Άρθρο 22: Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΕΑΕ

1. Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης δεν δικαιολογούν την πρόσληψη αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους προσλαμβανομένους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς υπολογίζονται με το γινόμενο των μηνιαίων αποδοχών του εισαγωγικού κλιμακίου με το κλάσμα που έχει αριθμητή τις δεδουλευμένες ώρες και παρανομαστή τις ώρες του πρωτοδιόριστου του κλάδου τους. Η προϋπηρεσία αυτών υπολογίζεται με την αναγωγή του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών σε έτη, μήνες, ημέρες.

2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται βάσει πινάκων κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω πίνακες συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκπαιδευτικοί στους τελικούς πίνακες.

3. Για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ συντάσσεται ένας πίνακας υποψηφίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον πίνακα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ προηγούνται οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την ημερομηνία κτήσης πτυχίου και την προϋπηρεσία. Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Εν συνεχεία ακολουθούν οι ΠΕ60.50 και οι ΠΕ70.50 κατατασσόμενοι με τα παρακάτω κριτήρια.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50». κατατάσσονται με τα ίδια παρακάτω κριτήρια.

i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:

α) Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μια (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
β) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΑΕ, έξι (6) μονάδες
γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τρεις (3) μονάδες
δ) είναι κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, δύο (2) μονάδα
ε) είναι κάτοχοι δευτέρου τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, μιάμιση (1,5) μονάδα
στ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου τρεις (3) μονάδες
ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια μιάμιση (1,5) μονάδα.
η) είναι κάτοχοι δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ μία (1) μονάδα.

Για να είναι μια ετήσια επιμόρφωση στην ΕΑΕ πιστοποιημένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
1) να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο που θα υλοποιεί την ετήσια επιμόρφωση προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
2) η επιμόρφωση να περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ,
3) τουλάχιστον το 80% των μαθημάτων του προγράμματος να είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
4) τουλάχιστον το 15% των μαθημάτων του προγράμματος να καλύπτει την περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην ΕΑΕ και στο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό και
5) τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ ή διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους ή το διδακτορικό τους (στην περίπτωση των διδακτόρων) είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ, ενώ το υπόλοιπο 30% των μαθημάτων να διδάσκεται από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες με ειδικά προσόντα και σχετικό δημοσιευμένο έργο ή από ή ειδικούς εκπαιδευτές (π.χ. πληροφορικοί Υποστηρικτικών Τεχνολογιών ΑμεΑ, δάσκαλοι κινητικότητας για τυφλούς…). Το ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων.
Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα.
Στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος.

ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα μοριοδοτείται με 0,20 μονάδες .
Υπολογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε μήνες πολλαπλασιαζόμενο επί 0,20
Προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών στρογγυλοποιείται σε μήνα. Προϋπηρεσία μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται.

iii) Κοινωνικά κριτήρια
− Η επ’ αόριστον αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), σε μια μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), τρεις (3) μονάδες
− Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σε μία μόνο αναπηρία τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ σύμφωνα με όσα ορίζει ο ν. 3863/2010: δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) μονάδες για το δεύτερο και πέντε μονάδες (5) για το τρίτο τέκνο.
− Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν δυο (2) μονάδες.

Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικοί και από κοινωνικά κριτήρια.

4. Εφόσον δεν καλύπτονται οι θέσεις με εκπαιδευτικούς με τα παραπάνω προσόντα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνών διδακτικών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ70.50 δασκάλων ΕΑΕ προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα, οι οποίοι: α) τοποθετούνται στην προκαταρκτική τάξη και στις τάξεις Α΄ και Β΄ των ειδικών δημοτικών σχολείων και β) παρέχουν παράλληλη στήριξη − συνεκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τάξεων Α΄ και Β΄ των λοιπών δημοτικών σχολείων. Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στους κλάδους και ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα.

5. Στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων κατά περιοχή πρόσληψης και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.

6. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ οι οποίοι διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή braille (ΕΓΒ), τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο (2) πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου

  • 2 Μαΐου 2014, 18:57 | Μαρία

    Νομίζω ότι η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας με 0.2 μόρια ανά μήνα είναι υπερβολική και άδικη και πρέπει να μειωθεί…Επίσης, στην β/μια εφόσον υπάρχει μοριοδότηση για τα ακαδημαϊκά προσόντα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η επιπλέον εξειδίκευση πάνω στο γνωστικό αντικείμενο.Ευχαριστώ!

  • 2 Μαΐου 2014, 17:59 | xaralampis

    Μερικές επισημάνσεις-προτάσεις:

    1) Δεν πρέπει να υπάρχει μοριοδότηση του βασικού πτυχίου. Δεν γίνεται σε κανέναν κλάδο μέχρι τώρα. Ούτε στη γενική εκπαίδευση. Κατάταξη με την ημερομηνία κτήσης πτυχίου και μόνον.
    2)Μεγαλύτερη μοριοδότηση σε μεταπτυχιακά-διδακτορικά
    3)Μοριοδότηση 2ου μεταπτυχιακού στις επιστήμες αγωγής. Δεν υπάρχει πουθενά μοριοδότηση δύο μεταπτυχιακών στον ίδιο τομέα (με διαφορετική εξειδίκευση)
    4)Πρόταξη όσων έχουν παιδαγωγική επάρκεια σε μη καθηγητικές σχολές
    5)Μοριοδότηση και των μεταπτυχιακών στους ΠΕ71/61
    6)Κατάργηση του πίνακα Α αλλά διατήρηση της ποσόστωσης κατα τις προσλήψεις.

  • 2 Μαΐου 2014, 17:06 | Κωνσταντίνος

    Αυτός ο νόμος έρχεται να ακυρώσει σχεδόν ολοκληρωτικά τον προηγούμενο τουλάχιστον ως προς το άρθρο 22. Θα κατανοούσα αν η μεταστροφή αυτή ήταν προς εξομάλυνση αδικιών αλλα δυστυχώς έρχεται και εισάγει κατάφωρες αδικίες χωρίς μάλιστα καμια επιστημονική εξήγηση ακυρώνοντας ταυτόχρονα τους κόπους εκατοντάδων φοιτητών που πιστέψαμε στην δια βίου μάθηση και περαιτέρω εξιδίκευση.
    Αρχικά δεν μπορώ να κατανοήσω την αντιμέτώπιση της δευτεροβάθμιας κατα τον ίδιο τρόπο με την πρωτοβάθμια. Εμεις της δευτεροβάθμιας νιώθουμε ότι σχεδόν δεν υπάρχουμε και αντιμετωπιζόμαστε συγκυριακά στο πλαίσιο της γενικής διευθέτησης των θεμάτων της πρωτοβάθμιας. Αν δεν το έχουν ξεχάσει ειδική αγωγή υπάρχει και στην ββαθμια εκπαίδευση που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο γιατι ΔΕΝ υπάρχει προπτυχιακός τίτλος σχολής που να (βγάζει) ειδικό παιδαγωγό.
    Αναγνωρίζω την αγωνία όλων των συνάδελφων για εργασία και δεν θεωρώ ότι ειναι κακό να θέλει κάποιος να υπερασπιστεί τους κόπους του είτε αυτό λέγεται πολυετής προυπηρεσία,είτε σεμινάριο,είτε μεταπτυχιακο,διδακτορικο κτλ. Αυτό που ήρθαμε να συζητήσουμε εδω όμως είναι η κοινή λογική της επιλογής του κατάλληλου και εξειδικευμένου προσωπικού για τη στελέχωση της ΕΑΕ η οποία θε πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις και στο πλαίσιο της συνέχισης του κράτους δικαίου.
    -Η μοριοδότηση της προυπηρεσίας είναι πολύ μεγάλη και θα έπρεπε τουλάχιστον να περιοριστεί στο 0,1 διότι κατα αυτον τον τρόπο έχει αντίκρισμα η περαιτέρω εξιδίκευση στην ΕΑΕ και δίνει τη δυνατότητα και σε άλλους κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτικούς να μπορούν να εργαστούν.
    -Το μεταπτυχιακό να λαμβάνει παραπάνω μοριοδότηση απο 15 μήνες πραγματικής προυπηρεσίας δλδ 4 μόρια και ανω. (Αν θέλουν να δουν συνάφειες και τρόπο απόκτησης εύλογο και επιθυμητό)
    -Το διδακτορικό ή να συμψηφίζεται με τα επιπλέον προσόντα η να λαμβάνει ως ανώτατος τίτλος παραπάνω απο 6 μόρια. Δεν μπορεί να προσθέτεις σεμινάριο με μεταπτυχιακό και σχεδόν να φτάνεις τον διδάκτορα και να ακυρώνεις στον τελευταίο το μεταπτυχιακό του. Σε αυτό το σημείο να προσθέσω ότι όλοι οι καθηγητές στα πανεπιστήμια μας θεωρούνται κατώτεροι να διδάξουν στα σχολεία ή ακόμα χειρότερα πολύ ανώτεροι για αυτά.
    -Ποια η αναγκαιότητα της σύνδεσης του βαθμού του βασικού πτυχίου με τα λαμβανόμενα μόρια; Αυτό θα είχε κάποια βάση αν όλες οι σχολές είχαν το ΙΔΙΟ πρόγραμμα σπουδών και τον ΙΔΙΟ βαθμό δυσκολίας όπως επίσης και υποχρεωτικό χρόνο περαίωσης του κύκλου σπουδών.

    π.χ Εκπαιδευτικός με σεμινάριο και 5 χρόνια προυπηρεσίας και υποθετικό βαθμό πτυχίου 7. 1,5 σεμ+ 8,5 προυπηρ+ 2 πτυχίο= 12 μόρια

    Εκπαιδευτικός με σεμινάριο, 2 χρόνια προυπηρ., μεταπτυχιακό και διδακτορικό και υποθετικό βαθμο πτυχίου. 7 1.5+3.4+0+6+2 = 12.9

    (τι να σχολιάσεις;;) ο απόλυτος βαθμός εξειδίκευσης να υποβαθμίζεται κατα αυτόν τον τρόπο.

    Για ποιό λόγο να μην υπάρχει αναλογική επιβράβευση αυτών που αποφάσισαν να περάσουν τα χρόνια τους στα θρανία και να εναρμονιστούν με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές τάσεις -που ο προηγούμενος νόμος όριζε και δικαιολογούσε- χωρις σε καμια περίπτωση να παραβιάζουν και να καταστρατηγούν τα δικαιώματα και των άλλων συναδελφων με προυπηρεσία; Δικαιοσύνη και εξισορρόπηση τάσεων θα μπορούσε να γίνει ακόμα και σε έναν δύσκολο γρίφο όπως το νομοσχέδιο αυτό, το θέμα είναι όμως πόσο μερίδιο έχει η κοινή λογική, πόσο η επιστημονική τεκμηρίωση και πόσο το πολιτικό κριτήριο.
    Πραγματικά θλίβομαι γιατί βλέπω την αγωνία τόσων συναδέλφων για εργασία και που κάθε χρονια περνάμε το μαρτύριο της σταγόνας.
    Επιτέλους ας ψηφιστεί ένας νόμος με σταθερά κριτήρια πρόσληψης, με γνώμονα την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού για να ξέρουμε μερικοί ίσως και όλοι στους δύσκολους αυτούς καιρούς τι μέλλει γενέσθαι.

    Σας ευχαριστώ.

  • 2 Μαΐου 2014, 16:42 | Άκης

    Το νέο νομοσχέδιο έχει αρκετά θετικά και θα ρυθμιστούν με αυτό πολλά αρνητικά του παρελθόντος. Χρειάζεται βέβαια να υπάρχει σχετική ισορροπία στις μοριοδοτήσεις για να είναι δίκαιο και λειτουργικό, ώστε να έχει διάρκεια. Η Ειδική αγωγή χρειάζεται αποφασιστικές ενέργειες που θα βελτιώσουν την κατάσταση. Χρειάζεται εκπαιδευτικούς που θα διαθέτουν
    εμπειρία, εξειδίκευση και γνώση των απαιτήσεων για να στηρίξουν τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι απαραίτητο το νέο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή να εφαρμοστεί άμεσα και να ρυθμιστούν αρκετά σημεία προς το καλύτερο, ώστε να ωφεληθούν πραγματικά οι ίδιοι οι μαθητές!

  • 2 Μαΐου 2014, 16:24 | Αναστασία

    Τα “σεμινάρια της ΝΤΡΟΠΗΣ” όπως έχουν χαρακτηριστεί, τα σεμινάρια για τα οποία η δήλωσή Χριστοφιλοπούλου ήταν: ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ συνιστά ΕΜΠΑΙΓΜΟ, τα σεμινάρια που έχουν παρακολουθήσει και γονείς παιδιών αμεα και τα έχουν ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ και αυτά και τους εκπαιδευτικούς καθώς είδαν πως αποκτήθηκε αυτή η βεβαίωση..τώρα επιστρέφουν εκ νέου να μπούνε στους πίνακες παρα το γεγονός ότι ΑΠΟΤΡΑΠΗΚΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠ’ ΤΟ ΝΑ ΤΑ παρακολουθήσου όντας καταργημένη.

    τα όσα υπάρχοντα ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ καλώς, ΣΥΝΑΘΡΟΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΚΩΣ!!!

    Πως γίνεται να συναθροίζονται με το με το μεταπτυχιακό, όταν το μετ/κο δεν συναθροίζεται με το Διδακτορικό..Είναι τουλάχιστον κραυγαλέο το πλέον υποδεέστερο πτυχίο στην κλίμακα πτυχίων στην ειδική αγωγή του οποίου κριτήριο εισαγωγής ήταν συνήθως:σειρά προτεραιότητας, να προσμετράται στο ανώτερο!!! Το δε μετ/κο που όποιος έχει κάνει ένα αξιοπρεπές μετ/κο γνωρίζει πολύ καλά τα κριτήρια εισαγωγής και το κόπο να το τελειώσει να μην συναθροίζεται στο ανώτερο. Ίσως να καταθέταμε και το απολυτήριο Λυκείου προς μοριοδότηση…

    όσα ήδη υπάρχουν ας δεχτούμε πρόκειται για σεμινάρια που απέκτησαν εκπαιδευτικοί, συνάδελφοι μας και πρόσφεραν στην ειδική αγωγή όταν μεταπτυχιακά δεν υπήρχαν ή υπήρχαν ελάχιστα τμήματα που τα διοργάνωναν σαφώς και είναι λογικό να μοριοδοτηθούν με κάποιο τρόπο, αλλά όχι να συναθροίζονται!!!

    Και έτσι…σας παρακαλώ σκεφτείτε κάποιον με Διδακτορικό να παίρνει και τα μόρια του σεμιναρίου, έαν έχει, αλλά να μην παίρνει του μετ/κου!!!

    Είναι ξεκάθαρο πως ευνοούνται τα σεμινάρια σε βάρος όλων των άλλων προσόντων τελικά!

    Θα ήθελα πάρα πολύ να προσέξουμε τέλος ότι στο Νομοσχέδιο δεν αναφέρεται τίποτα για κατόχους 2 σεμιναρίων, διότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έκαναν 2 φορές το σεμινάριο ειδικής αγωγής σε διαφορετικά πανεπιστήμια… μήπως τελικά πάρουν μόρια και από τα δύο;;;;

    Για ακόμη μία φορά ανοίγεται το θέμα Βοιομηχανοποίησης των σεμιναρίων και την συρροή εκπαιδευτικών με πτυχία ανώτερης βαθμίδας π.χ. Μετ/κο και διδακτορικό στην ειδική αγωγή να στρέφονται στην ανεύρεση σεμιναρίων!! Να επιστρέψουν δλδ να κάνουν κάτι κατώτερο του πτυχίου τους για να πάρουν το 1 ή 1,5 μόριο!! το οποίο ένα μόριο είναι πέντε μήνες εργασίας μιας και η μοριοδότηση προϋπηρεσίας είναι δυσανάλογη με αυτή της γνωστική κατάρτισης.

    Για να μην αδικείται λοιπόν κανείς γιατί όλοι όσοι έχουν και τα δύο δεν τα κατέκτησαν με τον ίδιο τρόπο και υπάρχουν πολλοί που κοπίασαν για αυτά ακόμη και για το σεμινάριο θεωρώ πιο δίκαιο:

    -είτε να συναθροίζονται τα μόρια όλων των πτυχίων είτε να λαμβάνεται υπόψη το ανώτερο, εφόσον πρόκειται για την ίδια ειδικότητα όπως ισχύει σε κάθε διαγωνισμό
    -η μοριοδότηση της προυπηρεσίας να έχει μεγαλύτερη απόκλιση από τίτλους μετ/κων-διδακτορικών

    Ελπίζω στην διόρθωση του φανερού λάθους, διότι μόνο λάθος και παράλειψη διασαφήνισης στο Νεο νομοσχέδιο μπορεί να είναι.Κάτι τέτοιο αφορά στην κλιμακωτή μοριοδότηση πτυχίων διαβάθμισης του ίδιου γνωστικού αντικειμένου που είθισται ανά τον κόσμο να ισχύει το ανώτερο ή όλα!!!

    Ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα να εκφράσω την άποψη μου

  • 2 Μαΐου 2014, 16:02 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΔΩΣΑΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ.ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ.ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ.ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΠΙΠΟΝΗ ΜΕ ΑΠΕΙΡΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΛΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

  • 2 Μαΐου 2014, 16:00 | dimitris

    Απόσπασμα απο την ομιλία του κύριου Λολίτσα στην βουλή:«Σε ότι αφορά την πρόταξη των 61, 71. Επίσης, για αυτό το θέμα, υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση. Θα ήθελα να πω ότι τους Π.Ε. 61 και 71, τους προέτασσαν όλοι και ο ν.3699 και ο ν.3966 και κάποιες σχετικές τροπολογίες που υπήρχαν κατά καιρούς, όλοι το έκαναν αυτό. Δεν το κάνουμε εμείς, δεν το κάνουμε για 1η φορά, είναι όμως κάτι που είναι δίκαιο. Δεν μπορεί να έχουμε κάποιον που έχει βασικό πτυχίο κάπου και να του λέμε ότι εσύ που έχεις βασικό πτυχίο δεν μπορείς να προτάσσεσαι, αλλά θα σε βάλουμε στην ίδια κατηγορία με τον μεταπτυχιακό ή τον διδακτορικό ή το οτιδήποτε. Δηλαδή, είναι σαν να έχουμε 1 φιλόλογο που έχει αποφοιτήσει από μία Φιλολογική Σχολή που δίνει διορισμό ως φιλόλογο σε 1 σχολείο και να έχουμε και 1 κοινωνιολόγο που έχει 1 μεταπτυχιακό στην φιλολογία και εμείς να λέμε, όχι, δεν θα πάρουμε πρώτα το φιλόλογο αλλά θα πάρουμε τον κοινωνιολόγο επειδή έχει μεταπτυχιακό στην φιλολογία. Δηλαδή, έχει και κάτι παραπάνω, είναι εκπαιδευτικός και έχει και κάτι παραπάνω.
    Ο κ. Λολίτσας δίνει ένα εντελώς άστοχο παράδειγμα, συγκρίνει δύο καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τελείως διαφορετική ειδικότητα για να δώσει παράδειγμα για δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ξεχνάει (δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν ξέρει) ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι ΠΕ70 και οι ΠΕ71 είναι δάσκαλοι. Ξεχνάει ο Λολίτσας, ο προϊστάμενος διευθυντής της ειδικής αγωγής, ότι και ο ίδιος είναι δάσκαλος ΠΕ70 με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΠΕ71 που μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο. ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ, νομίζει ότι ξερει καλύτερα τις ανάγκες της ειδικής αγωγής απ’ τους καθηγητές πανεπιστημίων της ειδικής αγωγής και από τους μαθητές και τους συλλόγους της ειδικής αγωγής οι οποίοι ζητάνε να τους διδάσκουν δάσκαλοι με εμπειρία στη γενική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στην ειδική αγώγη όπως είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

  • 2 Μαΐου 2014, 15:45 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Θεωρώ προσβλητικό για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ να μην μοριοδοτούνται γι αυτό. Επίσης η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών, διδακτορικών, κτλ είναι υπερβολική καθώς τα τυπικά προσόντα μοριοδοτούνται πολύ περισσότερο από άλλους διαγωνισμούς προσλήψεων προσωπικού. Επίσης η μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου δεν θα έπρεπε να υφίσταται γιατί το κάθε Πανεπιστήμιο έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.

  • 2 Μαΐου 2014, 15:40 | Έλσα

    2 Μαΐου 2014, 11:00 | marios

    Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!!!!!!!!!!
    Το Υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει με επιμέλεια και ιδιαίτερη περισυλλογή τα άρθρα 19,20,21,22! Είναι απαράδεκτα με τη σημερινή μορφή τους.

  • 2 Μαΐου 2014, 15:30 | NIKH

    Είναι λάθος η ενοποίηση των δυο πινάκων (α και β) για να αντιμετωπιστεί,υποτίθεται,το θέμα με τυφλούς και κωφούς εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται σε σχολεία με αυτιστικούς μαθητές.Άλλωστε,η ενοποίηση δεν το λύνει αυτό εκτός και αν καταγράφεται δίπλα στο όνομα των εκπαιδευτικών η απώλεια όρασης ή ακοής,πράγμα που συνιστά βάρβαρη παραβίαση προσωπικών δεδομένων.Οι πίνακες πρέπει να είναι διακριτοί,γιατί διαφορετικά δημιουργούνται αδικίες και στους μεν και στους δε.Διατηρήστε τους πίνακες και εφαρμόστε τη μοριοδότηση για τα άλλα προσόντα.Τόσο απλά.

  • 2 Μαΐου 2014, 15:27 | Σ.Α

    Πώς μπορεί κανείς να υποστηρίζει ότι αν ενας ΠΕ70 έχει διδακτορικό στην ΕΑ πρέπει να προτάσσεται έναντι των ΠΕ71? Έχει μήπως περισσότερες γνώσεις?
    Τα διδακτορικά αφορούν ένα πολύ εξειδικευμένο θέμα άρα προσφέρουν πολύ εξειδικευμένη γνώση. Πχ πραγματικών διδακτορικών:
    «Η μουσικινητική μέθοδος κατά Karl Orff ως ψυχοθεραπευτική τεχνική για τα αυτιστικά παιδιά»
    «Ανάπτυξη δεξιοτήτων συμβολικού παιχνιδιού σε παιδιά με αυτισμό».

    Οπότε ένας ΠΕ 70 με το που θα πάρει ένα αντίστοιχο διδακτορικό θα γίνει γνώστης όλων των αναπηριών αλλά και των διδακτικών παρεμβάσεων που αντιστοιχεί στε κάθε είδος αναπηρίας? Μπορούν να συγκριθούν οι γνώσεις του με κάποιον απόφοιτο 4ετους φοιτήσεως Πτυχίου ΕΑ(ο οποίος μορφώνεται για όλων των ειδών αναπηρίες και τις αντίστοιχες εκπαιδ.παρεμβάσεις)?

    Τα διδακτορικά ππροσδίδουν αξία σε όμοιους. Πχ ένας Π70 με διδακτορικό σαφώς έχει κάποιες γνώσεις παραπάνω από έναν ΠΕ70 χωρίς διδακτορικό, για ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα. Όπως και ένας ΠΕ71 με διδακτορικό έχει παραπάνω γνώσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα, απ’ ότι ένας ΠΕ71 χωρίς διδακτορικό.

    Συγκρίσεις ΠΕ70 με διδακτορικό και ΠΕ71 είναι άτοπες.
    Ας μην μένουμε στον τίτλο, αλλά ας κοιτάξουμε την ουσία επιτέλους!!!

  • 2 Μαΐου 2014, 13:44 | Ευγενια Μαριολα

    Συμφωνω με το σχολιο του Μαριου 2/5/14 11:00πμ
    Ειναι απαραδεκτο καποιοι συναδελφοι να κατακρινουν τα μεταπτυχιακα την στιγμη που στην ειδικη αγωγη βρεθηκαν με ενα σεμιναριο ειδικης αγωγης για το οποιο γνωριζαν απο «μεσα» προσωπικα που ειχαν στην εκπαιδευση και να μας μιλανε για δικαιοσυνη και με την απαραδεκτη μοριοδοτηση προυπηρεσιας να προτασσονται στον πινακα ειδικης αγωγης, οσοι εχουν τελειωσει τα ελληνικα μεταπτυχιακα δεν μιλανε γιατι τη θεση δεν την πηραν αξιοκρατικα αν οχι ολοι οι περισσοτεροι!
    Προτεινω ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ μοριοδοτηση στο μεταπτυχιακο και στο διδακτορικο και ΧΑΜΗΛΌΤΕΡΗ μοριοδοτηση στην προυπηρεσια,
    Επισης να μην προτασσονται οι πε 71-61 εναντι των 60-70.

  • 2 Μαΐου 2014, 13:36 | Τάκης

    Εμείς που δουλέψαμε σε σχολεία που χαρακτηρίζονταν δυσπροσιτα κατά το έτος 2010-2011 βρεθήκαμε μπροστα σε ενα απρόοπτο γεγονός το 2011.Μας αφαιρέθηκαν τα μόρια ανδρομικά!
    Δηλαδή πιο απλά όταν κάναμε αίτηση το 2010 και κάποιοι απο εμας επέλεξαν, κάποιοι όχι, να δουλέψουν στις άκρες αυτης της Χώρας νομίζαμε οτι θα μας δοθούν τα μόρια με την υπάρχουσα διαταξη.
    Ξαφνικά αυτό άλλαξε ανδρομικά! το 2011 το καλοκαίρι μάθαμε οτι δεν θα πάρουμε διπλά τα μόρια.
    Θεωρώ οτι ήταν τεράστια αδικία.
    Ζητάμε τα διπλά μόρια κατά το έτος 2010-2011 όσοι απο εμάς δουλέψαμε σε δυσπρόσιτα σχολεία που ΕΣΕΙΣ χαρακτηρίσατε!

  • 2 Μαΐου 2014, 13:31 | Κ.Π.

    Μοριοδότηση προϋπηρεσίας σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν3848/2010 για τη γενική εκπαίδευση. Γιατί να λειτουργούμε πάντα με δύο μέτρα και δύο σταθμά; Είτε στη γενική δουλεύουμε, είτε στην ειδική, την προϋπηρεσία την αποκτούμε μέσα στη σχολική τάξη!
    Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία:
    − Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα
    − Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα

  • 2 Μαΐου 2014, 13:01 | Σπύρος

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ! ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ «ΤΡΩΝΕ» ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΑΝ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ! ΑΠΟΡΩ, ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, ΔΕ ΘΙΓΟΝΤΑΙ;;; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

  • 2 Μαΐου 2014, 12:26 | Πηνελόπη

    Μία απάντηση για τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά Ειδικής Αγωγής
    17 Απριλίου 2014

    (Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε πριν κυκλοφορήσει το σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Όμως πολλά από τα ζητήματα που θίγει αποτελούν πάγιες θέσεις των ΣΑΤΕΑ και θα υποστηριχθούν στη διαβούλευση του νομοσχεδίου).

    Αποσαφήνιση θέσεων-προτάσεων των ΣΑΤΕΑ: μία επιβεβλημένη απάντηση για τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά…

    Με αφορμή το κείμενο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από τη «Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών Παιδαγωγικού Τμήματος με μεταπτυχιακό/διδακτορικό και προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή (ΠΕ. 70.50 και ΠΕ. 60.50)», το οποίο αποτελεί απάντηση στο ψήφισμα που προωθούν οι ΣΑΤΕΑ «Ακούστε τη φωνή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», νιώθουμε ότι απαιτείται για μία ακόμη φορά η αποσαφήνιση ορισμένων θέσεων-προτάσεών μας.

    Επισημαίνουμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως, από το σύνολο των θέσεων-προτάσεων που έχουμε καταθέσει (είτε στο ψήφισμα είτε στο έντυπο μας είτε κατά καιρούς σε κείμενα στην ιστοσελίδα μας), είναι το ζήτημα της στελέχωσης και ειδικότερα της κατάταξης των αναπληρωτών ειδικής αγωγής που σχολιάζεται. Ζητήματα που αφορούν στη διάγνωση και φοίτηση των μαθητών περνούν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην περιβόητη κατάταξη των αναπληρωτών! Παρ’ όλα αυτά, με «ελαφρά τη καρδία», αναπτύσσονται παραδοχές στο κείμενο της Επιτροπής ότι το ψήφισμα στερείται «επιστημονικής και παιδαγωγικής τεκμηρίωσης», «βάζει στεγανά ανάμεσα στην ειδική και γενική αγωγή», «υψώνουμε απόρθητα κάστρα ειδικής αγωγής στα οποία θα είναι έγκλειστοι όσοι χαρακτηρίζονται ως μαθητές με ειδικές ανάγκες» και άλλα πολλά.

    Το συγκεκριμένο κείμενο της Επιτροπής ξεκινά με τη διατύπωση ενός «υπαρκτού προβλήματος», το μη διορισμό των αποφοίτων των τμημάτων ειδικής αγωγής. Το κείμενο, όμως, ξεχνάει ένα άλλο πρόβλημα, το γεγονός πως το θεσμικό πλαίσιο για τους αναπληρωτές ειδικής αγωγής αποτελούσε εδώ και χρόνια ένα «καθεστώς εξαίρεσης», σε σχέση με ό, τι ίσχυε για όλους τους άλλους κλάδους εκπαιδευτικών και πίνακες αναπληρωτών. Ένα «καθεστώς εξαίρεσης», στο οποίο η μία πλευρά του μόνο ήταν ότι κάτοχοι διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου προηγούνταν από τους απόφοιτους των τμημάτων ειδικής αγωγής στην κατάταξη των αναπληρωτών. Άλλες πλευρές ήταν το γεγονός ότι οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής εξαιρούνταν συστηματικά από το διορισμό με 30μηνο, ότι τα αιτήματα των αναπληρωτών για να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ της γενικής εκπαίδευσης απορρίπτονταν σωρηδόν, ότι τα «σεμινάρια 400 ωρών» αποτελούσαν «εξειδίκευση» στην Ειδική Αγωγή, ότι εντάσσονταν στους πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής εκπαιδευτικοί χωρίς σπουδές στο αντικείμενο και άλλα πολλά.

    Ποιο είναι, όμως, το «αντικείμενο»;

    Αποτελεί η Ειδική Αγωγή «ιδιαίτερο» επιστημονικό και πρακτικό πεδίο ή μήπως αυτό είναι μια φενάκη;

    Ποια η σχέση της Ειδικής Αγωγής με τη Γενική Εκπαίδευση;

    Μήπως αυτοί οι ορισμοί είναι παρωχημένοι;

    Μήπως η εκπαίδευση είναι μία και αδιαίρετη και πρέπει να βρούμε μια νέα ονομασία;

    Ακόμη παραπέρα, μήπως σήμερα χρειάζεται «Διαφοροποίηση της Διδασκαλίας» και όλα τα παιδιά να ενταχθούν «σ’ ένα σχολείο για όλους»;

    Το κείμενο της Επιτροπής αναδεικνύει τέτοια ζητήματα αλλά μόνο επιγραμματικά, κάνοντας απλουστευτικές παραδοχές ότι το περιεχόμενο του ψηφίσματος των ΣΑΤΕΑ, ως προς τη διατύπωση και το περιεχόμενο του, «απηχεί παρωχημένα ιατρικά πρότυπα προσέγγισης στην αναπηρία». Καταλήγει δε ότι «η λογική ότι η ειδική αγωγή αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική αγνοεί τις εξελίξεις (τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία) στην παιδαγωγική επιστήμη αλλά και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, που τονίζουν ότι οι δομές της ειδικής εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούν κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και ότι η ειδική παιδαγωγική είναι προέκταση της γενικής». Θα δούμε στη συνέχεια ότι το βασικό αίτημα της Επιτροπής αντιφάσκει με αυτήν την τελευταία παραδοχή που κάνει…

    Η δική μας άποψη είναι ξεκάθαρη:

    Η Ειδική Αγωγή δεν είναι απλά προέκταση της γενικής παιδαγωγικής αλλά εκείνο το επιστημονικό και πρακτικό πεδίο που ΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΤΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ μετασχηματισμού της γενικής παιδαγωγικής, του γενικού σχολείου. Ιστορικά, ο θεσμός της εκπαίδευσης με τη μορφή του «σχολείου» απευθυνόταν (και φαίνεται ακόμα ν’ απευθύνεται) στα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και βασικά ούτε καν σ’ αυτά: απευθυνόταν στο λεγόμενο «μέσο όρο» της τυπικής ανάπτυξης. Ό, τι απέκλινε, κατηγοριοποιούνταν ως «μη εκπαιδεύσιμο», «τεμπέλικο» ή «ανίκανο» κτλ. Η Ειδική Αγωγή αναπτύχθηκε από εκείνους τους πεφωτισμένους/ες δασκάλους και δασκάλες αλλά και γονείς που αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό το «μη εκπαιδεύσιμο» και να ανατρέψουν το «στίγμα» και τα στερεότυπα. Δεν αρνήθηκαν τη διαφορετικότητα των παιδιών/μαθητών. Τόνισαν αρχικά αυτή τη διαφορετικότητα, για να αποκτήσουν φωνή, δημόσιο λόγο, ταυτότητα. Ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι φορείς των γονέων τονίζουν αυτή τη διαφορετικότητα ως ταυτότητα – αρκεί κανείς να δει τα ονόματα των συλλόγων/φορέων: «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων», «Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών», «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες», «Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία», «Παvελλήvια Ομoσπovδία Σωματείωv Γovέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρίες» κ.ο.κ. Γιατί όμως το κάνουν αυτό ακόμα και σήμερα; Αφού πια λέμε «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»…

    Επειδή –ως προς την εκπαίδευση των παιδιών- οι γονείς και το αναπηρικό κίνημα γνωρίζει καλά:

    α) τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην αλληλεπίδραση γενικού σχολείου και παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή «μη τυπικής» ανάπτυξης (ψυχολογικός όρος) ή, όπως λέμε στην επικρατούσα «ιατρική γλώσσα», παιδιών με αυτισμό, νοητική καθυστέρηση, ΔΕΠ-Υ[1] κτλ.

    β) ότι το γενικό σχολείο ακόμα και σήμερα δεν εντάσσει/συμπεριλαμβάνει όλα τα παιδιά, δεν έχουμε ακόμα «ένα σχολείο για όλους» που παρέχει «εκπαίδευση για όλους». Αντίθετα, σε αρκετές περιπτώσεις, τα παιδιά μπορεί να τύχουν καλύτερης εκπαίδευσης σε ένα ειδικό σχολείο (γι’ αυτό και σαν ΣΑΤΕΑ είμαστε υπέρ της ένταξης/συμπερίληψης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο, όταν υφίστανται βασικές προϋποθέσεις και διαφωνούμε με την κατάργηση όλων των ειδικών σχολείων -τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν συστεγαζόμενα και με κοινά προγράμματα με τα γενικά σχολεία).

    γ) ότι το γενικό σχολείο θα πρέπει ν’ αλλάξει ΡΙΖΙΚΑ (ως προς τα αναλυτικά προγράμματα, το ωρολόγιο πρόγραμμα, τους χώρους, τα εποπτικά μέσα κτλ.), για να «χωρέσει» την εκπαίδευση των παιδιών τους.

    Το γενικό σχολείο θα πρέπει ν’ αλλάξει και ως προς την εκπαίδευση των δασκάλων.

    Οι περισσότεροι δάσκαλοι δεν έχουν εκπαιδευτεί, όχι μόνο να κάνουν διαφοροποιημένη διδασκαλία (το νέο «πολιτικό» μότο του Υπουργείου), αλλά ούτε να κάνουν τις στοιχειώδεις προσαρμογές της σχολικής αίθουσας για ένα υπερκινητικό παιδί.

    Ποια ήταν η απάντηση της Πολιτείας (σε διαφορετικές χώρες και στη δική μας) ως προς την «εκπαίδευση των εκπαιδευτικών», για να αντιμετωπίσουν το «διαφορετικό»: άλλοτε μετεκπαίδευσε τους εκπαιδευτικούς, άλλοτε δημιούργησε εμπλουτισμένα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Στη χώρα μας έδωσε και τις δύο απαντήσεις.

    Αρχικά λειτούργησε ο θεσμός της δίχρονης μετεκπαίδευσης, ο οποίος κακώς καταργήθηκε. Διότι, μιας και θέλουμε να μιλήσουμε για «αξιοκρατία», απευθυνόταν σε όλους τους διορισμένους εκπαιδευτικούς και όχι μόνο σε όσους έχουν «γερό πορτοφόλι». Ήταν πραγματικά πρωτοποριακό ν’ αναλαμβάνει η ίδια η Πολιτεία τις ευθύνες της απέναντι στους μαθητές και στους γονείς και να μετεκπαιδεύει τους δασκάλους/νηπιαγωγούς της. Σήμερα, για να μετεκπαιδευτεί ένας εκπαιδευτικός πρέπει να βγει στην «αγορά», να δει τι προσφέρεται και σε πολλές περιπτώσεις, είτε να ψάξει χρηματοδότηση π.χ. μια υποτροφία είτε να χρηματοδοτήσει ο ίδιος τις σπουδές του, συχνά με αυξημένο κόστος. Η δημόσια και δωρεάν μετεκπαίδευση πρώτα περιορίστηκε, μετά καταργήθηκε (στη Δευτεροβάθμια δεν υπήρξε ποτέ) και έτσι έγινε ένα «σπάνιο» αλλά «πολύτιμο» προϊόν (γιατί συνδέθηκε με την εργασιακή αποκατάσταση) μέσα σε μια αγορά εκπαιδευτικών προϊόντων. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με αυτό που συμβαίνει με όλα τα αγαθά (ρεύμα, νερό, υγεία κτλ.), γιατί και η εκπαίδευση (και η μετεκπαίδευση) κοινωνικό αγαθό (θα έπρεπε να) είναι…

    Δεύτερη λύση ήταν τα εμπλουτισμένα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Για το βαθμό που είναι εμπλουτισμένα ή όχι ας κάνει κάποιος τον κόπο να τα μελετήσει στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα. Έπειτα, ας τους κάνει κριτική. Μ’ αυτόν τον τρόπο (προπτυχιακές σπουδές), υπήρχε σε θεσμικό επίπεδο ένας αξιοκρατικός τρόπος εισαγωγής, όσο «αξιοκρατικές» είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις (σε μια κοινωνία που υπάρχουν τόσο μεγάλες οικονομικές ανισότητες, τίποτα δεν θα είναι ποτέ πραγματικά «αξιοκρατικό», αφού δεν ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία π.χ. δεν κάνουν όλοι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου τα ίδια φροντιστήρια κτλ.). Χωρίς να είμαστε υπέρμαχοι των εξετάσεων, για να δείξει κάποιος την «αξία» του (και πώς να είμαστε υπέρμαχοι ως εκπαιδευτικοί των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες), γνωρίζουμε σίγουρα ότι οι εξετάσεις είναι πιο αξιοκρατικές από την «πληρωμή» ανάλογα με το εισόδημα του καθενός.

    Τρίτη λύση που προτείνεται από το κείμενο της Επιτροπής: το διδακτορικό και το μεταπτυχιακό. Αναλύσαμε το ζήτημα της «αξιοκρατίας». Το ερώτημα είναι:

    τι είναι το διδακτορικό και τι είναι το μεταπτυχιακό;

    Το διδακτορικό αποτελεί μια πολυετή και συστηματική ΕΡΕΥΝΑ επάνω σε μία πολύ συγκεκριμένη πλευρά ενός γνωστικού αντικειμένου. Παραθέτουμε τους τίτλους των τριών διδακτορικών που έχουν αναγνωριστεί στους πίνακες Β΄ αναπληρωτών δασκάλων ειδικής αγωγής και «προηγούνται» στην κατάταξη (από την απάντηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής στις ενστάσεις των αποφοίτων τμημάτων ειδικής αγωγής – Αριθμ.Πρωτοκ.55130/Γ6 – 8/4/2014) :

    1. «Η ευεργετική μοναξιά στην παιδική ηλικία: κατασκευή κλίμακας και προτάσεις για παιδαγωγικές εφαρμογές» (ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας): στους πίνακες από το σχολικό έτος 2009-2010.

    2. «Γλωσσικές ικανότητες στην αναπτυξιακή δυσλεξία και την ειδική γλωσσικής διαταραχή: μια συγκριτική και διαγλωσσικής μελέτη» (ΑΠΘ, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας): στους πίνακες από το σχολικό έτος 2011-2012.

    3. «Η συμβολή της αφής, της ακοής και της όσφρησης στη διαμόρφωση και ενημέρωση νοητικών χαρτών από άτομα με πρόβλημα όρασης» (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής): στους πίνακες από το σχολικό έτος 2012-2013.

    Το διδακτορικό δεν εμπεριέχει ούτε θεωρητική κατάρτιση στο πλήθος των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών που εμφανίζονται στην αλληλεπίδραση σχολείου-μαθητή ούτε πρακτική άσκηση με εποπτεία/καθοδήγηση σε σχολικά πλαίσια της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ένταξης, Γενικές Τάξεις όπου γίνεται συνεκπαίδευση). Αυτά τα πλαίσια είναι «η πραγματική ζωή», όπου καλείσαι σε σύνθετο περιβάλλον να εκπαιδεύσεις ταυτόχρονα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, κινητικές αναπηρίες, ΔΕΠ-Υ κ.τ.λ. Με άλλα λόγια, ένας δάσκαλος με διδακτορικό δε σημαίνει de facto ότι έχει γνωρίσει την ιστορία και φιλοσοφία της Ειδικής Αγωγής, ότι από Ειδική Αγωγή μιλάμε σήμερα για Παιδαγωγική της Ένταξης ή Συμπερίληψη (και πως αυτό μεταφράζεται πρακτικά σε μια σχολική μονάδα), ότι ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής έχει έναν πολυσύνθετο ρόλο και δεν περιορίζεται απλώς στο να εξειδικευθεί κάποιος στην αντιμετώπιση μιας μορφής αναπηρίας/ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών π.χ. να εξειδικευθεί κάποιος στην Κώφωση (μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Πατρών). Μπήκαμε και στο θέμα των μεταπτυχιακών. Αν θεσμικά δεν τα θεωρούμε αξιοκρατικά (διότι αποκτώνται μέσω ατομικής πληρωμής, σε αντίθεση με τις προπτυχιακές σπουδές και τη μετεκπαίδευση που χρηματοδοτήθηκαν από το υστέρημα όλων των φορολογουμένων), παιδαγωγικά τα αναγνωρίζουμε ως μετεκπαίδευση;

    Δυστυχώς είναι λίγα τα μεταπτυχιακά που ακολουθούν τη λογική της μετεκπαίδευσης (πρακτική άσκηση με εποπτεία/καθοδήγηση σε πραγματικά σχολικά πλαίσια, θεωρητική κατάρτιση σε ένα πλήθος ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών που θα αντιμετωπίσεις στο σχολείο, γνώση της ιστορίας και της μετεξέλιξης της ειδικής αγωγής ως επιστημονικό και πρακτικό πεδίο μετασχηματισμού του γενικού σχολείου και της γενικής αγωγής)[2]. Και ακόμα και αν τα αναγνωρίσουμε (παιδαγωγικά) αυτά τα λίγα ως μετεκπαίδευση, αυτή η αναγνώριση σε θεσμικό επίπεδο καταργεί και την ανάγκη δημόσιας και δωρεάν μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών και την ύπαρξη των δύο δημόσιων πανεπιστημιακών τμημάτων ειδικής αγωγής. Για ποιο λόγο να υπάρχουν και να τα χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι; Το ζήτημα είναι λοιπόν και πολιτικής κατεύθυνσης (αν πρέπει να υπάρχει δημόσια και δωρεάν παιδεία, αν πρέπει να υπάρχει καθολική πρόσβαση στο πανεπιστήμιο για τους εκπαιδευτικούς, αν πρέπει κάποια στιγμή ένα πτυχίο να έχει επαγγελματικά δικαιώματα ή όχι).

    Εν κατακλείδι: οι ΣΑΤΕΑ δε θεωρούν τα μεταπτυχιακά αντίστοιχα και ισότιμα (και ως «εκπαίδευση των εκπαιδευτικών» αλλά και πολιτικά-θεσμικά) με τη διετή μετεκπαίδευση των διδασκαλείων ή με τις προπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Αναμφίβολα κάθε ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ επιμόρφωση, εξειδίκευση, μετεκπαίδευση κτλ. έχει νόημα και αξία. Αξία που ήδη αποτυπώνεται και υλικά, δηλαδή μισθολογικά και ως προσόν διορισμού (μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ) κτλ.

    Ως ΣΑΤΕΑ, η θέση μας -ότι ζητάμε «καθαρούς πίνακες»- διαστρεβλώνεται από το κείμενο της Επιτροπής. Στην ουσία ζητάμε την ίδια μεταχείριση με όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς, την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου γενικής-ειδικής εκπαίδευσης. Αντίθετα φοβόμαστε ότι η Επιτροπή μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών και σε κραυγαλέες αντιφάσεις. Πως;

    Με το ίδιο το όνομα της: «με μεταπτυχιακό/διδακτορικό και προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή». Πολύ σύντομα θα δούμε την Επιτροπή «με σεμινάριο», την Επιτροπή «με 10 μήνες προϋπηρεσία» κτλ.

    Ζητώντας ξεχωριστό κλάδο ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50. Ενώ οι εκπαιδευτικοί ΠΕ71- ΠΕ61 αποκλείστηκαν από τους κλάδους ΠΕ70-ΠΕ60 (μας απαγορεύτηκε να δώσουμε ΑΣΕΠ ενώ δεκάδες είχαμε κάνει τα χαρτιά μας και ενώ για χρόνια μας έδιναν τον κωδικό ΠΕ70-ΠΕ60), η Επιτροπή πάει αυτόν τον αποκλεισμό/κατηγοριοποίηση ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας νέο κλάδο ΠΕ70.50. Αδυνατεί να δει ότι ένας τέτοιος υποκλάδος, σε περίπτωση που συσταθεί και ενταχθούν σε αυτόν και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί των διδασκαλείων, αποτελεί ένα πρώτης τάξης πεδίο για κατάργηση οργανικών θέσεων και απόλυση. Ήδη οι συνάδελφοι των διδασκαλείων έχουν θορυβηθεί με την προοπτική δημιουργίας ενός τέτοιου κλάδου και την προοπτική να ενταχθούν εκεί και ν’ αποκοπούν από τον κλάδο ΠΕ70-ΠΕ60.

    Ενώ η Επιτροπή αναφέρει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τον ειδικό και τον γενικό εκπαιδευτικό ως ξεχωριστές οντότητες, εντούτοις δεν αναφέρει ότι:

    α) ως εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής έχουν θεσμικά το δικαίωμα να βρίσκονται στον πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης και να εργαστούν μέσω αυτού στην εκπαίδευση, προσφέροντας στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που άλλωστε αποτελούν περίπου το 10% του μαθητικού πληθυσμού και τους συναντάμε σε κάθε γενική τάξη. Αφού δεν θέλουμε να «ακυρώνουμε την ενταξιακή προοπτική της Παιδείας και υψώνουμε απόρθητα κάστρα ‘ειδικής αγωγής’ στα οποία θα είναι έγκλειστοι όσοι χαρακτηρίζονται ως ‘μαθητές με ειδικές ανάγκες’» γιατί τέτοιος «καημός» από την Επιτροπή με την κατάταξη στους πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής; Καημός που δε σχολίασε ολόκληρο το ψήφισμα αλλά μόνο την κατάταξη; Γιατί τέτοιος καημός με την «ειδική αγωγή» γενικά; Τι μόδα είναι αυτή; Πρέπει ο κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ειδική Αγωγή να βρεθεί οπωσδήποτε σε Ειδικό Σχολείο, Τμήμα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη; Η γενική τάξη δεν τον έχει ανάγκη; Μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Το έχουμε ξαναπεί δημόσια σε παλιότερο κείμενο μας: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανεργία και για τους συναδέλφους μας της Γενικής Αγωγής, αλλά το πρόβλημα της αδιοριστίας δε λύνεται με το να βαπτίσουμε το κρέας ψάρι, αλλά με κοινό αγώνα των αδιόριστων εκπαιδευτικών».

    β) οι ΣΑΤΕΑ ζητούν να υπάρχει επικουρικός πίνακας αναπληρωτών ΠΕ60-ΠΕ70 με σπουδές στην ΕΑΕ (διδακτορικό/μεταπτυχιακό), όπου θα μπορούν να κατατάσσονται και σε αυτόν οι εκπαιδευτικοί που αναφέρει η Επιτροπή. Για τους λόγους (παιδαγωγικούς και πολιτικούς-θεσμικούς) που αποσαφηνίστηκαν αναλυτικά παραπάνω, δε θεωρούμε αντίστοιχο και ισότιμο το μεταπτυχιακό ή διδακτορικό με το πτυχίο. Γι’ αυτό, πουθενά δε βάλαμε εμείς την έννοια του «προτάσσονται» σ’ έναν πίνακα. Ζητάμε ξεχωριστό πίνακα για το πτυχίο μας, όπως ισχύει και στους άλλους κλάδους (πίνακας με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία), ζητάμε να εργαζόμαστε εκεί που υπηρετούμε εδώ και 12 χρόνια. Ρωτάμε ακόμα: αν η Επιτροπή δε θεωρεί τους «ειδικούς παιδαγωγούς» ως διαφορετική οντότητα από τους «γενικούς παιδαγωγούς», γιατί δεν προτείνει να δώσουμε ΑΣΕΠ Γενικής Αγωγής (οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής) και να εντασσόμαστε στον πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής; Θα περίμενε κανείς μια τέτοια πρόταση από τις παραδοχές της. Λείπει όμως μια τέτοια πρόταση…

    4. Γιατί η Επιτροπή δεν αναφέρει τίποτα για τη μοριοδότηση οποιουδήποτε μεταπτυχιακού, είτε στον πίνακα γενικής είτε στον πίνακα ειδικής αγωγής; Δηλαδή, αν ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός έχει μεταπτυχιακό στις νέες τεχνολογίες, γιατί να μη μοριοδοτείται και στον πίνακα γενικής αγωγής; Σε παλιότερο κείμενό μας έχουμε δηλώσει: «αν ισχύσει ένα θεσμικό πλαίσιο για όλους τους εκπαιδευτικούς που μιλάει για μοριοδότηση των διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων (όπως π.χ. αναφέρει ο ν.3848/2010 της Διαμαντοπούλου, άρθρο 3, όπου μοριοδοτείται ο βαθμός στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, η προϋπηρεσία, η ξένη γλώσσα, η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή και οι διδακτορικοί/μεταπτυχιακοί τίτλοι), τότε δεν έχουμε πρόβλημα, δεν είμαστε καμία εξαίρεση. Αν μοριοδοτηθεί ο μαθηματικός που έκανε μεταπτυχιακό/διδακτορικό στα μαθηματικά, έτσι να μοριοδοτηθεί και ο δάσκαλος ειδικής αγωγής που έκανε μεταπτυχιακό/διδακτορικό στην Ειδική Αγωγή. Ζητάμε την Ισονομία. ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.»

    Γιατί η Επιτροπή μιλάει για άλλη ομάδα εκπαιδευτικών και ότι οι ΣΑΤΕΑ μετακυλύουν το πρόβλημα σε άλλη ομάδα εκπαιδευτικών (που πήγε εδώ ο ενιαίος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών), τη στιγμή που η πρότασή μας δεν τους αποκλείει ούτε από τη Γενική ούτε από την Ειδική Εκπαίδευση;

    Ολοκληρώνοντας, το κείμενο της Επιτροπής κάνει προς το τέλος, τρομακτικά ολισθήματα:

    Α) «Δε θέλουμε ούτε να ακυρώνεται το έργο μας, ούτε να γινόμαστε θύματα λογικών ή πρακτικών που εξυπηρετούν μικρο-συντεχνιακά συμφέροντα». Το να εμφανίζεσαι 15 μέρες πριν παρουσιαστεί ο νόμος, για να δηλώσεις την παρουσία σου, σχολιάζοντας μόνο το ζήτημα της κατάταξης και να μιλάς για μικρο-συντεχνιακά συμφέροντα απέναντι στο ψήφισμα (και ίσως δεν το γνώριζαν) απέναντι στους ΣΑΤΕΑ, οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν αγωνιστεί και έχουν θέσεις για το σύνολο της Ειδικής Αγωγής σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (καθότι θεωρούμε πολύ πιο σωστό να μιλήσει για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο εκεί εμπλεκόμενος κόσμος) είναι τουλάχιστον προσβλητικό! Αλλά η Επιτροπή είναι ξεκάθαρο ότι κινείται σε ατομικιστικό πλαίσιο καριέρας και όχι σε πλαίσιο συλλογικής πρότασης και διεκδίκησης για την εκπαίδευση: «Είμαστε άνθρωποι που επένδυσαν (σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο) σε συγκεκριμένες επιλογές επιστημονικής επιμόρφωσης – μετεκπαίδευσης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, με βάση τα θεσμικά δεδομένα της καθιερωμένης εκπαιδευτικής νομοθεσίας για την αποτίμηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του διδάσκοντος». Αυτό το «με βάση τα θεσμικά δεδομένα» δε σχολιάζεται στο κείμενο (η μέχρι σήμερα πρόταξη των μεταπτυχιακών). Αντίθετα, οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής γι’ αυτά τα «θεσμικά δεδομένα» και για τα άλλα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής (μη άνοιγμα των Ειδικών Σχολείων στις 12 Σεπτέμβρη, υποστελέχωση κτλ.) έχουν βρει μέχρι και την Αστυνομία απέναντί τους και όχι μία μόνο φορά. Και φυσικά είχαν «επενδύσει» και αυτοί κάποτε στο πτυχίο και την προϋπηρεσία τους…

    Β) «Η λογική της ‘καθαρότητας’ στη στελέχωση της Ε.Α.:

    – Ενισχύει τον αποκλεισμό και την απομόνωση των ΑμεΑ από τις δομές της Γενικής Παιδείας και έρχεται σε αντίθεση με το στόχο της εκπαιδευτικής ένταξης των μαθητών με αναπηρία.

    Η φράση «καθαροί πίνακες» φαίνεται να είναι παρεξηγήσιμη. Το πώς, όμως, η πρότασή μας ενισχύει τον αποκλεισμό και την απομόνωση των ΑμΕΑ από τις δομές της Γενικής Παιδείας και έρχεται σε αντίθεση με την ένταξη, αφού π.χ. οι εκπαιδευτικοί ΠΕ71-ΠΕ61 είναι αυτοί που στελεχώνουν ως επί το πλείστον τα Τμήματα Ένταξης και τις Παράλληλες Στηρίξεις και προωθούν τη Συνεκπαίδευση στο γενικό σχολείο όλα αυτά τα χρόνια είναι «λογικό» άλμα.

    – Καταργεί την αξιοκρατία, υποβαθμίζει τη σημασία της επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού και ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες για την αναβάθμιση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του διδακτικού προσωπικού της Ειδικής Αγωγής.

    Μιλήσαμε παραπάνω για την αξιοκρατία των μεταπτυχιακών: Κύπρος, Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα, ένα γιγαντιαίο εμπόριο τίτλων αναπτύχθηκε επάνω ακριβώς στο «καθεστώς εξαίρεσης» του θεσμικού πλαισίου στελέχωσης της ΕΑΕ. Τελευταίο τραγελαφικό διήγημα αυτής της ιστορίας θα δείτε στο alfavita, στο άρθρο «Πώς ένα περιζήτητο μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής καταλήγει να γίνει βραχνάς»…
    Όσο για την επιμόρφωση και την υποβάθμισή της που προωθούμε, παραπέμπουμε στο http://www.satea.gr «Προβλήματα στην Επιμόρφωση για την Παράλληλη Στήριξη» (19/4/2013), όπου γραπτά καταθέτουμε τις προτάσεις μας, για τις οποίες έχουμε δώσει ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ μάχη σε κάθε επιμορφωτική διαδικασία. Μπορείτε να ερευνήσετε την ιστοσελίδα μας, όπου περιγράφεται το πλήθος των ενεργειών μας.

    Αν, τέλος, η ρήση «προσπάθειες αναβάθμισης» αναφέρεται στην αυτό-αξιολόγηση και τη σύνδεσή της με τα μεταπτυχιακά (άριστος εκπαιδευτικός θεωρείται μόνο ο κάτοχος μεταπτυχιακού), η απάντηση μας βρίσκεται στο http://www.satea.gr – «Αξιολόγησης παράδοξα» (3/2/2014)

    – Καταστρατηγεί εργασιακά κεκτημένα και ευτελίζει την επιστημονική κατάρτιση και παιδαγωγική προσφορά των εκπαιδευτικών ΠΕ. 70.50/60.50.

    Ούτε δικαίωμα διορισμού (είτε μέσω της γενικής εκπαίδευσης τα πρώτα έξι χρόνια είτε μέσω της ειδικής εκπαίδευσης μετά το 2008), το βασικό πτυχίο και η προϋπηρεσία ν’ απαξιώνονται στους πίνακες αναπληρωτών κάθε χρόνο, ο διορισμός με βάση το 30μηνο να μη γίνεται δεκτός, να προτείνουμε να υπάρχει επικουρικός πίνακας ειδικής αγωγής (εγγραφή εκπαιδευτικών σε δύο πίνακες αναπληρωτών) και η πρότασή μας να «καταστρατηγεί εργασιακά κεκτημένα και να ευτελίζει»; Η συγκεκριμένη φράση είναι «ατυχής» απέναντι στους θεσμικά αποκλεισμένους από το εκπαιδευτικό σύστημα για μια 12ετια αναπληρωτές ειδικής αγωγής!

    Και μιας και όλα τα κείμενα τελειώνουν με ευχολόγια του τύπου «αντί να αναλωνόμαστε σε μικρόνοες και διχαστικές τακτικές, θα ενώσουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί τις φωνές μας στον αγώνα για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό αύριο για όλους τους μαθητές χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις» να προσθέσουμε ότι

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

    ΟΙ ΣΑΤΕΑ ΕΚΕΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ.

    ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΚΡΙΝΟΥΝ.

    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΚΡΙΝΟΥΝ.

    ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – http://www.satea.gr

    [1] Οι ορισμοί, που χρησιμοποιούμε όλοι για την «αναπηρία», προέρχονται από την πιο δυνατή ομάδα του χώρου: τους ιατρούς (ψυχιάτρους) και τα διαγνωστικά τους εργαλεία (που όλο αλλάζουν και έτσι π.χ. το σύνδρομο Asperger έχασε πρόσφατα τη ξεχωριστή του περιγραφή στο DSM V). Τα σύνδρομα που παρουσιάζονται π.χ. στο DSM δεν είναι χωρίς κλινική ή χωρίς εκπαιδευτική αξία. Περιγράφουν ορισμένες συμπεριφορές που πραγματικά είναι κοινές σε πολλές περιπτώσεις παιδιών, αυτό το δείχνουν και επιδημιολογικές μελέτες αλλά και η καθημερινή μας εμπειρία. Κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με το άλλο, αλλά ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων διδακτικών πρακτικών. Ως εκπαιδευτικοί καλούμαστε να κάνουμε εκπαιδευτική αξιολόγηση του μαθητή (δηλαδή τι μπορεί να κάνει ή όχι ο μαθητής σε σχέση με το σχολείο) και γι’ αυτό χρησιμοποιούμε και τον όρο ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – που κάποια στιγμή θ’ αλλάξει κι αυτός.

    [2] Επισυνάπτουμε στο τέλος του κειμένου και τα μεταπτυχιακά που έχουν αναγνωριστεί στον Πίνακα Β΄ Δασκάλων ΕΑΕ για να δει κάποιος ποιοι τίτλοι έχουν αναγνωριστεί…

    ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ένσταση περί μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών υποψήφιων αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), κλάδου Δασκάλων

    Σε απάντηση σχετικής ένστασής σας, σας υποβάλλουμε λίστα Α) των μεταπτυχιακών και Β) των διδακτορικών τίτλων σπουδών των υποψήφιων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ του Πίνακα Β΄, κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ70.50 (Δασκάλων ΕΑΕ), για το σχολικό έτος 2013-2014:

    Α. Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών (προστέθηκαν πενήντα πέντε νέοι):

    1. Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική, Κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή» (ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας): οκτώ υποψήφιες με ημερομηνίες κτήσης 7/6/2013, 1/7/2013, 11/7/2013 και 12/7/2013,

    2. Ειδική Αγωγή (ΕΚΠΑ, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία): δύο υποψήφιες με ημερομηνίες κτήσης 26/4/2013 και 20/6/2013,

    3. Ειδική Αγωγή, Κατεύθυνση «Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής): μία υποψήφια με ημερομηνία κτήσης 12/2/2013,

    4. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή»: δύο υποψήφιες με ημερομηνίες κτήσης 4/2/2013 και 19/6/2013,

    5. Επιστήμες της Αγωγής, Ειδική Αγωγή: Εκπαίδευση Κωφών και Βαρήκοων Παιδιών (Πανεπιστήμιο Πατρών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης): δύο υποψήφιοι με ημερομηνία κτήσης 27/6/2013,

    6. Επιστήμες της Αγωγής, Κατεύθυνση «Ψυχολογικές και Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις της Διαφορετικότητας. Ειδική Εκπαίδευση-Εγγραμματισμός και Μειονότητες» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών): μία υποψήφια με ημερομηνία κτήσης 4/6/2013 (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),

    7. Επιστήμες της Αγωγής, Ειδίκευση «Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης): μία υποψήφια με ημερομηνία κτήσης 17/1/2013 (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),

    8. Παιδαγωγική, Πρωτεύων Κλάδος «Νέες Τεχνολογίες και Εκπαίδευση» (ΑΠΘ, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής): ένας υποψήφιος με ημερομηνία κτήσης 29/1/2013 (βάσει της αναλυτικής του βαθμολογίας),

    9. Κοινωνική Ψυχιατρική (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ιατρικής): μία υποψήφια με ημερομηνία κτήσης 20/9/2013 (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),

    10. Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 4/10/2011,

    11. Master of Education [Special Education: Autism (Children)] (University of Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 28/2/2013,

    12. Master of Arts in Special Needs (University of Nottingham, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 28/8/2013,

    13. Master of Science in Psychology (Universiteit Leiden, Ολλανδία): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 12/3/2009 (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),

    14. Master di Secondo Livello in Mettodologia e didattica speciale per l’integrazione degli allievi con disabilità (Università degli Studi Roma Tre-Σχολή Επιστημών Αγωγής, Ιταλία): δέκα υποψήφιοι με ημερομηνίες των πράξεων αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 29/4/2013, 27/5/2013, 29/5/2013 και 30/5/2013,

    15. Master Universitario di Secondo Livello Dinamiche Emotivo-Affettive ed Educazione (Università degli Studi di Roma «Tor Vergata», Ιταλία): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 26/7/2013,

    16. Master di Secondo Livello in Competenze relazionali per insegnanti che interagiscono con alunni e famiglie con bisogni educativi speciali (Università degli Studi di Torino, Ιταλία): έξι υποψήφιοι με ημερομηνίες των πράξεων αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 26/7/2013, 29/7/2013 και 1/8/2013,

    17. Master di Secondo Livello in Metodologie Didattiche e Psicologiche dell’ Educazione (Universita degli Studi dell’ Aquila, Ιταλία): τρεις υποψήφιοι με ημερομηνίες των πράξεων αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 26/7/2013 και 1/8/2013

    18. Diploma Magistr στην Ειδική Αγωγή – Παιδαγωγού για Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Πανεπιστήμιο Σόφιας «Αγ. Κλιμέντ Οχρίντσκι», Βουλγαρία): έντεκα υποψήφιοι με ημερομηνίες των πράξεων αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 12/4/2013, 23/5/2013, 6/8/2013, 8/8/2013, 9/8/2013, 30/8/2013, 10/9/2013, 22/11/2013 και 25/11/2013,

    19. Diploma Magistr με ειδικότητα «Επικοινωνιακές διαταραχές», Επαγγελματική ειδίκευση «Παιδαγωγός ατόμων με διανοητική υστέρηση» (Πανεπιστήμιο «Π. Χιλεντάρσκι», Πλόβντιβ, Βουλγαρία): μία υποψήφια με ημερομηνία της πράξης αναγνώρισης της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ 28/8/2013.

    Οι υπόλοιποι εξήντα δύο υποψήφιοι με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών είναι ενταγμένοι στον Πίνακα Β΄ κλάδου Δασκάλων ΕΑΕ ήδη από το σχολικό έτος 2012-2013 (τουλάχιστον). Οι τίτλοι τους είναι οι ακόλουθοι:

    1. Ειδική Αγωγή (ΕΚΠΑ, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία): μία υποψήφια,

    2. Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική (ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας), Κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή»: τέσσερις υποψήφιοι / Κατεύθυνση «Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική»: δύο υποψήφιες,

    3. Ειδική Αγωγή, Κατεύθυνση «Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής): τρεις υποψήφιες,

    4. Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής): μία υποψήφια,

    5. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή»: δεκαεννέα υποψήφιοι,

    6. Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης: ένα σχολείο για όλους, Κατεύθυνση «Ψυχοπαιδαγωγική παιδιών με ειδικές ανάγκες» (Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου): τρεις υποψήφιες,

    7. Επιστήμες της Αγωγής, Ειδίκευση «Μαθησιακές Δυσκολίες, Δυσλεξία – Αγωγή Κωφών», Υποειδίκευση «Αγωγή Κωφών» (Πανεπιστήμιο Πατρών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης): μία υποψήφια,

    8. Επιστήμες της Αγωγής, Κατεύθυνση «Ψυχολογικές και Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις της Διαφορετικότητας» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών): μία υποψήφια (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),

    9. Σχολική Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ψυχολογίας): μία υποψήφια,

    10. Σχολική και Εξελικτική Ψυχολογία (ΑΠΘ, Τμήμα Ψυχολογίας): μία υποψήφια,

    11. Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία, Κατεύθυνση «Φυσική Δραστηριότητα για Ειδικούς Πληθυσμούς» (ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και Σερρών του ΑΠΘ, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας): μία υποψήφια,

    12. Master of Arts: Education (Inclusion and Special Educational Needs) (UniversityofBirmingham, Ηνωμένο Βασίλειο): ένας υποψήφιος,

    13. Master of Education in Special Education (UniversityofBristol, Ηνωμένο Βασίλειο): τρεις υποψήφιες,

    14. Master of Arts in Deaf Studies (UniversityofBristol): μία υποψήφια,

    15. Master of Education (University of Bristol): μία υποψήφια (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),

    16. Master of Philosophy (Special Education) (BrunelUniversity, Ηνωμένο Βασίλειο): δύο υποψήφιες,

    17. Master of Philosophy (θέμα έρευνας: The differences in eye movement of children with dyslexia & MMR while reading) (BrunelUniversity): μία υποψήφια,

    18. Master of Science in Inclusive and Special Education (UniversityofEdinburgh, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,

    19. Master of Science in Advanced Professional Studies (University of Edinburgh, College of Humanities & Social Science, Moray House School of Education): μία υποψήφια (βάσει της αναλυτικής της βαθμολογίας),

    20. Master of Education in Inclusive Education (UniversityofGlasgow, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,

    21. Master of Arts in Special Educational Needs (UniversityofLeeds, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,

    22. Master of Arts in Special and Inclusive Education (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου,InstituteofEducation): μία υποψήφια,

    23. Master of Arts in Work Based Learning Studies (Special Education) (Middlesex University-London, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,

    24. Master of Education – Special Educational Needs (UniversityofNewcastle upon Tyne, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,

    25. Master of Arts in Special Needs (UniversityofNottingham, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,

    26. Master of Arts in Autism (SheffieldHallamUniversity, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,

    27. Master of Arts in Specific Learning Difficulties (Dyslexia) (UniversityofSouthampton, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,

    28. Master of Arts in Autism (UniversityofWales, Ηνωμένο Βασίλειο): ένας υποψήφιος,

    29. Master of Arts in Special Educational Needs (UniversityofWales,Newport, Ηνωμένο Βασίλειο): μία υποψήφια,

    30. Master of Arts – Speech-Language Pathology, (SaintXavierUniversity, Σικάγο): μία υποψήφια,

    31. Master of Arts, Major: Special Education (New JerseyCityUniversity, ΗΠΑ): μία υποψήφια και

    32. Master of Special Education (UniversityofWestern Australia): μία υποψήφια.

    Β. Διδακτορικοί τίτλοι σπουδών (τρεις υποψήφιοι):

    1. «Η ευεργετική μοναξιά στην παιδική ηλικία: κατασκευή κλίμακας και προτάσεις για παιδαγωγικές εφαρμογές» (ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέας Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας): στους πίνακες από το σχολικό έτος 2009-2010.

    2. «Γλωσσικές ικανότητες στην αναπτυξιακή δυσλεξία και την ειδική γλωσσικής διαταραχή: μια συγκριτική και διαγλωσσικής μελέτη» (ΑΠΘ, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας): στους πίνακες από το σχολικό έτος 2011-2012.

    3. «Η συμβολή της αφής, της ακοής και της όσφρησης στη διαμόρφωση και ενημέρωση νοητικών χαρτών από άτομα με πρόβλημα όρασης» (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής): στους πίνακες από το σχολικό έτος 2012-2013.

    Όλοι οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών από πανεπιστήμια της αλλοδαπής έχουν Πράξη αναγνώρισης της ισοτιμίας τους με τους απονεμόμενους από τα ελληνικά πανεπιστήμια από το ΔΟΑΤΑΠ (και βάσει αυτής αναγράφονται οι παραπάνω τίτλοι).

    Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 117746/Γ6/27-8-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΩΜ9-Α5Ν) εγκύκλιο, η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών δεν επηρεάζουν την κατάταξη των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι της ίδιας κατηγορίας (κάτοχοι είτε διδακτορικού είτε μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών) κατατάσσονται βάσει της προϋπηρεσίας τους στην ΕΑΕ και, στην περίπτωση που αυτή συμπίπτει, βάσει α) των μορίων των δύο τελευταίων διαγωνισμών ΑΣΕΠ και β) της ημερομηνίας κτήσης (και ακολούθως του βαθμού) του βασικού τους πτυχίου (ΜΕΡΟΣ Δ΄-ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄.1.1, Επισήμανση Ι, σελ. 32-33).

    Ο ΠΡΟЇΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΛΙΤΣΑΣ

  • 2 Μαΐου 2014, 11:52 | marios

    Η αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων αποτελεί κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της παιδείας και αποτελεί κοινή πρακτική σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Για παράδειγμα δεν μπορεί κάποιος με μεταπτυχιακό, σεμινάρια και καλό βαθμό πρώτου πτυχίου να εκλεγεί λέκτορας ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου ξεπερνώντας κάποιον με διδακτορικό. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο προσχέδιο το αντίστοιχο ισχύει.

    Και για να μην ξεχνάμε ποια είναι τα δύο τμημάτων ΕΑ τα οποία θα προηγούνται με αυτό το νέο νόμο, καλό είναι να θυμηθούμε πως δημιουργήθηκαν:
    Το ΠΤΕΑ Βόλου ιδρύθηκε το 1993. Η εισαγωγή φοιτητών καθυστέρησε, αφού διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι η λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος δεν είναι σύμφωνη με τις σύγχρονες τάσεις στην ειδική αγωγή. Η Πολιτεία αποφάσισε τελικά κι ανακοίνωσε τη μη λειτουργία του Τμήματος. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις τοπικών πολιτικών παραγόντων της Μαγνησίας και ισχυρών εκκλησιαστικών παραγόντων και η απόφαση αναθεωρήθηκε εκ’ νέου. Υπό αυτές τις συνθήκες έγινε η πρώτη εισαγωγή φοιτητών το 1998.
    Το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής δεν ιδρύθηκε ως παιδαγωγικό τμήμα Ε.Α. Δεν ήταν τμήμα παραγωγής εκπαιδευτικών, όπως προδίδει ο τίτλος του. Οι απόφοιτοι του εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ10 Κοινωνιολόγων, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του τμήματος http://www.uom.gr/index.php?tmima=7&categorymenu=2 , αλλά και σε θέσεις δασκάλων ειδικής αγωγής.

    κ. Κεδίκογλου, ο κ. Λολίτσας είπε πρόσφατα ότι διαβάσατε στο υπόμνημα που στείλανε ενδιαφερόμενοι ό,τι σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχει ξεχωριστό πτυχίο στην ειδική αγωγή κ.λπ., και ότι αυτό είναι μία ακαδημαϊκή συζήτηση που δεν αφορά τον παρόντα νόμο και ότι είναι κάτι που απαιτεί μία άλλη συζήτηση. Μήπως θα ήταν πιο ορθό να είχε προηγηθεί αυτή η συζήτηση προτού αλλάξετε το νόμος; Γιατί τόσα χρόνια δεν έχει γίνει μια τέτοια συζήτηση;
    Όλο αυτό προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς και τα σεμινάρια που για άλλη μια φορά ‘προωθεί’ το υπουργείο, μέσο της υπερβολικής τους μοριοδότησης και της επαναφοράς τους με διαφορετική μορφή.

    Υποστηρίξατε ωστόσο ότι δεν θα αιφνιδιάσετε κανέναν, πως είναι δυνατόν αυτό να ισχύσει;; Όταν χιλιάδες συνάδελφοι προσπαθούσαν να αποκτήσουν τα προσόντα που ο προηγούμενος νόμος όριζε σαν αξιέπαινα και σε εσείς σε μία νύχτα τα αναιρείται;; (προωθώντας τους κατόχους απλών σεμιναρίων).
    Μιλήσατε για κατάφωρες αδικίες και δημιουργία βιομηχανίας μεταπτυχιακών, γνωρίζετε όμως πολύ καλά ότι εσείς μας στρέψατε εκεί. Πιστεύετε θα έπρεπε να »τιμωρηθούμε » που επιλέξαμε να αποκτήσουμε τα προσόντα που εσείς στο υπουργείο ζητούσατε;;
    Δηλώσατε ότι περνάμε άμεσα στη μοριοδότηση όλων των κριτηρίων, αυτό δεν είναι κατάφωρη αδικία;; Να φτάσει στο σημείο κάποιος με ένα απλό σεμινάριο, επειδή είχε »γνωριμίες» στο πανεπιστήμιο και το έκανε έγκαιρα να περνάει στη μοριοδότηση έναν διδάκτορα ή έναν κάτοχο μαστερ;; Που σταματάει η αδικία και που ξεκινάει η δικαιοσύνη σας;;

    Πρόσφατα ο κ. Λολίτσας δήλωσε ότι έγινε προσπάθεια να μην απαξιωθεί τίποτε, κανένα μεταπτυχιακό, κανένα διδακτορικό κ.α. Δηλαδή κάποιος που έκανε 2χρόνια μεταπτυχιακές σπουδές και παίρνει 1,5 χρόνο προϋπηρεσίας με αυτό, δεν απαξιώνετε όταν τον περνάει κάποιος με ένα απλό σεμινάριο;; Όταν ένας διδάκτορας (που έχει και μεταπτυχιακό στην ΕΑ) μπαίνει στον πίνακα και είναι στην κατάταξη κάτω από έναν απλό κάτοχο σεμιναρίου (που έχει δουλέψει 3 χρόνια και έχει και σεμινάριο που μετράει 1 μονάδα) δεν απαξιώνετε;;
    Άμα αυτό δεν είναι αδικία, φαίνεται έχουμε χάσει την αίσθηση της λογικής…

    Η υποβάθμιση των εκπαιδευτικών ειδικών αγωγής 70.50/60.50 με αυξημένα προσόντα και η προσβολή της επαγγελματικής τους ταυτότητας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων δεν έχει προηγούμενο σε αυτό το νόμο.

    Πιστεύω ότι θα έπρεπε:
    – Τουλάχιστον οι κάτοχοι διδακτορικών ειδικής αγωγής να τοποθετούνται με τους ΠΕ 71/61, (είναι ντροπή για την χώρα μας ο διδάκτορας να κατατάσσεται χαμηλότερα από έναν απλό απόφοιτο που θα μπορούσε να είναι φοιτητής του)
    – να επανεξεταστεί τη μοριδότηρη της προϋπηρεσίας και να γίνει 0,05-0,1
    – να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στα σεμινάρια!! Ο τότε υφυπουργού παιδείας (Ε. Χριστοφιλοπούλου, 22/12/2009) είδε δηλώσει: »Τα χρυσοπληρωμένα σεμινάρια έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και κάθε απόπειρα επαναφοράς τους συνιστά «εμπαιγμό» ».
    – τέλος, υπάρχει μία φήμη ότι μέλος της επιτροπής του κ. Λολίτσα έχει πρώτου βαθμού συγγένεια με άτομο που σπουδάζει στην ειδική αγωγή. Θα σας παρακαλούσα να ερευνήσετε το θέμα άμεσα. Δεν γίνεται να υπάρξει δικαιοσύνη άμα κάτι τέτοιο αληθεύει.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας,
    Αν και πολύ φοβάμαι ότι όλα είναι δρομολογημένα…

  • 2 Μαΐου 2014, 11:46 | Vassilis.

    κ. Λολίτσα, αναφέρατε σχετικά με τον πίνακα Α, ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί Αμεα δεν εχουν μονο προσόν την αναπηρία τους αλλά και άλλα προσόντα, όπως προυπηρεσία, μεταπτυχιακο, δεύτερο πτυχίο κλπ, επομένως δεν θα λάβουν μόνο τα 3 μορια της αναπηρίας τους αλλά και κάτι παραπάνω. Εγώ θα θελα να σας ρωτήσω το εξής:Όσοι δεν έχουν επιπλέον προσόντα, αλλά μόνο την αναπηρία τους και το βασικό πτυχίο στην ειδ. αγωγή(ΠΕ71), τι θα απογίνουν; Αυτούς τους ξεχνάμε εντελώς; Τους πετάμε στον Καιάδα;Όσοι δηλαδή είναι τυχεροί και έχουν κάποια επιπλέον προσόντα , έχουν μια πιθανότητα(πλέον) να εργαστούν.Οι υπόλοιποι;
    Και κάτι ακόμα: Μας είπατε ότι η ενοποίηση των 2 πινάκων θα λύσει το θέμα που δημιουργούνταν ως τώρα να πηγαίνει π.χ ο κωφός εκπαιδευτικός σε αυτιστικο παιδί. Επισημάνατε ότι με τους 2 πινακες υπηρχε προβλημα γιατι πχ μπορουσε να παει ενας τυφλος εκπαιδευτικος σε ενα παιδι με αυτισμο, ενω τωρα κωφοι, τυφλοι, τετραπληγικοι θα πηγαινουν μονο σε αντιστοιχα σχολεια. Αληθεια, πώς θα γίνει αυτό; Μήπως θα γράφεται δίπλα στο όνομα του καθενός και η αναπηρία του;
    Η ρύθμιση αυτών των θεμάτων θα μπορούσε να γίνει μέσα από την εκάστοτε αβαθμια.

  • 2 Μαΐου 2014, 11:35 | dimitris

    Εμείς, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε για χρόνια το χώρο της Ειδικής Αγωγής, είμαστε αντίθετοι με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, το οποίο θεωρούμε κατάφορα άδικο, ανάλγητο, υποτιμητικό και εξευτελιστικό για την επαγγελματική μας οντότητα και για την έως τώρα προσφορά μας στο χώρο της εκπαίδευσης.

    Θεωρούμε πως ο χαρακτηρισμός μας ως 0.50 είναι μια παγίδα. Δεν κατανοούμε το λόγο σύστασής του και πιστεύουμε τουλάχιστον πως έγινε για να μας εγκλωβίσει στις θέσεις που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, ως να είμαστε αγάλματα και όχι άνθρωποι των οποίων η ζωή μεταβάλλεται και που πιθανώς κάποια στιγμή χρειαστεί να μετακινηθούμε από τις οργανικές μας με μετάθεση ή με απόσπαση. (Πώς να μετακινηθεί κανείς όταν οι κενές θέσεις αυτόματα μεταβάλλονται σε ΠΕ61/71;)

    Επιθυμούμε το διορισμό όλων των αποφοίτων αλλά με τρόπο δίκαιο για όλους.

    Δεν ανεχόμαστε να μας υποτιμούν ούτε ως επιστήμονες, ούτε ως πολίτες, ούτε ως ανθρώπους με οικογενειακές υποχρεώσεις.

    Προτείνουμε:

    1. Να παραμείνουμε ως έχουμε ΠΕ60/70. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετατραπούμε σε ΠΕ60.50/70.50

    2.Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος πίνακας και όσοι θέλουν να διοριστούν στην Ειδική Αγωγή να μπαίνουν ως εξής:

    · Πτυχιούχοι Τμημάτων Ειδικής Αγωγής: Μόρια 4

    · Πτυχιούχοι Γενικής Εκπαίδευσης: Μόρια 4

    · Μεταπτυχιακό: όσα μόρια προβλέπει ο νόμος (δεν αποκλείει έναν πτυχιούχο ΠΕ61/71 το βασικό πτυχίο από τις μεταπτυχιακές σπουδές!)

    · Από εκεί και πέρα να μοριοδοτούνται ανάλογα με τα επιπλέον προσόντα τους και τα κριτήρια της προϋπηρεσίας. Έτσι έχουν όλοι ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    Όπως είχε βρεθεί λύση και συνυπήρχαν στον κλάδο πτυχιούχοι με 2 έτη και 4 έτη σπουδών, να βρεθεί και τώρα λύση. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία, όχι όμως να εξοβελίζονται έμπειροι εργαζόμενοι.

    3.Θεωρούμε άδικο και ανήθικο να μετατρέπονται οι θέσεις της Ειδικής Αγωγής σε ΠΕ61/71 και να προηγούνται οι νέοι πτυχιούχοι στους διορισμούς, στις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις έναντι των παλαιών! Όσοι είμαστε ήδη διορισμένοι, διοριστήκαμε κανονικά ως εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής και οργώσαμε την Ελλάδα για να συγκεντρώσουμε μόρια μετάθεσης!!! Πως είναι δυνατόν να διαγράφονται όλα αυτά και να προηγούνται οι μόλις χθεσινοί ΠΕ61/71; Ποιος δεν το θεωρεί αυτό άδικο;

    4. Αιτούμαστε οι θέσεις της ειδικής αγωγής να καταλαμβάνονται και από τις δυο κατηγορίες ΠΕ 60/70 και ΠΕ61/71

    5. Ο τρόπος μοριοδότησης του χρόνου υπηρεσίας να είναι κοινός. Δεν είναι δίκαιο μέσα σε μια πενταετία ένας ΠΕ61/71 να ξεπερνάει έναν παλαιό εργαζόμενο. Τι είδους αυθαιρεσία-αδικία είναι αυτή και που αποσκοπεί; Να παραμείνει λοιπόν ως έχει το καθεστώς των μεταθέσεων και αποσπάσεων και όταν διοριστούν και οι ΠΕ61/71 (κι ευχόμαστε να γίνει σύντομα μέσω ΑΣΕΠ) να λαμβάνουν κι εκείνοι τα μόρια της προϋπηρεσίας τους συγκεντρώνοντας ανάλογα τις προϋποθέσεις για απόσπαση – μετάθεση.

    Πως είναι δυνατόν ο νομοθέτης να ακυρώνει και να υποτιμά τους ήδη υπηρετούντες για χρόνια; Τι να σκεφτεί κανείς;

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

  • 2 Μαΐου 2014, 11:18 | Γιάννης Χριστόδουλόπουλος

    Απόσπασμα απο την ομιλία του κύριου Λολίτσα στην βουλή:«Σε ότι αφορά την πρόταξη των 61, 71. Επίσης, για αυτό το θέμα, υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση. Θα ήθελα να πω ότι τους Π.Ε. 61 και 71, τους προέτασσαν όλοι και ο ν.3699 και ο ν.3966 και κάποιες σχετικές τροπολογίες που υπήρχαν κατά καιρούς, όλοι το έκαναν αυτό. Δεν το κάνουμε εμείς, δεν το κάνουμε για 1η φορά, είναι όμως κάτι που είναι δίκαιο. Δεν μπορεί να έχουμε κάποιον που έχει βασικό πτυχίο κάπου και να του λέμε ότι εσύ που έχεις βασικό πτυχίο δεν μπορείς να προτάσσεσαι, αλλά θα σε βάλουμε στην ίδια κατηγορία με τον μεταπτυχιακό ή τον διδακτορικό ή το οτιδήποτε. Δηλαδή, είναι σαν να έχουμε 1 φιλόλογο που έχει αποφοιτήσει από μία Φιλολογική Σχολή που δίνει διορισμό ως φιλόλογο σε 1 σχολείο και να έχουμε και 1 κοινωνιολόγο που έχει 1 μεταπτυχιακό στην φιλολογία και εμείς να λέμε, όχι, δεν θα πάρουμε πρώτα το φιλόλογο αλλά θα πάρουμε τον κοινωνιολόγο επειδή έχει μεταπτυχιακό στην φιλολογία. Δηλαδή, έχει και κάτι παραπάνω, είναι εκπαιδευτικός και έχει και κάτι παραπάνω. Ακούγετε αυτό το παράδειγμα κάπως αλλά επί της ουσίας αυτό είναι».Σχολιασμός και κατάρριψη του επιχειρήματος για πρόταξη βασικού πτυχίου για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση
    Σχολιασμός και κάταρριψη επιχειρήματος για μοριοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών ειδικής αγωγής:
    Tα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκεί δεν υπάρχουν βασικά πτυχία σχετικά με την ειδική αγωγή. Κατα συνέπεια και μόνο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να προτάσσεται: α)το διδακτορικό και β)το μεταπτυχιακό στην Ειδική αγωγή ή να δίνεται η αναλογούσα μοριοδότηση 4 μορια για μεταπτυχιακό και 8 μόρια για διδακτορικό. Η μοριοδότηση για κατοχή μεταπτυχιακού και διδακτορικού θα πρέπει να είναι αθροιστική όπως και η μοριοδότηση που προτείνεται για σεμινάριο και μεταπτυχιακό.
    Επιπρόσθετα ενώ στην αθμια εκπαίδευση θεωρείται απο το Υπουργείο Παιδείας οτι το πτύχιο κάνει τον ειδικό παιδαγωγό στην δευτεροβάθμια λόγω της εξαιρετικά υψηλής πριμοδότησης της εμπειρίας (0,20 μόρια ανα μήνα) θεωρείται οτι η εμπειρία διαμορφώνει αποτελεσματικούς εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.
    Κατα συνέπεια κρίνεται με διαφορετικό τρόπο η ποιότητα των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και συγκεκριμένα:
    Στην πρωτοβάθμια προτιμούνται οι εκπαιδευτικοί με βασικό πτυχίο στην ειδική αγωγή.
    Στην δευτεροβάθμια προτιμούνται οι εκπαιδευτικοί με εμπειρία.

    Επιπρόσθετα εισάγονται κριτήρια των οποίων η αξιοπιστία είναι αμφισβητίσιμη. Συγκεκριμένα κατα πόσο ο βαθμός πτυχίου είναι κριτήριο το οποίο πιστοποιεί την επάρκεια των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής αφού ειδικά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν σχετίζονται τα βασικά πτυχία με την ειδική αγωγή! Αν και χρησιμοποιείται το κριτήριο αυτό στην δευτεροβάθμια, με την πρόταξη των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας με βασικό πτυχίο στην ειδική αγωγή, αγνοείται. Είναι το ίδιο να ολοκληρώνει κάποιος σπουδές σε 4 χρόνια με οχι τόσο καλό βαθμό πτυχίου και το ίδιο να ολοκληρώνει σε 6 και 7 με βαθμό πτυχίου κοντά στο άριστα;
    Η αδικία αυτή πρέπει να διορθωθεί. Κάτι τέτοιο και ειδικά για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση σημαίνει:
    α) πρόταξη κατα σειρά των διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων
    β) μείωση της εμπειρίας για κάθε μήνα στα 0,10 μόρια.
    γ)σε περίπτωση που δεν γίνει η πρόταξη θα πρέπει να δοθούν τα μόρια που αναλογούν στον κόπο και την γνώση των διδακτορικών (8 μόρια) και των μεταπτυχιακών (4 μόρια) και αθροιστικά.
    δ) να προσμετράται ο βαθμός πτυχίου μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας
    Είναι τελείως διαφορετική περίπτωση η αθμια εκπαίδευση απο την δευτεροβάθμια!

  • 2 Μαΐου 2014, 10:35 | Ελένη

    Μετά από τα σεμινάρια της ντροπής ( τα οποία έχω παρακολουθήσει κι εγώ ) φτάνουμε και σε κάποια μεταπτυχιακά της ντροπής. Επειδή λοιπόν γύρω μας είναι υποκειμενικές οι προσπάθειες του κάθε εκπαιδευτικού, για μένα ένα κάλο μεταπτυχιακό θα σου δώσει αρκετά συν όμως και η καθημερινή τριβή σε τάξεις, η συνεχής ενασχόληση και προσωπική αναζήτηση πέρα από τις δυσκολίες που συναντούν οι αναπληρωτές δίνει επίσης αρκετά εφόδια. Το μεταπτυχιακό πρέπει να μετράει σαν χρόνος προϋπηρεσίας( διάρκεια 1 χρόνος = προϋπηρεσία 12 μήνες). Έχοντας κοπιάσει κι εγώ σε μεταπτυχιακό στο γνωστικό μου αντικείμενο 2 ετών μάλιστα (το οποίο δεν αναγνωρίζεται) έχω γνώση για την προσπάθεια που καταβάλλει κανείς για να το αποκτήσει αλλά έχω και γνώση του κόπου και της συνεχούς ατελείωτης προσπάθειας μέσα στην τάξη.

  • 2 Μαΐου 2014, 08:10 | dimitris

    Η θέση της Π.Ε.Ε.Π. για το σχέδιο νόμου για την ειδική αγωγή
    ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό ΥΠΑΙΘ
    Κοινοποίηση
    1. Τον Υφυπουργό ΥΠΑΙΘ
    2. Το Δ/ντή ΕΑΕ ΥΠΑΙΘ
    3. Τα Πολιτικά Κόμματα της Βουλής των Ελλήνων
    4. Αρμόδιες επιτροπές της Βουλής
    5. Την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρια –ΕΣΑμεΑ-
    6. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία –ΠΟΣΓΚΑμεΑ-
    7. Δίκτυο Ειδικών Σχολείων
    8. Τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας –Δ.Ο.Ε-
    9. Την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης -Ο.Λ.Μ.Ε.-
    10. Την Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων –Π.Ε.Σ.Σ.
    11. Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΠΕ
    12. Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    13. ΠΟΣΕΕΠΕΑ
    14. Μ.Μ.Ε.
    Κύριε Υπουργέ,
    Η Πανελλήνια Ένωση Ειδικών Παιδαγωγών διαφωνεί με τη φιλοσοφία και πολλές από τις αποσπασματικές διατάξεις του σχεδίου νόμου για την Ε.Α.Ε. που εισάγονται χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και κυρίως χωρίς την αξιολόγηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των δομών της ΕΑΕ. Ιδιαίτερα διαφωνεί με τις ρυθμίσεις για τη στελέχωση των δομών της Ε.Α.Ε. οι οποίες προσβάλουν τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.
    Το σχέδιο νόμου εισάγει ακραίες κι αναχρονιστικές ρυθμίσεις για την επιλογή των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τις δομές της Ε.Α.Ε. θέτοντας ως καθοριστικό κριτήριο την προϋπηρεσία και τα σεμινάρια και δίνοντας απόλυτο προβάδισμα στους πτυχιούχους τμημάτων ειδικής αγωγής κι όχι μόνο, παραγνωρίζοντας την κυρίαρχη διεθνώς τάση και πρακτική ο ειδικός παιδαγωγός της ένταξης να έχει βασικές σπουδές στα παιδαγωγικά και στη συνέχεια να μετεκπαιδεύεται στην ειδική αγωγή, ενώ σημαντικό προσόν για τον ειδικό παιδαγωγό θεωρείται και η προηγούμενη προϋπηρεσία στη γενική αγωγή.
    Στο πλαίσιο της συζήτησης για το νόμο 4186/2013, αρθ. 28 (ΦΕΚ 193/τ.Α΄/17-9-2013) ως Π.Ε.Ε.Π. είχαμε τονίσει για μια ακόμα φορά την επείγουσα ανάγκη εξορθολογισμού των κριτηρίων επιλογής, αναφέροντας σχετικά για το θέμα αυτό:
    «Η αναμενόμενη ρύθμιση για την κατάταξη στον πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για ΣΜΕΑΕ της Α΄/θμιας εκπαίδευσης δε συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο. Είναι αναγκαίο να ενταχθεί η σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για να αρθεί ο παραλογισμός στη σύνταξη των σχετικών πινάκων και να υπάρχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη και σταθερότητα. Η ρύθμιση θα πρέπει να ισχύσει από τις προσλήψεις για το σχολικό έτος 2013-14. Συγκεκριμένα, οι πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Τμημάτων γενικής αγωγής με μεταπτυχιακό στην ΕΑΕ δε θα πρέπει να προηγούνται των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, αλλά να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Το μεταπτυχιακό σ’ αυτή την περίπτωση είναι το ελάχιστο γι’ αυτούς προσόν για να ενταχτούν στον πίνακα, δεν είναι πρόσθετο προσόν, για να δώσει προβάδισμα, όπως μπορεί να γίνει για τους αποφοίτους Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής αγωγής με μεταπτυχιακό στην ΕΑΕ. Για τους πτυχιούχους γενικής αγωγής, μπορεί να μετρήσει ως πρόσθετο προσόν ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος στην ΕΑΕ. Επίσης, το προβάδισμα που δίνει το μεταπτυχιακό δε θα πρέπει να είναι απόλυτο. Προτείνουμε να αντιστοιχεί σε τρία χρόνια προϋπηρεσίας το μεταπτυχιακό και τέσσερα το διδακτορικό. Τονίζουμε τέλος, ότι η κυρίαρχη τάση διεθνώς είναι ο ειδικός παιδαγωγός της ένταξης να έχει βασικές σπουδές στα παιδαγωγικά και στη συνέχεια να μετεκπαιδεύεται στην ειδική αγωγή με υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακές σπουδές. Η επιδίωξη να προσλαμβάνονται μόνο πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής δεν έχει επιστημονική βάση και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ε.Α.Ε.». (ΠΕΕΠ, αριθ. πρωτ. : 152/ 20-8-2013)
    Οι πτυχιούχοι παιδαγωγικών τμημάτων ή καθηγητικών σχολών με μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό στην Ε.Α.Ε. μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με τους εκπαιδευτικούς χωρίς σπουδές στην Ε.Α.Ε. οι οποίοι έχουν μόνο προϋπηρεσία. Μάλιστα οι 15 μήνες προϋπηρεσίας αντιστοιχούν με ένα μεταπτυχιακό και οι 30 μήνες με ένα διδακτορικό! Παρατηρείται ακραία μορφή απαξίωσης των σπουδών στην ειδική αγωγή και οπισθοδρόμηση 40 τουλάχιστον ετών, όταν στο Ν. 1566/1985 η πενταετής προϋπηρεσία στην Ε.Α.Ε. (60 μήνες πραγματική υπηρεσία) θεωρούνταν ισότιμη με τη διετή μετεκπαίδευση ή το μεταπτυχιακό στην Ε.Α.Ε. Σήμερα θα αρκούν 15 μήνες προϋπηρεσίας για υποσκελίσουν ένα μεταπτυχιακό ή 30 μήνες για ένα διδακτορικό στην Ε.Α.Ε. Τότε η ρύθμιση ήταν κατανοητή λόγω της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού. Σήμερα είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Οδηγούμαστε σε συνθήκες πλήρους ισοπέδωσης, αναξιοκρατίας και υποβάθμισης της παρεχόμενης Ε.Α.Ε.
    Ένας απόφοιτος τμήματος ή και κατεύθυνσης ειδικής αγωγής προτείνεται να επιλέγεται πλέον κατά προτεραιότητα συγκρινόμενος με έναν υποψήφιο που μπορεί να έχει τέσσερα χρόνια βασικών παιδαγωγικών σπουδών, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Ε.Α.Ε. καθώς και αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στην Ε.Α.Ε. Είναι δυνατόν να υποστηρίζει κάποιος ότι ο πρώτος έχει καλύτερη κατάρτιση από το δεύτερο. Είναι δυνατόν η εκπαίδευση σε παιδαγωγικό τμήμα να θεωρείται ότι δεν έχει σχέση με την ειδική αγωγή; Είναι δυνατό να επικρατήσουν τέτοιες διαχωριστικές αντιλήψεις και πρακτικές; Η Π.Ε.Ε.Π. διαφωνεί με την ύπαρξη χωριστού κλάδου ΠΕ71 και ΠΕ61. Η δημιουργία χωριστού κλάδου, αντί για υποκλάδο, του ενιαίου κλάδου κάθε ειδικότητας, διασπά το χώρο των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και οδηγεί σε διαχωριστικές λογικές στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Ένας απόφοιτος τμήματος ειδικής αγωγής ή κατεύθυνσης στην ειδική αγωγή θα θεωρείται πλέον ότι υπερτερεί των διευθυντών ΣΜΕΑΕ, των σχολικών συμβούλων Ε.Α.Ε., του Διευθυντή Ε.Α.Ε. του Υ.ΠΑΙ.Θ., αλλά και των καθηγητών του στο Πανεπιστήμιο! Αυτή είναι η λογική του νέου σχεδίου νόμου. Όλα φαίνεται να έχουν στόχο την εξασφάλιση φθηνού προσωπικού, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε την πρόσφατη Κ.Υ.Α. 2/24529/0022 (ΦΕΚ 928/Β-14-4-2014) με την οποία αφαιρείται από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, η δυνατότητα αναγνώρισης των τίτλων αυτών για τη μισθολογική τους εξέλιξη. Όπως σημειώνει η ΔΟΕ «Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία » …Επιπλέον, κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μπορούν να προσμετρήσουν τους εν λόγω τίτλους για μισθολογική εξέλιξη από την ημερομηνία πρόσληψης τους, με την απαραίτητη προϋπόθεση και μόνο οι ανωτέρω τίτλοι να έχουν αποτελέσει τυπικό προσόν για την πρόσληψη αυτών…», είναι εξαιρετικά δυσμενής για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις στην Ειδική Αγωγή, δεν προσλαμβάνονται με τυπικό προσόν διορισμού κάποιον μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο» (25/4/2014). Συμπέρασμα: οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό για τους οποίους θα μετρούσε μισθολογικά το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό, αποκλείονται ουσιαστικά από τις προσλήψεις! Οι πτυχιούχοι ειδικής αγωγής (ΠΤΕΑ) με μεταπτυχιακό σύμφωνα με την απόφαση δε δικαιούνται μισθολογική εξέλιξη, γιατί το μεταπτυχιακό δεν είναι τυπικό προσόν για την πρόσληψή τους, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.
    Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην περίπτωση των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής (ΠΕ11). Απόλυτη προτεραιότητα δίνεται στους εκπαιδευτικούς ΠΕ11 με προπτυχιακή ειδικότητα στην ΕΑΕ, ενώ εκπαιδευτικοί με το ίδιο βασικό πτυχίο και μεταπτυχιακές σπουδές ή και διδακτορικό στην ΕΑΕ, που μέχρι τώρα προσλαμβάνονταν κατά προτεραιότητα παρακάμπτονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Π. το 1999 έως σήμερα οι πτυχιούχοι ΠΕ11 με προπτυχιακή ειδίκευση στην ΕΑΕ δε μπορούν να εγγραφούν ως τακτικά μέλη της Π.Ε.Ε.Π., αλλά απαιτούνται μεταπτυχιακές σπουδές στην ΕΑΕ. Η ολιγόμηνη προπτυχιακή ειδίκευση δε θεωρείται επαρκής για να χαρακτηριστεί κάποιος ως ειδικός παιδαγωγός. Αυτή είναι η άποψη της επιστημονικής κοινότητας. Για το σχέδιο νόμου όμως αποτελεί ακαταμάχητο προσόν. Στο ΤΕΦΑΑ της Αθήνας, για παράδειγμα, οι διδακτικές μονάδες που αντιστοιχούν στην ειδίκευση «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» είναι 20 σε σύνολο 130 που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου (http://www.phed.uoa.gr/ proptyxiakes-spoydes.html). Δηλαδή, η ειδίκευση αντιστοιχεί σε ένα περίπου εξάμηνο σπουδών. Είναι δυνατόν να υποσκελίζει διετείς μεταπτυχιακές σπουδές ή πολυετείς διδακτορικές σπουδές στην ΕΑΕ; Είναι πραγματικά απίστευτη η έκπτωση των προσόντων και η αναξιοκρατία που επιχειρεί να επιβάλει η συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Πρόκειται για σκανδαλώδεις ρυθμίσεις. Πρόκειται για πραγματικό διωγμό των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής με αυξημένα προσόντα.
    Μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτικοί κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τοποθετούνται κατά προτεραιότητα σε δομές Ε.Α.Ε. Τι είναι αυτό που επιβάλει σήμερα μια εκ’ διαμέτρου αντίθετη πολιτική; Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την καταστρατήγηση κάθε έννοιας συνέχειας και συνέπειας της Πολιτείας και την κατάφωρη παράβαση της αρχής της «προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου»; Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι υστερούν σε σχέση με τους αποφοίτους παιδαγωγικού τμήματος ειδικής αγωγής ή κατεύθυνσης ειδικής αγωγής; Η μήπως προκρίνεται διεθνώς η εκπαίδευση των ειδικών παιδαγωγών σε προπτυχιακό επίπεδο, χωριστά από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς; Ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβαίνει. Τα κριτήρια φαίνεται να είναι συντεχνιακά, «κατοχύρωσης βασικού πτυχίου», αλλά και κατοχύρωσης όσων δεν έχουν σπουδές στην ειδική αγωγή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και οι σύγχρονες τάσεις στη στελέχωση της Ε.Α.Ε.
    Η απαξίωση των σπουδών στην ΕΑΕ ξεπερνά κάθε όριο, αφού ένας εκπαιδευτικός Α΄/θμιας ή Β΄/θμιας εκπαίδευσης με ανύπαρκτες σπουδές στην ΕΑΕ και 16 μήνες προϋπηρεσία προηγείται ενός εκπαιδευτικού με μεταπτυχιακό στην ΕΑΕ. Με πενταετή προϋπηρεσία (10 μόρια) προτιμάται ενός εκπαιδευτικού με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην ΕΑΕ (6 έως 9 μόρια)! Είναι απίστευτο, αλλά αυτό προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα.
    Η υποβάθμιση των μεταπτυχιακών τίτλων στην ΕΑΕ συνεχίζεται με την εξομοίωση τους με τα μεταπτυχιακά σχολικής ψυχολογίας. Αναρωτιόμαστε η Ειδική Αγωγή και η Σχολική Ψυχολογία δεν είναι δύο διακριτά διαφορετικοί επιστημονικοί υποκλάδοι, της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας αντίστοιχα; Η πρόσληψη στην ΕΑΕ των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολική ψυχολογία ήταν κατανοητή την περίοδο που υπήρχε έλλειψη σε εκπαιδευτικούς με σπουδές στην ΕΑΕ. Σήμερα που υπάρχουν πλέον χιλιάδες πτυχιούχοι τμημάτων ειδικής αγωγής, διετούς μετεκπαίδευσης ή κάτοχοι μεταπτυχιακών ΕΑΕ τι εξυπηρετεί;
    Η «φάμπρικα» των ακριβοπληρωμένων σεμιναρίων ή τα «σεμινάρια της ντροπής» έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά και από την πολιτική ηγεσία. Με δήλωση της η τότε υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου (22/12/2009) τόνισε ότι «θα καταργηθούν τα ακριβοπληρωμένα σεμινάρια των 400 ωρών ως προσόν διορισμού, που αποτελούν εμπαιγμό τόσο για την επιμόρφωση που παρέχουν, όσο και για τους κατόχους αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών στην ειδική αγωγή». Λίγους μήνες μετά υπήρξε η νομοθετική ρύθμιση που όριζε ότι πιστοποιητικά παρακολούθησης ετήσιων σεμιναρίων που αποκτήθηκαν μετά τις 31-8-2010 δεν γίνονται δεκτά (παράγραφος 5 του άρθρου 47 του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/τ. Α΄/19-5-2010). Γιατί δίνεται νέα παράταση; Γιατί συνεχίζεται αυτή η πελατειακή λογική, αυτή η συναλλαγή/διαπλοκή;
    Η Π.Ε.Ε.Π. προτείνει ένα ενιαίο, δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με τα παρακάτω βασικά στοιχεία:
    α) Πρόσληψη σε δομές ΕΑΕ μόνο των εκπαιδευτικών με σπουδές, προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές, στην ειδική αγωγή.
    β) Ισότιμη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών με σπουδές στην ΕΑΕ σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό επίπεδο ή διετή μετεκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακό ή μόνο διδακτορικό στην ΕΑΕ δε θα προηγούνται των πτυχιούχων τμημάτων ειδικής αγωγής, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά θα κρίνονται ισότιμα. Όλοι εντάσσονται σε ένα κοινό υποκλάδο, εντός του ενιαίου κλάδου της κάθε ειδικότητας, της Α΄/θμιας ή της Β΄/θμιας εκπαίδευσης. Η κατάταξη τους θα γίνεται με βάση επιπλέον προσόντα (μεταπτυχιακό για τους πτυχιούχους τμημάτων ειδικής αγωγής, δεύτερο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στην ΕΑΕ για τους υπόλοιπους) και της προϋπηρεσίας τους στην ΕΑΕ. Σε μικρότερο βαθμό μπορεί να προσμετράτε η προϋπηρεσία, έως 3 έτη, στη γενική αγωγή. Η πάγια αυτή θέση της ΠΕΕΠ, αν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα θα είχαν αποφευχθεί στρεβλώσεις, όπως ο πληθωρισμός των μεταπτυχιακών σπουδών, εξαιτίας της απόλυτης πρόταξης.
    γ) Αυστηρή κρίση της συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων με την ειδική αγωγή. Ορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων για την επάρκειά τους για τα μεταπτυχιακά που θα εκπονηθούν στη συνέχεια (μαθήματα, πρακτική άσκηση, κτλ.). Να προσδιορίζεται επίσης και να αξιοποιείται τυχόν εξειδίκευση σε συγκεκριμένες διαταραχές.
    δ) Η κινητικότητα μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής θα πρέπει να αυξηθεί κι όχι να μειωθεί. Οι απόφοιτοι τμημάτων ειδικής αγωγής να μπορούν να προσληφθούν ή να μετατεθούν και στη γενική αγωγή, αν έχουν μεταπτυχιακό στα παιδαγωγικά (διδακτική).
    ε) Οι μεταθέσεις από τη γενική στην ειδική αγωγή, δηλαδή η είσοδος στην ειδική αγωγή, να γίνονται με βάση τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία στην ΕΑΕ), ενώ οι μεταθέσεις από μία θέση ΕΑΕ σε άλλη, της ίδιας ή διαφορετικής περιοχής, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις μεταθέσεις στη γενική εκπαίδευση.
    στ) Η πρόσληψη σε δομές ΕΑΕ εκπαιδευτικών χωρίς σπουδές στην ειδική αγωγή μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση έλλειψης ειδικευμένων εκπαιδευτικών και μόνο προσωρινά με απόσπαση ή αναπλήρωση. Δεν είναι δυνατό να τοποθετούνται σε οργανικές θέσεις ΕΑΕ εκπαιδευτικοί χωρίς σπουδές στην ΕΑΕ. Κατ’ εξαίρεση οι εκπαιδευτικοί ΠΕ11, με προπτυχιακή ειδίκευση στην ΕΑΕ, θα μπορούν ενταχθούν στον υποκλάδο ΠΕ11.05. Η προπτυχιακή ειδίκευση να μοριοδοτείται με το ήμισυ της μοριοδότησης του μεταπτυχιακού στην ΕΑΕ.
    ζ) Πιστοποιητικά παρακολούθησης ετήσιων σεμιναρίων που αποκτήθηκαν μετά τις 31-8-2010 δεν γίνονται δεκτά, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 47 του ν. 3848/2010. Όσα αποκτήθηκαν πριν το 2010 μοριοδοτούνται με ένα μόριο. Τα χρυσοπληρωμενα σεμινάρια έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κάθε απόπειρα επαναφοράς τους συνιστά «εμπαιγμό», για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια της τότε υφυπουργού παιδείας (Ε. Χριστοφιλοπούλου, 22/12/2009).
    η) ο κάθε μήνας προϋπηρεσίας να μοριοδοτείται με 0,1 μόριο. Η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για 0,2 μόρια είναι υπερβολική.
    ζ) Προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών. Δεν είναι δυνατό η πλειοψηφία πλέον των θέσεων ΕΑΕ να καλύπτεται με αναπληρωτές. Η ανάγκη για σταθερό προσωπικό στην ειδική αγωγή είναι μεγαλύτερη, όπως αποδεικνύεται και από την αύξηση του ορίου για μετάθεση από δύο σε τρία χρόνια. Η πρόταση νόμου διαιωνίζει το πρόβλημα με τις προσλήψεις αναπληρωτών κι επιδιώκει την εξασφάλιση όχι του καταλληλότερου προσωπικού αλλά του προσωπικού που κοστίζει λιγότερο. Η διάσπαση των ειδικών παιδαγωγών που προκαλείται από το σχέδιο νόμου, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική μόνιμων διορισμών.
    Κύριε Υπουργέ, η ΠΕΕΠ συμμετείχε ενεργά στο διάλογο για τα δύο προηγούμενα νομοσχέδια για την ειδική αγωγή. Στη συζήτηση για το νόμο 3699/2008 συνέβαλε ουσιαστικά καταθέτοντας τρείς ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες δέσμες προτάσεων, τo 2006, το 2007 και το 2008, συνολικής έκτασης 30 σελίδων. Στη συζήτηση επιμέρους άρθρων τα τελευταία χρόνια, συμμετείχε με εποικοδομητική κριτική και προτάσεις, αναλυτικά ανά παράγραφο. Οι περισσότερες από τις προτάσεις ή αντιρρήσεις μας έχουν σήμερα δικαιωθεί.
    Σήμερα, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να δηλώνουμε ότι δεν είναι δυνατό να συμμετέχουμε στην παραπέρα συζήτηση για ένα σχέδιο νόμου που στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και ενταξιακής προοπτικής. Η ακραία και αναχρονιστική ανατροπή που επιχειρεί να επιφέρει το σχέδιο νόμου, μας πάει πολλές δεκαετίες πίσω κι έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο της ειδικής αγωγής. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ειδική αγωγή και οι λειτουργοί της δέχονται τέτοιο ισχυρό πλήγμα. Η υποβάθμιση των εκπαιδευτικών ειδικών αγωγής με αυξημένα προσόντα και η προσβολή της επαγγελματικής τους ταυτότητας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων δεν έχει προηγούμενο. Οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής με αυξημένα προσόντα, μόνιμοι και αναπληρωτές, βρίσκονται κυριολεκτικά υπό διωγμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί εκπαιδευτικό προσωπικό χαμηλού κόστους στην ΕΑΕ. Εκπαιδευτικοί με έξι, οχτώ και δέκα χρόνια σπουδών θεωρούνται ανεπαρκείς, στερούνται ουσιαστικά του δικαιώματος της μετάθεσης, φοβούνται ότι μπορούν να βρεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Αισθάνονται ανεπιθύμητοι στο χώρο της ειδικής αγωγής. Η ταυτόχρονη ανακοίνωση του σχεδίου νόμου και της εγκυκλίου για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, μέσα στην Εβδομάδα των Παθών, δεν περνά απαρατήρητη. Για την εκπαίδευση πολλών από αυτών των εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει από του υστέρημά του πολλά εκατομμύρια ευρώ (διετής μετεκπαίδευση, εκπαιδευτικές άδειες, υποτροφίες).
    Κύριε Υπουργέ, η Πανελλήνια Ένωση Ειδικών Παιδαγωγών κάνει έκκληση να αποσύρετε το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που έχει ήδη προκαλέσει πληγές στο χώρο της ειδικής αγωγής. Να επανέλθει μετά από συστηματική μελέτη, αξιολόγηση του υφιστάμενου πλαισίου, με σύγχρονη ενταξιακή φιλοσοφία για ισότιμη εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες. Όταν για τα άρθρα 20, 21 & 22 που αφορούν τη στελέχωση υπάρχουν 700 σχεδόν σχόλια, ενώ για το άρθρο 2: «Οργάνωση και στόχοι της ΕΑΕ» υπάρχουν μόνο δύο σχόλια, το τρίτο και εκτενέστερο αφορά κι αυτό τη στελέχωση, η διαβούλευση έχει ουσιαστικά εκφυλιστεί, εξαιτίας των ατοπημάτων του σχεδίου νόμου.
    Η ΠΕΕΠ καλεί όλους τους ειδικούς παιδαγωγούς, με προπτυχιακή ή μεταπτυχιακή ειδίκευση, να σταματήσουν τη δημόσια αλληλοϋπονόμευση που βλάπτει όλους μας και να συνταχτούν με την πρόταση της ΠΕΕΠ, η οποία σέβεται και διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων και κυρίως το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες για υψηλού επίπεδου ισότιμη εκπαίδευση, για την οποία όλοι μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε. Τέλος σας καλούμε όλους στην 5η Διημερίδα Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην Ειδική Αγωγή που διοργανώνει η ΠΕΕΠ στις 10 και 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, για να παρακολουθήσουμε τι μπορούν να καταφέρουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της ειδικής αγωγής, όταν όλοι μαζί, εκπαιδευτικό προσωπικό και οι υπόλοιπες ειδικότητες συνεργάζονται αρμονικά, με γνώση, φαντασία και αφοσίωση για το καλό των παιδιών μας.

    Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Ε.Π.

  • 2 Μαΐου 2014, 00:40 | Σ.Α

    Η πρόταξη των ΠΕ 71 σε σχέση με τους ΠΕ 70.5 είναι δίκαιη.
    Για μια αντικειμενική άποψη μπορεί κανείς να συγκρίνει τον οδηγό σπουδών των 4ετους φοιτήσεως τμημάτων ειδικής αγωγής και τον οδηγό σπουδών ενός οποιουδήποτε μεταπτυχιακού.
    Τα μαθήματα ΕΑ στο μεταπτυχιακό είναι ελάχιστα και ένας ΠΕ 70 που θα φοιτήσει σε αυτό, σε καμία περίπτωση δεν θα πάρει περισσότερες, ούτε καν σε ίσάξιο επίπεδο, τις γνώσεις που αποκομεί κάποιος μετά από 4ετή φοίτηση σε σχολή Ε.Α.

  • 2 Μαΐου 2014, 00:26 | ΤΗΟΜΑΣ

    Η μοριοδότηση του βαθμου πτυχίου είναι πάρα πολυ μεγάλη.Δηλαδη οποιος έχει βαθμό πτυχιου 8 παιρνει τα μόρια μεταπτυχιακου και οποιοσ εχει βαθμό 10 παιρνει τα μόρια διδακτορικού.Στις προσληψεις αναπληρωτων γενικης αγωγής μετραει η προυπηρεσια ,και ο βαθμός πτυχίου ειναι μηδαμινός και υπολογίζεται μονο σε περιπτώσεις ισοβαθμίας

  • 2 Μαΐου 2014, 00:15 | ΣΟΦΙΑ

    Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ.ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ.ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ Ο ΜΙΣΘΟΣ.ΕΝΩ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ, Η ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ(ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ).ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ Η ΕΚΟΣΙΤΡΙΑΧΡΟΝΗ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΑΧΡΟΝΗ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.

    ΑΡΑ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ

  • 2 Μαΐου 2014, 00:13 | ΣΟΦΙΑ

    Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ.ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ.ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ Ο ΜΙΣΘΟΣ.ΕΝΩ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ, Η ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ(ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ).ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ Η ΕΚΟΣΙΤΡΙΑΧΡΟΝΗ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΑΧΡΟΝΗ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.
    ΑΡΑ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ

  • 2 Μαΐου 2014, 00:12 | Κωνσταντίνος

    Ως προς το ΛΑΘΟΣ παράδειγμα που ανέφερε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ. Λολίτσας σχετικά με τη βαρύτητα του βασικού πτυχίου Ειδικής Αγωγής, θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής:
    Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ. Λολίτσας κατά την ομιλία του προς την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 30-4-2014, ανέφερε τα εξής: «Δεν μπορεί να έχουμε κάποιον που έχει βασικό πτυχίο κάπου και να του λέμε ότι εσύ που έχεις βασικό πτυχίο δεν μπορείς να προτάσσεσαι, αλλά θα σε βάλουμε στην ίδια κατηγορία με τον μεταπτυχιακό ή τον διδακτορικό ή το οτιδήποτε. Δηλαδή, είναι σαν να έχουμε 1 φιλόλογο που έχει αποφοιτήσει από μία Φιλολογική Σχολή που δίνει διορισμό ως φιλόλογο σε 1 σχολείο και να έχουμε και 1 κοινωνιολόγο που έχει 1 μεταπτυχιακό στην φιλολογία και εμείς να λέμε, όχι, δεν θα πάρουμε πρώτα το φιλόλογο αλλά θα πάρουμε τον κοινωνιολόγο επειδή έχει μεταπτυχιακό στην φιλολογία». Κύριε Λολίτσα για το παραπάνω παράδειγμα έχετε απόλυτο δίκαιο γιατί πουθενά στην Ευρώπη δεν μπορεί Κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακό φιλολογίας να πάρει τη θέση του φιλόλογου.
    Για την Ειδική Αγωγή όμως το παράδειγμα που θεωρώ ότι θα έπρεπε να αναφέρετε είναι το εξής: «σε όλη την Ευρώπη ένας γιατρός Παιδίατρος πρέπει πρώτα να έχει βασικό πτυχίο ιατρικής και μετά να πάρει εξειδίκευση Παιδιάτρου. Πουθενά δεν υπάρχουν σχολές που να βγάζουν με βασικό πτυχίο παιδίατρους». Το ίδιο συμβαίνει και με την Ειδική Αγωγή. Σε όλη την Ευρώπη οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής (δάσκαλοι και καθηγητές) έχουν σαν βασικό πτυχίο, το πτυχίο του εκπαιδευτικού και μετά παίρνουν εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Η Ειδική παιδαγωγική είναι προέκταση της Γενικής, σύμφωνα με τις εξελίξεις (τουλάχιστον της τελευταίας εικοσαετίας) στην παιδαγωγική επιστήμη αλλά και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος.
    Η πρότασή μας λοιπόν για το σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή και ειδικά στα τρία άρθρα, άρθρο 20 Εκπαιδευτικοί ΕΑΕ, άρθρο 21 Διορισμοί Εκπαιδευτικών ΕΑΕ και άρθρο 22 Αναπληρωτές ΕΑΕ θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής «οι Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής ΠΕ70,50 και ΠΕ 60,50 θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ισότιμα με τους εκπαιδευτικούς ΠΕ71 και ΠΕ61».

  • 1 Μαΐου 2014, 23:39 | Σ.Σ.

    1. Θεωρώ οτι είναι εγκληματικη παράλειψη η μη προσμέτρηση των μορίων του ΑΣΕΠ για τη δευτεροβάθμια, τουλάχιστον μέχρι να γίνει ο ΑΣΕΠ στην ΕΑΕ. Μια επιτυχία στον ΑΣΕΠ εξασφαλίζει κατα το Υπουργείο (για να μην παρεξηγηθώ )την γνώση του αντικειμένου. Δηλαδή στην ΕΑΕ δεν σας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε καλάτο αντικειμενο μας;
    Ζητάμε να ανγνωριστούν τα μόρια του ΑΣΕΠ

    2. Εμείς που δουλέψαμε σε σχολεία που χαρακτηρίζονταν δυσπροσιτα κατά το έτος 2010-2011 βρεθήκαμε μπροστα σε ενα απρόοπτο γεγονός το 2011.Μας αφαιρέθηκαν τα μόρια ανδρομικά!
    Δηλαδή πιο απλά όταν κάναμε αίτηση το 2010 και κάποιοι απο εμας επέλεξαν, κάποιοι όχι, να δουλέψουν στις άκρες αυτης της Χώρας νομίζαμε οτι θα μας δοθούν τα μόρια με την υπάρχουσα διαταξη.
    Ξαφνικά αυτό άλλαξε ανδρομικά! το 2011 το καλοκαίρι μάθαμε οτι δεν θα πάρουμε διπλά τα μόρια.
    Θεωρώ οτι ήταν τεράστια αδικία.
    Ζητάμε τα διπλά μόρια κατά το έτος 2010-2011 όσοι απο εμάς δουλέψαμε σε δυσπρόσιτα σχολεία που ΕΣΕΙΣ χαρακτηρίσατε!

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
    Ελπίζω και εύχομαι μεσα απο αυτη τη διαβούλευση να ακουστεί η γνώμη των πολλών και να φτιαχτεί με γνώμονα το δίκαιο και το συμφέρον των παιδιων που φοιτουν στην ΕΑΕ.

  • 1 Μαΐου 2014, 23:09 | Σωτήρης

    Τα μεταπτυχιακά στη δευτεροβάθμια εξευτελίζονται με τα 3 μόρια που τους δίνονται αλλά και με τον υψηλό συντελεστή 0,20 που δίνεται για την προϋπηρεσία. Χρειάζεται οπωσδήποτε αύξηση της μοριοδότησης των μεταπτυχιακών και ταυτόχρονα μείωση της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας.

  • 1 Μαΐου 2014, 21:40 | Φυρίγου Χαρά

    Να προσμετρηθούν τα προσόντα κάθε αναπληρωτή και να διορίζονται αυτοί με τα περισσότερα. Όχι να χωριστούν σε δυο ομάδες όπως προτείνει το υπουργείο. Είναι άδικο το άρθρο 22 γι αυτό ξεσηκώνει τόσες αντιδράσεις.Αφήνει άνεργους συναδέλφους με πολλά προσόντα.

  • 1 Μαΐου 2014, 21:15 | Φοιτητες προπτυχιακού πανεπιστήμιου Αθηνών

    Οι φοιτητές των παιδαγωγικών πανεπιστημίων είναι πλήρως καταρτισμένοι και για την γενική και για την ειδική αγωγή. Η παιδαγωγική επιστήμη που διδάσκονται στο πανεπιστήμιο, τους μαθαίνει πως να αντιμετωπίσουν και πως να συμπεριφερθούν σε κάθε παιδί που υπάρχει στην τάξη. Με σεβασμό, σταθερότητα και διδασκαλία προσαρμοσμένη σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού. Κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με το άλλο. Έχει την δική του ψυχοσύνθεση και χαρακτήρα. Δουλειά του παιδαγωγού είναι να εντάξει τα παιδιά ανάπηρα και μη στην τάξη να τα βοηθήσει να κοινωνικοποιηθούν και να βρει τρόπους να τα πλησιάσει ώστε να αισθανθούν ελεύθερα και ήρεμα ώστε να βγάλουν το δυναμικό πού διαθέτουν και να περάσουν όμορφα μαθαίνοντας συγχρόνως. Τώρα αν εσείς πιστεύετε ότι το παρακλάδι της παιδαγωγικής επιστήμης η ειδική αγωγή δεν διδάσκεται ενταγμένο και δεμένο απόλυτα με τη γενική αγωγή, είστε έξω από τη φιλοσοφία και λογική της παιδαγωγικής. Ευχόμαστε γρήγορα να αντιδράσουν και οι καθηγητές μας εξηγώντας και καλύτερα από εμάς τα προλεγόμενα. Ευχαριστούμε πολύ για το βήμα.

  • 1 Μαΐου 2014, 17:35 | Θεοδοσία

    Επιθυμώντας να συμβάλλω στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, σας παραθέτω τους ακόλουθους προβληματισμούς:

    • Αναφορικά με τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, θεωρώ -όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι- πως θα πρέπει να είναι 0.1 αντι για 0.2 ανά μήνα. Δεν μπορεί το Μεταπτυχιακό να εξισώνεται με 15 μήνες προϋπηρεσίας και το Διδακτορικό με 30 (όταν στα αντίστοιχα ΜΚ του δημοσίου τα πτυχία αναγνωρίζονται με 3 και 6 χρόνια, αντιστοίχως). Το 0.2 είναι σαφής υποβάθμιση των ακαδημαικών προσόντων, ευνοεί αποκλειστικά αυτούς που έχουν ήδη προϋπηρεσία και δεν επιτρέπει σε νέο προσωπικό με επιστημονική εξειδίκευση υψηλού επιπέδου και γνώση των πλέον σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας να προσφέρουν στο χώρο της ΕΑΕ.
    • Όσον αφορά τα σεμινάρια, είναι παράλογο όταν το Διδακτορικό (6) και το Μεταπτυχιακό (3) ιδίου θέματος δε μπορούν να συναθροιστούν, να μοριοδοτούνται τα σεμινάρια με 1.5 μονάδες και να μπορούν να προσμετρηθούν αθροιστικά στα Μεταπτυχιακά (δηλ. 1.5+3). Δε μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να μοριοδοτείται μόνο ο ανώτερος τίτλος.
    • Τέλος στερείται πάσης λογικής ένα νομοσχέδιο που μεριμνά για την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες να μην αναφέρει τίποτα για την φοίτησή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιπλέον να συρρικνώνει την παράλληλη στήριξη στο γυμνάσιο (πλην των τυφλών και κωφών μαθητών) επιβάλλοντας σε μαθητές (π.χ. με αυτισμό) να φοιτήσουν σε ειδικό σχολείο ή στην περίπτωση επιλογής φοίτησης σε ΓΕΛ να μη λάβουν καμία υποστήριξη, με όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό.
    Ευχαριστώ

  • 1 Μαΐου 2014, 17:06 | Χριστίνα

    Προς Κ.Α ή Α.Μ ή όποια άλλα αρχικά βάλει ως όνομα! Απαντήστε μου κι εσείς, όσοι δάσκαλοι γενικής διορίστηκαν μόνιμοι με 30μηνο είχαν δώσει ΑΣΕΠ μια, δυο και τρεις φορές; Συνειδητοποιείτε ότι θέλετε να μπείτε σε ένα ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ κλάδο και μάλιστα οι περισσότεροι με προϋπηρεσία που απέκτησαν χωρίς τυπικά προσόντα; Αν δεν τον θεωρείτε ξεχωριστό, γιατί δεν υποστηρίξατε να μπουν και οι απόφοιτοι των ΠΤΕΑ στη γενική εκπαίδευση και να δώσουν ΑΣΕΠ, ειδικά όταν μέχρι το 2008 δεν είχαν καν κλάδο; Οι ΠΕ70 με μεταπτυχιακά γιατί δεν αγωνίζονται να αναγνωριστούν τα επιπλέον προσόντα τους στον κλάδο τους; Δε χρειάζεται η γενική αγωγή ανθρώπους εξειδικευμένους στις μαθησιακές δυσκολίες κλπ; Μόνο στην Ειδική αγωγή ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά κι αυτό για να βολευτούν κάποιοι που δεν θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να μπουν στον πίνακα αυτό, αφού πρόκειται για εκπαιδευτικούς ΑΛΛΟΥ κλάδου. Να μη σχολιάσω καλύτερα το επίπεδο παραλογισμού αυτής της φράσης: «Ένα ευχαριστώ που όλα αυτά τα χρόνια δεχόμαστε και ανεχόμαστε όλοι εμείς να είστε στο σχολείο τη στιγμή που όλοι οι άλλοι πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί απέδειξαν γραπτά οτι αξίζει να βρίσκονται εκεί δε βλάπτει…» Απλά, εσείς που μας ανέχεστε πείτε μας τι πτυχία διαθέτετε και αν δώσατε ασεπ για να διοριστείτε, που πολύ αμφιβάλλω.
    Ειδική παιδαγωγός, με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή και 12 χρόνια προϋπηρεσία

  • 1 Μαΐου 2014, 16:12 | κατερινα

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ…ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣΚΑΙ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ….

  • 1 Μαΐου 2014, 16:00 | Maria

    Θεωρώ τρομερή αδικία την κατάργηση του Πίνακα Α!!Πως είναι δυνατόν ένας εκπαιδευτικός με αναπηρία με 900 ευρώ περίπου να ζήσει και να εργαστεί μακριά από τον τόπο διαμονής όταν ο μισθός δεν θα επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων του σ’αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ιατρικά έξοδα,φυσικοθεραπείες κ.ά Μιλάμε για μεταπτυχιακά και όμως ουδείς ενδιαφέρθηκε για αυτή την ευαίσθητη κατηγορία!!!!Δυστυχώς επικρατεί η στυγνή λογική και κανένα ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο,που μπορεί να εργαστεί και να προσφέρει το ίδιο αποδοτικά!!!!

  • 1 Μαΐου 2014, 15:49 | Maria

    Καλησπέρα.Καθημερινά στη δημόσια διαβούλεση αναρτώνονται απόψεις για το νέο νόμο που ετοιμάζεται.Πολύς λόγος για τα μεταπτυχιακά.Μεταπτυχιακά αλλά από πού;Εξ αποστάσεως από Βουλγαρία,Ρουμανία,Ιταλία;;;;;;Επί πληρωμής και δίνουνε ένα τυπικό παρών με ευτελείς εξετάσεις;;;;;;;Μεταπτυχιακά δηλαδή χωρίς καμία αξιοκρατία;;;;;Γιατί κάποιος που θέλει ένα σοβαρό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα δεν απευθύνεται σε σοβαρά πανεπιστήμια βλ.Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;;;;;; Έτσι για να διαπιστώσει τι σημαίνει μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή!!!!!! Βέβαια,κάποια άτομα διαθέτουν μεταπτυχιακό από πανεπιστήμια της Βρετανίας αυτό να το αναγνωρίσουμε.Όμως τα τελευταία χρόνια πώς ξαφνικά εμφανίστηκαν τόσα μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή;;;;;;Κάποιος που επιθυμεί να ενταχθεί στο χώρο της ειδικής αγωγής πρέπει πάνω από όλα να τον σέβεται και να τον αφουγκράζεται καθημερινά!!!! Η ειδική αγωγή δεν είναι χώρος εμπορίου!!!!Λέγοντας ειδική αγωγή μιλάμε για ευαίσθητες ψυχές!!!και όλα τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά,διδακτορικά,προύπηρεσία είναι απλές κορώνες κατά το συμφέρον του καθενός!!!! Λυπάμαι βαθύτατα που η πλειοψηφία βλέπει στυγνά την ειδική αγωγή σαν επάγγελμα!!!!!!!!!!!Ντροπή!!!!!!!!!!!!

  • 1 Μαΐου 2014, 15:48 | Γιάννης

    Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που έχω να κάνω αφορούν την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και είναι οι εξής :
    α) Θα πρέπει να μοριοδοτούνται οι μεταπτυχιακές σπουδές όχι μόνο στην Ειδική Αγωγή αλλά και στο γνωστικό αντικείμενο που καλείται να διδάξει ο εκπαιδευτικός. Ο εκπαιδευτικός για να παρέχει εξατομικευμένη βοήθεια στον μαθητή θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση του διδακτικού αντικειμένου για να μπορεί να το παρουσιάζει με ποικίλους τρόπους που να ταιριάζουν στο γνωστικό επίπεδο του μαθητή.

    β) Δεν θα πρέπει να μοριοδοτούνται τα σεμινάρια των 400 ωρών. Σε κανένα άλλο τομέα στο δημόσιο δεν μοριοδοτούνται σεμινάρια για διορισμό συμβασιούχων .Όσοι παρακολουθούν σεμινάρια δεν δίνουν εξετάσεις και έτσι δεν αποδεικνύεται ότι έχουν μάθει το επιμορφωτικό υλικό οπότε το σωστό θα είναι τα σεμινάρια να μην μοριοδοτούνται. Επιπλέον, πολλοί είναι που πήραν βεβαίωση σεμιναρίου έχοντας παρακολουθήσει πολύ λίγο και μόλις υπόγραφαν στο παρουσιολόγιο έφευγαν.

    γ) Το νομοσχέδιο δίνει πολύ μεγαλύτερο βάρος στην μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε σχέση με τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών με αποτέλεσμα άτομα που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία και δεν έχουν μεταπτυχιακές σπουδές να συνεχίζουν να δουλεύουν και να διαιωνίζουν λανθασμένες πρακτικές στην Ειδική Εκπαίδευση. Η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών στη Ειδική Αγωγή θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο εκπαιδευτικός να έχει κίνητρο να αποκτήσει μεταπτυχιακούς τίτλους για να εμβαθύνει στις σύγχρονες τάσεις της Ειδικής Εκπαίδευσης.

  • 1 Μαΐου 2014, 15:44 | ΟΛΓΑ

    Το νομοσχέδιο είναι απολύτως δίκαιο. Να προτάσσονται ΟΙ ΠΕ71 . Δεν μπορεί κάποιος ΠΕ 70 με μηδενική προυπηρεσια και μεταπτυχιακό να υπερισχύει του ΠΕ 71 με 13 χρόνια προυπηρεσίας.Να ισχύει η μοριοδότηση στα μεταπτυχιακά όπως αναγράφεται. Επιτέλους όμως να σταματήσει αυτή η αδικία για τους ΠΕ 71, 61.

  • 1 Μαΐου 2014, 15:14 | Γιάννης

    Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που έχω να κάνω αφορούν την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και είναι οι εξής :
    α) Θα πρέπει να μοριοδοτούνται οι μεταπτυχιακές σπουδές όχι μόνο στην Ειδική Αγωγή αλλά και στο γνωστικό αντικείμενο που καλείται να διδάξει ο εκπαιδευτικός. Ο εκπαιδευτικός για να παρέχει εξατομικευμένη βοήθεια στον μαθητή θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση του διδακτικού αντικειμένου για να μπορεί να το παρουσιάζει με ποικίλους τρόπους που να ταιριάζουν στο γνωστικό επίπεδο του μαθητή.

    β) Δεν θα πρέπει να μοριοδοτούνται τα σεμινάρια των 400 ωρών. Σε κανένα άλλο τομέα στο δημόσιο δεν μοριοδοτούνται σεμινάρια για διορισμό συμβασιούχων .Όσοι παρακολουθούν σεμινάρια δεν δίνουν εξετάσεις και έτσι δεν αποδεικνύεται ότι έχουν μάθει το επιμορφωτικό υλικό οπότε το σωστό θα είναι τα σεμινάρια να μην μοριοδοτούνται. Επιπλέον, πολλοί είναι που πήραν βεβαίωση σεμιναρίου έχοντας παρακολουθήσει πολύ λίγο και μόλις υπόγραφαν στο παρουσιολόγιο έφευγαν.

    γ) Το νομοσχέδιο δίνει πολύ μεγαλύτερο βάρος στην μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε σχέση με τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών με αποτέλεσμα άτομα που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία και δεν έχουν μεταπτυχιακές σπουδές να συνεχίζουν να δουλεύουν και να διαιωνίζουν λανθασμένες πρακτικές στην Ειδική Εκπαίδευση. Η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών στη Ειδική Αγωγή θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο εκπαιδευτικός να έχει κίνητρο να αποκτήσει μεταπτυχιακούς τίτλους για να εμβαθύνει στις σύγχρονες τάσεις της Ειδικής Αγωγής.

  • 1 Μαΐου 2014, 15:09 | ΜΑΡΙΑ Λ

    Επιτέλους να ξεκαθαρίσει το τοπίο της Ειδικής Αγωγής.
    Είναι πολύ άδικο αυτό που συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Η ειδική αγωγή έγινε της μόδας…οι δάσκαλοι γενικής αγωγής είδανε ότι δεν έχουνε επαγγελματική αποκατάσταση στον δικό τους τομέα και στράφηκαν με μανία στην Ε.Α. Εάν σας δινότανε η δυνατότητα θα κάνατε μεταπτυχιακό στην μουσική ή στην πληροφορική και θα α π α ι τ ο ύ σ α τ ε να σας εντάξουνε στον πίνακά τους. Ντροπή σας!!! Ποιοι απο εσας πραγματικα θελατε να γινετε ειδικοι παιδαγωγοι? Γιατι οι περισσοτεροι κανετε τα ψευτικα μεταπτυχιακα της Ιταλίας, Βουλγαριας και Κυπρου?
    Ότι ισχυεί στους άλλους κλάδους απαιτούμε να ισχύει και για εμάς. Ισότιμη αντιμετώπιση σε όλους τους κλάδους. Να σταματήσει επιτέλους αυτη η χρόνια αδικία εις βάρος μας.

  • 1 Μαΐου 2014, 14:43 | Μ.Φ.

    4 χρονια προυπηρεσιας των αναπληρωτων γενικης αγωγης περιμενουν να τα αναγνωρισετε.Δεν υπαρχει μονο η ειδικη αγωγη,ζηταμε μεριμνα και για εμας.

  • 1 Μαΐου 2014, 14:41 | Μ.Φ.

    Eίναι ντροπή να ασχολείστε κ. Υπουργέ μόνο με την ειδική αγωγή.Έχετε πετάξει στο κάλαθο των αχρήστων 4 χρόνια προυπρεσίας των αναπληρωτών γενικής αγωγής.Ντροπή και αίσχος!!!

  • 1 Μαΐου 2014, 13:10 | Λιάγκος Αντρέας

    Διαβάζω πως . Τι ακριβώς θεωρεί το υπουργείο παιδείας αναβάθμιση δομών; Την έξοδο των έμπειρων συναδέλφων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, γενικής αγωγής που γνωρίζουν την πλήρη παιδαγωγική, δίνοντας τη σειρά τους που με χίλιους κόπους απέκτησαν σε απόφοιτους πε61-71 που μόλις, κάποιοι από αυτούς βγήκαν από την πόρτα του πανεπιστημίου; Έτσι θα βελτιωθεί η λειτουργία των δομών; Μου φαίνεται ότι έχετε λίγο διαστρεβλωμένη η αντίληψη της πραγματικότητας.

  • 1 Μαΐου 2014, 09:10 | Γιώργος Σ.

    Θεωρώ απαράδεκτη τη μοριοδότηση εκ νέου των σεμιναρίων της ντροπής όπως τα είχαν ονομάσει παλαιότερα. Επίσης προτείνω να προηγούνται με βάση τα ανωτέρω κριτήρια όσοι έχουν προϋπηρεσία και να ακολουθούν οι μηδενικής προϋπηρεσίας εκπαιδευτικοί.

  • 1 Μαΐου 2014, 08:50 | Πηνελόπη

    Κατάργηση των σεμιναρίων.
    Έλεγχος όλων των μεταπτυχιακών.
    Ιση μεταχειριση ειδικων και γενικων παιδαγωγων.Εφόσον πολλοί θεωρούν οτι η εκπαίδευση και η αγωγή ειναι μια και αδιαιρετη να μπορούν και οι ΠΕ 71 ΚΑΙ 61, να μπουν στον πίνακα της γενικής αγωγής καινα προτάσσονται όσων δεν εχουν μεταπτυχιακό,ανεξαρτητως προυπηρεσιας, όπως γινόταν εως τωρα και στους πίνακες της ειδικής.
    Η μοριοδότηση της προυπηρεσίας ειναι πολλή μικρή.
    Η μοριοδοτηση των μεταπτυχιακών με πάνω απο 3 θα είναι υπερβολική, μεταπτυχιακό πλέον έχουν οι περισσότεροι.
    Να μην επιτραπεί ο παραγκωνισμος των ατόμων που ήταν στον Α΄πίνακα.
    Οι ειδικοί παιδαγωγοί είναι ισάξιοι επιστημονες και παιδαγωγοι με τους γενικής, και τα πανεπιστημια των πρωτων, χαιρουν άκρας αναγνώρισης. Να σταματήσει λοιπον η προπαγάνδα και η λασπολογία εις βαρος των. Φυσικά το δίκαιο και το τίμιο δεν ειναι αρεστό σε όλους, αλλά ας υπάρχει και ένα επίπεδο. Δεν είναι δυνατον να υποστηρίζουμε οτι ειμαστε ατομα με «πολλα» προσόντα και να μην έχουμε ήθος. Πίσω απο τις ταμπέλες ΠΕ, υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες, ας σταματήσει ο ένας να σκίζει τη σάρκα του άλλου μονο και μόνο γιατι θιγεται το προσωπικό του συμφέρον.

  • 30 Απριλίου 2014, 23:42 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΟΧΙ στα 0,2 μόρια της προϋπηρεσίας που υποβιβάζει τις μεταπτυχιακές σπουδές και αναγνωρίζει τα σεμινάρια της ντροπής.

  • 30 Απριλίου 2014, 23:41 | ΕΛΕΝΗ

    ΟΧΙ στα 0,2 μόρια της προϋπηρεσίας που υποβιβάζει τις μεταπτυχιακές σπουδές και αναγνωρίζει τα σεμινάρια της ντροπής.

  • 30 Απριλίου 2014, 23:40 | ΕΛΕΝΗ

    Επίσης θα ήθελα επιτέλους το ΔΟΑΤΑΠ να ελέγξει τα μεταπτυχιακά που δίνονται από τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Όλοι γνωρίζουν τον τρόπο που αυτά δίνονται, αλλά κανείς δεν παρεμβαίνει.
    Υπάρχουν άτομα που έχουν πάρει την ισοτιμία από τις παραπάνω χώρες, χωρίς να γνωρίζουν ούτε αγγλικά, αλλά ούτε ιταλικά. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!

  • 30 Απριλίου 2014, 22:42 | Γονεις παιδιών με αναπηρίες

    Δεν διαπραγματευόμαστε την εκπαίδευση των παιδιών μας. Έχετε ευθύνη κύριε υπουργέ να τοποθετήσετε τους καλύτερους εκπαιδευτικούς και από τις δύο ομάδες. Όσο περισσότερη εκπαίδευση έχει ένας παιδαγωγός, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, εμπειρία τόσο καλύτερος γίνεται απέναντι στα παιδιά. Μην διανοηθείτε να τοποθετήσετε τους μόλις λίγων μηνών αποφοίτους προπτυχιακού, δασκάλους στα παιδιά μας. Θα μας βρείτε μπροστά σας.

  • 30 Απριλίου 2014, 21:56 | Γιώργος

    Θα ήθελα να επισημάνω ένα σημαντικό πρόβλημα που ανακύπτει με αυτό το σχέδιο νόμου και αφορά τους αναπληρωτές καθηγητές Δ.Ε των τεχνικών ειδικοτήτων (όπως Πληροφορικής, Γεωπονίας κ.α.), οι οποίοι είναι απόφοιτοι «μη καθηγητικών» σχολών. Μέχρι τώρα στους πίνακες Ειδικής Αγωγής, προτάσσονται όσοι από αυτούς έχουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια κατέχοντας πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ, μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής ή δεύτερο πτυχίο παιδαγωγικής σχολής. Το ίδιο ισχύει βέβαια και στους πίνακες Γενικής αγωγής. Μάλιστα, με τον ν. 3848/2010 η παιδαγωγική επάρκεια αποτελεί τυπικό προσόν διορισμού. (Αρθ. 2), ενώ για την κατάταξη των αναπληρωτών σε πίνακες το μεταπτυχιακό στις επιστήμες της Αγωγής ή η κατοχή πτυχίου παιδαγωγικής σχολής δίνει 2,5 μόρια (Αρθ. 3)

    Με το νέο σχέδιο νόμου της Ειδικής Αγωγής το Υπουργείο Παιδείας προφανώς θεωρεί άχρηστη την παιδαγωγική επάρκεια και κατάρτιση των καθηγητών ΕΑΕ Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού δεν την αναφέρει πουθενά σαν προσόν, ούτε μοριοδοτείται. Πώς μπορεί κάποιος να θεωρείται «εξειδικευμένος» στην Ειδική Αγωγή, χωρίς να έχει πρώτα ασχοληθεί με την Παιδαγωγική Επιστήμη και την Διδακτική; Οποιαδήποτε «εξειδίκευση» στην Ειδική Αγωγή μόνο ως ελλειμματική και αποσπασματική μπορεί να χαρακτηριστεί, αν δεν υπάρχουν βασικές παιδαγωγικές γνώσεις.

    Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να συνεχίσουν να προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής μη καθηγητικών ειδικοτήτων όσοι από αυτούς κατέχουν παιδαγωγική επάρκεια και κατάρτιση, όπως συμβαίνει και στην Γενική Αγωγή, ή τουλάχιστον να μοριοδοτείται το δεύτερο μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής ή το δεύτερο πτυχίο σε παιδαγωγική σχολή, όπως μοριοδοτείται και το δεύτερο μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ασχοληθείτε σοβαρά με αυτό το θέμα.

    Τέλος να προσθέσω ότι θεωρώ κι εγώ απαράδεκτη την υπερβολική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε σχέση με τα ακαδιμαϊκά προσόντα, τα οποία απαξιώνονται εντελώς. Απαράδεκτη και η επαναφορά των σεμιναρίων.

    Ευχαριστώ πολύ.