1. α) Η παράγραφος 1.α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002 τροποποιείται ως εξής: «1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό.
Η Σχολή αποτελείται από τα Τμήματα:
αα) Παιδαγωγικό Τμήμα
αβ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας & Ηλεκτρονικής και εισαγωγικές κατευθύνσεις
i. Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας,
ii. Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής
αγ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολογίας
αδ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών
β)Στο πρώτο εδάφιο της υποπερίπτωσης γγ) της παραγράφου 2.α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, η φράση «δεν λειτουργεί» αντικαθίσταται από τη φράση «καταργείται»
γ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου. 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ αποτελεί και πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας το οποίο ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτά των Τ.Ε.Ι. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό. Το πτυχίο χορηγείται ύστερα από σπουδές δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα. Για τους ήδη φοιτούντες υπάρχει η δυνατότητα, όχι αργότερα από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, να δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση τους όσοι επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα οκτώ εξάμηνα και όχι αργότερα από την 31/10/2018 και να λάβουν μόνο το πρώτο πτυχίο του εκπαιδευτικού χωρίς τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους για άλλα δύο εξάμηνα. Για τους υπολοίπους εφαρμόζονται οι διατάξεις για το ενιαίο πτυχίο των δέκα εξαμήνων.».
δ)Η υποπερίπτωση ε) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: «Με απόφαση του Προέδρου της Δ.Ε. ορίζεται ως γραμματέας της Δ.Ε. μαζί με τον αναπληρωτή του διοικητικός υπάλληλος της Σχολής είτε υπάλληλος άλλης κατηγορίας. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της γραμματείας της Δ.Ε.. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η αποζημίωση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, των μελών και του γραμματέα της Δ.Ε.».
ε)Η υποπερίπτωση α) της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « α) Η Σχολή, με απόφαση του Συμβουλίου, οργανώνει και λειτουργεί, συμπληρωματικά προς τις ειδικότητες των Τμημάτων της, συγχρηματοδοτούμενα ή αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα διάρκειας έως δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων: αα) παιδαγωγικής κατάρτισης, για εκπαιδευτικούς ή υποψήφιους εκπαιδευτικούς και ββ) επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης, εκπαιδευτικών ή μη. Το κόστος λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών θα καλύπτεται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.και από τα προερχόμενα από τα προγράμματα αυτά, έσοδα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ειδικού Λογαριασμού (Ε.Λ.Κ.Ε.)»
στ)Η υποπερίπτωση β) της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: «β) Στα προγράμματα αυτά μπορούν, ακόμη, να διδάσκουν, με ωριαία αντιμισθία, ως συνεργάτες, επιστήμονες και με μερική απασχόληση, μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων ή Ε.Π. Τ.Ε.I. είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης. Με απόφαση της Διοίκησης του Ειδικού Λογαριασμού (Ε.Λ.Κ.Ε.) καθορίζονται τα προσόντα των συνεργατών καθώς και το ύψος της ωριαίας αντιμισθίας. Τα προγράμματα αυτά υποστηρίζουν οργανωτικά συνεργάτες των οποίων τα προσόντα, οι ωριαίες αντιμισθίες καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται επίσης με αποφάσεις της Διοίκησης του Ειδικού Λογαριασμού.».
ζ)Η υποπερίπτωση β) θθ) της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: «Μέχρι να καταρτιστούν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., καταρτίζονται προγράμματα σπουδών με απόφαση της Δ.Ε., η οποία συγκροτεί για το σκοπό αυτόν πενταμελείς κατά Τμήμα γνωμοδοτικές επιτροπές από μέλη Ε.Π.. Οι επιτροπές εισηγούνται στην Δ.Ε. η οποία και λαμβάνει την τελική απόφαση ».
2. α) Οι παρ. 1 ,2, 3 και 5 του άρθρου 11 του Ν.2817/2000 ισχύουν και για τις οργανικές θέσεις και τα μέλη Ε.Τ.Π. της ΑΣΠΑΙΤΕ. β) Στην παρ 3 του άρθρου 11 του Ν.2817/2000 προστίθεται στο τέλος εδάφιο ως εξής : «Επίσης όσοι από αυτούς είναι πτυχιούχοι της ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ ή πτυχιούχοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, που επιπρόσθετα έχουν ολοκληρώσει δυο εξάμηνα σε ΤΕΙ ή σε ειδικό πρόγραμμα της ΑΣΠΑΙΤΕ σύμφωνα με την περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν. 3027/2002, κατατάσσονται στον κλάδο ΠΕ17».
Η συγχώνευση των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας και Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. με εισαγωγικές κατευθύνσεις , οδηγεί σε υποβάθμιση και συρρίκνωση της γνώσης των δύο τμημάτων στην εποχή μας των εξελίξεων της τεχνολογίας με ταχείς ρυθμούς τόσο στον Ηλεκτρολογικό τομέα όσο και στον Ηλεκτρονικό.
Λειτουργία Τμήματος Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
Λειτουργία Τμήματος Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε να αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση,
Η πρώην ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ νυν ΑΣΠΑΙΤΕ με την μη ανωτατοποιηση της δείχνει την πραγματική έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους της πολιτείας για ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων της τεχνικής εκπαίδευσης.Επιτελους να σταματήσει αυτη η συμφεροντολογικη υποβάθμιση της σχολής που χρονια τωρα παράγει πραγματικούς παιδαγωγούς.
Γιατι ακομα μετα απο τοσα χρόνια δεν τελειωνει ααυτη η ιστορια με την ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ-ΑΣΠΑΙΤΕ;Τι ειναι αυτο που δεν ξεκαθαριζει μια για παντα την πραγματική Ανωτατοποίηση της σχολης όπως ειναι ολα τα παιδαγωγικά τμηματα στην χωρα;Οπως ειναι όλα τα παιδαγωγικα τμηματα στην ευρωπη;Ολες τις τυπικες και ουσιαστικες προδιαγραφες τις καλυπτει.Το προγραμμα σπουδων αποδεδειγμένα αποδιδει,απλα χρειαζεται μια επικαιροποίηση.
Ας τελειωνει αυτη η χρονιζουσα κατασταση που δεν τιμά κανεναν,δεν προσφερει τιποτα εκτος σε καποια συμφεροντα,και συγχρονως καταρακωνει την αξια του αποφοιτου αλλα και του εκπαιδευτικου που αποφοιτει απο εκει.
Μια αποφαση,επιλυση ολων των κατασκευασμενων προβληματων.Ανωτατοποιηση
Θεωρώ απαραίτητο να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. όχι μόνο παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στηn δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά αποτελεί τυπικό προσόν.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική παράγραφος ως εξής :
Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως και των μέχρι σήμερα αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες α) εκπαίδευσης, β) δια βίου μάθησης και γ) κατάρτισης.
Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η οποία συνήθως αναφέρεται απλά ως Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, αποτελεί Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που έχει έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002 (Ν.3027/2002) ως καθολικός διάδοχος της ΣΕΛΕΤΕ (Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής & Τεχνικής Εκπαίδευσης).
Η ΣΕΛΕΤΕ είχε ιδρυθεί με νομοθετικό διάταγμα το 1959 (Ν.Δ. 3971/1959), στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας οργάνωσης και ανάπτυξης ενός συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην μεταπολεμική Ελλάδα του ’50, από την αείμνηστη Νίκη Δενδρινού Αντωνακάκη, με πρότυπα και πρωτοποριακά προγράμματα σπουδών, σε συνεργασία με την UNESCO και τον ΟΗΕ.
Η ΣΕΛΕΤΕ ή όπως μετεξελίχθηκε σε ΑΣΠΑΙΤΕ έχει συνολική παρουσία 54 ετών στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας, προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που στελέχωσαν και ανέδειξαν την Τεχνική Εκπαίδευση
Πάγια διεκδίκηση όλων των φορέων και της Σχολής και της εκπαιδευτικής Τεχνικής κοινότητας ήταν και είναι η Πανεπιστημιοποίησή της. Κάτι που γίνεται πια ευκολότερο με την αύξηση σε 10 των εξαμήνων φοίτησης.
Παρά ταύτα έκπληξη και απορία προκαλεί το γεγονός ότι δεν μετεξελίσσεται σε Πανεπιστημιακή Σχολή αλλά σε ΤΕΙ. Άραγε περιμένει κανείς να προτιμάται από τους υποψηφίους όταν θα είναι ένα ΤΕΙ με 5 χρόνια φοίτησης;;;;; Αυτό θα είναι η ταφόπλακα των τεχνικών τομέων της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Η λύση πια ήρθε η ώρα να δοθεί.
Η Σχολή να ενταχθεί στον Πανεπιστημιακό Τομέα.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές παράγραφοι ως εξής :1. α) Η παράγραφος 1. α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002 τροποποιείται ως εξής: «1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό, και εντάσσεται στον Πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κάθε διάταξη αντίθετη στο παρόν καταργείται.
γ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό, και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα του εκπαιδευτικού είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτά των Πανεπιστημίων, και πρέπει να θεωρούνται τελείως ισοδύναμα προς τα πτυχία Πανεπιστημίων τόσο ως προς το ακαδημαϊκό τους κύρος (πρόσβαση σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών) όσο και ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως εκπαιδευτικοί (στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα). Το πτυχίο χορηγείται ύστερα από σπουδές δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα.2.Θεωρώ απαραίτητο να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. όχι μόνο παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά αποτελεί τυπικό προσόν.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική παράγραφος ως εξής :
Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως και των μέχρι σήμερα αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες α) εκπαίδευσης, β) δια βίου μάθησης και γ) κατάρτισης. 3.Ως γνωστό μετά και την ερώτηση του τ. Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και την σχετική εγκύκλιο του τότε Υφυπουργού Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου 75031/Δ1/3-6-2013 περί της μισθολογικής κατάταξης κλάδων που αφορά η γνωμοδότηση του ΝΣΚ 54/2013 πρέπει και νομοθετικά να καλυφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Γι’ αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο άρθρο αυτό η ακόλουθη παράγραφος :Οι πτυχιούχοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, οι πτυχιούχοι τετραετούς φοίτησης της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, καθώς και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ κάτοχοι και πτυχίου Παιδαγωγικών Σπουδών Παιδαγωγικής Επάρκειας της ΣΕΛΕΤΕ ή της ΑΣΠΑΙΤΕ, μόνο για τον διορισμό τους και την μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και εξέλιξή τους σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης, θεωρούνται ως κλάδος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.).
