1. Σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποσπάται με τριετή θητεία, ύστερα από επιλογή σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της περίπτ. ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 18, ένας εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ 86, με οργανική θέση στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ως Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, για την τεχνική υποστήριξη και την εφαρμογή της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στις σχολικές μονάδες και Ε.Κ. Στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Αχαΐας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Δυτικής Θεσσαλονίκης αποσπώνται σύμφωνα με το παρόν δύο εκπαιδευτικοί.
2. Υποψήφιοι για τις θέσεις των Υπευθύνων μπορούν να είναι εκπαιδευτικοί με επταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες ή Ε.Κ. για πέντε τουλάχιστον έτη.
3. Οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών τοποθετούνται στα Τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, υπάγονται διοικητικά στους προϊσταμένους των Τμημάτων αυτών και καθοδηγούνται για την άσκηση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τους έργου από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου ΠΕ 86 του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.
Για πρώτη φορά συμμετέχω στο σεμινάριο του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων στο πλαίσιο του etwinning… Είναι πράγματι παράλογο να καταργείς κάτι που δουλεύει τόσο καλά και επιμορφώσεις τους εκπαιδευτικούς για να γίνονται καλυτεροι στο έργο τους… Με ένα μόνο άτομο είναι αδύνατο να λυθούν τόσα προβληματα που προκύπτουν στα σχολεία….
Πολλές φορές χρειαστήκαμε τεχνική υποστήριξη στο σχολείο και μας την δώσανε και γρήγορα και σωστά. Πάρα πολλές φορές μιλήσαμε στο τηλέφωνο για οποιαδήποτε απορία μας ερχόταν και το ΚΕΠΛΗΝΕΤ ανταποκρίθηκε άψογα και ήρεμα.
Αυτή τη συνεργασία που θα την βρουν τα σχολεία και μάλιστα με τόσους πολλούς πόρους που διαθέτουν!!!!!!!!
Η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είναι εντελώς λανθασμένη. Τα κέντρα αυτά θα έπρεπε να ενισχυθούν και να στελεχωθούν επαρκώς αντί να αντικατασταθούν από 1-2 άτομα, τα οποία πασιφανώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέρθουν στην αντιμετώπιση των αναγκών υποστήριξης των ΤΠΕ σε όλη την Διεύθυνση που θα καλύπτουν. Αν μιλάμε για εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία και διοίκηση, θα πρέπει να το δείχνουμε και έμπρακτα…
Είμαι δασκάλα. Συμμετέχω στα Σεμινάρια etwinning – ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Κυκλάδων ως επιμορφούμενη . Η ποιότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκπαιδευτικών που παρέχει η πλατφόρμα είναι πολύ υψηλή και η χρησιμότητά της αδιαμφισβήτητη. Πρέπει να συνεχιστούν. Εάν η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. οδηγήσει στην κατάργηση των εξ’ αποστάσεως σεμιναρίων, αυτό θα είναι πολύ σοβαρό και σημαντικό λάθος. Επίσης, μεγάλη απώλεια για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, όλων των ειδικοτήτων.
Οι γνώσεις που μας παρέχουν τα εξ αποστάσεως σεμινάρια και μάλιστα δωρεάν είναι αναγκαίες και πολύ χρήσιμες στην εκπόνηση του καθημερινού μας εκπαιδευτικού έργου.
Παρακαλώ ας το σκεφτούν πολύ σοβαρά οι υπεύθυνοι προτού καταργήσουν μια υψηλού επιπέδου τεχνική υποστήριξη στα σχολεία.
άρθρο 14
Αλίμονο! Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ δεν πρέπει να καταργηθούν. Τόσοι εκπαιδευτικοί λάβαμε επιμόρφωση χάρις στο φιλότιμο, το ζήλο και το μεράκι εξαίρετων καθηγητών που με καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα μας πρόσφεραν δωρεάν μαθήματα για ΤΠΕ. Αν υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος ακόμα στο Υπουργείο παιδείας, παρακαλούμε αφήστε αυτές τις δομές έξω από τις περικοπές σας.
Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ παρέχουν πολυποίκιλο έργο, πέραν των τεχνικών τους αρμοδιοτήτων.
Αυτή τη στιγμή πάνω από 2000 εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται στα εξής:
1. Πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης – Εργαλεία παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού – Εργαλεία επικοινωνίας
2. Εργαλεία επεξεργασίας πολυμέσων – Εργαλεία παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού
3. Εργαλεία δημιουργίας ιστοτόπων – Συνεργατικά και υποστηρικτικά εργαλεία
4. Διαδικτυακές εκπαιδευτικές κοινότητες και αξιοποίηση μαθησιακών αντικειμένων
5. Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο – Αξιολόγηση και ανάπτυξη κριτικής σκέψης για το ψηφιακό περιεχόμενο
Δείτε και το σχετικό σύνδεσμο:
http://seminars.etwinning.gr/
Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ισχύσει η υποστελέχωσή τους, βάσει αυτού του σχεδίου νόμου.
Μεγάλο λάθος η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Φέτος μαζί με άλλους 2.000 συναδέλφους παρακολουθώ ένα από τα εξ αποστάσεως σεμινάρια E-Twinning που στηρίζεται στην εθελοντική δουλειά των συναδέλφων – πληροφορικών που απαρτίζουν το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων. Η βοήθεια τους εξαιρετική και πολύτιμη.Οι γνώσεις που αποκομίζουμε σε άμεση σχέση με τη δουλειά μας στην τάξη. Γιατί πρέπει πάντα να καταργούμε δομές που αξίζουν;
Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να καταργηθούν οι συγκεκριμένες δομές. Προσφέρουν σε όλες τις σχολικές μονάδες πολύτιμο έργο. Με ένα και δύο άτομα στις ΔΔΕ και ΠΔΕ, δεν είναι δυνατόν να λυθούν τα τρέχοντα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά και είναι πάρα πολλά.
Η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα είναι ΜΕΓΑΛΟ λάθος. Ένα άτομο τι θα πρωτοκάνει!!!
Θεωρώ απαράδεκτη την κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ενός θεσμού που εδώ και χρόνια εθελοντικά και με αυτοθυσία επιμορφώνει στις Τ.Π.Ε. χιλιάδες εκπαιδευτικούς, καλύπτοντας το τεράστιο κενό της Πολιτείας και υποστηρίζει τα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής μιας και η επί πληρωμή επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι απαγορευτική από τις σχολικές επιτροπές. Ο μόνος θεσμός που λειτουργούσε σωστά σε αυτό το χώρο…..Να αποσυρθεί άμεσα η κατάργηση και να συνεχίσει η λειτουργία του με επιπλέον ενίσχυση σε προσωπικό και πόρους.
Γιατί δεν πρέπει να καταργηθούν ή να υποβαθμιστούν τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.
Ο σημαντικός και επιτυχημένος ρόλος των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. στην τεχνική στήριξη των Σχολικών Μονάδων είναι κοινά παραδεκτός και αποδεικνύεται τόσο ποιοτικά από τις απόψεις των διευθυντών των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών αλλά και των τεχνικών του ΠΣΔ, όσο και ποσοτικά από τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος helpdesk στο οποίο καταγράφονται οι εργασίες των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Τα ζητήματα που επιλύουν καθημερινά τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. έχουν αναφερθεί πολλάκις σε προηγούμενα σχόλια αλλά και στις προτάσεις που παραδόθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου.
Οι λόγοι για να καταργήσεις ή να αλλάξεις μια επιτυχημένη δομή λογικά θα πρέπει να είναι κάποιοι από τους παρακάτω:
– Γιατί δεν είναι απαραίτητη
– Για να γίνει πιο αποδοτική
– Γιατί κοστίζει ακριβά
– Γιατί υπάρχουν ανάγκες και πρέπει να διατεθεί αλλού το προσωπικό
Ποιος από αυτούς τους λόγους ισχύει για τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.; Πιστεύω κανένας και εξηγώ γιατί.
Είναι τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. τελικά απαραίτητα;
Οι πληροφορικές ανάγκες των σχολείων συνεχώς αυξάνονται και η χρήση των Π.Σ. του υπουργείου είναι καθημερινή και επιτακτική. Τα σχολεία εξοπλίζονται με νέα εργαστήρια Πληροφορικής και η ρομποτική σχεδιάζεται να εισαχθεί στα Δημοτικά. Ποιος μπορεί να υποστηρίξει τα σχολεία σε τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την διάχυση; Η άποψη ότι ο Καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον ρόλο είναι ουτοπική για τους εξής λόγους:
– Δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό
– Δεν διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί κύριο έργο του είναι η διδασκαλία του μαθήματός του και η προετοιμασία του. Δεν έχει περισσότερο χρόνο από τους συναδέλφους του. (έχει καταργηθεί και η 3ωρη απασχόλησή του στο εργαστήρια)
– Πολλές φορές δεν έχει τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις. Άλλωστε είναι εκπαιδευτικός όχι τεχνικός.
– Ο καθηγητής Πληροφορικής πολλές φορές συμπληρώνει ωράριο σε 2 ή 3 σχολεία.
Άρα, ή θα υπάρχει μια ικανή δομή υποστήριξης από το Υπουργείο (Κε.ΠΛΗ.Νε.Τ.) ή θα αναλάβουν ιδιώτες τον ρόλο αυτό…. με το αντίστοιχο κόστος βέβαια.
Πρέπει επίσης να αναφέρω τον επιμορφωτικό ρόλο που έχουν επιτελέσει πολλά ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. όλα αυτά τα χρόνια, επιμορφώνοντας δωρεάν εκπαιδευτικούς πάνω σε Τ.Π.Ε. Για παράδειγμα μόνο φέτος το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Κυκλάδων επιμορφώνει εθελοντικά και εντελώς δωρεάν μέσω του δικτύου etwinning, 4.500 εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχες επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς υλοποιούν πολλά Πανεπιστήμια επί πληρωμή φυσικά.
Γιατί η προτεινόμενη νέα δομή ΔΕΝ είναι πιο αποδοτική και θα αποτύχει.
Η προτεινόμενη κατάργηση ουσιαστικά της δομής του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και η αντικατάστασή της με την στελέχωση των νεοσύστατων τμημάτων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων με 2 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, θα έχει ως συνέπεια την σημαντικότατη υποβάθμιση της παρεχόμενης υποστήριξης στις σχολικές μονάδες την ίδια στιγμή που οι πληροφορικές ανάγκες των σχολείων αυξάνονται συνεχώς (Π.Σ., MySchool, ηλεκτρονικά έγγραφα, ψηφιακές υπογραφές, εργαστήρια πληροφορικής, κοινόχρηστοι υπολογιστές κ.α.) και μαζί με αυτές τα τεχνικά προβλήματα. Είναι απολύτως σίγουρο πως η δομή που προτείνεται δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτές.
Υπάρχουν 14.875 σχολικές μονάδες κατανεμημένες σε 120 διευθύνσεις Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης, οπότε σύμφωνα με το σχέδιο νόμου προκύπτει η αναλογία 1 τεχνικός ανά 124 σχολεία!
Το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είναι η μοναδική για την οποία υπάρχουν ποσοτικά δεδομένα για το έργο της. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από το σύστημα helpdesk (στο οποίο καταγράφεται μόνο ένα κλάσμα των εργασιών των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.) για το έτος 2016-17 έχουμε κατά μέσο όρο:
– Επιτόπιες επισκέψεις: 0.682 / ημέρα –> 3.5 επισκέψεις την εβδομάδα
– Επισκευές/Ενέργειες από το γραφείο: 6.2 / ημέρα
Τα παραπάνω είναι μόνο τα καταγεγραμμένα. Πάρα πολλές εργασίες δεν καταχωρίζονται στο helpdesk απο τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είτε γιατί δεν εμπίπτουν σε κάποια απο τις κατηγορίες που υπάρχουν, είτε απο αμέλεια.
Στο σχόλιο http://www.opengov.gr/ypepth/?c=54868 περιγράφεται πολύ χαρακτηριστικά μια τυπική μέρα στο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.
Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι στη προτεινόμενη δομή δεν είναι δυνατόν να γίνεται τεχνική στήριξη παρά μόνο υψηλή επίβλεψη. Αυτό δεν είναι πιο αποδοτικό αλλά αποτελεί υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Κοστίζουν ακριβά;
Σε κάθε ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. γίνεται κατ’ ελάχιστο 1 format / εβδομάδα. Με κόστος στην αγορά περί του 50€ / format προκύπτει ένα ετήσιο κόστος: 105.300€ μόνο για format! Αν συνυπολογίσουμε και δυσκολότερες εργασίες καθώς και μετακινήσεις τότε το κόστος πολλαπλασιάζεται. Το σχολικό έτος 2016-17 έγιναν 8.867 επιτόπιες επισκέψεις. Πόσο άραγε θα κόστιζαν αυτές από έναν ιδιώτη;
Αν υποβαθμιστεί ο ρόλος τους αυτό το κόστος θα επιβαρύνει τις σχολικές μονάδες και τις σχολικές επιτροπές. Άρα τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ όχι μόνο δεν κοστίζουν, αλλά εξοικονομούν χρήματα.
Γιατί δεν πρέπει να «σπάσει» το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. σε διευθύνσεις Αθμιας και Βθμιας
– Η τεχνική στήριξη αφορά τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Και οι ανάγκες τεχνικές στήριξης είναι ίδιες τόσο στην Α/θμια όσο και στην Β/θμια. Χωρίζοντας το προσωπικό σε 2 διευθύνσεις, διαιρείς την τεχνογνωσία που υπάρχει στο προσωπικό, οπότε γίνεσαι λιγότερο αποδοτικός.
– Η δουλειά των τεχνικών στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ δεν είναι απλά μια δουλειά γραφείου που χρειάζεται ένα γραφείο με Η/Υ και τηλέφωνο. Απαιτεί χώρο με εργαλεία, πάγκους εργασίας, δικτυακό εξοπλισμό, μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, διαγνωστικές συσκευές, servers κα. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου ο υπάρχον εξοπλισμός θα ανήκει πλέον στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι: Ο αποσπασμένος στην Α/θμια με τι μέσα θα κάνει την δουλειά του;
Τι πρέπει να γίνει τελικά για τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ
Κατά την γνώμη μου, τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. θα πρέπει να διατηρηθούν ως αποκεντρωμένη δομή (όπως και τα Ε.Κ.Φ.Ε.) με επιλογή στελεχών από την Περιφέρεια, και να ανήκουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση αφού ο ρόλος τους αφορά την Α/θμια και την Β/θμια. Επίσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους ώστε να υποστηρίζουν και τα νεοσύστατα Κ.Ε.Σ.Υ. σε θέματα τηλεδιασκέψεων και επιμόρφωσης. Ακόμη και αν πρέπει να ανήκουν διοικητικά στο Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών τότε θα πρέπει να ανήκουν στο αντίστοιχο τμήμα της Περιφερειακής Δ/νσης και να διατηρήσουν τον εξοπλισμένο χώρο τους.
Στελέχωση:
Πριν από λιγότερο από ένα μήνα το ίδιο το Υπουργείο με το ΠΔ 18/2008 εκτίμησε πως η δομή ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. πρέπει να υφίσταται και μάλιστα να στελεχώνεται με 189 υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ (ΠΔ 18/2008 αρ. 78Γ), οπότε ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα στελεχώνουν τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είχε ήδη προϋπολογιστεί.
Αυτό ανάγεται σε 3.5 υπαλλήλους ανά ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. (57% περισσότερους από το παρόν σχέδιο νόμου). Θεωρώ πως αυτή η εκτίμηση είναι πολύ πιο κοντά στις πραγματικές απαιτήσεις και θα πρέπει επίσης οπωσδήποτε να διατηρηθεί η δυνατότητα ετήσιας απόσπασης εκπαιδευτικών Πληροφορικής στα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. μιας και μόνο έτσι τελικά καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες της κάθε περιφέρειας.
Ακόμη και το οργανόγραμμα έχει σοβαρά ζητήματα όσο αναφορά τη στελέχωση (π.χ. στις Κυκλάδες προβλέπει 4 θέσεις για ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. για την υποστήριξη 270 σχολείων, και 14 θέσεις διοικητικών Πληροφορικής που θα ασχολούνται με την τεχνική υποστήριξη 3 γραφείων!).
Φαίνεται ότι υπάρχει ζήτημα σχεδιασμού και στρατηγικής στο Υπουργείο, αλλά αν η διαβούλευση έχει πραγματικό νόημα τότε υπάρχει εμπεριστατωμένος λόγος να διορθωθούν κάποιες διατάξεις.
1. Θα πρέπει να αποσπώνται τουλάχιστον (2) Εκπαιδευτικοί σε κάθε Δ/ση Εκπαίδευσης από την οικεία Περιφέρεια (ως κίνητρο για απόσπαση) και να συστεγάζουν στους ήδη έτοιμους διαμορφωμένους χώρους όπως επίσης να υποστηρίζουν και τις 2 Δ/σεις (αθμια και βθμια), εφόσον τα προβλήματα είναι κοινά και ένα άτομο δε μπορεί να επιλύει τεχνικής φύσης προβλήματα με επιτόπου επίσκεψης μόνος του. Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η δομή της τοπικής καλωδίωση ενός μέτριου σχολείου σε μέγεθος, από έναν τεχνικό.
2. Υποψήφιοι στις θέσεις θα πρέπει να είναι άπαντες άνευ ορίων ΠΕ19-20 (ΠΕ86) μίας και έχουν να διοριστούν από το 2007-2008 νέοι εκπαιδευτικοί του κλάδου.
3. Θα πρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη δομή, και να υπάγονται στον Δ/τη Δευτεροβάθμιας Εκ/σης ως έχει και όχι να είναι Ερμαίο του κάθε Διοικητικού Υπαλλήλου, που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με το ΠΣΔ και την εκ/ση.
Είμαι φιλόλογος. Συμμετέχω στα Σεμινάρια etwinning – ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Κυκλάδων ως επιμορφώτρια φέτος για πρώτη φορά. Η ποιότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκπαιδευτικών που παρέχει η πλατφόρμα είναι πολύ υψηλή και η χρησιμότητά της αδιαμφισβήτητη. Πρέπει να συνεχιστούν. Εάν η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. οδηγήσει στην κατάργηση των εξ’ αποστάσεως σεμιναρίων, αυτό θα είναι μεγάλο λάθος και σοβαρή απώλεια για όλη την εκπαιδευτική κοινόττα, όλων των ειδικοτήτων.
Η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ κινείται σε λάθος κατεύθυνση ειδικά όταν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες λόγω πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, εκτός εάν αντικατασταθούν με εξωτερικούς συνεργάτες-εταιρίες.
Για την παράγραφο 3 οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής καλό θα ήταν να είναι περισσότεροι σε αριθμό διότι οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Έχω 3 χρόνια διδακτική σε σχολείο και 12 χρόνια Τεχνικός Υπεύθυνος, τώρα απ’ ότι κατάλαβα δεν κάνω για Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ. Αν μείνει έτσι δεν κάνω αίτηση και επιστρέφω σχολείο, μάλλον ΕΠΑΛ.
Η γνώμη μου είναι πως η προϋπηρεσία των ΚΕΠΛΗΝΕΤ δε θα πρέπει να μετρά ως διδακτική αλλά ούτε και να απαιτούνται πολλά χρόνια διδακτικής (π.χ. 5) για να γίνεις ΠΛΗΝΕΤ, αλλά να μετρά η προϋπηρεσία στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ και δεν το λέω για μένα προσωπικά αλλά γιατί αυτό είναι το λογικό. Εγώ θα πάω σχολείο.
Επίσης πρέπει να αποφασίσετε, οι ΠΛΗΝΕΤ είναι ή δεν είναι στελέχη εκπαίδευσης;
Αν είναι δώστε επίδομα, αν δεν είναι ΟΧΙ. Όμως υποστηρίζουν όλα τα στελέχη εκπαίδευσης που είναι άσχετα από Νέες Τεχνολογίες (Σύμβουλοι, Δντες Σχολείων, Διοικητικοί ΔΕ,ΤΕ,ΠΕ). Όλοι, μα όλοι οι Διοικητικοί, δεν ξέρουν να κάνουν ένα έγγραφο στο Word και ένα βιβλίο εργασίας του EXCEL και τους κάνατε Τμηματάρχες ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού (Θεολόγοι, Γυμναστές, Κοινωνιολόγοι) χωρίς πτυχίο Διοίκησης ή Οικονομικού με επίδομα 290 ευρώ το μήνα. Πού ζείτε κύριοι; Στο εξωτερικό τα πτυχία μας αμοίβονται με 10.000 ευρώ το μήνα, τουλάχιστον. Αλλά αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται.
Αθανάσιος Αν.Ζέρβας, MSc
Διπλωματούχος Τηλεπικοινωνιακός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Α.Π.Θεσσαλονίκης
M.Sc. Εφαρμοσμένη Πληροφορική – Συστήματα Η/Υ Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Επαγγελματική Δημοσιογραφία Ανοιχτό Λ.Πανεπιστήμιο
Τεχνικός Σύμβουλος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών
Cosmote +30 6947 80 80 16
Vodafone +30 6942 53 53 16
Facebook, Twitter: Athanasios Zervas
Skype: a_zervas
e-mail: aazervas@gmail.com
Θεωρώ απαράδεκτη την κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ενός θεσμού που εδώ και χρόνια εθελοντικά επιμορφώνει στις Τ.Π.Ε. χιλιάδες εκπαιδευτικούς, καλύπτοντας το τεράστιο κενό της Πολιτείας ιδιαίτερα όσον αφορά εμάς τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούμε στα μικρά ακριτικά νησιά χωρίς τη δυνατότητα επιμόρφωσης που έχουν συνάδελφοι που υπηρετούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι ένας θεσμός από καθηγητές για καθηγητές. Γιατί να καταργηθούν; Ποιον ενοχλούν;
Ο θεσμός των ΚΕΠΛΗΝΕΤ όχι πρέπει απλά να συνεχίσει να υπάρχει αλλά θα πρέπει και να αναβαθμιστεί και να στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό. Παρά το μεγάλο αριθμό σχολικών μονάδων που ήδη εξυπηρετούν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, οι συνάδελφοι όχι μόνο καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια να εξυπηρετούσαν δια ζώσης ή έστω εξ αποστάσεως τα τεχνικά προβλήματα των σχολείων αλλά πολλά ΚΕΠΛΗΝΕΤ προχωρούν και στην εθελοντική οργάνωση αξιόλογων σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς.
Για την παράγραφο 1 θα πρέπει να προσδιοριστεί το πλαίσιο της Τεχνικής Στήριξης και της Εφαρμογής της Πληροφορικής αναλυτικά.
Η υφιστάμενη Τεχνική Στήριξη προς τις Σχολικές Μονάδες αλλά και την Διοίκηση της Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει Απομακρυσμένη βοήθεια, Επιτόπια επίσκεψη ή Επισκευή στο γραφείο ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα υπάρχει; Αν όντως υπάρχουν όλες αυτές οι μορφές Τεχνικής στήριξης τότε η προτεινόμενη αναλογία 1 Υπεύθυνος για 60 περίπου μονάδες δεν είναι επαρκής για τις ανάγκες των Σχολείων.
Η εμπειρία των τελευταίων ετών, που τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ στηρίζουν και τις δύο βαθμίδες της Εκπαίδευσης, έχει καταδείξει ότι η αποτελεσματική Τεχνική Στήριξη και εφαρμογή της Πληροφορικής μπορεί να επιτευχθεί με σαφώς μικρότερες αναλογίες, πολύ κάτω των 60 σχολείων ανά Υπεύθυνο με δεδομένο την διαρκή αύξηση των αιτημάτων των Σχολικών Μονάδων, όπως αποδεικνύεται και από το Πληροφοριακό Σύστημα του helpdesk του ΠΣΔ.
Για την παράγραφο 3 οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής να υπάγονται, ως Εκπαιδευτικοί, στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας ή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα και όχι στον Διοικητικό του τμήματος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης.
Πολύ σωστή η εφαρμογή της προϋπόθεσης για πενταετή «καθαρή» διδακτική υπηρεσία. Νομίζω βέβαια πως για το κύρος της θέσης θα πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον οκταετή η «καθαρή» διδακτική υπηρεσία. Εξάλλου όπως προκύπτει από την παράγραφο 3, οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ασκούν εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο. Δεν πρόκειται πλέον για τεχνικούς που απλά τριγυρνούν στα σχολεία και εγκαθιστούν Ubuntu. Απαιτείται εκπαιδευτική και επιστημονική προσέγγιση.
Στην παράγραφο 1 αναγράφεται πως ο υπεύθυνος είναι «για την τεχνική υποστήριξη και την εφαρμογή της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στις σχολικές μονάδες και Ε.Κ.». Όμως στην παράγραφο 3 αναγράφονται ως αρμοδιότητες μόνο για την «άσκηση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τους έργου».
Έχετε αποφασίσει να καταργήσετε τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
Ο Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών θα έχει στις αρμοδιότητές του την τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων, αναλαμβάνοντας και το έργο των ΚΕΠΛΗΝΕΤ;
Αν όχι, ποιος θα υποστηρίζει την καλή λειτουργία του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων;
Αν ναι, πως θα τα καταφέρει ένας άνθρωπος, τη στιγμή που στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ υπήρχαν 2-8 και είχαν πρόβλημα χρόνου, έχοντας στις αρμοδιότητές τους μόνο την τεχνική στήριξη και όχι την εφαρμογή των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία;
Πρέπει να ξαναδείτε, τόσο τις αρμοδιότητες όσο και το πλήθος των υπεύθυνων ανά ΔΔΕ/ΔΠΕ.
Τα εξαιρετικά παλιά «εργαστήρια», που υπάρχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στα σχολεία μας, υπάρχουν και δουλεύουν ακόμη ΚΑΙ λόγω της φοβερής προσπάθειας από τα ΠΛΗΝΕΤ της επικράτειας. Είναι κρίμα να διαλυθεί και να χαθεί η προστιθέμενη αξία αυτής της τεράστιας προσπάθειας.
Οι σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων, τα εργαστήρια πληροφορικής, χρειάζονται υποστήριξη από τεχνικούς. Οι δομές εκπαύδευσης και οι Διευθύνσεις έχουν δωρεάν τεχνική υποστήριξη από τους υπεύθυνους ΚΕΠΛΗΝΕΤ οι οποίοι δεν πρέπει να καταργηθούν.
Δυστυχώς πολλοί απο τους εκπαιδευτικούς που θα πάρουν πολλά μόρια και θα καταλάβουν θέσεις ευθύνης δεν είναι ικανοί χρήστες της τεχνολογίας. Ποιός θα τους στηρίξει τεχνολογικά;
Χρειάζονται νέοι επιστήμονες με διάθεση σε αυτές τις θέσεις. Οι υπεύθυνοι τεχνικης υποστήριξης είναι αναγκαίοι. Πολλά ΚΕΠΛΗΝΕΤ έχουν κανει απίστευτη δουλειά με τα εργαστήρια της περιοχής τους.
Με το παιδαγωγικό έργο ποιος θα ασχοληθεί; Οι Σύμβουλοι ήταν ανύπαρκτοι και θα συνεχίσουν να είναι όπως και αν ονομαστούν. Είμαστε στη εποχή της ρομποτικής και παρέχουμε στους μαθητές μα εκπαίδευση της περασμένης 20ετίας.
Οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νεων τεχνολογιών έχουν και Παιδαγωγικό έργο πολύ σημαντικό το οποίο δεν μπορούν να εκτελέσουν αν περνούν το myschool και edata της Διεύθυνσης.
Χρειάζονται περισσότερα άτομα σε αυτές τις θέσεις και να δ΄ώεσετε την ευκαιρία σε αυτούς που επιθυμούν να μταταχθούν σε θέσεις για την τεχνική υποστ’ηριξη των σχολείων και των Διευθύνσεων
A) Οι κάτοχοι πτυχίων ΕΜΠ πενταετούς+ φοίτησης αναγνωρίστηκαν με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ν.4485/2017 και το άρθρο 46, ως integrated master και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα Προσόντων κατατάσσεται στο πεδίο 7 – ΕΠΙΠΕΔΟ 7: Μεταπτυχιακός τίτλος ειδίκευσης. (στο εξωτερικό ο όρος είναι ότι έχεις «Two qualifications in one.» (δύο προσόντα σε ένα τίτλο))
Πώς μοριοδοτούνται τα πτυχία αυτά στο παρών νομοσχέδιο κρίσεων; Πώς θα γίνουν κρίσεις χωρίς διακριτή μοριοδότηση σε αυτά τα πτυχία; Μάλλον θα γίνουν ενστάσεις.
B) Ένας απόφοιτος σχολής ΕΜΠ πενταετούς+ φοίτησης στο μισθολόγιο το τελευταίο δεν έχει καμιά διαφορά με τους 3-ετής, 4-ετής απόφοιτους σχολών. Παλιά δινόταν ένα ΜΚ επιπλέον. Άρα όλοι οι τίτλοι ενώ έχουν διαφορετικό επίπεδο ειδίκευσης και προσόντων το ίδιο είναι; Στο νομοσχέδιο με την κρίση στελεχών εκπ/σης, που παίζουν ρόλο τα έτη σπουδών/ειδίκευσης σαν μοριοδότηση;
Εν κατακλείδι τα πτυχία αυτά αναγνωρίζονται ως «ξεχωριστά», ανώτερα από τα απλά και ανάμεσα στα «διετή μεταπτυχιακά» αλλά δεν έχουν ούτε οικονομική ούτε διοικητική μοριοδότηση σαν ξεχωριστά.
Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ όχι μόνο ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ, αλλά ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ με περισσότερο κόσμο, ανάλογα με το σχολικό δυναμικό του Νομού.
Θεωρώ ότι ο συντάκτης του ΣΝ είναι παντελώς ΕΚΤΟΣ σχολικής καθημερινότητας, καθώς αφενός καταργεί το θεσμό και αφετέρου δεν προτείνει σχετικό ισοδύναμο, απαξιώνοντας παράλληλα τους ήδη υπηρετούντες συναδέλφους στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
Η μόνη μου ένσταση είναι ο τρόπος στελέχωσής τους, όπου εδώ έχουμε το φαινόμενο συνάδελφοι να βρίσκονται σε ΚΕΠΛΗΝΕΤ από ιδρύσεώς τους, πέραν της δεκαετίας, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητα του εκπαιδευτικού…Εδώ, υπάρχει ζήτημα, λόγος και αντίλογος …
Είναι δυνατόν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ που μέχρι τώρα είχαν 4-5 άτομα για την υποστήριξη των σχολείων ΔΔΕ & ΔΠΕ, ενώ παράλληλα υποστήριζαν και τις ΔΔΕ και ΔΠΕ, τώρα να αντικατασταθούν από 1 άτομο;
Στη δική μας περιοχή οι ΔΔΕ & ΔΠΕ είχαν το 20% του συνολικού μας χρόνου. Τώρα που απόκτησαν Τμήμα Δ’ Πληροφορικής θα στελεχωθεί με τουλάχιστον 3 άτομα τόσο στη ΔΔΕ όσο και στη ΔΠΕ για την υποστήριξη αυτών που σε εμάς αφορούσε το 20% της δουλειάς μας. Δηλαδή 6 άτομα για το 20% της δουλειάς των 5 ατόμων.
Το υπόλοιπο 80% που αφορούσε υποστήριξη σχολείων 5 ατόμων θα αντικατασταθεί από 1 άτομο; Κάπου έχουν γίνει λάθος υπολογισμοί. Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ θέλουν ενίσχυση προσωπικού όχι κατάργηση.
Έχετε ξεχάσει να υπολογίσετε ότι οι μεγάλοι σε έκταση νομοί έχουν πολλά απομακρυσμένα από την πρωτεύουσα σχολεία (σε αστικά κέντρα) και αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολη την υποστήριξή τους.
Επομένως όπου υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα απομακρυσμένα καλό είναι να υπάρχει επιπλέον υπεύθυνος πληροφορικής.
Ως παράδειγμα αναφέρω την Αιτωλοακαρνανία που είναι η μεγαλύτερη νομαρχιακή ενότητα της χώρας (σχεδόν διπλάσια από τη 2η μεγαλύτερη).
Αναφέρω και τις αποστάσεις 4 μεγάλων αστικών κέντρων
Μεσολόγγι – Ναύπακτος: 43 χλμ
Μεσολόγγι – Αγρίνιο: 39 χλμ
Μεσολόγγι – Αμφιλοχία: 67 χλμ
Μεσολόγγι – Βόνιτσα: 103 χλμ
Υπάρχει κριτήριο αποκλεισμού στις υποψηφιότητες για τα τους Υπευθύνους Πληροφορικής τα 5 χρόνια σε σχολικές μονάδες / ΕΚ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΤΟΥ 2012. Σε αυτόν τον νόμο αναφέρονταν ότι απαιτείται 3 έτη διδακτικής και ότι η υπηρεσία στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ προσμετράται ως διδακτική.
Τώρα έρχεστε να το καταργήσετε αναδρομικά;
Αν κάποιοι τοποθετήθηκαν στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ το 2012 με 3 έτη διδακτικής μετά από 6 χρόνια τους λέτε ότι δεν σας κάνουν;
Επιπλέον είναι τελείως παράλογο να ορίζετε ως κριτήριο αποκλεισμού 5 έτη σε σχολικές μονάδες. Ανθρώπους που να υποστηρίζουν τις σχολικές μονάδες θέλετε. Και μάλιστα ανθρώπους όσο το δυνατόν πιο νέους ηλικιακά ώστε να είναι εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες τάσεις των ΤΠΕ.
Επομένως αφήστε 1-2 έτη ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ Εμπειρία σαν κριτήριο αποκλεισμού ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής και μοριοδοτήστε την επιπλέον διδακτική και (αν τόσο πολύ θέλετε) και την υπηρεσία σε σχολεία.
1. Ένας απόφοιτος σχολής Πληροφορικής ΕΜΠ. Με το νέο μισθολόγιο δεν έχει καμιά διαφορά με τους 3-ετής, 4-ετής απόφοιτους σχολών (εξωτερικού και εσωτερικού). Παλιά δινόταν ένα ΜΚ. Άρα τι 3 τι 4 τι 5 έτη σπουδών το ίδιο είναι; Άρα το ΠΕ 86 είναι ένας μύλος άλεσης ετών σπουδών; Στο νομοσχέδιο που παίζουν ρόλο τα έτη σπουδών;
2. Το καλοκαίρι ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που θεωρεί κάποια πτυχία ως «ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Ιntegrated Μaster) «. Αφενός δεν καθορίζει ποιες σχολές υπάγονται, αφετέρου δεν έχουν καμιά οικονομική και διοικητική μοριοδότηση στο παρόν νομοσχέδιο κρίσεων. Άρα είσαστε κάτι ξεχωριστό αλλά δεν σας αποδίδουμε τίποτα από ότι γίνεται στην άλλη Ευρώπη; Τί γίνεται με αυτό; Πώς θα γίνουν κρίσεις με ασαφή τέτοια θέματα; Θα γίνουν χιλιάδες ενστάσεις.
3. Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ όπου το προσωπικό είναι τυπικό στα καθήκοντά του αποτελούν την καρδιά του συστήματος των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Είναι παρόντες σε αποκαταστάσεις βλαβών, λύσιμό αποριών, αξιολόγησης εξοπλισμών, επι-μορφωτές είτε σε μικρά είτε μεγάλα ακροατήρια και στα χρόνια της κρίσης έχουν σώσει το σύστημα αποκαθιστώντας βλάβες σε συστήματα κοντά 20 ετών που οι ιδιώτες δεν αναλαμβάνουν και μόλις το δουν προτείνουν αγορά εξ ολοκλήρου vνέου εξοπλισμού και δίνοντας λύσεις λογισμικού ανοικτού κώδικα.
4. Είναι παρόντες εκεί που οι σχολικοί σύμβουλοι λόγω απόστασης και οδοιπορικών ή άλλων λόγων δεν εμφανίζονται παρά μία φορά στα 7 ή 5 ή 3 ή 2 ή 1 χρόνια (κατά περίπτωση) και εκεί να γνωριστούν με τους εκπαιδευτικούς και να τους πουν καλή δύναμη δυστυχώς τις περισσότερες φορές και μετά να εξαφανιστούν (άραγε το ίδιο θα είναι οι περίφημοι συντονιστές εκπαίδευσης;).
5. Όταν τα συστήματα των Πανελλήνιών πάθουν βλάβη μέσα στις εξετάσεις λύνουν το πρόβλημα εκεί που οι εταιρείες που παίρνουν εκατομμύρια για τη συντήρησή τους δεν περνούν ούτε μια φορά στα 10 χρόνια να συντηρήσουν το σύστημα.
6. Γενικά είναι παρόντες και τραβάνε το κάρο με τις ευθύνες και εργασίες που πρέπει να γίνουν αν και πολλές από αυτές ανήκουν σε άλλους αμειβόμενους με επιδόματα που δηλώνουν «δεν γνωρίζω». Δεν έχουν διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι) τους καλεί η υπηρεσία λόγω ανάγκης χωρίς ποτέ να τους αποδώσει αυτά που προβλέπονται αν φέρεις κάποιον από άδεια.
7. Επισκέπτονται απομακρυσμένες μονάδες χωρίς ούτε ένα ευρώ οδοιπορικά (σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μια υπηρεσία σαν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα μπορούσε να είχε ένα όχημα κάποιες μέρες από την Περιφέρεια με αυστηρό έλεγχο των μετακινήσεων) – εδώ έχουν οχήματα άλλες δημόσιες υπηρεσίες που τα κακομεταχειρίζονται και τα παίρνουν το βράδυ σπίτι τους σαν προσωπικά (έρχονται σε γάμους , βαφτίσια, θέατρα, σινεμά με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα)
8. και έρχεται ένα νομοσχέδιο που λέει τί;
ψάχνω έναν ικανό στέλεχος κρινόμενο αυστηρά από επιτροπές Υπουργείου με πτυχία/μεταπτυχιακά/διδακτορικά και επιτροπές Υπουργείου, αλλά δεν του δίνω επίδομα, απαιτώ να ξέρει τα πάντα περί πληροφορικής, να είναι διαθέσιμος σαν γιατρός ανά πάσα ώρα, να κάνει και μάθημα αν χρειάζεται, να πηγαίνει μόνος του επισκέψεις και να κουβαλάει μηχανήματα, να αγοράζει τον εξοπλισμό του ΚΕΠΛΗΝΕΤ μόνος του (τελευταία προμήθεια 2003) και πολλά άλλα ….. και δίπλα του ένας διοικητικός προϊστάμενος τμήματος Πληροφορικής των Διευθύνσεων θα κάνει ένα μικρό κλάσμα από όσα έκαναν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ τόσα χρόνια και θα παίρνει και επίδομα και πολύ εύκολα θα διώχνει δουλειά από πάνω του λέγοντας «δεν ξέρω – ρωτήστε τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ» και ρίχνοντας τη δουλειά του στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
9. Κάποιοι σπούδασαν (Msc/Phd) με έξοδα του Κράτους όντας εκπαιδευτικοί και δεν απέδωσαν πίσω ποτέ αυτά, ούτε παρέμειναν επιστέφοντας 8 χρόνια στην οργανική τους να παράγουν ποιοτικότερο έργο από τους άλλους και να δουλεύουν πιο πολύ σύμφωνα με το ότι αμείβονται πιο πολύ αλλά αμέσως αποσπάστηκαν αλλού. (αν κοιτάξτε γύρω σας σίγουρα θα βρείτε παραδείγματα τέτοια)
10. Πρέπει λοιπόν να τεθούν στόχοι σε κάθε θέση στελέχους και να μετρούνται ποιοτικά και ποσοτικά και να υπάρχει σχεδόν καθημερινός έλεγχος και όχι μια ετήσια έκθεση που ο καθένας μπορεί να γράφει φιλολογίες και μη πραγματικά γεγονότα και φυσικά όχι ο χαμηλά αμειβόμενος να έχει περισσότερους και ποιοτικότερους στόχους από τους υπόλοιπους με τα επιδόματα.
Δυστυχώς όμως έχουμε μάλλον άλλο ένα νομοσχέδιο που ψάχνει χαμηλά αμειβόμενους να τραβάνε κουπί (ΚΕΠΛΗΝΕΤ) και άλλους σε θέσεις με επιδόματα αντί να αποδίδουν έργο ποιοτικότερο και να δουλεύουν περισσότερο σύμφωνα με τα χρήματα που παίρνουν , να δηλώνουν «δεν γνωρίζω – ρωτήστε τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ» .
Η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ, η τοποθέτηση των Υπευθύνων στα τμήματα Πληροφορικής των Διευθύνσεων, η μείωση τους για τους περισσότερους νομούς σε ένας στην Πρωτοβάθμια και ένας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η πιθανή μη πρόσληψη/μετάταξη/μετάθεση πληροφορικών στα τμήματα πληροφορικής των Διευθύνσεων σηματοδοτεί και προλέγει το τέλος της τεχνικής στήριξης για τα σχολεία (δε θα μπορεί ένα άτομο να επισκευάζει υπολογιστές, να συντηρεί δίκτυα, να κάνει επισκέψεις σε σχολεία, να απαντά στα τηλέφωνα για βοήθεια και να βοηθάει και τη Διεύθυνση σε ότι του ζητούν – και είναι πολλά αυτά που ζητούν). Τα σχολεία λοιπόν θα βρεθούν χωρίς τεχνική στήριξη και βοήθεια και ένας άνθρωπος ή δύο σε κάθε Διεύθυνση θα τρέχει να προλάβει να στηρίξει σχολεία και διοικητικές μονάδες στην περιοχή ευθύνης. Κρίμα μιας και η προσφορά της τεχνικής στήριξης είναι από τις λίγες που μπορούν να αποτιμηθούν και σε όρους κόστους αφού απλές εργασίες χρεώνονται στην αγορά με αρχική χρέωση 50 ευρώ.
Θα μπορούσε τουλάχιστον οι δύο ή οι τέσσερις Υπεύθυνοι να βρίσκονται στην ίδια έδρα (μιας και ήδη το ΚΕΠΛΗΝΕΤ εξυπηρετεί και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας) ώστε να οργανώνεται καλύτερα η στήριξη των σχολείων και ίσως να πραγματοποιούνται πιο εύκολα οι επισκέψεις στα σχολεία. Για παράδειγμα η εγκατάσταση νέου εργαστηρίου ή ό έλεγχος δικτύου απαιτεί εκ των πραγμάτων το λιγότερο δύο άτομα.
Λόγω της πρόσφατης μετάταξης εκπαιδευτικών πληροφορικής οι ήδη υπηρετούντες στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ σε ποσοστό πάνω από 90% έχουν οργανική στη Δευτεροβάθμια. Αυτό σημαίνει ότι στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση δε θα μπορέσουν να τοποθετηθούν άνθρωποι με τεχνογνωσία και εμπειρία στην τεχνική στήριξη των σχολείων ενώ πολλές θέσεις θα μείνουν κενές. Έτσι θα μπορούσε να μοριοδοτείται η προϋπηρεσία σε ΚΕΠΛΗΝΕΤ και να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει τη θέση του Υπευθύνου και της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανεξάρτητα από τη Διεύθυνση που έχει οργανική.
http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2018/n.4521-18.pdf
Ο κλάδος είναι ΠΕ86 δείτε το Νέο Νόμο 4521/2-3-2018
Ο Εκπαιδευτικός είναι εκπαιδευτικός και πρέπει να βρίσκεται στην τάξη (για το λόγο αυτό προσλήφθηκε). Δεν έχει καμιά δουλειά να ανοίγει κουτιά να αλλάζει κάρτες γραφικών, να κάνει format ή να εγκαθιστά λειτουργικά συστήματα.
Η τεχνική στήριξη θα πρέπει να είναι στην ευθύνη των τμημάτων πληροφορικής των διευθύνσεων.
Όσοι επιθυμούν θα πρέπει να τους δοθεί δυνατότητα μετάταξης να στελεχώσουν τα τμήματα πληροφορικής των διευθύνσεων και να γίνουν ακόμη και προϊστάμενοι των τμημάτων αυτών εφόσον διαθέτουν τα προσόντα. Εξάλλου θα ακολουθήσει η επιλογή προϊσταμένων αφού τώρα έχουν τοποθετηθεί προσωρινά.
Επίσης με βάση το σχέδιο νόμου οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών καθοδηγούνται για την άσκηση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τους έργου από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου ΠΕ 86
και συνεπώς δεν ελέγχονται παρά μόνο διοικητικά από τον προϊστάμενο του τμήματος Πληροφορικής της διεύθυνσης. (Ουσιαστικά θα ελέγχουν μόνο αν ο συγκεκριμένος υπάλληλος βρίσκεται στο χώρο εργασίας του δηλαδή τη διεύθυνση ή σχολική μονάδα στην οποία πήγε για τεχνική στήριξη).
Θεωρώ ότι οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του Άρθρου 14 αντιστοιχούν στους Τεχνικούς Υπεύθυνους των τωρινών ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. (ως καθήκοντα αναφέρονται η τεχνική υποστήριξη και η εφαρμογή της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στις σχολικές μονάδες και Ε.Κ.).
Προκειμένου να διατηρηθεί κατ’ ελάχιστον η αναλογία μεταξύ υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών και Σχολικών μονάδων σε κάτω από 50 σχολικές μονάδες ανά άτομο (όπως είναι περίπου στα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), προτείνω:
– στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας να αποσπώνται πέντε εκπαιδευτικοί και
– στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Αχαΐας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Δυτικής Θεσσαλονίκης να αποσπώνται τρεις εκπαιδευτικοί.
Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση μόλις 22 αποσπάσεων πανελλαδικά, αλλά θα κάνει τη διαφορά διατηρώντας μια ανεκτή αναλογία Υπευθύνων σε σχέση με το πλήθος των σχολικών μονάδων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης ώστε να γίνονται επισκέψεις στα σχολεία και να επιλύονται επί τόπου λειτουργικά ζητήματα Υπολογιστών και Δικτύων.
Ο κλάδος σωστά αναφέρεται ΠΕ86
Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ πρωτίστως έχει ρόλο τη στήριξη της Εκπαίδευσης. Είτε στον τομέα της υποστήριξης των εργαστηρίων και των υπολογιστών είτε στην υποστήριξη με λογισμικά είτε στην υποστήριξη με επιμορφώσεις είτε στην συμβουλευτική υποστήριξη με τεχνικές γνώσεις και προτάσεις. ΚΑΙ έτσι τα στελέχη του πρέπει να είναι Εκπαιδευτικοί. Προσοχή υπάρχουν διάφοροι που με καλό τρόπο έχουν πάρει σβάρνα τα άρθρα (και στο παρόν άρθρο) και περνάνε τις θέσεις των Διοικητικών. ΠΡΟΣΟΧΗ καμιά θέση Στελέχους Εκπαίδευσης σε Διοικητικούς.
Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ (σε αντίθεση με το ΕΚΦΕ) με το παρόν σχέδιο νόμου μπαίνει κάτω από την επίβλεψη Διοικητικού Υπαλλήλου. Αυτό είναι μια πέρα για πέρα υποβάθμιση και του ρόλου του ΚΕΠΛΗΝΕΤ αλλά και του ανθρώπου που θα το στελεχώσει. Και όχι ότι δεν υπάρχουν πανάξιοι Διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά αφενός είναι Διοικητικοί και όχι Εκπαιδευτικοί, αφετέρου με τον τρόπο που ορίσθηκαν οι Προϊστάμενοι αυτών των τμημάτων (χωρίς επίσημες κεντρικές διαδικασίες επιλογής από το Υπουργείο), μπορεί ο Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ να βρεθεί κάτω από τις οδηγίες ενός ανθρώπου που είτε δεν έχει καμία σχέση με την Πληροφορική (σε κάποιες Διευθύνσεις έχουν ορισθεί Υπεύθυνοι του Τμήματος Δ’ Πληροφορικής, Διοικητικοί Υπάλληλοι με ειδικότητα Οικονομικού) είτε μπορεί να βρεθεί να καθοδηγείται από υπαλλήλους με απολυτήριο λυκείου.
Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ να παραμείνει με την προηγούμενη μορφή του (όπως το ΕΚΦΕ), αποκεντρωμένη δομή, με επιλογή στελεχών από την Περιφέρεια, κάτω από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί και οι Υπεύθυνοι και οι Τεχνικοί Υπεύθυνοι να θεωρούνται Στελέχη Εκπαίδευσης. Είναι μια από τις πιο επιτυχημένες δομές που «τα έβγαλε τα λεφτά της» έτσι όπως δούλεψε και τη χρειάζονται όλοι.
Το έργο των ΚΕΠΛΗΝΕΤ όλα αυτά τα χρόνια είναι αναγνωρισμένο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ έχουν προβλεφθεί ως δομή στο ΠΔ 18/2018 που καθορίζει τις οργανικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Επομένως δεν δημιουργείται θέμα σύστασης νέων θέσεων, ούτε κάποια οικονομική επιβάρυνση και δεν υπάρχει λόγος κατάργησής τους. Απεναντίας, θα πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό μέσω μετατάξεων ή αποσπάσεων αν δεν έχουν πληρωθεί οι θέσεις, ως μόνιμη πλέον δομή τεχνικής υποστήριξης.
Αυτό το γεγονός δεν επηρεάζει καθόλου το πνεύμα του νομοσχεδίου το οποίο μπορεί να διατηρήσει τον Υπεύθυνο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, δίνοντάς του ένα ρόλο κυρίως επιμορφωτικό και με αμεσότερη σύνδεση με τις σχολικές μονάδες.
Η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και η αντικατάσταση τους από τους υπεύθυνους ΠΛΗΝΕΤ στις διευθύνσεις είναι μία αρνητική εξέλιξη για τα σχολεία. Στα κέντρα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών υπάρχει η απαραίτητη υποδομή (εργαστήριο), για την παροχή τεχνικής στήριξης στις σχολικές μονάδες , με την κατάργηση τους που θα πάει αυτή η υποδομή; Ο νέος Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ που θα οριστεί που θα στεγάζεται; Στις διευθύνσεις στο γραφειάκι δίπλα στο Πρωτόκολλο ; Θα έχει εργαστήριο για να δουλέψει; Θα έχει τα απαραίτητα εργαλεία; Θα μπορεί να επισκέπτεται τις σχολικές μονάδες για να τις υποστηρίξει; Η θα είναι απλά ένας διοικητικός υπάλληλός;
Στο εκπαιδευτικό τους έργο ποιος θα υποστηρίζει καθηγητές δασκάλους σε θέματα ΤΠΕ; Ποιος θα διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις; Ποίος θα διοργανώνει το φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας και τόσα άλλα;
Ο θεσμός των ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι ένας θεσμός που παράγει ουσιαστικό έργο, άλλα για κάποιο λόγο δεν φαίνεται. Αν όμως καταργηθεί πολύ φοβάμαι ότι θα φανεί, και θα φανεί πολύ αρνητικά γιατί δεν θα υπάρχει κανένας να υποστηρίξει τις σχολικές μονάδες που από κάποια βλάβη δεν θα έχουν Internet για να ενημερώσουν το Myschool πχ. Βλάβες που με την καθοδήγηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ αποκαθιστούνται αυθημερόν , μετά την κατάργηση τους μπορεί να παίρνει αρκετό χρόνο, τέτοιες βλάβες είναι αρκετά συχνές, δεν είναι ψέμα ότι στην Ηλεία από την αρχή της σχολικής χρονιά έχουμε υποστηρίξει πάνω από 300 αιτήματα από σχολικές και διοικητικές μονάδες.
Σχετικά με την προϋπηρεσία του Υπεύθυνου ΠΛΗΝΕΤ για ποιο λόγο αιτιολογημένα θα πρέπει να έχει 5 διδακτικά χρόνια; Γιατί δεν προσμετράτε προϋπηρεσία στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, όταν σε οποιαδήποτε εργασία και να πας σου ζητούν προϋπηρεσία; Αφού δεν τον θεωρείτε στέλεχος της εκπαίδευσης. Αφού δεν παίρνει επίδομα. Αφού ακόμα και την υπηρεσία του δεν την θεωρείτε εκπαιδευτική.
Μετά από χρόνια υπηρεσίας στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας πραγματικά θεωρώ το νομοσχέδιο αυτό νομοσχέδιο υποβάθμισης για τον θεσμό των ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Θεωρώ ότι είναι ένα νομοσχέδιο που μας υποτιμά εμάς τα στελέχη των ΚΕΠΛΗΝΕΤ που επί χρόνια εργαστήκαμε για την διάδοση των ΤΠΕ στα σχολεία και για την υποστήριξη σε θέματα υπολογιστών. Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ σαν θεσμός είχε μία θετική εικόνα στις σχολικές μονάδες.
Θεωρώ ότι πρέπει να ξανασκεφτείτε την κατάργηση αυτής της δομής και να ζυγίσετε σωστά τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία μιας τέτοιας κίνησης.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Τ.Υ ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας
Διόρθωση:
Να έχουν δικαίωμα οι Πληροφορικοί της Δευτεροβάθμιας να κάνουν αίτηση για τη θέση υπεύθυνου στην Πρωτοβάθμια.
Αιτιολόγηση:
Οι πληροφορικοί στην Πρωτοβάθμια είναι λίγοι και μπορεί η θέση να μείνει κενή.
Διόρθωση:
Ο υπεύθυνος της Πρωτοβάθμιας να μπορεί να συστεγαστεί με τον υπεύθυνο της Δευτεροβάθμιας.
Αιτιολόγηση:
Το ΚεΠληΝεΤ έχει διαμορφώσει χώρους με πάγκους εργασίας, ανταλλακτικά δοκιμών (μητρικές, κάρτες γραφικών, κάρτες δικτύου, τροφοδοτικά, μνήμες), κατσαβίδια, κολλητήρια, που είναι αδύνατο ο υπεύθυνος της Πρωτοβάθμιας να δημιουργήσει χωρίς κονδύλια. Θα μπορούσαν λοιπόν να εκμεταλλεύονται τον ίδιο χώρο και να μοιράζονται και το φόρτο εργασίας, γιατί δυστυχώς ένα άτομο δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα.
Εκτός αν ο υπεύθυνος θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο, δηλαδή δεν θα κάνει τίποτα.
Υπενθυμίσεις
1. Θα πρέπει να γίνει παράδοση υλικών στον Διευθυντή Εκπαίδευσης, αφού τα υλικά αυτά είναι καταγεγραμμένα στο Κτηματολόγιο
2. Θα συνεχίσει η καταγραφή ενεργειών στο σχολικό δίκτυο; Ήμασταν ο μοναδικός κλάδος που είχε καθημερινή αξιολόγηση και η καταγραφή αυτή στο τέλος της χρονιάς ήταν μέτρο της δραστηριότητας του κέντρου.
Ο κλάδος σίγουρα είναι ο ΠΕ91 και όχι ο ΠΕ86.
Στην παράγραφο 2. οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες ή Ε.Κ.
Να προστεθεί σε ΑΕΙ(Πανεπιστήμια & ΤΕΙ). Κάποιος που έχει εμπειρία σε ένα ΑΕΙ είτε ως υπεύθυνος εργαστηρίου πληροφορικής είτε σε εργαστήριο φυσικών επιστημών δεν καλύπτει τα τυπικά προσόντα, έτσι ώστε να μπορεί να συμμετέχει;
Το καλύτερο θα είναι να ανατεθούν οι αρμοδιότητες του Υπευθύνου Πληροφορικής στα τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων με την προϋπόθεση ότι αυτά θα στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό.
Θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα μετάταξης σε όσους εκπαιδευτικούς πληροφορικής επιθυμούν να στελεχώσουν τα τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των Διευθύνσεων και φυσικά η επιλογή να γίνει με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους.
Με το τρόπο αυτό θα δουλέψουν και τα τμήματα Πληροφορικής των Διευθύνσεων και θα μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο εκπαιδευτικός θα είναι εκπαιδευτικός στην τάξη και όχι αποσπασμένος για να παρέχει τεχνική υποστήριξη.
Επίσης μια βασική παρατήρηση είναι ότι οι πληροφορικοί που είναι ήδη στα τμήματα των Πληροφορικής των Διευθύνσεων είναι όλοι μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί πληροφορικής και άρα γνωρίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη σχολική πραγματικότητα.
Και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πάει χαμένος ο κόπος και η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα από τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ αλλά να αξιοποιηθεί όπως πρέπει.
Μήπως η κατάλληλη ειδικότητα είναι ΠΕ91; Ποια η σχέση των ΠΕ86 με το αντικείμενο;;
τραγικό λάθος η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και αντικατάσταση από 2 Δομές (1 σε κάθε βαθμίδα εκ/σης) και η υποταγή τους σε Διοικητικό Υπάλληλο, χωρίς να έχει ασχοληθεί ποτέ με το αντικείμενο.
Απαξιώνετε συνεχώς, τα εργαστήρια πληροφορικής, τον καθηγητή Πληροφορικής και την Επιστήμη της Πληροφορικής!
Καμία αναφορά δε γίνεται για τους Τεχνικούς Υπεύθυνους ΠΛΗΝΕΤ!!!
Ποιός θα διορθώνει τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχολικες μοναδες ή στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης; Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ή ολοι οσοι αποσπώνται για μια και δυο μερες στις Διυεθύνσεις για συμπλήρωση ωραρίου και στην ουσία δεν κανουν ΤΙΠΟΤΑ!!!
Θα τρελαθούμε τελειως……..
Ποιος θα πηγαινει στο απομακρυσμενο σχολειο 30 και ΧΛΜ μακρια για να φτιαξει το Internet γιατι ο Διευθυντης θα πρέπει να κανει καταχώρηση στο Myschool; Ας παει ο ΙΔΙΩΤΗΣ που μερικα σχολεια ηδη τους προτιμησαν αλλα μετα απο το FORMAT και τα 50 ευρώ που ζητήσανε δεν υπήρχε ουτε e-mail στον υπολογιστή, ούτε επαφές, ούτε τα αρχεία του σχολείου και όταν ζητησε ο Διευθυντης να κανει την εγκατασταση του δικτυακου φωτοτυπικου σφυρίζαν κλεφτικα…υπαρχουν drivers….ειναι παλιο δεν γίνεται κτλ…του απάντησε στο τέλος θέλω αλλα 30 ευρώ…..
Θα μου πεις τώρα….. ΩΠΑ ΡΕ ΦΙΛΕ…….και εσυ ποιος εισαι ο ΘΕΟΣ;
Οχι …. δεν ειμαι ο ΘΕΟΣ….. αλλα εχω τόσα χρόνια σε αυτή τη θέση που εχω ακούσει οτι μπορεις να φανταστεις απο προβληματα…. μαζί με το ζήλος, το μερακι, το πάθος αλλα και την επιμόρφωσή μου απο το ΙΤΥ (Πανεπιστημιο Πατρων)με εχει κανει να μπορω να στηρίξω τεχνικα τις Σχολικες και Διοικητικες μοναδες και ειναι κρίμα να μην αναφέρομαι πουθενα σαν να μην υπαρχω.
Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ αποτελούν έναν από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς. Με λύπη μου διαβάζω ότι αντί να αναβαθμίζονται και να ενισχύονται σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή η πρόταση του υπουργείου τα οδηγεί στην οριστική διάλυση.
Επί σειρά ετών οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στα ΚΕΛΠΗΝΕΤ έχουν εξοικονομήσει στο κράτος και την διοίκηση ποσά την τάξης των χιλιάδων ίσως και εκατομμυρίων ευρώ. Ποσά που θα δίδονταν σε ιδιώτες και εταιρίες. Ιδιαίτερα στην σημερινή οικονομική συγκυρία θα ήταν λογικό να αναζητούνται λύσεις που εξοικονομούν χρήματα και χρόνο.
Επιπρόσθετα έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην επιμόρφωση χιλιάδων εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων σε διάφορα αντικείμενα . Επίσης έχουν προωθήσει την χρήση ανοικτού λογισμικού. Αποτελούνται από ιδιαίτερα προσοντούχους συναδέλφους που μετά από πολλά χρόνια έχουν εμπειρία η οποία δίδεται απλόχερα σε όποιον συνάδελφο την έχει ανάγκη.
Τέλος πρέπει να επανέλθει η δυνατότητα να στελεχώνεται το ΚΕΛΠΗΝΕΤ κάθε νομού με εκπαιδευτικούς που προέρχονται από την οικεία περιφέρεια (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) και όχι μόνο από τον ίδιο νομό. Ήταν ένας τρόπος να μπορέσουν (μπορέσουμε) κάποιοι εκπαιδευτικοί να βρεθούν κοντά στον τόπο συμφερόντων τους καθώς οι μεταθέσεις στον κλάδο πληροφορικής πρώην ΠΕ19 – ΠΕ20 και νυν ΠΕ86 είναι μηδενικές επί σειρά ετών.
Δυστυχώς η κατάργηση των δομών των ΚΕΠΛΗΝΕΤ (γιατί περί αυτού πρόκειται) θα είναι ένα πισωγύρισμα στην τεχνική στήριξη των σχολείων. Ένα άτομο σε μεγάλους νομούς θα κάνει μόνο υψηλή επίβλεψη και όχι τεχνική στήριξη. Πρακτικά δηλαδή η δομή καταργείται και απαξιώνεται!
Κρίμα για τα τόσα χρόνια δουλειάς που είχαν καταξιώσει τον θεσμό!
Η απόσπαση θα γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας ή τοπικού ΠΥΣΔΕ;
Θα υπάρχει ο Τμηματάρχης με επίδομα θέσης και ο Υπεύθυνος που δεν αναγράφεται ρητά ο ρόλος του ως προς το τεχνικό κομμάτι, δεν θα πάρει κανένα επίδομα;
Μετακινήσεις σε σχολεία για επίλυσης προβλημάτων έχει προβλεφθεί; Αποζημίωση;
Επικοινωνία με helpdesk – ticket system θα υπάρχει; Με τον ΟΤΕ γενικά και με την Πάτρα;
Όλα τα επιμέρους Πληροφοριακά Συστήματα που αναπτυχθήκαν και εξυπηρετούσαν, από τους τωρινούς ΠΛΗΝΕΤ και Τεχνικούς πως θα συνεχίσουν;
Η άποψη των Δ/των σχολείων, έχει ληφθεί υπ΄ όψιν;
Το οικονομικό όφελος έχει αποτιμηθεί; ή θα στραφούν τα σχολεία σε ιδιώτες για να επισπεύδουν τις τεχνικές εργασίες τους.
Τι θα γίνει αν σε κάποια διεύθυνση εκπαίδευσης δεν επιθυμεί κανείς εκπαιδευτικός ΠΕ 86 να αποσπαστεί σαν Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών? (Ειδικά σε μικρές διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας).
Θα γίνει απόσπαση εκπαιδευτικού ΠΕ 86 υποχρεωτικά?
Θα γίνει απόσπαση εκπαιδευτικού άλλου κλάδου με πιστοποίηση στις ΤΠΕ?
Θα ανατεθούν οι αρμοδιότητες του Υπευθύνου Πληροφορικής στο αντίστοιχο τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης?
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για Τεχνικούς Υπεύθυνους ΠΛΗΝΕΤ το οποίο ουσιαστικά θα οδηγήσει σε κατάργηση της τεχνικής στήριξης των σχολικών εργαστηρίων και σχολικών μονάδων καθώς δεν είναι δυνατόν 1 ή 2 Υπεύθυνοι ΠΛΗΝΕΤ να εξυπηρετήσουν το σύνολο των σχολείων της περιοχής ευθύνης τους.
Ακόμα και σήμερα, στα μεγάλα ΚΕΠΛΗΝΕΤ (π.χ. Α΄, Β΄ Αθήνας) η αναλογία σχολικών μονάδων ανά Τεχνικό Υπεύθυνο είναι ιδιαίτερα υψηλή και οι χρόνοι απόκρισης είναι μεγάλοι.
Μεγάλο λάθος η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και αντικατάσταση από 2 Δομές (1 σε κάθε βαθμίδα εκ/σης) και η υποταγή τους σε Διοικητικό Υπάλληλο, χωρίς να έχει ασχοληθεί ποτέ με το αντικείμενο.
Θα δυσκολευτεί όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, γιατί θα αφαιρεθεί προσωπικό καταρτισμένο με χρόνια εμπειρία και αφοσίωση στις Υπηρεσίες του ΠΣΔ. Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ τα αγαπήσαμε ως τωρινή δομή και ειδικευτήκαμε σε αυτά, ώστε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι (hardware, software, Δίκτυα,…).
Προτείνω να μείνουν έως έχουν ως μία δομή ξεχωριστή που θα υποστηρίζει α και β/θμια. Δεν χρειάζεται να χωριστούν, μίας και τα προβλήματα είναι τα ίδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Σωστό είναι το σκεπτικό να δοθούν αρμοδιότητες στο Δ Τμήμα Πληροφορικής, ώστε να υποστηρίζουν τις Δ/σεις με όλα τα Πληροφοριακά Συστήματα ( myschool, survey, ιστοσελίδα).
Έχω βάλει το ίδιο σχόλεειο στο άρθρο 17 – το επαναλαμβάνω ώστε να διαβαστεί
από όσους θα δουν τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.
Κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ – ένα μεγάλο λάθος – μια τυπική μέρα στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ
————————————————————————–
Ένα μεγάλο λάθος στην εκπαίδευση θα είναι η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Η βοήθεια που παρέχουν στα σχολεία και τις διοικητικές μονάδες (Διευθύνσεις, ΚΕΔΔΥ…) είναι πολύ σημαντική και αρκεί ένα δύο τηλεφωνήματα σε Διευθυντές εκπαίδευσης για να γίνει αυτό κατανοητό. Για να ακριβολογούμε για να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες τους τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ και να βοηθήσουν τις διοικητικές μονάδες (που κυριολεκτικά στηρίζονται πάνω τους) πρέπει να ενισχυθούν σε προσωπικό αλλά και υποδομές, ενώ η μη χορήγηση οδοιπορικών στους νομούς της επαρχίας αλλά και σε περιοχές της πρωτεύουσας δυσχεραίνει το έργο τους (οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται μετά από ώρες στο τηλέφωνο μήπως και δεν χρειαστεί η επίσκεψη ή με προσωπικά έξοδα).
Δεν διστάζω να πω πως πολλές φορές νομίζω πως «κλείνω τρύπες». Σήμερα την εποχή της τεχνολογικής προόδου (του myschool, των ψηφιακών υπογραφών κλπ) είναι τόσες οι ανάγκες των σχολείων σε θέματα τεχνολογίας που είναι αδύνατο 4 άτομα στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ να εξυπηρετήσουν 460 σχολεία, δύο Διευθύνσεις, το ΚΕΔΔΥ, το ΕΚΦΕ, τα ΚΕΣΥΠ……
Όταν λοιπόν καταργείς τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, προφανώς καταργείς τη «δωρεάν» τεχνολογική στήριξη των σχολείων και των διοικητικών μονάδων και αυτά πρέπει να βρουν κονδύλια (πολλά σχολεία δεν έχουν χαρτί, κιμωλίες, πετρέλαιο κλπ αφού εξαρτώνται από χρεοκοπημένους δήμους…) για την απαιτούμενη στήριξη. Ένα υπολογιστής για να επισκευαστεί χρειάζεται το λιγότερο 50 ευρώ, χωρίς τα ανταλακτικά … και οι υπολογιστές στα σχολεία είναι σε γενικές γραμμές παλιάς τεχνολογίας, οπότε οι βλάβες είναι συχνές. Παραθέτω μια τυπική μέρα στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ και ελπίζω αν κάποιος διαβάσει το κείμενο καταλάβει ότι η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι λάθος, αν δε χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες ας επικοινωνήσει μαζί μου, θα τις μοιραστώ με μεγάλη χαρά.
Μια μέρα στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ
———————
Ανοίγοντας την πόρτα του γραφείου το πρωί ακούω το τηλέφωνο να χτυπά, τρέχω να το σηκώσω, είναι ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου……., δεν έχουν σύνδεση στο internet και πρέπει να περάσουν κάποια στοιχεία στο myschool, λήγει η προθεσμία. Ο πληροφορικός του σχολείου κοίταξε αλλά δεν μπόρεσε να λύσει το θέμα, είχε και μάθημα και έπρεπε να βρίσκεται στην τάξη. Δίνω τις κατάλληλες οδηγίες και τελικά το θέμα λύθηκε μετά από μισή ώρα στο τηλέφωνο αρχικοποιώντας τις ρυθμίσεις στο δρομολογητή.
Ενώ μιλάω με το σχολείο, αρχίζει να χτυπά το άλλο τηλέφωνο, το σηκώνει ο συνάδελφος και λύνει ένα άλλο πρόβλημα. Οι άλλοι δύο συνάδελφοι σήμερα είναι σε επίσκεψη στο ΓΕΛ.. ….. (30 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα μας – με δικό τους αυτοκίνητο φυσικά και χωρίς οδοιπορικά). Το σχολείο μετακόμισε και πήγαν να βοηθήσουν στην επανεγκατάσταση του εργαστηρίου.
Τη στιγμή που κλείνω το τηλέφωνο έρχεται η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου….. για να αρχικοποιήσουμε το Token για την ψηφιακή υπογραφή, είναι τόσο πολύπλοκη η διαδικασία που χρειάστηκε 3 ημέρες για να στήσουμε τον υπολογιστή, να κάνουμε τις ρυθμίσεις για να μπορούμε να βοηθήσουμε τους Διευθυντές των 460 περίπου σχολείων που έχουμε στην αρμοδιότητα μας.
Ενώ είμαστε στη διαδικασία έκδοσης ψηφιακής υπογραφής έρχεται μια υπάλληλος από τον 1ο όροφο, το fax των οικονομικών δεν τυπώνει τα fax και είναι επείγον γιατί εκεί στέλνουν οι Διευθυντές τα παρουσιολόγια των αναπληρωτών …. Δε θα πληρωθούν στην ώρα τους μας λέει. Ο συνάδελφος κατεβαίνει στον 1ο όροφο.
Έρχεται και το δεύτερο ραντεβού για ψηφιακή υπογραφή, ενώ έχει χτυπήσει ακόμα δύο φορές το τηλέφωνο, ένα για ψηφιακή υπογραφή και ένα δεύτερο για ραντεβού-επίσκεψη με το 5ο νηπιαγωγείο….. που παρέλαβε ένα διαδραστικό και έχει πρόβλημα στη σύνδεση με τον Η/Υ και ένα φωτοτυπικό που θέλουν να δουλεύει και ως εκτυπωτής. Ευτυχώς είναι κοντά οπότε λίγα τα οδοιπορικά.
Η πρώτη έκδοση ψηφιακής υπογραφής έγινε με επιτυχία, η δεύτερη όχι, ο Διευθυντής πρέπει να πάει πάλι στο ΚΕΠ, τηλεφωνώ στον Ερμή ( Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης), έχουν και αυτοί πρόβλημα, κλείνω την επόμενη μέρα νέο ραντεβού με τον Διευθυντή.
Ανοίγω το e-mail, έχω δύο ερωτήματα από καθηγητές πληροφορικής πέντε αναρτήσεις για την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης (ακόμα δεν μπόρεσαν να την αναθέσουν σε κάποιον υπάλληλο της Διεύθυνσης, οπότε τη συντήρηση έχει αναλάβει το ΚΕΠΛΗΝΕΤ). Κάνω τις αναρτήσεις. Χτυπά παράλληλα το τηλέφωνο, ήρθαν από το 3ο ΓΕΛ….. και έφεραν τέσσερις υπολογιστές με βλάβη, έχουν διπλοπαρκάρει, πηγαίνει ο συνάδελφος να τους παραλάβει. Η επισκευή θα γίνει τις επόμενες 2-3 ημέρες – ο τεχνικός στο……κατάστημα τους ζήτησε 50 ευρώ για κάθε υπολογιστή.
Ήρθαν και από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση, το οικονομικό τμήμα έφερε έναν υπολογιστή όπου έπρεπε να ανακτήσουμε πολύ σημαντικά διαγραμμένα αρχεία από το δίσκο, υπερεπείγον είπαν…
Τηλεφωνεί η προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ, έχει μια δωρεά οχτώ υπολογιστές, θέλει να τους εγκαταστήσουμε και τους παλιούς να τους αναδιανείμουμε σε άλλες θέσεις εργασίας, επίσκεψη για 2 άτομα δύο ημέρες σίγουρα, κλείνω το ραντεβού για την άλλη εβδομάδα……
Πρέπει να εγκαταστήσω και το Server του 2ου ΓΕΛ…. με λογισμικό Ubuntu, να κάνω δοκιμές ώστε την άλλη εβδομάδα να πάμε να στήσουμε όλο το εργαστήριο. Δεν υπάρχει και τεχνική στήριξη (Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts) και πρέπει να ψάχνουμε να λύσουμε τα τυχόν προβλήματα….
Να μπω και με teamviewer στον υπολογιστή του 3ου νηπιαγωγείου….. να δω γιατί δεν μπορούν να κάνουν επιβεβαίωση στο Myschool.
Α! και να πάρω και στην Πάτρα τηλέφωνο, στο ΙΤΥ να ανοίξουν για το δίκτυο της Διεύθυνσης την πρόσβαση για την εφαρμογή του ΙΚΑ ….
Α! να στείλω και την πρόσκληση, αφού πάρω τηλ το σύμβουλο, για το σεμινάριο που οργανώνουμε την επόμενη εβδομάδα και να συμφωνήσω για την ώρα που θα πραγματοποιήσουμε παρουσίαση στο 4ο …. για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
…………..
Ατήματα:
– Δεν λαμβάνω e-mail από τη Διεύθυνση εδώ και 4 ημέρες
– Δεν έχω σύνδεση στο διαδίκτυο
– Δεν μπορώ να μπω στην εφαρμογή για τις άδειες που μας φτιάξατε.
– Έσβησα ένα αρχείο και δεν έχω backup
– Δεν μπορώ να μπω στο Myschool
– Θέλουμε επανεγκατάσταση του υπολογιστή της γραμματείας
– Δεν ανοίγει ο υπολογιστής του VBI
– Πως θα βάλω ένα νέο προϊόν στο κτηματολόγιο ηλεκτρονικών υποδομών;
– Θέλουμε βοήθεια στο δίκτυο του εργαστηρίου
– Θέλουμε βοήθεια να εγκαταστήσουμε στο εργαστήριο ελεύθερο λογισμικό….ποιές είναι οι προδιαγραφές…
– Θα εγκαταστήσουμε νέο εργαστήριο θέλουμε τεχνική στήριξη
– Θα φέρουμε 2 υπολογιστές για επισκευή και ένα laptop (μάλλον ο δίσκος χάλασε…παραγγείλτε το ανταλλακτικό και θα το πληρώσει το σχολείο)
– Θέλουμε βοήθεια για την εγκατάσταση του ΔΑΥΚ για τις συντάξεις
– Δεν μπορώ να υπογράψω ψηφιακά, μου βγάζει το μήνυμα «….»
– Το δίκτυο «σέρνεται»
– Άλλαξα δρομολογητή και θέλω βοήθεια να ορίσω τους κωδικούς ώστε να συνδέεται το σχολείο μέσω του ΠΣΔ
– Ορίστηκες πραγματογνώμονας σε ΕΔΕ …για τεχνικά θέματα φυσικά
– Δεν δουλεύει το τηλεφωνικό κέντρο
– Θέλω μια επείγουσα ανάρτηση στην ιστοσελίδα
– Μπορείτε να μας φτιάξετε μια εφαρμογή ή ένα excel που να κάνει …..
– Ένα ιδιωτικός εκπαιδευτικός θέλει να ανοίξει λογαριασμό στο ΠΣΔ, τι πρέπει να κάνει;
– Ποιος θα αναλάβει τη μηχανογράφηση του βαθμολογικού
– Αγοράσαμε νέο εκτυπωτή , θέλουμε να μας στο εγκαταστήσετε….
– Τρεμοπαίζει η οθόνη μου…..
– Ακούω ένα θόρυβο από τον υπολογιστή….
– Τι υπολογιστές να αγοράσουμε για το εργαστήριο
– Θέλουμε εκπαίδευση στη χρήση διαδραστικών…
– Έχασα όλα τα e-mail μου
Κλπ κλπ κλπ …….
Και έτσι συνεχίζεται η κάθε εργάσιμη ημέρα στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ….