Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 12:22 | Θεοδόσης

    πιστευω οτι μηχανογραφικο το μαρτιο ειναι καπως παραλογο, γιατι δηλωνεις σχολες στον ‘αερα’ χωρισ να ξερεισ τη βαθμολογια σου.ετσι ολοι θα δηλωσουν μια πληθωρα σχολων απο 20 ως 1 χιλιαδεσ μορια κ τελικα ουτε τους μαθητες ουτε εσας θα συμφερει.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 12:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ.ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ.ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 12:08 | pantelis

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ Ο ΜΑΡΤΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΦ ΟΣΟΝ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 12:00 | Θωμάς Λ.

    Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να μην είναι αποσπασματική, αιφνιδιαστική και βεβιασμένη. Και εξηγούμαι , στη μέση της σχολικής χρονιάς !!! αποφασίζει το Υπουργείο για κάποια θεμελιώδη αλλαγή. Αν επιθυμεί το Υπουργείο και συμφωνούν μαθητές και γονείς , ας το κάνει την επόμενη χρονιά. Όχι σε 2 ½ περίπου μήνες από σήμερα.
    Και βέβαια το κείμενο των επιχειρημάτων υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ κανέναν . Ενδεικτικά σχολιάζω κάποια σημεία του κειμένου με τον τρόπο που τα βλέπω:
    • Οι υποψήφιοι μπορούν να δουλεύουν για την υποψηφιότητα τους μέχρι το καλοκαίρι απαλλαγμένοι βεβαίως και για αρκετό διάστημα από το άγχος του διαβάσματος.
    • Το ότι συνωθούνται γονείς και μαθητές στο ισχύον σύστημα ΔΕΝ είναι ευθύνη τους. Ας μεριμνήσει το Υπουργείο γι΄αυτό.
    • Τα Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού δεν υφίστανται και μετά τον Μάρτιο?

    Αλλάξτε λοιπόν προς το παρόν τα κακώς κείμενα της γραφειοκρατίας στο ισχύον σύστημα και μετά όλα τα άλλα.
    Υ.Γ. Το μόνο θετικό βεβαίως στην διαδικασία είναι η ανοιχτή διαβούλευση (εφόσον ληφθεί υπόψη από την κ Διαμαντοπούλου)

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:48 | ΝΙΤΣΑ

    Το μηχανογραφικό είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί μετά το τέλος των εξετάσεων και όχι το Μάρτιο, γιατί οι μαθητές πρέπει να μπορούν να συγκεντρωθούν στο διάβασμα τους χωρίς να τους δημιουργείτε περισσότερο άγχος.Οποιαδήποτε αλλαγή στη μέση της χρονιάς δεν θα τους οφελήσει.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:47 | ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ. Ειμαι εκπαιδευτικός, έχω υπηρετησει σε διοικητικές θέσεις και είμαι αντίθετος στις ξαφνικές αλλαγές. Π.χ. θα μπορούσε να ανακοινωθεί στους μαθητές της Α΄ Λυκείου του επόμενου έτους ότι θα ισχύσει κάποιο άλλο σύστημα, όταν αυτοί αποφοιτήσουν δηλαδή στις Παν. Εξετάσεις του 2014. Σε αυτήν την περίπτωση ο μαθητής θα προετοιμάζονταν σε όλο το Λύκειο για το πώς θα διαχειριστεί την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος.
    Τα ΓΡΑΣΕΠ και ΚΕΣΥΠ πρέπει να αποκτήσουν σύστημα αξιολόγησης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν τον ΣΕΠ στην τάξη πρέπει να ορίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι ως συνήθως για συμπλήρωση ωραρίου, τα οποία και να ελέγχονται από τα οικεία ΠΥΣΔΕ.
    Στην σημερινή εποχή πάντως πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή για τους μαθητές είναι η τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση που οδηγεί σε ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα στηριχτεί από όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς αλλά και στον εκσυχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών και των εργαστηριακών υποδομών.
    Ν.Π.Νικολάου Μηχ. Μηχ/κος Msc ΕΜΠ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:35 | Ζωή Κατσέτου

    Το κείμενο που μας κοινοποιήσατε για την αναγκαιότητα υποβολής του μηχανογραφικού το Μάρτιο δεν πείθει κανένα.Εάν θέλετε να κλείσετε κάποιες σχολές και τμήματα ΤΕΙ να τα καταργήσετε και να πάρετε την πολιτική ευθύνη για αυτό.Μόνο αναστάτωση στη ήδη αναστατωμένη ψυχή των παιδιών δημιουργεί η απόφασή σας .Εκφράζω την αγανάκτηση και άλλων γονέων και διατυπώνω σαφώς την αντίρρησή μου .

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:28 | Κατερίνα

    Πριν λιγο παρακολουθησα την συνεντευξη που εδωσε η υπουργος Παιδειασ σε ιδιωτικο καναλι…..Πραγματικα δν ειχα ενημερωθει οτι το θεμα του μηχανογραφικου εχει τεθει σε δημοσια διαβουλευση…..Προσωπικα θα η8ελα να εκφρασω την εντονη αντιρρηση μου περι της αποφασης για υποβολης του μηχανογραφικου το Μαρτιο.Νομιζω οτι μια τετοια κινηση θα μασ πιεσει περισσοτερο ……δεν μπορει να εχουμε το αγχος και την πιεση των εξετασεων και ταυτοχρονα θα πρεπει να συμπληρωσουμε και ενα »χαρτι» που θα καθορισει το μελλον μας….Πιστευω οτι η συμπληρωση του μηχανογραφικου και επισης η επιλογη της σχολης ειναι επιβεβλημενο να γινεται με καθαρο μυαλο και γνωριζοντας τα αποτελεσματα των εξετασεων.Εξω απο το χορο πολλα τραγουδια λεγονται.εσεις λοιπον που ειστε εξω απο το χορο δν μπορειτε να αντιληφθειτε το αγχος μας…!!!Το εκπαιδευτικο συστημα χρειαζεται αλλαγεσ εκ βαθους και οχι ανουσιες αποφασεις…..ευχαριστω θερμα που μου δωσατε τη δυνατοτητα να εκφρασω τη γνωμη.!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:26 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Μηχανογραφικά τον Ιούλιο για τρεις λόγους:
    1. Στη μέση της χρονιάς δεν είναι έντιμο να αλλάζει το σύστημα.
    2. Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού απαιτεί μελέτη και χρόνο. Οι δε υποψήφιοι τον Μάρτιο ούτε χρόνο διαθέτουν, ούτε ειναι σωστό να αποσυντονίζονται με άλλες ασχολίες.
    3. Είναι παράλογο μια επιπλέον πληροφόρηση, που θα έχει ο υποψήφιος τον Ιούλιο, να θεωρείται ότι θα λειτουργεί εις βάρος της ορθής συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:23 | Μανος

