Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 18:15 | ΝΙΚΟΛ

    Είμαι μθήτρια της Γ΄ Λυκείου και δεν παρακαλώ αλλά απαιτώ να μην πραγματοποιηθεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο! Δεν θεωρώ καθόλου σωστό το παιχνιδάκι της κυβερνησης για το ζήτημα αυτό! Τη μία μας λένε ότι θα γίνει το Μάρτιο, την αλλη αλλάζουν γνώμη. Αυτό θα γίνεται για πολύ καιρό ακόμα? Τι νομίζετε οτι είμαστε πιόνα της εκάστοτε κυβέρνησης ή ανόητα άτομα που ακολουθούμε ότι μας λένε?
    Και σας απαντώ ότι δεν είμαστε τίποτα από τα δύο όσο και αν θέλετε να μας αντιμετωπίζετε έτσι! Ο κύριος αυτός, ο οποίος δεν μας αναφέρει το όνομα του έχει την εντύπωση πως με αυτά τα ψευτοεπιχειρήματά του θα μας πείσει! Νομίζετε πως με αυτά τα «επιχειρήματα» θα κρύψετε πως ο πραγματικός και μοναδικός λόγος που θέλετε να γίνει το μηχανογραφικό το Μάρτιο είναι για οικονομικούς λογους/ Αντί κύριε Πρωθυπουργέ να παίρνετε τα χρήματα αυτά από τα δώρα των βουλευτών και όχι από τους συνταξιούχους και τους υπαλλήλους τα παίρνετε από την παιδεία!!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 18:14 | γιωργος

    ΟΧΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ!!!κατι τετοιο δεν θα βοηθουσε τα ελληνικα νοικοκυρια οπως υποστηριζεται ενω θα εθετε εκτοσ στοχων πολλους μαθητες που μπερδεμενοι και φορτισμενοι απο το αγχος των εξετασεων δεν θα εχουν την ηρεμια να κανουν σωστες επιλογες ,χωρισ μαλιστα να εχουν στα χερια τους τη βαθμολογια τους.Επισης οσοι,για παραδειγμα, εχουν επιλεξει ως ειδικο μαθημα τα οικονομικα αν δεν γνωριζουν τη βαθμολογια τους και δηλωνοντας σχολες ουσιαστικα στη τυχη ή με γνωμονα αυτο που θα ηθελαν, θα χασουν επιστηομονικα πεδια αφου στο μηχανογραφικο μπορεις να δηλωσεις σχολες απο δυο μονο επιστημονικα πεδια κατι που γινεται πολυ πιο ευκολο οταν γνωριζεις τη γενικη σου βαθμολογια.Κατι που προυποθετει τη καταβολη μηχανογραφικου μετα τις εξετασεις και ΟΧΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 17:52 | Μαθήτρια Γ’Λυκείου

    Η κατάθεση μηχανογραφικού το Μάρτιο είναι αδιαμφισβήτητα ΚΑΤΆ μας!! Αρχικά τα επιχειρηματα που θεωρείτε ως υπουργείο ικανα να μας μεταπείσουν δεν εχουν καμία ουσία! Η κατάθεση του μηχανογραφικου το Μάρτη είναι μόνο για δικές σας σκοπόπιμοτητες και προσπαθείτε να μας παρασυρετε με «όμορφα» λόγια… Επιπλέον, με την οικονομικη κριση που διανύουμε μπορεί το Μάρτη μια οικογένεια να θεωρεί οτι έχει την οικονομικη δυνατότητα να στειλει κ στην επαρχία το παιδι προκειμένου να ακολουθησει τη σχολη που θέλει και απρόσμενα μέχρι τον Ιούλιο για παράδειγμα χάνει ο ενας απο τους δύο γονείς την δουλειά του.. Τι γίνεται λόιπον τότε; Τέλος η πλειοψηφία των νέων ακόμα δεν έχει αποφασίσει με τι θέλει να ασχοληθεί.. Πως μπορείτε λοιπόν να μας αναγκασετε να καταθέσουμε μηχανογραφικο την πιο αγχώδη περίοδο.. Χιλιάδες θα είναι οι νεοι που θα κανουν λαθος επιλογές εξαιτίας του άγχους! Και ακομα πιο πολλοί θα οδηγηθούν να κανουν ένα επαγγελμα που εν τελεί δεν τους ταιριάζει. Ελπίζω να λαβετε υπόψιν σας και τις δικές μας αναγκες, τις ανάγκες του λαού, μιας και αυτό ειναι που υποστηρίζει και το πολίτευμα μας. Με όλο το σεβασμό, μαθήτρια Γ Λυκείου.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 17:41 | ΜΑΡΙΑ ΜΠ.

    Oι ενέργειες των προτάσεων των συμβούλων του Υπουργείου Παιδείας είναι προτάσεις άτοπες,άστοχες και ανεύθυνες, διότι για μια ακόμη φορά μας επιρρίπτουν ευθύνες και μας καιθιστούν πειραματόζωα στην μόρφωση, στην παιδεία, στην οικονομία που μας κληροδότησαν.Μας ζητούν με λίγα λόγια να συνεναίσουμε σε κάτι που εκ των προτέρων μας δημιούργησαν.Αυτοί που μας προτείνουν από το Μάρτιο να συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό για την επιλογή στην ανάλογη Πανεπιστημιακή Σχολή είναι αυτοί που πριν λίγα χρόνια είχαν απορρίψει αυτή την πρόταση ! Είναι αυτοί οι ίδιοι που μας οδηγούν στην ανασφάλεια, στην ανεργία καθώς και στην οικονομική εξαθλίωση! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!! Αφήστε να καθορίσουμε και να ονειρευτούμε το μελλον μας όπως εμείς οι νέοι θέλουμε, καλύτερο του χθες και του σήμερα χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις,χωρίς ρουσφέτια και δίχως αλλη υποβάθμιση της παιδείας!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 16:15 | Μελίνα

    Είμαι μαθήτρια της Γ’λυκείου και κατα την γνώμη μου είναι λάθος τα μηχανογραφικα να γίνουν το Μάρτιο. Στο άρθο το Υ.Π προσπαθεί να πείσει με το επιχείρημα οτι δεν έχουμε περιορισμό σχολών αλλα δεν κάνει καμία αναφορά στα πεδία…Μαθητές οι οποίοι εχουν την δυνατότητα να πάνε σε 3 πέδια σύμφωνα με το σύστημα οφείλουν να επιλέξουν μονο 2. Γι αυτο είναι σημαντίκο οι μαθητές να γνωρίζουν από πριν την βαθμολογία τους ώστε να επιλέξουν τα πεδία που έχουν καλύτερη πρόσβαση με βάση την βαθμολογία τους.Επιπροσθέτως οι μαθητές στα μέσα της χρονιάς εχουν τέραστιο φόρτο εργασίας που δεν τους επιτρεπει να σκεφτουν τις επιθυμιες τους, κατι το οποιο μπορουν και εχουν άφθονο χρόνο να το κάνουν εφόσον τελείωσουν με τις πανελλαδικές.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 15:42 | Αγγίσταλη Σταματία

    Είμαι μητέρα μαθητή Γ΄Λυκείου και εκπαιδευτικός. Θυμάμαι τη δική μου αγωνία όταν έπρεπε να συμπληρώσω το δικό μου μηχανογραφικό στην τρίτη Λυκείου πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις τότε, διότι δεν ήξερα καθόλου πώς θα έγραφα και πραγματικά η συμπλήρωσή του έγινε στα τυφλά. Το θέμα είναι όμως ότι αυτό το σύστημα ξέραμε και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κι αλλιώς. Τώρα όμως δε θεωρώ ότι είναι λάθος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού να γίνεται μετά τις εξετάσεις, έτσι ώστε τα παιδιά εφόσον είναι ήδη άκρως αγχωμένα με το διάβασμα, να μην επιβαρυνθούν και με με αυτό το επιπρόσθετο βάρος. Ας σκεφτούν με ηρεμία κι ας επιλέξουν, αφού βγει η βαθμολογία τους, ποια σχολή θα δηλώσουν. Ευχαριστώ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 15:41 | ΙΩΑΝΝΑ

    Ως μαθητρια της Γ Λυκειου θα ηθελα να εκφρασω την εντονη διαφωνια μου απεναντι στην προταση της συμπληρωσης των μηχανογραφικων το Μαρτιο.Ηδη εχω καταβαλει αρκετη προσπαθεια ωστε να πετυχω το στοχο μου.Θεωρω λοιπον πως ο ενας αυτος μηνας του Μαρτιου,ο οποιος ειναι μηνας των πρωτων εφ ολης της υλης επαναληψεων,οφειλει να επιτελει ακριβως αυτο του τον σκοπο,και οχι να λειτουργει ως ενα επιπροσθετο βαρος και αγχος για τους μαθητες-το οποιο πιστεψτε με θα ειναι πολυ μεγαλο-Αντιθετα οι μαθητες θα ειναι ψυχικα πιο ηρεμοι για τη συμπληρωση των μηχανογραφικων δελτιων,μετα το περας των εξετασεων.Τασσομαι,συνεπως,κατα της συγκεκριμενης προτασης την οποια και θεωρω εντελως ανευθυνη στα μεσα της σχολικης χρονιας.
    Σας ευχαριστω για το χρονο σας

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 15:12 | ΟΛΥΜΠΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΛΗ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥΣ. ΠΑΡΑΚΛΛΩ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΕΡΗΜΗΝ ΜΑΣ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 15:02 | Γωγώ

    Κανονίκα έπρεπε να ρωτήσετε τους ίδιους τους μαθητές και όχι να τα κανονίζετε ολα μόνοι σας!!Δεν έχουμε κανενα δικαίωμα εμείς εδω πέρα??Γιατί μας κάνετε έτσι την ζωή???Γιατί μας την δυσκολέυετε τόσο??Ξέρετε πάρα πολύ καλά οτι αυτό ειναι δύσκολο για εμάς τους μαθητές..Για πιο λόγο αλλάξατε την ημερομινία??Τι σας πείραζε???Δεν φτάνει που το σύστημα δεν το κάνετε σωστό σε σχέση με το σχολείο τώρα έχουμε και αυτο…Γιατί δεν λέτε «Θέλουμε να μην σπουδάσει κανένας και να κάνουμε την ζωή σας δύσκολη» γιατί αυτός είναι ο στόχος σας από τι μας δίχνετε…!!!Για να μπείς σε κάποια σχόλη πρέπει να χεις εκατομμύρια για να τα μοιράσεις εκεί η να είναι ο πατέρας σου!Είναι σωστό αυτο??Γιατί συγνώμη αλλά κάποια κοπέλα που είναι γνωστή μου είχε περάσει ΣΜΙΝ και της έλεγαν ψέματα οτι δεν πέρασε ώσπου με μέσον μετά απο 1 χρόνο η αλήθεια φανερώθηκε!!!!Σας παρακαλώ τουλάχιστον στο μηχανογραφικό να υπάρχει η ημερομηνία όπως παλιά…!Ευχαριστώ που με ακούσατε…

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 15:00 | GIORGOS P.

    πιστευω πως το μηχανογραφικο θα πρεπει να συμπληρωνεται αφου βγουνε τα αποτελσματα των πανελληνιων εξετασεων επειδη τοτε οι υποψηφιοι θα μπορουν να επιλεγουν τις σχολες τους αναλογα με τις βαθμολογιες που εχουν παρει. Ακομα, να επιλεξουν την σχολη που τους ταιριαζει αναλογα με την βαθμολογια που εχουν παρει.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 14:51 | elisavet

    αν εσείς θεωρείτε εύκολο μέσα στις επαναλήψεις,στο άγχος μας να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε για όλη μας τη ζωή ,σε μια Ελλάδα που ρημάζετε καθημερινα όλοι σας βάζοντας την υπογραφή σας τότε δεν θα μπω στον κόπο να σας χαρακτηρίσω. Σωστή η άποψη σας ότι πρέπει να συμπληρώνομυε με τις επιθυμίες μας,αλλά αλήθεια κύριε Παναρετε πιστεύετε πωςαυτή είναι η πραγματικότητα; Καλώς ή κακώς κάποιοι θα συμπληρώσουμε μηχανογραφικά με βάση αυτό το κάτι που θα μας δώσει μια αμυδρή ελπίδα να αποκατασταθούμε επαγγελματικά. Αν αποκατασταθούμε κάποτε στην ταλαίπωρη Ελλαδίτσα..αν μεχρι να τελειωσουμε τις σχολες υπάρχει ακόμα δουλειά για τους νέους…. Μα απο ευθυξία και μόνο θα έπρεπε να έχετε σταματήσει τη διαβούλευση… Το οτι δεν μας λυπάστε είναι βεβαιο… Μα ναι λησμόνησα πως διαβούλευση σημαίνει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.Αλλά η απόφαση επιτρέψτε μου να πιστεύω πως θα είναι επιεικώς αντιδημοκρατική . βλέπετε έχουμε συνηθίσει.απλά περιμένουμε την επιβεβαίωση για την τακτική που ακολουθείται ανέκαθεν σ αυτη τη χωρα.. παιχνιδάκι είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού ξανά στην πλάτη μας…αλλά στην πλάτη των παιδιών σας;των παιδιών που υποτίθεται πως πιστεύετε πως είναι το μέλλον του τόπου; Μέσα στο Δεκεμβρη,να γίνονται συζητησεις επι συζητησεων και ακομα το υπυργείο να μην λέει να καταλάβει πως δεν αντέχουμε αλλο!!!!σας παρακαλώ προσωπικά κύριε Παναρετε να επανεξετασετε το θέμα αυτό,και ίσως να το ξανασκεφτείτε σε ένα σημείο στο απώτερο με΄λλον που θα υπάρχει έστω ενα στοιχειώδης προσανατολισμός στα σχολεια.Γιατι σε περιπτωση που δεν το ξερετε,σεπ στην γ’ λυκειου δεν υπάρχει.και όλα τα προηγούμενα χρόνια κάναμε άλγεβρα την ωρα του σεπ.
    Συγχωρέστε με αν λοξοδρόμησα απο την πεπατημένη,μα δεν αντεξα αλλο. μια κουρασμενη(!) 17 χρονη!
    Υ.Γ. οι γονείς μας τραβάνε τα μαλλιά τους& εμεις το ίδιο.δεν θα μας σώσει τίποτα απο οσα λετε για γρηγορότερη τακτοποίηση στα σπίτια μας κ στις σχολές και σε όλα τα συναφή.Αυτό περιμέναμε για να νιώσουμε καλύτερα!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 14:48 | Στέλλα Αλιγιζάκη

    Η υπόθεση της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων είναι το «πρώτο σκαλί» (για να θυμηθούμε τον Καβάφη), των νέων στην ακαδημαϊκή τους πορεία. Μερικές φορές είναι καθοριστικότερη και από τις ίδιες τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις, αφού από τις επιλογές του μηχανογραφικού επηρεάζεται η αξιοποίηση και η ανταπόδοση της προσπάθειάς τους όχι μόνο για το εφήμερο μέλλον αλλά και για τη μετεξέλιξή τους ως επιστημόνων και ακαδημαϊκών πολιτών. Ωστόσο σήμερα το ζήτημα αυτό είναι πολυσύνθετο και δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη ή στις συγκυριακές επιλογές της νεανικής πρωτοβουλίας. Το πλήθος των σχολών, το νεφελώδες του εκπαιδευτικού και εργασιακού τοπίου είναι τα πρώτα εμφανή δικαιολογητικά της αναγκαιότητας διαφώτισης και προϊδεασμού των νέων για ό, τι σημαίνουν οι μηχανογραφικές καταγραφές.
    Οι Φροντιστές ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι στην ανάγκη υποβοήθησης των μαθητών και των οικογενειών τους στη διαδικασία αυτή. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις πλήθος σχετικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν πανελλαδικά συχνά με υπέρβαση και των σύντομων φροντιστηριακών διακοπών, όταν απαιτείται. Χωρίς ιδιοτέλεια , με ευαισθησία στα προβλήματα των νέων και «ευήκοα ώτα» στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά και με ανοιχτά μάτια στις ταχύρρυθμες κοινωνικές εξελίξεις, καλύπτουν άλλη μια ανάγκη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας επίσης έχει θεσμοθέτησει στο δικτυακό τόπο oefe.gr , έναν ανοιχτό διάλογο για τη διαφώτιση των ενδιαφερομένων.
    Παρόλα αυτά οι ειδικοί της Πολιτείας (κατά τόπους ΓΡΑΣΕΠ και ΚΕΣΥΠ , όπου βέβαια εργάζονται αποδοτικά), καθώς και οι ιδιώτες , εξειδικευμένοι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού δεν είναι πια πολυτέλεια σήμερα. Είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι για την παροχή πληροφοριών. Αυτοί άλλωστε συνεργάζονται και με τους Φροντιστές και ήδη αξιοποιούνται από χιλιάδες οικογένειες, αφού υπάρχουν επί τέλους και στη χώρα μας. Τα πολλαπλά επίπεδα σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά διπλώματα εξειδίκευσης , που πολλές φορές αλλάζουν τις προοπτικές και τις επιλογές των αποφοίτων) διαφοροποιούν σήμερα τις επαγγελματικές διεξόδους και δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Καθημερινά προβάλλουν νέες σχολές και νέα επιστημονικά αντικείμενα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως , αποτελέσματα της ραγδαίας εξέλιξης του πολιτισμού , ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε ημέρα διαφοροποιούνται ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο οι προοπτικές της αγοράς εργασίας είναι ασαφείς μεν , αλλά μετρήσιμες και αντικείμενο εξειδικευμένων επιστημονικών κλάδων.
    Η συμβουλευτική , που σε άλλες χώρες έχει θεσμοθετηθεί εδώ και δεκαετίες μπήκε πολύ καθυστερημένα στους σχεδιασμούς του Υπουργείου και ακόμη πιο καθυστερημένα στην εκπαιδευτική και κοινωνική πρακτική. Με δεδομένη την αντικειμενική ανεπάρκεια της γονεϊκής καθοδήγησης στη χώρα μας , που καλλιεργεί συχνά τα παραδοσιακά στερεότυπα των επαγγελμάτων αναπαράγοντας σε ανησυχητικό βαθμό την υπερπροσφορά επιστημονικού δυναμικού σε κλάδους από πολλά χρόνια κορεσμένους, η συμβουλευτική γίνεται πιο αναγκαία και η διαρκής ενημέρωση και ο προβληματισμός πιο κρίσιμος.
    Ο άλλος επίσης κρίσιμος παράγοντας είναι η ψυχολογία των εφήβων και η ανάγκη ενδοσκόπησης και αποκάλυψης ενός άδηλου συχνά εσωτερικού δυναμικού, κάποιων δεξιοτήτων απροσδιόριστων και διαθέσεων ασυνείδητων. Να γιατί εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων τονίζουν ότι τα παιδιά κάνουν τις επιλογές , αλλά η ανάγκη του μέντορα και του συμβούλου είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Οι ψυχολογικές μεταλλαγές κατά τη διάρκεια της γ’ λυκείου συνδυάζονται ασφαλώς και με την επίτευξη μιας σχετικής αυτογνωσίας για τους νέους. Η εμπειρία της τάξης αυτής γίνεται καθοριστική ως βίωμα και ως καταστάλαγμα γνώσης και πνευματικής αναζήτησης. Οι επιλογές των νέων είναι χρήσιμο να προκύπτουν στο τέλος αυτής της μαραθώνιας πορείας με νηφαλιότητα και συστηματική διερεύνηση των δεδομένων τους για την καλύτερη δυνατή απόφαση.
    Μέσα σε αυτή τη δραματική μεταβλητότητα των αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων η Πολιτεία δεν δικαιούται ούτε να αιφνιδιάζει τους νέους ούτε να τους ζητά να αποφασίσουν για κάτι βιαστικά και απροσχεδίαστα.
    Ακόμη και αν η υποβολή των μηχανογραφικών ζητηθεί να γίνεται νωρίτερα από τις εξετάσεις σε άλλες εποχές , δεν μπορεί ένα τέτοιο μέτρο να εφαρμοστεί σήμερα. εσπευσμένα. Είναι άκαιρο άλλωστε κατά τις ημέρες της εντατικής προετοιμασίας στα μαθήματά τους να προβληματίζονται με αναζητήσεις τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων και επιλογών ή να προσφεύγουν σε αποφάσεις , που θα ληφθούν με προχειρότητα.
    Εκτός από τα παραπάνω είναι αλήθεια ότι οι βαθμολογικές επιδόσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες επιλογές και συνδυασμούς πεδίων και σχολών όχι με πρώτιστο στόχο την επιτυχία, αλλά κυρίως την καταλληλότερη για κάθε νέο επιλογή.
    Ωστόσο είναι σκόπιμο να θεσμοθετηθούν μέτρα όπως η ηλεκτρονική υποβολή για όσους επιθυμούν και μάλιστα σε ημερομηνίες πιο ελεύθερες, για εκείνους που είναι αποφασισμένοι. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι σπουδαίο να παροτρύνουμε τα παιδιά μας να προσδιορίζουν εγκαίρως τις επιθυμίες τους, γιατί αυτό θα μπορούσε να τα κινητοποιεί και στον αγώνα για υλοποίηση υψηλότερων στόχων.
    Συνολικά, για να γίνει καλύτερη , αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη κατανόηση τόσο της προσωπικότητας του μαθητή όσο και του σπουδαστικού και εργασιακού χώρου αναγκαία θεωρούμε την υποβολή των μηχανογραφικών μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας και σε χρόνο που θα επιτρέπει την καταλληλότερη και πληρέστερη προετοιμασία τους. Οπωσδήποτε η περίοδος της άνοιξης , κρίσιμη μάλιστα για τη μελέτη τους και την ολοκλήρωση της διδασκόμενης ύλης , δεν εξυπηρετεί κανένα κοινωνικό και εκπαιδευτικό σκοπό. Αλλά οι σκοποί αυτοί έχουν προτεραιότητα σε μια κοινωνία, που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και να προσβλέπει με αισιοδοξία το μέλλον της , σε σχέση με τους οικονομικούς και τεχνοκρατικούς.
    Ένωση Φροντιστών Χανίων , σύλλογος μέλος της Ο.Ε.Φ.Ε.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 14:41 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Είμαι μαθήτρια της Β΄λυκειου και θα ήθελα να εκφράσω την αντίρρησή μου όσον αφορά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο.Πιστεύω ότι είναι καλύτερο για εμάς το μηχανογραφικό να υποβάλλεται τον Ιούλιο γιατί θα έχουμε αρκετο χρόνο στη διάθεσή μας για να πάρουμε μια απόφαση η οποία κρίνεται καθοριστική για το υπόλοιπο της ζωής μας.Επιπλέον,γνωρίζοντας τα αποτελέσματά μας από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα μπορέσουμε,λαμβάνοντας υπ’όψη μας και την αυξομείωση των απαιτούμενων βάσεων των σχολών της επιθυμίας μας,να αποφασίσουμε πιο ψύχραιμα χωρίς να επιρεαζόμαστε αρνητικά από τον ελάχιστο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας και το άγχος που θα μας καταβάλλει λόγω της επικείμενης εξέτασής μας.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 14:38 | Κώστας Γιαννακόπουλος

    Είμαι μαθητής Γ’ Λυκείου και η άποψη μου στην προταση αλλαγής του μηχανογραφικού το Μάρτιο είναι κάθετη. Είμαι αντίθετος στην υποβολη των δελτιων πριν τα αποτελεσματα των πανελληνιων. Είναι πάρα πολύ ψυχοφθρόρο για όλη τη μαθητική κοινότητα με την οποια συναναστρεφομαι να πρεπει να «μαντεψουμε» τη βαθμολογία μας. Ακόμη , προκαλεί πολύ μεγάλο άγχος το γεγονος της ασσυνενοησιας κυβερνησεως και Υπουργειου Παιδειας. Τοσους μηνες αναμενουμε ανυπομονα μια οριστική απάντηση! Δεν ειναι δυνατον ενα τετοιο θέμα να βρίσκεται στον «αέρα» , ενώ αφορά αμεσα χιλιαδες μαθητες στη χώρα. Ηδη βρισκόμαστε σε μια πολύ δυσκολη και πιεστική θέση σχετικά με το φόρτο εργασίας. Για ποιο λόγο λοιπόν να υποστούμε αυτην την ταλαιπωρία ; Το σχολικό έτος έχει φτασει στο μέσο του και μία κίνηση σαν αυτή είναι απολύτως ανευθυνη .

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 14:29 | annelina

    Πιστευω οτι τα μηχανογραφικα πρεπει να γινουν ΜΕΤΑ τις εξετασεις!!!!
    Πρεπει να εχουμε χρονο να κοιταξουμε αναλυτικα τις σχολες και αυτα που μας προσφερει στην μετεπειτα επαγγελματικη μας σταδιοδρομια. Να «τσεκαρουμε» τα πιθανα μεταπτυχιακα προγραμματα,ενω παραλληλα να σιγουρευτουμε για το οτι μας αρεσει η ιδικοτητα που δηλωνουμε. Κατα την διαρκεια του σχολικου ετους ειναι αδυνατον να αποφασισουμε τι τελικα θελουμε και ποιο ειναι αυτο που τελικα μας αρεσει πιο πολυ απο καθε αλλη επιλογη. Δεν θα αποφασισουμε με ηρεμια και μεσα στο αγχος και την ανασφαλεια μας ειναι παρα πολυ πιθανο να δηλωσουμε κατι που τελικα να μην μας αρεσε και τοσο και να το δηλωσουμε μονο και μονο επειδη φοβηθηκαμε! Πανθομολογουμενο ειναι,τελος, οτι αν κανουμε τα μηχανογραφικα μετα, θα ειμαστε πλεον βεβαιοι για την επιλογη μας,η οποια θα ναι αυτη της αρεσκειας μας.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 14:29 | Δημήτρης Χ, μαθητής 3ης λυκείου

    Έχοντας να διαβάσω μαθηματικά, φυσική, αοδε, αοθ, έκθεση και προγραμματισμό όπως και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι (-το ίδιο πλήθος μαθημάτων δίνουμε) το τελευταίο που θέλω είναι παράλληλα να σκέφτομαι τι θα βάλω στο μηχανογραφικό μου. Έλεος. Σκεφτείται λίγο και εμάς. Είναι απόφαση ζωής αυτή που πρέπει να πάρουμε και οφείλουμε να επικεντρωθούμε μόνο εκεί. Αυτό δε μπορεί να γίνει στη μέση της χρονιάς και μη γνωρίζοντας τα αποτελέσματα μας.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 14:26 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ 3ης ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 14:13 | Μαθήτρια γ’ λυκείου

    ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ!!!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 12:58 | ΙΩΑΝΝΑ

    Είμαι μαθήτρια της τρίτης λυκείου, και εγω όπως και η πλειονότητα των συμμαθητών μου είμαστε ΚΑΤΑ της παράδοσης των μηχανογραφικών πριν την κοινοποίηση των βαθμολογιών των πανελληνίων εξετάσεων, είτε αυτη η αλλαγή αφορά το μήνα Μαρτιο είτε τον μήνα Ιούνιο. Είναι καταστροφικό για τους μαθητές να τους αναγκάζετε για τον οποιονδήποτε λόγο να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό χωρίς να γνωρίζουν τη βαθμολογια τους και εν μεσω της πυρετώδους προετοιμασίας τους για τη σημαντικοτερη, ως τωρα δοκιμασία της ζωής τους. Με αυτη την αλλαγη, ειναι φανερό οτι μας στερείτε το δικαίωμα να κανουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή σχετικά με τη σχολές που θα επιλέξουμε αφού αφενός δεν θα γνωρίζουμε τη βαθμολογία μας και αφετερου δεν θα εχουμε τον απαιτούμε χρονο και την απαιτουμενη ηρεμία ωστε η απόφαση μας να είναι προϊόν ώριμης σκέψης.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 12:32 | marialena

    ειμαι μαθητρια της γ λυκειου και θα ηθελα να εκφρασω την αποψη μου για την προταση συμπληρωσης του μηχανογραφικου τον μαρτιο.πιστευω πως πρωτα πρεπει να τελειωσουν οι πανελληνιες,να ξερουμε περιπου τι εχουμε γραψει και μετα να αποφασισουμε τις σχολες που θα επιλεξουμε.διαφορετικα θα ειναι σαν να βαζουμε στην τυχη σχολες.επισης το χρονικο διαστημα μεχρι το μαρτιο ειναι σχετικα μικρο για να παρουμε μια τοσο σημαντικη αποφαση για το μελλον μας.νομιζω οτι την ιδια αποψη συμμεριζεται η πλειψηφια των υποψηφιων.με εκτιμηση.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 10:20 | Πανος Πετρου

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΓΙΑ ΕΦΕΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΝΑΙ,ΑΛΛΑ ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ!!!ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ,ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΦΘΟΡΟΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 07:23 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    1) Κι εμείς τη δεκαετία του 80 το Μάρτιο συμπληρώναμε μηχανογραφικό, και ούτε προβλήματα μάς δημιούργησε, ούτε ψυχοφθόρο ήταν. Ή ξέρεις τι θέλεις οπότε είτε Ιανουάριο είτε Μάρτιο είτε Ιούλιο είναι το ίδιο και το αυτό, είτε δεν ξέρεις τι θέλεις, οπότε βάζεις όλες τις σχολές με μια λογική σειρά βάσης, και αν γράψεις καλά μπαίνεις π.χ. Νομική Αθηνών, αν γράψεις καλά μπαίνεις ΤΕΙ Άνω Ραχούλας. Απλά πράγματα. Τι βοηθάει να ξέρεις το βαθμό σου από πριν; Ειλικρινά απορώ με όλη τη φασαρία που γίνεται για έναν εντελώς επουσιώδες τέτοιο θέμα. Όλοι που είχαμε δώσει προ του 2000 με το παλιό σύστημα μηχανογραφικού το Μάρτιο, δεν ήταν καν ζήτημα από *κανέναν*.

    2) Μια πρόταση: πρέπει να περιοριστούν οι επιλογές σχολών/τμημάτων στο μηχανογραφικό σε *10* το πολύ. Η τακτική να παίρνει κάποιος το μηχανογραφικό, και να ξεκινάει να δηλώνει από τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ΕΜΠ και να δηλώνει μέχρι το ΤΕΙ Ιχθυοκαλλιέργειας Μεσολογγίου, και όπου κάτσει η μπίλια ανάλογα με το βαθμό, είναι απαράδεκτη. Πρέπει να είναι *στοχευμένες οι προτιμήσεις* ώστε να μη μπαίνουν τα παιδιά σε εντελώς άσχετες με τις κλίσεις τους σχολές (θέλει π.χ. κάποιος να γίνει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και πέφτει στις Επιστήμες Θάλασσας Αιγαίου – καμία σχέση). Αυτό το πράμα με 50 και 60 επιλογές στο μηχανογραφικό δε γίνεται πουθενά στον κόσμο! Είτε δίνεις ξεχωριστές αιτήσεις (οπότε πάνω από 8-10 δεν *προλαβαίνεις* να κάνεις, είτε έχεις έναν πολύ περιορισμένο αριθμό επιλογών αν είναι ενιαία η αίτηση). Άλλωστε, και 10 σχολές max να δηλώνει κανείς *μπορεί* να εξασφαλίσει ότι θα μπει κάπου σχετικά με τα ενδιαφέροντά του αν δεν γράψει και τόσο καλά – π.χ. ο φέρελπις Ηλεκτρολόγος Μηχ. του παραδείγματος θα βάλει Ηλ. Μηχ. Αθήνας, Θεσ/νίκης, Πάτρας, θα βάλει (αν μένει π.χ. Αθήνα) και κάποιες παρεμφερείς σχολές στην Αθήνα αν δεν βγαίνει οικονομικά η οικογένεια για επαρχία (π.χ. Πληροφορική Αθήνας, Μηχανολόγους Μηχ. κ.λπ.), και θα βάλει και κάποια ΤΕΙ παρεμφερή (Ηλεκτρολόγους ΤΕΙ Αθήνας, Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά) για να εξασφαλίσει ότι θα μπει *κάπου*. Και παρόμοια για κάθε περίπτωση. Δεν μπορεί να υπάρχει στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού η λογική «τα βάζω όλα κι ότι μου κάτσει». Πρέπει το παιδί να μπει κάπου που να έχει κλίση. Και πάντα υπάρχουν παρεμφερείς σχολές ΑΕΙ ή ΤΕΙ για κάθε κλίση (π.χ. Ιατρική – όλα τα παραιατρικά ΤΕΙ, Νομική: Πάντειος και ΤΕΙ Διοίκησης/Οικονομίας π.χ.)

    Αν δεν κάνει το 1) το Υπουργείο, πάντως σίγουρο πρέπει να κάνει το 2)! Θα είναι καλό για τη χώρα μακροπρόθεσμα, γιατί αποδίδεις πάντα καλύτερα στο αντικείμενο που έχεις μεράκι.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 05:41 | Γιαννης τολιος

    loipon tha ithela na pw kai ego tin gnomi m panw se auto to thema.katarxin molis fetos teleiosa(epitelous)to sxoleio edosa kanonika tis panellinies kai doksa ton thelo perasa panepistimio aigaiou.tha ithela na tonisw omos poso simantiko einai to mixanografiko deltio gia ola ta paidia dioti kathorizei to mellon pou tha exei to paidi stin koinonia.episis tha ithela na toniso oti uparxei periptosi ena paidi na diavazei arketa kai na theorei pos to diavasma t arkei gia na perasei ekei pou thelei,etsi dilonei mono tis sxoles pou tou aresoun,vgainoun ta apotelesmata kai ginetai mia stravi se ena mathima(ekthesi)polu pithano kai anti gia 15 pou perimene na peire 10 giati o epitiritis ksupnise me stravo mati kai xanei tis sxoles pou dilose ton mario gia peripou 800 moria tote me autin tin eksaggelia tou upourgeiou paideias den tha mporei na dilosei sxoles paromoies me autes pou ithele pragmatika na asxolithei!!!gia auto to «agapito»upourgeio paideias na skeftei polu kala ti nomosxedio tha perasei gt etsi xantakonei tous kopous kai tous agones ton mathitwn pou ena xrono diavazan…..

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 03:07 | Φίλιππος Στεργίου

    Eίμαι πατέρας μαθητή Γ Λυκείου. Η λήψη της απόφασης για το επάγγελμα που θα ασκήσει είναι για εναν έμπειρο ενήλικο δύσκολη, πόσο μάλλον για εναν νέο και άπειρο. Αφήστε τους λοιπόν λίγο χρόνο να σκεφτούν μετά τις εξετάσεις χωρίς να βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της προετοιμασίας. ΟΧΙ, ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 02:55 | Αλίκη

    Κυρία υπουργέ,

    Είμαι μαθήτρια της Γ Λυκείου και μετά λύπης μου έχω διαπιστώσει ότι κάποιες από τις αποφάσεις του υπουργείου και των συμβούλων σας επιθυμούν διακαώς να με φορτώσουν άγχος.
    Προσπαθώ να αντιληφθώ, παρά το νεαρό το ηλικίας μου, το είδος των σκοπιμοτήτων που ίσως κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους αποφάσεις. Αν πάλι όλα αυτά γίνονται για το δικό μου καλό, θα πρέπει κάποιος με απλά λόγια να μου εξηγήσει, πως είναι δυνατόν:
    1) Να μπορεί κάποιος να αποφασίσει για το πιο από τα τρία επιστημονικά πεδία θα αφήσει έξω από την επιλογή του, όταν το ίδιο το σύστημα επιλογής των 6 μαθημάτων του δίνει το δικαίωμα να αποφασίσει γι αυτά την στιγμή που θα γνωρίζει ήδη την βαθμολογία του. (Αδύνατη η αστρολογική πρόβλεψη ).
    2) Να διαχειριστούμε το άγχος που θα κατακλύσει όλους μας και ίσως μας φτάσει σε όρια κατάρρευσης, όταν εν μέσω της σχολικής χρονιάς και μάλιστα μέσα σε ένα περιθώριο 2 μηνών, θα πρέπει ταυτόχρονα με τα μαθηματικά, την φυσική ……….. κ.α., να αναλώσουμε πολύτιμο χρόνο να επιλέξουμε στην αρχή επιστημονικό πεδίο και ύστερα σχολή μέσα από έναν πραγματικό κυκεώνα πληροφοριών !!!!!!!!!!
    (Πιθανά σχέδια συνομωσίας για την εξόντωση μιας ολόκληρης γενιάς).
    3) Να μην προβαίνω σε τέτοιου υποθέσεις όταν γίνονται αλλαγές σε τόσο σοβαρά θέματα ενώ έχει αρχίσει η σχολική χρονιά. Το Σεπτέμβριο όλοι οι μαθητές ξεκινήσαμε με την ιδέα ότι εφόσον καμία μεταρρύθμιση δεν ανακοινώθηκε το καλοκαίρι τα πράγματα και το σύστημα παραμένουν ως έχουν. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι ίσως να αλλάξει η ημερομηνία υποβολής των μηχανογραφικών, μας προστέθηκε επιπλέον άγχος και ένα αίσθημα απογοήτευσης. (Συνθήκες άριστου ψυχολογικού κλίματος για την περαίωση μιας τόσο σημαντικής χρονιάς).
    4) Να γίνεται δημόσια ανοιχτή διαβούλευση ερήμην μας, μιας και κανένας από εσάς δεν ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει επίσημα, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, την πλήττουσα μαθητική κοινότητα. (Άλλωστε έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας … 4 ολόκληρες ημέρες. – Ο καλός ο μαθητής έχει και την δυνατότητα αλλά και τον χρόνο να ψάχνει στο διαδίκτυο βρε αδερφέ).

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 02:41 | Ιωάννα

    Είμαι μαθήτρια της Γ’ λυκείου και διαφωνώ με αυτή την απόφαση. Διάβασα τα (υποτιθέμενα)επιχειρήματα του υπουργείου και αυτό που είδα και διαπίστωσα είναι ότι, για μία ακόμη φορά, προσθέσατε τόσες «σάλτσες» προκειμένου να πείσετε εμάς(τους υποψηφιους) και τους γονείς μας πως αυτή σας η απόφαση είναι ορθή. Ε λοιπόν δεν είναι. Απ’τη στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια δεν μας βοήθησε κανείς, εντός του σχολείου, να επιλέξουμε τι θέλουμε να ακολουθήσουμε επαγγελματικά στο μέλλον, και αναφέρομαι στον «αόρατο» και ανύπαρκτο μάθημα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (το λεγόμενο ΣΕΠ). Στην προκειμένη φάση, λοιπόν, το ορθό για εμάς θα είναι να καταθέσουμε το μηχανογραφικό μας τον Ιούλιο. Κρίνεται η ζωή μας από αυτές τις ****εξετάσεις. Καταλάβετέ το αυτό και ενδιαφερθείτε για μία φορά τουλάχιστον για εμάς που τρέχουμε στα φροντιστήρια και προσπαθούμε να βγάλουμε την ύλη, η οποία αν δεν πληρώναμε τα φροντιστήρια, δεν θα έβγαινε με τίποτα (!!!!) μόνο από το σχολείο.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 02:06 | enas mathitis…

    Είμαι ένας από τους πολλούς μαθητές της Γ’ Λυκείου που προτιμούν να πραγματοποιηθεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον ΙΟΥΝΙΟ. Κι αυτό, διότι το αντίθετο θα επιφέρει πολύ άγχος,σύγχυση,ανατροπή όλων των σχεδίων που έχει σκεφτεί ο μαθητής καθώς είναι αδύνατο να τίθεται ζήτημα τέτοιου είδους αλλαγής (σημαντικότατης)στο εκπαιδευτικό σύστημα.Κι αυτό διότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν έχουν το χρονικό περιθώριο να ασχοληθούν με το μηχανογραφικό – το οποίο θέλει οργάνωση και σκέψη για τη συμπλήρωσή του- αφού καταβάλλουν όλες τους τις δυνάμεις και έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο να πετύχουν τους στόχους τους.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 01:48 | Πέτρος Βασιλειάδης

    Ακούστε:αρκετά μας έχετε μαυρίσει την ψυχή με τα διάφορα μέτρα,τους περιορισμούς και τα δήθεν εκσυγχρονιστικά.
    Αφήστε τα παραινετικά και τα πατερναλιστικά για όσους σας ακούνε…Ξέρουμε το συμφέρον μας εμείς οι ίδιοι και απαιτούμε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το μηχανογραφικό μας ΜΕΤΑ τις εξετάσεις και ΟΧΙ το Μάρτιο.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 00:39 | Γιάννης

    Το βασικό αντεπιχείρημα για μηχανογραφικά το Μάρτιο είναι, απ’ όσο βλέπω, το ότι οι υποψήφιοι τότε έχουν διάβασμα και δεν μπορούν να «τρέξουν» για τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Αν και το θεωρώ άτοπο, θα μπορούσα να αντιπροτείνω μηχανογραφικά τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις εξετάσεις και ΠΡΙΝ την ανακοίνωση των βαθμολογιών.
    Η πρόταση του υπουργείου δίνει την ουσία: Όταν οι συμπλήρωση γίνεται μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών πολλές φορές γίνεται στρεβλά. Γνώμονας δεν είναι τα θέλω του υποψήφιου αλλά το που (σύμφωνα με τις παλιότερες χρονιές) μπορεί να εισαχθεί ο υποψήφιος.
    Είμαι εκπαιδευτικός και τα 20 περίπου χρόνια που είμαι στο Λύκειο έχω δει και το παλιότερο (το Μάρτιο) και το νεώτερο (Ιούλιο, μετά τις βαθμολογίες). Στρεβλώσεις στα θέλω των υποψηφίων, δυστυχώς, υπήρχαν και με τους δυο τρόπους. Αλλά οι μεγαλύτερες με το νέο σύστημα. Παλιότερα, μη έχοντας υπόψη τα μόριά του κάποιος, μπορούσε να παρασυρθεί μόνο από τα «παπαγαλάκια» περί των βάσεων. Τώρα, έχω ακούσει πολλές φορές τη φράση «μη χαραμίσεις τη μόριά σου» στην προσπάθεια του να δηλώσει ο υποψήφιος σχολή με μεγαλύτερη βάση, παρά την επιθυμία του. Και στο τέλος άλλοι τελειώνουν σχολή που ήθελε ο περίγυρος (αλλά όχι οι ίδιοι) ενώ άλλοι υποβάλλουν μηχανογραφικό τον επόμενο χρόνο με το 10% για να πάνε στην σχολή που πραγματικά θέλουν (χάνοντας ουσιαστικά ένα χρόνο).

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 00:30 | ΖΩΗ

    Είμαι εκπαιδευτικός και μητέρα υποψηφίου και θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο να θέλετε νε αλλάξετε το χρόνο υποβολής των μηχανογραφικών και μάλιστα χωρίς αυτά τα παιδιά να έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον από την προηγούμενη χρονιά.
    1.Ο Μάρτιος είναι μήνας που η προετοιμασία και το διάβασμα των παιδιών βρίσκεται στα ύψη, είναι δυνατόν να πιστεύετε πως μπορούν να ασχοληθούν έναν ολόκληρο μήνα με το μηχανογραφικό; Έλεος λυπηθείτε τα παιδιά.
    2. Οι δέσμες κύριε υπουργέ έχουν καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Αρσένης) εδώ και 10 χρόνια τα παιδιά αυτά ήταν τότε 3η Δημοτικού, γνωρίζουν λοιπόν αυτό το σύστημα και με βάση αυτό προγραμματίζουν τη ζωή τους. Μην τα αιφνιδιάζεται είναι κάτι που το υποσχεθήκατε.
    3.Τα ΓΡΑΣΕΠ λειτουργούν και τον Ιούνιο μετά τις εξετάσεις δυστυχώς όμως η προσφορά τους δεν είναι αυτή που νομίζετε.
    4. Το μηχανογραφικό μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά και τον Ιούλιο φαντάζομαι πως δεν απαγορεύεται, επίσης κατοικία ψάχνουν να βρουν οι γονείς μετά τα αποτελέσματα. Θα πληρώσετε εσείς το ενοίκιο!!!
    5. Φυσικά και υπάρχει όριο στον αριθμό των σχολών αφού υπάρχει όριο στα πεδία (μόνο 2).
    6.Αν η υποψήφια που φέρνετε σαν παράδειγμα που είναι και η μοναδική που μπόρεσε να σας μιλήσει δεν μπόρεσε να δηλώσει σωστά τις σχολές ενώ ήξερε τη βαθμολογία φαντάζομαι χωρίς αυτή τη γνώση θα της ήταν πολύ πιο δύσκολο. Ακούστε όμως και τους υπόλοιπους 100000 υποψηφίους που δεν μπορούν να σας δουν προσωπικά!!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 00:28 | ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΩ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΣΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ; ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΑΝΗΣΤΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;
    ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΕΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΜΕ ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ;
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΙ ΤΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΩΡΙΣ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ………
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ, ΕΜΕΙΣ ΧΑΖΕΨΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ.
    1 ΜΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ
    ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΒΑΣΕΩΝ
    ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΥΡΕΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
    ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΤΙΚΟΙ, ΑΝ ΣΚΕΦΘΩ ΟΤΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΠΧ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ 2ΗΣ ΚΑΙ 3ΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ.ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΓΟΝΕΙΣ;
    ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ;
    ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΣΚΕΦΘΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΟΤΑΝ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΟΙΚΙ. ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ 1983 ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΑΣΑ ΚΑΤΙ ΟΤΑΝ ΔΗΛΩΣΑ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΧΟΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΑΞΗ ΓΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΑΝ ΟΠΩΣ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΣΗΜΕΡΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΩΣ ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΤΟΙΜΑΤΖΗΔΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΥΝ 25 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ……….

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 00:28 | ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΤΗ

    ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΡΕΤΕ,ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ,ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ.ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ,ΔΙΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ.ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ ΛΟΙΠΟΝ,ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ,ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΟΥΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ?ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΚΕΦΤΕΣΘΕ ΤΟΣΟ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΤΗ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 00:27 | Χρήστος (μαθητής Γ΄ λυκείου)

    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ : Τεράστιο Λάθος, για εκατό διαφορετικούς λόγους που έχουν αναφέρει οι προηγούμενοι μαθητές, γονείς και καθηγητές. Αφήστε μας ήσυχους να διαβάσουμε, κάθε αλλαγή πρέπει να γίνεται στην αρχή του σχολικού έτους και όχι στη μέση.

    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ : Σωστό, μπορεί να γίνει και μετά την ανακοίνωση των βαθμών.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 23:58 | Αννα

    Ειμαι μαθητρια της Γ’Λυκειου και διαφωνω καθετως με την καταθεση του μηχανογραφικου το Μαρτιο. Ειναι αρκετο το αγχος και η κουραση της ψυχοφθορας διαδικασιας στην οποια υποβαλλομαι και σας παρακαλω να μην προσθεσετε αλλο ενα εμποδιο στο μελλον μου…

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 23:19 | Νίκος

    Η κατάθεση του μηχανογραφικού πρέπει να εξακολουθήσει να γίνεται τον Ιούλιο, για όσο χρόνια θα συνεχίζει να εφαρμόζεται το τωρινό σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Τα όποια προβλήματα υπάρχουν στο συγκεκριμένο σύστημα δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με το χρόνο κατάθεσης του μηχανογραφικού.
    Είναι απαράδεκτο να επιχειρείτε να αλλάξετε το χρόνο κατάθεσης του μηχανογραφικού -που ορθά σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ισχύοντος συστήματος έχει προβλεφθεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων- στη μέση μιας από τις 2-3 τελευταίες χρονιές εφαρμογής του.
    1. Το επιχείρημα για τους υποψηφίους του ΕΠΑΛ είναι αβάσιμο γιατί η πολυπλοκότητα του συνδυασμού των κατευθύνσεων και του επιστημονικού πεδίου των μαθητών των ΓΕΛ είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των μαθητών του ΕΠΑΛ.
    2. Επίσης το επιχείρημα για το χρόνο συμπλήρωσης στην «εποχή» των δεσμών, των ΤΕΕ ή των παλιότερων εισαγωγικών εξετάσεων, είναι επίσης αβάσιμο για τον ίδιο λόγο. Το πλήθος των συναφών σχολών με παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο σε όλη την Επικράτεια δεν έχει καμιά σχέση με τον σημαντικά μικρότερο και απλούστερο τρόπο επιλογών του παρελθόντος.
    3. Για ένα μήνα, το Μάρτιο, πάνω στην κορύφωση της σχολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα ταλαιπωρείτε μαθητές γονείς και σχολεία και θα τους φορτώνετε με το άγχος της ιεράρχησης των εκατοντάδων επιλογών του μηχανογραφικού γρίφου (και μάλιστα χωρίς τα πραγματικά δεδομένα των αποτελεσμάτων)!
    4. Το επιχείρημα «Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης με τους υπευθύνους», είναι τουλάχιστον αστείο. Το σύνολο σχεδόν των μαθητών είναι προετοιμασμένο, και αυτό που αναφέρετε αφορά τη διαδικασία καταχώρησης των επιλογών τους στα αντίστοιχα κέντρα. Αν θέλετε δώστε την επιλογή υποβολής από το σπίτι, μέσω διαδικτύου, μετά την ανακοίνωση όμως των αποτελεσμάτων.
    5. Το επιχείρημα για την βοήθεια που θα προσφέρουν οι υπεύθυνοι των ΓΡΑΣΕΠ, για όσους γνωρίζουν, μοιάζει με το πιο σύντομο… ανέκδοτο!
    6. Το επιχείρημα για τα πιθανά λάθη στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού σε σχέση με τις παλιότερες βαθμολογίες, τις βάσεις των σχολών κλπ. κλπ., είναι προφανές ότι όλα αυτά που επικαλείσθε, θα εμφανίζονται πολύ πιο έντονα αν γίνει η συμπλήρωση τον Μάρτιο, επειδή αναγκαστικά, εφόσον δεν υπάρχει ο περιορισμός της βαθμολογίας που έχει επιτευχθεί, θα υποχρεώνει τον υποψήφιο να συμπληρώνει ως και εκατοντάδες επιλογών, πολύ περισσότερες από αυτές που κάνουν οι υποψήφιοι σήμερα, αυξάνοντας προφανώς την πιθανότητα του λάθους.
    Νομίζω ότι πρέπει τα μηχανογραφικά να κατατίθενται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, και ότι τα λίγα χρήματα που θα κερδίσετε (αυτό νομίζω πως είναι το βασικό σας επιχείρημα, που όμως δεν το λέτε), δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργήσετε.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 22:54 | Christopher

    ΕΓΩ ΩΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΕΠΑΛ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΦΩΝΩ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 4-6 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΑ ΑΠ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ. ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΕΠΑΛ ΘΑ ΔΩΣΩ 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ(ΑΜΑ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΛΙΓΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΟΘ ΚΑΙ ΤΟ ΑΟΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ) ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΝΩ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ), ΣΥΜΠΕΡΕΝΟΝΤΑΣ, ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΥΚΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 22:36 | ΘΑΛΕΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ. ΗΔΗ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΜΙΑ ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΥ ΨΥΧΟΦΘΟΡΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ. ΤΟ ΑΓΧΟΣ , Η ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ. ΜΗ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΝ ΜΕ ΗΡΕΜΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ !

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 21:46 | Κατερίνα

    Οσον αφορά σχολικά ζητήματα πιστεύω οτι οι πρώτοι που πρέπει να ρωτώνται είναι οι ίδιοι οι μαθητές. Παρόλο που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αυτή ειναι έκδηλη: ΟΧΙ μηχανογραφικά τον Μάρτιο.Υπερ αυτής της αποψης είμαι κι΄εγώ.
    Ας αποφασίσουμε επιτέλους λογικά και ανθρώπινα σε αυτή τη χώρα κι όχι με βάση οικονομικά συμφέροντα!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 21:37 | Δήμητρα

    Είμαι μητέρα μαθήτριας της Γ΄ Λυκείου και διαφωνώ απολύτως με την κατάθεση των μηχανογρακών τον Μάρτιο. Έχουμε ήδη την εμπειρία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από το μεγαλύτερο παιδί μας και σας βεβαιώνω ότι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού απαιτεί ψυχική ηρεμία, μεγάλη προσοχή, αρκετό χρόνο και σκέψη.
    Μέσα στον Μάρτιο, που είναι ο πιο κρίσιμος μήνας που τα παιδιά πρέπει να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους, ψυχικές και νοητικές και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους για τις πανελλήνιες, είναι απαράδεκτο να τα φορτώσουμε και με το άγχος της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, που πιστέψτε με είναι αρκετό!
    Αφήστε τα ήσυχα να συγκεντρωθούν στο στόχο τους που είναι να γράψουν καλά στις Πανελλήνιες.
    Σκοπεύετε μάλιστα αυτό να κρατήσει 1 μήνα; Όλο το Μάρτιο; Ε! πάει! Διαλύσατε και τα παιδιά και τα Σχολεία!
    Όσο για τους «Υπευθύνους Επαγγελματικού Προσανατολισμού» που θα μπορέσουν… να κατευθύνουν και να βοηθήσουν τα παιδιά, αυτό είναι τουλάχιστον αστείο!
    Ποτέ δεν έγινε προσπάθεια επαγγελματικού προσανατολισμού στα δημόσια Σχολεία και στα 12 χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης. Τώρα μέσα στο Μάρτιο θα σωθούμε;
    Αποσύρετε σας παρακαλώ αυτήν την πρόταση και μην φορτώνετε και με άλλα βάσανα τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 21:19 | Κωνσταντίνος

    Το μηχανογραφικό δελτίο θα ήταν ορθό να συμπληρώνεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων. Αρχικά, κάποιος μπορεί να έχει αποφασίσει την σχολή που θα διαλέξει αλλά φαίνεται οτι λησμονείται το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Έτσι ένας γονιός μπορεί να μην έχει την οικονομίκη δυνατότητα να στείλει το παιδί του σε μία αλλη πόλη. Αφού όμως δει ότι πιάνει μία σχολή στην πόλη του (σύμφωνα με τις περσινές κάθε χρόνο βάσεις) τότε θα την προτιμήσει. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί πανάεια στα οικονομικά ζητήματα αλλά θα τους προσφέρει μία ανάσα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία είναι αναποφάσιστα και περιμένουν να δουν τα αποτελέσματά τους για να διαλέξουν μια σχολή. Αν καθιερωθεί το μηχανογραφικό τον Μάρτιο τότε τα παιδιά θα αποκτήσουν περισσότερο άγχος και λογικό είναι να αποτύχουν… Πρέπει να δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία και να βοηθήσετε τα παιδιά πραγματικά.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 21:15 | Ειρήνη Γαριλίδου

    Ως καθηγήτρια δημοσίου ΓΕΛ αλλά και μητέρα υποψήφιας για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2011 θα ήθελα να εκφράσω την διαμαρτυρία μου όσον αφορά την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο. ¨Ολοι γνωρίζουν πολύ καλά τον αγώνα που κάνουν οι μαθητές του Λυκείου και ιδιαίτερα της Γ τάξης για να μπορέσουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα δεν επιτρέπει ούτε μια στιγμή ανάπαυσης. Πώς είναι δυνατόν να κληθεί ο υποψήφιος να υποβάλλει μηχανογραφικό τον Μάρτιο; Να πρέπει δηλ. να αναζητήσει, να ενημερωθεί και στην συνέχεια να συντάξει υποθετικά , μη γνωρίζοντας τους βαθμούς του, το μηχανογραφικό του. ¨Ολη αυτή η διαδικασία θα τον αποσπάσει από τις μελέτες του, θα του προκαλέσει άγχος και θα του κοστίσει πολύτιμο χρόνο πριν τις εξετάσεις του. Επιπλέον, σαν εκπαιδευτικός, κρίνω ότι θα χαθούν διδακτικές ώρες και γενικά όλο το σχολείο θα αναστατωθεί. Θεωρώ απαράδεκτη και μόνο την σκέψη του υπουργείου, και πιστεύω ότι άλλα είναι τα κίνητρα αυτής της τροπολογίας. Ας αναζητήσουν οι αρμόδιοι τρόπους να βελτιώσουν πιο σημαντικά θέματα παιδείας και ας αφήσουν τους μαθητές να υποβάλλουν τα μηχανογραφικά τους μετά τις εξετάσεις , με ηρεμία και σωστή σκέψη. Διαφορετικά πολύ φοβάμαι ότι οι μαθητές θα αντιδράσουν και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε καταλήψεις και άλλα τέτοια φαινόμενα που κανέναν δεν ωφελούν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 21:13 | ANASTASIA

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ (ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)ΓΙΑΤΙ?ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΧΥΡΑ…ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΩΣ ΕΧΟΥΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΖΗΤΗΜΑ ‘ΠΑΡΑΜΟΝΩΝ’ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ.ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΟΛΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΤΡΑ!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΟΝΤΩΣ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΞΕΤΕ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ…

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 20:59 | adesmeytos

    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ :
    ΣΩΣΤΟ
    ( ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ …ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ?? )

    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ :
    ΣΩΣΤΟ
    ( ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ )

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 20:23 | Δημήτρης

    Είμαι μαθητής 3ης λυκείου.
    Τα μηχανογραφικά πρέπει να συμπληρώνονται μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
    Τα επιχειρήματα υπέρ της παραπάνω άποψης είναι πολλά και λογικά.
    Δεν έχω το χρόνο να τα εκθέσω. (διαβάζω..)
    Σε περίπτωση που δεν το καταλάβουν στο υπουργείο μέσω του διαλόγου – διαβούλευσης θα το καταλάβουν από τις κινητοποιήσεις των μαθητών, καθηγητών, γονέων και τις μαζικές καταλείψεις των σχολείων που θα ακολουθήσουν

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 20:10 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Το μηχανογραφικό πρέπει να συμπληρωθεί τον Ιούλιο αφού έχουν βγει οι βαθμοί, έτσι ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε τα πεδιά που έχουμε συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 19:08 | καρ.θ

    Ως μαθήτρια της γ΄λυκείου θέωρώ πως είναι προτιμότερο τα μηχανογραφικά να συμπληρωθούν τον Ιούνιο.Ο πρώτος λόγος είναι επειδή ολόκληρη τη χρονιά, και ειδικά τον Μάρτιο, οι υποψήφιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις εξετάσεις οπότε το άγχος είναι εντονότερο.Αν γινεί το μηχανογραφικό εκείνη την περίοδο θα προστεθεί επιπλέον αγχος.Ο δεύτερος λόγος πως οι μαθητές έτσι κι αλλιώς θα καταθέσουν τις σχολές που προτιμουν.Τον Ιούνιο όμως,έχοντας την βαθμολογία, θα είναι πιο σίγουροι για τις σχολές που θα επιλέξουν χωρις να αποκλήσουν κάποιο πεδίο(ειδικά οι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης που έχουν τρία πεδία ανοιχτά).

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 18:53 | Despina

    Ειμαι εκπαιδευτικός σε Λύκειο. Θυμάμαι τον ευατό μου πριν 15 χρονια να πρέπει να διαλέξω σχολές το Φεβρουάριο γεγονός που ήταν ιδιαίτερα αγχωτικό και ερχόταν να αυξήσει το άγχος των επερχόμενων εξετάσεων. Αυτό που προτείνω εγώ για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση είναι να γράφουν τις εξετάσεις και προκειμένου να κερδιθεί χρόνος, περιμένοντας τις βαθμολογίες τους να κάνουν και τα μηχανογραφικά τους. Βέβαια αυτό θα είναι εις βάρος των εκπαιδευτικών που θα εμπλακούν γιατί εκείνο το διάστημα θα αυξημένες αρμοδιότητες, αλλά θα είναι σίγουρα προς όφελος των μαθητών.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 18:12 | Χατζής Δημήτρης

    Είμαι γονιός τελειόφοιτου λυκείου και θεωρώ την πρόταση επιεικώς απαράδεκτη.
    Δεν θα επιχειρηματολογήσω αφού το κείμενο του υπουργείου είναι γραμμένο σε “ξύλινη” γλώσσα, αποκρύπτει τα πραγματικά αίτια της επιχειρούμενης αλλαγής και απευθύνεται σε αφελείς.

    Έχω με τον τρόπο μου αγωνισθεί στο παρελθόν κατά των “κατά την γνώμη μου” γελοίων καταλήψεων αλλά αν τελικά το υπουργείο αποφασίσει να συμπληρωθούν τα μηχανογραφικά πριν από τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα προτρέψω, θα παρακινήσω και θα υποστηρίζω τους μαθητές σε ενδεχόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και άλλες μορφές αντίδρασης που θα επιλεγούν.

    Με εκτίμηση

    Δημήτρης Χατζής

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 17:16 | Όλγα Παπαγιαννοπούλου

    Και βέβαια… ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ!!!! Στην τελευταία παράγραφο του άρθρου σας αναφέρετε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων και ότι η πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους. Αν πράγματι τα εννοείτε αυτά, τότε σας καλώ να αφουγκραστείτε την αναστάτωση που έχετε ήδη προκαλέσει τόσο στους μαθητές, (οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί σε ένα σύστημα που προγραμμάτίζει τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους σε χρόνο μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας τους), όσο και στις οικογένειές τους που πλήττονται και βομβαρδίζονται απο τις καθημερινές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου δεν είναι καθόλου έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μιά τέτοια αλλαγή αυτή τη χρονική στιγμή.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 17:05 | Δώρα

    Είμαι μαθήτρια της Γ΄Λυκείου και θα ήθελα να εκφράσω την αντίρρησή μου σχετικά με την πρόταση συμπλήρωσης μηχανογραφικού το Μάρτιο. Θεωρώ πως, αν και το χρονικό διάστημα που διατίθεται για την καταβολή του Μηχανογραφικού(1 μήνας)είναι αρκετό, δεν μπορεί να αντισταθμίσει το άγχος και την πίεση στην οποία θα βρισκόμαστε, σε ημερομηνίες τόσο κοντά στις Πανελλήνιες εξετάσεις, και τα οποία πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά την επιλογή μας. Αντίθετα, μετά το τέλος των εξετάσεων, θα υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη διαύγεια και οι αποφάσεις μας θα είναι πιο ψύχραιμες. Επιπλέον, θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι δεν έχουν κατασταλλάξει όλοι οι υποψήφιοι ως προς τις σχολές προτίμησής τους, αφού τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν απαίτούσαν μια τόσο άμεση απόφαση. Είναι, συνεπώς, ανεύθυνη η ανακοίνωση μιας τέτοιας αλλαγής στο μέσο της σχολικής χρονιάς. Σας εχαριστώ προκαταβολικά για τον συνυπολογισμό της γνώμης μου.