Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 2 Μαΐου 2020, 12:37 | Μπέλλου Μαρίνα Φωτεινή

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

    Είμαι μαθήτρια της Β’ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Την θέση μου στο σχολείο αυτό την κέρδισα μετά από εισαγωγικές εξετάσεις και άρα δεν μου χαρίστηκε.

    Επίσης στα 2 έτη που με τιμή φοιτώ στο σχολείο αυτό, έχω, όπως και οι συμμαθητές μου, περισσότερο επιβαρυμένο πρόγραμμα σε σχέση με τα συνομήλικά μου παιδιά που φοιτούν σε άλλα γυμνάσια.

    Θεωρώ λοιπόν άδικο και αχρείαστο να μου ζητηθεί εκ νέου να εξεταστώ προκειμένου να φοιτήσω στο Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής, που με ενθουσιασμό πληροφορήθηκα ότι συστήνεται στα Ιωάννινα.

    Με σεβασμό
    Μπέλλου Μαρίνα Φωτεινή

  • 2 Μαΐου 2020, 12:37 | Μαθήτρια Προτύπου Γυμνασίου

    Είμαι μαθήτρια της Β τάξης στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Θεωρώ ότι όλα τα παιδιά, που έχουμε καταφέρει να περάσουμε μέσω εξετάσεων σε Πρότυπα Σχολεία πρέπει να δικαιούμαστε μία θέση στα αντίστοιχα λύκεια. Κατά τη φοίτηση μας στο γυμνάσιο, κάνουμε φιλίες που δεν πρέπει να χαθούν στη μετάβασή μας στο λύκειο. Επίσης, αφού έχουμε περάσει ήδη μία φορά δεν χρειάζεται να υποβληθούμε πάλι στο άγχος και στη διαδικασία των εξετάσεων. Καταλαβαίνω ότι και άλλα παιδιά πρέπει να έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν σε πρότυπα λύκεια. Για τον λόγο αυτό θα μπορούσε στο λύκειο να δημιουργείται ένα ακόμα τμήμα, που θα έμπαιναν με εξετάσεις παιδιά από άλλα σχολεία, όπως γίνεται ήδη σε μερικά πρότυπα. Επίσης θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πρότυπα σχολεία, για να μπορέσουν περισσότερα παιδιά να πηγαίνουν κάθε χρόνο.

  • 2 Μαΐου 2020, 12:27 | Ε.Κ

    Θα ήθελα να καταθέσω τον προβληματισμό μου σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για εξετάσεις από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο.

    • Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη πρόταση πλην της «ευημερίας» των φροντιστηρίων που θα αναλαμβάνουν την προετοιμασία των μαθητών.

    • Επίσης μετατρέπεται η Γ’ Γυμνασίου σε μία νέα Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές θα εστιάσουν σε 2 μαθήματα και θα παραμελήσουν άλλα βασικά μαθήματα. Ο θεσμός των ομίλων και η διαθεματική προσέγγιση της γνώσης που τόσο επιτυχημένα λειτουργεί στα Πρότυπα Σχολεία αναπόφευκτα θα ατονίσει.
    • Οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικές περιοχές των Αθηνών και θα κληθούν και πάλι να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στο Λύκειο αν δεν επιτύχουν στις εξετάσεις. Πως πιστεύετε ότι θα επηρεάσει αυτή η αλλαγή την ψυχολογία των δεκαπεντάχρονων;

    Πρέπει να διορθωθεί αυτή η αδικία στο Νομοσχέδιο
    Κατάργηση των εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο!

  • 2 Μαΐου 2020, 12:21 | Ζαλοκώστα Καλλιόπη

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
    Κατ’ αρχήν χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της Παιδείας στην χώρα μας.
    Όμως το άρθρο 18, με τη θεσμοθέτηση ανταγωνιστικών εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Λύκεια για τους μαθητές που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα Γυμνάσια, μετά από επιτυχείς απαιτητικές εισαγωγικές εξετάσεις στην Α’ Γυμνασίου, απομακρύνει τον στόχο αυτό.
    Τα παιδιά κρίθηκαν ως άριστοι κατά την εισαγωγή στο Πρότυπο Γυμνάσιο και είναι αχρείαστο να επαναλαμβάνονται εξετάσεις συνεχώς, με όποιες συνέπειες αυτές έχουν στην εξωσχολική ζωή τους.
    Επί πλέον θεωρώ άδικη αντιμετώπιση των παιδιών που φοιτούν ήδη σε Πρότυπα Γυμνάσια, έναντι των υπολοίπων αφού τα παιδιά των άλλων γυμνασίων απλά εγγράφηκαν στα σχολεία τους ενώ τα παιδιά των Προτύπων γυμνασίων με κόπο κέρδισαν την θέση τους σε αυτά

  • 2 Μαΐου 2020, 12:19 | Γιάννης Ρελάκης

    κα Κεραμέως,
    Κάνετε λάθος στις πρόνοιες του άρθρου 18 ως προς την εισαγωγή εξετάσεων επιλογής (εκ νέου) από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Θα πρέπει να το επανεξετάσετε τουλάχιστον για τους υφιστάμενους μαθητές Γυμνασίου, πριν διαπράξετε μια αδικία προς τα παιδιά που επέλεξαν την λύση του Πρότυπου Σχολείου. Τα παιδιά που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια σήμερα έκαναν μια συνειδητή επιλογή γιατί ήθελαν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο για την εκπαίδευσή που τους προσφέρονταν στο σχολείο της γειτονιάς τους. Ακόμα περισσότερο, αρκετά από τα παιδιά, απέρριψαν υποτροφίες που κέρδισαν δίνοντας εξετάσεις σε ιδιωτικά σχολεία.
    Πέρα από την αδικία που θα διαπράξετε, αν τελικά προχωρήσετε στην ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει, για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια θεωρώ ότι οι εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο είναι άσκοπες. Αν κάποιος σήμερα θέλει να εισαχθεί στο Πρότυπο Λύκειο με την ισχύουσα νομοθεσία, έχει την ευκαιρία μέσω εξετάσεων σε τουλάχιστον σε 2 από τα 5 υφιστάμενα Πρότυπα Λύγκεια. Αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών θα διαπιστώσετε ότι το είναι μικρότερο το % των μαθητών που έδωσαν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Α’ Λυκείου σε σχέση με τον αντίστοιχο της Α’ Γυμνασίου σε σχέση με τις θέσεις που προσφέρθηκαν. Κάποιοι γονείς αναφέρουν αρκετά στοιχεία πιο πάνω. Αν θέλετε να εξασφαλίσετε την αρχή των ίσων ευκαιριών εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια δεν έχετε παρά να δημιουργήσετε μια επιπλέον τάξη στα σχολεία που δεν υπάρχει. Έτσι όλοι θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στην Α’ Λυκείου του πρότυπου σχολείου της επιλογής τους. Όπως γίνεται ήδη στα Ανάβρυτα μέχρι και σήμερα.
    Δεν βάζω καθόλου, στα πλαίσια αυτής της συζήτησης, το συναισθηματικό κομμάτι για τα παιδιά που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια σήμερα το οποίο ως μητέρα νομίζω το αντιλαμβάνεστε πλήρως. Παρακαλώ να υπηρετήσετε το κράτος δικαίου που σέβεται τους πολίτες του και δεν τους αιφνιδιάζει με αλλαγές όπως αυτές περιγράφονται στον άρθρο 18 του παρόντος νομοσχεδίου. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση σας.

  • 2 Μαΐου 2020, 12:18 | ΑΣΠΑΣΙΑ ΓΙΑΛΑΜΑ

    ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 18
    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Αναφορικά με την πρόβλεψη εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Προτύπου Λυκείου με εξετάσεις τονίζω ότι είναι αντισυνταγματική, άδικη, αλυσιτελής και άκρως αντιπαιδαγωγική. Είναι απολύτως σίγουρο ότι θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά τα οποία, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, επιδιώκετε. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην αιτιολογική έκθεση επί του άρθρου 18, στόχος της εν λόγω πρόβλεψης είναι να ενισχυθεί το πρότυπο της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πράγματι, επιβάλλεται να ενισχυθεί το πρότυπο της αριστείας και υπάρχουν πολλοί τρόποι για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως η στελέχωση των προτύπων σχολείων με αξιολογημένους καθηγητές, η λειτουργία επαρκών ομίλων αριστείας, η διενέργεια καινοτόμων δράσεων, η συνεργασία των εν λόγω σχολείων με πανεπιστήμια κλπ. Αναντίρρητα, δε, για την επίτευξη του στόχου ενίσχυσης της αριστείας απαιτείται, πρωτίστως, η ορθή λειτουργία των σχολείων και δη χωρίς διδακτικά κενά (η λειτουργία χωρίς διδακτικά κενά ασφαλώς επιβάλλεται για όλα τα σχολεία της επικράτειας). H θεσμοθέτηση εξετάσεων για την εισαγωγή στο Λύκειο είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα ως προς τον θεσμό των προτύπων. Συγκεκριμένα, ήδη από μία γρήγορη ανάγνωση των σχολίων, που έχουν μέχρι σήμερα αναρτηθεί υπό το άρθρο 18, αποδεικνύεται ότι οι γονείς και μαθητές δεν είναι διατεθειμένοι να υποβληθούν σε μία διαρκή δοκιμασία ιδιαίτερα ανταγωνιστικών εξετάσεων κάθε τρία έτη (εξετάσεις για την εισαγωγή στο γυμνάσιο, στο λύκειο και στο πανεπιστήμιο), η οποία, εκτός από το ότι είναι άδικη, συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση, κόπωση και ψυχολογική φθορά. Είναι αυτονόητο ότι η εισαγωγή σε Πρότυπο Γυμνάσιο δεν θα αποτελεί πλέον λύση για την πλειοψηφία των γονέων και μαθητών. Με τον τρόπο αυτό, ο θεσμός του Προτύπου Γυμνασίου θα απαξιωθεί και, σταδιακά, θα καταργηθεί. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι, για τους ήδη φοιτούντες σε πρότυπο Γυμνάσιο μαθητές, η εν λόγω ρύθμιση, οδηγεί σε μία άνιση μεταχείρισή τους σε σχέση με τους μαθητές στα υπόλοιπα σχολεία, έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη διοίκηση και της χρηστής διοίκησης και έχει πλείστες πλημμέλειες, ώστε να μπορεί κάποιος βάσιμα να υποστηρίξει ότι η εν λόγω ρύθμιση θα κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια αντισυνταγματική. Να τονιστεί, μάλιστα, ότι κάποιοι μαθητές επέλεξαν τη φοίτησή τους σε πρότυπα και όχι σε ιδιωτικά σχολεία, στα οποία είχαν λάβει υποτροφίες (μερικές ή ολικές), επειδή προσδοκούσαν την εξαετή τους φοίτηση στα ιστορικά αυτά δημόσια σχολεία. Οι εν λόγω μαθητές έχουν πλέον χάσει τη δυνατότητα επιλογής. Ωστόσο, πέραν και ανεξάρτητα, από τις νομικές παραμέτρους του εν λόγω θέματος, είναι κρίσιμο να ληφθούν υπόψη και οι κοινωνικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές προεκτάσεις που θα έχει η εν λόγω ρύθμιση στους μαθητές. Είναι προφανές ότι η ακούσια αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχολογία των εφήβων που δεν θα επιτύχουν στις εξετάσεις (και δη σε κάποιες περιπτώσεις για μία λανθασμένη απάντηση), αλλά και στην ψυχολογία των μαθητών που θα επιτύχουν και θα βρεθούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, με άλλους συμμαθητές. Επισημαίνεται ότι, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, ακόμα και σε περιπτώσεις σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων, αποτελεί το έσχατο μέτρο λόγω των ιδιαιτέρως δυσμενών συνεπειών της και λαμβάνεται μόνο όταν αποτελεί μέτρο προς το συμφέρον του μαθητή. Επί του θέματος, παρακαλείσθε να ανατρέξετε στη σχετική νομοθεσία, στις απόψεις ειδικών (επί παραδείγματι, υπάρχουν πολλές μελέτες ψυχολόγων) αλλά και στην υπ’ αρ.Πρωτ.Φ.1500.2/18435/2015 επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου αναφέρεται ότι «….καθίσταται δε σαφές ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι το έσχατο µέτρο, το οποίο λαµβάνει χώρα µόνο προς το συµφέρον του µαθητή και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα παιδαγωγικά µέτρα/κυρώσεις». Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση όχι μόνο δεν προάγει την αριστεία, αλλά, αντιθέτως, αποδυναμώνει τον θεσμό των προτύπων, αποτελεί πηγή πολλών προβλημάτων και, ασφαλώς, δεν είναι προς το συμφέρον των μαθητών. Για τον λόγο αυτό, εάν πραγματικά επιθυμείτε την ενίσχυση του θεσμού, θα πρέπει να αποσύρετε την εν λόγω ρύθμιση και να εστιάσετε σε λοιπές ορθές ρυθμίσεις, όπως είναι, επί παραδείγματι, η δημιουργία περισσότερων προτύπων.
    Με εκτίμηση
    Ασπασία Γιαλαμά

  • 2 Μαΐου 2020, 11:59 | ΝΧ

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (ΣΕΛΙΔΑ 18):

    Διευκρινίζεται, με τον τρόπο αυτό, ότι οι μαθητές, οι οποίοι φοιτούν ήδη σε μία από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, κατά τον χαρακτηρισμό του σχολείου τους ως Π.Σ., δεν υπόκεινται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο σχολείο όπου ήδη φοιτούν.

    Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΡΟΠΟΠΟΙΣΗ :

    Διευκρινίζεται, με τον τρόπο αυτό, ότι οι μαθητές, οι οποίοι φοιτούν ήδη σε μία από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου , κατά τον χαρακτηρισμό του σχολείου τους ως Π.Σ., δεν υπόκεινται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΝΧ

  • 2 Μαΐου 2020, 11:52 | ι.ο.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Είμαι μητέρα μαθήτριας που φοιτά στην Α’ Γυμνασίου του 2ου Πειραματικού Σχολείου Αθηνών, το οποίο μετατρέπεται με το παρόν νομοσχέδιο σε Πρότυπο Σχολείο. Η επιλογή μου για τη συμμετοχή του παιδιού μου στην κλήρωση για το πειραματικό ήταν συνειδητή, γνωρίζοντας ότι το κριτήριο επιλογής δεν ήταν η αριστεία, αλλά η τυχαία επιλογή για ένα σχολείο που εφαρμόζει καινοτόμες και πειραματικές μεθόδους διδασκαλίας. Επίσης, στην επιλογή μου βάρυνε το γεγονός ότι το Γυμνάσιο διασυνδεόταν αυτόματα με το αντίστοιχο Λύκειο, πράγμα που σε όλα τα σχολεία είναι αυτονόητο, καθώς οι βίαιες αλλαγές περιβάλλοντος στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, μπορεί να είναι επιβαρυντικές για την ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Ιδιαίτερα δε στην ηλικία που τα παιδιά θα βρίσκονται στο Λύκειο, όπου η προσπάθειά τους για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο αρχίζει πια από την Α’ Λυκείου με τη γνωστή πίεση και άγχος που αυτό επιφέρει.
    Η παραπάνω αλλαγή στον χαρακτήρα του σχολείου από πειραματικό σε πρότυπο, που φέρνει το παρόν νομοσχέδιο, ουσιαστικά δεν επιφέρει άλλες αλλαγές μεταξύ των δύο τύπων σχολείων, παρά μόνο στο κριτήριο της αριστείας. Αυτό οδηγεί στην αναζήτηση της μόνιμης επιβεβαίωσης του μαθητή ως αρίστου, μέσα από εξετάσεις, δημιουργώντας επιπλέον ψυχική και οικονομική επιβάρυνση στους μαθητές και στους γονείς τους, που καλούνται να αποδεικνύουν επανειλημμένα ότι μπορούν να συνεχίζουν να βρίσκονται σε περιβάλλον αρίστων. Το δε 2ο Πειραματικό Σχολείο, κατά τη γνώμη μου, σε τίποτα δεν υπολείπεται από ένα Πρότυπο αυτή τη στιγμή, σε σχέση με τα υπόλοιπα κριτήρια, πέραν αυτού της αριστείας των μαθητών και δεν νομίζω ότι το επίπεδο των μαθητών επηρεάζει την ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχεται στο σχολείο.
    Εκφράζω και γω λοιπόν την απόγνωσή μου, τη δυσαρέσκειά μου και την αγανάκτησή μου για τη απότομη αλλαγή του χαρακτήρα του σχολείου μας που το μόνο που θα πετύχει θα είναι δημιουργηθεί περισσότερο άγχος, αναστάτωση και αβεβαιότητα στον οικογενειακό προγραμματισμό και επιβάρυνση ψυχική και οικονομική στους γονείς.
    Θα πρέπει επομένως να μην ισχύσει η διάταξη που αφορά τις εισαγωγικές εξετάσεις στο 2ο Πειραματικό Λύκειο και αυτό να διασυνδεθεί αυτόματα με το αντίστοιχό του Γυμνάσιο, όχι μόνο για τους φετινούς αποφοίτους του Γυμνασίου, αλλά και για όσους έχουν κάνει ήδη την επιλογή για εισαγωγή στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο μέσω της κλήρωσης και ήδη φοιτούν σ’ αυτό. Η διασύνδεση των δύο βαθμίδων είναι επιβεβλημένη για το ενιαίο της β’θμιας εκπαίδευσης και το γεγονός ότι το Λύκειο δεν είναι υποχρεωτική εκπαίδευση, δε θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο, ώστε να παρεμβληθούν εισαγωγικές εξετάσεις.
    Με τιμή
    Μητέρα μαθήτριας 2ου Πειραματικού Σχολείου Αθηνών

  • 2 Μαΐου 2020, 11:47 | ‘Ενας μαθητής Β’ Γυμνασίου

    Μη μας χωρίζετε από τους φίλους μας!

  • 2 Μαΐου 2020, 11:46 | Κατερίνα Δ.

    Η Υπουργός Παιδείας είχε εξαγγείλει με περηφάνεια την αναβάθμιση των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων. Μελετώντας το νομοσχέδιο αντιλαμβάνεται κανείς ότι μόνο αυτό δεν θα συμβεί. Διότι τα Πειραματικά εξαφανίζονται, ιδιαίτερα στην Αθήνα, και τα Πρότυπα μετατρέπονται σε εξεταστικά κέντρα αφού οι μαθητές καλούνται να αποδείξουν την αριστεία τους με πλήθος εξετάσεων. Και αναρωτιέμαι: Τι παιδαγωγικό όφελος έχουν αυτές οι αλλαγές;Ποιούς εξυπηρετεί; Το image της κυβέρνησης; Την παραπαιδεία αφού οι εξετάσεις στην χώρα μας συνδέονται με προετοιμασία εκτός σχολείου; Ή τους καθηγητές αφού η δουλειά με τους «πιστοποιημένους» πολλάκις άριστους είναι λογικά ευκολότερη; Προφανώς όλοι οι παραπάνω λόγοι έχουν παίξει τον ρόλο τους. Ποιός όμως έχει σκεφτεί τα παιδιά άριστα ή λιγότερο άριστα που έχουν βρεθεί σε ένα σχολείο με εξετάσεις ή κλήρωση και για να συνεχίσουν να είναι στο ίδιο σχολείο με τους ίδιους συμμαθητές πρέπει να περάσουν τον «εφιάλτη» των εξετάσεων με ό,τι συνεπάγεται αυτό;Ποιός έχει σκεφτεί τους γονείς που καθημερινά «ματώνουν» να προσφέρουν μια καλύτερη εκπαίδευση στα παιδιά τους; Κυρία Υπουργέ, παρακαλώ αναβαθμίστε τα σχολεία όλης της επικράτειας με σύγχρονα μέσα, καταρτισμένους εκπαιδευτικούς και αποτελεσματικά προγράμματα σπουδών και αφήστε τους αναχρονισμούς και τις κινήσεις εντυπωσιασμού, το έχουμε ξαναζήσει και είναι ψυχοφθόρο. Τουλάχιστον σκεφτείτε μεταβατικά στάδια και διατάξεις που θα διευκολύνουν την μετάβαση στο μοντέλο που θέλετε να καθιερώσετε. Ακούστε τους γονείς και τα παιδιά και όχι μόνο τους συμβούλους σας και όσους έχουν κάποιο όφελος από όλα αυτά. Και για να συστηθώ, είμαι μητέρα μαθητή από το Πειραματικό Γυμνάσιο Αγ.Αναργύρων, ένα αξιόλογο σχολείο και μοναδικό στην Δυτική Αθήνα.Το σχολείο μας γίνεται Πρότυπο σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο χωρίς να δημιουργείται άλλο Πειραματικό στην θέση του. Τα παιδιά μας καλούνται να δώσουν εξετάσεις για να συνεχίσουν στο ίδιο Λύκειο. Αν δεν επιτύχουν, απειλούνται με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και με την ρετσινιά της αποτυχίας. Πως να αγαπήσει ένας έφηβος το σχολείο όταν αυτό του βάζει τρικλοποδιές;

  • 2 Μαΐου 2020, 11:40 | Ε.Χ.

    Απογοήτευση για την αδικία για τα παιδιά που μόχθησαν και κέρδισαν μετά χιλίων βασάνων τη θέση τους σε ένα Πρότυπο Σχολείο…

  • 2 Μαΐου 2020, 10:33 | ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ Ξ.

    Αγαπητή Υπουργέ,
    ήθελα να σας επισημάνω ότι η διάταξη του άρθρου 18 του επίμαχου νομοσχεδίου προς διαβουλευση – η κατάθεση του οποίου εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και υπό συνθήκες φόβου και σύγχυσης των παιδιών και εφήβων από την πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι βιώνουμε, είναι άκρως αντιπαιδαγωγικη και απάνθρωπη – είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και παράνομη. Ειδικότερα: Σύμφωνα με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχες της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη διοίκηση και της χρηστής διοίκησης, ο πολίτης-διοικούμενος σε μια ευνομούμενη πολιτεία, κατά τεκμήριο άναπτύσσει σχέση δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση, ότι αυτή ασκείται κατά την αρχή της χρηστής διοίκησης, ότι διέπεται από σταθερότητα και ισχυρό νομικό πλαίσιο και δεν αιφνιδιάζει τον πολίτη-διοικούμενο, προς το δυσμενέστερο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο πολίτης-διοικούμενος γονέας παιδιού που φοιτά σε πρότυπο γυμνάσιο, ο οποίος νομιμοποιείται να προσβάλλει κάθε κανονιστική πράξη της διοίκησης ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων, μπορεί να επικαλεστεί παραβίαση των συνταγματικών αρχών της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης, διότι θεσπίζει αιφνιδιαστικά την υποχρέωση των αποφοίτων μαθητών συνδεδεμένων με πρότυπα πειραματικά λύκεια γυμνασίων σχολείων να υποστούν δοκιμασία δεξιοτήτων προκειμένου να εισαχθούν στην Α΄ τάξη του πρότυπου λυκείου, χωρίς να έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα, με συνέπεια πιθανή αποτυχία τους στη δοκιμασία αυτή να ανατρέψει τον προγραμματισμό των οικογενειών τους. Επίσης, τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε πρότυπα Γυμνάσια, υφίστανται άνιση μεταχείριση σε σχέση με μαθητές οι οποίοι φοιτούν σε μη πρότυπα γυμνάσια, καθώς οι τελευταίοι γνώριζαν ότι θα υποστούν δοκιμασία δεξιοτήτων ή εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα πρότυπα /πειραματικά λυκεια και ξεκίνησαν εγκαίρως την προετοιμασία τους, ενώ οι μαθητές των συνδεδεμένων πρότυπων σχολείων θεωρούσαν μέχρι πρότινος ευλόγως ότι δεν θα υποστούν ανάλογη διαδικασία επιλογής προκειμένου να εγγραφούν στην Α΄ τάξη του λυκείου και δεν προετοιμάστηκαν καταλλήλως. Τέλος, σε περίπτωση αποτυχίας οι μαθητές των Π.Π.Σ. θα είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, σε αντίθεση με τους μαθητές άλλων σχολείων, γεγονός που, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, είναι καταστροφικό για την ψυχολογία ενός εφήβου αλλά και παράγοντας ανάσχεσης της οποιαδήποτε μετέπειτα σχολικής πορείας του. Υποθέτω ότι οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου σας έπρεπε να σας είχαν προστατεύσει από το ολίσθημα να θέσετε προς ψήφιση μια άκρως αντισυνταγματική διάταξη, η ακύρωση της οποίας ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων, την οποία άπαντες οι γονείς των προτύπων σχολείων, σας διαβεβαιώνουμε, θα επιδιώξουμε με ζήλο, είναι βέβαιη.Τέλος, είναι περιττό νομίζω να σας επισημάνω τις ολέθριες επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των παιδιών μας που φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια..

  • 2 Μαΐου 2020, 10:16 | μια μαθήτρια

    Αξιότιμη κα υπουργέ,

    Ως μαθήτρια δευτέρας γυμνασίου σε πρότυπο σχολείο , θα ήθελα να σας εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου σχετικά με το άρθρο 18. Θεωρώ εξαιρετικά άδικο το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να ξαναδώσω εξετάσεις για να παραμείνω σε ένα σχολείο που μπήκα με την αξία και τον κόπο μου, διαβάζοντας αμέτρητες ώρες. Επιπλέον αναγκάστηκα να αλλάξω τελείως περιβάλλον, να χάσω επαφή με την παρέα μου και να κάνω μια προσπάθεια να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα, κάτι που δεν ήταν εύκολο. Ξαφνικά μας ανακοινώνετε ότι θα ξαναπεράσουμε την ίδια αγχωτική διαδικασία των εξετάσεων από το γυμνάσιο στο λύκειο για να συνεχίσουμε στο ίδιο σχολείο. Προσωπικά, αν ήξερα από την αρχή ότι η προσπάθειά μου δεν θα μου εξασφάλιζε σίγουρα και τα 6 χρόνια του γυμνασίου και του λυκείου, δηλαδή, πως στο τέλος του γυμνασίου θα διακινδύνευα να χάσω και τους καινούργιους φίλους μου για δεύτερη φορά και πολλά άλλα, ποτέ δεν θα την έκανα γιατί δεν μου αρέσει να παίζουν με την ψυχολογία μου.

    Με εκτίμηση

  • 2 Μαΐου 2020, 01:09 | Σ.Ψ.

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ, έμπειρα στελέχη του υπουργείου παιδείας,

    το άρθρο 18 του προτεινόμενου νομοσχεδίου προκαλεί δυσμενείς συνέπειες στη μαθητική κοινότητα των προτύπων γυμνασίων, εξαιρετικά δυσανάλογες σε σχέση με τα υποτιθέμενα θετικά αποτελέσματα που επιδιώκει.

    Το Γυμνάσιο και το Λύκειο ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης, ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια ενιαία οντότητα, άποψη που συνάδει με το ισχύον σήμερα θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές του πρότυπου Γυμνασίου εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στο πρότυπο Λύκειο. Το θεσμικό αυτό πλαίσιο, με βάση το οποίο εισήχθηκαν οι φοιτούντες σήμερα μαθητές στο πρότυπο γυμνάσιο, η πολιτεία οφείλει να το διατηρήσει σε ισχύ μέχρι την αποφοίτησή τους από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σεβόμενη την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος, εν προκειμένω πρωτίστως των μαθητών.
    Άλλωστε η αναγκαιότητα αυτή αναγνωρίζεται από το ίδιο νομοσχέδιο στα Πειραματικά σχολεία που η φοίτηση προβλέπεται να είναι απρόσκοπτη για έξι χρόνια.

    Αλλά πέρα από τους σήμερα φοιτούντες, εν γένει σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνεται παιδαγωγικά και επιστημονικά η ανάγκη «ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού» που επικαλείται η αιτιολογική έκθεση . Η αναφερόμενη ανανέωση δεν συνάδει με το στόχο της αριστείας καθώς οι μαθητές που εκπαιδεύονται στο συγκεκριμένο σύστημα αριστείας διακόπτουν αιφνιδίως την εκπαίδευσή τους και καλούνται άλλοι μαθητές εκπαιδευμένοι διαφορετικά να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα εντός μίας τριετίας, όπου το τρίτο έτος, όπως γνωρίζουμε, θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Τέλος, οι μαθητές του πρότυπου γυμνασίου, οι οποίοι ως γνωστόν είναι αριστούχοι, έχουν δημιουργήσει φιλίες, είναι ενταγμένοι στη μικρή σχολική τους κοινότητα και στην περίπτωση αποτυχίας τους, λόγω ενδεχομένως μιας κακής στιγμής κατά τις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο πρότυπο Λύκειο, τους εκριζώνετε βίαια από το σχολικό τους περιβάλλον και από τους φίλους τους. Μία φράση ακούμε τις τελευταίες ημέρες από αυτά τα παιδιά, και αυτή είναι «Είναι άδικο!» και είναι πραγματικά θλιβερό παιδιά δεκατεσσάρων ετών, άριστοι μαθητές, πειθαρχημένα και υπεύθυνα να αισθάνονται και να σκέφτονται ότι η πολιτεία είναι άδικη απέναντί τους.

    Για τους ανωτέρω λόγους πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη.

  • 2 Μαΐου 2020, 00:26 | Μητσοτάκης Λευτέρης

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
    Είμαι μαθητής της Α’ Γυμνασίου σε ένα από τα πρότυπα της Αθήνας. Πέρισυ πέρασα όλη την χρονιά προσπαθώντας να είμαι συνεπής και άριστος μαθητής στην ΣΤ’ δημοτικού, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμουν με εντατικό ρυθμό για τις εισαγωγικές εξετάσεις των προτύπων.
    Οι γονείς μου με έπεισαν να μπω στην δύσκολη αυτή διαδικασία, διότι έτσι θα εξασφάλιζα ένα πολύ καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης για το Γυμνάσιο, αλλά και το Λύκειο!
    Πολλές φορές είχα σκεφτεί να παρατήσω εκείνη την προσπάθεια, γιατί θα πήγαινα σε ένα καινούριο σχολείο, όπου θα έπρεπε να κάνω από την αρχή νέους φίλους και παρέες. Όμως οι γονείς μου με διαβεβαίωναν ότι από το Γυμνάσιο και μετά δημιουργούνται οι πιο σημαντικές και σταθερές φιλίες. Με κίνητρο την καλύτερη μαθησιακή μου εξέλιξή και πορεία και την προτροπή των γονιών μου, συνέχιζα να προσπαθώ και τελικά τα κατάφερα.
    Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπολογίζει την δική μου προσπάθεια και των υπολοίπων παιδιών που πέρασαν στα πρότυπα Γυμνάσια, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η επιλογή μας έγινε με δεδομένο την μετάβαση μας στο πρότυπο Λύκειο, με τις συνήθεις προαγωγικές και όχι με νέες εισαγωγικές εξετάσεις.
    Εμείς, τα παιδιά των προτύπων σχολείων, «κυνηγάμε» καθημερινά την αριστεία, καθώς το επίπεδο των συμμαθητών μας είναι πολύ υψηλό και προσπαθούμε να διακριθούμε ως οι καλύτεροι μεταξύ των καλυτέρων.
    Αυτό δεν είναι προσπάθεια για την αριστεία;
    Γιατί θα πρέπει να ξανα-κριθούμε ως άριστοι, μέσα από μία από μια δεύτερη εξεταστική διαδικασία;
    Δεν θα είναι επαρκής η τριετής φοίτησή μας στο πρότυπο Γυμνάσιο, όπου κρινόμαστε για την απόδοση και το επίπεδό μας καθημερινά, από καθηγητές που εσείς τοποθετείτε ως άξιους και ικανούς να υπηρετούν το θεσμό των προτύπων; Τι πιο έγκυρο και αξιόπιστο από αυτό υπάρχει;
    Κατά την γνώμη μου θα ήταν δικαιότερο να θεσπιστούν άλλου είδους κριτήρια για την μετάβαση μας στο πρότυπο Λύκειο. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να βάλετε κάποιο βαθμολογικό όριο, που να προκύπτει από τους μέσους όρους των τριών τάξεων του Γυμνασίου, έτσι ώστε οι μαθητές που πραγματικά προσπάθησαν να συνεχίσουν στο πρότυπο Λύκειο.
    Σε περίπτωση που το άρθρο 18 περάσει ως έχει τώρα, θα είναι σαν να έχετε υποβάλει τους μαθητές των προτύπων Γυμνασίων να ακολουθήσουν τρεις φορές την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Κάτι τέτοιο, όπως σίγουρα αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ πιεστικό και ψυχοφθόρο για εμάς και τις οικογένειες μας.

    Σας παρακαλώ πολύ να επανεξετάσετε το άρθρο 18.
    Μην απαξιώσετε την καθημερινή μας προσπάθεια στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
    Μην μας κρίνετε από μία και μόνο διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων στο Λύκειο.
    Δώστε μας κίνητρο να κυνηγάμε την αριστεία καθημερινά και όχι το αποτέλεσμα των εισαγωγικών στο πρότυπο Λύκειο.

    Με εκτίμηση,
    Ο μαθητής της
    Α’ τάξης Προτύπου Γυμνασίου,
    Ελευθέριος Μητσοτάκης

  • 1 Μαΐου 2020, 23:57 | Σ.Π.

    Δηλαδη κι αλλα φροντιστηρια στην γ γυμνασιου?Ποσο δαπανηρο κ ψυχοφθορο πια…

  • 1 Μαΐου 2020, 23:54 | Άρης Παγουρτζής

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Ως πατέρας δύο παιδιών σε πρότυπο σχολείο και ενός τρίτου που ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις, θεωρώ ότι το άρθρο 18 αδικεί και υπονομεύει την σημαντική προσπάθεια που αναλάβατε για αναβάθμιση και ενίσχυση του θεσμού των Προτύπων Σχολείων. Εξηγώ το γιατί παρακάτω:

    1. Κατ’αρχήν, η εφαρμογή του στα παιδιά που είναι ήδη στην Α’ και Β’ Γυμνασίου, αποτελεί κραυγαλέα, κατάφωρη αδικία, όπως ανέφεραν ήδη πολλοί. Τα παιδιά αυτά έχουν εξεταστεί και κριθεί σε απαιτητικές εξετάσεις, και όταν ανέλαβαν την προσπάθεια να εισαχθούν στο Πρότυπο Σχολείο γνώριζαν ότι εφ’όσον επιτύχουν θα έχουν τη δυνατότητα να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στις σπουδές τους και την καλλιέργεια των δυνατοτήτων τους, χωρίς κίνδυνο αποπομπής από το σχολείο τους και απότομης αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Αυτό αποτελούσε δέσμευση της πολιτείας την στιγμή που τα παιδιά αυτά εξετάστηκαν και πέτυχαν στα Πρότυπα Γυμνάσια. Οι κανόνες δεν μπορεί να αλλάζουν στη «μέση του παιχνιδιού». Ελπίζω ότι θα αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο καθώς θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, σωρεία δικαιολογημένων αντιδράσεων και προσφυγών και εκτιμώ ότι θα ακυρωθεί είτε στα δικαστήρια είτε στην πράξη.

    2. Σχετικά με τα υπόλοιπα παιδιά, ξεκινώντας από αυτά που θα εξεταστούν φέτος, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

    – Σκοπός των Προτύπων Σχολείων είναι να ενισχύσουν την αριστεία και τις δεξιότητες των μαθητών, προς όφελος των ιδίων και της κοινωνίας. Ένα σχολείο που θα είναι διαρκές εξεταστικό κέντρο, υπηρετεί άραγε αυτό τον στόχο; Ένα σχολείο όπου οι μαθητές του θα κινδυνεύουν με οριστική αποπομπή, αν δεν επιτύχουν σε νέες ανταγωνιστικές εξετάσεις, θα επιτρέψει στους μαθητές να βρουν χρόνο και διάθεση να καλλιεργήσουν τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά τους, καλλιτεχνικά, αθλητικά, αλλά και επιστημονικά «εκτός ύλης» των εξετάσεων (π.χ. αστρονομία, γεωγραφία, βιολογία, ρομποτική, πληροφορική); Ενδιαφέροντα που ενθαρρύνονται και προάγονται σε φημισμένα σχολεία του εσωτερικού και του εξωτερικού, και που αποτελούν απαραίτητο συστατικό των Προτύπων Σχολείων όπως προβλέπεται και από την λειτουργία των ομίλων. Και που συντελούν στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

    Είμαστε αυτονόητα υπέρ της αριστείας που υπηρετεί τον άνθρωπο και την κοινωνία. Όμως, η ηρεμία και η σταθερότητα είναι απαραίτητη για να αποδώσει ο άριστος αυτά που μπορεί και να αναπτύξει ολόπλευρα την προσωπικότητά του.

    – Εάν ψηφιστεί αυτό το άρθρο, μεταξύ των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων θα επικρατήσει ο άκρατος ανταγωνισμός, αντί του συναγωνισμού και της άμιλλας. Για παράδειγμα, θα βοηθήσει κάποιος τον συμμαθητή του να καταλάβει καλύτερα ένα δύσκολο σημείο της ύλης, όταν σε λίγο θα πρέπει να τον ανταγωνιστεί για μια θέση στο Λύκειο; Θα κασταστρέψουμε φοβάμαι το ομαδικό πνεύμα και την αλληλεγγύη των μαθητών βάζοντάς τους σε μια διαδικασία τύπου «ο θάνατός σου η ζωή μου», και μάλιστα σε πολύ ευαίσθητη ηλικία.

    – Ποιοι μαθητές και ποιες οικογένειες θα μπουν στον κόπο, το έξοδο, και την ψυχική ταλαιπωρία δύο εξετάσεων; Αυτονόητα, πολλοί θα αποφύγουν την προσπάθεια εισαγωγής στο Γυμνάσιο, με κίνδυνο επιστροφής μετά από 3 χρόνια στο σχολείο της γειτονιάς (και μάλιστα με την «ρετσινιά» του αποτυχημένου), και θα εστιάσουν στην εισαγωγή τους στο Λύκειο. Όσοι έχουν τη δυνατότητα πιθανότατα θα επιλέξουν την ασφάλεια κάποιων καλών ιδιωτικών σχολείων, που συχνά προσφέρουν υποτροφίες σε επιτυχόντες των προτύπων. Προφανής κίνδυνος τα δημόσια Πρότυπα Γυμνάσια να οδηγηθούν σε απαξίωση, μαρασμό και τελικά σε de facto κατάργηση. Αυτό θέλουμε;

    Κυρία Υπουργέ, είμαι βέβαιος ότι με την ευθυκρισία που σας διακρίνει θα διαπιστώσετε ότι μια τέτοια ρύθμιση αντίκειται στην κοινή λογική, την αξιοπιστία της πολιτείας και του υπουργείου, και το συμφέρον της κοινωνίας, και θα αποσύρετε τη σχετική διάταξη του άρθρου. Δεν μπορώ να διανοηθώ κάτι διαφορετικό.

  • 1 Μαΐου 2020, 23:48 | Ε.Π

    Η μόνη λογική των εξετάσεων στα Πρότυπα μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου είναι η ενίσχυση των φροντιστηρίων και η αποδυνάμωση του θεσμού των Προτύπων. Αυτό επιδιώκετε; Για να μην αναφερθώ στο προφανές, ότι όποιος εισηγήθηκε αυτό το μέτρο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν του την ψυχολογία των εφήβων και τις επιπτώσεις από μια πιθανή ακούσια αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος – άρα μήπως να ξανά-αξιολογήσετε- αντί για τους μαθητές των Προτύπων- την καταλληλότητα των ανθρώπων που συμβουλεύουν σε θέματα παιδείας;

  • 1 Μαΐου 2020, 23:43 | Λένα Χρηστέα

    Παρακαλούμε να λάβετε υπόψιν ότι τα παιδιά του Γυμνασίου έχουν άλλες δραστηριότητες και άλλα ενδιαφέροντα, που πρέπει να εστιάσουν από το να προετοιμάζονται για να δώσουν ακόμη μια φορά μια εξέταση για να φοιτήσουν στο ίδιο σχολείο.

  • 1 Μαΐου 2020, 23:34 | Θ.Π.

    Είμαι μαθητής της ΣΤ’ Τάξης και εδώ και κάποιους μήνες προετοιμάζομαι για να περάσω τις εισαγωγικές εξετάσεις ενός πρότυπου σχολείου.Τώρα πια προβληματίζομαι (αν ισχύσει το άρθρο 18) αν θα δώσω εξετάσεις, επειδή, αν περάσω, θα πρέπει μετά από τρία χρόνια να ξαναδώσω εξετάσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα χάσω πολλούς από τους φίλους μου. Επίσης,τα παιδιά που έχουν περάσει τις εξετάσεις ήδη και που ήξεραν πως θα μείνουν σε αυτό το σχολείο για 6 χρόνια είναι άδικο να ξαναδώσουν εξετάσεις.

  • 1 Μαΐου 2020, 23:29 | Σωτηρία Ντάντου

    O HOMO UNIVERSALIS ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΑ ΕΔΩ;
    Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της Παιδείας στην χώρα μας, ακρογωνιαίου λίθου για τη δημιουργία ικανών, ώριμων, ενεργών και ισορροπημένων πολιτών.
    Όμως το άρθρο 18, με τη θεσμοθέτηση ανταγωνιστικών εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Λύκεια για τους μαθητές που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα Γυμνάσια, μετά από επιτυχείς απαιτητικές εισαγωγικές εξετάσεις στην Α’ Γυμνασίου, απομακρύνει τον στόχο αυτό.
    Τα παιδιά κρίθηκαν ως άριστοι κατά την εισαγωγή στο Γυμνάσιο, έχουν πολλαπλές διακρίσεις στα χρόνια του Γυμνασίου ως άριστοι και εξαιρετικές επιδόσεις στις πανελλαδικές ως άριστοι! Άραγε πόση και τι είδους αριστεία χρειάζεται μια χώρα;
    Μήπως χρειάζεται άριστα μυαλά αλλά και » καθολικούς» ανθρώπους; Που παράλληλα με τις εξαιρετικές τους ικανότητες θα γνωρίζουν και θα εκτιμούν και άλλους τομείς του επιστητού πέρα από την εξειδίκευσή τους, θα έχουν αναπτύξει τα ταλέντα τους στον αθλητισμό, την τέχνη, που θα μπορούν να δουν πέρα από τις ατομικές επιτυχίες τους και θα αφουγκράζονται την κοινωνία που ζουν, θα σέβονται τους θεσμούς και θα προσφέρουν στην πολιτεία; Που θα μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη αλλά όχι μονομερή ζωή και θα δημιουργήσουν μια ισορροπημένη κοινωνία;
    Μπορούν οι αλλεπάλληλες, ανταγωνιστικές και στείρες εξετάσεις με τη συνακόλουθη έμφαση στα δυο-τρία εξεταζόμενα γνωστικά αντικείμενα, η διατάραξη του σταθερού σχολικού περιβάλλοντος στην ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας (μάλιστα εκ των υστέρων για τους ήδη φοιτούντες), οι πιεστικές οικονομικές και ψυχολογικές συνθήκες στην οικογενειακή ζωή από την αναπόφευκτη εξάρτηση από τα φροντιστήρια, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη κριτικού και ερευνητικού πνεύματος, δημιουργικών, ολοκληρωμένων και υγιών προσωπικοτήτων;
    Το Ν/Σ αναβάθμισης της Παιδείας οφείλει να επιδιώξει την ποιότητα της αριστείας όχι την εξουθένωση και αποκοπή αρίστων μαθητών από τη ζωή έναντι της ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού και των ίσων ευκαιριών. Αυτό άλλωστε το προβλέπει ήδη με την αύξηση του αριθμού των Προτύπων ενώ παράλληλα ισχύει ήδη αύξηση των τμημάτων στην Α’ Λύκειου σε κάποια πρότυπα, μέτρο που θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλα.
    Παρακαλούμε για την απόσυρση του άρθρου 18!

