1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :
α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.
2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.
3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.
4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.
Έχω την αίσθηση ότι στο προτεινόμενο «νέο σχολείο» υποστηρίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες και η Πληροφορική δεν αντιμετωπίζεται ως Επιστήμη πλάι στις υπόλοιπες Θετικές/Τεχνολογικές Επιστήμες. Η ανάπτυξη αλγορίθμων και η υλοποίησή τους σε μια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού που αποτελεί βασικό μάθημα σε δεκάδες Πανεπιστημιακά τμήματα Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών παραμερίζεται συνειδητά. Το ίδιο συνειδητά παραμερίζονται και τα παρακάτω που αφορούν την Ελληνική πραγματικότητα.
Υπάρχουν 23 ΑΕΙ στο 2ο-4ο πεδίο του μηχανογραφικού που σχετίζονται άμεσα με την Πληροφορική, σε σύνολο 143 ΑΕΙ (Ποσοστό 16%).
Υπάρχουν 31 ΤΕΙ στο 2ο-4ο πεδίο που σχετίζονται άμεσα με την Πληροφορική, σε σύνολο 100 ΤΕΙ (Ποσοστό 31%).
Υπάρχουν 54 σχολές στο 2ο-4ο πεδίο που σχετίζονται άμεσα με την Πληροφορική, σε σύνολο 243 σχολών (Ποσοστό 22,2%).
Δηλαδή, 1 στις 5 σχολές του μηχανογραφικού των μη ιατρικών σχολών σχετίζεται άμεσα με την Πληροφορική. Δεν συμπεριλαμβάνονται καν σχολές όπως Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί κτλ.
Ταυτόχρονα ενισχύονται μαθήματα συγκεκριμένου προσανατολισμού όπως γινόταν με το σύστημα των «ΔΕΣΜΩΝ» των προηγούμενων δεκαετιών.
Η αλγοριθμική σκέψη βοηθά το μαθητή πέρα από την απομνημόνευση να έχει λογική κριτική σκέψη επίλυσης προβλημάτων σε πραγματικά περιβάλλοντα.
Η διδασκαλία της στο Λύκειο βοηθά τους μαθητές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Θετικών και Τεχνολογικών σχολών στη διάρκεια των σπουδών τους στην Ελλάδα και εκτός αυτής.
Η Πληροφορική θεωρείται πυλώνας του τομέα παροχής υπηρεσιών στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Για όσους ισχυρίζονται ότι η Πληροφορική) δεν διδάσκεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο επίπεδο του Λυκείου, η απάντηση είναι εδώ: http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/key_data_series/048EN.pdf (EURYDICE «Key Data on Information and Communication Technology in Schools in Europe»)
Εύκολα μπορεί κάποιος να δει στο κείμενο ότι η «Ανάπτυξη ικανοτήτων Προγραμματισμού» η οποία περιλαμβάνει «την κατανόηση της λογικής στην οποία βασίζονται οι υπολογιστές και/ή την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη δημιουργία απλών προγραμμάτων», διδάσκεται στο Λύκειο στις εξής χώρες:
Δανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πορτογαλία, Φιλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Βουλγαρία, Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
Πρόταση για το Γενικό Λύκειο:
Α’ Λυκείου: 2ωρο Μάθημα πληροφορικής επιλογής
Β’ Λυκείου: 2ώρο Μάθημα “εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών” γενικής παιδείας
Γ’ Λυκείου: 6ωρο Μάθημα αλγοριθμικής εξεταζόμενο σε πανελλαδικό επίπεδο για την εισαγωγή μαθητών σε τμήματα του τεχνολογικών ή/και θετικών επιστημών
Το μάθημα ΑΕΠΠ (μέχρι σήμερα.) της τεχνολογικής κατεύθυνσης είναι μάθημα που ενισχύει σημαντικά την αναλυτική σκέψη και συνθετική σκέψη του μαθητή στην επίλυση προβλημάτων.
Η ψηφοθηρική λογική και η «μνημονιακή» λογική που βλέπουν την εκπαίδευση με αριθμούς θα οδηγήσει σε «πληροφορικώς αγράμματους» αποφοίτους λυκείου.
Αυτό θέλει η Ελληνική κοινωνία;
Πάνος Πετρόπουλος – Εκπαιδευτικός ΠΕ20
Καλημέρα,
το λάθος που υπήρχε επί 15 χρόνια με την απουσία της Χημείας ως μάθημα εξέτασης για την εισαγωγή σε σχολές που σχετίζονται με θετικές επιστήμες, άρα και της Χημείας, διορθώνεται επιτέλους. Είναι μεγάλο λάθος να προσμετρώνται οι βαθμοί των τάξεων του Λυκείου για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , οι πιέσεις που θα δέχονται μαθητές και καθηγητές θα είναι αφόρητες αφού τα πάντα θα κινούνται γύρω από τη βαθμολογία των παιδιών.
Καλές οι «καθαρές» επιστήμες αλλά καλύτερος και χρησιμότερος ο καθαρός προγραμματισμός.
Οχι Basic αλά γκρέκα. Καθαρός αντικειμενοστραφής προγραμματισμός Η/Υ π.χ. με Java.
Πιστεύω πως είναι επιοικώς απαράδεκτο το Πρόγραμμα Σπουδών του Γενικού Λυκείου. Δε νοείται μαθητής που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τμήματα Τεχνολογικής και Τεχνικής εκπαίδευσης να μην έχει ως βασικό μάθημα την Πληροφορική. Είναι εντελώς αδιανόητο.
Πραγματικά είναι λυπηρό να βλέπεις να εξωστρακίζονται μαθήματα που πραγματικά βοηθάνε τους μαθητές να αποκτήσουν αναλυτική και συνθετική σκέψη. Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική και του στόχους του Υπουργείου Παιδείας που μετατρέπει σε πειραματόζωα τους μαθητές και ουσιαστικά δεν τους βοηθάει να καταρτιστούν σωστά με βάση τα ενδιαφέροντά τους και τις επιλογές τους. Αντιθέτως τους μπερδεύει και τους συγχίζει.
Ελπίζω οι αρμόδιοι να ξανασκεφτούν και να αλλάξουν το πρόγραμμα σπουδών.
Είναι εμφανής η έλλειψη της Τεχνολογικής Διάστασης στο ΓΕΛ μετά την κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας. Απαιτείται η επαναφορά του ως δίωρο μάθημα του κοινού προγράμματος της Α τάξης.
Πρέπει να υπάρχει στην Γ Λυκείου μάθημα κατεύθυνσης σχετικό με την αλγοριθμική και τον προγραμματισμό στην επιστήμη της Πληροφορικής. Είναι βασική γνώση για ένα μαθητή Λυκείου.
Ευχαριστώ
Το μάθημα της Χημείας στο Λύκειο από το 2000 ουσιαστικά δεν το παρακολουθούν
περίπου το 70% των μαθητών
που μένουν χωρίς σοβαρές γνώσεις Χημείας.
Το Λύκειο βγάζει σχεδόν αναλφάβητους στη Χημεία Μαθητές.
Το μόνο που θυμούνται είναι οι επιφανειακές εγκυκλοπαιδικές
γνώσεις της Χημείας του Γυμνασίου που είναι σαν συνταγές μαγειρικής.
Από το 2000 πολλές Σχολές στα Πανεπιστήμια διαμαρτύρονται
για τους φοιτητές τους που δεν ξέρουν Χημεία.
Αυτό σίγουρα μεταφράζεται και σε νέους επαγγελματίες
σαν μια έλλειψη γνώσεων,
για να μπορέσουν να ασκήσουν ένα επάγγελμα που χρειάζεται γνώσεις Χημείας,
όπως για παράδειγμα τώρα πολλοί νέοι για να ξεφύγουν από την κρίση αλλάζουν επάγγελμα και γίνονται νέοι αγρότες κλπ
Τώρα στο Νέο Λύκειο είναι μια ευκαιρία να μάθουν περισσότερη Χημεία οι μαθητές.
Μ.Κουλιφέτης – Καθηγητής Χημικός
Η βιασύνη και η προχειρότητα φαίνεται να διατρέχει όλα τα άρθρα του σχεδίου.
Παρουσιάζεται μια κατανομή ωρών στα εβδομαδιαία προγράμματα των τάξεων, η οποία δεν τεκμηριώνεται και το κυριότερο δεν συνδέεται με τα ΑΠΣ, τα οποία κάποια μεταγενέστερη στιγμή θα κάνουν την εμφάνισή τους, πιθανότατα, «ατάκτως ερριμμένα».
Πολλές ερωτήσεις προκύπτουν για τους συντάκτες του σχεδίου.
Με ποια βιβλία θα υλοποιηθούν τα νέα ΑΠΣ;
Η διαθεματικότητα και η διεπιστημονικότητα θα έχουν κάποια θέση στα νέα ΑΠΣ;
Με ποια τεκμηρίωση, μαθήματα σχετικά με την επιστήμη της πληροφορικής, απουσιάζουν;
Ποια αναγκαιότητα επιβάλλει την ύπαρξη του μαθήματος των Θρησκευτικών και μάλιστα ως 2ωρου/εβδομάδα;
Ποια σύνδεση και ποια συμπληρωματικότητα υπάρχει ή θα υπάρξει με τα ΑΠΣ του Δημοτικού και του Γυμνασίου;
Αναρωτήθηκαν οι συντάκτες του σχεδίου γιατί οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στη Β΄ Λυκείου, 2 φορές τα τελευταία 30 χρόνια απέτυχαν παταγωδώς και τελικά καταργήθηκαν;
Πόσο θα επιβαρυνθούν οι οικογένειες των μαθητών που θα κυνηγούν τους βαθμούς και μάλιστα από την Α΄ τάξη του Λυκείου χωρίς να νοιάζονται για την ουσιαστική εκπαίδευση; (η οποία δεν είναι δυνατόν να καταγράφεται από κάποιο «μέσο όρο βαθμολογίας»)
Είναι γνωστή στους συντάκτες του νομοσχεδίου η ανεκτίμητη προσφορά των καθηγητών πληροφορικής, που εκτός των διδακτικών τους υποχρεώσεων έχουν αναπτύξει και υποστηρίζουν χιλιάδες ιστότοπους σχολείων, οι οποίοι αποτελούν την εικόνα των σχολείων στην κοινωνία, συμβάλλουν στην επικοινωνία, την ενημέρωση των γονέων, τη διαφάνεια στη λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και την εκπαίδευση των μαθητών εκτός του τυπικού πρωινού προγράμματος;
Ποιοι υπεύθυνοι θα αναλάβουν αυτό το σημαντικό έργο της διαχείρισης των ιστοτόπων των σχολείων μετά την εκδίωξη των καθηγητών πληροφορικής από τα Λύκεια;
Ποιοι κλάδοι καθηγητών (και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο) θα επιφορτιστούν να συνδράμουν στην ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες μηχανοργάνωσης των Λυκείων;
Μήπως είναι ατυχής ο τίτλος «Ανθρωπιστικών Σπουδών» της αντίστοιχης ομάδας Προσανατολισμού; Τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία στερούνται ανθρωπιστικού πνεύματος; Η λέξη «θεωρητικών» δεν θα ήταν ορθότερη;
Αυτά τα λίγα, εν μέσω θέρους δυστυχώς…
Αυτή η βιασύνη και η προχειρότητα νομίζω πως αλλού αποσκοπεί και όχι στην πραγματική μεταρρύθμιση.
Οι στόχοι είναι οικονομικοί. Περικοπές, περικοπές, περικοπές…
Κάποια στιγμή πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι μας ψηλά και να δούμε κατάματα την πραγματικότητα! Τι θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε σε αυτό τον τόπο; Θέλουμε να έχουμε μια Δημόσια Τηλεόραση «ΔΤ» που καθημερινά παίζει μόνο ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες; Θέλουμε να έχουμε ένα Δημόσιο Σχολείο όπως ήταν πριν 30+ χρόνια; Δεν γράφουμε πλέον σε πλάκες… σε tablet όμως ναι! Εξάλλου χωρίς την Πληροφορική που τείνετε να εξαφανίσετε από τη Δημόσια Εκπαίδευση ούτε η δυνατότητα αυτής εδώ της Διαβούλευσης δεν θα υπήρχε.
Σύμφωνα με έρευνα του Forbes για τα κορυφαία επαγγέλματα στην Αμερική
http://www.forbes.com/sites/jacquelynsmith/2012/12/06/the-top-jobs-for-2013/2/
στα 15 πρώτα τα 6 (θεσεις 1, 4, 6, 8, 11, 15) είναι επαγγέλματα της επιστήμης της Πληροφορικής.
No. 1 Software Developers (Applications and Systems Software)
No. 4 Computer Systems Analysts
No. 6 Network and Computer Systems Administrators
No. 8 Information Security Analysts, Web Developers and Computer Network Architects
No. 11 Computer Programmers
No. 15 Database Administrators
Τι καταλαβαίνει ένας μαθητής από τα παραπάνω αντικείμενα έπειτα από 12 χρόνια στα ελληνικά θρανία (Δημ – Γυμν – Λύκειο); Τίποτα απολύτως γιατί το Υπουργείο Παιδείας καταργεί την Πληροφορική. Αν το καλύτερο μαθητικό «υλικό» αυτού του τόπου βρίσκεται στα Γενικά Λύκεια και δεν του δίνεται η δυνατότητα από το Πρόγραμμα Σπουδών να αντιληφθεί τον πραγματικό κόσμο του σήμερα και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας του σήμερα (πόσο μάλλον του αύριο) τότε είναι ανώφελο. Ο μαθητής αποπροσανατολίζεται, κάνει λάθος επιλογές για Ανώτατη Εκπαίδευση και επιλογή Σχολών και τελικά όταν βγει στην αγορά εργασίας παραμένει στα αζήτητα.
Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
κύριο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Κύριε Υπουργέ,
στο βιογραφικό σας αναφέρετε ότι έχετε μία κόρη. Δεν αναφέρεται η ηλικία της, γι’ αυτό επιτρέψτε μου να υποθέσω, ας την πούμε υπόθεση εργασίας, ότι η κόρη σας είναι μαθήτρια στο ελληνικό σχολείο.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικές συμβουλές για την κόρη σας, ως ένας εκπαιδευτικός που μέχρι τώρα έχω προβληματιστεί για την Παιδεία και έχω προσπαθήσει να επηρεάσω θετικά είτε τους μαθητές μου στο μάθημα της Πληροφορικής που διδάσκω, είτε σε άλλες δράσεις στο σχολείο, είτε να βάλω κάποιο μικρό λιθαράκι σε Πανελλαδικό επίπεδο (Έχω συμμετάσχει σε δύο ομάδες συγγραφής του σχολικού βιβλίου Πληροφορικής Γυμνασίου, πρώτη έκδοση 2000 και 2007, και σε μία ομάδα δημιουργίας εκπαιδευτικού λογισμικού για την Πληροφορική, ΠΙ 2000. Όλες οι συμμετοχές ήταν μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό, από το ΠΙ).
Γνωρίζετε πολύ καλά, σαν καθηγητής που είστε και εσείς, ότι η μάθηση δεν πετυχαίνεται ούτε με τις εξετάσεις, αλλά ούτε και με ένα κλίμα ψυχολογικής πίεσης στους μαθητές.
Πολλοί παιδαγωγοί λένε ότι η μάθηση συντελείται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία: προσπαθώ – αποτυγχάνω – ξαναπροσπαθώ χωρίς ενοχές ότι θα κάνω λάθος – μέχρι να φτάσω το στόχο μου (Δεν είναι ο σκοπός μου να αναφέρω τη βιβλιογραφία πάνω στο θέμα, γιατί η επιστολή μου δεν έχει επιστημονικό σκοπό).
Θυμηθείτε την κόρη σας μικρή προσπαθώντας να χτίσει ένα μικρό σπιτάκι με τουβλάκια για τις κούκλες της: προσπαθούσε, ξαναπροσπαθούσε, έπεφταν τα τουβλάκια, συνέχιζε όμως και στο τέλος τα κατάφερνε. Πόση χαρά της έδινε αυτό! Και την επόμενη φορά το έφτιαχνε καλύτερο και πολύ πιο εύκολα.
Τόσο απλό είναι να μαθαίνουμε, αρκεί να έχουμε το ενδιαφέρον ή να μας κεντρίσει κάποιος το ενδιαφέρον, και να προσπαθούμε ξανά και ξανά, βλέποντας με τα μάτια μας (ή γενικότερα με την παρατήρησή μας) την αποτυχία μας, χωρίς όμως αυτή να έχει επιπτώσεις, και να συνεχίζουμε μέχρι να τα καταφέρουμε.
Στην ανατροφοδότηση αυτή σημαντικό ρόλο παίζει ο καθηγητής με τις γραπτές αξιολογήσεις (τεστ-διαγωνίσματα) ή ακόμα και με τις προφορικές.
Απαραίτητη η αξιολόγηση αν και δεν μπορεί να επιτελέσει τον πλήρη ρόλο της μια και η κάθε αξιολόγηση έχει αναπόφευκτα επίπτωση στο βαθμό του μαθήματος.
Η βαθμολογία από μόνη της δεν βοηθάει την αξιολόγηση του καθηγητή να επιτελέσει τον πλήρη ρόλο της ανατροφοδότησης και της διάθεσης ο μαθητής να προσπαθήσει ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρει.
Μήπως κάποια μαθήματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτόν τον άχαρο ρόλο;
Και βέβαια:
Η Μουσική,
Η Φυσική Αγωγή γενικότερα (αλλά και Χορός πιο συγκεκριμένα)
Τα Καλλιτεχνικά,
Οι εργασίες στην Τεχνολογία και
Η Πληροφορική
Στη Μουσική ακούς αυτό που παίζεις, ξέρεις αν είναι λάθος ή σωστό. Και έχεις τη δυνατότητα να προσπαθήσεις πολλές φορές μέχρι να τα καταφέρεις.
Στη Φυσική Αγωγή μπορείς με την κατάλληλη γυμναστική ή επανάληψη (στο χορό) να καλυτερεύσεις, κάτι που είναι ολοφάνερο από τις επιδόσεις που πετυχαίνει κάποιος.
Στα Καλλιτεχνικά το έργο είναι μπροστά σου, βλέπεις με τα μάτια σου το αποτέλεσμα, διαπιστώνεις τα λάθη σου και προσπαθείς πάλι όσες φορές θέλεις.
Οι κατασκευές στην Α΄ τάξη της Τεχνολογίας ή και η συνθετική εργασία στη Β τάξη δίνουν επίσης αυτή τη δυνατότητα.
Και τέλος η Πληροφορική, που επειδή είναι το μάθημά μου, μπορώ να γράψω περισσότερα.
Στην Πληροφορική, μια θετική επιστήμη όπως τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία, έχεις ένα πειραματικό εργαλείο με ένα κόστος της τάξης των 500 €. Μπορείς να δοκιμάσεις, να πειραματιστείς, να προσπαθήσεις, να σκεφτείς να ξαναπροσπαθήσεις και ξέρεις εσύ ο μαθητής πότε είναι σωστό και πότε λάθος. Δεν χρειάζεται ο καθηγητής σε αυτό, παρά μόνο για να σε καθοδηγήσει σε περίπτωση που δεν βρίσκεις το επιθυμητό. Κανένα ατύχημα ή ζημιά από λάθος πείραμα. Ο κάθε μαθητής γίνεται πειραματικός επιστήμονας – ερευνητής και πολλές φορές μπορεί να κατασκευάσει κάτι που είναι πολύ καλύτερο από αυτό που του είχε ζητηθεί. Το τέλειο εργαλείο για μάθηση! Με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά στις πρωτόγονες κοινωνίες, στις οποίες δεν υπάρχει κανένα σχολείο, δυτικού τύπου.
Διευκρινίζω όταν αναφέρομαι στην Πληροφορική Επιστήμη δεν μιλάω για δεξιότητες στην Πληροφορική (ΤΠΕ). Αυτές είναι απαραίτητες μεν, αλλά όχι σημαντικές για την ανάπτυξη του μυαλού του κάθε μαθητή και την ανάπτυξη της ικανότητας για μάθηση. Και προς Θεού μην βάλετε την κόρη σας να δώσει εξετάσεις για να αποκτήσει τα περίφημα πτυχία για τις δεξιότητες στις ΤΠΕ, που τόσο διαφημίζονται. Οι δεξιότητες αυτές είναι προσωρινές, αν δεν επαναλαμβάνονται τακτικά, μηδαμινής σημασίας, μια και τα πακέτα λογισμικού αλλάζουν κάθε 2-4 χρόνια. Πώς ακούγεται άραγε αν κάποιος έχει πάρει το πτυχίο δεξιότητας στο MS Office 1995, ενώ έχει βγει ήδη η έκδοση 2013; Ακόμα και οι ιδιωτικές σχολές έχουν μείνει 6 χρόνια πίσω, διδάσκοντας οι πιο πολλές την έκδοση 2007. Ας μην χάσει η κόρη σας το χρόνο της με αυτά. Ένας φίλος μου που μένει μόνιμα στη Νέα Υόρκη και έχει μία κόρη 12 χρονών, δεν έχει ακούσει να πηγαίνει κανένας μαθητής να πάρει κάποιο αντίστοιχο πτυχίο!
Συνοψίζοντας:
• Δώστε στην κόρη σας μουσική παιδεία. Η μουσική βοηθάει στη δημιουργική λειτουργία του μυαλού μας.
• Κάντε την να αποκτήσει έλεγχο των κινήσεών της και καλή σχέση της με το σώμα. Να το σέβεται και να το αγαπά.
• Δώστε της ερεθίσματα να κάνει στοχευμένες κατασκευές.
• Αλλά και ελεύθερες κατασκευές, χρησιμοποιώντας χρώματα ή υλικά που αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα του δεξιού μέρους του εγκεφάλου.
• Και τελειώνοντας εισαγάγετέ την στην αλγοριθμική σκέψη με το εργαλείο του προγραμματισμού. Όχι τόσο για να γίνει προγραμματίστρια, αλλά για να μάθει με συγκεκριμένα εργαλεία να δημιουργεί ομαδοποιεί και καταγράφει κατάλληλες εντολές, αλλά και δομές αλγοριθμικής σκέψης για να πετύχει συγκεκριμένο έργο. Η αλγοριθμική σκέψη αναπτύσσει τη μαθηματική και λογική σκέψη και βοηθάει στην οργάνωση της σκέψης σε οποιοδήποτε επιστημονικό ή καθημερινό πρόβλημα παρουσιαστεί στη ζωή. Με μία πρόταση: «Η αλγοριθμική σκέψη είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να μάθει ένας μαθητής να σκέφτεται.»
Και ένα τελευταίο: προστατέψτε την από τις πολλές ψυχοφθόρες εξετάσεις. Το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο, το Φιλανδικό, έχει ενσωματώσει αυτή την πρακτική και εισάγει τους μαθητές στην διαδικασία των γραπτών εξετάσεων, όταν αυτές έχουν πραγματικά νόημα.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση
Χρίστος Μαβόγλου
Καθηγητής Πληροφορικής στο Γυμνάσιο Ερέτριας, Ευβοίας
Καθησα και διαβασα με μεγαλη προσοχη ολα τα σχολια που αναρτηθηκαν ( 770 μεχρι αυτη τη στιγμη ) και εχω να κανω τις ακολουθες παρατηρησεις.
1. Αδυνατω να κατανοησω την σκοπιμοτητα εισαγωγης του μαθηματος της φιλοσοφιας στην Β’ λυκειου. Ενα μαθημα γενικης παιδειας που διδαχθηκα ως μαθητης Γ’ λυκειου πριν πολλα χρονια νομιζω οτι δεν εχει θεση στο σχολειο σημερα. Καποιος συμβουλος του υπουργου με μεγαλη φαινεται επιρροη επιμενει σε αυτον τον αναχρονισμο.
Εκτος και αν η λογικη εισαγωγης του μαθηματος ειναι η εξης: αφου μετα το λυκειο οι μαθητες θα ειναι που θα ειναι ανεργοι τουλαχιστον ας μαθουν να το φιλοσοφουν απο τωρα.
2. Κατανοω αλλα δεν συμμεριζομαι την διατηρηση των θρησκευτικων. Ενα μαθημα κατηχησης που διδασκονται οι μαθητες ανελλιπως απο την τριτη δημοτικου θα μπορουσε να περιοριστει ή τουλαχιστον να αλλαξει μορφη ή τιτλο ( πχ. Ηθικη ). Αλλα απο μια κυβερνηση δεξιας με την γνωστη ευαισθησια στα θρησκευτικα ζητηματα δεν περιμενα κατι διαφορετικο.
3. Κατανοω αλλα δεν συμμεριζομαι την εξαφανιση της πληροφορικης. Θα μπορουσε στην χειροτερη περιπτωση να διδασκεται ως μαθημα γενικης παιδειας Γ΄ λυκειου ( ολα τα υπολοιπα μαθηματα γενικης ειναι θεωρητικης κατευθυνσης). Νομιζω ομως οτι τη μεγαλυτερη ευθυνη γι’ αυτη την δυαρεστη εξελιξη φερουν οι ιδιοι οι καθηγητες πληροφορικης που απαξιωσαν μονοι τους το μαθημα που κατεληξε να ειναι η «ωρα του παιδιου» στην προσπαθεια τους να προσελκυσουν περισσοτερους μαθητες να το επιλεξουν.
Διαβαζοντας τωρα τα σχολια των καθηγητων αυτων δε βλεπω παρα μονο αηθεις επιθεσεις εναντιον αλλων κλαδων, αυθαιρετες και ατεκμηριωτες προτασεις αντικαταστασης αλλων μαθηματων απο το δικο τους υπαγορευομενες απο μια συντεχνιακη και μονο λογικη « να σωθουμε εμεις και ασε τον αλλο να πνιγει»( Ευτυχως εδω υπαρχουν και εξαιρεσεις). Δεν διαβασα ομως ουτε μια λεξη αυτοκριτικης για το πως φτασαμε ως εδω λες και το υπουργειο δεν θα επαιρνε ποτε χαμπαρι τι γινοτανε μεσα στην ταξη. Διαβαζω συνεχεις αναφορες για το τι θα στερηθουν οι μαθητες στο εξης με την καταργηση του μαθηματος και αναρωτιεμαι εαν ολα αυτα, τα παιδια τα μαθαινουν σημερα. Δεν ειδα ουτε μια αναφορα για συνδεση του μαθηματος στο σχολειο με ενα πιστοποιητικο γνωσης Η/Υ. ( π.χ .ECDL). Αυτο θα καθιστουσε την πληροφορικη πιο απαραιτητη , θα ανακουφιζε οικονομικα τους γονεις και θα ισχυροποιουσε τις αξιωσεις των πληροφορικων. Προυποθετει ομως πολυ περισσοτερη δουλεια απο τους καθηγητες.
Παντως θεωρω εντελως αστοχο και αδικο , μαθητες να εισαγονται σε τμηματα πληροφορικης ΑΕΙ χωρις να διδασκονται το μαθημα στο λυκειο.
Αδυνατω ομως να προτεινω κατι εναλακτικα αμεσα εφαρμοσιμο.
4. Με μεγαλη μου εκπληξη διαπιστωνω οτι δεν υπαρχει ουτε ενα σχολιο για την σπουδαιοτερη κατ’ εμε ρυθμιση του νεου λυκειου. Αναφερομαι στο μαθημα αρχες φυσικων επιστημων ως προαπαιτουμενο για την εισαγωγη στα παιδαγωγικα τμηματα. Επιτελους διορθωνεται μια στρεβλη πρακτικη δεκαετιων. Γενιες απο δασκαλες εκ τριτης δεσμης ταλαιπωρουν τους μαθητες του δημοτικου σημερα και δυστυχως θα συνεχισουν να το κανουν για πολλα χρονια ακομα. Δασκαλες που για την εισαγωγη τους στο πανεπιστημιο μαθαν πολυ καλα αρχαια, παπαγαλισαν την ιστορια και απεχθανονταν τα μαθηματικα διδασκουν σημερα στα δημοτικα αυτα που γνωριζουν .Δηλαδη μονο θεωρητικα μαθηματα. Κι αντε για τα μαθηματικα μπορει να κανουν μια μικρη παραχωρηση. Για τις φυσικες επιστημες ομως, το απιστευτο και χειροτερο ολων ειναι οτι θεωρουν δεδομενο πως δεν ειναι υποχρεωση τους να γνωριζουν το αντικειμενο,
Διαβαζω συνεχως οτι το υπουργειο σχεδιαζει να καταπολεμησει την παπαγαλια στο σχολειο και διερωτωμαι δεν θα σκεφτει καποιος οτι το κακο πρεπει να χτυπηθει στη ριζα του, δηλαδη στο δημοτικο;
Θα ηθελα να γνωριζα τον συμβουλο του υπουργου που προτεινε και επιμενει στην υλοποιηση της συγκεκριμενης προσθηκης για να του απονειμω τα ευσημα και να τον διαβεβαιωσω οτι ειναι υπευθυνος του σημαντικοτερου μετρου που παρθηκε στην ελληνικη παιδεια τα τελευταια 30 χρονια.
Δυστυχως τα αποτελεσματα της αλλαγης αυτης , αν ισχυσει τελικα, θα φανουν μετα απο τουλαχιστον 20 χρονια, οταν οι πρωτοι δασκαλοι που θα εισαχθουν με το νεο συστημα διοριστουν στα δημοτικα και οι μαθητες τους φτασουν μεχρι το λυκειο.
Αν υπαρχει Ελλαδα ή δημοσιο σχολειο ως τοτε.
5. Πολύ σημαντικη επισης ρυθμιση ειναι η καταργηση αυτης της ανοησιας που επικρατει σημερα και επιτρεπει μαθητες μιας κατευθυνσης να εισαγονται σε σχολες με προγραμματα σπουδων μαθηματα αλλης κατευθυνσης. Ετσι θα σταματησουν για παραδειγμα μαθητες θεωρητικης κατευθυνσης να εισαγονται στη γεωπονια.( Αυτο πρεπει να ειναι παγκοσμια πρωτοτυπια )
Το νεο λυκειο εχει πιθανοτατα αστοχιες, ειναι ομως πολυ καλυτερο απο αυτο που αντικαθιστα ( θυμαστε τι αντιδρασεις προκαλεσε η εισαγωγη του σημερινου συστηματος απο τον Αρσενη)
Προτεινω στο υπουργειο να το προωθησει αμεσα χωρις καμια αλλαγη γιατι αν γινει εστω και μια μετα ολοι θα ζητανε και αλλες.
Επισης να ισχυσει απο φετος και για την Β’ λυκειου μιας και οι αλλαγες με το ισχυον προγραμμα για την ταξη αυτη ειναι ελαχιστες.
Δεν είναι λίγο σχήμα οξύμωρο να μιλάμε για το Νέο Λύκειο, για το λύκειο του 21ου αιώνα, και σ’ αυτό το πρόγραμμα σπουδών του να αφορά μαθήματα που διδάσκονταν την δεκαετία του 70; Ψηφιακή εποχή, ψηφιακός αναλφαβητισμός είναι έννοιες που αφορούν μόνο φιλοσοφικές συζητήσεις και όχι τα παιδία της χώρας μας, τους αυριανούς πόλιτές της δηλαδή;
Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία των υπολογιστών έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Δεν πρέπει τα παιδία μας να αποκτήσουν γνώσεις που να άπτονται σε τεχνολογικά θέματα; Για την έξοδο από την κρίση ακούμε συνέχεια ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, αλήθεια αναρωτιέμαι πως μπορεί να γίνει αυτό όταν το μάθημα της πληροφορικής και του ΑΕΠΠ εξοστρακίζονται από το νέο πρόγραμμα σπουδών; Ακούμε διαρκώς για την ηλεκτρονική εγκληματικότητα και διερωτώμαι πως το υπουργείο παιδείας σκέφτεται να θωρακίσει τα παιδία μας απέναντι σ’ αυτήν την μάστιγα διώχνοντας την πληροφορική από το λύκειο; Ηλεκτρονικές συναλλαγές, ηλεκτρονικά καταστήματα, ηλεκτρονική δημοκρατία, δημιουργία ιστοσελίδων αναρωτιέμαι πως οι έφηβοι θα εξοικιωθούν με αυτές τις έννοιες, που θα τους φανούν χρήσιμες ως αυριανοί πολίτες, όταν η πληροφορική δεν υπάρχει στον Νέο Λύκειο;
Η πρότασή μου είναι η παρακάτω:
Να υπάρχει το μάθημα της πληροφορικής ως γενικής παιδείας και στην Β και στην Γ λυκείου.
Για τα μαθήματα προσανατολισμού θετικών σπουδών για την Γ λυκειου:
α) φυσική (6 ώρες)
β) μαθηματικά (8 ώρες) η βιολογία (8 ώρες για τις Επιστήμες Υγείας)
γ)χημεια (6 ώρες) ή ΑΕΠΠ(6 ώρες για τα πολυτεχνικά, φυσικομαθηματικά και τμήματα πληροφορικής)
Πολλά χρόνια έχω μια απορία.
Πως μαθητές που περνούν στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο
σε Σχολές Πληροφορικής ενώ είχαν τη δυνατότητα μετά να ανοίξουν Εταιρείες με Υπολογιστές κλπ
έρχονταν στο Σχολείο για το μικρό μισθό του Καθηγητή της Πληροφορικής;
Που πήγαιναν τα όνειρά τους;
Και από ότι διαβάζω από τα εκατοντάδες επιθετικά σχόλια όλων αυτών των καθηγητών της Πληροφορικής,
δεν βλέπω να αγαπούν το Σχολείο, αλλά μόνο τον εαυτό τους.
Ενώ το Υπουργείο Παιδείας δεν τους έχει βγάλει από το Ελληνικό σχολείο.
Βγάζουν ένα απίστευτο μίσος και έπαρση απέναντι σε όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες καθηγητών.
Αυτοί τα ξέρουν όλα και μόνο το μάθημά τους υπάρχει…
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ??????
Λ-Υ-Κ-Ε-Ι-Ο Ε-Ν-Ι-Α-Ι-Ο Π-Ο-Λ-Υ-Κ-Λ-Α-Δ-Ι-Κ-Ο…!!!!!
Στο σχέδιο για το Νέο Λύκειο δεν υπάρχουν μαθήματα Πληροφορικής! Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών γυρνάει το Λύκειο πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή των δεσμών.
Μαθήματα Πληροφορικής είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Συγκεκριμένα:
Όλοι μαθητές πρέπει τελειώνοντας το Λύκειο να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις χρήσης συγκεκριμένων λογισμικών και εξοικείωσης στις ΤΠΕ. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μεταβάλλονται και εξελίσσονται καθημερινά γι’ αυτό και δεν πρέπει η εκπαίδευση των μαθητών σ’ αυτές να σταματάει στο Γυμνάσιο.
Εκτός από βασικές δεξιότητες στις ΤΠΕ οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται ως μάθημα Γενικής Παιδείας στην Α’ και Β’ Λυκείου την Αλγοριθμική, τη διαδικασία ανάλυσης και επίλυσης ενός προβλήματος καθώς και προγραμματισμό. Αυτά τα μαθήματα της επιστήμης της Πληροφορικής ενισχύουν τη συνθετική, αναλυτική και κριτική σκέψη του μαθητή, του παρέχουν δηλαδή σημαντικά εφόδια για τη ζωή του.
Τέλος, στην Γ’ τάξη, οι μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο από τα τμήματα της Πληροφορικής θα πρέπει να εξετάζονται πανελλαδικά στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον και όχι σε κάποιο άλλο μάθημα που δε θα έχει σχέση τμήμα που επιλέγουν.
θεωρώ ότι θα εισακουστούν οι αντιδράσεις όλης της κοινωνίας (εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών) και θα διορθωθεί αυτή η σοβαρή παράλειψη με την εισαγωγή μαθημάτων Πληροφορική σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.
Η επιστήμη μου, η Χημεία, «η κορωνίδα των Επιστημών» όπως λέει και ο Κωστής Παλαμάς ήταν για χρόνια αδικημένη όταν το σύστημα επέτρεπε πχ να περάσει κάποιος στο τμήμα Χημικών Μηχανικών ή Χημείας ή Οινολογίας ή Τεχνολογίας Πετρελαίου) χωρίς να έχει διδαχθεί καν χημεία! Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να αναβαθμιστεί στο νέο Λύκειο.
Πρόκειται για μία θεμελιώδους σημασίας επιστήμη από την οποία έχουν ωφεληθεί πολλές άλλες (ιατρική, βιοτεχνολογία, γεωπονία, φαρμακευτική). Παρέχει γνώσεις που αφορούν την κατανόηση κάθε μορφής ύλης που μας περιβάλει. Κάθε τι που μας περιβάλλει άλλωστε (τροφή, φάρμακα, απορρυπαντικά, ποτά, λιπάσματα, χρώματα κτλ.) έχει να κάνει με ένα κομμάτι της χημείας. Η Χημεία βοηθά στο να αποκτήσουμε γνώση, κριτική ματιά και τεκμηριωμένη άποψη για πολλαπλά ζητήματα της καθημερινότητας (περιστατικά μόλυνσης, διατροφικά σκάνδαλα, ιατρικά θέματα κτλ.). Με δύο λόγια αποτελεί μια βασική επιστήμη.
Πιστεύω πως το να θέτει κανείς ερώτημα επιλογής μεταξύ της Χημείας και άλλων αντικειμένων δεν τιμάει καθόλου τους συναδέλφους, απλώς δηλώνει την πλήρη άγνοια τους.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2
Α) Παράγραφοι 1 και 2
———————-
Στην Α’ ΓΕΛ και στην Β’ ΓΕΛ να αντικατασταθεί το μάθημα της «Ερευνητική Εργασίας» με το μάθημα της «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ».
Γιατί θα πρέπει να γίνει αυτό;
Σκοπός του μαθήματος: Η ουσιαστική και βιωματική προσέγγιση των μεθόδων και του περιεχομένου της Σύγχρονης Τεχνολογίας στους βασικούς τομείς της. (άρα η ανάπτυξη Δεξιοτήτων – Στόχοι (η) και (ι) άρθρο 1 Σ.Ν.-
Το μάθημα της Τεχνολογίας, ως το κύριο μέσο εκπαίδευσης των παιδιών σε τεχνολογικά θέματα, δημιουργεί πολίτες με σημαντικές τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, καλλιεργώντας τους ταυτόχρονα την «τεχνολογική συνείδηση», ώστε να μπορούν να εκτιμούν την προσφορά της τεχνολογίας στους ανθρώπους να προσαρμόζονται εύκολα σε ένα μοντέρνο τεχνολογικό περιβάλλον και να προλαμβάνουν τυχόν αρνητικές συνέπειές της στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η τεχνολογική εκπαίδευση στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης διαφέρει από την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και έχει ως σκοπό να εξοικειώσει το μέσο πολίτη με την τεχνολογία, ανεξάρτητα από μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές.
Ο σύγχρονος άνθρωπος είτε ως πολίτης, είτε ως άτομο εμπλεκόμενο στην παραγωγική διαδικασία ή τις υπηρεσίες, είτε ως καταναλωτής, είτε ως άτομο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία κατά τον ελεύθερο χρόνο του, με οποιοδήποτε ρόλο, καλείται σήμερα να πάρει τεχνολογικές αποφάσεις, ενώ δεν έχει την απαραίτητη εξοικείωση με την τεχνολογία όπως απαιτείται.
Ο κοινός πολίτης θα πρέπει να έχει βασικές τεχνολογικές γνώσεις προκειμένου να συμμετέχει ουσιαστικά στη λήψη των αποφάσεων.
Στην αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται δύο κατηγορίες πολιτών στη σύγχρονη πολύπλοκη δημοκρατική κοινωνία: της «τεχνολογικής ελίτ» που καθορίζει τις εξελίξεις και διαμορφώνει τις αποφάσεις, και των πολλών, που ακολουθούν χωρίς να αντιλαμβάνονται τι και γιατί αποφασίζουν.
Οι ανεπτυγμένες χώρες (για παράδειγμα οι Η.Π.Α.) προσφέρουν τεχνολογική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ως εκπαιδευτικό αντικείμενο προσφέρεται από τον 19ο αιώνα.
Τα μαθήματα της Α΄ τάξης του ΓΕΛ, που ήδη καθορίστηκαν και είναι κοινά για όλους, θεωρούνται ότι αποτελούν τα βασικά μαθήματα γενικής
παιδείας.
Με την εισαγωγή της Τεχνολογίας στην Α΄ τάξη
εμπλουτίζεται και διευρύνεται ο κύκλος των μαθημάτων γενικής
παιδείας. Τέλος, με την εισαγωγή της Τεχνολογίας στην Α΄ τάξη για
όλους, ικανοποιείται η βασική ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για
επικοινωνία και αλληλεπίδρασή του με το πλούσιο τεχνολογικό
Για τον καταρτισμό του αναλυτικού προγράμματος και της διδακτικής προσέγγισης, σαφώς πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι εμπειρίες των μαθητών στην τεχνολογία από τις γυμνασιακές τους σπουδές.
ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Οι γενικοί σκοποί του μαθήματος είναι:
1. Η ανάπτυξη θετικών στάσεων και εκτιμήσεων για την
τεχνολογία, την προσφορά της και τις επιπτώσεις της στην
κοινωνία και στο φυσικό περιβάλλον.
2. Η απόκτηση τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων.
3. Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη τεχνολογικού αλφαβητισμού, έτσι
ώστε ως αυριανοί πολίτες να κατανοούν το τεχνολογικό
περιβάλλον, να επικοινωνούν μαζί του και να είναι σε θέση να
παίρνουν αποφάσεις για θέματα τεχνολογίας.
4. Η καλλιέργεια δεξιοτήτων έρευνας, σχεδιασμού ή/και
κατασκευής με την αξιοποίηση ποικιλίας διαδικασιών,
εξοπλισμού και υλικών και που οδηγούν σε λύσεις
συγκεκριμένων τεχνολογικών προβλημάτων.
Η διδακτική προσέγγιση πρέπει να εισάγει έναν ευρύ
προβληματισμό και οι μαθητές να οδηγούνται στην αναζήτηση
λύσεων. Κατά τη διδασκαλία των ενοτήτων, θα πρέπει να
προσφέρεται έτοιμη γνώση στους μαθητές σε μικρό βαθμό και να
επιδιώκεται κυρίως η αναζήτηση και η ανεύρεση των γνώσεων και
των πληροφοριών από τους μαθητές. Ο κύριος χαρακτήρας
προσέγγισης θα είναι ερευνητικός και πρακτικός.
Οι διδάσκοντες θα πρέπει οργανώνουν δραστηριότητες πρακτικής φύσης, κατά τις οποίες οι μαθητές θα χρησιμοποιούν εργαλεία, όργανα και μηχανήματα και ποικιλία υλικών. Στο τέλος κάθε ενότητας ή στο τέλος δύοσυνεχόμενων ενοτήτων, οι μαθητές θα εμπλέκονται σε μικρής
κλίμακας μελέτες/κατασκευές σχετικές με το περιεχόμενο των
ενοτήτων.
Επειδή οι μαθητές της Α΄ Λυκείου έχουν παρακολουθήσει για δύο
χρόνια το μάθημα Σχεδιασμός – Τεχνολογία, είναι απαραίτητο, πριν
από την έναρξη της διδασκαλίας κάθε ενότητας να αναζητούνται οι
γνώσεις και οι δεξιότητες που κατέχουν από τις γυμνασιακές τους
σπουδές. Ο καθορισμός του σημείου εκκίνησης της διδασκαλίας
κάθε ενότητας είναι απαραίτητος, γιατί τότε γίνεται δυνατή η
αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των εμπειριών, γνώσεων και
δεξιοτήτων που ήδη κατέχουν.
Διευθετήσεις του προγράμματος.
Το μάθημα θα πρέπει διδάσκεται για δύο περιόδους την εβδομάδα. Κατά τη μια περίοδο, η διδασκαλία θα απευθύνεται σε ολόκληρο το τμήμα, ενώ, κατά την άλλη περίοδο,το τμήμα θα διαιρείται σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα θα εκτελεί,κυρίως κατά τη δεύτερη αυτήν περίοδο, πρακτική εργασία. ΄Έτσι, το τμήμα θα διδάσκεται το μάθημα δύο περιόδους, ενώ ο διδάσκων καθηγητής θα απασχολείται στο τμήμα για τρεις περιόδους.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να συνδεθεί με άλλο μάθημα που συνήθως
μοιράζεται σε δύο ομάδες, όπως η Πληροφορική ή άλλο (απαραίτητη κρίνεται επίσης η διδασκαλία Πληροφορικής στα μαθήματα κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και όχι στα μαθήματα επιλογής).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Α’ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1.1 Εισαγωγή – σκοποί του μαθήματος.
1.2 Τομείς εξέλιξης της Τεχνολογίας: τεχνολογία στο σπίτι, μεταφορές, επικοινωνίες/ τηλεπικοινωνίες, ιατρική.
1.3 Διαχείριση της τεχνολογίας.
1. 4 Οι επιδράσεις της τεχνολογίας στην ανθρώπινη κοινωνία.
2.0 ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
2.1 Εισαγωγή, αναφορά στις μεθόδους σχεδίασης (με όργανα και με ελεύθερο χέρι).
2.2 Συστήματα προβολών σχεδίασης – διαφορές μεταξύ τους και επιλογή προβολής για σχεδίαση.
2.3 Χρήση προγραμμάτων CAD και γραφικών (graphics).
3.0 ΕΡΕΥΝΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ
3.1 Είδη έρευνας. Σκοποί και στόχοι μιας έρευνας.
3.2 Έρευνα σε θέματα τεχνολογίας.
3.3 Στάδια διαδικασίας εκπόνησης μιας έρευνας
3.4 Παρουσίαση έρευνας
4.0 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚA
4.1 Ηλεκτρονικά εξαρτήματα – αναφορά.
4.2 Στοιχεία μικροηλεκτρονικής – ολοκληρωμένα κυκλώματα (IC-μικροτσίπ).
4.3 Λογικά κυκλώματα και Πύλες AND, OR, NOT, NAND, NOR.
4.4 Ψηφιακή ηλεκτρονική – ολοκληρωμένα κυκλώματα TTL και CMOS.
4.5 Επίλυση απλών ψηφιακών προβλημάτων – κατασκευή πλακέτας τυπωμένου κυκλώματος.
5.0 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟI
5.1 Βασικά είδη κίνησης – αναφορά.
5.2 Είδη μηχανισμών – αναφορά.
5.3 Υπολογισμός δύναμης, ροπής δύναμης, ισορροπίας ροπών, μηχανικού πλεονεκτήματος,
λόγου ταχυτήτων, απόδοσης, ταχύτητας περιστροφής, ροπής στρέψης.
5.4 Στοιχεία μηχανών – μοχλοί, σύνδεσμοι, κεκλιμένο επίπεδο, τροχαλίες, οδοντοτροχοί, συμπλέκτες, φρένα, έκκεντρα, στρόφαλοι και ολισθητήρες.
5.5 Επίλυση προβλήματος με τη χρήση του συστήματος συναρμολόγησης μηχανισμών Fischertechnic
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
B’ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
1. ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
1.1 Σχεδιαστικά στοιχεία .
1.2 Μέθοδοι γραφικής παρουσίασης.
1.3 Σχεδίαση με όλους τους γνωστούς τρόπους
1.4 Εργασία (ατομικό project) μαθητών στην ενότητα
2. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
2.1 Εισαγωγή στο απλό τηλεπικοινωνιακό σύστημα.
2.2 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα, φάσμα, ραδιοκύματα και διάδοση.
2.3 Πομπός, διαμόρφωση AM & FM , δέκτης , αποδιαμόρφωση, ετεροδύνωση, κεραίες
2.4 Μέσα μετάδοσης πληροφοριών, δορυφόροι, οπτικές ίνες, οπτικο-τηλεπικοινωνιακό σύστημα.
2.5 Σχεδιασμός και κατασκευή ομαδικού project (ανά 2-3 μαθητές) στην ενότητα [ Κατασκευή απλού δέκτη ΑΜ σε κουτί σχεδιασμένο από τους μαθητές].
3. ΠΑΡΑΓΩΓΗ
3.1 Εισαγωγή, η παραγωγή ως τομέας έρευνας και διαδικασία παραγωγής
3.2 Η ποιότητα στην παραγωγή.
3.3 Οργανόγραμμα βιομηχανικής μονάδας
3.4 Επίσκεψη και μελέτη βιομηχανίας.
3.5 Ομαδικό (project) στην ενότητα (κατασκευή ή μελέτη/έρευνα)
4. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ – ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
4.1 Αρχές συστημάτων αυτομάτου ελέγχου
4.2 Αρχές ρομποτικής
4.3 Προγραμματισμός και έλεγχος συσκευών με τη χρήση Η.Υ. και διασύνδεσης
4.4 Ομαδικό project στην ενότητα 1
Η ενότητα θα γίνει με τη βοήθεια των κουτιού ελέγχου (συσκευής διασύνδεσης) και έτοιμων κατασκευών διασύνδεσης που θα πρέπει βα υπάρχουν στα σχολεία.Η ενότητα μπορεί να στηριχθεί και από το CD Ρομποτικής που θα πρέπει να υπάρχει στα σχολεία.
5. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
5.1 Ηλεκτρονικά ελεγχόμενες εργαλειομηχανές (CNC)
5.2 Πνευματικά συστήματα.
—————————————-
Β) Παράγραφος 4.
Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα λειτουργίας «Τμημάτων ενίσχυσης» στα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων (ΕΛΕΥΘΕΡΟ & ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ) για τον απλό λόγο οτι στην ορεινή, στη νησιωτική αλλά και στην ηπειρωτική-επαρχιακή Ελλάδα αυτό θα είναι ανέφικτο. Άρα δεν θα υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους… το παρελθόν έχει δείξει οτι παρόμοιες προσπάθειες απέτυχαν…
Πρόταση: TA MΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Β’ και Γ’ Τάξεως του ΓΕΛ.
Πιστεύω ότι στη Γ Λυκείου και ειδικότερα στην ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών πρέπει ο μαθητής που θα ενδιαφέρεται να σπουδάσει σε τμήμα Πληροφορικής να οφείλει να εξεταστεί σε μάθημα Προγραμματισμού αντί της Χημείας η οποία είναι απαραίτητη για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν κάποια Θετική επιστήμη Φυσικομαθηματικής Φύσης.
Ακόμα και στην ομάδα Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών πρέπει ο μαθητής που θα ενδιαφέρεται να σπουδάσει σε αμιγές τμήμα Οικονομικών Σπουδών να οφείλει να εξεταστεί σε μάθημα Προγραμματισμού αντί των Στοιχείων Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών που καλώς θα το διδάσκονται όσοι προορίζονται για Παιδαγωγικές Σχολές. Σας ευχαριστώ.
Θέλω και εγώ να εκφράσω την απογοήτευση μου για την ουσιαστική κατάργηση της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο σύμφωνα με το σχέδιο νόμου. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει σαν μάθημα γενικής παιδείας στις τάξεις Α και Β λυκείου και κατεύθυνσης στην Γ.
Διάβασα σε λίγα σχόλια ότι οι ίδιοι οι καθηγητές Πληροφορικής υποβάθμισαν το μάθημα τους. Όσοι το λένε αυτό έχουν δοκιμάσει ποτέ να διδάξουν μάθημα επιλογής που δεν είναι γραπτώς εξεταζόμενο, με ένα τόσο ελκυστικό μηχάνημα όπως ο υπολογιστής μπροστά στους μαθητές (σε αυτές τις ηλικίες); Εύκολα τα λόγια, αλλά να μην βγαίνουν και εύκολα συμπεράσματα που θίγουν εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο υποβάθμιζε συστηματικά το μάθημα και όχι οι καθηγητές (τώρα το καταργεί). Οι περισσότεροι προσπαθούν παρά τις δύσκολες συνθήκες. Φυσικά υπάρχουν και κακοί καθηγητές Πληροφορικής αλλά είναι μειοψηφία όπως και στους άλλους κλάδους (έχει τύχει σε όλους περνώντας έξω από τάξη μη εργαστηριακού μαθήματος να νομίζει κάποιος ότι δεν υπάρχει καθηγητής μέσα από τη φασαρία, ενώ υπάρχει, αυτά γίνονται δυστυχώς).
Άρθρο 01: Έννοια και Σκοποί του Γενικού Λυκείου
…
θ) Η καλλιέργεια της ικανότητας κάθε ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών
….
και όλα αυτά χωρίς το μάθημα της Πληροφορικής στο Νέο Λύκειο…
Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πολύ απλό: γιατί δε «χώρεσε» η Πληροφορική έστω σαν επιλεγόμενο μάθημα για τις Θετικές Σπουδές; Ποιο είναι το κέρδος για τους μαθητές με την κατάργηση του συγκεκριμένου μαθήματος;
Και κάτι ακόμα: τί θα γίνουν τα εργαστήρια υπολογιστών στα Λύκεια; Ποιος θα τα χρησιμοποιεί και ποιος θα τα συντηρεί;
Αγαπητοί και αγαπητές, τα πράγματα για το μέλλον της εκπαίδευσης, είναι απλά. Λίγο θάρρος χρειάζεται μόνο.
Ο Υπουργός λοιπόν (ο παρών ή άλλος), επί των ημερών του οποίου διαμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου (Γενικό/ΕΠΑΛ) έτσι, ώστε να καταστούν τα φροντιστήρια περιττά, θα προσφέρει ελεύθερο χρόνο στους μαθητές για πραγματική αναζήτηση της γνώσης, χρήματα στους γονείς τους και θα μείνει στην ιστορία, ως Μεταρρυθμιστής της εκπαίδευσης. Ίσως και ήρωας κατά λάθος. Πάντως, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετρά.
Στο νέο πρόγραμμα σπουδών, για το Λύκειο που ευαγγελίζεται η παρούσα ηγεσία, τα μαθήματα που προσφέρουν γνώσεις στο μαθητή, ώστε όταν τελειώσει το σχολείο, να σταθεί δυνατά στα πόδια του και να ανοίξει άμεσα τους επαγγελματικούς του ορίζοντες, είναι πλέον ελάχιστα.
Μελετήστε το παρόν πρόγραμμα σπουδών, αλλά και αυτό υπό συζήτηση, διαβάστε ένα ένα τα μαθήματα και αναρωτηθείτε. Ποια μαθήματα είναι αυτά που μπορούν να συμβάλλουν ΑΜΕΣΑ στην επαγγελματική αποκατάσταση ενός αποφοίτου Λυκείου; Σχεδόν κανένα.
Είναι λυπηρό που σε μια χώρα, με +60% των νέων να είναι άνεργοι, να σφραγίζεται και η τελευταία χαραμάδα, από την οποία οι νέοι μπορούν να δουν φως στο τούνελ. Αυτό επιτυγχάνει η κατάργηση των εξειδικευμένων μαθημάτων ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ από τα Γενικά Λύκεια, σε συνδυασμό με αντίστοιχους καθηγητές Πληροφορικής, που είναι ΑΡΤΙΑ καταρτισμένοι στο αντικείμενο, οι περισσότεροι εκ των οποίων, μεταφέρουν στους μαθητές και την σχετικά πρόσφατη εμπειρία τους από τον ιδιωτικό τομέα.
Δεν είναι ο τουρισμός (αν και σημαντικός) η «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, πρέπει να επενδύσει στη βασική της κινητήρια δύναμη : Το μυαλό των ανθρώπων της, το οποίο περισσεύει. Δεν χρειάζεται να το εξάγουμε, αλλά να το εκμεταλλευθούμε. Ο Έλληνας ανέκαθεν ήταν ειδικός στο να βρίσκει λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις. Και η Πληροφορική ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του. Του πάει, πώς να το κάνουμε.
Σταματήστε, ή επαναφέρετε στη σωστή τροχιά αυτό το νομοσχέδιο. Βοηθήστε το μυαλό να κάνει θαύματα.
Ιορδάνης Σαββουλίδης
Πληροφορικός
Το ζήτούμενο δεν ειναι η ύπαρξη ειδικοτήτων χωρίς υποστηριξη αλλά και χωρίς δυνατότητα (λόγω χρονου και ώρων από τα αναλυτικά προγράμματα)για εμβαθυνση.
Θα ειμαστε παράδειγμα επαγγελματικής εκπαίδευσης χωρίς σαφή διαχωρισμό ειδικοτήτων και προσανατολισμου.
Δεν ειναι δυνατόν να συγχέουμε τους Ηλεκτρονικούς με τους Ηλεκτρολόγους ή τους Ηλεκτρονικούς με τους Πληροφορικούς.
Ολοκληρωμένη και ουσιαστική εκπαίδευση στους κλάδους δεν μπορεί να γινει αν τα βαζουμε όλα σε ένα τσουβάλι.
Η κοινωνία μπορεί να μπερδευει την πληροφορική με τα ηλεκτρονικά ή τα ηλεκρονικά με την ηλεκτρολογία αλλά του Υποργείο Παιδείας ΔΕΝ δικαιολογείται.
Θεωρώ πως το γενικό λύκειο στην προηγούμενή του μορφή ήταν ελλιπές σε σχέση με ό,τι αφορά την τεχνολογία και την ευρύτερη πραγματικότητα γύρω μας. Επιπροσθέτως, είναι αποδεδειγμένο από εκπαιδευτικές έρευνες ότι η αλγοριθμική προσέγγιση είναι αρκετά δύσκολη στην κατανόηση και εμπέδωση της όχι μόνο από τους μαθητές αλλά και τους φοιτητές. Ας μη νομίζουμε ότι κάποιος που τελειώνει το Πανεπιστήμιο γνωρίζει να γράφει οπωσδήποτε καλό κώδικα.
Θα πρότεινα λοιπόν να παρέμενε το μάθημα της αλγοριθμικής στο λύκειο καθώς και να διδασκόταν κι ένα μάθημα π.χ. «Αρχές Δομών Δεδομένων». Και τα δύο τα θεωρώ θεμελιώδη για την ανάπτυξη της αναλυτικής και κριτικής σκέψης.
Η εξοικείωση των μαθητών με θέματα αλγοριθμικής θεωρώ σωστό να συμβαίνει από το λύκειο. Δεδομένου ότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογίας δεν μπορώ να πιστεψω ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η πληροφορική.
Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων των θετικών επιστημών (Φυσική, Μαθηματικά), κάνει μεταπτυχιακό στην πληροφορική καθώς αυτή θεωρείται επιστήμη αιχμής.
Επίσης ο εφοδιασμός της αγοράς (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) με καλούς επιστήμονες πληροφορικής είναι υψίστης σημασίας, καθώς ο καλός επιστήμονας γνωρίζει και μπορεί να αποφύγει κακοτοπιές, μπορεί να κρίνει σωστά πιθανές προτάσεις και να γνωρίζει τις σωστές τεχνικές λύσεις και το αντίστοιχο χρονικό πλαίσιο περάτωσής τους.
Για όλα τα παραπάνω και δεδομένου ότι ζούμε σε μια χώρα που χρειαζόμαστε ανάπτυξη, θεωρώ σημαντική την προσθήκη των δύο παραπάνω μαθημάτων πληροφορικής στο γενικό λύκειο.
Τέλος, ταπεινά θυμίζω πως η επιστήμη της πληροφορικής καλό είναι να μην συγχαίεται με δεξιότητες γραμματειακής υποστήριξής – υπάλληλοι γραφείου. Δεν είναι αυτό η πληροφορική.
Ευχαριστώ.
Η χρησιμότητα των γνώσεων πληροφορικής στη σύγχρονη εποχή είναι δεδομένη, σε όλο το φάσμα των θετικών (και όχι μόνον) επιστημών. Η απαξίωση των σχετικών μαθημάτων στη διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του νέου εκπαιδευτικού συστήματος προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη, και από διδακτική άποψη για τα θετικά μαθήματα συνολικά. Ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός και η ανάλυση αλγορίθμων είναι κεντρικά αντικείμενα μελέτης της πληροφορικής επιστήμης, η οποία (1) προσδίδει μια σύγχρονη οπτική στις υπόλοιπες θετικές επιστήμες και (2) απαιτεί την πρακτική εξάσκηση γνώσεων από αυτές. Έπομένως, η διδασκαλία της πληροφορικής αποτελεί — πλέον των γνώσεων και δεξιοτήτων που παρέχει — ένα ανεκτίμητο διδακτικό εργαλείο για το σύνολο της θετικής σκέψης. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός και η ανάλυση αλγορίθμων, πρέπει να αποτελούν αντικείμενα διδασκαλίας σε όλο το λύκειο και να εξετάζονται πανελλαδικά.
Ορέστης Τελέλης
Ερευνητής,
Τμήμα Πληροφορικής,
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πέρασαν 12 χρόνια υποβάθμισης ενός τόσο ενδιαφέροντος και σύγχρονου μαθήματος που λέγεται Χημεία.
Τόσα χρόνια φανταστείτε πόσα παιδιά,νυν επιστήμονες,εισήχθησαν σε σχολές όπως Γεωπονική,Τρόφιμα,Τεχνολογιας υλικών ,Πολυτεχνικές ακόμα και στα τμήματα Χημείας ,χωρίς να έχουν διδαχθεί το μάθημα.
Με την επαναφορά της λοιπόν θεωρώ ότι αποκαθίσταται η τάξη όσον αφορά τη μόρφωση ,τις γνώσεις και τις δεξιότητες των παιδιών .
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Σχεδίου στο Γενικό Λύκειο θα στερήσει από τους μαθητές τη δυνατότητα επαφής με ένα βασικό γνωστικό αντικείμενο της Τριτοβάθμιας Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που επιπλέον αποτελεί μια διεθνή γλώσσα επικοινωνίας.
1)Προτείνετε η εισαγωγή του Τεχνικού σχεδίου στα μαθήματα γενικής παιδείας της Β΄ Τάξης του ΓΕΛ.
2)Τα τμήματα ενίσχυσης για τα ειδικά μαθήματα προτείνετε να είναι εντός του πρωϊνού ωραρίου του σχολείου.
Είναι προφανές ότι σκοπός είναι να γυρίσουν την ελληνική εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω. Σε όλα τα πανεπιστήμια διδάσκεται το μάθημα της πληροφόρικης και αιτείται γνώση του αντικειμένου…Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην είναι απαραίτητη η πληροφορική στο λύκειο;
Η ύπαρξη του μαθήματος της τεχνολογίας είναι απαραίτητη. Η τεχνολογική συνιστώσα δεν μπορεί να απουσιάζει από προγράμματα σπούδών που στόχο έχουν την ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου.
Απαιτείται λοιπόν η διδασκαλία του μαθήματος της Τεχνολογίας (2 ώρες) με επανασχεδιασμό στον τρόπο διδασκαλίας του.
ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ:
Α) Είναι μια καλή ευκαιρία για ακόμη περισσότερους πλεονάζοντες που θα μπουν σε κινητικότητα και ίσως απολυθούν
B) Φθηνότερο σχολείο αφού δεν θα έχουμε να συντηρούμε εργαστήρια
Γ) Αν και δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά έτσι δείχνει, ενίσχυση παλαιών και βασικών κλάδων ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις σε όλα αυτά που έρχονται (χωρίς απαραίτητα να φταίνε αυτοί οι κλάδοι)
Φυσικά τα Νέα, τα Αρχαία, τα Μαθηματικά, η Φυσική είναι πιο σημαντικά από την Πληροφορική σαν στοιχειώδης εκπαίδευση. Αλλά το παρακάνει αυτό το σχέδιο νόμου, πάει στο άλλο άκρο, καταργεί την Πληροφορική. Οι εποχές άλλαξαν, η Πληροφορική σαν επιστήμη και όχι μόνο σαν χρήση του υπολογιστή έχει μπει στη ζωή μας, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.
Άρα η κατάργηση της μόνο σκοπιμότητες «μυρίζει». Ρίξτε μια ματιά τι θέση έχει η Πληροφορική στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών που προσπαθούμε να μιμηθούμε.
Προτείνω την διδασκαλία της Πληροφορικής σαν 2ωρο μάθημα Γενικής Παιδείας στις Α και Β τάξεις Γενικού Λυκείου που θα είναι γραπτώς εξεταζόμενο και στην Γ τάξη όπως ήταν, δηλ. κατεύθυνσης και πανελλαδικώς εξεταζόμενο.
Πως είναι δυνατόν σε ενα κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται τεχνολογικά να στερούμε τις βασικές γνώσεις στα παιδιά, απομακρύνοντας το μάθημα της πληροφορικής αφήνοντας τα ξεκρέμαστα στην πρόοδο που κάνει η επιστήμη σε όλους τους τομείς. Ας υπενθυμίσουμε στον Υπουργό Παιδείας ότι η πληροφορική δεν είναι μόνο γνωστικό αντικείμενο αλλά και εργαλείο για τη διαθεματική διδασκαλία και γενικά για τη διδασκαλία. Το μόνο που πετυχαίνει αυτός και οι σύμβουλοί του είνα να μην μπορούν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγχρονης μάθησης.
Θεωρώ την απόσυρση της Ιταλικής γλώσσας απότο Λύκειο αναιτιολόγητη,δεδομένου ότι:
1. Η επιλογή και η μάθηση πολλών ξένων γλωσσών προάγει την εκπαίδευση της χώρας και οδηγεί στη δημιουργία ανθρώπων με περισσότερα προσόντα
2. Υπάρχουν κατάληλα μορφωμένοι εκπαιδευτικοί που μπορούν να ασκήσουν το ανάλογο έργο
3. Υπάρχει η ζήτηση και η θέληση από μέρους των μαθητών
Θεωρώ την απόσυρση της Ιταλικής γλώσσας απότο Λύκειο αναιτιολόγητη,δεδομένου ότι:
1. Η επιλογή και η μάθηση πολλών ξένων γλωσσών προάγει την εκπαίδευση της χώρας και οδηγεί στη δημιουργία ανθρώπων με περισσότερα προσόντα
2. Υπάρχουν κατάληλα μορφωμένοι εκπαιδευτικοί που μπορούν να ασκήσουν το ανάλογο έργο
3. Υπάρχει η ζήτηση1 και η θέληση από μέρους των μαθητών
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
σας παραθέτω την παρακάτω επιστολή που συνέταξαν πανεπιστημιακοί καθηγητές των σχολών πληροφορικής, η οποία με βρίσκει σύμφωνο, όπως και πληθώρα άλλων συμπολιτών μας, με την παράκληση να αναθεωρήσετε την κατάργηση της Πληροφορικής από τη Γ΄τάξη του γενικού λυκείου.
«Θέμα: Η Πληροφορική στο Γενικό Λύκειο
Στόχος της επιστολής μας είναι να συμβάλει στη διαβούλευση σχετικά με το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα να συνεισφέρει στον προβληματισμό για τη θέση και τη διδασκαλία της Πληροφορικής.
Αντιλαμβανόμαστε ότι σύμφωνα με τον αρχικό σας σχεδιασμό υποβαθμίζεται χαρακτηριστικά η διδασκαλία της Πληροφορικής ως γνωστικού αντικειμένου στο Γενικό Λύκειο, ενώ οι μαθητές που ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε Τμήματα Πληροφορικής και Τμήματα Πολυτεχνείου (όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ κλπ.) θα διδάσκονται και θα εξετάζονται Πανελλαδικά στη Χημεία (!). Οι ρυθμίσεις αυτές μας βρίσκουν σαφώς αντίθετους και στη συνέχεια τεκμηριώνουμε τη θέση μας, ενώ καταθέτουμε και προτάσεις για τη διδασκαλία της Πληροφορικής στο νέο Γενικό Λύκειο.
Κύριε Υπουργέ, ο αρχικός σας σχεδιασμός δεν λαμβάνει υπόψην την καλλιέργεια της υπολογιστικής/αλγοριθμικής σκέψης των μαθητών όπως, κάνουν σήμερα τα εκπαιδευτικά συστήματα τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών. Σε χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ κ.ά. το εκπαιδευτικό σύστημα καλλιεργεί την υπολογιστική/αλγοριθμική σκέψη στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προετοιμάζοντάς τους για την τεχνολογική κατεύθυνση σπουδών που επιθυμούν να ακολουθήσουν (σχετικές πηγές στο τέλος του κειμένου). Η ανάπτυξη δεξιοτήτων υπολογιστικής/αλγοριθμικής σκέψης δεν συνιστά απλά μια πρόσθετη εξειδίκευση αλλά μια ιδιαίτερη πτυχή της ανθρώπινης νοημοσύνης, που αναπτύσσεται σήμερα ισχυρά, καθώς αποτελεί τη βάση για «εφαρμογή της γνώσης και επίλυση προβλημάτων, την καλλιέργεια της ικανότητας του ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών και την καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας», όπως φιλοδοξεί να πετύχει το νέο Γενικό Λύκειο σύμφωνα με το υπό ψήφιση ν/σ. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να λάβετε υπόψην σας ότι στα σύγχρονα προγράμματα σπουδών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως, η ψηφιακή τεχνολογία («Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» ή αλλιώς ΤΠΕ) χρησιμοποιείται ως μέσο υποστήριξης της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων του προγράμματος στο πλαίσιο καινοτόμων διδακτικών μεθόδων (σχετικές πηγές στο τέλος του κειμένου). Όλα αυτά χωρίς να γίνει καμία αναφορά σε έναν προηγμένο Πληροφορικό Γραμματισμό και τις ποικίλες διαστάσεις του, ο οποίος σχετίζεται όχι μόνο με δεξιότητες της καθημερινότητας, αλλά και με πιο εξειδικευμένες όψεις του σημερινού ψηφιακού οικοσυστήματος στο οποίο ζούμε, όπως η ασφαλής πλοήγηση, η ανάπτυξη ιδιαίτερων ικανοτήτων αναζήτησης και εκμετάλλευσης πληροφοριών, η βελτίωση γενικά της θέσης του ατόμου στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Η Πληροφορική, εκτός από Επιστήμη και νοητική δεξιότητα, αποτελεί, μεταξύ άλλων, το βασικό κορμό πολλών σύγχρονων κοινωνικών πρακτικών, γνώσεων και ικανοτήτων απαραίτητων στο σύγχρονο πολίτη, οι οποίες και διδάξιμες είναι και φυσικά διδακτέες.
Συμπερασματικά, η εγκατάλειψη της διδασκαλίας μαθημάτων Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο δεν συνάδει με την σύγχρονη τάση παγκόσμια για καλλιέργεια δεξιοτήτων υπολογιστικής/αλγοριθμικής σκέψης στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ αποτελεί οπισθοδρόμηση σε εποχές όπου δεν ήταν κατανοητός ο ρόλος της Πληροφορικής (και των ψηφιακών τεχνολογιών γενικότερα) στην τεχνολογική ανάπτυξη μιας χώρας. Ακόμη, η προετοιμασία των μαθητών που επιλέγουν τεχνολογικού προσανατολισμού σπουδές (όπως σε Τμήματα Πληροφορικής, Πολυτεχνείου, κλπ.) στη Χημεία (!) αποτελεί παρανόηση του είδους της εκπαίδευσης που παρέχουν τα Τμήματα αυτά και των προαπαιτούμενων γνώσεων των μαθητών. Τέλος, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η σημαντική προσπάθεια να αξιοποιούνται οι ψηφιακές τεχνολογίες ως εργαλεία καινοτόμου διδασκαλίας όλων των μαθημάτων.
Θεωρώντας πως κατανοείτε την παράλειψη που χαρακτηρίζει τον αρχικό σχεδιασμό όσον αφορά την Πληροφορική, παραθέτουμε στη συνέχεια συγκεκριμένες προτάσεις για τη διδασκαλία μαθημάτων Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο:
(α) Α΄ Τάξη: διδάσκεται το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» (3 ώρες/εβδ., υποχρεωτικό).
Στόχος του μαθήματος πρέπει να είναι η εξοικείωση όλων των μαθητών και ικανότητα χρήσης σύγχρονων εργαλείων/υπηρεσιών λογισμικού που αποτελούν διαδεδομένα ψηφιακά εργαλεία/υπηρεσίες στον επαγγελματικό χώρο αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη. Το μάθημα αναπτύσσει συνέργειες με το μάθημα «Ερευνητική Εργασία» (project) καθώς οι γνώσεις των μαθητών για τα τεχνολογικά εργαλεία αναμένεται να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη και παρουσίαση της εργασίας-project. Το μάθημα επίσης μπορεί να συνδυαστεί και με τελικές εξετάσεις πιστοποίησης ώστε οι μαθητές να αποκτούν ένα πρώτο πιστοποιητικό ικανοτήτων χρήσης τεχνολογικών εργαλείων ήδη από την Α τάξη του Γ.Λ.
(β) Β΄ Τάξη: διδάσκεται το μάθημα «Αρχές Επιστήμης Υπολογιστών» (2 ώρες/εβδ.).
Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή στις αρχές της επιστήμης υπολογιστών που αποτελούν θεμέλιο για τη σχεδίαση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών. Το μάθημα διδάσκεται στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.
(γ) Γ΄ Τάξη: διδάσκεται το μάθημα «Αλγοριθμική» (6 ώρες/εβδ.).
Το μάθημα αποτελεί βελτίωση και επέκταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» που υπήρχε ως τώρα στην Τεχνολογική κατεύθυνση του Γ.Λ. Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή στις αρχές της υπολογιστικής/αλγοριθμικής σκέψης και του δομημένου προγραμματισμού. Το μάθημα διδάσκεται στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και προσφέρεται εναλλακτικά με το μάθημα της Χημείας. Έτσι οι μαθητές που κατευθύνονται σε Σχολές των Επιστημών ζωής μπορούν να παρακολουθούν «Χημεία» ενώ οι μαθητές που επιλέγουν Τεχνολογικού χαρακτήρα σπουδές (Τμήματα Πληροφορικής, Πολυτεχνείου, κλπ.) παρακολουθούν «Αλγοριθμική».
(δ) Πανελλαδικές εξετάσεις: για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές που επιλέγουν τεχνολογικού προσανατολισμού σπουδές εξετάζονται στο μάθημα «Αλγοριθμική» (αντί για «Χημεία»).
(ε) Επαγγελματικό Λύκειο: καθώς οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών, έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι., θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για διδασκαλία των παραπάνω προτεινόμενων μαθημάτων Πληροφορικής καθώς και εξέταση πανελλαδικά στην «Αλγοριθμική» για τους αποφοίτους αυτούς που θέλουν να εισαχθούν σε τεχνολογικού προσανατολισμού Πανεπιστημιακά Τμήματα.
Κύριε Υπουργέ, οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που θεραπεύουμε την Πληροφορική και ενδιαφερόμαστε για την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, είμαστε στη διάθεσή σας για την τελική διαμόρφωση των λεπτομερειών του νέου προγράμματος σπουδών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα συνάδει με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις για τη σημασία και το ρόλο που έχει η Πληροφορική στην εκπαίδευση.
Με τιμή »
(όλοι οι υπογράφοντες εδώ: http://www.ipetitions.com/petition/informatics/signatures)
κε Υπουργέ,
μέχρι και σήμερα έχετε διαπιστώσει ότι μία πλειάδα πολιτών εντός εκπαίδευσης (όπως πανεπιστημιακοί καθηγητές, Σχολικοί Σύμβουλοι στελέχοι και μη της εκπαίδευσης, καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αντιπρόσωποι ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ, προϊστάμενοι και διευθυντικό προσωπικό διοικητικών υπαλλήλων ΥΠΑΙΘ και φορέων αυτού, φοιτητές, μαθητές κά) αλλά και εκτός (όπως μηχανικοί, ειδικοί εμπειρογνώμονες, επιστήμονες σε διάφορα αντικείμενα και εκτός της επιστήμης της Πληροφορικής, ιδωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι κά), καθώς και πληθώρα μελών και αντιπροσώπων επιστημονικών ενώσεων (ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ, ΤΕΕ κά) διαφωνεί κατηγορηματικά με την κατάργηση της Πληροφορικής από τη Γ΄τάξη του γενικού λυκείου, εσείς θα εξακολουθήσετε να επιμένετε;
Αγαπητέ κύριε υπουργέ,
Σας παραθέτω χωρίς πολλά λόγια τις παρατηρήσεις μου όσον αφορά τη διάρθρωση του ωρολογίου προγράμματος στο Γενικό Λύκειο:
1. Τα μαθήματα επιλογής της Α΄ Λυκείου δεν αντανακλούν τα ενδιαφέροντα των μαθητών.. Λείπουν μαθήματα όπως Ψυχολογία κ.λ.π.
2. Τα Θρησκευτικά ειδικά στη Γ΄Λυκείου τι ενδιαφέρον να προκαλέσουν στους μαθητές; Δυστυχώς δεν μπορέσατε να μείνετε έξω από την επιρροή της Εκκλησίας…Λάβετε υπόψη σας και την απαλλαγή που ζητούν κατά κόρον μαθητές από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών…Χάθηκαν άλλα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα για τους αυριανούς πολίτες της κοινωνίας;
3. Η πληροφορική καλώς δεν εισήχθη ως μάθημα γενικής παιδείας στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου…Οι περισσότεροι μαθητές την προτιμούσαν ως επιλογή μόνο και μόνο επειδή δεν εξεταζόταν γραπτώς… Επιπλέον, η συνδιδασκαλία στα εργαστήρια πληροφορικής ή ο υπεύθυνος εργαστηρίου (τα ίδια ακριβώς και με τον υπεύθυνο Φυσικών Επιστημών) με τη μείωση των 3 ωρών … απλώς αναστάτωση και αδικία δημιουργούσε…για να μην αναφέρω κάτι παραπάνω..
4. Τα Αρχαία που θα διδάσκονται 11 ώρες στην ομάδα προσανατολισμού στην Γ΄Λυκείου ή τα Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής που θα διδάσκονται 8 ώρες την εβδομάδα μήπως είναι υπερβολικό για τους μαθητές; Μήπως θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεται; Ξέρετε τι σημαίνει για τους μαθητές περίπου 2,5 ώρες Αρχαία την ημέρα;
5. Τα Αγγλικά ειδικά στη Γ΄ Λυκείου όπου τα περισσότερα παιδιά έχουν αποκτήσει πολύ νωρίτερα τα πτυχία τους (Lower, Advance κ.λ.π.)τι ωφελούν; Είναι κοινό μυστικό ότι στη Β΄ Λυκείου αποκτούν τα πτυχία τους για να ασχοληθούν στη Γ΄ Λυκείου με τις πανελλαδικές εξετάσεις τους..
6. Τα project, αν εξαιρέσουμε κάποιες φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εκπαιδευτικών, τι συνεισφορά στη γνώση των μαθητών δημιούργησαν; Απλώς κατάντησαν η ώρα του παιδιού… και συμπλήρωναν διδακτικό ωράριο κάποιες ειδικότητες…Επιπλέον, λίγοι ήταν οι εκπαιδευτικοί που είχαν επαρκή γνώση για να συνθέσουν ένα ερευνητικό ερώτημα, να εισαγάγουν έναν ερευνητικό σκοπό και να συνεπικουρούν τους μαθητές με τη στατιστική μέθοδο να φέρουν ένα αποτέλεσμα…για όσους καταλαβαίνουν…
7. Χρόνια παρατηρώ τον κατακερματισμό της Επιστήμης και δεν μπορώ να λάβω μια πειστική απάντηση από κανέναν… Τι σημαίνει Ιστορία γενικής Παιδείας και Ιστορία κατεύθυνσης (προσανατολισμού τώρα); Τι σημαίνει Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και Μαθηματικά προσανατολισμού; Πολλοί απαντούν περαιτέρω εξειδίκευση…Τότε, να εισαχθεί και Γυμναστική Γενικής παιδείας και Γυμναστική κατεύθυνσης και ούτω καθεξής…
Απλώς… καλύπτουν ώρες ειδικοτήτων…
8. Επίσης, τα μονόωρα μαθήματα που μάλλον θα υπάρχουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα με τις εργατοώρες που χάνονται τι θα προσφέρουν στους μαθητές;
Εν κατακλείδι, θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη μέσα από την πολύχρονη ενασχόλησή μου με την εκπαίδευση….Απλώς, μήπως ήρθε η ώρα θέματα εκπαίδευσης να σχεδιάζονται από ειδικούς και όχι από ανθρώπους που με διάφορους τρόπους εισχωρούν σε τέτοιες θέσεις; Ανθρώπους που δεν έχουν διδάξει καθόλου ή που δίδαξαν λίγα χρόνια και μετά αποσύρθηκαν σε άλλες θέσεις και κάνουν τους ειδικούς;
Με τιμή
Σχετικά με την απρόσμενη ελάττωση των ωρών διδασκαλίας πληροφορικής στο Λύκειο, παραθέτω ενα πρόσφατο επιστημονικό άρθρο απο το Springer, που εξηγεί πώς εκείνη συντελεί στην ανάπτυξη στον υπολογιστικό τρόπο σκέψης!
«Informatics for All High School Students», Informatics in Schools. Sustainable Informatics Education for Pupils of all Ages, Lecture Notes in Computer Science Volume 7780, 2013, pp 43-56.
http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-642-36617-8_4
Θλίψη και δυσάρεστη έκπληξη προκαλούν οι προτάσεις του Υπουργείου για την υποβάθμιση και ουσιαστικά την κατάργηση της Πληροφορικής στο γενικό λύκειο.
Αναρωτιέμαι αν μπορεί κάποιος αρμόδιος να μας ενημερώσει γιατί αποφασίστηκε αυτή η κατάργηση και πώς τεκμηριώνεται.
Ως εκπαιδευτικός πληροφορικής (ΠΕ19) και με δεύτερη ειδικότητα φυσικός (ΠΕ04.01), που υπηρετώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1993, καταθέτω τα εξής:
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία της πληροφορικής στο λύκειο υπήρξε ελλιπής και προβληματική σε πολλά σημεία κυρίως λόγω: α) της έλλειψης σύγχρονου διδακτικού υλικού (όλα τα βιβλία για τα μαθήματα πληροφορικής στο λύκειο εκτός από αυτά για το πανελλαδικά εξεταζόμενο ΑΕΠΠ είναι ξεπερασμένα από τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία και οπότε πρακτικά άχρηστα, γι αυτό πολλοί καθηγητές πληροφορικής βασίζονται σε δικές τους σημειώσεις ή χρησιμοποιούν πηγές από το διαδίκτυο κτλ.) και β) των απαρχαιωμένων εργαστηρίων των οποίων οποιαδήποτε αναβάθμιση (μερική ή ολική) είναι στις σημερινές συνθήκες της κρίσης από πολύ δύσκολη έως αδύνατη.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι τα μαθήματα επιλογών πληροφορικής στο λύκειο διδάσκονται τις τελευταίες ώρες του ωραρίου του σχολείου και επίσης ο βαθμός τους δεν υπολογίζεται στην εξαγωγή του γενικού μέσου όρου προαγωγής ή απόλυσης του μαθητή, έκαναν τη δουλειά του καθηγητή πληροφορικής στο λύκειο δυσκολότερη από ότι των καθηγητών άλλων θετικών ειδικοτήτων.
Πιστεύω (και η άποψη μου βασίζεται σε προσωπική εμπειρία μια και τα τελευταία δύο χρόνια διδάσκω και φυσική στο λύκειο) ότι ένας καθηγητής Πληροφορικής στο γενικό λυκειο χρειάζεται πολλή περισσότερη ικανότητα, προσπάθεια και κόπο σε σχέση με ένα μαθηματικό,φυσικό ή χημικό, για να οργανώσει και να παρουσιάσει ένα ελκυστικό και μοντέρνο μάθημα, με ύλη που συνεχώς εξελίσσεται, και να αποσπάσει την απαιτούμενη προσοχή από τους μαθητές του.
Αντί λοιπόν να διορθωθούν όλα αυτά τα κακώς κείμενα και να αναβαθμιστεί, να υποστηριχτεί με σύχρονο διδακτικό υλικό και γιατί όχι να δυσκολέψει κιόλας το μάθημα της πληροφορικής στο γενικό λύκειο (μιας και είναι αρκετοί οι μαθητές λυκείου που οι γνώσεις τους σχετικά με την πληροφορική περιορίζονται στο σερφάρισμα και το gaming),και ίσως και για άλλους λόγους που πολλοί τους υποψιαζόμαστε αλλά δεν θα θέλαμε να τους πιστέψουμε, το Υπουργείο Παιδείας το καταργεί!
Στο λύκειο πρέπει να ενισχύεται η καλλιέργεια της θετικής σκέψης των μαθητών με μαθήματα όπως η αλγοριθμική επίλυση προβλήματος, η οποία εκτός των άλλων δεν απαιτεί καθόλου απομνημόνευση, και να διδάσκονται σύχρονα μαθήματα που θα καταστήσουν τους μαθητές ενημερωμένους σε θέματα της ψηφιακής τεχνολογίας και όχι παθητικούς και ημιμαθείς χρήστες και καταναλωτές των νέων τεχνολογιών.
Η πληροφορική έχει μπει πλέον αδιαφισβήτητα δυναμικά στη ζωή μας ως αυτόνομο επιστημονικό πεδίο και δεν μπορούμε να κωφεύουμε στα μηνύματα των καιρών και να επιστρέφουμε σε αναλυτικά προγράμματα που ανήκουν στο παρελθόν.
Ελπίζω το Yπουργείο Παιδείας να λάβει υπόψη του όλες τις τεκμηριωμένες απόψεις που έχουν κατατεθεί σε αυτή τη διαβούλευση και να ανασκευάσει τις προτάσεις του.
Με εκτίμηση,
Ελένη Χούσου(M.Sc.)
Είδαμε με μεγάλη έκπληξη από το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου,να απουσιάζει το μάθημα της Πληροφορικής. Το νέο σχέδιο νόμου μας γυρίζει 15 χρόνια πίσω στο σχολείο των δεσμών.
Η γενιά μου δεν είχε την τύχη να διδαχτεί μαθήματα πληροφορικής στο Λύκειο. Θεωρώ τα σημερινά παιδιά τυχερά γιατί η πληροφορική είναι η κατεξοχήν κατάλληλη επιστήμη για ανάπτυξη της ικανότητας αλγοριθμικής επίλυσης προβλημάτων.
Αλλά αν αυτά είναι αδιάφορα γι αυτούς που σχεδιάζουν το νέο Λύκειο στις περισσότερες από τις σχολές του πολυτεχνείου, θετικών επιστημών και διοίκησης – οικονομίας, χρειάζεται η πληροφορική. Γι αυτές τις σχολές οι μαθητές πρέπει να εξετάζονται σε αυτό το μάθημα.
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου η Πληροφορική να είναι μάθημα Γενικής Παιδείας για τις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου και μάθημα κατεύθυνσης στην Γ τάξη.Είναι αναχρονιστικό να απουσιάζει η Πληροφορική από τα Λύκεια το 2013, όταν είναι μια επιστήμη που μπορεί να δώσει ανάπτυξη σε μια χώρα με μηδενικούς πόρους.
Νέο Σχολείο δεν νοείται χωρίς τις νέες επιστήμες, ειδικά από τη στιγμή που αυτές είναι το βασικό αντικείμενο πενήντα και πλέον σχολών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Θα έπρεπε να δίνεται το δικαίωμα στα παιδιά στη Β’ Λυκείου να επιλέγουν μεταξύ Πληροφορικής και Χημείας ή μεταξύ Πληροφορικής και Βιολογίας ώστε όλα τα παιδιά να προετοιμάζονται όσο το δυνατό καταλληλότερα και να συνεχίζουν με το μάθημα που επέλεξαν στη Γ’ Λυκείου. Όπως δεν νοείται να εισάγονται πρωτοετείς στα τμήματα Χημικών, Μαθηματικών, και Βιολόγων και να μην έχουν διδαχθεί τα αντίστοιχα αντικείμενα, έτσι δεν νοείται να εισάγονται στις σχολές Πληροφορικής και να μην έχουν ιδέα από Αλγοριθμική σκέψη, βασικές αρχές Λειτουργικών Συστημάτων και Βάσεις Δεδομένων. Πέρα από αυτό όμως, η πληροφορία είναι η δύναμη που πάει μια χώρα μπροστά. Δεν στέκει σε μια χώρα που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ να βγει από το αναπτυξιακό τέλμα στο οποίο βρίσκεται, να μη διδάσκεται στο δημόσιο σχολείο η επιστήμη της Πληροφορικής, η πλέον σύγχρονη και δυναμικά εξελισσόμενη επιστήμη. Η χρήση του υπολογιστή δεν είναι ταυτόσημη με την Επιστήμη της Πληροφορικής, όπως και η γνώσεις πρώτων βοηθειών δεν ταυτίζονται με τη γνώση της Ιατρικής Επιστήμης. Θα είμαστε η μόνη χώρα του (λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου) όπου δεν θα διδάσκεται η Επιστήμη της Πληροφορικής, κάτι που θα αποτελεί για μας άλλη μια αρνητική διάκριση.
RENDETEVI COEVI AL SECOLO VOSTRO Giovanni Berchet
Συντονιστείτε στον αιώνα σας …. !
Με μεγάλη μας έκπληξη παρατηρήσαμε ότι στο Σχέδιο νόμου για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η Ιταλική γλώσσα δεν περιλαμβάνεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου και αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για παράλειψη ακούσια ή εκούσια επισημαίνοντας τα εξής:
Μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 29 – 07 – 2013, ο Υφυπουργός κ. Συμεών Κεδίκογλου σε απάντηση στη βουλευτή κα. Σταυρούλα Ξουλίδου με αριθμό πρωτοκόλλου 104324/ΙΗ ΕΞ 90567-εισ ανέφερε ότι «Σύμφωνα με την αρ. 32239/Γ2/23-03-2012 Υ.Α. (ΦΕΚ Β’ 1129) οι μαθητές της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου επιλέγουν ως ξένη γλώσσα μία από τις γλώσσες που διδάχτηκαν στο Γυμνάσιο μεταξύ της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας». Σημειώνεται ότι ο κλάδος ΠΕ 34 Ιταλικής συστάθηκε με το υπ’ αρ. 204/ 2-6-2006 Π.Δ. (ΦΕΚ 208/τ.Α’/4-10-2006) και ότι η Ιταλική γλώσσα διδάσκεται στο πλαίσιο της παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας από το σχολικό έτος 2008 – 2009.
Αποτελεί γενική παραδοχή των καθηγητών όλων των ξένων γλωσσών ότι τα τρία χρόνια εκμάθησης στο Γυμνάσιο δεν επαρκούν για να αποκτήσουν οι μαθητές ένα υψηλό επίπεδο γνώσης το οποίο πιστοποιείται μέσω του ΚΠΓ και το οποίο είναι απαραίτητο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και η Ιταλική είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
Όπως και οι άλλες ξένες γλώσσες του ωρολογίου προγράμματος έτσι και η Ιταλική αποτελεί επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα η Ιταλία είναι βασικός εμπορικός μας εταίρος και αμφίδρομος τουριστικός προορισμός. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών & Μελετών (Κ.Ε.Ε.Μ.) κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2013 Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ στο πλαίσιο της Ε.Ε. κατευθύνθηκε προς την Ιταλία και ανήλθε σε 1130,6 εκ. ευρώ*, ενώ η κατασκευή του αγωγού ΤΑΠ διευρύνει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ιταλού ομολόγου του κ. Ε. Letta. Επίσης, όσον αφορά τον τουρισμό, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΑΦΙΞΕΙΣ ΙΤΑΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ σημαντικά την τελευταία διετία και υπάρχει προγραμματισμός για ταξίδια εξοικείωσης για το 2014 ώστε οι Ιταλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες να ενημερωθούν για την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα θέρετρα της Β. Ελλάδας μέσω της Εγνατίας Οδού. Αυτά είναι κάποια μόνο στοιχεία που καταδεικνύουν ότι, ακόμα και σε ΠΕΡΙΟΔΟ ΒΑΘΕΙΑΣ ΥΦΕΣΗΣ, η γνώση της Ιταλικής γλώσσας αποτελεί βασικό ΠΡΟΣΟΝ για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων της χώρας μας σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, ο πολιτισμός κ.α. Το ΕΦΟΔΙΟ αυτό επιβάλλεται να παρέχεται δωρεάν από το Δημόσιο Σχολείο προς όφελος τόσο των μαθητών όσο και ολόκληρης της κοινωνίας.
Δεν είναι λοιπόν άδικο οι μαθητές μας να στερηθούν το δικαίωμα να συνεχίσουν την εκμάθηση της γλώσσας που επιθυμούν και επιλέγουν;
*http://www.pse.gr/node/41
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ)για την πληροφορική παιδεία στο Λύκειο
Η Πληροφορική (Επιστήμη των Υπολογιστών) και οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών τις οποίες υποστηρίζει, αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς της κοινωνίας της γνώσης. Η επιστημονική, τεχνολογική και παιδαγωγική γνώση της Πληροφορικής από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση προετοιμάζει για τη ραγδαία εξελισσόμενη κοινωνία, αναπτύσσει πνευματικές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι θεσμοθετημένη η ανάπτυξη του ψηφιακού γραμματισμού, η αξιοποίηση πληροφορικών εργαλείων σε όλα τα μαθήματα και η εισαγωγή στην επιστήμη της Πληροφορικής με έμφαση στην αλγοριθμική σκέψη.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο Γυμνάσιο συνεχίζει η εμβάθυνση και οι μαθητές αναπτύσσουν την υπολογιστική σκέψη, που θεωρείται θεμελιώδης για τη γνωστική ανάπτυξη (αντίστοιχης αξίας με τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες) και αποτελεί βάση για την καινοτομία στα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία.
Αν αυτή η διαδικασία διακοπεί και δεν συνεχίσει σε πλήρη ανάπτυξη στο Λύκειο, η προσπάθεια για την πληροφορική παιδεία δεν ολοκληρώνεται και αδρανοποιείται.
Στο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο οικοδομείται η υπολογιστική γνώση, που είναι απαραίτητη για μια μεγάλη μερίδα μαθητών που θα επιλέξουν τις θετικές, τεχνολογικές και οικονομικές επιστήμες για τις ανώτατες σπουδές τους, αλλά και για τις μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές επιλογές όλων των μαθητών, σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τεχνολογικά περιβάλλον.
Η πρόσφατη στροφή προς την ενίσχυση της υπολογιστικής εκπαίδευσης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι διεθνώς έντονη. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρεμβάσεις στα προγράμματα σπουδών σε ΗΠΑ (2010), Γερμανία (2009), Καναδά (2008) και Ισραήλ (2008), που ακολουθούν την παραπάνω προβληματική.
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ), θεωρεί ότι πιθανή κατάργηση τομέων, κατευθύνσεων, ακόμα και η μείωση μαθημάτων Πληροφορικής στο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο στερεί από τους μαθητές τη δυνατότητα για την περαιτέρω εξέλιξή τους, ιδιαίτερα όταν αυτή σχετίζεται με την Πληροφορική σε οποιοδήποτε επίπεδο. Στερεί επίσης από τη χώρα μελλοντικό επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό υψηλού επιπέδου, ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΠΕ
Για ένα άτομο της ηλικίας μου, που έδωσε πανελλήνιες το 1993 – πριν 20 χρόνια, το σχέδιο νόμου για το νέο λύκειο θυμίζει στον απόλυτο βαθμό τις τότε δέσμες. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις την κραυγαλέα απουσία (μεταξύ άλλων) και της πληροφορικής; Άραγε δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε; Πώς αλλιώς θα αποτρέψουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό των μαθητών, αν στην κρίσιμη ηλικία του λυκείου δεν υπάρχει η πληροφορική ως υποχρεωτικό μάθημα γενικής παιδείας στην Α` και στην Β`; Αλλά και πόσο λογικό είναι να μην εξετάζεται ένα μάθημα προγραμματισμού (παρόμοιο με την ΑΠσΠΠ)) στην Γ` λυκείου τουλάχιστον απ` όσους επιλέγουν σχολές πληροφορικής ή πολυτεχνικές; Ρωτήστε τους πανεπιστημιακούς σε ποιο μάθημα θα προτιμούσαν να είχαν βάσεις οι φοιτητές τους; Δείτε – ακόμα και σχολές που δεν είναι πληροφορικής – πόσα πολλά μαθήματα προγραμματισμού έχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους. Και δείτε και τη δική σας έρευνα, τι συντριπτικό ποσοστό είχε η γνώμη των μαθητών ότι είναι απαραίτητο ως μάθημα γενικής παιδείας.
Αν η διαβούλευση τελικά έχει ειλικρινείς σκοπούς, ελπίζω να γίνει αποδεκτό το αυτονόητο: η πληροφορική να έχει πρωτεύοντα ρόλο στο νέο λύκειο. Η παρουσία της απλώς ως δίωρο μάθημα επιλογής στην Α` μοιάζει με κακόγουστο αστείο.
Σπανός Ηλίας, εκπαιδευτικός ΠΕ19
Διάβασα σχεδόν όλα τα σχόλια αυτής της διαβούλευσης. Στο τριαντάχρονο πέρασμά μου από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικό,Γυμνάσιο, Λύκειο, Τ.Ε.Φ.Α.Α.) είδα πάρα πολλές αλλαγές άλλες προς το καλύτερο και άλλες όχι.
Όταν με ρωτούν με τι ασχολείσαι απαντάω είμαι γυμναστής και ας αρέσκονται κάποιοι να ονομάζονται σήμερα καθηγητές Φυσικής Αγωγής ή παλιότερα καθηγητές Σωματικής Αγωγής. Πιστεύω ότι δεν είναι και τόσο σημαντικός ο τίτλος όσο η αγάπη και το πάθος για αυτό που υπηρετώ και το υπηρετώ πιστεύω με τον καλύτερο τρόπο μέχρι σήμερα. Το ίδιο θα κάνω και στο μέλλον όσο θα με κρατούν τα πόδια μου.
Θλίβομαι με αυτά που διαβάζω στα σχόλια. Όλοι βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Καθένας βλέπει τα πράγματα από την στενή οπτική γωνία της ειδικότητάς του και καλεί τους υπεύθυνους του Υπουργείου να αυξήσει τις ώρες διδασκαλίας του αντικειμένου του. Δεν είδα σχόλια για το πώς θα γίνει πιο αποδοτική η κάθε ώρα διδασκαλίας, πώς θα φέρουμε πιο κοντά μας τους μαθητές, πώς θα κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους για μάθηση. Σαφώς και ο αριθμός των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας κάθε μαθήματος είναι πολύ σημαντικός, σημαντικότερη όμως είναι η ποιότητα της κάθε ώρας.
Οφείλω όμως κι εγώ με τη σειρά μου να υπερασπιστώ τη σημαντικότητα του μαθήματος της γυμναστικής στη ζωή των μαθητών. Σε μια εποχή καθιστικής ζωής, σε μια χώρα με το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών να είναι παραπάνω από ανησυχητικά μεγόλο η ύπαρξη αρκετών ωρών γυμναστικής στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία. Η ποιότητα ζωής που απολαμβάνει όχι μόνο ένας γυμνασμένος μαθητής αλλά και κάθε ενήλικος δε συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Υγέια, ευεξία, καλή διάθεση, αποδοχή, κοινωνικοποίηση, αυτοεκτίμηση, οδηγούν σε πολίτες που χαίρονται τη ζωή.
Σας καλώ να δείτε με καλύτερο μάτι το ρόλο του μαθήματος της γυμναστικής στο σχολείο σε συνδυασμό βέβαια μετη βελτίωση της ποιότητάς του.
Στην εποχή που οκονομίες κρατών στηρίζονται ατην ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής, στη χώρα μας, η υποβάθμιση της και η αντιμετώπισή της ως δεξιότητα, τι συμφέροντα άραγε εξυπηρετεί;
Είμαι μαθητής και το Σεπτέμβριο θα πάω στην Α΄Λυκείου. Όπως έχω μάθει το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη δική μου τάξη. Αυτό που μου αρέσει από μικρός και θα ήθελα να ακολουθήσω είναι ο Προγραμματισμός Υπολογιστών. Όμως όπως είδα σε όλο το Λύκειο δεν υπάρχουν μαθήματα που να αφορούν αυτήν την Επιστήμη παρά ένα μόνο μάθημα επιλογής που αναφέρεται σε Εφαρμογές Πληροφορικής και όχι σε Προγραμματισμό.
Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει είναι να δίνεται η δυνατότητα στο νέο πρόγραμμα οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα από όλες τις Επιστήμες και να εξετάζονται σε αντικείμενα σχετικά με αυτά που έχουν επιλέξει να σπουδάσουν. Ομως ο Προγραμματισμός και οι υπολογιστές δεν εκπροσωπούνται στο νέο σχέδιο. Αν υπάρχει η δυνατότητα νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο και να προστεθούν και αυτά τα μαθήματα.
Σας ευχαριστώ.
Οι καθηγητές πληροφορικής θεωρούν δεδομένο ότι ένας υποψήφιος για τις σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών πρέπει να εξετάζεται στην πληροφορική και όχι στη χημεία. Μπορούν να μας πουν σε ποια άλλη χώρα συμβαίνει αυτό; Τι είναι η επιστήμη της χημείας για να μπαίνει στη ζυγαριά; Αλλά βέβαια η στρέβλωση των εισαγωγικών εξετάσεων από το 2000 και μετά είναι τέτοια που η μία από τις δύο σημαντικότερες φυσικές επιστήμες, η χημεία, αντιμετωπίζεται σήμερα από τους πληροφορικούς
με αυτόν τον τρόπο. Τα λάθη όμως κάποια στιγμή διορθώνονται…
Επιτέλους έγινε ένα βήμα και μία προσπάθεια ανανέωσης των εκαπιδευτικών προγραμμάτων στο Νέο Λύκειο με την Εισαγωγή στην Α Λυκείου του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας. Θα πρέπει όμως να μετονομαστεί στο ΟΡΘΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΠΑΔΕΙΑ ( βλέπε προγράμματα ευρωπαΙκών σχολείων citizenship education), όρος ο οποίος σαφέστατα συνδέεται με την ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτώνκλπ, ακι θα πρέπει να διδάσκονται από τους ΠΕ 13 (Πολιτικούς Επιστήμονες), όπως συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Σχολεία.
Στην Γ Λυκείου το μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας θα πρέπει να συνδεθεί αποτελέσει μάθημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στους κλάδους των ΝΟμικών και Πολιτικών Επιστημών και στις Στρατιωτικές- Αστυνομικές Σχολές και να διδάσκεται από τους ΠΕ 13.
Ως γονέας και ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος η εξαφάνιση του Προγραμματισμού από το Λύκειο.
Οτιδήποτε και να σπουδάσει κάποιος η γνώση Προγραμματισμού και όχι απλά χειρισμού Η/Υ είναι άκρως απαραίτητη…
Η έλλειψη χρήσης Η/Υ για τα τρία χρόνια του Λυκείου θα δημιουργήσει στους μαθητές μεγάλο πρόβλημα σε ότι και αν ακολουθήσουν αργότερα….
Ελπίζω να διορθώσετε το λάθος αυτό….
Είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ το ότι προβλέπεται στο νέο ΛΥΚΕΙΟ η διδασκαλία της πολιτικής Παιδείας στην Α Λυκείου αν και θα ΠΡΕΠΕΙ να μετονομαστεί σε ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ( βλέπε προγράμματα όλων των σχολείων των Ευρωπαϊκών Χωρών -citizeship education) όπως είναι και ο σωστός όρος και συνδέεται με τη διδασκαλία της ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ , των δικαιωμάτων των ΠΟΛΙΤΩΝ κλπ.
Σαφέστατα και ο προσανατολοισμός του μαθήματος αφορά και συνδέεται με τους διορισμένους ΠΕ 13 πολιτικούς Επιστήμονες.
Πιστεύω ότι αυτό το λάθος με το μάθημα της Πληροφορικής είναι πραγματικά λάθος και ελπίζω ότι θα διορθωθεί σύντομα…
Ας διαβάσουν οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων όλες τις αναρτήσεις και μετά ας πράξουν αναλόγως!
Το μάθημα του Προγραμματισμού δεν πρέπει να καταργηθεί.. ρωτήστε και τους μαθητές….
Αγαπητέ Υπουργέ και συντοπίτη Πειραιώτη,
Σας καλώ, όπως έχει αναφερθεί πολλάκις παραπάνω, να εκτιμήσετε σοβαρά και να μην αποφασίσετε την σχεδόν κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής από το Λύκειο. Και τούτο διότι:
1. Πρόκειται για απαραίτητη δεξιότητα της ενήλικης ζωής κάθε πολίτη, είτε ο ίδιος εισαχθεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε όχι, είτε εργαστεί σε σχετικό κλάδο είτε όχι.
2. Είναι αδιανόητο όταν η εν λόγω επιστήμη έχει διεισδύσει τόσο βαθειά στη ζωή μας (Διαδίκτυο κλπ), ώστε ούτε λίγο ούτε πολύ να εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τη γνώση της.
3. Είναι αδιανόητο όταν η διδασκαλία της είναι προαπαιτούμενο της φοίτησης σε πάμπολλες σχολές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
4. Είναι τουλάχιστον άτοπο η διδασκαλία της να μη γίνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά αποσπασματικά (πχ στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο ναι, αλλά όχι στο Λύκειο, όπου θα ήταν και το πλέον αναμενόμενο).
5. Είναι παράλογη η αντικατάστασή της από το μάθημα της Χημείας όσον αφορά την τεχνολογική κατεύθυνση, αφενός διότι το εν λόγω μάθημα δεν πρόκειται ουδόλως να χρησιμεύσει στην ενήλικη ζωή των μαθητών («άχρηστη» γνώση) και αφετέρου διότι ουδόλως θα τους βοηθήσει σε ενδεχόμενη εισαγωγή τους σε σχολή φοίτησής τους στην Τριτοβάθμια εκαπίδευση, όπου αντιθετως η γνώση της Πληροφορικής θα θεωρείται απαραίτητη για την ολοκλήρωση των σπουδών και την αποφοίτησή τους.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κατευθύνετε τα παιδιά μας εν τοις πράγμασι στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφού θα τους στερείτε γνώση άκρως απαραίτητη για το μέλλον τους.
Μην ξεχνάτε ότι ζούμε στην κοινωνία της Πληροφορίας.
Η «αγραμματοσύνη» του μέλλοντος βρίσκεται στην άγνοια της επιστήμης της Πληροφορικής.
Μην αφήσετε τα παιδιά μας «αγράμματα»