Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 28 Απριλίου 2020, 12:03 | :

    ΑΡΚΕΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ

  • 28 Απριλίου 2020, 12:02 | Ευάγγελος Π.

    Οι μαθητές των προτύπων, κρίθηκαν όταν εξετάστηκαν για την εισαγωγή τους στο πρότυπο γυμνάσιο. Από εκεί και πέρα ας κριθεί και το σχολείο αν καταφέρνει να διατηρεί σε άριστη κατάσταση το άριστο υλικό που παρέλαβε. Μην ταλαιπωρείτε άλλο γονείς και μαθητές. Κοινή λογική!

  • 28 Απριλίου 2020, 11:56 | Μάρθα Π.

    Νομίζω είναι τελείως αδόκιμο να δίνουν εξετάσεις τα παιδιά των προτύπων γυμνασίων για να συνεχίσουν σε πρότυπο λύκειο. Εφόσον έδωσαν εξετάσεις για να μπουν, δεν είναι δυνατόν να ζουν γονείς και μαθητές με αυτήν την αγωνία κάθε τρεις και λίγο να δίνουν εξετάσεις αν θα συνεχίσουν στο σχολείο που ήδη φοιτούν. Ποιον βοηθάει αυτή η αβεβαιότητα? Δημιουργείτε ένα θωλό τοπίο, με θύματα εφήβους, που έχουν αποδείξει την αξία τους.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:49 | ΣΚΟΥΡΤΙΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    Ως παλαιός απόφοιτος της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης (1978-1984), αλλά και πατέρας μαθήτριας που φοιτά τώρα στο ίδιο Γυμνάσιο διαμαρτύρομαι έντονα και θα επιμείνω μέχρι την αναίρεση του απαράδεκτου Άρθρου 18 για επανεξέταση των παιδιών που εισήχθησαν με εξετάσεις και είναι τώρα μαθητές. Το Κράτος οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια έναντι όλων των Πολιτών, πόσο μάλλον προς τους ευαίσθητους εφήβους που τώρα πλάθονται και μαθαίνουν να τηρούν (ή όχι?) τις υποχρεώσεις τους και να ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.
    Εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε δυστυχώς «συνηθίσει» από την πολυνομία και τη συνεχή νέα «πολυ-νομοθέτηση» το χάος της ασυνέπειας και ασυνέχειας του Κράτους, μην το κάνετε και προς τα παιδιά που εισήχθησαν στο 6ταξιο Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο. Ο συντάκτης σας αγνοεί επίσης τις όποιες συνέπειες της ενδεχόμενης αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, σε περίπτωση της «τεράστιας αποτυχίας παιδιού ενεργού μαθητή του Γυμνασίου που ενδέχεται να καταταγεί 79ο στην (επαν)εξέταση εισαγωγής στο Λύκειο του Προτύπου του!!! Ναι, τόσο ειρωνικά το γράφω, γιατί, ελπίζω λόγω άγνοιας και μόνο, αγνοεί και το τι σημαίνει Πρότυπο Σχολείο, τάυτιση της παιδικής & εφηβικής ψυχής με ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ, τάυτισης Γονέων με το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ κλπ. Το αποσύρετε λοιπόν αυτό το άρθρο ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ για τα παιδιά που ήδη φοιτούν, αν και θα έπρεπε, κατά την ταπεινή μου γνώμη να το κάνετε και στο μέλλον που θα δείτε μικρότερη συμμετοχή στις εοσαγωγικές εξετάσεις των Προτύπων Γυμνασίων. Γιατί πολλοί γονείς, όπως κι εγώ δε θα δεχόμασταν να βάλουμε το παιδί μας στη διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων από Δημοτικό προς Γυμνάσιο ΚΑΙ από Γυμνάσιο προς Λύκειο, με τη συνεχή «δαμόκλειο σπάθη της αποτυχίας αν καταταγεί 79ο στις εισαγωγικές ΠΕΣΣ». Σταματείστε μάλιστα εγκαίρως και το σύνδρομο «θέλω και γω τώρα να μπω του κάθε γονιού ή άλλου μαθητή» εν ονόματι τάχα των ΄»ισων ευκαιριών¨για είσοδο στην Αριστεία. Αν θέλετε τέτοια νέα Πρότυπα Λύκεια ιδρύστε τα (μόνο Λύκεια) και θα δείτε προσέλευση και σχετικό επίπεδο μαθητών – θα επιβεβαιωθεί η άγνοια των συντακτών τέτοιων άρθρων. Ένας απλό πολίτης, απόφοιτος Προτύπου, γόνος 2 Δημοδιδασκάλων με Αγάπη για την Εκπαίδευση & Αριστεία.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:41 | ΑΛΙΚΗ

    Επέλεξα να φοιτήσω σε Πειραματικό Γυμνάσιο, όχι σε πρότυπο. Γιατί να μην ισχύσουν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πειραματικά γυμνάσια και λύκεια, για όσους μαθητές εισαχθούν του χρόνου στην Α’ Τάξη του Γυμνασίου; Δεν είναι πιο δίκαιο;

  • 28 Απριλίου 2020, 11:38 | Σωτηρία Κ

    Καλή σας ημέρα.

    Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ την πλήρη αντίθεσή μου στη διενέργεια εξετάσεων για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Προτύπου Σχολείου προς το συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, τόσο για τους ήδη φοιτούντες όσο και τους μελλοντικούς μαθητές. Οι μαθητές που εισάγονται στα πρότυπα γυμνάσια δεν εισάγονται τυχαία. Αξιολογούνται κατά την εισαγωγή τους συμμετέχοντας σε ιδιαίτερα απαιτητικές και αδιάβλητες εξετάσεις στα πρότυπα των Πανελληνίων.

    Και αναρωτιέμαι, μήπως τελικά η ίδια η πολιτεία δεν έχει ως στόχο την προστασία και ενίσχυση του θεσμού; Μήπως δεν εμπιστεύεται ότι τα Πρότυπα Γυμνάσια μπορούν να υποστηρίξουν τους άριστες μαθητές που εισήχθησαν ώστε να συνεχίσουν να είναι άριστοι; Μήπως τελικά με τη διάταξη αυτή δείχνει την έλλειψη εκτίμησής της στα ίδια τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς τους και τις διευθύνσεις τους, πλέον των παιδιών και των οικογενειών τους; Άλλωστε η αναγκαιότητα «ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού» αλλά και η δυνατότητα να φοιτήσουν στο σχολείο και άλλοι άριστοι μαθητές, όπως διαβάζουμε στην αιτιολογική έκθεση, δεν προκύπτει να απασχολεί το Υπουργείο το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Έτσι, σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, μαθητής της φετινής Γ’ Γυμνασίου του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας, ο οποίος έχει εισαχθεί με κλήρωση, θα συνεχίσει τη φοίτησή του αυτοδίκαια στην Α’ Λυκείου του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθήνας το οποίο μετονομάζεται σε Πρότυπο. Ως αποτέλεσμα, θα αποφοιτήσει ο μαθητής αυτός από το 2ο ΠΡΟΤΥΠΟ Λύκειο Αθήνας, χωρίς να έχει δώσει ούτε μία φορά στη ζωή του εξετάσεις εισαγωγής. Αλλά μαθητής της φετινής Β’ Γυμνασίου Προτύπων Γυμνασίων, ο οποίος έχει εισαχθεί με αδιάβλητες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εξετάσεις, θα συνεχίσει τη φοίτησή του στην Α’ τάξη του έως τώρα συνδεόμενου Πρότυπου Λυγκείου αφού υποβληθεί και επιτύχει σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές εξετάσεις για 2η φορά.

    Με προβληματίζει ιδιαίτερα επίσης η πιθανή διαφοροποίηση του τρόπου εισαγωγής στην Α Γυμνασίου για το έτος 2020-2021. Τί μπορεί να σημαίνει «με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να προβλέπεται ότι η εισαγωγή των μαθητών σε Πρότυπα Σχολεία δεν υπόκειται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων»(άρθρο 56, παρ. 10 γ); Πότε θα αποσαφηνιστούν οι όροι της διαδικασίας εισαγωγής των μαθητών για το σχολικό έτος 2020-2021; Η δεύτερή μου κόρη είναι μαθήτρια της ΣΤ Δημοτικού και προετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις για εισαγωγή στην Α Γυμνασίου Πρότυπου Γυμνασίου, στο οποίο φοιτά ήδη ο αδερφός της (στην Γ Γυμνασίου πια), εισαχθείς και αυτός με εξετάσεις και μην κάνοντας χρήση υποτροφίας σε ιδιωτικό σχολείο που είχε επιτύχει.

    Τέλος, δεν θα αναφερθώ ειδικότερα σε θέματα ψυχολογίας και εφηβείας. Έχουν εκφραστεί άριστα σχετικά τα ίδια τα παιδιά που συμμετέχουν στη διαβούλευση και τα οποία έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Δεν θα αναφερθώ ειδικότερα ούτε στα θέματα εκπαίδευσης και ειδικών αναγκών των μαθητών με υψηλές δυνατότητες, τα οποία οι συντάκτες του Νομοσχεδίου οφείλουν να γνωρίζουν. Συνυπογράφω όλα όσα έχουν κατατεθεί στην παρούσα διαβούλευση από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Προτύπων Σχολείων. Τα πρότυπα ήταν ένα παράθυρο ελπίδας για μαθητές με υψηλές δυνατότητες. Αρκετά όμως με τη στείρα αξιολόγησή τους. Η αριστεία δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη των μαθητών. Το Υπουργείο οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με την αξιολόγηση όλων των παραμέτρων που συμβάλλουν στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών όλων των παιδιών.

    Θα κλείσω με μία όχι και τόσο αισιόδοξη σκέψη δυστυχώς, επικαλούμενη τα λόγια του Αριστοτέλη «Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων». Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη ότι η Πολιτεία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη υγιών ανθρώπων. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ακόμη μία απόδειξη. Και ως εκ τούτου, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη ότι θέλει να διαχειριστεί δίκαια και χωρίς σκοπιμότητες τα θέματα της εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι στόχος είναι η προφανής ενίσχυση της παραπαιδείας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ελπίζω δε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να κάνω λάθος.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:36 | Πηνελόπη Γκόγκα

    Είμαι μητέρα μαθήτριας σε πειραματικό γυμνάσιο της Αθήνας. Οι γονείς τέτοιων μαθητών, επιλέξαμε συνειδητά τα παιδιά μας να φοιτήσουν σε ένα σχολείο όπου εφαρμόζονται καινούριες και πειραματικές μέθοδοι διδασκαλίας. Η μετατροπή του σχολείου μας σε πρότυπο, αιφνιδιαστικά, χωρίς να ισχύουν μεταβατικές διατάξεις που να εξαιρούν ΟΛΟΥΣ τους μαθητές που φοιτούν στο γυμνάσιο κατα το έτος 2019-2020, μπορεί να μην είναι προβληματική σε συνταγματικό επίπεδο, αλλά είναι απαράδεκτη σε ηθικό επίπεδο.
    Είναι ντροπή εν μέσω μίας ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης για τη χώρα μας και για όλο τον κόσμο, να προσπαθείτε να περάσετε τέτοιες διατάξεις εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Όταν όμως έρθει η ώρα της κρίσης του ελληνικού λαού, όλα αυτά θα τα βρείτε μπροστά σας!!!

  • 28 Απριλίου 2020, 11:29 | Α.Κ.

    Οι μαθητές που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, μπήκαν στο σχολείο τους με την αξία τους δίνοντας πολύ δύσκολες εξετάσεις εξαιρετικά ανταγωνιστικές. Είναι ΑΔΙΚΟ κάποιοι από αυτούς να μην αποφοιτήσουν από τα Πρότυπα Λύκεια.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:28 | Νεκταρία

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Ως γονέας μαθητή που φοιτά σε Πρότυπο Γυμνάσιο, θέλω να σας ζητήσω ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ από τις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πρότυπο Λύκειο τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης.

    Τα παιδιά αυτά μπήκαν στα Πρότυπα Γυμνάσια έχοντας καταβάλει σκληρή προσπάθεια, θυσιάζοντας το παιχνίδι και τις παρέες τους, γνωρίζοντας ότι η φοίτησή τους θα συνεχιστεί και στο Πρότυπο Λύκειο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το Πρότυπο Λύκειο ανέκαθεν αποτελούσε τη συνέχεια του Πρότυπου Γυμνασίου.

    Δεν μπορείτε να αλλάζετε αιφνιδιαστικά τους κανόνες εν μέσω της φοίτησής τους και να ζητάτε στους μαθητές αυτούς και τις οικογένειές τους να απευθυνθούν ξανά στα φροντιστήρια για να μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο ανταγωνιστικές εξετάσεις άλλη μία φορά.

    Είναι ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ, αλλά και ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ τις οικογένειες που αδυνατούν να πληρώνουν διαρκώς για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

    Τα παιδιά αυτά έχουν αποδείξει την αξία τους και την αποδεικνύουν κάθε μέρα στο σχολείο τους.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:18 | ΕΛΕΝΗ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Ως μητέρα μαθητή του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου, συντάσσομαι πλήρως με την επιστολή που έχετε λάβει από το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του ΒΠΣ. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω την αντίθεσή μου στο βαθμό που μου αναλογεί ως προς τον τρόπο εισαγωγής των υπαρχόντων μαθητών του ΒΠΣ στο Λύκειο.

    Για ποιό λόγο θα πρέπει ένας/μία μαθητής/ήτρια του Πρότυπου Γυμνασίου ο/η οποίος/α έχει περάσει από μια άκρως ανταγωνιστική και δύσκολη διαδικασία, να ξαναπεράσει από εξετάσεις για να συνεχίσει τη φοίτησή του/της στο ΙΔΙΟ σχολείο και στην ΙΔΙΑ βαθμίδα; Δεν αρκούν οι προαγωγικές εξετάσεις;

    Καλή συνέχεια στο έργο σας και καλή δύναμη.
    Με εκτίμηση,
    Ελένη Φακατσέλη

  • 28 Απριλίου 2020, 11:18 | Στέλιος Μ.

    Είναι τόσο εξώφθαλμα άδικη και απάνθρωπη αυτή η διάταξη που φέρνει το ν/σ που πραγματικά εγείρει ερωτηματικά για το ποια συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετεί.
    Γονείς και παιδιά που άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους ενόψει των νέων δεδομένων, οικογένειες που μετακόμισαν για να βρίσκονται κοντά στο σχολείο των παιδιών τους, γονείς που έχουν υποστεί ήδη μια οικονομική αφαίμαξη για να πληρώσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους για να εισαχθούν στα Π.Σ. παιδιά που επιβραβεύθηκαν λόγω της αριστείας τους σε πολύ δύσκολες εξετάσεις (και καμάρωναν γι΄αυτό) με 6 χρόνια (έτσι πίστευαν) φοίτησης σε ένα Π.Σ., ξαφνικά έρχεται τούμπα η ζωή τους μετά την εκδίωξη όλων των αποφοιτούντων από τα γυμνάσια των Π.Σ.
    Ετσιθελικά, παράνομα. Νέες εξετάσεις από το πουθενά, νέα οικονομική αφαίμαξη και ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ νέο στρεσάρισμα των παιδιών. Γιατί είναι άλλο το άγχος να δίνεις 1η φορά εξετάσεις για να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο για το μέλλον σου και άλλο για να κατοχυρώσεις κάτι που σου παίρνουν τόσο βάναυσα και αναπάντεχα και που ήδη έχεις κατακτήσει με τόσο κόπο.
    ΑΙΣΧΟΣ
    Ένας πατέρας μαθητή Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

  • 28 Απριλίου 2020, 11:14 | Κανελλόπουλου ουράνια

    Καλημέρα σας είμαι μητέρα 2 παιδιών στο πρότυπο σχολείο της ιωνιδίου και αυτό πού προσπαθήστε να κάνετε είναι άδικο και ψυχοφθόρο καί για τούς γονείς και για τά παιδιά. Αυτα τα παιδιά μπήκαν στην διαδιαδικασια τών εξετάσεων πέρασαν όλη αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία, διάβασαν,στερήθηκαν πράγματα καί φίλους για νά περάσουν σέ αυτό το σχολείο.Ερχονται κάθε μέρα και φεύγουν με τα μέσα συγκοινωνίας και φτάνουν σπίτι τους 2 ώρες μετά το σχολασμα με ότι καιρό και νά έχει. Έχουν κάνει φιλίες έχουν χτίσει τά όνειρα τους και το μέλλον τους σέ αυτό το σχολείο καί έρχεστε τώρα εσείς με ελαφριά τήν καρδιά να τα διαλυσετε όλα για τά δικά σας συμφέροντα. Έχετε σταθεί έξω από το σχολείο πού βγαίνουν 12 χρόνα παιδιά μετά από τέτοιες εξετάσεις νά δείτε πως βγαίνουν νά δείτε τά πρόσωπα τους από την αγωνία; όχι βέβαια. Έσείς είστε στα γραφεία σας και διαλύετε όνειρα φιλίες και ψυχολογίες. Τα φροντιστήρια 2 παιδιών ρωτήσατε ποτέ πως πληρώθηκαν; ρωτήσατε τί χρόνο στέρησαν στα παιδιά και στους γονείς;
    Πιστευω ότι είναι λάθος μία τέτοια απόφαση.

    Με εκτίμηση

  • 28 Απριλίου 2020, 11:12 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΝΑΥΣΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ ΛΟΓΩ ΜΙΑΣ ΚΑΚΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ. ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΔΩΣΑΜΕ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΔΙΑΜΟΝΗ 6 ΧΡΟΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΧΑΡΑΜΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:10 | Γεώργιος Πατέλης

    Θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου όσον αφορά τη ρύθμιση που αφορά τα Πρότυπα σχολεία. Κατά πρώτον, ό,τι τυχόν αποφασιστεί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνει όσους έχουν εισαχθεί σε Πρότυπο σχολείο με εξέταση στην έκτη δημοτικού μέχρι και την τελευταία χρονιά προτού δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η ρύθμιση, δηλαδή πρακτικά όσους φοιτούν ήδη στο σχολείο και εισήχθησαν με το «προηγούμενο» σύστημα της μιάς και μόνης εξέτασης της έκτης δημοτικού.
    Τούτο γιατί, πχ. τα παιδιά που ήδη μπήκαν με την εξέταση της έκτης δημοτικού στα Πρότυπα τη χρονιά 2018-2019, συμμετείχαν σε έναν διαγωνισμό για τον οποίο εκδόθηκε μια προκήρυξη με υπουργική απόφαση (ΥΑ 308//2018 (ΥΑ 30813/Δ6 ΦΕΚ Β 810 2018). Η υπουργική απόφαση (η οποία, σημειωτέον, έχει κανονιστική ισχύ, δηλαδή έχει ισχύ νόμου) προέβλεπε ότι όσοι πετύχουν στον διαγωνισμό εισέρχονται στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου. Από τη στιγμή που δεν προέβλεπε ρητώς ότι η διάρκεια φοίτησης θα είναι έως και την τρίτη Γυμνασίου και όσον αφορά στις τάξεις του Λυκείου η εισαγωγή θα γίνει με εξέταση, τα παιδιά που πέτυχαν στη συγκεκριμένη εξέταση – διαγωνισμό που προκηρύχθηκε έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν τη φοίτηση ως τα τέλη του Λυκείου, δηλαδή σε ολόκληρη την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Ελλάδα, δευτεροβάθμια εκπαίδευση ονομάζεται η σχολική θητεία που παρακολουθούν οι μαθητές κατά τις σχολικές χρονιές του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου. Τα παιδιά λοιπόν που επέτυχαν στην εισαγωγική εξέταση της 6ης δημοτικού για τα πρότυπα σχολεία, προφανώς δικαιούνται δυνάμει της προκήρυξης (αλλά και της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, που κυρώθηκε στην Ελλάδα με τον Ν 2101/1992, ΦΕΚ Α 192/1992) να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο συγκεκριμένο σχολείο σε όλη την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή σε όλη τη δεύτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, εφόσον η προκήρυξη δεν προέβλεπε κάτι διαφορετικό. Αυτό το επιχείρημα ενισχύεται από το γεγονός ότι σύμφωνα με την παράγραφο ΣΤ της υπουργικής αυτής απόφασης – προκήρυξης, «για τα υφιστάμενα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Γυμνασίου θα εγγραφούν αυτοδίκαια στην Α` τάξη του συνδεδεμένου Λυκείου, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση- δήλωση από τους γονείς και κηδεμόνες αυτών από την 30η Απριλίου 2018 μέχρι και την 14η Μαΐου 2018. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτούντων αποφοίτων υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, τότε ο τελευταίος αυξάνεται αναλόγως». Προφανώς λοιπόν, εφόσον οι επιτυχόντες της ίδιας εξέτασης του σχολικού έτους 2015-2016 που κατά το 2018 φοιτούσαν ήδη στην Γ΄ Γυμνασίου προβλέφθηκε ότι εδικαιούντο να εισαχθούν αυτοδίκαια και στο Λύκειο, ενδεχόμενη πρόβλεψη (με μια νέα ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας) ότι οι επιτυχόντες του 2018 δεν θα εισαχθούν αυτοδίκαια στην Α τάξη του Λυκείου αλλά θα χρειαστεί να δώσουν εξετάσεις παραβιάζει οπωσδήποτε την συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) αλλά και την ελεύθερη πρόσβαση στην παιδεία (άρθρο 16 παρ 4 του Συντάγματος) στην ειδική αυτή έκφανση του δικαιώματος πρόσβασης στην παιδεία που αφορά στην εισαγωγή και φοίτηση στα Πρότυπα βάσει εξετάσεων, καθ ό επιβάλλει στους μαθητές αυτούς έναν πρόσθετο – μη δικαιολογημένο αλλά και ανεπίτρεπτο συνταγματικά – περιορισμό, και μάλιστα αναδρομικώς. Επίσης, παραβιάζει και την ίδια την Υπουργική Απόφαση – προκήρυξη εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια το 2018, εφόσον αυτή προέβλεπε δικαίωμα αυτοδίκαιης εγγραφής στο Λύκειο σε όσους θα επιτύγχαναν στην εξέταση για εισαγωγή στην Α Γυμνασίου. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που εισήχθησαν στα Πρότυπα τη χρονιά 2019-2020, όπου επίσης αναφέρεται ότι οι μαθητές που θα είναι προακτέοι στο Λύκειο εισάγονται αυτοδίκαια, δηλ χωρίς εξετάσεις. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται να εμποδιστεί (ή περιοριστεί) η αυτοδίκαιη εισαγωγή τους στο Λύκειο με διαδικασία νέων εξετάσεων.
    Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ρύθμιση θα είναι παράνομη αν ισχύσει και για τα παιδιά που ήδη φοιτούν και είχαν μπει στο Γυμνάσιο με εξετάσεις, το να επιβάλεις εισαγωγικές εξετάσεις και για το Λύκειο την ώρα που ήδη έχεις επιβάλει τέτοιες για το Γυμνάσιο είναι από μόνο του προβληματικό και αδικαιολόγητο. Η εξέταση γίνεται μια φορά, και έχει το νόημα ότι γίνεται την ώρα που ο μαθητής ολοκληρώνει επιτυχώς την πρώτη βαθμίδα και εισέρχεται στην δεύτερη (η οποία είναι και αυτή 6ετους φοίτησης και περιλαμβάνει το Γυμνάσιο και το Λύκειο, και όχι μόνον το Γυμνάσιο, και εδώ δεν παίζει κανέναν ρόλο νομικώς η διάκριση της εκπαίδευσης στην υποχρεωτική 9ετη και στα προαιρετικά 3 έτη του Λυκείου). Αν ο σκοπός είναι να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση όλων στα Πρότυπα, αυτή ήδη διασφαλίζεται με την εξέταση για την εισαγωγή στη δευτεροβάθμια και με την αύξηση του αριθμού των Προτύπων. Αν θέλουμε «να ανοίξει ακόμη περισσότερο η θύρα», τότε δεν δικαιολογείται εξέταση μόνο για την εισαγωγή στο Λύκειο, αλλά θα πρέπει να θεσμοθετηθεί εξέταση για την εισαγωγή σε όλες τις τάξεις, από πρώτη προς δευτέρα, από δευτέρα προς τρίτη κοκ. Εκτός αυτού, γιατί να μην δίνουν τα παιδιά εξετάσεις για να μεταβούν από το 1ο πχ. στο 2ο Λύκειο της γειτονιάς τους αν το επιθυμούν ή σε όποιο Γυμνάσιο ή Λύκειο επιθυμούν τελος πάντων, αν θεωρούν ότι πληρεί καλύτερα τις εκπαιδευτικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει για τον εαυτό τους? Πού τίθεται το όριο, και για ποιόν –συνταγματικά δικαιολογημένο- σκοπό;

  • 28 Απριλίου 2020, 11:08 | Κανελλόπουλου ουράνια

    Καλημέρα σας είμαι μητέρα 2 παιδιών στο πρότυπο σχολείο της ιωνιδιου και αυτό πού προσπαθήστε να κάνετε είναι άδικο και ψυχοφθόρο καί για τούς γονείς και για τά παιδιά.Αυτα τα παιδιά μπήκαν στην διαδιαδικασια τών εξετάσεων πέρασαν όλη αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία διάβασαν στερήθηκαν πράγματα καί φίλους για νά περάσουν σέ αυτό το σχολείο.Ερχονται κάθε μέρα και φεύγουν με τα μέσα συγκοινωνίας και φτάνουν σπίτι τους 2 ώρες μετά το σχολασμα με ότι καιρό και νά έχει έχουν κάνει φιλίες έχουν χτίσει τά όνειρα τους και το μέλλον τους σέ αυτό το σχολείο καί έρχεστε τώρα εσείς Με ελαφριά τήν καρδιά νά τά διαλυσετε όλα για τά δικά σας συμφέροντα.Εχετε σταθεί έξω από το σχολείο πού βγαίνουν 12 χρόνα παιδιά μετά από τέτοιες εξετάσεις νά δείτε πως βγαίνουν τά δείτε τά πρόσωπα τους από την αγωνία όχι βέβαια εσείς είστε στα γραφεία σας και διαλύεται όνειρα φιλίες και ψυχολογικές.Τα φροντιστήρια 2 παιδιών ρωτήσατε ποτέ πως πληρώθηκαν ρωτήσατε τί χρόνο στέρησαν στα παιδιά και στους γονείς.Πιστευω ότι είναι λάθος μία τέτοια απόφαση

    Με εκτίμηση

  • 28 Απριλίου 2020, 11:05 | Δημήτρης Κακοταρίτης

    Με το να δίνουν εξετάσεις τα παιδιά από την έκτη δημοτικού, ουσιαστικά ακούσια, αφού όταν μπήκαν στο Πειραματικό Δημοτικό ήξεραν ότι θα συνέχιζαν μέχρι το Λύκειο χωρίς να δώσουν εξετάσεις σαν αυτές για τα Πρότυπα, είναι απίστευτα ψυχοφθόρο και επίπονο. Με αυτό τον τρόπο κάνετε τα παιδιά να αρχίζουν φροντιστήρια από το Δημοτικό!! Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

  • 28 Απριλίου 2020, 10:55 | Μ.Κ.

    Η ρύθμιση είναι άδικη για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου των προτύπων σχολείων, καθώς πέρασαν με νόμο που τους εξασφάλιζε εξαετή φοίτηση στα συγκεκριμένα σχολεία με αυτοδίκαιη μετάβαση από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο διασυνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο. Η μεταβατική διάταξη με την οποία εξαιρούνται μόνο οι φετινοί μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου θα πρέπει να επεκταθεί και για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου.

  • 28 Απριλίου 2020, 10:45 | ΦΛΩΡΙΟΣ ΓΛΕΖΟΣ

    Ο νόμος με τον οποίο πέρασαν τα παιδιά στα πρότυπα σχολεία, εξασφάλιζε εξαετή φοίτηση στα συγκεκριμένα σχολεία με αυτοδίκαιη μετάβαση από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο διασυνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο.Η μεταβατική διάταξη με την οποία εξαιρούνται μόνο οι φετινοί μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου θα πρέπει να επεκταθεί και για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου. Η ρύθμιση είναι άδικη για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου των προτύπων σχολείων.

  • 28 Απριλίου 2020, 10:39 | A.M.

    Στην ηλικία της έκτης δημοτικού μπήκα στην διαδικασία να δώσω εξετάσεις για να περάσω στο πρότυπο σχολείο της ευαγγελικής σχολής. Καθημερινά φροντιστήρια και αγώνας από εμένα την ίδια αλλά και την οικογένεια μου και όλο αυτό για το καλύτερο μέλλον σε ένα άριστο σχολείο. Ευσυνείδητα, έβαλα τον εαυτό μου στην πίεση των εξετάσεων με την προϋπόθεση ότι θα φοιτήσω εκεί και στο λύκειο. Το να προσαρμοστώ σε ένα ξένο περιβάλλον και να κάνω παρέες ήταν αρκετά δύσκολο καθώς είχα ισχυρές σχέσεις με τους παλιούς μου συμμαθητές στο δημοτικό. 2 χρόνια μετά, σε αυτό το σχολείο έχω αναπτύξει τις πιο δυνατές φιλίες και δεν έχω μετανιώσει ούτε λεπτό την απόφαση μου να είμαι μέλος αυτού του σχολείου. Είμαι περιφανή για το κατόρθωμα μου αφού μόνο εγώ ξέρω τον αγώνα που έδωσα ώστε να περάσω τόσο δύσκολες εξετάσεις. Θεωρώ επομένως άδικο μια μέρα να ανακοινώνει κάποιος πως μετά από όλο αυτόν το καιρό, θα πρέπει να ξανά βάλω τον εαυτό μου σε αυτήν την εξαντλητική ψυχικά αλλά και οικονομικά διαδικασία. Έστω ότι περάσω εγώ και μείνουν από έξω άτομα που εδώ και 2 χρόνια έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε τις πιο όμορφες στιγμές μαζί… θεωρείτε σωστό το να χωριστώ ξανά με τους κολλητούς μου; Το να αλλάζουμε σχολείο 3 φορές; Πώς ένα παιδί στην εφηβεία σαν και εμένα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλη αυτήν την ψυχολογική πίεση; Αυτό που μας ζητάτε είναι ανήθικο και άδικο για όλους! Συμπεριλαμβανομένου και τους γονείς μας, οι οποίοι θα αναγκαστούν ξανά να πληρώνουν φροντιστήρια… Το καλύτερο θα είναι να εισακουστούν τα επιχειρήματα μας!

  • 28 Απριλίου 2020, 10:29 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Όσο αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής σε κλήρωση για τα πειραματικά σχολεία ακόμα και αν το ίδιο παιδί θέλει να συμμετάσχει και στην εξεταστική διαδικασία επιλογής για τα πρότυπα γυμνάσια, θεωρώ ότι είναι σωστό. Θα μπορούσε να γίνεται η αίτηση σε περισσότερα από ένα πειραματικό σχολείο (π.χ. από ένα έως τρία) για να είναι πιο πολλές οι πιθανότητες εισαγωγής ενός παιδιού όσο αφορά την κλήρωση.

  • 28 Απριλίου 2020, 10:21 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    1. Σαφώς να γίνουν περισσότερα τα πρότυπα γυμνάσια -λύκεια στην Αττική,αλλά θα έπρεπε να εισάγονται τα παιδιά με εξετάσεις και όχι με κλήρωση σε όλα τα πρότυπα. Aυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες θέσεις για τους μαθητές στην Aττική και άριστα παιδιά να μην μένουν εκτός αυτών των σχολείων. Είμαι κόρη συνταξιούχου εκπαιδευτικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιος υπάλληλος (μέσω ΑΣΕΠ, κάτοχος 2 πτυχίων του ΕΜΠ) ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ως ΑΝΩΤΕΡΟ του οποιουδήποτε Ιδιωτικού Εκπαιδευτικού ιδρύματος. Επίσης θεωρώ ότι έχουμε άξιους και φωτισμένους καθηγητές που μπορούν να διδάξουν τα παιδιά μας, επομένως εμπλουτίζοντας τα πειραματικά γυμνάσια με αυτούς, θα μπορούν όλα να μετατραπούν σε πρότυπα σχολεία για το καλό όλης της κοινωνίας.
    Να γίνουν περισσότερα πρότυπα για να ωφεληθούν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται!
    Ωστόσο η εξεταστική διαδικασία θα πρέπει να σταματά στην εισαγωγή των παιδιών στην Α’ Γυμνασίου. Είναι ανώφελο να πρέπει να ξαναυποβάλλουμε τα παιδιά μας σε διαδικασία εξετάσεων για το Πρότυπα Λύκειο. Άλλωστε κανένα παιδί δεν φοιτά στα Πρότυπα Γυμνάσια χωρίς να το αξίζει!Όλα τα παιδιά στην Ελλάδα σήμερα περνάνε ομαλά, χωρίς εξετάσεις στο λύκειο.
    Και ξαφνικά αλλάζουμε τους κανόνες μόνο για αυτά τα παιδιά ζητώντας τους να ανταγωνιστούν και πάλι, διακινδυνεύοντας τη θέση που ήδη έχουν κερδίσει με το σπαθί τους.
    Άδικο! Και απαράδεκτο! Και αντιπαιδαγωγικό!Δηλαδή αυτά τα παιδιά πόσες φορές θα δώσουν ‘Πανελλήνιες’;
    Που είναι η αρχή της ισότητας που την προστατεύει το Σύνταγμά μας;
    Το ότι η ζήτηση για τα Πρότυπα Σχολεία είναι τόσο μεγάλη, μήπως θα έπρεπε να εξεταστούν-αξιολογηθούν οι καθηγητές στα υπόλοιπα γυμνάσια και να βελτιωθεί και εκεί η εκπαίδευση;
    Κρίμα!! Ελπίζω να το ξανασκεφτείτε..

  • 28 Απριλίου 2020, 09:58 | Δημήτρης Κακοταρίτης

    Είναι δυνατόν να αναγκάζονται τα παιδιά που φοιτούν αυτή τη στιγμή σε πειραματικά δημοτικά και γυμνάσια ανα την Ελλάδα να χρειαστεί να δώσουν εξετάσεις για να περάσουν στην επόμενη βαθμίδα; Αφού για αυτό ήρθαν στο Πειραματικό, για να μη χρειαστεί να δώσουν εξετάσεις. Όμως, αφού δεν γίνεται αλλιώς, δεν θα ήταν καλή ιδέα για όσα παιδιά φοιτούν τώρα στη πειραματικά να εφαρμοστεί το παλιό σύστημα;

  • 28 Απριλίου 2020, 09:52 | Μ Κ

    Άρθρο 18 και μεταβατική περίοδος άρθρο 56
    Πρέπει να συμπληρωθεί η μεταβατική διάταξη στο άρθρο 56 έτσι ώστε
    ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΥΚΕΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΗ Β’ ΚΑΙ Α’ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ,
    οι οποίοι έχουν εισαχθεί με αδιάβλητες και άκρως ανταγωνιστικές εξετάσεις, με ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ.
    Η εκ νέου υποβολή τους σε εξετάσεις:
    αποτελεί ένα άκρως αντιπαιδαγωγικό μέτρο,
    απειλεί την ψυχική υγεία των εφήβων,
    αναστατώνει ολόκληρο τον οικογενειακό προγραμματισμό,
    επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες αφού αναγκάζονται λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού για άλλη μια φορά να απευθυνθούν στη φροντιστηριακή εκγύμναση,
    αμφισβητεί το κύρος των Προτύπων Γυμνασίων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

  • 28 Απριλίου 2020, 09:44 | Μαθητής

    Είναι δίκαιο να εξαιρεθούν, εκτός από τους μαθητές της φετινής Γ΄Γυμνασίου, και οι μαθητές της φετινής Α΄ και Β΄ Γυμνασίου που φοιτούν σε πρότυπα σχολεία από τις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα πρότυπα Λύκεια.

  • 28 Απριλίου 2020, 09:28 | Ε.Χ

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

    ήταν μεγάλη η χαρά μας και η εμπιστοσύνη μας όταν σαν κυβέρνηση λέγατε ότι θα στηρίξατε τα Πρότυπα Σχολεία και την Αριστεία. Αντ’ αυτού όμως καλούμαστε τελειώνοντας τα παιδιά μας το Γυμνάσιο να πάμε να παραλάβουμε τους φακέλλους τους πίσω. Ή να δώσουν για ακόμα μια φορά εξετάσεις. Σε μια ηλικία με καθημερινό διάβασμα εξετάσεις σε ξένες γλώσσες και μουσικές σπουδές τον αθλητισμό, τους ομίλους τους, τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που τους μένει κάτι θα πρέπει να αφήσουν πίσω και να αφιερώσουν ώρες πάλι στο φροντιστήριο και στο διάβασμα και να μπουν για άλλη μια φορά στην διαδικασία εξετάσεων. Επιπλέον δηλαδή οικονομικό κόστος και το κυριότερο ψυχικό κόστος για ακόμα μια φορά μετά απο τρία χρόνια.
    Στα σχολεία αυτά καθώς συστεγάζονται Γυμνάσιο Λύκειο είναι ένα τα παιδιά είναι μια παρέα. Όλα τα Γυμνάσια συνδέονται με ένα Λύκειο που ακολουθούν τα παιδιά εκτός αν από επιλογή δική τους πάνε κάπου αλλού. Ένα παιδί που πάει στο Μουσικό Γυμνάσιο συνεχίζει το Μουσικό Λύκειο ή αντίστοιχα σε Πειραματικό Γυμνάσιο πάει σε Πειραματικό Λύκειο. Τα τοπικά γυμνάσια συνδέονται με κάποιο Λύκειο παντού γίνεται αυτό δεν γνωρίζω κανένα σχολείο που τα παιδιά δεν συνεχίζουν στο Λύκειο.
    Άλλωστε το σχολείο για να ολοκληρώσει το έργο του χτίζει χρόνο με το χρόνο πάνω στα παιδιά ώστε φτάνοντας στην Γ Λυκείου έχουν κατακτήσει τις δεξιότητες τους έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις τους και μπαίνουν στον αγώνα των πανελληνίων. Αποδεικνύουν εδώ και δεκαετίες τα Πρότυπα την δουλειά που κάνουν καθώς οι απόφοιτοι των σχολείων αυτών διαπρέπουν στην Κοινωνία μας πολλοί απο αυτούς στελεχώνουν την Κυβέρνησή σας. Δεν είναι πειραματόζωα τα παιδιά να μαθαίνουν σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα για τρία χρόνια και μετά να αλλάζουν σχολικό περιβάλλον. Στην προσπάθειά σας να κάνετε και άλλα Πρότυπα μην καταστρέψετε και υποβαθμίσετε αυτά που ήδη υπάρχουν και έχουν επι δεκαετίες αποδείξει το έργο τους. Αυτά πρέπει να είναι ο Γνώμονας για τα υπόλοιπα που θα δημιουργηθούν.
    Τα παιδιά μας έκαναν τεράστια προσπάθεια να περάσουν στα σχολεία αυτά με δύσκολες εξετάσεις και πολύ ανταγωνισμό. Δικαιωματικά τους ανήκει η θέση αυτή. Και είναι όλα πολύ συνειδητά εκεί που είναι. Άφησαν πίσω τις παρέες τους ξεκίνησαν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων απο την αρχή κάνουν κάθε μέρα χιλιόμετρα μόνα τους να πάνε και να έρθουν αναγκάστηκαν να »μεγαλώσουν» απότομα στην ηλικία των 12 για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Και το κάνουν πολύ συνειδητά γιατί ήταν στόχος ζωής το σχολείο αυτό μπήκαν όλα με όνειρα για το μέλλον τους.
    Πριν βγάλετε οποιαδήποτε απόφαση μιλήστε στα παιδιά αυτά να διαπιστώσετε αν αξίζουν ή όχι να είναι εκεί που είναι. Μια συζήτησα μαζί τους θα σας πείσει. Τα παιδιά αυτά ναι είναι Άριστα. Ρίξτε μια ματιά στους επιτυχόντες των διαγωνισμών φυσικής , μαθηματικών, λογοτεχνίας στους επιτυχόντες των Πανελληνίων. Είναι παιδιά που όχι μόνο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο στο σχολείο πέρα από αυτό πολλά έχουν και μουσική παιδεία και πολλά διακρίνονται σε επίπεδο πρωταθλητισμού στα αθλήματα που κάνουν. Βρήκαν παιδιά που μπορούν να συζητήσουν για ποίηση λογοτεχνία παίζουν σκάκι πάνε μαζί με τους καθηγητές των ομίλων σε θεατρικές παραστάσεις πάνε σε μαθητικούς διαγωνισμούς όλοι μαζί παρέα είναι μια οικογένεια.
    Είναι έφηβοι με όνειρα και πολύ σκληρά εργαζόμενοι για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα δεν είναι »ανακυκλώσιμο υλικό» μην παίζετε με τα όνειρά των παιδιών μας και με τις εφηβικές ψυχές τους δεν το αξίζουν όλο αυτό.

    Ευχαριστώ

  • 28 Απριλίου 2020, 00:46 | Χατζησάββας Σταύρος

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πρότυπα Λύκεια, είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ.
    Αυτό αποδεικνύεται από την αντίδραση και τα σχόλια των παιδιών και των γονέων τους.

    Ωστόσο και ευτυχώς, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διορθώνει τα ΛΑΘΗ της όταν τα αντιλαμβάνεται και της αξίζουν συγχαρητήρια.
    Αυτό το έκανε τόσο με το μεταναστευτικό όσο και με τα voucher της τηλεκατάρτισης, πρόσφατα.

    Ήρθε η ώρα λοιπόν, να διορθώσει και αυτό το ΛΑΘΟΣ.

  • 28 Απριλίου 2020, 00:44 | Α.Μ.

    Στην ηλικία της έκτης δημοτικού μπήκα στην διαδικασία να δώσω εξετάσεις για να περάσω στο πρότυπο σχολείο της ευαγγελικής σχολής. Καθημερινά φροντιστήρια και αγώνας από εμένα την ίδια αλλά και την οικογένεια μου και όλο αυτό για το καλύτερο μέλλον σε ένα άριστο σχολείο. Ευσυνείδητα, έβαλα τον εαυτό μου στην πίεση των εξετάσεων με την προϋπόθεση ότι θα φοιτήσω εκεί και στο λύκειο. Το να προσαρμοστώ σε ένα ξένο περιβάλλον και να κάνω παρέες ήταν αρκετά δύσκολο καθώς είχα ισχυρές σχέσεις με τους παλιούς μου συμμαθητές στο δημοτικό. 2 χρόνια μετά, σε αυτό το σχολείο έχω αναπτύξει τις πιο δυνατές φιλίες και δεν έχω μετανιώσει ούτε λεπτό την απόφαση μου να είμαι μέλος αυτού του σχολείου. Είμαι περιφανή για το κατόρθωμα μου αφού μόνο εγώ ξέρω τον αγώνα που έδωσα ώστε να περάσω τόσο δύσκολες εξετάσεις. Θεωρώ επομένως άδικο μια μέρα να ανακοινώνει κάποιος πως μετά από όλο αυτόν το καιρό, θα πρέπει να ξανά βάλω τον εαυτό μου σε αυτήν την εξαντλητική ψυχικά αλλά και οικονομικά διαδικασία. Έστω ότι περάσω εγώ και μείνουν από έξω άτομα που εδώ και 2 χρόνια έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε τις πιο όμορφες στιγμές μαζί… θεωρείτε σωστό το να χωριστώ ξανά με τους κολλητούς μου; Το να αλλάζουμε σχολείο 3 φορές; Πώς ένα παιδί στην εφηβεία σαν και εμένα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλη αυτήν την ψυχολογική πίεση; Αυτό που μας ζητάτε είναι ανήθικο και άδικο για όλους! Συμπεριλαμβανομένου και τους γονείς μας, οι οποίοι θα αναγκαστούν ξανά να πληρώνουν φροντιστήρια… Το καλύτερο θα είναι να εισακουστούν τα επιχειρήματα μας!

  • 28 Απριλίου 2020, 00:10 | Παναγιώτα

    Για όσα Πειραματικά Γυμνάσια, Πειραματικά Λύκεια γίνουν Πρότυπα θα πρέπει να γίνει σταδιακή μετάβαση ξεκινώντας από την Α Γυμνασίου και να συνεχίσουν να είναι διασυνδεδεμένα. Μια καθολική εξ αρχής αλλαγή, θα επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που είχαν επιλέξει την συγκεκριμένη φοίτηση για Γυμνάσιο και συνδεδεμένο Λύκειο. Δεν πρέπει να διαταραζουμε συνεχώς την ψυχολογία των παιδιών μας και όλης της οικογένειας. Να σπρώχνουμε τις οικογένειες (που δεν το έχουν επιλέξει) στην παραπαιδεία με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για επικείμενες εξετάσεις. Πώς να εξηγήσεις ετσι ξαφνικά στα παιδιά ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αλλάξουν Λύκειο, συμμαθητές, περιβάλλον;

  • 27 Απριλίου 2020, 23:42 | ΜΑΡΙΑ

    Απλά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!! Αντί για επιβράβευση, τιμωρία. Τα παιδιά έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις για 6ετή φοίτηση και ξαφνικά τους λέτε ότι πρέπει να ξαναδώσουν σε 3 χρόνια για να συνεχίσουν στο Λύκειο. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!! Πόσες φορές πρέπει να σας αποδείξουν ότι αξίζουν να είναι σε ένα Πρότυπο Σχολείο; Η ευφυία δεν χάνεται.
    Αυτά τα παιδιά τα τιμωρείτε με συνεχείς εξετάσεις ενώ όλα τα υπόλοιπα προάγονται κανονικά στο Λύκειο χωρίς εξετάσεις. Οι μαθητές των Πειραματικών που απλά ήταν τυχεροί στην κλήρωση, θα συνεχίσουν να φοιτούν σε ένα καλό σχολείο, ενώ οι μαθητές των Προτύπων που έδωσαν δύσκολες εξετάσεις για να είναι εκεί και πέρασαν με την αξία τους, δεν μπορούν να συνεχίσουν χωρίς εξετάσεις. ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ!!
    Θα σας συμβούλευα να βρείτε τρόπους να κάνετε το σχολείο τους ακόμα καλύτερο αντί να σκέφτεστε τρόπους που θα τους δυσκολέψουν τη ζωή και θα τους προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα.

  • 27 Απριλίου 2020, 23:40 | Φάνη

    Δεν πηγαίνω σε αυτό το σχολείο αλλά η αδελφή μου πηγαίνει.Πιστεύω οτι είναι πολύ άδικο που το ανακοίνωσαν τώρα ενω μπορούσαν να το αναφέρουν στα παιδιά που θέλουν να δώσουν σε αυτό το σχολείο για να είναι προετοιμασμένα. Θα μπορούσαν να εχουν αλλάξει γνωμη και να πάνε σε κάποιο άλλο σχολείο.τώρα είναι πολύ αργά γιατί έχουν κανει φιλους και έχουν δεθεί με τον όμορφο περιβάλλον του σχολείου και θα είναι δύσκολο να τα χάσουν όλα αυτά .Ομως έτσι κι αλλιως έχουν περάσει ηδη σε αυτό το σχολείο και έχουν αποδείξει οτι το αξίζουν .

  • 27 Απριλίου 2020, 23:28 | Χ.Α

    Είμαι μαθήτρια της β γυμνασιου σε κάποιο πρότυπο σχολείο. Από την ημέρα που το μάθαμε έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Αν ξέραμε από την αρχή ότι σε 3 χρόνια θα χάναμε το περιβάλλον και τους φίλους μας δεν θα μπαίναμε σε αυτή τη διαδικασία.Σας ικετεύουμε να εξαιρέσετε την α και β γυμνασίου.

  • 27 Απριλίου 2020, 23:28 | Λ.Κ

    Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,
    Τη φετινή χρονιά φοιτώ στην Α’ Γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Είναι κάτι για το οποίο πάντα θα μιλάω με υπερηφάνεια διότι μόνο οι μαθητές των Προτύπων σχολείων γνωρίζουν πόσο επώδυνη είναι η διαδικασία εισαγωγής σε αυτά. Τον προηγούμενο χρόνο χρειάστηκε να θυσιάσω ιδιαιτέρως σημαντικές στιγμές στην προσωπική μου ζωή, απολαύσεις και ελεύθερο χρόνο για να αφοσιωθώ στο στόχο μου. Προσωπικά, έχασα την ουσιαστικότερη χρονιά της παιδικής μου ηλικίας για να διασφαλίσω το καλύτερο δυνατόν μέλλον μου, μέχρι την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο που αποτελεί τον επόμενο στόχο μου.
    Με το καινούριο νομοσχέδιο καλούμαι να θυσιάσω ακόμα μία χρονιά, ακόμα περισσότερες στιγμές, ακόμα και τις τελευταιες στιγμες ξεγνοιασιάς πριν ξεκινήσω το μακρύ δρόμο της προετοιμασίας μου για τις εξετάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. Καλούμαι να θυσιάσω φιλίες με συμμαθητές μου αν αυτοί ή εγώ αποτύχω στις εξετάσεις. Καλούμαι να σταθώ απέναντι στους φίλους μου,να τους ανταγωνισθώ και ίσως να τους νικήσω ή να χάσω από αυτούς για μια θέση στην Α’ Λυκείου Αναβρύτων. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που θα έπρεπε να είμαι ήρεμη και να ασχολούμαι με το να συμμετέχω σε διάφορους διαγωνισμούς εκπροσωπώντας το σχολείο μου και καλλιεργώντας την αριστεία και την καινοτομία που είναι ο πρωταρχικός στόχος του. Oλοκληρώνοντας αυτόν το κύκλο μπορεί να επιβιώσω, μπορεί και να φοιτώ στην Α’ Λυκείου. Άριστη όμως θα είμαι; Καινοτομίες θα έχω το χρόνο να ανακαλύψω ή θα είμαι συνεχώς απασχολημένη να δίνω εξετάσεις από τη μία βαθμίδα στην άλλη; Και τελικά ποιος είναι ο στόχος του σχολείου μου;
    Ελπίζω ως αρμόδιος να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις θυσίες όλων των παιδιών που φοιτούν στα Πρότυπα Σχολεία και να φροντίσετε να ήταν οι τελευταίες που χρειαστηκε να κάνουμε.

    Με εκτίμηση,
    μια μαθήτρια του Π.Σ Αναβρύτων

  • 27 Απριλίου 2020, 23:23 | Κ.Χ

    Η προσπάθεια και το άγχος όσων παιδιών δίνουν εξετάσεις για να φοιτήσουν στα πρότυπα σχολεία είναι εξουθενωτική. Τα παιδιά που μπήκαν με την αξία τους με ποσοστό 1/10 γνώριζαν εξαρχής ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα επαναληφθεί μέχρι το τέλος της σχολικης τους ζωής. Τώρα, με μία απάνθρωπη απόφαση, καλούνται να δοκιμαστούν ξανά με καταρακωμένο το ηθικό τους αφού, η όποια αποτυχία, θα τα οδηγήσει ηττημένα σε όποιο σχολείο της περιοχής έχει θέση για να τα δεχθεί. Ως εκπαιδευτικός της 2βάθμιας εκπάιδευσης θεωρώ την απόφαση αντιπαιδαγωγική και ανάλγητη. Θα μπορούσε να ισχύσει τουλάχιστον για τα παιδιά που θα εισαχθούν στο γυμνάσιο τη φετινή χρονιά, των οποίων οι οικογένειες θα αποφασίσουν εξαρχής αν θέλουν να μπούν σε αυτή τη διαδικασία.
    Ελπίζω το θέμα να επανεξετασθεί και να εξαιρεθούν τουλάχιστον τα παιδιά που φοιτούν στην α και β γυμνασίου!

  • 27 Απριλίου 2020, 22:44 | Παναγόπουλος Γ.

    Προσέξτε Κα Υπουργέ. Οι άνθρωποι που σας πλαισιώνουν και σας συμβουλεύουν, υποστηρίζουν τα συμφέροντα των ιδιωτικών διδακτηρίων και όχι τα δικά σας και πολύ περισσότερο της παιδείας. Θα σας εκθέσουν…

  • 27 Απριλίου 2020, 22:43 | Κωστοπουλος Γιαννης

    Δεν θεωρω οτι η διαδικασια αφορα την ισοτητα ευκαιριων, εφοσον τα υπολοιπα παιδια συνεχιζουν χωρις εξετασεις στα λυκεια της αρεσκειας τους.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:42 | Σπύρος Παράσχης

    Η αναδρομική αλλαγή των συνθηκών φοίτησης των μαθητών της Α’ και Β’ Γυμνασίου των Π.Σ. είναι τουλάχιστον άδικη, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψη ότι τα παιδιά αυτά ήδη συμμετείχαν σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο διαγωνισμό, με ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 10%, για να εισαχθούν στα σχολεία αυτά.

    Όχι μόνο η εκπαιδευτική πραγματικότητα έχει φανεί κατώτερη των προσδοκιών τους, αλλά τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια νέα διαγωνιστική διαδικασία, που τα φέρνει αντιμέτωπα με την πιθανή απώλεια σχέσεων και δεσμών που έχουν αναπτύξει αυτά τα χρόνια.

    Αντί να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα των Προτύπων σχολείων, κάποια κοινά με όλα τα σχολεία της χώρας και κάποια που εμφανίζονται μόνο σε αυτά, λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος λειτουργίας και της απαξίωσής τους την τελευταία πενταετία, βλέπουμε το νομοθέτη να δρα σχεδόν τιμωρητικά απέναντι στους μαθητές των σχολείων αυτών.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:40 | Γ. Μ.

    Ως μητέρα μαθητή της Β’ Γυμνασίου σε πρότυπο, καθώς και μαθήτριας της Στ’δημοτικού η οποία προτίθεται να δώσει εξετάσεις, θέλω να σας δηλώσω την δυσαρέσκεια μου για το Αρ. 18. Δεν θα αναφερθώ στις θυσίες των παιδιών μου αλλά και όλης οικογένειας σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Θα αναφερθώ στην ψυχολογία των παιδιών που και μόνο στο άκουσμα του τι περιέχει το συγκεκριμένο άρθρο σκέφτηκαν ότι κάθε τρία χρόνια θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για να αποδείξουν τι? ότι αξίζουν να φοιτούν σε αυτά τα σχολεία? Αλλάζουν περιβάλλον, φίλους και αλλάζει ο οικογενειακός προγραμματισμός στην ευαίσθητη ηλικία των 12 ετών. Και πάνω που προσαρμόζονται στο σχολικό περιβάλλον, τους λέμε ότι για να μην αλλάξουν θα πρέπει να ξαναμπούν στη διαδικασία των εξετάσεων. Από το δημοτικό στο γυμνάσιο, από το γυμνάσιο στο λύκειο, από το λύκειο στο πανεπιστήμιο. Εξ’ άλλου τα παιδιά που ήδη φοιτούν, όταν έδωσαν εξετάσεις, έδωσαν με δεδομένη την εξαετή φοίτησή τους. Σκεφτείτε το καλύτερα και πράξτε σωστά.
    Με Εκτίμηση
    Γ.Μ.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:37 | Θ.Τ.

    Ως μαθητής που πρόκειται να λάβει μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις,ακούγοντας και μόνο για το άρθρο 18 πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη να παρατήσω την προετοιμασία που έκανα τόσο καιρό.Θεωρώ ότι καμία οικογένεια δεν αξίζει να χαραμίσει τόση προσπάθεια και τόσο χρόνο για να χρειαστεί κάποια στιγμή να το ξανακάνει.Αυτή η ενέργεια,που θα φέρει απέναντί σας τους γονείς και τους μαθητές,είναι ένα τεράστιο λάθος.Ελπίζω να το ξανασκεφτείτε και να καταλάβετε το σφάλμα που πολύ πιθανόν να διαπράξετε.

    Με εκτίμηση,
    Θ.Τ.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:36 | Χριστίνα Μάρρα

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Είμαι η μητέρα μιας μαθήτριας της Α Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Καταρχήν θελω να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στις προθέσεις της Πολιτείας και στο πρόσωπό σας αλλά και την πεποίθησή μου ότι οι όποιες παραλείψεις ή αστοχίες είναι εκ παραδρομής και θα διορθωθούν. Αυτός είναι και ο λόγος για το οποίο συμμετέχω στη δημόσια διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου, στα ζητήματα που κύρια με αγγίζουν. Μελετώντας το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων,εντόπισα τα παρακάτω θέματα που νομίζω οτι χρήζουν κάποιων διορθώσεων ώστε το σχέδιο να είναι πιο δίκαιο προς όλους τους εμπλεκομένους:
    1. Αναφέρεστε σε εξετάσεις εισαγωγής των μαθητών στην Α Λυκείου. Αντιλαμβάνομαι ότι με την ανακήρυξη Πειρατικών σχολείων σε Πρότυπα, θα υπάρχει ενας αριθμός παιδιών που ευνοημένα από την τύχη θα φοιτήσουν και θα αποφοιτήσουν από ένα Πρότυπο Λύκειο. Ενδεχομένως κάποια από αυτα τα παιδιά να μην έχουν και τα κατάλληλα προσόντα. Τα παιδιά όμως που έχουν εισαχθεί στα Προτυπα σχολεία έχουν ήδη εξετασθεί σε πολύ δύσκολες εξετάσεις. Αν ο στόχος είναι το υψηλό επίπεδο των μαθητών των Προτύπων Λυκείων, οι μαθητες που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια εχουν ήδη εξετασθεί επιτυχώς και αποτελεί μέγιστη αδικία η επανεξέταση τους. Η νομοθεσία μπορεί να προβλέψει να εξαιρεθούν των εξετασεων τα παιδιά που έχουν ήδη εξετασθεί κατα την εισοδό τους στο Γυμνάσιο και η διάταξη να αναφέρεται μονο στα παιδιά που δεν έχουν ήδη εξετασθεί. Ετσι και ο στόχος της ποιοτικής επιλογής μαθητών θα εχει ήδη επιτευχθεί και δεν θα υπάρχει και πολλαπλή εξέταση των παιδιών αντιστοίχως. Επίσης η διάταξη αυτή θα μπορεί να καλύψει και μελλοντικές αναγωγές άλλων τύπων σχολείων (Μουσικά, Καλλιτεχνικά, εππλέον Πειραματικα κα) σε Πρότυπα. Τέλος με μία διάταξη αυτού του τύπου, διατηρείται η αξιοπιστία του κράτους όχι μονο στα μάτια των Γονιών όλων αυτών των παιδίων αλλά στα μάτια των ιδιων των παιδιών που είναι οι μελλοντικοί πολίτες του Ελληνικού Κρατους.
    2. Η διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα διακατέχεται από πλήρη διαφάνεια και αξιοπιστία λόγω του αδιαβληττου τω εξετάσεων. Επιλέγοντας «δοκιμασίες (τεστ) δεξιοτήτων» που πρωτοφανώς αναφέρεται ως εναλλακτική των εξετάσεων για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία, ελοχεύει κινδύνους αδιαφάνειας και υπαρξη διαβλητών εξετάσεων.
    3. Η διαδικασία που προβλέπει εξετάσεις εισαγωγής στην Α Λυκείου δημιουργεί καθεστώς διπλών εξετάσεων για τους αποφοίτους της Γ Γυμνασίου Προτύπων Σχολειων κατά τον μήνα Ιούνιο: απολυτήριες εξετάσεις και εξετάσεις εισαγωγής. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά επιπονη διαδικασία για τους μαθητές οι οποίοι έχουν κληθεί να δώσουν το καλύτερο του εαυτού τους μέσα στη χρονιά συμμετέχοντας σε επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και πολλούς διαγωνισμούς εκπροσωπώντας το σχολείο τους πολλάκις. Τέλος οι επιπλέον εξετάσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για πολλούς άριστους μαθητές που θα προτιμήσουν να συμμετέχουν απευθείας στις εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο λόγω του αυξημένου μελλοντικού ψυχικού κόστους, γεγονός που θα αποδυναμώσει τα Προτυπα Γυμνάσια

    4. Ειδικά για τα παιδιά που ήδη βρίσκονται στα Πρότυπα Γυμνάσια, μαθητές Α’ και Β’ τάξεως, κατηγορηματικά πιστεύω ότι η κλήση τους σε εξετάσεις επαναξιολόγησης είναι απαράδεκτη. Η ίδια η Πολιτεία σε μια τέτοια περίπτωση αλλάζει τους όρους «του παιχνιδιού» παραβιάζοντας κάθε αρχή εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος. Η οικογένεια μας έκανε το σχεδιασμό της ζωής μας για τα επόμενα 6 χρόνια με άλλα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τη σαφή γνώση ότι η κόρη μας θα φοιτήσει απρόσκοπτα στο Σχολείο που πέτυχε μέχρι και την αποφοίτηση από το Λύκειο. Η θέση μου είναι σαφής και είναι υπέρ της απόσυρσης των ενδιάμεσων εξετάσεων εν γένει, ωστόσο θεωρώ αυτονόητη την εξαίρεση των ήδη φοιτούντων μαθητών ως στοιχειώδη σεβασμό της Πολιτείας τόσο πρός τα παιδιά όσο και προς εμάς.

    Μετά τιμής,
    Χριστίνα Μάρρα

  • 27 Απριλίου 2020, 22:29 | Γ. Κ.

    Ο νομοθέτης στην Αιτιολογική Έκθεση εξαιρεί τους μαθητές της Α’και Β’ Γυμνασίου των Πειραματικών καθώς και αυτών που θα χαρακτηριστούν Πρότυπα στο εφεξής. Κι αυτό για να «μην τους αιφνιδιάσει», καθώς αναφέρεται.
    Τα παιδιά των Προτύπων που έχουν ήδη περάσει από τη βάσανο των σκληρών, απαιτητικών και ακριβών, για τις οικογένειές τους, εξετάσεων και ήδη φοιτουν σε αυτά και ανήκουν σε αυτά σε εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο, γιατί δεν τα σκέφτηκε ο νομοθέτης;
    Να τροποποιηθεί άμεσα το άρθρο 18 έτσι ωστε να εξαιρεθούν και οι μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου που έδωσαν και πέρασαν τις εξετάσεις τους με δεδομένη τη φοίτησή τους για 6 έτη.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:28 | Κ

    Δεν είναι σωστό να ξαναδώσουν εξετάσεις. Πιστεύω πως είχαν αγχωθεί πάρα πολύ την πρώτη φορά και δεν είναι σωστό να επαναλάβουν όλη αυτή την δύσκολη διαδικασία των εξετάσεων.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:25 | Κ

    Είναι άδικο να ξαναδώσουν τα παιδιά εξετάσεις!!!

  • 27 Απριλίου 2020, 22:23 | Γιαννης Παπαδοπουλος

    Ειναι αδικο να επαναξιολογουνται παιδια που ηδη αριστευσαν κατα την εισαγωγη τους στο Γυμνασιο.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:22 | Π

    Δεν πιστεύω πως πρέπει να δώσουν τα παιδιά ξανά εξετάσεις. Αρκετά κουράστηκαν την πρώτη φορά.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:17 | ΦΛ

    Είναι άδικο να δώσουν ξανά εξετάσεις οι μαθητές που έχουν περάσει ήδη στα Ανάβρυτα.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:15 | Θ.Ν

    Αξιοτιμη κυρια Κεραμεως

    Ειμαι παππους μαθητη της β γυμνασιου Αναβρυτων και μαθητριας εκτης δημοτικου που προετοιμαζεται για την εισαγωγη της στο προτυπο γυμνασιο των Αναβρυτων.

    Με αγωνια και προβληματισμο παρακολουθω τις αλλαγες που προωθειτε για την εισαγωγη των μαθητων απο το γυμνασιο στο λυκειο μεσω εξετασεων.
    Παγκοσμια πρωτοτυπια η μεταβαση απο το γυμνασιο στο λυκειο μεσω δυο διαδοχικων εξετασεων:εσωτερικες και εξωτερικες.Εκτος και αν τα λυκεια αναβαθμιζονται σε πανεπιστημια.
    Παγκοσμια πρωτοτυπια και ο «ξαφνικος θανατος»:οι μαθητες που προετοιμαζονται για να εισαχθουν στο γυμνασιο,ενημερωνονται στο και πεντε οτι οι φοιτηση τους θα αφορα μονο το γυμνασιο.Οι μαθητες που ηδη φοιτουν στην α και β γυμνασιου οι οποιοι αυτοδικαια περναγαν με ενδωσχολικες εξετασεις στο λυκειο μεσω αποφασεως «αποφασιζουμε και διαταζουμε εφοσον εχουμε αυτοδυναμια»αποβαλλονται απο το γυμνασιο κλωτσηδον.
    Ηδη εχετε προκαλεσει τεραστια αναστατωση με την αντισυνταγματικη ,αντιπαιδαγωγικη,ανηθικη και βαθεια αδικη κινηση σας.
    Εαν δεν μπορεσετε τελικα να καταργησετε τις εξετασεις τουλαχιστον να εξεραισετε τους μαθητες της α και β γυμνασιου που φοιτουν ηδη.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:02 | Μπαλάφας Γεώργιος

    Προς την αξιότιμη Υπουργό Παιδείας,
    Ως πατέρας μαθητή φοιτώντος στην Α ́Γυμνασίου Αναβρύτων εκφράζω απερίφραστα την αντίθεσή μου
    προς το ΑΡΘΡΟ 18 του προς διαβούλευση ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, που αναφέρεται στη θεσμοθέτηση
    εξετάσεων για την εισαγωγή ενός μαθητή από ένα ΠΡΟΤΥΠΟ Γυμνάσιο στο αντίστοιχο ΠΡΟΤΥΠΟ
    Λύκειο. Θεωρώ ότι οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων έχουν ήδη αξιολογηθεί με τρόπο ψυχοφθόρο
    για την ηλικία τους κι έχουν αποδείξει εμπράκτως τόσο τη νοητική όσο και τη συναισθηματική τους
    ωριμότητα αλλά και την παιδευτική τους αξία. Εκτός όλων αυτών, εκτιμώ πως ο εξαναγκασμός τους σε
    μία νέα εξεταστική διαδικασία τέτοιας βαρύτητας, και σε αυτήν την ηλικία, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα
    στην αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους ανατρέποντας τις εσωτερικές τους ισορροπίες και
    προκαλώντας τους δυσβάσταχτη αγωνία. Παράλληλα, μόνο αμελητέο δεν μπορεί να θεωρηθεί το
    ψυχολογικό κόστος για ένα παιδί που, έχοντας αγωνιστεί για μία θέση σε ΠΡΟΤΥΠΟ Γυμνάσιο και
    έχοντας δημιουργήσει τις κοινωνικές του επαφές, ίσως αναγκαστεί να αποκοπεί από αυτό, με ό,τι αυτό
    συνεπάγεται.
    Παρακαλώ όπως λάβετε υπόψιν σας τις θέσεις,παρατηρήσεις και ανησυχίες μου.
    Με εκτίμηση, Γεώργιος Μπαλάφας

  • 27 Απριλίου 2020, 22:00 | Φτ

    ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ;;; ΤΙ Θ’ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;;; ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΣΑΝΤΙΡΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΑΣ;;;;

  • 27 Απριλίου 2020, 21:58 | Σπηλιωτοπούλου Κυριακή

    27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

    Προς την αξιότιμη Υπουργό Παιδείας,
    Ως μητέρα μαθητή φοιτώντος στην Α ́Γυμνασίου Αναβρύτων εκφράζω απερίφραστα την αντίθεσή μου
    προς το ΑΡΘΡΟ 18 του προς διαβούλευση ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, που αναφέρεται στη θεσμοθέτηση
    εξετάσεων για την εισαγωγή ενός μαθητή από ένα ΠΡΟΤΥΠΟ Γυμνάσιο στο αντίστοιχο ΠΡΟΤΥΠΟ
    Λύκειο. Θεωρώ ότι οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων έχουν ήδη αξιολογηθεί με τρόπο ψυχοφθόρο
    για την ηλικία τους κι έχουν αποδείξει εμπράκτως τόσο τη νοητική όσο και τη συναισθηματική τους
    ωριμότητα αλλά και την παιδευτική τους αξία. Εκτός όλων αυτών, εκτιμώ πως ο εξαναγκασμός τους σε
    μία νέα εξεταστική διαδικασία τέτοιας βαρύτητας, και σε αυτήν την ηλικία, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα
    στην αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους ανατρέποντας τις εσωτερικές τους ισορροπίες και
    προκαλώντας τους δυσβάσταχτη αγωνία. Παράλληλα, μόνο αμελητέο δεν μπορεί να θεωρηθεί το
    ψυχολογικό κόστος για ένα παιδί που, έχοντας αγωνιστεί για μία θέση σε ΠΡΟΤΥΠΟ Γυμνάσιο και
    έχοντας δημιουργήσει τις κοινωνικές του επαφές, ίσως αναγκαστεί να αποκοπεί από αυτό, με ό,τι αυτό
    συνεπάγεται.
    Παρακαλώ όπως λάβετε υπόψιν σας τις θέσεις,παρατηρήσεις και ανησυχίες μου.
    Με εκτίμηση, Κυριακή Σπηλιωτοπούλου

  • 27 Απριλίου 2020, 21:53 | Κώστας

    Σε ηλικία 11 ετών κλήθηκα να πάρω μια σημαντική απόφαση για τη ζωή μου. Να πιεστώ για ένα χρόνο, να κοπιάσω πολύ, να θυσιάσω πολλά για να δώσω εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία ή όχι. Παρά το νεαρό της ηλικίας μου, πιστεύω ότι πήρα τότε τη σωστή απόφαση. Διάλεξα τον δύσκολο δρόμο και ξεκίνησα την προετοιμασία πιστεύοντας ότι αυτή μου η επιλογή θα με δικαίωνε αργότερα. Τώρα πάλι σε εξίσου νεαρή ηλικία όσο και ευαίσθητη, καλούμαι να πάρω ξανά μια δύσκολη απόφαση. Να παλέψω ξανά και να ξαναδώσω εξετάσεις του χρόνου για το Λύκειο για να μη χάσω τους φίλους μου. Ναι, τελικά οι φίλοι μου είναι αυτοί που θα μετρήσουν περισσότερο στην απόφασή μου. Άλλωστε όλα τα υπόλοιπα που αφορούν στην εκπαιδευτική μου πορεία φροντίζετε να τα ακυρώνετε αλλάζοντας συνεχώς τα δεδομένα. Αλλά ακόμα και τους φίλους μου, κάποιους είναι δεδομένο ότι θα τους χάσω. Χαμένος από κάθε άποψη δηλαδή. Είναι κρίμα!