ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
Άρθρο 156
Πιστοποίηση επαγγελματικών περιγραμμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού-Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 3 ν. 3369/2005
Η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 3369/2005 (Α’ 171), περί πιστοποίησης επαγγελματικών περιγραμμάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«4.α) Η πιστοποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., μετά από γνώμη επιτροπής, η οποία συστήνεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στην οποία μετέχουν:
αα) Ένας (1) εκπρόσωπος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως πρόεδρος της επιτροπής, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.,
αβ) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,
γ) ένας (1) εκπρόσωπος των εργοδοτών με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται εντός δέκα (10) ημερών από την έγγραφη πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., από την τριτοβάθμια αντιπροσωπευτική οργάνωσή τους, στην αρμοδιότητα της οποίας εντάσσεται το επάγγελμα ή η ειδικότητα, για το οποίο αναπτύσσεται το επαγγελματικό περίγραμμα. Αν το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν εκπροσωπείται σε τριτοβάθμιο επίπεδο ή σε κανένα επίπεδο, ορίζονται εκπρόσωποι φορέα του επαγγέλματος και της ειδικότητας και του κλάδου.
αδ) Ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται εντός δέκα (10) ημερών από την έγγραφη πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., από την τριτοβάθμια αντιπροσωπευτική οργάνωσή τους, στην αρμοδιότητα της οποίας εντάσσεται το επάγγελμα ή η ειδικότητα, για το οποίο αναπτύσσεται το επαγγελματικό περίγραμμα. Αν το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν εκπροσωπείται σε τριτοβάθμιο επίπεδο ή σε κανένα επίπεδο, ορίζονται εκπρόσωποι φορέα του επαγγέλματος ή της ειδικότητας ή του κλάδου.
αε) Ένας εκπρόσωπος που ορίζεται από το εποπτεύον το επάγγελμα Υπουργείο, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον αρμόδιο Υπουργό, εντός δέκα (10) ημερών από την έγγραφη πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Αν δεν οριστούν εκπρόσωποι του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου, στην επιτροπή μετέχει ένας (1) εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, με τον αναπληρωτή του.
Χρέη Γραμματέα ασκεί υπάλληλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
β) Η επιτροπή της περ. α) έχει ως έργο:
βα) την επιβεβαίωση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων ανάπτυξης του πιστοποιούμενου επαγγελματικού περιγράμματος, όπως ειδικότερα αυτές καθορίζονται κάθε φορά, στο οικείο κανονιστικό πλαίσιο ή σε αποφάσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., καθώς και την αξιολόγηση της επάρκειας και της πληρότητας του επαγγελματικού περιγράμματος ως προς τις τεθείσες προδιαγραφές και
ββ) τη διατύπωση απλής γνώμης προς το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., στην οποία αποτυπώνονται και οι υπάρχουσες διαφωνίες μελών αυτής, για την ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος (Ε.Π.) που ζητείται, κάθε φορά, από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., με δομή και περιεχόμενο (ενότητες) αυτού, όπως ειδικότερα αυτές καθορίζονται, κάθε φορά, στο οικείο κανονιστικό πλαίσιο ή σε αποφάσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
γ) Η επιτροπή συγκροτείται με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., είτε ανά επάγγελμα ή ειδικότητα για το οποίο πρόκειται να διατυπώσει γνώμη είτε, κατόπιν προηγούμενης υπηρεσιακής αξιολόγησης, ανά ομάδα επαγγελμάτων ή ειδικοτήτων για τα οποία πρόκειται να γνωμοδοτήσει.
Η θητεία της επιτροπής είναι ετήσια και λήγει νωρίτερα, αν ολοκληρώσει το έργο της, όπως αυτό καθορίζεται με την απόφαση συγκρότησης, άλλως δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
Για όσα θέματα συγκρότησης της επιτροπής δεν ρυθμίζονται στο παρόν, καθώς και για τη σύνθεση, τον τρόπο λειτουργίας των συνεδριάσεών της και τη λήψη αποφάσεών της, εφαρμόζονται τα άρθρα 13 έως 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45), περί συλλογικών οργάνων.
δ) Για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις της επιτροπής, καταβάλλεται αποζημίωση διακοσίων πενήντα (250) ευρώ στον πρόεδρο, διακοσίων (200) ευρώ σε κάθε μέλος και εκατόν πενήντα (150) ευρώ στον γραμματέα. Η ανωτέρω μηνιαία αποζημίωση βαρύνει τους ίδιους πόρους του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και καταβάλλεται με την προϋπόθεση συμμετοχής σε τέσσερις (4) τουλάχιστον συνεδριάσεις τον μήνα. Σε περίπτωση συμμετοχής σε λιγότερες συνεδριάσεις, η αποζημίωση περικόπτεται ανάλογα.
ε) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στη διαδικασία ανάπτυξης και πιστοποίησης των επαγγελματικών περιγραμμάτων και υλοποιούνται με ευθύνη του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.».
Άρθρο 157
Απασχόληση Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 53 ν. 4763/2020
Η παρ. 6 του άρθρου 53 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), περί ίδρυσης, αδειοδότησης και πιστοποίησης ποιότητας των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Για δράσεις συμβουλευτικής σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού (Συ.Ε.Π.) απασχολούνται πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με βάση το σύστημα πιστοποίησης της επάρκειας Συμβούλων σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Συμβούλων Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
α) Ειδικά για δράσεις Συ.Ε.Π. στο πλαίσιο πράξεων που διαχειρίζονται οι Ειδικές Υπηρεσίες Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ, αν δεν επαρκεί ο αριθμός των πιστοποιημένων Συμβούλων Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 13173/Κ6/7.2.2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β’ 617), επιτρέπεται η απασχόληση μη πιστοποιημένων συμβούλων, ύστερα από έγκριση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. προς τον ενδιαφερόμενο φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτεινόμενοι πληρούν τα προσόντα εξειδίκευσης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας/επαγγελματικό προσανατολισμό. Για την εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου υποβάλλεται αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και παράβολο ύψους εξήντα (60) ευρώ ανά υποψήφιο, που καταβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους φορείς στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με τον τρόπο που αποφασίζεται από τον Οργανισμό και δύναται να αναπροσαρμόζεται με αποφάσεις του Δ.Σ..
Για την κάλυψη των αναγκών της παρούσας, ως εξειδίκευση στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό θεωρείται η κατοχή:
αα) είτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας/ επαγγελματικό προσανατολισμό ή σε άλλη επιστήμη με εξειδίκευση στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό. Η εξειδίκευση αναγράφεται στους επίσημους τίτλους σπουδών ή προκύπτει από την αναλυτική περιγραφή των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών που ακολούθησαν οι ενδιαφερόμενοι ή από επίσημη βεβαίωση σπουδών. Ως εξειδίκευση θεωρείται και η αναφορά της κατεύθυνσης σπουδών, εφόσον λειτουργούν κατευθύνσεις στα αντίστοιχα Τμήματα,
αβ) είτε οποιουδήποτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και διδακτορικού στο πεδίο της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό,
αγ) είτε οποιουδήποτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πτυχίου / πιστοποιητικού, ή οποιουδήποτε τίτλου έχει χορηγηθεί από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή τη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. του προγράμματος ειδίκευσης στη συμβουλευτική και τον προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ),
αδ) είτε οποιουδήποτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και:
αδα) πιστοποιητικού επάρκειας που χορηγείται σε επαγγελματίες οι οποίοι παρακολούθησαν σε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό, που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού ή
αδβ) βεβαίωσης παρακολούθησης και πιστοποίησης προγράμματος των Κ.Δ.Β.Μ. στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού ή
αδγ) βεβαίωσης παρακολούθησης προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού και υλοποιήθηκε από Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κ.Δ.Β.Μ. 1) ή Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (Κ.Δ.Β.Μ. 2) ή
αδδ) βεβαίωσης παρακολούθησης προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού και υλοποιήθηκε από Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) Πανεπιστημίου.
β) Τα προγράμματα των υποπερ. αδα), αδβ), αδγ) και αδδ) έχουν διάρκεια, τουλάχιστον, διακοσίων πενήντα (250) ωρών κατάρτισης και στο αρχείο του φορέα υφίστανται για κάθε πρόγραμμα:
βα) ωρολόγιο πρόγραμμα,
ββ) κατάλογος εκπαιδευτών και βεβαίωση πρακτικής άσκησης διάρκειας τουλάχιστον διακοσίων (200) ωρών κατάρτισης σε αναγνωρισμένους φορείς της Συ.Ε.Π., κατ’ εφαρμογή του ν. 4111/2013 (Α΄ 18), από τους οποίους βεβαιώνεται η ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης ή βεβαίωση επαγγελματικής εμπειρίας συνολικής διάρκειας ενός (1) έτους στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
Στις υποπερ. αδα), αδγ) και αδδ) εκτός του ανωτέρου πιστοποιητικού ή βεβαιώσεων προσκομίζεται και βεβαίωση πρακτικής άσκησης.
γ) Η επαγγελματική εμπειρία του ενός (1) έτους αποδεικνύεται από τα παρακάτω αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας:
γα) για απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στον δημόσιο τομέα απαιτείται: βεβαίωση του οικείου φορέα του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄143), από την οποία προκύπτουν η χρονική διάρκεια και το αντικείμενο της ανωτέρω εμπειρίας, καθώς και οι υπηρεσιακές μονάδες στις οποίες αυτή διανύθηκε.
γβ) Για απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται: σύμβαση εργασίας στην οποία αναφέρονται το αντικείμενο και η χρονική διάρκεια της εμπειρίας ή υπεύθυνη δήλωση του Συμβούλου, στην οποία δηλώνονται, επακριβώς, η χρονική διάρκεια και το αντικείμενο της εμπειρίας του, καθώς και τα στοιχεία του εργοδότη, φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας της επιχείρησης, αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία προκύπτει η χρονική διάρκεια της ασφάλισης.
γγ) Για ελεύθερους επαγγελματίες απαιτείται: βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, στην οποία αναγράφεται η χρονική διάρκεια της ασφάλισης και συμβάσεις ή δελτία παροχής υπηρεσιών, που καλύπτουν τη χρονική διάρκεια και το αντικείμενο της εμπειρίας ή υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι πραγματοποίησε συγκεκριμένες εργασίες, μελέτες και έργα σχετικά με το αντικείμενο της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού.
δ) Τα ανωτέρω προσόντα και η παρεχόμενη έγκριση δεν ισοδυναμούν με πιστοποίηση των εγκεκριμένων ως συμβούλων σταδιοδρομίας.
ε) Όλα τα δικαιολογητικά ελέγχονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.,, ως προς την πληρότητα και τη συμβατότητά τους με τις ανωτέρω προϋποθέσεις και προσόντα, προκειμένου να χορηγηθεί έγκριση, αφού έχει προηγηθεί προέλεγχος του φορέα απασχόλησης. Ο έλεγχος γίνεται από έναν αξιολογητή του Υπομητρώου Αξιολογητών Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας αιτήσεων του Μητρώου Αξιολογητών Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ο οποίος ορίζεται από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Η έγκριση που παρέχεται δεν ισοδυναμεί με πιστοποίηση των συμβούλων σταδιοδρομίας.
στ) Οι φορείς που υλοποιούν πράξεις οι οποίες ξεκίνησαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν επηρεάζονται από την παρούσα διάταξη και συνεχίζουν την παροχή υπηρεσιών ΣυΕΠ με τα προσόντα των συμβούλων που προέβλεπε η εκάστοτε πρόσκληση.
Άρθρο 158
Απασχόληση μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων – Προσθήκη παρ. 3, 4 και 5 στο άρθρο 54 ν. 4763/2020
Στο άρθρο 54 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), περί εκπαιδευτών των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, προστίθενται παρ. 3, 4 και 5, ως εξής:
«3. Η χορήγηση της έγκρισης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για την απασχόληση μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους και παρέχονται στα Κ.Δ.Β.Μ., σύμφωνα με την παρ. 2, δίνεται, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, οι οποίοι:
α) είτε έχουν ήδη ελεγχθεί/αξιολογηθεί οι αιτήσεις αυτών ως προς το ότι πληρούν τα κριτήρια των παρ. 4 έως 20 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία ΓΠ/20082/23.10.2012 απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Β’ 2844) και έχουν ενταχθεί από τους αξιολογητές στην κατηγορία «απευθείας συμμετοχής σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας», της περ. β) της παρ. 17 του άρθρου 3 της ανωτέρω απόφασης, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αλλά δεν έχουν λάβει μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης,
β) είτε υποβάλλουν στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για πρώτη φορά, αίτηση για πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, με τα δικαιολογητικά των παρ. 7 έως 9 του άρθρου 3 της ως άνω υπουργικής απόφασης, προκειμένου να τύχουν αξιολόγησης και να κριθεί ότι η αίτησή τους εντάσσεται στην κατηγορία «απευθείας συμμετοχής σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας» με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
- Η χορήγηση της έγκρισης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ισχύει έως το χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιηθούν, για πρώτη φορά, εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, υπό την προϋπόθεση συμμετοχής και επιτυχούς αποτελέσματος.
- Αν εκπαιδευτής ενηλίκων, εγκεκριμένος με τις ως άνω προϋποθέσεις και τη διαδικασία της παρ. 3, δεν συμμετάσχει στη διαδικασία εξετάσεων πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή το αποτέλεσμα αξιολόγησης είναι «μη πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας», όπως αυτό αποτυπώνεται με την έκδοση των αποτελεσμάτων πιστοποίησης, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., παύει η ισχύς της έγκρισης που του είχε χορηγηθεί από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για την απασχόλησή του στο πρόγραμμα. Η λήξη ισχύος της δοθείσας έγκρισης της παρ. 3 συμπίπτει με την ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος απασχόλησης.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 159
Ρύθμιση για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας στους εκπαιδευτικούς πτυχιούχους ιδρυμάτων της αλλοδαπής
Για την ένταξη στους κλάδους εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πτυχιούχων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι δεν έχουν απολυτήριο ελληνικού εξατάξιου γυμνασίου ή λυκείου ή ισότιμου ελληνικού σχολείου ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή πανεπιστημίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από πρόγραμμα σπουδών στην ελληνική γλώσσα, απαιτείται πιστοποιητικό ελληνομάθειας, το οποίο χορηγείται από το Κέντρο της Ελληνικής Γλώσσας (επίπεδο Γ2).
Άρθρο 160
Επιλογή Προϊσταμένου σε μονοθέσια νηπιαγωγεία – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 12 ν. 1566/1986
Η παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), περί εκπαιδευτικού προσωπικού νηπιαγωγείων, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Προϊστάμενος του μονοθέσιου νηπιαγωγείου είναι ο νηπιαγωγός που υπηρετεί σε αυτό. Αν υπηρετούν περισσότεροι νηπιαγωγοί με απόφαση του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, ανατίθεται η άσκηση καθηκόντων στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ60- νηπιαγωγών που υπηρετεί με οργανική θέση στη σχολική μονάδα ή, αν δεν υπάρχει, στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 60-νηπιαγωγών που υπηρετεί με απόσπαση στη μονάδα αυτή ή, αν δεν υπάρχει μόνιμος εκπαιδευτικός, στον αναπληρωτή εκπαιδευτικό με τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική υπηρεσία που υπηρετεί στην ίδια μονάδα. Αν υπηρετούν περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο βαθμό ή αναπληρωτές με τον ίδιο χρόνο εκπαιδευτικής υπηρεσίας, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στο βαθμό ή αυτός που ορίζεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης. Η άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου διαρκεί μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οργανική θέση στη σχολική μονάδα και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για τους αποσπασμένους και τους αναπληρωτές.».
Άρθρο 161
Επιλογή Προϊσταμένου σε μονοθέσια δημοτικά σχολεία – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 13 ν. 1566/1985
Η παρ. 6 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), περί εκπαιδευτικού προσωπικού δημοτικών σχολείων, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Προϊστάμενος του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου είναι ο δάσκαλος που υπηρετεί σε αυτό. Αν υπηρετούν περισσότεροι δάσκαλοι, με απόφαση του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, ανατίθεται η άσκηση καθηκόντων στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70- δασκάλων που υπηρετεί με οργανική θέση στη σχολική μονάδα ή, αν δεν υπάρχει, στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 70-δασκάλων που υπηρετεί με απόσπαση στη μονάδα αυτή ή, αν δεν υπάρχει μόνιμος εκπαιδευτικός, στον αναπληρωτή εκπαιδευτικό με τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική υπηρεσία που υπηρετεί στην ίδια μονάδα. Αν υπηρετούν περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο βαθμό ή αναπληρωτές με τον ίδιο χρόνο εκπαιδευτικής υπηρεσίας, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στον βαθμό ή αυτός που ορίζεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης. Η άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου διαρκεί μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οργανική θέση στη σχολική μονάδα και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για τους αποσπασμένους και τους αναπληρωτές.».
Άρθρο 162
Ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας Συμβούλων Εκπαίδευσης, Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης – Προσθήκη παρ. 13 στο άρθρο 3 Κεφαλαίου Α’ υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015
Στο άρθρο 3 του Κεφαλαίου Α’ της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (A’ 94), περί ημερών μετακίνησης εκτός έδρας, προστίθεται παρ. 13, ως εξής:
«13. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας κατ’ έτος και πέραν των ανωτέρω ορίων της παρ. 1 και μέχρι εκατόν είκοσι (120) ημέρες συνολικά ετησίως για τους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό, την έκταση και τη χωροκατανομή των περιοχών αρμοδιότητάς τους.».
Άρθρο 163
Οδοιπορικά έξοδα Συμβούλων Εκπαίδευσης, Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τις διατάξεις του κεφαλαίου Γ’ του ν. 4823/2021 – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 9 Κεφαλαίου Α’ υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015
Στο άρθρο 9 του Κεφαλαίου Α’ της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), περί μετακινήσεων προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Στους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλους Εκπαίδευσης, που μετακινούνται για παρατήρηση διδασκαλίας ή υποστηρικτικού προγράμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τις διατάξεις των άρθρων 73 έως 76 του ν. 4823/2021 (Α’ 136) αναγνωρίζονται η δαπάνη χιλιομετρικής αποζημίωσης του άρθρου 8, η δαπάνη διοδίων, σε περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου ή το αντίτιμο των εισιτηρίων των χρησιμοποιούμενων μέσων μαζικής μεταφοράς.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Άρθρο 164
Ρυθμίσεις για το μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 15 ν. 4823/2021
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί στελέχωσης των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, διαγράφεται η φράση «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.), ή ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.», προστίθεται η δυνατότητα του διορισμού για την κάλυψη των θέσεων και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η κάλυψη των θέσεων των περ. α) και β) της παρ. 1 γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π., κατά περίπτωση, με διορισμό, μετάθεση, μετάταξη, απόσπαση ή διάθεση ύστερα από αίτησή τους. Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ή μέλη του Ε.Ε.Π.. Οι θέσεις των περ. α) και β) της παρ. 1, που αποδίδονται σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, καλύπτονται κατ’ αποκλειστικότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας μόνο στις περιπτώσεις που οι θέσεις πληρούνται με μετάθεση ή μετάταξη. Οι διοικητικές θέσεις των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δύναται να καλύπτονται και με αποσπάσεις εκπαιδευτικών.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 165
Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας –Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 9 του ν. 4692/2020
Στο άρθρο 9 του ν. 4692/2020 (Α’ 111), περί της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 τροποποιείται ώστε στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης να ενταχθούν οι προαγωγικές εξετάσεις της Γ’ τάξης και οι απολυτήριες εξετάσεις της Δ’ τάξης του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.), β) στην παρ. 3 πραγματοποιείται νομοτεχνική βελτίωση, και το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 9
Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας
- Για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’, Β’ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και της Γ’ τάξης του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης κάθε τύπου Λυκείου, καθώς και της Δ’ τάξης του Λυκείου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) με τυχαία επιλογή από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) και κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
- Η Τ.Θ.Δ.Δ. συστήνεται και λειτουργεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ι.Ε.Π., ρυθμίζεται η οργάνωση και λειτουργία της Τ.Θ.Δ.Δ., ο τρόπος υποβολής, αξιολόγησης, επιλογής και εισαγωγής θεμάτων σε αυτήν, ο τρόπος πρόσβασης σε αυτήν, η διαδικασία τυχαίας επιλογής θεμάτων την ημέρα διεξαγωγής των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.
- Στα μειονοτικά σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θράκης, η Τ.Θ.Δ.Δ. δεν εφαρμόζεται για τον ορισμό των θεμάτων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων του μειονοτικού προγράμματος στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών που φοιτούν στις τρεις τελευταίες τάξεις του Λυκείου αυτών.».
Άρθρο 166
Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων απόφοιτων Επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων – Προσθήκη παρ. 2Α στο άρθρο 24Α ν. 4763/2020
Στο άρθρο 24Α του ν. 4763/2020 (Α΄254), περί διάρθρωσης και αρμοδιοτήτων των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, προστίθεται παρ. 2Α, ως εξής:
«2Α. Προγράμματα επιμόρφωσης, επικαιροποίησης γνώσεων και αναβάθμισης δεξιοτήτων, που απευθύνονται σε καταρτιζόμενους-μαθητευομένους που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους και δεν είναι κάτοχοι Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5, της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α΄193), που χορηγείται μετά από πιστοποίηση, με την προϋπόθεση να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαοκτώ (18) μηνών από την ολοκλήρωση της φοίτησής τους, που έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη ψηφιακών και τεχνικών δεξιοτήτων και χρηματοδοτούνται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργείου, μπορούν να υλοποιούνται και από: α) την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.», β) το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και γ) τα Επιστημονικά Ινστιτούτα των θεσμικών κοινωνικών εταίρων.».
Άρθρο 167
Εξαιρέσεις από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την εισαγωγή στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών – Προσθήκη κατηγορίας στις εξαιρέσεις από τις εξετάσεις για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών- Τροποποίηση παρ. 4 και 17 άρθρου 19 ν. 4559/2018
Στο άρθρο 19 του ν. 4559/2018 (Α΄142) περί εισαγωγής σπουδαστών στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 4 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 17 η φράση «και την υποπερ. iv) της περ. α) του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α’ 188)» αντικαθίσταται με τη φράση «και τις υποπερ. iv) και v) της περ. α) του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 », και οι παρ. 4 και 17 του άρθρου 19 διαμορφώνονται ως εξής:
«4. Προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα τμήματα της παρ. 1 αποτελεί η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης: α) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ανά μουσικό μάθημα των περ. α) και β) της παρ. 3 (Ε.Β.Ε. μουσικών μαθημάτων) και β) της Ε.Β.Ε. ανά τμήμα (Ε.Β.Ε. τμήματος). Από την ως άνω προϋπόθεση εξαιρούνται οι υποψήφιοι που υπάγονται στις υποπερ. i), ii), iii) και vii) της περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α΄188).».
«17. Το παρόν άρθρο δεν θίγει την παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α’ 156) και τις υποπερ. iv) και v) της περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997.».
Άρθρο 168
Ρύθμιση για διακρινόμενους αθλητές
Ειδικά για τα έτη αγωνιστικών διακρίσεων 2020 και 2021, λόγω των δυσμενών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, οι αναφερόμενες διακρίσεις, πλην των ολυμπιακών, παγκόσμιων και πανευρωπαϊκών αγώνων της περ. γ) της παρ. 10 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 (Α΄206), πρέπει να έχουν κατακτηθεί από τους αθλητές κατά τη διάρκεια των πέντε (5) τελευταίων ετών, πριν από το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο ο αθλητής υποβάλλει αίτηση εισαγωγής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Άρθρο 169
Ίδρυση Κέντρων Καινοτομίας – Προσθήκη άρθρου 19Α στον ν. 4823/2021
Στον ν. 4823/2021 (Α΄ 136), μετά το άρθρο 19, προστίθεται άρθρο 19Α ως εξής:
«Άρθρο 19Α
Κέντρα Καινοτομίας
- Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ιδρύονται Κέντρα Καινοτομίας επιπέδου τμήματος, τα οποία έχουν σκοπό την ενημέρωση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας αιχμής και τη δημιουργία οικοσυστημάτων γνώσης, μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα ανωτέρω προγράμματα εγκρίνονται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε.) και γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
- Σε κάθε Κέντρο Καινοτομίας συστήνεται Παιδαγωγική Ομάδα (Π.Ο.) τριών (3) εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη έχουν διανυθεί στην οικεία βαθμίδα εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί του πρώτου εδαφίου αποσπώνται, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, με τετραετή θητεία για τη στελέχωση του Κέντρου. Στο Κέντρο Καινοτομίας προΐσταται μέλος της Π.Ο., το οποίο επιλέγεται σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 29. Ο Προϊστάμενος του Κέντρου ασκεί διοικητικά, επιστημονικά και παιδαγωγικά καθήκοντα, υπάγεται διοικητικά στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και εποπτεύεται ως προς την άσκηση του έργου του από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
- Στο Ι.Τ.Υ.Ε., σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ανατίθεται η υποστήριξη της υλοποίησης και της λειτουργίας των Κέντρων Καινοτομίας. Το Ι.Τ.Υ.Ε. λαμβάνει για τον σκοπό αυτό χρηματοδότηση α) από προγράμματα που χρηματοδοτούνται, εν όλω ή εν μέρει, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς και β) από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.».
Άρθρο 170
Κέντρα Καινοτομίας – Τροποποίηση περ. δ παρ. 1 άρθρου 5 και άρθρου 29 ν. 4823/2021
- Στο τέλος της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί των αποκεντρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προστίθενται οι λέξεις «καθώς και τα Κέντρα Καινοτομίας που προβλέπονται στο άρθρο 19Α», και η περ. δ) διαμορφώνεται ως εξής:
«δ) τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, που προβλέπονται στο άρθρο 18, καθώς και τα Κέντρα Καινοτομίας που προβλέπονται στο άρθρο 19Α,».
- Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4823/2021, περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Β΄ του νόμου αυτού, μετά τις λέξεις «των Προϊσταμένων και των μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.)» προστίθενται οι λέξεις «και των Κέντρων Καινοτομίας» και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, του Προϊσταμένου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων και της Ολομέλειας των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), καθώς και των εκπαιδευτικών, των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του διοικητικού προσωπικού των κέντρων αυτών, των Προϊσταμένων και των μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) και των Κέντρων Καινοτομίας, των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.), των Προϊσταμένων σχολικών μονάδων, των Υπευθύνων τομέων Ε.Κ., καθώς και των εκπαιδευτικών, των σχολικών συμβουλίων και των συλλόγων διδασκόντων,».
- Στο άρθρο 29 του ν. 4823/2021, περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Β΄ του νόμου αυτού, προστίθενται παρ. 6 και 7 ως εξής:
«6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται τα ζητήματα στελέχωσης και λειτουργίας των Κέντρων Καινοτομίας, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την υποστήριξη της υλοποίησης και της λειτουργίας των Κέντρων αυτών από το Ι.Τ.Υ.Ε.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη χρηματοδότηση του Ι.Τ.Υ.Ε σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 19Α».
Άρθρο 171
Περιοχές γενικής κατοικίας – Τροποποίηση περ. 3 άρθρου 3 π.δ. 59/2018
Στην περ. 3 του άρθρου 3 του π.δ. 59/2018 (Α΄114) περί γενικής κατοικίας, μετά τη φράση «Τα κτίρια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων» διαγράφεται η φράση «και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και η περ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«(3) Εκπαίδευση: Τα κτίρια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων πρέπει να έχουν μέγιστη συνολική επιφάνεια δόμησης μέχρι 1.500 τμ.».
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΕ ΑΕΙ ΩΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
Ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από επιστολή που έλαβε από ενδιαφερόμενους, απέστειλε έγγραφο προς την πρωην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως , με το οποίο ζητούσε να εξετάσει «το ενδεχόμενο αναθεώρησης της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141), στην κατεύθυνση απαλοιφής της περίπτωσης ε ́ (υπάλληλοι με σχέση δημόσιου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα) από τα εξαιρούμενα πρόσωπα της διαδικασίας ανάθεσης διδακτικού έργου σε εντεταλμένους διδάσκοντες, προκειμένου να διασφαλίζονται ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης σε θέσεις διδακτικού προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, με κριτήριο την προσωπική αξία και ικανότητά τους».
Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει προς την υπουργό Παιδείας ότι:
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις αναφορικά με τα προσόντα εκλογής μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (άρ. 143, ν. 4957/2022), απαιτείται ο υποψήφιος να έχει συμπληρώσει, αναλόγως της βαθμίδας της προκηρυσσόμενης θέσης, από τρία (3) έως έξι (6) έτη εμπειρίας αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Εύλογα συνάγεται, ότι ο αποκλεισμός των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα από τη δυνατότητα να αναλάβουν διδακτικό έργο ως εντεταλμένοι διδάσκοντες εξαλείφει συγχρόνως την προοπτική να θεμελιώσουν και τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη μετέπειτα εκλογή τους σε θέσεις Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, κατά μείζονα λόγο αν η διαδικασία του άρθρου 173 τείνει να καταστεί η αποκλειστική οδός ανάθεσης διδακτικού έργου για τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου.
Ειδικότερα, η Αρχή , αφού εξέτασε τις ως άνω αναφορές, διατυπώνει τις ακόλουθες σκέψεις, κατά το μέτρο της αρμοδιότητάς της να διατυπώνει προτάσεις προς την πολιτεία για την προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα:
Α. – Με το άρθρο 173 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141) προβλέφθηκε η δυνατότητα επιλογής εκ μέρους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κατόπιν αποφάσεων των Συνελεύσεων των Τμημάτων, επιστημόνων κατόχων διδακτορικών διπλωμάτων για την κάλυψη διδακτικών αναγκών των προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου. Σύμφωνα με την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του νόμου, με το άρθρο 173 καθορίστηκαν «οι όροι απασχόλησης εντεταλμένων διδασκόντων για την κάλυψη διδακτικών αναγκών ενός (1) ή περισσότερων προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου Τμήματος Α.Ε.Ι. σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο», ενώ προβλέφθηκε «η διαδικασία επιλογής των εντεταλμένων διδασκόντων, το ύψος των μηνιαίων αποδοχών τους και οι προϋπολογισμοί που μπορεί να επιβαρύνονται, καθώς και οι υποχρεώσεις και τα κωλύματα για τον διορισμό τους.». Ειδικότερα, ορίστηκε στην παρ. 9 ότι «Δεν επιτρέπεται η απασχόληση ως εντεταλμένων διδασκόντων φυσικών προσώπων που έχουν μία (1) από τις ακόλουθες ιδιότητες: (…) ε) υπάλληλοι με σχέση δημόσιου δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (…)».
Β. – Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το προϊσχύον δίκαιο που ρύθμιζε την απασχόληση επιστημόνων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για τη διεξαγωγή διδακτικού έργου, δεν προβλέπονταν αντίστοιχες εξαιρέσεις για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα ή όταν εισάγονταν περιορισμοί (π.χ. άρ. 19, ν. 1404/1983) αφορούσαν την ανώτατη εβδομαδιαία διάρκεια απασχόλησης και όχι την εν γένει δυνατότητα συμμετοχής στις θέσεις αυτές. Εξάλλου, και ως προς τις θέσεις των ακαδημαϊκών υποτρόφων (άρ. 29 του ν. 4009/20112 – διάταξη ήδη καταργηθείσα με το άρθρο 485 του ν. 4957/2022), αποκλείονταν μόνο τα αφυπηρετήσαντα μέλη του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή οι συνταξιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δίχως να γίνεται μνεία σε εν ενεργεία υπαλλήλους δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου φορέων του δημόσιου τομέα.
Δ. – Θα πρέπει να σημειωθεί προσθέτως ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις αναφορικά με τα προσόντα εκλογής μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (άρ. 143, ν. 4957/2022), απαιτείται ο υποψήφιος να έχει συμπληρώσει, αναλόγως της βαθμίδας της προκηρυσσόμενης θέσης, από τρία (3) έως έξι (6) έτη εμπειρίας αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εύλογα συνάγεται, ότι ο αποκλεισμός των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα από τη δυνατότητα να αναλάβουν διδακτικό έργο ως εντεταλμένοι διδάσκοντες εξαλείφει συγχρόνως την προοπτική να θεμελιώσουν και τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη μετέπειτα εκλογή τους σε θέσεις Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, κατά μείζονα λόγο αν η διαδικασία του άρθρου 173 τείνει να καταστεί η αποκλειστική οδός ανάθεσης διδακτικού έργου για τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου.
Ε. – Η θέσπιση κωλύματος ανάληψης διδακτικού έργου από υπαλλήλους των φορέων του δημοσίου τομέα, οι οποίοι διαθέτουν κατά τα λοιπά τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (τίτλοι σπουδών, διδακτική εμπειρία, ερευνητικό και επιστημονικό έργο) με τους μη εξαιρούμενους υποψηφίους για την πλήρωση των θέσεων, δεν φαίνεται να αιτιολογείται επαρκώς από τον νομοθέτη -με βάση τα διαλαμβανόμενα στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης- ή να συναρτάται ευθέως με αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογούν την ουσιωδώς διαφορετική μεταχείριση της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων.
ΣΤ. – Με βάση τις ανωτέρω σκέψεις και προβληματισμούς, σας καλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναθεώρησης της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141), στην κατεύθυνση απαλοιφής της περίπτωσης ε ́ (υπάλληλοι με σχέση δημόσιου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα) από τα εξαιρούμενα πρόσωπα της διαδικασίας ανάθεσης διδακτικού έργου σε εντεταλμένους διδάσκοντες, προκειμένου να διασφαλίζονται ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης σε θέσεις διδακτικού προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, με κριτήριο την προσωπική αξία και ικανότητά τους.
Να προστεθεί διάταξη η οποία θα κατοχυρώνει την αυτόματη αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των αντίστοιχων τμημάτων των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Θα πρέπει να γίνει προσθήκη διαδικασιας αντιστοίχησης των ΑΕΙ Τ.Τ. με τα νέα τμήματα που έγιναν και να ληφθεί μέριμνα για τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα .
Για το ζήτημα της αντιστοιχισης των πτυχίων ΤΕΙ δεν υπαρχει καμιά πρόβλεψη. Επιτέλους πρέπει να λυθει
Σχετικά με το άρθρο 164. Η διάταξη, η οποία θα περιέχεται στο άρθρο 164, αναμένεται να άρει τα εμπόδια που παρεκώλυαν τη στελέχωση των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. με μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο, για την δίκαιη εφαρμογή της νέας ρύθμισης είναι σημαντικό αμέσως μετά τη ψήφιση και την έκδοση του ΦΕΚ, να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν αιτηθεί μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή (Οκτώβριος 2023) και ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΑΝ ΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. λόγω της ισχύος του εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021, το οποίο όριζε δυνατότητα υποβολής αίτησης μετάθεσης σε Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. σε εκπαιδευτικούς μόνο «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής», να κάνουν ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ., σύμφωνα με τη νέα διάταξη.
Σχετικά με το άρθρο 164. Η διάταξη, η οποία θα περιέχεται στο άρθρο 164, αναμένεται να άρει τα εμπόδια που παρεκώλυαν τη στελέχωση των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. με μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο, για την δίκαιη εφαρμογή της νέας ρύθμισης είναι σημαντικό αμέσως μετά τη ψήφιση και την έκδοση του ΦΕΚ, να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν αιτηθεί μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή (Οκτώβριος 2023) και ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΑΝ ΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. λόγω της ισχύος του εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021, το οποίο όριζε δυνατότητα υποβολής αίτησης μετάθεσης σε Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. σε εκπαιδευτικούς μόνο «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής», να κάνουν ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ., σύμφωνα με τη νέα διάταξη.
Επιβάλλεται να υπάρξει προσθήκη διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση- εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών. Το ζήτημα αυτό δεν είναι δυνατόν να χρονίζει!
Πρέπει να γίνει προσθήκη διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών. Ας λυθεί επιτέλους η κατάφωρη αδικία που αφορά του αποφοίτους και τις οικογένειές τους.
Παρακαλούμε να υπάρξει μέριμνα για την αντιστοίχιση των πτυχίων των Α.Ε.Ι Τ.Τ με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών (ΠΑ.ΔΑ κλπ).
Από την ανάγνωση τουσχεδίοου νόμου λείπει η προσθήκη διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Άμεση κύρωση διατάξεων περί διαδικασιών αντιστοίχισης/εξομοίωσης των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Την στιγμή που εκκρεμεί η επικαιροποίηση πτυχίων ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΕΙ, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στα επαγγελματικά δικαιώματα ή στην ανέλιξη εκατοντάδων χιλιάδων αποφοίτων, μόνο ως άκομψη και προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η ρύθμιση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προσθήκη διάταξης άμεσα η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Σύμφωνα με τον νόμο 4823/2021 ΦΕΚ136/Α…
στο ΑΡΘΡΟ 4….
στ) Διδακτική υπηρεσία:
στα) η άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε Ε.Κ., στις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) που λειτουργούν στις μονάδες αυτές ή ως παραρτήματά τους, καθώς και σε Τμήματα Ένταξης (T.E.), προγράμματα παράλληλης στήριξης και σε προγράμματα για κατ’ οίκον διδασκαλία μαθητών,
στβ) οι πάσης φύσεως άδειες, οι οποίες σχετίζονται με κύηση, λοχεία και ανατροφή τέκνων, καθώς και οι άδειες της παρ. 8 του άρθρου 50 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ν.π.δ.δ. (ν. 3528/2007, Α’26),
στγ) η άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.), σε Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.), σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), σε ΕΠΑ.Λ. ή Ε.Κ. στο πλαίσιο του μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας, σε Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) Α’ και Β’ κύκλου, σε σχολές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), καθώς και σε Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα, εφόσον η διδακτική υπηρεσία έχει αναγνωριστεί μισθολογικά,
στδ) η άσκηση καθηκόντων με την ιδιότητα του Προϊσταμένου ή του εκπαιδευτικού ή του μέλους Ε.Ε.Π. στην Ολομέλεια του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., στον Σύλλογο Εκπαιδευτικού Προσωπικού Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), ή ως εκπαιδευτικό προσωπικό (Ε.Π.) ή Ε.Ε.Π. σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) ή Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) και
στε) η άσκηση καθηκόντων με την ιδιότητα του Προϊσταμένου ή του Υπεύθυνου Λειτουργίας ή του μέλους της Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Ε.ΠΕ.Α., Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.) ή Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.).
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 4823/2021 ΦΕΚ136/Α..
Να προστεθει ως διδακτική η προυπηρεσία σε ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ)…δεν γίνεται να κάναμε μετάταξη απο ΕΔΙΠ ή ΕΤΕΠ των Πανεπιστημίων στην Α/θμια ή Β/θμια εκπαίδευση… και άλλα συμβούλια να αναγνωρίζουν την προυπηρεσία ως διδακτική και άλλα ΟΧΙ. Αν δεν είναι διδακτική η προυπηρεσία στα Πανεπιστήμια τι είναι;
Η απόσπαση στο Πανεπιστήμιο να αναγνωρίζεται ως διδακτική υπηρεσία…αφου υποχρεωτικά η απόσπαση γίνεται για την υποβοήθηση σε εργαστηριακές ασκήσεις των φοιτητών!!!
Είναι αναγκαίο και δίκαιο να συμπεριληφθεί διάταξη η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών, προκειμένου να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία και ανισότητα που έχει δημιουργηθεί.
Η υπο-στελέχωση των πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια είναι προφανής. Στην πράξη ούτε μία νέα προκήρυξη μέλους ΔΕΠ σε κάθε συνταξιοδότηση ανά έτος γίνεται.
Επίσης, πολλοί καθηγητές στη δευτεροβάθμια και στη πρωτοβάθμια κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος είναι overqualified για τις ανάγκες των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών βαθμίδων. Έχουν διοριστεί σε αυτές όμως λόγω ανάγκης αποκατάστασης και επειδή δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση ΔΕΠ σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα.
Η διάταξη που υπήρχε παλιότερα για την μετάταξη καθηγητών-δασκάλων με διδακτορικό στα πανεπιστήμια ως ΕΤΕΠ θα δώσει αρκετές λύσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα καθότι μπορεί να προσφέρουν τόσο εκπαιδευτικά (οι ΕΔΙΠ κάτοχοι διδακτορικού μπορούν να διδάξουν κ θεωρίες) όσο και ερευνητικά.
Η ενδεχόμενη φυγή κάποιων καθηγητών από τη δευτεροβάθμια και τη πρωτοβάθμια δεν θα αποτελεί σοβαρό πλήγμα γιατί ο αριθμός θα είναι πολύ περιορισμένος (από τους κατόχους διδακτορικών θα το τολμήσουν μόνο όσες/οι έχουν ή είχαν άμεση συνεργασία με πανεπιστήμια).
Να συμπεριληφθεί διάταξη η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών! Η ανισορροπία αυτή δημιουργεί προβλήματα στους απόφοιτους και εργαζόμενους.
Να υπάρξει άμεσα προσθήκης διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Είμαι απόφοιτος Π Ε φυσικοθεραπείας και δεν υπάρχουν θέσεις στο δημόσιο. Δίνονται πτυχία από το ελληνικό πανεπιστήμιο χωρίς να μπορεί κάποιος να δουλέψει στο δημόσιο είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου είτε ως μόνιμος λόγω ότι δεν έχετε προβλέψει τόσα χρόνια να ανοίξετε θέσεις για τους καινούριους πτυχιούχος στο δημόσιο. Ντροπή παίρνουμε πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Διορθωστε το λάθος!!
επιτέλους σταματηστε την κοροϊδία και.πραγματοποιήστε μια προσθήκη διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Ενίσχυση του θεσμού του Εντεταλμενου Διδάσκοντα.
Σύμφωνα με το άρθρο 173 του ν.4957/2022, αποκλείονται,παραδοξως από διδασκαλία σε ΑΕΙ υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα.Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται επιστήμονες δημόσιοι υπάλληλοι και από την απόκτησης εμπειρίας για τη διεκδίκηση μιας θέσης ΔΕΠ.Eπιβάλλεται η κατάργηση της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α 141) ούτως ώστε να μπορούν να διδάσκουν στα ΑΕΙ και υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα.
Ειναι οξυμωρο να τους επιτρεπεται να δισασκουν σε ξενα πανεπιστημια, κολλέγια, ιεκ και φορεις ενηλικων και οχι ως εντεταλμενοι διδασκοντες που για δεκαετιες μπορουσαν (βλ.408 παλιο θεσμο).
Εξαλλου το παραπανω εχει στηλιτευσει ως περιεργο και μη νομιμο κ ο Συνηγορος του Πολίτη, ενω το Υπουργειο Παιδειας συνεχως αναβαλει την καταθεση τροπολογιας για καταργηση της αδικιας αυτης.
Μπορεί να είναι άσχετο με τα συγκεκριμένα άρθρα αλλά θα ήθελα να προστεθεί και το παρακάτω άρθρο στο εν λόγω νομοσχέδιο: Να προάγονται ΟΛΟΙ οι μαθητές στην υποχρεωτική εκπαίδευση δηλαδή μέχρι και την Τρίτη Γυμνασίου αλλά με τον βαθμό που αξίζουν. Δηλαδή να έχει κάποιος ΜΟ στα μαθηματικά 05 και παρ όλ’αυτά να προάγεται κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο:
1)Θα απαλλαγούν οι γονείς από φροντιστήρια και ιδιαίτερα για να περάσει το παιδί τους την τάξη, γλιτώνοντας χρήματα, χρόνο κτλ.
2) Θα γνωρίζουν το πραγματικό επίπεδο γνώσεων στο κάθε μάθημα τόσο οι ίδιοι οι μαθητές όσο και οι κηδεμόνες τους . Όσοι έχετε ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με το γυμνάσιο (αλλά και το λύκειο) ασφαλώς και κατανοείτε πως ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών ευνοούνται από τους εκπαιδευτικούς και προβιβάζονται χατιρικώς (δηλαδή ενώ αξίζουν για 07 τους βάζουμε 11 στο τετράμηνο ώστε αν γράψουν στις εξετάσεις 06 να τους το κάνουμε 09 για να προβιβαστούν κτλ.)
3) Όσοι μαθητές επαναλαμβάνουν τελικά την τάξη είναι γνωστό ότι αισθάνονται μειονεκτικά, αποκτούν ψυχικά τραύματα κτλ. Με το προτεινόμενο μέτρο όλα αυτά θα εξαλειφθούν.
Παρακαλουμε να υπαρξει προσθήκη διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Για τα ΤΕΙ και τις αντιστοιχησεις των πτυχιων τους δε θα πειτε τιποτα?
Να γινει προσθήκη διάταξη η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Να γινει προσθήκη διάταξη η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Να προστεθεί διάταξη η οποία θα κατοχυρώνει την αυτόματη αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των αντίστοιχων τμημάτων των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Προτείνω την προσθήκη σχετικών διατάξεων αναφορικά με ένα χρονίζων θέμα όπως η τακτοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς είναι το μοναδικό ΤΕΙ στην Ελλάδα. Η αντιστοιχία τίτλων σπουδών Α(Τ)ΕΙ-ΑΕΙ με ενδεχόμενη εξέταση μαθημάτων π.χ. μηχανικοί είναι πολύ λογική.
Θα πρέπει να γίνει προσθήκη διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών. Ήρθε η ώρα να λύσετε οριστικά μία κατάφορη αδικία που αφορά 400.000 πτυχιούχους και τις οικογένειές τους .
Ευχαριστώ .
Ορθό θα ήταν να υπάρξει προσθήκη διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών.
Προσθήκη διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών,ακόμη και αν χρειαστουν εξετάσεις για 2-3 μαθήματα.Είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που ισχύει αυτή η ανισότητα!
Ψάχνω στην πρώτη ενότητα, ψάχνω στην τρίτη. ψάχνω στην προτελευταία, πού να εντάξω ένα φλέγον θέμα που λείπει από το νόμο που μπαίνει στη διαβούλευση; Και ενώ δεν ασχολείται μόνο με ένα θέμα όπως αυτό της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, περιλαμβάνει και άλλα θέματα όπως τη μεγέθυνση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διατάξεις γιά την αναβάθμιση του ΕΑΠ, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ.
Φαίνεται ότι η ατολμία η οποία διέκρινε την προηγούμενη υπουργό στην επίλυση ακόμα και αυτονόητων θεμάτων όπως τη μεταφορά του τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου από το ΔΙΠΑΕ στο ΔΠΘ και η ένταξή του στη Σχολή Επιστημών Υγείας στην Αλεξανδρούπολη, χαρακτηρίζει και τη σημερινή ηγεσία στο χρονίζον θέμα της ΑΣΠΑΙΤΕ. Και τα δύο θέματα ήταν ήδη ώριμα, αλλά έπρεπε να κινδυνέψει με κλείσιμο το τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο γιά ν’ αποφασίσουν γιά τη μοίρα του. Φαίνεται όμως ότι γιά την ΑΣΠΑΙΤΕ το οριστικό κλείσιμο δεν είναι μακριά.
Διότι ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις και από το ΕΚΠΑ που είναι η πιό εφαρμόσιμη και από το ΠΑΔΑ, κανείς από το υπουργείο δεν παίρνει την ευθύνη να κάνει κάτι γι’ αυτό.
Γνωρίζω ότι εφόσον δεν υπάρχει ούτε πολιτική βούληση, ούτε καν σχετική ενότητα γιά να καταγραφεί αυτή η ένστασή μου, αυτή θα προσπεραστεί από τους αναγνώστες, όμως εγώ την καταθέτω, διότι είναι φωνή αγωνίας γιά το μέλλον των φοιτητών και των αποφοίτων της.
Προσθήκη διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Σχετικά με το άρθρο 160 που τροποποιεί την παράγραφο 5 του άρθρου 12 του ν. 1566/85 υπάρχει τόσο ουσιαστικό όσο και νομικό πρόβλημα με τη διαφοροποίηση των κριτηρίων επιλογής προϊσταμένων μονοθέσιων νηπιαγωγείων , στα οποία υπηρετούν οργανικά 2 ή και περισσότεροι νηπιαγωγοί, όπου προκρίνεται και παρωχημένη αρχή της αρχαιότητας, σε αντίθεση με τα 2/θέσια και άνω νηπιαγωγεία όπου με την εφαρμογή των κριτηρίων των άρθρων 30 επ. του Ν. 4823/2021 προκρίνεται η αρχή της αξιοκρατίας, η οποία ισχύει πλέον σε όλες τις διαδικασίες επιλογής υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης σε όλο το δημόσιο. Υπάρχει πρόβλημα συνταγματικής νομιμότητας, αφού υπάλληλοι που υπηρετούν με την ίδια σχέση εργασίας και επιτελούν το ίδιο έργο, κάτω από τις ίδιες συνθήκες αξιολογούνται για τις θέσεις ευθύνης με διαφορετικά κριτήρια, παραβιαζόμενης προφανώς της αρχής της ισότητας. Αλλά υπάρχει και ουσιαστικό πρόβλημα στη λειτουργία των νηπιαγωγείων, αφού λόγω παλαιότητας αναλαμβάνουν θέση ευθύνης νηπιαγωγοί «παλαιάς κοπής», οι οποίοι δεν έχουν ούτε τη βασική πιστοποίηση στις Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών) έναντι νεότερων συναδέλφων τους που διαθέτουν διδακτορικά και μεταπτυχιακά και επιμορφώνονται συνεχώς για να υπηρετήσουν με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στο σύγχρονο νηπιαγωγείο. Ηδη δε εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια αιτήσεις ακύρωσης για αυτό το ζήτημα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία ρύθμιση που αντίκειται στο άρθρο 1 του Κώδικα Υπαλλήλων (ν. 3528/2007), το οποίο περιλαμβάνει τις αρχές που τον διέπουν: «Σκοπός του παρόντος Κώδικα είναι η καθιέρωση ενιαίων και ομοιόμορφων κανόνων που διέπουν την πρόσληψη και την υπηρεσιακή κατάσταση των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, σύμφωνα ιδίως με τις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης και την ανάγκη διασφάλισης της μέγιστης δυνατής απόδοσης κατά την εργασία τους». Καθιερώνονται με την παραπάνω διάταξη οι αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας τόσο στην πρόσληψη όσο και στην υπηρεσιακή εξέλιξη και την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων. Η αρχή της αξιοκρατίας διαθέτει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. Επιβάλλει ιδίως τη θέσπιση κριτηρίων επιλογής και διαδικασιών, που συνάπτονται αποκλειστικά με την προσωπική αξία καθενός, δηλαδή τις ικανότητες, τα προσόντα και την προσωπικότητά του. Κάθε άλλο κριτήριο είναι, κατ’ αρχήν, αντίθετο με την αρχή της αξιοκρατίας και δεν επιτρέπεται. Η απαρέγκλιτη τήρηση της αρχής της αξιοκρατίας στις προσλήψεις και τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές στην κατάσταση του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί αναγκαία συνθήκη της σύγχρονης διοίκησης, που βασίζεται στις γνώσεις και στις ικανότητες των στελεχών. Η επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Δημοσίου και των άλλων ν.π.δ.δ. αποτελεί την κατεξοχήν διαδικασία στην οποία επιβάλλεται η εφαρμογή της αρχής της αξιοκρατίας. Η πιστή τήρησή της δεν αποτελεί μόνον αναγκαίο όρο για την πραγμάτωση των κανόνων της αναλογικής ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Συντ.) και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του υπαλλήλου (άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.). Συνιστά επιπλέον βασική προϋπόθεση για τη διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών μιας αποτελεσματικής, ορθολογικής και παραγωγικής Δημόσιας Διοίκησης. Η σταδιοδρομία του δημόσιου υπαλλήλου με βάση την προσωπική του αξία και η ισότιμη αντιμετώπισή του κατά την υπηρεσιακή του εξέλιξη αποτελούν στοιχειώδεις κανόνες για τη λειτουργία κάθε συστήματος διοικητικής οργάνωσης που σέβεται τη συνταγματική νομιμότητα και επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Η απαρέγκλιτη εφαρμογή της αρχής οδηγεί σε πληρέστερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, παρέχει στην πράξη κίνητρα για την αύξηση της αποδοτικότητας και την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους υπαλλήλους, περιορίζει τις εντάσεις μεταξύ τους, μειώνει την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς και ενισχύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης της Διοίκησης με τους πολίτες. Επομένως, δεν αποσκοπεί μόνον στην εγγύηση βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων των υπαλλήλων και, συνακόλουθα, στη διασφάλιση του κράτους δικαίου, αλλά και στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Πρόκειται για μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις συναγωνιστικής λειτουργίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων με το δημόσιο συμφέρον. Η επιλογή των ικανότερων υπαλλήλων σε θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων είναι καθοριστική για την επάρκεια του διοικητικού συστήματος. Η απαρέγκλιτη τήρηση της αρχής της αξιοκρατίας κατά τη διαμόρφωση κάθε συστήματος επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων είναι συνταγματικά επιβεβλημένη. Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει και για τα μονοθέσια νηπιαγωγεία, όπου υπηρετούν πάνω από ένας νηπιαγωγοί και πρέπει να γίνει για τη θέση ευθύνης επιλογή μεταξύ δύο ή περισσότερων νηπιαγωγών να εφαρμόζονται τα κριτήρια των άρθρων 30 επ. του Ν. 4823/2021.
Απασχόληση μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων – Προσθήκη παρ. 3, 4 και 5 στο άρθρο 54 ν. 4763/2020
Στο άρθρο 54 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), περί εκπαιδευτών των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, προστίθενται παρ. 3, 4 και 5, ως εξής:
«3. Η χορήγηση της έγκρισης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για την απασχόληση μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους και παρέχονται στα Κ.Δ.Β.Μ., σύμφωνα με την παρ. 2, δίνεται, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, οι οποίοι:
– Είναι ταυτόχρονα κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, έχουν διδακτικό έργο σε Α.Ε.Ι., για τέσσερα ακαδημαϊκά έτη (οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα), με βεβαιωμένο διδακτικό έργο ως εκπαιδευτές ενηλίκων (σχολές προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, υφυπουργείο Αθλητισμού και Κ.Δ.Β.Μ), ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.
Στο ΜΕΡΟΣ Ε και το κεφάλαιο Γ πρέπει να προστεθεί ρύθμιση για τη συμμετοχή των μελών των Ε.Δ.Ε.Α. στις διαδικασίες αξιολόγησης των ενστάσεων σε αποφάσεις των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ενώ απασχολούνται σε επίπεδο περιφέρειας σε πρωτοβάθμια επιτροπή, δεν προβλέπεται κάποιου είδους αποζημίωση, όπως για παράδειγμα των πειθαρχικών συμβουλίων (Αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.58/896/οικ. 20751/τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ./ 1046/21-12-2020), δεν προβλέπεται απαλλαγή από υπηρεσιακά καθήκοντα ούτε μοριοδότηση από τη συμμετοχή σε αυτές παρότι ελέγχει (με δυνατότητα τροποποίησης ή και ακύρωσης αποφάσεων οργάνων που μοριοδοτούντα – αρθρ.32 εε/ν. 4823/2021)!!
Σχετικά με το άρθρο 164. Η διάταξη, η οποία θα περιέχεται στο άρθρο 164, αναμένεται να άρει τα εμπόδια που παρεκώλυαν τη στελέχωση των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. με μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο, για την δίκαιη εφαρμογή της νέας ρύθμισης είναι σημαντικό αμέσως μετά τη ψήφιση και την έκδοση του ΦΕΚ, να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν αιτηθεί μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή (Οκτώβριος 2023) και ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΑΝ ΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. λόγω της ισχύος του εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021, το οποίο όριζε δυνατότητα υποβολής αίτησης μετάθεσης σε Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. σε εκπαιδευτικούς μόνο «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής», να κάνουν ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ., σύμφωνα με τη νέα
Σχετικά με το άρθρο 164. Η διάταξη, η οποία θα περιέχεται στο άρθρο 164, αναμένεται να άρει τα εμπόδια που παρεκώλυαν τη στελέχωση των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. με μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο, για την δίκαιη εφαρμογή της νέας ρύθμισης είναι σημαντικό αμέσως μετά τη ψήφιση και την έκδοση του ΦΕΚ, να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν αιτηθεί μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή (Οκτώβριος 2023) και ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΑΝ ΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. λόγω της ισχύος του εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021, το οποίο όριζε δυνατότητα υποβολής αίτησης μετάθεσης σε Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. σε εκπαιδευτικούς μόνο «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής», να κάνουν ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ., σύμφωνα με τη νέα διάταξη.
Σχετικά με το άρθρο 164. Η διάταξη, η οποία θα περιέχεται στο άρθρο 164, αναμένεται να άρει τα εμπόδια που παρεκώλυαν τη στελέχωση των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. με μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο, για την δίκαιη εφαρμογή της νέας ρύθμισης είναι σημαντικό αμέσως μετά τη ψήφιση και την έκδοση του ΦΕΚ, να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν αιτηθεί μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή (Οκτώβριος 2023) και ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΑΝ ΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. λόγω της ισχύος του εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021, το οποίο όριζε δυνατότητα υποβολής αίτησης μετάθεσης σε Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. σε εκπαιδευτικούς μόνο «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής», να κάνουν ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ., σύμφωνα με τη νέα διάταξη.
άρθρο 164:
Εάν και εφόσον καταργηθεί η προϋπόθεση υπηρέτησης 8ετιας στην εκπαίδευση για την τοποθέτηση προσωπικού ΕΕΠ στα ΚΕΔΑΣΥ, θα πρέπει να δωθεί η ευκαιρία να γίνουν και τροποποιητικές δηλώσεις στις αιτήσεις των μεταθέσεων που τρέχουν, με αναδρομική ισχύ.
Σε άλλη περίπτωση, οδηγείτε τον κόσμο και πάλι στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.
Δικαιοσύνη, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες για όλους.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 165
Οι μαθητές των ΕΝΕΕΓΥΛ αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τράπεζας θεμάτων παρόλη την υποτιθέμενη προσαρμογή των θεμάτων αυτής για τα ειδικά σχολεία. Τα θέματα είναι καταφανώς ανώτερα του επιπέδου (νοητικού και όχι μόνο) των μαθητών μας, το οποίο άλλωστε διαφοροποιείται στην ίδια τάξη από τμήμα σε τμήμα και από παιδί σε παιδί εντός του ίδιου τμήματος. Η τράπεζα θεμάτων προσθέτει μεγάλο άγχος στους μαθητές, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν αγχώδεις ή άλλες ψυχικές διαταραχές και μπορεί να τους οδηγήσει σε υποτροπή. Ταυτόχρονα, οδηγεί εν τοις πράγμασι σε άνιση μεταχείριση σε βάρος των μαθητών των ΕΝΕΕΓΥΛ, διότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης επιτάσσει την ίση μεταχείριση ίσων/όμοιων περιπτώσεων και την άνιση μεταχείριση ανόμοιων περιπτώσεων, όπως εν προκειμένω, καθόσον κάτι τέτοιο επιβάλλεται τόσο από τη σχετική νομοθεσία περί ειδικής αγωγής όσο και από τις γνωματεύσεις του αρμόδιου φορέα ΚΕΔΑΣΥ. Προτείνεται η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων για τους μαθητές των ΕΝΕΕΓΥΛ.
Εναλλακτικά, προτείνεται η μη προσμέτρηση αυτής στη βαθμολογία ή να δοθεί η δυνατότητα στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου να επιλέξει τα θέματα και αυτά να μην επιλέγονται με κλήρωση.
Σε κάθε περίπτωση, αν παραμείνει η τράπεζα θεμάτων, θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των θεμάτων αυτών, δηλαδή να μην είναι περισσότερα από 15 θέματα ανά μάθημα και αυτά να έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο έως τα Χριστούγεννα και να μην αλλάζουν διαρκώς μέχρι και λίγες μέρες πριν από τις εξετάσεις.
Η διάταξη, η οποία θα περιέχεται στο άρθρο 164, αναμένεται να άρει τα εμπόδια που παρεκώλυαν τη στελέχωση των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. με μόνιμο προσωπικό, και ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία τους, την έγκαιρη ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών των μαθητών και, κατά συνέπεια, στην πληρέστερη υποστήριξη του μαθητικού πληθυσμού, με απώτερο στόχο την βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών της χώρας μας.
Θέλουμε, όμως, να σημειώσουμε κάτι σημαντικό για την καλύτερη και δίκαιη εφαρμογή της νέας ρύθμισης.
Αμέσως μετά τη ψήφιση και την έκδοση του ΦΕΚ, να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν αιτηθεί μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή (Οκτώβριος 2023) και ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΑΝ ΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. λόγω της ισχύος του εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021, το οποίο όριζε δυνατότητα υποβολής αίτησης μετάθεσης σε Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. σε εκπαιδευτικούς μόνο «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής», να κάνουν ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ., σύμφωνα με τη νέα διάταξη.
καταργήστε τις πανεπιστημιακές παρατάξεις ή συγχωνεύστε τες σε μία , μή κομματική.
δώστε την φύλαξη των σχολών σε μια »αστυνομία ευγενίας», αποτελούμενη μονο απο γυναικες αστυνομικούς, που εκ φύσεως ειναι λιγότερο βίαιες και έχουν και μια »μητρική» μορφή
Στο αρθρο 164: Εαν και εφοσον καταργηθει η προϋποθεση υπηρετησης 8ετιας στην εκπαιδευση για την τοποθετηση προσωπικου ΕΕΠ στα ΚΕΔΑΣΥ, να γινουν και τροποποιητικες δηλωσεις στις αιτησεις των μεταθεσεων με αναδρομικη ισχυ. Δικαιοσυνη και αξιοκρατια σε ολους
Οι δημόσιοι Υπάλληλοι, πέρα από την χαρά της διδασκαλίας δημιουργούν πραγματικό ανταγωνισμό εκ του ασφαλούς σε νέους διδάκτορες/ες που δεν έχουν άλλο εισόδημα ή δυνατότητες εργασίας. . Πολλοί βλέπουν την ακαδημαϊκή ζωή ως δεύτερη ευκαιρία, αλλά συχνά καταλαμβάνουν θέσεις ως δεύτερη εργασία στις οποίες άλλοι και άλλες έχουν επικεντρωθεί και επενδύσει ως μοναδική ευκαιρία και απασχόληση στη ζωής τους . Είναι πολύ δίκαιο το νομοσχέδιο, όσο και αν δημιουργεί κάποιες πικρίες, εκ του ασφαλούς. Η ακαδημαϊκη αγορά εργασίας πρέπει να έχει ορισμένες βασικές αρχέ που έχει το νομοσχέδιο.
Δεν έχετε καθόλου τσίπα ε;
Εμείς οι καημένοι πιστοποιημένοι που μοχθήσαμε για τα κριτήρια, διαβάσαμε, πληρώσαμε παράβολο για να μπορούμε να δουλεύουμε για λίγες ώρες σε ΙΕΚ, ΚΔΒΜ και τώρα μας έρχεστε εσείς οι τέλειοι, άριστοι και καταργείτε την υποχρέωση που είναι ένα κριτήριο για να διδάξει κάποιος στους ενηλίκους ;
Σε οργανωμένα κράτη οι θεσμοί δουλεύουν σε αρμονία, οι φορείς έχουν ένα χρονοδιάγραμμα. Ο ΕΟΠΠΕΠ για ποιο λόγο δεν διενεργεί εξετάσεις ώστε να πιστοποιηθούν και άλλοι υποψήφιοι αντί να βρίσκετε λύσεις «τουρλού» όπως η κυβέρνησή σας ;
Για πόσους καημένους μας περνάνε πια ;!
Τρέχαμε να δώσουμε εξετάσεις πιστοποίησης ενηλίκων και ο κόσμος να ήταν στις ουρές ATM για το 20€ρω, σε τέτοιο κλίμα έδωσα εξετάσεις για να μπορώ να δουλεύω σε ΙΕΚ για ζήσω μέχρι να έρθετε εσείς οι άριστοι που μας πουλάτε αριστεία και από την άλλη καταργείτε την αριστεία και όποια αξιοκρατία υπάρχει.
Μπράβο Μπράβο είστε άριστοι !
To άρθρο 173 αποκλείει από τη διδασκαλία σε ΑΕΙ τους υπαλλήλους με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα.
Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται επιστήμονες δημόσιου υπάλληλοι από την απόκτησης εμπειρίας για τη διεκδίκηση μιας θέσης ΔΕΠ.
Eπιβάλλεται η κατάργηση της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α 141) ούτως ώστε να μπορούν να διδάσκουν στα ΑΕΙ και υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα.
Σχετικά με τους καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατόχους διδακτορικού να επανέλθει η δυνατότητα μετάταξης ως Ε.ΔΙ.Π σε πανεπιστήμιο.
Σωστή η ρύθμιση για την αποζημίωση εκτός έδρας των Συμβούλων Εκπαίδευσης, Εποπτών κ.τ.λ αλλά μήπως θα πρέπει να μειωθεί η ελάχιστη χιλιομετρική απόσταση των 50 χμ και πάνω που ισχύει σήμερα για να διακαιούσαι αποζημίωση; Δεν γίνεται Σύμβουλος να διανύει 49, 5 χμ. για το σχολείο κι άλλα τόσα επιστροφής και να μην αποζημιώνεται για τη χρήση του αυτοκινήτου του, επειδή λείπουν λίγα μέτρα να συμπληρωθούν τα 50 χμ του Νόμου. Πρότασή μου τουλάχιστον 25 χμ και πάλι το κόστος ισχύει!
Ok