1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τις παρ. 2 και 5. Η ένταξη των φοιτητών γίνεται αυτοδίκαια στα Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε., σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 1 του άρθρου 8. Οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντάσσονται στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ή στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με πράξη του Προέδρου του οικείου Τμήματος, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται στη γραμματεία του Τμήματος έως τις 30-9-2019, η οποία δεν ανακαλείται.
2. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, φοιτητών, οι οποίοι συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος φοιτητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Πανεπιστημίου.
3. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. που προέρχονται από τα αντίστοιχα Τμήματα Τ.Ε.Ι. και οι οποίοι συνεχίζουν να ασκούν τα ανατεθειμένα σε αυτούς διδακτικά καθήκοντα στο Τμήμα προέλευσης, σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και όσα τους ανατεθούν με απόφαση των οργάνων του Τμήματος του Πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται. Σχετικές αρμοδιότητες μπορεί να ανατίθενται και σε άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του ιδρύματος.
4. Για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων αυτών αρμόδια είναι τα όργανα των αντίστοιχων, σύμφωνα με την παρ. 1, Τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε..
5. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που εξετάζονται επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, έχουν τη δυνατότητα με αίτηση, που καταθέτουν στη γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται σύμφωνα με την παρ. 1, αντί να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με την παρ. 2, να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος Πανεπιστημίου και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η αίτηση υποβάλλεται έως τις 15.9.2019, διαφορετικά μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ανάρτηση της βαθμολογίας στο τελευταίο μάθημα και είναι δυνατόν να ανακληθεί με νέα αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το αργότερο έξι (6) μήνες μετά την κατάθεση της αρχικής δήλωσης. Τα επιπλέον μαθήματα καθορίζονται με πράξη του Προέδρου του Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και με την οποία γίνεται αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Η απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, του προηγούμενου εδαφίου, με τους πρόσθετους όρους λήψης πτυχίου Πανεπιστημίου, εκδίδεται έως την 30-6-2019 και σε κάθε περίπτωση πριν από την υποβολή της αίτησης από τους φοιτητές. Δεν αντιστοιχείται με μάθημα και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης η πρακτική άσκηση, εκτός αν περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση και στο αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Για τα μαθήματα που ολοκλήρωσε επιτυχώς ο φοιτητής και την πρακτική άσκηση, που δεν λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, χορηγείται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
6. Οι φοιτητές που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, έχουν μόνο το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.
Άμεση κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 11! Ίση μεταχείριση στην εκπαίδευση!
ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
Παρακαλούμε να καταργηθεί άμεσα η παράγραφος 6 του άρθρου 11, διότι διαφορετικά τιμωρούνται οι φοιτητές που δεν είναι ‘αιώνιοι’, αλλά είναι φοιτητές που περνούν μέσα από αντίξοες συνθήκες, είτε γιατί εργάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους , είτε κάποιοι προσωπικοί λόγοι δεν τους επέτρεψαν να τελειώσουν εγκαίρως.
Επομένως δεν υπάρχει λόγος να τιμωρούνται και να διαχωρίζονται οι φοιτητές γι αυτό δώστε τους την ευκαιρία για ίση εκπαίδευση.
Προτείνεται η παρακάτω προσθήκη.
Οι φοιτητές των οποίων τα Τμήματα καταργούνται ή αλλάζουν τίτλο και αντικείμενο σπουδών (π.χ. Μηχανολόγων Οχημάτων, Μηχανικών Αυτοματισμού, Πολιτικών Μηχ. Τ.Ε. του ΑΤΕΙΘ, Μηχανολόγων Μηχ. Τ.Ε., Ηλεκτρολόγων Μηχ. Τ.Ε. του ΤΕΙ ΑΜΘ, Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ ΚΜ), εντάσσονται με αίτησή τους που κατατίθεται έως τις 30.9.2019 σε όποιο συναφές Τμήμα (ανεξάρτητα της έδρας του) της ίδιας Σχολής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. επιλέξουν, εφόσον επιθυμούν και δικαιούνται να αποκτήσουν πτυχίο Πανεπιστημίου και όχι ΤΕΙ, με δικαίωμα να παρακολουθήσουν στη συνέχεια τα μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημιακού Τμήματος.
Για τα μαθήματα που ολοκλήρωσε επιτυχώς ο φοιτητής, μέχρι 30.9.2019, που λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, διατηρείται ο βαθμός επιτυχίας στο μάθημα και για τα υπόλοιπα χορηγείται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
Με τον τρόπο αυτό αίρεται, μερικώς, η αδικία κάποιοι να μπορούν να αποκτήσουν Πανεπιστημιακό πτυχίο στην ειδικότητά τους και κάποιοι άλλοι όχι, λόγω κατάργησης του Τμήματός τους, χωρίς μάλιστα να μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το συναφές, έστω, Τμήμα της ίδιας Σχολής από το οποίο θα αποφοιτήσουν.
Ως φοιτήτρια του τμήματος ιατρικών εργαστηρίων κατανοώ τους φοιτητές του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας που δε θέλουν την κατάργηση του τμήματός τους όπως και κανένας φοιτητής υποθέτω δε θέλει να κλείσει το τμήμα του. Έτσι θα επικαλεστώ την κοινή λογική θέτοντας τα εξής ερωτήματα:
1)Για ποιο λόγο να καταστραφεί ένα υγιές τμήμα όπως αυτό των ιατρικών εργαστηρίων και να συγχωνευτεί με ένα άλλο το οποίο δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό Δ.Ε.Π., δεν έχει λάβει θετικές αξιολογήσεις ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία συνάφεια αντικειμένου;
2)Πέρα από τον αντίκτυπο που θα έχει η συγχώνευση για το πτυχίο των αποφοίτων Τ.Ι.Ε. που θα εργαστούν εντός της χώρας για ποιο λόγο να μη δίνεται η δυνατότητα σπουδών και εργασίας στο εξωτερικό λόγω μη αναγνωρισιμότητας του τίτλου σπουδών εξαιτίας διαφορετικού προγράμματος σπουδών με αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού, γεγονός που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση των δύο τμημάτων;
Συμπερασματικά, δηλώνω πως δεν επιθυμώ τη συγχώνευση του τμήματος Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων με το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας καθώς το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να είναι αυτόνομο και η συγχώνευση είναι βλαπτική για το τμήμα και τους φοιτητές του.
Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, έχει τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ και από πλευράς αριθμού (12) και από πλευράς κατάλληλων ειδικοτήτων ώστε να μπορεί να σταθεί ως αυτοδύναμο Τμήμα. Επιπλέον, έχει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που του επιτρέπουν να σταθεί επάξια στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως:
– πρόγραμμα σπουδών επικαιροποιημένο και αντίστοιχο με αυτό Τμημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού,
– ερευνητικό έργο και επιστημονική αναγνώριση που αποδεικνύεται από ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ετεροαναφορές, προσκλήσεις μελών του για ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, συμμετοχή σε editorialboard και ως κριτές σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά κλπ).
– Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εικασίες και αποδεικνύονται και από τις αξιολογήσεις του Τμήματος (εσωτερικές και εξωτερικές) και από την έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του Τμήματος.
Με τα σημερινά δεδομένα στο Τομέα Υγείας, την επανεμφάνιση παλιών νοσημάτων και την οικονομική κρίση οι Βιοεπιστήμονες (Ιατρικά Εργαστήρια) η Εκπαίδευση στο χώρο της Υγείας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Όταν ένα Τμήμα μετατρέπεται σε κατεύθυνση (δηλαδή Τομέα) και συννενώνεται με ένα άλλο Τμήμα που ουδεμία σχέση έχει με την εκπαίδευση που αυτό παρέχει, η παρεχόμενη από αυτό εκπαίδευση μοιραίως υποβαθμίζεται. Δε συμφωνώ με τη συγχώνευση με το τμήμα της αισθητικής καθώς η επιλογή αυτή ΔΕ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ αλλά ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΓΕΙΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Οι φοιτητές που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, έχουν μόνο το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.
Αυτό είναι πολύ άδικο για εμάς, γιατί μας αποκλείετε από την δυνατότητα αναβάθμισης, χωρίς καν να μας δίνετε η ευκαιρία να καταθέτουμε αίτηση και να εξετάζονται κατά περίπτωση, οι λόγοι οι οποίους μας ανάγκασαν να καθυστερήσουμε τις σπουδές μας και η μετέπειτα ακαδημαϊκή μας πορεία
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Θεωρώ ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 11 (Ένταξη φοιτητών) δημιουργεί μια μεγάλη αδικία για εμάς που έχουμε ξεπεράσει τα 4+2 έτη. Μας διαχωρίζετε από τους συμφοιτητές μας και δεν μας δίνετε η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε το πτυχίο μας σε πανεπιστημιακό, ενώ είμαστε εν ενεργεία φοιτητές και έχουμε παρακολουθήσει ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα σπουδών.
Παρακαλώ να δώσετε και σε εμάς αυτήν την δυνατότητα αναβάθμισης
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η παράγραφος 6 του άρθρου 11 (Ένταξη φοιτητών) διαχωρίζει τους φοιτητές σε αυτούς που θα μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε Πανεπιστημιακό και σε αυτούς που έχουν ξεπεράσει τα 4+2 εξάμηνα.
Ο διαχωρισμός αυτός είναι απαράδεκτος και άδικος για εμάς που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας στο χρονικό διάστημα των 4+2 εξάμηνα όχι λόγω αμέλειας, αλλά εξαιτίας δυσκολιών.(Εργαζόμενη μητέρα με τρία ανήλικα παιδιά)
Τώρα με τον διαχωρισμό αυτό βιώνουμε μία ακόμη αδικία γιατί ενώ είμαστε εν ενεργεία φοιτητές, αυθαίρετα και αντισυνταγματικά μας αποκλείετε από την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος Πανεπιστημίου και να λάβουμε πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι συμφοιτητές μας.
Παρακαλώ να δώσετε και σε εμάς, που δεν εγκαταλείψαμε τον αρχικό μας στόχο παρ’ όλες τις δυσκολίες, αυτήν την δυνατότητα αναβάθμισης.
Με εκτίμηση
Καραθανάση Μορφούλα, φοιτήτρια του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Σέρρες
Χαίρεται κε Υπουργέ. Λέγομαι Σίνη Μαρία.Ειμαι φοιτήτρια τουΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας,Α.Μ.2642,προπτυχιακη. Θα ήθελα να σας επισημάνω την αναγκαιότητα του να έχουμε και εμείς πτυχίο ισάξιο του Πανεπιστημίου, καθώς είμαστε και εμείς ενεργοί φοιτητές.
Ως τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία και τον προβληματισμό μου όσον αφορά το μέλλον του τμήματος στο οποίο σπουδάζω. Στο άρθρο 8 αναφέρεται ότι το ένα (1) μέλος ΔΕΠ του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας εντάσσεται στο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως τι θα συμβεί με τους φοιτητές της Αισθητικής.
Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων επιθυμεί να παραμείνει αυτόνομο και όχι να συνενωθεί με κάποιο άλλο τμήμα. Το αίτημα αυτό είναι εύλογο καθώς το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηριών έχει κατάλληλο αριθμό μελών ΔΕΠ (12) ώστε να παραμείνει αυτόνομο και έχει επίσης ερευνητικό έργο και επιστημονική αναγνώριση (δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, προσκλήσεις των μελών του για ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, συμμετοχή σε editorial board, κριτές σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά). Επίσης, το πρόγραμμα σπουδών είναι αντίστοιχο με αυτά των αποφοίτων βρετανικών, ευρωπαϊκών και διεθνών πανεπιστημιακών τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως Biomedical Scientists. Η αντιστοίχηση αυτή έγινε από καθηγητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού κατά την εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος το 2012, προτείνοντας τη μετονομοσία του τμήματος με την προσθήκη του προθέματος bio-(biomedical) στον τίτλο του τμήματος για καλύτερη εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα.
Η συνένωση με το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας θα επιφέρει την υποβάθμιση ενός υγιούς τμήματος και θα καταδικάσει και τα δύο τμήματα.
Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται ως πρότυπο για τα τμήματα της Θεσσαλονίκης, καθώς η συγχώνευση στην Αθήνα έγινε με την σύμφωνη γνώμη των τμημάτων αφού δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να σταθούν αυτόνομα. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη το τμήμα Ιατρικών Εργαστηριών δεν συμφωνεί με τη συγχώνευση καθώς πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια για να σταθεί αυτόνομο.
Μία συχνή ερώτηση των ήδη πτυχιούχων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας είναι:
Προβλέπεται κάποια διαδικασία με την οποία να μπορεί το πτυχίο των πτυχιούχων ΤΕΙ να μετατραπεί σε πτυχίο Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης;
Μία σαφής απάντηση στο ερώτημα αυτό ίσως θα μπορούσε να προστεθεί στο νέο νόμο.
Ονομάζομαι Σιούτη Μαρίνα και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2012/4196 .
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y
Διακήρυξη της Μπολόνια – 19/6/1999 (The Bologna Declaration)
Ένας από τους στόχους της συγκεκριμένης διακήρυξης:
«Υιοθέτηση ενός συστήματος ευανάγνωστων και ισάξιων πτυχίων, ώστε να προάγεται στον Ευρωπαίο πολίτη η απασχολησιμότητα και η διεθνής ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.»
Είναι φανερό ότι ένα πτυχίο πολλαπλών κατευθύνσεων αντίκειται στον παραπάνω στόχο και ο κάτοχός του έχοντας ελλιπή αναγνωρισιμότητα καταδικάζεται στην αδυναμία συμμετοχής στη διεθνή αγορά εργασίας.
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν την παραπάνω διακήρυξη μαζί με άλλες 28 χώρες.
Συνεπώς ΟΧΙ στην συνένωση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων με το τμήμα Αισθητικής-Κοσμητολογίας. ΟΧΙ στη δημιουργία κατευθύνσεων στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών. Μετονομασία του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών όπως προβλέπουν τα διεθνή πρότυπα και η Magna Charta Universitatum.
ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΚΑΘΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΧΡΌΝΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΣΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ,ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΙΣΩΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ Η’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ, ΕΦΟΣΩΝ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ ΣΕ 4 ΕΤΗ. ΕΙΜΑΙ ΓΟΝΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ, ΚΑΙ ΝΟΜΊΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΟΠΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΩΦΕΛΟ, ΚΑΘΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΩΣΤΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΞΑΜΗΝΑ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
Είμαι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. και βρίσκομαι και εγώ στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνω ότι κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου παρουσιάζουν ασάφειες και παραλήψεις. Ανεξαρτήτως αν αυτό συμβαίνει σκόπιμα ή μη, το Άρθρο 8 παρ. 1(Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης εντάσσονται στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και το Άρθρο 11 παρ. 1 (Η ένταξη των φοιτητών γίνεται αυτοδίκαια στα Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε., σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 1 του άρθρου 8) προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη διότι αδυνατούν να δώσουν απαντήσεις στο ζήτημα της συγχώνευσης που ταλανίζει εντόνως τόσο το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων όσο και το Τμήμα της Αισθητικής και Κοσμετολογίας. Τα εν λόγω άρθρα δίνουν χώρο εξατομικευμένης ερμηνείας, καθιστώντας έτσι το νομοσχέδιο ανεπαρκές.
Επομένως, τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι τα εξής:
-Όσον αφορά στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών αναφέρεται, σύμφωνα με το Άρθρο 8, ότι εντάσσονται τόσο τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Εργαστηρίων (12) όσο και τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμετολογίας (1). Παράλληλα, σύμφωνα με το Άρθρο 11, φαίνεται ότι οι τρέχοντες φοιτητές των Τμημάτων εντάσσονται στα νέα Τμήματα με βάση την ένταξη των αντίστοιχων μελών Δ.Ε.Π. του κάθε Τμήματος. Επομένως, αυτό υποδηλώνει έμμεσα τη συγχώνευση των δύο τμημάτων και τη δημιουργία ενός υπερτμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών με δύο κατευθύνσεις ( κάτι το οποίο όμως σε περίπτωση που ισχύει θα έπρεπε να φαίνεται ξεκάθαρα στο Άρθρο 2 παρ.1/γγ ); Σε αντίθετη περίπτωση, μήπως συνεπάγεται ότι οι τρέχοντες φοιτητές του Τμήματος Αισθητικής συνεχίζουν το ήδη υπάρχων πρόγραμμα σπουδών τους μέχρι τη αποφοίτησή τους, ενώ λόγω του ότι Τμήμα τους καταργείται (και άρα σταματά η υποδοχή εισακτέων που προορίζονται για το Τμήμα Αισθητικής) απλώς θα φιλοξενηθούν «υπό τη σκέπη» του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών μέχρι τη λήξη των σπουδών τους;
– Σε περίπτωση που το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών αντιστοιχεί στο αυτοδύναμο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων η εισαγωγή του μέλους Δ.Ε.Π. του Τμήματος Αισθητικής δε θα έπρεπε να αποφασισθεί από τη συνέλευση των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και όχι αυθαίρετα όπως υποστηρίζεται στο Άρθρο 8 παρ.1;
Επικαλούμενοι τις αρχές της δημοκρατίας και της διαφάνειας, θεωρούμε επιτακτικό να γίνουν ουσιαστικές διευκρινίσεις ώστε να καθίστανται κατανοητές οι προτάσεις του νομοσχεδίου τόσο από τους φοιτητές και καθηγητές των Τμημάτων όσο και από τους υποψήφιους εισακτέους που θα αντικρίσουν στο μηχανογραφικό του 2019 το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε και δεν θα γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.
Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων έχει τοποθετηθεί πολλάκις περί του θέματος της συγχώνευσης και συνεχίζει να υποστηρίζει αμετάκλητα την αρχική του θέση. Η αυτοδυναμία του Τμήματός μας είναι απόλυτα τεκμηριωμένη καθώς πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις περί επιστημονικότητας, ακαδημαϊκότητας, λειτουργικότητας καθώς και συνάφειας με τα αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού. Τα τεκμήρια αυτά έχουν κατατεθεί στη Σύγκλητο του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. και στο Υπουργείο και οι λόγοι αυτοδύναμης εισαγωγής έχουν αιτιολογηθεί αναλυτικότατα. Επομένως, για τη σύσταση του ΔΙ.ΠΑ.Ε πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι κατατιθέμενες πλήρως τεκμηριωμένες προτάσεις των Τμημάτων και να αξιολογηθούν ανάλογα, εάν η σύσταση αυτού επιθυμείτε να βαδίζει στο δρόμο της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας και όχι της αυθαιρεσίας και της επιπολαιότητας.
Συμπερασματικά, ζητούμε άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις και αποδοκιμάζουμε κατάδηλα λανθάνουσες κινήσεις που αντιτίθενται στην επίσημη πρόταση της Συγκλήτου του Α.Τ.Ε.Ι.Θ., στην οποία γίνεται σαφές ότι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων πληροί όλα τα κριτήρια καταλληλότητας που το οδηγούν επάξια στην αυτοδυναμία.
Φοιτήτρια 1ου έτους του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων ΑΤΕΙΘ
Θα ήθελα να διασαφηνιστεί αν με την μετακίνηση των μελών ΔΕΠ και του εργαστηριακού εξοπλισμού του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας, εμμέσως το τμήμα αυτό εντάσσεται στις Βιοϊατρικές Επιστήμες. Αν αυτό όντως ισχυεί, τότε η απόφαση αυτη με βρίσκει άκρα αντίθετη.
Επιτρέψτε μου να γνωρίζω πως ο όρος Βιοϊατρικές Επιστήμες (Biomedical Sciences) στο εξωτερικό αναφέρεται στον τομέα των Ιατρικών Εργαστηρίων. Το τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων λοιπόν έχει άρτιες εξωτερικές αξιολογήσεις σε αντίθεση με το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμητολογίας. Τα δύο αυτά τμήματα δεν μπορούν να ενωθούν δίοτι τα προγράμματα σπουδών τους απέχουν κατά πολύ στο γνωστικό τους αντικείμενο. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες κοινές ονομασίες στα μαθήματα μας αλλά η υλή δεν είναι η ίδια.
Μια τέτοια συνένωση οδηγεί σε μία μη βιώσιμη κατάσταση καταδικάζοντας τους φοιτητές και των δύο τμημάτων. Γιατί λοιπόν δεν γίνεται σεβαστή η επιθυμία το τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και της Συγκλήτου να παραμείνει ως αυτόνομο τμήμα;
Έχω την αίσθηση ότι πάλι θα υπάρξει αδικία με την πριμοδότηση κάποιων αιώνιων μεταπτυχιακών φοιτητών, που θα λάβουν ΜΠΣ ΑΕΙ σε βάρος των συμφοιτητών τους που έχουν ολοκληρώσει πριν την ψήφιση του Νόμου. Όλοι οι παλιοί πρέπει να λάβουν από ΤΕΙ, μόνο όσοι συμμετέχουν τώρα σε ΜΠΣ τα οποία βρίσκονται ακόμη στα πρώτα εξάμηνα (υποχρεωτική διδασκαλία) πρέπει να λάβουν ΜΠΣ ΑΕΙ και όχι όσι καθυστέρησαν…
Από ότι καταλαβαίνω ο νέος Νόμος δεν προβλέπει έως πότε οι παλιοί φοιτητές προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδώνΤΕΙ θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οπότε κάλλιστα μπορούν να καθυστερήσουν και να λάβουν δίπλωμα ΜΠΣ από ΑΕΙ μετά την ψήφιση του Νόμου (ίσως ακόμη και μετά από 2-3 έτη καθυστέρησης). Αυτό αποτελεί άνιση μεταχείριση απένταντι στους συνεπείς μεταπτυχιακούς συμφοιτητές τους στο ΤΕΙ, όπως και απέναντι στους προπτυχιακούς φοιτητές ΤΕΙ για τους οποίους προβλέπεται μεταβατική περίοδος, και απέναντι σε εμάς που είμαστε μεταπτυχιακοί φοιτητές σε ΑΕΙ.
Αν έγινε απόλυτα κατανοητό, το νομοσχέδιο προβλέπει την «πριμοδότηση» των μεταπτυχιακών φοιτητών που καθυστέρησαν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε βάρος αυτών που ολοκλήρωσαν έγκαιρα. Δηλαδή όσοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα για κάποιο λόγο, παρόλο που τα τρέχοντα ΠΜΣ λήγουν 1 Μαρτίου 2019 (και ξεκίνησαν 1 Οκτωβρίου 2017), εφόσον ολοκληρώσουν κάποια στιγμή στο αόριστο μέλλον τις τελευταίες (τεχνητές ή μη) υποχρεώσεις τους θα λάβουν δίπλωμα ΜΠΣ ΑΕΙ και όχι ΤΕΙ όπως οι συνεπείς (και κατά τον υφιστάμενο Νόμο) συμφοιτητές τους. Δεν προβλέπεται από το ΣΝ μεταβατική περίοδος για να κλείσουν οι παλιές εκκρεμότητες, οπότε όσοι τεχνηέντως πλέον καθυστερήσουν (ίσως και εκτός των ορίων των υφιστάμενων Νόμων) θα ευνοηθούν με λήψη Μεταπτυχιακού ΑΕΙ.
Στο άρθρο 11, αναφέρεται «Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος φοιτητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Πανεπιστημίου».
Δηλαδή για το ίδιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που ξεκίνησε μάλιστα το ίδιο ακαδημαϊκό έτος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που δεν χρωστούσαν μαθήματα κ ολοκλήρωσαν πριν την ψήφιση του νόμου «θα τιμωρηθούν» παίρνοντας πτυχίο ΤΕΙ, ενώ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που χρωστούσαν μαθήματα κ καθυστέρησαν για διάφορους λόγους θα ευνοηθούν παίρνοντας πτυχίο πανεπιστημίου.
Θεωρώ ότι υπάρχει τεράστια αδικία, γιατί μεταπτυχιακοί φοιτητές που ξεκίνησαν το ίδιο ακαδημαϊκό έτος, φοίτησαν στο ίδιο ακριβώς Τμήμα Π.Μ.Σ., εξετάστηκαν στα ίδια ακριβώς μαθήματα με τους ίδιους καθηγητές και ολοκλήρωσαν πριν την ψήφιση του νόμου, θα τύχουν άνισης μεταχείρισης και τιμωρίας σε σχέση με τους συμφοιτητές τους που δεν ολοκλήρωσαν και οφείλουν πχ την πτυχιακή εργασία…
Προτείνεται η παρακάτω προσθήκη.
Οι φοιτητές των οποίων τα Τμήματα καταργούνται ή αλλάζουν τίτλο και αντικείμενο σπουδών (π.χ. Μηχανολόγων Οχημάτων, Μηχανικών Αυτοματισμού, Πολιτικών Μηχ. Τ.Ε. του ΑΤΕΙΘ, Μηχανολόγων Μηχ. Τ.Ε., Ηλεκτρολόγων Μηχ. Τ.Ε. του ΤΕΙ ΑΜΘ, Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ ΚΜ), εντάσσονται με αίτησή τους που κατατίθεται έως τις 30.9.2019 σε όποιο συναφές Τμήμα (ανεξάρτητα της έδρας του) της ίδιας Σχολής του ΔΙ.ΠΑ.Ε., εφόσον επιθυμούν και δικαιούνται να αποκτήσουν Πανεπιστημιακό και όχι πτυχίο ΤΕΙ, με δικαίωμα να παρακολουθήσουν στη συνέχεια τα μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημιακού Τμήματος.
Για τα μαθήματα που ολοκλήρωσε επιτυχώς ο φοιτητής, μέχρι 30.9.2019, που λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, διατηρείται ο βαθμός επιτυχίας στο μάθημα και για τα υπόλοιπα χορηγείται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
Με τον τρόπο αυτό αίρεται, μερικώς, η αδικία κάποιοι να μπορούν να αποκτήσουν Πανεπιστημιακό πτυχίο στην ειδικότητά τους και κάποιοι άλλοι όχι, λόγω κατάργησης του Τμήματός τους, χωρίς μάλιστα να μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το συναφές, έστω, Τμήμα της ίδιας Σχολής από το οποίο θα αποφοιτήσουν.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες αισθητικούς της Β. Ελλάδος, οι οποίοι είναι και απόφοιτοι του τμήματος Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΤΕΙ, ζητάμε να συμπεριληφθεί το
Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, με έδρα την Θεσσαλονίκη, για τους παρακάτω λόγους:
Οι απόφοιτοι Αισθητικής και Κοσμητολογίας απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας
Έχουν 0% ανεργία και άμεση απορρόφηση από την αγορά
Είναι επιβεβλημένο ο Αισθητικός να έχει επιστημονική κατάρτιση διότι το πεδίο που δουλεύει έχει επίκεντρο τον άνθρωπο
Ο τομέας της ομορφιάς είναι ο μεγαλύτερα αναπτυσσόμενος αυτή τη στιγμή στον κόσμο και υπολογίζεται να φτάσει στα 805,61 δις δολάρια μέχρι το 2023 η Ελλάδα θα μείνει έξω;
Το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας μπορεί να συντηρηθεί στο μέλλον μέσα από ερευνητικά προγράμματα νέων τεχνολογιών
Η Αισθητική και Κοσμετολογία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα κατά την προτίμηση των φοιτητών
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι γυναίκες και αυτό συμβάλει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα
Ο κλάδος της αισθητικής συνδέεται άμεσα με τον τομέα του ιαματικού τουρισμού, στελεχώνοντας με αποφοίτους τους χώρους του.
Με τιμή
Το ΔΣ της ΕΕΠΑΒΕ
ΕΕΠΑΒΕ , Α.Μ.430
Διεύθυνση: Τσιμισκή 81, τκ 54622, Θεσσαλονική
Θα προβλεφθεί επιτέλους στο νομοσχέδιο αντιστοίχηση/ισοτίμηση των πτυχιούχων? Σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν πάντα υπήρχαν και ήταν αυτόματες. Βλ. Πανεπιστημιοποιήσεις των βιομηχανικών σχολών, της Πάντειου σχολής, της Χαροκόπειου σχολής, παιδαγωγικών ακαδημιών κλπ.Αν δεν προβλεφθούν τέτοιου είδους διαδικασίες υποβαθμίζετε τα πτυχία τόσων χιλιάδων πτυχιούχων τα οποία πλέον δε θα έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες αισθητικούς της Β. Ελλάδος, οι οποίοι είναι και απόφοιτοι του τμήματος Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΤΕΙ, ζητάμε να συμπεριληφθεί το
Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, με έδρα την Θεσσαλονίκη, για τους παρακάτω λόγους:
Οι απόφοιτοι Αισθητικής και Κοσμητολογίας απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας
Έχουν 0% ανεργία και άμεση απορρόφηση από την αγορά
Είναι επιβεβλημένο ο Αισθητικός να έχει επιστημονική κατάρτιση διότι το πεδίο που δουλεύει έχει επίκεντρο τον άνθρωπο
Ο τομέας της ομορφιάς είναι ο μεγαλύτερα αναπτυσσόμενος αυτή τη στιγμή στον κόσμο και υπολογίζεται να φτάσει στα 805,61 δις δολάρια μέχρι το 2023 η Ελλάδα θα μείνει έξω;
Το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας μπορεί να συντηρηθεί στο μέλλον μέσα από ερευνητικά προγράμματα νέων τεχνολογιών
Η Αισθητική και Κοσμετολογία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα κατά την προτίμηση των φοιτητών
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι γυναίκες και αυτό συμβάλει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα
Ο κλάδος της αισθητικής συνδέεται άμεσα με τον τομέα του ιαματικού τουρισμού, στελεχώνοντας με αποφοίτους τους χώρους του.
Με τιμή
Το ΔΣ της ΕΕΠΑΒΕ
ΕΕΠΑΒΕ , Α.Μ.430
Διεύθυνση: Τσιμισκή 81, τκ 54622, Θεσσαλονική
http://www.eepabe.gr
Οι παλαιοί απόφοίτοι ΤΕΙ δεν υπάρχουν;
Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της άλλη μία φορά.
Τί και αν η αγορά εργασίας τα επιβραβεύει!!
Τί και αν μέσα 30 χρόνια τους κρίνατε άξιους μεταπτυχιακών τίτλων ή επικαιροποίησαν με άλλους τρόπους τις γνώσεις τους!!!
Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν υπάρχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες !!!
Όσον αφορά την επικαιροποίηση των πτυχίων των αποφοίτων, πέρα από το νομικό μέρος του θέματος στο οποίο οι συνάδελφοι ήδη τοποθετήθηκαν με στοιχεία, τα παρακάτω θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη σχετικά με τους αποφοίτους των Ιδρυμάτων ΤΕΙ:
1) Ο τίτλος σπουδών που κατέχουν πολύ πιθανόν να μην υφίσταται στο άμεσο μέλλον.
2) Το Τμήμα στο οποίο φοίτησαν δεν θα υπάρχει.
3) Το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο φοίτησαν δεν θα υπάρχει ούτε ως όνομα στον χάρτη της εκπαίδευσης.
4) Πολύ περισσότερο, δεν θα υπάρχει καν η ίδια η κατηγορία της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης κάτι που θα φέρει ως αποτέλεσμα οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να αντιμετωπίζονται σε λίγα χρόνια από την αγορά εργασίας ως επιπέδου ΙΕΚ.
Από τα παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος τη δυσχερή θέση στην οποία θα περιέλθουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, χιλιάδες απόφοιτοι των ΤΕΙ καθώς εν μία νυκτί τα πτυχία τους θα θεωρούνται όχι μόνο κατώτερα αλλά και ανύπαρκτα.
Έτσι, εφόσον οι 240 διδακτικές μονάδες των προγραμματάτων σπουδών των ΤΕΙ δίνουν τη de facto δυνατότητα “Πανεπιστημιοποίησης”, δεν διαφαίνεται κανένας λόγος να μην δοθεί η ευκαιρία σε όσους αποφοίτους των ΤΕΙ το επιθυμούν να επικαιροποιήσουν το πτυχίο τους. Άλλωστε είναι οξύμωρο στην Ανώτατη Εκπαίδευση (“ανώτατη” = υπερθετικός) η μία κατηγορία (ΠΕ) να είναι “ανώτερη” από την άλλη (ΤΕ). Μάλιστα, ήδη στo Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων έχει αποσαφηνιστεί ότι ΠΤΥΧΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (δηλαδή Πανεπιστημίο/ΤΕΙ) βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ενώ ασφαλώς ισχύει το γεγονός ότι όλοι οι απόφοιτοι μπορούν να κατέχουν τα ίδια μεταπτυχιακά και διδακτορικά είτε αποφοίτησαν από Πανεπιστήμιο είτε από ΤΕΙ (αφού και τα δύο είναι ΑΕΙ).
Οι προτεινόμενες αλλαγές στα πρόσφατα νομοσχέδια είναι μοναδική ευκαιρία να διορθωθούν παθογένειες δεκαετιών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δεν πρέπει για κανέναν λόγο να συνεχιστούν αδικίες οι οποίες δεν προάγουν την ισότητα στη μεταχείριση όλων των εμπλεκομένων του ακαδημαϊκού χώρου.
Ονομάζομαι Βασιλική Σκοπιανού και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2016/4686 .Αυτό που επρόκειτο να συμβεί είναι μέγα λάθος εις βάρος όλων,όσων ασχολούνται με τον συγκεκριμένο ευρή και ζωτικής σημασίας για την κοινωνία κλάδο.Εγώ προσωπικά παραγκώνισα αρκετές σχολές και έδωσα τρείς φορές πανελλήνιες για να μπω σε αυτήν την σχολή γιατί ήταν το ονειρό μου.Γιατί θέλετε να μου το στερήσετε και να πετάξετε με μιά απλή κίνηση την όλη προσπάθεια και τον μόχθο που κατέβαλα όλα αυτά τα χρόνια συν τα τρία χρόνια που σπουδάζω στη σχολή;
Είναι ΑΔΙΚΟ για όλους εμάς αυτή η παραγκώνηση που δεχόμαστε..
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch…
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/…/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_…/…
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες αισθητικούς της Β. Ελλάδος, οι οποίοι είναι και απόφοιτοι του τμήματος Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΤΕΙ, ζητάμε να συμπεριληφθεί το
Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, με έδρα την Θεσσαλονίκη, για τους παρακάτω λόγους:
Οι απόφοιτοι Αισθητικής και Κοσμητολογίας απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας
Έχουν 0% ανεργία και άμεση απορρόφηση από την αγορά
Είναι επιβεβλημένο ο Αισθητικός να έχει επιστημονική κατάρτιση διότι το πεδίο που δουλεύει έχει επίκεντρο τον άνθρωπο
Ο τομέας της ομορφιάς είναι ο μεγαλύτερα αναπτυσσόμενος αυτή τη στιγμή στον κόσμο και υπολογίζεται να φτάσει στα 805,61 δις δολάρια μέχρι το 2023 η Ελλάδα θα μείνει έξω;
Το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας μπορεί να συντηρηθεί στο μέλλον μέσα από ερευνητικά προγράμματα νέων τεχνολογιών
Η Αισθητική και Κοσμετολογία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα κατά την προτίμηση των φοιτητών
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι γυναίκες και αυτό συμβάλει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα
Ο κλάδος της αισθητικής συνδέεται άμεσα με τον τομέα του ιαματικού τουρισμού, στελεχώνοντας με αποφοίτους τους χώρους του.
Με τιμή
Το ΔΣ της ΕΕΠΑΒΕ
ΕΕΠΑΒΕ , Α.Μ.430
Διεύθυνση: Τσιμισκή 81, τκ 54622, Θεσσαλονική
http://www.eepabe.gr
Παράκληση προς φοιτητές τμήματος Αισθητικής να σταματήσουν να δημοσιεύουν το ίδιο κείμενο με διαφορετικό ονοματεπώνυμο. Δείχνει πολύ χαμηλό επίπεδο και καταστρέφει τη διαβούλευση!
Με ποια κριτηρια υπονοειται εμμεσα η συνενωση των Ιατρικων Εργαστηριων, ενος τμηματος με πλουσιο ερευνητικο εργο, με το τμημα της Αισθητικης το οποιο δεν εχει ουτε μια ερευνητικη εργασια;
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΥΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ:
α) ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
β) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ή πρώην ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
γ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ή πρώην ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Κρίνεται σκόπιμη η παρακάτω κατηγοριοποίηση για ευνόητους λόγους και με γνώμονα τον νόμο 2916/2001 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/11-06-2001), ως εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 – Για πτυχία που έχουν εκδοθεί με τον χαρακτηρισμό «Άριστα»:
Απευθείας ισοτίμηση με τα νέα πτυχία του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, αντικαθιστώντας τα πάραυτα με τα νέα πτυχία.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 – Για πτυχία που έχουν εκδοθεί με τον χαρακτηρισμό «Λίαν Καλώς»:
Παρακολούθηση έως και 6 μαθημάτων (1 έως 2 εξάμηνα σπουδών), για τη λήψη του νέου πτυχίου από το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, χωρίς τη διενέργεια κατατακτηρίων εξετάσεων. Εξαιρούνται της κατηγορίας 2 και εντάσσονται στην κατηγορία 1, απόφοιτοι των οποίων τα πτυχία έχουν τον χαρακτηρισμό «Λίαν Καλώς» αλλά διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ή/και διδακτορικό δίπλωμα.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 – Για πτυχία που έχουν εκδοθεί με τον χαρακτηρισμό «Καλώς»:
Παρακολούθηση έως και 12 μαθημάτων (2 έως 4 εξάμηνα σπουδών), για τη λήψη του νέου πτυχίου από το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, με τη διενέργεια ειδικά διαμορφωμένων κατατακτηρίων εξετάσεων για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Εξαιρούνται της κατηγορίας 3 και εντάσσονται στην κατηγορία 1, απόφοιτοι των οποίων τα πτυχία έχουν τον χαρακτηρισμό «Καλώς» αλλά διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ή/και διδακτορικό δίπλωμα. Επίσης, εξαιρούνται της κατηγορίας 3 και εντάσσονται στην κατηγορία 2, απόφοιτοι των οποίων τα πτυχία έχουν τον χαρακτηρισμό «Καλώς» αλλά διαθέτουν και δεύτερο πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης αλλά με την προϋπόθεση ότι προέρχεται από τον πανεπιστημιακό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και όχι από τον τεχνολογικό τομέα αυτής.
Εξυπακούεται η αντιστοιχία του παλαιού τμήματος με το νέο τμήμα που προκύπτει στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, για την ισχύ όλων των παραπάνω. Οποιεσδήποτε λεπτομέρειες αφορούν τη διαδικασία και το χρόνο και τρόπο διεξαγωγής και βαθμολόγησης, των ειδικά διαμορφωμένων κατατακτηρίων εξετάσεων των αποφοίτων καθώς και τους τρόπους παρακολούθησης και εξέτασης των επιπλέον μαθημάτων, από τους απόφοιτους, διευθετούνται από το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, μέσα σε χρονικό πλαίσιο που θα οριστεί από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ενώ και στην περίπτωση των αποφοίτων, απαγορεύεται η ταυτόχρονη παρακολούθηση σπουδών πρώτου κύκλου σε δύο τμήματα/σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστήμια και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα). Συνιστάται, όλες οι παραπάνω προτάσεις, να ισχύσουν για όλα τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που δημιουργούν πανεπιστήμιο ή συγχωνεύονται σε πανεπιστήμιο.
Είμαι φοιτήτρια του τρίτου έτους του τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων.
Δεν έχει γίνει αποσαφήνιση όσον αφορά για το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας. Θα ενταχθεί στο τμήμα των Βιοϊατρικών Επιστημών ή θα καταργηθεί; Αν γίνει συγχώνευση με το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων με ποια βάσιμα κριτήρια θα γίνει;
Καταρχάς δεν θα ήταν περιττό να αναφέρω σε ποιο έδαφος κινούνται αυτές οι σχολές. Τα προγράμματα σπουδών των δύο σχολών δεν συμπίπτουν. Όντως το αντικείμενο των δύο σχολών είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ μεταξύ τους. Μήπως είναι ανέφικτη η δημιουργία του κοινού προγράμματος σπουδών και κατευθύνσεων; Δεν αποτελεί αρχικά βέλτιστη και υγιή λύση και για τα δύο τμήματα. Επειδή δεν υπάρχει ακόμη κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό.
Παρά ταύτα το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης πληροί όλες τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη του ως αυτόνομο τμήμα στο νέο Πανεπιστήμιο.
Πρώτον, έχει τον απαραίτητο αριθμό μελών Δ.Ε.Π. και από πλευράς ειδικότητας.
Δεύτερον, υπάρχει συνάφεια κατά μεγάλο ποσοστό το πρόγραμμα σπουδών των Ιατρικών Εργαστηρίων με το πρόγραμμα του εξωτερικού με τίτλο Βιοϊατρικών Επιστημών και επιπλέον έχει και εξωτερική αξιολόγηση του 2012 που αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει το ότι το τμήμα μπορεί ως αυτόνομο να ανταποκρίνεται στα διεθνή δεδομένα.
Τρίτον, το τμήμα έχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για την ενεργή συμμετοχή του σε ερευνητικές εργασίες και σε επιστημονικά έργα.
Λοιπόν, γιατί να επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του τμήματος αυτού; Γιατί να χάσει το δικαίωμα να σταθεί ως αυτόνομο τμήμα εφόσον μπορεί;
Από την άλλη το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας δεν πληροί τα κριτήρια. Δεν φταίει όμως το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων σε αυτό. Όμως δεν θα αποτελέσει καλύτερη λύση αν γίνει συγχώνευση των δύο τμημάτων, διότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα, και επομένως δεν θα υπάρχει σίγουρη βιωσιμότητα του τμήματος αυτού στο μέλλον.
Σαφώς δεν επιθυμούμε το παραγκωνισμό κανενός τμήματος, να βρεθεί λύση και για το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας. Όμως θα ήταν ΑΔΙΚΟ για το άλλο τμήμα, Ιατρικών Εργαστηρίων, να επηρεαστεί από τη συγχώνευση και να χάσει την υγιή πορεία και την εξέλιξη του, εφόσον έχει τις προδιαγραφές. Θα ήταν προτιμότερο και σωστό να παραμείνει ως ΑΥΤΌΝΟΜΟ, επειδή το δικαιούται και είναι η θέληση με σωστά επιχειρήματα των φοιτητών των Ιατρικών Εργαστηρίων.
Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη βλέποντας τις καταστάσεις εξ’ αποστάσεως και αντικειμενικά , η οποία συνάδει και με τις απόψεις πολλών ατόμων.
Με εκτίμηση
Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων.
Το πρόγραμμα Biomedical Sciences στο εξωτερικό συνδυάζει τη θεωρητική εκπαίδευση με πρακτική και κλινική κατάρτιση και στοχεύει στην κατάρτιση των σπουδαστών στην κατανόηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. Δηλαδή είναι ακριβώς αντίστοιχο με το αντικείμενο της σχολής των Ιατρικών Εργαστηρίων. Καμία όμως συνάφεια με το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ. Οι σπουδαστές του Biomedical Sciences του εξωτερικού εργάζονται σε σύγχρονα νοσοκομειακά εργαστήρια, διεξάγουν πολύπλοκες ερευνητικές εξετάσεις και παρέχουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για την κλινική διάγνωση ασθενειών. Για το σκοπό αυτό, οι ενότητες του προγράμματος Biomedical Sciences φέρουν όλες τις επιστήμες της υγείας και προσφέρουν εκτενή εργαστηριακή κατάρτιση στις απαιτούμενες τεχνικές των διαγνωστικών εργαστηρίων. Οι σπουδαστές πέρα από τις βασικές γνώσεις στη Βιολογία, Χημεία, Κλινική Χημεία, Βιοχημεία, Μικροβιολογία, Βιοτεχνολογία, Ανοσολογία, Ιστολογία, Μυκητολογία , Ιολογία, Γενική και Ειδική Παθολογική Ανατομική και Φυσιολογία του Ανθρώπου διδάσκονται τεχνικές Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής καθώς και τις ιατρικές τους εφαρμογές. Έμφαση δίνεται επίσης στην κυτταρική αιτιολογία των ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ και στη ΔΙΑΓΝΩΣΗ τους με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων. Όπως βλέπουμε το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων ΑΡΜΟΖΕΙ σε αυτό το ΤΊΤΛΟ.