Προφίλ του πτυχιούχου της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.
Η Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ιδρύεται με τον Ν.Δ. 3971/59 άρθρο 24. Η Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. ως Σχολή της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ιδρύεται με το Ν.Δ.789/70 άρθρο 2 με τέσσερα τμήματα ειδικοτήτων: 1. Πολιτικών δυο κατευθύνσεων: Δομικών και Συγκοινωνιακών, 2. Μηχανολόγων, 3. Ηλεκτρολόγων, 4. Ηλεκτρονικών. Στη Σχολή εφαρμόζονταν το Συγχρονικό Μοντέλο Εκπαίδευσης που ο (Πολυχρονόπουλος, 1999), αναφέρει πως «η τεχνολογική κατάρτιση , η παιδαγωγική εκπαίδευση και η ανθρωπιστική μόρφωση , καθώς η εργαστηριακή τεχνική εξάσκηση και η σχολική διδακτική άσκηση των φοιτητών γίνονται εκ παραλλήλου.»(σ.33) Οι σπουδαστές εισάγονταν πάντοτε με το εκάστοτε σύστημα Πανελληνίων εξετάσεων. Όπως αναφέρεται και στην Υ.Α. ΦΕΚ793/17-12-1990 τα μαθήματα στις αίθουσες διδασκαλίας δεν υπερέβαιναν τους 48 και στα εργαστήρια τους 10 ανά μέλος του Επιστημονικού Προσωπικού. Οι φοιτητές στα τέσσερα χρόνια υποχρεωτικών σπουδών τους με παρακολούθηση max 35h/w, είχαν το δικαίωμα να κάμουν περιορισμένο αριθμό απουσιών και διδάσκονταν (Φιλιός, 1999) συνολικά ένα μεγάλο αριθμό μαθημάτων (άνω των 100) σε Θεωρητικό αλλά και Εργαστηριακό επίπεδο από τα οποία τα 28 χαρακτηρίζονταν ως Παιδαγωγικά, κοινά για όλες τις ειδικότητες. Να σημειωθεί πως τα μαθήματα χωρίζονταν σε Τεχνολογικά, Παιδαγωγικά και Γενικά στήριξης των Παιδαγωγικών και Τεχνολογικών Μαθημάτων. Στα Παιδαγωγικά μαθήματα εντάσσονταν μαθήματα Ψυχολογίας (γενικής, παιδιού & εφήβου, σχέσεων εργασίας), Παιδαγωγικής, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας, Οργάνωσης και Διοίκησης, Χρήσης Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας & Στατιστικής, καθώς και καινοτόμα όπως το μάθημα Τεχνολογικά Μαθήματα Γυμνασίου ή το ¨Ανάλυση Επαγγέλματος και Αρχές Αναλυτικού Προγράμματος¨ και βέβαια το ¨Οδηγητική και Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός¨ που διδάσκονταν ένα εξάμηνο σπουδών, για 3 h/w. Ενδεικτική αποτελεί η παρέμβαση των (Δημητρόπουλου & Χιώτη, 1993) όπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Πρώτα απ’ όλα, εδώ και τριανταπέντε χρόνια οι εκπαιδευτικοί που σπουδάζουν στη ΣΕΛΕΤΕ και που διορίζονται στα σχολεία που παρέχουν Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση στη χώρα μας (σήμερα ΤΕΛ-ΤΕΣ-ΕΠΑΛ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) προβλέπεται από το Αναλυτικό Πρόγραμμα και διδάσκονται ξεχωριστό οργανωμένο μάθημα ¨Συμβουλευτική –Προσανατολισμός¨ (με διάφορους κατά καιρούς τίτλους). Έτσι οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται στην ΤΕΕ είναι οι μόνοι που ανέκαθεν έχουν ένα μικρό μεν αλλά σταθερό υπόβαθρο στο θεσμό αυτό. Η διδασκαλία δε, συνδυασμένη με τα σοβαρά διδακτικά εγχειρίδια που διανέμονται από τη Σχολή στους σπουδαστές, αλλά και με γνώσεις ψυχολογίας και παιδαγωγικής που διοχετεύονταν μέσω των υπόλοιπων μαθημάτων του προγράμματος, στοιχειοθετούν μια καλή εισαγωγική ενημέρωση σχετική με τις λειτουργίες και τις δεξιότητες του θεσμού ¨Συμβουλευτική –Προσανατολισμός¨.»(σ.76). Tο προαναφερθέν πλεονέκτημα των Πτυχιούχων της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ουδέποτε έλαβαν υπόψη τους, οι ¨αρμόδιοι¨ του Υ.Π.Ε.Π.Θ., στην ανάθεση του Σ.Ε.Π.. Καινοτομία επίσης αποτελούσαν οι Πρακτικές Ασκήσεις Διδασκαλίας (Π.Α.Δ) που αξιολογούνταν με σύνταξη εκθέσων παρακολούθησης διδασκαλιών σε σχολική τάξη, με εκπόνηση μικροδιδασκαλιών και προκαταρτικών διδασκαλιών σε συμφοιτητές τους καθώς και τελικής (πτυχιακής) διδασκαλίας σε σχολική τάξη που αξιολογούνταν από τριμελή επιτροπή όπου συμμετείχαν και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές . Μετά το πέρας των σπουδών τους οι απόφοιτοι ήταν υποχρεωμένοι να εξετασθούν σε τρεις οκτάωρες εξετάσεις, ενώ το σύστημα αντικαταστάθηκε στη συνέχεια με την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας που εξετάζονταν από τριμελή επιτροπή. Επίσης ήταν υποχρέωσή τους η εκπόνηση εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης που αποδεικνύονταν με βεβαίωση εργοδότη και επιβλέποντα καθηγητή καθώς και με την κατάθεση βιβλίου πρακτικής άσκησης που περιελάμβανε εβδομαδιαίες εκθέσεις, ημέρες απουσίας, χρόνο και αντικείμενο απασχόλησης. Αξιοσημείωτο είναι πως ο (Φιλιός, 1999) αναφέρει τα αποτελέσματα της σύγκρισης των Προγραμμάτων Σπουδών της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. με Σχολές Μηχανολογίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου Πατρών που εμφανίζουν την Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. με σύνολον Μαθημάτων 3948h (Παιδαγωγικά 1092 h, Τεχνολογικά 2030 h, Εργαστήρια 826h), το Ε.Μ.Π. με 4172h, το Πανεπιστήμιο Πάτρας με 3668h και το Τ.Ε.Ι. με 2688h Συνολικά δε, συμπεριλαμβανομένων της Πτυχιακής & Εργασιών στη Σχολή αναφέρει για την Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. 4448h, για το Ε.Μ.Π. 4468h, για το Πανεπιστήμιο Πάτρας 4468h και για το Τ.Ε.Ι. 3288h.
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται πως στο σύνολο ωρών η Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. ως Σχολή θα έπρεπε να είναι Πανεπιστημιακή και πως ο Πτυχιούχος Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανικός είναι ο μόνος που διαθέτει ολοκληρωμένη Συμβουλευτική Ψυχο-Παιδαγωγική βάση σε σχέση με τις συγκρινόμενες Σχολές όχι μόνον του Τεχνολογικού χώρου αλλά και των χαρακτηριζόμενων ως ¨Καθηγητικών¨ Σχολών. Παράλληλα ο συνδυασμός Παιδαγωγικού, Τεχνολογικού και Γενικού υποστηρικτικού γνωστικού υπόβαθρου τον καθιστά τον πλέον ικανό προκειμένου να υπηρετήσει το λειτούργημα του εκπαιδευτικού-συμβούλου στην Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ειδικά δε η Τεχνολογική του γνωστική συνιστώσα υποβοηθούμενη κυρίως και από την πρακτική του άσκηση, σχετίζεται άμεσα με την δημιουργία ρεαλιστικής ¨άποψης¨ για την Αγορά Εργασίας.
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών¨. Η ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ και η διάδοχη ΑΣΠΑΙΤΕ αποτελούν την μοναδική και βασική Σχολή εκπαίδευσης λειτουργών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Είναι θετικό ότι αποδεχθήκατε το αίτημα της Σχολής των φορέων της, μεταξύ αυτών και του Συλλόγου μας για αυτόνομη λειτουργία σε ότι αφορά στο σχέδιο ¨ΑΘΗΝΑ¨.
Είναι επίσης θετικό ότι το άρθρο 29 επιλύει επιτέλους μετά από σχεδόν μια δεκαετία το πρόβλημα των 4+1 χρόνων φοίτησης που παρείχε δυο πτυχία στους αποφοίτους της ΑΣΠΑΙΤΕ προκαλώντας την διεθνή επιστημονική κοινότητα αφού αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός μετά το βασικό πτυχίο να παρακολουθείς ακόμη 1 έτος, ουσιαστικά μεταπτυχιακών σπουδών, παρέχοντας στους απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ δεύτερο πτυχίο. Παράλληλα επιλύει και το πρόβλημα ουσίας που ήταν η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων ειδικότητας επαναφέροντας την ομαλότητα και στιβαρότητα του curriculum της ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ αφού πλέον θα επανασχεδιασθεί εξ ολοκλήρου στην νέα ΑΣΠΑΙΤΕ.
Παρόλα τα προαναφερθέντα εξακολουθεί να αποτελεί κόλαφο για το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα και ειδικά για το ¨κύρος¨ της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας το γεγονός πως συνεχίζεται η λάθος πολιτική επιλογή που χάραξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το 2002 δημιουργώντας με το Ν.3027/28-6-2002 για τη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. το κενταυροειδές μοντέλο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Ανώτατη αλλά με αποστολή συμπίπτουσα με τα Τ.Ε.Ι.) μη εντάσσοντάς την στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα. Γεγονός όμως, που σωστά ίσχυσε και ισχύει για όλες τις λεγόμενες ¨Καθηγητικές¨ αλλά και Παιδαγωγικές Σχολές που παράγουν εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ακολουθώντας την διεθνή πρακτική.
Αξιότιμε Υπουργέ Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλε,
Είναι μοναδική ευκαιρία σήμερα
να ενταχθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα
αφού έχει πλέον υπερπεντηκονταετή αξιοζήλευτη παρουσία στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ώστε να επιλυθούν και τα συσσωρευμένα προβλήματα εκτός των άλλων και όλων των αποφοίτων που παρακολούθησαν μεταπτυχιακά προγράμματά της όπως για παράδειγμα οι απόφοιτοι της Συμβουλευτικής μέλη του Συλλόγου μας και της Γενικής Τεχνολογίας, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να το επισημαίνουν στην πολιτεία ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες νομοθετικές διατάξεις και να μην αδικούνται.
Έτσι θα ολοκληρωθεί και το όραμα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή που ίδρυσε την ΣΕΛΕΤΕ μετά από την εισήγηση της αείμνηστης καθηγήτριας κας Νίκης Δενδρινού – Αντωνακάκη.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αδιόριστων Τεχνολόγων Εργαστηριακών Εκπαιδευτικών ΤΕΔΕ – ΠΑ.Σ.Α.Τ.Ε.Ε. λέει όχι σε οποιαδήποτε μορφή απόλυσης μόνιμου εκπαιδευτικού ΤΕΔΕ και σε οποιαδήποτε κατάργηση ειδικοτήτων. Η απόφαση που πήρε το υπουργείο παιδείας να καταργήσει τους ΔΕ σε μια νύχτα, να καταργήσει ειδικότητες από το νέο τεχνολογικό λύκειο, μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην συσπείρωση και στον κοινό αγώνα. Η απόφαση του υπουργείου παιδείας να ανακοινώσει με non paper τις αλλαγές, να το ψηφίσει και να κλειδώσει όποιες αλλαγές θέλει αυτό, μας βρίσκει αντίθετους χωρίς να προηγηθεί έστω μια τυπική αλλά ουσιαστική αναφορά για τα σχέδια του. Πιστεύουμε ότι ο ξαφνικός θάνατος που έζησαν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί τον τελευταίο καιρό είναι το μεγαλύτερο λάθος σας και ένας εφιάλτης που θα το ζήσουν πολλές ακόμα ειδικότητες. Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές που εργαζόμαστε στην δημόσια δωρεάν παιδεία επί 15 τουλάχιστον χρόνια, να συσπειρωθούμε ώστε να μην περάσει αυτό το τεμαχισμένο σχέδιο του υπουργείου παιδείας. Τεμαχισμός ειδικοτήτων – τεμαχισμός εκπαιδευτικών – τεμαχισμός θεσμών και ρόλων. Ο ΠΑΣΑΤΕΕ θα είναι δίπλα σας όποτε αυτό του ζητηθεί ώστε να συζητήσει τα προβλήματα του νέου σχεδίου – του νέου σχολείου.
• Πρέπει να γνωρίζετε ότι:
• Δεν είμαστε Καθηγητές Γυμνασίου
• Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 είναι Απόφοιτοι Γενικού ή Πολυκλαδικού Λυκείου
• Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 έχουν παιδαγωγική επάρκεια από την ΑΣΠΑΙΤΕ
• Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 υπάρχουν βάσει νόμων του Υπουργείου Παιδείας – Ν.1566/85
• Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί διοριστήκαν σύμφωνα με τους δικούς σας πάντα νόμους
• Υπάρχουν ΤΕ01 – ΔΕ01 Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί από την σχολική χρονιά 2009-2010 που κατέχουν την τρίμηνη παιδαγωγική επάρκεια από την ΑΣΠΑΙΤΕ βάσει του νόμου 3687/2010, ως προσόν διορισμού που ανήκουν στους πίνακες του 30μηνου και 24μηνου και περίμεναν διορισμό βάση των οργανικών κενών
• Υπάρχουν ΔΕ01 εκπαιδευτικοί που βάση νόμου «έπρεπε» να παραβρίσκονται στα εργαστήρια, όπως στα ΤΕΙ, στα ΑΕΙ και σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα που διδάσκονται ακόμα και στο εξωτερικό, ενώ εσείς τους καταργείτε από το Νέο Σχολείο.
• Υπάρχουν ΤΕ01 και ΔΕ01 που αποδεδειγμένα έχουν επαγγελματική προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 (τριών) ετών στον ιδιωτικό τομέα (100% οι ΔΕ01 και πάνω από το 70% οι ΤΕ01), αφού είναι υποχρεωτικό προσόν διορισμού η τρίχρονη επαγγελματική προϋπηρεσία τουλάχιστον για τους ΔΕ01.
Γιατί Κύριοι, μας ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΥΣ μόνο για τα ιδιωτικά ΙΕΚ; Εκεί δηλαδή είμαστε εκπαιδευτικοί, ενώ στην Δημόσια Δωρεάν Τεχνική Εκπαίδευση όχι;
Θα είμαστε σύμμαχοι για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αρκεί να μην υπάρξει:
• Καμία Κατάργηση Ειδικότητας ανεξαρτήτου κλάδου και
• Καμία Απόλυση Μόνιμου Συναδέλφου.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ –
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Αναλογιστείτε έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, ότι εκτός των μονίμων εκπαιδευτικών, υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που περιμένουν να εργαστούν ώστε να ζήσουν την οικογένεια τους, σε τόσο δύσκολες μέρες λόγω οικονομικής κρίσης.
Η Εκπαιδευτική μας Ταυτότητα,
δεν γράφει υπάλληλος διοικητικής θέσης – δεν γράφει υπέρογκους μισθούς, αλλά μεράκι γι΄ αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια –
Εκπαίδευση Εργαστηριακών Μαθημάτων.
Το προσωρινό Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Α.Τ.Ε.Ε.
ΑΔΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΝΤΟΜΠΡΟΒΙΤΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΟΡΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΣΑΛΟΥΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΦΗΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕ01-ΤΕ01
e-mail: pasatee2013@gmail.com
Μάγειρας Στέργιος
e-mail: mageirasstergios123@yahoo.gr
Κύριε Υπουργέ
Σας δίνεται η ευκαιρία στο νομοσχέδιο αυτό να επιλύσετε ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας με την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο πανεπιστημιακό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Ως πανεπιστήμιο πια η ΑΣΠΑΙΤΕ θα μπορεί να συμβάλει με τα ερευνητικά του προγράμματα στη διαμόρφωση της τεχνολογικής παιδείας στη χώρα και την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Επιπλέον να αναλάβει την παιδαγωγική κατάρτιση όλων των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (επαγγελματικής και γενικής).
ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΟΔΗΓΟς ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΟΣΩΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.
Ξερω πολλές ¨καθηγητικές» σχολές στις οποίες υπολείπονται τα παιδαγωγικά μαθήματα.Και μόνο μια (ΑΣΠΑΙΤΕ) στην οποία όχι μόνο γίνονται σχέδια μαθήματος, αλλά και πρακτικές ασκήσεις διδασκαλίς δίνοντας ενα μεγάλο παιδαγωγικό υπόβαθρο στους καθηγητες που αποφοιτούν και οι οποίοι αποροφούνται σε γυμνάσια λύκεια.Η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι καιρος να ανωτατικοποιηθεί καθως υπερέχει ξεκάθαρα αλλών σχολών που τροφοδοτούν την εκπαιδευση
Στο άρθρο 29 να προστεθεί 3η παράγραφος ως εξής:
3. «Οι πτυχιούχοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, οι πτυχιούχοι τετραετούς φοίτησης της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, καθώς και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ κάτοχοι και πτυχίου Παιδαγωγικών Σπουδών Παιδαγωγικής Επάρκειας της ΣΕΛΕΤΕ ή της ΑΣΠΑΙΤΕ, μόνο για τον διορισμό τους και την μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και εξέλιξή τους σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης, θεωρούνται κλάδος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.). Η ισχύς του παρόντος άρχεται από 27-10-2011».
Η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι η μοναδική σχολή της οποίας οι απόφοιτοι είναι εκπαιδευτικοί προορισμένοι για την τεχνική εκπαίδευση.Επίσης η αύξηση των διδακτικών εξαμήνων απο 8 σε 10 αποτελεί γεγονός που καθιστά την ένταξη της σχολής στο επίπεδο των άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απαραίτητη. Ακόμα οι εκπαιδευτικοί που είναι απόφοιτοι της συγκεκριμένης σχολής θα πρέπει να διδάσκουν κατά προτεραιότητα το μάθημα της τεχνολογίας στο Γυμνάσιο καθώς είναι οι μόνοι που έχουν διδαχτεί τον τρόπο διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών της σχολής.
Η Σχολή πρέπει να ενταχθεί στον Πανεπιστημιακό Τομέα.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές παράγραφοι ως εξής :
1. α) Η παράγραφος 1. α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002 τροποποιείται ως εξής:
«1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό, και εντάσσεται στον Πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κάθε διάταξη αντίθετη στο παρόν καταργείται.
γ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό, και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα του εκπαιδευτικού είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτά των Πανεπιστημίων, και πρέπει να θεωρούνται τελείως ισοδύναμα προς τα πτυχία Πανεπιστημίων τόσο ως προς το ακαδημαϊκό τους κύρος (πρόσβαση σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών) όσο και ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως εκπαιδευτικοί (στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα). Το πτυχίο χορηγείται ύστερα από σπουδές δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα.
2.Θεωρώ απαραίτητο να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. όχι μόνο παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά αποτελεί τυπικό προσόν.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική παράγραφος ως εξής :
Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως και των μέχρι σήμερα αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες α) εκπαίδευσης, β) δια βίου μάθησης και γ) κατάρτισης.
Παραθέτω τις απόψεις μου για την ΑΣΠΑΙΤΕ, οι οποίες ουσιαστικά είναι σύμφωνες με των υπόλοιπων σχολιαστών.
1) είναι απαράδεκτο μετά από τόσα έτη λειτουργίας της σχολής, να μην έχει πανεπιστημιοποιηθεί. Πρόκειται για το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα φοιτησης υποψήφιων εκπαιδευτικών που δεν είναι Ανώτατο, αυτό και μόνο καταδεικνύει ότι οι κυβερνώντες θεωρούν ακόμα την επαγγελματική εκπ/ση, εκπ/ση δεύτερης ταχύτητας.
2)Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα όσοι διορίζονται στην επαγγελματική εκπ/ση θα πρέπει να έχουν την παιδαγωγική καταρτιση από ΑΣΠΑΙΤΕ (απόφοιτοι ή να παρακολουθήσουν το 1 έτος παιδαγωγικής κατάρτισης).Χωρίς να θέλω να αδικήσω αξιόλογους συναδέρφους που διδάσκουν ήδη στην επ. εκπ/ση, θεωρώ ότι πέραν του πιο ολοκληρωμένου προγραμματος σπουδών που παρέχει σε έναν υποψήφιο εκπ/κο η ΑΣΠΑΙΤΕ, θα έπρεπε να προηγείται ο πτυχιούχος που επέλεξε από την αρχή να αποφοιτήσει με παιδαγωγικό τίτλο και κατάρτιση.
3)είναι επιτακτικό για εκπαιδευτικόυς επαγγελματικής εκπ/σης να επιμορφώνονται διαρκώς. Αυτόν τον ρόλο πιστεύω θα μπορούσε και πρέπει να τον αναλάβει η ΑΣΠΑΙΤΕ.
Μιτζιφιίρης Θανάσης, Μηχανολόγος Μηχανικός, MEd
Με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, το υπουργείο πολύ σωστά αποδέχθηκε το αίτημα της Σχολής για την αυτονομία στη λειτουργία της.
Είναι συνετό λοιπόν αυτή τη στιγμή, να ενταχθεί και στην πανεπιστημιακή βαθμίδα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεδομένου ότι οι απόφοιτοί της, πλήρως καταρτισμένοι, επί χρόνια στελεχώνουν και αναδεικνύουν τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση. Εξάλλου, αυτό ισχύει για όλες τις Καθηγητικές και Παιδαγωγικές Σχολές που παράγουν εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τέλος, το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως και των μέχρι σήμερα αποφοίτων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, πρέπει να αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο να παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες α) εκπαίδευσης, β) δια βίου μάθησης και γ) κατάρτισης.
Η διδασκαλία του μαθήματος «Τεχνολογία» στο γυμνάσιο να πραγματοποιείται μόνο από απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς είναι η μόνη σχολή που συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα σπουδών της, την προετοιμασία των αποφοίτων για τη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος.
Η τελευταία τάξη του Γυμνασίου να χαρακτηρισθεί ως τάξη προσανατολισμού ως προς την εκπαιδευτική επιλογή αλλά και την επιλογή κατεύθυνση (τομέα). Έτσι απαιτείται για έναν ακόμη λόγο και η ενισχυμένη παρουσία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Γ΄ Γυμνασίου.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι χρειάζεται διόρθωση το 1γ « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση, …»
ΤΟ Προφίλ του πτυχιούχου της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. που προσδιορίζει πως η διάδοχη ΑΣΠΑΙΤΕ πρέπει να ενταχθεί στην ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
Η Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ιδρύεται με τον Ν.Δ. 3971/59 άρθρο 24. Η Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. ως Σχολή της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ιδρύεται με το Ν.Δ.789/70 άρθρο 2 με τέσσερα τμήματα ειδικοτήτων: 1. Πολιτικών δυο κατευθύνσεων: Δομικών και Συγκοινωνιακών, 2. Μηχανολόγων, 3. Ηλεκτρολόγων, 4. Ηλεκτρονικών. Στη Σχολή εφαρμόζονταν το Συγχρονικό Μοντέλο Εκπαίδευσης που ο (Πολυχρονόπουλος, 1999), αναφέρει πως «η τεχνολογική κατάρτιση , η παιδαγωγική εκπαίδευση και η ανθρωπιστική μόρφωση , καθώς η εργαστηριακή τεχνική εξάσκηση και η σχολική διδακτική άσκηση των φοιτητών γίνονται εκ παραλλήλου.»(σ.33) Οι σπουδαστές εισάγονταν πάντοτε με το εκάστοτε σύστημα Πανελληνίων εξετάσεων. Όπως αναφέρεται και στην Υ.Α. ΦΕΚ793/17-12-1990 τα μαθήματα στις αίθουσες διδασκαλίας δεν υπερέβαιναν τους 48 και στα εργαστήρια τους 10 ανά μέλος του Επιστημονικού Προσωπικού. Οι φοιτητές στα τέσσερα χρόνια υποχρεωτικών σπουδών τους με παρακολούθηση max 35h/w, είχαν το δικαίωμα να κάμουν περιορισμένο αριθμό απουσιών και διδάσκονταν (Φιλιός, 1999) συνολικά ένα μεγάλο αριθμό μαθημάτων (άνω των 100) σε Θεωρητικό αλλά και Εργαστηριακό επίπεδο από τα οποία τα 28 χαρακτηρίζονταν ως Παιδαγωγικά, κοινά για όλες τις ειδικότητες. Να σημειωθεί πως τα μαθήματα χωρίζονταν σε Τεχνολογικά, Παιδαγωγικά και Γενικά στήριξης των Παιδαγωγικών και Τεχνολογικών Μαθημάτων. Στα Παιδαγωγικά μαθήματα εντάσσονταν μαθήματα Ψυχολογίας (γενικής, παιδιού & εφήβου, σχέσεων εργασίας), Παιδαγωγικής, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας, Οργάνωσης και Διοίκησης, Χρήσης Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας & Στατιστικής, καθώς και καινοτόμα όπως το μάθημα Τεχνολογικά Μαθήματα Γυμνασίου ή το ¨Ανάλυση Επαγγέλματος και Αρχές Αναλυτικού Προγράμματος¨ και βέβαια το ¨Οδηγητική και Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός¨ που διδάσκονταν ένα εξάμηνο σπουδών, για 3 h/w. Ενδεικτική αποτελεί η παρέμβαση των (Δημητρόπουλου & Χιώτη, 1993) όπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Πρώτα απ’ όλα, εδώ και τριανταπέντε χρόνια οι εκπαιδευτικοί που σπουδάζουν στη ΣΕΛΕΤΕ και που διορίζονται στα σχολεία που παρέχουν Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση στη χώρα μας (σήμερα ΤΕΛ-ΤΕΣ-ΕΠΑΛ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) προβλέπεται από το Αναλυτικό Πρόγραμμα και διδάσκονται ξεχωριστό οργανωμένο μάθημα ¨Συμβουλευτική –Προσανατολισμός¨ (με διάφορους κατά καιρούς τίτλους). Έτσι οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται στην ΤΕΕ είναι οι μόνοι που ανέκαθεν έχουν ένα μικρό μεν αλλά σταθερό υπόβαθρο στο θεσμό αυτό. Η διδασκαλία δε, συνδυασμένη με τα σοβαρά διδακτικά εγχειρίδια που διανέμονται από τη Σχολή στους σπουδαστές, αλλά και με γνώσεις ψυχολογίας και παιδαγωγικής που διοχετεύονταν μέσω των υπόλοιπων μαθημάτων του προγράμματος, στοιχειοθετούν μια καλή εισαγωγική ενημέρωση σχετική με τις λειτουργίες και τις δεξιότητες του θεσμού ¨Συμβουλευτική –Προσανατολισμός¨.»(σ.76). Tο προαναφερθέν πλεονέκτημα των Πτυχιούχων της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ουδέποτε έλαβαν υπόψη τους, οι ¨αρμόδιοι¨ του Υ.Π.Ε.Π.Θ., στην ανάθεση του Σ.Ε.Π.. Καινοτομία επίσης αποτελούσαν οι Πρακτικές Ασκήσεις Διδασκαλίας (Π.Α.Δ) που αξιολογούνταν με σύνταξη εκθέσων παρακολούθησης διδασκαλιών σε σχολική τάξη, με εκπόνηση μικροδιδασκαλιών και προκαταρτικών διδασκαλιών σε συμφοιτητές τους καθώς και τελικής (πτυχιακής) διδασκαλίας σε σχολική τάξη που αξιολογούνταν από τριμελή επιτροπή όπου συμμετείχαν και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές . Μετά το πέρας των σπουδών τους οι απόφοιτοι ήταν υποχρεωμένοι να εξετασθούν σε τρεις οκτάωρες εξετάσεις, ενώ το σύστημα αντικαταστάθηκε στη συνέχεια με την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας που εξετάζονταν από τριμελή επιτροπή. Επίσης ήταν υποχρέωσή τους η εκπόνηση εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης που αποδεικνύονταν με βεβαίωση εργοδότη και επιβλέποντα καθηγητή καθώς και με την κατάθεση βιβλίου πρακτικής άσκησης που περιελάμβανε εβδομαδιαίες εκθέσεις, ημέρες απουσίας, χρόνο και αντικείμενο απασχόλησης. Αξιοσημείωτο είναι πως ο (Φιλιός, 1999) αναφέρει τα αποτελέσματα της σύγκρισης των Προγραμμάτων Σπουδών της Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. με Σχολές Μηχανολογίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου Πατρών που εμφανίζουν την Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. με σύνολον Μαθημάτων 3948h (Παιδαγωγικά 1092 h, Τεχνολογικά 2030 h, Εργαστήρια 826h), το Ε.Μ.Π. με 4172h, το Πανεπιστήμιο Πάτρας με 3668h και το Τ.Ε.Ι. με 2688h Συνολικά δε, συμπεριλαμβανομένων της Πτυχιακής & Εργασιών στη Σχολή αναφέρει για την Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. 4448h, για το Ε.Μ.Π. 4468h, για το Πανεπιστήμιο Πάτρας 4468h και για το Τ.Ε.Ι. 3288h.
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται πως στο σύνολο ωρών η Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. ως Σχολή θα έπρεπε να είναι Πανεπιστημιακή και πως ο Πτυχιούχος Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανικός είναι ο μόνος που διαθέτει ολοκληρωμένη Συμβουλευτική Ψυχο-Παιδαγωγική βάση σε σχέση με τις συγκρινόμενες Σχολές όχι μόνον του Τεχνολογικού χώρου αλλά και των χαρακτηριζόμενων ως ¨Καθηγητικών¨ Σχολών. Παράλληλα ο συνδυασμός Παιδαγωγικού, Τεχνολογικού και Γενικού υποστηρικτικού γνωστικού υπόβαθρου τον καθιστά τον πλέον ικανό προκειμένου να υπηρετήσει το λειτούργημα του εκπαιδευτικού-συμβούλου στην Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ειδικά δε η Τεχνολογική του γνωστική συνιστώσα υποβοηθούμενη κυρίως και από την πρακτική του άσκηση, σχετίζεται άμεσα με την δημιουργία ρεαλιστικής ¨άποψης¨ για την Αγορά Εργασίας και την Δια Βίου Μάθηση.
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών¨. Η ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ και η διάδοχη ΑΣΠΑΙΤΕ αποτελούν την μοναδική και βασική Σχολή εκπαίδευσης λειτουργών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Είναι θετικό ότι το Υπουργείο Παιδείας αποδέχθηκε το αίτημα της Σχολής αλλά και φορέων της για αυτόνομη λειτουργία σε ότι αφορά στο σχέδιο ¨ΑΘΗΝΑ¨.
Είναι επίσης θετικό ότι το άρθρο 29 επιλύει επιτέλους μετά από σχεδόν μια δεκαετία το πρόβλημα των 4+1 χρόνων φοίτησης που παρείχε δυο πτυχία στους αποφοίτους της ΑΣΠΑΙΤΕ προκαλώντας την διεθνή επιστημονική κοινότητα αφού αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός μετά το βασικό πτυχίο να παρακολουθείς ακόμη 1 έτος, ουσιαστικά μεταπτυχιακών σπουδών, παρέχοντας στους απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ δεύτερο πτυχίο. Παράλληλα επιλύει και το πρόβλημα ουσίας που ήταν η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων ειδικότητας επαναφέροντας την ομαλότητα και στιβαρότητα του curriculum της ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ αφού πλέον θα επανασχεδιασθεί εξ ολοκλήρου στην νέα ΑΣΠΑΙΤΕ.
Παρόλα τα προαναφερθέντα εξακολουθεί να αποτελεί κόλαφο για το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα και ειδικά για το ¨κύρος¨ της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας το γεγονός πως συνεχίζεται η λάθος πολιτική επιλογή που χάραξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το 2002 δημιουργώντας με το Ν.3027/28-6-2002 για τη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. το κενταυροειδές μοντέλο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Ανώτατη αλλά με αποστολή συμπίπτουσα με τα Τ.Ε.Ι.), μη εντάσσοντάς την στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα όπως ισχύει και πολύ σωστά ίσχυσε για όλες τις λεγόμενες ¨Καθηγητικές¨ αλλά και Παιδαγωγικές Σχολές που παράγουν εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρόλη την υπερπεντηκονταετή αξιοζήλευτη παρουσία της ΣΕΛΕΤΕ στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Είναι μοναδική ευκαιρία σήμερα να ενταχθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα ώστε να επιλυθούν και τα συσσωρευμένα προβλήματα εκτός των άλλων και όλων των αποφοίτων που παρακολούθησαν μεταπτυχιακά προγράμματά της όπως για παράδειγμα οι απόφοιτοι της Συμβουλευτικής και της Γενικής Τεχνολογίας, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να το επισημαίνουν στην πολιτεία ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες νομοθετικές διατάξεις και να μην αδικούνται. Έτσι θα ολοκληρωθεί και το όραμα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή που ίδρυσε την ΣΕΛΕΤΕ μετά από την εισήγηση της αείμνηστης καθηγήτριας κας Αντωνακάκη.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι χρειάζεται διόρθωση το 1γ « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση, …»
Η ΣΕΛΕΤΕ (νυν ΑΣΠΑΙΤΕ)είναι η μόνη σχολή εκπαιδευτικών στο χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με της αύξηση των εξαμήνων φοίτησης από 8 σε 10 (5 χρόνια) καθιστά απαραίτητη την ένταξή της στον ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ . Ταυτόχρονα πρέπει το πτυχίο των αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ να αποτελεί ΤΥΠΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ με το οποίο να παρέχει, κατά προτεραιότητα, το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης.
Συμφωνω επίσης με την επισήμανση της συναδελφου
Ως γνωστό μετά και την ερώτηση του τ. Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και την σχετική εγκύκλιο του τότε Υφυπουργού Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου 75031/Δ1/3-6-2013 περί της μισθολογικής κατάταξης κλάδων που αφορά η γνωμοδότηση του ΝΣΚ 54/2013 πρέπει και νομοθετικά να καλυφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Γι’ αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο άρθρο αυτό η ακόλουθη παράγραφος :Οι πτυχιούχοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, οι πτυχιούχοι τετραετούς φοίτησης της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, καθώς και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ κάτοχοι και πτυχίου Παιδαγωγικών Σπουδών Παιδαγωγικής Επάρκειας της ΣΕΛΕΤΕ ή της ΑΣΠΑΙΤΕ, μόνο για τον διορισμό τους και την μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και εξέλιξή τους σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης, θεωρούνται ως κλάδος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.). Η ισχύς του παρόντος άρχεται από 27-10-2011.
Αρθρο29 παράγραφος 1 περ γ). τροποποίηση:
γ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου. 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση,
Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η οποία συνήθως αναφέρεται απλά ως Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, αποτελεί Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.Η ΣΕΛΕΤΕ ή όπως μετεξελίχθηκε σε ΑΣΠΑΙΤΕ προσφέρει δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που στελέχωσαν και ανέδειξαν την Τεχνική Εκπαίδευση.
1. α) Η παράγραφος 1. α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002 τροποποιείται ως εξής: «1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό, και εντάσσεται στον Πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κάθε διάταξη αντίθετη στο παρόν καταργείται.
γ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό, και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα του εκπαιδευτικού είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτά των Πανεπιστημίων, και πρέπει να θεωρούνται τελείως ισοδύναμα προς τα πτυχία Πανεπιστημίων τόσο ως προς το ακαδημαϊκό τους κύρος (πρόσβαση σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών) όσο και ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως εκπαιδευτικοί (στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα). Το πτυχίο χορηγείται ύστερα από σπουδές δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα.
Επιτελους δεν μπορειτε να κάνετε τα αυτονόητα;
Πως θα παει μπροστα η επαγγελματική εκπαιδευση χωρίς την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΠΟΙΗΣΗ της ΑΣΠΑΙΤΕ!
Ειναι η μοναδική σχολή που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πορεία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης . Το ξερει και το Υπουργείο.
Αν όντως δεν φοβαται να κάνει τις κινήσεις που πρεπει …
Η ΣΕΛΕΤΕ ή όπως μετεξελίχθηκε σε ΑΣΠΑΙΤΕ έχει συνεχής παρουσία στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας, προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που στελέχωσαν και ανέδειξαν την Τεχνική Εκπαίδευση. Προβλήματα που υπάρχουν από παλιά μας δίνεται η δυνατότητα να τα λύσουμε.
Συνοπτικά:
1) Πέντε έτη φοίτησης και δεν είναι ακόμα Πανεπιστημιακή Σχολή,
τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε να ενταχθεί , ή αν θέλετε να παραμείνει ΤΕΙ .
Θα πρέπει να συμπληρωθεί η ένταξη της σχολής στα πανεπιστήμια με τις απαραίτητες διορθώσεις στις παραγράφους 1α και 1γ
2) Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως και των μέχρι σήμερα αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες α) εκπαίδευσης, β) δια βίου μάθησης και γ) κατάρτισης.
3) Πρέπει να ολοκληρωθεί και νομικά με την παρακάτω ρύθμιση το θέμα που ετέθη παλιότερα για την ενταξη του κλάδου.
Οι πτυχιούχοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, οι πτυχιούχοι τετραετούς φοίτησης της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, καθώς και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ κάτοχοι και πτυχίου Παιδαγωγικών Σπουδών Παιδαγωγικής Επάρκειας της ΣΕΛΕΤΕ ή της ΑΣΠΑΙΤΕ, μόνο για τον διορισμό τους και την μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και εξέλιξή τους σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης, θεωρούνται ως κλάδος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.). Η ισχύς του παρόντος άρχεται από 27-10-2011.
Προσθέτω ακόμη, η διδασκαλία του μαθήματος «Τεχνολογία» στο γυμνάσιο να πραγματοποιείται μόνο από απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς είναι η μόνη σχολή που συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα σπουδών της, την προετοιμασία των αποφοίτων για τη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος
Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για όσους εκπαιδευτικούς (απόφοιτους Πολυτεχνείου, ΤΕΙ, κτλ.) έχουν παρακολουθήσει τα 2 ακαδημαϊκά εξάμηνα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. για την παιδαγωγική τους κατάρτιση, έτσι ώστε να δοθούν μόρια όσον αφορά την κατάταξη για την κινητικότητα. Εξάλλου προκειμένου να εισαχθεί κάποιος υποψήφιος εκπαιδευτικός στο παιδαγωγικό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ήταν απαραίτητη μια πληθώρα μορίων (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες, προϋπηρεσία, κτλ.) καθώς ο αριθμός των εισερχομένων ήταν πολύ μικρός. Ήταν άδικος επομένως ο διορισμός του μηχανικού που με το παιδαγωγικό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (2 εξάμηνα παιδαγωγικής κατάρτισης) διοριζόνταν μέσω της επετηρίδας με καλή σειρά;Δεν είναι επιπλέον προσόν η παιδαγωγική κατάρτιση ενός διπλωματούχου μηχανικού;
Δε θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση αυτή;
παράγραφος 1 περ. τροποποίηση:
γγ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου. 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση,
Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητο προσόν για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς ΔΕ.
Όπως είναι ευρέως γνωστό στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής δημιουργούνται διάφοροι νόμοι που έχουν σαν σκοπό την ενίσχυση διάφορων «αδύναμων» κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι το άρθρο 35 του νόμου 3794/2009 (ΦΕΚ 156/Α’/4-9-2009) με το οποίο εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις με ποσοστό 5%.
Οπότε θεωρώ ότι θα έπρεπε να προστεθεί μία ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή των ατόμων-εκπαιδευτικών με αναπηρία 67% στα Ετήσια Προγράμματα Παιδαγωγικής Κατάρτισης της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. είτε εισάγοντας τους με κάποια ποσόστωση είτε λαμβάνοντας επιπλέον μόρια κατά την διαδικασία επιλογής τους είτε να προτάσσονται έναντι των άλλων υποψηφίων.
Η ΑΣΠΑΙΤΕ ως η μόνη Παιδαγωγική σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης πρέπει να ανήκει στον Πανεπιστημιακό χώρο όπως και οι υπόλοιπες Παιδαγωγικές σχολές της χώρας. Ως πανεπιστήμιο πια θα μπορεί να συμβάλει με τα ερευνητικά του προγράμματα στη διαμόρφωση της τεχνολογικής παιδείας στη χώρα και την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η οποία συνήθως αναφέρεται απλά ως Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, αποτελεί Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που έχει έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002 (Ν.3027/2002) ως καθολικός διάδοχος της ΣΕΛΕΤΕ (Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής & Τεχνικής Εκπαίδευσης).
Η ΣΕΛΕΤΕ είχε ιδρυθεί με νομοθετικό διάταγμα το 1959 (Ν.Δ. 3971/1959), στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας οργάνωσης και ανάπτυξης ενός συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην μεταπολεμική Ελλάδα του ’50, από την αείμνηστη Νίκη Δενδρινού Αντωνακάκη, με πρότυπα και πρωτοποριακά προγράμματα σπουδών, σε συνεργασία με την UNESCO και τον ΟΗΕ.
Η ΣΕΛΕΤΕ ή όπως μετεξελίχθηκε σε ΑΣΠΑΙΤΕ έχει συνολική παρουσία 54 ετών στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας, προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που στελέχωσαν και ανέδειξαν την Τεχνική Εκπαίδευση
Πάγια διεκδίκηση όλων των φορέων και της Σχολής και της εκπαιδευτικής Τεχνικής κοινότητας ήταν και είναι η Πανεπιστημιοποίησή της. Κάτι που γίνεται πια ευκολότερο με την αύξηση σε 10 των εξαμήνων φοίτησης.
Παρά ταύτα έκπληξη και απορία προκαλεί το γεγονός ότι δεν μετεξελίσσεται σε Πανεπιστημιακή Σχολή αλλά σε ΤΕΙ. Άραγε περιμένει κανείς να προτιμάται από τους υποψηφίους όταν θα είναι ένα ΤΕΙ με 5 χρόνια φοίτησης;;;;; Αυτό θα είναι η ταφόπλακα των τεχνικών τομέων της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Η λύση πια ήρθε η ώρα να δοθεί.
Η Σχολή να ενταχθεί στον Πανεπιστημιακό Τομέα.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές παράγραφοι ως εξής :1. α) Η παράγραφος 1. α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002 τροποποιείται ως εξής: «1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό, και εντάσσεται στον Πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κάθε διάταξη αντίθετη στο παρόν καταργείται.
γ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό, και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα του εκπαιδευτικού είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτά των Πανεπιστημίων, και πρέπει να θεωρούνται τελείως ισοδύναμα προς τα πτυχία Πανεπιστημίων τόσο ως προς το ακαδημαϊκό τους κύρος (πρόσβαση σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών) όσο και ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως εκπαιδευτικοί (στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα). Το πτυχίο χορηγείται ύστερα από σπουδές δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα.2.Θεωρώ απαραίτητο να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. όχι μόνο παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά αποτελεί τυπικό προσόν.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική παράγραφος ως εξής :
Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως και των μέχρι σήμερα αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες α) εκπαίδευσης, β) δια βίου μάθησης και γ) κατάρτισης. 3.Ως γνωστό μετά και την ερώτηση του τ. Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και την σχετική εγκύκλιο του τότε Υφυπουργού Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου 75031/Δ1/3-6-2013 περί της μισθολογικής κατάταξης κλάδων που αφορά η γνωμοδότηση του ΝΣΚ 54/2013 πρέπει και νομοθετικά να καλυφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Γι’ αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο άρθρο αυτό η ακόλουθη παράγραφος :Οι πτυχιούχοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, οι πτυχιούχοι τετραετούς φοίτησης της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, καθώς και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ κάτοχοι και πτυχίου Παιδαγωγικών Σπουδών Παιδαγωγικής Επάρκειας της ΣΕΛΕΤΕ ή της ΑΣΠΑΙΤΕ, μόνο για τον διορισμό τους και την μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και εξέλιξή τους σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης, θεωρούνται ως κλάδος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.).
Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η οποία συνήθως αναφέρεται απλά ως Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, αποτελεί Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που έχει έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002 (Ν.3027/2002) ως καθολικός διάδοχος της ΣΕΛΕΤΕ (Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής & Τεχνικής Εκπαίδευσης).
Η ΣΕΛΕΤΕ είχε ιδρυθεί με νομοθετικό διάταγμα το 1959 (Ν.Δ. 3971/1959), στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας οργάνωσης και ανάπτυξης ενός συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην μεταπολεμική Ελλάδα του ’50, από την αείμνηστη Νίκη Δενδρινού Αντωνακάκη, με πρότυπα και πρωτοποριακά προγράμματα σπουδών, σε συνεργασία με την UNESCO και τον ΟΗΕ.
Η ΣΕΛΕΤΕ ή όπως μετεξελίχθηκε σε ΑΣΠΑΙΤΕ έχει συνολική παρουσία 54 ετών στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας, προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που στελέχωσαν και ανέδειξαν την Τεχνική Εκπαίδευση
Πάγια διεκδίκηση όλων των φορέων και της Σχολής και της εκπαιδευτικής Τεχνικής κοινότητας ήταν και είναι η Πανεπιστημιοποίησή της. Κάτι που γίνεται πια ευκολότερο με την αύξηση σε 10 των εξαμήνων φοίτησης.
Παρά ταύτα έκπληξη και απορία προκαλεί το γεγονός ότι δεν μετεξελίσσεται σε Πανεπιστημιακή Σχολή αλλά σε ΤΕΙ. Άραγε περιμένει κανείς να προτιμάται από τους υποψηφίους όταν θα είναι ένα ΤΕΙ με 5 χρόνια φοίτησης;;;;; Αυτό θα είναι η ταφόπλακα των τεχνικών τομέων της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Η λύση πια ήρθε η ώρα να δοθεί.
Η Σχολή να ενταχθεί στον Πανεπιστημιακό Τομέα.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές παράγραφοι ως εξής :1. α) Η παράγραφος 1. α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002 τροποποιείται ως εξής: «1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό, και εντάσσεται στον Πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κάθε διάταξη αντίθετη στο παρόν καταργείται.
γ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό, και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα του εκπαιδευτικού είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτά των Πανεπιστημίων, και πρέπει να θεωρούνται τελείως ισοδύναμα προς τα πτυχία Πανεπιστημίων τόσο ως προς το ακαδημαϊκό τους κύρος (πρόσβαση σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών) όσο και ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως εκπαιδευτικοί (στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα). Το πτυχίο χορηγείται ύστερα από σπουδές δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα.2.Θεωρώ απαραίτητο να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. όχι μόνο παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά αποτελεί τυπικό προσόν.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική παράγραφος ως εξής :
Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως και των μέχρι σήμερα αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες α) εκπαίδευσης, β) δια βίου μάθησης και γ) κατάρτισης. 3.Ως γνωστό μετά και την ερώτηση του τ. Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και την σχετική εγκύκλιο του τότε Υφυπουργού Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου 75031/Δ1/3-6-2013 περί της μισθολογικής κατάταξης κλάδων που αφορά η γνωμοδότηση του ΝΣΚ 54/2013 πρέπει και νομοθετικά να καλυφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Γι’ αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο άρθρο αυτό η ακόλουθη παράγραφος :Οι πτυχιούχοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, οι πτυχιούχοι τετραετούς φοίτησης της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, καθώς και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ κάτοχοι και πτυχίου Παιδαγωγικών Σπουδών Παιδαγωγικής Επάρκειας της ΣΕΛΕΤΕ ή της ΑΣΠΑΙΤΕ, μόνο για τον διορισμό τους και την μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και εξέλιξή τους σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης, θεωρούνται ως κλάδος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.).
Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η οποία συνήθως αναφέρεται απλά ως Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, αποτελεί Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που έχει έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002 (Ν.3027/2002) ως καθολικός διάδοχος της ΣΕΛΕΤΕ (Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής & Τεχνικής Εκπαίδευσης).
Η ΣΕΛΕΤΕ είχε ιδρυθεί με νομοθετικό διάταγμα το 1959 (Ν.Δ. 3971/1959), στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας οργάνωσης και ανάπτυξης ενός συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην μεταπολεμική Ελλάδα του ’50, από την αείμνηστη Νίκη Δενδρινού Αντωνακάκη, με πρότυπα και πρωτοποριακά προγράμματα σπουδών, σε συνεργασία με την UNESCO και τον ΟΗΕ.
Η ΣΕΛΕΤΕ ή όπως μετεξελίχθηκε σε ΑΣΠΑΙΤΕ έχει συνολική παρουσία 54 ετών στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας, προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που στελέχωσαν και ανέδειξαν την Τεχνική Εκπαίδευση
Πάγια διεκδίκηση όλων των φορέων και της Σχολής και της εκπαιδευτικής Τεχνικής κοινότητας ήταν και είναι η Πανεπιστημιοποίησή της. Κάτι που γίνεται πια ευκολότερο με την αύξηση σε 10 των εξαμήνων φοίτησης.
Παρά ταύτα έκπληξη και απορία προκαλεί το γεγονός ότι δεν μετεξελίσσεται σε Πανεπιστημιακή Σχολή αλλά σε ΤΕΙ. Άραγε περιμένει κανείς να προτιμάται από τους υποψηφίους όταν θα είναι ένα ΤΕΙ με 5 χρόνια φοίτησης;;;;; Αυτό θα είναι η ταφόπλακα των τεχνικών τομέων της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Η λύση πια ήρθε η ώρα να δοθεί.
Η Σχολή να ενταχθεί στον Πανεπιστημιακό Τομέα.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές παράγραφοι ως εξής :1. α) Η παράγραφος 1. α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002 τροποποιείται ως εξής: «1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό, και εντάσσεται στον Πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κάθε διάταξη αντίθετη στο παρόν καταργείται.
γ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό, και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα του εκπαιδευτικού είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτά των Πανεπιστημίων, και πρέπει να θεωρούνται τελείως ισοδύναμα προς τα πτυχία Πανεπιστημίων τόσο ως προς το ακαδημαϊκό τους κύρος (πρόσβαση σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών) όσο και ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως εκπαιδευτικοί (στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα). Το πτυχίο χορηγείται ύστερα από σπουδές δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα.2.Θεωρώ απαραίτητο να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. όχι μόνο παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά αποτελεί τυπικό προσόν.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική παράγραφος ως εξής :
Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως και των μέχρι σήμερα αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες α) εκπαίδευσης, β) δια βίου μάθησης και γ) κατάρτισης. 3.Ως γνωστό μετά και την ερώτηση του τ. Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και την σχετική εγκύκλιο του τότε Υφυπουργού Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου 75031/Δ1/3-6-2013 περί της μισθολογικής κατάταξης κλάδων που αφορά η γνωμοδότηση του ΝΣΚ 54/2013 πρέπει και νομοθετικά να καλυφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Γι’ αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο άρθρο αυτό η ακόλουθη παράγραφος :Οι πτυχιούχοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, οι πτυχιούχοι τετραετούς φοίτησης της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, καθώς και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ κάτοχοι και πτυχίου Παιδαγωγικών Σπουδών Παιδαγωγικής Επάρκειας της ΣΕΛΕΤΕ ή της ΑΣΠΑΙΤΕ, μόνο για τον διορισμό τους και την μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και εξέλιξή τους σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης, θεωρούνται ως κλάδος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.).
Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η οποία συνήθως αναφέρεται απλά ως Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, αποτελεί Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που έχει έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002 (Ν.3027/2002) ως καθολικός διάδοχος της ΣΕΛΕΤΕ (Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής & Τεχνικής Εκπαίδευσης).
Η ΣΕΛΕΤΕ είχε ιδρυθεί με νομοθετικό διάταγμα το 1959 (Ν.Δ. 3971/1959), στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας οργάνωσης και ανάπτυξης ενός συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην μεταπολεμική Ελλάδα του ’50, από την αείμνηστη Νίκη Δενδρινού Αντωνακάκη, με πρότυπα και πρωτοποριακά προγράμματα σπουδών, σε συνεργασία με την UNESCO και τον ΟΗΕ.
Η ΣΕΛΕΤΕ ή όπως μετεξελίχθηκε σε ΑΣΠΑΙΤΕ έχει συνολική παρουσία 54 ετών στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας, προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που στελέχωσαν και ανέδειξαν την Τεχνική Εκπαίδευση
Πάγια διεκδίκηση όλων των φορέων και της Σχολής και της εκπαιδευτικής Τεχνικής κοινότητας ήταν και είναι η Πανεπιστημιοποίησή της. Κάτι που γίνεται πια ευκολότερο με την αύξηση σε 10 των εξαμήνων φοίτησης.
Παρά ταύτα έκπληξη και απορία προκαλεί το γεγονός ότι δεν μετεξελίσσεται σε Πανεπιστημιακή Σχολή αλλά σε ΤΕΙ. Άραγε περιμένει κανείς να προτιμάται από τους υποψηφίους όταν θα είναι ένα ΤΕΙ με 5 χρόνια φοίτησης;;;;; Αυτό θα είναι η ταφόπλακα των τεχνικών τομέων της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Η λύση πια ήρθε η ώρα να δοθεί.
Η Σχολή να ενταχθεί στον Πανεπιστημιακό Τομέα.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές παράγραφοι ως εξής :
1. α) Η παράγραφος 1. α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002 τροποποιείται ως εξής: «1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό, και εντάσσεται στον Πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κάθε διάταξη αντίθετη στο παρόν καταργείται.
γ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό, και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα του εκπαιδευτικού είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτά των Πανεπιστημίων, και πρέπει να θεωρούνται τελείως ισοδύναμα προς τα πτυχία Πανεπιστημίων τόσο ως προς το ακαδημαϊκό τους κύρος (πρόσβαση σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών) όσο και ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως εκπαιδευτικοί (στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα). Το πτυχίο χορηγείται ύστερα από σπουδές δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα.
2.
Θεωρώ απαραίτητο να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. όχι μόνο παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά αποτελεί τυπικό προσόν.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική παράγραφος ως εξής :
Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως και των μέχρι σήμερα αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες α) εκπαίδευσης, β) δια βίου μάθησης και γ) κατάρτισης.
3.
Ως γνωστό μετά και την ερώτηση του τ. Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και την σχετική εγκύκλιο του τότε Υφυπουργού Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου 75031/Δ1/3-6-2013 περί της μισθολογικής κατάταξης κλάδων που αφορά η γνωμοδότηση του ΝΣΚ 54/2013 πρέπει και νομοθετικά να καλυφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Γι’ αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο άρθρο αυτό η ακόλουθη παράγραφος :
Οι πτυχιούχοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, οι πτυχιούχοι τετραετούς φοίτησης της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, καθώς και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ κάτοχοι και πτυχίου Παιδαγωγικών Σπουδών Παιδαγωγικής Επάρκειας της ΣΕΛΕΤΕ ή της ΑΣΠΑΙΤΕ, μόνο για τον διορισμό τους και την μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και εξέλιξή τους σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης, θεωρούνται ως κλάδος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.). Η ισχύς του παρόντος άρχεται από 27-10-2011.
Η ΣΕΛΕΤΕ (νυν ΑΣΠΑΙΤΕ)είναι η μόνη σχολή εκπαιδευτικών στο χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με της αύξηση των εξαμήνων φοίτησης από 8 σε 10 (5 χρόνια) καθιστά απαραίτητη την ένταξή της στον Πανεπιστημιακό Τομέα. Ταυτόχρονα πρέπει το πτυχίο των αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ να αποτελεί ΤΥΠΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ με το οποίο να παρέχει, κατά προτεραιότητα, το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης.
γγ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου. 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, να τροποποιηθεί ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση,
γγ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου. 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, να τροποποιηθεί ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση,
Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η οποία συνήθως αναφέρεται απλά ως Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, αποτελεί Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που έχει έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002 (Ν.3027/2002) ως καθολικός διάδοχος της ΣΕΛΕΤΕ (Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής & Τεχνικής Εκπαίδευσης).
Η ΣΕΛΕΤΕ είχε ιδρυθεί με νομοθετικό διάταγμα το 1959 (Ν.Δ. 3971/1959), στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας οργάνωσης και ανάπτυξης ενός συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην μεταπολεμική Ελλάδα του ’50, από την αείμνηστη Νίκη Δενδρινού Αντωνακάκη, με πρότυπα και πρωτοποριακά προγράμματα σπουδών, σε συνεργασία με την UNESCO και τον ΟΗΕ.
Η ΣΕΛΕΤΕ ή όπως μετεξελίχθηκε σε ΑΣΠΑΙΤΕ έχει συνολική παρουσία 54 ετών στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας, προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που στελέχωσαν και ανέδειξαν την Τεχνική Εκπαίδευση
Πάγια διεκδίκηση όλων των φορέων και της Σχολής και της εκπαιδευτικής Τεχνικής κοινότητας ήταν και είναι η Πανεπιστημιοποίησή της. Κάτι που γίνεται πια ευκολότερο με την αύξηση σε 10 των εξαμήνων φοίτησης.
Παρά ταύτα έκπληξη και απορία προκαλεί το γεγονός ότι δεν μετεξελίσσεται σε Πανεπιστημιακή Σχολή αλλά σε ΤΕΙ. Άραγε περιμένει κανείς να προτιμάται από τους υποψηφίους όταν θα είναι ένα ΤΕΙ με 5 χρόνια φοίτησης;;;;; Αυτό θα είναι η ταφόπλακα των τεχνικών τομέων της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Η λύση πια ήρθε η ώρα να δοθεί.
Η Σχολή να ενταχθεί στον Πανεπιστημιακό Τομέα.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές παράγραφοι ως εξής :
1. α) Η παράγραφος 1. α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002 τροποποιείται ως εξής: «1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό, και εντάσσεται στον Πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κάθε διάταξη αντίθετη στο παρόν καταργείται.
γ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό, και ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα του εκπαιδευτικού είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτά των Πανεπιστημίων, και πρέπει να θεωρούνται τελείως ισοδύναμα προς τα πτυχία Πανεπιστημίων τόσο ως προς το ακαδημαϊκό τους κύρος (πρόσβαση σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών) όσο και ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως εκπαιδευτικοί (στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα). Το πτυχίο χορηγείται ύστερα από σπουδές δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα.
Ως γνωστό μετά και την ερώτηση του τ. Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και την σχετική εγκύκλιο του τότε Υφυπουργού Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου 75031/Δ1/3-6-2013 περί της μισθολογικής κατάταξης κλάδων που αφορά η γνωμοδότηση του ΝΣΚ 54/2013 πρέπει και νομοθετικά να καλυφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Γι’ αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο άρθρο αυτό η ακόλουθη παράγραφος :
Οι πτυχιούχοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, οι πτυχιούχοι τετραετούς φοίτησης της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, καθώς και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ κάτοχοι και πτυχίου Παιδαγωγικών Σπουδών Παιδαγωγικής Επάρκειας της ΣΕΛΕΤΕ ή της ΑΣΠΑΙΤΕ, μόνο για τον διορισμό τους και την μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και εξέλιξή τους σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και κατάρτισης, θεωρούνται ως κλάδος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.). Η ισχύς του παρόντος άρχεται από 27-10-2011.
Θεωρώ απαραίτητο να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. όχι μόνο παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στηn δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά αποτελεί τυπικό προσόν.
Γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική παράγραφος ως εξής :
Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως και των μέχρι σήμερα αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες α) εκπαίδευσης, β) δια βίου μάθησης και γ) κατάρτισης.
παράγραφος 1 περ. τροποποίηση:
γγ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου. 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση,
Η αναγκαιότητα της Πολιτείας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά (και στην αντίθετη κατεύθυνση από τον τρόπο με τον οποίον επιχειρείται αυτό σήμερα) το ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο της εκπαίδευσης αποτελεί στοιχείο πρώτης προτεραιότητας σε όλες τις χώρες που αντιλαμβάνονται την Εκπαίδευση ως στοιχείο κοινωνικής ανάπτυξης, συνοχής και προόδου (αν και η χρήση των συγκεκριμένων λέξεων έχει κακοποιηθεί τα τελευταία χρόνια).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι -εκτός των άλλων- είναι αναγκαία η ύπαρξη Ειδικών Πανεπιστημιακών Παραγωγικών σχολών Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών και όχι τμήματα χορήγησης πτυχίων με «δυνατότητα διορισμού» στην εκπαίδευση!
Και αν στην Α΄βάθμια η ύπαρξη τους αποτελεί «κεκτημένο» που όμως απαιτεί αναστοχασμό, σχετικά με το πλήθος (των τμημάτων) και τα χαρακτηριστικά που τείνουν να τους προσδώσουν δυνάμεις εντός τους (θεωρητικοποίηση & αποκοπή από την σχολική πράξη),στην Β΄θμια η μοναδική περίπτωση της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ)δεν είναι ικανή ώστε να αποτελέσει το «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς ΜΙΜΗΣΗ» (αν και στον παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως τέτοιο και με παγκόσμια εμβέλεια από την ΟΥΝΕΣΚΟ). Η υβριδική της -σημερινή- κατάσταση (ΑΝΩΤΑΤΗ αλλά όχι Πανεπιστημιακή) αποτελεί το άλλοθι σε μια σειρά «καθηγητικών» λεγόμενων σχολών, να μην κινούνται στην κατεύθυνση αναμόρφωσης & αναπροσανατολισμού (εξειδίκευσης) των ανάλογων προγραμμάτων σπουδών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιβεβαίωσης αυτού του ισχυρισμού είναι η μη καθιερωση προγραμμάτων για το Πιστοποιητικό Διδακτικής & Εκπαιδευτικής επάρκειας που έχει καθιερωθεί από το 1998!!!
Η αναγκαία, ΑΜΕΣΗ, ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στον πανεπιστημιακό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης ως παραγωγικής σχολής εκπαιδευτικών, η διεύρυνση -με βάση έναν σχεδιασμό πραγματικών αναγκών- με νέα τμήματα απαραίτητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ο επανασχεδιασμός των υπαρχόντων στην κατεύθυνση της δημιουργίας ευρυμαθών εκπαιδευτικών λειτουργών των Εφαρμοσμενων Τεχνολογικών Επιστημών καθώς και η σύνδεσή της με Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία της Τεχνολογικής-Επαγγελματικής εκπαίδευσης ώστε να ασκείται στην πράξη η ενσωμάτωση στο εκπαιδευτικό επάγγελμα των φοιτητών της(όπως συνέβαινε μέχρι και τη δεκαετία του 1980) θα έπρεπε να είναι ο αυτονόητος μονόδρομος.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, το Υπουργείο δεν καινοτομεί.
Το άρθρο αυτό πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά.
Ήρθε η ώρα η ΝΔ να τιμήσει τον ιδρυτή της και ιδρυτή της ΣΕΛΕΤΕ Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να διορθώσει το λάθος του (κατάργηση της ΣΕΛΕΤΕ και ίδρυση αυτού του πάραξενου μορφώματος της ΑΣΠΑΙΤΕ με τα δυο πτυχία και τον παράλογο σκοπό λειτουργίας της … )
Ήρθε η ώρα όλο το πολιτικό σύστημα να διορθώσει το παράλογο στον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Η μοναδική σχολή που προετοιμάζει και παιδαγωγικά (όλοι οι άλλοι εκπαιδευτικοι λένε ότι το πλήθος των παιδαγωγικών μαθημάτων που διδάσκονται στην ΣΕΛΕΤΕ δεν τα διδάχθηκαν στις σχολές τους)και δίνει πτυχίο με τον τίτλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ να ανήκει στον Τεχνολογικο Τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται μέσω του άρθρου αυτού να ενταχθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ / ΣΕΛΕΤΕ στον Πανεπιστημιακό Τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αποστολή αντίστοιχη με αυτή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παιδαγωγικών Σπουδών και εξειδίκευση στην επαγγελματική εκπαίδευση, την Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Απαιτείται η δημιουργία νέων τμημάτων (ευρυμαθών εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ξεφεύγοντας από τις ονομασίες και τα επαγγελματικά στεγανά των αντίστοιχων επαγγελματικών ειδικοτήτων) αλλά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η ΣΕΛΕΤΕ ιδρύθηκε το 1959 και συνέδεσε τη λειτουργία της με την ανάπτυξη της χώρας.
Είναι η ευκαιρία σήμερα, ο σημερινός Υπουργός Παιδείας, η σημερινή Κυβέρνηση αλλά και τα λοιπά κόμματα της Βουλής, με την Πανεπιστημιοποίηση της ιστορικής αυτής σχολής να δείξουν την πραγματική διάθεσή τους συμβολικά αλλά και ουσιαστικά – τυπικά, για πραγματική αναβάθμιση της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία μέσω των αποφοίτων της θα δώσει το μεσαίο δυναμικό που τόσο έχει ανάγκη η χώρα για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς (Γεωργία, Τεχνολογία, Τουρισμό κτλ ) που θα κάνουν ξανά την Ελλάδα Δυνατή και Ανταγωνιστική.
Τα προγράμματα ειδίκευσης –επιμόρφωσης , εάν έχουν τα χαρακτηριστικά και τα προαπαιτούμενα , ενός μεταπτυχιακού, να ονομάζονται και μεταπτυχιακά , ώστε να τυγχάνουν των ευεργετημάτων ενός μεταπτυχιακού και το κύρος των να είναι αδιαμφισβήτητο ,
Θα θέλαμε να επισημάνουμε τη διάκριση που γίνεται στην παράγραφο 2β) του άρθρου 29, όπου δίνεται η δυνατότητα στον κλάδο ΤΕ (μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και γενικά ανδρικών ειδικοτήτων), κάτοχων πτυχίων Ασπαίτε και φοίτησης 2 εξαμήνων σε ΤΕΙ, να μετονομάζονται ΠΕ17.
Το θεωρούμε κατάφωρη αδικία έναντι συναδέλφων ΤΕ διαφόρων ειδικοτήτων, κάτοχων παιδαγωγικής επάρκειας από καθηγητικές σχολές 4ετούς φοίτησης.
Σύμφωνα με το νόμο 1566/85 οι καθηγητικές σχολές δίνουν παιδαγωγική επάρκεια, (ισότιμη με την Ασπαίτε) που είναι προαπαιτούμενο προσόν διορισμού.
Εν κατακλείδι, θα προτείναμε να συμπεριληφθούμε και εμείς στο άρθρο 29,( με σειρά προτεραιότητας των μονίμων εκπαιδευτικών) με την προϋπόθεση να φοιτήσουμε 2 εξάμηνα στα ΤΕΙ της αντίστοιχης ειδικότητάς μας για αναβάθμιση της διδακτικής μας επάρκειας μετονομάζοντάς μας σε ΠΕ της αντίστοιχης ειδικότητας.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε τη διάκριση που γίνεται στην παράγραφο 2β) του άρθρου 29, όπου δίνεται η δυνατότητα στον κλάδο ΤΕ (μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και γενικά ανδρικών ειδικοτήτων), κάτόχων πτυχίων Ασπαίτε και φοίτησης 2 εξαμήνων σε ΤΕΙ, να μετονομάζονται ΠΕ17.
Το θεωρούμε κατάφωρη αδικία έναντι συναδέλφων ΤΕ διαφόρων ειδικοτήτων, κάτοχων παιδαγωγικής επάρκειας από καθηγητικές σχολές 4ετούς φοίτησης.
Σύμφωνα με το νόμο 1566/85 οι καθηγητικές σχολές δίνουν παιδαγωγική επάρκεια, (ισότιμη με την Ασπαίτε) που είναι προαπαιτούμενο προσόν διορισμού.
Εν κατακλείδι, θα προτείναμε να συμπεριληφθούμε και εμείς στο άρθρο 29,( με σειρά προτεραιότητας των μονίμων εκπαιδευτικών) με την προϋπόθεση να φοιτήσουμε 2 εξάμηνα στα ΤΕΙ της αντίστοιχης ειδικότητάς μας για αναβάθμιση της διδακτικής μας επάρκειας μετονομάζοντάς μας σε ΠΕ της αντίστοιχης ειδικότητας.
Να δοθεί ξεκάθαρα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αποφοίτων ΑΣΠΑΙΤΕ με εξειδίκευση Σστη Συμβουλευτική και οι αναθέσεις στο ΣΕΠ και όχι να δίδεται για συμπλήρωση ωραρίου. Επίσης για τους αποφοίτους ΑΣΠΑΙΤΕ με εξειδίκευση στη διδακτική του μαθήματος της Τεχνολογίας να ξεκαθαριστούν οι αναθέσεις. Με το νέο ωρολόγιο του Γυμνασίου δεν φαίνεται ποιοι θα μπορούν να διδάσκουν το μάθημα.
Εδώ θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική σύγχρονη και καινοτόμος αναδιοργάνωση των τμημάτων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. που να συνάδει με το πλαίσιο ανασυγκρότησης του Επαγγελματικού Λυκείου και των σύγχρονων προκλήσεων του εθνικού και διεθνούς περιβάλλοντος.
Η Σχολή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα αναδιοργανωμένα και νέα Τμήματα:
αα) Παιδαγωγικό Τμήμα
αβ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών και εισαγωγικές κατευθύνσεις:
i. Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
ii.Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών με δύο κατευθύνσεις προχωρημένων εξαμήνων:
• Επικοινωνιακών Συστημάτων & Τηλεματικής
• Πληροφοριακών Συστημάτων
αγ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανικών
αδ)Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών
αε) Τμήμα Εκπαιδευτικών Οικονομίας & Διοίκησης με κατευθύνσεις προχωρημένων εξαμήνων:
• Ψηφιακής Οικονομίας & Ηλεκτρονικού Εμπορίου
• Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)
• Διοίκησης Καινοτόμων Επιχειρήσεων & Τεχνολογίας
• Διοίκησης Τουριστικής Επιχειρηματικότητας
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για οργάνωση Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με το Ο.Π.Α. με κατευθύνσεις :
• Εκπαιδευτική Ηγεσία & Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων
• Εκπαίδευση Ενηλίκων
Παρακαλούμε όπως δημιουργηθούν στις μεγάλες πόλεις, Ειδικά Προγράμματα Παιδαγωγικής Κατάρτισης στο Ε.Π.ΠΑΙ.Κ – Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, για τους αδιόριστους Πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που θα εισάγονται κατά προτεραιότητα σ’ αυτά ή τουλάχιστον ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% των εισαγομένων σπουδαστών να δίνεται στους πολύτεκνους και τέκνα αυτών. Για αυτό θα πρέπει να προστεθεί μια παράγραφος στο τέλος του άρθρου 29 του ν/σ:
« 3. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3027/2002, για τα προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ για την απόκτηση Παιδαγωγικής κατάρτισης προστίθεται εδάφιο:
«ε. Στα ανωτέρω ετήσια προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης εισάγονται κατά προτεραιότητα πολύτεκνοι και ακολουθούν τέκνα αυτών μέχρι ποσοστού 20% των εισαγομένων σπουδαστών.»
Γιατί η ειδίκευση του εκπαιδευτή δεν δίνεται από το αντίστοιχο ΤΕΙ ίή πανεπιστήμιο αλλά χρειάζεται άλλος οργανισμός για αυτό;