Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 29 Απριλίου 2020, 12:23 | .

    κ Υπουργέ
    Σας επαναλαμβάνουμε πως, ενώ υπάρχουν τόσα σχόλια για επανεξέταση του άρθρου, εσείς δεν έχετε τοποθετηθεί στο θέμα. Σας παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψην σας όλα αυτά τα σχόλια και να επανεξετάσετε την απόφασή σας.

  • 29 Απριλίου 2020, 12:18 | Χρ.Π.

    Το άρθρο 18 κάνει αρνητική διάκριση σε βάρος των παιδιών που κατά καιρούς η ΝΔ χαρακτηρίζει ως Άριστους. Αν δεν αποσυρθεί, τα παιδιά των προτύπων θα είναι τα μοναδικά σε όλη τη χώρα που θα παλέψουν για να μην αλλάξουν βίαια εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε μια πολύ κρίσιμη και πολύ ευαίσθητη ηλικία. Δεν υπάρχει παιδαγωγική άποψη , δεν υπάρχει εκπαιδευτικός σε όλο το φάσμα των πολιτικών απόψεων, που να υποστηρίζει πως είναι ορθή η διακοπή εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στα 15, για κάθε παιδί, ακόμη ίσως περισσότερο για κάποιο παιδί που έχει και καλές επιδόσεις στο σχολείο του. Μια ολιγόωρη διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων δεν αποτελεί ούτε επιβεβαίωση κάποιας ΄΄αριστείας΄΄, γιατί ακόμη και ένας μαθητής ή μαθήτρια του 20 μπορεί υπό κάποιες δυσμενείς συγκυρίες να ΄΄αποτύχει΄΄. Σε κάθε περίπτωση ο μαθητής του 20 ή του 19, ή του 18, θα πάει δυστυχώς ταπεινωμένος σε κάποιος άλλο σχολείο, πληρώνοντας με το χειρότερο τρόπο την επιλογή που έκανε να εμπιστευθεί την μόρφωση του σε ένα πρότυπο σχολείο.Ως γονέας παιδιού της β΄γυμνασίου Πρότυπου γυμνασίου, δεν θα πρότεινα στο παιδί μου να δώσει εξετάσεις για το πρότυπο Γυμνάσιο, αν ήξερα την εξέλιξη που μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση που ΄΄τιμά την αριστεία΄΄ με τέτοιο τρόπο!!! Ίσως έκανα την επιλογή να του προτείνω να δώσει εξετάσεις μόνο σε πρότυπο Λύκειο, για να υποστεί την απαιτούμενη πίεση σε μεγαλύτερη ηλικία. Επειδή γνωρίζω πως αρκετοί γονείς σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο, εκτιμώ πως το ενδιαφέρον για τα Πρότυπα Γυμνάσια θα είναι πολύ μειωμένο αν προχωρήσει ή ψήφιση του άρθρου 18. Και αυτό όμως το γεγονός θα αλλάξει τελείως τους υποτιθέμενους στόχους των Προτύπων. Αγαπητοί κυβερνώντες, δεν ξέρω πως εννοείται τελικά την αριστεία! Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι ένα πράγμα σαν το ψωμί (!) που αντί να το μοιράσετε (!) σε 300 παιδιά ενός πρότυπου γυμνασίου θα δώσετε σε άλλα 300 την ευκαιρία να πάρουν κομμάτι. Είμαι σίγουρος πως στη σύνταξη του άρθρου δεν πρέπει να συμμετείχε εκπαιδευτικός. Ενδεχομένως να συμμετείχαν οικονομολόγοι, ενδεχομένως επικοινωνιολόγοι, όχι όμως εκπαιδευτικοί.

  • 29 Απριλίου 2020, 11:36 | ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ – ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    Κυρία Υπουργέ, είμαι περήφανος πατέρας παιδιού που έχει την τύχη να μορφώνεται και να εκπαιδεύεται σε ένα αξιόλογο, για τη χώρα μας, δημόσιο σχολείο (Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων). Η θέση της κόρης μου σε αυτό το σχολείο δεν της χαρίστηκε από κάποιο πολιτικό ή θρησκευτικό μέσο, ούτε παρακαλέσαμε φίλους και γνωστούς σε καίριες θέσεις. Η θέση της κόρης μου σε αυτό το σχολείο κερδήθηκε με πολύ διάβασμα, κόπο και θυσίες που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της. Έχει κάνει τα όνειρά της και τα σχέδιά της με βάση αυτά που εσείς της υποσχεθήκατε και που υπάρχουν γραμμένα υποθέτω, δεν είμαι νομικός, σε νόμους, ΦΕΚ και άλλα νόμιμα έγγραφα. Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες ολόκληρες για νομικά επιχειρήματα, για ψυχολογικά επιχειρήματα, για ηθικά επιχειρήματα και για πολλά άλλα προκειμένου να σας αποδείξουμε το λάθος το οποίο πάει να συντελεστεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος, σίγουρα τα έχετε διαβάσει και σίγουρα τα γνωρίζετε. Θα επικαλεστώ απλώς λογικά επιχειρήματα. Έχετε καταφέρει σε ένα χώρο, αυτόν της παιδείας, που απαιτεί την μέγιστη σοβαρότητα και σταθερότητα και που θα έπρεπε να επιβλέπεται από Εθνική Επιτροπή και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση, να αλλάξετε τουλάχιστον δώδεκα (12) υπουργούς από το 2000. Ο καθένας προσπαθώντας να βάλει το λιθαράκι του. Αυτό δεν είναι παιδεία είναι παζλ για δυνατούς λύτες. Σίγουρα αυτά που πρέπει να αλλάξουν είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν θέματα δομών, βιβλίων, εξοπλισμών, αξιολογήσεων καθηγητών και άλλα πολλά. Σίγουρα όμως το πρόβλημα της παιδείας δεν είναι οι εξετάσεις από το γυμνάσιο στο λύκειο. Δείτε το λάθος που πάει να γίνει στις πλάτες δεκαπεντάχρονων παιδιών που δεν φταίνε σε τίποτα και διορθώστε το.
    Με εκτίμηση
    Αλέξανδρος Καλαμποκιάς

  • 29 Απριλίου 2020, 11:20 | MARGARITA D

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ καλημέρα σας,
    θερμή παράκληση να επανεξετάσετε αυτό το άρθρο ή ας γίνει σε παιδιά που θα μπουν από αυτήν τη χρονιά και θα γνωρίζουν όλα τα δεδομένα
    πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν και άλλες ευκαιρίες τις οποίες άφησαν και δεν τις έχουν πια. αν το γνώριζαν αυτά και οι οικογένειές τους πως μπορει τελικά να χρειαστεί να αλλάξουν σχολείο, θα είχαν κάνει άλλες επιλογές

    σας ευχαριστώ

  • 29 Απριλίου 2020, 10:21 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

    Κυρία Υπουργέ,

    Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να ισχύσει για τη μετακίνηση των παιδιών των προτύπων και πειραματικών σχολείων όποια διευκόλυνση προβλέπεται και για τους μαθητές των υπολοίπων δημόσιων σχολείων της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας.

    Σας ενημερώνουμε ότι οι μαθητές που φοιτούν στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία στην πλειοψηφία τους κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο τους και σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε διαφορετικούς δήμους. Έτσι είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν δύο, τρία ή ακόμη και τέσσερα διαφορετικά μέσα συγκοινωνίας προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Πολλοί υποχρεώνονται να διανύουν πεζή μεγάλη απόσταση μέχρι τη στάση που τους εξυπηρετεί και να διασχίζουν λεωφόρους με μεγάλη κίνηση όπως η Κηφισίας, η Κατεχάκη, η Βασιλίσσης Σοφίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλειά τους. Και μιλάμε για μικρά παιδιά 12, 13 ή 14 ετών!

    Οι οικογένειες των μαθητών των προτύπων και πειραματικών σχολείων ανήκουν σε χαμηλά και μικρομεσαία οικονομικά στρώματα και το κόστος που επωμίζονται –πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης- είναι δυσβάσταχτο. Μάλιστα, πολλοί γονείς λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν για την μετακίνηση των παιδιών τους τα αποθαρρύνουν από το να δώσουν εξετάσεις εισαγωγής στα πρότυπα σχολεία ή να συμμετάσχουν στην κλήρωση για τα πειραματικά.

    Αυτό που ζητάμε από εσάς και νομίζουμε ότι το δικαιούμαστε είναι ισότιμη μεταχείριση των παιδιών μας με τους συμμαθητές τους όλων των υπόλοιπων δημόσιων σχολείων της χώρας και κατάργηση της υφιστάμενης διάκρισης σε βάρος τους.

    Κυρία Υπουργέ, ευελπιστούμε ότι έχετε την ειλικρινή βούληση να προστατέψετε και να ενισχύσετε τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και ότι σε καμία περίπτωση δε συμμερίζεστε ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του παρελθόντος περί «ελιτίστικων ή αριστοκρατικών σχολείων» που πρέπει με κάθε μέσο να τα αποδυναμώσουμε και –αν είναι δυνατό- να τα εξαφανίσουμε.

    Με εκτίμηση
    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου

  • 29 Απριλίου 2020, 10:18 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Χωρίς να παραβλέπουμε τα θετικά σημεία του προωθούμενου νομοσχεδίου, που επιχειρούν να διορθώσουν σοβαρές παθογένειες της εκπαίδευσής μας, σας καλούμε να ξαναδείτε το άρθρο 18 που αντί να θεραπεύει πληγές δημιουργεί καινούριες. Και μάλιστα στον χώρο των Προτύπων σχολείων που ξέρετε καλύτερα από τον καθένα πόσο δεινοπάθησαν –και δεινοπαθούν- τα τελευταία χρόνια.

    Κυρία Υπουργέ, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τον έντονο προβληματισμό και την βαθιά ανησυχία των γονιών και των μαθητών του Βαρβακείου λόγω της επαπειλούμενης από τον νέο νόμο θεσμοθέτησης «εισαγωγικών» εξετάσεων από το Γυμνάσιο προς το –συστεγαζόμενο- Λύκειο. Εξετάσεις που επιβάλλονται σε παιδιά τα οποία μόλις πριν ένα ή δύο χρόνια αξιολογήθηκαν και μάλιστα σε θέματα ιδιαίτερα δύσκολα και απαιτητικά που αναδεικνύουν τους πραγματικά άριστους. Σε ένα σχολείο στο οποίο, λόγω σοβαρών ελλείψεων καθηγητών, χάνεται κάθε χρόνο πλήθος διδακτικών ωρών, πολλά μαθήματα δίνονται ως δεύτερες ή τρίτες αναθέσεις, ή καλύπτονται καθυστερημένα από αναπληρωτές καθηγητές που μέχρι να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα ενός πρότυπου σχολείου χάνεται πολύτιμος χρόνος και τα παιδιά μένουν πίσω στην πρόοδό τους. Σε ένα σχολείο, τέλος, που συμβαίνει το παράδοξο οι μαθητές να καλούνται να αξιολογηθούν δις σε τρία χρόνια ενώ οι καθηγητές και οι διευθυντές τους δεν έχουν αξιολογηθεί εδώ και εφτά χρόνια παρά τα όσα προβλέπονταν από τη νομοθεσία. Κι από την άλλη, μαθητές που εγκατέλειψαν τις παρέες τους και την βολή τους για να φοιτήσουν –σύμφωνα με τον ισχύοντα τότε νόμο- μέχρι την ολοκλήρωση των γυμνασιακών-λυκειακών σπουδών τους σε ένα καλύτερο γυμνάσιο-λύκειο από αυτό της γειτονιάς τους, καλούνται τώρα αιφνιδιαστικά να αντιμετωπίσουν νέες εξετάσεις για να αποφύγουν το βίαιο –αυτή τη φορά- ξερίζωμά τους από τον φυσικό τους χώρο με τη «ρετσινιά του αποτυχημένου αρίστου».
    Επικαλούμαστε τη λογική σας και το αίσθημα δικαίου που σας χαρακτηρίζει κα Υπουργέ και σας προτρέπουμε να μη βάλετε την υπογραφή σας σε αυτή την αναίτια αδικία σε βάρος των παιδιών μας. Να μην επιτρέψετε να λειτουργήσουν ως «πειραματόζωα» τα παιδιά που αυτή τη στιγμή φοιτούν στην Α’ και στη Β’ Γυμνασίου των πρότυπων σχολείων. Να μη συμβάλλετε άθελά σας στο να μεταβληθεί η Τρίτη Γυμνασίου σε τάξη φροντιστηριακής μελέτης για την διασφάλιση της παραμονής των παιδιών στο σχολείο τους. Να μη συνδέσετε το όνομά σας με νομοθετήματα «τιμωρίας» της αριστείας. Να μη διαψεύσετε τις ελπίδες και τα όνειρα τόσων παιδιών που αξίζουν επιβράβευση και όχι «τιμωρία».

