Άρθρο 22: Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΕΑΕ

1. Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης δεν δικαιολογούν την πρόσληψη αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους προσλαμβανομένους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς υπολογίζονται με το γινόμενο των μηνιαίων αποδοχών του εισαγωγικού κλιμακίου με το κλάσμα που έχει αριθμητή τις δεδουλευμένες ώρες και παρανομαστή τις ώρες του πρωτοδιόριστου του κλάδου τους. Η προϋπηρεσία αυτών υπολογίζεται με την αναγωγή του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών σε έτη, μήνες, ημέρες.

2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται βάσει πινάκων κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω πίνακες συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκπαιδευτικοί στους τελικούς πίνακες.

3. Για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ συντάσσεται ένας πίνακας υποψηφίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον πίνακα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ προηγούνται οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την ημερομηνία κτήσης πτυχίου και την προϋπηρεσία. Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Εν συνεχεία ακολουθούν οι ΠΕ60.50 και οι ΠΕ70.50 κατατασσόμενοι με τα παρακάτω κριτήρια.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50». κατατάσσονται με τα ίδια παρακάτω κριτήρια.

i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:

α) Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μια (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
β) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΑΕ, έξι (6) μονάδες
γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τρεις (3) μονάδες
δ) είναι κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, δύο (2) μονάδα
ε) είναι κάτοχοι δευτέρου τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, μιάμιση (1,5) μονάδα
στ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου τρεις (3) μονάδες
ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια μιάμιση (1,5) μονάδα.
η) είναι κάτοχοι δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ μία (1) μονάδα.

Για να είναι μια ετήσια επιμόρφωση στην ΕΑΕ πιστοποιημένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
1) να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο που θα υλοποιεί την ετήσια επιμόρφωση προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
2) η επιμόρφωση να περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ,
3) τουλάχιστον το 80% των μαθημάτων του προγράμματος να είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
4) τουλάχιστον το 15% των μαθημάτων του προγράμματος να καλύπτει την περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην ΕΑΕ και στο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό και
5) τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ ή διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους ή το διδακτορικό τους (στην περίπτωση των διδακτόρων) είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ, ενώ το υπόλοιπο 30% των μαθημάτων να διδάσκεται από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες με ειδικά προσόντα και σχετικό δημοσιευμένο έργο ή από ή ειδικούς εκπαιδευτές (π.χ. πληροφορικοί Υποστηρικτικών Τεχνολογιών ΑμεΑ, δάσκαλοι κινητικότητας για τυφλούς…). Το ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων.
Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα.
Στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος.

ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα μοριοδοτείται με 0,20 μονάδες .
Υπολογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε μήνες πολλαπλασιαζόμενο επί 0,20
Προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών στρογγυλοποιείται σε μήνα. Προϋπηρεσία μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται.

iii) Κοινωνικά κριτήρια
− Η επ’ αόριστον αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), σε μια μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), τρεις (3) μονάδες
− Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σε μία μόνο αναπηρία τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ σύμφωνα με όσα ορίζει ο ν. 3863/2010: δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) μονάδες για το δεύτερο και πέντε μονάδες (5) για το τρίτο τέκνο.
− Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν δυο (2) μονάδες.

Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικοί και από κοινωνικά κριτήρια.

4. Εφόσον δεν καλύπτονται οι θέσεις με εκπαιδευτικούς με τα παραπάνω προσόντα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνών διδακτικών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ70.50 δασκάλων ΕΑΕ προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα, οι οποίοι: α) τοποθετούνται στην προκαταρκτική τάξη και στις τάξεις Α΄ και Β΄ των ειδικών δημοτικών σχολείων και β) παρέχουν παράλληλη στήριξη − συνεκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τάξεων Α΄ και Β΄ των λοιπών δημοτικών σχολείων. Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στους κλάδους και ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα.

5. Στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων κατά περιοχή πρόσληψης και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.

6. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ οι οποίοι διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή braille (ΕΓΒ), τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο (2) πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου

  • 29 Απριλίου 2014, 15:15 | Κωνσταντίνα

    Θα ήθελα με όλο τον σεβασμό, να εκφράσω μια απορία μου. Διαβάζοντας κάποια σχόλια, διαπίστωσα ότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί θεωρούν άδικη την πρόταξη των Π.Ε 71/61, υποστηρίζοντας ότι αυτός ο νόμος καταδικάζει την περαιτέρω μόρφωση, καθώς επίσης είναι τρομερή αδικία να «κατεβαίνουν» κάθε χρόνο στον πίνακα, άνθρωποι με μεταπτυχιακά και μεγάλη προϋπηρεσία στην Ε.Α, διότι θα προτάσσεται μπροστά από αυτούς ένας δάσκαλος Π.Ε 71/61 με μηδενική προϋπηρεσία. Γι’ αυτό, ισχυρίζονται ότι το πιο δίκαιο, θα είναι η μοριοδότηση για όλους ανεξαιρέτως…Διερωτώμαι, λοιπόν, για ποιο λόγο αυτοί οι εκπαιδευτικοί, που καταδικάζουν τώρα αυτές τις αδικίες, τόσα χρόνια που ένας Π.Ε 70.50 με μηδενική προϋπηρεσία, προτασσόταν στον πίνακα μπροστά από δασκάλους με πολυετή εμπειρία στην Ε.Α., τόσα χρόνια που ένας Π.Ε 70, χωρίς καμία «περαιτέρω μόρφωση», είχε το δικαίωμα να δουλέψει στην Ε.Α, απλώς επειδή συμπλήρωνε ένα κουτάκι, τόσα χρόνια, λοιπόν,γιατί δεν αντιδρούσαν σε αυτήν την αδικία, στο ότι δεν υπήρχε δίκαιη μοριοδότηση για όλους; Γιατί δε δημοσίευαν άρθρα που να κατακρίνουν αυτήν την αδικία; Γιατί ως υπερασπιστές της δικαιοσύνης, δε γνωστοποιούσαν τις αντιδράσεις τους σε αρμόδιους φορείς; Αντίθετα, από την πλευρά τους επικρατούσε σιγή ιχθύος!! Να υποθέσω ότι είναι λογικό, διότι είχαν καλύψει τις πρώτες θέσεις του πίνακα; Ταπεινή μου γνώμη: ένας παιδαγωγός υπερασπίζεται το δίκαιο πάντα και με κάθε τίμημα…όχι μόνο όταν αδικείται προσωπικά!
    Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω, πως τα επιχειρήματα που έθεσαν οι ειδικοί παιδαγωγοί Π.Ε 71/61 είναι απολύτως λογικά και ορθά. Αλλά, πιστεύω πως το επιχείρημα που δεν αφήνει περιθώρια, είναι ότι ζητήθηκε να ισχύει στον πίνακά της ειδικής αγωγής ότι ισχύει και στον πίνακας της γενικής. Κατάταξη αναπληρωτών, δηλαδή, με βάση το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία και προσμέτρηση μορίων(από μεταπτυχιακά κλπ) όταν διεξάγεται ΑΣΕΠ.

  • 29 Απριλίου 2014, 15:12 | Χάϊδω

    Είναι παράνομο να κάνει κανείς μεταπτυχιακό? Γιατί μερικοί εδώ το παρουσιάζουν σαν έγκλημα! Που ζούμε? Αν ανακάλυπταν τέτοιες πεποιθήσεις οι Ευρωπαίοι θα μας έκοβαν το ΕΣΠΑ!

  • 29 Απριλίου 2014, 15:02 | ΝΙΚΟΣ

    Επειδή οι περισσότεροι αναφέρουν παραδείγματα όπως: «όποιος έχει δουλέψει 2 χρονιές στα σχολεία περνάει αυτόν που έχει μεταπτυχιακό και είναι άδικο», προτείνω να εφαρμοστεί ο Ν.3848/2010 που ξεκινάει η μοριοδότηση από 0,10. Έτσι, αυτός που θα έχει δουλέψει 2 σχολικές χρονιές (ας υπολογίσουμε ότι δουλεύει 10 μήνες κάθε χρονιά, που στην ουσία είναι 9 μήνες πάνω κάτω) θα συγκεντρώνει 2,8 μόρια και έτσι δεν θα περνάει αυτόν που έχει μεταπτυχιακό.

    − Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα

  • 29 Απριλίου 2014, 14:36 | Γιάννης

    Και ξαφνικά, στην εποχή της κρίσης ανακαλύψαμε όλοι τη Δια Βίου Μάθηση! Μόνο που Δια Βίου Μάθηση δεν σημαίνει η κατοχή ενός μεταπτυχιακού από την Ιταλία. Αν είναι δυνατόν! Δια Βίου Μάθηση σημαίνει διαρκής και συνεχής ενημέρωση και πληροφόρηση στο αντικείμενό μου και όχι μόνο. ΔΒΜ σημαίνει να συμμετέχω σε επιμορφώσεις, σε ημερίδες, σε συνέδρια. ΔΒΜ σημαίνει να μελετώ επιστημονικά περιοδικά, άρθρα, να διαβάζω νέα βιβλία, να ανακαλύπτω παλαιότερα. ΔΜΒ σημαίνει να ανανεώνω τις γνώσεις μου και να ανακαλύπτω νέα ενδιαφέροντα. Η εξειδίκευση δεν πάει πακέτο με τη ΔΒΜ. Και φυσικά, ΔΒΜ δεν είναι όταν ένας 22χρονος πτυχιούχος συνεχίζει τις σπουδές σου σε μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό και ξεμπερδεύει στα 30 του. ΔΜΒ δεν είναι όταν κάποιος ανακαλύπτει ότι για να μπει στους πίνακες ειδικής αγωγής ΠΡΕΠΕΙ να κάνει στα καλά καθούμενα ένα μεταπτυχιακό. ΔΒΜ δεν είναι όταν ένας εκπαιδευτικός με προϋπηρεσία νοιώθει να απειλείται και τρέχει στα 40 του να κάνει μεταπτυχιακό σε Λευκωσία, Τορίνο, Σόφια και οπουδήποτε αλλού. Φτάσαμε στο σημείο να διαστρεβλώνουμε τη ΔΒΜ και να την εμπλέκουμε με την ειδική αγωγή. Ας την αφήσουμε ήσυχη!

  • 29 Απριλίου 2014, 14:22 | Πανουτσόπουλος Α.

    Ετοιμάσατε έναν νόμο έκτρωμα που από την πρώτη στιγμή ξεσηκώνει θύελλες αντιδράσεων και από τις 2 βαθμίδες και φαίνεται να μετράει μήνες πριν ακόμα ψηφιστεί. Μεγαλύτερο μπάχαλο σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δε μπορούσατε να προκαλέσετε. Επιτέλους σβήστε από τον χάρτη τα παντός είδους σεμινάρια (δε μας περισσεύουν άλλωστε χρήματα για να κάνουμε άλλα με τα 900€ που μας δίνετε, κι αν θέλουμε να επιμορφωθούμε μπορούμε να το κάνουμε και δωρεάν παρακολουθώντας άπειρες ημερίδες)και τοποθετείστε τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους στη θέση που τους αξίζουν.
    Τέλος γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για μόρια από ΑΣΕΠ; Μοριοδοτείστε τουλάχιστον του ΑΣΕΠ γενικής μέχρι να γίνει ειδικής, αν δεν έχετε σκοπό να τον καταργήσετε τελείως.

  • 29 Απριλίου 2014, 14:09 | Κώστας

    Συμφωνώ και επαυξάνω:
    «Έχω επίσης και μία απορία. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί αφού μπλόκαρε ο πίνακάς τους, τότε είναι που θυμήθηκαν να τρέξουν σωρυδόν για να κάνουν μεταπτυχιακό και τώρα ωρύονται περί δια βίου μάθησης;»

  • 29 Απριλίου 2014, 14:01 | Βλασης Μ.

    Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις του Frodo (28 Απριλίου), θα πρωτοτυπίσουμε πάλι στην Ελλάδα και θα καταφέρει ο απόφοιτος γυμνασίου με 18 να προσπεράσει τον απόφοιτο Λυκείου με απολυτήριο 16. Μάλλον ο 3699 ήταν ο δικαιότερος με βάση το προσοντολόγιο το οποίο πλέον καταστρατηγείται βάναυσα. Μειώστε παρακαλώ τα μόρια της προϋπηρεσίας στο 0,1 τουλάχιστον. Θα προκαλέσετε παράδοξα και αδικίες.

  • 29 Απριλίου 2014, 14:00 | eta-beta

    Παρατηρώντας με αρκετή προσοχή την επιχειρηματολογία των υποστηρικτών ΠΕ 71, 61 παρατηρεί κανείς ότι στην κυριολεξία δεν έχουν να παρουσιάσουν σχεδόν κανένα επιχείρημα βασισμένο στη λογική, ούτε τεκμήριο για τις θέσεις τους ως προς την πρόταξη του ενός πτυχίου έναντι των περισσοτέρων. Το μόνο που αναφέρθηκε είναι ότι κάπου, κάπως, κάποια λίγα προπτυχιακά σαν και το δικό τους υπάρχουν και έξω. Εξαιρέσεις βέβαια που απλά επιβεβαιώνουν ότι τέτοιες σχολές δεν αποτελούν τον κανόνα της εκπαίδευσης των Ειδικών Παιδαγωγών. Αντίθετα, επειδή δεν μπορούν να αντικρούσουν το αυτονόητο, αποκλειστικά και μόνο βασιζόμενοι στο συναίσθημα κομπορρημονούν, ηθικολογούν, λαϊκίζουν, συκοφαντούν, ελεεινολογούν, κόπτονται και ζητούν ή επικαλούνται πιστοποιητικά φιλοαναπηρικών φρονημάτων τα οποία οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν σε αντίθεση με τους υπόλοιπους. Όταν επίσης έρχεται η συζήτηση στο δια ταύτα των προσόντων περιπτωσιολογούν με επίκληση στην αυθεντία της μαμάς του Κωστάκη, που είχε δασκάλα ΠΕ71 και την αγαπούσε πολύ. Μια ανάγνωση ακριβώς στις ίδιες τους τις δηλώσεις πείθει και τον πλέον συμπαθούντα. Στο κατεξοχήν ερώτημα όμως αν θα ισχύσει στην Ελλάδα ό, τι ισχύει διεθνώς, να προτάσσονται οι αντικειμενικά καλύτεροι, οι περισσότερο προσοντούχοι και οι ακαδημαϊκά ανώτεροι τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου φαίνεται να δημιουργούν νέφη, αντί να προωθούν την αρχή της αριστείας. Πάνω στην αρχή της παλαιότητας και της «ευγενικής καταγωγής» του ενός πτυχίου τους, που θυμίζει στρατόπεδο και παλάτι: «εγώ είμαι ο παλιός, από το Βόλο», καταργούν την πρόταξη των αρίστων διά της επιβολής της γνώμης του όχλου. Ζητούν στην πράξη μια επετηρίδα μόνο για αυτούς. Κυριαρχεί στην Παιδεία η ηθική της ουράς «εγώ ήρθα πρώτος» και όχι της απόκτησης επιπλέον εφοδίων. Σαν οι μαθητές του 15, επειδή μαζεύτηκαν πολλοί να καθαιρούν τον απουσιολόγο με την αμφισβήτηση του βαθμού του, ή ακόμη και τον ίδιο τον καθηγητή επειδή νιώθουν αδικημένοι.
    Ό, τι δε χάος έχει δημιουργηθεί στον εμφύλιο της πρωτοβάθμιας το υπουργείο το περνάει και στη δευτεροβάθμια πηγαίνοντας στο άλλο άκρο του παραλογισμού με κατάργηση της πρόταξης και με μοριοδότηση- αλχημειοδότηση. Πριμοδοτώντας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να διανοηθεί κανείς εκτός από τα στοιχειώδη που είναι τα πτυχία στην αυστηρή ιεραρχία πτυχίο- μεταπτυχιακό- διδακτορικό (με το υπο- κριτήριο της προϋπηρεσίας, που την υποβιβάζει στην ουσία και αυτή) , στα οποία δίνει ψίχουλα, δημιουργούν εκτρώματα εκπαίδευσης και ακαδημαϊκής αξιοκρατίας όπου ο σεμιναριούχος περνάει τον μεταπτυχιακό και ο μεταπτυχιακός τον διδάκτορα, αν συνδυάσει βαθμούς, δεύτερα μεταπτυχιακά (τα οποία διεθνώς και 15 να έχεις στην ίδια κλίμακα μένεις), σεμινάρια και δεύτερα σεμινάρια, κοινωνικά κριτήρια, μπαλέτο, καράτε και ό, τι έχει ο καθένας και προτείνει για τον εαυτό του στις απανταχού διαβουλεύσεις, αφού πρώτα και επί μακρόν έχει πετάξει λάσπη σε όσους έχουν παραπάνω ακαδημαϊκά προσόντα στην ιεραρχία. Ποιος αφελής πλέον θα πάει για διδακτορικό πέντε ετών , ενώ παίρνει τα ίδια μόρια με άλλο μεταπτυχιακό και σεμινάριο σε ένα έτος. Όλοι πλέον οι καθηγητές θα κυνηγήσουν δεύτερα και τρίτα προσόντα που ήδη έχουν με άλλο όνομα, αντί να στραφούν στην έρευνα. Αφού λοιπόν γεννηθεί το έρεβος στους πίνακες μετά από κάποια χρόνια και αφού όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν ταλαιπωρηθεί, θα έρθουμε ξανά στον ίδιο παρανομαστή εφόσον θα ξαναέχουν όλοι τα ίδια, μετά από κατασπατάληση χρόνου, κόπου και χρημάτων. Πραγματικά και όπως έχει δηλωθεί αλλού η επιτροπή του υπουργείου δεν έχει μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Δείχνει να μην έχει γνώση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το πώς λειτουργεί. Δείχνουν να μην γνωρίζουν τι θα πει διδακτορική διατριβή και εν ολίγοις φαίνεται ότι οι του ενός πτυχίου σαν να συμμάχησαν μεταξύ τους για να καταργήσουν την πρόταξη των προσόντων των άλλων ως αυτόκλητοι «άγγελοι» της δικαιοσύνης. Όπως έχει ειπωθεί άλλωστε «εγώ θα αποκαταστήσω την αδικία με τον Βόλο». Και ποια είναι η αδικία;
    «Κύριοι πήρα πρώτος πτυχίο από το Βόλο και διορίστηκα κατευθείαν, αφού δεν με μονιμοποιείτε και με αδικείτε θα με παίρνετε τουλάχιστον κάθε χρόνο κοντά στο σπίτι μου γιατί είμαι έμπειρος. Να πάει ο διδάκτορας στο νησί, δεν θα μετακινηθώ επειδή τώρα αυτός πήρε διδακτορικό. Αγαπώ τα παιδιά με αναπηρία, η παλαιότητά μου το αποδεικνύει, ενώ οι αντίπαλοί μου είναι πονηροί που επιβουλεύονται αυτά τα παιδιά για δικό τους συμφέρον, για αυτό απέκτησαν προσόντα. Έχουν πάρει για παράδειγμα τα πτυχία τους από πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα, τα οποία ωχριούν μπροστά στο δικό μου, το λέει άλλωστε ο τίτλος του «τμήματος ειδικής αγωγής». Επειδή όμως αγαπώ την εκπαίδευση επιτρέπω, αφού τοποθετηθώ εγώ να μπουν και οι υπόλοιποι δίκαια και σωστά κάπου. Επειδή σέβομαι δε και τους άξιους, γιατί δεν μπορώ να τους βγάλω με λάσπη άχρηστους συλλήβδην, αφού και κάποιοι δικοί μου έχουν μάστερ πλέον, θα δώσω και μόρια στους διδάκτορες και στους μεταπτυχιακούς τα οποία βέβαια δεν θα με ξεπερνάνε. Νομίζω ότι 2-3 μόρια είναι καλά. Στο τι μπάχαλο θα γίνει εξαιτίας των αλλαγών αυτών στη δευτεροβάθμια θα βγάλω την ουρά μου από έξω, δεν με αφορά. Η ευαισθησία μου για τα παιδιά με αναπηρία είναι αποκλειστικά πρωτοβάθμιας φύσεως. Τα αγαπώ όσο είναι στο σχολείο μου. Θα βγάλουμε και από κοινού μετά με το υπουργείο και ένα σλόγκαν «μοριοδότηση για όλους» για να μην έχουμε αντιδράσεις από την κοινή γνώμη και την κοινή λογική και μας πάρουν με τις πέτρες. «Μα εμείς κάναμε το δίκαιο και δώσαμε μόρια σε όλους». Ίσως τους δώσουμε και ένα μπαλόνι δώρο στους διδάκτορες για τον κόπο τους και τις σπουδές τους
    … άλλωστε κάποιοι από αυτούς, κάποτε μας δίδαξαν… ».
    ΥΓ: για τους παλαιούς παροικούντες… η Σουζάνα που θα τελειώσει σε δύο μήνες θα προτάσσεται της Σουζάνας που την δίδαξε

  • 29 Απριλίου 2014, 13:37 | ΣΤΕΛΛΑ

    Συμφωνώ απόλυτα με τη Μαρία 28 Απριλίου 2014, 19:11. Είναι από τις λίγες φωνές που προτείνουν μια λογική και δίκαιη λύση.

  • 29 Απριλίου 2014, 12:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με τη ΒΙΒΗ:

    <>
    Έχω επίσης και μία απορία. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί αφού μπλόκαρε ο πίνακάς τους, τότε είναι που θυμήθηκαν να τρέξουν σωρυδόν για να κάνουν μεταπτυχιακό και τώρα ωρύονται περί δια βίου μάθησης;

  • 29 Απριλίου 2014, 11:38 | Μάνος Δ.

    Εύστοχα σχόλια από συνάδελφο που έχει υπηρετήσει για χρόνια στις δομές της ΕΑΕ:

    1. Οι ΠΕ71, ΠΕ61 αποδεικνύονται αρκετά αποτελεσματικοί ως ειδικοί παιδαγωγοί, πράγμα που σημαίνει ότι κάνουν καλή δουλειά οι ειδικοί παιδαγωγοί καθηγητές τους (ΠΕ70, ΠΕ60) με εξειδίκευση στην ΕΑΕ (μεταπτυχιακοί ή και διδάκτορες).
    2. Στο άρθρο 22 και στην αναφορά στα ακαδημαϊκά κριτήρια δε γίνεται λόγος για ισοτιμία πτυχίων των ΠΕ71, ΠΕ61, γιατί πολύ απλά αυτή η πανεπιστημιακού επιπέδου ειδικότητα αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Στις άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες ειδικοί παιδαγωγοί είναι οι παιδαγωγοί με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην ΕΑΕ. Κατ’ αναλογία θα πρέπει να περιμένουμε την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων που θα βγάζουν απ’ ευθείας σχολικούς ψυχολόγους, γυναικολόγους …
    Η δημιουργία των τμημάτων αυτών ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας των ελληνικών πανεπιστημίων να οργανώσουν και να λειτουργήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα για την εξειδίκευση του απαραίτητου αριθμού ειδικών παιδαγωγών. Με το άρθρο 22 η στρέβλωση αυτή αποκτά νομική υπόσταση, ερχόμενη σε σύγκρουση με τα ισχύοντα σε όλο σχεδόν τον πολιτισμένο κόσμο.
    3. Η κατάταξη των διπλωματούχων ειδικών παιδαγωγών (ΠΕ70, ΠΕ60 με μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό), μετά τους ΠΕ71, ΠΕ61 δημιουργεί ένα πρωτότυπο νομικό, ηθικό και παιδαγωγικό παράδοξο. Καθηγητής ΕΑΕ (ΠΕ70 ή ΠΕ60), των ΠΕ71, ΠΕ61, που θα θελήσει ή θα αναγκαστεί να εργαστεί σε δομή ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως αναπληρωτής , θα τοποθετηθεί στον πίνακα μετά τους φοιτητές του.
    4. Στα τμήματα ένταξης σκοπός είναι η βοήθεια των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (κυρίως στη γλώσσα και στα μαθηματικά για το Δημοτικό), για ένα χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν λειτουργικά στην τάξη και στο καθημερινό πρόγραμμα. Είναι προφανές ότι ο καλύτερος δάσκαλος για την περίπτωση αυτή είναι ο ΠΕ70, ΠΕ60 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ, αφού και το πρόγραμμα της τάξης γνωρίζει και γνώσεις για εξειδικευμένη βοήθεια του μαθητή κατέχει.
    Τα ίδια περίπου ισχύουν και στις περιπτώσεις παράλληλες στήριξης με διαφορετικού είδους ιδιαιτερότητες των μαθητών.
    Και στις δύο περιπτώσεις, εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για το είδος και τη δυσκολία των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, αντικειμενικά καταλληλότερος είναι ο ειδικός παιδαγωγός ΠΕ70, ΠΕ60.
    5. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι για να «σταθούν» οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που προτάσσουν κατόχους πανεπιστημιακών πτυχίων ΕΑΕ, έναντι διπλωματούχων παιδαγωγών ΕΑΕ, προηγήθηκε, μεταξύ άλλων συστηματική κατασυκοφάντηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ΕΑΕ, μέσω ιστοσελίδων εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας τα πανεπιστήμια ως βιομηχανίες μεταπτυχιακών. Παρά την εκκωφαντική σιωπή των ακαδημαϊκών δασκάλων, στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, κάθε ευνομούμενη πολιτεία θα προχωρούσε σε διερεύνηση των τυχόν καταγγελιών και θα ζητούσε αξιολόγηση ή επαναξιολόγηση των προγραμμάτων και δε θα νομοθετούσε (εάν και εφόσον έγινε κάτι τέτοιο) υπό την πίεση «κουτσομπολιών».
    6. Η απαξίωση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, όπως αυτή αναδεικνύεται από το συγκεκριμένο νόμο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική, που μέσω του προγράμματος δια βίου εκπαίδευσης, προωθεί την εξειδίκευση και χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ελληνικών πανεπιστημίων.
    7. Εάν κάπου θα έπρεπε να εργάζονται αποκλειστικά εκπαιδευτικοί ΠΕ71, ΠΕ61 αυτά είναι τα ειδικά σχολεία, όπου τα θέματα γενικής αγωγής και εκπαίδευσης έχουν μικρότερη σημασία και οι προτεραιότητες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του γενικού σχολείου.

  • 29 Απριλίου 2014, 11:02 | Ελένη

    Διάβασα κάπου το μήνυμα που θα παραθέσω παρακάτω και συμφωνώ απόλυτα.

    Στην εποχή της Πληροφορίας, είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι έχει μάθει τα πάντα με ένα πτυχίο (bachelor)στην ΕΑΕ και ότι ταυτόχρονα οι γνώσεις που απέκτησε είναι επτασφράγιστο μυστικό του Πανεπιστημίου του Βόλου.

    Όσο άδικος ήταν ο προηγούμενος νόμος με την απόλυτη πρόταξη των μεταπτυχιακών, άλλο τόσο είναι και το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που ακυρώνει κάθε έννοια της δια βίου μάθησης με τον απόλυτο διαχωρισμό που προτείνει. Το λάθος δεν διορθώνεται με νέο λάθος! Μοριοδότηση όλων των κριτηρίων και για ΟΛΟΥΣ!

  • 29 Απριλίου 2014, 01:24 | ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    Υπερβολική η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε σχέση με τις σπουδές.
    Επίσης και υπερβολική η μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου σε σχέση με τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά. Για παράδειγμα οι πληροφορικοί που έχουν σχολές από πολυτεχνεία μέχρι ΤΕΙ έχουν διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας σχολών και έτσι είναι λογικό μερικές σχολές να είναι πιο δύσκολες (οπότε πιο πιθανο να έχει ο φοιτητής χαμηλότερο βαθμό) και μερικές σχολές πιο ευκολες (άρα πιο πιθανό να υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός. Κατα την γνώμη μου η μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου πρέπει να καταργηθεί

  • 28 Απριλίου 2014, 23:57 | Θεοδωρα

    Το τμήμα του Βόλου έχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ειδική αγωγή το οποίο απευθύνεται και σε πτυχιούχους άλλων σχολών εκτός της ειδικής αγωγής.Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή δυνατότητα; Καταργήστε το καλύτερα! Κρατήστε μόνο τις κατατακτήριες αφού ποτέ κανένας πτυχιούχος άλλου τμήματος ο οποίος θα πάρει αυτό το μεταπτυχιακό δεν θα έχει ουτε καν ίσες ευκαιρίες και ίσα προσόντα με κάποιον απόφοιτο του τμήματος ειδικής αγωγής! Μπορείτε να αντιληφθείτε το ανακόλουθο των διατάξεων αυτού του σχεδίου νόμου;; Αναρωτιέμαι…

  • 28 Απριλίου 2014, 23:37 | ΒΙΒΗ

    Θλιβομαι πραγματικα…να βλεπω συναδελφους πε 70.50 να επιτιθονται με τοσο μενος!!!Ποτε αγαπησανε ΞΑΦΝΙΚΑ την ειδικη αγωγη??Ας παραδεχτουμε την αληθεια…ΕΙΝΑΙ ΤΑ Ι Δ Ι Α ΠΡΟΣΩΠΑ που ενω προσπαθουσαμε να συνεργαστουμε..λεγανε «ελα να παρεις το χαζο απο την ταξη μου»!! Κ τους βλεπω τωρα εδω μεσα να μαχονται υπερ των δικαιωματων τους…κ της αγαπης τους για τα παιδια…(?) Κ μην μου πει καποιος οτι προκειται για μεμονωμενο περιστατικο!!!!ΗΤΑΝ Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ μεχρι να φρακαρει η γενικη αγωγη κ να ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ να ασχοληθουν με την ειδικη αγωγη.

  • 28 Απριλίου 2014, 23:29 | από εκπαιδευτική ιστοσελίδα

    Η αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων αποτελεί κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της παιδείας και αποτελεί κοινή πρακτική σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Για παράδειγμα δεν μπορεί κάποιος με μεταπτυχιακό, σεμινάρια και καλό βαθμό πρώτου πτυχίου να εκλεγεί λέκτορας ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου ξεπερνώντας κάποιον με διδακτορικό. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο προσχέδιο το αντίστοιχο ισχύει. Δι’ αυτό και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η Ελληνική Ειδική Αγωγή ως προς τις προσλήψεις Αναπληρωτών χρησιμοποιεί χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να ακολουθεί τις αντίστοιχες ηθικές και νομικές επιταγές, σύμφωνα με τους θεσμούς και τους νόμους τόσο ως προς το γράμμα, όσο και ως προς το πνεύμα αυτών.
    Δεδομένης λοιπόν της απουσίας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πανεπιστημιακής σχολής, προπτυχιακής εκπαίδευσης για την Ειδική Αγωγή, οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάταξη των προσόντων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί παραβίαση της διάκρισης αυτών ως προς την ιεραρχία τους, αποτελεί καταστροφικό προηγούμενο για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (π.χ. 2 τίτλοι Γυμνασίου δεν κάνουν ένα Λυκείου, ούτε ο άριστος πτυχιούχος Γυμνασίου είναι ανώτερος από τον καλό του Λυκείου) και ουδαμώς ισχύει για θέσεις ευθύνης στην εκπαίδευση (βλέπε εκλογή λεκτόρων, δηλαδή αν κάποιος έχει καλό βαθμό πτυχίου, σεμινάρια και μεταπτυχιακό να εκλέγεται πανεπιστημιακός).
    Για όλους αυτούς του λόγους, και άλλους που με επιφύλαξη δεν αναφέρονται χάριν συντομίας, δικαιότερος τρόπος κατάταξης για τη δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή θεωρείται αυτός όλων ανεξαιρέτως των προηγούμενων νόμων πάνω στον κλάδο. Η πλήρης δηλαδή και σαφής ιεραρχική διάκριση των ακαδημαϊκών προσόντων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως ισχύουν διεθνώς α) Διδακτορικός τίτλος, β) Μεταπτυχιακός τίτλος γ) λοιπά προσόντα, εν τη απουσία πτυχιακών σπουδών Ειδικής Αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και διεθνώς. Οποιοσδήποτε συμψηφισμός ή υποθετική αναλογία της δευτεροβάθμιας με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή ακόμη και με την γενική αγωγή δευτεροβάθμιας είναι παράλογη και καταχρηστική, εφόσον δεν υπάρχουν καθηγητικές σχολές Ειδικής Αγωγής, ενώ η ισοπέδωση, στην έμπρακτη εφαρμογή, των αναγνωρισμένων από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση, από όλους τους αντίστοιχους νόμους και από το Σύνταγμα τίτλων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών ΕΑ για τους καθηγητές αποτελεί κίνηση άνευ λογικού και ηθικού ερείσματος. Σε καμία παράλληλα περίπτωση δεν ωφελούν τέτοια μέτρα τον έλληνα μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αντίθετα δημιουργούν κίνητρα για τον εκπαιδευτικό αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (π.χ. ο κάτοχος ελληνικού μεταπτυχιακού προβαίνει σε δεύτερο μεταπτυχιακό τρίτης χώρας για να ξεπεράσει τον συνάδελφό του διδάκτορα ή για να μην κινδυνεύσει από άλλον με σεμινάριο) και υποβαθμίζουν τόσο τον ρόλο της προϋπηρεσίας με μόρια λιγότερα ακόμη και από τους προηγούμενους νόμους, όσο και των προσόντων για πρώτη φορά σε νόμο της Ειδικής Αγωγής (πλην μόνον παραλόγως αυτών που δεν αφορούν στην ειδική αγωγή). Αντίθετα δείχνουν να ευνοούν κραυγαλέα το πρώτο πτυχίο το οποίο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν άπτεται της Ειδικής Αγωγής κατά πάγκοινη ομολογία.

  • 28 Απριλίου 2014, 23:29 | ΣΤΕΛΛΑ

    Η ΠΡΟΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΕΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΗ ΣΠΟΥΔΩΝ.ΚΑΝΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ.

  • 28 Απριλίου 2014, 23:17 | dim

    ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ

  • 28 Απριλίου 2014, 20:39 | Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα ΕΑΕ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Μελετώντας το προσχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή που ετοιμάζει το Υπουργείο σας, θα θέλαμε να αναφερθούμε στην ειδικότητα ΠΕ11.01 (Καθηγητών Ειδικής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα ΕΑΕ) και τα κριτήρια κατάταξης των υποψηφίων αναπληρωτών στις ΣΜΕΑΕ όπως αυτό αναφέρει.
    Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου νόμου η πρόταξη πολύ σωστά και αξιοκρατικά γίνεται βάσει της κύριας ειδικότητας, αφού δίνεται η δυνατότητα απόκτησης αυτής προπτυχιακά από την ίδια τη σχολή. Ωστόσο η Ειδική Αγωγή είναι μια κατηγορία στην εκπαίδευση η οποία χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση-επιμόρφωση πέραν της ειδικότητας που αποκτάται με το βασικό τίτλο σπουδών και αυτή πιστοποιείται με την απόκτηση Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή του ανώτερου τίτλου εξειδίκευσης, του Διδακτορικού τίτλου.
    Πιστεύουμε, πως επιβάλλεται η αναγνώριση και η επιπρόσθετη μοριοδότηση των επιπλέον τίτλων σπουδών ως επιπρόσθετων προσόντων στους ΠΕ11.01 (Καθηγητών Ειδικής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα ΕΑΕ) και πιο συγκεκριμένα, 3 μόρια για τον Μεταπτυχιακό τίτλο και 6 μόρια για τον Διδακτορικό τίτλο.

    Με εκτίμηση,
    Ομάδα Καθηγητών Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11.01)

  • 28 Απριλίου 2014, 20:22 | Αλεξάνδρα Τ.

    Σίγουρα ένας (καινουριος) νόμος άλλους τους ευνοέι και άλλους οχι! Ξαφνικά πέφτετε όλοι πάνω στην Ειδική Αγωγή. Άραγε εάν δεν είχαν »φρακάρει’οι πίνακες της Γενικής θα υπήρχε τόση αναστάτωση για την Ειδικη;
    Απο τη στιγμη όμως που υπαρχουν τμηματα που βγάζουν αποκλειστικά Ειδικους Παιδαγωγους νομίζω ειναι αυτονόητο πως θα προηγουνται! Και ΝΑΙ το μεταπτυχιακο είναι ανώτερο του βασικού πτύχιου αλλα στον κλαδο του καθενος! ΟΧΙ σε αλλον κλαδο!

  • 28 Απριλίου 2014, 20:05 | ΕΛΕΝΗ

    Συγχαρητήρια στο κοινωνικά ανάλγητο, σύγχρονο, ελληνικό κράτος, που με μεγάλο ζήλο και περισσή ευκολία πετάει στον Καιάδα τους εκπαιδευτικούς του πίνακα Α!!!

  • 28 Απριλίου 2014, 19:52 | ΕΛΕΝΗ

    Ειδήμονες, όχι εμπειροτέχνες

    Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου έχω διδαχθεί ότι οι βαθμίδες της εκπαίδευσης προσδίδουν ουσιαστικά προσόντα και ικανότητες σε εκείνους που επιτυγχάνουν τον τίτλο της ανάλογης βαθμίδας. Αναμφισβήτητα η «εμπειρία» συνεισφέρει να αντιμετωπιστούν ή ξεπεραστούν κάποια απλά προβλήματα της αρχικής πορείας, πλην όμως οι ικανότητες ενός εμπειροτέχνη δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με τον έχοντα επιστημονική εξειδίκευση. Είναι δυνατόν ένας εργολάβος να θεωρείται καταλληλότερος από έναν πολιτικό μηχανικό επειδή ο δεύτερος έχει λιγότερα χρόνια επαγγελματική εμπειρία;
    Με τον υπό διαβούλευση νόμο επιχειρείται αντιστροφή της πορείας προόδου, παραβλέπεται η αξιοκρατία με νομιμοποιημένα κριτήρια και οδηγούνται οι υποψήφιοι στο κέρδος με ελάσσονα προσπάθεια.
    Συγκεκριμένα, κάποιος με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή με διετή φοίτηση έχει 3 μόρια ενώ κάποιος μη εξειδικευθείς με διετή προϋπηρεσία-πείρα έχει 4 μόρια!!
    Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά προτάσσει τους εμπειροτέχνες και εξοβελίζει εκπαιδευτικούς οι οποίοι «θυσίασαν» τα 2 χρόνια προϋπηρεσία και επένδυσαν χρόνο και χρήμα για να αποκτήσουν την κατάλληλη μεταπτυχιακού επιπέδου εξειδίκευση που θα τους έκανε πιο αποτελεσματικούς εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή.
    Κατόπιν των παραπάνω προτείνω η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας να μειωθεί πχ 0,1μόριο το μήνα(ώστε ένα μεταπτυχιακό να «ισοδυναμεί» με 3 χρόνια προϋπηρεσία και όχι 1,5 χρόνο όπως το προσχέδιο προτείνει) και να αυξηθεί η μοριοδότηση στα ακαδημαϊκά κριτήρια δεδομένου ότι το κράτος θα έπρεπε να δίνει κίνητρα ώστε οι εκπαιδευτικοί (όπως και όλοι οι εργαζόμενοι) να αποκτούν τα κατάλληλα ακαδημαϊκά εφόδια που τους καθιστούν πιο ικανούς και πιο ενημερωμένους στον τομέα που εργάζονται.

  • 28 Απριλίου 2014, 19:31 | Μαρία

    Η πρόταση για «καθαρούς» πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής, δηλ. μόνο με εκπαιδευτικούς με ‘βασικό πτυχίο’ στην Ε.Α. (ΠΕ 71/61), και η υποβάθμιση των εκπαιδευτικών της Γενικής με μετεκπαίδευση στην Ειδική, στερείται επιστημονικής και παιδαγωγικής τεκμηρίωσης.Η υιοθέτηση αυτής της πρακτικής απηχεί παρωχημένα ιατρικά πρότυπα προσέγγισης στην αναπηρία δηλ. βλέπει την αναπηρία ως ‘ατομικό πρόβλημα’ και εστιάζει στη θεραπεία των ‘προβληματικών’ ατόμων από στρατιές ‘ειδικών’.
    Η λογική ότι η ειδική αγωγή αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική αγνοεί τις εξελίξεις στην παιδαγωγική επιστήμη αλλά και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, που τονίζουν ότι οι δομές της ειδικής εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούν κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και ότι η ειδική παιδαγωγική είναι προέκταση της γενικής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί βασική εκπαιδευτική αρχή ότι τα στελέχη της Ε.Α. είναι και θα πρέπει να είναι άτομα με επιπλέον προσόντα εξειδίκευσης, με μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή ειδίκευση.
    Προτείνω λοιπόν:
    1)Να μην προτάσσονται στον πίνακα αναπληρωτών Ε.Α. οι εκπαιδευτικοί με πτυχία ειδικής αγωγής ΠΕ.71 και ΠΕ.61 ως πιο εξειδικευμένοι από τους Π.Ε. 70.50 και ΠΕ. 60.50 (με διδακτορικό/μεταπτυχιακό). Να θεωρούνται εξίσου εξειδικευμένοι και να τοποθετούνται όλοι σε κοινό πίνακα με βάση την προϋπηρεσία τους.
    2)Να υπάρχει μοριοδότηση που θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλα τα προσόντα και να μοριοδοτείται και το βασικό πτυχίο ειδικής αγωγής. Για παράδειγμα, ένας δάσκαλος Π.Ε.71, επειδή διαθέτει βασικό πτυχίο ειδικής αγωγής, να παίρνει 2 μόρια. Ένας δάσκαλος Π.Ε. 70.50 με μεταπτυχιακό να παίρνει και αυτός 2 μόρια λόγω του μεταπτυχιακού. Σε αυτή την περίπτωση να θεωρούνται και οι δύο εξίσου εξειδικευμένοι. Σε περίπτωση που δάσκαλος Π.Ε.71 έχει επιπλέον εξειδίκευση με μεταπτυχιακό να παίρνει 4 μόρια (2 για το πτυχίο του και 2 για το μεταπτυχιακό). Αντίστοιχα να μοριοδοτείται και η προϋπηρεσία, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια για περιπτώσεις όπου ένας εκπαιδευτικός ΠΕ. 71 που μόλις αποφοίτησε να προτάσσεται έναντι ενός εκπαιδευτικού ΠΕ. 70.50 που έχει και την ίδια εξειδίκευση και επιπλέον έχει και προϋπηρεσία.

  • 28 Απριλίου 2014, 18:55 | Κατερίνα

    Θα ήθελα να κανω κάποιες επισημάνσεις- προτάσεις σχετικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διαχωρίζοντας την απο την πρωτοβάθμια σε κάποια σημεία:

    1) Να αυξηθεί η μοριοδότηση των ακαδημαϊκών τίτλων είτε να μειωθεί η μοριοδότηση της προυπηρεσίας σε 0,1 μόριο/μήνα. Τονίζω πως το προτείνω ειδικά για τη δευτεροβάθμια που δεν υπάρχουν προπτυχιακές σχολές ειδικής αγωγής και επομένως η γνώσεις αποκτώνται με την εξειδίκευση. Με τα 0,2 μόρια/μήνα το μεταπτυχιακό για παράδειγμα αντιςτοιχεί σε 15 μήνες εργασίας, λιγότερους δηλ απο τους μήνες που διαρκεί ένα μεταπτυχιακό 2 ετών το οποίο περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση.

    2) Ο βαθμός του πτυχίου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να υπολογίζεται σε περίπτωση ισοψηφίας των υποψηφίων ή να έχει χαμηλότερη μοριοδότηση. Το πρώτο πτυχίο δεν σχετίζεται με την ειδική αγωγή για να έχει τόσο υψηλή μοριοδότηση και να ξεπερνά την αξία ενός μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου (π.χ. βαθμός πτυχίου 9=4μόρια ενώ το μεταπτυχιακό ισούται με 3)

    3) Μη μοριοδότηση σεμιναρίων ή σε περίπτωση μοριοδότησής τους, παλιού και νέου τύπου σεμινάρια να έχουν ίδια μοριοδότηση, 1 μόριο. Και σε καμμιά περίπτωση αθροιστική προσμέτρηση μεταπτυχιακού και σεμιναρίου. Όπως ισχύει και με το διδακτορικό να λαμβάνεται υπόψιν μόνο ο ανώτερος τίτλος.

    4) Καλύτερος έλεγχος στην αναγνώριση απο το ΔΟΑΤΑΠ των μεταπτυχιακών εξ αποστάσεως

  • 28 Απριλίου 2014, 18:34 | Στατογιάννης Νίκος

    Κύριε υπουργέ τόσα χρόνια η συνεχής επιμόρφωση σε κάθε κλάδο θεωρούνταν προσόν. Όλοι πάλευαν για ένα μεταπτυχιακό και αν μπορούσαν ένα διδακτορικό, ώστε να γίνουν καλύτεροι στον κλάδο τους. Ξαφνικά τίποτα δεν έχει σημασία γιατί πάντα θα είναι πρώτοι οι πε61-71 ενώ όλοι οι άλλοι πετιούνται έξω από τους πίνακες. Αυτό το λέτε δικαιοσύνη; Φθάσαμε πάνω από τριάντα χρονών με τις περαιτέρω σπουδές διοριστήκαμε ως αναπληρωτές και τώρα μας λέτε ΕΞΩ!!!!!!!!διότι ο μόλις απόφοιτος του βόλου προηγείται. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!!!!Σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να ισχύσει το άρθρο 20.

  • 28 Απριλίου 2014, 18:15 | Maria

    Καλησπέρα σε όλους που επισκέπτονται και καταθέτουν την άποψή τους για το προσχέδιο νόμου ειδικής αγωγής.Απόψεις πολλές για όλους τους τομείς που περικλείει το προσχέδιο.Ορισμένες εξωφρενικές!!!!!!!!!! Είμαι εκπαιδευτικός με αναπηρία(ΠΕ 71),περήφανη γιατί πλήρως συνειδητοποιημένα αποφάσισα να ασχοληθώ και να σπουδάσω αυτό το αντικείμενο,κουράστηκα για την κατάκτηση του πτυχίου με βαθμό σχετικά υψηλό(σύνολο μαθημάτων 70-72)και μαχόμενη καθημερινά με το πρόβλημά μου συμμετείχα σε όλες τις γραπτές και προφορικές εξετάσεις καταθέτοντας και παρουσιάζοντας πολλές εργασίες τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και σε διάφορες ημερίδες σχετικές με την ειδική αγωγή.Εργάζομαι καθημερινά με πρόβλημα υγείας με ζήλο στο σχολείο και δεν θα μιλήσω η ίδια για το έργο μου στο σχολείο αλλά οι μαθητές,οι συνάδερφοι ακόμα και οι γονείς των παιδιών.Με βάση την αναπηρία μου λοιπόν βρίσκομαι στον πίνακα Α και θεωρώ κατάφωρη αδικία την κατάργησή του!!!!Υπαρκτή αναπηρία με γνωματεύσεις από δημόσια νοσοκομεία και λίστα φαρμάκων!!!!Πέραν των φαρμάκων απαιτούνται σε μηνιαία βάση και άλλα ιατρικά έξοδα αλλά καιφυσικοθεραπείες!!!!!Ο μισθός μου περίπου 900 ευρώ σε περίπτωση απομάκρυνσης από τον τόπο διαμονής μου δεν θα επαρκεί για την κάλυψη των προαναφερθέντων!!!!!!!Συνεπώς η κατάταξή μου στον πίνακα Α είναι επιβεβλημένη!!!!!

  • 28 Απριλίου 2014, 18:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ

    Εφόσον ο νέος νόμος έγινε για να καλύψει τις αδικίες του παρελθόντος δηλαδή να μην μπαίνουν τα διδακτορικά και μεταπτυχιακά μπροστά στον πίνακα, γιατί δεν καταργεί και από προσώπου γης το 1,5 μόριο από σεμινάρια τα οποία είχαν ισχύ προκλητικά μέχρι παρελθοντική συγκεκριμένη ημερομηνία και έδωσαν προϋπηρεσία σε λίγους.
    Και αφού τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά δίνονται έτσι χωρίς παρακολουθήσεις και από μακρυά κτλ γιατί δεν πάτε να πάρετε και εσείς ένα. Όσα δεν φτάνει η αλεπού βάζει τον Αρβανιτόπουλο να τα φτάσει….

  • 28 Απριλίου 2014, 16:57 | maria p

    1. Θεωρώ πραγματικά παράλογο το να μην προσμετράται προϋπηρεσία μικρότερη των 15 ημερών και να στρογγυλοποιείται προς τα πάνω προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 15 ημερών. Δεν αντιλαμβάνομαι σε τι θα ωφελήσει μία τέτοια ρύθμιση. Στο μόνο που θα οδηγήσει θα είναι άδικη κατάταξη των υποψηφίων.
    2. Δε θα πρέπει να μοριοδοτούνται τα σεμινάρια. Σε περίπτωση μοριοδότησής τους, παλιού και νέου τύπου σεμινάρια θα πρέπει να μοριοδοτούνται το ίδιο. Ποιος ο λόγος για ένα άτομο, που ήδη έχει επιμορφωθεί με σεμινάρια, να επαναλάβει την ίδια επιμόρφωση για να κερδίσει επιπλέον 0,5 μόριο;
    3. Δε θα πρέπει να μοριοδοτείται και το δεύτερο μεταπτυχιακό στην ΕΑΕ. Ο κόπος και ο χρόνος που αφιερώθηκαν για το πρώτο δεν αρκούν;
    Και κάποιες απορίες:
    1. Τι γίνεται με την παιδαγωγική επάρκεια των τεχνικών ειδικοτήτων; Θα μοριοδοτείται, θα οδηγεί σε πρόταξη των εχόντων παιδαγωγικής επάρκειας έναντι αυτών που δεν την έχουν ή δε θα λαμβάνεται καθόλου υπόψη;
    2. Τι γίνεται σε περίπτωση ισοψηφίας στη Δευτεροβάθμια; Θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός πτυχίου;

  • 28 Απριλίου 2014, 16:56 | Κατερίνα

    Η Αποψη μου για το αρθρο η εξής:

    1.Οι ΠΕ61/ΠΕ71, πρεπει να προτάσσονται, αυτο είναι το δικαίο και το λογικό. Επειδη όμως υπάρχουν πολλοι δασκαλοι με εμπειρια και μεταπτυχιακα θα πρότεινα την δημιουργία ξεχωριστού πίνακα ΠΕ70.50/ΠΕ60.50 όπου θα υπάρχει ποσόστωση, πχ 20% επι των συνολικών προσληψεων στην ειδική αγωγή στην πρωτοβάθμια.

    2.Οι ΠΕ61/ΠΕ71 δεν έχουν καμια δουλειά στα ΕΕΕΚ. Είναι σε αλλη βαθμιδα.

    3. Στη δευτεροβάθμια πρεπει να υπαρξει απόλυτη πρόταξη των ακαδημαικών κριτηρίων.Δηλαδή πρώτα οι διδακτωρικοι, μετα οι μεταπτυχιακοι και μετα αυτοι που έχουν προυπηρεσία. Κάνενας μεταπτυχιακός δεν θα μπορεί να περασει εναν διδακτωρικό όση προυπηρεσια κι αν εχει και κανένας με προυπηρεσία μόνο να περάσει έναν μεταπτυχιακό. Η κατάταξη στις κατηγορίες αυτες του πίνακα θα γινεται με την μοριοδότηση που προτείνεται σημερα (προυπηρεσία, βαθμός πτυχίου, κτλ) ή και με αυξημένα κριτήρια (πχ δευτερο μεταπτυχιακό στο γνωστικό).

    4. Συμπλήρωση του χωριου που λέει «εφόσον δεν καλύπτονται οι θέσεις με εκπαιδευτικούς με τα παραπάνω προσόντα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνών διδακτικών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης», με τη φράση ή ειδικής αγωγής.

    Ευχαριστώ.

  • 28 Απριλίου 2014, 16:46 | Αναστασία

    Αλήθεια, γιατί οι ΠΕ 71 θεωρούν τον πίνακα ειδικής αγωγής μόνο δικό τους???
    Στον πίνακα π.χ.των φιλολόγων μπαίνουν μόνο οι απόφοιτοι κλασσικής φιλολογίας ή και απόφοιτοι άλλων σχολών, όπως π.χ. ιστορίας/εθνολογίας, αρχαιολογίας, φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών κλπ? Στον κλάδο των οικονομολόγων, των νομικών που διδάσκουν στην εκπαίδευση? Θα γέμιζα μία σελίδα αν απαριθμούσα τους αντίστοιχους πτυχιούχους. Τι θα πει «καθαρός» πίνακας? Όλοι οι πτυχιούχοι των άνω σχολών τοποθετούνται ισότιμα και δουλεύουν με ακριβοδίκαιο σύστημα μοριοδότησης!
    Αντίθετα, λοιπόν, γιατί ένας δάσκαλος με πολυετή εμπειρία στη γενική και ειδική αγωγή, με διδασκαλείο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, με σπουδές ίσως και 10 ετών (για διδάκτορα)να έπεται στους πίνακες από έναν άπειρο ΠΕ 71? Υπάρχει λογική?
    Όσον αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων, είναι δυνατόν να γίνονται με βάση το πτυχίο?? Που ακούστηκε αυτό? Γίνεται μήπως σε άλλους κλάδους του δημοσίου? Και τα κοινωνικά κριτήρια, η προϋπηρεσία? Είναι δυνατόν να έπονται?
    Όσον αφορά την ύπαρξη των αυτόνομων σχολών ειδικής αγωγής, πρέπει να τονίσω ότι η ειδική αγωγή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής, συνέχειά, εξειδίκευσή της και δε διαχωρίζεται από αυτή. Είναι δυνατόν ένας ψυχίατρος να μην έχει τελειώσει ιατρική? Ένας δικαστής/εισαγγελέας νομική? Όχι φυσικά! Η εξειδίκευση μίας επιστήμης απαιτεί πρώτα απ’ όλα τη γενική και ενδελεχή σπουδή της σε πανεπιστημιακό επίπεδο.Το πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι σχολές, δεν είμαι αρμόδια να το απαντήσω.
    Εξάλλου, και στην ιστοσελίδα του european agency for special needs and inclusive education, φαίνονται καθαρά τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί ο ειδικός παιδαγωγός (βασική εκπαίδευση και εξειδίκευση) σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Η εξειδίκευση, λοιπόν, (μεταπτυχιακό, διδακτορικό κλπ) σε αυτές τις χώρες δίνει το δικαίωμα διδασκαλίας σε έναν δάσκαλο γενικής αγωγής των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Πρόταση μου είναι η ακριβοδίκαιη και ισότιμη μοριοδότηση ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών. Καμία πρόταξη, κανένας διαχωρισμός. Μία αδικία (παλαιότερη πρόταξη μεταπτυχιακών) δεν μπορεί να αποκατασταθεί με τη δημιουργία μίας καινούργιας.
    Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για την προτεινόμενη θεσμοθέτηση των κωδικών .50. Όλοι οι τοποθετημένοι εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν υπό το παρόν καθεστώς. Για ποιο λόγο πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός και κατακερματισμός τους? Πραγματικά δεν καταλαβαίνω!
    Εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ.
    Επίσης, ευχαριστώ προκαταβολικά τους διαχειριστές της ιστοσελίδας για τη φιλοξενία του σχολίου μου.
    Μία μόνιμη εκπαιδευτικός στην ειδική αγωγή.

  • 28 Απριλίου 2014, 16:28 | Κατερίνα Φ.

    Διδακτορικό (6 μόρια)= 1ο μεταπτυχιακό+ 2o μεταπτυχιακό+πιστοποιμένη εξειδίκευση (6 μόρια αθροιστικά). Και αυτό προτείνεται από υπουργείο ευρωπαικής χ´ωρας;;;
    Αν ισχύσει αυτό ανοίγουν οι ασκόι του Αιόλου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όλοι θα κάνουν δεύτερο μεταπτυχιακό Βουλγαρίας ή Κύπρου ή Ιταλίας και παράλληλα μια επιμόρφωση γιατί ισοδυναμούν με διδακτορικό. Θα κάνει το υπουργείο ακριβώς το αντίθετο στη δευτεροβάθμια από αυτό που θέλει να χτυπήσει στην πρωτοβάθμια. Θα γεμίσουν αυτού του έιδους μεταπτυχιακά ενώ όποιος πάει για διδακτορικό θα έιναι το λιγότερο κορόιδο.

  • 28 Απριλίου 2014, 16:07 | Phd cand.

    Αν το Υπουργείο επικροτεί την προσπάθεια αυτών με λιγότερα προσόντα να υπερκεράσουν αυτούς με περισσότερα προσόντα τότε ο τίτλος υπουργείο παιδείας είναι καταχρηστικός. Τότε είναι καλύτερα να λέμε στους μαθητές μας να μην προχωρούν σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επ´ιπεδο αλλά την κατάλληλη στιγμή να μαζεύονται, να συνδικαλίζονται και να καταργούν τα προσόντα των άλλων αν οι άλλοι τους ξεπερνούν στα προσόντα. Στο όνομα της υποκειμενικής ηθικής και αξιολογίας, όπως την αντιλαμβάνεται ο κάθε αυτόκλητος κήνσορας, σε μια παράλογηγ συζήτηση περί δικαίου και αδίκου χτίζεται μια παιδεία των μετρίων. Μια παιδεία επετηρίδας του Βόλου. Μια παιδεία όπου αυτός που έγραψε καλούτσικα στον ΑΣΕΠ έχει αξιώσεις επί του διδάκτορα. Μια παιδεία όπου το υπουργείο Παιδείας, ανήκουστο για δυτικό κράτος, πριμοδοτεί αυτόν με τα λιγότερα προσόντα.Σταματηστε ταδιδακτορικά σας, σταματήστε τα μεταπτυχιακά σας. Δώστε πανελλήνιες, περάστε στο Βόλο, περιμένετε να διοριστούν οι παλιοί και ίσως κάποια στιγμή να μπείτε και εσείς. Έτσι δεν είναι…; Στη σειρά σου φίλε διδάκτορα… Στη σειρά σου… Βόλος über alles

  • 28 Απριλίου 2014, 15:17 | Frodo

    Η αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων αποτελεί κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της παιδείας και αποτελεί κοινή πρακτική σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Για παράδειγμα δεν μπορεί κάποιος με μεταπτυχιακό, σεμινάρια και καλό βαθμό πρώτου πτυχίου να εκλεγεί λέκτορας ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου ξεπερνώντας κάποιον με διδακτορικό. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο προσχέδιο το αντίστοιχο ισχύει. Δι’ αυτό και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η Ελληνική Ειδική Αγωγή ως προς τις προσλήψεις Αναπληρωτών χρησιμοποιεί χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να ακολουθεί τις αντίστοιχες ηθικές και νομικές επιταγές, σύμφωνα με τους θεσμούς και τους νόμους τόσο ως προς το γράμμα, όσο και ως προς το πνεύμα αυτών.
    Δεδομένης λοιπόν της απουσίας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πανεπιστημιακής σχολής, προπτυχιακής εκπαίδευσης για την Ειδική Αγωγή, οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάταξη των προσόντων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί παραβίαση της διάκρισης αυτών ως προς την ιεραρχία τους, αποτελεί καταστροφικό προηγούμενο για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (π.χ. 2 τίτλοι Γυμνασίου δεν κάνουν ένα Λυκείου, ούτε ο άριστος πτυχιούχος Γυμνασίου είναι ανώτερος από τον καλό του Λυκείου) και ουδαμώς ισχύει για θέσεις ευθύνης στην εκπαίδευση (βλέπε εκλογή λεκτόρων, δηλαδή αν κάποιος έχει καλό βαθμό πτυχίου, σεμινάρια και μεταπτυχιακό να εκλέγεται πανεπιστημιακός).
    Για όλους αυτούς του λόγους, και άλλους που με επιφύλαξη δεν αναφέρονται χάριν συντομίας, δικαιότερος τρόπος κατάταξης για τη δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή θεωρείται αυτός όλων ανεξαιρέτως των προηγούμενων νόμων πάνω στον κλάδο. Η πλήρης δηλαδή και σαφής ιεραρχική διάκριση των ακαδημαϊκών προσόντων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως ισχύουν διεθνώς α) Διδακτορικός τίτλος, β) Μεταπτυχιακός τίτλος γ) λοιπά προσόντα, εν τη απουσία πτυχιακών σπουδών Ειδικής Αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και διεθνώς. Οποιοσδήποτε συμψηφισμός ή υποθετική αναλογία της δευτεροβάθμιας με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή ακόμη και με την γενική αγωγή δευτεροβάθμιας είναι παράλογη και καταχρηστική, εφόσον δεν υπάρχουν καθηγητικές σχολές Ειδικής Αγωγής, ενώ η ισοπέδωση, στην έμπρακτη εφαρμογή, των αναγνωρισμένων από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση, από όλους τους αντίστοιχους νόμους και από το Σύνταγμα τίτλων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών ΕΑ για τους καθηγητές αποτελεί κίνηση άνευ λογικού και ηθικού ερείσματος. Σε καμία παράλληλα περίπτωση δεν ωφελούν τέτοια μέτρα τον έλληνα μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αντίθετα δημιουργούν κίνητρα για τον εκπαιδευτικό αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (π.χ. ο κάτοχος ελληνικού μεταπτυχιακού προβαίνει σε δεύτερο μεταπτυχιακό τρίτης χώρας για να ξεπεράσει τον συνάδελφό του διδάκτορα ή για να μην κινδυνεύσει από άλλον με σεμινάριο) και υποβαθμίζουν τόσο τον ρόλο της προϋπηρεσίας με μόρια λιγότερα ακόμη και από τους προηγούμενους νόμους, όσο και των προσόντων για πρώτη φορά σε νόμο της Ειδικής Αγωγής (πλην μόνον παραλόγως αυτών που δεν αφορούν στην ειδική αγωγή). Αντίθετα δείχνουν να ευνοούν κραυγαλέα το πρώτο πτυχίο το οποίο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν άπτεται της Ειδικής Αγωγής κατά πάγκοινη ομολογία.

  • 28 Απριλίου 2014, 14:35 | A.T.

    Απολυττα φυσιολογικο να προηγουνται οι πε 71 και 61! Είμαι εκπαιδευτικος δευτεροβαθμιας και μητερα παιδιού με ειδικές εκπαιδευτικες αναγκες!Πιστευω πως οι αποφοιτοι ειδικης αγωγης είναι περισσότερο καταρτισμένοι και αγαπουν αυτο που κανουν!Πέρσυ ο γιος μου ειχε δασκαλο γενικης με μεταπτυχιακό στην ΕΑ. Στο τμημα ένταξης εκαναν μονο επανάληψη αυτών που μαθαιναν στη γενικη ταξη! Στο τμημα ενταξης ο δασκαλος πρεπει να διδασκει γνωστικές,μεταγνωστικες δεξιότητες και κινητρα! Πρεπει να διδασκει στο παιδι πως να μαθαινει και οχι να γίνεται μια απλη επανάληψη των όσως προηγήθηκαν ! Περα όμως απο αυτά…Που του είδατε βρε παιδιά να ΜΗΝ πορτάσσεται ο βασικος τιτλος σπουδων; Σε ποιον κλαδο συμβαινει αυτο; Αντικειμενικα και δικαια να το δουμε μονο πρεπει να προτάσσονται οι απόφοιτοι τμηματων ειδικής αγωγής!

  • 28 Απριλίου 2014, 14:26 | Ιωάννης

    Όσοι εκπαιδευτικοί μη καθηγητικών σχολών έχουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας από την ΑΣΠΑΙΤΕ, να μοριοδοτούνται με 1 μόριο. Είναι εξωφρενικό να καταθέτει κάποιος μεταπτυχιακό π.χ. από τη Λ’ Άκουιλα ή τη Σόφια (άσε που μπορεί να μην έχει πάει ποτέ ή να πήγε για βόλτα), το οποίο να του δίνει και παιδαγωγική επάρκεια. Εξάλλου και η φοίτηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ διαρκεί ένα χρόνο και είναι πολλοί αυτοί που αναγκάζονται να μετακομίσουν για να το παρακολουθήσουν.

  • 28 Απριλίου 2014, 14:19 | Κων/νος Λ.

    Παρακαλω συμπεριλάβετε και τον ΑΣΕΠ γενικής αγωγής στα ακαδημαϊκά κριτήρια που θα μοριοδοτήσετε.

    Επίσης δε νομίζετε πως τα 0,2 μορια της προϋπηρεσίας είναι υπερβολικά;

    Τέλος πιστεύω πως τα σεμινάρια της ντροπής πρέπει να σταματήσουν, όσοι τα έκαναν τα έκαναν και τέλος. Ας σταματήσει το εμπόριο ελπίδας.

    Ευχαριστώ

  • 28 Απριλίου 2014, 14:15 | Ελένη

    Όχι Πένυ, δεν αληθεύει αυτό που διάβασες παρακάτω. Και πράγματι, ΔΕΝ μορούμε να προσφύγουμε στο συμβούλιο της επικρατείας.

  • 28 Απριλίου 2014, 14:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ποιος νους σκέφτηκε «ότι με την τόσο υψηλή μοριοδότηση της προϋπηρεσίας ανατρέπεται το προσοντολόγιο»;;; Έχει χιούμορ πάντως… Τι να πει κανείς, τεχνάσματα από πανικοβλημένους…

  • 28 Απριλίου 2014, 14:08 | Αναστασια

    Προφανως ένας (καινουριος) νόμος άλλους τους ευνοέι και άλλους οχι! Ξαφνικά πέφτετε όλοι πάνω στην Ειδική Αγωγή. Άραγε εάν δεν είχαν »φρακάρει’οι πίνακες της Γενικής θα υπήρχε τόση αναστάτωση για την Ειδικη; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! Απο τη στιγμη όμως που υπαρχουν τμηματα που βγάζουν αποκλειστικά Ειδικους Παιδαγωγους νομίζω ειναι αυτονόητο πως θα προηγουνται! Και ΝΑΙ το μεταπτυχιακο είναι ανώτερο του βασικού πτύχιου αλλα στον κλαδο του καθενος! ΟΧΙ σε αλλον κλαδο!

  • 28 Απριλίου 2014, 13:57 | Πενυ

    Αληθεύει αυτό που διάβασα πιο κάτω, ότι με την τόσο υψηλή μοριοδότηση της προϋπηρεσίας ανατρέπεται το προσοντολόγιο; Μπορούμε άραγε πράγματι να προσφύγουμε στο συμβούλιο της επικρατείας;

  • 28 Απριλίου 2014, 13:00 | Γιάννης

    Κατηγορείτε τα μεταπτυχιακά σε Βουλγαρία – Ιταλία, από τη στιγμή όμως που ο ΔΟΑΤΑΠ τα δέχεται δεν σας πέφτει λόγος. Κι εγώ δυο φορές πήγα Ιταλία, την γλώσσα δεν την έμαθα, ότι χρειαζόμουν είχα βοηθό. Σήμερα δεν ισχύει το νόμιμο να είναι και ηθικό. Ξυπνήστε.

  • 28 Απριλίου 2014, 12:51 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των ΠΕ71 και πε61 λέει: ΟΧΙ στα σενάρια μοριοδότησης των ακαδημαϊκών προσόντων (λ.χ. διδακτορικό, μεταπτυχιακό), είτε στον πίνακα αναπληρωτών ΠΕ61-ΠΕ71 είτε στον επικουρικό πίνακα ΠΕ60-ΠΕ70 πολύ απλά γιατί αυτή τη στιγμή δεν ισχύει μοριοδότηση σε κανέναν άλλο πίνακα/κλάδο (αναπληρωτών) εκπαιδευτικών. Επειδή απλά μας συμφέρει (κάποια άτομα)δεν υποστηρίζουμε το πιο απλό και κατανοητό παρόλο που ο ΣΑΤΕΑ έχει κάνει τεράστιο αγώνα για να δωθεί ένα τέλος σε αυτήν την κατάφωρη αδικία που γινόταν τόσα χρόνια;

  • 28 Απριλίου 2014, 12:35 | sofia

    Είναι παντελώς ανήθικη και αντιπαιδαγωγική η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και των μεταπτυχιακών για το δικό μας τον πίνακα! Γιατί να ισχύει ΜΟΝΟ στον δικό μας τον κλάδο αυτό το καθεστώς εξαίρεσης; Ας σταματήσουν επιτέλους κάποια άτομα να υποκρίνονται ασυστόλως για το θέμα της επιμόρφωσης και της δια βίου μάθησης. Όλοι πλέον γνωρίζουμε για πιο λόγο τρέχανε να κάνουν τα μεταπτυχιακά. Απλά εκμεταλεύτηκαν αυτό τη τεράστια ευκαιρία που τους προσέφερε ο άδικος νόμος για να σκαρφαλώσουν στον πίνακα! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ!

  • 28 Απριλίου 2014, 11:25 | Γιώργος Μ.

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!Η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην Β/μια με 0,2 μόριο ανά μήνα είναι υπερβολικά υψηλή και πρέπει να μειωθεί. Οι περισσότεροι που απόκτησαν αυτή την προϋπηρεσία προσλήφθηκαν με κριτήριο τα σεμινάρια, τα οποία ήταν για λίγους και όπως αναφέρουν και άλλοι συνάδελφοι αμφιβόλου ποιότητας ως προς τον τρόπο διεξαγωγής τους. Ευχαριστώ.

  • 28 Απριλίου 2014, 10:51 | Μπουγιουκλή Πολυξένη

    Πρόσφατα, εισήχθη σε δηµόσια διαβούλευση νέο Νοµοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η ισχύουσα νομοθεσία έπρεπε να τροποποιηθεί ώστε να διορθωθεί η αδικία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και οι κάτοχοι βασικού πτυχίου στην Ειδική Αγωγή να προτάσσονται έναντι των υπολοίπων αναγνωρίζοντας ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να κατοχυρώνονται στο βασικό πτυχίο. Όμως το συγκεκριμένο πρόβλημα θα έπρεπε να επιλυθεί και όχι να μετακυλιθεί σε άλλη ομάδα εκπαιδευτικών.

    Με την ίδια λογική με την οποία θα προτάσσεται το βασικό πτυχίο στην ειδική αγωγή (Πρωτοβάθμια), θα έπρεπε εν απουσία του (Δευτεροβάθμια) να προτάσσονται οι Μεταπτυχιακοί και Διδακτορικοί Τίτλοι όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος σύμφωνα με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Απρίλιος 2014) και την παγκόσμια αποδεκτή ιεράρχηση των ακαδημαϊκών τίτλων, η οποία ισχύει από τον 12ο αιώνα.

    Αντ’αυτού, ο νομοθέτης προβαίνει σε μια ελληνική εφεύρεση συμψηφίζοντας ανόμοια στοιχεία (Τίτλοι Σπουδών-Σεμινάρια-Προϋπηρεσία) ανάγοντας τα σε μια κοινή μοριοδότηση που είναι εξαρχής αδόκιμη. Διαβάζοντας το άρθρο 22 του νέου Νομοσχεδίου διαπιστώνει κανείς ότι ο Νομοθέτης αξιολογεί τα 3 έτη προϋπηρεσίας (30μήνες*0,2 = 6 μόρια) ισάξια με την κατοχή ενός Μεταπτυχιακού Τίτλου και ενός Διδακτορικού Διπλώματος (συνολικά 5 χρόνια σπουδών = 6 μόρια). Σε ποιά άλλη χώρα το ανώτατο ακαδημαϊκό πτυχίο που μπορεί να αποκτήσει κανείς (Διδακτορικό Δίπλωμα) ισοδυναμεί με 30 μήνες προϋπηρεσίας και το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα με 15 μήνες προϋπηρεσίας ή δύο σεμινάρια;

    Δηλαδή ο κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην Ειδική Αγωγή ο οποίος είναι άξιος να διδάξει σε ένα Πανεπιστήμιο και σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο κρίνεται ως ο μόνος ειδικός να διδάξει στα σεμινάρια πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ [απαραίτητο κριτήριο για να αναγνωριστούν τα σεμινάρια πιστοποιημένης επιμόρφωσης στην ΕΑΕ: τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ ή διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους ή το διδακτορικό τους (στην περίπτωση των διδακτόρων) είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ], στους επόμενους Πίνακες Κατάταξης αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής θα υπολείπεται από όσους φοιτητές του έχουν 30 μήνες προϋπηρεσίας την οποία απέκτησαν χάρις σε ένα απλό σεμινάριο που έστειλε πολλούς «ειδικούς» στα σχολεία προικίζοντάς τους με διδακτική εμπειρία και εξακολουθεί να προμοτάρεται με το νέο νομοσχέδιο.

    Επιπλέον στο νέο Νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Πιστοποιημένη Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια η οποία σύμφωνα με το ν. 38/48/2010 αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση διορισμού στη δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    Σε μια εποχή που η πολιτική ηγεσία του Υ.Π.Θ. προωθεί δομές εκπαιδευτικής αξιολόγησης στο όνομα της ποιοτικής αναβάθμισης του διδακτικού έργου, η προτεινόμενη αλλαγή του νέου Νομοσχεδίου καταργεί την αξιοκρατία, υποβαθμίζει τη σημασία της επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού και ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες για την αναβάθμιση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του διδακτικού προσωπικού της Ειδικής Αγωγής.
    Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα επικυρώσει αυτήν την ελληνική εφεύρεση;

  • 28 Απριλίου 2014, 10:21 | Αγγελόπουλος Μιχάλης

    Χρόνια πολλά!Χριστός Ανέστη!

    α)ΚΑΛΩΣ καταργείται ο πίνακας Α,διότι η ΕΑ δεν πρέπει να γίνει αποκλειστικός χώρος εργασίας ΑΜΕΑ (πολλές φορές με ψεύτικα δικαιολογητικά).Αν είναιτο κράτος να κάνει κοινωνκή πολιτική για τα ΑΜΕΑ να επεκταθεί σε όλους τους τομείς του δημοσίου(Γενική Αγωγή-Άλλα Υπουργεία).Κυρίως όμως με γνήσια δικαιολογητικά.
    β)Τα γνήσια Μεταπτυχιακά-Διδακτορικά στην ΕΑ (Μόνο όσα έγιναν με ΑΜΕΣΗ παρακολούθηση ,από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της ΕΕ ,και με πρακτική διδασκαλία και ΟΧΙ τα αγορασμένα εξ αποστάσεως και αμφιβόλου ποιότητας)να είναι ΙΣΟΤΙΜΑ με τα ΠΕ 71-61 και η πρόσληψη των Αναπληρωτών να γίνεταιμε βάση την χρονιά , την ημερομηνία κτήσης του βασικού πτυχίου,και το βαθμό πτυχίου(όχι να προηγούνται οι μεν ή οι δε)ή να γίνονται κάθε χρονιά δυο πίνακες ΕΑ ένας ΠΕ 71-61 ,καιένας γνήσιων μεταπτυχιακών -διδακτορικών ΕΑ,με ποσόστωση Π.Χ 60-40.΄
    γ)Τα πάσης φύσεως σεμινάρια (400 ωρών κ.λ)σίγουρα πρέπει να κατργηθούν.

    Με εκτίμηση
    Μ.Α (Δντής 6/θ Δ.Σ Γενικής Παιδείας)

  • 28 Απριλίου 2014, 09:48 | Πηνελόπη

    Κάποιες επισημάνσεις:
    1) Tα σεμινάρια μέχρι το 2010 κακώς μοριοδοτούνται ξανά. Ήδη έδωσαν μεγάλες προυπηρεσίες και αντάψειψαν πλουσιοπάροχα τους κατόχους τους.
    2) Η αποτίμηση της προυπηρεσίας με 0,20 είναι απαράδεκτα υψηλή και όπως αναφέρθηκε ήδη ανατρέπει το προσοντολόγιο και πρέπει να υποδιπλασιαστεί τουλάχιστον. Το γεγονός ότι κάποιοι «όργωσαν» όπως λένε την Ελλάδα, δε λέει κάτι, γιατί αυτή ήταν η δουλειά που επέλεξαν και προπάντων εργάζονταν, κάτι που άλλοι με πολύ περισσότερα προσόντα δεν θα το δουν ποτέ.
    3)Σε σχέση με τα μεταπτυχιακά, τη διάρκειά τους και τη συνακόλουθη μοριοδότησή τους.
    Με βάση το Ενιαίο Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων που ισχύει σε όλη την Ε.Ε, πουθενά δεν προβλέπεται και δεν ισχύει ενιαία χρονική διάρκεια σπουδών (π.χ 2 έτη) και πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να υπάρχει διάκριση, με βάση αυτό το στοιχείο. Αντίθετα και τα Κολέγια πλέον αναγνωρίζονται με τουλάχιστον φοίτηση.
    Όλες αυτές οι αιτιασεις αποτελούν ευσεβείς πόθους ορισμένων που βεβαίως εξυπηρετήθηκαν άριστα από το εδώ καθηγητικό κατεστημένο που ήθελε διετείς μεταπτυχιακές σπουδές (που έφταναν με τις καθυστερήσεις έως και τα 3,5 χρόνια), με αντίτιμο βέβαια. Γιατί και στην Ελλάδα τα μεταπτυχιακά κοστίζουν (όχι όλα ευτυχώς). Αναφέρω το Ειδικής στο Βόλο, που στοιχίζει 7.500 ευρώ και είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη.

  • 28 Απριλίου 2014, 09:16 | Άκης

    Καλησπέρα σας!
    Πιστεύω επίσης, πως πρέπει να υπάρχει μία σχετική ισορροπία σε όλες τις μοριοδοτήσεις, ώστε το νέο νομοσχέδιο να έχει θετικά αποτελέσματα.
    Προτείνω για τα βασικά: το διδακτορικό να μοριοδοτείται με 4 μονάδες
    το μεταπτυχιακό με 3 μονάδες
    ετήσιες επιμορφώσεις(σεμινάρια) με 2 μονάδες
    η προυπηρεσία ειδικής αγωγής με 0,40 μονάδες
    και σχετικά με το βαθμό πτυχίου
    κάθε βαθμός πάνω του 5 με 0,50 μονάδες

    Επίσης να υπάρχει στη μοριοδότηση σχετική ισορροπία και σε όλα τα υπόλοιπα ακαδημαικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε η μοριοδότηση να είναι δίκαιη και αντικειμενική για όλους!
    Σας ευχαριστώ!

  • 28 Απριλίου 2014, 09:11 | dep

    Να γίνει ξεσκαρτάρισμα των μεταπτυχιακών και έπειτα πρόταξή τους για να μην έχουν να μας λένε και τίποτα οι σεμιναριούχοι. Επίσης που ακούστηκε να μετράει ο βαθμός πτυχίου. Δηλαδή κάποιος που καθόταν… 10 χρόνια και έδινε 1 μάθημα το εξάμηνο θα πάρει πιο πολλά μόρια από κάποιον που τελείωσε γρήγορα και μετά συνέχισε τις σπουδές του????

  • 28 Απριλίου 2014, 08:43 | Γιάννης

    Να καταθέσουν αντίγραφο της διπλωματικής τους έρευνας οι έχοντες μεταπτυχιακό, όπως ακριβώς ζητούσαν από τους μόνιμους οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το προηγούμενο διάστημα. Να γίνει ξεσκαρτάρισμα, για να μην τους παίρνει όλους η μπάλα.