- α) Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ απονέμουν τίτλους σπουδών Τμημάτων ή μονοτμηματικών Σχολών μετά την επιτυχή παρακολούθηση ενιαίου Προγράμματος Σπουδών, το οποίο δύναται να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό Εκπαιδευτικών Μονάδων (Ε.Μ.).
β) Οι Ε.Μ. ισούνται με το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών θεωρητικής διδασκαλίας, εργαστηριακής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης υπό μορφή θεμάτων, εργασίας πεδίου και άλλων εφαρμοσμένων μεθόδων διδασκαλίας και εξετάσεων εντός του Τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής όπως ορίζεται στο Πρόγραμμα Σπουδών, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των ωρών που αντιστοιχούν στον επιπλέον φόρτο εργασίας του φοιτητή, ο οποίος υπολογίζεται κατ’ ελάχιστα ίσος με το σύνολο των ωρών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
γ) Ο αριθμός των Ε.Μ., ο οποίος αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, εκπεφρασμένος σε ώρες αποτυπώνει τον μέσο χρόνο εργασίας του φοιτητή για το εξάμηνο αυτό. Για τη συνολική διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός δεκατριών (13) διδακτικών εβδομάδων προσαυξανόμενος με τον αριθμό τεσσάρων (4) εβδομάδων εξεταστικής περιόδου.
δ) Ο αριθμός των Ε.Μ. ενός εξαμηνιαίου μαθήματος διαιρούμενος διά του αριθμού τριάντα (30) αποτελεί τις Ισοδύναμες Εκπαιδευτικές Μονάδες (Ι.Ε.Μ.) του μαθήματος, οι οποίες ισοδυναμούν με τις πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) για το μάθημα αυτό.
- 2. Οι τίτλοι πτυχίων ή διπλωμάτων που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του Προγράμματος Σπουδών σε Τμήμα ή μονοτμηματική Σχολή Α.Ε.Ι. κατατάσσονται με βάση τη διάρθρωση των Προγραμμάτων Σπουδών και των Ι.Ε.Μ. ως κατωτέρω:
α) Τα πτυχία ή διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο ή μεγαλύτερο από πέντε έτη, με 300 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ., αναγνωρίζονται ως Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master: Master of Science) στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής και κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
β) Τα πτυχία ή διπλώματα που απονέμονται από Α.Ε.Ι. κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο με τέσσερα έτη κατατάσσονται στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και είναι ισοδύναμα με πτυχία Bachelor στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής.
γ) Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με 75 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ., το οποίο ισοδυναμεί με Master of Science στην ειδίκευση και αποτελεί πρόσθετο προσόν και όχι προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Οι κάτοχοι Μ.Δ.Ε., οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος της περίπτωσης β’ του παρόντος άρθρου, κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Η αναγνώριση για την περίπτωση α’ του παρόντος άρθρου επέρχεται κατόπιν έκδοσης απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα διαπιστώνει την συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων υπαγωγής των Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. στην ανωτέρω διάταξη. Κατόπιν της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, ο τίτλος σπουδών Integrated Master (Master of Science) θεωρείται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος. Τα δικαιώματα που πηγάζουν από τον ανωτέρω τίτλο δεν δύνανται να τύχουν αναδρομικής χρήσης ιδίως προς αμφισβήτηση κατακυρώσεων διαγωνισμών ή επιδικάσεως αναδρομικών επιδομάτων, μισθών ή αποζημιώσεων.
(ECTS)
H φαινομενικά ασήμαντη αλλαγή στον προτεινόμενο σχέδιο νόμου για την ανώτατη παιδεία, που αφορά την κατάργηση του Ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς και συσσώρευσης των πιστωτικών μονάδων (EuropeanCreditTransferandAccumulationSystem, ECTS) και την αντικατάστασή του με διδακτικές μονάδες (ΔΜ) θα προκαλέσει σημαντική δυσχέρεια και ανατροπή των δρομολογημένων μεθόδων αξιολόγησης και εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων σπουδών .
Οι ΔΜ αντιπροσωπεύουν απλά τον χρόνο παρακολούθησης των μαθημάτων και των εργαστηρίων και μελέτης. Δεδομένου ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων δεν είναι υποχρεωτική, οι ΔΜ δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Αντίθετα, τα ECTSαποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως περιγράφεται παρακάτω:
Το ECTS θεσπίστηκε το 1989 στο πλαίσιο του Erasmus και είναι πλέον μέρος του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης. Είναι το μόνο σύστημα πιστωτικών μονάδων που έχει δοκιμαστεί και έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ECTS διευκόλυνε την αναγνώριση των σπουδών στο εξωτερικό και ενίσχυσε έτσι την κινητικότητα των φοιτητών στην Ευρώπη, καθιστά δε εύκολη την σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών.Επίσης, το ECTS βοηθά τα πανεπιστήμια να οργανώσουν και να αναθεωρήσουν τα προγράμματα σπουδών τους και καθιστά την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση περισσότερο ελκυστική για τους φοιτητές από άλλες ηπείρους (ErasmusMundus).
Ο καθορισμός του συστήματος μεταφοράς και συσσώρευσης των πιστωτικών μονάδων (ECTS) κάθε γνωστικού αντικειμένου ή εργαστηριακής άσκησης βασίζεται στον φόρτο εργασίας που είναι αναγκαίος για να επιτευχθούν τακατ’ ελάχιστον αναμενόμενα και σαφώς προσδιορισμένα μαθησιακά αποτελέσματα(learningoutcomes).
Τα μαθησιακά αποτελέσματα είναι το σύνολο των πραγμάτων που ο φοιτητής αναμένεται να γνωρίζει (γνώσεις,toknow), να αντιλαμβάνεται (δεξιότητες,tο understand) και να είναι ικανός να κάνει (ικανότητες, το beabletodo).καθώς και η στάση/συμπεριφορά του(attitude)μετά την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας μάθησης.
Ο φόρτος εργασίας του φοιτητή (workload) υπολογίζεται από το έργο που απαιτείται για να κατακτηθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα από τον μέσο φοιτητή. Δενυπάρχεικατευθείανσύνδεσημετονχρόνοδιδασκαλίαςκαι με τον φόρτο εργασίας όπως προβλέπει το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Κατά συνέπεια, για τον ακριβή προσδιορισμό των πιστωτικών μονάδων είναι απαραίτητο να έχουν καθοριστεί με σαφήνεια τα μαθησιακά αποτελέσματα(learningoutcomes) κάθε γνωστικού αντικειμένου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πιστωτικές μονάδες θα περιέχουν μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας.
Ο προσδιορισμός των στόχων και η περιγραφή τους, πέραν του καθορισμού των πιστωτικών μονάδων, αναμένεται να βοηθήσει πρώτιστα τους ίδιους τους φοιτητές, επειδή θα διαθέτουν πλέον έναν γενικό οδηγό στην μελέτη, στην αναζήτησηπληροφοριών και στην εμβάθυνση του αντικειμένου (έναν «ταξιδιωτικό οδηγό» που θα τους λέει ποιος είναι ο προορισμός του ταξιδιού τους, πώς θα φτάσουν εκεί και πώς θα ξέρουν ότι έφτασαν πράγματι εκεί και όχι κάπου αλλού).
Θα βοηθήσει, δεύτερον, τους διδάσκοντες, καθώς θα αποτελέσει εργαλείο για τη βελτίωση της διδασκαλίας, η οποία θα αποκτήσει συγκεκριμένο και προσανατολισμένο στον στόχο περιεχόμενο και δομή και θα αποφεύγεται σύγχυση ή συσχέτιση του περιεχομένου διδασκαλίας με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των διδασκόντων ή τις προσωπικές τους ανησυχίες και ανάγκες.
Τρίτον, οι πιστωτικές μονάδες (ΕCTS)βοηθούν την Σχολή και γενικότερα το πανεπιστήμιο να τροποποιήσει τα προγράμματα σπουδών σε φοιτητο-κεντρική(learner-centered) προσέγγιση και όχι καθηγητο- κεντρική (teacher-centered).
Τέλος, ο προσδιορισμός των “learningoutcomes” θα βοηθήσει στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου του κάθε γνωστικού αντικειμένου και του κάθε διδάσκοντος ξεχωριστά.
Προφανώς οι στόχοι δεν θα χαρακτηρίζονται από δογματική προσήλωση σε ένα παγιωμένο πρότυπο, αλλά θα πρέπει να μεταβάλλονται σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιστήμης και τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να προσδιοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα αναθεώρησής τους,
Η επίδοση του φοιτητή τεκμαίρεται από ένα τοπικό/εθνικό βαθμό. Αποτελεί όμως καλή πρακτική να αναφέρεται και ο βαθμός ECTS. Η κλίμακα βαθμολογίας του ECTS κατατάσσει τους φοιτητές σε στατιστική βάση
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων είναι 30 το εξάμηνο, άρα 60 για το κάθε έτος. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει ότι ο φόρτος εργασίας θα είναι ο ίδιος ανά περίοδο(εξάμηνο ή έτος).
Oκαθορισμός του συστήματος μεταφοράς και συσσώρευσης των πιστωτικών μονάδων είναι, τέλος, απαραίτητος για την έκδοση του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ (DIPLOMASUPPLEMENT),που είναι όρος αναγκαίος για την αναζήτηση μεταπτυχιακών ή εργασίας σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Στην περιγραφή του μαθήματος πρέπει να περιλαμβάνεται:
1. Τίτλος μαθήματος
2. Τύπος μαθήματος (υποχρεωτικό ή επιλογής)
3. Έτος διδασκαλίας
4. Χρονική περίοδο διδασκαλίας ( εξαμηνιαίο ή ετήσιο)
5. Τόπος διεξαγωγής
6. Ονόματα διδασκόντων
7. Προαπαιτούμενα
8. Συνιστώμενα άρθρα και βιβλία μελέτης
9. Μέθοδοι διδασκαλίας και άλλες δράσεις
10. Μέθοδοι εξέτασης και κριτήρια
11. Μαθησιακά αποτελέσματα
12. ECTS Βαθμολογία
13. Πρόγραμμα
Όλα τα παραπάνω καταργούνται με τον προτεινόμενο νόμο, και κάθε προσπάθεια βελτίωσης του προγράμματος σπουδών ματαιώνεται ή εγκαταλείπεται στην τύχη. Και το σημαντικότερο: υποβαθμίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια και βάζει εμπόδια στην επιστημονική και ακαδημαϊκή εξέλιξη των αποφοίτων.
ΘΕΜΑ 1ο : Συμφωνώ πως υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις φοιτητών που απλά δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν γρήγορα τις σπουδές τους λόγω δουλειάς ή ποικίλων προβλημάτων τους οποίους πρέπει πρώτα από όλα να προστατέψει το κράτος.
θεμα 2ο : Μπορεί κάποιος που σπουδάζει για δεύτερο πτυχίο να κάνει ταυτόχρονα και μεταπτυχιακό ( το οποίο πληρώνει αδρά) ; Nομίζω πως επιβάλλεται διαγραφή από τη μία σχολή. Γιατί να επιβάλλεται κάτι τέτοιο; Το θεωρώ περιοριστικό της γνώσης και της ελευθερίας του πνέυματος, πολύ περισσότερο όταν πληρώνω ένα σημαντικό ποσό γι’ αυτό. Δε συμφωνώ με τη διαγραφή από τη μια σχολή όταν πρόκειται για μεταπτυχιακό ενώ σε κάποιες σχολές πενταετούς φοίτησης να προβλέπεται η παράλληλη φοίτηση για την απόκτηση και των δύο πτυχίων.
Θέμα 3ο: Mε ενημέρωσαν από τα Κεντρικά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΌΤΙ αυτοί που εισάγονται στα σώματα ασφαλείας και τα προηγούμεα 2-3 χρόνια ήταν φοιτητές πρέπει με την εισαγωγή τους στην Αστυνομία να δηλώσουν οριστική διαγραφή από το ΑΕΙ Ή ΤΕΙ που φοιτούν( και άς είναι και επί πτυχίω). Μα γιατί να μην μπορούν να συνεχίσουν και κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους ή μετά από αυτήν; Μου είπαν μάλιστα πως αφού διαγραφούν από το ΑΕΙ-ΤΕΙ μπορούν να εισαχθούν στην αστυνομία και μετά να ξαναδώσουν πανελλαδικές και αφού ξαναπεράσουν στο ίδο τμήμα να ζητήσουν αναγνώριση των μαθημάτων που έιχαν περάσει!!!!! Μα γιατί τόση φασαρία; Δεν χρειάζονται τα σώματα ασφαλείας πτυχιούχους; Προτείνω την αναστολή σπουδών τους ( και όχι τη διαγραφή τους) μέχρι το πέρας της εκπαίδευσής τους στην Αστυνομία ή το στρατό και τη συνέχιση των σπουδών τους μετά από αυτήν εαν το επιθυμούν. Δεν είναι τραγικό φοιτητής ΤΕΙ Πληροφορικής επί πτυχίω που χρωστά 2 μόνο μαθήματα να διαγράφεται από τη σχολή για να ξεκινήσει εκπαίδευση στην Αστυνομία;;; και μετά να πρέπει να ξαναδώσει πανελλαδικές; Δεν είναι αυτονόητο ότι το πτυχίο του είναι χρήσιμο στην αστυνομία ( όπως και πολλά άλλα πτυχία;)
Επειδή έγινε αναφορά στα ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αυτά ουδέποτε ανήκαν στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά πάντοτε ανήκαν στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα προγράμματα σπουδών των ΚΑΤΕΕ ήταν 3ετούς φοίτησης και όχι διάρκειας 1 ή 2 ετών όπως αναφέρθηκε.
Τα ΙΕΚ ουδέποτε ανήκαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και ιδρύθηκαν γι αυτό το σκοπό. Ο σκοπός ίδρυσής τους δεν ήταν να ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά να εισάγονται σε αυτά κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου (είτε γενικού είτε επαγγελματικού λυκείου) χωρίς να χρειάζεται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και να παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Έτσι λοιπόν οι σπουδαστές των ΙΕΚ δεν χρειάζεται να έχουν βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αντίθεση με τους φοιτητές των ανώτερων σχολών και των ΑΕΙ.
Με λίγα λόγια δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε λογικό να ενταχθούν τα ΙΕΚ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς οι σπουδαστές τους να είναι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όποιος θέλει τριτοβάθμια εκπαίδευση δίνει πανελλήνιες και παίρνει τη βεβαίωση πρόσβασης.
Απαιτείται να πραγματοποιηθεί επιτέλους η ένταξη των πτυχιούχων επιστημόνων «Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» του ΕΑΠ στους αντίστοιχους της ειδικότητάς τους κλάδους ΠΕ (10,13,33), καθώς ο τίτλος που τους απονέμεται δεν προσφέρει καμιά επαγγελματική διέξοδο, με τραγικά αποτελέσματα για την περαιτέρω εξέλιξη των πτυχιούχων. Να εφαρμοστεί άμεσα το ΠΔ66/2009 το οποίο κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων στην εκπαίδευση και αλλού και συντάχθηκε βάσει της γνώμης σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας (γνωμοδότηση ΣΑΠΕ κλπ).
Απαιτείται να δοθεί ένα τέλος όσον αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων του ΕΑΠ στον Ευρωπαικό και Ελληνικό Πολιτισμό. Δεν είναι δυνατόν επιστήμονες καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα στο εργασιακό περιβάλλον στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Το ΕΑΠ έχει κλέισει 23 χρόνια ζωής και ακόμα δεν έχει προβλεφθεί απο το κράτος οι απόφοιτοι των παραπάνω σχολών να αποφοιτούν ως καθηγητές και όχι ως διοικητικοί υπάλληλοι (ΠΕ1).
Οι παραπάνω απόφοιτοι του ΕΑΠ πρέπει να μπουν στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων στον οποίο ανήκουν πτυχιούχοι των Φιλοσοφικού Τμήματος Φιλοσοφικής Σχολής, της Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας, Ιστορίας, Φιλοσοφίας κλπ.
Επιτέλους αποδώστε δικαιοσύνη
Ευχαριστώ
Πρέπει να μελετηθεί σοβαρά το θέμα της εισαγωγής των φοιτητών στα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών του ΕΑΠ. Σύμφωνα με το νόμο, το μόνο που χρειάζεται να έχει ο υποψήφιος είναι απολυτήριο λυκείου της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής. Εδώ τίθεται ένα σοβαρό θέμα σε σχέση με τα υπόλοιπα ΑΕΙ.
Για την εισαγωγή σε πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών οποιουδήποτε ΑΕΙ εκτός του ΕΑΠ είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να είναι κάτοχος βεβαίωσης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για να την αποκτήσει πρέπει να συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις. Με το ισχύον καθεστώς ο υποψήφιος δεν χρειάζεται βεβαίωση πρόσβασης για να εγγραφεί σε προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ το οποίο είναι ΑΕΙ; Πώς είναι δυνατόν να εγγράφονται προπτυχιακοί φοιτητές στο ΕΑΠ, που είναι ΑΕΙ της ημεδαπής, χωρίς να έχουν δώσει ποτέ πανελλήνιες εξετάσεις στη ζωή τους και χωρίς να έχουν βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Δεν προσφέρει τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικά ανώτατη εκπαίδευση το ΕΑΠ;
Πρέπει οπωσδήποτε οι προϋποθέσεις εισαγωγής στα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών του ΕΑΠ να είναι ίδιες με τα υπόλοιπα ΑΕΙ, αφού όλα είναι δημόσια. Πιστεύω ότι είναι σκόπιμο να θεωρηθεί απαραίτητο δικαιολογητικό για τους υποψηφίους στα προπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ η κατοχή βεβαίωσης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (όποτε και αν την απόκτησε ο υποψήφιος). Μπορούν να εξαιρεθούν από αυτή την απαίτηση οι κάτοχοι πτυχίου άλλου ΑΕΙ της ημεδαπής (πλην ΕΑΠ) ή ισότιμου βασικού τίτλου από ΑΕΙ της αλλοδαπής.
Επίσης το ΕΑΠ πρέπει να αυτονομηθεί και να διοικείται με τον ίδιο τρόπο όπως τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας. Μόνο καλό θα βγει από αυτήν την εξέλιξη.
Τα ΚΑΤΕΕ-ΚΑΤΕ με σπουδές 1-2 ετη γιατι θεωρούνται τριτοβαθμια, και τα ΙΕΚ σε επιστημονικες ειδικότητες με 2 χρονια σπουδες, ενα χρονο προετοιμασια σε πιστοποιηση, και μισο χρονο πρακτικη ειναι μεταξυ πρωτοβαθμιας δευτεροβαθμιας και ενος καινουργιου τιτλου που δεν υπαρχει στο εκπαιδευτικο συστημα, την μεταδευτεροβαθμια.
ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΕΙΔΑΛΩΣ ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΕ.
ΤΑ ΙΕΚ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΤΩΡΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Κύριε υπουργέ προτείνω οι απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών να αναγνωρίζονται ως PhD είναι υπεράνω τα προσόντα τους και από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, παράγουν σοβαρό επιστημονικό έργο, αδικούνται οι πτυχιούχοι των πολυτεχνιών.
Βαση της πρότασης σας κ. υπουργέ απαιτούνται τέσσερα χρόνια σπουδών για την 6η βαθμίδα Επαγγελματικών Προσόντων (Bachelor). Η διατύπωση της παρ 2β’ στο Άρθρο 11 είναι αντίθετη με τη συνθήκη της Bologna (οι τίτλοι επιπέδου Bachelor έχουν ως ελάχιστη διάρκεια σπουδών τα 3 έτη και τα 180 ECTS σε όλη την Ευρώπη). Με τη προτεινόμενη ρύθμιση αποκλείονται τα πτυχία ΤΕΙ, από το 6ο επίπεδο Επαγγελματικών Προσόντων, τα οποία και αποτελούν πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τεχνολογικό προσανατολισμό.
Πιστεύω πως στο τελικό νομοσχέδιο θα οξατασταθεί η αδικία.
Η λογική ότι πρέπει να απονεμηθεί Msc στους αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών επειδή συχνά στην Ευρώπη οι σπουδές αυτές διαρκούν λιγότερο χρόνο είναι μονόπλευρη. Κι αυτό διότι αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, τότε επειδή πολλά Bsc του εξωτερικού είναι 3ετή, τότε τα ελληνικά 4ετή Bsc πρέπει επίσης να γίνουν integrated Msc. Δηλαδή μόνο οι απόφοιτοι Πολυτεχνείου θα έχουν ανταγωνισμό από συναδέλφους τους του εξωτερικού (όπως υποστηρίχθηκε έντονα) και πρέπει κάπως να φαίνεται η διαφορά στον χρόνο σπουδών? Για τους υπόλοιπους πτυχιούχους 4ετών που επίσης υπερέχουν των 3ετών Bsc του εξωτερικού γιατί δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη? Γιατί να υπερισχύει το μερικό συμφέρον (Πολυτεχνεία) έναντι του γενικού συμφέροντος? Θα στηρίξει μέχρι τέλους το Υπουργείο τέτοιες λογικές «διάκρισης»?
οι τιτλοι σπουδών Πτυχιο που χορηγουν τοα ΤΕΙ -ΑΣΠΑΙΤΕ και το διπλωμα που χορηγουν οι πολυτεχνικες Σχολες ΑΕΙ , Πολιτικων μηχανικων , Αρχιτεκτώνων , Αγρονομων -τοπογραφων , σχετιζεται με τα επαγγελματικα δικαιωματα αντιστοιχα , Αυτό ΦΑΙΝΕΤΑΙ καθαρα στο Ν 4363/1930 αρθ 1,2,3, 4 όπως αντικατ. με την παρ ΙΓ [12] του Ν 4254 /2014 , σε συνδυασμο με την ισχυουσα νομοθεσια για τα επαγγελματικα δικαιωματα τω πτυχιουχων ΤΕΙ , την μη έκδοση των Προεδρικων Διαταγματων ,,αν και εχει κριθει απο το ΣτΕ , ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ,
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ, η τροποποιηση των ορισμων του άρθρου 1 , ως εξης
-Φοιτητές …Ολοι των Σχολών ΑΕΙ- ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ
-Τιτλο σπουδων .Ολων των Σχολων ΑΕΙ, ΑΤΕΙ , ΑΣΠΑΙΤΕ ,μετα την ολοκληρωση των σπουδων ,, να λαμβανουν ΠΤΥΧΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ .. και Οχι Διπλωμα ή Πτυχιο …
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 11
1.α) Τα ΑΕΙ απονέμουν τίτλους σπουδών μετά την επιτυχή παρακολούθηση προγράμματος σπουδών, το οποίο δύναται να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό Εκπαιδευτικών Μονάδων (Ε.Μ.).
