1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»
Από τόσες προσπάθειες να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο,ισότιμο και αντικειμενικό για όλους, σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι λυπηρό που δεν προωθείται το πέμπτο μάθημα. Το πέμπτο μάθημα επιλύει πολλά προβλήματα σχετικά με την αναγκαιότητα ικανών γνωστικών αντικειμένων προκειμένου να ολοκληρώνεται σε όλες τις κατευθύνσεις η πολύπλευρη γνώση του υποψηφίου, να συνδυάζεται επιτυχώς το εξεταζόμενο μάθημα με τις σχολές που το απαιτούν και να έχουν στη διάθεσή τους διευρυμένες επιλογές οι μαθητές. Είναι άξιο απορίας που ενώ η σημερινή ηγεσία περίμενε να διορθώσει τα κακώς κείμενα μιας και πλέον δεκαετίας, τελικά φαίνεται πως στερείται εκσυγχρονιστικών προτάσεων και καταφεύγει σε παρωχημένες αποφάσεις.
Προσωπικά θεωρώ ότι το μάθημα της κοινωνιολογιας είναι από πολλές πλευρές πιο χρήσιμο από τα Λατινικά. Είναι μέλη της κοινωνίας και χρειάζεται να έχουν γνώση σφαιρική για όλα όσα σχετίζονται με αυτήν. Το να ξαναβαλουμε τα Λατινικά στο Ελληνικό σχολείο, νομίζω ότι είναι ένα βήμα πίσω.
Μέσα από τις δύσκολες περιόδους που διανύουμε, με μια κοινωνία να βρίκεται αντιμέτωπη με πολύπλοκα προβλήματα πάσης φύσεως,η μέλετη μαθημάτων, όπως της κοινωνιολογίας κρίνεται αναγκαία και επιβάλλεται.Συνέχεια ακούμε παντού και μέσα από τα Μ.Μ.Ε. για μια γενιά που είναι σε λίθαργο, που την ενδιαφέρει μόνο η διασκέδαση και άλλα πολλά και αναρωτιέμαι με ποιόν τρόπο πρέπει να αποκτήσουν οι νέοι κριτικό και αναλυτικό νου ;Με ποιό τρόπο θα μάθουν να αναλύουν κοινωνικά φαινόμενα και πολιτικές;Η κοινωνιολογια είναι από τα λίγα μαθήματα που δίνουν αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα. Δυνατότητα σφαιρικής γνώσης, δυνατότητα αντίληψης για το τί ,γιατί και πώς συμβαίνει κατι γύρω μας αλλά και δυνατότητα δημιουργίας αξιών.
Αν στόχος μας είναι να βγάλουμε στην κοινωνία ανθρώπους-ρομπότ είστε στο σωστό δρόμο μέσα από την κατάργιση τέτοιων μαθημάτων.
Αν όμως θέλουμε ένα λαό με οξυδέρκεια με αντανακλαστικά με ευερέθιστο νου και ικανό ,δώστε λοιπόν την ευκαιρία στα παιδιά αυτά ή τουλάχιστον μπείτε στον κόπο να μάθετε τι πραγματικά έχουν ανάγκη να διδαχτούν.
Το μάθημα της Κοινωνιολογίας πρέπει να παραμείνει καθώς είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για το 75% των σχολών της θεωρητικής κατεύθυνσης.
Υποστηρίζω την διατηρηση της κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενου μαθήματος στις πανελλαδικές εξετάσεις και θεωρώ πολιτικά και κοινωνικά ΄στοχη την αντικατάσταση της από τα λατινικά. Τα παιδιά μας μέσω της κοινωνιολογίας έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους και να συμβάλλουν στην βελτίωση της κοινωνίας μας. Οι Έλληνες πολίτες στο πλαισιο μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μεσω της κοινωνιολογίας τα απαραίτητα εφόδια για την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία. Η αντικατάσταση του μαθήματος από τα λατινικά θα τους στερήσει μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα κοινωνικά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους. Και φυσικά, στο πλαισιο της ισότητας ευκαιριών θα στερήσει θέσεις εργασίας από πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες με εξαιρετικά περιορισμένες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.
Υποστηρίζω την διατηρηση της κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενου μαθήματος στις πανελλαδικές εξετάσεις και θεωρώ πολιτικά και κοινωνικά ΄στοχη την αντικατάσταση της από τα λατινικά. Τα παιδιά μας μέσω της κοινωνιολογίας έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους και να συμβάλλουν στην βελτίωση της κοινωνίας μας. Οι Έλληνες πολίτες στο πλαισιο μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μεσω της κοινωνιολογίας τα απαραίτητα εφόδια για την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία. Η αντικατάσταση του μαθήματος από τα λατινικά θα τους στερήσει μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα κοινωνικά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους. Και φυσικά, στο πλαισιο της ισότητας ευκαιριών θα στερήσει θέσεις εργασίας από πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες με εξαιρετικά περιορισμένες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.
Η παραμονή της κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενου μαθήματος στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι απολύτως αναγκαία. Οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας καθιστούν περισσότερο από ποτέ την παρουσία των κοινωνικών επιστημών απαραίτητη για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών μας. Ως εν ενεργεία εκπαιδευτικός αντιλαμβάνομαι καθημερινά μέσω της συμπεριφοράς των μαθητών μου ότι η κοινωνιολογία αποτελεί διαχρονικά την επιστήμη που θα συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας τω νέων και τη διατήρηση εν γένει της κοινωνικής συνοχής στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ως εκ τούτου, θεωρώ ως κοινωνικά αντίθετη η αντικατάσταση του μαθήματος από τα λατινικά και υποστηρίζω τη διατήρηση της κοινωνιολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Γιατί Κοινωνιολογία;
Κυρία Υπουργέ, με την ειδικότητα της Κοινωνιολόγου ΠΕ78 και Νηπιαγωγού ΠΕ60, με έκπληξη και θετική σκέψη, διακρίνω μια τάση διάχυσης της «λογικής» της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα της Προσχολικής στις επόμενες βαθμίδες. Τάση που εντοπίζω σε αλλαγές οι οποίες προσπαθούν να εμπλουτίσουν, να επικαιροποιήσουν τη μάθηση και τις δαδικασίες της, καθώς και να αποκαταστήσουν την ενεργή εμπλοκή και το ρόλο των μαθητριών και μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, όπως αυτή προσφέρεται από τα Σχολειά μας. Μάθηση που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις λεπτές αποχρώσεις της διαφορετικότητας (είτε αναφέρεται σε εθνική, πολιτισμική , μαθησιακή, κοινωνική κ.τ.λ.) και τον πλούτο που συμπεριλαμβάνεται στις σημερινές τάξεις. Μάθηση που θα πρέπει να τοποθετήσει τους εκπαιδευτικούς όχι στο κέντρο της μαθησιακής διαδικασίας, αλλά να τους αποδώσει τον ρόλο του εμψυχωτή, της εμψυχώτριας της μάθησης, που τόσο αισθητή –η εμψύχωση-, μέσα από την απουσία της έγινε στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Μάθηση που θα πρέπει να μπορεί να απαντήσει σε επίμονα ερωτήματα των παιδιών : Γιατί ερχόμαστε στο σχολείο; Γιατί μαθαίνουμε Μαθηματικά, Ιστορία, Χημεία, Γλώσσα, Λογοτεχνία κ.τ.λ.; Και από όλα τα επίπεδα μάθησης και τις δεξιότητες που κατακτούν τα παιδιά σε κάθε βαθμίδα, οι κοινωνικές δεξιότητες και η κριτική σκέψη, είναι αυτές οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη, ή να απογειώσουν τη μετέπειτα πορεία του κάθε μαθητή και μαθήτριας. Η έλλειψη της προσέγγισης μέσα από τα γυαλιά της Κοινωνιολογίας, να είστε σίγουρη ότι θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή. Μην απογυμνώνετε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προς ένα πραγματικό σχολείο από τον φυσικό τους χιτώνα, την Κοινωνιολογία.
Στο προηγούμενο σχόλιό μου, που αναρτήθηκε στον σύνδεσμο
http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5126&cpage=3#comment-63794
υποστήριξα την αναγκαιότητα να αποτελέσουν τα Μαθηματικά πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα σε κάθε ομάδα προσανατολισμού.
Η μελέτη λίγων μόνο σελίδων από το εξαιρετικό βιβλίο του Νομικού και Αναπληρωτή Καθηγητή «Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων»
στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιώργου Λ. Ευαγγελόπουλου, με τίτλο
» ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ Ή ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΕΝΤΕΛΕΙ; » (εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ),
θα αφήσει άφωνους ακόμα και τους πιο δύσπιστους!
Με την ευγενική άδεια του συγγραφέα και του εκδότη Φαίδωνα Γ.Λ. Κυδωνιάτη, επισυνάπτω το σχετικό απόσπασμα.
Γιώργος Μαυρίδης
Μαθηματικός
file:///C:/Users/supervisor/Downloads/EYAGGELPOYLOS%23.pdf
Υπάρχουν σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτούν γνώσεις λατινικών (π.χ. Φιλολογία, Ιατρική, Φαρμακευτική, Δασολογία, Φυσικοθεραπεία). Οι υποψήφιοι αυτών των σχολών θα μπορούσαν να προετοιμαστούν και εξεταστούν στο μάθημα των Λατινικών, ως ειδικό μάθημα.
Θα πρέπει να παραμείνει τόσο ως διδασκόμενο όσο κι ως εξεταζόμενο μάθημα η Κοινωνιολογία για την προετοιμασία των υποψηφίων για τις κοινωνικές κι ανθρωπιστικές σπουδές (π.χ. Ψυχολογία, Επιστήμες Αγωγής και Εκπαίδευσης, Ιστορία, Νομική, Πολιτικές & Οικονομικές επιστήμες, Κοινωνική Εργασία).
Ο θεσμός των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει πρώτιστα να στοχεύει στην καταλληλότερη προετοιμασία των υποψηφίων για την φοίτηση στις σχολές προτίμησής τους.
Ζούμε σε μια εποχή που τα πολλά κοινωνικά προβλήματα οδηγούν επικίνδυνα προς την αποδόμηση της κοινωνίας.Η Κοινωνιολογία αποτελεί βασικό μάθημα που καλλιεργεί την κριτική προσέγγιση των κοινωνικών φαινομένων. Η κοινωνιολογική θεώρηση των φαινομένων είναι το ζητούμενο και σ αυτό δεν βοηθάει καθόλου η κατάργηση της Κοινωνιολογίας ως προαπαιτούμενο για την καλλιέργεια κι άλλων επιστημών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Η μείωση ωρών διδασκαλίας από τα μαθήματα προσανατολισμού στην Γ Λυκείου δεν είναι στην σωστή βάση.Η λογική του κόντρα μαθήματος δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Τα παιδιά στην Γ Λυκείου έχουν αρκετό άγχος και αγωνία για τις πανελλήνιες ώστε να προστεθεί επιπλέον μάθημα για τις απολυτήριες και μάλιστα αντίθετο με τον προσανατολισμό τους. Άλλωστε μέχρι την Β Λυκείου διδάσκονται όλα τα βασικά μαθήματα που χρειάζονται για απόκτηση σφαιρικότερης γνώσης.
Exoυμε παλι με το παρον νομοσχέδιο την απαράδεκτη υποβάθμιση της χημείας η οποία συνεχίζει να έιναι απουσα στην θετική κατεύθυνση στη Β λυκειου.Οποτε πεφτει ολο το βαρος της εκμάθισης βασικων εννοιων στη Γ λυκειου. Θα πρεπει να μπουν τουλάχιστον 2 ωρες στην θετική κατεύθυνση στη Β λυκειου ώστε οι μαθητές να προλάβουν να εμβαθυνουν σε βασικες εννοιες. Στη Γ λυκειου τοτε θα εχουν ηδη παρει μια πρωτη γευση απο τη Β για τις διαμοριακες δυναμεις …τη χημικη κινητικη και ισορροπια ..κλπ. Στη Γ λυκειου προφανως το μαθημα ειναι απαραιτητο στο συνολο της θετικης κατευθυνσης δλδ πολυτεχνικες σχολες και επιστημων υγειας. Να σημειωσουμε οτι η χημεια στο Γυμνασιο ειναι ουσιαστικα εξαφανισμένη και στο λυκειο-ειδικα στη Γ- πεφτει ολο το βαρος μιας τεράστιας υλης οπου οι μαθητες ερχονται σε επαφη για πρωτη φορα.Με την ευκαιρια της επιδημιας κατεστη δυνατον να αντιληφθουμε ολοι μας οτι η χημεια η βιοχημεια και η βιολογια ειναι βασικες επιστημες στις οποιες στηριζεται οχι μονο ο παραγωγικος ιστος αλλα και η ανακαλυψη φαρμακων και εμβολιων για την καταπολεμηση ασθενειων και θανατηφορων επιδημιων. Χωρις αυτες τις επιστημες θα εχουμε συνεχως εκατομβες νεκρων και παγκοσμιες επιδημιες που δεν θα αντιμετωπιζονται με κανενα μεσο.
Οι σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και οι σχολές Πληροφορικής δημιουργούν πτυχιούχους Πληροφορικής. Στις σχολές αυτές μπορεί κάποιος να εισαχθεί χωρίς να έχει διδαχθεί εξεταζόμενο μάθημα Πληροφορικής. Η στρέβλωση αυτή πρέπει να διορθωθεί. Η Πληροφορική είναι ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
Οι σχολές Πληροφορικής πρέπει να είναι προσβάσιμες μόνο σε υποψηφίους μιας κατεύθυνσης, αυτής που περιέχει την λέξη «Πληροφορική»
Είναι αδιανόητο να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις σχολές Μαθηματικών οι υποψήφιοι του προσανατολισμού Οικονομίας-Πληροφορικής, όταν έχουν σαν βασικό εξεταζόμενο μάθημα τα Μαθηματικά.
Είναι αδιανόητο να ορίζονται σαν μαθήματα βαρύτητας για τις σχολές Πληροφορικής τα Μαθηματικά και η Οικονομία.
Διορθώστε άμεσα αυτές τις στρεβλώσεις
Ευελπιστώ να έχετε εικόνα της γενικής κατακραυγής αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.Είναι λάθος, μέγα, το οποίο και συνάδελφοι φιλόλογοι αναγνωρίζουν, όπως και συντριπτικά οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Γιατί τόσο μένος προς τις κοινωνικές επιστήμες; Τί σας φοβίζει; Μήπως τυχόν μάθουν οι μαθητές τί σημαίνει κοινωνικοποίηση, πολιτική κοινωνικοποίηση, πολιτική συμπεριφορά, δημοκρατία, ολοκληρωτισμός, στερεότυπα, προκαταλήψεις, ρατσισμός; Αλήθεια στην Ελλάδα του 2020 με την πλειονότητα των σχολών της θεωρητικής να διαθέτουν μαθήματα κοινωνικών επιστημών, εσείς θεωρείτε πως δεν υπάρχει θέση για την Κοινωνιολογία; Ποιά συμφέροντα, λυπάμαι που το λέω, ποιες σκοπιμότητες υπηρετεί αυτή η απόφαση; Είναι κρίμα να ταυτιστείτε με τον αναχρονισμό και την οπισθοδρόμηση.
Ένα είναι το κοινό συμπέρασμα της διαβούλευσης από όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συμμετέχουν σε αυτή. Η Κοινωνιολογία πρέπει να υπάρχει στις πανελλαδικές εναλλακτικά με την εξέταση των λατινικών. Στις δημοκρατίες τα ζητήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο.Είναι μεγάλη ευκαιρία να αποδείξετε ότι λαμβάνεται υπόψιν σας την εκπαιδευτική κοινότητα και ότι δεν κάνετε διαβούλευση για την διαβούλευση.
Λοιπόν κοινωνιολογία άχρηστο μάθημα. Επιτέλους η κυβέρνηση εφαρμόζει αυτό για το οποίο την ψηφίσαμε. Επιστροφή λατινικών. Οι κοινωνιολόγοι κλαίγονται. Όταν μπήκε το μάθημα τους δεν πρότειναν να μείνουν τα λατινικά στις αντίστοιχες σχολές. Έλεος πια παπαγαλια μάθημα χωρίς νόημα. Οι μαθητές το συχαινονταν.η αδικία αποκαταστάθηκε. Μπράβο λοιπόν στην κυβέρνηση που τόλμησε και διόρθωσε την καταστροφή του Γαβρογλου. Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και αφήστε τους λαγνους της αριστεράς να μιλάνε περί ηθικής και δικαιοσύνης. Σας χορτασαμε, κυβερνησατε, φύγατε. Άντε γεια λοιπόν.
Αναρωτιέμαι για ποιους λόγους το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε χωρίς καμία αιτιολογία να αφαιρέσει το μάθημα της Κοινωνιολογίας απο τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, χωρίς καν να έχει δοθεί επίσημα μια φορά και συνεπώς να μην έχει γίνει αξιολόγηση-Το θεωρώ απολύτως αντιδημοκρατικό! Δυστυχώς το μάθημα αυτό το οποίο αποτελεί και βάση για τις περισσότερες σχολές της θεωρητικής κατεύθυνσης και όχι μόνο εξοστρακίζεται λόγω μιας ανούσιας πολιτικής αντιπαράθεσης -Χαρακτηρίστηκε από βουλευτή του κόμματος της ΝΔ ‘αριστερό’ και εσείς ατυχώς συνεχίζετε μια πολιτική αντιπαράθεση εις βάρος των παιδιών χωρίς κανένα νόημα. Ποια είναι η τόσο σπουδαία προσφορά των Λατινικών ? Πώς είναι δυνατόν να διδάσκεται αυτό το μάθημα ακόμα στα σχολεία μας το 2020??? Δείτε τα προγράμματα σπουδών των άλλων ευρωπαικων χωρων -σε όλα υπάρχει κοινωνιολογία και τα Λατινικα ως επιλογη ανάμεσα σε Αρχαία ελληνικά και Λατινικα. Επίσης η πλειοψηφία των θεωρητικών σπουδών σχετίζονται με κοινωνικές επιστήμες που η βάση τους είναι η Κοινωνιολογία-είναι χρήσιμο τα παιδιά να την εξετάζονται στη γ λυκείου αφού θα τη συναντήσουν στα πανεπιστήμια. Τα Λατινικά τα διδάσκονται μόνο στη φιλοσοφική σχολή και στη θεολογία -σκεφτείτε πόσο μικρό ποσοστό σχολών! Στην σύγχρονη κοινωνία των μεγάλων και σύνθετων κοινωνικών-πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων το μάθημα της κοινωνιολογίας είναι ανάγκη επιτακτική ! Μην γυρίζετε 100 χρόνια πίσω και επαναφέρετε το αναχρονιστικό και χωρίς κανένα νόημα μάθημα των Λατινικών για να εξυπηρετήσετε μια ανούσια πολιτική κόντρα!
Πολύ σωστή η επαναφορά των Λατινικών. Έχουν μεγάλο πλούτο και πρέπει να το προσθέσουν οι Ξενόγλωσσες Φιλολογίες ως υποχρεωτικό μάθημα και να διεκδικήσουν την διδασκαλία των μαθητών Λυκείου. Γιατί ένας Φιλόλογος Ελληνικής μπορεί και δεν μπορεί ένας Γαλλικής να το διδάξει; Η Κοινωνιολογία είναι σπουδαίο μάθημα και θα έπρεπε να παραμείνει ως μάθημα κατεύθυνσης στους υποψήφιους Πολιτικών και παρεμφερών επιστημών και όχι να καταργηθεί τελείως. Όπως συνέβαινε και στο σύστημα των δεσμών.
Είναι απαραίτητο να παραμείνει η κοινωνιολογία γιατί με έκανε να δω με διαφορετικά μάτια τον αλλοεθνή.. να ξεπεράσω στερεότυπα και προκαταλήψεις.. να συνειδητοποιήσω τις ελλείψεις μου αλλά και τις ευθύνες μου.. γιατί αναφέρεται σε όσα με δημιουργούν αλλά και σε όσα μπορούμε να αλλάξουμε. Μην την υποβαθμίζετε , σεβαστείτε μαθητές, καθηγητές , φοιτητές και μην τους αγνοείτε. Η δουλειά σας είναι να αφουγκράζεστε κι όχι να επιβάλλετε. Αφουγκραστείτε λοιπόν τις επιθυμίες μας..
Είναι απαραίτητο να παραμείνει η κοινωνιολογία γιατί με έκανε να δω με διαφορετικά μάτια τον αλλοεθνή.. να ξεπεράσω στερεότυπα και προκαταλήψεις.. να συνειδητοποιήσω τις ελλείψεις μου αλλά και τις ευθύνες μου.. γιατί αναφέρεται σε όσα με δημιουργούν αλλά και σε όσα μπορούμε να αλλάξουμε. Μην την υποβαθμίζετε , σεβαστείτε μαθητές, καθηγητές , φοιτητές και μην τους αγνοείτε. Η δουλειά σας είναι να αφουγκράζεστε κι όχι να επιβάλλετε. Αφουγκραστείτε λοιπόν τις επιθυμίες μας..
Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια – Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια -Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Η πληροφορική στη Β λυκείου επιβάλλεται να γίνει δίωρο μάθημα και να ενταχθεί στην θετική ομάδα προσανατολισμού. Ποιο το νόημα να διδάσκονται πληροφορική οι μαθητές που θα ακολουθήσουν τη θεωρητική Ο.Π.; Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να ταλαιπωρούνται αφού το βλέπουν σαν ένα ακόμη μάθημα μαθηματικών για το οποίο δεν ενδιαφέρονται
Στο νέο νομοσχέδιο η Πληροφορική εξακολουθεί να ανήκει στο Ο.Π Οικονομίας-Πληροφορικής τη στιγμή που όλες οι σχολές Πληροφορικής βρίσκονται στην Θετική!Το θέατρο του παραλόγου!Η πληροφορική είναι ξεκάθαρα θετική επιστήμη.Τι δεν καταλαβαίνετε!!
Σε ένα πραγματικά σύγχρονο ελληνικό σχολείο οι γλώσσες επιλογής δεν γίνεται να περιορίζονται μονάχα σε αυτές της γαλλικής και της γερμανικής. Η ισπανική παραδείγματος χάρη, η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, θα έπρεπε να είναι μια από αυτές, για όλους αυτούς τους λόγους που έχουν επανειλημμένως αναφερθεί.
•Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ 78 και θεωρώ ότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας, πρέπει να παραμείνει στο Λύκειο και να εξετάζεται πανελλαδικά τόσο στην oμάδα Aνθρωπιστικών σπουδών, όσο και στην ομάδα Oικονομίας και Πληροφορίας, γιατί αποτελεί προαπαιτούμενο για τις σχολές της Κοινωνιολογίας, αλλά και για τις σχολές που άπτονται των παραπάνω ομάδων όπως: Οικονομικών, Εκπαίδευσης , Ψυχολογίας , Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών Σχέσεων, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνικής Πολιτικής, Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας κ.ά.
•Πάνω από όλα η κοινωνιολογία εκτός από επιστήμη είναι τρόπος αντίληψης του κόσμου. Οι θεματικές του μαθήματος καθιστούν τους μαθητές ικανούς, να συνδέουν τα συμβάντα της προσωπική τους ζωής με τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα και να αντιλαμβάνονται ολόπλευρα τους παράγοντες που διαμορφώνουν την κάθε πραγματικότητα .
•Πολλοί οι στόχοι που θέτει το μάθημα της κοινωνιολογίας μερικοί εκ των οποίων σχετίζονται με την προσωπικότητα των μαθητών: η διαμόρφωση της κριτικής και ανεξάρτητης σκέψης ,η διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης, η δημιουργία κινήτρων για προβληματισμό της πολύπλοκης καθημερινότητας, η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των στερεοτύπων ,των γενικεύσεων, των προκαταλήψεων σε όλα τα επίπεδα των κοινωνικών σχέσεων, η ανάπτυξη του λεξιλογίου τους με κοινωνιολογικές έννοιες –επιχειρήματα στο μάθημα της έκθεσης αλλά και στον καθημερινό λόγο.
•Δεν υστερεί σε στόχους το μάθημα της κοινωνιολογίας σε σχέση με άλλα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά και μη για να παραγκωνίζεται και να εξοβελίζεται από την εκπαίδευση.
Οι μαθητές που ακολουθούν τη θεωρητική ή την θετική κατεύθυνση παρακολουθούν στην Β Λυκείου μαθήματα της κατεύθυνσής τους όπως είναι τα αρχαία, η φυσική, η χημεία, η βιολογία και τα μαθηματικά. Αντίθετα, οι μαθητές που ακολουθούν τον οικο-νομικό κλάδο δεν έχουν τη δική τους κατεύθυνση. Είναι σημαντικό λοιπόν να δη-μιουργηθεί κατεύθυνση «οικονομίας & πληροφορικής» στη Β Λυκείου ώστε οι μαθη-τές να έρθουν σε επαφή με τις σπουδές που επιθυμούν να ακολουθήσουν μελλοντι-κά.
Μέχρι σήμερα, διδάσκονται αποσπασματικά και χωρίς επιστημονική συνέπεια και συνέχεια διάσπαρτες οικονομικές έννοιες μέσω μαθημάτων όπως: «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», «Σύγχρονος Κόσμος» και «Πολιτική Παιδεία», τα οποία και δεν αποτελούν επιστημονικά αντικείμενα, δημιουργώντας στρεβλή εικόνα στους μαθητές για το αντικείμενο της Οικονομικής – Διοικητικής επιστήμης.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε στη Β Λυκείου, οι μαθητές που θα ακολουθήσουν την κατεύθυνσης «Οικονομίας & πληροφορικής», να παρακολουθούν το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων», το οποίο εξοστρακίστηκε ύστερα από δεκαετίες από το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου. Προτείνουμε η ύλη να εστιάζει ενδεικτικά στα εξής:
i. Ποιοι είναι οι στόχοι και η δομή των οργανισμών – επιχειρήσεων,
ii. Ηγεσία & Διοίκηση
iii. Η οργανωσιακή κουλτούρα
iv. Η παρακίνηση
v. Τι είναι το μάρκετινγκ
vi. Τι είναι οι ανθρώπινοι πόροι
vii. Τι είναι η λειτουργία της παραγωγής
viii. Τι είναι η χρηματοοικονομική λειτουργία και η λογιστική
ix. Τι είναι η έρευνα αγοράς
x. Τι είναι η εταιρική ευθύνη
Γ΄ Λυκείου: Το μάθημα πρέπει να φέρει τον τίτλο Οικονομικά (και όχι οικονομία): Ο τίτλος «οικονομία» δεν ταυτίζεται με τον διεθνή όρο “Economics” που το μάθημα φέρει.
Η πρότασή μου εστιάζει στην απαλλαγή του μαθητή από την αποστήθιση που δυ-στυχώς ο σημερινός τρόπος εξέτασης απαιτεί. Ο παιδαγωγικός στόχος είναι ο μα-θητής να φεύγει από το σχολείο με επαρκείς για την ζωή του γνώσεις, χωρίς ταυτό-χρονα να πιέζεται ψυχολογικά. Το πρόβλημα δεν είναι η έκταση της ύλης, αλλά ο τρόπος εξέτασης. Προτείνουμε τις εξής μικρές προσθέσεις και αφαιρέσεις στην πα-ρούσα ύλη (τα κεφάλαια παραμένουν ως έχουν) αλλά και στον τρόπο εξέτασης, με στόχο να απαλλάξουμε τον μαθητή από οποιοδήποτε ψυχολογικό βάρος και ταυτό-χρονα να ενισχύσουμε το ενδιαφέρον του για τα πραγματικά οικονομικά προβλήμα-τα. Προτείνουμε οι αλλαγές αυτές να ισχύσουν για τους υποψηφίους που θα δια-γωνιστούν τον Ιούνιο του 2021. Συγκεκριμένα:
Μικροοικονομική θεωρία
Από το βιβλίο «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Λιανού Θ., Παπαβασιλείου Α. και Χατζηανδρέου Α.
Κεφάλαιο 1: Βασικές Οικονομικές Έννοιες (εκτός των παραγράφων 6 και 13).
Κεφάλαιο 2: Η ζήτηση των αγαθών (χωρίς καμία εξαιρούμενη παράγραφο).
Κεφάλαιο 3: Η παραγωγή της επιχείρησης και το κόστος (χωρίς καμία εξαιρούμενη παράγραφο).
Κεφάλαιο 4: Η προσφορά των αγαθών (χωρίς καμία εξαιρούμενη παράγραφο).
Κεφάλαιο 5: Ο Προσδιορισμός των τιμών (χωρίς καμία εξαιρούμενη παράγραφο).
Μακροοικονομική θεωρία
Κεφάλαιο 7: Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκτός της παραγράφου 6).
Κεφάλαιο 9: Οικονομικές διακυμάνσεις – πληθωρισμός – ανεργία (χωρίς καμία εξαιρούμενη παράγραφο).
Κεφάλαιο 10: Τα Δημόσια Οικονομικά (εκτός των παραγράφων 1, 2 και 5)
Τέλος, ως προς τον τρόπο εξέτασης του μαθήματος θα πρότεινα την εξής δομή με σκοπό την απαλλαγή των μαθητών από το άγχος της αποστήθισης:
ΟΜΑΔΑ Α (Μονάδες 40)
10 ερωτήσεις της μορφής Σωστό ή Λάθος με μικρής έκτασης δικαιολόγηση. Η αντα-μοιβή προτείνουμε να είναι 2 μονάδες για την κάθε σωστά τεκμηριωμένη απάντηση (Μέγιστος βαθμός: 20 μονάδες).
5 ερωτήσεις της μορφής Πολλαπλής Επιλογής με μικρής έκτασης τεκμηρίωση. Η α-νταμοιβή προτείνουμε να είναι 4 μονάδες για κάθε σωστά τεκμηριωμένη απάντηση. (Μέγιστος βαθμός: 20 μονάδες).
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται ταυτόχρονα τρεις σπουδαίοι στόχοι:
Α. η απαλλαγή του μαθητή από την αποστήθιση,
Β. η απόκτηση χρήσιμων οικονομικών γνώσεων, κοντά στο πρόγραμμα σπουδών των υποψήφιων άλλων συστημάτων (π.χ. Κυπριακές εξετάσεις, IB, A Levels) και
Γ. η δικαιότερη βαθμολόγηση των ερωτήσεων Σωστό ή Λάθος, αφού η μικρή δικαιο-λόγηση που θα απαιτείται δεν αφήνει αμφιβολίες ότι η απάντηση είναι προϊόν σκέψης και όχι πιθανής αντιγραφής.
ΟΜΑΔΑ Β (Μονάδες 20)
Άσκηση Μικροοικονομίας. Εντός των ασκήσεων μπορούν επίσης να τίθενται και μι-κρά θεωρητικά ζητήματα (π.χ. «γιατί είναι σημαντική η γνώση της ελαστικότητας ζή-τησης ως προς την τιμή» ή «ποιες είναι οι υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η Καμπύλη Παραγωγικών Δυνατοτήτων» κ.α.)
ΟΜΑΔΑ Γ (Μονάδες 20)
Άσκηση Μακροικονομίας. Εντός των ασκήσεων μπορούν επίσης να τίθενται και μι-κρά θεωρητικά ζητήματα (π.χ. «ποιες είναι οι αδυναμίες του ΑΕΠ ως μέτρο ευημερίας μίας χώρας» ή «τι είναι η διαρθρωτική ανεργία» κ.α.).
ΟΜΑΔΑ Δ (Μονάδες 20)
Σχολιασμός σε σχετικό οικονομικά άρθρο, όπως συμβαίνει στις Κυπριακές εξετάσεις και τις εξετάσεις ΙΒ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η σύνδεση της οικονομικής ε-πιστήμης με την καθημερινότητα και ο μαθητής κατανοεί σε βάθος την χρησιμότητας της συγκεκριμένης επιστήμης.
Είμαι πεπεισμένος πως μία τέτοια αλλαγή, τόσο στην εξεταστέα ύλη όσο και στον τρόπο εξέτασης, θα ομαλοποιήσει τις μεγάλες αποκλίσεις στους αριστούχους που παρατηρούνται στο πέρασμα των ετών (κατά τα σχολικά έτη 2006 – 2018 ο μέσος όρος των αριστούχων είναι 26% με μεγάλη τυπική απόκλιση από το μέσο όρο 6,73), θα διαμορφώσει μία κουλτούρα θεμάτων με ισχυρότερη συνοχή που συγχρόνως θα απαλλάσσει τον υποψήφιο από το άγχος της αποστήθισης και τέλος θα συμβάλλει στον οικονομικό εγγραμματισμό των μαθητών.
Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για διαβούλευση είναι άδικο,αναχρονιστικό και βέβαια ανούσιο . Επιφανειακές αλλαγές χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις. Το μόνο που αλλάζει είναι η αντικατάσταση της κοινωνιολογίας στις πανελλαδικές.Οι φιλόλογοι τα κατάφεραν μιας και δεν έχουν ώρες στο λύκειο και το γυμνάσιο.Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω την υπουργό παιδείας γιατί σε μία ομάδα προσανατολισμού να διδάσκονται όλα τα μαθήματά της από μία ειδικότητα ; Οι σχολές και τα τμήματα του 1ου πεδίου σε ποσοστό 75% αφορούν νομικές , κοινωνικές , ψυχολογικές,ανθρωπολογικές, κ.α. σπουδές στις οποίες βασικό μάθημα στα προγράμματα σπουδών τους είναι η κοινωνιολογία. Στις άλλες ομάδες διδάσκουν μαθήματα 4 διαφορετικές ειδικότητες.Αν η κυβέρνηση θεωρεί την κοινωνιολογία υποδεέστερη επιστήμη θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει σπουδάσει Κοινωνικές επιστήμες στο Χάρβαντ και η Υπουργός παιδείας έχει σπουδάσει Νομική στην Σορβώνη. Αν ήταν εκπαιδευτικοί και οι δύο θα ανήκαν στον επιστημονικό κλάδο ΠΕ 78 ο οποίος πλήττεται από το νομοσχέδιο. Όσο για το αν η κοινωνιολογία δημιουργεί αριστερούς πολίτες θυμίζω ότι η μητρόπολη του καπιταλισμού και τα μεγαλύτερα πανεπιστήμιά της δεν θα δίδασκαν ένα τέτοιο μάθημα .Καθηγητές όπως ο Μέρτον,ο Πάρσονς , ο Κούλεϋ , ο Βέμπερ, ο Ντυρκέμ και άλλοι δεν ήταν μαρξιστές. Οι επιστήμες δεν έχουν ιδεολογικό προσανατολισμό .Τέλος θέλω να τονίσω ότι ο χρόνος που το υπουργείο φέρνει το νομοσχέδιο δεν είναι τυχαίος. Κλειστά σχολεία, ανενεργοί φορείς , απαγόρευση συναθροίσεων , φόβος για μετάδοση της νόσου κ.λ.π.Το μόνο σίγουρο είναι ότι δείχνει αυταρχισμό ,προχειρότητα και μισαλλοδοξία για την κοινωνιολογία.Ελπίζω να μην έχει το νομοσχέδιο την τύχη προηγούμενης υπουργού παιδείας που τώρα δεν την θυμάται κανείς.Περιμένω ακόμα και την τελευταία στιγμή την ηγεσία του υπουργείου να πάρει την σωστή και δίκαιη απόφαση για όλους μας.
Κα υπουργέ σχετικά με την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά θεωρώ λανθασμένη την απόφασή σας. Η επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών δεν προϋποθέτει την κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, θα μπορούσε να αποτελεί μάθημα επιλογής των υποψηφίων στον προσανατολισμό των ανθρωπιστικών σπουδών , κατά τον ίδιο τρόπο με τον προσανατολισμό των θετικών σπουδών.Το μάθημα της Κοινωνιολογίας με τις δια-θεματικές του ενότητες βοηθά τους μαθητές τόσο στο γνωστικό αντικείμενο της ιστορίας όσο και στης έκθεσης ενώ παράλληλα συνεισφέρει στο λεξιλόγιο των μαθητών τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. Συμβάλλει στην κριτική και σφαιρική κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας η οποία αλλάζει με καλπάζοντες ρυθμούς. Οι μαθητές διερευνούν με επιστημονικό τρόπο και θεωρητικά σχήματα όλες της κοινωνικές πτυχές της καθημερινότητας τους, τις σχέσεις αλληλεπίδρασης του ατόμου με την κοινωνία.
Στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών το μάθημα διδάσκεται στο πλαίσιο της πολιτειακής παιδείας , έχοντας κατανοήσει τον πολύπλευρο ρόλο του μαθήματος, παράλληλα το μάθημα της Κοινωνιολογίας αποτελεί βασικό κορμό εισαγωγής σε πλήθος πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας, ενδεικτικά τμήματα Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πολιτικής Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Κοινωνικής Πολιτικής, Ψυχολογίας, Αστυνομικών σχολών κρίνοντας αναγκαία την παραμονή του,. Μην γίνετε η υπουργός που διαμόρφωσε ανοχύρωτους τους μαθητές στην κοινωνία της πληροφορίας και των ραγδαίων και συνεχών προκλήσεων της εποχής , αφαιρώντας τους το δικαίωμα να στέκονται τεκμηριωμένα και με δημοκρατική εν συναίσθηση απέναντι σε πλήθος κοινωνικών γεγονότων και φαινομένων. Δώστε τους την ευκαιρία να αντισταθούν σε φανατισμούς και μισαλλόδοξες θεωρήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
θεωρώ μεγάλη αδικία για τις κοινωνικές επιστήμες που τόσα προσφέρουν στην κατανόηση των κοινωνικών φαινομένων και στην συνοχή της κοινωνίας, την αντικατάσταση της κοινωνιολογίας από τα Λατινικά. Νομίζω πως θα έπρεπε να ενταχθεί και στην ομάδα προσανατολισμού οικονομίας και πληροφορικής αφού την έχουν δεύτερη ανάθεση και οι οικονομολόγοι.
Θέλω και εγώ με την σειρά μου να εκφράσω την αντίθεση μου με την κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.Αγγίζει όλες τις πλευρές της κοινωνικής μας ζωής, αναλύει τους θεσμούς που επικρατούν σε κάθε κοινωνία,ερευνά τα κοινωνικά προβλήματα και δίνει λύσεις και απαντήσεις. Επιτέλους τι πολίτες θέλουμε να παραδώσει το σχολείο στην κοινωνία μας Πολίτες με κοινωνική συνείδηση και κρίση ή έρμαια του λαϊκισμού και της μοιρολατρείας
Σχετικά με το μάθημα της Κοινωνιολογίας πρέπει να μείνει στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Τα Λατινικά είναι εξειδικευμένο μάθημα που θα έπρεπε να είναι επιπλέον μόνο για τις φιλολογικές σχολές ή ακόμα και τις ιατρικές. Για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα θα έπρεπε να μειωθούν στην Α και Β τάξη και για το κόντρα μάθημα για να υπάρχει δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι το μάθημα με τη μεγαλύτερη ή τη μικρότερη βαρύτητα , το ίδιο όμως για όλους. Για παράδειγμα η θεωρητική παίρνει Μαθηματικά που είναι το κύριας βαρύτητας στη Θετική , ενώ η Θετική παίρνει Ιστορία με μικρότερη βαρύτητα , σύμφωνα πάντα με το προηγούμενο σύστημα που υπήρχε , καθώς δε διευκρινίζεται ποια μαθήματα θα είναι βαρύτητας και με ποιο ποσοστό .
Έχετε θέσει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και το 95% από τα σχόλια είναι υπέρ της παραμονής του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στις πανελλήνιες.Αν το υπουργείο προχωρήσει σε αυτό το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ τότε πλέον και επίσημα θα φανεί πως έχετε στοχοποιήσει εμάς τους Κοινωνιολόγους και προφανώς δεν σας ενδιαφέρει η γνώμη της πλειονότητας του λαού.Ειναι από τα χειρότερα νομοσχέδια και αυτό φαίνεται και από τις αντιδράσεις του κόσμου.Να το αποσύρετε όσο είναι καιρός, παίζετε με την ζωή μας και την δουλειά μας
Καθηγήτρια κοινωνιολογίας.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που θα επανέλθει αν εφαρμοστούν οι αλλαγές που προτείνει το πολυνομοσχέδιο είναι η κοινή διδασκαλία των μαθημάτων των Μαθηματικών και της Βιολογίας σε μαθητές που οι μισοί εξετάζονται σ’ αυτά πανελλαδικά και οι μισοί όχι. Θα επανέλθουμε δηλαδή στο τραγελαφικό φαινόμενο να διδάσκονται στον προσανατολισμό της Γ΄ Λυκείου τα δύο μαθήματα αυτά με δύο ταχύτητες. Από τη μία με εντατικούς ρυθμούς και σε ανεβασμένο επίπεδο που απαιτούν οι πανελλήνιες εξετάσεις (στους μαθητές των Θετικών Σπουδών) και από τη άλλη επιδερμικά στους μαθητές που δεν εξετάζονται σ΄αυτά (στους μαθητές των Σπουδών Υγείας).
Τη χρονιά 2019-2020 το πρόβλημα αυτό διορθώθηκε και τα τμήματα προσανατολισμού ήταν ομοιογενή. Αν έτσι δίνεται λύση στο πάγιο αίτημα της Μαθηματικής κοινότητας να διδάσκονται Μαθηματικά οι υποψήφιοι των Σπουδών Υγείας είναι ασφαλώς λανθασμένη. Προτείνω τα εξής:
1ον) Αφού οι δύο ομάδες προσανατολισμού ενοποιούνται, αυτό να ισχύσει μόνο για τα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας. Στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Βιολογίας οι μαθητές να χωρίζονται στα αντίστοιχα τμήματα κάτι που είναι εφικτό και προγραμματικά, αρκεί να παραμείνουν οι ώρες διδασκαλίας των δύο μαθημάτων εβδομαδιαία οι ίδιες
2ον) Οι υποψήφιοι των Σπουδών Υγείας να διδαχτούν και να εξεταστούν ενδοσχολικά στο μάθημα των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής που είναι απαραίτητο στις σπουδές τους ΄(όπως θα κάνουν οι μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών).
Κυρία Υπουργέ,
Με μεγάλο θαυμασμό ακούω για την πιθανή αναβάθμιση της Πληροφορικής στα σχολεία και ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ως καθηγητής Πληροφορικής επί 28 έτη σας καταθέτω τις προτάσεις μου, με γνώμονα τη λογική και το αντίκρισμα που έχει στους μαθητές, ώστε να αποδίδει σωστά αυτά που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας.
Η Πληροφορική τουλάχιστον μια δεκαετία υποβαθμίζεται συνεχώς. Είναι ευκαιρία να διορθωθούν τα σημεία που την υποβαθμίζουν ειδικά εν έτη 2020. Δεν υπάρχει μάθημα που είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο και διδάσκεται τόσο λίγες ώρες στη Δευτεροβάθμια κι ανομοιόμορφα και ως εξής : Μια ώρα σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, 2 ώρες ως μάθημα επιλογής στην Α’ Λυκείου, μία ώρα ως μάθημα γενικής παιδείας στην Β’ Λυκείου και Κατεύθυνσης – Προσανατολισμού στην Γ’ Λυκείου. Δηλαδή : επιλογής – γενικής – προσανατολισμού.
Προτείνω ότι θα πρέπει ομοιόμορφα (χωρίς υπερβολές)να είναι ως εξής :
2 ώρες σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου,
2 ώρες γενικής παιδείας στην Α’ Λυκείου (αντί επιλογής),
2 ώρες γενικής παιδείας στην Β’ Λυκείου ή καλύτερα προσανατολισμού όπως των Θετικών Σπουδών (αντί του μονόωρου) και
ως έχει προσανατολισμού στη Γ’ Λυκείου, όπως στη Θετικών σπουδών.
Επίσης στις πανελλαδικές οι μαθητές των Θετικών Σπουδών, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τη Πληροφορική αν στοχεύουν σε σχολή όπως π.χ. Μηχανικών Υπολογιστών, Μαθηματικό κ.λ.π. ή τη Χημεία αν στοχεύουν σε σχολή όπως π.χ. Χημικών Μηχανικών, Χημικό κ.λ.π. κι ΟΧΙ όπως τώρα που δίνουν Χημεία για να εισαχθούν π.χ. στο Μαθηματικό, όπου η πληροφορική διδάσκεται και είναι αναγκαία από το 1ο εξάμηνο.
Με εκτίμηση
Κάππας Κων/νος (ΠΕ86)
Ως κοινωνιολόγος και αναπληρώτρια εκπαιδευτικός θα ήθελα να καταθέσω σχετικά με το υπο διαβούλευση νομοσχέδιο τα εξής:
1. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα κρίθηκε η «αναποτελεσματικότητα» της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και χωρίς να έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
2. Δεν αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση γιατί καταργείται και δεν διδάσκεται ως μάθημα με συντελεστή βαρύτητας για την εισαγωγή στις σχολές κοινωνικών επιστήμών π.χ νομική, ψυχολογία
3. Καταργείται και αντικαθίσταται από τα Λατινικά ενώ αυτά ήδη διδάσκονταν ως επιλογής μάθημα, με ελάχιστη συμμετοχή, γεγονός που καταδεικνυει και το λιγοστό ενδιαφέρον των μαθητών για αυτό.Χωρίς να θέλω να μειώσω τη σημασία του μαθήματος, νομίζω ότι το ενδιαφέρον είναι λίγοστο καθώς θεωρείται από πολλούς μαθητές «απαρχαιωμένο μάθημα» μη ανταποκρίσιμο στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.
4. Δεν υπάρχει άλλο μάθημα που να βοηθά περισσότερο τα παιδιά μας να κατανοήσουν την κοινωνική πραγματικότητα από την κοινωνιολογία.π.χ ελιτ, μετανάστευση,προσφυγιά, εγκληματικότητα κ.α. Ακόμα και το γεγονός ότι ανταποκριθήκαμε πολύ θετικά στους περιορισμούς λόγω κορονοιού βασίζεται για μένα στη δομή της ελληνικής κοινωνίας. Παραπέμπω στο https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/koronoios-gia-autous-tous-logous-peitharxisame-sta-perioristika-metra/
5. Τέλος, μεγάλη μερίδα μαθητών της Γ Λυκείου έχουν να καταθέσουν θετικές εμπειρίες από το μάθημα καθώς ανάπτυξε την κριτική τους σκέψη και τους βοήθησε να ανταποκριθούν καλύτερα και στο μάθημα της Έκθεσης.
Δηλωνω την αντιθεση μου με την καταργηση της Κοινωνιολογιας απο την διαδικασια εισαγωγης στην Τριτοβαθμια εκπαιδευση.Εστιαζω επισης στην αναγκαιοτητα υπαρξης του μαθηματος στην Δευτεροβαθμια εκπαιδευση για την διαμορφωση συμπεριφορων ,θεωρωντας οτι το σχολειο εκτος απο την εκδηλη λειτουργια της εκπαιδευσης οφειλει να δειχνει και τον κοινωνικο του ρολο..ευχαριστω εκ των προτερων για την δημοσιευση του σχολιου μου.
Παρακαλω πολυ οπως λαβετε υπ΄οψην σας και την δικη μου αντιθεση στην καταργηση του μαθηματος της Κοινωνιολογιας ως πανελλαδικα εξεταζομενου .Υπηρετω στο 20ο ΓΕΛ αθηνων και σας διαβεβαιω οτι η πλειοψηφια των μαθητων μου φετος ηταν απολυτως ευχαριστημενη απο την διεξαγωγη του μαθηματος.δεν θα αναφερθω στην αναγκαιοτητα της υπαρξης της Κοινωνιολογιας στο Λυκειο, ειναι ηδη γνωστο, ουτε στην απωλεια θεσεων εργασιας που συνεπαγεται η καταργηση του μαθηματος απο τις Πανελλαδικες.θα αναφερθω ομως και θα επιμεινω για το πως η Κοινωνιολογια βοηθα στην κοινωνικοποιηση και στην διαμορφωση συμπεριφορων μεσα στο σχολικο περβαλλον,θεωρωντας οτι το σχολειο εχει και αυτο το ρολο.
ευχαριστω εκ των προτερων για την δημοσιευση του σχολιου μου.
Η κοινωνιολογία ως μάθημα είναι απαραίτητο για τους μαθητές έτσι ώστε να κατανοήσουν και να αντιληφθούν θέματα της κοινωνίας και τον ρόλο που παίζουν αυτά στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στο σύνολο.
Μέσω του συγκεκριμένου μαθήματος, τα άτομα θα μπορούν να αποκτήσουν αντιλήψεις και να προσεγγίσουν με λύσεις και δραστηριότητες έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κοινωνικά προβλήματα καθώς και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Σε λάθος κατεύθυνση η κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας και η αντικατάστασή του από τα Λατινικά. Ακόμα και οι νομικοί, για τους οποίους ισχυρίζεστε ότι χρειάζεται να γνωρίζουν λατινικά, όταν βρεθούν στις σχολικές τάξεις ως εκπαιδευτικό προσωπικό, κοινωνιολογία θα κληθούν να διδάξουν, καθότι εντάσσονται στο ίδιο ΠΕ μαζί με τους κοινωνιολόγους (πε78). Επίσης είναι ανάγκη οι μελλοντικοί φοιτητές των κοινωνικών επιστημών να έχουν μελετήσει / εξεταστεί σε μάθημα το οποίο θα τους είναι απαραίτητο στις μετέπειτα σπουδές τους. Γιατί οι ψυχολόγοι, οι ανθρωπολόγοι, οι κοινωνιολόγοι, οι φοιτητές των πολιτικών επιστημών και πολλοί άλλοι να εξετάζονται στα λατινικά; Ποια η αξία του μαθήματος στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους πορεία; Τέλος χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι η κοινωνιολογία θα παραμείνει μάθημα γενικής παιδείας και βασικό. Αλλά σε ένα εξεταστικοκεντρικό σύστημα που στήνεται σε αυτό το πολυνομοσχέδιο ποιος θα δίνει βάση σε μαθήματα που δεν θα εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο; Ακούστε την κοινωνία και τις ανάγκες της και εφαρμόστε το αυτονόητο χωρίς να το προβάλετε ως ‘καινοτόμο’.
Ας δουμε την ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ του ελληνικου οικονομικοκοινωνικου σχηματισμου και τις απαιτησεις του για το τι ΠΑΙΔΕΙΑ χρειαζεται.
Εχουν επιλεξει η ελληνικη οικονομια να λειτουργει συμπληρωματικα[κατι σαν φτωχος συγγενης]στα πλαισια της Ε.Ε.κυριως αλλα καιτου λοιπου αναπτυγμενου καπιταλισμου.
Αυτη η ελληνικη οικονομια εχει αποσπαστει απο τις πραγματικες αναγκες του ελληνικου λαου αναπτυσσεται αυτονομα και με μονομερεια[βλεπε
τουρισμος]με αγωνια και φροντιδα για μονο για το καπιταλιστικο κερδος.
Το νομοσχεδιο για την παιδεια εξυπηρτει ακριβως αυτα τασχεδια.
Φτηνη και οσο γινεται εμπορευσιμη παιδεια,
Παραγωγη ημικαταρτισμενου αναλωσιμου φτηνου και χωρις πολλες απαιτησεις
εργατικου δυναμικου,
Ανωτατη παιδια προσανατολισμενη οχι στην παραγωγη γνωσης αλλα κυρια στην ΧΡΗΣΗ και την ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.
Αποφοιτοι κατηγοριοποιημενοικαι ΕΥΑΛΩΤΟΙ ποικιλοτροπως.
ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ
Κυρία Υπουργέ
Σας παραθέτω μερικά από τα επιχειρήματα για τη χρησιμότητα της Κοινωνιολογίας και των άλλων Κοινωνικών Επιστημών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
• Η κοινωνιολογία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κοινωνικής ζωής, της κοινωνικής αλλαγής, των κοινωνικών αιτιών και των συνεπειών της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Η ζωή είναι κοινωνική όταν αλληλεπιδρούμε με άλλους. Οι κοινωνιολόγοι ερευνούν και προσπαθούν να κατανοήσουν τη δομή των ομάδων, των οργανώσεων και των κοινωνιών και το πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι κοινωνική, το αντικείμενο της κοινωνιολογίας είναι ευρύτατο. Τα θέματά της αφορούν στο τοπικό, στο εθνικό και στο παγκόσμιο επίπεδο.
• Λόγω του εύρους του αντικειμένου της Κοινωνιολογίας, προκαλείται έντονο ενδιαφέρον για το μάθημα αυτό στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ενισχύει την κατανόηση του κοινωνικού τους κόσμου και αυξάνει το κίνητρό τους και το ενδιαφέρον τους για τη μελέτη των κοινωνικών διαδικασιών, των ομάδων και των κοινωνικών θεμάτων με τη χρήση επιστημονικών δεδομένων.
• Οι μαθητές που διδάσκονται Κοινωνιολογία μέσα από την μαθησιακή διαδικασία διερευνούν θέματα που περιέχονται στο σχολικό βιβλίο Κοινωνιολογίας όπως: η κοινωνικοποίηση, η εκπαίδευση, η εργασία, η φτώχεια, η ανεργία, η διακυβέρνηση, η εγκληματικότητα, τα ΜΜΕ, η τρομοκρατία, ο πόλεμος, η διαβίωση σε μια ποικιλόμορφη κοινωνία, η κοινωνική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, κλπ. Πρόκειται για θέματα που επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών μας ως νέων μελών της κοινωνίας και ως πολιτών, ευαισθητοποιούνται για τα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους της χώρας τους και των άλλων χωρών.
• Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας διδάσκονται οι μαθητές να αναλύουν τις πολλαπλές προοπτικές ενός συγκεκριμένου ζητήματος πριν φθάσουν στο δικό τους αιτιολογημένο συμπέρασμα. Αναλύοντας στοιχεία, συγκρίνοντας και αντιπαραβάλλοντας τις προοπτικές εξηγούν, αξιολογούν και ερμηνεύουν τις πληροφορίες, δημιουργώντας αιτιολογημένα και τεκμηριωμένα συμπεράσματα.
Κατ΄ αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν τις δεξιότητες της έρευνας των κοινωνικών φαινομένων και την κριτική σκέψη. Εκπαιδεύονται στο να εντοπίζουν και να προτείνουν προσεγγίσεις- προτάσεις σε κοινωνικά θέματα και στο να μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη των επιπτώσεων των προτάσεών τους στα κοινωνικά αποτελέσματα, ως ενεργοί πολίτες της κοινωνίας που ζουν.
• Στην ψηφιακή εποχή που διαδίδονται τόσο πραγματικές όσο και ψεύτικες ειδήσεις, οι δεξιότητες που αποκτούν οι διδασκόμενοι μαθητές (Κοινωνιολογία και άλλες Κοινωνικές Επιστήμες) τους επιτρέπουν να διακρίνουν την αξιοπιστία των πληροφοριών που λαμβάνουν.
• Οι δεξιότητες κριτικής σκέψης και αναστοχασμού έχουν μεγάλη σημασία σε όλους τους χώρους που δραστηριοποιούνται και θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει ένα αβέβαιο μέλλον.
Η Ελλάδα και ο κόσμος αλλάζουν ραγδαία, δημιουργώντας ένα περισσότερο πολυεθνικό, πολυφυλετικό, πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό πλαίσιο για την εκπαίδευση. Οι Κοινωνικές Επιστήμες πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος των ωρολογίων προγραμμάτων, προκειμένου να προετοιμάσουν τα παιδιά να κατανοήσουν και να συμμετέχουν αποτελεσματικά σε έναν όλο και πιο διαφορετικό και παφκοσμιοποιημένο κόσμο. Επιτρέπουν στους μαθητές να εξηγούν τις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους, τους θεσμούς και το περιβάλλον και τους εξοπλίζουν με γνώση και κατανόηση. Παρέχουν τις δεξιότητες για την παραγωγική επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων, τους ευαισθητοποιεί να ασχολούνται με ζητήματα πολιτικής ως ενεργοί πολίτες.
Πάνω απ’ όλα, ενσωματώνει αυτές τις δεξιότητες και τις κατανοήσεις σε ένα πλαίσιο υπεύθυνης συμμετοχής των πολιτών σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Κ. Υπουργέ,
πάνω από το 75% των σχολών της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Επιστημών είναι Κοινωνικές Επιστήμες και πρέπει οι μαθητές που ενδιαφέρονται γι΄ αυτές να διαγωνίζονται στην Κοινωνιολογία. Κατά τη λογική που για τις σχολές των Θετικών Επιστημών απαιτούνται τα Μαθηματικά, για τις σχολές των Ανθρωπιστικών Επιστημών απαιτούνται τα Αρχαία κλπ,
είναι αναγκαία, λογική και δίκαιη η παραμονή της Κοινωνιολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Τα Λατινικά δεν συμπεριλαμβανοινται στις ομιλούμενες ξένες γλώσσες και δεν κατανοώ την χρησιμοτητα της διδασκαλιας ως μαθημα εισαγωγης στα πανεπιστημια έναντι της κοινωνιολογιας που διδασκει στους έφηβους χρησιμα γνωστικα αντικειμενα για την ενταξη τους στην κοινωνια. Στην τριτοβαθμια εκπαιδευση υπαρχουν τμηματα κοινωνικων & πολιτικων επιστημων και για αυτο ειναι αποριας άξιο η εξαίρεση του εν λόγω μαθηματος απο τα εξεταζομενα. Ελπιζω η φωνη της λογικης να επικρατησει και να αναθεωρηθει το νομοσχεδιο με γνωμωνα την καλυτερη εκπαιδευση των αυριανων πολιτων.
Κυρία Υπουργέ,
Διαβάζω στις δηλώσεις σας ότι επιβεβλημένες από τις σύγχρονες απαιτήσεις στην εκπαίδευση είναι οι αλλαγές που αποτυπώνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και αναρωτιέμαι ποιες είναι αυτές οι «σύγχρονες απαιτήσεις» που οδηγούν στον παραγκωνισμό του μαθήματος της Κοινωνιολογίας.
Θα ήταν ενδιαφέρον να δώσετε στη δημοσιότητα τις επιστημονικές εισηγήσεις για την αλλαγή αυτή, καθώς θεωρώ δεδομένο πως κάθε αλλαγή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα προϋποθέτει εκτός των άλλων μελέτη, αξιολόγηση και κατόπιν επιστημονική τεκμηρίωση. Αλήθεια κ. Υπουργέ με ποιο τρόπο αξιολογήθηκε μέσα σε ένα μόλις σχολικό έτος το μάθημα της Κοινωνιολογίας;
Επιπροσθέτως στις δηλώσεις σας κάνετε λόγο για νέες δεξιότητες, νέα εφόδια, νέες θεματικές όπως ο εθελοντισμός, η πρόληψη από εξαρτήσεις, ο αλληλοσεβασμός και η διαφορετικότητα. Οι θεματικές αυτές κ. Υπουργέ αποτελούν αντικείμενο μελέτες των Κοινωνικών Επιστημών και ύλη των σχετικών μαθημάτων του σχολείου.
Κατανοώ απόλυτα την αλλαγή, τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του αναλυτικού προγράμματος σπουδών του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, όχι όμως την κατάργηση του, ειδικά αν αναλογιστώ τις ¨σύγχρονες αυτές απαιτήσεις στην εκπαίδευση¨…
Η Κοινωνιολογία πρέπει να διατηρηθεί ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα αφού προάγει την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, την αποδοχή του διαφοερετικού, την μείωση των στερεοτύπων. Δίνει ερεθίσματα για προσβληματισμό και ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Επιπρόσθετα, αποτελεί την βάση όχι μόνο για κοινωνιολογικές σχολές αλλά και για σχολές οικονομίας και ψυχολογίας.
Παρ’ ότι είμαι εκπαιδευτικός Φιλόλογος που υπηρετώ την Εκπαίδευση σχεδόν 30 χρόνια και θέλοντας να μιλήσω όχι με συντεχνιακά κριτήρια , πιστεύω ότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας πρέπει να παραμείνει ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο, γιατί είναι απαραίτητο για όσους θέλουν να σπουδάσουν στις Κοινωνικές Επιστήμες και επίσης, η διδασκαλία του φέτος στα Λύκεια μόνο θετικά αποτελέσματα είχε για τους μαθητές. Θα μπορούσε να υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στην Κοινωνιολογία και τα Λατινικά, ώστε όσοι θέλουν να σπουδάσουν σε Φιλοσοφικές ή Νομικές να μπορούν να εξετασθούν στα Λατινικά. Σας ευχαριστώ
Αξιότιμη κ. Υπουργέ, θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεση μου ως προς τις ενέργειες του υπουργείου για κατάργηση της κοινωνιολογίας από το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Πρέπει αν δείξετε τη δέουσα θεσμική σοβαρότητα στο τι εκπαιδευτικό σύστημα προτείνετε. Η κοινωνιολογία, ως επιστήμη, υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα κοσμικά κράτη ως διακριτό μάθημα και κατέχει εξέχουσα θέση στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.
Έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το αντικείμενο έρευνα της κοινωνιολογίας;
Αν όχι, έχετε τις ακόλουθες επιλογές ή να διαβάσετε τα παρακάτω ή να ρωτήσετε τον πρωθυπουργό της χώρας (πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστήμιου HARVARD).
Η κοινωνιολογία λοιπόν έχει ως αντικείμενο μελέτης:
τα κοινωνικά φαινόμενα,
τη δράση των κοινωνικών ομάδων,
τις σχέσεις μεταξύ ατόμου και ομάδων,
τις σχέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων,
τις κοινωνικές διαδικασίες και
ειδικότερα το μετασχηματισμό των κοινωνιών.
Δείτε και μερικά ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνιολογία ως επιστήμη:
Γιατί οι συνθήκες της ζωής μας είναι τόσο διαφορετικές από αυτές των γονιών ή των παππούδων μας;
Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι μεταβολές στο μέλλον;
Πώς επιδρούν οι μεταβολές αυτές στη συναισθηματική ή την επαγγελματική ζωή μας;
Τι σημαίνει βιομηχανική κοινωνία;
Τι είναι η αστικοποίηση και πώς επηρεάζει τις οικογενειακές σχέσεις; Ποιοι λόγοι οδήγησαν την πολιτεία στη δημιουργία σχολείων και ποια είναι η σχέση της εκπαίδευσης με την κοινωνική ανέλιξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων;
Γιατί υπάρχει φτώχεια στον κόσμο, ποια είναι τα αίτιά της και ποιες οι συνέπειές της για την υγεία και την εκπαίδευση;
Γιατί υπάρχουν προκαταλήψεις, συγκρούσεις, πόλεμοι και ποια είναι η σχέση τους με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα;
Πώς γεννήθηκε το κράτος στο δυτικό κόσμο;
Τι είναι εξουσία, ποιος την ενσαρκώνει και ποια είναι η σχέση της με την οικονομία;
Γιατί τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική είναι χαμηλά;
Πώς επιδρούν η παγκοσμιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες στις κοινωνικές σχέσεις και τον τρόπο ζωής;
Ορίστε και το πρόγραμμα Σπουδών της Κοινωνιολογίας, η ίδια τα λέτε και η ίδια ακυρώνετε τον εαυτό σας.
Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Κοινωνιολογίας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου
Γενικός σκοπός του μαθήματος
Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η αξιοποίηση της κοινωνιολογικής σκέψης και των κοινωνιολογικών εργαλείων για τη βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της κοινωνίας, την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της κοινωνικής συνείδησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργική ένταξη και παρέμβαση σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.Ειδικότερα, με τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας, επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες:
1.Να αποκτήσουν κοινωνικές ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ώστε να βοηθηθούν στην ένταξή τους σε μια σύγχρονη δημοκρατική, πλουραλιστική και υπό εξέλιξη πολυπολιτισμική κοινωνία.
2.Να αναπτύξουν κριτική κοινωνική σκέψη στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών, προβλημάτων, κοινωνικών μηνυμάτων και πολλαπλών ερεθισμάτων, που χαρακτηρίζουν την κοινωνία της πληροφορίας.
3.Να αναπτύξουν κοινωνιογνωσία, συνειδητοποιώντας τις επιδράσεις της κοινωνίας στη συμπεριφορά τους αλλά και τις επιδράσεις της συμπεριφοράς τους στον κοινωνικό τους περίγυρο και στην κοινωνία.
4.Να συμβάλουν στον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της κοινωνικής οργάνωσης, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής, πλουραλιστικής κοινωνίας.
5.Να διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση και να υιοθετήσουν συλλογικές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που απειλούν τον τόπο, την κοινωνία, τον κόσμο και τον πλανήτη μας.
6.Να εξοικειωθούν με την κοινωνιολογική προσέγγιση και τα κοινωνιολογικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών και προβλημάτων.
7.Να εφαρμόζουν την κοινωνιολογική προσέγγιση στην ανάλυση και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.
8.Να μάθουν να αξιοποιούν, να αξιολογούν και να ερμηνεύουν κοινωνιολογικά τα δεδομένα και τις πληροφορίες που αντλούν από διαφορετικές πηγές πληροφόρησης.
9.Να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε κοινωνία και τα μέλη της έχουν σταθερά χαρακτηριστικά αλλά παράλληλα υπόκεινται σε συνεχείς μεταβολές, εντάσεις και συγκρούσεις.
10.Να αναπτύξουν σεβασμό για τη διαφορετικότητα και την κάθε μορφής ετερότητα, καθώς και να υποστηρίζουν τη διαπολιτισμικότητα σε μια ενταξιακή κοινωνία, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
11.Να προβληματιστούν με τις κοινωνικές επιδράσεις των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης στους τρόπους παραγωγής, στην εργασία, καθώς και στις κοινωνικές σχέσεις και τους κοινωνικούς θεσμούς.»Τέλος κ. Υπουργέ καταργείτε ακόμα και τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού πεδίου, από Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε σκέτο Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και διερωτώμαι τι θα γίνει με τις ακόλουθες σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας. Θα είναι στο πρώτο επιστημονικό πεδίο χωρίς συνάφεια αντικειμένου;
Κ. Κεραμέως είστε Υπουργός Παιδείας, και οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται με σοβαρότητα και σύνεση. Οφείλετε να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά, πέρα από κάθε μικροπολιτική. Επιπολαιότητες δεν χωρούν όταν έχουμε να κάνουμε με το μέλλον των αυριανών πολιτών της Ελλάδας.
Πολύ βιαστικά κατατίθεται ένα νομοσχέδιο καταργώντας ένα άλλο που δεν πρόλαβε να κριθεί. Το επτάωρο στα μαθήματα κατεύθυνσης φάνηκε να λειτουργεί υπέρ του δημόσιου σχολείου. Δεν μπορεί όμως να εισάγονται π.χ. στο μαθηματικό υποψήφιοι με επίδοση στα μαθηματικά 4(τέσσερα) . Κρατείστε λοιπόν τα θετικά αλλάξτε τα αρνητικά. Μην μηδενίζει κάθε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τις προσπάθειες της προηγούμενης. Μετά την κατάργηση των δεσμών έγιναν τόσες προσπάθειες αλλαγής στο εκπαιδευτικό σύστημα όσοι και οι υπουργοί που πέρασαν από το Υπουργείο Παιδείας.Πόσοι από αυτούς αναφέρονται με θετικό πρόσημο; Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. Αυτό που πρέπει όμως να αλλάξει είναι το ίδιο το σχολείο. Χρειάζονται υποδομές, αναλυτικά προγράμματα, δράσεις, που θα βοηθήσουν τους μαθητές να μάθουν πώς μαθαίνουν, να έχουν όση βοήθεια χρειάζονται, να ζούν ευχάριστα την μέρα τους στο σχολείο, να αγαπήσουν το σχολείο.Να γίνει το σχολείο πραγματικός χώρος μάθησης,δημιουργίας,άθλησης, ψυχαγωγίας.
Σχετικά με την αναγκαιότητα εξέτασης κάποιων μαθημάτων. Γίνεται συζήτηση για την ανάγκη να εξετάζονται τα λατινικά ή η κοινωνιολογία στη θεωρητική, καθώς και τα μαθηματικά στη θεωρητική και στους υποψήφιους ιατρικών σχολών. Είναι αδιαμφισβήτητο πως η στοιχειώδης γνώση μαθηματικών είναι απαραίτητη σε κάθε επιστήμη καθώς και σε εργασίες μη επιστημονικές. Φυσικά, αυτό θα έπρεπε να εξασφαλίζεται από τις τάξεις γενικής παιδείας μέχρι την Α Λυκείου, αλλά η εμπειρία δείχνει πως αυτό δεν συμβαίνει.
Όσο για τη «διαμάχη» λατινικών-κοινωνιολογίας δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω αν και πιστεύω πως η κοινωνιολογία είναι πολύ χρήσιμο μάθημα για όλους τους μαθητές και όχι μόνο για την θεωρητική κατεύθυνση και κυρίως η εξέτασή του δεν εξασφαλίζει την οικοδόμηση υπεύθυνων πολιτών. Επίσης τα Λατινικά είναι μάθημα βάσης για τις θεωρητικές επιστήμες και θεωρώ πως όλες οι επιστημονικές ομάδες των πανεπιστημιακών σχολών στηλίτευσε την κατάργησή του.
Αν σκεφτούμε πως ένα μάθημα της Γ Λυκείου που δεν εξετάζεται είναι, κακώς κατά τη γνώμη μου παραγκωνισμενο, έχω να προτείνω το εξής.
Με την ευκαιρία εισαγωγής του «κόντρα» μαθήματος στην Γ Λυκείου και για την αποφυγή μετατροπής του σε πάρεργο θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων σε 5.Ετσι στη θεωρητική και τις επιστήμες υγείας να εξετάζονται οι μαθητές σε μαθηματικές γνώσεις που άπτονται των επιστημών που θα κληθούν να σπουδάσουν, ενώ οι μαθητές που ήδη εξετάζονται στα μαθηματικά να εξετάζονται σε κάποιο μάθημα ιστορίας-κοινωνιολογίας που να τους εισάγει στην έννοια της ευθύνης του επιστήμονα.
Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει ο στόχος να είναι να ανέβει το επίπεδο δυσκολίας ούτε να καταλήγουμε πάλι σε παπαγαλισμα εννοιών. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να γίνει ευκαιρία για νέα μορφή μαθήματος με εξέτασή που προάγει την κριτική σκέψη.
Υπάρχει διάθεση από το ΙΕΠ να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο?
Τέλος για τη βάση του 10. Δεν είμαι αντίθετος κατ’ αρχήν στην ύπαρξη μιας ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε σχολές. Όμως θεωρώ ανούσιο και εντελώς αντιεπιστημονικό να θεωρούμε το 10 δηλαδή το 50% ως de facto βάση. Θα μπορούσε κάθε σχολή και κάθε χρόνο εκτιμώντας τα θέματα της συγκεκριμένης χρονιάς να θέτει ένα ελάχιστο βαθμό που θα μπορούσε να είναι ανεκτό για να δεχθεί κάποιον ως φοιτητή της.