Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου είναι οι εξής :
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games)
2. Τεχνικός Η/Υ
3. Τεχνικός Λογισμικού
Τομέας Μηχανολογίας
1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
2. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
4. Τεχνικός Οχημάτων
5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών
6. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
Τομέας Δομικών Έργων
1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
1. Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
2. Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης
3. Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρύπανσης
Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
3. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
4. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
3. Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
4. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
5. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Τομέας Πλοιάρχων
1. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
Τομέας Μηχανικών
1. Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Ανάγκη διεύρυνσης του τομέα Δομικών Έργων
Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα Δομικών Έργων συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και τις υποδομές της χώρας, δεδομένου ότι ο κλάδος των κατασκευών αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.
Για την κάλυψη των αναγκών του κατασκευαστικού κλάδου σε μεσαία στελέχη, εκτός από την ήδη υπάρχουσα στο Σχέδιο Νόμου ειδικότητα του Σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, είναι απαραίτητη η εισαγωγή στα ΕΠΑΛ των παρακάτω ειδικοτήτων:
1.Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
2.Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
3.Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών
4.Τεχνικός έργων υποδομής
Επιπλέον πρέπει να προστεθεί στην Α τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου στην ομάδα προσανατολισμού τεχνολογικών εφαρμογών κατ’ αναλογία με τους υπόλοιπους τομείς και για τον τομέα Δομικών Έργων το μάθημα «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων».
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών και Λογισμικού Πληροφορικής
2. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
. Η δευτεροβάθμια ΤΕΕ ακρωτηριάστηκε, κυρίως, σε ένα νευραλγικό τομέα, από όπου οι απόφοιτοι τροφοδοτούσαν τις αντίστοιχες πανεπιστημιακές και τεχνολογικές σχολές και καμαρώναμε πραγματικούς, φύσει και θέσει καταξιωμένους γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνολόγους, που ξεκίνησαν φυσιολογικά και από αγάπη τις σπουδές τους, νωρίς από τη δευτεροβάθμια, με τον τομέα υγείας και πρόνοιας (που καταργήσαμε).
Επίσης και οι υπόλοιπες ειδικότητες που καταργήθηκαν πρέπει να επανέλθουν όλες
Ειμαι εκπαιδευτικός ΠΕ 18 10 Νοσηλευτικής σε διαθεσιμότητα,διορισμένη με τον ΑΣΕΠ 2009.Η νοσηλευτική ήταν η δεύτερη σχολη ,πρώτη ήταν η θεολογία με την οποία συμμετείχα σε δυο ΑΣΕΠ του 1998 (έγκυος στο γιο μου) και 2000 (λεχωιδα στην κόρη μου),επιτυχούσα αλλά μη διοριστέα και στους δυο. Μου άρεσε όμως η εκπαίδευση ,το σχολείο ,τα παιδιά ήταν το όνειρο μου απο μικρή . Αγωνίστηκα,κοπιασα, άλλαξα πορεία και τελικά το πραγματοποίησα το όνειρο μου.Δυστυχώς μόνο για εφτά χρόνια ,ολα στη νησιωτική Ελλάδα μακριά απο τον τόπο μου με δυο παιδιά βαλίτσες , μακριά απο τον πατέρα τους. Ούτε στον εφιάλτη μου δε φανταζομουνα ότι θα μπορούσε να καταργηθεί ο Τομέας υγείας με τους πολλούς και αξιόλογους μαθητές ,που ήταν η όαση για τους καθηγητές γενικής παιδείας στο ΕΠΑΛ και είχαν πολλές επιτυχίες στις Πανελλαδικές παρόλο που οι βάσεις του τομέα ειναι κάπως υψηλές !
Ειμαι μανα ενός παιδιού που φέτος θα παει στην Α Λυκείου και απο τα πέντε του χρόνια καθόταν δίπλα μου, ζωγραφίζε και μάθαινε τα οστά και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος οταν εγώ διάβαζα για να πάρω το πτυχίο της νοσηλευτικης(με πρωτιά στο έτος μου) και το όνειρο του ήταν να παει στο ΕΠΑΛ να περάσει στο ΤΕΙ φυσικόθεραπείας .Δεν έβλεπε το λόγο να παει στο γενικό να κάνει ένα σωρό άσχετα μαθήματα με την ειδικότητα που ήθελε να ακολουθήσει .Δυστυχώς ό γιος μου νομίζω οτι δεν θα πραγματοποίησει ποτε το όνειρο του.Δεδομενου ότι τώρα πρέπει να παει απο το γενικό όπου θα μετράει η βαθμολογία όλων των τάξεων σε ολα τα μαθήματα και θα χρειαστεί φροντιστήρια που σίγουρα δεν μπορεί να τα προσφέρει μια άνεργη μανα είτε του ιδιωτικού ,είτε του δημοσίου τομέα .
Κύριε υπουργέ τέτοια όνειρα μαθητών ,γονιών ,εκπαιδευτικών σβησαν χιλιάδες το απόγευμα που βγήκε η ανακοίνωση για την κατάργηση ειδικοτήτων ,χάσαμε τη γη κάτω απ τα πόδια μας όχι γιατί ξεβολευτηκαμε αλλά γιατί ανατράπηκε ή ζωή μας. Εχετε πιστεύω το χρόνο ,αν έχετε και τη διάθεση ,να μας αξιολογησετε αξιοκρατικά και να επανορθωσετε την αδικία που διαπράχθηκε απέναντι στο μέλλον χιλιάδων παιδιών,στις προσπάθειες των γονιών να συντηρήσουν οικονομικά τις οικογένειες τους σε δύσκολους καιρούς και απέναντι σε αξιόλογους εκπαιδευτικούς που έχουν δώσει τη ψυχή τους στο δημόσιο σχολείο.
Στίγκα Ευαγγελία
ΠΕ 1810 Νοσηλευτικής -ΠΕ 01 Θεολογίας
ΕΠΑΛ Θήρας
Η κατάργηση του μεγαλύτερου τομέα (Υγείας &Πρόνοιας)αποτελεί μέγα λάθος,γιατί στερεί από χιλιάδες παιδιά,το όνειρο-στόχο τους & μια άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
O τομέας Υγείας και Πρόνοιας ,έχει μεγάλη ζήτηση από τους μαθητές και κυρίως τις μαθήτριες των ΕΠΑ.Λ.
Εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση στους μαθητές του και κυρίως οι β.νοσηλευτές που με το πτυχίο τους έχουν επαγγελματική αποκατάσταση ακόμα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ
ΛΥΚΕΙΑ!!!!
Απαράδεκτη η κατάργηση του ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΠΡΌΝΟΙΑΣ!!! Με ποια λογική εξαφανίζετε το «φιλέτο» της τεχνικης εκπαίδευσης με τους περισσότερους μαθητές και μαθήτριες; Αν το σχέδιο σας είναι να εξαφανίσετε την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση θα μας βρείτε μπροστά σας! Η ειδικόπτητα βοηθών ακτινολογικών εργαστηρίων λειτουργεί μονάχα σε δύο ΕΠΑΣ στην Αθήνα, ποσό λοιπόν κύριε υπουργέ σας κοστίζει η λειτουργία τους και μας διαγράφετε μια νύχτα όλους εμάς καθηγητές και μαθητές; Αν πάλι θέλετε να εντάξετε την ειδικότητα μας σε όλα τα δημόσια ΙΕΚ τότε άμεσα να τοποθετηθούμε σε αντίστοιχες θέσεις όλοι οι εκπαιδευτικοί της ειδικότητας πο υ τώρα είμαστε σε διαθεσιμότητα….παραδεχθείτε το μέγα λάθος σας και διορθώστε το πριν να είναι αργά για μας και τους μαθητές μας και σίγουρα για σας!!!
Η ένταξη του Τομέα Υγείας&Πρόνοιας στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο είναι επιβεβλημένη, καθώς προσφέρει στους μαθητές τα θεμέλια για μια ολοκληρωμέμη και σφαιρική μάθηση,για όσους θέλουν να ακολουθήσουν παιδαγωγικές-ανθρωποκεντρικές σπουδές.
Τομέας Υγείας & Πρόνοιας.Γνώσεις για μια ζωή-Απαραίτητα εφόδια στη γενική μόρφωση κάθε ανθώπου.Τα αντικείμενα του τομέα σαφώς εξειδικευμένα(στοιχεία ανατομίας,αιματολογίας,πρώτες βοήθειες,βρεφοκομία,προσχολική αγωγή,εξελικτική ψυχολογία κ.λ.π.),αλλά ισχυρά όπλα για όποιον τα κατέχει,και στην προσωπική του ζωή και στην επαγγελματική του.
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ(ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΚΟΡΙΤΣΙΑ) ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΑΛ ΧΩΡΙΣ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
Με την κατάργηση του Τομέα Υγείας & Πρόνοιας,καταδικάζεται πολλά παιδιά(κυρίως κορίτσια),να οδηγηθούν στα σπίτια τους & στη συνέχεια στις ουρές ανέργων του ΟΑΕΔ,στερώντας τους το όνειρο.
Η ειδικότητα της αισθητικής πρέπει να υπάρχει και στο ΕΠΑΛ α)για να δίνετε η δυνατότητα στους μαθητές-τριες να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο αντίστοιχο Τ.Ε.Ι και β)πρέπει να υπάρχουν στα ΕΠΑΛ ειδικότητες στις οποίες να μπορούν να προσανατολιστούν μαθήτριες-κορίτσια
)
Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών περιέχει ελάχιστα στοιχεία ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, όπως αυτό φαίνεται στα προγράμματα σπουδών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και τμήμα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επομένως θα πρέπει να διορθωθεί αυτό το λάθος και να προστεθεί στον τομέα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και όχι στον τομέα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ και ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
Δυστυχως η στρεβλωση της προτασης ενοποίησης του ηλεκτρολογικού με τον ηλεκτρονικο τομεα φερνουν και αποψεις ισοπεδωσης οπως οτι «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» έχει μεγαλύτερη σχέση με την πληροφορική από ότι με την ηλεκτρολογία» εξαφανιζοντας με προφανεις σκοπους την εννοια της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ.
Λάθη που ΠΡΕΠΕΙ να διορθωθούν πριν ειναι αργα.
Το Επαγγελματικό Λύκειο θα πρέπει να απαντά στη διαφορετικότητα των μαθητών/τριών, στις διαφορετικές επιθυμίες και δυνατότητές τους. Να γίνει ένα σχολείο που να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και να είναι αντίθετο σε κάθε μορφή περιθωριοποίησης και αποκλεισμού των μαθητών και ιδιαίτερα αυτών με καλλιτεχνικές κλίσεις.
Τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πτυχιούχων Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση Ομάδας προσανατολισμού/τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο με τις ειδικότητες:
Γραφιστικής,
Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών
Διακοσμητών,
Συντηρητών Έργων Τέχνης,
Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων,
για τους παρακάτω λόγους:
1. Είναι ο μοναδικός τομέας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με προσανατολισμό στις καλές και εφαρμοσμένες τέχνες, οι οποίες έχουν εξ αντικειμένου απαιτήσεις πολύ πιο προωθημένες από μια απλή κατάρτιση, αφού συνδυάζουν τη θεωρία με το σχεδιασμό και την τεχνολογία. Οι σπουδές στις ειδικότητες του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών απαιτούν θεωρητική εκπαίδευση και όχι μόνο κατάρτιση σε δεξιότητες. Η γνώση χειρισμού λογισμικών ή μηχανημάτων δεν επαρκεί. Η εκπαίδευση των μαθητών/τριών για να είναι πλήρης, πρέπει να περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα παράλληλα με τα εργαστηριακά. Μόνο έτσι η λειτουργία του τομέα θα μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματική εκπαίδευση για τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικά ομάδες με δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επαγγελματικές ευκαιρίες για όσους το επιθυμούν.
2. Οι ειδικότητες του τομέα Εφαρμοσμένων τεχνών έχουν αυξημένη ζήτηση σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από τις προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία των μαθητών και τις υψηλές βάσεις εισαγωγής. Είναι γνωστό ότι δεν έχουν όλοι οι μαθητές/τριες τη δυνατότητα να καταλήξουν στην Αρχιτεκτονική και στις σχολές Καλών Τεχνών μέσα από το γενικό λύκειο. Το Επαγγελματικό Λύκειο ΠΡΕΠΕΙ να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δεξιότητες να τις αγαπήσουν, να τις αναπτύξουν, να τις συνδυάσουν με την τεχνολογική εξέλιξη και να εξελιχθούν επαγγελματικά.
3. Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, πανελλαδικά, ο τομέας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο όσον αφορά στην προβολή της ελληνικής τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από έντυπα, ψηφιακές δημιουργίες, συμμετοχές και βραβεύσεις σε διαγωνισμούς και Ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα πολιτισμού, τεχνών και τεχνολογίας.
4. Από τον τομεα Εφαρμοσμένων Τεχνών των ΕΠΑΛ υπήρχαν υψηλά ποσοστά επιτυχίας των μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση (.
5. Σε διεθνές επίπεδο άλλωστε, ο τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών στην επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκεται στην αιχμή προώθησης της καινοτομίας στο σύγχρονο κλάδο της δημιουργικής και πολιτιστικής οικονομίας.
6. Μετά από την υποβάθμιση των ειδικοτήτων Διακόσμησης και Συντήρησης Έργων Τέχνης μέσω της ένταξής τους στις σχολές ΕΠΑΣ, παρατηρήθηκε ένα ουσιαστικό κενό στην τεχνολογική εκπαίδευση. Οι μαθητές/τριες βίωσαν την απαξίωση των ειδικοτήτων και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Οργανωμένα εργαστήρια εγκαταλείφθηκαν και οι εργασίες των μαθητών κατέληξαν εκθέματα που κοσμούν τους τοίχους των λυκείων.
7. Ο τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι συνυφασμένος με τον πολιτισμό της χώρας μας. Σε μία χώρα με πλούσια καλλιτεχνικά ερεθίσματα και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά δε θα πρέπει να αμφισβητείται η αναγκαιότητα εκπαίδευσης σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των μελλοντικών γενεών στο αντικείμενο των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ο πλούτος των αντικειμένων πολιτισμού είναι μεγάλος και ανεξάντλητος και η ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τα χέρια που θα τον προωθήσουν και θα τον προστατεύσουν είναι επιτακτική.
8. Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών, λόγω των περισσότερων και ποιοτικότερων ειδικών επαγγελματικών γνώσεων, θα έχουν περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. Κύριος στόχος είναι η απόκτηση της τεχνογνωσίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τα σύγχρονα πολιτισμικά προϊόντα της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα οι μαθητές/τριες μας ζητούν να φοιτήσουν στις ειδικότητες των Εφαρμοσμένων Τεχνών στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο κι εμείς με τη σειρά μας, σας ζητούμε να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία τους.
Πολυξένη Σύρμογλου και μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πτυχιούχων Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών
Στην ειδικότητα του «τεχνικού Η/Υ» του Τομέα Πληροφορικής θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και το αντικείμενο των δικτύων Η/Υ το οποίο επί σειρά ετών διδάσκεται στον Τομέα Πληροφορικής και ανήκει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Η ύλη του μαθήματος που διδασκόταν μέχρι τώρα περιλαμβάνει βασικές έννοιες της θεωρίας πληροφοριών, τοπολογίες δικτύων, πρωτόκολλα επικοινωνίας, τεχνικές μεταγωγής της πληροφορίας και αλγόριθμους δρομολόγησης, θέματα που σαφώς εμπίπτουν στο αντικείμενο της πληροφορικής.
Οι αρμοδιότητες ενός τεχνικού Η/Υ και δικτύων Η/Υ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν από την απλή ένταξη ενός Η/Υ σε δίκτυο έως και το σχεδιασμό δικτύων που διασυνδέουν πλήθος υπολογιστών σε μεγάλη γεωγραφική έκταση. Όπως ο τεχνικός Η/Υ θα πρέπει να διαγνώσει αν το πρόβλημα σε ένα υπολογιστικό σύστημα οφείλεται στο υλικό ή στο λογισμικό ανάλογα προβλήματα θα κληθεί να επιλύσει και ένας τεχνικός δικτύων διενεργώντας τους απαραίτητους διαγνωστικούς ελέγχους. Όλες οι αρμοδιότητες ενός τεχνικού Η/Υ επεκτείνονται στην περίπτωση του τεχνικού δικτύων από έναν Η/Υ σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Όπως μέσα από το λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για την ορθή λειτουργία του και τη βελτιστοποίηση των επιδόσεών του έτσι και μέσα από τα κατάλληλα λειτουργικά συστήματα ή άλλα διαχειριστικά εργαλεία μπορεί να υπάρξει εποπτεία ενός δικτύου ώστε να διαγνωσθούν βλάβες και αδυναμίες και να βελτιστοποιηθεί η ροή της πληροφορίας.
Με βάση τα παραπάνω θεωρώ ότι το αντικείμενο των δικτύων αποτελεί στη σημερινή εποχή της δικτύωσης μια φυσική επέκταση του αντικειμένου του τεχνικού Η/Υ και ως εκ τούτου θα πρότεινα να συσταθεί στον Τομέα Πληροφορικής η ενιαία ειδικότητα «τεχνικού Η/Υ και δικτύων Η/Υ».
Πολύ καλές οι νέες ειδικότητες στον τομέα πληροφορικής λείπει όμως αυτή των δικτύων.
Κακώς δεν υπάρχει τομέας υγείας ή έστω ειδικότητα βρεφονηπιοκόμων
Συνολική κατάργηση του τομέα πληροφορικής απο τα ΕΠΑΛ,ενίσχυση με επιπλέον ώρα της χρήσης Η/Υ και μετάταξη του πλεοναζοντος προσωπικού ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΣΕΨΕΙ,ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΌΛΥΣΗ
Στερείτε από την επαγγελματική εκπαίδευση τομείς και ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, ειδικότητες που σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες παρέχονται στα επαγγελματικά σχολεία.Οι μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν και να ακολουθήσουν την ειδικότητα του Νοσηλευτή, του Βρεφονηπιοκόμου, του Φυσικοθεραπευτή ή οποιασδήποτε ειδικότητας του Τομέα Υγείας Πρόνοιας έχουν πρόσβαση σ’αυτή μόνο από το Γενικό Λύκειο. Καταργείτε τις πολυπληθέστερες ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων, αυτές που είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλαδικές, αυτές που στη συντρηπτική τους πλειοψηφία απαρτίζονταν από κορίτσια…
Ενεργείστε έστω και την τελευταία στιγμή με λογική και επαναφέρετε τον Τομέα Υγείας Πρόνοιας στα ΕΠΑ.Λ.
Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς στα ΕΠΑΛ. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα ΙΕΚ που παρέχει κατάρτιση και όχι εκπαίδευση.Ξεχνάμε ότι ειδικότητες του τομέα υγείας όπως η Νοσηλευτική με αντικείμενο τον άνθρωπο είναι πρώτα λειτούργημα και μετά επάγγελμα και δεν αρκεί να θέλεις μα και πρέπει και να μπορείς να το εξασκήσεις. Μια κατάρτιση σε ένα ΙΕΚ πρασανατολισμένη σε μια εξειδίκευση της Νοσηλευτικής όπως για παράδειγμα Νοσηλευτής Χειρουργείου το μόνο που παρέχει είναι τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες που πιθανόν για άλλα επαγγέλματα να είναι αρκετό αλλά για το συγκεκριμένο όχι.Δεν μπορεί να υπάρξει Νοσηλευτής ή βοηθός χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις σε όλο το φάσμα της Νοσηλευτικής γιατί αυτό θα οδηγήσει σε αποτελέσματα ολέθρια και επικίνδυνα για τη ζωή του ασθενή.
Ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας καταργήθηκε γιατί υπήρχε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε πολλές σχολές και όλο αυτό προκαλούσε σύγχυση και διαστρέβλωση (έτσι μας είπαν) εγώ γνωρίζω ειδικότητες που υπάρχουν και σε μία ακόμη: στην ΑΣΠΑΙΤΕ (εκεί δεν υπάρχουν επαγγέλματα υγείας) θα πρέπει να περιμένουμε να καταργηθούν και αυτές;
Διορθώστε το λάθος μην προιμοδοτείτε άλλους τομείς με τους μαθητές του υγείας είναι άδικο γι αυτούς και μην αφήνετε τα παιδιά εκτός των σχολείων.
ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ.
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
1. Η ύπαρξη πολλών ειδικοτήτων στο Νέο Επαγγελματτικό Λύκειο εμπεριέχει την πιθανότητα της διασποράς των μαθητών σε ολιγομελή τμήματα, άρα και τον κίδυνο της μη λειτουργίας τους (αλήθεια ποίος θα είναι ο ελάχιστος αριθμών μαθητών σε κάθε τάξη;). Εξάλλου η εξείδίκευση μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της Τριτοβάθμιας ή της «μεταδευτεροβάθμιας» εκπ/σης.
2. Το «πείραμα» του αείμνηστου Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου εγκαταλείφθηκε; Στην εκπαιδευτική κοινότητα χαίρει μεγάλης εκτίμησης ξέρετε.
3. Επιτέλους! Κάντε ξεκάθαρες Α΄αναθέσεις μαθημάτων σε όλες τις ειδικότητες.
4. Τι δουλειά έχει ο Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων στους Μηχανολόγους; Υπάρχει κάτι που έχουν διδαχθεί στις σχολές, ώστε να δικαιολογείται η ενασχόλησή τους μ’ αυτά;
Οι προτάσεις για τομεις ειδικοτητες στα ΕΠΑΛ εχουν πολλα μειονεκτηματα,πολλες ασαφειες,αλλα και πολλες αστοχες επιλογες
Σοβαρο προβλημα υπάρχει με τη προταση για τεχνικο ιατρικων οργανων στον μηχανολογικο τομεα.Οποιοσδηποτε εχει επισκεφθεί καποιο χώρο με αυτου του ειδους τα μηχανηματα αντιλαμβανεται οτι ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά ειναι και γι αυτο θα πρέπει να ενταχθει (εδω και χρονια προφανως) στον τομεα Ηλεκτρονικής
Οι προτασεις για διατηρηση και αυξηση των ειδικοτητων στον τομεα πληροφορικης ειναι σε λάθος κατευθυνση.
α) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games):
αδυνατον να καλυφθουν απο το επιπεδο των εργαστηριων σχολικων μοναδων αλλα και την ηλικια των μαθητων.
β) Τεχνικός Η/Υ: η ειδικότητα αυτη καλυπτεται εδω και χρονια απο τον τομεα ηλεκτρονικων όπως πολυ σωστα συνεχιζει να υπαρχει εκει
γ) Τεχνικός Λογισμικού: γενικολογο και χωρις να ειναι μακρυα απο την υπάρχουσα δομη που εχει δωσει πολλους αποφοιτους
Ολες οι προτασεις ειναι παρωχημενες και υπερβολικες γιατι βασιζονται σε στοιχεια που δεν λαμβανουν υποψη την ηλικια των μαθητων και το επιπεδο γνωσεων τους οποτε ειναι πρακτικα αδυνατο να υπάρξει λειτουργικοτητα και αποδοση.
Προταση μου ειναι να καταργηθει ο τομεας πληροφορικης τοσο στην παρουσα μορφή όπως και στην προτεινόμενη και μεταφορα της εξ ολοκληρου στα ΙΕΚ.Η παραμονη του μαθηματος της χρησης υπολογιστων στα ΕΠΑΛ ως υποστηρικτικό όλων των υπολοιπων τομεων (πχ χρήση με εμβαθυνση στο αντικειμενο απο όλους τους μαθητες των ΕΠΑΛ και οχι μονο απο μια περιττη ειδικοτητα,σχεδιασμος cad κ.α ) με την ύπαρξη 3ωρου μαθηματος ανα εβδομαδα σε καθε ταξη ειναι προτιμοτερη.
Επίσης μια ειδικοτητα τεχνίτη θα ηταν αυτη του Ηλεκτρονικου-ηλεκτρολογου αυτοκινητων αφου ειναι γνωστο οτι η πληθωρα των συστηματων πλεον ενος οχηματος ειναι ηλεκτρονικα,απο την αυτοδιαγνωση,την ασφαλεια εως και τα ολοκληρωμενα συστηματα περιβαλλοντικης προστασιας.
Παντου στην ευρωπη η ηλεκτρονική ΔΕΝ καταργειται,ΔΕΝ περιοριζεται,ΔΕΝ απορροφάται.
Τραγικό λάθος η κατάργηση του τομέα Υγείας και Πρόνοιας από το ΕΠΑΛ.
Τομέας με μεγάλο αριθμό μαθητών-τριων,
πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια,
καταρτισμένους και αξιοκρατικά διορισμένους εκπαιδευτικούς,
υψηλά ποσοστά επιτυχίας στα ΤΕΙ,
συνεισφορά στην τοπική κοινωνία με δράσεις εθελοντικές για την προαγωγή της υγείας.
Μην στερείται το όνειρο από τη νέα γενιά,
μην εγκλωβίζετε τα παιδιά κυρίως της επαρχίας στο σπίτι,
μην φέρνετε σε απόγνωση τους γονείς που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν οικονομικά στα νέα δεδομένα(ΙΕΚ).
Επανεξετάστε την υπόθεση Τεχνολογική Εκπαίδευση με ορθολογισμό και κοινωνική ευαισθησία και θα είμαστε ολοι κερδισμένοι!!!
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΕ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΜΕ 750 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ 2,5 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΈΝΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.
1.Ξεχωριστοί τομείς Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών στα ΕΠΑΛ . Η συγχώνευση οδηγεί σε συρρίκνωση γνώσεων , στην εποχή των εξελίξεων της τεχνολογίας με ταχείς ρυθμούς , με λιγότερο ¨προικισμένους ¨ πτυχιούχους Ηλεκτρολόγους και Ηλεκτρονικούς.
2.Λειτουργία ειδικότητας στο ΕΠΑΛ : Τεχνικός Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων (απαιτείται λόγω της σημασίας – και της υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται- που έχουν τα συστήματα αυτά στα σύγχρονα οχήματα) .
3.Λειτουργία ειδικότητας στο ΕΠΑΛ: Τεχνικός Ανανεώσιμων και Ήπιων Μορφών Ενέργειας στον τομέα Ηλεκτρολόγων με θεσμοθέτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και μεγάλη επαγγελματική δραστηριότητα.
Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και ειδικότητες (άρθρο 8):
(άρθρο 8) Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής.
Α’ Λυκείου:
Α) (άρθρο 8) Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει μάθημα στο οποίο οι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της που αντιστοιχούν και στις ειδικότητες τις οποίες μπορούν να επιλέξουν, ενώ έχει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο).
Β) (άρθρο 8) Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.
Β’ και Γ’ Λυκείου
(άρθρο 8) Η αναφορά στο άρθρο 8, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.
Οι ενώσεις μας αναμένουν την ανταπόκρισή σας στα προφανή αιτήματα της εποχής μας και στις ανάγκες της ίδιας της χώρας και της κοινωνίας για την αξιοποίηση της Πληροφορικής Παιδείας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, υψηλού επιπέδου, Δημόσιου Σχολείου. Είμαστε στη διάθεσή σας, για την παροχή επεξηγήσεων καθώς και πλήρους τεκμηρίωσης για όλες τις προτάσεις μας. Αναμένουμε την πρόσκλησή σας για την διαμόρφωση ενός σύγχρονου επικαιροποιημένου προγράμματος σπουδών για τα μαθήματα Πληροφορικής αλλά και για το επίσης σημαντικό θέμα των αναθέσεων.
Ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς στα ΕΠΑΛ.Η μοναδική ειδικότητα με πληθώρα μαθητών. Έχει αποδείξει την επιτυχία του στην αγορά εργασίας με την απορρόφηση των μαθητών του.Ο Τομέας Υγείας – Πρόνοιας πρέπει να παραμείνει στην Τεχνική- Επαγγελματική Εκπαίδευση!
Η ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών έχει πολλούς τομείς σε σχέση με τις άλλες ομάδες με αποτέλεσμα τα μαθήματα προσανατολισμού στην Α’ τάξη να μην ενδιαφέρουν όλους τους μαθητές. Θα πρέπει να σπάσει η ομάδα σε περισσότερες ώστε να είναι πιο ομογενοποιημένο το μαθητικό δυναμικό της Α’ τάξης.
1.Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών
Δεν πρέπεινα γίνει συγχώνευση των τομέων Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, διότι η φύση των δύο τομέων είναι διαφορετική (π.χ. δεν έχουν σχέση τα τριφασικά συστήματα και τα ασθενή ρεύματα και τα ψηφιακά ). Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης
τοποθετεί όλα τα ηλεκτρικά μέρη, ενώ ο ηλεκτρονικός ρυθμίζει ή εγκαθιστά ορισμένα τμήματα της εγκατάστασης και όχι όλο το σύνολο.
• Οι Αυτοματισμοί δεν αποτελούσαν ξεχωριστή ειδικότητα, αλλά διδάσκονταν ως μαθήματα στα αναλυτικά προγράμματα των επιμέρους ειδικοτήτων που ήταν διαφορετικά ακριβώς λόγω της διαφορετικής φύσης των μαθημάτων.
Π.χ. Οι ηλεκτρολόγοι διδάσκονταν να εγκαθιστούν Συστήματα αυτομάτου ελέγχου, ενώ οι ηλεκτρονικοί ρυθμίζουν και ελέγχουν τα ψηφιακά συστήματα.
Προβλέπουμε ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα (τεχνικός αυτοματισμού) δεν θα επιλέγεται από τους μαθητές, ενώ η έλλειψη της διδασκαλίας των αυτοματισμών στις δύο άλλες ειδικότητες ( Ηλεκτρονικών Συστημάτων και ηλεκτρολογικών Συστημάτων ) θα δημιουργήσει κενό στην επαγγελματική επάρκεια των μαθητών.
Ως επισφράγισμα των παραπάνω, οι δύο τομείς (ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής) θα πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα χωρίς ξεχωριστή ειδικότητα τεχνικού αυτοματισμού .
2. Εκτός από την ειδικότητα του «Τεχνικού Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», που θα μπορούσε να ενταχθεί στην ομάδα Γεωπονίας, οι άλλες δύο ειδικότητες του Τομέα Περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων μπορούν να ενταχθούν στον τομέα Μηχανολογίας.
Ο χρόνος της διαβούλευσης είναι πολύ μικρός για τόσα σημαντικά ζητήματα και μάλιστα λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Πιστεύω ότι ο Τομέας Υγείας-Πρόνοιας πρέπει να επανέλθει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν μπορεί να καταργούνται ειδικότητες με τόσο μεγάλη ζήτηση από τους μαθητές. Όλο αυτό το διάστημα κατακλυζόμαστε από μηνύματα μαθητών και γονέων που εκφράζουν την αγωνία τους και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, καθώς καλούνται να αλλάξουν τον προσανατολισμό τους και να κατευθυνθούν υποχρεωτικά σε άλλα αντικείμενα που δεν τους ελκύουν και δεν είναι επιλογή τους. Δεν μπορεί να στερεί κανείς τα όνειρα σε αυτά τα παιδιά, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη εποχή που το δημόσιο σχολείο πρέπει να δίνει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες στα παιδιά και όχι να αποκλείει τις επιλογές τους.
Η επιλογή σπουδών και κατά επέκταση επαγγέλματος στηρίζεται στο συναίσθημα και τη λογική. Όταν λέμε συναίσθημα εννοούμε την καρδιά μας, τα θέλω μας, τις δεξιότητές μας. Η λογική είναι η αγορά εργασίας, να εκπαιδευτώ σε μια επιστήμη-τέχνη και να μπορέσω να την ασκήσω επαγγελματικά. Ο συνδυασμός του συναισθήματος και της λογικής αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή.
Οι ειδικότητες του τομέα Υγείας και Πρόνοιας που καταργήθηκαν συνδυάζουν το συναίσθημα , ο μεγάλος αριθμός μαθητών/τριών που τις επιλέγει και τη λογική, καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Και για να το τεκμηριώσω παραθέτω μέρος της έρευνας του καθηγητή κ. Θ. Κατσανέβα καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η τελευταία επικαιροποίηση της έρευνας με τη συνδρομή φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έγινε το Μάιο του 2012
Επιλογή επαγγελμάτων με θετικές προοπτικές:
Κοινωνικός Λειτουργός, Ειδικός για ΑΜΕΑ, Νοσηλευτής, Βοηθός νοσοκόμος, Αισθητικός, Λογοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής, Ιατρικός επισκέπτης.
Προτείνω την επαναφορά του τομέα Υγείας και Πρόνοιας με βελτιώσεις και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αφού προηγηθεί έρευνα των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/τριών της Α τάξης ΕΠΑΛ και ΓΕΛ .
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ξαναθυμηθούμε όλοι μαζί, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας που παρακολουθούν τη διαβούλευση και πολιτικοί ,τις βασικές αρχές ζωής κατά τον Μαχάτμα Γκάντι :
«δεν μπορείς να έχεις γνώση χωρίς χαρακτήρα, πλούτο χωρίς μόχθο, κέρδος χωρίς ήθος, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, πολιτική χωρίς αρχές, απόλαυση χωρίς συναίσθημα, αγάπη χωρίς θυσία».
Παναγιώτης Τσιμόπουλος
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Μέχρι 22//7/2013 Υπεύθυνος του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης Θεσσαλονίκης
Σήμερα σε διαθεσιμότητα με ειδικότητα ΠΕ1810 Νοσηλευτικής
Ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς στα ΕΠΑΛ.Η μοναδική ειδικότητα με πληθώρα μαθητών, οι οποίοι κυρίως προέρχονται από αστικές και ημιαστικές περιοχές και αποκλείονται από το δικαίωμα φοίτησης, καθώς τα ΙΕΚ βρίσκονται κυρίως σε μεγάλες πόλεις. Οι μαθητές του τομέα υγείας ήταν μαθητές αξιώσεων, αφού εισάγονταν στα ΑΤΕΙ με υψηλή βαθμολογία και είχαν επαγγελματική αποκατάσταση με το πτυχίο του ΕΠΑΛ. Είναι αδιανόητο με ποιά λογική καταργήθηκε αυτός ο τομέας!!Δημιουργείται μεγάλο κοινωνικό θέμα και είναι άδικο. Ο Τομέας Υγείας – Πρόνοιας πρέπει να παραμείνει στην Τεχνική- Επαγγελματική Εκπαίδευση!
Ο κλάδος των κατασκευών είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού όλες οι έρευνες που έχουν γίνει απο διάφορα ινστιτούτα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απασχολεί περίπου στ 70 επαγγέλματα για αυτό και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης είναι ο κλάδος των κατασκευών (δομικά έργα, συγκοινωνιακά έργα, έργα υποδομής). Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είτε άμεσα (μηχανικοί, τεχνίτες, εργάτες) είτε έμμεσα (μεσίτες, προμηθευτές δομικών υλικών), απασχολούνται σε αυτόν επίσης μεγάλο μέρος του ΑΕΠ δημιουργείται από τις δραστηριότητες του. Βέβαια, τα δυο τελευταία χρόνια μέσα στα γενικότερα πλαίσια τις οικονομικής κρίσης που περνά η Ελλάδα ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική ύφεση όμως παρ΄ όλα αυτά η προοπτικές του είναι πολύ καλές και οι λόγοι είναι πολύ:
1. Ήδη τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα (Αυτοκινητόδρομοι, βελτιώσεις υποδομών) έχουν ξεκινήσει.
2. Λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας μπαίνουν σε νέα φάση ανάπτυξης, αφού στόχος είναι να αποτελέσουν σύντομα κέντρα διεθνούς εμπορίου και τουριστικής δραστηριότητας.
Είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι η θέση του τομέα των Δομικών έργων – Κατασκευών στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανάκαμψη είναι καθοριστική αφού καλείται, λόγω των αντικειμένων με τα οποία ασχολείται, να παίξει σημαντικό παράγοντα για την οικοδομική ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας. Όμως όλα αυτά για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (ΑΕΙ,ΤΕΙ,ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) κατάλληλα εκπαιδευμένο με γνώσεις και δεξιότητες για να πλαισιώσουν τον τομέα των Δομικών Έργων – Κατασκευών. Ο ρόλος συνεπώς του τομέα των Δομικών Έργων στο Νέο Επαγγελματικό Λύκειο είναι πολύ καθοριστικός και αναλογιζόμενοι όλοιτον σημαντικό παράγοντα που προορίζεται να αποτελέσει γενικότερα ο νέος αυτός τύπος λυκείου, προτείνω για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του τομέα τις παρακάτω ειδικότητεςόπως αυτές έχχουν προταθεί και απο την ομάδα του τομέα Πολιτικών Δομικών έργων της ΕΤΕ:
1. Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
2. Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης
Κτιρίων
3. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης
ανθρωπογενών κατασκευών
4. Τεχνικός έργων υποδομής Στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ προτείνουμε να προστεθεί η ειδικότητα
Τεχνίτης κατασκευής και συντήρησης Σιδηροδρομικών δικτύων
Επίσης θεωρώ αναγκαία και την εισαγωγή του
Μαθήματος στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών
της Α΄ τάξης το μάθημα:
«Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
Ο σχεδιασμός μπορεί να εισάγει τον μαθητή σε βασικές αρχές
ανάλυσης – σύνθεσης δομικών έργων, καθώς και στη σχετική ορολογία
διάκρισης των δομικών έργων. Επίσης μπορεί να εισάγει και στις
βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού τους.
Προτείνονται:
1. Ο διαχωρισμός των τομέων Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής αφού έχουν πολύ διαφορετικά αντικείμενα
2. Η επαναφορά της ειδικότητας των τεχνικών Η/Υ αποκλειστικά στον τομέα Ηλεκτρονικής, με την αιτιολογία ότι ο πληροφορικός ασχολείται με τη διαχείριση και επεξεργασία της πληροφορίας (software), ενώ ο ηλεκτρονικός είναι υπεύθυνος για το υλικό (hardware) του Η/Υ.
Ο τομέας ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ να παραμεινει στο ΕΠΑΛ γιατί δίνει στους μαθητες πρόσβαση στην Τριτοβαθμια Εκπαίδευση.
Στο ΣΕΚ και στο ΙΕΚ να υπάρχουν μόνο οι ειδικότητες που δεν έχουν αντίστοιχες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ο τομέας Δομικών Έργων θα πρέπει να εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Στον τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών στο φυσικό περιβάλλον. Προτείνω εκτός από την ήδη υπάρχουσα στο Σχέδιο Νόμου ειδικότητα του Σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής την επιπλέον εισαγωγή στα ΕΠΑΛ των παρακάτω ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών.
1. Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
2. Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
3. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών
4. Τεχνικός έργων υποδομής
Η Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών περιλαμβάνει πολλούς Τομείς, ανεξάρτητους και σε μεγάλο βαθμό με άσχετο αντικείμενο μεταξύ τους. Θα πρέπει λοιπόν οι Τομείς να σχηματίσουν ξεχωριστές Ομάδες Προσανατολισμού, ώστε να μην παρακολουθούν οι μαθητές της πρώτης τάξεις αντικείμενα που δεν τους αφορούν.
Μια ανεξάρτητη Ομάδα Προσανατολισμού θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει τους Τομείς Μηχανολογίας και Οχημάτων, με τις ειδικότητες τους. Ο Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων θα έπρεπε να ανήκει βεβαίως στον Ηλεκτρονικό Τομέα.
Ο Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων πιο πολύ ανήκει στην Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και
Διατροφής.
Η ανάμειξη των Τομέων Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών – Αυτοματισμού δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα, φαίνεται άλλωστε και από τις προσφερόμενες ειδικότητες με τα τόσο ξεχωριστά αντικείμενα.
Πρέπει επίσης να αποσαφηνιστούν και οι ειδικότητες των Τομέων Πληροφορικής και του νεοσύστατου Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, μιας και αποτελεί, ως φαίνεται, αντικείμενο διαμάχης.
Σαν Πληροφορικός, άποψη μου είναι ότι ο Τομέας Πληροφορικής πρέπει να έχει τις ειδικότητες:
1. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
2. Τεχνικός Λογισμικού Η/Υ
3. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/Web designer –
Developer/ Video games).
όπως άλλωστε προβλέπεται με μερικές διαφορές στα ΙΕΚ (άρθρο 25 Παρ.1).
Ο Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (αν δεν διαχωριστεί όπως είναι ορθότερο), θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ειδικότητες:
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων
5. Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων
Η εμπειρία των προηγούμενων ετών, το αυξημένο ενδιαφέρον των μαθητών, οι επιτυχίες σε πανελλήνιες εξετάσεις, το ήθος εκπαιδευτικών και μαθητών, η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων έδειξαν ότι ο Τομέας Υγείας θα έπρεπε να υπάρχει και σαν ξεχωριστή Ομάδα Προσανατολισμού στο Νέο ΕΠΑ.Λ. Επίσης και οι Τομείς Αισθητικής και Κομμωτικής, Ένδυσης έχουν και αυτοί θέση, λόγω της επαγγελματικής ζήτησης, στα ΕΠΑ.Λ. Και ο καταργηθείς Τομέας Γραφικών Τεχνών θα έπρεπε να υπάρχει σαν ξεχωριστή Ομάδα Προσανατολισμού με τον Τομέα Δομικών Έργων.
Με ποια κριτήρια ο τομέας ΥΓΕΙΑΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ μεταφέρεται από την εκπαίδευση στην κατάρτιση του ΙΕΚ;
Με ποια κριτήρια στερείται από το κυρίως γυναικείο μαθητικό πληθυσμό την ελεύθερη επιλογή των ειδικοτήτων του τομέα;
Με ποια κριτήρια τους αποκλείεται την πρόσβαση στην τριτοβάθμα εκπαίδευση;
Δε προκύπτει κανένα δημόσιο όφελος από αυτή σας την επιλογή.
Μας πείθετε όμως ότι οι ιδιώτες θα έχουν όφελος.
Άμεση επαναφορά του τομέα ΥΓΕΙΑΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ στα ΕΠΑΛ.
ΜΑΡΘΑ ΣΙΔΕΡΗ
Π.Ε 18.10 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών πρέπει να υπάρχει στο νέο ΕΠΑΛ όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Δίνει πρόσβαση στην Τριτοβαθμια Εκπαίδευση στους μαθητες με καλλιτεχνικές δυνατότητες και μέχρι τώρα έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Ο τομέας των δομικών έργων και κατασκευών είναι τομέας μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας μας σε πολλά επίπεδα (δρόμοι, λιμάνια, πολεοδομική και κτιριολογική αναβάθμιση, τοπογραφική καταγραφή κ.α.)
Για αυτό το λόγο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των μεσαίων στελεχών που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των μηχανικών και του εργατοτεχνικού προσωπικού, στα πλαίσια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω του Επαγγελματικού Λυκείου.
Στο σχέδιο νόμου ο τομέας των Δομικών είναι συρρικνωμένος.
Προτείνω λοιπόν εκτός από την ήδη υπάρχουσα στο Σχέδιο Νόμου
ειδικότητα του Σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής την
επιπλέον εισαγωγή στα ΕΠΑΛ των παρακάτω ειδικοτήτων για την κάλυψη
των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών.
1. Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
2. Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
3. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών
κατασκευών
4. Τεχνικός έργων υποδομής Στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ προτείνω να
προστεθεί η ειδικότητα
Τεχνίτης κατασκευής και συντήρησης Σιδηροδρομικών δικτύων
Επίσης θεωρώ αναγκαία και προτείνω την εισαγωγή του
Μαθήματος στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών
της Α΄ τάξης το μάθημα:
«Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
Ο σχεδιασμός μπορεί να εισάγει τον μαθητή σε βασικές αρχές
ανάλυσης – σύνθεσης δομικών έργων, καθώς και στη σχετική ορολογία
διάκρισης των δομικών έργων. Επίσης μπορεί να εισάγει και στις
βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού τους.
Ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας αποτελεί έναν από τους πολυπληθέστερους και πιο δημοφηλείς τομείς των ΕΠΑΛ. Επιπλέον, είναι καταρτιζμένος με αξιόλογο εξοπλισμό και προσφέρει εργαστηριακά μαθήματα ουσίας μέσα σε ένα γόνιμο και αισθητικά όμορφο περιβάλλον. Τα αντικείμενα του Τομέα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την υγεία και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας, δηλαδή με την στήριξη και την φροντίδα των ευπαθών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων!Θεωρώ ότι πολλές από τις γνώσεις που προσφέρονται στον τομέα, όπως η βρεφοκομία, η παιδιατρική, η ανατομία, οι πρώτες βοήθειες και άλλα, είναι γενικού ενδιαφέροντος και θα έπρεπε να μπούν και στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, όχι να καταργούνται τελείως! Τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας για εισαγωγή στα ΤΕΙ παρατηρούνται στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας.Με την κατάργησή του πώς ακριβώς συμβάλλετε στην αναβάθμιση των ΕΠΑΛ;Με ποιο δικαίωμα αναγκάζεται τόσους μαθητές και κυρίως μαθήτριες να αλλάξουν προσανατολισμό ζωής και μάλιστα με τόσο βίαιο τρόπο;Τα παιδιά αυτά προέρχονται από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και σε πολλές περιοχές ταξίδευαν πολλά και δύσκολα χιλιόμετρα για να καταφέρουν να πάρουν το απολυτήριο μαζί με το πτυχίο τους και να βγούν άμεσα στην αγορά εργασίας για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.
Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας δεν πρέπει να λείπει από την επαγγελματική εκπαίδευση και πρέπει να συμπεριληφθεί εκ νέου τον Σεπτέμβρη στα Επαλ.
Στα ΕΠΑΛ με το πέρασμα του χρόνου προστέθηκαν ορθώς πολλές ειδικότητες, γιατί η ζωή μας αλλάζει και προκύπτουν νέες ανάγκες. Φέτος για πρώτη φορά καταργήθηκε ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας. Ξέχασαν ότι αυτό που δεν άλλαξε και δε θα αλλάξει ποτέ είναι ότι γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, αρρωσταίνουμε και πεθαίνουμε; Γιαυτό ήταν και θα είναι πάντα επίκαιρες και απαραίτητες οι ειδικότητες του τομέα Υγείας και Πρόνοιας(Βρεφονηπιοκόμοι, νοσηλευτές, γιατροί…… )
ΟΛΕΣ οι ειδικότητες του τομέα.
ΤΟ VIDEO TA ΛΕΕΙ ΟΛΑ!!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ!!!
http://www.youtube.com/watch?v=DwN3tBEJNiA
Να επανελθει και παλι ο τομεας της υγειας στο ΕΠΑΛ, ετσι ωστε να εχουν την δυνατοτητα τα παιδια,οπως την ειχα και γω, να ανακαλυψουν οτι ανηκουν σε αυτον.
» Το Επαγγελματικό Λύκειο θα πρέπει να απαντά στη διαφορετικότητα των μαθητών/τριών, στις διαφορετικές επιθυμίες και δυνατότητές τους. Να γίνει ένα σχολείο που να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και να είναι αντίθετο σε κάθε μορφή περιθωριοποίησης και αποκλεισμού των μαθητών και ιδιαίτερα αυτών με καλλιτεχνικές κλίσεις.
Τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πτυχιούχων Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση Ομάδας προσανατολισμού/τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο με τις ειδικότητες:
Γραφικών Τεχνών-Γραφιστικής,
Διακοσμητών,
Συντηρητών Έργων Τέχνης,
Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων,
για τους παρακάτω λόγους:
1. Είναι ο μοναδικός τομέας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με προσανατολισμό στις καλές και εφαρμοσμένες τέχνες, οι οποίες έχουν εξ αντικειμένου απαιτήσεις πολύ πιο προωθημένες από μια απλή κατάρτιση, αφού συνδυάζουν τη θεωρία με το σχεδιασμό και την τεχνολογία. Οι σπουδές στις ειδικότητες του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών απαιτούν θεωρητική εκπαίδευση και όχι μόνο κατάρτιση σε δεξιότητες. Η γνώση χειρισμού λογισμικών ή μηχανημάτων δεν επαρκεί. Η εκπαίδευση των μαθητών/τριών για να είναι πλήρης, πρέπει να περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα παράλληλα με τα εργαστηριακά. Μόνο έτσι η λειτουργία του τομέα θα μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματική εκπαίδευση για τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικά ομάδες με δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επαγγελματικές ευκαιρίες για όσους το επιθυμούν.
2. Οι ειδικότητες του τομέα Εφαρμοσμένων τεχνών έχουν αυξημένη ζήτηση σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από τις προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία των μαθητών και τις υψηλές βάσεις εισαγωγής. Είναι γνωστό ότι δεν έχουν όλοι οι μαθητές/τριες τη δυνατότητα να καταλήξουν στην Αρχιτεκτονική και στις σχολές Καλών Τεχνών μέσα από το γενικό λύκειο. Το Επαγγελματικό Λύκειο ΠΡΕΠΕΙ να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δεξιότητες να τις αγαπήσουν, να τις αναπτύξουν, να τις συνδυάσουν με την τεχνολογική εξέλιξη και να εξελιχθούν επαγγελματικά.
3. Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, πανελλαδικά, ο τομέας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο όσον αφορά στην προβολή της ελληνικής τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από έντυπα, ψηφιακές δημιουργίες, συμμετοχές και βραβεύσεις σε διαγωνισμούς και Ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα πολιτισμού, τεχνών και τεχνολογίας.
4. Μετά από την υποβάθμιση των ειδικοτήτων Διακόσμησης και Συντήρησης Έργων Τέχνης μέσω της ένταξής τους στις σχολές ΕΠΑΣ, παρατηρήθηκε ένα ουσιαστικό κενό στην τεχνολογική εκπαίδευση. Οι μαθητές/τριες βίωσαν την απαξίωση των ειδικοτήτων και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Οργανωμένα εργαστήρια εγκαταλείφθηκαν και οι εργασίες των μαθητών κατέληξαν εκθέματα που κοσμούν τους τοίχους των λυκείων.
5. Ο τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι συνυφασμένος με τον πολιτισμό της χώρας μας. Σε μία χώρα με πλούσια καλλιτεχνικά ερεθίσματα και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά δε θα πρέπει να αμφισβητείται η αναγκαιότητα εκπαίδευσης σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των μελλοντικών γενεών στο αντικείμενο των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ο πλούτος των αντικειμένων πολιτισμού είναι μεγάλος και ανεξάντλητος και η ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τα χέρια που θα τον προωθήσουν και θα τον προστατεύσουν είναι επιτακτική.
6. Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών, λόγω των περισσότερων και ποιοτικότερων ειδικών επαγγελματικών γνώσεων, θα έχουν περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. Κύριος στόχος είναι η απόκτηση της τεχνογνωσίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τα σύγχρονα πολιτισμικά προϊόντα της ελληνικής οικονομίας.
7. Σε διεθνές επίπεδο άλλωστε, ο τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών στην επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκεται στην αιχμή προώθησης της καινοτομίας στο σύγχρονο κλάδο της δημιουργικής και πολιτιστικής οικονομίας. 4. Από τον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών των ΕΠΑΛ υπήρχαν υψηλά ποσοστά επιτυχίας των μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
5. Σε διεθνές επίπεδο άλλωστε, ο τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών στην επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκεται στην αιχμή προώθησης της καινοτομίας στο σύγχρονο κλάδο της δημιουργικής και πολιτιστικής οικονομίας.
6. Μετά από την υποβάθμιση των ειδικοτήτων Διακόσμησης και Συντήρησης Έργων Τέχνης μέσω της ένταξής τους στις σχολές ΕΠΑΣ, παρατηρήθηκε ένα ουσιαστικό κενό στην τεχνολογική εκπαίδευση. Οι μαθητές/τριες βίωσαν την απαξίωση των ειδικοτήτων και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Οργανωμένα εργαστήρια εγκαταλείφθηκαν και οι εργασίες των μαθητών κατέληξαν εκθέματα που κοσμούν τους τοίχους των λυκείων.
7. Ο τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι συνυφασμένος με τον πολιτισμό της χώρας μας. Σε μία χώρα με πλούσια καλλιτεχνικά ερεθίσματα και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά δε θα πρέπει να αμφισβητείται η αναγκαιότητα εκπαίδευσης σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των μελλοντικών γενεών στο αντικείμενο των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ο πλούτος των αντικειμένων πολιτισμού είναι μεγάλος και ανεξάντλητος και η ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τα χέρια που θα τον προωθήσουν και θα τον προστατεύσουν είναι επιτακτική.
8. Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών, λόγω των περισσότερων και ποιοτικότερων ειδικών επαγγελματικών γνώσεων, θα έχουν περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. Κύριος στόχος είναι η απόκτηση της τεχνογνωσίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τα σύγχρονα πολιτισμικά προϊόντα της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα οι μαθητές/τριες μας ζητούν να φοιτήσουν στις ειδικότητες των Εφαρμοσμένων Τεχνών στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο κι εμείς με τη σειρά μας, σας ζητούμε να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία τους. »
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΤΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ/ΤΟΜΕΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, με δύο κατευθύνσεις:
1. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ
2. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΩΝ
ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΑΡΑΦΗ
Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και ειδικότητες (άρθρο 8):
(άρθρο 8) Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τα Δίκτυα και οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν περιοχή εξειδίκευσης της Πληροφορικής και ήδη στα περισσότερα τριτοβάθμια τμήματα Πληροφορικής αποτελεί τίτλο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής. Πρέπει επιτέλους στις σχολές Πληροφορικής να έχουν δικαίωμα εισαγωγής μόνο οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής.
Τα Δ.Σ. των ενώσεων,
ΕΠΕ – Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
ΕμηΠΕΕ – Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος
ΕΠΥ – Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών
ΠΕΚΑΠ – Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής
» Το Επαγγελματικό Λύκειο θα πρέπει να απαντά στη διαφορετικότητα των μαθητών/τριών, στις διαφορετικές επιθυμίες και δυνατότητές τους. Να γίνει ένα σχολείο που να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και να είναι αντίθετο σε κάθε μορφή περιθωριοποίησης και αποκλεισμού των μαθητών και ιδιαίτερα αυτών με καλλιτεχνικές κλίσεις.
Τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πτυχιούχων Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση Ομάδας προσανατολισμού/τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο με τις ειδικότητες:
Γραφικών Τεχνών-Γραφιστικής,
Διακοσμητών,
Συντηρητών Έργων Τέχνης,
Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων,
για τους παρακάτω λόγους:
1. Είναι ο μοναδικός τομέας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με προσανατολισμό στις καλές και εφαρμοσμένες τέχνες, οι οποίες έχουν εξ αντικειμένου απαιτήσεις πολύ πιο προωθημένες από μια απλή κατάρτιση, αφού συνδυάζουν τη θεωρία με το σχεδιασμό και την τεχνολογία. Οι σπουδές στις ειδικότητες του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών απαιτούν θεωρητική εκπαίδευση και όχι μόνο κατάρτιση σε δεξιότητες. Η γνώση χειρισμού λογισμικών ή μηχανημάτων δεν επαρκεί. Η εκπαίδευση των μαθητών/τριών για να είναι πλήρης, πρέπει να περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα παράλληλα με τα εργαστηριακά. Μόνο έτσι η λειτουργία του τομέα θα μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματική εκπαίδευση για τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικά ομάδες με δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επαγγελματικές ευκαιρίες για όσους το επιθυμούν.
2. Οι ειδικότητες του τομέα Εφαρμοσμένων τεχνών έχουν αυξημένη ζήτηση σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από τις προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία των μαθητών και τις υψηλές βάσεις εισαγωγής. Είναι γνωστό ότι δεν έχουν όλοι οι μαθητές/τριες τη δυνατότητα να καταλήξουν στην Αρχιτεκτονική και στις σχολές Καλών Τεχνών μέσα από το γενικό λύκειο. Το Επαγγελματικό Λύκειο ΠΡΕΠΕΙ να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δεξιότητες να τις αγαπήσουν, να τις αναπτύξουν, να τις συνδυάσουν με την τεχνολογική εξέλιξη και να εξελιχθούν επαγγελματικά.
3. Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, πανελλαδικά, ο τομέας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο όσον αφορά στην προβολή της ελληνικής τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από έντυπα, ψηφιακές δημιουργίες, συμμετοχές και βραβεύσεις σε διαγωνισμούς και Ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα πολιτισμού, τεχνών και τεχνολογίας.
4. Από τον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών των ΕΠΑΛ υπήρχαν υψηλά ποσοστά επιτυχίας των μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
5. Σε διεθνές επίπεδο άλλωστε, ο τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών στην επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκεται στην αιχμή προώθησης της καινοτομίας στο σύγχρονο κλάδο της δημιουργικής και πολιτιστικής οικονομίας.
6. Μετά από την υποβάθμιση των ειδικοτήτων Διακόσμησης και Συντήρησης Έργων Τέχνης μέσω της ένταξής τους στις σχολές ΕΠΑΣ, παρατηρήθηκε ένα ουσιαστικό κενό στην τεχνολογική εκπαίδευση. Οι μαθητές/τριες βίωσαν την απαξίωση των ειδικοτήτων και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Οργανωμένα εργαστήρια εγκαταλείφθηκαν και οι εργασίες των μαθητών κατέληξαν εκθέματα που κοσμούν τους τοίχους των λυκείων.
7. Ο τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι συνυφασμένος με τον πολιτισμό της χώρας μας. Σε μία χώρα με πλούσια καλλιτεχνικά ερεθίσματα και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά δε θα πρέπει να αμφισβητείται η αναγκαιότητα εκπαίδευσης σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των μελλοντικών γενεών στο αντικείμενο των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ο πλούτος των αντικειμένων πολιτισμού είναι μεγάλος και ανεξάντλητος και η ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τα χέρια που θα τον προωθήσουν και θα τον προστατεύσουν είναι επιτακτική.
8. Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών, λόγω των περισσότερων και ποιοτικότερων ειδικών επαγγελματικών γνώσεων, θα έχουν περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. Κύριος στόχος είναι η απόκτηση της τεχνογνωσίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τα σύγχρονα πολιτισμικά προϊόντα της ελληνικής οικονομίας. »
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΤΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
ΣΥΜΦΩΝΏ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ/ΤΟΜΕΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, με δύο κατευθύνσεις:
1. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ
2. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΩΝ
ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΑΡΑΦΗ
Μεγάλο λάθος η κατάργηση του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Οι ειδικότητες του πρέπει να παραμείνουν στα πλαίσια της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς έχουν έντονα κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα.Οι μαθητές δείχνουν εδώ και χρόνια έντονο ενδιαφέρον γι΄αυτές και η κατάργησή τους αποτελεί ένα ακατανότο κλείσιμο στην πόρτα των επαγγελματικών επιλογών τους.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Οι παρακάτω προτάσεις πάνω στο σχέδιο νόμου αφορούν το σύνολο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εργάζονται στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο και στο Επαγγελματικό Λύκειο στον Τομέα Δομικών Έργων δηλαδή των παρακάτω ειδικοτήτων:
ΠΕ12.01 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
ΠΕ12.02 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
ΠΕ 12.03 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ
ΠΕ17.01 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΣΕΤΕΜ
ΠΕ17.05 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΕΙ – ΚΑΤΕΕ
ΠΕ17.11 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ ΤΕΙ – ΚΑΤΕΕ
καθώς και τους συναδέλφους στα τμήματα των αναθέσεων που τους αφορούν:
ΤΕ01.01 ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ
ΤΕ01.05 ΔΟΜΙΚΟΙ
Οι προτάσεις που ακολουθούν διατυπώνονται συνολικά με βάση την αποδοχή των:
Α) του υπομνήματος των Σχολικών Συμβούλων του ενοποιημένου Κλάδου Πολιτικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων Μηχανικών προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,
Β) της Ομάδα εργασίας Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών μελών της ΕΤΕ που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών με τίτλο: Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα Δομικών Έργων
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α. ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Σχεδίου στο Γενικό Λύκειο θα στερήσει από τους μαθητές τη δυνατότητα επαφής με ένα βασικό γνωστικό αντικείμενο της Τριτοβάθμιας Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που επιπλέον αποτελεί μια διεθνή γλώσσα επικοινωνίας.
1) Προτείνουμε την εισαγωγή του Τεχνικού σχεδίου στα μαθήματα γενικής παιδείας της Β΄ Τάξης του ΓΕΛ.
Β. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Υποστηρίζουμε τη λειτουργία όλων των βασικών Τομέων – πυλώνων της τεχνικής εκπαίδευσης (Δομικών Έργων, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής) στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ).
Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του Τομέα των Δομικών Κατασκευών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και τις υποδομές της χώρας και αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό και την επίτευξη των στόχων της επιχειρούμενης αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης που προτείνεται με το Νέο Νομοσχέδιο.
Για αυτό είναι κρίσιμη η εκπαίδευση πρώτου επιπέδου και μεσαίων μορφωμένων και ικανών στελεχών.
Ο τομέας Δομικών θα πρέπει να εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων «στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη».
Στον τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα μελέτη αυτού σε επίπεδο χωροταξίας, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής.
Εντός αυτών των ειδικοτήτων θα δοθεί η δυνατότητα για εκπαίδευση σε θέματα: σύνταξης περιβαλλοντικών μελετών, ενεργειακής επιθεώρησης, ψυχολογίας του χώρου, βιοκλιματικού σχεδιασμού (παθητικά συστήματα, οικολογικής μηχανικής και τεχνολογίας, οικολογικών δομικών υλικών).
1) Προτείνουμε πέραν του «Τεχνικός Σχεδίασης Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» την επιπλέον εισαγωγή μίας ή περισσοτέρων από τις παρακάτω ειδικότητες για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών:
Τεχνικός επισκευών-ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων
Τεχνικός βιοκλιματικών κτιριακών έργων
Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών
Τεχνικός έργων υποδομής
2) Προτείνουμε και θεωρούμε απολύτως αναγκαία (και για λόγους ίσων επιλογών των μαθητών) την εισαγωγή μαθήματος με τους ακόλουθους εναλλακτικά τίτλους:
«Αρχές Δομικών Έργων»
ή «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα μαθημάτων, ως εξής:
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:
1) Αρχές Μηχανολογίας
2) Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας
3) Αρχές Δομικών Έργων
ή Αρχές Σχεδιασμού και Υλοποίησης Σύγχρονων Δομικών Έργων
4) Τεχνικό Σχέδιο
5) Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή
6) Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών
3) Είναι σημαντικό για την ουσιαστική κατάρτιση των μαθητών να λειτουργήσει 4ο έτος στο Επαγγελματικό Λύκειο. Θεωρούμε σημαντικό η πρακτική άσκηση να παραμείνει εντός της τυπικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. (Όχι ως μαθητεία του ΟΑΕΔ – δεν νοείται τυπική εκπαίδευση εκτός του Υπ. Παιδείας.).
4) Θεωρούμε προφανή αναγκαιότητα την μετατροπή των υφισταμένων Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), με τις ήδη λειτουργούσες ή παρεμφερείς ειδικότητες, με όφελος την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος εργαστηριακού εξοπλισμού και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι ΣΕΚ, εφόσον περιλαμβάνουν και μαθήματα Γενικής Παιδείας, θα πρέπει να ενταχθούν στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
5) Η διοίκηση των ΣΕΚ αλλά και των ΙΕΚ πρέπει να ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς ανάλογων ειδικοτήτων (τεχνικών – επαγγελματικών).
6) Στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, και όχι μόνο οι άνω των 20 ετών.
Γ. ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας από το Γυμνάσιο θα στερήσει από τους έλληνες μαθητές τη δυνατότητα ανάπτυξης της σκέψης τους στον τομέα της επίλυσης τεχνολογικών (και όχι μόνο) προβλημάτων, θέτοντάς τους σε μειονεκτική σχέση, συγκρινόμενους με αυτούς που προέρχονται από την πλειοψηφία των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών στους οποίους παρέχονται τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες σαν αναπόσπαστο μέρος της γενικής εκπαίδευσης.
1) Προτείνουμε να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στις Α και Β τάξεις του Γυμνασίου
Οι εκπαιδευτικοί
1. ΤΣΙΟΡΒΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.05 του ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ
2. ΡΕΛΛΙΑ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.02 της ΕΠΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
3. ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ12.01 του1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
4. ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
5. ΚΑΡΤΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
6. ΚΟΥΓΚΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ
7. ΠΕΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ17.01 του 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
8. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΠΕ17.05 του ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ
9. ΑΒΡΑΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΣΥΡΟΥ
10. ΧΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ17.01 του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ
11. ΠΛΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.01 του ΓΕΛ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
12. ΣΙΑΦΑΚΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΡΟΣΙΝΑΣ
13. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΠΟΡΟΥ
14. ΑΓΓΕΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕ12.02 του ΕΠΑΛ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
15. ΒΑΣΤΑΡΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ
16. ΔΑΝΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕ12.01 ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΥΣΔΕ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
17. ΠΟΥΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ17.01 MSc του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ
18. ΤΑΜΠΟΥΡΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ
19. ΔΗΜΙΖΑ ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΝΑΞΟΥ
20. ΤΣΕΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
21. ΘΑΝΑΣΗ ΦΡΟΣΩ ΠΕ17.01 του 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
22. ΚΟΡΡΕ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΠΕ17.01 του 3ου ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
23. ΜΥΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ
24. ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
25. ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ12.03 του 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
26. ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΠΕ12.03 του 3ου ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ
27. ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ
28. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΥ ΚΑΛΗ ΠΕ17.01 του 15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
29. ΚΑΤΟΠΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
30. ΠΑΠΑΣΥΜΕΩΝ ΛΟΥΙΖΑ ΠΕ17.01 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
31. ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.01του 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ
32. ΦΡΟΝΙΜΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
33. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
34. ΓΙΑΜΑΛΗ ΚΥΡΑΝΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
35. ΠΙΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ12.02 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΙΠΑΡΙΟΥ-ΚΩ
36. ΚΟΥΤΣΟΥΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
37. ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
38. ΔΙΠΛΑ ΕΥΘΑΛΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ
39. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕ01.01 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
40. ΓΙΑΒΡΗ ΜΑΡΙΑ ΤΕ01.01 της ΕΠΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
41. ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΟΡΓΟΥ
42. ΣΙΔΕΡΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΠΕ17.05 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΝΟΥ
43. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΕ12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΚΩ
44. ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΘΗΡΑΣ
45. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ
46. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
47. ΑΤΣΑΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.02 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
48. ΜΠΛΑΤΣΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
49. ΠΡΙΝΤΖΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
50. ΚΡΑΤΣΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΙΦΝΟΥ
51. ΚΟΥΤΜΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΕ17.01 του 4ου ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
52. ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ
53. ΝΤΡΕΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΗΛΟΥ
54. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΠΕ12.02 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
55. ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του 1 ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
56. ΒΟΡΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
57. ΝΑΤΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ
58. ΜΑΝΤΖΑΡΑΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
59. ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
60. ΖΙΟΥΚΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
61. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΥΣΔΕ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
62. ΜΠΑΚΟΛΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΠΕ12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΤΑΣ
63. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΕ12.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΕΖΑΣ AΡΤΑΣ
64. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ12.01 του ΕΠΑΛ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
65. ΑΓΓΙΣΤΡΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΕ 12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
66. ΒΛΑΣΣΗ ΝΑΥΣΙΚΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΕ 17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΣΘΜΙΑΣ
67. ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕ 12.02 Δ/ΝΤΗΣ του 1ου ΕΠΑΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
68. MΩΥΣΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕ 12.02 του 2ου ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
69. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕ17.05 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο λόγος κατάργησης των τομέων Υγείας Πρόνοιας και Γραφικών τεχνών είναι γνωστός και καμμία σχέση δεν έχει με ότι λέγεται από το Υπουργείο.Αυτή η αδικία μπορεί να σταματήσει,απαραίτητο η ανθρωπιά,η δικαιοσύνη και η νομιμότητα.Την διαθέτετε;
Ο τομέας των δομικών έργων με ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων του υπουργείου αλλά και των συμβούλων τους κινδυνεύει με πλήρη απαξίωση και τα εργοτάξια στην χώρα μας από πλήρη αφελληνισμό. Άσχετα ονόματα ειδικοτήτων με, (ακατανόητα,) περιορισμένο αντικείμενο κάνουν ζημιά στον τομέα αλλά και την οικονομία-κοινωνία.
Εμποδίζεται από ερασιτεχνισμούς άσχετων ειδικών, η παραγωγή τεχνικών απαραίτητων στην οργάνωση-καθοδήγηση, (εργοδηγοί), των εργοταξίων των δομικών κατασκευών στην χώρα μας. Περιμένουμε την ανάκαμψη και την μείωση της ανεργίας από το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων δημοσίων έργων και κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους αφού με την παρούσα κατάσταση γνωρίζουμε πως απλά θα βοηθήσουμε την μείωση της ανεργίας όμορων κρατών.
Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η συμπλήρωση του τομέα δομικών έργων με ειδικότητες ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ όπως και να λέγονται αυτοί και όχι μόνο σχεδιαστές. Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος στις τάξεις όλων των μηχανικών της χώρας που δεν το καταλαβαίνει και δεν συμφωνεί.
Επίσης τεχνικό σχολείο με περιορισμό του θεμελιακού για όλους τους τεχνικούς μαθήματος του σχεδίου σε δύο ώρες δεν μπορεί να υπάρξει.
Το μάθημα της τεχνολογίας γυμνασίου που αποτελεί ότι ποιο μοντέρνο έχει η εκπαίδευσή μας και απαραίτητο έμπρακτο επαγγελματικό προσανατολισμό, θα καταργηθεί μόλις μπόρεσε να ξεπεράσει την αρχική έλλειψη χώρων και εξοπλισμού;;;
Επιτέλους πρέπει να προχωρήσουμε διορθώνοντας και όχι διαιωνίζοντας λάθη.