Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 16:34 | maraki

    και μετα σου λενε γιατι κανετε καταληψεις,διαμαρτυριες..αμα σε γραφουνε τι να κανεις; δεν εχετε καταλαβει οτι μας βλάπτετε; σταματήστε επιτελους αυτη τη συζητηση εδω και τωρα…μας έχετε σπασει τα νευρα..αλλαγες 5 μηνες πριν τις πανελληνιες….αιντε πια !!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 16:27 | Μητέρα υποψηφίου

    Κύριε Πανάρετε, διαβάζω σε σημερινό άρθρο της Ελευθεροτυπίας (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=230081) την πρόθεσή σας να συμπληρώσουν οι μαθητές δύο φορές μηχανογραφικό δελτίο, για να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας. Αναρωτιέμαι, ποιο όφελος θα έχει αυτή η απόφαση, εκτός από το να περισώσει το κύρος σας; Για τους μαθητές παραμένει η υποχρέωση να ιεραρχήσουν τις επιλογές τους, να «διαβουλευθούν» και να συζητήσουν με τους γονείς τους μέσα στο Μάρτιο, μήνα με ασφυκτική πίεση χρόνου. Εάν ειλικρινά πιστεύετε ότι ο μαθητής που 8-2 είναι στο σχολείο, 2-5 διαβάζει για το φροντιστήριο, 5-8 παρακολουθεί στο φροντιστήριο και 8-? διαβάζει για την επόμενη μέρα, έχει άνεση χρόνου για να αποφασίσει την 1η 2η 3η κοκ. επιλογή του, τότε πραγματικά δεν έχετε ιδέα για το τι περνάνε τα παιδιά μας. Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο δε θα εξοικονομήσετε τα χρήματα για τους καθηγητές του Ιουλίου, που είναι η αληθινή αιτία για αυτή την απίστευτη αναστάτωση που ζουν τα παιδιά μας μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν εγκαίρως τους όρους βάσει των οποίων θα εξεταστούν, γι’αυτό σας καλώ να διατηρήσετε το μηχανογραφικό τον Ιούλιο.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 15:58 | Μαρία

    Ως μαθήτρια της τρίτης Λυκείου θεωρώ ότι με την συμπλήρωση των μηχανογραφικών τον Μάρτιο θα αποπροσανατολιστούμε εντελώς από το
    διάβασμα μας καθώς απαιτεί αρκετό χρόνο και σκέψη,επιπλέον οι επιλογές μας το Μάρτη μπορεί να βασιστούν σε αυτό που πραγματικά θέλουμε παρόλα αυτά στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα έχουμε το ενδεχόμενο του μη επιθυμητού αποτελέσματος έτσι οι επιλογές μας μπορεί να ξεκινούν από σχολές των 19.000 μορίων και να φτάνουν έως τα 9.000 μόρια για αυτό τα μηχανογραφικά πρέπει να να συμπληρώνονται τον Ιούλιο μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και με νηφαλιότητα.Ακόμα αν το υπουργείο επιθυμεί να αλλάξει το σχολείο και την εκπαίδευση,ας το κάνει σωστά και ολοκληρωτικά ξεκινώντας από την βάση του,το δημοτικό και να μην αναζητά τα προβλήματα στο λύκειο και στις πανελλήνιες.Τέλος ας παρθεί μια απόφαση με τα μηχανογραφικά σύντομα γιατί πλέον έχει φτάσει Δεκέμβριος και ακόμα παίζουμε «κορώνα ή γράμματα»με τον Μάρτιο και τον Ιούλιο.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 15:47 | ΦΩΤΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Κ.ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ για την υποβολή μηχανογραφικού δύο φορές. Αραγε σε τι αποσκοπεί;
    Να κάνει πιο λειτουργικό το σύστημα; ή μήπως να καλύψει τον θιγμένο εγωισμό του υπουργού;Δεν είναι πιο απλό να γίνεται μια κατάθεση; ή κάτι μου διαφεύγει; Σας παρακαλώ σαν γονιός και εκπαιδευτικός για άλλη μια φορά μην αναστατώνεται τη σχολική ζωή με ένα θέμα που μόνο εσείς βλέπεται σαν θετικό. Δεν έχετε με τι άλλο να ασχοληθείτε εκεί στο υπουργείο; Είμαι σίγουρος πως ναι.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 15:00 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ.ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ.ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 14:24 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ¨ΥΠΕΡ¨ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
    Το άγχος, η πίεση,το διάβασμα των παιδιών,η έλλειψη χρόνου και ψυχικής ηρεμίας το Μάρτιο, ένα μήνα πριν από τις εξετάσεις, είναι ανασταλτικοί παράγοντες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
    Το ΓΡΑΣΕΠ μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα τον Ιούνιο, αφού έχει κάποια δεδομένα (βαθμολογία), άνεση από το μαθητή (έχει τελειώσει με τις εξετάσεις) και να βοηθήσει οσιαστικά τους μαθητές.
    Το Γραφειοκρατικό πρόβλημα δεν λύνεται με τη μεταφορά της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από τον Ιούνιο στο Μάρτιο, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις( απλούστευση διαδικασιών,συντόμευση αποτελεσμάτων για καλύτερο οικογενειακό προγραμματισμό,χρήση διαδικτύου όλους τους μήνες κοι όχι μόνο το Μάρτιο και με ουσιαστική δουλειά από το υπουργείο σας) .
    Το παράδειγμα της υποψήφιας που αναφέρετε είναι άστοχο και υποδηλώνει πως δεν είστε γνώστης της ψυχοσύνθεσης των παιδιών (ήθελε μόνο Ιατρική και έβαλε και τη Βιολογία λόγω των μορίων της).
    Ποια η αναγκαιότητα της αλλαγής αυτής;
    Τα συσσωρευμένα προβλήματα της Εκπαίδευσης θα λυθούν με αλλαγές αυτού του τύπου;
    Μήπως δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζετε;;;;
    Τα παιδιά μας-το μέλλον αυτής της χώρας- δεν είναι πειραματόζωα(Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις Ράλλης, Παπανδρέου,Αρσένης,,,,,)ΕΛΕΟΣ.
    Αφήστε τα παιδιά στην ησυχία τους και προγραμματίστε την Παιδεία-εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε- σε βάθος χρόνου και όχι κάθε μήνα,κάθε χρόνο, κάθε υπουργός και από ένα ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ και μάλιστα στα μέσα της χρονιάς.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:43 | Ελπίδα

    Είμαι επίσης μαθήτρια της Γ’ Λυκείου και πραγματικά θεωρώ πως η συζήτηση του θέματος αυτού την παρούσα χρονική στιγμή κάθε άλλο παρά καλό αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει στους φετινούς υποψηφίους. Θεωρώ απαράδεκτο να έχει αρχίσει η σχολική χρονιά εδώ και τρείς μήνες και ακόμη να είναι στον «αέρα» ο χρόνος υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων που αφορά τους φετινούς υποψηφίους, καθώς επιδρά καταλυτικά και ανασταλτικά στην ψυχική τους ηρεμία. Θεωρώ πως, στην περίπτωση που πραγματικά θέλατε να μας βοηθήσετε, θα έπρεπε να είχατε πάρει την οριστική σας απόφαση τουλάχιστον στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ώστε ακόμη και οι αναποφάσιστοι να είχαν μπορέσει να κατασταλλάξουν κάπου, και όχι 3 μήνες πριν την υπό συζήτηση κατάθεση των μηχανογραφικών. Όμως, όπως φημολογείται, οι προθέσεις σας περί του θέματος δεν αποσκοπούν στη διευκόλυση μας, αλλά στη «διευκόλυνση» του υπουργικού κουμπαρά…
    Ακούω συμμαθητές μου που μου λένε «εντάξει, εμένα δεν με νοιάζει, είτε το Μάρτιο είτε τον Ιούλιο, τα ίδια θα δηλώσω». Όλα καλά, εφόσον λοιπόν γι’ αυτό το ποσοστό των υποψηφίων δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με το χρόνο υποβολής, τότε μήπως πρέπει να ρωτήσουμε και τους υποψηφίους που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ή αμφιταλαντεύονται μεταξύ κάποιων σχολών; Τί λένε, λοιπόν, αυτοί; Το θεωρούν αρκετά «βολικό»; Συνεπώς, τελικά ποιον ακριβώς ωφελεί και για ποιο λόγο η κατάθεση των μηχανογραφικών πριν ακόμη δώσουμε τις εξετάσεις μας; Οι προβληματισμοί δικοί σας…

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:39 | Κώστας Καϊσίδης

    ΟΧΙ!!! ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ, ΟΧΙ!!! ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ.

    Η κατάθεση «Μηχανογραφικού Δελτίου», πριν από την έκδοση των βαθμών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να εξυπηρετήσει τους όποιους σκοπούς του υπουργείου Παιδείας σε ένα άλλο σύστημα και κουλτούρα παιδείας.
    Στην ισχύουσα κουλτούρα παιδείας, οι περισσότεροι μαθητές γνωρίζουν την κατεύθυνση που μπορούν και θέλουν να διαγωνιστούν, όχι τις εξειδικεύσεις. Είναι λίγοι οι μαθητές που πραγματικά γνωρίζουν τι θέλουν να σπουδάσουν, αρκετοί μαθητές που απλά επηρεάζονται ή πιέζονται από τους γονείς για συγκεκριμένη εξειδίκευση ή απλά για να κληρονομήσουν ένα «γραφείο ή ιατρείο» . Η πλειοψηφία των μαθητών περιμένει την βαθμολογία για να μπορέσει να δει που μπορεί να «παίξει» στον τεράστιο αριθμό σχολών και πόλεων.

    Ειδικά φέτος που η οικονομική κρίση δεν χτυπάει απλά την πόρτα των σπιτιών μας, αλλά έχει μπει μέσα (τα έχει παραβιάσει), πρέπει να είναι γνωστή η βαθμολογία πρίν την κατάθεση των «Μηχανογραφικών» για να προκύψει μία «αριστοποιημένη συμπλήρωση» από κάθε μαθητή, καθώς πρέπει να είναι σε συνάρτηση και με τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας του, αφού ένας μεγάλος αριθμός μαθητών θα αναγκαστεί να «ξενητευτεί».

    Ευχαριστώ προκαταβολικά για την κατανόηση σας.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:04 | Αναστασία

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΜΕ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ….ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:36 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    Το μηχανογραφικό θα πρέπει να κατατίθεται τον Ιούλιο, αφού έχουν βγει οι βαθμοί.
    Δεν είναι σωστό ενώ έχει αρχίσει η σχολική χρονιά, να μας αιφνιδιάζετε και να μας αναστατώνετε οικογενειακώς.
    Συγκεκριμένα το δικό μου παιδί που είναι θετικής κατεύθυνσης, θα διάλεγε τεχνολογική αν ήξερε ότι το μηχανογραφικό θα κατατεθεί το Μάρτιο.
    Θέλει να δει πρώτα τους βαθμούς του γιατί τώρα είναι σε δίλημμα για το ποια πεδία να επιλέξει: 3ο- 4ο, 3ο- 2ο, 4ο-2ο. Αν ξέρει τι έχει γράψει θα του είναι πιο εύκολο. Αν δε γράψει καλά θα αποκλείσει το 3ο πεδίο και θα επιλέξει σχολές από το 4o και το 2o.
    Το θεωρώ πολύ ανέντιμο αυτό που θέλετε να κάνετε για να μην πω «πρόστυχο». Ντροπή σας!!! Ασχοληθείτε με την παιδεία ουσιαστικά και μην κάνετε αλλαγές για τις αλλαγές.
    Όσο γι’ αυτό που λέτε ότι θα συμπληρώνεται μαζί με την οικογένειά του και τον Ιούλιο μπορεί να γίνει. Θα έχει συζητήσει με την οικογένειά του και θα έχει συμπληρώσει ένα πρόχειρο από πριν.
    Κι εγώ που συμπλήρωσα μηχανογραφικό το Μάρτιο στα «κουτουρού» τα αποτελέσματα βγήκαν στις 30 Αυγούστου.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:00 | Χριστίνα

    Διαφωνώ διότι ένας μαθητής θα πρέπει να επιλέγει τη σχολή με την επιλογή του αλλα και με το βαθμό του.Στις Πανελλήνιες πολλές φορές τα παιδιά δεν γράφουν πάντα αυτο που περιμένουν,αλλες φορές γράφουν περισσότερο και άλλες λιγότερο.Με αυτό το σύστημα υπάρχουν πολλές πιθανότητες πολλά παιδιά να μείνουν απ’έξω ή να περάσουν σε μια σχολή που δεν τους αντιπρωσοπεύει.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 11:56 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΕΧΩ ΓΙΟ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. ΘΕΛΕΙ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΓΡΑΨΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 19000 ΑΛΛΑ 18000 ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΟΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ) ΝΑ ΕΒΑΖΕ ΣΧΟΛΕΣ ΑΛΛΟΥ ΠΕΔΙΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΛΟ ΡΙΖΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 02:24 | Νίκος Πάτρα

    Είμαι 25 ετών, έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε που κατέθεσα μηχανογραφικό… διαβάζοντας όμως τα τελευταία (χρονικά) σχόλια και βλέποντας την αρνητικότητα των παιδιών του λυκείου για το ενδεχόμενο να δηλώσουν το Μάρτιο τι προτιμούν, θλίβομαι…
    Δε διάβασα ένα επιχείρημα που να έχει ορθή βάση από αυτά τα παιδιά-νέους.
    Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο, της μη κατανόησης του ορθού τρόπου συμπληρώσεως του μηχανογραφικού.
    Τι σχέση έχει ο βαθμός, με τις επιθυμίες ;
    Στο μηχανογραφικό συμπληρώνεις τις επιθυμίες σου με φθίνουσα σειρά και η τελική βαθμολογία όσο καλύτερη είναι τόσο πιο ψηλά ιεραρχημένη επιθυμία θα σε οδηγήσει.

    Το δυστυχές είναι πως πολλοί αν γράψουν 10 στις πανελλήνιες, νομίζουν πως δε μπορούν να δηλώσουν Ιατρική, ενώ υπάρχει πιθανότητα να την «πιάσουν».

    Ο πιο σημαντικός λόγος, πέραν από τους καθαρά ίσως πρακτικούς λόγους του Υπουργείου, είναι για να απεμπλακεί η δήλωση επιθυμίας από το βαθμό.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 02:18 | Γ.Ιωάννης Μαθητής Β’Λυκείου

    Θα ήταν πιο ορθό, κατά την άποψη μου, οι υποψήφιοι να συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Π. Εξετάσεων.
    Έτσι οι υποψήφιοι δεν θα έχουν το άγχος της σωστής επιλογής σχολών και δεν θα αναγκάζονται να δηλώνουν σχολές που σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων εξετάσεων απαιτούσαν λίγα μόρια –με σκοπό να «σιγουρέψουν» την εισαγωγή τους .

    Σε περίπτωση που αλλάξει ο χρόνος κατάθεσης των Μηχανογραφικών δ. , θα είμαστε δέσμιοι τω επιλογών μας .Θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με το άγχος , να γράψουμε ‘άριστα’.
    Αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο και έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν ως κύριο παράγοντα το άγχος όπως :κρίσεις πανικού , λιποθυμίες κ.α και έτσι δεν θα αποδίδουμε και δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε τους στόχους μας.
    Ως μαθητής της 2ας Λυκείου και ως μελλοντικός υποψήφιος που στοχεύει στο Πανεπιστήμιο, θεωρώ πως δεν πρέπει να αλλάξει κάτι πάνω στο θέμα της κατάθεσης των Μηχανογραφικών δελτίων τον Μάρτιο .Σας καταθέτω τα επιχειρήματα μου και τις σκέψεις μου και εύχομαι να σας φανούν χρήσιμες

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 01:18 | Μαρία,μαθήτρια Γ’ Λυκείου

    Θεωρώ απαράδεκτο να συμπληρώσουμε τα μηχανογραφικά το Μάρτιο!Πώς είναι δυνατόν να μας ζητούν να αποφασίσουμε τι θα γίνουμε στη ζωή μας μέσα σε τρεις μήνες;Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για μας και δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε και για αυτό το ζήτημα.Υποστηρίζουν οτι το κάνουν για μας καθώς θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να τα συμπληρώσουμε,αλλά ρίξτε μια ματιά στο εκπαιδευτικό σύστημα!Ποιος έχασε τον ελεύθερο χρόνο για να τον βρούμε εμείς;Αν όμως γίνουν μετά τις Πανελλήνιες θα είμαστε περισσότερο ήρεμοι και συνειδητοποιημένοι αφού θα έχει επιτέλους τελειώσει το μαρτύριο που λέγεται εξετάσεις!Εκ μερους όλης της μαθητικής κοινότητας,νομίζω,σας παρακαλώ να μη μας υποβάλετε σε αυτό το ανούσιο μαρτύριο!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 01:14 | panos

    Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 00:48 | Δημητρης Φ.

    Αν ειναι ποτε δυνατον μηχανογραφικο το Μαρτιο;το μηχανογραφικο θα πρεπει να συμπληρωνεται μετα την ανακοινωση των αποτελεσματων ,εχουμε που εχουμε τα βασανα μας θα πρεπει να δηλωνουμε στα καλα καθουμενα σχολες ,και που θα ξερουμε τον Μαρτιο τι θα γραψουμε κυριε υπουργε με ολο τον σεβασμο ,αν εγω δηλωσω μια σχολη και την χασω για λιγα μορια και μπει στην θεση μου καποιος αλλος που εν το μεταξυ ειναι η 4η επιλογη του (σαν σχολη)δεν ειναι αμαρτια να μπει ο αλλος που στο κατω κατω δεν την πολυ θελει σε σχεση με μενα ,και εγω με την σειρα μου θα παρω την θεση καποιου αλλου σε μια σχολη που δεν πολυ θελω
    Ενω τον Ιουλιο σου προσφερεται η δυνατοτητα να συμπληρωσεις το μηχανογραφικο με βαση τα αποτελεσματα σου
    Οι μαθητες εγκλοβισμενοι στην μονομερια της τεχνοκρατικης εποχης και σε συνδιασμο με το αγχος και την επιπλεον ανασφαλεια που θα δημιουργησει η συμπληρωση του μηχανογραφηκου μονο τον σωστο δρομο δεν θα ακουλουθησουν

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 00:42 | δημητρα κουλουρη

    Με όλο το σεβασμό θα ήθελα να σας εκφράσω την διαφωνία μου στο προς διαβούλευση ζήτημα,που έγκειται στην κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου το μήνα Μάρτιο.
    Όλοι γνωρίζουμε ότι, τα παιδιά αναλίσκονται σε πολλές ώρες μελέτης στην τρίτη τάξη του λυκείου,στην οποία τυνχάνει να φοιτώ και εγώ,με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ελεύθερες ώρες για την αναζήτηση της σχολής εκείνης που θα εκφράζει τα ενδιαφέροντα καθενός από εμάς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου επιλογής του.
    Μια τέτοια διαδικασία που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής των μαθητών δεν πραγματοποιείται κατά την διάρκεια ενός μηνός, στον οποίο η μελέτη αποτελεί την βασικότερη προτεραιότητα του μαθητή , που έχει θέσει στόχους και επιδιώκει την επίτευξή τους. Χρειάζεται ηρεμία,σκέψη και καθαρό μυαλό προκειμένου να ληφθούν οι ορθές αποφάσεις.
    Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι, ο κατάλληλος μήνας για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου είναι ο μήνας ΙΟΥΛΙΟΣ και μόνον αυτός , γιατί εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες , τους στόχους και τα όνειρα καθενός από εμάς.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας , τον χρόνο σας και ευελπιστώ οι αιτιάσεις μας να εισακουστούν……..!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 00:32 | Μια άγνωστη για εσάς

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ….ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΓΓΥΗΘΕΙ Σ ΕΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ? ΑΦΟΥ ΣΤ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΔΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ…ΕΣΕΙΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΜΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΕ…ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ …ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ…ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΤΕ…ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ … ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΖΕΤΕ…ΑΦΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ….ΤΟΣΑ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ,ΜΑΘΑΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠ’ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΕ . ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ…ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ…ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ….

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 00:09 | Βασίλης Γ.

    Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΠ. ΤΕΛΟΣ, ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΟΗΘΑ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΠΙΟ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 00:07 | Μαρια

    Και βεβαια διαφωνω με τη συμπληρωση του μηχανογραφικου το Μαρτιο..
    Ο Μαρτιος θα ειναι για μας ενας μηνας δυσκολος και σιγουρα εκεινη την περιοδο δεν θα μπορεσουμε ισως να αποφασισουμε για ενα θεμα που θα καθορισει το μελλον μας..

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 00:01 | Μαρια, μαθητρια Γ’ Λυκειου!!!!

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΜΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ…Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΕΙΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ!!!!ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΕΤΟΣ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ… ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ Κ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ…ΤΟ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΑΝ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΣΥΜΑΝΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ…ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΕΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΠΛΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ…ΠΑΡΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ Κ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΝΦΕΡΟΝ ΣΑΣ..ΣΚΕΦΤΕΙΤΑΙ Κ ΛΙΓΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ..ΔΗΛΑΔΗ ΕΜΑΣ..ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΙΣ 3ης ΛΥΚΕΙΟΥ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑΛΑΒΕΤΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 23:52 | Μαθήτρια Γ’ Λυκείου

    Κυριε υπουργε, δεν συμφωνο για την καταθεση του μηχανογραφικου το μαρτιο μεσα σε ολο το αγχος και διαβασα που θα εχουμε τοτε, τον μαρτιο δεν εχουμε τον χρονο να κανουμε σωστες επιλογες, και οι περισσοτεροι απο εμας δεν εχουν αποφασισει ακομα για την επιλογη τους, σας παρακαλουμε να μην αλλαξετε να κανουμε τον ιουνιο, σας ευχαριστουμε

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 23:23 | Κωστας

    Στηριζομαι στην τελευταια προταση και λεω απλα,οτι αν »Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους»,τοτε πρεπει να ακολουθησει το συστημα που ακολουθουσε και τα προηγουμενα χρονια,δηλαδη η καταθεση των μηχανογραφικων να εξακολουθησει να γινεται τον Ιουνιο.Για ολους τους
    λογους που εχουν προαναφερει υποψηφιοι,σαν και μενα,η ενδεχομενη αυτη αλλαγη δεν μας εξυπηρετει σε καμια περιπτωση,αντιθετως μας θιγει.
    Και τελος,οσο αφορα ενα απο τα επειχηρηματα σας,σχετικα με το οτι αυτη η αλλαγη θα βοηθησει τον μαθητη επειδη θα εχει την συνεργασια των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού,θελω να σας αναφερω οτι το σχολειο μου δεν διαθετει καν
    καθηγητη ΣΕΠ.!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 23:11 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΖΑΝΗΣ

    Είμαι καθηγητής Λυκείου της Α’ Αθήνας από τριακονταετίας. Θα ήθελα να τονίσω ότι η αλλαγή της ημερομηνίας κατάθεσης του μηχανογραφικού αυτή τη χρονική στιγμή (δηλ. μια μεμονωμένη αλλαγή στο παρόν εκπαιδευτικό σύστημα) μόνο αναταραχές μπορεί να προσθέσει στην φετινή, δύσκολη, εκπαιδευτική χρονιά.

    Δηλαδή προδικάζω αναταραχές –καταλήψεις κ.λ.π.. Αυτό δε το στηρίζω (όπως το βιώνω καθημερινά στο λυκειο ) στο ότι όλοι οι μαθητές που εχουν δηλωσει μάθημα επιλογής Α.Ο.Θ.και πρόκειται να δηλώσουν το5ο πεδιο σαν δεύτερη επιλογή τους ,τους είναι σχεδον απαγορευτικό το 4ο πεδίο (πολυτεχνικες) που είναι πρωτη προτίμησή τους, λογω υψηλών βάσεων και ετσι θα αναγκαστούν να δηλώσουν το 2ο πεδίο (φυσικομαθηματικές) που μπορούν να μπούν ευκολότερα χωρίς να το πολυεπιθυμούν καθοσον μπορούν να δηλωσουν μονο δύο πεδία.Ενώ αν ήξεραν τη βαθμολογία τους θα μπορούσαν με ακρίβεια να διαλέξουν την πρώτη τους επιλογή.Επι πλέονβρίσκονται στο μέσον της προσπάθειάς τους και δεν μπορούν να κάθονται να υπολογίζουν παραμονές πανελληνίων, αν π.χ. θα δήλωναν πρώτα τις πολυτεχνικές (4ο πεδίο) και μετά τις φυσικομαθηματικές (2ο πεδίο) διότι έχουν κάνει όλοι ένα στοιχειώδη προγραμματισμό .

    Καλύτερα λοιπόν θα ήταν το όλο θέμα να εξετασθεί στα πλαίσια του νέου νόμου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπ/ση και όχι αποσπασματικά στα μέσα της χρονιάς, δημιουργώντας πάλι καταλήψεις και αναταραχή, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος

    Ευχαριστώ

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 23:05 | Νικος Ρ.

    Κατά την άποψή μου, το τελεσίδικο του Μαρτίου πιθανότατα θα προκαλέσει αίσθημα ανασφάλειας και άγχος σε όλους όσοι αμφιταλαντεύονται σχετικά με την επιλογή σχολής.Θεωρώ πως η συγκεκριμένη προταση θα είχε κάποια λογική εφόσον το μάθημα του Σ.Ε.Π γινόταν με σωστό τρόπο (επί τρια έτη) στο Λύκειο.Από τη στιγμή ομως που για το συγκεκριμένο μαθημα αφιερώνεται ΜΟΝΟ ενα εξάμηνο και με δεδομένη πάντα την αβεβαιότητα των καιρών (οικονομική κρίση,κορεσμός στο δημόσιο κλπ), όσο αργότερα συμπληρωθούν τα μηχανογραφικά τόσο το καλύτερο για εμάς, τους μαθητές.Τέλος, να αναφέρω πως το Μάρτιο ο μέσος μαθητής έχει στο μυαλό του τα μαθήματα και σε αυτά επικεντρώνει την προσοχή του.Επομένως, γιατί να εχει ενα ΤΟΣΟ σημαντικό ακόμα θεμα να τον απασχολεί;

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 22:30 | inele

    οχι, οχι, οχι.
    ακομα και αν ακομα ειμαι στη β λυκειου και φαινομενικα δεν μπορω να εκφερω γνωμη, συναναστρεφομαι καθημερινα με παιδια της γ λυκειου, και καταλαβαινω οτι ανησυχουν ολο και περισσοτερο για αυτο το θεμα. Μπορει να διαλεγουμε τις κατευθυνσεις και τα μαθηματα που προτιμουμε με σιγουρια, ομως να ειστε σιγουροι οτι στην πραγματικοτητα ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ με τη ζωη μας. Ελαχιστοι ειναι αυτοι που ειναι αποφασισμενοι σχετικα με τη σχολη που επιθυμουν και το επαγγελμα που θα ακολουθησουν. Οι περισσοτεροι απο εμας, ακομα και αυτοι που τους εχει μεινει μονο ενας μηνας ή μερικες μερες για τις πανελληνιες, αντιμετωπιζουμε το χαος. Η αλλαγη αυτη που προτεινετε, α) δεν εχει κανενα σημαντικο λογο να γινει και β) αντι να βοηθησει τα παιδια και να τους δωσει περισσοτερο χρονο οπως υποστηριζετε στο παραπανω κειμενο, θα δυσκολεψει την αποφαση αυτη που πρεπει να παρουν ακομα περισσοτερο. Ειναι δυνατον να πιστευετε οτι θα βοηθησει το να συμπληρωνονται τα μηχανογραφικα το Μαρτιο την αποφαση αυτη? Πρεπει να καταλαβετε καποια στιγμη οτι αναγκαζομαστε σε τοσο μικρο χρονικο διαστημα και σε τοσο μικρη ηλικια να αποφασισουμε τι θα κανουμε με τη ζωη μας, γνωριζοντας οτι αυτο που θα επιλεξουμε ειναι οριστικο και αμετακλητο και οτι νιωθουμε ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ και τιποτα αλλο. Αντι να δυσχεραινετε κι αλλο το σαπιο αυτο συστημα, γιατι δεν προχωρατε σε ουσιαστικα μετρα για τη βοηθεια των μαθητων? Επιτελους, ξυπνηστε, καταλαβετε το οτι ετσι δεν μας βοηθατε, μας πιεζετε ακομα περισσοτερο!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 22:27 | Γιώργος

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ….
    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ 3ης ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΔΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ 3ης ΛΥΚΕΙΟΥ…

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 22:25 | κωνσταντινος 3 ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΦΟΥ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ,Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ . ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΕΤΣΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΟΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 22:22 | Ειρήνη Μιχαηλίδη

    Διάβασα προσεκτικά τους λόγους που πρότάθηκε το μηχανογραφικό να κατατίθεται τον Μάρτιο και δεν βρήκα κανένα λογικό επιχείρημα λες και είναι εντελώς άγνωστη η διαδικασία των εξετάσεων σε αυτούς που επιχειρηματολογουν. α)ότι δεν είναι προβληματικό δεν σημαίνει ότι είναι η καλύτερη επιλογή, β) αν πιστεύετε οτι ο μαθητής τον Μάρτιο έχει χρόνο, ψυχική ηρεμία και νηφαλιότητα για να συμπληρώσει μηχανογραφικό, δεν έχετε συναντήσει ποτέ μαθητή γ΄λυκείου τον Μάρτιο. Επίσης ο Ιούλιος δεν εμποδίζει την κατάθεση ηλεκτρονικά του μηχανογραφικού. Οι σύμβουλοι μπορούν να συμβουλεύουν ένα παιδί πολύ πιο εύστοχα, γνωρίζοντας την βαθμολογία του, ειδικά αν είναι πολύ μακριά από τη βάση της σχολής που επιθυμεί, το γνωρίζει και ψάχνει εναλλακτική.γ) ο χρόνος έκδοσης αποτελεσμάτων εξαρτάται από τη διόρθωση των γραπτών. Η τροφοδοσία του συστήματος των αποτελεσμάτων δεν έχει καθυστέρηση, παρ’ εκτός αν κάποιοι αργούν να κάνουν τη δουλειά τους.δ) Το σχολείο κανονικά θα έπρεπε να λειτουργεί και τον Ιούλιο.ε) είναι σχεδόν απελπιστικό να μην σας έχει γίνει κατανοητός ο τρόπος που ένας μαθητής συμπληρώνει μηχανογραφικό. Αν έχει την τάση να συμπληρώσει πολλές σχολές αυτό θα κάνει, ανεξάρτητα από το μήνα που θα το συμπληρώσει, αν θέλει μόνο μια-δυο σχολές αυτό θα κάνει όπως στο παράδειγμα που αναφέρετε και δεν σας πέρασε από το μυαλό ότι δεν ήθελε κάτι άλλο, αλλιώς θα το είχε δηλώσει ειδικά γνωρίζοντας την οριακή βαθμολογία. Τα δεδομένα προηγούμενων ετών θα λαμβάνονται υπόψιν άσχετα του μήνα κατάθεσης μηχανογραφικού όχι γιατί καθορίζουν τις σχολές προτίμησης αλλά γιατί δίνουν ελπίδα ή προετοιμάζουν για ατυχή απότελέσματα.στ)τί σας εμποδίζει να συμπεριλάβετε τροποποιήσεις μηχανογραφικού σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα; ζ)Η επιχείρηση που έχει στηθεί γύρω από την κατάθεση μηχανογραφικού θα εξακολουθήσει να υπάρχει γιατί το πρόβλημα είναι το πόσο πολύ αναξιόπιστο είναι το σχολείο να βοηθείσει ένα παιδί, πόση ανικανότητα κρύβει το σχολείο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλιώς πιστέψτε με ούτε περίσσευαν ούτε περισσεύουν χρήματα για να πληρώσουμε το αυτονόητο.Αν χρειαστεί απλά θα γίνει το Μάρτιο.η) Αν, έστω και λίγο, σκέφτεστε την ταλαιπωρία των οικογενειών, απλά μη μας ταλαιπωρείτε.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 22:12 | efi

    ΟΧΙ… ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ!!!!! Όλα τα επιχειρήματα που αναφέρατε στο σημείωμα σας εξυπηρετούν σκοπούς του υπουργείου, αν και δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιοι είναι αυτοί, και όχι δικούς μας. Λες και σας νοιάζει για εμάς.. αν πραγματικά σας ένοιαζε θα κάνατε ριζικές αλλαγές στην παιδεία και δεν θα επαναπαυόσασταν σε πανάκεια, όπως είναι η περίοδος που 8α γίνει το μηχανογραφικό, μόνο και μόνο για να δυσκολέψετε ακόμη περισσότερο τη δυσκολότερη περίοδο της μέχρι τώρα ζωής μας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 22:06 | Κωνσταντίνος Κατσαρός

    Είμαι μαθητής της Β’Λυκείου και αντίθετος στη νέα αλλαγή . Επιτέλους μην προσπαθείτε να κάνετε ανούσιες αλλαγές και κοιτάξτε για μια φορά την πραγματικότητα στα μάτια !!!!! Είναι αδύνατο λίγες μέρες πριν από την ψυχοφθόρο διαδικασία των πανελληνίων να έχουμε την διαύγεια να διαλέξουμε την σχολή που μας αρμόζει να ενημερωθούμε για αυτή και να είμαστε σίγουροι για την απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον μας !!! Είναι προφανές ότι το σύνολο των μαθητών είναι αυτής της άποψης. Δεν πιστεύετε ότι δείχνει κάτι αυτό ;

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 22:05 | χαρα υποψηφια

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ…ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΣΑΣ?ΟΧΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΙΟΛΑΣ ΑΛΛΑ ΑΘΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ..ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.ΕΠΕΙΔΗ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ,ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ.ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ «ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ» ΕΜΑΣ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΦΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ??ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ….ΟΠΟΙΟΣ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ 8Α ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΟΗΤΟΣ.ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.ΑΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ…ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΛΑ…ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΗ Η ΣΕΙΡΑ «ΔΙΑΒΑΣΜΑ,ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ.ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ»??Ε??

