ΜΕΡΟΣ Γ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ –ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρα 90-107)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 90

Εξουσιοδοτική διάταξη – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 15 του ν. 5029/2023

Στο άρθρο 15 του ν. 5029/2023 (Α΄55), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

«5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προσδιορίζονται τα ειδικότερα προσόντα των στελεχών των τριμελών επιτροπών της περ. στ) του άρθρου 3, η θητεία τους και κάθε άλλο ειδικό ή λεπτομερειακό ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία τους.»

 

Άρθρο 91

Εξουσιοδοτική διάταξη για την προκήρυξη θέσεων για τα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 177 ν. 5094/2024

Στην παρ. 5 του άρθρου 177 του ν. 5094/2024 (Α’ 39), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Ε’ του Μέρους Β’ του νόμου αυτού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις α) οι λέξεις «παρ. 2» αντικαθίστανται από τις λέξεις «παρ. 4» και β) οι λέξεις «κάθε τρία (3) έτη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κάθε τέσσερα (4) έτη» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«5. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Α.Π. προκηρύσσονται για συγκεκριμένες Θεματικές Ενότητες οι θέσεις για τα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της παρ. 4 του άρθρου 30 κάθε τέσσερα (4) έτη.».

 

Άρθρο 92

Εξουσιοδοτική διάταξη – Καταβολή αποζημίωσης στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων- Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 411 ν. 4957/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 411 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ του Μέρους Α’, προστίθενται νέα εδάφια, δεύτερο και τρίτο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομικής και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ανά συνεδρίαση. Η αποζημίωση δύναται να καταβάλλεται αναδρομικά από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 10. Στην περίπτωση του δεύτερου εδαφίου η δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του Α.Ε.Ι..».

 

Άρθρο 93

Εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τον τρόπο παροχής της εκπαίδευσης σε νοσηλευτικά ιδρύματα και σε δομές φιλοξενίας – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 6 άρθρου 34 ν. 3699/2008

Στην περ. γ) της παρ. 6 του άρθρου 34 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), περί της εξουσιοδότησης προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη ρύθμιση του τρόπου παροχής της εκπαίδευσης στο σπίτι και των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης, προστίθενται οι λέξεις «σε νοσηλευτικό ίδρυμα και δομές φιλοξενίας, καθώς» και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«γ) τον τρόπο παροχής της εκπαίδευσης στο σπίτι, σε νοσηλευτικό ίδρυμα και δομές φιλοξενίας, καθώς και των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης,».

 

Άρθρο 94

Εξουσιοδοτικές διατάξεις για τη ρύθμιση θεμάτων εκκλησιαστικής εκπαίδευσης – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1, αντικατάσταση περ. αβ) παρ. 6, τροποποίηση παρ. 7 και 8 και προσθήκη παρ. 13 στο άρθρο 137 του ν. 4823/2021

  1. Στην περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 137 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται οι λέξεις «για τα Πρότυπα σχολεία και με τις διατάξεις που ισχύουν», β) πριν από τις λέξεις «Εκκλησιαστικών Γυμνασίων» προστίθεται η λέξη «Προτύπων», γ) οι λέξεις «Γενικών Εκκλησιαστικών Λυκείων» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Προτύπων Εκκλησιαστικών Λυκείων» και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«γ) μπορεί να ορίζεται διαφορετικά σε σχέση με τις διατάξεις που ισχύουν για τα Πρότυπα σχολεία και με τις διατάξεις που ισχύουν για τη δημόσια Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τα θέματα των Προτύπων Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Προτύπων Εκκλησιαστικών Λυκείων που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 135,».

 

  1. Η περ. αβ) της παρ. 6 του άρθρου 137 του ν. 4823/2021, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, αντικαθίσταται ως εξής:

«αβ) Κάθε ειδικότερο ζήτημα που αφορά στον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων, και άπτεται του ιδιαίτερου χαρακτήρα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 123.».

 

  1. Στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 137 του ν. 4823/2021, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, αφαιρείται η πρόβλεψη παροχής γνώμης από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.) και οι παρ. 7 και 8 διαμορφώνονται ως εξής:

«7. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ.Ε.Ε. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζονται: α) οι προϋποθέσεις υπαγωγής στις κατηγορίες των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 123, β) τα ποσοστά θέσεων ανά κατηγορία, γ) τα αναγκαία δικαιολογητικά, δ) οι διαδικασίες επιλογής, ε) η ανάγκη λειτουργίας τάξεων υποδοχής, στ) η οργάνωση και λειτουργία τους, ζ) οι προϋποθέσεις ένταξης των μαθητών στις τάξεις αυτές, η) τα διδασκόμενα μαθήματα, το περιεχόμενο και οι ώρες διδασκαλίας τους, θ) ο τρόπος και η διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών, ι) οι προϋποθέσεις επιτυχούς παρακολούθησης, ια) η στελέχωση των τάξεων αυτών με εκπαιδευτικό προσωπικό και ιβ) κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 123.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Ε.Σ.Ε.Ε., ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων εκκλησιαστικής ειδίκευσης που αφορούν στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, όπως αυτή αποτυπώνεται κατά την ιστορική της διαδρομή στα εκκλησιαστικά κείμενα, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 124.».

 

  1. Στο άρθρο 137 του ν. 4823/2021, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, προστίθενται παρ. 13 ως εξής:

«13. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ.Ε.Ε., καθορίζονται: α) η διαδικασία και τα δικαιολογητικά εγγραφής τους, β) η κατανομή τους ανά Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο και στις τάξεις εγγραφής, γ) η ανάγκη λειτουργίας τάξεων υποδοχής, δ) η οργάνωση και λειτουργία τους, ε) οι προϋποθέσεις ένταξης των μαθητών στις τάξεις αυτές, στ) τα διδασκόμενα μαθήματα, το περιεχόμενο και οι ώρες διδασκαλίας τους, ζ) ο τρόπος και η διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών, η) οι προϋποθέσεις επιτυχούς παρακολούθησης, θ) η στελέχωση των τάξεων αυτών με εκπαιδευτικό προσωπικό και ι) κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 123.».

 

Άρθρο 95

Εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση του ύψους της αποζημίωσης των βαθμολογητών στο πλαίσιο της διαδικασίας εισαγωγής Ιεροσπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών – Προσθήκη παρ. 11 στο άρθρο 163 του ν. 4823/2021

Στο άρθρο 163 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Β΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 11 ως εξής:

 

«11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζεται το ύψος της αποζημίωσης των βαθμολογητών στο πλαίσιο της διαδικασίας εισαγωγής Ιεροσπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών.».

 

Άρθρο 96

Εξουσιοδοτική διάταξη για την κατανομή οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκάνησου και στην Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 445 του ν. 4957/2022

Στο άρθρο 445 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α’ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

 

«5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού διενεργούνται η επιμέρους κατανομή και ανακατανομή των θέσεων, οι οποίες γνωστοποιούνται κάθε χρόνο σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό για τις προσλήψεις του επόμενου έτους των οργανικών θέσεων της παρ. 7 του άρθρου 335 για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και στην Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου, καθώς και η επιμέρους κάλυψη των θέσεων που έχουν ήδη κατανεμηθεί για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων.».

 

Άρθρο 97

Εξουσιοδοτική διάταξη για την κατανομή οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης – Προσθήκη παρ. 2 στο άρθρο 446 του ν. 4957/2022

Στο άρθρο 446 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:

 

«2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού διενεργούνται η επιμέρους κατανομή και ανακατανομή των θέσεων, οι οποίες γνωστοποιούνται κάθε χρόνο σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό για τις προσλήψεις του επόμενου έτους των οργανικών θέσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 347 και του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 348 για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων, αντίστοιχα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και η επιμέρους κάλυψη των θέσεων που έχουν ήδη κατανεμηθεί για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων.».

 

Άρθρο 98

Εξουσιοδοτικές διατάξεις για τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας Μουφτειών Θράκης – Τροποποίηση άρθρου 159 ν. 4964/2022

  1. Οι παρ. 6 και 7 του άρθρου 159 του ν. 4964/2022 (Α΄ 150), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Μέρους Γ’ του νόμου αυτού διορθώνονται ως προς τις νομοθετικές παραπομπές και οι παρ. 6 και 7 διαμορφώνονται ως εξής:

«6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται η σύσταση, η συγκρότηση, οι αρμοδιότητες, η εν γένει λειτουργία της ερανικής επιτροπής, η υπ’ αυτών διενέργεια εράνων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 140.

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία προμήθειας του αυτοκινήτου εκάστης Μουφτείας ανεξαρτήτως κυβισμού και τύπου, οι όροι κίνησης, τα διακριτικά γνωρίσματα, η κατανάλωση καυσίμων, η στάθμευση, ο έλεγχος χρήσης και κυκλοφορίας, τα πρόσωπα που έχουν το δικαίωμα να οδηγούν το αυτοκίνητο, η χρονική διάρκεια παραχώρησής του, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πληρωμή των δαπανών μετακίνησης και συντήρησης του αυτοκινήτου, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 140».
  2. Στο άρθρο 159 του ν. 4964/2022 προστίθεται παρ. 21 ως εξής:

«21. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 145.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 99

Μεταβατική διάταξη– Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σε Πρότυπα Σχολεία ή Πειραματικά Σχολεία- Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 61 του ν. 4692/2020

  1. Στο άρθρο 61 του ν. 4692/2020 (Α’111), περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Α΄, προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:

 

«4. Κατά την πρώτη εφαρμογή της αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν με θητεία σε Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) ή Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.), κατά το άρθρο 20, για την ανανέωση της θητείας τους σε αυτά λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά η θετική αξιολόγησή τους ως προς την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια (πεδίο Β). Για την ανανέωση της θητείας των εκπαιδευτικών του πρώτου εδαφίου που υπηρετούν και ως διευθυντές ή προϊστάμενοι ή υποδιευθυντές λαμβάνεται υπόψη η θετική αξιολόγησή τους ως προς το παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης (πεδίο Α2). Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επί του πεδίου Β ή Α2, κατά περίπτωση, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 20, οι παραπάνω εκπαιδευτικοί δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για την ανανέωση της θητείας τους σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. μόνο για το σχολικό έτος 2024-2025. Οι εκπαιδευτικοί με θητεία σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ, των οποίων η αξιολόγηση στα πεδία Α1, Α2 και Β ολοκληρώνεται κατά το τρέχον ή το επόμενο σχολικό έτος, δύνανται το σχολικό έτος 2024-2025, και εφόσον αξιολογηθούν θετικά, να υποβάλλουν αίτηση για την ανανέωση της θητείας τους κατά την παρ. 4 του άρθρου 20.

  1. Η θητεία των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετούν σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. το τρέχον σχολικό έτος και απουσιάζουν λόγω μακροχρόνιας άδειας κατά την πρώτη εφαρμογή της αξιολόγησης του άρθρου 20, παρατείνεται έως και την 31η.8.2025, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση στον διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας το αργότερο μέχρι την 20η.5.2024. Οι εκπαιδευτικοί του πρώτου εδαφίου υποχρεούνται να αξιολογηθούν εντός του σχολικού έτους 2024-2025, κατά το οποίο αναλαμβάνουν εκ νέου υπηρεσία. Αν δεν αξιολογηθούν εντός του σχολικού έτους 2024-2025, επιστρέφουν στην οργανική τους θέση και για τα επόμενα τρία (3) σχολικά έτη δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για πλήρωση κενών θέσεων σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 19. Οι εκπαιδευτικοί του πρώτου εδαφίου, οι οποίοι δεν επιθυμούν την παράταση της θητείας τους, επιστρέφουν στο σχολείο της οριστικής τοποθέτησής τους ή στη διάθεση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου της περιοχής μετάθεσης, στην οποία ανήκουν οργανικά.».

 

Άρθρο 100

Μεταβατική διάταξη– Συμμετοχή αποφοίτων ειδικοτήτων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισηςΑντικατάσταση παρ. 15Α άρθρου 169 ν. 4763/2020

Η παρ. 15Α του άρθρου 169 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), περί μεταβατικών διατάξεων, αντικαθίσταται ως εξής:

 

«15Α. Απόφοιτοι ειδικοτήτων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) που ολοκλήρωσαν επαγγελματική κατάρτιση του ν. 2009/1992 (Α’ 18) και του ν. 4186/2013 (Α’ 193), οι οποίοι δεν έχουν λάβει Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 του Ε.Π.Π., μετά από πιστοποίηση, συμμετέχουν, έως την 31η.12.2025, σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης με τους καταλόγους ερωτήσεων που ισχύουν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.».

 

Άρθρο 101

Μεταβατικές διατάξεις – Προσθήκη παρ. 35Α άρθρου 169 ν. 4763/2020

Στο άρθρο 169 του ν. 4763/2020 (A΄254), περί μεταβατικών διατάξεων, μετά την παρ. 35, προστίθεται παρ. 35Α, ως εξής:

«35Α. Το Τμήμα Α’ Σχεδιασμού Πολιτικών για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ. καθίσταται αρμόδιο, μέχρι αναθέσεως των αρμοδιοτήτων αυτών σε ειδική οργανική μονάδα της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ. για α) τον χειρισμό και την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στην ίδρυση και τη λειτουργία των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.), β) τη συγκρότηση του Συμβουλίου των Κ.Ε.Ε.Κ., γ) την οργάνωση της διαδικασίας και τη σύνταξη σχεδίων αποφάσεων και πράξεων για την επιλογή των Οργανωτικών Συντονιστών των Κ.Ε.Ε.Κ., δ) τη συλλογή και επεξεργασία των εισηγήσεων και εκθέσεων του Συμβουλίου του Κ.Ε.Ε.Κ. και του Οργανωτικού Συντονιστή και ε) τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς με τα ανωτέρω θέματος.».

 

Άρθρο 102

Μεταβατική διάταξη – Λήξη θητείας των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών και των υπηρετούντων Κοσμητόρων Σχολών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 449 του ν. 4957/2022

Στο άρθρο 449 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου Γ’ του Μέρους Α’, προστίθεται παρ. 8, η οποία έχει ως εξής:

«8. Στα Α.Ε.Ι., στα οποία η θητεία των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών, καθώς και η θητεία των υπηρετούντων Κοσμητόρων Σχολών του ίδιου Α.Ε.Ι. λήγει την 31η.8.2024, η θητεία των υπηρετούντων Κοσμητόρων των Σχολών του Α.Ε.Ι. παρατείνεται από την ημερομηνία λήξης της έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης του νέου Κοσμήτορα, και για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει την 31η.10.2024. Κατ’ εξαίρεση, η διάρκεια της επόμενης θητείας του Κοσμήτορα είναι μικρότερη των τριών (3) ακαδημαϊκών ετών και λήγει την 31η.8.2027.».

 

Άρθρο 103

Μεταβατική διάταξη –Ίδρυση, συγχώνευση, κατάργηση, μετονομασία Ερευνητικών Ινστιτούτων -Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 462 του ν. 4957/2022

Στο άρθρο 462 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΣΤ’ , προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

 

«4. Μέχρι τη συγκρότηση και λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 132, με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., ιδρύονται, συγχωνεύονται, καταργούνται, μετονομάζονται Ερευνητικά Ινστιτούτα (Ε.Ι.) εντός του υπό ίδρυση ΠΑ.Κ.Ε.Κ. του Α.Ε.Ι..».

 

Άρθρο 104

Μεταβατική διάταξη -Κατάρτιση Εσωτερικών Κανονισμών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων-Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 472 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 472 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΚΣΤ΄, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 οι λέξεις «εντός δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μέχρι την 31η.12.2024», β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 οι λέξεις «έως την 31η.12.2023» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως την 31η.12.2024», γ) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και το άρθρο 472 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 472

Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου ΚΣΤ’

  1. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) υποχρεούνται να καταρτίσουν τους Εσωτερικούς Κανονισμούς τους μέχρι την 31η.12.2024. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου δύναται να παρατείνεται για άλλους έξι (6) μήνες με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
  2. Τα σχέδια των άρθρων 224, 226, 227 και 228 εκπονούνται για πρώτη φορά το αργότερο έως την 31η.12.2024. Η παράλειψη έκδοσης του Εσωτερικού Κανονισμού του Α.Ε.Ι., των σχεδίων των άρθρων 224 έως 228, καθώς και του κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης και μη εφαρμογής και λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης, λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α’ 12).».

 

Άρθρο 105

Μεταβατική διάταξη – Αρμοδιότητες Διοικούσας Αρχής -Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 195 ν. 5094/2024

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 195 του ν. 5094/2024 (Α’ 39), περί μεταβατικών διατάξεων του Μέρους Β’, προστίθενται μετά τη φράση «η οποία ασκεί όλες τις αρμοδιότητες» οι λέξεις «της παρ. 4 του άρθρου 16 καθώς και» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Μέχρι τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) και το αργότερο μέχρι την 31η.8.2024 παρατείνεται η θητεία της Διοικούσας Επιτροπής όπως έχει συγκροτηθεί με την υπό στοιχεία 94151/Ζ1/31.10.2022 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΟΔΔ 897), η οποία ασκεί όλες τις αρμοδιότητες της παρ. 4 του άρθρου 16, καθώς και του άρθρου 14 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), πλην της περ. κβ) της παρ. 1 και της παρ. 3 του άρθρου 14, του ανωτέρω νόμου. Η διαδικασία εκλογής των μελών και συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) και του Πρύτανη εκκινεί δεκαπέντε (15) ημέρες μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για την εφαρμογή του δευτέρου εδαφίου, καθήκοντα Συγκλήτου και Συμβουλίου Διοίκησης ασκεί η Διοικούσα Επιτροπή του πρώτου εδαφίου και καθήκοντα Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων ασκούν ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του Ε.Α.Π., αντίστοιχα.».

 

Άρθρο 106

Μεταβατική διάταξη – Ειδική παροχή Μουφτήδων ή Τοποτηρητών Μουφτήδων -Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 160 ν. 4964/2022

Στην παρ. 4 του άρθρου 160 του ν. 4964/2022 (Α’ 150), περί μεταβατικών διατάξεων, η λέξη «του ειδικού επιδόματος» αντικαθίσταται από τη λέξη «της ειδικής παροχής» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«4. Όσοι υπηρέτησαν ως Μουφτήδες ή Τοποτηρητές Μουφτήδες, έχουν παραιτηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν εμπίπτουν στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 144 ή στην περ. α) της παρ. 7 του άρθρου 150 δικαιούνται την καταβολή της ειδικής παροχής της παρ. 2 του άρθρου 145.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 107

Καταργούμενες διατάξεις

  1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α) Η παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 2083/1992 (Α΄ 159), περί εγγραφής Ελλήνων υπηκόων και Ελλήνων στο γένος, εκπαιδευτικών στους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και διορισμού τους μόνο μετά από φοίτησή τους επί δύο ακαδημαϊκά έτη στα παιδαγωγικά τμήματα των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.),

β) η παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 2327/1995 (Α΄ 156), περί θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

γ) η παρ. 8 του άρθρου 9 του ν. 3391/2005 (Α΄ 240), περί κατάργησης του άρθρου 30 παρ. 2 περ. α΄ και β΄ του ν. 2083/1992 (Α’ 159) και του άρθρου 10 παρ. 3 του ν. 2327/1995 (Α’ 156) που θέσπιζαν υποχρέωση φοίτησης δυο ακαδημαϊκών εξαμήνων στα παιδαγωγικά τμήματα των ελληνικών Α.Ε.Ι. σε κατόχους πτυχίου αλλοδαπής ισότιμου και αντίστοιχου ελληνικής παιδαγωγικής ακαδημίας ή σχολής νηπιαγωγών, ως προς τους κατόχους πτυχίων από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

δ) κάθε άλλη διάταξη ή κανονιστική πράξη που αντίκειται στο άρθρο 14 του παρόντος,

ε) η παρ. 14 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 (Α’ 159), περί αποσπάσεων εκπαιδευτικών και

2. Η περ. α) του άρθρου 48 του ν. 5082/2024 (Α΄9), περί καταργητικής διάταξης του νόμου αυτού, καταργείται από τότε που ίσχυσε.

  • 14 Ιουλίου 2024, 16:31 | Μέλος ΕΔΙΠ

    Αγαπητέ κ. Πιερρακάκη,
    Είπατε ότι θα μελετήσετε πολύ σοβαρά με τις υπηρεσίες του Υπουργείου την πρόταση της τροπολογίας σχετικά με τα μέλη ΕΔΙΠ. Θα σας παρακαλούσα να ακούσετε όλες τις «φωνές» σχετικά με το θέμα. Κάποια μέλη ΔΕΠ δεν συμφωνούν με την τροπολογία είτε διότι (α) δεν θεωρούν πως όλα τα μέλη ΕΔΙΠ έχουν τα προσόντα να γίνουν μέλη ΔΕΠ, ή γιατί (β) έχουν ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους μέλη ΕΔΙΠ για να τους κάνουν τα μαθήματα και να διεκπεραιώνουν γραμματειακά και μη καθήκοντα σχετικά με τα ερευνητικά έργα των μελών ΔΕΠ.
    Σχετικά με το (α), εννοείται πως δεν είναι κατάλληλα όλα τα μέλη ΕΔΙΠ για ακαδημαϊκή εξέλιξη. Αυτό που ζητάμε είναι αυτό να γίνει μετά από κρίση. Τα οφέλη από την εξέλιξη κάποιον μελών ΕΔΙΠ σε οργανικές θέσεις μέλους ΔΕΠ θα είναι πολλαπλά, με κύριο γνώμονα πως κυρίως εξυπηρετoύνται τα ίδια τα συμφέροντα των Ελληνικών Πανεπιστημίων μέσω:
    *της μεγαλύτερης ανάπτυξης και εξέλιξης της έρευνας,
    *της επιπρόσθετης προσέλκυσης χρηματοδοτήσεων,
    *της επιπρόσθετης εξωστρέφειας,
    *της εκπόνηση περισσότερων διδακτορικών διατριβών,
    *της αύξησης του λόγου διδασκόντων/φοιτητών

  • 14 Ιουλίου 2024, 16:28 | Δρ. ΕΔΙΠ – Α.Λ.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για να αξιολογήσετε με αμεροληψία την τροπολογία σχετικά με τη δυνατότητα εξέλιξης μετά από κρίση των μελών ΕΔΙΠ με διδακτορικό, σε θέση μέλους ΔΕΠ. Με δική σας πρωτοβουλία βοηθήσατε όλη την Ελλάδα ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτοντας σε λειτουργία το gov.gr. Με δική σας πάλι πρωτοβουλία ελπίζουμε και αναμένουμε πως θα τακτοποιηθεί αυτό το χρόνια άδικο ζήτημα ως προς τα μέλη ΕΔΙΠ που έχουν τα προσόντα εξέλιξης, και τα οποία δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα επιλέγουν να παρέχουν τις τύπου-μέλους-ΔΕΠ υπηρεσίες τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, χωρίς όμως να είναι μέλη ΔΕΠ.

  • 14 Ιουλίου 2024, 16:26 | ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ Ε.ΔΙ.Π .ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α.Ε.Ι.

    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ Ε.ΔΙ.Π. ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α.Ε.Ι.

    «Αίτημα για την εξέλιξη των Διδακτόρων Ε.ΔΙ.Π. σε μέλη Δ.Ε.Π., ύστερα από κρίση»

    Αξιότιμε κ Υπουργέ
    Αξιότιμοι κ. Βουλευτές,
    Εμείς οι Διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. των ελληνικών Α.Ε.Ι. αποτελούμε μία ιδιότυπη κατηγορία ακαδημαϊκού προσωπικού, που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, μολονότι οι περισσότεροι διαθέτουμε, εκτός από διδακτορικά μας διπλώματα, μεταδιδακτορικές έρευνες, δημοσιεύσεις, αυτοδύναμο διδακτικό και ερευνητικό έργο, συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια. Παρόλα αυτά, είμαστε εγκλωβισμένοι στη στασιμότητα, χωρίς προοπτικές εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο που υπηρετούμε. Με αφοσίωση και με παραμερισμό των προσωπικών στόχων έως τώρα, με τις καθημερινές και επίπονες θυσίες που η επίτευξη της ακαδημαϊκότητας προϋποθέτει, πολλοί διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. διαπρέπουν στη διεθνή έρευνα, παρέχοντας συγχρόνως σημαντικό έργο στην ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ουσιαστικά, επιστημονικό προσωπικό παραμένει εγκλωβισμένο σε θέσεις χωρίς εξέλιξη (δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμα παραπάνω), ενόσω η διδασκαλία και έρευνα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συνεχίζονται απαιτητικά και σε διαρκώς αυξανομένους και υψηλούς ρυθμούς. Όπως όλοι γνωρίζουν, σε κανένα τομέα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν συμβαίνει αυτό, επομένως πρόκειται για μία σημαντική ασυμμετρία, μία επώδυνη στρέβλωση, που πλήττει τόσο ηθικά όσο και λειτουργικά τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα.
    Ουσιαστικά, εμείς οι διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. επιζητούμε τη θεσμική αναγνώριση στο έργο που ΗΔΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΜΕ. Μία ρύθμιση που θα επιτρέπει στους διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. να εξελιχθούν στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, κατόπιν κρίσης, θα καλύψει κενά των μελών Δ.Ε.Π., που δεν μπορούν να καλυφθούν με νέες προσλήψεις. Όπως καθίσταται πρόδηλο, το αίτημα απέχει μακράν από το να είναι συντεχνιακό. Τουναντίον, αποτελεί αμιγώς ζήτημα ακαδημαϊκής τάξης και ορθής πανεπιστημιακής λειτουργίας, και μάλιστα με ιδιαίτερα σοβαρές νομικές παραμέτρους που άπτονται και των συνταγματικών επιταγών της ισότητας και της αναλογικότητας. Η μη λύση του προβλήματός μας μάς εξωθεί αναπόδραστα στη λύση του «brain drain», ακολουθώντας το παράδειγμα εκατοντάδων επιστημόνων, που συρρέουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καθώς και:
    1. Το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «Κάθε ανθρώπινο όν έχει λοιπόν αυτοτελή αξία, η οποία χρήζει ιδιαίτερου σεβασμού από την κρατική εξουσία και κατά τούτο δεν γίνονται ανεκτές διακρίσεις κατά την εφαρμογή μίας ρύθμισης, η οποία σκοπεί στην υλοποίηση της συνταγματικής αυτής επιταγής.»
    2. Το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος που καθιερώνει την αρχή της ισότητας και ορίζει «την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που τελούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες και ο οποίος δεσμεύει άπαντα τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας….»
    3. Το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται κάθε είδους διάκριση, ακόμα και στον επαγγελματικό χώρο», έχοντας μάλιστα το εν λόγω άρθρο, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 Συντ., αυξημένη τυπική ισχύ έναντι των κοινών νόμων
    4. Τα γεγονός ότι τα μέλη του κλάδου Ε.ΔΙ.Π. παράγουμε διδακτικό και ερευνητικό έργο υψηλών απαιτήσεων στα Α.Ε.Ι. και δεν μας αναγνωρίζεται θεσμικά η δυνατότητα μεταβολής/ανέλιξης της ακαδημαϊκής μας ιδιότητας, κατόπιν κρίσης, σε εκείνη των μελών Δ.Ε.Π.
    5. Την προοπτική της ενίσχυσης του αριθμού των μελών Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων με την εξέλιξή μας, κατόπιν κρίσης, από Ε.ΔΙ.Π. σε Δ.Ε.Π..
    6. Το γεγονός ότι στον παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις για την εξέλιξη των Διδακτόρων Ε.ΔΙ.Π. σε Δ.Ε.Π. (βλ. ενδεικτικά ν. 1268/1982, ν. 2597/1997, ω. 3027/2002), σε συνάρτηση με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας

    ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την άμεση νομοθετική ρύθμιση στο ως άνω Νομοσχέδιο για την Ακαδημία Αθηνών, μία ρύθμιση η οποία να προβλέπει ότι «τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. που διαθέτουν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 1268/1982 (Α’ 87), όπως αυτό ίσχυε κατά τη δημοσίευση του ν. 4009/2011 (Α’ 195), δύνανται να ενταχτούν με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο σε μόνιμη προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή, ύστερα από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μέλη Δ.Ε.Π. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο υποψήφιος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση για ένταξη σε προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή, ύστερα από εύλογο χρονικό διάστημα που θα κρίνει το υπουργείο από την προηγούμενη αρνητική κρίση.

    Με τιμή,
    Πρωτοβουλία Διδακτόρων Ε.ΔΙ.Π. ελληνικών Α.Ε.Ι.

  • 14 Ιουλίου 2024, 16:20 | ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Μακεδονιας

    Η ακαδημαϊκή εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ κατόχων διδακτορικού μέσω ένταξης σε μόνιμη προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή μετά από κρίση, είναι μείζονος σημασίας για πολλαπλούς λόγους, οι οποίοι έχουν πολλάκις αναφερθεί στην παρούσα διαβούλευση. Αναφέρω ενδεικτικά τους ακόλουθους:
    – Αξιοποιoύνται συγκεκριμένα επιστήμονες που διαθέτουν αναγνωρισμένο επιστημονικό-ερευνητικό έργο οι οποίοι εργάζονται αδιάκοπα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια κατά την τελευταία 20ετία, επιτελούν αυτοδύναμο διδακτικό έργο, επιβλέπουν διπλωματικές εργασίες και γενικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς διδακτικές ανάγκες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.
    – Ενισχύεται ο αριθμός των διδασκόντων των ΑΕΙ, χωρίς δημοσιονομική δαπάνη (Οι υπάρχουσες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού των Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π., μεταφέρονται για την κάλυψη μισθολογικής δαπάνης των νέων θέσεων ΔΕΠ με ελάχιστες διαφορές, το υπουργείο οικονομικών μπορεί να δώσει τα σχετικά στοιχεία) και επιπλέον βελτιώνεται η προβληματική αναλογία ΔΕΠ/φοιτητή που σήμερα είναι ο κατώτατος της Ευρώπης (1/47) , κάτι που δεν πρόκειται να γίνει με τον ισχύοντα ρυθμό προκηρύξεων θέσεων ΔΕΠ διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.

    Ανεξαρτήτως των παραπάνω όμως πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για ένα υπάλληλο είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού τομέα και ειδικά εκπαιδευτικού, από την κατάργηση προοπτικών επαγγελματικής εξέλιξης ήδη από μια άκρως παραγωγική ηλικία 40+ κατά την οποία τα μέλη ΕΔΙΠ φτάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις στην Α’ και καταληκτική βαθμίδα. Απουσία κινήτρων και επιβράβευσης, προωθούνται είτε στο να αναζητήσουν αλλού την επαγγελματική καταξίωση που δικαιούνται (π.χ. ιδιωτικά Πανεπιστήμια ή καταστάσεις brain drain, είτε να «βαλτώσουν» (γεγονός καταστροφικό για την τη χώρα και την γενιά αυτή όταν μιλάμε για εκπαίδευση και μάλιστα τριτοβάθμια) υιοθετώντας κατώτερα παραγωγικά στάνταρ και έχοντας σε πολλές περιπτώσεις 20 και πλέον έτη ακαδημαϊκής υπηρεσίας ακόμη μπροστά τους, μιας και η εργασία τους η οποία είναι πανομοιότυπη με ενός μέλους ΔΕΠ θεσμικά δεν ανταμείβεται.
    Σχετικά με την «ανοικτή» διαδικασία που πολλές φορές ακούγεται για το συγκεκριμένο θέμα, είναι προφανές ότι αν σε μια τέτοια περίπτωση προκηρυχθεί η θέση ανοιχτά, τότε δε μιλάμε για εξέλιξη ενός μέλους ΕΔΙΠ αλλά για ανεξάρτητη προκήρυξη στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο με επιπρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού σε περίπτωση που η θέση καλυφθεί τελικά από άλλον επιστήμονα μιας και πλέον θα αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό δύο υπάλληλοι και όχι μόνο ο ένας που ήδη θεραπεύει το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

    Είναι προφανές ότι θα θεσπιστεί μια σειρά κριτηρίων τα οποία θα πρέπει να πληρούνται ώστε ένα μέλος ΕΔΙΠ να μετατραπεί σε επίκουρο καθηγητή και τα οποία δεν είναι άλλα από αυτά που εξετάζονται κατά της προκηρύξεις στη βαθμίδα του επίκουρου. Είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη ΕΔΙΠ θα βρεθούν να έχουν πλεονάζοντα προσόντα που μπορεί να αγγίζουν και τη βαθμίδα του αναπληρωτή, ειδικά αν αυτά ήδη υπηρετούν στα πανεπιστήμια για πάνω από μια δεκαετία. Τα τμήματα και εν γένει τα πανεπιστήμια προφανώς θα εξετάζουν κατά περίπτωση τα στοιχεία αυτά και τελικά θα αποφαίνονται για την αίτηση μετακίνησης του μέλους ΕΔΙΠ στην κατηγορία των ΔΕΠ.

    Δε θα πρέπει να παραληφθεί να αναφερθεί ότι η υφιστάμενη αδικία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν για συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτικών των ΤΕΙ βρέθηκε τρόπος να μετατραπούν σε μέλη ΔΕΠ τάχιστα ενώ ταυτόχρονα, για λόγους ακατανόητους δεν μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα που να αξιολογεί αξιοκρατικά τα μέλη ΕΔΙΠ καταδικάζοντας τα να παραμένουν επαγγελματικά και ακαδημαϊκά στάσιμα και εγκλωβισμένα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι σχετικές ρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί και στο παρελθόν (ένταξη στην εισαγωγική βαθμίδα μελών ΔΕΠ) όπως π.χ. οι Νόμοι 1268/15-7-1982 (άρθρο 31), 2517/11-8-1997 (άρθρο 3), 3027/28-6-2002 (παρ. 23, άρθρο 3), των οποίων έκανε χρήση ένας μεγάλος αριθμός Καθηγητών (σήμερα τακτικών, Ομότιμων, συνταξιοδοτηθέντων), που προσέφεραν και προσφέρουν τα μέγιστα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
    Μιας και στην συνεδρίαση της 10/7 της Βουλής επισημάνθηκε η ύψιστη σοβαρότητα του θέματος και για το λόγο αυτό ο ίδιος ο υπουργός παιδείας ανέλαβε την ευθύνη να το εξετάσει και να το ολοκληρώσει με τον δέοντα τρόπο, με μεγάλη ελπίδα και προσδοκία, αναμένουμε αυτή τη φορά την αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Ένα απλό αλλά συνάμα σοβαρό εκπαιδευτικό αλλά και εργασιακό θέμα είναι η ώρα να επιλυθεί αξιοκρατικά και ορθολογικά.

  • 14 Ιουλίου 2024, 14:57 | Μέλος ΕΔΙΠ

    Αγαπητέ κ. Πιερρακάκη,
    Είπατε ότι θα μελετήσετε πολύ σοβαρά με τις υπηρεσίες του Υπουργείου την πρόταση της τροπολογίας σχετικά με τα μέλη ΕΔΙΠ. Θα σας παρακαλούσα να ακούσετε όλες τις ‘φωνές» σχετικά με το θέμα. Κάποια μέλη ΔΕΠ δεν συμφωνούν με την τροπολογία είτε διότι (α) δεν θεωρούν πως όλα τα μέλη ΕΔΙΠ έχουν τα προσόντα να γίνουν μέλη ΔΕΠ, ή γιατί (β) έχουν ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους μέλη ΕΔΙΠ για να τους κάνουν τα μαθήματα και να διεκπεραιώνουν γραμματειακά και μη καθήκοντα σχετικά με τα ερευνητικά έργα των μελών ΔΕΠ.
    Σχετικά με το (α), εννοείται πως δεν είναι κατάλληλα όλα τα μέλη ΕΔΙΠ για ακαδημαϊκή εξέλιξη. Αυτό που ζητάμε είναι αυτό να γίνει μετά από κρίση. Τα οφέλη από την εξέλιξη κάποιον μελών ΕΔΙΠ σε οργανικές θέσεις μέλους ΔΕΠ θα είναι πολλαπλά, με κύριο γνώμονα πως κυρίως εξυπηρετoύνται τα ίδια τα συμφέροντα των Ελληνικών Πανεπιστημίων μέσω:
    *της μεγαλύτερης ανάπτυξης και εξέλιξης της έρευνας,
    *της επιπρόσθετης προσέλκυσης χρηματοδοτήσεων,
    *της επιπρόσθετης εξωστρέφειας,
    *της εκπόνηση περισσότερων διδακτορικών διατριβών,
    *της αύξησης του λόγου διδασκόντων/φοιτητών

  • 14 Ιουλίου 2024, 14:40 | Δρ. ΕΔΙΠ Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ

    Αξιότιμοι κ. Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,

    Το θέμα σχετικά με τα μέλη ΕΔΙΠ που κατέχουν διδακτορικό είναι εξαιρετικά σοβαρό και απαιτεί άμεση εξέταση προκειμένου να επιλυθεί μέσω των απαραίτητων νομικών ρυθμίσεων. Η σημασία του θέματος φαίνεται και από το γεγονός ότι ανακύπτει κατ’ επανάληψη, όταν προκύπτουν νομοσχέδια που σχετίζονται με αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (άκρως αναμενόμενα και όχι αιφνιδιαστικά), με την ελπίδα των Διδακτόρων ΕΔΙΠ να εισακουστούν και να σταματήσει η αδικία που βιώνουν κατ’ επανάληψη.

    Τα συγκεκριμένα μέλη αφενός αναλαμβάνουν καθήκοντα ανάλογα μ’ εκείνα μελών ΔΕΠ (π.χ. αυτοδύναμο διδακτικό έργο, επίβλεψη διπλωματικών εργασιών), περικομμένα, ωστόσο, όσον αφορά την αυτοδυναμία που θεμελιώνει τη μετέπειτα ακαδημαϊκή εξέλιξή τους (π.χ. συμμετοχή σε επιτροπές διδακτορικών διατριβών και διεκδίκηση ερευνητικών κονδυλίων). Παρόλο που συνιστούν διδακτικό προσωπικό, πολλές φορές οι συγκεκριμένοι επιστήμονες βάσει του καθεστώτος εργασίας τους (και όχι των προσόντων τους) αντιμετωπίζονται από πολλούς στον χώρο ως λοιπό προσωπικό δεύτερης κατηγορίας – λ.χ. «επικουρικό προσωπικό» ή «παρασκευαστές» και όχι «ακαδημαϊκό προσωπικό», γεγονός ιδιαίτερα υποτιμητικό. Ο τρόπος με τον οποίο η Πολιτεία έχει χειριστεί τα θέματα που αφορούν τους διδάκτορες ΕΔΙΠ γεννά επιπρόσθετη πικρία σε έναν κλάδο επιστημόνων υψηλών προσόντων, αν αναλογιστεί κανείς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν ως συνέπεια τη μετατροπή των μη διδακτόρων καθηγητών εφαρμογών των π. ΤΕΙ, σε μέλη ΔΕΠ (λέκτορες) ΑΕΙ, που συνιστά μια κατηγορία μελών ΔΕΠ με λιγότερα προσόντα (τουλάχιστον τυπικά) από εκείνα των Διδακτόρων ΕΔΙΠ.

    Επισημαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις μέλη ΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων μας έχουν προσόντα περισσότερα από τα ελάχιστα τυπικά αλλά και ουσιαστικά που απαιτούνται για εκλογή στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, καθώς και ευρεία αναγνώριση του έργου τους σε διεθνές επίπεδο. Δυστυχώς υπάρχουν περιστατικά συναδέλφων διδακτόρων ΕΔΙΠ που εγκαταλείπουν τα ΑΕΙ για να εργαστούν σε άλλους φορείς ή στο εξωτερικό, καθώς, δεν αναγνωρίζεται η πολύπλευρη προσφορά τους στο Πανεπιστήμιο που υπηρετούν, δεν τους παρέχονται ουσιαστικές προοπτικές εξέλιξης και δεν αξιοποιούν τα εξαιρετικά υψηλά προσόντα που διαθέτουν στον χώρο εργασίας τους με τρόπο ικανοποιητικό και ανάλογο αυτών.

    Αποτελεί, συνεπώς, στρατηγική κίνηση για την Κυβέρνηση η άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη των διδακτόρων ΕΔΙΠ σε προσωποπαγή θέση μόνιμου μέλους ΔΕΠ κατόπιν κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί η αδικία, θα αναγνωριστούν τα προσόντα και το έργο των διδακτόρων ΕΔΙΠ, θα τους δοθεί «ώθηση» για περαιτέρω προσπάθεια και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να χάσουν τα ΑΕΙ επιστημονικό δυναμικό υψηλών προσόντων, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την ανταγωνιστικότητά τους και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  • 14 Ιουλίου 2024, 14:31 | Δρ. ΕΔΙΠ – Α.Λ.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για να αξιολογήσετε με αμεροληψια την τροπολογία σχετικά με τη δυνατότητα εξελιξης μετά από κρίση των μελών ΕΔΙΠ με διδακτορικό, σε θέση μελους ΔΕΠ. Με δική σας πρωτοβουλία βοηθήσατε όλη την Ελλάδα ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτοντας σε λειτουργία το gov.gr. Με δική σας πάλι πρωτοβουλία ελπίζουμε και αναμένουμε πως θα τακτοποιηθεί αυτό το χρόνια άδικο ζήτημα ως προς τα μέλη ΕΔΙΠ που έχουν τα προσόντα εξέλιξης, και τα οποία δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα συνεχίσουν να παρέχουν τις τύπου-μέλους-ΔΕΠ υπηρεσίες τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, χωρίς όμως να είναι μέλη ΔΕΠ.

  • 14 Ιουλίου 2024, 13:47 | ΕΔΙΠ

    Άμεσα να γίνει αποδεκτή η διάταξη ώστε τα υπηρετούντα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των ΑΕΙ όλων των βαθμίδων όπου έχουν όλα τα ακαδημαικα προσόντα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις όπου πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογής στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξη τους σε μόνιμη προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή, μετά από κρίση. Οι υποψήφιοι δύναται να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στη γραμματεία του οικείου ή άλλου Τμήματος με συναφές γνωστικό αντικείμενο, του οικείου Α.Ε.Ι. Η προκήρυξη αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση από το μέλος ΕΕΠ ή ΕΔΙΠ. Η διαδικασία κρίσης γίνεται με τα ισχύοντα για την εκλογή μελών ΔΕΠ. Η διαδικασία κρίσης ολοκληρώνεται εντός οκταμήνου από την ημερομηνία της αίτησης. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο υποψήφιος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε. Μετά την παρέλευση τουλάχιστον ενός (1) έτους, από την προηγούμενη αρνητική κρίση ο υποψήφιος δύναται να υποβάλει νέα αίτηση.

  • 14 Ιουλίου 2024, 13:25 | Δρ. ΕΔΙΠ ΑΠΘ – Α.Λ.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για να αξιολογήσετε με αμεροληψια την τροπολογία σχετικά με τη δυνατότητα εξελιξης μετά από κρίση των μελών ΕΔΙΠ με διδακτορικό, σε θέση μελους ΔΕΠ. Με δική σας πρωτοβουλία βοηθήσατε όλη την Ελλάδα ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτοντας σε λειτουργία το gov.gr. Με δική σας πάλι πρωτοβουλία ελπίζουμε και αναμένουμε πως θα τακτοποιηθεί αυτό το χρόνια άδικο ζήτημα ως προς τα μέλη ΕΔΙΠ που έχουν τα προσόντα εξέλιξης, και τα οποία δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα συνεχίσουν να παρέχουν τις τύπου-μέλους-ΔΕΠ υπηρεσίες τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, χωρίς όμως να είναι.

  • 14 Ιουλίου 2024, 13:08 | Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΑΕΙ

    Αξιότιμε Υπουργέ,

    Τα μέλη ΕΔΙΠ κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, προσφέρουν πολυετείς, εξειδικευμένες υπηρεσίες στα ελληνικά πανεπιστήμια, υψηλό επιστημονικό έργο, πολύτιμο διδακτικό έργο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες ενώ στερούνται δικαιωμάτων.
    Η μετεξέλιξή μας ως μέλη ΔΕΠ δικαιώνει το αυτονόητο δικαίωμα εργασιακής εξέλιξης κάθε εργαζόμενου που πληροί τις προϋποθέσεις.
    Τι νόημα έχει για κάποιον να συνεχίζει να προσπαθεί εάν δεν υπάρχει καμία προοπτική εξέλιξης; Όταν παρεμποδίζεται η συμμετοχή του σε πόρους που παρέχει το δημόσιο πανεπιστήμιο στα μέλη ΔΕΠ. Όταν απορρίπτεται σε κρίσεις μελών ΔΕΠ γιατί το Τμήμα έχει ανάγκη να αυξήσει αριθμητικά το προσωπικό του. Όταν κάθε γραμματειακή έλλειψη αυτονόητα πρέπει να καλύπτεται από τον ΕΔΙΠ, επιπρόσθετα στα διδακτικά καθήκοντα του παρεμποδίζοντας το ερευνητικό του έργο;
    Υπάρχει προβληματισμός από μέλη ΔΕΠ ότι πρέπει να είναι πολύ αυστηρή η κρίση των ΕΔΙΠ κατά την ένταξη τους, να έχουν δικά τους ερευνητικά έργα, να έχουν φέρει χρήματα στον ΕΛΚΕ, να μην πέσουν οι στατιστικοί δείκτες απόδοσης των Τμημάτων! Μα πώς θα πέσουν οι στατιστικοί δείκτες των Τμημάτων αφού ήδη συμπεριλαμβάνουν το έργο μας; Και γιατί πρέπει εμείς να κριθούμε αυστηρότερα από ότι ορίζει ο νόμος; Μόνο ώθηση στα Τμήματα, που συνεχώς φθίνουν σε προσωπικό, θα επιφέρει μία εξέλιξη μας σε θέση βαθμίδας ΔΕΠ.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε τη νομοθετική ρύθμιση, όπως ψηφίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.:
    «Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύνανται να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας Δ.Ε.Π. (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη Δ.Ε.Π εισαγωγικής βαθμίδας (Λέκτορες ή Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»

  • 14 Ιουλίου 2024, 12:58 | ΕΔΙΠ ΑΠΘ

    Το σχόλιο της συναδέλφου που δημοσιεύθηκε πιο πριν (12 Ιουλίου 2024, 12:26) είναι απόλυτα σωστό και το μόνο που θα πρόσθετα είναι ότι οι ΕΔΙΠ/ΕΕΠ εφόσον δεν θα εξελιχθούν-ενταχθούν σε θέσεις ΔΕΠ, θα αποφασίσουν να στελεχώσουν όλα τα ιδωτικά ΑΕΙ, προσφέροντάς τους όλη την εμπειρία, τη γνώση και την αναγνωρισιμότητά τους στα νεοσύστατα ΑΕΙ που θα ξεφυτρώσουν σε λίγο.

    Ως μέλη ΕΔΙΠ/ΕΕΠ έχουμε φροντίσει τα μέγιστα για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεκαετίες τώρα και είναι άδικο να μην έχουμε μια ηθική (γιατί ηθική είναι) ανταμοιβή.

    Αντιγράφω το σχόλιο της συναδέλφου που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και παρακαλούμε τον υπουργό να δείξει την ωριμότητα που χρειάζεται έναντι των περιστάσεων, άλλωστε όπως θα δείτε στην 6η επισήμανση δεν είναι κάτι που ανακαλύφθηκε ξαφνικά, αλλά έχει γίνει χρήση του παρόμοια νομοθέτηση από μέλη ΔΕΠ που αφυπηρετήσαν κιόλας.

    ====================

    Η ακαδημαϊκή εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ κατόχων διδακτορικού μέσω ένταξης σε μόνιμη προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή μετά από κρίση, είναι μείζονος σημασίας για πολλαπλούς λόγους, όπως:
    1. Αξιοποιείται στο μέγιστο το υφιστάμενο προσωπικό των ΑΕΙ. Πρόκειται για επιστήμονες που διαθέτουν διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό-ερευνητικό έργο, εργάζονται αδιάκοπα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια κατά την τελευταία 20ετία και επιτελούν αυτοδύναμο διδακτικό έργο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς διδακτικές ανάγκες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.

    2. Ενισχύεται ο αριθμός των διδασκόντων των ΑΕΙ, χωρίς δημοσιονομική δαπάνη και χωρίς να μεταβάλλεται ο προγραμματισμός των νέων θέσεων των ΑΕΙ. Η υποστελέχωση των Ελληνικών Πανεπιστήμιων δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, καθώς λειτουργούν περίπου με το 60% του αριθμού των μελών ΔΕΠ προ κρίσης (σε κάποια Τμήματα/Σχολές τα κενά είναι σημαντικά μεγαλύτερα). Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τα κενά είναι πρακτικά αδύνατον να καλυφθούν.

    3. Αίρεται μία πολυετής προβληματική συνθήκη των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπου υπάρχουν διδάσκοντες δύο ταχυτήτων (μέλη ΔΕΠ και μέλη ΕΔΙΠ / ΕΕΠ).
    4. Ενισχύεται ο εθνικός δείκτης μελών ΔΕΠ/φοιτητών των ΑΕΙ που σήμερα είναι ο κατώτατος της Ευρώπης (1/47). Επισημαίνεται ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1/13, ενώ στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Κύπρος με δείκτη 1/26 (Ετήσια Έκθεση ΕΘΑΑΕ, 2022).

    5. Αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς δίνεται η δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης και ενίσχυσης του ερευνητικού και επιστημονικού έργου των μελών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ κατόχων διδακτορικού, στη διεκδίκηση Ευρωπαϊκών και άλλων πόρων από ερευνητικά προγράμματα.

    6. Η προτεινόμενη ρύθμιση δεν αποτελεί κάποια ad hoc ανακάλυψη. Σχετικές ρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί και στο παρελθόν (ένταξη στην εισαγωγική βαθμίδα μελών ΔΕΠ), προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες διδακτικές ανάγκες των Πανεπιστημίων. Υπενθυμίζονται οι Νόμοι 1268/15-7-1982 (άρθρο 31), 2517/11-8-1997 (άρθρο 3), 3027/28-6-2002 (παρ. 23, άρθρο 3), των οποίων έκανε χρήση ένας μεγάλος αριθμός Καθηγητών (σήμερα τακτικών, Ομότιμων, συνταξιοδοτηθέντων), που προσέφεραν και προσφέρουν τα μέγιστα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

  • 14 Ιουλίου 2024, 12:50 | ΕΔΙΠ

    Αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου συνεπάγεται αναγνώριση και αξιοποίηση των επιστημόνων που υπηρετούν σε αυτό. Δεν είναι λογικό τα μέλη ΕΔΙΠ με διδακτορικό και αξιόλογο ερευνητικό έργο να αντιμετωπίζονται ως προσωπικό β΄κατηγορίας, τη στιγμή που αφενός στα πρώην ΤΕΙ υπάρχουν μέλη ΔΕΠ χωρίς διδακτορικά και αφετέρου οι συμβασιούχοι/ες διδάσκοντες/ουσες αναλαμβάνουν αυτόνομη διδασκαλία, προκειμένου να προωθηθούν και να ‘χτίσουν’ βιογραφικά.

  • 14 Ιουλίου 2024, 12:49 | ΕΔΙΠ

    Αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου συνεπάγεται αναγνώριση και αξιοποίηση των επιστημόνων που υπηρετούν σε αυτό. Δεν είναι λογικό τα μέλη ΕΔΙΠ με διδακτορικό και αξιόλογο ερευνητικό έργο να αντιμετωπίζονται ως προσωπικό β΄κατηγορίας, τη στιγμή που αφενός στα πρώην ΤΕΙ υπάρχουν μέλη ΔΕΠ χωρίς διδακτορικά και αφετέρου οι συμβασιούχοι διδάσκοντες/ουσες αναλαμβάνουν αυτόνομη διδασκαλία, προκειμένου να προωθηθούν και να ‘χτίσουν’ βιογραφικά.

  • 14 Ιουλίου 2024, 12:11 | Ξιμίνης Ευάγγελος

    14/7/2024
    Συντάσσομαι με όλα τα παραπάνω σχόλια που αιτούνται ως προς την ένταξη των μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. σε θέση μέλους Δ.Ε.Π., σε θέση μόνιμου Επίκουρου με προσωποπαγή θέση
    Με εκτίμηση
    Ξιμίνης Ευάγγελος
    Ε.ΔΙ.Π., Οδοντιατρικού Τμήματος,
    Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ.

  • 14 Ιουλίου 2024, 12:08 | Δημήτρης Παπαδόπουλος

    ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    Αξιότιμε Υπουργέ

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι με το με αριθμ. 24/24-9-2019 Απόσπασμα Πρακτικού η Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. έχει εισηγηθεί θετικά για τη σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου, ειδικά για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία, με σκοπό τη διδασκαλία των προτεινόμενων στο σχετικό απόσπασμα μαθημάτων. Συνεπώς, έχουν τηρηθεί και δρομολογηθεί όλες εκείνες οι τυπικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει ο αρμόδιος Υπουργός στην υπογραφή της σύστασης κλάδου ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ,να υπαχθεί ο εν λόγω κλάδος στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού υπό το πρίσμα του ν.4589/2019 (Α ́13) και να περιληφθεί σε επόμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ.
    Υπενθυμίζουμε ότι παρότι η Υφυπουργός κ.Μακρή ανακοίνωσε δημόσια τη σύσταση κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου (2022) ακόμη δεν έχει συσταθεί ο κλάδος.

    Η σύσταση του εκπαιδευτικού Κλάδου ΠΕ καθηγητή/ήτριας Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Τεχνών θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα και προτεραιότητα για το Υπουργείο και έχει τεκμηριωθεί πολλάκις επιστημονικά. Καταρχάς, αναφέρουμε ότι αφενός σε πολλές έρευνες φαίνεται ότι η εκπαιδευτική κοινότητα είναι θετική σε αυτό το ενδεχόμενο αναγνωρίζοντας τα παιδαγωγικά οφέλη της κινηματογραφικής/οπτικοακουστικής εκπαίδευσης, αφετέρου πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο χρόνος που ξοδεύουν τα παιδιά και οι νέοι σε ετήσια βάση στις οθόνες ξεπερνά συνολικά τον χρόνο παρουσίας τους στο σχολείο. Η εισαγωγή του Κινηματογράφου και των Οπτικοακουστικών Τεχνών στην εκπαίδευση με ορθό – συντεταγμένο τρόπο και ως καλλιτεχνικό αντικείμενο στο οποίο η εκπαιδευτική διαδικασία εστιάζει στους μαθητές/τριες ως θεατές αλλά και δημιουργούς έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά στη διεθνή βιβλιογραφία. Μπορεί να συνεισφέρει πολλαπλά στα σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, καλλιεργώντας προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, κινητοποιώντας σημαντικές γνωστικές διαδικασίες, ενθαρρύνοντας την κουλτούρα της συνεργασίας και αναπτύσσοντας διεργασίες ομάδας, όπως και ιδιαίτερα σημαντικές ψυχοκοινωνικές δεξιότητες (συμβάλλοντας με αυτούς τους τρόπους σε μείωση φαινομένων βίας-παραβατικότητας). Επιπλέον, συμβάλει στην αισθητική καλλιέργεια, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενημερωμένου και κριτικού κοινού, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την κινηματογραφική/οπτικοακουστική βιομηχανία κλπ.). Θερμή παράκληση για τη νομοθετική επίλυση του ζητήματος.

  • 14 Ιουλίου 2024, 12:08 | Μέλος ΕΔΙΠ ΠΑΜΑΚ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Τα επιχειρήματα για την εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ έχουν ειπωθεί στην παρούσα συζήτηση με διάφορους τρόπους.

    Τα μέλη ΕΔΙΠ κάτοχοι Διδακτορικού διπλώματος επιτελούν διδακτικό, επιστημονικό, ερευνητικό έργο, που αντιστοιχεί τουλάχιστον στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή.

    Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς διδακτικές ανάγκες σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα και προσφέρουν στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο με όλες τους τις δυνάμεις. Ασκούν έρευνα ως κύριοι ερευνητές και Επιστημονικοί Υπεύθυνοι εθνικών και ευρωπαϊκών έργων. Συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού ενισχύοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ. Συμμετέχουν σε εθνικά και διεθνή fora για την προώθηση της επιστήμης και της έρευνας.

    Αξιότιμε κ Υπουργέ, Η συζήτηση αυτή διαρκεί 20 χρόνια. Ήρθε η ώρα να επιλύστε ένα πρόβλημα που χρονίζει τώρα που όπως φάνηκε έχετε και την συναίνεση της αντιπολίτευσης.

  • 14 Ιουλίου 2024, 11:49 | Μάνος Χ.

    Εξέλιξη Διδακτόρων ΕΔΙΠ σε ΔΕΠ, κατόπιν κρίσης
    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Παρακαλώ θερμά να προχωρήσετε νομοθετικά στην εξέλιξη των διδακτόρων ΕΔΙΠ των ελληνικών ΑΕΙ σε μέλη ΔΕΠ, κατόπιν κρίσης. Εμείς οι διδάκτορες ΕΔΙΠ που έχουμε τα απαιτούμενα από τον νόμο προσόντα για την εξέλιξή μας σε ΔΕΠ στηρίξαμε και στηρίζουμε τα ελληνικά ΑΕΙ. Παρόλα αυτά, αντιμετωπιζόμαστε ως δεύτερης κατηγορίας προσωπικό. Η εξέλιξή μας είναι ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα που χρήζει άμεσης ικανοποίησης. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει νομοθετικές ρυθμίσεις για την εξέλιξη των διδακτόρων ΕΔΙΠ σε ΔΕΠ, ενώ σήμερα πολλοί από αυτούς είναι καθηγητές ΑΕΙ. Δώστε μας τη δυνατότητα να εξελιχθούμε στο Πανεπιστήμιό μας. Μην μας αναγκάζετε να φύγουμε σε άλλα πανεπιστήμια ή στο εξωτερικό (brain drain), ύστερα από χρόνια προσφοράς στο τμήμα μας. Μία νομοθετική ρύθμιση για την εξέλιξή μας, κατόπιν κρίσης, θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ΔΕΠ, μέσα από τα ΕΔΙΠ που θα έχουν εξελιχθεί, θα μας δώσει νέες ερευνητικές δυνατότητες προς όφελος των ίδιων των πανεπιστημίων, ενώ το κόστος γι’ αυτήν τη ρύθμιση θα είναι συγκριτικά ελάχιστο, αφού ήδη υπηρετούμε μόνιμα στα ΑΕΙ. Σας έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το πάγιο αίτημα του κλάδου που θα λειτουργήσει, εν τέλει, προς όφελος των ίδιων των δημόσιων πανεπιστημίων. Κατά καιρούς βουλευτές από το κυβερνών κόμμα και άλλες παρατάξεις κατανοούν το δίκαιο του αιτήματός μας. Παρακαλώ θερμά να μην αγνοήσετε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα που, σε τελική ανάλυση, θα δείξει ότι στηρίζετε ποικιλοτρόπως τα δημόσια πανεπιστήμια και τα αιτήματα των διδασκόντων τους. Ευχαριστώ.

  • 14 Ιουλίου 2024, 11:48 | Δημήτρης

    ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ Ε.ΔΙ.Π Ε.Ε.Π.(με εκλογή)- ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ

    Εν συντομία, ενώ αναγνωρίζεται μισθολογικά ο προηγούμενος χρόνος προϋπηρεσίας στην Α/Θμια & Β/θμια εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται η διδακτική προϋπηρεσία ώστε να τοποθετηθούν τα μέλη Ε.ΔΙ.Π – ΕΕΠ στη βαθμίδα Α. Τοποθετούνται στη Δ βαθμίδα ενώ αντίστοιχα οι συνάδελφοι/ισσες που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο με το καθεστώς των μετατάξεων (το οποίο έχει καταργηθεί) έχουν τοποθετηθεί αυτόματα στη βαθμίδα Α αν και έχουν σε πολλές περιπτώσεις έχουν σημαντικά μικρότερη διδακτική προϋπηρεσία ή είναι χωρίς διδακτορικό. Αυτή τη στιγμή δηλαδή υπάρχουν μέλη Ε.ΔΙ.Π-ΕΕΠ με λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας και είναι στη βαθμίδα Α γιατί τους αναγνωρίστηκε η διδακτική προϋπηρεσία ενώ σε αυτούς που διορίστηκαν με εκλογή (με περισσότερα χρόνια διδακτικής υπηρεσίας) δεν αναγνωρίζεται αυτό το δικαίωμα. Θεωρώ το γεγονός κατάφορη αδικία κατά αυτών που μπήκαν σε διαδικασία κρίσης για την εκλογή τους και παρακαλώ θερμά για την επίλυσή του.   

  • 14 Ιουλίου 2024, 11:47 | Δρ. Θανάσης Κούρας

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    με ανοικτό πνεύμα και ανοιχτή καρδιά όπως δεσμευτήκατε, αναγνωρίστε και θεσμικά το έργο που ήδη προσφέρουν μέλη Ε.ΔΙ.Π. κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, κάνοντας δεκτή την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, που ψηφίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι. και αποτελεί επίσημο αίτημα του κλάδου, βελτιώνοντας παράλληλα άμεσα και χωρίς σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση το δείκτη διδασκόντων προς φοιτητές των Ελληνικών Α.Ε.Ι., ο οποίος είναι ο χειρότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
    Προτεινόμενη ρύθμιση:
    «Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύνανται να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας Δ.Ε.Π. (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη Δ.Ε.Π εισαγωγικής βαθμίδας (Λέκτορες ή Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»
    Δεδομένης της δεσμευτικής από το Σύνταγμα υποχρέωσης της πολιτείας για μέριμνα και προστασία της εργασίας και της ανθρώπινης αξίας, υλοποιήστε εμπράκτως τόσο την αρχή του κράτους δικαίου, όσο και την αρχή της ισονομίας, που συνιστούν θεμελιακή βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

  • 14 Ιουλίου 2024, 11:40 | Δημήτρης Παπδόπουλος

    Αξιότιμε Υπουργέ,

    Συντάσσομαι με τα σχόλια του συλλόγου Ε.ΔΙ.Π. Α.Π.Θ. που αιτούνται ένταξη των μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. σε θέση μέλους Δ.Ε.Π., ήτοι μόνιμου Επίκουρου σε προσωποπαγή θέση. Διορθώνω και συμπληρώνω κάποια σημεία.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
    Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια σήμερα υπηρετούν μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π., κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, με πολύ αυξημένα προσόντα, σε σχέση με τα τυπικά αυτής της κατηγορίας προσωπικού και με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, τα οποία, ήδη σε μεγάλο ποσοστό, ασκούν καθήκοντα που αντιστοιχούν στη βαθμίδα του επίκουρου Καθηγητή, χωρίς την αντίστοιχη θεσμική αναγνώριση.
    Προτείνεται η ακόλουθη νομοθετική ρύθμιση, όπως ψηφίστηκε και στο πρόσφατο συνέδριο της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.:
    «Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύνανται να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας Δ.Ε.Π. Επίκουρου, μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη Δ.Ε.Π εισαγωγικής βαθμίδας (Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»
    Με την προτεινόμενη ρύθμιση:
    1. Αναγνωρίζεται και θεσμικά το έργο που ήδη προσφέρουν μέλη Ε.ΔΙ.Π. κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ενώ συγχρόνως δίνονται κίνητρα για εξέλιξη σε μέλη του διδακτικού προσωπικού και αξιοποιείται στο μέγιστο το ανθρώπινο δυναμικό των Ελληνικών Πανεπιστημίων
    2. Με την κατάταξη σε μόνιμη προσωποπαγή θέση δεν επηρεάζεται ο προγραμματισμός των νέων θέσεων Δ.Ε.Π..
    3. Ουσιαστικά δεν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση αν μεταφερθεί η πίστωση της θέσης, ενώ, επιπλέον, καθώς οι θέσεις που κατέχουν τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. που είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος είναι οργανικές, η οργανική θέση Ε.ΔΙ.Π. παραμένει στο Ίδρυμα.
    4. Βελτιώνεται άμεσα και χωρίς σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση ο δείκτης διδασκόντων προς φοιτητές 1/47 των Ελληνικών Α.Ε.Ι., ο οποίος είναι ο χειρότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σχεδόν διπλάσια διαφορά από το δεύτερο χειρότερο (ο μέσος όρος είναι 1/13), και έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση τις κατατάξεις των Ελληνικών Α.Ε.Ι. στις διεθνείς αξιολογήσεις.
    5. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. (κάτοχοι διδακτορικού) να μπορούν να εποπτεύουν διδακτορικές διατριβές εφόσον σε αρκετά Τμήματα θεραπεύουν γνωστικά αντικείμενα τα οποία δεν καλύπτονται από μέλη ΔΕΠ με συνέπεια να παρεμποδίζεται θεσμικά η ανάπτυξη σημαντικών ερευνητικών σύγχρονων πεδίων και η εισροή πόρων για τα Τμήματα.

    Δεδομένης της δεσμευτικής από το Σύνταγμα υποχρέωσης της πολιτείας για μέριμνα και προστασία της εργασίας και της ανθρώπινης αξίας, υλοποιείται εμπράκτως τόσο η αρχή του κράτους δικαίου, όσο και η αρχή της ισονομίας, που συνιστούν θεμελιακή βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

  • 14 Ιουλίου 2024, 10:32 | Δρ. Αναστασία Τσιρίκα

    Η εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ κατόχων διδακτορικού διπλώματος που πληρούν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία ακαδημαϊκά προσόντα, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας ΔΕΠ, μετά από κρίση, είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει, ως αναγνώριση του έργου που ήδη επιτελούν στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Η πλειονότητα των μελών ΕΔΙΠ με διδακτορικό έχει ανάθεση αυτοδύναμου διδακτικού έργου, συμμετέχοντας ενεργά στην κάλυψη των αναγκών των ήδη αποδυναμωμένων από άποψη διδακτικού προσωπικού ιδρυμάτων. Πρόκειται για επιστήμονες με σημαντικό και πολύπλευρο διδακτικό, αλλά και ερευνητικό έργο.

  • 14 Ιουλίου 2024, 10:27 | Δρ. ΕΔΙΠ

    Τα μέλη ΕΔΙΠ κάτοχοι Διδακτορικού διπλώματος επιτελούν πολυετές διδακτικό, επιστημονικό, ερευνητικό (εν γένει ακαδημαϊκό) έργο, που αντιστοιχεί τουλάχιστον στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Ωστόσο, δεν έχουν την αντίστοιχη θεσμική αναγνώριση και βρίσκονται καθηλωμένοι σε ένα ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς που δε βρίσκει αντιστοιχία σε κανένα Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής.
    Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς διδακτικές ανάγκες σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα και προσφέρουν στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο επί τουλάχιστον 2 δεκαετίες. Ασκούν έρευνα ως κύριοι ερευνητές και Επιστημονικοί Υπεύθυνοι εθνικών και ευρωπαϊκών έργων. Συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού ενισχύοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ. Συμμετέχουν σε εθνικά και διεθνή fora για την προώθηση της επιστήμης και της έρευνας.
    Τέλος, στην περίοδο της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης και λόγω της υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων στήριξαν τα εργαστήρια, τα Τμήματα και τις Σχολές τους. Παρέμειναν στην χώρα τους, παραμερίζοντας τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, δίνοντας καθημερινό αγώνα στα εργαστήρια, την έρευνα, την επιστήμη.
    Σημαντικό θέμα το ‘brain drain’, οι νέοι επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά εξίσου σημαντικό (και ίσως σημαντικότερο) το ‘brain capital’ οι επιστήμονες που παρέμειναν στη χώρα, τοποθετώντας τα Τμήματα και τις Σχολές τους σε υψηλές θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις.
    Οι επιστήμονες λοιπόν αυτοί, Αξιότιμε κ. Υπουργέ, ζητούν σήμερα το αυτονόητο: τη δυνατότητα ακαδημαϊκής εξέλιξης.

  • 14 Ιουλίου 2024, 10:16 | Δρ. Ε.ΔΙ.Π. Α.Π.Θ.

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,

    – η πρόσφατη συζήτηση στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (10/07/2024)
    – η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ
    – ο σχολιασμός του Συλλόγου ΕΔΙΠ ΑΠΘ
    – ο σχολιασμός των συναδέλφων στη διαβούλευση του παρόντος νομοσχεδίου
    – η πληθώρα σχολιασμού των συναδέλφων στη διαβούλευση του ν.5094/2024

    αναδεικνύουν την σοβαρότητα του θέματος της ακαδημαϊκής εξέλιξης του κλάδου.

    Είμαστε λειτουργοί, με πλούσιο διδακτικό και ερευνητικό έργο, που προσφέραμε και προσφέρουμε καθημερινά στο Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, χωρίς θεσμική αναγνώριση.

    Η δυνατότητα ακαδημαϊκής εξέλιξης θα ενισχύσει τα Ιδρύματα στα οποία υπηρετούμε, χωρίς να επιφέρει ουσιαστική δημοσιονομική επιβάρυνση ενώ παράλληλα θα υλοποιήσει εμπράκτως την αρχή του κράτους δικαίου και την αρχή της ισονομίας.

    Η Πολιτεία οφείλει να μας δώσει την δυνατότητα να εξελιχθούμε ως λειτουργοί της εκπαίδευσης και της έρευνας.

  • 14 Ιουλίου 2024, 10:16 | Μαρία

    Ο κλάδος των ΕΔΙΠ περιμένει εδώ και πολλά χρόνια μια απόφαση.

    Είμαστε διδακτικό προσωπικό που είναι εγκλωβισμένο σε μια κατηγορία εργαζομένων που δεν του δίνει το περιθώριο να αξιοποιήσει τα προσόντά του, δεν του δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά στο Πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει ούτε καν αντιστοιχία με κλάδο σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και επιπρόσθετα είδε να δημιουργείται πρόσφατα μια κατηγορία μελών ΔΕΠ με λιγότερα προσόντα.

    Με μεγάλη ελπίδα και προσδοκία, αναμένουμε τη διόρθωση αυτής της αδικίας, καθώς πιστεύουμε ότι πλέον το ζήτημά μας έχει γίνει γνωστό και όλος ο πολιτικός κόσμος έχει κατανοήσει το θέμα μας.

  • 14 Ιουλίου 2024, 00:54 | Δρ ΕΔΙΠ ΑΠΘ

    Αξιότιμε Υπουργέ,
    Κυρίες και κύριοι,

    Συντάσσομαι κι εγώ υπερ της πρότασης όπως ψηφίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.:

    «Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύνανται να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας Δ.Ε.Π. (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη Δ.Ε.Π εισαγωγικής βαθμίδας (Λέκτορες ή Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»

    Ας υπάρξει η αντίστοιχη θεσμική αναγνώριση προς αυτά τα πρόσωπα. Δεδομένης της δεσμευτικής από το Σύνταγμα υποχρέωσης της πολιτείας για μέριμνα και προστασία της εργασίας και της ανθρώπινης αξίας, υλοποιείται εμπράκτως τόσο η αρχή του κράτους δικαίου, όσο και η αρχή της ισονομίας, που συνιστούν θεμελιακή βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

    Με σεβασμό και εκτίμηση.

  • 14 Ιουλίου 2024, 00:49 | G. Notakis

    Διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια για τους ΕΔΙΠ και ΕΕΠ, θα ήθελα να καταθέσω το εξής: Στο τμήμα μας υπάρχουν έξι ΕΔΙΠ, εκ των οποίων οι τρεις θα μπορούσαν άνετα να διεκδικήσουν θέση επίκουρου καθηγητή, αλλά δυστυχώς είναι εγκλωβισμένοι. Στο τμήμα μας, που έχει ελάχιστο προσωπικό, όταν προκηρύχθηκε μία θέση ΔΕΠ σε αντικείμενο ίδιο με ενός ΕΔΙΠ που ήδη είχαμε, δεν επιλέξαμε τον ΕΔΙΠ. Η λογική που κυριάρχησε ήταν ότι, αν επιλεγόταν ο ΕΔΙΠ, το τμήμα δεν θα κέρδιζε ουσιαστικά τίποτα, αφού ήδη ήταν στο τμήμα και εκτελούσε καθήκοντα αντίστοιχα με ενός ΔΕΠ.

    Συμφωνώ εν μέρει με τους εκπροσώπους των ΕΔΙΠ. Δηλαδή, να γίνουν επίκουροι καθηγητές μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος, αλλά όχι όλοι. Μόνο όσοι επιτελούν έργο αντίστοιχο με αυτό των ΔΕΠ, δηλαδή έχουν αυτοδύναμη διδασκαλία και ενεργό ερευνητικό έργο (δημοσιεύσεις, έργα κ.λπ.). Να υπάρχει δηλαδή μια αξιολόγηση σε αντιστοιχία με την αξιολόγηση που γίνεται για τα μέλη ΔΕΠ (μαθήματα, έργα, χρηματοδότηση, δημοσιεύσεις κτλ). Διαφορετικά, αν γίνουν όλοι όσοι έχουν διδακτορικό, τότε θα πέσουν πολύ οι δείκτες αξιολόγησης του τμήματος και του πανεπιστημίου με ότι αυτό συνεπάγεται.

  • 13 Ιουλίου 2024, 14:00 | Dr. EDIP

    Από τη στιγμή που ο κλάδος ΕΔΙΠ επαναφέρει συνεχώς ένα ζήτημα δε θα έπρεπε να «ακουστεί» επιτέλους;
    Γιατί «ακούγονται» μόνο τα μέλη ΔΕΠ;
    Γιατί δόθηκε η ευκαιρία ΤΟ 2002 στα τότε μέλη ΕΔΤΠ να προκηρύξουν τη θέση τους σε θέση ΔΕΠ και τώρα δεν δίνεται;
    Γιατί, πριν την πανδημία, δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη ΕΔΙΠ που προέρχονταν από την καταργηθείσα Παιδαγωγική Ακαδημία για τους Μουσουλμάνους, και ΜΟΝΟ από αυτήν, να μεταταγούν, μετά από κρίση, σε θέση επίκουρου καθηγητή;
    Γιατί ΔΥΟ μέτρα και ΔΥΟ σταθμά;

  • 13 Ιουλίου 2024, 13:59 | Dr. EDIP

    Από τη στιγμή που ο κλάδος ΕΔΙΠ επαναφέρει συνεχώς ένα ζήτημα δε θα έπρεπε να «ακουστεί» επιτέλους;
    Γιατί «ακούγονται» μόνο τα μέλη ΕΔΙΠ;
    Γιατί δόθηκε η ευκαιρία ΤΟ 2002 στα τότε μέλη ΕΔΤΠ να προκηρύξουν τη θέση τους σε θέση ΔΕΠ και τώρα δεν δίνεται;
    Γιατί, πριν την πανδημία, δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη ΕΔΙΠ που προέρχονταν από την καταργηθείσα Παιδαγωγική Ακαδημία για τους Μουσουλμάνους, και ΜΟΝΟ από αυτήν, να μεταταγούν, μετά από κρίση, σε θέση επίκουρου καθηγητή;
    Γιατί ΔΥΟ μέτρα και ΔΥΟ σταθμά;

  • 13 Ιουλίου 2024, 13:08 | Δρ Φωτεινή Καγιόγλου, Εκπρόσωπος Ε.ΔΙ.Π. στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

    Αξιότιμε Υπουργέ,
    Κυρίες και κύριοι,
    Συντάσσομαι με τα σχόλια που αιτούνται ένταξη των μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. σε θέση μέλους Δ.Ε.Π., ήτοι μόνιμου Επίκουρου σε προσωποπαγή θέση
    Με εκτίμηση
    Δρ Φωτεινή Καγιόγλου
    Εκπρόσωπος Ε.ΔΙ.Π. στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
    Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

  • 13 Ιουλίου 2024, 10:27 | Φίκος Ηλίας

    Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια σήμερα υπηρετούν μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π., κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, με πολύ αυξημένα προσόντα, σε σχέση με τα τυπικά αυτής της κατηγορίας προσωπικού τα οποία, ήδη σε μεγάλο ποσοστό, ασκούν καθήκοντα που αντιστοιχούν στη βαθμίδα του επίκουρου Καθηγητή, χωρίς την αντίστοιχη θεσμική αναγνώριση. Δεδομένης της δεσμευτικής από το Σύνταγμα υποχρέωσης της πολιτείας για μέριμνα και προστασία της εργασίας και της ανθρώπινης αξίας, υλοποιείται εμπράκτως τόσο η αρχή του κράτους δικαίου, όσο και η αρχή της ισονομίας, που συνιστούν θεμελιακή βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
    Προτείνεται η ακόλουθη νομοθετική ρύθμιση, όπως ψηφίστηκε και στο πρόσφατο συνέδριο της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.:
    «Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύνανται να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας Δ.Ε.Π. (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη Δ.Ε.Π εισαγωγικής βαθμίδας (Λέκτορες ή Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»
    Δεδομένης της δεσμευτικής από το Σύνταγμα υποχρέωσης της πολιτείας για μέριμνα και προστασία της εργασίας και της ανθρώπινης αξίας, υλοποιείται εμπράκτως τόσο η αρχή του κράτους δικαίου, όσο και η αρχή της ισονομίας, που συνιστούν θεμελιακή βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

  • 12 Ιουλίου 2024, 22:42 | Ε.ΔΙ.Π – ΕΕΠ

    Κύριε Υπουργέ, το θέμα της εξέλιξης των Ε.ΔΙ.Π και ΕΕΠ εξετάστε το εσείς προσωπικά με ανοιχτό μυαλό όπως σωστά αναφέρατε. Φτιάξτε έναν αλγόριθμο που θα συμπεριλαμβάνει : την διδκτική τους προσφορά και την αξιολόγησή τους στην διδασκαλία, τις δημοσιευσεις τους και την απήχηση αυτών, τα ερευνητικα και αναπτυξιακά έργα που συμμετείχαν ως επιστημονικά υπεύθυνοι και κύριοι ερευνητές και τα ποσά που έφεραν στους ΕΛΚΕ των πανεπιστημίων, τις διακρίσεις τους και την σύνδεση με την κοινωνία. Το αποτελεσμα θα σας εκπλήξει, τοποθετεί πολλούς τουλάχιστον στην βαθμίδα του Επίκουρου για το γνωστικό τους αντικείμενο. Απελευθερώστε τις δυνάμεις του Δημόσιου Πανεπιστημίου!

  • 12 Ιουλίου 2024, 21:27 | ΕΔΙΠ Π.Ι.

    Θέμα: »Δικαίωμα διορισμού – μετά από εξέλιξη – μελών ΕΔΙΠ σε θέση Επίκουρου
    Καθηγητή»

    Τα μέλη ΕΔΙΠ προσφέρουν πολυετείς, πολύτιμες υπηρεσίες στο ελληνικά πανεπιστήμια, υψηλό επιστημονικό έργο, καλύπτουν πάγιες ανάγκες και στερούνται δικαιωμάτων.

    Σε καμία άλλη χώρα του εξωτερικού δεν υπάρχει αυτή η διάκριση μεταξύ μελών του διδακτικού προσωπικού.

    Η μετεξέλιξή ως μέλη ΔΕΠ δικαιώνει το αυτονόητο δικαίωμα εργασιακής εξέλιξης κάθε εργαζόμενου που πληροί τις προϋποθέσεις.

    Τι νόημα έχει για κάποιον να προσπαθεί αν δεν υπάρχει προοπτική εξέλιξης;

    Όταν παρεμποδίζεται να λαμβάνει ευνόητη συμμετοχή σε πόρους που παρέχει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε μέλη ΔΕΠ και δεν μπορεί να τους χρησιμοποιήσει;
    Ενώ θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία;

  • 12 Ιουλίου 2024, 21:16 | ΕΔΙΠ Π.Ι.

    Τα μέλη ΕΔΙΠ προσφέρουν πολυετείς, πολύτιμες υπηρεσίες στο ελληνικά πανεπιστήμια, υψηλό επιστημονικό έργο, καλύπτουν πάγιες ανάγκες και στερούνται δικαιωμάτων.

    Σε καμία άλλη χώρα του εξωτερικού δεν υπάρχει αυτή η διάκριση μεταξύ μελών του διδακτικού προσωπικού.

    Η μετεξέλιξή μας ως μέλη ΔΕΠ δικαιώνει το αυτονόητο δικαίωμα εργασιακής εξέλιξης κάθε εργαζόμενου που πληροί τις προϋποθέσεις.

    Τι νόημα έχει για κάποιον να προσπαθεί αν δεν υπάρχει προοπτική εξέλιξης;
    Όταν παρεμποδίζεται να λαμβάνει ευνόητη συμμετοχή σε πόρους που παρέχει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε μέλη ΔΕΠ και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει;
    Ενώ θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία;

  • 12 Ιουλίου 2024, 20:42 | Εκπρόσωπος των μελών ΕΔΙΠ στη Σύγκλητο του ΠΔΜ

    Να γίνει αποδεκτή η Τροπολογία που κατατέθηκε στην συζήτηση για τον Οργανισμό της Ακαδημίας Αθηνών από τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην οποία προβλέπεται δυνατότητα δικαιώματος εξέλιξης των ΕΔΙΠ και ΕΕΠ σε βαθμίδα Επίκουρου επί θητεία μετά από κρίση ή ή να κατατεθεί από μέρους της Κυβέρνησης διάταξη προς ψήφιση.

    Καθώς:
    – Τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΕΠ έχουν καλύψει σημαντικές ανάγκες διδακτικού προσωπικού κατά την οικονομική κρίση, διαθέτοντας υψηλά προσόντα και εμπειρία, ενώ αναλαμβάνουν αυτόνομο διδακτικό έργο και επίβλεψη πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών.

    – Η δυνατότητα εξέλιξης των ΕΔΙΠ και ΕΕΠ δεν αφορά κυρίως την μισθολογική αύξηση αλλά την επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους εξέλιξη, επιτρέποντας την ανάπτυξη αυτόνομου ερευνητικού έργου, τη διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και την επίβλεψη διδακτορικών διατριβών.

    -Οι νέες θέσεις που δίνονται από το Υπουργείο Παιδείας συχνά δεν καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα των ΕΔΙΠ και ΕΕΠ καθώς αξιοποιούνται για κάλυψη αντικειμένων στα οποία δεν υπάρχει κάνενα μέλος του προσωπικού των Τμημάτων, διαμορφώνοντας μια αντίληψη του λεγόμενου «βολικού ΕΔΙΠ» που καλύπτει τις ανάγκες του Τμήματος αλλά παραμένει στάσιμο και εγκλωβισμένο σε αυτή τη βαθμίδα.

    – Η εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ θα ενισχύσει τη στελέχωση των περιφερειακών Πανεπιστημίων. Απόδειξη για αυτό είναι ότι αποτελεί και αίτημα και του ίδιου του Πρύτανη του ΠΔΜ (βλ. σχετικό σχόλιο στη Διαβούλευση του Νομοσχεδίου για την Ίδρυση ΝΠΠΕ).

  • 12 Ιουλίου 2024, 19:06 | Σύλλογος Ε.ΔΙ.Π. Α.Π.Θ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
    Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια σήμερα υπηρετούν μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π., κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, με πολύ αυξημένα προσόντα, σε σχέση με τα τυπικά αυτής της κατηγορίας προσωπικού και με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, τα οποία, ήδη σε μεγάλο ποσοστό, ασκούν καθήκοντα που αντιστοιχούν στη βαθμίδα του επίκουρου Καθηγητή, χωρίς την αντίστοιχη θεσμική αναγνώριση.
    Προτείνεται η ακόλουθη νομοθετική ρύθμιση, όπως ψηφίστηκε και στο πρόσφατο συνέδριο της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.:
    «Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύνανται να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας Δ.Ε.Π. (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη Δ.Ε.Π εισαγωγικής βαθμίδας (Λέκτορες ή Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»
    Με την προτεινόμενη ρύθμιση:
    1. Αναγνωρίζεται και θεσμικά το έργο που ήδη προσφέρουν μέλη Ε.ΔΙ.Π. κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ενώ συγχρόνως δίνονται κίνητρα για εξέλιξη σε μέλη του διδακτικού προσωπικού και αξιοποιείται στο μέγιστο το ανθρώπινο δυναμικό των Ελληνικών Πανεπιστημίων
    2. Με την κατάταξη σε μόνιμη προσωποπαγή θέση δεν επηρεάζεται ο προγραμματισμός των νέων θέσεων Δ.Ε.Π..
    3. Ουσιαστικά δεν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση αν μεταφερθεί η πίστωση της θέσης, ενώ, επιπλέον, καθώς οι θέσεις που κατέχουν τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. που είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος είναι οργανικές, η οργανική θέση Ε.ΔΙ.Π. παραμένει στο Ίδρυμα.
    4. Βελτιώνεται άμεσα και χωρίς σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση ο δείκτης διδασκόντων προς φοιτητές 1/47 των Ελληνικών Α.Ε.Ι., ο οποίος είναι ο χειρότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σχεδόν διπλάσια διαφορά από το δεύτερο χειρότερο (ο μέσος όρος είναι 1/13), και έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση τις κατατάξεις των Ελληνικών Α.Ε.Ι. στις διεθνείς αξιολογήσεις.
    Δεδομένης της δεσμευτικής από το Σύνταγμα υποχρέωσης της πολιτείας για μέριμνα και προστασία της εργασίας και της ανθρώπινης αξίας, υλοποιείται εμπράκτως τόσο η αρχή του κράτους δικαίου, όσο και η αρχή της ισονομίας, που συνιστούν θεμελιακή βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

  • 12 Ιουλίου 2024, 12:29 | Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΑΕΙ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
    Η φυσιογνωμία του κλάδου Ε.ΔΙ.Π. όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά και απέχει σημαντικά από τα τυπικά προσόντα και τις συμβατικές υποχρεώσεις που περιγράφονταν από τον Ν.4386/2016. Είναι γεγονός ότι οι δραματικές περικοπές κονδυλίων για προσλήψεις νέου προσωπικού συνδυαστικά με τις συνταξιοδοτήσεις έχει οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του κλάδου μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ πανελλαδικά. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τα μέλη Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π, αποτελώντας προσωπικό υψηλών επιστημονικών και ακαδημαϊκών προσόντων, υποστηρίζουν ένα σημαντικό μέρος των αναγκών που έχουν προκύψει στο Πανεπιστήμιο επιτελώντας πολύπλευρο διδακτικό (αυτοδύναμo ή συν-διδασκαλία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών), ερευνητικό (επίβλεψη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, επίβλεψη διδακτορικών διατριβών) και κλινικοεργαστηριακό έργο (σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια Νοσοκομείων) σε αναλογία με τα μέλη ΔΕΠ.
    Τα τελευταία χρόνια το θέμα της ακαδημαϊκής εξέλιξης των μελών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. που είναι κάτοχοι διδακτορικού έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την Ομοσπονδία και έχει συζητηθεί ευρύτατα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα ως ένα δίκαιο αίτημα που συνάδει με την ουσία του προσφερόμενου έργου, τη σύνδεσή του με τις υφιστάμενες ανάγκες και με το δεδομένο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα μέλη Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π. διαθέτουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, τα οποία τυπικά θα τους επέτρεπαν να διεκδικήσουν εξέλιξη τουλάχιστον στην εισαγωγική βαθμίδα των μελών ΔΕΠ. Με σεβασμό στο δημόσιο διάλογο και τις ενστάσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί,
    ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ άμεση Νομοθετική Ρύθμιση, η οποία να προβλέπει ότι:
    «Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύνανται να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας ΔΕΠ (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη ΔΕΠ εισαγωγικής βαθμίδας (Λέκτορες ή Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»

  • 12 Ιουλίου 2024, 12:27 | Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΑΕΙ

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 164 ΤΟΥ Ν.4957/2022
    Προτεινόμενη τροπολογία που αφορά στο άρθρο 164 του ν.4957/2022 σχετικά με την ανάθεση αυτοδύναμου διδακτικού έργου στα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής βαθμίδας.
    Σύμφωνα με το εδ. 2 της παρ. 1 του άρθρου 164 του ν.4957/2022 στα μέλη Ε.ΔΙ.Π. που είναι κάτοχοι διδακτορικού μπορεί να ανατίθεται αυτοδύναμο διδακτικό έργο, καθώς και επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών. Μέχρι την ψήφιση του νόμου αυτού, τα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής βαθμίδας, πλέον των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, μπορούσαν να προσφέρουν το ίδιο έργο βάσει του ν.4186/2013, άρθρο 39, παρ. 27, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4485/2017 και του ν.4009/2011, άρθρο 29, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4386/2016, άρθρο 27.
    Παρακαλούμε για τη διόρθωση της διάταξης αυτής ώστε στα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής Βαθμίδας να μπορεί να ανατίθεται αυτοδύναμο διδακτικό έργο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ανεξαρτήτως κατοχής διδακτορικού διπλώματος.
    Ζητούμε και προτείνουμε τη διόρθωση της διάταξης ως εξής:
    «Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 164 του ν.4957/2022 προστίθεται εδάφιο ως εξής: Με την ίδια ως άνω διαδικασία στα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής Βαθμίδας, που δεν διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα, δύναται να ανατίθεται αυτοδύναμο διδακτικό έργο».

  • 12 Ιουλίου 2024, 12:26 | Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΑΕΙ

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 164 ΤΟΥ Ν.4957/2022
    Προτεινόμενη τροπολογία που αφορά στο άρθρο 164 του ν.4957/2022 σχετικά με την επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών από μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής βαθμίδας.
    Σύμφωνα με το εδ. 2 της παρ. 1 του άρθρου 164 του ν.4957/2022 στα μέλη Ε.ΔΙ.Π. που είναι κάτοχοι διδακτορικού μπορεί να ανατίθεται αυτοδύναμο διδακτικό έργο, καθώς και επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών. Μέχρι την ψήφιση του νόμου αυτού, τα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής βαθμίδας, πλέον των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, μπορούσαν να προσφέρουν το ίδιο έργο βάσει του ν.4186/2013, άρθρο 39, παρ. 27, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4485/2017 και του ν.4009/2011, άρθρο 29, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4386/2016, άρθρο 27.
    Παρακαλούμε για τη διόρθωση της διάταξης αυτής ώστε τα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής Βαθμίδας να μπορούν να συμμετέχουν στις τριμελείς επιτροπές επίβλεψης και αξιολόγησης των πτυχιακών ή άλλων εργασιών, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ανεξαρτήτως κατοχής διδακτορικού διπλώματος.
    Ζητούμε και προτείνουμε τη διόρθωση της διάταξης ως εξής:
    «Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 164 του ν.4957/2022 προστίθεται εδάφιο ως εξής: Με την ίδια ως άνω διαδικασία τα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής Βαθμίδας, που δεν διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα, δύναται να συμμετέχουν στις τριμελείς επιτροπές επίβλεψης και αξιολόγησης πτυχιακών ή άλλων εργασιών».

  • 12 Ιουλίου 2024, 12:26 | Βασιλική Πάχτα

    Η ακαδημαϊκή εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ κατόχων διδακτορικού μέσω ένταξης σε μόνιμη προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή μετά από κρίση, είναι μείζονος σημασίας για πολλαπλούς λόγους, όπως:
    1. Αξιοποιείται στο μέγιστο το υφιστάμενο προσωπικό των ΑΕΙ. Πρόκειται για επιστήμονες που διαθέτουν διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό-ερευνητικό έργο, εργάζονται αδιάκοπα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια κατά την τελευταία 20ετία και επιτελούν αυτοδύναμο διδακτικό έργο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς διδακτικές ανάγκες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.
    2. Ενισχύεται ο αριθμός των διδασκόντων των ΑΕΙ, χωρίς δημοσιονομική δαπάνη και χωρίς να μεταβάλλεται ο προγραμματισμός των νέων θέσεων των ΑΕΙ. Η υποστελέχωση των Ελληνικών Πανεπιστήμιων δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, καθώς λειτουργούν περίπου με το 60% του αριθμού των μελών ΔΕΠ προ κρίσης (σε κάποια Τμήματα/Σχολές τα κενά είναι σημαντικά μεγαλύτερα). Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τα κενά είναι πρακτικά αδύνατον να καλυφθούν.
    3. Αίρεται μία πολυετής προβληματική συνθήκη των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπου υπάρχουν διδάσκοντες δύο ταχυτήτων (μέλη ΔΕΠ και μέλη ΕΔΙΠ / ΕΕΠ).
    4. Ενισχύεται ο εθνικός δείκτης μελών ΔΕΠ/φοιτητών των ΑΕΙ που σήμερα είναι ο κατώτατος της Ευρώπης (1/47). Επισημαίνεται ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1/13, ενώ στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Κύπρος με δείκτη 1/26 (Ετήσια Έκθεση ΕΘΑΑΕ, 2022).
    5. Αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς δίνεται η δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης και ενίσχυσης του ερευνητικού και επιστημονικού έργου των μελών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ κατόχων διδακτορικού, στη διεκδίκηση Ευρωπαϊκών και άλλων πόρων από ερευνητικά προγράμματα.
    6. Η προτεινόμενη ρύθμιση δεν αποτελεί κάποια ad hoc ανακάλυψη. Σχετικές ρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί και στο παρελθόν (ένταξη στην εισαγωγική βαθμίδα μελών ΔΕΠ), προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες διδακτικές ανάγκες των Πανεπιστημίων. Υπενθυμίζονται οι Νόμοι 1268/15-7-1982 (άρθρο 31), 2517/11-8-1997 (άρθρο 3), 3027/28-6-2002 (παρ. 23, άρθρο 3), των οποίων έκανε χρήση ένας μεγάλος αριθμός Καθηγητών (σήμερα τακτικών, Ομότιμων, συνταξιοδοτηθέντων), που προσέφεραν και προσφέρουν τα μέγιστα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

  • 12 Ιουλίου 2024, 12:24 | Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΑΕΙ

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ 94 ΚΑΙ 95 ΤΟΥ Ν.4957/2022
    Αιτούμαστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής μελών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. που είναι κάτοχοι διδακτορικού στην τριμελή συμβουλευτική και την επταμελή εξεταστική επιτροπή διδακτορικών διατριβών υποψηφίων διδακτόρων. Μια τέτοια ρύθμιση ουσιαστικά θα αναγνωρίσει θεσμικά το έργο που ήδη προσφέρουν στα ΑΕΙ πολλά μέλη των ως άνω κλάδων, καθώς από τη φύση των καθηκόντων τους καθοδηγούν και συν-επιβλέπουν σε συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών.
    Προτείνουμε σχετική τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 94 και της παρ. 1 του άρθρου 95 του Ν. 4957/2022, αντιστοίχως, ως εξής:
    Παρ.1. Άρθρο 94 «….Στη συμβουλευτική επιτροπή δύνανται να συμμετέχουν ως μέλη: …ζ) μέχρι ένα μέλος Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. ανά συμβουλευτική επιτροπή με επιστημονικά κριτήρια κατ’ αντιστοιχία των κριτηρίων των ερευνητών (κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών).
    Παρ.1 Άρθρο 95 «….Ως μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ορίζονται υποχρεωτικά τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και τα λοιπά μέλη ανήκουν στις κατηγορίες των περ. α) έως ζ) της παρ. 1 του άρθρου 94….»

  • 11 Ιουλίου 2024, 18:53 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Στο υπό διαβούλευση άρθρο 40 παρ. 1 στις προϋποθέσεις δ και ε, ορθό θα ήταν προς ακριβέστερη εφαρμογή του νόμου να προστεθεί η λέξη » ευρύτερο» (γνωστικό αντικείμενο) καθ’ ότι ουδέν γνωστικό αντικείμενο δεν δύναται να είναι απολύτως όμοιο είτε από τμήμα αποχώρησης είτε από το τμήμα υποδοχής. Ειδικά όταν έχει προστεθεί παράγραφος για ανθρωπιστικούς λόγους (αναπηρία κλπ) η οποία υποτίθεται ότι διευκολύνει τις μετακινήσεις.

  • 11 Ιουλίου 2024, 13:05 | ΚΑΛΟΓΝΩΜΗΣ ΗΛΙΑΣΚΟΣ

    ΚΎΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΣΑΣ ΔΙΔΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΛΑΘΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ, ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ
    ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΕΝΩ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 20 ΜΟΡΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ
    ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΜΕ 7 ΜΟΡΙΑ, ΠΑΡΟΤΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΧΡΟΝΟ
    ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩ ΤΟ Μ/Τ ΜΟΛΙΣ 1 Η 1,5 ΕΤΗ. ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑ ΕΝΑΣ
    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ
    ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ? ΦΑΝΤΑΣΘΗΤΕ ΕΝΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΣ.
    ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ. Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ Α/ΘΜΙΑ ΕΙΤΕ ΣΤΗ Β/ΘΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΘΡΑΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑ ΚΛΑΔΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ
    ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ
    ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΝΑΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ
    ΤΡΙΤΗ ΑΔΙΚΙΑ.Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΕΚΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΤΡΙΤΟ Η ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΩΝ 3 ΜΟΡΙΩΝ .

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΟΓΝΩΜΗΣ ΗΛΙΑΣΚΟΣ
    ΣΥΝΞ/ΧΟΣ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ

  • 11 Ιουλίου 2024, 13:02 | ΚΑΛΟΓΝΩΜΗΣ ΗΛΙΑΣΚΟΣ

    ΚΎΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΣΑΣ ΔΙΔΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΛΑΘΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ, ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ
    ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΕΝΩ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 20 ΜΟΡΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ
    ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΜΕ 7 ΜΟΡΙΑ, ΠΑΡΟΤΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΧΡΟΝΟ
    ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩ ΤΟ Μ/Τ ΜΟΛΙΣ 1 Η 1,5 ΕΤΗ. ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑ ΕΝΑΣ
    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ
    ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ? ΦΑΝΤΑΣΘΗΤΕ ΕΝΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΣ.
    ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ. Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ Α/ΘΜΙΑ ΕΙΤΕ ΣΤΗ Β/ΘΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΘΡΑΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑ ΚΛΑΔΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ
    ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ
    ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΝΑΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ
    ΤΡΙΤΗ ΑΔΙΚΙΑ.Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΕΚΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΤΡΙΤΟ Η ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΩΝ 3 ΜΟΡΙΩΝ .

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΟΓΝΩΜΗΣ ΗΛΙΑΣΚΟΣ
    ΣΥΝΑΞ/ΧΟΣ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ

  • 11 Ιουλίου 2024, 08:13 | Μαίρη

    Οι αποσπάσεις ισχύουν για τους πολύτεκνους και έτσι πρέπει, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να μεριμνήσετε και για τους τρίτεκνους. Είναι πολύ καλό μέτρο για την ενίσχυση της οικογένειας του εκπαιδευτικού μπράβο.

  • 10 Ιουλίου 2024, 19:46 | Αλίνα Καλοπανά

    Προτεινόμενη ρύθμιση – προσθήκη

    Άρθρο …

    Θέμα: «Τροποποίηση του αρθρ. 465 του ν. 4957/2022, με την προσθήκη νέας παρ. 7»

    Στο άρθρο 465 του ν. 4957/2022, όπως ισχύει, προστίθεται νέα παρ. 7), ως εξής:
    «Τα υπηρετούντα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των ΑΕΙ, τα οποία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογής στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξη τους σε μόνιμη προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή, μετά από κρίση. Οι υποψήφιοι δύναται να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στη γραμματεία του οικείου ή άλλου Τμήματος με συναφές γνωστικό αντικείμενο, του οικείου Α.Ε.Ι. Η προκήρυξη αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση από το μέλος ΕΕΠ ή ΕΔΙΠ. Η διαδικασία κρίσης γίνεται με τα ισχύοντα για την εκλογή μελών ΔΕΠ. Η διαδικασία κρίσης ολοκληρώνεται εντός οκταμήνου από την ημερομηνία της αίτησης. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο υποψήφιος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε. Μετά την παρέλευση τουλάχιστον ενός (1) έτους, από την προηγούμενη αρνητική κρίση ο υποψήφιος δύναται να υποβάλει νέα αίτηση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης εντάσσεται σε αυτοδίκαια συνιστώμενη θέση Επίκουρου Καθηγητή. Για την ένταξη εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τον Πρύτανη του οικείου ΑΕΙ. Οι υπάρχουσες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού που καλύπτουν τη μισθοδοσία, του ως άνω εντασσόμενου προσωπικού Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π., μεταφέρονται αυτοδίκαια για την κάλυψη μισθολογικής δαπάνης των νέων θέσεων που συνιστώνται».

  • 10 Ιουλίου 2024, 17:49 | Aggeliki

    Οι τριτεκνοι ???????το δημογραφικο παει περιπατο????

  • 10 Ιουλίου 2024, 16:26 | Βάσω

    Αναφορικά με τις αποσπάσεις !
    Οι πολύτεκνοι πρέπει να συνεχίσουν να εμπιμποτουν στην ειδική κατηγορία που επιτρέπει αποσπάσεις !!!!πως θα τα βγάλει πέρα μια πολύτεκνη οικογένεια ;Θέλετε να την εξαφανίσετε ;;;

  • 10 Ιουλίου 2024, 16:18 | Σάββας

    Αφαιρέθηκε όντως η κατηγορία των πολυτέκνων από τις ειδικές κατηγορίες απόσπασης για τους νεοδιόριστους;
    Είχαμε μία ελπίδα να διοριστουμε και τώρα που έφτασε επιτέλους η στιγμή μετά από τόσα χρόνια θα τιμωρηθούμε γι’αυτό επειδή κάναμε παιδιά και οικογένεια; Αδύνατον να διοριστώ με 4 παιδιά , με σύζυγο άνεργη και να τους κουβαλήσω όλους στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Τουλάχιστον στον τόπο κατοικίας έχουμε ένα ιδιόκτητο σπίτι και καταφέρνουμε να βιοποριστούμε. Με έναν μισθό, μετακομίσεις, ενοίκιο και πιθανόν υψηλό κόστος ζωής πως θα καταφέρω να ζήσω την οικογένεια μου κύριε Υπουργέ; Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε;

  • 10 Ιουλίου 2024, 15:49 | Κωνσταντίνος

    Το άρθρο 18 δεν αναφέρει την ειδική κατηγορία των πολυτέκνων όπως αναφέρεται η κατηγορία τους έχοντες αναπηρία για απόσπαση πριν το πέρας των 2 ετών για τους νεοδιόριστους. Αυτή η παράλειψη θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην ελληνική πολύτεκνη οικογένεια καθώς είτε θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για έναν πολύτεκνο εκπαιδευτικό ως προς τον διορισμό του είτε θα διαλύσει οικονομικά και ψυχικά την εκάστοτε οικογένεια. Παρακαλώ μεριμνήστε να συμπεριλάβετε ξανά την πολυτεκνική κατηγορία καθώς η υπογεννητικότητα στη χώρα μας δε δείχνει ότι θα επηρεάσει σημαντικά το αν πάρει απόσπαση ένας νεοδιόριστος πολύτεκνος εκπαιδευτικός τη λειτουργία του σχολείου διορισμού, καθώς δεν είναι τόσοι πολλοί οι πολύτεκνοι. Αντιθέτως, θα επηρεάσει πολύ όλα τα προαναφερόμενα και ότι προβλέπεται εκ των ανωτέρω.

  • 10 Ιουλίου 2024, 15:36 | Μαρία

    Αναφορικά με τις αποσπάσεις, οι πολύτεκνοι πρέπει να συνεχίσουν να εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία που επιτρέπει τις αποσπάσεις νεοδιόριστων από το πρώτο έτος, καθώς και οι τρίτεκνοι που όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα θεωρούνται πλέον πολύτεκνοι. Δε γίνεται μία οικογένεια με τέτοιους μισθός με 3 παιδιά και πάνω να συντηρεί τουλάχιστον 5 ανθρώπους και 2 σπίτια ταυτόχρονα. Επίσης, δε γίνεται να υποστηρίζεις ότι θα βοηθήσεις έμπρακτα την πολύτεκνη οικογένεια και στην πράξη αυτό να μη φαίνεται πουθενά.