1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής.
2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.
3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..
4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.
5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.
6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..
7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.
Όσον αφορά στο θέμα των εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο θα ήθελα να παρατηρήσω ότι αυτό αποτελεί διάκριση για τα παιδιά αυτά, καθώς:
(α) Δεν είναι καθολικό το μέτρο, δηλ. δεν είναι υποχρεωτικές οι εισαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο για όλους του αποφοίτους της Γ’ Γυμνασίου.
(β) Σε περίπτωση αποτυχίας θα κληθούν – σε μια ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους, δηλ. την εφηβεία – να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, κουβαλώντας μια αίσθηση αποτυχίας και απόρριψης.
(γ) Η επιλογή συμμετοχής σε μια ανταγωνιστική διαδικασία εξετάσεων γίνεται από τους γονείς έχοντας, κατά νου έναν ορίζοντα 6-ετιας. Αν είναι να θεσμοθετηθούν εκ νέου εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, τότε δεν θα έχουν κίνητρο οι γονείς να υποβάλουν τα παιδιά τους στη δοκιμασία από το τέλος της ΣΤ’ Δημοτικού, αλλά θα εστιάσουν την προσπάθεια στις εισαγωγικές του Λυκείου. Αυτό, συνακόλουθα, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του επιπέδου των εισακτέων στο Γυμνάσιο και άρα πρακτικά στην ακύρωση του στόχου της αριστείας για τα Πρότυπα Γυμνάσια.
Χριστός Ανέστη αξιότιμη κα Κεραμέως.Απορώ, πραγματικά, με την λογική σας να ασχοληθείτε μέσω πανδημίας με τις εξετάσεις των παιδιών των πρότυπων γυμνασίων για να συνεχίσουν στο Λύκειο! Δημιουργείτε ένα επιπλέον πρόβλημα στα ήδη πολυσυνθετα ζωής-θανάτου λόγω της πανδημίας προβλήματα. Θα αξιολογηθείτε και εσεις για τις αποφάσεις σας. Να δημιουργήσετε και άλλα προτυπα για να λύσετε το θέμα και όχι να υποτιμάτε τα παιδιά μας. Οι μαθητες αξιολογούνται με επιτυχία,καθημερινά στα πρότυπα σχολεία.Η εφηβική ηλικία είναι πολύ δυσκολη και καταλυτική για τα παιδιά.Εχουν ανάγκη την παρέα τους και την ισορροπία τους για να αναδείξουν την προσωπικότητά τους!!!
Εχουν ήδη απομονωθεί από τους φίλους τους και πρεπει αυτό να το διαχειριστούν. Καταλαβαινουν και προσπαθούν με την βοήθειά μας να είναι καλά αυτες τις ημέρες, ας μην τους προσθέσουμε ένα εξίσου άδικο και παράλογο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να διορθωθεί!!!!
Κύρια υπουργέ,
Νομίζω ότι τα σχόλια των υπολοίπων σε μεγάλο βαθμό με καλύπτουν και σας βοηθάνε να αντιληφθείτε την αδικία που δημιουργείτε με το συγκεκριμένο άρθρο.
Επιτρέψτε μου παρακαλώ να αναφερθώ στις κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις του συγκεκριμένου ζητήματος κυρίως σε ότι αφορά τους μαθητές των προτύπων που διανύουν την πιο ευαίσθητη και «επικίνδυνη» ηλικία της ζωής τους.
Όπως ενδεχομενως να γνωρίζετε στις ηλικίες αυτές δημιουργούνται και σφυρηλατούνται σχέσεις ζωής. Επίσης γνωρίζετε ότι τα γυμνάσια και λύκεια ως επί το πλείστον συστεγάζονται και παρότι τυπικώς θεωρούνται ξεχωριστές οντότητες στην πράξη αποτελούν συνέχεια.
Δεν ισχύει το ίδιο με την μετάβαση των παιδιων από το δημοτικό στο γυμνάσιο όπου όλος ο μαθητικούς πληθυσμός αλλάζει περιβάλλον ούτε στη μετάβαση από το λύκειο στο πανεπιστήμιο.
Ως εκ τούτου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο κομμάτι που αφορά τους αποτυχοντες μαθητές των εξετάσεων για την εισαγωγή στο λύκειο που ήδη φοιτούν σε πρότυπο σχόλιο. Η τιμωρία των μαθητών αυτών είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Αναγκάζετε τα παιδιά αυτά να πάνε σε ένα νέο σχόλιο όπου η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών γνωρίζονται ήδη 3 χρονια και έχουν ήδη δημιουργήσει τον κύκλο τους. Επιπλέον του ψυχολογικού βάρους της αποτυχίας επιβάλλεται σε αυτούς τους μαθητές να ξεκινήσουν την κοινωνικοποίηση τους από την αρχή.
Δεδομένου λοιπόν ότι οι άριστοι της ελληνικής κοινωνίας δεν θα έπρεπε να είναι μόνο αυτοί που λύνουν καλά εξισώσεις η αναπτύσσουν πλήρως ένα κείμενο αλλά οι ολοκληρωμένες προσωπικότητες ως προς την εκπαίδευση την παιδεία τους και τα κοινωνικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά τους θεωρώ τουλάχιστον ατυχές το συγκεκριμένο άρθρο
Με τιμή
Πανετας γεωργιος
Οι αλλεπάλληλες εξετάσεις για τα παιδιά και τους εφήβους το μόνο που επιφέρουν είναι επιπλέον άγχος, πίεση και ανταγωνιστική διάθεση, φόβο και θυμό που καταλήγει σε νεύρωση παιδιών (που εξελίσσονται σε νευρωτικούς ενήλικες) και γονιών (που δεν χαίρονται το μεγάλωμα των παιδιών τους). Χώρια τα έξοδα για προετοιμασία και φροντιστήρια. Βοηθήστε τα παιδιά να μαθαίνουν αντί να αποστηθίζουν, να ωριμάζουν αντί να θυμώνουν, να δημιουργούν αντί να παπαγαλίζουν. Δεν χρειάζεται να σας παραπέμψουμε σε εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών, μπορείτε να συμβουλευτείτε τους πολύ αξιόλογους και ενημερωμένους παιδαγωγούς των ελληνικών πανεπιστημίων και σχολείων, οι οποίοι γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα είναι σε θέση να προτείνουν τα βήματα για ένα σύγχρονο, ανοιχτό και γεμάτο ευκαιρίες για όλους, σχολείο.
Επενδύστε στο μέλλον στηρίζοντας τα παιδιά, ενισχύοντας τα σχολεία με υποδομές, βοηθώντας τους δασκάλους να γίνουν καλύτεροι με επιμόρφωση. Η Εκπαίδευση δεν χρειάζεται αποκλεισμούς και διαχωρισμούς, αλλά ανοιχτούς δρόμους.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
Είμαι μητέρα μαθητή της ΣΤ’ δημοτικού και εργάζομαι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Συμφωνώ με πολλά από τα επιχειρήματα (πρακτικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά) κατά των εισαγωγικών εξετάσεων από τα πρότυπα Γυμνάσια στα πρότυπα Λύκεια στα σχόλια που έχουν προηγηθεί.
Ωστόσο θα περιοριστώ στην αναλυτική διατύπωση δύο ερωτημάτων:
1. Για ποιο λόγο δεν αρκούν οι προαγωγικές εξετάσεις από τη Γ’ Γυμνασίου στην Α’ Λυκείου ειδικά για τα πρότυπα σχολεία, και αρκούν για όλα τα άλλα; Στα πρότυπα σχολεία, ούτως ή άλλως, οι προαγωγικές εξετάσεις είναι / οφείλουν να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Η θέσπιση εισαγωγικών εξετάσεων αποτελεί δυστυχώς επί της ουσίας – πιστεύω παρά τη θέλησή σας – έκφραση δυσπιστίας και εντέλει περιφρόνησης για τη λειτουργία των (δημόσιων!) προτύπων σχολείων. Αν θεωρείτε ότι χρειάζονται βελτίωση εξοπλίστε τα, βελτιώστε τις υλικοτεχνικές υποδομές, αξιολογήστε τα προγράμματά τους και τη διδασκαλία!
2. Παρόλα αυτά ας δεχθούμε, εντελώς θεωρητικά, το προβαλλόμενο σκεπτικό πίσω από τη θέσπιση εισαγωγικών εξετάσεων ειδικά γι΄ αυτά τα σχολεία:
Είναι ποτέ δυνατόν να θεσπιστούν εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο για τους μαθητές και τις μαθήτριες της φετινής Α’ και της φετινής Β’ Γυμνασίου των προτύπων, αλλά και για τους μαθητές και τις μαθήτριες της φετινής Στ’ δημοτικού που προετοιμάζονται από την αρχή του σχολικού έτους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πρότυπα γυμνάσια; Όλοι/όλες αυτοί οι μαθητές, οι μαθήτριες, και οι γονείς τους, ενήργησαν έχοντας υπ’όψιν μια άλλη νομοθετική πραγματικότητα. Πώς είναι επομένως δυνατόν να μην προβλέπεται καν ότι το άρθρο θα ισχύσει μετά την πάροδο τριετίας ή τετραετίας; Τέτοιου είδους νομοθετικοί αιφνιδιασμοί αποτελούν δυστυχώς εδώ και δεκαετίες μια από τις παθογένειες του κράτους μας. Καλείστε να αποδείξετε ότι σέβεστε τον πολίτη και στοχεύετε πράγματι στην προαγωγή σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας,
Μ. Παπαθανασίου
Καλησπέρα σας!!Έχουμε χάσει τον ύπνο μας!!! Με αυτές τις καταστασεις που περναει η χώρα θα περιμέναμε από την Υπουργό παιδείας να αγκαλιάζει τα παιδιά και όχι να τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα!!!!Αναφέρομαι ασφαλώς στις εξετάσεις των μαθητών των προτύπων από το γυμνάσιο στο λύκειο
Ο τρόπος εισαγωγής τους στο γυμνάσιο ήτανε επίπονος με διάβασμα και γνωρίζοντας ότι αυτό θα είναι το σχολείο τους,Διά Νόμου, για τα επόμενα έξι χρόνια!!! Τα σχολεία δεν είναι οι τοίχοι αλλά οι συμμαθητές και φίλοι σε αυτές τις τόσο τρυφερές ηλικίες των παιδιών.
Τους καθημερινά αξιολογούμενους άριστους μαθητές τους επιβραβεύουμε κα Κεραμέως, δεν τους βιάζουμε ψυχολογικά!!!
Tα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης των Προτύπων Γυμνασίων μπήκαν στα σχολεία αυτά κάτω από άλλο νομικό καθεστώς και είναι προφανές ότι πρέπει ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ από τις εισαγωγικές εξετάσεις και να συνεχισθεί ομαλά η εκπαίδευση τους. Επίσης στα Πρότυπα οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικές περιοχές των Αθηνών, θα κληθούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στο Λύκειο αν δεν επιτύχουν.
Παρακαλώ πολύ για την κατανόηση σας και την αναθεώρηση του άρθρου 18.
Με εκτίμηση,
Μηλούσης Γιάννης
Κυρία Υπουργέ,
διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση του άρθρου 56 παρ. 10 δημιουργούνται εύλογα οι ακόλουθες απορίες.
Α. Οι μαθητές της ΣΤ’ δημοτικού θα δώσουν φέτος των Ιούνιο γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις ή λόγω του COVID -19 θα διενεργήσετε κλήρωση για την εισαγωγή τους στην Ά τάξη των πρότυπων Γυμνασίων και με ποιο τρόπο θα εισαχθούν οι άριστοι υποψήφιοι μαθητές στην Α’ Γυμνασίου;
Β.Δεδομένου ότι τον Ιούνιο 2021 αναμένεται η ίδια με φέτος κατάσταση για τον COVID-19, όπως αναγράφεται στον παγκόσμιο τύπο,
σκοπεύετε να κάνετε κλήρωση για τους μαθητές της Γ’ τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Λύκεια το σχολικό έτος 2021-2022 ή θα εισαχθούν στην Ά τάξη Λυκείου αυτοδίκαια, όπως και φέτος;
Θα επιτρέψετε να μην εισαχθούν στην Α’ τάξη Λυκείου οι ΑΡΙΣΤΟΙ μαθητές που έχουν δώσει ήδη γραπτές εξετάσεις για την είσοδο τους στην Ά τάξη των πρότυπων γυμνασίων και θα εισάγετε μέσω κλήρωσης τους τυχεροούς αλλά όχι απαραίτητα άριστους υποψήφιους μαθητές;
Δεν θα ήταν δίκαιο να πράξετε όπως και φέτος με απευθείας εισαγωγή τους στην Ά Λυκείου;
Μήπως σκέφτεστε να εισάγετε χωρίς εξετάσεις στην Ά τάξη Λυκείου όσους μαθητές της Γ’ τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων έχουν πάρει Αριστείο Προόδου από εσάς ΚΑΙ στις τρεις τάξεις των Πρότυπων Γυμνασίων δηλαδή αρίστευσαν με βαθμό 18.5 ΚΑΙ στις τρεις τάξεις των Πρότυπων Γυμνασίων, οπότε αναδεικνύεται η αριστεία που επιθυμείτε;
Και οι κενές θέσεις που θα προκύψουν για όσους μαθητές των πρότυπων γυμνασίων δεν πληρούν τις ανωτέρω προυποθέσεις αριστείας θα καλυφθούν με κλήρωση;
Σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις σας στα εύλογα ανωτέρω ερωτήματα μέσω των ΜΜΕ πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Κλείνοντας ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι λόγω των έκτακτων αναγκών του COVID-19 θα προκύψουν πολλά εμπόδια στη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων και για την σχολική χρονιά 2020-2021 οπότε πρέπει να αναφερθείτε με σαφήνεια στο νόμο που θα ψηφιστεί στον τρόπο που θα εισαχθούν στην Ά Γυμνασίου και στην Ά Λυκείου το σχολικό έτος 2021-2022.
Συμπερασματικά η εξαίρεση των μαθητών που φοιτούν φέτος στην Α΄ και Β’ τάξη των υφιστάμενων πρότυπων γυμνασίων από εισαγωγικές εξετάσεις για τη μετάβασή τους στο Πρότυπο Λύκειο είναι επιβεβλημένη ώστε να διατηρήσετε στα πρότυπα Λύκεια τους αποδεδειγμένα άριστους μαθητές και όχι τους «τυχερούς».
Με εκτίμηση
Μητέρα μαθητή με εύλογες απορίες
Οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων εκφράζουν τα συναισθήματά τους…
Αξίζει να τους ακούσετε!!!
https://instagram.com/mathites_anavrytwn?igshid=1r24btidebf74
Έχουμε ήδη περάσει από πολύ απαιτητικές εξετάσεις και δε βλέπω το λόγο να τις ξαναπεράσουμε.
Καλησπέρα σας. Είμαι οικογενειακή φίλη μαθητή που φοιτα στην Α Γυμνασίου. Γνωρίζοντας πόσο απαιτητικη και εξαντλητικη ήταν η όλη διαδικασία για την ένταξη του ίδιου του παιδιού καθως και όλων των μαθητών για την ένταξη τους, θεωρώ άδικη την επανέξεταση τους για την ενταξη τους στο Λύκειο, Με εκτίμηση Μ. Κ
Είμαι μαθήτρια της Γ’ γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Οι συμμαθητές μου κι εγώ θεωρούσαμε εξαιρετικά πιθανή τη δημιουργία, συνδεδεμένου με το γυμνάσιο μας, Πρότυπου Λυκείου, στο οποίο φυσικά- όπως ίσχυε- θα εισαγόμασταν χωρίς εξετάσεις. Το σχολικό έτος 2019-20 δυστυχώς διακόπηκε εξαιτίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική μας δραστηριότητα και προετοιμασία να διαταραχθεί πλήρως. Έχουμε ήδη από το 2017 αποδείξει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες ενός πρότυπου σχολείου. Δεν μας φοβίζουν οι εξετάσεις, γιατί ούτως ή άλλως το νέο λύκειο και ιδιαίτερα το Πρότυπο θα είναι απαιτητικό, όμως αυτό θα ίσχυε εάν οι εξετάσεις γινόταν υπό ομαλές και αντικειμενικές συνθήκες. Παρακαλώ να εγγραφούμε στην Α’ τάξη του Πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, όπως αντίστοιχα θα συμβεί με τους συμμαθητές μας των άλλων Πρότυπων Γυμνασίων, με τους οποίους κριθήκαμε με τις ίδιες εξετάσεις το 2017.
Συγχαρητήρια : επιτύχατε για τα μελλοντικά Πρότυπα Σχολεία της δευτεροβάθμιας τα τρία Π !!!!
Πανελλήνια
Παιδαγωγική
Πρωτιά!
Καθώς στα μέσα καμιάς άλλης βαθμίδας δεν επαναλαμβάνονται εξετάσεις επιλογής!!!
Ξανασκεφτείτε την αδικία που πάτε να κάνετε…
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων αξιολογήθηκαν, αντιμετωπίζοντας μια δύσκολη εξεταστική διαδικασία, για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στην Α’ Γυμνασίου. Τρία χρόνια μετά και αφού ανταποκριθούν με επιτυχία στο απαιτητικό πρόγραμμα του σχολείου τους θα κληθούν να επανεξετασθούν για να έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σ’ αυτό, συνεχίζοντας την φοίτησή τους ως μαθητές Προτύπου Λυκείου. Με μια εξέταση λίγων ωρών κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το γνώριμο σχολικό περιβάλλον τους, να φορτωθούν την ρετσινιά του αποτυχημένου και να ανακόψουν βίαια την πορεία προς τον αρχικό στόχο «τη διαρκή αυτο-βελτίωση των μαθητών, καθώς και τη μεθοδικότερη και συστηματικότερη καλλιέργεια και ανέλιξη των ιδιαίτερων μαθησιακών τους δυνατοτήτων, κλίσεων και ταλέντων».
Δηλαδή αυτή η εξέταση των λίγων ωρών αμφισβητεί και την αρχική κρίση αλλά και την ετήσια κρίση από αξιολογημένους καθηγητές. Επομένως κάτι φαίνεται να μην λειτούργησε καλά. Αυτή τη δυσλειτουργία του συστήματος θα πληρώσουν οι μαθητές; Άδικο!
Και μια δεύτερη αδικία: «… οι μαθητές, οι οποίοι φοιτούν ήδη σε μία από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου (ενός Πειραματικού σχολείου), κατά τον χαρακτηρισμό του σχολείου τους ως Π.Σ., δεν υπόκεινται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο σχολείο όπου ήδη φοιτούν». Δηλαδή οι ήδη αξιολογημένοι μαθητές επανεξετάζονται ενώ το τυχαίο δείγμα μαθητών που εισήχθη στο σχολείο με κλήρωση μπορεί να συνεχίσει την φοίτηση σε ένα Πρότυπο Λύκειο άνευ εξετάσεων.
Μήπως πρέπει να αναθεωρήσετε κα Υπουργέ; Μήπως ήρθε ο καιρός να σταματήσουν οι βολές εναντίον των αρίστων μαθητών και να αναζητηθούν λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα δυσλειτουργίας αυτών των σχολείων, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους;
Ξεκινήστε την αξιολόγηση από την κορυφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας. Αυτό θα εξασφαλίσει την διατήρηση του επιθυμητού υψηλού επιπέδου των μαθητών των Προτύπων σχολείων και όχι οι συνεχόμενες εξετάσεις.
Έπειτα από τόσα χρόνια αγώνων των γονέων για τα παιδιά μας, τους μαθητές της γ΄ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων δημιουργείται Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου τον Ιούνιο του 2017 έδωσαν τις ίδιες εξετάσεις με τους μαθητές των άλλων πρότυπων γυμνασίων της χώρας που εισάγονται αυτοδίκαια, χωρίς εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια για το σχολικό έτος 2020-2021 (συνδεδεμένα έως τώρα). Στη χρονιά που ο κορωνοϊός έχει ανατρέψει τα πάντα, ακόμη και οι απολυτήριες εξετάσεις ματαιώθηκαν και μόλις λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους τα παιδιά μας μαθαίνουν ότι θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις, που υπό τις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να είναι από αντικειμενικές αλλά η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την τύχη. Τα παιδιά αυτά απέδειξαν το 2017 ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Πρότυπων σχολείων. Παρακαλούμε να γραφτούν χωρίς εξετάσεις οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων στο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.
Προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Έχω υποστηρίξει από την αρχή τον θεσμό των Πρότυπων σχολείων και εξακολουθώ να τον υποστηρίζω με θέρμη. Το σύνολο σχεδόν των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία που κατατέθηκε προς διαβούλευση είναι μια σοβαρή προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της εκπαίδευσης και πρέπει να υπερψηφιστεί. Ωστόσο υπάρχει μια πτυχή του νομοσχεδίου με την οποία διαφωνώ ριζικά. Πρόκειται για μια διάταξη του άρθρου 18 που επιβάλλει τη διενέργεια εξετάσεων επιλογής στα Πρότυπα σχολεία από την Γ΄ Γυμνασίου στην Α΄ Λυκείου και υποχρεώνει τους μαθητές που δεν θα περάσουν το όριο των εξετάσεων να εγκαταλείψουν το σχολείο τους και να αναζητήσουν άλλο. Είμαι αντίθετος με αυτή τη διάταξη για τους παρακάτω λόγους:
• Όποιος γνωρίζει τη σύνθεση αυτών των σχολείων ξέρει ότι περιλαμβάνουν πολύ καλούς μαθητές και κατά τεκμήριο σοβαρά και μετρημένα παιδιά. Είναι ακραίο να απομακρύνεις ένα παιδί από το σχολείο του, χωρίς να έχει ίχνος παραβατικής συμπεριφοράς και ενώ είναι εξαιρετικός μαθητής, με μοναδικό κριτήριο το ότι δεν πέρασε κάποιο πολύ υψηλό όριο εξετάσεων.
• Το σχολείο είναι για τους έφηβους η ισχυρότερη κοινωνική διάσταση του κόσμου τους. Δημιουργούν παρέες, φίλους, σχέσεις. Αν υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το Σχολείο τους, οι σχέσεις αυτές διακόπτονται βίαια. Όταν αυτά τα παιδιά πέρασαν στην Α΄ Γυμνασίου του πρότυπου σχολείου – το οποίο δεν είναι ένα σχολείο της γειτονιάς αλλά συγκεντρώνει παιδιά από διαφορετικές περιοχές – ήταν άγνωστα μεταξύ αγνώστων. Με δειλία και δυσκολίες συγκρότησαν αυτές τις σχέσεις και τώρα πια τους είναι απαραίτητες και πολύτιμες. Με ποια λογική στη μέση της εφηβείας τους θα τους εξαναγκάσουμε να τις διακόψουν ;
• Τα παιδιά που φοιτούν στα υπάρχοντα Πρότυπα Γυμνάσια έχουν εισαχθεί με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Σκεφθείτε ότι ο λόγος επιτυχόντων – υποψηφίων στα περισσότερα Πρότυπα είναι περίπου 1 προς 10 (π.χ. στα Ανάβρυτα πέρσι έδωσαν 850 παιδιά και εισήχθησαν 78). Με άλλα λόγια είναι παιδιά που έχουν αξιολογηθεί με πολύ αυστηρά κριτήρια. Γιατί τα αναγκάζουμε μετά από 2 χρόνια να ξαναδώσουν εξετάσεις εισαγωγής ; Γιατί πρέπει να επαναφέρουμε εξετάσεις μέσα στην ίδια βαθμίδα ; Γιατί πρέπει να μετατρέψουμε την Γ΄ Γυμνασίου σε φροντιστηριακή τάξη εισαγωγής και σε προθάλαμο του Λυκείου ; Αν θεσμοθετηθούν εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, τότε τα παιδιά αυτά θα υποχρεωθούν να δώσουν τρεις (3) εξετάσεις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές μέσα σε 6 χρόνια. Εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, εξετάσεις από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο. Θεωρείται λογική αυτή τη συνθήκη ; Οι οικογένειες θα πρέπει επί εξαετία να διαχειριστούν το άγχος της διαρκούς προσπάθειας, απανωτών εξετάσεων και ατέλειωτων εξόδων σε φροντιστήρια προετοιμασίας. Ένα πρότυπο σχολείο αλλά και γενικότερα ένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν βελτιώνουν την ποιότητά τους με «καταιγισμό εξετάσεων» αλλά με πολλούς άλλους παράγοντες.
• Ωστόσο μπορεί κάποιος να ρωτήσει. Και αν θέλουν κάποια παιδιά, που δεν είναι μαθητές αυτών των σχολείων, να δώσουν εξετάσεις για να περάσουν από το Γυμνάσιο της γειτονιάς τους στο Πρότυπο Λύκειο, γιατί να μη μπορούν ; Εύλογη απορία. Οι απαντήσεις μου είναι οι εξής: Σε ορισμένα σχολεία μπορούν. Υπάρχουν ορισμένα πρότυπα σχολεία – ίσως όχι όλα – που διεξάγουν εξετάσεις συμπλήρωσης από το Γυμνάσιο στο Λύκειο και παίρνουν επιπλέον μαθητές (π.χ. τα Ανάβρυτα παίρνουν κάθε χρόνο με εξετάσεις 27 νέους μαθητές από το Γυμνάσιο στο Λύκειο). Δεύτερο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ξηλώσει όλο το προηγούμενο δίκτυο των 60 Προτύπων σχολείων σε όλη τη χώρα (διασώθηκαν μόνο 5 και τώρα γίνονται 12) θα υπήρχαν θέσεις για πολύ περισσότερα παιδιά και οι εξετάσεις δεν θα διεξάγονταν υπό συνθήκες ασφυκτικού ανταγωνισμού. Άρα πρέπει να διευρύνουμε πανελλαδικά το δίκτυο και όχι να διώχνουμε μαθητές. Τρίτο, στα μέσα καμιάς άλλης βαθμίδας δεν επαναλαμβάνονται εξετάσεις επιλογής. Η κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα αντιστοιχεί σε κάποια μαθησιακά αλλά ηλικιακά όρια του νέου. Προσφέρει χρονικά περιθώρια εξέλιξης και ωρίμανσης. Αυτά τα όρια δεν μπορούμε να τα συμπιέζουμε αυθαίρετα.
• Και υπάρχει κάτι τελευταίο, αλλά κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικό. Όσοι γνωρίζουν αυτές τις εξετάσεις και τους μαθητές που διεκδικούν τις θέσεις έχουν συνειδητοποιήσει το εξής: οι μαθητές που θα εισαχθούν στις εξετάσεις είναι άριστοι αλλά και οι μαθητές που ήδη φοιτούν και θα μείνουν για κάποια μόρια της μονάδας απέξω από τα σχολεία τους είναι επίσης εξαιρετικοί και άριστοι. Σε αυτό το επίπεδο η διαφορά βρίσκεται στη μέρα, στην υπολεπτομέρεια, στη στιγμή. Το αν θα μπουν οι μεν ή οι δε, δεν αλλάζει το εκπαιδευτικό προφίλ αυτών των σχολείων. Τι νόημα έχει να επιδιώκεις ένα διαρκές «ξεσκαρτάρισμα» (συγνώμη για τη μεταφορά) μεταξύ εξαιρετικών μαθητών; Τι νόημα έχει να κινητοποιήσουμε έναν ολόκληρο μηχανισμό οργάνωσης εξετάσεων με ανύπαρκτα εκπαιδευτικά αποτελέσματα; Τι παραπάνω θα προσφέρουν ;
Η θεσμοθέτηση εξετάσεων από την Γ΄ Γυμνασίου στην Α΄Λυκείου και η αποπομπή μαθητών καταλήγει να είναι μια στρέβλωση της αριστείας. Μετατρέπει την αριστεία σε «κούρσα πρωταθλητών», σε «ντέρμπι», σε ένα διαρκές εξεταστικό «ΣΩΒΕ» (σωματική βελτίωση στο στρατό, βασισμένη σε καψόνια). Κανείς απ’ όσους υποστηρίξαμε την αριστεία, την εκπαιδευτική ποιότητα και την αξιολόγηση όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε στο νου του την αριστεία με αυτόν τον τρόπο.
Είμαι βέβαιος ότι η Υπουργός Παιδείας θα δει και θα διορθώσει το λάθος.
Με εκτίμηση
Δημόπουλος Ευθύμης
Αγαπητή κυρία Κεραμέως, έχω ένα γιο οποίος ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις για την εισαγωγή του σε πρότυπο. Αν τελικά ψηφιστεί ο νόμος που αφορά στην επιλογή μαθητών δε θα βάλουμε το παιδί σε αυτή τη διαδικασία γιατί ο σκοπός μας ήταν αρχικά να πετύχει σε ένα πρότυπο και όχι σε ένα εξεταστικό κέντρο…..
Θεωρώ άδικη την επανάληψη εξετάσεων για εισαγωγή στα Πρώτυπα Λύκεια εφ’ όσον ήδη φοιτούν σε Πρώτυπο Γυμνάσιο και συνεχίζουν τις σπουδές τους
Παιδιά τα οποία εισήχθησαν κατόπιν εξετάσεων στα Πρώτυπα Γυμνάσια δεν θα έπρεπε να ξαναυποβάλονται στην διαδικασία εξετάσεων προκειμένου να συνεχίσουν την φοίτησή τους στα Πρώτυπα Λύκεια.
Είμαι περήφανος γονέας δύο (2) υπέροχων νεαρών κυριών, μαθητριών της 2ας και της 1ης Γυμνασίου του προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Τα δύο παιδιά μου ΚΈΡΔΙΣΑΝ το δικαίωμα να φοιτήσουν στο σχολείο αυτό μέσα από πολύ επιλεκτικές και απολύτως αδιάβλητες εξετάσεις, τους παρεσχέθη δε η ΕΠΊΣΗΜΗ ΔΙΑΒΕΒΑΊΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΆΤΟΥΣ ΔΙΑ ΤΩΝ ΝΌΜΩΝ ΤΟΥ ότι θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους και στο Λύκειο της ίδιας σχολικής μονάδος. Ως πολύτεκνη οικογένεια, έχοντες δύο ακόμη μικρότερα παιδιά, δεν είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε την ιδιωτική εκπαίδευση ως μια εναλλακτική εκπαίδευσης για τα παιδιά μας. Διαπιστώνω ωστόσο για άλλη μια φορά την ασυνέχεια και ασυνέπεια του Ελληνικού κράτους, και μάλιστα σε ένα τομέα τόσο ευαίσθητο όσο η παιδεία. Πραγματικά θλίβομαι για τους εξαίρετους εκπαιδευτικούς του σχολείου, θλίβομαι επίσης γιατί το σχολείο δε θα αποτελέσει εναλλακτική και για τα δύο μικρότερα παιδιά μου, απλούστατα γιατί θα ήταν ανεύθυνο και σκληρό εκ μέρους μου να τα ωθήσω στη διαδικασία των εξαιρετικά ανταγωνιστικών εξετάσεων προκειμένου να διασφαλίσουν μόλις 3 χρόνια εκπαίδευσης στο Πρότυπο Γυμνάσιο. Με το άρθρο 18 βάζετε ταφόπλακα στα πρότυπα σχολεία, σου κανείς εχέφρων γονέας δε θα βάλει τα παιδιά του στη διαδικασία που πρεσβεύετε.
Μεγάλη αδικία για τα παιδιά τα οποία έδωσαν εξετάσεις στην έκτη δημοτικού και καλούνται να ξανακάνουν το ίδιο τρία χρόνια αργότερα.
Καλησπέρα κυρία υπουργέ,
Ως μαθητής πρότυπου Γυμνασίου θεωρώ άδικο να ξαναγράψουμε εξετάσεις για την εισαγωγή στο λύκειο.
Την ημέρα που πήγα να γράψω εξετάσεις στην έκτη δημοτικού ήθελα να με καταπιεί η γη από το άγχος. Όταν βγήκα έξω από το σχολείο όλα είχαν θολώσει. Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα πέρναγα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την εβδομάδα που περίμενα τα αποτέλεσμα. Τα βράδυα δυσκολευόμουν να κοιμηθώ, γιατί το μόνο πράγμα που έκανα ήταν να σκέφτομαι αν θα πέρναγα. Εκείνη η βδομάδα ήταν εφιάλτης μέχρι να δω τα αποτελέσματα.
Παρατήσαμε τους φίλους μας και μπήκαμε σε μια τάξη χωρίς να ξέρουμε κανέναν. Εγώ επειδή είμαι γενικά κοινωνικός δεν δυσκολεύτηκα να αναπτύξω φιλίες, όμως αλλά παιδιά δυσκολεύονται. Έτσι απλά με αυτό το νομοσχέδιο κάποια παιδιά θα αναγκαστούν να ξαναλλαξουν περιβάλλον χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει. Είναι εύκολο να το λέτε αλλά δύσκολο να το νιώσετε.
Ακόμα θεωρείτε σωστό να μας αλλάζετε περιβάλλον έτσι απλά;
Τα παιδια του γυμνασιου δεν χρειαζεται να δινουν εξετασεις για το προτυπο λυκειο
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Κατανοώ τη λογική της ίσης μεταχείρισης όλων των μαθητών προτύπων και μη γυμνασίων, στην εισαγωγή τους στα πρότυπα λύκεια.
Παρόλα αυτα, οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων είναι μαθητές ήδη αρκετά πιεσμένοι από την έντονη προσπάθεια που καταβάλουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους σε όλα τα μαθήματα, κάτι που δεν ισχύει για τους μαθητές των λοιπών δημοσίων σχολείων. Η προετοιμασία τους για εισαγωγικές εξετάσεις εκ νέου θα επιδεινωσει τη θέση τους.
Επιπλέον η επιθυμία τους για εισαγωγή στο πρότυπο λύκειο όπου θα προσπαθήσουν να εισαχθούν όλοι οι συμμαθητές τους είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Σε περίπτωση αποτυχίας η εισαγωγή τους σε άλλο λύκειο θα αντιστοιχεί με τον στιγματισμό της αποτυχίας από τους νέους συμμαθητές που ήδη έχουν αρνητική στάση απέναντι στα παιδιά των προτύπων σχολείων.
Τέλος τα παιδιά αυτά ήδη έχουν δοκιμαστεί και επιτύχει κατά την προσπάθεια εισαγωγής τους στα πρότυπα γυμνάσια. Θα αναγκαστούν να υποβληθούν στην ίδια αγχωτική διαδικασία για να αποδείξουν εκ νέου την αξία τους.
Με εκτίμηση,
Ιωάννα Φουτακη
απαραδεκτο να κουραζουμε τους μαθητες που εχιυν αποδειξει ηδη την αξια τους με εξετασεις που δεν χρειαζονται
Αξιότιμη Κ. Υπουργέ .
