1. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.
2. Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ης Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.
Έκαστος μαθητής επιλέγει μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού υποχρεωτικά που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στις οποίες επιθυμούν την εισαγωγή τους.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται και τροποποιείται ο αριθμός, η ονομασία των επιστημονικών πεδίων, καθώς και η ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων σε αυτά όχι αργότερα της 30ης Μαΐου εκάστου διδακτικού έτους και ισχύουν για το επόμενο διδακτικό έτος..
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο την 15η Μαρτίου εκάστου έτους, καθορίζονται ο αριθμός των εισακτέων και τα ειδικά μαθήματα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, καθώς και ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση του τρέχοντος έτους.
Ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση πραγματοποιείται μετά από πρόταση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου Τμήματος προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους.
3. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης είναι τα εξής :
α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Αρχαία,
III. Ιστορία και
IV. Λατινικά
β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά,
III. Φυσική και
IV. Χημεία
γ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Υγείας
I. Νεοελληνική Γλώσσα
II. Φυσική
III. Χημεία και
IV. Βιολογία
δ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Οικονομία & Διοίκηση
IV. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών
ε) Ε.Π.Ε. – Παιδαγωγικών Τμημάτων :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Ιστορία και
IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών
4. Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α).
Για την προσμέτρηση αυτή ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου, της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου και ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, εφόσον έκαστος είναι μεγαλύτερος της μιας μονάδας σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, αναπροσαρμόζεται ώστε να μην απέχει περισσότερο από μία μονάδα από τον βαθμό του Μ.Ο και στη συνέχεια ο αναπροσαρμοσμένος «προαγωγικός» βαθμός της Α΄ λυκείου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4, της Β΄ με συντελεστή 0,7 και ο «απολυτήριος» της Γ΄ τάξης με συντελεστή 0,9. Το άθροισμα των τριών διαιρούμενο δια δύο αποτελεί τον Β.Π.Α. Το εν λόγω πηλίκο λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μεγαλύτερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, ο βαθμός αυτός δεν αναπροσαρμόζεται αλλά πολλαπλασιάζεται ως έχει με τον προβλεπόμενο ανά τάξη συντελεστή.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μικρότερος σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων, ο βαθμός αυτός αναπροσαρμόζεται προς τα άνω κατά μία το πολύ μονάδα (και μέχρι του ορίου του Μ.Ο.) κατά τον υπολογισμό με τον ανά τάξη προβλεπόμενο συντελεστή.
Θεωρώ πολύ μεγάλο έλλειμμα στο σχεδιασμό του Νέου Σχολείου την απουσία της Επιστήμης των Υπολογιστών από τα μαθήματα του Γενικού Λυκείου.
Η πληροφορική είναι μια επιστήμη-και όχι δεξιότητα – και αν το σχέδιο παραμείνει ως έχει δε θα εκπροσωπείται στο Νέο Σχολείο. Επίσης τα μαθήματά της –και ιδιαίτερα η Αλγοριθμική και ο Προγραμματισμός – αποτελούν ένα βασικό εργαλείο που προάγει την κριτική σκέψη και τη δημιουργική ικανότητα του μαθητή και ενδείκνυνται για την εφαρμογή νέων μεθόδων διδασκαλίας.
Σήμερα, σχεδόν όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών έχουν εντάξει μαθήματα Επιστήμης Υπολογιστών στα προγράμματα σπουδών τους. Με το πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου που παρουσιάστηκε οι αυριανοί φοιτητές δε θα έχουν διδαχθεί και εξεταστεί σε ένα βασικό μάθημα των νέων τους Σπουδών και θα έχουν έλλειμμα πληροφοριακής παιδείας.
Υπενθυμίζω ότι μάθημα Αλγοριθμικής υπάρχει εδώ και 14 χρόνια στο πρόγραμμα Σπουδών της Γ’ Λυκείου, η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, και μόνο θετικά σχόλια υπάρχουν από την Εκπαιδευτική Κοινότητα για την παρουσία και προσφορά αυτού του μαθήματος.
Προτείνω:
1. Στην Α’ Λυκείου το επιλεγόμενο μάθημα των Εφαρμογών Πληροφορικής, 2 ωρών, να γίνει Γενικής Παιδείας για όλους τους μαθητές.
2. Στη Β’ Λυκείου είναι απαραίτητο να ενταχθεί μάθημα Επιστήμης Υπολογιστών, 2 ωρών, Γενικής Παιδείας, όπως υπάρχουν αντίστοιχα μαθήματα και για τις άλλες διακριτές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία κ.λ.π.).
3. Στη Γ’ Λυκείου να ενταχθεί μάθημα Επιστήμης Υπολογιστών στην Κατεύθυνση των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, 6 ωρών, το οποίο να εξετάζεται Πανελλαδικά και να επιλέγεται από τους μαθητές.
Με εκτίμηση,
Κατσαδούρος Δημήτριος
Εκπαιδευτικός
Κύριε Υπουργέ,
το επάγγελμα «Software Developers (Applications and Systems Software)», σύμφωνα με μελέτη πρωτοπόρων στο πεδίο της διαχείρισης ανθρωπίνου κεφαλαίου, είναι το ΚΟΡΥΦΑΙΟ Νο1 επάγγελμα στις Η.Π.Α. για το 2013, αυτό που έχει ήδη παραγάγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας μετά την ύφεση (post-recession jobs)(Πηγή: http://www.forbes.com/sites/jacquelynsmith/2012/12/06/the-top-jobs-for-2013/2/).
Επίσης στο top-11 της μελέτης βρίσκονται και τα επαγγέλματα:
«Computer Systems Analysts», «Information Security Analysts, Web Developers and Computer Network Architects», «Computer Programmers».
Τα παραπάνω επαγγέλματα σχετίζονται με την Επιστήμη/ Μηχανική Υπολογιστών (Computer Science/ Engineering) και όχι με δεξιότητες ΤΠΕ.
Τα πτυχία/ διπλώματα που οδηγούν στα παραπάνω κορυφαία επαγγέλματα είναι αυτά των Τμημάτων Πληροφορικής/ Μηχανικών Υπολογιστών (38 στον αριθμό) των οποίων το αντικείμενο είναι η Πληροφορική ως Επιστήμη και ΟΧΙ ως δεξιότητα. Κανένα από τα κορυφαία επαγγέλματα της λίστας της ανωτέρω μελέτης δεν σχετίζεται με την Επιστήμη της Χημείας.
Άρα, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι επιβεβλημένα:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1) Να προωθηθούν ως πρωτοπόρα επιλογή Ανάπτυξης της Χώρας τα παραπάνω επαγγέλματα που ανήκουν στο πεδίο της Μηχανικής/ Επιστήμης Υπολογιστών (δηλαδή Πληροφορική ως Επιστήμη).
2) Να διατηρηθεί η Πληροφορική ως διδασκόμενη Επιστήμη και στο Νέο Γενικό Λύκειο και να θεσπιστεί το μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» ή άλλο συναφές ως εξεταζόμενο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους σε τμήματα Πληροφορικής, αντί της Χημείας. Αυτό ουδόλως θα επιβαρύνει το έργο των μαθητών, απεναντίας θα τους δώσει υπερ-απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο για να ασχοληθούν σοβαρά με τον Προγραμματισμό κ την Αλγοριθμική στην Γ’βάθμια και ταυτόχρονα θα τους απαλλάξει από την επιβάρυνση της αχρείαστης γνώσης της Χημείας.
3) Υπάρχουν ήδη προτεινόμενοι τρόποι για το παραπάνω, πχ διαχωρισμός της Τεχνολογικής από τη Θετική Κατεύθυνση, με Πληροφορική και Χημεία, αντιστοίχως, ως εξεταζόμενα μαθήματα.
Θεωρώ πως η αφαίρεση του μαθήματος της Πληροφορικής από το Νέο Γενικό Λύκειο είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για το μέλλον των μαθητών, τις επαγγελματικές τους διεξόδους καιτην ελληνική οικονομία, συνιστώντας σημαντικό πισωγύρισμα. Θεωρώ ότι η εκμάθηση του προγραμματισμού (με πραγματικές γλώσσες προγραμματισμού) αποτελεί απαραίτητη γνώση για έναν νέο, συγκρίσιμη με τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Γλώσσα. Για τους λόγους αυτούς προτείνω:
α) Την εισαγωγή μαθήματος με τίτλο «Επιστήμη Υπολογιστών» και στις 3 τάξεις του Λυκείου, ειδικά στην Γ’ Λυκείου ως μάθημα του 2ου Ε.Π.Ε.. Στο μάθημα αυτό, στο σύνολο της τριετίας, οι μαθητές θα πρέπει να μαθαίνουν σε επαρκές βάθος Δομές Δεδομένων, Αλγορίθμους και Προγραμματισμό (συμπεριλαμβανομένου του Αντικειμενοστραφούς Προγραμματισμού στην Γ’ Λυκείου). Ως γλώσσα προγραμματισμού προτείνω ως πρώτη επιλογή την Python και εναλλακτικά την Java.
β) Την εξέταση του μαθήματος «Επιστήμη Υπολογιστών» στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, αντί για το μάθημα της Χημείας. Είναι προφανές ότι τα Τμήματα Πληροφορικής, Μηχανικών Υπολογιστών κλπ, που είναι πάρα πολλά, θα το σταθμίσουν ως το σημαντικότερο.
Για το Τεχνολογικό Λύκειο με βρίσκει σύμφωνο η πρόταση των Συμβούλων Πληροροφικής (http://www.esos.gr/uploads/dthmia/protasi-sxolikon-symboylon-pliroforikis.doc).
Γιάννης Ρεφανίδης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
yrefanid@uom.gr
http://ai.uom.gr/ioannis
Η Πληροφορική είναι επιστήμη, αυτό όλοι οι εγγράμματοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το γνωρίζουν και το ομολογούν.
Όσοι εκφέρουν διαφορετική άποψη, το κάνουν εκ του πονηρού, για συντεχνιακούς λόγους, και προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν ή ότι δεν καταλαβαίνουν περί τίνος πράγματος ομιλούμε.
