Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 30 Απριλίου 2020, 13:46 | Ανδριάνα Παπαδοπούλου

    Αξιότιμη κυρία Κεραμέως, είμαι μαθήτρια Α Γυμνασίου και φοιτώ στο Βαρβάκειο Πρότυπο σχολείο. Θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου για το άρθρο 18 του πρόσφατου νομοσχεδίου. Θεωρώ το να δίνουμε εξετάσεις για τη φοίτηση μας στο αντίστοιχο πρότυπο Λύκειο μεγάλο λάθος, καθώς υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα ακόμα και ο καλύτερος της τάξης να αποτύχει και να κατευθυνθεί σε ένα άλλο σχολείο. Η αποτυχία αυτή συνεπάγεται ότι ο μαθητής αυτός θα χάσει τις ευκαιρίες του για το μέλλον , τους φίλους του και την καθημερινότητα του που ζούσε εδώ και τρία χρόνια. Και του άρεσε ,του αρέσει και θα του αρέσει .Μπορεί να είναι δύσκολη η μετακίνηση επειδή κάποια παιδιά μένουν μακριά αλλά ξέρει ότι αξίζει να πηγαίνει σε ένα αυτό το σχολείο. Επίσης θα ήθελα να σκεφτείτε και την ψυχολογία μας. Έχουμε άγχος και αγωνία όλη την μέρα για βαθμούς , διαγωνίσματα ,εργασίες άλλα και για προσωπικά μας θέματα. Θέλετε λοιπόν να μας προσθέσετε ένα μεγαλύτερο βάρος ; Εννοώ είμαστε έφηβοι και ζούμε μια χρονική περίοδο που δεν θα την ζήσουμε ποτέ ξανά σε όλη την ζωή μας και δεν μπορεί όλες οι αναμνήσεις μας να είναι γύρω από διαγωνίσματα, κακούς ή καλούς βαθμούς και όλο το άγχος που είχαμε. Πρέπει να είναι γεμάτα από αισιοδοξία, πίστη σε αυτό που είμαστε και ελπίδα για ένα όμορφο μέλλον. Πιστεύω ότι σαν έφηβοι αξίζουμε μια καλύτερη μεταχείριση και όχι σα μηχανές που η μόνη τους σημασία είναι οι εξετάσεις και οι βαθμοί.
    Θα σας πρότεινα να προσθέτετε ένα επιπλέον τμήμα στην Α’ Λυκείου των Πρότυπων Σχολείων να υποστηρίξετε υλικοτεχνικά και να τα επανδρώσετε με επαρκές διδακτικό προσωπικό, ώστε να έχουν μια ευκαιρία εισαγωγής και άλλα παιδιά χωρίς όμως να χάσουν, με έτσι θέλω του νόμου, τη θέση τους τα παιδιά που ήδη φοιτούν στο Γυμνάσιο κι επιθυμούν να συνεχίσουν στο Λύκειο.
    Ελπίζω να μελετήσετε με κύριο γνώμονα την αγάπη και τη φροντίδα σας για εμάς τους μαθητές το επίμαχο άρθρο 18 και να προτείνετε την απόσυρσή του γιατί δεν νομίζω ότι αξίζουμε τέτοια άδικη και τιμωρητική από μέρους του κράτους μεταχείριση.

  • 30 Απριλίου 2020, 13:30 | Α.Ν.

    Απαιτούμε να εξαιρεθούν από τις εξετάσεις εισαγωγής στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο οι μαθητές που φοιτούν ήδη σε Πρότυπο Γυμνάσιο (Α’ & Β’ τάξη). Θα αγωνιστούμε για να μην περάσει αυτό το άδικο και αντιπαιδαγωγικό άρθρο που μόνο ως «τιμωρία» της αριστείας μπορεί να χαρακτηριστεί.

  • 30 Απριλίου 2020, 13:17 | Μαριος

    Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες

    Με το άρθρο 18, τα παιδιά ουσιαστικά κινδυνεύουν να τιμωρηθούν, μέσω της ακούσιας απομάκρυνσής του από το σχολικό περιβάλλον και τους φίλους τους. Η αποβολή αυτή μάλιστα θα οφείλεται σε μια αποτυχία σε μια εξέταση όπου υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες (π.χ. αδιαθεσία). Θα τιμωρηθούν και θα αποβληθούν και θα απομακρυνθούν από το σχολικό τους περιβάλλον και τους φίλους τους / παρέες μαθητές που ήδη έχουν εξεταστεί σε σκληρές εξετάσεις ενώ ο νομοθέτης δεν προβλέπει κάτι τέτοιο ούτε για τις περιπτώσεις παιδιών που παρουσιάζουν σοβαρές αντικοινωνικές συμπεριφορές στο σχολικό περιβάλλον.
    Πέρα από αυτό είναι εντελώς άδικο και απαράδεκτο (αλλά δυστυχώς επαναλαμβανόμενο φαινόμενο) και κλονίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος η αλλαγή των κανόνων για παιδιά που αποφάσισαν μαζί με τις οικογένειες τους να στερηθούν ελεύθερο χρόνο, να κοπιάσουν και να αγχωθούν ώστε να διαγωνιστούν για μια θέση στα πρότυπα γυμνάσια γνωρίζοντας ότι αυτό αφορούσε όλη την σχολική τους ζωή στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  • 30 Απριλίου 2020, 12:48 | Άγγελος

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Είμαι μαθητής της Α Γυμνασίου πρότυπου σχολείου και θεωρώ πως είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σε ένα τέτοιο σχολείο. Πριν από τις εξετάσεις είχα δώσει και για υποτροφία στο Αρσάκειο και την πήρα με ποσοστό 100% απαλλαγή απο τα δίδακτρα του σχολείου. Ήξερα ότι αν δεχθώ εκτός απο τον μέσο όρο που πρέπει να έχω ότι θα χρειαζόταν να ξαναδώσω εξετάσεις για την εισαγωγή μου στο Λύκειο. Όχι, ότι φοβάμαι τις εξετάσεις, αφού και στο πρότυπο Γυμνάσιο, μπήκα πρώτος αλλά θεωρώ άδικο να αλλάζουν οι όροι και προϋποθέσεις χωρίς λόγο. Διότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η απόφαση που πήρα για να μην ακολουθήσω τη φοίτηση στο ιδιωτικό σχολείο, μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να ήταν διαφορετική.
    Θεωρώ λοιπόν πως οι εξετάσεις ιδιαίτερα για τους μαθητές που φοιτούν ήδη σε αυτά τα σχολεία δεν είναι σωστή και θα ήθελα να την ξανασκεφτείτε. Τέλος θέλω να επισημάνω ότι η αγωνία μου και ο προβληματισμός μου για το πιθανό γεγονός είναι η ίδια που είχα πέρυσι όταν μεχρι υον Μάιο η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποσαφηνίσει αν θα γίνουν οι εξετάσεις εισαγωγής στα πρότυπα ή όχι.
    Εμπιστεύομαι την κρίση σας και είμαι σίγουρη πως θα διορθώσετε την αστοχία αυτή.
    Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να εκφραστώ μέσα από αυτη την πλατφόρμα.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Άγγελος
    Μαθητής Α Γυμνασίου.

  • 30 Απριλίου 2020, 12:41 | Ν. Λινάρδος

    Είναι απορίας άξιο γιατί και στο παρόν νομοσχέδιο επαναλαμβάνεται η διάταξη ότι «η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια» (παρ. 2 και 5). Η διάταξη αυτή συνιστά δυσμενή διάκριση εις βάρος των μαθητών των ΠΣ και ΠΕΙΣ, διότι τους στερεί το δικαίωμα που απολαμβάνουν όλοι οι μαθητές που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο τους, δηλ. το δικαίωμα έκδοσης μαθητικού δελτίου δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ.

  • 30 Απριλίου 2020, 12:36 | Λένα

    Για ποιο λόγο οι μαθητές που φοιτούν στην Α’ & Β΄Γυμνασίου θα πρέπει αναδρομικά να συμμετέχουν σε καινούργιες εξετάσεις, ενώ είχαν κάνει τον μελλοντικό εξάχρονο προγραμματισμό τους με άλλα δεδομένα; Είναι σωστό να εμπαίζουμε τις παιδικές ψυχές; παρακαλώ σκεφτείτε αυτά τα παιδιά και αναθεωρείστε

  • 30 Απριλίου 2020, 12:34 | Λένα

    Για ποιο λόγο οι μαθητές που φοιτούν στην Α’ & Β΄Γυμνασίου θα πρέπει αναδρομικά να συμμετέχουν σε καινούργιες εξετάσεις, ενώ είχαν κάνει τον μελλοντικό εξάχρονο προγραμματισμό τους με άλλα δεδομένα; Είναι σωστό να εμπαίζουμε τις παιδικές ψυχές;

  • 30 Απριλίου 2020, 12:30 | Χ. Κουλούρη

    Τα παιδιά που φοιτούν στα πρότυπα Γυμνάσια έχουν ήδη περάσει διαδικασία εξετάσεων προκειμένου να εισαχθούν σε σχολεία με συγκεκριμένη φιλοσοφία, πρόγραμμα και ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσκολίας και ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει λόγος πριν συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο αντίστοιχο Λύκειο να ξαναπεράσουν την ίδια διαδικασία ύστερα από μόλις τρία χρόνια φοίτησης, την στιγμή που το ίδιο το σχολείο μέσα από τις προαγωγικές του εξετάσεις και τις καθημερινές απαιτήσεις του δοκιμάζει και ελέγχει τις επιδόσεις των παιδιών. Θα ήταν σαν να αμφισβητεί η ίδια η πολιτεία την επιτυχία και την αξιοπιστία των Προτύπων Γυμνασίων που η ίδια προωθεί, ειδικά στις περιπτώσεις των παιδιών που έχουν πολύ καλές επιδόσεις.
    Ιδιωτικά σχολεία υιοθετούν προτάσεις υποτροφιών, επιβραβεύσεων και προβολής των μαθητών τους που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των Προγραμμάτων τους. Αντίθετα, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, το δημόσιο πρότυπο Γυμνάσιο δεν δύναται να εξασφαλίσει στους επιτυχόντες μαθητές του ούτε καν τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους στο επόμενο στάδιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλη η τρίχρονη προσπάθεια των παιδιών θα κρίνεται σε μια επιπλέον εξέταση λίγων ωρών, σε περιορισμένα μαθήματα και γνώσεις

  • 30 Απριλίου 2020, 12:26 | Λένα Π.

    Κύριοι,

    η κόρη μου είχε επιτύχει και σε Μουσικό Γυμνάσιο και προτίμησε το Πρότυπο με την προοπτική της εξαετούς φοίτησης. Θα φροντίσετε τώρα για την αυτοδίκαιη μετεγγραφή της σε Μουσικό Σχολείο;

    Αλλιώς πού είναι το κράτος δικαίου που λέτε ότι εκπροσωπείτε;

  • 30 Απριλίου 2020, 12:09 | Γιάννης Χατζηθεοδώρου

    Με αφορμή το άρθρο 18 του τελευταίου νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας που κατατέθηκε προς διαβούλευση, θα ήθελα να καταθέσω μερικές από τις σκέψεις μου.
    Μια πρώτη σκέψη είναι ότι σε μια περίοδο με τόσα πρωτόγνωρα προβλήματα λόγω της πανδημίας με ολόκληρο τον πλανήτη σε κατάσταση σοκ, την ίδια την παιδεία να βρίσκεται, όπως όλος ο κόσμος, σε «αχαρτογράφητα ύδατα», το υπουργείο να προχωρά σε μια τόσο σοβαρή κίνηση. Όπως είναι φυσικό η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη αλλού, έτσι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός για αυτή την ενέργεια θα ήταν ότι είναι τουλάχιστον ανεπίκαιρη.
    Στην ουσία του θέματος τώρα. Αν τα πρότυπα σχολεία υπηρετούν σκοπούς όπως την επιμόρφωση σε θέματα εκτός της διδακτέας ύλης (βλέπε όμιλοι), εθελοντικές δράσεις, τη διαπολιτισμική επικοινωνία μέσω προγραμμάτων όπως το “ERASMUS, η επιβολή μιας ακόμη εξεταστικής δοκιμασίας υπονομεύει εκ των έσω τη λειτουργεία τους. Και ο λόγος είναι απλός. Τα παιδιά της τρίτης γυμνασίου δεν θα έχουν καμία διάθεση να ασχοληθούν με τα προαναφερθέντα, επικεντρωμένα στις εξετάσεις για το πρότυπο λύκειο. Και η εικόνα ποια θα είναι; Η απαξίωση και η θλιβερή εικόνα που παρουσιάζεται στην 3η λυκείου με μαθητές κυνηγούς θέσεων και όχι γνώσης. Όλα αυτά συμβαίνουν στη ζωή τους, στην ούτως ή άλλως ιδιαίτερη περίοδο της εφηβείας. Αν συνυπολογιστούν υποχρεωτικές μετακινήσεις που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα τους, τότε τι θα μείνει για αυτούς; Την ίδια στιγμή οι συμμαθητές τους στα ιδιωτικά σχολεία θα ασχολούνται με διαγωνισμούς ρομποτικής και μαθηματικών ενώ εκείνοι θα τρέχουν να προετοιμαστούν για επαναξιολόγηση. Τόσο δίκαια!
    Η συμμετοχή στα πρότυπα λύκεια, των μαθητών που σήμερα φοιτούν στα αντίστοιχα γυμνάσια δεν είναι αξίωση, αλλά αναγνωρισμένο (μέχρι τώρα) δικαίωμα τους, από τους όρους με τους οποίους έδωσαν για το πρότυπο γυμνάσιο. Η λογική του νέου διαγωνισμού εισαγωγής, με δεδομένο ότι δεν ήταν γνωστή εξ αρχής, μοιάζει σαν να παίζεις μια παρτίδα σκάκι και κατά τη διάρκειά της να αποφασίζει κάποιος (έστω ο διαιτητής) ότι η βασίλισσα σου θα κινείται σαν πιόνι. Δεν πρόκειται για εξετάσεις επάρκειας, αλλά για ένα εκ νέου διαγωνισμό ή καλύτερα αγώνα δρόμου που φυσικά στα μάτια των μαθητών έχει τιμωρητικό χαρακτήρα γιατί να δεν καταφέρουν να ανέβουν στο βάθρο, θα απομακρυνθούν από το σχολείο τους με το στίγμα του αποτυχημένου. Κι όλα αυτά ζώντας στην εποχή της πολιτικής ορθότητας που καταφεύγουμε σε διάφορες γλωσσικές ακροβασίες για να μη θιγεί κανένας.
    Προσωπικά δε γνωρίζω αν θα προέτρεπα το παιδί μου να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό για την εισαγωγή του σε πρότυπο γυμνάσιο, εάν γνώριζα ότι θα έμπαινε σε μια φθοροποιό διαδικασία αλλεπάλληλων εξετάσεων στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας. Τρεις (3) εισαγωγικές εξετάσεις μέσα σε έξι (6) χρόνια για τους μαθητές και τις οικογένειές τους θα πρέπει να διαχειριστούν το άγχος που αυτές προκαλούν καθώς και το υψηλό κόστος της προετοιμασίας τους. Κακά τα ψέματα η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών των παιδιών που φοιτούν στα πρότυπα ανήκει στη μεσαία λεγόμενη τάξη, που θα κληθεί για μια ακόμη φορά να σηκώσει ένα ακόμη βάρος και μάλιστα από το πουθενά.
    Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης περνά μέσα από μια επιπλέον εξεταστική διαδικασία, σ’ ένα σχολείο (όπως το Βαρβάκειο) με σοβαρότατες ελλείψεις καθηγητών (που να σημειωθεί ότι η αξιολόγησή τους χάνεται στο μακρινό παρελθόν), την απώλεια πλήθους διδακτικών ωρών, δικαιολογημένα ή όχι και με πολλά μαθήματα να καλύπτονται καθυστερημένα (βλέπε Δεκέμβριο) από αναπληρωτές καθηγητές από διάφορα άλλα σχολεία για συμπληρώσουν τα κενά!!! Όλα αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με επιπλέον εξετάσεις;
    Το ζητούμενο όλων είναι πράγματι η αξιοκρατία. Αυτό το απέδειξαν άλλωστε και οι μαθητές των πρότυπων με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό εισαγωγής. Η προσωπική μου τοποθέτηση είναι ο σεβασμός της λογικής και χρονικής αλληλουχίας διδασκαλία-αξιολόγηση και αφού αποδεδειγμένα λυθούν όλα τα προβλήματα του πρώτου σκέλους, δηλαδή αυτού της διδασκαλίας, εκσυγχρονιστεί το περιεχομένου του σχολείου και να γίνει πράξη η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, να προωθηθεί ένα νέο σχήμα αξιολόγησης με ξεκάθαρους όρους από την αρχή για όλους.

    Γονέας μαθητή της πρώτης γυμνασίου στο Βαρβάκειο πρότυπο Γυμνάσιο

  • 30 Απριλίου 2020, 11:47 | Μαθητής Β Γυμνασίου

    Είμαι μαθητής της Β’τάξης γυμνασίου και φοιτώ στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεση μου στο άρθρο του νέου νομοσχεδίου που θεσπίζει την διεξαγωγή εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στην Α΄τάξη των προτύπων Λυκείων. Το συγκεκριμένο άρθρο, κατά την γνώμη μου, δεν έχει στέρεο υπόβαθρο καθώς δεν βασίζεται σε αληθή γεγονότα, αφού η «επανάπαυση» και ο «εφησυχασμός» των οποίων η αποφυγή προσδοκάται δεν λαμβάνουν πραγματικά χώρα. Αυτό είναι εύκολα διακριτό στην συνολική απόδοση των μαθητών απο την Α έως και τη Γ γυμνασίου η οποία δεν παρουσιάζει κάποια πραγματική μείωση αφού ο μέσος όρος των τμημάτων παραμένει βαθμολογικά μεταξύ 18 και 20. ΌΛΑ τα παιδιά που βρισκόμαστε σε αυτά τα σχολεία έχουμε καταβάλει ύπερογκη προσπάθεια και περάσει απο εξετάσεις και καθημερινά μέσα από τη μελέτη και την επίδοσή μας στα μαθήματα και τις εξετάσεις στο σχολείο μας αποδεικνύουμε συνεχώς την αξία μας. Επιπλέον μια εκ νέου διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων επιφέρει μεγάλο άγχος στους μαθητές και μας εξαναγκάζει να αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά σε ακόμη σκληρότερη μελέτη και μονάχα για το σχολείο δίχως να αφήνει περιθώριο για οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητα που μας ολοκληρώνει και μας χαροποιεί ως άτομα. Έχοντας περάσει μία φορά από αυτή τη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων έχουμε επενδύσει και σε άλλες δραστηριότητες στη ζωή μας εξασκώντας και άλλα ενδιαφέροντά μας. Εγώ για παράδειγμα, παρακολουθώ μαθήματα αγγλικών, γαλλικών και Κουνγκ-Φου, ασχολούμαι με τη ζωγραφική και την ανάγνωση (εξωσχολικών) ιστορικών βιβλίων (αφού έχω μεγάλο ενδιαφέρον για την Ιστορία) τα οποία δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να τα εγκαταλείψω. Είναι φανερό ότι αυτή η τροπολογία θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την δημιουργία ανάγκης των μαθητών να παρακολουθήσουν μαθήματα προετοιμασίας που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς τους .Θα έχει ακόμα ολέθρια αποτελέσματα στην ψυχολογία των μαθητών αφού θα μας δημιουργήσει επιπλέον άγχος και περιττή αγωνία που προφανώς θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μας ενώ κάθε ένα παιδί που θα πηγαίνει να δώσει εξετάσεις θέλοντας να περάσει, ταυτόχρονα θα έχει την αγωνία πως πιθανόν εκείνο θα είναι που θα αφήσει εκτός τον συμμαθητή ή ακόμα και τον κολλητό του. Αυτό το νομοσχέδιο δεν προωθεί την αριστεία και την υψηλή επίδοση, για την οποία έτσι κι αλλιώς καθημερινά όλοι μας προσπαθούμε, αλλά καλλιεργεί τον ανταγωνισμό και τις έριδες μεταξύ εμας των μαθητών. Μας βάζει να έρθουμε σε “ρήξη” με τους συμμαθητές μας το οποίο είναι ένα επιπλεον ηθικό και ψυχικό φορτίο που θα κληθούμε να σηκώσουμε. Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι όλα τα παιδιά που περάσαμε εισαγωγικές εξετάσεις, περάσαμε στα σχολεία μας γνωρίζοντας πως κερδίζουμε παροχή ΕΞΑΕΤΟΥΣ φοίτησης σε αυτά, πράγμα που με κάνει να αναρωτηθώ αν καθιστά το νομοσχέδιο εκτός από άδικο να είναι και ενάντιο στους νόμους του κράτους. Συμπερασματικά αυτό το νομοσχέδιο δεν ξέρω ποιους θα ωφελήσει αλλά κρίνω ότι δεν είναι με κανένα τρόπο υπέρ των μαθητών (οι οποίοι κρίνοντας βαθμολογικά είμαστε στην πλειοψηφία μας άριστοι και επιδιώκουμε να γίνουμε συνολικά άριστοι καλλιεργώντας κι άλλες δεξιότητες-ικανότητές μας) καθώς απλώς θα μας δημιουργήσει περαιτέρω πίεση συναισθηματική και πρακτική και θα μας φέρει εμπρός ενός σκληρού άθλου τον οποίο θα δυσκολευτούμε μεγίστως να φέρουμε σε πέρας και ποσο μάλλον εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού όπου δε λαμβάνουμε πλήρως την απαραίτητη εκπαίδευση δημιουργώντας έτσι δυσκολία στη μετέπειτα πορεία μας. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να αναθεωρήσετε γιατί τα μαθητικά χρόνια αυτής της ηλικίας είναι πολύ όμορφα και είναι κρίμα να σημαδευτούν από μονάχα επιπλέον σκληρή μελέτη για εκτέλεση εξετάσεων. Ας μην είναι τα μαθητικά μας χρόνια μόνο συλλογή από αναμνήσεις… άγχους κι εξετάσεων.

  • 30 Απριλίου 2020, 11:37 | Σωτηρία Κ

    Καλή σας ημέρα.
    Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με αυτή των περισσοτέρων από τους συμμετέχοντες σ’ αυτή τη διαβούλευση.

    Είμαι μητέρα μαθητή που φοιτά στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, στο οποίο εισήχθη μετά από συνειδητή επιθυμία, προσπάθεια και επιτυχία σε αδιάβλητες και ιδιαίτερα δύσκολες εξετάσεις. Ο γιος μου είναι φέτος στην Γ΄ Γυμνασίου και εμπίπτει στην εξαίρεση του άρθρου 56. Η δεύτερή μου κόρη, μαθήτρια της ΣΤ Δημοτικού, προετοιμάζεται κι αυτή με τον ίδιο ζήλο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Α Γυμνασίου του ίδιου Προτύπου Γυμνασίου. Αγωνιά για το πότε και πώς θα γίνει η διαδικασία επιλογής και παρότι σε εγκλεισμό λόγω της υγειονομικής κρίσης, δεν έχει εγκαταλείψει στιγμή τη σοβαρή της προσπάθεια για την όσο δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της. Η ίδια ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που επιθυμούν την ευγενή άμιλλα και την αριστεία. Είμαι απόφοιτος Πανεπιστημίου στο οποίο εισήχθη μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, κάτοχος Μεταπτυχιακού, Υποψήφια Διδάκτωρ, εργαζόμενη και τρίτεκνη μητέρα. Έχω δώσει ουκ ολίγες εξετάσεις στη διάρκεια της μαθητικής, φοιτητικής και επαγγελματικής μου πορείας. Η αναφορά στα ανωτέρω γίνεται μόνο για να καταστεί σαφές ότι το θέμα μου δεν είναι η αξιολόγηση ως διαδικασία. Τόσο η ίδια όσο και τα παιδιά μου έχουν ήδη περάσει, περνούν καθημερινά και θα συνεχίσουν να περνούν πολλές ακόμη αξιολογήσεις. Ωστόσο, έχει σημασία για την ψυχική υγεία όλων των ανθρώπων οι αξιολογήσεις αυτές να είναι δίκαιες, αιτιολογημένες και να ικανοποιούν κάποια συνθήκη και κυρίως αξίες.

    Κύριο μέλημά μου λοιπόν είναι μόνο η ευημερία και η υγιής ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, των παιδιών μας. Γι’ αυτό και εκφράζω τη ρητή μου διαφωνία για την εισαγωγή και νέων εξετάσεων μεταξύ προτύπων γυμνασίων και έως τώρα συνδεόμενων πρότυπων Λυκείων τόσο για τους ήδη φοιτούντες όσο και για τους μελλοντικούς μαθητές. Κανένα από τα παιδιά που εισάγονται στα Πρότυπα Γυμνάσια μέσω αδιάβλητων εξετάσεων δεν βρίσκεται τυχαία στα συγκεκριμένα σχολεία. Όλα είναι παιδιά με υψηλές δυνατότητες και ποικίλα ενδιαφέροντα και κλίσεις, που δεν μπορούν να αξιολογηθούν με μία ακόμη δίωρη εξέταση. Συχνά δε, δεν μπορούν να αποδοθούν με έναν απλό μέσο όρο βαθμολογίας τετραμήνου, αλλά αυτό είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση. Στο σύνολό τους, τα παιδιά που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια κλήθηκαν να περάσουν με τη στήριξη των οικογενειών τους τη διαδικασία εισαγωγής τους στα σχολεία αυτά που προσομοιάζει με Πανελλήνιες Εξετάσεις, 6 χρόνια νωρίτερα απ’ ότι ισχύει για το λοιπό μαθητικό πληθυσμό. Και το επέλεξαν, το στήριξαν και επέτυχαν ακριβώς γιατί είχαν υψηλό το κίνητρο για μάθηση αλλά και την ανάγκη να βρεθούν σε ένα περιβάλλον με άλλα παιδιά με αντίστοιχα ενδιαφέροντα και αναζητήσεις καθώς το αίσθημα του ανήκειν είναι πολύ σημαντικό στις ηλικίες αυτές. Το τελευταίο υποστηρίζεται τόσο από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας όσο και από την κοινή λογική και τα βιώματα όλων μας. Αν η Πολιτεία θεωρεί ότι τα Πρότυπα Γυμνάσια δεν είναι σε θέση με την εκπαίδευση που παρέχουν να αξιοποιήσουν το δυναμικό των άριστων μαθητών που εισάγονται σ’ αυτά, έτσι ώστε αυτοί να συνεχίσουν να είναι άριστοι, τότε πραγματικά αναρωτιέμαι εάν τα Πρότυπα Σχολεία εκπληρώνουν το σκοπό ίδρυσής τους. Κι αν όχι, γιατί θα πρέπει γι αυτό να ευθύνονται γι’ αυτό οι μαθητές και όχι οι αποφάσεις που έχουν φέρει τα Πρότυπα Σχολεία στη θέση αυτή.

    Επειδή όμως η ίδια πιστεύω στην εκπαίδευση που παρέχεται στα παιδιά στα Πρότυπα Γυμνάσια αλλά κυρίως στα ίδια τα παιδιά και στις δυνατότητές τους, όπως τα έχω γνωρίσει μέσα από τις συναναστροφές του γιου μου, σας παρακαλώ θερμά να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο άρθρο και να άρετε την αδικία εις βάρος των ήδη φοιτούντων αλλά και των μελλοντικών άξιων μαθητών, επιτρέποντάς τους να απολαύσουν το ταξίδι τους στην εκπαίδευση στα αγαπημένα τους σχολεία. Κι επίσης, παρακαλώ θερμά να εξεταστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία η πιθανή τροποποίηση της διαδικασίας εισαγωγής στην Α Γυμνασίου των Προτύπων Σχολείων για τη σχολική χρονιά 2020-2021 όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 56, παρ. 10 γ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μαθητές της ΣΤ Δημοτικού που προετοιμάζονται όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο και από την αρχή της φετινής χρονιάς για τη συμμετοχή τους σ’ αυτές, το κάνουν γιατί είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται για μία αδιάβλητη διαδικασία. Μην τους στερήσετε με κάποια αιφνίδια απόφαση την πίστη στις αξίες της προσπάθειας και της αξιοκρατίας.
    Ευχαριστώ.

  • 30 Απριλίου 2020, 10:34 | Αναστάσιος Π.

    Είμαι γονέας μαθητή Β Γυμνασίου που φοιτά σε Πρότυπο Σχολείο .Για άλλη μια φορά το περίφημο ελληνικό κράτος έρχεται με τις προχειρότητες του να ανατρέψει κάθε είδους οικογενειακό προγραμματισμό. Θα πρέπει να εξηγήσω στο παιδί μου ποιος είναι ο λόγος να ξαναδώσει εξετάσεις για να εισαχθεί στο συνδεδεμένο Λύκειο. Πρέπει να μάθει πως στο εκπαιδευτικό και όχι μόνο σύστημα δεν ισχύει κανενός είδους σχεδιασμός και όλα εξαρτώνται από τις <> των ειδικών. Σχετικά με το επιχείρημα περί ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού μόνο θυμηδία προκαλεί.

  • 30 Απριλίου 2020, 10:29 | Γιάννης Αντωνάκος

    Αξιότιμη κα Υπουργέ

    Στο νέο νομοσχέδιο με χαρά βλέπουμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των προτύπων σχολείων, δείχνοντας έτσι πως η Πολιτεία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στο Δημόσιο Σχολείο. Ωστόσο με το άρθρο 18 που αναφέρεται στην εισαγωγή εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο ο θεσμός του Πρότυπου σχολείου πλήττεται για δύο βασικούς λόγους:

    1. Μετατρέπεται η Γ’ Γυμνασίου σε μία νέα Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές θα εστιάσουν σε 2 μαθήματα και θα παραμελήσουν άλλα βασικά μαθήματα (βιολογία, Πληροφορική, Ιστορία κ.λπ). Ο θεσμός των ομίλων και η διαθεματική προσέγγιση της γνώσης που τόσο επιτυχημένα λειτουργεί στα Πρότυπα Σχολεία αναπόφευκτα θα ατονίσει. Οι μαθητές θα επικεντρωθούν στην μελέτη δύο μαθημάτων με όρους φροντιστηριακής εκπαίδευσης με ότι κόστος αυτό αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Φυσικά μπορεί να δώσουν και τεστ δεξιοτήτων! Μήπως ο συντάκτης του άρθρου πίστευε ότι τα δεκαπεντάχρονα θα δώσουν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή Τραπεζών;

    2. Πως πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την ψυχολογία των δεκαπεντάχρονων οι εξετάσεις αυτές; Το σχολείο πρέπει να χτίζει χαρακτήρες στη βάση της φιλίας, της ευγενούς άμιλλας και της αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών και όχι να είναι μία αρένα όπου διαγωνίζονται μονομάχοι! Τα παιδιά των Προτύπων εισήχθησαν με εξετάσεις, η πλειοψηφία αυτών είναι άριστοι μαθητές. Γιατί πρέπει διαρκώς να αποδεικνύουν ότι είναι πιο άριστοι από τους άριστους;

    Πρέπει να διορθωθεί αυτή η αδικία στο Νομοσχέδιο
    Κατάργηση των εξετάσεων από του Γυμνάσιο στο Λύκειο!

  • 30 Απριλίου 2020, 10:19 | Μάρθα Πανταζοπούλου

    Αυτό που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κάθε τρις και λίγο με τις αλλαγές είναι απίστευτο και δεν συμβαίνει σε κανέναν άλλο κλάδο και τομέα της Δημόσιας Διολίκησης. Κανένας μακροχρόνιος σχεδιασμός, καμία στρατηγική κανένα όραμα. Γονείς, εκπαιδευτικοί και κυρίως μαθητές, έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με σπασμοδικές παρεμβάσεις χωρίς κανείς να νοιάζεται για τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Μπαίνει πέμπτο μάθημα, βγαίνει το πέμπτο μάθημα. Βάζουμε την κοινωνιολογία, βγάζουμε την κοινωνιολογία. Εξετάζονται τα Λατινικά, δεν εξετάζονται τα Λατινικά. Μετράει ο βαθμός του απολυτηρίου, δε μετράει. Πότε τις λένε Πανελλαδικές, πότε τις λένε Πανελλήνιες. Μετά θέλουμε οι έφηβοι να σέβονται τους θεσμούς και τις εξουσίες. Οι μαθητές των προτύπων εξετάστηκαν και κρίθηκαν άξιοι και ικανοί να φοιτήσουν σε σχολεία αρίστων. Φροντίστε να σταθείτε στο ύψος σας να τους στηρίξετε. Στηρίξτε τα δημόσια σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες που τα εμπιστεύονται. Κανένα όφελος δεν θα έχει η «ανανέωση» τοπυ πληθυσμού στο λύκειο. Μόνο ζημιά θα κάνει, αναστάτωση θα φέρει, πρόσθετο άγχος και αγωνία. Και αυτό είναι άδικο. Πολύ άδικο!

  • 30 Απριλίου 2020, 10:17 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

    Κυρία Υπουργέ,

    Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να ισχύσει για τη μετακίνηση των παιδιών των προτύπων και πειραματικών σχολείων όποια διευκόλυνση προβλέπεται και για τους μαθητές των υπολοίπων δημόσιων σχολείων της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας.
    Σας ενημερώνουμε ότι οι μαθητές που φοιτούν στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία στην πλειοψηφία τους κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο τους και σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε διαφορετικούς δήμους. Έτσι είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν δύο, τρία ή ακόμη και τέσσερα διαφορετικά μέσα συγκοινωνίας προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Πολλοί υποχρεώνονται να διανύουν πεζή μεγάλη απόσταση μέχρι τη στάση που τους εξυπηρετεί και να διασχίζουν λεωφόρους με μεγάλη κίνηση όπως η Κηφισίας, η Κατεχάκη, η Βασιλίσσης Σοφίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλειά τους. Και μιλάμε για μικρά παιδιά 12, 13 ή 14 ετών!
    Οι οικογένειες των μαθητών των προτύπων και πειραματικών σχολείων ανήκουν σε χαμηλά και μικρομεσαία οικονομικά στρώματα και το κόστος που επωμίζονται –πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης- είναι δυσβάσταχτο. Μάλιστα, πολλοί γονείς λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν για την μετακίνηση των παιδιών τους τα αποθαρρύνουν από το να δώσουν εξετάσεις εισαγωγής στα πρότυπα σχολεία ή να συμμετάσχουν στην κλήρωση για τα πειραματικά.
    Αυτό που ζητάμε από εσάς και νομίζουμε ότι το δικαιούμαστε είναι ισότιμη μεταχείριση των παιδιών μας με τους συμμαθητές τους όλων των υπόλοιπων δημόσιων σχολείων της χώρας και κατάργηση της υφιστάμενης διάκρισης σε βάρος τους.
    Κυρία Υπουργέ, ευελπιστούμε ότι έχετε την ειλικρινή βούληση να προστατέψετε και να ενισχύσετε τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και ότι σε καμία περίπτωση δε συμμερίζεστε ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του παρελθόντος περί «ελιτίστικων ή αριστοκρατικών σχολείων» που πρέπει με κάθε μέσο να τα αποδυναμώσουμε και –αν είναι δυνατό- να τα εξαφανίσουμε.

    Με εκτίμηση
    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου

  • 30 Απριλίου 2020, 09:59 | E. Χατζημανωλάκης

    Οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια θα πρέπει αυτοδίκαια να συνεχίζουν τη φοίτησή τους στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια.

    Είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ και ΑΔΙΚΟ να αλλάζετε αιφνιδιαστικά το νομικό πλαίσιο εν μέσω της φοίτησής τους, ενώ οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν εισαχθεί με άλλους όρους.

    Αν οι μαθητές αυτοί γνώριζαν από την αρχή ότι η φοίτησή τους στο Πρότυπο θα διακοπεί μετά από 3 χρόνια, δεν θα έμπαιναν σε αυτή τη διαδικασία…

  • 30 Απριλίου 2020, 08:27 | Βασίλης Μαμουλής

    Κυρία Κεραμέως,
    Είμαι μαθητής της Β’ γυμνασίου του Πρότυπου των Ιωαννίνων. Θα ήθελα να εκφράσω το παράπονο και την ανησυχία μου για το ότι θα πρέπει και πάλι να δώσω εξετάσεις του χρόνου για να συνεχίσω στο Πρότυπο Λύκειο της πόλης. Πιστεύω ότι είναι αυτονόητο και φυσική συνέχεια το να φοιτήσω στο Πρότυπο Λύκειο της πόλης μου αφού έχω δώσει ήδη εξετάσεις για το γυμνάσιο και αφού σε όλα τα άλλα γυμνάσια της πόλης είναι δεδομένη η φοίτηση στο αντίστοιχο λύκειο.
    ΒΜ

  • 30 Απριλίου 2020, 08:26 | Σοφία Τρεκλή

    Αρθρο 18.
    Γιατί πρέπει να διαγραφεί εξ ολοκλήρου η φράση «και Πρότυπου Γενικού Λυκείου» στην πρώτη παράγραφο του άρθρου αυτού; Γιατί πρέπει δηλαδή για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στο Γυμνάσιο των Προτύπων, ανεξαρτήτου χρονιάς εισαγωγής, να συνεχίζει η φοίτηση στο Λύκειο χωρίς πρόσθετες εξετάσεις;
    1. Τα παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο Πρότυπου Σχολείου έχουν επιτύχει σε εξαιρετικά δύσκολες εξετάσεις. Δείτε την βαθμολογία των επιτυχόντων μαθητών κάθε έτους. Θα διαπιστώσετε ότι ο πρώτος από τον τελευταίο έχουν ελάχιστη διαφορά. Πρόκειται δηλαδή για παιδιά αξιόλογων επιδόσεων.
    2. Με την εισαγωγή τους σε ένα Πρότυπο Σχολείο δημιουργείται μια ισχυρή μαθητική κοινότητα, που ενισχύει την μεταξύ τους ευγενή άμιλλα και αποτελεί ένα ισχυρό εσωτερικό κίνητρο για τον κάθε μαθητή. (Με νοιάζει τι θα πουν οι φίλοι μου, με νοιάζει η αυτοεικόνα μου, με ενδιαφέρει εδώ που είμαι, εδώ που ταιριάζω επιτέλους).
    3. Το ίδιο το σύστημα απορρίπτει τους μαθητές που δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν στα σχολεία αυτά. Γι’αυτό και δίνεται η δυνατότητα σε ένα παιδί να φύγει όταν δεν ταιριάζει και αμέσως γίνονται εξετάσεις για να εισαχθεί νέος μαθητής. Ετσι έχουμε ανανέωση του μαθησιακού πληθυσμού, όταν χρειάζεται. Η ανανέωση για την ανανέωση δεν είναι στόχος. Ειδικά όταν έχουμε μια δεξαμενή μυαλών που θέλουμε να κρατήσουμε στη Ελλάδα.
    4. Τι χρειάζεται ένα τέτοιο μυαλό για να συνεχίσει; Ένα σταθερό περιβάλλον, ένα καλό σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα, μια καλή ψυχολογία, ένα περιβάλλον που να το στηρίζει.
    5. Εμείς ως γονείς κάνουμε το δικό μας κομμάτι, τα στηρίζουμε, οι φίλοι που αναπτύσσουν τα παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο τα βοηθούν στην εύθραυστη ηλικία της εφηβείας να κρατούν την καλή ψυχολογία τους, εσείς ως Κράτος δώστε τους το καλό εκπαιδευτικό σύστημα που θα συντελέσει στις μελλούμενες επιτυχίες τους. Η δρομολόγηση πρόσθετων εξετάσεων και η δημιουργία ανταγωνιστικότητας μεταξύ των παιδιών θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας στην αλλοίωση του θεσμού των Προτύπων σχολείων και σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει στην θετική ανανέωση του πληθυσμού αυτού.
    6. Αντιθέτως επειδή οι εξετάσεις για τους άριστους είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρες, αφενός μεν θα μεταφέρει το κέντρο βάρος του σχολείου, δίνοντας άλλη κατεύθυνση και αφετέρου θα αποτελέσει ένα μειονέκτημα, έναν λόγο να μην επιλέξει κάποιος το σχολείο αυτό.
    7. Η Ελλάδα έχει πάντα έναν τρόπο να τρώει τις σάρκες της. Αφήστε τους άριστους να συνεχίσουν να αριστεύουν. Ξέρετε τι θυσίες κάνουν τα παιδιά αυτά για να είναι άριστα; Ξέρετε τι σημαίνει για κάθε ένα από αυτά η οποιαδήποτε εξέταση; Το να είσαι άριστος δεν γίνεται τυχαία. Είναι αποτέλεσμα σοβαρής, συστηματικής, επίπονης καθημερινής εργασίας. Εχουν να δώσουν τις εξετάσεις του τετραμήνου, έχουν να δώσουν τις εξετάσεις τις προαγωγικές. Επειδή είναι άριστοι πρέπει να τους τιμωρήσουμε και να τους δώσουμε πρόσθετες εξετάσεις; Αντιθέτως θα έπρεπε τα παιδιά αυτά, ως επιβράβευση της αριστείας τους, να μην δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και να θεωρείται δεδομένη η εισαγωγή τους σε όποιο Πανεπιστήμιο επιθυμούν, εφόσον έχουν μέσο όρο άνω του 19!

  • 30 Απριλίου 2020, 08:21 | Ελένη Αλεξοπούλου

    Αξιότιμη κα Κεραμέως,
    Είμαι γονέας παιδιού που φοιτεί στη Β γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής. Με ανακούφιση διάβασα το χαρακτηρισμό του Λυκείου της Ζωσιμαίας ως Πρότυπο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο γιο μου να συνεχίσει τη φοίτησή του στην πόλη σε ένα περιβάλλον αντίστοιχο του Γυμνασίου του. Παρόλα αυτά, θεωρώ την επιβολή εξετάσεων για την εισαγωγή στο Λύκειο αχρείαστη δεδομένου ότι οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου έχουν ήδη αποδείξει τις δυνατότητές τους μέσω των εξετάσεων εισαγωγής στο Γυμνάσιο. Επιπλέον, οι εξετάσεις μετάβασης στο Λύκειο δημιουργεί ανασφάλεια στους μαθητές όχι μόνο για το αν θα περάσουν ή όχι, αλλά και για το αν θα συνεχίσουν τη φοιτήσή τους με τους ίδιους συμμαθητές και φίλους ή θα πρέπει να μεταβούν σε ένα ξένο περιβάλλον γι’ αυτούς. Πιστεύω λοιπόν ότι το άρθρο 18 δεν θα πρέπει να ισχύσει για μαθητές που φοιτούν σε πρότυπο γυμνάσιο και έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν σε ένα πρότυπο λύκειο της ίδιας πόλης. Θα ήταν ανάλογο του να πρέπει να δώσει κάποιος εξετάσεις στο 3ο έτος της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο ώστε να μπορέσει να συνεχίσει σε αυτό, ενώ έχει περάσει όλα τα μαθήματα μέχρι τότε.
    με εκτίμηση,
    ΕΑ

  • 30 Απριλίου 2020, 08:12 | Ν.Μ.

    Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,
    Είμαι γονέας δύο παιδιών, το μεγαλύτερο των οποίων φοιτεί στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Πιστεύω ότι με δεδομένη την ίδρυση Προτύπου Λυκείου στην πόλη, οι μαθητές του γυμνασίου θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο Πρότυπο Λύκειο της πόλης χωρίς εξετάσεις και να μην χρειάζεται να περάσουν πάλι την ψυχοφθόρα διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων. Οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου είναι ήδη άριστοι και έχουν ήδη λάβει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να φοιτήσουν στο Πρότυπο Λύκειο. Θεωρώ λοιπόν χάσιμο χρόνου και πόρων το να μπουν πάλι στη διαδικασία των εξετάσεων προκειμένου να συνεχίσουν τη φυσική ροή των σπουδών τους, εφόσον τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι συνδεδεμένα.
    Με εκτίμηση,
    Ν.Μ.

  • 30 Απριλίου 2020, 01:57 | Χ. Ψαλλίδα

    Κυρία Υπουργέ,

    Θα ήθελα να καταθέσω τον προβληματισμό μου σχετικά με το άρθρο 18, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων, στα οποία εισάγονται μετά από ομολογουμένως απαιτητικές εξετάσεις, οφείλουν να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία εκ νέου προκειμένου να συνεχίσουν να φοιτούν στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο!!! Όσο και να προσπαθήσω να βρω μια λογική εξήγηση στο ερώτημα που με βασανίζει από τότε που διάβασα το επίμαχο άρθρο πραγματικά αδυνατώ!!! Αναρωτιέμαι γιατί…. Γιατί η Ελλάδα πρέπει πάντα να τρώει τα παιδιά της αντί να τα επιβραβεύει; Ως μητέρα παιδιού που είναι μαθήτρια στη Β΄ Tάξη Πρότυπου Γυμνασίου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το επίπεδο του μαθητικού δυναμικού είναι αδιαμφισβήτητα υψηλό. Πρόκειται για παιδιά ιδιαίτερης ευφυΐας και αντίληψης, παιδιά που μπορούν να μεγαλουργήσουν, αρκεί να τους δοθεί ένα ασφαλές περιβάλλον και προοπτική. Τι νόημα έχει να τα υποβάλλει κανείς σε αλλεπάλληλες, εξαντλητικές εξετάσεις; Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου του σχολείου. Έχει άραγε η ευφυΐα και η ικανότητα ημερομηνία λήξης; Προφανώς υπάρχουν και άλλα παιδιά εκεί έξω που είναι το ίδιο έξυπνα και θα πρέπει και σε αυτά να δοθεί η δυνατότητα να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα ενός Πρότυπου Σχολείου. Αυτό όμως θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ίδρυση νέων τέτοιων σχολείων, όπως πολύ σωστά φαίνεται να είναι και η βούληση του νομοθέτη. Γιατί θα πρέπει να διαταραχθεί η λειτουργία και η ηρεμία των ήδη υπαρχόντων; Κατά την ταπεινή μου γνώμη τα ήδη υπάρχοντα Πρότυπα θα έπρεπε να εστιάσουν στη βελτίωσή τους, η οποία δεν θα έρθει μέσα από την «ανανέωση του μαθητικού δυναμικού», αλλά από τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής τους, της παροχής πραγματικής στήριξης στο εκπαιδευτικό προσωπικό τους προκειμένου να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά να ανακαλύψουν και να εξελίξουν τις δυνατότητές τους και πιστέψτε με έχουν πάρα πολλές. Βοηθήστε αυτά τα παιδιά, αναγνωρίστε την αξία και την προσπάθειά τους, μην τα αφήσετε να σπαταλούν το χρόνο τους σε επίπονες, στείρες και ατέρμονες εξετάσεις. Δώστε τους την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα ενδιαφέροντά τους, να εμβαθύνουν στη γνώση με τη δίψα που τα χαρακτηρίζει, να χαρούν την ηλικία τους, τις φιλίες τους σε ένα οικείο περιβάλλον χωρίς το άγχος της βίαιης απομάκρυνσής τους από αυτό, λόγω μιας πιθανής αποτυχίας σε μια δίωρη εξέταση. Πραγματικά δεν τους αξίζει. Είναι το μέλλον της χώρας, την οποία όμως για να τη βοηθήσουν με τη σειρά τους πρέπει πρωτίστως να την εμπιστεύονται. Ειδάλλως, θα είναι η επόμενη γενιά φωτεινών μυαλών που θα διαπρέψουν στο εξωτερικό, μακριά από τη χώρα τους που τα έχει τόσο ανάγκη.

    Με εκτίμηση

    Χ. Ψαλλίδα

  • Ως προς την επιλογή μαθητών υιοθετείται η μεθοδολογία των εξετάσεων (ή της κλήρωσης για τα Πειραματικά) κάτι το οποίο είναι σωστό και μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Όμως, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο κατά τη μετάβαση από την Πρωτοβάθμια ( Δημοτικό Σχολείο) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο –Λύκειο)και η είσοδος στο Γυμνάσιο να διασφαλίζει την αποφοίτηση του μαθητή μετά από 6 χρόνια από το ίδιο σχολείο.
    Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η επέκταση των εισαγωγικών εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο διασφαλίζει την ισότητα των ευκαιριών, την ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού και την επίτευξη αριστείας. Όμως η αιτιολογική έκθεση φαίνεται να αγνοεί την επίδραση αυτής της απόφασης στη ζωή και την καθημερινότητα των μαθητών που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια και κατ επέκταση και των οικογενειών τους. Αν δεν εισαχθούν σε Πρότυπο Λύκειο θα πρέπει ν’ αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, ενώ έχουν διαμορφώσει, τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς τους, την εκπαιδευτική και κοινωνική τους ζωή με βάση το συγκεκριμένο σχολείο. Αναλύοντας περαιτέρω τα ζητήματα που θα προκύψουν από την επέκταση των εισαγωγικών εξετάσεων στο Πρότυπο Λύκειο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα εξής:
    I. Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων είναι υποχρεωμένοι σε σχέση με τους συμμαθητές τους των υπόλοιπων Γυμνασίων να υποστούν δύο εξεταστικές δοκιμασίες στο τέλος της σχολικής χρονιάς: τις απολυτήριες εξετάσεις για να εισαχθούν στην Α΄ Λυκείου και τις εξετάσεις εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο για να διατηρήσουν τη θέση τους σε Πρότυπο Σχολείο. Το αντίστοιχο βιώνουν και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου άλλων σχολείων που επιθυμούν να δώσουν τις εξετάσεις εισαγωγής σε Πρότυπο Λύκειο.
    II. Για τους μαθητές που φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια και έχουν εισαχθεί σε αυτά τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020 επιβάλλεται αιφνιδιαστική τροποποίηση των όρων με τους οποίους εξετάστηκαν για την εισαγωγή τους σε αυτά. Αναφερόμαστε στους μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου οι οποίοι ενώ όταν έδιναν εξετάσεις γνώριζαν ότι θα συνεχίσουν αυτόματα στο Πρότυπο Λύκειο, τώρα διαφοροποιούνται οι όροι φοίτησης τους.
    III. Οι Καθηγητές των Προτύπων Γυμνασίων και οι Διοικήσεις τους θα επιβαρυνθούν με την οργάνωση και υλοποίηση των εισαγωγικών εξετάσεων στο Πρότυπο Λύκειο ακολουθώντας τις οδηγίες της ΔΕΠΠΣ, ενώ ήδη έχουν αρκετά βεβαρημένο παιδαγωγικό πρόγραμμα, συμμετέχουν σε διαδικασίες αξιολόγησης ενώ οργανώνουν επί της ουσίας και τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πρότυπο Γυμνάσιο.
    IV. Διαστρεβλώνεται η εικόνα του Προτύπου Σχολείου στην τοπική κοινωνία και εκπαιδευτική κοινότητα. Ουσιαστικά μεγεθύνεται η εικόνα ενός Προτύπου Λυκείου, το οποίο παρότι έχει ήδη υψηλό επίπεδο μαθητών που θα έρθουν από το Πρότυπο Γυμνάσιο., θα εφαρμόσει μια εξεταστική διαδικασία εισαγωγής για φέρει στους κόλπους τους μαθητές υψηλών δυνατοτήτων από τα Γυμνάσια της περιοχής, αποστερώντας τα από αυτούς.
    V. Συνακόλουθα εκπαιδευτικές δραστηριότητες εξωσχολικού χαρακτήρα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διακριτής ταυτότητας του Προτύπου, όπως για παράδειγμα οι Όμιλοι, θα απολέσουν τη σημαντικότητα τους. Οι μαθητές από την Β΄ Γυμνασίου θα σκέπτονται τις εξετάσεις της επόμενης τάξης για να διασφαλίσουν τη συνέχεια της παρουσίας τους στο Πρότυπο Λύκειο. Συνεπώς κάθε εξωσχολική δραστηριότητα θα θεωρείται περιττή και χάσιμο χρόνου από την προετοιμασία για τις εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο.
    VI. Στα Πρότυπα σχολεία που λειτούργησαν τις περασμένες δεκαετίες, και ιδιαίτερα στις εποχές εδραίωσης του θεσμού, οι εισαγωγικές εξετάσεις γίνονταν μία φορά, μεταξύ Δημοτικού και Γυμνασίου. Υπήρχαν βέβαια εξαιρετικά απαιτητικές προαγωγικές εξετάσεις μεταξύ των τάξεων.
    VII. Ένα ακόμη πρόβλημα που ανακύπτει είναι η ενίσχυση της παραπαιδείας με την δημιουργία νέων «φροντιστηριακών υπηρεσιών» προετοιμασίας για τις εξετάσεις εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τόσο των μαθητών που φοιτούν ήδη σε Πρότυπο Γυμνάσιο όσο και αυτών οι οποίοι θα θελήσουν να εισαχθούν σε αυτό.
    Για την διευθέτηση του ζητήματος προτείνεται σε συνέργεια με τις αλλαγές στο άρθρο 13, για τα υπάρχοντα Πρότυπα Γυμνάσια, εφόσον θεωρούνται συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια, να μην απαιτείται για τους μαθητές τους, διαδικασία εισαγωγής μέσω εξετάσεων στο Πρότυπο Λύκειο. Η πρόταση αυτή έρχεται κατά αναλογία με την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για τα συνδεδεμένα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια. όπου δεν απαιτείται επανακλήρωση των θέσεων, και οι μαθητές των Πειραματικών Γυμνασίων εισάγονται απευθείας στο Πειραματικό Λύκειο.
    Σε κάθε περίπτωση, η προτεινόμενη μεταβατική διάταξη η οποία απαλλάσσει του μαθητές της φετινής Γ΄ Γυμνασίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πρότυπο Λύκειο, θα πρέπει να επεκταθεί και να καλύψει τους μαθητές και των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου καθώς και αυτούς που θα εισαχθούν φέτος. Αν τελικά επιλεγεί το νέο σύστημα εισαγωγής, αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί στους μαθητές που θα εισαχθούν το σχολικό έτος 2021-2022.
    Επίσης στην παράγραφο 2 του άρθρου αναφέρεται ότι τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών κατά την φοίτηση τους βαραίνουν τους γονείς. Προτείνουμε τη θέσπιση μειωμένου μαθητικού εισιτηρίου/κάρτας στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας διότι πολλοί μαθητές/τριες μένουν σε περιοχές εκτός αυτής του σχολείου τους.
    Προτείνουμε επίσης έναν τρόπο εισαγωγής διακεκριμένων μαθητών στην έναρξη των σχολικών περιόδων (π.χ διάκριση σε μαθητικούς επιστημονικούς διαγωνισμούς) σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των θέσεων μαθητών που προβλέπεται στο Πρότυπο. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για μετεγγραφές μαθητών από Πρότυπο σε άλλο Πρότυπο ή Πειραματικό (π.χ. θέματα μετεγγραφών από και προς Π.Σ. ) οι λεπτομέρειες των οποίων θα ρυθμίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις.

  • 30 Απριλίου 2020, 00:06 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ

    Επί του άρθρου 18 §§ 1,7.
    Είμαι πατέρας δύο μαθητών του Προτύπου Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Ίσως θεωρηθώ από πολλούς «τυχερός», γιατί τα παιδιά μου δεν «απειλούνται» από το άρθρο 18 §1. Παρόλα ταύτα, θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω την άποψή μου. Θέτω λοιπόν το εξής ερώτημα:
    Σε ένα Δημοκρατικό πολίτευμα, όπου κυρίαρχες αξίες είναι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και η ΙΣΟΝΟΜΙΑ, πώς επιτρέπεται το νέο νομοσχέδιο να διαχωρίζει τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων από τους μαθητές των Πειραματικών;
    Συγκεκριμένα, γιατί ενώ οι μαθητές των Πειραματικών Γυμνασίων, καταθέτοντας απλά μία αίτηση και συμμετέχοντας σε μία ΚΛΗΡΩΣΗ, θεωρούνται ικανοί να συνεχίσουν την φοίτησή τους στα συνδεδεμένα Πειραματικά Λύκεια επόμενης βαθμίδας; Αντίθετα, γιατί οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων, οι οποίοι υποβλήθηκαν στην ηλικία των 12 (!!!) ετών σε εξετάσεις ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ αποδεικνύοντας την ΑΡΙΣΤΕΙΑ τους αλλά και την ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ τους, καλούνται να υποβληθούν ξανά στην ίδια δοκιμασία;

  • 29 Απριλίου 2020, 23:45 | ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Ως γονέας παιδιου Β’ Γυμνασίου στο ΠΣ Αναβρύτων και ως θιασώτης του ιδανικού της αριστείας θέτω τις εξής ερωτήσεις

    1) γιατι τα παιδια των υφισταμενων ταξεων Α’ & Β΄Γυμνασίου να πρέπει να υποβληθούν σε νέες εξετάσεις? Οταν εδωσαν τις εισαγωγικες εξετάσεις γνώριζαν οτι θα συνεχίσουν και στο Πρότυπο Λύκειο. ειναι σωστο να αλλάζουν αναδρομικά οι κανόνες?
    2) η αναστατωση και η πικρα που μοιραζει στα παιδια και τους γονεις των υφισταμενων Α’ & Β’ τάξεων γυμνασίου το συγκεκριμένο αρθρο δεν προσμετράται στους υπολογισμούς σας?
    3) γιατι στα ΠΕΙΡ Σ που μετατρέπονται σε ΠΣ δεν χρειάζεται να δωσουν εξετάσεις για το λύκειο οι μαθητές Α’ & Β’ γυμνασίου?
    4) οι μαθητες των ΠΣ δεν κρίνονται σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον? αυτο δεν φτάνει για να κριθεί ποιος μπορει να παει στο προτυπο λύκειο?

    συμπερασματικα,
    ναι στο πολλαπλασιασμο των ΠΣ
    ναι στην ενίσχυση της αριστείας
    ναι στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο λύκειο για παιδια εκτος ΠΣ

    οχι στις εξετάσεις για τους υφιστάμενους μαθητές Α’& Β’ γυμνασίου κατα την εισαγωγη του νομοσχεδίου
    οχι στις εξετάσεις γενικα για τα παιδια του γυμνασίου που στην συντριπτικη τους πλειοψηφία δινουν καθημερινά σαρκα & οστα στην αξια της αριστείας

  • 29 Απριλίου 2020, 22:48 | Αριστοτέλης

    ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ.
    Χρειάζεται αποκατάσταση της αδικίας εδώ. Να προβλεφθεί ότι: για τους αποφοίτους προτύπων γυμνασίων δεν απαιτείται εκ νέου εξέταση για την εισαγωγή τους στο Λύκειο, παρά μόνο για όσους πρώτη φορά επιθυμούν να συμμετέχουν σε Πρότυπο Λύκειο.
    Καλές οι εξετάσεις, αλλά χρειάζεται και μέτρο. Είναι προφανής η αδικία, και ελπίζω απλώς να συνιστά αβλεψία, έστω και αδικαιολόγητη.

  • 29 Απριλίου 2020, 22:36 | ΚΑ

    Αξιότιμη κα υπουργέ,
    Είμαι μαθητής της Β’ γυμνασίου και φοιτώ στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων. Από μικρό παιδί πήγαινα εκδρομές στο άλσος Συγγρού, το άλσος που βρίσκεται το σχολείο, και ήταν στόχος μου να πάω σε αυτό το σχολείο μεγαλώνοντας. Όταν έμαθα πως είχα καταφέρει να πετύχω τον στόχο μου και να διακριθώ στις εξετάσεις χάρηκα πολύ και ένιωσα απίστευτη ικανοποίηση. Όμως εκτός του ότι αυτό είναι ένα σχολείο το οποίο είχα από μικρός στην καρδιά μου έδωσα εξετάσεις έχοντας υπόψην μου και κάποια άλλα πράγματα τα οποία θα μου πρόσφερε το σχολείο. Ένα από αυτά είναι το ότι θα μου εξασφάλιζε και τα έξι χρόνια της εκπαίδευσης μου (Γυμνασίου-Λυκείου), πράγμα το οποίο θέλετε να μας στερήσετε με το νέο νομοσχέδιο. Μπόρω με σιγουριά να σας πω πως οι περισσότεροι μαθητές του προτύπου γυμνασίου είχαν αυτό υπόψην τους όταν μπήκαν στο σχολείο. Είναι άδικο να μας το στερείτε αυτό. Επιπλέον αυτή η απόφαση εκτός από αυτά ταα προβλήματα θα ρποκαλέσει και κοινωνικό πρόβλημα καθώς, ως γνωστόν, το σχολείο είναι μια μικρή κοινωνία αλλά με τον τρόπο αυτό θα χαλάσουν παρέες και θα χαθούν φίλοι. Ελπίζω να λάβετε υπόψην σας αυτά που ανέφερα παραπάνω και να πάρετε μια απόφαση η οποία δεν θα είναι ευχάριστη σε κανέναν και θα προαλέσει ενδεχομένως εντάσεις και διαφωνίες.
    Με εκτίμηση.

  • 29 Απριλίου 2020, 22:13 | Α. Θ.

    Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,
    είμαι μαθήτρια στην δευτέρα γυμνασίου σε πρότυπο γυμνάσιο και ξέρω πως όλοι συμμαθητές μου και οι συμμαθήτριές μου καθώς και εγώ σίγουρα προσπαθήσαμε πάρα πολύ για την εισαγωγή μας στο Πρότυπο σχολείο. Αυτή η προσπάθεια χρειαζόταν υπομονή, επιμονή, πολλή μελέτη καθώς και μεγάλη αυτοπεποίθηση για ένα παιδί αυτής της ηλικίας . Όλοι μας υπομείναμε στην προσπάθεια με την προϋπόθεση πως θα φοιτουμε σε ενα εξαίρετο σχολείο για τα επόμενα έξι χρόνια.Θεωρώ πως πρέπει να εξαιρεθούν από το άρθρο 18 τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε πρότυπο γυμνάσιο δηλαδή οι σημερινοί μαθητές της Α και της Β γυμνασίου. Το θεωρώ πολύ ψυχοφθόρο να δώσουμε ξανά εξετάσεις για να αποδείξουμε την αριστεία μας, την οποία αποδεικνύουμε κάθε μέρα διαβάζοντας, προσπαθώντας για το καλύτερο και σίγουρα σχεδόν όλοι κατακτώντας υψηλούς βαθμούς σε κάθε τετράμηνο καθώς και στον συνολικό μέσο όρο. Από προσωπική εμπειρία δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή σε αυτό το σχολείο τόσο στο ψυχολογικό κομμάτι όσο και στο μαθησιακό. Αυτές οι εξετάσεις θα μας
    απομακρυνουν από κάθε εξωσχολική δραστηριότητα και θα μας γεμίσουν με ένα κακό άγχος που θα οφείλεται στο ότι μπορεί να χάσουμε το σχολείο μας, τους φίλους μας και ίσως αν αποτυχουμε ότι θα πρέπει να ξαναπροσαρμοστουμε σε ένα νεο σχολικό περιβάλλον. Ακόμη δεν γίνεται να εξαρτάται το μέλλον μας και η ψυχολογία μας στο σχολείο από μια εξέταση δύο ωρών στην οποία μπορεί να συμβεί οτιδήποτε που να μας αποπροσανατολίσει και να μας κάνει να χάσουμε ότι προσπαθούσαμε τρία χρόνια. Με μια τέτοια αποτυχία όλοι μας θα νιώσουμε τεράστια θλίψη και σίγουρα θα χαθεί όλη η αυτοπεποίθηση μας και στην θέση της θα μπει μια μεγάλη απογοήτευση.
    Θεωρείτε λοιπόν πως είναι σωστό να συμβούν όλα αυτά για να αποδείξουμε πως είμαστε άριστοι; Πώς είναι δυνατόν να είναι κάτι τέτοιο δίκαιο;
    Πάντως σας διαβεβαιώνω πως αν γνώριζα ότι θα συμβεί αυτό στο μέλλον ίσως να μην είχα προσπαθήσει καν στις εξετάσεις της Α γυμνασίου καθώς και πολλά αλλά παιδιά που γνωρίζω.

    Με εκτίμηση,
    Μαθήτρια Προτύπου σχολείου

  • 29 Απριλίου 2020, 22:02 | Ευδοκια Τ.

    Δίδυμοι μαθητές Α Γυμνασίου, ο ένας φοιτά στο Μουσικό Σχολείο και μεταφέρεται δωρεάν από την Περιφέρεια, ο άλλος φοιτά στο Πρότυπο Γυμνάσιο και πληρώνει καθημερινά τα κόμιστρα! Η οικογένεια που προέρχονται έχει χαμηλά εισοδήματα.
    Τι πρέπει να γίνει? Πρέπει να σταματήσει το παιδί να πηγαίνει στο Πρότυπο ή η Πολιτεία να διορθώσει την ανισονομία?
    Το δεύτερο είναι απλό, απλά διαγράφει το εξής «Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια».
    Το πρώτο είναι πληγή στο παιδί.

  • 29 Απριλίου 2020, 21:36 | Μαθητής

    Ως μαθητής της Ιωνιδείου Σχολής, σας στέλνω αυτό το μήνυμα για να σας εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου,όσον αφορά την απόφασή σας για το άρθρο 18. Εγώ για να πάω σε αυτό το σχολείο, στερήθηκα πολλά πράγματα. Όταν οι φίλοι μου ήταν έξω και παίζανε, εγώ καθόμουν μέσα στο σπίτι και διάβαζα για να περάσω στις εξετάσεις. Και όχι μόνο αυτό! Έχασα επαφές με σχεδόν όλους τους φίλους μου και μόλις ξεκίνησε η σχολική χρονιά έπρεπε να προσαρμοστώ στις καινούργιες συνθήκες. Επίσης, οι μόνοι που θα επωφεληθούν θα είναι τα φροντιστήρια και οι μαθητές που δεν κατάφεραν να περάσουν στις πρώτες εξετάσεις και θα τους δοθεί απλώς μια δεύτερη ευκαιρία. Αφού έχουμε Δημοκρατία, έπρεπε τουλάχιστον να ρωτήσετε τα 15μελή ή τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Και τώρα η κύρια ΕΡΏΤΗΣΗ: Ποιος είναι ο λόγος να το κάνετε αυτό και ποια είναι η αφορμή; Πάντως έχω να πω πως αν ολοκληρωθεί η απόφαση θα βρείτε απέναντί σας τους μαθητές και τους γονείς των Σχολείων.

  • 29 Απριλίου 2020, 21:28 | Σωτήρης Γ.

    Μεγάλο λάθος η υποχρέωση εξετάσεων στην Α Λυκείου για τα παιδιά που φοιτούν ήδη στο γυμνάσιο πρότυπου σχολείου.

    Τα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις στην Α Γυμνασίου και οι οικογένειές τους έκαναν προγραμματισμό για τα επόμενα 6 έτη. Οι «κανόνες του παιχνιδιού» δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια αλλά πρέπει να είναι γνωστοί εξ αρχής. Βασικός κανόνας για το πως το κράτος αντιμετωπίζει του πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις. Επιτέλους το κράτος θα πρέπει να δείξει σοβαρότητα. Ας μην βλέπουμε τα λάθη του παρελθόντος…

  • 29 Απριλίου 2020, 21:21 | Β.Θ

    Η περιοδος χαριτος για την υπουργο τελειωσε σημερα με τις ανακοινωσεις για τα σχολεια.Αυριο πρεπει να τοποθετηθει για το αρθρο 18.ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ.
    Οι συντακτες του αρθρου να παραδωσουν τα πτυχια τους.

  • 29 Απριλίου 2020, 21:20 | Β. Π.Γ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,
    ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ.ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΘΥΣΙΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΑΣ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΝΑΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΑΝ…859 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ 78 ΘΕΣΕΙΣ
    Η ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΑΜΕΤΡΗΤΗ…ΟΠΛΙΣΤΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ,ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ.ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΡΙΣΤΟΙ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΙΣΤΟΙ.ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝΕ, ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΤΑΣ ΠΙΣΩ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ…ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΤΕ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΚΑΙ ΚΡΥΦΗ ΖΗΛΙΑ ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΚΑΜΑΡΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΒΡΥΤΑ…ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΡΕΜΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΙΣΑ ΙΣΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΑΣ…ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΣΙΟ…ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑΖΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΙ Η ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΙΤΕ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ..ΟΔΥΝΗΡΗ…ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ…ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ…Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΕΙΣΤΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ…ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ…ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΠΟΥ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ,ΑΔΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ;ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑ ΣΑΣ.ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ,ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ.ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ…ΜΠΕΙΤΕ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ…ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΝΑ ΤΡΕΜΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΤΥΛΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΑΤΙΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΑΓΧΩΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΟΜΑ ΞΕΡΑΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ…
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ,
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.
    Β.

  • 29 Απριλίου 2020, 21:13 | Αικατερίνη Μπαχτσεβάνη

    Γιατί το δικαίωμα του παιδιού για εκπαίδευση να υπόκειται σε διαδικασία κοινωνικών πειραμάτων και κυρίως γκετοποίησης (αρίστων, ΑμεΑ…). Σε όλους τους μαθητές πρέπει να δίδεται το δικαίωμα να φοιτήσουν σε πειραματικά σχολεία, ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι και πιο αξιόπιστα και πιο αποτελεσματικά. Συμπερίληψη!

  • 29 Απριλίου 2020, 20:58 | ΜΑΘΗΤΡΙΑ

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Τη φετινή χρονιά φοίτησα στο Γυμνάσιο Αναβρύτων αφού πέτυχα σε ένα θεσμό εξετάσεων που εσείς κρίνατε το πιο αντιπροσωπευτικό ,ακολουθώντας τις οδηγίες καθηγητών που εσείς κρίνατε ως πιο κατάλληλους και η μέχρι τώρα πορεία μου από τους βαθμούς που εσείς μου δώσατε δείχνει πως έχω ανταποκριθεί επάξια.Τι στην όλη αυτή διαδικασία σας φαίνεται λίγο και πρέπει να κριθώ ξανά;

  • 29 Απριλίου 2020, 20:57 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

    Αξιότιμη κα Κεραμέως,

    Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και επικροτούμε τα προσεκτικά βήματα με τα οποία το Υπουργείο σας, σε στενή συνεργασία με τους επιστήμονες ειδικούς, σχεδιάζει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τους και την καθημερινότητά τους. Η υπεύθυνη αυτή στάση σας μας ωθεί να σκεφτούμε ότι το παρόν άρθρο μόνο ως αστοχία από την πλευρά σας μπορεί να εκληφθεί και θεωρούμε ότι επιδεικνύοντας παρόμοια προσοχή στα σχόλια που έχουν καταγραφεί, θα αναθεωρήσετε και θα προβείτε στην απαραίτητη διόρθωσή του. Το άρθρο είναι αντιπαιδαγωγικό, οδηγεί σε υποβάθμιση του επιπέδου των μαθητών και του ίδιου του θεσμού του πρότυπου σχολείου. Επιπλέον, είναι άδικο και αντισυνταγματικό για τους μαθητές της φετινής Α’ και Β΄ Γυμνασίου, οι οποίοι και θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρεθούν.

  • 29 Απριλίου 2020, 20:52 | Ε.Γ.Χ.

    Είναι αδιανόητος ο διαχωρισμός των δύο βαθμίδων με εξετάσεις μόνο στα Πρότυπα Σχολεία

  • 29 Απριλίου 2020, 20:28 | Απόστολος Χ.

    Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε απαξίωση κατ’ αρχάς των πρότυπων γυμνασίων – τα περισσότερα παιδιά θα προτιμήσουν να αποφύγουν αυτή την διπλή εξέταση και την αβεβαιότητα του να μην γνωρίζεις σε ποιο Λύκειο θα φοιτήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρότεινα στο παιδί μου να επιλέξει να δώσει εξετάσεις στο πρότυπο γυμνάσιο αν γνώριζα αυτή την συνθήκη ρισκάροντας να αναγκαστεί το παιδί να αλλάξει σχολικό περιβάλλον και παρέες μέσα στην εφηβεία.
    Όσα τελικά το πράξουν και πετύχουν θα δώσουν όλη τους την ενέργεια στην προετοιμασία για τις εξετάσεις του Λυκείου αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα μαθήματα,
    Και στις εξετάσεις του Λυκείου όμως πολλά ικανά παιδιά δεν θα επιλέξουν να διαγωνιστούν αφού σε αυτές τις ηλικίες οι παρέες και οι φιλίες είναι πιο σημαντικές.
    Το χειρότερο όμως είναι ότι για άλλη μια φορά η Ελληνική πολιτεία εμφανίζεται αναξιόπιστη και αλλάζει τους κανόνες με αποτέλεσμα να ανατρέπεται ο προγραμματισμός οικογενειών που πήραν κάποιες αποφάσεις για τα παιδιά τους με βάση ακριβώς αυτούς τους κανόνες φορτώνοντας με άγχος και ανασφάλεια εφήβους που ήδη βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις λόγω της πανδημίας.
    Πατέρας μαθητή Α’ τάξης Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων

  • 29 Απριλίου 2020, 20:03 | Τάσος Λεκκας

    Κατά τη γνώμη μου από την υποχρεωσή εξετάσεων για εισαγωγή στα πρότυπα λύκεια πρέπει να εξαιρεθούν οχι μόνο τα παιδιά που φοιτούν στην τρίτη γυμνάσιου αλλά και οι μαθητές της δευτέρας και της πρώτης, καθώς αν ήξεραν πως θα έπρεπε να ξαναδώσουν εξετάσεις για την μετάβασή τους από γυμνάσιο στο λύκειο, δεν θα έπαιρναν αυτή την απόφαση αρχικά. Επιπλέον, δεν θα ξόδευαν λεφτά σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Με αυτήν σας την απόφαση μειώνεται τη αξία των προτύπων σχολείων.

  • 29 Απριλίου 2020, 19:50 | Λαζαριδου Ιωαννα

    Επι του άρθρου 18
    Ως εκπαιδευτικός αφουγκράζομαι το άγχος και την ανησυχία των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους σχετικά με αυτή την μεταρρύθμιση που μόνο αναστάτωση μπορεί να φέρει,ιδιαιτέρως σε αυτή την περίοδο που διανύουμε . Οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα γυμνάσια περασαν ήδη μια φορά την δοκιμασία και μάλιστα με επιτυχία!Το να υποβληθούν αυτά τα παιδιά ξανά στην ίδια διαδικασία τους αποδεικνύεται πως όσο και να προσπαθούν να αποκτήσουν με την προσωπική τους προσπάθεια ένα σύστημα εκπαίδευσης αντάξιο των προσδοκιών τους τώρα αυτό,καλούνται πάλι να κριθούν και να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να συνεχίζουν να το υποστηρίζουν .Ας αφήσουμε τα παιδιά να πιστεύουν στην ατομική προσπάθεια και ας τα αφήσουμε να εμπιστευτούν ένα σύστημα που εξ αρχής οι ίδιοι πίστεψαν. Οι εξετάσεις άλλωστε δεν είναι πάντα το κριτήριο εκείνο που μας δείχνει εάν ένας μαθητης είναι άξιος να πρεσβεύει ένα σύστημα
    .Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 29 Απριλίου 2020, 19:40 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΒΑΡΙΩΤΗΣ

    ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΘΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΕΚΕΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ. ΩΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΩΡΩ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ, ΚΑΚΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ. ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ,ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΛΙΨΗ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΧΘΗΣΑΝ, ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ;
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΡΥΘΜΙΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΟΧΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ. ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΗΘΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

  • 29 Απριλίου 2020, 19:24 | Πόλυ Ζ

    Αγαπητή Κα Υπουργέ,
    Με το επίμαχο άρθρο 18 διασπάται για πρώτη φορά στα χρονικά η ενότητα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθόσον καθιερώνονται εξετάσεις προαγωγικές των αποφοίτων μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων προκειμένου να ειισαχθούν στα Πρότυπα Λύκεια. Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του Ν.3966/2011, τα Πρότυπα Γυμνάσια ήταν συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια όπως και τα Πειραματικά Γυμνάσια με τα αντίστοιχα Λύκεια. Με το ως άνω άρθρο, όμως διασπάται η ενότητα αυτή και απαιτείται η υποβολη των αποφοίτων μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων σε εξετάσεις προκειμένου να εισαχθούν στα Πρότυπα Λύκεια, ενώ – τι παράδοξο – τα Πειραματικά Γυμνάσια παραμένουν συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα Πειραματικά Λυκεια. Η ενότητα αυτή διατηρείται ακέραιη ακόμη και για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια και καταστρατηγείται μόνο για τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια ! Η διάταξη αυτή είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και πρέπει να αποσυρθεί…. Εν μέσω πανδημίας, σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη για τα παιδιά κατάσταση, η αιφνιδιαστική αυτή ανατροπή έχει οδηγήσει και εμάς τους γονείς και τα παιδιά μας σε κατάσταση απελπισίας…… Τώρα ενημερώνονται ότι πρέπει εκ νέου να υποβληθούν σε εξαντλητικές και απαιτητικές εξετάσεις για να αποδείξουν πάλι ότι αξίζουν να φοιτήσουν στο Πρότυπο Λύκειο…..Σας υπενθυμίζω ότι οι φοιτούντες τώρα στα Πρότυπα Γυμνάσια εισήχθησαν κατόπιν πανελλαδικών ιδιαίτερα απαιτητικών εξετάσεων με άκρως ανταγωνιστικές συνθήκες: Μόνο στο Γυμνάσιο Αναβρύτων συμμετέχουν στις ετήσιες εξετάσεις περίπου 800-900 παιδιά για να καταλάβουν μόλις 78 θέσεις ……… Παιδιά ΣΤ Δημοτικού τότε, που αποφάσισαν να θυσιάσουν την ανεμελιά τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, να κάνουν εντατικά μαθήματα για να έχουν ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Πράγματι, ό,τι ονειρεύονταν το βρήκαν. Το επίπεδο διδασκαλίας και το εν γένει πρόγραμμα μαθημάτων στα Πρότυπα Γυμνάσια είναι άκρως απαιτητικό και πραγματικά έχει ενισχύσει σε απίστευτο βαθμό τις ιδιαίτερες κλίσεις, ικανότητες και δεξιότητες των παιδιών μας. Τα Πρότυπα Σχολεία δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα καλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και κολλέγια, τα οποία για την πλειονότητα ημών των γονέων είναι απλησίαστα λόγω υψηλών διδάκτρων. Σας παρακαλώ να ενσκήψετε με προσοχή στο θέμα αυτό και να επανορθώσετε.

    Με εκτίμηση

    Π Ζ

  • 29 Απριλίου 2020, 19:20 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ζητάω να αποσυρθεί η διάταξη για το ηλικιακό όριο των 17 χρόνων για εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ γιατί θεωρούμε ότι είναι:

    1.Αντισυνταγματική βάζοντας εμπόδια στη τεχνική εκπαίδευση των νέων και μάλιστα νέων από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας μας.

    2.Είναι μεροληπτική και στρέφεται εναντίον των ΕΠΑΛ γιατί θα ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο τύπο λυκείου.

    3.Καταδικάζει σε μαρασμό και τελικά σε κλείσιμο πολλών ΕΠΑΛ.

    4.Οι νέοι μας θα αναγκάζονται ή να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους (μιας και είτε δεν υπάρχουν κοντινά Εσπερινά ΕΠΑΛ με τον τομέα που επιθυμούν) ή να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να φοιτήσουν σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ σε πρωινό ωράριο.

    5.Αποκλείεται η δυνατότητα επιστροφής ή φοίτησης στο ΕΠΑΛ νέων που για οποιοδήποτε λόγο αναγκάστηκαν να διακόψουν ή και να χάσουν κάποιο χρονιά (λόγοι υγείας ή άλλοι) τις σπουδές τους.

    6.Αποκλείεται η δυνατότητα να σπουδάσουν το επάγγελμα που επιθυμούν σε νέους που αναγκάζονται να εργάζονται απόγευμα ή βράδυ.

    7.Θεωρώ το λόγο πρόκλησης bullying νέων με μεγαλύτερη ηλικία και ΜΟΝΟ στα ΕΠΑΛ τουλάχιστον γελοίο που δεν επιδέχεται κριτικής. Όσοι υπηρετούμε χρόνια στην εκπαίδευση γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη ενηλίκων στην τάξη την αναβαθμίζει και λειτουργεί εντελώς αντίθετα από αυτό που πιστεύουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης διάταξης.

    Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι αντιεκπαιδευτικό και ζητάω την ΑΜΕΣΗ απόσυρση του

  • 29 Απριλίου 2020, 19:18 | Γεώργιος Μανής

    Στο άρθρο αναφέρεται:
    Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων.

    Η εισαγωγή στην 1η Λυκείου θα μπορούσε να είναι αυτόματη για όλους ή έστω ένα μέρος (με βάση την επίδοση) των μαθητών του Πρότυπου Γυμνασιου της ίδιας πόλης

  • 29 Απριλίου 2020, 19:16 | Γεώργιος Μανής

    Στο άρθρο αναφέρεται:
    Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια.

    Θα μπορούσε να υπάρχει δωρεάν μεταφορά στα ΜΜΜ του δήμου που ανήκει το σχολείο

  • 29 Απριλίου 2020, 19:04 | Ναταλία Λ.

    Η κόρη μου είναι μαθήτρια της Α’ σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Δεν θα αναφερθώ στη διαδικασία εισαγωγής και τι κόστισε στο παιδί κι εμάς. Θέλω να αναφέρω όμως ότι τη μεγάλη χαρά και ικανοποίηση των αποτελεσμάτων τα σκίαζε η θλίψη του παιδιού για τους φίλους που αφήνει και το άγχος για την πορεία προσαρμογής του σε ένα τελείως νέο περιβάλλον, μακριά από φίλους, σπίτι, γειτονιά. Ήταν μεγάλη η ανακούφισή μου όταν στην πρώτη συνάντηση/ ενημέρωση με τους καθηγητές της, δυόμιση μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τρεις καθηγήτριες, από τους επτά συνολικά που είδα, εστίασαν τη συζήτησή μας κυρίως στην ψυχολογική κατάσταση του παιδιού (κατά πόσο προσαρμόστηκε, αν άρχισε να έχει παρέες και αν δείχνει ευχαριστημένο) κι όχι στις επιδόσεις του, τονίζοντάς μου ιδιαίτερα το πόσο σημαντικό είναι αυτό. Ίσως να πρέπει να μιλήσετε με κάποιους… Τώρα πια μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όλη η πρώτη χρονιά (που στην δική μας περίπτωση κι εδώ χάσαμε) είναι περίοδος προσαρμογής και προσπάθειας ένταξης. Η δεύτερη χρονιά ελπίζουμε να κυλήσει κανονικά. Μετά όμως θα έχουμε ακόμη μία χρονιά-γέφυρα. Ο ρόλος του παιδιού δεν θα είναι απλώς μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου αλλά και προετοιμασία υποψηφίας Λυκείου. Προφανώς θα πρέπει να αφήσει πάλι κάποια δραστηριότητα, ίσως, θέλοντας και μη, αναγκαστεί να παραμελήσει κάποια μαθήματα κρίσιμα για το μέλλον, ίσως να μη προλάβει να δώσει τα πτυχία γλώσσας και να της μείνουν εκκρεμότητα για το Λύκειο και, βέβαια, εμείς σαν γονείς να υποστηρίξουμε, όσο μπορούμε και περισσότερο, αυτή την προσπάθεια από φόβο μήπως χρειαστεί να περάσει πάλι την παραπάνω διαδικασία, ένα χρόνο προσαρμογής και στο Λύκειο. Και μετά έχουμε την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες…
    Αναρωτιέμαι πραγματικά πως θα ωφελήσει μία τέτοια διαδικασία, και ποιον τελικά; Όσο για την ανανέωση του πληθυσμού, ήδη η αύξησή του για τα επόμενα δύο χρόνια είναι τεράστια και, μάλιστα, με αναξιοκρατικό τρόπο (στην Αθήνα μόνο για τον πρώτο χρόνο, θα διπλασιαστούν οι μαθητές Προτύπων και η αύξηση θα γίνει όχι με εξετάσεις, όπως έχουν περάσει όλα τα παιδιά των Προτύπων, αλλά με μαθητές που με κλήρωση έτυχε να φοιτούν στα σχολεία που, από Πειραματικά, σκοπεύετε να τα ονομάσετε Πρότυπα).

  • 29 Απριλίου 2020, 18:58 | Σοφία Λ.

    Εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών για όλο το κράτος, κατατίθεται διαβούλευση σε νομοσχέδιο που αφορά την παιδεία. Η υπουργός σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απαντά πως η πανδημία δεν μπορεί να σταματήσει το έργο του κράτους, το οποίο πρέπει να προγραμματίζει, να έχει συνέχεια. Οι μαθητές των Α και Β τάξεων Πρότυπων Γυμνασίων για να έχουν συνέχεια στο διασυνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο πρέπει να επανεξεταστούν, παρόλο που με απαιτητικές εξετάσεις εισήχθησαν στο Γυμνάσιο και σύμφωνα με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Δεν ισχύει αυτό όμως για τους μαθητές της φετινής Γ Γυμνασίου και φυσικά για τους μαθητές των Πειραματικών Σχολείων (ούτε βέβαια για κανένα άλλο σχολείο!). Και κάπου εκεί χάνεται η έννοια της συνέχειας! Επίσης, η Υπουργός Παιδείας ευρισκόμενη πριν μικρό χρονικό διάστημα,τον Μάρτιο κιόλας, σε εκδήλωση των Αναβρύτων εξήρε το έργο του σχολείου και των μαθητών, οι οποίοι ενθουσιασμένοι την χειροκρότησαν! Τότε δεν γνώριζαν ότι είχε ήδη προαποφασισθεί η «τιμωρία» τους, προφανώς επειδή η αριστεία «ενοχλεί».
    Με την ιδιότητα της μητέρας μαθήτριας που ήδη φοιτά στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, θα σας πω, όπως σας έχουν ήδη εκφράσει πολλοί γονείς και όχι μόνο, πως οι εξετάσεις δεν τα τρομάζουν, το έχουν αποδείξει και το αποδεικνύουν καθημερινά αφιερώνοντας τον πολύτιμο χρόνο τους σε πολλαπλές εξετάσεις και διαγωνισμούς με αποτέλεσμα πολλές βραβεύσεις! Όμως τα παιδιά μας δεν είναι ρομποτάκια, να τα προγραμματίζει η εκάστοτε κυβέρνηση και να παίζει με την ψυχολογία τους. Αφού οι συντάκτες του παρόντος νομοσχεδίου, παράβλεψαν το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο εισήχθησαν, ποιος μας διασφαλίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα αποφασίσει κάτι άλλο; Αυτή η διαβούλευση θα έχει νόημα, αν λάβετε υπόψη σας τα τόσα πολλά σχόλια και δεν απαξιώσετε το λόγο τόσων ανθρώπων και την ψυχολογία τόσων παιδιών. Κάντε έναν ουσιαστικό διάλογο και προβείτε άμεσα στις διορθώσεις που απαιτούνται τόσο για τους ήδη φοιτούντες μαθητές, αλλά και γενικότερα για το θεσμό των Πρότυπων σχολείων που δυστυχώς μάλλον υποβαθμίζεται, παρά βελτιώνεται.

  • 29 Απριλίου 2020, 18:58 | Αντώνης Δρούζας

    Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

    κατά την γνώμη μου οι περεταίρω εξετάσεις δεν βοηθάμε τους μαθητές ούτε τους δασκάλους. Αφού, η αναγωγή τους στο σχολείο τα πρώτα τρία χρνονια του γυμνασίου έγιναν από εξαιρετικούς δασκάλους, και οι δάσκαλοι στο λύκειο συνεχίζουν να είναι εξεταστικοί, δεν πρέπει να γίνουν εισαγωγικές εξετάσεις αφού έχουν μορφωθεί από ίδιου επιπέδου δασκάλους.

    Ευχαριστώ για την κατανόηση

  • 29 Απριλίου 2020, 18:56 | ΓΕΩΡΓΙΑ Λ.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    H επιλεκτική θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων για την μετάβαση στο Πρότυπο Λύκειο των ήδη φοιτούντων μαθητών στα Πρότυπα Γυμνάσια, είναι άδικη, αντιπαιδαγωγική και κλονίζει την εμπιστοσύνη στο κράτος για όλους τους λόγους που έχουν αναφερθεί στα σχόλια του άρθρου 18 & 56 της διαβούλευσης. Δυστυχώς εκεί που νομίζαμε ότι κάτι πάει να αλλάξει σε αυτή την χώρα προς το καλύτερο, έρχεται ένα νομοσχέδιο να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα, κάνοντας την διαχείριση της πανδημίας μια φωτεινή εξαίρεση. Η Ελλάδα παραμένει ένα τριτοκοσμικό κράτος όπου ακόμη και αν οι νόμοι σε προστατεύουν αυτό δεν σημαίνει τίποτα…Αλλάζουν με αναδρομική ισχύ…
    Η αιτιολογική έκθεση χαρακτηρίζεται από έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης και επιχειρημάτων. Αν χρειάζεται ανανέωση ο πληθυσμός των μαθητών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τεκμηριώνεται με έγκυρες επιστημονικές δημοσιεύσεις, εφαρμόστε το καθολικά σε όλη την επικράτεια και όχι επιλεκτικά στα υπάρχοντα Πρότυπα! Αναφορικά με το επιχείρημα των ίσων ευκαιριών ή καλύτερα της δεύτερης ευκαιρίας, υπάρχουν ήδη επιπλέον θέσεις στα υπάρχοντα Πρότυπα Λύκεια και στα καινούργια που δημιουργείτε. Με αξιοσημείωτη αδιαφορία και σκληρότητα τιμωρούνται παιδιά, άριστοι μαθητές και οι οικογένειές τους. Τα θρανία των σχολείων αυτών θα γεμίσουν από θυμωμένους και απογοητευμένους εφήβους την επόμενη χρονιά. Οι επόμενοι άριστοι δεν θα επιλέξουν Πρότυπο Γυμνάσιο γεγονός που θα οδηγήσει στο μαρασμό τους. Εκτός κι αν αυτός είναι τελικά ο σκοπός ..της αναβάθμισης!
    Μετά τιμής,
    Γιαγιά μαθήτριας της Β’ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων

  • 29 Απριλίου 2020, 18:49 | Βαγγέλης

    Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα πρότυπα σχολεία είχαν εναλλακτικές ευκαιρίες φοίτησης σε άλλα πολύ καλά σχολεία. Για παράδειγμα πολλά παιδιά είχαν λάβει ακόμα και εξαετή υποτροφία για φοίτηση σε καλά ιδιωτικά σχολεία ύστερα από εξετάσεις. Επίσης υπάρχουν μαθήτριες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά που είχαν κληρωθεί στο δημόσιο γυμνάσιο της Ραλλείου σχολής που έχει δικό του αυτόνομο σύστημα εισαγωγής με αυτόματη προαγωγή στο Λύκειο. Όταν πέρασαν, ύστερα από εξετάσεις στο πρότυπο γυμνάσιο, προτίμησαν τη φοίτησή τους σε αυτό σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές που είχαν γνωρίζοντας ότι θα φοιτήσουν εκεί και στο Λύκειο. Τώρα έρχεστε να βάλετε επαναληπτικές εξετάσεις με το έτσι θέλω χωρίς να λαμβάνετε υπόψη την πτυχή αυτή, υποβάλλοντας σε απίστευτη ταλαιπωρία τις οικογένειές μας.
    Ασφαλώς, το άρθρο είναι συνολικά προβληματικό όχι μόνο για τα παιδιά που ήδη φοιτούν καθώς είναι αντιπαιδαγωγικό και ουσιαστικά μηδενίζει τον ρόλο του πρότυπου γυμνασίου που το μετατρέπει σε αρένα. Και μην ξεχνάτε ότι πάνω από το 90% των μαθητών στα πρότυπα παίρνουν αριστείο.
    Ένα τελευταίο ερώτημα: ποιος μαθητής πρότυπου γυμνασίου θα παρακολουθεί τους ομίλους και τις άλλες καινοτόμες δράσεις που είναι εκτός σχολικού ωραρίου – προαιρετικές τη στιγμή που θα πρέπει να προετοιμαστεί για να εξασφαλίσει το αυτοδίκαιο για όλους τους υπόλοιπους μαθητές της χώρας δικαίωμα να συνεχίσει στο συνδεδεμένο με το γυμνάσιο τους λύκειο;
    Πρόκειται για ένα αψυχολόγητο άρθρο…Δείχνει προχειρότητα, έλλειψη σεβασμού στις οικογένειες και στα παιδιά μας και αντιμετωπίζει με μίσος αυτούς που προσπαθούν.
    Πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη για επαναληπτικές εξετάσεις στην Α λυκείου για τους νυν και μελλοντικούς μαθητές των πρότυπων γυμνασίων .