1. Η αξιολόγηση στα μαθήματα και των τριών τάξεων επικεντρώνεται στην ουσιώδη κατανόηση των κεντρικών θεμάτων και θεμελιωδών εννοιών και ταυτόχρονα στην κατάκτηση ανώτερων γνωστικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων, όπως η κριτική και συνθετική σκέψη, η αξιολόγηση, η επιχειρηματολογία, η επίλυση προβλημάτων και η πρωτοτυπία.
2. Η αξιολόγηση βασίζεται ιδίως :
α) στον προσδιορισμό της ανά μάθημα εξεταστέας ύλης με βάση τις θεματικές ενότητες,
β) στην ικανότητα διασύνδεσης ουσιωδών γνώσεων που προέρχονται από ευρύτερα τμήματα της ύλης του μαθήματος,
γ) στην κατανόηση των βασικών εννοιών ή, ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο, γεγονότων, διαδικασιών ή διεργασιών του κάθε γνωστικού πεδίου και
δ) στη δυνατότητα κριτικής αξιολόγησης και ανάπτυξης λογικών επιχειρημάτων και τεκμηρίωσης για θέματα συναφή με την ύλη.
3. Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής, με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου, που ορίζονται ως εξής: αα) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και ββ) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.
Ο γενικός βαθμός της Α’ Τάξης προκύπτει από τον μέσο όρο της προφορικής ή και της γραπτής, εφόσον αυτό εξετάζεται γραπτώς, επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10).
4. Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου, που ορίζονται ως εξής: αα) κατά ποσοστό 50% με κλήρωση, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας, και ββ) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.
Ο γενικός βαθμός της Β’ Τάξης προκύπτει από τον μέσο όρο της προφορικής ή και της γραπτής, εφόσον αυτό εξετάζεται γραπτώς, επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10).
5. Οι γραπτές απολυτήριες εξετάσεις στη Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Θρησκευτικών, της Ιστορίας, της Ξένης Γλώσσας και τρία (3) από τα μαθήματα της επιλεχθείσας Ομάδας Προσανατολισμού, σε θέματα που είναι κοινά για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου και ορίζονται ως εξής: αα) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και ββ) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.
Ο γενικός βαθμός της Γ’ Τάξης προκύπτει από τον μέσο όρο της προφορικής ή και της γραπτής, εφόσον αυτό εξετάζεται γραπτώς, επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυση του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10), καθώς και η επίτευξη μέσου όρου προφορικής και γραπτής βαθμολογίας ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, ανεξαρτήτως του μέσου όρου της βαθμολογίας αυτού.
Ο βαθμός του απολυτηρίου Γενικού Λυκείου προκύπτει από το μέσο όρο της γενικής βαθμολογίας των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων και της προφορικής βαθμολογίας της Φυσικής Αγωγής του μαθητή.
Η τράπεζα θεμάτων είναι δύσκολο να απευθύνεται σε ένα σύνολο μαθητών στο οποίο δεν υπάρχει ομοιογένεια. Όσοι συνάδελφοι έχουν υπηρετήσει σε διαφορετικά σχολεία, διαφορετικών περιοχών ξέρουν ότι κάθε χρονιά χρειάζεται να «προσαρμόσουν» τα θέματα των εξετάσεων στους μαθητές τους.
Ακόμα και στο ίδιο σχολείο μπορεί να έχεις μια «φουρνιά» μαθητών που μπορεί να αντιμετωπίζει δύσκολα προβλήματα και η επόμενη «φουρνιά» απλώς να αγωνίζεται για τα βασικά. ‘Oσοι δημιουργήσουν την τράπεζα θεμάτων έχουν εικόνα από την ανομοιογένεια που υπάρχει?
Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυση του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10), καθώς και η επίτευξη μέσου όρου προφορικής και γραπτής βαθμολογίας ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, ανεξαρτήτως του μέσου όρου της βαθμολογίας αυτού .Αν ο μαθητής της Γ τάξης ανήκει στο 1ο ή στο 3ο επιστημονικό πεδίο και δεν εξετάζεται μαθηματικά τότε υπάρχει πρόβλημα με τις προϋποθέσεις απολυσής του. Επίσης αφού εξετάζεται ενδοσχολικά στην Γ Λυκείου στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα προσανατολισμού μπορεί και ο υποψήφιος των τεχνολογικών-θετικών και οικονομικών επιστημών , να μην εξετασθεί ενδοσχολικά στα μαθηματικά.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Να ισχύσει η βάση του 10 στην Γ Λυκείου μόνο στον Γενικό όρο και όχι και στην γλώσσα και τα μαθηματικά για την απόλυση από το λύκειο. Να ισχύσει ένας ελάχιστος μέσος όρος στα πανελαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ 9) ώστε να έχεις δικαίωμα πρόσβασης σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ . Το θεωρώ σημαντικότερο να εισάγεσαι σε μια σχολή και να έχεις την στοιχειώδη γνωσιακή υποδομή για να αποφοιτήσεις , παρά να έχεις υποχρεωτικά τουλάχιστον 10 στην γλώσσα και στα μαθηματικά για να αποφοιτήσεις από το λύκειο, εφ’ όσον δεν επιθυμείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου. Επίσης πιστεύω ότι η προϋπόθεση της βάσης του πέραν του Γενικού μέσου όρου στη Γ λυκείου και στα μαθηματικά και στην Γλώσσα θα φέρει ανώφελες κινητοποιήσεις των μαθητών και θα χαθούν πολύτιμες ώρες διδασκαλίας .
Γιατί τα θέματα εξετάσεων σε κάθε τάξη να μην προέρχονται 100% από την τράπεζα θεμάτων;
Έτσι θα εξαλείφονταν οποιαδήποτε «υποβοήθηση» του διδάσκοντος καθηγητή στον μαθητή.
Τεχνικά αυτό γίνεται (μέσω VBI) και οδηγεί σε πιο αντικειμενικά αποτελέσματα.
Η μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο διαρκείας και ιδιαίτερα η σύνδεσή του με τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν (συναλλασσόμενους καθηγητές- μαθητές- γονείς για τη βαθμολογία στα πανελλαδικά εξεταζόμενα και όχι μόνο μαθήματα, απαξίωση του σχολείου και της γνώσης που παρέχεται μέσα σ’ αυτό και προσήλωση στο πρόγραμμα των φροντιστηρίων, στεγνός ανταγωνισμός με σκοπό τη βαθμοθηρία, κ.ά.)το έχει στραγγίσει από ζωντάνια, δημιουργικότητα κι ελευθερία.
Έχει μετατρέψει το Λύκειο σε χώρο υποχρεωτικής συνεύρεσης των μαθητών και το γεγονός αυτό τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο έντονο. Πόσες ελπίδες έχει ένας μαθητής να αναπτύξει και να καλλιεργήσει μέσα σε ένα τέτοιο σχολείο τις όποιες δημιουργικές του κλίσεις και δυνατότητες;
Τι δυνατότητα έχει ο /η εκπαιδευτικός να εφαρμόσει καινοτόμες διδακτικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στο μάθημά που διδάσκει και να διευρύνει τη σκέψη, και την κριτική ικανότητα των μαθητών του αξιοποιώντας ταυτόχρονα και τις δεξιότητές τους, όταν έχει να διανύσει ένα αγώνα δρόμου που μόνο τελικό προορισμό έχει τις εξετάσεις στις πολυπόθητες σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ;
Η πραγματικότητα που εμείς, οι ενεργοί εκπαιδευτικοί, αλλά και τα παιδιά μας – οι μαθητές μας, βιώνουμε είναι σε απόσταση από τις «καινοτόμες αλλαγές» που προωθούνται με το νέο σχέδιο νόμου.
Πρέπει το Λύκειο να αποδεσμευτεί από τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Να αποκτήσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα σπουδών που θα οδηγεί σε εθνικό απολυτήριο με βαθμό ανάλογο των επιδόσεων των σε όλους τους τομείς σπουδών. Στο αναλυτικό πρόγραμμα και των τριών τάξεων, θα πρέπει να δίνεται ισοδύναμη βαρύτητα τόσο στα θεωρητικά, τεχνολογικά και θετικά μαθήματα, όσο και στα μαθήματα που αφορούν τον αθλητισμό την τέχνη και τον πολιτισμό, καθώς και την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την πληροφορική (στις οποίες επιτέλους θα πρέπει να δίνεται και κρατικό πιστοποιητικό επάρκειας) . Οι επιδόσεις των μαθητών θα αξιολογούνται τόσο σε προφορικό, όσο και σε γραπτό επίπεδο (εξετάσεις αλλά και εργασίες ατομικές και ομαδικές, συμμετοχή στις δραστηριότητες του σχολείου-πολιτιστικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, κ. άλλες).-
Μόνο έτσι το Λύκειο θα «ανασάνει» και θα επιτελέσει το μορφωτικό και παιδαγωγικό του ρόλο. Μόνο έτσι το απολυτήριο του λυκείου θα αποτελέσει εφόδιο για το νέο άνθρωπο.
Μπορεί να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για είσοδο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Προπαρασκευαστικό έτος στα ίδια τα ιδρύματα ή οτιδήποτε άλλο εκτός Λυκείων. Έχουν γίνει και συγκεκριμένες προτάσεις από πανεπιστημιακούς στο παρελθόν, μέχρι και πρόταση για την είσοδο στις σχολές χωρίς εξετάσεις( πολλά, καλά κρατικά πανεπιστήμια της Ευρώπης δέχονται μαθητές με μόνο το Εθνικό απολυτήριο της χώρας τους, είναι πολλά τα ελληνόπουλα που φεύγουν για να σπουδάσουν σ’ αυτά). Το παρόν σχέδιο, όπως και το προηγούμενο της κ. Διαμαντοπούλου, που συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη βαθμολογία των μαθητών για την είσοδό τους στην Γ/θμια εκπ/ση, κινείται σε λάθος δρόμο.
Το ερώτημα είναι: θέλουμε μορφωμένους ανθρώπους και σκεπτόμενους νέους πολίτες ή εικονικά και κατ’ όνομα σπουδασμένους, με πολλά χαρτιά στα χέρια τους, αμόρφωτους, ακοινώνητους και χειραγωγημένους νέους δούλους;
Σκώττη Καλοτίνα
Εκπαιδευτικός, Βιολόγος
Στην αξιολόγηση στην Α και Β Λυκείου δεν συμμετέχει η Ερευνητική Εργασία. Η εμπειρία από τη διδασκαλία του μαθήματος επιβάλει τη συμμετοχή του στο ΜΟ, αλλιώς κινδυνεύει να υποβαθμιστεί περισσότερο. Το μάθημα αυτό για να συνεχίσει να γίνεται θα έπρεπε να υποστηρίζεται από σύγχρονα εργαστήρια πληροφορικής και βιβλιοθήκες.
Με το καινούριο νομοσχέδιο υποβάλλετε τα παιδιά μας σε ένα αγχωτικό και άδικο σύστημα εξετάσεων. Αντί να αποδεσμεύσετε το λύκειο από την παραπαιδεία, οδηγείτε τους μαθητές στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα μαθήματα σε ακόμη εντονότερο βαθμό.
