1. Οι διορισμοί του ΕΕΠ και του ΕΒΠ στις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ γίνονται στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις ύστερα από προκήρυξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η επιλογή των διοριστέων γίνεται από το ΚΥΣΕΕΠ το οποίο καταρτίζει πίνακες που επικυρώνονται από τον Υπουργό και έχουν ισχύ για δύο χρόνια από την κύρωση και του τελευταίου πίνακα και το ΕΕΠ του κλάδου ΠΕ35 μπορεί να προσλαμβάνεται και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Οι διοριζόμενοι τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ, ύστερα από πρόταση του ΚΥΣΕΕΠ και απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:
α) Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μια (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
β) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΑΕ, έξι (6) μονάδες
γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τρεις (3) μονάδες
δ) είναι κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, δύο (2) μονάδα
ε) είναι κάτοχοι δευτέρου τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, μιάμιση (1,5) μονάδα
ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια μιάμιση (1,5) μονάδα.
Για να είναι μια ετήσια επιμόρφωση στην ΕΑΕ πιστοποιημένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
1) να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο που θα υλοποιεί την ετήσια επιμόρφωση προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
2) η επιμόρφωση να περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ,
3) τουλάχιστον το 80% των μαθημάτων του προγράμματος να είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
4) τουλάχιστον το 15% των μαθημάτων του προγράμματος να καλύπτει την περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην ΕΑΕ και στο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό και
5) τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ ή διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους ή το διδακτορικό τους (στην περίπτωση των διδακτόρων) είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ, ενώ το υπόλοιπο 30% των μαθημάτων να διδάσκεται από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες με ειδικά προσόντα και σχετικό δημοσιευμένο έργο ή από ή ειδικούς εκπαιδευτές (π.χ. πληροφορικοί Υποστηρικτικών Τεχνολογιών ΑμεΑ, δάσκαλοι κινητικότητας για τυφλούς…). Το ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων.
Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα.
Στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος.
ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα μοριοδοτείται με 0,20 μονάδες .
Υπολογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε μήνες πολλαπλασιαζόμενο επί 0,20
Προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών στρογγυλοποιείται σε μήνα. Προϋπηρεσία μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται.
Ο μεταπτυχιακός τίτλος στην Ψυχολογία και στη μουσικοθεραπεία ως τυπικό προσόν διορισμού για τους υποψηφίους, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα του κλάδου ΠΕ23 Ψυχολόγων και ΠΕ36 αντίστοιχα δεν μοριοδοτείται.
iii) Κοινωνικά κριτήρια
− Η επ’ αόριστον αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), σε μια μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), τρεις (3) μονάδες
− Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σε μία μόνο αναπηρία τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ σύμφωνα με όσα ορίζει ο ν. 3863/2010: δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) μονάδες για το δεύτερο και πέντε μονάδες (5) για το τρίτο τέκνο.
− Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν δυο (2) μονάδες.
Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους και από κοινωνικά κριτήρια.
2. Οι μεταθέσεις των μελών του ΕΕΠ γίνονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του ΚΥΣΕΕΠ, σε κενές οργανικές θέσεις. Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται κατά σειρά: οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες επιτυχόντων διαγωνισμού κλάδων ΕΕΠ του παρόντος νόμου, ο οποίος διαγωνισμός διεξάγεται από το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το ν. 3848/2010 άρθρα 2 και 3 όπως αυτό έχει αντικατασταθεί στην παρ 1 εδαφ α με τη μοριοδότηση του άρθρου 25 παρ 1, καθώς και στην παρ 1 εδαφ β με τη μοριοδότηση του άρθρου 22 παρ 3.3 του παρόντος νόμου, κατά σειρά επιτυχίας των εχόντων τα ειδικά τυπικά προσόντα των κλάδων του ΕΕΠ.
3. Όταν δεν καλύπτονται τα κενά σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ με διορισμό ή μετάθεση, στις κενές θέσεις αποσπώνται μέλη του ΕΕΠ.
4. Αν δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων ΕΕΠ στις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση ή συμπλήρωση ωραρίου, καθώς και στις περιπτώσεις μακράς απουσίας μελών του ΕΕΠ ή για την κάλυψη εξαιρετικών λειτουργικών αναγκών, προσλαμβάνονται στις θέσεις αυτές αναπληρωτές που έχουν τα προσόντα διορισμού του κλάδου τους, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για ένα διδακτικό έτος. Η πρόσληψη τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων από τους ενιαίους πίνακες που συντάσσονται, κάθε χρόνο, για το σκοπό αυτόν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μέχρι τη σύνταξη των ενιαίων πινάκων ΕΕΠ από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η πρόσληψη τους γίνεται από τους πίνακες αναπληρωτών ΕΕΠ που συντάσσονται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οι προσλαμβανόμενοι λαμβάνουν τις συνολικές αποδοχές του εισαγωγικού κλιμακίου του κλάδου τους. Στις θέσεις αυτές και εφόσον οι ανάγκες των ΣΜΕΑΕ και των ΚΕΔΔΥ δεν δικαιολογούν πρόσληψη με πλήρες ωράριο, προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι που έχουν τα προσόντα διορισμού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και με ανώτατο όριο ωρών το ήμισυ του υποχρεωτικού ωραρίου των νεοδιόριστων του κλάδου τους. Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους προσλαμβανόμενους της παραγράφου αυτής υπολογίζονται με το γινόμενο των μηνιαίων αποδοχών του εισαγωγικού κλιμακίου με το κλάσμα που έχει αριθμητή τις δεδουλευμένες ώρες και παρονομαστή τις ώρες του πρωτοδιόριστου του κλάδου τους. Η προϋπηρεσία αυτών υπολογίζεται με την αναγωγή του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών σε έτη, μήνες, ημέρες.
Τα μέλη ΕΕΠ που διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή braille (ΕΓΒ), μετατίθενται, αποσπώνται ή τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στη ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.
Μέλη ΕΕΠ με επ’ αόριστον αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), σε μια μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), που έχουν απώλεια όρασης, ή ακοής και είναι τετραπληγικοί – παραπληγικοί τοποθετούνται με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση και αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με σχέση ιδιωτικού δικαίου, σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες τυφλών, κωφών και με κινητική αναπηρία σε ποσοστό 30% ανά κλάδο, κατά προτεραιότητα.
Σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων των υποψήφιων προσωρινών αναπληρωτών ΕΕΠ του κλάδου ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές κάτοχοι πτυχίου Νοσηλευτικής ή Επισκεπτών Υγείας ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου πτυχίου της αλλοδαπής. Οι υποψήφιοι που διαθέτουν τα ανωτέρω προσόντα εγγράφονται στους πίνακες του κλάδου ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών ύστερα από τους υποψήφιους που διαθέτουν τα προσόντα της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 3194/2003 (Α΄ 267). Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο προσμετράται για τον κλάδο ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και μόνο, τα δε ιδιαίτερα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους ορίζονται με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ της 27922/Γ6/8.3.2007 απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 449). Προβλέπεται στον ν. 3966/2011 άρθρο 56.
5. Η προϋπηρεσία του ΕΕΠ σε ΣΜΕΑΕ όλων των βαθμίδων, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ή επαγγελματικά εργαστήρια ή εργαστήρια αυτόνομης διαβίωσης στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος) και στο κέντρο Ψυχικής Υγιεινής ή στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, μετά το διορισμό τους σε θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού ή ΕΕΠ των Υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Προϋπηρεσία με μειωμένο ωράριο αναγνωρίζεται με αναγωγή στο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας ή απασχόλησης κατά περίπτωση. Αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια για την αναγνώριση των προϋπηρεσιών του ΕΕΠ και ΕΒΠ, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην περίπτωση α` της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 3205/2003, είναι τα ΠΥΣΕΕΠ. Οι υπάλληλοι, των οποίων οι προϋπηρεσίες θα αναγνωριστούν με την παρούσα διάταξη, δεν δικαιούνται την καταβολή αναδρομικών από της κατατάξεως τους στο νέο μισθολογικό κλιμάκιο.
6. Οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και οι τοποθετήσεις όλων των μελών ΕΕΠ γίνονται από υποψηφίους που πληρούν τις προϋποθέσεις της ΕΑΕ και σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα στην γενική Εκπαίδευση.
7. Το τοποθετημένο οργανικά ΕΕΠ στις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ, μετατίθεται ή αποσπάται εφόσον έχει συμπληρώσει τριετή προϋπηρεσία στην οργανική τους θέση.
8. Στις περιπτώσεις που μέλη του ΕΕΠ κρίνονται υπεράριθμοι στις οργανικές τους θέσεις στις ΣΜΕΑΕ, με πράξη του ΠΥΣΕΕΠ αντίστοιχα, έπειτα από εισήγηση του διευθυντή του σχολείου και των σχολικών συμβούλων ΕΑΕ ή των συμβούλων ΕΕΠ, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης αποφασίζει τη διάθεση των υπεράριθμων προσωρινά, σε άλλη ΣΜΕΑΕ, όπου διαπιστώνεται ανάγκη. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να αναθέτει στους υπεράριθμους συμπλήρωση του ωραρίου τους σε άλλη ΣΜΕΑΕ, σε ΚΕΔΔΥ, ή με παροχή στήριξης μαθητών σχολείων της γενικής εκπαίδευσης, όταν με αιτιολογημένη εισήγηση κριθεί ότι οι περιπτώσεις των μαθητών του σχολείου στα οποία υπηρετούν δεν δικαιολογούν την πλήρη απασχόλησή τους.
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
Στηρίζω τις θέσεις των
ΣΑΤΕΑ
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
ΑΡΘΡΟ 24
Συμφωνώ με τον αγαπητό Δημήτρη Γιαννίκη, ότι θα πρέπει να συνταχθεί ένας ενιαίος πίνακας αναπληρωτών ΕΕΠ και όχι να έχεις δικαίωμα για αίτηση μόνο σε μια Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα ανάλογα με τις εκάστοτε κάθε χρόνο πιστώσεις, άλλοτε να διορίζεσαι και άλλοτε να μένεις «εκτός», ενώ συνάδελφοι σε άλλη κοντινή Περιφέρεια με πολύ λιγότερα μόρια (προυπηρεσία κ.α.) να διορίζονται, χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα κοινής διεκδίκησης των θέσεων. Αν δεν είναι εφικτό από πρακτική – διοικητική άποψη να υπάρχει ενιαίος πίνακας, έστω να μπορούμε να κάνουμε αίτηση σε παραπάνω από μια Διευθύνσεις.
ΑΡΘΡΟ 23 – ΕΙΔΙΚΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ – 8
ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
Πτυχίο Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι οι μόνοι Κοινωνικοί Λειτουργοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ 30) και θα πρέπει να αναγράφεται αυτός ο τίτλος και όχι πτυχίο κοινωνικής εργασία ΑΕΙ, καθώς υπάρχει μόνο ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας.
Από το ρόλο του κοινωνικού λειτουργού στις ΣΜΕΑΕ (ΦΕΚ 449/2007 Αριθμ. 27922/Γ) και στα ΚΕΔΔΥ (ΦΕΚ Γ6/4494/1.11.2001) προκύπτει ότι δεν έχουν ρόλο τυπικού εκπαιδευτικού (δάσκαλου – καθηγητή), ούτε είναι εκπαιδευτικοί που θα έπρεπε να διαθέτουν πτυχίο Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως αντίστοιχα και οι άλλες ειδικότητες του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού.
ΑΡΘΡΟ 24 – ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ – Γ
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 449/2007 Αριθμ. 27922/Γ6 οι Κοινωνικοί Λειτουργοί στα ΣΜΕΑΕ :
1. Αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ του σχολείου της οικογένειας, και των άλλων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών που ασχολούνται με το παιδί, την οικογένεια και τις ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν.
2. Συντάσσουν το κοινωνικό ιστορικό του μαθητή, που πρόκειται να ενταχθεί στη σχολική μονάδα, σε συνεργασία με τους γονείς. Εισηγούνται τις αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης για την καλύτερη προσαρμογή του μαθητή και της οικογένειας του στο σχολικό πλαίσιο.
3. Στηρίζουν συστηματικά και προγραμματισμένα, σε ατομική και ομαδική βάση, τους μαθητές, που αντιμετωπίζουν προσωπικά ή άλλου είδους προβλήματα.
4. Προετοιμάζουν αυτούς που πρόκειται να αποφοιτήσουν και συνεργάζονται με τον επαγγελματικό σύμβουλο και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κοινωνική ή εργασιακή αποκατάσταση, ενισχύοντας τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
5. Συνεργάζονται με την οικογένεια (γονείς, αδέλφια, ευρύτερη οικογένεια), με στόχο τη θετική τους στάση στο πρόβλημα του μαθητή, τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής συμβίωσης και την αντιμετώπιση προβλημάτων προσωπικής ή κοινωνικής φύσης. Για την επίτευξη των σκοπών αυτών χρησιμοποιούν και τις τρεις μεθόδους κοινωνικής εργασίας, με άτομα, ομάδες και κοινότητα.
6. Συνεργάζονται με σχολικούς συμβούλους, ΚΔΑΥ (ΚΕΔΔΥ), άλλα σχολεία, ιατροπαιδαγωγικές κοινωνικές υπηρεσίες, και με κάθε φορέα που υποστηρίζει το κοινωνικό τους έργο.
7. Εργάζονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή που κρίνεται αναγκαία για το έργο τους.
8. Διοργανώνουν συγκεντρώσεις γονέων, σε συνεργασία με το διευθυντή και τα άλλα μέλη του προσωπικού του σχολείου και τους ενημερώνουν για κάθε είδους παροχές που δικαιούνται.
9. Έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προγραμματισμένες επισκέψεις στις οικογένειες των μαθητών, να συνοδεύουν τους γονείς σε διάφορες υπηρεσίες, όταν κρίνεται αναγκαίο, πάντοτε στα πλαίσια του ωραρίου εργασίας, και σε συνεργασία με το διευθυντή, αφού, λόγω της ιδιομορφίας του έργου τους, η αποστολή τους δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο του σχολείου.
10. Συντάσσουν εκθέσεις που αναφέρονται σε θέματα των αρμοδιοτήτων τους, όταν ζητηθεί από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, και τις παραδίδουν στο διευθυντή για τη διεκπεραίωσή τους.
Σύμφωνα με το Γ6/4494/1.11.2001 ΥΠΕΠΘ (Κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και καθορισμός των καθηκόντων και υποχρεώσεων του προσωπικού αυτού.), ο κοινωνικός λειτουργός στο ΚΕΔΔΥ :
Συνεργάζεται με το λοιπό επιστημονικό προσωπικό του Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) και καταρτίζει το κοινωνικό προφίλ του μαθητή. Αντλεί πληροφορίες από τους γονείς του μαθητή και αν χρειαστεί όπου είναι αναγκαίο και από άλλους συναδέλφους, με στόχο τις αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης, κυρίως στο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης του μαθητή.
Ειδικότερα ο κοινωνικός λειτουργός του ΚΕΔΔΥ έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και καθήκοντα.
1. Συμμετέχει στην ανίχνευση και στην αξιολόγηση των μαθητών που παραπέμπονται στο ΚΕΔΔΥ με ειδική και ατομική συνεργασία που έχει με το μαθητή και τους γονείς του.
2. Καταρτίζει το κοινωνικό, οικογενειακό και ατομικό ιστορικό του μαθητή και το καταχωρίζει στον ατομικό του φάκελο.
3. Ενημερώνει τους γονείς για το κοινωνικό – παιδαγωγικό έργο και τους στόχους του ΚΕΔΔΥ.
4. Αναλαμβάνει την ενημέρωση των γονέων, επιδιώκοντας τη θετική τους στάση στο πρόβλημα του μαθητή και την ανάπτυξη υγιών ενδοοικογενειακών σχέσεων. Για το σκοπό αυτό μπορεί να επισκέπτεται τις οικογένειες των μαθητών με ειδικές ανάγκες.
5. Συνοδεύει το μαθητή με ειδικές ανάγκες και την οικογένειά του σε περίπτωση που απαιτείται συμπληρωματική εξέταση από Ιατροπαιδαγωγικές ή άλλες Υπηρεσίες.
