Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000. Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών, καταθέτει το Μηχανογραφικό Δελτίο προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.
Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.
Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης με τους υπευθύνους.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.
Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.
Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).
Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.
Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:
1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.
2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.
Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.
Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους. π.χ στις φετινές εξετάσεις, υποψήφια, με 18010 μόρια δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας) βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα. Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.
Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.
Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.
Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»). Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.
Στόχος του Υπουργείου είναι η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.
Συμφωνώ να γίνει η κατάθεση των μηχανογραφικών το Μάρτιο για τους παρακάτω λόγους:
1) Έτσι κι αλλιώς ξέρουμε τι θέλουμε και ουσιαστικά ήδη έχουμε αποφασίσει ποιες σχολές μας αρέσουν. Δεν είναι δυνατόν οι επιθυμίες μας να καθορίζονται από τα μόρια μας. Μη ξέροντας τους βαθμούς μας, θα γράψουμε τις σχολές με την πραγματική σειρά της προτίμησης μας.
2) Πριν από το τέλος Ιουνίου θα είμαστε ελεύθεροι και ξέγνοιαστοι να πάμε διακοπές μετά από τον κόπο μας τόσων μηνών.
3) Τα αποτελέσματα για το σε ποια σχολή θα εισαχθούμε θα βγουν πιο νωρίς. Έτσι δεν θα έχουμε μεγάλη περίοδο αναμονής και αν πετύχουμε σε άλλη πόλη θα έχουμε περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούμε και να εγκατασταθούμε.
4) Θα αποκτήσει πραγματικό νόημα ο νόμος αυτών που δικαιούνται μεταγραφή, καθώς ως τώρα η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους ήταν ένας αλχημικός υπολογισμός με βάση τις αντιστοιχίες των τμημάτων και όχι τις πραγματικές τους προτιμήσεις.
5) Η κατάθεση των μηχανογραφικών το Μάρτιο θα γίνει στα λύκεια χωρίς για το κράτος επιπλέον έξοδα κι έτσι το υπουργείο θα εξοικονομήσει τα χρήματα που θα έδινε στις ειδικές επιτροπές τον Ιούλιο.
(Υ.Γ. Συμμετέχω στο διάλογο αυτό, αλλά θα μου επιτρέψετε να έχω πολλές αμφιβολίες για το αν έχει νόημα και δεν είναι παρά τυπικός και η απόφαση για το τι θα γίνει έχει ήδη παρθεί).
Διαφωνώ με την αλλαγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού για τους εξής λόγους:1/Το σύστημα εισαγωγής που ισχύει προβλέπει την κατάθεση του μηχανογραφικού μετά την ανακοίνωση των βαθμών έχοντας κάποιο σκεπτικό σε αντίθεση με το προηγούμενο το οποίο προέβλεπε την κατάθεση πριν την ανακοίνωση των βαθμών σύμφωνα με κάποιο δικό του σκεπτικό.Στο σημερινό σύστημα όπως και να το ονομάσουμε εξετάσεις ή διαγωνισμό επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει κάτι από την αρχική του μορφή (1999-2000) .Κατά συνέπεια πρέπει να παραμείνει στις διαδικασίες του το ίδιο.Το επόμενο σύστημα ας θεσπίσει από την αρχή άλλες διαδικασίες .2/Δεν γνωρίζω αν ξέρει το Υπουργείο πως λειτουργούν τα Γραφεία Σ.Ε.Π 3/Η συμπλήρωση μηχανογραφικού τον Μάρτη σημαίνει χαμένο χρόνο από διάβασμα ,ψυχολογική αναστάτωση για ένα θέμα που σε τελευταία ανάλυση ας είχε μπει στην διαδικασία συζήτησης πριν τελειώσει η περσινή χρονιά ,για την τρέχουσα ,τώρα είναι στην «τούρλα του Σαββάτου¨»3/Η ηλεκτρονική υποβολή από το σπίτι είναι αρκετά ενδιαφέρουσα καινοτομία αλλά όπως καταλαβαίνετε ή δεν καταλαβαίνετε ότι ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών έχουν ελάχιστη σχέση με όλα αυτά. ΄4/Το παράδειγμα του Υπουργείου είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και στατιστικά ανεπαρκές.5Οι υποψήφιοι γνωρίζουν από την αρχή του Λυκείου είτε το θέλουμε είτε όχι ακολουθείται μια συγκεκριμένη πορεία.Αψυχολόγητες ανατροπές με άλλο στόχο.
Είμαι εναντίον του μηχανογραφικού. Είναι σαν να παίζεις λοταρία και όπου σε βγάλει, και πολύ συχνά οχι εκεί που ήθελες και ονειρευόσουνα.
Σε άλλες χώρες δεν υπάρχει μηχανογραφικό ούτε πανελλαδικές εξετάσεις αλλά εκεί εύκολα μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο και δύσκολα βγαίνεις ενώ στην Ελλάδα δύσκολα μπαίνεις εκεί που θές αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μη βγείς.
Μέχρι να καταργηθεί (το ελπίζω!!!) να παραμείνει ως έχει γιατί η βαθμολόγηση στις πανελλαδικές συχνά δεν έχουν σχέση με τη βαθμολόγηση που γνωρίζουν οι μαθητές απο το σχολείο και το φροντιστήριο. Στις Πανελλαδικές παίζουν ρόλο οχι μόνο οι γνώσεις (αποστήθηση στα άκρα της αμάθειας) αλλά και η ψυχολογική ένταση που μπορεί να σε μπλοκάρει γιατί νοιώθεις οτι «παίζεται το μέλλον σου» εκείνη τη στιγμή.
Θεωρώ ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού δελτίου πρέπει να γίνεται μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των υποψηφίων, για τους παρακάτω λόγους.
1.Ενας υποψήφιος Τεχνολογικής κατευθυνσης μπορεί να επιλέξει σχολές αναμεσα στο 2ο, 4ο και 5ο πεδίο (αν έχει επιλέξει και αρχές οικονομίας)
και η επιλογή αυτή γίνεται μόνο αφού έχει γνώση της βαθμολογίας του.
Π.χ άν δεν γράψει καλά στην οικονομία ,δεν θα επιλέξει τις αστυνομικές σχολές που είναι στο 5ο πεδίο και θα επιλέξει τις στρατιωτικές του 4ου.
2.Ενας υποψηφιος θετικής κατεύθυνσης έχει δυνατότητα να επιλέξει σχολές απο το 2ο 3ο 4ο και 5ο πεδίο .Η επιλογή αυτή μπορεί να έχει νόημα μόνο όταν γνωρίζει τη βαθμολογία του για να επιλέξει τις σχολές εκείνου του πεδίου που έχει τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
3.Ας μη ξεχνάει το Υπουργείο Παιδείας ότι έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να επιλέξουν σαν 6ο μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο ένα μάθημα Γενικής παιδείας ,το οποίο δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν σχολές σε περισσότερα απο δύο πεδία.
Αυτό πρακτικά γίνεται μόνο με τη γνώση της βαθμολογίας.
4.Τον Μάρτιο όλοι οι μαθητές είναι φορτωμένοι με το άγχος του τελειώματος της ύλης ,προκειμένου να αρχίσουν επανάληψη ,οπότε δεν θα έχουν την «πολυτέλεια» του χρόνου να σκεφτούν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού ,πράγμα που γίνεται μετά τις εξετάσεις όταν δεν έχουν πια διάβασμα.
Σαν καθηγητής σε Δημόσιο Λύκειο αλλά και σαν πατέρας υποψηφίου στις φετεινές εξετάσεις , μεταφέροντας τη γνώμη όλων των παιδιών που συνομίλησα ΄, σας αναφέρω ότι κανένας υποψήφιος δεν θέλει την υποβολή του μηχανογραφικού τον Μαρτιο και φοβάμαι ότι η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στο μαθητικό χώρο.
Σαφώς ελλειπής η επιχειρηματολογία υπερ της κατάθεσης του Μηχανογραφικού το Μάρτιο.
Θεμιτή η επιθυμία του Υπουργείου να βρει τρόπους εξοικονόμησης πόρων (η κατάθεση των Ιούλιο κοστίζει) αλλά θα πρέπει να φροντίσει και η κα Υπουργός και οι κκ. Υφυπουργοί να τηρήσουν την υπόσχεση τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΕΧΡΙ το 2013.
Η μεταφορά της κατάθεσης των μηχανογραφικών τον Μάρτιο είναι ουσιαστικά και τυπικά αλλαγή του συστήματος. Γιατί ;
1. Όταν στις Δέσμες κατέθεταν οι υποψήφιου μηχανογραφικό το Μάρτιο δεν είχαν την δυνατότητα να αλλάξουν Δέσμη με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Δήλωναν τότε 60 σχολές μόνο από την δική τους δέσμη οπότε τα πράγματα ήταν περιχαρακωμένα. Αυτό ήρθε να το διορθώσει ο κος Αρσένης θεωρώντας και σωστά ότι δεν είναι δυνατόν τα καλύτερα κατά τεκμήριο μυαλά της ελλάδας να εγκλωβίζονται σε μία Δέσμη και πρότεινε αυτό το σύστημα του οποίου η ελαστικότητα είναι σεβαστή και αναγνωρίσιμη από όλους. Μια ελαστικότητα που γίνεται πράξη από την στιγμή που θα μάθει ο μαθητής τους βαθμούς του και θα φροντίσει να συνδιάσει : Τα «Θέλω του» με τα «Μπορώ του» γιατί πλέον έχει μάθει όχι μόνο τι θέλει αλλά και τι μπορεί. Σκεφτείται αυτό το τελευταίο τι τεράστιο σεβασμό δίνει στον αγώνα και την αγωνία, για καλύτερο μέλλον, του μαθητή.
2. Από την άλλη πλευρά η κατάθεση των μηχανογραφικών από τους μαθητές των ΕΠΑΛ δεν διαφέρει και πολύ από το καθεστώς των δεσμών. Επιλέγουν τον κλάδο τους και βάζουν τελικά όλες τις σχολές. Συνεπώς οι μαθητές γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν τους βαθμούς όλες τις σχολές θα δηλώσουν.
Ομως :
Στην περίπτωση των μαθητών των Γενικών Λυκείων τα πράγματα είναι διαφορετικά και προσέξτε ΑΔΙΚΑ.
Σκεφτείται άριστο μαθητή (απο αυτούς που δεν θέλουμε να φύγουνε στο εξωτερικό) της Θετικής κατεύθυνσης που έχει επιλέξει και ΑΟΘ. Οι επιλογές του στα επιστημονικά πεδία είναι 4. Τι του λέμε εμείς με την νέα πρόταση; Να στοιχιματίσει (άλλοι το λένε να διαλέξει αυτά που θέλει περισσότερο) σε ποια επιστημονικά πεδία θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία και αυτά να δηλώσει. Με άλλα λόγια, να κάνει μια επιλογή στην τύχη, 3 μήνες νωρίτερα απο τους περισινούς μαθητές, και να παρακαλάει τον θεό ως νέος αγρότης ή ναυτικός » ο καιρός να του πάει πρίμα». Δηλαδή μια ενδέχομενη αποτυχία του στις εξετάσεις σημαίνει για αυτόν τον μαθητή χάσιμο χρονιάς αφού ήδη η δήλωση των σχολών θα έχει γίνει.
Σκεφτείται και το άλλο! Είπατε ότι δεν αλλάζει το σύστημα. Γιατί προκαλείται μια σοβαρή αδικία στους φετεινούς αλλά και στους επόμενους υποψηφίους; Γιατί προσπαθήτε να εγκλωβίσετε σε οικονομίστικες πολιτικές αυτά τα παιδιά που ήδη το μέλλον τους έχει υποθηκεύθείι από καταστάσεις για τις οποίες δεν φέρουν καμία ευθύνη;
Θέλετε μια πρόταση;
Αν βοηθάει τα οικονομικά της χώρας η κίνηση να μεταφερθεί η κατάθεση των μηχανογραφικών το Μάρτιο και για να μην αδικήσουμε ίσως την μοναδική ελπίδα αυτού του τόπου : τα παιδιά μας, ας επιτρέψουμε το μηχανογραφικό δελτίο να περιέχει ίσως συγκεκριμενο αριθμό σχολών (πχ 60) ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ που δικαιούται ο κάθε μαθητής σύμφωνα με το ισχύον σύστημα.
Υπήρξαν αντιδράσεις για ένα και μόνο λόγο. Ο ΣΕΠ στα σχολεία είναι ανύπαρκτος, και κατά συνέπεια και μόνο στο άκουσμα του μήνα Μάρτιου, κάποιος που καλείται να διαλέξει τι θα ακολουθήσει για το υπόλοιπο της ζωής του, αναπόφευκτα τρομάζει. Θεωρητικά, σαν μέτρο είναι ακούγεται καλό. Τί θα λέγατε όμως να ξεκινούσατε από αλλού(ΣΕΠ) ;
Ένας μαθητής Γ’ Λυκείου.
Απαράδεκτη η προσπάθεια αλλαγής του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο μέσον της σχολικής χρονιάς. Για υποψηφίους του 2011 δεν συμφωνώ. Είναι αντιπαιδαγωγικό
πιστεύω ότι είναι σωστό να γίνετε το μηχανογραφικό μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας για να κάνουν τα παιδιά επιλογές που θα είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά τους.
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΤΟΥ ,ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ,ΑΦΟΥ ΘΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ,ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΣ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ,ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ, ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ Η ΟΧΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ.ΕΤΣΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ,ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ(ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ.ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΘΕΙ ΤΟ ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ.
Αν η συμπλήρωση μηχανογραφικών τον Μάρτιο συμπεριλαμβάνει άμμεση ανακοίνωση τον βάσεων τον Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου τότε θα συμφωνήσω στην αλλαγή. Δεν γίνεται να μην ξέρουμε τι θα κάνουμε όλο το καλοκαίρι, που θα βρισκόμαστε να μην μπορούμε να προγραμματίσουμε την χρονιά μας εν πάσει περιπτώσει. Αν δεν υπάρχει άμμεση ανακοίνωση των βάσεων δεν έχει νόημα η αλλαγή από Ιούνιο σε Μάρτιο.
Πέρα από τα όποια θετικά υπάρχουν για την κατάθεση των μηχανογραφικών τον Μάρτιο δε θίγονται δύο σημεία που κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικά.
Το Πρώτο: Η επιλογή των δύο πεδίων από τα οποία θα επιλεγούν οι σχολές εξαρτάται από την επίδοση στις εξετάσεις ειδικά για την επιλογή του 5ου πεδίου π.χ. Σχολές από το 2ο και το 4ο ή το 2ο και το 5ο πεδίο άλλο παράδειγμα: σχολές από το 3ο και το 2ο ή το 3ο και το 5ο πεδίο Είναι φανερό ότι οι βαθμολογίες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα μαθηματικά Κατεύθυνσης είναι ο κρίσιμος παράγοντας για αυτή την επιλογή.
Το δεύτερο: Για τη συγκέντρωση των μηχανογραφικών ασχολούνται σε νεκρό εκπαιδευτικά χρόνο (Ιούλιο) κάποιοι καθηγητές. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν σε ένα μεγάλο λύκειο, κατά κανόνα χωρίς διοικητικό προσωπικό, το Μάρτιο όταν θα πρέπει εκτός από όλες τις άλλες εργασίες να παραληφθούν ας πούμε 200 μηχανογραφικά;
Αρχικά ως ιδέα φαίνεται καλή.Αν όμως εντρυφήσει κανείς στα της εκπαίδευσης θα ανακαλύψει ορισμένες παραμέτρους απαγορευτικές ή περιοριστικές της αρχικής πρότασης
1)Η σχολική χρονιά έχει και τα απρόβλεπτα π.χ καταλήψεις, αργίες,εκλογές με αποτέλεσμα η ύλη να μην προχωράει όπως την έχουμε προγραμματίσει.
2)Οι σχολικές εκδρομές εφόσον δεν καθορίζονται νωρίτερα ,πράγμα δύσκολο,λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών στη χειμερινή περίοδο,ορίζονται για το δεύτερο 15ήμερο του Μάρτη.
3)Οι απουσίες κανονίζονται ,έτσι ώστε οι μαθητές -υπολογίζοντας και τις διακοπές του Πάσχα-να παραμένουν στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα,που σημαίνει και συμβαίνει αυτό η διδακτέα ύλη γύρω στις 20 Μαρτίου να ολοκληρώνεται, για να αρχίσουν επαναλήψεις.Κακώς συμβαίνει αυτό κατά την άποψή μου, αλλά όσες φορές και όποιοι καθηγητές το εφαρμόζουν ,απομένουν με δυο -τρεις μαθητές που λόγω απουσιών παραμένουν στην τάξη.
4)Ο αριθμός των σχολών είναι μεγάλος και η γνώση λίγη.Αυτό θα προκαλέσει ανασφάλεια και έναν αγώνα δρόμου από τις γιορτές των Χριστουγέννων.Όλοι θα γιορτάζουν και οι οικογένειες των υποψηφίων θα αγωνίζονται κυκλωτερά να βρουν λύσεις στις καλύτερες επιλογές
5)Οι γονείς διακατέχονται από άγχος, τόσο που το μεταφέρουν άλλως πως στο παιδί τους!Άρα ο μαθητής θα καταστεί άθελά του «μηχανάκι» που οι καθηγητές ,οι φροντιστές,οι γονείς θα καταγίνονται με την «επισκευή»του
6)Ας το καλομελετήσουμε φέτος ,να το κουβεντιάσουμε ,οι συναρμόδιοι και του χρόνου ίσως βρούμε λύση που δεν θα φορτώνει ψυχολογικά τον έφηβο!
Σαν μητέρα μαθητή Γ! Γενικού Λυκείου, αλλά και με την ιδιότητα της καθηγήτριας σε ΕΠΑΛ, έχω να επισημάνω τα εξής ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ:
1) Υπάρχει ΠΟΛΥ μικρή σχέση ανάμεσα στο μηχανογραφικό των μαθητών του ΕΠΑΛ (ομάδα Α)που γίνεται το Μάρτιο, με το μηχανογραφικό του Γενικού Λυκείου!!!
Στο μηχανογραφικό του ΕΠΑΛ (ομάδα Α) καλείται ο μαθητής να διαλέξει από 20-30 το πολύ σχολές, των ΤΕΙ, του ΤΟΜΕΑ που παρακολουθεί στη Β! και Γ! Λυκείου και άρα είναι ήδη εξοικειωμένος με αυτές τις σχολές ,γιατί ήδη κάνει κάποια μαθήματα ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ! Ο μαθητής του ΓΕΝΙΚΟΥ Λυκείου, ανάμεσα σε 5 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ πόσες σχολές έχει να διαλέξει;;;;;Έχουν λοιπόν σχέση τα 2 μηχανογραφικά;
2) Τον Μάρτιο οι μαθητές πρέπει να είναι προσηλωμένοι στο διάβασμα τους και στις επαναλήψεις τους κι όχι να ασχολούνται με το μηχανογραφικό. (Να επισημάνω ότι οι μαθητές του ΕΠΑΛ είναι … ΞΕΣΗΚΩΜΕΝΟΙ για τουλάχιστον 15 ημέρες γι αυτές τις 20-30 σχολές που έχουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ)!
3) Αν έχω καταλάβει καλά ως μητέρα αλλά και ως καθηγήτρια τα ΓΡΑΣΕΠ δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους;;;;; Ποιος θα βοηθήσει τους μαθητές το Μάρτιο; Αν λειτουργούν, ενημερώστε με κι εμένα για να στείλω το παιδί μου να βοηθηθεί!
ΛΟΙΠΟΝ: ΑΦΗΣΤΕ τα παιδιά να διαβάσουν, να δώσουν τις εξετάσεις τους και ΜΕΤΑ, ας βάλουν τα «ΘΕΛΩ» και «ΜΠΟΡΩ» τους, για να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους!!!Ας μην τους δημιουργήσουμε κι άλλο άγχος !!!! Πρέπει να σκεφτούμε πρώτα-πρώτα τους μαθητές!!!
Ευχαριστώ για το χρόνο σας
Ευρυδίκη Γεροντέλη
Συμφωνώ απόλυτα για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον μάρτιο!οι μαθητές θα επιλέγουν έτσι τις σχολές με βάση την προτίμηση τους και όχι με βάση την βαθμολογία τους αφού οι βάσεις αυξομειώνονται κάθε χρονιά και δεν μπορούν να βασίζονται σε αυτές…!επίσης,η κατάθεση του μηχανογραφικού τον μάρτιο θα έχει σαν αποτέλεσμα να τελειώνει η αγωνία και το άγχος των μαθητών και των οικογενειών τους πολύ νωρίτερα αφου οι βάσεις θα βγαίνουν πριν το καλοκαίρι και έτσι θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους…!!Είναι η καλύτερη επιλογή να γίνεται τον μάρτιο…
ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΦΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ.
Θεωρώ ότι η προτεινόμενη αλλαγή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όμως, πιστεύω πως η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων θα πρέπει να εξακολουθήσει να γίνεται στις Δ/νσεις Εκπ/σης, προκειμένου να διασφαλίζεται η σωστή κατάθεση του Δελτίου. Αν αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο στους μαθητές να μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους, στο τέλος θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο τα φροντιστήρια να είναι αυτά που θα λειτουργούν ως «κέντρα» κατάθεσης μηχανογραφικών δελτίων με την ίδια ευκολία που μέχρι σήμερα «προμηθεύουν» τα παιδιά και τις οικογένειές τους με μόρια εισαγωγής και με ποσοστά εισαγωγής…
Θα έπρεπε κατά την άποψή μου τα μηχανογραφικά να κατατίθενται στις Δ/νσεις Εκπ/σης κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο μετά τις Αιτήσεις-Δηλώσεις και η κατάθεση να διαρκεί ένα μήνα τουλάχιστον.
Ως γονέας μαθητού Γ΄Λυκείου θεωρώ απαράδεκτο να αλλάξει η διαδικασία της επιλογής μαθητών για την τριτοβάθμια εξέταση στο μέσον της σχολικής χρονιάς. Δεν πείθομαι από τα επιχειρήματα που εκθέσατε. Αφήστε τα παιδιά μας ήσυχα και πάψτε να πειραματίζεστε επάνω τους για να δείξετε ότι κάτι κάνετε.
ΔΙΑΦΩΝΩ ΡΙΖΙΚΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΣΩΣΤΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΟΥ.ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΜΟΥ. ΟΜΩΣ ΕΑΝ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΗ Η ΜΕΤΡΙΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΩ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΥΦΛΟΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.ΑΝ ΔΗΛΩΣΩ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΑΦΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΔΗΛΩΣΑ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΟΥ.ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΩΡΕΥΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΓΧΟΣ.ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΡΕΥΣΤΕΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΠΙΤΕΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Κατα την εκτίμησή μου η υποβολή των μηχανογραφικών μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα στη νοοτροπία των υποψηφίων, διότι ανέβαλλαν την επιλογή του κλάδου των σπουδών που θα ακολουθούσαν μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δεν έθεταν συγκεκριμένους στόχους και επομένως δεν κατέβαλαν και την αντίστοιχη προσπάθεια. Επιπρόσθετα, μη έχοντας προσδιορίσει τις επιθυμίες, τις κλίσεις και τους στόχους τους πολλές φορές παρασύρονταν απο τη βαθμολογία και οδηγούνταςν σε λανθασμένες επιλογές, απλώς και μόνο επειδή είχαν τις απαραίτητες μονάδες.
Γι΄ αυτούς, αλλά και για καθαρά παιδαγωγικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την ανάγκη να θέτουμε στόχους και στη συνέχεια να τους υπηρετούμε και να αναλαμβάνουμε το κόστος της επιλογής μας, θεωρώ ότι το μέτρο της κατάθεσης μηχανογραφικού πριν απο τις εξετάσεις είναι σωστό και επιβεβλημένο.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ 2011, ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
Το καλοκαιρι 2010 εζησα την υποβολη, του μηχ. δελτιου του γυιου μου, μετα απο τα αποτελελσματα & την καλλιτερη κατανοηση της αποδοσης του στις πανελληνιες εξετασεις. Θεωρω, λοιπον, οτι ειναι πολυ ποιο πραγματικη και ψυχραιμη η επιλογη οταν γνωριζει τελικα ο υποψηφιος την πραγματικη του αποδοση.
Μεταθετωντας νωριτερα, τον Μαρτιο την υποβολη, εκφραζει ο υποψηφιος μια «ευχη» ουσιαστικα που δεν ξερει αν μπορει να την πραγματοποιησει.
Το καλοκαιρι του 2011 θα εχει και η κορη μου να υποβληθει στην ιδια διαδικασια των Πανελληνιων. Εκφραζει μεγαλει αμφιβολια για την ορθοτητα της επιλογης της απο τον Μαρτιο.
Επιπλεον στην περιπτωση αδελφων, που τιθεται και το κριτηριο της φοιτησης στην ιδια πολη, τα πραγματα μοιαζουν να ειναι σ ενα τελειο σκοταδι τον Μαρτιο.(δεδομενου οτι δεν θα ισχυει πια ουτε η μεταγραφη στην Αθηνα παρα με κριτηρια).
Ας μεινουν οι εξετασεις, τα αποτελεσματα και η υποβολη μηχανογραφικου σ αυτη τη σειρα, οσο ακομα ισχυει το συγκεκριμενο συστημα εξετασης των υποψηφιων.
Σημ: Πως μπορω να ξεκαθαρισω τι θα ισχυει για την εισαγωγη τριτεκνων απο το 2011?
Ευχαριστω
Τελείωσα το ενιαίο λύκειο το 2005. Συμπλήρωσα το τότε μηχανογραφικό αφότου είχα δώσει εξετάσεις, είχαν βγει τα αποτελέσματα και γνώριζα πόσο καλά τα πήγα εγώ και κάποιοι γνωστοί μου. Ο στόχος μου τότε ήταν να περάσω στη νομική. Δεν κατάφερα όμως να πιάσω την απαιτούμενη βαθμολογία, με βάση τις περσινές βάσεις, και έτσι δήλωσα (και πέρασα) στην ψυχολογία (Για να μην υπάρξει παρανόηση, αργότερα όταν βγήκαν οι βάσεις για το 2005 πάλι δεν έπιανα τα απαιτούμενα μόρια). Τελείωνοντας μετά από 4 χρόνια τη σχολή, αποφάσισα να ξαναδώσω πανελλήνιες γιατί δεν βλέπω επαγγελματική αποκατάσταση στον τομέα μου. Διαβάζοντας όμως ότι το υποργείο σκέφτεται να μεταφέρει την υποβολή μηχανογραφικού τον Μάρτιο πραγματικά αγχώθηκα. Ο λόγος είναι απλός. Έχω αποχή 4 ετών από τα σχολικά μαθήματα. Τα κενά είναι πολλά και σε μερικούς μήνες πρέπει να καλύψω πολλά πράγματα. Το να πρέπει να δηλώσω εκ των προτέρων μερικές σχολές, χωρίς να ξέρω όμως ποιες ειναι οι αποδόσεις μου, το σίγουρο είναι ότι θα με οδηγήσει στην αποτυχία. Οικονομικά δεν μπορώ να γραφτώ σε κάποιο φροντιστήριο ή να κάνω ιδιαίτερα. Διαβάζω μόνη μου και όπως, φαντάζομαι, γίνεται κατανοήτο δεν μπορώ να είμαι σίγουρη κατά πόσο θα είμαι εξίσου καλή με τους υπόλοιπους υποψήφιους που πηγαίνουν σχολείο και προετοιμάζονται εντατικά έναν χρόνο. Στα επιχειρήματα που διαβάσα παραπάνω υπέρ της αλλαγής της υποβολής του μηχανογραφικού σε κάποιο σημείο αναφέρει: «Το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές.» Αυτό θα ίσχυε σε μια ουτοπική κοινωνία. Στις μέρες μας ο υποψήφιος θα πρέπει να ιεραρχεί τις επιλογές του πρωτίστως με βάση την αγορά εργασίας, έπειτα με βάση τις προηγούμενες βάσεις (γιατί καλώς η κακώς είναι ένας δείκτης του αν μπορείς να περάσεις στη συγκεκριμένη σχολή ή όχι) και ΤΕΛΟΣ με βάση τις επιθυμίες του. Επιπλέον, οι υποψήφιοι δεν πιέζονται μέσα σε μια μέρα να υποβάλλουν την αίτηση γιατί έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα από την στιγμή που έμαθαν την βαθμολογία τους μέχρι την στιγμή που πρέπει να πάνε να καταθέσουν το μηχανογραφικό, οπότε και προλαβαίνουν να σκεφτούν ποιες σχολές θα δηλώσουν κτλ. Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά… Για να συνοψίσω, είμαι κατηγορηματικά αντίθετη με την αλλαγή της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων.
Εαν η διαδικασία γινόταν ηλεκτρονικά τότε δεν θα είχε και πολύ νόημα το πότε κατατίθεται το μηχανογραφικό.
Αυτό γιατί πολύς χρόνος, φαντάζομαι, καταναλώνεται στην επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων από τη πλευρά του υπουργείου. Οπότε αν η διαδικασία γινόταν ηλεκτρονικά και ανεξαρτήτου χρόνου, είτε πριν, είτε μετά τις πανελλήνιες, τότε η επεξεργασία τους θα γινόταν ταχύτερα, η τουλάχιστον θα κεδίζοταν ο χρόνος επεξεργασίας τους.
Ακόμα θα εξοικονομούνταν τεράστιοι χρόνοι και κόστη (συλλογή, μεταφορά & επεξεργασία μηχανιγραφικών) από τη πλευτά του δημοσίου.
Επίσης με αυτό το τρόπο, οι μαθητές θα μπορούσαν να το συμπληρώνουν και από το σπίτι τους συμβουλευτικά με τους γονείς τους ή σαν εξάσκηση σε ένα από τα εργαστηριακά μαθήματα πληροφορικής στο σχολείο.
Ένα ακόμα όφελος από το τρόπο αυτό είναι ότι ακόμα και μετά τις πανελλήνιες, ο μαθητής, γνωρίζοντας το βαθμό του θα μπορεί να κάνει αλλαγές στο μηχανογραφικό του. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό τώρα λόγο της διαδικασίας υποβολής (συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία).
Εαν ο μαθητής γνωρίζει το βαθμό του στις πανελλήνιες, τότε οι επιλογές του θα είναι με βάση τις σχολές προτίμησης (1) και με βάση το βαθμό του (2). Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα χρειάζεται να δηλώνει και πάρα πολλές σχολές, αλλά μόνο όσες πραγματικά τον ενδιαφέρουν. Αυτό επιταχύνει ακόμα το χρόνο επεξεργασίας.
Το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το βαθμό πρόσβασης ύστερα από πανελλαδικές εξετάσεις καθιερώθηκε, νομίζω το 1999-2000 με τη συνολική εξέταση των μαθητών σε όλα τα μαθήματα στη Β και Γ Λυκείου. Οι μαθητές παίρνοντας στα χέρια τους το βαθμό πρόσβασης μπορούσαν να επιλέξουν σχολές,από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, εκτιμώντας βέβαια την απόδοσή τους στις εξετάσεις, χρησιμοποιώντας το βαθμό της Β Λυκείου και την εκτιμώμενη διακύμανση των βάσεων. Με τις συνεχείς αποσπασματικές τροποποιήσεις του συστήματος καταλήξαμε σήμερα στην εξέταση 5 υποχρεωτικών μαθημάτων και σε ένα 6 μάθημα επιλογής, το οποίο ξεκλειδώνει το δεύτερο επιστημονικό πεδίο.
Έτσι ένας μαθητής της θεωρητικής κατεύθυνσης, για παράδειγμα, αν επιλέξει Βιολογία γενικής παιδείας έχει πρόσβαση και στο 3 επιστημονικό πεδίο, των επιστημών υγείας. Όμως για να επιλέξει τις σχολές σίγουρα χρειάζεται να έχει υπόψη του τον βαθμό πρόσβασης, αφού έτσι θα κρίνει, αν ανάμεσα σε σχολές του 1 επιστημονικού πεδίου, θα εντάξει και σχολές του 3 επιστημονικού πεδίου. Αν δηλαδή, για παράδειγμα μετά τη φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του τόπου κατοικίας του,που είναι στις προτιμμήσεις του, θα εντάξει τη λογοθεραπεία του τόπου κατοικίας του πριν τη φιλολογία ενός πιο απομακρυσμένου Πανεπιστημίου. ( η δύσκολη οικονομική κατάσταση φαίνεται να είναι βασικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους. Πως θα το κάνει το Μάρτιο που απλά περιμένει να δώσει εξετάσεις;
Σίγουρα δεν ισχυρίζομαι ότι είναι το σωστότερο, όμως με σχολές από δύο επιστημονικά πεδία είναι αδύνατο για τους υποψηφίους να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, χωρίς να γνωρίζουν το βαθμό πρόσβασης.
Τελειώνοντας,
ένα σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια ελπαίδευση, αν κριθεί ότι δεν είναι αποδοτικό, σωστό ή οτιδήποτε, ναι το καταργείς. Είναι σίγουρα δικαίωμα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Δεν το αλλάζεις όμως επι μέρους,(μειώνεις απλά τον αριθμό των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων)για επικοινωνιακούς λόγους, διότι μεμονωμένες αλλαγές δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του συστήματος με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσάρεστες καταστάσεις, όπως το διαχωρισμό των μαθημάτων του Λυκείου από τους μαθητές σε πανελλαδικά εξεταζόμενα και άρα παρακολουθούμενα και σε μαθήματα «άχρηστα», κάνοντας το Λύκειο να χάνει την ουσία του, ως βαθμίδα εκπαίδευσης γενικής γνώσης.
Νίκος Κούρδογλου
Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΩΡΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΟΥΤΖΩΣΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ( ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ ) ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΠΟΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Εγώ είμαι απόφοιτη και πρόκειται να ξαναδώσω Πανελλήνιες…έχοντας λοιπόν ήδη την εμπειρία των Πανελληνίων θεωρώ πως η αλλαγή στο χρόνο υποβολής του Μηχανογραφικού δελτίου είναι θετική για όσους είναι συνειδητοποιημένοι και έχουν ξεκάθαρους στόχους και αρνητική για όσους δεν έχουν αποφασίσει και θέλουν μετά τα αποτελέσματα της βαθμολογίας τους να επιλέξουν κάποια συμπαθητική σχολή…αν ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των προτιμήσεων πριν από τις Πανελλήνιες τότε δηλώνω σίγουρα ΥΠΕΡ!!!
To επιχείρημα ότι «το Μάρτιο το διάστημα υποβολής θα είναι ένας μήνας ενώ τον Ιούλιο είναι μικρός χρόνος την ίδια μέρα» είναι εσφαλμένο. Κανείς δεν περιμένει τον Ιούλιο σε λίγη ώρα και υπό πίεση να συμπληρώσει το μηχανογραφικό του. Το Μηχανογραφικό έχει υποστεί επεξεργασία καιρό πριν όσον αφορά τις προτιμήσεις του μαθητή και μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνονται οι όποιες τροποποιήσεις σε σχέση με τις επιδόσεις του
Στην πράξη τώρα περιορίζεται το διάστημα υποβολής, αφού ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει οριστικά το μηχανογραφικό 4 μήνες νωρίτερα περίπου. Και 4 μήνες σε αυτήν την ηλικία είναι τ ε ρ ά σ τ ι ο χρονικό διάστημα.
Σημαντική παράμετρο αποτελεί στις τελικές προτιμήσεις, η διαφορά επίδοσης σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Έτσι, μια κακή επίδοση π.χ. στις ΑΟΘ μπορεί να επαναπροσδιορίσει τις επιλογές του υποψηφίου από το 5ο πεδίο σε σχέση με τις επιλογές του από όποιο άλλο πεδίο έχει δηλώσει.
Η σύγκριση με τα ΕΠΑΛ (ομάδα Α) είναι άστοχη, αφού αφορά υποψηφίους που διαγωνίζονται με άλλους όρους και με λιγότερες επιλογές
Η έλλειψη γνώσης της επίδοσης, οδηγεί σε μηχανογραφικά με πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιλεγμένων σχολών. Κάθε υποψήφιος, προκειμένου να είναι «επιτυχών» θα δηλώνει (όπως συνέβαινε και παλαιότερα) όλες τις σχολές που τον ενδιαφέρουν σχετικά ή λιγότερο σχετικά, για να καλύψει κάθε πιθανότητα εισαγωγής.
Με την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο, περιορίζεται τουλάχιστον σε σχολές κοντά σχετικά (πάνω ή κάτω) από τις επιδόσεις του. Επομένως έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε ένα βαθμό το τοπίο, για τα όρια που μπορεί να κινηθεί. Ασχέτως αν πάντα οι πρώτες προτιμήσεις πρέπει να παραμένουν στις θέσεις τους, για να καλύψουν κάθε πιθανή ή και απίθανη μεταβολή των βάσεων
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ σκόπιμο όποιες αποφάσεις και αν πάρετε, να ισχύσουν από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος. Αλλιώς θα οδηγήσετε σε πίεση και αποπροσανατολισμό τους φετινούς αποφοίτους
Υπάρχουν επιχειρήματα και για τις δύο επιλογές αλλά πιο πολύ με πείθει το ακόλουθο υπέρ της διατήρησης της υποβολής μετά τη βαθμολόγηση: όταν κάποιος γνωρίζει ποια τμήματα «πιάνει» διαλέγει με πιο ρεαλιστικά δεδομένα και πιο προσεκτικά.
Παράδειγμα:
Έστω κάποιος που επιθυμεί σφόδρα να μπει στην Ιατρική. Αν κάνει το μηχανογραφικό του πριν μάθει τη βαθμολογία του τότε πολύ λίγη σημασία θα δώσει σε άλλες «υποδεέστερες» σχολές, π.χ. Χημείας, τις οποίες απλά θα αραδιάσει σε κάποιο σημείο στο μηχανογραφικό του χωρίς να σκεφτεί πάρα πολύ τη μεταξύ τους σειρά, χωρίς να μπει στις ιστοσελίδες των Τμημάτων να δει περί τίνος πρόκειται, και γενικά θα ξοδέψει λίγη σκέψη για να γεμίσει το κομμάτι του μηχανογραφικού του που είναι πολύ κάτω.
Αν όμως συμπληρώσει το μηχανογραφικό μετά, τότε θα γνωρίζει καλύτερα ότι το πιθανότερο είναι να καταλήξει π.χ. σε Χημεία, και θα διαλέξει το Τμήμα που θα βάλει πρώτο με πολύ μεγαλύτερη προσοχή.
Γενικά είμαι υπέρ του μέτρου.
Το μόνο κακό είναι ότι ίσως αναλώσουμε οι μαθητές απ΄το χρήσιμο χρόνο του Μαρτίου ώρες που πρέπει να αφιερωθούν αποκλειστικά και μόνο στο διάβασμα. Εγω προσωπικά θέλω πριν αποφασίω για την 1η μου προτίμιση (ανάμεσα σε δύο σχολές) να συναντηθώ και να επικοινωνίσω με φοιτητες και επαγγελματίες των κλάδων αυτών και να πάρω ήρεμα την απόφασή μου.
Επομένως για φέτος προτείνω να γίνει η κατάθεση μηχανογραφικών μετά τα αποτελέσματα, και απ΄του χρόνου να γίνεται πριν τις εξετάσεις, αλλά όχι Μάρτιο, απ΄την αρχή του διδακτικού έτους ή μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο θα αποπροσανατολίσει τους υποψήφιους, σε μία περίοδο που θα πρέπει να είναι 100% προσηλωμένοι στα μαθήματά τους. Επειδή τα επιχειρήματα του Υπουργείου σχετικά με την άνεση χρόνου, είανι σωστά, προτείνω η συμπλήρωση να γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών (μέσα Ιουνίου), οπότε υπάρχει και πάλι η άνεση χρόνου, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν απαλλαγεί από το άγχος των επερχόμενων εξετάσεων. Εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνει η υποβολή του μηχανογραφικού τον Δεκέμβριο ή ακόμη νωρίτερα, πάντως όχι Μάρτιο.
Η ουσία πάντως είναι, να μη δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να επιλέγουν σχολές με μοναδικό κριτήριο τα μόριά τους. Πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να διαβάζουμε στις εφημερίδες δηλώσεις των αριστούχων του τύπου : «Ήθελα να δηλώσω χημικός μηχανικός, αλλά αφού έπιασα 19.000 μόρια σκέπτομαι την Ιατρική ή Πολιτικός Μηχανικός» Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται κάποιος να σκέφτεται αν θα γίνει γιατρός ή πολιτικός μηχανικός? Τι σχέση έχουν μεταξύ τους οι δύο επιστήμες? Είναι σίγουρο ότι ο συγκεκριμένος δεν θα γίνει ούτε καλός γιατρός ούτε καλός μηχανικός. Αυτή πιστεύω ότι είναι η ουσία και όχι τόσο ο χρόνος υποβολής.
Θα συμφωνησω και γω με τη συμπληρωση του μηχανογραφικου τον μαρτιο δηλαδη πολυ πριν την ανακοινωση της βαθμολογιας των μαθητων!οπως ορθα αναφερει και το κειμενο η επιλογη των σχολων δεν γινεται η καλυτερα δεν πρεπει να γινεται με βαση την βαθμολογια των μαθητων αλλα με βαση την σειρα προτιμησης των σχολων που επιθυμει ο καθε μαθητης..!ετσι το καθε παιδι δεν θα επιρεαζεται απο την βαθμολογια που εβγαλε οποτε δεν θα μπαινει στη διαδικασια να κοιταει τις βασεις των προηγουμενων ετων και να συγκρινει(πραγμα μη ορθο αφου οι βασεις διαμορφωνονται καθε χρονια διαφορετικα με πολλες αυξομειωσεις απο διαφορους λογους οπως θεματων,προτιμησεων,θεσεων κτλ)παρα να συμπληρωνει το μηχανογραφικο με βαση την σειρα προτιμησης των σχολων!μαλιστα ισα ισα ο καθε μαθητης εχει το δικαιωμα να δηλωνει οσες σχολες επιθυμει οποτε δεν θα εχει το προβλημα μην αφησει καποια σχολη εκτος!!τελος ,οι ανακοινωση των βασεων θα γινεται πολυ νωριτερα πραγμα πολυ σημαντικο αφου θα γνωριζει ο μαθητης και η οικογενεια του σε ποια σχολη περασε και ετσι θα μπορει να κανει τον προγραμματισμο του!!Και το ποιο σημαντικο η αγωνια,το αγχος των μαθητων και των οικογενειων τους δεν θα κραταεισχεδον ενα ολοκληρο καλοκαιρι…!!ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ…
Είμαι μαθητής της Γ λυκείου και θα δώσω φέτος εξετάσεις. Είμαι υπέρ της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών πριν τις εξετάσεις. Συμφωνώ με όλα τα επιχειρήματα του Υπουργείου. Σημαντικότερο θεωρώ την έκδοση των βάσεων νωρίτερα και όχι την απρόσκοπτη και ανεπηρέαστη επιλογή σχολών καθώς οι περισσότεροι μαθητές είμαστε συνειδητοποιημένοι και εμμένουμε στις επιλογές μας.
Έχω μόνο 2 αντιρρήσεις:
1. Όταν κάποιος δηλώνει εκ των προτέρων, επειδή κρατά μια «πισινή» μήπως αποτύχει παταγωδώς, θα δηλώσει και τα πολύ χαμηλά ΤΕΙ (που δεν επιθυμεί) για να μην χάσει την εγγραφή και την απαλλαγή του Στρατού. Άρα δεν υπάρχει η ανεπηρέαστη επιλογή που προβάλλει το Υπουργείο!
2. Και γεννιέται το ερώτημα: μήπως όλο αυτό γίνεται για να φανεί στα μηχανογραφικά ότι τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ έχουν ζήτηση και να μην κλείσουν; Μήπως είναι αυτό ένα τέχνασμα για να μην χαθούν θέσεις καλοβολεμένων «πανεπιστημιακών»;
Επειδή η ηγεσία του Υπουργείου έχει δείξει καλά δείγματα θέλησης για την εξυγίανση του Παν/μιου, ελπίζω πως ο τελευταίος ενδοιασμός είναι λανθασμένος, αλλά πρέπει να ειπωθεί.
Τα πλεονεκτηματα που αναφερει το υπουργειο τα λενε ολα,βεβαιος και υπερ!!!!!!!
ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων).
ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΝΑΝ ΜΑΘΗΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Α.Ο.Θ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΑΠΟ ΤΑ 2ο, 4ο ΚΑΙ 5ο ΠΕΔΙΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΔΙΑ. ΠΟΙ ΠΕΔΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΤΟ ΜΑΡΤΙΟ; ΟΧΙ ΣΧΟΛΕΣ
ΕΠΙΣΕΙΣ ΛΕΤΕ:Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.
ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 20-30 ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 100-150 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ 200-250 ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΠΟΣΟ;
Έτσι όπως παρουσιάζεται φαίνεται ότι είναι οκ αλλά τι εννοεί το »εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων»; μπορεί δηλαδή να απαντηθεί το αν ένας υποψήφιος σύμφωνα με τα μόρια που συγκέντρωσε εισάγεται στη 15 κατά σειρά προτίμησης σχολή που δήλωσε ή τη θέση του πέρνει κάποιος με λιγότερα μόρια αλλά που την έχει δηλώσει (τη σχολή) πρώτη στη σειρά προτίμησης;
Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗ ΟΠΩΣ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
1. Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Ο ΜΑΡΤΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟΝ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΕΠΑΦΩΝ ΚΛΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ. ΘΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ.
2. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ «ΝΕΚΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΙΕΡΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ Κ.ΛΠ. ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
3. ΣΤΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΥ. ΠΧ. ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΒΑΣΕΩΝ, ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Κ.ΛΠ.
4. ΤΕΛΟΣ, ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΕΠΟΜΕΝΗ Η ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ.
5. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙΣΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΑ. ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΛΙΑ ΟΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ. ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΕ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
Συμφωνω απολυτα με το νεο σχεδιο για την υποβολη μηχανογραφικων τον μηνα Μαρτιο.Ανηκωντας στην κατηγορια αυτων που »εχασαν» την σχολη για λιγα μορια εξ’αιτιας της υπερβολικης σιγουριας που ειχα απο τις βασεις των περσινων εξετασεων πιστευω οτι και για το 10% που θα δηλωσει και φετος(μεσα σε αυτους και εγω) θα ειναι τουλαχιστο λιγοτερο ψυχοφθορα η εγκαιροτερη ανακοινωση των αποτελεσματων.
Συμφωνώ να υποβάλλεται το μηχανογραφικό τον Μάρτιο, για λόγους άνεσης χρόνου και καλύτερης στόχευσης επιθυμητών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Από την προσωπική μου εμπειρία σαν μαθητής πιστεύω πως το παρόν σύστημα κατάθεσης τον μηχανογραφικών των υποψηφίων μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ευνοϊκότερο και πιο σωστό για τους μαθητές. Με το παρόν σύστημα μπορούν οι υποψήφιοι αλλά και οι γονείς τους να προσδιορίσουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό και τη πόλη αλλά και τη σχολή που μπορεί ένας υποψήφιος να εισαχθεί. Άποψη μου είναι ότι με την κατάθεση των μηχανογραφικών το Μάρτιο θα δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση στους υποψηφίους, Το να γνωρίζουν οι υποψήφιοι την βαθμολογία τους τους κάνει ποιο συνειδητοποιημένους στην επιλογές τους είτε είναι μαθητές του 20 είτε είναι μαθητές του 10.
1. Το ότι η πρόταση γινόταν ή γίνετε για ορισμένες κατηγορίες υποψηφίων δεν αποδεικνύει ότι το μέτρο είναι σωστό. Θα έπρεπε να αλλάξει και για αυτές τις κατηγορίες. Το θέμα δεν είναι αν λειτουργεί κάτι αλλά αν μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα.
2. Το ότι ένα σύστημα είναι ανοιχτό για όλο τον Μάρτιο δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζει την άνεση χρόνου αφού ο χρόνος είναι σχετικός και εξαρτάτε από την ψυχική κατάσταση του υποψηφίου. Ο μαθητής μετά τις εξετάσεις απελευθερώνετε από το άγχος τους, είναι ήρεμος και έχει πραγματικό ελεύθερο χρόνο να σκεφτεί τι θέλει να κάνει στην ζωή του. Δεν πιέζετε από διάβασμα, από τρεξίματα σε σχολείο και φροντιστήρια, έχει δει πως πήγε, έχει «ζυγίσει» τις δυνάμεις του και έχει καλύτερο «γνώθι εαυτόν». Ο χρόνος λοιπόν μετά τις εξετάσεις είναι ποιοτικότερος από τον χρόνο που προτείνει το υπουργείο.
3. Οι ΓΡΑΣΕΠ μπορούν να είναι στη θέση τους και αφού τελειώσουν οι εξετάσεις και έως την ημερομηνία κατάθεσης των μηχανογραφικών για να παρέχουν υποστήριξη στους μαθητές.
4. Όποιο γονιό και να ρωτήσεις αν προτιμά να μην ταλαιπωρηθεί στην αναζήτηση σπιτιού και στην κατάθεση του μηχανογραφικού από το να αποφασίσει το παιδί του με άνεση και καθαρή κρίση το τι θέλει να σπουδάσει, θα απαντήσει το δεύτερο.
5. Λέει το υπουργείο «το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του». Το θέμα λοιπόν είναι οι πραγματικές επιθυμίες. Αν ξέραμε από την στιγμή της γέννησης μας ποιες είναι αυτές οι επιθυμίες τότε οι μαθητές θα μπορούσαν να κάνουν τις επιλογές τους από την δευτέρα δημοτικού.
Ο χρόνος που κερδίζει ο υποψήφιος με το υπάρχον σύστημα είναι πολύτιμος για την ωρίμανση του και για το ξεκαθάρισμα των πραγματικών επιθυμιών του.
6. Όσο αφορά τους «ειδικούς συμβούλους» συμπλήρωσης μηχανογραφικών αυτοί θα υπάρχουν και τον Μάρτιο. Αν το υπουργείο δεν ενισχύσει τους ΓΡΑΣΕΠ να επιτελέσουν τον συμβουλευτικό τους ρόλο δεν νομίζω ότι μπορεί να κατηγορεί τους «ειδικούς συμβούλους». Είναι ευθύνη του υπουργείου να επιβάλει τον νόμο και να σταματήσει τυχόν παρανομίες αν υπάρχουν.
