Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 30 Απριλίου 2020, 23:07 | Ολυμπία Π.

    Οι μαθητές που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα Γυμνάσια και εισήχθησαν με το πλαίσιο νόμου βάσει του οποίου μετέβαιναν χωρίς εξετάσεις στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο, θα πρέπει να εξαιρεθούν των αντίστοιχων εξετάσεων.

    Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη διαταράσσεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολίτη και Κράτους.

  • 30 Απριλίου 2020, 23:03 | Σταυρουλα

    Προσωπικά είχα την τύχη να φοιτησω σε πειραματικό πρότυπο σχολείο.Το αποτέλεσμα αφού μιλάω για 6ετη φοίτηση είναι μια πλούσια σε υπόβαθρο κ δραστηριότητες μαθητική ζωή, που συνομήλικοι μου ζηλεύουν ακόμα και τώρα στα 29 μου χρόνια.Ας μην κατευθύνουμε τα παιδιά σε ένα εξετασεοκεντρικο παιδαγωγικό σύστημα,αφού μάλιστα δίνουν ήδη κάθε χρόνο εξετάσεις.Καποιοι γονείς και παιδιά θυσίασαν κ θυσιάζουν χρονο, χρήμα για ένα καλύτερο μέλλον.Η απόφαση σας αυτή δικαιολογεί την αδυναμια σας να προσφέρετε σε όλο και περισσότερα παιδιά την παραπάνω ευκαιρια και μπορεί να επιβαρύνει ψυχολογικά τα παιδιά με το βάρος και το άγχος να χάσουν μια τέτοια ευκαιρια

  • 30 Απριλίου 2020, 22:59 | Α. Ν

    Είμαι μητέρα μαθήτριας της Β΄ Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Και θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στην αστοχία του άρθρου 18 και στην παράλειψη του άρθρου 56 παρ. 10 του νομοσχεδίου σας. Και να εκφράσω την πλήρη απογοήτευσή μου προς τη διοίκηση του Υπουργείου, την οποία αναμέναμε με πολλές προσδοκίες, την οποία στηρίξαμε και πιστέψαμε και η οποία εντελώς αψυχολόγητα, αδόκητα και αδικαιολόγητα, παραβλέπει την πραγματικότητα, αγνοεί παντελώς κεκτημένα δικαιώματα και συναισθήματα παιδιών και προάγει στις πλάτες των παιδιών αυτών οικονομικά συμφέροντα εκπαιδευτικών παρασιτικών μορφωμάτων που το ίδιο το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει ήδη καταργήσει, ως πλήρως αντιφατικά προς τους σκοπούς και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να παρέχει στα παιδιά μας…Υποχρεώνετε παιδιά 14 και 15 ετών, τα οποία έχουν εισαχθεί στα Πρότυπα Γυμνάσια μέσα από μια διαδικασία ιδιαίτερα σκληρών και ανταγωνιστικών εξετάσεων (859 υποψήφιοι – εισαγωγή 78 μαθητών -…) να μπουν και πάλι στην ίδια διαδικασία για να μπορέσουν να συνεχίσουν την μαθητική τους πορεία προς το Λύκειο, μια εισαγωγή που είχαν ήδη κερδίσει αυτοδικαίως με την επιτυχία τους στις προηγούμενες εξετάσεις. Τα παιδιά αυτά συμμορφώθηκαν προς το νόμο και έχουν κάθε δικαίωμα αλλά και απαίτηση ο νομοθέτης να τα σεβαστεί και να αναγνωρίσει το παράλογο της συγκεκριμένης διάταξης. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις φωνές των παιδιών, για να μπορείτε μετά να κοιτάξετε στα μάτια.

  • 30 Απριλίου 2020, 22:51 | Θ.Μ

    Όταν αποφασίσαμε πέρυσι σαν οικογένεια η κόρη μας να λάβει μέρος στις εξετάσεις για εισαγωγή στο πρότυπο γυμνάσιο Πειραιά αυτομάτως κάναμε μια συνειδητή επιλογή που θα επηρέαζε τη ζωή μας για 6 συνεχή χρόνια. Η απόφαση δεν ήταν καθόλου εύκολη, διότι η εστία μας είναι μακριά από το σχολείο, η μεταφορά είναι δύσκολη και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα πολύωρη ταλαιπωρία καθημερινά για το παιδί και την υπόλοιπη οικογένεια. Το παιδί έχασε αναγκαστικά τους φίλους του από το προηγούμενο σχολείο του και βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άλλη πραγματικότητα. Όλα αυτά αντισταθμιστηκαν και συνεχίζουν να το κάνουν, από την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στο συγκεκριμένο σχολείο, από το επίπεδο ευγενούς άμιλλας που επικρατεί ανάμεσα στους μαθητές, από την αγάπη και την έμπνευση την οποία απολαμβάνει ποικιλοτρόπως το παιδί μου!
    Έρχεστε σε μια κακή χρονική στιγμή ( πανδημία) και με το άρθρο 18 μας ανακοινώνετε, ότι αυτή η επιλογή μας ενδέχεται να διακοπεί!
    Κυρία υπουργέ, δεν είναι ότι μας φοβίζει η αξιολόγηση. Άλλωστε αποδείξαμε με την επιλογή μας ότι δεν τη φοβόμαστε. Άλλο είναι που μας ανησυχεί ως γονείς μιας εφήβου.Η ψυχολογία του παιδιού μου που νιώθει ότι ενδέχεται μετά από 2 χρόνια να φύγει από το σχολείο της, να μην ξαναδεί τους συμμαθητές της, τους αγαπημένους της καθηγητές. Να αναγκαστεί να επιστρέψει στο δήμοσιο σχολείο της γειτονιάς της, από το οποίο αποκόπηκε με την προοπτική ενός καλύτερου σχολικού περιβάλλοντος. Ξανά από την αρχή;;; Γιατί αναιρειτε τα δεδομένα μας, γιατί παίζετε με την ψυχολογία εφήβων;
    Το μόνο που θα καταφέρετε με αυτό το άρθρο (18) είναι η απαξίωση των σχολείων της αριστείας, την οποία τόσο ευαγγελιζεσθε!
    Οφείλετε τώρα να αποσύρετε τη διάταξη για τις εξετάσεις στην Α Λυκείου των μαθητών που φοιτούν στα Πρότυπα γυμνάσια!

  • 30 Απριλίου 2020, 22:43 | Ζέφη Μελά

    Αδιανόητο οι μαθητές να ξαναδίνουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Λύκειο. Τα επιχειρήματα πολλά και αυτονόητα. Δεν θα σας τα επαναλάβω.

    Κυρία Υπουργέ, ανήκετε σε μία κυβέρνηση που, αν μη τι άλλο, από την πρώτη στιγμή με τις θέσεις της στήριζε την ύπαρξη των Προτύπων Σχολείων. Μην υπονομεύετε λοιπόν τις ίδιες σας τις θέσεις. Με την πρότασή σας αυτή υπονομεύετε με αδιανόητο τρόπο και τα παιδιά και τον ίδιο σας τον εαυτό.
    Και δεν έχετε κανέναν απολύτως λόγο να προκαλέσετε άσκοπα τόσον κόσμο. Και τον προκαλείτε. Γονείς και παιδιά.
    Τα μέτωπα είναι ήδη πολλά στις μέρες μας. Γιατί μας δημιουργείτε και άλλα?

    Και εν πάση περιπτώσει, εάν τόσο επιθυμείτε να εφαρμόσετε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον οφείλετε να εξαιρέσετε τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην Α΄ και τη Β΄ Γυμνασίου και τα οποία, όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι σας, έδωσαν εξετάσεις και πέρασαν με την προοπτική τής εξαετούς φοίτησης. Άδικο και ανήθικο το οτιδήποτε άλλο. Και για τα παιδιά και για τις οικογένειές τους.

  • 30 Απριλίου 2020, 22:22 | Βασιλικη Οικονομοπουλου

    Ειναι πολυ αγχωτικο για τους μαθητες .Εχω ανηψια που την αφορά.Αφου περασανε τα παιδιά ήδη γνωριζοντας πως θα εχουν 6 χρονια εκπαιδευση ειναι αδικο να το αλλαξουν γιατι μοχθησανε για αυτην τη θεση…

  • 30 Απριλίου 2020, 22:16 | ΕΣ

    Μη μας αναγκάζετε να χάνουμε ώρες από τη ζωή μας στα φροντιστήρια!!

  • 30 Απριλίου 2020, 22:09 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΟΣ

    Ως μαθητής της α΄ τάξης στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, θα ήθελα να εκφράσω την διαφωνία μου ως προς το Άρθρο 18.

    Προσωπικά πιστεύω ότι είναι άδικο οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια να πρέπει να δώσουν προαγωγικές εξετάσεις για να μεταβούν στο Λύκειο. Η απόφαση αυτή επιφέρει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στους μαθητές και στις οικογένειές τους:

    1. Αρχικά πολλοί μαθητές και οι οικογένειές τους, επιλέγοντας να φοιτήσουν σε ένα πρότυπο γυμνάσιο, είχαν στο μυαλό τους ότι πρόκειται για μια εξαετή φοίτηση που περιλαμβάνει όλη την δευτεροβάθμια (γυμνάσιο και λύκειο). Η αιφνίδια αυτή απόφασή σας αλλάζει όλα τα σχέδια των μαθητών και των γονέων τους.

    2. Επίσης σε περίπτωση που το άρθρο 18 ψηφιστεί και κάποιο παιδί που φοιτεί σε ένα πρότυπο γυμνάσιο δεν καταφέρει να περάσει στο αντίστοιχο Λύκειο θα χάσει τους φίλους του και θα στεναχωρηθεί.

    Η δεύτερη διαφωνία μου ως προς το Άρθρο 18 είναι η απόφαση να πληρώνουν αποκλειστικά οι γονείς τα έξοδα μετακινήσεις του παιδιού από και προς το σχολείο. Η εκπαίδευση του κάθε παιδιού είναι ένα από τα βασικά δικαιώματά. Όπως η εκπαίδευση είναι δωρεάν, έτσι και η μετακίνηση των παιδιών θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

  • 30 Απριλίου 2020, 22:04 | ANNA K.

    Άρθρο 18 Επιλογή μαθητών

    Είμαι μητέρα διδύμων κοριτσιών και το όνειρο εμένα και του πατέρα τους ήταν και είναι να φοιτήσουν σε πρότυπο σχολείο που θα τους έδινε τη δυνατότητα να έχουν διδακτική εμπειρία υψηλού επιπέδου. Από την ηλικία των 11 ετών μπήκαμε στη διαδικασία του φροντιστηρίου για να μπορέσουν τα παιδιά να βοηθηθούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε ξοδέψαμε πολλά χρήματα για να μπορέσουν τα παιδιά να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις. Με αυτή τη διάταξη που πάτε να ψηφίσετε όλα ανατρέπονται. Πόσες επιτέλους εξετάσεις θα δώσουν αυτές οι αθώες ψυχές; Τέτοιου είδους μαθητές θέλετε; Ρομπότ που όποτε θελήσετε δεν σας κάνουν και τα διαλύετε;
    Φανταστείτε πόσο ψυχοφθόρο θα είναι για τα παιδιά μου αν αποτύχουν σε αυτές τις νέες εξετάσεις. Αναλαμβάνετε μετά το κόστος για την φοβερή αίσθηση αποτυχίας και απόρριψης που θα κουβαλούν μέσα τους; Ό,τι χειρότερο για την ψυχολογία τους που θα κληθούν να αφήσουν το γνώριμο για αυτά σχολείο και να ξεκινήσουν από την αρχή σε ένα άγνωστο!!! Eίναι πολύ άδικο αυτό που πάτε να κάνετε.

    Παρακαλούμε αποσύρετε άμεσα το πολυνομοσχέδιο.

  • 30 Απριλίου 2020, 21:59 | ΜΑΡΙΑΝΘΗ Δ

    Παρακαλώ να εξαιρέσετε τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια από τις εισαγωγικές εξετάσεις για το αντίστοιχο Λύκειο. Είναι άδικο ενώ έδωσαν εξετάσεις με την προοπτική 6ετούς σχολικής φοίτησης, να τα αιφνιδιάζετε έτσι, εν μέσω πανδημίας.

  • 30 Απριλίου 2020, 21:54 | Λένα Χρηστέα

    Μην παίζετε άλλο με την ψυχολογία των παιδιών μας!

  • 30 Απριλίου 2020, 21:53 | Α.Δ.

    Θεωρώ ότι είναι άδικο για τα παιδιά που φοιτούν σε κάποιο Πρότυπο Γυμνάσιο να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο. Τόσο για τα παιδιά που θα εισαχθούν σε κάποιο Πρότυπο Γυμνάσιο και πόσο μάλλον για αυτά που ήδη φοιτούν σε αυτό. Άλλωστε το Γυμνάσιο και το Λύκειο ανήκουν στην ίδια βαθμίδα.

  • 30 Απριλίου 2020, 21:50 | Μαθήτρια Πρότυπου Γυμνασίου

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    Φοιτώ στη Β’ Γυμνασίου του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου Ψυχικού.
    Μετά από επαναλαμβανόμενη ενημέρωσή μου και διάδοση της απόφασης που αναγράφεται στο άρθρο 18, σας εκφράζω τη δυσαρέσκεια και τη δυσφορία που νιώθω για ό,τι αφορά στη νέα μέθοδο εισαγωγής των μαθητών/μαθητριών στα Πρότυπα Λύκεια. Η τελική κρίση αυτή, με την οποία καταλήγετε στην ένταξη επιπλέον εξετάσεων για την προαγωγή μαθητών που φοιτούν ήδη σε Πρότυπο Γυμνάσιο στο Λύκειο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρά από την πολύπλευρη και αποκαρδιωτική επίδρασή της.

    Αρχικά, οφείλω να πω πως το άκουσμα της οδυνηρής «είδησης» αυτής απογοήτευσε όχι μόνο εμένα και τους συμμαθητές μου, αλλά και πολλούς άλλους μαθητές προτύπων γυμνασίων. Πράγματι, η εμπειρία μας από την καθοριστική απόφαση να δοκιμαστούμε για την ένταξή μας σε ένα καλύτερο και προνομιακό σχολείο, όπως σκεφτόμασταν, μέχρι και τη χαρμόσυνη μέρα ανακοίνωσης των επιτυχόντων ήταν γεμάτη διαφορετικά συναισθήματα. Εισάχθηκα, εγώ, οι συμμαθητές μου αλλά και παιδία που δυστυχώς δεν είχαν την ίδια ευκαιρία με εμάς, σε μία νέα διαδικασία όπου το άγχος, η πίεση και η αγωνία ήταν μόνιμα παρόντα συναισθήματα. Εξίσου αγχώδης ήταν και η μέρα των εξετάσεων, όποτε μετά από αδιάλειπτη προετοιμασία, δοκιμαστήκαμε εκατοντάδες παιδία για την εισαγωγή μας στο επιλεγμένο πρότυπο γυμνάσιο. Μάλιστα, δώσαμε εξετάσεις αρκετά απαιτητικές, με τις οποίες, αλλά και την προετοιμασία πίσω από αυτές, δεσμευτήκαμε αποσκοπώντας σε μια εξαετή φοίτηση σε γυμνάσιο και λύκειο. Παρόλα αυτά, στις μέρες αυτές, όλη η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός μας διαψεύδεται και εξαπατάται, από τη νέα απόφαση που αφορά στην ένταξη μας στο λύκειο μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, για άλλη μια φορά!

    Είναι απόλυτα κατανοητό πως οφείλετε να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους ποθούσαν να φοιτήσουν σε ένα τέτοιο σχολείο και συνάμα άδικο από άποψη όσων φοιτούν έως και σήμερα σε ένα πρότυπο σχολείο καταβάλλοντας αδιάκοπη προσπάθεια καθημερινά. Και η κρίση σας αυτή, επιφέρει εξίσου απελπιστικά αποτελέσματα σε πολλαπλά μέρη της καθημερινής μας ζωής. Εκτός από το να μας δυσαρεστήσετε παραποιώντας την αρχική δήλωση με την οποία δεσμευτήκαμε, παρακινείτε ταυτόχρονα και άλλους, παράλληλους με τη συναισθηματική υποταγή, τομείς της καθημερινής μας ζωής.

    Τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα. Πόσο εύκολα; Και για πόσο; Μπορεί αυτή η ατάκα να ακούγεται συχνά, μα κατά πόσο είναι ισχύουσα; Την περίοδο αυτή, ζούμε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, κατά τα οποία παίρνουμε καθοριστικές και μείζονας επίδρασης αποφάσεις, χτίζουμε μακροχρόνιες και πιο σταθερές φιλίες και λαμβάνουμε απόλυτα χρήσιμες γνώσεις. Με την απόφαση αυτή, όλα αυτά ελαχιστοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Προτασσόμενα, με την αλλαγή περιβάλλοντος, συνηθειών και συνεργατών, χάνονται συχνά οι πρότερα δημιουργημένες σχέσεις με τους συμμαθητές μας. Συγκεκριμένα, αν ένα παιδί δεν καταφέρει να έχει τόση επιτυχία στις εξετάσεις του λυκείου όση στις εισαγωγικές εξετάσεις του γυμνασίου, θα αναγκαστεί να ενταχθεί σε κάποιο άλλο σχολικό περιβάλλον, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟ που απέτυχε να συνεχίσει την πορεία του σε ένα ευνοϊκών συνθηκών σχολείο, είτε λόγω ελλιπούς προετοιμασίας, είτε απλά λόγω μιας άτυχης ημέρας, η οποία δεν απέδειξε τις ικανότητες του. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει επίσης τη δύσκολη διατήρηση επαφής με τους παλιούς συμμαθητές που είχε δεθεί περισσότερο, αλλά και τη ανάπτυξη νέων σχέσεων με τους νέους του συμμαθητές, στη νέα του τάξη. Μάλιστα, το ίδιο θα ισχύει και για τους μαθητές που θα αφήσει πίσω του. Με άλλα λόγια, ζούμε για άλλη μια φορά, την ίδια διαδικασία, μερικά χρόνια μετά! Μπορούμε όλοι να φανταστούμε πόσο πιο έντονο και επίπονο θα είναι το άγχος, που ενώ με την επιτυχή εισαγωγή μας νομίζαμε πως είχε φύγει προσωρινά, επανέρχεται! Πόσες φορές θα περάσουμε από τις ίδιες συνθήκες, αν λάβουμε υπόψιν και τις πανελλαδικές εξετάσεις που δεν αργούν να εμφανιστούν; Εκτός αυτού, σκεφτείτε επίσης πόσο θα αλλάξουν οι πρωταρχικές αποφάσεις για το μέλλον μας, όταν δούμε ότι οι ευκαιρίες που μας δίνονταν ανελλιπώς από τα πρότυπα γυμνάσια ίσως πάψουν να μας υποστηρίζουν. Γιατί αναμφισβήτητα, η προσπάθεια που καταβάλλουν μέχρι και τώρα οι καθηγητές, οι σύλλογοι γονέων και οι ίδιοι οι μαθητές για την κατάλληλη μόρφωση μας είναι ανέκφραστης ποιότητας και ποσότητας. Σκεφτείτε πόσα, αν δεν μας δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουμε σε ένα εξίσου πολλά υποσχόμενο σχολείο, θα είναι τα μαθησιακά κενά και ελλείψεις που, σχεδόν σίγουρα θα προκύψουν! Είναι φανερά, μια απόφαση που αψήφησε τις επιθυμίες και τις πιθανότητες για ένα καλύτερο μέλλον στα χέρια μας.

    Τα αποτελέσματα της απόφασής σας δεν τελειώνουν εδώ. Φαίνεται πως δεν μεριμνήσατε αρκετά, και προσπεράσατε τις σκέψεις των γονέων/κηδεμόνων των παιδιών. Όπως και οι μαθητές, τόσο και οι γονείς λαμβάνουν μεγάλου βαθμού επιβάρυνση από την όλη διαδικασία εμψυχώνοντας τους μαθητές, εμπλουτίζοντας την προσπάθειά τους, και πιθανά παρηγορώντας τους αν δεν έχουν επιτυχία. Ας μην ξεχνάμε όμως και τις δαπάνες που θα προκύψουν για την επιπλέον προετοιμασία των παιδιών.

    Συνοψίζω αναφέροντας για άλλη μια φορά, πως οι παρούσες συνθήκες επιφέρουν μια κατάσταση απογοήτευσης προς τους μαθητές προτύπων γυμνασίων, η οποία δεν εκτιμά την καταβολή προσπάθειας από τους δοκιμαζόμενους μαθητές. Προκαλεί μια ατμόσφαιρα που εμφανίζει απώλεια εμπιστοσύνης στην πρόοδο των μαθητών και αποτρέπει την προώθηση των προτύπων σχολείων και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Θα παρακαλούσα να αναθεωρήσετε.
    Με εκτίμηση και ειλικρίνεια,
    Μαθήτρια Β’ Γυμνασίου του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου

  • 30 Απριλίου 2020, 21:46 | Μαθήτρια Προτύπου Γυμνασίου

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    Φοιτώ στη Β’ Γυμνασίου του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου Ψυχικού.
    Μετά από επαναλαμβανόμενη ενημέρωσή μου και διάδοση της απόφασης που αναγράφεται στο άρθρο 18, σας εκφράζω τη δυσαρέσκεια και τη δυσφορία που νιώθω για ό,τι αφορά στη νέα μέθοδο εισαγωγής των μαθητών/μαθητριών στα Πρότυπα Λύκεια. Η τελική κρίση αυτή, με την οποία καταλήγετε στην ένταξη επιπλέον εξετάσεων για την προαγωγή μαθητών που φοιτούν ήδη σε Πρότυπο Γυμνάσιο στο Λύκειο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρά από την πολύπλευρη και αποκαρδιωτική επίδρασή της.

    Αρχικά, οφείλω να πω πως το άκουσμα της οδυνηρής «είδησης» αυτής απογοήτευσε όχι μόνο εμένα και τους συμμαθητές μου, αλλά και πολλούς άλλους μαθητές προτύπων γυμνασίων. Πράγματι, η εμπειρία μας από την καθοριστική απόφαση να δοκιμαστούμε για την ένταξή μας σε ένα καλύτερο και προνομιακό σχολείο, όπως σκεφτόμασταν, μέχρι και τη χαρμόσυνη μέρα ανακοίνωσης των επιτυχόντων ήταν γεμάτη διαφορετικά συναισθήματα. Εισάχθηκα, εγώ, οι συμμαθητές μου αλλά και παιδία που δυστυχώς δεν είχαν την ίδια ευκαιρία με εμάς, σε μία νέα διαδικασία όπου το άγχος, η πίεση και η αγωνία ήταν μόνιμα παρόντα συναισθήματα. Εξίσου αγχώδης ήταν και η μέρα των εξετάσεων, όποτε μετά από αδιάλειπτη προετοιμασία, δοκιμαστήκαμε εκατοντάδες παιδία για την εισαγωγή μας στο επιλεγμένο πρότυπο γυμνάσιο. Μάλιστα, δώσαμε εξετάσεις αρκετά απαιτητικές, με τις οποίες, αλλά και την προετοιμασία πίσω από αυτές, δεσμευτήκαμε αποσκοπώντας σε μια εξαετή φοίτηση σε γυμνάσιο και λύκειο. Παρόλα αυτά, στις μέρες αυτές, όλη η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός μας διαψεύδεται και εξαπατάται, από τη νέα απόφαση που αφορά στην ένταξη μας στο λύκειο μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, για άλλη μια φορά!

    Είναι απόλυτα κατανοητό πως οφείλετε να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους ποθούσαν να φοιτήσουν σε ένα τέτοιο σχολείο και συνάμα άδικο από άποψη όσων φοιτούν έως και σήμερα σε ένα πρότυπο σχολείο καταβάλλοντας αδιάκοπη προσπάθεια καθημερινά. Και η κρίση σας αυτή, επιφέρει εξίσου απελπιστικά αποτελέσματα σε πολλαπλά μέρη της καθημερινής μας ζωής. Εκτός από το να μας δυσαρεστήσετε παραποιώντας την αρχική δήλωση με την οποία δεσμευτήκαμε, παρακινείτε ταυτόχρονα και άλλους, παράλληλους με τη συναισθηματική υποταγή, τομείς της καθημερινής μας ζωής.

    Τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα. Πόσο εύκολα; Και για πόσο; Μπορεί αυτή η ατάκα να ακούγεται συχνά, μα κατά πόσο είναι ισχύουσα; Την περίοδο αυτή, ζούμε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, κατά τα οποία παίρνουμε καθοριστικές και μείζονας επίδρασης αποφάσεις, χτίζουμε μακροχρόνιες και πιο σταθερές φιλίες και λαμβάνουμε απόλυτα χρήσιμες γνώσεις. Με την απόφαση αυτή, όλα αυτά ελαχιστοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Προτασσόμενα, με την αλλαγή περιβάλλοντος, συνηθειών και συνεργατών, χάνονται συχνά οι πρότερα δημιουργημένες σχέσεις με τους συμμαθητές μας. Συγκεκριμένα, αν ένα παιδί δεν καταφέρει να έχει τόση επιτυχία στις εξετάσεις του λυκείου όση στις εισαγωγικές εξετάσεις του γυμνασίου, θα αναγκαστεί να ενταχθεί σε κάποιο άλλο σχολικό περιβάλλον, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟ που απέτυχε να συνεχίσει την πορεία του σε ένα ευνοϊκών συνθηκών σχολείο, είτε λόγω ελλιπούς προετοιμασίας, είτε απλά λόγω μιας άτυχης ημέρας, η οποία δεν απέδειξε τις ικανότητες του. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει επίσης τη δύσκολη διατήρηση επαφής με τους παλιούς συμμαθητές που είχε δεθεί περισσότερο, αλλά και τη ανάπτυξη νέων σχέσεων με τους νέους του συμμαθητές, στη νέα του τάξη. Μάλιστα, το ίδιο θα ισχύει και για τους μαθητές που θα αφήσει πίσω του. Με άλλα λόγια, ζούμε για άλλη μια φορά, την ίδια διαδικασία, μερικά χρόνια μετά! Μπορούμε όλοι να φανταστούμε πόσο πιο έντονο και επίπονο θα είναι το άγχος, που ενώ με την επιτυχή εισαγωγή μας νομίζαμε πως είχε φύγει προσωρινά, επανέρχεται! Πόσες φορές θα περάσουμε από τις ίδιες συνθήκες, αν λάβουμε υπόψιν και τις πανελλαδικές εξετάσεις που δεν αργούν να εμφανιστούν; Εκτός αυτού, σκεφτείτε επίσης πόσο θα αλλάξουν οι πρωταρχικές αποφάσεις για το μέλλον μας, όταν δούμε ότι οι ευκαιρίες που μας δίνονταν ανελλιπώς από τα πρότυπα γυμνάσια ίσως πάψουν να μας υποστηρίζουν. Γιατί αναμφισβήτητα, η προσπάθεια που καταβάλλουν μέχρι και τώρα οι καθηγητές, οι σύλλογοι γονέων και οι ίδιοι οι μαθητές για την κατάλληλη μόρφωση μας είναι ανέκφραστης ποιότητας και ποσότητας. Σκεφτείτε πόσα, αν δεν μας δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουμε σε ένα εξίσου πολλά υποσχόμενο σχολείο, θα είναι τα μαθησιακά κενά και ελλείψεις που, σχεδόν σίγουρα θα προκύψουν! Είναι φανερά, μια απόφαση που αψήφησε τις επιθυμίες και τις πιθανότητες για ένα καλύτερο μέλλον στα χέρια μας.

    Τα αποτελέσματα της απόφασής σας δεν τελειώνουν εδώ. Φαίνεται πως δεν μεριμνήσατε αρκετά, και προσπεράσατε τις σκέψεις των γονέων/κηδεμόνων των παιδιών. Όπως και οι μαθητές, τόσο και οι γονείς λαμβάνουν μεγάλου βαθμού επιβάρυνση από την όλη διαδικασία εμψυχώνοντας τους μαθητές, εμπλουτίζοντας την προσπάθειά τους, και πιθανά παρηγορώντας τους αν δεν έχουν επιτυχία. Ας μην ξεχνάμε όμως και τις δαπάνες που θα προκύψουν για την επιπλέον προετοιμασία των παιδιών.

    Συνοψίζω αναφέροντας για άλλη μια φορά, πως οι παρούσες συνθήκες επιφέρουν μια κατάσταση απογοήτευσης προς τους μαθητές προτύπων γυμνασίων, η οποία δεν εκτιμά την καταβολή προσπάθειας από τους δοκιμαζόμενους μαθητές. Προκαλεί μια ατμόσφαιρα που εμφανίζει απώλεια εμπιστοσύνης στην πρόοδο των μαθητών και αποτρέπει την προώθηση των προτύπων σχολείων και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Θα παρακαλούσα πολύ να αναθεωρήσετε.
    Με εκτίμηση και ειλικρίνεια,
    Μαθήτρια Β’ Γυμνασίου του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου

  • 30 Απριλίου 2020, 21:23 | ΜΑΝΙΑ ΚΑΤΣΙΚΗ

    ΑΞΙΌΤΙΜΗ Κα Υπουργέ

    Έχω εξάδελφο που φοιτά στο πρότυπο Γυμνάσιο στην Β Γυμνασίου, γνωρίζω πολύ καλά με πόση θυσία και διάβασμα πέτυχε στις εξετάσεις, σας παρακαλώ θερμά να εξαιρέσετε αυτά τα παιδιά της Α και Β Γυμνασίου από αυτό το νομοσχέδιο και να μην τα υποβάλλετε σε αυτη την τόση μεγάλη ταλαιπωρία από την στιγμή που έδωσαν εξετάσεις για να μπουν και θεωρήθηκαν άξια. Ευχαριστώ!

  • 30 Απριλίου 2020, 21:18 | ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΑ

    Αγαπητή κα Υπουργέ
    Είμαι συγγενής παιδιού στο πρότυπο γυμνάσιο που φοιτά στην Β Γυμνασίου, στο οποίο κατάφερε να μπει μετά από εξετάσεις και μεγάλη προσπάθεια διαβάσματος και αγωνίας, όμως ήξεραν ότι θα φοιτήσουν μέχρι το τέλος του Λυκείου και τώρα πάλι καλούνται να ξαναδωσουν εξετάσεις χωρίς κάποιο βάσιμο λόγο, τελείως άδικα. Θα ήθελα να σας ζητήσω να εξαιρεθούν αυτά τα παιδιά της Α και Β Γυμνασίου από αυτό το νομοσχέδιό σας. Ευχαριστώ!

  • 30 Απριλίου 2020, 21:14 | ΝΟΤΑ ΜΑΝΤΑ

    Κα Υπουργέ
    Έχω ανιψιό που φοιτά στην Β Γυμνασίου του πρότυπου Γυμνασίου, θεωρώ εντελώς άδικη την ρύθμιση στο νομοσχέδιο σας για νέες εξετάσεις σε αυτά τα παιδιά για την μετάβασή τους από την Γ Γυμνασίου στο πρότυπο Λύκειο του σχολείου τους.Αυτα τα παιδιά μπήκαν με διαγωνισμό και κατόπιν προσπάθειας και πολύ διαβάσματος και έτσι απροειδοποίητα καλούνται να ξαναδωσουν εξετάσεις. Το σωστό και δίκαιο θα ήταν να εξαιρεθούν τα παιδιά της Α και Β Γυμνασίου από αυτό το νομοσχέδιο…Ευχαριστώ!

  • 30 Απριλίου 2020, 21:09 | Ελένη Σ.

    Δεν είμαι γονέας παιδιού σε πρότυπο σχολείο,όμως ως πολίτης μπορώ να έχω άποψη. Δεν καταλαβαίνω γιατί, παιδιά που δίνουν εξετάσεις εισαγωγής στα συγκεκριμένα σχολεία και φοιτούν σε αυτά,πρέπει να ξαναεξετάζονται. Αντί να επιβραβεύονται για την επιπλέον προσπάθειά τους, τιμωρούνται. Μάλλον ο λόγος είναι ο αποκλεισμός όλο και περισσότερων μαθητών στο δικαίωμα για καλύτερη παιδεία.Δυστυχώς, με το καινούργιο νομοσχέδιο πηγαίνουμε πίσω ολοταχώς.

  • 30 Απριλίου 2020, 21:00 | Χρηστακέας Ιωάννης

    Αξιότιμοι συντάκτες του παρόντος νομοσχεδίου,
    Είμαι πατέρας μαθητή Β’ Γυμνασίου πρότυπου σχολείου και θα ήθελα να εκφράσω κάποιες απορίες σχετικά με το άρθρο 18.
    Ποιά είναι η αναγκαιότητα εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο; Βοηθάει στη καλλιέργεια της αριστείας και της καινοτομίας η πιθανή είσοδος νέων παιδιών σε ένα καινούργιο για αυτούς περιβάλλον ξεκινώντας από το μηδέν; Ή μήπως η έξοδος από αυτό παιδιών που έχουν ενσωματωθεί στις συνθήκες λειτουργίας του προτύπου (όμιλοι, ομαδικές εργασίες, παρουσιάσεις) και έχουν αφομοιώσει πλήρως, μετά από 3 χρόνια φοίτησης, το σκοπό για τον οποίο τα πρότυπα δημιουργήθηκαν βοηθάει στην καλλιέργεια της αριστείας;
    Πόσα παιδιά θα αρνηθούν ποιά να μπουν σε αυτή τη διαδικασία όταν από την αρχή θα γνωρίζουν πως μπορεί σε 3 χρόνια, για οποιαδήποτε λόγω όπως μια άτυχη στιγμή, θα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός; Να χάσουν το προσωπικό κόπο τους τόσο για την είσοδό τους σε τέτοια σχολεία όσο και τον επιπλέον κόπο χρόνο που θα έχουν αφιερώσει για ομίλους και καινοτομίες που ακολουθούνται στα πρότυπα; Να χάσουν τους ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσονται με συμαθητές τους μέσα από όλες τις παραπάνω διαδικασίες; Να πρέπει ουσιαστικά να ξεκινήσουν από το μηδέν κάπου αλλού;
    Το μόνο που πραγματικά πιστεύω πως επιτυγχάνετε με αυτή τη ρύθμιση είναι η μείωση των αξιόλογων μαθητών που θα θελήσουν να μπουν σε τόσες δοκιμασίες με αμφίβολο τέλος, καθώς και τη μείωση της πολυσυλεκτικότητας παιδιών από κοντινές περιοχές γιατί λιγότεροι γονείς θα σκέφτονται να επενδύουν οικονομικά σε κάτι μη σίγουρο αύξηση των φροντιστηρίων-ιδιαιτέρων (μαύρο χρήμα δηλαδή) σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.
    Τελικά, τα πρότυπα θα καταντήσουν να είναι κάποια αξιόλογα τοπικά σχολεία και οι αρχές της δημιουργείας τους (καλλιέργεια αιστείας και καινοτομίες) ολοένα και θα φθίνουν.
    Με εκτίμηση
    Χρηστακέας Ιωάννης

  • 30 Απριλίου 2020, 19:56 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΗΣ

    Είμαι ένας μαθητής που φοιτά στην έκτη Δημοτικού και, όπως πολλοί άλλοι, σκοπεύω να δώσω εξετάσεις, για να εισαχθώ στο Πρότυπο της πόλης που κατοικώ.
    Όλες οι εξετάσεις έχουν πολύ άγχος, το οποίο είναι δύσκολο να διαχειριστούμε.
    Γιατί λοιπόν οι μαθητές να υποβληθούν ξανά σε αυτό το άγχος;
    Επίσης, κάποιοι μαθητές θα καταφέρουν να περάσουν και κάποιοι όχι. Αυτοί που θα περάσουν θα κάνουν νέες παρέες, οι οποίες μπορεί να χαθούν, λόγω των εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια.
    Οι μαθητές έχουν αποδείξει τι αξίζουν. Δεν υπάρχει λόγο να ταλαιπωρηθούν με δεύτερη δόση εξετάσεων.

  • 30 Απριλίου 2020, 18:38 | Αθανάσιος Τσιαστιάβας

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
    Θερμή παράκληση να επαναξετάσετε το άρθρο 18 που αφορά τους μαθητές των πρότυπων Γυμνασίων.
    Οι μαθητές αυτοί για εισαχθούν στην Α’ τάξη των Πρότυπων Γυμνασίων διέθεσαν αρκετό χρόνο μελέτης, ξενύχτησαν, αποχωρίστηκαν συμμαθητές και φίλους και οδηγήθηκαν σε νέο σχολικό περιβάλλον.
    Γνώριζαν τότε ότι η επιτυχία τους θα τους εξασφάλιζε την απρόσκοπτη συνέχεια των σπουδών τους μέχρι και την τελευταία τάξη του Λυκείου.
    Σήμερα η Πολιτεία τους λέει: Δυστυχώς «κάνατε λάθος»!!! Δεν είναι αδικία;;
    Σκεφθήκατε, Κυρία Υπουργέ, μήπως κάποια απ’ αυτά τα παιδιά βρεθούν ξανά εκτιθεμένα να ψάχνουν για νέο σχολικό περιβάλλον;
    Οι μαθητές των Πειραματικών Γυμνασίων ξανακληρώνονται για την εισαγωγή τους στο Λύκειο;
    Ελπίζω να λάβετε υπόψη σας τις αγωνίες των μαθητών και των οικογενειών τους και να μην οδηγήσετε, τους ήδη φοιτούντες μαθητές, σε νέες εισαγωγικές εξετάσεις.
    Με εκτίμηση
    Αθανάσιος Τσιαστιάβας

  • 30 Απριλίου 2020, 18:24 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστεί το άρθεο 18 που αφορά στην επαναξιολόγηση των μαθητών που έχουν ήδη εισαχθεί με εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια. Η διάταξη αυτή είναι το λιγότερο άδικη και αντιπαιδαγωγική, μιας και απαιτεί από παιδιά που κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν με ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις, να επαναξιολογηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον ψυχισμό των παιδιών αυτών που διανύουν την ιδιαίτερη περίοδο της εφηβείας. Τα παιδιά αυτά έχουν ήδη αποδείξει τις δυνατότητές τους. Εκεί που θα έπρεπε να γίνεται συνεχής αξιολόγηση είναι στο δυναμικό των καθηγητών, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες του σχολείων από την αρχή της σχολικής χρονιάς και να μην παρατηρούνται τα απαράδεκτα φαινόμενα της έλλειψης καθηγητών , σε σχολεία που θέλουν να λέγονται Πρότυπα..

    Με εκτίμηση,

    Κατσαρού Ελευθερία

  • 30 Απριλίου 2020, 18:13 | Χ.Ε

    Εύχομαι πραγματικά να διαβάσετε και λάβετε υπόψη σας τα σχόλια των παιδιών αυτών . Τα διαβάζω και συγκινούμαι για το πόσο ώριμα χαρισματικά παιδιά είναι και πόσο αγαπάνε το σχολείο και την μάθηση. Λάβετε υπόψη σας την κραυγή αγωνίας τους για κάτι που είναι κεκτημένο και δικαίωμα τους το έχουν καταφέρει με κόπο και την αξία τους. Δεν θέλετε να αιφνιδιάσετε τα παιδιά και τις οικογένειες των Πειραματικών δεν έχετε ανακοινώσει πώς θα μπουν τα παιδιά φέτος στα Πρότυπα έχω την αίσθηση ότι θα μπουν χωρίς εξετάσεις και οι μόνοι που είναι αιφνιδιασμένοι και έχουμε παγώσει είναι τα παιδιά της Α και Β γυμνασίου. έχουν χάσει και αυτά κι εμείς τον ύπνο μας θα πρέπει να τοποθετηθεί το Υπουργείο πάνω στο άρθρο 18 είναι τόσες οι διαμαρτυρίες.
    Τα λόγια της κόρης μου με έχουν στεναχωρήσει πολύ και αισθάνομαι και εν μέρη υπεύθυνη γιατί είχε και θέση στο Μουσικό και μισή υποτροφία σε Ιδιωτικό. Μου είπε Μαμα δεν φοβάμαι τις εξετάσεις γενικά γιατί ως τώρα όπου και αν έχω δώσει (και όλα αυτά τα παιδιά έχουν διακριθεί σε πολλές) δεν είχα να χάσω κάτι αυτή τη φορά όμως αν αποτύχω θα χάσω τα πάντα. Θέλω να γίνω επιστήμονας έχω όνειρα δεν θέλω να φύγω απο το σχολείο μου γιατί δεν θα βρω πουθενά αλλού αυτούς τους καθηγητές.
    Σεβαστείτε τα παιδιά και στηρίξτε την Αριστεία όπως είχατε υποσχεθεί.

  • 30 Απριλίου 2020, 18:05 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Τα επιχειρήματα που θέτει η αιτιολογική έκθεση περί ισότητας των ευκαιριών, περί ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού και περί επίτευξης της αριστείας, για να υποστηρίξει τις εξετάσεις ανάμεσα στα πρότυπα γυμνάσια και στα πρότυπα λύκεια, είναι αντιεπιστημονικά και ρατσιστικά για τους μαθητές των προτύπων γυμνασίων, που αντιμετωπίζονται ως μαθητές β’ κατηγορίας.
    Και εξηγώ γιατί.
    Αν το άρθρο 18 ψηφιστεί ως έχει:
    1. Οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων είναι de facto αποκλεισμένοι από την ισότητα των ευκαιριών καθώς για να έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν το σχολικό τους περιβάλλον, κάτι που ισχύει για όλα τα υπόλοιπα παιδιά των δημόσιων σχολείων, θα πρέπει να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στο λύκειο. Επίσης θα είναι οι μοναδικοί μαθητές στην Ελλάδα που θα κινδυνεύουν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον χωρίς τη θέλησή τους, μαζί ασφαλώς με τους μαθητές που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα (αν ισχύει και για αυτούς η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, ειλικρινά δεν το γνωρίζω). Άρα για ποια ισότητα των ευκαιριών ομιλείτε;
    2. Οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων είναι de facto αποκλεισμένοι από την ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού γιατί σε περίπτωση αποτυχίας τους θα βρεθούν σε ένα λυκειακό σχολικό περιβάλλον, στο λύκειο της γειτονιάς οι περισσότεροι, το οποίο είναι ήδη διαμορφωμένο από τα προηγούμενα γυμνασιακά χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχοσύνθεσή τους. Ουσιαστικά οι μαθητές αυτοί θα εξοστρακιστούν. Άρα αναφέρεστε σε μια ανανέωση την αρνητική πλευρά της οποίας (ένταξη σε ένα ήδη διαμορφωμένο σχολικό περιβάλλον)θα πληρώσουν αποκλειστικά οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων στην κρίσιμη εφηβική ηλικία τους. Δεν ισχύει το ίδιο για τη μετάβαση από το δημοτικό στο πρότυπο γυμνάσιο όπου όλα τα παιδιά που επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους διαμορφώνουν εξ’ αρχής το νέο τους σχολικό περιβάλλον γιατί προέρχονται από διαφορετικά δημοτικά σχολεία.
    Τέλος επισημαίνω ότι οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων είναι de facto άριστοι και το έχουν αποδείξει τόσο με την εισαγωγή τους όσο και με τις επιδόσεις τους. Σε ένα απαιτητικό σχολικό περιβάλλον, με καθηγητές που «περνάνε» κόσκινο τους μαθητές τους, αριστεύει κάθε χρόνο πάνω από το 95%. Άρα δεν ισχύει ούτε το επιχείρημα επίτευξης της Αριστείας. Εκτός και αν δεν ισχύουν τα αριστεία που δίνει του υπουργείο σας και έχουν την υπογραφή σας.
    Συμπέρασμα: Το άρθρο τιμωρεί τους μαθητές (νυν και μελλοντικούς) των προτύπων γυμνασίων και την προσπάθεια που έχουν καταβάλλει οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Και επειδή ο βασικός παράγοντας που συμβάλλει στο να είναι ένα σχολείο πρότυπο δεν είναι ούτε η πολιτική του υπουργείου (μην ξεχνάμε τα εκπαιδευτικά κενά που έχουμε κάθε χρόνο και τα κτιριακά προβλήματα που ταλανίζουν λίγο ως πολύ όλα τα πρότυπα), ούτε κάτι άλλο, αλλά κυρίως η ποιότητα των μαθητών τους, ουσιαστικά πλήττοντας τους μαθητές των προτύπων γυμνασίων επιφέρετε πλήγμα και στα ίδια τα σχολεία.
    Πιθανώς και σε αυτό να αποσκοπείτε.
    Αν όχι ακούστε τους γονείς που έχουν όλο το δίκαιο και θα το υπερασπιστούν με κάθε τρόπο και πάρτε το πίσω.

  • 30 Απριλίου 2020, 18:02 | Θ.Θ

    Διαβαζοντας κανεις το αρθρο 18 διαπιστωνει ποσο επιπολαια και βιαστικα (αληθεια γιατι τοση βιασυνη) εχει συνταχθει.
    Δειτε ενα παραδειγμα. Ο μαθητης της φετινης β γυμνασιου θα πρεπει να κανει τα παρακατω:
    1) να καλυψει τα φετινα κενα της β γυμνασιου αφου χαθηκε η μιση χρονια.
    2)να δωσει ενδωσχολικες εξετασεις για να αποφοιτησει απο το γυμνασιο.
    3)να συμμετεχει τα απογευματα στους ομιλους των προτυπων γυμνασιων
    4)να προετοιμαστει για εξετασεις διπλωματων αγγλικων γαλλικων
    5)να δωσει πανελληνιες εξετασεις για εισαγωγη στο προτυπο λυκειο με την πλατη στον τοιχο αφου το διλλημα ειναι live or die.
    Συγνωμη αλλα ο μαθητης που μπορει να κανει ολα τα παραπανω θα επρεπε να βρισκεται ηδη στο ΜΙΤ.

    Εαν εγω ο απλος γονεας σκεφτομαι τα παραπανω που δεν μπορει να τα σκεφτει η εξιδεικευμενη επιτροπη συνταξης του νομοσχεδιου φανταστειτε τι αλλα προβληματα θα υπαρχουν στο νομοσχεδιο στο συνολο του.
    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 18 ΣΗΜΕΡΑ.

  • 30 Απριλίου 2020, 17:56 | Τάνια |Γκιώκα

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου
    «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Παρακαλούμε να λάβετε υπ΄ όψη σας τις παρακάτω σκέψεις σχετικά με το άρθρο 18 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την παιδεία που έχει παρουσιάσει το υπουργείο σας.

    Η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις”, αποδεικνύεται πολλαπλώς προβληματική ως προς τον τρόπο επιλογής των μαθητών στα πρότυπα σχολεία, θέτει δε και πλήθος ζητημάτων συνταγματικότητας, ιδίως λόγω ελλείψεως μεταβατικών ρυθμίσεων και σχετικής πρόβλεψης για τους ήδη φοιτούντες μαθητές της α΄ και β΄ τάξεως των προτύπων Γυμνασίων.

    Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι μαθητές που εισήχθησαν, κατόπιν απαιτητικών και αδιάβλητων εξετάσεων, και φοιτούν σήμερα στις α΄ και β΄ τάξεις των προτύπων Γυμνασίων, εγγράφονται στα αντίστοιχα συνδεδεμένα πρότυπα Λύκεια αυτοδίκαια, εφόσον βεβαίως επιτύχουν στις απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις [βλ. τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 6 του ν. 3966/2011 “Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων … και λοιπές διατάξεις” (Α΄118) (όπως ίσχυε μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 11 του ν. 4327/2015, Α΄ 50), και του άρθρου 90 του ν. 4610/2019 (Α΄70), σύμφωνα με τις οποίες «…. Η επιλογή των μαθητών και μαθητριών [στα πρότυπα Γυμνάσια] αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη (Α΄ τάξη Γυμνασίου) και μόνο, ενώ η σχολική πορεία των μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο των σχολείων αυτών υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις»].

    Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου οι μαθητές της α΄ και β΄ τάξεως των προτύπων Γυμνασίων, οι οποίοι έχουν εισαχθεί -κατόπιν εξετάσεων- υπό την ισχύ των προεκτεθεισών διατάξεων, αποβλέποντας κατά την εισαγωγή τους στην εκ του νόμου προβλεπόμενη εξαετή φοίτηση σε πρότυπο Γυμνάσιο και στο συνδεδεμένο με αυτό πρότυπο Λύκειο, καλούνται, όλως αιφνιδιαστικώς, να δώσουν, πέραν των ενδοσχολικών- απολυτήριων εξετάσεων, και εισαγωγικές εξετάσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν εκ νέου την παραμονή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, και να μην αναγκαστούν να αλλάξουν βιαίως και παρά τη θέλησή τους σχολικό περιβάλλον, κατά την ιδιαίτερη σημαντική μετάβασή τους προς το Λύκειο, η οποία συμπίπτει με την πολύ δύσκολη ηλικιακή φάση της εφηβείας. Η ρύθμιση αυτή αποδεικνύεται πολλαπλώς προβληματική , όχι μόνο για τους ήδη φοιτούντες μαθητές, αλλά και για τους μαθητές που πρόκειται να φοιτήσουν σε αυτά, καθώς και για τον χαρακτήρα και τους στόχους των προτύπων σχολείων, για τους ακόλουθους λόγους:

    – Κατά προφανή παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ασφάλειας δικαίου και της απορρέουσας από αυτήν προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το Κράτος μεταβάλλει όλως αιφνιδιαστικώς τον τρόπο εισαγωγής στα πρότυπα Λύκεια, απουσία μεταβατικής ρύθμισης για τους ήδη φοιτούντες μαθητές, οι οποίοι κατά την εισαγωγή τους απέβλεψαν στην εκ του νόμου προβλεπόμενη εξαετή φοίτηση σε πρότυπη σχολική μονάδα. Τούτο δε ενισχύει το άγχος όλων των μαθητών, καθώς τυχόν μη επιτυχία στις εξετάσεις αυτές ανατρέπει πλήρως τον προσωπικό προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους, αναγκάζει τον μαθητή (ο οποίος στην ευαίσθητη φάση της εφηβείας βιώνει ήδη πολλές και σημαντικές αλλαγές) σε βίαιη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με τις όποιες πρακτικές και ψυχολογικές προεκτάσεις τούτο συνεπάγεται κατά την ιδιαιτέρως δύσκολη και σημαντική μετάβαση αυτού προς το Λύκειο.

    -Κατά πρόδηλη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) και της επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένης στο άρθρο 16 παρ. 4 του Συντάγματος υποχρέωσης του Κράτους να ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, θέτει σε δυσμενέστερη θέση, έναντι όλων των υπόλοιπων μαθητών, του μαθητές των πρότυπων Γυμνασίων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που αναγκάζονται να υποστούν υποχρεωτικώς (εκ νέου) εισαγωγικές εξετάσεις στο πρότυπο Λύκειο, προκειμένου να μην αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι μαθητές της Γ΄ γυμνασίου μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικώς στις εισαγωγικές εξετάσεις των προτύπων Λυκείων (οι οποίες σημειωτέον προβλέπονται και υπό το ισχύον καθεστώς κάθε έτος, ενώ δημιουργούνται και νέα πρότυπα Λύκεια με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου), εφόσον θέλουν να επιδιώξουν την εισαγωγή τους σε αυτά, σε περίπτωση δε μη επιτυχίας, απλώς συνεχίζουν να φοιτούν στο ήδη οικείο σχολικό περιβάλλον.

    – Αποπροσανατολίζει τα παιδιά των προτύπων Γυμνασίων από τους στόχους της διευρυμένης μάθησης, καλλιέργειας, εμβάθυνσης και καινοτομίας, τους οποίους υποτίθεται ότι εξυπηρετεί η πρότυπη εκπαίδευση. Σε αντίθεση προς τον ίδιο τον σκοπό της αναβάθμισης των προτύπων σχολείων που εξαγγέλλεται στο άρθρο 11 του ίδιου σχεδίου νόμου, με τη ρύθμιση του άρθρου 18 δεν υπηρετούνται οι επιδιωκόμενοι στόχοι της ανάπτυξης της δημιουργικότητας, καινοτομίας κ.λπ., καθώς οι μαθητές του γυμνασίου αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή στους προαιρετικούς ομίλους που διοργανώνονται στα σχολεία τους, τους οποίους μέχρι σήμερα με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία παρακολουθούν πέραν του σχολικού προγράμματος και ωραρίου, ενώ αποθαρρύνονται και από τη συμμετοχή σε μαθητικούς και λοιπούς διαγωνισμούς γνώσεων και δεξιοτήτων, στους οποίους μέχρι σήμερα με προθυμία συμμετέχουν και πρωτεύουν. Τούτο δε διότι, τον όποιον ελεύθερο χρόνο τους θα τον απορροφά πλέον η στείρα αναπαραγωγή γνώσεων και η φροντιστηριακή προετοιμασία, προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στο πρότυπο Λύκειο.

    – Καλλιεργεί, κατά τρόπο παιδαγωγικά αλλά και ηθικά απαράδεκτο, τον στείρο ανταγωνισμό μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης των προτύπων σχολείων, σε βαθμό που καταλύεται κάθε έννοια συνεργασίας και κοινής προσπάθειας (ενισχύοντας αντίθετα τη βαθμοθηρία). Τα παιδιά παύουν να είναι συμμαθητές και συναγωνιστές προς τη γνώση, γίνονται απλοί ανταγωνιστές σε ένα αγώνα για μία θέση στο πρότυπο Λύκειο. Ακόμα και στις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν έχεις να ανταγωνιστείς υπό την έννοια αυτή τον διπλανό σου, καθώς οι θέσεις και οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες. Εν προκειμένω, όμως, και με δεδομένο ότι η δυνατότητα εξετάσεων εισαγωγής στο πρότυπο Λύκειο προβλέπεται μόνο στο πλαίσιο κάθε σχολικής μονάδας χωριστά, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο στείρος ανταγωνισμός μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης θα θριαμβεύσει!

    -Χρεώνει τον άριστο μαθητή με μία εντελώς άδικη “αποτυχία” και τον τιμωρεί με την βαρύτερη δυνατή -στο πλαίσιο του σχολείου- ποινή, αυτήν της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος. Τούτο δε όχι για το λόγο ότι ο μαθητής αυτός δεν είναι ικανός ή άριστος, αλλά, επειδή απλώς δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να πρωτεύσει μεταξύ των συνυποψηφίων του και να καταλάβει μία από τις περιορισμένες θέσεις (την οποία, ωστόσο, είχε ήδη καταλάβει, αφού έχει ήδη υποστεί τη βάσανο των εξετάσεων επιτυχώς…). Ακόμα και καθόλα άριστοι μαθητές κινδυνεύουν με το σύστημα αυτό να βρεθούν εκτός προτύπου και να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Η βίαιη αυτή αλλαγή αυτή μπορεί να αποβεί πράγματι ολέθρια για τον άριστο και φιλότιμο μαθητή, που αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο ως “αποτυχημένος”, (άριστος μεν, πλην αποτυχημένος). Δυστυχώς, οι ψυχολογικές προεκτάσεις της άδικης και -πέραν του σκοπού του νόμου- “αποτυχίας” αυτής δεν φαίνεται να απασχολούν καθόλου τους συντάκτες του σχεδίου νόμου, οι οποίοι, κατά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 παρ. 4 του Συντάγματος, τιμωρούν με το χειρότερο δυνατό τρόπο τα παιδιά (και τις οικογένειές τους), που, έχοντας πραγματική θέληση για γνώση και ανάπτυξη των οριζόντων τους (επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερη ωριμότητα προς τούτο ήδη από την ευαίσθητη ηλικία των 11 ετών), έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν το εκπαιδευτικό σύστημα, που τους είχε υποσχεθεί εξαετή φοίτηση σε μία πρότυπη σχολική μονάδα, και, με προσωπικό μόχθο των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους, κατάφεραν να επιτύχουν σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις και να εισαχθούν στα σχολεία αυτά. Σημειωτέον δε ότι όλες αυτές οι τόσο σοβαρές για το μέλλον των παιδιών αποφάσεις λαμβάνονται εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς επαρκή ενημέρωση και δυνατότητα τοποθέτησης επί των ρυθμίσεων αυτών όλων των εμπλεκόμενων μερών, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

    -Κατ’ αποτέλεσμα, η επίμαχη ρύθμιση αποτρέπει τους άριστους μαθητές να επιδιώξουν την εισαγωγή τους σε πρότυπα σχολεία, καθώς ο κάθε μαθητής, και δη ο άριστος, επιθυμεί ασφάλεια και βεβαιότητα για το σύστημα και το σχολικό περιβάλλον που θα ακολουθήσει, ιδίως κατά τη φάση της μετάβασής του στο Λύκειο, ήτοι λίγο πριν την τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Προτρέπει, αντίθετα, τους μαθητές αυτούς και τους γονείς τους να καταφύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, επιδιώκοντας ενδεχομένως κάποια υποτροφία. Το ίδιο, ενδεχομένως, αναγκαστούν (πάση θυσία) να κάνουν και οι γονείς των παιδιών των πρότυπων Γυμνασίων, που τελικώς δεν καταφέρουν να περάσουν στο συνδεδεμένο πρότυπο Λύκειο, προκειμένου να περιορίσουν την τεράστια ηθική και ψυχολογική βλάβη που θα επιφέρει στο παιδί τους η επαναφορά του στο σχολείο της γειτονιάς, με την ιδιότητα του “αποτυχημένου”.

    – Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως με τον τρόπο αυτό δεν ενισχύεται ο θεσμός των προτύπων Λυκείων, ο οποίος ενισχύεται πράγματι μόνο με τη δημιουργία επιπλέον σχολικών μονάδων και τάξεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να φοιτήσουν σε αυτά, και όχι με το να αφαιρείται το ήδη κεκτημένο -βάσει εξετάσεων – δικαίωμα άριστων και ικανών μαθητών να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη σχολική μονάδα που έχουν επιτύχει (αδιαφορώντας μάλιστα για τις συνέπειες που θα επιφέρει η αλλαγή αυτή στην εξέλιξη και τη ζωή των μαθητών αυτών). Εξάλλου, οι μαθητές των προτύπων Γυμνασίων καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης τους επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο για τα μαθήματα του σχολικού προγράμματος, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα και πολύ υψηλό μέσο όρο βαθμολογίας, συμμετέχουν δε με μεγάλη προθυμία στους προαιρετικούς εκπαιδευτικούς ομίλους, πέραν του σχολικού προγράμματος και ωραρίου, ενώ, παράλληλα, πρωτεύουν σε μαθητικούς και λοιπούς διαγωνισμούς, εκπληρώνοντας έτσι στο ακέραιο τους σκοπούς της πρότυπης εκπαίδευσης που ταυτίζονται, άλλωστε, με τους προσωπικούς τους στόχους. Επιπλέον, το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα των προτύπων προβλέπει συνεχή και αυστηρή αξιολόγηση των μαθητών, ενώ στις εξαιρετικές περιπτώσεις που κρίνεται από το διδακτικό προσωπικό ότι οι μαθητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των σχολικών αυτών μονάδων προβλέπονται ειδικά θεσμοθετημένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    -Τέλος, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, και οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων, είναι πάνω απ’ όλα έφηβοι και πρέπει να αναγνωρίζεται και να γίνεται αποδεκτή η ιδιαίτερη ψυχολογία τους. Υπάρχει πλήθος επιστημονικών μελετών που συμπερασματικά καταλήγουν ότι τα παιδιά αυτά διαθέτουν ιδιαίτερα γνωστικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να τα καταστήσουν ευάλωτα στην περίοδο της εφηβείας, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα ραγδαίες μεταβολές και σημαντικές αναπτυξιακές απαιτήσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα παιδιά αυτά έχουν υποστεί ιδιαίτερες θυσίες σε μια πολύ τρυφερή ηλικία, όταν αποφάσισαν να μπουν στην επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας και της συμμετοχής σε αυτές τις τόσο απαιτητικές εξετάσεις. Η επιτυχία δε στις εξετάσεις αυτές αποτέλεσε την πλήρη δικαίωση των προσπαθειών και των κόπων τους. Συνεπώς μία ακούσια απομάκρυνση από το σχολικό τους περιβάλλον, θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβαρυντική στην ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία τους και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσουν επιδόσεις πολύ κατώτερες των δυνατοτήτων τους ή ακόμα να οδηγηθούν σε σοβαρή, δυνητικά επικίνδυνη κατάθλιψη.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους η επίμαχη ρύθμιση, κατά την οποία απαιτείται εκ νέου αξιολόγηση των μαθητών των προτύπων Γυμνασίων για την εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο πρότυπο Λύκειο είναι συνταγματικώς μη ανεκτή, παιδαγωγικά άστοχη και εσφαλμένη, ενώ παρουσιάζεται ιδιαίτερα άδικη και ηθικά.
    Με ιδιαίτερη εκτίμηση

  • 30 Απριλίου 2020, 17:56 | Νεκτάριος Παπαδόπουλος

    Αξιότιμη κα Κεραμέως,

    Οι φωνές 760 μέχρι στιγμής ανθρώπων, γονείς, μαθητές, υποψήφιοι μαθητές, αλλά και τόσοι άλλοι, απλώς υποστηρικτές των πρότυπων σχολείων, έχουν ενωθεί στη διαβούλευση αυτή. Νιώθουμε ήδη να μας ενώνει κάτι σημαντικό, ουσιαστικό. Η αγάπη για την εκπαίδευση, την καλλιέργεια και την πρόοδο. H αγάπη για την ουσία, το να κάνεις “κάτι παραπάνω” και το να φτάνεις “λίγο πιο πέρα”. Αναμφίβολα υπάρχουν και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας που δεν έχουν πάρει μέρος στη διαβούλευση αυτή με τα σχόλιά τους, που όμως μοιράζονται την ίδια αγάπη και θέλουν να έχουν την ευκαιρία να επιδιώξουν κι εκείνοι όλα αυτά που ονειρεύονται. Και έχουν δίκιο! Όμως η λύση δεν βρίσκεται στις “μουσικές καρέκλες”. Αν υπάρχουν πολλοί “άριστοι” στην κοινωνία μας, τότε μπράβο μας! Αν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μπορεί να παρέχει σε όλους τους “άριστους”, την εκπαίδευση που τους αξίζει, τότε μπράβο του! Αν όλα τα σχολεία της χώρας μας είναι στο επίπεδο των πρότυπων σχολείων, μπράβο τους! Αν, όμως, το επίπεδο της εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι τέτοιο ώστε οι νησίδες αριστείας να είναι μόλις 4 και να χωράνε σ’ αυτές μετά βίας 1.000 άριστοι, τότε το πρόβλημα δεν είναι στους αρίστους και είναι παράλογο να “τιμωρούνται” αυτοί και μόνο, με το “βγες εσύ, έλα εσύ”, “πάρε κι εσύ λίγο από καλή εκπαίδευση, σειρά τώρα έχει ο επόμενος”.
    Περιμένουμε από εσάς μια ουσιαστική προσπάθεια βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος αυτής της χώρας και όχι πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα που μόνο προβλήματα και αναστάτωση δημιουργούν. Οι μαθητές που εισάγονται στα πρότυπα Γυμνάσια θα πρέπει να συνεχίζουν αυτοδίκαια και χωρίς επιπλέον εξεταστικές προϋποθέσεις στα πρότυπα Λύκεια. Φτιάξτε όχι 24 αλλά 1.024 πρότυπα σχολεία, κάντε τα όλα πρότυπα! Αυτό θέλουμε! Αλλά αφήστε τους μαθητές ήσυχους και ήρεμους να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και το δυναμικό τους κατά τα 6 χρόνια της φοίτησής τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μην τους φορτώνετε πρόσθετα βάρη για να καλύψετε άλλες, ουσιαστικές δυσλειτουργίες του εκπαιδευτικού συστήματος. Έτι παραπάνω, για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα πρότυπα Γυμνάσια και μπήκαν σ’ αυτά με νομοθετικό καθεστώς που ρητά όριζε 6ετή φοίτηση με αυτοδίκαιη μετάβαση στο Λύκειο, είναι πέρα από κάθε λογική, κοινή ή δικαίου, η όποια επανεξέτασή τους για συνέχιση της φοίτησης στο πρότυπο Λύκειο. Ελπίζω ειλικρινά να αναθεωρήσετε!

    Με εκτίμηση,
    Νεκτάριος Παπαδόπουλος

  • 30 Απριλίου 2020, 17:48 | Βίκτωρ Μπορμπόλης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους κύκλους των γονέων παιδιών που φοιτούν ή προτίθενται να φοιτήσουν σε Πρότυπα Γυμνάσια η πρόταση για εισαγωγικές εξετάσεις στα μέχρι τώρα συνδεδεμένα Λύκεια.
    Μόλις τρία χρόνια από μια δύσκολη διαδικασία αξιολόγησης, στην οποία τα παιδιά αυτά ανταποκρίθηκαν επάξια, θα κληθούν να αποδείξουν ότι η προηγούμενη αξιολόγηση ήταν ορθή αλλά και ότι η εκπαίδευση που έλαβαν τα τρία αυτά χρόνια ήταν η πρέπουσα για ένα Πρότυπο Σχολείο, διότι έφτασαν στο επίπεδο αυτό μετά από ετήσιες προαγωγικές εξετάσεις. Άρα ουσιαστικά δεν κρίνονται αυτά αλλά το σύστημα που τα έχει υποστηρίξει για να φτάσουν ως εδώ.
    Θεωρείτε ότι αυτό είναι δίκαιο απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά; Μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε και παράλληλα να ενισχύσετε την δομή αυτών των σχολείων, εξασφαλίζοντάς τους αξιολογημένους διευθυντές και καθηγητές από την πρώτη ώρα λειτουργίας, παράλληλα με δράσεις που στοχεύουν στην αριστεία;
    Ευχαριστώ.
    Πατέρας μαθητή Βαρβακείου Γυμνασίου

  • 30 Απριλίου 2020, 17:31 | Β. Τ.

    Σε παρακαλώ μην το κανείς 👉👈

  • 30 Απριλίου 2020, 17:23 | Μητέρα μαθητή γυμνασίου

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Η φοίτηση σε πρότυπο σχολείο σημαίνει για τα παιδιά τη δυνατότητα συμμετοχής σε μια διδακτική εμπειρία υψηλού επιπέδου, αλλά και τη συμμετοχή σε ομάδες καλλιέργειας δεξιοτήτων ομάδες ομοιογενείς και δυναμικές.
    Για αυτό το σχολείο σημαίνει πολλά για τους μαθητές, και τα παιδιά που πήραν τα βήμα και τοποθετήθηκαν με σεβασμό και θάρρος αυτό ακριβώς διεκδικούν και σας ζητούν να τους εξασφαλίσετε.

  • 30 Απριλίου 2020, 17:23 | Μαθήτρια Πρότυπου σχολείου

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
    Θα σας παρακαλέσω να εξαιρέσετε τα παιδιά που φοιτούν τώρα στην α’ και στην β’ τάξη των πρότυπων γυμνασίων από τις εισαγωγικές εξετάσεις για το αντίστοιχο Λύκειο. Είναι άδικο ενώ δώσαμε εξετάσεις με την προυπόθεση ότι θα έχουμε εξασφαλισμένα τα επόμενα 6 χρόνια της εκπαίδευσής μας να μας αιφνιδιάζεται, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στην μέση μιας πανδημίας. Δεν υπάρχει λόγος να μας βάλετε να ξαναπεράσουμε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία ξανά και δεν είναι ηθικό να προσπαθείτε να μας απομακρύνετε από το σχολικό μας περιβάλλον και τους φίλους μας. Μπείτε για ένα λεπτό στην θέση μας γιατί μόνο έτσι θα καταλάβετε πόσο άγχος μας προκαλούν αυτές οι εξετάσεις. Η αποτυχία δεν είναι επιλογή για εμάς.

  • 30 Απριλίου 2020, 17:21 | Κατερινα Καβαλαρη Στεφανη

    Ειμαι μητερα μαθητη ΣΤ δημοτικου που εχει βαλλει στοχο την εισαγωγη του σε Προτυπο γυμνασιο.Δυστυχως η οικονομικη μας κατασταση δεν μας επιτρεπει να καλυψουμε τα εξοδα του φροντιστηριου.Ετσι απο περσι θεσαμε ενα πλανο για να καλυψουμε την υλη μονοι μας,με τη βοηθεια φιλων οι οποιοι μας προμηθευουν υλικο για την προετοιμασια του παιδιου και μας προτεινουν και καποια βιβλια.Δεν ειναι ευκολο ομως για μια μαμα να εχει και το ρολο της δασκαλας αλλα αυτο ηταν επιλογη μας.
    Επιλογη μας ηταν να υποβαλλουμε τον εαυτο μας σε αυτη τη δυσκολη διαδικασια των εξετασεων,της τηρησης ενος αυστηρου προγραμματος μελετης και συνεπειας απο εντεκαχρονα.Ολο αυτο ειναι αποδεκτο γιατι θελετε να επιλεξετε παιδια που μπορουν να ανταποκριθουν στις απαιτησεις των σχολειων αυτου του τυπου.
    Αυτο που δεν καταλαβαινω και δεν μπορω να το εξηγησω και στο γιο μου, ειναι πως ειναι δυνατο παιδια που εχετε επιλεξει ΕΣΕΙΣ ως αριστα, με τα κριτηρια που εχετε θεσει ΕΣΕΙΣ,θα τα διδαξετε τρια χρονια με τις συγχρονες μεθοδους που εχετε προτεινει ΕΣΕΙΣ, θα θεωρησετε οτι ειναι ακαταλληλα για το λυκειο,ενω μεχρι εκεινη τη στιγμη ηταν αριστα κατα τη γνωμη σας και θα τα υποβαλλετε σε εξετασεις ξανα.Ειναι σα να περασεις στο πανεπιστημιο και στα μεσα της φοιτησης να σου πουν να ξαναδωσεις.
    Θεωρω οτι η εκπαιδευση πρεπει να εχει μια συνεχεια,γι’αυτο καλο θα ηταν να μην απορριπτεται παδια που ΕΣΕΙΣ εχετε επιλεξει, αλλα να προσπαθησετε για το αυτονοητο για ολα τα παιδια,την προσβαση τους σε ολοκληρωμενη παιδεια.Το αξιζουν,το δικαιουνται και καποια στιγμη το ονειρο μου ελπιζω να γινει πραγματικοτητα.

  • 30 Απριλίου 2020, 16:59 | Αθανασία Μανάλη

    Αγαπητή Κα Κεραμέως

    αναζητώ μία λογική εξήγηση προς τον γιο μου, μαθητή της Β τάξης του Βαρβακείου Γυμνασίου, γιατί θα κληθεί του χρόνου να περάσει την ψυχοφθόρο διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων ώστε να συνεχίσει να φοιτά στο Βαρβάκειο Λύκειο, ενώ η αδερφή του, μαθήτρια της Β΄ τάξης του Βαρβακείου Λυκείου, απλά με μια αίτηση γράφτηκε στο ίδιο Λύκειο από το όμορο Γυμνάσιο. Δυστυχώς, λογική εξήγηση που να δικαιολογεί όλη αυτή την αναστάτωση σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, σχολείο, όπως και να το δει κανείς, δεν υπάρχει.

    Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ από την πλευρά σας είναι ότι επιθυμείτε να δείτε την μεταρρύθμισή σας να εφαρμόζεται πλήρως σε βάθος τριετίας και όχι εξαετίας. Μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να έχει νόημα να γίνει στα νεο-οριζόμενα Πρότυπα Σχολεία για τα τρία πρώτα χρόνια μόνο, ώστε όλες οι τάξεις σε μια τριετία να έχουν αξιολογημένους μαθητές.

    Δεν έχετε κανένα λόγο παρεμβάλλετε εισαγωγικές εξετάσεις στο ενδιάμεσο της δεύτερης βαθμίδας στα Πρότυπα Σχολεία Αναβρύτων, Βαρβακείου, Ευαγγελικής, Ζωσιμαίας και Ιωνιδείου, καθώς ΟΛΕΣ οι τάξεις (Γυμνασίου και Λυκείου) των σχολείων αυτών έχουν παιδιά που έχουν προκύψει από ιδιαίτερα απαιτητικές εισαγωγικές εξετάσεις 78-110 εισακτέων ανάμεσα σε 700-800 υποψήφιους.

    Αποφύγετε λοιπόν τους πειραματισμούς στα παιδιά των υφιστάμενων Πρότυπων Γυμνασίων, προκειμένου αυτά να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες, αντί να προετοιμάζονται ακόμα μια φορά να αποδείξουν την αξία τους.

    Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά στα υφιστάμενα Πρότυπα είναι αξιολογημένοι καθηγητές που θα έχουν κίνητρα να κάνουν το κάτι παραπάνω στην τάξη και έξω από αυτή.

    Με τιμή

    Αθανασία Μανάλη

  • 30 Απριλίου 2020, 16:53 | Σταύρος Χατζησάββας

    Έχουμε δύο περιπτώσεις:

    Μαθητής 1.
    Πετυχαίνει την εισαγωγή του στο Πρότυπο Γυμνάσιο (ποσοστό επιτυχίας 1 στους 10).
    Αποφοιτά από το Πρότυπο Γυμνάσιο με βαθμολογία μ.ο. και στις τρεις τάξεις 19,5.
    Στις εισαγωγικές για το Πρότυπο Λύκειο πετυχαίνει βαθμό 95 στα 100 αλλά δεν καταφέρνει να περάσει (ποσοστό επιτυχίας 1 στους 3).

    Μαθητής 2.
    Δεν πετυχαίνει την εισαγωγή του στο Πρότυπο Γυμνάσιο (ποσοστό επιτυχίας 1 στους 10).
    Αποφοιτά από το άλλο Γυμνάσιο με βαθμολογία μ.ο. και στις τρεις τάξεις 16,5.
    Στις εισαγωγικές για το Πρότυπο Λύκειο πετυχαίνει βαθμό 96 στα 100 και καταφέρνει να περάσει.

    Ποιος από τους δύο είναι ο άριστος?
    Αξίζει να περάσει ο Μαθητής 2 στο Λύκειο επειδή του «έκατσε» το θέμα?
    Αξίζει ο μαθητής 1 να χάσει τους φίλους του και να απομακρυνθεί από το σχολικό του περιβάλλον για 1 μόριο? Του αξίζει αυτή η τιμωρία?

    ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ???

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ… ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ.

  • 30 Απριλίου 2020, 16:45 | Γονέας Μαθητή σε Πρότυπο Γυμνάσιο

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

    Σας παρακαλώ μην ωθείτε τα παιδιά στη μονόπλευρη ενασχόληση των δύο εξεταζόμενων μαθημάτων που όλοι γνωρίζουμε ότι θα γίνει στόχος τους στην γ΄ γυμνασίου εάν εφαρμοστεί το Άρθρο 18.

    Τα υπόλοιπα μαθήματα θα βρεθούν σε δεύτερη μοίρα και η εκπαίδευση θα χάσει τον πολύπλευρο χαρακτήρα της.

    Θα αποπροσανατολιστούν τα παιδιά των προτύπων Γυμνασίων από τους στόχους της διευρυμένης μάθησης, καλλιέργειας, εμβάθυνσης και καινοτομίας, τους οποίους εξυπηρετεί η πρότυπη εκπαίδευση.

    Θα αποθαρρύνει τους μαθητές από τη συμμετοχή στους προαιρετικούς ομίλους που διοργανώνονται στα σχολεία τους, τους οποίους μέχρι σήμερα με προθυμία παρακολουθούν πέραν του σχολικού προγράμματος και ωραρίου, ενώ θα τα αποθαρρύνει και από τη συμμετοχή σε μαθητικούς και λοιπούς διαγωνισμούς γνώσεων και δεξιοτήτων, στους οποίους μέχρι σήμερα με προθυμία συμμετέχουν και πρωτεύουν. Διότι, τον όποιον ελεύθερο χρόνο τους θα τον απορροφά πλέον η αναπαραγωγή γνώσεων και η φροντιστηριακή προετοιμασία, προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στο πρότυπο Λύκειο.

    Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας θα φορτώσει τα παιδιά με άγχος το οποίο έχουνε ήδη φορτωθεί ως μαθητές της ΣΤ’ δημοτικού και θα τα οδηγήσει και πάλι σε φροντιστήρια για να προετοιμαστούν ειδικά για αυτές τις εξετάσεις.

    Σας παρακαλώ να ξαναδείτε το συγκεκριμένο άρθρο.

    Με εκτίμηση,
    Γονέας Μαθητή Β Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

  • 30 Απριλίου 2020, 16:36 | Σταύρος Χατζησάββας

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    διαβάζω στα σχόλια των γονέων ότι είναι αρκετοί αυτοί, που ενώ το παιδί τους προετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις φέτος για την εισαγωγή στο Πρότυπο Γυμνάσιο, ένας από αυτούς είμαι και εγώ, θα το προτρέψουν να επιλέξει κάποιο άλλο σχολείο.

    Αυτό και μόνο συνεπάγει μείωση της ποιότητας των εισαχθέντων μαθητών στο Γυμνάσιο. Αν προσθέσουμε και την παράμετρο της αποτυχίας ορισμένων από αυτών στις μελλοντικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Λύκειο που θέλετε να επιβάλλετε (χωρίς μάλιστα να αξιολογείτε την επίδοσή τους στα μαθήματα αλλά μόνο από 2 ωριαία τεστ), τότε αυτομάτως πετυχαίνετε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των άριστων μαθητών στο Λύκειο.

    Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιχειρείτε να κάνετε.
    Θα σας συμβούλευα να λύσετε ξανά το πρόβλημα.

  • 30 Απριλίου 2020, 16:27 | Μαθήτρια Προτύπου

    Αυτό το άρθρο πραγματικά δεν βγήκε την κατάλληλη χρονική περίοδο…Και εγώ αλλά και οι συμμαθητές μου είμαστε ήδη αγχωμένοι και προβληματισμένοι για την κατάσταση που υπάρχει στην χώρα μας και δεν χρειαζόμασταν να μας έρθει και αυτό. Μπορώ να σας πω ότι όλοι είμαστε αναστατωμένοι χωρίς να ξέρουμε τι να κάνουμε. Πολύ ενδιαφέρεστε για τα παιδιά της χώρας σας και φαίνεται…

  • 30 Απριλίου 2020, 16:15 | Μ.Χ

    Η υπουργος τι περιμενει και δεν αποσυρει το αρθρο;Η αντιδραση του κοσμου ειναι μαζικη και καθολικη.
    Οφειλει να ακουσει.

  • 30 Απριλίου 2020, 16:03 | Μαρίνα Μ.

    Οι μαθητές που φοιτούν αυτή τη στιγμή στα Πρότυπα Γυμνάσια, πέτυχαν την εισαγωγή τους με εξετάσεις εξαιρετικά ανταγωνιστικές, γνωρίζοντας, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ότι θα αποφοιτήσουν από τα Πρότυπα Λύκεια.

    Το μέτρο αυτό ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΙ μαθητές και γονείς και είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!!!

    Πρέπει να συμπληρωθούν οι μεταβατικές διατάξεις και να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ οι μαθητές της Α και Β τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων από τις εξετάσεις εισαγωγής για το Πρότυπο Λύκειο.

    Εάν αυτό δεν συμβεί, θα κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες περί αποκατάστασης αυτής της αδικίας.

  • 30 Απριλίου 2020, 16:01 | ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ

    Κα Υπουργέ,
    η στάση σας απέναντι στην αριστεία δεν είναι σαφής. Εναντίον φαίνεται να την πολεμάει χωρίς αντικειμενικό λόγο, τη στιγμή που οι μαθητές των πειραματικών σχολείων φαίνεται να διατηρούν απλά την τύχη τους να εισαχθούν στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
    Όσοι παιδιά εισαχθήκαν στην Α γυμνασίου προτύπων έχουν επιδείξει μαθησιακές ικανότητες, θέληση αλλά και ωριμότητα πέραν της ηλικίας τους και έχουν κερδίσει το εκπαιδευτικό τους περιβάλλον.
    Δεν υπάρχει κανένας λόγος, ούτε μαθησιακός, ούτε κοινωνικός να μην μπορούν να συνεχίσουν στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης και να υποστούν μια δεύτερη δοκιμασία.
    Αφήστε τα παιδιά να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση τους και αν πρέπει κάποιος να αξιολογηθεί σίγουρα δεν είναι οι ήδη επιτυχόντες μαθητές των προτύπων σχολείων.
    Αποσύρετε την διάταξη για τις επαναληπτικές εξετάσεις για την Α Λυκείου

  • 30 Απριλίου 2020, 15:45 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ

    Διαβάζοντας τα εκατοντάδες σχόλια που έχουμε αναρτήσει αυτές τις μέρες συσσωμοι γονείς, μαθητές, φίλοι των Προτύπων σχολείων, αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να πεισουμε το Υπουργείο για την καταφανή αβλεψία και αστοχία του άρθρου 18…. Θα επιτύχουμε να της μεταδώσουμε την αγωνία, την απελπισία που μας έχει καταλάβει τις τελευταίες μέρες… Στις 18 Μαΐου τα παιδια μας επιστρέφουν στις αίθουσες, αλλά με ποια ψυχολογία; Πώς θα μπορέσουμε να τα πεισουμε ότι η προσπαθεια τους συνεχίζει να έχει νόημα; Αναρωτιέμαι… Εχω όμως εμπιστοσύνη στα χαρισματικα αυτά παιδια των Προτύπων σχολείων ότι θα νικήσουν στο τέλος…. Ας ενώσουμε όλοι τη φωνή μας όπου και όπως μπορούμε!

  • 30 Απριλίου 2020, 15:29 | Ανθή Βακάκη

    Είμαι μητέρα μαθητή της ΣΤ’ τάξης δημοτικού που προετοιμάζεται εντατικά από πέρυσι για τις εξετάσεις για τα Πρότυπα σχολεία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η φετινή σχολική χρονιά ήταν μια σοβαρή ταλαιπωρία τόσο για τα ίδια τα παιδιά μας, όσο και για τις οικογένειές μας. Ήδη τα παιδιά μας πρόκειται να αντιμετωπίσουν πάρα πολύ απαιτητικές εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια και μάλιστα στην ευαίσθητη ηλικία της έναρξης της εφηβείας τους. Προφανώς, οι πρωτοφανείς συνθήκες που έχουμε όλοι κληθεί να αντιμετωπίσουμε φέτος, τα έχουν επιπλέον επιβαρύνει σ’ αυτήν τους την προσπάθεια.
    Η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων που στηρίζουμε τα παιδιά μας στο να περάσουν αυτή τη δοκιμασία, το κάνουμε με την προσδοκία να φοιτήσουν σε ένα περιβάλλον που να προσφέρει πιο σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και μια πιο άρτια λειτουργία του σχολείου από ό,τι θα προσέφερε ένα οποιοδήποτε άλλο δημόσιο Γενικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Με δυο λόγια, προσπαθούμε ώστε τα παιδιά μας να λάβουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση σε ένα δημόσιο σχολείο. Επωμιζόμαστε το καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος των φροντιστηρίων για τις συγκεκριμένες εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι περισσότεροι εξ ημών είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις οικονομικές απαιτήσεις ενός ιδιωτικού γυμνασίου ή λυκείου.
    Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη διάταξη για την συμμετοχή των παιδιών που ήδη θα έχουν φοιτήσει σε Πρότυπο Γυμνάσιο, σε εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Λύκειο του όμορου σχολείου, είναι τουλάχιστον «τιμωρητική» τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για τις οικογένειές τους που μένουν χωρίς άλλη εναλλακτική, προκειμένου να διασφαλίσουν το ίδιο επίπεδο σπουδών για τα παιδιά τους, σε περίπτωση που αυτά αποτύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πρότυπο Λύκειο του Προτύπου Γυμνασίου στο οποίο θα έχουν ήδη φοιτήσει για τρία χρόνια, παρά μόνο να καταφύγουν είτε στο (πιθανότατα υποβαθμισμένο) Λύκειο της γειτονιάς τους είτε, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα- δηλαδή μία μικρή μειοψηφία- σε ένα ιδιωτικό Λύκειο.
    Ειλικρινά, αδυνατώ και ως πολίτης και ως επιστήμων, να αντιληφθώ σε ποια ακριβώς «αριστεία» στοχεύει η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία μάλιστα τίθεται προς ψήφιση εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά, όπως έχουν ήδη επισημάνει πολλοί από τους συμπολίτες μου. Πρόκειται μήπως για την μέσω «κανιβαλισμού» αριστεία μελλοντικών νεαρών πολιτών με διάχυτη αγχώδη διαταραχή; Ή για μία αριστεία που τιμωρεί ανελέητα τους «αρίστους», υποβάλλοντάς τους σε επώδυνες επιπλέον δοκιμασίες από αυτές που προβλέπονται για τους συνομηλίκους τους; Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων θα εξαιρούνται από την ίση μεταχείριση που προβλέπει το Σύνταγμα για τους Έλληνες πολίτες;
    Συνοψίζοντας, πρόκειται για μία διάταξη αυθαίρετη, άδικη, επιβλαβή για την ψυχική ισορροπία των παιδιών μας και επιβαρυντική, έως και απαγορευτική, για τους «μη έχοντες». Αντί για «τιμωρητικές» εμπνεύσεις ανάλογου περιεχομένου, θεωρώ ότι το σύνολο των Ελλήνων πολιτών θα εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως μία ειλικρινή και προπάντων σοβαρή προσπάθεια ώστε να φτάσουν όλα τα σχολεία της χώρας στο επίπεδο των Προτύπων. Χωρίς «μπαλώματα», χωρίς ολιγωρίες, χωρίς δικαιολογίες και χωρίς ανούσιους αιφνιδιασμούς.

  • 30 Απριλίου 2020, 15:28 | Πατέρας παιδιού προτύπου

    ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ, ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ!

  • 30 Απριλίου 2020, 15:19 | Κορύνα Μαντάγαρη -Βρεττού

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
    Θα ήθελα να καταθέσω τον έντονο προβληματισμό μου και την αντίρρησή μου σχετικά με το άρθρο18, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων, στα οποία εισάγονται μετά από ομολογουμένως απαιτητικές εξετάσεις, οφείλουν να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία εκ νέου προκειμένου να συνεχίσουν να φοιτούν στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο. Ως μητέρα παιδιού που είναι μαθητής στη Β΄ Tάξη Πρότυπου Γυμνασίου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το επίπεδο του μαθητικού δυναμικού είναι αδιαμφισβήτητα υψηλό. Δεν υπάρχει πραγματικά κανένα νόημα στο να υποβληθούν εκ νέου σε εξετάσεις που θα δημιουργήσουν αναστάτωση τόσο στη ζωή των μαθητών όσο και στων οικογενειών τους.
    Στο σύνολό τους, τα παιδιά που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια κλήθηκαν να περάσουν με τη στήριξη των οικογενειών τους τη διαδικασία εισαγωγής τους στα σχολεία αυτά που προσομοιάζει με Πανελλήνιες Εξετάσεις, στην τρυφερή ηλικία της 6ης Δημοτικού και έξι χρόνια νωρίτερα απ’ ότι ισχύει για το λοιπό μαθητικό πληθυσμό. Το επέλεξαν και επέτυχαν ακριβώς γιατί είχαν υψηλό το κίνητρο για μάθηση αλλά και την ανάγκη να βρεθούν σε ένα περιβάλλον με άλλα παιδιά με αντίστοιχα ενδιαφέροντα και αναζητήσεις. Αυτό το συναίσθημα της κοινωνικοποίησης στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας θέτεται σε κίνδυνο από το άρθρο 18 που βάζει τα παιδιά στη διαδικασία να δώσουν εκ νέου εξετάσεις στην Γ΄Γυμνασίου με το φόβο να «ξεσπιτωθούν» από το σχολείο τους που ειδικοί ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί ορίζουν ως δεύτερο σπίτι των παιδιών. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ πώς η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μετά από μια αποτυχία σε αυτές τις εξετάσεις που σκέφτεστε να θεσμοθετήσετε μπορεί να επηρεάσει την προσωπική και κοινωνική ζωή ενός 15χρονου που ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του και να ενταχθεί ως ενήλικας σε λίγα χρόνια στο κοινωνικό σύνολο.

    Αν η πρόθεσή σας είναι να δώσετε την ευκαιρία της φοίτησης σε παιδιά που θέλουν να εισαχθούν σε Πρότυπα Λύκεια θα πρέπει αντί να δημιουργείτε σύγχυση και αναστάτωση μέσα στους κύκλους των μαθητών να δημιουργήσετε νέα Πρότυπα σχολεία όπως φαίνεται να είναι και η αρχική βούληση του νομοθέτη. Γνώμη μου είναι πως τα ήδη υπάρχοντα Πρότυπα θα έπρεπε να εστιάσουν στη βελτίωσή τους, μέσα από τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής τους, της παροχής πραγματικής στήριξης στο εκπαιδευτικό προσωπικό τους και όχι μέσα από την ανανέωση του μαθητικού δυναμικού. Βοηθήστε τα παιδιά, αναγνωρίστε την αξία και την προσπάθειά τους, μην τα αφήσετε να σπαταλούν το χρόνο τους σε επίπονες, και ατέρμονες εξετάσεις, στην περίοδο της εφηβείας, που ανθίζουν και διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους και λίγο πριν το δύσκολο μονοπάτι προς το κατώφλι των Πανελληνίων εξετάσεων. Μην βάζετε μαθητές και γονείς στη διαδικασία εξετάσεων που το μόνο που θα προκαλέσουν είναι ενίσχυση της παραπαιδείας και αφαίμαξη του οικογενειακού προϋπολογισμού.
    Στη παρούσα χρονική στιγμή, δεδομένου της μεγάλης κρίσης που πλήττει τη χώρα μας αλλά και όλο τον πλανήτη από τον COVID 19, με τα παιδιά έγκλειστα στο σπίτι για περισσότερο από 40 ημέρες το τελευταίο που χρειαζόταν είναι να μιλάμε για τη θέσπιση εξετάσεων που μόνο καλό δεν θα κάνουν. Παρακαλώ όπως αλλάξετε έστω και τώρα το άρθρο 18 έτσι ώστε να μην στερήσετε από μια αιφνίδια απόφαση την πίστη των παιδιών μας στην αξία της προσπάθειας, μια αξία που θα τους συντροφεύει σε ολόκληρη της ζωή τους.

    Με εκτίμηση,
    Κορύνα Μαντάγαρη – Βρεττού
    Μητέρα Μαθητή Β΄ Ιωνιδείου Πρότυπου Γυμνασίου
    Ειδική Γραμματέας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Προτύπου Γυμνασίου Ιωνιδείου
    Δημοσιογράφος

  • 30 Απριλίου 2020, 15:18 | Μαθητής προτύπου

    Ή ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Α’ ΚΑΙ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ, Ή ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ! ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ! ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΑΤΙ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ!

  • 30 Απριλίου 2020, 15:10 | Kostas Tziolas

    Όμορφες παρέες και ομάδες μαθητών που έχουν προκύψει από τους ομίλους των Προτύπων Γυμνασίων διασπώνται και χάνονται πλέον με την μετάβασή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, αφού μετά από εξετάσεις δεν θα μπορούν να είναι όλοι μαζί.
    Ομάδες μαθητών με κοινά ενδιαφέροντα και ταλέντα σε επιστήμες Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Αστρονομιας, ομάδες με ενδιαφέρον και ταλέντο στις τέχνες και τον πολιτισμό, Θεάτρου, Κινηματογράφου, Μουσικής, Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, ομάδες Διαμεσολαβησης, Προστασίας του Περιβαλλοντος, Πληροφορικής, διαλύονται στην τρίτη γυμνασίου.

    Δεν θα μπορούν πλέον, να συζητούν μαζί για τις Επιστήμες τους και τις ανακαλύψεις γύρω από αυτές. Δεν θα μπορούν πλέον να συζητούν μαζί για τις Τέχνες τους και τις δημιουργίες γύρω από αυτές. Και ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΝ ΠΛΈΟΝ ΜΑΖΊ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΎΟΝΤΑΙ την δική τους μελλοντική προσφορά σε αυτές.
    Διότι, κα υπουργέ, ΑΥΤΕΣ είναι οι παρέες και οι φιλίες που έχουν οι άριστοι μαθητές στα Πρότυπα Γυμνάσια. Έτσι, περνούν στα διαλείμματά τους. Αυτά είναι τα κίνητρα τους για επιπλέον μάθηση ώστε να συνεχίσουν να αριστευουν. Αυτά, καλλιεργουνται στους μαθητές του Προτύπου Γυμνασίου που όπως φαίνεται θα υποβαθμιστεί η αξία του.

    Οι μαθητές του ΠΓ πλέον θα ανταγωνιζονται μεταξύ τους. Θα έχουν ως στόχο την επιτυχία τους, και μόνο, στις εξετάσεις για την μετάβαση στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο. Πόσο παράλογη ακούγεται η τελευταία πρόταση; Θα έπρεπε να γίνεται αυτοδικαίως. Κανένα ενδιαφέρον πλέον για συμμετοχή σε ομίλους επιστημών και τεχνών. Ο ελεύθερος χρόνος πρέπει να καλυφθεί με φροντιστήριο και πολύ διάβασμα. Πρέπει να γράψουν καλύτερα από τους συμμαθητές τους.

    Πολλοί θα τα καταφέρουν. Αλλά θα πληρώσουν τίμημα. Θα χάσουν φίλους και θα χρειαστεί να δημιουργήσουν νέες παρέες και ομάδες. Θα πάρει χρόνο να ταυτιστούν τα ενδιαφέροντά τους. Θα πάρει χρόνο να κερδίσουν ο ένας τον άλλο και να ονειρευτουν μαζί. Δεν θα έχουν κοινές εμπειρίες να τους ενώνουν.
    Αλλά το χειρότερο, κάποιοι δεν θα τα κατεφερουν για μια μικρή λεπτομέρεια. Για μια αδιαθεσία. Μια κρίση άγχους. Μια ίωση. Η μικρή αυτή λεπτομέρεια θα προκύψει από την βαριά ευθύνη για τον άριστο μαθητή ότι ΠΡΈΠΕΙ να καταφέρει ξανά ό,τι κατάφερε και πριν τρία χρόνια. Να μην πάει χαμένος ο κόπος του. Να μην πάνε χαμένα τόσα έξοδα των γονιών του στην προετοιμασία του. Να μην πάνε χαμένα τα όνειρά του. Και έχει ο άριστος μαθητής ΜΌΝΟ ΜΙΑ Ευκαιρία. Αν όχι, «Στο Λύκειο της περιοχής σου!» «ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕΣ».

    Θα τιμωρηθούν με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Θα αναγκαστούν πλέον, στα διαλείμματα να ακούνε τσακωμούς για τις κακές ομάδες και το κακό ποδόσφαιρο και «ποιό κινητό είναι καλύτερο από των άλλων» και τί έγραψε ο ένας στο Facebook και το Instagram για τον άλλο.
    Η ευφυΐα τους δεν θα χωράει σε τέτοιες συζητήσεις. Πώς από την Αστρονομία και την Πυρηνική Φυσική, από το Θέατρο και την Μουσική να συμμετέχουν στα bullying του instagram;
    Οι ευφυείς άνθρωποι απομονωνονται από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον τους όταν δεν βρίσκουν ενδιαφέρον. Το bullying θα πέσει επάνω τους, όπως είχε γίνει και στο Δημοτικό που φοιτούσε. Μάλλον, κα υπουργέ, θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι με τον Καθηγητή Εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού που δημιουργείται πλέον με το νέο νομοσχέδιο.

    Έτσι, αποκτούνται οι χειρότερες αναμνήσεις και καταστρεφονται τα μαθητικά χρόνια των άριστων μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων.

    Τζιόλας Κωστας.

  • 30 Απριλίου 2020, 15:06 | Μ.Τ

    Με το σκεπτικό σας, κυρία Υπουργέ, τα παιδιά που φοιτούν στην Β’Γυμνασίου, και που δεν πρόλαβαν να τελειώσουν την ύλη της φετινής χρονιάς, θα πρέπει του χρόνου να διανύσουν μαραθώνιο.
    θα πρέπει να καλύψουν την ύλη που δεν διδάχθηκε και την ύλη της Γ’Γυμνασίου
    Θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις σε 7 μαθήματα για να προαχθούν στο Λύκειο.
    Σε μία χρονιά που δεν γνωρίζει κανένας πως θα εξελιχθεί, λόγω της πανδημίας.

    Στα πρότυπα σχολεία, ένα σημαντικό πλεονέκτημα αποτελούν οι Όμιλοι που λειτουργούν μετά το πέρας του ωρολόγιου προγράμματος του σχολείου. Τα παιδιά εκεί ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα και δοκιμάζουν τις δεξιότητές τους. Είναι κάτι που ευχαριστεί τα περισσότερα και ανοίγει τους ορίζοντές τους.
    Με την προσθήκη και άλλων εξετάσεων, ουσιαστικά καταδικάζετε αυτήν την καινοτομία. Ποιο παιδί θα θέλει να πάει σε έναν όμιλο, όταν δεν θα έχει ελεύθερο χρόνο;
    Σεβαστείτε αυτά τα παιδιά. Είναι «παιδιά» και θέλουν χώρο και χρόνο για να ανθίσουν. Στην περίπτωση αποτυχίας, σίγουρα τα καταδικάζετε, μία αποτυχία δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Τα παιδιά αυτά έχουν αποδείξει την αξία τους.

  • 30 Απριλίου 2020, 14:21 | Γεώργιος Κ.

    Καλησπέρα σας.

    Είμαι γονέας μαθητή του Πρότυπου Γυμνασίου Ευαγγελική Σχολής Σμύρνης. Θεωρώ πως η πρόταση για επαναληπτικές εξετάσεις για τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο συνδεδεμένο Λύκειο είναι απαράδεκτη και έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ισχυρίζεται.

    Μια τέτοια εξέλιξη δίνει στα παιδιά το αντίθετο κίνητρο από το ζητούμενο: αντί να επικεντρωθούν στα μαθήματα του σχολείου ώστε να διατηρήσουν το επίπεδο, τόσο το δικό τους όσο και της σχολής, υψηλό, τα προωθεί να επικεντρωθούν στις εξετάσεις.

    Μια ακόμη σημαντική πτυχή είναι ότι τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια μειονεκτούν σε σχέση με τα παιδιά των υπολοίπων Γυμνασίων σε τυχόν προαγωγικές εξετάσεις καθώς λόγω των υψηλών απαιτήσεων του Πρότυπου Γυμνασίου και των επιπλέον δραστηριοτήτων (όπως των ομίλων στην περίπτωση της Ευαγγελικής Σχολής) έχουν λιγότερο χρόνο προετοιμασίας για τις εξετάσεις αυτές.

    Σημειώστε πόσο χρόνια Γενικής Παιδείας χάνονται ή υποβιβάζεται η σημασία τους όταν ένα παιδί δίνει εξετάσεις στο τέλος του Δημοτικού για εισαγωγή στο Πρότυπο Γυμνάσιο, εξετάσεις στο τέλος του Γυμνασίου για εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο και εξετάσεις στο τέλος του Λυκείου για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Όλες αυτές οι εξετάσεις είναι επιπλέον των υπολοίπων εξετάσεων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη στιγμή που οι καθηγητές, το άλλο κομμάτι υπεύθυνο για το υψηλό επίπεδο ενός Πρότυπου σχολείου, δεν εξετάζονται ποτέ.

    Για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών που θα αποτύχουν να προαχθούν στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο, την πιο σημαντική παράμετρο αυτής της διαδικασίας, έχουν τοποθετηθεί επαρκώς άλλοι γονείς.

    Το επιχείρημα ότι η τροπολογία αυτή έχει ζητηθεί από τους καθηγητές για να διαφυλαχθεί το υψηλό επίπεδο του Πρότυπου Σχολείου επειδή κάποιοι «χαλαρώνουν» είναι πολλαπλώς φαιδρό. Αν ισχύει τότε είναι αστείο καθηγητές που δεν εξετάζονται οι ίδιοι/ίδιες για την καταλληλότητά τους να ζητούν πολλαπλές εξετάσεις των μαθητών, ενώ με τον τρόπο αυτό απεμπολούν την δική τους ευθύνη για διατήρηση του ενδιαφέροντος των μαθητών και το μεταθέτουν σε απρόσωπες εξετάσεις.

    Ακόμα και αν είναι έτσι, το να τιμωρούνται όλοι οι μαθητές για κάποιες λίγες περιπτώσεις είναι άδικο και αναποτελεσματικό. Υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως π.χ. η θεσμοθέτηση βαθμολογικής βάσης για συνέχιση στο Πρότυπο σχολείο. Με τον τρόπο αυτό οι κάποιοι λίγοι που πιθανόν δεν ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις ενός Προτύπου να μπορούν να φιλτράρονται χωρίς να μπαίνουν σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές.

    Εν τέλει, μια τέτοια αλλαγή υποσκάπτει αντί να τονώνει την αποτελεσματικότητα και το κύρος των Πρότυπων Σχολείων. Οι μοναδικοί που βγαίνουν κερδισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη είναι οι φροντιστηριούχοι που μονοπωλούν τη διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα σχολεία και βλέπουν έτσι την πελατεία τους να διπλασιάζεται.

    Ελπίζω σε άμεση απόσυρση του σχετικού άρθρου.

    Με εκτίμηση.

  • 30 Απριλίου 2020, 14:16 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Τα παιδιά δίνουν εξετάσεις στην Α΄ Γυμνασίου. Γιατί να ξαναδώσουν και για να μπουν στην Α΄ Λυκείου;
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Όσοι φοιτούν σε ΠΡΌΤΥΠΑ Γυμνάσια να συνεχίζουν ακώλυτα στα αντίστοιχα ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΕΛ.
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΘΕΣΗ: 1.Να μην μετατραπούν τα σχολεία σε διαρκή εξεταστικά κέντρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ουσιαστική επαφή τους με τη γνώση.
    2. Παράκαμψη γραφειοκρατικού μηχανισμού που επιβαρύνει τη λειτουργία των σχολείων και αποσπά τους εκπαιδευτικούς από τον ουσιαστικό τους ρόλο

  • 30 Απριλίου 2020, 13:50 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ καλησπέρα σας.
    θα σας παρακαλέσω να επανεξετάσετε το άρθρο 18 που αφορά στην επαναξιολόγηση των μαθητών που έχουν εισαχθεί με εξετάσεις στα πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια.
    Οι μαθητές αυτοί έχουν ήδη διαγωνισθεί και μετά από πολλή μεγάλη μελέτη, προσπάθεια και αγωνία κατάφεραν να προκριθούν.
    Χρειάστηκε να αφιερώσουν πολύ χρόνο σε μελέτη, ταυτόχρονα με την ύλη της 6ης Δημοτικού, αποχωρίστηκαν τους συμμαθητές και φίλους που είχαν δημιουργήσει και προσπάθησαν να δημιουργήσουν νέους φίλους και να ενταχθούν σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον, υψηλών απαιτήσεων.
    Σύμφωνα με το άρθρο 18 , θα πρέπει αυτοί οι μαθητές να διακινδυνεύσουν να χάσουν οτι με τόσο κόπο και προσπάθεια κατέκτησαν και να βρεθούν εκτεθειμένοι ξανά, σε ενα νέο περιβάλλον , με έντονο το αίσθημα της αποτυχίας, το οποίο πιθανόν να προέλθει από μία και μόνη μέτρια απόδοση.
    Παραδοσιακά οι εξετάσεις σε όλες τις βαθμίδες την εκπαίδευσης είναι εισαγωγικές. Ούτε οι φοιτήτες επαναξιολογούνται για την εισαγωγής τους στα ανώτατα ιδρύματα, ούτε οι μαθητές των πειραματικών σχολείων ξανακληρώνονται. Γιατί πρέπει να βιώσουν αυτοί οι μαθητές μια τέτοια άδικη συνθήκη?
    Θα σας παρακαλούσα θερμά να λάβετε υπόψιν τις αγωνίες των μαθητών και των οικογενειών τους και είμαι βέβαιη οτι θα λάβετε την σωστή απόφαση.
    Με εκτίμηση
    Φωτεινή Ηλιακοπούλου