6. Διευκολύνει την οικογένεια στην επικοινωνία της με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσή της.
7. Κινητοποιεί τους γονείς για συστηματική συνεργασία με το σχολείο και το ΚΕΔΔΥ και φροντίζει για την πληροφόρηση αλλά και για την ενίσχυση των γονέων από τις υπηρεσίες πρόνοιας και τους παραπέμπει, όταν κρίνεται αναγκαίο, σε άλλους ειδικούς ή σε άλλες υπηρεσίες.
8. Σε συνεργασία με άλλα μέλη του ΚΕΔΔΥ, διοργανώνει συγκεντρώσεις γονέων και εμπλεκομένων στην εκπαίδευση και υποστήριξη του μαθητή.
9. Φροντίζει για την οργάνωση και το συντονισμό ομάδων, όπου συναντώνται παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με παιδιά χωρίς ειδικές ανάγκες με στόχο την κοινωνική αλληλεπίδραση και την κοινωνική ένταξη. Οργανώνει ομάδες συνάντησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, όχι απαραίτητα σχολικής ηλικίας, τόσο μεταξύ τους όσο και με γονείς ή φορείς από τους οποίους θα έχουν υποστήριξη και πληροφόρηση.
10. Αναλαμβάνει την επικοινωνία του ΚΕΔΔΥ με τις υπηρεσίες και τους φορείς της κοινωνικής πρόνοιας. Συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό με ειδικές ανάγκες που δεν φοιτά σε σχολικές μονάδες, και φροντίζει ώστε να παρέχονται οι κατάλληλες υπηρεσίες σε όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες της περιοχής.
11. Έχει την ευθύνη για τη διοργάνωση των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Συγκεντρώνει το σχετικό έντυπο υλικό και συμμετέχει στην παραγωγή του σε συνεργασία με όλους τους άλλους ειδικούς και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
12. Συνεργάζεται, όταν απαιτείται, με τους εκπαιδευτικούς των ΣΜΕΑ και τον κοινωνικό λειτουργό που υπηρετεί σε αυτές.
13. Παρακολουθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική εξέλιξη, (κοινωνικοποίηση – ένταξη) του μαθητή και ενημερώνει τον ατομικό του φάκελο.
Από τα παραπάνω, διαφαίνεται πως ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού τόσο στις ΣΜΕΑ, όσο και στα ΚΕΔΔΥ, άπτεται θεμάτων και αρμοδιοτήτων ευρύτερων ψυχοκοινωνικών – οικογενειακών ζητημάτων καθώς και οργανωτικών θεμάτων και θεμάτων συνεργασίας, επιπρόσθετων της ειδικής αγωγής. Ως εκ τούτου επιβάλλεται να αναγνωρίζονται στα ακαδημαϊκά κριτήρια, τα μεταπτυχιακά που έχουν συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας των κοινωνικών λειτουργών, όπως το Μεταπτυχιακό της «Κοινωνικής Ψυχιατρικής» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου αφενός εμπεριέχεται το κομμάτι της Παιδοψυχιατρικής, αφετέρου καλύπτει τις ψυχοκοινωνικές πτυχές τόσο των παιδιών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, πολύ δε περισσότερο, των οικογενειών τους. Εν προκειμένω, το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό θα πρέπει να μοριοδοτείται με το μέγιστο των μορίων (μόρια 3 και όχι λιγότερο, επειδή δεν είναι αμιγώς της ειδικής αγωγής), καθώς αποτελεί σημαντικότατο προσόν για της εργασία του κοινωνικού λειτουργού στις ΣΜΕΑΕ.
ΑΡΘΡΟ 24 – ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ
Προϋπηρεσία σε φορείς εκτός ειδικής αγωγής
Θα πρέπει να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των κοινωνικών λειτουργών – και των άλλων ειδικοτήτων – σε άλλους φορείς του ιδιωτικού/ δημόσιου τομέα, πέραν της εκπαίδευσης (όσον αφορά τους αναπληρωτές και όχι μόνο του δημοσίου, « ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, μετά το διορισμό τους σε θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού ή ΕΕΠ των Υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», – άρθρο 24 νέου νομοσχεδίου). Προϋπηρεσία, που αφορά εργασία με ΑμεΑ και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως συνέβαινε έως τώρα για την πρόσληψη αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών, καθώς αυτή η προυπηρεσία αποτελεί βασικό προσόν – εμπειρία, όσον αφορά την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική των παιδιών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και των οικογενειών τους.
ΑΡΘΡΟ 24 – ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ – Ζ
Σεμινάρια ειδικής αγωγής
Στα ακαδημαϊκά κριτήρια συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο 24 ότι όσοι είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια θα μοριοδοτούνται με μιάμιση (1,5) μονάδα. Δεν νοείται να μοριοδοτούνται σεμινάρια 300 ωρών θεωρητικής κατάρτισης και 120 ωρών πρακτικής άσκησης, όταν δεν αναγνωρίζονται μεταπτυχιακά του γνωστικού αντικειμένου, πολύ δε περισσότερο των διετούς διάρκειας (τόσο θεωρητικής κατάρτισης, όσο και πρακτικής άσκησης) εγχώριων μεταπτυχιακών.
Επιπλέον, τα παραπάνω σεμινάρια δεν αποτελούν εξειδίκευση των ειδικοτήτων και δεν θα έπρεπε να μοριοδοτούνται εκ προοιμίου. Αν μοριοδοτηθούν αυτά τα σεμινάρια – πιστοποιητικά θα πρέπει να μοριοδοτηθούν και οι τα πιστοποιητικά παρακολούθησης συνεδρίων – συμμετοχές με προφορικές ή γραπτές ανακοινώσεις (συγγραφικό έργο), τα οποία μοριοδοτούνταν στο παρελθόν. Διαφορετικά, θα πρέπει να μην μοριοδοτείται κανένα από τα παραπάνω πιστοποιητικά, παρά μόνο τα μεταπτυχιακά.
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ
Δεν αναφέρεται ότι μοριοδοτείται το μεταπτυχιακό στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας) αλλά τα μεταπτυχιακά της Ειδικής αγωγής. Άρα κάποιος ή κάποια με μεταπτυχιακό τίτλο στην ειδικότητά του εξισώνεται με κάποιον χωρίς…..δηλαδή με έναν πτυχιούχο…που για να μπει κάποιος σε μεταπτυχικά στην Έλλάδα χρειάζεται προϋπηρεσία, δημοσιεύσεις σε περιοδικά κ.τ.λ.
Ενώ σε μεταπτυχιακά της ειδικής αγωγής που έρχονται 9 στα 10 από το εξωτερικό και ιδίως από την Κύπρο…αρκεί να έχεις χρήματα να πληρώσεις….εννοώ τα δίδακτρα…
Πρότασή μου..Τα μεταπτυχιακά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας….π.χ.στη λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία κ.τ.λ να μοριοδοτούνται τουλάχιστον (αν και θα έλεγα παραπάνω) όσο και τα μεταπτυχιακά της ειδικής αγωγής. .Γιατί όταν διορίζεται ένας φυσικοθεραπευτής ή και λογοθεραπευτής σε ένα ειδικό σχολείο, διορίζεται για να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία…Οπότε η εξειδίκευση μέσω του μεταπτυχιακού της ειδικότητάς του είναι σίγουρα προσόν ουσιαστικό που μετράει κατά την ταπεινή μου άποψη περισσότερο από μεταπτυχιακά της ειδικής αγωγής τα οποία διεξάγονται και αναφέρονται περισσότερο σε Ειδικούς παιδαγωγούς…π.χ. Μεταπτυχιακά ειδικής αγωγής στο παιδαγωγικό του βόλου..ή από την Κύπρο
– Να αναγνωρίζονται ΜΤΧ και Διδακτορικά με βάση και γνωστικό αντικείμενο και κοινωνικές-ανθρωπιστικές επιστήμες! Θα μπορούσε να γίνει διαφορετική η αξιολόγηση αλλά όχι να μην αναγνωρίζονται καθόλου. Η μονομέρεια αναγνώρισης μόνο της ΕΑ είναι άδικη, καθώς αυτά τα πτυχία έχουν το χαρακτηριστικό της εξειδίκευσης, δεν μπορεί να περιορίζονται μόνο σε αυτά της ΕΑ. Εξάλλου η απόκτηση ενός τέτοιου τίτλου αφορά την εμπειρία, την εξειδίκευση και τη γνώση που αποκτά κάποιος από μια τέτοια διαδικασία που τον καθιστά ικανό να διαχειριστεί θέματα ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά, διαχειριστικά, οργανωτικά κλπ. Είναι πέρα για πέρα άδικος ο περιορισμός αυτός και θα εγείρει πολλά προβλήματα διεκδικήσεων και καταγγελιών καθώς πολλοί τίτλοι αναγνωρίστηκαν μέχρι τώρα με άλλο τρόπο.
