1. Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης δεν δικαιολογούν την πρόσληψη αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους προσλαμβανομένους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς υπολογίζονται με το γινόμενο των μηνιαίων αποδοχών του εισαγωγικού κλιμακίου με το κλάσμα που έχει αριθμητή τις δεδουλευμένες ώρες και παρανομαστή τις ώρες του πρωτοδιόριστου του κλάδου τους. Η προϋπηρεσία αυτών υπολογίζεται με την αναγωγή του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών σε έτη, μήνες, ημέρες.
2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται βάσει πινάκων κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω πίνακες συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκπαιδευτικοί στους τελικούς πίνακες.
3. Για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ συντάσσεται ένας πίνακας υποψηφίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον πίνακα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ προηγούνται οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την ημερομηνία κτήσης πτυχίου και την προϋπηρεσία. Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Εν συνεχεία ακολουθούν οι ΠΕ60.50 και οι ΠΕ70.50 κατατασσόμενοι με τα παρακάτω κριτήρια.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50». κατατάσσονται με τα ίδια παρακάτω κριτήρια.
i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:
α) Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μια (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
β) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΑΕ, έξι (6) μονάδες
γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τρεις (3) μονάδες
δ) είναι κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, δύο (2) μονάδα
ε) είναι κάτοχοι δευτέρου τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, μιάμιση (1,5) μονάδα
στ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου τρεις (3) μονάδες
ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια μιάμιση (1,5) μονάδα.
η) είναι κάτοχοι δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ μία (1) μονάδα.
Για να είναι μια ετήσια επιμόρφωση στην ΕΑΕ πιστοποιημένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
1) να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο που θα υλοποιεί την ετήσια επιμόρφωση προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
2) η επιμόρφωση να περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ,
3) τουλάχιστον το 80% των μαθημάτων του προγράμματος να είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
4) τουλάχιστον το 15% των μαθημάτων του προγράμματος να καλύπτει την περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην ΕΑΕ και στο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό και
5) τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ ή διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους ή το διδακτορικό τους (στην περίπτωση των διδακτόρων) είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ, ενώ το υπόλοιπο 30% των μαθημάτων να διδάσκεται από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες με ειδικά προσόντα και σχετικό δημοσιευμένο έργο ή από ή ειδικούς εκπαιδευτές (π.χ. πληροφορικοί Υποστηρικτικών Τεχνολογιών ΑμεΑ, δάσκαλοι κινητικότητας για τυφλούς…). Το ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων.
Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα.
Στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος.
ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα μοριοδοτείται με 0,20 μονάδες .
Υπολογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε μήνες πολλαπλασιαζόμενο επί 0,20
Προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών στρογγυλοποιείται σε μήνα. Προϋπηρεσία μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται.
iii) Κοινωνικά κριτήρια
− Η επ’ αόριστον αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), σε μια μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), τρεις (3) μονάδες
− Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σε μία μόνο αναπηρία τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ σύμφωνα με όσα ορίζει ο ν. 3863/2010: δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) μονάδες για το δεύτερο και πέντε μονάδες (5) για το τρίτο τέκνο.
− Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν δυο (2) μονάδες.
Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικοί και από κοινωνικά κριτήρια.
4. Εφόσον δεν καλύπτονται οι θέσεις με εκπαιδευτικούς με τα παραπάνω προσόντα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνών διδακτικών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ70.50 δασκάλων ΕΑΕ προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα, οι οποίοι: α) τοποθετούνται στην προκαταρκτική τάξη και στις τάξεις Α΄ και Β΄ των ειδικών δημοτικών σχολείων και β) παρέχουν παράλληλη στήριξη − συνεκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τάξεων Α΄ και Β΄ των λοιπών δημοτικών σχολείων. Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στους κλάδους και ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα.
5. Στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων κατά περιοχή πρόσληψης και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.
6. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ οι οποίοι διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή braille (ΕΓΒ), τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο (2) πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου
Δεν έχει καμία λογική η επιπλέον μοριοδότηση του σεμιναρίου σε κατόχους ανώτερων τίτλων όπως μεταπτυχιακά! Τα μεταπτυχιακά καλύπτουν με το παραπάνω το αντικείμενο των σεμιναρίων, η ποιότητα των οποίων έχει αμφισβητηθεί ακόμη και από αυτούς που τα παρακολούθησαν. Εχτές είχαμε σεμινάρια 400, σήμερα 520 και αύριο ίσως περισσότερων ωρών… όπως σωστά είπε ένας συνάδελφος ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ για να πάρουμε πιστοποιητικά γνώσεων που ήδη διαθέτουμε! Ναι στην επιμόρφωση και τη δια βίου μάθηση αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Αν το υπουργείο θέλει, ας οργανώσει δωρεάν σεμινάρια και ετήσιες επιμορφώσεις και μετά ας τα μοριοδοτεί κιόλας!Εναλλακτικά τα σεμινάρια μέχρι το 2010 (όπως ίσχυε μέχρι τώρα)μπορούν να λαμβάνονται υπόψιν σε περίπτωση ισοβαθμίας των υπόλοιπων κριτηρίων. Αυτή η ιστορία πρέπει επιτέλους να τελειώσει…
Να ισχύσει η μοριοδότηση που προβλέπει ο Ν.3848/2010. Είναι η πιο δίκαιη μοριοδότηση.
− Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
− Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα
− Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα
− Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα
− Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα
− Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα
ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΞΑΝΑ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΤΥΧΙΑ, ΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Η΄ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΟΠΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ-ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ- ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Η’ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟΥ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ. ΟΙ ΣΥΝΑΦΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Δεν υπάρχει ποιο αντικειμενικό κριτήριο από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Δυστυχώς δεν το λαμβάνετε καθόλου υπ΄όψη και μοριοδοτούνται πτυχία τα οποία εχουν ληφθεί από σχολές διαφορετικής δυσκολίας και σε εύρος δεκαετίας και βάλε.Το είπε ο κ.Κ. Μητσοτάκης: Όσοι έχουν ΑΣΕΠ δεν πρέπει να φοβούνται.Τα μεταπτυχιακά όπως και να αποκτήθηκαν έχουν την αξία τους. Μην αρχίσουμε να συζητάμε και για κάποια πτυχία….
Δεν υπάρχει ποιο αντικειμενικό κριτήριο από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Δυστυχώς δεν το λαμβάνετε καθόλου υπ΄όψη και μοριοδοτείται πτυχία τα οποία εχουν ληφθεί από σχολές διαφορετικής δυσκολίας και σε εύρος δεκαετίας και βάλε.Το είπε ο κ.Κ. Μητσοτάκης: Όσοι έχουν ΑΣΕΠ δεν πρέπει να φοβούνται.Τα μεταπτυχιακά όπως και να αποκτήθηκαν έχουν την αξία τους. Μην αρχίσουμε να συζητάμε και για κάποια πτυχία….
Σχόλια από τις 26/4 και μετά γιατί δε δημοσιεύονται;;;;; Με ποια κριτήρια επιλέγονται ή απορρίπτονται σχόλια μας; Έχω δημοσιεύσει εδω και 2 μέρες ένα σχόλιο στο άρθρο αυτό και ακόμα να φανει……!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Διαβαζοντας τις τελευταιες μερες τα σχολια των περισσοτερων εδω μεσα με θλιψη συνειδητοποιω και σαν γονιος περισσοτερο πως δεν υπαρχουν πολλες ελπιδες τελικα γι αυτον τον τοπο.Πως ειναι δυνατον να μην στηριζουμε την μαθηση και τα πτυχια-σπουδες ορισμενων οι οποιοι εχουν μοχθησει και στερηθει αρκετα πραγματα διαβαζοντας και να επικροτουμε καποιον που απλα ετυχε να ειναι μεγαλυτερος ηλικιακα κατακτωντας ενα πτυχιο πριν απο αυτον που συνεχιζει τις σπουδες του με μεταπτυχιακους κ διδακτορικους τιτλους.Πρεπει επιτελους καποια στιγμη οι κοποι ορισμενων να πιασουν τοπο και οχι να περιοριζονται στις κατωτερες θεσεις καποιου πινακα.Ας αξιοποιησουμε επιτελους αυτους που εχουν τιτλους και οχι αυτους που απλα ειναι παλιοι.
Καλό θα είναι επίσης να μην προσμετρηθεί το δεύτερο μεταπτυχιακό. Βρισκόμαστε σε εποχή οικονομικής κρίσης. Ήδη για το πρώτο μεταπτυχιακό εξαθλιωθήκαμε οικονομικά. Ένα δεύτερο μεταπτυχιακό θα αποτελέσει μεγάλο οικονομικό βάρος για τις οικογένειές μας.
Θα πρότεινα στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών της ειδικής αγωγής να προσμετρώνται τα μόρια του ΑΣΕΠ της γενικής αγωγής. Και τεκμηριώνω την άποψή μου. Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που να σχετίζεται με την ειδική αγωγή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το γνωστικό αντικείμενο είναι ίδιο και στη γενική αγωγή αλλά και στην ειδική αγωγή. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν επιτύχει σε προηγούμενους ασεπ αλλά έχουν και μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής είναι σαφέσταστα εξειδικευμένο προσωπικό και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει το υπουργείο παιδείας. Μέχρι τώρα ο ΑΣΕΠ γενικής συμπεριλαμβανόταν ως κριτήριο μοριοδότησης στους πίνακες ειδικής. Εκτιμώ ότι πρέπει να υπολογιστούν όλα τα μόρια του ασεπ της γενικής μέχρι να γίνει ο νέος ασεπ. Έτσι θα εισέλθουν και νέα άτομα στον πίνακα τα οποία έχουν κοπιάσει αλλά έως τώρα δεν έχει αναγνωριστεί ο κόπος τους.
Θα πρέπει να ισχύσει μοριοδότηση για όλους τους πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών αναλογικά. Επιπλέον, θα πρέπει να μοριοδοτηθεί και το διδακτορικο ή μεταπτυχιακό στο γνωστικό αντικείμενο και όχι μονάχα στην ειδική αγωγή. Είναι άδικο να μοριοδοτείται ένα απλό σεμινάριο ειδικής αγωγής – κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να μοριοδοτείται καν, καθώς πρόκειται για να μια επιπλέον επιμόρφωση – και όχι ένα μεταπτυχιακό σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο του εκπαιδευτικού. Επίσης, η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας είναι εξαιρετικά άδικη και υπερβολική. Το 0.1 μόριο /μήνα είναι υπεραρκετό.
Πιστεύω πως είναι παράνομο να μοριοδοτείται η προϋπηρεσία με τόσο υψηλη πριμοδότηση γιατί ανατρέπεται το προσοντολόγιο. Δε μπορεί κάποιος με ένα απλό σεμινάριο και 3 χρόνια προϋπηρεσία να προηγείται έναντι κάποιου με μάστερ και διδακτορικό. Το Σ.τ.Ε τι λέει άραγε για όλα αυτά;;;;;
Θεωρώ απαράδεκτη την αθροιστική μοριοδότηση του σεμιναρίου σε έναν κάτοχο μεταπτυχιακού. Στους έχοντες διδακτορικό δεν προσμετρώνται τα μόρια του μεταπτυχιακού τους. Φτάνει πια με τα σεμινάρια!Να μετρά το ανώτατο προσόν: διδακτορικό-μεταπτυχιακό-σεμινάριο.
Το άρθρο 22 συνεπώς προτείνει οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 με μηδενική προϋπηρεσία να μπαίνουν μπροστά από εκπαιδευτικούς 60.50 και 70.50 με μεταπτυχιακό, προϋπηρεσία και ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ. Δηλαδή οι τελειόφοιτοι φοιτητές, του χρόνου θα είναι μπροστά από εμένα στη λίστα, παρά το μεταπτυχιακό, το διδακτορικό τίτλο και την διδακτική προϋπηρεσία μου τόσο σε ΣΜΕΑ όσο και στο Πανεπιστήμιο στο αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής.
Θεωρώ δικαιότερο και αξιοκρατικότερο ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης, όπου κανένας δεν θα προτάσσεται. Επίσης θα συμφωνήσω με την πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών:
«οι πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Τμημάτων γενικής αγωγής με μεταπτυχιακό στην ΕΑΕ δε θα πρέπει να προηγούνται των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, αλλά να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Το μεταπτυχιακό σ’ αυτή την περίπτωση είναι το ελάχιστο γι’ αυτούς προσόν για να ενταχτούν στον πίνακα,δεν είναι πρόσθετο προσόν, για να δώσει προβάδισμα, όπως μπορεί να γίνει για τους αποφοίτους Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής αγωγής με μεταπτυχιακό στην ΕΑΕ. Για τους πτυχιούχους γενικής αγωγής, μπορεί να μετρήσει ως πρόσθετο προσόν ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος στην ΕΑΕ. Επίσης, το προβάδισμα που δίνει το μεταπτυχιακό δε θα πρέπει να είναι απόλυτο.»
…αλλά να μεταφράζεται σε μόρια ή έτη προϋπηρεσίας.
Για το διδακτορικό πιστεύω πως θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 τα έτη προϋπηρεσίας αν όχι και παραπάνω, και όχι λιγότερα όπως προτείνεται στο άρθρο αυτό.
Η ελληνική πολιτεία αποφάσισε λανθασμένα κάποια στιγμή να δημιουργήσει ειδικό τμήμα ειδικής αγωγής, όπου η κίνηση αυτή δεν αποτελεί διεθνής κανόνας. Αντίστοιχα, για σχολεία ΖΕΠ και ενισχυτικής διδασκαλίας θα δημιουργούσε Διαπολιτισμικούς εκπαιδευτικούς. Προφανώς το σχήμα λειτουργεί στη βάση των παιδαγωγικών σπουδών και στη συνέχεια στην (μεταπτυχιακή) εξειδίκευση. ( επισήμανση η σύγκριση με το διεθνές πρότυπο είναι τυπική είναι όμως απαραίτητη γιατί πάντα δείχνει τις αντιφάσεις των ελληνικών αποφάσεων και τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες).
Ωστόσο, αφού η ελληνική κοινωνία έπραξε είναι απαραίτητο, όχι δίκαιο, να εξασφαλίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών ΠΕ71/61. Άδικο να μην αναγνωρίζονται οι επιπλέον σπουδές τους.
Όμως οφείλουν οι συνάδελφοι ΠΕ71/61 να μας πουν πώς κρίνουν μια μοριοδότηση 0,2 ενός εκπαιδευτικού, χωρίς επιπλέον εξειδίκευση. Είναι υπερβολική και εξισωτική με εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακές σπουδές; Μήπως η αποκατάσταση της δικαιοσύνης είναι επιλεκτική και εάν λάβουμε υπόψη και την ΞΑΦΝΙΚΗ μοριοδότηση της επιμόρφωσης των 300 ωρών είναι εκ του πονηρού; Πρέπει ο νόμος να μην είναι μόνο η κειμενική διατύπωση μιας απόφασης και να μας εξηγήσουν γιατί η τόσο υψηλή μοριοδότηση του 0,2 αλλιώς φαίνεται να είναι κάπως τεχνοκρατική και όχι ευεξήγητη.
Σχετικά με το διδακτορικό γιατί όχι πρόταξη στους πίνακες; Εκείνος που αφιέρωσε το χρόνο του στην έρευνα της ειδικής αγωγής είναι ύπο- από έναν με πτυχίο; Τι αντίφαση, επίσης, να είσαι δικακτορικός και να παίρνεις μόρια εάν έχει επιμόρφωση 300 ωρών και όχι από το μεταπτυχιακό.
Η αναπηρία συγκρινόμενη με ακαδημαϊκά κριτήρια είναι ο πιο αυστηρός τρόπος να υποδείξετε ότι είμαστε όλοι ίσοι αντί να εξασφαλίζετε συνεχώς εναλλακτικά πλαίσια για να υπάρχει ισότητα. Η εξισωτική μοριοδότηση δεν προσφέρει ευκαιρίες ισότητας. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πτυχιούχοι ή μη της ειδικής αγωγής, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί.
Έχοντας πτυχίο 9+, άλλωστε η διασταύρωση από το mail αποτελεί εγγύηση των λόγων μου, παρατηρώ ότι έχω «προίκα» και για την ειδική αγωγή. Προφανώς με ευνοεί αλλά δεν το προτιμώ αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα όταν ο νόμος έχει τόσες αντιφάσεις, συντάχθηκε χωρίς τη συμμετοχή φορέων και εργαζομένων και δίνει, πιθανόν, αρκετά παιδαγωγικά, νομικά και πολιτικά επιχειρήματα για την αμεσότερη, σε πραγματικές συνθήκες, διαβούλευση του.
Ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος δεν έφερε μεταρρυθμιστικές αλλαγές παρά μόνο βελτιώσεις άφησε κενά όπως επί παραδείγματι το επαγγελματικό δικαίωμα των ΠΕ71/ΠΕ61…ο καινούριος νόμος, οποίος εάν δε λάβει υπόψη τη διαβούλευση έχει καταφανώς προσχηματικές προθέσεις, θα αφήσει νέα κενά όπως το επαγγελματικό δικαίωμα των μεταπτυχιακών ΠΕ70/60, τα άτομα με αναπηρία, η σχετική μοριοδότηση του διδακτορικού…δηλαδή δεν θα υπάρξει ομαλοποίηση και ο νόμος θα έχει σταθερά στο χρόνο ομάδες διαμαρτυρίας που θα απαιτούν την απόσυρσή του οι δομικές τροποποιήσεις.
Με πραγματικό σεβασμό, ο νόμος αυτός έχει θνησιμότητα όχι με την έννοια της επόμενης δημιουργικής ανανέωσης αλλά με την έννοια της καταδίκης
Απόλυτα σωστή η πρόταξη των απόφοιτων των τμημάτων Ειδικής Αγωγής. Ήρθε ο καιρός να αποκατασταθεί μια χρόνια κοινωνική αδικία. Αυτό που πρέπει να γίνει, αλλά δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να θίξουν το θέμα, είναι να διερευνηθούν επισταμένως τα κάλπικα μεταπτυχιακά στην Ειδική Αγωγή. Με λίγες χιλιάδες ευρώ, όσοι έχουν τη δυνατότητα, αποκτούν παντελώς ξεκούραστα ένα μεταπτυχιακό που άνοιγε ως τώρα πόρτες (αναφέρομαι φυσικά στα μεταπτυχιακά της Ιταλίας και της Βουλγαρίας). Ο ΔΟΑΤΑΠ τι κάνει; Γιατί εγκρίνει τέτοια μεταπτυχιακά; Αυτός ποιος θα το εξετάσει; Είναι κρίμα και επικίνδυνο να αναγνωρίζονται ως ισότιμα ένα μεταπτυχιακό κυριολεκτικά εξ αποστάσεως από την Ιταλία και ένα μεταπτυχιακό από Μ. Βρετανία ή Γερμανία. Αυτή είναι η ουσία και τίποτα άλλο. Αν τα μεταπτυχιακά ήταν τίμια, φυσικά και θα έπρεπε να συνυπολογίζονται, αλλά όπως έχουν γίνει τώρα, καλώς τα σταματά ο νέος νόμος. Κρίμα μόνο για τους ανθρώπους που έχουν κάνει σοβαρές μεταπτυχιακές σπουδές και τώρα, μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά…
Θα πρέπει να συμπληρωθεί το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του σχεδίου νόμου ως εξής: »…εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνών διδακτικών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής Ή ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ», γιατί είναι καταφανώς άδικο να αποκλείονται για κατάταξη στους πίνακες και για πρόσληψη ως αναπληρωτές ειδικής αγωγής οι έχοντες προϋπηρεσία άνω των 10 μηνών που την απέκτησαν έχοντας προσληφθεί ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι από τους πίνακες ειδικής αγωγής.
Καλημέρα και Χριστός Ανέστη!Προτείνω:
1.να μπει φρένο στο 1 και 1,5 μόριο επιμορφώσεων,
2.να μη λειτουργούν αθροιστικά τα σεμινάρια-επιμορφώσεις μαζί με τα δεύτερα μεταπτυχιακά και
3.να μην υπάρχει το δικαίωμα μέχρι το 2014 κατοχύρωσης σεμιναρίου.
Οι προβληματισμοί μου είναι οι εξής:Όταν ο νόμος λέει :» Το ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων» οδηγούμαστε στο γνωστό πανηγύρι των λέξεων, των αστερίσκων και της μίζας που θα διοργανώνει ο εκάστοτε φορέας. Ο φορέας που θα πιστοποιεί τον δεύτερο τίτλο σπουδών και την ετήσια επιμόρφωσή,δηλαδή το ΙΕΠ, θα κοιτά αν τα προγράμματα σπουδών συνάδουν με τις απαιτήσεις του νόμου.Ποιος όμως θα εγγυηθεί ότι προάγεται η επιστήμη της ειδικής αγωγής σ αυτές τις εξπρές επιμορφώσεις που δίνουν 1,5 μόρια? Θυμάστε τι γινόταν με τα σεμινάρια?
Και καταρτίζεται καλύτερα αυτός που επιμορφώνεται με ετήσια επιμόρφωση απ αυτόν που επιμορφώνεται με ετήσιο σεμινάριο? γιατί λοιπόν, 1 μόριο στα ετήσια σεμινάρια κι 1,5 μόριο στις ετήσιες επιμορφώσεις? θα παίζουμε με τις λέξεις?
Επιπλέον, για να ζητήσει κανείς αναγνώριση τίτλου σπουδών, χρονοτριβεί, δηλαδή αυτό το καλοκαίρι θα γίνει χαμός μέχρι να κάνουμε τις αιτήσεις μας, να αναγνωριστούν οι τίτλοι, να κάνουμε ενστάσεις , γιατί απορρίφθηκαν, να τρέχουμε και να μη φτάνουμε:συμπέρασμα, μήπως αντί να τα απλουστεύουμε, γινόμαστε πολύπλοκοι χωρίς αντικειμενικότητα?
Οφείλουμε να προστατεύσουμε τις όποιες γνώσεις έχουμε, τα λεφτά μας και την πιθανότητα να δουλεύουμε. Άλλο επιμόρφωση-εξειδίκευση κι άλλο μοριοδότηση για διορισμό αναπληρωτή: ξέρετε τι σημαίνει αυτό στην Ελλάδα της «επιχειρηματικότητας» και της φτώχειας.Επίσης ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στην ειδική θα οδηγήσει πάλι σε εξπρές καλοπληρωμένα μεταπτυχιακά, δηλαδή από Σεπτέμβρη θα παρακολουθούμε σεμινάρια-μεταπτυχιακά-διδακτορικά και θα σκεφτόμαστε πού θα βρούμε τα λεφτά να τα ξεπληρώσουμε με την ελπίδα να δουλέψουμε την επόμενη χρονιά για 9 μήνες μέχρι να αλλάξει κάτι μια ομάδα πίεσης ανάλογα με το όπως τη συμφέρει.
Τέλος, το θεωρώ αδιανόητο αυτός που έχει μάστερ ή παλιό σεμινάριο να τρέχει επιπλέον για ετήσια επιμόρφωση και δεύτερο μάστερ μόνο και μόνο για να ανέβει η θέση του στον πίνακα, είναι ένας φαύλος κύκλος που θα είναι επιτυχία του νέου νόμου να τον σταματήσει.
Σχόλια και θέσεις σε 7 σημεία από εκπαιδευτικό με περισσότερα των 30 χρόνων εκπαιδευτικής υπηρεσίας, από τα οποία τα 20 σχεδόν στην ΕΑΕ (δάσκαλος τμήματος ένταξης, δάσκαλος ειδικού σχολείου, δ/ντής ειδικού σχολείου, σχολικός σύμβουλος ΕΑΕ). Ελπίζω να δημοσιευτεί.
1. Οι ΠΕ71, ΠΕ61 αποδεικνύονται αρκετά αποτελεσματικοί ως ειδικοί παιδαγωγοί, πράγμα που σημαίνει ότι κάνουν καλή δουλειά οι ειδικοί παιδαγωγοί καθηγητές τους (ΠΕ70, ΠΕ60) με εξειδίκευση στην ΕΑΕ (μεταπτυχιακοί ή και διδάκτορες).
2. Στο άρθρο 24 και στην αναφορά στα ακαδημαϊκά κριτήρια δε γίνεται λόγος για ισοτιμία πτυχίων των ΠΕ71, ΠΕ61, γιατί πολύ απλά αυτή η πανεπιστημιακού επιπέδου ειδικότητα αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Στις άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες ειδικοί παιδαγωγοί είναι οι παιδαγωγοί με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην ΕΑΕ. Κατ’ αναλογία θα πρέπει να περιμένουμε την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων που θα βγάζουν απ’ ευθείας σχολικούς ψυχολόγους, γυναικολόγους …
Η δημιουργία των τμημάτων αυτών ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας των ελληνικών πανεπιστημίων να οργανώσουν και να λειτουργήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα για την εξειδίκευση του απαραίτητου αριθμού ειδικών παιδαγωγών. Με το άρθρο 24 η στρέβλωση αυτή αποκτά νομική υπόσταση, ερχόμενη σε σύγκρουση με τα ισχύοντα σε όλο σχεδόν τον πολιτισμένο κόσμο.
3. Η κατάταξη των διπλωματούχων ειδικών παιδαγωγών (ΠΕ70, ΠΕ60 με μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό), μετά τους ΠΕ71, ΠΕ61 δημιουργεί ένα πρωτότυπο νομικό, ηθικό και παιδαγωγικό παράδοξο. Καθηγητής ΕΑΕ (ΠΕ70 ή ΠΕ60), των ΠΕ71, ΠΕ61, που θα θελήσει ή θα αναγκαστεί να εργαστεί σε δομή ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως αναπληρωτής , θα τοποθετηθεί στον πίνακα μετά τους φοιτητές του.
4. Στα τμήματα ένταξης σκοπός είναι η βοήθεια των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (κυρίως στη γλώσσα και στα μαθηματικά για το Δημοτικό), για ένα χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν λειτουργικά στην τάξη και στο καθημερινό πρόγραμμα. Είναι προφανές ότι ο καλύτερος δάσκαλος για την περίπτωση αυτή είναι ο ΠΕ70, ΠΕ60 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ, αφού και το πρόγραμμα της τάξης γνωρίζει και γνώσεις για εξειδικευμένη βοήθεια του μαθητή κατέχει.
Τα ίδια περίπου ισχύουν και στις περιπτώσεις παράλληλες στήριξης με διαφορετικού είδους ιδιαιτερότητες των μαθητών.
Και στις δύο περιπτώσεις, εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για το είδος και τη δυσκολία των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, αντικειμενικά καταλληλότερος είναι ο ειδικός παιδαγωγός ΠΕ70, ΠΕ60.
5. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι για να «σταθούν» οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που προτάσσουν κατόχους πανεπιστημιακών πτυχίων ΕΑΕ, έναντι διπλωματούχων παιδαγωγών ΕΑΕ, προηγήθηκε, μεταξύ άλλων συστηματική κατασυκοφάντηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ΕΑΕ, μέσω ιστοσελίδων εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας τα πανεπιστήμια ως βιομηχανίες μεταπτυχιακών. Παρά την εκκωφαντική σιωπή των ακαδημαϊκών δασκάλων, στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, κάθε ευνομούμενη πολιτεία θα προχωρούσε σε διερεύνηση των τυχόν καταγγελιών και θα ζητούσε αξιολόγηση ή επαναξιολόγηση των προγραμμάτων και δε θα νομοθετούσε (εάν και εφόσον έγινε κάτι τέτοιο) υπό την πίεση «κουτσομπολιών».
6. Η απαξίωση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, όπως αυτή αναδεικνύεται από το συγκεκριμένο νόμο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική, που μέσω του προγράμματος δια βίου εκπαίδευσης, προωθεί την εξειδίκευση και χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ελληνικών πανεπιστημίων.
7. Εάν κάπου θα έπρεπε να εργάζονται αποκλειστικά εκπαιδευτικοί ΠΕ71, ΠΕ61 αυτά είναι τα ειδικά σχολεία, όπου τα θέματα γενικής αγωγής και εκπαίδευσης έχουν μικρότερη σημασία και οι προτεραιότητες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του γενικού σχολείου.
Σχόλια και θέσεις σε 7 σημεία από εκπαιδευτικό με περισσότερα των 30 χρόνων εκπαιδευτικής υπηρεσίας, από τα οποία τα 20 σχεδόν στην ΕΑΕ (δάσκαλος τμήματος ένταξης, δάσκαλος ειδικού σχολείου, δ/ντής ειδικού σχολείου, σχολικός σύμβουλος ΕΑΕ). Ελπίζω να δημοσιευτεί.
1. Οι ΠΕ71, ΠΕ61 αποδεικνύονται αρκετά αποτελεσματικοί ως ειδικοί παιδαγωγοί, πράγμα που σημαίνει ότι κάνουν καλή δουλειά οι ειδικοί παιδαγωγοί καθηγητές τους (ΠΕ70, ΠΕ60) με εξειδίκευση στην ΕΑΕ (μεταπτυχιακοί ή και διδάκτορες).
2. Στο άρθρο 24 και στην αναφορά στα ακαδημαϊκά κριτήρια δε γίνεται λόγος για ισοτιμία πτυχίων των ΠΕ71, ΠΕ61, γιατί πολύ απλά αυτή η πανεπιστημιακού επιπέδου ειδικότητα αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Στις άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες ειδικοί παιδαγωγοί είναι οι παιδαγωγοί με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην ΕΑΕ. Κατ’ αναλογία θα πρέπει να περιμένουμε την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων που θα βγάζουν απ’ ευθείας σχολικούς ψυχολόγους, γυναικολόγους …
Η δημιουργία των τμημάτων αυτών ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας των ελληνικών πανεπιστημίων να οργανώσουν και να λειτουργήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα για την εξειδίκευση του απαραίτητου αριθμού ειδικών παιδαγωγών. Με το άρθρο 24 η στρέβλωση αυτή αποκτά νομική υπόσταση, ερχόμενη σε σύγκρουση με τα ισχύοντα σε όλο σχεδόν τον πολιτισμένο κόσμο.
3. Η κατάταξη των διπλωματούχων ειδικών παιδαγωγών (ΠΕ70, ΠΕ60 με μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό), μετά τους ΠΕ71, ΠΕ61 δημιουργεί ένα πρωτότυπο νομικό, ηθικό και παιδαγωγικό παράδοξο. Καθηγητής ΕΑΕ (ΠΕ70 ή ΠΕ60), των ΠΕ71, ΠΕ61, που θα θελήσει ή θα αναγκαστεί να εργαστεί σε δομή ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως αναπληρωτής , θα τοποθετηθεί στον πίνακα μετά τους φοιτητές του.
4. Στα τμήματα ένταξης σκοπός είναι η βοήθεια των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (κυρίως στη γλώσσα και στα μαθηματικά για το Δημοτικό), για ένα χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν λειτουργικά στην τάξη και στο καθημερινό πρόγραμμα. Είναι προφανές ότι ο καλύτερος δάσκαλος για την περίπτωση αυτή είναι ο ΠΕ70, ΠΕ60 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ, αφού και το πρόγραμμα της τάξης γνωρίζει και γνώσεις για εξειδικευμένη βοήθεια του μαθητή κατέχει.
Τα ίδια περίπου ισχύουν και στις περιπτώσεις παράλληλες στήριξης με διαφορετικού είδους ιδιαιτερότητες των μαθητών.
Και στις δύο περιπτώσεις, εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για το είδος και τη δυσκολία των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, αντικειμενικά καταλληλότερος είναι ο ειδικός παιδαγωγός ΠΕ70, ΠΕ60.
5. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι για να «σταθούν» οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που προτάσσουν κατόχους πανεπιστημιακών πτυχίων ΕΑΕ, έναντι διπλωματούχων παιδαγωγών ΕΑΕ, προηγήθηκε, μεταξύ άλλων συστηματική κατασυκοφάντηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ΕΑΕ, μέσω ιστοσελίδων εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας τα πανεπιστήμια ως βιομηχανίες μεταπτυχιακών. Παρά την εκκωφαντική σιωπή των ακαδημαϊκών δασκάλων, στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, κάθε ευνομούμενη πολιτεία θα προχωρούσε σε διερεύνηση των τυχόν καταγγελιών και θα ζητούσε αξιολόγηση ή επαναξιολόγηση των προγραμμάτων και δε θα νομοθετούσε (εάν και εφόσον έγινε κάτι τέτοιο) υπό την πίεση «κουτσομπολιών».
6. Η απαξίωση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, όπως αυτή αναδεικνύεται από το συγκεκριμένο νόμο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική, που μέσω του προγράμματος δια βίου εκπαίδευσης, προωθεί την εξειδίκευση και χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ελληνικών πανεπιστημίων.
7. Εάν κάπου θα έπρεπε να εργάζονται αποκλειστικά εκπαιδευτικοί ΠΕ71, ΠΕ61 αυτά είναι τα ειδικά σχολεία, όπου τα θέματα γενικής αγωγής και εκπαίδευσης έχουν μικρότερη σημασία και οι προτεραιότητες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του γενικού σχολείου.
Η πρόταξη των ΠΕ.71 είναι άδικη αν και ανήκω στη δευτεροβάθμια.
Καμία πρόταξη και μοριοδότηση όλων των προσόντων.
Επίσης αν έχουν το δικαίωμα οι ΠΕ.71 να δουλεύουν στα ΕΕΕΕΚ να έχουμε κι εμείς οι της δευτεροβάθμιας το δικαίωμα να εργαζόμαστε στα δημοτικά. Αλλιώς έκαστος στο είδος του.
Τέλος πιστεύω ότι τα 0,2 μόρια είναι υπερβολική μοριοδότηση για την προϋπηρεσία. Θεωρω πιο δίκαιο το 0,1.
Ευχαριστω.
Η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας με 0,2 μόρια είναι υπερβολικη. Σεμιναριούχος με 3 χρόνια προϋπηρεσία μαζεύει περισσότερα μόρια από κάποιον με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές! Πραγματικά εντυπωσιακό! Θα πρωτοτυπίσουμε πάλι…..
Καλησπέρα!
Σωστή η κατάργηση του πίνακα Α.Επειδή έχω την χ πάθηση μπορώ να ανταποκριθώ στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της ειδικής αγωής;
Μεγαλύτερη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων είναι απαραίτητη.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
ως ένωση αναπληρωτών ΠΕ.03 Μεσσηνίας θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση γιατί λαμβάνει υπόψην και μοριοδοτεί το σύνολο, σχεδόν, των ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων. Δε θα μπούμε στη διαδικασία να προτείνουμε αυξομειώσεις των μορίων που έχετε ήδη προτείνει όπως πράττουν ορισμένοι ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα. Ο λόγος που αποφασίσαμε να «επικοινωνήσουμε» μαζί σας μέσω αυτής της διαβούλευσης είναι για να σας «υπενθυμίσουμε» ότι από τα ακαδημαϊκά κριτήρια λάμπει δια της απουσίας του ένα από τα πιο αξιοκρατικά. Αναφερόμαστε φυσικά στον ΑΣΕΠ γενικής αγωγής. Ως σύλλογος αναπληρωτών ΠΕ.03 Μεσσηνίας πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο κριτήριο αυτό, πρώτον γιατί η «πιστοποιημένη επάρκεια» στο γνωστικό αντικείμενο θεωρείται απαραίτητη είτε διδάσκουμε στη γενική είτε στην ειδική αγωγή και δεύτερον γιατί πρόκειται για κριτήριο που σε αντίθεση με άλλα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν για την εγκυρότητα και την αξιοκρατία του.
Σας ευχαριστούμε πολύ και αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.
Καλά μερικοί, μην εχοντας επιχειρηματα για να στηριξουν τις απόψεις τους,γράφουν ότι τους κατέβει, με τρόπο που μονο σε μορφωμένο άνθρωπο δεν αρμόζει…!!!! εαν ειναι δυνατόν…
Θα ήθελα να επισημάνω με την σειρά μου οτι η Δευτεροβάθμια δεν μπορεί να έχει τα ίδια κριτήρια πρόσληψης με την Πρωτοβάθμια. Με την μοριοδότηση αυτή καταπατούνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το μεταπτυχιακό δεν έχει την πρέπουσα βαρύτητα. Η μοριοδότηση αυτή σε σχέση με την προϋπηρεσία, υποβιβάζει τον κόπο όλων αυτών που έχουν κάνει Μεταπτυχιακά ποιότητας (και όχι μεταπτυχιακά ῾στο πόδι῾βλέπετε Βουλγαρία, Ιταλία κτλ) από τα οποία έχουν δουλέψει πολύ και έχουν αποκτήσει γνώσεις και βάσεις πάνω στον χαοτικό τομέα της Ειδικής Αγωγής. Δεν γίνεται κάποιος με μοναδικό ακαδημαϊκό προσόν τα σεμινάρια να προηγείται απο κάποιον που έχει ανώτερα ακαδημαϊκά κριτήρια! Γι᾽αυτό τον λόγο προτείνω:
1. Έλεγχος στην αναγνώριση απο το ΔΟΑΤΑΠ των μεταπτυχιακών εξ αποστάσεως.
2. Δικαιότερη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών στην Δευτεροβάθμια, μέσω της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας με 0,1 μόριο ανα μήνα.
εκτός του ότι ειναι άδικη η κατάργηση του πίνακα Α (άλλωστε υπάρχει ποσόστοση 20%) στέλνωντας τα άτομα με αναπηρία στην ανεργία η μακριά από το σπίτι τους (απαράδεχτο), ξάφνικα βλέπω κάτι που λίγοι ανέφεραν την αλλαγη. 67% μόνο από μια αναπηρία? δηλαδη αν κάποιος έχει 80% από 2 αναπηρίες ξαφνικά απορρίπτεται? γιατι? κ κάποιος που δουλεύει κάποια χρόνια με το προηγούμενο νόμο, θα χάσει τα δικαιωματά του?
πολύ άδικο θεωρώ.
Καλησπέρα σας!
Θα ήθελα να αναφέρω ακόμα τις απόψεις μου σχετικά με την προυπηρεσία στην ειδική αγωγή.
Προυπηρεσία σημαίνει προσφορά και στήριξη σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που χρειάζονταν τη βοήθειά μας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να ενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον. Πολλοί από εμάς τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας έχουμε τοποθετηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές μας επί σειρά ετών προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους μαθητές που μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Με την εξειδίκευσή μας και την εμπειρία μας έχουμε τη δύναμη και τη δυνατότητα να προσφέρουμε σε αυτούς τους μαθητές, που μας περιμένουν κάθε χρονιά.
Η ειδική αγωγή και οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες χρειάζονται εκπαιδευτικούς που να συνδυάζουν εξειδίκευση και εμπειρία!
Προτείνω η προυπηρεσία να μοριοδοτείται με 0,40 μονάδες για κάθε μήνα.
Σας ευχαριστώ!
Συμφωνω με την καταργηση του πινακα Α οσον αφορα γονεις παιδιων με αναπηρια και δασκαλους ΠΕ70 με αναπηρια. Φυσικα οι ανθρωποι λογω της καταστασεις στην οποια βρισκονται πρεπει να λαμβανουν ιδιαιτερης μεταχειρησης ωστε να διευκολυνεται οσο το δυνατον η καθημερινοτητα τους. Ωστοσω δεν μπορω να καταλαβω, πως η αναπηρια η δικια τους ή του παιδιου, τους δινει την δυνατοτητα να καταρτιστουν γνωστικα σε ενα συνολο αναπηριων. Πως δηλαδη ο γονιος καποιου αυτιστικου θα διδαξει ενα παιδι με κωφωση; Ναι μπορει σιγουρα να εχει εμπειρικες γνωσεις πανω σε μια αναπηρια αλλα του λειπει το θεωρητικο και πρακτικο υποβαθρο για ολες τις αλλες.
Το μεταπτυχιακό που κάνουν οι δάσκαλοι γενικής αγωγής, μπορεί να βοηθήσει μόνο στο να μπορέσουν οι ίδιοι να συνεργαστούν με τους δασκάλους ειδικής αγωγής στα πλαίσια της παράλληλης στήριξης, λειτουργία Τμημάτων Ένταξης κ. ά, ΔΕΝ τους καθιστά ικανούς να αναλάβουν την ευθύνη του ειδικού παιδαγωγού!
Γι’ αυτό θα έπρεπε να θεσπιστεί υποχρεωτικό το μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής στους δασκάλους γενικής αγωγής και στους νέους και στους παλιούς (χωρίς χρηματικό αντίτιμο φυσικά ή με τουλάχιστον 60% έκπτωση δεδομένων των οικονομικών συνθηκών) έτσι ώστε να υπάρχει μία αξιοπρεπής συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Η πλειοψηφία των δασκάλων, υστερεί σημαντικά από άποψη γνώσεων στον τομέα αυτόν.
ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΤΑΤΗ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ 0,2. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ, ΑΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ, ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΕ70 ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ,Κ.Τ.Λ. ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ; ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ! ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΦΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ
ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΜΕ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΝ/ΚΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ!
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΟΙ….ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ….ΠΑΡΑΛΑΤΩ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΛΕΙ ΠΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΗΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ Τ. Ε. ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΗΣΤΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ…
Ειδική Αγωγή – ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Τα τμήματα Ειδικής Αγωγής «διαβατήριο» για την εργασία
Τα τμήματα Ειδικής Αγωγής «διαβατήριο» για την εργασία
Στο 92% η απορρόφηση των δασκάλων – Στο 61% των νηπιαγωγών
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για την ειδική αγωγή. Μάλιστα επειδή οι ανάγκες για ειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό ήταν μεγάλες διοργανώθηκαν από διάφορους φορείς, κατά το παρελθόν, σεμινάρια για τον ευαίσθητο αυτό εκπαιδευτικό χώρο που έδιναν στους συμμετέχοντες το δικαίωμα να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής.
Μπορεί οι θέσεις των εκπαιδευτικών λόγω και της αύξησης του ωραρίου να συρρικνώνονται όμως στην ειδική αγωγή θα συνεχίσουν να γίνονται προσλήψεις γιατί μεγάλος αριθμός πιστώσεων πραγματοποιείται μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δηλαδή με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα τμήματα Ειδικής Αγωγής
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυο σχολές που παράγουν εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.
1) Το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (για όσους επιλέξουν την κατεύθυνση ειδικής αγωγής)
2) Το τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα το Βόλο.
Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Επαγγελματικά δικαιώματα
Απ’ το τμήμα του Μακεδονίας αποφοιτούν δάσκαλοι ειδικής αγωγής που εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ71. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι εάν κάποιος φοιτητής του τμήματος επιθυμεί να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην ειδική αγωγή θα πρέπει στο τέλος του β εξαμήνου σπουδών να επιλέξει την κατεύθυνση της «εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες». Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων της κατεύθυνσης έχουν κατοχυρωθεί από με το Νόμο 3699/2008 (Φ.Ε.Κ. 199/2-10-2008) «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» και τις σχετικές τροποποιήσεις του Νόμου 3966/2011 (ΦΕΚ 118/24-5-2011), άρθρο 56 παρ 1 & 2: «Ο πτυχιούχος της κατεύθυνσης «Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» έχει τα τυπικά προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό του συνιστώμενου κλάδου ΠΕ 71 (Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΕΑΕ). Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 71 τοποθετούνται με διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση σε δημοτικά σχολεία ΕΑΕ, σε τμήματα ένταξης των δημοτικών σχολείων, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, παροχής διδασκαλίας στο σπίτι και με απόσπαση καλύπτουν ανάγκες σε εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ). Επίσης όταν συμπληρώσουν τριετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε αυτά, μπορούν να τοποθετηθούν με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ» . Ο πτυχιούχος της κατεύθυνσης «Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» έχει την επιστημονική δυνατότητα να ασχολείται με την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως εξειδικευμένο προσωπικό στην ειδική αγωγή με βάση την εξέλιξη των τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Παράλληλα έχει κύρια επαγγελματική ενασχόληση ως ειδικός της διάγνωσης, αξιολόγησης, συμβουλευτικής και σχεδιασμού προγραμμάτων
– την αξιολόγηση των παιδιών/ ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες και
– το σχεδιασμό, την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών, κοινωνικών, επικοινωνιακών, κινητικών δεξιοτήτων.
Ειδική Αγωγή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το τμήμα του Βόλου ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν οι εισαχθέντες αποφοιτούν είτε ως δάσκαλοι ειδικής αγωγής – ΠΕ71, είτε ως νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής ΠΕ61.Αυτή είναι και η βασική διαφορά από το τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα ισχύουν τα ίδια με όσα αναφέρθηκαν για τους αποφοίτους της κατεύθυνσης «Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Όσοι όμως επιλέξουν να εργαστούν ως νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα:
«Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 61 τοποθετούνται με διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση σε Νηπιαγωγεία ΕΑΕ, σε τμήματα πρώιμης παρέμβασης, σε τμήματα ένταξης νηπιαγωγείων, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι. Επίσης όταν συμπληρώσουν τριετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε αυτά, μπορούν να τοποθετηθούν με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ».
Διαφορές με αποφοίτους παιδαγωγικών τμημάτων (Δασκάλων και νηπιαγωγών).
Όσοι αποφοιτήσουν από τα τμήματα ειδικής αγωγής του Βόλου και της Θεσσαλονίκης μπορούν να εργαστούν μόνο σε ειδικά σχολεία ενώ οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών τμημάτων με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στην ειδική αγωγή έχουν το δικαίωμα να εργαστούν στην τυπική πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στα σχολεία ειδικής αγωγής ως αναπληρωτές. Αν και τα δυο τμήματα ειδικής αγωγής ιδρύθηκαν το 1993 και οι πρώτοι τους απόφοιτοι βγήκαν στην αγορά εργασίας το 1997 δεν είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για μόνιμες θέσεις με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι να εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές (συμβασιούχοι).
Προοπτικές απασχόλησης
Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής. Στο 61% η απορρόφηση
Θετικές είναι μέχρι στιγμής οι προοπτικές απασχόλησης για τους αποφοίτους των δύο τμημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στους πίνακες αναπληρωτών του Υπουργείου Παιδείας για τον κλάδο των νηπιαγωγών ειδικής αγωγής είναι εγγεγραμμένοι 616 εκπαιδευτικοί από τους οποίους μόνο οι 24 έχουν αποφοιτήσει από το τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το ποσοστό απορρόφησης στη δημόσια εκπαίδευση διαμορφώθηκε στο 61,4% για το σχολικό έτος 2012-2013.
Κλάδος ΠΕ61, 60.50- Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής
ΕΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗ- ΡΩΤΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΓΕ- ΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ
2012-2013 378 616 61,4%
2011-2012 356 629 56,6%
2010-2011 329 633 52%
2009-2010 127 235 54%
2008-2009 113 155 73%
Επεξεργασία στοιχείων: Καλόγηρος Βασίλειος
Δάσκαλοι ειδικής αγωγής. Απορρόφηση αγγίζει το 100%
Στους δασκάλους ειδικής αγωγής είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες του Υπουργείου Παιδείας 1449 εκπαιδευτικοί. Από αυτούς η πλειονότητα είναι απόφοιτοι των τμημάτων των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Μακεδονίας. Το ποσοστό απορρόφησης στη δημόσια εκπαίδευση αγγίζει το 100%. Μάλιστα επειδή δεν επαρκούν οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής το Υπουργείο προσλαμβάνει δασκάλους τυπικής εκπαίδευσης.
Κλάδος ΠΕ71,70.50 – Δάσκαλοι ειδικής αγωγής
ΕΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗ- ΡΩΤΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΓΕ- ΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ
2012-2013 1334 1449 92%
2011-2012 12591 1195 100%
2010-2011 979 986 99,3%
2009-2010 763 858 88,9%
2008-2009 699 703 99,4%
Επεξεργασία στοιχείων: Καλόγηρος Βασίλειος
Δυνατότητα εργασίας στο εξωτερικό
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι απόφοιτοι των τμημάτων Ειδικής Αγωγής έχουν και τη δυνατότητα εργασίας στο εξωτερικό με πολύ καλές προοπτικές γεγονός που αποτελεί άλλο ένα συν συγκριτικά με τους αποφοίτους των παιδαγωγικών τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης.
Διακύμανση βάσης εισαγωγής τελευταίας 5ετίας στα δύο τμήματα
2008 2009 2010 2011 2012
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) ΑΕΙ 16603 17323 17282 16951 17284
2008 2009 2010 2011 2012
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ) ΑΕΙ 17147 17601 17102 16295 16674
Υψηλή η ζήτηση
Το προηγούμενο έτος δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο το τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 11920 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών ενώ υψηλή ήταν και η ζήτηση για το τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που το δήλωσαν 11291 υποψήφιοι. Αρκετοί όμως είχαν τα τμήματα αυτά και ως πρώτη προτίμηση. Το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής το είχαν ως πρώτη επιλογή 702 υποψήφιοι και το τμήμα Ειδικής Αγωγής στο Βόλο 693 υποψήφιοι. Από την υψηλή ζήτηση των σχολών ερμηνεύεται ως ένα βαθμό και η άνοδος των βάσεων.
Προσοχή στο τμήμα της Κορίνθου
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εργαστούν στην ειδική αγωγή ως δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τμήμα της Κορίνθου, Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που έχει παραπλήσιο όνομα με αυτό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα ένταξης στον κλάδο των δασκάλων ειδικής αγωγής. Οι απόφοιτοι του τμήματος αυτού μπορούν να εργαστούν ως στελέχη της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης και όχι ως εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής.
Επιμέλεια – Επεξεργασία: Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.διδάκτωρ Π.Θ, Ερευνητικός υπεύθυνος Employ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟ. ΕΙΜΑΙ ΜΑΝΑ ΑΓΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ 6ΧΡΟΝΩ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 16 ΤΟΥ (ΠΡΟ 8ΜΗΝΟΥ) ΕΠΑΘΕ ΛΥΚΟ.(ΑΥΤΟΑΝΟΑΣΟ ΣΟΒΑΡΟ). ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 400 ΩΡΩΝ , ΜΕΤ/ΚΟΥ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ BRAILLE+ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ,ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (3ΧΡΟΝΟ)-ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΡΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ . ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΩ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟς ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ(0,2) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ , ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ 2014-15 ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ EFTA)ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Αν περασει η τραγικα μεγαλη μοριοδοτηση της προϋπηρεσιας θα ειναι μια απο τις μεγαλυτερες αδικιες. Μειωστε παρακαλω τα μορια της /μηνα.
Ευχαριστω.
Μάλλον κάποιο λάθος έχει γίνει!
Τι απέγινε η παιδαγωγική κατάρτιση των τεχνικών ειδικοτήτων; Σταμάτησε να είναι απαραίτητο και χρήσιμο προσόν για τους εκπαιδευτικούς που θέλει το υπουργείο στα σχολεία του; Μόνο για παράλειψη μπορώ να το εξηγήσω! Πρέπει να μοριοδοτείται η παιδαγωγική επάρκεια που αποκτήθηκε με ΑΣΠΑΙΤΕ, δεύτερο πτυχίο σε παιδαγωγική σχολή ή Μεταπτυχιακό στις επιστήμες της αγωγής.
Αφού όλοι κόπτονται για την αξιοκρατία γιατι δεν υπάρχει ως πρόταση να υπάρχει μοριοδότηση και για τον ασέπ γενικής?Μήπως δεν υπάρχουν πολλές παιδαγωγικές ερωτήσεις ή μήπως αυτοι που διδάσκουν στην ειδική αγωγη δε θα πρέπει να έχουν άριστη γνώση του γνωστικου αντικειμένου?Τα σχόλια αφορου τη δευτεροβάθμια εκπαιδευση.Άραγε εκεί στο υπουργειο ακούει κανείς?
Η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας είναι απαραδεκτα υψηλή. Πιστεύω πως το δίκαιο είναι να μειωθεί στο 0,1 μόριο/μήνα και να αυξηθεί η μοριοδότηση του μεταπτυχιακού με 5 μόρια.
Πρόταξη των μεταπτυχιακών όπωσδηποτε!!!!
Σε λίγα χρόνια θα διορίζονται στη γενική εκπαίδευση όσοι έχουν προυπηρεσία στην ειδική.Κανείς δε θα μπορει να ανταγωνιστει τα άτομα με τα αγορασμένα μεταπτυχιακά αφού θα έχουν εξασφαλίσει το μέγιστο των μοριων απο την προυπηρεσία.Εκεί στο υπουργειο δεν τα βλέπουν αυτά.Αισχος!
Θα πρέπει όσους βαθμούς παιρνει το πτυχίο να παίρνει και αυτός που έχει περασει τη βάση στον ασεπ γενικής διαφορετικά να μην προσμετράται εφεξης η προυπηρεσία της ειδικής στη γενική εκπαίδευση.
Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα και στους κατόχους των σεμιναρίων να εντάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών ανεξαρτήτου προυπηρεσίας,δεν υστερούν σε γνώσεις απο τους κατόχους των μεταπτυχιακων της Βουλγαρίας και της Ιταλίας.Καλό θα ήταν ακόμη να λαμβάνεται υπόψη και ο ασεπ γενικής στη δευτεροβάθμια γιατι πολλοι από τους προσληφθέντες συμπληρώνουν το ωράριο τους στα τμήματα γενικής παιδείας
Απαράδεκτο να μην μπορουν να συμμετέχουν στον πίνακα αναπληρωτών άτομα με προυπηρεσία μικρότερη των 10 μηνών.Επίσης δε μπορώ να καταλάβω γιατί δε μετράει ο ασέπ γενικής στη δευεροβάθμια αφού η προυπηρεσία στις δομές της ειδικής μετράει κανονικότατα στον πίνακα της γενικής.
Αν μειωθει η πριμοδοτηση της προϋπηρεσίας ο νόμος θα είναι σε μεγάλο βαθμό δίκαιος. Προτίνω 0,1 μόριο για την προϋπηρεσία και 4 μόρια για τα μεταπτυχιακά. Σας ευχαριστώ πολυ.
Ειναι απαραδεκτο και θλιβερο να ακουγονται απο συναδελφους μας της γενικης αγωγης φρασεις του τύπου »Το λογικό θα ηταν να καταργηθούν οι σχολές ΕΑ» Αναρωτιεμαι,ένας ανθρωπος που επιτιθεται στην ΕΑ και σε τοσους ανθρωπους που πραγματοποιουν το ονειρο τους σπουδαζοντας το εν λογω αντικειμενο ξαφνικά »αγαπησε» την ΕΑ με ένα μεταπτυχιακο – σανιδα σωτηριας! Πως είναι δυνατον 4 χρονια σπουδων να απαξιώνονται και να δινεται προτεραιότητα σε ενα μεταπτυχιακό του ενος χρόνου; Που στη δικη μας τη περιπτωση δεν ισχυει κατι τετοιο! Με κανενα μεταπτυχιακο δε μπορουμε να μπουμε στους πινακες της γενικης! Κ.Υπουργε καιρος να ακουστουμε και να δικαιωθούμε!!!
Απαραδεκτη η τοσο μεγαλη μοριοδοτηση της προϋπηρεσιας!!!!!
Δωστε την ευκαιρια σε ανθρωπους με γνωσεις και μεταπτυχιακα να αποδειξουν τι αξιζουν.
Είναι αρκετά μεγάλη η μοριοδότηση της προυπηρεσίας με 0.2/μήνα, θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερη η μείωση της από 0.2 σε 0.1. και επίσης θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη μοριοδότηση στα προσόντα που σχετίζονται με την ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ όπως:τίτλοι σπουδών και επιμορφώσεις/σεμινάρια σχετικά με την Ειδική Αγωγή. Όλοι έχουμε κάνει μεγάλο κόπο κ έχουμε αφιερώσει πολλές ώρες μελέτης για να αποκτήσουμε εξειδίκευση και προσόντα στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, έτσι ώστε να είμαστε ακόμα πιο σωστοί και ολοκληρωμένοι στην δουλειά μας και με πιο πολλές γνώσεις πάνω στην Ειδική Αγωγή και αυτά θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να παίρνουν αξιόλογη μοριοδότηση πιο ψηλή προφανώς από την προυπηρεσία, γιατί η απόκτηση προσόντων είναι μία ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία.
Είμαι επίσης απόλυτα σύμφωνη με την μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου και διαφωνώ κάθετα με την κατάργηση του πίνακα Α, ο πίνακας αυτός θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, επίσης θεωρώ ότι οι γονείς παιδιών Αμεα αλλλά και οι γονείς με τρία και παραπάνω τέκνα είναι επίσης ειδικές κατηγορίες και θα πρέπει να είναι και αυτοί στον πίνακα Α και η επιλογή από τον πίνακα Α να γίνεται με ποσοστό (τόσο ποσοστό οι αναπληρωτές του Α πίνακα .. τόσο ποσοστό οι αναπληρωτές του Β πίνακα).
Ευχαριστώ,
Με εκτίμηση
25 Απριλίου 2014
Ρένα
Καλησπέρα σας και χρόνια Πολλά!
Ειναι πολύ καλή προσπάθεια που ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση προτού ψηφιστεί.Ευελπιστώ το περεχόμενο των σχολίων που κάνουμε να διαβαστεί. Ανήκω στον κλάδο των φιλολόγων στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και γι’ αυτόν θα τοποθετηθώ. Εννοείται πως με κάθε αλλαγή που γίνεται κάποιοι θα ευνοηθούν και κάποιοι άλλοι. Αυτός ο νόμος ενισχύει κατά κάποιον τρόπο τα μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή που είναι πολυδάπανα και κάποιοι συνάδελφοι αδυνατούν να το κάνουν αν και το επιθυμούν εξαιτίας του κόστους αν και θεωρώ πως τα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά με λίγες παρουσίες δεν προσφέρουν την ουσιαστική γνώση. Πρέπει αυτά να προσμετρώνται ως επιπρόσθετο προσόν καιστη πρόσληψη και στη μισθολογική εξέλιξη. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην προϋπηρεσία γιατί αγωνιστήκαμε,ταλαιπωρηθήκαμε να την αποκτήσουμε μακρία από τα σπίτια μας δε θέλω να χάσουμε ότι με κόπο αποκτήσαμε. Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στην περίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων δεν πρέπει να καταργηθεί ο πίνακας α . Επιπρόσθετα θέλω να τονίσω ότι είναι άδικο να εντάσσονται στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα ΕΕΕΕΚ Δάσκαλοι της ειδικής Αγωγής. Εύχομαι η διαβούλευση να επιφέρει ουσιαστικές και δίκαιες διοαβουλεύσεις τόσο πρός όφελος των μαθητών όσο και όλων των συναδέλφων που αγωνίζονται για το καλύτερο.
Όσο αφορά τους εκπαιδευτικούς που εντάσσονται στους πίνακες αναπληρωτές για τα σχολεία κωφών-βαρήκοων, η πιστοποίηση όπως αναφέρει το νομοσχέδιο γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου. Παρόλα αυτά σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά άτομα με επάρκεια στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ) ίσως θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα και σε εκπαιδευτικούς με πιστοποίηση ολοκλήρωσης του 4ου κύκλου στην νοηματική, το οποίο επίσης να δηλώνεται στις αιτήσεις ωρομισθίων-αναπληρωτών, όπως γινότανε παλιότερα.
Καλησπέρα σας!
Συμφωνώ με τη μοριοδότηση των ακαδημαικών προσόντων και της προυπηρεσίας. Με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθούν και οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, γιατί θα τους στηρίζουν εκπαιδευτικοί εξειδικευμένοι, αλλά και με εμπειρία στο χώρο της ειδικής αγωγής,οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν θετικά. Σχετικά με τις ετήσιες επιμορφώσεις στην ειδική αγωγή που έγιναν από ελληνικά πανεπιστήμια θεωρώ, πως πρέπει να μοριοδοτούνται όλες με 1.5 έως 2 μόρια.
Σχετικά με το διδακτορικό θεωρώ υπερβολικά πολλά τα 6 μόρια. Το αρνητικό είναι, πως μελλοντικά κάποιοι που θα αποκτούν διδακτορικό και έχοντας μηδενική προυπηρεσία θα παρακάμπτουν εξειδικευμένους συναδέλφους και με μεγάλη εμπειρία στο χώρο που δυστυχώς θα μένουν εκτός προσλήψεων στην ειδική αγωγή. Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τους ίδιους τους μαθητές. Προτείνω το διδακτορικό να μοριοδοτείται με 5 ή 4 μόρια για να υπάρχει σχετική ισορροπία με τις υπόλοιπες εξειδικεύσεις.
Ακόμα σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών ειδικής αγωγής να υπάρχει δίκαιη κατανομή των πιστώσεων ανάμεσα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, γιατί ειδικά φέτος η δευτεροβάθμια αδικήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Επίσης οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών να γίνονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε οι μαθητές να ωφελούνται πραγματικά!
Σας ευχαριστώ
Σχολιάζω ξανά και υποστηρίζω ότι με τίποτα δεν θα πρέπει να μοριοδοτείται η προϋπηρεσία τόσο ψηλά και να γίνει και μάλιστα όπως της γενικής αγωγής. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ στην ειδική Αγωγή απέκτησαν προϋπηρεσία όσοι κάνανε σεμινάρια 400ωρών απαράδεκτο. Αν το θέλετε έτσι, αν θέλετε να μοριοδοτείται κατά αυτόν τον τρόπο με της γενικής να μην μοριοδοτούνται οι μήνες που απέκτησε κάποιος μετά τα σεμινάρια ή να μοριοδοτούνται στο 1/3!!!!!Είναι δυνατόν; Πάλι πάμε με τον ανήθικο τρόπο;με τον εύκολο; Κάποιοι παρόλο που είχαν τα χρήματα δεν επέλεξαν να κάνουν 4οοωρα σεμινάρια!!!Που οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι δεν χρειαζόταν καν να παρουσιαστείτε σε αυτά τις περισσότερες φορές!!!!!Η προϋπηρεσία να μετράει στο 0,10 ή ο,05
Και τι ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΑΣΕΠ Γενικής Αγωγής, κάποιοι πρόλαβαν κάποιο όχι. Ο Ασεπ έχει να γίνει 8 χρόνια. ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ. Αντι να υποστηρίζετε να παίρνετε μόρια από αυτά, κάντε πρόταση να γίνει άμεσα του χρόνου ασεπ ειδικής αγωγής!!!!