- 1. α) Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται οι δημόσιες και ιδιωτικές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτουργούν δυνάμει των διατάξεων του ν.4186/2013 (Α΄ 193).
β) Τα τμήματα κατάρτισης των ειδικοτήτων των καταργούμενων Σ.Ε.Κ. αποτελούν εφεξής αυτοτελή αντίστοιχα τμήματα για όσους έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και είναι ενήλικες, τα οποία μεταφέρονται και εντάσσονται αυτοδικαίως στα πλησιέστερα κατά τόπον δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων αυτών θα λαμβάνουν τη βεβαίωση της παραγράφου 3 του άρθρου 22 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193). Οι μαθητές που είχαν ήδη εγγραφεί στα τμήματα των καταργούμενων Σ.Ε.Κ. συνεχίζουν τις σπουδές τους στα αντίστοιχα τμήματα που δημιουργούνται στα Ι.Ε.Κ.
γ) Μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, δημοσιευόμενα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, τα θέματα ειδικοτήτων, μαθητείας ανά ειδικότητα, η ίδρυση σχετικών Παραρτημάτων σε έκαστο Ι.Ε.Κ. για τις ειδικότητες όπου τούτο είναι αναγκαίο, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
- 2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 18 του ν.4186/2013 (Α΄193) όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 47 του ν.4264/2014 (Α΄118) και ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι απόφοιτοι και οι καταρτιζόμενοι των ΙΕΚ και οι απόφοιτοι άλλων δομών τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης, είναι δυνατόν να κατατάσσονται σε συναφείς ειδικότητες των ΙΕΚ απαλλασσόμενοι από τα μαθήματα τα οποία ήδη έχουν διδαχθεί ή να κατατάσσονται σε πέραν του Α΄ εξαμήνου αντίστοιχης ειδικότητας των ΙΕΚ, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και ύστερα από έγκριση της ΓΓΔΒΜΝΓ. Με απόφαση της ΓΓΔΒΜΝΓ καθορίζεται, με βάση τη συνάφεια των ειδικοτήτων και το περιεχόμενο των σπουδών, η κατάταξή τους σε εξάμηνο, η διάρκεια φοίτησης, οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία για τη μετάβαση από ένα επίπεδο κατάρτισης σε άλλο καθώς και κάθε άλλο σχετικό ειδικότερο, τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα».
- 3. α) Στην παράγραφο 3 του άρθρου 23 του ν.4186/2013 (Α΄193) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Για τη λειτουργία των ανωτέρω ΙΕΚ μπορεί να εκδίδονται ειδικοί Κανονισμοί Λειτουργίας τους, με τους οποίους πέραν των θεμάτων που ρυθμίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 17 του παρόντος νόμου, μπορεί να θεσπίζονται επιπλέον ειδικές διαδικασίες λειτουργίας και στελέχωσής τους, όπως σε θέματα εκπαιδευτικής μεθοδολογίας, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης, εποπτικών μέσων, ειδικών διαδικασιών και επιτροπών αξιολόγησης, θεμάτων υποδομών καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετίζεται με το περιεχόμενο εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη φυσιογνωμία τους».
β) Η παράγραφος 5 του άρθρου 23 του ν.4186/2013 (Α΄193) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. είναι δυνατόν να πραγματοποιούν την Πρακτική Άσκηση ή τη Μαθητεία σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιες υπηρεσίες με τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου με ευθύνη του Ι.Ε.Κ. στο οποίο φοιτούν. Η περίοδος της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική».
γ) Η παράγραφος 7 του άρθρου 23 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 47 του ν.4264/2014 (Α΄118), αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. ξεκινά κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, διαρκεί πέντε (5) συνολικά εξάμηνα και επιμερίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα (1) εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Το εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας δύναται να λαμβάνει χώρα τμηματικά και εφόσον ο εκπαιδευόμενος έχει ολοκληρώσει τα δύο πρώτα εξάμηνα. Ο μέγιστος αριθμός ανά εκπαιδευτή καθορίζεται σε τριάντα (30) καταρτιζόμενους, σε εργαστηριακά ή θεωρητικά ή και μεικτά μαθήματα. Δικαίωμα φοίτησης στα Ι.Ε.Κ. έχουν οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης ή ΣΕΚ ή ανώτατης εκπαίδευσης».
- 4. α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 44 του ν.4186/2013 (Α΄193) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:
α) Καθορίζεται η διαδικασία, τα προσόντα, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλο επιμέρους θέμα ή αναγκαία λεπτομέρεια για την πλήρωση των θέσεων Διευθυντών και Υποδιευθυντών των Ι.Ε.Κ. και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.).
β) Προστίθενται πιστοποιημένες ειδικότητες που προσφέρονται από τα Ι.Ε.Κ.»
β) Η παράγραφος 2 του άρθρου 44 του ν.4186/2013 (Α΄193) καταργείται και αναριθμούνται οι παράγραφοι 3 και 4 σε 2 και 3 αντιστοίχως.
- 5. α) Η παράγραφος 6 του άρθρου 47 του ν.4186/2013 (Α΄193) όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 6 της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν.4229/2014 και αναριθμήθηκε σε παράγραφο 4 σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 47 του ν.4264/2014 καταργείται.
β) Η παράγραφος 7 του άρθρου 47 του ν.4186/2013 (Α΄193), η οποία προστέθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 12 του ν. 4283/2014 επαναριθμείται σε παράγραφο 4.
γ) Στο άρθρο 47 του ν.4186/2013 (Α΄193) προστίθενται παράγραφοι 5 και 6 ως εξής:
«5. Μέχρι την έκδοση των οδηγών σπουδών, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 18 του παρόντος νόμου, είναι δυνατόν με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να αντιστοιχίζονται παρεχόμενες ειδικότητες των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με νέες.
6. Η θητεία των Διευθυντών των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. που λήγει την 31-08-2015 παρατείνεται έως την 31-08-2016».
- 6. Η παράγραφος 2 του άρθρου 19 του ν.3879/2010 (Α’ 163) όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του ν.4283/2014 (Α’ 189) και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Από 1.9.2016 η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης».
- 7. α) Το άρθρο 239 του ν.4281/2014 αντικαθίσταται ως εξής :
«Για την άσκηση των επαγγελμάτων του κομμωτή-κουρέα και Τεχνίτη περιποίησης χεριών-ποδιών απαιτούνται κατά περίπτωση μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Για Κομμωτή – Κουρέα
α) Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 2 του ν.2009/1992 ειδικότητας Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής «Κομμώσεων και Βαφής Μαλλιών» ή Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 2 του ν.2009/1992 ειδικότητας Τ.Ε.Ε. Α΄ Κύκλου σπουδών «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών και ένας (1) χρόνος προϋπηρεσίας.
β) Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 3 του ν.2009/1992 ειδικότητας Τ.Ε.Ε. Β΄ κύκλου σπουδών «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών και εννέα (9) μήνες προϋπηρεσίας.
γ) Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του ν.3475/2006 ειδικότητας ΕΠΑ.Σ. «Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών αλλοδαπής και εννέα (9) μήνες προϋπηρεσίας.
δ) Πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 3, που χορηγείται στους αποφοίτους των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) μετά από πιστοποίηση της ειδικότητας «Τεχνίτης Κομμωτικής Τέχνης» ή ισότιμος τίτλος σπουδών και έξι (6) μήνες προϋπηρεσίας.
ε) Πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 4, που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ΄ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις ή Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.), επιπέδου 4 (ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου), που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ΄ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις, ειδικότητας «Κομμωτικής Τέχνης» και 6 μήνες προϋπηρεσίας.
στ) Δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 5, που χορηγείται στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. μετά από πιστοποίηση ή ισότιμος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής.
ζ) Βεβαίωση επάρκειας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά από παρακολούθηση προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας τουλάχιστον εξακοσίων (600) ωρών σε πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), συμβατό με το εκάστοτε ισχύον επαγγελματικό περίγραμμα και το οποίο συνοδεύεται από αποδεδειγμένη προϋπηρεσία είκοσι τεσσάρων (24) μηνών στο οικείο επάγγελμα, η οποία αποκτήθηκε πριν ή μετά από την αποφοίτηση ή και κατά τη διάρκεια της φοίτησης, και πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Επιτρέπεται η συμμετοχή στις ανωτέρω εξετάσεις πιστοποίησης στους μη έχοντες τίτλο σπουδών εμπειροτεχνίτες, οι οποίοι έως την 31-12-2017 θα έχουν προϋπηρεσία τριών (3) ετών και άνω ή 900 ημερομίσθια, με εξαρτημένη ή μη εργασία, σε κομμωτήριο ή κουρείο ή προσκομίζουν πιστοποιητικό προϋπηρεσίας από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
2. Για Τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών
α) Πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 3, ειδικότητας ΣΕΚ, «Τεχνίτης Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού νυχιών και Ονυχοπλαστικής» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής και έξι (6) μήνες προϋπηρεσίας.
β) Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης, ειδικότητας ΙΕΚ «Αισθητικός Ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών» ή Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, ειδικότητας ΙΕΚ «Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής» ή ισότιμος τίτλος σπουδών της αλλοδαπής.
γ) Βεβαίωση επάρκειας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά από παρακολούθηση προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας τουλάχιστον εξακοσίων (600) ωρών σε πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.),συμβατό με το εκάστοτε ισχύον επαγγελματικό περίγραμμα και το οποίο συνοδεύεται από αποδεδειγμένη προϋπηρεσία είκοσι τεσσάρων (24) μηνών στο οικείο επάγγελμα, η οποία αποκτήθηκε πριν ή μετά από την αποφοίτηση ή και κατά τη διάρκεια της φοίτησης, και πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Επιτρέπεται η συμμετοχή στις παραπάνω εξετάσεις πιστοποίησης στους μη έχοντες τίτλο σπουδών εμπειροτεχνίτες, οι οποίοι έως τις 31-12-2017 θα έχουν προϋπηρεσία τριών (3) ετών και άνω ή 900 ημερομίσθια, με εξαρτημένη ή μη εργασία, σε κομμωτήριο ή κουρείο ή προσκομίζουν πιστοποιητικό προϋπηρεσίας από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
β) Η τελευταία φράση της παραγράφου β) του άρθρου 240 του ν.4281/2014 τροποποιείται ως εξής:
«όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 237».