    εχω παιδι στην Γ Λυκειου.
    Σημερα με τοσα προβληματα που αντιμετωπιζουμε (οικονομικα, αγχος εξετασεων, ανασφαλεια , κλπ), μας προσθετετε και το θεμα του μηχανογραφικού.
    Μπορειτε καλλιστα να συζητησετε τροποποιηση, μαζι με τις υπολοιπες αλλαγες που προτεινετε απο το 2013 και μετα.
    Προς τι αυτη η βιασυνη?
    Ρωτατε αν το παιδι μου εχει καταληξει τι ακριβως θελει να σπουδάσει?
    Σημερα το μονο που ακουει ειναι ότι ολες οι σπουδες οδηγουν στην ανεργια.
    Πότε ασχοληθηκε σοβαρα το ελληνικο κρατος με τον επαγγελματικο προσανατολισμό?

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:19 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.ΠΟΙΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ?ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Η ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ?ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:15 | Ελευθερια

    Κατα τη γνωμη μου τα μηχανογραφικα καλυτερα να συμπληρωνονται μετα τις Πανελλαδικες εξετασεις. Πρωτον, γιατι στην περιπτωση που καποιος μαθητης θελει να δηλωσει 3 πεδια γνωριζοντας πως περιπου τα εχει παει θα μπορει να διαλεξει…για παραδειγμα αν καποιος μαθητης θελει απο το 3ο πεδιο την ιατρικη σχολη η οποια ειναι παντα υψηλη και δεν τα παει τοσο καλα μπορει να δηλωσει 2 αλλα πεδια. Επισης, αν καποιος μαθητης στοχευει σε υψηλες σχολες και δεν τα καταφερει μπορει να ψαξει μετα το τελος των εξετασεων, για καποια σχολη με χαμηλοτερη βαση…αυτη η αναζητηση ειναι δυσκολη πριν τις εξετασεις λογω του φορτου εργασιας μας…

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:00 | ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

    ΩΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ.ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΙΔΙΚΑ Η ΘΕΤΙΚΗ Κ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΡΕΦΕΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 10:58 | Δημητρα

    Είμαι μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου και έχω ακολουθήσει την θετική κατεύθυνση με μάθημα γενικής παιδείας, εξεταζόμενο Πανελλαδικά την Βιολογία, γεγονός που σημαίνει πως έχω την δυνατότητα να επιλέξω δυο πεδία (σύμφωνα με τον νόμο) μεταξύ του δεύτερου, τρίτου, τετάρτου! Ωστόσο θεωρώ πως δεν είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τα δυο πεδία πριν μας γίνει γνωστή η βαθμολογία, καθώς ανάλογα με αυτή θα επιλέξουμε ως δεύτερη επιλογή είτε μια σχολή του δεύτερου είτε του τέταρτου πεδίου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει πριν την ανακοίνωση της. Επιπλέον, είναι φανερό πως το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει το σύνολο των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και είναι βέβαιο πως θα διαταράξει την ηρεμία και την συγκέντρωση των μαθητών λίγο πριν της Πανελλήνιες εξετάσεις, κάτι που υποθετω δεν επιθυμεί το Υπουργειο Παιδέιας, Δια Βιου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το επιθυμητό, λοιπόν, είναι η υποβολή των μηχανογραφικών να γίνει τον Ιούλιο αντί για τον Μάρτιο ή ακόμα και αν αποφασιστεί το τελευταίο να είναι δυνατή η επιλογή όλων των πεδίων!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 10:56 | Ελένη Ρ.

    Οι μαθητές που τη φετινή σχολική χρονιά είναι στην τρίτη Λυκείου, να μην έχουν καμμία μεταβολή από τα δεδομένα που υπήρχαν την ημέρα που ξεκίνησε η τρίτη λυκείου.
    Η υποβολή του μηχανογραφικού είναι μια διαδικασία που θα τα αποσπάσει και θα τα αγχώσει, δεδομένου ότι ξεκίνησαν την τρίτη λυκείου ξέροντας ότι θα υποβάλλουν μηχανογραφικό τον Ιούλιο.
    Η όποια αλλαγή να αφορά τα παιδιά που φοιτούν από δευτέρα λυκείου και πριν.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 10:48 | ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

    ΩΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ.ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΥ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η’ ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ(ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ).ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΡΕΦΕΤΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 08:00 | Κ ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ

    ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟΝΙΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ. ΠΡΩΤΟΝ ΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ Η ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΑΟΘ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΠΕΔΙΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΠΟ 2 ΠΕΔΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΕΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 5ο ΠΕΔΙΟ. ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ( ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΟΛΚΑΙΡΙΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΛΠ) Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ,ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 2 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ 20 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΣΕΩΝ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 02:09 | ΑΒ

    Οι μαθητές το μάρτιο προσπαθούν να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους και δεν είναι δυνατόν να ασχοληθούν -αν δεν έχουν ήδη επιλέξει την σχολή ή σχολές που προτιμούν- με επιλογή σχολών που τους ταιριάζουν ούτε να διαβουλεύονται με ειδικούς και μη σε σχέση με το μηχανογραφικό. Το αποτέλεσμα χωρίς επίγνωση της βαθμολογίας που θα επιτύχουν θα είναι να επιλέξουν όλες τις σχολές που έχουν δικαίωμα και αντί να δηλώσουν 20 σχολές να δηλώσουν 200. Εγώ πάντως αυυτό θα πω στην κόρη μου να κάνει και παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε να δηλώσει γύρω στις 15 σχολές του πολυτεχνείου με μεγάλη πιθανότητα να επιτύχει σε κάποια από αυτές θα τη συμβουλεύσω να δηλώσει και το τελευταίο ΤΕΙ στην άκρη της επικράτειας. Όσο για το θέμα της «εξυπηρέτησης των υποψηφίων και τη πιθανότητα να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν», κάντε το κύριοι για τον Ιούλιο, τι σας εμποδίζει;

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 01:55 | αννα

    Ειμαι μαθητρια 3ης λυκειου και διαφωνω απολυτα με την αλλαγη της ημερομηνιας συμπληρωσης των μηχανογραφικων. Θεωρω πως οι αποφασεις που πρεπει να παρουμε πριν συμπληρωσουμε τα μηχανογραφικα μας ειναι παρα πολυ σοβαρες και πρεπει να παρφουν υστερα απο ΑΡΚΕΤΗ ΣΚΕΨΗ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ,οποτε το να πιεστουμε να παρουμε αυτες τις αποφασεις μεσα στο μαρτιο που θα εχουμε τοσο διαβασμα σημαινει πως ή θα χασουμε πολυτιμες ωρες διαβασματος ή θα παρουμε γρηγορες αποφασεις ή και τα δυο. Επισης η συμπληρωση των μηχανογραφικων 4-5 μηνες νωριτερα πιστευω πως θα αγχωσει ακομα περισσοτερο τους ηδη αγχωμενους υποψηφιους. Τελος δεν βλεπω κανενα λογο να πραγματοποιηθει αυτη η αλλαγη κι ουτε καταλαβαινω σε τι πλεονεκτει καθως τα επιχειρηματα του υπουργειου επι του θεματος ειναι οτι υπαρχουν ή υπηρξαν καποιοι αλλοι που τα συμπληρωνουν νωριτερα(που ποσος με ενδιαφερει εμενα)και δεν αντιμετωπιζουν προβληματα(αυτο μαλλον ομως το ξερουν καλυτερα οι υποψηφιοι κι οχι το υπουργειο)κι οσο για το παραδειγμα που φερνει θα μπορουσε καλλιστα να συμβει κατι παρομοιο και το μαρτιο
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 01:18 | Χρήστος Κ.

    Ως πατέρας κόρης που είναι ήδη φοιτήτρια και γιού που είναι στο Λύκειο, θεωρώ ότι η ρύθμιση να συμπληρώνονται τα μηχανογραφικά ΜΕΤΑ την ανακοίνωση των βαθμολογιών ήταν από τις καλές στιγμές του Υπουργείου και τις φωτεινές εξαιρέσεις στην πολύχρονη ταλαιπωρία μαθητών/γονέων από τις αλλεπάλληλες αλλαγές του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο μόνο αποπροσανατολισμό θα φέρει στα παιδιά. Αφήστε και κάτι καλό όρθιο, μην το καταστρέφετε κι αυτό …

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 01:16 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Ειμαι τελειος αντιθετος με το μηχανογραφικο τον Μαρτιο.Υπαρχουν παιδια που αν εχουν δηλωσει εξαρχης σχολες και αποτυχουν να πιασουν τις βασεις υπαρχει κινδινος να χασουν ολοκληρο πεδιο(πχ αν καπιος απο τεχνολογικη κατευθυνση θελει πολυτεχνειο και δεν γραψει καλα χανει αυτοματος ολο το πεδιο αυτο). Γενικοτερα δεν υπαρχει κανενας λογος για μια τετια μεταρυθμιση στα μεσα τις χρονιας που το μονο που θα επιφερει ειναι περισσοτερο ανχος στα παιδια.Ειναι μια διαδικασια που χρειαζεται χρονο και καθαρη σκεψη.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:59 | Θάλεια Τ.

    Η υπόβολη του μηχανογραφικού τον Μάρτιο θα προξενήσει τεράστιο άγχος στους μαθητές κατά την διάρκρια των πανελλαδικών, αλλά εκτός αυτού, το να επιλέξειο μαθητής σχολή πριν καν καλά καλά γράψει και μάθει τα αποτελέσματα είναι σαν να ξεκινάει να βαδίζει στο μέλλον του με κλειστά μάτια. Ας μη κάνουμε λοιπόν χειρότερα τα πράγματα απ’ ό,τι ήδη είναι…

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:57 | Λυδια

    Κατ`αρχήν είμαι εναντίον των πανελληνίων εξετάσεων. Είναι ένας οικονομικός και ψυχολογικός καταποντισμός των μαθητών αλλά και των οικογενειών μας. Είναι καταπάτηση του δικαιώματός μας να εισαχθούμε σε σχολή της επιλογής μας και να έχουμε την επαγγελματική αποκατάσταση που επιθυμούμε, γιατί τη δεδομένη στιγμή των εξετάσεων και με το άγχος που έχουμε μπορεί να μην τα πάμε καλά. Είναι άδικο.
    Κάποτε θα τις καταργίσετε αλλά για εμάς η ζωή μπορεί να έχει πάρει άλλη τροπή, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί το όνειρό μας.
    Οσο για το θέμα της κατάθεσης του μηχανογραφικού το Μάρτιο είμαι κάθετη και απόλυτη ΟΧΙ. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλατε μέσω του άρθρου σας (στο οποίο υπάρχουν σημεία που φάσκετε και αντιφάσκετε) να μας πείσετε να το δεχτούμε, η απάντηση είναι ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. Αν θέλετε να μας βοηθήσετε να μας αφήσετε περισσότερο χρόνο να μελετήσουμε το μηχανογραφικό, να το συμπληρώσουμε και απλά να σας το καταθέσουμε.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:31 | Πηνελόπη

    Τον Μάρτιο οι μαθητές – υποψήφιοι θα ασχολούνται κυρίως με το ποιες σχολές ή τμήματα να δηλώσουν μέσα στο άγχος της μελέτης την περίοδο αυτή. Ως μητέρα, νομίζω πως παίζετε με την αγωνία και τα όνειρα των υποψηφίων. Τα επιχειρήματά σας δεν πείθουν. Άλλωστε δε μας εκπλήσσουν τέτοιες προχειρότητες στο χώρο της παιδείας. Ας θυμηθούμε αρκετά χρόνια πριν με το παλαιό σύστημα πόσο δύσκολα ήταν όλα! Οι αλλαγές να γίνονται προς το καλύτερο όχι προς το χειρότερο! Εμείς οι γονείς δεχόμαστε πιέσεις από παντού… ε όχι και έτσι… να ανυσυχούμε και για αυτό… καλά είναι έτσι όπως είναι. ΟΧΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:15 | Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ν. Καρδίτσας

    – Γιατί το Υπουργείο το έπιασε τέτοια ¨Βιασύνη¨ για συμπλήρωση του Μηχανογραφικού το Μάρτη;
    Μήπως θέλει να κάνει ακόμη μιά <> για να μας επιβεβαιώσει ότι είναι μια Κυβέρνηση ¨αλλαγών¨συντηρώντας το Μύθο;
    – Γιατί δημιουργεί αναταραχή στη μαθητική κοινότητα εν μέσω της σχολικής χρονιάς; Αλλιώς ξεκίνησε το Σεπτέμβρη και το Οκτώβρη ανακάλυψε διαφορετικές ιδέες.
    -Γιατί δεν αφήνει τους μαθητές απερίσπαστουςστο διάβασμά τουςκαι τους αναγκάζει να ασχοληθούν για ένα μήνα με άλλα διαφορετικά πράγματα, ύψιστης σημασίας γι αυτούς, όπως τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου;
    – Γιατί αφού το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα αλλάξει από το 2013 δεν εξετάζονται οι όποιες αλλαγές να συμπεριληφθούν εκε, αλλά γίνονται πράγματα στο ¨πόδι¨;
    – Γιατί δεν λέι ανοιχτά ότι οι λόγοι που επιβάλλουν τέτοιου είδους αλλαγές έχουν οικονομικό υπόβαθρο που επιβάλλεται από Μνημόνια και Τρόϊκες;
    ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ:
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΗ… ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΗΣΥΧΑ…
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 3ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:10 | ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

    Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στις παραπάνω θέσεις που θεωρητικά θα είναι προς όφελος μας!Θα ήθελα απλά να θέσω ένα ΑΠΛΟΎΣΤΑΤΟ ΕΡΏΤΗΜΑ! Γιατί σεβαστό υπουργείο παιδείας (που έχεις ως στόχο την «καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών») δεν επικεντρώνεσαι στις ΒΑΣΙΚΕΣ και ΟΥΣΙΏΔΗ αλλαγές στις οποίες χρειάζεται να υποβληθεί η παιδεία, και προσπαθείς να δώσεις λύση σε κάτι το οποίο πραγματικά βοηθά τους μαθητές να κάνουν μια σωστή και αντικειμενική επιλογή για το μέλλον τους?? Υ.Γ. και αυτό περί γρηγορότερης εύρεσης κατοικίας θα βοηθήσει τούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς…μα ήδη με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τον έχετε εκτοξεύσει στο θεό(π.χ. φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα)!!!!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:04 | Γεωργία Φ

    Είμαι φοιτήτρια σε Σχολή Θετικών Επιστημών και από εμπειρία μου γνωρίζω πολύ καλά το σύστημα διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων.
    Παρατηρώ όμως ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα πανικού και αντίδρασης, όπως συμβαίνει σε κάθε μεταρυθμιστική προσπάθεια. Θα ήθελα να υπενθυμίσω τους πανικόβλητους και τρομοκρατιμένους αναγνώστες (μαθητές, γονείς και καθηγητές φραντιστηρίων) ότι ο μήνας Μάρτιος είναι ο μήνας που τα περισσότερα σχολεία κάνουν την καθιερωμένη 5ήμερη εκδρομή τους. Στο διάστημα, λοιπόν, αυτό μπορούν να χαλαρώσουν και με καθαρό μυαλό να ονειρευτούν για το που θα ήθελα να σπουδάσουν και τι.
    Δεν είναι και τόσο τραγικό! Ή μήπως σε όλους έρχεται η θεία φώτιση πανελλαδικά και σε διάστημα 7-10 ημερών μπορούν και αποφασίζουν, έπειτα από τόση πίεση…
    Φίλε μαθητή, προετοιμάσου για την εκδρομή σου και ονειρέψου το μέλλον σου. Θέσε στόχους και πάλεψε να τους κατακτήσεις. Μη μπαίνεις στο τρυπάκι των βαθμών, αλλά χρησίμοποίησε τους βαθμούς ως μέσω για να κατακτήσεις αυτό που ΕΣΥ πραγματικά θες και ονειρεύτηκες.
    Καλή Επιτυχία!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 23:55 | ΧΑΛΑΤΣΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Αντιπρ. Ένωσης Γονέων Ν. Καρδίτσας

    Εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Ν. Καρδίτσας σας μεταφέρουμε την αγωνιώδη κραυγή των υποψηφίων του Νομού μας, που στο σύνολό τους αντιτίθενται στην σχεδιαζόμενη αλλαγή του χρόνου υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων τους, στη μέση της σχολικής χρονιάς.
    Η αλλαγή αυτή, όσο αγαθές και αν είναι οι προθέσεις του Υπουργείου, μόνο αναστάτωση θα προκαλέσει στους μαθητές, τους οποίους για ένα μήνα τουλάχιστον θα αποπροσανατολίσει και θα αποδιοργανώσει, αφού θα έχουν το ενδιαφέρον τους στραμμένο στην συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.
    Η γνωστοποίηση της βαθμολογίας κάθε υποψήφιου πριν την υποβολή του Μηχανογραφικού λειτουργεί τουλάχιστον ψυχολογικά καλύτερα στους ίδιους, αλλά και στις οικογένειές τους. Δεν λύνετε προβλήματα με τον τρόπο αυτό, αντιθέτως δημιουργείτε, όσο και υποστηρίζετε το αντίθετο.
    Σας καλούμε, συμμεριζόμενοι την αγωνία τόσο των παιδιών μας, όσο και των οικογενειών τους να μην προχωρήσετε σε ενέργειες που καμία ουσιαστική επίδραση στο εξεταστικό σύστημα δεν θα έχουν, το οποίο ούτως ή άλλως προτίθεστε να αλλάξετε σε 2 χρόνια.
    Προτείνουμε, για να μην δημιουργηθεί ο συνωστισμός που επικαλείσθε, να αρχίσουν οι εξετάσεις μία βδομάδα νωρίτερα, δίνοντας λίγο περισσότερο χρόνο στους εξεταστές και τις υπηρεσίες του Υπουργείου να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με περισσότερη άνεση, αλλά και στους υποψήφιους να σκεφτούν καλύτερα έτσι ώστε να αποφύγουν σημαντικά λάθη επιλογών.
    ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Ν ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 23:46 | ΧΑΡΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ. ΠΑΩ 3 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΗΔΕΙΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ.ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (ΟΝΕΙΡΟ ΓΟΝΙΟΥ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 23:40 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 23:31 | φωτεινη

    μα ειναι δυνατον να ισχυριζονται οτι ο μονος λογος που θελουν να μεταφερουν την υποβολη του μηχανογραφικου τον μαρτιο ειναι η διευκολυνση των μαθητων και των γονιων τους??για ποια διευκολυνση κανουν λογο??για ποια ανεση χρονου μιλανε??ειναι αστειο να πιστεψει κανεις οτι τον μαρτιο θα εχουμε περισσοτερο χρονο απο τον ιουλιο!!!ειναι αδυνατον να εχουμε περισσοτερο χρονο!!!ειναι η περιοδος των επαναληψεων και της μεγαλυτερης πιεσης!η υποβολη του μηχανογραφικου απαιτει συζητηση με τους γονεις μας και ειμαι σιγουρη οτι εκεινη την περιοδο δεν θα εχουμε χρονο ουτε καλα καλα να δουμε τους γονεις μας ποσο μαλλον να συζητησουμε κιολας για ενα τοσο σημαντικο θεμα!!!δηλαδη θελουν να μας πουν οτι το καλοκαιρι θα πιεζομαστε απο τον χρονο ενω τον μαρτιο θα ειμαστε ανετοι??και κατι που δεν καταλαβα…το μαρτιο ισως θα υπαρχει η δυνατοτητα να υποβαλλοναι τα μηχανογραφικα απο το διαδυκτιο?δηλαδη αν αυτη η δυνατοτητα υπαρχει τον μαρτιο,γιατι να μην υπαρχει και τον ιουλιο???απορω…αγανακτω…ελπιζω…

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 23:11 | Δημητρης.Χ

    Ειμαι και εγω αλλος ενας μαθητης Γ’ λυκειου και θα ηθελα να εκφρασω την αντιρρηση μου σχετικα με την καταθεση μηχανογραφικου τον μηνα Μαιο. Οι λογοι ειναι αυτοι που αναφερονται στα προιγουμενα σχολια.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 23:07 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    «…..Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους…..»
    Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ- ΔΗΛ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΓΧΟΣ ΣΤΟ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΟΧΙ ΑΥΤΟ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ «ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ» ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ (ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ).

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 23:06 | ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

    5/12/2010 21.15 ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΤΗ
    ΟΧΙ,μόνο διαφωνώ,αλλά είμαι απόλυτα αντίθετος και θα συμβάλλω όσο μπορώ για να μην εφαρμοστεί. Εχω αυτή την θέση διότι όλα τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται υπέρ υης κατάθεσης τον ΜΑΡΤΙΟ,έχουν μηδαμινή θετική επίπτωση σε σχέση με τα αρνητικά αποτελάσματα που θα έχει τυχών εφαρμογή του μέτρου.Είναι το ΄΄τυράκι΄΄ της φάκας. Έιναι ΠΑΓΙΔΑ.Ειναι απόφαση στο ΣΚΟΤΑΔΙ. Το ισχύον σύστημα -με τις όποιες ατέλειες του- είναι πολύ καλύτερο,γιατί ήδη ξέρεις τι θέλεις,ξέρεις τι έχεις πετύχει και επειδή μπορείς να συγκρίνεις είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι επιλογές υπάρχουν σε σχέση με το τι θα ήθελες και επομένως να πάρεις την σωστή αποφαση
    ΥΓ.Για να κινηθείς προς την σωστή κατευθυνση χρειάζονται ΔΕΔΟΜΕΝΑ.Οσο το δυνατόν περισσότερα πραγματικά και αξιόπιστα δεδομένα.Η πρόταση για υποβολή τον ΜΑΡΤΙΟ ΑΦΑΙΡΕΙ ΔΕΔΟΜΈΝΑ με συνέπεια να αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα ΛΑΘΟΥΣ. Συμπερασματικά η πρόταση οδηγεί σε ΛΑΘΟΣ άρα είναιΛΑΘΟΣ και σαν ΛΑΘΟΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ κατά εκείνων για τους οποίους παίρνεται,δηλάδη κατά των μαθητών που είναι το μέλλον της χώρας,άρα και κατά της ίδιας της χώρας.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 23:00 | Ε.Γ μητέρα μαθητριας

    Κύριε Πανάρετ, σας άκουσα να λέτε ότι δεν σας ενδιαφέρει!!! αν ο κόσμος ψηφίζει αρνητικά την πρόταση περί Μαρτίου, παρά μόνον τα επιχειρήματα. Δεν νομίζετε ότι αυτή η δήλωση όχι μόνον δημοκρατική δεν είναι , αλλά και απαξιωτική για όλους αυτούς που καλή τη θελήση συμμετείχαν στην διαβουλευση;;;;!!! Τα επιχειρήματα τα καταλαβαίνουν μόνον όσοι ζουν την πραγματικότητα των παιδιών που διαβάζουν
    1.. ποίοι καθηγητές επαγγελματικού προσανατολισμού;; πλάκα κάνετε;;
    2. βεβαίως και η γνώση της βαθμολογίας παίζει μεγάλο ρόλο. Και μια και σας αρέσουν τα παραδείγματα θα σας δώσω εγώ ένα: Μαθητής θετικής κατεύθυνσης ταλαντεύεται ανάμεσα στην Ιατρική και κάποιες σχολές του Πολυτεχνείου. Επίσης υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και οι εκτός πόλης επιλογές θα είναι περιορισμένες. Δηλώνει, λοιπόν α. ιατρική Αθήνας β. ιατρική Πάτρας γ. μηχανικούς υπολογιστών Ε.Μ.Π και δ. μηχαν. μηχανικούς Ε.Μ.Π. Δεν γράφει όμως άριστα βιολογία, αλλά γράφει άριστα μαθηματικά. Ξέρετε τι θα γίνει;; Θα βρεθεί στην Ιατρική Πάτρας, ενω η οικογενειά του και ο ίδιος, μετά απο σκέψη , θα προτιμούσε τους μηχανολόγους του Ε,Μ,Π που έμπαινε λόγω των μαθηματικών. Ακόμη χειρότερα , αν δεν πάει γενικώς καλά , θα βρεθεί εκτός πανεπιστημίου, ενώ θα μπορούσε να μπει σε κάποια σχολή του κλασικού Πανεπιστημίου, χημικό κ. λ.π. αλλάζοντας πεδίο
    3. Το περί μεγάλου χρονικού διαστήματος δηλώσεων καταρρίπτεται παταγωδώς από την χρονική ακαταλληλότητα, που ήδη έχει αναφερθεί πολλές φορες.
    4. Τα περί 150 ευρώ, είναι αστείο, γιατί το ποσόν είναι γελοίο μπροστά σε αυτό που έχει ξοδευτεί από όλους εμάς λόγω του καταπληκτικού σχολείου που το κράτος προσφέρει ( συμπεριλαμβάνονται οι καθηγητές επαγγ. προσανατολισμού)
    5. Τα περί κατοικίας δεν θα έπρεπε να συζητιέται κάν. Αν δεν το γνωρίζετε, όλα τα πολιτισμένα κράτη έχουν φοιτητικές εστίες αξιοπρεπείς !!! , όπου έχουν πανεπιστήμιο. ΆΛΛΩΣΤΕ ΠΟΛΛΟΊ ΑΠΌ ΕΜΆΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΈΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΠΟΛΥΤΈΛΕΙΑ να στείλουν τα παιδιά τους εκτός πόλης και θα συμβιβαστούν με λιγότερο επιθυμητές σχολές.
    Θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω πολύ περισσότερο , αλλά το θεωρώ ΑΣΚΟΠΟ!!! Νομίζω ότι το Εν οίδα ότι ουδέν οίδα σας είναι άγνωστο. Όπως σας είναι ΑΓΝΩΣΤΟ ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Και στα ήδη γραμμένα του κόσμου που απαξιώνετε, υπάρχει πολύς καπνός.
    ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ!!! Αν θέλετε να σαν υπουργός φτιάξτε την παιδεία αρχίζοντας από το Δημοτικό , όχι από τις εξετάσεις της Γ΄Λυκείου . Μια τέτοια αρχή αναδιαρθρωσης ( από την Γ΄λυκείου) μάλλον άλλους σκοπούς πολύ υποδεέστερους της αξίας του μέλλοντος των παιδιών μας δηλώνει.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:59 | ΔΑΦΝΗ ΜΠ.

    Το εκπαιδευτικό σύστημα που ισχύει σήμερα και συνδέει με τον τρόπο που το κάνει την δευτεροβάθμια με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κρίθηκε και όλοι συμφωνήσαμε(κυβέρνηση, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς) ότι είναι από κακό έως απαράδεκτο και χρειάζεται αναμόρφωση. Το Υπουργείο έχει ανακοινώσει το νέο σχολείο και υποτίθεται ότι διανύουμε τα δύο τελευταία χρόνια που τα παιδιά που γαλουχήθηκαν μέσα στο ισχύον σύστημα θα ολοκληρώσουν με τις ίδιες διαδικασίες. Πως προκύπτει και γιατί ξαφνικά η αποσπασματική αυτή αλλαγή σε ότι αφορά το μηχανογραφικό; Και γιατί αυτές τις μέρες που έχουν σηματοδοτηθεί από άλλα γεγονότα που κινητοποιούν τους μαθητές, το Υπουργείο ανοίγει κι άλλο μέτωπο; Και γιατί, αντί να εισακουσθεί η πλειοψηφία των απόψεων επί του θέματος, το Υπουργείο παρεμβαίνει στην διαβούλευση, επιμένοντας στην ερώτηση-πρότασή του, προτείνοντας δε, με μεγάλη ευκολία και κάτι άλλο (οριστικοποίηση τον Ιούνιο);Αυτό που εισπράττω από αυτή την τακτική, είναι ότι κάποιοι παίζουν. Και παίζουν όχι μόνο με τα παιδιά μας αλλά και με μας. Με μας σαν γονείς αλλά και σαν ενεργούς πολίτες που παρακολουθούμε και χαιρετίσαμε την ανοιχτή διαβούλευση σαν μία καινοτόμο διαδικασία στην Ελλάδα. Είχα καταλάβει ότι επίσημη διαβούλευση δεν σημαίνει ότι αναρτάται στο διαδίκτυο όποια ιδέα έχει κάποιος σε ένα δημόσιο φορέα, για να δούμε τι γίνεται και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε…Ηδη λοιπόν κύριοι, δημιουργήσατε κλίμα…Και κλίμα αρνητικό!!! Και δυστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι…Δεν χρειαζόταν κι αυτό!!! Η αιτιολόγηση για το προτεινόμενο μέτρο δεν είναι πειστική και καταρίπτεται πολύ εύκολα. Δεν αναφέρομαι αναλυτικά γιατί έχω υπερκαλυφθεί από τα σχόλια που αναρτήθηκαν. Είμαι μητέρα δύο παιδιών που το ένα πέρασε στην σχολή επιλογής του φέτος και το άλλο θα δώσει εξετάσεις το 2012. Αφήστε τα πράγματα όπως είναι σε ότι αφορά το μηχανογραφικό και προσπαθήστε να σχεδιάστε με ΣΥΝΕΠΕΙΑ το νέο σύστημα συνολικά…Τα θεσμικά πλαίσια που προκρίνατε, τηρήστε τα! Μην παίζετε με αυτά!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:52 | ΤΑΣΟΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΩΣ ΜΑΘΗΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ, ΠΡΙΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.ΤΑ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ: ΠΡΩΤΟΝ, ΔΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Η ΣΥΜΠΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΓΧΟΣ, ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΕΤΣΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΤΑ ΣΥΜΠΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ, ΑΦΟΥ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ,ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:45 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Είμαι μαθητής της Γ’Λυκείου, και θα ήθελα να επισυμάνω ότι το μηχανογραφικό θα πρέπει να γίνει μετά την βαθμολογία των εξετάσεων. Το Μάρτιο χωρίς τη βαθμολογία δεν μπορούμε να επιλέξουμε σωστά τις σχολές που θα μπορούσαμε να περάσουμε.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:41 | Πανος Κ.

    Πιστευω πως με την αλλαγη αυτη θα υπαρξουν αρκετες ταραχες στα σχολεια και στα παιδια .. ιδιαιτερα εφοσον αυτο γινετε εν το μεσο της χρονιας.!Τα παιδια θα εχουν επιπροσθετο ανχος κατι το οποιο θα ειναι ανωφελο για ολους.! Το υπεθ θα πρεπει να μην εχε σχεση με την οικονομικη κριση και λογο τον περικοπων να φορτοσουν στα παιδια αυτο το βαρος το οποιο ειναι μια αποφαση ιδιαιτερα καθορηστηκη για τις ζωες τους.. ευχαριστω!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:38 | ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    θεωρούμε οικογενειακώς -με πρώτο τον άμεσα ενδιαφερόμενο υποψήφιο μικρότερο γιο μου- επιεικώς άλλη μία άστοχη, άδικη και προπάντων άκαιρη κίνηση την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου μέσα στη σχολική χρονιά. Κατά τη διάρκεια μιας προετοιμασίας ήδη επιβαρυμένης από το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας για το μέλλον της αξίας των στόχων των νέων ανθρώπων θα πω μόνο ότι …επιεικώς και πάλι !! τίνος <> ιδέα ήταν πάλι αυτή;

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:37 | Ελευθερια

    Είμαι μαθήτρια της Γ’Λυκείου και διαφωνώ με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο. Η διαδικασία αυτή θα είναι χρονοβόρα και θα κλέβει πολύτιμο χρόνο απ’ το διάβασμα μας. Επίσης εφόσον οι μαθητές δεν θα ξέρουν την βαθμολογία τους υπάρχει η πιθανότητα πιστεύοντας οτι έχουν επιτύχει την απαραίτητη βαθμολογία να θέσουν ως πρώτη τους επιλογή μια σχολή με υψηλή βάση και να συνεχίσουν τη συμπλήρωση μη δίνοντας σημασία στις επόμενες επιλογές τους. Εκτός αύτου την περίοδο που ο μαθητής καλείτε να το συμπληρώσει θα πρέπει να έχει καθαρό μυαλό απαλλαγμένο απ’ το αγχος των εξέτασεων ώστε να μπορεί να πάρει μια συνειδητή απόφαση.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:20 | Βαλλερια

    ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ…Ειμαι αρνητικη σε αυτη την αποφαση,αφου ειναι παραλογο στα μεσα της χρονιας που οι μαθητες ειναι φορτισμενοι απο τα μα8ηματα να πρεπει να σκεφτουν και να αποφασισουν τι θα δηλωσουν.Πολλοι ειναι οι μαθητες οι οποιοι δεν εχουν αποφασισει τι θελουν να καταχωρησουν στο μηχανογραφικο τους,ετσι αυτη η διαδικασια θα τους φερει σε πολυ δυσκολη θεση.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:08 | Νίκος

    Απ΄ότι διαπιστώνω κατά το μήνα Μάρτιο οι μαθητές – υποψήφιοι θα ασχολούνται κυρίως με το ποιες σχολές ή τμήματα να δηλώσουν,λες και δεν έχουν σοβαρότερη απασχόληση την περίοδο αυτή.
    Νομίζω κυρίες-οι πως παίζετε με την αγωνία και τα όνειρα των υποψηφίων.Τα επιχειρήματά σας δεν πείθουν.Προφανώς άλλοι είναι οι λόγοι και επιχειρείτε αλλαγή του χρόνου υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων.Άλλωστε δε μας εκπλήσσει η ενέργεια αυτή, καθόσον από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις προχειρότητας στο χώρο της παιδείας, με αποτέλεσμα αυτές τις περισσότερες φορές να γίνονται boomerang, έχουμε συνηθίσει.
    Σοβαρευτείτε επιτέλους!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:03 | μα8ητρια γ’ λυκειου

    ΕΚΦΡΑΖΩ ΜΙΑ ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ 8ΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ,ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ..ΑΥΤΟ ΠΟΥ 8Α Ω8ΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑ8ΗΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ,8Α ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΡΟΩΡΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΥΣ..ΑΛΛΩΣΤΕ,ΤΟ ΣΩΣΤΟ 8Α ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙ8ΥΜΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ,ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑ8ΕΤΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΦΟΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ,ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ…ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΛΑ 8Α ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΣΚΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ…

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 21:55 | Θοδωρης Σ.

    Η υποβολη του μηχανογραφικου ειναι μια πολυ σημαντικη αποφαση που θα επιρεασει αμεσα τη ζωη μας,επομενως θα πρεπει να το σκεφτουμε σοβαρα.Πως ομως ειναι αυτο δυνατο με ολο το αγχος που πρεπει να αντιμετωπισουμε?Σας μιλαω ως μαθητης Γ λυκειου και πρεπει να πω οτι η συμπληρωση του μηχανογραφικου το μαρτιο το μονο που θα καταφερει ειναι να μας ριξει επιπλεον βαρος και να γλυτωσει το υπουργειο οικονομικων απο υπερωριες….Γι αυτο το λογο λεω ΟΧΙ στο μηχανογραφικο το μαρτιο εκτος και αν θεωρειτε τα χρηματα πιο σημαντικα απο τις ζωες μας.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 21:10 | Μ.Φ.

    ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ , ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ,ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ,Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΗΔΗ.ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΘΕΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΥΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΑΛΛΑΓΗΣ,ΑΦΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΑΘΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ?

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 20:56 | Βασιλική

    Είμαι μαθήτρια της Γ΄Λυκείου και είναι απαράδεκτο στα μέσα της χρονιάς να προωθούνται τέτοιες αλλαγές που προκαλούν άγχος και ανατροπή του προγραμματισμού μας. Εγώ παρόλο οτί έχω πρώτη προτίμηση τις Πολυτεχνικές επείδη έχω πάρει ΑΟΘ και μη γνωρίζοντας αν θα πάω καλά στις εξετάσεις θα αναγκαστώ να δηλώσω πρώτα τις φυσικομαθηματικές και μετά τις οικονομικές για ασφάλεια εγκαταλείποντας έτσι τις Πολυτεχνικές.
    ΟΧΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 20:51 | Γιάννης Βαφειαδάκης

    Με την ιδιότητά μου του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (Σ.Ε.Φ.Α.) θα ήθελα να τοποθετηθώ υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος συστήματος υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων τον Ιούλιο. Οι λόγοι που με οδηγούν στην παραπάνω θέση είναι:
    1. Οι υποψήφιοι είναι προσηλωμένοι αυτή την εποχή στα μαθήματά τους και πολλοί από αυτούς δεν έχουν καταλήξει, ενώ δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να ενημερωθούν.
    2. Δεν είναι σωστό να αλλάζουν οι κανόνες στη μέση της σχολικής χρονιάς.
    3. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους να επιλέγουν ανάμεσα σε πολύ μικρότερο αριθμό σχολών σε σχέση με αυτές που θα δήλωναν αν δεν γνώριζαν τη βαθμολογία τους. Έτσι οι υποψήφιοι συνειδητά επιλέγουν τόσο το αντικείμενο όσο και την πόλη που θα σπουδάσουν.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 19:51 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Αν το μηχανογραφικό συμπληρωθεί το Μάρτιο κάθε άλλο παρά βοήθεια θα προσφέρει στους μαθητές.Για όσα παιδιά έχουν ήδη αποφασίσει ποια επαγγελματική πορεία θα ακολουθήσουν δεν θα έχει καποια διαφορά, όμως για ορισμένους μαθητές, όπως εγώ, που δεν έχουν αποφασίσει για διάφορους λόγους κάτι τέτοιο θα τους προσέθετε παραπάνω άγχος και θα τους αποπροσανατόλιζε από το διάβασμα.Στην προσπάθειά τους να πάρουν μια απόφαση πριν τις εξετάσεις δεν θα είναι συγκεντρωμένοι στο διάβασμα τους και υπάρχει περίπτωση τελικά να μην αποφασίσουν σωστά γι’αυτούς καθώς θα έχουν επηρεαστεί από το άγχος της στιγμής.Επομένως το μηχανογραφικό θα πρέπει να συμπληρωθεί όπως συνήθως μετά τις εξετάσεις, για το καλό των μαθητών!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 18:43 | Βάλια Χ.

    Είμαι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου και θα ήθελα να εκφράσω την αντίρρηση μου σχετικά με την επικείμενη απόφαση για την καταβολή των μηχανογραφικών το Μάρτιο.Μια τέτοια κίνηση δεν βοηθά τους μαθητές,όπως διάβασα σε ένα κείμενο,αντίθετα τους πιέζει περισσότερο…Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού και κατ’επέκταση η επιλογή της σχολής πρέπει να γίνεται με «καθαρό» μυαλό και απτά στοιχεία που θα εξασφαλίζουν την είσοδο μας σε αυτή.Πώς μπορείτε να απαιτείτε εκ του ασφαλούς,σε μια περίοδο τόσου άγχους,να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις?Αν όντως ενδιαφέρεστε για τη μόρφωση μας και για το εκπαιδευτικό σύστημα όπως λέτε,προχωρήστε σε αλλαγές ουσιώδεις,όχι επιφανειακές και ανούσιες.Ευχαριστώ εκ τών προτέρων για τον υπολογισμό και της δικής μου άποψης.