1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής.
2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.
3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..
4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.
5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.
6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..
7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.
Να εξαιρεθούν οι νυν μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων από την αναίσχυντη νέα διάταξη
Παρά το γεγονός οτι δεν εχω παιδί που πηγαίνει σε πρότυπο σχολείο θα συμφωνήσω οτι είναι μεγάλη αδικία να υποβάλλονται σε αυτή τη δοκιμασία. Δεν είμαι κατά των εξετάσεων αλλά αυτές οι εξετάσεις είναι άκυρες. Στα υπόλοιπα σχολεία γιατί δεν δίνουν εξτρα εξετάσεις τα παιδιά για την εισαγωγή τους στο Λύκειο;Τα παιδιά που στην 6η δημοτικού μπήκαν στη διαδικασία να δωσουν εξετασεις για την εισαγωγή τους σε πρότυπο, πήραν ταυτόχρονα την απόφαση να ταλαιπωρούνται καθημερινά με τις συγκοινωνίες και να απομακρυνθούν απο τις παρέες τους! Σ αυτά τα παιδιά λοιπόν τώρα απευθύνεστε και τους λέτε οτι η προσπάθεια τους, η αγωνία τους ήταν άκυρη.
Είναι λυπηρό κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή στην Κυβέρνηση να ταλαιπωρείται η Παιδεία.
Είμαι γονέας παιδιού Α’γυμνασίου σε πρότυπο γυμνάσιο και θεωρώ ότι θα ήταν λάθος να υποβάλλουμε τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε πρότυπα γυμνάσια σε εκ νέου εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο λύκειο του ιδίου σχολείου. Πρώτον, με αυτό υποτιμάται το εκπαιδευτικό έργο που γίνεται μέσα στο σχολείο (και το γυμνάσιο και το λύκειο). Δεύτερον, τίθεται σε κίνδυνο η ήδη ευθραυστη ψυχολογία του μαθητή ο οποίος έχει ήδη αλλάξει περιβάλλον μία φορά (και ότι συνεπάγεται αυτό). Τέλος, αν όντως θέλουμε να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στα πρότυπα γυμνάσια, ας βρούμε κάποιο τρόπο αξιολόγησης των καθηγητών των εν λόγω σχολείων και όχι να αναγκάζουμε τα παιδιά να δίνουν συνεχώς εξετάσεις υποβάλλοντας τους σε συνθήκες άγχους σε μία τόσο κρίσιμη χρονικά στιγμή,
Με εκτίμηση
Γεωργία Γουρδομιχάλη (εκπαιδευτικός)
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου για μία παρενέργεια της “στοχοποίησης” των ήδη φοιτούντων μαθητών στην Α΄& Β΄ τάξη των υπαρχόντων 5 Προτύπων Γυμνασίων της χώρας. Ειδικότερα θα ήθελα να θίξω το θέμα της σχέσης που θα διαμορφωθεί μεταξύ μαθητών και καθηγητών την επόμενη σχολική χρονιά. Πώς και γιατί θα δεχθούν οι μαθητές να διδαχθούν και να αξιολογηθούν από καθηγητές των οποίων η ευθυκρισία και η ικανότητα αξιολόγησης αμφισβητείται ευθέως από το νέο νομοσχέδιο;
Αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι οι μαθητές των εν λόγω καθηγητών είναι οι μόνοι που θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις προκειμένου να κριθεί η επάρκειά τους για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα σχολεία που ήδη φοιτούν;
Με εκτίμηση,
Μάριος Μηλιάδης
Φαρμακοποιός
Απόφοιτος Βαρβακείου (με εισαγωγικές εξετάσεις άπαξ!)
Η ρύθμιση του άρθρου είναι άδικη για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στο Γυμνάσιο και απαξιωτική για τους καθηγητές που διδάσκουν στο Γυμνάσιο.
Καλησπέρα σας. Λέμε ναι στην αριστεία, όχι στις ακρότητες και στην αδικία. Σεβόμαστε τις αξίες χωρίς να λησμονούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και τις ζωές τους. Ας πρυτανεύσει η διαλεκτική.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας,
Μένη Στρογγύλη, μητέρα παιδιού της α΄γυμνασίου
Διαβαζοντας καποιος τα σχολια συμπεραινει το ηθος την παιδεια και την αξιοπρεπεια τοσο των γονεων παππουδων οσο και των μαθητων .
ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ.
Το κρατος οφειλει να ακουσει και να πραξει αναλογως:με ηθος παιδεια και αξιοπρεπεια.
Ας απομακρυνθουν εστω και τωρα οι συντακτες του αρθρου 18.Ποτε δεν ειναι αργα.Εξαλλου ο πρωθυπουργος εχει αποδειξει οτι οπου υπαρχει αδικια παρεμβαινει αμεσα.
Είμαι μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεσή μου για το άρθρο 18 του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει εξετάσεις για την εισαγωγή σε Πρότυπο Λύκειο.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά που φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου σε Πρότυπα Γυμνάσια, να δίνουν βαρύτητα μόνο στα εξεταζόμενα μαθήματα, παραμελώντας τα υπόλοιπα. Σίγουρα αυτό δεν επιτελεί τον σκοπό των Πρότυπων Σχολείων. Επίσης θα ατονίσει το ενδιαφέρον μας για τους ομίλους που συμβάλλουν στην πνευματική μας καλλιέργεια και την ολόπλευρη μόρφωσή μας. Έτσι δημιουργείται μία μικρή τρίτη λυκείου στο Γυμνάσιο.
Επίσης θεωρώ άδικο το γεγονός ότι οι μαθητές των Πειραματικών Σχολείων προάγονται αυτοδίκαια σύμφωνα με τον νόμο.
Σε σχέση με την εισαγωγή εξετάσεων από την Γ’ Γυμνασίου στην Α’ Λυκείου στα Πρότυπα σχολεία, δεν υπάρχει λογική που να στηρίζει αυτήν την απόφαση. Οι μαθητές που ήδη φοιτούν στις Α’ και Β’ τάξεις έχουν περάσει την σκληρή προετοιμασία, το άγχος και την αγωνία των εξετάσεων, καλούνται να ξαναδώσουν εξετάσεις για να παραμείνουν στο σχολείο τους. Ένα Πρότυπο σχολείο πολύ απαιτητικό, ανταγωνιστικό και υψηλού επιπέδου στη φοίτηση των μαθητών. Είναι σαν να αμφισβητείται από το Υπουργείο Παιδείας, όλη η δουλειά, η οργάνωση και οι εκπαιδευτικές διαδικασίες που ακολουθούν τα Πρότυπα σχολεία που φοιτούν οι άριστοι μαθητές.
Οι εισαγωγικές εξετάσεις στην Α’ Λυκείου, το μόνο που μπορούν να επιφέρουν είναι άγχος και αγωνία στους μαθητές και στις οικογένειές τους και άνθιση της παραπαιδείας, εφόσον για να προετοιμαστούν πολύ καλά τα παιδιά θα κάνουν πάλι πολλές ώρες φροντιστήριο με όλες τις οικονομικές επιβαρύνσεις για τις οικογένειές τους.
Η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες τα σχόλια που έχουν γραφτεί και που θα γραφτούν σ’ αυτό το θέμα, θα πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα αυτήν απόφαση.
Είμαι μαθητής της ΣΤ΄ δημοτικού και κάνω μαθήματα για να δώσω εξετάσεις και να περάσω στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων. Όταν άκουσα για το καινούργιο νομοσχέδιο θύμωσα διότι είναι άδικο να μην περάσει στο λύκειο κάποιος, που στο γυμνάσιο είχε βγάλει Μ.Ο. 19 και ήταν άριστος μαθητής, εξαιτίας μιας στιγμιαίας εξέτασης που θα μπορούσε να είχε πονοκέφαλο εκείνη την μέρα ο μαθητής. Επίσης οι μαθητές θα χάσουν τους φίλους τους. Μπορεί να πεις ότι και όταν φεύγεις από το δημοτικό χάνεις τους φίλους σου αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να ξαναβρείς παρέα στο γυμνάσιο παρά στο λύκειο επειδή στο λύκειο έχουν ήδη δημιουργηθεί οι παρέες. Αυτό το νομοσχέδιο το μόνο που θα καταφέρει είναι να κάνει εμένα και πιθανόν κι άλλα παιδιά της ΣΤ΄ δημοτικού που θα έδιναν σε πρότυπο να αλλάξουν γνώμη και να μην δώσουν στα Πρότυπα σχολεία που θα έδιναν!!!
Αξιοτιμη κυρία Υπουργε,
Παρακαλούμε να λάβετε υπ΄ όψη σας τις παρακάτω σκέψεις σχετικά με το άρθρο 18 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την παιδεία που έχει παρουσιάσει το υπουργείο σας.
Η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις”, αποδεικνύεται πολλαπλώς προβληματική ως προς τον τρόπο επιλογής των μαθητών στα πρότυπα σχολεία, θέτει δε και πλήθος ζητημάτων συνταγματικότητας, ιδίως λόγω ελλείψεως μεταβατικών ρυθμίσεων και σχετικής πρόβλεψης για τους ήδη φοιτούντες μαθητές της α΄ και β΄ τάξεως των προτύπων Γυμνασίων.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι μαθητές που εισήχθησαν, κατόπιν απαιτητικών και αδιάβλητων εξετάσεων, και φοιτούν σήμερα στις α΄ και β΄ τάξεις των προτύπων Γυμνασίων, εγγράφονται στα αντίστοιχα συνδεδεμένα πρότυπα Λύκεια αυτοδίκαια, εφόσον βεβαίως επιτύχουν στις απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις [βλ. τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 6 του ν. 3966/2011 “Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων … και λοιπές διατάξεις” (Α΄118) (όπως ίσχυε μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 11 του ν. 4327/2015, Α΄ 50), και του άρθρου 90 του ν. 4610/2019 (Α΄70), σύμφωνα με τις οποίες «…. Η επιλογή των μαθητών και μαθητριών [στα πρότυπα Γυμνάσια] αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη (Α΄ τάξη Γυμνασίου) και μόνο, ενώ η σχολική πορεία των μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο των σχολείων αυτών υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις»].
Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου οι μαθητές της α΄ και β΄ τάξεως των προτύπων Γυμνασίων, οι οποίοι έχουν εισαχθεί -κατόπιν εξετάσεων- υπό την ισχύ των προεκτεθεισών διατάξεων, αποβλέποντας κατά την εισαγωγή τους στην εκ του νόμου προβλεπόμενη εξαετή φοίτηση σε πρότυπο Γυμνάσιο και στο συνδεδεμένο με αυτό πρότυπο Λύκειο, καλούνται, όλως αιφνιδιαστικώς, να δώσουν, πέραν των ενδοσχολικών- απολυτήριων εξετάσεων, και εισαγωγικές εξετάσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν εκ νέου την παραμονή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, και να μην αναγκαστούν να αλλάξουν βιαίως και παρά τη θέλησή τους σχολικό περιβάλλον, κατά την ιδιαίτερη σημαντική μετάβασή τους προς το Λύκειο, η οποία συμπίπτει με την πολύ δύσκολη ηλικιακή φάση της εφηβείας. Η ρύθμιση αυτή αποδεικνύεται πολλαπλώς προβληματική , όχι μόνο για τους ήδη φοιτούντες μαθητές, αλλά και για τους μαθητές που πρόκειται να φοιτήσουν σε αυτά, καθώς και για τον χαρακτήρα και τους στόχους των προτύπων σχολείων, για τους ακόλουθους λόγους:
– Κατά προφανή παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ασφάλειας δικαίου και της απορρέουσας από αυτήν προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το Κράτος μεταβάλλει όλως αιφνιδιαστικώς τον τρόπο εισαγωγής στα πρότυπα Λύκεια, απουσία μεταβατικής ρύθμισης για τους ήδη φοιτούντες μαθητές, οι οποίοι κατά την εισαγωγή τους απέβλεψαν στην εκ του νόμου προβλεπόμενη εξαετή φοίτηση σε πρότυπη σχολική μονάδα. Τούτο δε ενισχύει το άγχος όλων των μαθητών, καθώς τυχόν μη επιτυχία στις εξετάσεις αυτές ανατρέπει πλήρως τον προσωπικό προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους, αναγκάζει τον μαθητή (ο οποίος στην ευαίσθητη φάση της εφηβείας βιώνει ήδη πολλές και σημαντικές αλλαγές) σε βίαιη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με τις όποιες πρακτικές και ψυχολογικές προεκτάσεις τούτο συνεπάγεται κατά την ιδιαιτέρως δύσκολη και σημαντική μετάβαση αυτού προς το Λύκειο.
-Κατά πρόδηλη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) και της επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένης στο άρθρο 16 παρ. 4 του Συντάγματος υποχρέωσης του Κράτους να ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, θέτει σε δυσμενέστερη θέση, έναντι όλων των υπόλοιπων μαθητών, του μαθητές των πρότυπων Γυμνασίων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που αναγκάζονται να υποστούν υποχρεωτικώς (εκ νέου) εισαγωγικές εξετάσεις στο πρότυπο Λύκειο, προκειμένου να μην αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι μαθητές της Γ΄ γυμνασίου μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικώς στις εισαγωγικές εξετάσεις των προτύπων Λυκείων (οι οποίες σημειωτέον προβλέπονται και υπό το ισχύον καθεστώς κάθε έτος, ενώ δημιουργούνται και νέα πρότυπα Λύκεια με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου), εφόσον θέλουν να επιδιώξουν την εισαγωγή τους σε αυτά, σε περίπτωση δε μη επιτυχίας, απλώς συνεχίζουν να φοιτούν στο ήδη οικείο σχολικό περιβάλλον.
– Αποπροσανατολίζει τα παιδιά των προτύπων Γυμνασίων από τους στόχους της διευρυμένης μάθησης, καλλιέργειας, εμβάθυνσης και καινοτομίας, τους οποίους υποτίθεται ότι εξυπηρετεί η πρότυπη εκπαίδευση. Σε αντίθεση προς τον ίδιο τον σκοπό της αναβάθμισης των προτύπων σχολείων που εξαγγέλλεται στο άρθρο 11 του ίδιου σχεδίου νόμου, με τη ρύθμιση του άρθρου 18 δεν υπηρετούνται οι επιδιωκόμενοι στόχοι της ανάπτυξης της δημιουργικότητας, καινοτομίας κ.λπ., καθώς οι μαθητές του γυμνασίου αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή στους προαιρετικούς ομίλους που διοργανώνονται στα σχολεία τους, τους οποίους μέχρι σήμερα με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία παρακολουθούν πέραν του σχολικού προγράμματος και ωραρίου, ενώ αποθαρρύνονται και από τη συμμετοχή σε μαθητικούς και λοιπούς διαγωνισμούς γνώσεων και δεξιοτήτων, στους οποίους μέχρι σήμερα με προθυμία συμμετέχουν και πρωτεύουν. Τούτο δε διότι, τον όποιον ελεύθερο χρόνο τους θα τον απορροφά πλέον η στείρα αναπαραγωγή γνώσεων και η φροντιστηριακή προετοιμασία, προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στο πρότυπο Λύκειο.
– Καλλιεργεί, κατά τρόπο παιδαγωγικά αλλά και ηθικά απαράδεκτο, τον στείρο ανταγωνισμό μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης των προτύπων σχολείων, σε βαθμό που καταλύεται κάθε έννοια συνεργασίας και κοινής προσπάθειας (ενισχύοντας αντίθετα τη βαθμοθηρία). Τα παιδιά παύουν να είναι συμμαθητές και συναγωνιστές προς τη γνώση, γίνονται απλοί ανταγωνιστές σε ένα αγώνα για μία θέση στο πρότυπο Λύκειο. Ακόμα και στις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν έχεις να ανταγωνιστείς υπό την έννοια αυτή τον διπλανό σου, καθώς οι θέσεις και οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες. Εν προκειμένω, όμως, και με δεδομένο ότι η δυνατότητα εξετάσεων εισαγωγής στο πρότυπο Λύκειο προβλέπεται μόνο στο πλαίσιο κάθε σχολικής μονάδας χωριστά, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο στείρος ανταγωνισμός μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης θα θριαμβεύσει!
-Χρεώνει τον άριστο μαθητή με μία εντελώς άδικη “αποτυχία” και τον τιμωρεί με την βαρύτερη δυνατή -στο πλαίσιο του σχολείου- ποινή, αυτήν της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος. Τούτο δε όχι για το λόγο ότι ο μαθητής αυτός δεν είναι ικανός ή άριστος, αλλά, επειδή απλώς δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να πρωτεύσει μεταξύ των συνυποψηφίων του και να καταλάβει μία από τις περιορισμένες θέσεις (την οποία, ωστόσο, είχε ήδη καταλάβει, αφού έχει ήδη υποστεί τη βάσανο των εξετάσεων επιτυχώς…). Ακόμα και καθόλα άριστοι μαθητές κινδυνεύουν με το σύστημα αυτό να βρεθούν εκτός προτύπου και να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Η βίαιη αυτή αλλαγή αυτή μπορεί να αποβεί πράγματι ολέθρια για τον άριστο και φιλότιμο μαθητή, που αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο ως “αποτυχημένος”, (άριστος μεν, πλην αποτυχημένος). Δυστυχώς, οι ψυχολογικές προεκτάσεις της άδικης και -πέραν του σκοπού του νόμου- “αποτυχίας” αυτής δεν φαίνεται να απασχολούν καθόλου τους συντάκτες του σχεδίου νόμου, οι οποίοι, κατά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 παρ. 4 του Συντάγματος, τιμωρούν με το χειρότερο δυνατό τρόπο τα παιδιά (και τις οικογένειές τους), που, έχοντας πραγματική θέληση για γνώση και ανάπτυξη των οριζόντων τους (επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερη ωριμότητα προς τούτο ήδη από την ευαίσθητη ηλικία των 11 ετών), έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν το εκπαιδευτικό σύστημα, που τους είχε υποσχεθεί εξαετή φοίτηση σε μία πρότυπη σχολική μονάδα, και, με προσωπικό μόχθο των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους, κατάφεραν να επιτύχουν σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις και να εισαχθούν στα σχολεία αυτά. Σημειωτέον δε ότι όλες αυτές οι τόσο σοβαρές για το μέλλον των παιδιών αποφάσεις λαμβάνονται εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς επαρκή ενημέρωση και δυνατότητα τοποθέτησης επί των ρυθμίσεων αυτών όλων των εμπλεκόμενων μερών, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
-Κατ’ αποτέλεσμα, η επίμαχη ρύθμιση αποτρέπει τους άριστους μαθητές να επιδιώξουν την εισαγωγή τους σε πρότυπα σχολεία, καθώς ο κάθε μαθητής, και δη ο άριστος, επιθυμεί ασφάλεια και βεβαιότητα για το σύστημα και το σχολικό περιβάλλον που θα ακολουθήσει, ιδίως κατά τη φάση της μετάβασής του στο Λύκειο, ήτοι λίγο πριν την τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Προτρέπει, αντίθετα, τους μαθητές αυτούς και τους γονείς τους να καταφύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, επιδιώκοντας ενδεχομένως κάποια υποτροφία. Το ίδιο, ενδεχομένως, αναγκαστούν (πάση θυσία) να κάνουν και οι γονείς των παιδιών των πρότυπων Γυμνασίων, που τελικώς δεν καταφέρουν να περάσουν στο συνδεδεμένο πρότυπο Λύκειο, προκειμένου να περιορίσουν την τεράστια ηθική και ψυχολογική βλάβη που θα επιφέρει στο παιδί τους η επαναφορά του στο σχολείο της γειτονιάς, με την ιδιότητα του “αποτυχημένου”.
– Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως με τον τρόπο αυτό δεν ενισχύεται ο θεσμός των προτύπων Λυκείων, ο οποίος ενισχύεται πράγματι μόνο με τη δημιουργία επιπλέον σχολικών μονάδων και τάξεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να φοιτήσουν σε αυτά, και όχι με το να αφαιρείται το ήδη κεκτημένο -βάσει εξετάσεων – δικαίωμα άριστων και ικανών μαθητών να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη σχολική μονάδα που έχουν επιτύχει (αδιαφορώντας μάλιστα για τις συνέπειες που θα επιφέρει η αλλαγή αυτή στην εξέλιξη και τη ζωή των μαθητών αυτών). Εξάλλου, οι μαθητές των προτύπων Γυμνασίων καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης τους επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο για τα μαθήματα του σχολικού προγράμματος, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα και πολύ υψηλό μέσο όρο βαθμολογίας, συμμετέχουν δε με μεγάλη προθυμία στους προαιρετικούς εκπαιδευτικούς ομίλους, πέραν του σχολικού προγράμματος και ωραρίου, ενώ, παράλληλα, πρωτεύουν σε μαθητικούς και λοιπούς διαγωνισμούς, εκπληρώνοντας έτσι στο ακέραιο τους σκοπούς της πρότυπης εκπαίδευσης που ταυτίζονται, άλλωστε, με τους προσωπικούς τους στόχους. Επιπλέον, το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα των προτύπων προβλέπει συνεχή και αυστηρή αξιολόγηση των μαθητών, ενώ στις εξαιρετικές περιπτώσεις που κρίνεται από το διδακτικό προσωπικό ότι οι μαθητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των σχολικών αυτών μονάδων προβλέπονται ειδικά θεσμοθετημένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
-Τέλος, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, και οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων, είναι πάνω απ’ όλα έφηβοι και πρέπει να αναγνωρίζεται και να γίνεται αποδεκτή η ιδιαίτερη ψυχολογία τους. Υπάρχει πλήθος επιστημονικών μελετών που συμπερασματικά καταλήγουν ότι τα παιδιά αυτά διαθέτουν ιδιαίτερα γνωστικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να τα καταστήσουν ευάλωτα στην περίοδο της εφηβείας, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα ραγδαίες μεταβολές και σημαντικές αναπτυξιακές απαιτήσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα παιδιά αυτά έχουν υποστεί ιδιαίτερες θυσίες σε μια πολύ τρυφερή ηλικία, όταν αποφάσισαν να μπουν στην επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας και της συμμετοχής σε αυτές τις τόσο απαιτητικές εξετάσεις. Η επιτυχία δε στις εξετάσεις αυτές αποτέλεσε την πλήρη δικαίωση των προσπαθειών και των κόπων τους. Συνεπώς μία ακούσια απομάκρυνση από το σχολικό τους περιβάλλον, θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβαρυντική στην ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία τους και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσουν επιδόσεις πολύ κατώτερες των δυνατοτήτων τους ή ακόμα να οδηγηθούν σε σοβαρή, δυνητικά επικίνδυνη κατάθλιψη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η επίμαχη ρύθμιση, κατά την οποία απαιτείται εκ νέου αξιολόγηση των μαθητών των προτύπων Γυμνασίων για την εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο πρότυπο Λύκειο είναι συνταγματικώς μη ανεκτή, παιδαγωγικά άστοχη και εσφαλμένη, ενώ παρουσιάζεται ιδιαίτερα άδικη και ηθικά.
