Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 29 Απριλίου 2020, 15:13 | Ιωάννης Τζούκας

    Είναι απολύτως απαραίτητο να έχουν οι μελλοντικοί φοιτητές γνώσεις μαθηματικών με έμφαση στα στοχαστικα μαθηματικά . Είναι δεκάδες τα παραδείγματα παλιών μας μαθητών , που ως φοιτητές σε σχολές όπως ψυχολογία , κοινωνιολογία , ιατρική ζητούν τη βοήθεια μας για να περάσουν μάθημα στατιστικής .Πως να μπορέσουν όταν από την α λυκείου σταματούν πλέον ν απέχουν επαφή με τα μαθηματικά επειδή ΔΕΝ είναι ΕΞΕΤΑΣΤΕΟ μάθημα στις πανελλήνιες ?
    Είναι πολύ θετικό ότι πλέον θα προσμετράται η επίδοση στις τάξεις Α και Β λυκείου για να πάψει πλέον το φαινόμενο της απαξίωσης της β λυκείου ως τάξης επειδή οι μαθητές ασχολούνται με την προετοιμασία στα μαθήματα της γ λυκείου.

  • 29 Απριλίου 2020, 14:35 | ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Με δεδομένο ότι στη σύγχρονη εποχή υπάρχει αναγκαιότητα εξοικείωσης με βασικές έννοιες που διαμορφώνουν ορθή οικονομική σκέψη, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή της οικονομικής ευημερίας των αυριανών πολιτών και των κοινωνιών μέσα στις οποίες αυτοί θα διαβιούν, καθίσταται επιβεβλημένη η διδασκαλία της Οικονομικής Επιστήμης σε όλους τους μαθητές του Λυκείου.
    Είναι γεγονός επίσης ότι με το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών ο μαθητής καλείται να επιλέξει στη Γ΄ τάξη του Λυκείου προσανατολισμό Οικονομίας – Πληροφορικής χωρίς να έχει διδαχθεί μάθημα Οικονομίας στη διάρκεια των λυκειακών του σπουδών. Έτσι οι μαθητές στερούνται τη δυνατότητα ορθής επιλογής προσανατολισμού σπουδών καθώς αγνοούν το περιεχόμενο και την αξία ενός διδακτικού αντικειμένου που αφορά ένα ευρύ πεδίο πανεπιστημιακών σπουδών και επαγγελματικής προοπτικής.
    Με βάση τα παραπάνω προτείνω:
    Α. Την εισαγωγή του μαθήματος της Οικονομικής Επιστήμης ως μάθημα Γενικής Παιδείας στους μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου και
    Β. Εναλλακτικά τη δημιουργία τρίτου προσανατολισμού στη Β΄ τάξη του Λυκείου που θα περιλαμβάνει τα μαθήματα: Μαθηματικά και Οικονομία ή
    Γ. Την ύπαρξη δυνατότητας επιλογής των μαθημάτων Φυσικής ή Οικονομίας από τους μαθητές του προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Β΄ τάξης.
    Δ. Την εισαγωγή του μαθήματος Αρχες Οικονομίας στην Α λυκείου.

  • 29 Απριλίου 2020, 13:56 | Φώτης

    Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής(Πανεπιστήμια -Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής(Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

  • 29 Απριλίου 2020, 13:33 | MYRTO

    Όσον αφορά το γυμνάσιο,καλώς μπαίνει κατά τη γνώμη μου η βιολογία στις τελικές εξετάσεις Αλλάπρέπει να Μπουν 2 ώρεςΒιολογία την εβδομάδα Στο σχολείο – δεν μπορεί να υπάρχουν 2 Ώρες ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Και το μάθημα της Βιολογίας να είναι τόσο παραπεταμένο που είναι βασικότατο Γιατί όλοι μας πρέπει να ξέρουμε στοιχεία για τον οργανισμό και το σώμα μας. Επίσης πρέπει να μπει σαν εξεταζόμενα μάθημα και στην πρώτη λυκείου. Όσον αφορά το λύκειο θεωρώ απαράδεκτο την προσμέτρηση του βαθμόυ Απολυτηρίουστις πανελλήνιες/Όσο και να προσπαθεί Να έχει αυτό αντικειμενικότητα ,αποκλείεται να έχει αντικειμενικότητα – είχε ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν και καταργήθηκε παταγωδώς γιατί υπήρχαν πελατειακές σχέσεις καθηγητών/Μαθητών – όσο και να προσπαθήσει να διασφαλιστεί Η αντικειμενικότητα από την τράπεζα θεμάτων, δεν θα δίνουνε ΤαΠαιδιά σε όλα τα μαθήματα,οπότε σε μαθήματα όπως η γυμναστική θρησκευτικά κι άλλα τέτοια, σε άλλα σχολεία θα παίρνουν 20 και σε άλλα σχολεία θα παίρνουμε 17. Όσον αφορά την ενοποίηση της θετικής κατεύθυνσης με τον επιστημών υγείας, είναι άδικο αν πρέπει να δώσουνε στο τέλος για το απολυτήριο τα παιδιά των θετικών επιστημών την δύσκολη βιολογία της υγείας και τα παιδιά της υγείας τα δύσκολα–Μαθηματικά των θετικών –Οι άλλες κατευθύνσεις έχουν μόνο τέσσερα Μαθήματαγια τις ενδοσχολικές εξετάσεις Μαθήματα – Αρα αδικείτε τους θετικούς που είναι ουτως η άλλως δυσκολότεροι Από τις άλλες κατευθύνσεις –το κόντρα μάθημα στην τρίτη λυκείου είναι μία περιττή δυσκολία /οι θετικές επιστήμες Δε χρειάζεται να μάθουν ιστορία στην τρίτη λυκείου ούτε οι θεωρητικές μαθηματικά στην τρίτη λυκείου Από τις άλλες κατευθύνσεις – //μπορούν και στις προηγούμενες τάξεις – φτάνει ο ισχυρός ανταγωνισμός και το σπάσιμο νεύρων που έχουνε Τα παιδιά της Τρίτης λυκείου για τις πανελλήνιες/ Δε χρειάζεται επιπλέον δυσκολία που είναι άχρηστη στην παρούσα φάση.Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να μειωθούν οι ώρες των μαθημάτων των πανελληνίων – άντε να γίνουν έξι. Όσον αφορά την τράπεζα θεμάτων αυτό που θα γίνει θα είναι ο καθηγητής να προσπαθεί να τρέξει χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα έχει εμπεδωθεί η ύλη Από τους μαθητές του – δεν ξέρω αν είναι ενδεδειγμένη μέθοδος αυτή, μάλλον προβλήματα θα δημιουργήσει και περισσότερηπολυπλοκότητα ,άλλωστε τότε που είχε εφαρμοστεί ουσιαστικά είχε αποτύχει.

  • Θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα να εξετάζεται το μάθημα της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές για το 3ο επιστημονικό πεδίο (Σπουδών Υγείας & Ζωής). Το βασικό μοντέλο (primary structure) του DNA είναι ένα (τετραδικό) string. Το Κεντρικό Δόγμα της Μοριακής Βιολογίας αφορά την ροή της πληροφορίας μέσα στο κύτταρο. Αυτά είναι θεμέλια των συγκεκριμένων επιστημών και η βασική μοντελοποίηση είναι πληροφορική. Είναι σαν να εισάγεται κανείς στο Φυσικό χωρίς εξέταση στα Μαθηματικά (αν και στις Φυσικές Επιστήμες σε λίγο – αν όχι ήδη – η βασική μοντελοποίηση θα είναι και εδώ πληροφορική – βλ. π.χ. το μοντέλο της διάχυσης με το απλό πρόγραμμα του «τυχαίου περιπάτου», το ρευστοδυναμικό μοντέλο Lattice-Boltzmann, το μοντέλο Diffusion-Limited Aggregation κλπ. Άλλωστε το τελευταίο μοντέλο-εικόνα μιας μαύρης τρύπας με την επιστήμη της πληροφορικής κατασκευάστηκε).

  • 29 Απριλίου 2020, 13:09 | Κώστας Δημητρίου

    θα μπορούσε στο γυμνάσιο (γ’ γυμνασίου ή α’ ή β’ λυκείου) να δίδονται μαθήματα οδικής συμπεριφοράς (στα δημόσια σχολεία) και οδήγησης ΙΧ, ώστε να μπορεί ένας μαθητής τελειόφοιτος λυκείου χωρίς να πληρώσει δίδακτρα σε ιδιωτική σχολή οδήγησης να λάβει δίπλωμα οδήγησης ΙΧ

  • 29 Απριλίου 2020, 13:08 | Σπυρος Β

    Αξιότιμη κ.Υπουργέ,

    Ως μαθητής της γ λυκείου της θεωρητικής κατεύθυνσης θα ήθελα να σας μεταφέρω την εμπειρία μου σχετικά με την κοινωνιολογία, σύντομα και περιεκτικά.

    Θεωρώ ότι με βοήθησε να κατανοήσω με πληρέστερο τρόπο την κοινωνική πραγματικότητα, να πάρω απαντήσεις για πράγματα που άκουγα και δεν είχα σαφή εικόνα του τι είναι ακριβώς και κυρίως πήρα απαντήσεις που βασίζονται σε θεωρίες και δεν είναι λόγια «του αέρα»π.χ Κοντ, Ντυρκέμ, Μαρξ κ.α . Μου δόθηκε η ευκαιρία να εντρυφήσω σε έννοιες που είχα διδαχθει στην γ γυμνασίου π.χ κοινωνικός έλεγχος, κοινωνικοποίηση, στην Α λυκείου π.χ βιομηχανική κοινωνία, βιομηχανική επανασταση, θεσμοί στην Β λυκείου π.χ μετανάστευση, ρατσισμός, προκαταλήψεις κ.α

    Για αυτούς τους λόγους και όσο είναι υπολογίσιμη η άποψή μου θα σας παρακαλούσα να μην αντικατασταθεί ως μάθημα. Νομίζω ότι τα δύο μαθήματα μπορούν να συνυπάρχουν.

    Με τιμή,
    Σπύρος, μαθητής γ λυκείου

  • 29 Απριλίου 2020, 12:26 | Παπαδόγια Ερωφίλη

    Η κοινωνιολογία είναι η επιστήμη που μελετά την κοινωνία, το άτομο μέσα στην κοινωνία, το πλέγμα των κοινωνικών σχέσεων που δημιουργούμε και τον πολιτισμό που διαφαίνεται στην καθημερινότητά μας. Όσα δηλαδή βιώσαμε χθες και σήμερα και όσα μπορεί να βιώσουμε αύριο, η καθημερινότητα όλων μας είναι αντικείμενο της κοινωνιολογίας. Στο σχολείο έχουν τα παιδιά μας την ευκαιρία να μάθουν γιατί και πώς είναι σχηματισμένη η ζωή τους ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τον εαυτό τους, την ύπαρξή τους μέσα στο κοινωνικό σύνολο και να παρέμβουν με τις επιλογές τους στο αύριο.
    Στην επιστήμη της ιατρικής, οι γιατροί μαθαίνουν τα πώς και γιατί του ανθρώπινου οργανισμού και μπορούν να διαγνώσουν μια ασθένεια, να κατανοήσουν από πού προήλθε και να την πολεμήσουν. Είναι η επιστήμη τους που τους εφοδιάζει με τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να μην παραδίνονται αμαχητί σε όσα τους παρακινεί ο φόβος της άγνοιας. Κατ αναλογία η επιστήμη της κοινωνιολογίας παρέχει τις γνώσεις και δεξιότητες ώστε οι μαθητές (αυριανοί πολίτες) να μπορούν να ερμηνεύουν τον κόσμο και τη θέση τους σε αυτόν και να κινούνται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Θα ήθελα οι αυριανοί νεαροί συμπολίτες μου να έχουν συνειδητοποιήσει την κοινωνική τους ύπαρξη, την δύναμη που έχουν να αλλάξουν τον κόσμο και να μην χειραγωγούνται από μη συνειδητοποιημένους φόβους.
    Διαφωνώ με τον εξοστρακισμό της κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Δεν είναι απλά ένα μάθημα. Είναι μια επιστήμη που επιβάλλεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της μαθητικής ζωής όπως ακριβώς βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινότητας κάθε ανθρώπου αλλά και όλης της κοινωνίας.

  • Ήταν απολύτως αναγκαία η επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών στα υποχρεωτικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και ως εκ τούτου είναι πολύ εύστοχη η πρόβλεψη της παρ. 5 του άρθρου 7 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου. Η κατάργηση του μαθήματος των Λατινικών τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε αποστέρηση των υποψηφίων Ανθρωπιστικών Σπουδών από ένα βασικό αντικείμενο, απαραίτητο για την ολοκληρωμένη μελλοντική επιστημονική τους κατάρτιση. Είναι γνωστό ότι η Λατινική τροφοδότησε με γλωσσική αρτιότητα και δομική σαφήνεια το Ρωμαϊκό Δίκαιο, τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης Νομικής Επιστήμης. Στους υποψηφίους των Φιλοσοφικών Σχολών η πλήρης αποξένωση από την Λατινική επέφερε άγνοια του δεύτερου βασικού πυλώνα της κλασσικής παιδείας, γιατί τα Λατινικά μαζί με τα Αρχαία Ελληνικά αποτελούν τη βάση του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, δηλ. της γενέτειρας του Δυτικού Πολιτισμού. Για τον λόγο αυτόν διδάσκονται, μαζί με τα Αρχαία Ελληνικά, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πολλών χωρών ανά τον κόσμο. Όπως και για τα Αρχαία Ελληνικά, οι ρίζες της Λατινικής γλώσσας υπάρχουν ενσωματωμένες στη σύγχρονη γλώσσα και ορολογία των επιστημών και της καθημερινής ζωής, συμβάλλοντας έτσι στην πνευματική και πολιτισμική ανάπτυξη του σύγχρονου οικουμενικού ανθρώπου. Είναι επίσης γνωστό ότι η γνώση της Λατινικής διευκολύνει τη γνώση των σημαντικότερων ευρωπαϊκών γλωσσών και συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των Ελλήνων μαθητών.
    Καθηγήτρια Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου

  • 29 Απριλίου 2020, 11:10 | Σωτηρία Δαββέτα

    Η Κοινωνιολογία πρέπει να συνεχίσει να είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

    Απο το «ΦΕΚ 31 Δεκεμβρίου 2019/ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ/Αρ. Φύλλου 4903

    Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Κοινωνιολογίας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου

    Γενικός σκοπός του μαθήματος

    Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η αξιοποίηση της κοινωνιολογικής σκέψης και των κοινωνιολογικών εργαλείων για τη βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της κοινωνίας, την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της κοινωνικής συνείδησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργική ένταξη και παρέμβαση σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.

    Ειδικότεροι στόχοι

    Ειδικότερα, με τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας, επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες:

    1.Να αποκτήσουν κοινωνικές ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ώστε να βοηθηθούν στην ένταξή τους σε μια σύγχρονη δημοκρατική, πλουραλιστική και υπό εξέλιξη πολυπολιτισμική κοινωνία.

    2.Να αναπτύξουν κριτική κοινωνική σκέψη στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών, προβλημάτων, κοινωνικών μηνυμάτων και πολλαπλών ερεθισμάτων, που χαρακτηρίζουν την κοινωνία της πληροφορίας.

    3.Να αναπτύξουν κοινωνιογνωσία, συνειδητοποιώντας τις επιδράσεις της κοινωνίας στη συμπεριφορά τους αλλά και τις επιδράσεις της συμπεριφοράς τους στον κοινωνικό τους περίγυρο και στην κοινωνία.

    4.Να συμβάλουν στον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της κοινωνικής οργάνωσης, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής, πλουραλιστικής κοινωνίας.

    5.Να διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση και να υιοθετήσουν συλλογικές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που απειλούν τον τόπο, την κοινωνία, τον κόσμο και τον πλανήτη μας.

    6.Να εξοικειωθούν με την κοινωνιολογική προσέγγιση και τα κοινωνιολογικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, διαδικασιών και προβλημάτων.

    7.Να εφαρμόζουν την κοινωνιολογική προσέγγιση στην ανάλυση και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

    8.Να μάθουν να αξιοποιούν, να αξιολογούν και να ερμηνεύουν κοινωνιολογικά τα δεδομένα και τις πληροφορίες που αντλούν από διαφορετικές πηγές πληροφόρησης.

    9.Να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε κοινωνία και τα μέλη της έχουν σταθερά χαρακτηριστικά αλλά παράλληλα υπόκεινται σε συνεχείς μεταβολές, εντάσεις και συγκρούσεις.

    10.Να αναπτύξουν σεβασμό για τη διαφορετικότητα και την κάθε μορφής ετερότητα, καθώς και να υποστηρίζουν τη διαπολιτισμικότητα σε μια ενταξιακή κοινωνία, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

    11.Να προβληματιστούν με τις κοινωνικές επιδράσεις των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης στους τρόπους παραγωγής, στην εργασία, καθώς και στις κοινωνικές σχέσεις και τους κοινωνικούς θεσμούς.»

  • 29 Απριλίου 2020, 09:33 | Χρήστος Σίσκας

    Κυρία υπουργέ,
    Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο έχω να επισημάνω τα παρακάτω.
    Αρχικά, θεωρώ ότι η επαναφορά του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να είναι όμως ολοκληρωμένο το συγκεκριμένο βήμα και όχι μετέωρο πρέπει το συγκεκριμένο μάθημα από διδασκόμενο να γίνει πανελλαδικά εξεταζόμενο για όλες τις κατευθύνσεις. Είναι αδιανόητο ένας υποψήφιος ιατρικών σχολών να μην εξετάζεται στις πανελλήνιες καθόλου στα μαθηματικά. Αυτό έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια οι βάσεις των ιατρικών σχολών να «καθορίζονται» από την έκθεση αφού στα υπόλοιπα μαθήματα (Φυσική, Χημεία, Βιολογία) υπάρχει αρκετά μεγάλο ποσοστό αριστούχων. Επιπλέον, όταν στην σημερινή εποχή σε καθημερινό επίπεδο βομβαρδιζόμαστε με μαθηματικά μοντέλα που είτε εξηγούν την πορεία της νόσου του κορονοϊού είτε εκτιμούν την πορεία της νόσου πως σε επίπεδο εξετάσεων θεωρούμε πως οι υποψήφιοι των ιατρικών σχολών δεν πρέπει να εξετάζονται στα μαθηματικά;
    Για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών, επίσης είναι αναγκαίο να εξετάζονται πανελλαδικώς στο μάθημα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής». Έχει επικρατήσει μια επικίνδυνη άποψη πως οι μαθητές των ανθρωπιστικών σπουδών δεν χρειάζονται τα μαθηματικά. Υπό αυτή τη λογική θα πρέπει και ένας μαθητής θετικών σπουδών να ισχυριστεί πως δεν χρειάζεται η γλώσσα. Πως όμως μπορεί να επιβιώσει μια κοινωνία χωρίς γλώσσα και μαθηματικά; Επιπλέον, μη ξεχνάμε πως στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών υπάρχουν σχολές (παιδαγωγικό δημοτικής εκπαίδευσης, νηπιαγωγών κλπ) που οι απόφοιτοί τους θα πρέπει να διδάξουν μαθηματικά σε μικρά παιδιά. Πως θα διδάξουν αυτοί οι άνθρωποι μαθηματικά όταν δεν ξέρουν οι ίδιοι μαθηματικά;
    Επιπλέον, έχω μια απορία. Εδώ και 15 χρόνια εργάζομαι ως μαθηματικός στο χώρο των φροντιστηρίων. Για ποιο λόγο αυτή η προϋπηρεσία δεν αναγνωρίζεται για κανένα διαγωνισμό ΑΣΕΠ; Πιστεύω πως διαχρονικά κάθε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συμπεριφέρεται ρατσιστικά προς τους καθηγητές που εργάζονται σε φροντιστήρια. Όσο καθηγητές είναι οι συνάδελφοι του δημοσίου ή οι συνάδελφοι των ιδιωτικών σχολείων άλλο τόσο καθηγητές είμαστε και εμείς. Εκτός και αν θεωρείται πως είμαστε «παρα-καθηγητές».

  • Ιστοσελίδα: https://www.mathematica.gr 29/04/2020
    Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: info@mathematica.gr

    Σχόλια για τη διδασκαλία των Μαθηματικών στο Λύκειο με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»
    και ειδικότερα το άρθρο 7 «Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου»

    Η εκπαιδευτική διαδικασία στο Λύκειο, και ιδιαίτερα στην τελευταία τάξη, ήταν, είναι και θα είναι (στο ορατό μέλλον), άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη χώρα μας ειδικότερα, το ζήτημα αυτό συνδέεται στενά με το καθολικό κοινωνικό αίτημα για αδιάβλητες διαδικασίες επιλογής, οι οποίες δεν ήταν δεδομένες στο παρελθόν όταν οι εξετάσεις διεξάγονταν με την αποκλειστική ευθύνη των Α.Ε.Ι. Σήμερα που διεξάγονται από τους θεσμικούς φορείς και υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, το αδιάβλητο της διαδικασίας έχει κερδίσει τη γενική αποδοχή και εμπιστοσύνη.
    Με αυτή τη μικρή εισαγωγή θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι απαιτούμενες αλλαγές για την αναβάθμιση του σχολείου (που είναι πολλές και έχουν ήδη καθυστερήσει, όπως η ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών, των σχολικών βιβλίων* και των μεθόδων διδασκαλίας), δεν θα έχουν καμία προοπτική αν πραγματοποιηθούν ερήμην της στενής σχέσης του Λυκείου με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για λόγους προφανείς σε οποιονδήποτε έχει στοιχειώδη επαφή με τη λειτουργία του Λυκείου οι μαθητές εστιάζουν με απόλυτο τρόπο το ενδιαφέρον και το χρόνο που διαθέτουν για μελέτη, μόνο στα μαθήματα που πρόκειται να εξεταστούν. Αυτό το γεγονός έχει βέβαια πολλές αρνητικές συνέπειες για την επίτευξη των γενικότερων μορφωτικών σκοπών της εκπαίδευσης όπως είναι η ανάπτυξη της αυτόνομης και κριτικής σκέψης, που χαρακτηρίζει κατεξοχήν τη διδασκαλία και μάθηση των Μαθηματικών.
    Με βάση τα προηγούμενα, την πεποίθηση ότι εκφράζουμε την άποψη ενός πολύ σημαντικού τμήματος της ελληνικής μαθηματικής κοινότητας και συνεχίζοντας μια παράδοση παρεμβάσεων του ιστότοπου στα εκπαιδευτικά ζητήματα

    (https://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=203&t=67005),

    διατυπώνουμε τα ακόλουθα σχόλια για το άρθρο 7 του σχεδίου νόμου:

    α) Το πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου προβλέπει 32 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας μαθημάτων γενικής παιδείας και προσανατολισμού, χωρίς όμως να προσδιορίζεται η κατανομή τους στα επιμέρους μαθήματα. Η 6η και 7η ώρα που καθιερώθηκαν από το τρέχον σχολικό έτος στα μαθήματα προσανατολισμού κρίθηκαν εξαιρετικά επωφελείς για τη διδασκαλία των Μαθηματικών και προτείνουμε με έμφαση τη διατήρησή τους. Αν θεωρούνται υπερβολικές για ορισμένα γνωστικά αντικείμενα, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λόγο οριζόντιας περικοπής. Ένα άλλο ζήτημα που συνδέεται με τη διατήρηση αυτών των επιπλέον ωρών στα Μαθηματικά είναι ότι θα διευκολύνουν το σταδιακό εμπλουτισμό της διδακτέας και εξεταστέας ύλης που έχει συρρικνωθεί σε υπερβολικό βαθμό και χωρίς σχέδιο τα τελευταία χρόνια. Μια άμεση και διαπιστωμένη συνέπεια αυτής της συρρίκνωσης είναι ότι οι τελευταίες γενιές πρωτοετών φοιτητών έχουν απόλυτη άγνοια πολύ βασικών γνώσεων όπως οι μιγαδικοί αριθμοί, οι πίνακες, η μαθηματική επαγωγή κ.α. Στο ζήτημα αυτό καθώς και το επόμενο που θίγεται παρακάτω, η υστέρηση της ελληνικής μαθηματικής εκπαίδευσης, συγκρινόμενη με των άλλων ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

    β) Η δημιουργία της κοινής Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας θέτει ένα μείζον πρόβλημα λόγω της ύπαρξης στα αντίστοιχα τμήματα πολλών μαθητών που θα παρακολουθούν μαθήματα στα οποία δεν προβλέπεται η υποχρεωτική εξέτασή τους για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το πρόβλημα είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται διαχρονικά στα τμήματα Γενικής Παιδείας (όχι μόνο της Γ΄ Λυκείου) και ακυρώνει την μορφωτική αξία των αντίστοιχων μαθημάτων.
    Θεωρούμε ότι αποτελεί μία καλή ιδέα η εισαγωγή των λεγόμενων «κόντρα» μαθημάτων, όπως π.χ. η διδασκαλία της Ιστορίας ή Κοινωνιολογίας στους Προσανατολισμούς Θετικών Σπουδών & Υγείας, Οικονομίας & Πληροφορικής και της διδασκαλίας των Μαθηματικών στον Προσανατολισμό Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και αυτή όμως η καινοτομία θα ακυρωθεί στην πράξη αν δεν γίνει υποχρεωτική η εξέτασή των συγκεκριμένων μαθημάτων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα η ένταξη αυτών των μαθημάτων στα υποχρεωτικώς εξεταζόμενα θα συμβάλει αποφασιστικά στην άμβλυνση της μονομέρειας που χαρακτηρίζει τις αντίστοιχες σπουδές.

    γ) Με το προηγούμενο σχόλιο συνδέεται η επισήμανση της μορφωτικής αξίας των βασικών μαθηματικών γνώσεων για ευρύτερες κατηγορίες μαθητών της Γ΄ Λυκείου, όπως είναι οι υποψήφιοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων που θα αναλάβουν το κρίσιμο έργο της διδασκαλίας των Μαθηματικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι επίσης πολύ χαρακτηριστική η ανάδειξη του ισχυρού μαθηματικού υπόβαθρου που απαιτούν βασικοί κλάδοι των Επιστημών Υγείας σε κλάδους όπως η μοντελοποίηση, η στατιστική και οι πιθανότητες, γεγονός που γίνεται φανερό στις μέρες μας με την απρόβλεπτη και ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

    δ) Το πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου προβλέπει 30 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας μαθημάτων γενικής παιδείας και 5 ώρες μαθημάτων προσανατολισμού.
    Στην τάξη αυτή πρέπει αρχικά να επανεξεταστεί η επαναφορά των προαγωγικών εξετάσεων στο μάθημα της Άλγεβρας Γενικής Παιδείας για τους μαθητές του Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, η κατάργηση της οποίας έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη κρίσιμοι διδακτικοί παράγοντες σχετικά με τη σημασία των προαπαιτούμενων γνώσεων.
    Επίσης, για τους λόγους που εκτέθηκαν παραπάνω, θεωρούμε ότι απαιτείται αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα προσανατολισμού της Β΄ Λυκείου με αντίστοιχο εμπλουτισμό της ύλης. Αυτό το τελευταίο ζήτημα κρίνεται εξαιρετικής σημασίας, αν συγκρίνουμε την παλαιότητα των προγραμμάτων σπουδών και διδακτικών βιβλίων με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις.

    Για τους παραπάνω λόγους, πέραν των όσων έχουν ήδη επισημανθεί αναλυτικά παραπάνω, συνοπτικά, προτείνουμε:

    • Οι Υποψήφιοι που εξετάζονται στα Μαθηματικά Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου να τα διδάσκονται για τον ίδιο αριθμό ωρών (7) σε αμιγή τμήματα και όχι σε συνδιδασκαλία με υποψήφιους που δεν θα εξεταστούν το μάθημα για την εισαγωγή τους. Σε αντίθετη περίπτωση η μαθηματική παιδεία θα έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό και ο ρόλος της σε μια δύσκολη περίοδο για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας θα έχει μηδενιστεί.
    • Στον επόμενο, ήδη αναγκαίο σχεδιασμό για την πρόσβαση στη Γ/βάθμια εκπαίδευση, πρέπει ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων να αυξηθεί στα 5 και τα μαθηματικά, με βάρος στις ενότητες κυρίως από το στοχαστικό χώρο, να εξετάζονται υποχρεωτικά για την εισαγωγή των Υποψηφίων στις Σχολές Επιστημών Υγείας.
    • Οι προαγωγικές εξετάσεις πρέπει να επανέλθουν στην Άλγεβρα της Β Λυκείου για όλους τους μαθητές και στα μαθηματικά Προσανατολισμού της Β’ Λυκείου οι ώρες πρέπει να αυξηθούν από δύο (2) σε τρεις (3) όπως ήταν και παλαιότερα, με ταυτόχρονη αύξηση της διδακτέας ύλης.
    • Η εξεταστέα ύλη στη Γ’ Λυκείου πρέπει προσεκτικά και μεθοδικά να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί με εδάφια και από άλλους χώρους των μαθηματικών, παράλληλα με την συγγραφή νέου σχολικού βιβλίου.

    Με εκτίμηση,
    Οι Συντονιστές και τα Διευθύνοντα Μέλη του mathematica.gr

    Απόκης Γεώργιος
    Βαρβεράκης Ανδρέας
    Βασιλόπουλος Σπύρος
    Βήττας Κώστας
    Βισβίκης Γεώργιος
    Ιωάννου Δημήτρης
    Κακαβάς Βασίλης
    Καλαθάκης Γιώργος
    Καλδή Φωτεινή
    Καπελλίδης Σπύρος
    Καρδαμίτσης Σπύρος
    Κατσίπης Νίκος
    Κοντογιώργης Θανάσης
    Κοτρώνης Αναστάσης
    Κούτρας Στάθης
    Κυριαζής Χρήστος
    Κωστάκος Γρηγόρης
    Λάμπρου Μιχάλης
    Μαραγκουδάκης Παύλος
    Μαυρογιάννης Νίκος
    Μάγκος Θάνος
    Μουρούκος Βαγγέλης
    Μπαλόγλου Γιώργος
    Μπεληγιάννης Θανάσης
    Μπόρης Ροδόλφος
    Μπραζιτίκος Σιλουανός
    Νάννος Μιχάλης
    Παπαγρηγοράκης Μίλτος
    Πρωτοπαπάς Λευτέρης
    Ρεκούμης Κώστας
    Ρίζος Γιώργος
    Ροδόπουλος Γιώργος
    Σκουτέρης Δημήτρης
    Στεργίου Μπάμπης
    Στράτης Αντωνέας
    Στόγιας Σωτήρης
    Συγκελάκης Αλέξανδρος
    Συνεφακόπουλος Αχιλλέας
    Τηλέγραφος Κώστας
    Τσιπέλης Σεραφείμ
    Τσιφάκης Χρήστος
    Φραγκάκης Νικόλαος
    Χριστοφίδης Δημήτρης

  • 29 Απριλίου 2020, 08:41 | Νίκος

    Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής(Πανεπιστήμια -Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής(Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

  • 29 Απριλίου 2020, 07:47 | Κριμιτζας Αντωνιος

    Θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά στις πανελλήνιες κόντρα μάθημα γενικής παιδείας! Να μην υπάρχει ενδοσχολική διδασκαλία μόνο. Δυστυχώς, οι μαθητές διαβάζουν μόνο ότι εξετάζονται!

  • 29 Απριλίου 2020, 03:10 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Το μάθημα της Κοινωνιολογίας, ειδικά στην εποχή που ζούμε, με όλες τις εξελίξεις που διαδραματίζονται και ύστερα από απαίτηση των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας για περαιτέρω κοινωνικοποίηση, πολιτικοποίηση και έμπνευση αισθήματος εμπιστοσύνης προς το πολιτικό και αξιακό σύστημα που φέρει τις οποίες ευθύνες για τις καταστάσεις που βιώνουμε, μόνο ως ορθή δεν μπορεί να κριθεί. Ενω ζητάτε από τους πολίτες τα παραπάνω την ίδια στιγμή απαξιώνετε το συγκεκριμένο μάθημα με το οποίο θα μπορέσει να καλλιεργήσει στη νέα γενιά τα κατάλληλα ερείσματα προς αποφυγή της συγκεκριμένης κατάστασης από την νέα γενιά!! Απορίας άξιο το πως θα καταφέρεται να φέρεται την κοινωνία κοντά στην πολιτική, την ίδια ώρα που καταργείται το εν λόγω μάθημα το οποίο αποτελεί το βασικό θεμέλιο για την εν λόγω προσπάθεια….

  • 29 Απριλίου 2020, 02:20 | Χρήστος Τσούμας

    Η Κοινωνιολογία είναι ένα απ’τα πιο σημαντικά μαθήματα και πρέπει να παραμείνει ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο.Υπάρχουν άφθονα επιχειρήματα, τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί.Ο πιο ξεκάθαρος λόγος για τον οποίο πρέπει να μείνει είναι ολοφάνερος μπροστά στα μάτια μας. Το λέει η ίδια η λέξη! ΚΟΙΝΩΝΙΟλογία! (κοινωνία + λόγος)
    Η ετυμολογία της λέξης και ο ορισμός της επιστήμης τα λένε όλα! «Η επιστημονική μελέτη της κοινωνίας!» Είμαστε μέλη μιας κοινωνίας και δεν νοείται να υπάρχει πολίτης που να μην έχει πάρει ως εφόδιο, ως αποσκευή στο ταξίδι της ζωής του, μέσω ενδελεχούς μελέτης, την γνώση για το πώς λειτουργεί αυτή η κοινωνία. Προσπαθώ να παραβλέψω ότι η κοινωνικοποίηση και ο κοινωνικός έλεγχος είναι από τα πιο βασικά «γρανάζια» της λειτουργίας μιας κοινωνίας. Μα αναρωτιέμαι, δεν είναι πρωτίστης σημασίας η μελέτη της κοινωνικής συμπεριφοράς και της οργάνωσης των κοινωνιών και των θεσμών της; Ούτε ο ρόλος της εκπαίδευσης,της εργασίας, των ΜΜΕ στην σύγχρονη κοινωνία;
    Δεν είναι άραγε ΥΨΊΣΤΗΣ σημασίας σήμερα η αντιμετώπιση προκαταλήψεων,στερεοτύπων,ρατσισμού,εγκληματικότητας και της βίας; Όλα αυτά πραγματεύονται μαθητές/-τριες και καθηγητές/-τριες την ώρα του μαθήματος της Κοινωνιολογίας!
    Η Κοινωνιολογία είναι πιο «φρέσκια»,πιο χρήσιμη,πιο απαραίτητη και πιο επίκαιρη από ποτέ!
    Συνοψίζοντας, κυρία Υπουργέ, είμαι βέβαιος(!) πως θα αφουγκραστείτε το κλίμα, θα δώσετε αξία σ’αυτό το γόνιμο διάλογο και θα διατηρήσετε το μάθημα της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα δείχνοντας ευελιξία ,σύνεση και πολιτική σοφία.

  • 29 Απριλίου 2020, 00:36 | Γεώργιος Νούλας

    Θα ήθελα να αναφερθώ στην αναγκαιότητα παραμονής του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος.

    Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Χωρίς την ένταξή του στην κοινωνία, αδυνατεί να ικανοποιήσει ακόμα και τις βασικές ανάγκες επιβίωσης. Από τη στιγμή της γέννησής του προσπαθεί να τον εντάξει στους κόλπους της, μέσω των φορέων κοινωνικοποίησης. Η οικογένεια, είναι ο πρώτος φορέας,που μαθαίνει στο παιδί πως να ικανοποιεί τις βασικές του ανάγκες, πως να επικοινωνεί και να συμμετέχει,ως μέλος της κοινωνίας.Του μαθαίνει αξίες,ήθη, κανόνες και αρχές με σκοπό τη συνοχή της κοινωνίας. Αμέσως μετά ακολουθεί το σχολείο, το οποίο διδάσκει,διευρύνει τις γνώσεις του παιδιού, του ανθρώπου. Επειδή η διαδικασία κοινωνικοποίησης είναι η καθημερινότητά μας, την αντιλαμβανόμαστε μηχανικά.Η κοινωνιολογία δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να κατανοήσει και να γίνει μέτοχος στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης, ώστε να ενταχθεί στην κοινωνία ως ενεργός και σκεπτόμενος πολίτης.Να αντιληφθεί την κοινωνική πραγματικότητα,ζωή και τις αλλαγές που συμβαίνουν σ’ αυτή και κατ’ επέκταση στην ιδιωτική του ζωή.

    Ανθρωπιστικές,κοινωνικές, νομικές επιστήμες στερούνται νοήματος, χωρίς τις γνώσεις που προσφέρει η κοινωνιολογία για τον άνθρωπο και το κοινωνικό του περιβάλλον.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:33 | Στέλλα

    Για τους αδαείς, πικρόχολους και ανεύθυνους(εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους) που εναντιώνονται στη χρησιμότητα των κοινωνικών επιστημών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο ΒΑΚΕ της Β΄λυκείου.
    «Είναι προτιμότερο είναι κανείς ένα δυσαρεστημένο ανθρώπινο ον από ένα ικανοποιημένο γουρούνι. Καλύτερα ένας δυσαρεστημένος Σωκράτης παρά ένας δυσαρεστημένος βλάκας. Και στην περίπτωση που ο βλάκας ή το γουρούνι έχουν διαφορετική άποψη, αυτό συμβαίνει γιατί γνωρίζουν την ιστορία μόνο από τη δική τους πλευρά». Τζον Στιούαρτ Μιλ (1806-1873)

  • 28 Απριλίου 2020, 23:22 | Κωνσταντίνος

    Λατινικα: το αθάνατο κι εφταψυχο μάθημα που επιβιώνει από την εποχή του Κικέρωνα μέχρι τον 21ο αιώνα. Κι απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσει να επιβιώνει και τον 22ο αιώνα.
    Λατινικά έδωσε εξετάσεις η (συνταξιούχος εκπαιδευτικός) μητέρα μου για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, Λατινικά έδωσε ο (εν ενεργεία φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση) γράφων για να εισαχθει στο Πανεπιστήμιο κι από ο,τι βλέπω είμαι πεπεισμένος ότι Λατινικά θα δώσουν και τα νήπια παιδιά μου για να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο με το καλό.
    Το πως εξετάζονται τώρα είναι άλλη πονεμένη ιστορία. Οι μαθητές τελειώνουν τη μέρα που δίνουν εξετάσεις πιο νωρίς από ποτέ. Οι δε εκπαιδευτικοί συνάδελφοι στο Βαθμολογικο Κέντρο τελειώνουν τη διόρθωση του συνόλου των φακέλων μέσα σε 3 μέρες. Για τέτοια τυποποίηση μιλάμε.
    Και το μεγαλύτερο κρίμα είναι ότι όλα αυτά γίνονται για να θυσιαστεί και να εξοντωθει από το ωρολόγιο πρόγραμμα το μάθημα – παρέας εδώ και χρόνια, η Κοινωνιολογία. Ένα μάθημα στο οποίο εκ των πραγμάτων τρέφουν έμπρακτη εμπάθεια αυτοί που αποφασίζουν και νομοθετουν εν έτει 2020.
    Αντε λοιπόν, ας πάμε για ακόμη μια φορά «Πίσω ολοταχώς» υποδεχόμενοι στη χορεία των Πανελλαδικών μαθημάτων τα (αναντικατάστατα για τις ανθρωπιστικές επιστήμες) Λατινικά και πετροβολώντας την (άνευ καμιάς χρησιμότητας στις ίδιες επιστήμες) Κοινωνιολογία.

    Με εκτίμηση
    Κωνσταντίνος, φιλόλογος – εκπαιδευτικος Μέσης Εκπαίδευσης.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:06 | Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων

    Το άρθρο 7 του “πολυνομοσχεδίου” (Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου) είναι εξαιρετικά ασαφές. Οι μαθητές της Β΄ αλλά και της Α΄ Λυκείου οφείλουν να γνωρίζουν εγκαίρως όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τα ωρολόγια προγράμματα, τα προγράμματα σπουδών, τις Κατευθύνσεις και γενικά οτιδήποτε αφορά την Γ΄Λυκείου και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
    Η ενοποίηση της Ομάδας Προσανατολισμού Υγείας με την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί ο προηγούμενος διαχωρισμός ήταν αναχρονιστικός και αντίθετος με την παγκόσμια τάση, που θεωρεί εξίσου σημαντικά για τις Θετικές Επιστήμες τα Μαθηματικά και τη Βιολογία. Η ενοποίηση αυτή, ωστόσο, θα έχει παιδαγωγικό νόημα μόνο αν αρθεί ο περιορισμός σε 4 των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και δοθεί σε όσους μαθητές το επιθυμούν η δυνατότητα εξέτασης και σε 5ο μάθημα όπως ίσχυε μέχρι το 2019. Αυτό θα έλυνε πολλές στρεβλώσεις σε όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού.
    Η προσθήκη συντελεστών βαρύτητας για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μας βρίσκει σύμφωνους, το είχαμε μάλιστα ζητήσει σε όλα τα υπομνήματα που είχαμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας.

  • 28 Απριλίου 2020, 21:22 | Αναστασία Τζούμα

    Aξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνω στο παρόν άρθρο την αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως μάθημα πανελλαδικά εξεταζόμενο χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς να περιμένετε να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα από την παραμονή της τουλάχιστον για δύο χρόνια και μετά να αποφασίσετε. Με δεδομένο ότι κάθε μάθημα που εξετάζεται στις πανελλαδικές εξετάσεις συνδέεται με τις ανάγκες των σχολών του συγκεκριμένου πεδίου, δεν δικαιολογείται η απουσία της κοινωνιολογίας.
    Συγκεκριμένα το μάθημα της κοινωνιολογίας στο 1ο επιστημονικό πεδίο συνδέεται με την πλειονότητα των σχολών (Ψυχολογία, Παιδαγωγικές σχολές, Κοινωνιολογία, Κοινωνική ανθρωπολογία, Πολιτικές επιστήμες, Νομικές σχολές, Μέσων μαζικής επικοινωνίας, Διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές κ.α.) Πως είναι δυνατόν κυρία Υπουργέ να το παραβλέπεται αυτό; Πως είναι δυνατόν να μην εκπροσωπείται ο κλάδος των κοινωνικών επιστημών τουλάχιστον από ένα μάθημα πανελλαδικά εξεταζόμενο, ενώ άλλοι κλάδοι εκπροσωπούνται με παραπάνω από δύο μαθήματα;
    Νομίζω ότι έχετε αδικήσει το μάθημα και κυρίως την εκπαιδευτική πανελλαδική αξία του.

    Με εκτίμηση,
    Αναστασία Τζούμα
    Κοινωνιολόγος

  • 28 Απριλίου 2020, 20:32 | Βαγγέλης Δημητρίου

    Χαιρετίζουμε την επαναφορά των Λατινικών στην Γ Λυκείου. Συγχαρητήρια. Καλό θα ήταν στη συνέχεια να ανανεωθεί και το διδακτικό εγχειρίδιο.

    Βαγγέλης Δημητρίου
    Φοιτητής Φιλολογίας

  • 28 Απριλίου 2020, 18:57 | Χαράλαμπος Αδαλόγλου

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Δεν έχω να κάνω καμία πρόταση παρά μόνο να υποστηρίξω με θέρμη την ολιστική πρόταση εξεταστικού συστήματος του συναδέλφου κ. Τσιωτάκη Παναγιώτη, καθώς αποτελεί μια πολύ ουσιαστική και ρηξικέλευθη τομή που ουσιαστικά αποσυνδέει την εξεταστική διαδικασία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από το Γενικό Λύκειο.

    https://ptsiotakis.blogspot.com/2016/09/blog-post_18.html

    Θα ήταν πολύ σημαντικό αν τη λαμβάνατε σοβαρά υπόψη

    Σας ευχαριστώ
    Αδαλόγλου Χαράλαμπος, Εκπαιδευτικός ΠΕ86

  • 28 Απριλίου 2020, 17:40 | Αναγνωστου Ελευθερια

    Φέτος μετά από πολλά χρονια είχα την ευκαιρία να διδάξω στους μαθητές μου το μάθημα της 1ης μου ειδικότητας -της Κοινωνιολογίας -ένα μάθημα τόσο παρεξηγημένο αλλά τόσο χρήσιμο πραγματικά! Σας μεταφέρω την εμπειρία μου ως καθηγήτριας του συγκεκριμένου μαθήματος.Τα παιδιά άρχισαν για πρώτη φορά να αντιλαμβάνονται σφαιρικά τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους.Εδωσαν ερμηνεία αληθινή σε έννοιες πραγματικά καθιερωμένες όπως (κράτος,κοινωνία,πολιτικό σύστημα,εργασία,ανεργία,φτώχεια,ανισότητες….) θέματα που ενώ αναφερόμαστε καθημερινά δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα.Αλλαξε η αντίληψη τους για την καθημερινότητα ,άρχισαν να ενδιαφέρονται κ για τα πολιτικά ζητήματα ….γιατί δυστυχώς είναι γενιές που αδιαφορούν ξεκάθαρα για όσο συμβαίνουν γύρω τους. Το σπουδαιότερο οξύνθηκε η κριτική τους ικανότητα -απέκτησαν άποψη κ εγώ προσωπικά νιώθω περήφανη για τους μαθητές της φετινής γ λυκείου.Η έκφραση τους βελτιώθηκε και άρχισαν να σκέφτονται εκτός τυποποιημένων Ορίων -Αναρωτιέμαι λοιπόν δεν θελουμε σκεπτόμενους πολίτες με ενδιαφέρον κοινωνικό και ενσυναίσθησης ;;;Τι χρειάζεται η κοινωνία ;Πολίτες ρομπότ χωρίς άποψη για τα καθημερινά θέματα; Τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει το μάθημα των Λατινικών που έρχεται να αντικαταστήσει την κοινωνιολογία -χωρίς καμία αξιολόγηση του μαθήματος κ με αβάσιμες δικαιολογίες -Η θεωρητική κατεύθυνση στην πλειοψηφία της έχει σχολές κοινωνικού κ πολιτικού προσανατολισμού -Τα τμήματα αυτά είναι τα περισσότερα -πως είναι δυνατόν να αφαιρείτε ένα μάθημα βασικό στην πλειοψηφία των πανεπιστημιακών σχολών ; Τα Λατινικά είναι μια γλώσσα -όχι επιστήμη -όπως και να διδαχθούν δεν μπορούν να προσφέρουν την πολύπλευρη κατανόηση της πραγματικότητας που προσφέρει η κοινωνιολογία -Επιπλεον είναι μια νεκρή γλώσσα που δεν ακούγεται πουθενά -χρησιμεύει μόνο στους σπουδαστές φιλολογικών τμημάτων…..

  • 28 Απριλίου 2020, 16:22 | grigoris

    Σαφώς και τα Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων. Γιατί να μην δώσετε την δυνατότητα σε αυτά να αναλάβουν και τη διενέργεια των εισαγωγικών εξετάσεων; Εξετάσεις σε αμφιθέατρα, με θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας και συγκρότηση επιτροπής εγκεκριμένων πανεπιστημιακών που θα αναλάβουν τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας κλειστής τράπεζας θεμάτων, στην οποία μόνον αυτοί θα έχουν πρόσβαση. Παράλληλα, να συνεκτιμάται η συνολική επίδοση και στις τρεις τάξεις του Λυκείου (ίσχυε αλλά καταργήθηκε το 1988) με την εισαγωγή ενός συντελεστή εισαγωγής σε ποσοστό 25%, πέρα της γραπτής εξέτασης που θα έχει και τη μεγαλύτερη βαρύτητα (75%). Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσεται το υπουργείο από ένα τεράστιο γραφειοκρατικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιες οι Σχολές διαμορφώνουν το ακαδημαϊκό προφίλ των υποψήφιων φοιτητών τους. Παράλληλα, το Λύκειο αποκτά τον πραγματικό παιδευτικό-μορφωτικό του ρόλο, σε μια προοπτική ενίσχυσης των μαθημάτων γενικής παιδείας, τα οποία δεν θα υποτιμούνται έναντι των μαθημάτων προσανατολισμού, αλλά αντίθετα, θα προσμετρώνται ισότιμα με αυτά. Για τους μαθητές που δεν πέτυχαν στις εισαγωγικές, αλλά επιθυμούν να δώσουν ξανά, να προβλεφθεί η φοίτηση τους σε μεταλυκειακά προπαρασκευαστικά κέντρα ετήσιας διάρκειας, που θα επανασυσταθούν για το σκοπό αυτό.
    Επιπλέον, οι πανεπιστημιακές σχολές υψηλής ζήτησης μπορούν να καθορίζουν οι ίδιες μια ελάχιστη βάση εισαγωγής στα επιμέρους τμήματα τους, ενώ στις λεγόμενες σχολές χαμηλής ζήτησης, να υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής χωρίς εξετάσεις, με ελάχιστο κριτήριο το δέκα ως βαθμό απόλυσης του λυκείου.

  • 28 Απριλίου 2020, 16:18 | Κώστας Ψ.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    η κοινωνιολογία πρέπει να συνεχίσει να είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
    Μέσα από την κοινωνιολογία ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον ρόλο του ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, καλλιεργεί κοινωνική συνείδηση και συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην αντιμετώπιση προκλήσεων.
    Η συμβολή των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών στη διαμόρφωση της κοινωνίας μας είναι απαραίτητη και μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει. Το αντίθετο μονοπάτι είναι επικίνδυνο. Πρέπει να στηριχθεί το έργο που παράγουν οι κοινωνιολόγοι στη διαπαιδαγώγηση του σύγχρονου ανθρώπου.

  • 28 Απριλίου 2020, 16:10 | Παναγιώτης Τσιωτάκης

    Όταν το 2013 έγραψα σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο στην αντίστοιχη διαβούλευση προηγούμενου Υπουργού Παιδείας, ότι ο σχεδιασμός του για το σύστημα εισαγωγή δεν είναι σωστός και η λύση είναι το 5ο προαιρετικό μάθημα με πλήρη πρόταση, δεν θα μπορούσα να προβλέψω ότι η σκέψη μου θα υλοποιούταν κατακρεουργημένη από άλλο κόμμα 2 χρόνια αργότερα με πολλούς μνηστήρες να την παρουσιάζουν ως δική τους.

    Σήμερα, 7 χρόνια μετά, για την ιστορία και μόνο και όχι γιατί πιστεύω ότι διενεργείται διαβούλευση, υποβάλλω μία άλλη πλήρη πρόταση για το λύκειο ολόκληρο και το σύστημα εισαγωγής. Ονομάζεται Greek Exams και παραπέμπτω στην πλήρη της ανάλυση στο https://ptsiotakis.blogspot.com/2016/09/blog-post_18.html.

    Δεν αποτελεί και μεγάλη Σοφία να χάνεις το χρόνο σου σε αυτή τη χώρα με προτάσεις, ειδικά αν διαφέρουν από τις Δέσμες και είσαι εκτός.
    Εντός των τειχών τα συστήματα (εκπαιδευτικά, εξετάσεων κ.α.) σχεδιάζονται με … ποικίλες παραμέτρους.

    Παναγιώτης Τσιωτάκης

  • 28 Απριλίου 2020, 15:10 | ΑΡΕΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ

    «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται» είπε ο Πυθαγόρας, πως αλλιώς εξάλλου τα πάντα γύρω μας θα εξηγούνταν, αν δεν υπήρχαν τα μαθηματικά, τα οποία
    «χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο προνόμιο,ότι στην πορεία της ιστορίας,πάντα προοδεύουν και ποτέ δεν οπισθοχωρούν» σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό Edward Gibbon?
    Σήμερα δε θα αναλώσω το χώρο και το βήμα που μου δίνεται, και δε θα σκορπιστώ
    σε λεπτομέρειες τύπου, «πως πρέπει να είναι τα θέματα , με ποιον τρόπο θα βαθμολογούνται» και τα συναφή.
    Αν η πρόσφατη πανδημία που βιώνουμε δεν αποτελεί από μόνη της έναν ύμνο στα Μαθηματικά, πως αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να καταδείξει την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους στην ιατρική επιστήμη, όπως επίσης και στη λήψη των αποφάσεων από μέρους της πολιτικής ηγεσίας?
    Ας το ξεκινήσουμε από αλλού..
    Παρατηρώντας τη φύση γύρω μας, όχι απαραίτητα με το μάτι του μαθηματικού, αλλά ενός ανθρώπου που ΘΕΛΕΙ να ΔΕΙ, θα διαπιστώσουμε την ύπαρξη των μαθηματικών (χρυσή τομή,γεωμετρία)σε απλές μορφές.
    Συνεχίζοντας , προσπαθώντας να διάγουμε την καθημερινότητά μας, πόσο εκτός πραγματικότητας φαντάζει όταν χρησιμοποιούμε πάλι τα μαθηματικά, (χωρίς οι πιο πολλοί να το καταλαβαίνουν) προκειμένου να διευθετήσουμε τα οικονομικά της οικογένειας μας ή της επιχείρησης μας, όπως έσοδα,έξοδα, απόδοση φόρων,
    αυξήσεις ή μειώσεις μισθών ,εκπτώσεις και προσφορές σε είδη πρώτης ανάγκης
    και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός?
    Εχοντας παιδιά στο σχολείο κατόπιν, πόσο μας απασχολεί αν κατανοούν ή όχι τα μαθηματικά και τι αγώνα δίνουμε ως γονείς, να τους παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια,γιατί κατά βάθος συνειδητοποιούμε πως με κείνα θα πορευτούν σε όλη τους τη ζωή?
    Οταν κάποιος από μας αναγκαστικά περάσει την πόρτα του νοσοκομείου, ποιον γιατρό δε θ ακούσει να του μιλάει για στατιστικά δεδομένα και πιθανότητες και ποιος γιατρός θα είναι εκείνος που δε θα κληθεί σε κρίσιμη ώρα, να λάβει τη σωστή απόφαση και σε σύντομο χρόνο ,χρησιμοποιώντας την τεχνική λήψης σωστών αποφάσεων, που του έμεινε ως προίκα από τη μαθηματική του παιδεία?
    Εχοντας την τύχη και την ευλογία να υπάρξω παιδί δασκάλων παλαιάς κοπής, οι οποίοι επένδυσαν πάνω μας στη βαθιά γνώση της ελληνικής ΓΛΩΣΣΑΣ και των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ,( όπως επίσης και όλοι οι δάσκαλοί μας στο σχολείο) τους δύο βασικούς πυλώνες της παιδείας που πρέπει να λαμβάνουν όλοι οι μαθητές, διαπίστωσα στην πορεία, (ούσα η ίδια μητέρα 4 παιδιών , μαθηματικός στις σπουδές και ασχολούμενη με την ιδιωτική παιδεία τα πρώτα 20 χρόνια και κατόπιν από το μετερίζι της δημόσιας παιδείας έως και σήμερα) πόσο ζωτικής σημασίας είναι η μεταλαμπάδευση της μαθηματικής γνώσης στα παιδιά , από τα πλέον μικρά τους χρόνια και η ανάγκη τού να μάθουν να ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ και να πράττουν και όχι να πράττουν χωρίς να σκέφτονται.
    Γι αυτούς τους λόγους και άλλους τόσους, κοινή πεποίθηση όλων των μαθηματικών, οι οποίοι πραγματικά βιώνουμε απίστευτες δυσκολίες στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τα παραπάνω, διαπιστώνοντας πως τα μαθηματικά στο Λύκειο , αν δεν αποτελούν εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές, φθίνουν και απορρίπτονται από τους ίδιους τους μαθητές, όσο και αν προσπαθούμε να τους πείσουμε πόσο χρήσιμο εργαλείο θα είναι στη ζωή και στη δουλειά τους σε λίγα χρόνια. Ο εύκολος δρόμος πάντα είναι εκείνος που δεν ενέχει κανενός είδους δυσκολία και αυτό ακολουθείται απ όλους μας τη δύσκολη ώρα, πόσο μάλλον από ανήλικα παιδιά.
    Ευελπιστώντας πως όλα τα παραπάνω θα φωτίσουν έστω κάποιες πτυχές της ζωής
    στις οποίες εθελοτυφλούν οι πιο πολλοί, κατέθεσα ως ένας μέσος άνθρωπος-μητέρα-καθηγήτρια μαθηματικών σε δημόσιο σχολείο, τις απόψεις τις δικές μου και εκατοντάδων άλλων συναδέλφων, που παλεύουν καθημερινά για τα αυταπόδεικτα, με την ελπίδα πως κάτι καλύτερο πάει να γεννηθεί και από δω και στο εξής ,η ζωή μας να βαδίζει επί τα βελτίω..

    «Φτασμένες οι προλήψεις σε μια καθαρότητα μαθηματική, μας οδηγούν στη βαθύτερη γνώση του κόσμου»
    Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

    Για το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ της ΕΜΕ,
    Η πρόεδρος
    ΑΡΕΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ

  • 28 Απριλίου 2020, 15:08 | ΑΡΕΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ

    «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται» είπε ο Πυθαγόρας, πως αλλιώς εξάλλου τα πάντα γύρω μας θα εξηγούνταν, αν δεν υπήρχαν τα μαθηματικά, τα οποία
    «χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο προνόμιο,ότι στην πορεία της ιστορίας,πάντα προοδεύουν και ποτέ δεν οπισθοχωρούν» σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό Edward Gibbon?
    Σήμερα δε θα αναλώσω το χώρο και το βήμα που μου δίνεται, και δε θα σκορπιστώ
    σε λεπτομέρειες τύπου, «πως πρέπει να είναι τα θέματα , με ποιον τρόπο θα βαθμολογούνται» και τα συναφή.
    Αν η πρόσφατη πανδημία που βιώνουμε δεν αποτελεί από μόνη της έναν ύμνο στα Μαθηματικά, πως αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να καταδείξει την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους στην ιατρική επιστήμη, όπως επίσης και στη λήψη των αποφάσεων από μέρους της πολιτικής ηγεσίας?
    Ας το ξεκινήσουμε από αλλού..
    Παρατηρώντας τη φύση γύρω μας, όχι απαραίτητα με το μάτι του μαθηματικού, αλλά ενός ανθρώπου που ΘΕΛΕΙ να ΔΕΙ, θα διαπιστώσουμε την ύπαρξη των μαθηματικών (χρυσή τομή,γεωμετρία)σε απλές μορφές.
    Συνεχίζοντας , προσπαθώντας να διάγουμε την καθημερινότητά μας, πόσο εκτός πραγματικότητας φαντάζει όταν χρησιμοποιούμε πάλι τα μαθηματικά, (χωρίς οι πιο πολλοί να το καταλαβαίνουν) προκειμένου να διευθετήσουμε τα οικονομικά της οικογένειας μας ή της επιχείρησης μας, όπως έσοδα,έξοδα, απόδοση φόρων,
    αυξήσεις ή μειώσεις μισθών ,εκπτώσεις και προσφορές σε είδη πρώτης ανάγκης
    και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός?
    Εχοντας παιδιά στο σχολείο κατόπιν, πόσο μας απασχολεί αν κατανοούν ή όχι τα μαθηματικά και τι αγώνα δίνουμε ως γονείς, να τους παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια,γιατί κατά βάθος συνειδητοποιούμε πως με κείνα θα πορευτούν σε όλη τους τη ζωή?
    Οταν κάποιος από μας αναγκαστικά περάσει την πόρτα του νοσοκομείου, ποιον γιατρό δε θ ακούσει να του μιλάει για στατιστικά δεδομένα και πιθανότητες και ποιος γιατρός θα είναι εκείνος που δε θα κληθεί σε κρίσιμη ώρα, να λάβει τη σωστή απόφαση και σε σύντομο χρόνο ,χρησιμοποιώντας την τεχνική λήψης σωστών αποφάσεων, που του έμεινε ως προίκα από τη μαθηματική του παιδεία?
    Εχοντας την τύχη και την ευλογία να υπάρξω παιδί δασκάλων παλαιάς κοπής, οι οποίοι επένδυσαν πάνω μας στη βαθιά γνώση της ελληνικής ΓΛΩΣΣΑΣ και των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ,( όπως επίσης και όλοι οι δάσκαλοί μας στο σχολείο) τους δύο βασικούς πυλώνες της παιδείας που πρέπει να λαμβάνουν όλοι οι μαθητές, διαπίστωσα στην πορεία, (ούσα η ίδια μητέρα 4 παιδιών , μαθηματικός στις σπουδές και ασχολούμενη με την ιδιωτική παιδεία τα πρώτα 20 χρόνια και κατόπιν από το μετερίζι της δημόσιας παιδείας έως και σήμερα) πόσο ζωτικής σημασίας είναι η μεταλαμπάδευση της μαθηματικής γνώσης στα παιδιά , από τα πλέον μικρά τους χρόνια και η ανάγκη τού να μάθουν να ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ και να πράττουν και όχι να πράττουν χωρίς να σκέφτονται.
    Γι αυτούς τους λόγους και άλλους τόσους, κοινή πεποίθηση όλων των μαθηματικών, οι οποίοι πραγματικά βιώνουμε απίστευτες δυσκολίες στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τα παραπάνω, διαπιστώνοντας πως τα μαθηματικά στο Λύκειο , αν δεν αποτελούν εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές, φθίνουν και απορρίπτονται από τους ίδιους τους μαθητές, όσο και αν προσπαθούμε να τους πείσουμε πόσο χρήσιμο εργαλείο θα είναι στη ζωή και στη δουλειά τους σε λίγα χρόνια. Ο εύκολος δρόμος πάντα είναι εκείνος που δεν ενέχει κανενός είδους δυσκολία και αυτό ακολουθείται απ όλους μας τη δύσκολη ώρα, πόσο μάλλον από ανήλικα παιδιά.
    Ευελπιστώντας πως όλα τα παραπάνω θα φωτίσουν έστω κάποιες πτυχές της ζωής
    στις οποίες εθελοτυφλούν οι πιο πολλοί, κατέθεσα ως ένας μέσος άνθρωπος-μητέρα-καθηγήτρια μαθηματικών σε δημόσιο σχολείο, τις απόψεις τις δικές μου και εκατοντάδων άλλων συναδέλφων, που παλεύουν καθημερινά για τα αυταπόδεικτα, με την ελπίδα πως κάτι καλύτερο πάει να γεννηθεί και από δω και στο εξής ,η ζωή μας να βαδίζει επί τα βελτίω..

    «Φτασμένες οι προλήψεις σε μια καθαρότητα μαθηματική, μας οδηγούν στη βαθύτερη γνώση του κόσμου»
    Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

    Για το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ της ΕΜΕ
    Η πρόεδρος
    ΑΡΕΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ

  • 28 Απριλίου 2020, 13:13 | Ηλίας Τάτσης

    Η Κοινωνιολογία, ως θεωρία και πρακτική, έχει ως στόχο να αντιπαρατεθεί και να ανατρέψει απλοποιημένες και ανορθολογικές ερμηνείες της πραγματικότητας, αυτές που συσκοτίζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι και οδηγούν σε αδιέξοδες ατομικές και κοινωνικές συμπεριφορές, επιλογές, πολιτικές. Μας επιτρέπει να βλέπουμε κάτω από την επιφάνεια της καθημερινότητας. Αλλά ταυτόχρονα, μέσα από μια αναστοχαστική σχέση, επηρεάζει τα κοινωνικά υποκείμενα, διαμορφώνοντας ερμηνείες απαλλαγμένες από τον δογματισμό, την ανορθολογισμό, τη μοιρολατρία. Συμβάλλει δηλαδή στη χειραφέτηση και την αυτονομία των ατόμων.
    Εξοβελίζοντας την Κοινωνιολογία, ουσιαστικά αφαιρείται το δικαίωμα και η δυνατότητα, να εμπλακούν οι μαθητές με μια γνώση που προσφέρει ένα ευρύ και στέρεο ερμηνευτικό πλαίσιο για τη κατανόηση του κοινωνικού κόσμου τον οποίο βιώνουν και τη σχέση αυτού του κόσμου με την δική τους, προσωπική πορεία. Αυτό το γνωσιακό υπόβαθρο, απαραίτητο για την διαμόρφωση της επιστημονικής τους σκέψης, αφαιρείται και από τους μελλοντικούς φοιτητές των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών.
    Ένα ελάχιστο παράδειγμα κοινωνιολογικής γνώσης: «Γιατί τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική είναι χαμηλά;» Αν είναι «διστακτικές να συμμετέχουν», όπως είπε ο πρωθυπουργός στο BBC (11/7/19), θα πρέπει να ερμηνευτεί αυτός ο «δισταγμός» σε σχέση με την άνιση κατανομή των κοινωνικών ρόλων και των ευκαιριών ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και σε σχέση με την εσωτερίκευση αυτής της ανισότητας από το γυναικείο φύλο.
    Στην εποχή μας βιώνουμε ένα ραγδαία μετασχηματιζόμενο κόσμο, που χαρακτηρίζεται από μια ασυνέχεια του σήμερα με το χθες, από μια διπολική σχέση τοπικού και παγκόσμιου. Ενός κόσμου που προβάλλει συνεχώς νέες διακινδυνεύσεις για τη ζωή, τη μόρφωση, την εργασία, τη πολιτική, τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις, το πολιτισμό, την κοινωνική πραγματικότητα. Ενός κόσμου που μας καλεί να τον κατανοήσουμε και να δράσουμε. Σε αυτή τη κατανόηση αλλά και την κοινωνική δράση, ο ρόλος της Κοινωνιολογία είναι καθοριστικός.
    Η πολιτεία δεν πρέπει να στερήσει αυτό το δικαίωμα από τους μαθητές.
    Ηλίας Τάτσης 4ο Λύκειο Αργυρούπολης

  • 28 Απριλίου 2020, 12:59 | Γιώργος Μενούνος

    Ακούγονται τελευταία, πολλές φωνές, για την παραμονή ή εισαγωγή μαθημάτων στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σαφώς, ως μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, έχουμε στον νου, την πληρέστερη και όσο το δυνατόν πολύπλευρη μόρφωση της νέας γενειάς. Φαντάζομαι ένα εκπαιδευτικό σύστημα, σαν ένα όχημα, που θα μας οδηγήσει στο αύριο. Όλοι οι τροχοί είναι αναγκαίοι. Οι δύο μπροστινοί τροχοί όμως είναι αυτοί που οδηγούν το όχημα και να πάει μπροστά και πρέπει αυτοί να βαδίζουν με τον ίδιο ρυθμό!
    Αν οραματιστούμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που στοχεύει στην ισορροπημένη καλλιέργεια του ανθρώπου, ικανή να τον εξοπλίσει με την δύναμη να λύνει προβλήματα, να συνδυάζει τις γνώσεις, να αναλύει δεδομένα,να περιγράφει, να επικοινωνεί και να καινοτομεί, τότε μπορούμε ανεπιφύλακτα να σκεφτούμε, ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι μπροστινοί τροχοί: Τα Μαθηματικά και η Γλώσσα!
    Τα εκπαιδευτικά συστήματα μέχρι τώρα στην Ελλάδα, έχοντας αναγνωρίσει την αξία της γλώσσας στην παιδεία, την έχουν εντάξει ως εξεταζόμενο μάθημα σε όλες τις κατευθύνσεις. Πώς όμως θα μπορούσαμε να δώσουμε δύναμη στο λόγο, κάνοντας τον απλούστερο, περιεκτικότερο, σαφέστερο αν δεν έχουμε εξασκηθεί στην Μαθηματική λογική;
    Πώς θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε πιο γήινη σκέψη, που να μπορεί να αναγνωρίζει το πρόβλημα, να το αναλύει και να εμπνέεται την λύση του, χωρίς αυτήν, την Μαθηματική λογική; Δύσκολο να φανταστεί κανείς!
    Έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, που δεν έχουν τα Μαθηματικά, ως βασικό μάθημα σε ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις. Μήπως είναι ώρα να αναθεωρήσουμε, για να πάμε επιτέλους ΜΠΡΟΣΤΑ;
    Μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Μαθηματικού και Ποιητή Τάκη Μιχόπουλου:
    …Δόξα που έδωσε πνεύμα στο χώμα
    Βοηθάτε να δώσουμε
    χώμα στο πνεύμα
    Με εκτίμηση Γιώργος Μενούνος Μαθηματικός

  • 28 Απριλίου 2020, 12:41 | Χαράλαμπος Τ.

    Αλλάζετε συνεχώς συστήματα. Παίζετε με κενά, ειδικότητες, καθηγητές και οικογένειες… Αλλάζετε μαθήματα, ώρες μαθημάτων, αλλάζετε πίνακες αναπληρωτών. Ελπίζω κα υπουργέ να σας αλλάξουν και εσάς!!!

  • 28 Απριλίου 2020, 12:38 | Χαραλαμπος

    Κανένας επιστήμονας δεν αλλάζει κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί. Εσείς όμως κα υπουργέ αλλάζετε το σύστημα πριν καν εφαρμοστεί για πρώτη χρονιά επειδή νομίζετε ότι είναι λάθος. Δεν μας ενδιαφέρει κυρία μου όμως η γνώμη σας καθόλου. Δεν μας ενδιαφέρει γιατί αποσκοπεί στην απαξίωση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης. Σας ευχαριστούμε που κάτι τόσο σημαντικό το προωθήτε με κλειστά σχολεία για να μην ακουστεί η φωνή μας κα υπουργέ………………………

  • 28 Απριλίου 2020, 12:35 | Γιάννης Μπ. – Μαθητής Α’ Λυκείου

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Είμαι μαθητής της Α’ Λυκείου και θα ήθελα να τοποθετηθώ σχετικά με την αντικατάσταση του μαθήματος της κοινωνιολογίας από τα λατινικά. Θεωρώ αδιανόητο να υποβαθμίζεται ένα από τα δύο γνωστικά αντικείμενα, μιας και είμαστε στην εποχή που η γνώση, η πληροφορία είναι δύναμη για τον σύγχρονο άνθρωπο! Ειδικότερα, αν και ακόμα δεν έχω διδαχθεί το μάθημα των λατινικών, πιστεύω πως οι κλασικές σπουδές είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Για παράδειγμα, το μάθημα των αρχαίων ελληνικών, αντικείμενο που ανήκει στις κλασικές σπουδές , μου έμαθε αρκετά όπως να σέβομαι την ιστορία και την γλώσσα του τόπου μου. Επίσης, κατανόησα πως τα αρχαία δεν είναι μια ξένη γλώσσα αλλά η φωνή των προγόνων μου. Έννοιες όπως η φιλία, η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη μου έγιναν οικίες από τα αρχαία. Τα κείμενα του Ξενοφώντα, του Θουκυδίδη και του Αισώπου είναι μικροί θησαυροί και πάντοτε επίκαιροι. Από την άλλη πλευρά, το μάθημα της κοινωνιολογίας το οποίο έχω διδαχθεί (μέσω της Πολιτικής Παιδείας), είναι απαραίτητο εφόδιο για τον σύγχρονο πολίτη! Πάντα ανυπομονώ να έρθει η ώρα που θα ξεκινήσουμε το μάθημα της πολιτικής παιδείας. Κάθε φορά, μαθαίνω κάτι καινούριο όπως η σημασία του ενεργού πολίτη, την δομή της κοινωνίας μας, τον σεβασμό προς τους άλλους, τους τρόπους κοινωνικοποίησης μας, τον τρόπο λειτουργιάς του οικονομικού συστήματος. Ομολογώ, πως η επαφή μου με τα συγκεκριμένα μαθήματα άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου, κατανόησα πολύ πιο εύκολα τον κόσμο γύρω μου, τα κοινωνικά προβλήματα, τον οικονομικό κόσμο (που δύσκολα πριν μπορούσα να κατανοήσω). Επιπλέον, το μάθημα της πολιτικής παιδείας ανέπτυξε με τον καλύτερο τρόπο την έκφραση μου αλλά και τα επιχειρήματα μου στο μάθημα της έκθεσης. Ευελπιστώ, στην συνύπαρξη των δύο μαθημάτων. Επίσης σας παρακαλούσα να λάβετε υποψιών σας τα σχόλια όλων των συμμετεχόντων στην διαβούλευση αυτή, καθώς πιστεύω πως όλοι μας έχουμε ως στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
    Ευχαριστώ πολύ
    Με εκτίμηση, Ιωάννης Μπ. – Μαθητής Α’ Λυκείου

  • 28 Απριλίου 2020, 12:29 | ΠΕΤΡΟΣ

    Ως φιλόλογος οφείλω να πω ότι η επαναφορά των Λατινικών σε υποχρεωτικό επίπεδο δεν συνεισφέρει ουσιαστικά στην αναβάθμιση ούτε της γλωσσικής ικανότητας των μαθητών ούτε στην διεύρυνση της φιλολογικής τους παιδείας καθώς έχει αποδείξει η πολύχρονη διδακτική εμπειρία πόσω μάλλον όταν αυτή κινείται στο πλαίσιο ενός αυστηρού φορμαλισμού.Επιπλέον η εκπαραθύρωση της κοινωνιολογίας ως συνέπεια της,μιας επιστήμης σύγχρονης και σε άμεση συνάφεια με κρίσιμα ζητήματα του σύγχρονου βίου προσδίδει ένα πνεύμα αναχρονιστικό.Ως εκ τούτου το δέον θα ήταν να παραμείνει η κοινωνιολογία ως βασικό μάθημα και τα Λατινικά ως μάθημα επιλογής.
    Ευχαριστω.

  • 28 Απριλίου 2020, 11:54 | Βασιλική

    Αυτό που θα κριθεί με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, δεν είναι μόνο το μέλλον μιας επιστήμης και ενός κλάδου εργαζομένων (κοινωνιολογία και κοινωνική επιστήμονες) αλλά και όλα τα άλλα που φέρνει το νομοσχέδιο, αλλά μάλλον κάτι σημαντικότερο. Κρίνεται η ίδια η αξιοπιστία της διαδικασίας της διαβούλευσης. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν αυτή η διαδικασία είναι μια ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία ή απλά μια επίφαση; Αν λαμβάνονται υπόψη τα σχόλια ως δημοκρατική έκφραση της κοινής γνώμης ή αν απλά παίζουν το ρόλο ενός νομιμοποιητικού άλλοθι. Παραπέμπω στο σχέδιο δράσης της διαβούλευσης http://www.opengov.gr/ogp/?p=12.4.
    Ανατρέχοντας απλά στα σχόλια της διαβούλευσης (αλλά και σε πάμπολλες δηλώσεις στον τύπο) φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσον έχουν εκφράσει τη γνώμη τους, τάσσεται κατά της κατάργησης της κοινωνιολογίας από τις πανελλαδικές! Άραγε θα το λάβει υπόψη αυτό η υπουργός; Αν όχι, τότε ποιος ο λόγος να γίνεται δημόσια διαβούλευση σε προειλημμένες αποφάσεις;
    Υπενθύμιση: όταν η προηγούμενη κυβέρνηση σε αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε άρθρο για τα θρησκευτικά, αναγκάστηκε στο τέλος να το πάρει πίσω υπό το βάρος των αρνητικών σχολίων στη διαβούλευση και όχι μόνο.

  • 28 Απριλίου 2020, 09:55 | ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΑΚΙΝΟΥ

    Παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις δυστυχώς ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός δεν αναφέρεται πουθενά. Τι έγινε και ξεχάστηκε τόσο γρήγορα το θέμα αυτό; Εδώ και μια δεκαετία ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός σταδιακά και με συνέπεια υποβαθμίστηκε και τώρα πλέον δεν αναφέρεται καθόλου. Να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο ότι έχει στελεχώσει τα ΚΕΣΥ με εκπαιδευτικούς επιμορφωμένους και έμπειρους στο ΣΕΠ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί οι εξειδικευμένοι στη ΣυΕΠ των ΚΕΣΥ δεν μπορούν – σύμφωνα με το καθηκοντολόγιό τους – να κάνουν ατομική συμβουλευτική ούτε στην Γ΄ Γυμνασίου, ούτε στην Α΄ Λυκείου. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα παρά ποτέ η συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι περισσότερο απαραίτητη μέσα σε αυτό το γρήγορα μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον. Ειδικά τώρα με την επιδημία και τις συνέπειές της. Υπάρχει ακόμη χρόνος να διορθώσει το Υπουργείο αυτήν την έλλειψη. Να εντάξει τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό στο ωρολόγιο πρόγραμμα και του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ανανεωμένο και επικαιροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν. Είναι καιρός να δείξει ότι οι εξαγγελίες δεν ήταν μόνο στα λόγια. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία οι οποίοι έχουν επιμορφωθεί σε θέματα ΣΕΠ. Και βέβαια υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί με Εξειδίκευση στη Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σύμβουλοι ΣΕΠ) των ΚΕΣΥ που μπορούν να αναλάβουν την επιμόρφωση και άλλων εκπαιδευτικών. Αρκεί το υπουργείο να δείξει ότι διαθέτει και τα αντανακλαστικά και την ευαισθησία προς την κατεύθυνση αναβάθμισης του θεσμού του ΣΕΠ. Δεν είναι δυνατόν ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός να είναι προτεραιότητα για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και εμείς να τον έχουμε εξαφανίσει.

  • 28 Απριλίου 2020, 09:37 | Κάτια

    Να αξιοποιηθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό των καθηγητών που διδάσκουν γαλλικά και γερμανικά και να υπάρχει η επιλογή Β ξένη γλώσσα υποχρεωτικά όπως και στο γυμνάσιο για να υπάρχει συνέχεια και ολοκλήρωση !

  • 28 Απριλίου 2020, 02:42 | ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

    ΜΠΟΡΟΥΜΕ:
    • 4 πεδία-προσανατολισμοί
    • 5 μαθήματα σε κάθε πεδίο-προσανατολισμό
    • 5 ή 6 ώρες την εβδομάδα για κάθε μάθημα του πεδίου-προσανατολισμού
    ΔΗΛΑΔΗ:
    • 1ο : Έκθεση/Γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά, Κοινωνιολογία
    • 2ο : Έκθεση/Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Πληροφορική
    • 3ο : Έκθεση/Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία
    • 4ο : Έκθεση/Γλώσσα, Μαθηματικά, Οικονομικά, Πληροφορική, Ιστορία
    ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ:
    • πολυάριθμα κοινά τμήματα μεταξύ των πεδίων
    • διεύρυνση των ακαδημαϊκών δυνατοτήτων
    • λελογισμένη ύλη σε κάθε μάθημα
    • δικαιοσύνη και επιστημοσύνη μαζί.

  • 28 Απριλίου 2020, 02:20 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕ04

    Η μελέτη των σχολίων της διαβούλευσης αλλά κυρίως η επιστημοσύνη δείχνουν ότι υπάρχει συναινετική λύση στο εξεταστικό που δεν προκαλεί αδικίες και ωφελεί την ακαδημαϊκή συνέχεια των τελειόφοιτων του Γενικού Λυκείου ως εξής:
    1ο πεδίο-προσανατολισμός:
    Έκθεση/γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά, Κοινωνιολογία
    2ο πεδίο-προσανατολισμός:
    Έκθεση/γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Πληροφορική
    3ο πεδίο-προσανατολισμός:
    Έκθεση/γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία
    4ο πεδίο-προσανατολισμός:
    Έκθεση/γλώσσα, Μαθηματικά, Οικονομικά, Ιστορία, Πληροφορική
    Η εξέταση σε 5 μαθήματα είναι εφικτή (5-6 ώρες/μάθημα) και λελογισμένη και διευρύνει τα κοινά τμήματα μεταξύ των πεδίων δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες στους υποψηφίους.

  • 28 Απριλίου 2020, 00:26 | ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Να μείνει η κοινωνιολογία ως μάθημα αλλά όχι ως πανελληνίως εξεταζόμενο… Δεν υπάρχει τέτοιος λόγος και είναι δυσκολοκατανόητο μάθημα.

  • 28 Απριλίου 2020, 00:16 | Ουρανία Τσουκαλά

    Επειδή σε μία δημοκρατία για κάθε επιχειρούμενη αλλαγή τίθενται δύο ζητήματα, αφενός η διαδικασία και αφετέρου το περιεχόμενο.
    Επειδή η μέχρι τώρα στάση σας ως προς το πρώτο ζήτημα της διαδικασίας, δείχνει πρωτίστως την περιφρόνηση σας για τις δημοκρατικές διαδικασίες, (ψήφιση αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου σε περίοδο όπου οι πολίτες τελούν σε κατάσταση εξαίρεσης, στερούμενοι βασικών τους δημοκρατικών δικαιωμάτων) ενώ εξίσου αδιάφορη εμφανίζεται η στάση σας για τα πρόσωπα της εκπαίδευσης (καθηγητές, μαθητές, γονείς), για το διάλογο ως βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Επειδή μοιάζει ως ο αυταρχικός τρόπος διοίκησης στο χώρο της παιδείας να βρίσκει την απόκορύφωσή του.
    Εύλογα σχηματίζεται το ερώτημα και ο προβληματισμός τι θα κάνετε με όλα αυτά τα εμπεριστατωμένα σχόλια πολιτών ως προς το εσφαλμένο και προβληματικό χαρακτήρα του δεύτερου ζητήματος, του περιεχομένου των επικείμενων αλλαγών;
    Αποφασίζομεν και διατάζομεν ως το τέλος κα. υπουργέ;

  • 28 Απριλίου 2020, 00:11 | Μαυρίδης Γιώργος

    Στο προηγούμενο σχόλιό μου, που αναρτήθηκε στον σύνδεσμο
    http://www.opengov.gr/ypepth/?c=63794
    υποστήριξα την αναγκαιότητα να αποτελέσουν τα Μαθηματικά πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα σε κάθε ομάδα προσανατολισμού.
    Η μελέτη λίγων μόνο σελίδων από το εξαιρετικό βιβλίο του Νομικού και Αναπληρωτή Καθηγητή «Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων»
    στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιώργου Λ. Ευαγγελόπουλου, με τίτλο
    » ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ Ή ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΕΝΤΕΛΕΙ; » (εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ),
    θα αφήσει άφωνους ακόμα και τους πιο δύσπιστους!
    Με την ευγενική άδεια του συγγραφέα και του εκδότη Φαίδωνα Γ.Λ. Κυδωνιάτη, επισυνάπτω το σχετικό απόσπασμα.

    Γιώργος Μαυρίδης
    Μαθηματικός

    https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=62255ab830&attid=0.1&permmsgid=msg-a:r-5373723776267904365&th=171bc9f3b9296e4e&view=att&disp=safe&realattid=f_k9iqmi4a0

  • 27 Απριλίου 2020, 23:47 | Κώστας

    Έχω υπηρετήσει επί χρόνια το θεσμό της εκπαίδευσης από τη θέση του Προέδρου Συλλόγου και Κηδεμόνων τόσο σε διάφορα σχολεία όσο και στην Ένωση Γονέων, ως μέλος σε επιτροπές παιδείας και από διάφορες άλλες θέσεις. Επίσης, είμαι εν ενεργεία μέλος της Ν.Δ.Θέλω να δηλώσω απερίφραστα πόσο απαράδεκτη είναι η κατάσταση στην παιδεία κυρίως στο κομμάτι που αφορά τις επαναλαμβανόμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μα επιτέλους δεν μπορεί να υπάρξει μια σταθερότητα;;;!!! Κάθε Υπουργός κάνει αλλαγές και μάλιστα χωρίς να αλλάζει τίποτα επί της ουσίας στην παιδεία. Και μόλις γίνει κάτι καλό αμέσως πρέπει να το αλλάξει ο επόμενος Υπυργός. Οι γονείς δεν μπορούν με όλη αυτή την κατάσταση να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Βρίσκονται στο έλεος των εκάστοτε αλλαγών. Ανήμποροι παρακολουθούν τις εξελίξεις. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ακόμα χειρότερα. Να βρίσκονται στο Λύκειο και να μην ξέρουν τι τους περιμένει; Επιπλέον, εν μέσω πανδημίας να περάσει τέτοιο νομοσχέδιο με τόσες αντιδράσεις από την κοινωνία;Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα! Τέλος, να καταργηθεί η Κοινωνιολογία;;;Το μάθημα που επιτέλους ανοίγει τα μάτια στα παιδιά μας;;;Ένα βήμα μπροστά, δέκα πίσω;;; Σκοταδισμός!!! Η Κοινωνιολογία πρέπει να διδάσκεται σε ΟΛΕΣ τις τάξεις του Λυκείου και φυσικά να είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Πως θα σπουδάσουν σε ανθρωπιστικές και κοινωνικές σχολές αν δεν μυηθούν από νωρίς στα κοινωνικά φαινόμενα – προβλήματα μέσω της Κοινωνιολογίας; Ας μην χρεωθεί η ΝΔ τον μικροκομματισμό και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συντεχνιακών ομάδων. Ας κάνει επιτέλους τη διαφορά!

  • 27 Απριλίου 2020, 23:41 | Μαυρίδης Γιώργος

    Στο προηγούμενο σχόλιό μου, που αναρτήθηκε στον σύνδεσμο
    http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5126&cpage=3#comment-63794
    υποστήριξα την αναγκαιότητα να αποτελέσουν τα Μαθηματικά πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα σε κάθε ομάδα προσανατολισμού.
    Η μελέτη λίγων μόνο σελίδων από το εξαιρετικό βιβλίο του Νομικού και Αναπληρωτή Καθηγητή «Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων»
    στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιώργου Λ. Ευαγγελόπουλου, με τίτλο
    » ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ Ή ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΕΝΤΕΛΕΙ; » (εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ),
    θα αφήσει άφωνους ακόμα και τους πιο δύσπιστους!
    Με την ευγενική άδεια του συγγραφέα και του εκδότη Φαίδωνα Γ.Λ. Κυδωνιάτη, επισυνάπτω το σχετικό απόσπασμα.

    Γιώργος Μαυρίδης
    Μαθηματικός

    https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=62255ab830&attid=0.1&permmsgid=msg-a:r7184574978226787727&th=171bb2f5d2d74cbb&view=att&disp=safe&realattid=f_k9ica5460

  • 27 Απριλίου 2020, 22:53 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΦΟΥΞΕΝΙΔΗΣ

    Το ότι είναι σημαντικό το μάθημα της κοινωνιολογίας δεν είναι νέο.
    Το νέο είναι άλλο και είναι εντυπωσιακό ότι δεν είναι γνωστό αν & θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: ΌΤΑΝ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ,ΚΑΝΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ Ή ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΆΛΛΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ! ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟ!!! ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!!!

  • 27 Απριλίου 2020, 22:42 | Δανιήλ

    H Kοινωνιολογία πρέπει να διατηρηθεί στην Τρίτη Λυκείου και να εξετάζεται πανελλαδικά.Πιστεύω ότι μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στους μαθητές γιατί αποτελεί υπόβαθρο πολλών σχολών κοινωνικών επιστημών,γιατί δίνει ερεθίσματα για προβληματισμό και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, γιατί προάγει την κοινωνική συνείδηση και την αντιμετώπιση των στερεοτύπων.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:40 | Ιωάννης Ν.

    Αξιότιμη κ. Κεραμέως, ως Υπουργός Παιδείας το άμεσο ακροατήριο σας είναι οι γονείς, οι μαθητές και η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολο της και καμία πολιτική παράταξη.
    Θα χαιρόμασταν ιδιαιτέρως αν είχαμε θετική αντιμετώπιση από το υπουργείο και μας έβλεπε ως μέρος της λύσης, ως συνδιαμορφωτές στην εξέλιξη και αναβάθμιση της παιδείας. Όλοι μας είμαστε χρήσιμοι μέσα από τις τοποθετήσεις μας. Κ. Υπουργέ Παιδείας θα χαιρόμασταν διπλά και θα αντιμετωπίζαμε καλύτερα το μέλλον των αυριανών πολιτών, όταν οι πάσης φύσεως θεσμικοί παράγοντες του τόπου (όπως εσείς) αποδεικνύουν ότι έχουν ευήκοα ώτα.
    Μια ματιά να ρίξει κάποιος στη διαβούλευση θα αντιληφθεί, πως η κοινωνιολογία δεν μπορεί να απουσιάζει από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Πολλές και διαφορετικές ειδικότητες έχουν επισημάνει την σημασία της κοινωνιολογίας. Δεν νοείται πολιτισμένο κράτος και να απουσιάζει η κοινωνιολογική προσέγγιση των κοινωνικών προβλημάτων.
    Ρίξτε μια ματιά γύρω σας, θα δείτε, ανεργία, φτώχεια, πόλεμο, ρατσισμό κ.α. η κοινωνία μαστίζεται από προβλήματα και ψάχνει λύσεις. Τόσο εσείς κ. Κεραμέως (νομικός) όσο και ο κ. Πρωθυπουργός (κοινωνικός επιστήμονας) φέρετε την ιδιότητα του Κοινωνικού Επιστήμονα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και οπλίστε τους αυριανούς πολίτες με όλα τα απαραίτητα εφόδια.
    ΌΧΙ στον εξοστρακισμό της κοινωνιολογίας.
    ΝΑΙ στην κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:39 | Χριστίνα Ξυδέα

    Με τη βάση του 10 συμφωνώ.Πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο στους εισαχθέντες στην τριτοβάθμια, είναι δικό τους καλό. Όμως όχι και με την τράπεζα θεμάτων. Και ρωτάω: γιατί την επαναφέρετε όταν ήδη έχει αποτύχει; Νομίζετε οτι όλα τα σχολεία της Ελλάδας έχουν ίσες ευκαιρίες και ίδιο υλικό μαθητών; Σε κάποια αναπληρωτές φτάνουν απο τα χριστούγεννα και έπειτα και εκτός αυτού οι μαθητές δεν έχουν παντού τα ίδια ερεθίσματα, πρέπει ο καθηγητής να μπορεί να προσαρμόσει τα θέματα ανάλογα με την περίπτωση.Για τον ίδιο λόγο διαφωνώ με το να μετράει ο βαθμός του απολυτηρίου.
    Το να παίζει ρόλο ο γενικός βαθμός για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια πιστεύω ότι είναι λάθος.Αντιθέτως είναι προτιμότερο να γίνει εξορθολογισμός της ύλης των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων και να τους δοθεί χρόνος ώστε να βγαίνει η ύλη στο σχολικό πρόγραμμα, και όχι να τρέχουν τα παιδιά σε φροντιστήρια από το προηγούμενο έτος.
    Γιατί να υπάρχουν μαθήματα επιλογής; Για να ανταγωνίζονται οι ειδικότητες; Κάντε ένα πλάνο με μαθήματα υποχρεωτικά.Αν φύγουν τα προτζεκτ ή ενσωματωθουν σε μαθήματα στα οποία αξίζει να γίνει μια έρευνα, θα μείνει χρόνος για όλους.Και μην ξεχνάμε ότι τα προζεκτ τα κλέψατε από την πληροφορική, ένα από τα μαθήματα που χρειάζεται στους μαθητές στον κόσμο της πληροφορίας που ζούνε. Ενα από τα μαθήματα που αν το οργανώσετε σωστά από το δημοτικό κιόλας, θα εφοδιάσει τους μαθητές με όσες γνώσεις χρειάζονται και σαν άτομα και σαν μελλοντικοί εργαζόμενοι.
    Και θα μείνει χρόνος και για κοινωνιολογία και για λατινικά.
    Γενικά το έγραψα και σε άλλο άρθρο, πολλά μαθήματα είναι αδικημένα, αλλά αν κάτσετε κάτω να φτιάξετε ένα σύστημα για κάθε βαθμίδα, αλλα βλέποντας τες όλες μαζί, κάποια πράγματα θα λυθούν.Λέτε για πληροφορική στο νηπιαγωγείο, αστεία πράγματα, δώστε ώρες σε μια άλλη ειδικότητα στο νηπιαγωγείο και πάρτε τες για πληροφορική στο γυμνάσιο/Λύκειο.Θέλω να πω, κάθε ηλικία έχει τις δικές τις προτεραιότητες και ανάγκες. Δείτε το λίγο συνολικά για να υπάρχει απόδοση.

  • 27 Απριλίου 2020, 22:15 | Γιάννης Μπ. – Μαθητής Α’ Λυκείου

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Είμαι μαθητής της Α’ Λυκείου και θα ήθελα να τοποθετηθώ σχετικά με την αντικατάσταση του μαθήματος της κοινωνιολογίας από τα λατινικά. Θεωρώ αδιανόητο να υποβαθμίζεται ένα από τα δύο γνωστικά αντικείμενα, μιας και είμαστε στην εποχή που η γνώση, η πληροφορία είναι δύναμη για τον σύγχρονο άνθρωπο! Ειδικότερα, αν και ακόμα δεν έχω διδαχθεί το μάθημα των λατινικών, πιστεύω πως οι κλασικές σπουδές είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Για παράδειγμα, το μάθημα των αρχαίων ελληνικών, αντικείμενο που ανήκει στις κλασικές σπουδές , μου έμαθε αρκετά όπως να σέβομαι την ιστορία και την γλώσσα του τόπου μου. Επίσης, κατανόησα πως τα αρχαία δεν είναι μια ξένη γλώσσα αλλά η φωνή των προγόνων μου. Έννοιες όπως η φιλία, η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη μου έγιναν οικίες από τα αρχαία. Τα κείμενα του Ξενοφώντα, του Θουκυδίδη και του Αισώπου είναι μικροί θησαυροί και πάντοτε επίκαιροι. Από την άλλη πλευρά, το μάθημα της κοινωνιολογίας το οποίο έχω διδαχθεί (μέσω της Πολιτικής Παιδείας), είναι απαραίτητο εφόδιο για τον σύγχρονο πολίτη! Πάντα ανυπομονώ να έρθει η ώρα που θα ξεκινήσουμε το μάθημα της πολιτικής παιδείας. Κάθε φορά, μαθαίνω κάτι καινούριο όπως η σημασία του ενεργού πολίτη, την δομή της κοινωνίας μας, τον σεβασμό προς τους άλλους, τους τρόπους κοινωνικοποίησης μας, τον τρόπο λειτουργίας του οικονομικού συστήματος. Ομολογώ πως η επαφή μου με τα συγκεκριμένα μαθήματα άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου, κατανόησα πολύ πιο εύκολα τον κόσμο γύρω μου, τα κοινωνικά προβλήματα, τον οικονομικό κόσμο (που δύσκολα πριν μπορούσα να κατανοήσω). Επιπλέον, το μάθημα της πολιτικής παιδείας ανέπτυξε με τον καλύτερο τρόπο την έκφραση μου αλλά και τα επιχειρήματα μου στο μάθημα της έκθεσης. Ευελπιστώ, στην συνύπαρξη των δύο μαθημάτων. Επίσης σας παρακαλούσα να λάβετε υποψιών σας τα σχόλια όλων των συμμετεχόντων στην διαβούλευση αυτή, καθώς πιστεύω πως όλοι μας έχουμε ως στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
    Ευχαριστώ πολύ
    Με εκτίμηση, Ιωάννης Μπ. – Μαθητής Α’ Λυκείου