Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου είναι οι εξής :
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games)
2. Τεχνικός Η/Υ
3. Τεχνικός Λογισμικού
Τομέας Μηχανολογίας
1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
2. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
4. Τεχνικός Οχημάτων
5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών
6. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
Τομέας Δομικών Έργων
1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
1. Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
2. Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης
3. Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρύπανσης
Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
3. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
4. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
3. Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
4. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
5. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Τομέας Πλοιάρχων
1. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
Τομέας Μηχανικών
1. Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Τεχνολογικό Λύκειο (Άρθρα 5, 6, 7, 8, 9)
Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και ειδικότητες (άρθρο 8):
(άρθρο 8) Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τα Δίκτυα και οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν περιοχή εξειδίκευσης της Πληροφορικής και ήδη στα περισσότερα τριτοβάθμια τμήματα Πληροφορικής αποτελεί τίτλο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής. Πρέπει επιτέλους στις σχολές Πληροφορικής να έχουν δικαίωμα εισαγωγής μόνο οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής.
Α’ Λυκείου:
Α) (άρθρο 9) Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της, στο γνωστικό πεδίο των οποίων εντάσσονται και οι ειδικότητες του τομέα που μπορούν να επιλέξουν, ενώ αντιθέτως έχει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο). Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της ομάδας αυτής σε δύο διακριτές ομάδες αφού είναι η μοναδική που καλύπτει 5 διαφορετικούς τομείς.
Β) (άρθρο 9) Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.
Β’ και Γ’ Λυκείου
(άρθρο 9) Η αναφορά στο άρθρο 9, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.
http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=541
Η παραμονή του τομέα Υγείας και Πρόνοιας στο Τεχνολογικό Λύκειο είναι αναγκαία. Στην θέση αυτή συνηγορούν οι εξής λόγοι:
• Ο συγκεκριμένος τομέας είναι ο πολυπληθέστερος σε μαθητικό δυναμικό, ενώ επιλέγεται από τους καλύτερους των μαθητών που επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση.
• Το μαθητικό δυναμικό που επανδρώνει τον τομέα υγείας στο τεχνολογικό λύκειο, προερχόμενο από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, αναζητά άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ο βιοπορισμός των ιδίων και των οικογενειών τους.
• Τα ΙΕΚ, στα οποία ανατέθηκε η προγύμναση των μαθητών που προτίθενται να ασκήσουν επαγγέλματα ανήκοντα στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας λειτουργούν σε αστικά κέντρα, αποκλείοντας έτσι από την επαγγελματική εκπαίδευση μαθητές που προέρχονται από ημιαστικές και αγροτικές περιοχές δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
• Ο τομέας Υγείας επιλέγεται κυρίως από κορίτσια, με αποτέλεσμα η κατάργησή του να ενισχύσει έτσι παραπάνω τα ποσοστά της γυναικείας ανεργίας.
Για τους παραπάνω συνοπτικά αναφερθέντες λόγους έστω και την ύστερη στιγμή πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της επανένταξης του τομέα Υγείας και Πρόνοιας στο Τεχνολογικό Λύκειο.
Δεν γίνεται να υπάρχει Επαγγελματικό Λύκειο και να απουσιάζει ΕΝΤΕΛΩΣ οποιαδήποτε ειδικότητα ασχολείται με τη ΤΕΧΝΗ και να μη δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα πρόσβασης στα ΤΕΙ, σε ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση. Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών πρέπει να υπάρχει στα Επαγγελματικά Λύκεια.
Μια ορθότερη προσέγγιση για το Έπαγγελματικό Λύκειο κατά τη γνώμη μου είναι:
Άρθρο 8
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών και Λογισμικού Πληροφορικής
2. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
Άρθρο 9
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής
Τομέας Πληροφορικής
Α’ τάξη ΕΠΑ.Λ.
1. Αρχές Επιστήμης Πληροφορικής (2 ώρες θεωρία + 2 ώρες εργαστήριο)
2. Η/Υ και Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών (1 ώρα θεωρία + 2 ώρες εργαστήριο)
3. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες θεωρία)
4. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες εργαστήριο)
Β’ Τάξη ΕΠΑ.Λ.
Εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων τομέα διάρκειας 23 ωρών
Θεωρητικό μέρος = 9 ώρες (40%)
Εργαστηριακό μέρος = 14 ώρες (60%)
Γ’ Τάξη ΕΠΑ.Λ.
Εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων ειδικοτήτων διάρκειας 23 ωρών
Θεωρητικό μέρος = 7 ώρες (30%)
Εργαστηριακό μέρος = 16 ώρες (70%)
Τάξη Πρακτικής Άσκησης
Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Πρακτικής Άσκησης (14 ώρες εργαστήριο = 2 ημέρες εβδομαδιαίως)
Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στον εργασιακό χώρο (21 ώρες = 3 ημέρες εβδομαδιαίως)
*Υποσημειώσεις:
α) Οι εργαστηριακές ώρες να διεξάγονται σε Εργαστήριο Πληροφορικής Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) του Υ.ΠΑΙ.Θ. με Υπεύθυνο Εργαστηρίου κλ. ΠΕ19-20
β) Στις εργαστηριακές ώρες να προβλέπεται συνδιδασκαλία με κλ. ΠΕ19-20 όταν οι μαθητές του τμήματος είναι >=14
γ) Όλα τα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού να δίνονται ως α’ ανάθεση στον κλ. ΠΕ19-20
Επαναφόρα του τομέα Υγείας και Πρόνοιας στο νέο ΕΠΑΛ!
οι γονείς δεν εχουν χρήματα να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά ή δημόσια ΙΕΚ για να σπουδάζουν πληθώρα επαγγελμάτων που εχουν πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση!
χωρις τον τομέα αυτό διαλύεται το τεχνικό λύκειο!
Σύμφωνα μα το νέο εκπαιδευτικό προγράμμα για το Λύκειο ξαναγυρνάμε στο παλίο (αυτό που υπήρχε πριν το νέο σύστημα. Τόσο κακό για το τίποτα μιας και είναι ελάχιστες οι διαφορές με το σύστημα των δεσμών.
ΟΧΙ στον εξοστρακισμό της Πληροφορικής!!!
Το μάθημα θα πρέπει να διδάσκεται σωστά στο Λύκειο και να μην περιορίζεται στη χρήση Η/Υ. Οι μαθητές θα πρέπει να διδάσκονται μαθήματα αλγοριθμικής/προγραμματισμού μιας και μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που θα αποκομίσουν και σε άλλα αντικείμενα (άσχετα με την Πληροφορική ως επιστήμη).
Θεωρώ πως το μάθημα Ανάπτυξη Εγφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (το μάθημα της Γ’ τάξης του Λυκείου) θα πρέπει να παραμείνει (και όχι μόνο, θα πρέπει να γίνει εμπλουτισμός και να δοθούν προεκτάσεις) για να δώσει στον μαθητή τα απαραίτητα εφόδια για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμη κι αν δεν είναι βασικό για μια ολόκληρη κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχει για όσους θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές σε κάποιο τμήμα Πληροφορικής ή του Πολυτεχνείου όπως υπήρχε αντίστοιχα το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Όπως φαίνεται οι συντάκτες του νόμου δε γνωρίζετε την πραγματικότητα των τεχνικων λυκείων και ΕΠΑΣ. Απομακρύνετε από την Τεχνική εκπαίδευση τις ειδικότητες που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση, που είχαν τους περισσότερους μαθητές στερώντας τους το δικαίωμα της επαγγελματικής επιλογής και μια θέση στο όνειρο. Δημιουργείτε ένα νέο Τεχνικό σχολείο με μαθητές έως 20 ετών οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες κατά τον κοινό νου είναι »ανδρικές». Τι θα γίνουν οι μαθητές που είναι άνω των 20 ετών και θέλουν να σπουδάσουν π.χ. αισθητική, μια ειδικότητα που βάζετε κ στα ΣΕΚ και στα ΙΕΚ….ΤΙ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΎς ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΉΔΗ ΓΡΑΦΤΕΊ ΣΤΗΝ 1 ΤΆΞΗ?…με ποιον τρόπο προωθείτε την »ολοκλήρωση κ ανάπτυξη του μαθητή» όταν του στερείται το δικαίωμα της επιλογής. Ζητάμε την επαναφορά των καταργούμενων ειδικοτήτων στο νεό τεχνικό λυκειο διότι σύμφωνα με έρευνες είναι συνυφασμένες με την αγορά εργασίας κ την αναπτυξη αυτής, συνεπώς και του τόπου. Ζητάμε εκπαίδευση για τα παιδιά μας και όχι κατάρτιση.
Εχω την εντύπωση ότι η ειδικότητα των Μηχανολόγων «Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων» είναι τελείως παράταιρη με τον σκοπό και το πνευμα του τομέα.Εξαιτίας της κατάργησης του τομέα οχημάτων νομίζω ότι είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη της ειδικότητας «Τεχνικός ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων οχημάτων».
Επίσης στον τομέα Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών είναι αναγκαία η ειδικότητα του «Τεχνικού ανανεώσιμων μορφών ενέργειας» λόγω της μεγάλης εξάπλωσης των φωτοβολταϊκών πάρκων που θα εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα του τομέα είναι η άλογη συνένωση των Ηλεκτρολόγων με τους Ηλεκτρονικούς. Οι δύο αυτοί τομείς έχουν τελείως διαφορετικά πλέον αντικείμενα ενασχόλησης. Ειδικά οι Ηλεκτρονικοί έχουν μετακινηθεί προς τον τομέα της πληροφορικής.
Οσον αφορά για τον τομέα δομικών είναι νομίζω άδικη η ύπαρξη μιας μόνο ειδικότητας. Πιστεύω ότι η ύπαρξη μόνο της ειδικότητας σχεδιαστών δεν καλύπτει τις υπάρχουσες ανάγκες της αγοράς .Αυτό που λείπει είναι και η ύπαρξη μιας ειδικότητας που θα ασχολέιται με την συντήρηση και την κατασκευή δομικών έργων.
Τέλος θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για τηνμεγάλη αδικία που συντελείται σε βάρος των τεχνικών ειδικοτήτων όσον αφορά τις ομάδες προσανατολισμού της Α’ τάξης.Ενώ κάθε τομέας διαθέτει ομάδα προσανατολισμού , όλοι οι τομείς των τεχνικών ειδικοτήτων διαθέτουν μία μόνο ομάδα προσανατολισμού.
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
5. Τεχνικός Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων
Aπαιτείται λόγω της σημασίας – και της υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται- που έχουν τα συστήματα αυτά στα σύγχρονα οχήματα.
6. Τεχνικός Ανανεώσιμων και Ήπιων Μορφών Ενέργειας.
Τομέας Μηχανολογίας
Ειδικότητα :
6. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων
Με ποια κριτήρια εντάχθηκε στο Μηχανολογικό Τομέα;
Προτείνω την αντικατάστασή της με :
6.Ήπιες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικότητα σύγχρονη με σημαντική απορρόφηση στην αγορά εργασίας.
Είναι απαραίτητη η λειτουργία όλων των βασικών Τομέων – πυλώνων της τεχνικής εκπαίδευσης (Δομικών Έργων, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής) στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ).
Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του Τομέα των Δομικών Κατασκευών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και τις υποδομές της χώρας και αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό και την επίτευξη των στόχων της επιχειρούμενης αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης που προτείνεται με το Νέο Νομοσχέδιο.
Για αυτό είναι κρίσιμη η εκπαίδευση πρώτου επιπέδου και μεσαίων μορφωμένων και ικανών στελεχών.
Ο τομέας Δομικών θα πρέπει να εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων «στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη».
Στον τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα μελέτη αυτού σε επίπεδο χωροταξίας, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής.
Εντός αυτών των ειδικοτήτων θα δοθεί η δυνατότητα για εκπαίδευση σε θέματα: σύνταξης περιβαλλοντικών μελετών, ενεργειακής επιθεώρησης, ψυχολογίας του χώρου, βιοκλιματικού σχεδιασμού (παθητικά συστήματα, οικολογικής μηχανικής και τεχνολογίας, οικολογικών δομικών υλικών).
1) Προτείνεται πέραν του «Τεχνικός Σχεδίασης Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» την επιπλέον εισαγωγή μίας ή περισσοτέρων απο τις παρακάτω ειδικοτήτες για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών:
α. Τεχνικός επισκευών-ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων
β. Τεχνικός βιοκλιματικών κτιριακών έργων
γ. Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
δ. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών
ε. Τεχνικός διακόσμησης εσωτερικών χώρων,
ζ. Τεχνικός έργων υποδομής
2) Προτείνεται και θεωρείται απολύτως αναγκαία (και για λόγους ίσων επιλογών των μαθητών) η εισαγωγή μαθήματος με τους ακόλουθους εναλλακτικά τίτλους:
«Αρχές Δομικών Έργων»
ή «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών της Α΄ τάξης ΕΠΑ.Λ, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα μαθημάτων, ως εξής:
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:
1) Αρχές Μηχανολογίας
2) Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας
3) Αρχές Δομικών Έργων
ή Αρχές Σχεδιασμού και Υλοποίησης Σύγχρονων Δομικών Έργων
4) Τεχνικό Σχέδιο
5) Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή
6) Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Οι ειδικότητες των τομέων υγείας και εφαρμοσμένων τεχνών δεν πρέπει να απουσιάζουν από την τεχνική εκπαίδευση. Είναι ειδικότητες που δίνουν δουλειά και συγκεντρώνουν πολύ κόσμο στο τεχνικό λύκειο. Είναι δώρο στα ιδιωτικά ΊΕΚ η απομάκρυνση τους από την δημόσια εκπαίδευση.
Θα ήθελα να εκφράσω μια απορία για τους Τομείς και τις ειδικότητες που καταργήθηκαν βίαια από τα ΕΠΑΛ και ποιο συγκεκριμένα για τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας. ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ;Ένας τομέας στον οποίο φοιτά το 25%του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ ,στην πλειοψηφία τους κορίτσια.Που θα οδηγηθούν αυτοί οι μαθητές;Θα πειστούν να αλλάξουν τα εκπαιδευτικά τους όνειρα και να επιλέξουν κάποιο άλλο τομέα;Θα στραφούν στο Γενικό Λύκειο και αφού ολοκληρώσουν θα παρακολουθήσουν τα μεταδευτεροβαθμια ΙΕΚ;Θα εγκαταλείψουν το σχολείο;Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Δε μας αναφέρατε ποτέ σε ποιες επιστημονικές μελέτες και έρευνες,σε ποιες εισηγήσεις -προτάσεις,από ποια θεσμικά όργανα της πολιτείας στηρίχτηκε η απόφαση αυτή;Δε μπορώ να δεχτώ το γεγονός ότι την ίδια μέρα της κατάργησης του ΤΟΜΕΑ εγκαινιάζονται Ιδιωτικά κολέγια με τις ίδιες καταργούμενες ειδικότητες και εκθειάζονται ως τα επαγγέλματα με θετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης για την επόμενη δεκαετία.
Άμεση επαναφορά του ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ στα ΕΠΑ.Λ.
Μη προσφέρετε τον Τομέα ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ δώρο στους ιδιώτες!!Μην υποβαθμίζετε την Δημόσια Επαγγελματική εκπαίδευση!!
Αφήστε στους μαθητές την δυνατότητα ελεύθερης επιλογής !!!Μην τους αναγκάζετε να αλλάξουν προσανατολισμό!!
Σκεφτείτε τους γονείς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να στηρίξουν την φοίτηση των παιδιών τους στα ΙΕΚ !!
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ!!!
ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Ο μηδενισμός της εξέλιξης!
Η απαξίωση των ιδιαίτερων δεξιοτήτων της νέας γενιάς!
Η αποδυνάμωση της δυναμικής μιας κοινωνίας, αφού ένα μέρος της, δεν θα μπορεί να διαλέξει! Να διαλέξει τρόπο ζωής, να διαλέξει αντικείμενο!!!
Η απομάκρυνση μιας μερίδας παιδιών, (με καλλιτεχνικές δεξιότητες)από το όνειρο! Το εφικτό! Το όχι ουτοπιστικό! Το όχι άπιαστο! Το απτό!
ΜΠΟΡΕΙ! ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΦΙΚΤΟ;
Ας μειωθεί ο αριθμός των σχολείων που θα έχουν τον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών!!! Από 14 σε 4 από 35 σε 5!
Ας βρεθεί τρόπος να ΜΗΝ μηδενιστεί, ας μειωθεί!
Ας μην οδηγηθεί ο τομέας στην ανυπαρξία!
Ένας δημιουργικός, εξελίξιμος, σύγχρονος τομέας.
Είμαι μαθητής της Α΄τάξης του ΕΠΑΛ. Η επιθυμία μου είναι να σπουδάσω στον τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ενημερώθηκα όμως πως δεν υπάρχει στο νέο ΕΠΑΛ και πως πρέπει να επιλέξω μία από τις υπόλοιπες ειδικότητες.
Ερωτώ τον υπουργό παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο:
1. Εγώ θέλω τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Τί πρέπει να κάνω;
2. Θέλω να τελειώσω το ΕΠΑΛ και να δώσω πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στη σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο είναι και το μοναδικό που υπάρχει για να σπουδάσω Γραφικές Τέχνες. Τί πρέπει να κάνω;
3. Με ποιό δικαίωμα κάποιοι αποφασίζουν για τα «θέλω» μας και τα «όνειρά» μας; Δεν είμαι υποχρεωμένος να παρατήσω τις προσπάθειές μου για να σπουδάσω αυτό που θέλω. Τί πρέπει να κάνω;
4. Εάν ήμουν το παιδί σας τί θα με συμβουλεύατε; Τί πρέπει να κάνω;
5. Ρωτάω τους γονείς και τους καθηγητές μου και δε ξέρουν να μου απαντήσουν. Τί πρέπει να κάνω;
επιτέλους κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΕ,
πείτε μου ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ!!!!!!
Ο μηδενισμός της εξέλιξης!
Η απαξίωση των ιδιαίτερων δεξιοτήτων της νέας γενιάς!
Η αποδυνάμωση της δυναμικής μιας κοινωνίας, αφού ένα μέρος της, δεν θα μπορεί να διαλέξει! Να διαλέξει τρόπο ζωής, να διαλέξει αντικείμενο!!!
Η απομάκρυνση μιας μερίδας παιδιών, (με καλλιτεχνικές δεξιότητες)από το όνειρο!!!!!! Το εφικτό!!!!!! Το όχι ουτοπιστικό! Το όχι άπιαστο! Το απτό!
ΜΠΟΡΕΙ! ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΦΙΚΤΟ;;;;!
Ας μειωθεί ο αριθμός των σχολείων που θα έχουν τον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών!!! Από 14 σε 4 από 35 σε 5!
Ας βρεθεί τρόπος να ΜΗΝ μηδενιστεί, ας μειωθεί!
Ας μην οδηγηθεί ο τομέας στην ανυπαρξία!
Ένας δημιουργικός, εξελίξιμος, σύγχρονος τομέας.
Στην Ελλάδα του Δωρικού & Ιωνικού ρυθμού, ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, ρίχνεται στον καιάδα των Δ.& Ι. Ι.Ε.Κ. & Σ.Ε.Κ. !
Ελπίζω οι υπεύθυνοι να καταλάβουν το λάθος τους και να παραμείνει ο Τομέας αυτός και στη ΔΩΡΕΑΝ Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
συνέχεια ..
3η πρόταση:
προφανώς και είναι απαραίτητος ο τομές Υγείας πρόνοιας στο ΕΠΑΛ.
Δεν θα επιχειρηματολογήσω περισσότερα απο αυτά που έχουν ειπωθεί.
Απλά το βλέπουμε καθημερινά σαν σημαντική ανάγκη των μαθητών/τριών που επισκέπτονται τα ΚΕΣΥΠ.
Τσίντζος Πέτρος
Υπεύθυνος ΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ Θέρμης
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
Εκτός και αν εννοείτε πως:
Παιδεία τα παιδιά των ελληνικών σχολείων δεν χρειάζονται όλα.
Υγεία δεν χρειάζεται να παρέχεται σε όλους, ούτε να ξέρουν όλοι για να προλαμβάνουν τα χειρότερα.
Πρόνοια γιατί να παρέχεται σε όλους;
Κοινωνική ανάπτυξη και βελτίωση του επιπέδου ζωής δεν είναι ανάγκη να έχουν όλοι.
Εκπαίδευση ούτε αυτή χρειάζεται να παρέχεται σε όλους ή όποιος επιθυμεί πρέπει να έχει και χρήμα για να ξοδεψει αρκετό για το παιδί του και ως επι το πλείστον να είναι α γ ό ρ ι, αφού οι τομείς που είχαν γυναικείο πληθυσμό καταργούνται.
Αυτό θέλετε; Να γυρίσουμε χρόνια πίσω τότε που ο πατέρας-αφέντης έφερνε χρήματα στην οικογένεια και η γυναίκα ήταν σπίτι, με όλα τα επακόλουθα που είχε αυτό;
Μάλλον αυτό επιδιώκετε με την κατάργηση των Τομέων Υγείας και Πρόνοιας, Γραφικών……
ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.
Και αν ενοχλεί ο τίτλος Υγείας πες τε το ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ, ΠΑΡΟΧΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ,ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ.
Μην μου πείτε πως η ΠΡΟΛΗΨΗ δεν θα μειώσει τα έξοδα του κράτους που θα διαθέσει για θεραπεία;
ειναι προτιμότερο το <>.
Είναι πιο Μεγάλος Άνθρωπος αυτός που όχι μόνο αναγνωρίζει μια λάθος κίνηση αλλά και προσπαθεί να την βελτιώσει.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, όλοι κάνουμε λάθη και είναι πιο άξιος και απαδεκτός αυτος που βελτιώνει ένα λάθος χειρισμό του και τον αποκαθιστά εκτός και αν μιλάμε για προσποίηση λάθους.
1η πρόταση:
Η ειδικότητα Τεχνικός Ιατρικών οργάνων δεν πρέπει να ανήκει στον τομέα Μηχανολογίας αλλά στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.
Αυτό φαίνεται και από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της αντίστοιχης ειδικότητας στα ΙΕΚ όπου υπάρχουν τα μαθήματα:
Ιατρική Φυσική
Τελεστικοί Ενισχυτές
Ψηφιακά Ηλεκτρονικά
Ηλεκτροτεχνία
Προγραμματισμός H/Y
Ιατρικά Σήματα και Συστήματα
Τεχνολογία Ιατρικών Οργάνων
Μετρήσεις & Στατιστική
Ιατρική Πληροφορική
Διαχείριση Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
Ειδικές Εγκαταστάσεις Νοσοκομείων
Βλέπε και τα αντίστοιχα μαθήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (π.χ. ΤΕΙ Ηλεκτρονικής, Τμήμα Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ κ.α)
Προφανώς και έχει γίνει λάθος !!
2η πρόταση:
Στον τομέα Δομικών έργων στην μοναδική ειδικότητα «Σχεδιαστής δομικών έργων και Γεωπληροφορικής», η γεωπληροφορική ή θα γίνει χωριστή ειδικότητα ή θα υπάρχει σε ανώτερο μόνο επίπεδο 4ο (ΙΕΚ) και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΙ).
Τσίντζος Πέτρος
Υπεύθυνος ΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ Θέρμης
ο Τομεας Εφαρμοσμένων Τεχνών να παραμείνει στο νέο ΕΠΑΛ όπως είναι και σε όλη την Ευρώπη
/*Διόρθωση προηγούμενου σχολίου*/
Τα δίκτυα και οι τηλεπικοινωνίες ‘ΔΕΝ’ ανήκουν σε αυτό στον τομέα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ;
Οι μαθητές επιλέγουν συνειδητά τον τομέα των ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ προκειμένου να καλλιεργήσουν τις καλλιτεχνικές (και όχι τεχνικές) τους δεξιότητες.
Με ποια συγκρότηση (;) είναι σχεδιασμένο το συγκεκριμένο αντικείμενο μελέτης από το Υ.ΠΑΙ.Θ, αφού το εντάσσει στην άτυπη κατάρτιση:
• Μη συνυπολογίζοντας την επιτακτική ανάγκη ε κ π α ί δ ε υ σ η ς πολλαπλών (θεωρητικών και πρακτικών) γνωστικών αντικειμένων που, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του ταλέντου, θα προετοιμάσει μελλοντικούς εργαζόμενους ικανούς να υπηρετήσουν με επιτυχία και συνέπεια τη σύνδεση της τέχνης με την καθημερινή ζωή.
• Στερώντας από τους συγκεκριμένους μαθητές την πρόσβαση σε αντίστοιχες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άρα και την επαγγελματική τους εξέλιξή.
• Υποτιμώντας την αξία των πολιτιστικών αγαθών στη χώρα που γέννησε τον Πολιτισμό, αλλά και την αξία της οπτικής επικοινωνίας στον 21ο αιώνα.
• Αδιαφορώντας για τη διάχυση που έχει το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών στην Τεχνική Εκπαίδευση προηγμένων χωρών.
Ο τομέας ΕΦΑΡΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ α ν ή κ ε ι στην Τυπική Εκπαίδευση και ΟΧΙ στην Άτυπη Κατάρτιση.
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games)
2. Τεχνικός Η/Υ
3. Τεχνικός Λογισμικού
Τα δίκτυα και οι τηλεπικοινωνίες ανήκουν σε αυτό στον τομέα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ;
Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι ειδικότητες των Τομέων Πληροφορικής και του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού ώστε να μην αποτελεί αντικείμενο διαμάχης. Σίγουρα όμως είναι μαθήματα που ΔΕΝ πρέπει να καταργηθούν!
Η ειδικότητα των ΕΠΑΛ Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων μάλλον από παραδρομή μπήκε στους μηχανολόγους και όχι στους Ηλεκτρονικούς όπως είναι αυτονόητο (Άρθρο 8). Μια απλή ανάγνωση του προγράμματος σπουδών στο ΤΕΙ Πειραιά θα ξεκαθαρίσει το πρόβλημα.
Στον τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, πρέπει να προστεθεί ξεχωριστά και ο Τεχνικός Γεωργικών Μηχανημάτων, αφού σήμερα τα γεωργικά μηχανήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γεωρικής παραγωγής και η συντήρηση και επισκευή τους, καθώς επίσης και άμεση σύνδεση με γνώσεις πρωτογενούς παραγωγής έχουν μεγάλη σημασία στη γεωργία.
Πώς είναι δυνατό να καταργείται ολόκληρος ο τομέας υγείας και πρόνοιας με βάση μόνο σαθρά επιχειρήματα σε μια στιγμή και όχι σταδιακά; Πώς θα εξασφαλιστεί η επάρκεια και η έγκαιρη τοποθέτηση των ωρομισθίων που θα διδάξουν τα μαθήματα του τομέα που εξετάζονται πανελλαδικά; Όταν όλοι οι καθηγητές που εμπλέκονται στην διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων είναι σε διαθεσιμότητα ή μεταταγμένοι ποιοι θα κάνουν την εισήγηση των θεμάτων, ποιοι θα διορθώσουν τα γραπτά και ποιοι θα εξετάσουν τους φυσικώς αδυνάτους; Η ομαλή, αδιάβλητη και αντικειμενική διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων για τους μαθητές και τις μαθήτριες των τομέων που έχουν καταργηθεί δεν είναι εξασφαλισμένη σε κανένα επίπεδο.
Tα αποτελέσματα της κατάργησης του ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ πλήττουν όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα – απόλυση, αλλά κυρίως τον ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ, όπου από τις ειδικότητες του έβρισκε επαγγελματική διέξοδο. Η κατάργηση του τομέα ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ και κυρίως της ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, αποτελεί μια ΡΑΣΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΦΥΛΟΥ, αφού οι περισσότεροι τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης απευθύνονται στον αντρικό μαθητικό πληθυσμό, γεγονός που θα συνεχιστεί και στο νέο Τεχνικό Λύκειο σύμφωνα με το προσχέδιο που δημοσιεύθηκε (τομέας μηχανολογίας, ηλεκτρονικής, ηλεκτρολογίας, κ.α)
Με τη επίθεση που δέχεται η δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση συντελείται και ένας ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ενάντια στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα όπου τους δίνει μια διέξοδο για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και επίσης τη δυνατότητα στους μαθητές για πρόσβαση σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ . Έτσι υπάρχει η ελπίδα της κοινωνικής και οικονομικής ανόδου μέσω του αντισταθμιστικού ρόλου του σχολείου.
Όσον αφορά στην επίσημη αιτιολόγηση του ΥΠΑΙ.Θ για την κατάργηση του τομέα, ότι δηλαδή οι ειδικότητες παρέχονται και σε άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, άρα δεν υπάρχει λόγος να παρέχονται και στη Δευτεροβάθμια, καταρρίπτεται ολοσχερώς εξαιτίας δύο λόγων.
α) Ο πρώτος λόγος είναι ότι κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης παρέχει γνώσεις, δεξιότητες και άρα πτυχίο και επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με τη συγκεκριμένη βαθμίδα. Η ειδικότητα Βρεφονηπιοκομίας αποτελεί μία από τις πλέον πολυάριθμες ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ σε επίπεδο μαθητών, με εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση από την αγορά εργασίας . Όπως προκύπτει από τα οργανογράμματα των Παιδικών Σταθμών των Δήμων η ειδικότητα επιλέγεται για την κάλυψη θέσεων εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Δήμο Αθηναίων το ήμισυ του παιδαγωγικού προσωπικού προέρχεται από τον κλάδο ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ο οποίος στελεχώνει και τους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
β) Ο δεύτερος λόγος είναι η αποσιώπηση και άρα παραπληροφόρηση του γεγονότος ότι όλες οι ειδικότητες όλων τον τομέων που υπήρχαν αλλά και παραμένουν στο Τεχνικό Λύκειο παρέχονται και σε άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης (ειδικότητα μηχανολόγων, ηλεκτρονικών, ηλεκτρολόγων, κ.α. παρέχονται και στη δευτεροβάθμια καθώς και σε ΤΕΙ, ΑΕΙ). Η επιβεβαίωση του παραπάνω λόγου έρχεται και μέσα απ΄ το προσχέδιο για το νέο Τεχνικό λύκειο, όπου όλοι οι τομείς που προτείνονται παλαιοί ή νέοι παρέχονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. ( Η κατάρτιση των τομέων έγινε με γνώμονα να είναι εννοιολογικά αλλά και πραγματικά ταυτόσημοι με τα γνωστικά αντικείμενα που απαντώνται στα ΤΕΙ. Ειδικότερα το Τεχνικό Λύκειο όπως θα ονομάζεται στο εξής το σύνολο της επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα περιλαμβάνει δώδεκα τομείς οι οποίοι αφενός αφορούν σε επαγγέλματα αιχμής και αφετέρου οδηγούν τους μαθητές σε σχετικά γνωστικά αντικείμενα των ΤΕΙ).
Άρθρο της Εύης Πανταζοπούλου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία 28/7/2013).
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Σκοποί του Γενικού Λυκείου είναι ιδίως :
α) Η παροχή γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου, που θα συμβάλλει
στην ισόρροπη γνωστική συναισθηματική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη
όλων των μαθητών,
β) Η προαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των μαθητών.
γ) Η καλλιέργεια της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς ……………………
δ) Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, …………………..
ε) Η ενδυνάμωση των αξιών ……………………………..»
Είναι οι στόχοι που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του λυκείου. Αυτά είναι δύσκολο, έως αδύνατο να πραγματοποιηθούν, με απολυμένους καθηγητές, με καταργήσεις ειδικοτήτων και μάλιστα υγείας.
Λ.Ζιούρκα
Αν αυτο που ειναι τετοιας και τοσης αναγκης και ζητησης οπως ο τομεας Υγειας & Προνοιας καταργειται, τοτε γιατι ακομη ασχολουμαστε με το να κουβεντιαζουμε με ανικανους που δεν μπορουν να δουν τα αυτονοητα μπροστα στο θολωμα απ τα συμφεροντα? για να περναμε την ωρα μας?
Παρατηρείται στο Άρθρο 8 ένα αντιεπιστημονικό, αντιεκπαιδευτικό αλλά και πρακτικό ολίσθημα.
Συγκεκριμένα στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών εμφανίζεται να ανήκει ο Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Δηλαδή ως νομοθέτημα του κατ’ εξοχήν επιστημονικού και εκπαιδευτικού Υπουργείου δίνεται η εντύπωση και πιθανά η κατοχύρωση ότι το περιβάλλον και οι Φυσικοί Πόροι ανήκουν στις Τεχνολογικές εφαρμογές. Από κάθε πλευρά αν το πλησιάσει αυτό κάποιος, είναι αιτία δημιουργίας προβλημάτων στην κοινωνία αλλά και στην στοιχειωδώς ορθή διοίκησή της.
Το περιβάλλον κύρια συναπαρτίζεται από σειρά φυσικών δημιουργημάτων και όντων και αν και στον πλέον ευρύ ορισμό του -που συμφωνώ- συμπεριλάβουμε και τον άνθρωπο με τα δημιουργήματά του αυτός αποτελεί μόνον ένα μικρό μέρος του και ίσως πρόσκαιρο, ιδιαίτερα αν θεωρηθεί και ως η βασική συνιστώσα του.
Το έδαφος, το νερό και η ατμόσφαιρα μοναδικές και απαραίτητες συνιστώσες στην τροφό όλων των τεχνών και επιστημών Γεωργία που αντίστοιχα και σε βάθος μελετώνται από την Γεωπονική επιστήμη -προλαμβάνοντας ή και θεραπεύοντας τα προβλήματά της- δεν μπορούν να μελετηθούν αλλά ούτε είναι στην ουσία γνωστά αντικείμενα στα κατά τα άλλα άξιους τεχνικούς συναδέλφους της Μηχανολογίας και των Τεχνολογικών Εφαρμογών του ανθρώπου. Μην δημιουργεί παρανόηση το ότι η ανάγκη θεραπείας και ανάπτυξης της Γεωργίας μέσα από συγκεκριμένες σπουδές δημιουργεί τον κλάδο της Γεωργικής Μηχανολογίας ή ο γενικότερος -και υποχρεωτικά- τεχνικός χαρακτήρας του Γεωπόνου που του δίνει με ευρύτερο νόημα τον τίτλο του Μηχανικού της Γεωργίας ταυτόχρονα προσιδιάζει και βιολογικό χαρακτήρα στους υπόλοιπους τεχνικούς-τεχνολογικούς κλάδους. Αυτό είναι μέγα επιστημονικό και εκπαιδευτικό στην προκειμένη περίπτωση σφάλμα.
Εκπαιδευτικό επίσης διότι όλα τα βασικά μαθήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους διδάσκονται από τις επιστήμες Γεωπονική, Δασοπονική αλλά και την Γεωλογία (σε σχέση με το φυσικούς πόρους πετρώματα και ορυκτά). Σημειωτέον ότι οι επαγγελματικοί φορείς και δραστηριότητες και αυτών των επιστημών ανήκουν στον ευρύτερο Γεωτεχνικό Τομέα και έχουν αντίστοιχα τον Δημοσίου Συμφέροντος Φορέα που τις συμπεριλαμβάνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).
Επιπλέον αλλά και πρακτικά πολλά βασικά μαθήματα για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους υπάρχουν και διδάσκονται στον έως σήμερα Τομέα «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος» με σχετικά και έτοιμα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, βιβλία και κυρίως εκπαιδευτικούς με γνώση και εμπειρίες στην σχετική διδασκαλία.
Πως λοιπόν αυτός ο προτεινόμενος Τομέας «Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» εντάσσεται στα πλαίσια της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών; Επιστημονικά, εκπαιδευτικά αλλά πρακτικά και διοικητικά θα πρέπει ο Τομέας, ως έχει, να ενταχθεί στην Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής με την μετονομασία της σε Ομάδα Προσανατολισμού «Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων, Διατροφής και Περιβάλλοντος».
Ακόμη για λόγους επιστημονικούς αλλά κύρια πρακτικούς θα πρέπει να τονισθεί το εξής:
Στα πλαίσια της Ομάδας Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής εμφανίζεται ο Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών. Είναι σ’ όλους γνωστό ότι η Αλιεία και οι Υδατοκαλλιέργειες ανήκουν στον γενικότερο κλάδο της Ζωικής Παραγωγής γι αυτό υπάρχει και σχετική αναφορά σε βιβλία και αναλυτικά προγράμματα της σχετικής ειδίκευσης που υπάρχει σήμερα. Η δημιουργία τέτοιου Τεχνικού με βάση το παρόν νομοσχέδιο σημαίνει ότι από την Β’ Λυκείου θα πρέπει να υπάρχουν τέτοια σχετικά μαθήματα. Δεν υπάρχουν όμως ούτε τέτοια αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα ούτε σχετικά βιβλία. Αποτέλεσμα η δημιουργία τους και η εφαρμογή τους θα καθυστερήσουν στην πράξη της εφαρμογή μιας σωστής κατά τα άλλα ιδέας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Επιπλέον η επί δύο χρόνια διδασκαλία ενός εξειδικευμένου αντικειμένου, που σε χρόνο φθάνει ή και ξεπερνά τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά δεδομένα θα οδηγήσει σε εξειδίκευση ύλης και μαθημάτων επιπέδου κατάρτισης αλλά θα είναι τελικά και τόσο εξειδικευμένη τεχνικά που θα δυναμιτίσει στην πράξη μια ορθή πρόθεση.
Προτείνω λοιπόν ο Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών να είναι εξειδίκευση του Τεχνικού Ζωικής Παραγωγής σε διαχωρισμό που θα γίνεται στην Γ’ Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου και όχι αυτόνομη ειδικότητα Τεχνικού από την Β’ Τάξη.
Κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές,
γνωρίζουμε όλοι ότι οι ισχυρές οικονομίες χτίζονται από ανθρώπους, υγιείς και μορφωμένους. Ανέκαθεν η Υγεία και η Παιδεία είναι οι πυλώνες των ανεπτυγμένων πολιτισμών και χωρών.
Αναθεωρείστε!
Πείτε Οχι στις Διακρίσεις! Οχι στην κατάργηση του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας από την δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση!
Πείτε Ναι στη Δημοκρατία των ίσων ευκαιριών για όλους και των ελεύθερων επιλογών! Ναι στον ελληνικό πολιτισμό! Ναι στον Ανθρωπισμό!
Ναι στην Αγωγή Υγείας στα σχολεία, στους νέους! (Απουσιάζει τελείως από γυμνάσιο και Λύκειο!)
Φανείτε αντάξιοι των συγκυριών και της εμπιστοσύνης του κόσμου!
Με τιμή,
Εκπαιδευτικός ΠΕ 18.21 και ΠΕ 70.
Προτείνονται οι παρακάτω αλλαγές,
3. Στην «Τάξη Πρακτικής Άσκησης» εφαρμόζεται πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση» δεκατεσσάρων (14) συνολικά ωρών, επιμερισμένο σε δύο ημέρες εβδομαδιαίως, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ, στα οικεία Εργαστηριακά Κέντρα ή στα Σχολικά Εργαστήρια του ΥΠΑΙΘ, από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας για διάρκεια ενός σχολικού έτους, ήτοι από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 30η Ιουνίου εκάστου έτους.
Στην «Τάξη Πρακτικής Άσκησης» εφαρμόζεται «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» είκοσι μίας (21) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τρείς (3) ημέρες για ένα σχολικό έτος.
Το εργαστηριακό μάθημα πραγματοποιείται στα οικεία Εργαστηριακά Κέντρα ή στα Σχολικά Εργαστήρια του ΥΠΑΙΘ.
Ετησίως, από τη 1η Σεπτεμβρίου έως την 15η Σεπτεμβρίου, οι απόφοιτοι της Τάξης Πρακτικής Άσκησης του σχολικού έτους, που ολοκληρώθηκε την 30η Ιουνίου του ίδιου έτους, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης το οποίο πραγματοποιείται στον ΟΑΕΔ, συνολικής διάρκειας 70 ωρών, για την αρτιότερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, απόκτησης Πτυχίου Ειδικότητας, του ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίες διεξάγονται ετησίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
και η προσθήκη:
To ρόλο Συνδέσμου μεταξύ ΕΠΑΛ και ΟΑΕΔ για το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» αναλαμβάνουν τα ΓΡΑ.ΣΥ. που επαναλειτουργούν με Δομές 1 Υπευθύνου σε ΕΠΑΛ και 3 Υπευθύνων σε συγκρότημα ΕΠΑΛ.
Να επανεξεταστεί το θέμα των τομέων και ειδικοτήτων του ΝΕΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.
Είναι απαράδεκτο το 2013 να καταργείται (αντί να επανδρώνεται με σύνχρονες ειδικότητες ) ο τομέας των ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ.
Προτείνω να γίνει νέα μελέτη ώστε:
Α. Να επαναλειτουργήσει ο τομέας ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ και στο τελευταίο έτος οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν:
σχεδιασμό εντύπου
σχεδιασμό ιστοσελίδας
εικονογράφηση
επεξεργασία εικόνας και βίντεο
σχεδιασμό βιτρίνας και επαγγελματικών χώρων
Β Να λειτουργήσει ο τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών με όλες τις ειδικότητες σε λιγότερα (σε αριθμό)σχολεία ανα περιφέρεια ,για παράδειγμα στην Αττική τουλάχιστον σε 4 Τεχνολογικά Λύκεια, κοντά σε σταθμούς. Να επανδρωθούν τα τμήματα αυτά σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχε γίνει το 2002 που η Ευρωπαϊκή Ενωση διέθεσε τον πλήρη εξοπλισμό, του τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών, σε κάποια Επαγγελματικά Λύκεια.
Γ Να έχουν τη δυνατότητα οι απόφητοι να συνεχίσουν σπουδές στα ΑΤΕΙ με μοριοδότηση που θα συγκεντώνεται κατα τη διάρκεια των σπουδών τους από project, πρακτική άσκηση και εξετάσεις στο τελευταίο έτος.
Είναι κρίμα να χαθεί η δυνατότητα, σε κάποιους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να ακολουθήσουν ειδικότητες της επιλογής τους τώρα που σχεδιάζεται το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο ενώ είναι σίγουρο οτι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επαναλειτουργήσει ο Τομέας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, έχω διαπιστώσει ότι έχει ενταθεί η διαμάχη μεταξύ των ειδικοτήτων των τομέων πληροφορικής και ηλεκτρονικών. Είμαι καθηγητής πληροφορικής ΠΕ20 και στο παρελθόν εργάστηκα ως τεχνικός Η/Υ για αρκετά χρόνια. Θα έλεγα ότι αισθάνομαι τόσο ειδικός στην πληροφορική όσο και ηλεκτρονικός ( http://sv6gmp.mysch.gr ). Πιστεύω πως οι δύο τομείς πρέπει να συνεργάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται.
Η ειδικότητα των ηλεκτρονικών έχει μια τεράστια γκάμα από υποειδικότητες και εξειδικεύσεις περιζήτητες στην αγορά εργασίας, όπως: Τηλεπικοινωνίες (μικροκύματα, κεραίες, κέντρα εκπομπής, κιν. Τηλεφωνία), Ηλεκτρονικά ισχύος με εφαρμογή στη βιομηχανία, Σχεδιασμός και κατασκευή ψηφιακών συστημάτων με μικροϋπολογιστή – μικροελεγκτή, Ασφάλεια και επιτήρηση, Οπτικοακουστικά συστήματα (κατασκευή και επισκευή), Αυτοματισμός, Ηλεκτρονικά συστήματα οχημάτων, και πολλές άλλες. Φυσικά και οι πτυχιούχοι ηλεκτρονικοί του τεχνολογικού λυκείου θα πρέπει να είναι πολύ καλοί γνώστες των Η/Υ και να χρησιμοποιούν αυτούς ως το βασικότερο εργαλείο για την επίλυση κάθε είδους προβλήματος. Η ειδικότητα Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων, η οποία υπάρχει στο άρθρο 8, πιστεύω ότι υπερκαλύπτει τον απλό τεχνικό Η/Υ. Σύμφωνα με προηγούμενο σχόλιο συναδέλφου, που αφορά τον εξοπλισμό των ηλεκτρονικών, θεωρώ ότι με αυτόν μπορούν να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν ψηφιακά συστήματα με μικροϋπολογιστή ή κάρτες Η/Υ, εφόσον βέβαια εξειδικεύονται μόνο σ’ αυτό και όχι σε λίγο απ΄ όλα.
Από την άλλη, ο τεχνικός Η/Υ του τομέα πληροφορικής πρέπει να γνωρίζει αρκετά πράγματα για το υλικό του Η/Υ και να μπορεί να αλλάξει κάποια μέρη απ’ αυτό, αλλά πολύ περισσότερα για το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό, τα οποία είναι αντικείμενο του Τομέα Πληροφορικής. Είναι αντικείμενο της πληροφορικής η καλή γνώση των λειτουργικών συστημάτων, της ασφάλειας του Η/Υ, της διασύνδεσης Η/Υ σε συστοιχίες κλπ. Ο τεχνικός Η/Υ του Τομέα Πληροφορικής θα μπορεί να αντικαταστήσει κάποιο τμήμα ενός Η/Υ χωρίς να εμβαθύνει στο τρόπο λειτουργίας σε επίπεδο chip, ή και χαμηλότερα, το οποίο κάνει ο ηλεκτρονικός.
Αν τώρα αυτό το τμήμα είναι ακριβό, σπάνιο και συμφέρει η επισκευή τότε ο ηλεκτρονικός είναι ο πιο εξειδικευμένος.
Προτείνω η ειδικότητα του Τεχνικού Η/Υ να παραμείνει στον Τομέα Πληροφορικής και ο Τομέας Ηλεκτρονικών να έχει ειδικότητα σχεδιασμού – κατασκευής και επισκευής ψηφιακών συστημάτων που, βάσει των αναλυτικών προγραμμάτων του ΕΠΑ.Λ., αυτό διδάσκεται.
Επίσης, υπάρχουν και οι αναθέσεις μαθημάτων. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει κάποιο μάθημα που αναφέρεται σε μεγάλο ποσοστό σε ηλεκτρονικά μέρη θα το έχουν πρώτη ανάθεση οι συνάδελφοι ηλεκτρονικοί και, αντίστροφα, αν αναφέρεται σε προγραμματισμό, θα το έχουν πρώτη ανάθεση οι καθηγητές πληροφορικής. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τις υπόλοιπες ειδικότητες του τεχνολογικού λυκείου. Στα ΕΠΑ.Λ. δίδασκαν όλα τα μαθήματα ειδικότητας μόνο οι καθηγητές της συγκεκριμένης ειδικότητας, άσχετα αν γνώριζαν ή όχι το αντικείμενο ή αν στο σχολείο υπήρχαν άλλες ειδικότητες πιο κατάλληλες για το συγκεκριμένο μάθημα.
Υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα με την ειδικότητα του Τεχνικού Δικτύων. Όπως και κάποιος άλλος συνάδελφος σχολίασε, οι ηλεκτρολόγοι και οι ηλεκτρονικοί ασχολούνται μόνο με το επίπεδο 1 του OSI, άντε να βάλουμε και το μισό από το 2ο επίπεδο. Τα υπόλοιπα 5 είναι ύλη της πληροφορικής. Σε ένα κτήριο οι ηλεκτρολόγοι βάζουν την δομημένη καλωδίωση, οι ηλεκτρονικοί εγκαθιστούν τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (κεραίες, οπτικές ίνες, rack κλπ) και οι πληροφορικοί θα πρέπει να ρυθμίσουν τα Vlans στα switches, τους τρόπους δρομολόγησης στους δρομολογητές, τα firewalls, proxy servers κλπ. Εδώ πάλι πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των τομέων.
Τέλος, ο τεχνικός ιατρικών οργάνων είναι ειδικότητα των ηλεκτρονικών και θα έλεγα πως είναι λάθος να ανήκει στον Τομέα Μηχανολογίας.
Προτείνεται μετονομασία στην ειδικότητα του Τομέα Μηχανολογίας σε:
2. Τεχνικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στον οποίο προτείνεται να προστεθεί η ειδικότητα:
Τεχνικός Γεωργικών μηχανημάτων
Προτείνεται μετονομασία στην ειδικότητα του Τομέα Ηλεκτρολογίας & Ηλεκτρονικής, που μετονομάζεται επίσης, σε:
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων & Συστημάτων Αυτοματισμού με συγχώνευση της ειδικότητας 3. Τεχνικός Αυτοματισμού, η οποία είναι εξειδίκευση για τα ΙΕΚ.
Επίσης η ειδικότητες:
Τεχνικός Η/Υ &
Τεχνικός Ιατρικών οργάνων
ανήκουν στον Τομέα Ηλεκτρολογίας & Ηλεκτρονικής, στον οποίο προτείνεται να προστεθεί η ειδικότητα:
Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Οχημάτων
Στον Τομέα Δομικών έργων προτείνεται να προστεθεί η ειδικότητα:
Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Τεχνικών Έργων
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ πρεπει να έχει δυο ειδικότητες
1)»ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ’
2)»ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ»
Συμφωνω απόλυτα με τις προτάσεις της Ενωσης μας των ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ως προς τους υπόλοιπους σχολιασμούς που έχει κάνει επί των άρθρων του Νομοσχεδίου.
Οχι στον τομεα Ηλεκτρολογιας – Ηλεκτρονικης.πως θα διδαξουν οι ηλεκτρονικοι στους ηλεκτρολογους αφου στην ουσια τομεας ηλεκτρονικης δεν υπαρχει; Ποιος θα ανα λεβει την ευθυνη να διδαξουν εργαστηριακα μαθηματα με 400v τριφασικα ηλεκτρονικοι; Μηπως τελικα ειναι δουρειος ιππος για να καταργηθει οτομεας των ηλεκτρονικων; Ποιος θα κερδισει κατι σιγουρα οχι οι μαθητες!!!
Πρόταση για τον Τομέα Δομικών Έργων στα ΕΠΑΛ
Η οικοδομή αποτέλεσε επί σειρά ετών τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μας, έναν από τους τέσσερεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η οικονομία, χωρίς την ανάπτυξη της οποίας είναι αδύνατη η οικονομική ανάκαμψη. Ιστορικές στιγμές της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικοδομή και τα εγγειοβελτιωτικά έργα και βεβαίως με την ανάπτυξη και την οικονομική ευμάρεια των πολιτών.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη δεν συντελούνται χωρίς βασικές παραγωγικές μονάδες κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας όπως λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, ναυπηγεία, αξιοποίηση ενεργειακού και ορυκτού πλούτου, πολεοδομική και κτιριολογική αναβάθμιση, διαμόρφωση ρυθμιστικών αναπτυξιακών σχεδίων τοπογραφική καταγραφή με ακρίβεια και σύνταξη του κτηματολογίου της χώρας και τόσα άλλα, που συνδέονται με τον τομέα του Πολιτικού Μηχανικού και των κατασκευών. Ο «εκσυγχρονισμός» της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τον τομέα των Δομικών Έργων (Πολιτικού Μηχανικού).
Στόχος των ανωτέρω είναι η Επαγγελματική Εκπαίδευση να μορφώνει, εκπαιδεύει, ενημερώνει, προετοιμάζει , εκείνους οι οποίοι θα αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ των Μηχανικών (Πολ. Μηχανικών, Τοπογράφων, κ.α. ) και όλων των τεχνιτών στα δομικά έργα για κάθε φύσεως αντικείμενο.
Ειδικά ως σεισμογενής χώρα, έχουμε ανάγκη από τεχνικούς, που θα οργανώνουν και συντονίζουν ορθά όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της μηχανικής (οικοδομικής).
Στον τομέα αυτόν οι μαθητές θα εκπαιδεύονται σε σχέδιο (αρχιτεκτονικό, στατικό), μαθήματα οργάνωσης εργοταξίου, κόστος κατασκευών, οικοδομική, κατασκευές από σκυρόδεμα, μεταλλικές κατασκευές, πολεοδομία, περιβαλλοντικά θέματα και σχεδιασμό, ώστε να διαθέτουν μια ολοκληρωμένη και άρτια τεχνική εκπαίδευση, για να μπορούν να εργαστούν ως τεχνικοί (εργοδηγοί) σε κάθε είδους έργα πολιτικού μηχανικού.
Παράλληλα, οι ανάγκες που προκύπτουν από την αρμονική συνύπαρξη της οικοδομής ή των τεχνικών έργων με το περιβάλλον επιβάλλουν την εκπαίδευση νέων ειδικοτήτων του τομέα που συνδυάζουν κατασκευές και περιβάλλον .
Ως εκ τούτου προτείνουμε ως ομάδα εκπαιδευτικών του 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας στον τομέα των Δομικών Έργων εκτός από την ειδικότητα του Σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής που υπάρχει στο Σχέδιο Νόμου να προστεθούν και άλλες ειδικότητες όπως:
1.Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
2.Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
3.Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών
4.Τεχνικός έργων υποδομής
Προτείνουμε επίσης:
•Να ενταχθεί μάθημα προσανατολισμού στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών της Α΄ΕΠΑΛ του τομέα των Δομικών Έργων το μάθημα «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων» με 2ώρες διδασκαλίας στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
•Την εισαγωγή του μαθήματος Γραμμικού Σχεδίου στη Β΄ Γενικού Λυκείου ως μάθημα προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών.
•Την απαραίτητη εισαγωγή και πάλι του μαθήματος της Τεχνολογίας, στο Γενικό Λύκειο που συμβάλλει στην εξοικείωση των μαθητών του Γενικού Λυκείου με το τεχνολογικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να αναπτυχθούν ατομικά και επαγγελματικά και τέλος
•Στο Γενικό Λύκειο οι μαθητές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στις Αρχιτεκτονικές σχολές με τα μαθήματα του Γραμμικού και του Ελεύθερου Σχεδίου ενταγμένα στο Αναλυτικό πρόγραμμα του Δημόσιου Γενικού Λυκείου.
Οι καθηγητές του τομέα Δομικών Έργων του 1ου ΕΠΑΛ Δραπετσώνας
Τσιριντουλάκη Μαρία
Γκούμας Κων/νος
Γλύπτης Δημήτριος
Μπονέτη Στεφανία
Βρυσούλη Νικόλ
Χαραλαμπόπουλος Διονύσιος
Θα πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί τομείς Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής. Καλώς η ειδικότητα »Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» θεωρείται ειδικότητα Ηλεκτρονικής. Δεν μπορώ να καταλάβω τη σχέση μπορεί να έχουν οι Πληροφορικοί με τις τηλεπικοινωνίες. Αντιθέτως οι Ηλεκτρονικοί μπορούν άνετα να υποστηρίξουν τα δίκτυα. Ας καταλάβουν επιτέλους οι Πληροφορικοί ότι η επιστήμη της Ηλεκτρονικής είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη. Δεν αποτελεί παρακλάδι καμιάς άλλης. Ας καταλάβουν επίσης ότι όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα είναι πλέον υπολογιστικά συστήματα που σχεδιάζονται από Ηλεκτρονικούς Μηχανικούς και όχι Πληροφορικούς. Ας δουν το αναλυτικό πρόγραμμα και πόσα μαθήματα απ’ αυτό μπορούν να υποστηρίξουν.
Η ειδικότητα »Τεχνικός Ιατρικών οργάνων» θα έπρεπε να ανήκει στον τομέα Ηλεκτρονικής. Πιστεύω ότι από λάθος μπήκε στον τομέα Μηχανολογίας.
Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα
Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Τα Δίκτυα και οι
Τηλεπικοινωνίες αποτελούν περιοχή εξειδίκευσης της Πληροφορικής και ήδη στα περισσότερα τριτοβάθμια
τμήματα Πληροφορικής αποτελεί τίτλο μεταπτυχιακής εξειδίκευσης. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει
τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής. Πρέπει επιτέλους στις σχολές
Πληροφορικής να έχουν δικαίωμα εισαγωγής μόνο οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Είναι αδιανόητο στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο οι μαθητές να μην λαμβάνουν βασικές γνώσεις οικονομίας, τις οποίες ελάμβαναν μέσω του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας», το οποίο και εξαφανίζεται στο νέο πρόγραμμα. Η επαναφορά του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας» ως διακριτού μαθήματος στην Α’ τάξη του ΕΠΑΛ είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, διότι το σχολείο αυτό ωθεί τους μαθητές του σε κάποια επαγγέλματα, άρα στην ιδιωτική οικονομία, άρα χρειάζονται τις βασικές γνώσεις της οικονομίας, τις οποίες δεν έχουν διδαχθεί ούτε στο γυμνάσιο, ούτε στο δημοτικό. Μόνο όσοι επιλέξουν τομέα οικονομίας θα έρθουν σε επαφή με τις οικονομικές έννοιες και μάλιστα σε βάθος. Οι υπόλοιποι μαθητές όμως είναι καταδικασμένοι να ακολουθήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία χωρίς βασικές γνώσεις οικονομίας. Παγκόσμια πρωτοτυπία; Ας το διαψεύσουμε και έστω την τελευταία στιγμή ας γίνει μια σοβαρή διόρθωση επ’ αυτού.
Η τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος του Ιωάννη Καποδίστρια, για τον οποίο αποτέλεσε βασικό μέλημα της πολιτικής του, μάλιστα από τα πρώτα ακόμη χρόνια της δημιουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Δυστυχώς το έργο του έμεινε ημιτελές. Η εξέλιξη της τεχνικής εκπαίδευσης (κατώτερης και ανώτερης) υπήρξε αποτέλεσμα προσωπικών και συντεχνιακών συμφερόντων με κανένα όραμα και σχεδιασμό για το μέλλον της χώρας. Το μόνο που ενδιέφερε και ενδιαφέρει τους διάφορους ιθύνοντες είναι η θεωρητική κατάρτιση.
Στον παρόν νομοσχέδιο παρατηρείται η ίδια προχειρότητα του σχεδιασμού ( τι ακριβώς πολίτες θέλουμε να έχει η κοινωνία μας και με ποια προσόντα και σε τι βάθος χρόνου) και η παντελής έλλειψη οράματος και προοπτικής. Ο τρόπος με τον οποίο καταργήθηκε ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας – έτσι απλά γιατί δεν μας άρεσε, χωρίς καμία σοβαρή αιτιολόγηση – είναι η απόδειξη της έλλειψης σχεδιασμού και η ύπαρξη ¨συμφερόντων¨.
Ένα «ενδιαφέρον» σημείο στο καινούργιο αυτό νομοσχέδιο είναι εμπλοκή και άλλων υπουργείων και φορέων (Υπουργείο Εργασίας – ΟΑΕΔ), σε μια εποχή όπου όλοι ευαγγελίζονται τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την καταργηση ή μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών. Είναι απίστευτο το πόσο πολύπλοκη και δυσκίνητη φαίνεται η εφαρμογή του τέταρτου έτους και της μαθητείας και πόσο άσχετα είναι μεταξύ τους το Τεχνικό Λύκειο του Υπουργείου Παιδείας και η μαθητεία του ΟΑΕΔ. Θα χρειαστούν περισσότερο ώρες εργασίας και έξτρα επιτροπές και φυσικά περισσότερο προσωπικό και μεγαλύτερη γραφειοκρατία (και κατ’ επέκταση γίνετασι πιο δαπανηρό το όλο εγχείρημα), καθώς εμπλέκονται πολλοί φορείς. Είναι φανερό ότι θα αποτύχει στην εφαρμογή του και θα καταργηθεί πριν καλά- καλά ξεκινήσει. Θα χάσει πάλι η νεολαία μια ευκαιρία να αποκτήσει πραγματική εργασιακή εμπειρία και την επαφή με την αγορά εργασίας.
Προτείνεται:
Δημιουργία στα ΕΠΑΛ “Ομάδας Προσανατολισμού Γραφικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών”:
Τομέας Γραφικών Τεχνών – Graphic Design με Ειδικότητες:
• Εικονογράφηση – Σκίτσο
• Σχεδιασμός Πολυμέσων – web design
• Σχεδιασμός new media
• Συσκευασία – Οπτική Επικοινωνία
• Γραφιστική εντύπου – graphic design
• Προεκτύπωση – PrePress
• Εκτυπώσεις (Print on demand – Print Media)
• Μετεκτύπωση (Βιβλιοδεσία – Κυτιοποιία – Περατώσεις)
{Περισσότερες πληροφορίες α)στις ιστοσελίδες των Τμημάτων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (http://www.teiath.gr/sgtks/new_graphic_arts_technology) και Γραφιστικής (http://www.gd.teiath.gr) του ΑΤΕΙ Αθήνας και β)το επαγγελματικό περίγραμμα του Τεχνικού Γραφικών Τεχνών (http://www.eoppep.gr/images/EP/EP_45.pdf) του ΕΟΠΠΕΠ}.
Διαπιστώνεται ότι ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών δεν υφίσταται στα νέα ΕΠΑΛ, γεγονός που δημιουργεί κενό σχετικά με την πρόσβαση των μαθητών/τριών μέσω της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στα αντικείμενα σπουδών της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών, όπως μετονομάσθηκε πρόσφατα η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας (σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά), ενώ τα τμήματά της τυγχάνει να είναι μοναδικά στην Ελλάδα.
Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών τοποθετείται, βάσει του νέου νομοσχεδίου αποσπασματικά (με κάποιες εξειδικεύσεις), στο χώρο της κατάρτισης, μέσω των Σ.Ε.Κ. και ΙΕΚ, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στους μαθητές/τριες που επιλέγουν τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα σπουδών. Η μόνη διέξοδός τους, επομένως, για σπουδές στα ΑΤΕΙ στις αντίστοιχες ειδικότητες δίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων, οι οποίες είναι συχνά ανέφικτες, κυρίως όταν αφορά στο πιο αδύναμο κοινωνικά και οικονομικά τμήμα του μαθητικού πληθυσμού.
Συμπερασματικά, παρατηρείται κατακερματισμός της παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με σημαντικό μέρος της να παρέχεται ως κατάρτιση, δηλαδή εκτός τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, γεγονός που συνδέεται με τη δραστική μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ και την αναγκαστική στροφή των μαθητών/τριών στη δημόσια ή και ιδιωτική Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση, σε μεταγυμνασιακό και μεταλυκειακό επίπεδο (ΣΕΚ-ΙΕΚ).
Προτείνεται 1)Θεσμοθέτηση Ομάδας Προσανατολισμού Γραφικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με ξεχωριστό Τομέα Γραφικών Τεχνών – Graphic Design στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) και θέσπιση αντίστοιχων οργανικών θέσεων,2) Άμεση κατάργηση του άρθρου 82 του νόμου 4172/2013, το οποίο θέτει σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών,3)Άρση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Γιατί ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας αποκλείστηκε από τα ΕΠΑΛ; Τι θα κάνουν τα παιδιά που θέλουν να τον ακολουθήσουν; Είναι υποχρεωμένοι ή ικανοί οι γονείς να πληρώνουν φροντιστήρια για να τελειώσουν το Γενικό Λύκειο ή τα ΙΕΚ (Δημόσια και Ιδιωτικά, και μάλιστα για 2 χρόνια παραπάνω) για να σπουδάσουν τα παιδιά τους αυτό που θέλουν; Πως θα καταφέρουν τα παιδιά αυτά να μπουν στα αντίστοιχα ΤΕΙ; Μήπως όλα αυτά τελικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιωτών και μόνο;
Επαναφέρετε τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ!
Ο Τομέας Υγείας δεν περισσεύει από τα ΕΠΑΛ. Αντίθετα ήταν ο δημοφιλέστερος κι επιλεγόταν από περίπου το 21% του μαθητικού δυναμικού με βάση σχετική έρευνα του Υπουργείου Παιδείας (Διαφάνεια 77)
http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2011/basika_symperasmata_v12_110522.ppt
Είναι κατάντια να νομοθετούμε με βάση το πόσα «κεφάλια» πρέπει να πέσουν με βάση τις επιθυμίες εξωγενών συμφερόντων κλείνοντας συγχρόνως διακριτικά το μάτι στα ιδιωτικά ΙΕΚ.
Ελίνα Συριτζίδου,
Πληροφορικός
Διαβάζοντας προσεκτικά τόσο το σχέδιο νόμου όσο και τα σχετικά σχόλια, αυτό που διέκρινα είναι μια προχειρότητα στο σχέδιο νόμου που γεννά ανασφάλεια στους εκπαιδευτικούς που θα το υλοποιήσουν.
Κατανοώ την ανασφάλεια των συναδέλφων (υπεραριθμίες-διαθεσιμότητα) αλλά δεν καταλαβαίνω τον σχεδιασμό του νέου σχολείου. Γιατί δεν ζητήθηκε η επιστημονική άποψη των εμπλεκόμενων φορέων; Γιατί οι συντεχνιακές πιέσεις θα πρέπει να καταστρέφουν κάτι πριν ακόμη αρχίσει; Γιατί όλοι αμφιβάλουν και αμφισβητούν;
Όλοι θεωρούμε ότι η ειδικότητά μας είναι απαραίτητη, ότι είμαστε οι καταλληλότεροι για το νέο σχολείο. Πού είναι οι μελέτες του υπουργείου που θα μας πείσουν;
Είμαι ηλεκτρονικός και υπερήφανος τόσο για τους συναδέλφους μου, που εκπαιδεύουμε τόσα χρόνια τεχνικούς Η/Υ και Δικτύων, όσο και για τους απόφοιτούς μας που στελεχώνουν τα τεχνικά τμήματα γνωστών εταιριών. Διαβάζοντας τα σχόλια κατάλαβα ότι κάποιοι θέλουν αυτό να αλλάξει. Πιστεύουν ότι δεν είμαστε ικανοί να εκπαιδεύσουμε πια τεχνικούς Η/Υ και Δικτύων, αν και διαθέτουμε τον εξοπλισμό, την τεχνογνωσία τόσων ετών, την επιμόρφωση (με την βοήθεια των συμβούλων μας) στις νέες τεχνολογίες.
Η προσέλευση των μαθητών αποδεικνύει το αντίθετο.
Τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, αρκετών συναδέλφων, που πιστοποιήθηκαν από αξιόπιστο φορέα (CISCO) αποδεικνύουν την σύγχρονη τεχνική πληρότητα του κλάδου.
Πολλές σχολές του εξωτερικού που παρέχουν πιστοποίηση και εκπαίδευση τεχνικών Η/Υ και Δικτύων, θέτουν σαν βασική προϋπόθεση την κατοχή πιστοποίησης στα ηλεκτρονικά.
Κατά την γνώμη μου πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δύο τομέων αναλαμβάνοντας διακριτούς ρόλους. Ο ένας το τεχνικό μέρος (επισκευές, πιστοποιημένες εγκαταστάσεις, τεχνική υποστήριξη κ.λ.π.) και ο άλλος την υποστήριξη λογισμικού (λειτουργικό περιβάλλον, πρωτόκολλα, ασφάλεια κ.λ.π.)
Αυτά όμως, όπως και τα περισσότερα σχόλια, είναι προσωπικές απόψεις και ίσως μεροληπτικές κατά άλλους.
Γιατί όμως ξαφνικά θα πρέπει να απολογούμαστε και να διεκδικούμε αυτό που τόσα χρόνια ήταν δεδομένο;
Το πρόβλημα θα είναι πάλι το πολιτικό κόστος; Οι πολλοί θα έχουν δίκιο; Όσο περισσότεροι εκφράσουν την άποψή τους από κάθε κλάδο, θα έχουν και περισσότερο δίκιο;
Το ζητούμενο τόσο από το ΥΠΑΙΘ όσο και από την εκπαιδευτική κοινότητα θα ήταν να σχεδιαστεί ένα σχολείο με κέντρο τον μαθητή. Ένα σωστά σχεδιασμένο σχολείο θα ήταν ελκυστικό και οι μαθητές αρκετοί, για καλύψουν την συντεχνιακή ανασφάλεια και να αποτρέψουν την «μαθητοθηρία».
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί, να βελτιωθεί και αυτό που θα εφαρμοστεί τελικά να είναι το αδιαφιλονίκητο τεκμηριωμένο αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και διαλόγου.
Με αφορμή την ανακοίνωση των τομέων και ειδικοτήτων του Επαγγελματικού Λυκείου θα ήθελα κατ’αρχήν να αναφερθώ σχετικά με τον τομέα στον οποίο πρέπει να ανήκει η ειδικότητα «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών».
Να υπενθυμίσω ότι, μέχρι τώρα, η συναφής ειδικότητα «Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων» λειτουργούσε απρόσκοπτα στα ΕΠΑ.Λ, (αλλά και προγενέστερα στα Τ.Ε.Ε. και τα Τ.Ε.Λ με παρεμφερείς ονομασίες), ενταγμένη στον τομέα Ηλεκτρονικών.
Το ότι οι Πληροφορικοί (όχι όλοι) διδάσκονται μαθήματα με ηλεκτρονικό περιεχόμενο δεν τους καθιστά Ηλεκτρονικούς, όπως και τους Ηλεκτρονικούς δεν τους καθιστά Πληροφορικούς το ότι διδάσκονται μαθήματα με περιεχόμενο πληροφορικής. Μια ματιά στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ μπορεί να το αποδείξει αυτό (αν και τα προγράμματα της πληροφορικής μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από σχολή σε σχολή, ενώ των Ηλεκτρονικών, τα τμήματα των οποίων είναι ανεξάρτητα και όχι στον τομέα πληροφορικής, όπως λανθασμένα φαίνεται στο σχετικό πίνακα που αναρτήθηκε, είναι σχετικά «συμπαγή»).
Επίσης μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των δύο τομέων, αλλά και στην προοπτική τους δείχνει ότι απαιτείται συνεργασία.
Ο τεχνικός κάθε ειδικότητας, εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες πρέπει να έχει αναπτύξει και την ανάλογη τεχνική αντίληψη, πράγμα που απαιτεί αρκετή τριβή κυρίως σε πρακτικό επίπεδο. Οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ειδικότητα «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» είναι ευρύτερες και αναπτύσσονται στο εργαστήριο των Ηλεκτρονικών. Όπως γνωρίζουμε τα εργαστήρια πληροφορικής αποτελούνται αμιγώς από υπολογιστές. Οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑ.Λ δεν κάνουν χρήση εργαλείων, οργάνων μέτρησης, συσκευών κλπ, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να χρησιμοποιήσουν μια απλή κεραία-δίπολο, για να κατανοήσουν τη λειτουργία της. Διερωτάται κανείς… τι είδους τεχνικοί δικτύων και τηλεπικοινωνιών μπορεί να προκύψουν μόνο από την πρακτική εκπαίδευση στα εργαστήρια πληροφορικής;
Όσον αφορα την ειδικοτητα «Τεχνικός Η/Υ» ανήκει σαφώς στον τομέα των ηλεκτρονικών(hardware) και όχι στον τομέα της πληροφορικής (software). Ο τεχνικός Η/Υ ασχολείται κατά κύριο λόγο με το υλικό μέρος των υπολογιστών (hardware) το οποίο υλοποιείται βεβαίως με ηλεκτρονικά εξαρτήματα, άρα ο τεχνικός αυτός θα πρέπει να έχει μια ευρεία γνώση των ηλεκτρονικών.
Η χρηστικότητα του πολυπληθέστερου Τομέα των ΕΠΑΛ (Υγείας&Πρόνοιας)είναι αδιαμφισβήτητη,με αφετηρία το γεγονός ότι αντικείμενο μελέτης αποτελεί ο άνθρωπος, από τη γέννηση του & σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.Αποτελώντας το συνδετικό κρίκο για παιδιά που η τεχνική εκπαίδευση είναι μονόδρομος, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε,με την αποφοίτηση τους λαμβάνουν τα απαραίτητα εφόδια είτε για μία άμεση επαγγελματική αποκατάσταση-απορρόφηση(π.χ.μεγάλη ζήτηση ΔΕ βοηθών Βρεφονηπιοκόμων),είτε για πρόσβαση στην Τριτοβ/θμια Εκπ/ση σε ανάλογα τμήματα ,σε ειδικότητες πρώτης ζήτησης στην αγορά εργασίας.Επιπροσθέτως ο Τομέας αυτός,ως ανθρωποκεντρικός,με τα μαθήματα του βοηθά τους μαθητές να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους,να γίνουν καλύτεροι γονείς & καλύτεροι άνθρωποι.