Άρθρο 22: Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΕΑΕ

1. Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης δεν δικαιολογούν την πρόσληψη αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους προσλαμβανομένους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς υπολογίζονται με το γινόμενο των μηνιαίων αποδοχών του εισαγωγικού κλιμακίου με το κλάσμα που έχει αριθμητή τις δεδουλευμένες ώρες και παρανομαστή τις ώρες του πρωτοδιόριστου του κλάδου τους. Η προϋπηρεσία αυτών υπολογίζεται με την αναγωγή του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών σε έτη, μήνες, ημέρες.

2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται βάσει πινάκων κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω πίνακες συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκπαιδευτικοί στους τελικούς πίνακες.

3. Για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ συντάσσεται ένας πίνακας υποψηφίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον πίνακα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΑΕ προηγούνται οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την ημερομηνία κτήσης πτυχίου και την προϋπηρεσία. Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Εν συνεχεία ακολουθούν οι ΠΕ60.50 και οι ΠΕ70.50 κατατασσόμενοι με τα παρακάτω κριτήρια.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50». κατατάσσονται με τα ίδια παρακάτω κριτήρια.

i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:

α) Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μια (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.
β) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΑΕ, έξι (6) μονάδες
γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τρεις (3) μονάδες
δ) είναι κάτοχοι δευτέρου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, δύο (2) μονάδα
ε) είναι κάτοχοι δευτέρου τίτλου σπουδών στην ΕΑΕ, διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο, μιάμιση (1,5) μονάδα
στ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου τρεις (3) μονάδες
ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην ΕΑΕ που υλοποιείται από Πανεπιστήμια μιάμιση (1,5) μονάδα.
η) είναι κάτοχοι δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ μία (1) μονάδα.

Για να είναι μια ετήσια επιμόρφωση στην ΕΑΕ πιστοποιημένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
1) να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο που θα υλοποιεί την ετήσια επιμόρφωση προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
2) η επιμόρφωση να περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ,
3) τουλάχιστον το 80% των μαθημάτων του προγράμματος να είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ,
4) τουλάχιστον το 15% των μαθημάτων του προγράμματος να καλύπτει την περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην ΕΑΕ και στο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό και
5) τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ ή διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους ή το διδακτορικό τους (στην περίπτωση των διδακτόρων) είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΑΕ, ενώ το υπόλοιπο 30% των μαθημάτων να διδάσκεται από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες με ειδικά προσόντα και σχετικό δημοσιευμένο έργο ή από ή ειδικούς εκπαιδευτές (π.χ. πληροφορικοί Υποστηρικτικών Τεχνολογιών ΑμεΑ, δάσκαλοι κινητικότητας για τυφλούς…). Το ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων.
Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα.
Στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος.

ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα μοριοδοτείται με 0,20 μονάδες .
Υπολογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε μήνες πολλαπλασιαζόμενο επί 0,20
Προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών στρογγυλοποιείται σε μήνα. Προϋπηρεσία μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών δεν υπολογίζεται.

iii) Κοινωνικά κριτήρια
− Η επ’ αόριστον αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), σε μια μόνο αναπηρία και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εργασία (εκπαιδευτικό έργο), τρεις (3) μονάδες
− Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σε μία μόνο αναπηρία τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ σύμφωνα με όσα ορίζει ο ν. 3863/2010: δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) μονάδες για το δεύτερο και πέντε μονάδες (5) για το τρίτο τέκνο.
− Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν δυο (2) μονάδες.

Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικοί και από κοινωνικά κριτήρια.

4. Εφόσον δεν καλύπτονται οι θέσεις με εκπαιδευτικούς με τα παραπάνω προσόντα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνών διδακτικών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ70.50 δασκάλων ΕΑΕ προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα, οι οποίοι: α) τοποθετούνται στην προκαταρκτική τάξη και στις τάξεις Α΄ και Β΄ των ειδικών δημοτικών σχολείων και β) παρέχουν παράλληλη στήριξη − συνεκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τάξεων Α΄ και Β΄ των λοιπών δημοτικών σχολείων. Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στους κλάδους και ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα.

5. Στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων κατά περιοχή πρόσληψης και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.

6. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ οι οποίοι διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή braille (ΕΓΒ), τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο (2) πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου

  • 5 Μαΐου 2014, 15:49 | Κυριακή

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:42 | Ευαγγελία

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:37 | Βασίλης Χριστινάκης

    Άρθρο 22 παράγραφος 5 ι)

    Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα.

    ———

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

    Νόμος 3699/2008
    Άρθρο 21 Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ Υπηρεσιακές μεταβολές
    1. Σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ μπο­ρεί να μετατίθενται κατά σειρά εκπαιδευτικοί που ανή­κουν οργανικά σε σχολικές μονάδες της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι οποίοι:……………
    ……..
    ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού ότι παρακολούθησαν επιτυχώς σεμινάριο ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών και έχουν προϋπηρεσία τριών διδακτικών ετών σε δομές ΕΑΕ και στα ΚΕΔΔΥ. Σεμινάρια ετήσιας διάρκειας στην ΕΑΕ, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρι­σμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανα­γνωρίζονται, για την ένταξη στον εισαγωγικό βαθμό, ως ισότιμα με τα ανωτέρω σεμινάρια τετρακοσίων (400) ωρών,

    Τα οποία σεμινάρια καταργούνται για την Α/θμια σύμφωνα με την παραγράφο 5 του άρθρου 47 του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/τ. Α΄/19-5-2010), ενώ μένουν σε ισχύουν στους υπόλοιπους κλάδους μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου και του επόμενου διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. για την πλήρωση θέσεων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, εφόσον τα σχετικά πιστοποιητικά παρακολούθησης ετήσιων σεμιναρίων αποκτήθηκαν έως τις 31.8.2010.