- 8. Καταργείται η περίπτωση 6 της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν.4229/2014 (Α΄ 8).
Αξιοτιμε κυριε υπουργε,
Ειμαι σπουδαστης της ΣΕΚ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ.
Εδω στη ΣΕΚ ειμαστε ολοι ενηλικες σπουδαστες.Η εκπαιδευση ενηλικων δε θα επρεπε να βασιζεται στο σεβασμο των υποχρεωσεων που εχουν οι ενηλικες σπουδαστες?
Γι αυτο ζητάμε να ληφθεί μέριμνα ώστε να ολοκληρώσουμε την κατάρτισή μας στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που με μόχθο εμπλουτίζονται καθημερινά σε σύγχρονους εργαστηριακούς χώρους. Αν η Σχολή μεταφερθεί στο Άργος (το ΙΕΚ Ναυπλίου στο οποίο πιθανόν μεταφερθεί και ενταχθεί η ΣΕΚ Επιδαύρου συστεγάζεται με το ΙΕΚ Άργους) οι τωρινοί σπουδαστές εκτός του ότι θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά σε απόσταση μεγαλύτερη από 30 χιλιόμετρα, θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με ανύπαρκτες υποδομές. Είναι άλλο ένας ενήλικας να προγραμματίσει τις υποχρεώσεις του και να αποφασίσει να παρακολουθήσει μια σχολή, και άλλο στο μέσο της χρονιάς να υποχρεωθεί σε τέτοιες αλλαγές.
Εφόσον ικανοποιήθηκε ή απαίτηση στην ΣΕΚ να σπουδάζουν μόνο ενήλικες, για ποιο λόγο μας ξεριζώνετε από ένα όμορφο κτήριο με εξοπλισμό και υποδομές στο οποίο υπάρχει προγραμματισμός και μια σειρά που με κόπο οικοδομήθηκε.
Ζητάμε:
1) Η σχολή να παραμείνει στο ίδιο κτήριο
2) Να έχει δική της Διεύθυνση
3) Να γίνουν εγγραφές το Σεπτέμβριο
Είναι απαράδεκτο το γεγονός υποχρεώνονται να περνούν αξιολόγηση και εξετάσεις για να πιστοποιηθούν ως εκπαιδυτές:
α) οι έχοντες μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση Ενηλίκων,
β) με εκατοντάδες ώρες διδακτικής προυπηρεσίας στην Εκπαίδευση ενηλίκων
γ) όσοι διδάσκουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ διδακτική μεθοδολογία σε ενήλικες υποψήφιους εκπαιδευτικούς και αξιολογούν τις μικροδιδασκαλίες τους.
Οταν μάλιστα, προσφέρεται η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια στην εκπαίδευση ενηλίκων, χωρίς καμία κρίση, σε μέλη ΔΕΠ και ΕΠ. Το γεγονός ότι έχουν διδακτορικό δεν σημαίνει ότι γνωρίζουν τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων ή τη διδακτική μεθοδολογία ενηλίκων.
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Η Σχολή μας καταργείται και μεταφέρεται 30 χιλιόμετρα μακρυά.
Παρακαλώ να την ανατρέψετε και να παραμείνει η Σχολή στο Δήμο Επιδαύρου και στο εξαίσιο κτήριο που φιλοξενείται τώρα.Επιπλέον ζητάμε να έχει δική της Διεύθυνση και τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν ομαλά οι εγγραφές, όπως ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΟΠΑΙΘ.
Η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιδαύρου ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 και άρχισε να λειτουργεί το Φεβρουάριο του 2015. Τον Ιούνιο του 2015 ανακοινώθηκε η κατάργησή της και η μεταφορά και ένταξη των ειδικοτήτων της στο πλησιέστερο ΙΕΚ. Επομένως η Σχολή παύει να εδρεύει στο Δήμο Επιδαύρου. Αυτό συμβαίνει ενώ η Σχολή λειτουργεί κανονικά και δείχνει ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Η Σχολή καταργείται όχι εξαιτίας αστοχίας στο σχεδιασμό της. Οι ειδικότητες που διδάσκονται είχαν προσεκτικά επιλεγεί ώστε να ταιριάζουν στο περιβάλλον λειτουργίας της. Η περιοχή του Δήμου Επιδαύρου είναι ονομαστή για τη μελισσοκομία, την τυροκομία, τη λιθοξοΐα και τη δενδροκομία. Η θέση της Σχολής έξω από τον αστικό ιστό επιτρέπει την ανάπτυξη των σχετικών με τις ειδικότητες εργαστηρίων και η γεωγραφική τοποθέτησή της στο κέντρο της Αργολίδας γεφυρώνει τις αποστάσεις από τους υπόλοιπους δήμους του Νομού.
Η ανάπτυξη της περιοχής ως κέντρο θερινού τουρισμού με τις εκδηλώσεις στο αρχαίο θέατρο, τα παραθαλάσσια θέρετρα και τη φυσική ομορφιά του τοπίου εξασφαλίζει επάρκεια ελεύθερων καταλυμάτων το χειμώνα, ώστε σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα να μπορούσε να αναπτυχθεί παράλληλα και ο χειμερινός εκπαιδευτικός τουρισμός. Ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα θα μπορούσαν να καταρτιστούν στις ειδικότητες αυτές, τις τόσο σημαντικές για την τόνωση της παραγωγής σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο. Επομένως πώς αποδίδουν οι επικριτές την ίδρυση της Σχολής σε μικροκομματικές σκοπιμότητες;
Ο ρόλος των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης δεν είναι να αντικαταστήσουν το Γενικό Λύκειο. Η άσκηση των νέων στις ελεύθερες τέχνες εγγυάται τη διαμόρφωση ελεύθερων, υπεύθυνων πολιτών.
Νοιαζόμαστε όμως και για όλους εκείνους τους ενήλικες που δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τη δωδεκατάξια εκπαίδευση μέχρι το τέλος. Οι επιλογές τους είναι πολύ περιορισμένες. Οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης αποτελούν σήμερα τη μοναδική καλή λύση γι’αυτούς. Η χωροθέτηση των Σχολών μάλιστα σε επιλεγμένα σημεία της επαρχίας δίνει μια διέξοδο στην απομόνωση νέων ανθρώπων και μια προοπτική.
Παράλληλα στη ΣΕΚ Επιδαύρου ενδιαφέρθηκε να καταρτιστεί πλήθος αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις τάξεις μας φοιτούν πτυχιούχοι που βλέπουν την εκμάθηση μιας τέχνης ως ολοκλήρωση της μέχρι τώρα εκπαιδευτικής τους προσπάθειας.
Σχετικά με τους τωρινούς καταρτιζόμενους ζητάμε να ληφθεί μέριμνα ώστε να ολοκληρώσουν την κατάρτισή τους στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που με μόχθο εμπλουτίζονται καθημερινά σε σύγχρονους εργαστηριακούς χώρους. Αν η Σχολή μεταφερθεί στο Άργος (το ΙΕΚ Ναυπλίου στο οποίο πιθανόν μεταφερθεί και ενταχθεί η ΣΕΚ Επιδαύρου συστεγάζεται με το ΙΕΚ Άργους) οι τωρινοί σπουδαστές εκτός του ότι θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά σε απόσταση μεγαλύτερη από 30 χιλιόμετρα, θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με ανύπαρκτες υποδομές. Είναι άλλο ένας ενήλικας να προγραμματίσει τις υποχρεώσεις του και να αποφασίσει να παρακολουθήσει μια σχολή, και άλλο στο μέσο της χρονιάς να υποχρεωθεί σε τέτοιες αλλαγές.
Αν ιδρυθεί Παράρτημα ΙΕΚ στο Δήμο Επιδαύρου για να απορροφήσει τη ΣΕΚ, δεν θα έπρεπε να προηγηθεί η ίδρυση της απορρόφησης;
Η επικείμενη κατάργηση των Σ.Ε.Κ. θίγει το περί Δικαίου αίσθημα των μελών του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού τους, διότι διακόπτει βίαια την προσπάθεια που ξεκίνησαν με κόπο, θέληση, μεράκι και υπομονή.
Ανακεφαλαιώνοντας ζητάμε να παραμείνει η Σχολή της Επιδαύρου στο Δήμο Επιδαύρου.
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
εκπροσωπώ την κοινότητα Αγίου Δημητρίου Αργολίδας, στην οποία εδρεύει η ΣΕΚ Επιδαύρου.
Η Σχολή μας καταργείται και μεταφέρεται 30 χιλιόμετρα μακρυά.
Παρακαλώ να την ανατρέψετε και να παραμείνει η Σχολή στο Δήμο Επιδαύρου και στο εξαίσιο κτήριο που φιλοξενείται τώρα.Επιπλέον ζητάμε να έχει δική της Διεύθυνση και τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν ομαλά οι εγγραφές, όπως ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΟΠΑΙΘ.
Σας παραθέτω το υπόμνημα των σπουδαστών και των κατοίκων της περιοχής μας, που περιγράφει τη δεινή κατάσταση που έχουμε περιέλθει με την απόφασή σας αυτή.
Υπόμνημα σχετικό με την επικείμενη κατάργηση των ΣΕΚ, τη μεταφορά και ένταξη των τμημάτων τους στα κοντινότερα ΙΕΚ και ειδικότερα σε ό τι μέλλει γενέσθαι με τη ΣΕΚ Επιδαύρου.
Η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιδαύρου ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 και άρχισε να λειτουργεί το Φεβρουάριο του 2015. Τον Ιούνιο του 2015 ανακοινώθηκε η κατάργησή της και η μεταφορά και ένταξη των ειδικοτήτων της στο πλησιέστερο ΙΕΚ. Επομένως η Σχολή παύει να εδρεύει στο Δήμο Επιδαύρου. Αυτό συμβαίνει ενώ η Σχολή λειτουργεί κανονικά και δείχνει ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Η Σχολή καταργείται όχι εξαιτίας αστοχίας στο σχεδιασμό της. Οι ειδικότητες που διδάσκονται είχαν προσεκτικά επιλεγεί ώστε να ταιριάζουν στο περιβάλλον λειτουργίας της. Η περιοχή του Δήμου Επιδαύρου είναι ονομαστή για τη μελισσοκομία, την τυροκομία, τη λιθοξοΐα και τη δενδροκομία. Η θέση της Σχολής έξω από τον αστικό ιστό επιτρέπει την ανάπτυξη των σχετικών με τις ειδικότητες εργαστηρίων και η γεωγραφική τοποθέτησή της στο κέντρο της Αργολίδας γεφυρώνει τις αποστάσεις από τους υπόλοιπους δήμους του Νομού.
Η ανάπτυξη της περιοχής ως κέντρο θερινού τουρισμού με τις εκδηλώσεις στο αρχαίο θέατρο, τα παραθαλάσσια θέρετρα και τη φυσική ομορφιά του τοπίου εξασφαλίζει επάρκεια ελεύθερων καταλυμάτων το χειμώνα, ώστε σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα να μπορούσε να αναπτυχθεί παράλληλα και ο χειμερινός εκπαιδευτικός τουρισμός. Ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα θα μπορούσαν να καταρτιστούν στις ειδικότητες αυτές, τις τόσο σημαντικές για την τόνωση της παραγωγής σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο. Επομένως πώς αποδίδουν οι επικριτές την ίδρυση της Σχολής σε μικροκομματικές σκοπιμότητες;
Ο ρόλος των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης δεν είναι να αντικαταστήσουν το Γενικό Λύκειο. Η άσκηση των νέων στις ελεύθερες τέχνες εγγυάται τη διαμόρφωση ελεύθερων, υπεύθυνων πολιτών.
Νοιαζόμαστε όμως και για όλους εκείνους τους ενήλικες που δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τη δωδεκατάξια εκπαίδευση μέχρι το τέλος. Οι επιλογές τους είναι πολύ περιορισμένες. Οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης αποτελούν σήμερα τη μοναδική καλή λύση γι’αυτούς. Η χωροθέτηση των Σχολών μάλιστα σε επιλεγμένα σημεία της επαρχίας δίνει μια διέξοδο στην απομόνωση νέων ανθρώπων και μια προοπτική.
Παράλληλα στη ΣΕΚ Επιδαύρου ενδιαφέρθηκε να καταρτιστεί πλήθος αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις τάξεις μας φοιτούν πτυχιούχοι που βλέπουν την εκμάθηση μιας τέχνης ως ολοκλήρωση της μέχρι τώρα εκπαιδευτικής τους προσπάθειας.
Σχετικά με τους τωρινούς καταρτιζόμενους ζητάμε να ληφθεί μέριμνα ώστε να ολοκληρώσουν την κατάρτισή τους στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που με μόχθο εμπλουτίζονται καθημερινά σε σύγχρονους εργαστηριακούς χώρους. Αν η Σχολή μεταφερθεί στο Άργος (το ΙΕΚ Ναυπλίου στο οποίο πιθανόν μεταφερθεί και ενταχθεί η ΣΕΚ Επιδαύρου συστεγάζεται με το ΙΕΚ Άργους) οι τωρινοί σπουδαστές εκτός του ότι θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά σε απόσταση μεγαλύτερη από 30 χιλιόμετρα, θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με ανύπαρκτες υποδομές. Είναι άλλο ένας ενήλικας να προγραμματίσει τις υποχρεώσεις του και να αποφασίσει να παρακολουθήσει μια σχολή, και άλλο στο μέσο της χρονιάς να υποχρεωθεί σε τέτοιες αλλαγές.
Αν ιδρυθεί Παράρτημα ΙΕΚ στο Δήμο Επιδαύρου για να απορροφήσει τη ΣΕΚ, δεν θα έπρεπε να προηγηθεί η ίδρυση της απορρόφησης;
Η επικείμενη κατάργηση των Σ.Ε.Κ. θίγει το περί Δικαίου αίσθημα των μελών του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού τους, διότι διακόπτει βίαια την προσπάθεια που ξεκίνησαν με κόπο, θέληση, μεράκι και υπομονή.
Ανακεφαλαιώνοντας ζητάμε να παραμείνει η Σχολή της Επιδαύρου στο Δήμο Επιδαύρου.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή του ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32/ τ. Α’/ 02.03.2011) για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού»
ΣΚΟΠΟΣ
Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» (ΦΕΚ 32/ τ. Α’/ 02.03.2011), όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 16 του άρθρου 4 ν. 4038/2012 με στόχο την ομοιόμορφη αντιμετώπιση από την κάθε αρμόδια Υπηρεσία, της διαδικασίας άσκησης του επαγγέλματος του «Λογιστή-Φοροτεχνικού».
Στην συγκεκριμέμενη εγκύκλιο αναφέρεται ότι για την πρόσβαση στο επάγγελμα λογιστή φοροτέχνη για να γίνει η σωστή εφαρμογή του ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32/ τ. Α’/ 02.03.2011) θα πρέπει να ισχύει το Π.Δ. 38/2010, (άρθρο 1 παρ. 1 περ. α’ και παρ. 4 του Ν. 2515/1997).
Ο 2515/97 και το 340/98 ειναι ό νόμος και το προεδρικό διάταγμα που κατέστησε το επάγγελμα λογιστή κλειστό επάγγελμα, άρα ψηφίστηκε ένας νόμος για να ανοίξει το επάγγελμα αλλά με τις προυποθέσεις του 340/98 δηλαδή που το κλείνουν αλλά για ποιον έχει σημασία, για τα Μέλη του ΟΕΕ ασχέτως ειδικότητας και ασχέτως πτυχίου.
Κύριε υπουργέ γνωρίζεται ότι άλλο οικονομολόγος αλλο λογιστής, δεν ξέρουν οι οικονομολόγοι λογιστική, θα μπορούσαν να γίνουν αμα έδιναν κάποιες εξετάσεις και κρίνονταν ικανοί, κάτι που η συντεχνία του ΟΕΕ το έχει εξαλείψει (σε όλα τα επαγγέλματα δίνουν εξετάσεις εκτός του λογιστή, οι οικονομολόγοι γίνονται πρώτα αδειούχοι λογιστές με το πτυχίο και μετα διαβάζουν για να εξασκήσουν λογιστική, εκτός αμα τα υπουργεία δεν ξέρουν πως λειτουργεί η πιάτσα(, και ακούνε τις ψευτίες των συντεχνιών που αυτοδιαφημίζονται για τα πολυπτυχία που προσφέρουν , τα οποία προσφέρουν εξειδίκευση στα πάντα.
Κύριε υπουργέ έχω τελειώσει ΙΕΚ <> με τριετής σπουδές και όχι δύο όπως είναι τυπικά, για να πάρεις πιστοποίηση πτυχίου δίνεις πανελλήνιες εξετάσεις σε ύλη η οποία κατά 45% των ερωτήσεων δεν έχει διδαχθεί στα 2 ετη (για την συγκεκριμένη ειδικότητα που γνωρίζω). Χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος για να συγκεντρώσεις την ύλη, να βρείς επαγγελματικά συγράμματα, να διαβάσεις για να επιτύχεις (κοιτάξτε τα στατιστικά πόσοι παίρνουν πτυχίο στην ειδικότητα).
Αποτέλεσμα όλων αυτών την χρονιά που τελείωσα μου ήρθε ο νόμος σημίτη και μου έλεγε ότι δεν μπορώ να γίνω λογιστής παρα μετα απο 15 χρόνια προυπηρεσία βοηθός λογιστή (δουλευω 20 και ζήτημα να μου κολλήσανε τα μέλη του ΟΕΕ΅που συνεργάστηκα τα 4 )μπορώ να πάρω μία αδεία που ο απόφοιτος, στατιστικής, πληροφορικής,χρηματοικονομικών , οικονομιάς διοίκησης εμπορίας διαφήμισης, τουριστικών παίρνει με το πτυχίο, χωρίς εξετάσεις για απόκτηση αδείας , και παραμένω στην άδεια των εμπειρικών που παίρνει και ένας απλός απόφοιτος λυκείου χωρίς δυνατότητα εξέλιξης (γ τάξη, το πτυχίο μου λαμβάνεται σαν προυπηρεσία εναντι του ανειδίκευτου λυκείου)
Ειμαι 34 ετών και δεν μπορώ να υπογράψω ουτέ την ατομική μου δήλωση φορολογίας εισοδήματος σαν λογιστής παρα μόνο σαν φυσικό πρόσωπο. Απαράδεκτη κατάσταση που βλέπω οτι η κυβέρνηση την υπερασπίζει.
Αναφέροντας ότι εχω δουλέψει σαν λογιστής (μην αδειούχος) σε λογιστικά γραφεία , ελεγκτική εταιρεία, εσωτερικός σε εταιρείες έχω προυπηρεσία 10 έτη σε Γ κατηγορίας βιβλία , έχω βγάλει αμέτρητους ισολογισμούς με την υπογραφή άλλου, έχω χασει αμέτρητες δουλειές, και είμαι ανεργος πλέον με δυο παιδιά επειδή δεν μπορώ να κοψω παροχής σαν λογιστής,(ουδείς πλέον προσλαμβάνει μισθωτούς) λόγω οτι δεν μου επιτρέπει το πτυχίο και ξαφνικά βλέπω να υπερψηφίζεται τον νόμο των συντεχνιών του ΟΕΕ που ζούν ακριβώς απο αυτό, να προασπιζουν το επάγγελμα απο εμας τους <>.
Εχω δικαίωμα να γίνω ορκωτός ελεγκτής βάσει νόμου παπαθανασίου αλλά δεν μπορώ να γίνω λογιστής.
Θα προσφύγω εγώ και κάποιοι θιγόμενοι στην ευρωπαική ενωση με επιστολές, και νομικά ,ανάλογα των δυνατοτήτων μας ,για να διεκδικήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας στην εργασία και το ανοιγμα του επαγγέλματος που λυμαίνετε 15 χρόνια τώρα απο μία μικρή μειοψηφία εις βάρος μας , πρός εμένα ιδίως που ψηφίζω νεα δημοκρατία 20χρόνια( γιατι τελος παντων αυτο καταλαβα παίζει μεγάλο ρόλο ).
Κύριε υπουργέ έχω πτυχίο εξειδίκευσης απο ανώτερη δημόσια σχολή στα φοροτεχνικά και δεν είμαι λογιστής χρισμένος απο προεδρικό διάταγμα.
Συμφωνω απολυτα με την καταργηση των ΣΕΚ αφου δινει την δυνατοτητα στους σπουδαστες να ολοκληρωσουν τις σπουδες.Εξαλλου υπαρχουν ολες οι ειδικοτητες στα ΔΙΕΚ.Γιατι πρεπει να πληρωνει και αλλες δομες ο ελληνικος λαος?
Γεώργιος Παρίκος
Ξεκινώντας το 1993 τη λειτουργία τους τα ΙΕΚ, θεσμοθέτησαν την ύπαρξη δανειστικής βιβλιοθήκης δύο τίτλων βιβλίων ανά μάθημα και 25 αντιτύπων ανά τίτλο. Όλα τα ιδιωτικά ΙΕΚ πήραν άδεια λειτουργίας έχοντας δημιουργήσει τις ανάλογες βιβλιοθήκες. Τα πρώτα 25 περίπου Δημόσια ΙΕΚ αγόρασαν ανάλογα βιβλία για τις βιβλιοθήκες τους.
Από το 1996 και μετά κανένα νέο Δημόσιο ΙΕΚ δεν έφτιαξε δανειστική βιβλιοθήκη ενώ τα Ιδιωτικά ξεπούλησαν τα αρχικά αγορασθέντα βιβλία. Από το 2000 και μετά η διδασκαλία στο ΙΕΚ γίνεται κατά το δοκούν.
Έτσι, τα ΙΕΚ συνήθως καλούν τους διδάσκοντες να δώσουν σημειώσεις, που συνήθως αποτελούν κλεψιτυπίες και φωτοτυπίες υπαρχόντων βιβλίων ιδιωτικών εκδοτών. Κάποια ιδιωτικά ΙΕΚ τις κλεψίτυπες σημειώσεις τις πουλούν και ως δικά τους βιβλία.
Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά. Αλλιώς ομφαλοσκοπούμε πιστεύοντας πως καταρτίζουμε και πιστοποιούμε επαρκώς.
Να ληφθεί υπόψη, πως το ΕΣΠΑ 2013-2020, προβλέπει δαπάνες για τα βιβλία – εγχειρίδια των σπουδαστών των ΙΕΚ (Άξονας 5, Θεματικός στόχος 10, Επενδυτική προτεραιότητα 10.4).
Προτείνουμε λοιπόν τη συμπλήρωση παραγράφου στο παρόν άρθρο ως εξής:
…………….
«Ιδρύεται σε κάθε ΙΕΚ, δημόσιο και ιδιωτικό, δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία, που καλύπτουν κάθε διδασκόμενο μάθημα, κάθε ειδικότητας, που λειτουργεί στο κάθε ΙΕΚ και σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των εκπαιδευόμενων σπουδαστών με επιπλέον αντίτυπα προς χρήση τους από τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς. Τα δημόσια ΙΕΚ προμηθεύονται τα βιβλία – εγχειρίδια με βάση τις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων, ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος για κατάθεση σχετικών τίτλων από όλους τους ενδιαφερόμενους εκδότες. Οι λεπτομέρειες επιλογής και προμήθειας καθορίζονται με υπουργική απόφαση».
…………….
Θα το αναρτησω για τελευταια φορα.Ειμαι 46 ετων , φοιτητης στην ειδικοτητα Στελεχως υπηρεσιων πρ. κα υποδ. 4 εξαμηνο. Πραγματικα αν γνωριζα ότι θα ηταν 5 τα εξαμηνα στα ΔΙΕΚ δεν θα εκανα τον κοπο να εγγραφω. Ένα χρονο τωρα , προσπαθουσα να κανω την λεγομενη πρακτικη ασκηση χωρις αποτέλεσμα , διοτι δεν υπηρχε ενημερωση .
Πρακτικη ασκηση οσο γνωριζω σε ιδιωτικη εταιρεια δεν μπορει να γινει διοτι μου ειπαν χειαζεται αδεια. Στον δημοσιο τομεα μονο , αλλα και εκει όταν ακουν ότι εισαι ΙΕΚ και όχι ΑΕΙ χωρις αποτέλεσμα. Τα ενσημα που εχω δεν εχουν σχεση με την ειδικοτητα. Αποτέλεσμα , ομηρος διχως να γνωριζω αν θα παρω Β.Ε.Κ. που μου λενε ότι δεν δικαιούμαι. Τωρα οσο για την πιστοποιηση νομιζω οσοι ενδιαφέρονται πραγματικα θα προετοιμαστουν .
Η αλλαγη του αρθρου 239/Ν.4281-2014 ειναι μια θετικη τομη στην κομμωτικη παιδεια . Πιιστευουμε οτι η νεα διαταξη λυνει προβληματα ετων και εχει προοπτικη εικοσαετιας. Ειδικα ειναι λογικα φιλικη προς τους εργαζομενους, στους οποιους επιτρεπει να εχουν το ονειρο του καταστηματαρχη οταν αποκτησουν την νομιμη προυπηρεσια. Συγχαιρουμε το υπουργειο παδειας και την Γ.Γ.Δια Βιου Μαθησης που ασχοληθηκαν με τον κλαδο μας.
@@Μια διέξοδος άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης σε ειδικότητες, όπως μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, μελισσοκομίας, κομμωτικής, ζωικής παραγωγής και τεχνιτών διάφορων ειδικοτήτων, σε ηλικίες άνω των 30, 40 και 50 ετών που πίστεψαν πως μπορεί ν΄ αλλάξει η επαγγελματική τους ζωή στο καλύτερο(χωρίς το απολυτήριο λυκείου, που χρειάζεται για την εγγραφή του στα ΙΕΚ)@@
Συμφωνώ απόλυτα με την δημοσιευση του ανωτέρου κυρίου, θα ηθελα να προσθέσω οτι οι παραπάνω ειδικότητες υπάρχουν και σε επίεπδο μεταλυκειακού ΙΕΚ απόρροια απο το μπαχαλο που διέπει την λειτουργία τους.
Τα ιδιωτικά ΙΕΚ εξαιτίας του κένου που υπήρχε στην νομοθεσία προχωρούσαν σε ιδρυση σχολών μεταγυμνασιακού επιπεδου ΤΕΕ α κύκλου ή τεχνικών σχολών (κομμωτριες, μηχανικοι αυτοκινητων) με την ονομασία ΙΕΚ και επιπεδου μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αποτέλεσμα όλων αυτών καλύτερα να δηλώνεις απόφοιτος λυκείου, παρα ΙΕΚ, (σε περνάνε γυμνάσιο)
Η πιστοποίηση απαιτεί περαν των δύο ετών ενα ακόμα χρόνο μελέτη, απο κανένα δεν το εχω διαβάσει αυτό, ίσως γιατι νομίζουν οτι θα την περάσουν (το θεωρητικό) μερος.
Η πιστοποίηση πρεπει να εθωρείται χρόνος φοίτησης τουλαχιστον ενός ετους, ή να ιδρύσουν ενα ΙΕΚ προχωρημένης επαγγελματικής καταρτισης που να παρεχει πανεπιστημιακα επαγγελματικα δικαιωματα!!!!Στην αγγλία για να πας ορκωτός δεν χρειάζεσαι ασχετες σπουδες σε πανεπιστημιο, αλλα επαγγελματική καταρτιση acca
στην ρουμανια λογιστής δεν γίνεσαι αν εχεις τελειωσει οικονομικό πανεπιστήμιο, αλλα αν εχεις παει στην ακαδημία λογιστών, 3ετη, κατι παραπλήσια με τα ΙΕΚ.
@@Θα πρέπει να εξαιρεθουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοι δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης από την υποχρέωση πιστοποιημενης εκπαιδευτικης επάρκειας ενηλίκων@@
Καμμία εξαίρεση απο την υποχρέωση πιστοποίησης επάρκειας, απο κανένα.
Αυτα μας εκαναν σχολές Γ κατηγορίας με ανίκανους εκπαιδευτές, χωρίς μεράκι για την δουλειάς τους, χωρίς να αγωνίζονται για να αναβάθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
Νεα παιδιά με διδακτορικά, νεα μυαλά για να πάνε τα ΙΕΚ μπροστά, οχι στην οπισθοδρομηση απο ανθρώπους μην ικανούς που πάνε μόνο για τον μισθό.
Τερμα οι πορτες απο το παράθυρο!!!
Διάβασα τα σχόλια απο νέα παιδιά που ειναι ακόμα σπουδαστές, και θα ήθελα να τα ενημερώσω οτι η εξάμηνη πρακτική μετά απο αγώνες 20ετιας τελικά μπηκε ως χρόνος σπουδών στα ΙΕΚ όπως ισχυε για όλες τις ειδικότητες.
ΟΙ Σ.Τ.Ε. ροδου απο τα 2,5 χρόνια που ειναι μονο οι 9 μηνες ειναι μαθήματα.
Τώρα το να πάρετε διπλωμα νομίζετε οτι θα σας ανοίξει πόρτα?
20 χρόνια τα διετή ΙΕΚ θεωρούνται λυκειο με ή χωρίς διπλωμα, στην πραξη ειναι αχρηστο απο το 1997, πληρη εξισωση με ΤΕΕ -ΤΕΛ.
Η πιστοποίηση που θα δώσετε κατα 50% δεν σας εχει διδαχτεί, για αυτο σε δυσκολες ειδικότητες δεν θα παρετε δίπλωμα, και οι ελάχιστοι που θα πάρετε θα ειναι με την βάση. Αυτό ειναι ενα τεράστιο θέμα, οτι μας θεωρούνε εύκολες σχολές οταν για να παρεις δίπλωμα πρεπει να διαβάσεις πιό πολύ και απο το ΕΜΠ. Το θεωρείτε υπερβολικό? δώστε εξετάσεις και αμα περάσετε..εδω ειμαστε!!!!
Τα ιδια θα συζητάμε του χρόνου με τον νέο υπουργό !! (πειρα 20ετιας)
Επιτέλους καταργείται το άρθρο 239 του Ν.4281/14. Οι εργαζόμενοιστα στα κομμωτήρια και στα studio Μανικιούρ Πεντικιούρ ευχαριστούν θερμά τον κ. Υπουργό Παιδείας.
Συμφωνώ απόλυτα με τον εκπαιδευτή ΙΕΚ,ένα απο τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, και ενα απο τα οποία εθελημένα γινόνταν απο το ΥΠΕΠΘ μέχρι τώρα ηταν η πρόσληψη ωρομισθίων απο τα κομματόσκυλα τους διευθυντές των ΙΕΚ.
Εμένα δεν μου έχει πέσει στην αντίληψη αυτό που καταγγέλει αλλα δεν έχω λόγο και να μην το πιστέψω, στα ΙΕΚ το απίθανο γεγονός έχει λογική βάση.
Συνήθως οι προσλήψεις αφορούσαν «εκπαιδευτές» με ενα απλό πτυχίο, το οποίο ως γνωστό εκτός του ότι ήταν πολύ παρακάτω απο τα τυπικά προσόντα που επρεπε να εχει ενας καθηγητης επαγγελματικής εξειδικευσης στο στομέα του (διδακτορικό με 10 ετη προυπηρεσία). Ολα αυτα ήταν απόρροια των χαμηλών αποδοχών οι οποίες αποδίδονταν μετα 3ετιας και…
Το ενδιαφέρον ηταν απο πενιχρό εως ανπυπαρκτο..
Να γίνω και λίγο γλοιώδης….αφου βρήκανε και απόφοιτο λυκείου με αυτες τις αποδοχές τυχεροί ειναι.
Εμενα πλεόν διπλωματουχο ΙΕΚ να με παρακαλούσαν δεν πήγαινα.
Οι προσλήψεις να γίνονται μόνο μεσω ασεπ και με αυστηρά κριτήρια πρόσληψης (τυπικα προσοντα, αυστηρα προυπηρεσία κτλ), αλλά και η μισθοδοσία να ειναι εφαμμιλη των προσόντων αυτών.
Στα ΙΕΚ τουλάχιστον με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και δεκαετής πρυπηρεσία αυστηρά.
Όλοι εμείς Οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ , όλων των ειδικοτήτων, που ξεκινήσαμε την κατάρτισή μας τον Οκτώβριο του 2013 και σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος του τέταρτου εξάμηνου των σπουδών μας, δεν θα μπορέσουμε να αποφοιτήσουμε, γεγονός που πάει τις ζωές μας πίσω και όχι μπροστά!Τον Ιούλιο του 2014 ορίστηκε αιφνιδιαστικά (ΦΕΚ Φ.1807, 5954/2-7-2014) και ενώ εμείς είχαμε ήδη ολοκληρώσει το δεύτερο εξάμηνο της φοίτησής μας. Ένα χρόνο μετά δεν δεν υπήρξε μέριμνα εφαρμογής του. Πέρα απ΄την τροποποίηση ακόμα και σήμερα οι γραμματείες στα ΙΕΚ δεν γνωρίζουν πώς οι σπουδαστές τους θα μπορέσουν να κάνουν Ε εξάμηνο. Δεν έχουν σταλεί τα απαραίτητα έγγραφα, μας έχετε αφήσει να αιωρούμαστε και 2 χρόνια απ’ τη ζωή μας χαμένα.
Για αυτό αιτούμαστε
• Την ΑΜΕΣΗ χορήγηση ΒΕΚ στους τελειόφοιτους καταρτιζόμενους Δ.Ι.Ε.Κ..
• Την εξαίρεσή μας τον νόμο 5954/2-7-2014 που αλλάζει την πρακτική άσκηση από προαιρετική σε υποχρεωτική.
Αδικη η παραταση της θητειας , υπαρχουν πολλοι που ηθελαν να ειναι υποψηφιοι διευθυντες σε σχολικες μοναδες και δεν κατεθεσαν αιτηση περιμενοντας την προκηρυξη των ιεκ. Γιατι να ανανεωστε τους εκλεκτους της νεας δημοκρατιας ; Συγκυβερνηση στην πραξη; Βαλτε αντικειμενικα κριτηρια και διαγωνισμο για τους διευθυντες , βαλτε και την ψηφο των εκπαιδευτων αν θελετε αλλα το παλιο συστημα κοφτε το.
Με ποια λογική δίνεται παράταση στη θητεία των διευθυντών; άλλη αντιμετώπιση με τους μεν και άλλη με τους δε;
Αγαπητέ Κε Υπουργέ , Κε Ξυδάκη Νίκο
απευθύνομαι σε σάς γνωρίζοντας εκ των προτέρων την ευαισθησία σας στα θέματα που αφορούν το κλάδο των ηθοποιών, αλλά και την εργασία μας.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΟΤΙ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ-
«Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»το οποίο ως τις 26.6 βρίσκετε σ,ε διαβούλευση ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 68 (Παράγραφος 1)
το οποίο ανέφερε:
Άρθρο 68
Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης
α) Οι τίτλοι σπουδών που χορηγήθηκαν από Ανώτερες Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτούργησαν ή λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1158/1981, εφόσον αποκτήθηκαν έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.3149/2003 (A’ 141), θεωρούνται ως ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως τις 10.06.2003 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χωρίς αντιστοιχία προς υπάρχουσες κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ειδικότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προσδιορίζονται οι Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, το αρμόδιο όργανο και η διαδικασία έκδοσης διαπιστωτικής πράξης για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΛΗΓΜΕΝΗ «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» ΤΟΥ Ι.Τ.Ε. ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ αλλα και απο στο να κανουν μεταπτυχιακό.
Σε σχέση με την αναφορά ότι αποτελεί κώλυμα ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ η απουσία βεβαίωσης ισοτιμίας από το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (I.T.E), αναφέρουμε ότι αυτό(το ΙΤΕ) έχει ΠΆΨΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΑΠΌ ΤΟ 2003 και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φορέας που μπορεί να αποδώσει ισοτιμία με Τ.Ε.Ι., τα οποία εν τω μεταξύ εντάχθηκαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Ν.2916/2001, άρθρο 1, Φ.Ε.Κ.114/τ.Α΄,11-6-2001). Αυτό σημαίνει ότι όποιος ενδιαφέρεται να διδάξει ως ΠΕ 18.41 και είναι απόφοιτος Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης, δεν μπορεί πλέον να πάρει από πουθενά ισοτιμία με τα πρώην Τ.Ε.Ι., πράγμα που μακροπρόθεσμα θα έχει ως επακόλουθο την κατάργηση του κλάδου.
Επειδή παρουσιάζεται ένα σημαντικό νομικό κενό στο σημείο αυτό ,(όχι με υπαιτιότητα των αποφόιτων των Ανώτερων Δραματικών Σχολών) που ακυρώνει το πτυχίο των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης, αναγνωρισμένων από το ΥΠ.ΠΟ (ενιαίο πλέον με το Υπουργείο Παιδείας), ζητάμε όλοι οι απόφοιτοι Ανώτερων Δραματικών Σχολών, που είναι αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού ως υπαγόμενες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ((Ν.1158/1981), να τους δοθεί επιτέλους μετά απο 12 χρόνια νομικού κενού η ανάλογη ισοτιμία και να αναγνωρισθή και διαβαθμισθεί το δίπλωμά τους όπως ανέφερε η παραπάνω διάταξη που για «άγνωστους » λόγους αποσύρθηκε ξαφνικά.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί επιπροσθέτως ότι η παραπάνω ισοτιμία του Ι.Τ.Ε., κατά το άρθρο 71 του ν.1566/1985(ΦΕΚ 167 Α΄), αφορούσε τις ανώτερες σχολές «αρμοδιότητας άλλων υπουργείων», πράγμα που δεν ισχύει πλέον αφού το ΥΠ.ΠΟ συναποτελεί με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το ενιαίο πλέον ΥΠΟΠΑΙΘ. Δεν υπάρχει λοιπόν αρμοδιότερος φορέας από το ΥΠΟΠΑΙΘ , που θα μπορούσε να άρει αυτό το αδιέξοδο και να αποδώσει το ίσο δικαίωμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να ακολουθήσουν την εκπαιδευτική σταδιοδρομία , ως οι πλέον κατάλληλοι σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η Υποκριτική, η Αγωγή του Προφορικού Λόγου κ.ο.κ.
Παρακαλώ πολύ όπως επαναφέρετε το άρθρι 68 :«Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» δικαιώνοντας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, τόσους διπλωματούχους που ταλαιπωρούνται επί 12 χρόνια και έχουν Δίπλωμα Αναγνωρισμένης
(αλλά αδιαβάθμητης!!! )Κρατικής Σχολής.
ευχαριστώ ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Ηθοποιός
άρθρο 68/
1.3.γ) Όσοι έχουν διδακτική εμπειρία γνωρίζουν καλά ότι ένας εκπαιδευτής για 30 εκπαιδευόμενους δεν επαρκεί στα εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα.
Τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Δ.Ι.Ε.Κ. θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ( σύμφωνα με το εναρμονισμένο εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων ανήκουν πλέον στο επίπεδο 5).
Έτσι τουλάχιστον τα Δ.Ι.Ε.Κ. που συγκεντρώνουν ειδικές προϋποθέσεις (εκπαιδευτές ακαδημαϊκού προφίλ, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα με ακαδημαϊκά ιδρύματα κλπ)θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε Ανώτερα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης .
Στην πορεία θα αναπτυχθεί μια τάση συσσώρευσης ποιοτικών κριτηρίων και ποιοτικής αναβάθμισης όλων των Δ.Ι.Ε.Κ. της Ελλάδας.
Σίγουρα σε κάθε πρωτεύουσα Νομού θα πρέπει να υπάρχει ένα πολυδύναμο Ανώτερο Δ.Ι.Ε.Κ .
Με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθεί συγκέντρωση και οικονομία πόρων σε επίπεδο Νομού σε ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό και συνεργατικό περιβάλλον κατάρτισης οργανωμένο κατά τομέα εφαρμοσμένων σπουδών με στόχο την ενεργή διασύνδεση με την αγορά εργασίας .
Οι πιστοποιημένοι απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ. θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν σε ΑΤΕΙ και Πανεπιστήμια περιφερειακά, σε αντίστοιχο τομέα σπουδών με την ειδικότητά τους στο Ι.Ε.Κ.
Το εξάμηνο πρακτικής άσκησης Δ.Ι.Ε.Κ. θα πρέπει να είναι αυστηρά ελεγχόμενο με δείκτες συγκέντρωσης μονάδων τεχνογνωσίας.
Σε περίπτωση σοβαρών λόγων κάποιος καταρτιζόμενος εναλλακτικά να δύναται να εκπονήσει εξάμηνη πτυχιακή εργασία αντί πρακτικής, στα πλαίσια της οποίας θα πρέπει να αντλήσει και να καταγράψει στοιχεία πρωτογενή από χώρους εργασίας και να τα οργανώσει σε μια πρακτική εφαρμογή.
Επίσης στα πλαίσια μη ταξικής κολεγιακής εκπαίδευσης (μόνο ιδιωτικά ακριβά κολέγια υπάρχουν) θα πρέπει να λειτουργήσουν από το νέο εκπαιδευτικό έτος τουλάχιστον τρία πιλοτικά Κρατικά Ακαδημαϊκά Κολέγια για αποφοίτους Λυκείων και πιστοποιημένων αποφοίτων ΙΕΚ .
Στόχος των Κρατικών Κολεγίων θα είναι η διαφοροποίηση σε σχέση με τα ΑΕΙ σε τομείς εφαρμοσμένων σπουδών ή κατευθύνσεων που έχει ανάγκη η ελληνική και διεθνής αγορά, σε συνάρτηση με την αλλαγή ειδικοτήτων ανά εξαετία αν οι ανάγκες το επιβάλλουν και ανά σταθερό παρεχόμενο τομέα εφαρμοσμένων σπουδών.
Επίσης επειδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει την εργασία τους και έχουν τελειώσει μόνο το Γυμνάσιο ή και νέοι που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συνεχίσουν στο Λύκειο και έχουν την ανάγκη για μια δημόσια μεταγυμνασιακή κατάρτιση, θα πρέπει σε κάθε πρωτεύουσα Νομού να υπάρχει ένα πολυδύναμο Μεταγυμνασιακό Δ. Ι.Ε.Κ.
Είναι αδύνατο να υπάρχει 5ο εξάμηνο πρακτικής άσκησης στα ΔΙΕΚ αφού τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη της στους σπουδαστές του 4ου εξαμήνου εξαντλήθηκαν. Προτείνω να ματαιωθεί η υποχρεωτική πρακτική άσκηση του 5ου εξαμήνου και να ισχύσει το παλιό καθεστώς όπου ήταν προαιρετική.
1.3.γ)Δεν επαρκεί ένας εκπαιδευτής για 30 εκπαιδευόμενους στα εργαστηριακά & μικτά μαθήματα. Χρειάζονται τουλάχιστον 2 εκπαιδευτές.
1.6 Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν σε θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού με το ΦΕΚ Β 1101/11.06.2015,να εξαιρεθούν από την προϋπόθεση της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας.
Συμμετέχω στη δημόσια διαβούλευση γιατί θέλω να πιστεύω ότι οι απόψεις μας θα ληφθούν υπόψη! Είμαι σπουδάστρια σε Δημόσιο ΙΕΚ στο δ’ εξάμηνο, δύο χρόνια σπουδάζω και εργάζομαι ταυτόχρονα και τώρα μου λέτε ότι δεν μπορώ να πάρω πτυχίο (Β.Ε.Κ). Γιατί; Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου (2013) η πρακτική άσκηση ήταν ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ!!! Κανείς δεν με ενημέρωσε ότι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!!!! Αν ήξερα ότι υπήρχε και 5ο εξάμηνο υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, δεν θα εγγραφόμουν στην σχολή. Δεν μπορεί να μου λέτε να παρατήσω την δουλειά που εργάζομαι και ζω από αυτή (σε περίοδο οικονομικής κρίσης) για να κάνω πρακτική άσκηση και μάλιστα ΤΖΑΜΠΑ!!!! Είναι αν όχι άδικο, ΠΑΡΑΛΟΓΟ!!! Τα ΙΕΚ απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, έχω συν-σπουδαστές που είναι 40 και 50 χρονών, τι θα πείτε σ΄αυτούς, να κάνουν πρακτική άσκηση? Και ποιος θα τους πάρει, όταν όλες οι επιχειρήσεις κλείνουν? Βγάλτε από το πολυνομοσχέδιο αυτό τον άδικο νόμο που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, (που όλοι ξέρουμε για ποιο λόγο έγινε και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί) και δώστε μας την Β.Ε.Κ για να μην χάσουμε τις εξετάσεις Πιστοποίησης! Αφού λεφτά δεν υπάρχουν για να λυθεί το θέμα της ασφάλισης της πρακτικής άσκησης, γιατί ταλαιπωρείτε εμάς και τις οικογένειές μας? Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ΑΥΤΗ ειδικά η κυβέρνηση, θα συνεχίσει αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε: Τον εργασιακό ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΟΧΙ μόνο στην εργασία αλλά και στην ΜΑΘΗΤΕΙΑ!!!
Καταργήστε το 5ο εξάμηνο πρακτικής άσκησης των ΙΕΚ.Είναι άνιση μεταχείριση μεταξύ των καταρτιζομένων που έχουν την εμπειρία στην ειδικότητα και σε αυτούς που δεν έχουν.Ποιος ο λόγος να υπάρχουν καταρτιζόμενοι δύο ταχυτήτων;
Κυριε Υπουργε,
ευχομαι να αλλαξετε το καθεστως προσληψης και συνεργασιας των Εκπαιδευτων ΙΕΚ. Μεχρι τωρα καθε διευθυντης* επαιρνε κυριολεκτικα οποιον ηθελε και αφηνε εκπαιδευτες με περισσοτερα προσοντα χωρις δουλεια.
Ειδικοτερα στην Θεσσαλονικη φετος διδαξε στο ΙΕΚ Σινδου πληροφορικη καθηγητρια χωρις πτυχιο αλλα αποφοιτη λυκειου αφηνοντας απο εξω δεκαδες πτυχιουχους πληροφορικους και με πτυχιο και με περισσοτερα μορια.
Τα ιδια και χειροτερα γινονταν και στα ΙΕΚ Θεσσαλονικης 1 και ΙΕΚ Νεαπολης. Βαλτε το σε δημοσια διαβουλευση για να σας στειλω πινακες καταταξης και πινακες προσληψης με τους οποιους θα σας πεσουν και τα υπολοιπα μαλλια σας !
Σκοπευετε να ορισετε ενα ξεκαθαρο πλαισιο συνεργασιας ή δια της σιωπης σας θα συνεχισετε το πελατειακο εργο των προκατοχων σας;
ΒΑΛΤΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
Είμαι εκπαιδευτής σε μία από τις τέσσερεις ΣΕΚ που τελικά λειτούργησαν. Έχω πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στο γνωστικό μου αντικείμενο (ομοίως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου εκπαιδευτές, έχουν αντίστοιχα προσόντα). Προσληφθήκαμε με βάση το σχετικό πίνακα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (στα μέσα Φλεβάρη του ’15). Γνωρίζαμε ότι θα έχουμε απασχόληση μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, δηλ για τουλάχιστον ένα έτος (ουσιαστικά δύο τετράμηνα) και με βάση αυτό το δεδομένο, έκανε ο καθένας μας τον προγραμματισμό της ζωής του (οικογενειακό, προσωπικό, επαγγελματικό). Αυτή τη στιγμή στα μισά του έτους, με βάση το άρθρο 68, όπως αυτό διατυπώνεται, και αφού οι ΔΣΕΚ κλείνουν, εμείς βρισκόμαστε άνεργοι στο δρόμο. Υπολογίζω ότι και στις τέσσερεις ΣΕΚ που λειτούργησαν στην επικράτεια, πρέπει να είμαστε οπωσδήποτε 80 (αν όχι 90) εκπαιδευτές (και βέβαια αντίστοιχες οικογένειες). Γιατί μας φέρεστε έτσι κε Μπαλτά?? Εσείς δεν είχατε αναφέρει ότι τελικά οι ΣΕΚ θα παραμείνουν, με σοβαρή πιθανότητα να αυξηθούν κιόλας ανα την επιράτεια? Γιατί μας ρίχνετε στην ανεργία κε Υπουργέ? Τουλάχιστον, κε Υπουργέ δεσμεύεστε ότι θα απορροφηθούμε εμείς οι εκπαιδευτές των ΣΕΚ (που τονίζω ότι όλοι έχουμε τα προσόντα μας, μη νομισθεί κιόλας ότι ζητάμε ρουσφέτι) στα αντίστοιχα ΔΙΕΚ που θα ενσωματώσουν τις αντίστοιχες ΣΕΚ για να συνεχίσουμε το διδακτικό μας έργο (που θα επιτελούσαμε στα τμήματα των ΣΕΚ που καταργείτε)?? Εαν το άρθρο 68 ψηφισθεί έτσι όπως εμφανίζεται, τότε από όλους εμάς τους εκπαιδευτές
των ΣΕΚ στερείται η ευκαιρία να έχουμε εργασία. Δε ζητάμε, κε Μπαλτά, ρουσφέτι, ζητάμε ευκαιρία να εργαστούμε. Εκτός αν αληθεύει ότι η ΟΛΜΕ (συμφωνα με σχετικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας), σε συνεννόηση με τον υφυπουργό σας, κ Κουράκη, «πίεσε» για την κατάργηση των ΣΕΚ, και την επαναδημιουγία των παλαιών ΕΠΑΣ (για την απορρόφηση των αντιστοίχων μονίμων συναδέλφων).
Είμαι στην ειδικότητα Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.
Πιστεύω ότι δεν είναι δίκαιο για εμάς που δεν έχουμε δουλέψει σαν Φύλακες να μας ζητάνε να κάνουμε Πρακτική Άσκηση. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μας και έχοντας φτάσει στο 4ο εξάμηνο είναι προτιμότερο να δώσουμε Πιστοποίηση όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Αποφασίσατε χωρίς καμία ενημέρωση την υποχρεωτική πρακτική. Οι διευθύνσεις των ΙΕΚ δήλωναν άγνοια. Όταν πέρυσι πήρε το μάτι μου την αλλαγή (τυχαία γιατί απ’ το ΙΕΚ μέχρι και σήμερα (20/6) δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!!!) πήγα στη διεύθυνση και ζήτησα να κάνω την πρακτική μου αφού είναι υποχρεωτική παράλληλα με το Γ’ ή Δ’ εξάμηνο μου (όπως αναφέρει το ΦΕΚ). Φυσικά δεν ήξεραν τίποτα, δεν είχαν καμία ενημέρωση και αργότερα διαπιστώσαμε τη μη ενημέρωση τους και μη αποστολή διευκρινίσεων για το θέμα της πρακτικής.
Ζητάτε λοιπόν τώρα, να κάνουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ άλλο ένα εξάμηνο για να πάρουμε τη ΒΕΚ και να μας δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης. Τα παιδιά που εργάζονται τα σκέφτεστε; Που θα αναγκαστούν να αφήσουν τις δουλειές τους για μπορέσουν χρονικά να κάνουν και πρακτική; Το ΙΕΚ με τη δουλειά και με χίλια ζόρια μπόρεσαν και το συνδύασαν.
Ή τα παιδιά που δεν έχουν δουλειά; Τι τους λέτε; Πως για άλλους 6 μήνες θα είναι δέσμιοι της πρακτικής, χωρίς ευρώ στη τσέπη, επιβαρύνοντας τα ήδη μηδενικά ταμία των οικογενειών τους;
Και άμα κάποιο παιδί δεν μπορέσει να βρει πρακτική; Τι θα κάνει; Δε θα πάρει ποτέ ΒΕΚ; Πέρασε 2 χρόνια για το τίποτα; Και με τέτοιες ελλείψεις;;; Εξοπλισμών, εργαστηρίων, εκπαιδευτικών ακόμα και θέρμανσης!
Φυσικά και ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ όχι μόνο από τους σπουδαστές αλλά πρωτίστως από τις συνθήκες και τη λογική, η κατάργηση της υποχρεωτικής πρακτικής, τουλάχιστον στους απόφοιτους του 2015 που δεν είχαν καμία ενημέρωση για αυτό!
Συμφωνώ ότι Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ του ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΠ/ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ είναι ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ όσων δεν το κατέχουν.
Είναι άδικο η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια να παρέχεται χωρίς καμμία κρίση σε μέλη ΔΕΠ και ΕΠ ενώ απαιτούνται εξετάσεις για το έκτακτο ακαδημαϊκό προσωπικό των ιδρυμάτων. Ένας επίκουρος καθηγητής ΑΕΙ με 6 ώρες διδασκαλία ανά εβδομάδα μπορεί να πάρει την επάρκεια ενώ αντίστοιχα ένας επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΙ με πλήρες ωράριο (14 διδασκαλία ανά εβδομάδα) πρέπει να δώσει εξετάσεις.
“….Οι τελειόφοιτοι ΙΕΚ (2013β-2015) δεν μπορούμε να αποφοιτήσουμε και να πιστοποιηθούμε. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου συνέδεσε το Ε΄ εξάμηνο της υποχρεωτικής Πρακτικής Άσκησης με την έννοια της ολοκληρωμένης φοίτησης στην αλλαγή του νόμου και κονδύλι δεν υπάρχει να πιστωθεί ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί.
1)Αποσπάστε την, καταργείστε την ή μεταθέστε την κατόπιν, αφού δεν υπάρχουν τα λεφτά.
2)Πώς αλλιώς θα την κάνουμε, πως και πότε θα αποφοιτήσουμε? Σε πόσα χρόνια? 3)Δώστε το δικαίωμα να πάρουμε Β.Ε.Κ ώστε να προσληφθούμε και εξισώστε το χρόνο αντί Πρακτικής.
4)Είμαστε άνεργοι, νέοι και άλλοι 50άρηδες, γραφτήκαμε στα ΙΕΚ για να βρούμε δουλειά και μας κορόιδεψαν, ψήφισαν νόμο 1 χρόνο μετά την εγγραφή μας παράνομα και μας κατάστρεψαν.
5) Αναγνωρίστε προϋπηρεσία 120 ημερομισθίων και σε παρεμφερείς ειδικότητες ώστε να πάρουμε την Β.Ε.Κ.
6)Μεταθέστε την β’ Περίοδο Πιστοποίησης 2015 ή δεχθείτε μας εκπρόθεσμα όσοι βρούμε 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα μας , να προλάβουμε!
7)Ορίστε σύντομα την ύλη των ερωτήσεων Πιστοποίησης για νέες (κατ΄ όνομα) ειδικότητες, όπως Βοηθοί Νοσηλευτών Γενικής Νοσηλείας
8)Δώστε μας το δικαίωμα να πάρουμε Β.Ε.Κ και να εγγραφούμε όσοι θέλουν σε άλλη συγγενική ειδικότητα Γ΄ εξάμηνο. Χωρίς Β.Ε.Κ ούτε αυτό μπορούμε.
9)Ζητάνε τις ειδικότητές μας για Πρακτική τα Νοσοκομεία, οι Εφορείες, τα ΙΚΑ, οι Παιδικοί Σταθμοί, κ.λ.π, τα κέντρα Υγείας στην περιφέρεια δεν έχουν προσωπικό και εμποδιζόμαστε παράλογα να προσφέρουμε!
9)Σκεφτήκατε ότι θα πάνε να μετεγγραφούν όλοι τον Οκτώβρη στα Ιδιωτικά ΙΕΚ και θα ρημάξουν τα Δημόσια? Τόσους φόρους πληρώνουμε!
Τα ιδιωτικά ΙΕΚ θα βγάλουν αποφοίτους που θα πιστοποιηθούν στη β΄περίοδο 2015 Πιστοποίησης, πληρώνοντας τα 120 ημερομίσθια που απαιτούνται αντί της Πρακτικής Άσκησης.
Ρυθμίστε το, σας έχουμε ενημερώσει, έχουμε αποστείλει επιστολές από τον περσινό Δεκέμβριο στο Υπουργείο σας…”
Σας μεταφέρουμε τις ενστάσεις από το φόρουμ Ομάδας 80 και πλέον ΙΕΚ Τελειόφοιτων (2013β-2015) χωρίς δυνατότητα Πρακτικής και Αποφοίτησης,
όλων των ειδικοτήτων που αντιπροσωπεύουν όλη τη χώρα, και των οικογενειών τους.
Με εκτίμηση,
Αλέξης Παππάς
ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ 5ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤΑ ΙΕΚ , ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ? ΕΔΩ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ 10% ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΤΙΖΩΜΕΝΩΝ , ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ , ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΙΕΚ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ Δ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ.
Σε όλα τα εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα η αναλογία καθηγητή μαθητών είναι 1:15. Είναι αδύνατο να γίνει ουσιαστικό μάθημα/κατάρτιση με έναν καθηγητή για 30 εκπαιδευόμενους. Επίσης, πρέπει να προβλεφθεί η εξαίρεση των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την υποχρέωση της πιστοποίησης καθώς άλλος νόμος προβλέπει ότι οι καθηγητές που δεν συμπληρώνουν ωράριο στο σχολείο τους δύναται να τοποθετηθούν για συμπλήρωση ωραρίου στα ΙΕΚ για διδακτικό έργο.
Η απόκτηση πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας έχει υψηλό κόστος για την παρούσα οικονομική κατάσταση. 120€ για ένταξη στο αρχικό μητρώο + οι εξετάσεις.
Η παράταση της θητείας των Διευθυντών και Υποδιευθυντών Δ.Ι.Ε.Κ. των οποίων η θητεία λήγει νομίζω ότι δεν είναι δίκαια εφόσον η προκήρυξη έγινε για 2 χρόνια θα πρέπει να τηρηθεί. Αλλιώς να δοθεί η δυνατότητα και σε όλους τους άλλους Διευθυντές και Υποδιευθυντές Δ.Ι.Ε.Κ. που δεν λήγει τώρα η θητεία τους αν θέλουν να ζητήσουν ανανέωση για ένα έτος.
Κύριοι,
Είμαι σπουδαστής ΙΕΚ πληροφορικής. Ορίζεται για τους σπουδαστές ΙΕΚ ένα εξάμηνο υποχρεωτικής «πρακτικής/μαθητείας» 960 ωρών. Αυτό σημαίνει 5νθήμερη οκτάωρη εργασία και μάλιστα αμισθί.
Δυστυχώς δεν φτάνουν οι ώρες της ημέρας για να δουλεύω στη κανονική μου δουλειά, που δεν είναι σε συναφή αντικείμενο με την ειδικότητα που σπουδάζω, για να καλύπτω τις ζωτικές μου ανάγκες και να κάνω και την πρακτική που μου επιβάλλετε με όρους «δουλείας».
Οι λογικές της άμισθης «πρακτικής» εργασίας είναι αδιανόητες και οδηγούν την κοινωνία όλο και πιο βαθιά σ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα
Πρόκειται για μια παράλογη και αντεργατική διάταξη.
Θα πρότεινα την άμεση κατάργηση της άδικης αυτής διάταξης που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση με το νόμο 4264 παράγραφος 7 του άρθρου 23 και επιστροφή στο ότι ίσχυε από την έναρξη λειτουργίας των ΙΕΚ όπου η πρακτική άσκηση ήταν προαιρετική.
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Δ.ΙΕΚ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Οι σπουδαστές του Δημόσιου ΙΕΚ Γαλατσίου, όλων των ειδικοτήτων, που ξεκινήσαμε την κατάρτισή μας τον Οκτώβριο του 2013 και σήμερα βρισκόμαστε στο τέταρτο εξάμηνο των σπουδών μας, με ομόφωνη απόφαση ζητάμε την εξαίρεσή μας από την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης, που ορίστηκε αιφνιδιαστικά από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ως πέμπτο εξάμηνο σπουδών τον Ιούλιο του 2014, (ΦΕΚ Φ.1807, 5954/2-7-2014.
Σε μεταφορά, από την Ομάδα 170 και πλέον σπουδατών και των οικογενειών
τους.
Με εκτίμηση,
Αλέξης Παππάς
Θα πρέπει να εξαιρεθουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοι δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης από την υποχρέωση πιστοποιημενης εκπαιδευτικης επάρκειας ενηλίκων .
Ωραία συντεχνιακή λογική έχουν οι εκπαιδευτικοί από διαθεσιμότητα που «επιστρέφουν» στα ΙΕΚ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ.
Πρέπει δηλαδή να θεωρηθούν πιστοποιημένοι? από ποιόν πιστοποιήθηκαν και πότε? από το ΦΕΚ μετάταξής τους? Καιόλοι οι υπόλοιποι ΕΝΕΡΓΟΙ εκπαιδευτικοί Βθμιας & Αθμιας πρέπει να πιστοποιηθούν? Έλεος!!!
Επίσης όσοι δεν γνωρίζουν από ΙΕΚ να μην κάνουν σχόλια.
Σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα από 16 άτομα και πάνω ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ (2) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ. Στα θεωρητικά ισχύει ότι ισχύει χρόνια τώρα παγκόσμια σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα, ένας (1) καθηγητής.
Συγχαρητήρια στον Υπουργό για το ενδιαφέρον και τις εύστοχες τροποποιήσεις που θέλει να επιφέρει στην ΓΓΔΒΜΝΓ.
Ανατρέπεται ο προγραμματισμός καθενός που επιθυμεί να είναι υποψήφιος διευθυντής σε δημόσιο ΙΕΚ ενώ θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα στα ΕΠΑΛ ή αλλού εάν γνώριζε για την παράταση στη θητεία των νυν διευθυντών ΙΕΚ.
Δύο παρατηρήσεις – επισημάνσεις:
για την παράγραφο:1.3.γ:
Σε καμμία περίπτωση δεν επαρκεί ένας εκπαιδευτής για 30 εκπαιδευόμενους στα εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 2!
για την παράγραφο 1.6:
Να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν σε θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού με το ΦΕΚ Β 1101/11.06.2015 από την προϋπόθεση της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας.
Ευχαριστώ!
ΥΠΕΧΡΩΤΙΚΑ το 5ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑ ΙΕΚ? ΓΙΑΤΙ? ΠΛΗΣΙΑΖΩ ΤΑ 5Ο ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΠΡΑΚΤΙΚΗ? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ [ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ]
ΠΡΟΑΠΑΘΗΣΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑ 2 ΕΤΗ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΡΣΙΑ ΜΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΑΚΤΙΚΗ?
ΕΣΕΙΣ ΕΙΠΑΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΙΕΚ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ , ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ.
άρθρο 68/
1.3.γ) Όσοι έχουν διδακτική εμπειρία γνωρίζουν καλά ότι ένας εκπαιδευτής για 30 εκπαιδευόμενους δεν επαρκεί στα εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα.
1.6 Από την προϋπόθεση της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν σε θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού με το ΦΕΚ Β 1101/11.06.2015. Διαφορετικά με ειδικό ταχύρυθμο δωρεάν πρόγραμμα να αποκτήσουν το απαιτούμενο προσόν.
Ένα σημαντικό ζήτημα αποτελεί ο τρόπος συνεργασίας και αμοιβής των συμβούλων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Το έργο που παράγεται και η συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία των ΣΔΕ, είναι πραγματικά αναντικατάστατο. Τόσο ο σύμβουλος ψυχολόγος, όσο και ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρά περιστατικά, προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και αποτελούν τον αρωγό και τον συμπαραστάτη των εκπαιδευομένων στα ΣΔΕ.
Υπο τις παρούσες συνθήκες, καθίσταται αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης εργασίας με τους συμβούλους στα ΣΔΕ, ώστε να γίνει εφικτή η χάραξη ενός μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού στα πλαίσια μιας πραγματικής διασύνδεσης των ΣΔΕ με την αγορά εργασίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την πολιτική δια βίου επαγγελματικής ανάπτυξης και δια βίου μάθησης.
Το παρόν θεσμικό πλαίσιο με τις αποσπασματικού χαρακτήρα συμβάσεις έργου ( φέτος υπογράφτηκαν στις 02/03/2015) απαξιώνει και υποβαθμίζει την συμβουλευτική διαδικασία στα ΣΔΕ, ενώ παράλληλα συμβάλει στην διατήρηση συνθηκών εργασιακής αβεβαιότητας και ανασφάλειας των συμβούλων.
Προτείνεται η στελέχωση των συγκεκριμένων θέσεων με εξειδικευμένο στην συμβουλευτική, μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες κάθε σχολείου, σε συνάρτηση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τοπικής κοινότητας.
Η δημιουργία δομής απασχόλησης και ιστοσελίδας σύζευξης και διασύνδεσης των εκπαιδευομένων με την αγορά εργασίας, αποτελεί ένα πρώτο βήμα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ιδιαίτερα οδυνηρές, για τους μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
Με εκτίμηση,
Λευτέρης
Στο 1.6 αναφέρεται πως «Από 1.9.2016 η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης». Θεωρώ ότι ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ (παρότι έχω την πιστοποίηση). Οι εξετάσεις δεν γίνονται κατά σταθερά χρονικά διαστήματα, είχαν χρόνια να γίνουν και έγιναν τώρα όπου δεν μπορεί να συμμετέχει ο καθένας κ.λπ. Θα υπάρχουν πάντα προβλήματα. Πρέπει απλώς ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ το πιστοποιητικό με ένα λογικό αριθμό μορίων που θα δίνει κάποιο προβάδισμα στα συστήματα επιλογήε εκπαιδευτών και ανάδειξης στελεχών μαζί με άλλα φυσικά αντικειμενικά κριτήρια (χωρίς να τα υποβαθμίζει). Έτσι δεν θα αποκλείεται π.χ. άνεργος χωρίς πιστοποιητικό ή νέος επιστήμονας, ή σε ειδικότητες που ίσως να μη βρεθεί πιστοποιημένος εκπαιδευτής ή σε περιοχές π.χ. νησιωτικές που δεν θα βρεθεί σε κάποιο πρόγραμμα εκπ/σης πιστοποιημένος εκπαιδευτής και πολλές άλλες περιπτώσεις. Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ του ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΠ/ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ είναι ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ όσων δεν το κατέχουν και δεν δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στην εξεύρεση εκπαιδευτών σε ποικίλες περιπτώσεις.
από την μία δεν μπορεί να ζητάει πιστοποιημενη εκπαιδευτική επάρκεια ενηλίκων το υπουργείο κ από την άλλη να στέλνει έγγραφο ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να συμπληρώνουν το εκπαιδευτικό ωράριο τους σε δομές δια βίου μάθησης. προφανώς θα πρέπει να εξαιρεθουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοι δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης από την υποχρέωση πιστοποιημενης εκπαιδευτικης επάρκειας ενηλίκων
Τη στιγμή που όλη η χώρα καταρρέει και η ανεργία ξεπερνάει κάθε όριο, ο κ. Μπαλτάς μας αιφνιδιάζει με την κατάργηση των ΣΕΚ, ενώ δοκιμάζονταν θετικά και ο κόσμος ήταν κοινωνός τους με σημαντική προσφορά στην επαγγελματική κατάρτιση ενηλίκων και (ελαχίστων)ανηλίκων.
Μια διέξοδος άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης σε ειδικότητες, όπως μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, μελισσοκομίας, κομμωτικής, ζωικής παραγωγής και τεχνιτών διάφορων ειδικοτήτων, σε ηλικίες άνω των 30, 40 και 50 ετών που πίστεψαν πως μπορεί ν΄ αλλάξει η επαγγελματική τους ζωή στο καλύτερο(χωρίς το απολυτήριο λυκείου, που χρειάζεται για την εγγραφή του στα ΙΕΚ).
Όμως ο κ. Μπαλτάς αποφάσισε να πετάξει ξανά στην ανεργία όλους αυτούς που θέλησαν ν’ ανοίξουν ένα νέο επαγγελματικό παράθυρο με μια επιπόλαιη πράξη κατάργησης τους.
Μαζί στον ίδιο γκρεμό πετάει και τους ωρομίσθιους καθηγητές, που διδάσκουν και τις οικογένειες τους, μέσα στο καλοκαίρι. Τόσο όμορφα και ανάλγητα !
Κ. Μπαλτά εσείς που αποφύγατε( γιατί άραγε; ) να κατεβείτε με σταυρό στον πολιτικό στίβο, αναπαυμένος τώρα στον προσωρινό υπουργικό σας θώκο, στέλνετε στην ανεργία εκατοντάδες οικογένειες από τις 98 ΣΕΚ που όφειλαν να λειτουργήσουν στην χώρα τόσο ανάλγητα και αδιάφορα για την τύχη τους. Στέλνετε στην ανεργία ωρομίσθιους καθηγητές που διδάσκουν, καταρτιζόμενους που ξαναγυρνούν στην απελπισία και τις οικογένειες τους που έλπιζαν σε μια αλλαγή στο καλύτερο.
Μείνετε αναπαυμένος στην πολυτέλεια του ορόφου σας(που εξέπληξε και τον κ. Πρωθυπουργό) και με πλήρεις υπουργικές αποδοχές τη στιγμή, που οι ωρομίσθιοι καθηγητές των ΙΕΚ και ΣΕΚ είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες και ετοιμάστε και άλλα τόσο «πρωτότυπα» σχέδια για την συνειδητό σπρώξιμο συμπολιτών μας στην ανεργία.
Να θυμάστε μόνο, ότι κρίνεστε ΑΜΕΣΑ και η μεγάλη μερίδα αυτών που πετάτε τόσο εύκολα στην ανεργία, δηλ. των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, των καταρτιζόμενων, των οικογενειών τους και όλων αυτών που δεν έχουν να πληρώνουν 4000- 8000 ευρώ για τις ιδιωτικές σχολές κατάρτισης είναι απέναντι σας.
1.3.γ) Ένας εκπαιδευτής για 30 εκπαιδευόμενους δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση στα εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα.
1.6 Από την προϋπόθεση της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν σε θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού με το ΦΕΚ Β 1101/11.06.2015
1.3.γ) Ένας εκπαιδευτής για 30 εκπαιδευόμενους δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση στα εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα.
1.6 Από την προϋπόθεση της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν σε θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού με το ΦΕΚ Β 1101/11.06.2015