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:59 | Αρίστη

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ!ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΈΤΟΥΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥΣ;Μία πρόταση κάνω κι εγώ……….

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:57 | Alekos Varemakos

    Διαφωνώ καθέτος ο λογοσ πολύ απλός οτι τα μορια που προσπαθουμε να συγκεντρωσουμε μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω σε αρνητικό εππίπεδο

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:57 | Ειρηνη

    Η καταθεση των μηχανογραφικων ειναι καλυτερα να γινει τον Ιουνιο διοτι θα γνωριζουμε πανω κατω τι εχουμε γραψει και θα εχουμε περισσοτερο χρονο να αποφασισουμε για το τι θα δηλωσουμε. Ειναι κρισιμη αποφαση των μαθητων και οχι του υπουργειου. Αφορα το μελλον μας, τον κοπο μας, και την προσπαθεια των οικογενειων μας να μας στηριξουν στην επιλογη μας αυτη. Το εκπαιδευτικο συστημα και ο τροπος εισαγωγης στα πανεπιστημια δεν ειναι και ο καλυτερος. Ας μην προσπαθησουμε να φερουμε στο φως ενα συστημα που εχει ηδη δοκιμαστει και εχει αντικατασταθει γιατι προφανως δεν ηταν ωφελιμο. Ελπιζω να ακουστει η αποψη μας μια φορα σε αυτην την χωρα που μονο οι λιγοι εχουν δικαιωμα να αποφασισουν για το ευρυ κοινο!!!!!!!!!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:42 | Ε.Γ μητέρα μαθητριας

    Κάποτε κύριοι, θα πρέπει κάποιος πολιτικός να πάψει να είναι πολιτικάντης. Αν η διαβούλευση έχει πραγματικό νόημα και δεν είναι μόνο μια σφυγμομέτρηση αντιδράσεων σε προαποφασισθέντα, ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΤΟ. Είναι απόλυτα εμφανές ότι η πλειοψηφία του ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ, ανεξάρτητα επιχειρημάτων, αγγίζει το 95-98%. Ισχυρή πλειοψηφία, δεν νομίζετε;;;.. Τα παιδιά αυτά καλούνται να πληρώσουν ΟΛΕΣ τις ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ αμαρτίες και κάποιες από τις δικές μας που σας κάναμε κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνετε την οικονομική πολιτική σας και πολλούς από αυτούς τους πληρώνουν ήδη νέοι άνθρωποι. Αφήστε όμως τα ανήλικα, πάει πολύ!!!…. Έδωσε κάποιο από τα παιδιά σας ποτέ πανελλήνιες;;…ή πήραν τον δρόμο της για κάποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού;;.. Τα παρακαλώ και η αγωνία των παιδιών που έχουν ήδη γράψει στην ιστοσελίδα δεν συγκινούν κανέναν σας;;.. Δεν καταλαβαίνετε την ψυχική ΒΙΑ που τους ασκείται αυτή την στιγμή;;.. Δεν αντιλαμβάνεστε το ¨ΦΟΒΑΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ–ΦΟΒΑΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΟΥ….
    Θέλω να ελπίζω κύριε Πανάρετε, ότι θα φανείτε αντάξιος των προσδοκιών της ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ και θα αφήσετε τα πράγματα όπως είναι, μέχρι την ολική αναδιαρθρωση του εκπ. συστήματος. ΟΙ ΑΠΑΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ αποδεικνύονται τις περισσότερες φορές ΑΣΤΟΧΕΣ και ΜΟΝΟ ΑΝΑΣΤΑΣΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ και ΠΟΤΕ δεν έχουν καλό αποτέλεσμα

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:30 | Βασιλικη

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ…ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΧΟΣ,ΠΟΛΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ..ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΓΩ ΩΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΩ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΠΝΙΓΟΜΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ… ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΑΣ..ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ..

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 21:23 | Ειρηνη

    κατα τη γνωμη μου πρεπει να συμπληρωσουμε το μηχανογραφικο τον ιουλιο.τον μαρτιο,μεσα στις επαναληψεις και το αγχος για τις εξετασεις που πλησιαζουν δεν θα εχουμε χρονο να σκεφτουμε ποιες σχολες θελουμε να δηλωσουμε.μαλιστα πολλοι απο τους συμμαθητες μου δεν ξερουν καν ποια σχολη επιθυμουν να δηλωσουν.Και σιγουρα θα ειναι καλυτερα τον ιουλιο,που θα ξερουμε πως εχουμε γραψει και επομενως θα εχουμε μια καλυτερη εικονα για τις δυνατοτητες μας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:39 | Γιώργος

    Βλεπω σχολια οτι δεν θα προλαβει κανεις να κανει το μηχανογραφικο και πολυ αγχος,το ενα ,το αλλο ομως βλεπω επισης οτι πολλοι απο τους σχολιαστες του αρθρου ξημεροβραδιαζονται στην αναγνωση ολων των σχολιων και στη συγγραφη των δικων τους.Οι περισσοτεροι λετε οτι οι μαθητες μπορουν να μπουν σε σχολες της προτιμισης τους μονο εαν γνωριζουν τα μορια τους.Την συγκεκριμενη αποψη την θεωρω εσφαλμενη καθως αν γνωριζεις τα μορια σου βαζεις σχολες που με βαση τη λογικη μπορεις να τις φθασεις η τις περνας ειδη κατα πολυ,πραγμα που σημαινει οτι δυσκολα καποιος που δεν γραφει καλα λογω καποιας ατυχιας η καποιας αλλης καταστασης ,μπαινει στη σχολη της προτιμισης του.
    Εξαλλου δεν νομιζω οτι παλαιοτερες γενιες που το μηχανογραφικο γινοταν πριν απο τις πανελληνιες να ειχαν τοσο μεγαλο προβλημα .
    Τελος με το χρονο που βλεπω οτι εχετε παρα πολλοι να μπαινεται στο συγκεκριμενο ιστοτοπο,θα μπορουσατε ηδη να εχετε φτιαξει το μηχανογραφικο σας,δεν ειναι κατι δυσκολο ,αλλωστε εχετε το δικαιωμα να βαλετε οσες σχολες θελετε οποτε σε καθε περιπτωση ειτε εξαιρετικων ειτε χειρωτερων επιδοσεων σε σχεση με αυτες που θα περιμενατε θα μπορεσετε να μπειτε σε σχολες τη προτιμισης σας η κοντα σε αυτη με τον ιδιο τροπο που γινεται τον ιουλιο.Αλλωστε δεν νομιζω οτι κανενας απο σας θελει να χασει αυτο το πανεμορφο καλοκαιρι που οι περισσοτεροι αν οχι ολοι οι μαθητες θα περασετε….
    Φοιτητης πολυτεχνειου

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:21 | chron

    Σίγουρα το μηχανογραφικό τον Ιούνιο για να είμαστε ποιο προετοιμασμένοι.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:12 | Maria

    Πιστευω πως η αποφαση του υπουργειου παιδειας σχετικα με το μηχανογραφικο το οποιο πρεπει να συμπληρωθει απο τον Μαρτιο δν ειναι καθολου καλη επιλογη!!!ολοι οι μαθητες ακουγοντας τα νεα αυτα ηδη εουν αγχωθει πολυ!μπητε για λιγο στη θεση τους!φανταστειτε πως η αγωνια εχει διπλασιαστει κ τριπλασιαστει!

  • Τυχαίνει φέτος να είμαι μαθητής της τρίτης τάξης του Λυκείου, αυτής στην οποία τόσες αρνητικές πτυχές πάντα φροντίζουμε να εντοπίζουμε, και μ’ αυτή μου την ιδιότητα εκφράζω την πεποίθησή μου ότι ο χρόνος κατάθεσης των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων ελάχιστη σημασία έχει σε σύγκριση τόσο με τα πραγματικά προβλήματα της σύγχρονης μας εκπαιδευτικής πραγματικότητας όσο και με την ουσία της διαγωνιστικής διαδικασίας των Πανελληνίων Εξετάσεων.

    Είμαι ένας από αυτούς που τον επόμενο Μάιο θα διαγωνιστούν για την είσοδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με δεδομένα ενός συστήματος πολύπλευρα προβληματικού, ελαττωματικού και επιφανειακού στην εξέταση των υποψηφίων. Ας έχουμε και αυτό υπόψη μας πριν από οποιαδήποτε άλλη επισήμανση.

    Παρ’ όλ’ αυτά, δε μπορώ να καταλάβω γιατί η κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων πριν από τη διαδικασία των εξετάσεων καταδικάζεται ως τόσο προβληματική, απ’ τη στιγμή που σε πολλές άλλες περιπτώσεις δεχόμαστε ως απόλυτα ορθή την ακολουθία «ορισμός στόχου – προσπάθεια εκπλήρωσης επιδιώξεων – επίτευξη αρχικού στόχου ή αποτυχία και επαναδιαπραγμάτευση». Δεχόμαστε δηλαδή πως είναι λογικό να θέτουμε αρχικά ένα στόχο, για την επίτευξη του οποίου στη συνέχεια ο καθένας μας αγωνίζεται και προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του, με απώτερο σκοπό την επιτυχία. Σ’ αυτή τη βάση, δε θα μπορούσα να μη θεωρήσω λογική την αλλαγή του χρόνου συμπλήρωσης και κατάθεσης των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων. Επιπλέον, οι παράγοντες εκείνοι που σε κάθε περίπτωση καθορίζουν πριν απ’ οτιδήποτε άλλο αξιοκρατικά και ανεξάρτητα από το χρόνο κατάθεσης του Μηχανογραφικού του Δελτίου τη μετάβασή του υποψηφίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αν μη τι άλλο η αξία και η επίδοσή του. Τώρα, αν το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα προετοιμάζει και εφοδιάζει τους μελλοντικούς φοιτητές με αξιοπρεπή εφόδια γνωστικής επάρκειας, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα για διαβούλευση με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ένα σωστά συμπληρωμένο Μηχανογραφικό Δελτίο είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικό στάδιο της όλης διαδικασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να αναχθεί σε πρωτεύοντα παράγοντά της.

    Οι αγχωτικές και ανάλγητα διαγωνιστικές Πανελλήνιες Εξετάσεις βρίθουν όντως προβλημάτων, είναι, όμως, αυτό στο οποίο προς το παρόν αρκούμαστε. Δε χρειάζεται να προσπερνάμε τη διαγωνιστική τους ουσία και να καταπιανόμαστε με τη δημιουργία και εξέταση ζητημάτων τουλάχιστον πολύ μικρότερης σημασίας.

    Ας μην ξεχνάμε, όμως, και το «αλλά»…

    Αν χρειάζεται πράγματι να εξετάσουμε κάτι, αυτό ας είναι η υπερβολή της απαίτησης από εφήβους να έχουν στα δεκαεφτά τους σταθερά σχηματοποιημένες ακαδημαϊκές και στη συνέχεια επαγγελματικές επιλογές∙ ο ελλιπής επαγγελματικός προσανατολισμός σε μια δευτερο-βάθμια εκπαίδευση που κυριολεκτικά «χάνει από παντού» -τρομερές υλικοτεχνικές ελλείψεις, ποιοτικό χάσμα ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά Σχολεία, αλλά ακόμη και σε δημόσια εκπαιδευτήρια πρώτης και δεύτερης διαλογής∙ ο όγκος του υλικού προς εξέταση, που μόνο κριτικά δεν προσεγγίζεται∙ η προκλητική απουσία του πολιτισμού από την εκπαιδευτική καθημερινότητα της πλειοψηφίας των Ελλήνων μαθητών∙ η αποθέωση της παραπαιδείας και του φροντιστηρίου ως αυτονόητου και απαραίτητου πια εκπαιδευτικού θεσμού…

    Έχω υπάρξει μαθητής Σχολείου που υπερέβαινε τρεις φορές τις δυνατότητές του και υποβάθμιζε ισόποσα και την ποιότητά του. Ποιο ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. και ποια ακροθιγής -γιατί τέτοια θέματα είναι επιφανειακά σε σχέση με τα ουσιαστικά προβλήματα της Εκπαίδευσης- αλλαγή ως προς τα Μηχανογραφικά θα βοηθήσει τους μαθητές αυτών των Σχολείων να ξεφύγουν από τη σημερινή μιζέρια; Πόσους ώριμους και κατασταλαγμένους μαθητές μπορείτε να μετρήσετε σε ένα σύστημα που μόνο την ουσία της Παιδείας δεν προάγει;

    Ο χρόνος κατάθεσης των Μηχανογραφικών Δελτίων μπορεί και μάλλον θα αλλάξει. Δεν αμφιβάλλουμε ότι τελικά αρκετά επιχειρήματα θα καταστρατηγηθούν για την εφαρμογή ενός οποιουδήποτε μέτρου, από τη στιγμή μάλιστα που δε δυσκολευόμαστε τώρα τελευταία να παρουσιάζουμε την οικτρή οικονομική μας κατάσταση ως πρόσθετη ικανή δικαιολογία για οποιαδήποτε επιβολή αλλαγών.

    Η αλλαγή αυτή έχει λογική βάση και μπορεί τελικά να αποδειχθεί και λειτουργικά θετική. Δεν είναι, όμως, μεταρρύθμιση και αλίμονο αν περιμένουμε πρόοδο από τέτοιες ρηχές μεταβολές, σε μία εποχή που πλείστες όσες καταστάσεις έχουν φτάσει σε τέλμα που απαιτεί μονόδρομη βελτίωση.

    Κάντε το Σχολείο θεσμό που θα αξίζει πραγματικά να γράφεται με κεφαλαίο «Σ».

    Σάς ευχαριστώ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:52 | ΣΟΥΡΜΠΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ,ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. ΚΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΝΕΚΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:22 | Σ.Χ.

    Θεωρώ ότι σύμφωνα με το σλόγκαν του ΥΠΔΒΜΘ «Πρώτα ο μαθητής»,βλέποντας μόνο στην 1η σελίδα των σχολίων μόλις 3 στα 45 θετικά σχόλια για την αλλαγή της ημερομηνίας κατάθεσης των μηχανογραφικών είναι μονόδρομος η άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασης. Είμαι πρωτοετής φοιτητής και δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον περαμένο Μάρτιο, οπότε ακόμα και τα 5 λεπτά ελεύθερου χρόνου ήταν χρυσός για μένα, να χάνω ώρες ολόκληρες για συμβουλευτικά ραντεβού συν τις ώρες που θα χρειαζόμουν για την κατάθεση του μηχανογραφικού (γιατί προσωπικά δεν πιστέυω ότι θα διαρκεί λιγότερο αυτή η χρονοβόρα διαδικασία της κατάθεσης αφού οι υποψήφιοι απλά θα επιλέγουν περισσότερες σχολές, ακόμα και το χαμηλότερο ΤΕΙ, ούτως ώστε να μη μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!). Χωρίς να θέλω να αναφερθώ στο θέμα του άγχους και της άγνοιας των σχολών από πολλούς υποψήφιους, το οποίο είναι μια πραγματικότητα, θα συμφωνήσω με την άποψη της υποψήφιας φοιτήτριας που είπε ότι ποτέ και κανένας φοιτητής δεν έμεινε άστεγος επειδή συμπλήρωσε μηχανογραφικό τον Ιούλιο…! Όσον αφορά την επιλογή σχολών σύμφωνα με την επιθυμία των μαθητών νομίζω ότι ο κάθε υποψήφιος το κάνει ανεξαρτήτως μορίων. Απλά αν έχει λιγότερα μόρια δηλώνει, μετά τις επιθυμητές, και σχολές με λιγότερα μόρια για να μη μείνει εκτός πανεπιστημίου πράγμα που θα το κάνουν πλέον όλοι οι φοιτητές σκεφτόμενοι κάθε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:15 | Κατερίνα Γεωργούντζου

    Πιστεύω ότι είναι τραγικό λάθος να συμπληρώσουμε τα μηχανογραφικά το Μάρτιο!!Θα ήταν μια μοιραία κίνηση που το μόνο που θα δημιουργούσε είναι επιπλέον άγχος και ανασφάλεια σε όλους τους μαθητές!!δεν είναι λίγοι οι μαθητές που δεν εχουν κατασταλάξει σε δύο επιστημονικά πεδία και βρίσκονται μεταξύ τριών ή και τεσσάρων ακόμα και θα αναγκαστούν να απορρίψουν το ένα ή τα δύο, χωρίς να γνωρίζουν τη βαθμολογία τους!!Σας θερμοπαρακαλώ, μην αλλάξετε την περίοδο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, ή τουλάχιστον όχι φέτος!!το γεγονός αυτό θα έκανε την ήδη τραγική χρονιά των πανελληνίων ακόμα πιο δύσκολη!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 18:58 | ΑΓΓ. ΡΩΤΑΣ

    «Καλή µου γάτα µπορείς να µου πεις ποιο δρόµο να πάρω; Ρωτά ηΑλίκη στη χώρα των θαυµάτων.- Εξαρτάται από το που θέλεις να πας απάντησε η γάτα.- Όπου να’ ναι, δε µε νοιάζει, είπε η Αλίκη.- Τότε δεν έχει σηµασία όποιο δρόµο κι αν πάρεις.- Αρκεί να φθάσω κάπου, πρόσθεσε η Αλίκη σα να ήθελε ναδικαιολογηθεί.- Σίγουρα θα φθάσεις, είπε η γάτα, αρκεί να περπατήσεις αρκετά.»

    Δεν θα σπαταλήσω το χώρο σας με το τεχνικό μέρος του θέματος της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Το έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα πιστεύω άρτια οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι.
    Θα περιοριστώ στο κοινωνικό κομάτι που απασχολεί τόσο τα παιδιά αλλά κι εμάς τους γονείς.
    Η έννοια και η πρακτική αυτής της ενέργειας τόσο νωρίς, και ακριβώς στην κορύφωση της σχολικής χρονιάς, σφίγγει σαν τανάλια κάθε υποψήφιο αλλά και το περιβάλλον του. Τα παιδιά μας είναι μέρος ενός λαού (αν σημαίνει κάτι ακόμη η λέξη αυτή) που τον τελευταίο χρόνο δέχεται αλεπάλληλους αιφνιδιασμούς από την Πολιτεία . Από μια Πολιτεία που ρόλλος της θα ήταν να δείξει στην Αλίκη ότι αφού έχει όρεξη και δυνάμεις να περπατήσει αρκετά, έχει φροντίσει για την ασφάλεια όποιου δρόμου πάρει απόφαση ν’ακολουθήσει. Μια καλή αρχή είναι η συγκεκριμένη διαδικασία του «opengov» αρκεί το αποτέλεσμα που προκύπτει μέσα απ’αυτή να είναι ολοκληρωμένο, δημιουργόντας στους νέους την αίσθηση ότι συμβάλλουν ενεργά στις βελτιώσεις των αποφάσεων. Καλώς ή κακώς οι εισαγωγικές στη συγκεκριμένη φάση είναι γι’αυτούς το άπαν. Αποφύγετε άλλους αιφνιδιασμούς αφού οι συνειρμοί, το αγχος και η επιπρόσθετη ανασφάλεια που τους δημιουργούν μόνο στο σωστό δρόμο δεν πρόκειται να οδηγήσουν.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 18:39 | ΕΦΗ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ. Ο ΜΑΡΤΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ. ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ?
    ΜΗΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΜΠΑΙΝΟΤΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ???

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 18:35 | ΙΩΑΝΝΑ

    ΘΕΛΩ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 18:26 | Γιάννης μαθητής Γ τάξης

    Ως μαθητής της Γ τάξης θεωρώ απαράδεκτο να γίνονται τα μηχανογραφικά τον Μάιο. Αυτό διότι εγώ είμαι θετική κατεύθυνση και έχω πάρει επιλογής, μαθηματικά γενικής παιδείας και ΑΟΘ. Επειδή δεν έχω αποφασίσει που ακριβώς θέλω να περάσω
    Μέσα από τις επιλογές μου μπορώ να ανοίξω 2 από τα πεδία 2ο,3ο,4ο και 5ο. Έτσι, είχα στο μυαλό μου πως αν έβγαζα γύρω στα 19.000 μόρια στο τέλος, θα επέλεγα 3ο και 4ο πεδίο, δηλαδή ιατρικές σχολές και πολυτεχνικά εάν έβγαζα γύρω στα 16.000 θα επέλεγα 4ο και 5ο πεδίο, δηλαδή πολυτεχνικά και οικονομικά. Αυτό όμως με το καινούργιο σύστημα δεν μπορώ να το κάνω άρα με δεν με εξυπηρετεί καθόλου!!!