    Εδώ υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να διορθωθούν γιατί δημιουργούν αδικία.
    1ο Πρέπει να προστεθεί η πρόνοια για τα σεμινάρια που ίσχυαν πριν την έναρξη ισχύος του Νόμου 3699/2008 και τα οποία είναι σε ισχύ τώρα.
    2ο Δεν είναι δυνατόν να υπολογίζονται σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν μετά την 30/08/2010 αφού τέτοια αποκλειόντουσαν σύμφωνα με τον νόμο και κάτι τέτοιο αποτελεί κατάφωρη αδικία σε όλους τους εκπαιδευτικούς που δέχτηκαν την απόφαση του κράτους να μην τα αναγνωρίζει και δεν προχώρησαν στην απόκτηση τους.

    Προτείνεται η εν λόγω αρχική παράγραφος να τροποποιηθεί σε:

    «Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΑΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2010, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μία (1) μονάδα.
    Σεμινάρια ετήσιας διάρκειας στην ΕΑΕ, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Νόμου 3699/2008 – ΦΕΚ 199/Α’/2.10.2008, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρι­σμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα ανωτέρω σεμινάρια τετρακοσίων (400) ωρών.«

  • 5 Μαΐου 2014, 15:31 | ΝΙΚΗ

    Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ με αναπηρία και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ γονείς παιδιών με αναπηρία προτείνουμε να κατατάσσονται στον αντίστοιχο κλάδο/πίνακα με βάση το βασικό πτυχίο τους και να υπάρχει ποσόστωση στις προσλήψεις τους 30% επί του συνόλου των προσλήψεων αναπληρωτών ανά νομό. Κάθε άλλη ρύθμιση π.χ. μοριοδότηση, θα οδηγήσει την συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτικών ΕΑΕ, είτε στην ανεργία, είτε σε περιοχές μακριά από το υποστηρικτικό τους περιβάλλον και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ρύθμιση κοινωνικής μέριμνας μέσα σ’ ένα νομοσχέδιο που αφορά την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

    Από τους ΣΑΤΕΑ
    Συμφωνώ απολύτως

  • 5 Μαΐου 2014, 15:31 | Σ.Φ.

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ! ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΚΑΝΑΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΩΣ ΤΟ 2013, ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΑΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΑΤΕ, ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ….

  • 5 Μαΐου 2014, 15:27 | Ειρήνη

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:27 | Μαρία

    ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ;;;

  • 5 Μαΐου 2014, 15:23 | ΣΠΥΡΟΣ

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 14:41 | ΓΩΓΩ ΑΣΗΜΑΚΟΥ

    Θέλετε ποιότητα στους διαλόγους των σχολίων ανάμεσα στους συμμετέχοντες; Τότε φτιάξτε νομοσχέδια με ποιότητα, που ανεβάζουν το επίπεδο των εργαζομένων στις τάξεις με ανάπηρα παιδιά και δεν βάζουν απόφοιτους 2014 μπροστά σε ανθρώπους που έδωσαν πολλά χρόνια από τη ζωή τους για να καταρτιστούν όπως πρέπει και να δουλέψουν στην ειδική αγωγή. Μήπως προτιμάτε να δίνετε κατώτερους μισθούς και το κάνετε έτσι; Μην παραπονιέστε λοιπόν αν εξαγριώνεται ο κόσμος!!

  • 5 Μαΐου 2014, 14:40 | Ευρυδίκη

    Δεν είναι δυνατόν να ενοχοποιούνται ΟΛΑ τα μεταπτυχιακά επειδή εν πολλοίς τα μεταπτυχιακά της Βουλγαρίας και της Ιταλίας μπορεί να είναι “μαϊμούδες” εξ αποστάσεως. Η ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να διατάξει έλεγχο για αυτά.

  • 5 Μαΐου 2014, 14:38 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!!!!

  • 5 Μαΐου 2014, 14:30 | Κατερίνα Πάσχου

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΠΛΗΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΕΝΤΡΥΦΗΣΕΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΜΗΝ ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΤΥΧΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ.

  • 5 Μαΐου 2014, 14:24 | Ελένη Κ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 14:17 | Νικόλαος Κατούντας

    Πάρα πολύ υψηλή μοριοδότηση της προϋπηρεσίας. (προτείνω στο 0,10) Επίσης, είναι εντελώς ανήκουστο να προηγείται ένας προπτυχιακός τίτλος έναντι ενός μεταπτυχιακού-διδακτορικού, αλλά και να πριμοδοτείται τόσο η προυπηρεσία και το σεμινάριο σε σχέση με σπουδές ανώτατου επιπέδου. Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, έχει πολλές αδικίες.

  • 5 Μαΐου 2014, 14:06 | Αναστασία

    Θα ήθελα απλά να παρατηρήσω κάτι. Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά αυτή την φοβερή εξάπλωση της Πρωτοβάθμιας. Τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στα συμφέροντα της πρωτοβάθμιας. Πρώτοι διδάξαντες οι δάσκαλοι γενικής ξαφνικά τώρα που υπάρχει μείωση των θέσεων να βλέπουμε εξάπλωση προς την ειδική και στη συνέχεια θα βλέπουμε και μια εξάπλωση προς τα ΕΕΕΕΚ, πρόκειται για δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχουμε να κάνουμε με έφηβους, οι οποίοι όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίζουν δεν ξεφεύγουν από την εφηβεία και τις συμπεριφορές τους. Εμείς που προερχόμαστε από καθηγητικές σχολές πόσο μάλλον όσοι προερχόμαστε και από τμήματα, Φ.Π.Ψ, Φ.Π. κτλ…λαμβάνουμε γνώσεις ψυχολογίας στα τμήματα μας εφήβων, αναπτυξιακή και πολλά άλλα μαθήματα. Με ποιο σκεπτικό συρρικνώνεται η Δευτεροβάθμια και δίνονται οργανικές σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας;;;
    Μήπως είμαστε λίγοι;;

