1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :
α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.
2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.
3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.
4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.
Η εισαγωγή του μαθήματος της Πολιτειακής Παιδείας ήταν απαραίτητη σε όλες τις τάξεις και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι ωστόσο αδιανόητο να μην υπάρχει πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Δικαίου» για τους υποψηφίους των νομικών σχολών. Είναι σημαντικό οι μαθητές που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν νομική να έχουν και την κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και να εξετάζονται σε ένα μάθημα απόλυτα σχετικό με τη σχολή τους και όχι σε άλλα που για τόσα χρόνια απέκλειαν μεγάλη μερίδα μαθητών με θετική σκέψη από το να επιλέξουν τις νομικές σχολές. Η μεγάλη ζήτηση των νομικών σχολών από πολύ μεγάλη μερίδα υποψηφίων καθιστά απολύτως επιβεβλημένη την ένταξη του μαθήματος του Δικαίου στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα και φυσικά προϋποθέτει την ανάθεσή του στον κλάδο ΠΕ 13 που είναι και ο μόνος ουσιαστικά καταρτισμένος να το κάνει.
Είναι πολύ θετικό που στη διάρθρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Γενικού Λυκείου περιλαμβάνονται μαθήματα Πολιτειακής και Πολιτικής Παιδείας.
Η απόκτηση της ιδιότητας του Πολίτη δεν είναι προαιρετική. Τα Πολιτικά Δικαιώματα απονέμονται σε όλους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους γνώσεις, στάσεις και ικανότητες. Άρα, είναι αδιαμφισβήτητο το καθήκον της Δημοκρατικής Πολιτείας να προετοιμάζει ολοκληρωμένα κάθε έφηβο για το ρόλο του Πολίτη μέσω του Σχολείου και ειδικού μαθήματος, που θα διδάσκεται ως διακριτό αντικείμενο.
Το μάθημα της Γ Λυκείου «Οργάνωση και Λειτουργία της Πολιτείας» πρέπει να είναι προαπαιτούμενο όχι μόνο για την εισαγωγή των υποψηφίων στις Πολιτικές-Κοινωνικές σχολές, αλλά και για τις Νομικές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές. Υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών όλων των χωρών της Ε.Ε. και είναι προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις προαναφερόμενες σχολές.
Την ίδια στιγμή που χώρες σαν τη Βρετανία επενδύουν σοβαρά, στην αλγοριθμική σκέψη και τον προγραμματισμό, με πρωτοβουλίες όπως τα Code Clubs (https://www.codeclub.org.uk/about), θεωρώντας πως:
«Learning to code is an important skill now we’re living in a digital age. It’s not just enough for children to know how to use technology. They should know how it works too.
Learning to code doesn’t just mean you can become a developer it strengthens problem solving skills and logical thinking and supports key academic subjects such as science, maths and technology.»
δηλ.,
«Η εκμάθηση του προγραμματισμού είναι μία σημαντική δεξιότητα στην ψηφιακή εποχή. Δεν αρκεί τα παιδιά να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Θα πρέπει επίσης να μάθουν πώς αυτή δουλεύει.
Το να μάθει κανείς να προγραμματίζει δεν σημαίνει απλώς ότι έτσι μπορεί να γίνει προγραμματιστής — ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και της λογικής σκέψης και επιπλέον υποστηρίζει κύρια ακαδημαϊκά αντικείμενα, όπως η επιστήμη, τα μαθηματικά και η τεχνολογία»
την ίδια, λοιπόν, στιγμή, το Νέο Λύκειο στην Ελλάδα της Ψηφιακής Εποχής προβλέπει:
Α’ Λυκείου
Θρησκευτικά – Υποχρεωτικό μάθημα – 2 ώρες/εβδομάδα
Εφαρμογές Πληροφορικής – Προαιρετικό μάθημα – 2 ώρες/εβδομάδα
Β’ Λυκείου
Θρησκευτικά – Υποχρεωτικό μάθημα – 2 ώρες/εβδομάδα
Εφαρμογές Πληροφορικής – Απόν μάθημα – 0 ώρες/εβδομάδα
Γ’ Λυκείου
Θρησκευτικά – Υποχρεωτικό μάθημα – 1 ώρα/εβδομάδα
Εφαρμογές Πληροφορικής – Απόν μάθημα – 0 ώρες/εβδομάδα
Συνεπώς, ένας απόφοιτος Λυκείου θα έχει διδαχθεί επί 3 χρόνια Θρησκευτικά, αλλά πιθανόν ούτε μία (!) ώρα ο,τιδήποτε έχει σχέση με τη στοιχειωδέστερη χρήση και γνώση υπολογιστών και Πληροφορικής! Εν έτει 2016!
Θεωρώ ότι η έλλειψη μαθημάτων Πληροφορικής στα Λύκεια είναι προς εντελώς λάθος κατεύθυνση για πολλούς λόγους που έχουν άλλωστε διατυπωθεί από πολλούς συναδέλφους του κλάδου αλλά και από γονείς και μαθητές, των οποίων η πρώτη αντίδραση μόλις το ακούν είναι η απορία: Γιατί να καταργηθεί αυτό το μάθημα;
Προφανώς όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα αυτού του τομέα στην εκπαίδευση! Οι (εκπαιδευτικοί) λόγοι είναι πολλές φορές διατυπωμένοι και δεν τους αναφέρω πάλι.
Επίσης όταν σε άλλες χώρες δημιουργείται η αναγκαιότητα από τους μαθητές για μαθήματα προγραμματισμού κ.α. δεν υπάρχουν οι ανάλογοι εκπαιδευτικοί. Εδώ έχουμε τους εκπαιδευτικούς και καταργούμε το μάθημα; Τι βλέπουν τα παιδιά ως ανάγκη που δε βλέπουμε εμείς; Μήπως την μεγάλη ανάγκη της αγοράς εργασίας παγκοσμίως σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την Πληροφορική;
Όσον αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις συμφωνώ με την άποψη συναδέλφου που τονίζει το εξής παράλογο :
«Το νοµοσχέδιο προβλέπει την δηµιουργία 5 πεδίων σχολών, τις Ανθρωπιστικές- Νοµικές σχολές, τις Θετικές-Τεχνολογικές σχολές, τις σχολές Υγείας, τις Οικονοµικές, ∆ιοικητικές και Πολιτικές σχολές και τις Παιδαγωγικές σχολές. Σύµφωνα µε το µηχανογραφικό δελτίο του 2013, το πεδίο των Θετικών-Τεχνολογικών σχολών περιλαµβάνει 195 διαφορετικές σχολές, την ώρα που τα υπόλοιπα 4 πεδία περιλαµβάνουν όλα µαζί 234 σχολές.
Το λογικότερο θα ήταν να διασπαστεί το πεδίο αυτό σε Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήµες, όπου στο δεύτερο πεδίο θα υπάρχει ως εξεταζόµενο µάθηµα η Πληροφορική και στο πρώτο η Χηµεία.»
Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κριτήρια που να αφορούν το σήμερα και όχι το χθες.
Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει σταδιακή μείωση – μελλοντική κατάργηση των τεχνικών ειδικοτήτων στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και η οπισθοδρόμισή του στο παλιό σχολείο των βασικών μαθημάτων.
Ας ξεφύγουμε επιτέλους από τις λογικές του ποιος κλάδος είναι πιο πολυπληθής και με περισσότερη επιρροή στους συμβούλους και ας κάνουμε κάτι με σωστά και καθαρά επαγγελματικά – εκπαιδευτικά κριτήρια και με σεβασμό προς όλους μας. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να αναλώνουμε τις δυνατότητές μας σε ανούσιους αγώνες και θα επικεντρωθούμε στο πραγματικό μας αντικείμενο που είναι η εκπαίδευση των παιδιών μας.
Η έλλειψη της επιστήμης της πληροφορικής όπως επίσης και οι γνώσεις χειρισμού υπολογιστών σαφώς και δεν πρέπει να λείπουν από την εκπαίδευση ενός μαθητή που αποφοιτά από το (Νέο!!!) Λύκειο. Μόνο που είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι μαθητές σίγουρα αποκτούν δεξιότητες από την καθημερινή επαφή τους με τις τεχνολογικές συσκευές αλλά δε νομίζω ότι φτάνει μόνο αυτό. Αυτό σίγουρα μπορύν να το διδαχθούν σε πολύ μικρότερες ηλικίες από τους μαθητές λυκείου. Ας παραδειγματιστούμε απο άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και ας μην προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε πάλι τον τροχό. Υποχρεωτική εκπαίδευση των μαθητών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου στην επιστήμη της πληροφορικής και σαφώς όχι εκπαίδευση στο facebook και στο Twitter!
Ας δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν την αλγοριθμική σκέψη η οποία σίγουρα δεν χρειάζεται μόνο σε προβλήματα επίλυσης μέσω υπολογιστών!!
Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου για το Γενικό Λύκειο, στο άρθρο 1, αναφέρονται ως σκοποί του Γενικού Λυκείου μεταξύ άλλων και:
παρ. 2η. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της γνώσης και επίλυσης προβλημάτων.
παρ. 2θ. Η καλλιέργεια της ικανότητας κάθε ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών.
Διερωτώμαι, λοιπόν:
Εξυπηρετούνται οι στόχοι αυτοί με την απομάκρυνση του μαθήματος της αλγοριθμικής σχεδίασης και προγραμματισμού (ΑΕΠΠ) από το Νέο Λύκειο, που αντικείμενο έχει την καλλιέργεια της κριτικής και μεθοδολογικής προσέγγισης των μαθητών σε κάθε πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν;
Μήπως, η δυνατότητα πιστοποίησης δεξιοτήτων στην πληροφορική από το Γυμνάσιο, είναι ένα άλλοθι για το ηθελημένο λάθος της απομάκρυνσης των μαθημάτων της επιστήμης της πληροφορικής από το Νέο Λύκειο;
Μήπως, η ανυπαρξία πληροφορικής παιδείας στο Νέο Λύκειο εμποδίζει τον προσανατολισμό των μαθητών προς τα ατομικά ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες για περαιτέρω σπουδές μετά το Λύκειο σε τμήματα Πληροφορικής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;
Οποιαδήποτε προτεινόμενη υποβάθμιση της Πληροφορικής στο Νέο Λύκειο οδηγεί την παιδεία της χώρας μας και επομένως και την κοινωνία μας σε σαφή οπισθοδρόμηση.
Η λογική και έξυπνη κίνηση, για μια Ελλάδα της ανάπτυξης, θα ήταν η ενίσχυση της Επιστήμης της Πληροφορικής στο Λύκειο και όχι η εξαφάνισή της.
Με εκτίμηση
Σοφία Μ. (Μητέρα – Εκπαιδευτικός)
Οι δικές μου σκέψεις, στοχευμένα και περιεκτικά:
Γιατί Πληροφορική στο νέο Λύκειο
– Αλγόριθμοι, Επίλυση προβλημάτων: ανώτερη ικανότητα (γενική παιδεία)
– Επιστήμη Υπολογιστών, ανεξάρτητη Επιστήμη (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση): Θετική Επιστήμη ισότιμη με τις άλλες
> 45 τμήματα Πληροφορικής, Δεκάδες ακόμη με μαθήματα προγραμματισμού
– Πιο προηγμένα (εκπαιδευτικά) κράτη εισάγουν τέτοιο μάθημα, ενώ η Ελλάδα το έχει πράξει πριν 15 έτη
– Πολύ μεγάλη τεκμηρίωση ήδη με κείμενα στη βιβλιογραφία και στον Ιστό
– Πληροφορικός στη Σχολική Μονάδα: μοχλός καινοτομίας, e-Μέντορας (συντονιστής ΤΠΕ), Β επίπεδο, επίλυση προβλημάτων on site. Το όφελος από αυτό είναι πολλαπλάσιο (εκπαιδευτικό αλλά και οικονομικό)
– Αφορά 6500 καθηγητές στο δημόσιο και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει σημαντική κοινωνική και εργασιακή διάσταση
Πρόταση
– Μάθημα Γενικής Παιδείας στη Β λυκείου, όπως η Χημεία και η Βιολογία
– Μάθημα Κατεύθυνσης στη Γ Λυκείου, όπως η Χημεία και η Βιολογία
– Μάθημα επιλογής στην Α λυκείου (υπάρχει στο σχέδιο)
Σκέψεις για Εξεταστικό
– Η Επιστήμη Υπολογιστών και η Χημεία είναι σημαντικά μαθήματα στο πεδίο των θετικών και τεχνολογικών τμημάτων στην Τριτοβάθμια όπως άλλωστε και η Βιολογία. Ισοβαρείς Επιστήμες όλες στον 21ο αιώνα
– Αν ο μαθητής δώσει το ένα μάθημα από αυτά (Χημεία ή Επιστήμη Υπολογιστών) χάνει τις μισές σχολές (είναι ορθό αυτό;;; )
– Σε όλα τα συστήματα στην Ελλάδα μέχρι τώρα η βασική διάκριση είναι: θετικές/τεχνολογικές σχολές ή σχολές επιστημών υγείας. Στο σχέδιο Κουλαϊδή (2012) έτσι προβλεπόταν
– Η Επιστήμη Υπολογιστών αν όχι με τη Χημεία, ίσως είναι προτιμότερο να είναι επιλεγόμενο με τη Βιολογία.
– Ο μαθητής να εξετάζεται 4 μαθήματα κατ’ ελάχιστον προσδοκώντας σε συγκεκριμένες σχολές
– Προαιρετικά ο μαθητής να δίνει 5ο μάθημα και να μπορεί να διευρύνει το πλήθος των σχολών στο μέγιστο δυνατό
– Αν ΔΕ δώσει Νέα Ελληνικά τότε τα μαθήματα είναι 4!!!!! (Αν έχει πάρει Απολυτήριο εξεταζόμενος με τράπεζα θεμάτων γιατί να δώσει Νέα Ελληνικά για την είσοδό του σε ΑΕΙ/ΤΕΙ;;;; )
Ομάδες μαθημάτων (Διδασκαλία)
– Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία, Βιολογία ή Επιστήμη Υπολογιστών
– Όλοι οι μαθητές διδάσκονται τα 3 πρώτα και 1 εκ των δυο τελευταίων
Ομάδες μαθημάτων (εξέταση) (με τα Νέα Ελληνικά ή χωρίς)
Ο μαθητές εξετάζεται και διευρύνει τον ορίζοντα τριτοβάθμιων τμημάτων, σε μια απο τις παρακάτω ομάδες
– Φυσική Μαθηματικά, Χημεία
– Φυσική Μαθηματικά, Επιστήμη Υπολογιστών
– Φυσική Χημεία, Βιολογία
– Φυσική Μαθηματικά, Χημεία, Βιολογία
– Φυσική Μαθηματικά, Χημεία, Επιστήμη Υπολογιστών
– Αντίστοιχα για το πεδίο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών να δίνει Ιστορία ή/και Αρχές Φυσικών Επιστημών
Έτσι ξεμπλοκάρεται η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια και αίρονται όλοι οι περιορισμοί ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ και είναι ΕΦΙΚΤΟ εύκολα.
«Η εξέλιξη της ανθρωπότητας δε βασίζεται παρά στα ευήκοα ώτα»
Παναγιώτης Τσιωτάκης
Καθηγητής Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Από την ημέρα έναρξης της διαβούλευσης ως προς το σχέδιο νόμου που αφορά στην Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα στο Νέο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχει διατυπωθεί πληθώρα ενστάσεων κυρίως ως προς το άρθρο 2 (διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων) και τον εξοβελισμό του μαθήματος της επιστήμης της Πληροφορικής από την Γ’ Λυκείου (ΑΕΠΠ) και την παντελή έλλειψη μαθήματος πληροφορικής από τη Β’ Λυκείου.
Δεδομένου ότι δεν κοινοποιήθηκε εγκαίρως (πριν τη διαβούλευση) η αιτιολογική έκθεση της επιτροπής (ούτε και η σύνθεσή της) που διατύπωσε αυτό το σχέδιο νόμου, δεν γνωρίζουμε τα αίτια (με επιχειρήματα) που προκάλεσαν την ανυπαρξία πληροφορικής παιδείας στο Νέο Λύκειο, ώστε να μπορεί κάποιος να αντιπαρατεθεί σε αυτά.
Έχω, λοιπόν, τα παρακάτω σχόλια – απορίες, οι οποίες ελπίζω να απαντηθούν στη σχετική συζήτηση επί του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Σχόλιο – Απορία – 1: Οι εκπαιδευτικά προηγμένες χώρες (τις οποίες προσπαθούμε να ακολουθήσουμε) έχουν εξοβελίσει τα μαθήματα της επιστήμης της Πληροφορικής από την αντίστοιχη βαθμίδα εκπαίδευσής τους; Η απάντηση βέβαια έχει δοθεί από πολλούς άλλους διαβουλευόμενους πριν από εμένα με σχόλια, σχετικά links κλπ.
Σχόλιο – Απορία – 2: Με ποιόν επιστημονικό τρόπο έχουν διερευνηθεί οι ανάγκες, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους, που ως αποτέλεσμα είχε την πλήρη απαξίωση της πλέον σύγχρονης και αναπτυσσόμενης επιστήμης (δεν μιλάω για δεξιότητες) της εποχής μας;
Σχόλιο – Απορία – 3: Το κατεξοχήν μάθημα που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία αλλά και ενισχύει την αναλυτική και συνθετική σκέψη και αποθαρρύνει την «παπαγαλία» είναι αυτό της αλγοριθμικής και του προγραμματισμού (ΑΕΠΠ κατά τα γνωστά έως σήμερα) και αυτό που πρώτο από όλα αποπέμπεται από το Νέο Λύκειο. Μήπως πρόκειται για πλήρη αντίφαση με τέσσερις τουλάχιστον στόχους (β, η, θ, ι) του νομοσχεδίου, όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 1;
Σχόλιο – Απορία – 4: Μήπως δεν υπάρχουν μαθητές με κλίση και ενδιαφέρον προς την επιστήμη της Πληροφορικής; Τότε τι τις θέλουμε τόσες σχολές Πληροφορικής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Ποιους περιμένουμε να υποδεχθούν; Και κυρίως, πως θα εντοπίσουν οι υποψήφιοι φοιτητές το μέγεθος της κλίσης τους προς αυτή την επιστήμη, όταν το δημόσιο Λύκειο δεν τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα; Προσέξτε την πλάνη στην οποία κινδυνεύουν να υποπέσουν οι μαθητές: ξέρω καλά επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, κάνω καλές παρουσιάσεις, έχω και λογαριασμό σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνω και λαμβάνω email…. Πήρα πιστοποίηση (δεξιοτήτων) στη Γ’ Γυμνασίου. Μάλλον έχω κλίση στην Πληροφορική….
Σχόλιο – Απορία – 5: Η απόφαση αποπομπής των μαθημάτων Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο δεν εμποδίζει τον βαθμιαίο προσανατολισμό των μαθητών προς τα ατομικά ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες για περαιτέρω σπουδές μετά το Λύκειο; Δεν μειώνει σημαντικά το φάσμα των επιλογών τους;
Σχόλιο – Απορία – 6: Μήπως η συνεχής υπενθύμιση σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο εκ μέρους του Υπουργείου, ότι οι μαθητές θα έχουν λάβει πιστοποίηση στην πληροφορική(;) (και όχι στις δεξιότητες) από το Γυμνάσιο, υποδηλώνει την προσπάθειά να αποβάλουν την ενοχή τους και να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου;
Η προσπάθεια δημιουργίας αντιπαραθέσεων με άλλους κλάδους εκπαιδευτικών (το τάδε μάθημα είναι περισσότερο χρήσιμο από το δείνα, να φύγει αυτό να μπει εκείνο κλπ) δεν εξυπηρετεί τη διαβούλευση. Θα πω ότι ίσως κάποιοι να χαίρονται γι’ αυτό λόγω του αποπροσανατολισμού από το στόχο της διαβούλευσης…
Ελπίζοντας ότι θα μελετηθούν σοβαρά οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, και ότι στη βουλή θα υπάρξει ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος επί των προτάσεων αυτών, αναμένω τις αλλαγές που θα αποκαταστήσουν την ελλειμματική παρουσία των μαθημάτων της επιστήμης της πληροφορικής στο Νέο Λύκειο, προς όφελος των μαθητών, το αύριο της κοινωνίας και της χώρας. Όσο για το ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, είναι βέβαιο ότι το ΕΣΥΠ γνωρίζει και μπορεί να τις διατυπώσει. Πρέπει όμως να ζητηθεί με έμφαση, από την πλειονότητα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου. Γιατί Λύκειο χωρίς πληροφορική παιδεία, δεν είναι Νέο, είναι τουλάχιστον οπισθοδρομικό!
Μανώλης Β. Με τη διπλή ιδιότητα του γονέα μαθήτριας Α’ Λυκείου και του εκπαιδευτικού.
Αν θέλουμε το σχολείο να αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της κοινωνίας μας και να την τροφοδοτεί με υγιείς, σοβαρές και συγκροτημένες προσωπικότητες είναι αναγκαίο στο εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε ιστορικής συγκυρίας κατά την οποία αυτό εκπονείται.
Σήμερα πέραν της οικονομικής, βρίσκεται σε εξέλιξη και μία κρίση βαθιά πολιτική. Οι θεσμοί και οι Δημοκρατικές Αξίες απαξιώνονται διαρκώς και συστηματικά από διάφορους πολιτικούς, οικονομικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, που με αφορμή τη δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση βρίσκουν την ευκαιρία να προπαγανδίσουν θέσεις αντιδημοκρατικές οι οποίες οδηγούν στην εγκληματική βία, στο φυλετικό και κοινωνικό ρατσισμό, απειλώντας μερικές από τις πιο στοιχειώδεις, για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, κατακτήσεις.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη οι σημερινή έφηβοι και αυριανοί ενήλικες πολίτες, φοιτητές, εργαζόμενοι και οικογενειάρχες να προστατευθούν από τη λαίλαπα του μίσους και του »αντιδημοκρατισμού» που ποντάροντας πάνω όχι μόνο στη δική τους οικονομική και ψυχολογική εξαθλίωση, αλλά και στην ανεμική αντίδραση της Πολιτείας υφαίνουν σχέδια εκτροπής.Ένα αναβαθμισμένο μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας είναι η τελευταία ευκαιρία για ανάσχεση της κοινωνικής αποσάθρωσης. Ας μη ρίξουμε κι άλλο νερό στο μύλο των πολιτικών Άκρων…
Σε προηγούμενη δημοσίευσή μου εξέθεσα τη γνώμη μου για το Νέο Λύκειο και ειδικότερα για τα αντικείμενα της αισθητικής αγωγής. Ωστόσο ως καθηγήτρια μουσικής σε μουσικό σχολείο μου γεννιέται εύλογα η απορία. Πώς εντάσσονται τα μουσικά (και τα καλλιτεχνικά) λύκεια στο Νέο Λύκειο; Γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία τους στον υπό ψήφιση νόμο;
Ελπίζω το θέμα να διευθετηθεί άμεσα για να μην υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία αυτών των σχολείων που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην μουσική και καλλιτεχνική παιδεία του τόπου.
-Και μία τελευταία σημείωση: Όσον αφορά τα μαθήματα ενίσχυσης (απογευματινές ώρες διδασκαλίας) που προβλέπονται για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά αλλά δεν διδάσκονται στο νέο λύκειο θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα μαθήματα της Αρμονίας και της Ακουστικής Ικανότητας (Dictee) στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι για σχολές μουσικών σπουδών.
Εξέτασα προσεκτικά το πρόγραμμα του Νέου Λυκείου. Δυστυχως γίνεται όλο και περισσότερο εξετασιοκεντρικό, και εξοβελίζει τις λεγόμενες «δευτερεύουσες ειδικότητες». Όλες εκείνες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα για δημιουργικές δράσεις εκτός εξετάσεων και αξιολόγησης.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στο μάθημα επιλογής αισθητικής αγωγής που περιελάμβανε μουσική καλλιτεχνικά και θεατρική αγωγή και είχα την ευκαιρία να το διδάξω ως καθηγήτρια μουσικής.
Το μάθημα αυτό έδινε τη δυνατότητα σε όσα παιδιά το επιθυμούσαν να συνεχίσουν τη καλλιτεχνική τους δράση στο λύκειο με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των καθηγητών των κατάλληλων ειδικοτήτων σε ένα πλαίσιο μέσα στο σχολείο, αλλά
μακρυά από εξετάσεις και αξιολόγηση.
Η κατάργηση του μαθήματος αυτού γίνεται σε συνδυασμό με τον περιορισμό του μαθήματος της μουσικής και των καλλιτεχνικών στο γυμνάσιο. Τα μαθήματα αυτά διατηρούνται μόνο στην Α γυμνασίου και καταργούνται στην Β και Γ. Στις τάξεις αυτές αναφέρονται ως μαθήματα επιλογης ανάμεσα σε άλλα. Το χειρότερο όμως είναι ότι όλα αυτά τα μαθήματα θα διδάσκονται τύπου ερευνητικής εργασίας(project) χωρίς σαφής στόχους και πρόγραμμα διδασκαλίας και χωρις σαφή ανάθεση από συγκεκριμένες ειδικότητες(θα μπορούν να διδάσκονται από όλους;!!!)
Αυτό υποβιβάζει επιστημονικά και εκπαιδευτικά όλα αυτά τα αντικείμενα και τα απαξιώνει. Απαξιώνει ό,τι έχουμε σπουδάσει ο καθένας στην ειδικότητά του, για το γνωστικό μας αντικείμενο τους στόχους και τις μεθόδους διδασκαλίας του κάθε μαθήματος.
Θεωρώ ότι τα μαθήματα της αισθητικής αγωγής(μουσική, καλλιτεχνικά , θέατρο)-γιατί μόνο γι’ αυτά μπορώ να μιλήσω λόγω ειδικότητας- είναι απαραίτητα σε όλα τα στάδια της γενικής παιδείας για την ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών μας. Πρέπει αυτά να επιστρέψουν ενισχυμένα στο πρόγραμμα σπουδών του γυμνασίου και του λυκείου!
Παρόλο που είμαι μουσικός θα ήθελα να πω δυο κουβέντες και για τις υπόλοιπες ειδικότητες των λεγόμενων δευτερευόντων μαθημάτων που πλήττονται…
Δεν είναι δυνατόν στην εποχή της πληροφορικής να βλέπουμε ένα σχολείο χωρίς την πληροφορική ως βασικό μάθημα.
Τέλος θα ήθελα να πω και για την τεχνολογία(στο γυμνάσιο αλλά και στο λύκειο πριν αντικατασταθεί από το project) ότι ήταν ένα επίσης πολύ δημιουργικό μάθημα και αγαπητό στα παιδιά και έχω δεί πραγματικά δύσκολους μαθητές εκεί να αναπτύσσουν αξιόλογες ικανότητες.
-Καλό θα ήταν να θυμηθούμε ότι το γενικό σχολείο πρέπει να είναι για όλα τα παιδιά και με έμφαση στη γενική τους παιδεία.
Θεωρώ ότι η απουσία της Πληροφορικής αποτελεί εγκληματική υποβάθμιση του Γενικού Λυκείου, όπως άλλωστε μέχρι τώρα γινόταν διατηρώντας τα προγράμματα σπουδών των μαθημάτων πληροφορικής μη επικαιροποιημένα, βάζοντας τα μαθήματα επιλογής και διδάσκοντάς τα λίγες ώρες που δεν επαρκούσαν για να διδαχθούν όπως θα έπρεπε.
Για το λόγο αυτό και τεκμηριώνοντας ζητάω:
1) Το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών, να είναι μέρος του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α’ Λυκείου και όχι μάθημα επιλογής. Στο μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, ο μαθητής θα πρέπει όχι μόνο να γνωρίσει και να κατανοήσει την ορθή χρήση ενός συνόλου από απαραίτητες εφαρμογές της Πληροφορικής αλλά και να αναπτύξει ώριμη «ψηφιακή συμπεριφορά» που θα του επιτρέψει να ενταχθεί και να λειτουργήσει ως πολίτης των μελλοντικών ψηφιακών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό το μάθημα θα πρέπει να περιλαμβάνει ζητήματα όπως η ασφαλής χρήση των δικτύων, του διαδικτύου και των υπηρεσιών τους (ασφαλή επικοινωνία και ασφαλείς συναλλαγές, εργαλεία συνεργατικότητας και δυναμική των ψηφιακών κοινοτήτων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και δημοκρατία, ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, ζητήματα ψηφιακής ηθικής κλπ).
2) Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Αλγοριθμική, δύο (2) ωρών, ως μάθημα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου. Στο μάθημα αυτό ο μαθητής θα διδάσκεται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και θα εισάγεται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.
3) Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, τουλάχιστον 3 ωρών, ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών (που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών). Το μάθημα αυτό έχει σημαντικά οφέλη, τα οποία δεν προσφέρει κανένα από τα υπόλοιπα μαθήματα, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του μαθητή στην ανάλυση, κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, καταστάσεων αλλά και εννοιών, που γνωρίζει είτε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του στην Γ’ τάξη, είτε στις μετέπειτα σπουδές του σε οποιαδήποτε τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης είναι απολύτως απαραίτητο για να αποκτήσει ο μαθητής γνώσεις και ικανότητες που πρέπει να προσφέρει μια βαθμίδα Γενικού Λυκείου.
Υπενθυμίζω και μπορώ ανά πάσα στιγμή να τεκμηριώσω και με βιβλιογραφικές αναφορές ότι τα μαθήματα Πληροφορικής, ιδιαίτερα στη βαθμίδα του Λυκείου όπου έχουμε μαθητές σε ωριμότερη μαθησιακά ηλικία, αναπτύσσουν την αναλυτική, κριτική και δημιουργική σκέψη των μαθητών μέσα από τη μεθοδολογία ανάλυσης, σχεδίασης και επίλυσης προβλημάτων. Άλλωστε η γνωστική αξία της διδασκαλίας του προγραμματισμού σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ευρύτερα αποδεκτή, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Επίσης τα μαθήματα Πληροφορικής είναι απαραίτητα για τη μετάβαση από το σχολείο της αποστήθισης και απομνημόνευσης στο σχολείο της δημιουργίας και ανάπτυξης. Είναι απαραίτητα και για τη πληροφορική-ψηφιακή εγγραμματοσύνη–μόρφωση των μαθητών, δηλαδή τη πρακτική γνώση της τρέχουσας υψηλής τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να είναι ικανοί να μαθαίνουν, να επικοινωνούν και να εργάζονται αποτελεσματικότερα στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
Δηλαδή η παρουσία, και όχι η απουσία των μαθημάτων Πληροφοικής, διασφαλίζει τόσο την έννοια του Γενικού Λυκείου όσο και την επίτευξη των περισσότερων από τους σκοπούς του, όπως αυτοί καταγράφονται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου.
Άλλωστε σε έρευνα που έγινε πριν 2 χρόνια από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (http://1kesyp-v.thess.sch.gr/ereynes/110320_ereyna_gnwmhs_neo_lykeio.pdf), η Πληροφορική επιλέγεται ως τέταρτη στη σειρά ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ.
Η Χημεία είναι μια από τις πλέον σύγχρονες επιστήμες, τρανή απόδειξη οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στη Χημική Τεχνολογία, στη Βιοχημεία, στα Τρόφιμα, στην Επιστήμη Σύγχρονων Υλικών, στον τομέα της Ενέργειας και των Καυσίμων, στο Περιβάλλον, στη Βιοτεχνολογία, στη Βιομηχανική Τεχνολογία τομείς που η Χημεία παίζει ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ρόλο.
Με την αναδιοργάνωση των δεκάδων τμημάτων που ξεπήδησαν τα τελευταία χρόνια και οδήγησαν χιλιάδες νέους σε αδιέξοδο, πολλά από αυτά τώρα πια καταργούνται ή συγχωνεύονται. Ενώ την ίδια στιγμή δημιουργείται η ανάγκη νέων επιπλέων τμημάτων (Οινολογίας , Τροφίμων … και άλλα) που είναι εφαρμοσμένες επιστήμες της Χημείας και άλλων επιστημών.
Η Χημεία σαν μάθημα και επιστήμη εξυπηρετεί τους σκοπούς του Γενικού Λυκείου μιας και έχει πολύπλευρο χαρακτήρα και σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητα . Επιπλέον είναι το ΜΟΝΟ μάθημα που προάγει την έννοια της παραγωγής. Την ιδέα της χρήσης πρώτων υλών και την παραγωγή νέων προϊόντων.
Κάθε κράτος πρέπει να σχεδιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τα βασικά του πλεονεκτήματα. Η κρίση που περνάει η χώρα τα τελευταία χρόνια έδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι πίσω από την εικονική πραγματικότητα, είμαστε μια πλούσια σε φυσικούς πόρους χώρα, με παντελή ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
Στην οικονομική κατάρρευση, ελάχιστοι σύμμαχοι αποδείχτηκαν η φαρμακευτική βιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων και γενικά, η χημική βιομηχανία. Μέσα στη κρίση είχαμε εξαγωγή ελαιολάδου, κρασιού και άλλων προϊόντων. Στο προσκήνιο βρίσκεται η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε παραγωγικοί. Και η ελληνική παιδεία υποχρεούται να καλλιεργεί και αυτή τη σκέψη στους μελλοντικούς πολίτες.
Τα παραπάνω κάνουν όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική την ενίσχυση της Χημείας, όχι μόνο σαν εξεταζόμενο μάθημα, αλλά και σαν μάθημα γενικής παιδείας σε ΟΛΕΣ τις τάξεις του λυκείου και του γυμνασίου ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΟΩΡΟ.
Η Χημεία είναι η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, αφού είτε προαπαιτείται, είτε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη σχεδόν με όλες τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.
Ανοικτή Επιστολή
Προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλο,
Θέμα: Η Πληροφορική στο Γενικό Λύκειο,
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Στόχος της επιστολής μας είναι να συμβάλει στη διαβούλευση σχετικά με το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα να συνεισφέρει στον προβληματισμό για τη θέση και τη διδασκαλία της Πληροφορικής.
Αντιλαμβανόμαστε ότι σύμφωνα με τον αρχικό σας σχεδιασμό υποβαθμίζεται χαρακτηριστικά η διδασκαλία της Πληροφορικής ως γνωστικού αντικειμένου στο Γενικό Λύκειο, ενώ οι μαθητές που ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε Τμήματα Πληροφορικής και Τμήματα Πολυτεχνείου (όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ κλπ.) θα διδάσκονται και θα εξετάζονται Πανελλαδικά στη Χημεία (!). Οι ρυθμίσεις αυτές μας βρίσκουν σαφώς αντίθετους και στη συνέχεια τεκμηριώνουμε τη θέση μας, ενώ καταθέτουμε και προτάσεις για τη διδασκαλία της Πληροφορικής στο νέο Γενικό Λύκειο.
Κύριε Υπουργέ, ο αρχικός σας σχεδιασμός δεν λαμβάνει υπόψην την καλλιέργεια της υπολογιστικής/αλγοριθμικής σκέψης των μαθητών όπως, κάνουν σήμερα τα εκπαιδευτικά συστήματα τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών. Σε χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ κ.ά. το εκπαιδευτικό σύστημα καλλιεργεί την υπολογιστική/αλγοριθμική σκέψη στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προετοιμάζοντάς τους για την τεχνολογική κατεύθυνση σπουδών που επιθυμούν να ακολουθήσουν (σχετικές πηγές στο τέλος του κειμένου). Η ανάπτυξη δεξιοτήτων υπολογιστικής/αλγοριθμικής σκέψης δεν συνιστά απλά μια πρόσθετη εξειδίκευση αλλά μια ιδιαίτερη πτυχή της ανθρώπινης νοημοσύνης, που αναπτύσσεται σήμερα ισχυρά, καθώς αποτελεί τη βάση για «εφαρμογή της γνώσης και επίλυση προβλημάτων, την καλλιέργεια της ικανότητας του ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών και την καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας», όπως φιλοδοξεί να πετύχει το νέο Γενικό Λύκειο σύμφωνα με το υπό ψήφιση ν/σ. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να λάβετε υπόψην σας ότι στα σύγχρονα προγράμματα σπουδών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως, η ψηφιακή τεχνολογία («Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» ή αλλιώς ΤΠΕ) χρησιμοποιείται ως μέσο υποστήριξης της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων του προγράμματος στο πλαίσιο καινοτόμων διδακτικών μεθόδων (σχετικές πηγές στο τέλος του κειμένου). Όλα αυτά χωρίς να γίνει καμία αναφορά σε έναν προηγμένο Πληροφορικό Γραμματισμό και τις ποικίλες διαστάσεις του, ο οποίος σχετίζεται όχι μόνο με δεξιότητες της καθημερινότητας, αλλά και με πιο εξειδικευμένες όψεις του σημερινού ψηφιακού οικοσυστήματος στο οποίο ζούμε, όπως η ασφαλής πλοήγηση, η ανάπτυξη ιδιαίτερων ικανοτήτων αναζήτησης και εκμετάλλευσης πληροφοριών, η βελτίωση γενικά της θέσης του ατόμου στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Η Πληροφορική, εκτός από Επιστήμη και νοητική δεξιότητα, αποτελεί, μεταξύ άλλων, το βασικό κορμό πολλών σύγχρονων κοινωνικών πρακτικών, γνώσεων και ικανοτήτων απαραίτητων στο σύγχρονο πολίτη, οι οποίες και διδάξιμες είναι και φυσικά διδακτέες.
Συμπερασματικά, η εγκατάλειψη της διδασκαλίας μαθημάτων Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο δεν συνάδει με την σύγχρονη τάση παγκόσμια για καλλιέργεια δεξιοτήτων υπολογιστικής/αλγοριθμικής σκέψης στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ αποτελεί οπισθοδρόμηση σε εποχές όπου δεν ήταν κατανοητός ο ρόλος της Πληροφορικής (και των ψηφιακών τεχνολογιών γενικότερα) στην τεχνολογική ανάπτυξη μιας χώρας. Ακόμη, η προετοιμασία των μαθητών που επιλέγουν τεχνολογικού προσανατολισμού σπουδές (όπως σε Τμήματα Πληροφορικής, Πολυτεχνείου, κλπ.) στη Χημεία (!) αποτελεί παρανόηση του είδους της εκπαίδευσης που παρέχουν τα Τμήματα αυτά και των προαπαιτούμενων γνώσεων των μαθητών. Τέλος, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η σημαντική προσπάθεια να αξιοποιούνται οι ψηφιακές τεχνολογίες ως εργαλεία καινοτόμου διδασκαλίας όλων των μαθημάτων.
Θεωρώντας πως κατανοείτε την παράλειψη που χαρακτηρίζει τον αρχικό σχεδιασμό όσον αφορά την Πληροφορική, παραθέτουμε στη συνέχεια συγκεκριμένες προτάσεις για τη διδασκαλία μαθημάτων Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο:
(α) Α΄ Τάξη: διδάσκεται το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» (3 ώρες/εβδ., υποχρεωτικό).
Στόχος του μαθήματος πρέπει να είναι η εξοικείωση όλων των μαθητών και ικανότητα χρήσης σύγχρονων εργαλείων/υπηρεσιών λογισμικού που αποτελούν διαδεδομένα ψηφιακά εργαλεία/υπηρεσίες στον επαγγελματικό χώρο αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη. Το μάθημα αναπτύσσει συνέργειες με το μάθημα «Ερευνητική Εργασία» (project) καθώς οι γνώσεις των μαθητών για τα τεχνολογικά εργαλεία αναμένεται να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη και παρουσίαση της εργασίας-project. Το μάθημα επίσης μπορεί να συνδυαστεί και με τελικές εξετάσεις πιστοποίησης ώστε οι μαθητές να αποκτούν ένα πρώτο πιστοποιητικό ικανοτήτων χρήσης τεχνολογικών εργαλείων ήδη από την Α τάξη του Γ.Λ.
(β) Β΄ Τάξη: διδάσκεται το μάθημα «Αρχές Επιστήμης Υπολογιστών» (2 ώρες/εβδ.).
Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή στις αρχές της επιστήμης υπολογιστών που αποτελούν θεμέλιο για τη σχεδίαση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών. Το μάθημα διδάσκεται στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.
(γ) Γ΄ Τάξη: διδάσκεται το μάθημα «Αλγοριθμική» (6 ώρες/εβδ.).
Το μάθημα αποτελεί βελτίωση και επέκταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» που υπήρχε ως τώρα στην Τεχνολογική κατεύθυνση του Γ.Λ. Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή στις αρχές της υπολογιστικής/αλγοριθμικής σκέψης και του δομημένου προγραμματισμού. Το μάθημα διδάσκεται στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και προσφέρεται εναλλακτικά με το μάθημα της Χημείας. Έτσι οι μαθητές που κατευθύνονται σε Σχολές των Επιστημών ζωής μπορούν να παρακολουθούν «Χημεία» ενώ οι μαθητές που επιλέγουν Τεχνολογικού χαρακτήρα σπουδές (Τμήματα Πληροφορικής, Πολυτεχνείου, κλπ.) παρακολουθούν «Αλγοριθμική».
(δ) Πανελλαδικές εξετάσεις: για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές που επιλέγουν τεχνολογικού προσανατολισμού σπουδές εξετάζονται στο μάθημα «Αλγοριθμική» (αντί για «Χημεία»).
(ε) Επαγγελματικό Λύκειο: καθώς οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών, έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι., θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για διδασκαλία των παραπάνω προτεινόμενων μαθημάτων Πληροφορικής καθώς και εξέταση πανελλαδικά στην «Αλγοριθμική» για τους αποφοίτους αυτούς που θέλουν να εισαχθούν σε τεχνολογικού προσανατολισμού Πανεπιστημιακά Τμήματα.
Κύριε Υπουργέ, οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που θεραπεύουμε την Πληροφορική και ενδιαφερόμαστε για την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, είμαστε στη διάθεσή σας για την τελική διαμόρφωση των λεπτομερειών του νέου προγράμματος σπουδών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα συνάδει με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις για τη σημασία και το ρόλο που έχει η Πληροφορική στην εκπαίδευση.
Με τιμή,
Παρακάτω προτάσσονται οι υπογραφές καθηγητών του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ καθώς η επιστολή αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του Τμήματος. Ακολουθούν οι υπογραφές Καθηγητών Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ιδρυμάτων εξωτερικού) καθώς και μελών του ΔΣ της ΠΕΚΑΠ, με χρονολογική σειρά (μέχρι και τη Δευτέρα 19/8).
Την επιστολή έχουν προσυπογράψει επίσης πολλοί καθηγητές Δευτεροβάθμιας, σχολικοί σύμβουλοι, γονείς καθώς και μαθητές, φοιτητές κλπ. ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Όλες οι υπογραφές εμφανίζονται εδώ:
http://www.ipetitions.com/petition/informatics/signatures
1. Ιωάννης Βλαχάβας, Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ
2. Ιωάννης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Πληροφορικής, ΑΠΘ
3. Σταύρος Δημητριάδης, Επ. Καθηγητής, Τμ. Πληροφορικής ΑΠΘ
4. Παναγιώτης Κατσαρός , Επίκουρος Καθηγητής, Τμ. Πληροφορικής ΑΠΘ
5. Νίκος Βασιλειάδης , Αναπληρωτής Καθηγητής Τμ. Πληροφορικής ΑΠΘ
6. Ιωάννης Σταμέλος, Αναπλ. Καθηγητής, Τμ. Πληροφορικής ΑΠΘ
7. Νικόλαος Πλέρος, Λέκτορας Τμ. Πληροφορικής Α.Π.Θ.
8. Αθηνά Βακάλη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμ. Πληροφορικής, ΑΠΘ
9. Δημήτριος Βράκας, Λέκτορας, Τμ. Πληροφορικής Α.Π.Θ.
10. Κώστας Δραζιώτης, Λέκτορας Τμ. Πληροφορικής Α.Π.Θ.
11. Νικόλαος Τσίτσας, Επ. Καθ., Τμ. Πληροφορικής Α.Π.Θ.
12. Θρασύβουλος Τσιάτσος, Επ. Καθηγητής, Τμ. Πληροφορικής, ΑΠΘ
13. Πέτρος Νικοπολιτίδης, Επικ.Καθηγητής, Τμ.Πληροφορικής ΑΠΘ
14. Διονύσιος Πολίτης, Επ. Καθηγητής, Τμ. Πληροφορικής, ΑΠΘ
15. Γρηγόριος Τσουμάκας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμ. Πληροφορικής, ΑΠΘ
16. Αμαλία Μήλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμ. Πληροφορικής Α.Π.Θ.
17. Ελευθέριος Αγγελής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμ. Πληροφορικής Α.Π.Θ.
18. Αναστάσιος Τέφας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ
19. Φώτης Κόκκορας, Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ
20. Theodoros G. Karounos, Πρόεδρος, ΕΕΛ/ΛΑΚ
21. Κακαρόντζας Γιώργος, Καθηγητής Εφαρμογών τμ. Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. ΤΕΙ Θεσσαλίας
22. Βασίλειος Γ. Καμπουρλάζος, Τακτικός Καθηγητής Α’ βαθμίδας, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, ΤΕΙ Καβάλας
23. Γιάννης Ρεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
24. Λευτέρης Μωυσιάδης, Επίκουρος καθηγητής, ΤΕΙ ΑΜΘ
25. Ιωάννης Χατζηλυγερούδης, Αναπλ. Καθηγητής, Πανεπιστημίου
26. Ιωσήφ Σηφάκης, Καθηγητής Πληροφορικής, EPFL Λωζάνη
27. Νικόλαος Πετρέλλης, Καθηγητής ΤΕΙ
28. Θεόδωρος Τζουραμάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
29. Βασίλειος Δαγδιλέλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
30. Μάγια Σατρατζέμη, Καθηγήτρια, τμ. Εφαρμ. Πληροφορικής, ΠΑΜΑΚ
31. Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ
32. Ηλίας Σακελλαρίου, Λέκτορας
33. Χαράλαμπος Δημούλας, Λέκτορας
34. Ευθύμιος Ταμπούρης, Επ. Καθηγητής Παν. Μακεδονίας
35. Δημήτρης Καλλές, Επ. Καθηγητής ΕΑΠ
36. Δημήτρης Χρήστου, Επίκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
37. Τσιριγώτης Γεώργιος, Καθηγητής ΤΕΙ Καβάλας
38. Βασίλης Βασσάλος, Αναπληρωτής καθηγητής, ΟΠΑ
39. Δημήτριος Γ Σάμψων, Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
40. Κλεομένης Τσιγάνης, Επ. Καθηγητης ΑΠΘ, Τμήμα Φυσικής
41. Χρήστος Γεωργιάδης, Επίκουρος Καθηγητής Παν. Μακεδονίας
42. Βασίλης Βίτσας, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσ/νίκης
43. Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
44. Περικλής Χατζημίσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
45. Νικόλαος Καραμπετάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Α.Π.Θ.
46. Ξυνόγαλος Στέλιος, Λέκτορας, Τμ. Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
47. Μάρω Βλαχοπούλου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής , Σχολή Επιστημών Πληροφορίας, ΠΑΜΑΚ
48. Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Καθηγητής ΠΑΜΑΚ
49. Ιωάννης Μαυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Σχολής Επιστημών Πληροφορίας, Πανεπιστημίου Μακεδονίας
50. Maria Lazaridou, Professor
51. Pantelis Makris, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
52. Κώστας ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, ΑΠΘ
53. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής
54. Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ
55. Δημήτρης Κουγιουμτζής, Πανεπιστημιακός
56. Stavros Tsopoglou, Professor Univ. of Macedonia Thessaloniki
57. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΜΙΔΗΣ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΘ
58. ΔΑΝΙΗΛ ΣΕΡΓΚΕΛΙΔΗΣ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ
59. Γιώργος Καρακιουλάκης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΑΠΘ
60. Γεώργιος Ευαγγελίδης, Καθηγητής, Τμήμα Εφ. Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
61. Βασιλική Μητσικοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
62. ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΚΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΚΑΠ
63. Δημήτρης Γιάτας, Καθηγητής Πληροφορικής στην Β’ θμια Εκπαίδευση, μέλος ΔΣ της ΠΕΚΑΠ
64. Yannis Dimitriadis, Professor of Telematics Engineering, University of Valladolid, Spain
65. Μαρία Θεοδωροπούλου, Επικουρη καθηγήτρια ΑΠΘ
66. Stavros Kamaroudis, Assistant Professor, University of Western Macedonia, GR
67. Βασίλης Κάτος, Επίκ. Καθηγητής, ΔΠΘ
68. Γιώργος Χλαπάνης, Εξωτερικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ
69. Δημήτριος Ν. Κλεφτούρης, Καθηγητής Πληροφορικής ΑΤΕΙΘ
70. ΚΟΝΕΤΑΣ Δημήτρης, Εργαστηριακός & Επ.συνεργάτης Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Ηπείρου
71. KARAKOS ALEXANDROS, Καθηγητής Πληροφορικής, ΔΠΘ
72. Γεωργία Κολωνιάρη, Λέκτορας, Τμ. Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Παν. Μακεδονίας
73. Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια
74. Ανθή Καρατράντου, Εκπαιδευτικός ΠΕ19, Διδάσκουσα ΠΔ 407/80 ΠΤΔΕ Παν. Πατρών
75. Λιόλιος Νικόλαος, Καθηγητής Πληροφορικής ΤΕΙ
76. Χρήστος Αντωνόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
77. Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών
78. Περικλής Α. Μήτκας, Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος ΗΜΜΥ, Α.Π.Θ.
79. Πατεράκη Μαρία, Καθηγήτρια Πληροφορικής
80. Συμεών Ρετάλης, Αν. καθηγητής Παν. Πειραιά
81. Antonopoulos Konstantinos, Professor
82. Ανδρέας Συμεωνίδης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΗΜΜΥ-ΑΠΘ
83. Παναγιώτης Φώταρης, Λέκτορας Πληροφορικής, University of West London
84. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, Eπ. Καθηγητής,
85. Βλαχόπουλος Γιώργος, Καθηγητής Βιοστατιστικής και Πληροφορικής ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
86. Γεώργιος Χασάπης, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Α.Π.Θ.
87. Αναστάσιος Ντελόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ
88. Παναγιώτης Αδαμίδης, Καθηγητής. Τμήμα Πληροφορικής, Αλεξανδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
89. Βασίλης Κόμης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
90. Antonis Sidiropoulos, Καθηγητής Πληροφορικής ΤΕΙ
91. Θαρρενός Μπράτιτσης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
92. Σαράντος Καπιδάκης, Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
93. Σπυριδων Παπαδάκης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ19, Καθηγητής Σύμβουλος (ΣΕΠ) Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
94. Ζαράνης Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
95. Αθανάσιος Τσαδήρας, Επίκουρος Καθηγητής
Στην Αμερική το 2000 μετά την χρηματιστηριακή φούσκα των .COMs οι μαθητές και οι γονείς απεστράφηκαν την Πληροφορική θεωρώντας πως η μόδα της Πληροφορικής πέρασε ανεπιστρεπτί. Ομως σήμερα το 2013 υπάρχει μεγάλη έλλειψη προγραμματιστών στην Αμερική !! Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που απασχόλησε και τον ίδιο τον Ομπάμα !! ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα αναβαθμίσει την Πληροφορική στην εκπαίδευση . Και μιλάμε για μια χώρα όπου η Java διδάσκεται στο λύκειο!!
Οχι μόνο πρέπει να υπάρχουν αυτά τα μαθήματα αλλά πρέπει να είναι και δελεαστικά για τους μαθητές .
Εχετε καταλάβει τι πάτε να κάνετε ?Αντί να προσθέσετε και άλλα μαθήματα βγάζετε το μάθημα που το έχουν όλα τα θετικά Πανεπιστήμια όλου του κόσμου .
Και φυσικά αυτά τα μαθήματα πρέπει να διδάσκονται από απόφοιτους Πληροφορικής και όχι κάθε καρυδιάς καρύδι.
Ισως να μην γνωρίζετε ότι στους καθηγητές Πληροφορικής που διδάσκουν στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας έχουν ενταχθεί στο παρελθόν καθηγητές άλλων ειδικοτήτων (π.χ. Φυσικοί , Μαθηματικοί, θεολόγοι , γεωλόγοικτλ. ) οι οποίοι έχουν προσκομίσει ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου σχετικά με Πληροφορική . Επιπλέον αυτών υπάρχουν και απόφοιτοι ΤΕΙ Πληροφορικής αλλά και απόφοιτοι άλλων ΤΕΙ (π.χ. Δομικών έργων , Φυτικής παραγωγής κτλ) οι οποίοι και αυτοί έχουν προσκομίσει ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου σχετικά με Πληροφορική.
Ετσι στον κλάδο αυτό υπάρχει πανσπερμία ειδικοτήτων και πλήθος καθηγητών οι οποίοι ελάχιστη σχέση έχουν με το αντικείμενο Πληροφορικής .
αν βγάλετε την Πληροφορική από το Λύκειο αυτό συνεπάγεται ότι θέλουμε αποχαυνωμένους μαθητές που θα παίζουν όλη μέρα με το smartphone τους και δεύτερον χαντακώνουμε την χώρα μας ως προς την παραγωγή λογισμικού από αξιόλογους προγραμματιστές.
Πριν λίγα χρόνια στην Κίνα βάλανε στα προγράμματα σπουδών τους σοβαρά την πληροφορική. Στις μέρες μας οι χώρες τις ανατολής έχουν μπει πολύ δυναμικά στον χώρο της ανάπτυξης λογισμικού.
Αν θέλουμε μία Ελλάδα που δεν παράγει τίποτα επιδοτούμε τους αγρότες να βγάλουν τις καλλιέργειες τους.
Αν θέλουμε μία Ελλάδα που δεν θα παράγει λογισμικό για smartphones τότε βγάζουμε την Πληροφορική από τα σχολεία και την υποβαθμίζουμε.
Αν θέλουμε μία Ελλάδα που δεν θα σκέφτεται κανένας και δεν θα μπορεί να κρίνει τότε αναφερόμαστε στην επιστήμη της πληροφορικής ότι είναι μόνο πάτημα κουμπιών και την αφαιρούμε από την εκπαίδευση.
Θεωρώ αστοχία την εξαίρεση του μαθήματος ΑΕΠΠ ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
Πιστεύω ότι είναι ένα απο τα βασικά μαθήματα που προάγει την κριτική σκέψη στα παιδιά μας
ενώ παράλληλα τα οπλίζει με τα εχέγγυα της ομαλής μετάβασης ειδικά στις σχολές τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Συνεπώς θα ήταν λογική η παροχή της επιλεξιμότητας μεταξύ της Χημείας ή του ΑΕΠΠ στους υποψήφιους φοιτητές μας ανάλογα με την κατεύθυνση των σπουδών τους.
Υ.Γ Εκτιμώ ότι δεν θα έβλαπτε να να υπάρχει και η θέση των Σχολών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (π.χ Πολυτεχνεία)
Το λιγότερο πρόχειρη,επιβλαβής για τους μαθητές και εν τέλει ανεπιτυχής η μείωση των ήδη ελάχιστων ωρων Φυσικής Αγωγής κατα 20% στο Γενικό Λύκειο.
Οσες φορές και αν το διάβασα ειναι αδύνατον να το αποσαφηνίσω: «Αγγλικα η β´ ξένη γλώσσα Γερμανικά η Γαλλικά η Ισπανικά η Ιταλικά»
Τι σημαίνει αυτο; Πιθανολογώ: τα Αγγλικα καταργούνται σαν υποχρεωτικό μάθημα και αν ναι γιατι οι υπόλοιπες αναφέρονται σαν β´ ξένη γλώσσα επιλογής;
Επίσης γιατι στο λεγόμενο «ψηφιακό σχολείο» η Πληροφορική δεν έχει θέση στη Δευτεροβάθμια
Εκπαίδευση; Φτάνει ότι θα μαθαίνουν κ όσοι θα μαθαίνουν (αναλογα με τον τυπο του σχολειου) στην Πρωτοβάθμια και μετα εμπρός για ECDL στις ιδιωτικές σχολές;
Ως γονέας δύο παιδιών στο γυμνάσιο θα ήθελα να εκφράσω τους προβληματισμούς μου σχετικά με το Νέο Λύκειο.
Αναρωτιέμαι τι ισχύ θα έχει ένα απολυτήριο Λυκείου στην αγορά εργασίας αλλά και για σπουδές στο εξωτερικό στο οποίο θα φαίνεται ότι τα παιδιά δεν έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα Αγγλικά και Πληροφορική!
Είναι επιβεβλημένο νομίζω τα Αγγλικά και η Πληροφορική (σαν επιστήμη και όχι ως χειρισμός Η/Υ) να διδάσκονται σαν μαθήματα γενικής παιδείας και στις 3 τάξεις του Λυκείου.
Η Επιστήμη των Υπολογιστών και η Αλγοριθμική δεν μπορεί να λείπει από το Νέο Λύκειο. Πρόκειται για αναχρονισμό και οπισθοδρόμιση.
Είναι βέβαιο άλλωστε ότι οι μελλοντικοί φοιτητές θα αντιμετωπίσουν από το πρώτο έτος πολλές δυσκολίες στα τμήματα των Σχολών που απαιτούν σε πολλά μαθήματα την αλγοριθμική προσέγγιση.
Είναι δυνατόν να γυρίζουμε την εκπαίδευση 20 χρόνια πίσω ;;;
Που είναι η Πληροφορική και πιο συγκεκριμένα η διδασκαλία της Αλγοριθμικής σκέψης;
Είναι δυνατόν στην σημερινή εποχή να απουσιάζει ένα τόσο ΒΑΣΙΚΟ μάθημα.
Ψηφιακά ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΥΣ θέλετε να παράγει αυτό το ΝΕΟ ????? Λύκειο;
Καλησπέρα σας.
Προσφάτως ενημερώθηκα ότι καταργείται το μάθημα της πληροφορικής απο τα Λύκεια και πραγματικά έμεινα άφωνος.
Ενας κλάδος ο οποίος θα πρέπει να διδάσκεται απο το δημοτικό καταργείται εντελώς. Ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης και μάλιστα της ηλεκτρονικής πληροφόρησης και εν έτη 2013 θέλουν να καταργήσουν την πληροφορική απο τα σχολεία.
Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ!!!!
Δεν νοείται στην σημερινή εποχή άνθρωπος χωρίς γνώση της πληροφορικής.
Θεωρώ πως θα πρέπει να το ξανά σκεφτεί πολυ καλα το υπουργείο Παιδείας το θεμα της απομάκρυνσης του μαθήματος της πληροφορικής, γιατι θα πρόκειται για ενα τεράστιο σφάλμα το οποίο δημιουργεί πολλα ερωτηματικά για το που θέλουν να μας οδηγήσουν.
Γιάννης Π.
Το σχολείο θα πρέπει να έχει ως στόχο να εφοδιάσει τον μαθητή με όλες τις γνώσεις που του είναι απαραίτητες για την περαιτέρω πορεία του.
Ακόμη κι αν κάποιος μαθητής δεν ενδιαφέρεται για τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά τμήματα, θα πρέπει στο σχολείο να διδάσκεται ξένες γλώσσες, μουσική και κυρίως πληροφορική.
Θεωρώ απαράδεκτη την απουσία ειδικά της Πληροφορικής από το Λύκειο, κατά τη διάρκεια της πιο εξελιγμένης τεχνολογικά εποχής.
Ο μαθητής θα πρέπει να αποκτά τις απαραίτητες γνώσεις και να καθοδηγείται από ανθρώπους καταρτισμένους, πάντα μέσα στα πλαίσια του σχολείου.
Ενισχύστε την Πληροφορική, είναι απαράδεκτο να μη διδάσκεται στο (κατά τα άλλα «Νέο») Λύκειο. Μη στερείτε από τα παιδιά μας ακόμα ένα εισιτήριο για το μέλλον τους.
Θα ήθελα να επισημάνω στο άρθρο 2 τα εξής:
1. δεν μπορεί το μάθημα που αφορά τους πολιτειακούς θεσμούς (δηλαδή το μάθημα της πολιτκής αγωγής που κάναμε από πολύ παλιά)να «συνθλίβεται»/και να ανακατεύεται από την οικονομία και την κοινωνιολογία. Οι καιροί είναι ενδεικτικοί για να ξεχωρίσει η σπουδαιότητά του και να καταλάβει το χώρο που πρέπει, όταν η άποψη που επικρατεί για το κοινοβούλιο είναι ισοπεδωτική και κινδυνεύει η δημοκρατία από ένα μάτσο μπράβους. Ενισχύστε το λοιπόν!
2. επίσης δεν είναι ξεκάθαρο στις 6 ώρες της Γ λυκείου τι ακριβώς θα διδάσκεται, η γνώμη μου είναι η ίδια με τον πρώτη παρατήρηση.
ευχαριστώ για το χώρο και την ανάγνωση.
Κύριε Υπουργέ,
συγχαρητήρια για το σθένος σας να προχωρήσετε σε μια αναμόρφωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η εισαγωγή σαν διακριτό αντικείμενο της εκπαίδευσης για την πολιτική με πιο έντονο χαρακτήρα θα βοηθούσε περισσότερο. Έστω και έτσι πρέπει να διασφαλιστεί. Ιδιαίτερα τα project θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο των κοινωνικών επιστημών αφού στην πράξη μπορεί να βοηθήσουν την πολύπλευρη κατανόηση των κοινωνικών φαινομένων μέσω της μελέτης τους.
Ας καταθέσω λοιπόν και εγώ την άποψη μου ελπίζοντας να ληφθεί υπόψη για το καλό των μαθητών μας….
Αντί να αυξηθούν οι ώρες της Φυσικής Αγωγής σε 3 σε κάθε τάξη,εσείς τις μειώνετε;;;;
Ποιοί θα είναι υπεύθυνοι για τη συνέχιση ενός μονότονου και βαρετού προγράμματος που κάνει τα παιδιά να βαριούνται στο σχολείο;
Ποιοί δεν βλέπουν το προφανές,ότι οι Έλληνες έφηβοι έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας;;
Ποιοί δεν γνωρίζουν ότι το να γυμνάζεσαι στο λύκειο σε βοηθά να αποδίδεις και στα υπόλοιπα μαθήματα και να γυμνάζεται κατ’ επέκταση και το μυαλό σου;;;
Ποιοί δεν έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους το » νούς υγιής έν σώματι υγιεί » ;;;;
Αλλάξτε λοιπόν «κύριοι υπεύθυνοι» τη μεγαλύτερη αδικία εις βάρος των παιδιών και σκεφτείτε ελεύθερα και με διάθεση μεταρρύθμισης για το «νέο λύκειο»!!!!
ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ως προς τη νέα διάρθρωση των αναλυτικών προγραμμάτων του Γενικού Λυκείου αλλά και το προτεινώμενο αναλυτικό πρόγραμμα Γυμνασίων που κοινοποιήθηκε στις Διευθύνσεις, παρατηρώ την πλήρη υποβάθμιση της διδασκαλίας των Εικαστικών Τεχνών. Στην πιο ευαίσθητη ηλικία του μαθητή, εκεί που αρχίζει να διαμορφώνει και να ολοκληρώνει τον πυρήνα της προσωπικότητάς του, του αφαιρούμαι τον κατεξοχήν σύμμαχό του, το πεδίο των Τεχνών. Χωρίς να υποβαθμίζω την χρησιμότητα κανενός διδακτικού αντικειμένου, πιστεύω πως το νέο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο θα είναι ακόμα πιο απόμακρα για τους μαθητές. Χωρίς δημιουργία, αμφισβήτηση, εξατομίκευση, αποδοχή της διαφορετικότητας, ο μαθητής χάνει τη συναισθηματική του σχέση με το σχολείο και αδρανοποιείται. Θα έλεγε κανείς, «μα καλά όλα αυτά δε τα προσφέρουν και τα άλλα γνωστικά αντικείμενα;» Όχι στο βαθμό που τα προσφέρουν τα Εικαστικά.
Κάποτε ένας καθηγητής της ΑΣΚΤ μου είχε εκμυστηρευτεί οτι θεωρούσε τις Εικαστικές Τέχνες τη μητέρα των Τεχνών και των Επιστημών. Και είχε δίκιο. Σε ποιό άλλο γνωστικό αντικείμενο που διδάσκεται μπορεί κανείς να συναντήσει τέτοια ποικιλία γνώσεων και στοιχείων που αλληλεπιδρούν με τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα; Χωρίς παρατήρηση υπάρχει ζωγραφική; Χωρίς βασικές χημικές έννοιες όπως διαλυτότητα, πυκνότητα, όσμωση υπάρχει ζωγραφική; Χωρίς την ποίηση υπάρχει ζωγραφική; Χωρίς μαθηματικές έννοιες, αναλογίες, συναρτήσεις υπάρχει ζωγραφική; Και αφού όλα αυτά γίνονται και αυτόνομα, γιατί να έχουμε τις Εικαστικές Τέχνες; Μα γιατί όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμα, τα Εικαστικά τα κάνουν μέσα απο το «παιχνίδι», τη δοκιμή, το βίωμα, χωρίς να διεκδηκούν την απολυτότητα ούτε να υποβαθμίζουν την αυτονομία των επι μέρους γνωστικών αντικειμένων. Αν θέλουμε να μιλάμε για διαθεματικότητα δε μπορούμε να παραλείψουμε τις Εικαστικές Τέχνες από το νέο σχολείο.
Εκτός αυτού, η Εικαστική γλώσσα είναι παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας και έκφρασης. Σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον είναι το υπέρτατο εργαλείο ένταξης των μαθητών που προέρχονταιαπό διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον. Όλες οι Δυτικές κοινωνίες σε περιόδους που δέχτηκαν κύματα μετανάστευσης, χρησιμοποίησαν τις Τέχνες ως κορμό του ωρολόγιου διδακτικού τους προγράμματος για να μπορέσουν ομαλά να εντάξουν τους νέους πολίτες μαθητές στο εθνικό τους πολιτισμικό περιβάλλον. Εμείς το 2013 με την πολυπολιτισμική σύνθεση της κοινωνίας μας θα εξαφανίσουμε τα ΕΙκαστικά;
Για πολλούς κλάδους εκπαιδευτικών, η εμφάνιση του πρότζεκτ ως διδακτικού αντικειμένου υπήρξε λόγος αποφυγής. Για τα Εικαστικά ήταν μια συνήθης πρακτική σε όλες τις τάξεις. Πώς άλλωστε να διδάξεις Εικαστικά αν δεν οργανώσεις ομαδοσυνεργατικά τη διδασκαλία σου; Πως να αξιολογήσεις τους μαθητές αν δε χρησιμοποιήσεις εξατομικευμένη προσέγγιση; Πώς να οργανώσεις μια ομαδική κατασκευή ή τοιχογραφία αν δεν καταμερίσεις καθήκοντα ανάλογα με τις δεξιότητες αλλά και τις αδυναμίες των μαθητών. Δεν είναι τυχαίο οτι τις περισσότερες αναλογικά παρόμοιες πρωτοβουλίες ομαδικών εργασιών, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι εκαπιδευτικοί των Εικαστικών με το μάθημά τους. Γιατί λοιπόν να χαθεί αυτός ο πλούτος μέσα στον ωρυμαγδό των αναθέσεων και της συμπλήρωσης ωραρίου;
Μελετώντας πρόσφατα το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου επεσήμανα κάποιες λέξεις που επαναλαμβάνονταν ακούραστα: διαθεματικότητα, εξατομικευμένη μαθησιακή προσέγγιση, ομαδοσυνεργατικότητα, αξιολόγηση, ευελιξία και προσαρμωστικότητα στο γνωστικό και μαθησιακό περιβάλλον των μαθητών. Όλα αυτά είναι η καθημερινή πρακτική για τη διδασκαλία των Εικαστικών. Δε μπορούν να υπάρξουν στο νέο σχολείο χωρίς την αναβαθμισμένη παρουσία των Εικαστικών μαθημάτων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω τα Εικαστικά να καταλαμβάνουν 2 ώρες στις 3 τάξεις του Γυμνασίου, χαρακτηριζόμενα ως εργαστηριακό μάθημα. Στο Γενικό Λύκειο να υπάρξει ξεχωριστό Πεδίο για τις Τέχνες, όπου οι μαθητές να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα Εικαστικά και τη μουσική με 2 ώρες και για τις τρεις ταξεις, οπου στα Εικαστικά να υπάρχει ως ενότητα και η Ιστορία της Τέχνης. Επιπροσθέτως για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα «ελεύθερο σχέδιο» και «γραμμικό σχέδιο» να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας φροντιστηριακών μαθημάτων τετράωρης έως εξάωρης διάρκειας ανά σχολείο, προκειμένου οι μαθητές που επιλέγουν αντίστοιχες σχολές να μπορούν να προετοιμαστούν. Αυτά τα φροντιστηριακά μαθήματα δε μπορούν να πραγματωθούν με πάνω από 10 μαθητές ανά εκπαιδευτικό.
Είναι εμφανής η έλλειψη της Τεχνολογικής Συνιστώσας μετά την κατάργηση από το ΓΕΛ του μαθήματος της Τεχνολογίας. Απαιτείται η επαναφορά του ως δίωρο μάθημα του κοινού προγράμματος της Α τάξης.
Θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις σε σχέση με το σχέδιο νόμου.
– Η Γ΄ τάξη περιλαμβάνει κατά τα 2/3 της μαθήματα προσανατολισμού, λίγα σε πλήθος και με μεγάλο πλήθος ωρών (πχ .Αρχαία 11 ώρες). Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα που υπήρχε μέχρι τώρα για τους μαθητές ήταν οι λίγες ώρες ανά μάθημα, αλλά ο υπερβολικός όγκος ύλης (ιδίως σε μαθήματα βαρύτητας). Μια καλύτερη επιλογή ύλης που θα διδάσκεται σε επαρκή χρόνο θα έχει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα γνώσης που δεν θα εξαφανίζεται μετά τις εξετάσεις. Επίσης τα μαθήματα στις ομάδες προσανατολισμού θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα από τα 4. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση των επιλογών των μαθητών σε σχολές.
– Με έκπληξη παρατηρώ την μη ύπαρξη μαθήματος Αλγοριθμικής – Προγραμματισμού που εισάγει τους μαθητές στις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και καλλιεργεί την αναλυτική και τη συνθετική σκέψη και την γνώση μέσα από την αξιοποίηση των λαθών. Ένα τέτοιο μάθημα είναι αναγκαίο για τους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν στις αρκετές σχολές Πληροφορικής αλλά και σε άλλα τεχνολογικά ή μη τμήματα (όπως Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, Μαθηματικό κλπ.).
Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών που υπάρχει τώρα ενεργοποιεί αρκετά το ενδιαφέρον των μαθητών. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι σ’ αυτό δεν έχουν καλή επίδοση μόνο οι άριστοι μαθητές αλλά και μαθητές που υστερούν στα άλλα μαθήματα.
– Εκπλήσσομαι που η Πληροφορική αντιμετωπίζεται ως δεξιότητα και όχι σ’ αυτό που είναι, μια σύγχρονη επιστήμη που συμβάλλει με τα επιτεύγματα της στην ανάπτυξη καινοτομιών από τους επιστήμονες όλων των κλάδων. Η Πληροφορική δεν είναι το Facebook αλλά ο προγραμματισμός, οι βάσεις δεδομένων, τα πολυμέσα, τα δίκτυα και οι εφαρμογές τους κλπ. Είναι απαραίτητη λοιπόν η ύπαρξη μαθήματος γενικής παιδείας στην Α’ και Β’ τάξη. Αυτό ακριβώς πράττουν εδώ και καιρό πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και εκτός αυτής.
Οι ώρες των μαθημάτων της επιστήμης της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο θα πρέπει να αυξηθούν για τους παρακάτω λόγους:
1.Η απόκτηση γνώσεων – δεξιοτήτων χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών θα πρέπει να δίνεται από το δημόσιο σχολείο. Η εποχή της πληροφορίας στην οποία βρισκόμαστε δεν αφήνει περιθώρια ψηφιακού αναλφαβητισμού.
2.Η επιστήμη της Πληροφορικής ενσωματώνει ένα πλήθος διαφορετικών επιστημών που βοηθάει τα μέγιστα στην πνευματική ανέλιξη των μαθητών, μέσω της ανάπτυξης της αναλυτικής σκέψης, της έκφρασης μέσω των πολυμέσων της αναζήτησης πληροφοριών από το θησαυρό του Διαδικτύου και πολλών άλλων θετικών επιδράσεων.
3.Η τριτοβάθμια εκπαίδευση διαθέτει σήμερα 52 τουλάχιστον σχολές με αντικείμενο την επιστήμη της Πληροφορικής. Η απομάκρυνση του μαθήματος του Προγραμματισμού (ΑΕΠΠ) είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Ευτυχώς δεν πήγαν χαμένες οι εκλύσεις εδώ και χρόνια εκατοντάδων τμημάτων, καθηγητών, παιδιών και γονέων και η Χημεία επανέρχεται ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα στη θετική-τεχνολογική!!!!
Σε δέκα χρόνια φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η Χημεία είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ!!!!
Μέχρι τώρα εισάγονταν σε πάνω από 180 !!!! τμήματα που προαπαιτούν Χημεία υψηλού επιπέδου (Χημικά, Γεωπονικά, Πολυτεχνικά, Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Γεωλογικά, Επιστήμης υλικών, Βιοχημικά και πάρα πολλά άλλα)εξεταζόμενοι στην Πληροφορική!!!! Παγκόσμια πρωτοτυπία!!!!
Οι απαραίτητες γνώσεις στις ΒΑΣΙΚΕΣ επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία)είναι υποχρέωση του Λυκείου!!!! Οι γνώσεις στις υπόλοιπες επιστήμες είναι υποχρέωση των τμημάτων…
Η Χημεία είναι προαπαιτούμενο μάθημα για τη Βιολογία!!!!
Οι ώρες της Βιολογίας αυξάνονται υπέρμετρα (διπλασιάζονται!!!!)
Πρέπει να αυξηθούν οι ώρες Χημείας. Κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί Χημικοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά να καλυφθεί η ύλη, με ελάχιστες διδακτικές ώρες!!!!
Να τονιστεί ότι σε αντίθεση με άλλα μαθήματα,κανένα κεφάλαιο από την ύλη της Χημείας δεν αλληλοεπικαλύπτεται σε κάποια σχολική τάξη.
Και κάθε κεφάλαιο είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ σημασίας για την ύλη της Χημείας και άλλων μαθημάτων π.χ. Βιολογίας.
Έτσι στο Γυμνάσιο είναι μονόωρο μάθημα!! (αντιεκπαιδευτικό, κάθε φορά που χάνεται μια ώρα, χάνεται και η επαφή με το μάθημα).
Οπότε στο λύκειο πρέπει να διδαχτούν πολλά και σημαντικά πράγματα σε ελάχιστες ώρες!!!!
Από την εποχή που ήμουν μαθητής λυκείου ( 1998-2000 ) οι συζητήσεις μεταξύ των φίλων και μαθητών ήταν το πόσο πίσω έχει μείνει η διδασκαλία του μαθήματος της πληροφορικής και της τεχνολογίας… Έμοιαζε να είναι από άλλη εποχή, ξεχασμένη και περασμένη. Τα τελευταία χρόνια ως εκπαιδευτικός Πληροφορικής περίμενα πότε επιτέλους θα αλλάξει η προσέγγιση και θα ενσωματωθεί πλήρως η αλγοριθμική σκέψη σε όλα τα μαθήματα που περιέχουν επίλυση προβλημάτων. Το 2013 τελικώς προτείνεται ο ολοκληρωτικός αφανισμός του μαθήματος που θα έπρεπε να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος ως τρόπος σκέψης στην σύγχρονη κοινωνία. Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ είναι το περιεχόμενο του μαθήματος. Το μάθημα ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ πληροφορική, λέγεται ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ και έχει εφαρμογή σε πολλά άλλα μαθήματα.
Πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος, το 2013 έχουμε ήδη καθυστερήσει να εκσυγχρονίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα ως λαός. Τι δηλαδή θέλουμε από τα παιδάκια που τώρα φέρνουμε στην ζωή.
Υπάρχει χρόνος και ελπίδα να διορθώσετε αυτό το λάθος και το πισωγύρισμα.
δεν μπορεί στις μέρες μας να βγει η πληροφορική από το Λύκειο.
Είναι πολύ βασικό για την παιδεία των νέων να μάθουν να σκέφτονται.
Η πληροφορική δεν είναι facebook τα λέει όλα το παρακάτω άρθρο:
http://www.diorismos.gr/Dpages/news/viewnews.php?nid=16261&spec=edu&type=1
αφιερώστε λίγο χρόνο να το διαβάσετε και ξανασκεφτείτε το!
Καλημέρα σας,
θα ήθελα και εγώ να καταθέσω την άποψη μου για τις αλλαγές στο νέο Λύκειο. Διάβασα με προσοχή όλες τις αλλαγές που προτείνετε και παρατηρώ πως έχετε αποκλείσει την Πληροφορική από το Λύκειο. Μπορείτε να μου λύσετε την απορία πως θα μπει ένα παιδί σε μια σχολή Πανεπιστημιακή, Πληροφορικής χωρίς να έχει διδαχθεί προγραμματισμό και αλγοριθμική σκέψη; Προσέξτε, δεν λέω Word και Excel που εννοείτε εσείς. Γιατί από ότι έχω καταλάβει εσείς πληροφορική νομίζετε πως είναι η χρήση του υπολογιστή και θέλετε να την μάθετε στα παιδιά στο Γυμνάσιο και στο δημοτικό.
Πως εσείς στερείτε το δικαίωμα από ένα παιδί που θέλει να σπουδάσει μια επιστήμη, αφού του αποκλείεται το μάθημα της πληροφορικής από το Λύκειο; Που θα του χρησιμεύσει η Χημεία που το αναγκάζετε να παρακολουθήσει; Ή μήπως θέλετε να κάνει φροντιστήρια όταν θα μπει στο πανεπιστήμιο; Γιατί όλοι ξέρουμε πως είναι τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Θα σας πρότεινα να παρακολουθήσετε μερικά μαθήματα στις σχολές πληροφορικής, για να καταλάβετε τι είναι η επιστήμη της πληροφορικής. Ρωτήστε τους πληροφορικούς που πληρώνει το κράτος για να του φτιάξουν όλα αυτά τα πληροφοριακά συστήματα που εμείς οι απλοί χρήστες χρησιμοποιούμε για να διευκολυνόμαστε σε διάφορες εργασίες μας, πως τα έφτιαξαν αυτά. Με Word και Excel ή με την περιήγηση στο διαδίκτυο;
Με τον αποκλεισμό της πληροφορικής από το Λύκειο γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω, και συνεχίζουν τα παιδιά μας να μαθαίνουν μαθηματικά, αρχαία φυσική και χημεία. Εγώ σαν μητέρα που το παιδί μου είχε όνειρο και την ικανότητα να σπουδάσει την πληροφορική, απογοητεύομαι και είμαι αναγκασμένη να το υποχρεώσω να διαβάσει μαθήματα που δεν θα του χρησιμεύσουν πουθενά, για να μπει στο Πανεπιστήμιο που του αρέσει. Και αφού μπει στην πληροφορική θα πρέπει να τον στηρίξω γιατί η απογοήτευση που θα πάρει βλέποντας πως τα μαθήματα που έκανε στο Λύκειο δεν του πρόσφεραν τίποτα, θα είναι μεγάλη. Επίσης θα ήθελα να σας πω πως δεν είναι μόνο το δικό μου παιδί, αλλά από συζητήσεις βλέπω πως πάρα πολλά παιδιά και γονείς έχουν την ίδια άποψη.
Θα πρότεινα λοιπόν, να υπάρχει συνεργασία μεταξύ της τριτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την δημιουργία των κατευθύνσεων στο Λύκειο.Η πληροφορική είναι μια επιστήμη με πολλά μαθήματα και τουλάχιστον κάποια από αυτά, θα έπρεπε τα παιδιά να τα διδάσκονται στο Λύκειο, έτσι ώστε να έχουν τα εφόδια να ανταποκριθούν στα μαθήματα της πληροφορικής του πανεπιστημίου.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΩΣ ΛΑΟΣ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ, ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Ή ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑΣΙΜΟΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΜΕ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΔΕΟΣ.
ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ – ΑΥΡΙΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΝΤΟΝΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΗ ΚΑΙ ΑΝΕΔΑΦΙΚΗ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ή ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ «ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ» ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ;
ΑΣ ΑΠΟΦΑΣIΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠOΝ… ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ή ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ!
Αναφέρομαι στο μάθημα της γεωλογίας το οποίο διδασκόταν κατά το παρελθόν μία ώρα στην Α! Λυκείου και καταργήθηκε.
Με την νέα διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ανασύνταξη των νέων αναλυτικών αλλά και των ωρολογίων προγραμμάτων, όσο και την συγγραφή νέων διδακτικών βιβλίων θεωρώ ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί η γεωλογία στις φυσικές επιστήμες που θα διδάσκονται σαν διακριτό μάθημα στο Λύκειο.
Εξ άλλου για την Φυσική, την Χημεία και την Βιολογία αυτό προβλέπεται.
Όσον αφορά την γεωλογία σαν επιστήμη να ληφθεί υπ’ όψιν ότι και αυτή ακολουθεί κοινή μεθοδολογική προσέγγιση με τις άλλες φυσικές επιστήμες και βασίζεται σε κοινές αρχές που διέπουν την μελέτη της εξέλιξης των γεωλογικών φαινομένων.
Κατά τα λοιπά είναι προφανές ότι το αντικείμενό της γεωλογίας μπορεί να διαχέεται μέσο της μελέτης του περιβάλλοντος, ή της γεωγραφίας και στις υπόλοιπες τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου για προπαρασκευαστικούς κυρίως εκπαιδευτικούς σκοπούς γεγονός όμως που δεν καλύπτει στο ελάχιστο τις απαραίτητες γεωλογικές γνώσεις του αυριανού πολίτη.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία εισαγωγής του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας στην Α και Β Λυκείου ως μαθήματα κορμού. Το μάθημα αυτό είναι το μόνο που ικανοποιεί τον συνταγματικό σκοπό της παιδείας («υπεύθυνοι και ελεύθεροι πολίτες») και το βασικό μάθημα πολιτικής αναζήτησης και συζήτησης, συνιστώσες αναγκαίες για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Ωστόσο, θεωρώ απαραίτητο να σημειώσω ότι επειδή το επιστημονικό προσωπικό των Νομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΠΕ13) είναι -λόγω των σπουδών τους- οι πλέον καταρτισμένοι για τη διδασκαλία του εν λόγω αντικειμένου προτείνω το εν λόγω μάθημα να ανατεθεί σε Α’ ανάθεση σε αυτούς και ελλείψει ΠΕ13 να υπάρχει η δυνατότητα να ανατεθεί και σε άλλους κλάδους.
Ευχαριστώ
Η πρόταση για κατάργηση μαθημάτων πληροφορικής στο Νέο Λύκειο, είναι ένα τεράστιο λάθος που θα βρεθεί μπροστά μας, τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης, όσο και πιο σημαντικό στην ίδια την κοινωνία.
Ο αλγοριθμικός τρόπος σκέψης και οργάνωσης που καλλιεργείται μέσα από την επιστήμη της Πληροφορικής, είναι απαραίτητος σε όλες τις άλλες επιστήμες σήμερα είτε είναι Θεωρητικές είτε Θετικές-Τεχνολογικές, αλλά και στη συνολική δόμηση και δράση σε ένα σύγχρονο κράτος.
Στην Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης, η Πληροφορική όχι μόνο δεν περισσεύει, αλλά πρέπει να προωθείται και να ενισχύεται.
Κύριοι,
Δεν υπάρχει πλέον καμία ουσιαστική σύνδεση του Γενικού Λυκείου με το ΕΠΑΛ, αφού δεν υπάρχει τόσο το μάθημα της Τεχνολογίας, όσο και το Σχέδιο. Πρέπει να γίνει η επαναφορά της Τεχνολογίας, ως δίωρο μάθημα του κοινού προγράμματος και η επαναφορά του Σχεδίου τόσο ως μάθημα επιλογής, όσο και ως μάθημα προσανατολισμού για όσους ενδιαφέρονται για τα ανάλογα πανεπιστημιακά τμήματα. Όσον αφορά στην λειτουργία τμημάτων ενίσχυσης, για το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, είναι κοροϊδία για τους μαθητές και τους γονείς τους.
Κοινό μυστικό είναι, ότι οι μαθητές θα καταλήξουν στα φροντιστηριακά μαθήματα, αφού τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν στο τέλος της χρονιάς, όπως έγινε την προηγούμενη σχολική χρονιά, με την ενισχυτική στα γυμνάσια.
Με εκτίμηση
Καλοκύρη Στεριανή
Τεχν. Πολιτικός Μηχανικός, M.Ed
Καλημέρα και από εμένα…
Βλέπω όλες αυτές τις ημέρες πολυ κόσμο (Εκπαιδευτικοί, Γονείς, Μαθητές) που προσπαθεί να αποδείξει το αυτονόητο.
Η Πληροφορική θα πρέπει να υπάρχει στο Λύκειο!!!
Είναι πολύ δύσκολο τελικά να πείσεις κάποιον να πιστέψει στα ίδια του τα λόγια…
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, οι επιταγές της Ε.Ε. είναι σαφείς:
«Ε.Ε. – Απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση στην πληροφορική και στις επιχειρηματικές δεξιότητες στα σχολεία». Σας παραθέτω και το link, μήπως και δεν έχει πέσει στην αντίληψή σας.
http://xenesglosses.eu/2013/08/e-e-apaiteitai-megalyteri-emfasi-stin/
Εσείς τι πάτε να κάνετε; Να μας καταστήσετε ουραγούς της Ευρώπης; Όταν τα παιδιά στην Ευρώπη μαθαίνουν Σχεδιασμό Ιστοσελίδων, Δίκτυα και Πολυμέσα, τα δικά μας θα μαθαίνουν μόνο Word και Excel; Γιατί; Για να γίνουν οι γραμματείς των Ευρωπαίων; Νομίζω ότι ακόμα και στον πιο αδαή υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στη ΧΡΗΣΗ και την ΕΠΙΣΤΗΜΗ της Πληροφορικής.
Η χρήση καλώς διδάσκεται μέχρι το Γυμνάσιο και το πιστοποιητικό καλώς θα αποκτάται. Η 1 ώρα ήταν κοροϊδία έτσι και αλλιώς μέχρι τώρα. Στα φροντιστήρια κάνουν τουλάχιστον 6 ώρες την εβδομάδα. Δε μπορούμε από τους καθηγητές του Δημοσίου να διδάξουν τα ίδια πράγματα με τους διπλάσιους μαθητές μέσα σε μία ώρα.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ της Πληρορορικής όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό και εξαιρετικά σύγχρονο. Και δε μπορεί να διδαχθεί ούτε στο Δημοτικό ούτε στο Γυμνάσιο (στο οποίο ίσως γίνεται μια παιγνωίδης εισαγωγή σε αυτή). Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ αφορά αποκλειστικά στο Λύκειο. Οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος του ΑΕΠΠ ήταν εξαιρετικά λίγες, δεδομένου ότι πρόκειται για μεικτό μάθημα (θεωρητικό και εργαστηριακό).
Η διόρθωση στο σχέδιό σας είναι απλή.
1)Οι εφαρμογές Πληροφορικής ως μαθηματα Γενικής Παιδείας θα πρέπει να διατρέχουν όλο το Λύκειο (όπως γινεται σε όλα τα Προγράμματα Σπουδών της Ε.Ε. και όλων των αναπτυγμένων χωρών). Εκτενείς αναφορές σε αυτά υπάρχουν και σε σχετικό υπόμνημα που έχει υποβάλλει Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τόσο στη Διαβούλευση, όσο και στα ΜΜΕ.
2)Τα παιδιά που θα επιλέγουν επιστήμες υγείας θα διδάσκονται και θα εξετάζονται στη Χημεία.
3)Τα παιδιά που θα επιλέγουν Σχολές Πληροφρικής, Πολυτεχνικές, Μαθηματικών, Ηλεκτρονικής κτλ θα διδάσκονται και θα εξεταζονται στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ.
Δε θα σας κουράσω άλλο. Θα σας φέρω απλα΄αντιμέτωπους με τα ίδια σας τα λόγια:
http://www.skai.gr/news/finance/article/230593/samaras-sunadisi-me-nokia-siemens-networks-simaia-i-prospatheia-gia-anaptuxi1/
«Είναι γεγονός ότι η παρουσία μας εδώ, με το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, είναι μεγάλη και σχεδιάζουμε με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μας βοήθησε ιδιαιτέρως, να μεγαλώσουμε επιπλέον την ομάδα μας εδώ στην Ελλάδα. Ενδιαφερόμαστε να προσλάβουμε επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα ειδικούς ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπάρι Φρέντς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Nokia Siemens Network.
«Σε αυτούς τους επιστήμονες (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ) και τις ικανότητές τους επενδύουμε, και με αυτές τις επενδύσεις θα ξεπεράσει ο τόπος την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. «Προχωράμε με σημαία μας την προσπάθεια για ανάπτυξη», συμπλήρωσε.
Θα υπονομεύσουμε μόνοι μας το μέλλον των παιδιών μας και μια από τις λιγοστές ευκαιρίες να μειώσουμε την ανεργία και να φέρουμε την ανάπτυξη;Ποια ανάπτυξη ευαγγελίζεστε τότε κύριε Υπουργέ και κύριε Πρωθυπουργέ;
Η κατάργηση των μαθημάτων Πληροφορικής, μπορεί να συνάδει στατιστικά και να συμβάλλει στις απολύσεις εκπαιδευτικών που σκοπεύετε να κάνετε, όμως επηρρεάζει πολύ περισσότερο την πιο ευαίσθητη και ελπιδοφόρα μερίδα του πληθυσμού μας. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!Βρείτε πόρους από αλλού! Η εκπαίδευση είναι η μόνη μας Ελπίδα και δε μπορεί να γίνει ΦΘΗΝΗ!
Ψηφιακά Αναλφάβητοι δε χωράνε στην Ελλάδα του 2013!
Ψηφιακό Σχολείο δεν υπάρχει χωρίς την ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ!
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ δεν είναι Facebook!
Μερικές παρατηρήσεις:
1. Υπάρχουν δεκάδες τμήματα πληροφορικής (ΑΕΙ-ΤΕΙ) και σε δεκάδες άλλα τμήματα διδάσκεται ως βασικό μάθημα η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ.
2. Υπάρχει μια έρευνα του ίδιου του υπουργείου παιδείας (του 2011), όπου η πληροφορική είναι ένα από τα 4 μαθήματα που πρέπει να διδάσκονται οι μαθητές στο Λύκειο (μαζί με τα Νέα Ελληνικά, την Ιστορία και τα Μαθηματικά).
3. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο υπάρχουν μαθήματα πληροφορικής στην αντίστοιχη εκπαιδευτική βαθμίδα.
4. Οι περισσότερες διεθνείς διακρίσεις μας σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο προέρχονται από το χώρο της πληροφορικής.
Δεν μπορώ να φανταστώ ένα Λύκειο που το 2013 δε θα υπάρχει το μάθημα πληροφορικής σε ΟΛΕΣ τις τάξεις του Λυκείου και ότι δε θα εξετάζεται πανελλαδικά για την εισαγωγή στις αντίστοιχες σχολές της θετικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Προτείνω
• οι μαθητές που θέλουν να περάσουν σε σχολές πληροφορικής να μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα Επιστήμη Υπολογιστών αντί της Χημείας .
• Επίσης να υπάρχει μάθημα πληροφορικής Γενικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις.
Είναι σημαντικό ότι οι παραπάνω αλλαγές-τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειαστούν παραπάνω καθηγητές πληροφορικής, άρα χωρίς κόστος για το υπουργείο.
Έχει ληφθεί υπόψη ότι αν δεν γίνει καμία αλλαγή στο υπάρχον σχέδιο νόμου θα χρειαστεί σε 2 χρόνια να προσληφθούν καθηγητές ΠΕ04; Οι ώρες τους αυξάνονται και οι τωρινοί καθηγητές δεν θα μπορούν να τις καλύψουν!
Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σχολιάσω το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αν και προσπαθώ να δω καλοπροαίρετα την επιθυμία του Υπουργείου για εκσυγχρονισμό του Λυκείου θα πρέπει να σταθώ σε κάποια σημεία.
Α. Σε ένα Νέο Λύκειο θα περίμενα να δω να παίρνουν τη θέση που τους αξίζει μαθήματα που μπορούν να εφοδιάσουν τα παιδιά μας με κάποια κατάλληλα εργαλεία για τη μετέπειτα πορεία τους. Κατά την ταπεινή μου γνώμη όλη θα πρέπει να έχουν ένα σημαντικό υπόβαθρο γνώσεων όσον αφορά στις Ξένες Γλώσσες, Βασικές Οικονομικές Αρχές αλλά και την Πληροφορική.
Συνεπώς θα ήθελα να δω αυτά τα μαθήματα να διδάσκονται σε όλες τις τάξεις του Λυκείου με διαφορετικό ίσως βαθμό εμβάθυνσης σε κάθε τάξη.
Β. Όσον αφορά στην εξειδίκευση τους στην Γ’ τάξη του Λυκείου θα έλεγα πως θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος βαθμός επιλογής σύμφωνα με το τι θέλουν τα παιδιά να ακολουθήσουν. Σαφώς και να επιλέγουν Χημεία για τις σχολές που θα απαιτούν γνώσεις Χημείας, αλλά τι θα γίνει με αυτούς που θα ακολουθήσουν κάποιο από τα τμήματα Πληροφορικής και Επιστήμης Υπολογιστών; Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν μία αναβαθμισμένη σε ώρες και τρόπο διδασκαλίας έκδοση της σημερινής ΑΕΠΠ, καθώς αποτελεί τη βάση για οτιδήποτε θα διδαχθούν πάνω στον προγραμματισμό στη συνέχεια στις σπουδές τους.
Γ. Με λύπη διαπιστώνω τέλος και την υποβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Γνωρίζω πως το μάθημα δε γίνονταν με τον τρόπο που θα έπρεπε σε πολλά σχολεία, αλλά όλοι ξέρουμε πως «τα υγιή μυαλά κατοικούν σε υγιή σώματα».
Συμπερασματικά, για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα δε σβήνουμε τα μαθήματα που είναι απαραίτητα, αλλά δε διδάσκονται σωστά. Αντιθέτως, θα έπρεπε να ψάξουμε τρόπους για να τα αναβαθμίσουμε και να τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία.
Δεν είναι λογικό παιδιά που διεκδικούν σχολές Πληροφορικής & Πολυτεχνείου να μην έχουν εξεταστεί σε μάθημα Πληροφορικής!
Για τις σχολές που χρειάζεται η Χημεία, προφανώς να εξεταστούν σ’ αυτή.
Δώστε την επιλογή στους μαθητές!
ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΠΤΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ;;
ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ;; ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ.
Η κατάργηση της πληροφορικής από το λύκειο είναι ένα μεγάλο σφάλμα. Η επαφή των μαθητών με την πληροφορική δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο δημοτικό και στο γυμνάσιο αλλά πρέπει να συνεχίζεται -και μάλιστα με αναβαθμισμένο ρόλο στα πλαίσια και της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση- έτσι ώστε να δίνει και την ευκαιρία στους μαθητές να τη γνωρίσουν και να την επιλέξουν ως αντικείμενο σπουδών και σε ανώτατο επίπεδο. Αν κάτι μπορεί ακόμη αυτή η χώρα να επιδιώξει στ πλαίσια της ανάπτυξης είναι η δημιουργία και η υποστήριξη ικανών επιστημόνων στο χώρο των νέων τεχνολογιών, όπως πολύ αποτελεσματικά έχει κάνει και στο παρελθόν. Το πρόγραμμα σπουδών του γενικού λυκείου δεν μπορεί να μην αντικατοπτρίζει τις κατευθύνσεις που έχει η εκπαιδευτική πολιτική και είναι λάθος η επιστήμη της πληροφορικής να μην περιλαμβάνεται σε αυτό.
Επειδή στη διαβούλευση έχουν γραφτεί ανακρίβειες είτε λόγω άγνοιας, είτε στα πλαίσια του Κοινωνικού Αυτοματισμού, καλό θα ήταν να διευκρινισθούν κάποια πράγματα σε σχέση με συγκεκριμένα θέματα.
1)Ερευνητική Eργασία – project δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση copy-paste αλλά στοχοθεσία έργου, προγραμματισμός, έρευνα μέσα από συγκεκριμένες επιστημονικές πηγές, ανάλυση, σύνθεση και παρουσίαση τελικού έργου πάντα σε ομαδοσυνεργατικό πλαίσιο. Ο ρόλος του Eκπαιδευτικού λοιπόν είναι καθοδηγητικός και συντονιστικός του έργου των παιδιών δίνοντας έτσι την ευκαιρία της δημιουργικότητας, της αυτενέργειας στους ίδιους τους μαθητές. Για αυτούς τους λόγους, ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει τις κατάλληλες γνώσεις μέσω σπουδών ή επιμόρφωσης και οι ώρες του μαθήματος να μην είναι απλά η ευκαιρία για συμπλήρωση του ωραρίου του, αλλά να προσμετρώνται ως Α΄ανάθεση στο υποχρεωτικό του ωράριο – οργανικότητα.
2)Σε ότι αφορά την Πολιτική Παιδεία ως μάθημα Γενικής Παιδείας, για πρώτη φορά το Υπουργείο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση εισάγοντας το τρίπτυχο Οικονομία – Δίκαιο – Κοινωνιολογία , με στόχο να διαμορφώσει Συνειδητοποιημένους – Ενεργούς Πολίτες, που θα έχουν γνώση των Κοινωνικών Θεσμών – Φαινομένων και Προβλημάτων, γνώση του Πολιτικού και Νομικού πλαισίου της Δημοκρατίας αλλά και Οικονομική συνειδητότητα. Αυτές οι γνώσεις είναι αυτονόητο ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες στους νέους σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ταραγμένη και έκρυθμη Κοινωνική συγκυρία της εποχής μας. Το Υπουργείο κίνειται στην ίδια σωστή κατεύθυνση και σε οτι αφορά την ένταξη του μαθήματος των Κοινωνικών – Πολιτικών Επιστημων στη Γ΄Λυκείου στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
ΤΟ ΠΑΝΥΓΗΡΙ ΤΩΝ ΖΟΥΡΛΩΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΥΣ..
Η ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ,ΠΟΥ;; ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΘΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ;; ΟΙ ΔΙΑΝΙΕΣ ΤΩΝ Η/Υ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΕΤΩΝ 17
ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ;; ΝΑΙ,ΣΤΟ 3ο ΚΑΙ 4ο ΚΑΙ 5ο ΕΤΟΣ ΣΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ..
ΣΑΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Π.Χ. ΣΤΟ ΧΗΜΙΚΟ-ΧΗΜΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ-ΦΥΣΙΚΟ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ-ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ-ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΤΕΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ-ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΜΙΑ 150 ΣΧΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ »ΞΕΡΟΝΤΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΜΟ Η/Υ ΠΡΟΚΟΨΕ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ;;
ΑΦΙΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ ΣΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΛΕΨΗ ΣΑΣ..
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ.
Είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή να μη διδάσκονται υποχρεωτικά μαθήματα πληροφορικής στο (Νέο) Λύκειο, το οποίο γυρίζει σε εποχές που δεν υπήρχαν υπολογιστές. Το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών ειδικότερα, βοηθά στην κριτική – μεθοδική σκέψη των μαθητών (υποψήφιων φοιτητών – σπουδαστών) και δεν βασίζεται στην αποστήθιση – παπαγαλία. Πιστεύω ότι το μάθημα είναι απολύτως απαραίτητο όχι μόνο για τους μαθητές που επιθυμούν σπουδές στην πληροφορική, αλλά και για όλους τους μαθητές που επιθυμούν σπουδές σε θετικές επιστήμες – Πολυτεχνικές σχολές (και όχι μόνο).
Όπως φαίνεται από την παρούσα διαβούλευση, αυτοί που σχεδιάζουν το Γενικό Λύκειο μοιράζονται με τους μαθητές μας τη στρεβλή εικόνα για την Πληροφορική η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν την αντιλαμβάνονται ως επιστήμη, δεν έχουν γνώση του περιεχομένου και του εύρους της πέραν του προγραμματισμού, αδυνατούν να τη διακρίνουν από τις δεξιότητες χρήσης υπολογιστή.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν εντάξει στο νέο Π.Σ. μόνο ένα μάθημα επιλογής στην Α’ Λυκείου (Εφαρμογές Πληροφορικής), χωρίς κανένα μάθημα εμβάθυνσης στην Πληροφορική, ούτε καν για τους μαθητές που θα στραφούν σε Πολυτεχνικές Σχολές και Σχολές Θετικών Επιστημών.
Η πρόταση μου είναι:
Α’Λυκείου: το μάθημα να γίνει υποχρεωτικό (γενικής παιδείας).
Β’ Λυκείου: Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Αλγοριθμική, δύο (2) ωρών, ως μάθημα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της. Στο μάθημα αυτό ο μαθητής θα διδάσκεται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και θα εισάγεται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.
Γ’ Λυκείου: Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση, Σχεδίαση Αλγορίθμων και Προγραμματισμός ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού των
Θετικών Σπουδών. Το μάθημα αυτό έχει σημαντικά οφέλη, τα οποία δεν προσφέρει κανένα από τα υπόλοιπα μαθήματα, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του μαθητή στην ανάλυση, κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, καταστάσεων αλλά και εννοιών, που γνωρίζει είτε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του στην
Γ’ τάξη, είτε στις μετέπειτα σπουδές του σε οποιαδήποτε τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.