιολογημένης αποφάσεως του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
2. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 – 2013 σε κάθε απόφοιτο των δημοσίων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης που άρχισε την πρακτική του άσκηση από 1.10.2008 έως και 30.6.2009 και την ολοκλήρωσε το αργότερο έως 31.12.2009 καταβάλλεται επιδότηση ύψους οκτακοσίων (800) ευρώ ανά εξάμηνο.
3. α) Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) απαλείφεται η φράση «στο τέλος της πρώτης δι¬ετίας».
β) Η παράγραφος 4 του άρθρου 4, το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 9 και οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 30 του ν. 3848/2010, όπως τροποποιήθηκαν με τις περιπτώσεις α) και β) της παραγράφου 2 του άρθρου 33 του ν. 4038/2012 (Α’ 140), καταργούνται. Για τις γενικές προϋποθέσεις των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ισχύει το άρθρο 8 του π.δ. 50/1996 (Α’ 45) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του π.δ. 100/1997 (Α’ 94).
γ) Αποκλειστικά και μόνο για τις μεταθέσεις του 2013 οι σχετικές αιτήσεις των εκπαιδευτικών υποβάλλονται το αργότερο έως και 31.12.2012.
4. Στις περιπτώσεις που τα μίσθια δεν έχουν αποδοθεί στους εκμισθωτές, η ισχύς των μισθώσεων για τη στέγαση και λειτουργία των αποκεντρωμένων υπηρεσιών που καταργήθηκαν με την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του ν. 4027/2011 (Α’ 199) παρατείνεται από το χρόνο λύσης τους, που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, το αργότερο έως και την 31η Ιουλίου 2013 οπότε και λύονται αυτοδικαίως. Οι μισθώσεις επιτρέπεται να παραταθούν, περαιτέρω, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 5 του άρθρου που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο της παρούσης.
5. α) Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 4 του ν. 3699/2008 (Α’ 199) η φράση «Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ)» αντικαθίσταται από τη φράση «Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ)».
β) Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του ν. 3699/2008 αντικαθίσταται ως εξής: «2.α) Οι ΣΜΕΑΕ αποτελούν Κέντρα Υποστήριξης ΕΑΕ μιας ενότητας σχολικών μονάδων της ίδιας βαθμίδας της γενικής δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οι ενότητες αποτελούν αποκεντρωμένες αδιαβάθμητες υπηρεσιακές μονάδες της ΕΑΕ και οι σχολικές μονάδες που τις συνθέτουν συνιστούν Σχολικό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ).
β) Τα ΣΔΕΥ που προβλέπονται στην περίπτωση α) συνιστώνται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κάθε ΣΔΕΥ έχει σκοπό (α) την προώθηση της συνεργασίας, το συντονισμό του έργου των σχολικών μονάδων και την ενδυνάμωσή τους στην ανταπόκριση στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους, (β) στην ένταξη και συμπερίληψη των μαθητών με αναπηρία στο σχολείο των συνομηλίκων τους και (γ) στην υποστήριξη των Τμημάτων Ένταξης (ΤΕ), της παράλληλης στήριξης – συνεκπαίδευσης και των μαθητών τους οποίους εφαρμόζεται κατ’ οίκον διδασκαλία.
γ) Σε κάθε σχολική μονάδα της γενικής εκπαίδευσης λειτουργεί ΕΔΕΑΥ ως πρωτοβάθμιο όργανο για τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της η οποία συγκροτείται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης και αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
αα) το διευθυντή της σχολικής μονάδας, ως προέδρου, με αναπληρωτή του το νόμιμο αναπληρωτή του στα καθήκοντα του ως διευθυντή,
ββ) έναν (1) νηπιαγωγό ή δάσκαλο ή καθηγητή κλάδων ΕΑΕ που υπηρετούν σε ΤΕ ή στην παράλληλη στήριξη – συνεκπαίδευση ή στο Κέντρο Υποστήριξης ΕΑΕ του ΣΔΕΥ στο οποίο εντάσσεται η σχολική μονάδα,
ββ) έναν (1) ψυχολόγο του κλάδου ΠΕ23 που υπηρετεί στο Κέντρο Υποστήριξης ΕΑΕ του ΣΔΕΥ στο οποίο εντάσσεται η σχολική μονάδα και
γγ) έναν (1) κοινωνικό λειτουργό του κλάδου ΠΕ30 που υπηρετεί στο Κέντρο Υποστήριξης ΕΑΕ του ΣΔΕΥ στο οποίο εντάσσεται η σχολική μονάδα, με τους αναπληρωτές τους.
δ) Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ συμμετέχει, ως εισηγητής χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής που έχει ανάγκη υποστήριξης. Σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο η ΕΔΕΑΥ, ανάλογα με την περίπτωση του μαθητή που έχει ανάγκη υποστήριξης, μπορεί να καλεί, προκειμένου να διαμορφώσει καλύτερη άποψη για την εξεταζόμενη υπόθεση, μέλη από τις άλλες ειδικότητες ΕΕΠ που υπηρετούν στο οικείο Κέντρο Υποστήριξης ΕΑΕ του ΣΔΕΥ. Γραμματέας ορίζεται ο γραμματέας της σχολικής μονάδας.
ε) Η ΕΔΕΑΥ έχει, μεταξύ άλλων, τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Διενεργεί διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση των εμποδίων εκπαίδευσης και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.
ββ) Διαμορφώνει πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας για μαθητές με διαπιστωμένη δυσκολία μάθησης ή και συμπεριφοράς σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης στην οποία φοιτά ο μαθητής.
γγ) Πραγματοποιεί συνεργατική διεπιστημονική αντιμέτωπη των δυσκολιών του μαθητή μέσα στην γενική σχολική τάξη του με τα μέσα και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα για επιπρόσθετες παρεμβάσεις και παραπέμπει μαθητές που χρειάζονται υποστήριξη από ειδικές εξωσχολικές Υπηρεσίες. Σε περίπτωση που προκύπτουν σαφείς ενδείξεις προβλημάτων ψυχικής υγείας ή παιδικής κακοποίησης ή γονεϊκής παραμέλησης συνεργάζεται με ΙΠΔ ή άλλες ιατρικές ή ψυχολογικές δημόσιες Υπηρεσίες της περιοχής της, με κοινωνικές Υπηρεσίες και με τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.
δδ) Διαμορφώνει προγράμματα προσχολικής πρώιμης παρέμβασης σε συνεργασία με παιδιατρικές υπηρεσίες ή ΙΠΔ της περιοχής αρμοδιότητάς της και οργανώνει ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα για γονείς με παιδιά ηλικίας έως έξι (6) ετών σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του οικείου Δήμου.
εε) Παρακολουθεί την εφαρμογή του εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης (ΕΠΕ) για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου της και του προγράμματος υποστήριξης της οικογένειάς τους και για μαθητές με κατ’ οίκον διδασκαλία.
στστ) Συντονίζει και παρακολουθεί τις δράσεις κοινωνικής στήριξης του μαθητή και της οικογένειάς του και συνεργάζεται με τις κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου και άλλους αρμόδιους Φορείς.
ζζ) Υποστηρίζει τις σχολικές μονάδες κατά τη μετεγγραφή των μαθητών καθώς και τους αποφοίτους με αναπηρία.
ηη) Παραπέμπει μαθητές που χρειάζονται γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ όταν συνεχίζουν, παρά την υποστήριξη στο σχολείο τους, να έχουν δυσκολίες μάθησης ή συμπεριφοράς ή ένταξης στο σχολικό περιβάλλον. Η παραπομπή γίνεται με εισήγηση του εκπαιδευτικού που προβλέπεται στην περίπτωση δ). Στην παραπεμπτική απόφαση βεβαιώνεται ότι έγιναν όλες οι αναγκαίες υποστηρικτικές παρεμβάσεις από το σχολείο του μαθητή, την ΕΔΕΑΥ και τους σχολικούς συμβούλους γενικής εκπαίδευσης και τους συμβούλους ΕΑΕ και συνοδεύεται από έκθεση του ψυχολόγου της ΕΔΕΑΥ σχετικά με το «εκπαιδευτικό – ψυχολογικό προφίλ» του μαθητή και τους τομείς περαιτέρω διερεύνησης και γνωμάτευσης, με βάση την επεξεργασία των δεδομένων κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης. Όλες οι περιπτώσεις μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες που έχουν ενταχθεί σε ΣΔΕΥ καθώς και τα συναφή αιτήματα των γονέων εξετάζονται από το οικείο ΚΕΔΔΥ αποκλειστικά και μόνο κατόπιν παραπομπής της οικείας ΕΔΕΑΥ.
στ) Ο σχολικός ψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός της ΕΔΕΑΥ μπορούν να καλούνται στο σχολικό συμβούλιο των γενικών σχολείων του οικείου ΣΔΕΥ προκειμένου να εισηγηθούν για θέματα ένταξης μαθητών με αναπηρία στο γενικό σχολείο, αντιμετώπισης κρίσεων και σχολικής βίας, σχέσεων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των μαθητών καθώς και για θέματα ανάπτυξης εξωσχολικών δραστηριοτήτων ελευθέρου χρόνου στο περιβάλλον του σχολείου και κοινωνικής υποστήριξης των μαθητών και των οικογενειών τους.
ζ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται οι αρμοδιότητες των ΕΔΕΑΥ και εγκρίνεται ο κανονισμός λειτουργίας τους που συντάσσεται από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο οποίο ρυθμίζονται και τα ζητήματα νόμιμης σύνθεσης, διαδικασίας σύγκλησης, τρόπου συνεδριάσεων και λήψης αποφάσεων. Μέχρι την έκδοση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 14 και 15 του ν. 2690/1999 (Α’ 45). Με όμοια απόφαση εξειδικεύεται η διάρθρωση και η λειτουργία των Κέντρων Υποστήριξης ΕΑΕ.».
6. α) Τα τρία πρώτα εδάφια της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α’ 167) αντικαθίστανται ως εξής: «5. Τα νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθέσια έως και εξαθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε εικοσιπέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από επτά (7). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί σε κάθε νηπιαγωγό.».
β) Στο άρθρο 12 του ν. 1566/1985 προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής: «7. Για το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νηπιαγωγεία ισχύει η παράγραφος 8 του άρθρου 13 του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών, κατά ανάλογο τρόπο με των δασκάλων, καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του.».
γ) Η ισχύς της περίπτωσης α) της παρούσης παραγράφου αρχίζει από 1η Αυγούστου 2013.
Σχετικά με τον διπλασιασμό των μορίων και την κατάργηση της σχετικής διάταξης θέλω να κάνω μια διαφορετική πρόταση.
Επειδή θεωρώ ότι
α. το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και να μην αλλάζουν οι διατάξεις τόσο γρήγορα
β. επειδή οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αποφασίζουν, για τον εκάστοτε λόγο, να παραμείνουν στις θέσεις του σε παραμεθόριες περιοχές πρέπει να επιβραβεύονται με κάποιο τρόπο,
προτείνω να διπλασιάζονται τα μόρια όσων τοποθετήθηκαν, είτε με πρώτο διορισμό γιατί τους υποχρέωσε η υπηρεσία, είτε με μετάθεση γιατί το επέλεξαν οι ίδιοι και δεν έχουν αποσπαστεί ούτε μια χρονιά.
Πιστεύω ότι ο νέος νόμος ορθώς καταργεί το άδικο μέτρο διπλασιασμού των νεοδιόριστων. Και αυτό το άδικο εντοπίζεται στο γεγονός ότι όσοι διορίστηκαν το 2010 και μετά και υπηρέτησαν τη διετία, βάσει των διατάξεων Διαμαντοπούλου, αν δεν πάρουν μετάθεση και υπηρετήσουν για τρίτο ή τέταρτο χρόνο θα πάρουν διπλάσια μόρια, ενώ όσοι διορίστηκαν ως δυσπρόσιτοι (για παράδειγμα παλαιότερα με την υποχρεωτική διετία ή τριετία ακόμα παλαιότερα) και δεν κατάφεραν να μετατεθούν αμέσως μετά, μοριοδοτήθηκαν με τα απλά μόρια της περιοχής τους χωρίς διπλασιασμό. Αυτό δεν είναι άδικο;
H ύπαρξη της διάταξης για τους διοριστέους του 2010 και εφεξής, για διπλασιασμό των μορίων της τρίτης και τέταρτης χρονιάς αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση. Οι περισσότεροι διορισμένοι παλαιότερων ετών, παραμένουν στην περιοχή της πρώτης τοποθέτησης, παρά το γεγονός ότι είχαν δικαίωμα να αιτηθούν μετάθεση. Γιατί; Γιατί απλούστατα, από το 2011 άλλαξε ο τρόπος που το Υπουργείο, «έβλεπε» τα κενά σε κάθε περιοχή, και πλέον τα κενά αυτά έπρεπε να είναι οργανικά (κάτι που ούτως ή άλλως ήταν στη νομοθεσία, αλλά δεν εφαρμοζόταν).
Είναι λογικό, νεοδιόριστος εκπαιδευτικός με 2 έτη υπηρεσία (σε αντίθεση με κάποιο παλιότερο εκπαιδευτικό που υπηρετεί στον τόπο διορισμού του αρκετά χρόνια), να παίρνει για 2 χρόνια, διπλάσια μόρια, απλά και μόνο γιατί ήταν διορισμένος το 2010 και 2011; Με την κατάργηση αυτής της άδικης διάταξης του Ν.3848/10 περί διπλασιασμού μορίων αποδίδετε κύριε Υπουργέ ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
H ύπαρξη της διάταξης για τους διοριστέους του 2010 και εφεξής, για διπλασιασμό των μορίων της τρίτης και τέταρτης χρονιάς αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση. Οι περισσότεροι διορισμένοι παλαιότερων ετών, παραμένουν στην περιοχή της πρώτης τοποθέτησης, παρά το γεγονός ότι είχαν δικαίωμα να αιτηθούν μετάθεση. Γιατί; Γιατί απλούστατα, από το 2011 άλλαξε ο τρόπος που το Υπουργείο, «έβλεπε» τα κενά σε κάθε περιοχή, και πλέον τα κενά αυτά έπρεπε να είναι οργανικά (κάτι που ούτως ή άλλως ήταν στη νομοθεσία, αλλά δεν εφαρμοζόταν).
Είναι λογικό, νεοδιόριστος εκπαιδευτικός με 2 έτη υπηρεσία (σε αντίθεση με κάποιο παλιότερο εκπαιδευτικό που υπηρετεί στον τόπο διορισμού του αρκετά χρόνια), να παίρνει για 2 χρόνια, διπλάσια μόρια, απλά και μόνο γιατί ήταν διορισμένος το 2010 και 2011; Με την κατάργηση αυτής της άδικης διάταξης του Ν.3848/10 περί διπλασιασμού μορίων αποδίδετε κύριε Υπουργέ ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
Ως προς τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις διαγνωστικές επιτροπές (νυν ΚΕΔΔΥ) θα πρέπει να διορθωθεί μια αδικία του Ν.3699/2008, ο οποίος απέκλισε τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής από τις διαδικασίες αξιολόγησης, αφήνοντας μόνο τους φυσιοθεραπευτές. Αυτό κατήργησε την έννοια της διεπιστημονικότητας και ήταν επιστημονικά απαράδεκτο. Αντιθέτως όρισε ότι οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής θα είναι μόνο για υποστήριξη (το οποίο άλλωστε αφορά ούτως ή άλλως στα καθήκοντα του ΚΕΔΔΥ). Αιτούμαστε την ισάξει μεταχείριση του κλάδου μας, ο οποίος δεν στερείται επάρκειας έναντι των φυσιοθεραπευτών.
Από τα σχόλια της διαβουλευσης κι από συζητησεις με συναδελφους σε διαφορα μέρη της Ελλαδας γίνεται φανερό ότι πολλοί δεν υπέβαλαν αίτηση απόσπασης με δόλωμα το διπλασιασμό των μορίων .Αυτό σημαίνει ότι σε δύσκολα σημεία της Ελλάδας παρέμειναν καθηγητές για τρία συναπτα έτη -όφελος για τους μαθητές που δεν ξεκινουν τη χρονια με δυο -τρεις ντοπιους καθηγητες μονο ,αυτονοητο όφελος για τους διευθυντες, ακομα πιο αυτονοητο για το Υπουργείο.Στη θέση τους , θα φρόντιζα να ίσχυε για πάντα, ιδιαιτερα στα δυσπροσιτα μέρη και θα έδινα και αναδρομικο μπονους στους διορισθεντες προηγουμενων χρονων που παρεμειναν στον πρωτο τοπο διορισμου τους.Στην τελική , μαζεύουμε μορια τοσα χρονια , σαν εξηνταβελονηδες ,που δεν έχουν πια νοημα. Ποσοι θα παρουν μεταθεση;Μακαρι ολοι να μπορουσαμε να ζησουμε κοντα στα αγαπημενα μας ατομα
Οι όμορφες προθέσεις [και τι μπορούμε να κάνουμε για να
μην] όμορφα καίγονται
Αδριανός Γ. Μουταβελής
4Η Περιφέρεια Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης
(http://users.sch.gr/moutavelis/autosch/joomla15/)
Αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» και τις αναφορές στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευσης (Άρθρο 39), επιτρέψτε μου να καταθέσω τις προσωπικές μου και μόνο, πρώτες παρατηρήσεις.
Ζητώ εκ προοιμίου συγνώμη για τη χρήση α’ ενικού, καθώς και για παραπομπές σε σχετικά πονήματα. δεν πρόκειται για κανενός είδους αλαζονική διάθεση, αλλά για την ανάγκη διασύνδεσης αυτών που υποστηρίζονται στο έγγραφο.
Αρχικά, σχετικά με τις όμορφες προθέσεις θα ήθελα να υπερθεματίσω την αναγκαιότητα ύπαρξης ΣΜΕΑΕ ως Σχολείων Υποστήριξης, καταθέτοντας για πολλοστή φορά παλαιότερες παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα προς την Επιστημονική Κοινότητα μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, καθώς και τοποθετήσεων σε επιστημονικές συναντήσεις. Παραπέμπω σε αυτές , με σεβασμό προς τον αναγνώστη και επαναλαμβάνω, μοναδική πρόθεση είναι να γίνουν κατανοητές οι παρακάτω παρατηρήσεις επί της ουσίας του νομοθετήματος.
Από αυτές τις παρεμβάσεις, αλλά και από τη γενικότερη δεοντολογία μας ως Εκπαιδευτικοί στην Ειδικής Αγωγή, συνάγεται ότι μια εκπαιδευτικού τύπου προσέγγιση απαιτεί:
1. Σταθερότητα προσώπων και μέσων.
Όμως, στο παρόν Σχέδιο Νόμου, η στελέχωση των Κέντρων Υποστήριξης ΕΑΕ και των ΕΔΕΑΥ μοιάζει να μην προβλέπει-προϋποθέτει ούτε στο ελάχιστο κάτι τέτοιο. Αντίθετα, εικάζεται η στελέχωση με ΕΕΠ από πόρους του ΕΣΠΑ (άρα κάθε σχολικό έτος μια “αρρύθμιστη κινούμενη άμμος προσωπικού”) που θυμίζει σε όλους, τις δύσκολες καταστάσεις Παράλληλης Στήριξης μέσω του αντίστοιχου Προγράμματος.
2. Ταχύτητα απόκρισης στο αίτημα.
Αν θεωρήσουμε ότι η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη της ταχύτητας, η δημιουργία μιας ακόμη Δομής μιας ακόμη επιτροπής (“Γραμματέας ορίζεται ο γραμματέας της σχολικής μονάδας” (;;;), Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ συμμετέχει, ως εισηγητής…) ανάμεσα σε άλλους θεσμούς (π.χ. ΚΕΔΔΥ, ΙΠΔ, Διευθύνσεις, Σχ. Σύμβουλοι Προσχολικής-Δημοτικής-Δευτεροβάθμιας-Ειδικής, Εκπ/κοι ΤΕ Παράλληλης …), οδηγεί μάλλον, το περιβάλλον σε μεγαλύτερη αταξία. Η τελευταία, ενισχύεται έντονα από την ανυπαρξία πόρων, η οποία χειμάζει σε βάθος χρόνου και αποτελεί πλέον ίδιον της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης.
Επιπλέον, άραγε, ποια να είναι η θέση των ανωτέρω υφιστάμενων θεσμών σε σχέση με τα Κέντρα Υποστήριξης ΕΑΕ και την ΕΔΕΑΥ; Και ποιό Πρωτόκολλο Συνεργασίας θα διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις, με σκοπό την ταχύτητα και ουσιαστικότητα ανταπόκρισης στο αίτημα;
3. Ξεκάθαρη ταυτότητα του θεσμού:
Σχετικά με την ταυτότητα του φορέα της ΕΔΥΑ, η οποία ταυτότητα κατευθύνει άλλωστε και την παρέμβαση, αναρωτιέται κανείς εάν είναι εκπαιδευτικού προσανατολισμού ή όχι ή και κάτι άλλο, αφού:
– “Υποστηρίζει […] και τους αποφοίτους με αναπηρία”,
– Ασχολείται και με “προσχολικής πρώιμης παρέμβασης σε συνεργασία με παιδιατρικές υπηρεσίες ή ΙΠΔ” καθώς και συμβουλευτική μη σχετική με την εκπαίδευση (για γονείς με παιδιά ηλικίας έως έξι (6) ετών).
Τα ανωτέρω, σχεδόν στο σύνολό τους, a priori, δεν αφορούν στην εκπαίδευση (τουλάχιστον Π.Ε. και Δ.Ε.).
Επιπλέον, το νομοθέτημα προβλέπει ότι η ΕΔΥΑ αφορά σε “μαθητές με διαπιστωμένη (από ποιόν;) δυσκολία μάθησης ή και συμπεριφοράς”. Όμως, με αυτόν τον τρόπο δεν μοιάζει να δίνεται ξεκάθαρη εστίαση σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπου ως ΕΑΕ έχουμε λόγο παρέμβασης, αντίθετα, υιοθετείται παρέμβαση και σε “άλλους μαθητές”, π.χ. με ζητήματα διαπολιτισμικής διαφοράς, πιθανής μη εστίασης της οικογένειας στην αξία του γνωστικού κτλ.
Με άλλα λόγια δεν υφίσταται ξεκάθαρος προσανατολισμός του θεσμού.
4. Τεχνογνωσία:
Καίτοι βασική προϋπόθεση, στο παρόν νομοθέτημα, δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη για την τεχνογνωσία.
Αντιθέτως, δεν διευκρινίζεται ποια θα είναι η θέση των ΣΜΕΑΕ με εστίαση σε συγκεκριμένη αναπηρία, όπως για παράδειγμα σχολεία για αισθητηριακές (ΣΜΕΑΕ Τυφλών, Κωφών) ή κινητικές αναπηρίες (π.χ. Εγκεφαλικής Παράλυσης), οι οποίες συχνά, διαθέτουν άριστη τεχνογνωσία αποκλειστικά όμως για την αναπηρία εστίασής τους και όχι για γενικότερα ζητήματα.
Επιπλέον, αναρωτιέται κανείς ποιο θα είναι το πεδίο αναφοράς των Κέντρων Υποστήριξης ΕΑΕ σε σχέση με τη βαθμίδα εκπαίδευσης που θα υποστηρίζουν. Έτσι, για παράδειγμα, ένα Ειδικό Γυμνάσιο θα υποστηρίζει Νηπιαγωγεία, ή ένα Ειδικό Νηπιαγωγείο θα υποστηρίζει ένα Γ.Ε.Λ. της περιοχής; Με ποια τεχνογνωσία;
5. Υλικοτεχνική υποδομή:
Άραγε με ποιο τρόπο θα στεγαστούν οι συγκεκριμένες δομές, με δεδομένο ότι πλήθος ΣΜΕΑΕ δεν έχουν αξιοπρεπή χώρο ούτε για το αυτονόητο (π.χ. Ειδικό Δ.Σ. Καλλιθέας με 4 τμήματα μαθητών σε μία αίθουσα). Τι εργαλεία π.χ. ψυχομετρικά και άλλα θα τους δοθούν και πότε;
Προτάσεις
Το συγκεκριμένο νομοθέτημα, υποθέτω, ότι ίσως έχει κατασκευαστεί σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να λαμβάνει όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω, αυτονόητες, βασικές παραμέτρους σχεδιασμού της εκπαιδευτικής πράξης.
Προτείνουμε, εάν υφίσταται επιστημονική ομάδα του έργου να εξεταστούν τα παρακάτω:
1. Διερεύνηση εκπαιδευτικών μοντέλων της αλλοδαπής.
2. Σχεδιασμός με βάση τις ανωτέρω προϋποθέσεις και την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα.
3. Σχεδιασμός με βάση τους διαθέσιμους πόρους και τη μελλοντική βιωσιμότητα.
4. Πειραματική εφαρμογή και μέτρηση σε μικροκλίμακα.
Άλλωστε, η πρόσφατη εκπαιδευτική μας ιστορία αποδεικνύει ότι δεν είναι ωφέλιμο να δημιουργούμε εκπαιδευτικές πολιτικές, να περνούμε σε γενικεύσεις χωρίς την πραγματική πειραματική εφαρμογή, κυρίως δε, στον πλέον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης, αυτόν της Ειδικής Αγωγής. Επιπρόσθετα, υπενθυμίζω στον αναγνώστη, το πολύπαθο του χώρου μας, από πληθώρα πεπαλαιωμένων ή και νεότερων, σαθρών νομοθετημάτων που δεν κατορθώνουν να αποδώσουν και να ανταποκριθούν στην εκπαιδευτική μας καθημερινότητα (π.χ. ΠΔ 603/82, ΦΕΚ 1319/02).
Οι ανωτέρω προτάσεις μοιάζει να έχουν ελάχιστο κόστος και δυνατότητα εφαρμογής.
Υποθέτω, εάν δεν δρομολογηθούν κι εάν δεν πλαισιωθούν με ακριβείς διευκρινήσεις οι διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, ότι αναμένεται σύγχυση ρόλων, αύξηση του άγχους και της ανασφάλειας της εκπαιδευτικής κοινότητας, μείωση της αποτελεσματικότητας, υποβάθμιση του ρόλου και της δουλειάς των θεσμών της Ειδικής Εκπαίδευσης.
Εν κατακλείδι, οι προτάσεις του Σχεδίου Νόμου σχετικά με τα Κέντρα Υποστήριξης ΕΑΕ και την ΕΔΕΑΥ, θεωρώ, ότι ως προς το πνεύμα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όμως το νομοθέτημα μοιάζει να αδικεί την πρώτη ιδέα και χρήζει παρέμβασης.
Η κατάργηση της διπλής μοριοδότησης αποκαθιστά μια κατάφορη αδικία εις βάρος μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών, κυρίως εκείνων που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές της χώρας, στα νησιά και τα δυσπρόσιτα σχολεία. Εκείνοι που θίγονται άμεσα και σε πρώτη φάση από τη διπλή μοριοδότηση είναι οι διορισμένοι του 2009, οι ειδικότητες με τα μικρότερα ποσοστά μεταθέσεων και ειδικά αυτοί που επέλεξαν τότε (γιατί άλλος νόμος ίσχυε) να διοριστούν στα δυσπρόσιτα, στα οποία όφειλαν να υπηρετήσουν 2 χρόνια υποχρεωτικά. Πράγματι, οι νεοδιόριστοι του 2010 κ.ε. προσδιόρισαν τις επιλογές τους βάσει αυτού. Το ίδιο όμως δεν έκαναν και οι προηγούμενοι; Για να είμαστε ρεαλιστές, στην πραγματικότητα από το 2010 και εξής οι μεταθέσεις περιορίστηκαν δραματικά με αποτέλεσμα οι νεοδιόριστοι του 2010 κ.ε. να μη μειονεκτούν στην πραγματικότητα σε σχέση με τους προηγούμενους. Υποστηρίζεται συχνά ότι αυτό ήταν νόμος και έπρεπε να ισχύσει. Ωστόσο θα αναφέρω τα εξής: νόμος δεν ήταν κι αυτός που ήθελε τους νεοδιόριστους 3 χρόνια στον τόπο διορισμού, νόμος δεν ήταν και αυτός που τους έδωσε το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση μετάθεσης και απόσπασης στα δύο χρόνια (αφού καταργήθηκε η τριετία μετά από αποκατάσταση της αδικίας), νόμος δεν ήταν και αυτός που ίσχυε για όσους διορίστηκαν το 2009 και πριν; Μήπως το επιχείρημα περί νόμου είναι αδύναμο τελικά; Σε μια περίοδο σύγχυσης τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε η ζυγαριά να γείρει τελικά υπερβολικά υπέρ των νεοδιόριστων του 2010 κ.ε.(φυσικά δεν αναφέρομαι στο οικονομικό που είναι απάνθρωπο). Ο νόμος όμως πρέπει να είναι δίκαιος και ίσος προς όλους. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν εκπαιδευτικοί δυο ταχυτήτων ούτε να απονέμονται προνόμια για πλαστή υπηρεσία σε κανέναν. Είναι κάτι σαν αυτό που ίσχυε για εκείνους που υπηρετούσαν χρόνια με απόσπαση στα γραφεία των πόλεων και λάμβαναν τα μόρια δυσμενών συνθηκών των ακριτικών περιοχών στις οποίες ήταν τοποθετημένοι. Η κρίση μας επηρεάζει όλους. Ας είμαστε όσο το δυνατό δίκαιοι, ακόμα κι αν οι μεταθέσεις είναι και θα είναι για πολλούς πια μια ψευδαίσθηση.
Εφόσον οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις για την τρέχουσα σχολική χρονιά έγιναν με βάση τους μέχρι σήμερα ισχύοντες νόμους, το λογικό,ηθικό και νόμιμο είναι να μην περικοπεί ο διπλασιασμός των μορίων για το τρέχον σχολικό έτος.Οι οποιεσδήποτε νομοθετικές αλλαγές ή ρυθμίσεις πρέπει να είναι γνωστές εξ αρχής και όχι να γίνονται ξαφνικά στο μέσο της χρονιάς, διότι αδικούν και ταλαιπωρούν περισσότερο τον ήδη ταλαιπωρημένο και εξουθενωμένο ήρωα-εκπαιδευτικό.
Θεωρώ την παράγραφο 1β απο απαράδεκτη εως φωτογραφική η οποία προσπαθεί με πλάγιο τρόπο να επαναφέρει τους μη-Πληροφορικούς στον κλαδο ΠΕ19-20.
Με την είσοδο της Πληροφορικής στην Β/θμια εκπαίδευση στις αρχές της δεκαετιας του ’90 δόθηκε η ευκαιρία στο Υπουργείο Παιδείας να διορίσει και να ευχαριστήσει πολιτικά πολλές εκατοντάδες αποφοίτους άλλων σχολών που βαπτίζονταν Πληροφορικοί με συνήθως αμφιλεγόμενα σεμινάρια 400 ωρών σε word, excell, dbase κτλ.
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οπου οι βαπτισμένοι Πληροφορικοί τίμησαν και τιμούν πραγματικά τον χώρο, αυτο δημιούργησε μια στρατιά καθηγητών Πληροφορικής με καμμία δυνατότητα να ανταποκριθούν στις συνεχώς και ταχύτατα μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του κλάδου και οι οποίοι/ες βρίσκονται αυτη την στιγμή κοντά στην συνταξιοδότηση τους γιατί συνήθως είχαν αρκετά χρόνια προυπηρεσίας στην αρχική τους ειδικότητα.
Σήμερα, με την Πληροφορική να απαιτεί περισσότερο απο ποτέ την στήριξη και την αναβάθμιση της θέσης της στο πρόγραμμα των μαθημάτων του νέου Σχολείου και με την ανάγκη ανάπτυξης της υπολογιστικής σκέψης και ικανότητας επίλυσης συνθετων προβλημάτων και διαχείρισης Πληροφορίας που απαιτείται θα είναι απο τραγικό εως εγκληματικό για την Παιδεία να αφεθεί και πάλι η Πληροφορική στην «καλή διάθεση» και να μην εξασφαλιστεί η διδασκαλία της απο τους εξειδικευμένους και χιλιάδες αποφοίτους σχολών Πληροφορικής.
Με την ίδια λογική, Πληροφορικοί που τους αρέσει το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να γίνονται και καθηγητές Φυσικής Αγωγής και αν τους αρέσει η βυζαντινή μουσική και έχουν και πτυχίο ψάλτη να γίνονται και Θεολόγοι. Επίσης, όσοι έχει τύχει να διδάξουν Μαθηματικά (στα συνήθως ευέλικτα με τις αναθέσεις τους) ιδιωτικά σχολεία θα επρεπε να βαπτιστούν και Μαθηματικοί. Αν δε ασχολούνται και με την ποίηση θα έπρεπε να γίνουν και Φιλόλογοι. Και αν αφήσουμε τον ευνόητο αστεϊσμό της παραπάνω πρότασης, γιατί ενα μεταπτυχιακό Πληροφορικής να βαπτίζει κάποιον Πληροφορικό και να μην υπάρχει περίπτωση να γίνει και το αντίστοιχο για τους Πληροφορικούς που κάνουν ενα εισαγωγικό μεταπτυχιακό σε άλλη ειδικότητα;
Αγαπητές κυρίες και κύριοι, δεν πιστεύετε οτι πρέπει κάποτε να αφήσουμε στην ακρη τα μικροπολιτικά κριτήρια και να σκεφτούμε με μόνο κριτήριο την προκοπή αυτου του τόπου και την αναβάθμιση της Παιδείας επιτέλους;
Άρθρο 1β
εδώ ο κόσμος χάνεται και αυτοί το χαβά τους με τις φωτογραφικές διατάξεις. Επι πλέον πρόκειται για αβανταδόρικη ρύθμιση (μάλλον ξέμειναν από πελατεία) των σεμιναριομάγαζων ΕΕΦ και ΕΜΕ. Αν υπάρχει έστω και ψήγμα ντροπής θα πρέπει ή να την γενικεύσουν την ρύθμιση για όλες τις ειδικότητες και όλα τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) ή να την αποσύρουν. Δεν κοιτούν που τα παιδιά βγαίνουν αμόρφωτα από τα σχολεία ( αλήθεια ποιος θα αξιολογήσει τα ΑΠΣ;), δεν κοιτούν που θα τα σχολεία έχουν καταντήσει baby-parking, νοιάζονται πως θα βολέψουν κάποιους!! Για όποιον υπερασπιστεί τη ρύθμιση, μια ερώτηση: Γιατί το υπουργείο είχε αρνηθεί παρόμοια ρύθμιση για τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων;
Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση ζητά πτυχιούχους τμημάτων πληροφορικής για διορισμό σε θέσεις ΠΕ19-20.
Η παρακάτω ρύθμιση έρχεται σε σύγκρουση με τις επιλογές του Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον εμπαίζονται χιλιάδες φοιτητές των τμημάτων Πληροφορικής της χώρας. Μπορώ λοιπόν εγώ σαν Πληροφορικός να είχα συναντήσει στην επαγγελματική μου πορεία έναν ιδιώτη να με προσλάβει στην ιδιωτική εκπαίδευση να διδάσκω μαθηματικά (αφού παρακολούθησα και κανένα σεμινάριο) μέχρι το τέλος του 2012 και μετά να θεωρείται ότι έχω διανύσει υπηρεσία στον κλάδο των μαθηματικών?????
) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν διδάξει, έως και τον Ιούνιο του 2012, το μάθημα της Πληροφορικής στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια τεσσάρων τουλάχιστον σχολικών ετών, ανεξαρτήτως του βασικού τίτλου σπουδών στην ανωτάτη εκπαίδευση που διαθέτουν, και εφόσον κατά το χρόνο που δίδασκαν ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στην Πληροφορική ή είχαν αποδεδειγμένα παρακολουθήσει σεμινάρια διδασκαλίας του μαθήματος της Πληροφορικής τα οποία είχαν διοργανωθεί από δημόσιους Φορείς ή επιστημονικές ενώσεις εκπαιδευτικών, δικαιούνται να εγγραφούν στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στον κλάδο ΠΕ19. Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών του προηγούμενου εδαφίου λογίζεται ως διανυθείσα στον κλάδο ΠΕ19.
Η κατάργηση ενός νόμου που εφαρμόστηκαν μόνο τα επαχθή στοιχεία του, ακριβώς τη στιγμη που θα έπρεπε να εφαρμοστούν τα «αντισταθμιστικά οφέλη» και μάλιστα ειδικά σε αυτο τον νομό που η απαγόρευση της μετάθεσης κατα την 1η 2ετία είναι μη αντιστρέψιμη, είναι το λιγότερο «άδικη». Επειδή προφανώς τίθεται και θέμα ηθικής, ελπίζω ότι το Υπουργείο θα σταθεί πιο συνεπές και ως εκ τούτου συνετό και δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση του διπλασιασμου των μορίων. Και αυτο για όλους όσους έχουν διοριστεί από την εφαρμογή του νόμου ως και σήμερα.
Στα πλαίσια του άρθρου 39 , θα ήθελα να κάνω δύο προτάσεις σχετικά με το ν. 3848/2010, με τον οποίο έγιναν οι επιλογές στελεχών εκπαίδευσης.
Το ένα πρόβλημα δημιουργήθηκε με την αυξημένη μοριόδοτηση που είχε η άριστη ξένη γλώσσα, 2,5 μόρια , όταν το δεύτερο πτυχίο είχε 3 μόρια. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα τα μεταπτυχιακά που είχαν οι συναδελφοι από Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία , έπαιρναν και τα μόρια της άριστης ξένης γλώσσας του μεταπτυχιακού, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήξεραν βουλγάρικα, ρουμάνικα ή σέρβικα. Προτείνω λοιπόν η άριστη ξένη γλώσσα να παίρνει ένα μόριο, όπως ήταν στον προηγούμενο νόμο επιλογής στελεχών. Επίσης στις επιλογές Δ/ντών Δ/νσης Εκπ/σης και Δ/ντών Σχολέιων να υπάρχει διαχωρισμός στον αριθμό των μορίων του μεταπτυχιακού ή διδακτορικού όταν είναι στην ειδικότητά του ή όταν αναφέρονται στη Διοίκηση της Εκπ/σης, όπου θα πρέπει φυσικά να παίρνει περισσότερα μόρια.
Τέλος δεν βλέπω στο άρθρο 39 καμία αναφορά σχετικά με τα συμβούλια ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ , των οποίων η παράταση της λειτουργίας τους λήγει στις 31-12-12. Εκτός αν η νέα επιλογή μελών υπηρεσιακών συμβουλίων γίνει με άλλο νόμο, που θα έρθει αργότερα.
Ευχαριστώ
Αντιτίθεμαι στην διατύπωση του άρθρου που ορίζει ότι την Πληροφορική μπορεί να την διδάξει οποιαδήποτε ειδικότητα .
ΤΟ αντικείμενο της Πληροφορικής πρέπει να διδάσκεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΣΧΟΛΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗς Η ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ .
Οτιδήποτε άλλο είναι ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΟ .
Άρθρο 39, Παρ. 1, εδ.β:»β) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν διδάξει, έως και τον Ιούνιο του 2012….»
1. Ποιος ο λόγος να μην ισχύουν για την Ιδιωτική εκπαίδευση και όσους διδάσκουν Πληροφορική οι ίδιες διατάξεις που ισχύουν και στη Δημόσια εκπαίδευση;
2. Να θυμίσω ότι παρόμοιες διατάξεις που ίσχυσαν κατά το παρελθόν στη δημόσια εκπαίδευση για του καθηγητές πληροφορικής οδήγησαν σε τραγελαφικές καταστάσεις και καταργήθηκαν – και πολύ καλά έκαναν(πχ θεολόγος που έχει παρακολουθήσει σεμινάρια να διδάσκει μάθημα πληροφορική σε τμήμα κατεύθυνσης)
3. Γιατί να μην ισχύουν οι ίδιες διατάξεις που ισχύουν και για τους καθηγητές των άλλων ειδικοτήτων (δηλ για να μπορεί να ενταχθεί κάποιος στον αντίστοιχο κλάδο να πρέπει να κατέχει πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας);
4. Η Πληροφορική και η διδασκαλία της δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια δεξιότητα την οποία μπορεί να διδάσκει ο κάθε ένας που έχει ευχέρεια στον χειρισμό του Η/Υ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια.
5. Απόφοιτοι σχολών ανώτατης εκπαίδευσης με βασικό τίτλο σπουδών στην Πληροφορική υπάρχουν χιλιάδες, ποιος ο λόγος να προσθέσουμε σε αυτούς και άλλους οι οποίοι μάλιστα απέκτησαν την προϋπηρεσία με διαδικασίες κάθε άλλο παρά αξιοκρατικές;
5. Αν η διάταξη αυτή δεν φωτογραφίζει κάποιους, τότε ποια διάταξη το κάνει;
Διορίστηκα το 2005 και υπηρετώ 7 χρόνια σε νησί. Όλα αυτά τα χρόνια δεν πήρα μετάθεση και παραμένω στον τόπο διορισμού μου όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου, μακριά από τις οικογένειες μας και την μόνιμη κατοικία μας με μεγάλες μειώσεις στους μισθούς μας.
Θεωρώ ότι ο διπλασιασμός των μορίων με τον νόμο 3848/10 για τους νεοδιόριστους του 2010 ήταν μια περίπτωση νόμου που δημιουργούσε μια μεγάλη αδικία και άνιση μεταχείριση για τους διορισμένους πριν το 2010.
Πιστεύω ότι το δικαιότερο θα ήταν το μέτρο του διπλασιασμού να ισχύσει για όλους όσους παραμένουν στον τόπο διορισμού τους για 3 και 4 συνεχόμενα χρόνια (ανεξάρτητα του ποτέ διορίστηκαν).
Εφόσον αυτό δεν μπορεί να γίνει η κατάργηση του διπλασιασμού των μορίων άρει μία πολύ μεγάλη αδικία εναντίον μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών.
Επίσης η μείωση του υποχρεωτικού χρόνου υπηρέτησης στην οργανική θέση του εκπαιδευτικού από τα δυο χρόνια σε ένα χρόνο θεωρώ ότι είναι σωστή.
Άρθρο 39, παρ.1
β) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν διδάξει, έως και τον Ιούνιο του 2012, το μάθημα της Πληροφορικής στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια τεσσάρων τουλάχιστον σχολικών ετών, ανεξαρτήτως του βασικού τίτλου σπουδών στην ανωτάτη εκπαίδευση που διαθέτουν, και εφόσον κατά το χρόνο που δίδασκαν ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στην Πληροφορική ή είχαν αποδεδειγμένα παρακολουθήσει σεμινάρια διδασκαλίας του μαθήματος της Πληροφορικής τα οποία είχαν διοργανωθεί από δημόσιους Φορείς ή επιστημονικές ενώσεις εκπαιδευτικών, δικαιούνται να εγγραφούν στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στον κλάδο ΠΕ19. Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών του προηγούμενου εδαφίου λογίζεται ως διανυθείσα στον κλάδο ΠΕ19.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχει τέτοια διάταξη σε νόμο, ειδικά εφόσον υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα για τους πτυχιούχους πληροφορικής. Άλλωστε είναι παράνομο μη πτυχιούχος πληροφορικήςνα έχει προσληφθεί μετά το 2001 για να κάνει μαθήματα Πληροφορικής.
Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να εργάζονται ακόμη στα ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία εκπαιδευτικοί που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα του δασκάλου (όπως νηπιαγωγοί,φιλόλογοι,μαθηματικοί,θεολόγοι κλπ.).
Υπάρχουν αριστούχοι μαθητές που πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις και με άριστα επίσης αποφοίτησαν από τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης της χώρας μας είναι αδιόριστοι και τώρα στο συγκεκριμένο εδάφιο που τίθεται προς διαβούλευση, αποκλείονται από θέσεις εργασίας που τους ανήκουν με βάση τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Ανήκω σε εκείνη την ομάδα των εκπαιδευτικών που τα τελευταία πέντε χρόνια όργωσαν κυριολεκτικά την Ελλάδα ως αναπληρωτές εξυπηρετώντας τη δημόσια εκπαίδευση. Με μόνιμη κατοικία στη Λάρισα βρέθηκα μια χρονιά στη Σκόπελο, την αλλή στη Ζαγορά του Πηλίου, στην Άρτα την επόμενη,στη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας τη Μεθεπόμενη, στην Σιάτιστα της Κοζάνης τώρα. Κάθε χρόνο αντί να συντηρούμαι με το μισθό μου βάζω χρήματα επιπλέον για να τα βγάλω πέρα με τα έξοδα μετακίνησης. Δεν είναι άδικο αυτοί οι συνάδελφοι οι οποίοι υπηρετούν σε ιδιωτικά σχολεία δίπλα στα σπίτια τους, χωρίς να έχουν περάσει την ψυχοφθόρα διαδικασία του ΑΣΕΠ που έχουμε περάσει όλοι εμείς οι αναπληρωτές για να φτάσουμε να διοριστούμε ως αναπληρωτές, τώρα αυτοί οι εκπαιδευτικοί να αναγνωρίσουν τις τεράστιες προϋπηρεσίες τους και να έρθουν να πάρουν τη δουλειά από μας που εργαζόμασταν ως τα σήμερα; Αυτοί ποτέ δε μετακινήθηκαν,ποτέ δεν εξυπηρέτησαν τη δημόσια εκπαίδευση αλλά δούλευαν στα δημοτικά. Δεν είναι σα να μας παίρνουν τη μπουκιά μέσα από το στόμα , τώρα που οι διορισμοί έχουν σχεδόν μηδενιστεί και το μόνο που μας απομένει να κάνουμε είναι να δουλεύουμε ως αναπληρωτές, εμείς οι κατακαημένοι σαραντάρηδες που γεμάτοι πείρα από το δημόσιο σχολείο, αφού επί πολλά χρόνια παίρνουμε να διδάξουμε όλα αυτά τα μαθήματα που οι μόνιμοι δε θέλουν να διδάξουν, λόγω μιας μεγαλύτερης δυσκολίας και πηγαίνοντας στα μέρη από όπου οι μόνιμοι φεύγουν, τώρα θα μείνουμε ξαφνικά άνεργοι εξαιτίας αυτών που ποτέ δε μόχθησαν για τη δημόσια εκπαίδευση;
Είμαι διορισμένη το 2010.
Δεν έκανα αίτηση για απόσπαση βασιζόμενη στον Νόμο που προέβλεπε τον διπλασιασμό των μορίων μου για τον τρίτο χρόνο παραμονής μου στη παραμεθόριο. Το κράτος λειτουργεί εάν ο νόμος αυτός εξακολουθήσει να ισχύει εφόσον οι αποφάσεις μου βασίστηκαν σε ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
Η αδυναμία μου να κάνω αίτηση για μετάθεση ή απόσπαση τον δεύτερο χρόνο θεωρήθηκε δεδομένη και νόμιμη. Γιατί οχι λοιπον και ο διπλασιαμός των μορίων μου τον τρίτο χρόνο. Εάν ο αρχικός νόμος ήταν «παράνομος» γιατί τότε τον υποστήκαμε; Όσοι δεν μας υποστήριξαν αρχικά στη δύσκολη φάση της πάκτωσης επί διετίας στον αρχικό τόπο τοποθέτησης δεν περιμένω να μας υποστηρίξουν τώρα στη φάση της πραγματοποίησης του «κινήτρου παραμονής». Από το κράτος όμως περιμένω να είναι δίκαιο και συνεχές και να μας υποστηρίξει εφόσον εμείς ΣΥΝΝΟΜΑ ενεργήσαμε.
Στο άρθρο 13 του Π.Δ. 50/96, ειδικές κατηγορίες μετάθεσης, δεν συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Αντί αυτού, αναφέρονται μόνο αποσπασματικά κάποιες παθήσεις. Κατά συνέπεια, δεν έχει τη δυνατότητα ένταξης στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης (οργανική θέση στον τόπο κατοικίας του) ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών με σοβαρές παθήσεις και πολλές φορές, ποσοστά αναπηρίας 80%. Πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα αυτό το νομικό κένο.
Πιστεύω ότι ο νέος νόμος ορθώς καταργεί το άδικο μέτρο διπλασιασμού των νεοδιόριστων. Και αυτό το άδικο εντοπίζεται στο γεγονός ότι όσοι διορίστηκαν το 2010 και μετά και υπηρέτησαν τη διετία, βάσει των διατάξεων Διαμαντοπούλου, αν δεν πάρουν μετάθεση και υπηρετήσουν για τρίτο ή τέταρτο χρόνο θα πάρουν διπλάσια μόρια, ενώ όσοι διορίστηκαν ως δυσπρόσιτοι (για παράδειγμα παλαιότερα με την υποχρεωτική διετία ή τριετία ακόμα παλαιότερα) και δεν κατάφεραν να μετατεθούν αμέσως μετά, μοριοδοτήθηκαν με τα απλά μόρια της περιοχής τους χωρίς διπλασιασμό. Αυτό δεν είναι άδικο;
Επιτέλους. Η κατάφωρη αδικία και η καταστρατήγηση της δυνατότητας ίσων ευκαιριών, που απαγόρευε τον εκπαιδευτικό της ιδιωτικής εκπαίδευσης να γίνει σχολικός σύμβουλος, αίρεται.
Άρθρο 39 παρ 5 γ) Σε κάθε σχολική μονάδα της γενικής …………………
•Η σύνθεση της ΕΔΕΑΥ θα λειτουργεί ανασταλτικά στη λειτουργία των σχολικών μονάδων που ανήκουν τα μέλη της. Έχουν όλοι, διευθυντής, δάσκαλος, εκπαιδευτικός, ΕΕΠ, … ωράριο εργασίας το οποίο και συμπληρώνουν στις σχολικές τους μονάδες και έρχονται να επιφορτιστούν με επιπλέον έργο στο οποίο δε θα είναι εκ των πραγμάτων αποδοτικοί. Η λειτουργία της ΕΔΕΑΥ υπονομεύεται εξ αρχή.
•ΕΕΠ (ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός) πρέπει να στελεχώσει τις τυπικές σχολικές μονάδες, έστω σε επίπεδο σχολικών συγκροτημάτων. Ο αριθμός τους να εξαρτάτε από το πλήθος των μαθητών του συγκροτήματος. Να υποστηρίζουν επιστημονικά την σχολική κοινότητα και να προβαίνουν μαζί με τους εκπαιδευτικού στην διαπίστωση της ανάγκης σε πρώτο επίπεδο. Να παρεμβαίνει στον μαθητή με την σύμφωνή γνώμη του κηδεμόνα. Να εισηγούνται στον κηδεμόνα την ανάγκη επίσκεψης στο ΚΕΔΔΥ.
δ) Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ συμμετέχει, ως εισηγητής χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο ……………
•Δεν είναι δυνατόν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση εισηγητής να είναι ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος. Ο ρόλος του υπεύθυνου εκπαιδευτικού στη δευτεροβάθμια περιορίζεται στην καταχώρηση των απουσιών και την ενημέρωση, συνήθως γραπτή, του κηδεμόνα για αυτές. Σε κάποιες περιπτώσεις ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός μπορεί και να μην κάνει μάθημα στον μαθητή ή να είναι κάποιος που δεν μπορεί να διαπιστώσει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες λόγο της φύσης του μαθήματος του διδάσκει (π.χ. γυμναστής). Εισήγηση, για τη δευτεροβάθμια πρέπει να κάνει ο σύλλογος των εκπαιδευτικών, μετά από συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την διερεύνηση πιθανών δυσκολιών που παρατηρούνται σε μαθητές, μετά από εύλογό χρονικό διάστημα ή διαγνωστικά τεστ (στην αρχή της σχολικής χρονιάς). Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη δυσκολία που γεννά το γεγονός ότι στη δευτεροβάθμια έχουμε πολλές διαφορετικές ειδικότητες και μαθήματα, όπου οι ΕΕΑ έχουν διαφορετική διαβάθμιση. Θεωρητικά η διαπίστωση των αναγκών πρέπει να έχει γίνει στην πρωτοβάθμια και να συνεχίζεται η υποστήριξη τη δευτεροβάθμια.
ε) Η ΕΔΕΑΥ έχει, μεταξύ άλλων, τις εξής αρμοδιότητες:
αα) Διενεργεί διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση των εμποδίων εκπαίδευσης και ……………
•Εάν τα μέλη της ΕΔΕΑΥ κάνουν όλα τα παραπάνω δεν θα παρέχουν κανένα άλλο έργο στα σχολεία που ανήκουν. Επίσης για να γίνουν πολλά από τα παραπάνω χρειάζονται εργαλεία διαγνωστικά που σήμερα μόνο τα ΚΕΔΔΥ διαθέτουν.
•ΕΕΠ (ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός) πρέπει να στελεχώσει τις τυπικές σχολικές μονάδες, έστω σε επίπεδο σχολικών συγκροτημάτων. Ο αριθμός τους να εξαρτάτε από το πλήθος των μαθητών του συγκροτήματος. Να υποστηρίζουν επιστημονικά την σχολική κοινότητα και να προβαίνουν μαζί με τους εκπαιδευτικού στην διαπίστωση της ανάγκης σε πρώτο επίπεδο. Να παρεμβαίνει στον μαθητή με την σύμφωνή γνώμη του κηδεμόνα. Να εισηγούνται στον κηδεμόνα την ανάγκη επίσκεψης στο ΚΕΔΔΥ.
•Με αυτόν τον τρόπο στο ΚΕΔΔΥ φτάνουν οι μαθητές που έχουν ανάγκη παρέμβαση.
•Η διαδικασία πρέπει να είναι απλοποιημένη, να μην υπάρχει εμπλοκή πολλών. Επίσης προσοχή στην δευτεροβάθμιά, π.χ. ο σχολικός σύμβουλος δεν είναι ένας.
•Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει διαχωρισμός της ειδικής αγωγής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.
στ) Ο σχολικός ψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός της ΕΔΕΑΥ μπορούν να ………………
•Όχι σχολικός ψυχολόγος, να αντικατασταθεί με το ψυχολόγος. Είναι ευρύτερος όρος και περιλαμβάνει αυτούς που μέχρι σήμερα στήριξαν τη ειδική αγωγή σε όλα τα επίπεδα και έχουν εμπειρία που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία θεωρητική γνώση.
Προς ανώνυμη
Δεν ισχύει πως όσοι έχουμε τελειώσει μεταπτυχιακό στις παιδαγωγικές επιστήμες δεν έχουμε διδακτική επάρκεια. Απλά δεν ισχύει ! Υπάρχει απόφαση του Υπουργείου που αναγνωρίζει πλήρως τη διδακτική μας επάρκεια. Εκτός αυτού τόσα χρόνια καλύπταμε και καλύπτουμε επιτυχώς πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα ιδιωτικά σχολεία, όταν – να σας υπενθυμίσω – οι δάσκαλοι εγκατέλειπαν τα ιδιωτικά στις 15 Σεπτεμβρίου ή στις 5 Οτκωβρίου αφήνοντας τους μαθητές κυριολεκτικά στον αέρα.
Είμαι νηπιαγωγός και δουλεύω είδη τέσσερα χρόνια στο δημοτικό! Δεν το επέλεξα ίσως αυτό που επέλεξα ήταν οι συνθήκες εργασίας που είναι σαφώς καλύτερες από κάποιο ιδιωτικό παιδικό σταθμό! Όσον αφορά τα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία κι εκεί δεν είναι εύκολο να βρεις δουλειά… Μην πω για το δημόσιο όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία! Δεν θεωρώ ότι υστερώ σε κάτι με κάποιο δάσκαλο.. Δεν έχω νιώσει ρατσισμό στον συναδελφικό μου χώρο! Το άγχος μου για το αν θα βγει η εγκύκλιος που συνεπάγεται ότι ή θα έχω δουλειά ή θα είμαι άνεργη είναι μόνιμο.. . τεράστιο και πάρα πολύ πιεστικό! Θα έπρεπε είδη να έχει δοθεί μια απάντηση..! δεν λέω ο καθένας στο χώρο του όμως τόσο καιρό που οι δάσκαλοι δεν πατούσαν στα ιδιωτικά κάποιος τα στήριζε… Δεν είναι άδικο τώρα χωρίs λόγο να βρεθεί χωρίς δουλειά;
O διπλασιασμός μορίων πρέπει να καταργηθεί γιατί αποτελεί κατάφωρη αδικία για τους διορισθέντες πριν το 2010. Η μοριοδότηση πρέπει να είναι ενιαία για όλους τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Είναι άδικος ο διπλασιασμός των μορίων εξ ορισμού, δεν είναι δίκαιο άνθρωποι με τα ίδια προσόντα να μοριοδοτούνται διαφορετικά μόνο και μόνο επειδή διορίστηκαν ένα χρόνο νωρίτερα ή αργότερα. Υπηρέτησα στην παραμεθόριο για 3 χρόνια με υποχρεωτική 2ετή παραμονή επειδή η περιοχή υπαγόταν στο καθεστώς του δυσπρόσιτου, την τρίτη χρονιά κατάφερα να πάρω μετάθεση στη στεριά αλλά και πάλι 300 χλμ μακριά από την οικογένειά μου. Και μάλλον το κράτος με θεώρησε πολύ τυχερή γι’ αυτή τη μετάθεση του 2011, ώστε να μου επιβάλει διετή υποχρεωτική παραμονή, διότι αν δεν αιτούμουν μετάθεση θα έπρεπε να παραμείνω στο νησί μέχρι μια και καλή να πάρω μετάθεση στον τόπο μου (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, τουλάχιστο προς το παρόν και το άμεσο μέλλον). Προτείνω να καταργηθεί και η διπλή μοριοδότηση και η διετής παραμονή. Αναδρομικά φυσικά δεν μπορεί να ισχύσει διότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να καταργηθεί αναδρομικά και η μοριοδότηση βάσει οργανικής όλων των αποσπασμένων σε υπουργείο και ΙΕΚ. Φτάνει πια με τις αδικίες, είναι καιρός, σε μία τόσο δύσκολη οικονομκά εποχή, να εξορθολογιστεί η διαδικασία μεταθέσεων, αποσπασεων και τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών για να μπορέσουν όλοι να διατηρήσουν την ψυχική τους ηρεμία και να επιτελέσουν το λειτούργημά τους όπως πρέπει.
H ύπαρξη της διάταξης του Ν.3848/10 για τους διοριστέους του 2010 και 2011, για διπλασιασμό των μορίων της τρίτης χρονιάς αποτελεί ευνοϊκη μεταχείριση. Οι περισσότεροι διορισμένοι εκπαιδευτικοί παλαιότερων ετών, παραμένουν στην περιοχή της πρώτης τοποθέτησης, παρά το γεγονός ότι είχαν δικαίωμα να αιτηθούν μετάθεση. Γιατί; Γιατί απλούστατα, από το 2011 άλλαξε ο τρόπος που το Υπουργείο, «έβλεπε» τα κενά σε κάθε περιοχή, και πλέον τα κενά αυτά έπρεπε να είναι οργανικά (κάτι που ούτως ή άλλως ήταν στη νομοθεσία, αλλά δεν εφαρμοζόταν!
Είναι λογικό, συνάδελφος, που παρουσιάστηκε στο σχολείο που υπηρετω εγώ τόσα χρόνια, και μαζεύω μόρια, να παίρνει για 2 χρόνια, διπλάσια μόρια, απλά και μόνο γιατί ήταν διορισμένος το 2010 και 2011; Κύριε Υπουργέ αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί. Πρέπει να καταργηθεί ο διπλασιασμός μορίων για τους διορισμένους του 2010 και 2011. Ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξάρτητα από το έτος που διορίστηκαν.
Πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη επιτέλους το θέμα που αφορά τις μεταθέσεις. Κοντεύουμε τη δεκαετία μακριά από τα σπίτια μας και τίποτε δε δείχνει ότι θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.
β) Στο άρθρο 12 του ν. 1566/1985 προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής: «7. Για το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νηπιαγωγεία ισχύει η παράγραφος 8 του άρθρου 13 του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών, κατά ανάλογο τρόπο με των δασκάλων, καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του.»
γ) Η ισχύς της περίπτωσης α) της παρούσης παραγράφου αρχίζει από 1η Αυγούστου 2013.
Όσον αφορά τη θεσμοθέτηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών ΠΕ-60, πρέπει να πραγματοποιηθεί η οποιαδήποτε τροποίηση λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Νηπιαγωγοί δουλεύουμε συνεχόμενα, χωρίς κανένα διάλειμμα και κενό. Η παρουσία μας είναι συνεχόμενη μέσα στην σχολική αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος.
Είναι πρωτόγνωρο στις 13 Σεπτέμβρη να δίνεται εγκύκλιος-οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις προυποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για τον διπλασιασμό των μορίων και σήμερα, 2,5 μήνες μετά, να συζητείται η κατάργηση του.
Είναι άδικο να γίνεται ο σχεδιασμός της ζωής τόσων εκπαιδευτικών βάσει του νόμου 3848/2010 και 4038/2012 και να συζητείται η ανατροπή του. Οι αιτήσεις μετάθεσης το 2011 έγιναν βάσει των συγκεκριμένων νόμων. Πολλοί εκπαιδευτικοί δεν προέβησαν σε άλλες κινήσεις για υπηρεσιακές μεταβολές εμπιστευόμενοι τη σχεική νομοθεσία.
Θα θέλαμε συνέπεια στις νομοθεσίες, καθορίζουν τις ζωές μας.
Είναι απαράδεκτο να μην μπορούν να εργαστούν μόνο δάσκαλοι σε θέσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδιωτικά σχολεία!έλεος!!θεολόγοι φιλόλογοι κ όλοι μέσα?ήμαρτον!χωρίς καμία γνώση διδακτικής!!κ με άσχετα μεταπτυχιακά με την εκπαίδευση πολλές φορές καθώς δεν έχει οριστεί από κανένα τμήμα μέχρι στιγμής παιδαγωγική επάρκεια μεταπτυχιακού διπλώματος!ούτε καν στο πτδε Αθήνας!!
Θα έπρεπε ως σχολικοί σύμβουλοι να επιλέγονται εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν ασκήσει ΚΑΙ διοικητικά καθήκοντα για δύο ή περισσότερα χρόνια, σε 6/Θ και άνω σχολεία, για να μπορούν να κατανοούν καλύτερα τη λειτουργία των σχολείων και ως εκ τούτου να επιλύουν προβληματικές καταστάσεις!
Να μη γίνεται όπως στους προϊσταμένους, το φωτογραφικό και … τραγελαφικό, με ΜΗΔΕΝ διοικητική εμπειρία, ή ολιγοήμερη, να επιλέγεται κάποιος προϊστάμενος.
Είμαι από τους διοριστέους εκπαιδευτικούς του 2009 και υπηρετώ 3 χρόνια σε δυσπρόσιτο νησί. Εγώ όπως και πολλοί άλλοι εκπαιδευτικοί διοριστέοι του 2009 δεν παίρνουμε διπλασμό μορίων. Για ποιο λόγο θα πρέπει να διπλασιάσουν τα μόριά τους οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί του 2010; Στο ίδια μέρη δεν υπηρετούμε; Και εμείς δεν είμαστε μακριά από τις οικογένειές μας; Δεν είναι αδικία ότι αν διατηρηθεί ο διπλασιασμός μορίων για τους διορισμένους του 2010, αδικούνται οι διορισμένοι του 2009, 2008 και 2007 που τόσα χρόνια ούτε απόσπαση πήραν ούτε μετάθεση και παραμένουν σε δυσπρόσιτες περιοχές; Θεωρώ ότι η κατάργηση του διπλασιασμού των μορίων του νόμου 3848/10 (νόμου Διαμαντοπούλου)για τους νεοδιόριστους του 2010 άρει μία πολύ μεγάλη αδικία προς ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών. Επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η κατάργηση του υποχρεωτικού χρόνου υπηρέτησης της οργανικής θέσης του εκπαιδευτικού από τα 2 χρόνια στο 1.
Οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν το 2010 και το 2011 έχουν διοριστεί με βάση τους νόμους 3848/2010 και 4038/2012 και πληρούν τα κριτήρια που αυτοί οι ισχύοντες νόμοι θέτουν για το διπλασιασμό των μορίων μετάθεσης.Αυτοί οι εκπαιδευτικοί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα διπλασιασμού των μορίων μετάθεσης και ο διπλασιασμός μορίων θα πρέπει να ισχύσει και για τις μεταθέσεις τους το 2013 και το 2014.
Η αναδρομική ισχύς( αν γίνει) του υπό διαβούλευση άρθρου, θα στραφεί άδικα εναντίον μερίδας πολιτών -εκπαιδευτικών,θα ανατρέψει προϋπάρχοντα δικαιώματά τους στα οποία οι εκπαιδευτικοί στήριξαν τις αποφάσεις τους, τις βιοτικές και οικονομικές επιλογές τους κι επομένως θα έρθει σε αντίθεση με την αρχή ασφάλειας δικαίου και κατά συνέπεια θα έρθει σε αντίθεση με την συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου καθιστώντας το νέο νόμο αντισυνταγματικό.
Η κατάργηση της διετούς υποχρεωτικής παραμονής στον τόπο πρώτης τοποθέτησης και η αντίστοιχη κατάργηση του διπλασιασμού των μορίων μετάθεσης θα πρέπει να ισχύσει από εδώ και στο εξής και για τους διορισμένους του 2012,αφού μέχρι στιγμής δεν υφίσταται θεμελίωση δικαιώματος για αυτούς.
Στο άρθρο 39 και παράγραφος 3β διαφαίνεται η κατάργηση του (μπόνους) διπλασιασμού των μορίων για τους νεοδιόριστους από το 2010 και μετά, και συγκεκριμένα για την 3η και 4η χρονιά που υπηρετούν στην αρχική περιοχή τοποθέτησης. Αυτό κύριοι, αποτελεί ΜΙΑ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ!! Δεν γνωρίζω αν ο διπλασιασμός των μορίων ήταν δίκαιος ή άδικος, ωστόσο είναι ΝΟΜΟΣ. Καταλαβαίνεται κύριοι τι σημαίνει νόμος ? Αποτελεί νόμο, ο οποίος θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά τώρα!! Και ενώ «επενδύσαμε» τις ζωές μας σε αυτό το ευεργέτημα του νόμου, έρχεστε ελάχιστες μέρες πριν την έκδοση της εγκυκλίου των μεταθέσεων και της εφαρμογής του, να τον καταργήσετε! Συνειδητοποιείτε ότι μεγάλο πλήθος εκπαιδευτικών επέλεξε, έχοντας συμπληρώσει 2 έτη υπηρεσίας, ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΤΗΘΕΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ, με το προσδόκιμο να παραμείνει για 3η χρονιά στον αρχικό τόπο διορισμού ώστε να επωφεληθεί από το μπόνους ?? Έχετε διανοηθεί ποτέ τι σημαίνει παραμονή επί 3 συναπτά έτη σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές, στις εσχατιές της πατρίδας μας?? Μάλλον όχι. Σημαίνει λοιπόν αρχικά οικονομική εξαθλίωση, από την στιγμή που με τις συνεχείς περικοπές έχουμε υποστεί μείωση κατά 40% των μισθών μας σε σχέση με το 2010. Γνωρίζετε πώς μπορεί να αισθάνεται ένας εκπαιδευτικός που τρέφεται από την φιλανθρωπία των ψαράδων του φιλόξενου νησιού που (περήφανος) υπηρετεί ? Σημαίνει επίσης κατάρευση και καταβαράθρωση του οικογενειακού ιστού, με συζύγους να διαβιούν σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και τα παιδιά σου να μην θυμούνται καλά καλά την φυσιογνωμία σου… Το μόνο πράγμα που έδινε ελπίδα ήταν ο νόμος περί του διπλασιασμού των μορίων, ο οποίος αύξανε τις πιθανότητες μετάθεσης στην ευρύτερη περιοχή μόνιμης κατοικίας. Και κάτι ακόμα: Πως είναι δυνατόν μόλις ένα μήνα νωρίτερα ο Υπουργός να δηλώνει ότι ο διπλασιασμός θα εφαρμοστεί κανονικά και ένα μήνα μετά να προτείνει την κατάργηση του ?? Τόση αναξιοπιστία πια ? Νομίζω, ότι το δικαιότερο θα ήταν το μέτρο του διπλασιασμού να ισχύσει, στην χειρότερη περίπτωση, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για τις φετινές μεταθέσεις, ειδάλλως είναι απλά ακόμη ένας άθλιος και αναίτιος αιφνιδιασμός, ανθρώπων που δίνουν και την ψυχή τους να πείσουν τους μαθητές τους να σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς….
Στο άρθρο 39 και στην παρ.1, εδ. α) του παρόντος σχεδίου νόμου, θα πρέπει να γίνει σαφής και ρητή αναφορά, σχετικά με το ποιοι είναι οι «προς κάλυψη θέση τύποι σχολείων της οικείας βαθμίδας». Τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία δεν αποτελούν όμοιο τύπο σχολείου με τα υπόλοιπα γενικά (δημόσια χριστιανικά) σχολεία: Διότι ρυθμίζονται απ’ τη συνθήκη της Λωζάνης και δεκάδες ειδικούς νόμους, διευθύνονται από μουσουλμάνο διευθυντή και χριστιανό υποδ/ντή (συνδιοίκηση), οι οποίοι τοποθετούνται από το ΥΣΜΕ μετά από γνώμη του οικείου Δ/ντή Εκπ/σης, ακολουθούν διαφορετικό ωρολόγιο πρόγραμμα, χρησιμοποιούν διαφορετικά σχολικά εγχειρίδια (του Προγράμματος Εκπ/σης Μουσουλμανοπαίδων), οι εκπ/κοί διορίζονται-μετατίθενται αποκλειστικά από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μειονοτικής Εκπ/σης (ΥΣΜΕ) κ.ά. Συνεπώς αποτελούν διαφορετικό τύπο σχολείου κι άρα η προϋπόθεση 5ετούς άσκησης διδακτικών καθηκόντων σ’ αυτά, θα πρέπει να αναφέρεται ρητώς και σαφώς στις διατάξεις, ώστε τα στελέχη (Σχολ. Σύμβουλοι) που θα επιλέγονται, να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, να διαθέτουν την απαραίτητη διδακτική-παιδαγωγική εμπειρία της μειονοτικής εκπ/σης.
Απαράδεκτο να καταργηθεί ο διπλασιασμός για φέτος. Οι νεοδιόριστοι του 2010 προγραμμάτισαν τις ζωές τους με άλλα δεδομένα και τώρα στο παραπέντε απλά κάποιος αλλάζει γνώμη και αποφασίζει διαφορετικά;;; Θα πρέπει να ισχύσει το μέτρο του διπλασιασμού τουλάχιστον για φέτος.
Διαφορετικά ας καταργηθούν αναδρομικά και το 0,5 μόριο το χρόνο που ανοίγει την ψαλίδα «νέων» – «παλιών» και τα μόρια που έπαιρναν οι αποσπασμένοι από τα σχολεία της οργανικής τους.
Η κατάργηση του διπλασιασμού των μορίων θα είναι μια ακόμα μεγάλη αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών που διορίστηκαν το 2010, παρακινήθηκαν-υποχρεώθηκαν (με το κίνητρο του διπλασιασμού των μορίων) να μείνουν για 3 χρονιές στον τόπο του αρχικού διορισμού και κατατάχθηκαν για «πάντα» στον εισαγωγικό βαθμό. Εξάλλου προς αντιστάθμιση της αύξησης των μορίων των νεοδιόριστων ψηφίστηκε η μοριοδότηση με 2,5 μόρια για κάθε χρόνο υπηρεσίας, αντί για 2 μόρια που ήταν πριν. Αν καταργηθεί ο διπλασιασμός των μορίων για τους νεοδιόριστους οι παλαιότεροι θα διατηρήσουν το bonus του 0.5 επιπλέον μορίου για κάθε χρονιά; Αυτό θα είναι μια επιπλέον αδικία για τους νεοδιόριστους. Εξάλλου θα είναι οξύμωρο η ίδια πολιτική ηγεσία που επέκτεινε με νόμο το μέτρο του διπλασιασμού των μορίων και για την 4η χρονιά παραμονής στον τόπο του πρώτου διορισμού, να σπεύδει τώρα στις παραμονές της έκδοσης της εγκυκλίου μεταθέσεων να καταργήσει το μέτρο για την 3η χρονιά.
Αν καταργηθεί αναδρομικά ο διπλασιασμός εφαρμόζοντας μεταγενέστερο νόμο, γιατί να μη καταργηθεί αναδρομικά για αποσπάσεις σε φορείς και κάθε μοριοδότηση από την οργανική του σχολείου προέλευσης?
Μόνο οι μισοί νόμοι θα εφαρμόζονται αναδρομικά?
<>
Η κατάργηση αυτών των παραγράφων ειναι από τα ελάχιστα θετικά πράγματα που έχουν προταθεί τα τελευταία χρόνια και χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία και έμπρακτο ενδιαφέρον για την εκπαιδευτική κοινοτητα.
Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί των 650 ευρώ αναγκάζονταν να διαλύουν τις οικογένειές τους και να διατηρούν δύο σπίτια για τουλάχιστον δύο χρόνια, με άμεσο αποτέλεσμα την οικονομική εξαθλίωσή τους, την ψυχική τους ταλαιπωρία αλλά και σαφώς την έλλειψη προσήλωσης στο εκπαιδευτικό τους έργο.
Χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι επίσης να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επιλογών που μπορει να κάνει ο εκπαιδευτικός στην αίτηση μετάθεσης και απόσπασης.
Είναι υποχρέωση του υπουργείου να ψηφίστεί άμεσα το αρθρο αυτό, να ισχύσει απο φέτος φυσικά και κυρίως να συνοδευτεί απο μεγάλο αριθμό μεταθέσεων και αποσπάσεων, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η θετική παρέμβαση.
Στην εγκύκλιο – οδηγία του Υπουργείου Παιδείας με ημερομηνία 13 – 9 – 2012
Αρ. πρωτ.: 105756/Δ1
με κοινοποίηση στις Δ/νσεις Π.Ε. & Δ.Ε.,τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπ/σης
και Θέμα: «Απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με το διπλασιασμό των μορίων κατ’ εφαρμογή του Ν. 3848/2010 των εκπαιδευτικών που διορίστηκαν το 2010 και μετά» αναφέρονται:
«Έπειτα από ερωτήματα σχετικά με το υπόψη θέμα, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως τροποποιήθηκαν με τις όμοιες της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4038/2012 (Α’ 14) «Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δύο ετών. Ο τρίτος και ο τέταρτος χρόνος της υπηρεσίας μοριοδοτούνται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος. (…)».
2. Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως τροποποιήθηκαν με τις όμοιες της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4038/2012 (Α’ 14), «ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τίθεται στη διάθεση της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης και τοποθετείται προσωρινά με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής και οριστικά στο τέλος της πρώτης διετίας κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής, όπως ορίζεται στις οικείες διατάξεις. Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας σε σχολική μονάδα της περιοχής της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δύο ετών. Ο τρίτος και ο τέταρτος χρόνος της υπηρεσίας μοριοδοτούνται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος.»
Προκειμένου να αποφευχθεί παρερμηνεία των προαναφερόμενων διατάξεων, ως προς τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης των εκπαιδευτικών (στην περίπτωση που δεν έχουν υπηρετήσει την υποχρεωτική διετία) όσο και για τη μοριοδότηση με διπλάσιο αριθμό μορίων για το τρίτο και τέταρτο έτος, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:
α) Ο διπλασιασμός των μορίων ως ανωτέρω γίνεται μόνο στην περίπτωση της πραγματικής υπηρέτησης των εκπαιδευτικών στην σχολική μονάδα τοποθέτησης με την επιφύλαξη των αναφερομένων στην παρ. 3.1.3. «Ρύθμιση Μ.Σ.Δ. μονίμων εκπαιδευτικών σε περίπτωση διάθεσης ή απόσπασης για εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες ή λόγω υπεραριθμίας» του κεφ. Δ’ του δεύτερου μέρους της αριθμ. 128501/Δ1/8-11-2011 εγκυκλίου μεταθέσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλ. στην περίπτωση που διατίθενται ή αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί για τις ανάγκες της υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν. 3848/2010.
Εξυπακούεται ότι η μετακίνηση του εκπαιδευτικού γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες της υπηρεσίας και δε νοείται μετακίνηση εκπαιδευτικού για υπηρεσιακές ανάγκες, όταν δημιουργείται κενό στη θέση που υπηρετεί, για την κάλυψη της οποίας κληθεί να τοποθετηθεί άλλος εκπαιδευτικός.
β) Δεν μοριοδοτούνται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας ο τρίτος και ο τέταρτος χρόνος, όταν ΔΕΝ υπηρετείται πραγματικά η σχολική μονάδα τοποθέτησης του εκπαιδευτικού. Στην περίπτωση που έχουμε δεύτερη ή τρίτη τοποθέτηση (προσωρινή ή οριστική) ο χρόνος υπολογίζεται ενιαία και μοριοδοτείται.
γ) Με απόσπαση –εντός ή εκτός περιοχής τοποθέτησης- διακόπτεται η ενιαία υπηρέτηση και ο χρόνος απόσπασης δεν θεωρείται χρόνος διανυθείς στην θέση τοποθέτησης, για να τύχει του ευεργετήματος του διπλασιασμού των μορίων, καθόσον πραγματοποιείται έπειτα από αίτηση του εκπαιδευτικού.»
Η ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ
Εσωτερική Διανομή:
• Δ/νση Προσωπικού Π.Ε., Τμήμα Γ΄
• Δ/νση Προσωπικού Δ.Ε., Τμήμα Γ΄
Ερωτώ: όλες οι τοποθετήσεις σε σχολικές μονάδες και εσωτερικές αποσπάσεις ανά την επικράτεια έγιναν βάσει των οδηγιών της παραπάνω οδηγίας του ΥΠΕΠΘ και του προσδόκιμου του προβλεπόμενου διπλασιασμού των μορίων. Δύο μήνες και πέντε ημέρες αργότερα οι εκπαιδευτικοί και οικογένειές τους διαπιστώνουν ότι εξαπατήθηκαν(;) από το υπουργείο και η επίμαχη παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν. 3848/2010 απλώς ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ;
Προφανώς πρόκειται περί και αβλεψίας που δοκιμάζει τη νομιμότητά της. Επιβάλλεται να αποσυρθεί η κατάργηση ή να διευκρινιστεί ότι δεν αφορά τουλάχιστον το τρέχον σχολικό έτος, στο οποίο θα υπάρξει διπλασιασμός των μορίων όσων το δικαιούνται, σύμφωνα προς την παρατιθέμενη ανωτέρω οδηγία του Υπουργείου προ 65 ημερών μόλις.
http://www.esos.gr
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά συμβαίνουν τα ίδια πράγματα. Λόγω της διετίας, είμαι σε ένα σχολείο πολύ μακριά από το σπίτι μου, ενώ με τα μόρια που είχα πέρυσι, αν είχα τα δικαίωμα να κάνω αίτηση για μετάθεση, θα ήμουν τώρα σίγουρα δίπλα στο σπίτι μου, όταν άλλοι συνάδελφοι, με τα ίδια ακριβώς μόρια με εμένα, πήραν την πολυπόθητη μετάθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κυρίως στον οικονομικό τομέα (έξοδα μετακίνησης). Αλλά έτσι δε γίνεται πάντα στην Ελλάδα; Πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν αυτές οι αδικίες.
Πάντως η κατάργηση της διετίας, στη σημερινή κοινωνικο-οικονομική συγκυρία, είναι σωστότατη, άσχετα με τη δική μου περίπτωση.
Στην περίπτωση τελικά, που δε δοθούν τα διπλά μόρια για τον 3ο χρόνο αλλά και για τον 4ο χρόνο ,αν και εφόσον δεν πάρουμε μετάθεση , σύμφωνα με τον νόμο 3848/2010 της παράγραφος 4 του άρθρου 4, όπως τροποποιήθηκαν με τις περιπτώσεις α) και β) της παραγράφου 2 του άρθρου 33 του ν. 4038/2012 (Α’ 140), θα είναι μία κατάφορη αδικία εις βάρος των διορισθέντων του 2010. Όταν το κράτος θέτει κανόνες και στη μέση του σχολικού έτους τους αναιρεί αυθαίρετα ,μη λαμβάνοντας υπόψιν ότι επηρεάζει τη ζωή πολλών ανθρώπων , είναι απλά επιεικώς απαράδεκτο.
Ελπίζω να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην προκύψει αυτή η αδικία.
Αν γνωριζαμε απο την προηγουμενη χρονια οτι δε θα ισχυσει το κινητρο του διπλασιασμου των μοριων θα καναμε αιτηση αποσπασης. Τοσα χρηματα για νοικια και μετακινησεις μονο και μονο για να μπορεσουμε να πλησιασουμε στον τοπο μας καποια στιγμη.Τι φταινε τα παιδια μας να τους περιφερουμε συνεχεια; Και τι εμπιστοσυνη στους θεσμους να τους μεταλαμπαδευσουμε οταν πεφτουν θυματα κοροϊδιας;Όσοι σχολιάζουν απο θεωρητικης αποψεως οτι ειναι αδικια για τους συναδελφους προηγουμενων χρονων , θα συμφωνησω απολυτα ,γιατι μαζι τους συνεργαζομαστε καθημερινα και τους καταλαβαινουμε. Οι ίδιοι , ερχομενοι κι αυτοι στη θεση μας συμφωνουν οτι τουλαχιστον τετοια κοροιδια δεν ξαναειδαν ,σχεδον ιδια με τους μη υπηρετουντες στην αρχικη τοποθετηση ,εχοντας καρπωθει τα μορια της
Πρέπει η ισχύς του άρθρου 39 να ισχύσει για την εγκύκλιο μεταθέσεων του επόμενου έτους. Πολλοί εκπαιδευτικοί δεν υπέβαλλαν αίτηση απόσπασης για να εκμεταλλευτούν το κίνητρο των διπλών μορίων. Είναι άδικο για αυτούς να καταργηθεί τώρα η διάταξη. Μάλιστα μετά την διαβεβαίωση του υπουργείου τον Σεπτέμβριο οτι ο διπλασιασμός των μορίων θα ισχύσει αναδρομικά.
«Η παράγραφος 4 του άρθρου 4, το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 9 και οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 30 του ν. 3848/2010, όπως τροποποιήθηκαν με τις περιπτώσεις α) και β) της παραγράφου 2 του άρθρου 33 του ν. 4038/2012 (Α’ 140), καταργούνται. Για τις γενικές προϋποθέσεις των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ισχύει το άρθρο 8 του π.δ. 50/1996 (Α’ 45) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του π.δ. 100/1997 (Α’ 94).»
Είναι απαράδεκτη η κατάργηση του διπλασιαμού των μορίων των εκπαιδευτικών που βρίσκονται ακόμη στην πρώτη περιοχή τοποθέτησης, εν μέσω κρίσης, αιφνιδιαστικά πριν την αίτηση μεταθέσεων για το σχολ. έτος 2012-13 και ενώ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ με το προσδόκιμο του διπλασιασμού των μορίων για το τέχον σχολικό έτος.
Η κατάργηση του διπλασιασμού των μορίων, τουλάχιστον για το τρέχον σχολικό έτος, πρέπει να ακυρωθεί.
Αν και δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο από το κείμενο (*) φαίνεται πως καταργείται ο διπλασιασμός των μορίων για την τρίτη αλλά και την τέταρτη χρονιά.
Το μέτρο αυτό πλήττει άδικα αλλά και αναδρομικά εκπαιδευτικούς οι οποίοι ενώ είχαν τη δυνατότητα απόσπασης επέλεξαν να μην την αξιοποιήσουν ώστε να λάβουν το σχετικό μπόνους. Θεωρώ πως και μόνο λόγω της αναδρομικής ισχύος θα πρέπει για τις φετινές μεταθέσεις να ισχύσει κανονικά το όποιο μπόνους για το εκπαιδευτικό έτος 2012-13.
(*) Η παράγραφος (2β) με αναφορές σε πολλαπλούς νόμους του παρελθόντος είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί.
Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε για την κατάργηση διπλασιασμού των μορίων τον Μάιο, ώστε να έχουμε την επιλογή να κάνουμε αίτηση για απόσπαση;
Η κατάργηση δεν πρέπει να ισχύσει για όσους διορίστηκαν από το 2012 και μετά; Οι διοριστέοι του 2010 και του 2011 ανήκουμε σε άλλον νόμο, ξεχρεώσαμε την οργανική μας σε 2 χρόνια και επιλέξαμε να μείνουμε και τρίτο χρόνο για να πάρουμε τα διπλά μόρια. Δεν κάναμε χαρτιά για απόσπαση ακριβώς για τον ίδιο λόγο.
Σε αντιστοιχία με την κατάργηση της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του ν. 3848/2010 , όπως νομοθετείται με το εδάφιο β στην παράγραφο 3 αυτού του άρθρου, προτείνεται η κατάργηση ή απάλειψη στο άρθρο 10 του Π.Δ. 100/1997, όπως αντικατέστησε το άρθρο 11 του Π.Δ. 50/1996:
α) της φράσης «διετή πραγματική υπηρεσία στην οργανική τους θέση» του εδαφίου γ της παραγράφου Α1 Μεταθέσεις σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α). Α/θμιας Εκπαίδευσης.
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης ή τοποθέτησης σε Σ.Μ.Ε.Α. Α/θμιας Εκπ/σης έχουν:
γ) Οι εκπαιδευτικοί με τα παραπάνω προσόντα εφόσον έχουν συμπληρώσει διετή πραγματική υπηρεσία στην οργανική τους θέση, εάν υπηρετούν οργανικά σε Σ.Μ.Ε.Α. και ανεξάρτητα από το χρόνο υπηρεσίας στην οργανική τους θέση, εάν δεν υπηρετούν οργανικά σε Σ.Μ.Ε.Α.
β) της φράσης «διετή πραγματική υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.» στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου.
5. Οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν διετή πραγματική υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α. δύνανται να υποβάλουν αίτηση για να μετατεθούν σε σχολικές μονάδες μη ειδικής αγωγής της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης συμφωνα με τη διαδικασία των μεταθέσεων από περιοχή σε άλλη περιοχή μετάθεσης.
γ) των ίδιων φράσεων στο εδάφιο β της παραγράφου Β1.
Β. Μεταθέσεις σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.) Β/θμιας Εκπαίδευσης.
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης ή τοποθέτησης σε Σ.Μ.Ε.Α. έχουν:
β) Οι εκπαιδευτικοί με τα παραπάνω προσόντα εφόσον έχουν συμπληρώσει διετή πραγματική υπηρεσία στην οργανική τους θέση, εάν υπηρετούν οργανικά σε Σ.Μ.Ε.Α. και ανεξάρτητα από το χρόνο υπηρεσίας στην οργανική τους θέση, εάν δεν υπηρετούν οργανικά σε Σ.Μ.Ε.Α.
και δ) της παραγράφου 3
3. Οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν διετή πραγματική υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α. δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για να μετατεθούν σε σχολικές μονάδες μη ειδικής αγωγής της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης σύμφωνα με τη διαδικασία των μεταθέσεων από περιοχή σε άλλη περιοχή μετάθεσης.