    Η συνηθισμένη δικαιολογία είναι, πως το ΓΝΩΣΤΙΚΌ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ που διδάσκεται είναι ΧΑΜΗΛΟ αναλογικά της ηλικίας… λοιπόν έχω μια πρόταση. στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσαν να εργαστούν Νηπιαγωγοί τουλάχιστον για τις πρώτες τάξεις μιας και το γνωστικό αντικείμενο που διδάσκεται είναι σαφέστατα χαμηλότερο.

    Ταυτόχρονα μια σοβαρή πρόταση είναι να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν περισσότερα ειδικά γυμνάσια, μια νέα δομή την οποία είδα να λειτουργεί πολύ καλά και επιτέλους να απεγκλωβίσει μαθητές απο ΕΕΕΕΚ και ΤΕΕ ης βαθμίδας και να λάβουν μαζί με κάποια ειδικότητα και βασικές γνώσεις.

    Για να μην αδικείται όμως κανείς θεωρώ και εγώ πως δεν γίνεται οι δάσκαλοι ειδικής να προηγούνται διδακτορικών ενώ ταυτόχρονα δάσκαλοι ειδικής και δάσκαλοι γενικής με μεταπτυχιακό θα έπρεπε να θεωρούνται ισότιμοι!

  • 5 Μαΐου 2014, 14:03 | ΣΟΦΙΑ

    Συμφωνώ και επαυξάνω με ΟΛΕΣ τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
    Επειδή θα χαλάσουμε την <> και το βόλεμα κάποιων, πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάφωρη αδικία;!
    ΜΟΝΟ στον δικό μας κλάδο και πίνακα δεν προτάσσεται το βασικό πτυχίο. Επίσης εκτινάσσονται με μοναδικό τρόπο τα μεταπτυχιακά, τις περισσότερες φορές βέβαια με πτυχιούχους που δεν γνωρίζουν τι είναι ο αυτισμός!
    Με αυτή τη λογική εμείς που κάναμε πρακτική και στις 2 δομές διδάσκοντας επί δύο εξάμηνα γιατί να μην μπαίνουμε και εμείς στον πίνακα αναπληρωτών της γενικής και περισσότερο στον ΑΣΕΠ τους;
    Μάλλον δεν θα λάβω και καμία σοβαρή απάντηση από τους αντίστοιχους <> ειδικούς παιδαγωγούς…

  • 5 Μαΐου 2014, 13:53 | maria

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 13:51 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ. ΕΠΕΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΕ70- 61 ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕ71-61.

  • 5 Μαΐου 2014, 13:40 | Περσεφόνη

    Καλησπέρα σας, θα ήθελα και εγώ να μιλήσω για το νομοσχέδιο. Προτού όμως, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι ΔΕΝ εργάζομαι στο χώρο της ειδικής αγωγής. Για μένα το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλές αδικίες.
    1)Το γεγονός, ότι προτάσσεται ένας προπτυχιακός τίτλος έναντι ενός μεταπτυχιακού-διδακτορικού είναι εντελώς πρωτοπόρο και παράλογο. Δεν μπορεί να εξισώνονται 4 έτη σπουδών με 5-8 ούτε όμως να εξισώνονται τα προπτυχιακά μαθήματα με τα μεταπτυχιακά που είναι πιο απαιτητικά. Επίσης, απαξιώνεται η γενική παιδαγωγική που απαιτείται για την ειδική. Τι είδους εκπαίδευση επιθυμούμε; Ποιος στηρίζει αυτές τις θέσεις και Του ΣΑΤΕΑ; Θέλουμε ένας 22χρονος να μπαίνει στην τάξη χωρίς πείρα, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ-ερευνητική έναντι ενός άλλου; Θα το θέλαμε αυτό για το παιδί μας; Θέλουμε να μην δίνουμε κίνητρο στους εκπαιδευτικούς για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών-διδακτορικών σπουδών;Η ΠΡΟΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΏΝ-ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΏΝ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥΣ (Π.Χ. 2 ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΉ ΒΟΛΟΥ 4 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Κ.ΛΠ)
    2) Όχι πάλι στην εμπορευματοποίηση της ειδικής αγωγής με τα νέα σεμινάρια που προσφέρουν αποσπασματικές γνώσεις. Χαμηλή μοριοδότηση των νέων όχι στο 1.5 και καμία στα παλιά.
    3) Επίσης, πάρα πολύ υψηλή η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας δεδομένου του λανθασμένου τρόπου που μπήκαν (π.χ. σεμινάρια), ότι μειώνει το μεταπτυχιακό και ότι δεν υπάρχει έλεγχος του εκπαιδευτικού έργου. Προτείνω στο 0.5-0,10 ή πιο υψηλή μοριοδότηση στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.
    Πολύ καλά τα σημεία όπου
    1) Μοριοδοτείται ο βαθμός πτυχίου
    2) Μοριοδοτείται το δεύτερο μεταπτυχιακό, που δεν είναι στην ειδική αγωγή (ίσως πολύ θα επρεπε να το ξανακοιτάξετε πόσο να μοριοδοτείται)
    3) ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΊ άμεσα ΑΣΕΠ, δεν χρειάζεται να μοριοδοτείται ο παλιός δεδομένου ότι τόσα χρόνια δεν έχει διενεργηθεί άλλος. Είναι άδικο για τους άλλους.
    Σας ευχαριστώ.

  • 5 Μαΐου 2014, 13:33 | ΜΑΡΙΑ Κ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 13:31 | Χρήστος Β.

    Το κρισιμότερο θέμα είναι η υποβάθμιση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που προέρχονται από τη γενική εκπαίδευση. Αποτελεί δε, παγκόσμια πρώτη η πρόταξη της βασικής γνώσης και του πτυχίου σε σχέση με την εξειδίκευση και το μεταπτυχιακό!
    Ας θυμηθούμε βέβαια ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα γενικής αγωγής εισάγουν σε επίπεδο Πανελληνίων, μαθητές με τις υψηλότερες μονάδες. Η Ειδική Αγωγή μοιάζει να στερείται αυτών των καλών μυαλών, που προφανώς δε θα θελήσουν να βρεθούν σε εργασιακό χώρο ως υποδεέστεροι άλλων.
    Και φυσικά υποστηρίζω την πρόταξη των διδακτορικών-μεταπτυχιακών ή τουλάχιστον την ένταξή τους στη φουρνιά της ειδικής με την ίδια ημερομηνία κτήσης πτυχίου. Πχ απόφοιτος γενικής του 2009 με μεταπτυχιακό να εντάσσεται στον πίνακα με τη φουρνιά της ειδικής του 2009. Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ορθό οι κάτοχοι διδακτορικών,μεταπτυχιακών με πολλούς μήνες προυπηρεσίας στη πλάτη τους να βρεθούν στο τέλος του πίνακα αφού προηγηθούν τα 22χρονα απόφοιτα παιδιά της ειδικής. Το ιδανικό πάντα σε έναν παιδαγωγό είναι ο συνδυασμός εμπειρίας και εξειδίκευσης. Το ένα αποκτιέται με προυπηρεσία και το άλλο με μεταπτυχιακό,διδασκαλείο κτλ… Θα ήθελα πολύ να ακούσω και την άποψη των σχολικών συμβούλων αφού οι περισσότεροι είναι δάσκαλοι με μεταπτυχιακό-διδακτορικό στην ειδική, μήπως πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις και να τις παραχωρήσουν στους νέους απόφοιτους της εδικής;;;
    Καλή σας μέρα…

  • 5 Μαΐου 2014, 13:10 | Μελίνα

    Η πρόταση για «καθαρούς» πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής, δηλ. μόνο με εκπαιδευτικούς με ‘βασικό πτυχίο’ στην Ε.Α. (ΠΕ 71/61), και η υποβάθμιση των εκπαιδευτικών της Γενικής με μετεκπαίδευση στην Ειδική, στερείται επιστημονικής και παιδαγωγικής τεκμηρίωσης.Η υιοθέτηση αυτής της πρακτικής απηχεί παρωχημένα ιατρικά πρότυπα προσέγγισης στην αναπηρία δηλ. βλέπει την αναπηρία ως ‘ατομικό πρόβλημα’ και εστιάζει στη θεραπεία των ‘προβληματικών’ ατόμων από στρατιές ‘ειδικών’.
    Η λογική ότι η ειδική αγωγή αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική αγνοεί τις εξελίξεις στην παιδαγωγική επιστήμη αλλά και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, που τονίζουν ότι οι δομές της ειδικής εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούν κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και ότι η ειδική παιδαγωγική είναι προέκταση της γενικής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί βασική εκπαιδευτική αρχή ότι τα στελέχη της Ε.Α. είναι και θα πρέπει να είναι άτομα με επιπλέον προσόντα εξειδίκευσης, με μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή ειδίκευση.
    Προτείνω λοιπόν:
    1)Να μην προτάσσονται στον πίνακα αναπληρωτών Ε.Α. οι εκπαιδευτικοί με πτυχία ειδικής αγωγής ΠΕ.71 και ΠΕ.61 ως πιο εξειδικευμένοι από τους Π.Ε. 70.50 και ΠΕ. 60.50 (με διδακτορικό/μεταπτυχιακό).

    2)Να υπάρχει μοριοδότηση που θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλα τα προσόντα και να μοριοδοτείται και το βασικό πτυχίο ειδικής αγωγής. Για παράδειγμα, ένας δάσκαλος Π.Ε.71, επειδή διαθέτει βασικό πτυχίο ειδικής αγωγής, να παίρνει 2 μόρια. Ένας δάσκαλος Π.Ε. 70.50 με μεταπτυχιακό να παίρνει και αυτός 2 μόρια λόγω του μεταπτυχιακού. Σε αυτή την περίπτωση να θεωρούνται και οι δύο εξίσου εξειδικευμένοι. Σε περίπτωση που δάσκαλος Π.Ε.71 έχει επιπλέον εξειδίκευση με μεταπτυχιακό να παίρνει 4 μόρια (2 για το πτυχίο του και 2 για το μεταπτυχιακό). Αντίστοιχα να μοριοδοτείται και η προϋπηρεσία, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια για περιπτώσεις όπου ένας εκπαιδευτικός ΠΕ. 71 που μόλις αποφοίτησε να προτάσσεται έναντι ενός εκπαιδευτικού ΠΕ. 70.50 που έχει και την ίδια εξειδίκευση και επιπλέον έχει και προϋπηρεσία.

  • 5 Μαΐου 2014, 13:08 | Παναγιώτα

    Γιατί ένας ειδικός παιδαγωγός πρέπει να θεωρείται ο μοναδικός ειδήμων πάνω στην ειδική αγωγή;;; Όλοι εμείς οι δάσκαλοι με πτυχίο δημοτικής εκπαίδευσης, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό και πολυετή εμπειρία- προυπηρεσία στην ειδική αγωγή πρέπει να θεωρούμαστε η έσχατη λύση για πρόσληψη;;; το θεωρώ απαράδεκτο…. όλοι πρέπει να μοριοδοτηθούμε ώστε να μην μπορεί ένας απόφοιτος ειδικής του 2014 να προηγείται από έναν δάσκαλο με μεταπτυχιακό και προυπηρεσία…
    Προτείνω:
    Ισότιμη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών με σπουδές στην ΕΑΕ σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό επίπεδο ή διετή μετεκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακό ή μόνο διδακτορικό στην ΕΑΕ δε θα προηγούνται των πτυχιούχων τμημάτων ειδικής αγωγής, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά θα κρίνονται ισότιμα.Για παράδειγμα ένας απόφοιτος δάσκαλος του 2010 με μεταπτυχιακό και προυπηρεσία θα μπαίνει στην ίδια σειρά με τους απόφοιτους ειδικής του 2010.

  • 5 Μαΐου 2014, 13:07 | Γονιός με παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

    Κύριε υπουργέ εμείς δεν διαπραγματευόμαστε την εκπαίδευση των παιδιών μας. Έχετε ευθύνη και υποχρέωση να τοποθετήσετε τους καλύτερους εκπαιδευτικούς. Όσο περισσότερη εκπαίδευση έχει ένας παιδαγωγός μεταπτυχιακό, διδακτορικό, διδασκαλείο, εμπειρία- προυπηρεσία τόσο καλύτερος είναι απέναντι στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Μην επιτρέψετε να τοποθετηθούν, εφόσον τους προτάξετε, οι μόλις λίγων μηνών αποφοίτοι προπτυχιακού δασκάλοι (22χρονοι απόφοιτοι χωρίς καμία προυπηρεσία και εμπειρία)στα παιδιά μας. Θα μας βρείτε μπροστά….

  • 5 Μαΐου 2014, 13:00 | zoi

    Καλησπέρα, θα ήθελα να επισημάνω κάποια σημεία του νομοσχεδίου. Όσον αφορά στη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών θα έπρεπε να υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με τη διάρκειά τους, μεγαλύτερη μοριοδότηση στα διετή μεταπτυχιακά σε σχέση με τα μονοετή. Τα υπάρχοντα σεμινάρια να έχουν την ίδια μοριοδότηση. Η προϋπηρεσία να έχει 0,1 μόρια το μήνα. Πώς γίνεται στη δευτεροβάθμια η παράλληλη στήριξη να είναι μόνο μειωμένου ωραρίου?

  • 5 Μαΐου 2014, 12:45 | leo

    Πρέπει να μοριοδοτηθεί επιπλέον:

    Α) Μεταπτυχιακό – Διδακτορικό στο γνωστικό αντικείμενο (2-4 μόρια)
    Β) Μόρια ΑΣΕΠ (μέχρι 1 μόριο)
    Γ) Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων για να υπάρχει και κίνητρο να γίνουν( 0,1 μόριο για κάθε χρονιά).

    Κατά τα άλλα Επιτέλους έπρεπε να μπεί μια τάξη στην Ειδικη Αγωγή και να λειτουργήσει υπέρ των μαθητών και όχι των συντεχνιών.
    Ευχαριστώ

  • 5 Μαΐου 2014, 12:42 | Παρασκευάς Θυμάκης

    Κύριε Υπουργέ,
    Αξιότιμα μέλη της επιτροπής σύνταξης του νομοσχεδίου,
    Αξιότιμοι βουλευτές,
    Συμφωνώ απόλυτα και στηρίζω τις θέσεις των Συλλόγων Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ)!
    Με εκτίμηση,
    Παρασκευάς Θυμάκης (Νηπιαγωγός ΕΑΕ, ΠΕ 61)

  • 5 Μαΐου 2014, 12:34 | Γιώργος Κουμαρίδης

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 12:15 | Μαρία

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 12:09 | Εφη

    Στήριζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 11:38 | ΣΤΕΛΛΑ

    Τελικά ακροβατούμε όλοι μαζί με το Υπουργείο σε μια παράλογη συζήτηση χωρίς τέλος για το ποιος είναι ο καλύτερος για την Ειδική Αγωγή.
    Το θέμα είναι ή έχεις προσόντα για την Ειδική Αγωγή ή δεν έχεις και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να το λέει ο καθένας μόνος του χωρίς αποδείξεις.
    Υπάρχει άλλος τρόπος απόδειξης των προσόντων εκτός από τον ΑΣΕΠ;
    Να ζητήσουμε όλοι άμεσα ΑΣΕΠ και να μπει ο καθένας στη θέση που του αξίζει. Όλα τα υπόλοιπα είναι πειραματισμοί.

  • 5 Μαΐου 2014, 11:14 | Μαρία Τ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 10:59 | dep

    Στους καθηγητές δευτεροβάθμιας δεν υπάρχει σχολή ειδικής αγωγής και ούτε πρόκειταινα υπάρξει επειδή υπάρχουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, γι΄αυτό πρέπει να προτάσσονται οι κάτοχοι διδακτορικού και μεταπτυχιακού. Στο κάτω κάτω είναι επιστημονικά και ακαδημαϊκά ανώτεροι και ικανότεροι. Από την άλλη βέβαια πρέπει να έλεγχούν κάποια μεταπτυχιακά που δεν απαιτούν παρακολούθηση. Παράδειγμα είναι κάποιοι αναπληρωτές που την ίδια στιγμη που δούλευαν ως αναπληρωτές σε κάποιο νησί έκαναν και μεταπτυχιακό (αυτό είναι άτοπο). Επίσης πρέπει να παίρνει παραπάνω μορια όποιος τελειώνει γρηγορότερα τη σχολή του και όχι να προτάσσεται κάποιος με καλυτερο βαθμό. Όλοι ξέρουμε ότι ο βαθμός δυσκολίας κάποιας εξεταστικής εξαρτίωταν και από τον καθηγητή που έπαιρνε το μάθημα σε κάθε εξάμηνο. Για να γίνω πιο σαφής, κάποιοι καθηγητές έβαζαν δυσκολότερα και περνούσαμε με το ζόρι και το επόμενο εξάμηνο το έπερνε άλλος καθηγητής το μάθημα και όσοι είχαν κοπέι το περνούσαν τότε με βαθμούς.