– Να αλλάξει η τριετία για τις αποσπάσεις-μεταθέσεις! Σε όλες τις δομές Ειδικής αγωγής υπάρχουν άπειρα οργανικά κενά, πολλές ελλείψεις, δεν υπάρχει λόγος να μην καλύπτονται αυτά τα κενά με μόνιμο αποσπασμένο προσωπικό. Αυτή η αναφορά στην τριετία είναι σα να θέλουν από το υπουργείο να εκδικηθούν το προσωπικό. Είναι δυνατόν ένας μόνιμος με οικογένεια να υπηρετεί στη Δράμα ή σε κάποιο νησί και να ζει σε Αθήνα ή Θες/νίκη στην εποχή που ζούμε; Μπορεί να διορθωθεί με την αναφορά πχ «εκτός εάν υπάρχουν οργανικά κενά στις θέσεις προς κάλυψη για τις αποσπάσεις». Όταν υπάρχει οργανικό κενό γιατί να μην είναι δυνατό να καλυφθεί με απόσπαση; Το κάθε τμήμα στο υπουργείο πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου που εκπροσωπεί. Οι ιδιαιτερότητες αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους υπευθύνους και να υιοθετούνται νόμοι που να βοηθούν το δημόσιο συμφέρον. Είμαστε υπέρ των ίδιων κριτηρίων με τους εκπαιδευτικούς αλλά αυτή τη στιγμή βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον καθώς θα καλύπτονται θέσεις με εκπαιδευτικούς που θα έχουν προβλήματα. Πως θα λειτουργήσουν αυτοί οι άνθρωποι;
Καλησπέρα σας,
Ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών)που εργάζεται ως αναπληρώτρια στην Ειδική Αγωγή τα τελευταία 4 χρόνια και αυτή τη στιγμή ως μέλος ΕΔΕΑΥ, προσφέροντας τις υπηρεσίες μου σε Σχολικές Μονάδες Γενικής Εκπαίδευσης, θα ήθελα να παραθέσω τα εξής σχόλια – προτάσεις:
– Κάλυψη των πολλών υπαρχουσών κενών με μόνιμους διορισμούς ΕΕΠ και για τις ΕΔΕΑΥ και για τα Ειδικά Σχολεία! Με λύπη μου φέτος το Ειδικό Σχολείο Αττικής που εργαζόμουν τα τελευταία χρόνια δεν είχε μόνιμη ή αναπληρώτρια Κοινωνική Λειτουργό, ενώ εγώ τελικά προσέφερα τις υπηρεσίες μου σε γενικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής!!! Πού είναι η ουσιαστική μέριμνα λοιπόν για τα παιδιά με αναπηρίες;
– Στο Σχέδιο Νόμου αναφέρεται μόνο η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών στην ειδική αγωγή!! Πρέπει να μοριοδοτούνται ΟΛΟΙ οι μεταπτυχιακοί τίτλοι του ΕΕΠ, αλλά και γενικότερα να προσμετρούνται ΟΛΑ τα ακαδημαϊκά προσόντα του κάθε υποψήφιου(και τα σεμινάρια), μαζί με την προϋπηρεσία του και τυχόν κοινωνικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, ορθώς δίδονται μόρια στους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ειδική αγωγή, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να δοθούν και μόρια, σαφώς λιγότερα, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων στην εκπαίδευση – επιστήμες της αγωγής και στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως ακριβώς δίδονταν μέχρι και σήμερα στο ΕΕΠ(συγκεκριμένα 3 μόρια στην ειδική αγωγή και 2 μόρια στα μεταπτυχιακά που προανέφερα). Δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση προς όλους! Ας προάγουμε και ας επικροτήσουμε την ανώτερη μορφή εκπαίδευσης! Ευελπιστώ σε αλλαγή αυτής της τόσο σημαντικής ρύθμισης, καθώς θα είναι ανήκουστο να μοριοδοτηθούν τελικά τα σεμινάρια και όχι τα μεταπτυχιακά….
Σας ευχαριστώ πολύ,
Με εκτίμηση
Μιλάμε για την ειδική αγωγή και μοριοδοτούνται κριτήρια όπως είναι αυτό της αναπηρίας…δεν μπορεί να είμαστε σοβαροί…
Η αναπηρία «δεν μοριοδοτείτε» ..απλά υπάρχει και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΆΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΊΝΑΚΑ Α ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ…με 50% από τον πίνακα Α και 50% από τον πίνακα Α..ΔΗΛ. να διορίζονται σε 2 θέσεις ένας από κάθε πίνακα…
Δεν είναι ηθικό και δίκαιο να πριμοδοτείς ένα κριτήριο που δεν το ήθελες να το έχεις απλώς σου έτυχε η κακιά μοίρα….
Ταπεινά η άποψη ενός ανθρώπου της υγείας…..
Η προσθήκη των μεταπτυχιακών στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας πρέπει να προσμετράται πάλι και να είναι τουλάχιστον στο ίδιο βαθμό μοριοδότησης με τα μεταπτυχιακά της ειδικής αγωγής. Η πρόσληψη μια ειδικότητας π.χ. λογοθεραπευτή ή φυσικοθεραπευτή γίνεται για να καλυφτούν ανάγκες συγκεκριμένες, που ένα μεταπτυχιακό στο γνωστικό αντικείμενο σίγουρα υπερτερεί σε σχέση με κάποιο μεταπτυχιακό στην Ειδική αγωγή. Ποια η γνώμη σας??
1)Συμπλήρωση του Άρθρου 24 Παράγρ.iζ :»Σεμνάρια αποδεδειγμένη ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον 400 ωρών…….μοριοδοτούνται με μια (1)μονάδα. Σεμινάρια ετήσιας διάρκειας στη ΕΑΕ που έχουν υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου,από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα ανωτέρω σεμινάρια τετρακοσίων (400) ωρών». (Ν.3699)
2)Συμπλήρωση του άρθρου 24 Παραγρ.i
Πιστοποίηση των Στελεχών Συνοδευτικών Υπηρεσιών (ΣΥΥ) από τον ΕΟΠΠΕΠ και Ένταξη στο Μητρώο Πιστοποιημένων Στελεχών ΣΥΥ, μία (1) μονάδα
3)Συμπλήρωσητου Άρθρου 24 Παραγρ. i
Είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Συμβουλευτική Ψυχολογία δύο (2) μονάδες
27922/Γ6-2007
Αριθμ. 28911/Γ6 Β΄
Ειδικά καθήκοντα κατά κλάδο (Ψυχολόγοι ΣΜΕΑΕ)
Β5 «Οι ψυχολόγοι αναλαμβάνουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, την υποστηρικτική, συμβουλευτική ή θεραπευτική διαδικασία, ατομική ή ομαδική των μαθητών, η οποία κρίνεται απαραίτητη κατά την αξιολόγηση..»
Β7 Παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στην οικογένεια του μαθητή με ειδικές επκαιδευτικές ανάγκες σε ομαδική ή ατομική βάση , η οποία περιλαμβάνει : …3)Συμβουλευτική για συναισθηματική στήριξη σε θέματα οικογένειας…»
Γ6/4494/1.11.2001 ΥΠΕΠΘ
Κανονισμός λειτουργίας των ΚΔΑΥ
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
δ) «Την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και ενημέρωσης στο διδακτικό προσωπικό και σε όσους συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και επαγγελματική υποστήριξη, σε όλη την έκταση της εκπάιδευσης και τη διοργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης και συμβουλευτικής για τους γονείς των μαθητών και τους ασκούντες τη γονική μέριμνά»
ΑΡΘΡΟ 10 Ι1
«Τα προγράμματα έγκαιρης (πρώιμης) εκπαιδευτικής παρέμβασης….Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έγκαιρης παρέμβασης έχει ο εκπαιδευτικός του Κ.Δ.Α.Υ….ή άλλος ειδικός ο οποίος θα έχει επιμορφωθεί ειδικά στον τομέα της εγκαιρης παρέμβασης και της συμβουλευτικής γονέων»
ΙΙ1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (1&2)
ΑΡΘΡΟ 16 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
«Αξιολογεί τις ανάγκες του μαθητή και όπου κρίνεται απαραίτητο παρέχει ψυχολογική στήριξη και ενημέρωση στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους γονείς τους. Γενικά έχει την ευθύνη για την κατάρτιση σε μόνιμη βάση προγραμμάτων συμβουλευτικής οικογένειών και της εφαρμογής τους στο Κ.Δ.Α.Υ.
Όπως συνάγεται από τα παραπάνω η παροχή συμβουλευτικής είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως αυτή παρέχται στο πλαίσιο των ΣΜΕΑΕ και των ΚΕ.Δ.Δ.Υ και κατ’ επέκταση και στις Ε.Δ.Ε.Α.Υ. Η συμμετοχή εξειδικευμένων Ψυχολόγων με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ Πανεπιστημίων του εξωτερικου θεωρείται αναγκαία και ιδιαίτερα σημαντική. Συμβουλευτική δεν σημαίνει την παροχή επιφανειακών πληροφοριών προς τον πελάτη αλλά εξειδικευμένων γνώσεων βασισμένων σε θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο με βάση τις επιστημονικές αρχές της Ψυχολογίας. Η Συμβουλευτική Ψυχολογία και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναφέρομαι στη «Συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό»των Επαγγελματικών Συμβούλων, είναι αυτόνομο επιστημονικό πεδίο της Ψυχολογίας στο εξωτερικό τα τελευταία 30 χρόνια.Θα ήταν λοπόν χρήσιμο να βρει το ρόλο που της αξίζει στην παροχή υπηρεσιών στην Ειδική Αγωγή και στους μαθητές με ειδικές εκπαιδετικές ανάγκες και να συμπεριληφθεί στα ακαδημαϊκά προσόντα των Ψυχολόγων.
Σας ευχαριστώ
Τα μεταπτυχιακά ή τα διδακτορικά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας τι γίνονται??δεν μοριοδοτούνται??
Πρώτα και πάνω απ΄όλα είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις και να καλυφθούν στα ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ικανοποιητική λειτουργία των ΕΔΕΑΥ. Αθανασία ΠΕ30
α)Είναι ευκαιρία να στελεχωθούν οι ΣΣΝ με Κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους με οργανικές θέσεις. Είναι οι μόνες εξειδικευμενες με την συμβουλευτική υποστήριξη ειδικότητες…
β)Επίσης, σε ότι αφορά τα ΣΔΕΥ – ΕΔΕΑΥ θα ήταν σημαντικό βήμα η δημιουργία οργανικών θέσεων (τουλάχιστον Κοιν. Λειτουργών και Ψυχολόγων). Έστω και με την προυπόθεση να καλύπτονται πρώτα οι θέσεις των ΣΜΕΑΕ και κατόπιν των ΣΔΕΥ… για να δίδεται η δυνατότητα να καλύπτονται οι θέσεις με μεταθέσεις…
Από πλευράς μου θα ήθελα να αναφερθώ στα «Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014» και στο γεγονός ότι ήδη από προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου έχουν στηλιτευθεί. Πώς σήμερα επανακάμπτουν μοριοδοτούμενα και μάλιστα στις ειδικότητες του ΕΕΠ. Ελπίζω μόνο εκ παραδρομής και από (κακώς) κεκτημένη συνήθεια…
Μια ακόμη διευκρίνηση χρειάζεται ίσως το ζήτημα του τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ και του βαθμού μοριοδότησής του, εφόσον ασφαλώς, αυτός αποτελεί αξιόλογο και εκτιμητέο προσόν, ωστόσο δεν αποτελεί ειδίκευση των πτυχίων του ΕΕΠ, αλλά των παιδαγωγών, και ως εκ τούτου είναι μάλλον υπερβολική η πρόταξή του.
Τέλος, μάλλον χρήζει επανεξέτασης το θέμα των κοινωνικών λειτουργών ΤΕΙ με πολύχρονη προϋπηρεσία οι οποίοι παραγκωνίστηκαν από απόφοιτους ΑΕΙ. Εκ πείρας, δεν είναι μόνοι κατάλληλοι οι απόφοιτοι των Τμημάτων Κοινωνιολογίας (ή πολλώ μάλλον των τμημάτων Πολιτικών Επιστημών ή Δημόσιας Διοίκησης) ή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής.
Στην παράγραφο 5 του άρθρου 24 γίνεται αναφορά για αναγνώριση προϋπηρεσίας του Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού σε ΣΜΕΑΕ όλων των βαθμίδων ,σε ΝΠΙΔ,στο ΙΝΑΑ,στον ΕΟΠ,και στο κέντρο Ψυχικής Υγιεινής , χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάστηκε στους χώρους αυτούς δεν θέλω να πιστεύω οτι έγινε σκόπιμα διότι αυτό δηλώνει άνιση μεταχείριση εργαζομένων στην ειδική αγωγή , παρακαλώ να διορθωθεί διότι προφανώς έγινε εκ παραδρομής και να αναγνωρίζεται και η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών όπως ίσχυε και με τους Ν2817/2000 άρθρο 8&8 και 3699/2008 άρθρο 23&5
Στην παράγραφο 5 του άρθρου 24 γίνεται αναφορά για αναγνώριση προϋπηρεσίας του Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού σε ΣΜΕΑΕ όλων των βαθμίδων ,σε ΝΠΙΔ,,στο ΙΝΑΑ,στον ΕΟΠ,και στο κέντρο Ψυχικής Υγιεινής , χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάστηκε στους χώρους αυτούς δεν θέλω να πιστεύω οτι έγινε σκόπιμα διότι αυτό δηλώνει άνιση μεταχείριση εργαζομένων στην ειδική αγωγή , παρακαλώ να διορθωθεί διότι προφανώς έγινε εκ παραδρομής και να αναγνωρίζεται και η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών όπως ίσχυε και με τους Ν2817/2000 άρθρο 8&8 και 3699/2008 άρθρο 23&5
Όσον αφορά το μεταπτυχιακό, σίγουρα αυτό που γινόταν με τους σχολικούς ψυχολόγους ήταν μονομερές και άδικο, ευτυχώς φαίνεται να παίρνει δρόμο.Δεν μπορεί ένα και μόνο μεταπτυχιακό να σε κάνει τόσο αρμόδιο γι’ αυτή τη θέση, έλεος πια! Και όλα όσα λένε για τι ισχύει στο εξωτερικό είναι βλακείες. Εκεί υπάρχουν καθιερωμένες ειδικότητες (π.χ στην Αγγλία με το πτυχίο Ψυχολογίας δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα αλλά μετά ακολουθείς την κατεύθυνση που επιλέγεις. Αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για απόφοιτους ενός συγκεκριμένου μεταπτυχιακού. Όχι όπως εδώ που αποφασίστηκε να βολευτούν για κάποιες χρονιές οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού με τη δικαιολογία της ειδίκευσης! Το να είναι κάποιος κατάλληλος για μία θέση κρίνεται βάσει πολλών ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ προσόντων. Όσο για την μοριοδότηση των μεταπτυχιακών είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Πρέπει να κρίνεται ποια μεταπτυχιακά είναι σχετικά με τη συγκεκριμένη θέση, δεν μπορούν να αποκλειστούν όλα τα άλλα μεταπτυχιακά πέρα της ΕΑΕ και της σχολικής ψυχολογίας. Από τη μία ένα μεταπτυχιακό στις εξαρτήσεις είναι εντελώς άσχετο (και ας είναι μεταπτυχιακό στις κοινωνικές επιστήμες) ένα όμως μεταπτυχιακό στην κλινική ψυχολογία δεν είναι άσχετο.
Αγαπητή Φύλλια,
είναι εύλογο να έχεις απορίες όπως έχουμε όλοι μας αλλά εδώ πρόκειται για διαβούλευση και όχι για forum που θέτουμε ερωτήματα κ.λ.π.
Αν αρχίσουμε να υπολογίζουμε τα μόριά μας και να ρωτάμε πόσο από δω και πόσο από εκεί και πάψουμε να έχουμε άποψη επί του νομοσχεδίου, απλά εμείς θα χάσουμε……
Αγαπητή Χρύσα,
ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι εύκολο πεδίο και ένας κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι ο φόβος της απόλυσης είναι πιο έντονος εκεί σε σχέση με το δημόσιο, όχι αποκλειστικά όμως επειδή κάποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του αλλά επειδή ζούμε σε μια εποχή που επιχειρήσεις – εταιρείες κλείνουν σε μια νύχτα. Αυτό και μόνο τον κάνει δύσκολο πεδίο.
Για την προϋπηρεσία από τον ιδιωτικό τομέα θα διαφωνήσω (αν και δεν με συμφέρει αλλά είπαμε ότι εδώ δε βάζουμε μπροστά τα συμφέροντά μας).
Υιοθετώντας την άποψη αυτή (της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας του ιδιωτικού τομέα), θα έπρεπε να προσμετράται και η προϋπηρεσία των λοιπών εκπαιδευτικών, δηλ. του μαθηματικού, του φιλόλογου κ.λ.π. που δουλεύουν σε φροντιστήριο κι έχουν στις τάξεις τους παιδιά με δυσλεξία ή δυσορθογραφία (π.χ.), οι οποίες, κατά το άρθρο 3 του παρόντος, εντάσσονται στην ΕΑΕ. Αυτό όπως ξέρετε δε γίνεται, επομένως θεωρώ δίκαιο το να μην αναγνωρίζεται-μοριοδοτείται η προϋπηρεσία αυτή.
Άλλωστε, αν ο νομοθέτης ή «το κράτος» (γενικότερα) είχε «εμπιστοσύνη» στη βεβαίωση που εκδίδει ο κάθε ιδιωτικός φορέας για το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου, θα αναγνώριζε την προϋπηρεσία αυτή και για μισθολογική – βαθμολογική εξέλιξη αναπληρωτών και μονίμων. Βλέπουμε ότι προϋπηρεσία ακόμη και από ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων, τα οποία έχουν σχέση με την ΕΑΕ, δύσκολα αναγνωρίζονται για μισθολογική – βαθμολογική εξέλιξη επειδή θα πρέπει σωρευτικά να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, μολονότι, με την ευρύτερη έννοια, είναι κι αυτά «Δημόσιο».
[Όλοι μας θα έχουμε ακούσει κάποια στιγμή για περιπτώσεις που ο εργαζόμενος αλλιώς ήταν δηλωμένος στο ΙΚΑ (σε άλλο κωδικό) ενώ στην πραγματικότητα άλλη δουλειά έκανε στην επιχείρηση επειδή στην πορεία άλλαξαν ή προέκυψαν νέες ανάγκες.]
Η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας εκτός δομών ΕΑΕ με ανώτερο όριο τα 3 μόρια και με αποδεδειγμένη προϋπηρεσία σε παιδιά με ειδικές ανάγκες διαφοροποιεί στον πίνακα κάποιον που έχει δουλέψει από κάποιον που δεν έχει εργαστεί καθόλου. Αλλωστε ο ιδιωτικός τομέας, κατά κοινή αποδοχή, δεν αποτελεί εύκολο πεδίο. Εφόσον η προϋπηρεσία εκφράζει την εμπειρία κάποιου πάνω στον τομέα του δεν μπορούμε να μη τη δεχόμαστε και να τη θεωρούμε ανύπαρκτη απλά και μόνο επειδή είναι εκτός του δημόσιου τομέα.
Η χρυσή τομή δεν ακολουθεί τον νόμο «όλων ή ουδέν» αλλά το «παν μέτρον άριστον».
Έστω ότι έχω τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τρεις (3) μονάδες και ένα Σεμινάριο αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που έχει υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014 άλλη μία (1) μονάδα, σύνολο 4 μονάδες. Σωστά;
Αν αποκτήσω και πιστοποιητικό παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια (300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ)θα πάρω ακόμη μιάμιση (1,5) μονάδα, οπότε θα έχω 5,5 μονάδες. Από βαθμό του πτυχίου 7,50 έχω 2,5 μονάδες.
Δηλαδή θα έχω συνολικά 8 μονάδες από τα Ακαδημαϊκά κριτήρια;
Κάνω κάπου λάθος;
Σας παρακαλώ να απαντήσετε για το παραπάνω παράδειγμα (ή να το μελετήσετε και να διευκρινίσετε σχετικά με τα κριτήρια)
Άλλο ένα λάθος προκειμένου να βολευτούν κάποιοι κλάδοι. Η επιστημονική υποστήριξη (ένα -ένα παιδάκι ατομικά) του ΕΕΠ μετατρέπεται σε εκπαιδευτική υπηρεσία; Σε υπηρεσία του μάχιμου εκπαιδευτικού με 4-5-6 ή και πολλά παραπάνω παιδιά κάθε φορά στην αίθουσα που σημαίνει λόγο συνθηκών πολλές ταυτόχρονα διαφορετικές παρεμβάσεις;
Βρίσκω πολύ σωστή την άποψη της Στέλλας «όσο καλύτερα γνωρίζεις πώς λειτουργεί το μυαλό ενός μαθητή με αυτισμό δεν σε βοηθάει να το βοηθήσεις να μάθει; Υπάρχουν στην Ελλάδα και άλλα μεταπτυχιακά που δεν έχουν τίτλο Ειδική αγωγή και όμως είναι πολύ σχετικά με το αντικείμενο»
Το μεταπτυχιακό στη Γνωστική Ψυχολογία του ΑΠΘ που ασχλείται με τις διεργασίες του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη μάθηση δεν θεωρείται ισάξιο με εκείνο τησ Ειδικής αγωγής; Δηλαδή όσο καλύτερα γνωρίζεις πώς λειτουργεί το μυαλό ενός μαθητή με αυτισμό δεν σε βοηθάει να το βοηθήσεις να μάθει;Υπάρχουν στην Ελλάδα και άλλα μεταπτυχιακά που δεν έχουν τίτλο Ειδική αγωγή και όμως είναι πολύ σχετικά με το αντικείμενο.
Αγαπητέ Δημήτρη, όπως και μόνος σου λες, τη γνωμοδότηση ασπάστηκε το υπουργείο τα 2 τελευταία χρόνια, κάνοντας την αρχή η «μεταβατική» κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου. Ο νόμος – αρχαιολογία του 1985 όπου ακόμη ο κλάδος ΠΕ23 ήταν ΑΤ21, ήρθε η ώρα να αλλάξει. Βάλε εσύ με το μυαλό σου πόσα μεταπτυχιακά υπήρχαν στην Ελλάδα το 1985… Της σχολικής του είχαν πει το νομοθέτη, της σχολικής έγραψε ο νομοθέτης το 1985…
Το επιτελείο του Υπουργού που ασπάστηκε τη γνωμοδότηση θεωρώ πως ναι, λάθος τον συμβούλεψε (με όλο το σεβασμό προς τους κ.κ. αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη).
Τα περί συντεχνιών που λες δεν νομίζω ότι ισχύουν, αντίθετα, στο παρελθόν κυκλοφόρησαν φήμες ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και προωθείται συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Βλέπεις ότι πλέον δεν «αφαιρείται» αυτό της σχολικής για να πάρει τη θέση του άλλο, ένα μόνο, συγκεκριμένο.
Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι τα Δικαστήρια (βλ. ΔΕΘ)είχαν ερμηνεύσει την ασάφεια που είχε ο νόμος περί προτίμησης….Και δικαιώθηκαν όσοι προσέφυγαν και συνέχισαν για οικονομική αποζημίωση..
Και πες μου έναν λόγο που για παράδειγμα δε θα έπρεπε να μπει μέσα και να προτάσσεται και αυτό της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας….Δεν έχει να κάνει με την ανάπτυξη του παιδιού; Γιατί να μείνουμε στης σχολικής και στης Ειδικής Αγωγής μόνο;
Με το σκεπτικό σου, θα έπρεπε και ο Σχολικός Ψυχολόγος να χάνει το δικαίωμα συμμετοχής σε προκηρύξεις νοσοκομείων αφού είναι σχολικός και όχι κλινικός ή νευροψυχολόγος ή…ή…ή… Δίκαιο; Ναι, θα μου πεις τώρα που δεν τρέχουν προκηρύξεις ΑΣΕΠ. Σε άλλες εποχές ίσως κάτι άλλο.
Ο νομοθέτης φαίνεται ότι έψαξε καλύτερα το θέμα των μεταπτυχιακών και τα προγράμματα σπουδών, το αντικείμενό τους και είδε ότι υπάρχουν τόσα άλλα μεταπτυχιακά που έχουν σχέση με τα προβλήματα των παιδιών αυτών που φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία. Ίσως είναι ποιο «open mind» ο νυν νομοθέτης, δες το έτσι… Ίσως κάτι περισσότερο να ξέρει…
Το γεγονός ότι -ενδεχομένως – εσύ ή η σύζυγός σου να έχει μεταπτυχιακό στη σχολική και στον πίνακά της να υπήρχαν μόνο 5 άτομα ενώ στην Περιφέρεια που έκανε αίτηση να υπήρχαν μόνο 3 με μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής οι οποίοι δεν φαίνεται να «απειλούν» τη θέση της στον πίνακα κατάταξης, δε θα πρέπει να σε κάνει να έχεις παρωπίδες αρνούμενος πράγματα – γεγονότα που υπό άλλες συνθήκες θα αναγνώριζες και θα δεχόσουν.
Αγαπητέ Δημήτρη, το θέμα δεν είναι να «μαλώνουμε» μεταξύ μας αλλά να βοηθήσουμε να εκδοθεί ένας νόμος ο οποίος πέρα από δικαιοσύνη και αξιοκρατία θα έχει αντίκρυσμα και θα εργάζονται στον ευαίσθητο τομέα της ΕΑΕ οι ικανότεροι και περισσότερο καταρτισμένοι.
Πρέπει να καλυφτούν και τα παλαιά σεμινάρια των 300 ωρών (βλ. ΠΑ-ΜΑΚ) τα οποία καλύπτονταν με τις εγκυκλίους!
Κάπως πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για εκείνους που έχουν αδέρφια ανάπηρα!
Η μοριοδότηση και των μεταπτυχιακών στο γνωστικό αντικέιμενο κάθε ειδικότητας αποτελεί αναγκαία προσθήκη. Η μικρότερη μοριοδότησή τους σε σχέση με τα μεταπτυχιακά της ειδικής αγωγής είναι δίκαιη αλλά δεν μπορεί να έξισωθεί η κατοχή με την μη κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Επίσης σε πολλές ειδικότητες (εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές) υπάρχουν σεμινάρια από ανεξάρτητους φορείς αναγνωρισμένους σε όλη την Ευρώπη, η ποιότητα των οποίων είναι εξαιρετική, αφορούν αποκλειστικά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όχι πάνω σε ένα γενικό θεωρητικό πλαίσιο εκπαίδευσης αλλά εφαρμοσμένης πρακτικής σύμφωνα με την κάθε εξειδίκευση και δεν προσμετρούνται με κανέναν τροπο.
Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση αλλά σιγά σιγά πρέπει με μικρές αλλαγές να ανοίγουμε τον δρόμο.
Γι΄αυτό ακριβώς αγαπητέ μου φίλε Κωνσταντίνε έρχεται τώρα ο νομοθέτης και μοριοδοτεί και τα μεταπτυχιακά ειδικής αγωγής. Αν είδες το προηγούμενο σχόλιό μου, είπα ότι καλώς μοριοδοτούνται και μάλιστα θεωρώ ότι έπρεπε να γινόταν από την αρχή αυτό.
Αφού η γνωμοδότηση, όπως λες, δεν είναι δεσμευτική, τότε γιατί τα 2 τελαυταία χρόνια οι προσλήψεις αναπληρωτών ψυχολόγων γίνονται με χωριστούς πίνακες, όπως προβλέπει η γνωμοδότηση; Άρα και ο Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος που την εφαρμόζει, κακώς το πράττει; Δεν τον συμβουλεύει σωστά το επιτελείο του;
Κανένα μεταπτυχιακό από μόνο του δε σε κάνει ειδικό, συμφωνώ. Όμως αν είναι έτσι, τότε κακώς υπάρχουν οι ειδικεύσεις στην ψυχολογία.
Πολύ σωστή η πρόταση της Αθανασίας για μοριοδότηση των μεταπτυχιακών κοινωνικών – ανθρωπιστικών σπουδών,αναλόγως.
Όσον αφορά το θέμα των ψυχολόγων, ξέρουν πολύ όλοι όσοι εργάστηκαν στην ειδική αγωγή για πολλά πολλά χρόνια, ότι ένα μεταπτυχιακό στην σχολική ψυχολογία δεν προσδίδει ΤΑ προσόντα για να δουλέψει κανείς με παιδιά αυτιστικά που έχουν τόσα προβλήματα (νευρολογικά κ.ά.)και υπάρχουν πλέον ΚΑΙ στην Ελλάδα ανάλογα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Αμφιβάλλω αν η κάθε γνωμοδότηση έλαβε υπόψη της τα προγράμματα σπουδών των λοιπών μεταπτυχιακών που έχουν να κάνουν με την ειδική αγωγή. Αλλά τί λέμε τώρα, εδώ δεν έλαβε υπόψη της το μεταπτυχιακό της ειδικής αγωγής, θα λάβει υπόψη της τα λοιπά;
Από μόνης της ακυρώνεται η γνωμοδότηση αυτή αφού δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε καν το μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής.
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε, είναι γνωμοδότηση (εκφράζεται μια γνώμη δηλαδή) η οποία δεν είναι διόλου δεσμευτική αν ο νομοθέτης κρίνει διαφορετικά.
Για σκεφτείτε πόση αδικία ένιωσαν όσοι έκαναν μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή και βρίσκονταν σε πίνακα επικουρικό….ενώ είμαστε στην ειδική αγωγή…
Είναι απαράδεκτο να ΜΗΝ μοριοδοτούνται τα Μεταπτυχιακά Κοινωνικών Επιστημών !!!! Δηλαδή κάποιος που έκανε το εξ αποστάσεως σεμινάριο 400 ωρών είναι καλύτερα καταρτισμένος από έναν που έκανε ένα μεταπτυχιακό ;;; Απαράδεκταα πράγματα συμβαίνουν σ αυτή τη χώραα !!!!
Κάνετε πολυ μεγάλο λάθος αναφορικά με τη μη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών κοινωνικων επιστημών καθως τουλάχιστον όσον αφορα τους κοινωνικούς λειτουργούς ειναι απαραίτητα εφόσον οι ευθύνες και η εργασία διευρύνεται της ειδικης αγωγης καθως ασχολούμαστε με ευάλωτες ομάδες γενικά και τα προβλήματα ειναι πολλαπλά. Ναι μεν ειναι στα πλαίσια της ειδικης αγωγης αλλα εμπεριέχονται και αλλα θέματα. Θα ήταν πρέπον να μοριοδοτηθουν και της ειδικης και τα υπόλοιπα μεταπτυχιακα .
Τη στιγμή που το νομοσχέδιο αναφέρεται στην Ειδική Αγωγή, δε βλέπω το λόγο για τον οποίο πρέπει να μοριοδοτηθούν μεταπτυχιακά, όπως αυτά των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.
Τα μόνα που πρέπει να μοριοδοτηθούν είναι αυτά της ΕΑΕ και της Σχολικής Ψυχολογίας, αν θέλουμε να συμβαδίσουμε με τα διεθνή πρότυπα. Βέβαια στην Ελλάδα η ψηφοθηρία και ο συντεχνιασμός δεν πεθαίνουν ποτέ.
Αλήθεια, με τους ψυχολόγους τι θα πράξετε κύριε υπουργέ;
Η γνωμοδότηση 458/2011 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με βάση την οποία γίνονται δύο ξεχωριστοί πίνακες αναπληρωτών ψυχολόγων (ειδικευμένων και μη)θα εξακολουθήσει να ισχύει ή θα πάμε πάλι σε ενιαίο πίνακα, για λόγους ικανοποίησης συντεχνιών;
Πόσες φορές πια θα αλλάξουν τα κριτήρια πρόσληψης των ψυχολόγων στην ειδική αγωγή;
Και μια επισήμανση: Το διδακτορικό στην ΕΑΕ παίρνει 6 μόρια. Δεν θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη πρόβλεψη για το διδακτορικό στη Σχολική Ψυχολογία;
Συμπερασματικά: θα μοριοδοτηθούν αποκλειστικά τα κριτήρια που σχετίζονται με την ειδική αγωγή ή όχι;
Είναι κοινώς απαράδεκτο να μην μετρά το μεταπτυχιακό στη σχολική ψυχολογία ως τυπικό προσόν διορισμού για ψυχολόγους μόνο και μόνο επειδή εφαρμόστηκε από την κα Διαμαντοπούλου. Δεν έχω κάνει ακόμα μεταπτυχιακό αλλά σε όλες της ανεπτυγμένες χώρες είναι αναγκαίο ως προσόν. Δεν γίνεται σε προκηρύξεις για θέσεις σε νοσοκομεία ή κέντρα απεξάρτησης να ζητούν συγκεκριμένα μεταπτυχιακά ειδίκευσης για να λάβεις μέρος και στη παιδεία να να τα δέχονται όλα… Γυρνάμε πάλι στην ίδια πολιτική (για τα ψηφαλάκια)….
Ειναι εξαιρετικά σημαντική η μοριοδότηση και των μεταπτυχιακών και διδακτορικών στις κοινωνικες επιστημες γενικά.
Σας παρακαλούμε λάβετε υπόψη και τη μοριοδότηση αυτών των μεταπτυχιακών.
Επίσης θα ήθελα να προσθέσω και την αναγκαιότητα υποβολής αιτήσεως πανελλαδικά και όχι σε μια μόνο περιφέρεια γεγονός που ειναι εξαιρετικά δύσκολο και δεσμευτικο
Καλησπέρα σας,
Το σχόλιο μου αφορά τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών γενικά στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες για τους εεπ . Στο σχέδιο νομού αναφέρεται μόνο η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών στην ειδικη αγωγη και η κατάργηση μορίων των μεταπτυχιακών και διδακτορικών στις Κοινωνικές επιστήμες. Θεωρώ πως ειναι εξίσου σημαντική η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών των κοινωνικων επιστημών . Εφόσον θα μοριοδοτηθουν απλά σεμιναρια 400 ωρών,Θα ήταν σωστό να μοριοδοτηθουν και τα μεταπτυχιακα και τα διδακτορικά στις κοινωνικές επιστήμες γενικά καθώς ειναι εξίσου σημαντικά.
Ελπιζω σε αλλαγή της ρύθμισης και σε μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών στις κοινωνικες επιστημες.
Μια ερώτηση προς διευκρίνηση γιατί δεν το έχω καταλάβει καλά. Στο άρθρο 12 για την διοίκηση των ΣΜΕΑΕ λέει ότι το ΕΕΠ με 10 χρόνια εκπαιδευτική και 8 χρόνια στο αντικείμενο μπορεί να συμμετέχει για την διαδικασία πλήρωσης θέσης. Στο άρθρο αυτό εξομοιώνει στην εμπειρία σε θέση που παρείχαν υπηρεσίες υποστήριξης με την εκπαιδευτική;
α) Το διδακτορικό στην ΕΑΕ παίρνει 6 μόρια. Το διδακτορικό στη Σχολική Ψυχολογία δεν πρέπει να μοριοδοτηθεί με τον ίδιο τρόπο;
β Συμφωνώ με την πρόβλεψη να πάψει να προσμετράται η προϋπηρεσία εκτός δομών ΕΑΕ, αλλά μόνο η προϋπηρεσία ως αναπληρωτής/ωρομίσθιος.
γ) Όσον αφορά τους ψυχολόγους, η νγωμοδότηση 458/2011 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία (σωστά)εφαρμόζεται τώρα, προβλέπει την ύπαρξη δύο πινάκων αναπληρωτών, όσων είναι σχολικοί ψυχολόγοι (κύριος πίνακας) και όλων των άλλων ειδικεύσεων (μη σχολικοί ψυχολόγοι), που εντάσσονται στον επικουρικό πίνακα. Εδώ χρειάζεται από πλευράς Υπουργείου ξεκάθαρη απάντηση. Θα εξακολουθήσει να ισχύει αυτό ή όχι;
Αν όχι, τότε καλώς δεν μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά εκτός ΕΑΕ ή σχολικής ψυχολογίας.
Παρακαλώ πολύ να μειωθεί η μοριόδοτηση με 0,2 της προυπηρεσίας και να σταματήσει η υποβάθμιση των μεταπτυχιακών από την πρόταξη πέφτει σε 1,5 χρόνο προυπηρεσίας….Να αλλάξει και να δωθεί βάση στις τεχνικές ειδικότητες
Να εφαρμοσθεί η μοριοδότηση και στην γενική αγωγή
Να μετράει η το μάστερ η τα σεμινάρια ένα απο αυτό όχι και τα 2 αλλιώς να μετράνε και μεταπτυχιακά και διδακτορικά συνολικα
Έρχονται και εκλογές
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΊΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΏΝ!!!!
Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα. θα αναγνωρίζετε και στο ειδικό βοηθητικο προσωπικό?
Μήπως στα ακαδημαϊκά κριτήρια πρέπει να συμπεριληφθεί (έστω και με μικρή μοριοδότηση) και τα διδακτορικά/μεταπτυχιακά πάνω στο γνωστικό αντικείμενο του εκάστοτε εκπαιδευτικού?
Μήπως ήρθε η ώρα να καταργηθεί το «Μέχρι τη σύνταξη των ενιαίων πινάκων ΕΕΠ από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η πρόσληψη τους γίνεται από τους πίνακες αναπληρωτών ΕΕΠ που συντάσσονται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης» και να δημιουργηθεί επιτέλους ενιαίος πίνακας πανελλήνια;
Τί γίνεται αλήθεια με τα μεταπτυχιακά που είναι σε άλλο γνωστικό αντικείμενο, εκτός δηλαδή ΕΑΕ;
Δεν αναφέρεται πουθενά μοριοδότηση αυτών.
Φαίνεται επίσης ότι παύει να προσμετράται η προϋπηρεσία σε δημόσιο/ιδιωτικό τομέα (η εκτός ΕΑΕ προϋπηρεσία δηλαδή).
Το βρίσκω σωστό, αν θέλουμε δικαιώματα ίσα με αυτά των λοιπών εκπαιδευτικών. Θα πρέπει να πάψει να ισχύει η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας εκτός ΕΑΕ. Σκεφτείτε λοιπόν, κάποιος εκπαιδευτικός που δουλεύει σε φροντιστήριο 15-20 χρόνια ξαφνικά να αποκτήσει μόρια και να διοριστεί στην ΕΑΕ.. Δε θα ήταν άδικο για τους λοιπούς του κλάδου του που δουλεύουν τόσα χρόνια αναπληρωτές;
Το ίδιο θεωρώ ότι πρέπει να ισχύσει και στο ΕΕΠ. Άλλωστε, το γεγονός ότι κάποιος δούλευε σε γραφείο δεν τον έκανε ικανότερο ή εμπειρότερο στην ΕΑΕ συγκριτικά με κάποιον που δεν είχε τη δυανατότητα ή την τύχη αυτή. Το ότι κάποιοι προσκόμιζαν υπεύθυνη δήλωση για την απασχόλσηή τους με ΑμΕΑ στο γραφείο που εργάζονταν και μοριοδοτούνταν γι’ αυτό, προσωπικά δε μου λέει τίποτα.
Ας μείνουμε λοιπόν στην προϋπηρεσία αναπληρωτή/ωρομισθίου.