β) Οι Ε.Μ. ισούνται με το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών θεωρητικής διδασκαλίας, εργαστηριακής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης υπό μορφή θεμάτων, εργασίας πεδίου και άλλων εφαρμοσμένων μεθόδων διδασκαλίας και εξετάσεων όπως ορίζεται στο πρόγραμμα σπουδών, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των ωρών που αντιστοιχούν στον επιπλέον φόρτο εργασίας του φοιτητή, ο οποίος υπολογίζεται κατ’ ελάχιστα ίσος με το σύνολο των ωρών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
γ) Ο αριθμός των Ε.Μ., ο οποίος αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, εκπεφρασμένος σε ώρες αποτυπώνει τον μέσο χρόνο εργασίας του φοιτητή για το εξάμηνο αυτό. Για τη συνολική διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός δεκατριών (13) διδακτικών εβδομάδων προσαυξανόμενος με τον αριθμό τεσσάρων (4) εβδομάδων εξεταστικής περιόδου.
δ) Ο αριθμός των Ε.Μ. ενός εξαμηνιαίου μαθήματος διαιρούμενος διά του αριθμού τριάντα (30) αποτελεί τις Ισοδύναμες Εκπαιδευτικές Μονάδες (Ι.Ε.Μ.) του μαθήματος, οι οποίες ισοδυναμούν με τις πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) για το μάθημα αυτό.
2. Οι τίτλοι σπουδών, που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ, κατατάσσονται με βάση τη διάρθρωση τους και με βάση τις Ι.Ε.Μ. ως εξής:
α) Τα πτυχία και τα διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης ενιαίου και αδιάσπαστου προγράμματος προχωρημένων σπουδών με κανονική διάρκεια φοίτησης ίση με ή μεγαλύτερο από πέντε (5) ακαδημαϊκά έτη, αναγνωρίζονται ως Διπλώματα Προχωρημένων Σπουδών στη βασική ειδικότητα του τμήματος ή της μονοτμηματικής σχολής και στην κατεύθυνση εξειδίκευσης (εφόσον υφίσταται). Οι τίτλοι αυτοί είναι ισοδύναμοι με τους τίτλους ενιαίων σπουδών «Integrated Master Degrees» του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και αποδίδουν στον κάτοχο προσόντα που κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
β) Τα πτυχία και τα διπλώματα, που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης προγράμματος προπτυχιακών σπουδών και δεν υπάγονται στην περίπτωση α’ του παρόντος άρθρου, είναι ισοδύναμα με βασικούς τίτλους σπουδών «Bachelor Degrees» του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης στη βασική ειδικότητα του τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής και αποδίδουν στον κάτοχο προσόντα που κατατάσσονται στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
γ) Τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.), που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, είναι ισοδύναμα με τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών «Master Degrees» του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι κάτοχοι Μ.Δ.Ε., οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος της περίπτωσης β’ του παρόντος άρθρου, διαθέτουν προσόντα που κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
δ) Τα Διδακτορικά Διπλώματα (Δ.Δ.), που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης προγράμματος διδακτορικών σπουδών, είναι ισοδύναμα με τους διδακτορικούς τίτλους ανώτατης εκπαίδευσης «Doctoral Degrees» του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι κάτοχοι Δ.Δ., οι οποίοι είναι κάτοχοι Μ.Δ.Ε. και πτυχίου ή διπλώματος της περίπτωσης β’ του παρόντος άρθρου ή είναι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος της περίπτωσης α’ του παρόντος άρθρου, διαθέτουν προσόντα που κατατάσσονται στο 8ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Η αναγνώριση για την περίπτωση α’ του παρόντος άρθρου επέρχεται κατόπιν έκδοσης απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα διαπιστώνει την συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων υπαγωγής των τίτλων σπουδών των ΑΕΙ στην ανωτέρω διάταξη, που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης προγράμματος προχωρημένων σπουδών. Κατόπιν της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, ο τίτλος σπουδών «Integrated Master» θεωρείται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή του διπλώματος. Τα δικαιώματα που πηγάζουν από τον ανωτέρω τίτλο δεν δύνανται να τύχουν αναδρομικής χρήσης ιδίως προς αμφισβήτηση κατακυρώσεων διαγωνισμών ή επιδικάσεως αναδρομικών επιδομάτων, μισθών ή αποζημιώσεων.
Παρακαλούνται όσοι δίνουν ως παράδειγμα το εξωτερικό να είναι πιο σαφείς. Ως εξωτερικό νοούνται και η Αμερική και η Αγγλία και η Ουγκάντα. Δεν είναι επιχείρημα το οποίο έχει υπόσταση αφού δεν ασχολείται με το ελληνικό πρόβλημα, αλλά αοριστολογεί. Για να βοηθήσω και εγώ να σας πω ότι στις ΗΠΑ η διαφορά στον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων είναι χαοτική, πόσο μάλλον να συγκριθούν με Αγγλικά και άλλα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Συμφωνώ με την άποψη ότι εφόσον στο 5ο έτος σε Πολυτεχνικές Σχολές οι φοιτητές εξειδικεύονται σε βαθμό Μεταπτυχιακού (integrated) να τους απονέμεται ένας τέτοιος τίτλος. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα Πανεπιστήμια αυξάνοντας κατά ν έτη τις σπουδές τους (όπου ν τα έτη του Μεταπτυχιακού).
Πχ προπτυχιακό Φιλολογικού τμήματος 4 έτη σπουδών + Μεταπτυχιακό Φιλολογικού τμήματος 2 έτη σπουδών = 6 έτη σπουδών. Επιπλέον, να ενημερώσω ότι σε αρκετά τμήματα δίνονται σε Προπτυχιακό επίπεδο τα ίδια μαθήματα με Μεταπτυχιακό και μερικές φορές άλλων τμημάτων στην περίπτωση διατμηματικού ΜΔΕ.
Να δώσω και ένα συγκεκριμένο (και όχι αόριστο τύπου στο εξωτερικό) παράδειγμα. Στο Stanford University στο Computer Scienes (2ο Στα QS rankings στον κόσμο) δίνεται η δυνατότητα μέσα από το προπτυχιακό να παρακολουθήσουν (και να εξεταστούν) σε μαθήματα του «Μεταπτυχιακού». Αυτό προφανώς αναγράφεται στην αναλυτική του βαθμολογία. Σχεδόν πάντα ένας φοιτητής με πολλά τέτοια μαθήματα μετά την λήψη πτυχίου γίνεται αποδεκτός στο Διδακτορικό το οποίο είναι 6 έτη. Τα 2 πρώτα θεωρούνται επιπέδου Master και δίδονται μόνο αν ο Φοιτητής διακόψει το Διδακτορικό του στα 2 έτη. Αν συνεχίσει λαμβάνει διδακτορικό. Δεν χρειάζεται να περιγράψω σε όσους έχουν φτάσει σε διδακτορικό τίτλο πόσο ταχύτερη αλλά και επιστημονικά καλύτερη είναι αυτή η διαδικασία.
Καταρχήν να συγχαρώ τον κ.Μπαλτά για την πρωτοβουλία του να επικαιροποιηθεί επιτέλους η ελληνική παιδεία.Αν δεν συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις θα πάψουμε να ήμαστε ανταγωνιστικοί.
Κατά την γνώμη μου, εντός της δημόσιας διαβούλευσης θα έπρεπε να υπήρχε και άρθρο σχετικό με το ΕΑΠ και την εξ αποστάσεως τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σας υπενθυμίζω πως το ΕΑΠ αποτελεί το δεύτερο σε αριθμό φοιτητών ΑΕΙ της χώρας αλλά βρίσκεται μακράν πίσω σε σχέση με το Open University (UK) πάνω στο οποίο και βασίστηκε κατά την ίδρυσή του. Τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών : Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και Σπουδές στον Ευρωπαικό Πολιτισμό δεν παρέχονται από άλλο ελληνικό ΑΕΙ/ΑΤΕΙ. Παρόλο που το γνωστικό τους αντικείμενο είναι τεράστιο, εντούτοις δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το κράτος, στερώντας από τους αποφοίτους του επαγγελματική σταδιοδρομία στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα αφού δεν υπάρχει ανάλογο ΠΕ.
Οι εξαγγελίες περί αντικατάστασης της Διοικούσας Επιτροπής από Πρύτανη και Πρυτανικό Συμβούλιο έχουν καθυστερήσει, ενώ οι φοιτητικές ταυτότητες που παρέχονται από το ΕΑΠ είναι παρωχημένες, δημιουργώντας προβλήματα σε φοιτητές και εντός χώρας (μη αναγνώριση της φοιτητικής ιδιότητας) και εκτός (μη αναγνώριση σε διεθνή συνέδρια). Πάνω στο ίδιο θέμα θα μπορούσε το Υπουργείο να εξετάσει την χορήγηση φοιτητικής ταυτότητας τύπου πάσο,προσαρμοσμένου στις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών ΕΑΠ.
Τέλος, σας υπενθυμίζω πως για να αποκτήσει ένας φοιτητής ΕΑΠ πτυχίο προπτυχιακού επιπέδου χρειάζεται να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς 12 Θεματικές Ενότητες.Το κόστος κάθε Θεματικής Ενότητας είναι 550 ευρώ χωρίς να προσμετράται η αγορά βιβλίων/εγχειριδίων για τη συγγραφή των απαιτούμενων επιστημονικών εργασιών. Στην παρούσα δύσκολη για όλους, οικονομική κατάσταση το κόστος σπουδών είναι ιδιαίτερα υψηλό και πολλοί φοιτητές δυσκολεύονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Δεδομένου πως για το ελληνικό Σύνταγμα η εκπαίδευση των πολιτών δεν αποτελεί είδος πολυτελείας αλλά αναγκαιότητα πάνω στην οποία βασίζεται η εξέλιξη και η πρόοδος της χώρας, παρακαλώ όπως εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του κόστους των Θ.Ε.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και για την δυνατότητα έκφρασής των ζητημάτων που αφορούν το ΕΑΠ.
-Μια ευκαιρία που «έρχεται» από το παρελθόν, ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ επιτέλους, τον κόπο αυτών που έχουν επιλέξει το ΔΎΣΚΟΛΟ «ΔΡΟΜΟ» των Τμημάτων 5ετούς ή 6ετούς φοίτησης. Εννοείται ότι βρίσκω ΣΩΣΤΟ και ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ το μέτρο της απονομής Ενιαίου και Αδιάσπαστου Διπλώματος Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master: Master of Science), αρκεί αυτό να μην περιοριστεί ΜΟΝΟ στις ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ Σχολές, αλλά και σε άλλα Τμήματα (π.χ. Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης, Γεωπονικές, κλπ), που ΔΕΝ ανήκουν σε Πολυτεχνικές Σχολές, αλλά είναι 5ετούς φοίτησης και παρέχουν τον απαιτούμενο αριθμό ECTS (300 τουλάχιστον).
-Επίσης, η αναγνώριση για την περίπτωση α’ του παρόντος άρθρου, ΔΕΝ θα έπρεπε να επέρχεται κατόπιν έκδοσης απόφασης του εκάστοτε Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα διαπιστώνει την συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων υπαγωγής των Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. στην ανωτέρω διάταξη, αλλά ΑΥΤΟΜΑΤΑ με την έναρξη ισχύος του Νόμου, έτσι ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Ή ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΕΠΙΡΡΟΗ Σ’ΑΥΤΟΝ.
Στο 12 β. Περιλαμβάνει και το 1 έτος 3+1=4 (πτυχιακή εργασία & Πρακτική άσκηση = 1 χρόνος) για παλαιότερα πτυχία.
Επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν και δεν έχουν φοιτήσει σε ελληνικό πολυτεχνείο είναι καλό γι αυτούς να μην εκφέρουν άποψη γιατί απλά εκτίθενται.
Στη συνέχεια γίνεται σχολιασμός ορισμένων απόψεων για να διαπιστωθεί ότι είναι εντελώς άστοχες με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
(1)Τα μεταπτυχιακά μαθήματα είναι ανώτερου από τα προπτυχιακά επιπέδου, απαιτούν τακτική παρακολούθηση, έχουν αυξημένες υποχρεώσεις για τους φοιτητές αλλά και απαιτήσεις από τους καθηγητές, και αυστηρότερα κριτήρια επιτυχίας. Τα μεταπτυχιακά μαθήματα δεν είναι μαθήματα που μπορούν να αντικατασταθούν από έναν αριθμό γενικών ή επιλεγομένων μαθημάτων στο 5ο έτος σπουδών ενός προπτυχιακού προγράμματος. Η διαφορά τους είναι ποιοτική και όχι ποσοτική. Διαφορετικά και τα πτυχία ιατρικής θα ήταν ανώτερα από των πολυτεχνείων (όπως ισχυρίζονται κάποιοι στην παρούσα διαβούλευση).
Σχόλιο: Τα μαθήματα των τελευταίων δύο εξαμήνων στα περισσότερα τμήματα πολυτεχνικών σχολών είναι μεταπτυχιακού επιπέδου. Απόδειξη ότι είναι εξειδικευμένα, πριν 15-20 χρόνια ανήκαν σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος, έχουν λίγες ώρες παρακολούθησης την εβδομάδα (όχι παραπάνω από 4) και σε κάθε μάθημα δεν συγκεντρώνονται περισσότεροι από 30 φοιτητές. Δεύτερη απόδειξη ότι σε αρκετά τμήματα τα προπτυχιακά μαθήματα επιλογής κατεύθυνσης εξειδίκευσης των 2 τελευταίων εξαμήνων είναι πανομοιότυπα με κάποια μεταπτυχιακά μαθήματα. Δηλαδή το ίδιο μάθημα παρέχεται τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο και γίνεται συνδιδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Το ίδιο γίνεται και στο εξωτερικό. Τα μαθήματα των τελευταίων 2 εξαμήνων των Integrated Master της Ευρώπης παρέχονται και σε Postgraduate Master με συνδιδασκαλία φοιτητών.
Επίσης στη συντριπτική πλειοψηφία των ΠΜΣ των ελληνικών ΑΕΙ, η βάση επιτυχίας είναι το πέντε (5) όπως και στα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών. Τα ΠΜΣ των ελληνικών ΑΕΙ που θέτουν ως βάση επιτυχίας για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός μαθήματος αριθμό μεγαλύτερο του 5 με άριστα το 10 είναι ελάχιστα.
(2)Οι μεταπτυχιακές σπουδές πέρα από τη διδασκαλία των μεταπτυχιακών μαθημάτων στοχεύουν και στην επιστημονική εξειδίκευση και την ερευνητική εμβάθυνση οι οποίες δεν υφίσταται σε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Σχόλιο: Κάποια ΠΜΣ των ΑΕΙ της ημεδαπής στοχεύουν στην επιστημονική εξειδίκευση και κάποια άλλα σε ερευνητική εμβάθυνση. Για παράδειγμα τα λίγα ΠΜΣ των ελληνικών ΑΕΙ των 60 ECTS στοχεύουν στην εξειδίκευση και όχι στην ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων. Ο χαρακτηριστικότερος δείκτης είναι οι ECTS της μεταπτυχιακής εργασίας και εφόσον προβλέπεται αυτή. Στα ΠΜΣ των ελληνικών ΑΕΙ στα οποία η μεταπτυχιακή εργασία δεν είναι υποχρεωτική (μπορεί να αντικατασταθεί από μαθήματα) και εκείνα στα οποία είναι υποχρεωτική αλλά αντιστοιχεί σε λιγότερες από 30 ECTS δεν στοχεύουν στην ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων αλλά την εφαρμογή εξειδικευμένων γνώσεων για μία εργασία εφαρμοσμένου επιπέδου.
Οι κατευθύνσεις που υπάρχουν σε προχωρημένο εξάμηνο στα 5ετή προγράμματα σπουδών των Πολυτεχνείων στοχεύουν στην επιστημονική εξειδίκευση σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων καθώς σε αυτά τα προγράμματα σπουδών η διπλωματική εργασία αντιστοιχεί σε 30 ECTS. Φυσικά θα βρεθούν διπλωματικές εργασίες της ξεφτίλας στα ελληνικά πολυτεχνεία όπως επίσης θα βρεθούν μεταπτυχιακές εργασίες της ξεφτίλας στα ΠΜΣ των ελληνικών ΑΕΙ.
(3) Η μεταπτυχιακή ειδίκευση απαιτεί την εκπόνηση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας η οποία θα πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια ενός μεταπτυχιακού, και όχι ενός προπτυχιακού, προγράμματος σπουδών. Η εργασία αυτή είναι ανεξάρτητη και επιπρόσθετη της όποιας πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας εκπόνησε ο φοιτητής κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να ταυτίζονται οι δύο αυτές εργασίες ούτε και επιτρέπεται η υποκατάσταση της μεταπτυχιακής από μια προπτυχιακή εργασία.
Σχόλιο: Εδώ είναι το λάθος. Όπως ανέφερα και πριν δεν στοχεύουν όλα τα ΠΜΣ στην ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων. Το ίδιο ισχύει και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν τα λεγόμενα «Taught Masters» (master διδασκαλίας) και «Research Masters» (master έρευνας). Απλά στην Ελλάδα τα ονομάζουμε όλα ΜΔΕ χωρίς στην ονομασία κάποιο διακριτικό χαρακτηριστικό όπως στα αγγλοσαξονικού τύπου πανεπιστήμια. Στα περισσότερα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών των τμημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων δεν υφίσταται ή δεν είναι υποχρεωτική η πτυχιακή εργασία. Έτσι λοιπόν η διπλωματική εργασία στα πολυτεχνεία έχει το σκοπό της ολοκλήρωσης προγράμματος προχωρημένων σπουδών ακολουθώντας την τακτική της μη εκπόνησης πτυχιακής εργασίας σε πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών 4ετούς διάρκειας σε ελληνικό πανεπιστήμιο.
(4) Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μικρό μέγεθος των τάξεων που συνεπάγεται χαμηλή αναλογία φοιτητών προς καθηγητή και υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης. Είναι επομένως παράλογο για τμήματα που δέχονται 200 και 300 προπτυχιακούς φοιτητές ανά έτος να απονέμουν αδιακρίτως μεταπτυχιακούς τίτλους σε φοιτητές που δε γνώρισαν ποτέ την ποιότητα μιας μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.
Σχόλιο: Αυτό επιτυγχάνεται πάντοτε καθώς τα μαθήματα των τελευταίων 2 εξαμήνων στα τμήματα των πολυτεχνικών σχολών είναι μαθήματα επιλογής της κατεύθυνσης εξειδίκευσης ή του τομέα (αν δεν υφίσταται κατεύθυνση εξειδίκευσης όπως στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ) και ένα μάθημα δεν το επιλέγουν ποτέ περισσότεροι από 30 φοιτητές (πολλές φορές ο αριθμός είναι μονοψήφιος).
(5) Δεδομένου ότι τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα έχουν δίδακτρα, είναι εντελώς άδικο οι απόφοιτοι των 5ετών προγραμμάτων να παίρνουν δωρεάν το μάστερ ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές να πληρώνουν για αυτό.
Σχόλιο: Φοβερή ανακρίβεια. Από τα περίπου 600 ΠΜΣ που λειτουργούν σήμερα στα ελληνικά ΑΕΙ, πολύ περισσότερα από τα μισά είναι δωρεάν. Τα ΠΜΣ των ελληνικών ΑΕΙ με δίδακτρα δεν ξεπερνούν τα 200. Ακόμα όμως και αν συνέβαινε τα ΠΜΣ χωρίς δίδακτρα να είναι λιγότερα από εκείνα με δίδακτρα, γιατί να μην ήταν δωρεάν το τελευταίο έτος στα πολυτεχνεία; Δηλαδή θα ήταν δίκαιο να πληρώνουν οι φοιτητές των ελληνικών πολυτεχνείων δίδακτρα στο τελευταίο έτος, επειδή στα περισσότερα ΠΜΣ των ελληνικών ΑΕΙ θα πλήρωναν δίδακτρα; Δε μπορώ σε καμία περίπτωση να καταλάβω αυτό το σκεπτικό αφού και πάλι σύμφωνα με αυτό θα υπήρχαν δωρεάν ΠΜΣ.
(6) Η εισαγωγή σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αποτελεί μια επιλεκτική και αξιοκρατική διαδικασία αντίστοιχη με εκείνη της εισαγωγής σε ένα προπτυχιακό ή σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών. Δεν είναι ούτε λογικό ούτε δίκαιο ο φοιτητής που εισάχθηκε στον πρώτο κύκλο σπουδών με τα κριτήρια ενός προπτυχιακού προγράμματος να μεταβαίνει αυτόματα και χωρίς καμία αξιολόγηση στο δεύτερο κύκλο σπουδών. Πόσο μάλλον όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν χιλιάδες πτυχιούχοι που διαγωνίζονται σκληρά για μια θέση σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Σχόλιο: Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Φινλανδία, Ελβετία) λειτουργούν τα λεγόμενα «Consecutive Masters», τα οποία αποτελούν συνέχεια των «Bachelors». Κάθε φοιτητής που γίνεται δεκτός σε ένα πρόγραμμα σπουδών για «Bachelor» γίνεται δεκτός αυτομάτως και σε αντίστοιχο «Consecutive Master» (εφόσον το επιθυμεί) στο οποίο φοιτά μόλις πάρει το «Bachelor».
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι τα ελληνικά πολυτεχνεία ζητούν ακαδημαϊκή ισοδυναμία με τον ενιαίο τίτλο «Integrated Master» του ΕΧΑΕ (όπως είναι το Master of Engineering-MEng και το Master of Science-MSci) και όχι με το μεταπτυχιακό «Master» του ΕΧΑΕ (όπως είναι το Master of Science-MSc).
Σαφώς και ΠΡΕΠΕΙ το δίπλωμα που απονέμουν τα τμήματα 5ετούς και 6ετούς φοίτησης να είναι ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ με Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master: Master of Science) μιας και παρέχουν τον απαιτούμενο αριθμό ECTS (300 τουλάχιστον) ενώ έχουν διάρκεια σπουδών 10 ακαδημαϊκά εξάμηνα και παράλληλα εκπόνηση ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ που είναι ποσοτικά και ποιοτικά αυτό που προϋποθέτει ένα Master.
Όσοι αντιδρούν σ’ αυτό προφανώς το κάνουν από προσωπικό συμφέρον μιας και δεν έχουν παρακολουθήσει αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών οπότε δεν θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα (με λιγότερα ακαδημαϊκά έτη σπουδών και αρκετά λιγότερα μαθήματα) και δυστυχώς αντιστέκονται στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιχειρείται για πρώτη φορά να γίνει. Κάτι τέτοιο υποβαθμίζει τις ελληνικές σπουδές σε σχέση μ’ αυτές που παρέχονται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Θα πρότεινα επίσης να δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των τμημάτων 4ετούς φοίτησης να φοιτήσουν για 2 εξάμηνα επιπλέον και να εκπονήσουν επιπρόσθετα ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ εργασία ώστε να αποκτήσουν τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα και τα ίδια φυσικά επαγγελματικά δικαιώματα.
Υπενθυμίζω ότι η Κύπρος ήδη αναγνωρίζει τους τίτλους σπουδών πενταετούς διάρκειας που απονέμονται από τα ελληνικά ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και ως τίτλους ισότιμους Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Κ. Υπουργέ,
Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας μεταφέρω την αγωνία όλων των φοιτητών και των αποφοίτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ)σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών μας. Οι απόφοιτου του ΕΑΠ και ειδικά οι απόφοιτοι του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ΕΠΟ), μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας, είμαστε ουσιαστικά ανεπάγγελτοι… Διοριζόμαστε ως ΠΕ Διοικητικού/ Οικονομικού, μια ειδικότητα άσχετη με τις σπουδές μας. Σε μια πολυσύνθετη και απαιτητική περίοδο, όπου η Δημόσια διοίκηση πάσχει από την έλλειψη κατηρτησμένων στελεχών, αλλά και εποχή τεράστιας ανεργίας των πτυχιούχων, παρακαλώ εσείς, αυτή τη φορά, να δώσετε ένα τέλος σε αυτή την αδικία.
Με εκτίμηση.
Να υπάρχει η δυνατότητα στους φοιτητές όλων των τμημάτων να λάβουν MSc τίτλο μέσα από το προπτυχιακό κύκλο σπουδών. Μόνη προϋπόθεση να διοργανώνει το ίδιο το ΑΕΙ το μεταπτυχιακό ή να συμμετέχει στην περίπτωση διατμηματικών MSc.
Τα κέρδη είναι:
1) Όλα τα μεταπτυχιακά αυτομάτως γίνονται δωρεάν
2) Υπάρχει δυνατότητα μέσα από τα μαθήματα του προπτυχιακού να μπορούν οι Φοιτητές να περάσουν μαθήματα του Μεταπτυχιακού πριν ολοκληρώσουν το προπτυχιακό
3) Η μετάβαση στο MSc είναι απρόσκοπτη και διαρκής, το οποίο ενισχύει τις ικανότητες των Φοιτητών
4) Αποφεύγεται το Θλιβερό φαινόμενο Φοιτητών διαφορετικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να μετακινούνται σε Μεταπτυχιακά που είναι περιζήτητα. Έτσι τονώνεται.
5) Επιταχύνονται οι σπουδές των φοιτητών αφού δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουν συντομότερα προπτυχιακό και μεταπτυχιακό μαζί.
ΦΟΙΤΗΤΉΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΞΟΝΤΑΙ
ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΥΟ ΠΤΥΧΙΑ ,ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ
Οι 6ετείς υποχρεωτικές σπουδές γιατί δεν τοποθετούνται στο 8ο επίπεδο? Ο επιπλέον χρόνος θα μετράει ευνο»ικά για τις πολυτεχνικές σχολές αλλά οι 6ετείς ιατρικές δεν πειράζει να είναι στο ίδιο επίπεδο μαζί τους? Αν όντως είναι ορθή η λογική να απονέμονται Msc στα Πολυτεχνεία τι είδους Msc θα είναι αυτά? Ποιας ειδίκευσης και τι χρόνου εκπόνησης? Αρκεί ο 1 χρόνος παραπάνω να θεωρηθεί Msc? Και ποια η διαφοροποίηση από τους κατόχους «κανονικών» τίτλων Msc? Δεν θεωρείται προβληματικό ότι όσοι μπαίνουν στη διαδικασία να αποκτήσουν κανονικό τίτλο θα είναι στο 7ο επίπεδο μαζί μ αυτούς με το integrated? Δεν θεωρείται προβληματικό ότι οι πτυχιούχοι 4ετών τίτλων και 2ετών Msc στα οποία εισήλθαν με ξεχωριστή επιπλέον διαγωνιστική διαδικασία (σύνολο 6 έτη) θα διαθέτουν προσόντα ισοδύναμα με απλούς απόφοιτους Πολυτεχνείων 5τους φοίτησης (1 χρόνο λιγότερο) οι οποίοι έχουν εισαχθεί χωρίς κάποια διαγωνιστική διαδικασία σε κάποιο μεταπτυχιακό? Γιατί ο χρόνος σπουδών επομένως να μετράει μονάχα υπέρ των αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών και όλοι οι υπόλοιποι να υποβιβάζονται (απόφοιτοι 6τών, πτυχιούχοι κάτοχοι 2ετών μάστερ με σύνολο 6 έτη κοκ)? Θεωρώ ότι τίθενται πολλά ζητήματα ισότητας και ισονομίας με αυτή τη ρύθμιση που αφορούν το συλλογικό καλό και υπερβαίνουν τα επιμέρους θέματα των πολυτεχνικών κλάδων.
Τα πενταετή ή εξαετή πτυχία ή διπλώματα με πάνω από 300 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ. να αναγνωρίζονται αυτόματα ως MSc χωρίς καμμία άλλη διαδικασία που μπορεί να τα καθυστερήσει ή να μην το κάνει ποτέ.
Να ισχύσει η αναγνώριση σε Μάστερ και για τους ήδη κατόχους αντίστοιχων διπλωμάτων ή πτυχίων αλλά οι συνέπειες της αναγνώρισης να μην έχουν αναδρομική ισχύ για παρελθοντικές διοικητικές πράξεις πρόσληψης, κατάταξης σε βαθμούς κ.α. Να ληφθεί υπόψη όμως σε μελλοντικές διοικητικές πράξης μισθολογικής κατάταξης κλπ.
Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από τρεις διακριτούς κύκλους σπουδών που οδηγούν αντίστοιχα σε πτυχίο, σε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (μάστερ), και σε διδακτορικό. Η σαφή αυτή διάκριση των τριών κύκλων σπουδών έχει καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει επίσης υιοθετηθεί και από τη διακήρυξη της Μπολόνια. Αυτός ο διαχωρισμός και η διαβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης συνεπάγεται διακριτά χαρακτηριστικά για κάθε κύκλο σπουδών και συνοδεύεται από ανεξάρτητες διαδικασίες μετάβασης από τον ένα κύκλο σπουδών στον επόμενο.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, γινόμαστε μάρτυρες του παραλογισμού των πολυτεχνικών τμημάτων της χώρας τα οποία παραβιάζοντας τόσο τη φιλοσοφία όσο και την ουσία της παραπάνω διαβάθμισης προσπαθούν να παρακάμψουν το δεύτερο κύκλο σπουδών και να εξομοιώσουν τα πτυχία τους με μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης (μάστερς). Ενεργώντας με άκρως αντιεπιστημονική και συντεχνιακή λογική, τα πολυτεχνικά τμήματα εθελοτυφλούν σε ένα πλήθος χαρακτηριστικών που διαφοροποιούν τους δύο πρώτους κύκλους της ανώτατης εκπαίδευσης:
– Τα μεταπτυχιακά μαθήματα είναι ανώτερου από τα προπτυχιακά επιπέδου, απαιτούν τακτική παρακολούθηση, έχουν αυξημένες υποχρεώσεις για τους φοιτητές αλλά και απαιτήσεις από τους καθηγητές, και αυστηρότερα κριτήρια επιτυχίας. Τα μεταπτυχιακά μαθήματα δεν είναι μαθήματα που μπορούν να αντικατασταθούν από έναν αριθμό γενικών ή επιλεγομένων μαθημάτων στο 5ο έτος σπουδών ενός προπτυχιακού προγράμματος. Η διαφορά τους είναι ποιοτική και όχι ποσοτική. Διαφορετικά και τα πτυχία ιατρικής θα ήταν ανώτερα από των πολυτεχνείων (όπως ισχυρίζονται κάποιοι στην παρούσα διαβούλευση).
– Οι μεταπτυχιακές σπουδές πέρα από τη διδασκαλία των μεταπτυχιακών μαθημάτων στοχεύουν και στην επιστημονική εξειδίκευση και την ερευνητική εμβάθυνση οι οποίες δεν υφίσταται σε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
– Η μεταπτυχιακή ειδίκευση απαιτεί την εκπόνηση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας η οποία θα πληροί όλα εκείνα τα κριτήρια ενός μεταπτυχιακού, και όχι ενός προπτυχιακού, προγράμματος σπουδών. Η εργασία αυτή είναι ανεξάρτητη και επιπρόσθετη της όποιας πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας εκπόνησε ο φοιτητής κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να ταυτίζονται οι δύο αυτές εργασίες ούτε και επιτρέπεται η υποκατάσταση της μεταπτυχιακής από μια προπτυχιακή εργασία.
– Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μικρό μέγεθος των τάξεων που συνεπάγεται χαμηλή αναλογία φοιτητών προς καθηγητή και υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης. Είναι επομένως παράλογο για τμήματα που δέχονται 200 και 300 προπτυχιακούς φοιτητές ανά έτος να απονέμουν αδιακρίτως μεταπτυχιακούς τίτλους σε φοιτητές που δε γνώρισαν ποτέ την ποιότητα μιας μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.
– Η εισαγωγή σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αποτελεί μια επιλεκτική και αξιοκρατική διαδικασία αντίστοιχη με εκείνη της εισαγωγής σε ένα προπτυχιακό ή σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών. Δεν είναι ούτε λογικό ούτε δίκαιο ο φοιτητής που εισάχθηκε στον πρώτο κύκλο σπουδών με τα κριτήρια ενός προπτυχιακού προγράμματος να μεταβαίνει αυτόματα και χωρίς καμία αξιολόγηση στο δεύτερο κύκλο σπουδών. Πόσο μάλλον όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν χιλιάδες πτυχιούχοι που διαγωνίζονται σκληρά για μια θέση σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
– Δεδομένου ότι τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα έχουν δίδακτρα, είναι εντελώς άδικο οι απόφοιτοι των 5ετών προγραμμάτων να παίρνουν δωρέαν το μάστερ ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές να πληρώνουν για αυτό.
Η υποχρέωση μετάβασης από τον ένα κύκλο στον άλλο εξυπηρετεί όμως και βαθύτερα κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δίνει καταρχήν τη δυνατότητα στον πτυχιούχο μετά την αποφοίτησή του να σχεδιάσει μόνος του την επαγγελματική του σταδιοδρομία χωρίς η μεταπτυχιακή του εξειδίκευση να αποτελεί μονόδρομο γι’αυτόν. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που επιλέξει να εξειδικευτεί θα το κάνει συνειδητά διαλέγοντας το αντικείμενο ειδίκευσης που αρμόζει καλύτερα στα ενδιαφέροντά του και στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Και στο εκπαιδευτικό επίπεδο όμως, αυτή η μετάβαση προωθεί την κινητικότητα των φοιτητών και την ανανέωση των πανεπιστημίων και συνεισφέρει σημαντικά στην ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών τόσο για τους φοιτητές όσο και για τα ίδια τα πανεπιστήμια. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το ότι στις ανεπτυγμένες εκπαιδευτικά χώρες είναι πάγια πρακτική ο απόφοιτος ενός πανεπιστημίου να συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε διαφορετικό πάντα πανεπιστήμιο.
Τα πολυτεχνεία και τα 5ετή προγράμματα θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι τρεις κύκλοι σπουδών είναι διακριτοί και με σαφείς διαφορές μεταξύ τους. Η ισοπέδωση των δύο πρώτων κύκλων δε θα επιλύσει τις στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες.
Ο υπουργός παιδείας είναι σκόπιμο να καθορίσει με υπουργική απόφαση τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας τίτλος σπουδών των ΑΕΙ της ημεδαπής προκειμένου να ισοτιμηθεί με Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών (Integrated Master). Αυτές μπορεί να είναι οι εξής:
(1) Το πρόγραμμα σπουδών να είναι ενιαίο και αδιάσπαστο, δηλαδή να περιλαμβάνει συνεκτικό πρόγραμμα σπουδών σε ένα βασικό αντικείμενο και να απονέμεται ένας τίτλος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών
(2) Το πρόγραμμα σπουδών να έχει κανονική διάρκεια φοίτησης (με τη μορφή πλήρους φοίτησης0 τουλάχιστον ίση με πέντε ακαδημαϊκά έτη ή εναλλακτικά με 10 ακαδημαϊκά εξάμηνα και να αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 300 ECTS
(3) Το πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνει υποχρεωτικά την εκπόνηση πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας στο τελευταίο εξάμηνο που να αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 20 ECTS και όχι σε περισσότερες από 30 ECTS
Έτσι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια και δεν θα πάρουν την ισοδυναμία όλοι οι 6ετούς και 5ετούς φοίτησης τίτλοι σπουδών. Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο η ισοδυναμία με Integrated Master να έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΑΔΙΠ.
Μήπως θα έπρεπε να δίνουν τη δυνατότητα οι επί πτυχίω φοιτητές που χρωστάνε πολύ λίγα μαθήματα να μπορούν να τα εξετάζονται σε κάθε εξεταστική;
Τουλάχιστον αυτοί που χρωστάνε λίγα.
Θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ώστε να δίδεται η δυνατότητα από τα ΑΕΙ της χώρας να χορηγούν Bachelor μετά και από τριετής σπουδές, όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαικές χώρες. Γιατί πρέπει πάντα να πρωτοτυπούμε και να κάνουμε την ζωή μας πιο δύσκολή;; Η ευελιξία είναι προτέρημα που θα πρέπει να συνυπολογιστεί….
Για όσους δεν ξέρουν, στα αγγλοσαξονικού τύπου πανεπιστήμια υπάρχουν δύο είδη τίτλων Master of Science:
(1) το ενιαίο Master of Science που συμβολίζεται ως MSci
(2) το μεταπτυχιακό Master of Science που συμβολίζεται ως MSc
Τόσο το MSci όσο και το MSc αντιστοιχίζονται στο 7ο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων
Σχετικά με τα 5ετη μάστερ, για τα οποία ευαγγελίζεστε ότι «υπάρχουν και αλλού»εννοώντας προφανώς 2-3 χώρες (την «αντιλαϊκη και μνημονιακή» Γερμανία, Αυστρία) να σας θυμίσω οτι το «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ 5ετες της Eλλάδας» ήταν αντιγραφή αυτών των χωρών, οι οποίες πλέον έχουν ΣΠΑΣΕΙ τα 5ετή αλλά και τα 4ετή προγράμματα σε 3+2!
Επίσης νομίζω οτι ο όρος ειναι MEng και οχι MSc. Ενιαίο ΜSc δεν υφίσταται.
Με αυτήν τη λογική αντιστοίχισαν τα παλαιά 5ετη με μαστερ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ (π.χ. συγκοινωνιολόγος μηχανικός και όχι γενικά Πολιτικός Μηχανικός) , και όχι με τη λογική συντήρησης τους ή με τη λογική «master σε 100 ειδικεύσεις»
Επίσης να σας υπενθυμίσω ότι ακόμα και όταν υφίσταντο τα 4ετή ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΕΙ, 4ετη ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ πανεπιστημια και 5ΕΤΗ γερμανικά πολυτεχνεία, οι διαφορές στα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ηταν απειροελάχιστες.
Αφήστε στην άκρη τις λογικές των ομάδων και δημιουργήστε μία εκπαίδευση κατα την οποία θα μπορεί ο ελληνας να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ και όχι απλά να μαζεύει μόρια για το Δημόσιο ή να Νοικιάζει σφραγίδες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όλα αυτά, θα απαξιώσουν περεταίρω τα πτυχία μας στο εξωτερικό, και κόβετε τα φτερά στους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν για να μην σας είναι βάρος στα δημοσιονομικά.
Επίσης τα ιδρύματα έχουν αξιολογηθεί από την ΑΔΙΠ, και πολλά πανεπιστήμια ΤΕΙ απέσπασαν εξαιρετικές αξιολογήσεις ενώ πολλά πολυτεχνικά τμήματα όχι. Αναφορικά σε κάποιες αξιολογήσεις που έγιναν σε τμήματα του ΕΜΠ αναφέρθηκαν «επικαλυπτόμενα μαθήματα, απουσία φοιτητών από τα μαθήματα λόγω έλλειψης υποχρεωτικής παρακολούθησης, πεπαλαιωμένο πρόγραμμα σπουδών, μακρόσυρτο πρόγραμμα σπουδών χωρίς σαφή εξειδίκευση». Αυτά τα τμήματα γιατι πρέπει να επιβραβεύονται με Master? Δε φταίνε σαφώς οι φοιτητές τους, αλλά η λογική αυτή «εφάπαξ» της επιβραβευσης λόγω μορίων στις πανελλήνιες και λόγο διάρκειας σπουδών χωρίς σαφη ποιοτητα και αντικείμενο είναι ο ίδιος ο παράγοντας που δημιουργεί τις διαστρεβλώσεις στην ΑΓΟΡΑ (την πραγματική όχι των μορίων και των ενοικιάσεων πτυχίων και σφραγίδων)
Καμία μετονομασία των ΤΕΙ, ούτε η προσθήκη διαδακτορικού στα ΤΕΙ δεν πρόκειται να δώσει «αναβαθμιση», αφού οι πτυχιούχοι ΤΕΙ, ήδη εκπονούν διδακτορικές διατριβές σε άλλα ιδρυματα (εσωτερικού και εξωτερικού) ενώ το βασικό πτυχίο των ΤΕΙ (1983 και μετα) ανήκει στην ανωτατη εκπαίδευση.
Η απόδοση του τίτλου Master στις πενταετείς σπουδές των Πολυτεχνείων είναι παλιό συντεχνιακό αίτημα του ΤΕΕ και των Πολυτεχνείων που απ’ότι φαίνεται ο κος Μπαλτάς σκοπεύει να ικανοποιήσει.
Δυστυχώς, όμως, φαίνεται να λησμονεί άλλους πτυχιούχους με πενταετείς σπουδές (βλ. Γεωπόνους) οι οποίοι μπορεί να μην οδηγούνται σε MSc, ή ακόμα και με εξαετείς (βλ. Ιατρούς, οι οποίοι σημειωτέον αδικούνται ιδιαίτερα από αυτή την εξέλιξη).
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα (που φανερώνει και το βαθμό εμπλοκής του ΤΕΕ στη διαδικασία) είναι η ανυπαρξία πρόβλεψης για τα προβλήματα που θα προκύψουν (τα οποία κραυγαλέα αποσιωπούνται από τους ευνοούμενους).
α. Το κυρίαρχο ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα προκύπτουν τα επαγγελματικά δικαιώματα; Στην Ελλάδα τα επαγγελματικά δικαιώματα απορρέουν κυρίως από το βασικό πτυχίο. Επομένως ποιο θα είναι το βασικό πτυχίο των Πολυτεχνείων και ποια επαγγελματικά δικαιώματα θα προκύπτουν από αυτό;
β. Ποια επιπρόσθετα επαγγελματικά δικαιώματα προκύπτουν από το «Integrated Master»;
Και όλα τα προφανή υποερωτήματα:
γ. Ποιος είναι ο βασικός τίτλος σπουδών που οδηγεί στο συγκεκριμένο Master;
δ. Σε πόσα έτη αντιστοιχούν οι σπουδές σε αυτό;
ε. Σε πόσα έτη σπουδών αντιστοιχεί το συγκεκριμένο Master;
στ. Σε τι και γιατί θα διαφοροποιείται ένας απόφοιτος ΤΕΙ (εδώ και πάρα πολλά χρόνια 4-ετούς φοίτησης) με συναφές μεταπτυχιακό από έναν απόφοιτο Πολυτεχνείου;
ζ. Τα Πολυτεχνεία θα δέχονται αποφοίτους άλλων συναφών επιστημών, π.χ. Μαθηματικούς, Φυσικούς, Πληροφορικούς, Χημικούς, ή ακόμη και αποφοίτους ΤΕΙ, π.χ Μηχανολογίας ή Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ να σπουδάσουν ως μεταπτυχιακοί φοιτητές απευθείας στο πέμπτο έτος σπουδών για λήψη αντίστοιχου Master;
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα (οι διαφορές αναφέρονται στα επαγγελματικά δικαιώματα γιατί αυτό είναι το ουσιαστικό διακύβευμα):
– Σε τι θα διαφέρει ένας Μηχανολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου (5 έτη) από έναν Μηχανολόγο Μηχανικό ΤΕ (4 έτη) με μεταπτυχιακό σε αντικείμενο συναφές με τη Μηχανολογία (+ 1,5 με 2 έτη);
– Σε τι θα διαφέρει ένας Χημικός Μηχανικός (5 έτη) από έναν Χημικό (4 έτη) με συναφές μεταπτυχιακό (+ 1,5 με 2 έτη);
– Σε τι θα διαφέρει ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Τηλεπικοινωνιακού Τομέα (5 έτη) από έναν Φυσικό – Ραδιοηλεκτρολόγο (4+2=6 έτη);
– Σε τι θα διαφέρει ένας Πολιτικός Μηχανικός (5 έτη) από ένα Πολιτικό Μηχανικό ΤΕ (4 έτη) με συναφές μεταπτυχιακό (+1,5 με 2 έτη);
– Σε τι θα διαφέρει ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών (5 έτη) από έναν Μηχανικό Πληροφορικής ΤΕ ή έναν Πληροφορικό (4 έτη) με συναφές μεταπτυχιακό (+1,5 με 2 έτη);
Σημειώστε ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο δεύτερος συνδυασμός οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών και προφανώς δεν μπορεί να οδηγεί σε λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα!
«…Η αναγνώριση για την περίπτωση α’ του παρόντος άρθρου επέρχεται κατόπιν έκδοσης απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα διαπιστώνει την συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων υπαγωγής των Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. στην ανωτέρω διάταξη…»
Η παράγραφος αυτή θα πρέπει αναδιατυπωθεί ώστε να έχει καταληκτικη ημερομηνια μετά την οποία ανεξάρτητα αν έχει η όχι εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση να αναγνωρίζονται ως Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου οι σχολές πενταετούς φοιτησης.
Αυτό θα εξαλείψει την πιθανότητα, να μην εκδωθούν ποτέ οι συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις αφηνοντας κενό γράμμα το συγκεκριμένο άρθρο.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΟΠΩΣ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ (ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ), ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ 5ο ΕΤΟΣ ΣΑΝ MASTER ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΙΔΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΕΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ 4ΕΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ!
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Επιτέλους το 5-ετές πτυχίο θα μετράει και σαν Master of Science.
Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει για να μπορούμε ως Έλληνες να ανταγωνιστούμε τους συναδέλφους μας στην Ευρώπη που με 4 μόνο χρόνια σπουδών έχουν BSc και MSc.
Θα ήθελα να επισημανω ότι είναι σωστή η ρύθμιση για αναγνώριση ως ενιαίου Master για τις σπουδές πέντε ετών γιατί χρόνος σπουδών ενός έτους με 14 μαθήματα επιπλέον σε σχέση με τις τετραετείς σπουδές είναι σημαντικός παράγοντας γνώσης που αλλού οδηγεί σε κτήση Master.
Το θέμα είναι κυρίως αξιοκρατίας γιατι το μεγαλύτερο ποσοστό απόφοιτοι πενταετούς φοίτησης έχουν και μεταπτυχιακούς τίτλους δηλαδή επιπλέον ενα έτος σπουδων και για αυτό δεν θα επιφέρει και καμία σημαντική οικονομική επιβάρυνση στο δημόσιο.
Προσέξτε το εξής ότι απόφοιτοι τετραετων σπουδων στη εκπαίδευση έχουν μόνο με το πτυχίο τους δύο κλιμάκια μισθών σε σχεση με όλους τους υπολοιπους πτυχιούχους ανεξαρτήτου χρονικής διάρκειας δηλαδή σαν να κατέχουν διδακτορικό.
Αυτά όσο αφορα το δημόσιο το οποίο θεσπίζεται από κανόνες και νόμους.
Οσον αφορα τον ιδιωτικό τομέα ο καθένας κρίνεται από την προσωπική του επαγγελματική πορεία ενώ αντίστοιχα οι επαγγελματικές άδειες θα πρέπει να διασφαλίζονται απο σημαντικές εξετάσεις που θα κρίνουν την ποιότητα του επαγγελματία.
Νομίζω ότι οι εξαετείς πανεπιστημιακές σπουδές πρέπει να τοποθετηθούν κατά μία κλίμακα πάνω από την κατάταξη των πολυτεχνικών σπουδών που είναι 5 χρόνια, δηλαδή στο 8ο επίπεδο του εθνικού πλαισίου προσόντων.
Επιπλέον θα ήθελα να αναφερθώ ότι στην αποτύπωση των προσόντων πρέπει να αποτιμηθούν και τα χρόνια ειδικότητας των γιατρών από 5-7, δεδομένου ότι ένας μηχανικός βγαίνει στην αγορά εργασίας με το πτυχίο της σχολής του ενώ ένας γιατρός απαιτείται να έχει κάνει ειδικότητα.
Ευχαριστώ
η αντιστοιχια των εξαμηνων προκυπτει απο τον προπαρασκευαστικό χρόνο (foundation) και επίσης απο το γεγονός ‘οτι εκπονούνται 2 διπλωματικές εργασίες και στο bachelor και στο Master οι οποίες σε ECTS ισοδυναμούν με 5 τουλάχιστον μαθήματα.
Οποιαδήποτε λοιπόν αναβάθμιση των πτυχίων/ διπλωμάτων του Πολυτεχνείου δεν νοείται να μην συμπαρασύρει και τα αντίστοιχα τα οποία κατόπιν πράξεων αναγνώρισης έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως αντίστοιχα και ισότιμα των παραπάνω
Φροντίζει το υπουργείο να διορθώσει την «αδικία» της 5ετούς φοίτησης και να αποδώσει τον γενικό!!! μεταπτυχιακό τίτλο χωρίς ειδίκευση, νομίζω πρωτοφανές αλλά να το δεχτώ. Ποια είναι η μέριμνα όμως για τους μηχανικούς Τ.Ε. με μεταπτυχιακό τίτλο ή χωρίς?. Ποια συντεχνιακή υπόσχεση καλύπτει η διάταξη με την οποία ενδυναμώνεται μια ήδη ισχυρή ακαδημαική ταυτότητα. Πότε στο όνομα της ισονομίας θα τακτοποιηθεί μια αδικία 40 ετών που αφήνει να δίνονται ακαδημαικοί τίτλοι χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα. Πότε επιτέλους θα φροντίσει η πολιτεία να διορθώσει αυτή την αδικία??.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 11
1.α) Τα ΑΕΙ απονέμουν τίτλους σπουδών μετά την επιτυχή παρακολούθηση προγράμματος σπουδών, το οποίο δύναται να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό Εκπαιδευτικών Μονάδων (Ε.Μ.).
β) Οι Ε.Μ. ισούνται με το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών θεωρητικής διδασκαλίας, εργαστηριακής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης υπό μορφή θεμάτων, εργασίας πεδίου και άλλων εφαρμοσμένων μεθόδων διδασκαλίας και εξετάσεων όπως ορίζεται στο πρόγραμμα σπουδών, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των ωρών που αντιστοιχούν στον επιπλέον φόρτο εργασίας του φοιτητή, ο οποίος υπολογίζεται κατ’ ελάχιστα ίσος με το σύνολο των ωρών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
γ) Ο αριθμός των Ε.Μ., ο οποίος αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, εκπεφρασμένος σε ώρες αποτυπώνει τον μέσο χρόνο εργασίας του φοιτητή για το εξάμηνο αυτό. Για τη συνολική διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός δεκατριών (13) διδακτικών εβδομάδων προσαυξανόμενος με τον αριθμό τεσσάρων (4) εβδομάδων εξεταστικής περιόδου.
δ) Ο αριθμός των Ε.Μ. ενός εξαμηνιαίου μαθήματος διαιρούμενος διά του αριθμού τριάντα (30) αποτελεί τις Ισοδύναμες Εκπαιδευτικές Μονάδες (Ι.Ε.Μ.) του μαθήματος, οι οποίες ισοδυναμούν με τις πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) για το μάθημα αυτό.
2. Οι τίτλοι σπουδών, που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ, κατατάσσονται με βάση τη διάρθρωση τους και με βάση τις Ι.Ε.Μ. ως εξής:
α) Τα πτυχία και τα διπλώματα, που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης προγράμματος προπτυχιακών σπουδών με κανονική διάρκεια φοίτησης ίση με τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη, είναι ισοδύναμα με βασικούς τίτλους ανώτατης εκπαίδευσης «Bachelor Degrees» του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης στη βασική ειδικότητα του τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής και αποδίδουν στον κάτοχο προσόντα που κατατάσσονται στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
β) Τα πτυχία και τα διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης ενιαίου και αδιάσπαστου προγράμματος προχωρημένων σπουδών με κανονική διάρκεια φοίτησης ίση με ή μεγαλύτερο από πέντε (5) ακαδημαϊκά έτη, αναγνωρίζονται ως Διπλώματα Προχωρημένων Σπουδών στη βασική ειδικότητα του τμήματος ή της μονοτμηματικής σχολής και στην κατεύθυνση εξειδίκευσης (εφόσον υφίσταται). Οι τίτλοι αυτοί είναι ισοδύναμοι με τους τίτλους ενιαίων σπουδών «Integrated Master Degrees» του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και αποδίδουν στον κάτοχο προσόντα που κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
γ) Τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.), που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, ισοδυναμούν με τους μεταπτυχιακούς τίτλους ανώτατης εκπαίδευσης «Master Degrees» του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι κάτοχοι Μ.Δ.Ε., οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος της περίπτωσης α’ του παρόντος άρθρου, διαθέτουν προσόντα που κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
δ) Τα Διδακτορικά Διπλώματα (Δ.Δ.), που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης προγράμματος διδακτορικών σπουδών, ισοδυναμούν με τους διδακτορικούς τίτλους ανώτατης εκπαίδευσης «Doctoral Degrees» του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι κάτοχοι Δ.Δ., οι οποίοι είναι κάτοχοι Μ.Δ.Ε. και πτυχίου ή διπλώματος της περίπτωσης α’ του παρόντος άρθρου ή είναι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος της περίπτωσης β’ του παρόντος άρθρου, διαθέτουν προσόντα που κατατάσσονται στο 8ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Η αναγνώριση για την περίπτωση β’ του παρόντος άρθρου επέρχεται κατόπιν έκδοσης απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα διαπιστώνει την συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων υπαγωγής των Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. στην ανωτέρω διάταξη. Κατόπιν της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, ο τίτλος σπουδών «Integrated Master» θεωρείται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή του διπλώματος. Τα δικαιώματα που πηγάζουν από τον ανωτέρω τίτλο δεν δύνανται να τύχουν αναδρομικής χρήσης ιδίως προς αμφισβήτηση κατακυρώσεων διαγωνισμών ή επιδικάσεως αναδρομικών επιδομάτων, μισθών ή αποζημιώσεων.
Να υπάρξει πρόβλεψη και για τη λειτουργία τριετών προπτυχιακών προγραμμάτων (Bachelor), όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η απόφαση για το ενιαίο Master είναι νομίζω σωστή.
Θα παρακαλούσα, στο βαθμό του δυνατού, και με στόχο τη διευκόλυνση των Ελλήνων αποφοίτων σε μετέπειτα σπουδές τους και στην εργασία τους να προσέξετε τα ακόλουθα:
1. να προβλεφθούν και οι άλλοι τίτλοι Μάστερ (M.A., M.Ed. …) και όχι μόνο το M.sc, δίνοντας π.χ. στο Τμήμα ή σε οποιοδήποτε αρμόδιο Όργανο του Παν/μίου τη δυνατότητα να επιλέξει ποιό είδος Master ανταποκρίνεται καλύτερα στο πρόγραμμα σπουδών του.
2. Να προβλεφθεί εκτός από την απονομή Διπλώματος / Πτυχίου και η απονομή του αντίστοιχου ακαδημαϊκού τίτλου απο το Παν/μιο στον πτυχιούχο (αν είναι απαραίτητο και σε ξεχωριστό πάπυρο, όπως στα γερμανόφωνα Παν/μια) ώστε οι πτυχιούχοι να μπορούν επισήμως να φέρουν τον συγκεκριμένο τίτλο στις χώρες όπου αυτό επιτρέπεται, χωρίς να απαιτείται η εκ νέου εκκίνηση διαδικασίας ισοτιμίας/ανανώρισης και χωρίς να τιθενται οι Έλληνες πτυχιούχοι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους.
3. Να προστεθεί – διευκρινισθεί ότι τα Διδακτορικά Διπλώματα είναι επιπέδου PhD και όχι απλά Dr. με αντίστοιχη απονομή ακαδημαϊκού τίτλου.
4. Να υπάρξει ρητή αντιστοίχηση των Διπλωμάτων όλων των βαθμίδων όχι μόνο στο ΕθΠλΠρ αλλά στο πλαίσιο αναφοράς ISCED 2011 ή 2013, η οποία θα αναφέρεται και στο Παράρτημα Διπλώματος.
Το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα η ισοδυναμία των διπλωμάτων των Πολυτεχνικών σχολών της χώρας με μεταπτυχιακό τίτλο είναι απόλυτα σωστή, διότι αναβαθμίζει την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Αυτό ίσχύει διότι η φοίτηση στο Πολυτεχνείο έχει διάρκεια 10 ακαδημαϊκά εξάμηνα και υποχρεωτική εκπόνηση ερευνητικής διπλωματικής εργασίας.
Επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια διορθώνεται μια μεγάλη αδικία προς τους αποφοίτους των Ελληνικών Πολυτεχνείων και αναγνωρίζεται το δίπλωμά τους ως ισοδύναμο με MASTER.
Η διάρκεια φοίτησης στα Ελληνικά Πολυτεχνεία είναι 10 ακαδημαϊκά εξάμηνα με υποχρεωτική εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.
Αυτό δικαιολογεί απόλυτα το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων του εξωτερικού έχουν την ίδια αναγνώριση με φοίτηση 3+1 χρόνια (8 ακαδημαϊκά εξάμηνα)
Κατά συνέπεια θα οδηγήσει με τη σειρά του στη συνολική αναβάθμιση όλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μία αναβάθμιση πραγματική του εκπαιδευτικού μας συστήματος που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.
ας χάνει το εξάμηνο αν δεν εγγραφεί, αλλά ΟΧΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ… ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΕΙΕΣ!!!
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!!!
αρθ 33 παρ 2 Αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή.
θα ήθελα να επισημάνω μια αδικία στο πολυνομοσχέδιο. Το Άρθρο 11 γ) α) ορίζει:
Τα διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο ή μεγαλύτερο με πέντε έτη, με 300 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ., αναγνωρίζονται ως Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master: Master of Science) στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής και κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Αυτό σημαίνει ότι, όσοι έχουμε διοριστεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με βασικό πτυχίο ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ή ΤΕΙ και έχουμε δεύτερο πτυχίο από πολυτεχνική σχολή και μεταπτυχιακό τίτλο χάνουμε τα μόρια του δεύτερου πτυχίου διότι δε θα μοριοδοτείται πλέον ούτε ως δεύτερο πτυχίο ούτε ως δεύτερο μεταπτυχιακό εφόσον ήδη έχουμε μεταπτυχιακό τίτλο. Δηλαδή, θα κερδίζουν αυτοί που δεν έχουν μεταπτυχιακό τίτλο και θα χάνουν όσοι έχουν. Στην περίπτωση που κάποιος έχει και διδακτορικό τίτλο, τότε θα χάνει μόρια και από το δεύτερο πτυχίο και από το μεταπτυχιακό, δηλαδή, στην περίπτωση των διευθυντών σχολείων θα «χάνει» 4,5 μόρια. Στην περίπτωση επιλογής σχολικών συμβούλων ίσως είναι περισσότερα. Πιο κάτω σας παραθέτω κάποια παραδείγματα για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος.
Μήπως πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αρθεί αυτή η αδικία;
Παραδείγματα
Καθηγητής διορισμένος με βασικό πτυχίο ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ή ΤΕΙ κατέχει δεύτερο πτυχίο από το ΕΜΠ και μεταπτυχιακό τίτλο. Θα μοριοδοτηθεί ως υποψήφιος διευθυντής για αυτά ως εξής:
Δεύτερο πτυχίο από το ΕΜΠ: 0 ( διότι θα είναι μεταπτυχιακού επιπέδου)
Μεταπτυχιακός τίτλος: 2,5
Σύνολο=2,5
Καθηγητής διορισμένος με βασικό πτυχίο ΕΜΠ κατέχει δεύτερο πτυχίο από ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ή ΤΕΙ και μεταπτυχιακό τίτλο. Θα μοριοδοτηθεί ως υποψήφιος διευθυντής για αυτά ως εξής:
Δεύτερο πτυχίο από το ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ή ΤΕΙ: 2
Μεταπτυχιακός τίτλος: 2,5
Σύνολο=4,5
Συμπέρασμα: έχουν ίδιες σπουδές, αλλά μοριοδοτούνται διαφορετικά.
Καθηγητής διορισμένος με βασικό πτυχίο ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ή ΤΕΙ κατέχει δεύτερο πτυχίο από το ΕΜΠ, μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό τίτλο. Θα μοριοδοτηθεί ως υποψήφιος διευθυντής για αυτά ως εξής:
Δεύτερο πτυχίο από το ΕΜΠ: 0 ( διότι θα είναι μεταπτυχιακού επιπέδου)
Μεταπτυχιακός τίτλος: 0 (διότι κατέχει διδακτορικό τίτλο)
Διδακτορικός τίτλο=4.
Σύνολο=4
Συμπέρασμα: έχουν ίδιες σπουδές, αλλά εκείνος που κατέχει επιπλέον διδακτορικό τίτλο θα μοριοδοτείται λιγότερο από κάποιον που δεν έχει.
Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το αν θα θεωρείται δεύτερο πανεπιστημιακό πτυχίο ή όχι. Η αναβάθμιση κάποιων να μην είναι υποβάθμιση για κάποιους άλλους. Το Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου ίσως ακυρωθεί από το συμβούλιο της επικρατείας.
Τα πτυχία από ιδρύματα του εξωτερικού έχουν αναγνωριστεί ως αντίστοιχα και ισότιμα με αυτά των αντίστοιχων σχολών της Ελλάδας (π.χ. των Πολυτεχνικών σχολών) και βάσει της πράξης αναγνώρισης που εκδίδεται από το ΔΟΑΤΑΠ αποτελούν αδιάσπαστο και ενιαίο τίτλο 5-ετούς φοίτησης. Θα πρέπει και αυτά να αναγνωριστούν ως Master, μιας τα μαθήματα είναι κατ’αντιστοιχία του Πολυτεχνείου όπως επίσης και τα έτη σπουδών.
Βάσει λοιπών της ήδη υπάρχουσας αντιστοίχισης με τους απονεμόμενους τίτλους των πολυτεχνικών σχολών για τα παραπάνω πτυχία/διπλώματα, εφόσον τα πρώτα αναβαθμίζονται είναι αδιανόητο τα ισότιμα και αντίστοιχα αυτών να μην αναβαθμιστούν αντίστοιχα.
Αναφέρομαι στο έλλειμα του νόμου να προβλέψει τη περίπτωση μετακίνησης μέλους ΔΕΠ από το Πανεπιστημιακό Τομέα στο Τεχνολογικό Τομέα.
Τι θα γίνει σε περίπτωση που Καθηγητής Πανεπιστημίου με π.χ. 20ετή υπηρεσία στο Πανεπιστήμιο, σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, τελειωμένα 8 διδακτορικά υπό την επίβλεψή του. Μερικοί από τους μαθητές του είναι Καθηγητές ή Αναπληρωτές Καθηγητές σε ΑΤΕΙ ή ΔΕΠ σε Πανεπισήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ζητήσει να μετακινηθεί σε ΑΤΕΙ?
Θα χάσει το δικαίωμα να επιβλέπει διδακτορικές διατριβές όταν το δικαίωμα αυτό θα το έχουν οι μαθητές του?
Θα του γίνει μείωση και μισθού?
Δεν ε’ιναι αδικία και διασυρμός της χώρας στο εξωτερικό.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα αυτά να αντιμετωπισθουν απο τη κυβέρνηση.
Επιτέλους ένα αίτημα χρόνων για τους μηχανικούς γίνεται πράξη. Θα ήθελα να επισημάνω ότι όσον αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους μηχανικούς π.χ εκπαιδευτικούς κ.α. θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ως προς την επανακατάταξη στο ενιαίο μισθολόγιο γιατί στις κατατάξεις το Νοέμβριο του 2011μας αφαιρέθηκαν στην ουσία 2 έτη υπηρεσίας ( εισαγωγικό κλιμάκιο 17 για 5ετης σπουδές, 16 για 6ετης σπουδές και 18 για 4ετης σπουδές). Ο διαχωρισμός αυτός επαψε να υπάρχει από την έναρξη εφαρμογής του ενιαίου μισθολογιου. Η λογική του μισθολογίου που ήταν ίδια προσόντα ίση αμοιβή, δεν εφαρμόστηκε πότε. Απεναντιας εξισωθηκαν όλα προς τα κάτω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Συγχαρητήρια για την αναγνώριση των πτυχίων πενταετούς φοίτησης ως Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master: Master of Science)όπως συμβαίνει διεθνώς.
Συγχαρητήρια και καλή δύναμη στο έργο σας.
Η διατύπωση της παρ 2β’ είναι αντίθετη προς τη κείμενη νομοθεσία αλλά και τη διαδικασία της Bologna.
Οι τίτλοι επιπέδου Bachelor of Science έχουν ως ελάχιστη διάρκεια σπουδών τα 3 έτη και τα 180 ECTS σε όλη την Ευρώπη.
Με τη προτεινόμενη ρύθμιση εξαιρούνται τα πτυχία ΤΕΙ με διάρκεια σπουδών τα 7 εξάμηνα, από το 6ο επίπεδο του ΕΠΠ, παρότι σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 5 παρ΄12 γ του Ν.2916/01) αποτελούν τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης !!! Επίσης χιλιάδες πτυχιούχοι ΤΕΙ (7 εξαμήνων σπουδών) με μεταπτυχιακά αναγνωρισμένα δεν θα ξέρουν τι προσόντα έχουν, αφού με βάση την εν λόγω διατύπωση δεν θα ανήκουν στο 7ο επίπεδο αλλά στο πουθενά !!!
Η αναδιατύπωση είναι αναγκαία και θα πρέπει να είναι ως εξής:
» β) Τα πτυχία ή διπλώματα που απονέμονται από Α.Ε.Ι. κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με ελάχιστο χρόνο φοίτησης ίσο με τρία έτη και 180 ECTS κατατάσσονται στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και είναι ισοδύναμα με πτυχία Bachelor στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής»
Κάθε άλλη διατύπωση είναι εκ του πονηρού και νομίζω ότι αποσκοπεί στην διαστρέβλωση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας τόσο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Με εκτίμηση .