1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
α) Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
ββ) το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής,
γγ) το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,
δδ) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,
εε) το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής,
στστ) το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,
ζζ) το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών,
ηη) το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
εε) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
ββ) το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
γγ) το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
δδ) το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.
δ) Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών,
ββ) το Τμήμα Δημόσιας Υγείας,
γγ) το Τμήμα Εργοθεραπείας,
δδ) το Τμήμα Μαιευτικής,
εε) το Τμήμα Νοσηλευτικής,
στστ) το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής,
ζζ) το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.
ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ββ) το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι έδρες των Σχολών και των Τμημάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, ακολουθούμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).
Στις σχολές που προτείνονται γιατί δεν αναφέρονται οι όποιες τυχόν κατευθύνσεις των τμημάτων τους;
Γιατί δεν γίνεται σαφές με ποια διαδικασία θα εξομοιωθούν τα πτυχία των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι Αθήνας & Πειραιά με εκείνα του υπό σύσταση Παν/μίου;
Γιατί δεν προβλέπεται τίποτα για εκείνους που έχουν πτυχίο Παν/μίου της αλλοδαπής και έχουν ισοτιμηθεί και αντιστοιχηθεί με το πτυχίο των Τ.Ε.Ι;
ΤΕΧΝΟΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Που είναι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;
Τι έχετε να απαντήσετε σχετικά με:
1.Τη μακρόχρονη καταξίωση και συμβολή της συγκεκριμένης υγειονομικής ειδικότητας στην εργαστηριακή διάγνωση;
2.Την πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών και επιστημονικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;
3.Το ερευνητικό και επιστημονικό έργο των μελών ΔΕΠ του Τμήματος;
4.Γιατί δεν αγνοήθηκαν τα ακαδημαϊκά κριτήρια που ορίζει η τρέχουσα νομοθεσία για την ένταξη ενός τμήματος στο νέο Πανεπιστήμιο;
Ο τίτλος που αποκτά ο απόφοιτος του Τμήματος είναι ισότιμος/αντίστοιχος σύμφωνα με τον ΔΟΑΤΑΠ με αυτόν, που απονέμεται από διεθνώς αναγνωρισμένα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική καταξιωμένα στον επιστημονικό χώρο Πανεπιστήμια.
Γιατί αγνοήθηκαν τα παρακάτω ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;
•Bachelor in Biomedical Sciences: (Abertay University, Cardiff University, De Montfort University, Durham University, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, Imperial College London, Keele University, Lancaster University, Leeds Beckett University, Liverpool John Moores University, Northumbria University, Nottingham Trent University, Swansea University, Teesside University, The University of Edinburgh, The University of Hertfordshire, The University of Manchester, University of Aberdeen, University of Chester, University of Dundee, University of East Anglia, University of East London, University of Essex, University of Lincoln, University of Roehampton, University of Surrey, University of Sussex, University of the West of Scotland, University of Warwick, University of Worcester, Vrije Universiteit Amsterdam e.t.c.)
•Bachelor in Medical Laboratory Sciences: (California State University Sacramento, Colorado State University, Grand Valley State University, La Sierra University, Lake Superior State University, Lewis University, Marist College, Marquette University, Michigan State University, Murray State University, Oakland University, Oklahoma City University, Southwestern Oklahoma State University, Suny Cortland, Texas A&M University-Corpus Christi ,University of South Alabama e.t.c.).
Πώς διασφαλίσατε την ακαδημαϊκότητα και την αυτοδυναμία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;
Παρακαλώ να μας απαντήσετε κ. Γαβρόγλου!!!
ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί καταργείτε για άλλη μια φορά το Τμήμα ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ της ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ του ΤΕΙ ΑΘΉΝΑΣ το οποίο μόλις πρόσφατα αποφασίσατε να εξακολουθεί να λειτουργεί αυτόνομα κι οχι σαν κατεύθυνση της Διοικήσης Επιχειρήσεων και το συμπεριλάβατε στο Μηχανογραφικό των εξετάσεων του 2017! Μήπως θα πρέπει να επανεξετάσετε το θέμα πιο σχολαστικά ;
Σε ότι αφορά τον «ενταφιασμό» του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ποια ακριβώς λογική το Υπουργείο πήρε μια τέτοια απόφαση αλλά είναι προφανές ότι έλαβε λάθος εισηγήσεις για τις οποίες όμως είχε ενημερωθεί ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ φοιτητών ή καθηγητών και είχε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να τις ελέγξει.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει ΑΜΕΣΑ το Υπουργείο να επαναφέρει τα πράγματα όπως ήταν πριν από το τραγικό σχέδιο Αθηνά γιατί αν δεν το κάνει θα χρεωθεί ένα μεγάλο ιστορικό λάθος.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση.
Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας.
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επεπιστημονικά πδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, οι εαλείας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τητον σχεδιασμό και την παραγωγή των εντύπωσν αλλά και των ψηφιακών μέσων. Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Υ/Ο: Μόνο εμένα όλα αυτά τα ελεύθερα σχόλια που μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι και να πούμε τη γνώμη μας, μου θυμίζουν αρκετά το δημοψήφισμα πριν 2 χρόνια…;;
ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, όπου στην Ανώτατη εκπαίδευση είναι το πρώτο το οποίο λειτούργησε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών του τότε Κ.Α.Τ.Ε Αθηνών, το 1973, και αποτέλεσε τον πυρήνα της σημερινής Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι Αθήνας. Αποτελεί δε ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα τμημάτων της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης το οποίο έχει ΑΜΕΣΗ, διαρκή και πολύπλευρη σχέση με συγκεκριμένους κλάδους της Ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι κλάδοι των γραφικών τεχνών, των εκτυπώσεων, των εκδόσεων και της συσκευασίας.
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε σύγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των εντύπων αλλά και των ψηφιακών μέσων.
Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Εκφράζοντας, λοιπόν, την απόλυτη δυσαρέσκειά στην ψήφιση μιας πρότασης που δείχνει να αψηφά την διαφορετικότητα των δύο τμημάτων, προσβάλει την επιστημονική και επαγγελματική πορεία αποφοίτων, καθηγητών αλλά και φοιτητών, και θίγει στο σύνολο της τον κλάδο των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα που επί χρόνια στελεχώνεται από αποφοίτους των δύο αυτών μοναδικών τμημάτων της Ανώτατης εκπαίδευσης.
Επίσης, η πρόταση αυτή δεν συντάσσεται με στόχο να εκπληρώσει τον θεμελιώδη ρόλο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρά οδηγεί στην υποβάθμιση του τμήματος των Γραφικών Τεχνών στο σύνολό του, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά δεδομένα του σύγχρονου επιστημονικού πεδίου των γραφικών τεχνών και των μέσων της οπτικής επικοινωνίας, οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι ανάγκες της κοινωνίας και της παραγωγής.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του Αυτόνομου Τμήματος.
Η ίδρυση του Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να διασφαλιστουν τα ήδη κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Οι θέσεις ευθύνης της παραγωγής απαιτούν το επιστημονικό υπόβαθρο του τμήματος. Οι γραφικές τέχνες εμπλέκονται σε κάθε μορφή βιομηχανίας, είτε εντός εταιρίας/φορέα είτε ως εξωτερικοί συνεργάτες.
κ. Υπουργέ,
Η “εξαφάνιση” Εκπαιδευτικών Τμημάτων που είναι Διεθνώς αναγνωρισμένα, όπως των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (Biomedical Laboratory Scientists ή Medical Laboratory Technologists) που έχουν επιστημονικό, επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν αποτελεί αναβάθμιση.
Γιατί το μέλλον αυτών των επιστημόνων δεν χωρά στο νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μόνο στην Ελλάδα και με ποια λογική και κριτήρια δημιουργείται ένα Τμήμα απροσδιόριστο, αυτό των ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ?
Οποιαδήποτε τέτοια υποβάθμιση όχι μόνο θα εμποδίζει τους πολίτες της Ελλάδας να έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και εργαστηρίων, ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι στην ΕΕ, αλλά πιθανότατα θα εμπόδιζε την κινητικότητα – Ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των επαγγελματιών σε όλη την Ευρώπη, που είναι μια από τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ (89/48 21/ Δεκεμβρίου 1988 Οδηγία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), αλλά και νομικά προβλήματα με την ονομασία και αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων των ήδη ή μελλοντικών εργαζομένων επαγγελματιών υγείας. Επίσης εν δυνάμει προσβάλει και υποβαθμίζει τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.
Το τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Biomedical Laboratory Sciences) για τους εξής λόγους:
1. Είναι το 3ο Τμήμα σε μόρια Εισαγωγής για το 2017, έχει τον απαιτούμενο αριθμό μελών ΔΕΠ και μεγάλο αριθμό φοιτητών εγγεγραμμένων στο Τμήμα.
2. Ο επαγγελματικός και ακαδημαϊκός τίτλος μας στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι Βιοϊατρικός Εργαστηριακός Επιστήμονας (Biomedical Laboratory Scientist) ή Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical Laboratory Technologist), με Επίπεδο Επαγγελματικών Προσόντων 6 (Bachelor Degree), όπως φαίνεται και στην βάση Δεδομένων των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Οι Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες με τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα (ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων) και το εξωτερικό (αναγνωρισμένοι ως Biomedical Laboratory Scientists ή Medical laboratory Technologists) παρέχοντας κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες. Πολλοί από αυτούς εργάζονται επίσης σε κλινικά εργαστήρια, σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε κλινικά ερευνητικά προγράμματα.
Η εκπαίδευση και η κατάρτισή τους καθιστούν το επάγγελμα μοναδικό σε σχέση με άλλα επαγγέλματα των ιατρικών εργαστηρίων όσον αφορά: τη γνώση στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας, την αξιολόγηση των προ-αναλυτικών συνθηκών και την επικύρωση της ιατρικής εργαστηριακής ανάλυσης. Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, εκτελούν και αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμά τους και αναλαμβάνουν ενυπόγραφα την ευθύνη εκτέλεσης του τεχνολογικού μέρους των εργαστηριακών εξετάσεων στα κάτωθι τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων: Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ιολογίας, Βιοχημικό, Αιμοδοσίας, Ανοσολογικό, Ιστοσυμβατότητας, Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοκρινολογικό, Τοξικολογικό, Παθολογικής Ανατομικής, Ογκολογικό, Κυτταρολογικό, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Πειραματόζωων, στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κύρια στα ιατρικά εργαστήρια των Δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας), και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας (ιδιωτικά βιοπαθολογικά εργαστήρια, Διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία – κλινικές). Επίσης εργάζονται στην Βιο-ιατρική έρευνα και την εκπαίδευση. ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΖΙ ΩΣ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ.
4. Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (ΠΕΤΙΕ) είναι μέλος των παρακάτω Διεθνών Οργανισμών, κατόπιν αξιολόγησης του καταστατικού της και των πτυχίων των επαγγελματιών Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων:
EPBS – European Association for Professions in Biomedical Science, http://www.epbs.net
IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science, http://www.ifbls.org και
ASCP – American Society for Clinical Pathology, https://www.ascp.org/content
Συμπερασματικά θα πρέπει να επανεξετάσετε την σύσταση και την δομή της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας. Η ομογενοποίηση επιστημών που έχουν άμεση σχέση με την δημόσια υγεία υποβαθμίζει την προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του δημοσίου συστήματος υγείας. Η υγεία και ευημερία των πολιτών μας εξαρτάται από την ύπαρξη αρμόδιων και εξειδικευμένων επιστημόνων στον τομέα αυτό, διαφορετικά κινδυνεύουμε να παραμείνουμε πίσω στην πραγματικότητα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Διονύσης Βούρτσης
Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, ASCP LMU, IFBA PC
Πρόεδρος ΠΕΤΙΕ-Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων
Εκπρόσωπος Ευρώπης ASCPi-American Society for Clinical Pathology
Μέλος ΔΣ Διεθνούς Ομοσπονδίας IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science
Αρκετά καλή προσπάθεια. Ορθα το τμήμα Προσχολικής Αγωγής μπήκε στη Σχολή Επιστημών Υγείας καθώς έχει να κάνει με φροντίδα βρεφων.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανακοινώθηκε για διαβούλευση το σχέδιο νόμου της Ιδρυσης του ΠΔΑ. Στο νομοσχέδιο έχει εξαφανιστεί το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και του κλάδου της συσκευασίας. Παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων αυτών, παρά τις προτάσεις των μελών ΔΕΠ , των πτυχιούχων και των φοιτητών για ίδρυση τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας», με το νομοσχέδιο, προτείνεται η ολοκλήρωση του τραγικού σχεδίου ΑΘΗΝΑ του 2013. Εαν παραμείνει το νομοσχέδιο ως έχει, τότε εξαφανίζεται τελειωτικά το τμήμα τεχνολογίας γραφικών τεχνών, μοναδικό στην Ελλάδα με λειτουργία από το 1974.
Σε ότι αφορά το σχέδιο νόμου, υπάρχουν χαρακτηριστικές διατυπώσεις που δείχνουν την συνειδητή προσπάθεια εξαφάνισης των γραφικών τεχνών από την Ανώτατη εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα με την χρήση του αντιεπιστημονικού όρου «καλλιτεχνικές σπουδές» για τον προσδιορισμό των γνωστικών αντικειμένων των εφαρμοσμένων τεχνών, των επιστημών και τεχνολογιών της επικοινωνίας και των γραφικών τεχνών (εκτυπώσεις, εκδόσεις, τυπογραφία, σχεδιασμός και παραγωγή συσκευασίας) και των media.
Με την πρόταση δημιουργίας ενός τμήματος «Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας» (αδόκιμος πλεονασμός εφόσον οι γραφίστες είναι σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας) προτείνεται ένα τμήμα που αφορά αποκλειστικά τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας. Το να ιδρυθεί ένα τέτοιο τμήμα είναι απολύτως θεμιτό. Μόνο που δεν αφορά στο παραμικρό το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης των γραφικών τεχνών (Graphic Arts) και τα σύγχρονα επιστημονικά πεδία που περιλαμβάνει, τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στις μεθόδους των εκτυπώσεων, τα καινοτομικά υλικά και συστήματα διαχείρισης, και τις τεχνολογίες σχεδιασμού και παραγωγής συσκευασίας ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ!
Εμείς, οι πτυχιούχοι, οι φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών, οι επιχειρήσεις των κλάδων οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της βιομηχανίας, της επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας των γραφικών τεχνών της συσκευασίας, ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Οι φοιτητές μας θέλουν να σπουδάσουν ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ και όχι Γραφιστική. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό κατανοητό;
Επισημαίνουμε ότι αν δεν αλλάξει το σχέδιο νόμου στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τότε το ΥΠΕΘ θα είναι υπεύθυνο για τον ενταφιασμό του επιστημονικού αυτού πεδίου. Αν δεν αλλάξει το σχέδιο νόμου, τότε το ΥΠΕΘ θα έχει αποφασίσει εντελώς «ετσιθελικά» να εξαφανίσει τελειωτικά από την Ανώτατη εκπαίδευση το γνωστικό αντικείμενο των γραφικών τεχνών, ενάντια στις αποφάσεις και προτάσεις του συνόλου των φορέων των κλάδων αυτών.
Αν δεν αλλάξει το σχέδιο νόμου, τότε:
– το ΥΠΕΘ θα έχει αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας) και την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών.
– Το ΥΠΕΘ θα έχει εξαφανίσει την επιστήμη και τεχνολογία γραφικών τεχνών από την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, τη στιγμή που υπάρχουν και λειτουργούν περί τα 190 τμήματα τεχνολογίας και επιστήμης γραφικών τεχνών στον κόσμο.
– Το ΥΠΕΘ θα έχει καταδικάσει τους σημερινούς φοιτητές στο να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο γνωστικό τους αντικείμενο και τους απόφοιτους να αποκτούν λάθος και αποπροσανατολιστικό τίτλο σπουδών (αν φυσικά συνεχιστεί η ύπαρξη των ψηγμάτων προγράμματος σπουδών των γραφικών τεχνών στο νέο τμήμα).
– Το ΥΠΕΘ διαθέτει τις πλήρεις τεκμηριώσεις για το γνωστικό μας αντικείμενο. Θέλουμε συνεπώς να ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή, θα γίνει αντιληπτό το λάθος στο σχέδιο νόμου.
Καλούμε το ΥΠΕΘ να διορθώσει το νομοσχέδιο, ιδρύοντας το αυτόνομο Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τι θα γινει με τους ηδη κατοχους πτυχιων των τμηματων του τει που συγχωνευονται;με ποιο τροπο θα γινει ,και αν γινει,εξομοιωση αυτων των πτυχιων με αυτα που θα βγουν στο μελλον;υπαρχει προβλεψη;ή θα το δουμε στο μελλον;
ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε σύγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των εντύπων αλλά και των ψηφιακών μέσων.
Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Παρακαλώ πολύ όπως διευκρινιστούν τα παρακάτω
Οι επισκέπτες υγείας της κατεύθυνσης κοινοτικής υγείας του τμήματος δημόσιας και κοινοτικής υγείας που υπάγονται πλέον ;στο νεοσυσταθέν τμήμα δημόσιας υγείας ;
Η ισοτιμία των πτυχίων με ποια κριτήρια θα γίνει και αν γίνει φυσικά
Ευχαριστώ
ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επεπιστημονικά πδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, οι εαλείας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τητον σχεδιασμό και την παραγωγή των εντύπωσν αλλά και των ψηφιακών μέσων. Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
είναι απαράδεκτο να εξαφανίζεται ολόκληρο το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, το μοναδικό τμήμα σε όλη την Ελλάδα
θα πρέπει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να ιδρυθεί ΑΥΤΟΝΟΜΟ τμημα που να αφορά την επιστήμη των ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ.
Είναι αναιτιολόγητη η έλλειψη του Νομοσχεδίου να περιλάβει την επαναφορά του ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (ή με όποια άλλη ονομασία θα ήθελαν οι υπεύθυνοι καθηγητές του να το αποκαλέσουν). Θα πρέπει να γίνει όμως σε όλους ξεκάθαρο ότι αυτό το διαχρονικό αίτημα-απόφαση όλων των Τμημάτων και του ΔΣ της Κοσμητείας της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών ουδέποτε υποστήριξε στη Σύγκλητο του ΤΕΙ Αθήνας ο εκλεγμένος κοσμήτορας κ. Νικήτας Χιωτίνης!!! Αντίθετα, εκεί ψήφισε την προσωπική του αντιεπιστημονική άποψη την οποία εκφράζει και παραπάνω ως …συλλογική;;; Αν ισχύουν αυτά που αναφέρει ας καταθέσει τα Πρακτικά του ΔΣ της ΣΚΣ όπου λήφθηκε αυτή η απόφαση. Δεν το έχει πράξει παρότι του έχει ζητηθεί επίσημα από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Γραφιστικής! Στις νέες συνθήκες το Τμήμα Γραφιστικής έχει το δικό του ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σπουδών να ακολουθήσει για την άρτια εκπαίδευση των φοιτητών του και σε αυτό θα επικεντρωθεί για να φανεί αντάξιο των προσδοκιών τους. Δυο καρπούζια δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη! Οι ευθύνες για τα τετελεσμένα ας αναζητηθούν σε όλους αυτούς που τα προκάλεσαν μη σεβόμενοι την εκφρασμένη άποψη των Τμημάτων και αγνοώντας κάθε δημοκρατική διαδικασία τους τελευταίους μήνες.
ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, όπου στην Ανώτατη εκπαίδευση είναι το πρώτο το οποίο λειτούργησε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών του τότε Κ.Α.Τ.Ε Αθηνών, το 1973, και αποτέλεσε τον πυρήνα της σημερινής Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι Αθήνας. Αποτελεί δε ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα τμημάτων της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης το οποίο έχει ΑΜΕΣΗ, διαρκή και πολύπλευρη σχέση με συγκεκριμένους κλάδους της Ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι κλάδοι των γραφικών τεχνών, των εκτυπώσεων, των εκδόσεων και της συσκευασίας.
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε σύγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των εντύπων αλλά και των ψηφιακών μέσων.
Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Εκφράζοντας, λοιπόν, την απόλυτη δυσαρέσκειά στην ψήφιση μιας πρότασης που δείχνει να αψηφά την διαφορετικότητα των δύο τμημάτων, προσβάλει την επιστημονική και επαγγελματική πορεία αποφοίτων, καθηγητών αλλά και φοιτητών, και θίγει στο σύνολο της τον κλάδο των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα που επί χρόνια στελεχώνεται από αποφοίτους των δύο αυτών μοναδικών τμημάτων της Ανώτατης εκπαίδευσης.
Επίσης, η πρόταση αυτή δεν συντάσσεται με στόχο να εκπληρώσει τον θεμελιώδη ρόλο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρά οδηγεί στην υποβάθμιση του τμήματος των Γραφικών Τεχνών στο σύνολό του, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά δεδομένα του σύγχρονου επιστημονικού πεδίου των γραφικών τεχνών και των μέσων της οπτικής επικοινωνίας, οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι ανάγκες της κοινωνίας και της παραγωγής.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του Αυτόνομου Τμήματος.
ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δ.ΑΤΤΙΚΗΣ
Δε θα πρέπει να αγνοηθούν τα παρακάτω:
1. Στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας υπηρετούν δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04-08-17.
2. Ο τίτλος που αποκτά ο απόφοιτος του Τμήματος είναι ισότιμος/αντίστοιχος σύμφωνα με τον ΔΟΑΤΑΠ με αυτόν, που απονέμεται από διεθνώς αναγνωρισμένα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική καταξιωμένα στον επιστημονικό χώρο Πανεπιστήμια. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:
• Bachelor in Biomedical Sciences: (Abertay University, Cardiff University, De Montfort University, Durham University, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, Imperial College London, Keele University, Lancaster University, Leeds Beckett University, Liverpool John Moores University, Northumbria University, Nottingham Trent University, Swansea University, Teesside University, The University of Edinburgh, The University of Hertfordshire, The University of Manchester, University of Aberdeen, University of Chester, University of Dundee, University of East Anglia, University of East London, University of Essex, University of Lincoln, University of Roehampton, University of Surrey, University of Sussex, University of the West of Scotland, University of Warwick, University of Worcester, Vrije Universiteit Amsterdam e.t.c.)
• Bachelor in Medical Laboratory Sciences: (California State University Sacramento, Colorado State University, Grand Valley State University, La Sierra University, Lake Superior State University, Lewis University, Marist College, Marquette University, Michigan State University, Murray State University, Oakland University, Oklahoma City University, Southwestern Oklahoma State University, Suny Cortland, Texas A&M University-Corpus Christi ,University of South Alabama e.t.c.).
3. Το ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, όπως φαίνεται από αναγνωρισμένες διεθνείς βάσεις δεδομένων (Scopus, κ.α.), αποδεικνύεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Από αξιόπιστους δείκτες αναδεικνύεται περισσότερο η αξία αυτού του επιστημονικού έργου, δεδομένου του μικρού αριθμού μόνιμων μελών ΔΕΠ, αλλά και της μη εκπόνησης αυτοδύναμων διδακτορικών διατριβών, μέχρι σήμερα. Eνδεικτικά:
• Ο συνολικός συντελεστής απήχησης (impact factor) των δημοσιευμένων εργασιών των μελών ΔΕΠ του Τμήματος σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους και βαθμού δυσκολίας καταγράφεται στο 811,180.
• Ο Μέσος όρος impact factor/εργασία ισούται με 3,537.
4. Αυτή η ιδιαιτέρα υψηλού επιπέδου ερευνητική εργασία, πραγματοποιείται σε ισότιμη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια ή/και ερευνητικά κέντρα εσωτερικού και εξωτερικού, αξιοποιώντας παράλληλα την αναβαθμισμένη υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων του Τμήματος.
5. Τέλος και παράλληλα με τις ερευνητικές δραστηριότητες το Τμήμα κατάφερε να ιδρύσει τα τελευταία χρόνια, δύο (2) αυτοδύναμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που υλοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία.
Με βάση τα παραπάνω, δεν πρέπει να τίθεται στον όποιο προβληματισμό ούτε η ακαδημαϊκότητα ούτε η αυτοδυναμία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Επιπλέον τα τμήματα με τα οποία συνχονεύονται τα ιατρικά εργαστήρια δεν έχουν καμοία σχέση ως προς τον επιστημονικό τους γνώμονα ! Τα ιατρικά εργαστήρια πρέπει να είναι αυτόνομα , η συνχόνευση αυτή των ιατρικών εργαστηρίων ειναι απαραδεκτη !! Θα σας παρακαλούσα να αναθεωρήσετε και να κάνετε το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων αυτόνομο, αυτοδυναμο και ανεξαρτητο εντος του πανεπιστημιου Δ.Αττικής !!
ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε σύγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις ευκαμπτης και χάρτινης συσκευασίας, οι εκτυπώσεις ασφαλείας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων αλλά και των ψηφιακών μέσων.
Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική αν και ακόμη και αυτή είναι εξειδικευμένη.
Αφορά την γνώση των διαφορετικών εκτυπωτικών μεθόδων και την προσαρμογή των εικαστικών στις απαιτήσεις τους, τις ιδιαιτερότητες των υλικών που θα εκτυπωθούν, τις χημικές και φυσικές αντιδράσεις τους με τα μελάνια και τα βερνίκια καθώς και με τα προϊόντα που θα περιέχουν οι συσκευασίες αυτές, και εν τέλει όλων των διαδικασίων παραγωγής τελικού προϊόντος και πολλές άλλες γνώσεις που δεν μπορούν να παρατεθούν σε περιορισμένο χώρο και χρόνο.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων τεχνολόγων εκτύπωσης για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Ουδεμία αναφορά έχει γίνει στο σχέδιο νόμου για κατευθύνσεις στα τμήματα της ΣΕΥΠ που συγχωνεύονται σε τμήμα Βιοιτρικών Επιστημών ( Οδ.τεχνολογία , ιατρ.εργαστήρια ,ακτινολογίας κλπ)
Αυτόνομο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων
1)Tο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας θα έχει κατευθύνσεις; και αν ναι, ποιες;
2)Τι θα γίνει με το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, του οποίου οι απόφοιτοι είναι υψηλού κύρους και επιστημονικής επάρκειας;
3)Tο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας λόγω της σπουδαιότητας του πρέπει να είναι μόνο του ως διάδοχο του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας.
4)Tο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας να έχει περίγραμμα σπουδών όμοιο με τα αντίστοιχα του εξωτερικού;
5)Παγκοσμίως οι σπουδές στις Βιοϊατρικές Επιστήμες (Biomedical science) σχετίζονται με τετραετούς φοίτησης προγράμματα, τα οποία έχουν αντιστοιχία με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων.
6)Ποιός θα είναι ο αντίκτυπος στην Δημόσια Υγεία μετά από την ίδρυση του νέου τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών,όπου οι απόφοιτοι του Τμήματος δεν θα έχουν προλάβει να καλύψουν εις βάθος Όλα τα αντικείμενα του φάσματος των βιοϊατρικών επιστημών;
7)Με την μη αυτονομία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων ζημιώνονται επομένως όλοι οι πολίτες καθώς η αλλαγή αυτή θα μειώσει το επίπεδο της Υγείας στην χώρα μας
Το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρεί τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Γι’αυτό το λόγο δικαιούται την αυτονομία του και αυτοδυναμία του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Κατα ποσο εχει σχεση το τμημα των Ιατρικων Εργαστηριων με τα υπολοιπα τμηματα που προτεινεται να συγχωνευτει μονο εκεινοι γνωριζουν. Μεταπτυχιακοι φοιτητες στην Ιατρικη, υποψηφιοι διδακτορικοι σε ιατρικους τομεις, επαγγελματικα καταρτισμενους και ανεξαρτητους αποφοιτους δεν μπορουν να προσφερουν ολα τα τμήματα καλως η κακως. Τα Ιατρικα Εργαστηρια χρονια τωρα αποδεικνυουν οτι μπορουν επαξια να ανταποκριθουν σε ολα τα παραπανω και το λιγοτερο ειναι η αυτονομια του τμηματος. Αστειο να πρεπει να απαιτουνται τα αυτονοητα.
ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας, διεκδικώντας την αυτοδυναμία και αυτονομία μας.
Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.
Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240.
Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο αυτό, η διετής εξειδίκευση που θα παρέχεται από την κατεύθυνση των Ιατρικών Εργαστηρίων, δε θα καλύπτει επαρκώς το απαιτούμενο γνωστικό μας επίπεδο. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε κλάδου‐ κατεύθυνσης καθίστανται ασαφή και αόριστα.
Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας!
Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας και να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους!
ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας.
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε σύγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, οι εαλείας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η Γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των εντύπων αλλά και των ψηφιακών μέσων. Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Συγχαρητήρια στο Υπ. Παιδείας για την προσπάθεια αναβάθμισης των ΤΕΙ.
Επιτρέψτε μου όμως να υπογραμμίσω την ΈΛΛΕΙΨΗ – ΑΠΟΥΣΊΑ – ΠΑΡΆΛΕΙΨΗ αναφοράς και ένταξης στο νέο Πανεπιστήμιο της Κατεύθυνσης Κοινοτικής Υγείας (ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ) του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας.
Το τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας προέκυψε, με την εφαρμoγή του ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ (ΦΕΚ 133/05-06-2013 τ.Α), ως προϊόν συγχώνευσης 2 επιμέρους Τμημάτων, του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής και του Τμήματος Επισκεπτών Υγείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ-Αθήνας.
Γιατί το τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας μετονομάζεται πλέον ΜΌΝΟ ως τμήμα Δημόσιας Υγείας?
Που είναι η Κατεύθυνση της Κοινοτικής υγείας;
Που εντάσσεται πλέον το επιστημονικό πεδίο της Κοινοτικής Υγείας;
Γίνεται μόνο αναφορά στα μέλη ΔΕΠ που εντάσσονται στο τμήμα Δημόσιας Υγείας.
Η κατεύθυνση της ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ αποδίδει τον τίτλο του πτυχιούχου ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΥΓΕΙΑΣ (κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα Π.Δ. 351/89, Άρθρο 3, ΦΕΚ: 159/14-6-1989).
Παρακαλώ πολύ να γίνει σαφής και ξεκάθαρη περιγραφή στο Σχέδιο Νόμου για ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ στην Κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας του ΤΕΙ-Α.
Γκέτσιος Ι.
Επισκέπτης Υγείας MSc Public Health
ΕΔΙΠ. Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας
Διαβάζοντας το νομοσχέδιο που έχετε θέσει σε διαβούλευση κρίνω απαραίτητο να θέσω ορισμένα σημαντικά ερωτήματα . Ως φοιτητής του τμήματος ακτινολογίας ακτινοθεραπείας το οποίο συγχωνεύεται μαζί με άλλα δημιουργώντας το τμήμα βιοϊατρικών επιστημών αισθάνομαι αβεβαιότητα για το μέλλον τόσο της εκπαίδευσης μου όσο και των μελλοντικών επαγγελματικών μου δικαιωμάτων. Πιστεύω πως η δομή του μοναδικού τμήματος ακτινολογίας ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα έπρεπε να ενισχυθεί.Η συγχώνευση με άλλα τμήματα ανόμοια με το δικό μου οδηγεί στην μείωση της εκπαιδευτικής προοπτικής των φοιτητών της συγκεκριμένης επιστήμης και ίσως στην μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από αυτούς. Το τμήμα που μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, ενώσεις αποτελεί πρώτη επιλογή για πολλούς φοιτητές. Θα μπορούσα να γράψω πολλά για την χρησιμότητα και την σπουδαιότητα του τμήματος στο οποίο φοιτώ όμως εν κατακλείδι θα ήθελα να τονίσω τη σημασία που έχει η παραμονή του τμήματος ως αυτόνομο μέσα στο ΠΔΑ όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλα τμήματα της ΣΕΥΠ (εργοθεραπεία , μαιευτική , φυσικοθεραπεία). Η ακεραιότητα του τμήματος είναι σημαντικότατη. Τόσους μήνες παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προσπάθειες για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ όμως δεν ξέρω κατά πόσο τελικά αυτό θα αναβαθμίσει σχολές και ειδικότητες όπως η δικιά μου που μέσα από τις συγχωνεύσεις οδηγούν στην αδυναμία και την περιθωριοποίηση επιστημονικών κλάδων με παγκόσμια αναγνώριση. Ναι λοιπόν στην μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια αλλά υπό προϋποθέσεις και όρους που δεν θα θιγούν επιστήμες και κλάδους καταξιωμένους χρόνια στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας.
Αυτονομια σε ολα τα τμηματα της ΣΕΥΠ και ειδικότερα προσληψη μονιμου προσωπικού στην Ακτινολογια-Ακτινοθεραπεια για την ομαλή λειτουργεια ΑΥΤΌΝΟΜΙΑΣ του τμήματος(μοναδικο πανελλαδικά)
Το τμήμα Προσχολικής Αγωγής τι σχέση έχει με τη Σχολή Επιστημών Υγείας; Μήπως έχει περισσότερη συνάφεια με τα παιδαγωγικά τμήματα;
Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν προβλέπεται κάπου η ισοτιμία των παλαιών πτυχίων ΤΕΙ με τα πτυχία του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής; θα υπάρξει διαδικασία ισοτιμίας; και αν ναι με ποια κριτήρια; Οι σχολές μηχανικών θα είναι πολυτεχνικές ή θετικών επιστημών; Τα τμήματα θα καθορίσουν τις κατευθύνσεις στα οποία έχουν ενταχθεί περισσότερες της μιας σχολής;
Καμία συγχώνευση (ένα τμήμα ανά επιστημονικό πεδίο),επαρκής αριθμός καθηγητών, επαρκής κρατική χρηματοδότηση, επαρκής εργαστηριακός εξοπλισμός, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για εύρεση εργασίας,ασφαλές κτήριο κατάλληλο για διδασκαλία (όχι σαν αυτό του Σαρακάκη).
Ερώτημα 1ο: Στο Τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών (το οποίο θα περιλαμβάνει 5 «υποσχολές», ή όπως αλλιώς ονομάζονται) θα εισάγονται όλοι με την ίδια βάση μορίων; Μέχρι και σήμερα η βάση εισαγωγής στη σχολή Ιατρικών Εργαστηρίων είναι πολύ υψηλή, με το ανάλογο μαθησιακό επίπεδο των σπουδαστών (πολλοί από αυτούς αριστούχοι). Στις υπόλοιπες 4 σχολές (οπτικής – οπτομετρίας, αισθητικής, οδοντοτεχνικής και ραδιολογίας) οι βάσεις είναι αρκετά χαμηλότερες. Όλοι αυτοί θα φοιτούν μαζί; Ποιά θα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων;
Ερώτημα 2ο: Μήπως με το νέο σχέδιο «μαζοποιούνται» οι παραπάνω 5 σχολές; Τι κοινά έχουν; Η κατηγοριοποίηση των Τμημάτων στη Σχολή Επιστημών Υγείας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Θεωρώ ότι περισσότερα κοινά έχουν μεταξύ τους τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Μαιευτικής (θα μπορούσαν να είναι μαζί) καθώς και τα Τμήματα Φυσιοθεραπείας και Εργοθεραπείας. Καλό θα ήταν να το ψάξετε περισσότερο.
Ερώτημα 3ο: Λέγοντας βιοϊατρικές επιστήμες τι εννοούμε; Η επιλογή των σχολών της αισθητικής και της οδοντοτεχνικής μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της Σχολής βιοϊατρικών επιστημών, μήπως είναι άστοχη;
Ερώτημα 4ο: Σε άλλες χώρες τι γίνεται με τις Βιοϊατρικές επιστήμες; Τι περιλαμβάνουν;
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανακοινώθηκε για διαβούλευση το σχέδιο νόμου της Ιδρυσης του ΠΔΑ. Στο νομοσχέδιο έχει εξαφανιστεί το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και του κλάδου της συσκευασίας. Παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων αυτών, παρά τις προτάσεις των μελών ΔΕΠ , των πτυχιούχων και των φοιτητών για ίδρυση τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας», με το νομοσχέδιο, προτείνεται η ολοκλήρωση του τραγικού σχεδίου ΑΘΗΝΑ του 2013. Εαν παραμείνει το νομοσχέδιο ως έχει, τότε εξαφανίζεται τελειωτικά το τμήμα τεχνολογίας γραφικών τεχνών, μοναδικό στην Ελλάδα με λειτουργία από το 1974.
Σε ότι αφορά το σχέδιο νόμου, υπάρχουν χαρακτηριστικές διατυπώσεις που δείχνουν την συνειδητή προσπάθεια εξαφάνισης των γραφικών τεχνών από την Ανώτατη εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα με την χρήση του αντιεπιστημονικού όρου «καλλιτεχνικές σπουδές» για τον προσδιορισμό των γνωστικών αντικειμένων των εφαρμοσμένων τεχνών, των επιστημών και τεχνολογιών της επικοινωνίας και των γραφικών τεχνών (εκτυπώσεις, εκδόσεις, τυπογραφία, σχεδιασμός και παραγωγή συσκευασίας) και των media.
Με την πρόταση δημιουργίας ενός τμήματος «Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας» (αδόκιμος πλεονασμός εφόσον οι γραφίστες είναι σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας) προτείνεται ένα τμήμα που αφορά αποκλειστικά τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας. Το να ιδρυθεί ένα τέτοιο τμήμα είναι απολύτως θεμιτό. Μόνο που δεν αφορά στο παραμικρό το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης των γραφικών τεχνών (Graphic Arts) και τα σύγχρονα επιστημονικά πεδία που περιλαμβάνει, τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στις μεθόδους των εκτυπώσεων, τα καινοτομικά υλικά και συστήματα διαχείρισης, και τις τεχνολογίες σχεδιασμού και παραγωγής συσκευασίας ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ!
Εμείς, οι πτυχιούχοι, οι φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών, οι επιχειρήσεις των κλάδων οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της βιομηχανίας, της επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας των γραφικών τεχνών της συσκευασίας, ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Οι φοιτητές μας θέλουν να σπουδάσουν ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ και όχι Γραφιστική. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό κατανοητό;
Επισημαίνουμε ότι αν δεν αλλάξει το σχέδιο νόμου στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τότε το ΥΠΕΘ θα είναι υπεύθυνο για τον ενταφιασμό του επιστημονικού αυτού πεδίου. Αν δεν αλλάξει το σχέδιο νόμου, τότε το ΥΠΕΘ θα έχει αποφασίσει εντελώς «ετσιθελικά» να εξαφανίσει τελειωτικά από την Ανώτατη εκπαίδευση το γνωστικό αντικείμενο των γραφικών τεχνών, ενάντια στις αποφάσεις και προτάσεις του συνόλου των φορέων των κλάδων αυτών.
Αν δεν αλλάξει το σχέδιο νόμου, τότε:
– το ΥΠΕΘ θα έχει αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας) και την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών.
– Το ΥΠΕΘ θα έχει εξαφανίσει την επιστήμη και τεχνολογία γραφικών τεχνών από την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, τη στιγμή που υπάρχουν και λειτουργούν περί τα 190 τμήματα τεχνολογίας και επιστήμης γραφικών τεχνών στον κόσμο.
– Το ΥΠΕΘ θα έχει καταδικάσει τους σημερινούς φοιτητές στο να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο γνωστικό τους αντικείμενο και τους απόφοιτους να αποκτούν λάθος και αποπροσανατολιστικό τίτλο σπουδών (αν φυσικά συνεχιστεί η ύπαρξη των ψηγμάτων προγράμματος σπουδών των γραφικών τεχνών στο νέο τμήμα).
– Το ΥΠΕΘ διαθέτει τις πλήρεις τεκμηριώσεις για το γνωστικό μας αντικείμενο. Θέλουμε συνεπώς να ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή, θα γίνει αντιληπτό το λάθος στο σχέδιο νόμου.
Καλούμε το ΥΠΕΘ να διορθώσει το νομοσχέδιο, ιδρύοντας το αυτόνομο Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επεπιστημονικά πδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, οι εαλείας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των εντύπων αλλά και των ψηφιακών μέσων.
Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Συγχαρητήρια για την έξυπνη προσπάθεια εξοικονόμησης κ ταυτόχρονα αναβάθμισης. Θα περίμενα όμως στη (β) σχολή (Διοίκησης) να υπάρχει ένα τμήμα το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση στην διεθνή αγορά και δεν προσφέρεται σε επίπεδο προπτυχιακό σε καμία εξ όσο γνωρίζω, Πανεπιστημιακή Σχολή. Το τμήμα αυτό αναφέρεται στα Ενεργειακά Οικ./Χρημ/κά (Ενέργειας/Ηλεκτρισμού). Το αντικείμενο αυτό απαιτεί συγκερασμό υψηλού επιπέδου γνώσεων τόσο Φυσικής/Μηχανικής όσο κ Μικροοικονομικής κ Χρημ/κής και δεν έχει καμία σχέση με τις τεχνικές γνώσεις που δίδονται στις σχολές των Μηχανολόγων του Πολυτεχνείου καθώς απαιτεί μικρότερη γνώση τεχνικών και υψηλότερη γνώση οικονομικών. Συνδέεται άμεσα με τις απαιτήσεις των σύγχρονων αγορών κ έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα πολύ μεγάλα. Έτσι, ενώ ιδρύετε τμήμα για τον Τουρισμό που θα μπορούσε να αποτελεί απλά κατεύθυνση (της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο 3ο έτος) κ όχι ξεχωριστό τμήμα (καθώς αποτελεί υποσύνολο) δεν ιδρύεται τμήμα Ενεργειακών Αγορών που εμπεριέχει γνωστικά αντικείμενα που δεν μπορούν να καλυφθούν ως κατευθύνσεις από καμία άλλη σχολή. Μάλιστα σήμερα και στην Ελλάδα λειτουργούν χονδρεμπορικές αγορές ενεργειακών προϊόντων (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου) και σύντομα θα λειτουργούν κ Χρημ/αγορές αντίστοιχων προθεσμιακών προϊόντων πέραν των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη η ίδρυση αντίστοιχης σχολής.
Αφού συγχαρώ τον κ.Υπουργό και τις διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων για την άψογη συνεργασία τους που έφερε γρήγορα το ποθητό αποτέλεσμα, θέλω να θέσω ένα ερώτημα:
¨Τί προβλέπεται για τους ήδη πτυχιούχους των ιδρυμάτων και πώς θα εξομοιώσουν τα πτυχία τους;¨
Ευχαριστώ πολύ.
