1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.
2. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.
3. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».
4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμιναρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών. Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.
6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.
8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.
Είμαιαναπληρώτρια γενικής αγωγής ΠΕ60 και επικροτώ τη ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, που όμως θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από το 2010! Με την μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής, βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ60.50, να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ60 στον πίνακα των αναπληρωτών και να μπούνε από «παραθυράκια». Γνωρίζετε, είμαι βέβαιη, πως οι θέσεις που κατέχουμε στον πίνακα αναπληρωτών αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, μετά από επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και αναπληρώσεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Λάβετε επίσης υπόψη σας οτι με την ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ καταδικάζονται σε ανεργία οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής ΠΕ60.
Συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47.Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών, κατά την περίοδο 2010-2014. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.
Είμαι αναπληρώτρια νηπιαγωγός ΠΕ60.Μετά απο 2 επιτυχίες στον ΑΣΕΠ και 7 χρόνια αναπλήρωσης σε σχολεία ανα την Ελλάδα αισθάνομαι απογοήτευση και αδικία! Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών κατα την περίοδο 2010-2014.Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή πήγαν τυχαία και όχι απο επιλογή.Εκτός αυτού μην ξεχνάτε ότι πολλοί απο εμάς δεν μπορούν να δουλέψουν σε δυσπρόσιτες περιοχές αφήνοντας πίσω οικογένειες και παιδιά.Δεν είναι ΑΔΙΚΙΑ αυτό;
Επίσης με την ρύθμιση για την ειδική αγωγή βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ60.50 να μπούνε απο «παραθυράκια» και να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ60 στον πίνακα αναπληρωτών.Καταδικάζετε σε ανεργία εκπαιδευτικούς ΠΕ60 που με τόσο κόπο έχουν φτάσει ως εδώ.
Ανεξάρτητα από τα όσα αναφέρθηκαν έως τώρα, δε νοείται διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά της εν γένει εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σαφώς και υπάρχουν κάποια διαφοροποιητικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν αλλοιώνουν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτο να υιοθετείται ένας τέτοιος διαχωρισμός των εκπαιδευτικών κι ένας επακόλουθος διαχωρισμός της εκπαίδευσης. Υποτίθεται πως στόχος της εκπαίδευσης είναι η ένταξη και η συμπερίληψη. Αυτοί οι όροι δεν αναφέρονται αποκλειστικά στη μαθησιακή διαδικασία κι εκπαιδευτική πράξη, αλλά αφορούν και ένα ευρύτερο οργανωτικό επίπεδο. Έχουν να κάνουν με μια γενικότερη φιλοσοφία περί μη διαχωρισμού γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Αυτή η φιλοσοφία έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά τον κόσμο κι έχει αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες συνάδουν προς μια ενοποίηση κι όχι προς έναν διαχωρισμό.
Είμαι αναπληρώτρια ΠΕ60, όταν ήρθε η σειρά μου να διοριστώ μόνιμα, ο κ.Αρσένης κατήργησε την Επητερίδα. Εδωσα εξετάσεις με επιτυχία στον ΑΣΕΠ, υψηλή βαθμολογία και ξεκίνησα να δουλεύω αναπληρώτρια θεωρώντας ότι με ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία θα διοριστώ. Μετά έρχεται η κ.Διαμαντοπούλου με τον περίφημο νόμο της και κλείδωσε τους πίνακες. Τα τελευταία χρόνια διασχίζω τέσσερις νομούς καθημερινά, διανύοντας πάνω από 300 χιλιόμετρα για να δουλέψω. Αυτό κάνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί ΚΑΘΕ μέρα σε όλη την Ελλάδα, με πολύ κόπο, κακοπληρωμένοι και με πολλές θυσίες. Το υπουργείο έχει καταφέρει να στρέψει τον έναν εκπαιδευτικό εναντίον του άλλου.
Τι αναπληρώνουμε τόσα χρόνια? Τους εαυτούς μας αναπληρώνουμε!!! Μέχρι πότε θα πάει αυτό? Τι κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί για τις δικές μας οικογένειες? Έχουν διαλυθεί οικογένειες, δεν μπορούμε να κάνουμε ατομικό ούτε οικογενειακό προγραμματισμό, τα πράγματα είναι ΤΡΑΓΙΚΑ.
Ως εκπαιδευτικοί βιώνουμε με το πιο δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της κρίσης.
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
Θέλουμε ΜΑΖΙΚΟΥΣ μόνιμους διορισμούς.
Μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης για τον εκπαιδευτικό, δεν ζει άνθρωπος με 800 ευρώ στο Αιγαίο.
Οι προσλήψεις των αναπληρωτών να γίνονται σε μία, το πολύ δύο φάσεις.
Είναι απαράδεκτο στην αρχή κάθε σχολικού έτους, να υπάρχουν τόσες χιλιάδες κενά στις σχολικές μονάδες, και αυτά τα κενά να καλύπτονται σταδιακά ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ροές του Υπουργείου ή να μην καλύπτονται καθόλου. Απαιτείται ορθολογικός προγραμματισμός, διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και πρόσληψη αναπληρωτών, έτσι ώστε να καλύπτονται ΟΛΑ τα κενά, σε όλες τις σχολικές μονάδες.
Ολοι οι αναπληρωτές, να βρίσκονται στις σχολικές μονάδες τους, από την έναρξη του νέου σχολικού έτους…
το να καλύπτονται κενά, τα Χριστούγεννα, ή λιγο πριν το Πάσχα ή ακόμη χειρότερα, Μάιο μήνα, είναι απαράδεκτο
Στο άρθρο 47 να συμπεριληφθούν για εκπαιδευτικούς ΑμεΑ με 67% και άνω, τα παρακάτω:
– Επαναφορά του πίνακα Α΄στην ειδική εκπαίδευση, με ποσοστό πρόσληψης 20% χωρίς προϋποθέσεις (10μηνη προϋπηρεσία, μεταπτυχιακό τίτλο, σεμινάριο 400 ωρών) όπως προϋπήρχε.
– Στη γενική εκπαίδευση ποσοστό πρόσληψης 10% χωρίς προϋποθέσεις.
Είνα πολύ άδικο οι εκπαιδευτικοί ΑμεΑ να μένουν πάλι στο κοινωνικό περιθώριο, χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση!
Ευχαριστώ!
H PYΘMIΣH ΓIA TA ΔYΣΠPOΣITA EINAI AΠOΛYTA ΔIKAIH.OI ANAΠΛHPΩTEΣ BAΣEI TOY NOMOY ΔE ΓNΩPIZAN ΓIA THN ΠPOΣMETPHΣH TΩN ΔIΣΠPOΣITΩN KAI H ANAΔPOMIKH ANAΓNΩPIΣH TOYΣ AΠOTEΛEI AIΦNIΔIAΣMO KAI EΞAΠATHΣH.
O ΔIAXΩPIΣMOΣ TΩN ΠINAKΩN EIΔIKHΣ KAI ΓENIKHΣ AΓΩΓHΣ ΘA ΠPEΠEI NA ΓINEI ANAΔPOMIKA AΠO TO 2010,KAΘΩΣ AΠOTEΛEI MIA XPONIA ΠAΘOΓENEIA THΣ EKΠAIΔEYΣHΣ ΣTHN OΠOIA ΠPEΠEI NA ΔOΘEI ΛYΣH.ΣHMEIΩTEON TA KPITHPIA ΠPOΣΛHΨHΣ TΩN ANAΠΛHPΩTΩN ΓENIKHΣ KAI EIΔIKHΣ HTAN KAI EINAI ΔIAΦOPETIKA.EΠIMENΩΣ H ΠPOΣMETPHΣH TΩN MOPIΩN THΣ EIΔIKHΣ ΣTON ΠINAKA ΓENIKHΣ EINAI ΠEPA ΓIA ΠEPA AΔIKH.
Δικαιοσύνη, αξιοκρατία κ όχι στρέβλωση και αδικίες .
1. Υποστηρίζω ρητά ότι η προϋπηρεσία πρέπει να μετράει και ότι πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε επαγγελματικής μας διεκδίκησης. Πρέπει όχι μόνο να μετράει και μάλιστα με μεγαλύτερους συντελεστές και πάνω από το 16,80 του νόμου 3848/2010 ,αλλά να αποτελεί καθοριστικό κριτήριο μόνιμου διορισμού είτε σε συνδυασμό με επιτυχία ΑΣΕΠ(60%) είτε μόνη της (40%).
2. Αν ανοίξουν οι πίνακες μετά το 2010 θα διαιωνίσουν μια στρεβλή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά και θα δημιουργήσουν μια παρόμοια στρέβλωση και αδικία αφού θα παρεμβληθούν άτομα με προϋπηρεσίες που εργάζονται στην ειδική αγωγή. Είναι ανήθικο προς του συναδέρφους οι οποίοι γνωρίζοντας ότι δεν μετράει η προϋπηρεσία, αρνήθηκαν το διορισμό τους ως αναπληρωτές σύμφωνα με την παρ.2του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄.) όπως το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας θέσπισε.
Μοναδικός μου ενδοιασμός για το άνοιγμα των πινάκων αποτελεί η είσοδος στους πίνακες εκπαιδευτικών οι οποίοι απέκτησαν προϋπηρεσία με πρόσληψη εκτός πινάκων γενικής αγωγής.
Αν διασφαλιστεί με όρους και προϋποθέσεις η μη είσοδος στους πίνακες γενικής αγωγής εκπαιδευτικών ειδικής δεν έχω κανένα πρόβλημα προσμέτρησης της προϋπηρεσίας από 1-7-2010 και ακόμη περισσότερο αυτή να αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος.
Όσον αφορά στην διπλή μοριοδότηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα σχολεία την περίοδο 2010-2014, θεωρώ άδικη, απαράδεκτη και παράλογη την απόφαση του Υπουργείου για τη μη προσμέτρησή της. Εξυπηρετεί προφανώς ημέτερους οι οποίοι ουδέποτε μετακινήθηκαν από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν μπορεί η πολιτεία να μεταχειρίζεται άνισα, με δύο μέτρα και δύο σταθμά τους πολίτες.
Θεωρώ απόλυτα σωστή και δίκαιη τη ρύθμιση της παραγράφου 4 του άρθρου 47. Από τη στιγμή που υπάρχει διαφορετικός πίνακας της ειδικής αγωγής από την γενική αγωγή θα πρέπει να είναι και διαφορετική και η προϋπηρεσία. Δεν είναι δυνατόν και ούτε δίκαιο να προσμετράται η προϋπηρεσία και στα δύο. Αυτοί που θέλουν να ακολουθήσουν την ειδική αγωγή να την ακολουθήσουν γιατί το αγαπούν και όχι γιατί θέλουν να πάρουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία και να διοριστούν. Όλοι ξέραμε ότι είναι άδικο να προσμετράται και στους δύο πίνακες η προϋπηρεσία η προσφερθείσα στην ειδική αγωγή.
Όσο για το ότι παντού στο εξωτερικό η ειδική και η γενική αγωγή είναι ενιαία και δε διαχωρίζεται, είναι απόλυτα σωστό, αλλά αυτό αφορά την εκπαίδευση των παιδιών και όχι τους εκπαιδευτικούς. Σαφέστατα η ειδική αγωγή είναι υποστηρικτική της γενικής αγωγής. Ακόμα και στο εξωτερικό όμως είναι άλλος ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και άλλος ο εκπαιδευτικός γενικής παιδείας. Αποφασίζεις τι θέλεις να γίνεις και δουλεύεις πάνω σε αυτό γιατί το αγαπάς και το θέλεις πραγματικά. Ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής σαφέστατα και βρίσκεται στις τάξεις της γενικής αγωγής και μπορεί να διδάσκει τα ίδια, αλλά αυτό γίνεται γιατί ο ρόλος του είναι να υποστηρίζει και να βοηθά παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τον εκπαιδευτικό γενικής αγωγής. Είναι διαφορετικός ο ρόλος του και ο προσανατολισμός του.Αν ήταν έτσι τότε θα προσμετρούνταν και η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής στην ειδική αγωγή, αφού σίγουρα μέσα στην τάξη υπάρχει έστω ένα παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Ας ακολουθήσουν την ειδική αγωγή αυτοί που πραγματικά την αγαπούν.
Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ η ρύθμιση, αφού όταν σταμάτησαν να τροφοδοτούνται οι πίνακες δεν υπήρχαν προσδοκίες ότι θα συνεχιζόταν η άδικη ρύθμιση να προσμετρούνται και στους δύο πίνακες η προϋπηρεσία των ΠΕ60,50 και ΠΕ70,50. Δεν υπήρχε καμία τέτοια πρόβλεψη στις μεταβατικές διατάξεις του τότε νομοσχεδίου. Σίγουρα είναι άδικο να προσλαμβάνονται άτομα να καλύψουν θέσεις ειδικής αγωγής από τη στιγμή που δεν υπήρχαν απόφοιτοι ανάλογου πανεπιστημιακού τμήματος, να δουλεύουν χρόνια και ξαφνικά να βρίσκονται αντιμέτωποι με απόφοιτους τμήματος ειδικής αγωγής. Όμως αυτή η αδικία ρυθμίζεται πολύ σωστά με την ποσόστωση πρόσληψης.
Το δίκαιο είναι να ισχύσει αναδρομικά η ρύθμιση της παραγράφου 4 του άρθρου 47.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ. ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΩΣ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ.ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
Σε περιπτωση μη διαχωρισμου θα πρεπει να γνωριζετε οτι ολη η προυπηρεσια ολων πρεπει να μπει σε δυο πινακες και να προηγουνται βαση μοριων και οχι σεμιναριων. Αυτα περι συνεκπαιδευσης και ενιαοποιησης της εκπαιδευσης… Οπως επισης και για την αναδρομικοτητα εαν δεν εφαρμοστει στην ειδικη ΔΕΝ πρεπει να εφαρμοστει και για τα δυσπροσιτα. ΟΧΙ δυο μετρα δυο σταθμά!!! Ελπιζουμε στη δικαιοσυνη και οχι στα συμφεροντα.Η αποφαση πρεπει να διαφυλασσει την αξιοκρατια και τη συνεπεια στους νομους του κρατους ετσι ωστε να μην αισθανομαστε ερμαια των εκαστοτε πολιτικων βουλησεων.
Προκειμένου για ισάξια αντιμετώπιση και φυσικά αναγνώριση της προϋπηρεσίας και στους δύο (2) πίνακες στην πράξη και όχι στη θεωρία να προστεθούν τα παρακάτω: «οι εκπ/κοί ΠΕ60.50 έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων τους στη σχολική μονάδα»:
Πιο συγκεκριμένα,
1.συμμετέχουν ισότιμα στη συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων, αυτό εφαρμόζεται ..στην τάξη,
2. είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια ΟΛΩΝ των μαθητών της τάξης που υποστηρίζουν και ΟΧΙ ενός (1) παιδιού στην περίπτωση της παράλληλης στήριξης αλλά και των Τμ. Ένταξης,
3. δεν απαλλάσσονται από τις εφημερίες κατά την ώρα του διαλείμματος ούτε για την υλοποίηση της συνεργασίας σε περίπτωση λειτoυργίας της ΕΔΕΑΥ,
4. κατάργηση ή διευκρίνηση του άρθρου…. του ν.3699/2008 «οι εκπ/κοί ειδ. αγωγής δεν απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες…….»
Άδικη και απαράδεκτη η μη προσμέτρηση της διπλής προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα σχολεία για τη χρονική περίοδο 2010-2014. Ο λόγος διπλής μοριοδότησης δεν αφορά σε τυχαία ή μη επιλογή αλλά ξεκάθαρα στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε αυτά τα μέρη. Είναι απαράδεκτο να εξισώνετε τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα των πόλεων με αυτά των ακριτικών νησιών και απομακρυσμένων χωριών, όπου οι εκπαιδευτικοί υπηρέτησαν με πραγματικό αίσθημα ευθύνης παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.
Επίσης άδικος ο διαχωρισμός ειδικής και γενικής αγωγής εφόσον γίνεται για λόγους υπηρεσίας.
Δε δύναται να «τιμωρούνται» οι εκπαιδευτικοί που πέρασαν σαφέστατα πιο δύσκολα ή οι εκπαιδευτικοί που έχουν ένα προσόν παραπάνω.
Το θέμα είναι τι είναι ΔΙΚΑΙΟ και όχι τι συμφέρει την κάθε υποομάδα.
Απαράδεκτος ο προωθούμενος διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, μέσω της μη προσμέτρησης της αποκτηθείσης προϋπηρεσίας και στους δυο πίνακες)γενικής.
Είναι ανεπίτρεπτο να υιοθετείται ένας τέτοιος διαχωρισμός των εκπαιδευτικών κι ένας επακόλουθος διαχωρισμός της εκπαίδευσης. Υποτίθεται πως στόχος της εκπαίδευσης είναι η ένταξη και η συμπερίληψη. Αυτοί οι όροι δεν αναφέρονται αποκλειστικά στη μαθησιακή διαδικασία κι εκπαιδευτική πράξη, αλλά αφορούν και ένα ευρύτερο οργανωτικό επίπεδο. Έχουν να κάνουν με μια γενικότερη φιλοσοφία περί μη διαχωρισμού γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Αυτή η φιλοσοφία έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά τον κόσμο κι έχει αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες συνάδουν προς μια ενοποίηση κι όχι προς έναν διαχωρισμό.
Η α)Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας ως εκπρόσωπος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
και β) ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών ως εκπρόσωπος των αναπληρωτών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνουν σχετικά με τα παρακάτω θέματα:
1.Διπλασιασμός ή μη της προϋπηρεσίας αναπληρωτών σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Συμφωνούμε απόλυτα με το άρθρο 47 του επικείμενου νομοσχεδίου και με τη δήλωση του αν. υπ. παιδείας σχετικά με τη μη προσμέτρηση στο διπλάσιο της πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-¬‐2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες. Κάθε διαφορετική ρύθμιση του θέματος έρχεται σε αντίθεση με τη δικαιοσύνη, την ηθική και τη νομιμότητα.
Παραθέτουμε και τη σχετική δήλωση του αν.υπ Παιδείας Τ.Κουράκη «Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά τη διπλή μοριοδότηση, αυτή δεν θα μετράει για τις περιόδους 2010-2012 και 2012–2014. Πρόκειται για τις περιόδους, κατά τις οποίες οι πίνακες είχαν «κλειδωθεί» από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και υπεισέρχετο ο παράγοντας τύχη στην τελική τοποθέτηση των αναπληρωτών, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συνειδητής επιλογής δυσπρόσιτων σχολείων, με στόχο τη μεγάλη μοριοδότηση. Χωρίς τη ρύθμιση αυτή θα μπορούσαν να γίνουν ανατροπές σε βάρος εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν συνειδητά δυσπρόσιτα σχολεία. Βέβαια, το συγκεκριμένο πλεονέκτημα δεν παύει να ισχύει για όλες τις άλλες περιόδους»
2.ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΙΝΑΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Το Υπουργείο Παιδείας με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας εκφράζει την πολιτική βούληση για την προάσπιση των δικαιωμάτων, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών που συμμετέχουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και κάνει σαφές ότι αυτή δεν αποτελεί ένα ακόμη «παζάρι» δικαιωμάτων .Με το άνοιγμα και τον διαχωρισμό των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το 2010 και όχι από το 2015 και την προσμέτρηση της προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών, κατόχων σεμιναρίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών ειδικής αγωγής μόνο στον οικείο πίνακα και όχι και στους δύο (γενικής και ειδικής αγωγής ) εξασφαλίζεται η ποιότητα και αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης
Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής από εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατέχοντας «αγορασμένα» μεταπτυχιακά μπαίνουν στους πίνακες της ειδικής αγωγής και στη συνέχεια μεταπηδούν σε αυτόν της γενικής προσπερνώντας συναδέλφους που έχουν πετύχει σε εξετάσεις ΑΣΕΠ ή κατέχουν σημαντική προϋπηρεσία;
Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και η βοήθεια σε παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από εκπαιδευτικούς οι οποίοι αν και έχουν κάποια κατάρτιση και εμπειρία στην ειδική αγωγή μοναδικό μέλημά τους είναι να μεταπηδήσουν στη γενική αγωγή και τελικά να διοριστούν σε αυτή;
Αποτελεί νομοθετική και πανεκπαιδευτική πρωτοτυπία το φαινόμενο αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Γενικής Αγωγής λόγω κάποιου ακαδημαϊκού προσόντος (διδακτορικό/μεταπτυχιακό/σεμινάριο ή απλά προϋπηρεσία ενός έτους) να ονομάζονται κλάδοι ΠΕ, ΔΕ .50 και με το ίδιο βασικό πτυχίο να εγγράφονται σε δύο (2)πίνακες αναπληρωτών ταυτόχρονα.
Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ( μη προσμέτρηση στο διπλάσιο δυσπρόσιτων και διαχωρισμός πινάκων γενικής-ειδικής αγωγής ) έρχονται να ικανοποιήσουν τις μέχρι τώρα δίκαιες διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου, να ενισχύσουν το του αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας στον πολύπαθο εκπαιδευτικό χώρο.
Η σημερινή αντίδραση της Π.Ε.Α.Δ και του Σ.Α.Ν δεν έχει συντεχνιακά ερείσματα αλλά αποτελεί έκφραση προάσπισης της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης. Θεωρώντας ότι πρέπει επιτέλους στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι να υπάρχει εντιμότητα και συνέπεια λόγων και έργων καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μην υποκύψει σε συντεχνιακές μειοψηφίες και ομάδες αναπληρωτών (δυσπρόσιτων και ειδικής αγωγής ) .Τα αιτήματα και επιχειρήματα τους αποτελούν εσκεμμένες και ιδιοτελείς επιλογές που όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά γίνονται υπό το κράτος συντεχνιακής αντίληψης και επιπόλαιας και συμφεροντολογικής σκέψης. Ο λόγος των εκπαιδευτικών λειτουργών οφείλει πρωτίστως να χαρακτηρίζεται από σοβαρό ήθος ,ανιδιοτέλεια και την αναγκαία λογική και επιχειρηματολογία και ύστερα να επιδεικνύει περίσσεια κριτικής και πολυμάθειας.
Οι ανεξήγητες και αναιτιολόγητες αυτές ενέργειες αυτών αλλά και κάποιων συνδικαλιστικών ταγών παραπέμπουν συνειρμικά στην έκφραση «αἰδώς Ἀργεῖοι» (Ομ. Ιλ., Ε 787, 0 502.).
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
Προσμέτρηση ΟΛΗΣ της προυπηρεσίας στον πίνακα γενικής. Δεν το διαπραγματευόματσε. Ούτε μια μέρα δεν θα χαρίσουμε.Παράνομο και αντισυνταγματικό το μέτρο κατάργησης της προυπηρεσίας μας!!!!
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΙΔΙΚΗΣ – ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ της παρ. 4 αρθρου 47
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!!!
H ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ? ΠΟΙΟΙ ΟΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ? ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΟΓΩ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ?ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Η ΔΟΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΑΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 400 ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΓΝΩΜΗ? ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΝΩ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ… ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ…ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΤΟΣΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΕΞΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ..
ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΘΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥ! ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΑΔΟΣ 70.50 & 60.50! ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΑΣΚΑΛΟΙ Κ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ. ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΟΛΟΙ ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΔΙΟΡΙΜΣΟΥΣ ΜΙΛΑΤΕ; ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ. Κ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ. ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ;; ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ; ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ; ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΤΕ; ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΣΟΜΟΣ….
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΕΣ…ΑΔΙΚΟ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΠΟΥΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ…ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ ?
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ….ΑΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ…
Διπλασιασμός της προϋπηρεσίας για όσους υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα όπως όριζε η νομοθεσία πριν το κλείδωμα των πινάκων. Οι δυσμενείς συνθήκες των περιοχών αυτών υπήρχαν και συνέχισαν να υπάρχουν και κατά την περίοδο που κλείδωσαν οι πίνακες. Υπηρετήσαμε στα σχολεία αυτά με αίσθημα ευθύνης κάτω από αντίξοες συνθήκες. Επίσης άδικος ο διαχωρισμός ειδικής και γενικής αγωγής εφόσον οι συνάδελφοι εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της υπηρεσίας.
ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47 ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ! ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ! ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ.ΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ? ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?
«Το 2010 που πάγωσε η κ. Διαμαντοπούλου τους πίνακες τα μόρια δεν μετρούσαν, με αποτέλεσμα όσοι κατέληξαν να υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχέςς να είναι από τύχη. Οπότε η ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα είναι δίκαιη. Γιατί αν μετρούσαν τα μόρια και το γνωρίζαμε όλοι, τότε όλοι θα επιλέγαμε δυσπρόσιτες περιοχές! Οπότε με τη ρύθμιση αυτή προωθείτε την ισότητα και τη δικαιοσύνη στους εκπαιδευτικούς
Η ρύθμιση για την ειδική αγωγή είναι δίκαιη αλλά θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά απο το 2010. Το λογικό, το νόμινο και το δίκαιο είναι η προυπηρεσία του καθενός να προσμετρηθεί στον οικείο πίνακα, δηλαδή τως εκπαιδευτικών της Γενικής στον πίνακα γενικής και των εκπαιδευτικών της Ειδικής στον πίνακα της Ειδικής. Αν δε γίνει αυτός ο διαχωρισμός ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ τότε θα υπάρξουν σοβαρά και σημαντικά προβλήματα, τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στην ευαίσθητη ομάδα των ΑΜΕΑ.
1) Πρέπει να ισχύσει η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ γιατί διαφορετικά το νέο έτος οι περισσότεροι της Ειδικής θα επιλέξουν να εργαστούν στη Γενική Αγωγή, με αποτέλεσμα στις δομές της Ειδικής να προσληφθούν άτομα χωρίς εμπειρία. Όλοι γνωρίζουμε πως η εμπειρία είναι από τα βασικά κριτήρια για μια επιτυχημένη εκπαιδευτική διαδικασία που έχει αποτελέσματα και οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν
2) Το δεύτερο και μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι αυτό της ανεργία των Αναπληρωτών Γενικής Αγωγής. Ο λόγος είναι ότι αν προστεθούν στον πίνακα της Γενικής η προυπηρεσία της Ειδικής αγωγής, τότε τα άτομα αυτά θα πάρουν τη σειρά των συναδέλφων Γενικής, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι που καλύπτουν χρόνια τις δομές της Γενικές με άριστες βαθμολογίες στον Ασέπ να μείνουν χωρίς δουλειά!
Για τους λόγους αυτούς είναι πάρα πού σημαντικό να διαχωριστούν οι πίακες ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ!
Όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε στις δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια το πράτταμε γνωρίζοντας πως βάση νόμου η συγκεκριμένη προσφερθείσα προϋπηρεσία δε θα χανόταν και θα συνυπολογιζόταν στον πίνακα του κλάδου που ανήκουμε και έχουμε το βασικό πτυχίο. Προσφέραμε τις υπηρεσίες μας και θέλουμε να συνεχίσουμε να τις προσφέρουμε στον τομέα της ΕΑΕ όμως η αλλαγή που προτίθεται να φέρει το άρθρο 47 μας βάζει στην ουσία να επιλέξουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί εκπαιδευτικοί ή άνεργοι εκπαιδευτικοί. Γίνεται εύκολα κατανοητό πως όσοι μπορούν να εργαστούν στη γενική θα το πράξουν, ενώ όσοι συνεχίσουν να δουλεύουν στην ΕΑΕ ουσιαστικά θα έχουν διαλέξει και το μονόδρομο που θα τους οδηγήσει στην ανεργία καθώς οι πίνακες της ειδικής αγωγής κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα είναι πλήρεις από αποφοίτους των σχολών ειδικής αγωγής.
Ξεκλείδωμα πινάκων με πλήρη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας όπου και αν προσφέρθηκε, σε δομές ΕΑΕ και δυσπρόσιτα, στον κλάδο που ανήκει ο κάθε εκπαιδευτικός.
Σχετικά με το άρθρο 4 για την ειδική αγωγή, θεωρώ ότι αποτελεί τεράστια αδικία για τους συναδέλφους που επέλεξαν να εργαστούν στην ειδική αγωγή και δεν προβλέπεται να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία τους και στους πίνακες της γενικής εκπαίδευσης. Έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με αυτά που έλεγε ο υφυπουργός παιδείας για την ισότητα των συναδέλφων της γενικής και της ειδικής αγωγής. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η παιδεία είναι μία και ενιαία!
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΧΩΡΊΖΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΘΕΊ ΚΑΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!!!! ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
Απαραδεκτος ο διαχωρισμος εοδικης και γενικης αγωγης. Απαξιωνεται το εργο μας τοσα χρονια. Το βασικο μας πτυχιο ειναι στη Γενικη αγωγη και για να εξυπηρετησουμε τα κενα μας προσλαμβανουν στην Ειδικη αγωγη. Εξυπηρετουμε τις αναγκες τους για να βρεθουμε στον αερα σε λιγα χρονια μιας και ο πινακας Ειδικης μας εχει παραγκωνησει και προηγουνται οσοι εχουν αποφοιτησει απο τον Βολο. Αμεση αποσυρση της παραγραφου 4 του αρθρου 47
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΑΣΕΠ, ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΘΕΤΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ. ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕ 60.50 ΚΑΙ ΠΕ 70.50 ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΑΦΟΥ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΠΕ 60 ΚΑΙ ΠΕ 70.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47 ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ.
Μακαρι αυτοι της πρωτοβουλιας τοσα χρονια να μαχονταν και για διορισμους μισθολογια κτλ. Οταν κανεις κοιταει την παρτη του φαινεται
ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΜΗ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2010-2014.ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΙΣΕΡΧΕΤΟ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΥΧΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Μπραβο στο δικαιο υπουργειο για την μη προσμέτρηση των διπλών μορίων. Ελεος πια με τον καθε εκπαιδευτίκο που κοιτάει το δικό του συμφερον. Κυριοι πηγατε τυχαία και γνωρίζατε οτι δεν θα τα πάρετε διπλά. Εσεισ ειστε οι εξυπνοι που ζητατε τωρα διπλά?
Το άρθρο 47 παρ.4 είναι το χειρότερο που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πώς γίνεται να μιλάμε για συνεκπαίδευση μαθητών με και χωρίς αναπηρία, όταν πάμε να διαχωρίσουμε τους εκπαιδευτικούς σε ειδικής και γενικής;
Ποια θα είναι η προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης ενός εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής; Καμία γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχος ΑΣΕΠ.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι όταν κάτι δεν δουλεύει καλά (π.χ. ίδρυση προπτυχιακού τμήματος με αποφοίτους κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71 χωρίς να έχει σκεφτεί κανείς την επαγγελματική αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων) δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε κι άλλη αδικία για να καλύψουμε την προηγούμενη.
Είναι δυνατόν να θέλουμε να στείλουμε κι άλλους ανθρώπους στο επαγγελματικό αδιέξοδο της επί σειράς ετών αναπλήρωσης χωρίς μέλλον;
Ας αναλάβει κάποιος στο υπουργείο να σκεφτεί λογικά επιτέλους.
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
Η εκπαίδευση είναι ενιαία!Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για διαχωρισμό γενικής και ειδικής αγωγής! Δεν πρόκειται για διπλή προϋπηρεσία αλλά για προϋπηρεσία στον κλάδο του βασικού πτυχίου! Δίκαιο το αίτημα για προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στους πίνακες γενικής αγωγής και με αναδρομική ισχύ των ΠΕ 60.50 και 70.50!! Αλλιώς για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε όταν πετά στο δρόμο και τιμωρεί εκπαιδευτικούς με προσόντα!
Κατάφωρη αδικία ο προωθούμενος διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ειδικής αγωγής, καθώς οι εκπαιδευτικοί με την κατάλληλη εξειδίκευση δε θα επιλέγουν την στελέχωση δομών της ειδικής εκπαίδευσης λόγω της μειονεκτικής τους θέσης σε σχέση με τους συναδέλφους τους που αποκτούν προϋπηρεσία στη γενική αγωγή. Ζητείται λοιπόν η απόσυρση της παραγράφου 4 του άρθρου 47! Προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και αναδρομικά των ΠΕ 60.50 και 70.50 στους πίνακες γενικής αγωγής.
Οι ΠΕ 60.50 και 70.50 υποστηρίζουν το δίκαιο αίτημα να μετρά η προϋπηρεσία στον κλάδο τους εφ’ όσον πρόκειται για εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής που εξειδικεύτηκαν!! Με την πρόταξη των ΠΕ 61 και 71 σε 2-3 χρόνια, οι ΠΕ 60.50 και 70.50 θα μείνουν άνεργοι και με προϋπηρεσία χωρίς αντίκρυσμα αν και έχουν συνεισφέρει στον τομέα της εκπαίδευσης που είναι ενιαία!!! Να αποσυρθεί το άρθρο 47 του πολυνομοσχεδίου και να ισχύει κανονικά και δίκαια η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στον πίνακα της γενικής εκπαίδευσης και με αναδρομική ισχύ!
Όταν ψηφίστηκε ο νόμος της κ. Διαμαντοπούλου το 2010, ο περίφημος 3848, καταργούσε τον διπλασιασμό μορίων στα δυσπρόσιτα σχολεία στα πλαίσια του νέου τρόπου διορισμού με ενιαία λίστα των μόνιμων και αναπληρωτών.
Η προϋπηρεσία εξακολουθούσε να έχει βασικό ρόλο ως κριτήριο που προσμετρούσε στον βαθμό του γραπτού διαγωνισμού. Όμως η διάκριση δυσπρόσιτο και μη σχολείο δεν επρόκειτο να παίξει κανένα ρόλο για την πρόσληψη κάποιου ως αναπληρωτή. Επίσης για το μεταβατικό διάστημα, ο νόμος 3848, είχε κλειδώσει τους πίνακες χωρίς να τους «τροφοδοτεί με νέα στοιχεία».
Έτσι κάποιος που δήλωνε για μια θέση αναπληρωτή είχε αυτή την εικόνα στο μυαλό του.
Αν γνώριζε ότι μελλοντικά θα ανατρέπονταν ο νόμος της κ. Διαμαντοπούλου πιθανόν να δήλωνε ή όχι δυσπρόσιτα.
Με αυτά τα δεδομένα πολύ λογικά μπαίνει η διάταξη που δεν διπλασιάζει την προσφερθείσα προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα την περίοδο 2010-2014.
Όσο για την προϋπηρεσία ειδικής-γενικής αγωγής υπάρχει εξειδίκευση και άρα διάκριση, όπως άλλωστε και μεταξύ διαφόρων μαθημάτων πχ. ιστορίας-γαλλικών και αντίστοιχων ειδικοτήτων.Πρακτικά όλοι μπορούν να διδάσκουν όλα σε επίπεδο δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου αλλά όχι ποιοτικά.
Υ.Γ: Για την επιτυχία της διαβούλευσης πρέπει να αποφύγουμε την αρνητική παράδοση που έχει διαμορφωθεί χρόνια τώρα στην Ελλάδα όπου οι ιδιοτελείς επιδιώξεις ατόμων ή ομάδων δραματοποιούνται τεχνικά για να ξεπεραστούν τα υπερκείμενα εμπόδια. Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της πρακτικής είναι:η ψυχολογική αποδυνάμωση των αντίθετων επιχειρημάτων με κραυγές και κατάρες, τα συγκαλυμμένα ψέμματα που εκκινούν από αυθαίρετα σημεία σκέψης προς βεβιασμένα λογικοφανή συμπεράσματα καθώς και άλλες τεχνικές συσκότισης της πραγματικής εικόνας…
Να αποσυρθεί η άδικη ρύθμιση περί διαχωρισμού ειδικής/γενικής αγωγής. Κανονική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 στους πίνακες γενικής αγωγής και με αναδρομική ισχύ!! Σταματήστε να τιμωρείτε τους εκπαιδευτικούς με εξειδίκευση και επιπλέον προσόντα!
Και για να μεταφράσουμε λίγο την απόφαση της ΔΟΕ.
ΕΡΑ – ΔΑΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΠΑΜΕ όλοι ψήφισαν κατά του άρθρου 47.
Η ΕΡΑ είναι η παράταξη του Σύριζα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και αυτό από μόνο του έπρεπε να λέει πολλά στο Υπουργείο.
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παράταξη που τοποθετήθηκε και ψήφισε υπέρ του άρθρου 47 είναι η ΔηΣυ του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ και ας το μεταφράσει αυτό καθένας όπως καταλαβαίνει από τους τους ιθύνοντες στο Υπουργείο.
Πλήρης απόσυρση του άρθρου 47 είναι μονόδρομος
Αρ. Πρωτ.1733
Αθήνα 19/6/2015
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Θέμα: Ρυθμίσεις πολυνομοσχεδίου Υπουργείου Παιδείας για την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου σε σχέση με τα θέματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών εκτιμά πως το πολυνομοσχέδιο πέρα από το άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας για το χρονικό διάστημα 2010 – 2014 που ικανοποιεί το αίτημα που έχει επανειλημμένα καταθέσει καθώς και τη μείωση της «ποινής» για τους αναπληρωτές που δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους στο τρέχον έτος, διαιωνίζει το καθεστώς κατακερματισμού ως προς την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών.
Οι ρυθμίσεις για τα θέματα αναπληρωτών που εισάγονται με το άρθρο 47 φανερώνουν ότι η πολιτική ηγεσία κινείται στην κατεύθυνση της υιοθέτησης της τακτικής της καλλιέργειας κατηγοριοποιήσεων εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας και τη διατήρηση ενός ιδιότυπου καθεστώτος σύγκρουσης «συμφερόντων».
Η πολύ θετική ρύθμιση του ανοίγματος των πινάκων αναπληρωτών για το διάστημα 2010-2014 σκιάζεται από την αδικία που υφίστανται οι αναπληρωτές που έχουν προσφέρει υπηρεσία στην ειδική Αγωγή (ως κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.) με το να στερούνται του δικαιώματος της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας τους και στη Γενική Αγωγή κάτι που ανατρέπει την ενιαία αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αφού, αν και δεν κάνει αναφορά στην «κανονιστική» κατηγοριοποίηση ΠΕ 60.50 και 70.50, επί της ουσίας την υιοθετεί τιμωρώντας τους εκπαιδευτικούς αυτούς για το ότι πρόσφεραν στο νευραλγικό τομέα της Ειδικής Αγωγής . Το ίδιο ισχύει και για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα σχολεία όπου το Δ.Σ. επαναδιατυπώνει την αρχική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της συνολικής και ενιαίας αντιμετώπισης της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών, θεωρώντας πως θα πρέπει να γίνει αναγνώριση όλης της εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε όποιον τύπο σχολείου κι αν έχει παρασχεθεί, επομένως αυτό θα πρέπει να συμβαίνει με την προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία που θα πρέπει να δίνει διπλά μόρια σε όλους και όχι σε κάποιους μόνο.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την άρση των παραπάνω ρυθμίσεων και την αντιμετώπιση της κάθε προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο για όλους.
Μέσα από τις εργασίες της 84ης Γ.Σ., ο Κλάδος θα τοποθετηθεί αναλυτικότερα επί του πολυνομοσχεδίου καθώς και επί όλων των μεγάλων ζητημάτων της εκπαίδευσης που η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. δείχνει να αγνοεί, με κυρίαρχο αυτό για την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών που το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει ότι αποτελεί τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στο δημόσιο σχολείο.
Να μην μετρήσει η προϋπηρεσία της ειδικής στους πίνακες γενικής και να εφαρμοστεί αναδρομικά. Πάντα ήθελαν να το έχουν δίπορτο, η προϋπηρεσία να μετρήσει μόνο εκεί που προσφέρθηκε! Για να μην αδικηθούν ας γίνουν διορισμοί φέτος με προϋπηρεσία μόνο στην ειδική αγωγή!!! Να προκηρυχθεί άμεσα νέος διαγωνισμός ασεπ, σε διαφορική περίπτωση θα προσφύγουμε στα δικαστήρια, θα σας εμποδίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να διορίσετε τους αποτυχόντες του ασεπ του 2008 και να μας στερήσετε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε θέσεις εργασίας που τις προορίζετε για λίγους και εκλεκτούς με τεράστιες προϋπηρεσίας που αποκτήθηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, από ιδιωτικά, από την ενισχυτική και από παραπλάνηση 5 ετών που θα παίξει τελικά καθοριστικό ρόλο στους διορισμούς!
Με 80.000 υποψήφιους αναπληρωτές και ακόμα περισσότερους ενδιαφερομένους για μόνιμο διορισμό, θα ήταν προτιμότερο να γίνει κλήρωση για 1.500 διορισμούς για το μεταβατικό σύστημα.
Πέραν της ανακοίνωσης του ΠΕΣΕΑ και των άλλων επιστημονικών συλλόγων χθες είχαμε και τη σχετική ανακοινωση της ΔΟΕ που τίθεται κατά της κατάργησης προϋπηρεσίας και από τους δυο πίνακες, γενικής και ειδικής Αγωγής για τους ΠΕ 70 και 60 με εξειδίκευση.
Πλέον επίσημα ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ θεσμικός φορέας δεν υποστηρίζει το άρθρο 47 (η ΟΛΛΜΕ είχε τοποθετηθεί νωρίτερα) τόσο όσον αφορά στις προϋπηρεσίες (δουλέμενες αλλά και μελλοντικές) και είστε υποχρεωμένοι να το αποσύρετε άμεσα.
Περισσότερα από 1000 άτομα ΠΕ 60 και 70 με εξειδίκευση εργάζονται κάθε χρόνο σε δομές ΕΑ καλύπτοντας υπηρεσιακά κενά. Σταματήστε να παίζετε με το μέλλον τους και το μέλλον της Ειδικής Αγωγής.
Αρ. Πρωτ.1733
Αθήνα 19/6/2015
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Θέμα: Ρυθμίσεις πολυνομοσχεδίου Υπουργείου Παιδείας για την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου σε σχέση με τα θέματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών εκτιμά πως το πολυνομοσχέδιο πέρα από το άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας για το χρονικό διάστημα 2010 – 2014 που ικανοποιεί το αίτημα που έχει επανειλημμένα καταθέσει καθώς και τη μείωση της «ποινής» για τους αναπληρωτές που δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους στο τρέχον έτος, διαιωνίζει το καθεστώς κατακερματισμού ως προς την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών.
Οι ρυθμίσεις για τα θέματα αναπληρωτών που εισάγονται με το άρθρο 47 φανερώνουν ότι η πολιτική ηγεσία κινείται στην κατεύθυνση της υιοθέτησης της τακτικής της καλλιέργειας κατηγοριοποιήσεων εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας και τη διατήρηση ενός ιδιότυπου καθεστώτος σύγκρουσης «συμφερόντων».
Η πολύ θετική ρύθμιση του ανοίγματος των πινάκων αναπληρωτών για το διάστημα 2010-2014 σκιάζεται από την αδικία που υφίστανται οι αναπληρωτές που έχουν προσφέρει υπηρεσία στην ειδική Αγωγή (ως κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.) με το να στερούνται του δικαιώματος της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας τους και στη Γενική Αγωγή κάτι που ανατρέπει την ενιαία αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αφού, αν και δεν κάνει αναφορά στην «κανονιστική» κατηγοριοποίηση ΠΕ 60.50 και 70.50, επί της ουσίας την υιοθετεί τιμωρώντας τους εκπαιδευτικούς αυτούς για το ότι πρόσφεραν στο νευραλγικό τομέα της Ειδικής Αγωγής . Το ίδιο ισχύει και για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα σχολεία όπου το Δ.Σ. επαναδιατυπώνει την αρχική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της συνολικής και ενιαίας αντιμετώπισης της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών, θεωρώντας πως θα πρέπει να γίνει αναγνώριση όλης της εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε όποιον τύπο σχολείου κι αν έχει παρασχεθεί, επομένως αυτό θα πρέπει να συμβαίνει με την προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία που θα πρέπει να δίνει διπλά μόρια σε όλους και όχι σε κάποιους μόνο.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την άρση των παραπάνω ρυθμίσεων και την αντιμετώπιση της κάθε προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο για όλους.
Μέσα από τις εργασίες της 84ης Γ.Σ., ο Κλάδος θα τοποθετηθεί αναλυτικότερα επί του πολυνομοσχεδίου καθώς και επί όλων των μεγάλων ζητημάτων της εκπαίδευσης που η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. δείχνει να αγνοεί, με κυρίαρχο αυτό για την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών που το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει ότι αποτελεί τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στο δημόσιο σχολείο.
Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.-
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πειραιάς, 08 Ιουνίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 48
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α.- θεωρεί ότι το Πολυνομοσχέδιο –έκδοση7.2- του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» εναρμονίζεται εν μέρει με τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Αποτελούν θετική εξέλιξη οι ρυθμίσεις: α) για την κατάργηση του Π.Δ. 28/2014, του Ν. 2811/2000 καθώς και του Π.Δ. 152/2013 (ΦΕΚ 240/5-11-2013) –που απαιτείται να συμπληρωθεί με την κατάργηση του Ν. 4024/2011 ο οποίος συνδέει την αξιολόγηση με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, και β) στο άρθρο 45 του Τελικού Σχεδίου-έκδοση 7.2 καθώς και η ρύθμιση του άρθρο 47 παράγρ. 3α σύμφωνα με την οποία καταργείται η δίχρονη «τιμωρία» όσων αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν αποδέχονταν το διορισμό τους.
Ωστόσο η διαρροή προηγούμενης έκδοσης του Πολυνομοσχεδίου για τη μη αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών Νηπιαγωγών και Δασκάλων που έχουν εργαστεί σε δομές της ειδικής εκπαίδευσης (Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη), δομές ενταγμένες στη γενική εκπαίδευση, δημιούργησε κλίμα ανασφάλειας και αδικίας σε εργαζόμενους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε χρόνια δύσκολα κάλυψαν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, ως θύματα των συνεπειών των μνημονιακών πολιτικών που πάγωσαν τους μόνιμους διορισμούς και υποχρηματοδότησαν την εκπαίδευση. Η ειδική εκπαίδευση λειτούργησε και λειτουργεί με προγράμματα ΕΣΠΑ με «μονίμως» αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τους οποίους προσπάθησαν οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας -εκμεταλλευόμενες την ανάγκη των αδιόριστων εκπαιδευτικών για εργασία- να τους διαχωρίσουν και να τους κατηγοριοποιήσουν εξυπηρετώντας πρόσκαιρες πελατειακές και συντεχνιακές σχέσεις εις βάρος του ενιαίου-δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Αν μια τέτοια ρύθμιση, που αποκλείει από τους Πίνακες εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία τους (είτε στην ειδική είτε στη γενική αγωγή) ενταχθεί σε οποιαδήποτε νομοσχέδιο, εκτός του ότι είναι άδικη και παράνομη, ταυτόχρονα υποδηλώνει και τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε ανάλογα εργασιακά θέματα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν σε ένα πλέγμα πελατειακών εξαρτήσεων, άνισης, μη νόμιμης, αλλά και αντισυνταγματικής μεταχείρισης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α.- καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενόψει των προσεχών διορισμών μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η διανυθείσα προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ 60 (και ΠΕ 60.50), καθώς και ΠΕ 70 και (ΠΕ 70.50) να υπολογίζεται συνολικά στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης.
Στο προτεινόμενο Πολυνομοσχέδιο στο άρθ. 45 με τίτλο «Προγραμματισμός και κριτική της δράσης των σχολικών μονάδων» αναφέρεται ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων αφού λάβει υπόψη του τις «απόψεις» του Σχολικού Συμβουλίου, «σχεδιάζει» και «υποβάλλει» τον ετήσιο προγραμματισμό της σχολικής μονάδας στον Σχολικό Σύμβουλο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α.- θεωρεί αναγκαία και χρήσιμη τη συμβολή και συμμετοχή των λαϊκών οργάνων στη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Όμως όσο το πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου παραμένει εγκλωβισμένο στο μηχανισμό της κανονιστικής συμμόρφωσης που καθορίζουν με συγκεντρωτικό, ιεραρχικό και γραφειοκρατικό προσανατολισμό οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας μέσα από μια δαιδαλώδη σειρά κανονισμών, εγκυκλίων, προεδρικών διαταγμάτων και νόμων που αποθαρρύνουν τη λήψη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και παιδαγωγικών δράσεων. Όσο ο κεντρικός έλεγχος και η ανεπαρκής χρηματοδότηση της παιδεία εξακολουθούν να υφίσταται, οι όποιες προσπάθειες για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του σχολείου θα προσκρούουν στα παραδοσιακά πρότυπα που εξυπηρετούν το συγκεντρωτισμό και το γραφειοκρατικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος ο οποίος επεκτείνεται δραματικά και στις Περιφερειακές δομές του εκπαιδευτικού συστήματος εις βάρος του μαθητικού πληθυσμού και των εκπαιδευτικών. Οι όποιες προσπάθειες της σχολικής μονάδας για Προγραμματισμό θα αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα καταγραφής δραστηριοτήτων με κίνδυνο να μετατραπεί και σε τεχνική εντατικοποίησης της σχολικής εργασίας χωρίς να αποτελεί εργαλείο και μια ανανεωτική στρατηγική για τη βελτίωση όλων των παραγόντων που απαρτίζουν την καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α.- θεωρεί ότι το προτεινόμενο Νομοσχέδιο αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο έως την κατάθεση νέου Ενιαίου νόμου για την Εκπαίδευση. Ενός νόμου που με την εισαγωγή ριζικών αλλαγών θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το σχολείο της γειτονιάς να γίνει «ένα σχολείο για όλους» χωρίς εμπόδια στη μάθηση. Σε μια τέτοια κατεύθυνση, σε έναν ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο έχουν θέση θέματα όπως: η έγκαιρη παρέμβαση που πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή ώστε να γίνει πράξη το δικαίωμα όλων των παιδιών να συμμετέχουν στην εκπαίδευση όσο πιο γρήγορα και έτοιμα μπορούν, η προσχολική εκπαίδευση με Τμήματα Ένταξης στα Νηπιαγωγεία πλήρως στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς και υποστηρικτικό προσωπικό, οι δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να εξασφαλίζουν σε όλα τα παιδιά πραγματική πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της Παιδείας, της Εκπαίδευσης και της Επαγγελματική Εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος
Ναι στη ρύθμιση για το μη διπλασιασμό των δυσπρόσιτων!!
Ναι στην παράγραφο 4 του άρθρου 47 και με αναδρομική ισχύ!!! Οι αναπληρωτές ειδικής δεν ειναι οκ μόνοι με μεταπτυχιακό!!! Και οι αναπληρωτές γενικής έχουν και μάλιστα τόσα χρόνια δεν τους αναγνωρίζεται!! Μη μιλούν για ενιαία κ αδιαίρετη εκπαίδευση όταν εξ αρχής χης επέλεξαν να εργαστούν σε ξεχωριστό πίνακα απο αυτο της βασικής τους εκπαίδευσης γιατι θα οδηγούσε σε πιο γρήγορη αποκατάστασή τους!!!!!
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47 ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ!
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ !
Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ!
Εμείς οι αναπληρωτές όταν κάναμε την αίτηση αναπληρωτών κάθε καλοκαίρι διαβάζαμε στην προκήρυξη οτι τα μόρια μετρούν μονά και όχι διπλά και σε περίπτωση που γίνει ασεπ θα ανοίξουν οι πίνακες.Εμείς που είμαστε στις πρώτες θέσεις των πινάκων μετά κόπου, αν γνωρίζαμε την δπλάσια μοριοδότηση θα κάναμε άλλες επιλογές για να διατηρήσουμε την θέση μας.
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Καταρχάς να διευκρινίσω ότι ΔΕΝ είμαστε υπέρμαχοι του διαχωρισμού της ΓΕΝΙΚΗΣ από την ΕΙΔΙΚΗ αγωγή. Θεωρούμε ότι είναι κλάδοι αλληλένδετοι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι ο ένας του άλλου και πρέπει να συνυπάρχουν και όχι να αποκόπτονται τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικών όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, προς όφελος κυρίως της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας με την οποία ασχολείται η Ειδική αγωγή. Με βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο όμως, και άλλα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί στο παρελθόν κινδυνεύει κάτι τέτοιο να γίνει πράξη.
Καταντούμε γραφικοί λέγοντας ότι ο κλάδος μας είναι ο ΠΕ 70 και ΠΕ 60. Ζητούμε την κατάργηση του πίνακα ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50. Το βασικό πτυχίο μας αποτελεί το βασικό εφόδιο για πρόσληψη αλλά και το αποκλειστικό για μόνιμους διορισμούς που αποτελούν και τον τελικό μας στόχο.
Δεν έχετε λοιπόν πλέον το επιχείρημα ότι παίζουμε σε διπλό ταμπλό ή σε 2 πίνακες.
Το θέμα σας δεν ήταν η εργασία στην ειδική αγωγή γι αυτό και είπατε ότι όσοι δουλεύουν στην ειδική αγωγή από τον πίνακα ΠΕ 60 και ΠΕ 70 θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους. Το πρόβλημα ήταν ο πίνακας.
Θα μπούμε λοιπόν στον πίνακα ΠΕ 60 και ΠΕ 70 όλοι με τα ήδη υπάρχοντα κριτήρια.
Στο τέλος του εγγράφου που συμπληρώνουμε για τις προσλήψεις στην γενική αγωγή υπάρχει ένα κουτάκι που επιβεβαιώνει την προθυμία για εργασία σε δομές της Ειδικής αγωγής.
Προτείνουμε να προστεθεί κάτω από αυτό ένα επιπλέον κουτάκι με τίτλο: « Διαθέτω εξειδίκευση ή προϋπηρεσία στην Ειδική αγωγή» και αναλυτικότερα από κάτω συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα επιλέγει ο ενδιαφερόμενος αναπληρωτής εκπαιδευτικός ανάλογα με το τι διαθέτει, π.χ
1. Διαθέτω διδακτορικό στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία
2. Διαθέτω μεταπτυχιακό στην ΕΑΕ ή στη σχολική ψυχολογία
3. Διαθέτω σεμινάριο μέχρι το 2010.
4. Έχω ποσοστό αναπηρίας
5. Διαθέτω προϋπηρεσία άνω των 10 μηνών σε δομές τις ειδικής.
Όταν «τρέχουν» οι προσλήψεις για την ειδική αγωγή στον πίνακα της γενικής ούτως ή άλλως το σύστημα ελέγχει μόνο τα ονόματα που έχουν επιλέξει ότι θέλουν να εργασθούν και σε δομές τις ειδικής. Όταν λοιπόν «τρέχει» το σύστημα στον πίνακα ΠΕ 70 το σύστημα ελέγχει τα ονόματα με βάση την κατάταξη αυτών που έχουν επιλέξει το εν λόγω κουτάκι.
Μπορεί λοιπόν αρχικά να αποφασίσετε πόσα άτομα με αναπηρία θα πάρετε με βάση κάποιο ποσοστό. (π.χ. 100) Οπότε το σύστημα τρέχει και ελέγχει ποια είναι τα πρώτα 100 άτομα με αναπηρία.
Ούτως ή άλλως το σύστημα έτρεχε με βάση την επιλογή “θέλω να εργαστώ σε δομές της ειδικής”, απλώς θα γίνει προσθήκη κριτηρίων. Κι έτσι θα συνεχίσουν να εργάζονται στην ειδική αγωγή εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση και εμπειρία.
Οπότε η προϋπηρεσία μας θα προσμετράται στον κλάδο που ανήκουμε, βάση πτυχίου και σπουδών ,(ΠΕ 70) όπου και θα έχουμε δικαίωμα διορισμού. Οι ΠΕ 61 και ΠΕ 71 θα είναι ικανοποιημένοι και οι ΠΕ 60 και ΠΕ 70 επίσης, οι μόνοι υπαρκτοί και νομικά κατοχυρωμένοι κλάδοι δηλαδή.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ΔΗΛ. ΠΕ60.50/70.50)
ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ!
Ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός κρίνω οτι η ρύθμιση για να δυσπρόσιτα κινείται στη σωστή βάση, καθώς όλοι γνωρίζαμε οτι με το νομο Διαμαντοπούλου τα μόρια θα προσμετρουνταν σε έναν εν δυνάμει ΑΣΕΠ κ όχι δίπλα στον πίνακα αναπληρωτών.
Η ρύθμιση για την ειδική κινείται επίσης σε σωστή βάση, θα πρέπει ομως να έχει αναδρομική ισχύ, καθώς πρόκειται για δυο διαφορετικούς πίνακες!!οι προσλήψεις και στις 2 περιπτώσεις πραγματοποιούνται με διαφορετικά κριτήρια! Αναλογιστείτε τις αδικίες που υα προκύψουν αφου αναπληρωτές ειδικής που δούλεψαν με βάση το δικο τους πίνακα, τώρα βρεθούν στον πίνακα γενικής; τι θα απογίνουν όσοι περίμεναν καρτερικά τη σειρά τους βασιζόμενοι στην επιτυχία ασεπ κ την τυχόν προϋπηρεσία τους;;;Θα οδηγηθούν στην ανεργία για να προταχθούν όσοι δούλευαν απο τον ξεχωριστό πίνακα της ειδικής;
Το κράτος πρωτοτυπεί παγκοσμίως διαχωρίζοντας Γενική και Ειδική Εκπαίδευση. Η παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης λειτουργούν στα πλαίσια της συνεκπαιδευσης.
Γιαυτό ΟΧΙ στο διαχωρισμό γενικής- ειδικής
ΟΧΙ στην αναδρομική ισχύ
ΟΧΙ στην ποσόστωση
Απαιτούμε να αποσυρθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 47 τελείως καθώς διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς και φυσικά να ΜΗΝ έχει αναδρομική ισχύ. Δεν υπάρχει διαχωρισμένη εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι ενιαία.
Προσμέτρηση πτυχίων συναφούς αντικειμένου
Συμφωνώ με τη συνάδελφο που ήδη έχει θιξει ένα σημαντικό θέμα.
Θεωρώ κι εγώ δίκαιο και παιδαγωγικό ορθό να προσμετρώνται στα προσόντα διορισμού των εκπαιδευτικών (εκτός από τα μεταπτυχιακά κτλ), και άλλα πτυχία με συναφές προς την εκπαίδευση αντικείμενο. Π.χ ένα πτυχίο όπως είναι αυτό των ψυχολόγων, (το οποίο έχει άμεση σχέση με την εκπαίδευση), θα έπρεπε να προσμετράται ως επιπλέον προσόν για έναν δάσκαλο (είτε γενικής, είτε ειδικής). Έως τώρα τα συναφή πτυχία, δεν εμφανίζονται πουθενά ως προσόν διορισμού, ακόμη κι όταν πρόκειται για ειδικότητες με αδιαμφισβήτητη συνάφεια ως προς το λειτούργημα του εκπαιδευτικού.
Παρακαλώ, όπως διερευνήσετε την προσμέτρηση της συνάφειας άλλων πτυχίων (όπως αυτό της ψυχολογίας), ως επιπλέον προσόν διορισμού για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Πριν λίγα χρόνια το Υπουργείο Παιδείας έκρινε απόλυτα κατάλληλα και νόμιμα τα σεμινάρια εξειδίκευσης ή τα μεταπτυχικά ως προσόν για τοποθέτηση σε δομές της ειδικής αγωγής. Θεωρώντας αυτά τα προσόντα επαρκή και σημαντικά, κάθε εκπαιδευτικός ΠΕ 60 και ΠΕ 70 αγωνίστηκε και δούλεψε επιτελώντας σημαντικό έργο, έργο που η παράγραφος 4 του άρθρου 47 επιδιώκει να ματαιώσει. Θεωρούμε πως είναι κατάφορη αδικία να τιμωρούνται όσοι διάβασαν, τόλμησαν, κουράστηκαν και εργάστηκαν επιχειρώντας να πετύχουν τη συμπερίληψη σε κάθε σχολείο της Ελλάδας. ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ!ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47.