Άρθρο 02 – Πίνακες κατάταξης

Για την κατάταξη των εκπαιδευτικών ΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταρτίζονται Κύριοι και Επικουρικοί πίνακες κατάταξης, στους οποίους εντάσσονται οι εκπαιδευτικοί όλων των προβλεπομένων από τις ισχύουσες διατάξεις κλάδων, με τα παρακάτω κριτήρια :
1. Κριτήρια ένταξης στους Κύριους πίνακες :
α) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής
β) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής
γ) Ειδικά για τους κλάδους ΠΕ61 και ΠΕ71, πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής ή Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες,
δ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής,
ε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11, πέραν των όσων ορίζονται στις περ. α και β, κύρια ειδικότητα της υποπερίπτωσης εε, της περ. β, της παρ. 1, του άρθρου 16 του ν. 3699/2008, όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 2 του άρθρου 48, του ν.4415/2016 (Α΄ 159)
στ) Πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία (50 μήνες) στην ΕΑΕ.
2. Κριτήρια ένταξης στους Επικουρικούς πίνακες :
α) Πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίων ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών.
β) Προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός διδακτικού έτους (10 μήνες) σε δομές και προγράμματα ΕΑΕ.
γ) Γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

  • 2 Απριλίου 2017, 11:37 | Ευαγγελία Κ.

    Η προτεινόμενη Υ.Α. απαξιώνει πλήρως το βασικό πτυχίο εκπαιδευτικών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Όχι μόνο των εκπαιδευτικών ΠΕ61-ΠΕ71, όλων των εκπαιδευτικών. Η παρούσα Υ.Α. αποτελεί προάγγελο για όσα επιδιώκεται να εφαρμοστούν και στη στελέχωση της Γενικής Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, οδηγεί σε τροχιά “λουκέτου” τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα Ειδικής Αγωγής (αφού θα παράγουν πτυχία 5 μορίων), εμπαίζοντας φοιτητές και γονείς φοιτητών. Μετά το κλείσιμο των Διδασκαλείων, θα πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν “εκπαίδευση του εκπαιδευτικού” στην ΕΑΕ. Άμεση απόσυρση της τροπολογίας. Καθαροί πίνακες, πρόταξη στους ΠΕ61/71.

  • 2 Απριλίου 2017, 11:32 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΦΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!

    Μπράβο στο υπουργείο και τη διεύθυνση ΕΑΕ. Θέλω να θυμίσω απλά πως απλά την ιδιότητα του ειδικού παιδαγωγού την αποκτούσες και την αποκτάς, πέρα από το βασικό πτυχίο από την ίδρυση των αντιστοιχων τμηματων, μέσω μεταπτυχιακής/διδακτορικής ειδίκευσης στην ΕΑΕ, συνθήκη που σου έδινε μάλιστα πρόταξη μεχρι την αιφνίδια υπουργική απόφαση του 2014 και συνεπώς, φοιτητές και απόφοιτοι των ΠΤΔΕ και των ΠΤΕΑ ήξεραν ή όφειλαν να ξέρουν επακριβώς το εργασιακό πλαίσιο που ίσχυε και να έπαιρναν αντίστοιχα τις αποφάσεις τους σε επίπεδο σπουδών. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 2 Απριλίου 2017, 11:32 | Ελευθερια

    ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ.

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΗ (ΠΕ 70) ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΣ.

    ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ (ΔΑΣΚΑΛΩΝ) ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΣΚΑΡΦΙΣΤΟΥΝ,

    ΝΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟ.

  • 2 Απριλίου 2017, 11:30 | Γιώτα

    ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ.
    Αίσθημα δικαιοσύνης διαβαζω σε πολλά σχόλια συνάδελφοι. Απόλυτα φυσιολογικό δηλαδή το να εξισώνεται βασικό πτυχίο τετραετούς φοιτησης με αγορασμένα και ανεξέλεγκτα μεταπτυχιακά Κύπρου και Ιταλίας, αλλα και με σεμινάρια της πλάκας. Εγώ τη δικαιοσύνη την έχω μάθει αλλιώς. Ντροπή στο ίδιο το κράτος που απαξιώνει τις δομές του. Ντροπή στον καθένα ξεχωριστά που τοποθετεί τα συμφέροντά του πάνω απο τα παιδιά με αναπηρία. Ντροπή σε όλους όσους έχουν καταντήσει την ειδική αγωγή ως μια ανεξέλεγκτη «αγορά» εργασίας. ΑΙΣΧΟΣ

  • 2 Απριλίου 2017, 11:29 | Παναγιώτης

    Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ
    Η προτεινόμενη Υ.Α. απαξιώνει πλήρως το βασικό πτυχίο εκπαιδευτικών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Όχι μόνο των εκπαιδευτικών ΠΕ61-ΠΕ71, όλων των εκπαιδευτικών. Η παρούσα Υ.Α. αποτελεί προάγγελο για όσα επιδιώκεται να εφαρμοστούν και στη στελέχωση της Γενικής Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, οδηγεί σε τροχιά “λουκέτου” τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα Ειδικής Αγωγής (αφού θα παράγουν πτυχία 5 μορίων), εμπαίζοντας φοιτητές και γονείς φοιτητών. Μετά το κλείσιμο των Διδασκαλείων, θα πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν “εκπαίδευση του εκπαιδευτικού” στην ΕΑΕ.
    Η προτεινόμενη Υ.Α. ενισχύει τη γνωστή “βιομηχανία προσόντων” στην “εκπαίδευση των εκπαιδευτικών” στην ΕΑΕ. Ήδη τα εκπαιδευτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει να μιλούν για επανεκκίνηση της οικονομίας μεταπτυχιακών τίτλων και σεμιναρίων στην ΕΑΕ. Νέοι ταξικοί φραγμοί τίθενται στο ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να εργάζονται και πού.

  • 2 Απριλίου 2017, 11:25 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!!!!
    Άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο. Τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης δεν αποτελούν ικανοποιητική δικαιολογία για την έκπτωση που μεθοδεύεται μέσω αποσπασματικών τροπολογιών στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Με την τροπολογία αυτή:
    Αποδεικνύεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ΕΑΕ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αμφισβητούνται και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και εισάγεται η λογική των «προσόντων» με αρχή τις προσλήψεις Αναπληρωτών στην ΕΑΕ.
    Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.
    Η Ειδική Αγωγή έχει ανάγκη από μόνιμους διορισμούς!!!!

  • 2 Απριλίου 2017, 11:24 | Ελένη Σ.

    Ισονομία. Δηλαδή ίσα δικαιώματα για όλους. Αρα γιατί:
    – ένας δάσκαλος ή νηπιαγωγός με βασικό πτυχίο στην Ειδική Αγωγή δεν μοριοδοτείται ούτε για το μεταπτυχιακό του στην Ειδική Αγωγή, ούτε για κάποιον άλλον μεταπτυχιακό του τίτλο στην Εκπαίδευση ή στην Παιδαγωγική και ταυτόχρονα, κανένας τίτλος δεν του παρέχει το δικαίωμα να στελεχώσει τη Γενική Εκπαίδευση;
    – στη Γενική Εκπαίδευση οι πίνακες διοριστέων συγκροτούνται με βάση τον βασικό τίτλο σπουδών ενώ με τη ρύθμιση του Ν.4415/2016, άρθρο 48, στον πίνακα διοριστέων στην ΕΑΕ δικαίωμα –πλέον- άμεσου διορισμού διαθέτουν άτομα χωρίς βασικό τίτλο σπουδών (με διδακτορικές/ μεταπτυχιακές σπουδές) ή χωρίς καν σπουδές στην ΕΑΕ (μόνο 5ετή προϋπηρεσία);
    – κάθε απόφοιτος παιδαγωγικού τμήματος (δημοτικής εκπαίδευσης, προσχολικής ηλικίας) ή καθηγητικής σχολής εντάσσεται σε έναν πίνακα αναπληρωτών που συγκροτείται με βάση το πτυχίο, την επιτυχία στον ΑΣΕΠ και την προϋπηρεσία ενώ αυτό δεν ισχύει για τον απόφοιτο των τμημάτων ειδικής αγωγής;
    Για τους κλάδους που υπάρχει βασικός τίτλος σπουδών, οι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών θα πρέπει να γίνονται με βάση όσα ισχύουν για τη γενική εκπαίδευση, με βάση το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία.