Είμαι ο Κώστας Τάταρης και είμαι μαθητής της 5ης δημοτικού και σας γράφω αυτό το e-mail για να σας εκφράσω την λύπη μου για το άρθρο 18.
Αρχικά θα ήθελα να σας πω ότι ο αδελφός μου φοιτά σε ένα από τα πρότυπα σχολεία και πέρασε από δύσκολες εξετάσεις που του στέρησαν το παιχνίδι και την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας , μιας και συνέχεια έπρεπε να διαβάζει για τις
εξετάσεις που θα μπορούσαν να τον κάνουν να περάσει σε ένα από τα σχολεία της
αριστείας .Βέβαια πιστεύω ότι άμα ήξερε ότι τον περίμενε και δεύτερη διαδικασία εξετάσεων δεν θα έδινε εξετάσεις για να περάσει
Επίσης , μέχρι τώρα ήθελα να ακολουθήσω τα βήματα του αδελφού μου . Τώρα όμως
που διάβασα το άρθρο 18 , άλλαξα γνώμη και σκέφτηκα το ενδεχόμενο να μην δώσω εξετάσεις . Φοβάμαι ότι θα χρειαστεί αφού χάσω τους φίλους του δημοτικού να χάσω και του γυμνασίου .
Ελπίζω να ξανασκεφτείτε το άρθρο 18 και όπως πάντα να καταλήξετε στη σωστή απόφαση .
Με εκτίμηση ,
Κώστας Τάταρης
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
σχετικά με την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Λύκεια με εξετάσεις, πιστεύω ότι οι αριστούχοι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων δεν θα πρέπει μα υποβληθούν σ΄αυτή τη δοκιμασία. Ενδεχόμενη αποτυχία τους όχι μόνο θα τους απογοητεύσει αλλά ενδεχομένως να τους δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα, αφού θα γίνει βίαιη αλλαγή του σχολικού τους περιβάλλοντος-θα χάσουν πολλούς φίλους και συμμαθητές- αλλά θα χάσουν και την αυτοπεποίθησή τους με ότι αυτό συνεπάγεται…
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ και έμπειρα στελέχη,
διαβάζοντας τα ζητήματα που θίγει το άρθρο 18,του νέου νομοσχεδίου,πολλές και ποικίλες σκέψεις διαπέρασαν το μυαλό μου.
Άραγε όλοι όσοι συμφώνησαν στην ψήφιση των παραπάνω,έχουν βιώσει ποτέ την περιθωριοποίηση,τον κοινωνικό αποκλεισμό από συνομηλίκους ή έχουν ποτέ υποβληθεί στην διαδικασία να κρατούν στα χέρια τους το μέλλον τους,δίχως δεύτερη ευκαιρία,σε αντίθεση με την Πανελλήνιες εξετάσεις οι οποίες τελούνται σε μια πιο ώριμη και υποφερτή ηλικία. Ούσα και εγώ μαθήτρια,μπορώ να αντιληφθώ το άγχος και τον εκνευρισμό μιας γραπτής εξέτασης, πόσο μάλλον όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο αποτυχίας και συνδυαστικά με αυτό, η απομάκρυνση σου από το μέχρι τώρα οικείο σχολικό περιβάλλον.
Η διαδικασία αυτή επιβάλλει στα παιδιά για δεύτερη φορά,να επανενταχθούν στο νέο σχολικό χώρο, μιας και στην μετάβασή τους στο γυμνάσιο χρειάστηκε να διαφοροποιήσουν τις παρέες και τους φίλους του δημοτικού.
Επιπλέον,η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου καθιστά την Πολιτεία αναξιόπιστη απέναντι στον πολίτη, ο οποίος έχει υποβάλλει το παιδί στην διαδικασία των γραπτών εξετάσεων αλλά και του στυγνού ανταγωνισμού με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση, λαμβάνοντας όμως υπ όψη εκ των προτέρων, την εξαετή φοίτηση που θα ακολουθήσει. Στο πλαίσιο αυτό αναφερόμαστε κυρίως στα παιδιά των τάξεων της Α’ και Β’ γυμνασίου,τα οποία εντάχθηκαν στα πρότυπα με την επιτυχία τους, δίχως να γνωρίζουν τους μετασχηματισμούς αυτούς. Τουλάχιστον θα μπορούσε να ισχύσει μια μεταβατική διάταξη που να περιλαμβάνει το σύνολο των τάξεων που φοιτούν από το 2020 και πριν,ώστε να γνωστοποιείται στους γονείς η διπλή εξέταση καθώς και όλα τα παρεπόμενα της από πριν.
Με τις παραπάνω ενέργειες θα αποφευχθεί η αντιμετώπιση των νεότερων μελών της κοινωνίας ως πειραματόζωα στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης.
Θα ήταν παράλειψη επίσης να μην αναφερθεί το γεγονός ότι στα τέλη του σχολικού έτους της Γ’ γυμνασίου πολλοί μαθητές προετοιμάζονται, εκτός από τις ενδοσχολικές υποχρεωτικές εξετάσεις, για κάποιο πιθανό ξενόγλωσσο πιστοποιητικό. Όπως λοιπόν έγινε αντιληπτό και από το 2ο άρθρο του νομοσχεδίου αυτού, δίνεται ιδιαίτερη βάση στο ζήτημα της κατοχής πτυχίων που να πιστοποιούν τη γνώση ξένων γλωσσών.
Πως θα μπορούσατε λοιπόν να υποβάλετε και τις μετέπειτα γενιές στην διαδικασία αντιμετώπισης τριών γραπτών εξετάσεων, απομακρύνοντας έτσι το παιδί από το νεαρό της ηλικίας του, το οποίο επιβάλλει και την ξεγνοιασιά και δημιουργώντας με αυτόν το τρόπο το ενδεχόμενο αποτυχίας σε παραπάνω από μία εξέταση;
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, καθίσταται το ζήτημα της συσχέτισης των προτύπων σχολείων της χώρας μας, με τα Πειραματικά σχολεία. Φαντάζομαι ,μπορείτε να αντιληφθείτε και μόνοι σας το αίσθημα αδικίας που θα δημιουργηθεί στα παιδιά που εξετάστηκαν και πέτυχαν. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να υποβαθμίζετε τόσο τον κόπο τους εξισώνοντάς τους με μαθητές που δεν υποβλήθηκαν ούτε μία φορά σε τέτοιου είδους εξέταση αλλά ούτε και σε οικονομικό κόστος για την προετοιμασία.
Ως Έλληνες λοιπόν και επειδή έχουμε κακοχαρακτηριστεί στο παρελθόν πολλές φορές ως τεμπέληδες, οφείλουμε να επαινούμε την σκληρή δουλειά και να προσπαθούμε να ωθούμε όλο και περισσότερους, ποτέ το αντίθετο.
Καλό θα ήταν λοιπόν να επανεξεταστεί το άρθρο 18 του νέου νομοσχεδίου, προκειμένου να αποδοθεί «δικαιοσύνη» σε αυτή τη μικρή κοινωνία που ονομάζεται σχολείο.
Με εκτίμηση,
Αιμιλία Γιαννακοπούλου,μαθήτρια της Β΄ λυκείου
Είμαι γονέας μαθητή της Γ Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Οι φετινοί απόφοιτοι του σχολείου είναι υποχρεωμένοι να δώσουν εξετάσεις για το νεοϊδρυθέν πρότυπο λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής σε αντίθεση με τους αποφοίτους άλλων πρότυπων γυμνασίων γιατί το πρότυπο λύκειο δεν ήταν συνδεδεμένο το σχ. έτος 2019 με το πρότυπο γυμνάσιο. Γιατί να εξαιρούνται;Είναι άδικο. Δεν ευθύνονται αυτοί που δεν λειτουργούσε πρότυπο λύκειο στα Ιωάννινα τόσα χρόνια. Ευθύνες άλλων πληρώνουν. Όλοι ξέρουν τι αγώνας δινόταν όλα αυτά τα χρόνια για να λειτουργήσει πρότυπο λύκειο στα Ιωάννινα και τις αντιστάσεις που υπήρχαν Ελπίζουμε να αποκατασταθεί αυτή η διάκριση και να αντιμετωπιστούν τα παιδιά ισότιμα με τους άλλους απόφοιτους των πρότυπων γυμνασίων
Είμαι γονέας μαθητών που φοιτούν στην Γ Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Τα παιδιά αυτά είναι υποχρεωμένα να δώσουν εξετάσεις για το νεοϊδρυθέν πρότυπο λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής και δεν υπάγονται στην εξαίρεση για το 2020 που ισχύει για τους τελειόφοιτους άλλων πρότυπων σχολείων γιατί δεν ήταν συνδεδεμένο το σχ. έτος 2019 με το πρότυπο γυμνάσιο. Είναι υπεύθυνοι οι μαθητές που δεν λειτουργούσε πρότυπο λύκειο στα Ιωάννινα; Κάποιοι άλλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για τη μη λειτουργία προτύπου λυκείου στα Ιωάννινα. Γιατι να τιμωρηθούν οι μαθητές για αυτό;Γιατί να εξαιρούνται;Είναι άδικο. Ελπίζω έχοντας εμπιστοσύνη σε σας ότι θα αποκατασταθεί αυτή ή αδικία
Ειμαι οικογενειακή φίλη μαθητή της Β τάξης πρότυπου γυμνασίου και εκπλήσσομαι αρνητικά από την τεραστια αδικία που πρόκειται να διατελέσετε εις βάρος των άριστων μαθητών της Α και Β τάξης των υφιστάμενων πρότυπων γυμνασίων με τις εισαγωγικές τάξεις που θέλετε να δώσουν ξανά για το συνδεδεμένο πρότυπο λύκειο. Το μόνο που θα καταφέρεται είνσι να χάσει η μαθητική νεολαία όση εμπιστοσύνη απέμεινε προς την Πολιτεία. Είναι παιδαγωγικό να έρχεται το κράτος εκ των υστέρων και να αλλάζει τους όρους τον εισαγωγικών εξετάσεων που έχουν ήδη δώσει πριν λίγα χρόνια οι μαθητές αυτοί; Γιατί δεν παίρνεται πίσω και τις διακρίσεις τους στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς; Στους άριστους μαθητές βρήκε το κρατος να ξεσπάσει; Μόνο η αβλεψία μπορει να δικαιολογήσει το μεγάλο λάθος που κάνατε. Για αυτό διορθώστε το λάθος σας και εξαιρέστε τους μαθητές της Α και Β τάξης των πρότυπων γυμνασίων από τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα συνδεδεμένα πρότυπα λύκεια.
Tα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης των Προτύπων Γυμνασίων μπήκαν στα σχολεία αυτά κάτω από άλλο νομικό καθεστώς και είναι προφανές ότι πρέπει ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ από τις εισαγωγικές εξετάσεις και να συνεχισθεί ομαλά η εκπαίδευση τους. Επίσης στα Πρότυπα οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικές περιοχές των Αθηνών, θα κληθούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στο Λύκειο αν δεν επιτύχουν.
Παρακαλώ πολύ για την κατανόηση σας και την αναθεώρηση του άρθρου 18.
Με εκτίμηση,
Ε.Λ.
Tα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης των Προτύπων Γυμνασίων μπήκαν στα σχολεία αυτά κάτω από άλλο νομικό καθεστώς και είναι προφανές ότι πρέπει ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ από τις εισαγωγικές εξετάσεις και να συνεχισθεί ομαλά η εκπαίδευση τους. Επίσης στα Πρότυπα οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικές περιοχές των Αθηνών, θα κληθούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στο Λύκειο αν δεν επιτύχουν.
Παρακαλώ πολύ για την κατανόηση σας και την αναθεώρηση του άρθρου 18.
Με εκτίμηση,
Ε.Λ.
Είμαι πατέρας δύο παιδιών που φοιτούν στην 1η Γυμνασίου και 1η Λυκείου αντίστοιχα στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων και Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων
Με μεγάλη απογοήτευση είδα την προωθούμενη διαδικασία μέσω εξετάσεων την οποία τα παιδιά μας που φοιτούν στην Α’ και Β’ τάξη Πρότυπου Γυμνάσιου (Αναβρύτων κ.α.) πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Ο σχεδιασμός είναι τουλάχιστον αντιπαιδαγωγικός και τιμωρητικός. Τα παιδιά συμμετείχαν στην ηλικία των 12 ετών σε ένα άκρως ανταγωνιστικό διαγωνισμό γνωρίζοντας ότι ακολουθεί η εξαετής Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο. Οι οικογένειες έκαναν τον προγραμματισμό τους σε αυτή τη βάση. Επίσης λάβετε υπόψη και το γεγονός ότι δύο αδέρφια ενώ κατάφεραν και πέρασαν και τα δύο στο Πρότυπο Γυμνάσιο μέσω της εξαιρετικά δύσκολης, απαιτητικής και ανταγωνιστικής εξέτασης, ο ένας συνέχισε όπως έπρεπε στο Πρότυπο Λύκειο ενώ ο άλλος θα ξαναεξεταστεί για να πετύχει αυτό που δικαιούται και βάση νόμου!!!!!!! Αυτά ακυρώνονται αιφνίδια και ύποπτα εν μέσω πανδημίας.
Μόλις οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα σταθερό σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, έχοντας ήδη φύγει μια φορά μακριά από αυτό της περιοχής τους, θα κληθούν να διαγωνιστούν εκ νέου με τον κίνδυνο να χάσουν φίλους, είτε σε περίπτωση επιτυχίας είτε αποτυχίας, κάτι που είναι πολύ κρίσιμο συναισθηματικά για τους έφηβους. Τι κλίμα συνεργασίας θα δημιουργηθεί μεταξύ των συμμαθητών, όταν ξέρουν ότι ο ένας θα ανταγωνιστεί τον άλλο για μια θέση στο Πρότυπο Λύκειο; Τι επιπτώσεις θα έχει στην ψυχολογία των μαθητών η πιθανή απομάκρυνσή τους από το σχολικό τους περιβάλλον;
Πώς εξυπηρετείται ο «βέλτιστος εκπαιδευτικός σχεδιασμός», η «αριστεία» και η «καινοτομία» αν υποβάλλουμε σε αλλεπάλληλες εξετάσεις τους μαθητές που ήδη διακρίθηκαν μια φορά; Οι μαθητές του Προτύπου Γυμνασίου έχοντας ήδη επιτύχει στις εξετάσεις για την α’ γυμνασίου, καλούνται να ανταποκριθούν καθημερινά στο υψηλών απαιτήσεων πρόγραμμα του σχολείου τους, ομίλους, διαγωνισμούς κ.α. Με τις νέες ρυθμίσεις οι ίδιοι μαθητές θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις για το πρότυπο Λύκειο, να ακολουθήσουν άλλα τρία χρόνια σκληρής δουλειάς και τελικά Πανελλήνιες. Πόσα παιδιά θα είναι πρόθυμα ακολουθήσουν τόσο επίπονη διαδικασία; Μήπως απλώς εξυπηρετούνται κέντρα παραπαιδείας που θα πλαισιώσουν τις ικανότητες των μαθητών γυμνασίου (όπως κάνουν με τους μαθητές στ’ και ε’ δημοτικού) με εξαντλητική προετοιμασία προκειμένου να διακριθούν στις νέες εξετάσεις; Και σε αυτή την περίπτωση μήπως υποβαθμίζουμε και απαξιώνουμε περισσότερο την πολύπλευρη εκπαίδευση που υποστηρίζει το Πρότυπο σχολείο αντί να την αναβαθμίζουμε;
Μήπως παραβλέπετε το γεγονός ότι υπάρχει ένα επιπλέον τμήμα στα Πρότυπα Λύκεια και ότι διενεργούνται εξετάσεις μεταξύ των νέων μαθητών που επιθυμούν να εισαχθούν σε αυτό, ανανεώνοντας το μαθητικό πληθυσμό;
Όπως έχει προβλεφθεί η φοίτηση των μαθητών Πειραματικών Γυμνασίων στα συνδεδεμένα Πειραματικά Λύκεια χωρίς να διενεργείται επιπλέον κλήρωση, θα έπρεπε να τηρηθεί το ίδιο για τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους σας καλώ να καταργήσετε την επίμαχη ρύθμιση, κατά την οποία απαιτείται εκ νέου αξιολόγηση των μαθητών των προτύπων Γυμνασίων για την εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο πρότυπο Λύκειο διότι είναι συνταγματικώς μη ανεκτή, παιδαγωγικά άστοχη και εσφαλμένη, ενώ παρουσιάζεται ιδιαίτερα άδικη και ηθικά.
Τσολακίδης Γεώργιος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Γονέας μαθητών Προτύπου Γυμνασίου και Λυκείου Αναβρύτων
Κυρία Κεραμέως,
Είμαι μαθητής της Β’ Γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Έχοντας ενημερωθεί σχετικά με την επιλογή των μαθητών στα Πρότυπα Λύκεια, θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου επάνω σε αυτό το θέμα με δύο βασικά επιχειρήματα:
1) Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων όταν έκαναν προετοιμασία για να περάσουν σε ένα Πρότυπο Γυμνάσιο, ήξεραν πως περνώντας εκεί, θα εξασφάλιζαν για έξι χρόνια μία υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευση. Για αυτόν τον λόγο πολλοί από εμάς επιλέξαμε τη δημόσια εκπαίδευση και απορρίψαμε εξαετείς υποτροφίες από διάφορα ιδιωτικά σχολεία. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, με την πρότασή σας για εισαγωγικές εξετάσεις στο λύκειο, ουσιαστικά ανατρέπετε
τα σχέδιά μας και μας «προδίδετε». Επιπλέον, υποτιμάτε τη σκληρή προσπάθεια που κάναμε με σκοπό να περάσουμε εδώ.
2) Θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση και στα συναισθήματα των μαθητών. Οι μαθητές οι οποίοι θα αποτύχουν στις εξετάσεις, θα αναγκαστούν να πάνε σε ένα καινούριο σχολείο. Εκεί, θα «ξαναρχίσουν από το 0». Δηλαδή δε θα γνωρίζουν κανέναν. Ως έφηβος 14 χρονών πιστεύω πως αυτή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ψυχοφθόρα για ένα παιδί της ηλικίας μου. Επιπροσθέτως, ακόμη και τα παιδιά που θα περάσουν και θα συνεχίσουν να φοιτούν στο Πρότυπο Λύκειο, θα έχουν χάσει μερικούς τους φίλους, κάτι το οποίο θα επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία τους. Για τους μαθητές που δε θα περάσουν, δε θα φταίει το ότι δεν είναι άριστοι. Κατά πάσα πιθανότητα, θα ευθύνεται ένα στιγμιαίο λάθος.
Επομένως, θα σας πρότεινα να υποβάλετε πολλές δοκιμασίες στους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στο γυμνάσιο και όχι μία εξέταση στο τέλος του γυμνασίου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μετράει ο γενικός μέσος όρος των τριών τάξεων του γυμνασίου και αν αυτός είναι χαμηλός, τότε να τίθεται υπό αμφισβήτηση η εισαγωγή του στο Πρότυπο Λύκειο. Έτσι, θα κρίνεται πιο σωστά ολόκληρη η πορεία των μαθητών και όχι μόνο από μία στιγμιαία εξέταση.
Ελπίζω να λάβετε υπόψιν σας και τη δική μας γνώμη.
Με εκτίμηση,
Αργύρης Βερβαινιώτης.
Μετά από εντατική προετοιμασία και μελέτη, τα παιδιά μας κατάφεραν μέσω εξετάσεων να εισαχθούν στα πρότυπα γυμνάσια της χώρας (ενδεικτικά για το πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων 78 εισακτέοι μεταξύ 800 υποψηφίων), θεωρώντας, όπως προέβλεπε ο νόμος, ότι θα αποφοιτήσουν από το αντίστοιχο λύκειο. Τώρα η κυρία Κεραμέως, διαστρέφοντας την έννοια της αριστείας εκτός κάθε ορίου (για να μη χρησιμοποιήσω των λαϊκή έκφραση «είπαν του τρελού …) θέλει να θεσπίσει εισαγωγικές εξετάσεις και για το λύκειο! Κοινώς:
1. Τα παιδιά θα υποχρεωθούν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μετά από μόλις 3 χρόνια, απλά και μόνο γιατί μια μέρα δεν ξύπνησαν καλά ή έκαναν ένα επιπόλαιο λάθος.
2. Η παιδεία για άλλη μια φορά παραμερίζεται προς χάριν της παραπαιδείας, της προετοιμασίας για εξετάσεις. Τα παιδιά γίνονται αντικείμενο πειραμάτων σαν αθλητές της ενόργανης στην πάλαι ποτέ Σοβιετία. Οι παρέες τους διαρρηγνύονται βίαια, η προβλεπόμενη σχολική ύλη αντικαθίσταται από θέματα εξετάσεων.
3. Ο οικογενειακός προγραμματισμός πάει περίπατο. Νέες συνήθειες, νέες μετακινήσεις.
4. Το υπουργείο παίζει με τη δουλειά των καθηγητών των προτύπων σχολείων, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να χτίσουν υψηλό επίπεδο τάξης, μόνο και μόνο για να βρεθούν να ξεκινούν από την αρχή στην πρώτη Λυκείου.
Κυρία Κεραμέως, όλοι εμείς οι γονείς των παιδιών του προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων, καθώς και οι φίλοι και οι ευρύτερες οικογένειες μας, κάτοικοι της εκλογικής σας περιφέρειας, σας ζητάμε να επανεξετάσετε τη θέση σας.
Κυρία υπουργέ,
Έχοντας υψηλές προσδοκίες από εσάς και το επιτελείο σας, ελπίζω οι τελικές αποφάσεις να διαμορφωθούν αποκλειστικά με βάση τα επιχειρήματα για το καλό της εκπαίδευσης και των μαθητών.
Το γενικό πλαίσιο του νομοσχεδίου είναι σε καλή κατεύθυνση, αλλά υπάρχει ανάγκη για σημαντικές τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα ως γονέας μαθητή σε Πρότυπο Γυμνάσιο, εστιάζω στα εξής όσο μπορώ πιο συνοπτικά:
Α) Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών
1) Αναφορικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υπάρχει δομή και
μεθοδολογία. Μένει να αποδειχτεί εάν υπάρχει η βούληση εφαρμογής.
2) Δεν γίνεται καμία ρητή αναφορά για τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης των Διευθυντών των Π&ΠΣ. Θεωρώ ότι η αξιοκρατική επιλογή και η αξιολόγηση των Διευθυντών (με ουσιαστικά και όχι τυπικά κριτήρια) επιβάλλεται. Η σωστή επιλογή και αξιολόγηση των Διευθυντών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του νομοσχεδίου σας, καθώς είναι οι άνθρωποι «κλειδιά» για κάθε σχολική μονάδα.
Β) Επιλογή Μαθητών σε Πρότυπα & κατάργηση των προτεινόμενων εξετάσεων για εισαγωγή σε Α’ Λυκείου.
Γιατί δεν πρέπει εξετάσεις στην Α’ Λυκείου:
1)Γιατί η επιλογή των μαθητών έχει γίνει με εξετάσεις στην Α’ Γυμνασίου. Άρα καλύπτεται το κριτήριο της αξιοκρατικής επιλογής. Επίσης αξιολόγηση διενεργείται ανά τετράμηνο και επιπλέον διενεργούνται εξετάσεις σύμφωνα με την εκπαιδευτική διαδικασία.
2)Γιατί οι επιτυχόντες μαθητές έχουν ήδη εισαχθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η βαθμίδα εκπαίδευσης είναι ενιαία και η μετάβαση στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο συνεπάγεται.
3)Γιατί αποτελεί άνιση μεταχείριση σε σχέση με τα Πειραματικά Σχολεία. Εκεί δεν έχουμε διπλή κλήρωση, αλλά σωστά μία φορά στην Α’ Γυμνασίου
4)Γιατί είναι αντιεκπαιδευτικό και πλήττει την εκπαιδευτική διαδικασία. Η Γ’ Γυμνασίου μετατρέπεται ως προπαρασκευαστική τάξη για το Λύκειο. Αλλάζει τελείως ο σκοπός των Προτύπων και ουσιαστικά οι δράσεις και οι όμιλοι θα τεθούν σε 2η μοίρα. Επιπλέον η συχνή ανανέωση του σχολικού πληθυσμού δεν βοηθά την εκπαιδευτική διαδικασία και ταυτόχρονα πλήττει την ψυχολογία των μαθητών, καθώς κάποιοι από αυτούς θα αναγκαστούν να αλλάξουν βίαια σχολικό περιβάλλον.
5)Γιατί είναι ανήθικο να αλλάζουν τα δεδομένα βάση των οποίων τα παιδιά επέλεξαν το Πρότυπο σχολείο. Αφορά τόσο τους μαθητές που ήδη φοιτούν, όσο και αυτούς που ήδη ετοιμάζονται να δώσουν φέτος. Να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν ότι πολλά από αυτά τα παιδιά επέλεξαν να μην αποδεχτούν υποτροφίες ιδιωτικών σχολείων με γνώμονα το όραμα του δημόσιου Πρότυπου Σχολείου.
6)Γιατί είναι και παράνομο/αντισυνταγματικό. Ακόμα και αν επιμείνετε στη λάθος πρόταση των εξετάσεων, δεν γίνεται να εφαρμοστεί χωρίς να προβλέπεται μεταβατικό στάδιο 3ετίας. Συνέπειες νόμου με αναδρομική ισχύ δεν επιτρέπεται. (Αφορά τους μαθητές που ήδη φοιτούν και αυτούς που φέτος ετοιμάζονται να δώσουν)
7)Γιατί είναι άδικο για κάποιους από αυτούς τους μαθητές που προσπάθησαν, κοπίασαν, πέτυχαν και πίστεψαν στο όραμα του Πρότυπου Σχολείου, να αποχωρήσουν από το Σχολείο ως αποτυχημένοι, ενώ ταυτόχρονα καθηγητές που εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στο θεσμό των Προτύπων να παραμένουν στα σχολεία αυτά.
8)Γιατί η σημερινή ηγεσία θα αποδείξει με αυτό τον τρόπο ότι όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με τις προηγούμενες ηγεσίες και τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πολίτες, αλλά τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη χειρότερα. Πάντα οι αλλαγές και οι βελτιώσεις σε δομές, σχολεία, εκπαιδευτικούς αποτελούν ένα ελπιδοφόρο αβέβαιο αποτέλεσμα, αλλά πρώτη φορά φέτος επιχειρείται αλλαγή χωρίς πρόβλεψη περιόδου μετάβασης για τους μαθητές και τους γονείς.
Με εκτίμηση
Α. Βαζούρας
Κύριες και κύριοι, εμπνευστές του συγκεκριμένου άρθρου, πολύ καλησπέρα σας.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω συγκεκριμένες φράσεις της αιτιολογικής σας έκθεσης για το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά στη γενικότητά τους :
« … διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα προάγουν τη διαρκή αυτο-βελτίωση των …………………………………… Στόχος είναι η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του ………………………………………………..,, ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό ………………………… να διεκδικούν την εισαγωγή τους στ.. ………………………………… Η συνακόλουθη κινητικότητα ……………………………………………….. προάγει έτι περαιτέρω την ισότητα ευκαιριών, συμβάλλοντας παράλληλα στη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών και προϋποθέσεων, ώστε τα ……………………………………. να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους.»
Ποιος μπορεί, άραγε, να διαφωνήσει με τα παραπάνω;
Επιτρέψτε μου τώρα να συμπληρώσω τα κενά.
« … διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα προάγουν τη διαρκή αυτο-βελτίωση των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα. Στόχος είναι η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στο δημόσιο, ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να διεκδικούν την εισαγωγή τους στο δημόσιο. Η συνακόλουθη κινητικότητα των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα προάγει έτι περαιτέρω την ισότητα ευκαιριών, συμβάλλοντας παράλληλα στη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών και προϋποθέσεων, ώστε τα διάφορα τμήματα και υπηρεσίες του δημοσίου να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους.»
Δηλαδή, πάτε να εφαρμόσετε σε ανήλικα παιδιά, και δη επιλεγμένα με αδιάβλητη διαδικασία, κατά τα λεγόμενά σας, κάτι που ούτε θα μπορούσατε να διανοηθείτε για τους ενήλικους εαυτούς σας.
Είναι προφανές, ότι εάν θεσμοθετήσετε όπως οι ήδη υπηρετούντες δημόσιοι λειτουργοί (περιλαμβανομένων δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών, γιατρών ΕΣΥ, δικαστικών, αστυνομικών, υπαλλήλων υπουργείων, κλπ.) να δίνουν ανά τριετία αδιάβλητες εξετάσεις μαζί με κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, και μόνο εφόσον επανεπιλέγονται να διατηρούν τη θέση τους, άλλως να επανέρχονται στην αγορά εργασίας, οι δεκατετράχρονοι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να αποδεχθούν τη ρύθμιση που πάτε να εισάγετε.
Με μεγάλη απογοήτευση είδα την προωθούμενη διαδικασία μέσω εξετάσεων την οποία τα παιδιά μας που φοιτούν στην Α’ και Β’ τάξη Πρότυπου Γυμνάσιου (Αναβρύτων κ.α.) πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Ο σχεδιασμός είναι τουλάχιστον αντιπαιδαγωγικός και τιμωρητικός. Τα παιδιά συμμετείχαν στην ηλικία των 12 ετών σε ένα άκρως ανταγωνιστικό διαγωνισμό γνωρίζοντας ότι ακολουθεί η εξαετής Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο. Οι οικογένειες έκαναν τον προγραμματισμό τους σε αυτή τη βάση. Αυτά κινδυνεύουν να ακυρωθούν αιφνίδια εν μέσω πανδημίας.
Μόλις οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα σταθερό σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, έχοντας ήδη φύγει μια φορά μακριά από αυτό της περιοχής τους, θα κληθούν να διαγωνιστούν εκ νέου με τον κίνδυνο να χάσουν φίλους, είτε σε περίπτωση επιτυχίας είτε αποτυχίας, κάτι που είναι πολύ κρίσιμο συναισθηματικά για τους έφηβους.
Τι κλίμα συνεργασίας θα δημιουργηθεί μεταξύ των συμμαθητών, όταν ξέρουν ότι ο ένας θα ανταγωνιστεί τον άλλο για μια θέση στο Πρότυπο Λύκειο; Τι επιπτώσεις θα έχει στην ψυχολογία των μαθητών η πιθανή απομάκρυνσή τους από το σχολικό τους περιβάλλον;
Πώς εξυπηρετείται ο «βέλτιστος εκπαιδευτικός σχεδιασμός», η «αριστεία» και η «καινοτομία» αν υποβάλλουμε σε αλλεπάλληλες εξετάσεις τους μαθητές που ήδη διακρίθηκαν μια φορά; Οι μαθητές του Προτύπου Γυμνασίου έχοντας ήδη επιτύχει στις εξετάσεις για την α’ γυμνασίου, καλούνται να ανταποκριθούν καθημερινά στο υψηλών απαιτήσεων πρόγραμμα του σχολείου τους, ομίλους, διαγωνισμούς, δράσεις κ.α. Με τις νέες ρυθμίσεις οι ίδιοι μαθητές θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις για το πρότυπο Λύκειο, να ακολουθήσουν άλλα τρία χρόνια σκληρής δουλειάς και τελικά Πανελλήνιες. Πόσα παιδιά θα είναι πρόθυμα ακολουθήσουν τόσο επίπονη διαδικασία; Μήπως απλώς εξυπηρετούνται κέντρα παραπαιδείας που θα πλαισιώσουν τις ικανότητες των μαθητών γυμνασίου (όπως κάνουν με τους μαθητές στ’ και ε’ δημοτικού) με εξαντλητική προετοιμασία σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα προκειμένου να διακριθούν στις νέες εξετάσεις; Και σε αυτή την περίπτωση μήπως υποβαθμίζουμε και απαξιώνουμε περισσότερο την πολύπλευρη εκπαίδευση που υποστηρίζει το Πρότυπο σχολείο αντί να την αναβαθμίζουμε;
Μήπως παραβλέπετε το γεγονός ότι υπάρχει ένα επιπλέον τμήμα στα Πρότυπα Λύκεια και ότι διενεργούνται εξετάσεις μεταξύ των νέων μαθητών που επιθυμούν να εισαχθούν σε αυτό, ανανεώνοντας το μαθητικό πληθυσμό;
Όπως έχει προβλεφθεί η φοίτηση των μαθητών Πειραματικών Γυμνασίων στα συνδεδεμένα Πειραματικά Λύκεια χωρίς να διενεργείται επιπλέον κλήρωση, θα πρέπει να τηρηθεί το ίδιο για τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων, όπως άλλωστε ισχύει έως σήμερα.
Με την προσδοκία να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη διάταξη,
Μητέρα μαθητών Προτύπου Γυμνασίου και Προτύπου Λυκείου Αναβρύτων
Αξιότιμη κα Υπουργέ και Αξιότιμοι συντάκτες του νομοσχεδίου,
Είμαι γονέας μαθητή της Β τάξης Προτύπου Γυμνασίου. Τα εκατοντάδες σχόλια έχουν καταδείξει πλήρως πόσο εξόφθαλμα άδικη, παράλογη, αλλά και ιδιαίτερα προβληματική από νομικής αλλά και ηθικής πλευράς είναι η συγκεκριμένη διάταξη, για τους μαθητές που ήδη φοιτούν ή ήδη προετοιμάζονται για να φοιτήσουν (έχουν δηλαδή ήδη επενδύσει προσπάθεια, κόπο, αλλά και χρήματα – ας μην κρυβόμαστε) στα Πρότυπα Σχολεία. Βέβαια, στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα θα καταλήξει και οποιοσδήποτε σκεπτόμενος πολίτης απλά διαβάσει τη ρύθμιση χωρίς τα σχόλια, με μόνο εφόδιο την κοινή λογική.
Πέρα όμως από το θέμα της εφαρμογής στους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Σχολεία, η θέσπιση αυτών των εξετάσεων ακόμα και για τους μελλοντικούς μαθητές είναι σε πλήρη αντίθεση με την ίδια τη λογική της ενίσχυσης της αριστείας, που αποτελεί βασικό στόχο του νομοσχεδίου και θα επιφέρει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα «της διαμόρφωσης των κατάλληλων εκείνων προϋποθέσεων που θα προάγουν τη διαρκή αυτό-βελτίωση των μαθητών, καθώς και τη μεθοδικότερη και συστηματικότερη καλλιέργεια και ανέλιξη των ιδιαίτερων μαθησιακών τους δυνατοτήτων, κλίσεων και ταλέντων» (απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση).
Αρκεί κοινή λογική (και πάλι) καθώς και στοιχειώδης επαφή με την Ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα για να το αντιληφθεί κανείς αυτό, όπως γίνεται φανερό και από το πλήθος των επιχειρημάτων σε αυτή τη συζήτηση. Θα επαναλάβω μόνο δυο που θεωρώ από τα βασικότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άλλα είναι λιγότερο σημαντικά:
1) Οι μαθητές των Προτύπων σχολείων θα προετοιμάζονται για ένα ή και δυο χρόνια με εντατικά φροντιστήρια για τις νέες εξετάσεις για το Λύκειο, αντί να εστιάζουν στα μαθήματα και τις άλλες δραστηριότητες του σχολείου (όμιλοι αριστείας, ερευνητικά προγράμματα, ανταλλαγές με άλλα σχολεία κλπ.). Οι παραπάνω στόχοι απλά «πάνε περίπατο».
2) Η πιθανότητα αποτυχίας στις εξετάσεις για το Λύκειο και νέας αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, αυτή τη φορά με χαρακτήρα τιμωρίας και όχι επιβράβευσης, είναι το απόλυτο αντικίνητρο για την προσέλκυση άριστων μαθητών από τα Δημοτικά.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από Εσάς, τους υπεύθυνους για την σύνταξη αυτού του νομοσχεδίου. Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι παρακολουθείτε τη διαβούλευση και ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα αντιληφθείτε το προφανές και θα αποσύρετε πλήρως τη συγκεκριμένη διάταξη.
Ο θεμιτός στόχος για «αύξηση της κινητικότητας και προαγωγή της ισότητας ευκαιριών» (αλήθεια, «ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού», τι σημαίνει; Μιλάμε για παιδιά 14-15 ετών…) μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, π.χ. με επιπλέον τμήματα στα πρότυπα λύκεια σε σχέση με τα αντίστοιχα πρότυπα γυμνάσια, όπου οι πρόσθετες θέσεις θα καλύπτονται με εξετάσεις. Αυτό ήδη σε κάποια πρότυπα και θα μπορούσε να επεκταθεί.
Ευχαριστώ,
Ευθύμης Ισαακίδης
Κυρία Υπουργέ,
Το άρθρο 18 γκρεμίζει την εμπιστοσύνη των παιδιών μας προς το κράτος με βίαιο τρόπο. Τα παιδιά που φοιτούν στην Α και Β Γυμνασίου των προτύπων γυμνασίων , έδωσαν εξετάσεις και πέτυχαν τον στόχο τους , έχοντας ως ορίζοντα τα έξι χρόνια εκπαίδευσης ΟΠΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕ . Πως μπορεί ένας γονιός να εξηγήσει στα παιδιά αυτά ότι το κράτος τα κορόιδεψε?
Το άρθρο 18 οδηγεί τα παιδιά που στο μέλλον θα φοιτούν στην Γ γυμνασίου των προτύπων , στην αγκαλιά των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας .
Το άρθρο 18 υποβαθμίζει τον θεσμό της αριστείας και των προτύπων σχολείων δεδομένου ότι αφενός η Γ γυμνασίου θα καταντήσει μια τάξη που μοναδικό ενδιαφέρον θα έχει την ειδική προετοιμασία για την εισαγωγή στο λύκειο , αφετέρου θα μειώσει δραματικά τον αριθμό των υποψηφίων για εισαγωγή στο γυμνάσιο .
Το άρθρο 18 θα αναγκάσει παιδιά που δεν θα τα καταφέρουν και ήδη φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια να υποστούν ένα ανευ προηγουμένου ψυχολογικό τραυματισμό .
Το άρθρο 18 είναι η προδοσία του κράτους προς τα παιδιά που μόχθησαν , θυσίασαν και τελικά πέτυχαν ένα υψηλότατο στόχο στην τρυφερή ηλικία των 11-12 ετών .
Καταργήστε το τώρα
Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
Είμαι μαθητής της Α’ Γυμνασίου σε ένα από τα πρότυπα της Αθήνας. Πέρυσι πέρασα όλη την χρονιά προσπαθώντας να είμαι συνεπής και άριστος μαθητής στην ΣΤ’ δημοτικού, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμουν με εντατικό ρυθμό για τις εισαγωγικές εξετάσεις των προτύπων.
Οι γονείς μου με έπεισαν να μπω στην δύσκολη αυτή διαδικασία, διότι έτσι θα εξασφάλιζα ένα πολύ καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης για το Γυμνάσιο, αλλά και το Λύκειο!
Πολλές φορές είχα σκεφτεί να παρατήσω εκείνη την προσπάθεια, γιατί θα πήγαινα σε ένα καινούριο σχολείο, όπου θα έπρεπε να κάνω από την αρχή νέους φίλους και παρέες. Όμως οι γονείς μου με διαβεβαίωναν ότι από το Γυμνάσιο και μετά δημιουργούνται οι πιο σημαντικές και σταθερές φιλίες. Με κίνητρο την καλύτερη μαθησιακή μου εξέλιξή και πορεία και την προτροπή των γονιών μου, συνέχιζα να προσπαθώ και τελικά τα κατάφερα.
Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπολογίζει την δική μου προσπάθεια και των υπολοίπων παιδιών που πέρασαν στα πρότυπα Γυμνάσια, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η επιλογή μας έγινε με δεδομένο την μετάβαση μας στο πρότυπο Λύκειο, με τις συνήθεις προαγωγικές και όχι με νέες εισαγωγικές εξετάσεις.
Εμείς, τα παιδιά των προτύπων σχολείων, «κυνηγάμε» καθημερινά την αριστεία, καθώς το επίπεδο των συμμαθητών μας είναι πολύ υψηλό και προσπαθούμε να διακριθούμε ως οι καλύτεροι μεταξύ των καλυτέρων.
Αυτό δεν είναι προσπάθεια για την αριστεία;
Γιατί θα πρέπει να ξανα-κριθούμε ως άριστοι, μέσα από μία από μια δεύτερη εξεταστική διαδικασία;
Δεν θα είναι επαρκής η τριετής φοίτησή μας στο πρότυπο Γυμνάσιο, όπου κρινόμαστε για την απόδοση και το επίπεδό μας καθημερινά, από καθηγητές που εσείς τοποθετείτε ως άξιους και ικανούς να υπηρετούν το θεσμό των προτύπων; Τι πιο έγκυρο και αξιόπιστο από αυτό υπάρχει;
Κατά την γνώμη μου θα ήταν δικαιότερο να θεσπιστούν άλλου είδους κριτήρια για την μετάβαση μας στο πρότυπο Λύκειο. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να βάλετε κάποιο βαθμολογικό όριο, που να προκύπτει από τους μέσους όρους των τριών τάξεων του Γυμνασίου, έτσι ώστε οι μαθητές που πραγματικά προσπάθησαν να συνεχίσουν στο πρότυπο Λύκειο.
Σε περίπτωση που το άρθρο 18 περάσει ως έχει τώρα, θα είναι σαν να έχετε υποβάλει τους μαθητές των προτύπων Γυμνασίων να ακολουθήσουν τρεις φορές την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Κάτι τέτοιο, όπως σίγουρα αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ πιεστικό και ψυχοφθόρο για εμάς και τις οικογένειες μας.
Σας παρακαλώ πολύ να επανεξετάσετε το άρθρο 18.
Μην απαξιώσετε την καθημερινή μας προσπάθεια στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
Μην μας κρίνετε από μία και μόνο διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων στο Λύκειο.
Δώστε μας κίνητρο να κυνηγάμε την αριστεία καθημερινά και όχι το αποτέλεσμα των εισαγωγικών στο πρότυπο Λύκειο.
Με εκτίμηση,
Ο μαθητής
Α’ τάξης Προτύπου Γυμνασίου,
Ελευθέριος Μητσοτάκης
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ και κύριοι αρμόδιοι,
το σχόλιό μου αφορά το άρθρο 18 παρ. 1 του παρόντος σχεδίου νόμου, το οποίο θεωρώ ότι είναι παντελώς άστοχο, κατάφωρα άδικο και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στο να θέλει να φοιτήσει ένας άριστος μαθητής σε ένα πρότυπο σχολείο. Όπως καλά γνωρίζετε οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα πρότυπα σχολεία είναι αδιάβλητες και σε αυτές επιτυγχάνουν οι καλύτεροι μαθητές από όλα τα σχολεία, αυτοί οι μαθητές που από μικροί ήταν απόλυτα συνεπείς, φιλομαθείς και με γονείς που τους στήριζαν σε κάθε τους βήμα και προσπάθεια, με στέρηση του προσωπικού χρόνου και του εισοδήματός τους, προκειμένου το παιδί τους, που πραγματικά άξιζε, να έχει ένα καλύτερο μέλλον στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Γιατί θέλετε με το νομοσχέδιο αυτό το Υπουργείο θέλει να υποβάλει συνεχώς σε δοκιμασίες αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους; Δεν τους φτάνουν οι πολύ δύσκολες και ανταγωνιστικές εξετάσεις για εισαγωγή στο πρότυπο Γυμνάσιο για το οποίο έχουν καταβάλει μία μεθοδευμένη και μεγάλη προσπάθεια ετών; Γιατί πρέπει τα παιδιά, στην ευαίσθητη ηλικία των 15 ετών, εκεί που επί 3 χρόνια έχουν διαμορφώσει τις φιλίες τους και έχουν μάθει σε ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον να περάσουν πάλι (3 χρόνια μετά) τη βάσανο των πολύ αγχωτικών εξετάσεων για το εάν θα μπορέσουν να φοιτήσουν στο Λύκειο του σχολείου τους;Γιατί να μπουν στη βάσανο, σε περίπτωση που έχουν μια ατυχία και δεν τα καταφέρουν, να αλλάζουν σχολείο και να πρέπει να ξανακάνουν φιλίες από την αρχή;Στην ηλικία των 15 ετών που οι φιλίες είναι ήδη διαμορφωμένες, ποιος σκέφτεται την ευάλωτη ψυχολογία και ψυχoσύνθεση των εφήβων οι οποίοι επί 6 χρόνια τουλάχιστον υπήρξαν άριστοι μαθητές (άρα είναι σχεδόν απίθανο να γίνουν μέτριοι ή κακοί στο Γυμνάσιο!!!!!) που εάν αποτύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις του προτύπου Λυκείου θα αναγκαστούν να γυρίσουν στο Λύκειο της γειτονίας τους και να είναι οι «δαχτυλοδειχτούμενοι» μαθητές που απέτυχαν στο πρότυπο Λύκειο και έτσι ξαναγύρισαν στο σχολείο της γειτονίας τους που εξαρχής είχαν απορρίψει? Ως μητέρα δύο μικρών παιδιών στο Δημοτικό, που θα ήθελα τα παιδιά μου να προσπαθήσουν να δώσουν εξετάσεις για το Γυμνάσιο ενός προτύπου Σχολείου, θλίβομαι πάρα πολύ με αυτήν την διάταξη. Η διάταξη αυτή μας κάνει να σκεφτούμε εάν αξίζει τον κόπο να υποβάλλουμε τα παιδιά μας κάθε τρία χρόνια σε αυτήν την δοκιμασία. Τη δοκιμασία εισαγωγής εξετάσεων στο πρότυπο Γυμνάσιο την αντιλαμβάνομαι απόλυτα και είναι δίκαιη και λογική, γιατί εκεί γίνεται η επιλογή των άριστων, αξιόλογων μαθητών που θα διαμορφώσουν τις τάξεις του σχολείου. Δεν θα ήθελα όμως να υποβάλω τα παιδιά μου και την οικογένειά μου στο άγχος του να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε εάν το παιδί μας κληθεί να αλλάξει σχολείο μετά από τρία χρόνια! Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, μην μας απογοητεύσετε! Εμείς, οι γονείς παιδιών που προσπαθούν, μελετούν με συνέπεια, που ελπίζουμε σε μια καλύτερη παιδεία για τα παιδιά μας, στηρίξαμε τις ελπίδες μας ότι θα προωθούσατε το θεσμό της αριστείας και των προτύπων σχολείων. Παρά τις καλές προθέσεις σας, ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι η συγκεκριμένη διάταξη μόνο αντικίνητρο αποτελεί για την πρόθεση ενός άριστου μαθητή και των γονέων του να φοιτήσει σε ένα πρότυπο σχολείο. Σαφώς μπορείτε να θεσμοθετήσετε (που ενδεχομένως να υφίσταται ήδη) το Λύκειο των προτύπων Σχολείων να δέχεται ένα νέο ποσοστό μαθητών από άλλα σχολεία με εξετάσεις με μια μικρή αύξηση των φοιτούντων σε αυτό. Μην ακυρώσετε όμως την προσπάθεια των παιδιών που με τόσους κόπους και θυσίες κατάφεραν και πίστευσαν ότι θα εισαχθούν καθόλη τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ένα πρότυπο Σχολείο. Αξιότιμη κυρία Υπουργέ και κύριοι αρμόδιοι, ελπίζω να αναλογιστείτε το άγχος, την αγωνία και τις ελπίδες των μαθητών που επί 6 και πλέον χρόνια προσπαθούν να εισαχθούν σε ένα πρότυπο σχολείο, να εισακούσετε τα εύλογα αιτήματά μας και να αποσύρετε αυτήν την ανάλγητη διάταξη!
Κυρία Υπουργέ,
Αν κρίνω από τις αντιδράσεις των μαθητών… μάλλον με καταλήψεις θα ανοίξουν τα Πρότυπα σχολεία.
Οφείλετε να ανακοινώσετε τα μέτρα ατομικής υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές σε αυτή την περίπτωση.
Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος ορίζεται ότι «1… 2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες….4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια…». Με το άρθρο 2 του πρώτου προσθέτου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (Ε.Σ.Δ.Α. – ν.δ. 53/1974, Α΄ 256) ορίζεται ότι «Ουδείς δύναται να στερηθή του δικαιώματος όπως εκπαιδευθή. Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ’ αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσι την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις.» Περαιτέρω, με το άρθρο πρώτο του ν. 2101/1992 (Α΄ 192) κυρώθηκε και απέκτησε την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη στις 25.1.1990. Η διεθνής αυτή σύμβαση ορίζει στο άρθρο 3 ότι «1. Σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, είτε αυτές λαμβάνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς κοινωνικής προστασίας, είτε από τα δικαστήρια, τις διοικητικές αρχές ή από τα νομοθετικά όργανα, πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού. 2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να εξασφαλίζουν στο παιδί την αναγκαία για την ευημερία του προστασία και φροντίδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των γονέων του, των επιτρόπων του ή των άλλων προσώπων που είναι νόμιμα υπεύθυνοι γι’ αυτό, και παίρνουν για το σκοπό αυτόν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα. 3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μεριμνούν ώστε η λειτουργία των οργανισμών, των υπηρεσιών και των ιδρυμάτων που αναλαμβάνουν παιδιά και που είναι υπεύθυνα για την προστασία τους να είναι σύμφωνη με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τις αρμόδιες αρχές, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας και σε ό,τι αφορά τον αριθμό και την αρμοδιότητα του προσωπικού τους, καθώς και την ύπαρξη μιας κατάλληλης εποπτείας»? στο άρθρο 5 ότι «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται την ευθύνη, το δικαίωμα και το καθήκον που έχουν οι γονείς ή, κατά περίπτωση, τα μέλη της διευρυμένης οικογένειας ή της κοινότητας, όπως προβλέπεται από τα τοπικά έθιμα, οι επίτροποι ή άλλα πρόσωπα που έχουν νόμιμα την ευθύνη για το παιδί, να του παράσχουν, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του, τον προσανατολισμό και τις κατάλληλες συμβουλές για την άσκηση των δικαιωμάτων που του αναγνωρίζει η παρούσα Σύμβαση»? στο άρθρο 28 ότι «1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα, για να επιτευχθεί η άσκηση του δικαιώματος αυτού προοδευτικά και στη βάση της ισότητας των ευκαιριών: α) Καθιστούν τη στοιχειώδη εκπαίδευση υποχρεωτική και δωρεάν για όλους …»? και στο άρθρο 29 ότι «1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη συμφωνούν ότι η εκπαίδευση του παιδιού πρέπει να αποσκοπεί: α) Στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και στην πληρέστερη δυνατή ανάπτυξη των χαρισμάτων του και των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του …».
Το άρθρο 18 του προς διαβούλευση νομοσχεδίου βρίθει αντισυνταγματικότητας και αντιτίθεται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές Συνθήκες για τα δικαιώματα του παιδιού, καθόσον καταπατά τα δικαιώματα των παιδιών που φοιτούν στα Πρότυπα γυμνάσια της χώρας να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους προς την κατεύθυνση της πληρέστερης δυνατής ανάπτυξης των χαρισμάτων και των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων τους,η δε κατάρτιση του προς ψήφιση άρθρου ουδόλως λαμβάνει υπόψη το συμφέρον του παιδιού και μαθητή, το οποίο αποκόπτει βάναυσα από το σχολικό του περιβάλλον και από τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο στην πιο κρίσιμη ηλικιακή φάση, ήτοι στην εφηβεία που αποτελεί τη μετάβαση από την παιδικότητα και την ανεμελιά στον κόσμο της ενήλικης ζωής. Το νομοθετικό πλαίσιο που επιχειρεί να καθιερώσει το Υπουργείο Παιδείας, τιμωρεί με τον χειρότερο τρόπο τον άριστο, επιμελή, υπεύθυνο μαθητή, θέτει τις αρετές και ικανότητές του υπό συνεχή αίρεση και δοκιμασία, σπείρει εντός του ευαίσθητου ψυχισμού του την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, καταρρακώνει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή του και εν τέλει το ξεριζώνει βίαια από τη σημαντικότερη σταθερά στην εφηβική ζωή του: το σχολικό περιβάλλον. Η διάταξη αυτή, Κυρία Υπουργέ, δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσει στην πράξη. Θα ακυρωθεί από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια και το γνωρίζετε κι εσείς, καθώς έχουμε πληθώρα νομικών επιχειρημάτων στη φαρέτρα μας. Ωστόσο, το σημαντικότερο επιχείρημά μας είναι ένα: οι εκατοντάδες κραυγές απελπισίας των παιδιών μας, των μαθητών που φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν ή επιθυμούν να φοιτήσουν στα καλύτερα δημόσια σχολεία που διαθέτει η χώρα μας…. Δεσμεύεστε από το Σύνταγμα και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές Συνθήκες και – πέραν όλων – από την προσωπική σας συνείδηση και τα υψηλά ιδανικά που η νομική επιστήμη σας έχει εμφυσήσει – να αποσύρετε τη διάταξη του άρθρου 18.
Με εκτίμηση
Αναστασία Ξηρογιάννη
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
σας παρακαλώ επαναξιολογήστε το άρθρο 18. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά που πέρασαν με εξετάσεις στα πρότυπα γυμνάσια μέσα από μια δύσκολη και κοπιαστική διαδικασία να συνεχίσουν να ονειρεύονται.
Μια πιθανή αποτυχία στην προσπάθεια των παιδιών για εισαγωγή με εξετάσεις στο πρότυπο συνδεδεμένο λύκειο (ενώ έχουν ήδη περάσει από αυτή τη δύσκολη διαδικασία των εξετάσεων στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών) θα τα γεμίσει με άγχος και ανασφάλεια για πιθανή απομάκρυνσή τους από το σχολείο που ήδη φοιτούν, από τους φίλους και τις παρέες τους.
Είναι τελείως διαφορετικό για ένα παιδί να κάνει μια προσπάθεια για εισαγωγή σε πρότυπο γυμνάσιο γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα συνεχίσει στο σχολείο της γειτονιάς του με την ίδια παρέα και τους ίδιους φίλους και τελείως διαφορετικό να γνωρίζει ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα απομακρυνθεί από το οικείο σχολικό περιβάλλον, τους φίλους και την παρέα του.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί περισσότερο άγχος στα παιδιά, ενισχύει τον στείρο ανταγωνισμό και όχι τον συναγωνισμό και την ευγενή άμιλλα.
Ως μητέρα παιδιού που φοιτά ήδη στην Α΄ τάξη σε πρότυπο γυμνάσιο ζητώ να επαναξιολογήσετε το εν λόγω άρθρο.
Σας παρακαλώ δώστε την ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να επικεντρωθούν στη μάθηση και στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής και μην τα βάζετε για δεύτερη φορά στην διαδικασία του σκληρού ανταγωνισμού… Είναι άδικο για την προσπάθεια που έχουν κάνει έως τώρα…
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Σοφία Ασματόγλου
Ο Νόμος πρέπει να προβλέπει τη σύνδεση Πρότυπων Γυμνασίων με Πρότυπα Λύκεια, όπως ισχύει για τα ΠΕΙΣ, και την απρόσκοπτη εγγραφή των αποφοίτων του Πρότυπου Γυμνασίου στο συνδεδεμένο Λύκειο. Παραλλήλως, να παρέχει τη δυνατότητα σε μαθητές/τριες που προέρχονται από άλλα Γυμνάσια να διεκδικήσουν μέσω εξετάσεων την κάλυψη ενός αριθμού επιπλέον θέσεων στην α΄ τάξη Λυκείου. Όποιος γνωρίζει τα Πρότυπα Σχολεία εκ των ένδον, αντιλαμβάνεται ότι οι ενδιάμεσες εξετάσεις (από το Γυμνάσιο στο Λύκειο) επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των μαθητών/τριών και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της γ΄ τάξης Γυμνασίου, μετατρέποντάς την σε τάξη προετοιμασίας για νέες εισαγωγικές.
Καλησπέρα σας,
Ως οικογενειακή φίλη μαθήτριας που φοιτά στο Πρώτυπο Γυμνάσιο Ιωαννίνων θα επιθυμούσα την επανεξέταση του άρθρου 18 για μια πληθώρα λόγων.Αρχικά γνωρίζοντας την διαδικασία προετοιμασίας των μαθητών προκειμένου να ενταχθούν στο Πρώτυπο Γυμνάσιου με την διεξαγωγή εξετάσεων θεωρώ ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να υποβάλονται σε επαναληπτικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Πρώτυπο Λύκειο .Συγκεκριμένα,θα χαρακτήριζα άδικο το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά, που κοπιασαν και αγωνίστηκαν θα πρέπει να επαναλάβουν την όλη αγχώδης διαδικασία ,ενώ γονείς θα κλιθούν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.Απ’εναντίας , η δημιουργία περισσότερων Πρώτυπων σχολείων σε όλη την Ελλάδα θα οφελήσει πολλούς μαθητές οι οποίοι διαθέτουν ικανότητες και περιορίζονται διότι τα σχολεία τους δεν διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή ή παρουσιάζουν έλλειψη εκπαιδευτικών.
Είμαι γιαγιά μαθητή Προτύπου Γυμνασίου και συνταξιούχος δικηγόρος. Θα ήθελα να σας εκφράσω την άποψή μου και την ανησυχία μου στο ενδεχόμενο να πρέπει να δώσουν οι μαθητές αυτοί εξετάσεις για το συνεχόμενο Λύκειο… Από τη στιγμή που διατηρείται η διασύνδεση για όλα τα υπόλοιπα Γυμνάσια-Λύκεια (πχ Γενικά, Πειραματικά, Μουσικά, Καλλιτεχνικά, κλπ), είναι άδικο στα Πρότυπα να μην ισχύει…