7. Όσο αφορά την τροποποίηση του μηχανογραφικού που ζητάνε μαθητές με το υπάρχον σύστημα αυτό δεν αποκλείει ότι δεν θα την ζητήσει και μετά το κλείσιμο του συστήματος τον Μάρτιο π.χ. 1η Απριλίου; Το υπουργείο θα δώσει αυτή την δυνατότητα;Αν ναι τότε μια συμβιβαστική λύση θα ήταν γίνουν οι αιτήσεις τον Μάρτιο αλλά να έχεις δικαίωμα να τροποποιήσεις αφού βγει η βαθμολογία σου. Αν το υπουργείο πιστεύει ότι ο Μάρτιος είναι η καλύτερη χρονική περίοδος για τα παιδιά τότε σίγουρα ελάχιστα από αυτά θα ζητήσουν κάποια τροποποίηση.
Κυρίες και κύριοι,
και μόνο η τελευταία φράση σας: «Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.» φανερώνει το ατέρμονο της συζήτησης και του θέματος. Γιατί το ανακινείτε;
Εγώ, ως μητέρα δυο παιδιών που βρίσκονται στα πρόθυρα αυτής της διαδικασίας, αναρωτιέμαι.
Η άποψή μου είναι, ότι στο τέλος της απόλυτα αγχώδους και εξοντωτικής διαδικασίας των εξετάσεων για τα παιδιά, και αφού πάρουν τις βαθμολογίες τους, μπορούν να καθίσουν να κατασταλάξουν σε σχολές εφικτές για τους βαθμούς τους, οι οποίες θα πληρούν και τις προδιαγραφές για να βρουν τον δρόμο προς τα όνειρά τους. Αφού ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια δεν εγγυάται ότι κάθε παιδί μπορεί να σπουδάσει σίγουρα αυτό που επιθυμεί.
Είμαι από τους υποψήφιους που συμπλήρωσαν μηχανογραφικό με το «παλαιό σύστημα» και κατά την άποψη μου το παρόν σύστημα οπού η υποβολή γίνεται μετά τις εξετάσεις είναι καλύτερο για τους υποψήφιους.
Διάβασα τα επιχειρήματα για την αλλαγή και διαφωνώ σε αρκετά σημεία. Το να επιλεγεί ο Μάρτιος για «την επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατική φύσης» είναι πρόβλημα του μηχανισμού των εξετάσεων και δεν βοηθάει σε τίποτα τους υποψήφιους. Ο Μάρτιος είναι ένας από τους μήνες που οι υποψήφιοι μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις έχουν τέτοιο άγχος που στις περισσότερες περιπτώσεις δρά τελείως αρνητικά στις αποφάσεις αυτών αλλά και των γονιών τους. Το μόνο πράγμα που δεν σκέφτονται οι υποψήφιοι τον Μάρτιο είναι σε πια σχολή θέλουν να μπουν. Η βασική υπόθεση των επιχειρημάτων οτι οι μαθητές επιλέγουν τις σχολές με βάση τις προτιμήσεις τους και μόνο, είναι ένας καθόλα ευσεβής, πόθος δε. Στην πράξη και εμείς ως μαθητές «τότε» λαμβάναμε υπ όψη τις βάσεις των προηγούμενων ετών για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Επίσης, η χρήση των βάσεων προηγούμενων ετών βοηθά στο να λαμβάνει κανείς υπόψη του την τάση που επικρατεί στη αγορά και αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε πιο έξυπνες επιλογές. Στην ίδια κατεύθυνση βοηθά και η γνώση της βαθμολογίας. Κατά μία έννοια είναι σαν να πάρει κάποιος τον βαθμό του Λυκείου και να τον καταθέτει σε διάφορες σχολές. Είναι 100% προτιμότερο να γνωρίζει ο υποψήφιος τι έχει γράψει, τι «αξίζει» και τι έχει κάνει ο ανταγωνισμός από το να πηγαίνει στα τυφλά. Λίγο πολύ σαν να κάνεις αίτηση για δουλειά χωρίς να ξέρεις αν έχεις πτυχίο.
Σχετικά με τους «ειδικούς». Το βέβαιο είναι οτι θα συνεχίσουν να υπάρχουν εφόσον υπάρχει ζήτηση. Η ζήτηση είναι απολύτως σίγουρο οτι ΔΕΝ δημιουργήθηκε ούτε αυξήθηκε επειδή η συμπλήρωση του μηχανογραφικού γίνεται μετά τις εξετάσεις. Τέλος, το να χλευάζετε και να απαξιώνετε την ιδιωτική πρωτοβουλία και να θεωρείτε οτι εσείς είστε οι εκλεκτοί ειδικοί και όλοι οι άλλοι είναι απατεώνες δεν σας τιμά καθόλου και ιδιαίτερα από τη στιγμή που είστε εκπαιδευτικοί. Τέτοιου είδους ύβρεις μόνο επιχειρήματα δεν είναι.
Κύριε Υφυπουργέ,
Η πρόταση για συμπλήρωση των Μηχανογραφικών των υποψηφίων τον Μάρτιο, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους φετινούς υποψήφιους ,όπως :
• θέμα κατάλληλης και έγκαιρης ψυχολογικής τους προετοιμασίας για αυτή την μεταβολή ,που καλώς ή κακώς την θεωρούν η συντριπτική πλειοψηφία τους σημαντική,
• χάσιμο πολύτιμου χρόνου από την προετοιμασία τους,
• άγχος και ελλιπή ενημέρωση για τις προοπτικές της κάθε μιας σχολής που σκέπτονται να δηλώσουν,
• δήλωση από τους υποψηφίους του συνόλου των σχολών των δυο επιστημονικών πεδίων που θα επιλέξουν μιας και δεν ξέρουν την βαθμολογία τους, με αποτέλεσμα η διαδικασία της κατάθεσης του μηχανογραφικού δελτίου να είναι χρονοβόρα και στη συμπλήρωσή του και στην επεξεργασία του από το ΥΠΔΒΜΘ,
• αλλαγή πλαισίου στα μέσα της σχολικής χρονιάς πράγμα πρωτόγνωρο και αδιανόητο.
Παρουσιάζει όμως και ένα σημαντικό τεχνικό πρόβλημα, που την καθιστά μάλλον ανεφάρμοστη με το παρόν σύστημα . Και εξηγούμε: ένας υποψήφιος της Θετικής Κατεύθυνσης μπορεί, ανάλογα με την βαθμολογία του, να επιλέξει δύο πεδία από τα δεύτερο, τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο ακόμη εάν έχει πάρει σαν μάθημα επιλογής πανελλήνια την Οικονομία. Αυτή του όμως η επιλογή, ποιά δηλαδή από τα δύο πεδία θα διαλέξει , μπορεί με σιγουριά να την κάνει ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ.
Για παράδειγμα ένας υποψήφιος της θετικής που επιθυμεί να δηλώσει πρώτη προτίμηση την Φαρμακευτική ας πούμε ότι δηλώνει το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο (πολυτεχνεία). Αν η βαθμολογία του είναι 16500 μόρια δεν πιάνει καμιά πανεπιστημιακή σχολή στο πεδίο των επιστημών υγείας και επίσης από το τέταρτο πεδίο καμιά από τις πιο υψηλόβαθμες σχολές (π.χ Πολιτικός μηχανικός, ηλεκτρολόγος , μηχανολόγος ή μηχανικός Η/Υ) και θα πάει αναγκαστικά σε επιλογές π.χ Γεωπονικής κλπ. Αν όμως ήξερε την βαθμολογία του δεν θα επέλεγε το τρίτο πεδίο , αλλά το δεύτερο και το τέταρτο με δυνατότητα να περάσει σε σχολές όπως το μαθητικό, φυσικό , χημικό, παιδαγωγικά κλπ. Από το παράδειγμα προκύπτει σαφώς ο περιορισμός των δυνατοτήτων επιλογής των υποψηφίων σε σχέση με αυτούς των προηγουμένων ετών και αυτό συνιστά μια σοβαρή αδικία σε βάρος τους.
Ομοίως και ένας μαθητής της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, που έχει πάρει την Οικονομία σαν μάθημα επιλογής και το δίνει πανελλήνια, θεωρητικά μπορεί να διαλέξει από τα πεδία, δεύτερο, τέταρτο και πέμπτο. Ποια τελικά θα διαλέξει, δύο από αυτά, θα το αποφασίσει αφού γνωρίζει ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ. Αλλά και τα παιδιά γενικότερα, που έχουν πάρει σαν έκτο μάθημα γενικής παιδείας την Βιολογία ,μπορούν πρακτικά ,ανάλογα με την επίδοσή τους ,να επιλέξουν στα δύο πεδία σχολών και το τρίτο. Οι εισηγητές της πρότασης, μάλλον λησμόνησαν το γεγονός, ότι η επιλογή των δύο πεδίων σχολών, πρακτικά προϋποθέτει την προηγούμενη γνώση των βαθμών.
Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι καλώς ή κακώς γράφτηκε στον Τύπο, όταν πρωτοακούσθηκε η είδηση για τα μηχανογραφικά, ότι η όλη υπόθεση έγινε αποκλειστικά και μόνο για λόγους οικονομικούς, πληρωμής δηλαδή των καθηγητών των επιτροπών και αυτό δυστυχώς το διάβασαν οι μαθητές και οι γονείς τους και δεν πείθονται από οτιδήποτε προβάλλεται σήμερα ως κίνητρο της αλλαγής αυτής.
Πιστεύουμε ότι καλό θα ήταν τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν. Να υπάρξει ένας καλύτερος σχεδιασμός για το μεσοπρόθεσμο μέλλον για το θέμα αυτό, που μάλλον πρέπει να ενταχθεί στις γενικότερες αλλαγές των εισαγωγικών εξετάσεων που δρομολογούνται.
Στην περίπτωση όμως που αποφασίσετε να προχωρήσετε στην επιλογή αυτή πιστεύουμε ότι είναι ποιο δίκαιο να δοθεί στους φετινούς υποψηφίους η δυνατότητα να δηλώνουν σχολές από τρία ή τέσσερα επιστημονικά πεδία αντί των δυο που ισχύει σήμερα για να αποφευχθεί το πρόβλημα με τον περιορισμό των δυνατοτήτων πρόσβασης που σας περιγράψαμε προηγούμενα.
Καλό!! Αρχικά μοιάζει να μην μας συμφέρει αλλά είναι ένας τρόπος να δηλώσουμε αυτό που θέλουμε πραγματικά χωρίς επηροές από γονείς βαθμολογία ΜΜΕ κ.α.! Πρόκειται για μια απόφαση ζωής και πρέπει να γίνει με τα σωστά κριτίρια και ΧΩΡΙΣ επηροές!! ΥΠΕΡ
Συμφωνώ με το γενικό πλαίσιο αλλαγής της περιόδου υποβολής του Μηχανογραφικού, δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε κάποιες παραμέτρους οι οποίες ίσως αποδειχτούν καθοριστικές στην ουσιαστική αποστολή του υποοψηφίου που είναι η εισαγωγή του στη σχολή που επιθυμεί.
Συγκεκριμένα, η περίοδος που προτείνεται είναι το διάστημα που ο υποψήφιος είναι και πρέπει να είναι 100% προσηλωμένος στο στόχο του. Είναι η περίοδος των επαναλήψεών του και της επίλυσης των τελευταίων αποριών λίγο πριν την τελική¨»μάχη». Η ενασχόληση με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, μια πράξη ούτως ή άλλως πολύ σημαντική, ενδέχεται να αποπροσανατολίσει μερίδα υποψηφίων, οι οποίοι αντί να μελετούν χάνουν χρόνο και διάθεση για διάβασμα ψάχνοντας να βρουν τις καλύτερες σχολές, τις δυνατότητες που προσφέρει το κάθε τμήμα, τα προγράμματα σπουδών κλπ. Πιθανότατα το όλο κλίμα θα μεταφερθεί και στις σχολικές αίθουσες όπου αντί να γίνονται μαθήματα να αναλώνονται καθηγητές και μαθητές στα υπέρ και στα κατά μιας επιλογής. Αν τέλος λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι εκείνο το διάστημα διεξάγονται και οι πολυήμερες εκδρομές της Γ’ Λυκείου τότε ίσως μιλάμε για μια εικόνα πλήρους διάλυσης ελάχιστα πριν τις Γενικές εξετάσεις.
Θα πρότεινα για τη φετινή σχολική χρονιά να΄ισχύσει αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια και από την επόμενη χρονιά και μέχρις ότου ισχύει το υπάρχον εισαγωγικό σύστημα, τα μηχανογραφικά να υποβάλονται το μήνα Δεκέμβριο. Έτσι επιτυγχάνεται και ο στόχος που θέτει η εισήγηση του Υπουργείου αλλά και διατηρείται η ομαλή λειτουργεία του σχολείου και η συγκέντρωση των μαθητών στο κρίσιμο διάστημα των 2 τελευταίων μηνών πριν τις εξετάσεις. Παράλληλα προτείνω τη μεταφορά των πολυήμερων εκδρομών της Γ’Λυκείου τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η προσήλωση ολης της εκπαιδευτικής κοινότητας στο στόχο των εξετάσεων.
Χαράλαμπος Γεωργάκαινας
Φυσικός
100% υπέρ του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο κάθε έτους. Όπως γινόταν παλαιότερα.
Αν μη τι άλλο ο υποψήφιος βάζει έναν προσωπικό στόχο και προσπαθεί να τον πετύχει. Θα έχει μπροστά του και αρκετό χρόνο για μελέτη για την τελική προσπάθεια.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ 1 ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΕΝΔΟΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΗΜΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΙΣ ΔΟΙΝΑΤΟΤΟΙΤΕΣ ΤΟΥΣ!
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ.
Η εμπειρία μου από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, το 1984, τον Μάρτιο, είναι άσχημη. Αν είχα την δυνατότητα να γνώριζα πόσο τελικά θα έγγραφα και τι περίπου χρειαζόμουν σε μόρια για τις σχολές που ήθελα, θα είχα διαφορετική ιεράρχηση στις προτιμήσεις μου.
Οι εξετάσεις δεν απεικονίζουν την πραγματική ικανότητα των μαθητών αλλά την πρόσκαιρη ικανότητα. Αν όμως υπήρχαν συνεχόμενες εξετάσεις ανά τρίμηνο, σε όλο το λύκειο…τότε θα είχαμε μια καλύτερη εικόνα για κάθε μαθητή και για τον ίδιο τον μαθητή. Έτσι από την εικόνα του μαθητή το Κράτος θα έπρεπε να του καθορίσει το πλαίσιο των σχολών που δύναται να παρακολουθήσει…και το μηχανογραφικό να γίνονταν με την προϋπόθεση ότι έχει ήδη περάσει σε μια από τις σχολές του «πλαισίου».
Με το ισχύον σύστημα, ή με το προτεινόμενο, αυτό της μεταφοράς της συμπλήρωσης τον Μάρτιο…παραμένει το ίδιο πρόβλημα ως προς την αποτελεσματικότητα της επιλογής. Αν όμως μένει να επιλέξουμε ένα από τα δύο, προφανώς η μετά την γνωστοποίηση της βαθμολογίας επιλογή είναι περισσότερο αποτελεσματική, αφού η βαθμολογία απεικονίζει περισσότερο τις ικανότητες του μαθητή, παρά η επιθυμία άνευ βαθμολογίας τον Μάρτιο.
Ως γονέας μαθητή Γ Λυκείου διαβάζοντας τα επιχειρήματα δεν έχω παρά να συμφωνήσω.
προτείνω όμως με διαφάνεια μετά να γίνει γνωστό το πλήθος προτιμήσεων ανά σχολή και μάλιστα σε σειρά προτίμησης δηλαδή 150 1η προτίμηση 200 ως δεύτερη κτλ
Συμφωνώ με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού πριν την ανακοίνωση της βαθμολογίας των μαθημάτων. Αυτό αλλωστε γινόταν και παλαιότερα υπό των καθεστώς άλλων συστημάτων εξετάσεων.
Όμως η κατάθεση του μηχανογραφικού είναι ένα και μόνο στοιχείο της όλης διαδικασίας εξετάσεων και εισαγωγής. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να »χαρτογραφήσουμε» όλη τη διαδικασία πρώτα, αναλύσουμε τα επιμέρους βήματα, δούμε τις αλληλεπιδράσεις και σκεφτούμε τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση και μετά καταθέσουμε μια συνολική πρόταση για το θέμα εξετάσεων και εισαγωγής?
Γιατί πρέπει να εξετάζουμε τμήματα μιας διαδικασίας χωρίς πριν να έχουμε τη γνώση ή την άποψη όλων των βασικών βημάτων της?
Ευχαριστώ για το χρόνο σας