Αγαπητε κ. υπουργε η εξαφανιση τμηματων διεθνως αναγνωρισμενων οπως το τμημα ακτινολογιας(μοναδικο στην ελλαδα) κ.α, που εχουν και επιστημονικο αλλα και κοινωνικο χαρακτηρα σιγουρα δεν αποτελει αναβαθμηση.Αδυνατω να καταλαβω βαση ποιας λογικης εξαφανιζεται τμηματα που εχουν βασεις εισαγωγης υψηλες, πολυ πιο πανω απο πολλα πανεπιστημια,και δημιουργειται μια σχολη απροσδιοριστη.Το μελλον των επιστημων αυτων δεν χωρα στο νεο πανεπιστημο?Εγιναν λοιπον τα τμηματα αυτα θυσια στην πανεπιστημιοποιηση αλλων??Πιστευω πως θα επρεπε να επανεξετασετε την συσταση και την δομη του νεου ιδρηματος.Η πολτοποιηση επιστημων που εχουν αμεση σχεση με την δημοσια υγεια υποβαθμιζει την προσπαθεια αναβαθμησης του χωρου της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης και θετει σε κυνδινο το μελλον του δημοσιου συστηματος υγειας.Το τμημα πρεπει να παραμινει αυτονομο και οχι ως κατευθυνση.
Αυτονομο τμημα Εργοθεραπειας!
Θα ήθελα να θέσω δύο καίρια, κατά τη γνώμη μου ζητήματα:
1. Στις Σχολές που προτείνονται δεν αναφέρονται οι κατευθύνσεις, όπως αυτές είχαν προταθεί και γίνει αποδεκτές, νομίζω, από όλους. Στη Σχολή της οποίας προϊσταμαι, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, δεν αναφέρονται οι κατευθύνσεις του Τμήματος «Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας»: α.»Επιστήμη Γραφικών Τεχνών και Συσκευασία» και β.»Γραφιστική». Η μη αναγραφή τους έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών και των διδασκόντων στις ήδη υφιστάμενες αυτές κατευθύνσεις του Τμήματος Γραφιστικής. Επισημαίνω επίσης πως η σημερινή κατεύθυνση του Τμήματος Γραφιστικής «Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών», που έχει προταθεί -και γινει αποδεκτό, να γίνει «Επιστήμη Γραφικων Τεχνών και Συσκευασίας», έχει προτείνει το νέο Τμήμα να ονομάζεται «Γραφικών Τεχνών και Οπτικής Επικοινωνίας» (τούτο πρότεινε σε νεώτερη συνεδρίασή της η Συνέλευση ΤΕΙ Α, σε αυτό αντιδρά η κατεύθυνση Γραφιστικής, που εμμένει στον όρο Γραφιστική.
2. Ο τίτλος του Τμήματος «Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής» η Γ.Σ. του Τμήματος θεωρεί σωστότερο να γινει «Εσωτερική Αρχιτεκτονική και Σχεδιασμός» (Ιnterior Αrchitecture and Design, καθόσον πλήθος τέτοιων Πανεπιστημιακών Τμημάτων υφίσταται διεθνώς). Άλλωστε ο τίτος αυτός εκφράζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα των σημερινων αποφοίτων (δημοσιευμένα σε ΦΕΚ)
Νικήτας Χιωτίνης
Κοσμήτωρ Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια αναβάθμισης των ΤΕΙ!!! Όμως παρακαλώ να μου επιτραπεί η έκφραση μιας ερώτησης…Πως το τμήμα Δημόσια και Κοινοτικής Υγείας γράφτηκε ως Δημόσιας Υγείας? Που είναι το Τμήμα Κοινοτικής υγείας?
Τα μέλη ΔΕΠ βέβαια εντάσσονται στο τμήμα Δημόσιας Υγείας αλλά γιατί δεν αναγράφεται και το όνομα της σχολής Κοινοτικής Υγείας?
Προφανώς θα έπρεπε να γραφτεί ξεκάθαρα.
Ευχαριστώ!
Επιτέλους η εργοθεραπεια έχει τη θέση που της αξίζει στο νέο πανεπιστήμιο. Αυτόνομο και μοναδικό τμήμα εργοθεραπείας. Το διαμάντι της ΣΕΥΠ!
ΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επεπιστημονικά πδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, οι εαλείας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
Οι επιχειρήσεις γραφικών τεχνών (όπου η γραφιστική αντικειμενικά συνιστά ένα μικρό μέρος των διαδικασιών) αποτελούν βιομηχανία και κλάδους με πλήθος επιστημονικών, διαχειριστικών και τεχνολογικών διαδικασιών για τητον σχεδιασμό και την παραγωγή των εντύπωσν αλλά και των ψηφιακών μέσων. Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική.
Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήμα.
Ξεκίνησα να φοιτώ σε ΕΠΑΛ, με στόχο την εισαγωγή μου σε τμήματα των ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Τωρα θα υπάρξει καποια ρύθμιση για εμας τους τελειόφοιτους ΕΠΑΛ με δεδομενο οτι εχουμε προσβαση στα ΑΕΙ με μονο για το 1% των θεσεων ?
Τα πτυχία και η μόρφωση κατακτώνται μέσα από σκληρό αγώνα και συνεχές διάβασμα και όχι με χαρισματικές νομοθετικές ρυθμίσεις στο πόδι!
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και πτυχιούχος Τεχν Ηλ Μηχ ΤΕΙ Αθήνας
Ουδεμία σχέση και το επίπεδο σπουδών της μιας σχολής με της άλλης…
Σε τι θα διαφέρει ο Μηχανικός του Πολυτεχνείου από αυτόν του νέου Πανεπιστημίου;;;
Μήπως σκοπός των είναι η υποβάθμιση των πολυτεχνικών σχολών και το χτύπημα της αριστείας;
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Η ΟΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΑΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, Ο ΤΟΜΕΑΣ ΑΚΟΟΜΕΤΡΙΑΣ-ΑΚΟΟΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗΣ,ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΟΠΤΙΚΗΣ-ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚO ΥΠΑΡΧΕΙ TO Bsc in Audiology & Hearing Aid Audiometry.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΠΤΙΚΗ-ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑ.ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ..!
ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.!
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ …!
ΣΝ
Στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα πρέπει άμεσα και τώρα στη Σχολή Μηχανικών να ενταχθεί επιτέλους και η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. σαν Παιδαγωγικό Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανικών.