Στην περιοχή ευθύνης κάθε Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ιδρύονται Κ.Ε.Σ.Υ., τα οποία υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ως εξής:
α) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:
αα) Δράμας με έδρα τη Δράμα,
ββ) Έβρου με έδρα την Αλεξανδρούπολη,
γγ) Καβάλας με έδρα την Καβάλα,
δδ) Ξάνθης με έδρα την Ξάνθη και
εε) Ροδόπης με έδρα την Κομοτηνή.
β) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής:
αα) 1ο Α΄ Αθήνας με έδρα την Αθήνα,
ββ) 2ο Α΄ Αθήνας με έδρα την Αθήνα,
γγ) 1ο Β΄ Αθήνας με έδρα τη Νέα Ιωνία,
δδ) 2ο Β΄ Αθήνας με έδρα την Αγία Παρασκευή,
εε) 1ο Γ΄ Αθήνας με έδρα το Αιγάλεω,
στστ) 2ο Γ΄ Αθήνας με έδρα το Αιγάλεω,
ζζ) 1ο Δ΄ Αθήνας με έδρα τη Νέα Σμύρνη,
ηη) 2ο Δ΄ Αθήνας με έδρα τη Νέα Σμύρνη,
θθ) 1ο Ανατολικής Αττικής με έδρα το Κορωπί,
ιι) 2ο Ανατολικής Αττικής με έδρα το Κορωπί,
ιαια) Δυτικής Αττικής με έδρα την Ελευσίνα,
ιβιβ) 1ο Πειραιά με έδρα τον Πειραιά και
ιγιγ) 2ο Πειραιά με έδρα τον Πειραιά.
γ) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου:
αα) Λέσβου με έδρα τη Μυτιλήνη,
ββ) Λήμνου με έδρα τη Μύρινα,
γγ) Σάμου με έδρα τη Σάμο και
δδ) Χίου με έδρα τη Χίο.
δ) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας:
αα) Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Μεσολόγγι,
ββ) 1ο Αχαΐας με έδρα την Πάτρα,
γγ) 2ο Αχαΐας με έδρα την Πάτρα και
δδ) Ηλείας με έδρα τον Πύργο.
ε) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας:
αα) Γρεβενών με έδρα τα Γρεβενά,
ββ) Καστοριάς με έδρα την Καστοριά,
γγ) Κοζάνης με έδρα την Κοζάνη και
δδ) Φλώρινας με έδρα τη Φλώρινα.
στ) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου:
αα) Άρτας με έδρα την Άρτα,
ββ) Θεσπρωτίας με έδρα την Ηγουμενίτσα,
γγ) Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα και
δδ) Πρέβεζας με έδρα την Πρέβεζα.
ζ) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας:
αα) Καρδίτσας με έδρα την Καρδίτσα,
ββ) Λάρισας με έδρα τη Λάρισα,
γγ) Μαγνησίας με έδρα το Βόλο και
δδ) Τρικάλων με έδρα τα Τρίκαλα.
η) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων:
αα) Ζακύνθου με έδρα τη Ζάκυνθο,
ββ) Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα,
γγ) Κεφαλληνίας με έδρα το Αργοστόλι και
δδ) Λευκάδας με έδρα τη Λευκάδα.
θ) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας:
αα) Ημαθίας με έδρα τη Βέροια,
ββ) 1ο Α΄ Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θέρμη,
γγ) 2ο Α΄ Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θέρμη,
δδ) 1ο Β΄ Θεσσαλονίκης με έδρα τη Σταυρούπολη,
εε) 2ο Β΄ Θεσσαλονίκης με έδρα τη Σταυρούπολη,
στστ) Κιλκίς με έδρα το Κιλκίς,
ζζ) Πιερίας με έδρα την Κατερίνη,
ηη) Πέλλας με έδρα την Έδεσσα,
θθ) Σερρών με έδρα τις Σέρρες και
ιι) Χαλκιδικής με έδρα τον Πολύγυρο.
ι) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης:
αα) Ηρακλείου με έδρα το Ηράκλειο,
ββ) Λασιθίου με έδρα τον Άγιο Νικόλαο,
γγ) Ρεθύμνου με έδρα το Ρέθυμνο και
δδ) Χανίων με έδρα τα Χανιά.
ια) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου:
αα) Σύρου με έδρα τη Σύρο,
ββ) Νάξου με έδρα τη Νάξο,
γγ) Ρόδου με έδρα τη Ρόδο,
δδ) Καλύμνου με έδρα την Κάλυμνο και
εε) Κω με έδρα την Κω.
ιβ) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου:
αα) Αργολίδας με έδρα το Ναύπλιο,
ββ) Αρκαδίας με έδρα την Τρίπολη,
γγ) Κορινθίας με έδρα την Κόρινθο,
δδ) Λακωνίας με έδρα τη Σπάρτη και
εε) Μεσσηνίας με έδρα την Καλαμάτα.
ιγ) Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας:
αα) Βοιωτίας με έδρα τη Λιβαδειά,
ββ) Ευβοίας με έδρα τη Χαλκίδα,
γγ) Ευρυτανίας με έδρα το Καρπενήσι,
δδ) Φθιώτιδας με έδρα τη Λαμία και
εε) Φωκίδας με έδρα την Άμφισσα.
Με αφορμή το σ/ν του Υπουργείου Παιδείας για τις νέες υποστηρικτικές δομές με τίτλο «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», το οποίο δόθηκε σε διαβούλευση, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
• Αποδυναμώνεται η θεσμοθετημένη διεπιστημονική συνεργασία, που αποτελεί σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και πραγματικότητα, την πιο ενδεδειγμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των σοβαρών ψυχοκοινωνικών, γνωστικών και συμπεριφορικών προβλημάτων των παιδιών. Οι σταθερές διεπιστημονικές ομάδες που αποτελούνταν από εκπαιδευτικό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοθεραπευτή και παιδοψυχίατρο, αντικαθίστανται πρόχειρα ως εξής: «Οι διεπιστημονικές υποομάδες δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα αλλά ο αριθμός, η σύνθεση, το έργο τους και η διάρκειά τους μπορεί να μεταβάλλονται ανάλογα με τα θέματα που αντιμετωπίζουν».
• Περιορίζεται ο ρόλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, δηλαδή των ειδικών επιστημόνων που συναπαρτίζουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς, το προσωπικό των ΚΕΣΥ. Για παράδειγμα, καταργείται πλήρως η ειδικότητα του Παιδοψυχιάτρου και περιθωριοποιείται ο ρόλος των ειδικοτήτων των Λογοθεραπευτών και Εργοθεραπευτών, αφού δεν προβλέπεται τουλάχιστον ένας από τις παραπάνω ειδικότητες σε κάθε ΚΕΣΥ της επικράτειας.
• Πώς μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά οι ΕΔΕΑΥ αφού:
1) δεν θα καλύπτεται το σύνολο των σχολείων από αυτές,
2) τα στελέχη τους θα βρίσκονται περιοδικά και για λίγο χρόνο σε κάθε σχολείο,
3) στελεχώνονται κυρίως από αναπληρωτές που δεν προσλαμβάνονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς,
4) τα στελέχη δεν επιμορφώνονται ενώ το σ/ν τους προσθέτει επιπλέον και σημαντικές αρμοδιότητες.
• Δεν αναφέρεται ο όρος διάγνωση-διαφοροδιάγνωση από το σ/ν και αντικαθίσταται από τον όρο: «διερεύνηση εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών». Παραβλέπεται έτσι η τεράστια απόσταση που χωρίζει την απλή διερεύνηση από την τεκμηριωμένη διάγνωση βάσει επιστημονικών μεθόδων και με τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων (τεστ).
• Για να είναι αποτελεσματική η οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να βασίζεται σε μια εις βάθος διάγνωση και αξιολόγηση των γνωστικών, ψυχοσυναισθηματικών και κοινωνικών προβλημάτων του παιδιού και σε μια εμπεριστατωμένη έρευνα των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που το περιβάλλουν. Σε αντίθετη περίπτωση, καμία παρέμβαση δεν βρίσκει το στόχο της, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και σπαταλάει ανθρώπινο δυναμικό.
• Στο σ/ν δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος της παράλληλης στήριξης των μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την οποία εισηγείτο μέχρι σήμερα το ΚΕΔΔΥ. Ο θεσμός της παράλληλης στήριξης παρά τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας, συνέβαλε σημαντικά στη συμπερίληψη των μαθητών αυτών στη Γενική Εκπαίδευση.
• Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες και ευθύνες των εργαζομένων στα ΚΕΣΥ, χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό. Αν σκεφθεί κανείς ότι στα μεγάλα ΚΕΔΔΥ της χώρας υπήρχαν λίστες αναμονής για αξιολόγηση που ξεπερνούσαν τα ένα με δύο χρόνια, τότε καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να συμβεί με την αύξηση των αρμοδιοτήτων τους. Επιπλέον, με την κάλυψή τους κυρίως με αναπληρωτές δεν εξασφαλίζεται η μόνιμη παρουσία τους από την αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.
• Πώς είναι δυνατόν τα ΠΕΚΕΣ να εποπτεύουν και να συντονίζουν τα ΚΕΣΥ όταν προβλέπονται 20 συντονιστές Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης για όλη την Ελλάδα, ούτε ένας ανά ΠΕΚΕΣ, ενώ δεν προβλέπεται συντονιστής ΕΕΠ.
Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Θεωρούμε ότι οι υπό ίδρυση νέες δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης χαρακτηρίζονται από εκπαιδευτικό αποπροσανατολισμό.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στοχευμένα στις ανάγκες των σχολικών μονάδων.
Προτείνουμε: Να μήν γίνει Ίδρυση Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) και να γίνει στελέχωση γραφείου (Κ.Ε.Σ.Υ.) στην ενοποιημένη πλέον Α/θμια και Β/θμια διεύθνση εκπαίδευσης ανά νομό με ειδικούς και πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς και μη.
Δεν είναι δυνατόν να ιδρύονται νέα ΚΕΣΥ στην Περιφέρεια Αττικής στην ίδια έδρα που λειτουργεί ένα άλλο ΚΕΣΥ. θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη έτσι ώστε κάθε ΚΕΣΥ να καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων και των οικογενειών αντίστοιχων περιοχών. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια δηλώνει ότι η ίδρυση των νέων ΚΕΣΥ θα μείνει μόνο στις προβλέψεις και δε θα εφαρμοστεί.
Θα πρέπει να προβλεφθεί εγγραφή στον προϋπολογισμό της κάθε ΠΔΕ ποσού για την καταβολή οδοιπορικών στα μέλη των ΚΕΣΥ δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικοί και το ΕΕΠ των ΚΕΣΥ θα αδυνατούν να καταβάλουν εξ ιδίων τις μετακινήσεις τους.
Τα ΚΕΣΥΠ τα επισκέπτονται όλοι οι μαθητές/τριες και όχι μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα, η οποία έχει ανάγκη παρέμβασης για προβλήματα ψυχοκοινωνικής φύσης. Η γεωγραφική διασπορά και όχι η συγκέντρωσή τους σε έναν χώρο θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους επισκέπτες μαθητές/τριες και λοιπούς ενδιαφερόμενους (ενήλικες οι οποίοι χρειάζονται υποστήριξη σε θέματα σπουδών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προς την Τριτοβάθμια), οι οποίο επισκέπτονται τα ΚΕΣΥΠ όχι μόνο μία φορά αλλά πολλές και επαναλαμβανόμενες από χρονιά σε χρονιά.
Η μείωση του αριθμού των δομών που θα εξυπηρετεί το κοινό ή των υπευθύνων Επαγγελματικού Προσανατολισμού ανά δομή σημαίνει μείωση και της προσφοράς υπηρεσιών σε αυτό, αναγκαστική στροφή τους σε ιδιωτικούς φορείς σε καιρούς δύσκολους για τα οικονομικά της οικογένειας ή ακόμη και την αναγκαστική απομόνωση από τέτοιες υπηρεσίες οι οποίες είναι απαραίτητες πολύ περισσότερο τώρα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες.
Η λογική της εξοικονόμησης πόρων ουσιαστικά θα αποδειχθεί, στην περίπτωση αυτής της συνένωσης και της συρρίκνωσης, άκαρπη και μη ρεαλιστική. Αντίθετα, όπως αναλύεται παραπάνω, θα επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας και θα έχει συνέπειες και στην κοινωνία, μιας και οι έφηβοι μαθητές/τριες θα στερηθούν, σε πολλές περιπτώσεις, τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, για να επιλέξουν εκείνο το δρόμο που θα τους οδηγήσει στην κατάλληλη για αυτά επιλογή χωρίς πισωγυρίσματα. Μια επιτυχημένη επιλογή επαγγέλματος σημαίνει και επιτυχημένους επαγγελματικά και ικανοποιημένους προσωπικά ανθρώπους.
Υπάρχει ήδη ένα δίκτυο δομών ΚΕΣΥΠ, τα οποία, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν επιβαρύνουν οικονομικά, γιατί στεγάζονται σε δημόσιους χώρους ,όπως π.χ. σε σχολεία, τα γνωρίζουν ήδη οι μαθητές/τριες, οι γονείς αλλά και γενικά το κοινό. Εχουν γίνει κέντρο αναφοράς στην τοπική κοινωνία. Μια αλλαγή από την κατάσταση αυτή σημαίνει κόστος οικονομικό και κοινωνικό.
Η συνεργασία και ο συντονισμός της υποστήριξης των σχολείων μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τη διατήρηση των δομών στους χώρους που βρίσκονται και σε αυτόνομη λειτουργία μέσω του ΚΕΣΥ.
Η πρόταση, για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι να διατηρηθούν τα ΚΕΣΥΠ ως έχουν, δηλαδή αυτόνομα και στους χώρους που βρίσκονται στελεχωμένα με προσωπικό ανάλογο με τον αριθμό των σχολείων που εξυπηρετούν. Έτσι θα εξασφαλιστεί η επισκεψιμότητα των μαθητών/τριών και η εξυπηρέτησή τους.
Αντί για δύο ΚΕΣΥ στην Ανατολική Αττική στο Κορωπί, το ένα θα μπορούσε να γίνει στον Δήμο Διονύσου ή Αχαρνών.
Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – χώρες, το ζήτημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού φαίνεται ότι δεν είναι αρκούντως σημαντικό για να στηριχθεί από την πολιτεία στη χώρα μας. Αντ΄αυτού τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται συνεχώς η παροχή υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Πληροφόρησης Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Από την αναστολή λειτουργίας των ΓΡΑΣΕΠ και των ΓΡΑΣΥ, την κατάργηση του μαθήματος του ΣΕΠ αρχικά στην Α΄ ΓΕΛ και στη συνέχεια στην Γ΄ Γυμνασίου, οι μόνες δομές που απέμειναν για να στηρίξουν το θεσμό ήταν τα ΚΕΣΥΠ. Με το σχέδιο νόμου για την «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» ολοκληρώνεται η συρρίκνωση αυτή με την απορρόφηση των ΚΕΣΥΠ στη νέα δομή ΚΕΣΥ. Κάτι σαν ένα Χρονικό Προαναγγελθέντος Θανάτου.
Πρόκειται για μία συγχώνευση στην οποία καλούνται να συνυπάρξουν δομές/υπηρεσίες που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες. Τα ΚΕΔΔΥ και οι ΣΣΝ απευθύνονται σε συγκεκριμένους μαθητές/τριες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η ομάδα στην οποία απευθύνονται τα ΚΕΣΥΠ είναι όλοι οι μαθητές/τριες αλλά και ενήλικες. Αυτή η οπτική διαφορετικών αναγκών μέσα από το ίδιο πρίσμα έχει σαν συνέπεια να προτείνεται ένας σχεδιασμός ο οποίος δεν θα είναι καθόλου λειτουργικός και αποτελεσματικός για το καλό των μαθητών/τριών και γενικότερα των πολιτών, αφού για αυτούς μιλάμε και σε αυτούς απευθυνόμαστε.
Η συνένωση σε μία δομή αποδυναμώνει την ισότιμη παροχή αυτών των υπηρεσιών διότι τα ΚΕΣΥΠ πρέπει να χαρακτηρίζονται από γεωγραφική διασπορά για να είναι επισκέψιμα από όλους τους μαθητές/τριες και γενικά το κοινό όλων των περιοχών. Με το νέο σχεδιασμό που προτείνεται ο αριθμός των δομών που θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού μειώνεται κατά συνέπεια μειώνεται και η δυνατότητα να τις επισκεφθούν όσοι ενδιαφέρονται από όλες τα σημεία μιας περιοχής. Για παράδειγμα στην περιοχή του Δ.Δ.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία ΚΕΣΥΠ, ένα στο κέντρο στο δήμο Θεσσαλονίκης και δύο σε περιφερειακούς δήμους. Με τη νέα πρόταση οι δομές γίνονται δύο, 1ο Θέρμης και 2ο Θέρμης δηλαδή μειώνονται οι δομές σε δύο και η παύει η γεωγραφική διασπορά τους σε σημεία προσιτά στους πολίτες. Αντίστοιχες παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν και για την Αττική όπου η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Όλος ο σχεδιασμός σημαίνει επίσης και μείωση στο αντίστοιχο προσωπικό όπως έχει ήδη τονιστεί και από τις παρεμβάσεις συναδέλφων. Επιπλέον και σύμφωνα πάντα με το σχέδιο νόμου, η έδρα των ΚΕΣΥ θα είναι η έδρα των ΚΕΔΔΥ πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δομές αυτές θα βρίσκονται εκτός πόλης.
Δεν διασφαλίζεται λοιπόν «η ισότιμη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου» που αναφέρεται στο άρθρο 6 του σχεδίου νόμου. Η έλλειψη ισότιμης πρόσβασης λειτουργεί πάντα εις βάρος των οικονομικά αδυνάτων διότι ή θα να αναγκαστούν να προσφύγουν σε ιδιωτικούς φορείς εις βάρος του οικογενειακού προϋπολογισμού ή δεν θα μπορέσουν να το κάνουν.
Τα ΚΕΣΥΠ έχουν επιδείξει έργο σημαντικό τις δύο δεκαετίες που λειτουργούν, έχουν γίνει γνωστά στους μαθητές/τριες και τους γονείς τους, έχουν στηρίξει τα σχολεία σε ότι αφορά το πεδίο δράσης τους, έχουν επιμορφώσει εκπαιδευτικούς και έχουν οργανώσει και υλοποιήσει συνεργασίες με πολλούς φορείς προς όφελος των μαθητών/τριών. Συνεργάστηκαν αρμονικά με όλες τις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με ένα κείμενο όμως καταργείται το έργο τόσων χρόνων και απαξιώνονται όσοι έχουν προσφέρει σε αυτό.
Είναι απαραίτητο όχι μόνο να παραμείνουν οι δομές ως έχουν αλλά να υποστηριχθούν και να αναβαθμιστούν. Να αξιοποιηθεί το υπάρχον δίκτυο ΚΕΣΥΠ τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν επιβαρύνουν με επιπλέον δαπάνες τον κρατικό προϋπολογισμό. Να διασφαλιστεί η σωστή παροχή υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Πληροφόρησης Επαγγελματικού Προσανατολισμού μέσα από ένα σαφές και διακριτό πλαίσιο με αντίστοιχα διακριτές δομές, με την κατάλληλη γεωγραφική κατανομή και το ανάλογο προσωπικό για να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των μαθητών/τριών και των ενηλίκων.
Η υφιστάμενη χωροταξική κατανομή των ΚΕ.ΣΥ.Π διασφάλιζε την ισοτιμη προσβαση όλων στις δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής. Ας μην ξεχνάμε την ιδιαιτερότητα της χώρας μας σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Ο αριθμός των ΚΕΣΥ και των στελεχών που θα παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών και των οικογενειών τους.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
για το νομοσχέδιο τον Υπουργείου Παιδείας που αφορά την
Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης σε Π.Ε.&Δ.Ε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α, αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», θεωρεί ότι το προαναφερόμενο Σχέδιο Νόμου για τον επανασχεδιασμό και αναδιάρθρωση των δομών, των λειτουργιών των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των δομών της εκπαίδευσης χρειάζεται περισσότερο χρόνο διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. Ήδη στον περιορισμένο τελεσιγραφικό χρόνο ηλεκτρονικής διαβούλευσης (διάρκειας 1 εβδομάδας) που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας κατατέθηκαν -από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς- σημαντικές αναλύσεις και προτάσεις που ζητούν είτε απόσυρσή του είτε εύλογο χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή ενός έντιμου ουσιαστικού διαλόγου.
Επομένως χρειάζεται οι σχετιζόμενοι με το εκπαιδευτικό σύστημα φορείς να αποτυπώσουν και να συζητήσουν με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τα μειονεκτήματά του και τα πλεονεκτήματά του για να αποτραπεί η ψήφιση ενός κρίσιμου νομοθετήματος που θα σέρνεται, θα αμφισβητείται η συνταγματικότητά του και, ταυτόχρονα θα απορρυθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση, μέχρι την έκδοση πλήθους μεταβατικών υπουργικών αποφάσεων και κανονιστικών πράξεων. Δεν αποτελεί ισχυρό επιχείρημα «η αποστασιοποίηση των εκπαιδευτικών από το ίδιο το έργο τους» ούτε «ο προσωπικοκεντρικός χαρακτήρας» για να δικαιολογήσει την αντικατάσταση του συστήματος. Ο συγκεντρωτικός και γραφειοκρατικός χαρακτήρας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που βλέπει την εκπαίδευση ως μέσο για την παραγωγικότητα με βάση τα οικονομικά μοντέλα της αγοράς, αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας που είναι μεν αναγκαία αλλά δεν αρκεί. Κρίσιμη σημασία αποτελεί και η διαχείρισή της, για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται.
Στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου οι αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο με την ενσωμάτωση πολλών διαφορετικών υπηρεσιών και οι αλλαγές στον τρόπο στελέχωσης των νέων υπηρεσιών θεωρούνται ικανές για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους στη μάθηση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές όχι μόνο στη νομοθεσία αλλά σε πρακτικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Στις νέες υπηρεσίες που προτείνονται είναι τα Κ.Ε.Σ.Υ. που ενσωματώνουν υπηρεσίες που μέχρι σήμερα έχουν διαφορετικό αντικείμενο και απευθύνονται σε διαφορετικό μαθητικό πληθυσμό. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. ανάμεσα στις «πολυδιάστατες» αρμοδιότητες τους είναι να παρέχουν υποστήριξη «στο σύνολο της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας της περιοχής ευθύνης του (σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τοπική κοινότητα) σε πολλαπλά επίπεδα (πρόληψη, αξιολόγηση, εισήγηση, παρέμβαση, ενημέρωση-επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση) με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στο εκπαιδευτικό αγαθό».
Η προτεινόμενη οργανωτική σύνθεση θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα σε λειτουργικό αλλά και εργασιακό επίπεδο, γιατί η σημερινή πραγματικότητα με βαθιές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες έχει δημιουργήσει ένα χάσμα ανάμεσα στην εκπαιδευτική πολιτική και στην πρακτική της εφαρμογή. Αυτό το χάσμα δεν γεφυρώνεται με τις διατάξεις του προτεινόμενου νόμου. Ωστόσο αν αυτό είναι το όραμα δεν πρέπει να αποσιωπάται ότι αποτελεί ένα ζήτημα περίπλοκο που απαιτεί μια δύσκολη μεταβατική διαδικασία. Μια διαδικασία που απαιτεί άλλον προσανατολισμό στην εκπαίδευση, γενναία χρηματοδότηση, αλλαγή στα προγράμματα σπουδών και στη διδασκαλία, υποστήριξη, επιμόρφωση και ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ώστε σταδιακά και σταθερά να εξασφαλιστεί η ισότιμη εκπαίδευση για όλους.
Στο όνομα της αποκέντρωσης η σχολική μονάδα επιφορτίζεται με πολλές και πολυδιάστατες αρμοδιότητες και το εκπαιδευτικό προσωπικό καλείται να διαδραματίσει νέους ρόλους, χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προτείνονται «συνεργασίες» του σχολείου με φορείς και υπηρεσίες, χωρίς να έχει καθοριστεί ούτε το νομικό πλαίσιο ούτε και τα πρωτόκολλα συνεργασίας. Το σημερινό σχολείο πριν από οποιαδήποτε νέα καινοτόμα δράση χρειάζεται μόνιμο, σταθερό και ενισχυμένο οικονομικά και επαγγελματικά προσωπικό. Η συνεχής ανασφάλεια και απαξίωση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί μέσα σε συνθήκες οικονομικής λιτότητας δεν προμηνύει καλούς οιωνούς αλλά μάλλον ενισχύει την «αποστασιοποίησή» τους. Επιχειρείται η συγχώνευση δομών και υπηρεσιών, όπως: α) τα ΠΕΚΕΣ για να απορροφήσουν τα τμήματα επιστημονικής καθοδήγησης, τους Σχολικούς Συμβούλους, τα ΠΕΚ, β) τα ΚΕΣΥ για να καταργηθούν και συγχωνευτούν τα ΚΕΔΔΥ, τα ΚΕΣΥΠ, οι Σταθμοί Συμβουλευτικής Νέων, και γ) τα ΚΕΑ για να συνενωθούν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η Αγωγή Υγείας, οι Σχολικές Δραστηριότητες και τα Πολιτιστικά Τμήματα με στόχο την μείωση θέσεων και όχι την ενίσχυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
Με τη δημιουργία και λειτουργία των ΠΕ.ΚΕ.Σ. στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Π.Ε.&Δ.Ε. το Υπουργείο Παιδείας μετακυλά την επιτελική ευθύνη του και την ουσιαστική υποστήριξή του στο εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πλήθος των αρμοδιοτήτων του νέου θεσμού στο οποίο συγκεντρώνονται ευθύνες παιδαγωγικές, διοικητικές, γνωμοδοτικές, εκπαιδευτικού σχεδιασμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, επιμορφωτικές, συμβουλευτικής γονέων, συντονισμού άλλων εκπαιδευτικών φορέων, προσδίδουν στον θεσμό αυτό βραδυκίνητα και δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά. Η προφανής αδυναμία στοιχειώδους ανταπόκρισης στις πολλαπλές ανάγκες που ανακύπτουν στο πεδίο της εφαρμογής του, αναπόφευκτα θα οδηγήσει το όλο εγχείρημα να παραμείνει «κενό γράμμα» και να καταγραφεί στην ιστορία της εκπαίδευσης, ως ακόμα ένας νόμος που έμεινε «στα χαρτιά».
Η κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων που λειτουργούσαν ανά διεύθυνση εκπαίδευσης, υποβαθμίζει τον αποκεντρωτικό, επιστημονικό, καθοδηγητικό και υποστηρικτικό τους ρόλο προς τις σχολικές μονάδες και τις άλλες εκπαιδευτικές δομές. Η παιδαγωγική καθοδήγηση εξ αποστάσεως, δεν μπορεί να λύσει ζητήματα και ουσιαστικά δεν υπάρχει. Η Πολιτεία μέχρι σήμερα δεν επεδίωξε την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου. Ένα θεσμό που διεκδίκησαν τα Συνδικάτα με αγώνες, ενάντια στον διοικητικό αυταρχισμό της μακρινής περιόδου των επιθεωρητών, που το Ελληνικό Κράτος επιχειρεί σήμερα -εκδικητικά και αναιτιολόγητα- να τον απαξιώσει και να τον καταργήσει. Η εμμονή σε αναιτιολόγητα προαπαιτούμενα, φωτογραφικές διατάξεις και εμφανείς αποκλεισμούς ικανών εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. στις Περιφέρειες, τη μεγάλη μείωση του αριθμού των στελεχών Π.Σ.Ε. και το δικαίωμα αίτησης σε μια μόνο Περιφέρεια, προαναγγέλλουν διακρίσεις με αντισυνταγματικές προεκτάσεις, αλλά και μεγάλα ελλείματα στελέχωσης των νέων δομών Π.Ε.&Δ.Ε.
Με την ίδρυση της υπερδομής του ΚΕΣΥ και την ενίσχυση των ΕΔΕΑΥ που λειτουργούν με Προγράμματα ΕΣΠΑ καταστρέφει τον εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και διεπιστημονικό προσανατολισμό των ΚΕΔΔΥ, τα προγράμματα συνεκπαίδευσης, καθώς και τις ενταξιακές, & συμπεριληπτικές δομές του ελληνικού σχολείου, που ενισχύθηκαν στους εκπαιδευτικούς νόμους 4368/2006, 4415/2016 και 4452/2017. Μέχρι σήμερα τα ΚΕΔΔΥ επικεντρώνονταν με διεπιστημονικότητα στους μαθητές/τριες με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υποστηρίζοντας την ένταξή τους στο γενικό ή το ειδικό σχολείο, παρά την εγκατάλειψή τους με ευθύνη των εκάστοτε ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Αντιθέτως, φαίνεται ότι το ΚΕΣΥ εστιάζεται σε ένα απροσδιόριστο διοικητικοκεντρικό καθηκοντολόγιο που θα αφορά την επιμόρφωση, την ειδική αγωγή, την συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Είναι προφανές πλέον, αν ψηφιστεί αυτό το νομοθέτημα, η διάγνωση θα αποδοθεί πλήρως στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ). Αυτά, αποτελούν μηχανισμό της ελληνικής κρατικής νοσοκομειακής δομής υγείας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί έναν από τους πλέον προβληματικούς τομείς της κρατικής διοίκησης, με αποκορύφωμα ίσως, τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής που λειτουργούν με όρους αγοράς-πελατών-κόστους-κέρδους. Η επιστροφή στο ιατρικό μοντέλο με ουρές στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα για απλές διαγνώσεις, κατά παραγγελία, γυρνάνε δεκαετίες πίσω την εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και ειδική επαγγελματική εκπαίδευση των αναπήρων παιδιών και των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Φαίνεται ότι στο νέο νόμο καταργείται το κοινωνικό και εκπαιδευτικό μοντέλο στη διαχείριση του μαθητικού πληθυσμού με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, γι’ αυτό ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να συνεχιστεί η Διαβούλευση και ο Διάλογος για το νομοσχέδιο με όλους τους φορείς, για όσο χρόνο απαιτείται, με την παραδοχή ότι η εκπαίδευση, ως θεσμός είναι καθολικός και ενιαίος. Επομένως οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις όπου και όταν απαιτούνται, θα πρέπει να είναι μέρος μιας ενιαίας νομοθετικής πρότασης που να εναρμονίζεται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της γενικής εκπαίδευσης.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος
Τα τελευταία χρόνια στο βωμό της δήθεν εξοικονόμισης χρημάτων το Υπουργείο μας κατόπιν άνωθεν, βεβαίως, οδηγιών , προβαίνει σε κινήσεις που όχι μόνο δεν είναι προς όφελος μαθητών , καθηγητών και οικογενειών αλλά αντιθέτως καταστρέφει χωρίς δισταγμό δομές που προσφέρουν έργο ουσιαστικό και απολύτως απαραίτητο στους εφήβους μας. Έχοντας χρόνια υπηρετήσει το θεσμό του ΣΕΠ θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη και άνευ λόγου η πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει τα ΚΕΣΥΠ. Μετά την, επίσης, αδικαιολόγητη κατάργηση του θεσμού του ΣΕΠ στα σχολεία, τα ΚΕΣΥΠ λειτουργούσαν ως σημεία αναφοράς και οδοδείκτες όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τις οικογένειές τους. Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί δυστυχώς αυτοί που πονάνε και αγαπάνε πραγματικά αυτό τον τόπο και το μέλλον της, που δεν είναι άλλο από τα παιδιά μας, βρίσκονται σε λάθος θέσεις και όχι εκεί που θα έπρεπε και αγωνίζονται για μια Ελλάδα που μάλλον το Υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί αλλά αντιθέτως αποστρέφεται.
Με αφορμή το σ/ν του Υπουργείου Παιδείας για τις νέες υποστηρικτικές δομές με τίτλο «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», το οποίο δόθηκε σε διαβούλευση, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
• Αποδυναμώνεται η θεσμοθετημένη διεπιστημονική συνεργασία, που αποτελεί σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και πραγματικότητα, την πιο ενδεδειγμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των σοβαρών ψυχοκοινωνικών, γνωστικών και συμπεριφορικών προβλημάτων των παιδιών. Οι σταθερές διεπιστημονικές ομάδες που αποτελούνταν από εκπαιδευτικό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοθεραπευτή και παιδοψυχίατρο, αντικαθίστανται πρόχειρα ως εξής: «Οι διεπιστημονικές υποομάδες δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα αλλά ο αριθμός, η σύνθεση, το έργο τους και η διάρκειά τους μπορεί να μεταβάλλονται ανάλογα με τα θέματα που αντιμετωπίζουν».
• Περιορίζεται ο ρόλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, δηλαδή των ειδικών επιστημόνων που συναπαρτίζουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς, το προσωπικό των ΚΕΣΥ. Για παράδειγμα, καταργείται πλήρως η ειδικότητα του Παιδοψυχιάτρου και περιθωριοποιείται ο ρόλος των ειδικοτήτων των Λογοθεραπευτών και Εργοθεραπευτών, αφού δεν προβλέπεται τουλάχιστον ένας από τις παραπάνω ειδικότητες σε κάθε ΚΕΣΥ της επικράτειας.
• Πώς μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά οι ΕΔΕΑΥ αφού:
1) δεν θα καλύπτεται το σύνολο των σχολείων από αυτές,
2) τα στελέχη τους θα βρίσκονται περιοδικά και για λίγο χρόνο σε κάθε σχολείο,
3) στελεχώνονται κυρίως από αναπληρωτές που δεν προσλαμβάνονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς,
4) τα στελέχη δεν επιμορφώνονται ενώ το σ/ν τους προσθέτει επιπλέον και σημαντικές αρμοδιότητες.
• Δεν αναφέρεται ο όρος διάγνωση-διαφοροδιάγνωση από το σ/ν και αντικαθίσταται από τον όρο: «διερεύνηση εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών». Παραβλέπεται έτσι η τεράστια απόσταση που χωρίζει την απλή διερεύνηση από την τεκμηριωμένη διάγνωση βάσει επιστημονικών μεθόδων και με τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων (τεστ).
• Για να είναι αποτελεσματική η οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να βασίζεται σε μια εις βάθος διάγνωση και αξιολόγηση των γνωστικών, ψυχοσυναισθηματικών και κοινωνικών προβλημάτων του παιδιού και σε μια εμπεριστατωμένη έρευνα των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που το περιβάλλουν. Σε αντίθετη περίπτωση, καμία παρέμβαση δεν βρίσκει το στόχο της, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και σπαταλάει ανθρώπινο δυναμικό.
• Στο σ/ν δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος της παράλληλης στήριξης των μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την οποία εισηγείτο μέχρι σήμερα το ΚΕΔΔΥ. Ο θεσμός της παράλληλης στήριξης παρά τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας, συνέβαλε σημαντικά στη συμπερίληψη των μαθητών αυτών στη Γενική Εκπαίδευση.
• Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες και ευθύνες των εργαζομένων στα ΚΕΣΥ, χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό. Αν σκεφθεί κανείς ότι στα μεγάλα ΚΕΔΔΥ της χώρας υπήρχαν λίστες αναμονής για αξιολόγηση που ξεπερνούσαν τα ένα με δύο χρόνια, τότε καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να συμβεί με την αύξηση των αρμοδιοτήτων τους. Επιπλέον, με την κάλυψή τους κυρίως με αναπληρωτές δεν εξασφαλίζεται η μόνιμη παρουσία τους από την αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.
• Πώς είναι δυνατόν τα ΠΕΚΕΣ να εποπτεύουν και να συντονίζουν τα ΚΕΣΥ όταν προβλέπονται 20 συντονιστές Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης για όλη την Ελλάδα, ούτε ένας ανά ΠΕΚΕΣ, ενώ δεν προβλέπεται συντονιστής ΕΕΠ.
Ίδρυση Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.)
Σχόλιο: Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Στο προσωπικό που στελεχώνουν τις μονάδες ειδικής εκπαίδευσης υπηρετεί και το ΕΕΠ και ΕΒΠ. Ως επιστήμονες και ως μέλη του συλλόγου εκπαιδευτικού προσωπικού του Σχολείου, συμμετέχουν στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό της εκπαιδευτικής μονάδας και θα έπρεπε επίσης να συντονίζεται, να επιμορφώνεται και γενικώς να υποστηρίζεται από ένα επιστημονικό επιτελικό όργανο. Μέσα από την πρόταση του νομοσχεδίου το προσωπικό αυτό αγνοείται παντελώς και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η στελέχωση των Π.Ε.Κ.Ε.Σ με συντονιστές του υποστηρικτικού έργου του ΕΕΠ και ΕΒΠ που θα προέρχονται από τις αντίστοιχες ειδικότητες.(αρ.5 παρ. 1)
Έτσι θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο του ανεπαρκούς εκπαιδευτικού συντονισμού, στην ακύρωση του επιστημονικού έργου του εν λόγω προσωπικού και στον διαχωρισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας σε δύο μη συνεργαζόμενες ομάδες.
Ταυτόχρονα στο αρ. 22, παρ.3 αναφέρεται ότι ως συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης επιλέγονται ή εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων με ειδίκευση στην Ε.Α.Ε, ή μέλη Ε.Ε.Π με πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια . (τι σημαίνει διδακτική για το ΕΕΠ;)
θΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΊ Η ΚΆΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΚΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΣΥ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΔΕΑΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ
Οι δομές της εκπαίδευσης δεν μπορούν να έχουν ως αποστολή την υποστήριξη των σχολικών μονάδων κατ΄ αρχάς και δευτερευόντως την υποστήριξη των μαθητών για τον λόγο ότι πάντα το επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής έχει τον μαθητή και στις ανάγκες αυτού προσαρμόζεται το σχολείο.
Για να μπορέσει το Κ.Ε.Σ.Υ. να είναι αποτελεσματικό στο έργο του, θα πρέπει να μπορεί μέσα από την διερεύνηση, την επιστημονική αξιολόγηση και τη διάγνωση, να συντάσσει γνωμάτευση η οποία, ως επίσημο και τεκμηριωμένο έγγραφο, θα διευκολύνει την σύνταξη των προτάσεων που θα αφορούν και στην εγγραφή στο κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο και στην διαμόρφωση του Εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος καθώς και στον σχεδιασμό των υποστηρικτικών παρεμβάσεων.
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι από τις «μεταρρυθμίσεις» πλήττονται οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας. Τα ΚΕΣΥΠ ήταν η μοναδική δομή που παρείχε ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού. Η υποβάθμιση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι γεγονός:
1) Κατάργηση του μαθήματος ΣΕΠ
2) Κατάργηση ΓΡΑΣΕΠ, ΓΡΑΣΥ
και τώρα 3) Κατάργηση των ΚΕΣΥΠ
Σε μια εποχή που ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, σε μια εποχή που όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Γερμανία, Δανία) επενδύουν σε δομές και υπηρεσίες προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού και ευκαιριών μάθησης για την ανάπτυξη στοχευμένων, ειδικών και γενικών δεξιοτήτων, στην Ελλάδα επί της ουσίας καταργείται κάθε υπηρεσία αυτής της μορφής.
Τα ΚΕΣΥΠ πρέπει όχι μόνο να παραμείνουν στη σημερινή τους μορφή αλλά και να διευρυνθούν σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή σε όλη τη χώρα. Είναι αυτονόητο ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μαθητή/τριας, κάθε γονέα και κάθε εκπαιδευτικού να έχει ΑΜΕΣΗ πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρουν: ατομική και ομαδική συμβουλευτική, ημερίδες ενημέρωσης σε κάθε σχολείο της περιοχής ευθύνης τους, επιστημονική υποστήριξη προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας, ημερίδες ενημέρωσης γονέων, βιωματικά εργαστήρια, εργαστήρια συμπλήρωσης μηχανογραφικού δελτίου κ.α.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΕΠ ΣΤΗ Δ.Ε ΝΑ ΤΗ ΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΑΚΥΡΗ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Η Γ.Γ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΑΚΙΝΟΥ
Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ
με θέμα: «Καθορισμός Όρων και Προϋποθέσεων κατάρτισης και τήρησης Μητρώου Στελεχών Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού»
Μελετώντας την με αριθμό πρωτ. ΔΣ/64529/27-11-2017 απόφαση του ΕΟΠΠΕΠ με θέμα: «Καθορισμός Όρων και Προϋποθέσεων κατάρτισης και τήρησης Μητρώου Στελεχών Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού» διαπιστώνουμε ότι στο Μητρώο Στελεχών Συ.Ε.Π., στα υπομητρώα επιπέδου Α’ δε λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία, η εμπειρία και οι επιμορφώσεις των στελεχών Σ.Ε.Π. των ΚΕ.ΣΥ.Π., των ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. και ΓΡΑ.ΣΥ. Να τονίσουμε τη σοβαρότητα και βαρύτητα αυτών των προγραμμάτων επιμόρφωσης, τα οποία υλοποιήθηκαν από Πανεπιστημιακά ιδρύματα και με την ευθύνη και εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Στο υπομητρώο Α2 απαιτείται οι Σύμβουλοι να διαθέτουν οποιοδήποτε τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πτυχίο Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία και εμπειρία. Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση αδικεί τα στελέχη των δομών, τα οποία έχουν εκτός των απαιτούμενων τίτλων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και προϋπηρεσία, η οποία είναι προστιθέμενη αξία για το Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Τα στελέχη των προαναφερόμενων δομών υπηρετούν το θεσμό της Συ.Ε.Π. εδώ και αρκετά χρόνια και υποστηρίζουν με τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους, τις ποικίλες δραστηριότητες που οργανώνουν και το χρήσιμο υλικό που επιμελούνται τους μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Στην πλειοψηφία τους τα στελέχη των δομών έχουν επιμορφωθεί με προγράμματα στοχευμένα στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, τα οποία υλοποιήθηκαν με την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρουμε ενδεικτικά στον πίνακα που ακολουθεί, με ευθύνη Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και από σεμινάρια τόσο του φορέα σας, ΕΟΠΠΕΠ, όσο και άλλων φορέων. Εκτός των σεμιναρίων τακτική ήταν η παρακολούθηση και η συμμετοχή σε Ημερίδες, Συνέδρια και άλλες δράσεις με στόχο πάντα την επαγγελματική τους ανάπτυξη για τις όσο το δυνατόν καλύτερες, αρτιότερες και αποτελεσματικές υπηρεσίες τους προς τους ωφελούμενους των υπηρεσιών τους. Η σοβαρότητα των επιμορφώσεων του Υπουργείου δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε σχέση με το πτυχίο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., αλλά να υπάρχει μια ισότιμη σχέση μεταξύ τους, όταν μάλιστα όλα αυτά τα προγράμματα συνοδεύονται από αρκετών ετών προϋπηρεσία και εμπειρία.
Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τις παραπάνω επισημάνσεις μας, σχετικές με τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των Συμβούλων Συ.Ε.Π. στο Μητρώο Στελεχών Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε από κοινού, προκειμένου να διαμορφωθεί με τον καλύτερο δυνατό και δίκαιο τρόπο το Μητρώο Στελεχών.
Για το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Στελεχών Σ.Ε.Π. της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ευφροσύνη Μυργιώτη, Υπεύθυνη Σ.Ε.Π., ΚΕ.ΣΥ.Π. Καρδίτσας
Μαρία Σαρακίνου, Υπεύθυνη Σ.Ε.Π., ΚΕ.ΣΥ.Π. Λευκού Πύργου
Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).
Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.
Το Άρθρο 06 – Ίδρυση Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.)
Στην περιοχή ευθύνης κάθε Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ιδρύονται Κ.Ε.Σ.Υ., τα οποία υπάγονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
να αντικατασταθεί ως εξής:
Το Άρθρο 06 – Ίδρυση Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.)
Στην περιοχή ευθύνης κάθε Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ιδρύονται Κ.Ε.Σ.Υ., τα οποία υπάγονται στις Διευθύνσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης (διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η στελέχωσή τους με εκπαιδευτικούς και διοικητικούς, καθώς οι μετακινήσεις-τοποθετήσεις θα αποτελούν εσωτερική διαδικασία και συνδέονται οργανικά με τους εκφραστές της εκπαιδευτικής πολιτικής ανά νομό).
Είναι δυσλειτουργικό και πρακτικά άχρηστο να μείνει στην ίδια περιοχή το 2ο ΚΕΣΥ. Θα πρέπει να μεταφερθεί το 2ο ΚΕΣΥ αλλού, για να εξυπηρετεί καλύτερα τις περιοχές.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΕΣΥ
Θα πρέπει να προβλεφθεί εγγραφή στον προϋπολογισμό της κάθε ΠΔΕ ποσού για την καταβολή οδοιπορικών στα μέλη των ΚΕΣΥ, καθόσον ιδίως στην Περιφέρεια της χώρας(Νησιά κ.λ.π) οι αποστάσεις για τις επισκέψεις στα σχολεία είναι μεγάλες και οι εκπαιδευτικοί και το ΕΕΠ των ΚΕΣΥ θα αδυνατούν να καταβάλουν εξ ιδίων τις μετακινήσεις τους.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ
Η αυτονόητη ανάγκη στελέχωσης των ΚΕΣΥ με Κοινωνικούς Επιστήμονες
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέων Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων οφείλει να υπενθυμίσει την αυτονόητη ανάγκη ένταξης των κοινωνικών επιστημόνων σε οποιαδήποτε Υποστηρικτική Δομή αποβλέπει στην κάλυψη ψυχοκοινωνικών αναγκών των σχολικών μονάδων.
Θεωρούμε σαφή παράλειψη την απουσία των σπουδών στην κοινωνιολογία και στην κοινωνική πολιτική από τα ρητώς αναφερόμενα ως επιθυμητά προσόντα για τη στελέχωση Δομών όπως τα ΚΕΣΥ. Παράλειψη, η οποία συνεχίζει τη λανθασμένη και παράδοξη κατάσταση που ισχύει έως σήμερα για Δομές όπως οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων.
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες στην εκπαίδευση παραμένουν ελλιπείς χωρίς την κοινωνιολογική οπτική που επιτρέπει την κατανόηση και την ερμηνεία των συμπεριφορών και των αλληλεπιδράσεων που αναπτύσσονται στο χώρο του σχολείου . Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Υποστηρικτικές Δομές είναι στη βάση τους κοινωνικά. Στο σύγχρονο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, ανέχειας, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, βίας και αποδυνάμωσης των παραδοσιακών δικτύων υποστήριξης, μετασχηματισμού των οικογενειακών δομών, η εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να παραβλέπει το δυναμικό των εργαλείων της κοινωνιολογικής επιστήμης.
Οι Κοινωνιολόγοι και οι Επιστήμονες Κοινωνικής Πολιτικής είναι κατεξοχήν σε θέση να ανταποκριθούν σε υπαρκτές και ουσιώδεις ανάγκες των Υποστηρικτικών Δομών, δεδομένου ότι η επιστημονική τους κατάρτιση τους επιτρέπει, ενδεικτικά:
• να εντοπίζουν αιτιακές σχέσεις αναλύοντας την κοινωνική συμπεριφορά των ατόμων σε συνάρτηση με τα κοινωνικά γεγονότα, τους κοινωνικούς θεσμούς και τις κοινωνικές αλλαγές,
• να διεξάγουν έρευνα στο μακρο-επίπεδο και στο μικρο-επίπεδο
• να είναι ενήμεροι/ες για τις διαδικασίες των κοινωνικών μετασχηματισμών
• να έχουν γνώση των μηχανισμών αναπαραγωγής των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και της επίπτωσης των τελευταίων στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών,
• να γνωρίζουν την επίδραση της κοινωνικοποίησης και των πολιτισμικών παραμέτρων στη διαμόρφωση των αξιών και της κοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών/τριών,
• να έχουν γνώση της δυναμικής των ομάδων στο σχολικό πλαίσιο,
• να αναγνωρίζουν τη λανθάνουσα επενέργεια των στερεοτύπων και να προωθούν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα,
• να εντοπίζουν αιτιακούς παράγοντες στα κοινωνικά δίκτυα των συμβουλευομένων, όπως πράττουν από ετών οι Κλινικοί Κοινωνιολόγοι
• να σχεδιάζουν και να υλοποιούν παρεμβατικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες
Ο συμβουλευτικός ρόλος των Κοινωνιολόγων στην εκπαίδευση είναι εξάλλου κατοχυρωμένος με το Προεδρικό Διάταγμα 159 (Φ.Ε.Κ. 199/1.10.2009, τ. 1), σύμφωνα με το οποίο μπορούν να στελεχώσουν την εκπαίδευση «ως κοινωνιολόγοι σύμβουλοι», με αντικείμενο την εποπτεία, την έρευνα, την ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων της σχολικής ζωής.
Η –ούτως ή άλλως προφανής- αναγκαιότητα της συμμετοχής τους στο έργο των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων έχει επισημανθεί και από την έκθεση της, αποτελούμενης από υπευθύνους ΣΣΝ, Ομάδας Εργασίας που εξέδωσε το 2009 το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, για την αποτύπωση των ζητημάτων και των προοπτικών του θεσμού.
Τέλος, ας ληφθεί υπόψη ότι η ένταξη των Κοινωνιολόγων/Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στα στελέχη των Υποστηρικτικών Δομών είναι εφικτή από κάθε πλευρά, δεδομένου ότι η εκπαίδευση διαθέτει ήδη πλούσιο δυναμικό Κοινωνικών Επιστημόνων έμπειρων στη σχολική τάξη.
Μετά τα παραπάνω, ζητούμε οι βασικές σπουδές στην Κοινωνιολογία ή την Κοινωνική Πολιτική να συμπεριληφθούν ρητά στα επιθυμητά ακαδημαϊκά προσόντα και να μοριοδοτηθούν επαρκώς κατά τη διαδικασία επιλογής των στελεχών, εκπαιδευτικών ή μη, που θα στελεχώσουν τα ΚΕΣΥ.
Οι Κοινωνιολόγοι και οι Επιστήμονες Κοινωνικής Πολιτικής μπορούν να έχουν σαφείς αρμοδιότητες στη διεπιστημονική ομάδα των Υποστηρικτικών Δομών. Συγκεκριμένα :
• Να συντονίζουν και να διενεργούν έρευνες για την ανίχνευση του κοινωνικού προφίλ και των αναγκών μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών. Η έρευνα μπορεί να αποκαλύψει κρίσιμα στοιχεία για τις συμπεριφορές και σχέσεις στον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο: Δομικοί φραγμοί και εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση στη μάθηση, υποκουλτούρες και ομαδοποιήσεις των νέων βάσει πολιτισμικών και άλλων χαρακτηριστικών, κώδικες επικοινωνίας, οργάνωση του ελεύθερου χρόνου, αντιλήψεις, στάσεις και αξίες, οικογενειακά σχήματα. Η δράση δεν μπορεί παρά να θεμελιώνεται στην επιστημονική γνώση.
• Να αξιοποιούν την κοινωνιομετρία για την αποκάλυψη των μοτίβων σχέσεων μέσα στη σχολική τάξη και την παροχή συμβουλευτικής καθοδήγησης στους/τις εκπαιδευτικούς. Το κοινωνιόγραμμα αποτελεί γνωστό και ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο της εφαρμοσμένης κοινωνιολογίας, με σκοπό την ανίχνευση ηγετών, ομαδοποιήσεων και μοναχικών μελών στην τάξη .
• Να διερευνούν με την κοινωνιολογική οπτική το κοινωνικό-πολιτισμικό περιβάλλον παιδιών που εμπλέκονται σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού, σχολικής διαρροής, εθισμών, αντι-κοινωνικής συμπεριφοράς, μέσα από την ανάλυση του οικογενειακού/συγγενικού πλαισίου τους, των κοινωνικών δικτύων ομοτίμων και των μοτίβων συμπεριφοράς στον ψηφιακό κόσμο. Επίσης, να αξιοποιούν τα εργαλεία της επίλυσης συγκρούσεων και διαμεσολάβησης, για τη διαχείριση των συγκρούσεων.
• Να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αποτιμούν παρεμβάσεις και προγράμματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων, πάντα σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας και με αποδέκτες μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Φαινόμενα όπως η σχολική διαρροή, η απόρριψη της διαφορετικότητας. οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, η μισαλλοδοξία και η έλλειψη ανεκτικότητας, ο εκφοβισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η άκριτη χρήση του διαδικτύου, οι έμφυλες διακρίσεις και η έμφυλη βία, αποτελούν προνομιακά πεδία δράσης της κοινωνιολογίας,.
• Να υποστηρίζουν επιστημονικά την υλοποίηση ερευνητικών εργασιών στα σχολεία.
• Να διαμορφώνουν δίκτυα συνεργατών φορέων.
• Να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
• Να ενημερώνουν τη σχολική κοινότητα σε σχέση με καινοτόμες εθνικές, ευρωπαϊκές ή διεθνείς δράσεις και προγράμματα σχετικά με ψυχοκοινωνικά ζητήματα.
• Να λειτουργούν ως πολιτισμικοί/ές διαμεσολαβητές/τριες.
• Να οργανώνουν δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου.
• Να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις για την κοινωνικοοικονομική υποστήριξη των παιδιών που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
• Να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινωνικής/εκπαιδευτικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.
Σε μία περίοδο κατά την οποία επιδιώκεται η αναδιοργάνωση των Δομών που θα υποστηρίζουν το ελληνικό σχολείο, αναμένουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα αντιληφθεί τους τρόπους με τους οποίους το όλον (κοινωνία) επιδρά στο επιμέρους (σχολείο) και θα αξιοποιήσει, έστω και τώρα, το δυναμικό των επιστημόνων που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην υπόθεση της διαμόρφωσης του σχολείου που οραματιζόμαστε∙ ενός σχολείου που θα αποδίδει έμφαση στην υποστήριξη της ολόπλευρης ανάπτυξης του παιδιού, σε ένα πλαίσιο που θα ευνοεί την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων ως πηγής πολλαπλών γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ζητημάτων της σχολικής κοινότητας
Για το Δ.Σ. του ΣΕΚ
Η Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματεας
Ευαγγελια Τσαπατσαρη Ηλίας Υφαντής
Σχετικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη δημιουργία νέων υποστηρικτικών δομών στην εκπαίδευση, θα ήθελα να εκφράσω την ακόλουθη εκτίμησή μου:
Υπηρετώ σε σχολείο της Β/θμιας Εκπ/σης Ανατ.Θεσ/νίκης και δίδαξα επί σειρά ετών το μάθημα του ΣΕΠ με την πολύτιμη και σταθερή αρωγή του ΚΕΣΥΠ Λευκού Πύργου στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η σχολική μας μονάδα.Το ΚΕΣΥΠ στήριξε το διδακτικό μου έργο υπεύθυνα,δημιουργικά και αποτελεσματικά με τη διοργάνωση τακτικών επιμορφωτικών ημερίδων,βιωματικών εργαστηρίων και ενδοσχολικών επιμορφώσεων.Επιπροσθέτως,δέχτηκε πολλούς μαθητές /-τριες και γονείς τους για εξατομικευμένη συμβουλευτική σχετικά με τις μελλοντικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές.
Για λόγους,λοιπόν,ουσιαστικής στήριξης του εκπαιδευτικού έργου αλλά και έγκυρης πληροφόρησης των ενδιαφερομένων σχετικά με τη λήψη μιας κρίσιμης απόφασης θεωρώ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη- στην παρούσα μάλιστα συγκυρία της οικονομικής δυσπραγίας, του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων αλλά και της διαρροής τους στο εξωτερικό- ο θεσμός του Επαγγελματικού Προσανατολισμού όχι μόνο να διατηρήσει την αυτοτέλειά του, αλλά και να αναβαθμιστεί από την Πολιτεία με κάθε πρόσφορο τρόπο. Ενδεικτικά αναφέρω:
α.να ενισχυθεί η στελέχωση των δομών με επιμορφωμένο και έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό
β. να επανεισαχθεί η διδασκαλία του μαθήματος ΣΕΠ από επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων της Β/θμιας Εκπ/σης
γ.να στεγαστούν οι δομές του σε κατάλληλα δημόσια κτίρια προσβάσιμα σε κάθε επισκέπτη/-τρια (με εξοπλισμένα γραφεία, βιβλιοθήκες,χώρους συνεδριάσεων-εκδηλώσεων, χώρους υποδοχής,γραμματειακή υποστήριξη)
δ.να υπάρχει ισόρροπη και επαρκής χωροταξική κατανομή των δομών με βάση τον πληθυσμό και τις ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε περιοχής για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των μαθητών/-τριών,φοιτητών/-τριών,γονέων και εν γένει πολιτών.
Εν κατακλείδι, σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δόθηκε.
Για τους μαθητες- τριες γενικης αγωγης ποιος συβουλος θα υπαρχει????
Να τεθει στη Δομη ΚΕΣΥ ως υπευθυνος οχι μονο με γνωση ειδικης αγωγης, αλλα και ΣΥΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ-ΠΕΣΥΠ!!!!!!!!!! ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΜΕΠΑΤΠΥΧΙΑΚΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΕ Πρακτικη εξασκηση ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ- ΠΕΣΥΠ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ!!!!!
Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.
Σχόλιο: Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.
Ίδρυση Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.)Σχόλιο: Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.
Ίδρυση Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.)Σχόλιο: Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.
Ίδρυση Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.)Σχόλιο: Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.
Ίδρυση Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.)Σχόλιο: Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.
Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.
Δ/νση: Α’ Παρ. Παπαστράτου – Διαλέτη 7 – 1ος όροφος ΤΚ 30100 ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΗΛ: 26410 24175 E-Mail: belmeait@gmail.com Ιστολόγιο: belmeait.blogspot.com
ΠΡΟΣ
1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
2. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
3. ΠΕΡ. Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
4. ΔΔΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
5. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΚΟΙΝ.: α) Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, β) Σύλλογοι Γονέων, γ) ΟΛΜΕ δ) Σχολεία ε) ΚΕΣΥΠ Αγρινίου, στ) ΜΜΕ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Με το Νομοσχέδιο: «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»
Σύμφωνα με τη νομοθετική πρωτοβουλία που δόθηκε για διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καταργούνται και τα ΚΕΣΥΠ. Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας λειτουργούν δύο ΚΕΣΥΠ, ένα στο Μεσολόγγι και ένα στο Αγρίνιο που υποστηρίζουν τον θεσμό της Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της νομοθετικής πρωτοβουλίας δημιουργείται στον μεγαλύτερο νομό της χώρας μόνο ένα Κ.Ε.Σ.Υ. με έδρα το Μεσολόγγι. Έτσι οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλη του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής θα στερηθούν των υπηρεσιών που πρόσφερε το ΚΕΣΥΠ Αγρινίου. Στην περιοχή ευθύνης του ΚΕΣΥΠ Αγρινίου ανήκουν 44 σχολεία ( Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ).
Τα ΚΕ.ΣΥ.Π. (Κέντρα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) είναι υπηρεσίες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν εδώ και δύο δεκαετίες περίπου και παρέχουν υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Είναι οι μόνες δομές που έχουν απομείνει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, μετά την αναστολή λειτουργίας των ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. και των ΓΡΑ.Σ.Υ., καθώς και την κατάργηση του μαθήματος του Σ.Ε.Π στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο από το 2011 μέχρι σήμερα. Το δυναμικό των σχολικών μονάδων περιοχής ευθύνης του ΚΕΣΥΠ Αγρινίου είναι 8.000 μαθητές .
Η Συμβουλευτική και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι η συστηματική βοήθεια και υποστήριξη, η οποία επιτρέπει στο άτομο σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωή του να συνειδητοποιεί τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες του. Το βοηθά να λαμβάνει εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις, να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του και να επιτυγχάνει μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές λειτουργίες, όπως ενίσχυση της αυτογνωσίας, εκμάθηση τεχνικών λήψης απόφασης, μετάβαση, παροχή πληροφόρησης για τις σπουδές και τα επαγγέλματα κ.ά.
Η στήριξη αυτή παρέχεται στο χώρο των ΚΕ.ΣΥ.Π. με ατομικές συνεδρίες αλλά και στο χώρο των σχολείων με την οργάνωση ενημερώσεων, ημερίδων και προγραμμάτων. Στο επίκεντρο όλης αυτής της διαδικασίας βρίσκεται η Συμβουλευτική, η οποία διαφοροποιεί το θεσμό του Επαγγελματικού Προσανατολισμού από την απλή παροχή πληροφοριών.
Η κατάργηση των ΚΕ.ΣΥ.Π. και των ΓΡΑΣΕΠ , προφανώς θα σημαίνει στροφή των γονέων και των παιδιών σε ιδιωτικούς φορείς και στις ΜΚΟ για την παροχή υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού, δηλαδή, επιπλέον επιβάρυνση και δυσβάστακτο έως αδύνατο κόστος για την οικογένεια των μαθητών/τριών.
Οι μαθητές/τριες προσέρχονται, όχι μία αλλά πολλές φορές, στο ΚΕΣΥΠ Αγρινίου διανύοντας μάλιστα μεγάλες αποστάσεις π.χ. από, Βόνιτσα, Εμπεσό, κ.λ.π. – πάνω από 80 χιλ, για να διευκολυνθούν στη λήψη σημαντικών και δύσκολων αποφάσεων για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον (Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ, συμπλήρωση Μηχανογραφικού, διέξοδοι μετά το Γυμνάσιο, Λύκειο κ.α.). Παρέχεται βοήθεια στην σωστή συμπλήρωση των αιτήσεων των Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών, Σχολών Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, στην ηλεκτρονική εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών καθώς και στην ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μετεγγραφής.
Η αναγκαιότητα της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού για την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες, έχει διαπιστωθεί από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και για όλα τα στάδια της ζωής του ατόμου. Για το λόγο αυτό, ο θεσμός αυτός κατέχει σημαντική θέση στα εκπαιδευτικά συστήματα των περισσοτέρων χωρών και απολαμβάνει της συνεχούς κρατικής υποστήριξης και αναβάθμισης των αρχών και των μέσων που τον διέπουν. Επιτακτική, επομένως, θεωρείται η εδραίωση και διεύρυνση αντί της συρρίκνωσης του θεσμού και στην Ελλάδα, όπου λόγω της πολυσχιδούς νομοθεσίας, τον καταιγισμό πληροφοριών και των κοινωνικών αλλαγών, παρατηρείται ελλιπής πληροφόρηση και λανθασμένος προσανατολισμός των πολιτών ως προς τις απαιτούμενες δεξιότητες διαχείρισης της ζωής και της σταδιοδρομίας τους.
Τέλος τονίζουμε προς όλους της υπευθύνους ότι εκπαιδευτικές-κοινωνικές -δομές που καθορίζουν το μέλλον της νέας γενιάς δεν πρέπει να μπαίνουν στην Προκρούστια κλίνη των μνημονιακών πολιτικών, που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν και με αυτόν τον τρόπο τη 15η Πόλη σε πληθυσμό της χώρας σε μια περιοχή που συνεχώς «βουλιάζει» από την ανεργία και την εγκατάλειψη της παραγωγικής αγροτικής οικονομίας της.
Ζητάμε
1. Την ίδρυση Κ.Ε.Σ.Υ. Αγρινίου όπως έγινε σε άλλους Νόμους της χώρας
2. Ή την διεύρυνσή του ΚΕΣΥ Μεσολογγίου (ίδρυση παραρτήματος ) με τον ορισμό εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό, σύμφωνα με το άρθρο 9 της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΠΕΘ, που θα έχουν στην ευθύνη τους τα σχολεία που έχει σήμερα το ΚΕΣΥΠ Αγρινίου και να στεγαστούν σε κάποιο δημόσιο κτίριο π.χ. σχολείο για να μην επιβαρύνεται το δημόσιο με τα λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο κλπ.) σε κάθε επαρχία (Βάλτου- Ξηρομέρου-Θέρμου-Μακρυνεία κ.α.)
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Κατσίφας Βαγγέλης Τσούκας
Τα διπλά ΚΕΣΥ στην Αττική και μάλιστα με την ίδια έδρα οδηγεί προφανώς στην συμπύκνωσή τους σε ένα στην πράξη!!!! Γιατί π.χ. 2 ΚΕΣΥ στη Δ’ Αθήνας να έιναι στη Ν. Σμύρνη και όχι το ένα στη Ν.Σμύρνη και το άλλο στη Γλυφάδα; μήπως επειδή δεν θα στελεχωθούν ως δύο αλλά ως 1 ή ως 1,5; μήπως το προσωπικό θα μοιράζεται στα 2 ΚΕΣΥ και δεν πρέπει να υπάρχουν διαμαρτυρίες κλπ;
Η Ανατολική Αττική θα έπρεπε να έχει δύο έδρες. Το Κορωπί δεν εξυπηρετεί μια τόσο μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από το Λαύριο ως τον Ωρωπό και τη Βαρυμπόμπη. Φαντάζομαι πως αντίστοιχα προβλήματα θα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές.
Ίδρυση Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.)
Σχόλιο: Η ίδρυση δύο ΚΕΣΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα φαινομενικά αποτελεί θετική κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να προβλέπεται η ίδρυση του 2ου ΚΕΣΥ σε άλλη περιοχή ή δήμο της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, π.χ. Για την Γ΄ Αθήνας θα μπορούσε να πάει το 2ο λ.χ. Περιστέρι ή Ίλιον.
Τα τελευταία χρόνια στο βωμό της δήθεν εξοικονόμισης χρημάτων το Υπουργείο μας κατόπιν άνωθεν, βεβαίως, οδηγιών , προβαίνει σε κινήσεις που όχι μόνο δεν είναι προς όφελος μαθητών , καθηγητών και οικογενειών αλλά αντιθέτως καταστρέφει χωρίς δισταγμό δομές που προσφέρουν έργο ουσιαστικό και απολύτως απαραίτητο στους εφήβους μας. Έχοντας χρόνια υπηρετήσει το θεσμό του ΣΕΠ θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη και άνευ λόγου η πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει τα ΚΕΣΥΠ. Μετά την, επίσης, αδικαιολόγητη κατάργηση του θεσμού του ΣΕΠ στα σχολεία, τα ΚΕΣΥΠ λειτουργούσαν ως σημεία αναφοράς και οδοδείκτες όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τις οικογένειές τους. Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί δυστυχώς αυτοί που πονάνε και αγαπάνε πραγματικά αυτό τον τόπο και το μέλλον της, που δεν είναι άλλο από τα παιδιά μας, βρίσκονται σε λάθος θέσεις και όχι εκεί που θα έπρεπε και αγωνίζονται για μια Ελλάδα που μάλλον το Υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί αλλά αντιθέτως αποστρέφεται.
Με αφορμή το σ/ν του Υπουργείου Παιδείας για τις νέες υποστηρικτικές δομές με τίτλο «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», το οποίο δόθηκε σε διαβούλευση, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
• Αποδυναμώνεται η θεσμοθετημένη διεπιστημονική συνεργασία, που αποτελεί σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και πραγματικότητα, την πιο ενδεδειγμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των σοβαρών ψυχοκοινωνικών, γνωστικών και συμπεριφορικών προβλημάτων των παιδιών. Οι σταθερές διεπιστημονικές ομάδες που αποτελούνταν από εκπαιδευτικό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοθεραπευτή και παιδοψυχίατρο, αντικαθίστανται πρόχειρα ως εξής: «Οι διεπιστημονικές υποομάδες δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα αλλά ο αριθμός, η σύνθεση, το έργο τους και η διάρκειά τους μπορεί να μεταβάλλονται ανάλογα με τα θέματα που αντιμετωπίζουν».
• Περιορίζεται ο ρόλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, δηλαδή των ειδικών επιστημόνων που συναπαρτίζουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς, το προσωπικό των ΚΕΣΥ. Για παράδειγμα, καταργείται πλήρως η ειδικότητα του Παιδοψυχιάτρου και περιθωριοποιείται ο ρόλος των ειδικοτήτων των Λογοθεραπευτών και Εργοθεραπευτών, αφού δεν προβλέπεται τουλάχιστον ένας από τις παραπάνω ειδικότητες σε κάθε ΚΕΣΥ της επικράτειας.
• Πώς μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά οι ΕΔΕΑΥ αφού:
1) δεν θα καλύπτεται το σύνολο των σχολείων από αυτές,
2) τα στελέχη τους θα βρίσκονται περιοδικά και για λίγο χρόνο σε κάθε σχολείο,
3) στελεχώνονται κυρίως από αναπληρωτές που δεν προσλαμβάνονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς,
4) τα στελέχη δεν επιμορφώνονται ενώ το σ/ν τους προσθέτει επιπλέον και σημαντικές αρμοδιότητες.
• Δεν αναφέρεται ο όρος διάγνωση-διαφοροδιάγνωση από το σ/ν και αντικαθίσταται από τον όρο: «διερεύνηση εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών». Παραβλέπεται έτσι η τεράστια απόσταση που χωρίζει την απλή διερεύνηση από την τεκμηριωμένη διάγνωση βάσει επιστημονικών μεθόδων και με τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων (τεστ).
• Για να είναι αποτελεσματική η οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να βασίζεται σε μια εις βάθος διάγνωση και αξιολόγηση των γνωστικών, ψυχοσυναισθηματικών και κοινωνικών προβλημάτων του παιδιού και σε μια εμπεριστατωμένη έρευνα των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που το περιβάλλουν. Σε αντίθετη περίπτωση, καμία παρέμβαση δεν βρίσκει το στόχο της, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και σπαταλάει ανθρώπινο δυναμικό.
• Στο σ/ν δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος της παράλληλης στήριξης των μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την οποία εισηγείτο μέχρι σήμερα το ΚΕΔΔΥ. Ο θεσμός της παράλληλης στήριξης παρά τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας, συνέβαλε σημαντικά στη συμπερίληψη των μαθητών αυτών στη Γενική Εκπαίδευση.
• Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες και ευθύνες των εργαζομένων στα ΚΕΣΥ, χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό. Αν σκεφθεί κανείς ότι στα μεγάλα ΚΕΔΔΥ της χώρας υπήρχαν λίστες αναμονής για αξιολόγηση που ξεπερνούσαν τα ένα με δύο χρόνια, τότε καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να συμβεί με την αύξηση των αρμοδιοτήτων τους. Επιπλέον, με την κάλυψή τους κυρίως με αναπληρωτές δεν εξασφαλίζεται η μόνιμη παρουσία τους από την αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.
• Πώς είναι δυνατόν τα ΠΕΚΕΣ να εποπτεύουν και να συντονίζουν τα ΚΕΣΥ όταν προβλέπονται 20 συντονιστές Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης για όλη την Ελλάδα, ούτε ένας ανά ΠΕΚΕΣ, ενώ δεν προβλέπεται συντονιστής ΕΕΠ.
• Αποκλεισμός του ΕΕΠ από θέσεις ευθύνης αφού οι μοριοδοτήσεις αναφέρονται αποκλειστικά σε διδακτική εμπειρία, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η προϋπηρεσία σε ΚΔΑΥ-ΚΕΔΔΥ.
Σύλλογος Εκπαιδευτικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ΚΕΔΔΥ Λευκάδας
Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι παρότι ιδρύονται 2 ΚΕΣΥ σε κάθε περιφέρεια της Αττικής, ιδρύεται ένα μόνο στη Δυτική Αττική, με έδρα την Ελευσίνα.
1ον Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Περιοχή αυτή εκτείνεται από τα Μέγαρα, μέχρι τα Βίλια, το Μ. Πεύκο, τα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι και τη Φυλή, με αποτέλεσμα η μετακίνηση στα σχολεία της περιφέρειας αυτής εκτός από δύσκολη να είναι και δαπανηρή λόγω μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων.
Θα επαρκεί το προσωπικό του ενός ΚΕΣΥ για να καλύψει τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης σε έκταση και με ιδιαιτερότητες περιφέρειας;
2ον Σε όλη αυτή την περιοχή δεν λειτουργεί κάποιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή κέντρο ψυχικής υγείας. Το σύνολο της περιοχής αυτής εξυπηρετείται από ένα μόνο παιδοψυχίατρο (Θριάσιο Νοσοκομείο), που απειλείται με λύση της σύμβασης εργασίας του τους επόμενους μήνες.
Πώς θα καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής αυτής σε επίπεδο διάγνωσης όταν δεν θα υπάρχει πλέον το ΚΕΔΔΥ, αλλά και καμία άλλη αντίστοιχη υπηρεσία, όπως στις υπόλοιπες περιφέρειες της Αττικής;
Λειτουργία Γραφείων, σε κάθε ΕΠΑΛ, τα οποία θα έχουν ως αρμοδιότητα
1. τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των μαθητών
2. την σύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας και
3. την επίβλεψη – επιμέλεια – λειτουργία του θεσμού της Μαθητείας
Θα πρέπει να στελεχώνοντε απο τουλάχιστον 2 εκπαιδευτικούς με τα κατάλληλα προσόντα
Το Δελτίο Έργου, με το οποίο δημιουργήθηκαν τα ΚΕΣΥΠ, έθετε ορισμένες προδιαγραφές, σύμφωνα με τα ισχύοντα στα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων Ευρωπαικών χωρών.Οι προδιαγραφές αυτές όριζαν ότι τα ΚΕΣΥΠ θα πρέπει να έχουν ορισμένα τετραγωνικά,(70-90 τ.μ.),να βρίσκονται σε κεντρικό σημείο της πόλης, να είναι ισόγεια και να διαθέτουν ράμα για εύκολη πρόσβαση των ΑμΕΑ.Τα περισσότερα ΚΕΣΥΠ που λειτουργούν σήμερα καλύπτουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος αυτών των προδιαγραφών. Η ενσωμάτωσή τους στη νέα δομή δεν είναι σίγουρο ότι θα διασφαλίζει αυτές τις προυποθέσεις. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ακύρωση των εξαγγελιών για καλύτερη λειτουργία τους και εξηπηρέτηση γονιών και μαθητών.Επειδή τα ΚΕΣΥΠ περέχουν ιδιαίτερες υπηρεσίες που απευθύνονται σε γονείς και μαθητές και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία και αποτελεσματικότητα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος, αφού τα περισσότερα στεγάζονται σε σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια, ΠΡΟΤΕΙΝΩ οι δομή αυτή να παραμείνει χωροταξικά ως έχει και να συνδεθεί μόνον διοικητικά με τον νέο φορέα(ΚΕΣΥ).
Η λογική δύο ΚΕΣΥ στον ίδιο Δήμο φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη ότι περιλαμβάνοντας (κατά μέρος;) το αντικείμενο των ΚΕΣΥΠ στο ρόλο του ΚΕΣΥ, ο νέος θεσμός αφορά σε ΔΡΑΣΤΙΚΑ μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από αυτόν που αφορούσε τα ΚΕΔΔΥ και κατα συνέπεια θα έπρεπε να υπάρχει γεωγραφική κατανομή και εντός των Διευθύνσεων ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο μαθητικός πληθυσμός.
Το παράδειγμα της ανατολικής αττικής έχει επαρκώς αναλυθεί ήδη από συναδέλφους της περιοχής.
Θα ήθελα κι εγώ να τονίσω αυτό…
θθ) 1ο Ανατολικής Αττικής με έδρα το Κορωπί,
ιι) 2ο Ανατολικής Αττικής με έδρα το Κορωπί,Γιατί και τα δύο ΚΕΣΥ έχουν έδρα το Κορωπί. Η Ανατολική Αττική εκτείνεται από τον Ωρωπό, Αυλώνα, Αχαρνές (όπου έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό σχολικών μονάδων), Δροσιά, Διόνυσο, Αγιο Στέφανο, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Γέρακα, Παλλήνη……έως Λαύριο, Βάρη, Βούλα). Οι γονείς θα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά τους από τον Αυλώνα στο Κορωπί;
Γενικά γιατί θα πρέπει ΔΥΟ ΚΕΣΥ να έχουν έδρα στην ίδια περιοχή; Επίσης καθώς τα περιστατικά όλο και αυξάνονται, θα έπρεπε να υπάρχει ένα ΚΕΣΥ ανά δήμο ή το πολύ ανά δυο διπλανούς δήμους !
Τα ΚΕΣΥΠ τα επισκέπτονται όλοι οι μαθητές/τριες και όχι μόνο μια ομάδα η οποία έχει ανάγκη παρέμβασης για προβλήματα ψυχοκοινωνικής φύσης. Για αυτό η γεωγραφική διασπορά και όχι η συγκέντρωσή τους σε έναν χώρο θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους επισκέπτες μαθητές/τριες., οι οποίο σημειωτέον επισκέπτονται τα ΚΕΣΥΠ όχι μόνο μία φορά αλλά πολλές και επαναλαμβανόμενα από χρονιά σε χρονιά. Επιπλέον εξυπηρετούν και ενήλικες οι οποίοι χρειάζονται υποστήριξη σε θέματα σπουδών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης προς την Τριτοβάθμια.
Η μείωση του αριθμού των δομών που θα εξυπηρετεί το κοινό σημαίνει μείωση και της προσφοράς υπηρεσιών σε αυτό, αναγκαστική στροφή τους σε ιδιωτικούς φορείς σε καιρούς δύσκολους για τα οικονομικά της οικογένειας ή ακόμη και την αναγκαστική απομόνωση από τέτοιες υπηρεσίες οι οποίες είναι απαραίτητες πολύ περισσότερο τώρα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες.
Η λογική της εξοικονόμησης πόρων ουσιαστικά θα αποδειχθεί, στην περίπτωση αυτής της συνένωσης και της συρρίκνωσης, άκαρπη και μη ρεαλιστική. Αντίθετα, όπως αναλύεται παραπάνω θα επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας και θα έχει συνέπειες και στην κοινωνία αφού τα παιδιά μας θα στερηθούν, σε πολλές περιπτώσεις, τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη για να επιλέξουν εκείνο το δρόμο που θα τους οδηγήσει στην κατάλληλη για αυτά επιλογή χωρίς πισωγυρίσματα. Μια επιτυχημένη επιλογή επαγγέλματος σημαίνει και επιτυχημένους επαγγελματικά και ικανοποιημένους προσωπικά ανθρώπους.
Από την άλλη, υπάρχει ήδη ένα δίκτυο δομών ΚΕΣΥΠ τα οποία, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν επιβαρύνουν οικονομικά γιατί βρίσκονται σε δημόσιους χώρους όπως πχ σχολεία, τα γνωρίζουν ήδη οι μαθητές/τριες, οι γονείς αλλά και γενικά το κοινό. Η αναγνωρισιμότητα αυτή τα κάνει οικεία και προσιτά στους πολίτες. Μια αλλαγή από την κατάσταση αυτή σημαίνει κόστος οικονομικό και κοινωνικό.
Η συνεργασία και ο συντονισμός της υποστήριξης των σχολείων μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τη διατήρηση των δομών στους χώρους που βρίσκονται και σε αυτόνομη λειτουργία μέσω του ΚΕΣΥ.
Η πρόταση, για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι να διατηρηθούν τα ΚΕΣΥΠ ως έχουν, δηλαδή αυτόνομα και στους χώρους που βρίσκονται στελεχωμένα με προσωπικό ανάλογο με τον αριθμό των σχολείων που εξυπηρετούν. Έτσι θα εξασφαλιστεί η επισκεψιμότητα των μαθητών/τριών και η εξυπηρέτησή τους.
Με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ιδρύονται δύο (2) Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) στη διεύθυνση Ανατολικής Αττικής με έδρα την πόλη του Κορωπίου.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, η πόλη των Αχαρνών αποτελεί τον δωδέκατο δήμο σε πληθυσμό σε όλη την Ελλάδα, τον τέταρτο στην Περιφέρεια Αττικής και διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό σχολικών μονάδων και μαθητών.
Εξάλλου, θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι από το υπάρχον ΚΕΣΥΠ Αχαρνών το οποίο εδρεύει στο 5ο ΓΕΛ Αχαρνών (χωρίς να προκαλείτε δαπάνη για το δημόσιο), εξυπηρετούνται οι σχολικές μονάδες του Δήμου Αχαρνών και όλων των Δήμων της Βορειοανατολικής Αττικής(Αγ. Στέφανος, Άνοιξη, Αυλώνα, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Κάλαμος, Κρυονέρι, Ωρωπός, Χαλκούτσι).
Πως είναι δυνατόν, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να εξυπηρετηθούν από την νέα αυτή δομή όταν ευρίσκεται σε μια τέτοια μεγάλη απόσταση;
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι επιβεβλημένη ανάγκη το 2ο ΚΕΣΥ Αν. Αττικής να συνεχίσει να εδρεύει στη πόλη των Αχαρνών, μια πόλη η οποία παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, προβλήματα και δυσκολίες.
θθ) 1ο Ανατολικής Αττικής με έδρα το Κορωπί,
ιι) 2ο Ανατολικής Αττικής με έδρα το Κορωπί,
Γιατί και τα δύο ΚΕΣΥ έχουν έδρα το Κορωπί. Η Ανατολική Αττική εκτείνεται από τον Ωρωπό, Αυλώνα, Αχαρνές (όπου έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό σχολικών μονάδων), Δροσιά, Διόνυσο, Αγιο Στέφανο, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Γέρακα, Παλλήνη……έως Λαύριο, Βάρη, Βούλα). Οι γονείς θα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά τους από τον Αυλώνα στο Κορωπί; Γιατί το ένα ΚΕΣΥ δεν έχει έδρα στις Αχαρνές;
Συμπεριλάβετε τον ισχύοντα κλάδο ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων και όχι αυτό που ορίζει το γ’, δηλαδή εκπαιδευτικοί από κάθε κλάδο με εξειδίκευση στον ΣΕΠ. ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ22 με συγκεκριμένα τυπικά προσόντα (πτυχίο από συγκεκριμένα τμήματα και ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ στη »Συμβουλευτική & Επαγγελματικό Προσανατολισμό (ενιαίος θεσμός) ».
Εμείς του κλάδου ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων έχουμε παρακολουθήσει 20 μαθήματα, με εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης στο πλαίσιο σπουδών διετούς διάρκειας.