Ως εκ τούτου θα πρέπει το πρόγραμμα σπουδών στο νέο λύκειο να διαμορφωθεί έτσι ώστε να ισχύσουν τα παρακάτω:
Μάθημα 2 ώρες Γενικής Παιδείας στην Α τάξη Λυκείου
Μάθημα 2 ώρες Γενικής Παιδείας στη Β τάξη Λυκείου
Μάθημα 6 ώρες Κατεύθυνσης στη Γ τάξη Λυκείου
Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι…
2. Σκοποί του Γενικού Λυκείου είναι ιδίως :
η) Η ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της γνώσης και επίλυσης προβλημάτων,
θ) Η καλλιέργεια της ικανότητας κάθε ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών και
ι) Η καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας.
Ολα τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσω της χημείας;
Χωρίς μαθήματα Πληροφορικής-προγραμματισμού είναι δυνατόν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι;
Η αλγοριθμική σκέψη είναι το κλειδί για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών. Μηπώς θέλουμε πλέον άτομα στην αγορά εργασίας που δεν θα έχουν μάθει να σκέφτονται; Ετσι θα έρθει η ανάπτυξη; Ανάμεσα στα μαθήματα τα οποία βοηθούν έναν έφηβο να μάθει να οργανώνει την σκέψη του και να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα είναι η αλγοριθμική/προγραμματισμός και είναι αδύνατον να μην εξετάζεται παννελαδικώς ( τουλάχιστον για υποψήφιους για σχετικά τμήματα πανεπιστημίων) γιατί μόνο έτσι οι μαθητές θα του δώσουν την δέουσα βαρύτητα.
Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, στην Γ’ Λυκείου, διδάσκει έναν ολόκληρο τρόπο σκέψης και μια φιλοσοφία, που κάνει τον μαθητή όχι απλά να προγραμματίζει αλλά να σκέφτεται σύγχρονα και απλά, να παράγει και να εκφράζει λύσεις. Υπάρχει πιο χρήσιμο και επίκαιρο μάθημα, από αυτό που πάτε να καταργήσετε; Επιπλέον είναι μεγάλο εφόδιο για όσους επιλέγουν μια από τις δεκάδες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σχετίζονται με την Πληροφορική.
Γιατί κάποιος που θα σπουδάσει σε τμήμα πληροφορικής να μην έχει σχετικό βασικό εξεταζόμενο μάθημα αλλά να εξετάζεται σε μαθήματα άσχετα με το αντικείμενό του;
Η Επιστήμη Υπολογιστών και η Πληροφορική (δεν εννοώ την χρήση ΤΠΕ με τον οποίο λανθασμένα συγχέεται ο όρος αλλά την Πληροφορική σαν Eπιστήμη) είναι απαραίτητη όχι μόνο για τις σχολές Πληροφορικής αλλά και για ένα ευρύτατο φάσμα σπουδών.
Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:
– Για τα τμήματα της Γεωλογίας και της Τοπογραφίας είναι πλέον απαραίτητη η χρήση Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS) των οποίων η χρήση προϋποθέτει γνώσεις προγραμματισμού και αλγοριθμικής.
– Για τα όλα τα τμήματα Μηχανικών είτε σε Πολυτεχνεία είτε σε ΤΕΙ καθώς και για την Φυσική ένα βασικό εργαλείο έρευνας είναι οι προσομοιώσεις σε Η/Υ οποίες επίσης χρειάζονται προγραμματισμό και αλγοριθμική για να υλοποιηθούν.
– Για τα τμήματα Οικονομικών, Διοίκησης, Μαθηματικών και όσων άλλων Επιστημών χρησιμοποιούν μεθόδους στατιστικής, πλέον η έρευνα και διεκπεραιώνεται μέσω στατιστικών προγραμμάτων, πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης και λήψης αποφάσεων και χρήσης βάσεων δεδομένων. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν επιστήμονες από αυτές τις σχολές χωρίς να έχουν διδαχτεί βασικές αρχές προγραμματισμού, αλγοριθμικής και βάσεων δεδομένων.
– Για τη Βιολογία, τη Φαρμακευτική και την Ιατρική χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι αναδίπλωσης πρωτεϊνών, γενετικοί αλγόριθμοι και στατιστικά εργαλεία τα οποία πάλι βασίζονται στον προγραμματισμό, στις βάσεις δεδομένων, σε πληροφοριακά συστήματα και στην Επιστήμη Υπολογιστών.
– Ακόμη και στη Γλωσσολογία και τη Φιλολογία η εξελικτική πορεία των λέξεων μπορεί να προσομοιωθεί με γενετικούς αλγορίθμους και να οδηγήσει σε αποτελέσματα όπως εδώ: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=geneticists-estimate-publication-date-of-the-illiad όπου υπολογίζεται η χρονική περίοδος συγγραφής της Ιλιάδας. Υπάρχει εκτενέστατη βιβλιογραφία και τεκμηρίωση για το πόσο βασική είναι η Επιστήμη Υπολογιστών , μια εισαγωγή μπορεί να διαβαστεί εδώ http://www.cs.princeton.edu/~chazelle/pubs/ipod.pdf
Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς κάτι το τόσο βασικό πλέον απουσιάζει από το νομοσχέδιο του Νέου Λυκείου και δεν μπορώ να καταλάβω το σκοπό της απουσίας αυτής, η οποία οδηγεί τις γνώσεις των Ελλήνων μαθητών χρόνια πίσω σε σχέση με τους μαθητές του εξωτερικού και ακολούθως θα έχει αντίκτυπο στην ίδια την έρευνα και την ανάπτυξη της Ελλάδος.
Σε ολα τα αλλα κράτοι η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ειναι βασικό μάθημα στο Λύκειο… Γιατι ΟΧΙ στην ΕΛΛΑΔΑ???
Μου φαίνεται και σαν ανέκδοτο η ονομασία «Ψηφιακό Σχολείο» χωρις να διδάσκεται το μάθημα της Πληροφορικής…μονο σε μένα αραγε???
Μπακος Ευάγγελος Καθηγητής ΠΕ 20
Το Μάθημα βαρύτητας ανά Τμήμα να το γνωρίζουμε εγκαίρως ει δυνατόν από τον Σεπτέμβριο (δηλ. την αρχή της Σχολικής Χρονιάς) και όχι 1 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς που θα εξετασθούν οι υποψήφιοι.
Καθότι, ορίζεται ότι έως 20 Σεπτεμβρίου οι μαθητές υποψήφιοι πρέπει να ορίσουν την κατεύθυνση μαθημάτων που θα εξετασθούν.
Σαν μαθητης που τον σεμπτεμβρη θα μπει στον <> της γ λυκειου και γνωριζοντας σε γενικες γραμμες την κατασταση που επικρατει οσον αφορα τις πανελλαδικες εξετασεις το προσχεδιο του νεου συστηματος μοιαζει καλυτερο σαν δρομος για την τριτοβαθμια εκπαιδευση σε σχεση με το τωρινο.Παρατηρησα ομως οτι υπαρχουν μεγαλες διαφορες, αν συγκριθει με την τωρινη υλη, στον κλαδο που περιεχει την οικονομια, καθως οσον αφορα μαθηματα της υπαρχουσας τεχνολογικης κατευθυνσης μοιαζει συγκριτικα με τους αλλους κλαδους μακραν ευκολοτερος.Ακομα θελω να επισυμανω οτι θα ηταν πιο οφελιμο και για τους μαθητες αλλα και για το συστημα η γενικη παιδεια να περιοριζεται στο γυμνασιο και το λυκειο να αποτελει σχολειο εξειδικευσης και προετοιμασιας για την εισαγωγη στην τριτοβαθμια.
υ.γ επειδη εχει γινει μεγαλη συζητηση περι του θεμματος των πανελληνιων 2013-2014 ελπιζω να μην επαληθευτουν οι προβλεψεις για θεμματα πολυ δυσκολοτερα απο καθε αλλη φορα με σκοπο την απαξιωση του ισχυοντως συστηματος
ΜΑΘΗΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Είναι αλήθεια ότι αναμέναμε από το Υπουργείο να εξορθολογίσει την μειονεκτική διδασκαλία του μαθήματος της Αλγοριθμικής (ΑΕΠΠ)- Προγραμματισμός στη Γ΄τάξη των Γενικών Λυκείων ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και από μόλις 2 να γίνουν τουλάχιστον 4-6 και εί δυνατόν με συνεχόμενα δίωρα που επιτρέπουν στον εκπαιδευτικό Πληροφορικής να εφαρμόσει την δεύτερη ώρα όλα όσα παρουσίασε στους μαθητές την πρώτη. Αυτό βέβαια θα έπρεπε να συμβαίνει και στη Β΄Τάξη ώστε να υπάρχει προπαρασκευή και εξοικείωση με ένα τόσο απαιτητικό μάθημα.
Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε τη θλιβερή μονοτονία ενός ωρολογίου προγράμματος στα Γενικά Λύκεια από όπου απουσιάζει η επίσημη διδασκαλία της Επιστήμης της Πληροφορικής (πλην της Α΄ως επιλεγόμενο).
Συμπεράσματα :
1. Το Υπουργείο πιθανόν δεν επιθυμεί να επενδύσει στην καλλιέργεια Ψηφιακής Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης ακολουθώντας ένα συνεκτικό και με στόχους πρόγραμμα που θα κλιμακώνει την παροχή Ψηφιακής Παιδείας από το Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και θα κορυφώνει στο Λύκειο.
2.Πιθανόν δεν βρέθηκαν άνθρωποι του χώρου της Επιστήμης της Πληροφορικής να στηρίξουν την αναγκαιότητα σχετικών μαθημάτων σε όλες τις τάξεις και βαθμίδες των σχολείων ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία τάση που θα λογίζει την Επιστήμη της Πληροφορικής ως ΙΣΟΤΙΜΗ με τις λοιπές επιστήμες γενικής παιδείας, λαμβανομένης υπόψη της ολοκληρωτικής επικράτησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Δεν θα επιχειρηματολογήσω ιδιαίτερα ώστε να πείσω για το αυτονόητο ότι ο ψηφιακά αναλφάβητος, ο ψηφιακά ημιμαθής, αλλά και όλοι όσοι είναι τεχνοφοβικοί δεν έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο σύγχρονο και ιδιαίτερα πολύπλοκο εργασιακό περιβάλλον.
3.Πιστεύω ότι, και το θεωρώ αυτό με τις περισσότερες πιθανότητες, ότι η δυναμική του κλάδου, να παράξει ΑΕΠ θέτοντας τις βάσεις από νωρίς σε όλες τις βαθμίδες (Α/θμια-Β/θμια) είναι τελικά μονόδρομος. Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες γύρω μας επενδύουν σε γνωστικό κεφάλαιο που σχετίζεται με την Τεχνολογία της οποίας κινητήριος δύναμη – δυστυχώς για κάποιους- είναι η Πληροφορική. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων : Θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία πολιτών με γενική παιδεία και κλασσικές γνώσεις, όμως ποιος είναι αυτός που ΣΗΜΕΡΑ θα μας πείσει ότι η Επιστήμη της Πληροφορικής ΔΕΝ αποτελεί ΙΚΑΝΗ και ΑΝΑΓΚΑΙΑ συνθήκη για την καλλιέργεια σύγχρονων πολιτών – ικανών να διαχειριστούν τις ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις που καθορίζουν τον τρόπο ζωή τους, την ώρα μάλιστα που το ίδιο το Κράτος εκσυγχρονίζει τις δομές του και απαιτεί από τους πολίτες να «συγχρονιστούν» στη νέα του ψηφιακή μετεξέλιξη.
Συνοψίζω την πρόταση μας σε :
1)Επανασχεδιασμό της διδασκαλίας της Επιστήμης της Πληροφορικής σε ΟΛΕΣ τις βαθμίδες με δημιουργία αλυσιδωτών ωρολογίων προγραμμάτων με στόχους. Ο μαθητής θα αποκτά Ψηφιακή Παιδεία από το Δημοτικό, θα την αναβαθμίζει στις ανάγκες της εφηβικής του αναζήτησης και διάπλασης στο Γυμνάσιο και τέλος θα τις ολοκληρώνει στο Γεν. Λύκειο όντας ικανός πολίτης της νέας ψηφιακής τάξης πραγμάτων.
2)Στήριξη του Τομέα της Πληροφορικής στα Επαγγελματικά Σχολεία με εξειδίκευση σε αντικείμενα της Επιστήμης της Πληροφορικής που αποτελούν κόμβους γνώσης : Δίκτυα, Αρχιτεκτονική Η/Υ, Πολυμέσα, Σχεδίαση Web.
Παρατηρείτε και οι ίδιοι θεωρώ ότι η πολυπλοκότητα ενός τέτοιου σχεδιασμού απαιτεί τη συμμετοχή Επιστημόνων Πληροφορικής τόσο από την Αγορά Εργασίας όσο και Ακαδημαϊκών.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να προβούμε σε βιαστικές αλλαγές αλλά οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε άμεσα να ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ τις ελλιπείς διδακτέες ώρες της Επιστήμης μας ανά Βαθμίδα και όχι να την εξοβελίζουμε συρρικνώνοντάς την στην Α/θμια. Επιπλέον απαιτείται ευρεία συνεργασία με ειδικούς της Επιστήμης μας.
Σε πρώτη φάση λοιπόν κρίνουμε θετικά
1)Την είσοδο της Πληροφορικής σε όλες τις τάξεις της Α/θμιας με μετατροπή ΟΛΩΝ των σχολικών μονάδων σε ΕΑΕΠ.
2)Την ενίσχυση του μαθήματος της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο σε δίωρο(συνεχές)
3)Την απόκτηση Πιστοποιητικού Γνώσεων Πληροφορικής στο τέλος των Γυμνασιακών Σπουδών, πιστοποιητικό που θα επεκτείνει την ισχύ του με επιπλέον εξετάσεις μετά το Λύκειο.
4)Την ενίσχυση του Τομέα Πληροφορικής στα ΕΠΑΛ και με νέες ειδικότητες που θα συμβαδίζουν με την ψηφιακή πραγματικότητα και όσα ζητούν οι αγορές
Αν σε όλα τα παραπάνω διορθωθεί και η παραφωνία της απουσίας της Πληροφορικής από τα Γενικά Λύκεια τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για ένα νέο ψηφιακό σχολείο όπως το φαντάζονται και οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που θα κληθούν να αναβαθμίσουν την παρεχόμενη Ψηφιακή Παιδεία.
Με εκτίμηση Γιόρτσος Α. Γεώργιος
Msc Πληροφορικής
Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες η αλλιώς Χημεία ή Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Απλά καθαρά και δίκαια.
1. Δημιουργώντας πληροφορικά αναλφάβητους μαθητές αυξάνουμε την πιθανότητα να έχουμε τελικά πληροφορικά αναλφάβητους πολίτες. Τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά, είτε πρόκειται για μαθητές (κακή χρήση) είτε για πολίτες (καθόλου χρήση).
2. Οι μαθητές που θα θέλουν να σπουδάσουν πληροφορική θα εξετάζονται, με αυξημένη βαρύτητα, στα μαθηματικά, φυσική, χημεία και όχι στην αλγοριθμική (ΑΕΣΠΠ) που θα το συναντήσουν από το 1ο εξάμηνο και μέχρι το τέλος των σπουδών τους σε οποιαδήποτε σχολή θετικών – τεχνολογικών επιστημών περάσουν.
Νομίζω ότι πρέπει να το σκεφτούμε λίγο καλύτερα.
Δυστυχώς, διαπιστώνω την κατάργηση του μαθήματος Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Λόγω της πολύχρονης μου ενασχόλησης με τη διδασκαλία του μαθήματος μπορώ να πω με βεβαιότητα πως οι μαθητές το θεωρούν από τα πιο δημιουργικά και ενδιαφέροντα μαθήματα. Πολλοί δε από αυτούς επιλέγουν τμήματα Πληροφορικής εξ’ αιτίας της επαφής τους με το μάθημα. Ο προγραμματισμός προάγει την αναλυτική σκέψη και βοηθάει τα παιδιά στο να μάθουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, χωρίς να χρειαστεί στείρα αποστήθιση. Ακόμα και στην Έκθεση βοηθάει ο αλγοριθμικός τρόπος σκέψης. Εάν μπορούσατε να δείτε τον ενθουσιασμό στο βλέμμα των μαθητών ίσως θα το ξανασκεφτόσασταν. Μαθητής μου με υποτροφία κάνει το μεταπτυχιακό του στο ΜΙΤ. Αιτία (το πρώτο ερέθισμα) για το δρόμο που ακολούθησε ήταν η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Κρίμα για τα παιδιά μας (βιολογικά και πνευματικά).
β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά,
III. Φυσική και
IV. Χημεία
Nα διαχωριστεί το θετικές με το τεχνολογικές και στις τεχνολογικες να αντικατασταθεί η χημεία απο τον Προγραμματισμό υπολογιστών !!
είναι αδύνατο να εισαχθεί καποιος μαθητης σε 1 απο τις 48 σχολές που σχετιζονται αμεσα με πληροφορική και υπολογιστες -νεες τεχνολογιες χωρις να διδασκεται και εξεταζεται σε μαθημα πληροφορικής.
Με το τρέχων εξεταστικό σύστημα ένας μαθητής που θέλει να εισαχθεί σε σχολές που έχουν σχέση με την Πληροφορική όπως Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Εφαρμοσμένα (ή μη) Μαθηματικά, Πληροφορική, Εφαρμοσμένη Πληροφορική σε Οικονομικές Επιστήμες, Τηλεπικοινωνίες κλπ, έχει την επιλογή να εξεταστεί στο μάθημα του Προγραμματισμού.
Αυτό είναι θετικό για ένα μαθητή με ευχέρεια στον Προγραμματισμό καθώς αποκτά βαθμολογικό πλεονέκτημα για την εισαγωγή του σε μια σχολή που θα αξιοποιήσει το ταλέντο του. Είναι επίσης θετικό και για τις σχολές που προανέφερα στις οποίες τα μαθήματα Προγραμματισμού ξεκινούν απο το 1ο εξάμηνο και συνεχίζουν σε προχωρημένα επίπεδα (μπορείτε να ανατρέξετε στους οδηγούς σπουδών για να επιβεβαιώσετε).
Βάσει του νέου σχεδίου νόμου, ο ίδιος μαθητής δεν θα μπορεί να εξεταστεί στον Προγραμματισμό αλλά θα εξετάζεται υποχρεωτικά στη Χημεία. Η Χημεία όμως δεν εμφανίζεται ως υποχρεωτικό μάθημα ούτε σε ένα εξάμηνο για τις σχολές αυτές και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν υπάρχει ούτε ως μάθημα επιλογής (και πάλι μπορείτε να ανατρέξετε στους οδηγούς σπουδών για να επιβεβαιώσετε). Μειώνονται έτσι οι πιθανότητες εισαγωγής του παραπάνω μαθητή και αντιθέτως αυξάνονται οι πιθανότητες εισαγωγής ενός άλλου που ίσως δεν έχει την αντίστοιχη ευχέρεια στον Προγραμματισμό. Αυτό όμως είναι αρνητικό για τον μαθητή που θα εισαχθεί σε σχολή στην οποία θα συναντήσει σοβαρές δυσκολίες απο το 1ο εξάμηνο. Είναι επίσης αρνητικό και για την σχολή που θα δέχεται φοιτητές που ίσως δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κατεύθυνσής της.
Το ίδιο ισχύει και για τις σχολές Εφαρμοσμένης Πληροφορικής που ανήκουν σε Οικονομικά Πανεπιστήμια και είναι απο τις απαιτητικότερες σχολές σε ικανότητα Προγραμματισμού Η/Υ. Σε αυτές τις σχολές ένας μαθητής με καλές επιδόσεις στο υποχρεωτικώς εξεταζόμενο μάθημα Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών αλλά με μέτρια ικανότητα στον Προγραμματισμό θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα απο το 1ο εξάμηνο.
Τέλος η κατάργηση της Πληροφορικής δεν συνάδει με τον υπ. αριθμό θ’ σκοπό του Γενικού Λυκείου όπως αναφέρεται στο Άρθρο 01: «Η καλλιέργεια της ικανότητας κάθε ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών»
Βάσει των παραπάνω πιστεύω οτι η κατάργηση της Πληροφορικής είναι ένα λάθος του νομοσχεδίου που πρέπει να διορθωθεί.
Προτείνω λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα επιλογής της Πληροφορικής ως επιλογή στο β’ και δ’ πεδίο ως εξής:
β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά,
III. Φυσική και
IV. Χημεία
——-ή
IV. Διαδικασιακός Προγραμματισμός.
δ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Οικονομία & Διοίκηση
IV. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών
——-ή
IV. Διαδικασιακός Προγραμματισμός.
Η Επιστήμη Υπολογιστών και η Πληροφορική (δεν εννοώ την χρήση ΤΠΕ με τον οποίο λανθασμένα συγχέεται ο όρος αλλά την Πληροφορική σαν Eπιστήμη) είναι απαραίτητη όχι μόνο για τις σχολές Πληροφορικής αλλά και για ένα ευρύτατο φάσμα σπουδών.
Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:
– Για τα τμήματα της Γεωλογίας και της Τοπογραφίας είναι πλέον απαραίτητη η χρήση Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS) των οποίων η χρήση προϋποθέτει γνώσεις προγραμματισμού και αλγοριθμικής.
– Για τα όλα τα τμήματα Μηχανικών είτε σε Πολυτεχνεία είτε σε ΤΕΙ καθώς και για την Φυσική ένα βασικό εργαλείο έρευνας είναι οι προσομοιώσεις σε Η/Υ οποίες επίσης χρειάζονται προγραμματισμό και αλγοριθμική για να υλοποιηθούν.
– Για τα τμήματα Οικονομικών, Διοίκησης, Μαθηματικών και όσων άλλων Επιστημών χρησιμοποιούν μεθόδους στατιστικής, πλέον η έρευνα και διεκπεραιώνεται μέσω στατιστικών προγραμμάτων, πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης και λήψης αποφάσεων και χρήσης βάσεων δεδομένων. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν επιστήμονες από αυτές τις σχολές χωρίς να έχουν διδαχτεί βασικές αρχές προγραμματισμού, αλγοριθμικής και βάσεων δεδομένων.
– Για τη Βιολογία, τη Φαρμακευτική και την Ιατρική χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι αναδίπλωσης πρωτεϊνών, γενετικοί αλγόριθμοι και στατιστικά εργαλεία τα οποία πάλι βασίζονται στον προγραμματισμό, στις βάσεις δεδομένων, σε πληροφοριακά συστήματα και στην Επιστήμη Υπολογιστών.
– Ακόμη και στη Γλωσσολογία και τη Φιλολογία η εξελικτική πορεία των λέξεων μπορεί να προσομοιωθεί με γενετικούς αλγορίθμους και να οδηγήσει σε αποτελέσματα όπως εδώ: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=geneticists-estimate-publication-date-of-the-illiad όπου υπολογίζεται η χρονική περίοδος συγγραφής της Ιλιάδας.
Υπάρχει εκτενέστατη βιβλιογραφία και τεκμηρίωση για το πόσο βασική είναι η Επιστήμη Υπολογιστών , μια εισαγωγή μπορεί να διαβαστεί εδώ http://www.cs.princeton.edu/~chazelle/pubs/ipod.pdf
Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς κάτι το τόσο βασικό πλέον απουσιάζει από το νομοσχέδιο του Νέου Λυκείου και δεν μπορώ να καταλάβω το σκοπό της απουσίας αυτής, η οποία οδηγεί τις γνώσεις των Ελλήνων μαθητών χρόνια πίσω σε σχέση με τους μαθητές του εξωτερικού και ακολούθως θα έχει αντίκτυπο στην ίδια την έρευνα και την ανάπτυξη της Ελλάδος.
Το μάθημα Προγραμματισμού είναι απαραιτητο για την εισαγωγή στα τμήματα Πληροφορικής των ΑΕΙ/ΤΕΙ. Θα μπορουσε το 4ο μάθημα να είναι επιλογή μεταξύ Χημείας – ΑΕΠΠ ανάλογα με τις σχολές που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο ή διαφορετικά να χωριστεί ο β τομέας σε δύο διαφορετικους τομείς Θετικο και Τεχνολογικό όπου στον Τεχνολογικό ο ΑΕΠΠ να είναι ενα απο τα τεσσερα εξεταζόμενα μαθήματα.
Θα αναπτύξω 2 ζητήματα:
Το 1ο και πιο σημαντικό είναι ο τρόπος βαθμολόγησης από διάφορους καθηγητές. Υπάρχουν πολλοί καθηγητές εκεί έξω που ο καθένας βάζει ότι λογής θέματα θέλει χωρίς πολλές φορές να μπορεί να κρίνει αν είναι δύσκολα ή μάλλον δυσκολότερα από έναν άλλο, γειτονικού σχολείου καθηγητή. Θα αναγκαστεί λοιπόν αυτός ο καθηγητής να συμμορφωθεί, πράγμα αδύνατο με τους υπάρχοντες συμβούλους-διευθυντές-συναδέρφους. Οι μαθητές του λοιπόν είναι καταδικασμένοι και ο ίδιος έκθετος σε κάθε γονιό.
Πολύ φοβάμαι επίσης ότι πολλοί καθηγητές θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα που θα τους βάλουν πολλοί γονείς να «χαρίσουν» βαθμούς με το ζόρι ή με αντάλλαγμα, κάτι που ακούγεται να συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Και πάλι αυτό καθιστά έκθετους τους καθηγητές.
Έτσι, πιστεύω θα πρέπει να γίνει πιο ισχυρός-σοβαρός (;) ο θεσμός του συμβούλου ως προς τι είδους θέματα θα μπαίνουν ως προς την δυσκολία τους, αλλά και να βρεθεί ένας τρόπος να προστατευθούν τα παιδιά από τους ευνοημένους συμμαθητές τους.
Το 2ο ζήτημα έχει να κάνει με την ύπαρξη ή όχι των πανελληνίων
Ας φτιάξουμε λοιπόν τρεις «πραγματικές» κατηγορίες μαθητών έχουμε
Α. Καλός μαθητής με 19 περίπου σε κάθε τάξη έχει ΒΠΑ=13,3
Β. Μέτριο μαθητής με 16 περίπου σε κάθε τάξη ΒΠΑ=11,2
Γ. Όχι καλός μαθητής με περίπου 12 σε κάθε τάξη ΒΠΑ=8,4
Ο Α μαθητής λοιπόν περιμένουμε σχεδόν βέβαια ότι θα γράψει στις πανελλήνιες πάνω από 13,3 άρα ο 5ος βαθμός του θα είναι κατά 0,7 (εξηγώ πιο κάτω) μονάδες μεγαλύτερος δηλαδή 14
Ο Β μαθητής και πάλι σχεδόν βέβαια θα γράψει πάνω από το 11,2 άρα ο 5ος βαθμός του θα είναι 11,9
Ο Γ μαθητής αντίστοιχα θα έχει 8,4 ή 9,1 για 5ο βαθμό.
Και πάλι όμως θα υπάρχουν και οι μαθητές που δεν αντιστοιχούν στον παραπάνω κανόνα, δηλαδή γράψανε κατά ΠΟΛΥ λιγότερο από όσο περιμέναμε, αλλά θα είναι πολύ λίγοι.
Αφού ο κανόνας λοιπόν λέει ότι ο ΒΠΑ θα προσαυξάνεται κατά 0,7 ακριβώς, πιο το νόημα των πανελληνίων και κατ επέκταση της ύπαρξης τόσων επιτροπών εξετάσεων που διάβασα σε επόμενο άρθρο;
Αν και μισώ την αντίδραση σε οτιδήποτε νέο, θα αναγκαστώ να διαφωνήσω πλήρως με τον αυτόν τρόπο βαθμολόγησης-πρόσβασης, αλλά υπόσχομαι ότι θα συμμετέχω ενεργά σε αυτή τη διαβούλευση για προτάσεις.
Επεξήγηση του 0,7
Ας είναι Α, Β και Γ οι βαθμοί των Α, Β και Γ τάξεων. Τότε στην 2η περίπτωση έχουμε
((Α+1)*0,5+(Β+1)*0,7+(Γ+1)*0,9)/3=
(Α*0,5+Β*0,7+Γ*0,9+0,5+0,7+0,9)/3=
(Α*0,5+Β*0,7+Γ*0,9)/3+2,1/3=
ΒΠΑ+0,7
Ο μέσος όρος των βαθμών της Ερευνητικής Εργασίας Α΄ και Β΄ Λυκείου να προσμετράται αυτοτελώς, πολλαπλασιαζόμενος με έναν συντελεστή
Αγαπητοί κύριοι,
Έχω έναν καλό κρεοπώλη που πραγματικά χειρίζεται τα μαχαίρια καταπληκτικά. Δυστυχώς νευροχειρουργός δεν μπόρεσε να γίνει ποτέ του !
Με λύπη διαπιστώνω πως συγχέετε την ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ με την ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε την καρατόμηση της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ σε ένα σχέδιο που εσείς το ονομάζεται ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ. Εγώ θα το χαρακτήριζα ως ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ μιας και υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα πλέον.
ΑΓΝΟΕΙΤΕ :
1) Το 30% των σχολών της μέχρι πρότινος τεχνολογικής κατεύθυνσης οι οποίες είναι τμήματα πληροφορικής
2) Τις πολυτεχνειακές σχολές (Ηλεκτρολόγους , Πολιτικούς μηχανικούς , αρχιτέκτονες), που στο πρόγραμμα σπουδών τους έχουν δεκάδες μαθήματα προγραμματισμού
3) Τις σχολές ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Μαθηματικό , Φυσικό κλπ) που στο πρόγραμμα σπουδών τους έχουν δεκάδες μαθημάτων προγραμματισμού
ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΧΗΜΕΙΑ ! ΕΛΕΟΣ !!!!
4) Την δημοσκόπιση που εσείς ως υπουργείο αναθέσατε σε ιδιωτική εταιρεία , που βγάζει το μάθημα του προγραμματισμού μέσα στην πρώτη τριάδα των χρήσιμων και ενδιαφερόντων μαθημάτων
5) Το ΣΕΒ που συμπεραίνει πως οι θέσεις εργασίας στα επόμενα 20 χρόνια είναι σε συντριπτικό ποσοστό σχετικές με την επιστήμη της Πληροφορικής
6) Τις 26 από τις 28 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τον προγραμματισμό ως βασικότατο μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών της δικής τους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
KAI ΑΦΑΙΡΕΙΤE : ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ !
Σας καλώ λοιπόν να διασώσετε το τελευταίο που έχει μείνει όρθιο στις δύσκολες εποχές που περνάει ο τόπος και λέγεται ΠΑΙΔΕΙΑ !
Σας καλώ λοιπόν να μην συνυπογράψετε τον ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ όπως μέχρι τώρα διαφαίνεται ότι γίνεται .
Το μάθημα της Πληροφορικής πρέπει να είναι :
1) Επιλογής στην Α’ Λυκείου
2) Γενικής παιδείας στην Β’ Λυκείου
ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ
3) Πανελληνίως εξεταζόμενο για τους μαθητές που στοχεύουν στις σχολές που προανέφεραΣτην τελική καλέστε τους προέδρους των πανεπιστημιακών τμημάτων για να γνωμοδοτήσουν.
Μην αγνοείτε προκλητικά το ΕΣΥΠ και τον κύριο Σωκράτη Κάτσικα !
Φτάνει πια η καραμέλα της δεξιότητας.
Με εκτίμηση ,
Λάμπρος Ζερβουδάκης
Καθηγητής Πληροφορικής
καλησπέρα, τα ΙΕΚ γιατί ακόμα δεν μπορούν να ανέβουν επίπεδο με ενα ετός ακόμα επιπέδου πανεπιστημιακών ΙΕΚ εφόσον στα πανεπιστήμια πχ λογιστικής δεν υπάρχουν παρα μόνο ενα τμήμα σε ολη την ελλάδα καια σε αυτό η λογιστική ειναι θεωρητική και συχνα μη εφρμόσιμη.
Γιατι δεν ιδρύονται ανώτατες επαγγελματικές σχολές? πολύ απλή η απάντηση, η συντεχνία των ελληνικών αει (μέλος και ο υπουργός μας) δεν το θέλει μην ΄χασουν την δουλειά τους
Οι μαθητές που συμπλήρωσαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος είχαν, ανάμεσα στα άλλα, να επιλέξουν περισσότερες από 30 σχολές πληροφορικής Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον αποτελούσε, πολύ καθυστερημένα, την πρώτη επαφή των μαθητών με τον προγραμματισμό, την πεμπτουσία δηλαδή της επιστήμης της Πληροφορικής.
Προφανώς διαπιστώσατε ότι αυτό ήταν λάθος γι’ αυτό και το αφαιρέσατε μια και καλή από το Νέο Λύκειο. Έτσι οι μαθητές που θα επιλέγουν καποια σχολή πληροφορικής, θα έρχονται σε επαφή με τον προγραμματισμό πρώτη φορά στη ζωή τους στα 19! Όπως ακριβώς όταν και εμείς πριν από 20 χρόνια καθήσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 90 μπροστά σε υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο.
Επιστρέφουμε, λοιπόν, πάλι στις δέσμες (συγνώμη, ομάδες ήθελα να πω) των 4 μαθημάτων. Ο «κύκλος» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ολοκληρώθηκε…
Είναι απαράδεκτο ότι καταργείτε το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό περιβάλλον.
Πρόκειται για ένα μάθημα που αναπτύσσει την αλγοριθμική σκέψη του μαθητή και τον εισάγει στον προγραμματισμό. Ο χαρακτήρας του μαθήματος αυτού είναι τέτοιος που δεν βοηθά την παπαγαλία και την μηχανιστική αντιμετώπιση και εάν διδαχθεί 6 ώρες την εβδομάδα (όπως η Χημεία που μπήκε στη θέση του)με βάση την ύλη που διδάσκεται τώρα , ο μαθητής μπορεί να καλυφθεί πλήρως από το σχολείο και να μην καταφύγει στα φροντιστήρια. Ένας άλλος λόγος που το μάθημα αυτό πρέπει να παραμείνει ως μάθημα κατεύθυνσης στη Γ΄Λυκείου είναι ότι όποιος μαθητής επιθυμεί να εισαχθεί σε μια από τις 38 σχολές πληροφορικής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν είναι δυνατόν να μην έχει διδαχθεί και εξετασθεί στην αλγοριθμική σκέψη και λογική. Χρειάζεται διάλογος,προτάσεις και ανοιχτά μυαλά. Ας δούμε λίγο τι γίνεται και στο εξωτερικό όπου στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του Δυτικού ημισφαιρίου υπάρχει μάθημα αλγοριθμικής-προγραμματισμού στην αντίστοιχη βαθμίδα εκπαίδευσης.
Χρήστος Λυμπερόπουλος
Πρέπει να προβείτε σε σχετική τροποποίηση και να εντάξετε το μάθημα της πληροφορικής στο Νέο Λύκειο ως βασικό εξεταζόμενο μάθημα τόσο για τις θετικές – τεχνολογικές επιστήμες (ως επιλογή αντί άλλου μαθήματος π.χ. της χημείας), όσο και τις Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες. Επιπλέον πρέπει να διδάσκεται το μάθημα της πληροφορικής στα παιδιά μας όχι ως απλή χρήση των Η/Υ, αλλά ως μάθημα γνώσης προγραμματισμού προκειμένου να μην οδηγηθούν σε ψηφιακό αναλφαβητισμό . Στη ψηφιακή Ελλάδα που παλεύει να βγει από την κρίση με πολιτικές ανάπτυξης δεν νοείται Νέο Λύκειο χωρίς την επιστήμη του ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. Εξάλλου σε σχετική έρευνα που έγινε για το ποια μαθήματα κρίνουν γονείς και μαθητές ότι πρέπει να διδάσκονται στο λύκειο η πληροφορική κατέλαβε την 4η θέση στις επιθυμίες τους με ποσοστό που ξεπερνά το 80%. Ας εισακουστούμε επιτέλους γονείς και μαθητές !
Ενοποιείτε τις θετικές με τις τεχνολογικές επιστήμες. Δηλαδή τους 9860 εισακτέους των θετικών επιστημών με τους 14425 εισακτέους των τεχνολογικών επιστημών.
• Από τους 24285 συνολικά υποψηφίους μπορείτε να μας πείτε πόσοι, σε απόλυτο αριθμό, θα μπουν σε τμήματα «καθαρά» Μαθηματικών, πόσοι σε θα μπουν σε τμήματα «καθαρά» Φυσικής, πόσοι θα μπουν σε τμήματα «καθαρά» Χημείας και πόσοι θα μπουν σε τμήματα «καθαρά» Πληροφορικής;
• Από αυτούς τους φοιτητές μπορείτε να μας πείτε πόσες ώρες θα διδαχθούν κατά την διάρκεια των σπουδών μαθήματα από τις άλλες ιδιόκτητες; (δηλαδή αυτοί που θα περάσουν στο Μαθηματικό πόσες ώρες θα κάνουν Φυσική, Χημεία ή Πληροφορική, και αντίστοιχα οι άλλοι).
• Από τους υπόλοιπους που δεν θα μπουν σε κάποια από αυτά τα 4 «καθαρά» τμήματα αλλά σε άλλα τμήματα των θετικών ή τεχνολογικών επιστημών μπορείτε να μας πείτε κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, συνολικά, πόσες ώρες θα διδαχθούν μαθήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας ή Πληροφορικής;
Κάνοντας τους υπολογισμούς αυτούς, είναι ένας ασφαλής δείκτης και βασικό κριτήριο για να καταλήξετε σε ποια 3 μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν πανελλαδικά οι 24285 του ενοποιημένου πεδίου θετικών τεχνολογικών επιστημών.
Κατά τη προσωπική μου άποψη λάθος η απουσία μαθήματος Πληροφορικής με την έννοια της αλγοριθμικής και του προγραμματισμού τόσο από τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα όσο και από τα μαθήματα γενικής παιδείας. Ειδικά τη σύγχρονη εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών πεδίων, τομέων και ειδικοτήτων στηρίζεται ή τουλάχιστο χρησιμοποιεί ως εργαλείο -διευκόλυνσης, διεκπεραίωσης, βελτιστοποίησης και επίτευξης στόχων- τεχνολογίες πληροφορικής.
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Παπακλεοβούλου,
Καθηγητής Πληροφορικής, ΠΕ 19
ΑΕΙ
Τμήμα/Σχολή Πανεπιστήμιο
1 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
2 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
3 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Πατρών
4 Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
5 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
6 Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
7 Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών
8 Πληροφορικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
9 Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνείο Κρήτης
10 Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
11 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
12 Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς
13 Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
14 Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς
15 Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
16 Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
17 Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης
18 Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
19 Πληροφορικής Ιόνιο Πανεπιστήμιο
20 Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Πελλοποννήσου
21 Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Αιγαίου
22 Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου
23 Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΤΕΙ
1 Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων ΤΕ ΤΕΙ Πειραιά
2 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Αθήνας
3 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου
4 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Κρήτης
5 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
6 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
7 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
8 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος
9 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Θεσσαλίας
10 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
11 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
12 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Πελοποννήσου
13 Μηχανισμών Αυτοματισμού ΤΕ Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
14 Μηχανισμών Αυτοματισμού ΤΕ ΤΕΙ Πειραιά
15 Μηχανισμών Αυτοματισμού ΤΕ ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος
http://pliroforikiatschool.blogspot.gr/
Ερώτηση για τον κ. Υπουργό.
Για τις παραπάνω σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ ποια μαθήματα προσωπικά πιστεύετε ότι πρέπει να αποτελούν την Ομάδα Προσανατολισμού;
Σίγουρα οχι η ΧΗΜΕΙΑ!!!!!!!
To 1992 εξετάστηκα στα Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Έκθεση. Με μεγάλη μου χαρά κατάφερα και πέρασα στη Σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου ο μεγάλος μου βραχνάς ήταν τα μαθήματα προγραμματισμού. Για αρκετά χρόνια έλεγα γιατί δεν πέρασα σε κάποια σχολή όπως το μαθηματικό ή το χημικό όπου τα μαθήματα ήταν γνώριμα. Σήμερα πλέον στους μαθητές μου συνεχώς τους υποστηρίζω πόσο τυχερά είναι που διδάσκονται το μάθημα του προγραμματισμού και ότι το επίπεδο που φτάνουν ίσως έκανα χρόνια να φτάσω και εγώ. Όντας αυτά φοιτητές έρχονται με χαρά στα λόγια μου.
Παρακαλώ, λοιπόν, ίσως πρέπει να μελετήσετε ξανά το θέμα της πληροφορικής στο Λύκειο.
Με εκτίμηση
Ντζιός Κώστας
Παρατηρώ προς μεγάλη μου έκπληξη οτι τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν σε σχολές πληροφορικής και σε πολυτεχνια θα εξετάζονται στο μάθημα της χημείας όπου στις σχολές τους δεν θα εχουν ούτε μια ώρα χημεία ενώ δεν θα εξετάζονται στην επιστήμη των υπολογιστών που θα εχουν στις σχολές τους μαθήματα προγραμματισμου ,ειναι άδικο ένας μαθητής που ειναι καλός στον προγραμματισμο και δεν ειναι καλός στην χημεία να μην περάσει σε σχολή πληροφορικής και να περάσει ένας που ειναι καλός στην χημεία και δεν ειναι καλός στον προγραμματισμο .ειμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν θα εχει προγραμματισμο στο Λύκειο .ακομα και η Κύπρος εχει σε ολες τις τάξεις μαθήματα πληροφορικής .
Το Νέο Λύκειο μου θυμίζει τις Δέσμες που υπήρχαν πριν από 15 χρόνια. Από τις Δέσμες βρέθηκα την πρώτη χρονιά που έδινα πανελλήνιες στο ΤΕΙ Πληροφορικής Θεσσαλονίκης μαζί με συμφοιτητές μου που είχαν περάσει από τεχνικά λύκεια και είχαν διδαχτεί προγραμματισμό. Εγώ όμως όχι. Είχα διδαχτεί χημεία, την οποία ποτέ δεν κατάλαβα πού θα την χρειαζόμουν. Έκανα υπερπροσπάθεια να καταλάβω τις έννοιες του αλγορίθμου. Την επόμενη χρονιά που πέρασα στο ΑΠΘ στη σχολή Πληροφορικής έβλεπα τους συμφοιτητές μου να καταβάλουν την προσπάθεια που έκανα εγώ την προηγούμενη χρονιά για να καταλάβουν τις έννοιες του αλγορίθμου.
Είναι παράλογο να επανέλθουμε σε μια τέτοια κατάσταση, δεδομένου πλέον του μεγάλου αριθμού σχολών Πληροφορικής τόσο ΑΕΙ όσο και ΤΕΙ. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός σχολών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης έχουν ενσωματώσει στο πρόγραμμά τους τον Προγραμματισμό και όχι τη Χημεία.
Η αλγοριθμική βοηθάει τους μαθητές να σκέφτονται, να αναλύουν τα δεδομένα τους και να επιλέγουν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων. Και μάλιστα είναι ένα από τα μαθήματα που αρέσει στους μαθητές. Είναι δημιουργικό. Είναι μάθημα που οι ώρες διδασκαλίας του δεν έφταναν για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ασκήσεις.
Παρακαλώ, πολύ να σκεφτείτε τα παραπάνω και να διαπιστώσετε ότι θα πρέπει το ΑΕΠΠ να είναι ένα από τα μαθήματα που θα δίνουν οι μαθητές Θετικής / Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων,
Dr. Αναργυρίδου Δέσποινα
Καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ19
Δεν θεωρείτε ότι είναι άδικο και κυρίως παράλογο να δημιουργείτε πεδίο σχολών (1) ανθρωπιστικών (2) παιδαγωγικών (3) οικονομικών (4) ιατρικών και (5) αστυνομικών, όταν και τα 5 αυτά πεδία μαζί δεν συγκεντρώνουν όσες σχολές έχει το πεδίο των Θετικών-Τεχνολογικών σπουδών;;
Το τεράστιο πεδίο αυτό πρέπει να διασπαστεί τουλάχιστον σε Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες, όπου στο δεύτερο θα είναι εξεταζόμενο μάθημα η Επιστήμη Υπολογιστών και όχι η Χημεία.
Είναι απόλυτα αναχρονιστικό να μην δοθεί βαρύτητα στην επιστήμη της Πληροφορικής το 2013, όταν είναι μια επιστήμη που μπορεί να δώσει ανάπτυξη σε μια χώρα με μηδενικούς πόρους.
Η επένδυση στην Πληροφορική είναι μονόδρομος στον 21ο αιώνα.
Είναι δυνατόν να το κατάλαβε η προηγούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση το 1997 και να μην το καταλαβαίνει η παρούσα το 2013;
β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά,
III. Φυσική και
IV. Χημεία ή ΑΕΠΠ (Προγραμματισμός)
Πείτε μου ποιο είναι το πρόβλημα σας στην λογικότατη αυτή εναλλακτική πρόταση που υπάρχει (ουσιαστικά) και σήμερα
ΠΡΟΤΑΣΗ: Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο τω Ανθρωπιστικων Σπουδων, το μάθημα της Ιστορίας να αντικατασταθεί με το μάθημα της Πολιτικής Επιστήμης για τους μαθητές που επιθυμούν την εισαγωγή τους στις Νομικές Σχολές.
Έχετε ιδέα εσείς που το καταρτίσατε, σε πόσα ΑΕΙ και ΤΕΙ το μάθημα της ανάπτυξης εφαρμογών, που με τόση ευκολία πετάτε εκτός πανελληνίων, θεωρείτε προαπαιτούμενο για πλήθος μαθημάτων?
Μία ματιά στα προγράμματα σπουδών σχεδόν όλων τον σχολών θα σας πείσει.
Σήμερα δεν υπάρχει επιστήμη που στον τομέα της έρευνας της, να μην απαιτείτε τόσο η αλγοριθμική σκέψη όσο και η βασικές αρχές προγραμματισμού που το μάθημα αυτό διδάσκει και μόνο.
Φέρνετε τα σχολεία μας πολλές δεκαετίες πίσω …
Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική της εκπαίδευσης και όχι της δημιουργίας μίας ακόμα κατηγορίας εργαζομένων προς «κινητικότητα», και να επαναφέρετε άμεσα το μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών.
Στο παρόν σχέδιο δυστυχώς απουσιάζει εντελώς το μάθημα της Πληροφορικής-Επιστήμης Υπολογιστών. Θεωρώ αδιανόητο εν έτει 2013 κάποιος μαθητής που θέλει να σπουδάσει σε 1 από τα σχεδόν 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ που σχετίζονται άμεσα με την Πληροφορική επιστήμη να μην έχει διδαχθεί και εντρυφήσει σε βασικες εννοιες αλγοριθμικής και προγραμματισμού υπολογιστών. Δεν αναφέρομαι φυσικά στην απλή χρήση (office, internet, mail κλπ), που δεν εχει καμια σχεση με την Επιστημη της Πληροφορικής. Το μάθημα της Πληροφορικής βέβαια απουσιαζει και απο την Α’ αλλά και από την Β’ λυκείου. Δηλαδή (και αυτό μαλλον σε καμια αλλη χωρα δεν γινεται) στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, οι μαθητές θα αρχίζουν και θα τελειώνουν το λύκειο χωρίς να έχουν διδαχθεί την Επιστήμη των Υπολογιστών.
Η απουσία της Πληροφορικής είναι τυπογραφικό λάθος;
Αυτό είναι το όραμα του Υπουργείου για το Νέο Λύκειο;
Μήπως να το ονομάσει Παλιό Λύκειο;
Νοείται εισαγωγή σε Ανώτερη/Ανώτατη σχολή Τεχνολογικής κατεύθυνσης χωρίς γνώση των βασικών αρχών προγραμματισμού;
Νοείται νέο Λύκειο χωρίς καθηγητή Πληροφορικής; χωρίς μαθήματα Πληροφορικής;
Αυτό το σχέδιο νόμου καθορίζει τη διδασκαλία της Πληροφορικής, προεραιτικά σε δύο ώρες στην Α’ λυκείου, το αφαιρεί από τη Β’
Λυκείου (ως μάθημα επιλογής) και το καταργεί από την Γ’ Λυκείου και τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ένας μαθητής μπορεί να τελειώσει το Λύκειο χωρίς να κάνει ούτε μία ώρα Πληροφορικής, αφού το δίωρο της Α δεν είναι υποχρεωτικό.
H παραγωγικότητα είναι η σχέση εισόδου/εξόδου στην παραγωγή, δηλαδή το παραγόμενο αποτέλεσμα της εργασίας σε σχέση με τους πόρους που απαιτούνται για αυτήν. Μπορεί λοιπόν να συμβαίνει το «παράδοξο»
κάποιος που εργάζεται λιγότερες ώρες να είναι πιο παραγωγικός, αρκεί να έχει στη διάθεση του εκείνα τα μέσα που θα του επιτρέψουν να παράγει το προϊόν του ταχύτερα και φθηνότερα.
Τα μέσα αυτά είναι η τεχνολογία και η τεχνογνωσία, οι οποίες οδηγούν στην καινοτομία. Και είναι αυτονόητο ότι η ανάπτυξη τεχνολογίας σήμερα προϋποθέτει δεξιότητες δημιουργικής χρήσης των τεχνολογικών μέσων αλλά και κατανόηση των εννοιών της Πληροφορικής.
Όταν μια κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την καινοτομία, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι φυσικό να επενδύσει στην κατάλληλη εκπαίδευση στην πληροφορική, από μικρή σχετικά ηλικία, θέτοντας τις βάσεις του πληροφορικού γραμματισμού.
Θα περίμενε κανείς οι κυβερνήσεις που ευαγγελίζονται τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας, να λύσουν το πρόβλημα της ανεπαρκούς διδασκαλίας της Πληροφορικής αυξάνοντας τις ώρες διδασκαλίας και κάνοντας τα μαθήματα Πληροφορικής υποχρεωτικά σε όλες τις τάξεις.
Εσείς άνετε ακριβώς το αντίθετο. Δεν μπορώ να κατανοήσω με ποιο σκεπτικό.
Αντωνόγλου Δημήτριος, MSc
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19
Πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ του λόγους απουσίας της Πληροφορικής από το νομοσχέδιο.Το 2000 η Πληροφορική εισήχθη στο Λύκειο ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα (ΑΕΠΠ) και το 2013 την αφαιρούμε? Πώς να θεωρηθεί το γεγονός αυτό ως βήμα προς τα εμπρός?
Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η καλλιέργεια αλγοριθμικής σκέψης είναι τελείως διαφορετικό αντικείμενο από τη χρήση Η/Υ. Η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον,με την ύλη που καλύπτει, διδάσκει τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού στους μαθητές, αναπτύσσει και προωθεί αναμφίβολα την κριτική τους σκέψη και ικανότητα. Επιπρόσθετα, πρόκειται για μάθημα – θεμέλιο για όσους μαθητές επιλέξουν τελικά να προχωρήσουν σε σπουδές συναφείς με την Πληροφορική, ενώ ταυτόχρονα γοητεύει μαθητές που ανακαλύπτουν το ταλέντο τους στη συγκεκριμένη επιστήμη.
Για να εισαχθεί λοιπόν μαθητής σε τμήμα Πληροφορικής θα εξετάζεται στη..Χημεία!!!
Τις τελευταίες ημέρες, με όσους και να έχω συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα, ακούω την εξής φράση: «Μα πως γίνεται? Να αφαιρούμε την Πληροφορική? Από τα λίγα μαθήματα που πρέπει να παραμείνουν…»
Σε μια συγκυρία που υποτίθεται η χώρα προσπαθεί να κάνει έστω και ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός, δεν μπορώ να βρω απάντηση στο ερώτημα, πώς αυτό συνάδει με την κατάργηση της Πληροφορικής στο Λύκειο. Ξεκάθαρο βήμα προς τα πίσω για την Παιδεία, τεράστια απώλεια για τα παιδιά μας, τεράστιο λάθος αν δεν διορθωθεί…
1) Στο Επιστημονικό Πεδίο – «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες» βλέπω πως δεν υπάρχει εξεταζόμενο μάθημα Πληροφορικής. Από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι σχολές Θετικών επιστημών (εκτός των σχολών Πληροφορικής) έχουν μαθήματα προγραμματισμού από το πρώτο έτος, γιατί δεν υπάρχει πανελλαδικώς εξεταζόμενο αντίστοιχο μάθημα;
2) Υπάρχει εξεταζόμενο μάθημα Χημείας το οποίο είναι παντελώς άσχετο με πάρα πολλές σχολές του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου. Κατά τη γνώμη μου θα ήταν καλύτερα να αντικατασταθεί από μάθημα σχετικό με την πληροφορική μιας και το τελευταίο είναι πιό χρήσιμο. Ή τουλάχιστον η χημεία να είναι προαπαιτούμενο για αντίστοιχες σχολές (πχ Χημικοί Μηχανικοί, Χημικοί κλπ)
Ποιος θα είναι επιτηρητής στις ενδοσχολικές εξετάσεις;
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι όλα θα γίνουν με το κύρος των πανελλαδικών εξετάσεων. Υπάρχουν καθηγητές που δεν μπορούν να επιτηρήσουν μόνοι τους όπως πρέπει.
Διαβαζοντας το παραπανω αρθρο εχω να σχολιασω – προτεινω τα εξης στην καθε περιπτωση με μια βαση εκκινησης
1ον) Αν υποθεσουμε «καλη τη πιστη» οτι πραγματι ενδιαφερεστε για το καλο της παιδειας και του μελλοντος των παιδιων μας εχουμε και λεμε:
α) εχει καμια σχεση αυτο το αρθρο με τη αποσυνδεση του λυκειου και της γενικης παιδειας – μορφωσης απο την εισαγωγη στην τριτοβαθμια εκπαιδευση των μαθητων απο τη στιγμη που λαμβανει υποψιν ολες τις ταξεις του λυκειου για την εισαγωγη;
β) πως γινεται αντικειμενικη η εισαγωγη στην τριτοβαθμια εκπαιδευση οταν προσμετραται ο υποκειμενικος βαθμος του καθηγητη στα προφορικα, όπως και η υποκειμενικη επιλογη του καθε καθηγητη στα θεματα που επιλεγει στις εξετασεις.
γ) πως πιστευεται οτι θα γινει η σωστη και αντικειμενικη αξιολογηση των μαθητων μεσα σε μια ταξη «30» ατομων , όση καλή διάθεση να εχει ο καθηγητης ή όσο «τελειος» και ευσυνειδητος ειναι.
Αρα συμφωνα με τα παραπανω προτεινω πληρη αποδεσμευση των πανελληνιων εξετασεων απο το λυκειο με βαση εστω τα επιστημονικα πεδια που εχετε προτεινει για να εξασφαλιστει το αδιαβλητο των εξετασεων, εστω και αν δε συμφωνω με τις εξετασεις γενικα αλλα για να καταργηθουν πρεπει πρωτα να αλλαξει η νοοτροπια των Ελληνων που θελει τα παιδια του να γινουν ολοι γιατροι
2ον) Αν υποθεσουμε οτι στην πραγματικοτητα δε σας ενδιαφερει το καλο της παιδειας και του μελλοντος των παιδιων μας αλλα δημιουργωντας αυτο το συστημα εχετε αλλους απωτερους σκοπους και συμφεροντα εχω να πω τα εξης
α) το συστημα αυτο ειναι κομμενο και ραμενο για τα ιδιωτικα σχολεια (ολοι οι μαθητες 20 απο την 1η εως και την 3η λυκειου και προετοιμασια αποκλειστικα για τις πανελληνιες)που εχουν ηδη προβλημα με την κριση επομενως θα βελτιωθει η κατασταση τους και ταυτοχρονα μειωση των μαθητων των δημοσιων σχολειων αρα και των καθηγητων τους ταυτοχρονα αρα τη μειωση του δημοσιου κοστου, μονο για το κρατος ομως γιατι για τους πολιτες δε φαινετε κατι τετοιο.
β) μονο τα φροντιστηρια δεν περιοριζει παρα τα αυξανει απο τις μικροτερες ταξεις κιολας και οχι μονο απο τα νομιμα φροντιστηρια αλλα προπαντων απο τους «ιδιαιτερακηδες» του δημοσιου σχολειου καθως τωρα θα μετρα και ο βαθμος του σχολειου αρα θα ειναι βουτυρο στο ψωμι τους.
Αν λοιπον ισχυει η παραπανω υποθεση τοτε ενα μονο εχω να πω
ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ……………
Στη διαθεση σας
Ο υπολογισμός του Βαθμού Προαγωγής και Απόλυσης (Β.Π.Α) δεν γίνεται με ορθό τρόπο. Για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε τον Β.Π.Α. με τον μέσο όρο της βαθμολογία των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων θα πρέπει οι δύο ποσότητες να αναφέρονται σε όμοια πράγματα.
Π.χ. φανταστείτε έναν άριστο μαθητή που και στις τρεις τάξεις του Λυκείου έχει 20 τότε σύμφωνα με το παραπάνω τύπο ο Β.Π.Α. του είναι :
(20 Χ 0,5 + 20 Χ 0,7 + 20 Χ 0,9)/3=(10+14+18)/3 = 42/3 = 14
Πως να συκρίνουμε το 14 με ένα μέσο όρο της τάξης του 18-19 που αναμένουμε από έναν άριστο μαθητή στις εξετάσεις;
Για να διορθωθεί το λάθος αυτό υπάρχουν δύο τρόποι:
α)Αντί να διαιρούμε το πηλίκο με το 3 να το διαιρούμε με το 2,1 που είναι το άθροισμα των βαρών (0,5 + 0,7 + 0,9 = 2,1)
β)Να αλλάξουμε τα βάρη ώστε να βγάζουν άθροισμα 3 ,για παράδειγμα
Α Λυκείου : 0,8 Β Λυκείου : 1,0 Γ Λυκείου : 1,2
Πέρα από το καθαρό τεχνικό κομμάτι που αναφέρω παραπάνω δημιουργούνται απορίες από το υποχήφιο ναμοσχέδιο οι οποίες χρήζουν απάντησεις από το Υπουργείο:
1. Σε ποια μαθήματα θα εξετάζονται οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές αφού οι σχολες αυτές πια αποτελούν ένα 6ο πεδίο;
2. Τι γίνετε στις περίπτωση που ο μαθητής κοπεί στα αγωνίσματα ή στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες; Θα έχει δικαίωμα να δηλώσει σχολές από κάποιο άλλο πεδίο;
3.Τα ειδικά μαθήματα που είναι απαραίτητα για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα τμήματα γιατί απουσιάζουν από το πρόγραμμα του Λυκείου (Ξένες γλώσσες , σχέδια κτλ.);
4.Τα μαθήματα του 2ου πεδίου δεν έχουν καλή συνδεση με τις τεχνολογικές επιστήμες παρά μόνο με τις θετικές επιστήμες. Καλύτερο θα ήταν οι υποψήφιοι να επιλέγουν να δίνουν Χημεία ή Πληροφορική ανάλογα με το σε τι σχολή θέλουν να περάσουν
Αλήθεια, πόση χημεία πρέπει να διδαχθεί ο μαθητής υποχρεωτικά,
για να σπουδάσει Πληροφορική(πάνω από 20 τμήματα Α.Ε.Ι. & Α.Τ.Ε.Ι);
Γιατί καταργείται ένα πρωτοπόρο μάθημα στην γ΄ Λυκείου,
όπως είναι η Πληροφορική-Προγραμματισμός (Α.Ε.Π.Π) -και βασικό
για σπουδές Πληροφορικής- και αντ΄ αυτού παραμένει στην α΄ Λυκείου
μία, σε απαρχαιωμένα εργαστήρια, επιλογή;
Ευχαριστώ, αναμένοντας μια ουσιαστική αντίδραση!
Βασίλειος Ν. Παγώνης (M.Sc. Πληροφορικής)
Εκπαιδευτικός ΠΕ-19, Πληροφορικής (6ο ΓΕ.Λ. Πειραιά)
6977713068
http://6lyk-peiraia.att.sch.gr
Η κατάργηση του Πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος της Ανάπτυξης Εφαρμογών, βρίσκει εντελώς ασύμφωνους τους Καθηγητές Πληροφορικής.
Η έλλειψη Πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος σχετικού με την Αλγοριθμική και τον Προγραμματισμό δημιουργεί επι πλέον προβλήματα μια και ο χρόνος που χρειάζεται για την εμπέδωση του Προγραμματισμού στους φοιτητές, μετά την επιτυχία τους στην εισαγωγή σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, ειδικά σε σχολές όπου Αλγοριθμική/Προγραμματισμός είναι βασικά μαθήματα, επιβαρύνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση με επί πλέον εξάμηνα λόγω αποτυχιών.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΠΟΤΕ οι εν λόγω φοιτητές, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗΣ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ.
Σας ευχαριστώ.
Κορλίνης Αμβρόσιος
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20
Το λύκειο λοιπόν θα είναι ένα τριετές εξεταστήριο και καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή γαι να στηριχθεί το εγχείρημα, μαθητές και γονείς θα τρέχουν στα φροντιστήρια από την α΄ λυκείου για όλα τα μαθήματα (φιλολογικά, φυσικομαθηματικά, ξένες γλώσσες κλπ) αφού θα συνυπολογίζεται ο βαθμός του απολυτηρίου!
Τα παιδιά θα ζουν μόνιμα μέσα στο άγχος και την αγωνία, καθώς ο ανταγωνισμός θα φτάσει στα ύψη και είναι κρίμα, γιατί ακριβώς είναι παιδιά και δεν γίνεται να διαβάζουν 18 ώρες το 24ωρο!
Το λύκειο δεν μπορεί να απευθύνεται μόνο στους καλούς ή μάλλον τους άριστους μαθητές!
Το λύκειο είναι γεγονός πως είχε απαξιωθεί, αλλά η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη και μάλιστα σε βάρος των παιδιών που ξεκινούν τώρα το λύκειο. Δεν θα αλλάξουν όλα με το μαγικό ραβδάκι στις 11.9.13.
Το θέμα συζήτηση και σωστή οργάνωση.
Προτείνω να μην συνυπολογίζεται ο βαθμός της α΄λυκείου και ο βαθμός της β΄λυκείου να συνυπολογίζεται με συντελεστή 0,5.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΡΗΤΡΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 5ΟΥ ΒΑΘΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ
Υπόθεση εργασίας: θεωρώ συντελεστή βαρύητητας 1 για όλους τους βαθμούς που συνυπολογίζονται για τον ΒΑΘΜΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Παραλείπω τους αριθμητικούς υπολογισμούς και καταγράφω μόνο το αποτέλεσμα. Επαληθεύστε παρακαλώ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1
Δύο μαθητές γράφουν τους ίδιους ακριβώς βαθμούς στις Πανελλαδικές Εξετάσεις – Διαγωνισμό: α)14 β) 10 γ)13 δ)10
Διαφέρουν όμως στους βαθμούς προαγωγής και απόλυσης
Μαθητής Α: Α)17 Β)16 Γ)18
Μαθητής Β: Α)15 Β)14 Γ)15
Υπολογίζω ότι (με συντελεστή 1) ο Βαθμός Πρόσβασης του Α είναι 11,04 ενώ του Β είναι 11,59
Εκείνος που είχε καλύτερους βαθμούς στο Λύκειο τελικά βρέθηκε να υστερεί εκείνου που είχε χειρότερους βαθμούς (ενώ έγραψαν και οι δύο το ίδιο στις Πανελλαδικές.)
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2
Δύο μαθητές έχουν τους ίδιους βαθμούς προαγωγής και απόλυσης: 16, 16 και 17 σε Α,Β και Γ Λυκείου.
Στις Πανελλαδικές
ο Α γράφει μία μονάδα παραπάνω
Βαθμοί του Α: 12,09,13,12
Βαθμοί του Β: 12,08,13,12
Υπολογίζω ότι (με συντελεστή 1)ο Βαθμος Πρόσβασης του Α είναι 10,81 ενώ του Β 11,44.
Δηλαδή πάλι εκείνος που υστέρησε, πλεονεκτεί.
Αν δεν σφάλλω στους υπολογισμούς,
το αποτέλεσμα αυτό του αλγορίθμου ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του νομοθέτη;
Νομίζω ότι γυρίζουμε πάλι στο παρελθόν. Το σύστημα αυτό είναι το ίδιο με αυτό που υπήρχε παλιότερα των δεσμών. Εξέταση μόνο τεσσάρων μαθημάτων, άρα παπαγαλία και απαίτηση πολύ υψηλών για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του απολυτήριου βαθμού της Α και Β Λυκείου θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος, καθώς θα αποκτήσουν μεγάλη εξουσία οι καθηγητές των σχολείων με ότι αυτό συνεπάγεται.
Υπάρχουν αρκετά πράγματα για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια που δεν είναι ξεκάθαρα-τουλάχιστον σε μένα:
1. Οι αριθμητές είναι σταθμισμένοι δηλ. (0.5*Α + 0,7*Β + 0,9*Γ) ενώ ο παρονομαστής δεν είναι και έχει τιμή 3, με αποτέλεσμα ακόμα κι αν ένας έχει απόλυτα 20άρια σε όλες τις τάξεις, ο Β.Π.Α. να είναι μόλις 14 και ο Μ.Ο. πρόσβασης μόλις 18,94! Έχει γίνει κάποιο λάθος ή μήπως το 20 στην περίπτωση αυτή θα επιτευχθεί όταν συμπεριληφθεί ο συντελεστής του μαθήματος βαρύτητας;
2. Καταλαβαίνω ότι αν ο Β.Π.Α είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των 4 μαθημάτων (ποιος Β.Π.Α.; ο «λάθος» σταθμισμένος; ) προστιθεται ένας βαθμός σε αυτούς των τάξεων και πολ/ζεται με τους αντίστοιχους συντελεστές και διαρείται με το 3. Αυτό όμως παραγει (άθελα;) τεράστιες στρεβλώσεις. Σε ένα XL που έφτιαξα όπου μια στα παραδείγματά μου, μια αύηση στον Μ.Ο. των γραπτών κατά μόλις 0,15 οδηγεί σε αύξηση του 5ου βαθμού κατά … 4 περίπου μονάδες και του Μ.Ο. πρόσβασης κατά 0,9. Το XL είναι εδώ: https://docs.google.com/file/d/0B2TDifrhG1NrOWFyazNRdzd4MXc/edit?usp=sharinΜπορείτε να βάλετε τα δικά σας παραδείγματα (συγνώμη που έβαλα θετικά μαθήματα μόνο…..) στα άδεια κελιά.
Αν έχω κάνει κάπου λάθος στο XL, ή δεν έχω καταλάβει κάτι καλά, πολύ ευχαρίστως κάποιος σχολιαστής να μου το επισημάνει.
3. Εφαρμόζοντας αρκετά παραδείγματα στο XL διαπίστωσα ότι ίσως συνειδητά ο Β.Π.Α. δεν έχει σταθμισμένο παρονομαστή. Αν είχε (δηλ. ο παρονομαστής ήταν 2,1 αντι για 3) τότε σχεδόν πάντα ο Β.Π.Α. θα ήταν μεγαλύτερος του Μ.Ο. Γραπτών των 4 μαθημάτων οπότε πρακτικά θα ίσχυε σχεδόνα πάντα η 2η υποπαράγραφος της παραγράφου 4, και πρακτικά θα ακυρωνόταν η συνεισφορά του Β.Π.Α ( και άρα του ενδοσχολικού βαθμού) στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης.
Με βάση τα παραπάνω θα ήθελα τουλάχιστον σε πρώτη φάση και πρίν τη λήξη της διαβούλευσης να δημοσιεύσει το Υπουργείο κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα. Μπορεί να φαίνεται «τεχνικής» φύσεως το θέμα, αλλά είναι σημαντικό γιατί προσδιορίζει την βαρύτητα της σχολικής επίδοσης των τριών ετών στην Εισαγωγή στην Γ/βάθμια και αυτό επηρρεάζει πολύ το πώς αντιμετωπίζουν οι μαθητές το Σχολείο.
Στο σχέδιο για την εισαγωγή τον μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρατηρώ ότι ως εξεταζόμενο μάθημα , στο Β’ Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης απουσιάζει το μάθημα της Πληροφορικής. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο την εποχή που ζούμε, με την επιστήμη της πληροφορικής σε μεγάλη ανάπτυξη και με πολλές σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την επιστήμη της Πληροφορικής. Επίσης σύμφωνα με διακηρύξεις του υπουργείου για ένα σύγχρονο σχολείο, πως θα επιτευχθεί αυτό με την απουσία του μαθήματος από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Το υπουργείο δεν μας έχει πείσει καθόλου για τους λόγους που το οδήγησαν στην ενέργεια αυτή.
Πιστεύω πως θα πρέπει να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή το θέμα και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο παραπάνω σχέδιο, ώστε το σχολείο να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της εποχής.
Με εκτίμηση
Μηνάς Κωνσταντίνου
Με λυπη μου διαπιστωνω την απουσια του μαθηματος της Πληροφορικης τοσο απο τα μαθηματα γενικης παιδειας οσο και απο τα πανελλαδικως εξεταζομενα μαθηματα. Δυστυχως γυριζουμε την παιδεια πολλα χρονια πισω την ιδια ωρα που σε ολες τις χωρες επενδυουν στην πληροφορικη.