  • 1 Μαΐου 2020, 23:25 | Ειρήνη

    Σεβαστείτε την ψυχολογική κατάσταση των μαθητών… Πόσες πιέσεις να αντέξουν πια…έδωσαν μία φορά εξετάσεις με την προοπτική να τελειώσουν στα Αναβρυτα και το Λύκειο. Δημιουργήστε περισσότερα Πρότυπα Λύκεια αν θέλετε να ενταχθούν σε αυτά κ τα πειραματικά.
    Ειρήνη Ανδρεαδάκη

  • 1 Μαΐου 2020, 23:17 | Μαριάνθη

    Αγαπητέ παραλήπτη,
    Είναι λογικό να διώχνετε τους νυν μαθητές των προτύπων για να αδειάσουν θέσεις να έρθουν άλλοι; Κρατείστε τους, εφόσον έχουν ήδη κερδίσει τη θέση τους και φτιάξτε περισσότερα Πρότυπα Λύκεια, να έρθουν κι άλλοι άριστοι μαθητές…
    Ευχαριστώ,
    ΜΔ

  • 1 Μαΐου 2020, 22:59 | Ε.Χ

    Αξιοτιμη κυρια υπουργε,
    Ειμαι πατερας κοριτσιου πεμπτης δημοτικου.
    Παρακολουθω τις αλλαγες στα προτυπα σχολεια και δεν σας κρυβω οτι σχετικα με την επιλογη των μαθητων ειμαι αρκετα προβληματισμενος.
    Σκοπευω/σκοπευα(θα εξαρτηθει απο το νομοσχεδιο) να προετοιμασω του χρονου το παιδι μου για την εισαγωγη του στο προτυπο γυμνασιο Αναβρυτων.
    Ομως ποιος γονιος θα παρει την αποφαση να υποβαλει το παιδι του σε διαδοχικες πανελλαδικες εξετασεις σε τοσο τρυφερη ηλικια;Ειδικα για την εισαγωγη στην α γυμνασιου δεν εχει να χασει τιποτα,μονο να κερδισει.Γιαυτο και θεωρω υγειη αυτη την φαση του διαγωνισμου.Εαν αποτυχει δεν θα το μαθει κανεις και θα συνεχισει στο γυμνασιο της γειτονιας μας με τους φιλους της.
    Οι εξετασεις ομως απο την γ γυμνασιου στην α λυκειου ειναι καταστροφικες.Δεν υπαρχει γονιος που θα επετρεπε να τις υποστει το παιδι του.
    Εαν αποτυχει στην ηλικια των 14 χανει τα παντα.Ουσιαστικα αποβαλλεται απο το σχολικο του περιβαλλον.
    Υπουργε εσεις με τοσο βαρυ βιογραφικο εαν εχετε συνειδητοποιησει αυτη την βαρβαροτητα των εξετασεων και το επικροτειτε τοτε θα μας βρειτε απεναντι σας.Διορθωστε τα κακως κειμενα του νομοσχεδιου σας λαμβανοντας ως αρωγη την πληθωρα σχολιων της διαβουλευσης.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:57 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΕΚΟΣ

    Αγαπητή κα Υπουργέ,
    Θα ήθελα να σας εκφράσω την δυσαρέσκειά μου σαν γονέας μαθητή της Α’Γυμνασίου στο Πρότυπο σχολείο Βαρβάκειο σχετικά με το Άρθρο 18.Ειναι άδικο και αντισυνταγματικο να υποβάλλεται τα παιδιά μας σε νέα δοκιμασία εξετάσεων ενώ ήδη διαγωνιστηκαν με αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων και κατάφεραν την εισαγωγή τους στο συγκεκριμένο σχολείο και φυσικά με την 6ετη προϋπόθεση φοίτησης. Διότι και εμείς όπως και οι περισσότεροι στα πρότυπα, ξενιτευτηκαμε από την γειτονιά μας και καταβαλλουμε καθημερινά μεγάλο αγώνα λόγω απόστασης, προκειμένου να προσφέρουμε ότι καλύτερο στο παιδί τους.Επισης θα ήθελα να λάβετε υπόψιν σας το πρόβλημα που δημιουργήσει στην ψυχολογία των παιδιών μας μια πιθανή αποτυχία και επιστροφή στο σχολείο της γειτονιάς ως ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν στο κατά τα άλλα σωστό Νομοσχέδιο να αφαιρέσετε το συγκεκριμένο άρθρο και να δημιουργήσετε περισσότερα Πρότυπα σχολεία δίνοντας την ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών να φοιτησουν σε αυτά.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:52 | Ελευθέριος Μουρούζης

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
    Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε, το άρθρο 18 που αφορά στην επαναξιολόγηση των μαθητών, που έχουν εισαχθεί με εξετάσεις στα πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια.
    Θα ήταν πιο σωστό η μετάβαση από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο να γίνεται χωρίς εξετάσεις.
    Μαθητές οι οποίοι φοιτούν ήδη σε πρότυπα γυμνάσια, πρέπει να περνούν χωρίς εξετάσεις σε πρότυπα λύκεια, ειδικά εκείνοι οι μαθητές που έχουν από ένα βαθμό και άνω. Αυτός ο τρόπος αξιολόγησης είναι δικαιότερος, αφού είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας του μαθητή και όχι αποτέλεσμα μιας τρίωρης εξέτασης μόνο. Επίσης αποτελεί σοβαρό κίνητρο για τους μαθητές που φοιτούν ήδη σε πρότυπα σχολεία.
    Εν κατακλείδι, θα πρέπει να γίνει ακύρωση αυτής της διάταξης και τροποποίηση της.

    Με εκτίμηση
    Ελευθέριος Μουρούζης.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:48 | Παντελής

    Κυρία κεραμέως με έκπληξη ομολογουμένως μας ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να γράφουμε εξετάσεις για να περνάμε σε ένα πρότυπο λύκειο. Προσωπικά μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες τις οποίες θα χαιρομουν αν διαλευκάνατε.

    1. Γιατί κάνετε τα πρότυπα σχολεία εξεταστικά κέντρα;
    2. Δεν γνωρίζετε πως τα παιδιά θα αναγκαστούν να ασχολούνται μόνο με 2 μαθήματα;
    3. Τα παιδιά που έχουν μπει σε πρότυπα σχολεία γιατί τους αλλάζετε το 6ατές πρόγραμμα σπουδών τους και τα υποβάλλετε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων;

    Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι με το Άρθρο 18 δεν αναπτύσσεται ο θεσμός της παιδείας, κάτι για το οποίο προσπαθεί, αντίθετα είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ξανασκεφτειτε λόγω του ότι δεν βοηθαει την παιδεία μας.

    Μαθητής ο οποίος αναζητά διάλογο με την υπουργό

  • 1 Μαΐου 2020, 22:45 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΡΙΓΟΣ

    Κοινή συνισταμένη των σχολίων είναι ότι δεν υπακούει σε κάποια παιδαγωγική ή άλλη λογική το να επανυποβάλλονται σε εξετάσεις για την εισαγωγή στην Α’ Λυκείου παιδιά που έχουν ήδη εισαχθεί με εξετάσεις στην Α’ Γυμνασίου. Οι λόγοι έχουν εκτεθεί διεξοδικά από τους προλαλήσαντες και δεν χρειάζεται να επαναληφθούν. Τούτο δεν αφορά μόνο τις οικογένειες των παιδιών αυτών, οι οποίες ευλόγως αναστατώνονται και εξανίστανται, αλλά και όλους εμάς που έχουμε παιδιά στο Δημοτικό (δημόσιο σχολείο) και θα θέλαμε να τα δούμε να φοιτούν σε κάποιο Πρότυπο Σχολείο, εφόσον το αξίζουν.

    Εφόσον επιδίωξη του Υπουργείου είναι να δοθεί η ευκαιρία εισαγωγής σε Πρότυπο Σχολείο και σε παιδιά που το αποφασίζουν όσο φοιτούν στο Γυμνάσιο, η λύση δεν είναι να «αποβάλλονται» οι ήδη φοιτούντες ώστε να «αδειάζουν» οι απαιτούμενες θέσεις, ώστε να ανακυκλώνεται (;) το έμψυχο δυναμικό, αλλά πολύ απλά να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις και υποδομές Πρότυπων Σχολείων για τους ενδιαφερόμενους!

    Μακάρι να υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον για προαγωγή των αξιών της αριστείας και συμμετοχή πολλών παιδιών στη διαδικασία αυτή. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για να προσφέρει το αγαθό αυτό σε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται, όχι να μοιράζει «εισιτήρια» με το σταγονόμετρο.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:44 | Αριστούχος μαθητής Γυμνασίου, Α.Τ.

    Αξιώτιμη κυρία Υπουργέ,
    είμαι μαθητής ενός δημόσιου Γυμνασίου σε επαρχιακή πόλη της χώρας μας με επιτυχία σε διαγωνισμούς Μαθηματικών (Θαλής) και Φυσικής (Αριστοτέλης). Ο μέσος όρος επίδοσής μου σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου είναι 20, από το πρώτο τετράμηνο της Α’ Γυμνασίου. Αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να εκφράσω τη θέση μου πάνω σε διάφορες απόψεις που διαμορφώνονται.
    Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η λειτουργία 24 προτύπων Λυκείων στη χώρα, άρχισα να μελετώ σε καθημερινή βάση, προκειμένου να καταλάβω μία θέση στο νεοσύστατο Πρότυπο Λύκειο της πόλης μου. Διαβάζω, όμως, τις τελευταίες μέρες τα αιτήματα διαφόρων γονέων και συμμαθητών μου που φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια και επιθυμούν να εισαχθούν στα Πρότυπα Λύκεια, χωρίς εξετάσεις γνωρίζοντας, βέβαια, εξαρχής ότι δεν υπάρχει διασύνδεση με Πρότυπα Λύκεια.
    Αναμφισβήτητα, θα αισθανθώ αδικία και απόρριψη, εάν μειωθούν οι θέσεις προς διεκδίκηση. Από την πρώτη στιγμή, μάλιστα, που παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο, τονίστηκε ότι τα Πρότυπα Λύκεια αποσκοπούν στην ανάδειξη της αριστείας και την καλλιέργεια της καινοτομίας. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι σώφρον ΟΛΟΙ οι μαθητές να περάσουν από την προβλεπόμενη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Δε μπορούμε να μιλάμε για αριστεία στα Πρότυπα Λύκεια και ισότητα αναφορικά με την εισαγωγή των μαθητών σ’ αυτά, όταν, οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται.
    Εύχομαι να λάβετε σοβαρά υπόψη το μήνυμά μου και να προχωρήσετε στην διεξαγωγή εισαγωγικών εξετάσεων για ΟΛΟΥΣ τους ενδιαφερόμενους μαθητές, στη βάση παροχής ίσων ευκαιριών.

    Με εκτίμηση,
    Μαθητής Γυμνασίου Α.Τ.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:40 | Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής

    Η παρ. 5 εδ. β’ περί μετακύλισης συνολικών δαπανών και εξόδων μετακίνησης των μαθητών ΠειΣ στους γονείς τους είναι ευθέως αντισυνταγματική κατ’άρ. 16 και 21 Συντάγματος. Αντιθέτως πρέπει να περιληφθεί μέριμνα για δημιουργία και λειτουργία δωρεάν ξενώνων και εστιών του ΥΠΑΙΘ για τα ΠΣ και τα ΠειΣ : για τα ΠΣ και ΠειΣ εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης και μεγάλων αστικών κέντρων αυτό κατ’άρ. 101 Συντάγματος είναι μονόδρομος. Περαιτέρω οι παρ. 18-22 περί υπηρεσιακού καθεστώτος των απασχολουμένων στα ΠΣ και ΠειΣ πρέπει να αποσυρθούν πλήρως και να τύχουν εξ αρχής επεξεργασίας : «Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία» και υπηρεσιακά κενά, καλύψεις με «πατέντες», υπηρεσιακές καταστάσεις του τύπου «δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο» … ΔΕΝ νοούνται! Οι ειδικώς επιλεγόμενοι Καθηγητές των ΠΣ και ΠειΣ πρέπει να αφοσιώνονται στο Σχολείο ΤΟΥΣ και μόνο και επί της εύορκης αφοσίωσης αυτής να αξιολογούνται.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:28 | Τ.Σ.

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
    Ως μητέρα που έκανε συνειδητά την επιλογή να συμμετέχει το παιδί της στη κλήρωση για το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, ήταν ακριβώς για την διδασκαλία, για την εκμάθηση μέσα από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τρόπο του Πειραματικού Σχολείου και των καθηγητριών και καθηγητών του και για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών του στο συνδεδεμένο 2ο Πειραματικό Λύκειο χωρίς εξετάσεις εισαγωγικές χωρίς κληρώσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ήρεμη και ισορροπημένη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, των επιδιώξεων του και της μαθησιακής του εξέλιξης και εν τέλει να βρει το στόχο του, χωρίς την πίεση της Αριστείας.
    Εκφράζω τη απόγνωσή μου και τη δυσαρέσκειά μου τόσο για την αιφνίδια απόφαση να μετατραπεί σε πρότυπο, και ακολούθως για την απόφαση να σταματήσει η διασύνδεση μεταξύ των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης Γυμνάσιο-Λύκειο και για τις εξετάσεις για εισαγωγή στο Λύκειο, η άδικη και εσφαλμένη διάταξη των εξετάσεων εισαγωγής, εάν και εφόσον ισχύσει, θα πρέπει να αφορά ΜΟΝΟ τους νεοεισαχθέντες μαθητές απο το σχολικό έτος 2020-2021 και όσοι μαθητές φοιτούν ήδη, δηλαδή οι μαθητές που φοιτούν αυτή τη στιγμή στην α΄ και β’ τάξη του 2ου Πειραματικού (πρότυπου) Γυμνασίου Αθηνών να συνεχίσουν χωρίς εξετάσεις τις σπουδές τους στο 2ο Πειραματικό (πρότυπο) Λύκειο Αθηνών σύμφωνα με τους όρους της παρ. 1 του άρθρου 81 του ν. 4610/2019.

    Αν γνώριζα την επερχόμενη αλλαγή του χαρακτήρα του συγκεκριμένου Γυμνασίου και ότι το παιδί μου επρόκειτο να περάσει τη διαδικασία τέτοιων απαιτητικών εξετάσεων, σίγουρα δεν θα αποτελούσε για την οικογένειά μας επιλογή.

    Με κάθε σεβασμό
    Μία μητέρα που το παιδί της είναι σε Πειραματικό Γυμνάσιο.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:17 | Ηρακλής Αργυρός

    Ας παραθέσουμε κάποια αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν τα προβλήματα του σκεπτικού της αιτιολογικής έκθεσης στο άρθρο 18.

    Α) Επειδή στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι με τη διενέργεια εξετάσεων στις εισαγωγικές τάξεις τόσο του Γυμνασίου, όσο και του Γενικού Λυκείου «Στόχος είναι η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού, που φοιτά σε Πρότυπα Σχολεία, ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους στον συγκεκριμένο τύπο σχολείου», αναφέρω τα παρακάτω.

    Αυτό ακριβώς γίνεται στα Ανάβρυτα όπου κάθε χρόνο δημιουργείται ένα επιπλέον τμήμα στην Α’ Λυκείου μετά από εισαγωγικές εξετάσεις και έτσι τα τμήματα από 3 που είναι στο Γυμνάσιο (78 μαθητών) γίνονται 4 στο Λύκειο (108 μαθητών). Προσοχή: οι επιπλέον 30 μαθητές που εισάγονται προστίθενται στους 78 μαθητές που εγγράφονται αυτοδικαίως από το Γυμνάσιο.

    Το ίδιο γίνεται και στο Βαρβάκειο, όμως 1 φορά κάθε 3 χρόνια. Έτσι στο Βαρβάκειο Λύκειο, κάθε 3 χρόνια εισάγονται με εισαγωγικές εξετάσεις 24 μαθητές επιπλέον των 96 μαθητών που αυτοδικαίως εγγράφονται στην Α Λυκείου από το Γυμνάσιο. Επομένως στο Βαρβάκειο Λύκειο δύο από τις τρεις τάξεις έχουν από 4 τμήματα (96 μαθητών) και μία τάξη έχει 5 τμήματα (120 μαθητών).
    Για παράδειγμα, το σχολικό έτος 2019-2020 η Α’ τάξη Λυκείου έχει 120 μαθητές και οι Β και Γ τάξεις έχουν από 96 μαθητές.

    Για να μην υπάρχει κάποια παρανόηση, επισημαίνω πάλι ότι στην Α’ Λυκείου εισάγονται στα Ανάβρυτα κάθε χρόνο τουλάχιστον 30 επιπλέον ΝΕΟΙ μαθητές και στο Βαρβάκειο κάθε 3 χρόνια τουλάχιστον επιπλέον 24 ΝΕΟΙ μαθητές σε αντίστοιχες ΝΕΕΣ θέσεις. Σε αυτούς προστίθενται και οι μαθητές που καλύπτουν τυχόν κενούμενες θέσεις.

    Δεν γνωρίζω τι γίνεται σε άλλα Πρότυπα Σχολεία, αλλά μια τέτοια λύση αν εφαρμοζόταν κάθε χρόνο σε όλα τα Πρότυπα Λύκεια θα έδινε μια λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει από το άρθρο 18, ενώ θα εξυπηρετούσε τον στόχο που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Προφανώς χρειάζονται επιπλέον πόροι για να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά κάθε μεταρρύθμιση έχει επιπλέον κόστος και πάντως δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των μαθητών που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια.

    Β) Επίσης στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η πρόβλεψη εξετάσεων για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη κάθε βαθμίδας των σχολείων αυτών θα προάγει τη διαρκή αυτο-βελτίωση των μαθητών, καθώς και τη μεθοδικότερη και συστηματικότερη καλλιέργεια και ανέλιξη των ιδιαίτερων μαθησιακών τους δυνατοτήτων, κλίσεων και ταλέντων.

    Αξίζει να αναφέρουμε κάποια στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επιδόσεις των μαθητών στις εισαγωγικές εξετάσεις Πρότυπων Γυμνασίων και Πρότυπων Λυκείων (όπου έγιναν) για το σχολικό έτος 2019-2020:

    Ανάβρυτα Γυμνάσιο: Θέσεις 78 – Έκαναν αίτηση: 873 – Έδωσαν: 820 – Βάση Εισαγωγής: 95,5
    Ανάβρυτα Λύκειο: Θέσεις 31 – Έκαναν αίτηση: 271 – Έδωσαν: 146 – Βάση Εισαγωγής: 80
    Βαρβάκειο Γυμνάσιο: Θέσεις 96 – Έκαναν αίτηση: 751 – Έδωσαν: 706 – Βάση Εισαγωγής: 93,5
    Βαρβάκειο Λύκειο: Θέσεις 24 – Έκαναν αίτηση: 125 – Έδωσαν: 76 – Βάση Εισαγωγής: 74
    Ευαγγελική Σχολή Γυμνάσιο: Θέσεις 78 – Έκαναν αίτηση: 654 – Έδωσαν: 615 – Βάση Εισαγωγής: 93,5
    Ιωνίδειος Σχολή: Θέσεις 108 – Έκαναν αίτηση: 603 – Έδωσαν: 569 – Βάση Εισαγωγής: 88,5

    Σε ποια αυτό-βελτίωση αποσκοπείτε ακριβώς; Τα παιδιά του Γυμνασίου έχουν άλλες δραστηριότητες και άλλα ενδιαφέροντα που πρέπει να εστιάσουν από το να προετοιμάζονται για να δώσουν ακόμη μια φορά μια εξέταση για να φοιτήσουν στο ίδιο σχολείο.

  • 1 Μαΐου 2020, 22:08 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ

    Θα έπρεπε νομίζω να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις για το θέμα , όπως
    η πολύ ενδιαφέρουσα και στοχευμένη πρόταση της εκπαιδευτικού στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (https://www.kathimerini.gr/1076279/article/epikairothta/ellada/epilogh-ma8htwn-sta-protypa-sxoleia) που ορίζει ότι για να προαχθεί καποιος από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Λύκειο θα πρέπει να έχει επιτύχει
    ένα ελάχιστο βαθμό κατά την διάρκεια των 3 ετών φοίτησης.

    Παρατίθενται το εν λόγω άρθρο:

    Από το προς διαβούλευση νομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως γεννάται το ερώτημα που αφορά στην επιλογή των μαθητών προς φοίτηση στα ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (άρθρο 18): Οι εισαγωγικές εξετάσεις γιατί να διενεργούνται και κατά τη μετάβαση του μαθητή από το Δημοτικό Σχολείο στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο;

    Η λέξη αριστεία προέρχεται από τη ρίζα του ρήματος αραρίσκω, που σημαίνει συνδέω, συνταιριάζω, συναρμόζω, χτίζω, τακτοποιώ, διευθετώ. Εκφράζει τη σπουδαία επίδοση ή τη διάκριση σε κάποιον τομέα, την καλλιέργεια ικανοτήτων/ δεξιοτήτων μέσα από αυτογνωσία και μεταγνώση. Νοηματοδοτεί τον αγώνα για τη δόμηση της προσωπικότητας, ώστε αυτός ο αγώνας να είναι ωφέλιμος και χρήσιμος για το άτομο, αλλά και για τη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου.

    Από διεθνείς μελέτες, οι µαθητές, οι οποίοι επιλέγονται σε σχολεία που προωθούν την καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας, επιδεικνύουν υψηλή νοητική – κριτική ικανότητα, ειδική ακαδηµαϊκή επίδοση, δηµιουργικό τρόπο σκέψης, ηγετική ικανότητα, έφεση στις τέχνες και στον ψυχοκινητικό τοµέα. Διαθέτουν αυτοπειθαρχία, έχουν προσήλωση στο στόχο, στην έννοια του καθήκοντος και του δικαίου.

    Οι μαθητές, λοιπόν, οι οποίοι θα επιτύχουν την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο, υποθετικά θα διαθέτουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Η συνεχής επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να ανταποκριθούν στις ειδικές εκπαιδευτικές και συναισθηματικές ανάγκες των χαρισματικών μαθητών τους.

    Η διαδικασία της μάθησης θα πρέπει να προωθείται διαλεκτικά με το περιεχόμενο της γνώσης, να καταστρώνεται σαφής εκπαιδευτική στρατηγική, να υπάρχει εγρήγορση και ανατροφοδότηση αμφοτέρων. Για τους καθηγητές πρόκληση θα είναι οι μαθητές τους να γίνονται ολοένα καλύτεροι και να εκδιπλώνουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους (παιδαγωγικές συνεδριάσεις από καθηγητές τμήματος, portfolio, αθροιστική και διαμορφωτική αξιολόγηση, εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα μάθησης). Άρα η επίδοσή τους θα αναμένεται να είναι υψηλή. Αυτό θα διαφαίνεται και από τις προαγωγικές τους εξετάσεις.

    Η επανάληψη, λοιπόν, των εξετάσεων για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο δεν χρειάζεται. Ο τελικός βαθμός επίδοσης μπορεί να συνάγεται από το άθροισμα των βαθμών των ενδεικτικών των τριών τάξεων του Γυμνασίου. Όταν ο βαθμός ενός μαθητή είναι κατώτερος του 14 (ενδεικτικά), ο μαθητής δεν θα διατηρεί το δικαίωμα να παραμείνει στο Π.Σ. και η θέση του για το Λύκειο θα προκηρύσσεται με εισαγωγικές εξετάσεις. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των τριών ετών του Γυμνασίου λειτουργεί παιδαγωγικά. Καταγράφει και ποσοτικοποιεί πληροφορίες για το άτομο, εντάσσοντάς το σε ιεραρχικά σχήματα και σχέσεις. Ο μαθητής παρωθείται να συνδέσει την προσπάθεια, τη σκόπιμη και την προγραμματισμένη δραστηριότητα με το αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί και εκπαιδευτικό ζητούμενο.

    *Αιμιλία Βλαχογιάννη Ph.D, π. Διευθύντρια Βαρβακείου Γυμνασίου, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής

  • 1 Μαΐου 2020, 21:48 | Μια μητέρα

    Για ποιο λόγο πρέπει να τρομοκρατούνται οι έφηβοι μαθητές των προτύπων Γυμνασίων; Πού είναι φροντίδα του κράτους στην ευημερία αυτών των αυριανών πολιτών;

  • 1 Μαΐου 2020, 21:46 | σκεπτόμενη πολίτης

    Για ποιο λόγο πρέπει να τρομοκρατούνται οι έφηβοι μαθητές των προτύπων Γυμνασίων

  • 1 Μαΐου 2020, 21:14 | ΤΖΙΟΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Άρθρο 11 – Πρότυπα Σχολεία
    1. Τα Π.Σ. είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    2. Σκοποί των Π.Σ. είναι ιδίως:
    α) η καλλιέργεια της αριστείας και της καινοτομίας,

    Άρθρο 18 Επιλογή μαθητών
    1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων.

    Άρα, σύμφωνα Με το Άρθρο 18 στο νέο νομοσχέδιο για να επιτευχθεί η αριστεία των καλών και αξιόλογων μαθητών χρειαζεται:

    α) «Πανελλήνιες» εξετάσεις στην ΣΤ Δημοτικού για φοίτηση στο Πρότυπο Γυμνάσιο
    β) «Πανελλήνιες» εξετάσεις στην Γ Γυμνασίου για φοίτηση στο Πρότυπο Λύκειο
    γ) Πανελλήνιες εξετάσεις στην Γ Λυκείου για φοίτηση στο Πανεπιστήμιο.

    (Η λέξη «Πανελλήνιες» στο α) και β) δεν είναι υπερβολή εφόσον η αναλογία επιτυχιας είναι 1/10, μικρότερη δηλαδη από ο,τι στις Πανελλήνιες της Γ Λυκείου)

    Ερώτηση 1η:
    Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα σε τρία χρόνια σε έναν άριστο μαθητή, που εισάγεται στο Πρότυπο Γυμνάσιο, η ιδέα και οι πρακτικές της αριστείας, οταν αυτός θα γνωρίζει ότι για λόγους «κινητικότητας», «ανανέωσης» και «ισονομιας» έχει μπροστά του άλλη μια δοκιμασία πανελληνίων εξετάσεων για να συνεχίσει σε Πρότυπο Λύκειο;

    Ερωτηση 2η:
    Πώς τα ΠΣ θα επιτύχουν τους σκοπούς τους, να καλλιεργήσουν στους μαθητές τους την αριστεία και την καινοτομία σε διάστημα τριετίας εφόσον εκείνοι θα ανανεώνονται, αλλά θα έχουν ξεκινήσει φροντιστήρια από την πρώτη τάξη με μόνο σκοπό την επιτυχία στις επόμενες Πανελλήνιες;

  • 1 Μαΐου 2020, 21:13 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ

    Προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου
    Ως γονέας μαθητή που φοιτά στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε δημόσιο σχολείο, επιθυμώ να διατυπώσω την έκπληξη , την αναστάτωση και αγωνία της οικογένειάς μου διαβάζοντας το άρθρο 18.
    Πρωτίστως, η πολιτεία και οι δημοκρατικοί θεσμοί της εμφανίζονται αναξιόπιστοι αφού αιφνιδίως, αυθαίρετα και μεσούσης της σχολικής χρονιάς, κάποιες σταθερές μεταβάλλονται, με αποτέλεσμα οι επιλογές και οι αποφάσεις που έχουν λάβει τα παιδιά και οι οικογένειές τους για την εκπαιδευτική τους πορεία να ακυρώνονται μονομερώς από ενέργειες των ιθυνόντων. Η απόφαση να επιδιώξουν τα παιδιά μας την εισαγωγή σε κάποιο πρότυπο σχολείο βασίστηκε σε ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που ξεκάθαρα καθόριζε ότι η φοίτησή τους θα είναι ενιαία και θα αφορά τόσο το Γυμνάσιο ,όσο και το Λύκειο με άμεση μετάβαση από το Γυμνάσιο προς το Λύκειο .Στερείται, λοιπόν, λογικών και ουσιαστικών επιχειρημάτων η αιτιολογική έκθεση, όταν σε μαθητές που έχουν ήδη εισαχθεί με απαιτητικές και αδιάβλητες εξετάσεις και προοπτική φοίτησης την εξαετία (γυμνάσιο-λύκειο) να επιβάλλεται αιφνιδιαστικά εντός της ίδιας βαθμίδας επανεξέταση, προκειμένου να παραμείνουν στο σχολείο τους. Αμφισβητείται ,δε, το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο, τόσο των διδασκόντων, οι οποίοι σημειωτέον έχουν αξιολογηθεί, όσο και της ίδιας της σχολικής μονάδας , η οποία , τι ειρωνεία, έχει αξιολογηθεί και χαρακτηριστεί ως ΠΡΟΤΥΠΟ σχολείο !! Οι δε μαθητές, τι ακριβώς, καλούνται να αποδείξουν; Το πόσο άριστοι παραμένουν;
    Ας σημειωθεί , ότι η εκπαιδευτική πράξη και διαδικασία είναι αμφίδρομη σχέση και χωρίς αφοσιωμένους μαθητές ,τέτοια σχέση δεν ευδοκιμεί, όσο καινοτόμες και βέλτιστες διδακτικές πρακτικές προτίθενται να εφαρμόζουν οι διδάσκοντες σε τέτοια σχολεία. Απαιτείται αδιάκοπο ενδιαφέρον, αφοσίωση και ισχυρά εσωτερικά κίνητρα από αυτά τα δεκατετράχρονα παιδιά που φοιτούν σε πρότυπα. Οι μαθητές αυτοί αξιολογούνται και κρίνονται καθημερινά εντός ενός ιδιαίτερα απαιτητικού εκπαιδευτικού πλαισίου, επιτυγχάνουν υψηλούς σχολικούς βαθμούς, καλλιεργούν τις κλίσεις και δεξιότητές τους και την κριτική τους σκέψη συμμετέχοντας σε ομίλους αριστείας , εκπροσωπώντας επάξια το σχολείο τους σε διαγωνισμούς και σε ποικίλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.
    Μήπως δεν είναι αρκετά;
    Μήπως όντως τελικά η αριστεία είναι ρετσινιά;
    Επιπλέον, με ποια λογική οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων καλούνται να διεκδικήσουν την εγγραφή τους στο συνδεδεμένο πρότυπο λύκειο μέσω απαιτητικών εξετάσεων, ενώ οι μαθητές των πειραματικών γυμνασίων μέσω μίας και μόνο κλήρωσης εξασφαλίζουν την εξαετή τους φοίτηση σε γυμνάσιο και λύκειο; Υπάρχει πρόνοια για τους μαθητές της Α ’και Β’ Γυμνασίου των Πειραματικών καθώς και αυτών που θα χαρακτηριστούν Πρότυπα ώστε να «μην τους αιφνιδιάσει» η νομοθεσία.
    Τα παιδιά των Προτύπων που έχουν ήδη περάσει από απαιτητικές εξετάσεις και ήδη φοιτούν σε αυτά δεν αιφνιδιάζονται;;;;
    Άρα η τύχη και μία ζαριά λαμβάνουν πρόσθετη αξία και αναγνώριση έναντι της αριστείας;
    Τέλος αλλά εξίσου σημαντικό, είναι περιττό να αναφέρουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η αναίτια και αιφνίδια αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε αυτή την ευαίσθητη ηλιακή φάση, όπως τονίζουν καθημερινά στην χώρα μας τόσοι επιστήμονες και εκπρόσωποι των αρμόδιων δομών ψυχικής υγείας επισκεπτόμενοι σχολικές μονάδες της χώρας. Εξάλλου, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος αποτελεί το έσχατο παιδαγωγικό μέσο για την αντιμετώπιση πειθαρχικών παραβάσεων εντός της σχολικής κοινότητας, ιδιαίτερα τα τελευταία δε χρόνια, αυτή η τακτική υιοθετείται στους συλλόγους, ακόμα και αν πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά άσκησης βίας. Ενώ, λοιπόν, το υπουργείο επιδεικνύει μια τέτοια ευαισθησία ακόμα και σε μαθητές που εμφανίζουν έντονη παραβατική συμπεριφορά, αδιαφορεί για το ενδεχόμενο αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος σε μαθητές αρίστους που ήδη φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν στα πρότυπα γυμνάσια.
    Κλείνοντας, αξιότιμες κ.κ Κεραμέως και Ζαχαράκη, έχω την πεποίθηση ότι θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, όπως πολλάκις έχετε κάνει κατά την σύντομη θητεία σας στο Υπουργείο, θα λάβετε σοβαρά τις ενστάσεις όπως αυτές έχουν διατυπωθεί από το βήμα τούτο και θα πράξετε τα δέοντα και αυτονόητα.
    Με εκτίμηση

  • 1 Μαΐου 2020, 20:56 | ΜΑΘΗΤΗΣ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Είμαι μαθητής της Γ’ γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου όσον αφορά στο άρθρο 18. Ειδικότερα, το εν λόγω άρθρο προβλέπει να γίνονται εξετάσεις όχι μόνο για την εισαγωγή των μαθητών στα πρότυπα γυμνάσια, αλλά και για την εισαγωγή των αποφοίτων των τελευταίων στα πρότυπα λύκεια. Αυτό το μέτρο κατά την άποψή μου είναι ιδιαίτερα αντιπαιδαγωγικό και άδικο. Πρώτα απ’όλα, το να ξαναδώσουμε εξετάσεις μας υποβάλλει σε μια επίπονη και κουραστική διαδικασία χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, αφού έχουμε ήδη αποδείξει την αξία μας και τις ικανότητές μας δίνοντας εξετάσεις για να εισαχθούμε στο πρότυπο γυμνάσιο. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή θα μας χωρίσει από πολλούς φίλους μας.
    Παρόλα αυτά όμως προβλέπεται οι απόφοιτοι των πρότυπων γυμνασίων να μην δώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν στα συνδεδεμένα πρότυπα λύκεια την τρέχουσα σχολική χρονιά, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοιού. Ανακαλύπτω όμως ότι, εφόσον το Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων μετατρέπεται σε Πρότυπο την τρέχουσα σχολική χρονιά, δεν έχει ακόμη συνδεθεί με το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, στο οποίο φοιτώ. Αυτό σημαίνει πως οι φετινοί απόφοιτοι του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, αντίθετα με τους αποφοίτους των υπόλοιπων πρότυπων γυμνασίων, θα υποβληθούν σε διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων για να μπουν στο νεοσύστατο Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής. Ωστόσο, αυτό είναι αδικία για εμάς, καθώς βρισκόμαστε στην ίδια ακριβώς κατάσταση με τους τελειόφοιτους των υπόλοιπων Πρότυπων Γυμνασίων και έχουμε περάσει από τις ίδιες ακριβώς εισαγωγικές εξετάσεις. Άλλωστε, η σύνδεση των δύο σχολείων είναι ένα θέμα καθαρά τυπικό. Προσωπικά δεν κατανοώ τον λόγο για τον οποίο γίνεται μια τέτοια αδικία. Αν θέλετε τη γνώμη μου, η εξαίρεση του σχολείου μου από το μέτρο συνιστά καταπάτηση της δημοκρατίας. Γιατί δημοκρατία σημαίνει ισότητα. Γιατί δημοκρατία σημαίνει δικαιοσύνη. Και τίποτα από τα δύο δεν βλέπω να τηρείται.
    Αν ο θεσμός του προτύπου είναι δέντρο, το κόβετε από τη ρίζα,
    αν είναι κτίριο, το γκρεμίζετε,
    αν είναι μια σελίδα ενός βιβλίου, τη σκίζετε,
    αν είναι φλόγα, τη σβήνετε.
    Ελπίζω να λάβετε υπόψη το αίτημά μου για κατάργηση των εξετάσεων. Έχει μεγάλη σημασία για όλους εμάς τους μαθητές.
    Με εκτίμηση

  • 1 Μαΐου 2020, 20:54 | Μαρία Χ.

    Ως γονέας μαθήτριας που φοιτά σε Πρότυπο Γυμνάσιο, θέλω να σας ζητήσω ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ από τις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πρότυπο Λύκειο τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης.

    Τα παιδιά αυτά μπήκαν στα Πρότυπα Γυμνάσια έχοντας καταβάλει σκληρή προσπάθεια, θυσιάζοντας το παιχνίδι και τις παρέες τους, γνωρίζοντας ότι η φοίτησή τους θα συνεχιστεί και στο Πρότυπο Λύκειο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

    Δεν μπορείτε να αλλάζετε τους κανόνες εν μέσω της φοίτησής τους και να ζητάτε στους μαθητές αυτούς και τις οικογένειές τους να απευθυνθούν ξανά στα φροντιστήρια για να μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο ανταγωνιστικές εξετάσεις άλλη μία φορά.

    Ούτε τα παιδιά μας αντέχουν την ψυχολογική πίεση, ούτε εμείς αντέχουμε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση!

  • 1 Μαΐου 2020, 20:53 | Χρήστος

    Αξιότιμη κα Υπουργέ Ο γιος μου είναι μαθητης Β’ Γυμνασίου του Βαρβακείου.
    Πιστεύουμε ότι στην εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα σχολεία που θα ανταποκρίνονται στα ‘ιδιαίτερα’ ενδιαφέροντα και όνειρα τον μαθητών δηλαδή περισσότερα καλλιτεχνικά …. μουσικά …πρότυπα σχολεία..

    Για την σωστή και αδιάβλητη επιλογή το μαθητών στα παραπάνω γυμνάσια (πρότυπα, καλλιτεχνικά , μουσικά ) θα πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις στην στ’ δημοτικού και μόνο.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα και ΜΟΝΟ επιλέξαμε να μπούμε στην διαδικασία για να δώσει εξετάσεις το παιδί μας στην στ’ δημοτικού, θεωρώντας ότι με αυτές τις εξετάσεις θα φτάναμε έως την γ’ λυκείου.

    Είναι λάθος να μας ζητάτε να δώσουν τα παιδια μας ξανα εξετάσεις από μηδενική βάση για να συνεχίσουν στο αντίστοιχο πρότυπο Λύκειο.

    Εάν με τις εξετάσεις θέλετε να εξασφαλίστε για δεύτερη φόρα μέσα σε 3 χρονιά ότι στα πρότυπα λύκεια θα είναι μόνο οι άριστοι μαθητές ,τότε θα πρέπει να έχετε και άριστους καθηγητές ,αρά θα πρέπει κάθε 3 χρονιά να αξιολογούνται και οι καθηγητές από μηδενική βάση.

    Επίσης κατά αντιστοιχία θα πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις από μηδενική βάση για τα καλλιτεχνικά λύκεια και μουσικά λύκεια (δεν μπορεί να υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά )

    Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να δίνουν κάθε 3 χρόνια εξετάσεις, να αλλάζουν κάθε 3 χρόνια περιβάλλον και φίλους, είναι παιδιά θα πρέπει να τα αφήσουμε να ζήσουν την εφηβεία τους.

  • 1 Μαΐου 2020, 20:07 | ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δρ. Μηχ./Ε.Μ.Π.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    είμαι ένθερμος υποστηρικτής της λειτουργίας των πρότυπων σχολείων, όπου τα παιδιά που έχουν την όρεξη, μπορούν να καλλιεργούν το ταλέντο τους με τη βοήθεια ενός σχολείου που έχει τη δυνατότητα να τους προσφέρει περισσότερα ερεθίσματα.
    Η διαφωνία μου έγκειται στο γεγονός πως απαιτείται από τα παιδιά που ήδη αξιολογήθηκαν στην ηλικία των 12, παιδιά που τους ζητήθηκε να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, συμμαθητές και συνήθειες, να υποβληθούν εκ νέου σε μια τέτοια δοκιμασία στην ηλικία των 15, όπου εκ των πραγμάτων, λόγω εφηβείας, η ψυχολογία τους είναι ακόμα πιο ευαίσθητη και οι όποιες αλλαγές θα τα αποσυντονίσουν σοβαρά.
    Θεωρώ ότι τα παιδιά που αξιολογήθηκαν κατά την είσοδο στην Α’ Γυμνασίου πρέπει να συνεχίζουν το σχολείο τους στο Λύκειο, που είναι η συνέχεια της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας, μέσα στο ίδιο περιβάλλον, μέλη της ίδιας τάξης, μέσα στη συναισθηματική ασφάλεια που αυτό προσφέρει, χωρίς επιπλέον απαιτήσεις και ψυχολογική επιβάρυνση.
    Μου είναι αδύνατο να κατανοήσω γιατί στα Πει.Σ. τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν στο ίδιο σχολείο από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, ενώ στα Π.Σ.πρέπει να επανεπιβεβαιώνεται η ικανότητά τους να συνεχίσουν στο σχολείο τους. Αν ετίθετο θέμα ικανότητας των παιδιών των Π.Σ. να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, φαντάζομαι ότι οι ακαδημαϊκές τους επιδόσεις στη διάρκεια της τριετίας του Γυμνασίου στα καλύτερα (και πλέον απαιτητικά) Δημόσια Γυμνάσια, είναι η απάντηση και όχι η εκ νέου δοκιμασία (ψυχολογική και φυσική).
    Για το λόγο αυτό, θα εκτιμούσα να δοθεί στη δημοσιότητα το σκεπτικό του εκπαιδευτικού ινστιτούτου καθώς και του υπουργείου ώστε να μπορέσει ο διάλογος να είναι αποτελεσματικός και να μην υπάρχουν υπόνοιες/σκιές εξυπηρέτησης συμφερόντων από μέρος της διοίκησης.
    Σε κάθε περίπτωση προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η πρόβλεψη για εξετάσεις επαναεισδοχής των παιδιών (που ήδη έχουν αξιολογηθεί με αυστηρότατες εξετάσεις για εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου) στην Α’ Λυκείου, του ίδιου τους του σχολείου, πρέπει να αναθεωρηθεί και σας καλώ να την ανακαλέσετε.

    Ευχαριστώ.

  • 1 Μαΐου 2020, 20:06 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΤΑΦΙΔΗΣ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Είμαι γονέας παιδιού το οποίο φοιτά στην Β’ τάξη Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής. Διαβάζοντας το άρθρο 18 επιτρέψετε μου να εκφράσω τις κάτωθι σκέψεις:
    Πριν από 2 χρόνια ο εν λόγω μαθητής όπως και όλοι οι συμμαθητές του έδωσαν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου γνωρίζοντας ότι αν εισαχθούν θα φοιτήσουν σε αυτό το σχολείο για τα επόμενα 6 χρόνια (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση). Το ερώτημα που τίθεται είναι : Ζητάτε εκ νέου από ένα παιδί το οποίο πέρασε με αδιάβλητες εξετάσεις στο Πρότυπο Γυμνάσιο να αποδείξει εκ νέου ότι αξίζει να συνεχίσει στο αντίστοιχο Λύκειο. Αν πιστεύετε στον θεσμό των Προτύπων θα γνωρίζεται ότι η δουλειά που γίνεται μέσα σε αυτά τα σχολεία είναι εξαιρετική. Τα παιδιά έχουν διαμορφώσει μία φιλοσοφία και έναν χαρακτήρα ως προς το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στους καθηγητές τους στους συμμαθητές τους και συνολικά ως προς την κοινωνία. Έχουν μάθει να σέβονται, να συνεργάζονται να δουλεύουν σκληρά για να ανταμειφθούν στην συνέχεια. Έχουν δημιουργήσει φιλίες, παρέες είναι μια μικρή κοινωνία. Αν λοιπόν για οποιοδήποτε λόγω κάποιο από τα παιδιά αποτύχει στις εξετάσεις το παιδί αυτό (με αυτή την φιλοσοφία) το Τιμωρούμε. Η πολιτεία του ζητάει να φύγει από το σχολείο του, να αφήσει τους καθηγητές του, να αποχωριστεί τους φίλους του και συμμαθητές του και να πάει σε ένα νέο δημόσιο σχολείο – σίγουρα διαφορετικής νοοτροπίας – χωρίς φίλους (γιατί στο νέο σχολείο που θα πάει οι παρέες θα είναι ήδη διαμορφωμένες) και δακτυλοδεικτούμενο. Ο μαθητής του Πρότυπου που δεν τα κατάφερε. Και αυτός ο μαθητής μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους μαθητές στο Πρότυπο. Σκεφτείτε σε αυτά τα λίγα παιδιά που δεν θα τα καταφέρουν με τι ψυχολογία θα πάνε στο νέο τους σχολικό περιβάλλον. Σκεφτείτε σε τι διαδικασία μπαίνουν όλες αυτές οι οικογένειες.
    Από όσο γνωρίζω υποχρεωτική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος γίνεται σε μαθητές που αποβάλλονται από το σχολείο. Τα δικά μας παιδιά θα βρίσκονται εκεί λόγω ενός άδικου νόμου τον οποίο τον πληροφορούνται τώρα.
    Αντί λοιπόν να Επιβραβεύουμε τον μαθητή που 4 χρόνια (ΣΤ’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου) αγωνίζεται τον Τιμωρούμε, γιατί ίσως κατά την διάρκεια των εξετάσεων (μία στιγμή) δεν μπόρεσε να αποδώσει.
    ‘Ηδη η ψυχολογική φόρτιση των παιδιών αλλά και όλων των οικογενειών είναι πάρα πολύ μεγάλη.
    Εάν γνωρίζαμε πριν από 2 χρόνια ότι το παιδί μας θα έπρεπε να μπει σε μια τέτοια διαδικασία στην Γ΄ Γυμνασίου και δίναμε εξετάσεις δεν θα υπήρχε λόγος να σας απευθυνθώ. Όμως δεν το γνωρίζαμε ούτε εμείς ούτε το παιδί.
    Παρακαλώ όπως για το Δίκαιο και μόνο το άρθρο εάν εφαρμοστεί να ισχύει για τα παιδιά τα οποία θα εισαχθούν στην Α’ Γυμνασίου από το σχολικό έτος 2021-2022.

    Με εκτίμηση
    Α.Μ.

  • 1 Μαΐου 2020, 20:01 | Μαθήτρια Πρότυπου Γυμνασίου

    Προσωπικά πιστεύω ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις για το συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο είναι ένα υπερβολικό μέτρο. Αποδεικνύουμε την ευφυΐα μας καθημερινά μέσα στην τάξη, στο τέλος κάθε τετραμήνου με τους βαθμούς μας, στο τέλος κάθε χρόνου με τις προαγωγικές εξετάσεις. Δεν είναι αρκετό; Και μπορεί καμιά φορά το 19 να γίνεται 17, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά χάσαμε την εξυπνάδα μας. Άλλοι είναι οι λόγοι που προκαλούν αυτή την αλλαγή και ίσως να έπρεπε να ασχοληθείτε με την ανίχνευση και άρση τους. Οπότε, αντί να μας υποβάλετε σε μία ψυχοφθόρα δοκιμασία, που αναμφίβολα θα μας προκαλέσει άγχος και θα κλέψει τον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας, γιατί δεν προσπαθείτε να μας ενθαρρύνετε για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας;

  • 1 Μαΐου 2020, 19:58 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

    Παιδιά που εισήχθησαν σε Πρότυπο Γυμνάσιο μετά από εξετάσεις, θα κληθούν να ξαναδώσουν εξετάσεις για το ίδιο Πρότυπο Λύκειο;

    Από τη στιγμή που στα Πρότυπα οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικές περιοχές των Αθηνών, θα κληθούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στο Λύκειο αν δεν επιτύχουν στις εξετάσεις του Προτύπου στο οποίο είχαν επιτύχει στην Α’ Γυμνασίου;

    Ποια λογική εξυπηρετείται με εξετάσεις από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο, πλην της «ευημερίας» των φροντιστηρίων που θα αναλαμβάνουν την προετοιμασία των μαθητών;

  • 1 Μαΐου 2020, 19:45 | Ελλη

    Tα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης των Προτύπων Γυμνασίων μπήκαν στα σχολεία αυτά κάτω από άλλο νομικό καθεστώς και είναι προφανές ότι πρέπει ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ από τις εισαγωγικές εξετάσεις και να συνεχισθεί ομαλά η εκπαιδευτική τους πορεία.

    Σε διαφορετική περίπτωση, ο νόμος αυτός κρίνεται αντισυνταγματικός και απειλείται η αξιοπιστία του κράτους προς τον πολίτη.

    Ως γονείς, είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνισθούμε για τη αποκατάσταση αυτής της αδικίας με κάθε πρόσφορο μέσο.

  • 1 Μαΐου 2020, 19:28 | Ε.Ν.

    Είμαι μαθήτρια της έκτης δημοτικού κι η αδερφή μου είναι μαθήτρια σε πρότυπο.
    Τη θαυμάζω! καταφέρνει να κάνει πολλά πραγματα ταυτόχρονα και να εξακολουθεί να είναι εξαιρετική μαθήτρια.
    Πιστεύω ότι θα περάσει σε όσες εξετάσεις κι αν της βάλετε, αλλά φοβάμαι ότι δε θα θέλει να πάρει μέρος στις εξετάσεις απο το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Όχι γιατί φοβάται αλλά γιατί το θεωρεί άδικο.
    Γι’αυτό κι εγώ αποφάσισα να σας γράψω για να σας πω ότι αν όλοι οι μαθητές σαν την αδερφή μου δε δώσουν εξετάσεις γιατί το θεωρούν άδικο, τι νόημα θα έχει μετα το σχολείο αυτο;

  • 1 Μαΐου 2020, 19:20 | Αλεξάνδρα Ρηγάτου

    Η διάταξη κατά το μέρος που αφορά την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια με εξετάσεις και δεν εξασφαλίζει την συνεχή εξαετή φοίτηση από το Πρότυπο Γυμνάσιο είναι άκρως αντιπαιδαγωγική και άδικη, αντίθετη με κάθε έννοια γνώσης και σεβασμού της ψυχολογίας των μαθητών, όπως η πλειοψηφία όσων έχουν σχολιάσει τονίζει, με επιχειρήματα που θα πρέπει να εξεταστούν πολύ σοβαρά από τους συντάκτες του σχεδίου. Μιλούν εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά περί αυτού, πολίτες με προσωπική αντίληψη και εμπειρία. Πέραν αυτών όλων, που έχουν τεράστια σημασία, θα πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι παράνομη ως αντισυνταγματική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσβολή και το κύρος της. Ειδικότερα:
    α) Η διάταξη είναι προδήλως παράνομη κατ’ αρχήν κατά το μέρος που αφορά και στους νυν φοιτούντες μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων. Οι μαθητές αυτοί έχουν συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία με συγκεκριμένους όρους: έχοντας λάβει υπόψη τους ότι η φοίτησή τους σε πρότυπο σχολείο θα είναι εξαετής, σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον νομικό καθεστώς. Οι οικογένειες έχουν υπολογίσει σε αυτό από άποψη προγραμματισμού, οικογενειακού και οικονομικού. Όχι μόνο παραβιάζονται οι όροι υπό τους οποίους οι μαθητές συμμετείχαν στη διαδικασία, όχι μόνο το κράτος (ως συνέχεια) δεν τηρεί την υπόσχεση που έδωσε σε αυτούς τους άριστους μαθητές να τους εξασφαλίσει μίας πρότυπης ποιότητας δωρεάν εκπαίδευση επί έξι χρόνια, αλλά είναι προφανές ότι παραβιάζεται η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, του πολίτη, έναντι του κράτους. Τα παιδιά αυτά, χωρίς να είναι γνωρίζουν από πριν ότι μετά την 3ετία (αν βρεθούν εξωτερικοί μαθητές που θα γράψουν ελάχιστα παραπάνω από αυτούς) θα πρέπει να εγκαταλείψουν σχολικό περιβάλλον και συμμαθητές και κυρίως να διακόψουν την σε εξέλιξη και μη ολοκληρωμένη διαδικασία πρότυπης εκπαίδευσής τους (μην ξεχνάμε ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ενιαία, γυμνάσιο και λύκειο) υφίστανται προσβολή στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
    β) Αλλά και σε κάθε περίπτωση, για την μη συνεχής εξαετή φοίτηση στην πρότυπη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (για όσους ακόμη δεν έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις για την εισαγωγή τους): Πέραν όσων σημαντικών έχουν ήδη σχολιαστεί από άλλους ως προς το αντιπαιδαγωγικό της ρύθμισης, πρέπει να τονιστεί ότι όσα περιέχονται στην αιτιολογική έκθεση για τη στήριξη της νέας ρύθμισης είναι αβάσιμα και αντιφατικά. Πολλά θα μπορούσαν να σχολιαστούν επ’ αυτής, αλλά πιθανόν ο χώρος δεν επαρκεί. Πολύ συνοπτικά κάποια εξ αυτών: Αναφέρεται ως στόχος η «ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού». Πώς συνάδει αυτό με τον στόχο της αριστείας που επίσης αναφέρεται, όταν φεύγουν μαθητές που εκπαιδεύονται σε συγκεκριμένο πρότυπο σύστημα αριστείας, η εκπαίδευσή τους διακόπτεται και έρχονται άλλοι, οι οποίοι, όσο καλοί και να είναι, δεν έχουν διδαχθεί με βάση το σύστημα αυτό, αλλά φοιτούσαν είτε στην ιδιωτική είτε στην γενική δημόσια εκπαίδευση και θα πρέπει να εγκλιματιστούν σε ένα άλλο σύστημα πάλι εντός μίας τριετίας (λυκείου), όπου μάλιστα το τρίτο έτος θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Ούτε στους μαθητές αυτούς η προσφορά της εκπαίδευσης θα είναι ολοκληρωμένη…. Η «ισότητα των ευκαιριών» που επικαλείται η αιτιολογική έκθεση ηχεί ως κοροϊδία. Ισότητα ευκαιριών στην ημιτελή (τριετή) πρότυπη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Ισότητα ευκαιριών μόνο για τα Πρότυπα και όχι για τα Πειραματικά (ουσιαστικά αναιτιολόγητη η παρ. 7); Μήπως έτσι ο νομοθέτης αποτρέπει τη συμμετοχή στα Πρότυπα που θέλει να ενισχύσει; Ποια σχολεία θα προτιμήσουν οι έχοντες; Ή αλλιώς, οι γονείς που μπορούν – και όπως μπορούν – δεν θα στραφούν σε επιπλέον φροντιστήρια και έξοδα ώστε να εξασφαλίσουν άλλα τρία χρόνια πρότυπης εκπαίδευσης; Αντιθέτως, λοιπόν, η ρύθμιση που γίνεται οδηγεί σε εύνοια των ανισοτήτων και εμποδίζει την πρόσβαση σε ολοκληρωμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραβιάζοντας βασικά ατομικά και κοινωνικά συνταγματικά δικαιώματα. Επιπλέον προκαλεί και μία ακόμη ανισότητα μεταχείρισης σε σχέση με τα άλλα σχολεία πλην των γενικών (Πειραματικά, αλλά και π.χ. μουσικά, καλλιτεχνικά).
    Η ρύθμιση θα πρέπει να επανεξεταστεί προκειμένου να αποφευχθεί η απαξίωση των καλών μαθητών και του θεσμού των προτύπων.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:38 | Κώστας Ντελέζος

    Τα Πρότυπα σχολεία, παρά τα «χτυπήματα» που έχουν δεχτεί κατά καιρούς από διάφορες κυβερνητικές -άστοχες έως εξοντωτικές- ρυθμίσεις, παραμένουν κύτταρα αριστείας εντός της Δημόσιας Παιδείας, παρέχοντας τη δυνατότητα για κορυφαία εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από καταγωγή, κοινωνική τάξη και εισόδημα. Είναι τα «κύτταρα» όπου δοκιμάζονται νέα καινοτόμα προγράμματα σπουδών, με σκοπό την επέκτασή τους σε όλα τα σχολεία. Οι απόφοιτοι των σχολείων αυτών διαπρέπουν στην κοινωνία και την οικονομία – στην Ελλάδα και το εξωτερικό – και δεν ξεχνούν την «καταγωγή» τους.

    Η πρόβλεψη για τη διενέργεια εξετάσεων από τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, προκειμένου να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Πρότυπο Λύκειο, σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο 18 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπηρετεί έναν και μόνον σκοπό: Την οικονομική ενίσχυση των ιδιωτικών φροντιστηρίων!
    Παράλληλα, θα μετατρέψει τα ίδια τα Πρότυπα Γυμνάσια σε μια «βιομηχανία» διενέργειας εξετάσεων, οδηγώντας τα τελικά εκτός του σκοπού της ύπαρξής τους. Είναι δε εξαιρετικά οξύμωρο και άκρως υποκριτικό, η κυρία Κεραμέως από τη μια να εισηγείται πρόσθετες ενδιάμεσες εξετάσεις, κρίσιμες για το μέλλον των παιδιών που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα Σχολεία και από την άλλη να υποβαθμίζει στην πράξη τη Δημόσια Παιδεία, μέσω της πρόσφατης ψήφισης του άρθρου 50 του ν. 4653/2020, που προβλέπει τη δυνατότητα διορισμού αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων στη Δημόσια Εκπαίδευση, εξισώνοντας έτσι τα συγκεκριμένα πτυχία με αυτά των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων!

    Ας επανέλθουμε όμως στο «περιβόητο» άρθρο 18 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου και ας δούμε τους ΕΠΤΑ βασικούς ΛΟΓΟΥΣ για τους οποίους ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου των Προτύπων Σχολείων προς τα συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια, τόσο για τους ήδη φοιτούντες όσο και τους μελλοντικούς μαθητές:

    Πρώτος: Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων έχουν ήδη αξιολογηθεί κατά την εισαγωγή τους σε αυτά, συμμετέχοντας σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις στα πρότυπα των Πανελληνίων και μάλιστα στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών, τελείως συνειδητά. H «απόδειξη» της αξίας τους με επανεξέταση που θα τους τοποθετεί εκ νέου στο «σημείο Μηδέν», είναι εκτός από αχρείαστη και αντιπαιδαγωγική. Άλλωστε, η έως τώρα εμπειρία είναι αδιαμφισβήτητη: Οι ετήσιες επιδόσεις, τα ποσοστά αριστείας, η επιτυχία σε διάφορους πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθηματικών, ρητορικής, φυσικής κ.λ.π καταδεικνύει το αχρείαστο της επαναξιολόγησης. Ιδιαίτερα θα προτρέπαμε την κ. Κεραμέως να δώσει έμφαση στα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων της σχολικής χρονιάς 2018 – 2019 και στις επιδόσεις των Προτύπων σχολείων, που αποδεικνύουν στην πράξη ότι ο θεσμός της απευθείας διασύνδεσης λειτουργεί καλώς!

    Δεύτερος: Το Πρότυπο Σχολείο, με το Γυμνάσιο και το Λύκειο να ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης, είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενιαία οντότητα, με ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την αρχή μέχρι το τέλος, για να μπορεί να αξιολογηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνεται παιδαγωγικά, αλλά και επιστημονικά, η ανάγκη «ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού», όπως και δεν εξηγείται η διαφορετική μεταχείριση των Πρότυπων Σχολείων σε σχέση με τα Πειραματικά, όπου η φοίτηση προβλέπεται να είναι απρόσκοπτη για έξι χρόνια. Επιπλέον, η οντότητα αυτή δικαιούται να απολαμβάνει καθολικά την εμπιστοσύνη της Πολιτείας. Η εισαγωγή εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης της ΙΔΙΑΣ της Πολιτείας στο θεσμό των Προτύπων και ιδιαίτερα του Προτύπου Γυμνασίου. Το Πρότυπο Γυμνάσιο, αφενός αμφισβητείται εμπράκτως (στην ουσία αμφισβητείται όχι μόνον ο ρόλος των ίδιων των καθηγητών, αλλά και της συνέπειας των μαθητών), αφετέρου ενδέχεται να μετατραπεί σε κέντρο προετοιμασίας για τα μαθήματα, στα οποία θα εξεταστούν εκ νέου οι μαθητές, ώστε να συνεχίσουν να φοιτούν στο Σχολείο τους.

    Τρίτος: Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί η τακτική των “δύο μέτρων και δύο σταθμών” που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή, στα Πειραματικά Σχολεία τα οποία από το Σεπτέμβριο γίνονται Πρότυπα, θα έχουμε την τάξη της Α’ Λυκείου, η οποία “κληροδοτήθηκε” από την κλήρωση (χωρίς εξετάσεις) της Α’ Γυμνασίου, καθώς και μια φουρνιά μαθητών των τάξεων Β’ και Γ’ Λυκείου που θα αποφοιτήσουν με απολυτήριο Προτύπου, μην έχοντας περάσει καμία από τις δύο εξετάσεις, που το νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως επιβάλλει στα Πρότυπα Σχολεία. «Οι μαθητές, οι οποίοι φοιτούν ήδη σε μία από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, κατά τον χαρακτηρισμό του σχολείου τους ως Π.Σ., δεν υπόκεινται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο σχολείο όπου ήδη φοιτούν. Και τούτο, σταθμίζοντας αντικειμενικούς λόγους που συνέχονται αφενός με την ίδια τη συνεκτικότητα των τάξεων κάθε βαθμίδας, και αφετέρου με την ανάγκη αποφυγής αιφνιδιασμού των μαθητών εν μέσω φοίτησής τους στην εκάστοτε εκπαιδευτική βαθμίδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Φαίνεται ότι οι αντικειμενικοί λόγοι που ισχύουν για τους μαθητές των Πειραματικών Σχολείων δεν ισχύουν για εκείνους των Προτύπων. Και πραγματικά απορούμε!

    Τέταρτος: Επιπλέον, στόχος της διενέργειας εξετάσεων μεταξύ των βαθμίδων, όπως υποστηρίζεται στο νομοσχέδιο, είναι «η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού, που φοιτά σε Πρότυπα Σχολεία, ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους στον συγκεκριμένο τύπο σχολείου». Η απορία μας λοιπόν είναι εύλογη, καθώς θα περίμενε κανείς πως με τον προβλεπόμενο υπερδιπλασιασμό των Προτύπων, ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται αυτόματα.

    Πέμπτος: Οι επιπλέον εξετάσεις θα αποτρέψουν πολλούς άριστους μαθητές από το να πάρουν μέρος στις εξετάσεις για τη Α’ Γυμνασίου, λόγω του μελλοντικού ψυχικού και οικονομικού κόστους. Είναι κοινή γνώση, ότι στην πλειονότητά τους οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια ενισχύουν την προετοιμασία τους σε εξειδικευμένα φροντιστήρια. Η προσθήκη επιπλέον εξετάσεων, ειδικά σε μια φαινομενικά “κενή” για τα φροντιστήρια χρονιά, όπως είναι η Γ’ Γυμνασίου, δημιουργεί, δυστυχώς, εύλογα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της, εκτός της αναστάτωσης που ήδη περιγράφουμε στο σύνολό της. Έτσι, πολλοί γονείς αν γνώριζαν ότι τα παιδιά τους επρόκειτο να περάσουν ξανά τη δοκιμασία των εξετάσεων, ενδεχομένως να μην έμπαιναν σε αυτή εξαρχής, πόσω μάλλον όταν αρνήθηκαν υποτροφίες που είχαν δεχτεί από διάφορα ιδιωτικά σχολεία για τη φοίτησή τους.

    Έκτος: Επιπλέον, δεδομένου ότι η δυνατότητα εξετάσεων εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο προβλέπεται μόνο στο πλαίσιο κάθε σχολικής μονάδας χωριστά (δηλαδή οι εξετάσεις δεν θα διοργανώνονται κεντρικά για όλα τα πρότυπα), είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο στείρος ανταγωνισμός μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης θα θριαμβεύσει. Τα παιδιά θα παύσουν να είναι συμμαθητές και συναγωνιστές προς τη γνώση, και θα γίνουν απλοί ανταγωνιστές σε έναν αγώνα για μία θέση στο πρότυπο Λύκειο.
    Έβδομος: Η περίοδος της εφηβείας αποτελεί όπως όλοι ξέρουμε, μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μετάβαση από την παιδικότητα στη νεότητα και την ομαλή ένταξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η απειλή και μόνο και πολύ περισσότερο η επέλευση βίαιων αλλαγών περιβάλλοντος, πέρα από τις εκπαιδευτικές συνέπειες, θα έχει πολύ πιο σημαντικές ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά αυτά και θα τα γεμίσει με αισθήματα ματαίωσης, ανασφάλειας, αίσθησης αδίκου και αγωνίας. Αισθήματα, που μπορούμε να πούμε ότι έχουν αρχίσει ήδη να αναστατώνουν τα παιδιά μας. Το νιώθουμε όλοι ήδη μέσα στα σπίτια μας, στην ιδέα και μόνο. Θεωρούμε ότι η «επιστροφή» ενός αγοριού ή κοριτσιού στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών στο σχολείο της γειτονιάς του, αφήνοντας πίσω τους φίλους που απέκτησε ύστερα από δυσκολίες (γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι τα “Πρωτάκια” στα Πρότυπα ξεκινούν όλα ως …άγνωστοι μεταξύ αγνώστων) και μάλιστα με την υποψία έστω της στάμπας του αποτυχημένου, θα αποτελέσει για το ίδιο το παιδί και τους γονείς του δυσεπίλυτο πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι κανείς δε θα ήθελε να φέρει το βάρος της ευθύνης ενός τέτοιου ψυχικού τραύματος, έστω και για έναν μόνο έφηβο που θα βρισκόταν σε τέτοια δυσχερή θέση.

    Συνοψίζοντας, σχετικά με τα παιδιά που ήδη βρίσκονται στα Πρότυπα Γυμνάσια, μαθητές Α’ και Β’ τάξεως, κατηγορηματικά πιστεύουμε ότι η κλήση τους σε εξετάσεις επαναξιολόγησης είναι απαράδεκτη. Η ίδια η Πολιτεία σε μια τέτοια περίπτωση αλλάζει τους όρους «του παιχνιδιού», παραβιάζοντας κάθε αρχή εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος. Τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους, έκαναν το σχεδιασμό της ζωής τους για τα επόμενα 6 χρόνια με άλλα δεδομένα και τη σαφή γνώση ότι θα φοιτήσουν απρόσκοπτα στο Σχολείο που πέτυχαν, μέχρι και την αποφοίτηση από το Λύκειο. Η θέση μας είναι σαφής και είναι υπέρ της απόσυρσης των ενδιάμεσων εξετάσεων εν γένει. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε την αυτονόητη εξαίρεση των ήδη φοιτούντων μαθητών, ως στοιχειώδη σεβασμό της Πολιτείας προς αυτούς και τους γονείς τους. Άλλως, η Πολιτεία η ίδια καλεί τα παιδιά να ανταγωνισθούν για να διατηρήσουν τη συμφωνία που η ίδια έχει συνάψει μαζί τους, και να προστατεύσουν από μόνα τους την κοινωνική τους ζωή και την ψυχική τους υγεία.

  • 1 Μαΐου 2020, 18:38 | Νατάσα Τζίτζιρα

    Κυρία Κεραμέως, θα θεωρήσω ως δεδομένο πως αμφότεροι επιδιώκουμε το καλύτερο για Όλα τα παιδιά. Για να παρθεί ωστόσο μια απόφαση για αυτά πρέπει να προσπάθησετε να ξαναγίνετε έστω για λίγο έφηβη, με όλες τις σκέψεις, τις αγωνίες, τα όνειρα, τους πολύτιμους για αυτήν την ηλικία φίλους.
    Είμαι βέβαιη ότι μόνο τότε
    θα αποσύρετε άμεσα το άρθρο 18.

    Μία μαμά που μπορεί να γίνει 14 χρόνων όταν χρειάζεται.

  • 1 Μαΐου 2020, 17:57 | Κατερίνα Περικλέους

    Αξιότιμη κα Κεραμέως,
    ως εκπαιδευτικός εκτιμώ την προσπάθειά σας να βελτιώσετε την κατάσταση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το νέο νομοσχέδιο φαίνεται να κινείται σε αυτή τη βάση, τουλάχιστον στα περισσότερα σημεία του.
    Όμως ως γονέας μαθήτριας σε Πρότυπο Σχολείο δε σας κρύβω ότι το άρθρο 18 με προβλημάτισε έντονα. Αδυνατώ να καταλάβω τον λόγο που ένας μαθητής ΠΣ θα πρέπει να ξαναδιεκδικήσει τη θέση του ολοκληρώνοντας το Γυμνάσιο. Οι εν λόγω μαθητές έχουν αποδείξει τις γνώσεις τους και τις εκπαιδευτικές τους δεξιότητες έχοντας περάσει με επιτυχία τις απαιτητικές εξετάσεις εισαγωγής τους στη Β’βάθμια εξέταση. Παιδιά που άλλαξαν παρέες, διανύουν καθημερινά μεγάλη απόσταση προς και από σχολείο, παιδιά που έκαναν μία νέα αρχή και νέους φίλους. Πρόκειται για παιδιά εργατικά, ευσυνείδητα, φιλομαθή που διεκδίκησαν και κέρδισαν με κόπο και την αξία τους μία θέση σε ένα απαιτητικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Έχετε αναλογιστεί κα Υπουργέ, το άγχος, την αγωνία, τις αλλαγές στη ζωή τους και το απαιτητικό τους πρόγραμμα ; Οφείλουμε να δούμε τους μαθητές σας ολότητες και όχι σαν εκπαιδευτικές μηχανές και να σεβαστούμε εμπράκτως το δικαίωμά΄τους για σταθερότητα και για μία εκπαιδευτική ζωή με το λιγότερο δυνατό άγχος.
    Τι σκοπό εξυπηρετεί η νομοθέτηση εισαγωγικής εξέτασης από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο συστεγαζόμενο Πρότυπο Λύκειο; Σε ποιες παιδαγωγικές μελέτες έχει στηριχθεί; Οι εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο δεν αναφέρονται στους μαθητές των Πειραματικών, Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων. Γιατί λοιπόν μόνο στα Πρότυπα σχολεία; Έχετε αντιληφθεί ότι με το άρθρο 18 η Γ Γυμνασίου μετατρέπεται σε προπαρασκευαστική για το Λύκειο χρονιά με φοίτηση σε φροντιστήρια και μία κοπιαστική προετοιμασία προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στο Λύκειο του σχολείου τους, μια θέση που ήδη έχουν κερδίσει; Έτσι όμως αξιότιμη κα Υπουργέ ενθαρρύνετε και επιβραβεύετε την παραπαιδεία ενώ παράλληλα τιμωρείτε την αριστεία και τη φιλομάθεια των μαθητών αυτών και ακυρώνετε το έργο των ΠΣ… και δυστυχώς κα Κεραμέως, έτσι απαξιώνετε την προσπάθεια των μαθητών.
    Αν επιθυμείτε να αυξήσετε τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν σε ΠΣ μήπως θα ήταν καλύτερο να αυξήσετε τον αριθμό των σχολείων και να φροντίσετε για τη σωστή στελέχωσή τους και την υλικοτεχνική υποδομή τους; Το να δώσετε ευκαιρία και σε άλλα παιδιά να φοιτήσουν σε ένα Πρότυπο Λύκειο χωρίς όμως να στερήσετε τη θέση από τους μαθητές των συστεγαζόμενων Πρότυπων Γυμνασίων θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ένα βήμα που ελπίζω και εύχομαι να έχετε τη διάθεση να κάνετε.