  • 2 Απριλίου 2017, 11:23 | Ευστάθιος

    Η προτεινόμενη Υ.Α. συνεχίζει τους πειραματισμούς και το καθεστώς “εξαίρεσης” για την ΕΑΕ παρά τα λεκτικά περιτυλίγματα περί “ισονομίας”, “ενιαίας εκπαίδευσης”, “μίας Παιδαγωγικής Επιστήμης” κ.ά. που ακούγονται και γράφονται κατά καιρούς. Βασικό μας αίτημα τόσα χρόνια ήταν να ισχύσει στη στελέχωση της ΕΑΕ (μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμούς, προσλήψεις) ό,τι ισχύει και για τη στελέχωση της γενικής εκπαίδευσης. Όλα αυτά ανατρέπονται, όχι μόνο από την τωρινή τροπολογία και Υ.Α., αλλά κυρίως από το άρθρο 48 του Ν.4415/2016 (τροπολογία Αυγούστου), που δίνει μάλιστα δικαίωμα άμεσου διορισμού, απόσπασης ή συμπλήρωσης ωραρίου -σε δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης- συναδέλφων εκπαιδευτικών χωρίς καν σπουδές στην ΕΑΕ, πλήττοντας καίρια τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

  • 2 Απριλίου 2017, 11:20 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!

    Μπράβο στο υπουργείο και τη διεύθυνση ΕΑΕ. Θέλω να θυμίσω απλά πως απλά την ιδιότητα του ειδικού παιδαγωγού την αποκτούσες και την αποκτάς, πέρα από το βασικό πτυχίο από την ίδρυση των αντιστοιχων τμηματων, μέσω μεταπτυχιακής/διδακτορικής ειδίκευσης στην ΕΑΕ, συνθήκη που σου έδινε μάλιστα πρόταξη μεχρι την αιφνίδια υπουργική απόφαση του 2014 και συνεπώς, φοιτητές και απόφοιτοι των ΠΤΔΕ και των ΠΤΕΑ ήξεραν ή όφειλαν να ξέρουν επακριβώς το εργασιακό πλαίσιο που ίσχυε και να έπαιρναν αντίστοιχα τις αποφάσεις τους σε επίπεδο σπουδών. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 2 Απριλίου 2017, 11:17 | Ισίδωρος

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!!!!
    Άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο. Τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης δεν αποτελούν ικανοποιητική δικαιολογία για την έκπτωση που μεθοδεύεται μέσω αποσπασματικών τροπολογιών στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Με την τροπολογία αυτή:
    Αποδεικνύεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ΕΑΕ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αμφισβητούνται και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και εισάγεται η λογική των «προσόντων» με αρχή τις προσλήψεις Αναπληρωτών στην ΕΑΕ.
    Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.
    Η Ειδική Αγωγή έχει ανάγκη από μόνιμους διορισμούς!!!!

  • 2 Απριλίου 2017, 11:13 | Γιώτα

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ!!!
    ΠΡΟΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ!
    Ισονομία σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Άρα, είναι ίσοι ενώπιον της νομοθεσίας που αφορά στη Στελέχωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
    Πού βρίσκεται, λοιπόν, η Ισονομία;
    – στη Γενική Εκπαίδευση οι πίνακες διοριστέων συγκροτούνται με βάση τον βασικό τίτλο σπουδών. Όμως, με τη ρύθμιση του Ν.4415/2016, άρθρο 48, στον πίνακα διοριστέων στην ΕΑΕ δικαίωμα –πλέον- άμεσου διορισμού διαθέτουν και οι συνάδελφοι χωρίς βασικό τίτλο σπουδών (με διδακτορικές/ μεταπτυχιακές σπουδές) ή χωρίς καν σπουδές στην ΕΑΕ (μόνο 5ετή προϋπηρεσία).
    – κάθε απόφοιτος παιδαγωγικού τμήματος (δημοτικής εκπαίδευσης, προσχολικής ηλικίας) ή καθηγητικής σχολής εντάσσεται σε έναν πίνακα αναπληρωτών που συγκροτείται με βάση το πτυχίο, την επιτυχία στον ΑΣΕΠ και την προϋπηρεσία. Αυτό δεν ισχύει, όμως, για τον απόφοιτο των τμημάτων ειδικής αγωγής.
    Τα επιπλέον ακαδημαϊκά προσόντα ΔΕΝ πρέπει να αποτελούν κριτήριο για τον τρόπο πρόσληψης – διορισμού στην εκπαίδευση. Για τους κλάδους που υπάρχει βασικός τίτλος σπουδών, οι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών θα πρέπει να γίνονται με βάση όσα ισχύουν για τη γενική εκπαίδευση, με βάση το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία.

  • 2 Απριλίου 2017, 11:12 | ΜΑΚΡΙΝΑ

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ…ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΑΣΚΑΛΑ Κ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ…ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΝ 2 ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΞΗ ΤΟΥΣ..

  • 2 Απριλίου 2017, 11:07 | ΑΚΗΣ

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    Η προτεινόμενη Υ.Α. συνεχίζει τους πειραματισμούς και το καθεστώς “εξαίρεσης” για την ΕΑΕ παρά τα λεκτικά περιτυλίγματα περί “ισονομίας”, “ενιαίας εκπαίδευσης”, “μίας Παιδαγωγικής Επιστήμης” κ.ά. που ακούγονται και γράφονται κατά καιρούς. Βασικό μας αίτημα τόσα χρόνια ήταν να ισχύσει στη στελέχωση της ΕΑΕ (μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμούς, προσλήψεις) ό,τι ισχύει και για τη στελέχωση της γενικής εκπαίδευσης. Όλα αυτά ανατρέπονται, όχι μόνο από την τωρινή τροπολογία και Υ.Α., αλλά κυρίως από το άρθρο 48 του Ν.4415/2016 (τροπολογία Αυγούστου), που δίνει μάλιστα δικαίωμα άμεσου διορισμού, απόσπασης ή συμπλήρωσης ωραρίου -σε δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης- συναδέλφων εκπαιδευτικών χωρίς καν σπουδές στην ΕΑΕ, πλήττοντας καίρια τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

  • 2 Απριλίου 2017, 11:04 | Τζενη

    Η αδικία σε όλο της το μεγαλείο! ΌΧΙ στην τροπολογία

  • 2 Απριλίου 2017, 11:03 | ΙΩΑΝΝΑ

    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
    Η προτεινόμενη Υ.Α. εξυπηρετεί “φωτογραφικά” μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευτικών (όχι κλάδο/ ειδικότητα), των συναδέλφων μας που: α) έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή/ Σχολική Ψυχολογία και β) κατοχύρωσαν προϋπηρεσία πριν την απόφαση του ΙΕΠ για εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων των μεταπτυχιακών (1482/11-3-2016). Με άλλα λόγια, αν το Υπουργείο Παιδείας ήθελε να εξισώσει τις διδακτορικές/ μεταπτυχιακές σπουδές στην ΕΑΕ με τον βασικό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ, θέτοντας επιστημονικά επιχειρήματα, δεν χρειαζόταν καν να μπει στη λογική της διαφορετικής μοριοδότησης. Δεν θέλει όμως να κάνει αυτό. Δεν θέτει κανένα επιστημονικό επιχείρημα (“μεταπτυχιακό και βασικό πτυχίο είναι επιστημονικά ισάξια”) ή επιχείρημα σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα (τα βασικά πτυχία όλων των εκπαιδευτικών θα παίρνουν πια μόρια, το μεταπτυχιακό ΕΑΕ θα μοριοδοτείται στους πίνακες γενικής αγωγής κ.λπ.). Το λέμε ξανά: η προτεινόμενη Υπουργική Απόφαση κάνει “εξυπηρέτηση” σε μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευτικών και τίποτα άλλο.

  • 2 Απριλίου 2017, 11:03 | Δημητρης, Μ

    Η Υπουργική Απόφαση είναι σύμφυτη με τη δικαιοσύνη, η προϋπηρεσία οφείλει να αναγνωρίζεται ως ένα προσόν, είναι άδικο να υπηρετείς για χρόνια ένα κλάδο και αυτός να σε απαξιώνει συνεχώς….

  • 2 Απριλίου 2017, 11:00 | ΠΑΡΗΣ

    8) Μπράβο στο υπουργείο και τη διεύθυνση ΕΑΕ. Θέλω να θυμίσω απλά πως απλά την ιδιότητα του ειδικού παιδαγωγού την αποκτούσες και την αποκτάς, πέρα από το βασικό πτυχίο από την ίδρυση των αντιστοιχων τμηματων, μέσω μεταπτυχιακής/διδακτορικής ειδίκευσης στην ΕΑΕ, συνθήκη που σου έδινε μάλιστα πρόταξη μεχρι την αιφνίδια υπουργική απόφαση του 2014 και συνεπώς, φοιτητές και απόφοιτοι των ΠΤΔΕ και των ΠΤΕΑ ήξεραν ή όφειλαν να ξέρουν επακριβώς το εργασιακό πλαίσιο που ίσχυε και να έπαιρναν αντίστοιχα τις αποφάσεις τους σε επίπεδο σπουδών. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 2 Απριλίου 2017, 10:56 | Τρυφων

    Είμαι σύμφωνος με την τροπολογία, ήρθε ο καιρός να αναγνωριστούν οι κόποι τόσων καιρών….

  • 2 Απριλίου 2017, 10:54 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ! Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε στις προσλήψεις αναπληρωτών ο απόφοιτος ΠΕ71/61 να έχει πρόταξη ακόμη και από τον πανεπιστημιακό του δάσκαλο ΠΕ70,5/60,5. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 2 Απριλίου 2017, 10:52 | Στελλα Ζιακου

    Ισονομία. Δηλαδή ίσα δικαιώματα για όλους. Αρα γιατί:
    – ένας δάσκαλος ή νηπιαγωγός με βασικό πτυχίο στην Ειδική Αγωγή δεν μοριοδοτείται ούτε για το μεταπτυχιακό του στην Ειδική Αγωγή, ούτε για κάποιον άλλον μεταπτυχιακό του τίτλο στην Εκπαίδευση ή στην Παιδαγωγική και ταυτόχρονα, κανένας τίτλος δεν του παρέχει το δικαίωμα να στελεχώσει τη Γενική Εκπαίδευση;
    – στη Γενική Εκπαίδευση οι πίνακες διοριστέων συγκροτούνται με βάση τον βασικό τίτλο σπουδών ενώ με τη ρύθμιση του Ν.4415/2016, άρθρο 48, στον πίνακα διοριστέων στην ΕΑΕ δικαίωμα –πλέον- άμεσου διορισμού διαθέτουν άτομα χωρίς βασικό τίτλο σπουδών (με διδακτορικές/ μεταπτυχιακές σπουδές) ή χωρίς καν σπουδές στην ΕΑΕ (μόνο 5ετή προϋπηρεσία);
    – κάθε απόφοιτος παιδαγωγικού τμήματος (δημοτικής εκπαίδευσης, προσχολικής ηλικίας) ή καθηγητικής σχολής εντάσσεται σε έναν πίνακα αναπληρωτών που συγκροτείται με βάση το πτυχίο, την επιτυχία στον ΑΣΕΠ και την προϋπηρεσία ενώ αυτό δεν ισχύει για τον απόφοιτο των τμημάτων ειδικής αγωγής;
    Για τους κλάδους που υπάρχει βασικός τίτλος σπουδών, οι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών θα πρέπει να γίνονται με βάση όσα ισχύουν για τη γενική εκπαίδευση, με βάση το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία.

  • 2 Απριλίου 2017, 10:51 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ! Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε στις προσλήψεις αναπληρωτών ο απόφοιτος ΠΕ71/61 να έχει πρόταξη ακόμη και από τον πανεπιστημιακό του δάσκαλο ΠΕ70,5/60,5. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 2 Απριλίου 2017, 10:51 | Δημητρα

    Η Υπουργική Απόφαση είναι δίκαιη, είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να εργάζεται για 5 χρόνια σε ΣΜΕΑΕ, να έχει 4 χρόνια βασικές σπουδές, 2 χρόνια εξειδίκευσης, 1 χρόνο σεμινάριο, braille, Νοηματική και να χαρακτηρίζεται ως μη ειδικός;

  • 2 Απριλίου 2017, 10:45 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Π.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

    Καιρός ήταν. Αποκατάταση της κατάφωρης αδικίας. Ισοτιμία μεταξύ όλων των αναπληρωτών παιδαγωγών ΕΑΕ. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 2 Απριλίου 2017, 10:42 | Παπαπέτρου Κ.

    ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ!

    Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις. Πώς γίνεται το υπουργείο να δέχεται να μπαίνουν σε ένα πίνακα κάτοχοι διδακτορικού/μεταπτυχιακού και κάτοχοι ενός σεμιναρίου 400 ωρών με μεγάλη προυπηρεσία; Από πότε το σεμινάριο θεωρείται προσόν διορισμού όπως το μεταπτυχιακό/διδακτορικό; Αυτό δεν πρέπει να στέκει και νομικά και θα το δούμε τις επόμενες μέρες με τον δικηγόρο μας. Κατά την άποψή μας θα πρέπει οι κάτοχοι σεμιναρίου να μεταβούν στον επικουρικό πίνακα και στον κύριο να είναι μόνο οι κάτοχοι μεταπτυχιακού/διδακτορικού.

    Γιατί να αλλάξει η μοριοδότηση της προυπηρεσίας από 0.25 σε 0.20 για άλλη μια φορά; Θα πρέπει να μείνει σταθερή η μοριοδότηση(στο 0.20) ώστε να έχουμε μια άποψη για την σειρά μας στον πίνακα και να μην αλλάψει ριζικά ο πίνακας

    Επίσης υπάρχει μεγάλη μοριοδότηση των κοινωνικων κριτηρίων κατά την άποψή μας. Πώς γίνεται κάποιοι να παίρνουν 7 μόρια, περισσότερα από κάτοχο διδακτορικού; Θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη ώστε να παίρνουν ένα καλό επίδομα, όπου προσληφθούν, γιατί να προηγούνται στις προσλήψεις από τους άλλους;

  • 2 Απριλίου 2017, 10:40 | Ελένη

    Κατα της τροπολογίας. Καμία ελπίδα σ’αυτη την χώρα.

  • 2 Απριλίου 2017, 10:34 | Θεοχάρης

    Ναι στην τροπολογία.
    Να αποκατασταθεί το δίκαιο.

  • 2 Απριλίου 2017, 10:29 | Ελένη Παπαβασιλείου

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ!
    ΠΡΟΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ!
    Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για τις προσλήψεις αναπληρωτών.Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης για την πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών.Με την προσφιλή της τακτική των τροπολογιών σε νομοσχέδια άλλων Υπουργείων, με τη μορφή του κατεπείγοντος χωρίς να προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, εν μέσω «διαπραγματεύσεων» με τους θεσμούς για τη 2η αξιολόγηση, κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιβάλλουν μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση για τα έτη 2017-2018 και 2018-2019.Με τον πιο σαφή τρόπο δηλώνεται ρητά, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας για την πρόσληψη αναπληρωτών και την Ειδική Αγωγή που «στριμώχτηκε» στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, ότι «οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».Οι «προσωρινές» – για το διάστημα, ουσιαστικά, 2016-2019(!) – ρυθμίσεις σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αποτελούν ομολογία της παντελούς απουσίας πρόθεσης και σχεδιασμού για την πραγματοποίηση των χιλιάδων μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών που έχει απόλυτη ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση.Στο περιβάλλον αυτό των μηδενικών μόνιμων διορισμών η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας,στηριγμένη στις απαράδεκτες ρυθμίσεις του Ν.4415/2016, εξισώνει, ουσιαστικά, τον βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακές ή/και διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή αφού δημιουργεί δύο πίνακες, έναν κύριο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και αναπληρωτές με διδακτορικό/μεταπτυχιακό/μόνο προϋπηρεσία χωρίς σπουδές στην ΕΑΕ, και έναν επικουρικό στον οποίο εντάσσονται αναπληρωτές με σεμινάριο 400ωρών, προϋπηρεσία σε ΕΑΕ ενός διδακτικού έτους καθώς και οι γονείς παιδιών με 67% χωρίς σπουδές στην Ε.Α.Ε. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι τόσο ο κύριος πίνακας όσο και ο επικουρικός θα προσδιοριστούν σε όλα τα σημεία τους με απόφαση Υπουργού και κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής ελέω «ιδιαίτερων συνθηκών» στην Ε.Α.Ε. Με τον τρόπο αυτό: Απαξιώνει πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ειδικής αγωγής, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς. Βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στηρίζεται στις αποφάσεις της 84ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου για «Ενιαίο πλαίσιο διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών με βάση τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση. Προσλήψεις αναπληρωτών με το βασικό πτυχίο σπουδών και την προϋπηρεσία. Απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει στον εκάστοτε παράγοντα του Υπουργείου Παιδείας να δίνει τη δυνατότητα ποσόστωσης στους πίνακες αναπληρωτών για τις προσλήψεις της Ειδικής Αγωγής», και απαιτεί: Την άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ειδικής αγωγής και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στην εκπαίδευση.
    Πλήρη στελέχωση όλων των δομών ειδικής αγωγής.
    Μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών ειδικής αγωγής ΠΕ71 & ΠΕ61 με το βασικό πτυχίο.

  • 2 Απριλίου 2017, 10:26 | Χάρης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ.
    ΤΈΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΌΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΕ61 ΚΑΙ ΠΕ71..

  • 2 Απριλίου 2017, 10:23 | Βαΐτσα

    ΝΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΊΑ!! !!
    ΤΈΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΌΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΕ61 ΚΑΙ ΠΕ71..

  • 2 Απριλίου 2017, 10:23 | Ξενια

    ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ!!!!
    Επιτέλους μια πιο δίκαιη διαχείριση για όλους! Η Αγωγή είναι μία!

  • 2 Απριλίου 2017, 10:21 | ΣΟΦΙΑ

    Υπέρ της τροπολογίας
    Συγχαρητήρια στο υπουργείο παιδείας που με αυτή τη ρύθμιση αποκαθιστά την την κατάφωρη αδικία σε βάρος των ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50.
    Επίσης τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα :
    A)Κατά πόσο οι απόφοιτοι του ΠΑΜΑΚ θεωρούνται παιδαγωγοί;
    Β)Μήπως θα πρέπει να ελεγχθεί, για ποιο λόγο ακόμη επιτρέπεται η μετεγγραφή των εισακτέων του τμήματος της Κορίνθου στο ΠΑΜΑΚ της Θεσσαλονίκης,ενώ έχουν διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα;

  • 2 Απριλίου 2017, 10:17 | Κατερίνα

    Ναι στην τροπολογία!!

  • 2 Απριλίου 2017, 10:12 | Παρασκευάς Ι. Θυμάκης

    Θέση σε δημόσια διαβούλευση 2017-03-31
    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Τα Τμήματα Ειδικής Αγωγής της χώρας μας ιδρύθηκαν και στελεχώθηκαν, από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, με σκοπό την πλήρη και αποτελεσματική εκπαίδευση και κατάρτιση εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα διαθέτουν όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, για να ανταποκριθούν στο εξαιρετικά σύνθετο έργο τους. Όντως έτσι έγινε. Η καθημερινή διδακτική πρακτική αποδεικνύει ότι οι απόφοιτοι των δύο αυτών τμημάτων επί 15 συναπτά έτη στηρίζουν επάξια την ΕΑΕ, αναπληρώνοντας τους εαυτούς τους. Παρά ταύτα, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί μία ακόμα υποβάθμιση του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, εξισώνοντας τον με ένα μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό δίπλωμα. Η συγκεκριμένη μεθόδευση θεωρώ ότι είναι αβάσιμη για τους κάτωθι λόγους:
    1. Μελετώντας τους οδηγούς σπουδών των Τμημάτων Ειδικής Αγωγής της χώρας διαπιστώνεται ότι οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών οφείλουν, για να λάβουν πτυχίο, να επιτύχουν σε μία πληθώρα (πάνω από 20) εξαμηνιαίων μαθημάτων Ειδικής Αγωγής, καθώς και σε διετείς πρακτικές ασκήσεις στη Γενική και στην Ειδική Αγωγή. Αντιθέτως, τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, στην πλειονότητά τους προσφέρουν μόνο 2-4 εξαμηνιαία μαθήματα, τα οποία άπτονται της Ειδικής Αγωγής σε επίπεδο αξιολόγησης και διδακτικής αντιμετώπισης. Μόλις προσφάτως στα ΠΜΣ εντάχθηκε υποχρεωτική εξαμηνιαία Πρακτική Άσκηση. Αξιοσημείωτη είναι και η αμφίβολη αξιοπιστία πολλών ΠΜΣ στην Ειδική Αγωγή. Πώς, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας εκτιμά την πληρέστερη κατάρτιση των αποφοίτων των Τμημάτων Ειδικής Αγωγής με μόλις μία (1) μονάδα;
    2. Η συγκεκριμένη νομολογική τακτική δεν ακολουθείται (και καλώς πράττει) σε κανέναν άλλον επαγγελματικό κλάδο στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, δε δύναται ένας πτυχιούχος πληροφορικής με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη μαθηματική επιστήμη, να λογίζεται και να προσλαμβάνεται ως μαθηματικός. Πώς λοιπόν, στον τόσο ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής (όπως τον ονομάζει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας) δίνεται απροκάλυπτα η δυνατότητα σε κατόχους μεταπτυχιακών διπλωμάτων να διαθέτουν βασικά επαγγελματικά δικαιώματα; Πώς το δικαίωμα κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων στην ΕΑΕ στο όνομα μίας υποτιθέμενης «ισότιμης μεταχείρισης» είναι πιο επιτακτικό από το δικαίωμα των μαθητών με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες σε άρτια εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό;
    3. Η αναπηρία ενός ατόμου ή/και εκπαιδευτικού, δεν μπορεί να θεωρείται προσόν, το οποίο έχει μία συγκεκριμένη αξία σε «μονάδες», όπως συμβαίνει στο άρθρο 3 της παρούσας Υ.Α.. Η αναπηρία ενός ατόμου, συνιστά για το ίδιο και το υποστηρικτικό του περιβάλλον, ένα σύνολο από καθημερινές απτές δυσκολίες. Για αυτό το λόγο, οποιαδήποτε «πρόνοια» για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, οφείλει να έχει έναν ουσιαστικό χαρακτήρα και όχι την λογική επιπλέον μοριοδότησης ή αγνόησης, όπως γίνεται στο παρόν άρθρο. Ως ουσιαστικός χαρακτήρας μίας δράσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση, λογίζεται η εξασφάλιση, στα άτομα αυτά, φυσικής εγγύτητας στο υποστηρικτικό τους πλαίσιο.
    Προτάσεις:
    Με βάση όλα τα παραπάνω προτείνω την πλήρη τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου της Υπουργικής Απόφασης. Ειδικότερα, όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους κλάδους, τις προσλήψεις των οποίων επιμελείται το Υπουργείο Παιδείας, να διαμορφωθεί ένας Κύριος Πίνακας, ο οποίος θα περιλαμβάνει τους αποφοίτους των Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, κατατασσόμενους με βάση την προϋπηρεσία τους. Στην συνέχεια, και για όσο διάστημα τα κενά στην ΕΑΕ δεν καλύπτονται από αποφοίτους των Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, κάτι που θα επιλυθεί σε λίγα χρόνια, να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί με περεταίρω προσόντα στην Ειδική Αγωγή, από έναν επικουρικό πίνακα. Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί του επικουρικού πίνακα θα πρέπει να περνούν μία καλά δομημένη φάση επιμόρφωσης σε θέματα της ΕΑΕ (κυρίως στους τομείς της αξιολόγησης και της παρέμβασης) στην αρχή της Σχολικής Χρονιάς, κατά την πρόσληψή τους.
    Επιπλέον, ως προς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ με αναπηρία και γονείς παιδιών με αναπηρία, φρονώ ότι η πρόσληψή τους, πρέπει να γίνεται, κατά προτεραιότητα, με ποσόστωση 15% επί των προσλήψεων, προκειμένου, οι ίδιοι να κατορθώνουν να εργάζονται κοντά στον τόπο τους και κατά συνέπεια κοντά στο υποστηρικτικό τους περιβάλλον.
    Τέλος, κρίνω ως απαράδεκτη και αναξιοπρεπή για τη διαδικασία της διαβούλευσης, την διατύπωση απόψεων, πίσω από μικρά ονόματα ή ίσως και ψευδώνυμα. Εκτιμώ ότι η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να επιτελείται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα, με την διατύπωση επώνυμων, σαφών και τεκμηριωμένων απόψεων.
    Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.
    Με τιμή,
    Παρασκευάς Ι. Θυμάκης
    Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Π.Ε. 61)
    M.Ed., PhD Candidate – Υπότροφος Ι.Κ.Υ.
    e-mail: thymakis@uth.gr

  • 2 Απριλίου 2017, 10:02 | Αγγελική

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!!!!
    Άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο. Τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης δεν αποτελούν ικανοποιητική δικαιολογία για την έκπτωση που μεθοδεύεται μέσω αποσπασματικών τροπολογιών στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Με την τροπολογία αυτή:
    Αποδεικνύεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ΕΑΕ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αμφισβητούνται και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και εισάγεται η λογική των «προσόντων» με αρχή τις προσλήψεις Αναπληρωτών στην ΕΑΕ.
    Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.
    Η Ειδική Αγωγή έχει ανάγκη από μόνιμους διορισμούς!!!!.

  • 2 Απριλίου 2017, 09:54 | Κωνσταντίνα

    ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Υποβιβάζοντας την προσφορά και τις υπηρεσίες των αναπληρωτών ΠΕ70,5/60,5 στις δομές της ΕΑΕ, είναι σαν να αμφισβητούν και την κατάρτιση των μονιμων συναδέλφων (70,50/60,50) και την κατάρτιση τους στα σχολεία, τα στελέχη εκπαίδευσης ειδικής αγωγής (διευθυντές, σχολικούς συμβούλους), μέχρι και τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους ειδικής αγωγής. Απαιτούμε ισοτιμία και κατάταξη βάσει προϋπηρεσίας.

  • 2 Απριλίου 2017, 09:51 | Χρύσα Α.

    Στηρίζουμε την υπουργική απόφαση !!!

    Η παρακάτω ανακοίνωση του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών ΠΕ60.50 Δασκάλων ΠΕ70.50 με Μεταπτυχιακές/Διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία καλύπτει πλήρως την άποψή μου.

    Αρ.αποφ.ίδρυσης:18/21014 Πρωτοδικείο ΙΛΙΟΥ
    Αθήνα 31/03/2017
    Αρ. Πρωτ: 9

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    Στηρίζουμε την υπουργική απόφαση για την ΕΑΕ.
    Αιτιολόγηση της στήριξης.
    Η ισότιμη αντιμετώπιση μεταξύ των αναπληρωτών αποφοίτων τμημάτων ειδικής αγωγής Π61/71 και των αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών με εξειδίκευση στην ΕΑΕ ΠΕ60.50/70.50 ΕΑΕ ανέκαθεν αποτελούσε πάγιο αίτημα του συλλόγου μας. Ένα πρώτο μεγάλο σημαντικό βήμα ισότιμης αντιμετώπισης πραγματοποιήθηκε με την ψήφιση της τροπολογίας του υπ. Παιδείας κυρίου Ν. Φίλη ( ν. 4415/2016). Στην παρούσα υπουργική απόφαση «Για λόγους ισονομίας» σύμφωνα με τις δηλώσεις του νυν Υπ. Παιδείας κύριου Γαβρόγλου επιχειρείται επίσης μία έντιμη εξισορροπητική λύση από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους αναπληρωτές στην ειδική εκπαίδευση. Η στάση και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της νυν πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ αποτελούν ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών. Πρωτίστως όμως επανέρχεται η ομαλότητα στον τόσο ευαίσθητο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης. Παρόλο που δεν επέρχεται η πλήρης εξίσωση μεταξύ των αναπληρωτών στον κύριο πίνακα και παρόλο που οι συνάδελφοι ΠΕ71 & ΠΕ61 συνεχίζουν να προτάσσονται λόγω μορίων, στηρίζουμε κατά βάση την υπουργική απόφαση.
    Σεβόμενοι τις σπουδές των συναδέλφων ΠΕ71 & ΠΕ61 έχουμε να τονίσουμε ότι κανένα εργασιακό τους δικαίωμα δεν συνθλίβεται από την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, καθώς μοριοδοτεί το πτυχίο τους με περισσότερα μόρια σε σχέση με τα μεταπτυχιακά που αποτελούν ανώτερους ακαδημαϊκούς τίτλους και με αυτό τον τρόπο συνεχίζουν να προτάσσονται. Επίσης δεν μοριοδοτεί καθόλου το βασικό πτυχίο των αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών (70.50/60.50), στο οποίο σημειώνεται ,ότι περιλαμβάνονται μαθήματα ειδικής αγωγής και διαθέτουν άνω των τεσσάρων χρόνων πολυετείς σπουδές. Συγκεκριμένα οι σπουδές αυτές δεν είναι άσχετες ή παρεμφερείς αλλά αντίθετα αποτελούν το βασικό παιδαγωγικό σύστημα μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται η ειδική αγωγή. Η γενική παιδαγωγική αποτελεί τη βάση της ειδικής εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και προέκτασή της!
    Η παρούσα υπουργική απόφαση προσδίδει στους αποφοίτους των τμημάτων Ειδικής αγωγής ΠΑΜΑΚ & ΠΤΕΑ περισσότερα μόρια σε σχέση με τα διδασκαλεία ,δηλαδή όλους τους ήδη προϋπάρχοντες κλάδους ΕΑΕ εδώ και δεκαετίες, στους οποίους ανήκαν αποκλειστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που οι ΠΕ61/71 απέκτησαν μόλις το 2008. Επίσης οι αναπληρωτές ΠΕ70.50 ( οι οποίοι είναι αριθμητικά σχεδόν ίσοι με τους ΠΕ71 ) και οι νηπιαγωγοί ΠΕ60.50 (οι οποίοι είναι αριθμητικά κατά πολύ περισσότεροι από τις νηπιαγωγούς ΕΑΕ ΠΕ61), διαθέτουν και εκείνοι πολλά χρόνια αναπλήρωσης . Στήριζαν και στηρίζουν την ειδική εκπαίδευση σε όλα τα μέρη της Ελλάδας όπως οι ΠΕ71 & ΠΕ61. Σημειώνεται ακόμη ότι ένας σημαντικός αριθμός μόνιμων δάσκαλων και νηπιαγωγών ΠΕ70 & ΠΕ60 ΕΑΕ που εργάζονται στην ειδική αγωγή έχουν διδακτορικά και μεταπτυχιακά.
    Κανένας εκπαιδευτικός και κανένα παιδί με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν συνθλίβεται από μία τροπολογία και μία υπουργική απόφαση που προλαμβάνει την απόλυτη παλινδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης τα οποία αποδεδειγμένα καταπατούν τα δικαιώματά του. Πολύ περισσότερο βάζει τέλος στον εμφύλιο και την ανθρωποφαγία που μεθόδευσαν πολιτικοί παράγοντες και συντεχνιακά συμφέροντα. Ο σκοπός τους ήταν και δεν είναι άλλος από τον αφανισμό από τον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης των προϋπαρχόντων κλάδων δασκάλων και νηπιαγωγών με εξειδίκευση στην ειδική εκπαίδευση ΠΕ60/70 ΕΑΕ. Εκείνοι ήταν που εδώ και δεκαετίες θεμελίωσαν την ειδική εκπαίδευση στην Ελλάδα, αγωνίστηκαν για την δημιουργία τμημάτων ένταξης και ο μεγαλύτερος αριθμός εξειδικεύτηκε με διετείς σπουδές στα διδασκαλεία και με έξοδα του κράτους, με υποτροφίες ΙΚΥ ώστε να προσφέρουν τις καλύτερές δυνατόν υπηρεσίες σε ένα σχολείο που κινείται στα πλαίσια της παγκόσμιας φιλοσοφίας, της άρσης των διακρίσεων και της πραγμάτωσης της συμπερίληψης και του ενός σχολείου για όλα τα παιδιά. Ο σύλλογός μας σε αυτή την φιλοσοφία κινείται έως τώρα και θα συνεχίσει να το κάνει . Στηρίζουμε την υπουργική απόφαση για ένα σχολείο για όλους τους εκπαιδευτικούς.
    Αναφορικά με την μοριοδότηση προτείνουμε τα Διδασκαλεία να λαμβάνουν τα ίδια μόρια με τα μεταπτυχιακά. Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι τα μόρια των κοινωνικών κριτηρίων είναι ιδιαίτερα αυξημένα και η μοριοδότηση θα πρέπει να επανεξεταστεί με προσοχή. Το σύνολο των μορίων των κοινωνικών κριτηρίων καλό θα ήταν να μην ξεπερνούν τα μόρια που αντιστοιχούν στον ανώτερο τίτλο εξειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση.
    Για το Δ.Σ.
    Η πρόεδρος Αικατερίνη Γόντικα
    Η γραμματέας Ζ. Βαλλιάνου

  • 2 Απριλίου 2017, 09:45 | Κώστας

    Μεγαλή αδικία να απαιτείται για τον κλάδο ΠΕ11, οπωσδήποτε κύρια ειδικότητα εφόσον δεν προσφέρεται από όλα τα ΤΕΦΑΑ. Άλλωστε ούτε κατά την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ δεν υπάρχουν κατευθύνσεις ώστε κάποιος να μπορεί να διάλεξει σε ποια σχολή θέλει να φοιτήσει για να εργαστεί στην ειδική αγωγή. Οι ειδικότητες δίνονται στο τέλος και ποικίλουν ανά ΤΕΦΑΑ. Αν προχωρήσετε σε αυτή τη ρύθμιση καταδικάζετε σε ανεργία έμπειρους και με προσόντα γυμναστές ειδικής αγωγής.

  • 2 Απριλίου 2017, 09:13 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,

    εμείς που επιλέξαμε να υπηρετήσουμε την ΕΑΕ, επειδή θέλουμε να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και την κατάρτισή μας στις υπηρεσίες των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, επιλέξαμε να εισαχθούμε στις Πανεπιστημιακές Σχολές που οδηγούν στην απόκτηση του βασικού πτυχίου ΕΑΕ. Προσωπικά, έχω εισαχθεί στο τμήμα ΕΚΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση ΑμΕΑ μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων με την πεποίθηση ότι μόνον η σχολή αυτή, όπως και το ΠΤΕΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσφέρουν την απαραίτητη εξειδικευμένη εκπαίδευση, επάρκεια και πρακτική άσκηση σε δομές ΕΑΕ, ώστε να είναι σε θέση ο απόφοιτος των τμημάτων αυτών να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με την ευαισθησία και τις ειδικές γνώσεις και δεξιότητες που αρμόζουν για την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών – και όχι μόνο – αναγκών τους. Οι άνθρωποι που χρήζουν ΕΑΕ έχουν ανάγκη από πλήρως εκπαιδευμένους και καταρτισμένους εκπαιδευτικούς και όχι από εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης (ικανότατους, δεν αμφιβάλω, στο χώρο της γενικής εκπαίδευσης), οι οποίοι με ένα μεταπτυχιακό τίτλο αμφιβόλου ποιότητας αποφάσισαν να μεταπηδήσουν στο χώρο της ΕΑΕ λόγω της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί στη ζωή όλων μας η οικονομική κρίση. Κατανοώ το σκεπτικό τους, αλλά η ΕΑΕ δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί η Πολιτεία στις ανάγκες των ΑμΕΑ και όχι για να απορροφηθούν οι αδιόριστοι της γενικής εκπαίδευσης. Πουθενά στον κόσμο όταν υπάρχουν απόφοιτοι σχολής που το βασικό τους πτυχίο τούς αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα ως ειδικούς στο αντικείμενο των σπουδών τους δεν υποβιβάζονται έναντι αποφοίτων άλλων σχολών, επειδή οι τελευταίοι κατέχουν ένα ΣΥΝΑΦΕΣ μεταπτυχιακό ή διδακτορικό ή σεμινάριο ή προϋπηρεσία. Δεν μπορεί να εξισώνετε τους αποφοίτους των τμημάτων ΕΚΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση ΑμΕΑ και τους συναδέλφους του ΠΤΕΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που σπουδάζουν 4 χρόνια και κάνουν πρακτική άσκηση 2 εξάμηνα σε δομές ΕΑΕ με εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης με μεταπτυχιακό στην ΕΑΕ ή σεμινάρια ή προϋπηρεσία… Πώς θα ανταποκριθούν οι άνθρωποι αυτοί στις ποικίλες και πολλαπλές ειδικές ανάγκες των μαθητών ΑμΕΑ, αναρωτήθηκε κανείς;;;;;;;;
    (Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων της κατεύθυνσης έχουν κατοχυρωθεί από με το Νόμο 3699/2008 (Φ.Ε.Κ. 199/2-10-2008) «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» και τις σχετικές τροποποιήσεις του Νόμου 3966/2011 (ΦΕΚ 118/24-5-2011), άρθρο 56 παρ 1 & 2:
    «Ο πτυχιούχος της κατεύθυνσης «Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» έχει τα τυπικά προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό του συνιστώμενου κλάδου ΠΕ 71 (Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΕΑΕ). Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 71 τοποθετούνται με διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση σε δημοτικά σχολεία ΕΑΕ, σε τμήματα ένταξης των δημοτικών σχολείων, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, παροχής διδασκαλίας στο σπίτι και με απόσπαση καλύπτουν ανάγκες σε εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ). Επίσης όταν συμπληρώσουν τριετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε αυτά, μπορούν να τοποθετηθούν με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ».
    Ο πτυχιούχος της κατεύθυνσης «Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» έχει την επιστημονική δυνατότητα να ασχολείται με την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως εξειδικευμένο προσωπικό στην ειδική αγωγή με βάση την εξέλιξη των τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Παράλληλα έχει κύρια επαγγελματική ενασχόληση ως ειδικός της διάγνωσης, αξιολόγησης, συμβουλευτικής και σχεδιασμού προγραμμάτων

    – την αξιολόγηση των παιδιών/ ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες και
    – το σχεδιασμό, την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών, κοινωνικών, επικοινωνιακών, κινητικών δεξιοτήτων.Το σχετικό χωρίο ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Διαθέσιμο στο http://www.uom.gr/index.php?tmima=7&categorymenu=2

    Αιτούμαι την ΠΡΟΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΕ 61 ΚΑΙ ΠΕ 71 στους πίνακες της ΕΑΕ και τον άμεσο διορισμό τους. Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν ανάγκη από ικανούς, πλήρως εκπαιδευμένους και έμπειρους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ που θα υπηρετούν ως μόνιμοι στις θέσεις τους.

  • 2 Απριλίου 2017, 09:07 | Δάφνη

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ.

  • 2 Απριλίου 2017, 08:30 | Ιωαννα

    Οχι στην τροπολογια

  • 2 Απριλίου 2017, 07:58 | καλλη

    Ηλεκτρονική Διαβούλευση για Υπουργική Απόφαση (Υ.Α) δεν έχουμε ξαναζήσει στην Ειδική Αγωγή. Πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία προκρίθηκε, για να “νομιμοποιήσει δημοκρατικά» αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί αλλά και ψηφιστεί με την τροπολογία της περασμένης Τετάρτης (29/3) και την τροπολογία του Αυγούστου (άρθρο 48, Ν.4415/2016). Διαβούλευση, για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η στελέχωση των δομών εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν γίνεται σε τέσσερις μέρες με χιλιάδες ατομικά σχόλια επί σχολίων (αλήθεια, πώς και πότε θα αποδελτιωθούν;). Υπάρχουν οι επιστημονικοί σύλλογοι στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και οι αναλυτικές θέσεις τους. Υπάρχουν οι εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) και τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν τα συνδικαλιστικά όργανα του Ειδικού Βοηθητικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Υπάρχουν οι σύλλογοι γονέων παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Υπάρχει η ΕΣΑμΕΑ και η ΠΟΣΓΚΑμΕΑ. Όλοι οι φορείς πρέπει να συζητήσουν με προτάσεις, συνθέσεις, διάλογο που ίσως χρειαστεί μήνες, πριν ληφθούν αποφάσεις για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Το Υπουργείο συνεχώς αιφνιδιάζει τους πάντες και νομοθετεί με αποσπασματικό τρόπο

  • 2 Απριλίου 2017, 07:56 | αννα

    Η προτεινόμενη Υ.Α. απαξιώνει πλήρως το βασικό πτυχίο εκπαιδευτικών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Όχι μόνο των εκπαιδευτικών ΠΕ61-ΠΕ71, όλων των εκπαιδευτικών. Η παρούσα Υ.Α. αποτελεί προάγγελο για όσα επιδιώκεται να εφαρμοστούν και στη στελέχωση της Γενικής Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, οδηγεί σε τροχιά “λουκέτου” τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα Ειδικής Αγωγής (αφού θα παράγουν πτυχία 5 μορίων), εμπαίζοντας φοιτητές και γονείς φοιτητών. Μετά το κλείσιμο των Διδασκαλείων, θα πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν “εκπαίδευση του εκπαιδευτικού” στην ΕΑΕ.
    Η προτεινόμενη Υ.Α. ενισχύει τη γνωστή “βιομηχανία προσόντων” στην “εκπαίδευση των εκπαιδευτικών” στην ΕΑΕ. Ήδη τα εκπαιδευτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει να μιλούν για επανεκκίνηση της οικονομίας μεταπτυχιακών τίτλων και σεμιναρίων στην ΕΑΕ. Νέοι ταξικοί φραγμοί τίθενται στο ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να εργάζονται και πού.

  • 2 Απριλίου 2017, 07:54 | φαιη

    Η προτεινόμενη Υ.Α. εξυπηρετεί “φωτογραφικά” μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευτικών (όχι κλάδο/ ειδικότητα), των συναδέλφων μας που: α) έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή/ Σχολική Ψυχολογία και β) κατοχύρωσαν προϋπηρεσία πριν την απόφαση του ΙΕΠ για εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων των μεταπτυχιακών (1482/11-3-2016). Με άλλα λόγια, αν το Υπουργείο Παιδείας ήθελε να εξισώσει τις διδακτορικές/ μεταπτυχιακές σπουδές στην ΕΑΕ με τον βασικό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ, θέτοντας επιστημονικά επιχειρήματα, δεν χρειαζόταν καν να μπει στη λογική της διαφορετικής μοριοδότησης. Δεν θέλει όμως να κάνει αυτό. Δεν θέτει κανένα επιστημονικό επιχείρημα (“μεταπτυχιακό και βασικό πτυχίο είναι επιστημονικά ισάξια”) ή επιχείρημα σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα (τα βασικά πτυχία όλων των εκπαιδευτικών θα παίρνουν πια μόρια, το μεταπτυχιακό ΕΑΕ θα μοριοδοτείται στους πίνακες γενικής αγωγής κ.λπ.). Το λέμε ξανά: η προτεινόμενη Υπουργική Απόφαση κάνει “εξυπηρέτηση” σε μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευτικών και τίποτα άλλο.

  • 2 Απριλίου 2017, 07:51 | νατασα

    Η προτεινόμενη Υ.Α. συνεχίζει τους πειραματισμούς και το καθεστώς “εξαίρεσης” για την ΕΑΕ παρά τα λεκτικά περιτυλίγματα περί “ισονομίας”, “ενιαίας εκπαίδευσης”, “μίας Παιδαγωγικής Επιστήμης” κ.ά. που ακούγονται και γράφονται κατά καιρούς. Βασικό μας αίτημα τόσα χρόνια ήταν να ισχύσει στη στελέχωση της ΕΑΕ (μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμούς, προσλήψεις) ό,τι ισχύει και για τη στελέχωση της γενικής εκπαίδευσης. Όλα αυτά ανατρέπονται, όχι μόνο από την τωρινή τροπολογία και Υ.Α., αλλά κυρίως από το άρθρο 48 του Ν.4415/2016 (τροπολογία Αυγούστου), που δίνει μάλιστα δικαίωμα άμεσου διορισμού, απόσπασης ή συμπλήρωσης ωραρίου -σε δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης- συναδέλφων εκπαιδευτικών χωρίς καν σπουδές στην ΕΑΕ, πλήττοντας καίρια τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

  • 2 Απριλίου 2017, 07:49 | μαρια

    Ισονομία.
    Ισονομία σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Άρα, είναι ίσοι ενώπιον της νομοθεσίας που αφορά στη Στελέχωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
    Πού βρίσκεται, λοιπόν, η Ισονομία:
    – όταν ένας συνάδελφός μας δάσκαλος ή νηπιαγωγός ή καθηγητής που (καλώς) έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην ΕΑΕ μοριοδοτείται για αυτό το μεταπτυχιακό μόνο για τη Στελέχωση της ΕΑΕ και όχι για τη Στελέχωση της Γενικής Αγωγής; Πρόκειται για το ίδιο φυσικό πρόσωπο με τον ίδιο τίτλο σπουδών.
    – όταν ένας συνάδελφός μας δάσκαλος ή νηπιαγωγός με βασικό πτυχίο στην Ειδική Αγωγή δεν μοριοδοτείται ούτε για το μεταπτυχιακό του στην Ειδική Αγωγή, ούτε για κάποιον άλλον μεταπτυχιακό του τίτλο στην Εκπαίδευση ή στην Παιδαγωγική; Ταυτόχρονα, κανένας τίτλος δεν του παρέχει το δικαίωμα να στελεχώσει τη Γενική Εκπαίδευση.
    – στη Γενική Εκπαίδευση οι πίνακες διοριστέων συγκροτούνται με βάση τον βασικό τίτλο σπουδών. Όμως, με τη ρύθμιση του Ν.4415/2016, άρθρο 48, στον πίνακα διοριστέων στην ΕΑΕ δικαίωμα –πλέον- άμεσου διορισμού διαθέτουν και οι συνάδελφοι χωρίς βασικό τίτλο σπουδών (με διδακτορικές/ μεταπτυχιακές σπουδές) ή χωρίς καν σπουδές στην ΕΑΕ (μόνο 5ετή προϋπηρεσία).
    – κάθε απόφοιτος παιδαγωγικού τμήματος (δημοτικής εκπαίδευσης, προσχολικής ηλικίας) ή καθηγητικής σχολής εντάσσεται σε έναν πίνακα αναπληρωτών που συγκροτείται με βάση το πτυχίο, την επιτυχία στον ΑΣΕΠ και την προϋπηρεσία. Αυτό δεν ισχύει, όμως, για τον απόφοιτο των τμημάτων ειδικής αγωγής.
    Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι τα επιπλέον ακαδημαϊκά προσόντα ΔΕΝ πρέπει να αποτελούν κριτήριο για τον τρόπο πρόσληψης – διορισμού στην εκπαίδευση. Για τους κλάδους που υπάρχει βασικός τίτλος σπουδών, οι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών θα πρέπει να γίνονται με βάση όσα ισχύουν για τη γενική εκπαίδευση, με βάση το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία

  • 2 Απριλίου 2017, 07:48 | anna

    Δικαστικά, κινηματικά, επιστημονικά, όλοι, η εκπαιδευτική κοινότητα, το γονεϊκό-αναπηρικό κίνημα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της ΕΑΕ, θα αντιμετωπίσουν την εφαρμογή διατάξεων που -πάνω απ’ όλα- καταστρατηγούν τα μορφωτικά δικαιώματα των ίδιων των παιδιών

  • 2 Απριλίου 2017, 07:45 | Δημητρα

    Ζητάμε:
    α) Την απόσυρση του άρθρου 48, Ν.4415/2016.
    β) Την απόσυρση της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 29/3/2017
    γ) Τη μη έκδοση της προτεινόμενης Υπουργικής Απόφασης
    δ) Μαζικούς Διορισμούς και κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση

  • 2 Απριλίου 2017, 03:14 | Γιωργος Μ.

    Απόσυρση της τροπολογίας!
    Η πρόσφατη τροπολογία συνεχίζει την αδυσώπητη “εμπορευματοποίηση” του χώρου της ειδικής εκπαίδευσης με το “κυνήγι προσόντων”. Ποια η αξία του βασικού πτυχίου όταν θεσπίζεται το να κάνουμε μεταπτυχιακά για να διοριστούμε?? Πώς αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης των ίδιων των μαθητών?
    Αν γίνεται να μπει οποιοσδήποτε με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή αυτό συνεπάγεται οτι στους υπόλοιπους της εκπαίδευσης (γενική εκπαίδευση, μουσικοί θεατρολόγοι κλπ) θα ακολουθήσει η ίδια τακτική?

  • 2 Απριλίου 2017, 03:04 | Μαρία

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!
    Αποκατάσταση της άδικης και μεροληπτικής πρόταξης με κριτήρια ισοτιμίας. Πλήρη και ισότιμα εργασιακά δικαιώματα σε βασικό πτυχίο και ειδίκευση όπως γίνεται με τους μονίμους. Αναγνώριση της προσφοράς όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ στη χώρα, χωρίς διακρίσεις και κατάταξη βάσει προϋπηρεσίας. Συνυπογράφω λοιπόν την ανακοίνωση του ΠΣΑΕΠ και στηρίζω την υπουργική απόφαση μέσω της οποίας διασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • 2 Απριλίου 2017, 03:01 | Χρυσα

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!!!!!!
    Άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας η οποία δυναμιτίζει, για μία ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της ΕΑΕ και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.
    Σε κανέναν άλλον κλάδο εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προσόν ένταξης σε πίνακα Αναπληρωτών ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ένα σεμινάριο ή μόνο η προϋπηρεσία χωρίς βασικό πτυχίο, όπως συμβαίνει στην ΕΑΕ, πόσο μάλλον να υπάρχει και εξίσωση αυτών των ακαδημαϊκών προσόντων με το βασικό πτυχίο. Τα επιχειρήματα της αιτιολογικής έκθεσης δεν αποτελούν ικανοποιητική δικαιολογία για την έκπτωση που μεθοδεύεται μέσω αποσπασματικών τροπολογιών στην παρεχόμενη εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Με την τροπολογία αυτή:
    Αποδεικνύεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός και η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που υπηρετούν ως αναπληρωτές εδώ και 15 χρόνια στις δομές ΕΑΕ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Αμφισβητούνται και απαξιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο και εισάγεται η λογική των «προσόντων» με αρχή τις προσλήψεις Αναπληρωτών στην ΕΑΕ.
    Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.
    Η Ειδική Αγωγή έχει ανάγκη από μόνιμους διορισμούς!!!!