Άρθρο 22: Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΕΑΕ

1. Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης δεν δικαιολογούν την πρόσληψη αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους προσλαμβανομένους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς υπολογίζονται με το γινόμενο των μηνιαίων αποδοχών του εισαγωγικού κλιμακίου με το κλάσμα που έχει αριθμητή τις δεδουλευμένες ώρες και παρανομαστή τις ώρες του πρωτοδιόριστου του κλάδου τους. Η προϋπηρεσία αυτών υπολογίζεται με την αναγωγή του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών σε έτη, μήνες, ημέρες.

2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται βάσει πινάκων κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω πίνακες συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκπαιδευτικοί στους τελικούς πίνακες.

3. Για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ συντάσσεται ένας πίνακας υποψηφίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον πίνακα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ προηγούνται οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την ημερομηνία κτήσης πτυχίου και την προϋπηρεσία. Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Εν συνεχεία ακολουθούν οι ΠΕ60.50 και οι ΠΕ70.50 κατατασσόμενοι με τα παρακάτω κριτήρια.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50». κατατάσσονται με τα ίδια παρακάτω κριτήρια.

i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:

α) Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μια (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
β) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΑΕ, έξι (6) μονάδες
γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τρεις (3) μονάδες
δ) είναι κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, δύο (2) μονάδα
ε) είναι κάτοχοι δευτέρου τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, μιάμιση (1,5) μονάδα
στ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου τρεις (3) μονάδες
ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια μιάμιση (1,5) μονάδα.
η) είναι κάτοχοι δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ μία (1) μονάδα.

Για να είναι μια ετήσια επιμόρφωση στην ΕΑΕ πιστοποιημένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
1) να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο που θα υλοποιεί την ετήσια επιμόρφωση προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
2) η επιμόρφωση να περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ,
3) τουλάχιστον το 80% των μαθημάτων του προγράμματος να είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
4) τουλάχιστον το 15% των μαθημάτων του προγράμματος να καλύπτει την περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην ΕΑΕ και στο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό και
5) τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ ή διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους ή το διδακτορικό τους (στην περίπτωση των διδακτόρων) είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ, ενώ το υπόλοιπο 30% των μαθημάτων να διδάσκεται από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες με ειδικά προσόντα και σχετικό δημοσιευμένο έργο ή από ή ειδικούς εκπαιδευτές (π.χ. πληροφορικοί Υποστηρικτικών Τεχνολογιών ΑμεΑ, δάσκαλοι κινητικότητας για τυφλούς…). Το ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων.
Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα.
Στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος.

ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα μοριοδοτείται με 0,20 μονάδες .
Υπολογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε μήνες πολλαπλασιαζόμενο επί 0,20
Προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών στρογγυλοποιείται σε μήνα. Προϋπηρεσία μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται.

iii) Κοινωνικά κριτήρια
− Η επ’ αόριστον αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), σε μια μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), τρεις (3) μονάδες
− Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σε μία μόνο αναπηρία τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ σύμφωνα με όσα ορίζει ο ν. 3863/2010: δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) μονάδες για το δεύτερο και πέντε μονάδες (5) για το τρίτο τέκνο.
− Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν δυο (2) μονάδες.

Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικοί και από κοινωνικά κριτήρια.

4. Εφόσον δεν καλύπτονται οι θέσεις με εκπαιδευτικούς με τα παραπάνω προσόντα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνών διδακτικών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ70.50 δασκάλων ΕΑΕ προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα, οι οποίοι: α) τοποθετούνται στην προκαταρκτική τάξη και στις τάξεις Α΄ και Β΄ των ειδικών δημοτικών σχολείων και β) παρέχουν παράλληλη στήριξη − συνεκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τάξεων Α΄ και Β΄ των λοιπών δημοτικών σχολείων. Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στους κλάδους και ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα.

5. Στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων κατά περιοχή πρόσληψης και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.

6. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ οι οποίοι διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή braille (ΕΓΒ), τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο (2) πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου

  • 4 Μαΐου 2014, 20:29 | Ιωάννα ΠΕ71

    Συμφωνώ με τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 4 Μαΐου 2014, 19:56 | Αγγελος

    http://www.satea.gr/wp-content/uploads/2014/05/%CE%95%CE%99%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97_%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3-%CE%A3%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%91.pdf

    Υποστηρίζω τους αποφοίτους Βόλου και Μακεδονίας ΠΕ 61 ΠΕ71

  • 4 Μαΐου 2014, 19:53 | ΜΑΡΙΑΝΝΑ

    Στηρίζουμε τους ΠΕ 61 ΠΕ 71
    http://www.satea.gr/wp-content/uploads/2014/05/%CE%95%CE%99%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97_%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3-%CE%A3%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%91.pdf

  • 4 Μαΐου 2014, 19:16 | Σ.Α

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 4 Μαΐου 2014, 18:40 | g

    Η αλλαγή ενός νόμου με ένα καινούργιο οφείλει να γίνεται για να βελτιώσει περασμένες αδικίες και να προάγει στη περίπτωσή μας το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Με την μοριοδότηση όμως των 0,2 μορίων ανά μήνα προϋπηρεσίας πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό;
    Γνωρίζουμε όλοι τη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και ότι όλοι οι μορφωμένοι και άρτια καταρτισμένοι νέοι αυτού του τόπου έφυγαν για να προσφέρουν τις υψηλές υπηρεσίες τους σε χώρες που μπορούν να τους ανταμείψουν ανάλογα.
    Είναι αναμφισβήτητα πολύ χρονοβόρο, κοπιαστικό και δαπανηρό να λάβει ένας νέος σήμερα την κατάλληλη εξειδίκευση προκειμένου να μπορέσει να γίνει ένας άρτιος επαγγελματίας και στη περίπτωσή μας και καλός παιδαγωγός.
    Με τα 0,2 μόρια όμως που δίνονται στην προϋπηρεσία εξισώνεται ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών με 15 μήνες εργασίας. Αλήθεια γιατί να μπει κάποιος πλέον σε αυτή τη χώρα στη διαδικασία να κοπιάσει για να δώσει τα μέγιστα στην εκπαίδευση εφόσον μπορεί να εργασθεί με λιγότερα προσόντα αφού αυτά πλέον προτάσσονται;
    Το πραγματικό ερώτημα προς τους συντάκτες του νέου σχεδίου νόμου είναι τι είδους εκπαιδευτικούς έχει ανάγκη αυτή η χώρα. Χρειάζεται πραγματικά συνεχή εξειδίκευση και επιμόρφωση από εκπαιδευτικούς με όρεξη για δουλειά;
    Το ρητορικό αυτό ερώτημα θα απαντηθεί σύντομα μέσω του τελικού νόμου.

  • 4 Μαΐου 2014, 18:01 | ΑΟΣΤΟΛΗΣ Δ.

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ

  • 4 Μαΐου 2014, 17:47 | Θεοδώρα Γ.

    Στηρίζω πλήρως τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 4 Μαΐου 2014, 16:28 | Αγγελική

    Όσον αφορά στο συγκεκριμένο άρθρο, θεωρώ ότι η δημιουργία ενός ενιαίου πίνακα αναπληρωτών με διαφορετικά κριτήρια για τους εκπαιδευτικούς οδηγεί σε ανταγωνισμό ανθρώπους, που έχουν προσφέρει στην εκπαίδευση και απομακρύνεται από την ευρύτερη φιλοσοφία/κατεύθυνση του νομοσχεδίου για εναρμόνιση της νομοθεσίας της ειδικής με τη γενική εκπαίδευση.
    Τα κριτήρια που ισχύουν για την κατάταξη όλων των αναπληρωτών της εκπαίδευσης είναι η προϋπηρεσία και ο βαθμός σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Μέχρι να διεξαχθούν νέοι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών και να υπάρξουν μοριοδοτήσεις ποικίλων κριτηρίων (ακαδημαϊκών, κοινωνικών κτλ.), όπως ορίζει ο ν.3848/2010-άρθρα 2 και 3, αυτά είναι τα κριτήρια κατάταξης για όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
    Με βάση το πτυχίο να δημιουργηθεί ξεχωριστός πίνακας κατάταξης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ΠΕ60-ΠΕ70 και για τους αναπληρωτές
    εκπαιδευτικούς ΠΕ61-ΠΕ71. η κατάταξη των εκπαιδευτικών να γίνεται με βάση τα ισχύοντα κριτήρια για όλους τους κλάδους εκπαιδευτικών.
    ο πίνακας των εκπαιδευτικών ΠΕ61-ΠΕ71, οι οποίοι έχουν το βασικό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ, θα πρέπει να εξαντλείται και στη συνέχεια να γίνονται προσλήψεις από τον επικουρικό πίνακα ΠΕ60-ΠΕ70. ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!
    Τα κριτήρια κατάταξης στους πίνακες αναπληρωτών να είναι αυτά που ισχύουν για όλους τους εκπαιδευτικούς. Οποιαδήποτε μοριοδότηση κριτηρίων θα πρέπει να ισχύσει για το σύνολο των εκπαιδευτικών και όχι μόνο για τη στελέχωση της ΕΑΕ.

  • 4 Μαΐου 2014, 15:37 | ΙΩΑΝΝΑ Γ.

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ

  • 4 Μαΐου 2014, 15:28 | ΙΩΑΝΝΑ ΚΦΖ

    Τάσσομαι υπερ των θέσεων των ΣΑΤΕΑ. Είναι άδικο παιδιά που έχουν σπουδάσει 4 ολόκληρα χρόνια να είναι πιο χαμηλά από άτομα που έκαναν μεταπτυχιακό απλά για να βρουν δουλειά.

  • 4 Μαΐου 2014, 14:39 | χριστινα

    Θέλω να θέσω και γω την ερώτηση γιατί δεν μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που έχουν κοπιάσει να κάνουν οι ΠΕ 71???

  • 4 Μαΐου 2014, 14:26 | Αντωνία

    Οι δάσκαλοι γενικής αγωγής έχουν λάβει θεωρητική κατάρτιση, σχετική με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία έχουν φοιτήσει σε προπτυχιακό , αλλά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ένας δάσκαλος γενικής αγωγής εκπαιδεύεται, ώστε να είναι δάσκαλος για όλα τα παιδιά, όχι μόνο για αυτά που δεν έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επίσης, δε στερείται πρακτικής εξάσκησης, την οποία αποκτά και κατά τη διάρκεια της πρακτικής του ως φοιτητής , αλλά κυρίως μέσα στη γενική τάξη , στην οποία έχει να διαχειριστεί ένα «μωσαϊκό» παιδιών. Η εξάσκηση στην πράξη μεγιστοποιείται για όσους εκπαιδευτικούς έχουν προϋπηρεσία σε δομές ειδικής αγωγής, όπως την παράλληλη στήριξη.
    Η «καρδιά» του τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης «χτυπά» μέσα στον «κορμό» της Γενικής Εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, η ειδική αγωγή είναι κομμάτι της γενικής αγωγής, εμπεριέχεται σε αυτήν .Συνεπώς, ένας δάσκαλος γενικής αγωγής με επιπλέον ειδίκευση στην ειδική αγωγή, δεν είναι ο πλέον ικανός να διαχειριστεί με επιτυχία την οποιαδήποτε εκπαιδευτική ανάγκη ενός μαθητή και να κάνει πράξη την ένταξή του στη γενική τάξη ;
    Σχετικά με το σχέδιο νόμου, δεν πιστεύετε ότι είναι πολύ άδικο να εφαρμοστεί η διάταξη της κατάργησης της προτεραιότητας των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στην ειδική εκπαίδευση έτσι αιφνιδιαστικά; Θέλω να πω εμείς που τελειώσαμε τα μεταπτυχιακά μας ενώ εργαζόμασταν στην παράλληλη στήριξη, που καταβάλαμε τόσο κόπο να υποστούμε τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής; Είναι δυνατόν , να ακυρώνεται με τον τρόπο αυτό η προσπάθειά μας;
    Δεν είναι άδικο ,επίσης, να προηγούνται στην κατάταξη στον πίνακα ειδικής αγωγής οι νέοι απόφοιτοι των Τμημάτων των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Βόλου που δεν έχουν προϋπηρεσία σε σχέση με άλλους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής που έχουν προϋπηρεσία; Ένας εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές και τρία τουλάχιστον έτη προϋπηρεσίας δεν είναι πιο έμπειρος από έναν άλλον με ένα μόνο πτυχίο και μηδενική προϋπηρεσία;
    Συνοψίζοντας, θα πρότεινα οι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων να προηγούνται των εκπαιδευτικών με την ίδια προϋπηρεσία, ανεξαρτήτως βασικού πτυχίου. Φυσικά να υπάρχει μοριοδότηση και των άλλων κριτηρίων που αναφέρονται (βαθμός πτυχίου, κλπ.). Σε διαφορετική περίπτωση θα προτάσσονται εκπαιδευτικοί με μηδενική προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών που έχουν προϋπηρεσία. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υφίσταται διαχωρισμός των εκπαιδευτικών και μη ισότιμη αντιμετώπισή τους.

  • 4 Μαΐου 2014, 14:11 | Θεόδωρος

    Καταρχήν να πω ότι γίνεται μια καλή προσπάθεια από το Υπουργείο να αναγνωριστούν τα ακαδημαϊκά προσόντα του καθενός υποψηφίου εκπαιδευτικού. Επίσης είναι σωστή και η μοριοδότηση των κοινωνικών κριτηρίων, όπως και της προϋπηρεσίας του κάθε εκπαιδευτικού που για να την αποκτήσει έχει υπηρετήσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Όμως ,υπάρχουν και κάποιες ρυθμίσεις στο άρθρο 22 που είναι άδικες ή και κάποιες που είναι υπερβολικές.
    1) Ο βαθμός πτυχίου δεν μπορεί να είναι κριτήριο κατάταξης. Δεν είναι σωστό απόφοιτοι του ίδιου τμήματος διαφορετικού πανεπιστημίου να συγκριθούν ως προς το βαθμό. Η βαθμολόγηση στα κεντρικά πανεπιστήμια σε σχέση με τα περιφερειακά είναι διαφορετική π.χ. μαθηματικό Αθηνών με το μαθηματικό Σάμου. Οι απόφοιτοι τμημάτων που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση δεν γνώριζαν ότι κάποια στιγμή ένας βαθμός πτυχίου θα μπορούσε να ισοδυναμεί με 5 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης οι φοιτητές και νέοι απόφοιτοι των τμημάτων γνωρίζοντας αυτή τη ρύθμιση θα μπαίνουν στη διαδικασία της απόκτησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου βαθμού με πολλούς και όχι πάντα ορθούς και νόμιμους τρόπους.
    2) Η απόκτηση και δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου στην ΕΑΕ και η μοριοδότηση του δεν χρειάζεται. Ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, ένα διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ είναι προσόντα υπεραρκετά για έναν εκπαιδευτικό ΕΑΕ.
    3) Η απόκτηση πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια και η μοριοδότηση του δεν χρειάζεται . Έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζεται να υλοποιούνται σεμινάρια ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων ωρών στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια. Ένα δεύτερο σεμινάριο( ίδιο με το πρώτο) και η αντίστοιχη μοριοδότηση του δεν είναι απαραίτητη.

  • 4 Μαΐου 2014, 14:08 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής (είμαι απόφοιτη) θα λύσει την περιέργεια πολλών ανθρώπων για την ολοκληρωμένη κατάρτιση που παρέχει. Όσοι λασπολογούν και υπενθυμίζουν ψέμματα για την δήθεν ανεπάρκεια του τμήματος προφανώς ανοίγοντας τον οδηγό σπουδών του ΠΤΕΑ διαπίστωσαν την δική τους ανεπάρκεια και αναγκαστικά αμύνονται μ αυτό τον τρόπο. Όσο για τα διδακτορικά σας γνωρίζουμε όλοι οτι εξειδικεύεστε σε κάποιο ειδικό τομέα και όχι σε ολόκληρη την Επιστήμη της Ειδικής Αγωγής όπως καταρτίστηκαν οι πε 71/61 επί 4 χρόνια με τεράστιο αριθμό μαθημάτων – εργαστηρίων- 2 ετών πρακτικών. Δε σας καθιστά λοιπόν κανένα διδακτορικό κατάλληλο για την εργασία σας στις δομές της Ειδικής Αγωγής πλην του τομέα που εξειδικευτήκατε και φυσικά δε μπορείτε να προηγείστε! ..Και ναι οι απόφοιτοι πε 71/61 είναι καταλληλότεροι αφού είναι καταρτισμένοι πάνω την Επιστήμη που ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ να σπουδάσουν τα χρόνια εκείνα που πε 70 διορίζονταν σωρηδόν. Επίσης επειδή είμαστε και λογικοί άνθρωποι πρέπει να γίνει κατανοητό οτι σε έναν πίνακα αναπληρωτών ο βασικός τίτλος σπουδών και η προυπηρεσία μόνον μετράει. Εαν οι κλάδοι π.ε 71/61 επαρκούσαν να καλύψουν ολες τις ανάγκες της χώρες δε θα γινόταν η αναγκαστική χρήση των διδακτορικών – μεταπτυχιακών – σεμιναρίων. Τέλος όποιος έχει διδακτορικό ας πάει σε πανεπιστήμιο να εργαστεί (αν γίνει δεκτός!) να διδάξει αποκλειστικά στον τομέα που εξειδικεύτηκε και όχι με άδικους τρόπους να επιδιώκει να μπει και να προηγείται σε ένα πίνακα αναπληρωτών διαφορετικού κλάδου…Δηλαδή είναι απίστευτο..

  • 4 Μαΐου 2014, 13:38 | Ευρυδίκη

    Δεν είναι δυνατόν να ενοχοποιούνται ΟΛΑ τα μεταπτυχιακά επειδή εν πολλοίς τα μεταπτυχιακά της Βουλγαρίας και της Ιταλίας είναι “μαϊμούδες” εξ αποστάσεως. Η ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να διατάξει έλεγχο για αυτά.

  • 4 Μαΐου 2014, 12:55 | Σπυριδούλα Μαρία Ραφτοπούλου

    Στο νόμο της Ειδικής Αγωγής (ν.3699/2008, άρθρα 21-22) υπάρχει η παράλογη διάταξη να προηγούνται σε μεταθέσεις, αποσπάσεις, στις υπηρεσιακές μεταβολές γενικά ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί, γενικά οι εκπαιδευτικοί που έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή. Αυτή η διάταξη ουσιαστικά καταργεί τους βασικούς τίτλους σπουδών, τα πτυχία των Πανεπιστημίων της χώρας μας,
    και πρακτικά σημαίνει ότι χάνουν τη θέση τους στον πίνακα άνθρωποι που έχουν από 10 μέχρι και….80 μήνες προϋπηρεσία (!) στην Ειδική Αγωγή και προηγείται όποιος έχει διδακτορικό/μεταπτυχιακό τίτλο στην Ειδική Αγωγή ακόμα και αν έχει μηδενική προϋπηρεσία! Σαφώς πρέπει να ισχύσει ο καινούριος νόμος!!!!!

  • 4 Μαΐου 2014, 12:49 | ΙΩΑΝΝΑ ΚΦΖ

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 4 Μαΐου 2014, 12:48 | ΜΑΡΙΑ Κ

    Στηρίζω τις θεσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 4 Μαΐου 2014, 12:22 | ΟΛΓΑ

    Το νομοσχέδιο αυτό είναι δίκαιο. Πρόταξη των ΠΕ 71, 61! Επιτέλους να ισχύσει και για εμάς τους απόφοιτους παιδαγωγικών τμημάτων ειδικής αγωγής ότι ισχύει και για τους άλλους κλάδους. Mεγαλύτερη μοριοδότηση της προυπηρεσίας!

  • 4 Μαΐου 2014, 11:31 | Εκπαιδευτικοί ΠΕ71 ΑμεΑ

    Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο ο πίνακας Α’ καταργείται και οι όλοι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής με Αναπηρία και μη μπαίνουμε σ’ έναν ενιαίο πίνακα. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής με αναπηρία πλήττομαστε άμεσα και ολοσχερώς. Με τη νέα μοριοδότηση οι περισσότεροι από μας θα βρεθούμε σε πολύ χαμηλές θέσεις στον ενιαίο πίνακα, πράγμα που συνεπάγεται ότι θα καταλήξουμε είτε να μη διοριστούμε καθόλου, είτε να διοριστούμε κάπου πολύ μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβιώσουμε μακριά από τους ανθρώπους που μας στηρίζουν καθώς και μακριά από τους γιατρούς που μας παρακολουθούν, αμειβόμενοι με ένα μισθό της πείνας που μετά βίας θα φτάνει για τα βασικά. Πολλοί από μας θα αναγκαστούμε να αρνηθούμε τη θέση λόγω των παραπάνω πρακτικών δυσκολιών και κατ’ επέκταση να μείνουμε άνεργοι. Ουσιαστικά εξαναγκαζόμαστε σε ανεργία.
    Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ71 του Α΄ πίνακα έχουμε να αντιπροτείνουμε τα εξής:
    Α)Η αναπηρία δεν είναι προσόν και επομένως δε μπορεί να μοριοδοτείται και πόσο μάλλον να εξομοιώνεται με ένα μεταπτυχιακό(3 μόρια και στις 2 περιπτώσεις!)
    Β)Κανείς δε θα πρέπει να μπορεί να μπει στους πινακες ειδικής αγωγής χωρίς τα τυπικά προσόντα και φυσικά χωρίς το βασικό πτυχίο ειδικής αγωγής. (εκπαιδευτικοί πε70 με αναπηρία ή και γονείς παιδιών με αναπηρια,δεν μπορούν να είναι το ίδιο με εμάς τους ΠΕ71) Έτσι υποβαθμίζονται οι σπουδές μας.
    Γ)Να μπαίνουμε μεν όλοι σ’ έναν ενιαίο πίνακα, ΑμεΑ και μη , ο καθένας στη σειρά του με την αντίστοιχη μοριοδότηση για τα επιπλέον προσόντα, αλλά να υπάρχει ποσόστωση για τα ΑμεΑ 30%. Να τρέχει δηλαδή ο ενιαίος πίνακας δίνοντας το 70% των θέσεων εκαστου νομού στους εκπαιδευτικούς (ΠΕ 71) χωρίς αναπηρία και το υπόλοιπο 30% στους εκπαιδευτικούς ΠΕ71 ΑμεΑ (με αναπηρία).
    Αν επιτραπεί εν τέλει στους 70.50 να μπουν στους πίνακες, οι δικές τους προσλήψεις να λαμβάνουν χώρα , αφού ολοκληρωθούν οι προσλήψεις όλων των ΠΕ 71 ΑμεΑ και μη.
    Δ)Σε ό, τι αφορά στις τοποθετήσεις, η τοποθέτηση καθενός σε σχολείο αντίστοιχο με αυτό της αναπηρίας του συνιστά ρατσισμό!! Πέρα δε από αυτό υπάρχουν και οι πρακτικές δυσκολίες του όλου εγχειρήματος. Ας υποθέσουμε πως ένας συνάδελφος έχει κινητικά προβλήματα και δεν υπάρχει αντίστοιχο σχολείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Πώς θα μετακινηθεί για να πάει εκεί που θα τον στείλει η υπηρεσία του; Κι αν το εν λόγω σχολείο βρίσκεται πολύ μακριά τι θα γίνει; Ή ενας συνάδελφος με κώφωση ,είναι περιορισμένος να τοποθετηθεί σε σχολείο Κωφών? Ακόμα και αν ο ίδιος δε γνωρίζει την Ε.Ν.Γ. ? Δεν χρησιμοποιούν όλοι οι Κωφοί την Ε.Ν.Γ.
    Το πού θα τοποθετηθεί κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να αποτελεί μέριμνα της εκάστοτε πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιλογή για την τοποθέτηση του είναι ανάγκη να λαμβάνει υπ’ όψιν το είδος της αναπηρίας του καθενός καθώς και το πού θα μπορούσε να αποδώσει ο εκπαιδευτικός τα μέγιστα και όχι να γίνεται ελαφρά τη καρδία. Χρειαζόμαστε μια ποιοτική προσέγγιση της αναπηρίας μας.
    Τελειώνοντας να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι άμεσα για το θέμα της προσβασιμότητας τόσο στο σχολικό χώρο ,όσο και στην προσβασιμότητα στην πληροφορία απ’ ΟΛΟΥΣ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ειδική αγωγή και να μην εξασφαλίζουμε την πρόσβαση στους μαθητές μας. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως εκτός από μαθητές με Αναπηρία, υπάρχουν εκπαιδευτικοί με Αναπηρία αλλά και γονείς με Αναπηρία.
    Σας παρακαλούμε θερμά να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν και να μελετήσετε τις προτάσεις μας , έτσι ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό για τον τόσο ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης γενικότερα αλλά και ειδικότερα της ΕΑ.
    Σας ευχαριστούμε.
    ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕ71 ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

  • Επίσημη θέση ΣΑΤΕΑ:

    Η κατάταξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχει, δυστυχώς, μονοπωλήσει τη δημόσια διαβούλευση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει πληθώρα αλλαγών στη φοίτηση, στη διάγνωση, στη φιλοσοφία της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της χώρας μας.

    Δυστυχώς, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, το «πάγωμα» των διορισμών στην εκπαίδευση, η έλλειψη προοπτικής στη γενική εκπαίδευση με το απαράδεκτο «κλείδωμα» των πινάκων προϋπηρεσίας (ν.3848/2010) οδήγησε την Ειδική Αγωγή σ’ ένα δυσάρεστο ρόλο: αυτόν της «αποσυμπίεσης» της ανεργίας των εκπαιδευτικών.

    Είναι κάτι που ως ΣΑΤΕΑ το είχαμε προβλέψει εδώ και 3 χρόνια.
    Δείτε την ανακοίνωση μας «Εγκύκλιος Ειδικής Αγωγής: εξαιρέσεις, αντιφάσεις, σκοπιμότητες» τον Ιούλιο του 2011 (στο http://www.satea.gr ), όπου κατά γράμμα λέγαμε:

    «Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς τυπικά προσόντα (όπως γίνεται με το ΕΣΠΑ), θα εισέρχονται στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, με αποτέλεσμα να αποτελεί τη βαλβίδα αποσυμπίεσης για όλους τους κλάδους, όπου η προϋπηρεσία δεν προσμετράται. Η Ειδική Αγωγή θα στελεχωθεί πάλι με γνώμονα τη μικροπολιτική, τη λογιστική αντιμετώπιση της ανεργίας των εκπαιδευτικών, και σίγουρα όχι με τις ανάγκες των μαθητών μας για ποιοτική εκπαίδευση».

    Έτσι, σήμερα, λίγο πριν δημιουργηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στελέχωσης της ΕΑΕ, είναι έκδηλη η αγωνία όσων σχολιάζουν την κατάταξη στους πίνακες αναπληρωτών να κερδίσουν «ένα ακόμη μόριο» στο κυνήγι μιας προσωρινής θέσης εργασίας (μην ξεχνάμε ότι ως αναπληρωτές είμαστε συμβασιούχοι και μάλιστα οι πιστώσεις μας δε χρηματοδοτούνται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό αλλά από προσωρινά ευρωπαϊκά κονδύλια με ημερομηνία λήξης).

    Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι ΣΑΤΕΑ θέλουμε να κάνουμε καταρχήν ένα κάλεσμα στον κόσμο των αδιόριστων εκπαιδευτικών να αγωνιστούμε από κοινού για το ουσιώδες: για μαζικούς διορισμούς, που τους έχει ανάγκη όχι μόνο η Ειδική Αγωγή (η οποία στελεχώνεται κατά 60-70% με αναπληρωτές) αλλά και η Γενική Εκπαίδευση. Σε αντίθεση με τη λογική των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, η εμπειρία μας δείχνει ότι κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει από τα σχολεία. Αντίθετα, απαιτείται μικρότερη αναλογία μαθητών-εκπαιδευτικών για να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

    Όσον αφορά στο συγκεκριμένο άρθρο, έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

    α) Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός ενιαίου πίνακα αναπληρωτών με διαφορετικά κριτήρια για τους εκπαιδευτικούς οδηγεί σε ανταγωνισμό ανθρώπους, που έχουν προσφέρει στην εκπαίδευση και απομακρύνεται από την ευρύτερη φιλοσοφία/κατεύθυνση του νομοσχεδίου για εναρμόνιση της νομοθεσίας της ειδικής με τη γενική εκπαίδευση.

    β) Αυτή τη στιγμή, τα κριτήρια που ισχύουν για την κατάταξη όλων των αναπληρωτών της εκπαίδευσης είναι η προϋπηρεσία και ο βαθμός σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Μέχρι να διεξαχθούν νέοι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών και να υπάρξουν μοριοδοτήσεις ποικίλων κριτηρίων (ακαδημαϊκών, κοινωνικών κτλ.), όπως ορίζει ο ν.3848/2010-άρθρα 2 και 3, αυτά είναι τα κριτήρια κατάταξης για όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

    γ) Με βάση το πτυχίο, ζητάμε ξεχωριστό πίνακα κατάταξης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ΠΕ60-ΠΕ70 και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ΠΕ61-ΠΕ71. Η κατάταξη των εκπαιδευτικών να γίνεται με βάση τα ισχύοντα κριτήρια για όλους τους κλάδους εκπαιδευτικών.

    δ) Ο πίνακας των εκπαιδευτικών ΠΕ61-ΠΕ71, οι οποίοι έχουν το βασικό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ, θα πρέπει να εξαντλείται και στη συνέχεια να γίνονται προσλήψεις από τον επικουρικό πίνακα ΠΕ60-ΠΕ70. Αναλύσαμε και παραπάνω (σχολιασμός άρθρου 20) ότι δε θεωρούμε το βασικό τίτλο σπουδών ισότιμο και αντίστοιχο με τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Περαιτέρω ανάλυση αυτής της θέσης μας μπορείτε να βρείτε στο http://www.satea.gr «Μία απάντηση για τα διδακτορικά-μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής», σε παλιότερα κείμενα μας, καθώς και στο σχολιασμό του άρθρου 27.

    ε) Για τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς με αναπηρία και εκπαιδευτικούς γονείς παιδιών με αναπηρία: προτείνουμε να κατατάσσονται στον αντίστοιχο κλάδο/πίνακα με βάση το πτυχίο τους και να υπάρχει ποσόστωση στις προσλήψεις τους 30% επί του συνόλου των προσλήψεων αναπληρωτών. Προτείνουμε την ποσόστωση ανά νομό και όχι επί του συνόλου των προσλήψεων. Η θέση αυτή έχει διαμορφωθεί από μέλη των ΣΑΤΕΑ, τα οποία τα ίδια ορίζονται νομικά ως άτομα με 67% αναπηρία και άνω. Κάθε άλλη ρύθμιση π.χ. μοριοδότηση, θα οδηγήσει τους συναδέλφους είτε στην ανεργία είτε σε περιοχή μακριά από το υποστηρικτικό τους περιβάλλον και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ρύθμιση κοινωνικής μέριμνας μέσα σ’ ένα νομοσχέδιο που αφορά την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η θέση αυτή άλλωστε εναρμονίζεται με την άποψη της ΕΣΑμΕΑ. Επιπλέον, θέλουμε να κατακρίνουμε τη λογική της μοριοδότησης μιας ανθρώπινης κατάστασης, της αναπηρίας, σαν να είναι ένα «προσόν» που κάποιος το «αποκτάει» ή το «εκμεταλλεύεται».

    ζ) Ως ΣΑΤΕΑ δεν μπαίνουμε σε συζήτηση περί μοριοδότησης και τι είναι «δίκαιη» μοριοδότηση ή «άδικη» μοριοδότηση κτλ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μοριοδοτούνται προσόντα στην Ειδική Αγωγή, που δε μοριοδοτούνται αυτή τη στιγμή στους άλλους κλάδους εκπαιδευτικών! Διότι έτσι φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για τη μοριοδότηση π.χ. ενός μεταπτυχιακού ή ενός κοινωνικού κριτηρίου, το οποίο το ίδιο ακριβώς δε μοριοδοτείται στον πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης για το ίδιο φυσικό πρόσωπο! Μοριοδότηση θα ισχύσει για όλους τους εκπαιδευτικούς, όταν διεξαχθούν διαγωνισμοί ΑΣΕΠ και ισχύσει ο ν.3848/2010.

    η) Όσον αφορά στο ν.3848/2010 τόσο οι ΣΑΤΕΑ όσο και η Ομοσπονδία μας (ΔΟΕ) έχουν κάνει σφοδρή κριτική. Στο σκέλος των διορισμών και των προσλήψεων αναπληρωτών, ο ν.3848/2010 απαξίωσε το ρόλο της προϋπηρεσίας, που προσέφεραν όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

    Εν κατακλείδι:

    – ξεχωριστοί πίνακες αναπληρωτών ΠΕ61-ΠΕ71 και ΠΕ60-ΠΕ70 με κριτήριο ένταξης στον πίνακα/κλάδο το βασικό πτυχίο, όπως ορίζει το Προσοντολόγιο των Δημόσιων Υπαλλήλων και συμβαίνει με όλους τους εκπαιδευτικούς.

    – επικουρικός πίνακας εκπαιδευτικών ΠΕ60-ΠΕ70 με σπουδές (διδακτορικό ή μεταπτυχιακό) στην ΕΑΕ, ο οποίος θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ ΠΕ61-ΠΕ71. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί ΠΕ60-ΠΕ70 θα βρίσκονται και θα προσλαμβάνονται και στον πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Η προϋπηρεσία θα προσμετράται στον κλάδο τους.

    – σε περίπτωση εξάντλησης και του επικουρικού πίνακα μπορεί να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα διδακτικών μηνών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70 θα προσμετράται στον κλάδο τους.

    – τα κριτήρια κατάταξης στους πίνακες αναπληρωτών να είναι αυτά που ισχύουν για όλους τους εκπαιδευτικούς.

    στα πλαίσια της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, ποσοστώσεις στις προσλήψεις συναδέλφων με αναπηρία ή γονέων παιδιών με αναπηρία, 30% επί του συνόλου των προσλήψεων αναπληρωτών ανά νομό (με το ν.3699/2008 υπήρχε πίνακας Α΄ ο οποίος θα πρέπει να επεκταθεί ως λογική σε όλους τους κλάδους/πίνακες εκπαιδευτικών).

    οποιαδήποτε μοριοδότηση κριτηρίων θα πρέπει να ισχύσει για το σύνολο των εκπαιδευτικών και όχι μόνο για τη στελέχωση της ΕΑΕ.

    Το θεσμικό πλαίσιο στη στελέχωση της ΕΑΕ μπορεί πολύ εύκολα να εναρμονιστεί με το θεσμικό πλαίσιο στελέχωσης της γενικής εκπαίδευσης, αρκεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή η πολιτική βούληση. Η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, αναφορικά με τη στελέχωση της ΕΑΕ και, εν τέλει, με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης: ή θα οριοθετήσει με σαφήνεια και αυστηρά ποιοτικά κριτήρια το ποιος θα στελεχώνει την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή θα αναπαράγει ένα θεσμικό πλαίσιο, που πριμοδοτεί την άνθιση μιας «βιομηχανίας» τίτλων-προσόντων (μεταπτυχιακών ή σεμιναρίων), απαξιώνοντας πρώτα απ’ όλα τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες γονέων στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ και είναι η κρίσιμη στιγμή η θέληση της κοινότητας της ειδικής αγωγής να γίνει πολιτική πράξη ως προς το ζήτημα της στελέχωσης της ΕΑΕ.

  • 4 Μαΐου 2014, 10:41 | Στιγκ

    Κατάργηση των σεμιναρίων της Ντροπής!!!

  • 4 Μαΐου 2014, 10:40 | Στιγκ

    Καλημέρα!
    Νοίζω και γω ότι τα σεμινάρια των 400 ωρών είναι απαράδεκτο να μετρούν. Πράγματα που έχουν καταδικαστεί δεν είναι δυνατόν να επανέρχονται.
    Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο έχει και θετικά στοιχεία.

  • 4 Μαΐου 2014, 09:30 | Gianis ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

    Νομίζω ότι η κατάσταση που ζούμε και θα ζήσουμε σαν λαός, έχει να κάνει και με την κυριαρχούσα άποψη: «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ σου, Η ΖΩΗ μου». Θα σταθώ μόνο σε όσα διαβάζω από συναδέλφους, όπου ως συνήθως ο καθένας εκφράζει τον πόνο του, αφού πρώτα μέτρησε τα μόριά του. Νομίζω/πιστεύω ότι υπάρχει ένας γενικός κανόνας στη εκπαιδευτική βαθμίδα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΛΥΚΕΙΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ & ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ για όλη την εισαγωγή και εργασία στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και στη ΖΩΗ. Όποιος το αμφισβητεί πιστεύω ότι εκθέτει τον ΕΑΥΤΟ του. Όταν υπάρχουν δύο με ισοβάθμηση στο επίπεδο σπουδών προηγείται ο/η της ΠΤΕΑ ή το καλύτερο πτυχίο. ΟΧΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ το καλύτερο πτυχίο ή ο/η ΠΤΕΑ να προηγείται του ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ και του ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ !!! Τώρα αντίστοιχα στην ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ που δεν υπάρχει 4ετία Ειδικής Αγωγής όλοι ισότιμοι. Άρα σωστή η πριμοδότηση (1) στο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, (3) στο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ και (6) στο ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ. Τώρα αν κάποιος δώσει μικρές διαφοροποιήσεις στις πριμοδοτήσεις δεν θα διαφωνήσουμε. Επίσης σωστή η πριμοδότηση της προϋπηρεσίας αλλά ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ !!! Νομίζω ότι πρέπει να ζητάμε το σωστό και το δίκαιο για να μπορέσουμε αύριο αν χρειασθεί να το διεκδικήσουμε στο ΣΥΝΗΓΟΡΟ του ΠΟΛΙΤΗ ή στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

  • 3 Μαΐου 2014, 21:50 | Γιώργος

    H μοριοδότηση της προυπηρεσίας με 0.2 είναι υπερβολική και θα πρέπει να αντικατασταθεί με 0.1 ανά μήνα. Δεν είναι λογικό το Μεταπτυχιακό να εξισώνεται με 15 μήνες προυπηρεσίας και το Διδακτορικό με 30 (όταν μάλιστα το ΜΚ δημοσίου αναγνωρίζει τα αντίστοιχα πτυχία με 3 και 6 χρόνια).

    Επιπλέον, είναι περαν κάθε λογικής το Διδακτορικό και το Μεταπτυχιακό ιδίου θέματος να μη συναθροίζονται και ταυτόχρονα να μοριοδοτούνται τα σεμινάρια με 1.5 μονάδες και να μπορούν να προσμετρηθούν αθροιστικά στα Μεταπτυχιακά (δηλ. 1.5+3). Δε μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ή μήπως αντί για μάστερ, ο διδακτορας να έκανε και ένα σεμινάριο; just to be on the safe side! Αστειότητες.

  • 3 Μαΐου 2014, 21:37 | Μαρία

    Είμαι εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής τα τελευταία 8 χρόνια. Σχετικά με την πρόταξη της κύριας ειδικότητας Φυσικής Αγωγής κάνετε μεγάλο λάθος. Η κύρια ειδικότητα ήταν ακριβώς το ίδιο με την δευτερεύουσα ειδικότητα (2 Εξάμηνα, κοινά μαθήματα και ίδιες ώρες, ίδιους καθηγητές) πριν από 15 χρόνια που τελείωσα την σχολή. Επομένως, δεν μπορεί να προτάσσεται μόνο η κύρια ειδικότητα άλλα και η δευτερεύουσα.
    Επίσης, οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Φυσικής Αγωγής μπορούν να διδάξουν και στα τυπικά σχολεία παρόλο που έχουν ως κύρια ειδικότητα την Ειδική Φυσική Αγωγή. Βλέποντας το νομοσχέδιο της ειδικής αγωγής, θα έπρεπε στους πίνακες των γενικών σχολείων να προτάσσονται αυτοί που έχουν ειδικότητες όπως μπάσκετ, βόλλευ, χάντμπωλ, ενόργανη αφού αυτά διδάσκονται οι μαθητές σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Μάλιστα όταν οι μαθητές θα διδάσκονται μπάσκετ να πηγαίνει στο σχολείο ένας εκπαιδευτικός με ειδικότητα μπάσκετ, όταν οι μαθητές διδάσκονται ενόργανη να πηγαίνει στο σχολείο ένας εκπαιδευτικός με κύρια ειδικότητα ενόργανη…
    Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται αναγκαία η μοριοδότηση όλων των προσόντων των εκπαιδευτικών ειδικής φυσικής αγωγής (Κύρια ειδικότητα, δευτερεύουσα ειδικότητα, προϋπηρεσία, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) και όχι απλά η πρόταξη της κύριας ειδικότητας.

  • 3 Μαΐου 2014, 19:57 | Κωνσταντίνος

    Είναι μεγάλη η μοριοδότηση 1,5 μορίου του σεμιναρίου έναντι 3 μορίων του μεταπτυχιακού. Κατέχω και τα δύο, όμως, δεν συγκρίνεται ο κόπος της απόκτησης του μεταπτυχιακού και η εξιδείκευση που λαμβάνει κάποιος με αυτό, σε σχέση με το σεμινάριο. Ως εκ τούτου, η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών έναντι των σεμιναρίων πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη.

  • 3 Μαΐου 2014, 18:45 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Είναι εντελώς παράλογο να προηγούνται στον πίνακα άτομα με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Πουθενά σε κανένα πίνακα δεν συμβαίνει αυτό. Γιατί θα πρέπει να συζητάμε και να αναλύουμε τα αυτονόητά? Αν είναι έτσι θα πρέπει να διεκδικήσουμε και εμείς οι οποίοι το βασικό πτυχίο μας είναι στην ειδική αγωγή να μπαίνουμε στον πίνακα της γενικής αγωγής. Για να μην πούμε ότι πριν «μπουκώσει» ο πίνακας της γενικής αγωγής κανένας δάσκαλος γενικής δεν ενδιαφερόταν για την ειδική. Όλοι έσπευσαν να κάνουν μεταπτυχιακά στη Βουλγαρία και την Ιταλία για καθαρά ωφελιμιστικούς σκοπούς και όχι γιατί πραγματικά ενδιαφέρονταν για την εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

  • 3 Μαΐου 2014, 18:14 | dimitris

    Α” Σύλλογος Αθηνών : Για το νομοσχέδιο της Ειδικής Αγωγής
    Με το νέο ν/σχ για την Ειδική Αγωγή συνεχίζεται η πολυεπίπεδη αποδόμηση της ειδικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες εφαρμογές σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής (αλλαγές των εργασιακών σχέσεων με εκπαιδευτικούς που «απασχολούνται επωφελούμενοι» με 5μηνες συμβάσεις και μισθούς πείνας, απουσία μόνιμων διορισμών, ψαλίδισμα των κοινωνικών παροχών σε θεραπείες μαθητών με αναπηρίες, ιατρικοποίηση του χώρου με όσα αυτό συνεπάγεται και επικράτηση δομών με εργασιακή ρευστότητα και θολές αρμοδιότητες). Το υπουργείο επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες του για την λειψή έως ανύπαρκτη ειδική αγωγή στις πλάτες των εκπαιδευτικών και προσπαθεί να «επιλύσει» τις επιπτώσεις πολιτικών επιλογών που χάρισαν χρήμα σε ημέτερους και μη κερδοσκόπους (προγράμματα 400 ωρών, «επιμορφώσεις» μέσω πολυδιαφημιζόμενων ΕΣΠΑ, κ.α.). Προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τμήματα εργαζομένων στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, εκμεταλλευόμενο την ανάγκη για εργασία, σε πολιτικό τοπίο απολύσεων και συρρίκνωσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιδιώκοντας να κρατήσει μια υποτιθέμενη διαβούλευση στα όρια ασφαλούς για το ίδιο αντιπαράθεσης.

    Αναλυτικά :

    1. Ονομάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων με μεταπτυχιακά-διδακτορικά ή μετεκπαίδευση σε ΠΕ 60.50 ή ΠΕ 70.50. Ταυτόχρονα οι κενές οργανικές μετονομάζονται σε ΠΕ61 και ΠΕ71. Οι κενές οργανικές ΠΕ61 – ΠΕ71 θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ από εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και ΠΕ71 (εάν και όταν γίνει ΑΣΕΠ) οι οποίοι είναι απόφοιτοι τμημάτων Ειδικής Αγωγής (π.χ. Βόλου-Μακεδονίας). Η αυθαίρετη μετονομασία των μονίμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δομές ειδικής εκπαίδευσης με τον κωδικό ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50 αποτελεί από τη μια δημιουργία δεξαμενής πιθανών μελλοντικών απολύσεων, από την άλλη μοχλό πίεσης για «μεταφορά προσωπικού» στη γενική εκπαίδευση υπό το φόβο μιας πιθανής απόλυσης, γεγονός που εξυπηρετεί την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών, λόγω μη διορισμών. Τα κενά της ειδικής εκπαίδευσης από μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη θα διευρύνουν τον αριθμό των εργαζόμενων με ΕΣΠΑ, θα «κλείσουν» τμήματα ένταξης τυπικά (αν δεν έχουν λειτουργήσει για κάποια χρόνια λόγω μη στελέχωσής τους) ή άτυπα (λόγω μη πρόσληψης αναπληρωτών) και θα διευκολύνουν τη μετατόπιση της εκπαίδευσης των μαθητών ΑμΕΑ στις γενικές τάξεις, προπαγανδίζοντας μια «ανάπηρη ενταξιακή πολιτική». Αυτό που στο τέλος θα μείνει είναι είτε η πιθανότητα ενός επερχόμενου «ξαφνικού θανάτου» των τμημάτων ένταξης, είτε η «χρέωση» της εκπαίδευσης των μαθητών ΑμΕΑ στις γενικές τάξεις με τις ελάχιστες των προϋποθέσεων, ακόμα και για τις ομάδες εκείνες των μαθητών που μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από το γενικό σχολείο.

    Από την άλλη οι πολλαπλοί πίνακες αναπληρωτών με τα αυθαίρετα διαφορετικά κριτήρια προσλήψεων στοχεύουν στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και ποντάρουν στη δημιουργία στεγανών και αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε εργαζόμενους.

    2. Η παράλληλη στήριξη χορηγείται σε όποιο σχολείο δεν υπάρχει Τμήμα Ένταξης. Χορηγείται ένας εκπαιδευτικός ανά σχολείο ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών που την έχουν ανάγκη. Αποτέλεσμα: το σχολείο πρέπει να βρει μια λύση για το πώς θα μοιράσει τον εκπαιδευτικό στους μαθητές ή να πληρώσουν οι γονείς εκπαιδευτικό για το παιδί τους. Ο μαθητής για να πάρει παράλληλη στήριξη πρέπει να μπορεί να παρακολουθήσει τουλάχιστον τις μισές ώρες μόνος του. Αυτό φυσικά είναι ΑΔΥΝΑΤΟ!!! Παράλληλη στήριξη δίνουμε σε μαθητές που δε μπορούν να μείνουν καθόλου μόνοι τους ! Επίσης, το σχολείο (όπως είπαμε και παραπάνω) δεν θα έχει και Τμήμα Ένταξης ! Αποτέλεσμα: είτε το ΚΕΔΔΥ δε θα δίνει παράλληλη στήριξη και ο μαθητής θα πηγαίνει σε ειδικό σχολείο (το οποίο δεν έχει έτσι κι αλλιώς τόσες θέσεις) ή το σχολείο θα καλείται να βρει μια λύση ή οι γονείς να πληρώσουν εκπαιδευτικό για το παιδί τους. Ο περιφερειακός διευθυντής μπορεί να ζητήσει από ένα ΚΕΔΔΥ (π.χ. από τη Α’ Αθήνας) να «πάρει πίσω» ένα μέρος των παράλληλων που έχει προτείνει γιατί κρίνει ότι είναι πολλές (!!!). Άρα η παράλληλη στήριξη δεν χορηγείται με βάση τις ανάγκες των μαθητών αλλά με βάση τις «επιθυμίες» του περιφερειακού διευθυντή. Αποτέλεσμα: αναγκάζεται το σχολείο να βρει μια λύση για να βοηθήσει τα παιδιά.

    3. Το σχέδιο νόμου εντείνει την αξιολόγηση μέσα ΚΑΙ από την υποβολή τρίμηνων εκθέσεων από τα ΚΕΔΔΥ στις περιφερειακές διευθύνσεις. Η αποτύπωση των στοιχείων της ΕΑΕ, το my school της ΕΑΕ στοχεύει στον ασφυκτικό έλεγχο, τη συνεχή αξιολόγηση των δομών, τη μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών και τον εύκολο προγραμματισμό για κλείσιμο δομών και σχολείων. Ιδιαίτερα σοβαρή θεωρείται η παράμετρος «μεταφοράς» ιατρικού εργαλείου στο χώρο της εκπαίδευσης για την κατηγοριοποίηση και την κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης μαθητών ΑμΕΑ. Το ICF («χάρακας υγείας και αναπηρίας») είναι καθαρά ιατρικό εργαλείο ακατάλληλο για την ανάπτυξη κοινωνικής ή εκπαιδευτικής πολιτικής, το οποίο όμως προτείνεται να αποτελεί το βασικό εργαλείο (για το οποίο απαιτείται «εκπαίδευση», άρα νέα ΕΣΠΑ και νέο φαγοπότι) για τα ΚΕΔΔΥ και τα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα. Το ICF θα λειτουργήσει ως «χάρακας υγείας και αναπηρίας» και θα αφυδατώσει ακόμη περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε συνδυασμό δε με τα υπόλοιπα μέτρα (υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, ξήλωμα δομών ειδικής και γενικής παιδείας, ξήλωμα δημόσιων δομών υγείας, αυτοαξιολόγηση σχολείου και εκπαιδευτικών) υλοποιεί τους στόχους ΕΕ- κυβέρνησης και κεφαλαίου για να αποκτήσει το δημόσιο σχολείο χαρακτηριστικά της αγοράς.

    4. Στο σχέδιο νόμου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στην ειδική εκπαίδευση και υιοθετείται σταθερά η αντίληψη πως τα αναλυτικά προγράμματα της γενικής εκπαίδευσης μπορούν μέσα από «διαφοροποιήσεις» να αποτελέσουν οδηγούς προγραμμάτων για τους μαθητές ΑμΕΑ, θεωρώντας πως τα προγράμματα σπουδών είναι εκείνα που παρουσιάζουν αναπηρίες και όχι οι μαθητές. Η μη αποδοχή της αναπηρίας ως πραγματικού γεγονότος, που δευτερογενώς επιβαρύνεται και από τους ταξικά προσδιορισμένους κοινωνικούς φραγμούς, οδηγεί στην υποβάθμιση της ανάγκης για κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και πλαίσια και στοχεύει στην «εξεύρεση λύσης» για το μαθητικό αυτό πληθυσμό που θα είναι όσο το δυνατόν «φθηνότερη» για το κράτος. Η αντίληψη αυτή δεν υπερασπίζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αντίθετα οδηγεί στην περιθωριοποίησή τους και στην έξοδό τους από το σχολείο. Αλήθεια για ποιο Καθολικό Σχεδιασμό για Μάθηση μιλάνε όταν οι αλλαγές που εφαρμόζονται στο σύνολο της Π.Ε. και ιδιαίτερα στη Δ.Ε. μετατρέπουν το σχολείο σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κάτεργο; Η ευθύνη μετατοπίζεται από την πολιτεία και το κεντρικό κράτος στον εκπαιδευτικό. Αυτός θα επιλέξει, θα σχεδιάσει, θα υλοποιήσει το διαφοροποιημένο αναλυτικό πρόγραμμα, θα αξιολογήσει τον μαθητή και στο τέλος θα αξιολογηθεί και αυτός κατά πόσο πέτυχε τους στόχους που τέθηκαν.

    5. Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι τα σχολεία που λειτουργούν σε νοσοκομεία ως ειδικά σχολεία, εξέλιξη τουλάχιστον αρνητική, αφού, με βάση και τα στοιχεία, οι μαθητές που νοσηλεύονται σε αυτά τα σχολεία προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από σχολεία γενικής αγωγής στα οποία και θα επιστρέψουν μετά τη νοσηλεία τους. Αναλυτικά για αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη ο Σύλλογός μας αναφέρεται σε ξεχωριστή ανακοίνωση διεκδικώντας τα σχολεία των νοσοκομείων να μην μετατραπούν σε ειδικά σχολεία.

    Απέναντι σε αυτό το σχέδιο νόμου έκτρωμα μια πρέπει να είναι η απαίτησή μας: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ.

  • 3 Μαΐου 2014, 17:13 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ 22ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕ ΜΟΛΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΕΝΩ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΡΑ;
    Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥ…

  • 3 Μαΐου 2014, 16:23 | Κατερίνα

    Ειναι δυνατόν να εξισώνεται το μεταπτυχιακό με 1,5 χρόνο προϋπηρεσίας, και το διδακτορικό με 3;;; Μα για να το αποκτήσει κανείς χρειάστηκε τουλάχιστον τα διπλά χρόνια! Ήμαρτον. Θέλετε να τα εξισώσετε; δώστε τουλάχιστον μεγαλύτερη αντιστοίχηση.
    Τουλάχιστον 5 και 10 μόρια αντίστοιχα.
    Όσο για το βαθμό πτυχίου, άλλο παράδοξο. Έχετε δει στατιστικά στους αποφοίτους τμημάτων; Η μέρα με τη νύχτα! Άλλος παλεύει εξάμηνα και εξάμηνα για το 6 (σε μαθήματα επι πτυχίω, παλευα για το 5…) κι άλλος ξεκινάει με πραγματική βάση το 7,5 … Αυτό πρέπει να αφαιρεθεί, να μην αξιολογείται καθόλου

  • 3 Μαΐου 2014, 15:51 | ΝΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

    1.Δεν χρειάζεται πουθενά το .50 . Το προσοντολόγιο είναι αρκετό.
    2.Δεν νοείται πρόταξη πουθενά. Ούτε στους ΠΕ11.01 έναντι των υπολοίπων ΠΕ11. Αρκεί μισό ή ένα μοριο στους πρώτους και όλοι να είναι στον ίδιο πίνακα αφού είναι ίδιος κλάδος.
    3.Δεν νοείται πρόταξη των ΠΕ71 ΠΕ61 αφού έτσι ή αλλιώς είναι διαφορετικός κλάδος από το ΠΕ70 ΠΕ60 (άρα εντάσσονται σε διαφορετικούς πίνακες) και επιπλέον οι οργανικές θέσεις είναι από τον 3966 του 2011 για τους ΠΕ71 και ΠΕ61. Οι ΠΕ70, ΠΕ60 έπονται όταν τελειώσουν οι πίνακες των ΠΕ70,ΠΕ60 κι εφόσον υπάρχουν και άλλες ανάγκες.
    4.Όπως δεν μοριοδοτείται αθροιστικά το μεταπτυχιακό με το διδακτορικό, κατά τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να μοριοδοτείται αθροιστικά κανένας τίτλος (σεμινάρια, μετεκπαίδευση κλπ). Να μοριοδοτείται απλά το μεγαλύτερο και τέρμα!

    Απλά πράγματα, αρκεί να μην θέλεις να παίξεις το παιχνίδι της συντεχνίας και φυσικά να μην θέλεις να ευνοήσεις τα σεμινάρια της ντροπής και τα μεταπτυχιακά της μούφας!

  • 3 Μαΐου 2014, 15:44 | Χρήστος Κουτάλης

    Οι προσλήψεις των αναπληρωτών ΕΕΠ ΕΒΠ να έρχονται ονομαστικά από το υπουργείο για την αντίστοιχη περιφέρεια για να μην μπορεί να αυθαιρετεί καμιά περιφέρεια.

  • 3 Μαΐου 2014, 15:10 | Κάτια

    Κανένας λόγος δεν γίνεται σχετικά με την Παιδαγωγική Επάρκεια (ΑΣΠΑΙΤΕ) και την μοριοδότησή της στις τεχνικές ειδικότητες.

    Με ποιο τρόπο δηλαδή θα μπούνε σε τάξη εκπαιδευτικοί, και πως ακριβώς δίνουμε σε κάποιον τον τίτλο του εκπαιδευτικού όταν δεν κατέχει τη στοιχειώδη εκπαιδευτική επάρκεια…
    Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κατσαβίδια, δεν δουλεύουμε μόνοι μέσα στα θερμοκήπια καιτα εργαστήρια, αλλά με παιδιά, τα οποία μάλιστα εκπαιδεύονται ακόμη πιο δύσκολα από εκείνα της γενικής εκπαίδευσης!!!

    Εάν το να προτάσσονται ήταν αδικία το ίδιο άδικο είναι να μην λαμβάνονται καθόλου υπόψη. Τα σεμινάρια δε, της ντροπής δεν μπορούν να εξασφαλίσουν παιδαγωγική επάρκεια. Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν κάνει και ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.

    –η ΑΣΠΑΙΤΕ οφείλει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να μοριοδοτείται, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!!!!!!!

  • 3 Μαΐου 2014, 09:49 | Σταματία

    θα παρακαλούσα πολύ το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τους συναδέλφους να σκεφτούν λογικά. Δεν γίνεται το ίδιο το κράτος τόσα χρόνια να μην αναγνωρίζει σχολές που ίδρυσε, οι αναπληρωτές να περιπλανιούνται ανά την Ελλάδα για 12 και έτη και οι θέσεις του να καλύπτονται από μόνιμους που πολλές φορές δεν έχουν ούτε τα τυπικά προσόντα ( μη γελιόμαστε συνάδελφοι είναι πολλοί όσοι με συμπλήρωση Χ μηνών εισέρχονταν στον κλάδο και κατέχουν ακόμη οργανικές θέσεις ). Δεν έχουν όλη τη θέληση αλλά κυρίως την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτή τη «μπιζνα» όπως έχουν εξελιχθεί τα μεταπτυχιακά. Μπράβο σε όσους το έκαναν χωρίς να κοιτούν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον, αλλά είναι και πολλοί Π.Ε. 71 ΚΑΙ 61 που έκαναν το αντίστοιχο. Σαν Σ.Α.Τ.Ε.Α. ζητήσαμε ίση μεταχείριση και φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τις θέσεις του Συλλόγου ότι δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τα προσωπικά μας συμφέροντα , σε αντίθεση με πολλούς εδώ μέσα που τώρα ξαφνικά αρχίζουν ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Petition (όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά) όπου χάνεται κάθε ίχνος κοινής λογικής. Δεν κατανοώ επίσης πως κρίνετε εσείς τις σχολές του κράτους, αλλά το σύστημα σας βόλευε τόσα χρόνια. Ας λογικευτούμε και εφόσον βρισκόμαστε σε δημόσια διαβούλευση ας κοιτάξουμε και το καλό των μαθητών μας, όχι μόνο τη θεσούλα μας… Διαβάστε και τα υπόλοιπα σημεία του νόμου, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

  • 3 Μαΐου 2014, 07:54 | ioanna

    ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΠΡΟΪΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗΣ – ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ
    Σε συζητήσεις που γίνονται με αφορμή το υπό Δημόσια Διαβούλευση σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή, μια σκέψη, μια ιδέα νομίζουμε πως θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν μπορούσε να υλοποιηθεί.
    Αυτή η σκέψη, αυτή η ιδέα έχει να κάνει με την προσπάθεια συνεννόησης που θα μπορούσε να γίνει από πλευράς όλων των φορέων(επαγγελματίες, αναπηρικό κίνημα, γονείς, μαθητές κ.α) που παντοιοτρόπως εμπλέκονται με τα της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας, ώστε διαμέσου της συμμετοχής σ αυτό το εγχείρημα και αφού καταλήξουμε για το τι είδους Ειδική Αγωγή θέλουμε στην Ελλάδα του 2014, να κάνουμε αυτό που δεν έκανε το Υπουργείο.
    Ομαδική δουλειά και συμμετοχή από όλους, για όλους, για την Ειδική Αγωγή, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα.
    Να κατατεθούν μ άλλα λόγια στον Υπουργό Παιδείας, κοινές προτάσεις προς εφαρμογή, προϊόν συναπόφασης και συναντίληψης από όλους τους εμπλεκόμενους.
    Έτσι θα μπορέσουν, επιτέλους, να αποφασίσουν οι άνθρωποι της Ειδικής Αγωγής για το μέλλον που της αρμόζει.
    Είναι δύσκολο

  • 3 Μαΐου 2014, 07:50 | dimitris

    ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΠΡΟΪΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗΣ – ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ
    Σε συζητήσεις που γίνονται με αφορμή το υπό Δημόσια Διαβούλευση σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή, μια σκέψη, μια ιδέα νομίζουμε πως θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν μπορούσε να υλοποιηθεί.
    Αυτή η σκέψη, αυτή η ιδέα έχει να κάνει με την προσπάθεια συνεννόησης που θα μπορούσε να γίνει από πλευράς όλων των φορέων(επαγγελματίες, αναπηρικό κίνημα, γονείς, μαθητές κ.α) που παντοιοτρόπως εμπλέκονται με τα της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας, ώστε διαμέσου της συμμετοχής σ αυτό το εγχείρημα και αφού καταλήξουμε για το τι είδους Ειδική Αγωγή θέλουμε στην Ελλάδα του 2014, να κάνουμε αυτό που δεν έκανε το Υπουργείο.
    Ομαδική δουλειά και συμμετοχή από όλους, για όλους, για την Ειδική Αγωγή, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα.
    Να κατατεθούν μ άλλα λόγια στον Υπουργό Παιδείας, κοινές προτάσεις προς εφαρμογή, προϊόν συναπόφασης και συναντίληψης από όλους τους εμπλεκόμενους.
    Έτσι θα μπορέσουν, επιτέλους, να αποφασίσουν οι άνθρωποι της Ειδικής Αγωγής για το μέλλον που της αρμόζει.
    Είναι δύσκολο

  • 3 Μαΐου 2014, 07:49 | dimitris

    Παληγιάννης Βασίλειος
    Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
    Τηλ. 6974750409
    Fax: 2103442287
    paligiannis@hotmail.gr
    Αθήνα, 30/04/2014
    Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής: Παρατηρήσεις – προτάσεις
    1. Γενικές Παρατηρήσεις
    Η εκπαίδευση, σ’ οποιαδήποτε κοινωνία, αντανακλά την πολιτική της φιλοσοφία. Σε μια δημοκρατική πολιτεία όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.
    Το ελληνικό Σύνταγμα εξαίρει την προστασία της αξίας του ανθρώπου, τονίζει την ευθύνη της πολιτείας για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και κατοχυρώνει το δικαίωμά τους για εκπαίδευση, κοινωνική ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση.
    Για να ανταποκριθεί η πολιτεία στο αξίωμα των ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης για όλα τα άτομα απαιτείται ποιοτική, ποσοτική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της Ειδικής Αγωγής.
    Η όποια αναβάθμιση δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη διατύπωση διατάξεων και ρυθμίσεων αλλά με την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη, ενίσχυση και εφαρμογή τους από την πολιτεία.
    Συγκεκριμένα, απαιτείται αύξηση πόρων, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, σύγχρονο εποπτικό και παιδαγωγικό υλικό, τεχνολογικός εξοπλισμός, κατάλληλα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, εργαστήρια, κατάλληλο ειδικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, συνεχή και ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αντιμετώπιση της Ειδικής Αγωγής ως αναπόσπαστο μέρος της Γενικής Εκπαίδευσης.
    2. Ειδικές Παρατηρήσεις
    Η ανάγνωση επί των θέσεων του Προσχεδίου Νόμου μας προβλημάτισε και μας προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα.
    Μας προκάλεσε αισιοδοξία:
    1. Αρχικά, φαίνεται η Πρόταση Νόμου να εμπνέεται από μια θετική προδιάθεση να προσπαθήσει να εξορθολογήσει πράγματα, να διορθώσει κάποια κακώς κείμενα της παλαιότερης νομοθεσίας.
    2. (Άρθρο 4, §3στ). Δίνει «μεγαλύτερο χρόνο» (εννοεί περισσότερο χρόνο) και χρήση Υποστηρικτικών Τεχνολογιών στις εξετάσεις των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (π.χ. ενδεχομένως ίσως πληκτρολόγηση και όχι γραπτό κείμενο).
    3. (Άρθρο 4, §4ε). Ανασυγκροτεί τις διεπιστημονικές ομάδες των ΣΜΕΑΕ που είχαν καταργηθεί στην πράξη με τα τελευταία νομοθετήματα (π.χ. Ν. 4115/2013) δίνοντάς τους αυξημένη αρμοδιότητα.
    4. (Άρθρο 6, §1β). Επιτέλους ο εκπαιδευτικός της Παράλληλης Στήριξης γίνεται εκπαιδευτικός του σχολείου και όχι του παιδιού. Επιτέλους θα μπορέσει να κάνει διάλειμμα!
    5. (Άρθρο 6, §1β). Ταυτόχρονα, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το θεμιτό αίτημα της Δευτεροβάθμιας δίνοντας, επιτέλους, δικαίωμα λόγου επί των εξετάσεων και στον εκπαιδευτικό της Παράλληλης Στήριξης. Νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να γενικευτεί και στα παιδιά που φοιτούν σε Τμήμα Ένταξης.
    6. (Άρθρο 9, §17). Επιπλέον, ο νομοθέτης εμφανίζεται να αγαπά και να προσέχει ιδιαίτερα τους Διευθυντές ΣΜΕΑΕ. Με τον 4186/2013 τους έδωσε επίδομα Λυκειάρχη (Διευθυντή ΕΕΕΕΚ) και τώρα μειώνει το διδακτικό τους ωράριο, το οποίο μάλιστα μπορεί να καλύπτεται και από ενισχυτική διδασκαλία, θέματα που θεωρούμε, θα ήταν ωφέλιμο να γενικευτούν και στους Διευθυντές των γενικών σχολείων.
    Μας προκάλεσε χαμόγελα:
    1. (Άρθρο 33). Το προσχέδιο Νόμου πατάει στον προηγούμενο Νόμο (Ν.3699/2008) όχι μόνο στο πνεύμα αλλά χρησιμοποιεί αυτούσιες παραγράφους του σε σημείο μάλιστα, που ο νομοθέτης, μοιάζει να μην γνωρίζει την ήδη υπάρχουσα, βασική νομοθεσία της Ειδικής Αγωγής. Αποτέλεσμα είναι να ξεχνά ότι ο 2817/2000 έχει ήδη καταργηθεί εδώ και 6 έτη και να τον ξανακαταργεί, ενώ δεν καταργεί τον υφιστάμενο 3699/2008.
    2. (Άρθρο 13). Επιπλέον, ιδρύει τα επανιδρυμένα με τον ίδιο Νόμο ΚΕΔΔΥ!
    3. (Άρθρο 22, §3ιστ). Μοριοδοτεί μόνο τους αναπληρωτές κατόχους τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής(;).
    Μας προκάλεσε προβληματισμό:
    1. (Άρθρο 22, §3iii). Η αναπηρία θέλει στήριξη. Αποτέλεσμα είναι, τα παιδιά μας με αναπηρία να τα υποστηρίζουμε διαρκώς κατά τα μαθητικά τους χρόνια, να τους επιτρέπεται με διαφορετικό, πιο εύκολο τρόπο η εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Κι αφού όλα αυτά τα χρόνια σαν μαθητές και φοιτητές αποδεχόμαστε την ανάγκη υποστήριξης, ως σχήμα οξύμωρο, η Πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν να βρίσκονται σε εργασιακό χώρο, αυτό της Ειδικής Αγωγής, χωρίς στήριξη. Είναι ανέντιμο και πέρα από κάθε δεοντολογία.
    Πρότασή μας: Οι συνάδελφοί μας με αναπηρία, συχνά και όχι πάντα, έχουν ανάγκη Υποστηρικτικής Εργασίας που στην περίπτωσή μας θα ήταν η πίστωση ενός ακόμη εκπαιδευτικού.
    Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι ένας γονέας με παιδί με αναπηρία είναι «ειδικός στο παιδί του». Από την άλλη όμως, δεν καθίσταται αυτόματα ειδικός στην Ειδική Εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι είναι στρέβλωση και υποβάθμιση του χώρου να μπορεί κάποιος να εργαστεί χωρίς γνώσεις, χωρίς εχέγγυα εξειδίκευσης στις δομές Ειδικής Αγωγής.
    Τα ανωτέρω συμβαίνουν μάλλον, γιατί η Πολιτεία, απουσίας, όντως, Κοινωνικής Πρόνοιας επιφορτίζει την Ειδική Αγωγή και με αυτήν.
    2. (Άρθρο 6, §1β και Άρθρο 7, §4). Η παρούσα νομοθετική πρόταση αυστηροποιεί τα κριτήρια απόδοσης Παράλληλης Στήριξης (εξαιρετικά θεμιτό), περιορίζοντάς την όμως στο ελάχιστο (έως έναν εκπαιδευτικό ανά σχολική μονάδα) και μάλιστα αποκλείοντας σχολικές μονάδες με Τμήμα Ένταξης! Έτσι, δυστυχώς, μαθητές που μέχρι σήμερα υποστηρίζονταν θα βρεθούν μόνοι, με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των σχολείων και των ιδίων.

    Μας προκάλεσε ερωτήματα:
    1. (Άρθρο 26). Εάν ο προσανατολισμός μας είναι η κοινή πορεία μέσα από την άμβλυνση των διαφορών, θεωρούμε ότι τότε δεν υφίσταται ανάγκη ύπαρξης των ΠΥΣΕΕΠ και ΚΥΣΕΕΠ. Τα αντίστοιχα ΑΠΥΣΠΕ – ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ – ΚΥΣΔΕ έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Γνωρίζουμε δε, πολύ καλά, ότι κάποτε, όταν η Ειδική Αγωγή εντάσσονταν στον Ν. 1566, το σύστημα των μεταθέσεών της, αποσπάσεων, το διοικητικό κομμάτι της λειτουργούσε περισσότερο αποτελεσματικά από ότι σήμερα.
    2. (Άρθρο 9, §2δ). Σε άλλο σημείο περιγράφεται ότι τα σχολικά τμήματα θα περιλαμβάνουν από 4-8 μαθητές. Όμως, ο νομοθέτης κάνει στροφή, στην ίδια παράγραφο(!) αφήνοντας παράθυρο για μαθητές με αυτισμό (όχι πάνω από 3 ανά τμήμα) και την ύπαρξη υποομάδας τμήματος (δηλαδή;) έως 2 μαθητών. Άρα, θα μπορούμε να έχουμε σε μια ΣΜΕΑΕ τμήμα 6 μαθητών, το οποίο θα αποτελείται από 3 υποομάδες με 3 διαφορετικούς εκπαιδευτικούς!
    Μας προκάλεσε αμηχανία και λύπη.
    Το κρισιμότερο θέμα όλων είναι η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που προέρχονται από τη Γενική Εκπαίδευση ως εκπαιδευτικών β’ κατηγορίας.
    Συγκεκριμένα:
    * Δημιουργείται κλάδος εργαζομένων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50. Κατανοούμε πως η προσθήκη του 50 προσδιορίζει όσους έχουν τα προσόντα που ορίζει ο Νόμος για διορισμό ή πρόσληψη στην Ειδική Αγωγή. Δεν κατανοούμε τον προσδιορισμό ΠΕ60.50 και ΠΕ 70.50 για τους ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή προερχόμενους από τη Γενική Εκπαίδευση.
    * Δεν κατανοούμε την μετατροπή των οργανικών θέσεων των ήδη υπηρετούντων ΠΕ60 και ΠΕ70 με την αφυπηρέτησή τους σε ΠΕ61 και ΠΕ71. Δεν κατανοούμε γιατί ο νομοθέτης με τη συγκεκριμένη διάταξη αποκλείει στην πορεία εκπαιδευτικούς με προσόντα και διάθεση προσφοράς να μεταπηδήσουν από τη Γενική στην Ειδική Αγωγή.
    * Δεν κατανοούμε την πρόταξη των εκπαιδευτικών ΠΕ71 και ΠΕ61 στις μεταθέσεις έναντι των υπολοίπων υπηρετούντων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Είναι άδικο και καταδεικνύει τη μη αναγνώριση του έργου της προσφοράς και της κατάθεσης της ψυχής των ήδη υπηρετούντων.
    Επιπλέον αναρωτιόμαστε εάν οι εκπαιδευτικοί «50» θα συνεχίσουν να έχουν όπως μέχρι τώρα είχαν δικαίωμα μετάθεσης στη Γενική Αγωγή και δικαίωμα ανάληψης θέσης ευθύνης σε δομές της. Το γεγονός δε, ότι όλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρα αποτελεί παράγοντα άγχους και ανασφάλειας για τους ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή. Γι’ αυτό και χρειάζεται διατύπωση που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του παραπάνω.
    Ταυτόχρονα οφείλουμε όλοι να τονίσουμε την αδήριτη ανάγκη διεξαγωγής διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των ΠΕ71 και ΠΕ61 στην Ειδική Αγωγή.
    Επιτέλους η πολυετής ομηρία τους ας πάρει ένα τέλος σε προσδιορισμένο και άμεσο χρόνο.
    Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής είναι χρέος και υπόθεση όλων.

  • 3 Μαΐου 2014, 00:30 | Θεόδωρος Καραμανλής

    Η πρόταξη άνευ όρων των ΠΕ71 είναι επίσης αδικαιολόγητη. Ετσι η Ελλάδα θα γίνει η μόνη ευρωπαϊκή πολιτεία στην οποία ένα Μαστερ ιεραρχείται ακαδημαϊκά χαμηλότερα από ένα βασικό πτυχίο ίδιου αντικειμένου. Για όσους γνωρίζουν τι ισχύει για τους ακαδημαϊκούς τίτλους παγκοσμίως καταλαβαίνουν πως μιλάμε για κάτι πρωτάκουστο.
    Με λίγα λόγια, οι ΠΕ 70.50 θα φτάσουν 35 χρονών με 10 χρόνια στην ΕΑΕ με μεταπτυχιακό ακόμη και Phd και θα θεωρούνται μη καταρτισμένοι και θα μπαίνουν πίσω από 22 χρόνους απόφοιτους του ΠΑ.ΜΑΚ.
    Απόλυτη αδικία!

  • 3 Μαΐου 2014, 00:02 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    Η ΠΡΟΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΕ71 ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!!! ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ71 ΚΑΙ ΠΕ 70.50. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΕ ΕΤΣΙ!

  • 2 Μαΐου 2014, 23:28 | Jim

    Καταρχήν οι μονάδες που δίνονται για το βαθμό πτυχίου είναι πολλές. Αφού τα πτυχία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι όλα γενικής παιδείας σε αντίθεση με την πρωτοβάθμια που υπάρχουν σχολές ειδικής αγωγής. Για αυτό προτείνω ο βαθμός πτυχίου να έχει συντελεστή 0,50. Π.χ. αν κάποιος έχει πτυχίο με βαθμό 8 να παίρνει 3•0,50=1,50 μονάδες και όχι 3 όπως αναφέρεται στο νόμο.
    Επίσης ο διδακτορικός τίτλος στην ειδική αγωγή να δίνει 5 μονάδες αντί 6 (είναι πολλές σε σύγκριση με τις 3 του μεταπτυχιακού). Επιπλέον τα σεμινάρια όλα να έχουν τις ίδιες μονάδες αρκεί να πληρούν το όριο των 400 ωρών και όχι άλλα 1,5 και άλλα 1. Τελικά ο νόμος αυτός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με ορισμένες αλλαγές όπως αυτές που ανέφερα. Ευχαριστώ.

  • 2 Μαΐου 2014, 21:37 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Με την ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου θεωρώ ότι θα αποκατασταθεί μια αδικία που συνέβαινε πολλά χρόνια εις βάρος του κλάδου ΠΕ71 ΚΑΙ ΠΕ61. Πουθενά σε κανέναν πίνακα δεν συνέβαινε το φαινόμενο να προηγούνται στον πίνακα άτομα με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών ή να μπαίνουν άτομα εκτός της ειδικότητας επειδή είχαν προϋπηρεσία στον συγκεκριμένο κλάδο. Επομένως ζητάμε όχι μόνο την μη πρόταξη στον πίνακα όσων διαθέτουν μεταπτυχιακά αλλά και τη δημιουργία ενός «καθαρού» πίνακα που θα περιλαμβάνει άτομα με βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή.

  • 2 Μαΐου 2014, 21:36 | Αλεξανδρος

    Το τοιχος της προυπηρεσιας…
    Δεν ειναι δυνατον παντα να βρισκουμε το τοιχος της προυπηρεσιας μπροστα μας,ας πουμε καποιος που εχει μαστερ αλλα καθολου προυπηρεσια μια ζωη θα βρισκεται με τα 3 μορια σταθερα στο χερι ενω αυτος με την προυπηρεσια θα αυξανει τα μορια του απεριοριστα αποκλειοντας οποιοδηποτε ανταγωνισμο με τους νεους ανθρωπους που θελουν κ αυτοι να μπουνε στο παιχνιδι της εκπαιδευσης προσφεροντας κ αυτοι με τη σειρα τους οτι μπορουν.Αρα λοιπον αν θελουν να γινουν ανταγωνιστικοι με τους υπολοιπους και να εξελιχθουν (εφοσον μιλαμε για αναβαθμιση) θα πρεπει να αυξησουν τα ακαδημαικα τους προσοντα.
    Οποτε αν οχι προταξη των μαστερ τοτε να γινει μοριοδοτηση της προυπηρεσιας με 0.1 συντελεστη κ τα μαστερ στις 4 μοναδες ωστε να υπαρξει μια μικρη ελαχιστη πνοη και στους υπολοιπους νεους.

  • 2 Μαΐου 2014, 21:02 | Άκης

    Όπως έχω πει συμφωνώ με το νέο νομοσχέδιο, αλλά να έχει μία σχετική
    ισορροπία στις μοριοδοτήσεις.
    Αυτό που θέλω να τονίσω όμως είναι, πως οι προσλήψεις των αναπληρωτών ειδικής αγωγής πρέπει να ξεκινούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πως πρέπει να είναι δίκαιη η κατανομή των πιστώσεων ανάμεσα σε Α΄θμια και Β’θμια, ώστε να ωφελούνται όλοι οι μαθητές και των δύο βαθμίδων!

  • 2 Μαΐου 2014, 19:58 | Θύμιος Κ.

    Είναι τραγικό να πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων ο κόπος όλων αυτών με μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές. Αναβαθμίστε επιτέλους τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών! Ως πότε θα βιώνουμε την αδικία σε αυτόν τον τόπο; Πού είναι η αξιοκρατία που ευαγγελίζεστε; Τα 0,2 μόρια της προϋπηρεσίας είναι υπερβολικά.
    Ευχαριστώ και συγγνώμη για το ύφος μου αλλά αυτά που συμβαίνουν είναι εξοργιστικά και άδικα.

  • 2 Μαΐου 2014, 19:52 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Ζήσαμε για να το δούμε και αυτό!!! Οι άπειροι πτυχιούχοι βασικού πτυχίου ειδικής αγωγής να προτάσσονται εμπειρότατων εκπαιδευτικών με διδακτορικά και μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή ή μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο, προσόντα με τα οποία τόσα χρόνια στηρίζουν την ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Ο κλάδος αυτός που εντάσσεται και ανήκει στην Παιδαγωγική θεωρεί τον εαυτό του τον καταλληλότερο και βαθύτερο γνώστη της ειδικής αγωγής και όχι μόνο. Θεωρεί ότι θα πρέπει να τακτοποιείται και στη γενική αγωγή με τον ίδιο τρόπο που όπως ισχυρίζεται κάνουν οι δάσκαλοι γενικής, στην ειδική. Με τη διαφορά όμως ότι ο δάσκαλος γενικής με εξειδίκευση στην ειδική, είναι ικανός να διδάξει και στα δύο πεδία, γιατί δεν παρέμεινε στα 4 έτη σπουδών αλλά έχει κάνει τουλάχιστον 6 ή 8 και κάποιοι και 10 έτη και στα δύο πεδία. Να μη σχολιάσουμε τα μόρια με τα οποία μπαίνει κανείς στα ΠΤΔΕ γενικής. Καμία σχέση! Η εξαρχής εξειδίκευση που έκαναν οι ΠΕ 71, είναι μία λάθος πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων που ποιος ξέρει τι κονδύλια θα ήθελαν να απορροφήσουν δημιουργώντας τα παιδαγωγικά ειδικής αγωγής και τι συμφέροντα εξυπηρετούσαν. Όλοι οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, συμβουλεύουν τα παιδιά του Λυκείου, ποτέ να μη διαλέγουν σχολές εξαρχής εξειδικευμένες αλλά εκείνες που προσφέρουν την ολοκληρωμένη σφαιρική, επιστημονική γνώση και στη συνέχεια να εξειδικεύουν. Το ότι έκαναν αυτό το λάθος οι ΠΕ 71 και η πολιτεία κοιτάει πώς τώρα να τους βολέψει, δεν δικαιολογεί να προταχθούν από όλους ακόμη και από αυτούς με την επιπλέον γνώση. Σε ποιο σημείο του κόσμου προτάσσεται το βασικό πτυχίο από μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους; Ακόμη μια παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία!!! Και επιπλέον ας αφήσουν τη γνωστή καραμέλα για το εμπόριο μεταπτυχιακών τίτλων από Βουλγαρία, Ιταλία κ.λ.π. διότι ναι, υπάρχουν και αυτοί και χρέος της πολιτείας είναι να τους αξιολογήσει αλλά υπάρχουν και οι σοβαροί τίτλοι που αποκτώνται με κόπο και ιδρώτα και καλά θα κάνουν να μη μιλούν εάν δε γνωρίζουν!!! Αλλά αργά ή γρήγορα θα πάρουν θέση και οι καθηγητές Παν/μίου οι οποίοι ακολούθησαν την πορεία από το γενικό προς το ειδικό. Ξέχασα όμως! Οι ΠΕ 71, είναι «ειδικότεροι» και από εκείνους, αφού οι τελευταίοι με τα διδακτορικά τους, ενώ τους δίδαξαν, δεν είναι ικανοί να προταχθούν από αυτούς τους «ειδικότερους» των «ειδικών» εάν αποφασίσουν να υπηρετήσουν σε δομές της ΕΑ. Αίσχος πια! Τι σκοπιμότητες εξυπηρετούνται πάλι; Διότι όταν κάτι είναι τόσο εξόφθαλμα παράλογο, μόνο κάτι τέτοιο μπορεί να κρύβεται από πίσω. Να υπηρετεί κανείς στην ΕΑ μόνο βάσει ακαδημαϊκών προσόντων και κατά δεύτερο λόγο με την εμπειρία που και αυτή είναι πολύτιμη. Είναι τόσο ευαίσθητος χώρος για να παίζουμε παιχνίδια! Απειρία και δοκιμές πάνω σε αυτά τα παιδιά είναι ανεπίτρεπτα. Πλήρης πρόταξη των ακαδημαϊκών προσόντων και να δουλεύει όποιος είναι ο καλύτερος σε ένα χώρο. Εκφράσεις του τύπου «όλοι είμαστε το ίδιο, όλοι δάσκαλοι είμαστε» είναι παντελώς λανθασμένες, αφού εκείνοι δεν έχουν το βασικό τίτλο του δασκάλου που αποκτάται με τη γενική αγωγή (εκτός και εάν κάνουν μεταπτυχιακό στη γενική) και πολλοί παραμένουν σε ένα βασικό πτυχίο. Ε, λοιπόν δεν είμαστε όλοι ίδιοι!!! Κάποιοι έχουμε κοπιάσει πολύ περισσότερο!!! Οι γονείς θα βρεθούν απέναντί σας!
    Ευχαριστώ

  • 2 Μαΐου 2014, 19:51 | Σταμάτης

    Αρθρο 22, παραγραφος3ii
    Προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών στρογγυλοποιείται σε μήνα. Προϋπηρεσία μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται.

    είναι απορίας άξιο, γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη κάθε ημέρα; Δεν υπολογίζεται εύκολα μέσω του υπολογιστή ή δεν ξέρουν την μέθοδο;

    Επίσης είναι τραγικό να μην προτάσσονται τα τυπικά προσόντα όπως ισχύει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Κύριοι μου, να σας ρωτήσω το εξής στο Πανεπιστήμιο θα προσλαμβάνατε κάποιον με 10 χρόνια προϋπηρεσία έναντι κάποιου με διδακτορικό;

    Πραγματικά μας έχετε κάνει και τραβάμε τα μαλλιά μας!

  • 2 Μαΐου 2014, 19:46 | Σταμάτης

    Αρθρο22, παράγραφος 3i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:
    Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μια (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.

    Δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη η μοριοδότηση βαθμού πτυχίου, τουλάχιστον στις ειδικότητες πού συνυπάρχουν πτυχιούχοι στον ίδιο κωδικό, από διαφορετικού επιπέδου σχολές (ΤΕΙ, Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία). Ο βαθμός αποφοίτησης ΤΕΙ, με εισαγωγή κοντά στο 10 ή και μικρότερο και φοίτηση 4 έτη, δεν μπορεί να εξισωθεί με βαθμό αποφοίτησης πενταετούς Σχολής με εισαγωγικό 16 κι πάνω, δεν έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας ούτε είναι δυνατόν να εξισωθούν. Συγκεκριμένα στο πίνακα πληροφορικής (γίνεται η τρομερή αδικία) ΠΕ19 (Πανεπιστήμια-πολυτεχνεία) και ΠΕ20(Τει) βρίσκονται στον ίδιο ακριβώς πινακα.

    Πως είναι δυνατόν όπου σας βολεύει να προτάσσονται οι βασικοί τίτλοι σπουδών (ΠΕ61 & ΠΕ71 έναντι ΌΛΩΝ των υπολοίπων ειδικότήτων ακόμα και της δευτεροβάθμιας αφού θα μπαίνουν στα ΕΕΕΕΚ) ενώ σε αυτή τη κραυγαλέα αδικία να κλείνεται τα μάτια?

  • 2 Μαΐου 2014, 19:39 | Σταμάτης

    Άρθρο 22 παράγραφος 3i
    γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τρεις (3) μονάδες
    δ) είναι κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, δύο (2) μονάδα
    ε) είναι κάτοχοι δευτέρου τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, μιάμιση (1,5) μονάδα
    στ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου τρεις (3) μονάδες
    ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια μιάμιση (1,5) μονάδα.
    η) είναι κάτοχοι δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ μία (1) μονάδα.

    Ενώ μοριοδοτούνται τα σεμινάρια 1ο και 2ο, το μεταπτυχιακό Ε.Α.Ε. 1ο& 2ο (περίπτωση γ,δ ως ανωτέρω) καθως και ο δεύτερος τίτλος σπουδών (περίπτωση ε), δεν λαμβάνεται υπόψη στην μοριοδότηση το μεταπτυχιακό στην ειδικότητα!!! Πως είναι δυνατόν να μη μοριοδοτείται το μεταπτυχιακό στην ειδικότητα?

    Θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη τουλάχιστον με 2,5 μόρια. Πώς γίνεται κάποιος που στην ειδικότητά του είναι εξειδικευμένος να μην του ανανγνωρίζεται αυτή η εξειδίκευση; Εκτός εάν δεν το εντάσσεται για να μην ληφθεί σαν κριτήριο πρόσληψης και αναγκαστείτε να πληρώσετε παραπάνω χρήματα σε κάθε αναπληρωτή;

    Ωραίο πρωτογενές πλεόνασμα έχουμε..

  • 2 Μαΐου 2014, 19:27 | Κέλυ Αρβανίτη

    Μήπως να βάλετε απόφοιτους πε61-71 αντί σχολικών συμβούλων γιατί ΜΟΝΟ αυτοί γνωρίζουνε ειδική αγωγή; Ή ακόμη να αντικαταστήσουνε οι απόφοιτοι του2014 τους δασκάλους τους στο πανεπιστήμιο γιατί δεν είναι πε61-71,αλλά εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής με μεταπτυχιακά και διδακτορικά; Θα μπορούσαν να διδάξουν και στα μεταπτυχιακά ε.α. γιατί γνωρίζουν ειδική αγωγή ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ!!!