Άρθρο 02: Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :

α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.

2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.

Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.

3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών

Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.

4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.

  • 18 Αυγούστου 2013, 19:26 | Γεώργιος Λάμποουρας

    Σχετικά με το μάθημα της Τεχνολογίας είναι εμφανής η έλλειψη του μαθήματος μετά την κατάργηση από το ΓΕΛ. Απαιτείται η επαναφορά του ως δίωρο μάθημα του κοινού προγράμματος της Α τάξης. Όσο αφορά το Τεχνικό Σχέδιο αποτελεί μια διεθνή γλώσσα της τεχνολογίας για αυτό απαιτείται η ύπαρξή του ως μάθημα επιλογής της Α τάξης. Επίσης χρειάζεται για αυτούς που θα συνεχίσουν στη Β τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών.

  • 18 Αυγούστου 2013, 19:16 | Ε.Ε

    Συμπληρωνω, για να μην παρεξηγηθω, οτι θεωρω και γω πως η υπαρξη του μαθηματος της πληροφορικης ειναι επισης απαραιτητη.

    Θεωρω επισης οτι το διωρο μαθημα της ερευνητικης εργασιας θα μπορουσε να παραληφθει μια και για να αποδωσει σωστα χρειαζεται υλικοτεχνικη υποδομη που τα περισσοτερα σχολεια δεν διαθετουν.

    Το μαθημα του σχεδιου επισης θα επρεπε με καποιο τροπο να συμπεριληφθει οπως και της δευτερης ξενης γλωσσας (πολλοι μαθητες στο σχολειο μου πηραν πτυχιο στα γαλλικα εχοντας διδαχθει αποκλειστικα το μαθημα στο σχολειο)

    Για οσα μαθηματα αυξανονται δραματικα οι ωρες θα πρεπει να υπαρχει καταλληλη αναπροσαρμογη της διδακτεας υλης αλλα και του καταλληλου διδακτικου υλικου ωστε το εκπαιδευτικο προσωπικο να μπορει να προετοιμαστει καταλληλα χωρις να ψαχνει την τελευταια στιγμη. Οι συνεχεις αλλαγες και πειραματισμποι στα αναλυτικοι προγραμματα ολα αυτα τα χρόνια μονο καλο δεν εκαναν…

  • 18 Αυγούστου 2013, 19:03 | Ε.Ε

    Ειναι παρα πολυ θετικη η αυξηση των ωρων της Χημειας στο νεο προγραμμα.

    Δεν πρεπει να ξεχναμε οτι η Χημεια ειναι απολυτα συνυφασμενη με την καθημερινότητά μας ενω ταυτοχρονα τροφοδοτει πολλες ακομη επιστημες και εχει παμπολλες βιομηχανικες εφαρμογες. Ετσι επιστημες οπως η Ιατρικη, η Βιολογια, Βιοχημεια, Βιοτεχνολογια,Φαρμακευτικη, Ιατρικη, Γεωπονια, Γεωλογια, Τεχνολογια τροφιμων, Διατολογια, Περιβαλλοντικη επιστημη τροφοδοτουνται απο βασικες γνωσεις χημειας.

    Επισης η χημεια βρισκει εφαρμογη στην βιομηχανια των τροφιμων, πλαστικων, λιπασματων, υφασματων και ενα σωρο αλλες και φυσικα ειναι απαραιτητο εργαλειο για τη διαχειριση κοιτασματων των καυσιμων ενεργειακων πορων που προσφατα εγινε γνωστο οτι διαθετει η πατριδα μας…

    Για μενα ωστοσο, ως χημικο, το βασικο ειναι να συνδεσουν τα παιδια τη χημεια με την καθημερινότητα τους. Να γνωριζουν για παραδειγμα οτι το μονοξειδιο του ανθρακα στον καπνο δεσμευει την αιμοσφαιρινη τους, να ξερουν να διαβαζουν τις ετικετες των τροφιμων, να μην γινονται ερμαια των διαφημισεων. Μου εχει τυχει να δω μαμα να πεταει τον χυμο ποθ επινε ο γιος της γιατι εγραφε’ασκορβικο οξυ» δηλ βιταμινη C.

    Αρα απαντω και στο συναδελφο καθηγητη πληροφορικης που αναρωτιεται σε τι θα χρησιμευσει η Χημεια σε εναν μελλοντικο φοιτητη πληροφορικης.
    Απο την αλλη βεβαια δεν μπορω να μην επισημανω πως δεν καταλαβαινω και την αγωνια του, μια και το ιδιο εχουμε ζησει και μεις ολα αυτα τα χρονια: να μπαινουν στο χημικο μηχανικο ή στο γεωλογικό ή στη γεωπονία μαθητες με μονο εφοδιο τη χημεια της Α λυκειου με αποτελεσμα μετα να ψαχνονται…

    Ισως να ειναι καλο να γινεται επιλογη αναλογα με τις σχολες ενδιαφεροντος. Οσο αδικο ειναι για καποιον που εισαγεται στην πληροφορικη να μην εχει διδαχτει προγραμματισμο αλλο τοσο αδικο ειναι και για αυτον που θελει να μπει στη Γεωπονια να μην εχει διδαχτει χημεια. Ας μην ξεχναμε πως στην ελλαδα του σημερα το μελλον ειναι ο πρωτογενης τομεας

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:57 | Α. ΣΚΟΥΜΠΗ

    18 Αυγούστου 2013, 7:50| Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
    Καλησπέρα!
    Διαβάζοντας το νέο σχέδιο προγράμματος για το Γενικό Λύκειο όλοι καταλαβαίνουν ότι το μάθημα πληροφορικής εξαφανίζεται από τα Γενικά Λύκεια. Πως είναι δυνατόν στην εποχή μας τα παιδιά αυτής της ηλικίας να μη διδάσκονται την αλγοριθμική σκέψη και ιδιαίτερα οι μαθητές που πρόκειται να σπουδάσουν επιστήμες πολυτεχνικών σχολών και σχολών πληροφορικής. Οι καθηγητές πληροφορικής στήριζαν όλα τα χρόνια το γραμματειακό ηλεκτρονικό σύστημα, τις πανελλαδικές εξετάσεις των σχολείων τους και ήταν υπεύθυνοι για τα εργαστήρια πληροφορικής των λυκείων τους. Αναρωτιέμαι ποιος θα τα αναλάβει όλα αυτά χωρίς καθηγητές πληροφορικής.

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:55 | Βαγγέλης Κανίδης

    Κύριε Υπουργέ

    Σας προκαλώ να διαβάσετε το 4ο (και δυσκολότερο) θέμα των Γενικών Εξετάσεων σε όλες τις θετικές επιστήμες (Μαθηματικά , Φυσική, Πληροφορική- ΑΕΠΠ) εκεί θα διαπιστώσετε, ως μη ειδικός, ότι το μόνο θέμα που θα κατανοήσετε είναι αυτό της Πληροφορικής. Θα διαπιστώσετε ότι είναι το μόνο θέμα που θα αναφέρεται σε μια υπάρχουσα περίπτωση βγαλμένη από την καθημερινή πραγματικότητα και όχι μια τεχνητή κατάσταση.
    Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Λυκείου το μάθημα αυτό θέλετε να το καταργήσετε και να δημιουργήσουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να μιλάμε για ψηφιακό σχολείο όπου δεν θα διδάσκεται η πληροφορική.

    Ζητάμε το μάθημα της «Επιστήμης των Υπολογιστών» να εισαχθεί ως εναλλακτικό με τη Χημεία στη Β και Γ τάξη του νέου Λυκείου.
    Δεν αντιδικούμε με τούς συναδέλφους Χημικούς για το ποιά επιστήμη είναι καλύτερη, εμείς απλά σας προτείνουμε κάτι απλό:

    Αφήστε τα παιδιά στη Β και Γ Λυκείου να επιλέξουν, αφήστε τα Πανεπιστημιακά τμήματα να επιλέξουν.

    Ποιοι φοβούνται την επιλογή
    Σε έρευνα του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας το 2011 σχετικά με το ποιά μαθήματα πρέπει να διδάσκονται υποχρεωτικά στο Λύκειο τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:
    1. 91.4 % Μαθηματικά
    2. 89.2% Νέα
    3. 88.9% Ιστορία
    4. 84.3% Πληροφορική
    5. 77.3% Αγγλικά
    6. 74% Φυσική
    7. 71% Φυσική Αγωγή
    8. 70.9% Αρχαία
    9. 64.9% Χημεία

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:54 | Γρηγοριάδης Αθανάσιος

    Διαβάζοντας το σχέδιο για το νέο λύκειο μετα λύπης μου βλέπω την προσπάθεια για τον »αφανισμό» της ιταλικής γλώσσας από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Την γλώσσα μιας γειτονικής σε εμάς χώρας που αποτελεί εμπορικό και όχι μόνο εταίρο στην περιοχή της Μεσογείου. Μιας γλώσσας η οποία συμβάλλει στην προσπάθεια της εν γένει ανάπτυξης την πολυγλωσσίας στην χώρα μας. Μιας γλώσσας που θα διευκολύνει την επικοινωνία με τους γείτονές μας και τις κάθε είδους συναλλαγές με αυτούς. Δεν είναι σωστό κατά την ταπεινή μου γνώμη να περιορίζουμε τις γνώσεις των μαθητών όσον αναφορά τις θεμελιώδεις τια την χώρα μας ξένες γλώσσες. Και η ιταλική γλώσσα είναι μέσα σε αυτές. Η διατήρηση την γλώσσας αυτήν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου θα έχει μακροπρόθεσμα και ευεργετικές συνέπειες για τον τουρισμό της χώρας μας καθώς πλήθος ιταλών τουριστών συρρέουν κάθε καλοκαίρι από την γειτονική χώρα και δίνουν μια οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες του τουρισμού και τις οικογένειές τους. Στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης θεωρώ απαραίτητη την απρόσκοπτη και αποτελεσματική συνεννόηση
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μεταξύ των γειτόνων!

    Με εκτίμηση και περισυλλογή…
    Γρηγοριάδης Αθανάσιος
    Απόφοιτος σχολής Γεωτεχνικών επιστημών
    Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:30 | ekoul

    Η μείωση των ωρών της πληροφορικής στο Λυκειο σε 2 ώρες εβδομαδιαίως είναι ανεξήγητο και άκυρο ειδικά την εποχή του Web2.0.
    Η εξαλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού θα έπρεπε να ήταν πρώτο μέλημα μας το 2013.

    Κρίμα για τις γενειές που έρχονται…

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:14 | Λιάντας Χρήστος

    να επιστρέψει η πληροφορική στα σχολεία αλλά χωρίς internet.

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:13 | Μέλη ΔΕΠ κααι διδάσκοντες Τμ. Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης

    ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
    ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ
    ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
    ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,
    ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

    Οι διδάσκοντες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, λαμβάνοντας γνώση των προτάσεων του ΥΠΔΒΜΘ για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και του Λυκείου, του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, αλλά και της συνολικής εικόνας των κυβερνητικών πολιτικών τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι/ες να καταθέσουμε τα εξής:
    1. Ως προς τη διαδικασία υιοθέτησης των νέων ωρολογίων προγραμμάτων, προκαλεί θλίψη η (προφανώς σκόπιμη) παράλειψη εκ μέρους του ΥΠΔΒΜΘ επίσημης πρόσκλησης προς τα Πανεπιστημιακά Μουσικά Τμήματα να εκφέρουν άποψη. Επιδεικνύοντας το γνωστό φοβικό σύνδρομο αποφυγής τής ειδικής γνώμης των καθ’ ύλην αρμοδίων (βλ. π.χ. σύνθεση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και κατάρτιση ωρολογίου προγράμματος μουσικών σχολείων) το Υπουργείο καταλήγει στο σκανδαλώδες αποτέλεσμα να καταργεί μαθήματα μουσικής για τα οποία πρόσφατα το ελληνικό Κράτος ενέκρινε (και άρα πλήρωσε) την έκδοση βιβλίων (Β’ και Γ’ Γυμνασίου).
    2. Ο δραστικός περιορισμός και η άνευ διεθνούς προηγουμένου προωθούμενη υποβάθμιση του μαθήματος της μουσικής από τα προγράμματα διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι επιστημονικά αβάσιμη και ατεκμηρίωτη, και κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την εκπαιδευτική πολιτική όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Όλα τα πορίσματα της σύγχρονης έρευνας, όπως αποτυπώνονται σε παγκόσμια συνέδρια, στατιστικές και βιβλιογραφία, και όλα τα πολιτικά ρεύματα από τον άκρατο φιλελευθερισμό έως τον υπαρκτό σοσιαλισμό αναγνωρίζουν τις Τέχνες ως αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης.
    3. Ο περιορισμός των μαθημάτων μουσικής αποτελεί ευθεία υποβάθμιση του κύρους των μουσικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων, των προγραμμάτων σπουδών μας, και του ίδιου το γνωστικού αντικειμένου της Μουσικής. Η παράλειψη π.χ. οιασδήποτε αναφοράς στο νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο σε Ομάδα Προσανατολισμού των Τεχνών ούτε ανεξάρτητα, ούτε ενταγμένη σε κάποια από τις άλλες ομάδες προσανατολισμού (π.χ. Ανθρωπιστικές επιστήμες), είναι ενδεικτική της διαχρονικής ανικανότητας του πολιτικού μας συστήματος να αναγνωρίσει όχι απλώς τη σημασία των Τεχνών, αλλά την ίδια την ύπαρξή τους ως ανεξάρτητων γνωστικών πεδίων και άρα την αναγκαιότητα της συστηματικής εκπαίδευσης σε αυτές.
    4. Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΥΠΔΒΜΘ είναι ασυνεπείς σε σχέση με αποφάσεις που έχει λάβει στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, η διδασκαλία της μουσικής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του «Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών» (ΔΕΠΠΣ) που έχει υιοθετηθεί από το ίδιο το ΥΠΔΒΜΘ (ΦΕΚ 13666, τ. Β’, 18/10/2001). Εάν το ΥΠΔΒΜΘ έχει αποφασίσει την αναθεώρηση του πλαισίου αυτού, τότε οφείλει να παρέχει επιστημονική τεκμηρίωση, ανάλογη με αυτήν που είχε προσφέρει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο κατά την πρωταρχική εισήγηση του ΔΕΠΠΣ.
    5. Η συστηματική καλλιέργεια της μουσικής παιδείας είναι πάγια πολιτική κρατών τα οποία παρουσιάζουν αλματώδη ή σταθερή οικονομική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σκανδιναβία, Κίνα, Βραζιλία, Μεξικό, Βενεζουέλα κλπ.). Η διάδοση της μουσικής εκπαίδευσης σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού περιορίζει την εγκληματικότητα, την απομόνωση, τη διάδοση των ναρκωτικών και βοηθά στην κοινωνική συνοχή. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, η Διααμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης διαπιστώνει ότι η εγκληματικότητα και η φυγή των παιδιών από τα σχολεία λόγω της εφαρμογής του El Sistema περιορίστηκαν τόσο, ώστε κάθε δολάριο που επενδύεται στο πρόγραμμα επιστρέφει 1.68 δολάρια σε «κοινωνικά μερίσματα», ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών της χώρας. Όπως είναι πλέον παγκοσμίως αποδεκτό, το πρόβλημα των φτωχών κοινωνιών δεν είναι απλώς η έλλειψη στέγης ή τροφής, αλλά η απελπισία, η ασημαντότητα και η υποβάθμιση της προσωπικότητας.
    6. Η Ελληνική εκπαιδευτική πολιτική σε σχέση με την μουσική εκπαίδευση, διαχρονικά και ανεξάρτητα από την παρούσα οικονομική κρίση, φανερώνει παντελή έλλειψη σχεδιασμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε: α) τα ειδικά μαθήματα «Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» στα οποία οι υποψήφιοι εξετάζονται πανελλαδικώς για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν προβλέπεται να διδάσκονται (ούτε και διδάσκονταν ποτέ) στα Γενικά Λύκεια με βάση το προωθούμενο νομοσχέδιο, σε αντίθεση με άλλα ειδικά μαθήματα («Γραμμικό Σχέδιο», «Ισπανικά» κλπ)• β) η Ελλάδα είναι ίσως το μόνο κράτος στον κόσμο (συμπεριλαμβανόμενων των περισσότερων κρατών του Τρίτου Κόσμου) όπου στα εξεταζόμενα μαθήματα εισαγωγής σε Πανεπιστημιακά Μουσικά Τμήματα δεν περιλαμβάνεται η εξέταση στην οργανική ή φωνητική εκτέλεση• γ) το νέο σχέδιο Νόμου για τα Γενικά Λύκεια περιλαμβάνει παλαιότερη εξαίρεση των σχολών Εικαστικών από την υποχρέωση να δέχονται φοιτητές ειδικών κατηγοριών, αλλά όχι και των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών: το αποτέλεσμα είναι να αποκλείονται κωφοί και κωφάλαλοι από σπουδές στη ζωγραφική, αλλά όχι από σπουδές στη μουσική.
    7. Η εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα μας αγνοεί πλήρως τα παγκόσμια ευρήματα στο χώρο της νευροφυσιολογίας σχετικά με τις επιδράσεις της μουσικής στην ανάπτυξη εξαιρετικών δεξιοτήτων σκέψης και αντίληψης κατά την παιδική κι εφηβική ηλικία. Η ανθρώπινη δημιουργικότητα, η οποία καλλιεργείται συστηματικά μόνο με την εκπαίδευση στις Τέχνες, αναγνωρίζεται πλέον ως το sine qua non για την αποτελεσματική διαχείριση προβλημάτων σε όλους τους τομείς της επιστημονικής έρευνας. Η δημιουργική ενασχόληση με τη μουσική βοηθά στην ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία και ενδυναμώνει την ανθρώπινη αυτο-αξία και αξιοπρέπεια. Συνεπώς κάθε περιορισμός της καλλιτεχνικής Παιδείας συντελεί στη μακροχρόνια κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική υποβάθμιση της κοινωνίας.
    8. Η επίκληση οικονομικών λόγων για τον περιορισμό του πολιτισμού και των Τεχνών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, δεδομένου ότι το ελληνικό Κράτος ακόμα και σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης έκανε ελάχιστα για την προαγωγή τους. Η Κύπρος, μια χώρα με αντίστοιχες οικονομικές δυσκολίες και μνημονιακές υποχρεώσεις, προσφέρει δύο ώρες μαθήματος μουσικής σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού έως και την Β’ Γυμνασίου.
    Ζητούμε από την κάθε πολιτική ηγεσία:
    1. Διδασκαλία του μαθήματος της μουσικής σε κάθε τάξη του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική πράξη
    2. Ενσωμάτωση στο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου των πανελλαδικά εξεταζόμενων ειδικών μαθημάτων «Αρμονία» και «Έλεγχος Ακουστικών Μουσικών Ικανοτήτων»
    3. Σαφή αναφορά στο νέο Νομοσχέδιο για την ένταξη σε ομάδα προσανατολισμού των γνωστικών πεδίων των Τεχνών
    4. Συγκρότηση της ύλης και του ωρολογίου προγράμματος των Μουσικών Σχολείων με βάση τα πορίσματα σύγχρονων ερευνών και τις διεθνείς πρακτικές
    5. Διδασκαλία του μαθήματος μουσικής μόνο από όσους έχουν επαρκή και ειδική κατάρτιση.
    6. Εξέταση στην οργανική/φωνητική εκτέλεση για τους υποψήφιους των μουσικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων
    7. Επίσημη συμμετοχή εκπροσώπων των Πανεπιστημιακών Μουσικών Τμημάτων σε κάθε είδους επιτροπή ή ομάδα εργασίας του ΥΠΔΒΜΘ που σχετίζεται με την μουσική εκπαίδευση
    8. Εναρμόνιση της εκπαιδευτικής πολιτικής με τα όσα εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
    ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
    Δημήτρης Χανδράκης, καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος
    Ηλίας Παπαδόπουλος, καθηγητής
    Δημήτρης Πάτρας, αναπληρωτής καθηγητής
    Λήδα Στάμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια
    Κωστής Χασιώτης, επίκουρος καθηγητής
    Αθανάσιος Ζέρβας, επίκουρος καθηγητής
    Ευγένιος Πολίτης, επίκουρος καθηγητής
    Άννα-Μαρία Ρεντζεπέρη, επίκουρη καθηγήτρια
    Ίγκορ Πέτριν, επίκουρος καθηγητής
    Γιώργος Βράνος, επίκουρος καθηγητής
    Αναστάσιος Βασιλειάδης, επίκουρος καθηγητής
    Γιώργος Κυριακάκης, επίκουρος καθηγητής
    Κατρίν-Αννέτε Τσεντς, επίκουρη καθηγήτρια
    Σωκράτης Σινόπουλος, λέκτορας
    Ευθύμιος Ατζακάς, λέκτορας
    Κώστας Ράπτης, λέκτορας
    Έλενα Παπανδρέου, λέκτορας
    Πέτρος Βούβαρης, λέκτορας
    Ελευθέριος Τσικουρίδης, λέκτορας
    Γερμανός Αχαλινωτόπουλος, λέκτορας
    Ελένη Καλλιμοπούλου, λέκτορας
    Μόνικα Ανδριανοπούλου, μέλος ΕΔΙΠ
    Μιχάλης Νηστικάκης, μέλος ΕΔΙΠ
    Χαρά Σειρά, διδάσκουσα ΠΔ407/80
    Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου, διδάσκουσα ΠΔ407/80
    Θεόφιλος Σωτηριάδης, διδάσκων ΠΔ407/80
    Στυλιανός Τσακαλίδης, διδάσκων ΠΔ407/80
    Ζαφρανάς Νικόλαος, διδάσκων ΠΔ407/80
    Αγγελική Καθαρίου, διδάσκουσα ΠΔ407/80
    Μιλτιάδης Μουμουλίδης, διδάσκων ΠΔ407/80
    Φεϊζός Παντελής, διδάσκων ΠΔ407/80

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:08 | Βατρικάς Αναστάσιος

    Καλησπέρα και από εμένα.

    Νομίζω πως το λογικότερο είναι να υποχρεώνονται όσοι μαθητές επιθυμούν την εισαγωγή σε τμήματα σχετιζόμενα με την Πληροφορική, να διδάσκονται και να εξετάζονται πανελλαδικώς σε μάθημα προγραμματισμού-αλγοριθμικής με αυξημένη μάλιστα βαρύτητα, όσοι δε επιθυμούν επιστήμες υγείας και άλλες που προϋποθέτουν γνώσεις π.χ. Χημείας να έχουν την αντίστοιχη διαδικασία για την χημεία.

    Τι θα ωφελήσει σε ένα τμήμα από τα 52 ΑΕΙ-ΤΕΙ Πληροφορικής, π.χ. η χημεία, ή η βιολογία; Και σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός (ή αλγοριθμική), προάγει την μεθοδικότητα, την συνθετική και αναλυτική ικανότητα καθώς και την διαδικασία επιλύσεως πάσης φύσεως προβλημάτων.

    Ευχαριστώ.

    Βατρικάς Αναστάσιος
    Β.Π. Εφηρμοσμένη Πληροφορική
    Μ.Τ. Πληροφοριακά Συστήματα
    Γυμνασιάρχης

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:05 | ΚΩΣΤΑΣ

    Θα ήθελα να ξέρω γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα Μουσικά Λύκεια ή Λυκειακές τάξεις και το πως και με ποίον τρόπο θα ρυθμιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμά τους καθώς ο τύπος του Μουσικού σχολείου και η λειτουργία του είναι ενταγμένη στο γενικό σχολείο –Γυμνάσιο – Λύκειο με μικροδιαφορές στα μαθήματα γενικής παιδείας ώστε να μπορούν να λειτουργούν και τα μαθήματα μουσικής παιδείας με ωρολόγιο πρόγραμμα 42ωρων από την Α γυμνασίου μέχρι την Γ λυκείου. Το παρόν σχέδιο Νόμου δεν αναφέρει πουθενά τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστεί το ωρολόγιο Πρόγραμμά των Μουσικών Σχολείων (Γυμνάσια –Λύκεια) τους και εφόσον πρόκειται για νόμο θα πρέπει μάλλον να υπάρξει κάποια μνεία για τον τρόπο διευθέτησης του. Εάν η λύση στο θέμα αυτό θα είναι με Υπουργική Απόφαση πιστεύω πως σε κάποιο σημείο του θα πρέπει να το αναφέρει ρητά και να δίνει αυτή τη δυνατότητα.

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:02 | Βαγγέλης

    Γράφει ο συνάδελφος με το ψευδώνυμο Αλχημιστής!

    Ο προγραμματισμός και οι αλγόριθμοι είναι χημεία. Άλλωστε η ανακάλυψη του Si (ημιαγωγός) είναι η βάση της πληροφορικής, η χημεία για τις οπτικές ίνες παρήγαγε το διαδίκτυο, τα Compact Discs, τα DVD, οι σκληροί δίσκοι και όλα τα πλαστικά στον ΗΥ είναι χημεία. Θα έπρεπε και στο πανεπιστήμιο να κάνουν αρκετά εξάμηνα χημεία οι ηλεκτρολόγοι και οι πληροφορικοί για να μάθουν προγραμματισμό και να σεβαστούν τη μεγάλη αυτή επσιτήμη, γιατί η ύλη -τα υλικά- είναι χημικές ενώσεις, άρα και ο προγραμματισμός και οι αλγόριθμοι. Μεταξύ σοβαρού και αστείου μου έλεγε μια συνάδελφος ότι ουσιαστικά μιλάμε ότι όλα είναι χημεία, άρα οι χημικοί ξέρουμε για όλα , άσχετα με το ότι δεν το παραδέχονται οι μη χημικοί. Αν ξερεις χημεία τα υπόλοιπα τα μαθαίνεις στη δουλειά. Θα κλείσω με το ποίημα του Παλαμά όπως είναι στο πρωτότυπο «Κορώνα των επιστημών θαυματουργός Χημεία, που μέσα από τα σκύβαλα στολίδια βγάζεις και πετράδια, μπορείς τα τίμια να τα πλάσεις απ’ την ατιμία,να βρεις ερωτικούς παλμούς και στην καρδιά την άδεια;».

    ~Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΕΙΑ; AYTO ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ. ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ

    ~ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΤΛ ΣΤΟΝ ΗΥ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΕΙΑ. ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΩΔΙΚΑ ;

    ~ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΟΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΩΣ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ;

    ~ΛΕΣ : ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΕΙΑ ΑΡΑ ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ.. ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ CD ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ; ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ;

    ~ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΥΒΑΛΑ, ΤΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΥΤΕ Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ. ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

    Για το μάθημα της Πληροφορικής είναι άδικη η υποβάθμιση. Και με τη Χημεία και τους Χημικούς δεν έχω απολύτως τίποτα, αντιθέτως το μάθημα είναι απαραίτητο για τις σχετικές σχολές, αλλά όχι και όλα είναι Χημεία ρε παιδιά και καλά τα ξέρετε όλα. Λίγο απ όλα είναι ημιμάθεια χειρότερη κι απ΄την αμάθεια. Και η αλγοριθμική σκέψη δεν είναι χημεία, ας αποτελείται από πυρίτιο το CD. Αμα θες να γίνεις πλαστικός χειρουργός δε θα πεις α θα γίνω χημικός γιατί όλα είναι χημεία και το ένθεμα σιλικόνης έχει πυρίτιο. Θα γελάει ο κόσμος.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:42 | Κώστας Νικολόπουλος

    Που είναι η Πληροφορική από το Νέο Σχολείο; Πώς δικαιολογείται ο τίτλος «Νέο» χωρίς αυτό το σχολείο να διδάσκει Πληροφορική;

    Στα μέχρι τώρα σχόλια στην παρούσα διαβούλευση έχουν παρουσιαστεί ισχυρότατα επιχειρήματα για την αξία της διδασκαλίας της Πληροφορικής στο σχολείο.

    Δεν χρειάζονται άλλα επιχειρήματα. Το νιώθει και ο κάθε πολίτης, ο κάθε γονιός, ο κάθε μαθητής. Είναι προφανές ότι ένα «Νέο» Σχολείο πρέπει να διδάσκει Πληροφορική, σε κάθε βαθμίδα. Εάν αυτό ακούγεται περίεργα, τότε δείχνει την ψηφιακή φοβία μας και τον ψηφιακό αναλφαβητισμό μας, γεγονός που επιβάλλει την Πληροφορική παιδεία στο κάθε σχολείο.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:41 | Γιώργος Π.

    Είναι απαράδεκτο η Επιστήμη της Πληροφορικής μην έχει ουσιαστικά θέση στο Νέο Λύκειο. Το μάθημα της Αλγοριθμικής (που είναι ουσιαστικά το μάθημα ΑΕΠΠ που καταργείται) είναι κατι που πιστεύω όλα τα παιδιά που θα ακολουθήσουν Θετικές επιστήμες πρεπει να διδάσκονται. Κι αυτό γιατι είναι κάτι που θα τους ζητηθεί στα Πανεπιστήμια που θα φοιτήσουν, και δεν εννοώ μόνο τα τμήματα της Πληροφορικής.
    Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε οτι Πληροφορική δεν είναι μονο η χρήση του Η/Υ αλλά κυρίως η κατανόηση της λειτουργίας του και ο προγραμματισμός του που όλο και περισσότερο ανοίγει και επαγγελματικους οριζοντες στην εποχή μας (με την ανάπτυξη πχ εφαρμογών στα κινητα).

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:36 | ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

     ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
     ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
     ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΝTΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Παρέμβαση των ενώσεων – συλλόγων Εκπαιδευτικών Μουσικής στη
    Δημόσια Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου
    «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις
    αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

    Άρθρο 2

    Η εισαγωγή των μαθημάτων της μουσικής και των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλες τις τάξεις του λυκείου είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη. Οι ουσιαστικοί λόγοι έχουν αναλυθεί κατ’ επανάληψη, αλλά υπάρχουν και θεσμικοί λόγοι: Η μουσική είναι ειδικό μάθημα εξεταζόμενο στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα τμήματα Μουσικών Σπουδών και είναι ως εκ τούτου απαράδεκτο να μην υφίσταται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου. Περαιτέρω, η διδασκαλία της ιστορίας του πολιτισμού και ειδικότερα του ευρωπαϊκού, καθώς και η διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δράσεων των Λυκείων πρέπει να ανατίθεται στους «ειδικούς», δηλαδή σε εκείνους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, το γνωρίζουν και είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τους μαθητές τους στις σχετικές δραστηριότητες, όπως η οργάνωση συναυλιών, εκθέσεων κλπ. Με αυτό τον τρόπο γίνονται εφικτοί οι αναφερόμενοι στο άρθρο 1 σκοποί, όπως: «Η πραοαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των μαθητών… η ενδυνάμωση των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και η διαμόρφωση συνείδησης ενεργού πολίτη… η διασφάλιση της ισορροπίας στη σχολική ζωή ούτως ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν τη γνώση, τον ελεύθερο χρόνο, τη δημιουργία και τη συμμετοχή».

    Η πρότασή μας είναι να εισαχθεί το μάθημα της μουσικής στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων για 1 ώρα στην Α’ και Β’ τάξη και ως μάθημα επιλογής στην Γ’.

    Στο ίδιο άρθρο, δεν γίνεται καμμία αναφορά στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, στα οποία σήμερα εφαρμόζεται διευρυμένο πρόγραμμα 42 ωρών. Θεωρούμε δεδομένο ότι η ρύθμιση αυτή θα διατηρηθεί, ώστε να μην υπάρξει μείωση στις ώρες των μουσικών μαθημάτων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία τους, σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο (1824/88). Τα μουσικά σχολεία είναι, εξάλλου, ο μόνος δημόσιος φορέας που τα παρέχει.

    Υπενθυμίζεται ότι τα μουσικά σχολεία είναι από τους πλέον επιτυχημένους θεσμούς στην εκπαίδευση. Η εμπειρία του πειραματικού μουσικού γυμνασίου-λυκείου Παλλήνης στα 25 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Σταθερά είναι ένα από τα καλύτερα δημόσια γενικά λύκεια πανελλαδικά, ενώ όλα τα μουσικά σχολεία παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις στην εισαγωγή μαθητών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο σε σχολές πρώτης ζήτησης (ιατρική, νομική, πολυτεχνείο), όσο και σε σχολές μουσικών σπουδών, στις οποίες οι απόφοιτοί τους καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις εισαγωγής. Επιπλέον, τα τελευταία 20 χρόνια τα μουσικά σχολεία έχουν κυριολεκτικά αναζωογονήσει την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας με αξιολογότατους και πλήρως καταρτισμένους μουσικούς, έχουν τροφοδοτήσει δε τις ανώτατες και ανώτερες σχολές μουσικών σπουδών και τα ωδεία με αρίστου επιπέδου σπουδαστές ευρωπαϊκής μουσικής παιδείας. Μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι σήμερα οι μουσικοί πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Τα μουσικά σχολεία, τέλος, είναι οι πολιτιστικοί εκπρόσωποι του υπουργείου σε πάρα πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες, στην τηλεόραση και αλλού. Θεωρούμε απαραίτητο να διατηρηθεί η φυσιογνωμία του γενικού μουσικού λυκείου με την αναλογία των ωρών που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

    Η πρότασή μας για τα μουσικά σχολεία είναι:
    α) Να οριστεί πρόγραμμα 42 ωρών λειτουργίας των μουσικών σχολείων.
    β) Να οριστεί ελάχιστο πρόγραμμα 10 ωρών μουσικών μαθημάτων.
    γ) Να οριστεί για την Α’ και Β’ και Γ’ τάξη μουσικών λυκείων πρόγραμμα 32 ωρών μαθημάτων γενικής παιδείας (για την Γ’ ήδη προβλέπεται στο σχέδιο).

    Άρθρα 3 και 4

    Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου για το “Νέο Λύκειο”, οι όποιες εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να αποδεσμευθούν από το λύκειο. Όμως, όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου αναιρούνται από τα άρθρα 3 και 4! Με τις επαναλαμβανόμενες κατ’ έτος Πανελλήνιες εξετάσεις, οι μαθητές των γενικών λυκείων μετατρέπονται ουσιαστικά από την ηλικία των 14 και 15 χρονών σε υποψήφιους φοιτητές, οι οποίοι θα κυνηγούν επί μιά τριετία τους βαθμούς σε συγκεκριμένα μαθήματα για την εισαγωγή τους σε «καλή» σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αντιφατικότητα των διατάξεων είναι προφανής, όπως και ο αντιπαιδαγωγικός χαρακτήρας τους, καθώς εκτός από την διαιώνιση του “εξετασιο-κεντρικού” συστήματος, παραβλέπονται τα εκατοντάδες παραδείγματα που υπάρχουν από τη σχολική ζωή, μαθητών των οποίων η επίδοση από την Α’ έως τη Γ’ Λυκείου παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι ο παραγκωνισμός στην πράξη των “μη απαραίτητων” για την εισαγωγή μαθημάτων, η εδραίωση της απομνημόνευσης ως κύριας “εκπαιδευτικής” μεθόδου, η θεαματική ενίσχυση της παραπαιδείας, η περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου του σχολείου και η νέα οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς εξυπηρετούν αυτά τη βελτίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

    Με την παρέμβασή μας αυτή τονίζουμε ότι συμμετέχουμε στη διαβούλευση του υπουργείου παιδείας με τις προτάσεις μας, αλλά ταυτόχρονα, ως εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο το δημόσιο σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας, σε εμάς και στην πατρίδα μας!

    Τα προεδρεία των ενώσεων και των συλλόγων

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:25 | ΚΩΣΤΑΣ Τ.

    ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ,ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑ ΛΥΚΕΙΟ ΩΣ ΤΩΡΑ , ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΓΡΑΜΕΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ Η’ ΜΗ ΣΧΟΛΩΝ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΟΠΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Β’ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΟΠΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ι.Β. Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΝΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ.
    ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η’ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΘΑ ΦΟΙΤΗΣΕΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ, ΚΑΜΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΚΑΜΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.

    ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ: ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΥΚΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΕΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
    ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΤΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:18 | Χρήστος Τρικαλινός

    Δεν σκοπεύω να σχολιάσω όλόκληρη την πρόταση του Υπουργεία μιας και θεωρώ πως δεν αποτελεί μεταρρύθμιση ότι αρχίζει από τη μέση του εκπαιδευτικού συστήματος κι όχι από τις ρίζες του, ότι γίνεται χωρις να δοκιμαστεί, απλά και μόνο γιατί υπάρχει στο μυαλό κάποιων…
    Θα σταθώ κι εγώ στο ζήτημα της Πληροφορικής παρά το γεγονός ότι δεν έχω άμεση σχέση με αυτή.
    Επι πολλά χρόνια υποδεχόμενος τους πρωτοετείς φοιτητές στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο πρώτο μάθημά μου χρησιμοποιούσα τη φράση: «Οι υπολογιστές είναι ηλίθιοι». Πολλοί δεν μπορούσαν αρχικά να το καταλάβουν, όμως γρήγορα πείθονταν.
    Έχοντας διδάξει για πολλά χρόνια στο Τμήμα Φυσικής και έχοντας ασχοληθεί με την έρευνα θέλω να τονίσω πόσο απαραίτητο θεωρώ την ικαννότητα του πτυχιούχου μιας σχολής θετικών επιστημών να μπορεί να προγραμματίζει. Η ικανότητα χρήσης έτοιμων πακέτων, πέρα του ότι απαιτεί περισσότερο δεξιότητα και λιγότερο σε βάθος γνώση, δεν μπορεί να ικανοποιείσει τις απαιτήσεις ενός επιστήμονα. Η ικανότητα κατάρυισης αλγορίθμων και προγραμμάτων αποτελέι πανίσχυρο εργαλείο.
    Μα θα μου πείτε «δεν μπορείτε να διδάξετε εσείς ως Πανεπιστήμιο το μάθημα αυτό;». Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι διαφορετικό είναι να ξεκινάς από το μηδέν και διαφορετικό να πατάς πάνω σε μια βάση για να διδάξεις κάτι σε βάθος. Εξάλλου με το ίδιο σκεπτικό ίσως δεν θάπρεπε να διδάσκονται οι μαθητές Φυσική ή Μαθηματικά…
    Ένα άλλο στοιχείο είναι η θέση ότι στο Λύκειο διδάσκεται μια ανύπαρκτη γλάσσα. Αν αυτό είναι πρόβλημα τότε ας διδάσκεται μια από τις πιο σύγχρονες, π.χ. C++ ή java. Η γνώση του προγραμματισμού κα μιας γλώσσας επιτρέπει την γρήγορη αφομοίωση οποιασδήποτε άλλης.
    Τέλος πιστεύω ότι απλά και μόνο η κατανόηση από τους μαθητές των δυνατοτήτων που έχουν να «ελέγξουν» έναν υπολογιστοί και όχι να είναι δέσμιοι πακέτων και εταιρειών αποτελεί καθοριστικό στοιχείο διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους.
    Συμπερασματικά λοιπόν, η πρόθεση κατάργησης του μαθήματος της Πληροφορικής από το Λύκειο διαλύει πλήρως όσα αφήνει όρθια στο διάβα της η συνολική ισοπεδωτική πρόταση.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:09 | Γιώργος Π.

    Νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και στην Ελλάδα για πιστοποίηση των γνώσεων των μαθητών σε ορισμένα γνωστικά αντικείμενα μέσα στο σχολείο.

    1. Με δεδομένο ότι η διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας ξεκινά από την Α Δημοτικού και απουσιάζει από το Λύκειο, οι μαθητές θα μπορούσαν να εξετάζονται για τη λήψη Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Β2 ήδη από τη ΣΤ Δημοτικού και C2 στη Β ή Γ Γυμνασίου.

    2. Επίσης θα μπορούσε να γίνεται πιστοποίηση και δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο, εφόσον η διδασκαλία της ξεκινά από την Ε Δημοτικού.

    3. Πέρα από τις ξένες γλώσσες, στην Γ Γυμνασίου οι μαθητές θα μπορούσαν να πιστοποιούν και τις γνώσεις τους στου Η/Υ, με την εξέταση για τη λήψη πιστοποιητικού αντίστοιχου του ECDL.

    Αποτέλεσμα: Με την αποφοίτησή του από το Λύκειο ο μαθητής θα κατέχει ήδη 2 τίτλους ξένων γλωσσών και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο (Β2 και άνω) και πιστοποίηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:09 | nikos

    Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :
    α)
    β)
    γ)
    δ) Τεχνικό Σχέδιο

    Απαιτείται η ύπαρξή του ως μάθημα εππιλογής, διότι είναι μια διεθνή γλώσσα της τεχνολογίας και επικοινωνίας. Είναι επίσης αναγκαίο για τους μαθητές που θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Επαγγελματικό Λύκειο.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:07 | ΠΚ

    1. Όλοι οι μαθητές του Λυκείου είτε συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο είτε όχι πρέπει να διδάσκονται την Επιστήμη της Πληροφορικής στο Λύκειο, να αποκτήσουν βασικές γνώσεις στα Δίκτυα και τις Επικοινωνίες, και στα σύγχρονα εργαλεία Web 2.0. Συνεπώς θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μάθημα Γενικής Παιδείας «Εφαρμογές Πληροφορικής» στην Α, Β και Γ Λυκείου (2 ώρες εργαστηριακό)

    2. Οι μαθητές θα πρέπει να έρχονται σε επαφή από τη Β Λυκείου με το μάθημα «Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Η/Υ και την Αλγοριθμική (2 ώρες). Η διδασκαλία του μαθήματος ενισχύει ικανότητες όπως η ανάλυση, η αφαίρεση, η σύνθεση, η γενίκευση της διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων και η κριτική σκέψη. Δεν είναι άδικο μαθητές με ταλέντο στον Προγραμματισμό να μην γνωρίσουν ποτέ το μάθημα και να μην ακολουθήσουν τις κλίσεις τους στο Πανεπιστήμιο επειδή τους καταδικάζουμε στην άγνοια;

    3. Οι μαθητές της Γ Λυκείου της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών θα πρέπει να διδάσκονται το μάθημα «Μέθοδοι Ανάλυσης και Σχεδίασης-Αλγόριθμοι» (6 ώρες) που είναι απαραίτητο και υπάρχει σε όλα τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημιακών σχολών Τεχνολογικών Επιστημών .

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:54 | Παναγιωτης Κ.

    Παρακαλω δειτε το παρακατω βιντεο πριν προχωρησετε στις αλλαγες στο προγραμμα σπουδων.

    https://www.youtube.com/watch?v=nKIu9yen5nc&feature=youtube_gdata_player

    Ειναι απαραδεκτη και εξυπηρετει αλλα  «σχεδια» η απαξιωση μαθηματων πληροφορικης στο Λυκειο.Ζουμε στην εποχη της πληροφορικης και της τεχνολογιας και στερουμε απο τα παιδια μας τη δυνατοτητα να διευρυνουν το μυαλο τους μεσω του προγραμματισμου και το να μαθουν να σκεφτονται αναλυτικα και να χρησιμοποιουν την πληροφορικη σαν εργαλειο ανακαλυψης της γνωσης.Ποτε επιτελους οι αρμοδιοι θα το αντιληφθουν αυτο?Ποσα χρονια πισω θα γυρισουμε με την απαραδεκτη βαθμοθυρια και την αξιοποιηση του βαθμου στη μεταβαση στο πανεπιστημιο?Προτεινω βασικο εργαστηριακο μαθημα πληροφορικης στην Α και στην Β Λυκειου που αφορα εισαγωγη στον Προγραμματισμο τουλαχιστον 2 ωρων και στην Γ λυκειου στην κατευθυνση θετικων και τεχνολογικων επιστημων τουλαχιστον 4ωρο πανελλαδικως εξεταζομενο μαθημα που αφορα την επιλυση προβληματων με αλγοριθμους.

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:44 | Χρήστος Σμαραγδάκης

    Οι νέοι πολίτες της χώρας δικαιούνται μια εκπαίδευση που
    • θα τους απελευθερώνει,
    • θα τους ανοίγει τους ορίζοντες,
    • θα τους βοηθά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους,
    • θα τους δίνει τις βάσεις να κατανοήσουν το ιστορικό και κοινωνικό τους παρελθόν,
    • θα τους πλουτίζει εσωτερικά,
    • θα τους κάνει κοινωνούς της ελληνικής και της παγκόσμιας πνευματικής, πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς και
    • θα τους δίνει τα κίνητρα και τα μέσα για να φτάσουν στην ατομική αλλά και κοινωνική ευτυχία μέσω του έργου τους και της κοινωνικής δραστηριοποίησής τους.
    Για την ακρίβεια, η παραπάνω εκπαίδευση δεν είναι απλά δικαίωμα των νέων πολιτών, αλλά ανάγκη επιβίωσης όλης της υπόλοιπης κοινωνίας. Είναι μια κοινωνική ανάγκη.

    Παρατηρήσεις επί του Ν/Σ

    1. Μια μικρή χώρα με εξαρτημένη οικονομία έχει μια σημαντική διέξοδο για να αποκτήσει προοπτική και να ισχυροποιήσει τη θέση της. Να επενδύσει στο δυναμικό των ανθρώπων της, στην παιδεία, στην καινοτόμο έρευνα και στις νέες τεχνολογίες. Με το προτεινόμενο Ν/Σ, αντί να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, κάνουμε άλματα 30 χρόνια πίσω. Δεν τίθεται πλέον θέμα ανικανότητας ή προχειρότητας σχεδιασμού αλλά ζήτημα συνειδητών πολιτικών αποφάσεων. Λαμβάνονται αποφάσεις με εμφανή φόβο για το μέλλον. Το να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο, απλά αποκλείοντας μαθήματα που φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τους δίνουν τα εφόδια για να προχωρήσουν τον εαυτό τους και την κοινωνία μπροστά είναι σαφές δείγμα εθελοτυφλίας, συντήρησης, αυτοκαταστροφής και απροθυμίας να εξυπηρετηθούν, έστω και στοιχειωδώς, οι ανάγκες της κοινωνίας μας.

    2. Το Λύκειο έχει διαμορφωθεί με τα χρόνια σαν ένας οργανισμός παροχής στεγνής γνώσης. Οι ερευνητικές εργασίες βοήθησαν σε κάποιες περιπτώσεις να βγούμε από αυτό το στερεότυπο, όχι λόγω του κεντρικού σχεδιασμού τους (αρτηριοσκληρωτικός, βγαλμένος από εγχειρίδια παιδαγωγικής του περασμένου αιώνα) αλλά χάρη στη δημιουργικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών. Δεν αρκεί. Μαθήματα όπως η διδασκαλία των ξένων γλωσσών, η μουσική, τα καλλιτεχνικά, που ανοίγουν τους ορίζοντες των μαθητών, δείχνοντάς τους μια ευρύτερη οπτική του κόσμου, δίνοντας προοπτική για το παρόν τους και το μέλλον τους, πρέπει να ενισχυθούν. Επίσης πρέπει να αλλάξει το κλίμα και με την ουσιαστική αναθεώρηση του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών όλων των μαθημάτων αλλά και με τις διαφορετικές διδακτικές προσεγγίσεις.

    3. Η πληροφορική απλά και ξεκάθαρα είναι αδύνατο να λείπει από το Νέο Λύκειο. Όχι γιατί είναι ένα δημοφιλές μάθημα και σε σχετική δημοσκόπηση του υπουργείου παιδείας (2011) κατατάχθηκε στα κορυφαία μαθήματα που θεωρούνται ότι πρέπει να διδάσκονται ως υποχρεωτικά μαθήματα γενικής παιδείας. Η δημοφιλία δεν μπορεί να είναι κριτήριο για την κατάρτιση ενός προγράμματος σπουδών και κακώς το ίδιο το υπουργείο (προηγούμενη ηγεσία, ίδια πολιτική) επέλεξε μια τέτοια λαϊκίστικη προσέγγιση, διεξάγοντας και δημοσιεύοντας την εν λόγω δημοσκόπηση. Η πληροφορική πρέπει να διδάσκεται στο Λύκειο (στην Τεχνολογική και τη Γενική Εκπαίδευση) γιατί είναι ένας ξεχωριστός, ραγδαία αναπτυσσόμενος επιστημονικός τομέας και ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα για την ολοκλήρωση του νέου ανθρώπου-πολίτη που προετοιμάζεται για να βγει στην κοινωνία. Δεν είναι μόνο οι δεξιότητες του χειρισμού αλλά και η βαθύτερη γνώση του τρόπου λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που χρειάζονται στον καθημερινό σύγχρονο άνθρωπο. Μάλιστα είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι ορισμένες έννοιες και αντικείμενα είναι αδύνατο να διδαχθούν σε βάθος στο γυμνάσιο. Το ότι οι έφηβοι χειρίζονται με άνεση και παίζουν παιχνίδια σε κινητά, υπολογιστές και tablets, δε σημαίνει ότι ξέρουν πληροφορική, αλλά ίσα ίσα ότι έχουν ανάγκη τη σωστή διδασκαλία γιατί είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι σε κινδύνους. Οι ψηφιακοί ημιμαθείς είναι τα μελλοντικά εύκολα θύματα.
    Η πληροφορική ως Εφαρμογές Υπολογιστών προσφέρει στο μαθητή μια στέρεη θεώρηση του κόσμου των υπολογιστών, βασικές δεξιότητες διδαγμένες σε βάθος για να τον ακολουθούν για μεγάλο διάστημα και, κυρίως , απομυθοποίηση του «τεχνολογικού τέρατος» και την ικανότητα να κατανοήσει και να παρακολουθήσει όλες τις σύγχρονες εξελίξεις χωρίς φόβο και δέος. Απαραίτητο μάθημα Γενικής Παιδείας (όχι επιλογής).
    Η πληροφορική ως Αλγοριθμική-Προγραμματισμός αναπτύσσει την αλγοριθμική προσέγγιση επίλυσης των προβλημάτων, πολύτιμο εργαλείο για το μελλοντικό επαγγελματία ή επιστήμονα-ερευνητή, αλλά και το σύγχρονο πολίτη. Καλλιεργεί στο μαθητή τη δημιουργική επιστημονική σκέψη, την κριτική σκέψη αλλά και τις μεθόδους για την αντιμετώπιση ακόμη και καθημερινών προβλημάτων. Πέραν των άλλων όμως, είναι απαραίτητο εφόδιο για την εισαγωγή στις σχολές Πληροφορικής, Μαθηματικών, Μηχανικών κλπ. Οι σχολές αυτές δε αρκούνται σε απλή χρήση εφαρμογών αλλά απαιτούν βασικές γνώσεις προγραμματισμού.
    Συμπερασματικά η πληροφορική εξυπηρετεί τους σκοπούς του Γενικού Λυκείου όπως περιγράφονται στο άρθρο 1 του παρόντος και ειδικότερα ως προς τα σημεία α), β), η), θ), ι), σε κάποια σημεία μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλο μάθημα. Η εξαίρεση των μαθημάτων πληροφορικής αφήνει ένα μεγάλο κενό και αντίκειται στους στόχους που το ίδιο το Ν/Σ θέτει. Εύλογα λοιπόν μπορεί να είναι καχύποπτος κάποιος ως προς τις πραγματικές προθέσεις του υπουργείου, όταν εξοβελίζεται ένα τόσο σημαντικό μάθημα από το Λύκειο.

    4. Το μάθημα της πολιτικής παιδείας ως σύμπτυξη των μαθημάτων της Οικονομίας, της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής και Δικαίου είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να πιστέψω ούτε ότι θα υπάρχει νέο βιβλίο μέσα σε λιγότερο από 1 μήνα, ούτε ότι θα μπορεί να διδαχθεί από πρόχειρη σύνθεση τμημάτων των παλιών βιβλίων των αντίστοιχων μαθημάτων. Το μάθημα είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό στη Γ’ Λυκείου όπου οι μαθητές είναι έτοιμοι να βγουν στην κοινωνία σαν ολοκληρωμένοι πολίτες. Η ένωση των γνωστικών αντικειμένων της κοινωνιολογίας, της οικονομίας και της πολιτικής αγωγής/δικαίου και η ολιστική θεώρησή τους πρέπει να γίνει με προσοχή. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η υποχρεωτική συνδιδασκαλία του μαθήματος από δύο καθηγητές διαφορετικής ειδικότητας με πρώτη ανάθεση στο μάθημα αυτό (π.χ. οικονομολόγος και κοινωνιολόγος), ενθάρρυνση του διαλόγου μέσα στο μάθημα και δημιουργίας ομάδων εργασίας. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, οι σημαντικές έννοιες κάθε επιστήμης θα μπορούν να διδάσκονται από τον καθηγητή του οποίου η ειδικότητα εμπίπτει στο αντικείμενο.

    5. Οι ώρες των τριών μαθημάτων προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου είναι υπερβολικές. 20 ώρες για 3 μαθήματα είναι πραγματικά κουραστικό για τους μαθητές και αμφιβάλλω πραγματικά για την ουσιαστική αξία τους. Οι περισσότερες ώρες δεν συνεπάγονται απαραίτητα καλύτερη κατανόηση ή εμβάθυνση. Οι ώρες θα ήταν καλύτερο να μοιραστούν στις 2 τελευταίες τάξεις του Λυκείου (με περισσότερες ώρες στα μαθήματα προσανατολισμού της Β’).

    6. Τα μαθήματα επιλογής, όταν δεν μπορούν να δοθούν λόγω έλλειψης καθηγητών, δεν έχουν νόημα, είναι μόνο για να δίνουν ψευδαίσθηση ποικιλίας και ελευθερίας επιλογής στους μαθητές και δημιουργούν δυσαρέσκεια στους μαθητές όταν δεν δίνεται το μάθημα που (μαζικά ενδεχομένως) έχουν επιλέξει.

    7. Το μάθημα των αρχαίων πρέπει να αναθεωρηθεί σε πιο περιεκτικό και ουσιαστικό. Ας ακούσουμε λίγο τους μαθητές μας. Δεν είναι ο αριθμός των ωρών αλλά το περιεχόμενο του μαθήματος. Δεν έχει νόημα να βγαίνει μαθητής από το λύκειο χωρίς να έχει γίνει κοινωνός των ιδεών των αρχαίων γραπτών (φιλοσοφία, ποίηση, τραγωδία κλπ.) αλλά γνωρίζοντας (;) μόνο/κυρίως γραμματική και συντακτικό. Μελετούμε μια γλώσσα για να διαβάσουμε τα γραπτά της. Ας τα διαβάσουμε και ας τα καταλάβουμε.

    8. Στην Γ’ Λυκείου είναι εμφανής η έλλειψη φυσικής άσκησης στους μαθητές και γενικό φαινόμενο η αύξηση του βάρους τους. Η φυσική αγωγή σε αυτή ειδικά την τάξη είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα.

    Προτάσεις

    Η παρακάτω πρότασή μου αποτελεί απλά μια σύγκλιση των απόψεών μου με το προτεινόμενο Ν/Σ και όχι αυτό που πραγματικά θα ήθελα από ένα νέο σχολείο (εκ βάθρων αναδιάρθρωση, κατάργηση βαθμολογιών ως κριτήριο προαγωγής/απόλυσης κλπ.)

    1. Μείωση των ωρών των μαθημάτων προσανατολισμού της Γ’ σε 15 ώρες (από 20)

    2. Αύξηση των ωρών των μαθημάτων προσανατολισμού της Β’ σε 8 ώρες (από 5) και δημιουργία 3 ομάδων προσανατολισμού (αντίστοιχων εκείνων της Γ’ Λυκείου).

    3. Εισαγωγή δίωρου διετούς μαθήματος γενικής παιδείας Εφαρμογές Υπολογιστών στις Α’ και Β’ Λυκείου.

    4. Εισαγωγή του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών (με κύριο βάρος στην αλγοριθμική-προγραμματισμό και στοιχεία από λειτουργικά συστήματα, λογική, ψηφιακή σχεδίαση κλπ.), στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, ως επιλογή σε αντιδιαστολή με το μάθημα της Χημείας (ανάλογα με τις σχολές που θέλουν να επιλέξουν οι μαθητές).

    5. Η Φυσική Αγωγή μάθημα δίωρο σε όλες τις τάξεις.

    6. Τα Θρησκευτικά μονόωρο μάθημα σε όλες τις τάξεις.

    7. Ουσιαστική διδασκαλία την ξένης γλώσσας με 2 τμήματα προόδου (όπως στο γυμνάσιο), προχωρημένους και αδύναμους. Το μάθημα 3ωρο στην Α’ Λυκείου.

    8. Ενίσχυση του ουσιαστικού ρόλου της Ερευνητικής Εργασίας με 2 διδάσκοντες ανά εργασία. Διαθεματικότητα με έναν καθηγητή είναι στρεβλή διαθεματικότητα. Η μία από τις προτεινόμενες ερευνητικές εργασίες στην Α’ Λυκείου να εμπλέκει καθηγητή Μουσικής (και συναφές θέμα) και η μία από τις προτεινόμενες ερευνητικές εργασίες στη Β’ Λυκείου να εμπλέκει καθηγητή Καλλιτεχνικών (και συναφές θέμα).

    9. Στη Γ’ Λυκείου εισαγωγή του μαθήματος της αισθητικής αγωγής (μουσικής/καλλιτεχνικών). Πολύ χρήσιμο ειδικά σε αυτή την τάξη που οι ορίζοντες των μαθητών στενεύουν, περιοριζόμενοι στα ορια των μαθημάτων των πανελλαδικών.

    10. Εισαγωγή του μαθήματος της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας με παράλληλη παράθεση αρχαίου και μεταφρασμένου κειμένου και προσέγγιση των κειμένων ανάλογη με τη Ν.Ε. Λογοτεχνία. Το μάθημα να είναι δίωρο σε Α’ και Β’ Λυκείου. Στην Α’ Λυκείου τα παραδοσιακά Αρχαία (γραμματική-συντακτικό-θεωρία) 2 ώρες

    Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που προκύπτει από τις παραπάνω προτάσεις φαίνεται παρακάτω:

    Για την Α’ Λυκείου (πρόγραμμα 35 ωρών Γενικής Παιδείας)
    Γενικής Παιδείας Ώρες
    Αρχαία 2
    Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία 2
    Νεοελληνική Γλώσσα 3
    Νεοελληνική Λογοτεχνία 2
    Φυσική 3
    Χημεία 2
    Βιολογία 2
    Μαθηματικά 5
    Ιστορία 2
    Πολιτική Παιδεία 2
    Εφαρμογές Υπολογιστών 2
    Ξένη Γλώσσα 3
    Φυσική Αγωγή 2
    Θρησκευτικά 1
    Ερευνητική Εργασία (+Μουσική) 2

    Για τη Β’ Λυκείου (πρόγραμμα 27 ωρών Γενικής Παιδείας και 8 ωρών μαθημάτων Προσανατολισμού)
    Γενικής Παιδείας Ώρες
    Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία 2
    Νεοελληνική Γλώσσα 3
    Νεοελληνική Λογοτεχνία 2
    Φυσική 2
    Χημεία 2
    Βιολογία 2
    Μαθηματικά 3
    Ιστορία 2
    Εφαρμογές Πληροφορικής 2
    Ξένη Γλώσσα 2
    Φυσική Αγωγή 2
    Θρησκευτικά 1
    Ερευνητική Εργασία (+Καλλιτεχνικά) 2

    Ομάδες Προσανατολισμού
    Ανθρωπιστικών Σπουδών
    Αρχαία 4
    Λατινικά 2
    Φιλοσοφία 2

    Θετικών Σπουδών
    Μαθηματικά 3
    Φυσική 3
    Βιοχημεία ή Επιστήμη Υπολογιστών 2

    Οικονομικών-Πολιτικών- Κοινωνικών Σπουδών
    Οικονομία & Διοίκηση 3
    Μαθηματικά 3
    Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών 2

    Για τη Γ’ Λυκείου (πρόγραμμα 17 ωρών Γενικής Παιδείας και 15 ωρών μαθημάτων Προσανατολισμού)
    Γενικής Παιδείας Ώρες
    Νεοελληνική Γλώσσα 4
    Νεοελληνική Λογοτεχνία 2
    Ιστορία 2
    Πολιτική Παιδεία 2
    Ξένη Γλώσσα 2
    Φυσική Αγωγή 2
    Θρησκευτικά 1
    Αισθητική Αγωγή (Μουσική + Καλλιτεχνικά) 2

    Ομάδες Προσανατολισμού
    Ανθρωπιστικών Σπουδών
    Αρχαία 8
    Λατινικά 3
    Ιστορία 4

    Θετικών Σπουδών
    Μαθηματικά ή Βιολογία 6
    Φυσική 5
    Χημεία ή Επιστήμη Υπολογιστών 4

    Οικονομικών-Πολιτικών- Κοινωνικών Σπουδών
    Οικονομία & Διοίκηση 5
    Στατιστική ή Αρχές Φυσικών Επιστημών 6
    Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών ή Ιστορία 4

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:43 | ΚΑΡΑΤΩΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Κύριε Υπουργέ – Κύριοι Υφυπουργοί

    Θα μπορούσε κανείς να πει πάρα πολλά για ένα νέο εκπαιδευτικό σχέδιο.
    Πιστεύω όμως ότι δύο πράγματα πρέπει να μας απασχολήσουν κυρίως :
    α. Τι θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν στο Δημόσιο Σχολείο και
    β. Με ποιο τρόπο αυτά τα πράγματα πρέπει να διδάσκονται
    Αυτό που συμβαίνει με το νέο Εκπαιδευτικό σχέδιο, είναι ένα ανακάτεμα, της ίδιας όμως τράπουλας και μια αναδιανομή ρόλων. Και η Εκπαιδευτική κοινότητα έχει εγκλωβιστεί στην συντεχνιακή λογική, για το ποιος θα έχει τις περισσότερες ώρες και απομακρύνεται έτσι από την ουσία του προβλήματος που πιστεύω βρίσκεται στους παραπάνω δυο άξονες.
    Θέλουμε λοιπόν τα παιδιά μας να μαθαίνουν τόσα πολλά Μαθηματικά ή Φυσική, θέλουμε επίσης να μαθαίνουν Φιλοσοφία και Πολιτικές Επιστήμες αλλά να μην μαθαίνουν Πληροφορική ή μια άλλη Ξένη γλώσσα πέραν των Αγγλικών; Θέλουμε να αναλώνουν υπερβολικές ώρες σε φιλολογικά μαθήματα αλλά να μην γνωρίζουν Γεωγραφία ή να μην έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν στο σχολείο τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους;
    Θέλουμε τα μαθήματα να διδάσκονται όπως 20 χρόνια πριν και ενώ είμαστε στην εποχή της κορύφωσης της τεχνολογίας και των επιστημών, εμείς να έχουμε ένα μαθητή στον πίνακα να μας λύνει ασκήσεις ή να του δίνουμε ένα κακογραμμένο, απαρχαιωμένο βιβλίο και να τον αναγκάζουμε να το «παπαγαλίσει» για να τον εξετάσουμε; Συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι τα παιδιά μας κάνουν Αγγλικά στο σχολείο, επί 12 σχολικά χρόνια αλλά τελικά, Αγγλικά μαθαίνουν σε εξωτερικά φροντιστήρια; Και βέβαια αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τα Αγγλικά, αλλά με όλα τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν; Συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι τα παιδιά μας δεν ξέρουν Ιστορία ή πιστεύουμε ότι προσθέτοντάς τους ώρες θα λύσουμε το πρόβλημα;
    Πιστεύω ότι εκεί είναι η ουσία του θέματος και το προτεινόμενο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση δεν κάνει βήματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Για να γίνουν όμως τέτοια βήματα απαιτείται χρόνος, καθώς πρέπει πρώτα απ’ όλα να γραφούν καινούργια και σύγχρονα βιβλία ( τα βιβλία του Γενικού Λυκείου είναι τα ίδια ακόμη από την εποχή Αρσένη ). Η πίεση όμως να εφαρμοσθεί το νέο σχέδιο από την προσεχή σχολική χρονιά, οδηγεί σε καταστάσεις που τις έχει ξαναζήσει η Ελληνική Κοινωνία και πραγματικά την έχουν «ισοπεδώσει» στο παρελθόν.
    Μετά από αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να κάνω και μερικές παρατηρήσεις – προτάσεις πάνω στο προτεινόμενο εκπαιδευτικό σχέδιο, μιας και όπως καταλαβαίνει κανείς, έτσι όπως παρουσιάστηκε ή με κάποιες αλλαγές, σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους:

    a. Πιστεύω ότι το μοντέλο που προτείνεται, είναι εντελώς «Θεωρητικό». Όλα τα νέα μαθήματα που εισάγονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, βασίζονται και απογειώνουν την «αποστήθιση» και την «παπαγαλία».
    b. Λείπουν μαθήματα που δίνουν τη δυνατότητα για πρακτική άσκηση στους μαθητές και τονώνουν το ενδιαφέρον τους. Η Πληροφορική δεν μπορεί να λείπει από το Νέο Γενικό Λύκειο. Επίσης δεν μπορούν να λείπουν μαθήματα που προάγουν τον Πολιτισμό και την Τέχνη. Μουσική – Καλλιτεχνικά – Σχέδιο – Ζωγραφική, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης
    c. Καλή είναι η πρόβλεψη για Γαλλικά / Γερμανικά ( γιατί όχι και Ισπανικά / Ιταλικά ) σαν επιλογή ξένης γλώσσας στο Λύκειο, αλλά ο ελάχιστος αριθμός μαθητών ( 14 ) για τη δημιουργία τμήματος, φοβάμαι ότι θα εξαφανίσει τις γλώσσες αυτές. Πιστεύω ότι ο περιορισμός αυτός πρέπει να αρθεί και στην ξένη γλώσσα ειδικά, να δίνεται η δυνατότητα για σχηματισμό τμήματος και με λίγα άτομα.
    d. Στην τελευταία τάξη του Λυκείου, παρατηρείται μια super εντατικοποίηση γύρω από 3 μαθήματα. Είκοσι ( 20 ) ώρες την εβδομάδα για 3 !! μαθήματα προσανατολισμού είναι υπερβολικές.
    e. Οι πολλές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι μαθητές από την Α’ τάξη Λυκείου και η σύνδεση του βαθμού που θα πάρουν σ’ αυτές με το Απολυτήριό τους, θα οδηγήσει σε έξαρση των φροντιστηρίων και θα αυξήσει την «οικονομική αιμορραγία» της Ελληνικής οικογένειας σε εποχές δύσκολες για όλους μας.
    f. Το σύστημα πιστεύω πρέπει να εφαρμοσθεί πιλοτικά, την προσεχή σχολική χρονιά στους μαθητές της Α’ τάξης Λυκείου και ο βαθμός των μαθητών αυτών να μην μετρήσει στον βαθμό απολυτηρίου τους.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    Καρατώλος Γιώργος
    Υποδιευθυντής 4ου ΓΛ Τρικάλων
    Καθηγητής Πληροφορικής

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:32 | Καλή Αλυσανδράτου

    Επανένταξη μαθήματος σχεδίου

    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου καταργεί από τα μαθήματα επιλογής το σχέδιο, που έχει προσφέρει τα μέγιστα σε όσους κατευθύνονται τόσο σε Πολυτεχνικές σχολές και σε τμήματα της σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ, όσο και γενικότερα στην ολοκληρωμένη παιδεία που πρέπει να προσφέρουμε σε ένα σύγχρονο σχολείο βασικών γνώσεων.
    Γι’ αυτό χρήσιμο είναι να επανέλθουν, ως ακολούθως :

    Β’ τάξη γενικού λυκείου: 1) γραμμικό σχέδιο και
    2) ελεύθερο σχέδιο

    Γ’ τάξη γενικού λυκείου: 1) τεχνικό σχέδιο
    2) αρχιτεκτονικό σχέδιο και
    3) ελεύθερο σχέδιο.

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:10 | γεωργία

    Δεν θα κουράσω περιγράφοντας την σημασία και αναγκαιότητα της πληροφορικής στο «νέο» «ψηφιακό σχολείο » το οποίο σχεδιάζετε και που μοιάζει τόσο ανατριχιαστικά με το σχολείο που είχαμε , τότε εκεί στην δεκαετία του ’80 . Το έχουν περιγράψει με λεπτομέρεια και τεκμηριώσει το 90% των συναδέλφων και γονέων με τα σχόλια τους .
    Επειδή πιστεύω ότι ο καθένας από εσάς , κύριοι και κυρίες του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωρίζετε πολύ καλά την σημασία της πληροφορικής , θεωρώ ότι η ενεργεία αυτή μόνο ύποπτη μπορεί να είναι :
    1) να παραμείνουν τα παιδιά του δημόσιου σχολείου ψηφιακά αναλφάβητοι ώστε να δουλέψουν καλύτερα σχολές πληροφορικής και ιδιωτικά σχολεία
    2) να δημιουργήσετε βίαια μια δεξαμενή από καθηγητές για απόλυση
    3) να μη αναπτύξουν τα παιδιά κριτική και αναλυτική σκέψη ( γιατί άραγε ? ενώ παραμένουν και βασιλεύουν τα θρησκευτικά ..πίστευε και μη ερεύνα )
    Είστε υπόλογοι των πράξεων σας και υποχρεωμένοι να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους εξαιρέθηκε η πληροφορική στο λύκειο του μέλλοντος . Τώρα.

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:07 | κων/νος

    ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΟΠΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ???
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ?????
    ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 16-17 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΑ?????
    ΕΝ ΕΤΗ 2013 ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΗ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ-ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ, ΤΗΝ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ,ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ, ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Κ.Λ.Π…ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ…..
    Ε Λ Ε Ο Σ
    ΔΥΟ ΚΛΑΔΟΙ ΜΑΛΩΝΟΥΝΕ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ…

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:04 | Αθηνά Μπ.

    Δυστυχώς παρατήρησα ότι στο σχέδιο νόμου, δεν περιλαμβάνεται το μάθημα της πληροφορικής (εάν εξαιρέσουμε την δίωρη επιλογή στην α’ λυκείου).

    Πιστεύω πως θα έπρεπε να υπάρχει υποχρεωτικό δίωρο μάθημα γενικής παιδείας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, όπου θα μετράει ο βαθμός του μαθήματος και θα περιλαμβάνει δεξιότητες υπολογιστών.

    Επιπλέον θα πρέπει στη Β’ Λυκείου να υπάρχει μάθημα αλγοριθμικής/προγραμματισμού, σε όσους ακολουθούν θετική κατεύθυνση.
    Τέλος για την Γ’ Λυκείου θα πρέπει να υπάρχει μάθημα πανελληνίως εξεταζόμενο, σχετικό με τον προγραμματισμό (π.χ. ΑΕΠΠ).

    Δεν ξέρω για ποιο λόγο αφαιρέθηκε η πληροφορική. Θεωρώ ότι οι ώρες που διατίθενται στο λύκειο είναι ελάχιστες. Περίμενα να γίνει με το νέο σχέδιο αύξηση των ωρών και αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών.
    Η πληροφορική είναι απαραίτητη είτε ως δεξιότητα είτε ως επιστήμη.

  • 18 Αυγούστου 2013, 15:49 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Αυτό που παρατηρώ στο σχέδιο νόμου για το Γενικό Λύκειο είναι η παντελής έλλειψη των Τεχνολογικών μαθημάτων όταν αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο για κάποιες σχόλες (ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ)

    Στην Α΄τάξη του Γενικού Λυκείου θα πρέπει ως μάθημα επιλογής να υπάρχει και το Τεχνικό Σχέδιο ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της Τεχνολογίας.

    Πρέπει ως επιλεγόμενα μη υποχρεωτικά μαθήματα στην Γ΄ταξη να διδάσκονται το Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο αφού απαιτούνται στις εξετάσεις για την πρόσβαση σε ορισμένες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

  • 18 Αυγούστου 2013, 15:40 | Λουκάς Ζαχείλας

    «Πρόταση επαναφοράς του μαθήματος της Αστρονομίας και Διαστημικής στο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου»

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Φέτος η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινότητας των αστρονόμων και αστροφυσικών, καθώς διοργανώθηκε η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής στον Βόλο. Η πετυχημένη διοργάνωση ας αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα αρχή στην αστρονομική παιδεία των Ελλήνων μαθητών. Γι’ αυτό προτείνουμε να εισαχθεί το μάθημα της Αστρονομίας και Διαστημικής στη Β΄ Λυκείου, επί μία ώρα την εβδομάδα ή τουλάχιστον να εισαχθεί ως μάθημα επιλογής, επί μία ώρα την εβδομάδα και πάλι για τους εξής λόγους:
    1. Η Αστρονομία και η Διαστημική έχουν αλματώδη πρόοδο και αποτελούν το «καθημερινό έδεσμα» όλων των ανθρώπων μη εξαιρουμένων των μαθητών.
    2. Η επιστήμη αυτή του ουρανού ασκεί παιδαγωγική επίδραση και διευκολύνει την ομαλή διάπλαση του χαρακτήρα των μαθητών.
    3. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είχε την αστρονομία ως ένα από τα 4 κύρια μαθήματα, που αποτελούσαν την «τετρακτύ».
    4. Από το 1964 έως το 1967, με την έναρξη της διαστημικής εποχής, διδασκόταν επί δύο ώρες την εβδομάδα, επειδή οι ιθύνοντες είχαν καταλάβει την επιστημονική αξία του.
    5. Σήμερα ανθεί η Αστρονομία στην κοινωνία των πολιτών, αφού έχουν ιδρυθεί μέσα σε λίγο χρόνο 25 αστρονομικοί σύλλογοι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.
    6. Εδώ και 17 χρόνια διοργανώνεται από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου με επιτυχία ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής, που συγκεντρώνει πάρα πολλούς μαθητές.
    7. Οι μαθητές του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού εκπροσωπούν επάξια τη χώρα μας στη NASA και στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, αποσπώντας τα περισσότερα μετάλλια από άλλες διεθνείς επιστημονικές διοργανώσεις.
    8. Εφέτος (27/7 – 5/8/2013) διοργανώθηκε στη χώρα μας (Βόλος) η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, με συμμετοχή 36 χωρών, με 185 μαθητές Λυκείου και 82 συνοδούς καθηγητές με άριστη επιτυχία. Από τους 10 Έλληνες μαθητές οι 9 ανέβηκαν στο βάθρο κατακτώντας συνολικά 1 αργυρό μετάλλιο, 4 χάλκινα και 4 επαίνους.
    9. Κατά καιρούς η πολιτεία (Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Παιδείας) έχουν καλέσει και έχουν τιμήσει τους μαθητές που διακρίθηκαν στη NASA και στις Ολυμπιάδες.
    10. Εκτός από τα Πλανητάρια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και τα κρατικά αστεροσκοπεία, αρχίζουν να λειτουργούν και ιδιωτικά πλανητάρια, αλλά και μικρά αστεροσκοπεία, που αποτελούν το βάθρο του μαθήματος.
    11. Από 20ετίας και πλέον κυκλοφορεί το αστρονομικό περιοδικό «Ουρανός», παράλληλα με τα περιοδικά της ΕΜΕ και της ΕΕΦ, που αποτελεί απαραίτητο εφόδιο των μαθητών.
    12. Το μάθημα της Αστρονομίας έχει μεγάλη επιλεξιμότητα από τους μαθητές, με αποτέλεσμα σε πολλά σχολεία να δημιουργούνται ακόμη και δύο τμήματα επιλογής.
    13. Η Αστρονομία παρέχει τη δυνατότητα διαθεματικών – διεπιστημονικών δράσεων με τα άλλα θετικά μαθήματα, αφού παρέχει πολλές και πολλαπλές χρήσεις της στείρας θεωρίας αυτών.
    14. Παρέχει ευκαιρίες για δράσεις εκτός σχολείου, όπως είναι οι αστροβραδιές στο ύπαιθρο, που δίνουν μια άλλη ουράνια εικόνα της καθημερινότητας του σπιτιού και του σχολείου.
    15. Προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των καθηγητών των άλλων ειδικοτήτων, ακόμη και θεωρητικών μαθημάτων, για κοινά προγράμματα και δράσεις σχολικές και εξωσχολικές.

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:46 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ΕΙΔΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ» ..ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ..ΜΕ ΛΥΠΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΠΗΓΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ,ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ..Η ΧΗΜΕΙΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ..ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΡΑΣΑ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ..ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΗΜΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ..
    ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΩΡΗΣΕ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ..ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ..ΜΠΟΡΕΙ TA 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ..ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ..ΜΟΝΟ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΕΙΡΑ ,ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ, ΜΟΝΟΤΟΝΗ ,ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ..ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ..ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..
    ΜΕ ΤΙΜΗ..

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:40 | Ανδρέας Φαρμακόρης

    Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ληφθεί η απουσία της Πληροφορικής από το Γενικό Λύκειο, όταν διανύουμε την εποχή της πληροφορίας (ή αλλιώς ψηφιακή εποχή).

    Το μάθημα της Πληροφορικής θα έπρεπε να είναι βασικό σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, και ειδικής βαρύτητας για τις δεκάδες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σχετίζονται με αυτό.

    Αυτό άλλωστε προτάσσεται και από την:

    Κοινωνία (4ο μάθημα στην προτίμηση των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.minedu.gov.gr%2Fpublications%2Fdocs2011%2FParousiash_Ereunas_Paideias_Lykeio.ppt&ei=-Tz6UdjQOYTgOoWLgGA&usg=AFQjCNHCAtBa9WY3HG-3cMxlxvt_1p0d6g&bvm=bv.50165853%2Cd.ZWU )

    Ευρωπαϊκή Ένωση (“Χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση στην πληροφορική και τις επιχειρηματικές δεξιότητες στα σχολεία” http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-1224_el.htm )

    Λογική (Στις πρώτες θέσεις τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την Πληροφορική στην αγορά εργασίας: http://www.forbes.com/fdc/welcome_mjx.shtml )

    Μην στερείται από τους μελλοντικούς πολίτες απαραίτητα εφόδια για την ζωή τους. Μην γυρίζετε την χώρα δεκαετίες πίσω.

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:28 | Α.Π.Λ.

    Την εποχή της μετάβασης από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην προς διαμόρφωση αντίστοιχη της Γνώσης, τέτοια σχέδια βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις ανάγκες της πολιτείας και της οικονομίας όσο και με το πνεύμα αλλά και τη φιλοσοφία του καιρού μας. Σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, απαιτείται από τον αυριανό πολίτη να κατέχει στοιχειώδεις γνώσεις Πληροφορικής.

    Το μάθημα της Πληροφορικής οφείλει να αναδειχτεί στο επίπεδο που του ανήκει. Οι σχολές Πληροφορικής (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) έχουν τις πιο υψηλές βάσεις εισαγωγής και η επιστήμη της οφείλει να εδραιώσει το χώρο της στην εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) και όχι να υποβαθμίζεται, ενώ υπερδιδάσκεται στην Τριτοβάθμια και θεωρείται προαπαιτούμενο στην αγορά εργασίας.

    Στις ΗΠΑ, μία χώρα αναπτυγμένη τεχνολογικά, συντελείται η δημιουργία νέας αγοράς που μεταφράζεται σε νέα επαγγέλματα και νέα δίκτυα διανομής. Μέρος αυτής της αγοράς είναι η Πληροφορική, η οποία συνδυάζει τη ρομποτική, την τεχνολογία και φυσικά τις θετικές επιστήμες. Στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. που αφορά τους δείκτες για τις θετικές επιστήμες, η χώρα μας καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις.

    Παράλληλα, σε όλη την Ευρώπη είναι κατανοητό ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τεχνολογικά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά με την Αμερική και την Ιαπωνία. Το 2007 επικυρώθηκε η απόφαση της συνόδου κορυφής της Λισαβόνας της Ε.Ε., να ηγηθεί και να στηρίξει κάθε προσπάθεια, ως προς την τεχνολογική σύγκλιση της Ε.Ε. με τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες έως το 2020.

    Πώς θα προκύψουν όμως οι αυριανοί Ελληνες ερευνητές και επιστήμονες; Η νέα αγορά είναι γεγονός παντού, καθώς κάθε νέο προϊόν πολύ εύκολα διαπιστώνεται ότι είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικής, διαθεματικής εργασίας.

    Στο σχέδιο για το Γενικό Λύκειο πουθενά δεν προκύπτει ότι οι αλλαγές που ανακοινώνονται είναι προς την κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω. Η Πληροφορική θα πρέπει να ενταχθεί σε κάθε βαθμίδα, όπως επίσης θα πρέπει να μετατραπεί σε αυτό που περιγράφουν τα προγράμματα σπουδών παγκοσμίως, δηλαδή να ενσωματώνει και να συνδυάζει την Πληροφορική με την καινοτομία.

    Από το 1980 η Πληροφορική τροφοδοτεί παγκοσμίως την ανάπτυξη, ενώ τα τελευταία χρόνια αναδύεται και η ρομποτική. Η Πληροφορική στην εκπαίδευση αντί να απαξιώνεται αξίζει να είναι αυτοτελές υποχρεωτικό, εξεταζόμενο διδακτικό αντικείμενο σε κάθε τάξη και σε κάθε τύπο Λυκείου. Ο βαθμός του μαθήματος θα πρέπει να υπολογίζεται στο μέσο όρο της βαθμολογίας για την προαγωγή και την απόλυση. Επίσης, να θεσμοθετηθεί πανελλαδικά ως εξεταζόμενο μάθημα για τις Θετικές σπουδές ως προς την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τις σχολές Πληροφορικής.

    Βλ. επίσης: http://pdkap.sch.gr/2011/praktika2011/ergasies/9.pdf

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:27 | Αλέξανδρος Παππάς

    Προς τον κύριο Υπουργό:

    Η σύγκριση του υφιστάμενου συστήματος (κατευθύνσεων με τέσσερα βασικά μαθήματα) με το νέο προτεινόμενο (ομάδων προσανατολισμού) οδηγεί στος εξής απλό συμπέρασμα:
    στη Γ’ λυκείου:
    – το μόνο γνωστικό αντικείμενο που απαλείφεται είναι η Αλγοριθμική (μάθημα ΑΕΠΠ), που λανθασμένα χαρακτηρίζουν πολλοί ημιμαθείς ως γνωστικό αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο συνδεδεμένο με την Πληροφορική
    – τό μόνο νέο αντικείμενο είναι : Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών.

    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΝΩΣΤΙΚΆ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ!

    το ερωτήματά μου είναι ΓΙΑΤΙ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ; το γνωστικό αντικείμενο που αφαιρείτε το θεωρείτε εξειδικευμένο; απευθύνεται σε λίγους; θα απασχολήσει λίγους στη μετέπειτα ακαδημαϊκή τους πορεία; δεν αποτελεί «γενική παιδεία;», δεν θα βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο; έχει μικρή εφαρμογή στον σύγχρονο κόσμο;

    αντιστρέφω (σε κατάφαση) όλα τα προηγούμενα ερωτήματα για το γνωστικό αντικείμενο που προσθέσατε, χωρίς ταυτόχρονα να θεωρώ λάθος την προσθήκη του. Έχετε σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και γνωρίζετε καλύτερα από εμένα.

    Προς τους φίλους και εκλεκτούς συναδέλφους Χημικούς: Το «ή» είναι διαζευτικό, δε σημαίνει ΑΦΑΙΡΕΣΗ της Χημείας, δε σημαίνει υποτίμηση της σπουδαιότητας αυτής της επιστήμης, ΣΗΜΑΙΝΕΙ μία επιπλέον επιλογή και δυνατότητα στα παιδιά μας. Ας επιλέξουν εκείνα τί προσανατολισμό θέλουν. Δεν είπαμε όχι στη Χημεία. Όλοι θέλαμε (όταν ήμασταν μαθητές) να μαθαίνουμε πράγματα τα οποία θα μας ήταν χρήσιμα στη συνέχεια των σπουδών μας. Δε θέλω να σας χρεώσω (όσοι σχολιάσατε αρνητικά) τον φόβο ότι η Αλγοριθμική θα είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα απ’ ότι η Χημεία στους μαθητές.

    και λίγη βιβλιογραφία: σχολικό βιβλίο Α.Ε.Π.Π,
    σελ 25. «Η θεωρία των αλγορίθμων έχει μεγάλη παράδοση και η ηλικία μερικών αλγορίθμων αριθμεί χιλιάδες χρόνια, όπως για παράδειγμα ο αλγόριθμος του Ευκλείδη για την εύρεση του μέγιστου κοινού διαιρέτη δύο αριθμών ή το λεγόμενο κόσκινο του Ερατοσθένη για την εύρεση των πρώτων αριθμών από το 1 έως το n»

    «σήμερα, χρησιμοποιείται για να δηλώσει μεθόδους που εφαρμόζονται για την επίλυση προβλημάτων…»

    σελ. 26 «…Η έννοια του αλγορίθμου δεν συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με προβλήματα Πληροφορικής»

    ΤΕΛΟΣ, όσοι από εμάς έχουμε στην τσέπη μας ένα κινητό τηλέφωνο, ταυτόχρονα στην τσέπη μας έχουμε χιλιάδες αλγορίθμους που έχουν γίνει «κώδικας».

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:23 | George Kassimatis

    Δείτε εδώ τι διδάσκονται τα Αμερικανάκια και θα καταλάβετε τι λάθος πάτε να κάνετε:

    http://k-12.pisd.edu/schools/pshs/CS/cs.htm#CSI

    Προσοχή όμως: ΟΛΟΙ οι καθηγητές είναι software engineers δηλ. το αντίστοιχο στην Ελλάδα είναι τα Πανεπιστήμια και (ίσως) τα Πολυτεχνεία. Δεν μπορείτε να βάζετε τεχνικούς υπολογιστών δηλ. τα ΤΕΙ να διδάσκουν αλγοριθμική! Μήπως να βάλετε και τις καθαρίστριες να διδάσκουν χημεία;

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:23 | Κ. K.

    Διαβάζω με ενδιαφέρον τα σχόλια και θα ήθελα και εγώ να πω δυο λόγια και στη συνέχεια να κάνω την πρότασή μου.

    Κατηγορούν διάφοροι τους Πληροφορικάριους (βλ. πεζικάριους, κλπ) για συντεχνιακή νοοτροπία. Μα αλήθεια, όλο το νομοσχέδιο δεν είναι συντεχνιακό? Δεν καλύπτει θεσούλες σε άλλες ειδικότητες που θα περίσσευαν με την αύξηση ωραρίου?

    Κατηγορούν κάποιοι τους Πληροφορικούς για τα ιδιαίτερα? Μα αλήθεια, με αυτό το λύκειο δεν θα αυξηθούν τα ιδιαίτερα όλων των άλλων ειδικοτήτων και από την Α’ Λυκείου κιόλας?

    Κατηγορούν κάποιοι τους Πληροφορικούς ότι το μάθημά τους απαιτεί τη συγγραφή αλγορίθμου στο χαρτί και όχι στον ΗΥ και συνεπώς δεν χρειάζεται το μάθημα. Μα αλήθεια, στη χημεία, βιολογία, αρχαία, κλπ οι μαθητές θα εξετάζονται μέσω πραγματικών πειραμάτων, μέσω ενέσεων, επιδημιών και εξέταση κατά αντιπαράσταση στα αρχαία?

    Κατηγορούν κάποιοι τους Πληροφορικούς ότι επιθυμούν τον εξοστρακισμό της Χημείας? Μα αλήθεια, διαβασε κανείς κάποια τετοια πρόταση?

    Λυπάμαι πάρα πολύ που το έτος 2013 ακούγονται τέτοιες απόψεις. Δεν νομίζω ότι κάποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί να ισχυριστεί ότι στο Λύκειο δεν πρέπει να διδάσκονται ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.
    Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ δεν μπορεί και δεν πρέπει να διδάσκεται στο δημοτικό. Είναι απαράδεκτο! Το Ελληνικό Κράτος ξοδεύτηκε να σπουδάσει Πληροφορικούς για να τους στείλει να κάνουν ζωγραφική στο Δημοτικό. Ίσως στην ΣΤ μπορεί κάτι να προσφέρει. Τα παιδιά του δημοτικού δεν μπορούν να αφομοιώσουν έννοιες Πληροφορικής και υπάρχει ο εξής κίνδυνος: Φίλος μου που το παιδί του κάνει Πληροφορική στην Α’ Δημοτικού, όταν του ζήτησε να κάνει μια απλή πράξη το παιδί έτρεξε να ανοίξει τον ΗΥ και την αριθμομηχανή.
    Καταλαβαίνετε τι πάτε να κάνετε?
    Έχετε μελετήσει επιστημονικά το ζήτημα?

    Τώρα στις προτάσεις. Θεωρώ ότι το σύστημα θα ξεκάνει τους μαθητές.
    Δεν είναι δυνατόν να μετράνε οι βαθμοί όλων των τάξεων. Ο Αρσένης πρότεινε κάτι παραπλήσιο και έγινε χαμός σε όλη τη Χώρα.
    Το προτεινόμενο σύστημα είναι κατά τη γνώμη μου άκρως συντεχνιακό. Ένας που γνωρίζει τα της εκπαίδευσης μπορεί εύκολα να το καταλάβει και ας μην το παραδέχεται κανείς.

    Θετική η προσέγγιση της Πολιτικής Παιδείας, το Project θέλει επιγόντως αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας διότι η μαθητές δεν έχουν μάθει να δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Ίσως αν μειωνόταν οι μαθητές σε κάθε τμήμα τότε να βελτιωνόταν η κατάσταση. Αλλά ξέχασα, εμείς θέλουμε να διώξουμε καθηγητές, τι λέμε τώρα.

    Τέλος, και εγώ πρέπει να πω πως είναι απαράδεκτη η κατάργηση της Πληροφορικής στο Λύκειο. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι μάθημα ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ στην Α’ και στη Β’. Αλλάξτε και το πρόγραμμα σπουδών της. Υπάρχουν τόσα ζητήματα: Πολυμνέσα, Βάσεις Δεδομένων, Δίκτυα, κ.λπ.
    Οι μαθητές πρέπει να τα γνωρίζουν αυτά!
    Σαν εξεταζόμενο μάθημα, ρωτήστε τους Πανεπιστημιακούς. Αν το θέλουν βάλτε το και στην Γ’ αν όχι τότε μόνο στις δύο πρώτες Τάξεις είναι αρκετό.

    Ευχαριστώ

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:10 | πρώην καθηγητής Γ.Λ.

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κλάδος της Πληροφορικής είναι ο πιο προβληματικός στην εκπαίδευση, γιατί απαρτίζεται από μεγάλο αριθμό αλεξιπτωτιστών από άλλες ειδικότητες και από μη πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αντί όμως οι κυβερνώντες να φροντίσουν να «εκκαθαρίσουν» τον κλάδο με αντικειμενικά κι αξιοκρατικά κριτήρια, προτιμούν να καταργούν το μάθημα από το Λύκειο και να στέλνουν εθελοντικά τους πιο ανίκανους στα δημοτικά. Λογικό βέβαια αφού όλοι αυτοί διορίστηκαν νόμιμα με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν επιβάλλει τα κόμματά τους τα προηγούμενα χρόνια, όπως ποσόστωση θέσεων και ξεχωριστοί διαγωνισμοί. Ευτυχώς, έφυγα από τη χώρα οπότε πλέον απολαμβάνω (με λίγη θλίψη) την κατάντια της.

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:02 | Κώστας Π.

    Το προηγούμενο σύστημα είχε κάποια παραθυράκια που άφηνε για παράδειγμα τους υποψήφιους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης να δηλώσουν τμήματα που απαιτούν Χημεία όπως και αυτούς της Θετικής να δηλώσουν σχολές συναφές με Πληροφορική…

    Το νέο σύστημα καλύπτει αυτό το κενό, αλλά μόνο από την μία πλευρά (αυτή της Χημείας)

    Λυπάμαι όταν βλέπω συναδέλφους μου χημικούς να υποστηρίζουν ότι η Πληροφορική δεν είναι επιστήμη αλλά δεξιότητα μόνο και μόνο για να γλιτώσουν το τομάρι τους και τα εξτραδάκια τους..

    Ποια η χρησιμότητα του προγραμματισμού σε παιδιά που πάνε Χημικό, Γεωπονικό, Τεχνολογία τροφίμων κ.ο.κ; Αντίστοιχα, τι νόημα έχει ένα παιδί που θέλει να μπει σε τμήματα πληροφορικής, στο Μαθηματικό, σε πολυτεχνείο Η/Υ να δίνει χημεία;

    Μην βάζετε το προσωπικό σας όφελος πάνω από το καλό της εκπαίδευσης!!

    Όπως η Χημεία είναι σοβαρή επιστήμη, έτσι και η Πληροφορική είναι..Δεν υπάρχει ‘επιστημονόμετρο’ να μετρήσουμε ποια είναι σημαντικότερη..Η κάθε μία έχει τις εφαρμογές της…

    Πρέπει και οι δύο επιστήμες να έχουν την θέση που τους αξίζει στο Νέο (;) Λύκειο!

    Επίσης ο νέος σχεδιασμός περιορίζει πολύ τις επιλογές των παιδιών τα οποία ερχόμενα στην τρίτη λυκείου δεν γνωρίζουν ούτε τα προγράμματα σπουδών των σχολών ούτε τις επαγγελματικές τους προοπτικές.
    Το προηγούμενο σύστημα, με κατάλληλες τροποποιήσεις (αναβάθμιση Χημείας, Βιολογίας, Πληροφορικής / περιορισμός του ΑΟΔΕ μόνο για οικονομο-διοικητικές σχολές) θα ήταν πολύ καλύτερη λύση..Είναι προτιμότερο οι μαθητές να δίνουν 5/6 μαθήματα και να έχουν περισσότερες επιλογές παρά 4 και να εγκλωβίζονται!

    Κώστας Π., Χημικός

  • 18 Αυγούστου 2013, 13:49 | Σάκης Τσεχπενάκης

    Στην Ελλάδα του σήμερα,

    με μια παραγωγική βάση που συρρικνώνεται, διάβάζω σωρεία σχολίων σχετικά με την αναγκαιότητα αντικατάστασης της Χημείας από το ΑΕΠΠ.

    Οι δυναμικές βιομηχανίες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, τροφίμων, καλλυντικών και φαρμακευτικές, χρειάζονται πτυχιούχους με γνώσεις χημείας!

    Έχουμε μετατραπεί σε χώρα «υπηρεσιών», αλγορίθμων και προγραμματισμού, δεν μας βγαίνει, …. και μιλάμε για την ψηφιακή εποχή, και την ανάγκη να έχουμε το ΑΕΠΠ ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα!

    Αν σχολές προγραμματισμού και υπολογιστών, δεν μπορούν να μάθουν στους νεοεισερχόμενους φοιτητες, κώδικα και προγραμματισμό, κα θεωρούν τόσο αναντικατάστατο το ΑΕΠΠ, ας μας το πουν!

    Στροφή σε επιστήμες που προάγουν την παραγωγική βάση του τόπου!
    Αυτός είναι ο τρόπος!

  • 18 Αυγούστου 2013, 13:44 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑΠΗ, ΕΚΠ/ΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛ. ΜΗΧ/ΚΟΣ ΑΣΕΤΕΜ

    Στα Μαθήματα Επιλογής του εκπ/κού προγράμματος της Α τάξης Γενικού Λυκείου είναι απαραίτητο να προστεθεί ως δίωρο μάθημα το Τεχνικό Σχέδιο, γιατί αποτελεί διεθνή γλώσσα επικοινωνίας στον Τομέα της Τεχνολογίας και η γνώση του αποτελεί εφόδιο για τους μαθητές που θα σπουδάσουν σε τεχνικές ειδικότητες των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
    Επίσης πρέπει να επανέλθει το δίωρο μάθημα της Τεχνολογίας στον βασικό κορμό των μαθημάτων της Α τάξης.

  • 18 Αυγούστου 2013, 13:18 | Γιώργος

    Συμφωνώ κι εγώ ότι η Πληροφορική (δεν είμαι πληροφορικός) πρέπει να έχει θέση στο Νέο Λύκειο. Η Χημεία έπρεπε να αναβαθμιστεί, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν αφορά όλες τις τεχνολογικές επιστήμες. Προτείνω οι δύο κατευθύνσεις θετικών και τεχνολογικών επιστημών να γίνουν τρεις, ως εξής:

    1:
    Μαθηματικά (8 ώρες)
    Φυσική (6 ώρες)
    Χημεία (6 ώρες)

    2:
    Βιολογία (8 ώρες)
    Φυσική (6 ώρες)
    Χημεία (6 ώρες)

    3:
    Μαθηματικά (8 ώρες)
    Φυσική (6 ώρες)
    Πληροφορική (6 ώρες)

    Έτσι, αναβαθμίζεται η Χημεία και ταυτόχρονα η Πληροφορική.
    Οι 6 ώρες Πληροφορικής στη Γ Λυκείου είναι αρκετές για τις γνώσεις που απαιτούνται στις αντίστοιχες σχολές. Επομένως, δεν θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει Πληροφορική στην Α και Β Λυκείου. Μόνο ως επιλογή (που υπάρχει στην Α Λυκείου στο Νέο Λύκειο).

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:53 | Σωκράτης

    7 βουλευτές του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος το 2010 , ως αντιπολίτευση , έκαναν ερωτήσεις στην/στον τότε υπουργό Παιδείας ΚΑΤΑ της κατάργησης της Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο που και τότε συζητούταν !!! Πως είναι δυνατόν ως κυβέρνηση πλέον να θεωρήσουν ότι η Πληροφορική ΠΡΕΠΕΙ να καταργηθεί από το Νέο Λύκειο ??? Αν λοιπόν πρόκειται για λάθος ή για παράλλειψη (όλοι ανθρωποι είμαστε και λάθη κανουμε , αλλωστε γι’ αυτό γίνεται η διαβούλευση) ΠΡΕΠΕΙ να διορθωθεί αμέσως και να ενταχθεί η Πληροφορική και ο Προγραμματισμός ειδικότερα στο Νεο Λύκειο !!!

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:53 | Τάκης Π.

    Κυρίες και κύριοι,
    διαβάζοντας κάποιος τα σχόλια για το νέο σχέδιο καταλαβαίνει σίγουρα ότι κάτι δεν πάει καλά, αυτό δε νομίζω ότι υπάρχει αναγνώστης που να το αμφισβητεί.
    Θέλω να εκθέσω τις ακόλουθες σκέψεις/προβληματισμούς μου:

    1. Γιατί το υπουργείο αγνοεί ψηφοφορίες προτίμησης των πολιτών που έγιναν πρόσφατα, διεθνή επιστημονικά άρθρα, εκπαιδευτικές και γονικές κραυγές αγωνίας για το αύριο;

    2. Γιατί βιάζεται εν μέσω καλοκαιριού να περάσει αυτό το σχέδιο νόμου και δε δίνει χρόνο στους άπαντες για προβληματισμό; Ακόμη και η αλλαγή του Φ.Π.Α. είχε περισσότερο χρόνο για σχεδίαση μέχρι την τελική εφαρμογή της. Μιλάμε για την εκπαίδευση των παιδιών μας, μήπως έχετε μπερδευτεί;

    3. Πριν κάποια χρόνια το υπουργείο είχε ζηλέψει το εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας. Σήμερα πιο σύστημα πάμε να ακολουθήσουμε; Που υπάρχει αυτό με τη μορφή που ανακοινώνεται; Ποια χώρα το ακολουθεί;

    4. Η Ελληνική κοινωνία έχει υποστεί πολλές επιβαρύνσεις μέχρι τώρα. Πως θα την ανακουφίσετε με αυτό το νέο Σχολείο; Βάζοντας τους γονείς να πληρώνουν από την 1η Δημοτικού και κάνοντας τα παιδιά βαθμό-κυνηγούς από την 1η Λυκείου;

    5. Πολλά έχουν γραφτεί για ειδικότητες που χάνονται, όπως είναι της Πληροφορικής, Ξένων Γλωσσών κ.λ.π. Αναγκάζετε τους εκπαιδευτικούς να βάλλουν πυρά εναντίον άλλων ειδικοτήτων. Γονείς-Μαθητές-Εκπαιδευτικοί είναι όλοι ΜΑΖΊ. Γιατί δεν έρχεστε και εσείς του Υπουργείου κοντά μας; Γιατί δε λειτουργείτε ως ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ;

    κ. Υπουργέ,
    πάρτε παραδείγματα από τους προγόνους μας, ζηλέψτε τις αρετές τους, ηγηθεί τε την αλλαγή των λανθασμένων κατευθύνσεων που έχει το σχέδιο νόμου, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, των οικογενειών μας, των παιδιών μας. Γράφετε ιστορία, μη χρεωθείτε αυτές τις αλλαγές που σας υποδεικνύουν.

    ευχαριστώ για το χώρο και χρόνο σας

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:51 | Αγγελική Αγγελοπούλου

    Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθοριστεί οκτώ ικανότητες-δεξιότητες-χαρακτηριστικά (δώστε όποιο όνομα θέλετε, δεν έχει σημασία μιας και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο) που το εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών-μελών θα πρέπει να φροντίσει να αναπτυχθούν σε όλους τους μαθητές. Εκτός από την ικανότητα χρήσης και επικοινωνίας στη μητρική γλώσσα του καθενός (αυτονόητο νομίζω), έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης και γνώσης φυσικών επιστημών(σωστό) αλλά και στην ικανότητα επικοινωνίας χρησιμοποιώντας ξένες γλώσσες, αλλά και στην εκπαίδευση στην τεχνολογία (η εποχή μας το επιβάλλει).

    Απορία, λοιπόν, προκαλεί η μείωση των ωρών διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο νέο λύκειο, δημιουργώντας κενό στο επίπεδο των μαθητών από το γυμνάσιο μέχρι το τέλος του λυκείου. Οι μαθητές που θα επιλέξουν σχολές που απαιτούν ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας πώς θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εξετάσεων; Πηγαίνοντας σε φροντιστήρια;;

    Και κάτι τελευταίο: στην κατεξοχήν εποχή της τεχνολογίας, η πληροφορική που είναι στο νέο λύκειο;; Οι μαθητές μας θα είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι;;

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:50 | Αγγελική Αγγελοπούλου

    Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθοριστεί οκτώ ικανότητες-δεξιότητες-χαρακτηριστικά (δώστε όποιο όνομα θέλετε, δεν έχει σημασία μιας και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο) που το εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών-μελών θα πρέπει να φροντίσει να αναπτυχθούν σε όλους τους μαθητές. Εκτός από την ικανότητα χρήσης και επικοινωνίας στη μητρική γλώσσα του καθενός (αυτονόητο νομίζω), έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης και γνώσης φυσικών επιστημών(σωστό) αλλά και στην ικανότητα επικοινωνίας χρησιμοποιώντας ξένες γλώσσες, αλλά και στην εκπαίδευση στην τεχνολογία (η εποχή μας το επιβάλλει).

    Απορία, λοιπόν, προκαλεί η μείωση των ωρών διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο νέο λύκειο, δημιουργώντας κενό στο επίπεδο των μαθητών από το γυμνάσιο μέχρι το τέλος του λυκείου. Οι μαθητές που θα επιλέξουν σχολές που απαιτούν ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας πώς θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις στις απαιτήσεις των εξετάσεων; Πηγαίνοντας σε φροντιστήρια;;

    Και κάτι τελευταίο: στην κατεξοχήν εποχή της τεχνολογίας, η πληροφορική που είναι στο νέο λύκειο;; Οι μαθητές μας θα είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι;;

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:38 | Θ.Π.

    «17 Αυγούστου 2013, 17:33 | Ι.Σ.
    Βλέπω με μεγάλη ανησυχία το συντεχνιασμό των καθηγητών πληροφορικής, οι οποίοι με περισσό θράσος (αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο εισόδου τους στα σχολεία με εκείνες τις απείρου κάλλους διαδικασίες προ δεκαετίας) να ζητούν την απόσυρση μαθημάτων θετικών επιστημών και την αντικατάσταση τους με την Πληροφορική.
    Η Πληροφορική αποτελεί μια γνώση η οποία είναι απαραίτητη σε όλους. Για αυτό το λόγο πρέπει να μπαίνει από το δημοτικό, όπου γίνεται δουλειά από όσους καθηγητές πληροφορικής τιμούν το επάγγελμα τους και δεν θεωρούν να εισάγουν επτάχρονα στον κόσμο της πληροφορικής (όντας γονιός είχα την τύχη να έχουν οι κόρες μου έναν εξαιρετικό καθηγητή στο Δημοτικό φέτος). Δεν αποτελεί μάθημα ειδικό, οι ίδιοι το συνομολογούν ότι όλες οι σχολές χρειάζονται την πληροφορική. Όλες οι σχολές, ακόμη και αυτές των ανθρωπιστικών σπουδών. Αντιθέτως. για τις Φυσικές επιστήμες είναι απαραίτητο ένα σύνολο προαπαιτούμενων γνώσεων για τον υποψήφιο φοιτητή που θα μπεί σε πολυτεχνικές, ιατρικές, γεωπονικές ή παρόμοιες σπουδές, το οποίο δεν είναι δυνατό να διδαχθεί στο Πανεπιστήμιο, αλλά στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Κατανοώ το πρόβλημα όμως η λύση για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ο κανιβαλισμός άλλων ειδικών και βασικών μαθημάτων. Η ενίσχυση της πληροφορικής στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο είναι μια προτεινόμενη λύση.
    »

    Α) Χαίρομαι που κάθε τόσο κάποιος βλέπει συντεχνιασμό καθηγητών που είχαν 2 ώρες την εβδομάδα μάθημα και δεν βλέπει αυτών που έχουν 4-6 και θέλουν και περισσότερες. Είναι άμεσα πιστευτός.

    Διαφωνώ πλήρως με το ΔΗμοτικό και την πληροφορική εκτός από την ΣΤ τάξη. Θέλετε παιδιά παχύσαρκα και εθισμένα στην διαδίκτυο; οι κατάλληλες ηλικίες στην Ελλάδα να μάθουν Πληροφορική τα παιδιά είναι το Γυμνάσιο και το Λύεκιο. Στο Δημοτικό βλε΄πουν τον Η/Υ σαν παιχνίδι και διδάσκονται πράγματα τα οποία κάλλιστα μπορούν αν διδαχτούν στο Γυμνάσιο. Α΄ρα Προτείνω Πληροφορική σε Γυμνάσιο-Λύκειο και μόνο στην ΣΤ Δημοτικού σαν εισαγωγή για το Γυμνάσιο.

    β)Όπως πολύ ωραία ένας χημικός έγραψε εδώ «μα τι τι θέλουν την Πληροφορική και την αλγοριθμική στο Λύκειο? θα τους τα μάθουν από την αρχή στις σχολές που θα μπούνε!» Έτσι λοιπόν φίλε μου και την φυσική και τα μαθηματικά και τη λατρεμένη Χημεία δεν είναι ανάγκη να τη διδάσκονται σε προχωρημένο επίπεδο στο Λύκειο , θα την μαθαίνουν από την αρχή στις σχολές που εισάγονται!» – σύμφωνα με τη γνώμη ενός χημικού όχι συντεχνιακου

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:32 | Χρήστος Αργυρός

    Στο σχόλιο που έστειλα βγήκε κατά λάθος ελλειπές. Διορθωμένο το ελλειπές τμήμα του είναι

    3Ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Σε όλα τα πεδία τα εξεταζόμενα μαθήματα να γίνουν πέντε.
    Για παράδειγμα επί πλέον αυτών που αναφέρει το σχέδιο να εξετάζονται
    στο Α΄ πεδίο (Ανθρωπιστικών σπουδών) :στοιχεία Κοινωνικών και πολιτικών επιστημών
    στο Β΄ πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών επιστημών: Πληροφορική
    στο Γ΄ πεδίο (Επιστήμες Υγείας) :Μαθηματικά και στοιχεία Στατιστικής,
    Στα άλλα πεδία να προστεθεί ένα μάθημα ανάλογα με τις εισηγήσεις των αντίστοιχων σχολών.

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:26 | Χρήστος Αργυρός

    Κύριοι του Υπουργείου που διαβάζετε αυτά τα μηνύματα, θα ήθελα να προβληματιστείτε με αυτά που σας γράφω παρακάτω.

    ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ;

    Προήλθε από μελέτη της επιτροπής παιδείας και από διάλογο με τα κόμματα.
    Μάλιστα οι ζυμώσεις αυτές κράτησαν μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να θεωρείται προϊόν προσεκτικής επεξεργασίας.

    ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ;

    Στη διαβούλευση που γίνεται για τα άρθρα 2 και 4 έχουν σταλεί πολύ λίγα μηνύματα σε σχέση με το συνολικό αριθμό των πολιτών που τους ενδιαφέρει ο τρόπος επιλογής για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Αλλά και αυτά τα μηνύματα δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται μόνο από άμεσα θιγόμενους (οικονομικά λόγω της παραπαιδείας) εκπαιδευτικούς και όχι από τις χιλιάδες των γονέων και μαθητών που καίγονται για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ, που έχουν ως γνώμονα το δικό τους συμφέρον κι όχι το όφελος των μαθητών.

    ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

    Για τυχόν αλλαγές στο σχέδιο, πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των ανθρώπων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Αυτοί δουλεύουν με τα παιδιά μας όταν γίνουν φοιτητές και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις πραγματικές ανάγκες και ελλείψεις, σε μαθησιακό επίπεδο, που εμφανίζουν όταν ξεκινούν τις σπουδές τους στις διάφορες σχολές.

    Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Σίγουρα ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει αντικατάσταση της Χημείας από Πληροφορική.
    Πολλά από τα τμήματα Πολυτεχνείου και Φυσικομαθηματικής χρειάζονται γνώσεις Πληροφορικής, όπως επίσης πολλά χρειάζονται γνώσεις Χημείας.
    Με τις αλλαγές του εξεταστικού το 2000 σε τμήματα όπως Χημικών, Χημικών Μηχανικών, Γεωπόνων, Βιολόγων, Τεχνολογίας τροφίμων κλπ. εισάγονται μαθητές από τη Τεχνολογική κατεύθυνση χωρίς να γνωρίζουν τα βασικά της Χημείας και κάνουν φροντιστήρια για να καλύψουν τα κενά τους.

    1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Το Β΄ πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών) που περιλαμβάνει και τα περισσότερα τμήματα να χωριστεί σε δύο πεδία με τα εξής εξεταζόμενα μαθήματα
    Στο ένα (Θετικών σπουδών) να εξετάζονται Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία
    Στο άλλο (Τεχνολογικών σπουδών) να εξετάζονται Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Πληροφορική

    2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Κάθε τμήμα σχολής να ζητήσει 4 εξεταζόμενα μαθήματα και ακολούθως να γίνει ομαδοποίηση, έτσι ώστε σε κάθε ομάδα να περιλαμβάνονται τμήματα που απαιτούν ίδια τετράδα μαθημάτων.

    3Ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Σε όλα τα πεδία τα εξεταζόμενα μαθήματα να γίνουν πέντε.
    Για παράδειγμα επί πλέον αυτών που αναφέρει το σχέδιο να εξετάζονται
    στο Α΄ πεδίο (Ανθρωπιστικών σπουδών) <>
    στο Β΄ πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών επιστημών <>
    στο Γ΄ πεδίο (Επιστήμες Υγείας) <>,
    Στα άλλα πεδία να προστεθεί ένα μάθημα ανάλογα με τις εισηγήσεις των αντίστοιχων σχολών.

    4Ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Τα εξεταζόμενα μαθήματα να μείνουν ως έχουν, αλλά για τα τμήματα που απαιτούνται γνώσεις Πληροφορικής, να δίδεται αυτή ως πέμπτο μάθημα.

    5ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Τα εξεταζόμενα μαθήματα να μείνουν ως έχουν, αλλά για τα τμήματα Θετικών και Τεχνολογικών επιστημών που απαιτούνται γνώσεις Χημείας, να δίδεται αυτή ως πέμπτο μάθημα.

    6Ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Για το πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών επιστημών οι μαθητές να εξετάζονται σε πέντε μαθήματα

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:25 | Αντώνιος Κριμιτζάς

    Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο ανοιχτομυαλα! Τι θελουμε απο το Σχολειο; Θελουμε παραγωγή μαθητών για την αγορά εργασίας, γρανάζια σε μηχανές, ή θελουμε να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες; Ολοι θελουμε το δεύτερο αλλά δουλεύουμε για το πρώτο! Είμαι Βιολογος, κάτοχος διδακτορικού και εργάζομαι στην Ιδιωτική Εκπαιδευση! Θα μπορούσα να ξεκινήσω με την επιστήμη μου, αλλά θα το κάνω στη συνέχεια! Μερικές παρατηρήσεις: κόβεται απο το σύγχρονο ΛΥΚΕΙΟ κάθε έννοια καλλιτεχνικού μαθήματος! Πιστεύω ότι ειναι σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα του σύγχρονου εφήβου! Δεν υπάρχει στα νέα προγράμματα σπουδών! Στα Ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν οι όμιλοι, όπου πέρα απο το βασικό εκπαιδευτικό προγραμμα καλύπτουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Επίσης, ευνουχιζουμε μαθήματα με το να υπάρχουν μονοωρες διδακτικές προσεγγίσεις τόσο στο Γυμνάσιο, όσο και στο Λύκειο! Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο! Τέλος, εξετάσεις, παντού εξετάσεις, αυτό ειναι το νέο Σχολειο! Με ποιο σκοπο; Τελικά στο Λύκειο, όπως ειναι σήμερα, ο μαθητής προάγεται, όσο χάλια και να γράψει! Ποιο το νόημα των εξετάσεων; Δεν εχουν νόημα οι εξετάσεις, οταν όλοι ειναι επιτυχόντες! Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαιδευση: όχι σε τμήμα, αλλά σε σχολη. Αυτοτέλεια στις σχολές να επιλέγουν τους υποψήφιους φοιτητές! Αυτοτελεια στις σχολες για εισαγωγικες εξετασεις! Σήμερα τα τμήματα απλά δέχονται τους φοιτητές που προκύπτουν απο τις πανελλήνιες! Δεν εχουν κανένα λόγο ούτε στην ποιότητα ούτε στον αριθμό! Τέλος, όσον αφορά τη Βιολογία, πέφτει θύμα των συντεχνιακων νοοτροπιων που καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών! Η Επιστήμη με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παντού σήμερα κρύβεται σε μονόωρα μαθήματα στη Α και Β Λυκείου και σε απόλυτη εξειδίκευση στη Γ. Απαιτείται πιο διευρυμένη και σύγχρονη ματιά τόσο για το Λύκειο όσο και για το Γυμνάσιο!

    Σας ευχαριστω,
    Κριμιτζάς Αντώνιος
    Δρ. Βιολογος

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:18 | Θ.Π.

    «17 Αυγούστου 2013, 08:51 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
    Μόνιμος Σύνδεσμος

    Εξαιρετική η επιλογή να συνεχιστεί το project στα σχολεία. Για όσους δεν γνωρίζουν (διάβασα αρνητικά σχόλια) η μέθοδος project,σε όλο τον κόσμο θεωρείται η πλέον αποτελεσματική μαθησιακή διαδικασία. Καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη, προωθεί τη συνεργατικότητα και οι μαθητές μαθαίνουν χωρίς να έχουν την αίσθηση ότι υπακούουν στις προδιαγραφές της παραδοσιακής διδασκαλίας.
    Σε ένα σχολείο που τα κρούσματα βίας αυξάνουν, που αλλοδαποί και όχι μόνο μαθητές βιώνουν το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό και με τη βεβαιότητα ότι όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τον τρόπο που ενεργούμε και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία μας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας, θεωρώ ότι το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας στα σχολεία είναι απολύτως απαραίτητο.»

    Α) Αναστασία στη σφαίρα του θεωρητικού αυτά που λές είναι άριστα, Τί κοινό έχει το ελληνικό σχολείο με ένα Ευρωπαϊκό; Θές εξοπλισμό, θες ποιότητα εγχειριδίων και έκταση ύλης; Θές ωριμότητα των πολιτών των άλλων χωρών και την νοοτροπία του «μαγκα» μαθητή που αντιγράφει ή μπαίνει σε ομάδα project για να του φτιάξουν οι άλλοι την εργασία και να πάρει αυτός το βαθμό; Σε όλες τις άλλες χώρες αυτά τα έχουν λύσει προ πολλού. Εδώ στρουθοκαμηλίζουμε και κάνουμε πώς δεν τα βλέπουμε (γίνονται κάτω από τη μύτη του καθηγητή ο οποίος δεν θέλει να ανοίξει πόλεμο με τον «τεμπέλη» μαθητή – προτιμά την ηρεμία του και το λένε τα ίδια τα παιδιά της ομάδας project). Επίσης ένα παιδί που κάνει 2-4 ώρες φροντιστήριο κάθε απόγευμα και σαββατοκύριακα τί όρεξη να έχει για έρευνα; Πολλά παιδιά καθηγητών που πήραν project εφέτος την εργασία την έκανα οι γονείς οτυς γιατι τα παιδιά δεν προλάβαιναν από τα φροντιστήρια!

    β) Όσο για το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας είναι σοβαρό συμφωνω αλλά έπρεπε να υπάρχει στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ και το ΓΥΜΝΑΣΙΟ περισσότερο να κάνει τους μαθητές ωριμότερους πολίτες. στη Γ Λυκείου που ήδη έχουν μάθει την αντιγραφή, την κομπίνα, την μαγκιά του να κοροιδεύεις ότι δουλεύεις ενώ τεμπλειάζεις είναι αργά πιά

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:13 | Βασίλης

    Είναι πολύ σωστή η κίνηση αποκατάστασης της επιστήμης της Χημείας στο νέο Λύκειο. Μίας επιστήμης που είναι βασικότατη για την κατανόηση του κόσμου μας και αποτελεί θεμέλιο λίθο για τις περισσότερες επιστήμες – δεν την αποκαλούν τυχαία κάποιοι και Κεντρική Επιστήμη.
    Συνδέει τα Μαθηματικά και την Φυσική με την Βιολογία, την Γεωλογία, τις επιστήμες του Περιβάλλοντος, τις Νανο-Επιστήμες και τα Νέα Υλικά.
    Δυστυχώς όμως στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα είναι η πλέον αδικημένη και ριγμένη επιστήμη. Μονόωρο μάθημα σε δύο τάξεις στο Γυμνάσιο και με παρωχημένα βιβλία και πάλι λίγες ώρες στο Λύκειο. Η αναβάθμιση της λοιπόν είναι επιβεβλημένη και καλώς γίνεται, αν και θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της Β΄ τάξης, στην οποία έχει περιοριστεί στις 2 ώρες.
    Ελπίζω μόνο να μην έχουμε αλλαγές της τελευταίας στιγμής ως αποτέλεσμα πιέσεων άλλων κλάδων και την πληρώσει η Χημεία, φαινόμενο που δυστυχώς το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν…