1. Ως ΣΜΕΑΕ ορίζονται:
α) Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
α1) τα νηπιαγωγεία ΕΑΕ και τμήματα πρώιμης παρέμβασης που λειτουργούν εντός των νηπιαγωγείων ΕΑΕ, για μαθητές μέχρι και το έβδομο (7ο) έτος της ηλικίας τους και
α2) τα δημοτικά σχολεία ΕΑΕ για μαθητές μέχρι το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας τους. Παράταση φοίτησης για ένα έτος μπορεί να γίνει με απόφαση της ΕΔΕΑΥ εφ’ όσον υπάρχει ή του Συλλόγου Διδασκόντων.
β) Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
β1) τα γυμνάσια ΕΑΕ για μαθητές μέχρι το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους. Τα γυμνάσια ΕΑΕ περιλαμβάνουν την προκαταρκτική τάξη και τρεις επόμενες τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄. Μαθητές απόφοιτοι δημοτικού σχολείου με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μπορεί να εγγράφονται απευθείας στην Α΄τάξη του γυμνασίου ΕΑΕ, ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ.
β2) τα λύκεια ΕΑΕ για μαθητές μέχρι το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους. Τα λύκεια ΕΑΕ, περιλαμβάνουν την προκαταρκτική τάξη και τρεις επόμενες τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄. Μαθητές απόφοιτοι γυμνασίου με αναπηρία και ειδικές εκπαδευτικές ανάγκες μπορεί να εγγράφονται απευθείας στην Α΄τάξη του λυκείου ΕΑΕ, ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ.
γ) Οι δομές της δευτεροβάθμιας ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι οι κάτωθι:
γ1) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) εγγράφονται απόφοιτοι του Ειδικού Δημοτικού και του Δημοτικού κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Στα Ε.Ε.Γ. λειτουργούν οι Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις. Στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των Ε.Ε.Γ. χορηγείται απολυτήριος τίτλος Γυμνασίου.
Στην Ε΄ «Τάξη Μαθητείας» εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης του Ε.Ε.Γ. ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον η τελευταία έχει συσταθεί και λειτουργεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων (Σ.Δ.) του Ε.Ε.Γ. Η «Τάξη μαθητείας», έχει διάρκεια ένα (1) διδακτικό έτος και περιλαμβάνει τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Α’ Ε.Ε.Λ., Μαθήματα Ειδικότητας και πρακτική με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, ή σε φορέα, ή στο σχολείο στο πλαίσιο του σχολικού συνεταιρισμού. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, καθώς και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν έχει ο Σ.Δ. του Ε.Ε.Γ. Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 2 με δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ τάξη του ΕΕΛ, σύμφωνα με τον ν. 4186/2013 της ίδιας ή άλλης ομάδας προσανατολισμού, καθώς και στη Β΄ τάξη των ΣΕΚ Ειδικής Αγωγής, ίδιας Ομάδας Προσανατολισμού, στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα. Στα Ε.Ε.Γ. εγγράφονται μαθητές που είναι κάτοχοι απολυτηρίου της Πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ. Για τα Ειδικά θέματα μαθητείας και υποτροφιών θα ισχύουν τα προβλεπόμενα στη Γενική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Ο κανονισμός λειτουργίας των Γυμνασίων θα εφαρμόζεται και στα Ε.Ε.Γ. και οποιαδήποτε απόκλιση για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής.
Η βαθμολογία σε όλες τις τάξεις δίνεται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τα ισχύοντα στα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης.
Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν μαθητές, έως το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι κάτοχοι απολυτηρίου πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΔΥ.
Μαθητές που έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να εγγράφονται για την απόκτηση Απολυτηρίου Γυμνασίου και να εξετάζονται κατά τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση στο Ειδικό Γυμνάσιο ως κατ’ ιδίαν διδαχθέντες. Η περαιτέρω φοίτησή τους στην κατάλληλη σχολική δομή, θα καθορίζεται με σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.
Εάν πρόκειται να κατευθυνθεί σε ΕΕΓ, θα πρέπει να εγγράφεται στη Γ΄ τάξη.
Οι ανωτέρω μαθητές δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα ΓΕΛ, στα ΕΕΛ, στα Ειδικά Λύκεια και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. της μη τυπικής εκπαίδευσης.
Τα όρια απουσιών είναι τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία της γενικής εκπαίδευσης προσαυξημένα κατά 30%. Τυχόν επιπλέον από τις παραπάνω κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης υποβάλλονται πριν την έναρξη του προγράμματος στο Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού της φοίτησης ως επαρκούς ή όχι.
Οι προθεσμίες μετεγγραφών για τις Α΄ και Β΄ τάξεις γίνονται κατ’ αντιστοιχία με το Γυμνάσιο, ενώ για την Γ΄ τάξη Ε.Ε.Γ. θα γίνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για τη Δ΄ τάξη οι μετεγγραφές εφόσον γίνονται στην ίδια ειδικότητα μπορούν να υλοποιούνται στις ίδιες προθεσμίες που ισχύουν για τα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης, ενώ σε περίπτωση αλλαγής ειδικότητας γίνεται μετεγγραφή στη Γ΄ τάξη στο σχολείο υποδοχής σε αποκλειστική προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Για εξαιρετικές περιπτώσεις η μετεγγραφή θα γίνεται μετά από εκτίμηση των σημαντικών λόγων από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης του σχολείου υποδοχής.
Ως προς τις μετακινήσεις, μετεγγραφές μαθητών και αντιστοιχίσεις των τάξεων ΕΕΓ-Γυμνασίων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, ισχύουν τα εξής:
Απόφοιτοι των ΕΕΓ εγγράφονται:
• Απόφοιτος Α΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
• Απόφοιτος Β΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
• Απόφοιτος Γ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης
• Απόφοιτος Δ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΛ ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού, στην Α΄ τάξη του ΓΕΛ, καθώς και στην Α΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού.
• Απόφοιτος της Ε΄ τάξης ΕΕΓ, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΛ στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού, ή στη Β΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ ΕΑ, στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού.
Απόφοιτοι Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης εγγράφονται:
• Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής Εκπαίδευσης, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΓ.
• Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, εγγράφεται στην Γ΄ τάξη του ΕΕΓ.
• Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης εγγράφεται στην Α΄ τάξη ΕΕΛ και Α΄ τάξη ΓΕΛ, καθώς και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α.
Μετεγγραφές μαθητών ΕΕΓ και Γυμνασίων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης:
• Από την Α΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από τη Β ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Β΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από τη Γ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από τη Δ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από την Α΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΓ.
• Από τη Β΄ γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη ΕΕΓ .
• Από την Γ΄ τάξη γυμνασίου γενικού ή ειδικού, ο μαθητής δύναται να μετεγγραφεί στη Γ΄ τάξη του ΕΕΓ, έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Για κάθε μετακίνηση μαθητή προς την ειδική αγωγή και εκπαίδευση και αντιστρόφως απαιτείται σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.
Για την μετεγγραφή και κατάταξη από Ε.Ε.Ε.ΕΚ. σε Ε.Ε.Γ. ή αντίστροφα, αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το ΚΕΔΔΥ.
γ2) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Στο άρθρο 28 του ν. 4186/2013 η περίπτωση 1β τροποποιείται ως εξής:
«β) Τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.), στην Α΄ τάξη των οποίων εγγράφονται χωρίς εξετάσεις οι κάτοχοι απολυτηρίου, Δ΄ τάξης, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων και Λυκείων κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Στην Β΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις κάτοχοι πτυχίου επιπέδου 2 απόφοιτοι του Ε.Ε.Γ. Στα Ε.Ε.Λ. προσφέρονται δύο κύκλοι σπουδών οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα:
α. Ο Δευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών και
β. Ο Μεταδευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών η «Τάξη Μαθητείας»
Στο Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών λειτουργούν οι Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις κατ’ αντιστοιχία με τις τάξεις των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. Ο αριθμός ημερομισθίων που πρέπει να έχει ο μαθητής ως προϋπόθεση εγγραφής δεν ισχύει για τα ΕΕΛ. Στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των ΕΕΛ χορηγείται:
α) Απολυτήριος τίτλος Λυκείου ισότιμος με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, μετά τις
ενδοσχολικές εξετάσεις και
β) Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3 μετά από τις ενδοσχολικές εξετάσεις του ΕΕΛ.
Στο Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών η «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας) η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του Ε.Ε.Λ.
Η «Τάξη Μαθητείας», που εφαρμόζει το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ., έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Η τάξη μαθητείας θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4186/2013 αρθ. 7.
Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει ο Σύλλογος Διδασκόντων Σ.Δ. του Ε.Ε.Λ. Η τοποθέτηση σε χώρους εργασίας των φοιτούντων και παρακολούθησή τους θεωρείται άσκηση εκπαιδευτικού έργου.
Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και από τον Ο.Α.Ε.Δ. μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 12 του ν. 4186/2013.
Η λειτουργία των ΕΕΛ διέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων και ως προς τα θέματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτός των περιπτώσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία του 5%. Θέματα που αφορούν προθεσμίες εγγραφών και μετεγγραφών εναρμονίζονται με τα εκάστοτε ισχύοντα στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.
Ο κανονισμός λειτουργίας των εσπερινών ΕΠΑΛ εφαρμόζεται και στα Ε.Ε.Λ. και οποιαδήποτε απόκλιση για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής.
Για τα ειδικά θέματα μαθητείας και υποτροφιών, ισχύουν τα προβλεπόμενα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ν. 4186/2013, άρθρα 14 και 15 αντίστοιχα.
Τα όρια απουσιών είναι τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία των εσπερινών ΕΠΑΛ προσαυξημένα κατά 30%. Τυχόν επιπλέον από τις παραπάνω κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης υποβάλλονται πριν την έναρξη του προγράμματος στο Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού της φοίτησης.
Στα ΕΕΛ καθώς και στα Ειδικά Λύκεια και μόνο για τα τμήματα Ομάδων προσανατολισμού και τμήματα ειδικοτήτων, αυτά δύνανται να συστήνονται, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Διεύθυνσης, κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.
Τα ωρολόγια προγράμματα και το σύνολο των εβδομαδιαίων διδακτικών ωρών, θα διαφοροποιούνται με εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.
Στα ΕΕΓ δύνανται να ιδρύονται Λυκειακές τάξεις με εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης εφ΄όσον υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα που προβλέπεται από τον παρόντα νόμο και απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
γ3) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τα ΕΕΕΕΚ μετονομάζονται σε Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συντομογραφημένα: Ε.Ε.Ε.ΕΚ.
Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εγγράφονται οι απόφοιτοι του Ειδικού Δημοτικού ή του Δημοτικού κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. και λειτουργούν με Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ΣΤ΄ « τάξη Μαθητείας».
Λειτουργεί προκαταρκτική τάξη, με στόχο την προετοιμασία των μαθητών, στην οποία θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, αυτόνομης διαβίωσης και προεπαγγελματικών δεξιοτήτων για την ομαλή ένταξη του μαθητή στο σχολικό περιβάλλον. Τα αυτόνομα εργαστήρια προεπαγγελματικών δεξιοτήτων και αυτόνομης διαβίωσης καταργούνται.
Στους απόφοιτους της Ε΄ τάξης των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. χορηγείται απολυτήριος τίτλος ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με δικαίωμα εγγραφής στην «τάξη μαθητείας» του ΕΕΕΕΚ κατόπιν εισήγησης της ΕΔΕΑΥ όπου έχει συσταθεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Η βαθμολογία σε όλες τις τάξεις δίνεται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τα ισχύοντα στα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης.
Δικαίωμα πρώτης εγγραφής στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ., έχουν οι μαθητές έως το 18ο έτος της ηλικίας τους κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΔΥ. Πρώτη εγγραφή δύναται να γίνεται έως το 20ο έτος, εάν εντός της οικείας Διεύθυνσης δεν λειτουργεί αντίστοιχη δομή.
Στην «Τάξη Μαθητείας» η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον αυτή έχει συσταθεί και λειτουργεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Η «Τάξη Μαθητείας», έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 τριμήνων και το πολύ ενός (1) διδακτικού έτους και περιλαμβάνει μαθήματα πρακτικής με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, ή σε φορέα, ή στο σχολείο ή στο πλαίσιο του σχολικού συνεταιρισμού. Το πρόγραμμα της «Τάξης Μαθητείας» μπορεί να συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Την ευθύνη υλοποίησης της «Τάξης Μαθητείας», καθώς και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν έχει ο Σ.Δ. του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.
Για τα Ειδικά θέματα μαθητείας και υποτροφιών, ισχύει ότι και στη Γενική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2 με δυνατότητα συνέχισης σπουδών μόνον σε Σ.Ε.Κ. Ε.Α. ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον η τελευταία έχει συσταθεί και λειτουργεί ή εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Στη φόρμα απολυτηρίου του ΕΕΕΕΚ, όπως αυτή έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 1103/Β/23-8-2002, απαλείφεται η πρόταση «ο παρών τίτλος επέχει θέση πιστοποιητικού επιπέδου 1 του άρθρου 6 παρ.1α του ν. 2009/1992».
Στους ήδη αποφοιτήσαντες χορηγείται πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2 και αντικαθίσταται ο παλαιός απολυτήριος τίτλος με τον νέο.
2. Θέματα Λειτουργίας:
α) Οι ΣΜΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να λειτουργούν είτε με τάξεις Α’,Β’,Γ’,Δ’,Ε’,ΣΤ’, είτε με βαθμίδες Α+Β(Κατώτερη), Γ+Δ(Μεσαία), Ε+ΣΤ(Ανώτερη), είτε με μεικτό σύστημα τάξεων και βαθμίδων. Σε κάθε βαθμίδα μπορούν να φοιτούν μαθητές ανεξάρτητα από την τάξη εγγραφής στα μητρώα ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Επίσης μπορούν οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε. της Α’/θμιας εκπ/σης να ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα της γενικής εκπ/σης όπου αυτό είναι δυνατόν, είτε το Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος της Ειδικής Αγωγής (Π.Α.Π.Ε.Α.), είτε ένα μεικτό σύστημα των δύο. Τα παραπάνω καθορίζονται σε πρακτικό του συλλόγου προσωπικού του σχολείου κατόπιν εισήγησης του δ/ντή και έγκρισης από τον αρμόδιο σχ. Σύμβουλο Ε.Α.Ε.
β) Η διάρκεια των διδακτικών ωρών στις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι 40 λεπτά, τα δε διαλείμματα δύνανται να είναι ανά δίωρο δηλ. τρία, διάρκειας 15 λεπτών έκαστο. Κατά την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος οι εργαστηριακές ώρες δύνανται στην ειδική επαγγελματική εκπαίδευση να είναι δίωρες χωρίς να μεσολαβεί διάλειμμα μεταξύ τους. Τυχόν διαφοροποιήσεις γίνονται ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων (Σ.Δ.) και σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου Ε.Α.Ε.
γ) Υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης της διδασκόμενης ύλης, σε κάθε μάθημα, σε όλες τις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπονται στο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα. Ο τρόπος προσέγγισης της διδασκόμενης ύλης, είναι ανάλογος με τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή και αναμορφώνεται με βάση τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής αξιολόγησης.
δ) Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και εργαστήριο στην Α’/θμια και Β’/θμια εκπ/ση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 4 μαθητές και μεγαλύτερος από 8 μαθητές. Μέσα στο εύρος αυτό ο σύλλογος προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. διαμορφώνει τα τμήματα. Εάν σε μία Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα είναι μεγαλύτερος από 8 λόγω ελλείψεως χώρου τότε υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο ίδιο τμήμα να βρίσκονται δύο εκπ/κοί. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του δ/ντή του σχολείου και του σχ. Συμβούλου Ε.Α.Ε. ο δ/ντής εκπ/σης μπορεί να εγκρίνει τη σύσταση υποομάδας του τμήματος με όχι λιγότερους από 2 μαθητές και η οποία υπάγεται σε τμήμα τουλάχιστον 6 μαθητών. Επίσης δεν μπορεί να εντάσσονται περισσότεροι από τρεις μαθητές με διαταραχή αυτιστικού φάσματος στο ίδιο τμήμα σε όλες τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε.
3. Η 3η παράγραφος του άρθρου 28 περίπτωση 1γ του ν. 4186/2013 τροποποιείται ως εξής: «Από το σχολικό έτος 2014-15 όλα τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α΄ βαθμίδας και τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας, ή (Ειδικά ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής) μετατρέπονται σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.). Στις μέχρι τώρα χαρακτηρισμένες ΣΜΕΑΕ Επαγγελματικής εκπαίδευσης, (ΕΕΕΕΚ, ΕΕΓ και ΕΕΛ) θα λειτουργούν τμήματα αμιγώς με μαθητές της ειδικής κατηγορίας που μέχρι τώρα χαρακτήριζε τις σχολικές αυτές μονάδες, αλλά με δυνατότητα εγγραφής και μαθητών με άλλες αναπηρίες και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατόπιν γνωμάτευσης ΚΕΔΔΥ. Οι ιδρυμένες ΕΠΑΣ σύμφωνα με τον ν. 3699/2008 καταργούνται.
Στο ΕΕΕΕΚ «Μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες» που ιδρύθηκε και λειτουργεί με έδρα το Αιγάλεω μπορούν να εγγράφονται ή να μετεγγράφονται και μαθητές χωρίς τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ύστερα από εισήγηση του Γ΄ ΚΕΔΔΥ Αθηνών και σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων οι οποίες εγκρίνουν μεταξύ άλλων ότι η ένταξή τους στο σχολείο δεν ενέχει κινδύνους για τον μαθητικό πληθυσμό του συγκεκριμένου ΕΕΕΕΚ. Το ίδιο θα ισχύει και για όποιο ΕΕΕΕΚ ιδρυθεί στο μέλλον, ύστερα από εισήγηση του ΚΕΔΔΥ της οικείας Διεύθυνσης.
Του εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού και των Διευθυντών όλων των ανωτέρω σχολικών μονάδων που υπηρετούν οργανικά, μεταφέρονται οι οργανικές θέσεις και στις νέες σχολικές μονάδες. Οι μη υπηρετούμενες κενές οργανικές θέσεις μεταφέρονται στις αντίστοιχες νέες σχολικές μονάδες. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλον οργανικά τοποθετημένο εργαζόμενο στις ανωτέρω δομές.
4. Προβλέπονται οι μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές μαθητών στις ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων κρίνει τον απαραίτητο αριθμό συνοδών εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ, σε ίδια αναλογία, ώστε να διασφαλίζεται η μετακίνηση και διαμονή των μαθητών.
5. Στο άρθρο 28 του ν. 4186/2013 πριν την πρώτη πρόταση προστίθενται το εξής:
«Οι αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε. της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διακρίνονται στους παρακάτω τρείς (3) τύπους σχολείων:
1) τα Γυμνάσια-Λύκεια Ε.Α.Ε. κατ’ αντιστοιχία με τα Γυμνάσια – Λύκεια της γενικής εκπαίδευσης
2) τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.) κατ’ αντιστοιχία με τα σχολεία της μη ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
3) τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.)
Κάθε άλλη διάταξη καταργείται.»
6. Προκειμένου για μετεγγραφές από Ε.Ε.Γ. σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ή αντίστροφα αρμόδιο είναι το ΚΕΔΔΥ της σχολικής μονάδας υποδοχής, εκδίδει δε γνωμάτευση ως προς τη δομή και εισήγηση για την κατάταξη των μετεγγραφόμενων στις κατάλληλες τάξεις. Ο Σ.Δ. του σχολείου υποδοχής ύστερα από εύλογο χρονικό διάστημα αποφασίζει για την τάξη στην οποία κατατάσσονται τελικά οι μαθητές.
7. Ο Σ.Δ. κάθε σχολικής μονάδας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μπορεί τεκμηριωμένα να αποφασίζει για την παραπομπή μαθητών για αξιολόγηση ή επαναξιολόγηση στο οικείο ΚΕΔΔΥ όπου δεν έχει συσταθεί ΕΔΕΑΥ και για το λόγο αυτό κοινοποιεί την απόφασή του τόσο στο ΚΕΔΔΥ όσο και στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών οι οποίοι υποχρεούνται εντός δεκαημέρου από τη λήψη της, να μεταβούν στο ΚΕΔΔΥ ώστε να καταθέσουν τη σχετική αίτηση. Εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορεί ο Σ.Δ. κάθε σχολικής μονάδας να ζητήσει την υποστήριξη από διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΔΔΥ όπου δεν έχει συσταθεί ΕΔΕΑΥ, κοινοποιώντας την απόφασή του αυτή στους γονείς/κηδεμόνες που η παραπάνω απόφαση αφορά.
8. Τα Ειδικά Γυμνάσια (εκτός κωφών, βαρήκοων και κινητικά αναπήρων) δύνανται να μετατρέπονται κατόπιν εισήγησης του οικείου ΚΕΔΔΥ, του Διευθυντή Εκπαίδευσης και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης προς τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (ΕΕΓ) και οι φοιτούντες μαθητές σε αυτά εγγράφονται στις αντίστοιχες τάξεις των Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
9. Στα σχολεία της παραγράφου 1(α) του παρόντος άρθρου μπορούν να λειτουργούν και τμήματα ολοήμερου προγράμματος. Στα σχολεία ΕΑΕ εφαρμόζονται ειδικά προσαρμοσμένα αναλυτικά και διδακτικά προγράμματα. Στο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων ΕΑΕ περιλαμβάνονται και προγράμματα πρώιμης παρέμβασης. Στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων ΕΑΕ περιλαμβάνονται και δραστηριότητες προεπαγγελματικής εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα των γυμνασίων και λυκείων ΕΑΕ μπορεί να περιλαμβάνονται και μαθήματα τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
10. Για την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία γενικής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης εφαρμόζονται ειδικά προσαρμοσμένα και εξατομικευμένα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
11. Η φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τους και πέραν του εικοστού τρίτου (23ου) έτους της ηλικίας τους. Για την παράταση αποφασίζει ο αρμόδιος διευθυντής εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του οικείου ΚΕΔΔΥ.
12. Ο αναγκαίος αριθμός των μαθητών για τη λειτουργία ειδικού δημοτικού σχολείου και ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε και αποτελεί την προϋπόθεση ίδρυσής τους. Στις περιπτώσεις που οι μαθητές είναι λιγότεροι, η λειτουργία της σχολικής μονάδας αναστέλλεται και στη συνέχεια προτείνεται η κατάργησή της. Στη θέση της ιδρύονται τμήματα ένταξης, με εξειδικευμένο πρόγραμμα διευρυμένου ωραρίου.
13. Η μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑΕ γίνεται είτε με κοινά δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων τα οποία ανήκουν στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή της αντίστοιχης βαθμίδας εκπαίδευσης είτε με μεταφορικά μέσα μισθωμένα από την οικεία Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ειδικά για τις ΣΜΕΑΕ επιτρέπεται η αγορά ή η μίσθωση σχολικών λεωφορείων εξειδικευμένων προδιαγραφών που τάσσονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ΣΜΕΑΕ που διέθεταν ιδιόκτητα σχολικά λεωφορεία από αγορά, δωρεά, αποκλειστική παραχώρηση και μεταβιβάστηκαν στην αρμοδιότητα των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών, διατηρούν το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης. Για τη μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑΕ συνιστώνται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέσεις οδηγών και συνοδών των μαθητών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, που κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στις ΣΜΕΑΕ. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις αυτών. Η αντιμετώπιση των δαπανών κίνησης, συντήρησης, επισκευής και ασφάλισης των αυτοκινήτων που έχουν κατανεμηθεί στις ΣΜΕΑΕ γίνεται από τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες επιχορηγούνται για τον σκοπό αυτόν από πιστώσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.
14. Το σχολικό και διδακτικό έτος των ΣΜΕΑΕ είναι το ίδιο με αυτό των αντίστοιχων σχολείων της γενικής εκπαίδευσης. Τα ειδικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης. Τα ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια είναι ισότιμα προς τα γυμνάσια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
15. Σε όλες τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα όρια καθορίζονται με απόφαση του αντίστοιχου Δ/ντή Εκπ/σης εφ’ όσον εγγράφουν μαθητές εντός των ορίων της Δ/νσης ή με απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης εφ’ όσον εγγράφουν μαθητές εκτός των ορίων της Δ/νσης.
16. Μπορούν να εκπονούνται προγράμματα συνεκπαίδευσης μαθητών των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. σε συστεγαζόμενα ή όμορα σχολεία γενικής εκπαίδευσης κατόπιν πράξης των δ/ντών των δύο σχολείων οι οποίες αποστέλλονται στον σχ. Σύμβουλο Ε.Α.Ε. για έγκριση.
17. Οι δ/ντες των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των 6/θέσιων και πάνω σχολικών μονάδων έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογο των 12/θέσιων σχολείων της γενικής εκπ/σης δηλαδή 8 ώρες, το οποίο μπορεί να καλύπτεται σε ενισχυτική διδασκαλία μαθητή ή μικροομάδων. Οι δ/ντές των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των οποίων το σχολείο αποτελεί και κέντρο στήριξης ενός Σ.Δ.Ε.Υ. ο χρόνος απασχόλησης τους στο δίκτυο, λογίζεται χρόνος διδακτικών καθηκόντων.
18. Οι συστεγαζόμενες στο ίδιο συγκρότημα ΣΜΕΑΕ ή αυτές που έχουν κοινή μεταφορά μαθητών εναρμονίζουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους κατόπιν σχετικής έγκρισης του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής.
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ
Σύσταση οργανικών θέσεων ΕΕΠ ΕΒΠ
Δεν έχουν συσταθεί οργανικές θέσεις ΕΕΠ και ΕΒΠ στα ΕΕΓ και ΕΕΛ (και πρώην ΤΕΕ Α΄ και Β΄ Βαθμίδας). Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετατεθούν στις ΣΜΕΑΕ αυτές μόνιμο προσωπικό ενώ το επιθυμούν. Είναι ευκαιρία σε αυτό τον νόμο το κράτος να διορθώσει αυτή την παράλειψη.
Προτείνεται για τη στελέχωση των ΕΕΓ και ΕΕΛ να συσταθούν οι οργανικές θέσεις
α) μία (1) θέση Ψυχολόγου κλάδου ΠΕ23
β) μία (1) θέση Κοινωνικού Λειτουργού κλάδου ΠΕ30.
γ) μία (1) θέση Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού
δ) μία (1) θέση Φυσικοθεραπευτή κλάδου ΠΕ28
ε) μία (1) θέση Εργοθεραπευτή κλάδου ΠΕ29
στ) μία (1) θέση Θεραπευτή του Λόγου κλάδου ΠΕ26 ή ΠΕ21
Ωρολόγιο ΕΕΓ
Τα ΕΕΓ έχουν ωρολόγιο πρόγραμμα με βάση το 154881/Γ6/07-12-2010 έγγραφο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής με θέμα: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου» το οποίο όμως δεν έχει ποτέ εκδοθεί σε ΦΕΚ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί σε ισχύ.
Πέραν του βασικού αυτού λόγου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού
1. δεν συμβαδίζει με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου Γ2/115475/21-08-2013 Απόφαση Υπ. παιδείας ΦΕΚ 421 τ. Β΄
2. δεν αναφέρει τα μαθήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης παρά μόνο ώρες
3. δεν λαμβάνει υπόψη τα νέα ωρολόγια των ΕΠΑΛ με τις ομάδες προσανατολισμού
4. δεν έχει τις νέες προβλέψεις για την Ε΄ τάξη με τα μαθήματα της Α΄ ΕΕΛ καθώς και την πρακτική.
Για να λειτουργήσουν τα ΕΕΓ του χρόνου κρίνεται απαραίτητη η άμεση έκδοση (με ΦΕΚ) νέου ωρολογίου προγράμματος.
• Άρθρο 9 παρ.2 δ
Στην υπουργική απόφαση Αριθμ. 117303/Γ6 Αρ. Φύλλου 2105
30 Οκτωβρίου 2007 προβλέπονταν : «Στις αυτοτελείς σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης ο ελάχιστος αριθμός των φοιτούντων μαθητών για τη λειτουργία τμήματος, μπορεί να μειωθεί από τον προβλεπόμενο στο π.δ. 603/1982 στους τρεις μαθητές.
Η μείωση του αριθμού αφορά τις περιπτώσεις, στις οποίες οι μαθητές παρουσιάζουν διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή πολλαπλές αναπηρίες και γίνεται ύστερα από εισήγηση του ΚΔΑΥ και τη σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής.»
Ανάλογη ρητή πρόβλεψη να υπάρξει και στο νέο νόμο . Είναι περισσότερο λειτουργική αυτή η διάταξη από την λειτουργία των υποομάδων όπως περιγράφονται στο σχέδιο νόμου . Οικονομικά δεν υπάρχει διαφορά γιατί και στις δυο περιπτώσεις χρειάζεται εκπαιδευτικός .
• Άρθρο 9 παρ.17
α) Στην παράγραφο αυτή το ωράριο των Διευθυντών 6/θέσιων και άνω Δημοτικών γίνεται ανάλογο των διευθυντών 12/θεσίων σχολείων . Πρέπει να ληφθεί ανάλογη μέριμνα και για τους Διευθυντές – Προϊσταμένους και μικρότερων Ειδικών Σχολείων .
Επίσης για την οργανικότητα ενός Ειδικού Σχολείου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των οργανικών θέσεων ΕΕΠ . Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι κάποιος σε ένα σχολείο με 10 μαθητές να θεωρείται Προϊστάμενος ολιγοθέσιου , ταυτόχρονα να έχει 2 ή 3 θέσεις ΕΕΠ , 1 ΕΒΠ και ΣΔΕΥ το σχολείο να έχει άλλες 2 θέσεις ΕΕΠ και την ευθύνη του συντονισμού 5 ΕΔΕΑΥ ( πχ Ειδικό Πρέβεζας 2/θέσιο οργανικά , 3 τμήματα λειτουργικά , ΣΔΕΥ με 5 ΕΔΕΑΥ , ΕΕΠ και ΕΒΠ για το Σχολείο και ΕΕΠ για τις ΕΔΕΑΥ ) . Για τα σχολεία αυτά δεν υπάρχει καμία μέριμνα ούτε για το ωράριο ούτε για το επίδομα που προέβλεπε το άρθρο 28 του Ν.4186 του 2013 . Στην παράγραφο 3 α του Ν.4186 του 2013 πρέπει να προστεθούν και οι Διευθυντές –Προϊστάμενοι των ΣΜΕΑΕ που αποτελούν κέντρο στήριξης ενός ΣΔΕΥ .
β) Αναφέρεται στο σχέδιο νόμου ότι «οι διευθυντές των ΣΜΕΑΕ των οποίων το σχολείο αποτελεί και κέντρο στήριξης ενός ΣΔΕΥ , ο χρόνος απασχόλησης τους στο Δίκτυο , λογίζεται χρόνος διδακτικών καθηκόντων.» Αυτό είναι εντελώς αόριστο γιατί ο χρόνος ενασχόλησης με το δίκτυο δεν προκύπτει ούτε από το πρόγραμμα της ΣΜΕΑΕ ούτε από το πρόγραμμα των ΕΔΕΑΥ .Πρέπει να οριστεί με σαφήνεια πόσες ώρες αντιστοιχούν στην ενασχόληση με το δίκτυο και να γίνει ανάλογη μείωση από το διδακτικό ωράριο ή να ορίζεται αντιστοίχηση ωραρίου Διευθυντή – Προϊσταμένου ΣΔΕΥ με Διευθυντή πολυθέσιου .
Άρθρο 9 παράγραφος 17
Η πρόβλεψη για μείωση έτσι όπως διατυπώνεται για 6/θέσια 12/θέσια και 8 ώρες αναφέρεται αποκλειστικά στην Α/θμια. Όμοια για λόγους ισονομίας πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη και για την Β/θμια.
Να συμπληρωθεί η παράγραφος με το έντονο κείμενο
17. Οι δ/ντες των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των 6/θέσιων και πάνω σχολικών μονάδων έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογο των 12/θέσιων σχολείων της γενικής εκπ/σης δηλαδή 8 ώρες, το οποίο μπορεί να καλύπτεται σε ενισχυτική διδασκαλία μαθητή ή μικροομάδων.
Αντίστοιχα οι δ/ντες των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Β/θμιας Εκπ/σης στα οποία λειτουργούν έξι (6) και άνω τμήματα έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογο των σχολείων με αριθμό τμημάτων άνω των δώδεκα (12) της γενικής β/θμιας εκπ/σης δηλαδή 5 ώρες, το οποίο μπορεί να καλύπτεται σε ενισχυτική διδασκαλία μαθητή ή μικροομάδων.
Οι δ/ντές των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των οποίων το σχολείο αποτελεί και κέντρο στήριξης ενός Σ.Δ.Ε.Υ. ο χρόνος απασχόλησης τους στο δίκτυο, λογίζεται χρόνος διδακτικών καθηκόντων.
Άρθρο 9 παράγραφος 7
…….όσο και στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών οι οποίοι υποχρεούνται εντός δεκαημέρου από τη λήψη της, να μεταβούν στο ΚΕΔΔΥ ώστε να καταθέσουν τη σχετική αίτηση.
Ερώτημα: Τι πρόβλεψη υπάρχει αν δεν καταθέσουν την αίτηση;
Άρθρο 9 παράγραφος 2 δ)
Να τροποποιηθεί σε
«Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και εργαστήριο στην Α’/θμια και Β’/θμια εκπ/ση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 3 μαθητές και μεγαλύτερος από 7 μαθητές.»
Είναι κοινός τόπος ότι οι 8 μαθητές που ισχύουν με Π.Δ. από το 1982 δεν μπορεί να είναι αυτό που θα επαναλαμβάνει ο νέος νόμος 32 χρόνια μετά! Όταν διαδοχικά έχουμε στην γενική παιδεία μείωση του μέγιστου ορίου μαθητών πιστεύω ότι πρέπει και στην ειδική αγωγή να γίνει κάτι αντίστοιχο έστω και μικρό βήμα, γιαυτό προτείνω ως ελάχιστο οι 3 μαθητές και ως μέγιστο στο τμήμα τους 7.
————————————————-
Να τροποποιηθεί προσθέτοντας το έντονο κείμενο
Εάν σε μία Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα είναι μεγαλύτερος από 8 λόγω ελλείψεως χώρου τότε υποχρεωτικά μέσα στο ίδιο τμήμα να βρίσκονται δύο εκπ/κοί ειδικοτήτων με Α΄ ή Β΄ ανάθεση του κατά περίπτωση μαθήματος, η αξιολόγηση και βαθμολογία των μαθητών/τριών γίνεται από κοινού λαμβάνοντας τον μέσο όρο. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δεύτερος εκπαιδευτικός με ανάθεση στο συγκεκριμένο μάθημα τότε ορίζεται με απόφαση του Σ.Δ. άλλος εκπαιδευτικός για συμπλήρωση ωραρίου ο οποίος όμως δεν μετέχει στην αξιολόγηση του μαθητή.
Πρέπει να είναι υποχρεωτική η παρουσία δεύτερου εκπαιδευτικού σε τμήμα που ξεπερνά το νόμιμα όρια μέγιστου πλήθους μαθητών εξαιτίας ελλείψεως χώρου. Αν γίνει οποιοδήποτε ατύχημα τότε θα έχει ευθύνη ο Δ/ντης της μονάδας ο οποίος έγγραψε τους επιπλέον μαθητές.
Ο δεύτερος εκπαιδευτικός πρέπει να έχει ως ανάθεση (Α ή Β) στο μάθημα για να μπορεί να υποστηρίζει αποτελεσματικά και να λαμβάνει μέρος στην αξιολόγηση των μαθητών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει, με ευθύνη του Σ.Δ. να καλύπτει το ωράριο του άλλος εκπαιδευτικός χωρίς να παίρνει μέρος στην αξιολόγηση.
Άρθρο 9 παράγραφος 2 γ)
Να διαγραφεί το “με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπονται στο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα.”
Συμβαίνει αρκετές φορές στην Β/θμια κάποιο μάθημα (π.χ. Θρησκευτικά) να μην διδάσκεται λόγο έλλειψης πιστώσεων, αν η προϋπόθεση μείνει τότε δεν θα μπορεί ο εκπαιδευτικός να διαμορφώνει την ύλη του κάτι απαραίτητο στις ΣΜΕΑΕ.
Άρθρο 9 παράγραφος 2
Να προστεθεί
Οι απολυτήριοι τίτλοι των μαθητών/τριων με ΕΕΑ που έχουν γνωμάτευση στην οποία το ΚΕΔΔΥ ορίζει ως φοίτηση για την επόμενη βαθμίδα ΣΜΕΑΕ να αποστέλλονται από την σχολική μονάδα για εγγραφή στην αντίστοιχη ΣΜΕΑΕ εφόσον αυτή λειτουργεί.
Ο λόγος είναι ότι από την στιγμή που η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ είναι δεσμευτική και όσο αφορά την φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδας (άρθρο 4 παράγραφος 3 γ του παρόντος) η σχολική μονάδα οφείλει να διαβιβάζει τον τίτλο για εγγραφή στο είδος σχολείου που ορίζει το ΚΕΔΔΥ.
Άρθρο 9 παράγραφος 1 γ1)
Εκ παραδρομής δεν έχουν μπει κάποια προβλέψεις οι οποίες υπήρχαν σε προηγούμενα νομοθετήματα
Να προστεθούν οι έντονες λέξεις
«Οι ανωτέρω μαθητές δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα ΓΕΛ, στα ΕΠΑΛ, στα ΕΕΛ, στα Ειδικά Λύκεια και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. της μη τυπικής εκπαίδευσης.»
Να προστεθούν οι έντονες λέξεις
«• Απόφοιτος Δ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΛ ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού, στην Α΄ τάξη του ΓΕΛ, στην Α΄ τάξη του ΕΠΑΛ καθώς και ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού.»
«• Απόφοιτος της Ε΄ τάξης ΕΕΓ, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΛ στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού, ή στη Β΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ ΕΑ, στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού, ή στη Β΄ τάξη του ΕΠΑΛ στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού.«
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ
8 παιδιά σε ένα τμήμα είναι υπερβολικός αριθμός εφόσον μιλάμε για εκπαίδευση!Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα τόσο στα παιδιά όσο και στους εκπαιδευτικούς!
Επίσημη θέση ΣΑΤΕΑ για τις ΣΜΕΑΕ
1) Πέρα από την καταλληλότητα των Αναλυτικών Προγραμμάτων και τη δυνατότητα διαφοροποίησής τους, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των μαθητών, θεωρείται απαραίτητο να αποσαφηνιστούν, στα πλαίσια της διεπιστημονικότητας και να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι όλων των ειδικοτήτων σε ένα Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το καθηκοντολόγιο της κάθε μιας ειδικότητας, καθώς και να υπάρχει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, κρίνουμε άδικη τη διάταξη να υπολογίζεται ο χρόνος απασχόλησης στις ΣΔΕΥ ως χρόνος διδακτικών καθηκόντων μόνο για τους Διευθυντές των ΣΜΕΑΕ (παρ.17)
2) Μείζον ζήτημα για την ορθή λειτουργία ενός ειδικού σχολείου είναι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε κάθε τάξη. Ειδικότερα, προτείνουμε την ύπαρξη το πολύ τριών-τεσσάρων παιδιών με αναπηρία σε κάθε τάξη ειδικού σχολείου. Αυτός ο αριθμός μαθητών θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη διδασκαλία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
3) Είναι σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα παραπομπής ενός μαθητή στο οικείο ΚΕΔΔΥ είτε από την οικογένεια του μαθητή είτε από τη σχολική μονάδα, όπου φοιτά ο μαθητής (μέσω των ΕΔΕΑΥ ή του Συλλόγου Διδασκόντων), η οποία σχολική μονάδα οφείλει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με την οικογένεια του μαθητή. Επιπλέον, θα πρέπει τόσο η οικογένεια όσο και η σχολική μονάδα φοίτησης του μαθητή να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής σε δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ σε περίπτωση σοβαρής ένστασης αναφορικά με το σχολικό πλαίσιο φοίτησης που προτείνεται από το ΚΕΔΔΥ.
4) Θεωρούμε απαραίτητη την πραγματική λειτουργία τμημάτων ολοήμερου σχολείου σε όλες τις ΣΜΕΑΕ. Το γεγονός αυτό θα εξυπηρετεί αφενός τους εργαζόμενους γονείς των μαθητών με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και αφετέρου θα πρόσφερει στους μαθητές τις απαραίτητες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τις οποίες τώρα παρέχουν ιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των μαθητών.
5) Πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών με λεωφορεία. Όταν οι ΣΜΕΑΕ δε διαθέτουν ιδιόκτητα λεωφορεία, και για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν, οι συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων θα πρέπει να είναι πολυετείς και τα δύο μέρη (Πολιτεία-ιδιοκτήτες λεωφορείων) ν’ ανταποκρίνονται επαρκώς στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να μετακυλούν το κόστος της μετακίνησης στους μαθητές και τις οικογένειές τους.
6) Απαραίτητη κρίνεται η συνεχής συνεργασία των ΣΜΕΑΕ και των Γενικών Σχολείων. Κάθε ΣΜΕΑΕ πρέπει να έχει άμεση συνεργασία με το πιο κοντινό γενικό σχολείο. Η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει κοινό πρόγραμμα σε περιπτώσεις μη γειτνίασης των σχολείων ή προγράμματα συνεκπαίδευσης σε περιπτώσεις όμορων ή συστεγαζόμενων σχολείων. Το είδος και η διάρκεια των προγραμμάτων θα αποφασίζεται από τους Συλλόγους Διδασκόντων ειδικού και γενικού σχολείου.
7) Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη μετάβαση μαθητών από το Ειδικό Σχολείο στο Γενικό: οι εγγεγραμμένοι μαθητές των ειδικών σχολείων, μετά από συνεννόηση των γονέων/κηδεμόνων, της διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του Ειδικού Σχολείου όπου φοιτούν, του αρμόδιου ΚΕΔΔΥ και του Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής να έχουν τη δυνατότητα αίτησης Παράλληλης Στήριξης και φοίτησης στο Γενικό Σχολείο και μετά το πέρας της Α’ δημοτικού, εκμεταλλευόμενοι την προκαταρκτική τάξη του ειδικού σχολείου. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ο μαθητής του ειδικού σχολείου να αλλάξει σχολικό πλαίσιο και να εγγραφεί στην Α’ Δημοτικού με Παράλληλη Στήριξη.
8) Άνοιγμα των ΣΜΕΑΕ στην κοινωνία: Να ορίζεται από το νόμο η εκπόνηση προγραμμάτων του Ειδικού Σχολείου έξω από τα όρια του σχολείου, στην κοινωνία, με σκοπό να ενταχθούν οι μαθητές πιο εύκολα στο κοινωνικό σύνολο και να ευαισθητοποιείται η κοινωνία απέναντι στα άτομα με αναπηρία.
9) Υλικοτεχνική υποδομή: Ύπαρξη λίστας προαπαιτούμενων υλικών από το Υπουργείο Παιδείας, με τα οποία πρέπει να είναι εξοπλισμένο ένα ειδικό σχολείο. Η λίστα να αποστέλλεται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς στα Ειδικά σχολεία και να παρέχονται τα υλικά αυτά στα σχολεία που παρουσιάζουν ελλείψεις.
10) Αύξηση του αριθμού των Ειδικών Σχολείων: Σύμφωνα με εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Ειδικές Ανάγκες και την Εκπαίδευση της Ένταξης οι οποίες στηρίχτηκαν σε στοιχεία που έδωσε η ίδια η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος, ο αριθμός των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές που λαμβάνουν υποστήριξη μέσα από τις δομές της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 3,28% επί του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού (στοιχεία 2011), όταν ο μέσος όρος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι διπλάσιος και αγγίζει το 7-10%, ποσοστό που επιβεβαιώνει και η διεθνής βιβλιογραφία. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο πλήθος μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βρίσκεται ακόμα χωρίς διάγνωση και πιθανότατα εκτός σχολικής δομής. Η τελευταία χαρτογράφηση της Ειδικής Αγωγής της χώρας μας έγινε το 2003 και είναι πλέον μη έγκυρη. Η εμπειρία μας δείχνει ότι ο αριθμός των Ειδικών Σχολείων είναι μικρός για τις εκπαιδευτικές ανάγκες που παρουσιάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη δε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η υφιστάμενη κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.
Αξιότιμοι κ.κ.,
Δια του παρόντος σχολίου επιθυμώ να εκφράσω την αντίθεση σύσσωμου του Π.Ε. 72 στην σχεδιαζόμενη μέσω του παρόντος άρθρου, κατάργηση της νομοθετημένης παρουσίας μας στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ., δεδομένου ότι:
1. Στην Υπουργική απόφαση 23079/ΙΚ/18-2-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΕΒ9-20Ε) του Υπουργείου Παιδείας – Καθορισμός στρατηγικών στόχων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έτους 2014 αναφέρεται ο στόχος: «7 – Εκσυγχρονισμός των δομών της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ενσωματωμένο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, με προσανατολισμό το μέλλον του μαθητή αξιοποιώντας τις μεθόδους συνεκπαίδευσης και τις νέες τεχνολογίες και με προτεραιότητες στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των παιδιών με αναπηρίες».
2. Στην ίδια πρόταση του νομοσχεδίου (Αρ.2§5γ – Οργάνωση και στόχοι ΕΑΕ) αναφέρεται «Η ΕΑΕ επιδιώκει ιδίως… την αντίστοιχη προς τις δυνατότητες τους ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην κοινωνική ζωή και στην επαγγελματική δραστηριότητα».
3. Η ίδια επίσης πρόταση (Σχολικές Μονάδες – Άρ. 9§ 1γ3) περιγράφει πως τα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. διατηρούν χαρακτήρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και «τάξη Μαθητείας», ενώ θα λειτουργεί προκαταρκτική τάξη, με στόχο την προετοιμασία των μαθητών, στην οποία θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, αυτόνομης διαβίωσης και προεπαγγελματικών δεξιοτήτων για την ομαλή ένταξη του μαθητή στο σχολικό περιβάλλον. Επίσης αναφέρεται ότι: «Η Τάξη Μαθητείας έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 τριμήνων και το πολύ ενός (1) διδακτικού έτους και περιλαμβάνει μαθήματα πρακτικής με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, ή σε φορέα, ή στο σχολείο ή στο πλαίσιο του σχολικού συνεταιρισμού».
4. Το άρθρο 11 του παρόντος νομοσχεδίου αναφέρει: «Η φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τους και πέραν του εικοστού τρίτου (23ου) έτους της ηλικίας τους».
5. Τα πρακτικά της Βουλής για το Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής της 29ης Απριλίου 2014 (ECAP0427.XT1 σελ.11) αναφέρουν: «Επίσης, καταργούμε από την ειδική αγωγή τους κλάδους ΠΕ72 και …, διότι ποτέ δεν εργάστηκαν σε αυτή και δεν έχουν λόγο να βρίσκονται σε αυτή», αιτιολογία ανεπαρκής, αφού ο λόγος καταγράφεται στον Ν.3699 (άρ. 8§1δδ & 20§3δ) και οι θέσεις δεν έχουν συσταθεί ακόμα, ώστε να εργαστούν οι ΠΕ 72.
6. Το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 76/21–3–2002 αναφέρει για τους πτυχιούχους Π.Ε. 72 πως: «…Ο πτυχιούχος της παραπάνω κατεύθυνσης με τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις του ασχολείται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: .α) Σε προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης ενηλίκων, .β) Σε οργανισμούς, φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό ή απασχόληση και την επαγγελματική και κοινωνική ενσωμάτωση μειονεκτουσών ομάδων…»
7. Ο Ν. 3699, άρ. 3 αναφέρει: «Συνιστάται κλάδος ΠΕ 72 (Εκπαιδευτικών Ενηλίκων) που βρίσκονται εντός ή εκτός του πλαισίου των ΣΜΕΑΕ, ο οποίος προστίθεται στους κλάδους των εκπαιδευτικών ΕΑΕ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις ΣΜΕΑΕ που προβλέπονται στο άρθρο 14 του ν. 1566/1985». Επιπλέον κατά το άρθρο 8§1δδ «…στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. μπορούν να διδάσκουν και εκπαιδευτικοί ενηλίκων Π.Ε. 72 με απόσπαση ή οργανική θέση που συστήνεται για το σκοπό αυτόν». Ωστόσο το Π.Ε. 72 δεν εμφανίζεται μέχρι σήμερα στους πίνακες ανάθεσης μαθημάτων των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
8. Στο Ν. 3699 (άρ. 20§3δ) προβλέπεται ότι: «οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 72 τοποθετούνται με διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση στα ΕΕΕΕΚ και απασχολούνται στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ενηλίκων πολιτών με ή χωρίς αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που σχεδιάζονται και εκπονούνται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης ή από οποιονδήποτε άλλον επίσημο κρατικό φορέα έχει την ευθύνη σχεδιασμού και εκπόνησης ανάλογων προγραμμάτων».
9. Το πρόγραμμα σπουδών και το επιστημονικό προφίλ του ΠΕ 72 (http://www.uom.gr/modules.php?op=modload&name=UpDownload&file=index&req=getit&lid=2212 ), είναι το πλέον κατάλληλο για την ανάληψη θέσεων επαγγελματικής εκπαίδευσης, προσανατολισμού και συμβουλευτικής συνολικά.
10. Από τα λοιπά σχόλια στην παρούσα διαβούλευση προκύπτει πως «…τα αυτόνομα εργαστήρια προεπαγγελματικών δεξιοτήτων και αυτόνομης διαβίωσης καταργούνται, κάτι το οποίο απαξιώνει τη λειτουργία των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.».
Σας παρακαλώ, λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, να προχωρήσετε στην απαλοιφή του αποσπάσματος «Τα αυτόνομα εργαστήρια προεπαγγελματικών δεξιοτήτων και αυτόνομης διαβίωσης καταργούνται» και να διευκολύνετε το συντομότερο την πρόσβαση των πτυχιούχων Π.Ε. 72 στο οικείο περιβάλλον των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. με τη σύσταση οργανικών θέσεων, διότι αυτό θα είναι προς όφελος των εκπαιδευομένων. Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή!
Μετά τιμής,
ΒΛΑΧΟΣ Μ. ΦΩΤΙΟΣ
Διαβάζοντας την πρόταση για νέο νόμο και από την εμπειρία που έχω στην ειδική αγωγή θα ήθελα να τοποθετηθώ σχετικά με την αλλαγή του νομού σε σχέση με την αυτόνομη διαβίωση, ως εργαστήριο και ένταξη του ως μάθημα στην προπαρασκευαστική τάξη.
Ο βασικός σκοπός της ειδικής αγωγής είναι η ενσωμάτωση/συμπερίληψη του μαθητή στο κανονικό σχολείο και κατ’ επέκταση στην κοινωνία η οποία διέπεται από κανόνες. Βασικός στόχος είναι η αυτονομία και η αυτοεξυπηρέτηση του μαθητή, ώστε αυτός να ανεξαρτητοποιηθεί. Αυτό υποστηρίζουν συνάδελφοι στο Ειδικό Σχολείο σε όλες τις βαθμίδες και ισχυροποιείται και από την γνώμη Σύμβουλων Ειδικής Αγωγής στις διάφορες επιμορφώσεις.
Η Αυτόνομη Διαβίωση κατά την γνώμη μου θα πρέπει να συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της φοίτησης των μαθητών στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. διότι δεν είναι δυνατή η κατάκτηση των δεξιοτήτων της Αυτόνομης Διαβίωσης, καθώς επίσης θέλει διαρκή επανάληψη, επειδή όπως έχει παρατηρηθεί, ο μαθητής μπορεί να παλινδρομήσει αν δεν υπάρχει συνεχής ανατροφοδότηση. Θεωρώ λοιπόν, με βάση τα παραπάνω ότι η εκμάθηση των δεξιοτήτων αυτών δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ένα έτος και μόνο στην προπαρασκευαστική τάξη αλλά σε κάθε σχολικό έτος, να περιλαμβάνεται ένας ικανός αριθμός ωρών για Αυτόνομη Διαβίωση, ώστε να συντηρεί και να προσθέτει νέες δεξιότητες στην ήδη κατακτημένη γνώση.
Θα πρέπει η διαδικασία αυτή να συνεχίζεται ακόμη και μετά την αποφοίτηση του παιδιού καθώς τα παιδιά αυτά στην συνέχεια μπορούν να διαμένουν είτε μόνα τους είτε σε φορείς που τα φιλοξενούν με την λιγότερη δυνατή υποστήριξη αφού θα έχουν κατακτήσει δεξιότητες αυτονόμησης.
Οι ενότητες που διδάσκονται στην Αυτόνομη Διαβίωση είναι πολλές, ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες:
¤ Ατομική Υγιεινή
¤ Σίτιση
¤ Υγιεινή χώρου και κουζίνας
¤ Προετοιμασία απλών γευμάτων
¤ Ένδυση
¤ Κοινωνικές δεξιότητες
Με βάση τα παραπάνω, είναι αυτονόητο ότι ένας τόσος μεγάλος όγκος πληροφοριών δεν μπορεί να διδαχθεί μέσα σε ένα σχολικό έτος αλλά απαιτείται το πρόγραμμα εκμαθήσης των δεξιοτήτων της Αυτόνομης Διαβίωσης να συνεχίζεται στο σύνολο της φοίτησης του μαθητή.
Σχετικά με την στελέχωση των ΣΔΕΥ και ΕΔΕΑΥ. Θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα της δημιουργίας Οργανικών Θέσεων για κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Επίσης αν θα θεωρούσε κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα με την στελέχωση των ΣΜΕΑΕ θα μπορούσε να τεθεί ως ρήτρα, πρώτα να στελεχώνονται οι ΣΜΕΑΕ και κατόπιν τα ΣΔΕΥ….(θα υπήρχε έτσι η δυνατότητα να πάρει κάποιος ενδιαφερόμενος μετάθεση κάπου που προς το παρον δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις)
Σε αναφορά προς την παράγραφο 1 (β1 και β2) του εν λόγω άρθρου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή του νομοθέτη στο γεγονός ότι στα Γυμνάσια και στα ΓΕΛ ΕΑΕ κατά κανόνα χρειάζονται 4 χρόνια σπουδών για να ολοκληρωθεί η διδακτέα ύλη. Ναι μεν, προβλέπεται και προκαταρκτική τάξη, αλλά με την διατύπωση αυτή το ευεργέτημα παραμένει κενό ουσίας. Ορθότερη θα ήταν, κατά την γνώμη μου, η απ’ ευθείας διατύπωση υποχρεωτικής τετραετούς φοίτησης στα Γυμνάσια και στα ΓΕΛ ΕΑΕ.
Για να αναφέρω ένα κατηγοριακό παράδειγμα, προκειμένου για Γυμνάσια και ΓΕΛ Κωφών & Βαρηκόων, επειδή οι μαθητές ουσιαστικά βλέπουν και ακούνε με τα μάτια τους, είναι αναγκασμένοι να έχουν συνεχώς στραμμένη την προσοχή τους στον διδάσκοντα. Η κόπωση της προσοχής κατά την οπτική αντίληψη είναι, επομένως, πολύ γρήγορη. Η πείρα έχει καταδείξει ότι 3 χρόνια δεν είναι αρκετά.
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η επαγγελματική εκπαίδευση δηλαδή:
ΕΕΓ-ΕΕΛ-ΕΕΕΕΚ έχει στηθεί τόσο σωστά.
Μακάρι να μην υπάρξουν «παράσιτα» κατά την εφαρμογή και τότε το αποτέλεσμα θα είναι το επιδιωκώμενο.
Εκείνο μόνο που είναι ενοχλητικό (όχι μόνο σε αυτό το νόμο αλλά σε κάθε νόμο που περνάει) είναι η συνεχής ανάληψη αρμοδιοτήτων και υπερεξουσιών από το ΙΕΠ και ειδικά για αντικείμενα που έπρεπε να βρίσκονται κάτω από τον αποκλειστικό έλεγχο του Υ.ΠΑΙ.Θ. και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του.
Ίσα ίσα, η κατάργηση των εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης και προεπαγγελματικών δεξιοτήτων ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ τα ΕΕΕΕΚ καθώς τέτοια πτυχία δεν είχαν καμμία πρακτική αξία. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να μπει ως μάθημα η αυτόνομη διαβίωση χωρίς να χαρακτηρίζει την ειδικότητα του αποφοίτου.
Όσο για τις προεπαγγελματικές, αυτές πολύ σωστά μπαίνουν στην προκαταρτική τάξη, δηλαδή πριν τις κανονικές τάξεις που αποτελούν την ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Πολύ σωστή επίσης η κατάργηση της λέξης «κατάρτισης» στον τίτλο του ΕΕΕΕΚ.
Κατάρτιση κάνει το ΙΕΚ που ανήκει στην μη τυπική εκπαίδευση.
Στην τυπική εκπ/ση υπάρχει μόνον η επαγγελματική εκπαίδευση.
Άλλο ένα βήμα στην πραγματική εναρμόνιση δηλαδή.
H κατάργηση του εργαστηρίου της Αυτόνομης Διαβίωσης απαξιώνει τη λειτουργία των ΕΕΕΕΚ..
Αδιανόητο το γεγονός να μη γίνεται αντιληπτό απο τα υπεύθυνα θεσμικά όργανα του κράτους η σημαντικότητα του συγκεκριμένου εργαστηρίου στους μαθητές των ΕΕΕΕΕΚ.
Υπερβολικός ο αριθμός των 8 παιδιών ανα τμήμα
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα αυτόνομα εργαστήρια προεπαγγελματικών δεξιοτήτων και αυτόνομης διαβίωσης καταργούνται, κάτι το οποίο απαξιώνει τη λειτουργία των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τα συγκεκριμένα μαθήματα είναι κάποια τα βασικότερα των εν λόγω σχολείων, γιατί συμβάλλουν σημαντικά στην μετέπειτα ευημερία των μαθητών, καθώς διδάσκονται οι βασικές καθημερινές ανάγκες, όπως η τροφή και η αυτοεξυπηρέτηση. Με τη συγκεκριμένη κατάργηση των δύο εργαστηρίων απαξιώνεται ουσιαστικά το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Είναι αδιανόητο το 2014 να παραβλέπονται τέτοια ζητήματα, με άμεσο αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η παρεχόμενη εκπαίδευση.
Ο νέος νόμος επιθυμώ να έχει ως στόχο την καλυτερη εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και όχι την μείωση θέσεων των εκπαιδευτικών επειδή δεν υπάρχουν χρήματα.
ο αριθμός των μαθητών σε 8 ανά τμήμα είναι πολύ μεγάλος. Τι επιθυμούμε ως κράτος;Ειδικά σχολεία ή Χώρους φύλαξης παιδών; Έγινε κάποια έρευνα όλα αυτά τα χρόνια και κατέληξε η Ηγεσία του Υπουργείου ότι 8 μαθητές ανά τμήμα βοηθάει το έργο των εκπαιδευτικών;
ο αριθμός των μαθητών σε 8 ανά τμήμα είναι μεγάλος. αν μιλάμε για εκπαίδευση και όχι για φύλαξη.
Όπως προανέφερα τον αριθμό των μαθητών σε τμήμα ΣΜΕΑΕ, ας τον αφήσουν έως έχει, διότι τα 4 παιδιά δύσκολα βρίσκονται στην αρχή της χρονιάς σε ειδικά νηπιαγωγεία της επαρχίας -και είναι άδικο για τα λιγότερα να μένουν σπίτι τους ή να μετακινούνται 2 και 3 ώρες καθημερινά σε άλλη ΣΜΕΑΕ. Οι δε 8 μαθητές σε ένα τμήμα ΣΜΕΑΕ, θα έχουν στην καλύτερη περίπτωση μόνο έναν ικανό φύλακα κι όχι έναν σούπερμαν δάσκαλο, διότι αυτός υπάρχει μόνο στα παραμύθια και στα όνειρα των μακριά από την πραγματικότητα εμπνευστών του νομοσχεδίου. Η σοβαρή εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, απαιτεί επιτέλους σοβαρότητα. Δε γίνεται ένας εκπαιδευτικός να απασχολείται για τη στήριξη μαθητών στο γενικό σχολείο στα πλαίσια της παράλληλης στήριξης, ενώ σε ειδικό σχολείο ένας άλλος δάσκαλος να υποστηρίζει 6 ή 8 μαθητές με σοβαρότερες αναπηρίες μέσα σε μονάδα Ειδικής Αγωγής.
Τώρα θα φανεί αν γίνεται λοιπόν διαβούλευση για να μας ακούσουν ή για να μας μείνει η χαρά…
Ευχαριστώ.
Αθανασία Ε.
Τελικά τί θα ισχύσει με τα λεγόμενα ΕΞατομικευμένα;
Η μόνη αναφορά στο Ν/Σ γίνεται στο:
«17. Οι δ/ντες των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των 6/θέσιων και πάνω σχολικών μονάδων έχουν διδακτικό ωράριο ….. το οποίο μπορεί να καλύπτεται σε ενισχυτική διδασκαλία μαθητή ή μικροομάδων.»
με τον όρο «Ενισχυτική διδασκαλία».
Δεν υπάρχει μια σχετική παιδαγωγική ασυνάφεια με το άρθρο 6 1β);:
«Όπου υπάρχει ιδρυμένο και λειτουργεί Τ.Ε. δεν χορηγείται παράλληλη στήριξη. Το ίδιο ισχύει και για τις ΣΜΕΑΕ.»
Πρέπει να ξεκαθαριστεί:
α) Ποιοί μαθητές θα «ενισχύονται». Θα λειτουργούν σαν Τ. Ένταξης μέσα στη ΣΜΕΑΕ; Τί θα γίνεται με τα μαθήματα που παρακολουθούν οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος των μαθητών αυτών; Θα είναι στην ευχέρεια του Σ.Δ. ή των εκπαιδευτικών η επιλογή των συγκεκριμένων μαθητών ή πρέπει να υπάρχει συμβολή του Συμβούλου Ε.Α. σε αυτήν; Θα μπορούν όλες οι ΣΜΕΑΕ να τα συμπεριλάβουν στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους ή θα είναι επιλογή του Δ/ντή τους;
β) Ποιές ειδικότητες εκπαιδευτικών θα «ενισχύουν». Θα προβλέπεται μόνο για όσους δεν καλύπτουν το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριό τους; Θα περιλαμβάνονται αυτές οι ώρες στη «δημιουργία οργανικής θέσης συγκεκριμένης ειδικότητας»; Θα υπάρχει όριο πλήθους ωρών που θα μπορεί να καλύπτει εκπαιδευτικός με «ενισχυτική διδασκαλία» ή μπορεί να είναι και όλο το υποχρεωτικό διδακτικό του ωράριο;
γ) Σε ποιό πλαίσιο θα διεξάγονται οι «ενισχυτικές διδασκαλίες»; Στο γραφείο, σε κενή αίθουσα, στο προαύλιο ή ως συνδιδασκαλία; Μπορεί να διεξάγονται σε μια διδακτική ώρα πολλές «ενισχυτικές διδασκαλίες» από πολλούς εκπαιδευτικούς; Πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση της επιλογής των συγκεκριμένων μαθητών και σκοποθέτηση των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων;
Τα Ειδικά σχολεία αποκτούν και ΕΔΕΑΥ. Παράλληλα είναι και συντονιστές στα ΣΔΕΥ με υποστήριξη στα γειτονικά σχολεία.Και ενώ γίνονται, σε μία ομάδα σχολείων, πυρήνες διάγνωσης και υποστηρικτικής παρέμβασης με τους δασκάλους Ειδικής Αγωγής και Ε.Ε.Π που διαθέτουν, τα επιβαρύνουμε με τμήματα που φτάνουν ως τους 8 μαθητές.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 3-5 ΜΑΘΗΤΩΝ. Εκτός αν ο απώτερος σκοπός είναι η υποβίβαση τους σε κέντρα φύλαξης.
ΣΕΚ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Γίνεται διαρκώς αναφορά για ΣΕΚ Ε.Α. αλλά δεν υπάρχει θεσμοθετημένο τίποτα για την λειτουργία και την μορφή αυτών των σχολείων. Υπάρχουν μόνο οδηγιες για ΣΕΚ Γενικής παιδείας στο Ν4186/2013.
Θα ηταν σκόπιμο αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον για την λειτουργία αυτού του θεσμού να καθοριστούν οι τάξεις και οι ειδικότητες που θα ήταν κατάλληλες για την ειδική αγωγή, όπως επίσης και τα μαθήματα και οι ειδικές συνθήκες που θα λειτουργούσαν σε αυτες.
Αν δεν υπάρχει πρόθεση να σχηματιστουν Δημόσιες ΣΕΚ Ε.Α. ας επιτραπει σε ιδιώτες να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν τέτοια σχολεία.
Σε ειδικά σχολεία εκπαίδευσης παιδιών στο φάσμα του αυτισμού ισχύει το όριο των 3 μαθητών ανά τμήμα, δεδομένου ότι όλοι οι μαθητές του έχουν διάγνωση αυτισμού; Αν για παράδειγμα ένα τέτοιο σχολείο είναι 4θέσιο και οι εγγεγραμμένοι μαθητές του είναι 15, θα πρέπει να αυξηθεί η οργανικότητα του σχολείου ή απλά θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα;
Επιπλέον, είναι υπερβολικά μεγάλος και δυσλειτουργικός ο αριθμός των 8 μαθητών ανά τμήμα στα ειδικά σχολεία, όπως καταδείχθηκε και από άλλους συναδέλφους.
Θα ηθελα να επισημανω οτι οσον αφορα τα διαλειμματα στη δευτεροβαθμια θα πρεπει να ειναι μεγαλυτερα και ειδικα στα ΕΕΕΕΚ γιατι υπαρχει δυσκολια οσον αφορα τη σιτιση των μαθητων με εντονες δυσκολιες (στην ουσια δεν προλαβαινουν να φανε) τουλαχιστον το πρωτο διαλειμμα θα επρεπε να ηταν μεγαλυτερο.Επισης δεν ειναι λειτουργικο τα παιδια με ειδικες αναγκες (με αυτισμο ή νοητικη υστερηση ειτε εντονα προβληματα συμπεριφορας, ΔΕΠΥ) να μενουν συνεχομενα στη ταξη για 80 λεπτα χωρις διάλειμμα, πραγματικα δεν αντεχουν τα παιδια κα και αντιδρουν πολλες φορες με επιθετικο τροπο.Θα πρεπει να επαναπροσδιορισετε το προγραμμα των Εεεεκ ειδικα ωστε να μην υπαρχουν πολλες συνεχομενες ωρες ή να καθοριζει ο συλλογος αναλογα τη λειτουργικοτητα τις ωρες διαλειμματων και ωρων.
Επισης δεν ειδα κατι για την εξατομικευση στη δευτεροβαθμια ΣΜΕΑ .Ειναι σημαντικο να μπορει ο εκπαιδευτικος να δουλεψει και εξατομικευμενα με
καποιον μαθητη, καθως σε τμημα με παιδια διαφορων
δυσκολιων δεν μπορουν να δουλευτουν επαρκως οι ατομικες εκπαιδευτικες αναγκες .
Επισης θα συμφωνησω κι εγω με το θεμα του αριθμου των μαθητων στα τμηματα ,8 ειναι παρα πολυ μεγαλος αριθμος θα πρεπει να περιοριστει προς τα κατω.Και ο αριθμος των παιδιων με αυτισμο θα πρεπει να περιοριστει στα 2 σε καθε ταξη αλλα χωρις κανενα αλλο παιδι μαζι μεσα στην ταξη.Ενας εκπαιδευτικος δεν ειναι ευκολο να δουλεψει ταυτοχρονα πολλαπλες δυσκολιες .Καλο θα ηταν οταν υπαρχουν παιδια με πολλες διαφορετικες δυσκολιες μεσα σε μια ταξη να υπαρχει η ευελιξια να γινεται συνδιδασκαλια, δηλ ταυτοχρονα δυο καθηγητες.Αυτο ηταν πολυ λειτουργικο και βοηθητικο για τους μαθητες.
Ευχαριστω πολυ.
Είναι μεγάλος αριθμός τα 8 παιδιά στο ίδιο τμήμα. Αν θέλουμε να μιλάμε για αποτελεσματική διδασκαλία 3-4 μαθητές είναι ένας φυσιολογικός αριθμός που και πάλι μπορεί να αποδειχτεί μεγάλος.
@18 Απριλίου 2014, 11:04 @18 Απριλίου 2014, @14:57 21 Απριλίου 2014, 15:47|
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα παραπάνω σχόλια. Το υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει τον ελάχιστο και ανώτερο αριθμό μαθητών και την ιδιαίτερη λειτουργία των ειδικών νηπιαγωγείων και των τμημάτων ένταξης στη προσχολική βαθμίδα (σε καμία περίπτωση-έστω και με ένα μαθητή-να μην αναστέλλεται η λειτουργία τους!!!).
Στην παράγραφο γ1)του άρθρου 9 θα πρέπει να οριστεί σαφώς, ότι τα ΕΕΓ θα λειτουργήσουν βάσει των Ομάδων Προσανατολισμού -τομέων- ειδικοτήτων του Επαγγελματικού Λυκείου του άρθρου 8 του ν.4186/2013, καθώς και των Σ.Ε.Κ. του άρθρου 20 του ν. 4186/2013 προκειμένου να επιτευχθεί εναρμόνιση των Ομάδων Προσανατολισμού- τομέων –ειδικοτήτων, των δομών Ε.Α.Ε. και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, εφόσον οι απόφοιτοί τους έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Ε.Ε.Λ. ή σε Σ.Ε.Κ. Ε.Α. όπως αναφέρεται στο άρθρο.
Αντίστοιχα στην παράγραφο γ3) θα πρέπει να οριστεί σαφώς, ότι τα ΕΕΕΕΚ θα λειτουργήσουν βάσει των Ομάδων Προσανατολισμού -τομέων- ειδικοτήτων των Σ.Ε.Κ. του άρθρου 20 του ν. 4186/2013 εφόσον οι απόφοιτοί τους έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη φοίτησή τους μόνον σε Σ.Ε.Κ. Ε.Α.
Ο αριθμός μαθητών σε αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ (ιδίως στα ειδικά νηπιαγωγεία) θα πρέπει να είναι σαφώς μειωμένος. 3-5 μαθητές το ανώτατο (και όχι παραπάνω από 3 μαθητές με ΔΑΔ στο ίδιο τμήμα).
Επίσης, στα τμήματα ένταξης στην προσχολική εκπαίδευση οι μαθητές,λόγω της μικρής ηλικίας και των μεγαλύτερων αναγκών τους, δε θα πρέπει να ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τους 5. Δύο μαθητές το μικρότερο όριο για τη λειτουργία τμήματος ένταξης στα νηπιαγωγεία.
Ευχαριστώ!
Μέγιστος αριθμός παιδιών σε τμήμα ΣΜΕΑΕ πρέπει να είναι οι 3 μαθητές. Ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών μέσα σε μία τάξη καταλήγει να αποτελεί πρόβλημα-δυσκολία και για τα ίδια τα παιδιά και για τον εκπαιδευτικό ΕΑΕ.
Δε δίνεται η πρέπουσα βαρύτητα στις αυτόνομες ΣΜΕΑ μεγαλώνοντας το όριο των μαθητών σε 8 ανά τμήμα.Στα τμήματα ένταξης το ανώτατο όριο είναι 12 μαθητές και 15 ώρες εβδομαδιαίως,δηλ. τμήματα των 2-3 μαθητών περίπου. Το κάθε τμήμα στα Ειδικά Σχολεία-λαμβάνοντας υπόψη και τη βαρύτητα των ειδικών αναγκών των μαθητών- θα πρέπει να κυμαίνεται από 3 ως 5 μαθητές.
Για την τυπική εκπαίδευση προβλέπεται ένα δάσκαλος παράλληλης στήριξης για ένα μαθητή με το φάσμα του Αυτισμού.Στα Ειδικά σχολεία πώς μπορεί να ανταποκριθεί ο εκπαιδευτικός έχοντας μέχρι 3 μαθητές με Αυτισμό και άλλες 5 περιπτώσεις με άλλα σύνδρομα ή ειδικές δυσκολίες.Το όριο των 4-8 μαθητών στα Ειδικά σχολεία είναι τεράστιος και μη ρεαλιστικός.Θα πρέπει να προσαρμοστεί προς τα κάτω.
Στον προηγούμενο νόμο προβλεπόταν στα Ειδικά Σχολεία τα τμήματα να είναι το ανώτερο μέχρι πέντε μαθητές και μπορούσε ανάλογα με τις περιπτώσεις να κατεβεί στους τρεις.Τώρα φτάνει το όριο μεχρι τους 8.Είναι αδύνατον να γίνει δομημένη διδασκαλία και να εφαρμοστεί εξατομικευμένο πρόγραμμα σε τμήματα των 6,7,8 μαθητών.Και σωστά ο νομοθέτης βάζει το όριο των τριών μαθητών για το φάσμα του αυτισμού.Άν το τμήμα έχει π.χ. 2 ΔΕΠΥ, 2 Αυτιστικά και 2 Εγκεφαλικές παραλυσεις μπορεί να γίνει μάθημα ή θα καταλήξει απλή φύλαξη?
Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση, επιβάλετε να εξαιρεθούν τα ειδικά νηπιαγωγεία από τον ελάχιστο αριθμό μαθητών 4, διότι καθυστερούν πολύ οι εγγραφές των νηπίων τους σε ΣΜΕΑΕ, λόγω διαδικασιών που απαιτούνται μέχρι την εκεί εγγραφή τους, αλλά κυρίως λόγο άρνησης των γονέων να αποδεχθούν τη βαρύτητα της κατάστασης των παιδιών τους. Επίσης, πρέπει να λάβετε υπ’όψην σας πως ο αριθμός μαθητών 8 για τη φοίτηση τους μέσα σε ένα τμήμα, είναι τεράστιος αν σκεφτείτε πως οι περισσότερες αίθουσες ΣΜΕΑΕ, είναι μικρές και επικίνδυνες για παιδιά με ΔΕΠ-Υ, με εγκεφαλική παράλυση κ.λ.π.και θα υφίσταται σοβαρό θέμα ασφάλειας των μαθητών. Σε αυτή την περίπτωση, δε μιλάμε για παιδαγωγική παρέμβαση, αλλά δυστυχώς μόνο για επισφαλή φύλαξη των μαθητών.
Ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη ή τμήμα, μπορεί να παραμείνει όπως ήταν στον προηγούμενο νόμο με κάποια ίσως ευελιξία.
Νηπιαγωγός Π.Ε. 60,50 με οκταετή εμπειρία στο χώρο.
Θα ήθελα:
1. να διορθώσω πως ανήκω στην κατηγορία Π.Ε. 60,50 και
2.να συμπληρώσω πως ενώ αναφέρεται πως στα νηπιαγωγεία ΣΜΕΑΕ θα λειτουργούν και τμήματα πρώιμης παρέμβασης, ουδέποτε έχει φτάσει στη βάση εγκεκριμένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης έτσι ώστε να το εφαρμόσουμε στα Ειδ. Νηπ/γεια. Επίσης θα ήθελα να διευκρινιστεί ποια ηλικιακή ομάδα νηπίων αφορά και ποιες Ειδικές Εκπαιδευτικές τους ανάγκες;
Σε όλους τους προηγούμενους νόμους Ειδικής Αγωγής το ανώτατο όριο τμήματος ήταν 5 μαθητές. Τώρα αυτό το όριο «ξεχειλώνει»με συνέπεια να είναι επιστημονική φαντασία η δομημένη εφαρμογή του Αναλυτικού Προγράμματος σε τμήμα των 6 ή 7 ή 8 μαθητών.Και σωστά αναφέρεται το όριο των τριών μαθητών για το φάσμα του Αυτισμού.Θα μπορεί όμως να λειτουργήσει ένα τμήμα με 4 ΔΕΠΥ ΚΑΙ 3 τετραπληγίες? Στα Ειδικά Σχολεία ξέρουμε ότι ακόμα και ο αριθμός των 5 μαθητών είναι μεγάλος γι αυτό και ο προηγούμενος νομοθέτης είχε το όριο από 3 ως 5 μαθητές ανάλογα των περιπτώσεων.Επίσης είναι πραγματικότητα ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς γίνονται μετεγγραφές μαθητών από την τυπική στην ειδική εκπαίδευση-γιατί δεν πετυχαίνουν πάντα τα προγράμματα παρέμβασης και οι γονείς, τελικά συναινούν με τις προτροπές των συμβούλων για φοίτηση των παιδιών τους στα Ειδικά Σχολεία-με συνέπεια να διογκώνονται ακόμα περισσότερο τα τμήματα. Αν θέλουμε να πετύχουμε ουσιαστική παρέμβαση και όχι σκέτη φύλαξη θα πρέπει το όριο ενός τμήματος να είναι από 3 ως πέντε μαθητές
Στα θέματα λειτουργίας αυτού του άρθρου, αναφέρεται:
«δ) Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και εργαστήριο στην Α’/θμια και Β’/θμια εκπ/ση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 4 μαθητές και μεγαλύτερος από 8 μαθητές».
Θα ήθελα να σας ενημερώσω, έχοντας διανύσει αρκετή υπηρεσία στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ν.Προποντίδας Χαλκιδικής-6 χρόνια-, πως οι γονείς αργούν να αποδεχθούν την όποια σοβαρή Ειδική Εκπαιδευτική Ανάγκη ή/και αναπηρία των παιδιών τους -ακόμη κι αν υπάρχει διάγνωση- και η εγγραφή τους σε Ειδ. Νηπ/γείο γίνεται αφού έχουν προσπαθήσει με αποτυχία, τη φοίτηση των παιδιών τους στην Γενική Εκπαίδευση. Εν τω μεταξύ περνούν οι μήνες, ή ακόμη και ο πρώτος χρόνος φοίτησης στο Νηπγείο, που εξάλλου δεν είναι υποχρεωτικός, μέχρι να αποδεχθούν πως το ιδανικό περιβάλλον φοίτησης των παιδιών τους είναι το νηπιαγωγείο ΕΑΕ.
Χαρακτηριστικά πέρυσι, δηλ. κατά το σχολ. έτος 2012-13, σύμφωνα με το αρχείο του Ειδ. Νηπ/γείου- ξεκινήσαμε με εγγραφέντες 2 μαθητές-νήπια- και μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων, γράφτηκαν και φοίτησαν 6 μαθητές. Αν απαιτείται για τη λειτουργία ενός τμήματος, το όριο των 4 μαθητών, το Νηπιαγωγείο θα αναστέλλει τη λειτουργία του και όταν υπάρξει ανάγκη, σε 1 ή 2 μήνες, όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολα θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία του.
Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας -πόσο μάλλον κατάργησης-, Θα υπάρξει αργότερα και πρόβλημα μετακίνησης των νηπίων, διότι τα δρομολόγια εγκρίνονται πολύ νωρίτερα από την περιφέρεια και πολύ δύσκολα αλλάζουν.
Το σχολ. έτος 2014-15, από όσα στοιχεία έχω θα ξεκινήσει πάλι με 2 νήπια, αλλά αναμένω, -διότι στην επαρχία όλα γνωστοποιούνται-, πως αργά ή γρήγορα θα εγγραφούν τουλάχιστον άλλοι 3 με 4 μαθητές με βαριές αναπηρίες.
Παρακαλώ, να το λάβετε σοβαρά υπ΄όψη και να μειώσετε τον ελάχιστο αριθμό των νηπίων για τη λειτουργία μιας ΕΑΕ προσχολικής Αγωγής. Ακόμη κι ένα νήπιο με βαριά διαγνωσμένη αναπηρία, από τη στιγμή που υπάρχει δρομολόγιο εγκεκριμένο για τη μεταφορά του, οργανική θέση Π.Ε.61 και συστέγαση με άψογη συνεργασία, με Ειδικό Δημοτικό στελεχωμένο με Ε.Β.Π. και Ε.Ε.Π, δικαιούται τη φοίτηση σε σχολική μονάδα που ταιριάζει στη φύση των Ε.Ε.Αναγκών του. Για οποιαδήποτε πληροφορία, στη διάθεσή σας.
Γιατί θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά σχολεία για ανάπηρους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση? Ως χώρα πρώτα πρέπει να φροντίσουμε τους ικανούς και μετά ας ασχοληθούμε και με τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μέχρι το δημοτικό είναι λογικό να υπάρχει μια ειδική μέριμνα από εκεί και πέρα όμως γιατί να επεκτείνεται και στην δευτεροβάθμια έχουμε έλλειψη από μαθητές ή μήπως δεν έχουμε αρκετούς ανέργους?
Απολυτήριο Γυμνασίου για του μαθητές των ΕΕΓ στη Γ΄ Τάξη
Αφού οι απόφοιτοι της Γ΄ Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης εγγράφονται στην Α΄ τάξη ΓΕΛ, ΕΕΛ, ΕΛ, ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. για λόγους ισοτιμίας θα πρέπει και οι απόφοιτοι της Γ΄ τάξης των ΕΕΓ να παίρνουν απολυτήριο γυμνασίου και να εγγράφονται στην Α΄ τάξη ΓΕΛ, ΕΕΛ, ΕΛ, ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. και όχι οι απόφοιτοι της Δ΄ τάξης.
σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου:
Οι απόφοιτοι των ΕΕΓ πρέπει να μπορούν να εγγραφούν και στα γενικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΛ) όπως προβλέπετε και στο άρθρο 28 του 4186/2013. Εδώ προβλέπετε η έγγραφή στα γενικά ΓΕΛ και ΣΕΚ και όχι στα γενικά ΕΛ. Το ίδιο και για τους απόφοιτους των Ειδικών Γυμνασίων. Οπότε μπορεί να τροποποιηθεί ως εξής:
γ1) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
………….
Οι ανωτέρω μαθητές δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα ΓΕΛ, στα ΕΛ, στα ΕΕΛ, στα Ειδικά Λύκεια και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. της μη τυπικής εκπαίδευσης.
Οι απόφοιτοι των ΕΕΓ πρέπει να μπορούν να εγγραφούν και στα γενικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΛ) όπως προβλέπετε και στο άρθρο 28 του 4186/2013. Εδώ προβλέπετε η έγγραφή στα γενικά ΓΕΛ και ΣΕΚ και όχι στα γενικά ΕΛ. Το ίδιο και για τους απόφοιτους των Ειδικών Γυμνασίων.
Οπότε μπορεί να τροποποιηθεί ως εξής:
γ1) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
…………….
Απόφοιτοι των ΕΕΓ εγγράφονται:
…………….
• Απόφοιτος Δ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΛ και του ΕΕΛ ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού, στην Α΄ τάξη του ΓΕΛ, …..
• Απόφοιτος της Ε΄ τάξης ΕΕΓ, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΛ και του ΕΕΛ στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού, ή στη Β΄ τάξη ΣΕΚ …..
Απόφοιτοι Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης εγγράφονται:
………………..
• Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης εγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΛ και του ΕΕΛ και Α΄ τάξη ΓΕΛ, ……