Με εκτίμηση,
Γονεας μαθητή Β Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Σχετικά με το άρθρο 18 δυσκολεύομαι να κατανοήσω την αναγκαιότητα και τι θα εξυπηρετήσει η επανάληψη των εισαγωγικών εξετάσεων αυτή τη φορά για το λύκειο. Νομίζω ότι κανένας μαθητής και Γονέας δεν θα επέλεγε να μπεί στην διαδικασία επίπονων εξετάσεων για παιδιά 6ης δημοτικού (τότε) για τα συγκεκριμένα σχολεία αν γνώριζε εξαρχής αυτό που πάτε να ψηφίσετε.
Οι μαθητές (τα παιδιά μας) δεν είναι πειραματόζωα σας.
Χρειάζονται σταθερότητα στην εκπαίδευση αλλά ίσως και το ποιο σημαντικό απ όλα σταθερό περιβάλλον για να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά.
Για αυτό λοιπόν θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ξαναδείτε το συγκεκριμένο άρθρο και να έρθετε στην θέση των μαθητών οι οποίοι δεν έκλεψαν από κάποιον την εισαγωγή τους για να ξανά εξεταστούν μήπως και δεν ήταν άξιοι τελικά.
Με εκτίμηση
Σταμάτης Χυτήρης
Aναρτήθηκε προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας μια χρονική περίοδο κατά την οποία η χώρα μας αλλά και όλος ο κόσμος μαστίζεται από την πανδημία που έχει προκαλέσει ο ιός SARS COVID19 και βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας μας. Το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει κάποιες ρυθμίσεις για τα Πρότυπα σχολεία. Με τις ρυθμίσεις αυτές καταρχάς πλήττεται μια συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών, που ήδη φοιτούν σήμερα σε Πρότυπα Γυμνάσια μετά από εξετάσεις εισαγωγής στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου. Οι μαθητές αυτοί εισήχθησαν με το ισχύον σήμερα σύστημα της μιας και μόνης εξέτασης με την ολοκλήρωση της έκτης δημοτικού, και είναι απολύτως βέβαιο πως ό,τι τυχόν αποφασιστεί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνει τους μαθητές αυτούς.
Τούτο γιατί, καταρχάς τα παιδιά που ήδη μπήκαν στα Πρότυπα τη χρονιά 2018-2019, συμμετείχαν σε έναν διαγωνισμό για τον οποίο εκδόθηκε μια προκήρυξη με υπουργική απόφαση (ΥΑ 308//2018 (ΥΑ 30813/Δ6 ΦΕΚ Β 810 2018). Η υπουργική απόφαση (η οποία, σημειωτέον, έχει κανονιστική ισχύ, δηλαδή έχει ισχύ νόμου) προέβλεπε ότι όσοι πετύχουν στον διαγωνισμό εισέρχονται στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου. Από τη στιγμή που δεν προέβλεπε ρητώς ότι η διάρκεια φοίτησης θα είναι έως και την τρίτη Γυμνασίου και όσον αφορά στις τάξεις του Λυκείου η εισαγωγή θα γίνει με εξέταση, τα παιδιά που πέτυχαν στη συγκεκριμένη εξέταση – διαγωνισμό που προκηρύχθηκε έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν τη φοίτηση ως τα τέλη του Λυκείου, δηλαδή σε ολόκληρη την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η ισότητα (και ως προς αυτή της τη μορφή) παραβιάζεται όταν αποφασίζεται, με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 56 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, ότι οι μαθητές της φετινής Γ΄ Γυμνασίου δεν θα δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά οι Α΄ και Β΄ Γυμνασίου θα δώσουν εξετάσεις κανονικά, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος διαφοροποίησης. Ο ίδιος λόγος που υπαγορεύει το να εξαιρεθούν οι μαθητές της φετινής τρίτης Γυμνασίου συντρέχει και για τους μαθητές της φετινής δευτέρας και πρώτης Γυμνασίου Οι μαθητές αυτοί θα πρέπει οπωσδήποτε σε κάθε περίπτωση να εξαιρεθούν από τη νέα ρύθμιση.
ΜΗ ΔΙΏΧΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΈΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΎΠΩΝ ΣΧΟΛΕΊΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ
Κυρία Υπουργέ,
Σας παρακαλώ μη μας εγκλωβίσετε στη μονόπλευρη ενασχόληση των δύο εξεταζόμενων μαθημάτων που όλοι γνωρίζουμε ότι θα γίνει στόχος μας στην γ΄ γυμνασίου εάν εφαρμοστεί το Άρθρο 18.
Τα υπόλοιπα μαθήματα θα βρεθούν σε δεύτερη μοίρα και η εκπαίδευση θα χάσει τον πολύπλευρο χαρακτήρα της.
Εάν περάσουμε τις εξετάσεις αλλά αποφοιτήσουμε με 14 ή 15 θα είμαστε περισσότερο άριστοί από τώρα ;;;;;
Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας θα μας φορτώσει με άγχος το οποίο έχουμε ξαναφορτωθεί ως μαθητές της ΣΤ’ δημοτικού.
Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι αφενός κάθε χρόνο δίνετε μια δεύτερη ευκαιρία σε μαθητές της γ γυμνασίου να συμμετέχουν σε εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε πρότυπα λύκεια και αφετέρου αυξάνεται τα πρότυπα σχολεία ώστε να μπορούν να φοιτήσουν περισσότεροι μαθητές.
Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας την άποψη μου και να διορθώσετε την αδικία του άρθρου 18.
Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να συμμετέχω στις αποφάσεις που θα πάρετε για το μέλλον μου!
Μαθήτρια Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων
Προτείνεται να προστεθεί για τα Πρότυπα Σχολεία παράγραφος ανάλογη με αυτή των Πειραματικών για τα συνδεδεμένα ανώτερης βαθμίδας:
«Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Π.Σ., σε συνδεδεμένο Π.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον εξέταση».
Η μη πρόβλεψη αυτόματης μετάβασης σε συνδεδεμένο Π.Σ. της αμέσως ανώτερης βαθμίδας είναι αντιπαιδαγωγική για προφανείς λόγους (π.χ. επαναξιολόγηση ήδη αξιολογημένων μαθητών που οποίοι έχουν αλλάξει στην 1 γυμνασίου σχολικό περιβάλλον εκτός περιοχής τους).
Η πρόσβαση κι από άλλη βαθμίδα (π.χ. Λύκειο) θεραπεύεται από την υφιστάμενη διαδικασία που δίνει δυνατότητα πρόσβασης μέσω εισαγωγικών εξετάσεων για μαθητές εκτός του συνδεδεμένου γυμνασίου.
Το άρθρο 18 που αναφέρεται στην επαναξιολόγηση των μαθητών των Προτύπων σχολείων από την Γ’ Γυμνασίου στην Α’ Λυκείου, δεν έχει καμία λογική βάση. Έρχεται το σύστημα και επαναξιολογεί τους άριστους μαθητές που έχουν κάνει τόσο κόπο να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Α’ Γυμνασίου. Πραγματικά είναι σαν να αμφισβητείται όλη η δουλειά που γίνεται μέσα στα Πρότυπα σχολεία τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιό λόγο έγινε αυτή η αλλαγή και προστέθηκαν και άλλες εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά το μόνο που μπορεί να επιφέρουν είναι πρόσθετο άγχος στους ήδη αξιολογημένους μαθητές, αναστάτωση και αγωνία στα ίδια τα παιδιά και στις οικογένειές τους και επιπρόσθετη άνθηση της παραπαιδείας. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά θα προετοιμαστούν ξανά πάλι με φροντιστήρια.
Οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας που είναι στην επιτροπή σύνταξης αυτού του άρθρου, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά όλα τα παραπάνω και τις αντιδράσεις πολλών μαθητών και των οικογενειών τους και να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρησή του.
Στην αιτιολογική αίτηση για το άρθρο 18 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «Στόχος είναι η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού, που φοιτά σε Πρότυπα Σχολεία, ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους στον συγκεκριμένο τύπο σχολείου». Και εδώ απορώ. Ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται με την αύξηση των Προτύπων Σχολείων στην χώρα μας; Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για πολλούς μαθητές να φοιτήσουν σε ένα από τα σχολεία αυτά, για ποιον λόγο πρέπει οι ήδη μαθητές στα Πρότυπα, να επαναξεταστούν και στην χειρότερη των περιπτώσεων να αναγκαστούν να εγκαταλέιψουν το σχολείο και τους φίλους τους; Τα παιδιά αυτά έχουν αποδείξει την αξία τους ήδη μία φορά, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να την αποδείξουν και δεύτερη. Η διαδικασία των εξετάσεων είναι δύσκολη και κουραστική. Τα παιδιά έχουν ήδη μπει σε αυτή τη διαδικασία και θα μπουν πολλές φορές ξανά στο μέλλον. Γιατί λοιπόν, αντί να βοηθάτε τα παιδιά να προετοιμαστούν για άλλες, μελλοντικές εξετάσεις, τα υποχρεώνετε να δώσουν εξετάσεις ξανά, την στιγμή που δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για αυτή την πράξη;
Απολύτως παράλογο και άδικο παιδιά που ήδη φοιτούν στο Γυμνάσιο να ξαναυποβάλονται σε εξετάσεις για το Λύκειο. Σχεδόν έκνομο, αφού αλλάζει τους όρους βάσει των οποίων τα παιδιά έδωσαν εξετάσεις και τελικά επέλεξαν να φοιτήσουν σε Πρότυπο σχολείο
Καλησπέρα σας.
Χαίρομαι που μου δίνεται η δυνατότητα και το βήμα να εκφράσω τη γνώμη μου και θα εκτιμούσα πολύ μια απάντηση σας. Διαβάζω τόσα μηνύματα και ειλικρινά νιώθω ότι το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να συντάξω αυτό το μήνυμα και να σας μεταφέρω τις σκέψεις μου.
Είστε μητέρα και Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως, θα σας παρακαλούσα λοιπόν να μπείτε για 5λ. στη φιλοσοφία των Π.Σ. και στη θέση των παιδιών που φοιτούν ή που έχουν όνειρο να φοιτήσουν σε ένα τέτοιο σχολείο. Δεν θα σας μιλήσω για τον κόπο και τις θυσίες των παιδιών και των οικογενειών τους. Τα παιδιά αυτά δούλεψαν πολύ για την εισαγωγή τους αλλά το ίδιο συνεχίζουν να κάνουν καθημερινά! Δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, όχι γιατί κάποιος τους το επιβάλει αλλά επειδή το θέλουν.
Ως μητέρα μαθήτριας που φοιτά στην Α τάξη στο Πρότυπο γυμνάσιο της Ιωνιδείου, είμαι σίγουρη για τις δυνατότητές της, δεν την φοβάμαι, γιατί ξέρω ότι θα δώσει και πάλι τον καλύτερο της εαυτό, όπως πέρυσι τέτοιο καιρό. Ξέρετε κάτι όμως; Νιώθουμε οικογενειακώς τόσο μεγάλη αδικία, που δεν θέλω να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία και πάλι. Είναι ένα παιδί και όλο αυτό φαντάζει σαν τιμωρία! Πόσες εξετάσεις στη γ γυμνασίου; Πέρυσι βάλαμε τη ζωή μας σε pause. Δεν σκοπεύουμε να επαναληφθεί.
Ειλικρινά ελπίζω και πιστεύω ότι θα διορθωθεί αυτή η αδικία.
Περιμένω με ανυπομονησία οποιαδήποτε απάντησή σας.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Σπυριδούλα Λεγάκη
Αξιότιμη Υπουργέ,
Η αναστάτωση που έχετε ήδη προκαλέσει στους μαθητές της Α’&Β’ Γυμνασίου όλων των προτύπων είναι μεγάλη. Τα παιδιά νιώθουν μεγάλη ψυχολογική πίεση μόνο στην ιδέα ότι την επόμενη χρονιά θα καλεστούν να ανταγωνιστούν τους συμμαθητές τους (και όχι μόνο) για την παραμονή τους ή όχι στο σχολείο τους. Η αβεβαιότητα για το μέλλον τους, η ανασφάλεια που νιώθουν στην ιδέα της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, δεν τους πρέπει. Δεν έχουν κοπιάσει να γίνουν άριστοι για να τους συμπεριφερόμαστε, ως κράτος, κατ’ αυτόν το τρόπο.
«Είναι άδικο, μου λέει η εγγονή μου, να αλλάζει κάποιος τους κανόνες του παιχνιδιού ενώ αυτό εξελίσσεται, μόνο και μόνο επειδή είναι αρχηγός» Δίκιο έχει. Τί να της πω? Εσείς έχετε απάντηση?
Σας παρακαλώ, αφήστε τα παιδιά ήσυχα να ασχοληθούν με την εκπαίδευσή τους, να ωριμάσουν μέσα σε ένα περιββάλον εμπιστοσύνης και κατανόησης.
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνα Θ.
Συμφωνώ απόλυτα με τη μετατροπή του σχολείου μου σε Πρότυπο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να δώσω εξετάσεις για να μπω στο Λύκειο. Δεν γίνεται το σύστημα των εξετάσεων να εφαρμοστεί για τα παιδιά που θα μπουν στην Α΄ Γυμνασίου ή στην Α’ Δημοτικού από την επόμενη σχολική χρονιά; Για όσους μαθητές φοιτούν φέτος σε Πειραματικά Γυμνάσια και Δημοτικά, πρέπει να εφαρμοστεί το παρόν σύστημα.
Αν ήξερα ότι το παιδί μου θα έπρεπε κάθε τρία χρόνια να δίνει εισαγωγικές εξετάσεις, θα του πρότεινα να δώσει μόνο για το Λύκειο. Πιέστηκε πολύ για να μπει σε Πρότυπο και διαβάζει ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου. Αν υπογράφει το παρόν νομοσχέδιο, προτείνω στους γονείς που έχουν την πρόθεση να στείλουν τα παιδιά τους σε Πρότυπο Γυμνάσιο, να τα αφήσουν να ζήσουν την εφηβεία τους σ’ένα δημόσιο σχολείο και να δώσουν ΜΟΝΟ για το Λύκειο που είναι πιο κοντά στις Πανελλήνιες.
ΑΔΕΙΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ! ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!
Ανουσιο και πραγματικα αδικο για τους μαθητες
Είναι τεράστια αδικία να δώσουν εξετάσεις τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην Α’ και Β’ τάξη των πρότυπων γυμνάσιων: το νομοθετικό πλαίσιο που τα αφορά και ήταν σε ισχύ είναι το προηγούμενο, βάση του οποίου έδωσαν εξετάσεις μία μόνο φορά και για τις 6 επόμενες τάξεις (γυμνάσιο, λύκειο).
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού επιλεκτικά στα υπάρχοντα Πρότυπα Λύκεια. Εξάλλου στο Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων έχουν κάθε χρόνο την ευκαιρία να εισαχθούν με εξετάσεις 30 νέοι μαθητές, δηλαδή παραπάνω από μία ολόκληρη τάξη!
Δυσβάστακτος και άδικος είναι ο καινούργιος νόμος για τους ήδη φοιτούντες μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων. Άδικο είναι και για τις οικογένειες που υποστήριξαν την προσπάθεια και επαίνεσαν την τεράστια επιτυχία (αν δεν το γνωρίζετε το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 1 στους 10). Την επιτυχία αυτή υποβαθμίζετε, καθώς στο νομοσχέδιο σας υποστηρίζεται η καινοτόμος αντίληψη ότι η αριστεία φθίνει στην τριετία, επιλεκτικά για αυτούς τους μαθητές!
Αν το γνωρίζαμε ότι η αριστεία πρέπει να αποδειχθεί ξανά στην Α’ Λυκείου δεν θα επιλέγαμε το Πρότυπο Γυμνάσιο γιατί είναι απαραίτητη η σταθερότητα και η συνέχεια για την ψυχική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση στο γιατί μόνο τα παιδιά που πέτυχαν με εξετάσεις με νομικό καθεστώς που εξασφάλιζε την φοίτησή τους στο Πρότυπο Λύκειο, να πρέπει να εξεταστούν διπλά! Το ενδεχόμενο μιας πιθανής αποτυχίας δικής τους ή των φίλων τους, για λίγες μονάδες σε μία δίωρη δοκιμασία, δημιουργεί στα παιδιά τρομερό άγχος, φόβο και απογοήτευση. Είναι ΤΙΜΩΡΙΑ η αλλαγή σχολείου και δεν συστήνεται από τους ειδικούς ούτε για μαθητές με παραβατική συμπεριφορά!
Σας παρακαλώ θερμά στις δύσκολες ώρες που περνά η ανθρωπότητα, να μας απαλλάξετε από το επιπλέον άγχος με την αιφνιδιαστική αλλαγή που φέρνει στη ζωή μας αυτό το νομοσχέδιο, επεκτείνοντας την μεταβατική διάταξη για όλους τους μαθητές που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα Γυμνάσια (Α’ & Β’ Γυμνασίου).
Η μακροπρόθεσμη επίπτωση δε των επιπλέον εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Λύκεια, θα οδηγήσει νομοτελειακά σε μαρασμό του θεσμού των Προτύπων. Παρακάτω σας παραθέτω τους αριθμούς που αφορούν τις περσινές εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια. Η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων δεν είχε πέρυσι Λύκειο. Αναγνωρίζετε την διαφορά;
ATTIKH
ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ: δήλωσαν υποψηφιότητα 751 μαθητές για 96 θέσεις
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ : δήλωσαν υποψηφιότητα 874 μαθητές για 78 θέσεις
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ: 654 υποψήφιοι για 78 θέσεις
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: 603 υποψήφιοι για 108 θέσεις
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ :Περίπου 191 υποψήφιοι για 88 θέσεις
Ζούμε στην πραγματικότητα της μετά κορωνοϊού εποχής. Τίποτα δεν είναι και δεν θα είναι ίδιο στις ζωές μας. Το άγχος, η αγωνία και η θλίψη ήδη μεγάλη. Τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές διατάξεις, ταυτόχρονα άκρως αντιπαιδαγωγικές που προκαλούν πρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση στην ήδη κακή ψυχολογία τόσων μαθητών και γονέων που έχουν χάσει ήδη πολλά λόγω της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων, μόνο περισσότερο άγχος, περισσότερη αγωνία και περισσότερη θλίψη προκαλούν! Σκεφτείτε καλύτερα τους στόχους και τις προτεραιότητές σας. Τίποτα δεν είναι και δεν θα είναι ίδιο πια!
Είμαι απόφοιτος Πρότυπου Σχολείου και διαφωνώ με τη επανάληψη εισαγωγικών εξετάσεων για τη συνέχιση της φοίτησης στο Πρότυπο Λύκειο.
Το νομοσχέδιο είναι αναμφίβολα άδικο για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στο Πρότυπο Γυμνάσιο καθώς εξετάστηκαν ήδη αν πέρασαν στο γυμνάσιο με την προϋπόθεση ότι η φοίτησή τους στο Πρότυπο Σχολείο θα είναι 6 χρόνια και όχι 3.
Προς την αξιότιμη Υπουργό Παιδείας,
Θα ήθελα να εκφράζω απερίφραστα την αντίθεσή μου
προς το ΑΡΘΡΟ 18, όπου αναφέρεται η θεσμοθέτηση
εξετάσεων για την εισαγωγή ενός μαθητή από ένα ΠΡΟΤΥΠΟ Γυμνάσιο στο αντίστοιχο ΠΡΟΤΥΠΟ Λύκειο. Μια οικογένεια παίρνει την απόφαση να παροτρύνει το παιδί του να δώσει εξετάσεις για να μπει σε ένα πρότυπο σχολείο με τη λογική ότι θα αποφοιτήσει από αυτό. Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν τόσο την οικονομική πλευρά, δηλαδή το κόστος των μαθημάτων προετοιμασίας για τις εξετάσεις (διότι λόγω μεγάλου ανταγωνισμού σχεδόν κανένας πια μαθητής της έκτης δημοτικού δεν πηγαίνει απροετοίμαστος), τόσο και τη ψυχολογική πλευρά (την υποστήριξη που θα πρέπει να έχει ένας μαθητής της έκτης δημοτικού, τον προγραμματισμό και την ψυχραιμία για να αποδώσει) θεωρώ ότι η θεσμοθέτηση εξετάσεων για την εισαγωγή τους από το γυμνάσιο στο λύκειο θα επιφέρει παρά μόνο ένα επιπλέον άγχος, το οποίο θα τους επιβαρύνει, λίγο πριν τον τεράστιο αγώνα που θα πρέπει να δώσουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ειδικά για τα παιδιά που ήδη βρίσκονται στα Πρότυπα Γυμνάσια, μαθητές Α’ και Β’ τάξεως, κατηγορηματικά πιστεύω ότι η κλήση τους σε εξετάσεις επαναξιολόγησης είναι απαράδεκτη. Ελπίζω να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας τις θυσίες όλων των παιδιών που φοιτούν στα Πρότυπα Σχολεία καθώς επίσης να μην μετατρέψετε τα προτυπα σχολεία σε σχολεία μαθητών γεμάτα με άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Με εκτίμηση
Βίκυ Γιαννοπούλου
Εάν τα έξοδα μετακίνησης για τα ΠΕΙ.Σ. βαρύνουν τους κηδεμόνες των μαθητών, τότε για ποιά τυχαιότητα μιλάμε;
Δεύτερη φορά δοκιμασία εξετάσεων των μαθητών της γ’ γυμνασίου για την εισαγωγή τους και στο Λύκειο θα δημιουργούσε επιπλέον άγχος και στεναχώρια ενόψει του κινδύνου να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Γνώσεις θέλουν τα παιδιά ! όχι άλλες εξετάσεις επιπλέον φροντιστήρια Ψυχική και οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας!!!!
Είμαι μαθητής Α Γυμνασίου και δε φοιτώ σε πρότυπο Γυμνάσιο αλλά έχω φίλους που φοιτούν και γνωρίζω πόσα πράγματα θυσίασαν για να καταφέρουν να περάσουν στις εξετάσεις .Όταν εμείς παίζαμε ανέμελα τα παιδιά αυτά ήταν κλεισμένα στα δωμάτιά τους και μελετούσαν αδιάκοπα. Δεν είναι σωστό λοιπόν να τους κόβετε τα φτερά και να τους ξαναβάζετε στην ίδια διαδικασία. Αντίθετα δώστε τους κίνητρο να συνεχίσουν με όρεξη και μεράκι.
Θεωρώ λανθασμένη την απαίτηση να ξαναπεράσουν από διαδικασία αξιολόγησης τα παιδιά που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, δεδομένου ότι ήδη την έχουν περάσει για να εισαχθούν σε αυτά.
Αν θέλετε να μπορούν να έχουν πρόσβαση περισσότεροι μαθητές πρόσβαση στα πρότυπα ιδρύστε περισσότερα πρότυπα σχολεία. Μη απομακρύνετε από το σχολικό περιβάλλον τους κάποια παιδιά ( τα οποία σύμφωνα με την βαθμολογία του σχολείου τους είναι άριστα) για να έχουν πρόσβαση κάποια άλλα.
Είναι αδιανόητο για παιδία που ήδη φοιτούν σε πρότυπα γυμνάσια, στα οποία εισήχθησαν με την αξία τους (διάβασμα, στρες, ανταγωνισμό και οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους) και με αδιάβλητη εξεταστική διαδικασία, να πρέπει για την εισαγωγή τους στο αντίστοιχο πρότυπο λύκειο να υποβληθούν εκ νέου παιδιά στην ίδια ψυχοφθόρο διαδικασία και οι γονείς να ξαναβάλουν «το χέρι στην τσέπη», όταν μάλιστα έχουν μπροστά τους τον επόμενο «Γολγοθά» των πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι προφανές ότι, οι μαθητές αυτοί πέτυχαν την εισαγωγή τους, γνωρίζοντας ότι θα φοιτούσαν σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο και λύκειο) στο ίδιο σχολείο που θα είχαν εισαχθεί. Γιατί οι μαθητές των Προτύπων πρέπει να αποδεικνύουν κάθε τρία χρόνια ότι εξακολουθούν να δικαιούνται αυτό που κέρδισαν; Και αν δεν τα καταφέρουν να πρέπει άμεσα και χωρίς τη θέλησή τους να αλλάξουν σχολείο, κάτι που όταν μέχρι τώρα συνέβαινε, σε οποιοδήποτε σχολείο της Ελλάδας, ήταν μόνο σαν επιβολή της μέγιστης τιμωρίας για ιδιαίτερα προβληματικές καταστάσεις. Η αιφνιδιαστική (με κλειστά σχολεία και εν μέσω πανδημίας), δυσμενής, επιλεκτική και άδικη μεταβολή των όρων φοίτησης στα Πρότυπα σχολεία δεν τιμά τις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της αριστείας.
Όχι άλλες περιττές εξετάσεις. Τα παιδιά του Πρότυπου Γυμνασίου έδωσαν ήδη εξετάσεις για να εισαχθούν σ΄αυτό!!!
Κ.Υπουργέ,
Θεωρώ επιβεβλημένη την υποχρέωση μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου που δημιουργούνται από τις προβλέψεις των άρθρων 18 και 56 παρ. 10β ευελπιστώντας ότι το αρμόδιο επιτελείο σας αλλά και εσείς θα τα εξετάσετε ενδελεχώς.
Προβληματισμός για το Εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και την επίδραση των ίσων ευκαιριών του άρθρου 18
—————————————————————
Η προσπάθεια σας η οποία, για όποιον επιθυμεί να την δει με θετικό πρίσμα, έχει ως αφετηρία την παροχή ίσων ευκαιριών και σε άλλα παιδιά προσκρούει στα ακόλουθα:
α) Η 2βάθμια εκπαίδευση είναι ή θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν ενιαία περίοδος. Δεν έχει νόημα να δίνουμε τη δυνατότητα σε κάποια παιδιά να επιλεγούν και να μετέχουν σε μια πιο εντατική εκπαίδευση για τα 3 χρόνια του Γυμνασίου, και μετά την αρχική επιλογή και την καθημερινή συμμετοχή σε απαιτητική εκπαίδευση να χρησιμοποιούμε μια νέα 2ωρη αξιολόγηση για να συμπεράνουμε αν τα παιδιά αυτά διατηρούν ένα επιθυμητό επίπεδο και να τους αφαιρούμε τη δυνατότητα φοίτησης στο Λύκειο χωρίς να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους στη 2βαθμια εκπαίδευση.
β) Παράλληλα, η μεθόδευση αυτή της εναλλαγής δεν θα αποδώσει περισσότερους καλύτερα εκπαιδευμένους μαθητές και αυριανούς πολίτες στην ελληνική κοινωνία, καθώς η ανάμικτη αυτή ομάδα θα έχει μαθητές που εκπαιδευτήκαν για 3 χρόνια σε Π.Γ., μαθητές που εκπαιδευτήκαν για 3 χρόνια σε Π.Λ. και μαθητές που εκπαιδευτήκαν 6 χρόνια σε Π.Γ & Π.Λ. Στο σύνολο της αυτή η ομάδα μαθητών, στις δυο περιπτώσεις εφαρμογής ή μη του νέου μέτρου, θα είναι κατά τι μεγαλύτερη, αλλά με σαφή μείωση στη ποιότητα και ποσότητα της παρασχεθείσας εκπαίδευσης συνολικά στη περίπτωση της εφαρμογής του νέου μέτρου.
γ) Ακόμα όμως και αυτό το εκπαιδευτικό προϊόν που όπως παραπάνω περιγράφεται, δεν θα αντιστοιχεί σε 3 ή 6 ποιοτικά χρόνια. Τα παιδιά στην 3η Γυμνασίου θα κληθούν να επαναλάβουν τη χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία της προετοιμασίας για την εξέταση επιλογής που είναι σχεδόν αντίστοιχη με την πανελλήνια δοκιμασία της 3ης Λυκείου, η οποία θα υποβαθμίσει σημαντικά την υπόλοιπη μαθησιακή διαδικασία της 3η Γυμνασίου, καθώς θα έχουν αναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς αυτής στην προετοιμασία για την εξέταση επιλογής. Η διαδικασία της προετοιμασίας αυτής για την αναμέτρηση, σε 2-3 μαθήματα, από μόνη της δεν έχει αρνητικό πρόσημο, και θα ωθήσει τους μαθητές να γίνουν δυνατότεροι σε αυτά τα μαθήματα. Αν την εξετάσουμε όμως υπό το πρίσμα των μαθησιακών στόχων μιας ολόκληρης τάξης, αυτής της 3η Γυμνασίου, τότε τα παιδιά αυτά στο σύνολο τους θα έχουν μια χαμένη τάξη στο ενεργητικό τους.
Προβληματισμός για τη νομιμότητα και την ηθική διάσταση των διατάξεων του άρθρου 18 & 56 παρ. 10β
————————————————————-
α) Ασχέτως από την εφαρμογή η όχι της νέας μεθόδευσης του τρόπου επιλογής των μαθητών για τα Λύκεια των Π.Σ. στο μέλλον, η εξαίρεση των μαθητών που τώρα μαθητεύουν στις Α’ και Β’ τάξεις των Π.Σ. από τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 56 παράγραφος 10β, είναι ένα γεγονός εξαιρετικά άδικο ηθικά, νομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, αλλά και οικονομικά καθώς οι μαθητές αυτοί θα βιώσουν την νέα εκπαιδευτική αλλαγή στο πετσί τους, σε όλους αυτούς τους τομείς, χωρίς να το έχουν επιλέξει και να έχουν μερίδιο της ευθύνης με την επιλογή τους, μεσούσης της προσπάθειας τους. Οι μαθητές αυτοί είναι επιμελείς, μελετηροί μαθητές, που κατά κύριο λόγο δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια να σπουδάσουν σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο και έχουν καταβάλει προσπάθεια ενσυνείδητα να επωφεληθούν της δυνατότητας που τους έδωσε το κράτος να φοιτήσουν δωρεάν σε ένα σχολείο με εντατική εκπαίδευση, αφού κοπιάσουν και αριστεύσουν. Η προσπάθεια τους αυτή είχε σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο επάνω τους στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών, κατά την προετοιμασία τους αλλά και κατά την συνειδητή τους αλλαγή περιβάλλοντος, πολύ εντονότερη από αυτή που βιώνουν τα υπόλοιπα παιδιά κατά τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Επίσης είχε σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στις οικογένειες τους, που στη Ελλάδα του 2020, έπρεπε να τα προγυμνάσουν για αυτή την αξιολόγηση με το ανάλογο κόστος σε χρόνο και χρήματα. Τέλος, για αρκετούς από αυτούς μεταφράζεται σε καθημερινό κόστος σε χρόνο και χρήμα για την μετάβαση σε ένα σχολείο απομακρυσμένο, για να μετέχουν στην εντατική αυτή εκπαίδευση. Όλες αυτές τις απώλειες, τα παιδιά αυτά και οι γονείς τους τις προυπολογίσανε στην απόφαση τους να παλέψουν για ένα σχολείο 6ετές με το αναμενόμενο όφελος στην εκπαίδευση των παιδιών. Όχι για την εξασφάλιση 2 ετών εντατικής εκπαίδευσης που η νέα μεθόδευση συνεπάγεται όπως καταγράφεται παραπάνω στον προβληματισμό μου. Ο διαχωρισμός λοιπόν των παιδιών που τώρα φοιτούν στη 3η Γυμνασίου των Π.Σ. από τα αντίστοιχα που φοιτούν στη 1η & 2α, είναι γεγονός ηθικά μη αποδεκτό με τους όρους της δικαιοσύνης μέσα στη κοινωνία μας. Παράλληλα η διάκριση αυτή είναι και νομικά ασταθής καθώς βάσει των νόμων 4327/2015 και 4610/2019, τα παιδιά αυτά έπραξαν όλα τα ανωτέρω έχοντας τη νομική δήλωση της Πολιτείας ότι είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμά τους την εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, μόνο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή των όρων εισαγωγής τους, στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια, αναδρομικά πλήττει βάναυσα την ασφάλεια δικαίου και την δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του Διοικούμενου προς τη Διοίκηση, οι οποίες αποτελούν σημαντικές παραμέτρους της ευνομούμενης Πολιτείας μας.
β) Ακόμα ακόμα, από την ηθική σκοπιά, η εξαίρεση αυτή των μεταβατικών διατάξεων, ίσως θα έπρεπε να επεκταθεί και στα παιδιά που στην αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, αποφάσισαν να προετοιμαστούν για τη δοκιμασία αυτή, με στόχο να επιτύχουν την εισαγωγή τους το Σεπτέμβριο του 2020 στη 1η Γυμνασίου ενός Π.Σ. και την 6ετη φοίτηση σε αυτό. Και αυτά τα παιδιά και οι οικογένειες τους ήδη έχουν δαπανήσει σημαντικό κεφάλαιο χρόνου, εκπαίδευσης , χρημάτων, ψυχολογικό κλπ, και βλέπουν από τη μια στιγμή στην άλλη το σήμερα τους να αλλάζει. Το τμήμα αυτό των μεταβατικών διατάξεων είναι μια νέα απογοητευτική εφαρμογή διαρκών αλλαγών που επιφέρουν η μη σταθερές πολιτικές εκπαίδευσης, που και εμείς από παιδιά βιώνουμε, καθώς ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να εγκαθιδρύσουμε κοινά αποδεκτούς και πάγιους στόχους και στρατηγική στην παιδεία, και κάθε τρεις και λίγο με κάθε αλλαγή Κυβέρνησης ή Υπουργού, οι μαθητές και το σήμερα τους είναι έρμαια των όποιων αλλαγών, που σίγουρα ξεκίνησαν από αγνές προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα τους λόγω τις διαρκούς μεταβατικότητας παραμένει αμφίβολο.
γ) Η παράγραφος 2 του άρθρου 18 αναφέρει «Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια.»
Προκειμένου το κράτος να μην επιβαρυνθεί από τυχόν εξεζητημένα έξοδα, μεταβιβάζει την οικονομική επιβάρυνση στους γονείς οι οποίοι πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους. Εντούτοις, λόγω της πρόβλεψης αυτής, οι οικογένειες των μαθητών που φοιτούν στα Π.Σ. εξαιρούνται από όλες τις ανακουφιστικές προβλέψεις του κράτους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής μαθητικού δελτίου για τη δωρεάν μετακίνηση με αστικά λεωφορεία. Η διάκριση αυτή καταλήγει να έχει αντισυνταγματική χροιά και χρήζει διορθώσεως ώστε να δίνει τουλάχιστον την δυνατότητα και σε αυτούς τους μαθητές να έχουν δελτίο για τις αστικές συγκοινωνίες.
Προβληματισμός για την ηθική διάσταση των άρθρων 11, 12 & 18 αναφορικά με τη διαφορετική αντιμετώπιση του τρόπου μετάβασης στην 1η Λυκείου σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. αλλά και μετασχηματισμό ΠΕΙ.Σ σε Π.Σ.
————————————————————-
Με εξαίρεση την ύπαρξη διαδικασίας επιλογής για την είσοδο μαθητών σε Π.Γ. (ώστε να διαπιστωθεί ότι επιθυμούν και μπορούν να μετέχουν σε εντατικότερη εκπαίδευση), θα περίμενε κανείς ότι η γενικότερη αντιμετώπιση των μαθητών σε όλα τα σχολεία δεν θα διαφέρει εξόφθαλμα και άδικα. Εντούτοις, κατά τον χαρακτηρισμό Πειραματικών Σχολείων ως Προτύπων και ιδιαίτερα όσον αφορά την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων, οι μαθητές οι οποίοι φοιτούν ήδη σε μία από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, κατά τον χαρακτηρισμό του σχολείου τους ως Π.Σ., δεν υπόκεινται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την εισαγωγή τους στο νέο Π.Σ. Παράλληλα το Γυμνάσιο και Λύκειο στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας συμπεριλαμβανομένων των ΠΕΙ.Σ, συνεχίζει να θεωρείται ενιαία 2βαθμια εκπαίδευση και οι μαθητές προβιβάζονται από την 3η Γυμνασίου στη 1η Λυκείου με τις προαγωγικές τους εξετάσεις, σε αντίθεση με τους μαθητές των Π.Σ. που πρέπει να διαγωνιστούν από την αρχή.
Προβληματισμός για την επίδραση των διατάξεων πάνω στη τελική ποιότητα των Π.Σ.
—————————————————————
α) Είναι ξεκάθαρο ότι σε όποιο σχολείο και να μαθητεύσει ένα παιδί, για να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί στις πανελλήνιες, θα χρειαστεί να κάνει φροντιστήριο στη 3η Λυκείου (πλέον όσοι επιθυμούν να αντιμετωπίζουν με προοπτικές τη δοκιμασία, κάνουν προετοιμασία από τη 2α Λυκείου). Εφόσον αυξήσουμε το φορτίο αξιολογήσεων, προετοιμασίας κλπ των παιδιών αυτών προσθέτοντας άλλη μια περιττή αξιολόγηση, αλλά και την ψυχολογική τους επιβάρυνση, ο θεσμός των Π.Σ. και η ελκυστικότητα τους θα υποβαθμιστεί. Οι συμμετοχές μαθητών μάλλον θα μειωθούν που αυτόματα θα μεταφραστεί σε πτώση του επιπέδου των μαθητών.
β) Αρκετά αν όχι όλα από τα παιδιά που εισάγονται στα Π.Σ. έχουν διαγωνιστεί και έχουν επιτύχει πλήρεις ή μερικές υποτροφίες σε ιδιωτικά σχολεία. Εντούτοις μέχρι τώρα, η δυνατότητα να επιτύχουν 6ετή φοίτηση σε ένα σοβαρό σχολείο δωρεάν, προσέλκυε αυτά τα παιδιά από τον ιδιωτικό στίβο στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση μέσω των Π.Σ. Με την εισαγωγή μίας ακόμα εξέτασης στη 2βάθμια εκπαίδευση, που στην ελληνική πραγματικότητα μεταφράζεται σε αντίστοιχη προετοιμασία σε φροντιστήριο, εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό αν όχι όλα αυτά τα παιδιά, θα επιλέξουν 6 χρόνια αδιατάρακτης σοβαρής εκπαίδευση στον ιδιωτικό χώρο. Το γεγονός αυτό μόνο υποβάθμιση θα επιφέρει στο θεσμό των Π.Σ. , στη δημόσια Παιδεία, και στα οικονομικά των γονέων.
Προβληματισμός για τη ψυχολογική διάσταση της διάταξης των άρθρων 18 και 56 παρ. 10β
——————————————————–
Τα παιδιά που επέλεξαν να διαγωνιστούν για την είσοδο τους σε Π.Γ. στην ηλικία των 11-12 ετών έκαναν μια πολύ βαριά επιλογή. Κόπιασαν και πέρασαν έντονες ψυχολογικές επιβαρύνσεις. Πέρασαν μεγάλο άγχος για την περίπτωση αποτυχίας, γνωρίζοντας ότι η ευκαιρία ήταν μια και του χρόνου δεν θα υπήρχε άλλη. Είχαν όμως και την ψευδαίσθηση μια παρηγοριάς εφόσον αποτύγχαναν: θα κέρδιζαν τους φίλους τους και τις παρέες τους πίσω. Θα γλίτωναν τη “τιμωρία” της εκούσιας απομάκρυνσης από γνώριμα περιβάλλοντα και πρόσωπα, κατά την ούτως ή άλλως φορτισμένη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.
Αντίστοιχα, τα παιδιά της 3ης Λυκείου, διαγωνιζόμενα για την εισαγωγή τους στη 3βάθμια εκπαίδευση και το μέλλον τους, κουβαλούν ένα τεράστιο άγχος για τη περίπτωση αποτυχίας. Ακόμα και αυτά όμως
μπορούν να ανακουφιστούν με τη ψευδαίσθηση μια παρηγοριάς εφόσον αποτύγχαναν: ότι θα έχουν και άλλη ευκαιρία του χρόνου ή του παραχρόνου.
Τα παιδιά που θα κληθούν να υπερασπιστούν τη θέση τους για τη μετάβαση από τη 3η Γυμνασίου στη 1η Λυκείου, δεν θα έχουν καμία ψυχολογική οδό “διαφυγής”. Αν αποτύχουν θα ξεριζωθούν από την εντατική εκπαίδευση, από το περιβάλλον τους, από τους φίλους τους, θα μεταφερθούν διαπομπευμένοι σε άλλο σχολείο, και δεν έχουν δυνατότητα να ξαναπροσπαθήσουν. Και όλο αυτό για μια κατάταξη με κλάσματα της μονάδας. Το ψυχολογικό φορτίο τους αναμένεται να είναι τεράστιο. Συμψηφιζόμενο δε με την ηλικία τους και την αντιμετώπιση της εφηβείας μάλλον μεταφράζεται σε απάνθρωπο.
Συμπερασματικά
——————
Κ.Υπουργέ,
Η παροχή ίσων ευκαιριών μέσω της “ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού” είναι μια σκέψη η οποία γενικότερα και άμεσα καταστρέφει χρόνια ποιοτικά όσον αφορά την εκπαίδευση, για το σύνολο των μαθητών.
Παράλληλα οι διατάξεις του άρθρου 18, εξαιρούν το σύνολο των μαθητών των Π.Σ. από τις ελαφρύνσεις στις μεταφορές με αστικές συγκοινωνίες με τρόπο που δεν ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου.
Επιπλέον οι μεταβατικές διατάξεις εξαιρούν τους μαθητές που τώρα φοιτούν στη 1η & 2α Γυμνασίου από τα νόμιμα δικαιώματα τους της μετάβασης από το Γυμνάσιο στο συνδεδεμένο Λύκειο μέσω των προαγωγικών εξετάσεων.
Αντί να εναλλάσσονται οι μαθητές στα ίδια σχολεία, χρήσιμο θα ήταν να αυξηθούν τα σχολεία στα οποία ακολουθούνται οι πρακτικές που αποδίδουν (όπως πλέον είναι ξεκάθαρο από τα αποτελέσματα των σχολείων αυτών στις πανελλήνιες), δηλαδή σχολεία με ανεβασμένο επίπεδο μαθητών και ανεβασμένο επίπεδο εκπαιδευτικών που επιλέγονται και αξιολογούνται. Χρήσιμο δηλαδή θα ήταν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα πρότυπα σχολεία. Το κάνετε ήδη με νέα Π.Σ. και εάν κρίνεται ότι μπορείτε, δημιουργήστε ακόμα περισσότερα. Επίσης, για την παροχή δυνατότητας και ευκαιριών σε παιδιά που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στο Γυμνάσιο και επιθυμούν την εισαγωγή τους στο Λύκειο ή στη πορεία ανακάλυψαν την ύπαρξη αυτών των σχολείων και επιθυμούν να προσπαθήσουν για 1η φορά την εισαγωγή τους στο Λύκειο, η δημιουργία ενός ή δύο τμημάτων μαθητών στο Λύκειο επιπλέον αυτών που υπάρχουν στο συνδεδεμένο Γυμνάσιο (όπως ήδη συμβαίνει σε τουλάχιστον ένα Π.Λ.), θα δώσει την ευκαιρία και σε αυτά τα παιδιά να διαγωνιστούν, χωρίς να επιβαρύνεται ο θεσμός με τα μειονεκτήματα της εναλλαγής μαθητών που ήδη αναφέρθηκαν, χωρίς δηλαδή απώλεια ποιοτικών χρόνων εκπαίδευσης για όλους και υποβαθμισμένη συνολικά εκπαίδευση του συνόλου.
Καταργήστε την “ανανέωση” των μαθητών καθώς σε αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα της ενέργειας σας αυτής δεν θα αποδώσει περισσότερους καλά εκπαιδευμένους μαθητές, ούτε θα ενισχύσει το όφελος του συνόλου από τις ίσες ευκαιρίες, και αντικαταστήστε την με αύξηση των μαθητών, δηλαδή με αύξηση των Π.Σ. ή των τμημάτων των Π.Λ.
Επεκτείνεται τις μεταβατικές διατάξεις και στα παιδιά που φοιτούν τώρα στην Α’ και Β’ Γυμνασίου των Π.Γ., αλλά και στα παιδιά που δίνουν τώρα για να μπουν, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη μια αλλαγή στην παιδεία με εφαρμογή αναδρομική και με καταστρατήγηση του νομικού κεκτημένου.
Τροποποιήστε τη διάταξη αναφορικά με τις μετακινήσεις των μαθητών ώστε τουλάχιστον να επιτρέπουν την ίση μεταχείριση των ελληνοπαίδων για τη δωρεάν μεταφορά με τις αστικές συγκοινωνίες.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επιμέλεια με την οποία θα διαχειριστείτε τους προβληματισμούς μας και ευελπιστώ ότι θα υιοθετήσετε τις συναφείς τροποποιήσεις του σ/ν.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
εγώ προτείνω να γίνουν εκλογές στα 2 χρόνια για να δούμε εάν είναι άριστη η κυβέρνηση να κλείσει την 4ετία.
Ζητάτε ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ των παιδιών στα Πρότυπα Γυμνάσια. Στην ουσία λοιπόν, ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ και το ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, που το ίδιο επέλεξε μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις.
Γιατί πάντα θύματα να είναι πάντα τα παιδιά;;;;
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω την ουσιώδη αναγκαιότητα (πέραν των νομικίστικων ακροβασιών) νέας αξιολόγησης με εισαγωγικές εξετάσεις, των αποφοίτων μαθητών του Προτύπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, για την εγγραφή τους στο Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.
Η διαίρεση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Γυμνάσιο και Λύκειο, έχει τους παιδαγωγικούς της λόγους, αλλά δεν καταργεί το δεδομένο, όπως και ο χαρακτηρισμός το επιδεικνύει, μιας ενιαίας Βαθμίδας Εκπαίδευσης, η οποία θα πρέπει να συνεπάγεται μια ομαλή συνέχεια και συνέπεια σε όλη την διαδρομή των 6 τάξεων.
Αν κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο, δεν είναι σαν να αμφισβητείται το έργο του Προτύπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων;
Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ζωσιμαία Σχολή φέρει το τιμημένο όνομα των Γιαννιωτών Ευεργετών Ζωσιμαδών, η οποίοι οραματίστηκαν μια ενιαία Σχολή, ενός επιπέδου που αντιστοιχεί σ’ αυτό τουλάχιστον, πυ σήμερα αποκαλούμε «προτύπου». Και άφησαν και τα σχετικά κληροδοτήματα, που θα πρέπει επί τέλους να αξιοποιηθούν προς αυτόν τον ιερό σκοπό!
Σε κάθε περίπτωση, συντάσσομαι και υποστηρίζω τα σχετικά Υπομνήματα του «Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων» καθώς και του «Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων», και των δύο των οποίων, είμαι μέλος.
Ευχαριστώ.
1.Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται «η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού»,και μόνο αυτή η φράση δείχνει το πόσο λανθασμένο είναι αυτό το άρθρο.Δεν αναφέρει η έκθεση όμως ότι δεν σας ενδιαφέρει φυσικά η ψυχολογική υγεία των μαθητών, που ενώ έχουν ήδη κριθεί ως ικανοί τουλάχιστον να φοιτούν στο σχολείο, αυτό αναγκάζονται σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος,και επιστρέφουν με τον χαρακτηρισμό του αποτυχημένου, ενώ είναι σύμφωνα με την βαθμολογία τους αριστούχοι μαθητές.
2.Η αλλαγή των κανόνων στην μέση του παιχνιδιού είναι αντισυνταγματική
3.Καταστρέψει την έννοια των προτύπων σχολείων, για την γ΄γυμνασίου καθώς οι μαθητές αυτοί δεν θα συμμετέχουν σε ομίλους που υπάρχουν , καθώς θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για προετοιμαστούν για τις επιπλέον εξετάσεις.
4.Οι μόνοι που ευνοούνται είναι τα φροντιστήρια.Στα οποία θα απευθυνθούν όλοι οι υποψήφιοι.
Εύχομαι και ελπίζω η αναστάτωση που έχει δημιουργήσει το συγκεκριμένο άρθρο στα παιδιά και στους γονείς των μαθητών των Προτύπων να είναι μια παράλειψη του νομοθέτη, και να μην υποβάλλονται σε επαναληπτικές εξετάσεις για το Λύκειο τα παιδιά που ήδη φοιτούν στο πρότυπο Γυμνάσιο.
Ήθελα να σας πω σχετικά για το άρθρο 18 περί της εισαγωγής στα πρότυπα σχολεία ότι :Οι μαθητές που φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2019-2020 στην Α και Β Γυμνασίου των Προτύπων Γυμνασίων εισήχθησαν κατόπιν εξετάσεων στα Πρότυπα Γυμνάσια στη βάση συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων (Αριθμ. 67563/Δ6, ΣΤ, σελ. 1927 για τους μεν πρώτους και Αριθμ. 30813/Δ6, ΣΤ., σελ. 9671) με βάση τις οποίες προβλέπεται ότι για τα υφιστάμενα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Γυμνασίου θα εγγραφούν αυτοδίκαια στην Α’ τάξη του συνδεδεμένου Λυκείου). Είχαν προηγηθεί κατά τα προηγούμενα έτη οι αποφάσεις : Αριθμ. 63619/Δ6, ΣΤ, σελ. 12807 του 2017, Αριθμ. 47381/Δ6, ΣΤ., σελ. 9844 του 2016 και Αριθμ. 77446/Δ6, ΣΤ. σελ 9989), με τι οποίες επίσης προβλέπεται η αυτοδίκαια εγγραφή των αποφοίτων των Προτύπων Γυμνασίων στην Α’ τάξη του συνδεδεμένων Προτύπων Λυκείων. Ως εκ τούτου ΚΑΘΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ ΑΝ ΠΑΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ .
Για το σχολείο ρε γαμώτο
Είμαι μαθητής της Β τάξης Προτύπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής, και θα ήθελα να αναφερθώ στο Άρθρο 18 που απασχολεί εμένα, τους συμμαθητές μου καθώς και όλους τους μαθητές των Προτύπων και τις οικογένειές τους αυτές τις δύσκολες ημέρες.
Όταν έδωσα εξετάσεις δεν χρειάστηκε να χάσω τις συνήθειές μου. Με οδήγησε η παρότρυνση των γονέων μου λίγο πριν τις εισαγωγικές εξετάσεις.»Δεν έχεις να χάσεις και τίποτα» μου είπαν·»ίσως εκτός από έναν πληγωμένο εγωισμό εάν αποτύχεις, αντίθετα να κερδίσεις τη συμμετοχή σου σε ένα πολύ καλό σχολείο, (αν περάσεις)!». Αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια να εισαχθώ στην Ευαγγελική, έχοντας στο νου μου πως θα έχω εξασφαλίσει, και νομικά, την φοίτηση μου στο Γυμνάσιο και Λύκειο του σχολείου μου.
Και τα κατάφερα! Πήγα στο σχολείο αυτό αφήνοντας πίσω μου κάθε ενδοιασμό και φόβο, μήπως χάσω τους παλιούς μου φίλους, ή δεν μπορώ να συναγωνιστώ τα παιδιά του νέου σχολείου. Ένιωθα πάρα πολύ υπερήφανος για τον εαυτό μου, διότι έγινα και εγώ ένας μαθητής του σχολείου αυτού, με τους ιδιαίτερα ικανούς, ηθικούς και ταλαντούχους μαθητές, και τους εξαιρετικούς καθηγητές.
Αισθάνομαι πλέον ότι ανήκω σε μια μεγάλη οικογένεια. Όμως όλα αυτά ενδέχεται να αλλάξουν χάρη σε σας. Θα πρέπει να επανεισαχθώ στο σχολείο μου με σκληρές εξετάσεις, καθώς μου αφαιρείται το νόμιμο δικαίωμά μου να φοιτώ στο σχολείο της καρδιάς μου. Τώρα δεν έχω κάτι να κερδίσω αλλά μόνο να χάσω. Με απειλούν ότι εάν δε περάσω θα χάσω τα πάντα από τα επόμενα 3 χρόνια της ζωής μου.
Και να ξέρετε, οι συμμαθητές μου και εγώ, που είμαστε, κατά τη γνώμη μου, από τις πιο αδικημένες και αμφισβητούμενες χρονιές, με φροντιστήριο ή χωρίς θα διαπρέψουμε, και θα δώσουμε τα πάντα, ίσως σε βάρος των μαθημάτων που δεν εξετάζονται, για να περάσουμε, γιατί το θέλουμε και μπορούμε.
Μακάρι να περάσουμε όλοι, όμως αποτυχίες μπορεί να υπάρχουν. Οι αποτυχίες αυτές, τολμώ να πω, ότι θα είναι σε μονοψήφιο αριθμό. Αλήθεια τώρα, τι θέλετε; Να καταστρέψετε τις ζωές των λίγων αυτών παιδιών και μαζί των οικογενειών τους; Σε τι θα ωφελήσουν εμάς αυτές οι ανούσιες εξετάσεις; Ίσως να παραμελήσουμε κάποια μαθήματα μια χρονιά, και να μειωθεί στο ελάχιστο ο ελεύθερός μας χρόνος, και ο χρόνος μας για σωματική άσκηση και ανεμελιά;
Έτσι κάποιος δεν γίνεται καλύτερος, εάν αυτό σκοπεύετε. Είναι άδικο, ανεύθυνο, αναίσθητο, απερίσκεπτο και θα έλεγα πολύ πρόχειρο το σχέδιο σας για ένα θέμα τόσο ευαίσθητο, που δείχνετε να μη το γνωρίζετε πολύ καλά από μέσα. Τι γίνεται; Προσπαθείτε να αντιγράψετε προγράμματα του εξωτερικού, χωρίς να τα προσαρμόσετε πρώτα στην Ελλάδα;
Συγχωρέστε με για τους χαρακτηρισμούς, γιατί πράγματι είμαι πολύ μικρός για να σας κρίνω εσάς τους πολύ μεγάλους, όμως αυτή είναι η φωνή της ψυχής και λογικής μου.
Μακάρι να μπορούσατε να μας ακούσετε, να μας ρωτήσετε για τα προβλήματά μας, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, και την ενίσχυση του έργου των καθηγητών. Μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, και εάν αυτό επιδιώκετε, είναι το μόνο πράγμα στο οποίο ΌΛΟΙ ΜΑΣ συμφωνούμε μαζί σας.
Με εκτίμηση,
Σοφούλης Σπύρος
Πιστεύω ότι κάθε χρόνο τα παιδιά των ΠΠΓ και ΠΠΛ πρέπει να δίνουν εξετάσεις για να μείνουν στο σχολείο τους. ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ? Τα παιδιά ήδη έδωσαν εξετάσεις για να εισαχθούν στο ΠΠ που το καθένα είχε το όνειρο και τη φιλοδοξία να πάει… ήξεραν ότι πετυχαίνοντας εκεί κερδίζουν το δικαίωμα να είναι μαθητές του εν λόγω σχολείου και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Τώρα έρχεστε εκ των υστέρων και τους ανατρέπετε όλο το σχεδιασμό της ζωής τους, τους αφαιρείτε τα κεκτημένα τους. Τα βάζετε σε μια διαδικασία να διαγωνιστούν να κερδίσουν αυτά που ήδη έχουν με την προσπάθειά τους και μέσα από ένα πολύ δύσκολο διαγωνισμό και αδιάβλητο έχουν κερδίσει. Ποιά λοιπόν πρέπει να είναι η εμπιστοσύνη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα και προς την Αρχή που το διέπει δηλαδή το Υπουργείο ? Εκτός των άλλων τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν όπως ξέρετε και άλλες πολλές ασχολίες. Φροντιστήρια Αγγλικών και άλλων ξένων γλωσσών για τις οποίες δυστυχώς το κράτος στην Ελλάδα δεν είναι ικανό να προσφέρει γνώση επαρκή στα παιδιά μας, αθλητισμό που πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν αρχίσει να κάνουν σε επίπεδο πρωταθλητισμού, διάφορες άλλες ασχολίες συν ότι πρέπει να αρχίσουν να αποκτούν και μια κοινωνική ζωή. Πότε θα τα προλάβουν όλα αυτά… Για΄τι εμείς επιπροσθέτως του άγχους που είναι λογικό να έχουμε όπως άγχος θα έχουν και τα παιδιά θα πρέπει εκτός όλων των άλλων που πληρώνουμε γιατί η πολιτεία δεν μπορεί να μας τα προσφέρει να πληρώσουμε πάλι για φροντιστήρια ? Γιατί να ξαναμπούμε πάλι σε τέτοια διαδικασία ? Δε μας φτάνει ο κορονοιός? Μας ρωτάνε αν έχουμε πια χρήματα να υποστηρίζουμε τα όνειρα και τις προσπάθειες των παιδιών μας? ΕΛΕΟΣ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ… Αλλωστε υπάρχουν και οι εκλογές….. και αν δε σκέφτεστε εμάς τουλάχιστον σκεφτείτε αυτές…..
Κα Υπουργέ
Ως πατέρας δύο μαθητών, οι οποίοι φοιτούν σε πρότυπο σχολείο και με το μεγαλύτερο από αυτά στην Γ Γυμνασίου, πρέπει να σας επισημάνω ότι η «αδικία» στην οποία αναφέρονται οι υπόλοιποι γονείς, όχι μόνο προσωποποιείται στους μαθητές της Ά και Β΄ Γυμνασίου αλλά κάνει ολοφάνερη την παρουσία της στο ίδιο μας το σπίτι (το δεύτερο παιδί μου φοιτά στην Β΄Γυμνασίου).
Νομίζω ότι όπως σε όλους τους νόμους κατά την εφαρμογή τους, έτσι και στην τροποποίηση αυτού, περί εισαγωγής στα πρότυπα, θα πρέπει να ισχύσει στους μελλοντικούς υποψηφίους της Α΄Γυμνασίου και μετά, διατηρώντας ακέραια τα κεκτημένα δικαιώματα των υπαρχόντων μαθητών
Με τιμή
Θεόδωρος Μουγιάκος
Γενικός Αρχίατρος – Ψυχίατρος
Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής
414 ΣΝΕΝ
Συμβαίνει ΥΠΟΒΆΘΜΙΣΗ των Προτύπων Γυμνασίων.
Αξιότιμη κα υπουργέ
Εδώ και λίγες ημέρες συζητώ με γονείς πολύ καλών και αριστων μαθητών του Δημοτικού σχολείου στο οποίο φοιτούν τα δίδυμα δικά μου παιδιά, συζητώ με μέλη του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού, αλλά και με μέλη Συλλόγων Γονέων των υπολοίπων Δημοτικών της περιοχής μου.
1. Το ενδιαφέρον πλέον των γονιών για το Πρότυπο Γυμνάσιο έχει χαθεί καθώς κανένας γονέας δεν θέλει να υποστεί το παιδί του την επίπονη διαδικασία εισαγωγής σε αυτό, με το δεδομένο ότι μετά από τρία χρόνια θε πρέπει να την ξαναπεράσει για να αποδείξει την αριστεια του.
2. Τα ίδια τα παιδιά προτιμούν να συνεχίσουν την πορεία τους στο γυμνάσιο της περιοχής τους, διατηρώντας τις φιλίες και τις παρέες τους, παρά να φοιτησουν σε πρότυπο γυμνάσιο για τρία χρόνια και μετά ίσως να επιστρέψουν στο λύκειο μόνα και αποσυνδεδεμένα. Ναι, και οι άριστοι μαθητές έχουν κοινωνική ζωή, έχουν μαθητικά χρόνια που πρέπει να θυμούνται όμορφα.
3. Ακόμα και γονείς παιδιών που έχουν υποστεί σχολικό εκφοβισμό και απομόνωση λόγω της αριστείας τους, βλέπουν με ΤΡΌΜΟ το ενδεχόμενο της επιστροφής των στο λύκειο σε ηλικία 15-16 ετών. Βλέπουν με ΤΡΌΜΟ την ενδεχόμενη υποβάθμιση των σπουδών των παιδιών τους από ένα Πρότυπο Γυμνάσιο στο λύκειο της περιοχής τους.
Όσα νέα Πρότυπα Γυμνάσια και να δημιουργηθούν, το ενδιαφέρον και ο προγραμματισμός των γονέων και των μαθητών στρέφεται στην δοκιμασία εισαγωγής σε Πρότυπα Λύκεια για καλύτερη προετοιμασία τους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Όσα νέα Πρότυπα Γυμνάσια και να δημιουργηθούν, ΔΕΝ θα υπάρχει το ενδιαφέρον και η διάθεση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και φοίτηση σε αυτά, όσο ποιοτική και αν είναι, όσο και αν προάγει την Αριστεια, εφόσον δεν είναι θα υπάρχει η δυνατότητα να μεταβούν αυτοδικαίως στα Πρότυπα Λύκεια. ΌΧΙ, εφόσον τα συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια θα απαιτούν νέες εξετάσεις για εισαγωγή.
Είναι πολύ επιφανειακή η σκέψη ότι τόσα σχόλια σε αυτό το Άρθρο, οι τόσες κραυγές αγωνίας και ανασφάλειας, αφορούν μικρή μειοψηφία των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων.
Αφορούν πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία των μαθητών Ε και ΣΤ τάξης των Δημοτικών Σχολείων.
Στο κάτω κάτω, γιατί ΔΕΝ επιβραβεύεται από το υπουργείο Παιδείας η αριστεία των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων, ενώ ΕΠΙΒΡΑΒΕΒΕΤΑΙ σε τόσους διαγωνισμούς Μαθηματικών, Φυσικής, Αστρονομίας, Ορθογραφίας, Ελληνικών κοκ;
Γιατί υφίστανται άνιση μεταχείριση, ενώ Απέδειξαν την αριστεία τους και δεν φοιτούν τυχαία (με κλήρωση) στο Πρότυπο Γυμνάσιο;
Γιατί οι ΤΥΧΑΊΟΙ και ΌΧΙ ΆΡΙΣΤΟΙ μαθητές των πειραματικών Γυμνασίων θα απολαμβάνουν αυτοδικαίως την μετάβασή τους σε Πειραματικά και Πρότυπα Λύκεια, ενώ οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων πρέπει να αποδείξουν ξανά την αξία τους;
Και όλα αυτά επειδή ο μαθητής της Γ Γυμνασίου ΠΓ κατάφερε, για κάποιο λόγο, εκείνο το πρωινό, στις εξετάσεις εισαγωγής, να πετύχει βαθμό 18,8 και όχι 18,9 με τον οποίο εισάγεται ο τελευταίος. Οι εξετάσεις είναι ένα στιγμιότυπο, μια φωτογραφία που αν στιγμιαία κλείσεις τα μάτια σου δεν βγαίνεις καλός. Η φοίτηση, όμως, στο Πρότυπο Γυμνάσιο είναι ποιοτική, αποτελεσματική και προετοιμάζει ουσιαστικά αυριανούς Επιστήμονες. Αρκεί να μπορέσουν να συνεχίσουν και να μην προδιαγραφει η πορεία τους από ένα στιγμιότυπο.
Αυτό πλέον, τρέμουν ΌΛΟΙ οι γονείς των ικανών, αξιόλογων και αριστων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου.
Ευχαριστώ
Τζιόλας Κωνσταντίνος, πατέρας του Νικόλα και της Σοφίας, άριστων μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο.
Θεωρώ πως η πρόθεση του υπουργείου για διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων για το Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας για τους μαθητές/τριες του Πρότυπου Γ/σίου Ζωσιμαίας που θα αποφοιτήσουν φέτος είναι άδικη και θα πρέπει να αποσυρθεί. Οι μαθητές του Πρότυπου Γ/σίου Ζωσιμαίας ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με τα υπόλοιπα πρότυπα γυμνάσια της χώρας, των οποίων τα παιδιά δεν θα δώσουν εξετάσεις εισαγωγής για τα αντίστοιχα συνδεδεμένα Λύκεια. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σχολείο έχει εκπαιδευτικό προσωπικό που έχει επιλεγεί με τον ίδιο τρόπο αξιολόγησης των υπολοίπων προτύπων, έχει πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, και υλοποιεί μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων.
Διαφωνώ με την πρόταση εξετάσεων των μαθητών γυμνασίων προτύπων σχολείων μεταβατικα προς το λύκειο, επειδή αυτό σημαίνει σκληρή προετοιμασία, μεγάλο κόστος για τους γονείς, άγχος σε εφηβική περίοδο, που μπορεί να καταλήξει σε νέο σχολικό περιβάλλον, κουβαλώντας την «αποτυχία», συνεπώς με μείωση αυτοπεποίθησης.
οπώς καταλαβαίνετε το υπουργείο παιδείας για άλλη μια φορά φέρθηκε με δειλία. Οπως και οι πορηγουμενες κυβερνήσεις τωρα και η κυβερνηση της Ν/Δ αποφασίζει να περάσει ένα νομοσχέδιο που αφορά την παιδία λόγο των κινητοποιήσεων που θα προκύψουν. Πιστεύω ότι με το να βάζετε περισσότερες εξετάσεις άρα να αυξάνεται την εξεταζόμενη ύλη εν μέσω πανδημίας είναι μια λανθασμένη απόφαση καθώς μέχρι την επόμενη σχολική χρονία δεν θα έχει κλαυφθεί η ύλή της Α γυμνασίου πράγμα που σημαίνει ότι του χρόνου θα προσπαθούμε να καλύψουμε κενά. Συνεπώς δεν θα προλάβουμε να τελειώσουμε την ύλη και έτσι θα εξεταζόμαστε σεθέματα που δεν έχουμε διδαχθεί. Όσο για τις εξετάσεις από το πρότυπο γυμνάσιο στο πρότυπο λύκειο τις βρίσκω εντελώς άδικες και το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξήσουν την δύναμη των φροντηστηριρίων.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να είναι δίκαιο το νέο νομοσχέδιο είναι να εξαιρεθούν οι φετινοί μαθητές γυμνασίου. Σας παρακαλώ να αναθεωρήσετε