Άρθρο 07 – Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου

1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»

  • 30 Απριλίου 2020, 11:58 | Αντώνης

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Είμαι Κοινωνιολόγος – δημόσιος υπάλληλος στην Περιφέρεια Αττικής και θεωρώ ότι η Κοινωνιολογία πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει ως εξεταζόμενο μάθημα στην Γ΄Λυκείου ,γιατί βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών ,στην απόδοση στους στον γραπτό λόγο βοηθώντας τους παράλληλα στο μάθημα της ΄Εκθεσης. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης -ανασφάλειας-παθογένειας μέσα από την μελέτη των κοινωνικών προβλημάτων οι μαθητές θα είναι σε θέση να αποκτήσουν μια ορθολογική σκέψη και να εστιάσουν περισσότερο σε θέματα που μας απασχολούν άμεσα.
    Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι αυτό που αναγνωρίζει την ταυτότητά μας και είναι το όπλο μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.
    Στο δια ταύτα,το μάθημα της Κοινωνιολογίας μπορεί και πρέπει να ενταχθεί ως πανελλαδικό εξεταζόμενο μάθημα ανάλογα με την σχολή και με το τμήμα που επιθυμεί ο μαθητής .
    Ευχαριστώ πολύ….!!

  • 30 Απριλίου 2020, 11:52 | Βασιλική Α.

    Κα Υπουργέ, είμαστε μία από τις λίγες χώρες στην οποία μιλάμε μια μη λατινογενής γλώσσα. Ποιο είναι το νόημα στο να διδασκόμαστε και να εξεταζόμαστε στις Πανελλαδικές μια νεκρή γλώσσα, από την οποία μάλιστα δεν προέρχεται η δική μας γλώσσα! Τα Λατινικά είναι απλά ένα εύκολο μέσο εξέτασης;
    Η Κοινωνιολογία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κόμματός σας, θα κάνει τα παιδιά αριστερά! Άποψη στην οποία αντιτίθενται και δεξιοί Κοινωνιολόγοι!
    Η Χρύσα Σοφιανοπούλου, η οποία είναι συνεργάτιδα του Υπ.Παιδείας, αναφέρει «η Κοινωνιολογία ως επιστήμη, έχει αντικείμενο μελέτης τα κοινωνικά φαινόμενα, τη δράση των κοινωνικών ομάδων, τις σχέσεις μεταξύ ατόμου και ομάδων, και ειδικότερα τον μετασχηματισμό των κοινωνιών, αναφέρει ο Giddens. […] Στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την αξία των κοινωνικών επιστημών για τη θεμελίωση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων και παράλληλα να αντιληφθούν τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους και στην κοινωνία των πολιτών, να ασκηθούν στην ικανότητα να αντιπαραβάλλουν κοινωνικούς θεσμούς, κοινωνικά συστήματα και ανθρώπινες συμπεριφορές, καθώς και να διευρύνουν τον ορίζοντα των γνώσεών τους για κοινωνικά ζητήματα, σε ατομικό, συλλογικό ή/και ευρύτερα κοινωνικό πεδίο».

    Τι είναι λοιπόν πιο σημαντικό; η εκμάθηση μιας νεκρής γλώσσας, από την οποία δεν προέρχεται καν η δική μας γλώσσα, ή η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και η κατανόηση των κοινωνικών φαινομένων από τους μαθητές, οι οποίοι αποτελούν τους επόμενους πολίτες, εργαζόμενους, πολιτικούς, κ.ο.κ αυτής της χώρας; Τι ακριβώς φοβάστε ότι θα προσφέρει η Κοινωνιολογία;

    Τα Λατινικά θα μπορούσαν να παραμείνουν αλλά όχι ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές ή τουλάχιστον να μην αφαιρεθεί ούτε η Κοινωνιολογία.

  • 30 Απριλίου 2020, 11:52 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Τα λατινικά σε ποιες σχολές θα αποτελούν το μάθημα βαρύτητα;
    Οι κοινωνικές σχολές ποιο μάθημα βαρύτητας θα έχουν;
    Μήπως είναι λογικό να έχουν την κοινωνιολογία;

  • 30 Απριλίου 2020, 11:42 | Αλεξανδρος Ευθυμιου

    Η βιολογια και η κοινωνιολογια ειναι μαθηματα που βοηθουν ενα ατομο που θα εισαχθει στην κοινωνια να ειναι υπευθυνο και γνωστικο για το πως λειτουργει εκει εξω.Τον να γνωριζεις για εμβολια και την δομηση την κοινωνιας ειναι πολυ πιο απαραιτητο απο μαθηματα οπως αρχαια ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ!

  • 30 Απριλίου 2020, 11:34 | Χριστίνα Μιχαηλίδου

    Γεια σας,είμαι φοιτήτρια στο τμήμα ηλεκτρονικών μηχανικών, θεωρώ άσχετα από το τμήμα μου ότι το μάθημα της κοινωνιολογίας θα πρέπει να παραμείνει ως πανελλαδικά εξεταζόμενο γιατί βοηθάει σημαντικά τους μαθητές στο να ενταχθούν στη κοινωνία,να αποκτήσουν κριτική σκέψη και να γίνουν ανεξάρτητες προσωπικότητες…ως μαθήτρια λυκείου τα μαθήματα κοινωνικών κατευθύνσεων ενδιαφέρουν τους περισσότερους μαθητές.A

  • 30 Απριλίου 2020, 11:25 | Μαρία κ.

    Θα ήθελα να καταθέσω τα σχόλιά μου για το άρθρο 7:
    Εκφράζω την αντίθεσή μου για την εισαγωγή 5ου μαθήματος στις απολυτήριες εξετάσεις γιατί ο φόρτος εργασίας και το άγχος για τις πανελλαδικές δεν επιτρέπει την αποτελεσματική ενασχόληση με το μάθημα ώστε να επιτευχθεί ένας αξιοπρεπής βαθμός.
    Συμφωνώ με την εισαγωγή της βάσης του δέκα για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών γιατί έτσι θα υπάρξει μια σχετική αναβάθμιση στην ποιότητα της εκπαίδευσης.
    Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής στους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών ανάμεσα στα λατινικά και στη κοινωνιολογία ανάλογα με την σχολή επιλογής του υποψηφίου.
    Η πρότασή μου είναι να παραμείνουν τα 7ωρα στην κατεύθυνση ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για επανάληψη, εμπέδωση και επίλυση των αποριών.

  • 30 Απριλίου 2020, 11:23 | ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει ως εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες. Προτρέπω όλους τους συναδέλφους, τους μαθητές και κάθε πολίτη να ανοίξει το βιβλίο και να διαπιστώσει μόνος του τα θέματα που θίγονται.
    κοινωνικοποίηση-διεπιστημονικότητα-εκπαίδευση-εργασία-ανεργία-φτώχεια-παιδική εργασία- συστήματα διακυβέρνησης-πολιτικά κόμματα-δημοκρατία-εγκληματικότητα-πολυπολιτισμικότητα-μετανάστευση-ανισότητες και πολλά ακόμα.
    Τι από αυτά θεωρείται «περιττό»; Τι από αυτά δεν χρειάζεται ένας νέος άνθρωπος;

  • 30 Απριλίου 2020, 11:20 | Σοφία Μιχαηλίδου

    Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα κοινωνιολογίας, θεωρώ ότι το μάθημα της κοινωνιολογίας πρέπει να παραμείνει στις πανελλαδικές. Είναι αρκετά σημαντικό για τους μαθητές καθώς τους βοηθάει να αποκτήσουν κριτική σκέψη, παρέχει εφόδια για την ενήλικη ζωή, δημιουργεί ελεύθερες και ανεξάρτητες προσωπικότητες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη τριτοβάθμια εκπαίδευση διότι σε αρκετα πανεπιστήμια υπάρχει ως μάθημα εξαμήνου.

  • 30 Απριλίου 2020, 11:13 | Ευαγγελίδου

    Κα Υπουργέ,
    Το μάθημα της κοινωνιολογίας είναι ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο σε εποχές πνευματικής , εθνικής και οικονομικής κρίσης. Ευνοεί την κριτική σκέψη , συμβάλλει στη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και των δομών της κοινωνίας , κοινωνία στην οποία όλοι ζούμε και όλοι θα έπρεπε να έχουμε γνώσεις σχετικά με τον σχηματισμό της και την λειτουργία της. Επιπλέον , η κοινωνιολογία είναι μάθημα το οποίο διδάσκεται και εξετάζεται σε κάθε ειδικότητα στο πανεπιστήμιο , ακόμα και σε φοιτητές θετικών επιστημών και αυτό είναι γιατί η κοινωνιολογία αφορά όλο το φάσμα της ζωής , από τα εργατικά στρώματα μέχρι την ιατρική και την βιοχημεία , εν αντιθέσει με τα λατινικά τα οποία σε ακαδημαικό επίπεδο χρησιμεύουν σε όσους σπουδάζουν φιλολογίες ή νομική . Για τους παραπάνω λόγους,η υποβάθμιση της κοινωνιολογίας συνεπάγεται με υποβάθμιση της παιδείας.

  • 30 Απριλίου 2020, 11:12 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΛΛΙΑ

    Είναι λυπηρό το 2020 παιδιά της θεωρητικής κατεύθυνσης που θα μπουν σε σχολές αντίστοιχες (ή στο τμήμα της Κοινωνιολογίας)που οι περισσότερες (αν όχι όλες) έχουν μαθήματα σχετικά με την Κοινωνιολογία να μην έχουν την παραμικρή γνώση για το αντικείμενο και να μη γνωριζουν τι πραγματευεται αυτο το αντικειμενο. Περαν ομως του ζητηματος που τώρα θιγω , της διευκολυνσης δηλαδη των μελλοντικων φοιτητων τιθεται επι ταπητος και ενα αλλο πολυ σημαντικο ζητημα. Ζηταμε πολλες φορες απο παιδια που δεν εχουν κλεισει καν τα 18 να ψηφισουν, παιδια που δεν εχουν μαθει τι ειναι κομμουνισμός, καπιταλισμος, σοσιαλισμος ρεύματα και ιδεολογιες που υπαρχουν ή υπηρξαν ετσι ωστε με παολυτη ελευθερια να αποφασισουν τα ιδια τα παιδια που κλινουν. Καταργωντας την κοινωνιολογια απο πανελλαδικως εξεταζομενο μαθημα περαν του οτι υποβαθμιζεται το αντικειμενο της επιστημης, ειναι σα να καταδικαζουμε παιδια-ψηφοφορους να ψηφιζουν χωρις ενσυναίσθηση ,χωρις γνωση , χωρις σφυριλατημενη αποψη περι πολιτικων, χωρις τη γνωση των πραγματικων αναγκων μιας κοινωνιας. Ας μιλησουμε ομως και για το πολιτισμικο κεφαλαιο το οποιο τα παιδια θα στερηθουν με την εν λογω αλλαγη. Μην αρνηθεί κανεις πως η Κοινωνιολογία εφοδιαζει νεους και μη, με γνωσεις που ενισχυουν τον πολιτισμο και την κουλτουρα ενος εθνους. Δε θα αναφερθω στο τι προσφερουν τα Λατινικα και τι οχι καθως δε θελω να τα υποβαθμισω. Ομως αυτο που γνωριζω ειναι πως αν δε μαθει ενα παιδι, ή το ιδιο το κρατος αν δε του δωσει κινητρο να μαθει τον τροπο που η κοινωνια λειτουργει σε διαφορες περιπτωσεις και που αλλαζει αναλογως με τις αναγκες, σιγουρα δε θα γινει ο ιδιος πολιτης και κυριως ο ιδιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ με εναν που θα χει διδαχθει βασικες αρχες κοινωνικης θεωριας.

  • 30 Απριλίου 2020, 11:08 | Μαρία Μ

    Η κοινωνιολογία θα πρέπει χωρίς αμφιβολία να εξετάζεται στις Πανελλαδικές εξετάσεις! Αποτελεί ΕΠΙΣΤΗΜΗ που εξετάζει αυτό στο οποίο ζούμε, την κοινωνία. Θεωρώ ανεπίτρεπτο να αντικαθίσταται απο τα Λατινικά, μάθημα χωρίς περιεχόμενο, που αποτελείται απο 25 κείμενα τα οποία οι μαθητές καλούνται να αποστηθίσουν χωρίς αυτό να συμβάλει στην διαμόρφωση κριτικής σκέψης!

  • 30 Απριλίου 2020, 10:58 | Λένα Π.

    Θέλω να τοποθετηθώ όσο αναφορά την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά. Θεωρώ πως η Κοινωνιολογία αποτελεί ένα απαραίτητο εφόδιο για έναν μαθητή αλλά και έναν μετέπειτα πολίτη. Είναι ένα μάθημα που -κατά την άποψη μου- αποτελεί μια σημαντική βάση για πολλές ανθρωπιστικές σχολές.

  • 30 Απριλίου 2020, 10:39 | Γρηγοράκης Ιωάννης

    Το όφελος από την 7ωρη διδασκαλία των Μαθηματικών ήταν τεράστιο. Είχαμε την ευκαιρία για πρώτη φορά να εμβαθύνουμε στις έννοιες και να καλύψουμε την ύλη με πολλά παραδείγματα, προβλήματα, δραστηριότητες και ομαδοσυνεργατική διδασκαλία. Τα προηγούμενα χρόνια αυτό ήταν αδύνατο. Το ίδιο συνέβη και με τα υπόλοιπα μαθήματα, σε μερικά από τα οποία η ύλη καλύφθηκε πολύ νωρίς. Κάποιες δυσκολίες που παρουσιάζονται στην εφαρμογή της 7ωρης διδασκαλίας σε σχολεία όπου δεν υπάρχει οργανική θέση του αντίστοιχου μαθήματος μπορεί εύκολα να λυθεί αν υπάρχει πολιτική βούληση.Η αιτιολογική έκθεση κάθε άλλο παρά αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους αλλάζει ένα θετικό μέτρο. Γιατί σε ένα σύγχρονο κράτος να παίρνονται αποφάσεις χωρίς αξιολόγηση; Επίσης η διδασκαλία μαθημάτων που δεν εξετάζονται στις πανελλαδικές (ειδικά όταν στην ίδια τάξη υπάρχουν μαθητές που ΄δεν ενδιαφέρονται΄ για το μάθημα) έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από το θεωρητικό όφελος της διδασκαλίας τους. Προτείνω λοιπόν τη διατήρηση του 7ώρου που κατά γενική ομολογία ωφέλησε τους μαθητές μας και απεύχομαι την επιστροφή σε μία προβληματική σχολική πραγματικότητα προηγούμενων χρόνων.

  • 30 Απριλίου 2020, 10:33 | Αγγελική Χαρίτου

    ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ
    Τι είναι άραγε ηθική; Και τι είναι δημοκρατία;
    Είναι άραγε το άδικο των πολλών; Ή μήπως το δίκιο των λίγων;
    Τι είναι άραγε πολιτική πράξη; Είναι άραγε η πράξη που εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον, το συμφέρον των πολλών ή η πράξη που εξυπηρετεί το συμφέρον των λίγων;
    Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία η Υπουργός Παιδείας έπρεπε να κληθεί να απαντήσει προτού προτείνει το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την Παιδεία και εν συνεχεία προς ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
    Η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας ως Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα στην κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών Σπουδών από το μάθημα των Λατινικών κάθε άλλο παρά πολιτική πράξη αποτελεί. Εξυπηρετεί τα μικροσυμφέροντα ομάδων που εκμεταλλεύονται τον όγκο που έχουν αποκτήσει ως κατεστημένο χρόνια τώρα και αποτελούν πηγή διοχέτευσης ψήφων στον /στην εκάστοτε Υπουργό.
    Επιπλέον δεν αποτελεί δημοκρατική πράξη διότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας απευθύνεται όχι μόνο στον μεγαλύτερο όγκο των τμημάτων των Πανεπιστημιακών Σχολών αλλά έρχεται να διδάξει την ηθική και την αξιοπρέπεια όχι μέσα από το πρίσμα του ενάρετου ή του μη ενάρετου αλλά μέσα από την πίστη στον άνθρωπο, όποιος και να είναι αυτός, την καταπολέμηση διακρίσεων, φυλετικών, ταξικών, θρησκευτικών κ.α. αξίες που κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει με την ορθολογική εμβάθυνση των όρων που η Κοινωνιολογία προσφέρει.
    Είναι άραγε δίκαιο στην κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών Σπουδών όλα τα μαθήματα που εξετάζονται να είναι φιλολογικά; Είναι άραγε άδικο μέσα στην πληθώρα των μαθημάτων που έχουν οι φιλόλογοι και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, να έχουν και ένα μάθημα επιλογής ή έστω ένα ειδικό μάθημα;
    Είναι άραγε ηθικό να εναλλάσσεται το μάθημα της Κοινωνιολογίας 33 το λιγότερο χρόνια, άλλοτε ως Πανελλαδικά εξεταζόμενο, άλλοτε ως επιλογής και άλλοτε ως ενδοσχολικά εξεταζόμενο με λίγες ώρες όταν πίσω απ΄ αυτό ζουν οικογένειες;
    Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι κατεξοχήν μάθημα που διδάσκει τον ανθρωπισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα και κανονικά θα έπρεπε να διδάσκεται σ΄ όλες τις κατευθύνσεις.
    Μήπως δεν αξίζει η Κοινωνιολογία να είναι Πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα και να αντιμετωπίζεται – μια και υπάρχει η διάκριση αυτή – ως υποδεέστερο; Ποιες σκοπιμότητες τελικά εξυπηρετούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις; Είναι μία άλλη παράμετρος που πρέπει να σκεφτεί η Υπουργός Παιδείας.
    Κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει την Κοινωνιολογία. Ο δυναμικός της λόγος συστηματοποιήθηκε με την γένεση της Γαλλικής Επανάστασης και της Βιομηχανικής Επανάστασης υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Είτε μέσα στο σχολείο, είτε έξω από το σχολείο. Όσο υπάρχουν αδικίες εμείς θα είμαστε εκείνοι που θα τις δηλώνουμε.
    Και επειδή οι κοινωνίες έχουν αλλάξει, καλό είναι να αλλάξουν και οι επιλογές της συγκεκριμένης υπουργού. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά νέα πνοή έχει να φέρει στην εκπαίδευση όχι μόνο όσον αφορά το μάθημα της Κοινωνιολογίας αλλά και για μια σειρά άλλων μέτρων που προτείνει.
    Αθήνα 30/04/20
    Αγγελική Ν. Χαρίτου
    Κοινωνιολόγος

  • 30 Απριλίου 2020, 09:49 | Οικονόμου Βασίλειος

    Το συγκεκριμένο άρθρο περιέχει ελάχιστες πληροφορίες. Δεν μας λέτε τι θα γίνει με τα εφτάωρα, τι θα γίνει με το «κόντρα» μάθημα και ποιο θα είναι το πρόγραμμα μαθημάτων του Γενικού Λυκείου. Άρα δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε!

  • 30 Απριλίου 2020, 07:36 | Νικόλαος Κούτρας

    Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι γλώσσα που δεν χρησιμοποιείται είναι νεκρή γλώσσα. Ποιος ο λόγος λοιπόν η γνώση αυτής της γλώσσας να σου εξασφαλίζει την είσοδο στο πανεπιστήμιο; Μου φαίνεται «κομμάτι» πιο χρήσιμη και επίκαιρη η γνώση της επιστήμης της κοινωνιολογίας.

  • 30 Απριλίου 2020, 02:43 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΌ το μάθημα της βιολογίας και να γίνει 2ωρο. Δεν βλέπετε γύρο μας τι συμβαίνει, όλοι πρέπει να κατανοούν για να μπορούμε να προλαμβάνουμε παρόμοιες καταστάσεις.Δεν έχει καμιά σχέση με τι θα σπουδάσει κανείς στο πανεπιστήμιο ,είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο να μην γνωρίζουν τι γίνετε γύρω τους οι μαθητές τόσο στο μικρόκοσμο όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον.Θέματα όπως καρκίνος ,ναρκωτικά, μόλυνση, λοίμωξη, ανοσοβιολογικό, AIDS, μόλυνση του περιβάλλοντος, ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτων και μπορώ να συνεχώς μέχρι αύριο με έννοιές που συνεχώς μας προβληματίζουν πρέπει να διδάσκονται!

  • 30 Απριλίου 2020, 02:37 | Ευδοξία Καραδουλαμά

    Είμαι εν ενεργεία εκπαιδευτικός εδώ και 15 χρόνια. Θέλω να εκφράσω την αντίρρησή μου σε 2 σημεία του συγκεκριμένου άρθρου.
    Αρχικά διαφωνώ με την απουσία της Κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Συνοπτικά θα αναφέρω τα οφέλη από τη διδασκαλία της.
    1. βοηθά στην κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας αναλύοντας τα κοινωνικά φαινόμενα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο,
    2. αναπτύσσει την κριτική κοινωνική σκέψη των μαθητών ώστε να διαμορφώνουν τις θέσεις τους καθώς και τη δική τους κοσμοθεωρία βασιζόμενοι σε επιχειρήματα,
    3. συντελεί στη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης που κρίνεται απαραίτητη στις σύγχρονες κοινωνίες που κυριαρχεί η πολιτική αλλοτρίωση και η κοινωνική απομόνωση,
    4. διαμορφώνει στάσεις και αντιλήψεις που συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και
    5. βελτιώνει τον γραπτό λόγο των μαθητών μέσω της εκμάθησης εννοιών και ορολογίας των κοινωνικών επιστημών, καθώς και μέσω της εμπεριστατωμένης γραπτής διατύπωσης των θέσεών τους.
    Διδάσκοντας το συγκεκριμένο μάθημα και ως μάθημα γενικής παιδείας καταθέτω τη μεγάλη θετική διαφορά που παρατηρείται σε όλα τα παραπάνω οφέλη όταν οι μαθητές διδάσκονται την Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, αφού οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται και η εστίαση των μαθητών είναι μεγαλύτερη.

    Επιπροσθέτως η Κοινωνιολογία
    1. αποτελεί βασικό γνωστικό αντικείμενο για την πλειονότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων των ανθρωπιστικών σπουδών προετοιμάζοντας τους μαθητές κατάλληλα για την επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης,
    2. αποτελεί πεδίο εμβάθυνσης σε κοινωνικά θέματα στη Γ λυκείου, αφού οι μαθητές έχουν ήδη αποκτήσει τις κατάλληλες βάσεις μέσω της διδασκαλίας 1 ή και 2 μαθημάτων κοινωνικών επιστημών ανά τάξη από τη Γ γυμνασίου έως και τη Β λυκείου και
    3. συντελεί στην ορθολογικότερη επιλογή των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αξιολογώντας τους όχι στην αποστήθιση αλλά στη συνθετική ανάλυση και στη διασύνδεση γνώσεων.

    Ακόμη διδάσκοντας στη Γ Λυκείου τη φετινή σχολική χρονιά θέλω να καταθέσω τη θετική επίπτωση που είχε η διδασκαλία 7 ωρών/εβδομάδα για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αναλυτικότερα:
    1. ο χρόνος διδασκαλίας ήταν επαρκής για την παράδοση της ύλης που αποδεικνύεται και από την παρακολούθηση αυτής από το υπουργείο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς,
    3. ο διδακτικός χρόνος έδινε την δυνατότητα για περαιτέρω εμβάθυνση καθώς και εξατομικευμένη προσέγγιση του εκπαιδευτικού σε κάθε μαθητή και τέλος
    2. οι μαθητές κάλυπταν σε ικανοποιητικό βαθμό την προετοιμασία τους για τις τελικές εξετάσεις μέσω της δημόσιας παιδείας.

    Ευδοξία Καραδουλαμά
    Κοινωνιολόγος- Εκπαιδευτικός

  • 30 Απριλίου 2020, 02:27 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η κατάργηση του μαθήματος της Βιολογίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου πριν από μερικά χρόνια ήταν μέγα σφάλμα που το πληρώνουμε στις μέρες μας με το βιολογικό αναλφαβητισμό και την ανικανότητα πολλών να αντιληφθούν τη σημαίνει ανοσία . Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση του μαθήματος της βιολογίας και η επανένταξή του σε όλη τη Γ΄ Λυκείου. Επιπλέον, η κατάργηση του μαθήματος της Βιολογίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου στερεί τη διδασκαλία της Εξέλιξης από το Λύκειο. Είναι αδιανόητο και ύστερα με ότι συμβαίνει τελευταία να μην θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη διδασκαλίας της βιολογίας σε όλες τις βαθμίδες και σε όλες τις τάξεις.Της βασικής επιστήμης που εξηγεί τα συγκεκριμένα φαινόμενα ,προλαμβάνει λανθασμένες συμπεριφορές, βλέπε αποφυγή μολυσματικών ασθενειών, το AIDS, ο καρκίνος που μαστίζουν καθημερινά την κοινωνία μας και δημιουργεί ταυτόχρονα συνείδητοποιημένους κοινωνικά πολίτες.

  • 30 Απριλίου 2020, 01:54 | ΕΛΕΝΗ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, πιστεύω ότι η κοινωνιολογία είναι μια μοναδική επιστήμη η οποία βοηθά τους μαθητές να έχουν κριτική ικανότητα. Θεωρώ πως επιβάλλεται να εξετάζεται ως μάθημα πανελληνίων.Δεν είμαι κοινωνιολόγος ούτε εκπαιδευτικός.Είμαι ένας απλός πολίτης που οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο..

  • 30 Απριλίου 2020, 01:29 | ΑΝΤΩΝΙΑ ΖΑΒΑΚΟΥ

    Η κοινωνιολογία πρέπει να εξετάζεται πανελλαδικά,είναι επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά, τα κοινωνικά φαινόμενα, τις δράσεις των ατόμων καθώς και τους μετασχηματισμούς των κοινωνιών!!Δεν είμαι κοινωνιολόγος αλλά θαυμάζω την συγκεκριμένη επιστήμη!!Κρίμα που στη γενιά μου δεν διδαχθήκαμε κοινωνιολογία!!Επιμένω πως το μάθημα αυτό πρέπει να εξετάζεται πανελλαδικά.

  • 30 Απριλίου 2020, 01:22 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗΣ

    Θεωρώ ότι το μάθημα της κοινωνιολογίας είναι απαραίτητο για τους μαθητές και οχι μονό!! Η κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει ως μάθημα και να αυξηθεί και στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης!! Αναγκαία η εξέτασή της ως εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

  • 30 Απριλίου 2020, 01:16 | ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,είμαι κοινωνιολόγος και πιστεύω βαθύτατα σε αυτή την επιστήμη!Θεωρώ πως το μάθημα της κοινωνιολογίας είναι απαραίτητο για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις!Πιστεύω πως η εξέταση του μαθήματος κρίνεται επιτακτική στις μέρες μας!Η κοινωνιολογία ως μάθημα αναπτύσσει την κριτική σκέψη και βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν την κοινωνική πραγματικότητα,τα προβλήματα ,τις αλλαγές του σύγχρονου κόσμου!!Θεωρώ πως η παραμονή της ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα είναι αναγκαία!!

  • 30 Απριλίου 2020, 00:59 | Χρήστος Λ

    Να παραμείνει το μάθημα της Κοινωνιολογίας στις πανελλήνιες. Τα Λατινικά στην πράξη δεν προσφέρουν εφόδια για την μετέπειτα ζωή του μαθητή. Τα Λατινικά τα μάθαμε τα ξέχασαμε.Στην πράξη καμία ουσία

  • 29 Απριλίου 2020, 23:58 | Maria Anna T.

    Παρόλο που είμαι φιλόλογος, θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου για την υποβάθμιση της κοινωνιολογίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το κυριότερο που μου δίδαξαν οι μεταπτυχιακές σπουδές μου στο σχεδιασμό της εκπαίδευσης είναι πως τα γνωστικά αντικείμενα του Προγράμματος Σπουδών δεν επιλέγονται αυθαίρετα: επιλέγονται, για να υπηρετήσουν τους απώτατους σκοπούς της εκπαίδευσης. Η επιλογή των διδασκόμενων μαθημάτων δίνει μια πρακτική απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: «τι είδους ανθρώπους θέλουμε να διαμορφώσουμε;» Η δική μου ερώτηση, λοιπόν, είναι: Θέλουμε να διαμορφώσουμε πολίτες; Διότι, αν όντως θέλουμε να διαμορφώσουμε συνειδητούς πολίτες, με βαθύτερη γνώση των κοινωνικών θεσμών, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, αν θέλουμε να διαμορφώσουμε σκεπτόμενους δημοκρατικούς πολίτες που μπορούν να καρπωθούν τα αγαθά του σύγχρονου πολιτισμού (και κοσμοπολιτισμού) και να έχουν πολύτιμη κοινωνική προσφορά στο σύνολο, τότε για ποιο λόγο παραγκωνίζονται τα σπουδαία μορφωτικά οφέλη των κοινωνικών επιστημών; Οι αβασάνιστες και αντιεπιστημονικές θέσεις που έχουν διατυπωθεί από μέλη της κυβέρνησης (όπως, για παράδειγμα, η θέση ότι «η κοινωνιολογία κάνει τους μαθητές αριστερούς»…) είναι πραγματικά προσβλητικές για όποιον σκεπτόμενο άνθρωπο έχει μελετήσει έστω και λίγο τις κοινωνικές επιστήμες, που αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς σπουδών στα εκπαιδευτικά συστήματα των προηγμένων χωρών. Δυστυχώς, τέτοιες θέσεις εκθέτουν την κυβέρνηση στο σύνολό της και προκαλούν μεγάλη απογοήτευση σε όσους έχουμε ανθρωπιστικό όραμα για την παιδεία. Κάνουμε έκκληση στο Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τις θέσεις του για την εκπαίδευση.

  • 29 Απριλίου 2020, 22:57 | ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ ΛΕΜΟΝΗ

    Το πολύπαθο μάθημα της Κοινωνιολογίας που με συνέπεια διδάσκω στα ελληνικά λύκεια από το 1989, καλλιεργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες κριτική και συνδυαστική σκέψη, προβληματίζει τα άτομα και τα ωθεί να αναζητούν και να κατανοούν σε βάθος ότι συμβαίνει γύρω μας. Παρέχει εφόδια για την ενήλικη ζωή , αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες, δημιουργεί ελεύθερες και ανεξάρτητες προσωπικότητες, με αμφισβήτηση με στόχους με όραμα.
    Σε 183 τμήματα των Πανεπιστημιακών σπουδών διδάσκεται η Κοινωνιολογία στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες κι αυτό αρκεί για να πειστεί η πολιτική ηγεσία ότι η Κοινωνιολογία επιβάλλεται να παραμείνει στα Πανελλήνια εξεταζόμενα μαθήματα.
    Πρώτος απ όλους ο Πρωθυπουργός μας που έχε σπουδάσει Κοινωνικές Επιστήμες έπρεπε να υπεραμυνθεί της παραμονής του μαθήματος!!

  • 29 Απριλίου 2020, 22:20 | Παναγιώτης Βέργος

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Η ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών περιλαμβάνει πληθώρα σχολών κοινωνικών σπουδών και απουσιάζει το βασικό μάθημα της Κοινωνιολογίας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση του σχεδίου νόμου είναι λανθασμένη γιατί αδικεί τους μαθητές που θα σπουδάσουν σε πανεπιστημιακά τμήματα κοινωνικών σπουδών. Μια εύλογη και ορθολογική λύση στο πρόβλημα είναι η διατήρηση της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος. Ο εξοστρακισμός της Κοινωνιολογίας από εξεταζόμενο μάθημα θεωρείται τεράστιο ολίσθημα που πλήττει τον σύγχρονο, κοινωνικό, επιστημονικό αλλά και το γνωστικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Τα Λατινικά, θα μπορούσαν, αν κρίνεται απαραίτητο να ενταχθούν ως επιλεγόμενο εξεταζόμενο μάθημα βαρύτητας, για την είσοδο στις Φιλοσοφικές Σχολές.
    Με εκτίμηση,
    Παναγιώτης Β.

  • 29 Απριλίου 2020, 21:59 | ΤΑΜΠΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Κα υπουργέ,

    είμαι καθηγητής μαθηματικών σε Λύκειο αγροτικής περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας και θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με όλες τις φωνές αγωνίας όλων των συναδέλφων που διδάσκουν στη Γ΄ Λυκείου.
    Αναφέρομαι προφανώς στα 7ωρα που θέλετε να καταργήσετε.
    Ήταν το πρώτο σχολικό έτος που είχαμε την άνεση να διδάξουμε το μάθημά μας με μία σχετική άνεση χρόνου. Οι μαθητές μας ήταν ικανοποιημένοι με αυτό και όλοι λέγαμε «Επιτέλους έγινε και μία αλλαγή προς το καλύτερο.»

    Δυστυχώς όμως, απ’ ότι φαίνεται, ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό.

    Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι όλες οι θεσμικές αλλαγές κρίνονται στην πράξη κυρίως από το πόσο εξυπηρετούν τη σωστή λειτουργία και αποδοτικότητα όσων επηρεάζονται από αυτές. Ξέρετε, κανείς δεν μπορεί να πείσει κανέναν από όσους βιώνουν καθημερινά την πραγματικότητα της Γ΄ Λυκείου – και μιλάω αποκλειστικά και μόνο για τους διδάσκοντες και τους μαθητές – ότι μία κατάστσαη που ήταν ήδη αφόρητη για όλους τους εμπλεκόμενους (οι αιτίες είναι πολλές) και που κάτι φάνηκε πως πάει να αλλάξει προς το καλύτερο με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα εξεταζόμενα μαθήματα, ξαφνικά και ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΕΙΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ επιθυμείται να την ακυρώσετε και να επαναφέρετε το καθεστώς της αδιαφορίας και του αδιάκοπου «κυνηγιού» της εξεταστέας ύλης.

    Πραγματικά, αμφιβάλλω αν υπάρχουν γνώμες είτε μαθητών είτε εκπαιδευτικών που διδάσκουν στην Γ’ Λυκείου που να συμφωνούν με την αλλαγή αυτή.

    Κρίμα, επειδή ενώ η αλλαγή αυτή που εξεγγείλατε (κατάργηση εφταώρου) δεν έχει κανένα πολιτικό πρόσημο που να σας κάνει να ξεχωρίζετε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, το μόνο που καταφέρνει ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ (αν σας ενδιαφέρει φυσικά) είναι το πισωγύρισμα στο καθεστώς της αδιαφορίας και εν τέλει της ανυπαρξίας της Γ΄ Λυκείου.

    Ελπίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα αφουγκραστείτε τις φωνές αγωνίας μαθητών και εκπαιδευτικών για την ακύρωση της αλλαγής αυτής.

    Με τιμή,
    Κωνσταντίνος Ταμπάκος
    μαθηματικός

  • 29 Απριλίου 2020, 21:40 | Ευάγγελος Ρ.

    Καταρχήν κάποιες ενστάσεις,
    Πως είναι δυνατόν κάποιοι να αναφέρονται στα επίσημα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης με τον όρο παραπαιδεία. Όποιος αυτό ισχυρίζεται τότε αναφέρεται και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών που διδάσκονται στα σχολεία αλλά και σε πάρα πολλά ΙΕΚ, κολλέγια, ιδιωτικά σχολεία κτλ. στα οποία προσφέρονται πεδία σπουδών και μαθήματα τα οποία υπάρχουν και στα δημόσια πανεπιστήμια ή σχολεία. Αν αυτό πιστεύουν κάποιοι καλό είναι να το αναφέρουν για να μη βάλλετε, έμμεσα ένας συγκεκριμένος κλάδος . επομένως να κρατήσουμε ό,τι δημόσιο, να χτιστούν σχολεία, να γίνει ένα μεγάλο άνοιγμα στο διορισμό και απορρόφηση των άνεργων καθηγητών στο δημόσιο, να μην πηγαίνουν τα παιδιά μας φοιτητές στα ξένα πανεπιστήμια μέσω ιδιωτικών δομών και κολλεγίων. παρακαλώ κάποιες προτάσεις ή σκέψεις πάνω στο τι είναι και τι σημαίνει ο όρος παραπαιδεία , που κάποιοι χρησιμοποιούν απλά για να πούνε κάτι. Αν συμβεί αυτό θα απαντήσω με δικές μου παρατηρήσεις.

    Θυμάμαι την εποχή που τα μαθηματικά ήταν υποχρεωτικό μάθημα για τα παιδιά των επιστημών υγείας. Όπως θυμάμαι και την ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου, νομίζω Αθηνών που προέτρεπε το υπουργείο παιδείας να μην τα αφαιρέσει από το συγκεκριμένο πεδίο. Πάει αυτό. Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος πως υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει μαθητής του δευτέρου πεδίου σχολών όπως χημικό, βιολογικό κ.τ.λ. χωρίς να έχει δώσει εξετάσεις στην βιολογία??? Σημαίνει κάτι αυτό? Το μάθημα της χημείας είναι απαραίτητο στις στρατιωτικές σχολές? Στις σχολές υπολογιστών? Όλα τα μαθήματα χρησιμεύουν και βάζουν ένα λιθαράκι στο χτίσιμο του μυαλού ενός νέου ανθρώπου. Απλά πρέπει να επιλέγουν κάποια μαθήματα για τις πανελλαδικές. Όχι όμως να κατατροπώνουμε νέες επιστήμες όπως αυτές που περιλαμβάνονται στα μαθηματικά γενικής παιδείας. Αν αρχίσουμε να κατηγορούμε μαθήματα, τότε μάλλον πάμε σε άλλα σκοτεινά σοκάκια του μυαλού και της κοινωνίας.

    Τόσα χρόνια στα ΕΠΑΛ τα μαθηματικά και η γλώσσα ως υποχρεωτικά προς εξέταση στις πανελλαδικές και στη συνέχεια δυο ακόμη μαθήματα αναλόγως το πεδίο που επιλέγει ο μαθητής. Γιατί? Τι χρειάζονται, με αυτή τη λογική, τα μαθηματικά στα πεδία υγείας? Στα πεδία ναυτικών σπουδών? Θα έγραφα για δυο μέρες τους λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει.

    Στα 23 χρόνια εμπειρίας μου μετρώ τουλάχιστον 15 αλλαγές του εξεταστικού συστήματος πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Για τα ΕΠΑΛ ή τεχνικά ή όπως αλλιώς τα λέγανε οι αλλαγές ήταν πόσες?
    Έχω παραδείγματα μαθητών μου που δίνανε εξετάσεις στα μαθηματικά γενικής παιδείας ενώ είχαν επιλέξει τις λεγόμενες ανθρωπιστικές επιστήμες. Σήμερα διαπρέπουν με ό,τι καταπιαστούν.
    Στις δέσμες δεν είχαμε υποχρεωτικό μάθημα το ΑΕΠΠ αλλά δεν βγήκαν άχρηστοι οι σπουδαστές των σχολών προγραμματισμού ή τεχνολογίας αυτών. Αντιθέτως διαπρέπουν. Στο τμήμα μαθηματικών Θεσσαλονίκης που σπούδασα έμαθα και έκανα τόσα μαθήματα υπολογιστών, γλώσσες προγραμματισμού χωρίς να έχω δώσει στις πανελλαδικές το ΑΕΠΠ.
    Στο τμήμα δικτύων υπολογιστών π.χ. στον Βόλο μια από τις καλύτερες σχολές η εισαγωγή γίνετε μόνο από το δεύτερο πεδίο που δεν διδάσκετε το ΑΕΠΠ.
    Μάλλον πολλά δεν πάνε καλά…

    Μια πρόχειρη πρόταση: κάνε το όπως στα ΕΠΑΛ . μαθηματικά και γλώσσα υποχρεωτικά και τα υπόλοιπα επιλογής αναλόγως το τι ζητάει η κάθε σχολή. Όχι? Υποχρεωτικά 5 μαθήματα στο πεδίο επιστημών υγείας. Όχι? Τουλάχιστον τα μαθηματικά γενικής. Παράγωγοι, στατιστική , πιθανότητες έστω όπως στα ΕΠΑΛ. Όχι? Εντάξει ας πάμε κόντρα στο ότι τα μαθηματικά είναι βασικά στην διαμόρφωση κριτικής σκέψης, ευστροφίας, παρατηρητικότητας. Μαθηματικά μοντέλα παρακολουθούν οι επιδημιολόγοι όπως τελευταία ακούμε από αυτούς. Αν δεν τους χρειάζεται, το ελάχιστο που είναι τα μαθηματικά γενικής της Γ λυκείου τότε τι να πω. Άντε και καλό μεσαίωνα.
    Αυτά προς το παρών. Ευχαριστώ.

  • 29 Απριλίου 2020, 21:24 | Ανάστασης Π

    Αξιότιμη κα Υπουργέ
    Είμαι μαθητής της Α λυκείου και πρόκειται να ακολουθήσω την ομάδα προσανατολισμού των θετικών σπουδών και σπουδών υγείας και συγκεκριμένα το πεδίο υγείας.Δεν αμφισβητώ την αξία του μαθήματος των μαθηματικών στις θετικές επιστήμες , θεωρώ όμως πως το βασικό μάθημα της κατεύθυνσης υγείας ,πλην της φυσική, της χημεία και της παραγωγής λόγου, πρέπει να είναι μόνο η βιολογία.
    Πιστεύω πως η έξτρα ύλη των μαθηματικών που συζητιέται ,καθώς και η εξέταση τους στις πανελλήνιες θα έπρεπε να αφορά αποκλειστικά τους μαθητές των θετικών σπουδών και όχι τα τμήματα υγείας.

    Με εκτίμηση

  • 29 Απριλίου 2020, 20:28 | Κατερίνα Π.

    Καλό είναι να βλέπουμε την σύνδεση δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν από το σύνολο των σχολών πάνω από το 70% έχει άμεση σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες δεν μπορεί να εξηγηθεί για ποιο λόγο η κοινωνιολογία δεν είναι στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Δεν υπήρξε επαρκής χρόνος εξάτασης του μαθήματος για να υπάρξουν συμπεράσματα για την παραμονή του ή όχι. Θα έπρεπε το λιγότερο οι μαθητές να επιλέγουν μάθημα που θα τους επιτρέπει να ξεκλειδώνουν σχολές, όπως συμβαίνει με τα θετικά μαθήματα.

  • 29 Απριλίου 2020, 20:22 | Μαίρη

    Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια -Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

  • 29 Απριλίου 2020, 19:57 | Άννα Δεικτάκη

    Το κείμενο που ακολουθεί περιέχει στοιχεία από την πληθώρα των κειμένων, που έχουν αυτές τις ημέρες δημοσιευτεί. (ενδεικτικά σχετική αρθρογραφία: https://www.scoop.it/topic/social-sciences-by-nana-mi?fbclid=IwAR1tYq62ktS3od3iiLBjODJgw9Bpjs88x4dnpqy2kIkToaY4cU_1GB5TJeI )
    Επίσης είναι το κοινό συμπέρασμα της δημόσιας διαβούλευσης. Η πλειοψηφία της κοινωνίας αντιτίθενται στην αφαίρεση της Κοινωνιολογίας.
    Η Κοινωνιολογία:
    • Αποτελεί απαραίτητη γνώση για την συντριπτική πλειοψηφία των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πρώτου Επιστημονικού Πεδίου.
    • Συμβάλει στην βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της κοινωνίας, την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της κοινωνικής συνείδησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργική ένταξη και παρέμβαση σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.
    • Οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται ανεξάρτητα, σχηματίζουν μόνοι τους άποψη, αντί να επαναλαμβάνουν στερεότυπες φράσεις, καθώς αντιλαμβάνονται τη σύνδεση ανάμεσα σε διάφορες πλευρές της κοινωνικής και προσωπικής ζωής και μπορούν να την εξηγήσουν με πλούσια επιχειρηματολογία.
    • Αποτελεί μάθημα-πολυεργαλείο, με την έννοια του ότι οι μαθητές ενώνουν γνώσεις από τα άλλα μαθήματά τους και σχηματίζουν ολοκληρωμένη εικόνα για το σύγχρονο κόσμο αλλά και για προηγούμενες ιστορικές συγκυρίες.
    • Οι θεματικές του μαθήματος είναι γνωστικά πλούσιες, ενδιαφέρουσες και προσφέρουν κίνητρα για προβληματισμό.
    • Αναπτύσσεται η έκφρασή των μαθητών, βελτιώνεται η επίδοση στην παραγωγή γραπτού λόγου (Έκθεση).
    • Αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση των μαθητών. Μπορούν να συνδεθούν και να μπουν στη θέση ατόμων από άλλες κοινωνικές ομάδες. Έτσι, μαθαίνουν να τοποθετούν τον εαυτό τους στο κοινωνικό σύνολο ως αυριανοί πολίτες.
    • Προσφέρει ένα ευρύ και στέρεο ερμηνευτικό πλαίσιο για τη κατανόηση του κοινωνικού κόσμου.

    Η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά:
    • Αποτελεί απαραίτητη γνώση για την συντριπτική πλειοψηφία των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πρώτου Επιστημονικού Πεδίου.
    • Αφήνει μια ολόκληρη κατεύθυνση, η “Ανθρωπιστικών Σπουδών”, να διδάσκεται μόνο από την ειδικότητα των Φιλολόγων (ΠΕ02), ενώ οι Κοινωνικοί Επιστήμονες (ΠΕ78) μπαίνουν στο περιθώριο.
    • Ωθεί σε άμεση ανεργία αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78, οι οποίοι προσφέρουν στο χώρο της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
    • Ανατρέπεται ο σχεδιασμός για διορισμούς Κοινωνικών Επιστημόνων καθώς μειώνει δραματικά τα ήδη λιγοστά οργανικά κενά.
    Σύμφωνα με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (τους οποίους οφείλει να ακολουθήσει και η Ελλάδα), και της UNESCO, τα Κράτη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι μαθητές θα αποκτήσουν τη γνώση και τις ικανότητες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της έμφυλης ισότητας, την προώθηση μίας κουλτούρας ειρήνης και τα ιδεώδη της πολιτισμικής ποικιλομορφίας (Υπο-Στόχος 4.7). Για την επίτευξη του Στόχου 4, θα έπρεπε να ενισχύονται οι κοινωνικές επιστήμες, όχι να καταργούνται από την Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    Οι κοινωνικοί επιστήμονες, με την κοινωνική ευαισθησία που τους διακρίνει, προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν στους σχολικούς χώρους και μπορούν να σταθούν επάξια στο ρόλο του «καθηγητή εμπιστοσύνης» που προτείνεται στο νέο νομοσχέδιο.

    Συμπερασματικά, η Κοινωνιολογία παρέχει πολλαπλά εργαλεία κατανόησης της ατομικής κατάστασης αλλά και του κοινωνικού κόσμου που είναι απαραίτητα για τον πολίτη του 21ου αιώνα. Δημιουργεί ευαισθητοποιημένους μελλοντικούς πολίτες και καλλιεργεί τον κριτικό στοχασμό, ειδικά σε περιόδους κοινωνικής κρίσης, καλλιεργεί την κοινωνική συνείδηση και συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην αντιμετώπιση προκλήσεων.

  • 29 Απριλίου 2020, 19:40 | Σακελλαράκης Παναγιώτης

    Κυρία υπουργέ ασχολούμαι με την εκπαίδευση στο λύκειο και στο γυμνάσιο εδώ και τριάντα οκτώ περίπου χρόνια έχω δει όλα τα εξεταστικά συστήματα πιστεύω ότι έχω σχηματίσει άποψη.
    και στη σημερινή συνέντευξη τύπου ακούστηκε ο κύριος της Θεοδώρας δύο έως τρεις φορές να μιλάει για τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν στην ιατρική για τον κορωνιό και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες δεν υπάρχει γιατρός χωρίς να έχει διδαχτεί μαθηματικά .
    Προτείνω και ελπίζω να γίνει δεκτό στην τρίτη λυκείου και να διδάσκονται και να εξετάζονται μαθηματικά όσοι πρόκειται να γίνουν γιατροιΚαι γιατί θα τα χρειαστούν και γιατί Θα μάθουν να σκέφτονται αλλά το κυριότερο θα έχουν μία εναλλακτική λύση αν δεν περάσω σε μία σχολή ιατρικής να μπορούν να περάσω σε μία καλή σχολή Πολυτεχνείο ας πούμε χωρίς να χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν το οποίο σημαίνει και για την οικογένεια και για το κράτος μεγάλα ποσά χαμένα κυριολεκτικά
    Ευχαριστώ

  • 29 Απριλίου 2020, 19:37 | Σακελλαράκης Παναγιώτης

    Κυρία υπουργέ ασχολούμαι με την εκπαίδευση στο λύκειο και στο γυμνάσιο εδώ και τριάντα οκτώ περίπου χρόνια έχω δει όλα τα εξεταστικά συστήματα πιστεύω ότι έχω σχηματίσει άποψη.
    και στη σημερινή συνέντευξη τύπου ακούστηκε ο κύριος της Θεοδώρας δύο έως τρεις φορές να μιλάει για τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν στην ιατρική για τον κορωνιό και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες δεν υπάρχει γιατρός χωρίς να έχει διδαχτεί μαθηματικά .
    Προτείνω και ελπίζω να γίνει δεκτό στην τρίτη λυκείου και να διδάσκονται και να εξετάζονται μαθηματικά όσοι πρόκειται να γίνουν γιατροί Και γιατί θα τα χρειαστούν και γιατί Θα μάθουν να σκέφτονται αλλά το κυριότερο θα έχουν μία εναλλακτική λύση αν δεν περάσω σε μία σχολή ιατρικής να μπορούν να περάσω σε μία καλή σχολή Πολυτεχνείο ας πούμε χωρίς να χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν το οποίο σημαίνει και για την οικογένεια και για το κράτος μεγάλα ποσά χαμένα κυριολεκτικά
    Ευχαριστώ

  • 29 Απριλίου 2020, 19:13 | Αλεξάνδρα

    Η κατάργηση του μαθήματος της Βιολογίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου πριν απο μερικά χρόνια έθιξε σοβαρά το αγαθό του «βιολογικού γραμματισμού» των μαθητών του Ελληνικού Σχολείου.
    Θεωρώ οτι το μάθημα αυτό θα έπρεπε να επανέλθει είτε σαν επιλογής στην Γ λυκείου είτε με άλλο τρόπο. Στο μάθημα αυτό και σε μια εποχή που ανθίζουν αντιεπιστημονικά κινήματα (π.χ. αντιεμβολιασμού) οι μαθητές διδάσκονταν άκρως σημαντικά θέματα που αφορούν την Ανθρώπινη Υγεία (αντιβιοτικά, εμβόλια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, AIDS, εξαρτησιογόνες ουσίες), την Οικολογία (λειτουργία οικοσυστημάτων, μεσογειακά οικοσυστήματα και πυρκαγιές, ρύπανση, περιβαλλοντικά προβλήματα) και την Εξέλιξη. Τα θέματα αυτά είναι απαραίτητο να διδάσκονται από Βιοεπιστήμονες και δε μπορεί να καλυφθούν στο πλαίσιο άλλων μαθημάτων, ούτε από «θεματικές εβδομάδες» ούτε από «δημιουργικές εργασίες». Επιπλέον, η κατάργηση του μαθήματος της Βιολογίας Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου στερεί τη διδασκαλία της Εξέλιξης από το Λύκειο.
    Είναι πραγματικά λυπηρό η επιστήμη που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, να ακρωτηριάζεται διαρκώς και για αυτό θεωρώ οτι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σαν «γέφυρα» μεταξύ των πεδίων όπως υπήρξε στο παρελθόν.

  • 29 Απριλίου 2020, 18:17 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΟΣ – ΒΙΟΛΟΓΟΣ

    Εάν το υπουργείο θέλει να φτιάξει ένα σύστημα προοπτικής δεκαετιών που κανείς δε θα θέλει εύκολα να αλλάξει, ας προσέξει την αναλυτική άποψη του συναδέλφου όπως παρουσιάζεται στον σύνδεσμο:
    https://ptsiotakis.blogspot.com/2016/09/blog-post_18.html
    την οποία όπως κι άλλοι προσυπογράφω.
    Η μόνη «ουσιαστική» διαφωνία μου με τις απόψεις που παρουσιάζονται από τον κ. Παναγιώτη Τσιωτάκη είναι ο αριθμός των ωρών που θα διδάσκονται τα πανελλαδικά μαθήματα της Γ Λυκείου που θα πρέπει να είναι 5-6 ώρες με εξαίρεση την Έκθεση/Γλώσσα που μπορεί να είναι 4ωρο μάθημα. Νομίζω φυσικά ότι αυτό δεν είναι μείζον.
    Μελετήστε πόσες αδυναμίες θα διορθωθούν με αυτόν τον τρόπο.
    Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: με το φετινό σύστημα προβλέπεται με βεβαιότητα-ας μου επιτραπεί η βεβαιότητα-ότι την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα αδειάσουν τα αμφιθέατρα της νοσηλευτικής κ.α. πρώην τεχνολογικών τμημάτων του τομέα Υγείας. Εν μέσω πανδημίας -ας σκεφτούμε για το μέλλον – από πού θα αντλούν εξειδικευμένο προσωπικό τα νοσοκομεία; από Πανεπιστήμια ή κατ’ ανάγκη από ΙΕΚ; Με την εξέταση σε 5 μαθήματα πέραν του ότι ξεπερνιούνται οι άχαρες και ίσως συντεχνιακές διαφωνίες μεταξύ επιστημονικών κλάδων που κρατούν χρόνια, επιτυγχάνεται ο προφανώς ανώτερος σκοπός να δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους φοιτητές να πετύχουν σε κάποια σχολή που πραγματικά τους ενδιαφέρει, αφού με το σύστημα που σας προτείνουμε θα ανοίξουν κατά πολύ τα επιστημονικά πεδία.
    Δώστε λίγο χρόνο να επεξεργαστείτε αυτές τις σκέψεις, η κυβέρνηση γενικά και ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι μπορεί να ακούει και εφόσον αξίζει να πράττει.

  • 29 Απριλίου 2020, 18:15 | Διευθύνοντα Μέλη mathematica.gr

    Την παρέμβαση των Διευθυνόντων Μελών του Μαθηματικού Ιστότοπου https://www.mathematica.gr που αφορά κυρίως το άρθρο 7 του παρόντος πολυνομοσχεδίου θα τη βρείτε στη διεύθυνση:

    https://www.mathematica.gr/paremvasi-mathematica.gr-polinomosxedio 2020.pdf

    και την αντίστοιχη δημοσίευση με τα σχόλια και τη συλλογή υπογραφών των συναδέλφων μαθηματικών στη διεύθυνση:

    https://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?p=325051

    Με εκτίμηση,
    Τα Διευθύνοντα Μέλη του mathematica.gr

  • 29 Απριλίου 2020, 18:11 | Eλένη Παπαδοπούλου

    Θα ήθελα να τοποθετηθώ ως θεολόγος και μητέρα υποψήφιας Πανελληνίων, όσο αφορά στην αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά, με ένα απόσπασμα από το 5 κεφάλαιο της κοινωνιολογίας που αφορά την εκπαίδευση, σελ 91.

    Εκεί λοιπόν αναφέρονται οι στόχοι της μάθησης σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή της UNESCO:
    α) να μάθει το άτομο πώς να μαθαινει, δηλαδή πως να αποκτά τα εργαλεία της κατανόησης του κόσμου
    β)να του μάθει πώς να ενεργεί, ωστε να είναι παραγωγικό στο χώρο του
    γ)να του μάθει πώς να ζει με τους άλλους…
    δ)να του μάθει πώς να υπάρχει….

    Η κοινωνιολογία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και για μενα τη σωστή…..

  • 29 Απριλίου 2020, 18:02 | Μαραντίδης Φώτιος

    Είναι δυνατόν την σημερινή εποχή να μην έχει αναγνωριστεί η αναγκαιότητα των Μαθηματικών (Μοντελοποίηση και Στοχαστικά) στον τομέα Υγείας.Αυτοί που πρότειναν την μη εξέταση των Μαθηματικών από την κατεύθυνση Υγείας δεν ζουν στον πλανήτη Γη. Όλος ο κόσμος μιλάει για μοντέλα και στατιστικά για την πανδημία και αυτοί συνεχίζουν το λάθος που έκαναν παλαιότερες επιτροπές.
    Επίσης είναι δυνατόν να μπαίνουν Βιολόγοι και Χημικοί χωρίς γνώση Μαθηματικών. Ας ρωτήσουν τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές ποιες γνώσεις πρέπει να έχουν οι νέοι φοιτητές τους. Το θέμα δεν είναι να έχουμε μόνο 4 εξεταζόμενα μαθήματα αλλά το τι προαπαιτούμενες γνώσεις πρέπει να έχουν οι νέοι φοιτητές, γιατί κακά τα ψέματα ότι δεν εξετάζεται πανελλαδικά σβήνει.
    Επίσης είναι δυνατόν να βγαίνουν δάσκαλοι χωρίς γνώσεις Μαθηματικών. Φτάνει το κακό που έγινε την δεκαετία του 80 και ολόκληρη γενιά δεν ξέρει μαθηματικά.
    Το θέμα δεν είναι να γίνει μια μεταρρύθμιση για να πουν ότι η υπουργός έκανε μια μεταρρύθμιση αλλά να γίνει η χρήσιμη μεταρρύθμιση

  • 29 Απριλίου 2020, 17:55 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Χαίρετε. Η γνώμη μου, ως διδάσκων σε τμήματα της Γ Λυκείου, είναι πως το 7ωρο το μαθηματικών δεν πρέπει να αλλάξει. Το μάθημα είναι πολύ καλύτερο για τα παιδιά και τους καθηγητές, μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα που βοηθούν τους μαθητές, αλλά και τον καθηγητή. Για διδακτικούς και παιδαγωγικους λόγους πρέπει να παραμείνει στα μαθηματικά. Εκτιμήστε, σας παρακαλώ, την αξία και το ρόλο των μαθηματικών και μην τα υποβαθμίζετε.
    Ευχαριστώ.

  • 29 Απριλίου 2020, 17:08 | M.P.

    Κα υπουργέ θέλω να εκφράσω την άποψή μου για το νομοσχέδιο και σχετικά με τη δ/θμια εκπαίδευση.
    Πρώτα από όλα για το <> μάθημα. Πρέπει να τοποθετούμε τον εαυτό μας στη θέση των παιδιών σε οποιαδήποτε αλλαγή προσπαθούμε να κάνουμε στην παιδεία. Τελείωσα το λύκειο τη δεκαετία του ’90 και όλοι μας διαβάζαμε φυσικά τα μαθήματα της δέσμης. Όποιος ενδιαφερόταν για να περάσει στη σχολή δε διάβαζε της γενικής παιδείας. Το σύστημα την τελευταία δεκαετία οδεύει σε στιλ δεσμών του ’80 και του ’90. Η αφαιρετική ικανότητα γνώσης έχει αποκτηθεί από το γυμνάσιο και από την Α και Β λυκείου. Πλέον ο μαθητής στην Γ λυκείου είναι συνειδητοποιημένος για την επιλογή της κατεύθυνσης και δεν αναζητά πειραματισμούς για το διάβασμά του.
    Μετά όσον αφορά τα 7ωρα. Όλοι ευαγγελιζόμαστε να σταματήσει η παραπαιδεία. Φέτος μετά από πολλά χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση έγινε εμβάθυνση της ύλης στα μαθήματα που δίδαξα στο λύκειο και αυτό φάνηκε από την παρακολούθηση των μαθητών.
    Τέλος να αναφερθώ στα λατινικά τα οποία διδάσκονται μόνο στις φιλολογικές σχολές και πουθενά αλλού. Η κοινωνιολογία είναι μάθημα και στις οικονομικές αλλά και στις θεωρητικές σχολές.

  • 29 Απριλίου 2020, 17:05 | EΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Είμαι εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ78 ,θεωρώ ότι η Κοινωνιολογία πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει ως εξεταζόμενο μάθημα στην Γ΄Λυκείου ,γιατί βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών ,στην απόδοση στους στον γραπτό λόγο βοηθώντας τους παράλληλα στο μάθημα της ΄Εκθεσης. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης -ανασφάλειας-παθογένειας μέσα από την μελέτη των κοινωνικών προβλημάτων οι μαθητές θα είναι σε θέση να αποκτήσουν μια ορθολογική σκέψη και να εστιάσουν περισσότερο σε θέματα που μας απασχολούν άμεσα.
    Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι αυτό που αναγνωρίζει την ταυτότητά μας και είναι το όπλο μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.
    Στο δια ταύτα,το μάθημα της Κοινωνιολογίας μπορεί και πρέπει να ενταχθεί ως πανελλαδικό εξεταζόμενο μάθημα ανάλογα με την σχολή και με το τμήμα που επιθυμεί ο μαθητής .

  • 29 Απριλίου 2020, 16:26 | Νικηφόρος Μανδηλαράς

    Μαθήματα όπως η Γεωμετρία που προάγουν την κριτική σκέψη των μαθητών και αποκλείουν την αποστήθιση πρέπει να αναβαθμιστούν στο Λύκειο.
    Ακόμη η Αστρονομία, ένα κλασσικό μάθημα της Ελληνικής Παιδείας που διδάσκεται στους μαθητές και τις μαθήτριες από τα Αρχαία χρόνια, και αποτελεί πάντα αιχμή της σύγχρονης επιστήμης, πρέπει επιτέλους να επανέλθει στο αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου.

  • 29 Απριλίου 2020, 16:25 | Γιώργος Μίχαλος

    Αξιότιμοι κύριοι του Υπουργείου παιδείας και αγαπητοί συνάδελφοι.
    Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τα μαθήματα εξέτασης για τις πανελλήνιες εξετάσεις έχω να καταθέσω τα εξής ως ενεργός μαθηματικός της ΔΕ.
    Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΎ για την κατοχύρωση μιας συγκριτικής βαθμολογίας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όποιος δεν το βλέπει αυτό νομίζω πως υποκρίνεται. Είναι θεμιτό ο κάθε κλάδος συντεχνιακά να υποστηρίζει τα ίδια συμφέροντα αλλά όταν το κάνει ως προασπιζόμενος τους μαθητές ενέχει στοιχεία γελοιότητας.
    Εφόσον οι μαθητές συναγωνίζονται για την πιο μεγάλη βαθμολογία θα πρέπει να εξετάζονται στα ίδια μαθήματα όλοι. Δεν μπορούν να υπάρχουν κοινές σχολές σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Για τον προφανή λόγο πως κάθε μάθημα έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας λόγο αντικειμένου ή λόγο διαφορετικής δυσκολίας των θεμάτων κάθε έτους. Και όλα τα μαθήματα έχουν να δώσουν κάτι σε κάθε παιδί. Αφήστε όμως την εξέτασή τους έξω από συντεχνίες.
    Άρα η πρότασή μου είναι 2 βασικές κατευθύνσεις ΘΕΩΡΗΤΙΚΉ – ΘΕΤΙΚΗΣ με το πολύ 3 ΤΕΣΤ εξέτασης των μαθητών με γνωστικό και κριτικό περιεχόμενο – δεξιότητες για την κατοχύρωση της βαθμολογίας εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Η οποία θα είναι ανεξάρτητη από τα μαθήματα που θα μπορεί να διδαχθεί σε κάθε τάξη του λυκείου κάποια από τα οποία προφανώς θα μπορεί να επιλέξει ο κάθε μαθητής. Άρα την επιλογή της γνώσης για το τι θα χρειαστεί ο κάθε μαθητής στην σχολή του αφήστε την στον ίδιο.

  • 29 Απριλίου 2020, 16:22 | Θεμιστοκλής Καραγεώργος

    Καλησπέρα.θεωρώ πως πρέπει με κάποιον τρόπο π.χ. με μάθημα επιλογής να δίνεται η δυνατότητα επιλογής δύο πεδίων σχολών ώστε να έχουν οι υποψήφιοι περισσότερες επιλογές.Είναι πολύ δύσκολη η επιλογή μιας και μόνο κατεύθυνσης από τόσο νωρίς για πολλά από τα παιδιά του λυκείου.
    Επίσης το μάθημα του ΑΕΠΠ είναι πολύ πιο συναφές για τα μαθηματικά τμήματα απο το μάθημα της χημείας.

  • 29 Απριλίου 2020, 16:08 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΝΤΗΣ

    Υπογράφω την παρακάτω πρόταση, Γκουντής Βασίλειος,Μαθηματικός

    29 Απριλίου 2020, 08:53 | Διευθύνοντα Μέλη του mathematica.gr (Στο τελος τα ονόματα)Μόνιμος ΣύνδεσμοςΙστοσελίδα: https://www.mathematica.gr 29/04/2020
    Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: info@mathematica.grΣχόλια για τη διδασκαλία των Μαθηματικών στο Λύκειο με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»
    και ειδικότερα το άρθρο 7 «Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου»Η εκπαιδευτική διαδικασία στο Λύκειο, και ιδιαίτερα στην τελευταία τάξη, ήταν, είναι και θα είναι (στο ορατό μέλλον), άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη χώρα μας ειδικότερα, το ζήτημα αυτό συνδέεται στενά με το καθολικό κοινωνικό αίτημα για αδιάβλητες διαδικασίες επιλογής, οι οποίες δεν ήταν δεδομένες στο παρελθόν όταν οι εξετάσεις διεξάγονταν με την αποκλειστική ευθύνη των Α.Ε.Ι. Σήμερα που διεξάγονται από τους θεσμικούς φορείς και υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, το αδιάβλητο της διαδικασίας έχει κερδίσει τη γενική αποδοχή και εμπιστοσύνη.
    Με αυτή τη μικρή εισαγωγή θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι απαιτούμενες αλλαγές για την αναβάθμιση του σχολείου (που είναι πολλές και έχουν ήδη καθυστερήσει, όπως η ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών, των σχολικών βιβλίων* και των μεθόδων διδασκαλίας), δεν θα έχουν καμία προοπτική αν πραγματοποιηθούν ερήμην της στενής σχέσης του Λυκείου με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για λόγους προφανείς σε οποιονδήποτε έχει στοιχειώδη επαφή με τη λειτουργία του Λυκείου οι μαθητές εστιάζουν με απόλυτο τρόπο το ενδιαφέρον και το χρόνο που διαθέτουν για μελέτη, μόνο στα μαθήματα που πρόκειται να εξεταστούν. Αυτό το γεγονός έχει βέβαια πολλές αρνητικές συνέπειες για την επίτευξη των γενικότερων μορφωτικών σκοπών της εκπαίδευσης όπως είναι η ανάπτυξη της αυτόνομης και κριτικής σκέψης, που χαρακτηρίζει κατεξοχήν τη διδασκαλία και μάθηση των Μαθηματικών.
    Με βάση τα προηγούμενα, την πεποίθηση ότι εκφράζουμε την άποψη ενός πολύ σημαντικού τμήματος της ελληνικής μαθηματικής κοινότητας και συνεχίζοντας μια παράδοση παρεμβάσεων του ιστότοπου στα εκπαιδευτικά ζητήματα(https://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=203&t=67005),διατυπώνουμε τα ακόλουθα σχόλια για το άρθρο 7 του σχεδίου νόμου:α) Το πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου προβλέπει 32 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας μαθημάτων γενικής παιδείας και προσανατολισμού, χωρίς όμως να προσδιορίζεται η κατανομή τους στα επιμέρους μαθήματα. Η 6η και 7η ώρα που καθιερώθηκαν από το τρέχον σχολικό έτος στα μαθήματα προσανατολισμού κρίθηκαν εξαιρετικά επωφελείς για τη διδασκαλία των Μαθηματικών και προτείνουμε με έμφαση τη διατήρησή τους. Αν θεωρούνται υπερβολικές για ορισμένα γνωστικά αντικείμενα, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λόγο οριζόντιας περικοπής. Ένα άλλο ζήτημα που συνδέεται με τη διατήρηση αυτών των επιπλέον ωρών στα Μαθηματικά είναι ότι θα διευκολύνουν το σταδιακό εμπλουτισμό της διδακτέας και εξεταστέας ύλης που έχει συρρικνωθεί σε υπερβολικό βαθμό και χωρίς σχέδιο τα τελευταία χρόνια. Μια άμεση και διαπιστωμένη συνέπεια αυτής της συρρίκνωσης είναι ότι οι τελευταίες γενιές πρωτοετών φοιτητών έχουν απόλυτη άγνοια πολύ βασικών γνώσεων όπως οι μιγαδικοί αριθμοί, οι πίνακες, η μαθηματική επαγωγή κ.α. Στο ζήτημα αυτό καθώς και το επόμενο που θίγεται παρακάτω, η υστέρηση της ελληνικής μαθηματικής εκπαίδευσης, συγκρινόμενη με των άλλων ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.β) Η δημιουργία της κοινής Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας θέτει ένα μείζον πρόβλημα λόγω της ύπαρξης στα αντίστοιχα τμήματα πολλών μαθητών που θα παρακολουθούν μαθήματα στα οποία δεν προβλέπεται η υποχρεωτική εξέτασή τους για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το πρόβλημα είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται διαχρονικά στα τμήματα Γενικής Παιδείας (όχι μόνο της Γ΄ Λυκείου) και ακυρώνει την μορφωτική αξία των αντίστοιχων μαθημάτων.
    Θεωρούμε ότι αποτελεί μία καλή ιδέα η εισαγωγή των λεγόμενων «κόντρα» μαθημάτων, όπως π.χ. η διδασκαλία της Ιστορίας ή Κοινωνιολογίας στους Προσανατολισμούς Θετικών Σπουδών & Υγείας, Οικονομίας & Πληροφορικής και της διδασκαλίας των Μαθηματικών στον Προσανατολισμό Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και αυτή όμως η καινοτομία θα ακυρωθεί στην πράξη αν δεν γίνει υποχρεωτική η εξέτασή των συγκεκριμένων μαθημάτων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα η ένταξη αυτών των μαθημάτων στα υποχρεωτικώς εξεταζόμενα θα συμβάλει αποφασιστικά στην άμβλυνση της μονομέρειας που χαρακτηρίζει τις αντίστοιχες σπουδές.γ) Με το προηγούμενο σχόλιο συνδέεται η επισήμανση της μορφωτικής αξίας των βασικών μαθηματικών γνώσεων για ευρύτερες κατηγορίες μαθητών της Γ΄ Λυκείου, όπως είναι οι υποψήφιοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων που θα αναλάβουν το κρίσιμο έργο της διδασκαλίας των Μαθηματικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι επίσης πολύ χαρακτηριστική η ανάδειξη του ισχυρού μαθηματικού υπόβαθρου που απαιτούν βασικοί κλάδοι των Επιστημών Υγείας σε κλάδους όπως η μοντελοποίηση, η στατιστική και οι πιθανότητες, γεγονός που γίνεται φανερό στις μέρες μας με την απρόβλεπτη και ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.δ) Το πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου προβλέπει 30 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας μαθημάτων γενικής παιδείας και 5 ώρες μαθημάτων προσανατολισμού.
    Στην τάξη αυτή πρέπει αρχικά να επανεξεταστεί η επαναφορά των προαγωγικών εξετάσεων στο μάθημα της Άλγεβρας Γενικής Παιδείας για τους μαθητές του Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, η κατάργηση της οποίας έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη κρίσιμοι διδακτικοί παράγοντες σχετικά με τη σημασία των προαπαιτούμενων γνώσεων.
    Επίσης, για τους λόγους που εκτέθηκαν παραπάνω, θεωρούμε ότι απαιτείται αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα προσανατολισμού της Β΄ Λυκείου με αντίστοιχο εμπλουτισμό της ύλης. Αυτό το τελευταίο ζήτημα κρίνεται εξαιρετικής σημασίας, αν συγκρίνουμε την παλαιότητα των προγραμμάτων σπουδών και διδακτικών βιβλίων με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις.Για τους παραπάνω λόγους, πέραν των όσων έχουν ήδη επισημανθεί αναλυτικά παραπάνω, συνοπτικά, προτείνουμε:• Οι Υποψήφιοι που εξετάζονται στα Μαθηματικά Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου να τα διδάσκονται για τον ίδιο αριθμό ωρών (7) σε αμιγή τμήματα και όχι σε συνδιδασκαλία με υποψήφιους που δεν θα εξεταστούν το μάθημα για την εισαγωγή τους. Σε αντίθετη περίπτωση η μαθηματική παιδεία θα έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό και ο ρόλος της σε μια δύσκολη περίοδο για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας θα έχει μηδενιστεί.
    • Στον επόμενο, ήδη αναγκαίο σχεδιασμό για την πρόσβαση στη Γ/βάθμια εκπαίδευση, πρέπει ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων να αυξηθεί στα 5 και τα μαθηματικά, με βάρος στις ενότητες κυρίως από το στοχαστικό χώρο, να εξετάζονται υποχρεωτικά για την εισαγωγή των Υποψηφίων στις Σχολές Επιστημών Υγείας.
    • Οι προαγωγικές εξετάσεις πρέπει να επανέλθουν στην Άλγεβρα της Β Λυκείου για όλους τους μαθητές και στα μαθηματικά Προσανατολισμού της Β’ Λυκείου οι ώρες πρέπει να αυξηθούν από δύο (2) σε τρεις (3) όπως ήταν και παλαιότερα, με ταυτόχρονη αύξηση της διδακτέας ύλης.
    • Η εξεταστέα ύλη στη Γ’ Λυκείου πρέπει προσεκτικά και μεθοδικά να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί με εδάφια και από άλλους χώρους των μαθηματικών, παράλληλα με την συγγραφή νέου σχολικού βιβλίου.Με εκτίμηση,
    Οι Συντονιστές και τα Διευθύνοντα Μέλη του mathematica.grΑπόκης Γεώργιος
    Βαρβεράκης Ανδρέας
    Βασιλόπουλος Σπύρος
    Βήττας Κώστας
    Βισβίκης Γεώργιος
    Ιωάννου Δημήτρης
    Κακαβάς Βασίλης
    Καλαθάκης Γιώργος
    Καλδή Φωτεινή
    Καπελλίδης Σπύρος
    Καρδαμίτσης Σπύρος
    Κατσίπης Νίκος
    Κοντογιώργης Θανάσης
    Κοτρώνης Αναστάσης
    Κούτρας Στάθης
    Κυριαζής Χρήστος
    Κωστάκος Γρηγόρης
    Λάμπρου Μιχάλης
    Μαραγκουδάκης Παύλος
    Μαυρογιάννης Νίκος
    Μάγκος Θάνος
    Μουρούκος Βαγγέλης
    Μπαλόγλου Γιώργος
    Μπεληγιάννης Θανάσης
    Μπόρης Ροδόλφος
    Μπραζιτίκος Σιλουανός
    Νάννος Μιχάλης
    Παπαγρηγοράκης Μίλτος
    Πρωτοπαπάς Λευτέρης
    Ρεκούμης Κώστας
    Ρίζος Γιώργος
    Ροδόπουλος Γιώργος
    Σκουτέρης Δημήτρης
    Στεργίου Μπάμπης
    Στράτης Αντωνέας
    Στόγιας Σωτήρης
    Συγκελάκης Αλέξανδρος
    Συνεφακόπουλος Αχιλλέας
    Τηλέγραφος Κώστας
    Τσιπέλης Σεραφείμ
    Τσιφάκης Χρήστος
    Φραγκάκης Νικόλαος
    Χριστοφίδης Δημήτρης

  • 29 Απριλίου 2020, 15:59 | Διονύσης Π.

    Θεωρώ πολύ σημαντικό να διατηρηθεί στη Γ’ Λυκείου η επτάωρη διδασκαλία των μαθημάτων προς εξέταση στις εισαγωγικές εξετάσεις. Ίσως να γίνει αναδιάρθρωση των ωρών, αν για κάποια μαθήματα (π.χ. Χημεία, Ιστορία) είναι υπερβολικές οι 7 ώρες.
    Το μέτρο είναι πολύ επιτυχημένο. Βοηθάει όλα τα παιδιά να εμβαθύνουν στην ύλη, να λύσουν απαιτητικές ασκήσεις κλπ. Επίσης, αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να αναβαθμίσουν το επίπεδο των μαθημάτων, καθώς οι μαθητές έχουν περισσότερες απαιτήσεις λόγω του μεγαλύτερου διαθέσιμου χρόνου.

    Επίσης, βοηθάει στην άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των μαθητών με διαφορετικό οικονομικό υπόβαθρο. Είναι γνωστό ότι στην πράξη πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δίδασκαν μόνο τα 4 μαθήματα προς εξέταση, ήδη από τη Β’ Λυκείου.

    Τέλος, μειώνει σημαντικά την ανάγκη για φροντιστηριακή αρωγή, ένα ακόμη μέτρο προς μεγαλύτερη ισότητα ανάμεσα στις φτωχότερες και πλουσιότερες οικογένειες ή μεταξύ αστικών κέντρων και δυσπρόσιτων περιοχών.

    Σε ένα άλλο θέμα, επειδή ενδέχεται να υπάρξει και δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού την ερχόμενη σχολική χρονιά, θα ήταν καλό το υπουργείο να αναπτύξει διαδικτυακά μαθήματα για όλες τις τάξεις, τα οποία θα μπορούσαν οι μαθητές να παρακολουθήσουν από την ιστοσελίδα του υπουργείου, ή εναλλακτικά να χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικά της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη μορφή του blended learning.

  • 29 Απριλίου 2020, 15:49 | Μιχαλης

    Θελω να προσπαθησω να μιλησω αντικειμενικα οσο μπορω και με βαση το συμφερον του δημοσιου σχολειου. Η προηγουμενη πολιτικη ηγεσια ειναι γεγονος οτι ‘ξεχαρβαλωσε’σε μεγαλο βαθμο το σχολειο. Μειωσε τις ποινες στο ελαχιστο. Εκοψε πολλες γραπτες εξετασεις που τα παιδια εκαναν μια επαναληψη, βελτιστοποιησε το μηχανισμο προαγωγης ωστε κανεις να μην κινδυνευει να μεινει ουτε μεταξεταστεος παρα μονο με αιτηση του και φυσικα αυξησε το οριο των απουσιων, οποτε μπορουσε να εκανε οσες κοπανες ηθελε ενας μαθητης. Ισως βεβαια για καποιους ολα αυτα να ειναι καλα, ειναι θεμα οπτικης. Απο κει και περα λιγο πριν αποχωρησει νομοθετησε τα 7ωρα και το αφησε σε εσας. Ξερανε οτι ηταν ενα σωστο μετρο, που κοστιζει (θες πολλους αναπληρωτες σε ειδικοτητες που πονας ,φυσικομαθηματικους ,φιλολογους) και φυσικα αποδυναμωνεις σε καποιο βαθμο τα φροντιστηρια. Δειχνεις οτι στο σχολειο με 7 ωρες γινεται δουλεια καλη, πολυ καλη καποιες φορες μαλιστα ,ειδικα αν ο καθηγητης ξεκινησει 11 Σεπτεμβρη! Ειναι το μοναδικο συστημα που πατε αμεσα να ξυλωσετε πριν καν εφαρμοστει εστω μια χρονια και θελετε να βαλετε ασχετα μαθηματα που οι μαθητες θα λυνουν ασκησεις για φροντιστηριο, ωστε να το ξαναριξετε το επιπεδο του δημοσιου σχολειου. Σας προτεινω να το ξανασκεφτειτε γιατι ολοι οσοι εμπλεκονται με Γ Λυκειου καταλαβαν τη φετινη διαφορα στην ποιοτητα διδασκαλιας της Γ Λυκειου.

  • 29 Απριλίου 2020, 15:37 | Panagiotis Petridis

    Η φετινή χρονιά θα ήταν η ομορφότερη και παιδαγωγικά η πλέον ουσιαστική όσον αφορά την διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής. Ξεκινήσαμε με 7 ώρες και δώσαμε βάση στους ορισμούς των Φυσικών μεγεθών, στην Φυσική και στα πειράματα και στις ασκήσεις και στις ερωτήσεις. Έγινε πραγματικά αξιοζήλευτη δουλειά στο δημόσιο σχολείο. Αυτό έγινε αντιληπτό πρωταρχικά από τους μαθητές μας με τους οποίους μπορούσαμε (είχαμε την χρονική άνεση) να λύσουμε απορίες σε δύσκολα κατανοητές έννοιες της Φυσικής, να δούμε περασμένα θέματα, να συζητήσουμε τυχόν λάθη τους σε τεστ και διαγωνίσματα που κάθε βδομάδα γράφαμε στο δημόσιο επαναλαμβάνω σχολείο. Αυτό για κάποιο λόγο δεν άρεσε σε κάποιους. Φρονώ ότι αν συνεχίζονταν και δεύτερη χρονιά αυτό το εφτάωρο, θα άλλαζαν πολλά πράγματα στο δημόσιο σχολείο και περισσότερο στην γνώμη που έχουν οι μαθητές για το πόσο τους βοηθάει το δημόσιο σχολείο στην προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Λέω δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχουν αρκετοί που βολεύονται με το δημόσιο σχολείο παρειά της εκπαίδευσης. Είναι προτιμότερο να μην γίνεται δουλειά στο δημόσιο σχολείο. Τον λόγο ας τον σκεφτεί ο καθένας.

    Η πρότασή μου είναι να συνεχιστεί αυτό το εφτάωρο στο πρόγραμμα της Φυσικής της Γ’ Λυκείου, χωρίς να αυξηθεί περαιτέρω η ύλη του μαθήματος.