Άρθρο 47: Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1.    Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.

2.    Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγ­ματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο.  Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφο­δοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.

3.    Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

  4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμινα­ρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών.  Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

 5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.

 6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμε­τοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσω­τερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:37 | Αθηνά

    Σχόλιο επί του εδαφίου γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 47 που ορίζει ότι «Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφο­δοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016»: Προφανώς στους ως άνω αορίστως ως προς χρόνο κατάρτισής τους περιγραφόμενους, ενιαίους πίνακες αναπληρωτών συμπεριλαμβάνονται με διασταλτική ερμηνεία ή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε αντίθετη περίπτωση και οι πίνακες αναπληρωτών μηδενικής προϋπηρεσίας. Η τυχόν μη αναγνώριση της κτηθείσας προϋπηρεσίας των αναπληρωτών που έχουν καταταγεί στον ισχύοντα πίνακα μηδενικής προϋπηρεσίας αποτελεί εις βάρος τους δυσμενή διακριτική εργασιακή μεταχείριση, τη στιγμή που οι εν λόγω αναπληρωτές προσλαμβάνονται συστηματικά κατ’ έτος λόγω των σταθερών υπαρχουσών οργανικών κενών σε πολλές ειδικότητες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κενών που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να καλύψουν οι διοριστέοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Ακολούθως, η διατήρηση ισχύος του κριτηρίου κατάταξης υποψηφίων αναπληρωτών μηδενικής προϋπηρεσίας βάσει του χρόνου κτήσης πτυχίου(ως οιονεί κριτήριο κτηθείσας προϋπηρεσίας δυνάμει της αρχαιότητας πτυχίου)κατ’ άρθρον 9 παρ. 4 Ν. 3848/2010 δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αντικειμενικά, αυτοτελώς τιθέμενο ως μη αξιολογικό και μη αντικειμενικό, ενώ στην περίπτωση τροφοδότησης της κτηθείσας προϋπηρεσίας η διατήρησή του θα συνιστούσε έμμεση μοριοδότηση εις διπλούν της κτηθείσας προϋπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση το κριτήριο κατάταξης βάσει του χρόνου κτήσης πτυχίου ως προς την κατάρτιση πινάκων αναπληρωτών μηδενικής προϋπηρεσίας δεν είναι νόμιμο και δεν συμμορφώνεται προς τις συνταγματικές επιταγές ισότητας και αξιοκρατίας που διέπουν τις προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα και δη εν προκειμένω τις προσλήψεις των υποψήφιων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.Η δε κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών μηδενικής προϋπηρεσίας για το σχολικό έτος 2014-2015, καθώς και των όποιων πινάκων μη διοριστέων αναπληρωτών εκπαιδευτικών καταρτισθούν για το ερχόμενο σχολικό έτος, κατ’ άρθρον 9 παρ. 4 Ν. 3848/2010, δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση, εξαιρετική, αλλά συνήθη κατ’ έτος και συστηματικώς προκύπτουσα περίπτωση της εξάντλησης ενός ή περισσότερων πινάκων της παραγράφου 2 του άρθρου 9 Ν. 3848/2010 και της εφαρμογής του αστάθμητου μη αξιολογικού και μη αντικειμενικού κριτηρίου του χρόνου κτήσης πτυχίου. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί στη βάση εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 9 παρ. 4 Ν. 3848/2010 η συνταγματικότητα και νομιμότητα μιας συστηματικής και όχι εξαιρετικής, κατά τα οριζόμενα στο νόμο, κατάταξης βάσει του χρόνου κτήσης πτυχίου, τη στιγμή που, de facto, δεν διοργανώνεται γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών κάθε τρία έτη, όπως νόμος ορίζει, καθώς και τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών από τη δημοσίευση και θέση σε ισχύ του Ν. 3848/2010.

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:29 | ΝΙΚΟΣ

    Τα μόρια που αποκτήθηκαν στην ειδική αγωγή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσμετρηθούν στους πίνακες της γενικής

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:28 | Άννα

    Η ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα είναι δίκαιη, γιατί με το νόμο 3848 του 2010 όλοιγνώριζαν ότι είχαν παγώσει οι πίνακες και δεν παίρναμε μόρια. Οπότε η επιλογή εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες περιοχές ήταν τυχαια. Αν δεν ήταν παγωμένοι οι πίνακες τότε οι εκπαιδευτικοί θα επέλεγαν συνειδητά δυσπρόσιτες περιοχές για να υπηρετήσουν!

    Όσον αφορά το διαχωρισμό των πινάκων ειδικής και γενικής αγωγής είναι λογικό να γινει ο διαχωρισμός τους και μάλιστα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από το 2010. Ο λόγος του διαχωρισμού είναι οτι οι μεν στην ειδική είναι εξειδικευμένοι να παρέχουν εκπαίδευση σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ΑΜΕΑ, ενώ της Γενικής έχουν αποκτήσει ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες και εμεπιρία για παιδιά της τυπικής τάξης.
    Σε περίπτωση που δε γίνει ο διαχωρισμός ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ τ΄τοε οι εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στην Ειδική θα επιλέξουν να δουλέψουν στη Γενική Αγωγή, για να εξασφαλίσουν την εργασία τους ως αναπληρωτές. Αυτό όμως αμέσως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δομές της Ειδικής αγωγής που δε θα υπάρχει έμπειρο προσωπικό, το οποίο είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ στην Ειδική αγωγή, για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών με δυσκολίες. Επιπλεον, η μεταπήδηση αυτή στη γενική αγωγή θα εκτοπίσει τους εκπαιδευτικούς γενικής και θα τους αφήσει εκτός εκαπίδευσης, σε μια εποχή που την κοινωνία τη χαρακτηρίζει η εργασία!
    Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεταπτυχιακά, τα σεμινάρια, τα διδακτορικά και οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευση στην Ειδική Αγωγή πραγματοποιούνται με στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, για να εξυπηρετήσουν την ευπαθη και ευαίσθητη ομάδα των ΑΜΕΑ. Να στελεχωθούν οι δομές της Ειδικής Αγωγής που υπολείπονται απόπροσωπικό και υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη στελέχωσης τους! Οπότε όλα αυτό το δυναμικό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να παραμείνει στην Ειδική Αγωγή!! Και αυτό θα γίνει πραγματικότητα μόνο ε το διαχωρισμό των πινάκων αναδρομικά από το 2010!

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:26 | ειρηνη

    Εφόσον η τωρινή ηγεσία του υπουργείου ισχυρίζεται ότι προτεραιότητα έχουν οι αναπληρωτές με μεγάλη προϋπηρεσία τότε θα πρέπει να λάβει υπόψη της τους δύο τελευταίους ΑΣΕΠ,αφού η κατάταξη των αναπληρωτών στο πίνακα έχει γίνει με βάση τους δύο τελευταίους ΑΣΕΠ.
    Φανταστείτε κάποιον εκπαιδευτικό να έχει οργώσει την Ελλάδα για 6 χρόνια και να μην έχει γράψει καλά στον τελευταίο ασέπ …θυσίες ετών πάνε χαμένες!!!!!!!!!Οικογένεια και παιδιά έχουν ταλαιπωρηθεί αφού κάθε αρχές Σεπτέμβρη δεν ξέρουν πού θα μείνουν,πού θα πάνε σχολείο,αν θα βρουν φίλους,αν θα μείνουν για πάντα εκεί,αν….αν…..αν….αν….Και οι γονείς τι θα απαντήσουν?????????
    Ακόμα και το ΤΕΡΑΣ 3848 προέβλεπε μοριοδότηση για τρίτεκνους και πολύτεκνους!!!!!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:25 | ΕΛΕΝΗ Μ.

    Ως αναπληρώτρια γενικής αγωγής ΠΕ70 επικροτώ τη ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, που όμως θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από το 2010! Με την μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής, βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ70.50, να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ70 στον πίνακα των αναπληρωτών και να μπούνε από «παραθυράκια». Γνωρίζετε, είμαι βέβαιη, πως οι θέσεις που κατέχουμε στον πίνακα αναπληρωτών αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, αναπληρώσεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Λάβετε επίσης υπόψη σας οτι με την ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ καταδικάζονται σε ανεργία οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής ΠΕ70.
    Αυτοί λοιπόν οι εκπαιδευτικοί θα μπούνε τώρα στον πίνακα Γενικής Αγωγής αν ο νόμος δεν ισχύσει αναδρομικά. Εκπαιδευτικοί θα περάσουν εμάς που έχουμε προϋπηρεσία. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει η αναδρομική ισχύ του νόμου.
    Ελπίζουμε σε σας, στο να διορθώσετε αυτή την αδικία και να δώσετε τέλος στην αγωνία τόσων χρόνων.
    Συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47.Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών, κατά την περίοδο 2010-2014. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:15 | ΦΩΤΕΙΝΗ Μ

    Κύριοι υπουργοί,
    το πολυπόθητο πολυνομοσχέδιο που πολύ καιρό τώρα αναμέναμε για να μας σώσει από τα ¨κακώς κείμενα¨ των προηγούμενων κυβερνήσεων έφτασε, αλλά δυστυχώς όχι μόνο για να διορθώσει προηγούμενα λάθη.. Αλλά να μας ταράξει με νέες αλλαγές.
    Έχοντας ήδη βιώσει τις επιτυχείς εξετάσεις σε τρεις διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και την ψυχοφθόρα διαδικασία της αναμονής και τοποθέτησης, την τελευταία στιγμή πάντα (είτε αυτό ήταν στην αρχή είτε στην μέση της χρονιάς) για έξι συνεχείς χρονιές. Φυσικά σε διαφορετικά μέρη ανά την Ελλάδα , όπως το μεγαλύτερο ποσοστό των αναπληρωτών.
    Ανακοινώνεται λοιπόν, ότι δύο από αυτές τις χρονιές τα μόρια μας δεν θα προσμετρηθούν. Και μέχρι να αναρτηθεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο και να δούμε εγγράφως ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν πρόκειται να ισχύσει, αγωνιούμε.
    Συνεχίζουμε να αγωνιούμε όταν μαθαίνουμε ότι ίσως οι αναπληρωτές που μέχρι τώρα είχαν επιλέξει να δουλεύουν στην ειδική αγωγή, πολλοί από τους οποίους δεν το κάνανε επειδή θέλανε να αφιερωθούν στην ειδική αγωγή αλλά: είτε γιατί δεν είχαν δώσει ΑΣΕΠ, είτε γιατί ήταν σε χαμηλή θέση στον πίνακα του ΑΣΕΠ (κάτι που θα σημαίνει ότι δεν είχαν καμμιά πιθανότητα να εργαστούν).
    Συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47.Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών, κατά την περίοδο 2010-2014. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.
    Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας και αναβαθμίζει επιτέλους την ειδική αγωγή θέτοντας τέλος σε συντεχνιακά συμφέροντα και προσπάθειες παράκαμψης του πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής.
    Για να ικανοποιηθεί όμως το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει και αναδρομικός διαχωρισμός πινάκων από το 2010 άρα προτείνω κατάργηση της πρότασης στο παρόν άρθρο «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου»
    Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής από εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατέχοντας «αγορασμένα» μεταπτυχιακά μπαίνουν στους πίνακες της ειδικής αγωγής και στη συνέχεια μεταπηδούν σε αυτόν της γενικής προσπερνώντας συναδέλφους που έχουν πετύχει σε εξετάσεις ΑΣΕΠ ή κατέχουν σημαντική προϋπηρεσία;
    Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και η βοήθεια σε παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από εκπαιδευτικούς οι οποίοι αν και έχουν κάποια κατάρτιση και εμπειρία στην ειδική αγωγή μοναδικό μέλημά τους είναι να μεταπηδήσουν στη γενική αγωγή για να διοριστούν.
    Η εφαρμογή αυτής της πρότασης προκαλεί νέα πληθώρα αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα και ιδίως σε εμάς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που το εργασιακό μέλλον μας θα είναι αβέβαιο.
    Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη δίκαιη και απόλυτα νόμιμη ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα την περίοδο 2010- 2014, όπου και οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι. Κατά την περίοδο αυτή εργάστηκαν σε δυσπρόσιτα συνάδελφοι από καθαρή τύχη και όχι συνειδητά από επιλογή. Είναι πολύ σωστή η επιλογή της κυβέρνησης να μην μετρήσει με διπλά μόρια την υπηρέτηση σε δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς εάν ήταν γνωστό πολύ συνάδελφοι με υψηλή θέση στον πίνακα αναπληρωτών θα επέλεγαν να εργαστούν σε δομές δυσπρόσιτων περιοχών. Και πάλι πολλά συγχαρητήρια στους ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας!!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:07 | Φώφη

    Το άρθρο 4 ειναι απόλυτα σωστό και μάλιστα θα πρέπει να έχε αναδρομική ισχύ!! Με το διαχωρισμό των πινάκων δεν αναιρείται το ενιαίο της εκπαίδευσης, αλλά εξασφαλιζεται το δίκαιο για τους χιλιάδες αναπληρωτές γενικής που Κοπιασαν, έδωσαν και κρίθηκαν απο τον Ασεπ, εντάχθηκαν στον πίνακα συγκρινόμενοι με χιλιάδες συναδέλφους και όχι λίγες εκατοντάδες όπως οι αναπληρωτές ειδικής!!! Η μεταφορά της προϋπηρεσίας απο τον ένα πίνακα στον άλλο θα συμβάλει στην εργασιακό αφανισμό των αναπληρωτών γενικής!!
    Το άρθρο για τη μη προσμέτρηση των δυσπρόσιτων ειναι καθόλα σωστό!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:06 | maria

    Προσμέτρηση ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ στους πίνακες της γενικής….σε δημόσια σχολεία δουλεύαμε τόσο καιρό και ξαφνικά που θα ανοίξουν οι πίνακες, όλοι φοβούντε μη βρεθούν σε χαμηλότερες θέσεις…έχουμε πάει ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..τόσα χρόνια
    ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ!!!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:03 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Είμαι ΠΕ60 με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή. Επιθυμώ να υπηρετώ την ειδική αγωγή για όσα χρόνια θα μου δίνεται η ευκαιρία. Γιατί με τιμωρείτε με την μη προσμέτρηση της προυπηρεσίας; Αντικειμενικά κάποια στιγμή δεν θα ξαναδουλέψω στην ειδική (λόγω των ΠΕ61). Το ελάχιστο δίκαιο, νόμιμο και ηθικό είναι από την προσφορά μου στην ειδικά αγωγή να προσμετρηθούν αυτά τα χρόνια στην προυπηρεσία μου.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:58 | Ειρήνη

    Η προυπορεσία των ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 πρεπει να μετρησει στους πίνακες της ειδικής καθως αυτοι κατεχουν ενα επιπλεον προσον και στους πίνακες της γενικης αγωγης γιατι το βασικο τους πτυχιο αφορα την γενικη αγωγη. Στο τομέα της ειδικης αγωγης πρεπει να εργαζοναται ατομα με καποιο επιπλεον πτυχιο και το σωστο ειναι να αμοιβθουν για το επιπλεον προσον που κατεχουν. Εξαλου η προυπυρεσια εινα ενιαια και δε πρεπει να διαχωριζεται εφοσον αποκτηθηκε απο το δημοσιο σχολειο.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:52 | μαρια

    Να προσμετρηθει κανονικα η προυπηρεσια των 60.50/70.50 στους πινακες αναπληρωτων γενικης οπου ειναι το βασικο τους πτυχιο
    Ειναι αντισυνταγματικό και ΑΔΙΚΟ

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:51 | NTINA

    Γιατί σ’ αυτό το κράτος πρέπει να ζητάμε και να διεκδικούμε τα αυτονόητα; Από πότε η ειδική αγωγή διαχωρίζεται από τη γενική; Η προυπηρεσία είναι μια και αδιαίρετη.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:49 | sofia

    Προσμέτρηση της προυπηρεσίας κανονικά στη γενική…αποκτήθηκε σε δημόσια σχολεία…το βασικό πτυχίο μας είναι της γενικής και δουλεύουμε στην ειδική αγωγή με τα προσόντα που ζητούσε το Υπουργείο…
    Δεν είμαστε παράνομοι και ξαφνικά άχρηστοι εκπαιδευτικοί…
    Και δεν είναι άδικο όπως λένε κάποιοι της γενικής…
    ΟΛΟΙ έχουμε ΙΣΑ δικαιώματα…ΕΛΕΟΣ με τις διακρίσεις

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:48 | Εύα

    Αν στους πίνακες γενικής αγωγής προσμετρηθεί προϋπηρεσία αναπληρωτών καθηγητών που εργάστηκαν σε ιδιωτικά σχολεία ή σε ΣΔΕ (των οποίων ο διορισμός να σημειώσουμε δεν είχε γίνει από τον πίνακα της γενικής αγωγής), θα είναι άδικο να μην προσμετρηθεί και η προϋπηρεσία των καθηγητών ειδικής αγωγής στους πίνακες γενικής.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:45 | Χρήστος Α.

    Για τον διαχωρισμό της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών σε γενική και ειδική .Πρόταση στη δημόσια διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο της παιδείας.
    Από τα εκατοντάδες έως τώρα σχόλια 544 (τα υπόλοιπα έως τώρα έχουν 0 -20 σχόλια) για το άρθρο 47.του πολυνομοσχεδίου, φαίνεται ήδη η προβληματικότητα του άρθρου 47, το οποίο και πρέπει να αποσυρθεί.
    Από πότε τιμωρούνται τα επιπλέον προσόντα;Δεν μπορεί να συντελεστεί μια κατάφωρη αδικία υπέρ του ενός σε βάρος του άλλου.Ο Διαχωρισμός, η διαίρεση της προϋπηρεσίας σε γενική και ειδική είναι επιεικώς απαράδεκτη επειδή ωφελεί σκανδαλωδώς τη μια κατηγορία εργαζομένων. Η εκπαίδευση είναι μία και ενιαία, η προϋπηρεσία για αναπληρωτές και μόνιμους είναι μία και ενιαία. Ας διαχωρίσουμε τότε τις προϋπηρεσίες σε διευθυντικές, και όχι, ΕΣΠΑ, ή όχι, ΙΚΑ ή δημοσίου. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εφαρμοστεί ούτε στέκει πουθενά
    ΒΑΣΙΚΟ πτυχίο στην εκπαίδευση , είναι το πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος, κατ επέκταση οποιαδήποτε μετεκπαίδευση στα διδασκαλεία της Ε.Ε., είτε διδακτορικό, είτε μεταπτυχιακό ( όχι οι 400 ώρες) αποτελεί και την εξειδίκευση στο αντικείμενο της Ειδικής Εκπαίδευσης. Αυτό ισχύει παγκοσμίως , αυτό ευελπιστούμε να ισχύει και στην Ελλάδα. Πού και σε ποια χώρα της Ε.Ε. αναγνωρίζεται το πτυχίο αποφοίτων ειδικών παιδαγωγών του Βόλου; Μήπως σε καμία; Ενώ εδώ θα έχουν πάρει επί ΝΔ και κωδικό ΠΕ 71 , 61 και προτάσσονται κιόλας!! Επιπλέον όλες οι οργανικές θέσεις σε όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής είναι χαρακτηρισμένες ως ΠΕ 71, 61,… Πρόκειται για μια διοικητική ανωμαλία που θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο με τη διαίρεση της προϋπηρεσίας σε γενική ειδική!!
    Οι διορισμοί τόσο για τους αναπληρωτές ,όσο και για τους μόνιμους πρέπει να γίνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν καθόλου η προϋπηρεσία (αποκτήθηκε συχνά με ρουσφετολογικό τρόπο) -χωρίς τον πολυέξοδο ΑΣΕΠ που τροφοδοτεί την παραπαιδεία,- από έναν κοινό πίνακα με ποσόστωση για όλους και μοναδικό κριτήριο τον χρόνο κτήσης πτυχίου σε θέση Ειδικής Εκπαίδευσης,Αγωγής. Υπηρεσιακές μεταβολές των εργαζομένων στην Ειδική Εκπαίδευση να γίνονται με κριτήρια εναρμονισμένα με της Γενικής εκπαίδευσης. Το άρθρο 47, επιβάλλεται για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους να αποσυρθεί, πόσο μάλλον να ισχύσει και αναδρομικά!Σεν υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης;

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:44 | Εκπαιδευτικος που διδαξε στην Γ/θμια Εκπ/ση

    Προσμετρηση της Προυπηρεσιας των εκπαιδευτικων που αποκτηθηκε στην Τριτοβαθμια Εκπαιδευση. Εκπαιδευτικων που διδαξαν το αντικειμενο σπουδων τους κυριως εκπαιδευτικοι ειδικοτητων,οι οποιοι εχουν και αυξημενα ακαδημαικα προσοντα.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:44 | Εύα Π

    Η ρύθμιση για την μη προσμέτρηση της υπηρεσίας για τους ΠΕ60.50 και ΠΕ70.50 στους Πίνακες της Γενική αποτελεί σαφή διαχωρισμό της Ειδικής απο την Γενική.Βλέποντας και από μερικούς εκπαιδευτικούς να ζητούν και αναδρομική ισχύ
    ντρέπομαι για την κατάντια της Εκπαίδευσης. Μην ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου.Η υπηρεσία είναι ΜΙΑ όπου και αν προσφέρθηκε στο Υπουργείο Παιδείας.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:44 | ΤΑΝΙΑ

    Να καταργηθεί ο πίνακας (.50). Να μας «τραβάει» το σύστημα από τον πίνακά μας (ΠΕ 60-70) με το βασικό μας πτυχίο!!! Καλύπτουμε πάγιες κρατικές ανάγκες και το μόνο που καταφέρνετε είναι να μας προξενείτε αρνητικά συναισθήματα (πικρία, απογοήτευση, αδικία)

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:42 | Α. Χρήστος

    Για τον διαχωρισμό της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών σε γενική και ειδική .Πρόταση στη δημόσια διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο της παιδείας.
    Από τα εκατοντάδες έως τώρα σχόλια 840 (τα υπόλοιπα έως τώρα έχουν
    μερικές δεκάδες σχόλια) για το άρθρο 47.του πολυνομοσχεδίου, φαίνεται ήδη η προβληματικότητα του άρθρου 47, το οποίο και πρέπει να αποσυρθεί.
    Δεν μπορεί να συντελεστεί μια κατάφωρη αδικία υπέρ του ενός σε βάρος του άλλου.Ο Διαχωρισμός, η διαίρεση της προϋπηρεσίας σε γενική και ειδική είναι επιεικώς απαράδεκτη επειδή ωφελεί σκανδαλωδώς τη μια κατηγορία εργαζομένων.Από πότε τιμωρούνται τα επιπλέον προσόντα; Η εκπαίδευση είναι μία και ενιαία, η προϋπηρεσία για αναπληρωτές και μόνιμους είναι μία και ενιαία. Ας διαχωρίσουμε τότε τις προϋπηρεσίες σε διευθυντικές, και όχι, ΕΣΠΑ, ή όχι, ΙΚΑ ή δημοσίου. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εφαρμοστεί ούτε στέκει πουθενά
    ΒΑΣΙΚΟ πτυχίο στην εκπαίδευση , είναι το πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος, κατ επέκταση οποιαδήποτε μετεκπαίδευση στα διδασκαλεία της Ε.Ε., είτε διδακτορικό, είτε μεταπτυχιακό αποτελεί και την εξειδίκευση στο αντικείμενο της Ειδικής Εκπαίδευσης. Αυτό ισχύει παγκοσμίως , αυτό ευελπιστούμε να ισχύει και στην Ελλάδα. Πού και σε ποια χώρα της Ε.Ε. αναγνωρίζεται το πτυχίο αποφοίτων ειδικών παιδαγωγών του Βόλου; Μήπως σε καμία; Ενώ εδώ θα έχουν πάρει επί ΝΔ και κωδικό ΠΕ 71 , 61 και προτάσσονται κιόλας!! Επιπλέον όλες οι οργανικές θέσεις σε όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής είναι χαρακτηρισμένες ως ΠΕ 71, 61,… Πρόκειται για μια διοικητική ανωμαλία που θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο με τη διαίρεση της προϋπηρεσίας σε γενική ειδική!!
    Οι διορισμοί τόσο για τους αναπληρωτές ,όσο και για τους μόνιμους πρέπει να γίνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν καθόλου η προϋπηρεσία (αποκτήθηκε συχνά με ρουσφετολογικό τρόπο) -χωρίς τον πολυέξοδο ΑΣΕΠ που τροφοδοτεί την παραπαιδεία,- από έναν κοινό πίνακα με ποσόστωση για όλους και μοναδικό κριτήριο τον χρόνο κτήσης πτυχίου σε θέση Ειδικής Εκπαίδευσης,Αγωγής. Υπηρεσιακές μεταβολές των εργαζομένων στην Ειδική Εκπαίδευση να γίνονται με κριτήρια εναρμονισμένα με της Γενικής εκπαίδευσης. Το άρθρο 47, επιβάλλεται για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους να αποσυρθεί, πόσο μάλλον να ισχύσει και αναδρομικά!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:39 | Λυδια

    Ορισμένοι λένε όχι στον διπλασιασμό των δυσπροσίτων για το 2010-2014 γιατί θα υπάρξει αλλαγή στη θέση τους!Σαφώς και το άνοιγμα τον πινάκων θα έφερνε αλλαγή στην κατάταξη!Αυτό ήταν αναμενόμενο!Δηλαδή κάποιος που περίμενε να ανοίξει η Θεσσαλονίκη έστω και Δεκέμβριο μήνα (επειδή δεν αναγνωριζόταν μέχρι τώρα η προϋπηρεσία)τώρα θα πρέπει να ζητάει να μην αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των υπολοίπων, που αν και ψηλά στον πίνακα έτρεχαν όπου να ‘ναι από Σεπτέμβριο για να δουλέψουν, με το πρόσχημα ότι τάχα ήταν άλλο το καθεστώς και δεν γνώριζε;Κατά αυτόν τον τρόπο δεν αποτελεί επιχειρήμα και η άποψη να μην αναγνωριστεί η προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα για το 2010-2014 στο διπλάσιο για μην υπάρξουν αλλάγες στις θέσεις μας!Το αν κάποιος βολεύτηκε αυτό το διάστημα (όπως και στο παράδειγμα) όταν έκανε την δήλωση του θεωρώντας τον εαυτό του τυχερό που ο πίνακας έκλεισε όταν ο ίδιος είχε καλή θέση είναι τελείως διαφορετικό από το τι ίσχυε!Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ(3391/2005) ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:31 | Δημητρης Γ.

    Κυριοι της πολιτικης ηγεσιας του υπουργειου και συναδελφοι εκπαιδευτικοι, εχω να παρατηρησω τα εξεις: Σε οτι αφορα τος επιτυχοντες του ασεπ, καποιος με βαθμο 49 στη μια ενοτητα και 185 στην αλλη ειναι χειροτερος εκπαιδευτικος απο καποιοον αλλον που ειχε 55 κ 60 αντιστοιχα; Σε οτι αφορα την προυπηρεσια πως γινεται πτυχιουχοι του 2006 η 2009 να εχουν 80 και 60 μηνες προυπηρεσιαςκαι αλλοι του 1991 η 1992 να μην μπορουν να εργαστουν , κανοντας αιτησεις και στα δυσπροσιτα και μεταβιας εχουν 25 η 30 μηνες; αυτο γινεται κατα φακπρικα με τους γυμναστες!!! Που ειναι το δικαιο ; Η Προυπηρεσια στη Τριτοβαθμια σε ιδιο αντικειμενο διδασκαλιας και Αναγνωρισμενη γιατι δεν προσμετραται;Επισης να προσμετρηθουν και τα ακαδημαικα κριτηρια.Κυριοι εκπαιδευτικκι οπως εγω με 14,5 ετη αναγνωρισμενης προυπηρεσιαςστην Γ/θμια Εκπ/ση και με μεταπτυχιακα και διδακτορικα δεν μας προσμετραται η προυπηρεσια μας, τη ενιαια εκπαιδευση και αλλα…. ενω πχ προσμετραται των ιδιωτικων σχολειων,ενω για την ιδιωτικη προυπηρεσια των φροντιστων δεν γινεται λογος.προυπηρεσια απο οαεδ, σιβιτανιδειο, εκκλησιαστικα προσμετραται. Προσμετρηση της προυπηρεσιας που αποκτηθηκε στην Γ/θμια Εκπαιδευση.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:28 | Katerina

    Είναι ΑΔΙΚΟ για ολους τους εκπαιδευτικούς πε.60.50 και 70.50 που τόσο καιρό κάλυπταν κενά σε όλη την Ελλάδα,να μην προσμετρηθεί η προυπηρεσία τους…
    ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ κ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ του νόμου.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:28 | GR

    Όχι στο διαχωρισμό ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ. Είμαστε εκπαιδευτικοί με βασικό πτυχίο ΠΕ70, ΠΕ60 και ως επιπλέον προσόν πρόσληψη η κατοχή μεταπτυχιακού.
    Ζητάμε προσμέτρηση της προυπηρεσίας στο πίνακα ΓΕΝΙΚΗΣ.
    Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΑΝΚΑ (unesco) μιλάει για συνεκπαίδευση και για ένταξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ΓΕΝΙΚΑ σχολεία. Πως μπορούμε να μιλάμε για συνεκπαίδευση όταν διαχωρίζονται οι εκπαιδευτικοί με πτυχίο από τους εκπαιδευτικούς με το ίδιο πτυχίο και επιπλέον μεταπτυχιακό;
    Οι εκπαιδευτικοί της Παραλληλης στήριξης και των Τμημάτων Ένταξης δεν βρίσκονται μέσα στις τάξεις του Γενικού σχολείου; Δεν κάνουν συνδιδασκαλίες προκειμένου τα παιδιά με Ε.Ε.Α να εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία, σε μια τάξη όπου υπάρχει ποικολομορφία; Βρίσκονται εκτός σχολικού πλαισίου; Εκτός σχολικής τάξης;
    Μιλάνε για πληρωμένα μεταπτυχιακά; Τα βασικά πτυχία δεν είναι »πληρωμένα»; Μας παρείχαν δωρεάν εκπαίδευση στα Δημόσια Πανεπιστήμια αλλά δεν είχαμε επιπλέον έξοδα; ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΣΠΙΤΙΑ- ΕΞΟΔΑ, ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ;
    Επιπλέον σε όλες τις προκηρυξεις προσμετρούνται μεταπτυχιακά , διδακτορικά ως προσόντα διορισμού και μοριοδοτούνται επιπλέον. Το ίδιο ζητάμε και για την Εκπαίδευση και τους Πίνακες Γενικής Αγωγής. Ζητάμε τα αυτονόητα, να καταργηθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 47.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:17 | jim

    ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ της δεδουλευμένης προϋπηρεσίας στον πίνακα γενικής αγωγής και ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ του νόμου!!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:12 | Σπύρος Κανελλόπουλος

    Η απόλυτη ταύτιση απόψεων του σχεδίου νόμου με μια ομάδα αναπληρωτών γεννά ένα απλό ερώτημα: Οι αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα το γενικό ή το ειδικό καλό;

    Γιατί η Ειδική Αγωγή μετατρέπεται σε αποπαίδι της Παιδείας;
    Οι αναπληρωτές σ’ αυτήν δεν παρέχουν διδακτικό έργο;
    Μήπως το πτυχίο που τους εισάγει στην Ειδική Αγωγή δεν είναι αυτό που έχουν όσοι διδάσκουν στο σχολείο και απλώς έχουν πρόσθετα προσόντα;
    Θεωρώ ότι το ΥΠΟΠΑΙΘ προκρίνει την κλασική συνταγή του «διαίρει και βασίλευε», όπως ακολουθήθηκε και από προηγούμενες κυβερνήσεις.

    ΥΓ. Δεν έχω ίδιο συμφέρον γράφοντας τα παραπάνω, ούτε έχω συγγενή ενδιαφερόμενο. Είμαι ήδη μόνιμος.

  • 21 Ιουνίου 2015, 19:07 | Ευθυμία

    Οι απόφοιτοι παιδαγωγικών σχολών του 2009 εχουν εγκλωβιστεί στο σύστημα. Δουλεύουμε 6 χρόνια προσφέροντας ακριβώς την ίδια υπηρεσία με τους μονιμους, τα δικαιώματά μας όμως δεν συγκρίνονται με αυτών. Γιατί η μόνιμη δασκάλα από τη στιγμή που μαθαίνει ότι είναι έγκυος κάνει τρεις χρονιές να πατήσει στο σχολείο (εκμεταλλευόμενη φυσικά τα νόμιμα δικαιώματά της) και εγώ που είμαι αναπληρώτρια πρέπει με 30 ημερών βρέφος να τρέχω μέσα σε μία ημέρα να παρουσιαστώ στην Πρωτοβάθμια και στους 2 μήνες να εργάζομαι κανονικά, θηλάζοντας το μωρό στα διαλείμματα; Το κράτος όχι μόνο δεν προστατεύει τη μητρότητα, αλλά αποτρέπει τους νέους από το να δημιουργούν οικογένεια. Επίσης εγώ μένω πίσω το καλοκαίρι και στα συντάξιμα χρόνια προυπηρεσίας και στην αμοιβή. Μα και το πιο σημαντικό, τι προγραμματισμό οικογένειας μπορεί να κάνει κανείς όταν δεν ξέρει σε ποιο μέρος της Ελλάδας θα βρίσκεται από Σεπτέμβη; Θα μου πείτε: παραιτείσου,παρουσιάσου πιο αργά, δήλωσε μόνο τον νομό που επιθυμείς… Υποτίθεται εδώ και χρόνια ότι περιμένουμε μόνιμο διορισμό και γι΄αυτό η κάθε ΗΜΕΡΑ προυπηρεσίας μετράει και παλεύουμε να μην την χάσουμε. Για αυτό λέω ότι έχουμε εγκλωβιστεί. Ή διορίστε μας ή αν θέλετε να προσφέρουμε την ίδια εργασία με τους μόνιμους, δώστε μας τα αντίστοιχα δικαιώματα.

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:56 | ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

    Θεωρώ κατάφορη αδικία τη μη προσμέτρηση της επιτυχίας σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ προγενέστερου του 2008.Μέσω αυτής της πρότασης αδικούνται πάρα πολλοί που έχουν δουλέψει αναπληρωτές τα τελευταία 7 χρόνια γυρίζοντας σε διάφορα μέρα της Ελλάδας, ακριτικά ή μη, έχοντας συγκεντρώσει μόρια σε προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και έχοντας μείνει αδιόριστοι εξαιτίας του υπάρχοντος τότε συστήματος, της ρύθμισης του ΟΑΕΔ και της μακροχρόνιας μεταβατικής περιόδου όπως αυτή προέκυψε από το νόμο Διαμαντοπούλου.
    Για να γίνει πιο κατανοητό σας παραθέτω το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα.
    Κάποιος για να μπορεί να δουλέψει αναπληρωτής το 2008, το πιθανότερο ήταν να είχε συγκεντρώσει μόρια στους 2 προηγούμενους ΑΣΕΠ. Τώρα το 2015 έχει συγκεντρώσει περίπου 60-70 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας, γυρίζοντας από νομό σε νομό και αφήνοντας πίσω την οικογένειά του. Όμως τώρα αυτός θα μείνει πολύ πίσω στον πίνακα που προτείνετε να δημιουργηθεί σε σχέση με κάποιον που στο διαγωνισμό του 2008 έπιασε απλά τη βάση 55 και έχει μόνο 2 έτη προϋπηρεσίας.
    Πρότασή μου είναι να προσμετρηθεί όχι μόνο ο ΑΣΕΠ του 2008, αλλά ο καλύτερος βαθμός από τις επιτυχίες των διαγωνισμών ΑΣΕΠ που έχει συμμετάσχει κάποιος. Άλλωστε σύμφωνα με το ΣΤΕ παράνομοι θεωρούνται όσοι διορισμοί έγιναν χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ από το 2001 και μετά. Πώς λοιπόν εσείς εξαιρείτε τους επιτυχόντες του 2006, 2004, 2002 ; Το κωμικοτραγικό είναι ότι ακόμη και ο νόμος Διαμαντοπούλου
    λάμβανε υπόψη του τις 3 τελευταίες επιτυχίες ΑΣΕΠ.
    Επιπλέον, καλό θα ήταν να προσμετρηθούν και άλλα κριτήρια , π.χ. ακαδημαϊκά(μεταπτυχιακό, διδακτορικό) και κοινωνικά ( τριτεκνία, πολυτεκνία)

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:48 | katerina

    Να προσμετρηθει κανονικα η προυπηρεσια των 60.50/70.50 στους πινακες αναπληρωτων γενικης οπου ειναι το βασικο τους πτυχιο. Ζηταμε τα αυτονοητα!!!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:47 | Greg

    ΥΠΕΡ της προσμέτρησης της διπλής προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα 2010-14.
    ΥΠΕΡ της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας της ειδικής στη γενική.
    Ορίστε η θέση των επίσημων εκπαιδευτικών φορέων στη Δημόσια Διαβούλευση. Τι άλλο θέλετε για να πεισθείτε ότι χρειάζονται αλλαγές στο Σχέδιο Νόμου; Γιατί μειοψηφίες δεν είναι… ούτε μειοψηφίες εκπροσωπούν…

    1.ΟΛΜΕ
    2.ΔΟΕ
    3.Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηρακλείου ΄΄Δ.Θεοτοκόπουλος΄΄
    4.ΔΑΚΕ/Π.Ε. (Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
    5.ΕΛΜΕ Ν.Κυκλάδων
    6.Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ΄΄Ο Αδαμάντιος Κοραής΄΄
    7.Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
    8.Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε.
    9.Σύλλογος Π.Ε. Κέρκυρας
    10.Εκπαιδευτικοί Μικρών Κυκλάδων
    11.ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
    12.ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
    13.Παρεμβάσεις Π.Ε. και Δ.Ε.
    14.Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνίας
    15.Σύλλογος Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων
    16.ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων

    Και ΠΕΣΕΑ ο κορυφαίος επιστημονικός σύλλογος της χώρας σε θέματα ΕΑ.

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:29 | Πάνος

    Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 60,50 ΚΑΙ 70,50 ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΟΜΟΣ!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:22 | Γιάννης

    Κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας ο πολυαναμενόμενος διαχωρισμός της προϋπηρεσίας ειδικής και γενικής αγωγής, αν είναι δυνατόν αναδρομικά από το 2010. Στο παρελθόν, με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας της ειδικής αγωγής και στους δυο πίνακες δημιουργήθηκαν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής άθροιζαν προϋπηρεσία και στους δυο πίνακες δουλεύοντας μόνο σε μια δομή, της ειδικής με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και στην κατάταξη του πίνακα γενικής. Με αυτό τον τρόπο είχαν την δυνατότητα, ανάλογα και με τις διαθέσιμες πιστώσεις κάθε χρονιά, να μεταπηδούν ανά πάσα στιγμή-ως υποψήφιοι και των δυο πινάκων αναπληρωτών-και να εργάζονται στην γενική αγωγή, στερώντας θέσεις από τους συναδέλφους τους της γενικής αγωγής!

    Ωστόσο, υπάρχουν οι-ελάχιστες- περιπτώσεις, όπου υποψήφιοι αναπληρωτές στην γενική, κλήθηκαν να εργαστούν σε δομές ειδικής αγωγής λόγω εξάντλησης του σχετικού πίνακα κατάταξης. Για αυτό το λόγο, το αντικειμενικά δίκαιο είναι: από 01/09/2010, προσμέτρηση προϋπηρεσίας αναπληρωτή αποκλειστικά και μόνο σε μία δομή εκπαίδευσης (γενική ή ειδική) ανάλογα με τον πίνακα από τον οποίο προέκυψε η πρόσληψη. Να δοθούν επίσης οργανικές θέσεις και διορισμοί στην ειδική αγωγή ώστε το ευαίσθητο αυτό κομμάτι εκπαίδευσης να μην ευτελίζεται σε μέσο παράκαμψης του πίνακα αναπληρωτών της γενικής αγωγής!

    Όσον αφορά τη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 κατά το οποίο οι πίνακες αναπληρωτών δεν τροφοδοτούνταν με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας, καλώς σχεδιάζεται να προσμετρηθεί άνευ διπλασιασμού. Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι δηλώσεις προτίμησης περιοχών στις αιτήσεις υποψήφιων αναπληρωτών γινόταν με άλλα δεδομένα επομένως εκ των υστέρων αλλαγή θα δημιουργήσει ανατροπές στους πίνακες κατάταξης.Η συμπλήρωση των αιτήσεων γινόταν γνωρίζοντας πως ενδεχόμενη προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα, όχι μόνο δεν επρόκειτο να υπολογισθεί στο διπλάσιο αλλά ακόμα και όταν τελικά προσμετρηθεί (μετά από διεξαγωγή νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ),αυτό θα γινόταν με τρόπο που όριζε ο σχετικός νόμος 3848 (1 μήνας προϋπηρεσίας=0,1 μόριο!). Τα δεδομένα αυτά λειτούργησαν όπως είναι φυσικό αποτρεπτικά για οποιονδήποτε υποψήφιο αναπληρωτή με αποτέλεσμα, αν κάποιος τελικά βρέθηκε εκείνο το διάστημα να υπηρετεί σε δυσπρόσιτα αυτό έγινε λόγω της χαμηλής του θέσης στον πίνακα και όχι από συνειδητή επιλογή. Με ενδεχόμενο διπλασιασμό, τα άτομα αυτά θα βρεθούν σε ευνοϊκή θέση στον πίνακα κατάταξης εις βάρος συναδέλφων τους που ενώ είχαν την επιλογή των δυσπρόσιτων, έκαναν τις επιλογές τους σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία. Τέτοιες πρακτικές, υπό τον μανδύα της δήθεν αποκατάστασης όχι μόνο καταστρατηγούν κάθε έννοια λογικής, αξιοκρατίας και ισονομίας αλλά είναι ανήθικες και ανέντιμες. Καλώς λοιπόν δεν προβλέπεται διπλασιασμός της προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτα της περιόδου 10-14!

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:16 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Η γενική και η ειδική αγωγή σωστά είναι διαχωρισμένες κι έτσι πρέπει να παραμείνουν. Γιατί άραγε όλοι οι εκπ/κοί της ειδικής θέλουν ξαφνικά να μπουν στη γενική με τα μόρια της ειδικής; Μήπως γιατί επιθυμούν να διοριστούν ξαφνικά στη γενική; Αφού τόσα χρόνια διατείνονται ότι επιτελούν λειτούργημα στην ειδική και δεν το αμφισβητώ σε καμία περίπτωση, αλλά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να μην συνεχίσουν να ασκούν το λειτούργημα τους και θέλουν να «εισβάλλουν» στους πίνακες της γενικής (που οι περισσότεροι στη γενική δουλεύουν μετά από ΑΣΕΠ, ενώ στην ειδική οι περισσότεροι δεν έχουν επιτυχία ΑΣΕΠ στον ΑΣΕΠ γενικής).

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:14 | Στέλιος Μαργαρίτης

    ΟΛΜΕ και ΔΟΕ είναι υπέρ του διπλασιασμού των μορίων στα δυσπρόσιτα κατά την περίοδο 2010-2014.
    Φυσικό και επόμενο διότι ζητούν την εφαρμογή του νόμου.
    Νόμος που δεν καταργήθηκε ποτέ, απλά πάγωσε όπως και οι πίνακες.
    Δηλαδή άνοιγμα των πινάκων και μη προσμέτρηση στο διπλάσιο των μορίων στα δυσπρόσιτα σημαίνει μερική εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου.
    Ζητούμε, λοιπόν από το υπουργείο να μην αγνοήσει τη θέση των επίσημων συνδικαλιστικών μας φορέων και να εφαρμόσει τον ισχύοντα νόμο.αΣτέλιος

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:11 | Γιάννης

    Μία κυβέρνηση της αριστεράς που σέβεται τον εαυτό της και τον λαό που την στήριξε θα πρέπει να έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίζει με ισονομία και δικαιοσύνη όλους τους πολίτες ,όλους τους εκπαιδευτικούς και όχι να τους αφανίζει εργασιακά απαξιώνοντας την προϋπηρεσία και τα ακαδημαϊκά τους προσόντα. Να καταργηθεί άμεσα η παράγραφος 4 του άρθρου 47.

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:55 | eleni

    ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΦΕΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ.ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:48 | Γιώργος

    Οι αναπληρωτές να έχουν δικαίωμα να τοποθετούνται στο εξωτερικό στη θέση των αποσπασμένων, με τις βασικές αποδοχές ή με επιμίσθιο.

    Οι ΠΕ02, κυρίως του ΦΠΨ, να μπορούν να διδάσκουν ως αναπληρωτές και στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αν πρώτα δε καλύπτονται τα κενά από τους ΠΕ 70.

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:48 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Διπλή μοριοδότηση στους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες περιοχές το διάστημα 2010-2014.
    Είμαι δάσκαλος ΠΕ.70 και θεωρώ πως πρέπει να προσμετράται η προϋπηρεσία των ΠΕ60.50 ΠΕ70.50 στον πίνακα της γενικής όπου αντιστοιχεί το βασικό τους πτυχίο .

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:45 | mlm

    Από 1/9/2010 έως και 31/08/2014 καλώς δεν προσμετράται στο διπλάσιο η υπηρεσία σε δυσπρόσιτα. Είναι άδικο για όσους δεν υπηρέτησαν σε τέτοια σχολεία. Ενώ φέτος υπήρχε η δυνατότητα να τα επιλέξουν όλοι (με ξεχωριστή εγκύκλιο).

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:43 | Μαριάννα

    Δεν καταλαβαίνω αφού πέρυσι αποφασίστηκε οτι οι ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50 δεν ειναι κλάδος αυτονομος φέτος αποφασίστηκε η προϋπηρεσία τους να πηγαίνει στο κενό..Τα σεμινάριο πλέον δεν ισχύουν και επίσης δεν είναι όλα τα μεταπτυχιακα για «πέταμα» κάποιοι έδωσαν εξετάσεις για να μπούνε, εργασίες, εξετάσεις, πρακτική και διπλωματική για να το πάρουν. Τα μεταπτυχιακά άλλης φύσης (π.χ μαθηματικών κτλ) πώς είναι δυνατόν να δίνουν πρόσβαση στην ειδική αγωγή αφού είναι άσχετα;(επειδή ακούστηκε και αυτή η άποψη). Τέλος δεν καταλαβαίνω αφού δεν τρώνε κανενός θέση…

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:41 | ΜΑΡΙΝΑ

    Άποψη μου είναι πως η διπλή μοριοδότηση για τις δυσπρόσιτες περιοχές θα πρέπει να ισχύει και για το διάστημα 2010-2014, καθώς οι εκπαιδευτικοί που καλέστηκαν σε αυτές τις περιοχές πρόσφεραν τη βέλτιστη εκπαίδευση στους μαθητές τους παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Εφόσον το κριτήριο της διπλής μοριοδότησης είναι οι συνθήκες διαβίωσης που φυσικά δεν άλλαξαν το διάστημα 2010-1014, αυτό το μέτρο με οδηγεί στο συμπέρασμα πως η εξυπηρέτηση συμφερόντων δεν έλαβε τέλος με την στροφή στην «Αριστερά».
    Επιπροσθέτως θα ήθελα να εκφράσω την εναντίωσή μου στον διαχωρισμό της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση. Δυστυχώς ο ρατσισμός δεν σταματά στο διαφορετικό παιδί αλλά και στον διαφορετικό(με επιπλέον προσόντα) εκπαιδευτικό.Τέτοιος διαχωρισμός δεν υφίσταται πουθενά (σε κανέναν άλλο κλάδο ή χώρα) είναι απαράδεκτο! Άνθρωποι που έχουνε δώσει ΑΣΕΠ με επιτυχία έχουν το βασικό τους πτυχίο στην γενική εκπαίδευση και απέκτησαν μεταπτυχιακό τίτλο στην ειδική εκπαίδευση θα πρέπει να επιβραβεύονται και όχι να παραγκωνίζονται. Η προϋπηρεσία είναι λογικό να προσμετράται στον πίνακα που αντιστοιχεί το βασικό πτυχίο. Κάθε άλλο επιχείρημα αποσκοπεί στην παράλογη απαίτηση ορισμένων εκπαιδευτικών να προσπεράσουν άτομα στον πίνακα κατάταξης καταπατώντας την αξιοκρατία!!!

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:36 | katerina

    Συνάδελφοι νηπιαγωγοί Πε60 δεν θα πω κάτι πολύ διαφορετικό από αυτά που έχετε ήδη πει.
    Σαφώς σέβομαι τους συναδέλφους ΠΕ60.50, εκτιμώ και θαυμάζω το δύσκολο έργο τους και τις δύσκολες περιπτώσεις που κάθε χρονιά έχουν να αντιμετωπίσουν, όμως βρε παιδιά πάει να γίνει μια αδικία εις βάρος μας.
    Έχουμε γυρίσει την Ελλάδα, μακριά από τα σπίτια μας, αφήνοντας πίσω την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή και τώρα αν προσμετρηθεί η προυπηρεσία των ΠΕ60.50, εμείς με ΑΣΕΠ και προυπηρεσίες που θα βρεθούμε;Aς μη το σκεφτούμε καλύτερα.
    Έχουν και οι ΠΕ60.50 δίκιο, δε ξέρουν που να μπουν, σε ποιο πίνακα, όμως δε φταίμε εμείς, ας βρει το υπουργείο τη λύση.
    Αυτοί οι άνθρωποι κάνοντας σεμινάρια και μεταπτυχιακά στηνειδική αγωγή, σημαίνει ότι αυτό τους αρέσει και αυτό θέλουν ν’ ακολουθήσουν, γιατι λοιπόν να μεταπηδήσουν στη γενική;και μάλιστα κάποιοι χωρίς ασεπ.
    Αν είναι να υπάρξουν αδικίες, καλύτερα να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.
    Ας ευχηθούμε δικαιοσύνη και δικαίωση στους αγώνες όλων των συναδέλφων που καταθέτουν τη ψυχή τους κάθε μέρα στις σχολικές τάξεις.
    Με εκτίμηση
    Νηπιαγωγός ΠΕ60.

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:24 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    «Η πολύ θετική ρύθμιση του ανοίγματος των πινάκων αναπληρωτών για το διάστημα 2010-2014 σκιάζεται από την αδικία που υφίστανται οι αναπληρωτές που έχουν προσφέρει υπηρεσία στην ειδική Αγωγή (ως κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.) με το να στερούνται του δικαιώματος της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας τους και στη Γενική Αγωγή κάτι που ανατρέπει την ενιαία αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών» σημειώνει η ΔΟΕ 19-06-2015 και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να γίνει αναγνώριση όλης της εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε όποιον τύπο σχολείου κι αν έχει παρασχεθεί.
    Συγχαρητήρια στην ΔΟΕ για το πνεύμα ενότητας,με κάλυψε απόλυτα.Εσείς κ. Υπουργέ προβληματιστείτε μέσα από την διαβούλευση και μην δημιουργείτε κατηγορίες και υποκατηγορίες εκπαιδευτικών,ανάλογα με τα συμφέροντα του καθενός παρατρεχάμενου ,χορτάσαμε από ρουσφέτια από προηγούμενους.Κάντε τη διαφορά με πνεύμα δικαιοσύνης.

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:23 | ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Υπηρέτησα φέτος στο Γ/σιο Παξών με πολλές δυσκολίες και προβλήματα, λόγω της άγονης γραμμής, όμως με τη σιφουριά ότι θα διπλασιαστούν τα μόριά μου άντεξα. Μαθαίνω όμως ότι δε θα εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση για διπλασιασμό των μορίων των αναπληρωτών σε σχολεία με μοριοδότηση ΙΑ και ΙΒ. Πρόκειται για κατάφωρη ΑΔΙΚΊΑ!

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:22 | Μαρία Κ

    Τι να την κάνει ένας δάσκαλος την προϋπηρεσία σε έναν κλάδο (ΠΕ71) που τον εντάσσουν χωρίς να του προσφέρουν τα ίδια προνόμια με αυτά των δασκάλων ειδικής εκπαίδευσης;;; Θα δουλέψει μία το πολύ δύο χρονιές ακόμη και μετά θα οδηγηθεί στην ανεργία αφού θα τον προσπερνούν διαρκώς οι απόφοιτοι από τα παιδαγωγικά ειδικής εκπαίδευσης. Αντίστοιχα χάνοντας την προϋπηρεσία από τη γενική αγωγή πάλι μένει πιο πίσω ακόμα και από αυτούς που αποφοίτησαν μετά από αυτόν. Αν γνώριζαν οι δάσκαλοι γενικής αγωγής που δούλεψαν στην ειδική ότι δεν θα έπαιρναν την προϋπηρεσία τους στη γενική να είστε σίγουροι ότι ελάχιστοι θα την επέλεγαν. Δεν καταλαβαίνω γιατί θίγονται κάποιοι εκπαιδευτικοί, άλλωστε σε όλους δόθηκε το 2010 η δυνατότητα να επιλέξουν το ‘’κουτάκι’’ της αποδοχής πρόσληψης στην παράλληλη στήριξη και το πρόγραμμα προσφέρθηκε στη ΓΕΝΙΚΗ εκπαίδευση. Αφού τίθεται θέμα διαχωρισμού των κλάδων ειδικής και γενικής και πρέπει να μετρήσει σε έναν κλάδο η προϋπηρεσία, ας μετρήσει μονάχα στη γενική αγωγή.

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:19 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Για μόνιμο διορισμό τα μόρια προϋπηρεσίας σε σχολεία της Δ.Ε. με μοριοδότηση ΙΑ και ΙΒ π.χ Γ/σιο Ολύμπου Καρπάθου, να μετρήσουν διπλά για το σχολικό έτος 2014-2015 σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση στις αρχές του φετινού σχολικού έτους. Στο κράτος πρέπει, επιτέλους, να υπάρχει μια συνέχεια και οι πολίτες να προγραμματίζουν τη ζωή τους. Τραβήξαμε τα πάνδεινα στην Όλυμπο φέτος και να μη μετρήσει διπλή η προϋπηρεσία;

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:15 | Φλωρίνα

    Η εκπαίδευση είναι ένας ευρύς κλάδος που αφορά τη διδασκαλία όλων των παιδιών ανεξαιρέτως. Σε καμία άλλη χώρα δεν υφίσταται διαχωρισμός της ειδικής από τη γενική εκπαίδευση. Δε μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικούς κλάδους αλλά για δύο κλάδους που αλληλοεπικαλύπτονται, γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένας ενιαίος κλάδος.
    Οι εκπαιδευτικοί με επιπλέον προσόντα στην ειδική αγωγή στελέχωσαν θέσεις οι οποίες δε θα μπορούσαν να καλυφθούν από αποφοίτους τμημάτων του παιδαγωγικού ειδικής αγωγής, καθώς οι θέσεις που έπρεπε να καλυφθούν ήταν πολύ περισσότερες από τους εν λόγω αποφοίτους. Το γεγονός ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής απέκτησαν επιπλέον προσόντα (π.χ. μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή) για να μπορούν να διδάσκουν στην ειδική αγωγή με επάρκεια θα έπρεπε να επιβραβεύεται και όχι να τιμωρείται. Δεν μπορούμε να τιμωρούμε τους εκπαιδευτικούς επειδή απέκτησαν επιπλέον προσόντα και εργάστηκαν στην ειδική αγωγή και μάλιστα να τους πετάμε αναδρομικά έξω από τον πίνακα της γενικής αγωγής με την αναδρομική μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους. Η προϋπηρεσία δεν είναι δυνατόν να προσμετράται μόνο στον έναν πίνακα αφού τα άτομα αυτά εργάστηκαν σε δομές της εκπαίδευσης (είτε της γενικής είτε της ειδικής αγωγής) οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να θεωρούνται ενιαίες.
    Η μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας οδηγεί έμμεσα στον διαχωρισμό της ειδικής από την γενική εκπαίδευση. Για κάποιους αυτό το μέτρο μπορεί να θεωρείται μεμονωμένο και άνευ σημασίας αλλά στην ουσία δείχνει ότι η εκπαίδευση συνεχίζει να διαχωρίζεται. Από τη μία λοιπόν έχουμε τα παιδιά «τυπικής» ανάπτυξης και τους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής και από την άλλη έχουμε τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής. Αν οι ίδιοι οι νόμοι κάνουν τέτοιους διαχωρισμούς τότε πώς θα πείσουμε τους εκπαιδευτικούς να «αγκαλιάσουν» την συνεκπαίδευση;

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:14 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Τα μόρια που αποκτήθηκαν στην ειδική αγωγή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσμετρηθούν στους πίνακες της γενικής, διότι είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Οι συνάδελφοι της ειδικής μπήκαν στους συγκεκριμένους πίνακες με ένα μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή (όντως πρόκειται για σημαντικό προσόν) ή με ένα απλό σεμινάριο των 400 ωρών (προσωπικά δεν το θεωρώ καν προσόν). Με την ίδια λογική και τα μεταπτυχιακά της γενικής αγωγής (π.χ. «κλασική φιλολογία», «εφαρμοσμένα μαθηματικά», «διδακτική της φυσικής» κ.λπ.) θα έπρεπε να μοριοδοτούνται στους πίνακες της γενικής. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όμως. Δεν γίνεται, επομένως, να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Έκαστος εφω ετάχθη.

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:07 | ΠΑΥΛΙΝΑ

    Διπλή μοριοδότηση στους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες περιοχές το διάστημα 2010-2014 για το λόγο ότι στάθηκαν αντάξιοι να κρατήσουν τον πήχη της παιδείας ψηλά και υποστήριξαν το δικαίωμα κάθε παιδιού για ίση και ποιοτική εκπαίδευση είναι άξιοι επιβράβευσης.
    Μη διαχωρισμός της εκπαίδευσης σε γενική και ειδική είναι μια κίνηση ρατσισμού και υποκινείται από ιδιοτελείς σκοπούς ορισμένων εκπαιδευτικών να εκτοπίσουν άτομα με προσόντα. Η μη αναδρομική ισχύ του νόμου φυσικά και είναι δίκαιη αλλά δεν αρκεί.

  • 21 Ιουνίου 2015, 17:05 | Γιώργος

    Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 είναι απαράδεκτη και έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές του συντάγματος που αναφέρoυν ότι η διοίκηση θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους πολίτες με ίσο τρόπο σε όμοιες περιπτώσεις. Η προσμέτρηση προϋπηρεσίας θα πρέπει εξαρτάται μόνο από την φύση της εργασίας και όχι από ποιο πίνακα έγινε η πρόσληψη. Η παραπάνω παράγραφος καταργεί την αρχή της ισότητας. Αν δύο υποψήφιοι αναπληρωτές είναι γραμμένοι στον πίνακα Αναπληρωτών της Γενικής Αγωγής και το προηγούμενο χρόνο είχαν εργαστεί στην Ειδική Αγωγή πχ Παράλληλη Στήριξη αλλά ο ένας διορίστηκε από τον Πίνακα Αναπληρωτών της Γενικής ενώ ο άλλος από τον οικείο Πίνακα της Ειδικής τότε μόνο στον έναν που διορίστηκε από τον πίνακα της Γενικής θα προσμετρείται η προϋπηρεσία στους Πίνακες της Γενικής σύμφωνα με την προς ψήφιση παράγραφο. Εάν αυτό δεν είναι άνιση μεταχείριση τότε τι είναι;
    Και αυτό δεν είναι θεωρητικό σενάριο. Πολλοί δάσκαλοι διορίζονται στην Παράλληλη Στήριξη από τους Πίνακες της Γενικής Αγωγής και για αυτούς θα προσμετρείται η προϋπηρεσία σύμφωνα με την προς ψήφιση παράγραφο αλλά για τους δάσκαλους με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή που διορίζονται από τον οικείο Πίνακα της Ειδικής δεν θα προσμετρείται.
    Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 είναι ντροπή για τον νομικός μας πολιτισμό.

  • 21 Ιουνίου 2015, 16:59 | Ρίτσα

    Ο Νομοθέτης είναι ο ιδρυτής της πόλης, επιφορτισμένος να την εφοδιάσει με τους στέρεους αρχικούς θεσμούς.
    (Αριστοτέλους Πολιτικά)

    Θέμα: Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ (527/2015)

    Με αφορμή την ομόφωνη απόφαση (527/2015) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη βαθιά μας αγανάκτηση ως επιτυχόντες Φιλόλογοι της προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π 2Π/2008, (ΦΕΚ 515/8-10-2008, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) σχετικά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο διαδίκτυο, στις ίδιες τις απαντήσεις του Υπουργείου παιδείας (τμήμα Διεύθυνσης Προσωπικού) και τα έντυπα από αναφορές μη εφαρμογής της εν λόγω απόφασης. Οι απαντήσεις της Γενικής διεύθυνσης Προσωπικού Α/θμιας και Δ/θμιας εκπ/σης, διεύθυνση διοίκησης διορισμού, υπογεγραμμένη από την προϊσταμένη της διεύθυνσης κ. Ιωάννα Κορομπέλη, έρχονται να μας επιβεβαιώσουν ότι η πρόθεση του Υπουργείου δεν είναι η άμεση αποκατάσταση των αδικημένων και ΜΟΝΟ αλλά η συνέχιση μίας παλινωδίας που κρίθηκε πλέον αντισυνταγματική. Παρά ταύτα έχοντας πίστη στον Νόμο και τη Δικαιοσύνη, ευελπιστούμε ότι θα εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος 2525/1997 (Νόμος Αρσένη), δηλαδή 100% διορισμοί από τον πίνακα επιτυχόντων του τελευταίου Α.Σ.Ε.Π. (2008) όσον αφορά τους διορισμούς μονίμων και την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, προκειμένου να επέλθει η δικαίωσή μας μετά από πολλά χρόνια επαγγελματικής και επιστημονικής “περιθωριοποίησης”. Παραθέτουμε το άρθρο 6, παράγραφο 7 από τον νόμο Αρσένη που αναφέρεται στον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών. Άλλωστε τα άρθρα 1 και 2 του νόμου 3848/2010, που δεν κρίθηκαν παράνομα από το ΣτΕ, αναφέρονται και αυτά στον νόμο Αρσένη.
    7. Από το σχολικό έτος 1998 – 1999, προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, από τους πίνακες διοριστέων του ν. 1566/1985 και από τους εγγεγραμμένους στους πίνακες των επιτυχόντων στον διαγωνισμό και μη διοριζόμενους σε οργανικές θέσεις. Από το έτος 2003, οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών γίνονται αποκλειστικά από τους πίνακες των επιτυχόντων στον διαγωνισμό υποψήφιων εκπαιδευτικών.
    Θα θέλαμε επίσης να απαντήσουμε στο επιχείρημα ότι ο νόμος Αρσένη θα καταργηθεί με νέο νόμο ή με νέα νομοθετική ρύθμιση. O νόμος Αρσένη δεν μπορεί να καταργηθεί αλλά να τροποποιηθεί μόνο με τη διενέργεια νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Ο 3848/2010 αποδεικνύει ότι ο νόμος Αρσένη δεν καταργείται αλλά τροποποιείται. Στο σημείο αυτό λοιπόν σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα: Ο νόμος Αρσένη 2525/1997 δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί ο νόμος Αρσένη είναι νόμος συνταγματικός, νόμος δηλαδή που έχει ενταχθεί στο Σύνταγμα της Ελλάδας μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Συγκεκριμένα ως εξαίρεση του 2190/1994 έχει περάσει ο νόμος 2525/1997 με την αιτιολογική έκθεση στο άρθρο 118, παράγραφος 6 του Συντάγματος.
    Άλλωστε οι αποφάσεις 3593/2008, 3594/2008 και 3595/2008 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και παλαιότερη απόφαση του Γ΄ τμήματος του πενταμελoύς ΣτΕ, η 2717/2004 αναφέρουν πως αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας από 01/01/2003 να διορίζει τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποκλειστικά από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Είμαστε επιτυχόντες Φιλόλογοι ύστερα από γραπτές εξετάσεις, που θεωρούνται αξιολόγηση αντικειμενικού τύπου με την επίβλεψη, τον έλεγχο και την επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων από το Α.Σ.Ε.Π., το οποίο αποτελεί ανεξάρτητη αρχή. Οι επιδόσεις μας είναι πάρα πολύ υψηλές (με ποσοστό επιτυχίας 17,6%) στον πιο πρόσφατο και – θεωρούμενο από τους εκπαιδευτικούς κύκλους – πιο δύσκολο και υψηλών απαιτήσεων Α.Σ.Ε.Π. Συνεπώς, έχουμε κριθεί ότι διαθέτουμε τα απαιτούμενα προσόντα και τις παιδαγωγικές ικανότητες, για να γίνουμε δημόσιοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί ΚΑΙ σε ό,τι αφορά στα γνωστικά μας αντικείμενα ΚΑΙ σε ό,τι αφορά στην παιδαγωγική ΚΑΙ διδακτική μας ικανότητα, ώστε να παράγουμε εκπαιδευτικό έργο ανάλογο των σύγχρονων απαιτήσεων. Σε αντίθεση με τους άλλους συναδέλφους μας οι οποίοι απέτυχαν ή δεν έλαβαν ποτέ μέρος σε κανένα γραπτό διαγωνισμό, το οποίο αποτελεί και το εχέγγυο των υψηλών προσόντων και απόδειξη αυτών με τρόπο αντικειμενικό και πλέον αξιόπιστο. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα αν συγκρίνετε τον αριθμό των αιτήσεων για συμμετοχή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, γύρω στις 18.500, με τον αριθμό των 3.271 επιτυχόντων (αναλογία περίπου ⅙ βάσει των αιτήσεων, για την ακρίβεια 17,6%).
    Ζητούμε την έμπρακτη αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ισότητα που πρεσβεύει η Δημοκρατία απέναντι σε όλους τους πολίτες του κράτους. Δεν είναι δυνατόν σε όλο το δημόσιο τομέα οι διορισμοί και οι προσλήψεις να γίνονται αποκλειστικά μέσω Α.Σ.Ε.Π. και μόνο στην Εκπαίδευση να προτάσσεται η “αδιαφανής προϋπηρεσία” και μάλιστα να υποστηρίζεται με το ψευδοεπιχείρημα επιτυχίας (λόγω βάσης) σε κάποιον διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π. (24μηνο), θέση που προσβάλλει όχι μόνο τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά μας, αλλά και υποτιμά τους κόπους μας. Το θέμα είναι πλέον όχι μόνο ηθικό και νομικό, αλλά άπτεται και της κοινωνικής δικαιοσύνης και νομιμότητας.
    Εξάλλου, επειδή τίθεται συχνά το επιχείρημα ότι συνάδελφοι “όργωναν” όλη την Ελλάδα προκειμένου να εργαστούν, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι κι εμείς ήμασταν προθυμότατοι να μετακινηθούμε οπουδήποτε θα μας έστελναν να εργαστούμε και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σύμφωνα με το επάγγελμα που επιλέξαμε να κάνουμε. Όταν όμως απευθυνόμασταν στους ιθύνοντες ούτως ώστε να μας συμπεριλάβουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του δημόσιου σχολείου λαμβάναμε την απάντηση ότι δεν υπάρχουν θέσεις ή ότι δεν είναι οι ίδιοι αρμόδιοι, παραπέμποντάς μας σε άλλους, οι οποίοι με τη σειρά τους “ένιπταν τας χείρας τους”. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι απουσίαζε η έννοια της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών.
    Ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Κουράκη στις 19 Μαρτίου 2015, καθώς και τη Μ. Τετάρτη, τον οποίο σε κλίμα ευγένειας τον ενημερώσαμε πλήρως για τις δίκαιες θέσεις μας, ως επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008, σύμφωνα με τις επιταγές της απόφασης του ΣτΕ, και μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα ενός αξιοκρατικού συστήματος πρόσληψης καθηγητών. Παρά ταύτα μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, με έκπληξη ενημερωθήκαμε, στις 30-4-2015, από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης, την κα Ιωάννα Κορομπέλη, εγγράφως, πως το Υπουργείο Παιδείας δεν στοχεύει στην υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ περί αποκατάστασης της αδικίας. Γεννάται, λοιπόν, ένα πολιτικό αλλά και ηθικό ζήτημα: εφόσον η νόμιμη εκλεγμένη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παραβιάζει τη δικαιοσύνη, τι μήνυμα περνά στους πολίτες αυτής της χώρας και δη στους νέους; Εμείς, ως νέοι άνθρωποι με γνώμονα την εμπιστοσύνη στην έννοια της Δικαιοσύνης και της Αξιοκρατίας, παρατηρούμε να μας υφαρπάζουν για άλλη μια φορά τις ελπίδες και να αμφισβητείται η φερεγγυότητα του ΑΣΕΠ. Σε ποια πολιτισμένη χώρα αμφισβητείται ο Νόμος και το Σύνταγμα; Ωστόσο, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές και πιστεύουμε ακράδαντα πως όχι μόνο θα μας δικαιώσουν, αλλά θα αποδώσουν τα αυτονόητα, θα αποκαταστήσουν την εφαρμογή των Νόμων και του Συντάγματος και θα επαναφέρουν την έννοια της Δικαιοσύνης, της Διαφάνειας και της Αξιοκρατίας.
    Ως προς την αιτίαση του Υπουργείου Παιδείας πως οι πίνακες του ΑΣΕΠ 2008 στην ειδικότητά μας έχουν λήξει μετά τον διορισμό του 60-40, αυτό είναι εσφαλμένο. Οι πίνακες που έληξαν μετά τον διορισμό της παραπάνω ποσόστωσης είναι αυτοί του 40%. Οι πίνακες του ΑΣΕΠ λήγουν μετά από νέο ΑΣΕΠ και αυτός δεν έχει γίνει. Άλλη μία απόδειξη ότι οι πίνακες του ΑΣΕΠ 2008 παραμένουν ακόμα ανοικτοί είναι ότι το ΑΣΕΠ έχει αναρτημένους ακόμη τους πίνακες της προκήρυξης 2Π/2008, (ΦΕΚ 515/8-10-2008, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) ενώ του ΑΣΕΠ 2006 έχουν διαγραφεί από την ιστοσελίδα του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Επίσης στην αρνητική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας με Αρ. πρωτ.: 67754/Ε2 στις αιτήσεις διορισμού των επιτυχόντων φιλολόγων του διαγωνισμού του 2008 αναφέρεται ότι “ Η διάρκεια ισχύος των πινάκων επιτυχίας όλων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, πλην του τελευταίου διαγωνισμού του 2008, έχει λήξει…” “…από τους πίνακες επιτυχίας του ΑΣΕΠ 2008 οι οποίοι είναι σε ισχύ…”.
    Αλλά και η απόφαση 527/2015 του ΣτΕ προκρίνει τους επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ “…ανεπιτρέπτως αυτοί (ενν. οι αναπληρωτές) προτιμώνται, έναντι άλλων επιτυχόντων εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π., ως εκ της προϋπηρεσίας τους και της λήψεως απλώς της βαθμολογικής βάσης στον ίδιο ή, πολύ περισσότερο, σε προηγούμενο διαγωνισμό, διότι ελλείπει η απαραίτητη σύγκριση μεταξύ των επιτυχόντων”.
    Η ταύτισή μας με παράνομους πίνακες διορισμού, όπως ο ενιαίος πίνακας αναπληρωτών, συνιστά για μας απαξίωση και δεν την αποδεχόμαστε.
    Μάλιστα, ενώ το υπουργείο παιδείας μάς πληροφόρησε πως η απόφαση του ΣτΕ θα μεταβιβαστεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να αποφανθεί, ωστόσο παρακάμφθηκε αυτή η διαδικασία, δημιουργώντας ερωτήματα του τύπου: γιατί φοβάται το νομικό τμήμα και το τμήμα διοίκησης του υπουργείου τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ; Τι συντεχνιακά συμφέροντα εξυπηρετεί; Μήπως φοβάται την επικύρωση της απόφασης του ΣτΕ; Μήπως θα ανάγκαζε την ηγεσία του υπουργείου να μην προβεί στη σύγκλιση μιας επιτροπής τρόπου διορισμών, η οποία δεν θα λάβει υπόψιν της την απόφαση του ΣτΕ 100% ; Δεν θα επιτρέψουμε την περιθωριοποίησή μας ξανά. Έχουμε ως δύναμη τη Δικαιοσύνη και πρέπει να δικαιωθούμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στην αξιοκρατία που εκφράζει το ΑΣΕΠ και πιστεύουμε ακράδαντα πως δεν θα παραβιάσει ούτε θα μεταφράσει την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με τις πελατειακές επιταγές της πολιτικής εξουσίας, η οποία εθελοτυφλεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι το δίκαιο είναι η τάξη της πολιτικής κοινωνίας και ο νόμος είναι η εκπεφρασμένη επιταγή αυτής της τάξης. Αυτή την τάξη πρεσβεύει το ΑΣΕΠ.
    Για την πλήρη κατανόηση των όσων προαναφέρθηκαν σας παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό. Όλα ξεκίνησαν το 2008 όταν, πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού Α.Σ.Ε.Π. 2008, οι θέσεις των φιλολόγων με υπουργική απόφαση στις 25/08/2008 μειώθηκαν από 600 σε 480 καταργώντας την προηγούμενη υπουργική απόφαση 25/06/2008. Ο λόγος προφανής• μείωσαν τις θέσεις του διαγωνισμού για να αυξήσουν τις θέσεις εκτός διαγωνισμού με αδιαφανείς διαδικασίες, δίχως δηλαδή την επίβλεψη του Α.Σ.Ε.Π.. Λάβαμε μέρος λοιπόν σε έναν διαγωνισμό, που οι θέσεις εκ των προτέρων είχαν περιοριστεί, για να δοθούν σε εκπαιδευτικούς που δεν θα έδιναν εξετάσεις.
    Εκτός από την κάλυψη των θέσεων με άτομα εκτός Α.Σ.Ε.Π, μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των θέσεων φιλολόγων το 2008. Παραθέτουμε αριθμό θέσεων προηγούμενων διαγωνισμών: 2002:1102, 2004:880, 2006:840 και το αποκορύφωμα 2008: 480 θέσεις. Ο λόγος πάλι προφανής. Βρήκαν άλλον έναν τρόπο για να αυξήσουν τις θέσεις διορισμών για εκπαιδευτικούς που δεν είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αλλά ούτε και επρόκειτο. Επομένως, εκτός από το μεγαλύτερο όγκο ύλης (αύξηση της ύλης στην Ιστορία) και το μεγαλύτερο αριθμό των υποψηφίων στην ιστορία του διαγωνισμού (18.681), είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το γεγονός του μειωμένου αριθμού θέσεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. για τους λόγους που μόλις αναφέρθηκαν. Επομένως υπήρξε 100% αύξηση στους υποψηφίους: (2002:9.300 – 2008: 18.681), 56,44% μείωση στον αριθμό των θέσεων: (2002:1.102 – 2008:480), αναλογία θέσεων διοριστέων – συμμετεχόντων 1: 33 για τους Φιλολόγους.

    (ΑΣΕΠ, 2009)
    Κατ’ αρχάς, ο γραπτός διαγωνισμός διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2009. Σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, η τότε υπουργός Παιδείας και ο τότε υπουργός Οικονομικών υφήρπαξαν τις πιστώσεις που θα έπρεπε να είχαν δοθεί σε εμάς και με αυτές προχώρησαν στον διορισμό άλλων εκπαιδευτικών. Στη θέση μας, λοιπόν, διορίστηκαν 780 μη επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού (2008) παράνομα, όπως έχει ήδη αποφανθεί το δικαστήριο, ο διορισμός των οποίων, πλέον, δεν έχει νομική ισχύ. Ο στόχος της παραπάνω αυθαιρεσίας ήταν οι γνωστές πελατειακές σχέσεις. Το Υπουργείο Παιδείας ονομάζει διαχρονικά τα παραπάνω “ρουσφέτια’’ “διορισμούς από πίνακες αναπληρωτών”, που δεν είναι τίποτα άλλο από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, οι οποίοι γίνονται μόνιμοι σε αντίθεση με το άρθρο 103 του Συντάγματος. Το 2012 ήδη η τακτική αυτή απαγορεύτηκε με την πιλοτική για όλο το δημόσιο δίκη και την εκδοθείσα γνωμοδότηση 86/2012 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Σύμφωνα με αυτή, απαγορεύεται ρητά η τροποποίηση συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου ή σε μόνιμο διορισμό. Στο Υπουργείο Παιδείας αυτή η τακτική συνεχίστηκε κανονικά και από την συγκυβέρνηση, αφήνοντάς μας αδιόριστους για 5 χρόνια τώρα.
    Κατόπιν αυτών, στις 28/3/2014 εκδόθηκε η υπ’αριθμ.1175/2014 απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Γ΄ τμήματος του ΣτΕ η οποία όχι μόνο μας δικαίωνε, αλλά μας έδινε και δικαίωμα να ζητήσουμε την ανάκληση των παράνομων διορισμών, οι οποίοι έγιναν με τις δικές μας πιστώσεις. Η τελεσίδικη απόφαση για το θέμα μας εκδόθηκε στις 16/02/2015 με αριθμό 527/2015 από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ομόφωνα (ψήφοι 29-0) πως οι διορισμοί εκπαιδευτικών εκτός των γραπτών διαδικασιών του Α.Σ.Ε.Π. είναι αντισυνταγματικοί. Με το παραπάνω νομικό επιχείρημα, κατήργησε το δικαίωμα διορισμών εκτός Α.Σ.Ε.Π. και έκρινε παράνομους 3.000 περίπου διορισμούς εκτός Α.Σ.Ε.Π. που έγιναν την περίοδο 2009-2015, συμπεριλαμβανομένων και των 780 θέσεων φιλολόγων.

    Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του ΣτΕ: “13. Επειδή, η μεταβατική διάταξη του άρθρου 9 παρ. 1 του ν. 3848/2010, κατά το μέρος που προβλέπει ότι οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών γίνονται, κατά το χρόνο που αυτή ισχύει, σε ποσοστό 40% από ενιαίους πίνακες αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία (πρβλ. και τη μνημονευθείσα στην ενδέκατη σκέψη ρύθμιση του άρθρου 6 παρ. 2 περ. α΄ υποπερ. ββ΄ του ν. 3255/2004), με αποτέλεσμα τον περιορισμό των διορισμών από τους πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π., αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρα 4 παρ. 1 και 103 παρ. 7 Συντάγματος)…η απόκτηση όμως της προϋπηρεσίας αυτής ανάγεται σε προσλήψεις αναπληρωτών ή ωρομισθίων, οι οποίες δεν είχαν υπαχθεί στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής και ενόψει και των σχετικών διάσπαρτων στη νομοθεσία διατάξεων (όπως αυτές που αφορούν τις μνημονευθείσες στις δέκατη και ενδέκατη σκέψεις περιπτώσεις των άρθρων 6 παρ. 34 του ν. 3027/2002 και 41 παρ. 4 του ν. 3762/2009), δεν προκύπτει ότι έχουν γίνει με αξιοκρατικές εγγυήσεις…Τα ανωτέρω ισχύουν και όσον αφορά το διορισμό ως μόνιμων, α) εκπαιδευτικών με τριακοντάμηνη πραγματική υπηρεσία αναπληρωτών ή ωρομισθίων και β) εκπαιδευτικών με εικοσιτετράμηνη πραγματική υπηρεσία αναπληρωτών ή ωρομισθίων, οι οποίοι έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση σε οποιονδήποτε διαγωνισμό εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π. (άρθρο 9 παρ. 8 και 9 του ν. 3848/2010)…Τέλος, όσον αφορά ειδικώς τους προαναφερθέντες εκπαιδευτικούς με εικοσιτετράμηνη πραγματική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση σε οποιονδήποτε διαγωνισμό εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π., ανεπιτρέπτως αυτοί προτιμώνται, έναντι άλλων επιτυχόντων εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π., ως εκ της προϋπηρεσίας τους και της λήψεως απλώς της βαθμολογικής βάσης στον ίδιο ή, πολύ περισσότερο, σε προηγούμενο διαγωνισμό, διότι ελλείπει η απαραίτητη σύγκριση μεταξύ των επιτυχόντων, η οποία θα επέτρεπε το διορισμό κάθε φορά των αξιότερων υποψηφίων”.
    Σας παραθέτουμε αναλυτικά τις προσλήψεις μονίμων φιλολόγων κατά τα έτη 2009 – 2015 σύμφωνα με τα όσα μας παρέθεσε το τμήμα Διορισμού του Υπουργείου Παιδείας (Μπούνια Θ., 2015): Τα αριθμητικά στοιχεία αποδεικνύουν πόσοι φιλόλογοι διορίστηκαν από τον πίνακα των επιτυχόντων του Α.Σ.Ε.Π. 2008 σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας, και πόσοι από διάφορες κατηγορίες που δεν έχουν ως κριτήριο τη βαθμολογική κατάταξη του τελευταίου διαγωνισμού εκπαιδευτικών.

    Σχολικά έτη 40% 30μηνο 24μηνο ΑΣΕΠ Σύνολο χωρίς ΑΣΕΠ Ποσοστά
    με ΑΣΕΠ Ποσοστά
    χωρίς ΑΣΕΠ
    2009 – 2010 160 6 205 240 371 39,28% 60,72%
    2010 – 2011 136 0 85 204 221 48% 52%
    2011 – 2012 24 0 64 31 88 26,5% 73,95%
    2012 – 2013 0 0 70 10 70 6,66% 93,34%
    2013 – 2014 0 0 30 0 30 0% 100%
    2014 – 2015 0 0 0 0 0 – –
    Σύνολο: 480 780 38.09% 61.91%

    Οι επιτυχόντες φιλόλογοι του διαγωνισμού 2008 ζητούμε να δημιουργηθούν φέτος οι πίνακες μονίμων και αναπληρωτών σύμφωνα με την κατάταξή μας στον τελευταίο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. 2008, ώστε να καταφέρουμε επιτέλους να εργαστούμε ως εκπαιδευτικοί στο δημόσιο σχολείο, αν και το δικαιούμαστε από τον Σεπτέμβριο του 2009. Απαίτηση που βρίσκει νομικό έρεισμα στην απόφαση του ΣτΕ (527/2015).
    Επιθυμούμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι, αν και ο διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π. εκπαιδευτικών υφίσταται από το 1998 έως σήμερα, εντούτοις, 17 χρόνια μετά, εξακολουθούν να εφευρίσκονται τρόποι καταπάτησης ενός αδιάβλητου θεσμού, όπως Ναυτικά σχολεία (έως το 2006), ΟΑΕΔ (έως το 2007), Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (έως το 2008), Σιβιτανίδειο (έως το 2009), Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (έως το 2009), εικονικές απολύσεις ή απολύσεις από ιδιωτικά σχολεία, Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, εκκλησιαστικά σχολεία εξωτερικού, δημόσια σχολεία Κύπρου, Γυμνάσιο και Λύκειο ΕΚΚΝ Αυλώνας, Ειδική αγωγή, επιστροφή διαθεσίμων σε θέσεις φιλολόγων, δημιουργία 24μηνου, 30μηνου, ενιαίος πίνακας αναπληρωτών), χωρίς καθόλου να λαμβάνεται υπόψιν ότι εκπαιδευτικοί που αρίστευσαν στις εξετάσεις του Α.Σ.Ε.Π. (κάποιοι ακόμα και 3 φορές) θα έπρεπε σύμφωνα με τον Νόμο Αρσένη να εργάζονται είτε ως μόνιμοι, είτε ως αναπληρωτές στο δημόσιο σχολείο, συγκεντρώνοντας με αυτόν τον τρόπο προϋπηρεσία. Αντίθετα, εκπαιδευτικοί που είτε έχουν αποτύχει στον διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. είτε δεν έχουν λάβει ποτέ μέρος, εργάζονται ως αναπληρωτές στη θέση των επιτυχόντων, των αντίστοιχων κάθε φορά διαγωνισμών, και διεκδικούν διορισμό προβάλλοντας ως επιχείρημα την πολυετή προϋπηρεσία που σε πολλές περιπτώσεις δεν προκύπτει από επιτυχία στον διαγωνισμό, όπως σαφέστατα ορίζει ο Νόμος. Ο εμπαιγμός μας πρέπει να σταματήσει πάραυτα και το Υπουργείο να μας διορίσει ξεκινώντας άμεσα και αποκλειστικά, όπως προβλέπεται και από την απόφαση του ΣτΕ. Μια διαφορετική απόφαση θα είναι πλήγμα για την ίδια τη Δημοκρατία, τη Διαφάνεια, την Ισονομία και την Ισότητα. Η δικαίωσή μας δεν είναι μόνο κοινωνική και ηθική επιταγή, είναι μια απόφαση που συντάσσεται με τη Δικαιοσύνη και την Αξιοκρατία.
    Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (527/2015), συγκεκαλυμμένοι πίσω από τη δικαιολογία ότι αναμένεται να βγει η τελική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ή ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά εμάς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας με κάθε νόμιμο και ένδικο τρόπο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτονόητα σκόπιμη και καταδικαστέα θα είναι και η εφεξής νέα τοποθέτηση εκπαιδευτικών (μονίμων, αναπληρωτών και ωρομισθίων) με τον παραπάνω τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για σκόπιμη παραβίαση του Συντάγματος.
    Οι διορισμοί εκπαιδευτικών, οι οποίοι προέρχονται από καταργημένες ρυθμίσεις (ενιαίος πίνακας, 24μηνο, 30μηνο) και προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ εκτός του τελευταίου (2008), ή ακόμα και παραμονή στο υπάρχον σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών – ωρομισθίων με κηρυγμένες ως παράνομες τις προϋπηρεσίες, ή τέλος μοριοδοτώντας όλα τα μόρια του ΑΣΕΠ συν προϋπηρεσία με συντελεστή κατά το πρότυπο του Ν. 3848 (άρθρα 3 και 5), αποτελούν παράβαση των αποφάσεων του Ανώτατου Ακυρωτικού δικαστηρίου (1175/2014 και 527/2015).
    Μετά τις αποφάσεις του δικαστηρίου 1175/2014 και 527/2015, οι οποίες απαγορεύουν τους διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ, το Υπουργείο Παιδείας αναζητεί τρόπους να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα διορισμών, εφόσον ο παλιός απορρίφθηκε από το Δικαστήριο. Στην προσπάθεια του αυτή το Υπουργείο Παιδείας συνέστησε επιτροπή που θα εξετάσει τον νέο αυτό τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών. Το λογικό θα ήταν στην επιτροπή αυτή να μετέχουν σύμβουλοι του ΝΣΚ, εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ, του ΣτΕ και δικηγόροι μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος προσαρμογής του νέου τρόπου διορισμού στις δικαστικές αποφάσεις. Αντίθετα, είδαμε στην παραπάνω επιτροπή να καλούνται συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, αιρετοί των ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ. Οι συνδικαλιστές αυτοί όχι μόνοι δεν έχουν την νομική υποδομή για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επιτροπής, αλλά είναι πλήρως αναρμόδιοι. Οι προαναφερόμενες απόψεις μας ενισχύονται και από τον κ. Μπράτη ο οποίος στο ενημερωτικό δελτίο στις 19 Ιουνίου 2015 έθεσε θέμα δεοντολογίας και ασυμβίβαστου για μέλος της επιτροπής που ορίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό και προέρχεται από την ιδιωτική εκπαίδευση. (Μπράτης, 2015). Άλλωστε ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982 δεν επιτρέπει οι συνδικαλιστές να έχουν άποψη για το ποιοι θα διορίζονται στο Δημόσιο. Οι αρμοδιότητες τους εξαντλούνται στο να διεκδικούν περισσότερους διορισμούς εκπαιδευτικών, προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στα σχολεία. Ο τρόπος πρόσληψης στο δημόσιο προβλέπεται από το άρθρο 103, παράγραφοι 7 και 8 του Συντάγματος, η αρμοδιότητα ψήφισης εκτελεστικών του παραπάνω άρθρου νόμων για προσλήψεις στο δημόσιο ανήκει στην Βουλή, ενώ η αρμοδιότητα έκδοσης εγκυκλίων διορισμών ανήκει στην Κυβέρνηση. Επίσης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 1/2003 ΦΕΚ 1/3-1-03 στα άρθρα 11, 12, 15, 16, 17, 18 όπου αναφέρονται οι αρμοδιότητες των αιρετών εκπροσώπων και των συμβουλίων των εκπαιδευτικών, δεν αναφέρεται τίποτα για εισήγηση ή γνωμοδότηση για διορισμούς εκπαιδευτικών. Μόνο στα άρθρα 13 και 14 που αφορούν στην ειδική αγωγή αναφέρει ότι μπορεί να γίνει εισήγηση του ποσοστού των διοριζομένων σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής. Οι αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στην παραπάνω επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας λόγω της συμμετοχής συνδικαλιστών σε αυτήν υπερβαίνουν τις νόμιμα οριζόμενες. Συνεπώς, όσο συνεχίζεται η παραμονή συνδικαλιστών, η επιτροπή αυτή δεν έχει τη νομιμότητα να αποφασίσει για τα ζητήματα που της έχουν ανατεθεί και όποια απόφαση παρθεί θα είναι έκνομη και καταχρηστική.
    Η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος διορισμών δημοσίων υπαλλήλων βασισμένο σε κυβερνητικές και συνδικαλιστικές προθέσεις, εκτός της γνωμοδότησης του ΑΣΕΠ και της αξιοκρατίας, αντίκειται στο σκοπό και την αποστολή της ίδρυσης του ΑΣΕΠ “ άρθρα 1 και 2 του ν. 2190/1994 συνεστήθη ως ανεξάρτητη Αρχή το Α.Σ.Ε.Π., στο οποίο ανατέθηκε η αρμοδιότητα ελέγχου της ορθής εφαρμογής των διατάξεων που διέπουν τους διορισμούς και τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Σκοπός του νόμου ήταν, κατά την εισηγητική του έκθεση, «η απεξάρτηση των προσλήψεων και διορισμών στο δημόσιο τομέα από οποιαδήποτε κυβερνητική ή άλλη παρέμβαση και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της κοινής γνώμης στον ευαίσθητο αυτό τομέα», καθώς και η καθιέρωση συστήματος «με κύρια χαρακτηριστικά τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία υπό την εγγύηση του Α.Σ.Ε.Π.»
    Η στόχευση των συνδικαλιστών – μελών της επιτροπής έγινε φανερή από την πρώτη συνεδρίαση της, που πραγματοποιήθηκε στις 29/5/2015. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα news.gr ότι “ένα από τα σενάρια που συνεχίζουν να είναι στο τραπέζι είναι το μεικτό σύστημα που συνδυάζει τη γραπτή βαθμολογία του ΑΣΕΠ και την προϋπηρεσία” (Καλόγηρος, 2015). Γεγονός που αγνοεί και αντιτίθεται στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία προκρίνει τους διορισμούς αποκλειστικά με βάση την αποδεδειγμένη αξιοσύνη κατά τη σειρά κατάταξης επιτυχίας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2008. Άλλωστε και απόψεις έγκριτων νομικών υποστηρίζουν ότι ένα μεικτό σύστημα δεν βρίσκεται μέσα στο γράμμα του νόμου ίδρυσης του ΑΣΕΠ, εφόσον υπάρχει γραπτός διαγωνισμός, που θα έπρεπε να ισχύσει εξ ολοκλήρου. Στο Άρθρο 103 του Συντάγματος παρ. 7 αναφέρεται: «Η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, …, γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως νόμος ορίζει. …». Είτε ο ένας τρόπος είτε ο έτερος, όχι συνδυασμός των δύο, εφόσον υπάρχουν επιτυχόντες γραπτού διαγωνισμού μέσω της κατάταξης επιτυχίας των οποίων μπορεί να αποδειχθεί με τον καταφανέστερο, αξιοκρατικότερο και αντικειμενικό τρόπο ο αξιώτερος. Φαίνεται όμως πως ο σκοπός των συνδικαλιστών είναι η παραμονή στις παρελθοντικές πολιτικές της προσμέτρησης προϋπηρεσίας. Να επισημάνουμε πως η προϋπηρεσία αυτή αποκτήθηκε χωρίς την εποπτεία του ΑΣΕΠ και γίνεται προσπάθεια να επιβιώσει κάτω από την επίφαση συνταγματικότητας και νομιμότητας της προσμέτρησης και της γραπτής βαθμολογίας του ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα η ΟΛΜΕ σε υπόμνημα της προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Α. Μπαλτά με Αρ. πρωτοκόλλου 361 διεκδικεί άμεσο διορισμό όσων είναι διοριστέοι από το 2010 (διοριστέοι ΑΣΕΠ 2008 και το αντίστοιχο 40%, πίνακες 30μηνου – 24μηνου και κλειστός πίνακας πολυτέκνων) οι υπόλοιποι δε από έναν πίνακα συνολικής προϋπηρεσίας, στον οποίο να αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία αναπληρωτών – ωρομισθίων από το 2010, ζητώντας επίσης να καταργηθούν οι αντίστοιχες διατάξεις του ν. 3848/10. (Υπόμνημα ΟΛΜΕ, 2015). Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του κ. Μπράτη ο κ. Πιλάλης, διευθυντής του αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουράκη, κατέθεσε στη συνεδρίαση της επιτροπής στις 19 Ιουνίου 2015 την ακόλουθη πρόταση “Να υπολογίζεται με ένα μόριο για κάθε βαθμό η επιτυχία στον ΑΣΕΠ του 2008, αλλά μόνο για τους επιτυχόντες.
    Δηλαδή :
    Βαθμολογία 70 Χ 1 μόριο = 70 μόρια
    Βαθμολογία 54 Χ 0 = 0 μόρια
    ● Να υπολογίζεται με ένα μόριο κάθε μήνας προϋπηρεσίας π.χ. 80 μήνες χ 1 μόριο = 80 μόρια
    Στη συνέχεια θα γίνει μια ενιαία λίστα με το άθροισμα των μορίων και από τις 2 κατηγορίες. Δεν αποτελεί προϋπόθεση η επιτυχία στον ΑΣΕΠ, προκειμένου να συμπεριληφθεί κάποιος στην τελική λίστα. Μπορεί μόνο με την προϋπηρεσία”. (Μπράτης, 2015)
    Τα παραπάνω συνιστούν το ποινικό αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση καθήκοντος, αφού προτείνουν ευθέως στον υπουργό Παιδείας να παραβιάσει πλήρως την απόφαση 527/2015 Ολομ. ΣτΕ. Είναι φυσικά πασιφανές ότι αλλοιώνεται πλήρως και παραχαράζεται η αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ σε προκρούστειες προσαρμογές. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι ως εκπαιδευτικοί με υψηλή επίδοση στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ να τεθούμε εκτός των ενιαίων πινάκων διορισμού-αναπληρωτών. Αντίθετα, επιδιώκεται να εισέλθουν σε αυτούς οι κατηργημένες από την απόφαση του ΣτΕ κατηγορίες διορισμού του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών, του 24μηνου και του 30μήνου, μετονομαζόμενοι ίσως σε αναπληρωτές με μεγάλη προϋπηρεσία!
    Εντύπωση επίσης προκαλεί η αλλαγή της σύστασης της επιτροπής, από την οποία εξήλθαν τα διοικητικά στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Διορισμών του Υπουργείου Παιδείας, ενώ παρέμειναν οι συνδικαλιστές. (Μπράτης, 2015) Ελλοχεύει, λοιπόν, ο κίνδυνος να αποφασίσει η επιτροπή για το μέλλον μας δίχως να λάβει υπόψη την απόφαση 527/2015 Ολομ. ΣτΕ, όπως οφείλει. Στο όνομα της υπηρέτησης συντεχνιακών συμφερόντων, προωθείται η αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τους επόμενους διορισμούς, η οποία κρίθηκε ομόφωνα παράνομη και αντισυνταγματική σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (527/2015).
    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μία επιτροπή αποκλειστικά συνδικαλιστών θα γνωμοδοτήσει για τους επόμενους διορισμούς υποκαθιστώντας την ισχύ αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων ακολουθώντας αντισυνταγματικές ατραπούς. Αφού σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος (όπως αναθεωρήθηκε το έτος 2001), «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης». Ο παραβάτης, εκτός από τη δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα, υπέχει και προσωπική ευθύνη για αποζημίωση. Ταυτόχρονα η μη συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις είναι και παράνομη καθώς ο εκδοθείς, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του έτους 2001, νόμος 3068/2002 (ΦΕΚ Α΄ 274/14.11.2002) ορίζει στο άρθρο 1 πως το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις. Ενώ στο άρθρο 2 και 3 ορίζονται οι αρμοδιότητες του τριμελούς συμβουλίου σε περίπτωση όπου μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, διαπιστωθεί καθυστέρηση, παράλειψη ή άρνηση συμμόρφωσης ή πλημμελής συμμόρφωση της διοίκησης προς τα κριθέντα με δικαστική απόφαση.
    Αιτούμεθα οι διορισμοί των Φιλολόγων φέτος να γίνουν σύμφωνα με την κατάταξη μας στον πίνακα ΑΣΕΠ 2008 ΚΑΙ ΜΟΝΟ, για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου. Επί παραδείγματι: Το 2008 προκηρύχτηκε γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ και διορίστηκαν 484 φιλόλογοι Όφειλε το Υπουργείο Παιδείας, βάσει νόμου, να διορίσει στη συνέχεια τον 485 επιτυχόντα ή επιτυχούσα και εξής. Δεν διόρισαν καθ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά με προϋπηρεσία παράνομη.

    Ως έχοντες έννομο συμφέρον καταγγέλλουμε τις τακτικές των συνδικαλιστών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, αιρετοί ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ) να πιέσουν το Υπουργείο να παραβιάσει την απόφαση του ΣτΕ σε βάρος μας ως των υψηλόβαθμων επιτυχόντων φιλολόγων του ΑΣΕΠ 2008. Δηλώνουμε πως σε περίπτωση παραβίασης και συνταγματικής παρέκκλισης θα προσφύγουμε στο συμβούλιο εφαρμογής αποφάσεων του ΣτΕ, ώστε να υπάρξει άμεσα απαρέγκλιτη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Επίσης, θα προσφύγουμε στην κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να μηνύσουμε όσους εξωθεσμικά παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του Υπουργείου Παιδείας, στρεφόμενοι εναντίον του έννομου συμφέροντός μας για διορισμό. Επιτέλους, πρέπει στο Υπουργείο Παιδείας να κυριαρχήσει η Δικαιοσύνη, αρχής γενομένης από την αποκατάσταση των Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008. Μάλιστα, ο αποχωρών Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήριος Ρίζος, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της δίκης στις 6/6/2014 για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και ήταν αυτός που υπέγραψε την απόφαση 527/2015, με μελανά χρώματα σκιαγράφησε και την κατάσταση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης λέγοντας: «Κανένα μέτρο οικονομικό, καμία ανάπτυξη, καμία έξωθεν βοήθεια δεν πρόκειται να ανακόψει την καθοδική πορεία των πραγμάτων, αν μείνει άθικτος ο κόσμος των εσφαλμένων νοοτροπιών… Η εικόνα που αποκομίσαμε από τον φάκελο των υποθέσεων αλλά και από τις δίκες πιστοποιούν ότι η ελληνική διοίκηση οδηγήθηκε σε μια κατάσταση, που αδυνατεί να υποστηρίξει τους σκοπούς του Κράτους, δεδομένου ότι καθοδόν και με τη συνέργεια της Πολιτικής, οργανώθηκε με αρχές αυτοπροστασίας του προσωπικού της, κεκαλυμμένες με τον μανδύα της δημοκρατικής αρχής. Με αλλεπάλληλους νόμους δημιουργήθηκε αχλύς περί την αποστολή και την σπουδαιότητα της διοικήσεως με αποτέλεσμα να απομακρυνθούμε από τους κλασσικούς αρχιτέκτονες των σύγχρονων διοικήσεων». (Μάνδρου, 2015)
    Με εκτίμηση
    Οι επιτυχόντες Φιλόλογοι
    του Α.Σ.Ε.Π. Εκπαιδευτικών 2008

    Πηγές:
    1. ΑΣΕΠ, 2008, Έκδοση προκήρυξης 2Π/2008, ανασύρθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2008, από: https://www.asep.gr/asep/site/home/LC+Menu/ENHMEROSI/deltia+tipou/2008/10/20-10-2008-1.csp, Αθήνα, 2008.
    2. ΑΣΕΠ, 2009, Δελτίο τύπου, Γραπτός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικών (Προκ. 2Π/2008), ανασύρθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2009 από: https://www.asep.gr/asep/site/home/LC+Menu/ENHMEROSI/deltia+tipou/2009/01_2009/31_1_2009_9.csp, Αθήνα, 2009
    3. Καλόγηρος Βασίλης, 2015, Προοπτική για 2500 διορισμούς από το υπουργείο παιδείας, ανασύρθηκε στις 4 Ιουνίου 2015 από http://www.news.gr/ellada/ekpaidefsh/article/223612/prooptikh-gia-2500-diorismoys-apo-to-ypoyrgeio.html
    4. Μάνδρου Ιωάννα, 2015, Σκληρή γλώσσα από Σωτήρη Ρίζο, ανασύρθηκε στις 7 Ιουνίου 2015 από http://www.kathimerini.gr/818131/article/epikairothta/ellada/sklhrh-glwssa-apo-swt-rizo, Καθημερινή, 2015
    5. Μπράτης Δημήτρης, 2015, facebook, Την Πέμπτη 4/6 η νέα συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τους διορισμούς, ανασύρθηκε στις 1 Ιουνίου 2015 από http://xenesglosses.eu/2015/06/tin-pempti-46-nea-synedriasi-tis-omadas-ergasias-gia-tous-diorismous/
    6. Μπράτης Δ., Παληγιάννης Β., Συνεδρίαση της Επιτροπής για τους μόνιμους διορισμούς, ανασύρθηκε στις 19 Ιουνίου 2015 από http://www.mpratis.gr/index.php/2015-04-18-07-52-27/48-19-6-2015-synedriasi-epitropis-gia-tous-monimous-diorismoys, Αθήνα, 2015
    7. Νόμος 2525/1997, (αριθμός φύλλου, 128), ανασύρθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1997 από http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/search-laws, Εθνικό Τυπογραφείο, 1997
    8. Νόμος 3068/2002, (ΦΕΚ Α΄ 274/14.11.2002)
    https://nomoi.info/%CE%A6%CE%95%CE%9A-%CE%91-274-2002-%CF%83%CE%B5%CE%BB-1.html
    9. Πίνακες ΑΣΕΠ, 2008, 2Π/2008 και 3Π/2008 : Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα των κλάδων ΠΕ01 Θεολόγων, ΠΕ02 Φιλολόγων, ΠΕ05 Γαλλικής Γλώσσας, ΠΕ07 Γερμανικής Γλώσσας και ΠΕ34 Ιταλικής. ανασύρθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2008 από: https://www.asep.gr/asep/site/home/Tabs/Diagonismi/graptoi/ASEP/2p2008.csp?tabId=&lcmenuId=, Αθήνα, 2008
    10. Προεδρικό Διάταγμα 1/2003 ΦΕΚ 1/3-1-03 http://dipe.lef.sch.gr/documents/nomothesia/PD-1-2003.pdf
    11. ΣτΕ (2015), ΣτΕ, 527/2015 (Ολομέλεια), ανασύρθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2015 http://www.ste.gr/portal/page/portal/StE/ProsfatesApofaseis#a348, Αθήνα, 2015.
    12. Υπόμνημα ΟΛΜΕ, 2015, Η πρόταση της ΟΛΜΕ για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών για τη σχολική χρονιά 2015 – 2016, ανασύρθηκε στις 9 Ιουνίου από http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=9240, Αθήνα, 2015
    13. Υπουργείο Παιδείας, τμήμα Α΄ Διορισμών, Μπούνια Θ, 2015, «Απάντηση σε ερώτημα», Αρ. Πρωτοκόλλου: 42852/Ε2, 16 Μαρτίου, Μαρούσι, 2015
    14. Υπουργείο Παιδείας, Γενική Διεύθυνση Προσωπικού, τμήμα Α΄ “Απάντηση σε αίτημα” Αρ. πρωτ.: 67754/Ε2, 30 Απριλίου, Μαρούσι, 2015.