Πόσοι όμως γονείς(πολλοί άνεργοι)μπορούν να αντέξουν αυτό το έξοδο και πόσο άσχημα θα νιώθουν που δε θα μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτή τη βοήθεια; Πώς τα παιδιά που δε θα έχουν τη δυνατότητα φροντιστηριακών μαθημάτων, θα συναγωνιστούν επί ίσοις όροις τους έχοντες μαθητές;
Πόσο δίκαιο είναι το καινούριο σύστημα, όταν τα γραπτά θα βαθμολογούνται από τους διδάσκοντες καθηγητές πολλοί εκ των οποίων πιθανόν να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στους ίδιους τους μαθητές τους; Αυτοί λοιπόν οιμαθητές μπορεί να γνωρίζουν
ήδη το 50% των θεμάτων πριν από τις εξετάσεις;
Πόσα παιδιά μπορούν ν’αντέξουν το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων τρία συνεχόμενα χρόνια όταν ειδικά αυτές ξεκινούν σε μια πολύ δύσκολη γι’ αυτά ηλικία, την εφηβική;
Αναλογιστείτε λοιπόν όλες αυτές τις παραμέτρους και διαμορφώστε ένα σύσρημα εξετάσεων δίκαιο και ανθρώπινο για τα παιδιά μας.
θα πρότεινα τα θέματα στο τέλος της χρονιάς για προαγωγή των μαθητών να είναι 100% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας μιας και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται τα παρακάτω:
1. Δεν πρέπει να συμμετέχει με θέματα ο καθηγητής στις τελικές εξετάσεις ανά τάξη και έτσι δεν μπορεί να εκβιάσει με κάποιο τρόπο τον μαθητή. Δηλαδή, καθηγητές να παίρνουν μαθητές για ιδιαίτερο και αυτή να εξασφαλίζουν έτσι τουλάχιστον ένα δέκα και να προάγονται. Προηγούμενα χρόνια που μέτραγε η βαθμολογία των καθηγητών πολλά τα κακά παραδείγματα «συναδέρφων».
2. Η επίδοση που θα έχουν οι μαθητές με τα θέματα 100% από τράπεζα θεμάτων μπορεί να είναι και ένας τρόπος αξιολόγησης του καθηγητή. Αν δηλαδή κάνει καλά την δουλειά του.
Θεωρεί ο νομοθέτης εφικτό και λογικό, παιδιά ηλικίας 16 και 17 χρόνων να δίνουν επί τρία συνεχόμενα χρόνια πανελλήνιες εξετάσεις; Με τι αποθέματα δύναμης θα δώσουν τις εξετάσεις τις Γ’ Λυκείου που θα κρίνει και το μέλλον τους;
Η Απόλυτη Κοροϊδία!! Αν μέχρι τώρα στέλναμε τα παιδιά μας σε 2-3 βασικά μαθήματα της κατεύθυνσής τους φροντιστήριο και αυτό με μεγάλες στερήσεις, τώρα θα πρέπει να τα στείλουμε σε όλα σχεδόν τα μαθήματα από την Α΄!! Εξυπακούεται βέβαια πως ελάχιστοι θα το κάνουν.
Αναβάθμιση της φροντιστηριακής εκπαίδευσης ναι, αλλά δυστυχώς όχι του Λυκείου όπως θέλετε να πιστεύετε.
Νομίζω ότι η επιλογή από την τράπεζα θεμάτων μόνο του 50% των θεμάτων της εξέτασης δημιουργεί όχι μόνο προβλήματα αντικειμενικότητας των εξετάσεων (το υπόλοιπο 50% των θεμάτων θα είναι διαφορετικό άρα και η αξιολόγηση δεν θα είναι ισότιμη) αλλά και πρακτικά προβλήματα. Αν μας στέλνετε τα κοινά θέματα το πρωΐ της εξέτασης πώς θα έχουμε το χρόνο να στήσουμε το υπόλοιπο 50% ώστε να μην διπλοεξετάζονται έννοιες και κεφάλαια; Κάθε διαγώνισμα είναι ένα σύνολο από κλιμακούμενης δυσκολίας ερωτήσεις που καλύπτουν ευρύ μέρος της ύλης και ο σχεδιασμός του απαιτεί αρκετή ώρα. Αν τα θέματα έρχονται λίγο πριν τις εξετάσεις (όπως πρέπει να γίνεται για να είναι αδιάβλητες) εμείς δεν θα έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε σωστά το άλλο μισό. Θα ήταν καλύτερα το διαγώνισμα να έρχεται ολόκληρο από την τράπεζα θεμάτων, αφου έχει σχεδιαστεί κεντρικά από ομάδα καθηγητών.
H απορία και αγωνία μου αφορούν σαφώς τη νέα σχολική χρονιά: είναι 16 Αυγούστου και ακόμα είμαστε στη διαβούλευση, ενώ από Σεπτέμβριο η Α΄Λυκείου θα «τρέξει»το Νέο Λύκειο. Αυτό συνεπάγεται μεγάλο άγχος και πίεση για τον εκπαιδευτικό που καλείται να πλεύσει σε αχαρτογράφητη περιοχή, χωρίς ενημέρωση, προετοιμασία και εξοικείωση με τα νέα δεδομένα. Να υποθέσω ότι η περίφημη «Τράπεζα Θεμάτων»είναι ήδη έτοιμη;Ότι τα προγράμματα σπουδών είναι έτοιμα και εναρμονισμένα με το πνεύμα και τις στοχεύσεις του νέου νόμου και οι οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων έτοιμες προς αποστολή στα Λύκεια ή μήπως θα ξαναγίνουμε μαθητευόμενοι μάγοι;;
Η απορία μου αφορά την Α και Β Λυκείου για τα φιλολογικά μαθήματα , που δεν είναι μετρήσιμα, αλλά κυρίως είναι κειμενοκεντρικά , τόσο στη διδασκαλία όσο και την αξιολόγησή τους. Αυτό το 50% πώς υλοποιείται σε γλωσσικά μαθήματα;; Δεν είναι πια το ποσοστό όσο το είδος των προεπιλεγέντων θεμάτων σε αυτά τα μαθήματα. Δηλ. η τράπεζα θα μας δίνει με κλήρωση και θα ορίζει για πχ. τα κείμενα που δίνονται στις εξετάσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας και οι καθηγητές θα βάζουν τις ερωτήσεις;;
Πολλές οι απορίες απ’όλες τις κατευθύνσεις…Μήπως να λειτουργήσει πιλοτικά για ένα χρόνο το Νέο Λύκειο στα Πειραματικά και να αξιολογηθεί σωστά το όλο εγχείρημα;;
Βάσω Ταμπακοπούλου ΠΕ02
Προαγωγή Μαθητών…
ΔΕΝ είναι δυνατόν κύριοι να υπάρχουν ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ!!! ΔΕΝ μπορεί να στελνω το παιδί μου στο σχολείο κι αυτό να γυρίζει σε ένα φέρετρο επιδή πηγε την ..3ωρα για καφέ ..που δεν γουσταρε το ταδε μαθημα και σκοτωθηκε με το φιλο του και το μηχανακι..
ΝΑ ΜΟΥ πεις να το διαπαιδαγωγήσεις να μην πάει…!!!! ΜΑ ειναι δυνατόν να μην δαγκώνει το γλυκο ένα παιδί!! αν του προσφέρεις τζαμπα απουσίες θα τις κάνει!!!! κοροιδο έιναι;;;
Και ειναι γνωστο τις περισοτερες απουσίες τις κανουν άνοιξη στο τελος όταν ο γονιος δεν μπορει να ενημερωθεί..και τον Ιουνιο αν τις μάθει τι να κάνει;;; ΝΑ δείρει το παιδί του;;; ΜΑ είμαστε σοβαρή κοινωνία;;;
ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ απουσίες;;; ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ;;
Θέλετε 100 απουσίες..ενταξει..ΟΛΕΣ δικαιολογημενες.. Κυριε αρρωστησε το παιδί..οκ..κυριε αργησε να έρθει… οκ να πάει ο γονιός να δικαιολογησει και να μάθει για την αργοπορία..
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ας σοβαρευτούμε..Δεν μπορει να διδάσκουμε την κοπάνα στα παιδιά μας!!
1. Απουσίες : 20 αδικαιολόγητες, 30 δικαιολογημένες
2. Βάση επιτυχίας το 10
3. Στα 5 ανεπιτυχή μαθήματα ο μαθητής να μένει στην ίδια
4. Τράπεζα θεμάτων στο 100% των θεμάτων.
5. Διπλές εξετάσεις ανα τάξη π.χ. Φεβρουάριο και Ιούνιο.
6. Τμήματα αυστηρά 15-20 μαθητών.
7. Περιορισμός της κλασσικής παιδείας στο Λύκειο. Φτάνουν πια τόσα φιλολογικά και τόσα μαθηματικά. Εχουν αποτύχει. Ξανασχεδιασμός απο την αρχή. Δεν είναι θέμα πολλών ωρών αλλά ποιότητας. Δεν μπορεί να κυριαρχούν τα γκρίκλις και να μην ξέρουν μια απλή μέθοδο των 3. Κατι δεν πάει καλά. Οι δε φιλόλογοι να μάθουν και λίγο υπολογιστές. Αν υποθέσουμε ότι τα σχολεία εξαφανίζονταν με ένα μαγικό τρόπο, οι πρώτοι που θα πείναγαν θα ήταν φιλόλογοι. Εχουν πάρει αγκαλιά τον Σοφοκλή την Ανιγόνη και τα Λατινικούλια και κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου χωρίς να ανησυχούν για τίποτα. Και δικαίως αφού δεν τους ενοχλεί κανείς. Σε κάθε ανακατοσούρα (βλ τα κατα καιρούς Νέα Σχολεία) βρίσκονται ευνοημένοι.
8. Περιορισμός εισακτέων στα Παν/μια. Περίπου 7000 – 10000 ετησίως.
9. Θέλουμε και άτομα με … κότσια για κάτι τέτοιο. Θέλουμε ξανά έναν Καποδίστρια άλλα να τον αφήσουμε να ζήσει πέρα της τριετίας που έξησε ο άλλος και να είναι έξίσου καινοτόμος, αυστηρός και άτεκτος για ένα νέο σχολείο. Αλλά που τέτοια τύχη !!!!!!
Μιας και το γενικό λύκειο γίνεται προθάλαμος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον επικεντρώνεται στην διδασκαλία των μαθημάτων που θα εξεταστούν οι μαθητές στις πανελλήνιες εξετάσεις, ας κάνει έναν βήμα μπροστά και ας δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να επιλέγουν οι ίδιοι τον καθηγητή τους από το δυναμικό του σχολείου όπως και στο φροντιστήριο και βεβαίως οι γραπτές εξετάσεις να μην διορθώνονται από τον «οικείο» διδάσκοντα αλλά από έτερο διδάσκοντα με διόρθωση του προφορικού βαθμού σε περίπτωση απόκλισης. Δώστε την ευκαιρία στους μαθητές να μάθουν ΜΕΣΑ στο δημόσιο σχολείο.
Διαφορετικά απλά γυρνάμε στις δέσμες του 90 όπου ζήσαμε την έντονη απαξίωση του σχολείου, το οποίο ειδικά σήμερα με εξετάσεις στην Α λυκείου απο τράπεζα θεμάτων, θα διεκπεραιώνει το ρόλο του απλά σαν εξεταστικό κέντρο προαγωγής μαθητών.
Σε κάποιους μπορεί οι παρακάτω απόψεις/προτάσεις να φανούν πολύ καινοτόμες για να γίνουν πράξη. Ας απελευθερώσουν όμως το μυαλό τους από την υπάρχουσα βαλτωμένη κατάσταση και ας τα προσλάβουν με καθαρή σκέψη.
Σε σχέση με τη βαθμολογία είτε προαγωγής είτε απόλυσης, η άποψη μου είναι εντελώς αντίθετη με τον προσανατολισμό του Υπουργείου, το οποίο εισάγει στο σχέδιο, τη χρήση του συνόλου της βαθμολογίας από όλες τις τάξεις του Λυκείου.
Προτείνω λοιπόν και εξηγώ :
1η ΠΡΟΤΑΣΗ
Ο βαθμός του Λυκείου, είτε από κάθε τάξη, είτε απ΄ το Λύκειο συνολικά, να ΜΗΝ ΜΕΤΡΑ για τίποτε άλλο, και πουθενά, πέραν του ποιος/α θα είναι σημαιοφόρος σε κάθε παρέλαση.
Τα παιδιά έχουν μετατραπεί σε βαθμοθήρες, κάτι που σημαίνει και απίστευτα έξοδα για την οικογένεια εδώ και δεκαετίες), χωρίς εγγυημένο το τελικό αποτέλεσμα. Ένας άριστος μαθητής του 19 μένει έξω από τη σχολή που θέλει, λόγω κάποιου που έχει 19.1 (που ενδεχομένως να μην του αρέσει και η σχολή) και αυτό το θεωρώ τη μεγαλύτερη ντροπή του συστήματος. Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να κυνηγήσουν τη γνώση και όχι τους βαθμούς.
Αν η κοινωνία εκτός σχολείου (εργοδότες και άλλες υπηρεσίες που ζητούν υπαλλήλους), θέλει να αξιοποιήσει τους καταλληλότερους απόφοιτους, μπορεί να κάνει μόνη της χρήση των βαθμών τους, αν το χρειάζεται. Αυτό θα ωθήσει τα παιδιά, να γίνουν πιο υπεύθυνα άτομα, κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων, θέλοντας να κάνουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και μόνο.
Επίσης, θα σταματήσει η συνεχής πίεση των γονέων προς τους καθηγητές (μα γίνονται αυτά τα πράγματα στον τόπο μας;) για μεγαλύτερη βαθμολογία στο παιδί τους, έστω και αν δεν την αξιζει, με δικαιολογίες του τύπου (έλα μωρέ τζάμπα είναι, ή, αφού θα γράψει πανελλήνιες εκεί θα φανεί η αξία του, και άλλα τέτοια). Οι σχολικές κοινωνίες είναι μικρές, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις. Έτσι τα εικοσάρια έφτασαν να δίδονται, σε πολλές περιπτώσεις, αφειδώς. Όχι για τον λόγο που ανέφερε ο Υπουργός (το εξηγώ παρακάτω). Ο πληθωρισμός των βαθμών, όπως και οποιοσδήποτε πληθωρισμός άλλωστε, γνωρίζουμε πολύ καλά τι προκαλεί. Στα παλιά χρόνια, ο μαθητής του 20, είχε την αξία του ανάμεσα στο σύνολο. Δεν ξέρω αν βλέποντας κάποιος γονέας την υψηλή βαθμολογία του παιδιού μου, θα ένιωθε τόσο υπερήφανος πλέον. Μάλλον υποψιασμένος πρέπει να νιώθει.
Αυτά, έχουν προκληθεί ως συνέπεια του υπάρχοντος συστήματος βαθμολογιών, γι’ αυτό επιμένω στην απεμπλοκή της τελικής βαθμολογίας από το οτιδήποτε εκτός Λυκείου. Λόγω δηλ. του βαθμού πρόσβασης, ένας μαθητής σε σχολείο όπου οι βαθμοί δίνονται απλόχερα, σε σχέση με άλλον μαθητή ίδιας αξίας, αλλά σε σχολείο που δίνει τους πραγματικούς βαθμούς, θα έχει προβάδισμα. Φτάσαμε δηλαδή να έχουμε και εδώ, στο χώρο της εκπαίδευσης, ένα πραγματικό αλισβερίσι.
Ήταν οι ίδιοι οι μαθητές, που ζήτησαν μεγαλύτερους βαθμούς μόλις είδαν αυτούς του Α’ τετραμήνου. Γνωρίζοντας ότι παρόλο που δεν τους αξίζαν (μου το δήλωσαν μόνοι τους), αυτό θα τους έφερνε όμως στην ίδια θέση εκκίνησης με άλλους, διπλανού σχολείου, που είχαν τα 20ρια στην τσέπη. Δεν μου είχε ξανατύχει αυτή η περίπτωση, και δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο εξοργίστηκα. Όχι με τους μαθητές. Αυτοί απλώς με αφύπνησαν. Με το σύστημα τα ‘χω γενικότερα, που λειτουργεί έτσι για χρόνια, στο οποίο όλοι, ως ψηφορόροι, βάλαμε ένα χεράκι.
2η ΠΡΟΤΑΣΗ
Να μπορεί κάποιος να απολύεται από το Λύκειο (είτε Γενικό είτε ΕΠΑΛ) άσχετα από την επίδοσή του. Ο ρόλος του σχολείου, δεν είναι να εγκλωβίζει έναν μαθητή μέχρι να πιάσει ένα στόχο που δεν μπορεί.
Το σχολείο πρέπει να παραδίδει μαθήματα, με τον ίδιο τρόπο που θα τα παρακολουθούσε κάποιος σε ένα σεμινάριο. Προσέρχεται, παρακολουθεί, αξιολογείται εντός, και φεύγει. Δεν έμεινε ποτέ κανείς σε ένα σεμινάριο, μέχρι να ικανοποιήσει η απόδοσή του τον διοργανωτή. Του δίδεται μια βεβαίωση παρακολούθησης (ξανατονίζω, με τον βαθμό που αξίζει) και αποχωρεί. Αν στην πορεία διαπιστώσει ότι, από τα σεμινάρια που παρακολούθησε, δεν πήρε όσες γνώσεις του χρειάζονται εκεί έξω, μπορεί αν θέλει να τα ξαναπαρακολουθήσει. Αλλωστε, όπως εγραψα και στην 1η ΠΡΟΤΑΣΗ, η κοινωνία είναι αυτή που θα τον κρίνει, ανάλογα με τους κόπους του.
Ο μόνος λόγος για επανάληψη μιας τάξης για μένα είναι οι απουσίες και τίποτε άλλο (για τις απουσίες γράφω στη συνέχεια). Με βάση τα παραπάνω, επιτρεπτή βαθμολογία εξόδου από το Λύκειο, μπορεί να είναι ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ βαθμός από 0 – 20. Μόνο έτσι μπορεί ο καθηγητής, ελεύθερος συνείδησης, να αποδώσει στον κάθε μαθητή τον πραγματικό του βαθμό. Ο βαθμός, σταματά να γίνεται έτσι το άγιο δισκοπότηρο για τον μαθητή, αλλά και μέσο τιμωρίας από το Σχολείο. Αυτό που θα δείχνει, είναι το πραγματικό επίπεδο γνώσεων του παιδιού και στο ίδιο και στον γονέα που ενδιαφέρεται για το παιδί του.
3η ΠΡΟΤΑΣΗ
Το όριο συνολικών απουσιών να πέσει για όλες τις περιπτώσεις (εκτός λόγων υγείας) σε αυτό των 60-70, με 20-30 αδικαιολόγητες.
Γνωρίζουμε όλοι, καθηγητές, μαθητές και δυστυχώς γονείς, ότι τα παιδιά (της Γ τάξης κυρίως) εκμεταλεύονται το αδιανόητο όριο των 164 απουσιών (με «υψηλή» βαθμολογία). Έτσι, σταματούν να έρχονται στο σχολείο 1 με 1,5 μήνα πριν το τέλος της χρονιάς, με την ύλη να μην έχει προλάβει να ολοκληρωθεί και τους καθηγητές, έχοντάς το υπόψη, να βιάζονται να στριμώξουν τα μαθήματα, πριν χάσουν τους μαθητές από την τάξη.
Παρόλα αυτά, και εν γνώσει ξανατονίζω των γονέων τους, τα παιδιά προσέρχονται στα προγραμματισμένα πρωινά μαθήματα των φροντιστηρίων, την ώρα που θα έπρεπε να είναι στο σχολείο. Και εν πάσει περιπτώσει, αν θέλει ένα παιδί να κάνει φροντιστήριο (σε επίσημο), δεν μπορούμε να του το απαγορέψουμε. Αποδεχόμενοι όμως την κατάσταση, οι μαθητές να προτιμούν το πρωινό φροντιστήριο, από το πρωινό σχολείο, αυτό που πετυχαίνουμε, είναι να γινόμαστε θύματα εμπαιγμού. Μην μου πείτε ότι αυτά δεν τα γνωρίζετε όλοι.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
– Ό,τι περιέγραψα, αποτελεί ένα Λύκειο ανοικτό στην κοινωνία και απελευθερωμένο από πολλούς βραχνάδες. Και το κυριότερο, μπορεί να επιτευχθεί εντελώς ανέξοδα. Δεν χρειάζονται κονδύλια για να γίνουν τα παραπάνω. Μόνο γενναίες αποφάσεις, που θα ταράξουν τα νερά, για όσους μπορούν να τις λάβουν.
– Όλα τα παραπάνω, εννοείται ότι έχουν νόημα, αν απεμπλακεί πραγματικά, η σύνδεση του Λυκείου (Γενικό/ΕΠΑΛ) από την είσοδο σε τριτοβάθμια ιδρύματα. Να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για είσοδο σ’ αυτά. Προπαρασκευαστικό έτος στα ίδια τα ιδρύματα ή οτιδήποτε άλλο εκτός Λυκείων. Ας το βρουν οι ειδήμονες. Το παρόν σχέδιο, όπως και το προηγούμενο της κ. Διαμαντοπούλου, που συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη βαθμολογία των μαθητών για την είσοδό τους στην Γ/θμια εκπ/ση, κινείται σε λάθος δρόμο.
– Όταν γνωρίζεις ότι, το πιθανότερο είναι να μην φτάσεις στη σύνταξη ως εκπαιδευτικός, παρόλο που σου αρέσει αυτό το λειτούργημα, η γλώσσα λύνεται. Τα ‘πα και ησύχασα που λένε…
Υ.Γ.
Προερχόμενος από τον ιδ. τομέα της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ήρθα με βλέψεις στην εκπαίδευση, ώστε το αντικείμενο αυτό να διδάσκεται σωστά στους μελλοντικούς εργαζόμενους. Δείτε και το άρθρο μου στο ΒΗΜΑ, για την πλήρη και απαράδεκτη κατάργηση ουσιαστικών μαθημάτων ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, από τα Γενικά Λύκεια στο
http://www.tovima.gr/opinions/useropinions/article/?aid=525565
Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος,
Ιορδάνης Σαββουλίδης
Εκπαιδευτικός ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Τα θέματα από την τράπεζα θεμάτων προϋποθέτουν κοινή ύλη για όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων. Αυτό με την σειρά του συνεπάγεται, ειδικά για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου, αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος σπουδών, αφού τα τελευταία δυο χρόνια ίσχυαν οι «κύκλοι» (Τα φύλα στην λογοτεχνία, Παραδοσιακή και μοντέρνα ποίηση), δεν υπήρχε συγκεκριμένη ύλη και το μάθημα γινόταν υποτυπωδώς (επειδή άλλοι ήταν οι στόχοι, μάλλον εξωλογοτεχνικοί). Αυτό είναι ευχάριστο, να διδάσκεται η λογοτεχνία ως λογοτεχνία και όχι ως κάτι άλλο (κοινωνιολογία ας πούμε), δεδομένου ότι το μάθημα πλέον δεν θα εξετάζεται πανελλαδικά. Θέλω επίσης να επισημάνω την υπερβολή της διδασκαλίας 11 ώρες αρχαίων ελληνικών στην κατεύθυνση της Γ΄Λυκείου: ποιος θα αντέξει και με τι σκοπό τόσες ώρες αρχαίων; σε ποιους μαθητές απευθύνεται αυτό το πρόγραμμα;
Προτείνω τα θέματα 100% να είναι απο τράπεζα θεμάτων, για να διασφαλίζεται καλύτερα η αντικειμενικότητα. Επίσης, γνώμη μου είναι τα θέματα των εξετάσεων να είναι κοινά, ανά νομό. Επιπλέον, τα ονόματα των μαθητών να είναι κλειστά, τα γραπτά να μην διορθώνονται από τον διδάσκοντα, καθώς και να υπάρχει προσαρμογή προφορικού – γραπτού βαθμού στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ τους τεσσάρων (4) μονάδων.
Το ζήτημα της αξιολόγησης του μαθητή είναι σε κάθε περίπτωση κομβικής σημασίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η σχολική επίδοση και στις τρεις τάξεις του Λυκείου προσμετράται πλέον ως κριτήριο εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον φαίνεται να επαναλαμβάνεται και αυτή τη φορά η ατυχής ταύτιση της αξιολόγησης με την εξέταση στα σχολικά μαθήματα και να εξαντλείται μονάχα σε αυτό. Στο σημέιο αυτό λοιπόν προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα:
Ερώτημα 1ο : Έχει συνεκτιμηθεί η επίδραση μιας συνεχούς και εντεινόμενης βαθμοθηρικής σκοπιμότητας εκ μέρους των μαθητών στις διαδικασίες και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τους; Για παράδειγμα, η επιστήμη της ψυχολογίας μας καταδεικνύει ότι κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης και ανταγωνισμού, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, την ίδια συχνότητα και την ίδια έκταση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.
Ερώτημα 2ο : Για ποιο λόγο δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στην εκπλήρωση γνωστικών κυρίως ικανοτήτων σε βάρος συναισθηματικών ή άλλων στόχων; Το επιχείρημα ότι το Λύκειο πρέπει να προετοιμάζει αποκλειστικά δυνατούς λύτες θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων εκτός από αντιπαιδαγωγική, δεν μπορεί να ισχύσει για το σύνολο του μαθητικού δυναμικού.
Ερώτημα 3ο : Με ποια διαδικασία προβλέπεται η συμμετοχή του ίδιου του μαθητή στην αξιολογική του πορεία; Το μοντέλο ενός παντογνώστη αξιολογητή που χαράσσει μονάχος του τις διαδικασίες αξιολόγησης χωρίς να εξασφαλίζει την συνεργασία και την άποψη του αξιολογούμενου, δεν μπορεί από μόνη της να σταθεί.
Ερώτημα 4ο : Ποιος θα ορίζει το περιεχόμενο της λεγόμενης τράπεζας των θεμάτων και με ποιο τρόπο θα εξασφαλίζεται η συσχέτιση της αξιολογούμενης με την διδάσκουσα ύλη;
Ερώτημα 5ο : Έχει συνυπολογιστεί η τυχόν ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή κάποιων σχολικών κτηρίων σε μια ενδεχόμενη δυσλειτουργία της αξιολόγησης του μαθητή; Αν για παράδειγμα μια σχολική μονάδα σε μια δύσβατη περιοχή δεν διαθέτει βιβλιοθήκη, πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο μαθητής της μονάδας αυτής στο μάθημα της ερευνητικής εργασίας; Ή εάν τα εργαστήρια της δεν έχουν επάρκεια, τότε δεν δημιουργείται ανάλογο πρόβλημα σε μαθήματα εργαστηριακού τύπου; Όλα τα παραπάνω όμως, διαμορφώνουν ανισότητες στη σχολική επίδοση του μαθητή, που με τη σειρά τους επιδρούν αρνητικά στην αξιολόγηση του.
ΑΣ ΜΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ….ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ….ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΑ 18 ΤΟΥ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ….ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ…ΛΥΚΕΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ!!!!!!!
Παρακαλώ λάβετε υπόψη και την πιθανότητα, ο διδάσκων και γενικά η μαθησιακή διαδικασία στην τάξη, να εστιαστεί και μόνο στη διδασκαλία επίλυσης των θεμάτων της τράπεζας θεμάτων.
Επίσης την πιθανότητα η επιλογή στα «αυτόνομα» θέματα του διδάσκοντος στις εξετάσεις, να περιλαμβάνει παραπλήσια θέματα με την τράπεζα θεμάτων, για να είναι στο «πνεύμα του Υπουργείου», αλλά και να πετυχαίνουν καλές επιδόσεις οι μαθητές του – άρα καλός καθηγητής. (αφού όλη τη χρονιά δεν θα έχουν κέντρο τις έννοιες του μαθήματος και την ελεύθερη διδασκαλία των θεμάτων του βιβλίου αλλά την προσανατολισμό όλου του μαθήματος στην επίλυση των θεμάτων της τράπεζας θεμάτων)
Περιοριζόμενος στα πρώτα άρθρα που αφορούν το γενικό λύκειο, καταγράφω κάποιες παρατηρήσεις, που προέκυψαν από την ανάγνωση του σχεδίου, παραβλέποντας τα συντακτικά και τα τυπογραφικά αβλεπτήματα που εντοπίζονται σε πολλά σημεία του σχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η αυξημένη σημασία των βαθμών προαγωγής στην Α΄ και τη Β΄ και απόλυσης στην Γ΄ λυκείου, με την αναλογική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του βαθμού «προαγωγής και απόλυσης», του πέμπτου δηλαδή βαθμού που θα συνυπολογίζεται για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναβαθμίζει αναντίρρητα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στην κάθε τάξη.
Η άντληση των μισών θεμάτων των γραπτών εξετάσεων από τράπεζα θεμάτων διασφαλίζει, ως ένα βαθμό την απαιτούμενη ισότητα όλων των μαθητών και εξισορροπεί κάπως τον βαθμο δυσκολίας των γραπτών εξετάσεων στα λύκεια της χώρας. Επίσης, αν κατανοώ ορθά, διότι δεν λέγεται ρητά, βάζει τέρμα στη διάκριση διδακτέας και εξεταστέας ύλης, όπως άλλωστε γίνεται τόσα χρόνια στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.
Ο τρόπος όμως διαμόρφωσης του τελικού βαθμού ανά μάθημα δεν διασφαλίζει την απαραίτητη ισότητα ανάμεσα στους μαθητές, οι οποίοι στο τέλος της τριετούς σπουδής τους, θα μετρούν με αγωνία τα μόρια πρόσβασης στην σχολή που τους ενδιαφέρει. Η διαμόρφωση των θεμάτων των γραπτών εξετάσεων τόσο από τράπεζα θεμάτων όσο και από τον διδάσκοντα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η διαμόρφωση όμως του τελικού βαθμού από τον μέσο όρο της γραπτής και της προφορικής βαθμολογίας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης της πραγματικής εικόνας του μαθητή με την πριμοδότησή του στην προφορική βαθμολογία. Επίσης θέτει τους εκπαιδευτικούς μπροστά σε διλήμματα και στην ασφυκτική πίεση γονέων και μαθητών για την υψηλή προφορική τους βαθμολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι με την πρώτη εφαρμογή του νόμου, θα δούμε τις προφορικές βαθμολογίες σε όλα τα σχολεία να αγγίζουν το άριστα. Μια λύση θα ήταν η επαναφορά του παλαιότερου μέτρου, με την αναπροσαρμογή του προφορικού βαθμού στις ± 4 μονάδες σε σχέση με τον γραπτό.
Θετική κρίνεται η επαναφορά του 10 ως βάσης για την προαγωγή, η εισαγωγή της βάσης του 10 στα Ελληνικά και τα Μαθηματικά για την απόλυση καθώς και η αποσύνδεση των απολυτηρίων εξετάσεων από τις πανελλαδικές.
Ασαφής είναι η παράγραφος που αφορά το απολυτήριο. Σε ποια μαθήματα αναφέρεται; Όπως είναι διατυπωμένο αφήνει ανοιχτό τόσο το ενδεχόμενο να αναφέρεται σε όλα τα μαθήματα όλων των τάξεων (αυτό γράφεται στον ημερήσιο τύπο) όσο και σε εκείνα μόνον της Γ΄ τάξης. Αξιοπερίεργο είναι επίσης το ότι περιλαμβάνεται ο προφορικός βαθμός του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου, όταν ο γενικός βαθμός της κάθε τάξης καθορίζεται από τον μέσο όρο μόνον των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Άραγε ο βαθμός της Φυσικής Αγωγής θα περιλαμβάνεται και στον «γενικό βαθμό απόλυσης» που πολλαπλασιάζεται με 0,9 για τη διαμόρφωση του «Βαθμού Προαγωγής και Απόλυσης»;
Άκρως προβληματική κρίνεται η διαμόρφωση του προγράμματος της Γ΄ λυκείου η οποία μετατρέπεται ξεκάθαρα σε φροντιστηριακή τάξη προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με τις αυξημένες ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων των ομάδων προσανατολισμού. Αυτό θα επιφέρει την περαιτέρω υποβάθμιση των υπολοίπων μαθημάτων γενικής παιδείας, παρά τον υπολογισμό τους στο απολυτήριο και στη διαμόρφωση του «Βαθμού προαγωγής και απόλυσης». Ίσως θα ήταν καλύτερο, εφόσον το προβάδισμα δίνεται στα μαθήματα προσανατολισμού και αυτός είναι ο σαφής στόχος του Υπυργείου, να αποκτούσε η Γ΄ τάξη αμιγώς φροντιστηριακό χαρακτήρα, τα τμήματα να συγκροτηθούν με βάση τις ομάδες προσανατολισμού, το μάθημα των Νέων Ελληνικών να ενταχθεί στα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού και τα λοιπά μαθήματα γενικής παιδείας να μετατραπούν σε μαθήματα επιλογής. Τί νόημα έχει η συγκρότηση τμημάτων γενικής παιδείας όταν το ωρολόγιο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πέντε τετράωρα προσανατολισμού!
Απορία, τέλος, προκαλεί, τουλάχιστον σε μένα, ο καθορισμός του βαθμού προαγωγής και απόλυσης με τον πολλαπλασιασμό των γενικών βαθμών με τους διδόμενους συντελεστές και τη διαίρεση του αθροίσματος δια τρία. Αν κατανοώ ορθά το κείμενο και οι υπολογισμοί μου είναι σωστοί, αυτός στην καλύτερη περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 14, αφού με γενικούς βαθμούς ανά τάξη 20, 20, 20 το αποτέλεσμα είναι: (20Χ0,5)+(20Χ0,7)+(20Χ0,9)=42/3. Αν πράγματι αυτό ισχύει, τότε η προβλεπόμενη αναπροσαρμογή αφορά όλους τους μαθητές που πετυχαίνουν μέσο όρο στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα μεγαλύτερο του 14. Ή μήπως κάτι άλλο σκέφτονταν οι συντάκτες;
ΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ για αποφυγή των πολλών εξετάσεων.
ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ 50% ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ.
Ειδικότερα: ένα 30% των μαθητών κάθε ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ θα εισάγονται στο ΛΥΚΕΙΟ χωρίς εξετάσεις,απλά με κριτήριο τη βαθμολογία τους σε επιλεγμένα μαθήματα(π.χ. Γλώσσα, Μαθηματικά κ.λ.π.). Το υπόλοιπο 20% θα εισάγεται από πανελλαδικές εξετάσεις.
Το άλλο 50% θα στρέφονται σε 2-ετή προγράμματα Επαγγελματικών-Τεχνικών σχολών(όχι Λυκείων).
θΑ δίνεται η δυνατότητα επανάληψης της τρίτης τάξης του Γυμνασίου σε όσους το επιθυμούν, για μια δεύτερη ευκαιρεία.
Η εισαγωγή στη ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ θα γίνεται με επιλογή από τα αρμόδια Α.Ε.Ι.
κ Νίκο ακόμη και οι θεωρητικές σχολές, σχεδον όλα τα τμηματα των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ χρειάζονται μαθηματικά και κυρίως ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΉ . Είναι απαραίτητο σε όλους να ξέρουν να διαβάζουν και να κατανοούν στατιστικούς πίνακες, να γνωρίζουν τι σημαινει μέσος όρος και τι πληροφορίες σου δίνει. Ακόμη είναι απαραίτητο για τον κάθε πολίτη ότι δουλειά κι αν κάνει.
Δεν υπάρχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό, έρευνα που να μην χρειάζεται η στατιστική η οποία βέβαια χρειάζεται και τα υπόλοιπα μαθηματικά καθώς και την μαθηματική σκέψη.
Αδικείτε τα μαθηματικά, εξ αιτίας ίσως δυσκολιών στην κατανόησή τους. Τίποτε όμως από όσα τώρα χρησιμοποιούμε και χαιρόμαστε ,δεν θα είχαν γινει χωρίς την εξέλιξη τους και την προσφορά τους σε όλες τις άλλες επιστήμες π.χ κινητά, Η/Υ.
γι αυτο η ΠΡΟΤΑΣΉ μου είναι
στη γ λυκείου να υπάρχουν τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής ως μάθημα γενικής παοδείας για όλους
Με μόνη διαφορά την «τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας» – να δούμε ποιοι θα είναι αυτοί που θα κάνουν την αξιολόγηση και την εισαγωγή των θεμάτων την τράπεζα αυτή – αντίστοιχο σύστημα με αυτό που υπήρχε τη δεκαετία του 1980. Τότε προσμετρούσαν 5%, 8% και 12% οι βαθμοί της Α’,Β’ και Γ’ Λυκείου αντίστοιχα. 4 «δέσμες» με αντίστοιχα μαθήματα και τότε.
Τόσο επιτυχημένο θεωρήθηκε εκείνο το σύστημα, ώστε 30 χρόνια μετά να ξαναχρησιμοποιηθεί; Επανεισάγει τη βαθμοθηρία σε όλο το Λύκειο και υποκρύπτει την πριμοδότηση της παραπαιδείας.
Η εξεταστέα ύλη για όλες τις τάξεις του Λυκείου θα πρέπει να είναι η ίδια πανελλαδικά για να θεωρηθεί ότι μπορούν να ανταποκριθούν οι μαθητές στα εξεταζόμενα θέματα από την τράπεζα θεμάτων κατά 50% και να γίνεται έλεγχος για ποιους λόγους σε κάποια σχολεία δεν διδάσκονται μαθήματα (έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού ή οτποιοσδήποτε άλλος λόγος και να ληφθούν τα μέτρα που πρέπει έγκαιρα.
Θεωρώ απαραίτητο κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις:
1) τα θέματα να προέρχονται αποκλειστικά (100%) από την τράπεζα θεμάτων και να είναι ΚΟΙΝΑ για όλους τους μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο,
2) τα γραπτά να διορθώνονται με καλυμμένα τα προσωπικά στοιχεία των μαθητών σε βαθμολογικά κέντρα κι όχι απ’ τον καθηγητή του σχολείου τους και
3) να μην λαμβάνετε υπόψη ο προφορικός βαθμός της Φυσικής Αγωγής στον βαθμό του απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου.
Κύριοι, αν θέλετε πραγματικά να αποδεσμεύσετε το Λύκειο απο τις Πανελλαδικές τότε εφαρμόστε πρόσθετο τέταρτο έτος- και ΑΦΟΥ εχουν πάρει οι μαθητές το απολυτήριό τους – μόνο για τα μαθήματα των Πανελλαδικών και αφήστε το απολυτήριο και τους βαθμούς προαγωγής έξω από την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια.
Με αυτά που προτίθεστε να κάνετε όχι μόνο δεν αποδεσμεύετε το Λυκειο αλλά αντίθετα το φορτώνετε και με περαιτέρω φροντιστήρια και άγχος για μαθητές και γονείς.
-Δεν έχει νόημα το 50% των θεμάτων να είναι από Τράπεζα Θεμάτων . Αν θες να πετύχεις συγκρίσιμες επιδόσεις πρέπει το 100% των θεμάτων να είναι από Τράπεζα Θεμάτων και να διορθώνονται ΟΧΙ «από τον οικείο διδάσκοντα» .
-Οι μαθητές της Γ Λυκείου που θα επιλέξουν την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών ή Θετικών Επιστημών δεν διδάσκονται καθόλου Μαθηματικά πώς θα γίνει η απόλυση τους όταν το Σχέδιο Νόμου αναφέρει: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυση του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10), καθώς και η επίτευξη μέσου όρου προφορικής και γραπτής βαθμολογίας ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, ανεξαρτήτως του μέσου όρου της βαθμολογίας αυτού.» ;
Καλοδήμος Δ.
Φυσικός
Υπεύθυνος ΣΕΠ
ΚΕΣΥΠ Λαμίας
Τα γραπτά δεν «διορθώνονται» στις τελικές εξετάσεις, αλλά «βαθμολογούνται».
ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΚΑΤΑΘΕΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ. ΟΙ ΔΕΣΜΕΣ ΩΧΡΙΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ.
ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ ΑΛΛΑ ΔΥΝΑΤΕΣ ΤΣΕΠΕΣ.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ.
ΜΕ ΑΛΛΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ, ΜΕ ΑΛΛΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.
ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΗ.
θεωρώ υπερβολικό να έχουμε σε όλες τις τάξεις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις διότι:
1) Οι μαθητές θα εξαντληθούν και θα εξοντωθούν αφού θα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και πολλές οικογένειες θα φθάσουν σε οικονομικό αδιέξοδο.
2)Αλλοιώνεται ο θεσμός του Λυκείου που πρέπει να δημιουργεί ενεργούς πολίτες με ικανότητα κριτικής σκέψης, και οι οποίοι θα παίρνουν θέση στα προβλήματα της κοινωνίας , αφού η εντιτακοποίηση των σπουδών θα αποτρέψει τους μαθητές να ασχοληθούν με κάθε άλλη δραστηριότητα που αφορά το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία.
Επίσης πως θα διασφαλισθεί οτι τα θέματα από την Τράπεζα θεμάτων θα είναι ισης δυσκολίας και δεν θα ..διαρρέουν?
Θα λειτουργήσει η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη από την αρχή της χρονιάς?
Να πω τη γνώμη μου χωρίς να έχω το χρόνο να μελετήσω όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου και είναι πάρα πολλές («ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» λέει ένα ρητό):
1) Δεν έχει μελετηθεί επαρκώς το σύστημα εισαγωγής. Προφανώς κάποιοι συνάδελφοι αδικούνται από την κατανομή ωρών και κυριότατα οι καθηγητές Πληροφορικής που δικαιολογημένα φοβούνται για το μέλλον τους στη Δημόσια Εκπαίδευση. Βλέπω από την πληθώρα αντιδράσεων οτι μάλλον θα τους προκύψει πρόβλημα. Θίγονται και άλλες ειδικότητες π.χ Γυμναστές, Ξένων Γλωσσών. Μου δίνεται η αίσθηση οτι δυστυχώς επικράτησαν στη σύνταξη του Προγράμματος Σπουδών συντεχνιακά συμφέροντα, υπάρχουν ακόμα και λάθη, πράγμα που σημαίνει ότι «όσοι έχουν το μαχαίρι έχουν και το πεπόνι».
Η πρότασή μου είναι απλή: Οι Σχολές καθορίζουν τα ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ μαθήματα. Το Λύκειο αρκεί να διαθέτει μια ευρεία γκάμα επιλεγομένωνστη Γ’ Λυκείου κύρια, που θα διαλέγει ο μαθητής ανάλογα με τη Σχολή ή τις Σχολές που θέλει να εισαχθεί. Ετσι ούτε η Πληροφορική θα εξοβελιστεί από το Λύκειο και δεν θα δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα απασχόλησής τους π.χ. Θέλει ο μαθητής ένα Τμήμα Πληροφορικής; Να διδαχθεί Προγραμματισμό. Θέλει Γεωπονική; Θα πρέπει να ξέρει Χημεία κ.ο.κ.
2) Η καινοτομία της Τράπεζας θεμάτων είχε τεθεί και επί Αρσένη, δεν υλοποιήθηκε όμως ποτέ. Ο λόγος, υποθέτω, είναι οτι δεν ήταν εφικτή η δημιουργία της σε μικρό χρονικό διάστημα (ή άλλοι που δεν τους ξέρω), και δεν βλέπω οτι σήμερα διαθέτουμε κάποιον μηχανισμό γρήγορης δημιουργίας της. Μια λύση θα ήταν η «αγορά» θεμάτων από την ελεύθερη αγορά με μικρό αντίτιμο, αξιολόγηση από κατάλληλη επιτροπή σχολ. συμβούλων και δημόσια θέα της για συζήτηση, ώστε να αποκλείονται θέματα με λάθη. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί μ’ αυτόν τον τρόπο μια αρκετά μεγάλη Τράπεζα θεμάτων που να αποκλείει την παπαγαλία, όσο είναι δυνατόν. Προβλήματα λαθών μπορεί να υπάρξουν σε λίγα μόνο μαθήματα, π.χ. Φυσική, Μαθηματικά, ΑΕΠΠ, όπως έδειξε η πείρα μέχρι τώρα. Δεν θα κοστίσει υπερβολικά μια τέτοια Τράπεζα, ενώ μπορεί να περιοριστεί το κόστος με απασχόληση καθηγητών στη δημιουργία της.
3) Η κατάργηση της ΚΕΕ είναι θετικό μέτρο. Μάλιστα η δημιουργία σώματος βαθμολογητών με κατάλληλα Σεμινάρια κατ’ έτος διευκολύνει αφάνταστα το έργο της βαθμολόγησης και θα το αντιμενικοποιήσει κατά το δυνατόν.
4) Χρειάζεται εκτενής μελέτη του τρόπου εισαγωγής με τη συμμετοχή βαθμού. Προκύπτουν διάφορα παράδοξα, που δεν έχουν προβλεφτεί. Επίσης η διόρθωση των γραπτών από τους διδάσκοντες δεν είναι αξιόπιστη και η βαθμοθηρία δεδομένη. Πρέπει να γίνει όσο πιο αντικειμενική κατά τα πρότυπα των Πανελληνίων π.χ. Διόρθωση των γραπτών σε διαφορετικούς νομούς , έστω κι αν αυτό συνεπάγεται μια μικρή καθυστέρηση στην έκδοση αποτελεσμάτων. Και φυσικά μπορεί να γίνει αυτό σε μερικά βασικά μαθήματα, όχι σε όλα.
Η γνώμη μου γενικά είναι οτι όσο πιο απλούστερος είναι ο αλγόριθμος τόσο πιο λιγότερα παράδοξα θα προκύψουν.
5) Χρειάζεται παροχή κινήτρων ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ για να στραφεί η νεολαία και προπάντων οι γονείς στον προσανατολισμό προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση. π.χ. Προσπέλαση σε ΑΕΙ μέσω των ΕΠΑΛ. ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΟΜΩΣ οδοί οριζόντιας κινητικότητας των μαθητών (με προϋποθέσεις βέβαια) γιατί ξέρουμε πόσο εύκολα αλλάζουν γνώμη τα παιδιά.
6) Η κατάρτιση μέσω των ΣΕΚ/ΙΕΚ πρέπει να συμπεριλάβει όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία από τη λειτουργία της τόσα χρόνια π.χ. το παράδειγμα Σχολών ΟΑΕΔ δεν είναι κακό. Πάντως εφόσον ήδη έχει θεσπιστεί και μάλλον προς τα εκεί δίνει έμφαση το Υπουργείο, πάλι να υπάρξουν μέτρα οριζόντιας κινητικότητας σπουδαστών και σ’ αυτό τον τομέα. Αυτό προϋποθέτει μίνιμουμ κοινό κορμό μαθημάτων Γενικής Παιδείας, που εξ άλλου είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια ενεργών και χρήσιμων πολιτών σε όλους. Δυστυχώς το χαμηλό επίπεδο των μαθητών αυτό και η χαμηλή αυτοεκτίμηση των καθηγητών Γ.Π. στο χώρο αυτό έχει υποβαθμίσει την έννοια «ΠΑΙΔΕΙΑ» στην Τεχνική Εκπαίδευση.
ΟΜΩΣ κατάρτιση χωρίς σύνδεση με σχέδιο ανάπτυξης είναι δώρον άδωρον. ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ να βγάλουμε και ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΗΤΗΣΗ; Αν δεν το ξέρουμε και μάλλον δεν το ξέρουμε, δεν προσφέρει τίποτα.
7) Το κεφάλαιο ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ: Ο μόνος θεσμός που ήταν πετυχημένος για την πάταξή της ήταν το Μεταλυκειακό Κέντρο, όπου την ενσωμάτωνε μέσα στη Δημόσια Εκπαίδευση. Δυστυχώς δεν προχώρησε για ευνοήτους λόγους. Όμως μια μορφή του μπορεί να συνεισφέρει στην πάταξή της, με ενσωμάτωση της συσσωρευμένης εμπειρίας των φροντιστών, οι οποίοι θα μπορούσαν να δουλέψουν σε ένα τέτοιο κέντρο, που θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις τάξεις. Και βέβαια να υπόκεινται σε όλες τις υποχρεώσεις που έχει ένας Δημόσιος Υπάλληλος. Θα ελαφρύνει καθοριστικά το οικονομικό βάρος της ελληνικής οικογένειας ένας τέτοιος θεσμός. Μ’ άλλα λόγια ενσωμάτωσή της στη Δημόσια Εκπαίδευση (όσο είναι εφικτό να γίνει).
Υπάρχουν κι άλλα που θα μπορούσε κανείς να προτείνει. Προσωπικά έχοντας υπηρετήσει τόσα χρόνια τη Δημόσια Εκπαίδευση αισθάνομαι δεμένος εφ’όρου ζωής μ’ αυτή και ελπίζω να προκύψει κάτι καλύτερο πάντα, όσο κι αν ο χρόνος για διαβούλευση είναι απελπιστικά μικρός για τόσο σπουδαία θέματα που αφορούν το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου γενικότερα.
Στέργιος Ναστόπουλος
Συνταξιούχος Φυσικός, ΜSc Ηλεκτρονικής Φυσικής-Ραδιοηλεκτρολογίας
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ;
Πιστεύω ότι με το Νέο Λύκειο γίνεται μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβληματικές καταστάσεις και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές, όπως η αδιαφορία για μαθήματα Γενικής Παιδείας από την Α΄τάξη, η φοίτηση αδύνατων μαθητών στο Γενικό Λύκειο γιατί στα ΕΠΑΛ φοιτούν οι «αλήτες» κτλ. Όμως ο σχεδιασμός φθάνει στο άλλο άκρο: 1) Δίνονται πανελλαδικές εξετάσεις στα Θρησκευτικά. Τουλάχιστον, αφού με την πίεση της Εκκλησίας, παρέμεινε το 2ωρο για τους θεολόγους-και όχι για το μάθημα, ας είμαστε ειλικρινείς, τουλάχιστον το μάθημα να μην εξετάζεται γραπτά. 2)Φοβάμαι ότι το Τεχνολογικό Λύκειο θα μείνει χωρίς μαθητικό δυναμικό, γιατί οι αδύνατοι μαθητές θα επιλέγουν τουλάχιστον για την Α΄τάξη την «ασφάλεια» των γενικών μαθημάτων του Γενικού Λυκείου και μετά την αποτυχία τους, απογοητευμένοι θα στρέφονται στα ΣΕΚ. 3) Ο νέος τύπος Λυκείου-Γενικού και Τεχνολογικού, απαιτεί και εντατική ατομική προσπάθεια και εντατική φροντιστηριακή υποστήριξη. Έτσι και η μεταρρύθμιση του Αρσένη απέτυχε στη συνείδηση της κοινωνίας. Εντατικοποίηση ναι για να αλλάξουμε νοοτροπία και την κοινωνία μας, όχι εντατικοποίηση κάτω από την πίεση της ιδεοληψίας του κάθε επιστήμονα μεταρρυθμιστή σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους. Βελτιώστε την πρόταση και προσφέρετε μεγαλύτερη κινητικότητα στους μαθητές όλων των τύπων της μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης. Ευχαριστώ.
1. Θα πρότεινα για την βαθμολόγηση των γραπτών των ενδοσχολικών εξετάσεων στην Α, Β και Γ Λυκείου επειδή μάλλον έχει μεγάλο κόστος και καθυστέρηση η αποστολή τους σε άλλη σχολική μονάδα ή στην λειτουργία βαθμολογικού κέντρου (που θα ήταν και το σωστότερο), να καλύπτονται τα ονόματα στο γραπτό και με τυχαία κατανομή οι καθηγητές κάθε ειδικότητας του σχολείου να διορθώνουν & βαθμολογούν τα αντίστοιχα μαθήματα.
2. Παρακαλούμε για μια διευκρίνηση για την δεύτερη υποχρεωτική συνθήκη για την απόλυση ενός μαθητή από το Υπουργείο ή από όποιον έχει καταλάβει. Σε ποια Ελληνική Γλώσσα πρέπει να έχει ο μαθητής 10 στην Νέα που δίνουν όλοι ή στην Αρχαία που δίνουν μόνο των Ανθρωπιστικών Σπουδών; Σε ποια Μαθηματικά πρέπει να έχει 10 ο μαθητής των Ανθρωπιστικών Σπουδών που στην Γ Λυκείου δεν έχει καθόλου Μαθηματικά;
Για το γενικό βαθμό στην Γ’Λυκείου δεν προσμετράται η Φυσική Αγωγή. Για το βαθμό του απολυτηρίου προσμετράται.
Δηλαδή άλλο βαθμό θα έχει στη γ’Λυκείου και άλλο στο απολυτήριο.
Με ποιό βαθμό θα προάγεται από τη Γ’Λυκείου;(εφόσον διαχωρίζεται η απόλυση τότε μιλάμε για προαγωγή από τη Γ’Λυκείου)
Αν ισχύει το 10, τότε κάποιος μπορεί να επαναλαμβάνει τη Γ’Λυκείου με μέσο όρο 9.8 (αφού εκεί δεν προσμετράει η Φ.Α.) και ταυτόχρονα να απολύεται από το σχολείο γιατί θα έχει γενικό βαθμό 10 (αφού στην απόλυση προσμετράει η Φυσική Αγωγή).
Προτείνω να προσμετράει ο βαθμός της Φ.Α. (όπως και της ερευνητικής εργασίας) σε όλες τις τάξεις στο μέσο όρο γιατί η μη προσμέτρηση οδηγεί στην απαξίωση του μαθήματος από τους μαθητές. Ειδικά στην ερευνητική εργασία το πρόβλημα είναι έντονο.
Ίσως θα μπορούσε να υπάρχει ένας συντελεστής προσμέτρησης των μη γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων στον μέσο όρο. Π.χ. Να υπολογίζονται ως κλάδος μαθημάτων και να εξάγεται ένας μέσος όρος αυτών ο οποίος θα προσμετράται στον τελικό βαθμό της τάξης.
Σε ότι αφορά την φιλοσοφία του συγκεκριμένου άρθρου, θεωρώ πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς ζητάει μια πιο ενεργή συμμετοχή από τον μαθητή (σε σχέση με το ισχύον) προκειμένου να προαχθεί ή να απολυθεί. Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται ο ρόλος του σχολείου και του δασκάλου.
Συμφωνώ επίσης με τη βάση του 10.
Διαφωνώ με την συμμετοχή του βαθμού κάθε τάξης στη διαμόρφωση του βαθμού εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθως έτσι ενισχύεται η παραπαιδεία και εντατικοποιούνται οι σπουδες των μαθητών για 3 χρόνια, με ότι επίπτωση μπορεί να έχει αυτό στην ψυχολογία τους.
Προτείνω αποσύνδεση του απολυτηρίου του Λυκείου από τις πανελλήνιες εξετάσεις(απολυτήριο στη Β Λυκείου), με διατήρηση όμως του προτεινόμενου τρόπου προαγωγής-απόλυσης (με την απόλυση να γίνεται με τον ίδιο τρόπο με την προαγωγή από Α λυκείου).
Η Γ λυκείου να είναι τάξη προετοιμασίας για εισαγωγή στην γ/θμια εκπαίδευση.
Με εκτίμηση
Χάρης Κυριακόπουλος
ΠΕ04 – Χημικός
Υ.Γ Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σε ότι αφορά την σκοπιμότητα των προτάσεων του υπουργείου, σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών.
Γίνεται τυπικά ένα τεράστιο βήμα για την βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου στο Λύκειο. Ουσιαστικά όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποτελέσει κενό γράμμα, γιατί παραμένει ο παράγοντας της υποκειμενικότητας. Το πρόβλημα είναι ότι προσδιορίζεται να αξιολογεί τα γραπτά στις ενδοσχολικές εξετάσεις ο οικείος καθηγητής. Δεν είναι προφανές τί θα συμβεί;
Ο βαθμός του απολυτηρίου Γενικού Λυκείου προκύπτει από το μέσο όρο της γενικής βαθμολογίας των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων και της προφορικής βαθμολογίας της Φυσικής Αγωγής του μαθητή.
Προτείνω να μην ληφθεί καθόλου υπόψιν ο προφορικός βαθμός της Φυσικής Αγωγής, επειδή ο βαθμός αυτός δεν προκύπτει από συγκεκριμένα αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια και θα είναι υποκειμενικός.
Oι αλλαγές που προωθούνται εγκυμονούν τους γνωστούς κινδύνους αύξησης των παράνομων ιδιαιτέρων μαθημάτων από διορισμένους καθηγητές, που θα προσαυξήσουν την «αίγλη» τους και το «κύρος» τους. Ιδιαίτερα τώρα που η αξιολόγηση των μαθητών τους θα προσμετραται στην απόλυση αλλά και στην εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαινεται η αποδέσμευση του λυκείου από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και διασώζεται η παιδαγωγική-ηθοπλαστική του αξία από τον χρησιμοθηρικό προσανατολισμό που του καταλογίζεται μέχρι τώρα?
Προσυπογράφουμε στην πρόθεση αναβάθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από προθάλαμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είχε καταντήσει σε φορέα γενικής παιδείας.
Η ένστασή μας αφορά τον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών στα πλαίσια των ενδοσχολικών εξετάσεων Α΄, Β΄ και Γ΄Λυκείου. Πόσο αντικειμενική θα είναι η βαθμολόγηση των γραπτών από τους ΄΄οικείους΄΄ επίορκους διορισμένους που το απόγευμα κάνουν παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα στους ίδιους μαθητές που έχουν το πρωί στο σχολείο, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και του εκβιασμού; Επίσης, πως θα διασφαλιστεί, στο υπόλοιπο 50% που θα είναι στην προαίρεση του εκάστοτε εκπαιδευτικού ,η αξιοκρατική διαβάθμιση των θεμάτων; Αν κάποιος καθηγητής είναι πολύ απαιτητικός θα ΄΄χαντακώσει΄΄ τους μαθητές ενώ καποιος άλλος βάζοντας πολύ εύκολα θα τους ευνοήσει. Με το δεδομένο ότι οι βαθμοί θα μετράνε για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο πρέπει να διασφαλίζονται οι αρχές της διαφάνειας και της ισότητας ευκαιριών.
Η πρότασή μας είναι συνοπτικά: α) τα θέματα να προέρχονται αποκλειστικά από τράπεζα θεμάτων και να είναι κοινά για όλους τους μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο β) τα γραπτά να διορθώνονται με κλειστά ονόματα και σε άλλα σχολεία.
ΟΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ , ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Η άκρατη φροντιστηριοποίηση και εξετασιομανία που επιχειρεί να εισάγει το ΥΠΕΠΘ από την α’ λυκείου δείχνουν καθαρά ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Στα παρακάτω τεκμηριωμένα ερωτήματα καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να απαντήσει ΔΗΜΟΣΙΑ , όπως και εμείς ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του για δημόσια διαβούλευση .
1.Ο κ. Υπουργός Παιδείας δεν γνωρίζει ότι τόσα χρόνια γίνεται όργιο παραπαιδείας στα λύκεια ; Ήταν εκτός Ελλάδας τα τελευταία 20 χρόνια ; Πως επομένως θα ελαττώσει αυτή την αλματώδη αύξηση της παραπαιδείας ;
Απάντηση ΥΠΕΠΘ : Με νέες εξετάσεις Πανελλαδικού τύπου από την Α’ Λυκείου !!
[ Kάτι τέτοιο ισοδυναμεί με τεράστια αύξηση των φροντιστηρίων (παράνομων και μη) από την Α λυκείου . Ειδικά των ιδιαιτέρων μαθημάτων που κάνουν ακόμη και μόνιμοι εκπαιδευτικοί μετατρέποντας τα λύκεια πολλές φορές σε «κρυφά σχολειά» παραπαιδείας και αλίευσης «νέας πελατείας». Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι μόνιμοι «εκπαιδευτικοί» τρίβουν τα χέρια τους με το άκουσμα των νέων αλλαγών και με την οικονομική κρίση που υπάρχει πασχίζουν να πάρουν μετάθεση σε κάποια «καλά» λύκεια.
Για το θέμα αυτό δηλαδή των παράνομων ιδιαιτέρων μαθημάτων ( και άρα της τεράστιας φοροδιαφυγής) από μόνιμους «επίορκους καθηγητές» το ΥΠΕΠΘ όλα αυτά τα χρόνια σφυρίζει αδιάφορα ενώ οι τοπικές κοινωνίες το έχουν «τούμπανο» . Στο νέο Νόμο κουβέντα δεν γίνεται για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Εκτός όμως από τα παράνομα ιδιαίτερα τα νέα μέτρα στο λύκειο θα αυξήσουν υπέρμετρα και τα ιδιωτικά φροντιστήρια για τα οποία θα κάνουμε εκτενή αναφορά στο παρακάτω ερώτημα ]
2.Ο κ. Υπουργός Παιδείας δεν γνωρίζει ότι τόσα χρόνια γίνεται άκρατη φροντιστηριοποίηση του Λυκείου ( και ειδικά της Γ λυκείου) και σύμφωνα με τις νέες αλλαγές αυτή η φροντιστηριοποίηση θα γίνει πολύ έντονη και από την Α Λυκείου εις βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους ;
Απάντηση ΥΠΕΠΘ : Οι βαθμοί των εξετάσεων στην Α’ Λυκείου θα έχουν μικρότερο συντελεστή μοριοδότησης κλιμακούμενο αναλογικά μέχρι την Γ λυκείου !!
[ Εφόσον θα προσμετρούνται οι βαθμοί των εξετάσεων όλων των τάξεων οι μαθητές ειδικά από την Α λυκείου θα στραφούν άθελα τους σε άκρατη φροντιστηριοποίηση και πολύ σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους που θα τους οδηγήσει σε τρομακτικό στρεσάρισμα , τεράστια άγχη και ίσως ακόμη και σε ακραία φαινόμενα ( αυτοκτονίες).
Οι αδύναμες οικονομικά οικογένειες θα είναι οι χαμένες της υπόθεσης δεδομένου ότι με αυτή την οικονομική κρίση δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό τον σκληρό ανταγωνισμό , τα πολλά ιδιαίτερα και τα πολλά φροντιστήρια που θα απαιτηθούν ώστε τα παιδιά τους να «πετύχουν» . Πολλοί φροντιστές τρίβουν τα χέρια τους από τις νέες αλλαγές στο λύκειο. Είναι μήπως τυχαία η αύξηση των διαφημίσεων τους όπου με κάθε τρόπο διατυμπάνιζαν την επιτυχία των μαθητών τους στις Πανελλαδικές της Γ λυκείου τα τελευταία χρόνια; Τώρα θα έχουν πάρα πολύ δουλειά από την Α λυκείου! Φροντιστής έγραψε πριν λίγες μέρες στο Facebook : «Ο Υπουργός μας έσωσε !! Πολύ δουλειά από Σεπτέμβρη…» ( τα συμπεράσματα δικά σας ) ]
3.Οι εξετάσεις θα γίνουν πιο αντικειμενικές και με μεγαλύτερη διαφάνεια ;
Απάντηση ΥΠΕΠΘ : Ναι γιατί ιδρύεται «τράπεζα θεμάτων» και «εθνικός φορέας εξετάσεων»
[ ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ αν στις τράπεζες αυτές και σε αυτόν τον εθνικό φορέα θα συμμετέχουν και φροντιστές με το δήθεν γνωστό πρόσχημα ότι είναι μέλη « επιστημονικών» σωματείων.
Αν πραγματικά το ΥΠΕΠΘ κόπτεται για μια διαφανή εξεταστική επιτροπή θεμάτων πρέπει τα μέλη της να επιλεχθούν κατόπιν αυστηρής αξιολόγησης ( πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα ):
α) Τα μέλη να έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα στο αντικείμενο σπουδών τους ή σε αντικείμενο με άμεση συνάφεια με αυτό
β) Να έχουν ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε διεθνή ξένα περιοδικά ( όχι πάντως σε κάποια Ελληνικά περιοδικά φροντιστηριακού τύπου διαφόρων «εταιρειών» )
γ) Τα 2/3 των μελλών της επιτροπής εξετάσεων να είναι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου και καθόλου φροντιστές ή ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.
δ) Το 1/3 των μελλών της επιτροπής εξετάσεων να είναι καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ
( Φυσικά ο κ. Υπουργός δεν τολμά καν να υλοποιήσει την παραπάνω πρόταση )
Η εποχή όμως των λάθος θεμάτων των πανελληνίων ή των θεμάτων για πολύ λίγους σε ορισμένα μαθήματα (π.χ. μαθηματικά, φυσική κλπ ) τελείωσε οριστικά
Οι τράπεζες θεμάτων για να είναι απόλυτα αντικειμενικές πρέπει:
α) Να ελέγχονται αυστηρά από το ΥΠΕΠΘ. Μόνο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου (ακόμη και των Γυμνασίων) να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτά με κωδικούς (παρόμοιους των εξεταζομένων των πανελλαδικών) σε ειδικές ιστοσελίδες που θα διαχειρίζονται από το ΥΠΕΠΘ.
β) Ο τρόπος επιλογής των θεμάτων αυτών να γίνεται κατόπιν αυστηρής αξιολόγησης τους από ειδική επιτροπή του ΥΠΕΠΘ ή από τις ίδιες κεντρικές επιτροπές εξετάσεων ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
γ) Οι Εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου να έχουν την δυνατότητα υποβολής θεμάτων όπου και τελικά να αναγράφεται το όνομα τους και το σχολείο που υπηρετούν μαζί με τα προτεινόμενα θέματα τους εφόσον αυτά έχουν εγκριθεί για δημοσίευση στις τράπεζες θεμάτων.
δ) Οποιοδήποτε δημοσιευμένο θέμα στις τράπεζες θεμάτων να έχει εξεταστεί πρώτα για το copyright. Σε περίπτωση που έχει υποκλαπεί ή αντιγραφεί από ξένο περιοδικό αυτόματα θα διαγράφεται από την τράπεζα θεμάτων.
( Φυσικά ο κ. Υπουργός δεν τολμά καν να υλοποιήσει την παραπάνω πρόταση)
4.Το νέο λύκειο θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο ;
Απάντηση ΥΠΕΠΘ : Ναι σαφώς καλύτερο !!
[ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ. Η απαξίωση και ουσιαστικά η υποβάθμιση βασικών μαθημάτων και ειδικοτήτων όπως λ.χ. της πληροφορικής μόνο οπισθοδρόμηση μπορεί να χαρακτηριστεί. Παράλληλα οι μαθητές θα στραφούν κυρίως στον κεντρικό σκληρό πυρήνα των μαθημάτων ( μαθηματικά , φυσική , χημεία κλπ ) ενώ οι εκπαιδευτικοί με «δευτερεύοντα» μαθήματα θα θεωρηθούν αργά ή γρήγορα παρείσακτοι και ίσως και μη χρήσιμοι πλέον στο νέο σκληρό σχολείο της άκρατης φροντιστηριοποίησης και εξετασιομανίας. Οι μαθητές θα υποστούν για 3 ολόκληρα χρόνια ότι δεν έχει υποστεί έως τώρα μαθητής τα τελευταία 50 χρόνια. Μια «βίαιη προσαρμογή» στα στενά πλαίσια μιας τρομακτικής εξετασιολαγνείας που θα τους εγκλωβίσει σε ένα κυκεώνα «ατομικιστικών φιλοδοξιών για επιτυχίες» με τρομακτικές συνέπειες για το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.]
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ :
ΦΤΑΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ….
Θα πρότεινα για ένα μεταβατικό στάδιο (2 ή 3 χρόνων) οι μαθητές να εξετάζονται με το 50% των θεμάτων από τράπεζα θεμάτων αλλά οι βαθμοί προαγωγής να μη συνυπολογιστούν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ειδικά για τους μαθητές που θα ξεκινήσουν με αυτές τις αλλαγές και δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε θέματα από τράπεζα θεμάτων αυξάνεται η πίεση και το άγχος.
Γενικά, θα μπορούσε ο βαθμός προαγωγής της Α λυκείου να μην προσμετράται γιατί οι μαθητές προερχόμενοι από χαλαρές ενδοσχολικές εξετάσεις γυμνασίου (πχ επιλέγουν 6 απο τα 9 θέματα) είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τράπεζας θεμάτων.
1. Η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία θα πρέπει να λογίζεται ως ενιαίο μάθημα με τίτλο «Νέα Ελληνικά» και να εξετάζεται ενιαία.
Αυτό γίνεται και στην Γαλλία και στη Κύπρο και σε άλλες χώρες.
http://www.moec.gov.cy/ypexams/panexams/exams2013/2013_05_17_001_themata.pdf
2. Τα Λατινικά πρέπει να αλλάξουν βιβλίο και περιεχόμενο. Ακόμη και για την Ανθρωπιστική Κατεύθυνση, είναι παραλογισμός να δίνεται τέτοια εμφαση σε γραμματοσυντακτικά φαινόμενα και οι μαθητές μετά από δύο χρόνια βασανιστηρίων με τις κλίσεις και τις συζυγίες να μην γνωρίζουν τίποτε ούτε για τον Τάκιτο, ούτε για τον Βιργίλιο, ούτε για τον Κικέρωνα. Ανθρωπιστικές σπουδές σημαίνει Γραμματολογία, κείμενα, ιδέες, αξίες. Όχι σουπίνο και γερούνδιο.
3. Η Ιστορία θα πρέπει να αλλάξει προσέγγιση και περιεχόμενο ως μάθημα στο Λύκειο. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, στον 20ό αιώνα, στα γεγονότα που συνέβαλαν στην σύγχρονη επικαιρότητα. Αρκετά έμαθαν για την αρχαιότητα και το βυζάντιο στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Στο λύκειο θα πρέπει να μελετηθεί η νεότερη και σύγχρονη ιστορία. Επίσης, να δοθεί έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ιστορία και στην ιστορία του πολιτισμού. Εγχειρίδια ευσύνοπτα, ως μεθοδολογικά εργαλεία μελέτης πηγών κυρίως, και όχι ως συνονθύλευμα πληροφοριών για αποστήθιση.
Να εισαχθεί και η αυτοαξιολόγηση του μαθητή η οποία θα είναι προαιρετική για το μαθητή που επιθυμεί να διαπραγματευτεί το βαθμό του σε συγκεκριμένο μάθημα, εντός του δικού του σχολικού τμήματος, με την παρουσία των συμμαθητών/τριών και των διδασκόντων/ουσών εκπαιδευτικών του τμήματος.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ
Α) θεωρεί ο νομοθέτης λογικό κι εύστοχο να έχουν την ίδια βαρύτητα για την προαγωγή και την απόλυση μαθήματα 11ωρης , 8ωρης . 6ωρης, 5ωρης εβδομαδιαίας διδασκαλίας με μαθήματα 2ωρης και μονόωρης διδασκαλίας;
Β) Γνωρίζει ο νομοθέτης ότι στη συντριπτική πλειονότητα των Λυκείων στα μαθήματα της Φυσικής Αγωγής, της Ερευνητικής Εργασίας και των Θρησκευτικών ο μέςο όρος βαθμολογίας είναι αδικαιολόγητα υψηλός; αν το γνωρίζει , έχει υπολογίσει ότι ο μαθητής θα προάγεται με 3αρια και 4αρια στα μαθηματα των Μαθηματικών, των Φυσικών ΕΠιστημών, της Ιστορίας κλπ;
Γ) συνηγορούν όλα αυτά στην αναβάθμιση του Λυκείου;
Δ) λαϊκίζει ο νομοθέτης;
Αφού στις ενδοσχολικές εξετάσεις και των τριών τάξεων του Λυκείου το 50% των θεμάτων τίθεται από τον διδάσκοντα το αντίστοιχο μάθημα, πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η ισότητα ευκαιριών για τους μαθητές; Φιλόλογος, για παράδειγμα ενός Λυκείου, μπορεί να είναι πιο απαιτητικός από το φιλόλογο ενός άλλου Λυκείου στο ίδιο εξεταζόμενο μάθημα. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο κυρίως στα θετικά μαθήματα. όπου η δυσκολία έχει συχνά χαρακτήρα υποκειμενικό. Η ενεργοποίηση του διορθωτικού συντελεστή δεν είναι πάντα η κατάλληλη λύση, αφού αναφέρομαι σε μαθήματα κυρίως γενικής παιδείας, που δεν εξετάζονται πανελλαδικά. Τέλος, ενώ ο θεσμός της τράπεζας θεμάτων μοιάζει ενδιαφέρων, μήπως καθιερώνεται βιαστικά; Μήπως το σύστημα που προτείνεται, θα έπρεπε να τεθεί σε ισχυρότερες βάσεις, έχοντας χρόνο εφαρμογής το σχολικό έτος 2014-2015;
Ευχαριστώ πολύ.
Καλό είναι η προαγωγή και απόλυση απο το λύκειο να γίνεται με τον ελάχιστο βαθμό 9,5. Όσο για την πρόταση του κυρίου Καρδαμίτση, είδη τα μαθηματικά διδάσκονται πολλές ώρες σε όλες τις τάξεις της εκπαιδευτικής βαθμίδας. Δεν γίνεται σε μια τάξη κρίσιμη που ο μαθητής αποφασίζει για το τι θα ακολουθήσει, να προστεθούν επιπλέον ώρες μαθηματικών. Εξάλλου η Γ λυκείου πρέπει να είναι καθαρά μια τάξη τομών. Έως την Β λυκείου ένας που θέλει να ακολουθήσει θεωριτικές επιστήμες, σίγουρα έχει μάθει αυτά τα μαθηματικά που χρειάζονται. Να μη πω οτι τα χ ψ και ω είναι περιττά για όποιον δεν θα ακολουθήσει θετικό κλάδο. Να κάνω λοιπόν και εγώ τις δικές μου πρότασεις.
1) Το απολυτήριο λυκείου να δίδεται με την ολοκλήρωση της Β τάξης.
2) Η Γ λυκείου να μετονομαστεί σε ένα καθαρά προπαρασκευαστικό έτος
3) Η προαγωγή και απόλυση απο το λύκειο να γίνεται με το 9,5 και όχι με το 10 που προτείνεται.
4) Να δωθεί περισσότερη έμφαση στα νέα Ελληνικά και σε μια ξένη γλώσσα και λιγότερη σε κάποια άλλα μαθήματα.
5) Το ωρολόγιο πρόγραμμα να μην υπερβαίνει τις 30 διδακτικές ώρες ( 40΄) την εβδομάδα
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ
«Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυση του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10), καθώς και η επίτευξη μέσου όρου προφορικής και γραπτής βαθμολογίας ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, ανεξαρτήτως του μέσου όρου της βαθμολογίας αυτού»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ Β ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ
Α) ποιο είναι το μάθημα (ενικός αριθμός) της Ελληνικής γλώσσας και των Μαθηματικών; μήπως ο νομοθέτης εννοεί «στα μαθήματα»;
Β) η επίτευξη του 10 αφορά και τα δύο μαθηματα ξεχωριστά ή τον ΜΟ των τελικών βαθμών στα δύο μαθήματα;
Γ) το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία;
Γ) Ο μαθητής της ομάδας Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Γ τάξη δεν διδάσκεται Μαθηματικά ενώ διδάσκεται Αρχαία Ελληνικά (επί 11 ώρες!)
ΑΡΑ
για να απολυθεί πρέπει να επιτύχει ΜΟ 10 ΜΟΝΟ στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας;
στην Ελληνική Γλώσσα (ειδικά γι’ αυτούς τους μαθητές) περιλαμβάνονται και η Νέα και η Αρχαία Γλώσσα;
Θεωρώ εξαιρετική πρόοδο τα δύο πρώτα άρθρα, καθώς το φαινόμενο του να ορίζεται ως διδακτέα/εξεταστέα ύλη σελίδες βιβλίων και όχι μαθησιακοί στόχοι και θεματικές ενότητες είναι επιεικώς απαράδεκτο και δεν αφήνει καμία ελευθερία στους διδάσκοντες. Σε πολύ καλή κατεύθυνση βρίσκονται, θεωρώ, και τα υπόλοιπα άρθρα, καθώς θεσπίζουν κριτήρια αντικειμενικής αξιολόγησης σε όλες τις τάξεις και ωθούν τους μαθητές να παρακολουθούν όλα τα μαθήματα και όχι να απορρίπτουν λ.χ. τα αρχαία επειδή θα πάνε στην θετική κατεύθυνση ή αντιστρόφως. Ωστόσο μερικές προσθήκες όσον αφορά την αξιολόγηση θα μπορούσαν να είναι: 1) η εισαγωγή του «φακέλου του μαθητή», που προβλέπεται βέβαια από τον 2525/97 προαιρετικά αλλά δεν εφαρμόζεται. Κάθε μαθητής πρέπει να έχει από την αρχή της μαθητικής του πορείας φάκελο με εκθέσεις προσωπικής στοχοθεσίας, εκθέσεις αξιολόγησης από τους εκπαιδευτικούς, διαγωνίσματα ενδεικτικά του επιπέδου του, εργασίες που ανέλαβε, βαθμολογίες τετραμήνων, βραβεία και διακρίσεις σε κάθε είδους δραστηριότητες κ.ά. 2) να εισαχθεί ο θεσμός της περιγραφικής αξιολόγησης, παράλληλα με την βαθμολογική κλίμακα (η οποία θα μπορούσε και να περιοριστεί στο 0-10). 3) να εισαχθεί ο θεσμός της προσωπικής στοχοθεσίας: κάθε μαθητής να πρέπει να συντάσσει έκθεση με μαθησιακούς στόχους (όχι όσον αφορά την ύλη, αλλά κυρίως τις μεθόδους που επιλέγει για να διαβάζει) 4) να δίνεται ελευθερία στον διδάσκοντα να επιλέγει τον τύπο του διαγωνίσματος που θα βάλει (με κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις φυσικά), ανάλογα με τις ελλείψεις της συγκεκριμένης τάξης και να μπορεί να βάζει διαβαθμισμένης δυσκολίας θέματα (δε μιλάω φυσικά για τις γενικές, προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις που πρέπει να είναι κοινές για όλους). Ευχαριστώ.
1.Το άθροισμα των ωρών των μαθημάτων γενικής παιδείας στη Β Τάξη είναι 31 κ όχι 30, όπως αναφέρει το Σχέδιο Νομού. 2.Για την απόλυση του μαθητή πρέπει εκτός των άλλων , να έχει κ Μ.Ο. Τουλάχιστον 10 στα μαθηματικά κ γλώσσα κ των 3 τάξεων ;
…. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυση του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10), καθώς και η επίτευξη μέσου όρου προφορικής και γραπτής βαθμολογίας ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, ανεξαρτήτως του μέσου όρου της βαθμολογίας αυτού
ΕΡΩΤΗΜΑ
Αν ο μαθητής της Γ τάξης ανήκει στο 1ο ή στο 3ο επιστημονικό πεδίο και δεν εξετάζεται μαθηματικά τότε αντιβαίνουν τα παραπάνω με τις προϋποθέσεις απολυσής του.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Να προστεθούν δύο ώρες μαθηματικά στα μαθήματα γενικής παιδείας για τους μαθητές της Γ΄ τάξης.