    Τόσα χρόνια τα μέλη της κοινότητας των πρότυπων σχολείων χορτάσαμε τιμωρίες και υποβιβασμούς. Από εσάς περιμένουμε επούλωση των πληγών που προκλήθηκαν λόγω της καταστροφικής πολιτικής των προκατόχων σας σε βάρος των προτύπων, και όχι συνέχισή της.

    Με εκτίμηση
    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου

  • 29 Απριλίου 2020, 10:17 | Μαίρη Σ.

    Ως γονέας μαθητή που φοιτά σε Πρότυπο Γυμνάσιο, παρακαλώ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ από τις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πρότυπο Λύκειο τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης.

    Τα παιδιά αυτά μπήκαν στα Πρότυπα Γυμνάσια έχοντας καταβάλει σκληρή προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι η φοίτησή τους θα συνεχιστεί και στο Πρότυπο Λύκειο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

    Με τον νέο νόμο ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΤΕ τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Τα παιδιά μας έχουν ήδη αναστατωθεί από αυτή την εξέλιξη.

    Το μέτρο αυτό είναι ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ, αλλά και ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ τις οικογένειες που αδυνατούν να πληρώνουν διαρκώς φροντιστήρια για προετοιμασία εξετάσεων.

    Σε κάθε περίπτωση, αν γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα επιδιώκαμε την εισαγωγή του παιδιού μας στο Πρότυπο Σχολείο.

  • 29 Απριλίου 2020, 10:14 | Μαίρη Ζ.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό σας είδα την υψηλού επιπέδου κατάρτισή σας.
    Ως αποτέλεσμα αυτού, εξεπλάγην όταν διάβασα στην αιτιολογική έκθεσή σας με τίτλο
    «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» στις 22.04.2020, τα παρακάτω:
    »οι μαθητές των ΠΕΙΡ.Σ., οι οποίοι φοιτούν ήδη σε μία από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, κατά τον χαρακτηρισμό του σχολείου τους ως Π.Σ., δεν υπόκεινται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο σχολείο όπου ήδη φοιτούν. Και τούτο, σταθμίζοντας αντικειμενικούς λόγους που συνέχονται αφενός με την ίδια τη συνεκτικότητα των τάξεων κάθε βαθμίδας, και αφετέρου με την ανάγκη αποφυγής αιφνιδιασμού των μαθητών εν μέσω φοίτησής τους στην εκάστοτε εκπαιδευτική βαθμίδα.

    Στα παιδιά των Προτύπων που ήδη φοιτούν στο γυμνάσιο γιατί δεν ισχύει η παραπάνω αιτιολογία (η οποία είναι δίκαια);

    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ?
    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ?
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ?
    ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΚΑΤΙ?
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ?

  • 29 Απριλίου 2020, 09:54 | ΒΟΡΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Κυρία Υπουργέ,
    Σχετικά με το άρθρο 18 θεωρώ ότι είναι μη αποδεκτή η εξέταση των μαθητών για την εισαγωγή τους από το πρότυπο γυμνάσιο στο πρότυπο λύκειο γιατί θα αναγκαστούν και πάλι οι οικογένειες να ενισχύσουν την παραπαιδεια, θα πληγεί η ψυχολογία των εφήβων που θα επιφορτιστουν με επιπλέον επίπονες και δύσκολες εξετάσεις, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας θα πρέπει να διαχειριστούν και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και παρέας. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι ενιαία και να αντιμετωπίζεται κατά αυτόν τον τρόπο. Πότε στη μακρόχρονη ιστορία των προτύπων δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο και έτσι αναδείχθηκε ο θεσμός.
    Πιστεύω και εύχομαι στην επανεξέταση του άρθρου.

  • 29 Απριλίου 2020, 09:51 | Ρέα

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Οι αλλαγές που προτείνετε για την επιλογή των μαθητών στα πρότυπα σχολεία είναι βέβαιο ότι συνιστούν αρνητική εξέλιξη για τους μαθητές των σχολείων αυτών και τις οικογένειές τους. Ειδικότερα, η δική μου οικογένεια πλήττεται διπλά, καθώς έχουμε ένα παιδί που φοιτά στη Β΄ τάξη πρότυπου Γυμνασίου, το οποίο το καλείτε του χρόνου να περάσει ξανά τη βάσανο των εισαγωγικών εξετάσεων για να προχωρήσει στο Λύκειο, και ένα παιδί στη Στ΄ Δημοτικού που όλη τη φετινή χρονιά προετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πρότυπα, έχοντας στο μυαλό του ότι η επιτυχία του στις εξετάσεις αυτές συνεπάγεται την 3ετή φοίτησή του στο Γυμνάσιο και κατόπιν την αυτοδίκαιη συνέχιση των σπουδών του για 3 χρόνια στο Λύκειο. Αναμφίβολα, το άρθρο 18 είναι άδικο και αντισυνταγματικό για τα παιδιά της φετινής Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, τα οποία τουλάχιστον πρέπει να εξαιρεθούν από τη διάταξη αυτή, όμοια με τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου. Αν εσείς έχετε ακόμη αμφιβολίες περί αυτού, νομίζω ότι αρκεί να διαβάσετε προσεκτικά τα εκατοντάδες σχόλια που έχουν γραφτεί εδώ, πολλά από αυτά μάλιστα εξαιρετικά τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα. Όσο για τους μαθητές της Στ΄Δημοτικού που περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις σας για το τι θα γίνει φέτος με τις εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία, καταθέτω τον έντονο προβληματισμό μου επιπλέον σχετικά με το άρθρο 56, παρ. 10γ του παρόντος πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο “με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να προβλέπεται ότι η εισαγωγή των μαθητών σε Πρότυπα Σχολεία δεν υπόκειται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων”. Με όμοια απόφαση εξειδικεύεται ο τρόπος εισαγωγής και μπορεί να λαμβάνονται και άλλα ειδικότερα, οργανωτικής ή άλλης φύσεως, μέτρα εντός του πλαισίου αντιμετώπισης των συνεπειών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19”. Προσπαθώ να αντιληφθώ τι μπορεί να σημαίνει η παράγραφος αυτή και τι ακριβώς συνεπάγεται για τους μαθητές της φετινής Στ΄ Δημοτικού που επιθυμούν να διεκδικήσουν μία θέση στα πρότυπα σχολεία; Ποιοι θα είναι φέτος οι όροι εισαγωγής των μαθητών στα πρότυπα για το σχολικό έτος 2020-2021 με δεδομένες ήδη τις συνέπειες από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19;

  • 29 Απριλίου 2020, 09:49 | ΒΟΡΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Κυρία Υπουργέ,
    σχετικά με το άρθρο 18 είναι μη αποδεκτή η εξέταση των μαθητών για την εισαγωγή τους από το πρότυπο γυμνάσιο στο πρότυπο λύκειο γιατί θα αναγκαστούν και πάλι οι οικογένειες να ενισχύσουν την παραπαιδεια, θα πληγεί η ψυχολογία των εφήβων που θα επιφορτιστουν με επιπλέον επίπονες και δύσκολες εξετάσεις, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας θα πρέπει να διαχειριστούν και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και παρέας. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι ενιαία και να αντιμετωπίζεται κατά αυτόν τον τρόπο. Πότε στη μακρόχρονη ιστορία των προτύπων δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο και έτσι αναδείχθηκε ο θεσμός.
    Πιστεύω και εύχομαι να επανεξεταστεί το όλο άρθρο.
    Σας ευχαριστώ.

  • 29 Απριλίου 2020, 09:48 | Καίτη Μ.

    Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων έχουν εισαχθεί στο Πρότυπο Γυμνάσιο μετά την επιτυχή εξέταση τους σε δύσκολες και αδιάβλητες εξετάσεις. Ουσιαστικά διακρίθηκαν σε αυτές, αν αναλογιστούμε ότι τα ποσοστά επιτυχίας των εισαγωγικών εξετάσεων σε Πρότυπο Γυμνάσιο είναι ένας επιτυχών για κάθε εννέα εξεταζόμενους. Φοιτούν επί 3 χρόνια σε Πρότυπο Γυμνάσιο, με διακριθέντες συμμαθητές, με πρόγραμμα σπουδών και δράσεων προτύπου σχολείου και με καθηγητές που έχουν κριθεί να διδάσκουν σε πρότυπο σχολείο (κάποιες φορές με τους ίδιους καθηγητές να διδάσκουν σε Πρότυπο Γυμνάσιο και σε Πρότυπο Λύκειο). Τα διακριθέντα αυτά παιδιά συνεχίζουν να αξιολογούνται καθόλη τη φοίτηση τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο. Απόδειξη της επιτυχούς πορείας τους είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά αριστείας των μαθητών Προτύπων Γυμνασίων.

    Τί καλύτερο έχει να προσφέρει μια μεμονωμένη αξιολόγηση σε τεστ δεξιοτήτων, που δεν έχουν καταφέρει όλα τα παραπάνω?

    Όταν δεν εμπιστευόμαστε το επίπεδο των αποφοίτων του Προτύπου Γυμνασίου, δεν απαξιώνουμε το σύστημα εκπαίδευσης και αξιολόγησης του προτύπου σχολείου?
    Και συνάμα δεν απογοητεύουμε τους διακριθέντες μαθητές που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, καθώς καλούνται να αποδείξουν για ακόμα μία φορά την αξία τους?

  • 29 Απριλίου 2020, 09:46 | Αριστέα

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Η θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων για τα Πρότυπα Λύκεια για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια και έχουν δώσει εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε αυτά, παραβιάζει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς το Κράτος σύμφωνα με το Σύνταγμα.

    Στην προκειμένη περίπτωση, με την αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή κλονίζεται αυτή η εμπιστοσύνη του Πολίτη προς το Κράτος, αφού η συμπεριφορά της διοίκησης δεν τον προστατεύει.

    Οι μαθητές της Α και Β τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων έχουν εισαχθεί στα Πρότυπα Γυμνάσια κάτω από άλλο νομικό καθεστώς και το Κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει έτσι ώστε να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ οι μαθητές αυτοί από τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πρότυπα Λύκεια.

    Σε αντίθετη περίπτωση, ως γονείς οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από αυτή την αδικία και θα κινήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία.

  • 29 Απριλίου 2020, 09:18 | Ζωή Π.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Ως γονέας μαθήτριας της β΄ τάξης Προτύπου Γυμνασίου θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη αντίθεσή μου ως προς την υποβολή των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου σε εισαγωγικές εξετάσεις για το Πρότυπο Λύκειο.

    Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων έχουν ήδη αξιολογηθεί κατά την εισαγωγή τους σε αυτά συμμετέχοντας σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Πανελληνίων.

    H απόδειξη της αξίας τους με επανεξέταση είναι ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, καθώς θα έχει πολύ σημαντικές ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά αυτά και θα τα γεμίσει με αισθήματα ματαίωσης, ανασφάλειας και αίσθησης αδίκου.

    Η ενδεχόμενη επιστροφή αυτών των μαθητών στο σχολείο της γειτονιάς, αφήνοντας πίσω τους φίλους που απέκτησαν, θα αποτελέσει για τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους ανυπέρβλητο πρόβλημα και σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια τα παιδιά θα κυριευθούν από άγχος και ανασφάλεια προσπαθώντας να προσαρμοσθούν ξανά σε νέο σχολικό περιβάλλον.

    Αν γνωρίζαμε ότι το παιδί μας επρόκειτο να περάσει ξανά τη διαδικασία τέτοιων εξετάσεων, σίγουρα το Πρότυπο Σχολείο δεν θα αποτελούσε για μας επιλογή.

    Με τη θεσμοθέτηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στο Λύκειο, των μαθητών που φοιτούν ήδη στην α΄και β΄Γυμνασίου των Προτύπων σχολείων, η ίδια η Πολιτεία αλλάζει τους όρους «του παιχνιδιού» παραβιάζοντας κάθε αρχή εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος.

    Τα παιδιά μας έχουν ήδη αναστατωθεί από αυτή την εξέλιξη.

    Παρακαλώ να διορθώσετε αυτό το λάθος και να εξαιρέσετε τους μαθητές της Α΄και Β΄τάξης των Προτύπων Γυμνασίων από τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πρότυπα Λύκεια.

  • 29 Απριλίου 2020, 01:02 | .

    Είμαι μαθητής Της Β’ Γυμνασίου σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Όταν ξεκίνησα την προετοιμασία μου για να δώσω εξετάσεις, ήξερα πως αν τα καταφέρω θα περνούσα τα επόμενα έξι χρόνια της ζωής μου σε ένα καλύτερο σχολείο, όπου θα μπορούσα να μάθω περισσότερα. Και ξαφνικά αυτό άλλαξε. Σε όλη την Τρίτη τάξη, θα πρέπει όλοι μας να χάσουμε πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήμα, για κάτι που μας είχαν πει αλλιώς. Ένας από τους κύριους λόγους που προτιμούμε τα πρότυπα είναι η ευκαιρία για συμμετοχή σε διάφορα μαθητικά συνέδρια, ομίλους και άλλα τέτοια γεγονότα. Αυτά απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό σε μαθητές της Τρίτης, και με το άγχος των εξετάσεων αυτοί δε θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο και την απαραίτητη συγκέντρωση για να συμμετάσχουν σε αυτές τις δράσεις, καταστρέφοντας το κύριο πλεονέκτημα των προτύπων σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία. Έχουμε ήδη περάσει εξετάσεις για να μπούμε, και συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε την αριστεία μας με τις επιδόσεις μας στα μαθήματα καθημερινά, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς παίρνει αριστείο για τους βαθμούς στα μαθήματα, και το να ξαναγίνουν δε θα αλλάξει πολλά, εκτός από το ότι τα φροντιστήρια θα έχουν περισσότερα κέρδη, από χρήματα που θα μπορούσαμε να έχουμε χρησιμοποιήσει για άλλες ανάγκες μας. Βέβαια θα αναρωτηθείτε γιατί «φοβόμαστε» τις εξετάσεις και χρειαζόμαστε φροντιστήρια, αφού είμαστε άριστοι μαθητές. Η απάντηση είναι απλή: το άγχος πως μπορεί να χάσουμε τους φίλους μας μπορεί από μόνο του να μας εμποδίσει να αποδώσουμε, κάτι που δεν ίσχυε στο τέλος του δημοτικού, γιατί δεν είχαμε ήδη φτιάξει φιλίες. Οι περισσότεροι από μας θα μείνουν, έτσι κι αλλιώς, όμως κάποιοι που, λόγω του άγχους, θα αποτύχουν, θα πρέπει να εγκαταλείψουν το όνειρό τους, ενώ κι εμείς θα χάσουμε κάποιους από τους φίλους μας, τους οποίους ξέρουμε για τρία ολόκληρα χρόνια. Αν αυτό γίνει, θα περάσουμε τέσσερα συνεχόμενα χρόνια άγχους, από την προετοιμασία για τις εξετάσεις του Λυκείου μέχρι τις Πανελλήνιες, αντί να ζήσουμε μια κανονική ζωή.

  • 29 Απριλίου 2020, 00:51 | ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΣΙΚΑΛΟΣ

    Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο, τα παιδιά τα οποία φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια και τα οποία μπήκαν με την αξία τους, να αντιδράσουν και να μην θέλουν να μπουν εκ νέου σε μια διαδικασία εξετάσεων για την εισαγωγή τους στο λύκειο; Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να νιώσουν αδικημένα; Έχετε σκεφτεί ότι αν δεν συνεχίσουν αυτά τα παιδιά, από αντίδραση για συμμετοχή τους σε νέες εξετάσεις, στα πρότυπα λύκεια, τότε θα πάνε χαμένα όσα επένδυσε το εκπαιδευτικό σύστημα σε αυτά τα παιδιά;
    Σας το αναφέρω σαν γονέας μαθητή σε πρότυπο γυμνάσιο, το παιδί του οποίου, δηλώνει ότι δεν θα δώσει πάλι εξετάσεις για κάτι που το κατάφερε τρία χρόνια πριν.

  • 29 Απριλίου 2020, 00:41 | NK 1974

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    όταν σήμερα έμαθα ότι στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση υπήρχε άρθρο που όριζε εξετάσεις για την εισαγωγή στην Α Γυμνασίου και ξανά εξετάσεις για ΟΛΑ τα παιδιά που τελειώνουν ένα Πρότυπο Γυμνάσιο για την εισαγωγή τους στην Α Λυκείου δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είναι αλήθεια…Αυτός που το εισηγήθηκε θεωρώ ότι αντιμετώπισε το θέμα τουλάχιστον επιπόλαια.Για να μην πλατιάσω, μιας και με τους περισσότερους από αυτούς που έχουν σχολιάσει το θέμα συμφωνώ απόλυτα ,μια δίκαιη λύση θα ήταν η εξής:
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ,όσα παιδιά πετύχουν την εισαγωγή τους στην Α Γυμνασίου ,να συνεχίζουν μέχρι την Γ Λυκείου στο ίδιο Πρότυπο Σχολείο.
    Επιπρόσθετα όμως, να υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής στο τέλος της Γ Γυμνασίου για 1 τμήμα (δηλαδή 20-22 μαθητές ) που θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Πρότυπο Λύκειο.
    Με την ελπίδα να πρυτανεύσει η λογική,εύχομαι να μην απογοητεύσετε τόσους γονείς που ανησυχούν και μπήκαν στην διαδικασία να σχολιάσουν με μαζικό τρόπο κάτι τόσο παράδοξο.Δώστε την ελάχιστη σημασία στο άρθρο και θα δείτε ότι θα συμφωνήσετε με την γνώμη των πολλών.
    Καλό βράδυ!

  • 29 Απριλίου 2020, 00:21 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΡΤΖΗ

    Αξιότιμη κα υπουργέ,
    Είμαι μαθήτρια στην Α’ταξη του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου. Συντάσσομαι απόλυτα με όσους υποστηρίζουν ότι το άρθρο 18 είναι το λιγότερο μια κακή πρωτοβουλία απο την πλευρά του Υπουργείου. Μέχρι πέρυσι, κάθε τρία χρόνια διεξάγονταν εισαγωγικές εξετάσεις για ένα επιπλέον τμήμα στην Α’Λυκείου-κάτι το οποίο βρίσκω πολύ θετικό καθώς με αυτόν τον τρόπο δίνονταν ευκαιρίες σε μαθητές από άλλα γυμνάσια για ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον. Τώρα όμως, με το καινούριο νομοσχέδιο, τίθεται η παραμονή όλων εμάς που ήδη φοιτούμε σε αμφισβήτηση,τη στιγμή που έχουμε μοχθήσει για να μπούμε. Εξεταζόμαστε καθημερινά σε ένα φοβερά ανταγωνιστικό περιβάλλον, διακρινόμαστε σε διαγωνισμούς Μαθηματικών, Φυσικής κοκ και ξαφνικά αυτό δεν αρκεί. Καλούμαστε να επαναξιολογηθούμε.
    Αυτό, ταυτόχρονα με απολυτήριες εξετάσεις και εξετάσεις για πτυχία γλωσσών στην καλύτερη των περιπτώσεων! Και αν κάποιος από εμάς βρεθεί σε κακή μέρα, θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν αυτός/αυτή και οι γονείς του φτου και από την αρχή το μέλλον τους! Όταν μπήκαμε σε αυτό το σχολείο, μπήκαμε εν γνώση του κανόνα ότι θα περάσουμε τη σχολική μας ζωή εδώ, και τα έξι χρόνια, προσπαθώντας για το καλύτερο, κοπιάζοντας καθημερινά, γνωρίζοντας ότι θα ταλαιπωρηθούμε περισσότερο από τα άλλα παιδιά των υπόλοιπων δημοσίων. Επιλέξαμε αυτή τη μάχη! και την κερδίζουμε καθημερινά με αυτούς τους κανόνες . Με αυτήν τη συμφωνία. Που την τηρούμε καθημερινά. Κι αν θέλετε να την αλλάξετε -αντί να κάνετε τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία καλύτερα- θα μας βρείτε απέναντί σας.

  • 29 Απριλίου 2020, 00:09 | Μάγδα Κοντολάτη

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Ονομάζομαι Μάγδα Κοντολάτη και φοιτώ στην Β΄ τάξη του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου. Θέλω να σας εκφράσω την βαθύτατη στεναχώρια και συγχρόνως απογοήτευση που προκαλεί η απόφαση των επιπλέον εξετάσεων για την εισαγωγή στην Α΄ Λυκείου, όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε εκατοντάδες ακόμα παιδιά που φοιτούν ή που προετοιμάζονται φέτος για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα αυτά γυμνάσια καθώς και στους γονείς των παιδιών αυτών.

    Αρχικά, θεωρώ άδικο να γίνει μία τέτοια αλλαγή των όρων, αφού οι μαθητές της φετινής Α΄ και Β΄ γυμνασίου μπήκαν στην εξαιρετικά στρεσογόνα και ανταγωνιστική διαδικασία προκειμένου να εξασφαλίσουν την ΕΞΑΕΤΉ φοίτησή τους σε ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα όπου θα τους προσφέρει περαιτέρω γνώσεις, περισσότερες ευκαιρίες και ένα πιο προστατευμένο σχολικό περιβάλλον. Παίρνοντας αυτή την απόφαση να συμμετέχουν στην δοκιμασία για την εισαγωγή τους σε ένα πρότυπο σχολείο, ήταν αυτονόητο ότι θα χρειαζόταν να αφιερώσουν χρόνο, να θυσιάσουν και να στερηθούν εμπειρίες, τις οποίες τα υπόλοιπα παιδιά είχαν την δυνατότητα να χαρούν εφόσον δεν ήταν καταπιεσμένοι από το άγχος των εξετάσεων. Όλα αυτά με στόχο, όπως προαναφέρθηκα, την ΕΞΑΕΤΉ φοίτηση στο σχολείο, που οι περισσότεροι, αν γνώριζαν ότι θα χρειαστεί να κληθούν να δώσουν εξετάσεις για την παραμονή τους στο σχολείο, τότε δεν θα έμπαιναν εξ’ αρχής σε αυτή την επίπονη διαδικασία. Με αυτή την απόφαση λοιπόν, νιώθουμε ότι μας έχετε εξαπατήσει, διότι θα χρειάζεται να αναβιώσουμε παρόμοια κατάσταση και δεν αναγραφόταν κάτι σχετικό με την επανεξέταση που προτίθεστε να προσθέσετε.

    Επιπλέον υπάρχει μία διαφορά στις εξετάσεις για το Λύκειο, επειδή διακινδυνεύονται πολύ περισσότερα. Με τον ερχομό στο σχολείο δημιουργούνται δυνατές σχέσεις φιλίας, οι οποίες θα δοκιμαστούν περισσότερο από ποτέ, σε περίπτωση ‘αποτυχίας’. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μαθητές αυτών των σχολείων προέρχονται από ποικίλες περιοχές, που απέχουν αρκετά μεταξύ τους, άρα και η γενικότερη επικοινωνία είναι πιο δύσκολη.

    Θα αναρωτηθείτε βέβαια για ποιον λόγο να περάσουν στις εξετάσεις για το Γυμνάσιο και όχι για το Λύκειο; Μήπως έχουν πέσει μαθησιακά; Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ισχύει αυτό, σπάνια όμως, επειδή οι καθηγητές μας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την καλύτερη μόρφωσή μας. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι υπάρχει και ο παράγοντας της ‘άτυχης στιγμής’ ή άλλα εξωτερικά αίτια, που δυσχεραίνουν τις πιθανότητες εισαγωγής του μαθητή.

    Επιπροσθέτως, αφού διαχειριστούν την ‘αποτυχία’ τους, θα ξεκινήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μία από τις δυσκολότερες και πιο απαιτητικές περιόδους της ζωής τους, η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που έχουν καθοριστικό ρόλο για την ζωή των παιδιών. Πότε λοιπόν θα προλάβουμε να ζήσουμε τα εφηβικά μας χρόνια, χωρίς να είμαστε αγχωμένοι για το αν θα είμαστε αρκετοί για το ίδιο μας το σχολείο; Δεν είναι αρκετές οι δύο εξετάσεις κατά την διάρκεια 6 χρόνων; Χρειαζόμαστε επιπλέον δοκιμασία;

    Τέλος αναρωτιέμαι…. Ποιος ο λόγος όλων αυτών; Τι παραπάνω προσφέρει αυτή η ρύθμιση εκτός από την αποκόμιση κέρδους των φροντιστηρίων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης; Είναι προφανές ότι οι μαθητές θα στραφούν στα φροντιστήρια προκειμένου να διασφαλίσουν τις καλύτερες πιθανότητες για να επιτύχουν στις εξετάσεις. Έτσι οι γονείς επιβαρύνονται για δεύτερη φορά οικονομικά, καθώς θα καταβάλλουν επιπλέον ποσό για την προετοιμασία του διαγωνιζόμενου μαθητή. Καταλήγοντας, αυτή η αλλαγή όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την σχολική κοινότητα, άλλα αντιθέτως εγείρει περισσότερα ερωτήματα και προβληματισμούς.

    Είμαι σίγουρη ότι θα λάβετε υπόψη τις απόψεις μας και θα αναθεωρήσετε το σχέδιο.
    Με εκτίμηση,
    Μάγδα Κοντολάτη

  • 28 Απριλίου 2020, 23:46 | Ηρώ

    Είμαι μαθήτρια της β τάξης του πρότυπου γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής.Κα Υπουργέ έδωσα εξετάσεις για να περάσω σε αυτό το σχολείο. Είμαι περήφανη που φοιτώ σε αυτό και πάντα ελπίζαμε και εγώ και οι συμμαθητές μου ότι θα δημιουργούνταν και αντίστοιχο Λύκειο για να συνεχίσουμε τη φοίτησή μας εκεί. Με χαρά μαθαίνουμε ότι ιδρύεται στα Γιάννενα πρότυπο Λύκειο αλλά δυστυχώς μας αναγκάζετε να δώσουμε εκ νέου εξετάσεις για να περάσουμε στο Λύκειο. Ακυρώνετε έτσι κάθε προσπάθεια που κάναμε αυτά τα χρόνια που είμαστε σε αυτό το γυμνάσιο. Σας παρακαλούμε πολύ το πρότυπο Λύκειο που ιδρύεται στην πόλη μας να αποτελεί συνέχεια των όσων διδαχτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια.
    Με σεβασμό μια μαθήτρια της β Γυμνασίου

  • 28 Απριλίου 2020, 23:45 | Ελένη Νικολοπούλου

    Θα ήθελα να επισημάνω και να εκφράσω τις αντιρρήσεις μου όσον αφορά την αδικία η οποία διαπιστώνεται για τους ήδη φοιτούντες, μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου των Προτύπων Γυμνασίων.

    Η αδικία αυτή αφορά την μη υφιστάμενη ρητή εξαίρεση από τις εξετάσεις εισαγωγής για τα Πρότυπα Λύκεια όλων των μαθητών των Α’ και Β’ τάξεων που ήδη σήμερα, το σχολικό έτος 2019-2020, φοιτούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Οι μαθητές αυτοί εισήχθησαν με εισαγωγικές εξετάσεις στην Α’ γυμνασίου και κατά τον χρόνο εισαγωγής τους ο νόμος όριζε ρητά το δικαίωμα εισαγωγής τους στο Πρότυπο Λύκειο μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις.

    Πιο συγκεκριμένα, δυνάμει του αρ. 11 παρ. 6 του Ν. 4327/2015, με το οποίο τροποποιήθηκε το αρ.44 του Ν.3966/2011, ορίσθηκε η διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια αλλά και η μετέπειτα σχολική πορεία των επιτυχόντων από την Α΄ Γυμνασίου μέχρι και την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γ’ Λυκείου). Η βούληση του νομοθέτη ήταν η εισαγωγή των υποψηφίων μαθητών στα Πρότυπα Γυμνάσια κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων και η μετέπειτα σχολική πορεία των επιτυχόντων μαθητών μέχρι το πέρας της Γ’ Λυκείου να υπόκειται αποκλειστικά και μόνο σε ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Η εν λόγω νομοθετική βούληση μετουσιώθηκε με την υπ. Αριθμό 67562/Δ6(ΦΕΚ Τ. Β’1638/13-5-2019) απόφαση του Υπουργού Παιδείας, με την οποία ορίσθηκε ρητώς ότι οι μαθητές της Γ΄ τάξεως του Γυμνασίου εγγράφονται αυτοδικαίως στην Α’ τάξη του αντίστοιχου Πρότυπου Λυκείου.

    Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αλλάζει άρδην η σχολική πορεία, καθόσον καλεί τους φοιτούντες σήμερα στην Α’ και Β’ τάξη των Πρότυπων Γυμνασίων να συμμετάσχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις για την Α’ τάξη του αντίστοιχου Πρότυπου Λυκείου. Η εν λόγω προτεινόμενη ρύθμιση είναι ευθέως αντίθετη με την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την σταθερότητα ορισμένης νομικής κατάστασης καθώς οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των Προτύπων Γυμνασίων γνώριζαν ότι ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Γυμνάσια και τα αντίστοιχα Λύκεια, ήταν η συμμετοχή τους μόνο σε εισαγωγικές εξετάσεις για την Α’ τάξη του Γυμνασίου. Με την εισαγωγή των επιτυχόντων μαθητών στην Α’ Τάξη Γυμνασίου η σχολική διαδρομή των μαθητών μέχρι την Γ’ Λυκείου διαμορφωνόταν αποκλειστικά από την προηγούμενη επιτυχία ενδοσχολικών εξετάσεων. Δηλαδή με την επιτυχία τους στις εισαγωγικές της Α’ Τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου περατώθηκε η αποκλειστική προϋπόθεση την οποία θέτει το ισχύον νομικό καθεστώς. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο συμβαίνει το εξής παράδοξο : οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Α’ και Β’ Τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων καλούνται όταν ολοκληρώσουν την Γ’ Τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου να επιτύχουν στις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ’ τάξης του Γυμνασίου και εν συνεχεία προκειμένου να συνεχίσουν την σχολική τους πορεία στο Πρότυπο Λύκειο να συμμετάσχουν εκ νέου σε εισαγωγικές εξετάσεις, ανατρέποντας έτσι ολοκληρωτικά την εμπιστοσύνη την οποία επέδειξαν οι μαθητές η οποία έγκειτο στο ότι προαπαιτούμενο της ένταξης τους στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια ήταν η συμμετοχή τους σε εισαγωγικές εξετάσεις μόνο για την Α’ Τάξη του Γυμνασίου.

    Επιπλέον ενισχυτικό της αδικίας και της κατάφορης ανισότητας μεταξύ των μαθητών είναι και το εξής παράδοξο στο νομοσχέδιο σας :

    Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι Πειραματικά Σχολεία μετατρέπονται σε Πρότυπα. Οι δε μαθητές που φοιτούν στα Πειραματικά Λύκεια επισημαίνουμε ότι έχουν εισαχθεί με κλήρωση. Προβλέπεται λοιπόν στο νομοσχέδιο σας η δυνατότητα απόκτησης από αυτούς τους μαθητές απολυτηρίου Προτύπου Σχολείου χωρίς ποτέ οι μαθητές αυτοί να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις εισαγωγής. Σε αντίθεση λοιπόν με αυτούς τους μαθητές των Πειραματικών, οι μαθητές που εισήχθησαν στην Α’ γυμνασίου Προτύπων, παιδιά τα οποία υποβλήθηκαν σε δύσκολες εξετάσεις αριστείας (εξετάσεις υψηλού επιπέδου με μεγάλο ανταγωνισμό, όπου εισάγεται ο ένας στους δέκα μαθητές λόγω μεγάλης συμμετοχής στις εξετάσεις), για να αποφοιτήσουν με απολυτήριο προτύπου Λυκείου, καλούνται να δώσουν πάλι εξετάσεις εισαγωγής. Κατάφορη αδικία και ανισότητα όταν μιλάμε για Πρότυπα και αριστεία.

    Για τους πιο πάνω λόγους θεωρώ ότι θα ήταν σκόπιμο να εξαιρεθούν από τις εξετάσεις εισαγωγής για τα Πρότυπα Λύκεια όλοι οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων που ήδη σήμερα φοιτούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Άλλωστε αυτό έχει ήδη προβλεφθεί για τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Γ Τάξη των Προτύπων Γυμνασίων, σύμφωνα με το άρθρο 56 παράγραφος 10β του παρόντος προτεινομένου νομοσχεδίου.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:35 | Ελένη Λιβανού

    Απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στα νέα παιδιά τα οποία θεωρητικά θέλετε να μορφώσετε, αλλά στην πραγματικότητα τα αντιμετωπίζετε σαν πελάτες της παραπαιδίας την οποία για άλλη μια φορά κοιτάτε να στηρίξετε και να αναδείξετε.
    Αλήθεια παιδιά δεν έχετε; Ή μήπως το θέμα δεν σας αφορά, καθώς τα στέλνετε σε πανάκριβα ιδιωτικά;
    Σκεφτείτε το καλύτερα κσι σταματήστε να βάζετε επιπλέον προβλήματα σε ένα κόσμο που παλεύει να τα καταφέρει.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:31 | ελενη

    θεωρώ πως ότι ισχύει για όλα τα πειραματικά σχολεία πρέπει να ισχύσει και για το πειραματικό γυμνάσιο Ιωαννίνων…άλλωστε οι μαθητές αυτοί ήδη έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο πειραματικό γυμνάσιο και είναι ψυχοφθόρο και άδικο να χρειαστεί να επαναλάβουν κάτι ανάλογο για να συνεχίσουν στο πειραματικό λύκειο το οποίο έπρεπε να είναι αυτονόητο πως αποτελεί συνέχεια της φοίτησης τους ως ένα σύνολο εξαετούς εκπαίδευσης σε πρότυπο σχολείο

  • 28 Απριλίου 2020, 23:30 | Thania Anastopoulou

    Με ποια λογική οι μαθητές ενός Προτύπου σχολείου πρέπει να εξεταστούν ξανά για να συνεχίσουν τη φοίτηση στο δικό τους σχολείο?
    Τα παιδιά, προκειμένου να μην αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, θα δώσουν μεγάλη βαρύτητα στην προετοιμασία για αυτήν την εξεταστική διαδικασία-σφήνα εις βάρος των σχολικών τους επιδόσεων στα μαθήματα της χρονιάς και βέβαια και της ψυχικής τους ηρεμίας.
    Ξαφνικά η Τρίτη Γυμνασίου μετατρέπεται σε τάξη προετοιμασίας για το Λύκειο.
    Παιδιά που έδωσαν μεγάλο αγώνα για να προετοιμαστούν και να εισαχθούν στο Πρότυπο με την προσδοκία 6ετούς φοίτησης υψηλού επιπέδου, καλούνται τώρα να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο, για να διατηρήσουν αυτό το δικαίωμα αλλά για να μην βρεθούν σε ένα άγνωστο για αυτά νέο σχολείο, πολύ διαφορετικής κουλτούρας και σύνθεσης.
    Ας ξανασκεφτούν οι ιθύνοντες πόσο σημαντικό είναι οι μαθητές των Προτύπων να διατηρήσουν τις άριστες επιδόσεις τους και να εξελιχθούν όπως τους αξίζει, χωρίς περιπέτειες!

  • 28 Απριλίου 2020, 23:27 | βασιλικη κ

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
    Οι μαθητές που φοιτούν αυτή τη στιγμή στα Πρότυπα Γυμνάσια, πέτυχαν την εισαγωγή τους με εξετάσεις εξαιρετικά ανταγωνιστικές, έχοντας ως δεδομένο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ότι θα αποφοιτήσουν από τα Πρότυπα Λύκεια. Το μέτρο εισαγωγής εξετάσεων στη Γ΄ γυμνασίου για τη φοίτηση στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο είναι αντισυνταγματικό αφού παραβιάζει την Αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου προς το Κράτος, αιφνιδιάζοντας τον Πολίτη και ανατρέποντας κάθε πρόβλεψη και οικογενειακό προγραμματισμό. Πρέπει να συμπληρωθούν οι μεταβατικές διατάξεις και να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ οι μαθητές της Α και Β τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων από τις εξετάσεις εισαγωγής για το Πρότυπο Λύκειο. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες περί αποκατάστασης αυτής της αδικίας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:23 | Γιάννης Τρικαλινός

    Μη αποδεκτή η εξέταση των μαθητών για την εισαγωγή τους από το πρότυπο γυμνάσιο στο πρότυπο λύκειο γιατί θα αναγκαστούν και πάλι οι οικογένειες να ενισχύσουν την παραπαιδεια, θα πληγεί η ψυχολογία των εφήβων που θα επιφορτιστουν με επιπλέον επίπονες και δύσκολες εξετάσεις, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας θα πρέπει να διαχειριστούν και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και παρέας. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι ενιαία και να αντιμετωπίζεται κατά αυτόν τον τρόπο. Πότε στη μακρόχρονη ιστορία των προτύπων δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο και έτσι αναδείχθηκε ο θεσμός.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:22 | Μαρινα

    Είμαι μαθήτρια της πρώτης γυμνασίου στο γυμνάσιο των Αναβρύτων. Θεωρώ πως το άρθρο για τις εξετάσεις από το γυμνάσιο στο λύκειο είναι τελείως άδικο καθώς μόνο μια απλή ατυχία ή ένα μικρό λαθάκι μπορεί να είναι η αιτία που ένα παιδί θα αναγκαστεί να φύγει από το σχολείο του. Επιπλέον πιστεύω πως θα έπρεπε να έχουμε πληροφορηθεί από πιο πριν για το ότι θα χρειαστεί να πάρουμε μέρος σε αυτήν την διαδικασία ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε με αυτά τα συγκεκριμένα δεδομένα σε ποιο σχολείο θελουμε να πάμε. Τώρα όμως έχουμε πάρει την απόφαση, έχουμε έρθει στο σχολείο που έχουμε έρθει, έχουμε κάνει φίλους και έχουμε συνηθίσει το σχολείο μας. Δεν μπορείτε λοιπόν ξαφνικά τα μας διώξετε από το σχολείο μας. Και ειδικά σε αυτήν την ηλικία της εφηβείας όπου τα παιδιά έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν , τώρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν και μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην ζωή τους.Καταλαβαίνω απόλυτα πως πρέπει να δώσουμε και ευκαιρία στους μαθητές που θέλουν να μπουν σε ένα πρότυπο σχολείο. Δεν νομίζεται όμως πως αντί να διώχνετε τα παιδιά από το σχολείο τους , θα επρεπε να φτιάξετε περισσότερες τάξεις;;;
    Σας ευχαριστω πολύ!

  • 28 Απριλίου 2020, 23:18 | ΙΜηλ

    Παρακαλώ σεβαστείτε τους νυν μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων, να μη χάσουν το σχολικό τους περιβάλλον

  • 28 Απριλίου 2020, 23:16 | Ευσταθία Κοντού

    Άρθρο 56 Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Β΄
    παρ.10 Ειδικά για το σχολικό έτος 2020-2021
    α) η εισαγωγή σε Γυμνάσιο ή Λύκειο, το οποίο μετατρέπεται από Πειραματικό σε Πρότυπο σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13, μαθητών, οι οποίοι κατά το σχολικό έτος 2019-2020 φοιτούν σε συνδεδεμένο Πειραματικό Δημοτικό ή Γυμνάσιο αντίστοιχα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 4610/2019 υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις, β) η εισαγωγή σε Πρότυπο Λύκειο των μαθητών, οι οποίοι κατά το σχολικό έτος 2019-2020 φοιτούν σε συνδεδεμένο Πρότυπο Γυμνάσιο, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 90 του ν. 4610/2019 υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις, γ) με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να προβλέπεται ότι η εισαγωγή των μαθητών σε Πρότυπα Σχολεία δεν υπόκειται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με όμοια απόφαση εξειδικεύεται ο τρόπος εισαγωγής και μπορεί να λαμβάνονται και άλλα ειδικότερα, οργανωτικής ή άλλης φύσεως, μέτρα εντός του πλαισίου αντιμετώπισης των συνεπειών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19.
    Η μεταβατική διάταξη του άρθρου 56 παρ.10β του παρόντος, θα πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον και στους μαθητές που σήμερα φοιτούν στις Α’ και Β’ Τάξεις των ΠΓ.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:13 | ΑΘΗΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

    Ακατανόητος ο λόγος εξέτασης των ήδη μαθητών Πειραματικού Γυμνασίου, για την εισαγωγή τους στο αντίστοιχο Λύκειο. Οι μαθητές αυτοί σε μια ευαίσθητη ηλικία έχουν υποστεί την πίεση και τη γενικότερη φόρτιση εξεταστικής διαδικασίας, για να έχουν την ευκαιρία φοίτησης σε καινοτόμες δομές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απολαμβάνοντας το ταξίδι στη σπουδή και μαθαίνοντας την αξία της ουσιαστικής και εις βάθος κατάκτησης της γνώσης. Το επόμενο ραντεβού τους με την απαράδεκτη και «βίαιη» διαδικασία των εξετάσεων είναι, και θα πρέπει να παραμείνει, αυτό της εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια. Χρόνια τώρα, η πλειοψηφία αναγνωρίζει τη σκληρότητα και τον απόλυτο χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας αλλά δυστυχώς δεν έχει επέλθει καμία βελτίωση επ αυτής.
    Ποιο το νόημα λοιπόν επαναφοράς παρόμοιων εξετάσεων στη μέση του δευτεροβάθμιου κύκλου εκπαίδευσης, και μάλιστα σε ενα θεσμό που υποτίθεται οτι προάγει την ουσιαστική γνώση και εκκολάπτει τους αυριανούς φοιτητές των ΑΕΙ?
    Ειναι δυνατον τα συγκεκριμένα Γυμνάσια να έχουν παραλάβει αριστούχους μαθητές Δημοτικών και να τους έχουν μετατρέψει σε «ανίκανους» παρακολούθησης του κύκλου σπουδών των αντίστοιχων Λυκείων? Οι συνεχής εξετάσεις τοσο ανταγωνιστικού χαρακτήρα, μόνο κακό μπορεί αν κάνει στο σκοπό της εκπαίδευσης και τίποτε άλλο. Αντί τα πειραματικά σχολεία να αποτελέσουν ακτίνες φωτος σε ενα εκπαιδευτικό σύστημα που στο σύνολο του στηρίζεται στην προσωπικη πρωτοβουλία και κουράγιο κάποιων εκπαιδευτικών, με την εισαγωγή των επιπλέον εξετάσεων θα καταντίσουν κινητήριες μηχανές της παραπαιδείας. Λυπαμαι πολύ αν προχωρήσει, ως έχει, το συγκεκριμενο θέμα.

  • 28 Απριλίου 2020, 23:04 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Οι εν λόγω μαθητές έχουν δώσει αδιάβλητες εξετάσεις και έχουν αποδείξει από πολύ μικρή ηλικία την αξία τους αλλά και την ψυχική τους δύναμη να θυσιάσουν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους προκειμένου να εισαχθούν σε ένα πρότυπο σχολείο. Είναι άδικο, λοιπόν ,καθώς και ψυχοφθόρο για τα παιδιά αυτά να ξαναμπούν στην ίδια διαδικασία και να ξαναδώσουν εξετάσεις. Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας ενός παιδιού να μην μπορέσει να περάσει τον σκόπελο των εξετάσεων και να πρέπει να αλλάξει σχολικό περιβάλλον! Οι έχοντες λοιπόν την εξουσία και αρμόδιοι για τις αποφάσεις γίνεται παιδιά ηλικίας 15 ετών και σκεφτείτε πως θα νιώθατε εσείς στη θέση τους!!!
    Σας ευχαριστώ

  • 28 Απριλίου 2020, 23:00 | Κατερίνα

    Είναι πολύ λυπηρό ακόμα και σαν σκέψη, να βάλετε τα παιδιά που έχουν υποστεί στη ηλικία των 11-12 , αυτήν την ψυχολογική πίεση για τις εξετάσεις εισαγωγής στα πρότυπα σχολεία, με προετοιμασία ενός έτους καθώς και το οικονομικό κόστος για τους γονείς, ακόμα μια φορά στην Τρίτη γυμνασίου για να ξανά αποδείξουν τι;;;; Ότι είναι άξιοι που είναι εκεί;;;; Θέλετε να δώσετε εσείς εξετάσεις ;;;; Να δείτε πόσο πολύ έχει ανεβεί το επίπεδο;;;; Ακόμα και για εμάς που είμαστε απόφοιτοι πανεπιστημίων εδώ και πολλά χρόνια , οι εξετάσεις είναι πολύ δύσκολες!!!!! Είσαστε εσείς που θέλετε το καλό της παιδείας και της ελληνικής οικογένειας ;;;;

  • 28 Απριλίου 2020, 22:54 | Μητσοτάκης Δημήτρης

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες, την δημόσια διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία. Σίγουρα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια αναβάθμισης του συστήματος παιδείας, όμως μέσα σε αυτό υπάρχουν και κάποια σημεία όπως το άρθρο 18 το οποίο εμπεριέχει δυσάρεστες εκπλήξεις για τα παιδιά και τις οικογένειες των ήδη φοιτούντων στα Πρότυπα Γυμνάσια.
    Τα παιδιά αυτά δοκιμάστηκαν όταν φοιτούσαν στη ΣΤ δημοτικού και έκαναν μία εξαντλητική προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις που έδωσαν, αντί να παίζουν ανέμελα όπως έκαναν τότε οι υπόλοιποι συμμαθητές τους.
    Απέδειξαν την ικανότητα και την προσήλωσή τους στο στόχο και την Αριστεία με την επιτυχία τους στις εισαγωγικές εξετάσεις στη πρώτη γυμνασίου.
    Δοκιμάζονται καθημερινά προσπαθώντας να επιτύχουν υψηλούς μέσους όρους βαθμολογίας μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλου ανταγωνισμού, κυνηγώντας συνεχώς την αριστεία.
    Σε περίπτωση που τελικά ψηφιστεί το άρθρο 18 στη μορφή που προτείνετε τα παιδιά αυτά θα δώσουν ουσιαστικά τρεις φορές πανελλαδικές εξετάσεις προκειμένου να αποδείξουν τις ικανότητες τους, μέσα από διαδικασίες που επηρεάζονται όχι μόνο από τις πραγματικές τους γνώσεις και ικανότητες, αλλά και από παράγοντες άγχους, συγκυρίας, ψυχολογίας και τύχης.
    Σε περίπτωση αποτυχίας εισαγωγής στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο:
    1.«Επιδικάζετε» κατ΄ ουσίαν στα παιδιά αυτά την τιμωρία αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, επιβάλλοντας τους μία «ποινή» που δέχονται μόνο παιδιά που παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές.
    2.Τα στιγματίζετε με την ταμπέλα του «αποτυχημένου» στα μάτια των νέων συμμαθητών τους.
    3.Τα ξεριζώνεται από τις παρέες τους κατά την ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας τους.

    θα υποβάλετε τις οικογένειες των παιδιών σε άλλη μία οικονομική δοκιμασία προκειμένου να πληρώσουν φροντιστήρια ή ιδιαίτερα έτσι ώστε να διασφαλίσουν όσο γίνεται την επιτυχία των παιδιών τους.

    Δυστυχώς μέσα από την διαδικασία αυτή κινδυνεύετε να δημιουργήσετε την απαξίωση των ενδιαφερομένων οικογενειών και υποψηφίων μαθητών για τα Πρότυπα Γυμνάσια, διότι πολύ δύσκολα οι οικογένειες θα προτρέπουν τα παιδιά τους να μπουν σε αυτή την επίπονη και πολυέξοδη διαδικασία.

    Αν θέλετε την επιδίωξη της αριστείας θεσπίστε βαθμολογικό όριο για την εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο και σε κάθε περίπτωση αυτό ή ότι άλλο, θα πρέπει να ισχύσει για τους εισακτέους από το 2021 και μετά, έτσι ώστε όποιοι επιλέξουν να προσπαθήσουν να εισαχθούν στο Πρότυπο Γυμνάσιο , να είναι εξ αρχής ενήμεροι και συνειδητοποιημένοι, για το που πάνε και με ποιες προϋποθέσεις.

    Δεν είναι έντιμο να αλλάζεις τους όρους τους παιχνιδιού την ώρα που αυτό διεξάγεται επειδή είσαι εσύ ο αρχηγός.

    Η αριστεία αποδεικνύεται και με τις εξετάσεις, αλλά περισσότερο από τις καθημερινές επιδόσεις και βαθμολογίες που σχεδόν όλα τα παιδιά των Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων συνεχώς επιδιώκουν και πετυχαίνουν.

    Με εκτίμηση
    Μητσοτάκης Δημήτρης
    Γονέας μαθητή Προτύπου Γυμνασίου

  • 28 Απριλίου 2020, 22:51 | ε.γ.χ

    ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ : λύσσα εναντίον της αριστείας…

  • 28 Απριλίου 2020, 22:28 | Α. Μαυρής

    Ήθελα να ήξερα βλέπει κανείς αυτά τα σχόλια ή τα γράφουμε για να τα γράφουμε και να έχουμε την »εντύπωση» λειτουργίας της Δημοκρατίας;
    Θέλω να τονίσω δύο πράγματα:
    1) Κρατική Αναξιοπιστία: Αλλάζεις τους κανόνες στη μέση του »παιχνιδιού».
    2) Αντιπαιδαγωγικό: Τα παιδιά που θα εισαχθούν φέτος να φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον σε 3 χρόνια…

    (Υ.Γ.:ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ‘ΩΜΩΡΦΙ’ ΙΔΕΑ…)

    Υ.Γ.2: Θα δω αυτή την ανάρτηση ή θα τη φάει και αυτή η μαρμάγκα όπως και την προηγούμενη;

  • 28 Απριλίου 2020, 22:02 | Δήμου Ευάγγελος

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Κατόπιν της μελέτης του Νομοσχεδίου και αναφορικά με τις προτεινόμενες αλλαγές που αφορούν την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία θα ήθελα να σας εκφράσω την αδικία που θα συντελεσθεί για τους ήδη φοιτούντες μαθητές της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου των Προτύπων Σχολείων σε τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου ως άρθρο 18.
    Συγκεκριμένα, ο γιος μου έλαβε μέρος στην διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων στο Πρότυπο Σχολείο Αναβρύτων έχοντας την υποστήριξη και προτροπή τόσο την δική μου όσο και της συζύγου μου και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει το δικαίωμα εισαγωγής των μαθητών από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις.
    Στο πλαίσιο της «Διοικητικής Ηθικής» δεν ανέμενα το Κράτος να κατευθυνόταν σε πρόταση όπως η συγκεκριμένη που αντιβαίνει την «Αρχή της χρηστής Διοίκησης» και την «Αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου». Ιδιαίτερα δε, όταν το πεδίο εφαρμογής αυτής της πρότασης αφορά τα παιδιά και θα έπρεπε να επιδεικνύεται από το Κράτος ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα.
    Αναμένω ως γονέας και πολίτης την προστασία του Κράτους έχοντας την εύλογη πεποίθηση ότι ζούμε κάτω από ένα σταθερό νομοθετικό καθεστώς που αποκλείει την απρόβλεπτη μεταβολή των παγιωμένων συνθηκών. Πιστεύω ως γονέας και πολίτης ότι για να υπάρξει εμπιστοσύνη προς το Κράτος θα πρέπει από την μεριά του Υπουργείου να αποφανθεί για την επίλυση της υπόθεσης με άξονα τις ισχύουσες συνθήκες εισαγωγής για τους ήδη φοιτούντες μαθητές στα Πρότυπα Γυμνάσια.
    Εν κατακλείδι, αναμένω ότι θα επαναξιολογηθεί από εσάς το συγκεκριμένο άρθρο με γνώμονα την κατανόηση, αντίληψη και αποδοχή ότι η προτιμώμενη μεταβατική περίοδος θα πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια και εισήχθησαν σε αυτά υπό την σκέπη ενός παγιωμένου νομικού καθεστώτος σε όλη την διάρκεια της δευτεροβάθμια βαθμίδας εκπαίδευσης.

  • 28 Απριλίου 2020, 22:01 | ΜΑΡΙΑ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΥ

    Ως μητέρα μαθητή της Β’ Γυμνασίου σε Πρότυπο Γυμνάσιο, θεωρώ ότι το άρθρο 18 σημαίνει ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ για τα παιδιά των σχολείων αυτών. Περνώντας ήδη μία φορά την ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων, απέδειξαν το υψηλό μαθησιακό επίπεδό τους και όποια ωριμότητα αυτό συνεπάγεται. Η ένταξη περαιτέρω εξετάσεων από βαθμίδα σε βαθμίδα, προσθέτει μόνο περιττό άγχος και έξτρα ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών, γεγονός που απομακρύνει τα παιδιά από τις αξίες της ομαδικότητας, της ευγενούς άμιλλας κλπ.
    Το να γίνεται τέτοιου είδους μεταρρύθμιση εν μέσω της φοίτησής τους και να αιφνιδιάζονται τόσο τα παδιά, όσο κι εμείς οι γονείς, είναι τουλάχιστον ΑΝΗΘΙΚΟ.

  • 28 Απριλίου 2020, 21:53 | Μαθήτρια σε πρότυπο

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

    Είμαι μαθήτρια σε πρότυπο γυμνάσιο και θα ήθελα να εκφράσω την αποψή μου πάνω στο άρθρο 18. Δώσαμε εξετάσεις για να εξασφαλίσουμε 6ετή φοίτηση στα σχολεία αυτά. Εσείς όμως μας περιορίζετε το δικαίωμα αυτό με το «έτσι θέλω». Μπορεί να ισχυριστείτε ότι δεν υποσχέθηκε αυτή η κυβέρνηση 6ετή εκπαίδευση, αλλά το κράτος πρέπει να έχει μια συνέχεια. Πώς θα σας φαινόταν αν στο μέσο της θητείας σας έπρεπε να γίνουν πάλι εκλογές για να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία και στους υποψήφιους βουλευτές που δεν εξελέγησαν, για να βελτιωθεί έτσι το πολιτικό μας σύστημα;Η ίδια ισχυρίζεστε ότι θέλετε να κάνετε το εκπαιδευτικό σύστημα πιο παιδαγωγικό, αλλά παράλληλα οδηγείτε τους μαθητές των προτύπων στην παραπαιδεία, καθώς κι ότι θα πρέπει να βλέπουν τους συμμαθητές τους ως ανταγωνιστές. Εν κατακλείδι, τιμωρείτε την αριστεία, δεν την ευνοείτε. Παρακαλώ να αποσυρθεί ΑΜΕΣΩΣ το άρθρο 18, γιατί πραγματικά καταστρέφετε τη μέχρι στιγμής καλή εικόνα της κυβέρνησης.

    Με εκτίμηση,
    Μαθήτρια β’ γυμνασίου

  • 28 Απριλίου 2020, 21:43 | Θεοδώρα Γ.

    Τα άρθρα σας και τα σχετικά υλικά δεν είναι καθόλου σαφή. Στον πίνακα «Σχετικά Υλικά», στην Αιτιολογική έκθεση, επί του άρθρου 18, στη παράγραφο 2, από τη σειρά 4 μέχρι το τέλος του παραγράφου ισχυρίζεστε ότι οι μαθητές που ήδη βρίσκονται σε οποιαδήποτε τάξη του γυμνασίου δε θα χρειαστεί να υποστούν εισαγωγικές εξετάσεις κατά τον χαρακτηρισμό των σχολείων τους ως Π.Σ.
    Δεν μπορώ να καταλάβω όμως αν αναφέρεστε στα Πειραματικά Σχολεία ή στα ήδη υπάρχοντα Πρότυπα Σχολεία, καθώς τα Πειραματικά δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως στα επί του άρθρου 18.
    Άν εννοείτε τα Πειραματικά, τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε αυτά και πέρασαν με ΚΛΗΡΩΣΗ, χωρίς κανένα είδος εξέτασης, δε θα χρειαστεί να αποδείξουν την αξία τους και θα συνεχίσουν να φοιτούν στο λύκειο του σχολείου τους. Αντιθέτως, τα παιδιά που δοκιμάστηκαν και δούλεψαν σκληρά για να βρεθούν στα σχολεία που βρίσκονται, στερήθηκαν τους φίλους τους από το δημοτικό, έκαναν φροντιστήρια και ενδεχομένως μεγάλες αποστάσεις για να βρίσκονται καθημερινά στις αίθουσες τους, θα πρέπει να αποδείξουν για άλλη μια φορά την αξία τους.
    Η στάση σας απέναντι σε αυτά τα παιδιά είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
    Τα τιμωρείτε για την προσπάθεια τους και την κούραση που επέμειναν τόσο καιρό για να περάσουν σε πρότυπα, βάζοντάς τα να υποστούν τα ίδια ξανά, ενώ τους είχατε υποσχεθεί εξαετή φόιτηση στα σχολεία τους, σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου 4327/2015, Α’50 και του άρθρου 90 του νόμου 4610/2019,Α’70.
    Τι λέει αυτό για την Ελληνική παιδεία και το υπουργείο;
    • Το υπουργείο παιδείας δεν ενδιαφέρεται για τον ψυχικό κόσμο τον παιδιών, καθώς αδιαφορεί για τις δυσκολίες που πέρασαν για να βρεθούν στα συγκεκριμένα σχολεία.
    • Αδιαφορεί επίσης για τους προϋπολογισμούς των οικογενειών, που είχαν υπολογίσει ότι τα παιδιά τους θα είχαν εξασφαλισμένη την εκπαίδευση τους μέχρι και την Τρίτη λυκείου.
    Ακόμα, λέτε πως θέλετε να ενισχύσετε τον θεσμό των πρότυπων, όμως το μόνο που θα καταφέρετε με αυτή την στάση είναι να πλουτίσετε τα φροντιστήρια. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η δημόσια εκπαίδευση που προσφέρει το κράτος δεν επαρκεί για εξετάσεις τέτοιου τύπου και για αυτόν τον λόγο τα παιδιά και οι οικογένειές τους καταφεύγουν σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία;
    Ακόμα, αναφέρετε στην Αιτιολογική έκθεση, στο Επί του Άθρου 18, στη πρώτη παράγραφο, στις σειρές τέσσερα μέχρι επτά ότι ο στόχος του άρθρου 18 είναι η ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού, για να δωθούν ευκαιρίες σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικήσουν τις περιορισμένες θέσεις στα πρότυπα. Πιστεύω ότι με αυτή την απόφαση σας δε καταλαβαίνετε πόσο άδικα φέρεστε στους μαθητές που πέρασαν με αγώνα στα σχολεία τους και αποδεικνύουν την αξία τους κάθε μέρα. Στο κάτω κάτω, αν ΠΡΕΠΕΙ να ανανεωθεί ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις των πρότυπων, μπορείτε ως κράτος να κάνετε έργα και να προσθέσετε νέες, σύχρονες αίθουσες, για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου και την αποφυγή της έντονης αντιπαλότητας μεταξύ των παιδιών για τις θέσεις.
    Επίσης, το ηθικό δίδαγμα που λαμβάνουν τα παιδιά από αυτή τη στάση του υπουργείου είναι ότι όσο σκληρά και αν δουλέψουνε για κάτι, αντί να βραβευτούν για την προσπάθεια τους, θα τιμωρηθούν σκληρότατα και αιφνιδιαστικά, χωρίς κανέναν προφανή λόγο.
    Επιπροσθέτως, αν ισχύσει η διαβούλεση αυτή και γίνει νομοσχέδιο, τα παιδιά όταν θα φτάνουν Τρίτη γυμνασίου, θα προετοιμάζονται για τις προαγωγικές εξετάσεις και τις εισαγωγικές, με αποτέλεσμα να μην έχουν χρόνο να κάνουν δραστηριότητες που τους ευχαριστούν και να μην προλαβαίνουν να είναι παιδιά, παρά μηχανές προγραμματισμένες να γράφουν κάθε λίγο και λιγάκι εξετάσεις.
    Μη ξεχάσουμε το γεγονός ότι το υπουργείο λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις εν ώρα παγκόσμιας ταραχής και σύγχυσης, Δηλαδή όσο τα παιδιά είναι κλεισμένα στα σπίτια τους, ανησυχώντας για την υγεία συγγενών, φίλων και των ίδιων, μέσα στα μέσα μίας κρίσης που απασχολεί όλο τον κόσμο, θα πρέπει να ανησυχούν και για το μέλλον τους στα σχολεία τους;

  • 28 Απριλίου 2020, 21:38 | Αριστείδης Βαγουρδής

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Η σε διαβούλευση νομοθετική αλλαγή συνιστά αδικία και εμπαιγμό όταν τεκμηριώνεται (στην αιτιολογική έκθεση) στις αρχές της ισότητας και της προαγωγής της αριστείας:

    Πως προάγεται η ισότητα όταν, από όλους τους μαθητές των γυμνασίων της χώρας, μόνο αυτοί των Προτύπων θα αναγκαστούν να συμμετέχουν εκ νέου σε εξετάσεις προκειμένου να συνεχίσουν στο Λύκειο;

    Πως προάγεται η αριστεία όταν μόνο οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων (που επέτυχαν σε εξετάσεις με ποσοστά επιτυχίας της τάξης του 1/10) αντιμετωπίζονται δυσμενέστερα από τους μαθητές των Πειραματικών που έτυχαν κλήρωσης και (ορθώς κατά τη γνώμη μου) δεν απαιτείται η συμμετοχή τους σε εξετάσεις για την συνέχιση των σπουδών τους στο Λύκειο;

    Οι μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων και οι οικογένειές τους έκαναν την δύσκολη επιλογή να μπουν στην διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων (χωρίς δικαίωμα συμμετοχής και στην κλήρωση για εισαγωγή σε Πειραματικό Σχολείο) απορρίπτοντας άλλες εναλλακτικές (π.χ. ιδιωτικά στα οποία επέτυχαν με εξετάσεις/υποτροφία) με την προοπτική της φοίτησης στο Γυμνάσιο/Λύκειο της επιλογής τους.

    Η αιφνιδιαστική (με κλειστά σχολεία και εν μέσω πανδημίας), δυσμενής, επιλεκτική και άδικη μεταβολή των όρων φοίτησης στα Πρότυπα σχολεία δεν τιμά τις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της αριστείας που πρεσβεύει ο πολιτικός χώρος και η Κυβέρνηση.

    Στη διάθεσή σας,

    Αριστείδης Βαγουρδής
    6944785733

  • 28 Απριλίου 2020, 21:35 | ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΛΙΖΟΥ

    Με περισσή χαρά οι γονείς των μαθητών και των μαθητριών που φοιτούν στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων πληροφορηθήκαμε την είδηση της δημιουργίας Πρότυπου Λυκείου στην πόλη μας. Το πρώτο θετικό βήμα όμως ακολουθείται από παραλείψεις ως προς τον τρόπο εισαγωγής των παιδιών. Είμαι σίγουρη ότι οι αρμόδιοι θα φροντίσουν, ώστε να μη διακοπεί η συνέχεια στη μαθησιακή διαδικασία των παιδιών που ήδη φοιτούν στο Πρότυπο Γυμνάσιο και που εξετάστηκαν σε πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για να εισαχθούν, αλλά ταυτόχρονα να δοθεί και η ευκαιρία σε όσους και όσες άλλους/ες το επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

  • 28 Απριλίου 2020, 21:34 | Αννίτα Τσοπανέλλη

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Η κατά το άρθρο 18 επιλογή των μαθητών, που επιθυμούν να συνεχίσουν την φοίτησή τους σε Πρότυπο Λύκειο μετά το πέρας της φοίτησης στο μέχρι τώρα συνδεδεμένο Πρότυπο Γυμνάσιο, με εισαγωγικές εξετάσεις με προβλημάτισε ιδιαίτερα.
    Έχω ζήσει από πολύ κοντά, ως μητέρα μαθητή του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου, την απαξίωση των σχολείων αυτών τα τελευταία δύο χρόνια. Συνέπεια αυτής της απαξίωσης είναι η ελλιπής παροχή εκπαιδευτικού έργου σε παιδιά με υψηλές επιδόσεις, αξιολογημένα με αυστηρές εισαγωγικές εξετάσεις και γεμάτα όρεξη για την υπέρβαση.
    Τώρα αυτά τα παιδιά καλούνται να αποδείξουν ξανά την αξία τους ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυτή η αξία όχι μόνον δεν καλλιεργήθηκε αλλά θεωρήθηκε ρετσινιά. Οι τωρινοί μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου τιμωρούνται για τα λάθη του συστήματος. Τιμωρούνται με τον φόβο της απαξίωσης, τον φόβο του αποχωρισμού από το περιβάλλον και τους συμμαθητές τους, με τους οποίους τους ένωνε ο κοινός τρόπος σκέψης και τον φόβο της πραγματικής ρετσινιάς του αποτυχημένου.
    Και παράλληλα δεν προβλέπεται άμεση αξιολόγηση του συστήματος, το οποίο θα τους προετοίμαζε. Στην περίπτωση δε των διευθυντών των Προτύπων Γυμνασίων δεν υπάρχει καν πρόβλεψη αξιολόγησης!
    Και κάτι άλλο εξ ίσου σημαντικό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ως προαιρετική και μη σαφώς καθορισμένη, είναι πολλών ταχυτήτων. Επομένως, θα υπάρχουν και μαθητές πολλών ταχυτήτων και δεν θα φταίνε αυτοί γι’ αυτό. Κι αυτό είναι ελέγξιμο από την πολιτική ηγεσία. Υπάρχουν σχολεία που ξεκίνησαν νωρίς και άλλα που άργησαν να ενταχθούν. Σχολεία που από την πρώτη στιγμή παρείχαν μεγάλη ποσότητα εκπαιδευτικού υλικού και πολλές ώρες σύγχρονης τηλε-διδασκαλίας και άλλα που δεν έχουν ακόμη βρει τους ρυθμούς τους και το μάθημα είναι προσχηματικό. Υπάρχουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που από την πρώτη στιγμή καλύπτουν 6ώρες σύγχρονης τηλε-διδασκαλίας/ημέρα. Και τα παιδιά αυτών των σχολείων θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν (με πολύ περισσότερα όπλα) μία θέση σε Πρότυπο Λύκειο από παιδιά που διψούσαν για μάθηση και έμειναν με την επιθυμία.
    Πιστεύω ότι η βούλησή σας είναι να στηρίξετε την Δημόσια Παιδεία αλλά και την αριστεία στην Δημόσια Παιδεία. Είναι η ώρα να το δείξετε.
    Δώστε σ’ αυτά τα παιδιά από την πρώτη μέρα της φοίτησής τους σε Πρότυπα Γυμνάσια την ευκαιρία να συμμετέχουν σ’ ένα αξιολογημένο μάθημα, εμπλουτισμένο με καινοτόμες δράσεις και επιστημονικές διασυνδέσεις με ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως θα έπρεπε να είναι δηλαδή μέχρι τώρα τα σχολεία τους, και αυτό το ίδιο το σύστημα θα προάγει την αριστεία και δεν θα επιτρέπει στα συστατικά του στοιχεία (παιδιά και εκπαιδευτικούς) να κατεβάζουν τον πήχυ.
    Αλλιώς τα αναγκάζετε να πληρώσουν αυτά και μόνον αυτά τα μέχρι τώρα λάθη του εκπαιδευτικού συστήματος.

  • 28 Απριλίου 2020, 21:08 | ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΔΡΑΣ

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

    Είμαι πατέρας μαθητή Β τάξης στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά και μαθήτριας της ΣΤ τάξης Δημοτικού.
    Μετά το γιο μας, ο οποίος πριν δύο χρόνια επέτυχε στις εξετάσεις εισαγωγής σε πρότυπα γυμνάσια, στη φετινή σχολική χρονιά υποστηρίζουμε και προετοιμάζουμε και την κόρη μας για τις αντίστοιχες εξετάσεις. Για δεύτερη φορά αποφασίσαμε να υποστούμε το επιπλέον κόστος φροντιστηριακής προετοιμασίας, η οποία καθίσταται απαραίτητη, λόγω της σημαντικά ευρύτερης σε έκταση ύλης που υποχρεωτικά καλύπτεται σε σχέση με τη διδαχθείσα.

    Παραθέτω τις σκέψεις και ενστάσεις μου για το άρθρο 18 του εν λόγω νομοσχεδίου:
    Η δευτεροβάθμια ενιαία εκπαιδευτική βαθμίδα αποτελείται από έξι τάξεις, τρεις του γυμνασίου και τρεις του λυκείου.
    Ποιο μήνυμα περνάει σε ένα μαθητή, ο οποίος ήδη φοιτά ή θα φοιτήσει από την επόμενη σχολική χρονιά σε πρότυπο γυμνάσιο, η απαίτηση για εκ νέου εξετάσεις εισαγωγής στην Α τάξη Λυκείου του ίδιου σχολείου;
    Υπάρχει παιδαγωγικό επιχείρημα που επιβάλλει την εφαρμογή του φίλτρου εισαγωγικών εξετάσεων στο λύκειο, μόνο για τους μαθητές προτύπων σχολείων;
    Διότι με την εν λόγω πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου, οι απόφοιτοι γυμνασίων πανελλαδικά θα δύνανται να εγγραφούν στο λύκειο χωρίς εξετάσεις, ενώ μόνο οι μαθητές προτύπων γυμνασίων, οι οποίοι θα έχουν ήδη αξιολογηθεί (εισαγωγικές για την Α τάξη γυμνασίου), θα καλούνται κατ’ εξαίρεση και άνευ τεκμηριωμένου λόγου να διαγωνισθούν εκ νέου.
    Και θα διαγωνισθούν, όχι μόνον για την εισαγωγή τους στο λύκειο αλλά για την παραμονή τους στο σχολείο τους και τη διατήρηση του σημαντικού κύκλου φίλων και συμμαθητών τους που αντανακλά στον ψυχισμό κάθε μαθητή.
    Υποθέτω θα συμφωνείτε, ότι η αριστεία δεν είναι στίγμα ούτε λόγος για αναίτια άσκηση υπερβάλλουσας πίεσης σε ορισμένους (ρατσιστικό;) μαθητές, αλλά καταξιώνει όσους την επιζητούν και κοπιάζουν για να την κατακτούν σε διάρκεια.
    Μην απαξιώσετε το θεσμό των πρότυπων γυμνασίων και μη στείλετε το μήνυμα στους μαθητές ότι η φοίτηση σε αυτά θα τους διαχωρίζει εν αδίκω από τους υπόλοιπους μαθητές.
    Τέλος, θεωρώ ότι τα παιδιά πού ήδη φοιτούν σε πρότυπα γυμνάσια (Α και Β τάξη) δε θα πρέπει να υπαχθούν αίφνης σε διαφορετικό καθεστώς φοίτησης, λόγω των υπό σκέψη νέων διατάξεων για εξετάσεις εισαγωγής σε πρότυπα λύκεια.
    Οι μαθητές αυτοί πέτυχαν την εισαγωγή τους, γνωρίζοντας ότι θα φοιτούσαν σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο και λύκειο) στο ίδιο σχολείο που θα είχαν εισαχθεί.
    Η αναδρομικότητα στην περίπτωση αυτή αποτελεί κατάφωρη αδικία για τα παιδιά αυτά.
    Παρακαλώ λάβετε υπόψη τα ανωτέρω, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το άρθρο 18 έχει συγκεντρώσει μακράν τα περισσότερα σχόλια (576 κατά την εισαγωγή του δικού μου), αν και αφορά οικογένειες μίας πολύ μικρής μερίδας μαθητών. Αυτό έχει κάποια αξία και σημασία κατά την άποψή μου.

    Μετά τιμής

    Νίκος Μπάδρας

  • 28 Απριλίου 2020, 21:04 | Στέργιος Τιτάκης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ.
    Είμαι πατέρας μαθητή Α Γυμνασίου Πρότυπου Σχολείου. Πριν ένα περίπου έτος ο γιος μου διαγωνίστηκε για την εισαγωγή του στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο γνωρίζοντας ότι αν καταφέρει να περάσει θα αποχωριστεί μεν τους φίλους του αλλά για τα επόμενα 6 χρόνια θα έχει πρόσβαση σε μια καλύτερη παιδεία.
    Θεωρώ ότι η προσθήκη προαγωγικών εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο είναι άδικη για τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε πρότυπα σχολεία, γιατί με τον προηγούμενο νόμο βάσει του οποίου διαγωνίστηκαν τα παιδιά αυτά γινόταν αυτοδίκαια η μετάβασή τους.
    Με εκτίμηση

  • 28 Απριλίου 2020, 20:34 | Λ. Χ.

    Σας παρακαλούμε να λάβετε υπ΄όψιν τη ψυχολογική κατάρρευση των παιδιών μας, μην τους τιμωρείτε για την αριστεία τους. Όχι άλλους ρεβανσισμούς…

  • 28 Απριλίου 2020, 20:33 | Kavar

    ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ.. ΑΝ ΣΤΗΝ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΡΑΨΩ ΣΤΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΩ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΑΞΗΣ 11, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΡΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΙΤΗΣΩ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ;

  • 28 Απριλίου 2020, 20:31 | Kvr

    ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΩ ΑΠΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΜΟΝΟ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ;;;;

  • 28 Απριλίου 2020, 20:29 | Ζ. Βάλια

    Για κάποιο λόγο τελικά φαίνεται τα ΠΣ να είναι πάντα στο στόχαστρο. Σε μια χώρα που διαθέτει ένα σύστημα παιδείας με άπειρα προβλήματα κι ελλείψεις, οι ιθύνοντες εστιάζουν πάλι στα Πρότυπα. Οι μαθητές όλων των δημόσιων σχολείων (συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των Πειραματικών αλλά και των Μουσικών, Καλλιτεχνικών, Εκκλησιαστικών) σε όλη τη χώρα προχωρούν βαθμίδα εκπαίδευσης χωρίς εξετάσεις ή άλλη διαδικασία με στόχο την ανανέωση του πληθυσμού του σχολείου. Μια ανανέωση που στα Πρότυπα συμβαίνει κάθε έτος έτσι κι αλλιώς. Ο τριπλασιασμός (με πρόβλεψη για περισσότερα την επόμενη χρονιά) βέβαια των Προτύπων δε θεωρώ ότι αφήνει περιθώρια για περισσότερη (εντελώς αναξιοκρατική κι άδικη στην περίπτωση αυτή) ανανέωση. Γιατί λοιπόν μόνο οι μαθητές των Προτύπων πρέπει να αποδεικνύουν κάθε τρία χρόνια ότι εξακολουθούν να δικαιούνται αυτό που κέρδισαν; Και αν δεν τα καταφέρουν να πρέπει άμεσα και χωρίς τη θέλησή τους να αλλάξουν σχολείο, κάτι που όταν μέχρι τώρα συνέβαινε, σε οποιοδήποτε σχολείο της Ελλάδας, ήταν μόνο σαν επιβολή της μέγιστης τιμωρίας για ιδιαίτερα προβληματικές καταστάσεις. Ποιος, τελικά, θα βγει κερδισμένος απ’ όλο αυτό; Σίγουρα όχι τα παιδιά και οι οικογένειές τους…

  • 28 Απριλίου 2020, 20:26 | ΕΥΔΟΞΙΑ ΦΕΡΕΣΙΑΔΟΥ

    Κα. Υπουργέ,
    με όλο το σεβασμό θεωρώ ότι εκτός από αντιπαιδαγωγικό είναι και ανέντιμο να υποβάλετε τους μαθητές των προτύπων γυμνασίων σε τρεις εξαντλητικές δοκιμασίες εξετάσεων, μία για την εισαγωγή τους στην Α’ Γυμνασίου, μία για την εισαγωγή τους στην Α’ Λυκείου και μια για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Πόσες φορές θα πρέπει να αποδείξουν την αξία τους αυτά τα παιδιά? Δεν τους φτάνει το βάρος από την ψυχοσωματική αλλαγή που υφίστανται λόγω της εφηβείας, η πίεση που δέχονται όλη την χρονιά με τις σχολικές τους δραστηριότητες, το άγχος για τις πανελλαδικές εξετάσεις, τώρα τους προσθέτετε και ένα επιπλέον άγχος με το ενδεχόμενο αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Τα παιδιά αυτά μελέτησαν σκληρά για την εισαγωγή τους στα πρότυπα σχολεία με την εντύπωση και υπόσχεση από το κράτος ότι θα φοιτήσουν για έξι χρόνια όχι για τρία.Πρώτα σαν πολίτης αυτού του κράτους και μετά σαν μάνα λυπάμαι έστω και για το ότι σκέφτεστε να εφαρμόσετε ένα τέτοιο μέτρο. Αφήστε ήσυχα τα παιδιά μας να συνεχίσουν να ασχολούνται με την εκπαίδευση τους απαλλαγμένα από τον φόβο νοσηρών διαβουλεύσεων.
    Με Εκτίμηση
    ΦΕΡΕΣΙΑΔΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ

  • 28 Απριλίου 2020, 20:25 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    Όχι άλλες αχρείαστες εξετάσεις στα παιδιά. Γιατί οι άριστοι μαθητές του πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων που πρόσφατα έχουν επιλεγεί με αδιάβλητες εξετάσεις να πρέπει πάλι να υποβληθούν σε αγχωτικές και αχρείαστες διαδικασίες εξέτασης για να συνεχίσουν σε πρότυπο λύκειο
    Θα πρέπει επίσης να υπάρξει μέριμνα για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών των πρότυπων σχολείων Τα σχολεία αυτά είναι για όλους