  • 5 Μαΐου 2014, 10:45 | Ανδριάνα Π.Ε.71

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!

  • 5 Μαΐου 2014, 10:33 | Δόμνα Π.Ε. 71 (6 χρόνια αναπληρώτρια )

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 09:53 | ΜΑΡΙΑ

    Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια άδικης κατάταξης στον πίνακα αναπληρωτών της δικής μας ειδικότητας ήρθε η ώρα να διορθωθεί η λίστα με τα τυπικά προσόντα κατάταξης. Το πιο λογικό είναι να ισχύει επιτέλους ότι ισχύει σε άλλους κλάδους και φυσικά στον κλάδο των δασκάλων γενικής. Ο πρώτος στον πίνακα κατάταξης να είναι αυτός με την μεγαλύτερη προϋπηρεσία! Αυτό είναι το πιο σωστό και το πρέπον για όλους όσους κοπιασαν να τελειώσουν τα προπτυχιακά μας τμήματα και για όλους όσους μπήκαν στις σχολές αυτές τότε που κανένας δεν τις ήξερε απλά και μόνο γιατί ήθελαν να εργαστούν στο χώρο της ειδικής, παρόλο που περνούσαν στο Παιδαγωγικό γενικής και όχι τώρα ξαφνικά που η γενική δεν μπορεί να τους απορροφήσει να αναζητούν διέξοδο.. Και αυτό δεν είναι κατακριτέο καλά κάνετε αλλά το σωστό είναι να αντιλαμβανόμαστε το τι ενστερνιζόσαστε…γιατί όπως ένας απόφοιτος δεν μπορεί να κάνει ένα μεταπτυχιακό και να μπεί πρώτος στον πίνακα γενικής αγωγής ..έτσι και στον δικό μας κλάδο ήρθε η ώρα να γίνει αξιοκρατικά η διαδικασία κατάταξης στον πίνακα αναπληρωτών. Σαφώς αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να μιλάμε για μία συνεργασία μεταξύ μας που σκοπό θα έχει τη συμπεριληπτική εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρίες αλλά έχουμε φτάσει σε σημείο να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες… Μιλάω σαν μία απόφοιτος που εργάζεται 6 χρόνια κάνει μεταπτυχιακό και δεν θέλει αν αναγνωριστεί υπό αυτές τις συνθήκες…γιατί αρχικά το μεταπτυχιακό κάποιος το κάνει για την δική του μετεκπαιδευση και όχι για να μπει σε ένα πίνακα που μέχρι πριν λίγα χρόνια έλεγε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να δουλέψει στον συγκεκριμένο κλάδο.!! Και κάτι τελευταίο μεταξύ μας γιατί άραγε το μεταπτυχιακό να μην είναι πουθενά πάνω από την προϋπηρεσία ίσως γιατί με την προϋπηρεσία κερδίζεις και μαθαίνεις πολύ περισσότερα εφόσον η καθημερινή σου επαφή με τα παιδιά είναι μία διαδικασία συνεχούς μάθησης. Κλείνοντας κ. Υπουργέ σας ευχαριστούμε που δίνεται ένα τέλος σε αυτή την κατάφωρη αδικία που ισχύει στον πίνακα κατάταξης των αναπληρωτών ειδικής αγωγής.

  • 5 Μαΐου 2014, 09:44 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΕ 71 (9 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ)

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 07:44 | Έφη

    Συγχαρητήρια στο Υπουργείο που βάζει επιτέλους ένα τέλος στο να προτάσσονται τα μεταπτυχιακά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και που πολλά από αυτά έγιναν μόνο για την εισαγωγή στους πίνακες και όχι από ενδιαφέρον και αγάπη για την ειδική αγωγή. Η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας πρέπει να ενισχυθεί, γιατί όποιος πραγματικά δουλεύει στην ειδική αγωγή έχει μεγαλύτερη πρακτική εμπειρία σε πολλούς τομείς της, σε σχέση με τις θεωρητικές γνώσεις που προσφέρει το μεταπτυχιακό.Αυτό δε σημαίνει πως δε χρειάζεται επιμόρφωση των καθηγητών, απλά αντιδρούμε στην υπερβολική μοριοδότησή τους. Μην ξεχνάμε πως αυτοί που δουλεύουν χρόνια στην ειδική αγωγή όργωσαν όλα τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας με ό,τι κόστος κι αν αυτό είχε στις ζωές τους.Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με το που μαθεύτηκε ότι προτάσσονται τα μεταπτυχιακά έγινε ολόκληρη βιομηχανία γύρω από αυτό το θέμα και την επόμενη χρονιά ξαφνικά εμφανίστηκαν εκατοντάδες από αυτά!!!Θα έπρεπε το Υπουργείο να ελέγχει τα μεταπτυχιακά αυτά,τη γνώση της γλώσσας στην οποία έγιναν, τη φυσική παρουσία και την πραγματική ή εικονική ολοκλήρωση των απαραίτητων μαθημάτων και εργασιών τους.Έχουν ακουστεί πολλά για την υπερβολική πληρωμή τόσο των μεταπτυχιακών όσο και των εργασιών τους,ειδικά σε μια εποχή που η Ελλάδα μαστίζεται από την οικονομική κρίση..
    Σε ό,τι αφορά τα σεμινάρια,τα άτομα που πρωτομπήκαν στους πίνακες χάρη στην κατοχή τους, ΔΕΝ ΠΡΟΤΑΣΣΟΝΤΑΝ!Μπήκαν τελευταίοι στη λίστα,επειδή δεν είχαν προϋπηρεσία και με αυτό τον τρόπο δεν «έφαγαν» τη θέση και τη δουλειά κανενός.Δίκαιο είναι με τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών να ισχύσει ό,τι και στη γενική αγωγή.

  • 5 Μαΐου 2014, 06:20 | ΚΙΚΗ ΔΡΙΤΣΑ

    Διορθώστε το απίστευτα άδικο νομοσχέδιο άμεσα!!ΝΑ ΠΡΟΤΆΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ!!

  • 5 Μαΐου 2014, 06:17 | ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Η αδικία σε όλο της το μεγαλείο εκφράζεται στο νομοσχέδιο. Εμπρός σπεύστε να τελειώσετε όλοι το πανεπισ. Βόλου για να μάθετε ειδική αγωγή. Οι υπόλοιποι πετάξτε τις σπουδές σας και την εμπειρία σας στα σκουπίδια. Κακώς λεγόσασταν ειδικοί τόσα χρόνια. Τώρα βαπτίζεστε άπειροι και πάτε τελευταίοι στον πίνακα. Απορώ οι πανεπιστημιακοί πως δεν αντιδρούν στο κατασκεύασμα αυτό. Έχουν άλλα ενδιαφέροντα ενώ βλέπουν η δουλειά τους να υποβιβάζεται;

  • 5 Μαΐου 2014, 00:08 | Παρασκευάς Θυμάκης

    Κύριε Υπουργέ,
    Αξιότιμα μέλη της επιτροπής σύνταξης του νομοσχεδίου,
    Αξιότιμοι βουλευτές,
    Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ με αναπηρία και εκπαιδευτικούς ΕΑΕ γονείς παιδιών με αναπηρία προτείνω να κατατάσσονται στον αντίστοιχο κλάδο/πίνακα με βάση το βασικό πτυχίο τους και να υπάρχει ποσόστωση στις προσλήψεις τους 30% επί του συνόλου των προσλήψεων αναπληρωτών. Κάθε άλλη ρύθμιση π.χ. μοριοδότηση, θα οδηγήσει την συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτικών ΕΑΕ, είτε στην ανεργία, είτε σε περιοχές μακριά από το υποστηρικτικό τους περιβάλλον και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ρύθμιση κοινωνικής μέριμνας μέσα σ’ ένα νομοσχέδιο που αφορά την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
    Με εκτίμηση,
    Παρασκευάς Θυμάκης (Νηπιαγωγός ΕΑΕ, ΠΕ 61)

  • 4 Μαΐου 2014, 23:09 | Κωνσταντίνος

    Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχει βασικό πτυχίο που να σε κάνει ειδικό παιδαγωγό. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει, πρέπει να εξειδικευτείς. Αυτό επιτυγχάνεται με μεταπτυχιακό τίτλο master ή με διδακτορικό. Η μοριοδότηση όμως με 3 μόνο μόρια στα μεταπτυχιακά (που ισοδυναμεί με 15 μήνες προϋπηρεσία) και 6 μόρια στα διδακτορικά (30 μηνες προϋπηρεσία), είναι ατόπημα. Στην ουσία δεν σου αναγνωρίζεται ο μεταπτυχιακός τίτλος. Είναι δίκαιο να δοθεί μεγαλύτερη μοριοδότηση στους μεταπτυχιακούς τίτλους master και διδακτορικών.

  • 4 Μαΐου 2014, 22:24 | Ελευθερία

    Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δασκάλων και των αποφοίτων του Βόλου, και τα επιχειρήματα που προβάλλονται ένθεν και ένθεν, δεν έχει καμία σχέση με τη φιλοσοφία των προσλήψεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην τελευταία δεν υπάρχει βασικό πτυχίο που να σε κάνει ειδικό παιδαγωγό. Για το λόγο αυτό οι ρυθμίσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να γίνουν με άλλη φιλοσοφία και σε τελείως ξεχωριστό επίπεδο.

  • 4 Μαΐου 2014, 22:13 | Χριστίνα

    Η μοριοδότηση που προτείνει η Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος είναι δίκαιη για όλους τους εκπαιδευτικούς Ειδικής Φυσικής Αγωγής:
    Τα προσόντα αυτών που θα διορίζονται (μόνιμοι ή αναπληρωτές) να αξιολογούνται από ειδική επιτροπή σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
    *Χρόνος απόκτησης πτυχίου Τ.Ε.Φ.Α.Α. – 1 μόριο ανά χρόνο
    *Προϋπηρεσία στο χώρο της Π.Φ.Α. – 1 μόριο ανά χρόνο
    *Κατεύθυνση / Επιλογή Ειδικής Αγωγής σε ΤΕΦΑΑ – 1 μόριο
    *Ειδικότητα Ειδικής Αγωγής σε ΤΕΦΑΑ – 2 μόρια
    *Μεταπτυχιακός τίτλος στην Ειδική Αγωγή – 4 μόρια
    *Διδακτορικός τίτλος στην Ειδική Αγωγή – 5 μόρια
    *Άλλο πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος – 2 μόρια
    Ψυχολογικού Τμήματος – 2 μόρια
    Σχολής Φυσιοθεραπευτών – 2 μόρια
    Σχολής Εργοθεραπευτών – 2 μόρια
    Σχολής Λογοθεραπευτών – 2 μόρια
    *MΟNΟ σε περίπτωση ισοβαθμίας, του ίδιου έτους αποφοίτησης, να ισχύουν τα κοινωνικά κριτήρια.

  • 4 Μαΐου 2014, 21:38 | Ελένη ΠΕ71

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!

  • 4 Μαΐου 2014, 21:37 | Κ.Θ.Ν.Τ.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ
    Το υπουργείο ΠΑΙΔΕΙΑΣ έγινε υπουργείο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ [4 ΠΑΙΔΙΑ(πιο παλιά) – όχι πρώτο το ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ – δεν λαμβάνετε η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ αλλά μοριοδότηση- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΑ Α – ΑΣΠΑΙΤΕ άστα να πάνε – επαναφορά των ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ για οικονόμα] ίσως αργότερα να έχουμε και άλλα.
    Η μοριοδότησει (προϋπηρεσία) να μείνει στην δευτεροβάθμια ως έχει. Δεν είναι σωστό κάθε λίγο και λιγάκι ο κάθε υπουργός να την αλλάζει όπως γίνεται συνέχεια με το υπουργείο οικονομικών.
    Όπως ορίζει η νομοθεσία ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι βασικό και τυπικό προσόν διορισμού ,να λαμβάνετε πρώτα υπόψη και μετά η προϋπηρεσία. Γιατί κάποιοι πρώτα πήγαν στην εκπαίδευση με διάφορους τρόπους (ορισμένοι) και μετά ζητάνε κατά εξαίρεση να παρακολουθήσουν την ΑΣΠΑΙΤΕ.
    Να λαμβάνετε με τη σειρά πρώτα το ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ μετά το ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ μετά ΑΣΠΑΙΤΕ και τέλος το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. Αν θέλει το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ας κάνει έλεγχο αυτοί που καταθέτουν ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ & ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ από το εξωτερικό, αν ταυτόχρονα ήτανε στην αίθουσα και κάνανε και μάθημα.
    Τα ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ να λαμβάνονται υπόψη όπως έγραφε η προκήρυξη για το σχολικό έτος 2013-2014. Για να σταματήσει αυτή η εκμετάλλευση, που το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ίσως από άγνοια πάει να δημιουργήσει. Πιστοποιητικά παρακολούθησης ετήσιων σεμιναρίων που αποκτήθηκαν μετά τις 31-8-2010 δεν γίνονται δεκτά.
    Να συνεχίσει να υπάρχει ο ΠΙΝΑΚΑΣ Α΄ και ο ΠΙΝΑΚΑΣ Β΄. Έτσι δεν χρειάζονται κοινωνικά κριτήρια. Όπως έγινε με τα 4 ΠΑΙΔΙΑ , που αρκετοί τρέχανε να προλάβουν για να διοριστούν και κάποιοι έμειναν με τα παιδιά όταν σταμάτησε να ισχύει και ζητούσαν να γίνουν μόνιμοι.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 4 Μαΐου 2014, 21:34 | ολινα

    Mε βάση το πτυχίο, ζητάμε ξεχωριστό πίνακα κατάταξης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πέ60-πέ70 και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πέ61-πέ71. H κατάταξη των εκπαιδευτικών να γίνεται με βάση τα ισχύοντα κριτήρια για όλους τους κλάδους εκπαιδευτικών.

  • 4 Μαΐου 2014, 21:25 | Μαρία

    Όχι άλλοι πειραματισμοί στην ειδική αγωγή! εδώ και μια δεκαετία χτίζουμε προσόντα έτσι όπως εσείς τα ζητήσατε! μη μας πετάτε έτσι! Αν σας ενόχλησε ο πακτωλός μεταπτυχιακών τίτλων, βάλτε φρένο στο ΔΟΑΤΑΠ,μην κάνετε όμως χειρότερη την κατάσταση: με το νέο νόμο θα ανθίσει το εμπόριο διδακτορικών και νέες μόδες στα σεμινάρια και μεταπτυχιακά με διαφορετικούς τίτλους.

  • 4 Μαΐου 2014, 20:48 | Τάτια

    Εγώ αυτό που αφελώς μάλλον δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί δεν αντιδράσατε όλοι εσείς που θεωρείτε τα τμήματα του Βόλου και του Μακεδονίας ντροπή, όταν λειτούργησαν πριν 16 και χρόνια. Γιατί δεν έχετε την ίδια ευαισθησία για πρόταξη μεταπτυχιακών και αλλων τυπικών προσόντων και στους υπόλοιπους κλάδους εκπαίδευσης παρά μόνο στην ειδική αγωγή;

  • 4 Μαΐου 2014, 20:36 | Ελένη

    Επιτέλους μπαίνει μια τάξη στο ομιχλώδες τοπίο των μεταπτυχιακών, στη βιομηχανία, κυρίως από γειτονικές χώρες, όπου σε ορισμένα μεταπτυχιακά είναι αμφίβολη μέχρι και η γνώση της ίδιας της γλώσσας στην οποία πραγματοποιούνται. Θα πρέπει κανονικά, όμως, να παρέχεται και μηχανισμός ελέγχου των μεταπτυχιακών, ότι όντως οι απόφοιτοί τους έχουν ασχοληθεί μαζί τους κατ’ελάχιστον. Μην υποκύψετε στις πιέσεις τους για εξωπραγματική μοριοδότηση των μεταπτυχιακών.
    Παράκληση για ισότιμη μεταχείριση μεταξύ Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας εκπ/σης. Να υπάρχει ισότιμη δυνατότητα διδασκαλίας και από τους λειτουργούς της Β’Βάθμιας εκπ/σης στα δημοτικά και όχι μόνο των δασκάλων στα ΕΕΕΕΚ, διαφορετικά να υπάρχουν στεγανά τουλάχιστον στις βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί).