Άρθρο 02 – Δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο

Στην παρ. 9 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167) προστίθεται περ. γ′ ως εξής:
«γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές αλληλεπιδρούν με έναν εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία του Νηπιαγωγού. Με την ίδια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται πιλοτικά η ενασχόληση αυτή και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων».

  • 27 Απριλίου 2020, 16:54 | Κατερίνα Τοπαλίδου

    Καλησπέρα σας! Η καλλιέργεια της μητρικής γλώσσας του παιδιού είναι πρωτίστως ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος του νηπιαγωγείου. Τα νήπια έχουν ανάγκη να μάθουν να χρησιμοποιουν τον λόγο σωστά σε επίπεδο γραμματικής, σύνταξης, άρθρωσης, λεξιλογίου κλπ. Πώς θα εισάγετε μια καινούργια θεματική στο νηπιαγωγείο όταν ακόμα δεν έχουν κατακτήσει αυτή την δεξιότητα; Όταν ακόμα ο εγκέφαλος δεν είναι ικανός να διαχειριστεί τέτοια πληροφόρηση; Όταν το 80%των νηπιων έχουν προβλήματα με τον λόγο τους και είτε παρακολουθούν πρόγραμμα λογοθεραπειας είτε προσπαθούμε αυτήν την δουλειά να την κάνουμε μέσα στην τάξη! Αντί να μας φέρετε λογοθεραπευτες, ψυχολόγους για εξισορρόπηση κ συμβουλευτικη, εσείς φορτώνετε γνωστικά αντικείμενα. Όχι πως δεν μπορούμε να ανταποκριθουμε, γιατί γνώσεις έχουμε, εμείς προσφέρουμε στα παιδιά…κ αυτά που υποδεικνυονται στο αναλυτικό πρόγραμμα κ πολλά άλλα που εμπλέκονται στο κρυφό αναλυτικό…στηρίζουμε τα παιδιά σε ότι προκύψει στην ζωή τους…

  • Έκπληξη προκαλεί η ενίσχυση των αγγλικών στις 2 βαθμίδες εκπαίδευσης. Στο Δημοτικό αυξάνονται οι ώρες στο Γυμνάσιο εισέρχεται στην ομάδα Α΄ των μαθημάτων και θα εξετάζεται στο τέλος της χρονιάς μαζί με άλλα μαθήματα όπως Φυσική, Μαθηματικά και άλλα. Ερώτημα; Αποτελεί τέτοιο σπουδαίο γνωστικό αντικείμενο που να δικαιολογείται η εισαγωγή του στην ομάδα Α; Υπάρχει τέτοια ανάγκη στην ελληνική κοινωνία για τέτοια εκμάθηση αγγλικών τη στιγμή που ήταν ήδη αρκετές οι ώρες διδασκαλίας της αγγλικής αλλά και από τη στιγμή που δεν υπολείπεται η Ελλάδα καμίας χώρας ως προς την γνώση, ομιλία και γραφή της αγγλικής γλώσσας. Αντίθετα είναι πρωταθλήτρια ξένων γλωσσών. Έχει ανέβει τόσο πολύ το επίπεδο της που φτάνουν αρκετά παιδιά με ικανότητες ή τα χαρισματικά ή ακόμη κατηγορίες παιδιών με σύνδρομο Asperger , στο σημείο να επιτυγχάνουν απόκτηση πτυχίων επιπέδου Γ2 από την ηλικία των 13 ή 14 ετών! Πάντα η επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας να βγει από τα σύνορά της και να επικοινωνήσει με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν και παραμένει μεγάλη, οι Έλληνες ως πολύγλωσσοι κατάφεραν να ωθήσουν τα παιδιά τους προς την εκμάθηση ξένων γλωσσών και πολιτισμών θα προσέθετα.
    Όλες οι μετά το 1970 γενιές γνωρίζουν πολύ καλά Αγγλικά και αυτό όντως βοήθησε και τον τουρισμόκαι την συμμετοχή της Ελλάδας στα διεθνή fora και αλλού. Το να προτείνεται όμως η αύξηση των ωρών της αγγλικής γλώσσας σε βάρος άλλων αντικειμένων όπως η Μελέτη Περιβάλλοντος στο Δημοτικό τι εξυπηρετεί; Από άποψη γνώσεων μιλάω. Από την εκμάθηση των Αγγλικών έτσι όπως είναι δομημένη σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα κανείς δεν αποκτά ιδιαίτερες γνώσεις κουλτούρας και πολιτισμού. Δηλαδή όποιος έρθει σε επαφή και μάθει πιο γρήγορα αγγλικά θα γίνει πιο καλός άνθρωπος και πιο συνειδητοποιημένος πολίτης; Προς τι λοιπόν η αύξηση των ωρών η οποία σημειωτέον λογικά καταργεί πλέον τα τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων αφού όλοι οι μαθητές θα τα μαθαίνουν από τη μικρή ηλικία.
    Και πάμε στα νηπιαγωγεία όπου ασφαλώς πρόκειται για μεγάλο σφάλμα η εισαγωγή τέτοιου ξενικού γνωστικού αντικειμένου σε βλασταράκια που ακόμη δεν γνωρίζουν έννοιες, τι είναι καλό και κακό , γιατί δεν μπορώ να παίξω τώρα και πρέπει να ακούω τη δασκάλα, γιατί πρέπει στο χορό να κάνω γύρω γύρω και άλλα τέτοια αναπάντητα ερωτήματα στο μυαλουδάκι τους.
    Θυμόσαστε καθόλου τον εαυτό σας, τα συναισθήματά σας όταν πηγαίνατε στο νηπιαγωγείο; Και αν ναι, αυτό που θα σας έκανε να αγαπήσετε τον χώρο θα ήταν κάποιες λέξεις όπως κουτμόνιγκ ή κουτπάι όπως θα τα έλεγαν τα πιτσιρίκια; Έχει επιστημονικά καταργηθεί η άποψη ότι πρέπει να αρχίζει από τόσο μωρά η εκμάθηση της ξένης γλώσσας, ΞΕΝΗΣ γλώσσας! Δεν είναι η δική τους γλώσσα την οποία πρέπει να γνωρίζουν αρκετά καλά για να μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν μια δεύτερη. Έχουν καταρριφθεί οι μελέτες που έλεγαν ότι πρέπει από τόσο μικρά να μαθαίνουν ξένη γλώσσα. Αντί επιστημονικών δεδομένων (που δεν βρήκα στην αιτιολογική έκθεση) υπάρχει η αιτιολόγηση ότι τα αγγλικά είναι μία lingua franca . Προφανώς ο συντάκτης δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι η lingua franca διότι αυτό είναι σαν να επιθυμεί την καταστροφή της αγγλικής γλώσσας. Πρόκειται για ημιγλώσσα , εμπορική για αμόρφωτους, μόνο προφορική, αλλά δεν σκοπεύω να δώσω εδώ και διάλεξη. Όποιος στην αιτιολόγηση του νόμου ότι ο στόχος της εκμάθησης είναι η απόκτηση επιπέδου lingua franca καταφέρνει το εντελώς αντίθετο από ότι επιθυμούσε.
    Αποφύγετε λοιπόν τα αγγλικά στα νηπιαγωγεία ! Ξέρετε τι κλίμα επικρατεί στα νηπιαγωγεία; Τι μάλαμα ψυχικά πρέπει να είναι η δασκάλα για να ανταποκριθεί στις ψυχούλες αυτές; Τι ήρεμο περιβάλλον οφείλει να δημιουργήσει και τι κοινωνικοποίηση να τους εμπνεύσει; Δεν εξυπηρετεί καμία μα καμία παιδαγωγική ανάγκη η διδασκαλία Αγγλικών . Και τι, η δασκάλα Αγγλικών θα συμπληρώνει εκεί ωράριο; Και θα έρχεται ασθμαίνουσα από το Δημοτικό ή ακόμη και από το Γυμνάσιο για να κάνει αγγλικά στα μωρά; Και με τι σπουδές; Υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Παιδαγωγική αγγλικής για παιδιά τέτοιας ηλικίας;
    Τώρα στο νέο πρόγραμμα παντού βλέπεις την λέξη αγγλικά. Όσο για τα soft skills σχετίζονται εκτός από τα αγγλικά και με γνώσεις πληροφορικής στα νήπια ; Οι μόνες soft skills που πρέπει να έχουν τα προνήπια είναι να καταλαβαίνουν πότε θα πάνε για τις ανάγκες τους και να μην αφήσουν το σκοινάκι όταν βγαίνουν με την νηπιαγωγό από το σχολείο. Αλλά αν οι γνώσεις πληροφορικής αναφέρονται μόνο στα Δημοτικά και στις μικρές τάξεις, να ξέρουμε ότι οι γονείς που δουλεύουν σε γνωστές εταιρίες πληροφορικής των ΗΠΑ μετά τα 10 τους χρόνια φέρνουν σε επαφή τα παιδιά τους με υπολογιστές για να έχει καλλιεργηθεί ως τότε η φαντασία τους. Και τίθενται και άλλα θέματα. Πώς θα αφήσετε άντρες και γυναίκες έστω αγγλικής μεν, με ειδικότητα μη νηπιαγωγών δε, να έρχονται σε επαφή με νήπια;

  • 27 Απριλίου 2020, 16:19 | ΜΑΡΙΑ

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που θέλει να εκσυγχρονίσει το εκπαιδευτικό σύστημα!Γελάω όταν διαβάζω στα σχόλια ότι δε μιλάνε οι καθηγητές στα παιδιά αγγλικά στα δημόσια σχολεία. Όταν υπάρχουν στην τάξη παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή παιδιά από άλλες χώρες που δεν ξέρουν καλά καλά ελληνικά και διδάσκουμε γραμματικά φαινόμενα που προβλέπει η ύλη πώς ακριβώς θα τα καταλάβουν αν τους μιλάμε στα αγγλικά? Ή μήπως αν τους λέμε «άνοιξε το βιβλίο στην τάδε σελίδα» ή «πες την άσκηση» θα τους βελτιώσει την επικοινωνία στα αγγλικά. Ξέρω κάποια άτομα που επειδή δεν καταλαβαίνανε τον καθηγητή στην τάξη που τους μιλούσε στα αγγλικά δεν πήραν με καλό μάτι το αντικείμενο και δεν έμαθαν ποτέ.
    Στα ιδιωτικά τα περισσότερα παιδιά κάνουν ιδιαίτερα στο σπίτι για αυτό μαθαίνουν καλύτερα.
    Στο δημόσιο όμως δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια δυνατότητα για αυτό πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των ωρών. Όλοι σχεδόν οι αγγλικής που βρίσκονται ψηλά στους πίνακες αναπληρωτών έχουν περάσει με υψηλούς βαθμούς σε πάνω από έναν ΑΣΕΠ καθώς είναι αδιόριστοι πάνω από 10 χρόνια.Άρα έχουν αξιολογηθεί στο έπακρον στο γνωστικό τους αντικείμενο καθώς και στην παιδαγωγική τους επάρκεια.

  • 27 Απριλίου 2020, 15:23 | ΕΙΡΗΝΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Για πολλά χρόνια το δημόσιο νηπιαγωγείο έπεται όλων των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση,ενώ είναι η πρώτη υποχρεωτική βαθμίδα.Οποιαδήποτε αλλαγή συνβαίνει,το νηπιαγωγείο «παρασύρεται» ,ενώ είναι πάρα πολλά τα άλυτα θέματά του! Σε μια ηλικία όπου η αλληλεπίδραση είναι το πιο ισχυρό μας μέσο και η κοινωνικοποίηση ο βασικότερος στόχος ,για χρόνια οι νηπιαγωγοί προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της ηλικίας αυτής, σύμφωνα πάντα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα,το οποίο και έχει βασιστεί σε μελέτες και αρχές που διέπουν την εκπαίδευση της τόσο τρυφερής αυτής ηλκίας. ΟΜΩΣ ,οι ελλείψεις είναι τεράστιες.
    1.Δεν έχει εφαρμοστεί η Δίχρονη με όρους και προϋποθέσεις που αξίζουν στα νήπια.
    2.Δεν υπάρχουν αξιοπρεπή όχι μόνο κτήρια,αλλά ούτε και τάξεις να φιλοξενήσουν τους μαθητές,με αποτέλεσμα να στοιβάζονται.
    3.Δεν υπάρχει επαρκής υλικικοτεχνικός εξοπλισμός,πολλά νηπιαγωγεία δεν έχουν δεύτερο υπολογιστή.
    4.Είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΥ
    5.Κάποια νηπιαγωγεία υστερούν και στον τομέα τησ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
    6.Οι ανάγκες της κοινωνίας έχουν κάνει απαραίτητη την παρουσία ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ,ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ,που εαν υπήρχαν στο δημοσιο νηπιαγωγείο,θα έφευγε από τους γονείς ένα τεράστιο οικονομικό φορτίο.(εκεί θα φαινόταν το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης)

    Και με όλες αυτές τις ελλείψεις νομίζετε ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το δημόσιο νηπιαγωγείο είναι η εισαγωγή των Αγγλικών;;;;
    Επισκεφθείτε 10 νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα και εαν βρείτε έστω και ένα που να πληρεί όλα τα παραπάνω ,θα είμαστε μαζί σας σε κάθε είδους μεταρρύθμιση.Όταν όμως τα παιδιά της ηλικίας 4-6 δεν έχουν τις συνθήκες και την εκπαίδευση που ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ήδη,το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους ,είναι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας! Η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνεται για να πηγαίνει την εκπαίδευση ένα βήμα μπροστά.Μόλις η συνθήκες στα δημόσια νηπιαγωγεία πάψουν να είναι τριτικοσμικές,μόλις αρχίσουν να μοιάζουν με αυτές άλλων ευρωπαικών χωρών και τα ελληνόπουλα αποκτήσουν τη σχολική ζωή που ΑΞΙΖΟΥΝ,τότε θα είμαστε έτοιμοι για τέτοιου είδους αλλαγές!
    Μέχρι τότε,κάθε προσπάθεια του κάθε ενός ,που δεν έχει μπει ποτέ στη τάξη δημόσιου ελληνικού νηπιαγωγείου,θα μας βρίσκει απέναντι!
    Εαν θέλουμε να λεγόμαστε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ!

  • 27 Απριλίου 2020, 15:20 | Μαρία Ψ.

    Όπως ορθώς έχουν αναφέρει ορισμένοι συνάδελφοι, το Νηπιαγωγείο λειτουργεί με γνώμονα το Διαθεματικό Ενιαίο Πρόγραμμά Σπουδών, προκειμένου τα παιδιά να είναι σε θέση να δομήσουν πολύπλευρες δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές που άπτονται του εκάστοτε θέματος εργασίας. Δεν γίνεται εμφανής διαχωρισμός των δομικών ενοτήτων, πολύ απλά διότι το παιδί προσχολικής ηλικίας αδυνατεί να κατανοήσει το αντικείμενο ως πολλά και διακριτά τμήματα, αλλά ως ένα όλον. Η προσθήκη αγγλικών στην προσχολική εκπαίδευση είναι ασυμβίβαστη προς αυτό το σκοπό και πρόκειται να αποπροσανατολίσει σημαντικά τα παιδιά από τον βασικό στόχο που είναι η καλλιέργεια ενός γόνιμου εδάφους σκέψης και δράσης. Ιδιαίτερα δε για παιδιά των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι (μόνο) η ελληνική, η εκμάθηση και της αγγλικής θα αποτελέσει πρόσκομμα για την επιτυχή αλληλεπίδρασή τους με τα υπόλοιπα παιδιά και για την ομαλή ένταξη τους στο σύνολο της σχολικής κοινότητας.
    Δεδομένων δε και των μέχρι στιγμής λιγότερο επιτυχών προσπαθειών εισαγωγής της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας στις λοιπές βαθμίδες εκπαίδευσης, φρονώ ότι μια τέτοια ρύθμιση είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου. Καλό θα ήταν να ενισχυθούν περισσότερο οι ελλείψεις του σύγχρονου Νηπιαγωγείου με τραπεζοκόμους, υγειονομικό προσωπικό, ειδική αγωγή, ψυχολόγους ανά σχολείο. Άλλωστε, η προσχολική εκπαίδευση μέχρι σήμερα ήταν η πλέον ορθώς -αλλά με δυσχέρειες- λειτουργούσα βαθμίδα.

  • 27 Απριλίου 2020, 15:11 | Μαρία

    Το υπουργείο καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η μάθηση διαμέσου του παιχνιδιού, διαθεματικών δραστηριοτήτων και βιωματικής μάθησης. Εισάγει ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο τα Αγγλικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας. Ποιος ο σκοπός; Ποιο το όφελος; Έχουμε λύσει όλες τις άλλες βασικές και πρωτογενείς ελλείψεις ώστε να έρθουν τα Αγγλικά σαν κερασάκι στη τούρτα; Χαρακτηριστικές ελλείψεις άμεσης ανάγκης προς κάλυψη είναι οι εξής:
     Νέα σύγχρονα κτίρια.
     Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
     Αμεση εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικότητας σε όλη την επικράτεια.
     Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.
     Στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των παιδιών με Αναπηρίες και ΕιδικέςΕκπαιδευτικές Ανάγκες.
     Σύγχρονο εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό.
     Μόνιμες καθαρίστριες, τραπεζοκόμους και σχολικούς βοηθούς.
     Δωρεάν ποιοτικά σχολικά γεύματα.
     Σχολικούς γιατρούς για την δωρεάν ιατρική παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των παιδιών.
    Σας φαίνονται τα Αγγλικά ποιο σημαντικά απο αυτές τις στοιχειώδεις ανάγκες; Το θέατρο του παραλόγου.
    Αυτά είναι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων και αυτά θα πρέπει να θεσμοθετήσετε.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

  • 27 Απριλίου 2020, 14:46 | Παναγιώτης

    Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καταθέτει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η μάθηση διαμέσου του παιχνιδιού και της οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και διαθεματικών δραστηριοτήτων. Εισάγει ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο τα Αγγλικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και με σκοπό να εισάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα.
    Ενα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά έχει ανάγκη:
     Νέα σύγχρονα κτίρια.
     Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
     Αμεση εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικότητας σε όλη την επικράτεια.
     Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.
     Στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των παιδιών με Αναπηρίες και ΕιδικέςΕκπαιδευτικές Ανάγκες.
     Σύγχρονο εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό.
     Μόνιμες καθαρίστριες, τραπεζοκόμους και σχολικούς βοηθούς.
     Δωρεάν ποιοτικά σχολικά γεύματα.
     Σχολικούς γιατρούς για την δωρεάν ιατρική παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των παιδιών.
    Αυτά είναι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων και αυτά θα πρέπει να θεσμοθετήσετε.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

  • 27 Απριλίου 2020, 14:45 | Κωνσταντίνα

    Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καταθέτει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η μάθηση διαμέσου του παιχνιδιού και της οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και διαθεματικών δραστηριοτήτων. Εισάγει ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο τα Αγγλικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και με σκοπό να εισάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα.
    Ενα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά έχει ανάγκη:
     Νέα σύγχρονα κτίρια.
     Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
     Αμεση εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικότητας σε όλη την επικράτεια.
     Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.
     Στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των παιδιών με Αναπηρίες και ΕιδικέςΕκπαιδευτικές Ανάγκες.
     Σύγχρονο εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό.
     Μόνιμες καθαρίστριες, τραπεζοκόμους και σχολικούς βοηθούς.
     Δωρεάν ποιοτικά σχολικά γεύματα.
     Σχολικούς γιατρούς για την δωρεάν ιατρική παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των παιδιών.
    Αυτά είναι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων και αυτά θα πρέπει να θεσμοθετήσετε.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

  • 27 Απριλίου 2020, 14:28 | Κορίνα

    Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καταθέτει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η μάθηση διαμέσου του παιχνιδιού και της οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και διαθεματικών δραστηριοτήτων. Εισάγει ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο τα Αγγλικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και με σκοπό να εισάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα.
    Ενα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά έχει ανάγκη:
     Νέα σύγχρονα κτίρια.
     Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
     Αμεση εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικότητας σε όλη την επικράτεια.
     Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.
     Στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των παιδιών με Αναπηρίες και ΕιδικέςΕκπαιδευτικές Ανάγκες.
     Σύγχρονο εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό.
     Μόνιμες καθαρίστριες, τραπεζοκόμους και σχολικούς βοηθούς.
     Δωρεάν ποιοτικά σχολικά γεύματα.
     Σχολικούς γιατρούς για την δωρεάν ιατρική παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των παιδιών.
    Αυτά είναι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων και αυτά θα πρέπει να θεσμοθετήσετε.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

  • 27 Απριλίου 2020, 13:49 | Μαμά

    Σωστό ! Όπως στα ιδιωτικά! Επιτέλους !

  • 27 Απριλίου 2020, 13:11 | Μαρία

    Μαθαίνει κάποιος αγγλικά στο δημοτικό γυμνάσιο λύκειο για να μάθουν τα νήπια ??????? Βάλτε τα άλλα τι ακριβώς θα αλλάξει ???

  • 27 Απριλίου 2020, 13:10 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

    Το αναλυτικό πρόγραμμα στο Νηπιαγωγείο είναι διαθεματικό,όπως το λέει κι ο τίτλος του, ΔΕΠΠΣ (Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών) περνάει δηλαδή από όλους τους γνωστικούς τομείς ως κάτι ενιαίο, τονίζεται η ολιστική προσέγγιση στη γνώση, με παιγνιώδη τρόπο. Δεν χωρίζουμε δηλαδή σε δομημένες διδακτικές ενότητες όπως στο δημοτικό που την μία διδακτική ώρα έχουν γλώσσα, την άλλη μελέτη περιβάλλοντος κτλ. Αντίθετα, στο νηπιαγωγείο όλα έχουν μια συνέχεια και συνδέονται μεταξύ τους από τον εκπαιδευτικό ανάλογα με τους στόχους που θέτει. Μπορεί με απλά λόγια ο νηπιαγωγός να ασχοληθεί με ένα project με θέμα την «άνοιξη» και να οργανώσει δραστηριότητες με γλώσσα και με αριθμούς ή με το φυσικό περιβάλλον παράλληλα κ ταυτόχρονα. ΔΕΝ χωρίζονται τα μαθήματα. Πώς λοιπόν προτείνετε την εισαγωγή αγγλικών ως ξεχωριστό μάθημα που μάλιστα να το διδάσκει ένας άλλος εκπαιδευτικός που θα έρχεται για λίγο στο νηπιαγωγείο (πχ 30′) και τα παιδιά δεν θα έχουν εξοικειωθεί μαζί του;Αν γνωρίζατε τους στόχους του νηπιαγωγείου και το αναλυτικό του πρόγραμμα, ΔΕΝ θα καταθέτατε τέτοιο άρθρο!Ρωτήστε τους επιστήμονες που ασχολούνται με την προσχολική αγωγή! Κι όχι τους καθηγητές αγγλικής γλώσσας που ούτε καν έχουν διδαχθεί το πώς θα συμπεριφερθούν στα παιδιά της ευαίσθητης αυτής ηλικίας! Αν τυχόν η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ωφέλιμη την εισαγωγή αγγλικών στα νήπια, θα μπορούσαν να το προωθήσουν οι ίδιοι οι νηπιαγωγοί (μια και γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα που έχει εισαχθεί και στο προσοντολόγιο των εκπαιδευτικών) και γιατί οι ίδιοι γνωρίζουν τα νήπια της τάξης τους και δεν θα δημιουργηθεί αναστάτωση και ούτε άδικη δαπάνη για το κράτος. Όμως στη χώρα μας με τόσα αλλοδαπά παιδιά που δεν γνωρίζουν την ελληνική θα εισάγετε και την αγγλική γλώσσα; Αλλά και γενικά τα προνήπια τώρα μαθαίνουν τη μητρική τους σωστά, τα αγγλικά θα έχουν τη δυνατότητα από το δημοτικό, είναι λάθος από πολλές απόψεις λοιπόν να σχολειοποιηθεί το νηπιαγωγείο με την εισαγωγή αγγλικών!
    Όσα ψηφίζονται αυτές τις μέρες από το Υπουργείο Παιδείας, εν μέσω καραντίνας και χωρίς καμία διάθεση διαλόγου, καταστρατηγούν τον ίδιο τον χαρακτήρα του νηπιαγωγείου!Γόνείς και εκπαιδευτικοί ζητάμε να στελεχωθούν τα νηπιαγωγεία με μόνιμο προσωπικό, καθώς και ψυχολόγους και λογοθεραπευτές που είναι οι ειδικότητες που πραγματικά έχουμε ανάγκη στα νηπιαγωγεία για την στήριξη της ΕΑΕ και παράλληλης ζώνης!!ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ!

  • 27 Απριλίου 2020, 12:59 | Μαρία

    Τα αγγλικά στα νηπιαγωγεία να υποθέσω θα τα κάνουν οι τωρινοί μόνιμοι κ αυτοί που θα διοριστούν από τους 15,000 με τα ωραία μάστερ του 5μηνιυ κ οι μισοί χωρις ούτε ΑΣΕΠ? Οι ίδιοι που κάνουν στα παιδιά αγγλικά στα δημοτικά κ βθμια αλλά Αγγλικα ΔΕΝ μιλάνε ?!? Αν είναι έτσι αφήστε κ τις νηπιαγωγούς γιατί στα ιδιωτικά οι δασκάλες αγγλικών μιλάνε ΜΟΝΚ ΑΓΓΛΙΚΑ και τα παιδάκια και την προφορά παίρνουν κ δεν φοβούνται να μηλισουν.

  • 27 Απριλίου 2020, 12:14 | Μητέρα

    Κυρία Κεραμεως αξιολόγηση κάντε πρώτα στουε ΠΕ06 γιατί πάνε 12 χρόνια ήδη αγγλικά και να μηλισουν δεν μπορούν πάλι. Αλλά αφού δεν μιλούν οι δασκι πώς θα μηλισουν τα παιδάκια. Στα μεγάλα ιδιωτικά των Αθηνών οι δασκάλες αγγλικών μιλούν μόνο Αγγλικα. Γι αυτό μαθαίνουν τα παιδιά και μιλάνε. Εδώ θα γίνεται αυτό ??? Ποιος θα το εξασφαλίζει ?

  • 27 Απριλίου 2020, 12:05 | Ντάνος

    Καλησπέρα σας

    Επανέρχομαι αφού έχω καταθέσει ήδη τις απόψεις μου σε προηγούμενη σελίδα.
    Φυσικά και πρέπει το σχολείο να απαντήσει στις ανάγκες της κοινωνίας και να ενισχύσει το μάθημα των Αγγλικών. Στην ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστηριακή ή σχολική) η διδασκαλία των Αγγλικών είναι δεδομένη ακόμα και από την προσχολική ηλικία. Επιπλέον, όπως τόνισα η πρώιμη έκθεση στην δεύτερη ξένη γλώσσα παρουσιάζει σημαντικά οφέλη στην κατάκτηση του φωνολογικού συστήματος και αμβλύνει (εφόσον ενταχθεί σε μικρότερες ηλικίες) τις τεράστιες διαφορές και ανισότητες στην κατάκτηση της Αγγλικής μεταξύ των μαθητών. Αυτών που ξεκίνησαν σε μικρότερη ηλικία και των υπολοίπων. Με αυτόν τον τρόπο θα παρουσιάζεται μικρότερη ανομοιογένεια με θετικές συνέπειες στη διδασκαλία στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού.

    Παρατηρώ ότι αρκετοί συνάδελφοι αναφέρουν ότι στο Νηπιαγωγείο ένας μαθητής δεν έχει κατακτήσει την γλώσσα. Προφανώς όσοι έχουν περάσει από τμήματα Φιλολογίας, όπου έχουν εστιάσει στη Γλωσσολογία, θα γνωρίζουν ότι οι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας έχουν κατακτήσει σε σημαντικό βαθμό τον προφορικό λόγο σε πολύ μικρή ηλικία. Δεν μιλάω για τον γραπτό λόγο ο οποίος μπορεί να κατακτηθεί μέσα από τη διδασκαλία και όχι με φυσικό τρόπο. Η εισαγωγή των Αγγλικών έχει στόχο κυρίως μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το φωνολογικό σύστημα της γλώσσας και όχι με την παραγωγή γραπτού λόγου.Τονίζω μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

    Τέλος, αυτό που πιστεύω ότι παρουσιάζεται ως μεγάλο εμπόδιο στη δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου και εργάζομαι, είναι η νοοτροπία ορισμένων συνδικαλιστικών ομάδων που αντιστέκονται σε κάθε είδους καινοτομία και αλλαγή. Ο σκοπός τους είναι να την κρατούν καθηλωμένη στο χθες και απαξιωμένη. Μέσα από αυτή την απαξίωσή της αυτοί επιβιώνουν αφού καταγγέλλουν διαρκώς την αναποτελεσματικότητά της. Άρα τρέφονται από την παρακμή του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Σίγουρα ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα θα τους δυσκόλευε φοβερά αφού ο καθημερινός καταγγελτικός τους λόγος δεν θα είχε απήχηση. Αντιθέτως, σήμερα οι αναχρονιστικές τους αντιλήψεις έχουν απήχηση και κυριαρχούν ιδεολογικά μολύνοντας το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη διεύρυνση των ανισοτήτων αφού η αναποτελεσματική δημόσια εκπαίδευση επηρεάζει κυρίως τους μαθητές των λαϊκών στρωμάτων και τάξεων. Οι υπόλοιποι βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από την ιδιωτική εκπαίδευση ενίοτε ακόμα και για το μάθημα της Αγγλικής γλώσσας.

    Ας μην ξεχνάμε ότι προηγούμενος πρωθυπουργός της χώρας με ισχυρές διασυνδέσεις με τις παραπάνω συνδικαλιστικές ομάδες εμπιστευόταν τα παιδιά του στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Ο ίδιος καταδίκαζε την ίδια στιγμή την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Προφανώς, και είμαι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ωστόσο, αυτό που θέλω να τονίσω είναι η ανάγκη να γίνει το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα πιο ευέλικτο, καινοτόμο, αυτόνομο και εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, έτσι ώστε να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από ορισμένα πρότυπα σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης που λειτουργούν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό του υπόβαθρο.

    Ευχαριστώ,

  • 27 Απριλίου 2020, 12:01 | Εβελίνα Λ.

    Η διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έχει ως στόχο την πρώτη επαφή των παιδιών με μια γλώσσα που, σίγουρα, θα γνωρίσουν σε όλη της την έκταση στο μέλλον.

    Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αντιμετωπίζουν την ξένη γλώσσα με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, σαν ένα καινούριο παιχνίδι. Έτσι μαθαίνουν πολύ εύκολα και αβίαστα απλές λέξεις και έννοιες μέσα από το τραγούδι, την ζωγραφική, το θέατρο, τα παραμύθια και άλλες διασκεδαστικές μουσικοκινητικές δραστηριότητες.

    Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να δημιουργήσουν μια πρώτη θετική εντύπωση για την εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας και να την κάνουν σιγά σιγά κτήμα τους.

    Σύμφωνα με τη Jeanette Vos και τον Dryden, ερευνητές που μελέτησαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, μας δίνονται 3 ευκαιρίες για την εκμάθηση της γλώσσας.

    Η πρώτη ευκαιρία δίνεται από τη φύση μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

    Η δεύτερη ευκαιρία για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας δίνεται στον άνθρωπο μέχρι τα 3 του χρόνια. Μέχρι αυτή την ηλικία θέτονται οι βάσεις για τη γλώσσα, τον τρόπο σκέψης, την όραση, τον ιδιαίτερο τρόπο που βλέπει ο καθένας μας τον κόσμο και γενικότερα, για την προσωπικότητα. Μέχρι τα 3 πρώτα χρόνια, όσον αφορά τη δομή και το λεξιλόγιο, η γλώσσα μπορεί να κατακτηθεί πολύ εύκολα και αυθόρμητα. Σε αυτή την ηλικία βέβαια την εκμάθηση της γλώσσας την υποβοηθούν και άλλες δεξιότητες που ενισχύουν γενικά τη μάθηση, όπως η όραση, οι ήχοι, η γεύση, η αφή, η μυρωδιά και αυτενέργεια.

    Η τρίτη ευκαιρία για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δίνεται μέχρι τα 8. οπότε συνεχίζεται η εξαιρετική ικανότητα του παιδιού για αφομοίωση πληροφοριών, η έμφυτη περιέργειά του για νέες εμπειρίες και η ανάπτυξη του εγκεφάλου που επιτρέπει διαφοροποιήσεις σε ότι έχει ήδη εδραιωθεί. Μετά τα 12 χρόνια όλες οι πόρτες κλείνουν, επειδή η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου έχει ήδη ολοκληρωθεί.

    Αγαπητοί συνάδερφοι δεν υπάρχει λόγος να διακατέχεστε από τόσο αρνητικά συναισθήματα κ αδυναμία να διακρίνετε το αυτονόητο…Για να μεταδώσετε την παιδεία στους μαθητές σας πρέπει να συνεργαστείτε δημιουργικά με τους υπόλοιπους συναδέρφους.

  • 27 Απριλίου 2020, 11:50 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ

    Είμαι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ΠΕ86 στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ειδικής Αγωγής και υπηρετώ σε δύο σχολεία. Θα θέσω την αναγκαιότητα του μαθήματος Πληροφορικής ως άκρως απαραίτητη καθώς οι ανάγκες της σημερινής ψηφιακής κοινωνίας συνεχώς αυξάνονται (βλ. σύγχρονή και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση), με σκοπό την εκμάθηση νέων Τεχνολογιών. Θεωρώ ότι είναι αναγκαία η αύξηση ωρών στο Δημοτικό από μια ώρα που γίνεται τώρα, στις δυο ώρες για την βέλτιστη ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η ένταξη του μαθήματος της Πληροφορικής και στα Νηπιαγωγεία (Γενικής και Ειδικής), επειδή οι αυξημένες ψηφιακές ανάγκες εντοπίζονται από την νεαρή ηλικία των μαθητών, αλλά να γίνεται εξειδικευμένα η παράδοση του μαθήματος από εκπαιδευτικό ΠΕ86, λόγω της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου μαθήματος.

  • 27 Απριλίου 2020, 11:28 | ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑ

    Η επιστήμη της ψυχογλωσσολογίας υποστηρίζει πως τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών όταν έρχονται σε επαφή με την ξένη γλώσσα ,έχουν καλύτερη σχέση με το αντικείμενο,υψηλότερο βαθμό αφομοίωσης ,γρηγορότερη κατάκτηση της γλώσσας και ευκολότερη ταύτιση με τη διεργασία της σωστής προφοράς και εκφοράς του λόγου.Επιπλέον,λαμβάνουν περαιτέρω βοήθεια ως προς την καλύτερη αφομοίωση και κατάκτηση των μηχανισμών της μητρικής τους γλώσσας καθώς υπάρχει άμεση διασύνδεση και συνάφεια μεταξύ των γλωσσών .Ως εκ τούτου ,η εισαγωγή με παιγνιώδη τρόπο της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο όχι μόνο δεν παρεμποδίζει αλλά αντίθετα βοηθά και διευκολύνει το ρόλο των νηπιαγωγών και την μετάβαση των νηπίων από την προσχολική στη σχολική ζωή με περισσότερα εφόδια.

  • 27 Απριλίου 2020, 10:39 | Μητέρα

    Πολυ σωστό. Τα μικρά παιδάκια κάνουν άλματα στα αγγλικά. Ας ελπίσουμε ότι οι καθηγητές που θα μπουν όμως θα κάνουν παιχνίδι και τραγουδάκια και θα τους μιλάνε μόνο Αγγλικα όπως στα ιδιωτικά.

  • 27 Απριλίου 2020, 10:22 | Δωρα Α.

    Πολύ θετική πρωτοβουλία! Εχει αποδειχθεί οτι η επαφή των μαθητών σε πρωιμη ηλικία με μια ξενη γλώσσα διευκολύνει την εκμαθηση της ενω επισης ενισχύει την ενσυναισθηση και την δημιουργικότητα των μαθητών αλλα και δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων. Στα πειραματικά νηπιαγωγεία,απ’όσο γνωριζω αν δεν απατώμαι , υπάρχει εδω και χρόνια η παρουσία των Αγγλικών. Γιατί όχι και στα υπόλοιπα;

  • 27 Απριλίου 2020, 10:12 | Λυμπρίτη Λεοντίνη

    Το πρόγραμμα στο Νηπιαγωγείο είναι διαθεματικό, περνάει δηλαδή από όλους τους γνωστικούς τομείς ως κάτι ενιαίο, με παιγνιώδη τρόπο. Δεν λέμε δηλαδή «τώρα θα κάνουμε μαθηματικά ή τώρα θα ασχοληθούμε με τη γλώσσα». Όλα έχουν μια συνέχεια, μια λογική και συνδέονται μεταξύ τους από τον εκπαιδευτικό.
    Όσα ψηφίζονται αυτές τις μέρες από το Υπουργείο Παιδείας, εν μέσω καραντίνας και χωρίς καμία διάθεση διαλόγου, καταστρατηγούν τον ίδιο τον χαρακτήρα του νηπιαγωγείου..

    *Αντί να στελεχωθούν τα νηπιαγωγεία με μόνιμο προσωπικό, καθώς και ψυχολόγους και λογοθεραπευτές
    *Αντί να αναβαθμίσετε την κτιριακή υποδομή που σε κάποια μέρη είναι απαράδεκτη για να στεγάσει παιδιά

    Τι κάνει το Υπουργείο;
    *Εισάγει ειδικότητα αγγλικών (!) γιατί όποιος ζει από κοντά την πραγματικότητα στα ελληνικά νηπιαγωγεία, αυτό ήταν που έλειπε.. Αν μπείτε στην τάξη του Νηπιαγωγείου και δείτε τα πραγματικά προβλήματα στον προφορικό λόγο των παιδιών, τότε θα αναθεωρήσετε για τη χρησιμότητα της 2ης γλώσσας όταν ακόμα η 1η δεν έχει καλλιεργηθεί (και όταν εκτός από την ελληνική υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό μαθητές μειονοτήτων με διγλωσσία χαμηλού επιπέδου άλλης από την Αγγλική) (βλ. Cummins, Ταυτότητες υπό Διαπραγμάτευση, 2005)
    *Αυξάνει τον αριθμό των νηπίων ανά τάξη στα 24 (Με δυνατότητα αύξησης όπου χρειαστεί +10%) κοινώς ως 26 παιδιά με μια νηπιαγωγό.. Πώς αναβαθμίζεται έτσι η σύγχρονη τάξη;
    *Δεν θα μπορεί να λειτουργήσει νηπιαγωγείο από 16 παιδιά και κάτω (Δηλαδή τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία στα χωριουδάκια τι θα γίνουν; ..) Υπέροχα σχολεία σε μικρά μέρη, πλήρως εξοπλισμένα, που υποβαθμίζονται και κλείνουν ενώ υπάρχουν μαθητές, αλλά όχι τόσοι όσοι επιθυμεί το υπουργείο.

    Ο εκπαιδευτικός κόσμος αλλά και οι γονείς σας καλούμε να αποσύρετε άμεσα αυτό το νομοσχέδιο και αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την αναβάθμιση του δημόσιου Νηπιαγωγείου μπείτε σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς της τάξης.

  • 27 Απριλίου 2020, 04:15 | Χρυσουλα Π.

    Δεν θεωρώ οτι τα μικρά παιδιά μπερδεύονται με τη δεύτερη γλώσσα σε μικρη ηλικία. Εχω την εμπειρία απο τις εγγονές μου που πήγαν σε νηπιαγωγείο όπου μπορούσαν οι γονείς να επιλέξουν το ελληνικό ή το γαλλικό ή το αγγλικό τμήμα. Επέλεξαν το γαλλικό που είναι και πιο δύσκολο. Οι νηπιαγωγοί ήταν οι ίδιες δίγλωσσες. Τα πήγαν θαυμάσια και συνεχίζουν. Να προσθέσω ότι στο σπίτι μιλούσαν και Αγγλικά Χωρίς μεγάλο κόπο σήμερα, 11 & 9 ετων, είναι δίγλωσσες σε αρκετα ικανοποιητικο επίπεδο (με έξτρα μαθήματα 2 ωρών την εβδομάδα στα γαλλικά). Όταν κατέχεις τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, γίνεσαι εύκολα ως ενήλικας άνθρωπος του κόσμου, όποιο επάγγελμα και να επιλέξεις. Ανοίγουν οι πόρτες του κόσμου εφόσον θελήσεις να διερευνήσεις και να εμβαθύνεις στα ενδιαφέροντα σου ακόμα και αν ασχολείσαι κε τον πρωτογενή τομέα.

  • 27 Απριλίου 2020, 03:42 | Μάνος

    Η αύξηση των ωρών αγγλικών στις μικρές τάξεις χρειαζόταν. Με μια ώρα τη βδομάδα ήταν δύσκολο να προλάβουμε να προσεγγίσουμε όλες τις θεματικές που θα θέλαμε. Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο και σε μικρή ηλικία έρχεται κάποιος σε επαφή με μια ξένη γλώσσα τόσο πιο φυσικά και αβίαστα τη μαθαίνει. Μακάρι να αυξηθούν και οι ώρες στις επόμενες τάξεις. Θα βοηθούσε επίσης να μπορούν να χωρίζονται οι μαθητές σε επίπεδα και φυσικά ο μικρότερος αριθμός παιδιών ανα τμήμα. Κίνητρο θα έδινε πιστεύω στα παιδιά και η απόκτηση πιστοποιητικου όπως του κπγ μέσω του σχολείου.

  • 27 Απριλίου 2020, 02:49 | Marina

    Είμαστε με τα σωστά μας θα διθαχθουν τα παιδιά αγγλικά στην προσχολική ηλικία;που πηγαίνει το δικαίωμα των παιδιών για παιχνίδι;τα παιδιά στο νηπιαγωγείο σε αυτή την ηλικία ουσιαστικά ξεκινούν να αναπτύσσουν το γλωσσικό τους επίπεδο μαθαίνοντας την μητρική τους γλώσσα εμείς θα σταθούμε εμπόδιο σε αυτό τους το εγχείρημα βάζοντας τους επιπλέον και μια άλλη γλώσσα να μάθουν;εσείς κυρία υπουργός θεωρείται ότι αυτό είναι σωστό; Δηλαδή ένα παιδί τεσσάρων η πέντε χρόνων τι από όλα θα κάνει ;πόσο φορτίο μάθησης θα του προσθέσουμε ;τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι αλλά αντί γιαυτο προσπαθείτε να τα μεγαλώσετε χώρις αυτά πραγματικά να το θέλουν …σας παρακαλούμε να αποσύρεται το νομοσχέδιο σεβόμενοι πολύ απλά τα δικά σας παιδιά…όχι στη σχολειοποιηση του νηπιαγωγείου ναι στο δικαίωμα για δημιουργικότητα στο μέτρο που επιτρέπει η παιδική ψυχή…

  • 27 Απριλίου 2020, 02:47 | Δήμητρα

    Είμαστε με τα σωστά μας θα διθαχθουν τα παιδιά αγγλικά στην προσχολική ηλικία;που πηγαίνει το δικαίωμα των παιδιών για παιχνίδι;τα παιδιά στο νηπιαγωγείο σε αυτή την ηλικία ουσιαστικά ξεκινούν να αναπτύσσουν το γλωσσικό τους επίπεδο μαθαίνοντας την μητρική τους γλώσσα εμείς θα σταθούμε εμπόδιο σε αυτό τους το εγχείρημα βάζοντας τους επιπλέον και μια άλλη γλώσσα να μάθουν;εσείς κυρία υπουργός θεωρείται ότι αυτό είναι σωστό; Δηλαδή ένα παιδί τεσσάρων η πέντε χρόνων τι από όλα θα κάνει ;πόσο φορτίο μάθησης θα του προσθέσουμε ;τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι αλλά αντί γιαυτο προσπαθείτε να τα μεγαλώσετε χώρις αυτά πραγματικά να το θέλουν …σας παρακαλούμε να αποσύρεται το νομοσχέδιο σεβόμενοι πολύ απλά τα δικά σας παιδιά…όχι στη σχολειοποιηση του νηπιαγωγείου ναι στο δικαίωμα για δημιουργικότητα στο μέτρο που επιτρέπει η παιδική ψυχή…

  • 27 Απριλίου 2020, 02:30 | Βασίλης

    Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καταθέτει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η μάθηση διαμέσου του παιχνιδιού και της οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και διαθεματικών δραστηριοτήτων. Εισάγει ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο τα Αγγλικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και με σκοπό να εισάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα.
    Ενα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά έχει ανάγκη:
     Νέα σύγχρονα κτίρια.
     Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
     Αμεση εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικότητας σε όλη την επικράτεια.
     Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.
     Στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των παιδιών με Αναπηρίες και ΕιδικέςΕκπαιδευτικές Ανάγκες.
     Σύγχρονο εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό.
     Μόνιμες καθαρίστριες, τραπεζοκόμους και σχολικούς βοηθούς.
     Δωρεάν ποιοτικά σχολικά γεύματα.
     Σχολικούς γιατρούς για την δωρεάν ιατρική παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των παιδιών.
    Αυτά είναι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων και αυτά θα πρέπει να θεσμοθετήσετε.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

  • 27 Απριλίου 2020, 02:25 | Αναστασία

    Η εισαγωγή του μαθήματος των αγγλικών στο νηπιαγωγείο, αν και δεν είναι αρνητικό μέτρο, δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση στην αναβάθμιση του μαθήματος των αγγλικών στο δημόσιο σχολείο. Προέχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός της ύλης και των επιδιωκόμενων στόχων σε όλες τις τάξεις και τις βαθμίδες έτσι ώστε να υπάρχει μια συνέχεια στη διδασκαλία του μαθήματος. Επίσης, θεωρώ απαραίτητο να αυξηθούν οι ώρες του μαθήματος πρωτίστως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που είναι μόνο 2 ώρες την εβδομάδα.

  • 27 Απριλίου 2020, 02:19 | Βασιλική

    Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καταθέτει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η μάθηση διαμέσου του παιχνιδιού και της οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και διαθεματικών δραστηριοτήτων. Εισάγει ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο τα Αγγλικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και με σκοπό να εισάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα.
    Ενα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά έχει ανάγκη:
     Νέα σύγχρονα κτίρια.
     Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
     Αμεση εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικότητας σε όλη την επικράτεια.
     Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.
     Στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των παιδιών με Αναπηρίες και ΕιδικέςΕκπαιδευτικές Ανάγκες.
     Σύγχρονο εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό.
     Μόνιμες καθαρίστριες, τραπεζοκόμους και σχολικούς βοηθούς.
     Δωρεάν ποιοτικά σχολικά γεύματα.
     Σχολικούς γιατρούς για την δωρεάν ιατρική παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των παιδιών.
    Αυτά είναι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων και αυτά θα πρέπει να θεσμοθετήσετε.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

  • 27 Απριλίου 2020, 02:15 | Νηπιαγωγος

    Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καταθέτει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η μάθηση διαμέσου του παιχνιδιού και της οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και διαθεματικών δραστηριοτήτων. Εισάγει ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο τα Αγγλικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και με σκοπό να εισάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα.
    Ενα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά έχει ανάγκη:
     Νέα σύγχρονα κτίρια.
     Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
     Αμεση εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικότητας σε όλη την επικράτεια.
     Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.
     Στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των παιδιών με Αναπηρίες και ΕιδικέςΕκπαιδευτικές Ανάγκες.
     Σύγχρονο εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό.
     Μόνιμες καθαρίστριες, τραπεζοκόμους και σχολικούς βοηθούς.
     Δωρεάν ποιοτικά σχολικά γεύματα.
     Σχολικούς γιατρούς για την δωρεάν ιατρική παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των παιδιών.
    Αυτά είναι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων και αυτά θα πρέπει να θεσμοθετήσετε.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

  • 27 Απριλίου 2020, 02:15 | Χαρίκλεια

    Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καταθέτει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η μάθηση διαμέσου του παιχνιδιού και της οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και διαθεματικών δραστηριοτήτων. Εισάγει ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο τα Αγγλικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και με σκοπό να εισάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα.
    Ενα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά έχει ανάγκη:
     Νέα σύγχρονα κτίρια.
     Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
     Αμεση εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικότητας σε όλη την επικράτεια.
     Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.
     Στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των παιδιών με Αναπηρίες και ΕιδικέςΕκπαιδευτικές Ανάγκες.
     Σύγχρονο εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό.
     Μόνιμες καθαρίστριες, τραπεζοκόμους και σχολικούς βοηθούς.
     Δωρεάν ποιοτικά σχολικά γεύματα.
     Σχολικούς γιατρούς για την δωρεάν ιατρική παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των παιδιών.
    Αυτά είναι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων και αυτά θα πρέπει να θεσμοθετήσετε.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

  • 27 Απριλίου 2020, 02:10 | Άννα

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 27 Απριλίου 2020, 00:59 | Βασίλης

    Δεν είναι αντιεπιστημονικό & αντιπαιδαγωγικό, είναι απάνθρωπο

  • 27 Απριλίου 2020, 00:50 | Θεοδώρα

    Διαφωνώ κάθετα με την έστω και πιλοτική εισαγωγή της αγγλικής στο νηπιαγωγείο. Οι γλωσσικές, ψυχοκινητικές, συμπεριφορικές ικανότητες των παιδιών αυτών των ηλικιών δεν τους επιτρέπουν καμία γνώση αυτού του είδους. Η ουσιαστική κατάκτηση της ξένης γλώσσας ξεκινά μετά την γ’ δημοτικού. Επιπλέον, οι γλωσσικές αδυναμίες, προβλήματα και ελλείψεις πολλών παιδιών περισσότερο καλούν σε εντονότερη παρουσία και υποστήριξη από καλά καταρτισμένους νηπιαγωγούς, λογοθερραπευτές, καθηγητές ειδικής αγωγής παρά από καθηγητές αγγλικής. Το λιγότερο αστοχία η σχετική πρόβλεψη…

  • 27 Απριλίου 2020, 00:08 | Πολύβιος

    Για ποιό λόγο ο νόμος να ασχολείται με την πιλοτικότητα. Στο νόμο υποτίθεται ότι έχει ωριμάσει μια διαδικασία και θεσμοθετείται. Κάνετε βιαστικές και πρόχειρες κινήσεις για να νομοθετήσετε γρήγορα. Αυτά που περιγράφετε στο άρθρο μπορούν κάλλιστα να οργανωθούν σε καινοτόμες πιλοτικές δράσεις του υπουργείου, να κάνουν έναν κύκλο, να αξιολογηθούν και να νομοθετηθούν σε επόμενη φάση. Κακή νομοθέτηση.

  • 26 Απριλίου 2020, 23:59 | Άννα

    Εκφράζω πλήρη διαφωνία με τη θεσμοθέτηση διδασκαλίας αγγλικών στο νηπιαγωγείο! Τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο της γλωσσικής τους ανάπτυξης και η εμπλοκή με μια γλώσσα σαν τα αγγλικα, ενδέχεται να τους δημιουργήσει εντονη σύγχυση! Επιπλέον
    για τα παιδιά που μπορεί να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστεί η μαθησιακη διαδικασία ακόμα πιο επίπονη, καθώς τα αγγλικά είναι μια «κρυφή γλώσσα» και μπορεί να πυροδοτηθούν δυσκολίες στην κατάκτηση της φωνολογικής ενημερότητας.

  • 26 Απριλίου 2020, 23:25 | Τατιάνα

    Κ. Κεραμέως απλά καταστριφικό για το χαρακτήρα του νηπιαγωγείου. Οι γονείς είμαστε αντίθετοι με την εισαγωγή των Αγγλικών και άλλων εκπαιδευτικών πέρα από νηπιαγωγούς.

  • 26 Απριλίου 2020, 23:19 | Μαριλένα

    Λάθος κίνηση η εισαγωγή ειδικότητας στο νηπιαγωγείο. Χάνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και αυτο που πρεσβεύει. Έχουν γραφτεί και έχουν τεκμηριωθεί κείμενα σχετικά με αυτό, από όλους τους καθηγητές των Παιδαγωγικών τμημάτων, τη ΔΟΕ και τους νηπιαγωγούς της τάξης. Υπάρχουν πολλά άλλα βασικά θέματα από την εκμάθηση των Αγγλικών στις ηλικίες 4-5. Ενίσχυση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με καινούργια νηπιαγωγεία όπου χρειάζονται, μόνιμους διορισμούς, ίδρυση νέων οργανικών θέσεων και μια παράλληλη στήριξη ανα μαθητή που την χρειάζεται. Μείωση του αριθμού μαθητών και ίδρυση τμημάτων ένταξης. Δουλεύοντας στο δημόσιο νηπιαγωγείο, βλεπουμε καθημερινά τις αδυναμίες του και γνωρίζουμε καλά τι χρειάζονται οι μικροί μας μαθητές, καλύτερα από τον καθένα που τα βλέπει από την απ’έξω. Στηρίξτε πραγματικά το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο καθένας χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση σε αυτες τις ευαίσθητες ηλικίες.

  • 26 Απριλίου 2020, 22:51 | Κωνσταντίνα

    Γενικά είμαι θετικά προσκείμενη σε νέες πρακτικές κ εφαρμογές στη μάθηση στο νηπιαγωγείο με την προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλίστει το κυριότερο, που δεν είναι άλλο από την ασφάλεια των παιδιών. Η οποία διακυβεύεται κάθε μέρα όταν η νηπιαγωγός αναγκάζεται να βγει από την αίθουσα προκειμένου να εκτελέσει χρέη και τραπέζοκομου και βοηθητικού προσωπικού αλλά και καθαρίστριας σε έκτακτη ανάγκη… Πρωτα να καλυφθούν αυτές οι καίριες θέσεις εργασίας κ μετά να προχωρήσουν σε προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.. Όπως κ ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη,που θέλουν να τον αυξήσουν. Εδώ παλεύουμε να πραγματοποιήσουμε βιωματικές δραστηριότητες με 21 παιδιά,μεταξύ των οποίων υπάρχουν παιδιά που χρήζουν εξατομικευμένης παρέμβασης με αποτέλεσμα να θες να ασχολήθεις μαζί τους αλλά είναι αδύνατο καθώς θα «χάσεις» τα υπόλοιπα 20! Με αποτέλεσμα να αναγκάζεσαι να προχωράς κ να μην δείχνεις την απαραίτητη προσοχή σε αυτά τα παιδιά που τη χρειάζονται. Αντί λοιπόν να γίνουν προσλήψεις σε ειδικότητες όπως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί κ ψυχολόγοι αυτό που θεωρούν απαραίτητο είναι η αγγλική γλώσσα που θα ακολουθήσει η γυμναστική,κ η πληροφορική..
    Καταλαβαίνω λοιπόν γιατί κάποιος υποστηρίζει αυτή την απόφαση,καθώς δεν έχει μπει σε τάξη νηπιαγωγείου….

  • 26 Απριλίου 2020, 21:54 | Μαρία-Ελένη Θ.

    Το νηπιαγωγείο είναι χώρος όπου διδάσκονται τα πάντα βιωματικά αποσκοπώντας στην ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων χωρίς να υπάρχουν τις περισσότερες φορές διακριτά γνωστικά αντικείμενα. Οι μόνοι κατάλληλα καταρτισμένοι για να διδάξουν σε νήπια είναι οι νηπιαγωγοί που έχουν επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση μέσα από τις απαιτούμενες από το νόμο σπουδές. Τοποθετώντας άλλες ειδικότητες μέσα στο νηπιαγωγείο και μάλιστα εντελώς άσχετες ειδικότητες με την ηλιακή ομάδα των νηπίων, όχι μόνο ακυρώνεται η επιστημονική κατάρτιση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των νηπιαγωγών αλλά μπαίνει σε κίνδυνο και ολόκληρη η προσχολική εκπαίδευση.
    Επίσης ούτε τα νήπια είναι εύκολο να αποδεχτούν δύο-τρεις κλπ διαφορετικούς εκπαιδευτικούς, ούτε οι εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν, πόσο μάλλον να διδάξουν σε νήπια. Ένα μπάχαλο θα δημιουργηθεί!
    Αν είναι να εισαχθεί, οπωσδήποτε, η αγγλική γλώσσα στα νηπιαγωγεία ή θα πρέπει να διδάσκεται από νηπιαγωγούς ή να δημιουργηθεί ειδικότητα που θα έχει σπουδάσει ΚΑΙ αγγλικά ΚΑΙ προσχολική αγωγή!

  • 26 Απριλίου 2020, 21:46 | Δήμητρα

    Όπως πολύ σωστά διατυπώθηκε η εκμάθηση ξένης γλώσσας όταν γίνεται νωρίς και απο το οικογενειακό περιβάλλον έχει καλά αποτελέσματα αλλά δεν είναι το ίδιο όταν ξεκινάει η εκμάθηση σε σχολικό περιβάλλον. Ήδη τα παιδιά με την υπερέκθεση σε οθόνες παρεμβάλλουν αγγλικές λέξεις στο καθημερινό τους λεξιλόγιο και αυτό ειναι προφανές γιατί δεν έχουν ακόμα επίγνωση των γλωσσικών διαφορών, το τι αντιπροσωπεύει η γλώσσα και τα γνωρίσματά της. Με σπουδές γλωσσολογίας διακινδύνευω να παω οτι φοβάμαι για τη δημιουργία υβριδικής γλώσσας και αλλοίωσης της ελληνικής με ένα τέτοιο εγχείρημα.

  • 26 Απριλίου 2020, 21:31 | Μαρία

    Οι καθηγητές αγγλικής μια χαρά παιδαγωγική επάρκεια έχουν, αφού οι περισσότεροι έχουν εξεταστεί στα παιδαγωγικά μέσω ΑΣΕΠ και στην πράξη διδάσκουν χρόνια σε παιδιά.
    Ο φόβος μπροστά σε μια επερχόμενη αλλαγή εν μέρει δικαιολογημένος, όμως για να αποκτήσουν τα παιδιά κίνητρα για τη γλώσσα πρέπει να αλληλεπιδρούν από νωρίς με αυτή μέσα σε ευχάριστο και φιλικό τμήμα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και παιχνίδια κι όχι απότομα στα σχολικά θρανία.

  • 26 Απριλίου 2020, 21:15 | ΒΕΝΕΤΙΑ ΖΗΚΟΥ

    Αγγλικά στην ηλικία 4-6 χρόνων! Πόσα παιδιά θεωρείτε ότι μιλούν την ελληνική γλώσσα σωστά για να μπορέσουν να την μεταφράζουν και στα αγγλικά; Φυσικά είναι πιο εύκολο να αντικαταστήσει τη λέξη «ντιντίτ» με τη λέξη «car» παρά με τη λέξη «αυτοκίνητο».Το νηπιαγωγείο είναι το μεγαλύτερο σχολείο της ζωής ακριβώς επειδή δεν έχει να κάνει με «μαθήματα». Διδάσκει με αβίαστο και παιγνιώδη τρόπο πράγματα που αφορούν το περιβάλλον των νηπίων. Τα αγγλικά δεν βρίσκονται μέσα σ΄αυτό ακόμη.Τα αγγλικά είναι στο περιβάλλον των γονέων (γι΄αυτούς που θέλουν τα παιδιά τους να μαθαίνουν αγγλικά και όχι να παίζουν σ΄αυτήν την ηλικία και απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα).Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να εισαχθούν ειδικότητες λογοθεραπείας ή εργοθεραπείας (τις οποίες πολλοί γονείς αδυνατούν να πληρώσουν αλλά και δεν αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητά τους)εφόσον τα περισσότερα δεν μιλούν, όπως αναλογεί σ΄αυτές τις ηλικίες, με αποτέλεσμα να προσπαθείς να μαντεύεις κάθε φορά για το τί λένε και φυσικά να απορρίπτονται και να παραγκωνίζονται από τα άλλα παιδιά νομίζοντας, ότι είναι ξενόγλωσσα. Πάρα πολλά παιδιά αδυνατούν να φορέσουν το πανωφόρι τους, να πάνε στην τουαλέτα, σαν να μην έχουν χρησιμοποιήσει τα χεράκια τους ποτέ.Θα ήθελα σοβαρά επιχειρήματα για την εισαγωγή της ξένης γλώσσας στο νηπιαγωγείο. Γιατί τέτοιο άγχος με τα αγγλικά; Και ποιός ο λόγος να ξεκινήσει η εκμάθηση τόσο νωρίς εφ’ όσον το δημόσιο σχολείο δε δίνει κάποια πιστοποίηση στο Γυμνάσιο μετά από τόσα χρόνια διδασκαλίας αγγλικών; ‘Ετσι κι αλλιώς στα φροντιστήρια θα αναγκαστούμε να στείλουμε τα παιδιά μας! Παραγκωνίσατε τα Αρχαία Ελληνικά στις μεγαλύτερες βαθμίδες, που είναι οι ρίζες της γλώσσας μας, ας βάλουμε και τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο μήπως και δεν προλάβουν να τα μάθουν, ας αυξήσουμε και τις ώρες τους στο δημοτικό σχολείο…τι άλλο θέλουμε;Δεν γεννιέται η επιθυμία για μάθηση στο παιδί εάν δεν υπάρξει πρώτα η ανάγκη για μάθηση. «Η δουλειά των παιδιών είναι το παιχνίδι» και εσείς τα φορτώνετε με άγχη και πίεση, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε τη βάση της απέχθειας που εκδηλώνεται στις μεγαλύτερες βαθμίδες.

  • 26 Απριλίου 2020, 20:10 | ΒΙΚΥ

    Και μόνο η διατύπωση στο συγκεκριμένο άρθρο ότι τα νήπια αλληλεπιδρούν με καθηγητή Αγγλικής «παρουσία της νηπιαγωγού» τα λέει όλα. Γιατί να υπάρχει η ταυτόχρονη παρουσία της νηπιαγωγού; Ο καθηγητής αγγλικών δεν θα έχει παιδαγωγική επάρκεια να διδάξει σε παιδιά αυτής της ηλικίας; Αν ναι, η παρουσία της νηπιαγωγού δεν χρειάζεται. Αν όχι, τι θα κάνει η νηπιαγωγός; Θα επιβλέπει μήπως κάποιο στοιχείο από το πρόγραμμα του καθηγητή αγγλικών δεν συνάδει με την ηλικία και θα τον διορθώνει;

  • 26 Απριλίου 2020, 19:41 | Ε. Χουρδάκης

    Στο τελευταίο εδάφιο της οικείας περίπτωσης θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να διευκρινιστεί η βούληση του νομοθέτη ως προς την ένταξη ή μη ιδιωτικών νηπιαγωγείων στην πιλοτική δράση ενσωμάτωσης στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα της δημιουργικής ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα. Με την σχετική διευκρίνιση καθίσταται δεσμία για τη διοίκηση η αρμοδιότητα ένταξης ή μη ιδιωτικών νηπιαγωγείων στην οικεία πιλοτική δράση, κατ’ αντιστοιχία με τη βούληση του νομοθέτη. Σε διαφορετική περίπτωση, και σε κάθε περίπτωση (είτε ενταχθούν είτε όχι, βάσει της επικείμενης Απόφασης της Υπουργού Παιδείας), θα υπάρξει αμφισβήτηση από εκείνους που θα θεωρήσουν ότι βλάπτονται από τη συμπερίληψη ή την παράλειψη συμπερίληψής τους.

  • 26 Απριλίου 2020, 19:30 | ΣΟΦΙΑ ΓΚΙΡΤ.

    Με αφορμή το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και αναφορικά με το άρθρο 02 για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα στο Νηπιαγωγείο ,δράττομαι της ευκαιρίας να υπογραμμίσω τον κίνδυνο που ελλοχεύει η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.
    Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας προϋποθέτει την κατάκτηση της δομής της πρώτης -μητρικής γλώσσας (ελληνικής) κάτι το οποίο δυστυχώς δεν επιτυγχάνεται στις μέρες μας ούτε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου… Η ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τον Γ. Μπαμπινιώτη, αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο τον οποίο διατρέχουν οι κακοποιούμενες γλώσσες, στις οποίες και κατατάσσεται . Συγκεκριμένα, αναφέρει πως κακοποιούμενες χαρακτηρίζονται οι γλώσσες των οποίων οι φυσικοί ομιλητές εμφανίζουν έντονο λειτουργικό αναλφαβητισμό (δεν μπορούν να καταλάβουν εύκολα ένα απαιτητικό κείμενο, δεν μπορούν να γράψουν, να αναγνώσουν κείμενα κ.λπ.) και που η χρήση τους στην επικοινωνία είναι αισθητά υποβαθμισμένη (σε λεξιλογικό και συντακτικό επίπεδο), εμφανίζοντας αδικαιολόγητα υψηλό αριθμό δανείων από την Αγγλική.
    Εύλογα , επομένως , προκύπτουν τα εξής ερωτήματα : « Μήπως η εισαγωγή της Αγγλικής στο νηπιαγωγείο επιτείνει το ήδη υπαρκτό πρόβλημα των βαρβαρισμών και των σολοικισμών ,που υποβαθμίζουν και αλλοιώνουν την ελληνική γλώσσα; Μήπως η γλωσσική σύγχυση ελληνικής και αγγλικής σε μια τέτοια ηλικιακή ομάδα οδηγήσει σε μια νέα «Βαβέλ» ;
    Σας παρακαλώ να αναλογιστείτε τις συνέπειες αυτής της νομοθετικής ρύθμισης , ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον να «μουρμουρίζουμε σπασμένες λέξεις από ξένες γλώσσες» (Σεφέρης) για να επικοινωνούμε στην Ελλάδα…

  • 26 Απριλίου 2020, 19:28 | Σταυρούλα Τσιλικη

    Η εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο, για μένα είναι μέγα λάθος. Είμαι νηπιαγωγός κ όταν το 1/3 των μαθητών μου είναι δίγλωσσα, χωρίς να έχουν κατακτήσει την ελληνικη γλώσσα, που για τα περισσότερα απ’αυτά δεν αποτελεί μητρική, με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να κατακτήσουν κ μια τρίτη γλώσσα…???? Επίσης το άλλο 1/3, έχει θέματα λόγου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν κατακτήσει ούτε τη μητρική τους γλώσσα. Οπότε σε όλο αυτό το εγχείρημα θα μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο το 1/3 μιας τάξης, δημιουργώντας στα υπόλοιπα παιδιά της τάξης ανασφάλεια, ανταγωνισμό κ γιατί όχι ψυχολογικής φύσεως θέματα…. Τα σχολεία έχουν ανάγκη από λογοθεραπευτές κ ψυχολόγους κ όχι από αγγλικά. Αυτά υπάρχουν στη ζωή μας κ θα τα μάθουν μεγαλώνοντας ούτως ή άλλως… Επειδή πήγα σε ιδιωτικό σχολείο κ είχα την εμπειρία να μάθω κάποια αγγλικά στο νηπιαγωγείο, δε με βοήθησε πουθενά όλο αυτό… Η ουσιαστική εκμάθηση ξεκίνησε από την ηλικία των 9 κ όχι από τα 4 στο νηπιαγωγείο…

  • 26 Απριλίου 2020, 19:10 | ΑΡΙΣΤΕΑ ΡΟΥΝΤΑ

    Διδασκαλία Αγγλικών από εκπαιδευτικό ΠΕ06 με την παρουσία της νηπιαγωγού στην τάξη

    *Οι μαθητές ηλικίας 4-5 ετών με βάση τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει πρώτα να κατακτήσουν τη μητρική τους γλώσσα, με ορθό και αποτελεσματικό τρόπο.
    ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:

    • Στελέχωση με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, γενικής και ειδικής αγωγής και βοηθητικό προσωπικό
    • Κατάλληλες και ασφαλείς κτηριακές υποδομές
    • Αναλογία 5 τετραγωνικών μέτρων ανά μαθητή σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας και 15 μαθητές ανά εκπαιδευτικό
    • Επαρκής υλικοτεχνικός εξοπλισμός (εκπαιδευτικό υλικό, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λπ.)
    • Υποστήριξη από ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κ.λπ. για την πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες

  • 26 Απριλίου 2020, 17:59 | Μαρία Π.

    Ως νηπιαγωγός, θεωρώ την εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου ένα πολύ θετικό βήμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του. Τα αγγλικά αποτελούν παγκόσμια γλώσσα, οπότε θα συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του νηπίου. Θλίβομαι πραγματικά που διαβάζω απόψεις συναδέρφων, που εναντιώνονται στο όλο εγχείρημα, χρησιμοποιώντας γελοία επιχειρήματα.

  • 26 Απριλίου 2020, 17:50 | Έφη

    Η εισαγωγή του μαθήματος των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο θα αποτελούσε επιβαρυντικό παράγοντα στις ήδη δύσκολες συνθήκες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αισθάνονται ασφάλεια με ένα πρόσωπο, αυτό της νηπιαγωγού. Η εναλλαγή προσώπων στην προσχολική ηλικία θα δημιουργεί σύγχυση στα νήπια. Επίσης, οι μαθητές/μαθήτριες θα πρέπει αρχικά να κατακτήσουν την μητρική τους γλώσσα, ώστε για να προχωρήσουν στο Δημοτικό Σχολείο. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί, επίσης, το γεγονός πως στο νηπιαγωγείο φοιτούν αρκετά δίγλωσσα παιδιά τα οποία αρκετές φορές δεν μιλούν καν τα ελληνικά. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες -τις περισσότερες φορές χωρίς υποστήριξη- εντός της σχολικής τάξης. Το παραπάνω παζλ συντίθεται μέσα σε ένα περιβάλλον με πολυπληθή τμήματα νηπίων και μάλιστα σε μικρές αίθουσες. Ως εκ τούτου, η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας ή άλλης ειδικότητας μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.

  • 26 Απριλίου 2020, 17:43 | Γκούμα Καλλιόπη

    Ως λογοθεραπευτρια και σύμφωνη με τις αρχές της νευρογλωσσολογιας και της μετασχηματιστικης θεωριας, πιστεύω ότι στο νηπιαγωγείο χρειάζεται η καλλιέργεια όλων των επιπέδων του προφορικού λόγου, φωνολογία, μορφολογία , σύνταξη , σημασιολογία- λεξιλόγιο, αφήγηση και σωστή χρήση του λόγου ανάλογα με τις περιστασεις, δηλαδή την πραγματολογια στη γλώσσα στόχος για κάθε χώρα. Θα πρέπει τα παιδιά να καλλιεργήσουν όσο γίνεται περισσότερο την εμβάθυνση τους στην γλώσσα εκπαίδευσης τους. Στην Ελλάδα η γλώσσα εκπαίδευσης είναι τα ελληνικά.Το νηπιαγωγείο χρειάζεται να προετοιμάσει τους μαθητες να αποκτήσουν επάρκεια στον προφορικό λόγο των ελληνικών, καθώς στο δημοτικό θα ακολουθήσει η εκπαίδευση στο γραπτό λόγο. Η γλώσσα μας είναι αναλυτικό συνθετική . Η αγγλική όχι. Οπότε δεν έχουν κοινή ρίζα. Το πρόβλημα είναι ότι θα μπερδέψουν τα παιδιά ή αν θέλετε, θα τα απομακρυνουν από το στόχο που σίγουρα ειναι η καλλιέργεια για την άψογη αντίληψη και παραγωγή της γλώσσας στόχου , δηλ των ελληνικών. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα » γλιτώσουν», μείωση του ρίσκου, για τις μαθησιακές δυσκολίες.