1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.
2. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.
3. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».
4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμιναρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών. Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.
6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.
8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.
Πρεπει να αναγνωριστει στο διπλασιο η προυπηρεσια οσων εργαστηκαν σε δυσπροσιτο σχολειο απο το 2010 εως το 2014!!! Δεν τίθεται ζήτημα αιφνιδιασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας εάν η προϋπηρεσία για τα έτη 2010-2014 σε δυσπρόσιτα υπολογιστεί στο διπλάσιο καθώς ο Ν.3391/2005 δεν καταργήθηκε ποτέ με άλλο νόμο, απλά δεν είχε δυνατότητα εφαρμογής από το 2010 και εφεξής όσο βρισκόταν σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις του Ν.3848/2010.Επισης, δεν αποτελεί αιτία έλλειψης εμπιστοσύνης από τον πολίτη προς τη διοίκηση η εφαρμογή των νόμων αλλά το αντίθετο ήτοι η μη εφαρμογή ή η τμηματική ή επιλεκτική εφαρμογή αυτών. Τελος, γνωριζουν πολυ καλα ολοι οι αναπληρωτες (ειτε υπηρετησαν σε δυσπροσιτα ειτε οχι) τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης που επικρατουν σε αυτα τα μερη. Δεν υπαρχουν μαγαζια, νοσοκομεια, γιατροι, φαρμακα και αλλα.
Παρολα αυτα η ογδοοη παραγραφος του αρθρου 47 νομιζω βρισκει συμφωνους ολους τους αναπληρωτες εκπαιδευτικους, καθως λυνει το προβλημα που δημιουργηθηκε στις 6/9/2014 με τη διαφορετικη ημερα αναληψης προυπηρεσιας για την Α φαση αναπληρωτων ΕΣΠΑ και κρατικου.
Είμαστε ΠΕ70 (Δάσκαλοι) κ ΠΕ60 (Νηπιαγωγοί). Αυτό είναι το βασικό μας πτυχίο δλδ το ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ . Ενταχθήκαμε στους πίνακες της Ειδικής Αγωγής ( ΠΕ70.50 κ ΠΕ60.50 ) λόγω εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή . Δηλαδή με επιπλέον προσόντα . Και αντί αυτό να πριμοδοτηθεί για να αποτελέσει κίνητρο ….τιμωρούμαστε .Κλασσικά : Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ . Μια ζωή να επιβραβεύεται η μετριότητα κ η στασιμότητα . Είναι ΑΔΙΚΟ κ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μην μετρηθεί η προυπηρεσία μας και στους 2 πίνακες ( Γενικής κ Ειδικής ) Έχουμε τα προσόντα να τους υποστηρίξουμε κ τους δύο το ίδιο ΑΞΙΑ κ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΑ .
Προς Θεού … όχι στην αναδρομική ισχύ.
Είναι άδικο και αντισυνταγματικό, το να μη προσμετράται η προϋπηρεσία τστον πίνακα της γενικής αγωγής και μάλιστα αναδρομικά. Ποιος ο λόγος άλλωστε να υπάρχει προϋπηρεσία μόνο στον πίνακα ειδικής αγωγής, εφόσον δεν υπάρχει το ενδεχόμενο διορισμού σε αυτόν? Η εκπαίδευση είναι ενιαία, ο κλάδος ένας, συνεπώς το ίδιο και η προϋπηρεσία!!! Να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία μας στους πίνακες της γενικής εκπαίδευσης όπως συμβαίνει ΜΕ ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στις δομές του ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος Παιδείας με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τους καθηγητές της γενικής αγωγής.
Οτιδήποτε άλλο θα είναι έμμεση υποτίμηση της προσφοράς μας στον ευαίσθητο και παραμελημένο επί σειρά ετών τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η οποία ανήκει στην Δημόσια Εκπαίδευση.
Είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός και αν και δεν με αφορά άμμεσα το ζήτημα τις προσμέτρησης της προϋπηρεσίας στο διπλάσιο στις δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες για τα έτη 2010-2014 εκφράζω την αντίρρηση μου επί της διάταξης για τους εξής λόγους:
1)οι εκπαιδευτικοί όποτε και όπως (συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μόνιμοι)υπηρέτησαν σε αυτές τις σχολικές μονάδες να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.Οι συνθήκες στα δυσπρόσιτα δεν αλλάζουν από την μια χρονιά στην άλλη ΔΥΣΤΥΧΩΣ!
2)Δεν θα ξεχάσω όταν και εγώ έτρεχα σαν αναπληρώτρια σε ξερονήσι πόσο με ανακούφιζε η σκέψη ότι κάποια στιγμή θα μου αναγνωριζόταν η προσπάθεια αυτή έστω και με τον τρόπο του διπλασιασμού της προϋπηρεσίας σαν ανταμοιβή της παραμονής μου εκεί.Βέβαια τότε υπήρχαν και τα επιδόματα άρα υπήρχε και οικονομικό κίνητρο.Τουλάχιστον τώρα λόγω οικονομικής κρίσης ας είναι έστω ηθική η επιβράβευσή τους.
3)Ας λογικευτεί επιτέλους το κράτος μας και ας μην «δαγκώνει» πλέον τα χέρια που το βοηθάνε.
4)Το δίκαιο δεν μετράει ψήφους,κόστος,ούτε κομματικές ταμπέλες
Ευχαρίστω πολύ.
Με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!
Καλησπέρα σας,
Είμαι δασκάλα 34 χρόνια και θέλω να δηλώσω την αντίθεση και τη βαθιά μου λύπη, βλέποντας εκπαιδευτικούς που τόσα χρόνια στήριξαν την Εκπαίδευση, με γνώσεις και επιτυχίες, να κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ΑΝΕΡΓΙΑ. Οι εκπαιδευτικοί 60.50-70.50 είναι Νηπιαγωγοί και Δάσκαλοι που όλα αυτά τα χρόνια, δουλεύοντας κάτω από δύσκολες συνθήκες, στήριξαν τους μαθητές των σχολείων μας και εμάς τους ίδιους με τις γνώσεις και την εξειδίκευση που κατέχουν. Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε τέτοιες ρυθμίσεις από αριστερή κυβέρνηση, που διχάζουν την εκπαιδευτική κοινότητα και ακυρώνουν μια μερίδα Εκπαιδευτικών , χαραμίζοντας το μέλλον και τα όνειρα τους!!! Είναι εκπαιδευτικοί όπως όλοι μας, που παλεύουν καθημερινά για μια καλύτερη Εκπαίδευση και δε μπορούμε να τους συμπεριφερόμαστε, σα να είναι Εκπαιδευτικοί β’ κατηγορίας!!! Πώς μπορούμε να μιλάμε άλλωστε για ένα «Σχολείο για όλους», όταν η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα είναι χωρισμένη σε κατηγορίες;;;;
Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 είναι άδικη και πρέπει να αποσυρθεί.
Η ρύθμιση αυτή (αν ισχύσει και φέτος), δεν είναι μόνο εργασιακό θέμα ή θέμα διοικητικού περιεχομένου, αλλά μια θεσμική αλλαγή η οποία έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις ευρωπαϊκές διακηρύξεις και συμβάσεις.
Επιγραμματικά:
– παραβιάζουν τις βασικές αρχές της Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994) και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών (2006).
– η λογική ότι η ειδική εκπαίδευση αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική εκπαίδευση και ότι ο ειδικός παιδαγωγός αποτελεί μια ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον παιδαγωγό είναι εκ’ διαμέτρου αντίθετη με τα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα ότι για τους ειδικούς παιδαγωγούς η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί επιπλέον προσόν το οποίο θα συμπληρώνει τη βασική τους εκπαίδευση στη γενική αγωγή. Επιπλέον, πισωγυρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα σε παρωχημένα ιατρικά μοντέλα εκπαίδευσης, που έχουν στο επίκεντρό τους τη φυσιοπαθολογία των παιδιών.
– απαξιώνει τις σπουδές μιας μερίδας εκπαιδευτικών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την προϋπηρεσία/προσφορά τους στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (οι απόφοιτοι των εν λόγω τμημάτων αμέσως με την απόκτηση του πτυχίου και χωρίς προϋπηρεσία, θα προηγούνται στους πίνακες των αναπληρωτών έναντι όλων των εκπαιδευτικών). Επομένως, καταπατά τα εργασιακά/επαγγελματικά τους δικαιώματα, το ευρωπαϊκό προσοντολόγιο, αφού κάτοχοι του βασικού πτυχίου και επιπλέον κάτοχοι μεταπτυχιακού ή /-ων ή ακόμα και διδακτορικού τίτλου σπουδών δεν τίθενται ΟΥΤΕ ΚΑΝ επί ίσοις όροις και δεν εκκινούν σε ισότιμη.
Παράλληλα, ενώ εμείς με βάση την προηγούμενη νομοθεσία είχαμε πάρει αποφάσεις για επένδυση χρημάτων και χρόνου σε επιπρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια), με το νέο ΦΕΚ, εν μια νυκτί και χωρίς καμία επιστημονική λογική αχρηστεύτηκαν.
Επιπρόσθετα κάτι θα πρέπει να γίνει και με τις αναπληρώτριες εγκύους και μητέρες. Παρακαλούμε θερμά το υπουργείο να δει με τη σοβαρότητα που του αρμόζει αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα και να δώσει σε αυτές τις μητέρες και τα παιδιά τους αυτά που δικαιούνται όπως όλες οι εργαζόμενες μητέρες
( εξάμηνη άδεια ανατροφής με αποδοχές, τρεις μήνες μετά τον τοκετό κλπ)
Καλως ή κακως τα πραγματα πλεον εχουν γινει πολυπλοκα . Τι ειναι δικαιοτερο, τι ειναι νομιμοτερο, τι ειναι ηθικο ? η Προυπηρεσια? ο ΑΣΕΠ? Γραπτος? Μονο με καταθεση προσοντων?
Ισως αν πηγαιναμε σε ενα μεικτο συστημα γραπτου ΑΣΕΠ (χωρις αρνητικη βαθμολογια και χωρις βαση το 50) +Προυπηρεσια + μορια μεταπτυχιακου, διδακτορικου, κλπ ….και να μετραει η προυπηρεσια οπως τωρα 1 μοριο το μηνα. Να σου δινει 5 μορια το μεταπτυχιακο και 10 το διδακτορικο. ( ισως και παραπανω ή λιγοτερο, αναλογως στο ποση βαρυτητα θελετε να δωσετε στα εν λογω κριτηρια)
Ετσι οποιος εχει μεγαλη προυπηρεσια δεν χρειαζεται να γραψει ιδιαιτερα στον ΑΣΕΠ, οποιος εχει μεταπτυχιακο, κλπ , χρειαζεται να γραψει λιγο καλυτερα κι οποιος δεν εχει καθολου προυπηρεσια και θελει να μπει στην εκπαιδευση θα πρεπει να διαβασει περισσοτερο.
Και φυσικα να μπορεις να κρατησεις την καλυτερη βαθμολογια οποιουδηποτε ΑΣΕΠ εχεις γραψει κι ας ειναι και πριν του 2008.
Ετσι καποιος που εχει προυπηρεσια 40 μηνες , γραφοντας ενα 40 στον ΑΣΕΠ θα φτανει στα 80 μορια.
80 μορια για καποιον χωρις προυπηρεσια (στις περισσοτερες ειδικοτητες τουλαχιστον ) ειναι αρκετα υψηλη βαθμολογια και δεν θα καταφερουν να την πιασουν πολλοι.
Με τον τροπο αυτο δεν αδικειται ουτε αυτος που εχει μεγαλη προυπηρεσια ουτε ο νεος που δεν εχει καθολου.
Εννοειται οτι πρωτα πρεπει να διοριστουν οι εναπομειναντες διοριστεοι του ΑΣΕΠ 2008.
….και φυσικα με ενα τετοιο συστημα σε βαθος καποιων χρονων θα εχουν απορροφηθει ολοι οι εχοντες προυπηρεσια κι ισως μπορεσει να γινει μεταβαση σε ενα συστημα χωρις γραπτο ΑΣΕΠ μονο με τα κριτηρια που θα θεωρει ουσιωδη το Υπ. Παιδειας σαν εφοδια για εναν εκπαιδευτικο.
Συμφωνώ με την συγκεκριμένη θέση:
Με αφορμή τις ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις, θεωρείται απαράδεκτος ο προωθούμενος διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, μέσω της μη προσμέτρησης της αποκτηθείσης προϋπηρεσίας και στους δυο πίνακες γενικής.
Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, ένα συγκεκριμένο προηγούμενο. Δια νόμου, άτομα με προπτυχιακές σπουδές γενικής εκπαίδευσης μπορούσαν να στελεχώνουν τις δομές της ειδικής εκπαίδευσης, έχοντας λάβει κάποια επιπλέον εκπαίδευση γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Ο ίδιος δηλαδή ο νομοθέτης θεώρησε τα άτομα αυτά επαρκή όσον αφορά το επιστημονικό τους υπόβαθρο για να στελεχώνουν την ειδική εκπαίδευση, καλύπτοντας τεράστιες λειτουργικές ανάγκες ολόκληρων των δομών ειδικής αγωγής σε ολόκληρη τη χώρα.
Ωστόσο, οι βασικές σπουδές αυτών των ατόμων είναι πάνω στη γενική εκπαίδευση. Μάλιστα, αυτά τα άτομα κατατάσσονται στον 2ο πίνακα αναπληρωτών ειδικής αγωγής, ενώ στον 1ο πίνακα κατατάσσονται οι απόφοιτοι τμημάτων ειδικής αγωγής.
Οι παραπάνω αναφορές έχουν ως στόχο να καταδείξουν το πώς η παραπάνω ρύθμιση στην ουσία θέτει στο περιθώριο αυτήν την κατηγορία εκπαιδευτικών, που έχουν βασικό πτυχίο για να εργαστούν στη γενική εκπαίδευση, αλλά τόσα χρόνια έχουν προσφέρει (έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις) τις υπηρεσίες τους στην ειδική εκπαίδευση τίθενται σε μειονεκτική θέση, τόσο στους πίνακες της ειδικής αγωγής, αφού εκεί προτάσσονται οι απόφοιτοι των σχετικών προπτυχιακών τμημάτων, όσο και στη γενική εκπαίδευση (που αποτελεί και το αντικείμενο των βασικών τους σπουδών), αφού λόγω συνθηκών εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση, αλλά η προϋπηρεσία τους δεν προσμετράτε στη γενική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να «χάνουν συνεχώς έδαφος» έναντι των συναδέλφων τους, που εργάζονται στη γενική εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.
Ανεξάρτητα από τα όσα αναφέρθηκαν έως τώρα, δε νοείται διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά της εν γένει εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σαφώς και υπάρχουν κάποια διαφοροποιητικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν αλλοιώνουν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτο να υιοθετείται ένας τέτοιος διαχωρισμός των εκπαιδευτικών κι ένας επακόλουθος διαχωρισμός της εκπαίδευσης. Υποτίθεται πως στόχος της εκπαίδευσης είναι η ένταξη και η συμπερίληψη. Αυτοί οι όροι δεν αναφέρονται αποκλειστικά στη μαθησιακή διαδικασία κι εκπαιδευτική πράξη, αλλά αφορούν και ένα ευρύτερο οργανωτικό επίπεδο. Έχουν να κάνουν με μια γενικότερη φιλοσοφία περί μη διαχωρισμού γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Αυτή η φιλοσοφία έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά τον κόσμο κι έχει αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες συνάδουν προς μια ενοποίηση κι όχι προς έναν διαχωρισμό.
Η ανωτέρω ρύθμιση συνιστά και διάκριση εις βάρους των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού θα συμβάλει σε μια αποθάρρυνση των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης να στελεχώνουν δομές της ειδικής αγωγής, αφού, όπως ήδη ειπώθηκε, θα παραμένουν σε δυσχερή θέση σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που εργάζονται κι αποκτούν προϋπηρεσία στη γενική εκπαίδευση.
Έτσι, οι δομές αυτές, με τις τόσες λειτουργικές ανάγκες, και τα ίδια τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, υφίστανται ένα βαρύ πλήγμα, μια διάκριση εις βάρος τους, αφού παραβιάζεται η αρχή της ισότητας στην εκπαίδευση. Με βάση το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, κρίνεται απαράδεκτος ο διαχωρισμός που πάει να «περάσει», με τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ειδική αγωγή και στους πίνακες της γενικής αγωγής.
Απευθύνεται έκκληση στους αρμοδίους να μην υλοποιηθεί αυτό, καθώς θα πληγεί η εκπαίδευση κι όσον αφορά το ουσιαστικό της περιεχόμενο, αλλά κι ως οικοδόμημα, αφού θα οδηγηθούμε σε συγκρούσεις και διαχωρισμούς, πράγμα απευκταίο γενικότερα και δη αυτήν την τόσο δύσκολη εποχή για τη χώρα, ενόψει των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων.
Aδιανόητο, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό η μη ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ της προσφερθείσας προυπηρεσίας όπου και αν έγινε.
Είμαστε εκπαιδευτικοί που ανήκουμε στους κλάδους ΠΕ 70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ 60 (Νηπιαγωγοί) γιατί αυτό είναι το βασικό μας πτυχίο, δηλαδή το Παιδαγωγικό, και έχουμε ενταχθεί στους πίνακες της Ειδικής Αγωγής ως ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50 λόγω εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή(μεταπτυχιακά- διδακτορικά, σεμινάρια) ή λόγω προϋπηρεσίας τουλάχιστον 10 μηνών σε δομές Ειδικής Αγωγής όπως εξάλλου όριζε ο νόμος 3699/2008.
Επιπλέον, πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η 6μηνη άδεια ανατροφής τέκνου για τις αναπληρώτριες που τόσο πολύ υποστηρίχθηκε προεκλογικά.
Και εδώ μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ αδικία και για τις εργαζόμενες μητέρες και για τα τέκνα τους.
Να προσμετρηθεί η προυπηρεσία των εκπαιδευτικών 60.50-70.50 στους πίνακες Γενικής Αγωγής! Οι εκπαιδευτικοί αυτοί που τόσα χρόνια στήριζαν την εκπαίδευση και δούλευαν κάτω από δύσκολες συνθήκες, δε μπορεί να βρεθούν πεταμένοι στο δρόμο. Κάποιοι είναι επιτυχόντες ΑΣΕΠ (με υψηλά ποσσοστά) με διδακτορικά και μεταπτυχιακά, που από επιλογή δούλευαν σε δομές Ειδικής Αγωγής! Πώς μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα;;; Γιατί τόσα χρόνια που ίσχυε η προσμέτρηση στη Γενική Αγωγή, κανείς δε βγήκε να φωνάξει;;; Σήμερα συνάδελφοι ακυρώνεται η προυπηρεσία των 60.50-70.50 που ΔΙΚΑΙΩΣ αποκτήθηκε, μήπως αύριο έρθει και η σειρά των υπολοίπων;;; Ζητούμε από μια αριστερή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τους κόπους μας και να μη μας καταδικάσει σε ΑΝΕΡΓΙΑ!!!!
Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΕΣ.ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
διαβάζω ξανά και ξανά για τον φόβο εκπαιδευτικών γενικής αγωγής για τον εκτοπισμό τους.ΔΕΝ θα υπήρχε ΠΟΤΕ τετοια περιπτωση εαν δεν επιχειρουσαν τον διαχωρισμό γενικής και ειδικής και τον εγκλωβισμό των εκπαιδευτικων με αυξημένα προσόντα σε έναν χώρο χωρίς μέλλον. ΕΚΧΩΡΟΥΣΑΜΕ εμεις οι εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή την θεση μας στον πινακα γενικής αγωγής, την οποία καταλαμβάναμε μετά απο ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, σε συναδέλφους που υπο άλλες συνθήκες δεν θα είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν, επειδή επιλέγαμε την ειδική. Τώρα μοιραία θα γυρίσουμε στο βασικό μας πτυχίο, γιατι μας αποκλείουν σιγά σιγά απο το χώρο στον οποίο επιλέξαμε να υπηρετήσουμε Πολλοί απο εμάς με αυξημένα προσόντα τα οποία καθόριζε με σαφήνεια το υπ. παιδείας για περισσότερα απο 5 χρονια.
Επίσης όροι όπως «αγορασμένα μεταπτυχιακά» και «σεμινάρια της ντροπής» είναι το λιγότερο άστοχοι, διότι υπάρχουν δωρέαν ΚΑΙ επι πληρωμής / εγχώρια ΚΑΙ εξωτερικού / με φυσική παρουσία ΚΑΙ εξ αποστάσεως ….. ΟΛΑ τα εγχώρια έχουν έγκριση από το ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ για την λειτουργεία τους ΚΑΙ ΟΛΑ του εξωτερικού έχουν έγκριση απο τον ΔΟΑΤΑΠ για την εγκυρότητά τους.ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ η ευθύνη βρίσκεται στους παραπάνω φορείς ελέγχου.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΙΔΙΚΗΣ – ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ
Είναι άδικο και αντισυνταγματικό, το να μη προσμετράται η προϋπηρεσία τστον πίνακα της γενικής αγωγής και μάλιστα αναδρομικά. Ποιος ο λόγος άλλωστε να υπάρχει προϋπηρεσία μόνο στον πίνακα ειδικής αγωγής, εφόσον δεν υπάρχει το ενδεχόμενο διορισμού σε αυτόν?
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ της παρ. 4 αρθρου 47
Ειμαι δασκαλα γενικης με μεταπτυχιακο στην ειδικη, δηλ. πε70,50.
Δουλεψα φετος, τον Νοεμβρη, πρωτη χρονια σε σχολειο και μαλιστα ως παραλληλη στηριξη από τον πινακα ειδικης, εκτος έδρας.
Τον Δεκεμβριο ήρθε η σειρα μου κι από τον πινακα γενικης αγωγης και μαλιστα θα επιανα και τον νομό μου.
Αλλα εχοντας προσληφθει στην ειδικη αγωγη, αυτοματως διαγραφηκα από τον πινακα γενικης αγωγης….
……γιατι τον Αυγουστο, όταν εκανα τα χαρτια μου, ισχυε αυτό:
Πρόσκληση υποψήφιων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για ένταξη στους πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών ΕΑΕ σχολ. έτους 2014-2015.
………..
3. Υποψήφιος σε κλάδο της Ειδικής Αγωγής και σε κλάδο της Γενικής Εκπαίδευσης.
Υποψήφιος εκπ/κός ο οποίος κατατάσσεται σε πίνακες αναπληρωτών της Ειδικής Αγωγής και στους αντίστοιχους πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κατά περίπτωση ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση πρόσληψής του ως αναπληρωτή:
α. με πλήρες ωράριο από πίνακες της Ειδικής Αγωγής αναστέλλεται η υποψηφιότητά του στους πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης (και αντιστρόφως).
β. με μειωμένο ωράριο από πίνακες της Ειδικής Αγωγής, ο εκπ/κός, εφόσον αναλάβει υπηρεσία και δεν παραιτηθεί, παραμένει υποψήφιος στους πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης μόνο για πρόσληψη με πλήρες ωράριο διδασκαλίας (και αντιστρόφως).
Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στις παρ.1 & 2 του π
Δηλαδή ο νομος μεχρι περυσι θεωρουσε την Γενικη και Ειδικη Αγωγη ως συγκοινωνουντα δοχεια κι επειδη ηταν θεμα τυχης ποιος πινακας θα μας απορροφουσε πρωτα, καναμε χαρτια και στους δυο πινακες γιατι ξεραμε οτι η προυπηρεσια μας μετρα και στους δυο πινακες.
Εσεις που ζητατε Αναδρομικη Ισχυ του νομου…. Ξερετε τι θα συμβει στους συναδελφους σαν κι εμενα ……
Αν ο νομος ισχυσει αναδρομικα, δηλαδη παρανομα κι αντισυνταγματικα κι προυπηρεσια μου παει στην ειδικη, εγω προσωπικα πεφτω 800 ισως και 1000 θεσεις στον πινακα γενικης = ανεργια.
Κι αυτο δεν ήταν επιλογη μου… Γιατι τοτε αλλα ισχυαν….
Αυτή είναι η αισθηση κοινωνικης δικαιοσυνης που εχετε;;;;;
Τι νοημα εχουν οι νομοι, όταν ο ένας νομος έρχεται να καταργησει αναδρομικα τον προηγουμενο; Αυτή τη δημοκρατια ευαγγελιζεστε;
Να αποσυρθεί το αρθρο 47 του πολυνομοσχεδίου και να ισχύει κανονικά και δίκαια η προσμέτρηση της προυπηρεσιας στον πινακα της γενικης εκπαιδευσης. Η εκαπιδευση ειναι ενιαια και η προυπηρεσια για τους 70.50/60.50 πρεπει να ειναι ενιαία οπως ακριβώς ισχύει και με τους μόνιμους συναδέλφους που δουλέυουν στις ιδιες θέσεις με εμάς. Ας μη λερωσει τα χερια της η αριστερα καταστρατηγωντας παγια δικαιωματα των εκαπιδευτικών. Ενιαία προυπηρία, όχι κατακερματικός της εκπαίδευσης!
Παρακαλούμε σταθείτε στο ύψος του δικαίου και της λογικής! Παλεύουμε για τα αυτονοητα εργασιακά μας δικαιώματα!
Επιεικώς απαράδεκτος ο διαχωρισμός προϋπηρεσίας Ειδικής και Γενικής Αγωγής για τους ΠΕ 70 και ΠΕ 60 με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Πέραν των όσον έχουν γραφτεί ήδη (και είναι αρκετά ώστε το Υπουργείο να πάρει πίσω αυτή την αν μη τι άλλο ατυχή ρύθμιση) ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο επιδεικτικά αγνοούν ορισμένοι είναι το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια με την παράλληλη στήριξη.
Οι ΠΕ 70/60 με εξειδίκευση είναι περίπου 650 άτομα (δάσκαλοι και νηπιαγωγοί) και πάλι ΔΕΝ επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής ακόμα και μετά την πρόσληψη ΟΛΩΝ των ΠΕ71/61.
Τι θα συμβεί στην παράλληλη στήριξη και στις δομές Αγωγής όταν του χρόνου όλοι αυτοί οι συνάδελφοι δεν κάνουν τα χαρτιά τους για την παράλληλη? Επειδή ακριβώς σε αυτό τους εξωθεί αυτή τη στιγμή το Υπουργείο με τη σχετική ρύθμιση.
Να πάει πχ ένας δάσκαλος με μεταπτυχιακό στην παράλληλη να κάνει τι ακριβώς αν περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση? Να πάρει προϋπηρεσία σε δομές ΕΑ, η οποία θα του είναι παντελώς άχρηστη αφού δεν μπορεί να διοριστεί εκεί, και σε 2-3 χρόνια δεν θα μπορεί καν να δουλέψει σαν αναπληρωτής αφού οι ΠΕ 61-71 σε λίγα χρόνια θα είναι ακόμα περισσότεροι? Και παράλληλα να μην έχει καθόλου προϋπηρεσία στη Γενική Αγωγή, στον κατεξοχήν κλάδο του?
Τα παιδιά με ειδικής ανάγκες δικαιούνται την καλύτερη δυνατή μέριμνα και φροντίδα, την καλύτερη δυνατή πρόνοια και παράλληλη στήριξη.
Το μόνο που θα πετύχετε με την συγκεκριμένη ρύθμιση είναι όλοι οι ΠΕ 70/60 με εξειδίκευση να επιστρέψουν από τη νέα χρονιά στην Γενική Αγωγή (αμφιβάλλω αν έστω ένας θα κάνει χαρτιά για παράλληλη καθώς θα είναι επαγγελματική «αυτοκτονία»). Θα αφήσετε «γυμνές» τις τόσο ευαίσθητες δομές Ειδικής Αγωγής και τόσα παιδιά που χρήζουν βοήθειας. Θα καταστρέψετε την παράλληλη στήριξη που βασίζεται αυτή τη στιγμή στους ΠΕ 70/60 με εξιδίκευση για να λειτουργήσει.
Θεωρώ απαράδεκτο το ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς αναμόχλευσε το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο ΠΟΤΕ δεν είχε τεθεί σοβαρά στο παρελθόν. Θεωρώ τραγικό το ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς έφτασε στο σημείο να σκεφτεί αναδρομική ισχύ σε κατάργηση προϋπηρεσιών.
Θεωρώ ωστόσο πως είναι δεν αργά η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς στην χώρα μας να διασώσει το κύρος της και να πράξει το σωστό αποσύροντας εντελώς τη σχετική ρύθμιση και να διασώσει την παράλληλη στήριξη.
Οι ΠΕ 60/70 με εξειδίκευση είναι ΠΕ 60 και 70. Τα χαρτί βεβαίωσης προϋπηρεσίας που λαμβάνουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς αναγράφει ΠΕ 70/60. Ανεξάρτητοι κλάδοι ΠΕ 60,5/70,5 ΔΕΝ υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν ποτέ.
Κάντε το σωστό. Υποστηρίξτε τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα του εργατικού σας δυναμικού όπως αρμόζει σε μια αριστερή κυβέρνηση. Μην παίξετε τα παιχνίδια μικρών «πράσινων» ομάδων που θα πατούσαν ακόμη και σε πτώματα (ακόμη και των παιδιών που δικαιούνται παράλληλης) προκειμένου να διοριστούν.
Είναι άδικο και αντισυνταγματικό, το να μη προσμετράται η προϋπηρεσία τστον πίνακα της γενικής αγωγής και μάλιστα αναδρομικά. Ποιος ο λόγος άλλωστε να υπάρχει προϋπηρεσία μόνο στον πίνακα ειδικής αγωγής, εφόσον δεν υπάρχει το ενδεχόμενο διορισμού σε αυτόν? Η εκπαίδευση είναι ενιαία, ο κλάδος ένας, συνεπώς το ίδιο και η προϋπηρεσία!!!
Ζητουμε την ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ της παρ.4 απο το αρθρο 47
Γιατι;
Μα καλα εχουμε τυφλωθει ολοι μπροστα στα δικα μας συμφεροντα;;;;;
Πως ειναι δυνατον να ζηταμε ως πολιτες την αναδρομικη ισχυ νομων; Δεν καταλαβαινετε τον κινδυνο που παραμονευει για τη δημοκρατια;;;
Ειμαστε εκπαιδευτικοι, μορφωνουμε παιδια… Τι δημοκρατια θα διδαξουμε; Κανω κονέ και περναω ο,τι νομο θελω αναδρομικα;;;
Τοσα χρονια η χωρα μας, απο αυτες τις αναδρομικες ρυθμισεις δεν υποφερει;;;
Τωρα τι λετε; και σε ποιον;
Ειμαι κατα του διαχωρισμου ειδικης απο γενικη αγωγη, γιατι μας γυριζει χρονια πισω και καταργει καθε εννοια συνεκπαιδευσης.
Μα ειμαι κατα και της αναδρομικοτητας του αρθρου γιατι καταργει τη δημοκρατια.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ!!!! της παρ. 4 τους άρθρου 47. Κατάφορη αδικία και απαξίωση του εκπαιδευτικού έργου εκπαιδευτικών οι οποίοι κάλυψαν πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος. Παραβιάζουν τις βασικές αρχές της Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994) και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών (2006).
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ο διαχωρισμός προυπηρεσιας ειδικης και γενικής αγωγής. Καταφορη αδικία εις βαρος των εκπαιδευτικών οι οποίοι κάλυπταν κσι καλύπτουν πραγματικά κενά της εκπαίδευσης .. Έντα
ξη και συνεκπαιδευση μέσω διαχωρισμού των πινάκων και την προυπηρεσιας δεν υφίσταται
Απαράδεκτος ο διαχωρισμός Ειδικής και Γενικής Αγωγής για τους 70,5 60,5. Η Προϋπηρεσία τους πρέπει να μετρά και στους δυο πίνακες, καθώς στον ένα είναι σαν να μην μετρά καν μετά τις περσινές αλλαγές.
Είμαστε η μόνη χώρα στην στην Ευρωπή με σχολές ΕΑ. Εγινε ότι έγινε πέρυσι με πρόταξη των 71/61. Αν φλετος συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο και αποκλείσουμε τους 70,5 60,5 από τον οικείο τους πίνακα θα είμαστε και η μόνη χώρα που τιμωρεί τους έχοντες περισσότερα προσόντα εκπαιδευτικούς της καθώς ουσιαστικά τους ωθούμε στην ανεργία.
Η κυβέρνηση της αριστεράς ΔΕΝ πρέπει να επιβραβεύσει μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων που κρύβεται πίσω από μια επιτυχία σε ΑΣΕΠ (με μεγάλο κόστος λόγο φροντιστηρίων που άλλοι δεν είχαν για να παρακολουθήσουν) και που προσπαθεί να μηδενίσει μεταπτυχιακά διδακτορικά και προϋπηρεσίες πατώντας πάνω σε πτώματα.
Η κυβέρνηση της αριστεράς προεκλογικά μιλούσε για κατάργηση του ΑΣΕΠ.
Η κυβέρνηση της αριστεράς καλείται να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να επιβραβεύσει την επιπλέον επιμόρφωση και όχι το άραγμα στο βασικό μας πτυχίο.
Όχι στον διαχωρισμό ,στην διάκριση μέσα στον χώρο της εκπαίδευσης!Αδικία!
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κάποιοι επένδυσαν τα χρήματά τους σε επιπλέον εκπαίδευση ανώτατου ακαδημαϊκού επιπέδου, ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΛΟΓΩ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ, ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΕΒΑΙΑ, ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, αντί να επενδύσουν τα χρήματά τους ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΖΩΗ. Δεν τίθεται θέμα ταξικών επιχειρήματα, αλλά νοοτροπίας. Καθώς δεν μπορεί κάποιοι να φτάνουμε στην ηλικία των 35 ετών και να μην έχουμε απόκτησή ένα αυτοκίνητο όπως οι περισσότεροι, (και αυτό αποδεικνύεται εύκολα από τις φορολογικές μας ενημερώσεις) γιατί επενδύουμε τα χρήματα μας στην εκπαίδευση και στερούμαστε την καλή ζωή προκειμένου να μαζέψουμε λεφτά για το μεταπτυχιακό μας, αφού οι γονείς μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα άλλο να επενδύουν στην δική μας εκπαίδευση. Αλλωστε στις καλές εποχές, που έπαιρναν καλά χρήματα οι αναπληρωτές, κάποιοι τα σπαταλούσαν αγοράζοντας αυτοκίνητα πολλών χιλιάδων ευρώ- Πως γίνεται όλες και όλοι να έχουν;;, Ενώ εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτα από αυτά).
Δεν μπορώ άλλο λοιπόν τα δήθεν επιχειρήματα του τύπου»δεν είχα λεφτά» (να κάνω μεταπτυχιακά και τάχα δήθεν είναι άδικο).
Σαφώς θα πρέπει να μετράει η προϋπηρεσία και στους 2 πίνακες, καθώς έχουμε διπλά προσόντα-δεν ζητάμε κάτι που δεν μας ανήκει και έχουμε τα κατάλληλα προσόντα και η εκπαίδευση είναι ΕΝΙΑΙΑ.
Αδικία, αντισυνταγματικό και παράνομο να διαφοροποιείται η Ειδική από τη Γενική Αγωγή.ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΌ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ! ΜΗΝ έχει αναδρομική ισχύ.
Ας καταλάβουμε όλοι κάτι:
Είναι επικίνδυνο να ζητάτε εφαρμογή της παρ. 4 τους άρθρου 47 με αναδρομική ισχύ!
Όσοι πήγαν και δούλεψαν στην Ειδική το έκαναν γιατί ο νόμος και η εγκύκλιος με την οποία κάναμε αίτηση κάθε καλοκαίρι έλεγε ξεκάθαρα πως η προϋπηρεσία θα προσμετρηθεί ΚΑΝΟΝΙΚΑ και στη γενική.
Φανταστείτε αύριο να περάσουν μια διάταξη που να ακυρώνει την προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα όχι μόνο για το 2010-2014 αλλά για πάντα και να τεθεί με αναδρομική ισχύ.
Είναι παράνομο, είναι χρόνος προϋπηρεσίας καθόλα νόμιμος, δεν επιτρέπεται να ακυρωθεί.
Και τα δυσπρόσιτα πρέπει να μετρηθούν διπλά.
Απαιτούμε να αποσυρθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 47 τελείως καθώς διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς και φυσικά να ΜΗΝ έχει αναδρομική ισχύ
Από τα εκατοντάδες έως τώρα σχόλια (τα υπόλοιπα έως τώρα έχουν 10 -20 σχόλια) για το άρθρο 47.του πολυνομοσχεδίου, φαίνεται ήδη η προβληματικότητα του άρθρου 47, το οποίο και πρέπει να αποσυρθεί.
Δεν μπορεί να συντελεστεί μια κατάφωρη αδικία υπέρ του ενός σε βάρος του άλλου.Ο Διαχωρισμός, η διαίρεση της προϋπηρεσίας σε γενική και ειδική είναι επιεικώς απαράδεκτη επειδή ωφελεί σκανδαλωδώς τη μια κατηγορία εργαζομένων.Από πότε τιμωρούνται τα επιπλέον προσόντα; Η εκπαίδευση είναι μία και ενιαία, η προϋπηρεσία για αναπληρωτές και μόνιμους είναι μία και ενιαία. Ας διαχωρίσουμε τότε τις προϋπηρεσίες σε διευθυντικές, και όχι, ΕΣΠΑ, ή όχι, ΙΚΑ ή δημοσίου. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εφαρμοστεί ούτε στέκει πουθενά
ΒΑΣΙΚΟ πτυχίο στην εκπαίδευση , είναι το πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος, κατ επέκταση οποιαδήποτε μετεκπαίδευση στα διδασκαλεία της Ε.Ε., είτε διδακτορικό, είτε μεταπτυχιακό ( όχι οι 400 ώρες) αποτελεί και την εξειδίκευση στο αντικείμενο της Ειδικής Εκπαίδευσης. Αυτό ισχύει παγκοσμίως , αυτό ευελπιστούμε να ισχύει και στην Ελλάδα. Πού και σε ποια χώρα της Ε.Ε. αναγνωρίζεται το πτυχίο αποφοίτων ειδικών παιδαγωγών του Βόλου; Μήπως σε καμία; Ενώ εδώ θα έχουν πάρει επί ΝΔ και κωδικό ΠΕ 71 , 61 και προτάσσονται κιόλας!! Επιπλέον όλες οι οργανικές θέσεις σε όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής είναι χαρακτηρισμένες ως ΠΕ 71, 61,… Πρόκειται για μια διοικητική ανωμαλία που θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο με τη διαίρεση της προϋπηρεσίας σε γενική ειδική!!
Οι διορισμοί τόσο για τους αναπληρωτές ,όσο και για τους μόνιμους πρέπει να γίνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν καθόλου η προϋπηρεσία (αποκτήθηκε συχνά με ρουσφετολογικό τρόπο) -χωρίς τον πολυέξοδο ΑΣΕΠ που τροφοδοτεί την παραπαιδεία,- από έναν κοινό πίνακα με ποσόστωση για όλους και μοναδικό κριτήριο τον χρόνο κτήσης πτυχίου σε θέση Ειδικής Εκπαίδευσης,Αγωγής. Υπηρεσιακές μεταβολές των εργαζομένων στην Ειδική Εκπαίδευση να γίνονται με κριτήρια εναρμονισμένα με της Γενικής εκπαίδευσης. Το άρθρο 47, επιβάλλεται για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους να αποσυρθεί, πόσο μάλλον να ισχύσει και αναδρομικά!!
Η μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας, που εργάζονται στην ειδική αγωγή, στη γενική εκπαίδευση θα δημιουργήσει το εξής πρόβλημα: εάν αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στη γενική και στην ειδική, αρκετοί εκπαιδευτικοί με επιπλέον ακαδημαϊκά προσόντα και μεταπτυχιακές σπουδές θα στραφούν στη γενική προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στη γενική εκπαίδευση – άρα θα χάσει η ειδική ένα μέρος του εξειδικευμένου προσωπικού της. Έτσι, η μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας θα αποδυναμώσει την ειδική αγωγή από το εξειδικευμένο προσωπικό της ενώ θα καταδικάσει όσους μείνουν στην ειδική, να εργάζονται για πάντα στις δομές της ως αναπληρωτές, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα για διορισμό, αφού ως γνωστό η ειδική αγωγή στη δευτεροβάθμια δεν έχει οργανικές θέσεις. Το επιχείρημα ότι μπορούν να διοριστούν στη γενική με τα μόρια του ενιαίου πίνακα διορισμών είναι σαθρό, γιατί δεν γνωρίζουμε στο άμεσο μέλλον εάν αυτό θα συνεχίσει να ισχύει ή θα καταργηθεί μετά από πιέσεις όσων βλέπουν εχθρούς τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς. Άλλωστε η πρόταση του νομοσχεδίου για μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας κινείται σε αυτή τη λογική των πιέσεων. Ενώ οι εκπαιδευτικοί έκαναν έως τώρα τις επιλογές τους με βάση τις εγκυκλίους, η μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους στη γενική ακυρώνει και ανατρέπει τον προγραμματισμό τους και στην πλειοψηφία τους καταδικάζει στην μόνιμη ανασφάλεια του αναπληρωτή. Ως γνωστό στην ειδική δεν έχει γίνει ΑΣΕΠ, ούτε υπάρχει νομικό πλαίσιο διορισμών, επομένως οι καθηγητές της ειδικής με βάση την νέα πρόταση των διορισμών δεν μπορούν να διοριστούν με κανένα τρόπο. Εάν, τώρα, τους αφαιρέσουν και τα μόρια της γενικής θα μείνουν για πάντα σε ένα πίνακα χωρίς μέλλον.
Αναρωτιέμαι, όσοι επικαλούνται το δίκαιο αναφέρονται μόνο στο δικό τους; Το υπουργείο με τις επιλογές του επιβραβεύει μια ομάδα εκπαιδευτικών, ρίχνει στον καιάδα μια άλλη και συντηρεί, για να μην πούμε καλλιεργεί, την ανθρωποφαγία και το ανθρωποκυνηγητό. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι στις εποχές της κρίσης, κι ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν γίνει χίλια κομμάτια από τις προηγούμενες πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε», για να επιβιώσει κανείς απαιτεί το δικό του και μόνο συμφέρον (κι όχι δίκαιο, μια έννοια που συνδέεται με την απονομή δικαιοσύνης σε όλους) ακόμα κι αν πρόκειται να ρίξει τον άλλο στην ανεργία ή και στην καταστροφή της οικογενειακής του ζωής.
Το υπουργείο, αντί να ικανοποιεί ομάδες μικροσυμφερόντων, θα πρέπει να σκεφτεί ένα δίκαιο τρόπο για όλους, ένα τρόπο που δεν θα αφαιρεί δικαιώματα ανάλογα με τις πιέσεις που δέχεται. Από μια αριστερή κυβέρνηση περιμένω δικαιοσύνη και όχι μικροπολιτικά παιχνίδια και απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, όπως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Κατάφωρη ΑΔΙΚΙΑ ο διαχωρισμός της Εκπαίδευσης.Η Εκπαίδευση είναι ΕΝΙΑΙΑ. Να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία των συναδέρφων ειδικής αγωγής και στους πίνακες γενικής εκπαίδευσης.
Απαράδεκτη η μη προσμέτρηση των διπλών μορίων στα δυσπρόσιτα με αποτέλεσμα να ευνοούνται όσοι δεν επέλεξαν δυσπρόσιτες και ακριτικές περιοχές εις βάρος όσων προσέφεραν με κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους την ζωή σε αυτά. Σωστό είναι να επικρατήσει το δίκαιο και η λογική και ΟΧΙ το συμφέρον κάποιων ομάδων.
Απαιτούμε να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η παράγραφος 4 του άρθρου 47 τελείως καθώς διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς και φυσικά να ΜΗΝ έχει αναδρομική ισχύ….
Απαράδεκτος ο διαχωρισμός της προϋπηρεσίας και ακόμη πιο απαράδεκτη η μη αναδρομική ισχύ.
Ο μη διπλασιασμός της προυπηρεσίας που προσφερθηκε στα δυσπρόσιτα σχολεία τα ετη 2010-2014 αποτελεί εξώφθαλμη αδικία εις βάρος εκατοντάδων ανθρώπων που εργαστηκαν σε αυτα τη συγκεκριμένη περίοδο. Δε νομίζω να ισχυριστεί κανείς ότι οι συνθήκες διαβίωσης ήταν ευκολότερες τη συγκεκριμένη τεραετία. Επομένως μοριοδότηση δυο ταχυτητων χαρακτηρίζεται απο έλλειμα ηθικής αφου δημιουργεί ανισότητες και ευνοεί κάποιους συγκεκριμένους. Αλλα και απο νομικής άποψης, ο νόμος Ν.3391/2005 που αφορούσε το διπλασιασμό των μοριων στα δυσπρόσιτα δεν καταργηθηκε με το Ν3848 άρα όλοι γνωριζαν ότι βρίσκεται σε ισχύ, άρα γνώριζαν ότι όταν άνοιγαν οι πίνακες θα διπλάσιάζονταν τα μόρια των δυσπρόσιτων. Όπως και να έχει έχετε την ευκαιρία να κάνετε έναν νέο νόμο που να τον χαρακτηρίζει ισονομία και δικαιοσύνη και όχι να μοριοδοτεί με δύο μέτρα και σταθμά. Εκτός αν όπως φαίνεται και από το πλήθος μηνυμάτων εδώ ,σας βολεύει να συνεχιστεί η πολιτική του διαίρει και βασίλευε..
Ως γονιός εκπαιδευτικού με μεταπτυχιακό εκφράζω τη δυσαρέσκεια μου γιατί η κυβέρνηση που προεκλογικά υποσχόταν να είναι δίπλα στο λαό που υπέφερε από τη μνημονιακή πολιτική, συνεχίζει τον εμπαιγμό σε βάρος των παιδιών μας. Απαιτούμε σεβασμό στον κόπο και στην προϋπηρεσία των παιδιών μας. ΑΟΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΕΡΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΙ Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ!!!
Κανείς δεν μιλά για διπλή προϋπηρεσία, μιλάμε για προϋπηρεσία στον πίνακα που έχει ο καθένας το βασικό του πτυχίο και ο οποίος δεν έχει ημερομηνία λήξης.
ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ… Να αποσυρθεί άμεσα ο νόμος.Η εκπαίδευση είναι μια και ενιαία.
Όχι βαρύγδουπα πυροτεχνήματα-απόψεις σε διαβούλευση νόμου με μόνο σκοπό τη δημιουργία κλίματος!Έλπίζω το υπουργείο να μελετήσει ττην ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ των απόψων και ΟΧΙ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΑΡΘΡΩΝ ΚΡΑΥΓΩΝ!!!
Ποιος πήγε τυχαία στα δυσπρόσιτα; Δεν το καταλαβαίνω αυτό που λέτε συνέχεια όσοι δεν σας συμφέρει, γιατί δεν θέλατε να πιεστείτε σε μια ακριτική περιοχή. Αυτό που κάνετε είναι αντισυναδελφικό και πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι και γνωρίζαμε ότι δεν θα παίρναμε άμεσα τα διπλά μόρια αλλά όταν άνοιγαν οι πίνακες βάση του νόμου Ν.3391/2005 που ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΑ, θα μας μετρούσαν. Στα δυσπρόσιτα πήγαμε όλοι από την Ά φάση αναπληρωτών και προσωπικά είχα και την διαβεβαίωση του τοπικού Διευθυντή Εκπαίδευσης όσον αφορά τον νόμο και τα μόρια και τέλος αν δεν ήθελα να δουλέψω στο δυσπρόσιτο είχα και την επιλογή της βελτίωσης θέσης. Δεν έμεινα τυχαία εκεί, απλά δεν κοίταξα κοντοπρόθεσμα. Δεν πήγα σε διαφορετικό μέρος από αυτό που πήγε ο συνάδελφός μου το 2009 και άρα πρέπει να έχουμε ίση αντιμετώπιση και να λάβουμε την ίδια ηθική ικανοποίηση.
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΙΔΙΚΗΣ-ΓΕΝΙΚΗΣ
Η παράγραφος 4, του 47 άρθρου ΔΕ με βρίσκει σύμφωνο. Το πιο λογικό, ορθό και δίκαιο είναι η κανονική ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ της δεδουλευμένης προϋπηρεσίας στον πίνακα γενικής αγωγής και η ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ.
Δυστυχώς, η παράγραφος 4 οδηγεί σε κατάφωρη αδικία σε βάρος των αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης με τον αποκλεισμό τους από τον πίνακα της γενικής εκπαίδευσης. Θα επισημάνω κάποια σημεία όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (για την πρωτοβάθμια δεν γνωρίζω, οπότε καλύτερα να καταθέσουν τη γνώμη τους όσοι γνωρίζουν):
1. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της β΄βάθμιας ειδικής εκπαίδευσης έχουν ως ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΟΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥΣ, δηλ. φιλόλογοι μαθηματικοί κ.λπ. Αν δεν το έχουν αυτό, δεν μπορούν να εργαστούν στις δομές της ειδικής εκπαίδευσης. Τα σεμινάρια, μεταπτυχιακά κ.λπ. λογίζονται ως πρόσθετο κριτήριο επιλογής, απαραίτητο φυσικά κι αυτό για τη διδασκαλία ως ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Άρα η ίδια η πολιτεία αναγνωρίζει ότι πρώτα ο εκπαιδευτικός είναι φιλόλογος, μαθηματικός κ.λπ. και στη συνέχεια ζητά το επιπρόσθετο προσόν που τον κατατάσσει ως εκπαιδευτικό ειδικής εκπαίδευσης. Χωρίς το βασικό του πτυχίο, δεν μπορεί να προσληφθεί αυτός ο εκπαιδευτικός σε δομές ειδικής εκπαίδευσης όσα πρόσθετα κριτήρια κι αν έχει. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι στο σχολείο της ειδικής ο εκπαιδευτικός καλείται να εργαστεί ως φιλόλογος, μαθηματικός κ.λπ. και όχι ως κάποιος υπάλληλος γενικών καθηκόντων που έχει εξειδίκευση στην ειδική εκπαίδευση.
2. Ας έχουμε υπόψη μας και το εξής: οι αναπληρωτές φιλόλογοι που προσλαμβάνονται π.χ. σε μουσικά σχολεία ή οι μόνιμοι που αποσπώνται σε αυτά λόγω μουσικών γνώσεων τοποθετούνται εκεί ως φιλόλογοι, μαθηματικοί κ.λπ. Με το σκεπτικό του ΝΣ δε θα έπρεπε να αναγνωρίζεται η υπηρεσία τους στον πίνακα γενικής εκπαίδευσης, οπότε να φτιάξουμε έναν άλλο πίνακα για να κατατάσσονται εκεί μόνο όσοι εργάζονται σε μουσικά, καλλιτεχνικά κ.λπ. σχολεία. Νομίζω ότι το φαιδρόν του θέματος καθίσταται σαφές. Η πρακτική αυτή οδηγεί αποκλειστικά σε κατακερματισμό της εκπαίδευσης και, κυρίως, δυναμιτίζει τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία αντιλαμβάνεται το θεσμό.
Ξεκάθαρο ΟΧΙ στα διπλα μορια των δυσπροσίτων. Πήγατε τυχαία μην ζητάτε να φάτε συναδέλφους σας. Ο καθένας την παρτη σε αυτόν τον κλαδο
Ειδική αγωγή= Δούρειος Ίππος (για τη συντριπτική πλειοψηφία)
Επιτυχόντες ΑΣΕΠ: αρκετοί από αυτούς δε συγκέντρωσαν προϋπηρεσία (ίσως λόγω του οργίου ρουσφετιού που συντελέστηκε στον ορισμό των ωρομισθίων μεταξύ 2004 και 2009) συνεπώς να προταχθούν στους πίνακες για να καθαρίσει το τοπίο
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47!!! ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΛΕΨΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ?
Για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που στιβάζονται στη λίστα της μηδενικής προυπηρεσίας ούτε λόγος…Ειδικά, οι απόφοιτοι του 2008 και εντεύθεν, νέοι κατα κύριο λόγο, δεν είχαν τη δυνατότητα καν, να εργαστούν ούτε μία ώρα ως ΑΜΩ, δεδομένου ότι η επιτυχία στον ΑΣΕΠ αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για την ένταξη στην πρώτη λίστα των αναπληρωτών. Τι γίνεται λοιπόν μ΄αυτούς; τους πετάμε στον Καιάδα γιατί δεν έγινε ΑΣΕΠ, δεν είχαν τα χρήματα ή τη βούληση να εκμεταλλευτούν το άνοιγμα της ειδικής αγωγής ή να κάνουν σαφάρι μορίων ανα την Ελλάδα για να ανταμειφθούν με διορισμό, στα πλαίσια μιας «αριστερης αναδιενεμητικής» πολιτικής που κατοχυρώνει όπως φαίνεται τα δίκαια των συνδικαλισμένων και συνδικαλιστών; Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ,τουλάχιστον, είχε αντικειμενικό χαρακτήρα και διασφάλιζε στην πράξη την ίση πρόσβαση ΟΛΩΝ στην εργασία. Αν πραγματικά επιθυμείτε την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν σε βάρος των εκπαιδευτικών στα χρόνια του μνημονίου και αν δε θέλετε να διαιωνίσετε τον επαίσχυντο θεσμό της αναπλήρωσης( γιατί αυτό το μήνυμα προωθείτε) , και αν πραγματικά θέλετε να υλοποιήστε μια δίκαιη πολιτική που εξασφαλίζει την αξιοκρατία, την ισότητα, και τη διαφάνεια, να υιοθετήσετε ένα σύστημα προσλήψεων που να δίνει τη δυνατότητα σε ΟΛΟΥΣ, να διεκδικήσουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση. Και να μη δαιμονοποιείτε τα μεταπτυχιακά γιατί αφενός, αντισταθμίζουν την προυπηρεσία την απόκτηση της οποίας δε διασφάλισε το κράτους για όλους- να μην ξεχνάμε και την ΠΔΣ που επιφυλάσσονταν για τους κομματικά εκλεκτούς-και αφετέρου, δεν αποτελούν προνόμιο των πλουσίων μόνο, αλλά και των φιλομαθών. Τέλος, στοιχίζει περισσότερο η απόκτηση προυπηρεσίας, δεδομένου ότι τα χρήματα δεν καταβάλονται στην ώρα τπυς και δεν επαρκούν για τη διαβίωση των αναπληρωτών η οποία κατα κύριο λόγο, χρηματοδοτείται απο το οικογενειακό περιβάλλον. Η αδικία σε βάρος των αναπληρωτών, δεν μπορεί να αποκαθίστασται με άλλη αδικία, σε βάρος των νέων κυρίως αποφοίτων και των αποκλεισμένων για τους λόγους που ανέπτυξα, απο τις λίστες που οδηούσαν σε αναπλήρωση
Μαυροθανάση Μαρία
Φιλόλογος
Απαιτούμε να αποσυρθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 47 τελείως καθώς διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς και φυσικά να ΜΗΝ έχει αναδρομική ισχύ..
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ!!! ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΙΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ!
καλησπέρα σας,
Είναι κατάφωρη αδικία, αντισυνταγματικό και παράνομο να διαφοροποιείται η Ειδική από τη Γενική Αγωγή , ενώ περίτρανα το υπουργείο διατυμπανίζει την άρση των κοινωνικών αδικιών και ανισοτήτων στο περίφημο «ένα σχολείο για όλους».
Τα βασικά μας πτυχία δεν είναι πτυχία γενικής αγωγής είναι παιδαγωγικά πτυχία τα οποία σύμφωνα με το ΠΔ 320 μας δίνει το δικαίωμα να διοριζόμαστε σε σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης και νηπιαγωγεία.
Με το να σταματάει να μετράει η προϋπηρεσία μας και στους δύο πίνακες, ουσιαστικά μας βάζετε να διαλέξουμε ή να πάμε γενική ή να μείνουμε ΑΝΕΡΓΟΙ σε 2-3 χρόνια που θα έχει γεμίσει ο πίνακας από εκπαιδευτικούς 71/61!!
Αυτή είναι η δίκαιη αντιμετώπιση μιας Αριστερής κυβέρνησης απέναντι σε εκπαιδευτικούς που δουλεύουν εδώ και τόσα χρόνια στην Ειδική Αγωγή;; Απαξιώνεται το έργο και η δουλειά τόσων χρόνων. Λυπάμαι που γεννήθηκα σε αυτή τη χώρα…
Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 είναι άδικη και πρέπει να αποσυρθεί. Για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε, όταν δεν προστατεύει τα κεκτημένα διακαιώματα των εκπαιδευτικών που νόμιμα ακολόυθησαν μια εργασιακή πορεία και τώρα κινδυνεύουν να τιμωρηθούν γι’ αυτό και μάλιστα αναδρομικα;
Συμφωνώ με τη θέση του συναδέλφου που λέει ότι:
Με αφορμή τις ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις, θεωρείται απαράδεκτος ο προωθούμενος διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, μέσω της μη προσμέτρησης της αποκτηθείσης προϋπηρεσίας και στους δυο πίνακες)γενικής.
Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, ένα συγκεκριμένο προηγούμενο. Δια νόμου, άτομα με προπτυχιακές σπουδές γενικής εκπαίδευσης μπορούσαν να στελεχώνουν τις δομές της ειδικής εκπαίδευσης, έχοντας λάβει κάποια επιπλέον εκπαίδευση γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Ο ίδιος δηλαδή ο νομοθέτης θεώρησε τα άτομα αυτά επαρκή όσον αφορά το επιστημονικό τους υπόβαθρο για να στελεχώνουν την ειδική εκπαίδευση, καλύπτοντας τεράστιες λειτουργικές ανάγκες ολόκληρων των δομών ειδικής αγωγής σε ολόκληρη τη χώρα.
Ωστόσο, οι βασικές σπουδές αυτών των ατόμων είναι πάνω στη γενική εκπαίδευση. Μάλιστα, αυτά τα άτομα κατατάσσονται στον 2ο πίνακα αναπληρωτών ειδικής αγωγής, ενώ στον 1ο πίνακα κατατάσσονται οι απόφοιτοι τμημάτων ειδικής αγωγής.
Οι παραπάνω αναφορές έχουν ως στόχο να καταδείξουν το πώς η παραπάνω ρύθμιση στην ουσία θέτει στο περιθώριο αυτήν την κατηγορία εκπαιδευτικών, που έχουν βασικό πτυχίο για να εργαστούν στη γενική εκπαίδευση, αλλά τόσα χρόνια έχουν προσφέρει (έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις) τις υπηρεσίες τους στην ειδική εκπαίδευση τίθενται σε μειονεκτική θέση, τόσο στους πίνακες της ειδικής αγωγής, αφού εκεί προτάσσονται οι απόφοιτοι των σχετικών προπτυχιακών τμημάτων, όσο και στη γενική εκπαίδευση (που αποτελεί και το αντικείμενο των βασικών τους σπουδών), αφού λόγω συνθηκών εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση, αλλά η προϋπηρεσία τους δεν προσμετράτε στη γενική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να «χάνουν συνεχώς έδαφος» έναντι των συναδέλφων τους, που εργάζονται στη γενική εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.
Ανεξάρτητα από τα όσα αναφέρθηκαν έως τώρα, δε νοείται διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά της εν γένει εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σαφώς και υπάρχουν κάποια διαφοροποιητικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν αλλοιώνουν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτο να υιοθετείται ένας τέτοιος διαχωρισμός των εκπαιδευτικών κι ένας επακόλουθος διαχωρισμός της εκπαίδευσης. Υποτίθεται πως στόχος της εκπαίδευσης είναι η ένταξη και η συμπερίληψη. Αυτοί οι όροι δεν αναφέρονται αποκλειστικά στη μαθησιακή διαδικασία κι εκπαιδευτική πράξη, αλλά αφορούν και ένα ευρύτερο οργανωτικό επίπεδο. Έχουν να κάνουν με μια γενικότερη φιλοσοφία περί μη διαχωρισμού γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Αυτή η φιλοσοφία έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά τον κόσμο κι έχει αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες συνάδουν προς μια ενοποίηση κι όχι προς έναν διαχωρισμό.
Η ανωτέρω ρύθμιση συνιστά και διάκριση εις βάρους των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού θα συμβάλει σε μια αποθάρρυνση των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης να στελεχώνουν δομές της ειδικής αγωγής, αφού, όπως ήδη ειπώθηκε, θα παραμένουν σε δυσχερή θέση σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που εργάζονται κι αποκτούν προϋπηρεσία στη γενική εκπαίδευση.
Έτσι, οι δομές αυτές, με τις τόσες λειτουργικές ανάγκες, και τα ίδια τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, υφίστανται ένα βαρύ πλήγμα, μια διάκριση εις βάρος τους, αφού παραβιάζεται η αρχή της ισότητας στην εκπαίδευση. Με βάση το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, κρίνεται απαράδεκτος ο διαχωρισμός που πάει να «περάσει», με τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ειδική αγωγή και στους πίνακες της γενικής αγωγής.
Απευθύνεται έκκληση στους αρμοδίους να μην υλοποιηθεί αυτό, καθώς θα πληγεί η εκπαίδευση κι όσον αφορά το ουσιαστικό της περιεχόμενο, αλλά κι ως οικοδόμημα, αφού θα οδηγηθούμε σε συγκρούσεις και διαχωρισμούς, πράγμα απευκταίο γενικότερα και δη αυτήν την τόσο δύσκολη εποχή για τη χώρα, ενόψει των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων.