Άρθρο 39: Θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

1. Στην παράγραφο 17 του άρθρου 8 του ν. 4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» (Α’ 195) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: «Η δημοσιευτέα απόφαση του Συμβουλίου πρέπει, απαραιτήτως, να εμπεριέχει την εγκρινόμενη απόφαση του Πρύτανη, καθ’ όλον της το περιεχόμενο.»
2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 27 του ν. 4009/2011 αντικαθίσταται ως εξής: «Επιτρέπεται, ύστερα από εισήγηση του Κοσμήτορα, απόφαση της κοσμητείας και σχετική πράξη που εκδίδεται από τον Πρύτανη, η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές σε καθηγητές του ιδρύματος, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της σχολής.»
3. Το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011 αντικαθίσταται ως εξής: «Στα μητρώα εξωτερικών μελών εγγράφονται καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και ομοταγών Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, καθώς και αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής.»
4. Μετά την περίπτωση δ της παραγράφου 6 του άρθρου 78 του ν. 4009/2011 προστίθεται περίπτωση ε), ως εξής: «ε) Για τους καθηγητές εφαρμογών που κατέχουν προσωποπαγή θέση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα μετατροπής της προσωποπαγούς θέσης, που κατέχουν σε τακτική θέση επίκουρου καθηγητή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το εδ. δ. της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 2916/01 (Α’ 114’), εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση από το ενδιαφερόμενο μέλος ΕΠ για τη μετατροπή της θέσης του έως την 1.7.2011. Πέραν αυτής της καταληκτικής ημερομηνίας, για τα ως άνω μέλη ΕΠ παύει να ισχύει η δυνατότητα μετατροπής της προσωποπαγούς θέσης σε τακτική και η εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα γίνεται με βάση τα προβλεπόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 78 του ν. 4009/11»
5. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 78 του ν. 4009/2011, προστίθεται εδάφιο ως εξής : «Ειδικότερα, στην περίπτωση Αναπληρωτών Καθηγητών Τ.Ε.Ι., οι οποίοι κατέχουν τη θέση αυτή από μετατροπή της προσωποπαγούς θέσης βαθμίδας Επίκουρου Καθηγητή σε τακτική θέση βαθμίδας Αναπληρωτή Καθηγητή, η εξέλιξη στη βαθμίδα του καθηγητή γίνεται υποχρεωτικά με προκήρυξη της θέσης και παύει να ισχύει για αυτούς η εξέλιξη με κλειστή διαδικασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 2916/2001 (Α’ 114).»
6. Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 69 του ν. 4009/2011 αντικαθίσταται ως εξής «7. Το Κέντρο διευθύνεται από Διευθυντή Ερευνών και Μελετών, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος. Για την επιστημονική υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου, το Συμβούλιο της Αρχής, με απόφαση του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συστήσει Επιστημονικό Συμβούλιο το οποίο συγκροτείται από καθηγητές Α.Ε.Ι.».
7. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 του ν. 4009/2011 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, ως εξής: «Το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να επανεκλεγεί Πρόεδρος Τμήματος, για τρίτη συνεχή θητεία.»
8. Η Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας των Τ.Ε.Ι. που προέκυψαν από συγχώνευση δύο Ιδρυμάτων, για το μεταβατικό διάστημα και το αργότερο μέχρι 30/11/2013, συγκροτείται από τα μέλη και των δύο επιτροπών των συγχωνευθέντων Ιδρυμάτων.
9. Από την ημερομηνία δημοσίευσης των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν στη συγχώνευση των Ιδρυμάτων έως και 30/11/2013, οι πάσης φύσεως πράξεις διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης (δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί ή τιμολογηθεί), οι οποίες έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια όργανα των Ιδρυμάτων, που συγχωνεύθηκαν, θεωρούνται ότι έχουν εκδοθεί αρμοδίως.
10. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δύναται να απασχολούν Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό με επιβάρυνση του τακτικού Προϋπολογισμού τους και χωρίς επιπλέον επιχορήγηση του Κρατικού Προϋπολογισμού από το ταμειακό υπόλοιπο προηγούμενων οικονομικών ετών κατά το μέρος που δεν αφορά ανεξόφλητες υποχρεώσεις προηγούμενων ετών. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στα Ιδρύματα να καθορίζουν και το ποσό της αμοιβής του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
11. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 4142/2013 «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε)» (Α’ 83) στους μέχρι ήδη εισαχθέντες φοιτητές των τμημάτων που μετονομάζονται χωρίς μεταβολή του γνωστικού τους αντικειμένου, παρέχεται ο τίτλος σπουδών του τμήματος όπως προκύπτει από τη μετονομασία. Ειδικότερα στους ήδη εισαχθέντες φοιτητές των τμημάτων που μετονομάζονται με παράλληλη μεταβολή του γνωστικού τους αντικειμένου ή αύξηση του αριθμού των εξαμήνων φοίτησης σε αυτά παρέχεται ο τίτλος σπουδών του τμήματος, όπως προκύπτει από τη μετονομασία, ύστερα από την παρακολούθηση και επιτυχή ολοκλήρωση μαθημάτων, που θα καθοριστούν με απόφαση της οικείας Συνέλευσης και σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος.
12. Τα συγχρηματοδοτούμενα Έργα-ΕΣΠΑ- του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος που καταργήθηκε με το ΠΔ99/2013 (Α134) μεταφέρονται αυτοδικαίως και υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ως καθολικού διαδόχου.
13. Η επιτροπή Ερευνών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος που συγκροτήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφο 18 περίπτωση ιη΄ του νόμου 4009/2011, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4076/2012 (παράγραφο 20 περίπτωση ιζ΄) θεωρείται νομίμως συγκροτημένη, έως την 30-10-2013.
14. Η Επιτροπή Ερευνών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος που συγκροτήθηκε από την συνένωση των Επιτροπών Ερευνών του ΤΕΙ Πάτρας και του ΤΕΙ Μεσολογγίου Θεωρείται νομίμως συγκροτημένη, έως την 30-10-2013.
15. Οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες και οι νομικές δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από τις Επιτροπές Ερευνών των συγχωνευμένων Φορέων (ΤΕΙ Μεσολογγίου και ΤΕΙ Πάτρας), από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΠΔ 94/2013 (Α 132) μέχρι και τη συγκρότηση της Επιτροπής Ερευνών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, θεωρούνται νόμιμες και καλύπτονται με αναδρομική ισχύ.
16. Έδρα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας ορίζεται η Λάρισα.
17. Η περίπτωση β) της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 3328/2005 «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης και άλλες διατάξεις» (Α’ 80) αντικαθίσταται ως εξής : «β) Όλο το πρόγραμμα σπουδών έχει διανυθεί σε ομοταγή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τουλάχιστον το 1/2 του προγράμματος ή τα δύο έτη, σε περίπτωση που η διάρκεια των σπουδών είναι πενταετής, έχει πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο. Εξαίρεση ως προς το εν λόγω ελάχιστο ποσοστό σπουδών μπορεί να αποτελέσουν τα διαπανεπιστημιακά προγράμματα συνεργασίας αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η διάρκεια των σπουδών υπολογίζεται σε ακαδημαϊκά έτη, εξάμηνα ή διδακτικές μονάδες ή σε συνδυασμό αυτών.».
18. Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 67 του Ν. 4009/2011 προστίθενται τα κάτωθι εδάφια: «Για την διάγνωση και εξαγωγή συμπερασμάτων από τις αξιολογήσεις και πιστοποιήσεις των ακαδημαϊκών μονάδων, απαιτείται εκτός από επιστημονική επάρκεια και μακρά ακαδημαϊκή εμπειρία. Έως το 1/3 των μελών του Συμβουλίου της Αρχής, Καθηγητές Α.Ε.Ι., μπορεί με πρόταση του Προέδρου της Α.ΔΙ.Π. και Απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, να είναι πλήρους απασχόλησης στην Α.ΔΙ.Π. με αντίστοιχη απαλλαγή των διδακτικών και διοικητικών καθηκόντων τους από τα Α.Ε.Ι. όπου υπηρετούν.».
19. Η περίπτωση δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 79 του ν. 4009/2011 αντικαθίσταται ως εξής : «δ) Μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του Οργανισμού του ιδρύματος, οι μόνιμα υπηρετούντες στο Ίδρυμα, καθώς και οι υπηρετούντες με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξη τους στην κατηγορία Ε.ΔΙ.Π. που προβλέπεται στο άρθρο 29, εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το ίδρυμα. Η ένταξη πραγματοποιείται με απόφαση της κοσμητείας, ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από δύο Καθηγητές και ένα μέλος Ε.ΔΙ.Π., που ορίζονται από τον κοσμήτορα, και σχετική πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».
20. Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 7 του ν.4009/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής : «Στα Α.Ε.Ι. που προκύπτουν από συγχώνευση, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, όταν δεν έχει εκλεγεί Συμβούλιο, αρμόδιο όργανο για την έγκριση του ετήσιου τακτικού οικονομικού προϋπολογισμού και των τροποποιήσεων του, του τελικού οικονομικού απολογισμού του ιδρύματος, καθώς και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά στο ίδρυμα, είναι η Σύγκλητος.».
21. Μετά την παρ. 6 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 ( Α’156), προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής: «7. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη των Γενικών Συνελεύσεων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ Αθήνας, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που επικυρώνεται από τη Σύγκλητο του οικείου Ιδρύματος, είναι δυνατή η εισαγωγή μετά από ειδικές εξετάσεις των υποψηφίων της παρ. 1 καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα δικαιολογητικά, ο τόπος, ο χρόνος και ο τρόπος υποβολής τους καθώς και ο τρόπος και η διαδικασία διαπίστωσης των σχετικών καλλιτεχνικών δεξιοτήτων για την εισαγωγή των υποψηφίων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής».
22. Η παράγραφος 1 του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 (Α’ 156’ τροποποιείται ως εξής): «1. Οι υποψήφιοι των παρακάτω αναφερόμενων κατηγοριών εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας καθ` υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%, εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής: τυφλοί, με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%), κωφοί, κωφάλαλοι, πάσχοντες από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, πάσχοντες από συγγενή υδροκεφαλία με μόνιμη τεχνητή παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (shunt), συνοδευόμενη και από άλλες διαμαρτίες, όπως αραχνοειδής κύστη με φαινόμενα επιληπτικής κρίσης, πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne, από βαριά αγγειακή δυσπλασία του εγκεφαλικού στελέχους, από κακοήθεις νεοπλασίες (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους), από το σύνδρομο του Bund Chiari, από τη νόσο του Fabry, από βαριά ινοκυστική νόσο (παγκρέατος, πνευμόνων), από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, πάσχοντες από συγγενική αιμορραγική διάθεση – αιμορροφιλίες και υποβαλλόμενοι σε θεραπεία με παράγοντες πήξεως, υποβληθέντες σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνος, καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων, νεφρού, παγκρέατος, λεπτού εντέρου, πάσχοντες από ινσουλινοεξαρτώμενο νεανικό διαβήτη τύπου 1, πάσχοντες από σύνδρομο Evans, πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, πάσχοντες από φαινυλκετονουρία, από συγγενή θρομβοφιλία και υποβάλλονται σε θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής δια βίου, από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας με εμφυτευμένο απινιδωτή, καθώς και από τη νόσο Gaucher, πάσχοντες από συμπλοκές συγγενείς καρδιοπάθειες χειρουργηθείσες ή μη με πνευμονική υπέρταση άνω των 50mm Hg, από μονήρη κοιλία, από κοινό αρτηριακό κορμό, από παθήσεις του μυοκαρδίου οποιασδήποτε φύσης που προκαλούν μόνιμη διαταραχή της λειτουργίας της καρδιάς (κλάσμα εξώθησης< ή =35%), τεκμηριωμένο από εξειδικευμένες νοσοκομειακές μονάδες ηχωκαρδιολογίας και επιβεβαιωμένο σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς), από υπερτροφικού τύπου μυοκαρδιοπάθεια, από πρωτοπαθή πνευμονική υπέρταση, από σοβαρή πνευμονική ίνωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, από το σύνδρομο Brugada, από ιδιοπαθή κοιλιακή ταχυκαρδία με τοποθέτηση απινιδωτή, πάσχοντες από γλυκογονιάσεις, από κίρρωση ήπατος, απόπυλαία υπέρταση λόγω υποπλασίας πυλαίας φλέβας, πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, πάσχοντες από τη νόσο Wilson, από το σύνδρομο πολλαπλής νευρι-νωμάτωσης (Recklinchausen), από πολλαπλούν μυέλωμα, από σαρκοείδωση υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία λόγω προσβολής πνεύμονος ή/και ΚΝΣ, από συστηματική σκληροδερμία με διάχυτη δερματική προσβολή, από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία λόγω προσβολής νεφρών ή/και ΚΝΣ ή/και ορογόνων υμένων ή/και αίματος, από αυτοάνοση ηπατίτιδα, από νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά την βιολογική θεραπεία, υποβληθέντες σε λαρυγγεκτομή ολική, από κρανιοφαρυγγίωμα του εγκεφάλου, από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, από νυκτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία με ανάγκη τακτικών μεταγγίσεων σε χρόνια βάση, από ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία, από αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία υπό μείζονα ανοσοκατασταλτική θεραπεία καθώς και οι πάσχοντες από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα – νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία >85% εξεταζόμενοι κατά περίπτωση.».
23. Όπου με τις διατάξεις του ν. 2725/1999 ( Α 121) και τις λοιπές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, απαιτείται ως προσόν για την χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, την πρόσληψη, το διορισμό ή την επιλογή σε ορισμένη θέση, η κατοχή πτυχίου Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) με κύρια ή πρώτη ειδικότητα σε συγκεκριμένο άθλημα ή δίπλωμα ειδικότητας συγκεκριμένου αθλήματος Τ.Ε.Φ.Α.Α., η έννοια των όρων αυτών είναι ότι ο τίτλος περί του οποίου πρόκειται, στηρίζεται σε σπουδές που, με βάση το εξατομικευμένο πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησε ο πτυχιούχος, (υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής), καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του εν λόγω αθλήματος. Την περί τούτου βεβαίωση χορηγεί το Τμήμα που χορήγησε τον εν λόγω τίτλο σπουδών. Η κατά τα ανωτέρω αναφορά ειδικότητας συγκεκριμένου αθλήματος σε τίτλο σπουδών που είχε χορηγηθεί από τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, επέχει θέση της ανωτέρω βεβαίωσης.
24. Μετά το 3ο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 3328/2005 (Α’80), προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Επίσης εξαιρούνται από τη διαδικασία της αναγνώρισης οι τίτλοι σπουδών ομοταγών πανεπιστημίων, που είχαν ληφθεί από χώρες του εξωτερικού πριν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια εφαρμόζονται ως προς τους τίτλους αυτούς οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4.».
25. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011 προστίθεται παράγραφος 3Α ως εξής : «3Α. Με απόφαση του Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος μπορεί να ανατίθεται στα μέλη της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) αυτοδύναμο διδακτικό έργο.».
26. Οι αποφάσεις μεταφοράς θέσεων επιτυχόντων, κατά την παράγραφο 19 του άρθρου 34 του ν. 4115/2013, οι οποίες εκδόθηκαν λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντιστοιχίες των Σχολών ή Τμημάτων Α.Ε.Ι. κατά την έννοια της υπ’ αριθ. 67859/Β1/5.7.2006 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων» (Β` 874) και της υπ’ αριθ. 69066/Ε5/7.7.2006 «Αντιστοιχίσεις Τμημάτων Τ.Ε.Ι.» (Β` 998) απόφασης του ίδιου Υπουργού, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ίσχυαν κατά τον χρόνο της έναρξης ισχύος του ανωτέρω νόμου, είναι νόμιμες, ανεξαρτήτως πλημμελειών των ανωτέρω υπουργικών αποφάσεων αντιστοιχιών και η μεταφορά θέσεων ολοκληρώνεται κανονικά.

  • 18 Αυγούστου 2013, 10:16 | Νίκος

    «πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία».

    Με αυτή τη πρόταση αφαιρείται η δυνατότητα ενός μεγάλου ποσοστού παιδιών να δώσουν έναν διαφορετικό αγώνα από αυτόν της διατήρησης της υγείας τους (αυτά που με πολύ προσπάθεια, κόπο και φυσικά με πολύ τύχη έχουν καταφέρει να κρατάνε σε ύφεση το σοβαρό πρόβλημα της υγείας τους), τον αγώνα της εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρόταση αυτή λοιπόν καταργεί τη προστασία των παιδιών αυτών από την επίπονη και ψυχοφθόρα διαδικασία αξιολόγησης τους με κίνδυνο την επιβάρυνση της υγείας τους.

    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ν. Crohn και η ελκώδης κολίτιδα σοβαρές χρόνιες αυτοάνοσες παθήσεις με εξάρσεις και υφέσεις και για αυτό το λόγο με τη βεβαίωση της πάθησης δίνεται ποσοστό αναπηρίας 67% και με εμφάνιση επιπλοκών και χειρουργική επέμβαση ποσοστό αναπηρίας 80% (ΦΕΚ 1506/τ Β’/4-5-2012.

    Επιπροσθέτως στις επιτροπές των ΚΕΠΑ (ειδικά στην Αττική) άν κάποιος κάνει αίτηση για να περάσει από επιτροπή σήμερα θα τον καλέσουν μετά από 7 με 10 μήνες λόγω του φόρτου εργασίας. Συνεπώς και σε κρίση να βρίσκεται κάποιος μετά από τόσο χρονικό διάστημα δεν είναι σε θέση να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας του. Συνεπώς δεν είναι λογικό να γίνονται δεκτές αιτήσης μόνο εκείνων «με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία».

    Ευχαριστώ

  • 18 Αυγούστου 2013, 09:45 | Βάτις

    Η αποκατάσταση των καθηκόντων των Διδακτόρων ΑΕΙ (μονίμων και ΙΔΑΧ), που μπορεί να γίνει μέσω συγκεκριμένης τροπολογίας στο παρόν σχέδιο νόμου, είναι θέμα πολιτικής ουσίας με ηθικές και οικονομικές προεκτάσεις και αυτό γιατί πρόκειται για εξειδικευμένους επιστήμονες, που θα υπηρετήσουν το ελληνικό δημόσιο από μια θέση που θα ανταποδίδει στην ελληνική κοινωνία το μέγιστο της επένδυσής της (για να τους καταστήσει επιστήμονες) με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

    Ο τρόπος πρόσληψης των επιστημόνων αυτών δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Διεθνώς, κανένα ακαδημαϊκό ίδρυμα δεν προσλαμβάνει υπαλλήλους μέσω κάποιου αντίστοιχου Α.Σ.Ε.Π.

    Αντιθέτως, η συνέχιση της εκκρεμότητας των καθηκόντων του προσωπικού αυτού αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, που έχει επισημανθεί σε όλες τις δημοσιευμένες Εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων ΑΕΙ της χώρας, που έγιναν από καθηγητές ξένων πανεπιστημίων.

    Πρόκειται για ζημιογόνο διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, που ενώ πραγματοποίησε μια ακριβή επένδυση για να αποκτήσει εξειδικευμένους επιστήμονες, εντούτοις δεν αξιοποιεί την επένδυση αυτή ανταποδοτικά.

  • 18 Αυγούστου 2013, 08:23 | Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημονικού Εργαστηριακού Προσωπικού Αορίστου Χρόνου των ΑΕΙ (ΠΑΣΕΕΠΑΧ-ΑΕΙ)

    Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, υπηρετεί προσωπικό ΙΔΑΧ των κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που λόγω υψηλών προσόντων και εκτεταμένης εμπειρίας σε ειδικά γνωστικά αντικείμενα, καλείται να καλύψει και τις μεγάλες και χρόνιες ελλείψεις που υπάρχουν στο εργαστηριακό προσωπικό (κατηγορίες ΕΕΔΙΠ ή πλέον ΕΔΙΠ, και ΕΤΕΠ). Στο νόμο 4009/2011 (άρθρο 79, παρ. 3δ), δόθηκε μια αποσπασματική λύση για αυτή τη στρεβλή κατάσταση, χωρίς να προβλεφθούν εντάξεις για το ΕΤΕΠ, και επιτρέποντας την ένταξη στο ΕΕΔΙΠ ΙΙ/ΕΔΙΠ μόνο για τους κατόχους διδακτορικού, εξαιρώντας τους κατόχους μεταπτυχιακού που προβλέπουν τα τυπικά προσόντα για θέση αυτής της κατηγορίας. Όμως έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα των ελλείψεων του εργαστηριακού έργου ολοκληρωμένα, αφού οι διδάκτορες ΙΔΑΧ θα κληθούν να καλύψουν τις νέες, αυξημένες ανάγκες στο κυρίως διδακτικό έργο που δημιουργούνται από την κατάργηση της βαθμίδας του Λέκτορα και τη μεγάλη μείωση του έκτακτου διδακτικού προσωπικού (γι’ αυτό δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης υπό εποπτεία διδακτικού έργου στους διδάκτορες ΕΔΙΠ), ενώ οι ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις του ΕΤΕΠ παραμένουν ως έχουν.

    Για μια ολοκληρωμένη και συστηματική λύση της στρεβλής αυτής κατάστασης, προτείνουμε να διαμορφωθεί η παράγραφος 19 του άρθρου 39, ως εξής:
    «Η περίπτωση δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 79 του ν. 4009/2011 αντικαθίσταται ως εξής: Μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του Οργανισμού του Ιδρύματος, οι μόνιμα υπηρετούντες στο Ίδρυμα καθώς και οι υπηρετούντες με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους: (i) στην κατηγορία Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, (ii) στην κατηγορία Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), εφόσον είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με διετούς διάρκειας επιτελούμενο έργο, (iii) στην κατηγορία Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κλάδου ΠΕ ή ΤΕ) με διετούς διάρκειας επιτελούμενο έργο. Σε κάθε περίπτωση, οι τίτλοι σπουδών πρέπει να αφορούν γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το ίδρυμα.
    Η ένταξη πραγματοποιείται με απόφαση της κοσμητείας, ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής η οποία αποτελείται από δύο καθηγητές και ένα μέλος Ε.ΔΙ.Π. ή Ε.Τ.Ε.Π. κατά περίπτωση, που ορίζονται από τον Κοσμήτορα, και σχετική πράξη του Πρύτανη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στις περιπτώσεις (ii) και (iii) ζητείται η σύμφωνη γνώμη της Συνέλευσης Τμήματος, για την πιστοποίηση του επιτελούμενου έργου.
    Για τα θέματα βαθμολογικής και μισθολογικής κατάταξης και εξέλιξης των εντασσόμενων λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας τους στο Ίδρυμα και κάθε άλλος χρόνος που αναγνωρίσθηκε ως χρόνος υπηρεσίας.»

  • 18 Αυγούστου 2013, 00:33 | Ελένη

    Μετατροπή ΙΔΑΧ σε ΕΙΔΙΠ — φωτογραφική και άδικη απόφαση για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

    Για άλλη μία φορά έρχετε στην επιφάνεια το θέμα της «μονιμοποίησης» αυτής της κατηγορίας υπαλλήλων, η οποία είναι άδικη , και στην ουσία θίγει όλους τους υπόλοιπους, μόνιμους και μη.

    Δεν έχουν περάσει από ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για την πρόσληψή τους (ΑΣΕΠ), όπως για παράδειγμα οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας, ή οι άλλοι υπάλληλοι του δημοσίου, που κινδυνέυουν να απολυθούν. Με τη διάταξη αυτή τους μονιμοποιείται (οι ΙΔΑΧ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ δημόσιοι υπάλληλοι με την έννοια που καταλαβαίνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι πολίτες …) και τους εξαιρείται και από την διαδικασία της «αξιολόγησης» ή τους πίνακες διαθεσιμότητας, από την οποία θα περάσουν πολλοί άλλοι υπάλληλοι σε άλλα υπουργεία.

    Πόσο νόμιμο και πόσο ηθικό είναι όλο αυτό?

    Δεν κρίνουμε εδώ τα προσόντα των υπαλλήλων αυτών, αφού έχουν τα προσόντα όμως,αν κριθούν πλεονάζοντες, ας μπούν και αυτοί στις λίστες διαθεσιμότητας με όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους και ας κριθούν εκεί.

    Η διάταξη αυτή πρέπει να αποσυρθεί, όχι μόνο για το κοινό αίσθημα,όχι επειδή επί της ουσίας είναι και παράνομη, αλλά γιατί πρέπει επιτέλους να αποδείξετε στον Έλληνα πολίτη ότι τα «παραθυράκια» τελείωσαν, και ότι ΟΛΟΙ οι πολίτες θα έχουν ΙΣΕΣ ευκαιρίες.

  • 17 Αυγούστου 2013, 23:29 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

    Πολύ θετική πρωτοβουλία η τροποποίηση της διάταξης της παρ. 17 που αναφέρεται στο νόμο του ΔΟΑΤΑΠ.

    Απ´ όσο γνωρίζω ήταν να γίνει και στο παρελθόν αυτή η αλλαγή, αλλά τελικά δεν προχώρησε μάλλον λόγω «συντεχνιακών προβλημάτων».

    Απ΄ ότι φαίνεται η πολιτική ηγεσία του σημερινού υπουργείου δεν πτοείται από τέτοια ζητήματα.

    Το παράδοξο είναι ότι στο παρελθόν το θέμα αυτό είχε παγώσει λόγω του «ενδιαφέροντος» για «συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν το ΔΟΑΤΑΠ»….

  • 17 Αυγούστου 2013, 21:21 | Αλέξανδρος

    Το προτεινόμενο άρθρο 39 δίνει τη δυνατότητα στο υπαλληλικό προσωπικό των ιδρυμάτων να ενταχθούν στην κατηγορία E.E.Π ή Ε.ΔΙ.Π υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα μετάταξης μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες (ευρισκόμενοι ενδεχόμενα σε καθεστώς διαθεσιμότητας) σε θέσεις E.E.Π ή Ε.ΔΙ.Π. (υπό τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασίες που θα προβλέπονται για το εντασσόμενο προσωπικό που προέρχεται από τα ίδια τα ιδρύματα). Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για αυτές τις θέσεις, προτείνω προσθήκη που θα δίνει τη δυνατότητα μετάταξης αυτών των υπαλλήλων και αξιοποίησής τους σε αυτές τις θέσεις, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις πιθανές ανάγκες των ιδρυμάτων και τους στόχους της κινητικότητας. Για παράδειγμα, προτείνω προσθήκη της παρακάτω μορφής στο άρθρο 39:

    Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής : «Σε θέσεις E.E.Π ή Ε.ΔΙ.Π μπορούν να μεταταγούν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος σε γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το ίδρυμα, κατόπιν σχετικής προκήρυξης του ιδρύματος για κάλυψη θέσεων Ε.Ε.Π ή Ε.ΔΙ.Π με μετάταξη. Η μετάταξη πραγματοποιείται με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών και σχετική πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού προηγηθεί απόφαση της κοσμητείας, ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από δύο Καθηγητές και ένα μέλος Ε.Ε.Π ή Ε.ΔΙ.Π. αντίστοιχα, που ορίζονται από τον κοσμήτορα.»

  • 17 Αυγούστου 2013, 20:37 | Ελευθερία Π.

    Καλησπέρα,

    παρακαλούμε να αφαιρεθεί από την παράγραφο 22 στο άρθρο 39, όσον αφορά τη νόσο Crohn, η πρόταση: «…με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία» και να αντικατασταθεί με την φράση «πάσχοντες από τη νόσο του Crohn».

    Είναι μεγάλη αδικία για έναν νέο άνθρωπο που πάσχει από μια τόσο σοβαρή και χρόνια πάθηση να έχει την δυνατότητα να εισαχθεί χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ μόνο τότε που η πάθηση του θα είναι στο χειρότερο στάδιο της, με συνεχής εξάρσεις και όταν λαμβάνει βιολογική θεραπεία. Το πιο πιθανό είναι σε αυτό το στάδιο της ζωής του να μην μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία!

    Οι βιολογικές θεραπείες είναι ελάχιστες (1-2) και είναι το τελευταίο στάδιο αλλά και η τελευταία ελπίδα συντηρητικής θεραπείας για έναν ασθενή με νόσο του Crohn. Αν η βιολογική θεραπεία δεν έχει επιτυχή αποτελέσματα η ζωή του ασθενή εξελίσσεται σε άθλια.

    Είναι θλιβερό να σου δίνετε μια ευκαιρία όταν σίγουρα δεν θα μπορείς να την αξιοποιήσεις! Είναι όμως εξίσου τόσο θλιβερό να μην έχεις αυτήν την ευκαιρία όταν είσαι «σχετικά καλά με την πάθηση σου» και μπορείς! Αλλά θα πρέπει να συμμετέχεις σε πιεστικές εξετάσεις ρισκάροντας την επιβάρυνση της υγείας σου!

  • 17 Αυγούστου 2013, 20:00 | Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος

    Η επισήμανση του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κου Α. Καραμάνου για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης του ασυμβίβαστου του μέλους του Συμβουλίου του Ιδρύματος με την ταυτόχρονη κατοχή θέσης μονοπροσώπου ή μη οργάνου διοικήσεως στο αυτό ΑΕΙ είναι ορθότατη. Ως εκ τούτου η καταστρατήγηση της βασικής αρχής της μη σύμπτωσης στο αυτό πρόσωπο των ιδιοτήτων του ελέγχοντος και του ελεγχομένου, που χαρακτηρίζει κάθε προηγμένο νομικό πολιτισμό, καθιστά αναγκαία τη νομοθετική ρύθμιση του ως άνω ασυμβίβαστου.

    Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής,
    Μέλος Συμβουλίου Ιδρύματος Πανεπστημίου Πελοποννήσου

  • 17 Αυγούστου 2013, 19:26 | Μαρια

    Μετατροπη ΙΔΑΧ σε ΕΙΔΙΠ—— αδικια και παρανομια!

    Μεσα σε ολο αυτο το χαμο που ανθρωποι θα χασουν τη δουλεια τους ανθρωποι που μπηκαν μεσω ασεπ,καθηγητες που μπηκαν με το γραπτο διαγωνισμο ,πατε να σωσεται απο τη διαθεσιμοτητα μια συγκεκριμενη μεριδα ατομων που διοριστηκαν χωρις καμια αξιολογηση επειδη απλα ειχαν συμβασεις. Δηλαδη αυτοι οι ανθρωποι πληρωνονταν 3 χρονια σε ενα εργο το οποιο τους εδωσε και διδακτορικο και τους διορισε με τον ν. Παυλοπουλου, και τωρα μας λετε οτι θα τους κανουμε και μονιμους…
    Με ποια λογικη ,που ειναι η αξιοκρατια? Δεν υπαρχουν δηλαδη αλλοι με διδακτορικο για τα πανεπιστημια?
    Γιατι ο ΕΙΔΙΠ ειναι μονιμος υπαλληλος,ορκιζεται κανονικα…οι ιδαχ να θυμισω δεν ειναι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι συμβασιουχοι Αοριστου χρονου.
    Δυστυχως στη χωρα αυτη θα συνεχιζεται η μονιμοποιηση απο το παραθυρο για συγκεκριμενες ομαδες ατομων, ας μην πουμε καλυτερα για το τι ατομα ειναιγ ολοι αυτοι και απο που προερχονται….κριμα …

  • Προς αποφυγή παρεξηγήσεων σχετικά με τους υπαλλήλους που εργάζονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και είναι κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διδακτόρων ΙΔΑΧ ΑΕΙ (ΠΑΣΔΙΔΑΧ) δηλώνει τα εξής:

    Η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, έγινε με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προς εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την Εθνική νομοθεσία και είναι εξίσου NOMIMH με οποιαδήποτε άλλη πρόσληψη, καθώς έγιναν νόμοι του κράτους (π.χ. Ν.2839/2000, ΠΔ 164/2004). Το προσωπικό αυτό ανήκει στο τακτικό προσωπικό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι περισσότεροι εργάζονταν ήδη αρκετά χρόνια με συμβάσεις έργου ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου πριν μετατραπούν οι συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου.

    Ως εκ τούτου, οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ με διδακτορικό που εργάζονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν «διορίστηκαν πλαγίως» ούτε είναι «ευνοιοκρατικά τοποθετημένοι». ΚΡΙΘΗΚΑΝ από τα υπηρεσιακά συμβούλια των ιδρυμάτων που εργάζονταν, ότι χρειάζονται απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία τους, δηλαδή ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ η όλη διαδικασία της μετατροπής των συμβάσεων έγινε υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ που άσκησε τον έλεγχο νομιμότητας όλων των δικαιολογητικών (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικό, ξένες γλώσσες, κ.α.) πολύ πριν εφαρμοστεί το μέτρο της αξιολόγησης σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, έλαβαν επιτυχώς μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και είτε παραιτήθηκαν είτε αρνήθηκαν τις προσλήψεις προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ με διδακτορικό που εργάζονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορεί να «εμφανίζονται» στο σύστημα απογραφής ως διοικητικοί υπάλληλοι γιατί έτσι προσελήφθησαν (λόγω των στρεβλώσεων του συστήματος και της μη ουσιαστικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων), αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία στελεχώνουν εργαστηριακές εκπαιδευτικές μονάδες, κλινικές, προσφέροντας τόσο εκπαιδευτικό (εργαστηριακές ασκήσεις) όσο και τεχνικό έργο (χειρισμός ειδικού εργαστηριακού εξοπλισμού και λογισμικού), ενώ παράλληλα έχουν και ερευνητική δραστηριότητα, εφάμιλλη των μελών ΔΕΠ, συμμετέχοντας σε ανταγωνιστικά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα είτε ως Επιστημονικοί Συνεργάτες είτε ακόμη και ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι, συνεισφέροντας στην εισροή κοινοτικών κονδυλίων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

    Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας έστω και εκ των υστέρων ότι η πραγματική απασχόληση των ΙΔΑΧ με διδακτορικό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν είναι η διοικητική υποστήριξη αλλά η εκπαιδευτική και ερευνητική εργασία, προχώρησε κάνοντας νόμο του Κράτους (Ν.4009/2011) την δυνατότητα ένταξης του εν λόγω προσωπικού σε θέσεις Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ).

    Δυστυχώς μέχρι και σήμερα λόγω διαφόρων αδυναμιών εφαρμογής του νόμου που για το συγκεκριμένο θέμα εντοπίζονται κυρίως στην μη συγκρότηση των Οργανισμών των ιδρυμάτων, δεν έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη, με αποτέλεσμα οι ΙΔΑΧ με διδακτορικό να αντιμετωπίζονται ακόμα ως διοικητικοί υπάλληλοι με ότι αρνητικό επακόλουθο μπορεί να έχει αυτό στην παραμονή τους στο Δημόσιο, αφού μειονεκτούν στη μοριοδότηση για τη κινητικότητα/διαθεσιμότητα λόγω του τρόπου πρόσληψης τους.

    Επομένως η σύγκριση των ΙΔΑΧ με διδακτορικό με άλλες κατηγορίες προσωπικού άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει, αφού αντικειμενικά ούτε τα ίδια επιστημονικά προσόντα μπορούν να έχουν, αλλά ούτε και το ίδιο έργο μπορούν να προσφέρουν στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι εργαζόμενοι στρέφονται οι μεν εναντίον των δε, σε μια περίοδο που χρειάζεται κοινή θέση και αλληλεγγύη κατά των απολύσεων.

    Πανελλήνιος Σύλλογος Διδακτόρων ΙΔΑΧ ΑΕΙ (ΠΑΣΔΙΔΑΧ)

  • 17 Αυγούστου 2013, 15:03 | Ευθυμία

    Πολύ σοφά προστέθηκε η ελκώδης κολίτιδα στο νέο νομοσχέδιο ωστόσο περιττεύει η φράση «με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία». Ωστόσο, παραλείπεται στις σοβαρές παθήσεις εκείνη της ολικής κολεκτομής, κάτι τ’ οποίο περιλαμβάνονταν πολύ σωστά στο προηγούμενο νομοσχέδιο καθώς τα άτομα που έχουν υποστεί εγχείρηση κολεκτομής αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με πλήθος διαρροϊκών κενώσεων και λοιμώξεων που μπορεί να υποστεί ο σάκος.

  • 17 Αυγούστου 2013, 14:29 | Χρήστος Κιτμιρίδης

    Το σχόλιο μου αφορά τη παράγραφο 22 του άρθρου 39.
    Ο νόμος 3794/2009 προέβλεπε την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ των πασχόντων από τη Νόσο του Crohn. Και των ατόμων με μερική ή ολική κολεκτομή ενώ στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, όπως είναι διατυπωμένο αφενός είναι εκτός των άτομα που έχουν κάνει μερική ή ολική κολεκτομή και αφετέρου ουσιαστικά αφήνει εκτός τους πάσχοντες από ΙΦΝΕ (Νόσο του Crohn κι Ελκώδη Κολίτιδα).
    Αντί του: ….πάσχοντες από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο Εντέρου (Νόσο του Crohn κι Ελκώδη Κολίτιδα) από 14 ετών με συνεχή ενεργότητα παρά την βιολογική θεραπεία. Πιστεύω ότι η σωστή διατύπωση είναι : …πάσχοντες από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο Εντέρου (Νόσο του Crohn κι Ελκώδη Κολίτιδα) και οι υποβληθέντες σε μερική ή ολική κολεκτομή.
    Το παρόν νομοσχέδιο αντί να διορθώσει αδικίες του παλαιότερου δημιουργεί νέες και εντονότερες.
    Παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τη γνώμη των ασθενών οι οποίοι ταλαιπωρούνται αρκετά από τη φύση της παθήσεως τους και να μην προσθέσετε μεγαλύτερη με άδικους νόμους και με ασάφειες.
    Ευχαριστώ.

  • 17 Αυγούστου 2013, 13:57 | Δ,Α,

    Γιατι οι φοιτητές σε δεύτερη σχολή δε δικαιούνται πάσο τουλάιστον? Είναι κοινωνική παροχή που δεν κοστίζεο τόσο πολύ στο κράτος. Δηλαδή θες να εξελιχτείς και σου βάζουν εμπόδια. Δε μένουν ολοι δίπλα στα πανεπιστήμια.

  • 17 Αυγούστου 2013, 13:15 | ΣΚ

    Επί των εκλεκτορικών σωμάτων (παρ. 3 του παρόντος άρθρου και γενικά άρθρο 19 ν. 4009/2011).
    Τα 7 μέλη, εάν συνυπολογισθούν και οι (τουλάχιστον) 4 αξιολογητές, οι οποίοι θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι απαιτείται να είναι του ιδίου ή συναφούς αντικειμένου, δεν είναι λίγα. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αυξηθούν παρά μόνον οριακά, διότι αλλιώς, εάν ληφθούν υπ’ όψιν και οι απαραίτητοι αναπληρωματικοί, θα πρέπει να ορίζονται καθηγητές πιο απομακρυσμένου γνωστικού αντικειμένου. Κατά την άποψή μου, καλύτερα λιγότεροι και σχετικοί, που θα κρίνουν μετά λόγου γνώσεως και όχι μόνον βασισμένοι στην αξιολόγηση (όπως παλαιότερα «συντάσσονταν με την εισηγητική»).
    Είναι, πράγματι, σκόπιμη η συνεδρίαση του εκλεκτορικού στο πλαίσιο της ΓΣ Τμήματος. Η διαδικασία «εν κρυπτώ και παραβύστω», δεν πληροί τις αξιώσεις διαφάνειας. Πρέπει να είναι προφανές στο Τμήμα γιατί λαμβάνεται η εκάστοτε απόφαση, δεν αρκεί η ex post κατάρτιση του πρακτικού.
    Πρέπει να επανεξετασθεί η υποχρεωτική συμμετοχή ενός μέλους από Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Είναι προφανές ότι σε πολλά γνωστικά αντικείμενα (θεωρητικές ή κοινωνικές επιστήμες) ένα μεγάλο μέρος των εργασιών των υποψηφίων θα έχει καταρτισθεί στα ελληνικά, επομένως είναι απαραίτητη η γνώση της ελληνικής γλώσσας. Αυτό, μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται στα εκλεκτορικά σώματα όλων των ΑΕΙ της χώρας 2-3 συνάδελφοι ανά αντικείμενο, από ΑΕΙ του εξωτερικού, κατά κανόνα της Κύπρου. Αυτό, στην καλύτερη περίπτωση τους καθιστά υπέρ-εκλέκτορες, έχοντες λόγο για τους πάντες και τα πάντα, και στη χειρότερη θα οδηγήσει σε λίγο καιρό να μην ενδιαφέρονται ούτε αυτοί, γιατί δεν μπορεί να διαθέτουν το χρόνο τους για 4-5 εκλογές ή εξελίξεις κατ’ έτος. Η τηλεδιάσκεψη δεν είναι πανάκεια, διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον η μετακίνηση, αλλά ο χρόνος που απαιτείται να διαθέσουν, ο οποίος δεν επαρκεί.

  • 17 Αυγούστου 2013, 10:37 | Βαρζακάκος Αλέξανδρος

    Η αναφορά που γίνεται στην παράγραφο 22 σχετικά με τους πάσχοντες από ΙΦΝΕ (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) περί «συνεχούς ενεργότητας» νομίζω ότι προκαλεί σύγχυση . Οι πάσχοντες (είμαι κι εγώ ένας από αυτούς – πάσχω από εκλώδη κολίτιδα) παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις της πάθησης τους . Κατά συνέπεια είναι σύνηθες ο ασθενής για μεγάλα διαστήματα να μην εκδηλώνει συμπτώματα της πάθησης του , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ασθενής . Επίσης η αναφορά περί «βιολογικής θεραπείας» θεωρώ ότι δεν είναι εύστοχη καθώς η χρήση βιολογικών παραγόντων αποτελεί ένα χρήσιμο αλλά «επιθετικό εργαλείο» στα χέρια των γαστρεντερολόγων εξού και η χρήση του γίνεται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον . Όποιος όμως δεν ακολουθεί θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες , σημαίνει ότι δεν νοσεί ? Δεν υφίσταται τις «συνέπειες» (σωματικές , ψυχολογικές , κοινωνικές κ.λ.π) της νόσου του ? Δεν υποφέρει από την σφοδρότητα των συπτωμάτων με την οποία εκδηλώνεται η πάθηση του σε περιόδους έξαρσης ? Προσωπικά νοσώ από ελκώδη κολίτιδα τα τελευταία 6 χρόνια (από την ηλίκια των 35 ετών) . Από την αρχή της θεραπείας μου χρησιμοποιώ ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και κατά περιόδους δόσεις κορτιζόνης , καθώς έχει προσβληθεί ολόκληρο το παχύ έντερο (πανκολίτιδα) . Πέρασα μεγάλες περιόδους οι οποίες ήταν εξαιρετικά επώδυνες και επίπονες σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο και οι οποίες για κάποιον υποψήφιο των πανελληνίων εξετάσεων θα ήταν απαγορευτικές για την ορθή προετοιμασία του . Κατά συνέπεια θεωρώ ότι είναι ορθή η αναφορά του νομοσχεδίου στους πάσχοντες από ΙΦΝΕ , όμως ο τρόπος διαπτύπωσης είναι τέτοιος που φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει πάσχοντες διαφόρων «ταχυτήτων» .

  • 17 Αυγούστου 2013, 10:10 | Σοφία

    Σχετικά με το άρθρο 39 παράγραφος 22, θέλω να καταθέσω, ότι είμαι και η ίδια ασθενής με Νόσο Crohn εδώ και αρκετά χρόνια. Στην ηλικία των 18,δηλαδή, όταν έδινα Πανελλήνιες το 2006, δεν υπήρχε η δυνατότητα της απαλλαγής των ασθενών με Crohn από την διαδικασία των Πανελληνίων και της εισαγωγής τους σε Πανεπιστημιακές ή σε άλλες σχολές με το ποσοστό του 5%. Ήταν μια αρκετά ψυχοφθόρα διαδιακασία για μένα η ιστορία των Πανελλληνίων εξετασεων, με αποτέλεσμα, η Νόσος να μου κάνει μια σοβαρή υποτροπή και να χρειαστεί νοσηλεία αρκετών ημερών. Και αυτό συμβαίνει με όλα τα παιδιά, που είναι ασθενείς Νόσου Crohn ή Ελκώδους Κολίτιδας, των λεγόμενων ΙΦΝΕ (Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου). Οι Πανελλήνιε είναι μια εξαντλητική και ψυχοφθόρα διαδικασία για όλους, πόσο μάλλον για ασθενείς των οποίων η Νόσος αποδεδειγμένα έχει άμεση και στενότατη σχέση με την ψυχολογική τους κατάσταση. Θα ήθελα να ζητήσω από το Υπουργείο Παιδείας, σε σχέση με την τροπολογία, που αφορά την εισαγωγή με το 5% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των ασθενών με Νόσο Crohn,να συμπεριληφθούν σε αυτήν την κατηγορία και οι ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα, καθότι πρόκειται για δύο ασθένειες του εντέρου που ανήκουν στην ίδια ομάδα (ΙΦΝΕ), με τις ίδιες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, όσον αφορά τα συμπτώματα, τις υποτροπές και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ακόμη, θα ήθελα να ζητήσω, να μην απαιτούνται άλλα κριτήρια και προϋποθέσεις για την εισαγωγή ενός ασθενή με ΙΦΝΕ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το 5%, όπως το τι θεραπευτική μέθοδο ακολουθεί ή το πόσα χρόνια έχει την ασθένεια. Θα ήθελα τέλος να τονίσω ξανά, ότι οι καταστάσεις άγχους και ψυχολογικής επιβάρυνσης είναι παράγοντες ικανοί να δημιουργήσουν υποτροπές στα νοσήματα ΙΦΝΕ και όσο πιο συχνές είναι αυτές οι υποτροπές, ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι οι ασθενείς ψυχολογικά και οικονομικά αλλά επιβαρύνεται και το κράτος οικονομικά, αν δεν προλαμβάνει τέτοιες υποτροπές, φροντίζοντας για τη διευκόλυνση των ασθενών με ΙΦΝΕ, ειδικά σε περιπτώσεις, όπως αυτή των Πανελληνίων και της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Σας ευχαριστώ

  • 17 Αυγούστου 2013, 05:12 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η νόσος του Crohn είναι μια σοβαρή αρρώστια η οποία ΔΕΝ θεραπεύεται.Υπάρχουν παιδιά με πολύ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που δεν τα ομολογούν ούτε οιίδιοι οι γονείς, και που φτάνουν σε σημείο να μην θέλουν να πάρουν μέσω των ταμείων τις θεραπείες τους και τις πληρώνουν οι ίδιοι, και προσθέτω όχι μόνο με διαγνωσμένη νόσο αλλά και χειρουργημένα,(για την περίπτωση αυτή τι λέμε;)… Συμφωνώ απόλυτα με την κ. ΕΛΕΝΗ και απλά ξαναγράφω τα ίδια…
    Πολύ σωστά στον προηγούμενο νόμο 3794/2009, άρθρο 35, παρ.1 ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι που πάσχουν από τη νόσο του Crohn εισάγονταν χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.
    Επειδή από το 2009 μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό σε ότι αφορά στη θεραπεία της νόσου του Crohn, προτείνω και στον υπό ψήφιση νόμο να παραμείνει η ρύθμιση για την εισαγωγή ΟΛΩΝ των πασχόντων από τη νόσο του Crohn στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις.Για τους παραπάνω λόγους προτείνω:
    Να αντικατασταθεί στην παράγραφο 22, όσον αφορά τη νόσο του Crohn, η παρούσα πρόταση
    22. ……………………… , πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, ….
    Με την παρακάτω
    22. ……………………, πάσχοντες από τη νόσο του Crohn, ……………….

  • 16 Αυγούστου 2013, 22:42 | Μαρία

    Ονομάζομαι Μαρία, είμαι 15 χρονών και πάσχω από τη νόσο του Crohn. Η ασθένεια εμφανίστηκε όταν ήμουν 12 χρονών πολύ επιθετικά και με έχει ταλαιπωρήσει πολύ μέχρι τώρα. Έχω περάσει από ΚΕΠΑ και έχω βγάλει ποσοστό αναπηρίας 67%.
    Από το Σεπτέμβριο θα πάω στην Α’ Λυκείου και εάν ισχύσει το καινούριο σύστημα στο Λύκειο θα πρέπει να δίνω κάθε χρόνο στις εξετάσεις με τα μισά θέματα σε στυλ πανελλαδικών. Πέρα από αυτό βλέπω να περιορίζουν και το δικαίωμα που έδιναν στα παιδιά που πάσχουν από νόσο Crohn να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις.
    Από την εμπειρία μου κάτω από το άγχος και την πίεση των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχουν καταρρεύσει πολλά υγιή παιδιά. Πως λοιπόν θα ανταγωνιστώ εγώ που ταλαιπωρούμαι από μια χρόνια σοβαρή αρρώστια με ένα παιδί χωρίς πρόβλημα υγείας; Μπορεί ένας κουτσός από το ένα πόδι να τρέξει με έναν που έχει γερά και τα δύο του πόδια και να κερδίσει ο κουτσός;
    Για να έχω και εγώ και ΟΛΑ τα παιδιά που πάσχουν από τη νόσο του Crohn ΙΣΕΣ ευκαιρίες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τα υγιή παιδία ΠΑΡΑΚΑΛΩ το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να επιτρέπει σε ΟΛΑ τα παιδιά που πάσχουν από τη νόσο του Crohn να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ, λοιπόν, να τροποποιήσετε την παράγραφο 22 ώστε να περιλαμβάνει μόνο την φράση «πάσχοντες από τη νόσο του Crohn» χωρίς ΚΑΜΙΑ εξαίρεση ή περιορισμό για τα παιδιά που πάσχουν από τη νόσο του Crohn.

    Ευχαριστώ Πολύ
    Μαρία

  • 16 Αυγούστου 2013, 22:02 | Βούλα Γεωγιάδου

    Αγαπητοί κύριοι
    Γράφω με αφορμή την παράγραφο 22 που αφορά στα παιδιά με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του CROHN.Δύο ασθένειες που ταλανίζουν τα παιδιά και που τους ψαλιδίζουν τα φτερά πριν καλά καλά ανοίξουν. Σαν μάνα και σαν ασθενής σας παρακαλώ να μείνει η παλιά διατύπωση του νόμου (δηλαδή οι πάσχοντες χωρίς καμμιά εξαίρεση). Στο όνομα της υγείας των παιδιών αλλά και της ψυχικής τους ισσοροπίας σας παρακαλώ να ενημερωθείτε για τις παραπάνω ασθένειες ακόμα και να συνομιλήσετε μαζί τους ή με γιατρούς, και είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβετε ότι αυτά τα νοσήματα δεν είναι ποτέ ανενεργά. Πάντα παραφυλάνε και αντιδρούν με επίπονες εξάρσεις σε κάθε στρεσογόνο πίεση. Κι αν νομίζετε πως ίσως αδικήσετε τους άλλους μαθητές , ταπεινά σας βεβαιώνω πως η μόνη αδικία και μάλιστα κατάφορη είναι αυτή που έχει συμβεί στην υγεία των παιδιών με ΙΦΝΕ.Επιθυμία όλων των πασχόντων και πρόταση είναι να αντικατασταθεί στην παράγραφο 22, όσον αφορά τη νόσο Crohn,η παρούσα πρόταση
    22. ……………………… , πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, ….
    Με την παρακάτω
    22. ……………………, πάσχοντες από τη νόσο του Crohn. Σιγουρη ότι θα συμμεριστείτε την αγωνία μας σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Φιλικά
    Γεωργιάδου Βούλα

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:56 | ΓΙΑΝΝΗΣ -Σ ΥΡΟΣ

    Απο 12 ετων εχω δυστυχως νοσο του CROHN…ειμαι 48 σημερα.
    Ειναι γνωστο τοις πασοι η ασθενεια αυτη κανει υφεσεις η εξαρσεις απροβλεπτες ως προς την διαρκεια, η την αφορμη που τοις προκαλει, και δεν απαλασεσαι ποτε απο αυτην…μονο οταν πεθανεις.
    Εχει σημαντικοτατη αρνητικη επιδραση σε ολη την δραστηριοτητα ενος ατομου, στην μαθητικη, στην κοινωνικη, στην προσωπικη, επαγγελματικη, ζωη του, στο παιχνιδι στην διασκεδαση(;;;) σε ολο τον βιο του ασθενη οσος κι αν ειναι αυτος.
    Ειναι ολοφανερα αδικο, οταν ενας ασθενης με Crohn ειναι σε υφεση η ασθενεια του για λιγο καιρο, να θεωρειται ως ατομο υγιες και να μην τυγχανει του ευεργετηματος του νομου να μπαινει διχως εξετασεις στοις προβλεπομενες σχολες. Σχεδον ολοι εχουν στον κοινωνικο περιγυρο τους ατομα με νοσο Crohn η ελκωδη κολιτιδα…ρωτηστε τους και θα δειτε ποση ειναι η απογοητευση τους (απογοητευση μας) λογω τον διαφορων επιπλοκων των ανωτερω νοσων και θα αποκομισετε απο πρωτο χερι ορθες αποψεις για το θεμα και το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (αντιμετωπιζουμε) από τις παθησεις τους (μας).

    Συνοψιζοντας….ως ασθενης με Crohn 36 χρονια τωρα:

    να γραφει στο αρθρο 22: ασθενεις με «….νοσο Crohn και ελκωδη κολιτιδα…» ΧΩΡΙΣ την φραση «…..…με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία….» δηλαδη ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ εξαιρεση η περιορισμο.

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:31 | Γαρυφαλιά Οικονόμου

    Συμφωνώ με την άποψη του Καθηγητή κ. Α. Καραμάνου για την τήρηση της αρχής χρηστής και αμερόληπτης διοίκησης στα ΑΕΙ

  • 16 Αυγούστου 2013, 17:43 | Γιώργος Μ.

    Καλησπέρα,

    ως πάσχων από ελκώδη κολίτιδα τα τελευταία 9 χρόνια, θεωρώ πως η παράγραφος 22 του άρθρου 39 θα πρέπει να επανεξεταστεί. Το άρθρο μιλάει για «…πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία…».

    Τόσο η νόσος του Κρον όσο και η ελκώδης κολίτιδα είναι δύο ασθένειες με εξάρσεις και υφέσεις σε όλη τη ζωή του ασθενούς. Εξού δεν μπορούμε να μιλάμε για «ενεργότητα» της νόσου, αφού η νόσος υπάρχει μονίμως. Επίσης, υπάρχουν εξίσου σκληρές θεραπείες πέρα από τις βιολογικές για την αντιμετώπιση της νόσου, όπως είναι τα κορτικοειδή και τα ανοσοκατασταλτικά, που καθιστούν εξίσου δύσκολη την ήδη απαιτητική ζωή των μαθητών.

    Θα πρότεινα στην συγκεκριμένη παράγραφο να μην γίνεται αναφορά στην ενεργότητα της νόσου, αφού μιλάμε για μόνιμα ενεργή νόσο. Επίσης δεν θα πρέπει να περιορίζεται στους λαμβάνοντες βιολογική θεραπεία, αλλά σε όλους τους ασθενείς.

    Ευχαριστώ,
    Γιώργος Μ.

  • 16 Αυγούστου 2013, 15:43 | Koniaris Antonios

    Η νόσος του Crohn είναι χρόνια ΑΝΙΑΤΗ νόσος με αλλεπάλληλες περιόδους εξάρσεων και υφέσεων για όλους σχεδόν τους ασθενείς.
    Η πρόταση συνεπώς…
    22. ……………………… , πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, ….
    είναι λάθος καθώς ούτε η βιολογική θεραπεία ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ. Απλά έχει δράση κατά της φλεγμονής (όπως πχ η κορτιζόνη…). Οι ασθενείς που δοκιμάζουν τη βιολογική θεραπεία περνούν όπως και οι υπόλοιποι εξάρσεις και υφέσεις και είναι υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση και επαφή με τα νοσοκομεία (το λιγότερο 1/δίμηνο).

    Προτείνω λοιπόν να μη γίνεται διαχωρισμός των πασχόντων από ν. Crohns.

  • 16 Αυγούστου 2013, 15:29 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

    Να αντικατασταθεί στην παράγραφο 22, όσον αφορά τη νόσο Crohn,η παρούσα πρόταση
    22. ……………………… , πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, ….
    Με την παρακάτω
    22. ……………………, πάσχοντες από τη νόσο του Crohn, ……………….

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

    Πάσχει κάποιος από Νόσο είτε είναι 10 ετών, είτε είναι 30 ετών, είτε είναι 50 ετών.
    Ένα πρόβλημα υγείας χαρακτηρίζεται σοβαρό από τις επιπτώσεις του και όχι από την ηλικία που εμφανίζεται.
    Είναι άνιση αντιμετώπιση στους ασθενείς της νόσου.

  • 16 Αυγούστου 2013, 13:40 | ANDREAS LEHMANN

    Πρέπει οπωσδήποτα να γίνει δεκτή στο εν λόγω άρθρο(39) η πρόταση του Συλλόγου ατόμων με Νόσο CHRON & ΕΛΚΩΔΗ ΚΩΛΙΤΙΔΑ,η οποία υπεβλήθη στον Υπουργό Παιδείας με υπόμνημα απο 13/8/13 με θέμα:

    » ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 35 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3794/2009(ΦΕΚ Α’/τ. 156) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.»

    Ευχαριστώ
    ANDREAS LEHMANN -Μακροχρόνια πάσχων απο Εκλώδη Κολίτιδα

  • 16 Αυγούστου 2013, 11:20 | Νίκος Τζελέπης

    Στο νόμο 4009/2011 (άρθρο 29), θεσπίστηκαν αναβαθμισμένα τυπικά προσόντα για την κατάληψη θέσεων ΕΔΙΠ (ΕΕΔΙΠ ΙΙ) και ΕΤΕΠ: μεταπτυχιακό και πτυχίο ΠΕ/ΤΕ αντίστοιχα, συναφή με τα αντικείμενα των θέσεων. Στον ίδιο νόμο, δόθηκε και η δυνατότητα ένταξης υπηρετούντος προσωπικού, αλλά περιορίσθηκε στους κατόχους διδακτορικού και μόνο για την κατηγορία ΕΔΙΠ.

    Με τον περιορισμό αυτό, αγνοούνται παντελώς οι ελλείψεις του ΕΤΕΠ, ενώ στερείται το δικαίωμα αίτησης για ένταξη στο ΕΔΙΠ από τους κατόχους μεταπτυχιακού, οι οποίοι -βάσει του νόμου- έχουν επαρκή τίτλο σπουδών και κατέχουν εμπειρία στο επιτελούμενο έργο και σημαντική ερευνητική δραστηριότητα με δημοσιεύσεις και συμμετοχή σε ερευνητικές ομάδες και προγράμματα (κριτήρια που, όπως και ο υψηλός τίτλος σπουδών, θα λαμβάνονταν υπ’ όψιν σε συνθήκες προκήρυξης των θέσεων).

    Η κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ με ένταξη υπηρετούντος επιστημονικού προσωπικού, θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένα και για τις οι δύο κατηγορίες, ενώ η δυνατότητα θα πρέπει να δοθεί ισότιμα σε όσα μέλη του θεωρούνται επαρκή σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου (δηλ. του ν.4009/2001, άρθρο 29), ώστε να μπορέσουν τα ιδρύματα να κάνουν την καλύτερη δυνατή, αξιοποίηση του διαθέσιμου προσωπικού τους, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν.

    Το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε θιγεί και στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την “Οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις” (ν. 4115/2013), τον περασμένο Ιανουάριο, και ο κ. Υπουργός είχε προτείνει την εξεύρεση μιας συστηματικής λύσης που θα λαμβάνει υπόψιν τη “μεταβλητή γεωμετρία” προσόντων και καθηκόντων του ερευνητικού και επιστημονικού αυτού προσωπικού.

    Άλλωστε τα προσόντα τα οποία θα ζητούνται από τους ΙΔΟΧ επιστημονικούς υπότροφους για τη διεξαγωγή διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού και εργαστηριακού έργου (ν.4115, άρθρο 34, παρ.16) είναι αυτά ακριβώς που χαρακτηρίζουν το ήδη υπάρχον, παραπάνω αναφερόμενο επιστημονικό προσωπικό στα εργαστήρια: “κάτοχοι διδακτορικού, υποψήφιοι διδάκτορες και επιστήμονες εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας”. Για ποιο λόγο να αναζητούν τα ΑΕΙ πόρους για να προσλάβουν σε προσωρινή βάση, προσωπικό ίδιο με αυτό που ήδη έχουν, προκειμένου να καλύψουν πάγιες ανάγκες τους;!

    Προτείνεται λοιπόν η προσθήκη στο άρθρο 39, στην παράγραφο 19, κατάλληλης τροπολογίας των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 79 στο ν. 4009/2011, ώστε:
    α) να δίνεται το δικαίωμα αίτησης για ένταξη στην κατηγορία ΕΔΙΠ, στους υπηρετούντες κατόχους συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου,
    β) να συμπεριληφθεί η ένταξη στην κατηγορία ΕΤΕΠ και να δίνεται το δικαίωμα αίτησης για ένταξη στους υπηρετούντες κατόχους πτυχίου ΠΕ ή ΤΕ, και
    γ) να συναξιολογείται η εμπειρία στο επιτελούμενο εργαστηριακό και στο ερευνητικό έργο.

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ
    ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

    Άρθρο 39
    Θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Η παράγραφος 1 του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 [ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ «καθώς και το παράρτημα της υπ` αριθ. Φ.151/122732/Β6 (Β` 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης» ] (Α’ 156’ τροποποιείται ως εξής: 1. Οι υποψήφιοι των παρακάτω αναφερόμενων κατηγοριών εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης…..πάσχοντες από διάφορα σπάνια συγγενή, κληρονομικά ή επίκτητα σύνδρομα – νοσήματα όταν εκφράζονται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που προσδίδουν αναπηρία >85% εξεταζόμενοι κατά περίπτωση.».

    ΜΕ ΤΙΜΗ
    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Σ. ΓΕΡΟΚΩΣΤΑΣ

  • 15 Αυγούστου 2013, 19:08 | Ελένη

    Η νόσος του Crohn είναι μια σοβαρή αρρώστια η οποία ΔΕΝ θεραπεύεται. Πολύ σωστά στον προηγούμενο νόμο 3794/2009, άρθρο 35, παρ.1 ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι που πάσχουν από τη νόσο του Crohn εισάγονταν χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.
    Επειδή από το 2009 μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό σε ότι αφορά στη θεραπεία της νόσου του Crohn, προτείνω και στον υπό ψήφιση νόμο να παραμείνει η ρύθμιση για την εισαγωγή ΟΛΩΝ των πασχόντων από τη νόσο του Crohn στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις.

    Για τους παραπάνω λόγους προτείνω:
    Να αντικατασταθεί στην παράγραφο 22, όσον αφορά τη νόσο του Crohn, η παρούσα πρόταση
    22. ……………………… , πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, ….
    Με την παρακάτω
    22. ……………………, πάσχοντες από τη νόσο του Crohn, ……………….

  • 15 Αυγούστου 2013, 12:49 | Γιώργος

    Χαίρεται.

    Στα πλαίσια της διαβούλευσης και ψήφισης του νέου Λυκείου και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε και όπως αναφέρεται θα βιώνουμε για μερικά χρόνια ακόμη, θα ήθελα να καταθέσω δύο απόψεις-προτάσεις που θα κάνουν ποιο κοινωνική ,την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Πρώτον το εξεταστικό σύστημα μέχρι να αλλάξει το 2015-2016. Το διάστημα είναι πολύ μεγάλο και η οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών όπως και η ψυχολογική κατάσταση των υποψηφίων δυσβάσταχτο για να συνέχιση να υφίσταται στις μέρες που περνάμε. Άρα μέχρι να εφαρμοστή ,πρέπει να αναβαθμιστεί η κατηγορία 10% χωρίς τον περιορισμό των δύο ετών που υπάρχει αλλά να επανέρθει , το ότι αφού έχεις κατοχυρώσει μία βαθμολογία να μπορείς όσες φορές θέλεις ( η έστω για πέντε η δέκα χρόνια με αρχή το 2008 ή 2003) να δοκιμάσεις να εισαχθείς , κάτι που ισχύει στα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα το μέτρο της κατοχύρωσης βαθμολογίας. Αυτό το μέτρο θα ανακουφίσει οικογένειες και υποψηφίους από μια δεύτερη ή τρίτη χρονιά και θα αυξήσει της θέσεις για τους υποψηφίους του 90%, , ενώ θα επιτρέψει στους παλαιότερους (π.χ. ανέργους) να εισαχθούν στην αναβαθμισμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, κάτι που με το νέο σύστημα θα είναι ποιο δύσκολο για αυτούς μιας και είχαν προετοιμαστεί για το υπάρχων σύστημα,

    Δεύτερον η εισαγωγή με 5% για διάφορες ασθένειες. Εδώ, βλέποντας και την λίστα με τις ασθένειες όλες σχεδόν είναι ενταγμένες στον κανονισμό εκτίμησης αναπηρίας όπου είναι και το πλέον ενημερωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο σε σύγκριση με την λίστα (π.χ στα αυτοάνοσα νοσήματα (ΣΕΛ κ.α) αρκεί να παρέχονται ανασοκατσταλτικά για να δοθεί η αναπηρία και οι παροχές) , άρα να ενταχθούν η να ανανεωθούν στις υπάρχουσες παθήσεις, εκείνες που τους δίδεται ποσοστό αναπηρίας 67% από τα ΚΕΠΑ. Δηλαδή εφόσον κάποιος έχει περάσει ήδη από μια επιτροπή στα ΚΕΠΑ και έχει πάρει ποσοστό από 67% και άνω ,όπου έτσι δικαιούται επίδομα και άλλες παροχές , το πιο λογικό είναι σε αυτές να ενταχθεί και το 5% και έτσι όσοι κατέχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω να μπαίνουν στην διαδικασία χωρίς νέα εξέταση από επιτροπή, κάτι που και στον ασθενή δημιουργεί πρόσθετο βάρος σωματικό και ψυχολογικό ( αφού η επιτροπές δεν είναι καν στην περιοχή του) και στο κράτος πρόσθετο χρήμα και χρόνο.

    Για τυχών αύξηση του αριθμού εισακτέων μπορεί να αξιοποιηθεί ο αριθμός που θα προκύψει μέσα από το σχέδιο ΑΘΗΝΑ όπως και χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μιας και η διευκόλυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ενταγμένη στους στόχους ΕΥΡΩΠΗ 2020.

    Αυτά τα δύο ήθελα να αναφέρω για να συνεχίσει να δείχνει το Υπουργείο Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση ότι δεν ασχολείται μόνο με δημοσιονομικά μέτρα αλλά και κοινωνικά που ανακουφίζουν εν μέρει και την τοπική αλλά και στο σύνολο της την Ελληνική κοινωνία.

    Ευχαριστώ πολύ

    Με εκτίμηση
    Γιώργος

  • 15 Αυγούστου 2013, 12:11 | δημήτρης Μ

    Νομίζω ότι η κατάργηση της πληροφορικής απο το λύκειο και ειδικά να μην υπάρχει μάθημα για τις πανελλήνιες είναι καταστροφικό γιατί όλα τα πανεπιστήμια έχουν σε όλες τις θετικές σπουδές μάθημα προαγραμματισμού Η/Υ και ειδικά αλγορίθμων
    επιπλέον οι καθηγητές πληροφορικής είναι αυτοί που στηρίξανε την μηχανοργανωση των σχολείων όλα αυτά τα χρόνια και επιπλέον πως ζητάμε οι μαθητές να παρακολουθήσουν την ψηφιακή εποχή .

  • 15 Αυγούστου 2013, 12:06 | Εφη

    Συμφωνώ με την άποψη του Νικηταρά και της Αλίκης.
    Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που έχουν κάνει μεταπτυχιακό η διδακτορικό πάνω στην εκπαίδευση, έχουν αφοσιωθεί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση πολλά χρόνια τώρα, με μια προοπτική , κάποτε να είναι ικανοί να διδάξουν, σε ένα ΤΕΙ ως καθηγητές εφαρμογών. Τώρα θεωρώ ότι είναι γι αυτούς το πιο δίκαιο. Δεν είναι σωστό να σταματήσουν για αυτούς τα όνειρα. Η μετάταξή τους στα ΤΕΙ είναι η πιο ορθολογική διαχείρισή τους.

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:36 | Απόστολος Κορδάς

    Μερικές παρατηρήσεις στο Άρθρο 39/Παρ 25. ειδικότερα για τα Τ.Ε.Ι.:
    1.) Τα προβλήματα θα δημιουργηθούν από τον Σεπτέμβριο του 2013 κυρίως στο Εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων, καθώς οι θέσεις Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού θα είναι ελάχιστες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια (μικρά ή μεσαία τμήματα έδιναν περίπου 160 ώρες εβδομαδιαίως σε Ε.Ε.Π., ενώ εφέτος βάσει των εξαγγελιών δεν θα ξεπερνούν τις 30)
    2.) Μετά την ψήφιση του νόμου 4009/11 (δύο χρόνια μετά!!!) ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα θέματα που αφορούν το Ε.Τ.Π., συγκεκριμένα: α.) μη έκδοση Προεδρικού διατάγματος για καθορισμό βαθμολογικής, μισθολογικής κλπ. κατάστασης των κατηγοριών προσωπικού (Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π.). [Άρθρο 29/Παρ.6. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθορίζονται η βαθμολογική και μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη των μελών των ανωτέρω κατηγοριών προσωπικού (Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π.) και ρυθμίζονται τα σχετικά με τη μονιμοποίηση και τη χορήγηση εκπαιδευτικών και λοιπών αδειών.]. β.) Ως εκ τούτου δεν μπορούν οι θέσεις του Ε.Τ.Π. να μετατραπούν σε Ε.ΔΙ.Π. ή Ε.Τ.Ε.Π. [Άρθρο 79/Παρ. 3. Από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 29: α) Οι θέσεις μελών Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) των Πανεπιστημίων των κλάδων Ι και ΙΙ μετατρέπονται σε θέσεις των κατηγοριών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. που προβλέπονται στο άρθρο 29, αντίστοιχα. β) Οι θέσεις των μελών Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΡ.ΔΙ.Π.) των Τ.Ε.Ι. μετατρέπονται σε θέσεις της κατηγορίας Ε.ΔΙ.Π που προβλέπονται στο άρθρο 29 και γ) Οι θέσεις των μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Πανεπιστημίων και του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) των Τ.Ε.Ι. μετατρέπονται σε θέσεις της κατηγορίας Ε.Τ.Ε.Π. που προβλέπεται στο άρθρο 29.] γ.) Μετά την ψήφιση των νόμων 4009/11 και 4076/12 ακόμα δεν έχει εγκριθεί-δημοσιευθεί ούτε ένας Οργανισμός Ιδρύματος, ως εκ τούτου δεν μπορεί κανένα μέλος Ε.Τ.Π. να μεταπηδήσει στο κλάδο Ε.ΔΙ.Π. (Στα Τ.Ε.Ι. δεν υπήρχαν Ε.ΔΙ.Π. παρά μόνο λίγοι ΕΡ.ΔΙ.Π.) [Άρθρο 79/Παρ. 4. Μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του Οργανισμού του ιδρύματος, οι υπηρετούντες στο ίδρυμα στην κατηγορία Ε.Τ.Ε.Π. που προβλέπεται στο άρθρο 29 έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους στην κατηγορία Ε.ΔΙ.Π., εφόσον διαθέτουν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους τα προσόντα για το διορισμό στην κατηγορία αυτή. Η ένταξη πραγματοποιείται με απόφαση της κοσμητείας, ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από τρεις καθηγητές που ορίζονται από τον κοσμήτορα, και σχετική πράξη του πρύτανη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.]
    3.) Όλα τα παραπάνω πως ξεπέρνιουνται με την παράγραφο 25 του Άρθρου 39 του παρόντος προς κατάθεση νόμου;
    4.) Όταν αναφέρεται «αυτοδύναμο διδακτικό έργο» εννοείται θεωρητικό και εργαστηριακό ή μόνο εργαστηριακό
    5.) Στα μέλη των κατηγοριών Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. (που ακόμα βέβαια δεν υφίστανται) ανατίθεται «αυτοδύναμο διδακτικό έργο» όταν τα τυπικά προσόντα τους διαφέρουν πολύ και είναι τα ακόλουθα βάσει το νόμου 4009/11. [Άρθρο 29/Παρ 2. α) Τα μέλη της κατηγορίας του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) επιτελούν εργαστηριακό – εφαρμοσμένο διδακτικό έργο στα Α.Ε.Ι., το οποίο συνίσταται κατά κύριο λόγο στη διεξαγωγή εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, καθώς επίσης και στη διεξαγωγή πρακτικών ασκήσεων στα πεδία εφαρμογής των οικείων επιστημών. Στους κατόχους διδακτορικού διπλώματος μπορεί να ανατίθεται διδακτικό έργο, διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών και επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών, υπό την εποπτεία των καθηγητών της σχολής. γ) Τυπικά προσόντα για το διορισμό σε θέσεις αυτής της κατηγορίας προσωπικού Α.Ε.Ι. είναι πτυχίο Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών. Άρθρο 29/Παρ 3. α) Τα μέλη της κατηγορίας του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) παρέχουν έργο υποδομής στην εν γένει λειτουργία των Α.Ε.Ι., προσφέροντας εξειδικευμένες τεχνικές εργαστηριακές υπηρεσίες για την αρτιότερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εφαρμοσμένου έργου τους. γ) Τυπικά προσόντα για το διορισμό σε θέσεις Ε.Τ.Ε.Π., ανάλογα με τη θέση που προκηρύσσεται, είναι πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κλάδου ΠΕ ή ΤΕ), σχετικό με την προς προκήρυξη θέση. Τα ειδικότερα προσόντα καθορίζονται με την προκήρυξη της θέσης.

    Και μια πρόταση
    Η π. 25. του Άρθρου 39 θα μπορούσε να γίνει ως εξής ώστε να ξεπεραστούν κάποια σοβαρά προβλήματα όπως προαναφέρθηκαν. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011 προστίθεται παράγραφος 3Α ως εξής : «3Α. Με απόφαση του Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος μπορεί να ανατίθεται στα μέλη της κατηγορίας Εργαστηριακού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) τα οποία έχουν τα τυπικά προσόντα των κατηγοριών α.) Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και β.) Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του νόμου 4009/11, αυτοδύναμο διδακτικό έργο και επίβλεψη πτυχιακών (σοβαρό πρόβλημα στην Εκπαιδευτική διαδικασία) ή άλλων εργασιών, υπό την εποπτεία των καθηγητών της σχολής..». Το εβδομαδιαίο διδακτικό έργο θα είναι ίσο με το διδακτικό έργο των Καθηγητών Εφαρμογών.

    Με εκτίμηση
    Α.Κ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 10:19 | Ανδρέας Καραμάνος

    Μετά την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα ΑΕΙ και τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων παρατηρείται το φαινόμενο ίδια πρόσωπα να συμμετέχουν στο Συμβούλιο και ταυτόχρονα σε άλλα όργανα διοίκησης (ακόμη και μονοπρόσωπα). Με δεδομένες τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου (γενική εποπτεία και έλεγχος λειτουργίας του Ιδρύματος) προκύπτει ουσιαστικό πρόβλημα τήρησης της αρχής της αμεροληψίας στη λήψη αποφάσεων, αφού ίδια πρόσωπα είναι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι. Το πρόβλημα αυτό εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλά ΑΕΙ, παρά το γεγονός ότι επισημαίνεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου (Φ.122.1/1035/164420/Β2/28-12-2012) το μη επιτρεπτό της σύμπτωσης στο ίδιο πρόσωπο της ιδιότητας μέλους διαφορετικών μονοπρόσωπων ή συλλογικών οργάνων.
    Η μη τήρηση της βασικής αυτής αρχής χρηστής και αμερόληπτης διοίκησης με διάφορες δικαιολογίες, μεταξύ των οποίων και ότι δεν υπάρχει σχετική ρητή διάταξη νόμου που να την επιβάλλει, καθιστά αναγκαία την προσθήκη σχετικής διάταξης στο άρθρο 39 του προς κατάθεση Σ/Ν, η οποία να αποκλείει ρητά την ιδιότητα μέλους του Συμβουλίου με άλλες θέσεις διοίκησης των ΑΕΙ (Αντιπρυτάνεις, Πρόεδροι Τμημάτων , Δ/ντές Τομέων, μέλη Δ.Σ. Ε.Π.Ι. κτλ.).

    Καθηγητής Ανδρέας Ι.Καραμάνος, π. Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας

  • 15 Αυγούστου 2013, 08:07 | Χρυσούλα Μαρίνου

    1.- Στο άρθρο 34 παρ. 1α, θα πρέπεινα ληφθεί μέριμνα και για όσους φοιτητές, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εκδήλωσαν σοβαρή πάθηση και λόγοι υγείας τους εμπόδισαν να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους. Συγκεκριμένα, προτείνω να προστεθεί:»Οι επιτυχόντες παλαιότερων ετών, οι οποίοι για λόγους υγείας, όπως αυτοί αναφέρονται στο άρθρο 39 παρ. 22 του παρόντος νόμου,έχουν κατ΄ουσίαν παραιτηθεί των σπουδών τους, διατηρώντας όμως τη φοιτητική τους ιδιότητα, τεκμαίρουν,επίσης, δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα…

    2.- Στο άρθρο 39, παρ.22, ορθώς έχει προστεθεί η ελκώδης κολίτιδα, καθώς μαζί με την Νόσο Crohn (συγγενή πάθηση) αποτελούν ιδιοπαθείς φλεγμονωδείς νόσους του εντέρου. Δεδομένου, όμως, ότι ως αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία και σε απρόβλεπτο χρόνο, και ο ασθενής μεταπίπτει από τη συμβατική θεραπεία σε ανοσοκαταστολή ή βιολογικούς παράγοντες – γεγονός που μπορούν να επιβεβαιώσουν έγκριτοι γαστρεντερολόγοι – ίσως θα ήταν σκόπιμο να απαλειφθεί η αναφορά «παρά τη βιολογική θεραπεία». Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, είναι ίσως σκόπιμο να προστεθεί «παρά τη βιολογική θεραπεία ή την ανοσοκαταστολή».

  • 14 Αυγούστου 2013, 23:01 | apelpismenos

    Στον νόμο 4009/2011 έχει προβλεφθεί (ορθά) η ιδιαιτερότητα των καλλιτεχνικών γνωστικών αντικειμένων, στην περίπτωση των οποίων η εκλογή μελών ΔΕΠ δεν απαιτεί τη διδακτορική διατριβή αλλά ισοδύναμου κύρους προσόντα. Η ίδια ιδιαιτερότητα όμως δεν προβλέφθηκε για τα μέλη ΕΔΙΠ. Έτσι φτάσαμε στο απίστευτο του νόμου, πρωτοβάθμιος καθηγητής να μπορεί να ασκήσει αυτοδύναμο διδακτικό έργο στο καλλιτεχνικό γνωστικό πεδίο του, αλλά μέλος ΕΔΙΠ με τα ίδια προσόντα (δηλ, ΜΗ κατοχή διδακτορικού), να μην μπορεί. Παρακαλώ το ΥΠΔΒΜΘ: είναι πολύ απλό να προβλεφθεί και για τα μέλη ΕΔΙΠ η ίδια ειδική ρύθμιση.

  • 14 Αυγούστου 2013, 22:53 | apelpismenos

    Ακόμα μία ευκαιρία για να τροποποιηθεί/συμπληρωθεί ο Ν4009/2011. Η τότε υπουργός διαφήμιζε την ικανότητα σύμπτυξης του παλιού νομοθετικού πλαισίου και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών μας την υπερψήφιζε… Με τόσες αλλαγές που έγιναν, και που έχουν ακόμα να γίνουν, ποιός στοιχηματίζει ότι ο νέος νόμος είναι πιό συνοπτικός από τον παλιό? (λες και η ουσία μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ο αριθμός σελίδων…).
    Τέλος πάντων. Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει (ξανά) πρόβλεψη για εξαίρεση της ΑΣΚΤ και των συναφών τμημάτων από την υποχρέωση να δέχονται υποψήφιους ειδικών κατηγοριών κατά 5%. Και ερωτώ: αυτή η ιδιαιτερότητα είναι προνόμιο μόνο της ΑΣΚΤ? Δηλαδή, κουφοί ή κωφάλαλοι ζωγράφοι δεν μπορούν να σπουδάσουν στην ΑΣΚΤ, αλλά μπορούν να σπουδάσουν σε τμήματα μουσικής, θεάτρου και κινηματογράφου? Με ποιά επιστημονική γνωμοδότηση? Μπορεί κάποιος από το ΥΠΔΒΜΘ να μου εξηγήσει εάν οι καθηγητές μας έχουν την εξειδικευμένη διδακτική επάρκεια να διδάξουν κωφούς? Προβλέπεται στα προσόντα εκλογής, εξέλιξης ή διορισμού τους? Και εάν δεν προβλέπεται, πώς είναι δυνατόν να τους υποχρεώνουμε να διδάσκουν φοιτητές με τέτοιες ασθένειες? Η λίστα με τις διάφορες ασθένειες που αναφέρεται στο νομοσχέδιο είναι η ίδια, ανεξαρτήτως φυσιογνωμίας τμήματος. Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να είναι δυνατόν?
    Εάν δεν είναι δυνατόν να συμβαδίσει η ελληνική Πολιτεία όχι με τα διεθνώς κρατούντα αλλά με την κοινή λογική, γιατί δεν ζητάτε μια task force για την παιδεία και τον πολιτισμό? Φαίνεται ότι στα θέματα φοροδιαφυγής κλπ οι ξένοι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ίσως θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν και εδώ. Για να μην αλλάζουμε το νομοθετικό πλαίσιο της παιδείας κάθε φορά που αλλάζει και η κυβέρνηση.

  • 14 Αυγούστου 2013, 15:32 | Απόστολος

    Να δοθούν σε όσους φοιτητές έχουν μπει με κατατακτήριες εξετάσεις και πάλι όλα τα προνόμια όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους φοιτητές (ακαδημαική ταυτότητα, δωρεάν συγγράμματα, σίτιση , στέγαση κτλ).

    Δεν κατανοώ αυτό το διαχωρισμό που γίνεται ανάμεσα στους φοιτητές.

  • 14 Αυγούστου 2013, 13:11 | Απόστολος

    Να δοθούν και πάλι στους φοιτητές που έχουν εισαχθεί μέσω κατατακτήριων εξετάσεων ακαδημαική ταυτοτητα με όλα τα προνόμια, καθώς και δωρεάν συγγράματα, σίτιση, στέγαση κτλ.

    Ο αποκλεισμός τους από αυτά τους περιορίζει στη συνέχιση των σπουδών τους και τους διαχωρίζει από τους υπόλοιπους φοιτητές.

  • 14 Αυγούστου 2013, 11:05 | Αλίκη Παπ.

    Μια λύση στον εξορθολογισμό του δημοσίου και στην παράλληλη ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών θα ήταν να δοθεί το δικαίωμα μετάταξης σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ και ΑΕΙ όσων καθηγητών δευτεροβάθμιας έχουν βέβαια τα απαραίτητα προσόντα.

  • 14 Αυγούστου 2013, 10:27 | Νίκος

    ——–ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΙΔΑΧ ΣΕ ΕΔΙΠ – ΑΔΙΚΙΑ ——–

    Θεωρώ εξαιρετικά άδικη την μετατροπή των ΙΔΑΧ με διδακτορικό δίπλωμα σε ΕΔΙΠ.

    Οι άνθρωποι αυτοί έγιναν ΙΔΑΧ στα πανεπιστήμια, μέσω της μετατροπής συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Δεν πέρασαν από ΚΑΜΜΙΑ κρίση και ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΣΕΠ. Οι δε «αοριστικοποιήσεις» τους, έγιναν σε θέσεις διοικητικού προσωπικού.

    Παράλληλα χιλιάδες συνάδελφοί τους της ίδιας ειδικότητας και με τα ίδια προσόντα, διαγωνιστήκαμε και διοριστήκαμε στην εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ.

    Με ποιά λογική λοιπόν το υπουργείο θεωρεί πως οι εν λόγω θέσεις ΕΔΙΠ πρέπει να καλυφθούν από τους (στη συντριπτική τους πλειοψηφία ευνοιοκρατικά τοποθετημένους) ΙΔΑΧ και όχι από τους εκπαιδευτικούς της Βθμιας με τα ίδια επιστημονικά προσόντα;

  • 14 Αυγούστου 2013, 09:06 | Μ.

    Υπάρχει το πρόβλημα της μη εκπροσώπησης όλων των τμημάτων στην σύγκλητο, με όλες τις δυσλειτουργίες που αυτό προκαλεί. Προτείνεται η εξής τροποποίηση «Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 19 του άρθρου 8 του
    ν. 4009/2011 (Α΄ 195) τροποποιείται ως εξής:
    «γ) τους Προέδρους των Τμημάτων.»»

  • 14 Αυγούστου 2013, 06:43 | Νικηταράς

    Όπως προανέφερε ο συνάδελφος, […από τον Σεπτέμβριο 2014 θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία των Τ.Ε.Ι. (και ιδίως στο εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων) λόγω της αναμενόμενης μαζικής συνταξιοδότησης μελών Ε.Π…]
    Προτείνουμε να μεριμνήσετε, έτσι ώστε οι συνάδελφοι που είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος πάνω στην εκπαίδευση και έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, από τις 48 ειδικότητες που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ, να τοποθετηθούν και εφ όσον το επιθυμούν, ως εκπαιδευτικό προσωπικό σε προσωποπαγείς θέσεις στα Τ.Ε.Ι. της χώρας (σε αντίστοιχα τμήματα της ειδικότητάς τους) τα οποία έχουν ανάγκη προσωπικού!
    Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ορθολογική και αξιοκρατική διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

  • 13 Αυγούστου 2013, 17:48 | Πετρος

    Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαιδευση χωρις εξετάσεις με κοινωνικά κριτήρια (οικονομική κατάσταση,ανεργες οικογένειες, αναπηρος γονέας,πολυτεκνοι,κλπ).Εαν δεν υπάρχει πρέπει να προστεθεί.Είναι ηθικό το ζήτημα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 08:55 | Γιώργος Π.

    Παρ. 25: δεδομένου ότι η ανάθεση του εκπαιδευτικού έργου, κατά τον νόμο, είναι αρμοδιότητα της συνέλευσης του τμήματος και ότι ευρύτερα αρμοδιότητα στα εκπαιδευτικά ζητήματα έχει η κοσμητεία και η Σύγκλητος, θα πρότεινα και στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση ανάθεσης να ανήκει στη συνέλευση του τμήματος και να επικυρώνεται από την κοσμητεία ή τη Σύγκλητο, και όχι από το συμβούλιο.
    Ευχαριστώ!

  • 13 Αυγούστου 2013, 00:17 | ΜΕΛΟΣ Ε.Π. Τ.Ε.Ι.

    Από τον Σεπτέμβριο 2014 (δηλαδή από το τέλος της εξεταστικής ακαδ. έτους 2013-2014) ή από τον Δεκέμβριο 2014 θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία των Τ.Ε.Ι. (και ιδίως στο εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων) λόγω της αναμενόμενης μαζικής συνταξιοδότησης μελών Ε.Π. σε προσωποπαγή θέση, ώστε να επωφεληθούν μέχρι 31/12/2014 των ευεργετικών διατάξεων (δηλ. συνταξιοδότηση σε ανώτερη βαθμίδα) που προβλέπονται από το άρθρο 7, παρ. 2 και 3 του Ν. 3404/2005.
    Προτείνουμε να δοθεί μια παράταση π.χ. μέχρι 31/12/2016 ή καλύτερα μέχρι συμπλήρωσης ορίου ηλικίας του κάθε μέλους Ε.Π. σε προσωποπαγή θέση.
    Επί των ανωτέρω, θα μπορούσε να προστεθεί μια σχετική τροπολογία στο υπό διαβούλευση «άρθρο 39: Θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

  • 12 Αυγούστου 2013, 18:21 | Βασίλης

    Να αντικατασταθεί στην παράγραφο 22, όσον αφορά τη νόσο Crohn,η παρούσα πρόταση
    22. ……………………… , πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία, ….
    Με την παρακάτω
    22. ……………………, πάσχοντες από τη νόσο του Crohn, ……………….

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

    Η νόσος Crohn είναι μια σοβαρή χρόνια αυτοάνοση πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις, μη ιάσιμη, και για αυτό το λόγο με τη βεβαίωση της πάθησης δίνεται ποσοστό αναπηρίας 67% και με εμφάνιση επιπλοκών και χειρουργική επέμβαση ποσοστό αναπηρίας 80% (ΦΕΚ 1506/τ Β’/4-5-2012).
    Στο άρθρο 39, παράγραφος 22 που αναφέρεται στις σοβαρές παθήσεις για τις οποίες οι υποψήφιοι εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ όσο αφορά τη νόσο Crohn εισάγεται περιορισμός (ο οποίος δεν υπήρχε στον προηγούμενο νόμο 3794/2009, άρθρο 35, παρ. 1) ο οποίος αναφέρει «πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου (νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα) με συνεχή ενεργότητα μετά την ηλικία των 14 ετών παρά τη βιολογική θεραπεία». Η ρύθμιση αυτή αδικεί εκείνα τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από τη νόσο Crohn και θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν στις πιεστικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ καθώς η συμμετοχή τους γίνεται με άνισους όρους λόγω της επιβάρυνσης της υγείας τους. Επιπλέον, η πίεση από τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας τους.
    Για την προστασία της υγείας όλων των παιδιών που πάσχουν από νόσο Crohn και για λόγους ίσων ευκαιριών προτείνω στο άρθρο 39, παράγραφος 22 όσο αφορά τη νόσο Crohn να παραμείνει η διατύπωση όπως ήταν στο Ν. 3794/2009 (άρθρο 35, παρ. 1) δηλαδή «πάσχοντες από τη νόσο του Crohn», χωρίς κανένα περιορισμό ή εξαίρεση.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:55 | Παν.Μ.

    παρ 2. θα πρέπει να προστεθεί «και την θετική γνώμη της Συνέλευσης του Τμήματος», καθώς το Τμήμα που υλοποιεί τα προγράμματα σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) γνωρίζει εάν δημιουργούνται ή όχι προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία. Η ίδια τροποποίηση πρέπει να ισχύσει και για τις εκπαιδευτικές άδειες και την μερική απασχόληση-δεν είναι δυνατόν να μην ερωτάται το Τμήμα εάν δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία του.

    παρ 3. διορθώνει μία ασάφεια του 4009 όμως και πάλι τα εκλεκτορικά παραμένουν προβληματικά καθώς εξακολουθούν να γίνονται πρώτον από μικρό σώμα, δεύτερον «εν κρυπτώ» καθώς κανείς στο Τμήμα (όπου με βάση τον 4076/12 ανήκουν οι καθηγητές) δεν βλέπει την διαδικασία -εν αντιθέσει με προβλήματα που υποτίθεται ότι έλυνε ο 4009-, και τρίτον αξιολογητές να ορίζονται μόνο δεπ από ιδρύματα της αλλοδαπής, καθώς τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στην διαδικασία αφού δεν προβλέπεται έστω και μία τιμητική αμοιβή. Θα ήταν λοιπόν απαραίτητο πρώτον τα εκλεκτορικά να γίνουν 11μελή-πχ 6 εσωτερικά και 5 εξωτερικά μέλη-, δεύτερον η εκλογή να γίνεται σε κοινή συνεδρίαση με την συνέλευση του τμήματος και τρίτον, οι αξιολογητές να ορίζονται ελεύθερα από την 11μελή επιτροπή.

    παρ 10. θα πρέπει να γίνει και τροποποίηση της παρ 6 του αρθ 29 του 4009 που προστέθηκε με την παρ 16 του αρθ 34 του 4115/2013 ώστε οι πανεπιστημικοί υπότροφοι να προσλαμβάνονται και με συμβάσεις έργου.

    παρ 11. Στα τμήματα όπου άλλαξαν γνωστικό αντικείμενο θα δημιουργηθεί το εξής παράδοξο: Φοιτητές που είναι κοντά στο πτυχίο, σχεδόν έχοντας συμπληρώσει τις μονάδες ECTS τους, πχ χρωστάνε μόνο ένα μάθημα, και έχουν κανονίσει μεταπτυχιακά, να υποχρεώνονται να παρατείνουν τις σπουδές τους τουλάχιστον για ένα έτος, εάν τα νέα μαθήματα είναι χειμερινού και εαρινού εξαμήνου. Το λογικότερο είναι η ισοτιμία να γίνεται «εθελοντικά» και όχι υποχρεωτικά και να δίνεται αφού οι φοιτητές ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και πάρουν το πτυχίο, με εξέταση στα μαθήματα που ορίζει η Συνέλευση Τμήματος.

    παρ 19. Ο 4076/12 αναφέρει ότι το τμήμα ορίζεται ως οι καθηγητές, εδιπ ετεπ και λοιπές κατηγορίες που υπηρετούν σε αυτό. Επομένως, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη και σε τμήμα, εφόσον το αντικείμενο θεραπεύεται από τμήμα και δεν είναι γενικότερο σε επίπεδο σχολής. Και συνεπώς, η επιτροπή να ορίζεται με απόφαση του κοσμήτορα ύστερα από γνώμη της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος όπου θα γίνει η ένταξη.

    παρ 29. Ο 4076/12 αναφέρει ότι το τμήμα ορίζεται ως οι καθηγητές, εδιπ ετεπ και λοιπές κατηγορίες που υπηρετούν σε αυτό. Επομένως, η απόφαση του συμβουλίου είναι περιττή καθώς το τμήμα με απόφαση συνέλευσης αναθέτει το εκπαιδευτικό έργο. Γενικά, η ανάθεση εκπαιδευτικού έργου να γίνεται με απόφαση της μονάδας όπου ανήκει ο ΕΕΔΙΠ ή ο ΕΤΕΠ.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:53 | Στέλιος Σ

    Είναι γνωστό σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι στα ΑΕΙ της χώρας υπηρετεί και προσωπικό ΙΔΑΧ χωρίς διδακτορικό τίτλο που ενίοτε καλείται πέραν των διοικητικών του καθηκόντων να εκτελέσει και έργο συναφές με αυτό του ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ καλύπτοντας τις τεράστιες ελλείψεις. Πρόκειται για προσωπικό πολύ εξειδικευμένο τόσο από απόψεως τυπικών προσόντων όσο και, κυριότερα, από απόψεως εμπειρίας και εκπαίδευσης σε χρήση και λειτουργία εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού, στη διεξαγωγή έρευνας με συμμετοχή σε ερευνητικά εργα και πλείστες δημοσιεύσεις κλπ., άκρως αναγκαίο για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των ΑΕΙ ιδιαίτερα των Πολυτεχνικών και των Σχολών Θετικών Επιστημών.

    Εφόσον:
    i) το υπουργείο αναγνωρίζει ορθότατα την ύπαρξη μερίδας εξειδικευμένου, με ρόλο εδιπ, προσωπικού στην κατηγορία του Διοικητικού Προσωπικού και αποκαθιστά, εν μέρει ωστόσο, τη στρέβλωση (διδάκτορες ιδαχ, άρθρο 79),
    ii) τα τυπικά προσόντα πρόσληψης για τις ειδικές κατηγορίες ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, όπου οι ελλείψεις είναι τεράστιες, είναι μεταπτυχιακός τίτλος και πτυχίο ή δίπλωμα αντίστοιχα,
    iii) το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, σε επιστήμονες εξαιρετικής εμπειρίας να προσλαμβάνονται με σχέση ιδιωτικού δικαίου για τη διεξαγωγή διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού, οργανωτικού, εργαστηριακού ή κλινικού έργου με έγκριση από τη Συνέλευση του Τμήματος (άρθρο 29 ν.4009/2011 όπως ισχύει, τελευταία παράγραφος)
    iv) Δίνεται με τον παρόντα υπό ψήφιση νόμο η δυνατότητα για διεξαγωγή αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε μέλη ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ μη κατόχους phD

    Για ποιο λόγο:

    Δεν εντάσσεται/ε το επιστημονικό προσωπικό ΙΔΑΧ με συναφή εργαστηριακή εμπειρία στις ειδικές κατηγορίες ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ αναλόγως των τυπικών προσόντων του (πτυχίο για ετεπ και μεταπτυχιακός τίτλος για εδιπ);¨
    Δεν είναι απαραίτητο η ένταξη να είναι αυτοδίκαιη αλλά θα μπορούσε να τεθεί όλη η διαδικασία υπό αξιολόγηση/κρίση από τη Συνελευση του εκάστοτε Τμήματος και τον Πρύτανη ή/και το Συμβούλιο του Ιδρύματος.

    Τροποποιήστε το άρθρο 79 παρ.3 εδαφ.δ του νόμου 4009/2011 (ή προσθέστε εδάφιο ε και δώστε έτσι τουλάχιστον τη δυνατότητα στα ίδια τα ΑΕΙ (ενισχύοντας και το αυτοδιοίκητό τους) να αποφασίσουν ποιους από τους ΙΔΑΧ μη κατόχους phD θέλουν να εντάξουν από αυτούς που κατέχουν τα τυπικά προσόντα, με αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων τους.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:33 | Γεωργίου Ιωσήφ

    Να αντικατασταθεί η παρούσα παράγραφος
    25. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011 προστίθεται παράγραφος 3Α ως εξής : «3Α. Με απόφαση του Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος μπορεί να ανατίθεται στα μέλη της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) αυτοδύναμο διδακτικό έργο.».
    με την παρακάτω:
    25. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011 προστίθεται παράγραφος 3Α ως εξής : «3Α. Με απόφαση του Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος μπορεί να ανατίθεται στα μέλη της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) , των Επιστημονικών Συνεργατών και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) αυτοδύναμο διδακτικό έργο.».

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
    Οι επιστημονικοί Συνεργάτες με την παρούσα νομοθεσία παρέχουν στα πανεπιστήμια εκπαιδευτικό έργο αλλά όχι αυτοδύναμο. Με την πρόταση του Υπουργείου δίνεται η ευκαιρία να περιληφθούν και οι επιστημονικοί Συνεργάτες στην παράγραφο 25 του άρθρου 39 ώστε να συμβάλουν περισσότερο στην εκπαίδευση των φοιτητών έχοντας το δικαίωμα αυτοδύναμου διδακτικού έργουκαι αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία τους.

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:54 | νικος αβραμιδης

    Καλησπέρα,

    \Αμμεσο θέμα ειναι τα ΑΕΙ να παρεχουν ακαδημαική μόρφωση και να ιδρυθούν πανεπιστημιακές σχολές επαγγελματικής κατάρτισης που να εξειδικευουν σε επαγγέλματα.

    Αυτο το χύμα σχολές οικονομικών να το παίζουν λογιστές (χωρίς ενα μάθημα λογιστικής εστω και θεωρητικών), μιά τραπεζικοί, μία καθηγητές μαθηματικών, μια πληροφορικάριοι με επαγγελματικά δικαιώματα σε 15 κλειστά επαγγέλματα και ότι μας κάτσει να πάρει τέρμα.

    \Ασχετοι μπαίνουν επικίνδυνοι βγαίνουν. Η χώρα μας θεωρείται μία απο τις λίγες που οι πτυχιούχοι βγάινουν ακατάρτιστοι για αυτο μεγάλες εταιρείες φέρνουν λογιστές απο το εξωτερικό