Το ΑΝΤΙΚΕΊΜΕΝΟ του τμήματος της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας σχετίζεται με αυτό το ΤΙΤΛΟ; ΌΧΙ! Αν δημιουργηθεί κατεύθυνση μέσα στο τμήμα των Βιοϊατρικών Επιστημών τι αναγνώριση θα έχουν οι απόφοιτοι στο εξωτερικό εφόσον δεν υπάρχει; Πόσα και ποια κοινά μαθήματα θα κάνουν εφόσον και οι δύο σχολές δεν έχουν καμία ομοιότητα στο αντικείμενο που ασχολούνται; Και τα δύο τμήματα δεν θα επωφεληθούν αν γίνει η συγχώνευση.
Από τη στιγμή που το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων πληροί όλες της προδιαγραφές να μείνει ως αυτόνομο, αυτό οφείλεται στην ενεργή συμμετοχή των φοιτητών και των καθηγητών, γιατί να επηρεαστεί η υπάρχουσα υγιή πορεία του τμήματος; Όλο το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων ζητά ομόφωνα να παραμείνει ΑΥΤΌΝΟΜΟ στο νέο Πανεπιστήμιο και έχει το δικαίωμα με επαρκή κριτήρια. Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης δεν βρίσκεται στην ίδια «μοίρα» που είχαν τα άλλα τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων της Ελλάδας.
Για να σωθεί το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας γιατί πρέπει να ενωθεί με το άλλο τμήμα; Τι φταίνε όμως οι φοιτητές των Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης; Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων είναι ένα δυναμικό και ενεργό τμήμα που δεν πρέπει να επηρεαστεί.
Να βρεθεί λύση και για το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας, όμως η συγχώνευση και η δημιουργία των κατευθύνσεων δεν αποτελεί βέλτιστη λύση και για τα δύο τμήματα.
Με εκτίμηση
Ονομάζομαι Μαριαννα Σπυρη και είμαι φοιτητής/τρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2017/4899.
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y
Ονομάζομαι Μιχαηλίδου Νικολέττα και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ.
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και είμαι κάθετη στη συνένωση των δυο αυτών τμημάτων διότι δεν υπάρχει τίποτα κοινό μεταξύ τους.Επίσης κατά την γνώμη μου η Αισθητική δεν θεωρείται επιστήμη επειδή απλώς ανήκει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, όπως τα Ιατρικά Εργαστήρια,η ακτινολογία,η φυσικοθεραπεία κ.α. αλλά ως μια τέχνη.Ας το πάρουμε αντικειμενικά…Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει εξετάσεις αίματος;Όχι.Μπορεί ο οποιοσδήποτε να βγάλει φρύδια ή να κάνει ένα μακιγιάζ;Φυσικά και ναι.Αυτό λοιπόν σημαίνει επιστήμη.Δεν αντιλέγω ότι και η Αισθητική δεν χρειάζεται στην ζωή μας αλλά ζούμε και χωρίς αυτήν ενώ χωρίς τις ιατρικές εξετάσεις,τις θεραπείες,τις έρευνες για νέα φάρμακα δεν υπάρχει σωματική υγεία και ταυτόχρονα ζωή.Επιπρόσθετα έχουμε 12 μέλη ΔΕΠ ειδικευμένα στο συγκεκριμένο αντικείμενο και μόνο ενώ το τμήμα Αισθητικής έχει ένα και πληρούμε όλα τα ακαδημαικά κριτήρια ώστε να λεγόμαστε Πανεπιστήμιο Βιοιατρικών Επιστημών σύμφωνα με τις αξιολογήσεις απ το εξωτερικό του αντίστοιχο τμήματος ενώ εκείνοι δεν πληρούν ούτε τα απαραίτητα.Συνεπώς δεν μπορούν οι καθηγητές του τμήματός μας να διδάξουν στο τμήμα τους κάτι τελείως διαφορετικό απ το γνωστικό τους αντικείμενο.Η ύπαρξη μιας μη βιώσιμης κατεύθυνσης θα οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο τμήμα καταδικάζοντας και το τμήμα τον Ιατρικών Εργαστηρίων που στο κάτω κάτω είναι πιο απαραίτητη η ύπαρξη του απ της Αισθητικής όπως προαναφέρθηκα.Τέλος θα ήταν αναγκαία η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση όλων των φοιτητών αλλά και όσων θα εισαχθούν.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
Ως πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας με πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό μου πέρσι αυτό το τμήμα επιθυμώ η σχολή μου να ενταχθεί στο τμήμα Βιοϊατρικων επιστημών και οχι να κλείσει .Το κλείσιμο της σχολής μου θα ήταν κάτι άδικο για εμένα όπως και για τους συμφοιτητές μου που ονειρευτήκαμε την ζωή μας ως Αισθητικοί και Κοσμητολογοι και παλέψαμε γιαυτο το όραμα μας μέσω των πανελληνίων και εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμα μέσω τις εξεταστική ενώ παράλληλα απειλούμαστε. Έτσι για να μην κλονιστεί το βιοποριστικό μας μέλλον ζήτω να διευκρινιστεί εάν η σχολή μου Αισθητική και Κοσμητολογια είναι κατεύθυνση του τμήματος Βιοιατρικων επιστημών (όπως λειτουργεί ήδη και στην Αθήνα ) ή εάν θα κλείσει καθώς δεν σύμπεριλαμβανεται ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο αυτό αφήνοντας την δίκη μου ζωή και των συμφοιτητών μου σε αγωνία.Έπισης θα ήθελα να προσθέσω ότι η ένταξη του τμήματος μου στο τμήμα Βιοϊατρικων επιστημών δεν θελω να αποτελέσει απειλή στο τμήμα ιατρικών εργαστηρίων γιαυτο και προτείνω την δημιουργία κατευθύνσεων μέσα σε αυτό το νέο τμήμα που θα δημιουργηθεί όπως υπάρχει αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικης. Τελος κάποιοι αναφέρθηκαν για ‘παραχάραξη της Δημοκρατιας ‘ με την ένταξη του τμηματος μου στο Βιοϊατρικο τμήμα ετσι και εγω οφείλω να πω πως παραχάραξη της Δημοκρατιας είναι ο αποκλεισμος του τμηματος μου από την πανεπιστημιοποιηση και όχι η ένταξη του καθως υποσκάπτεται το δικαίωμα της εκπαίδευσης και της ισοτητας των φοιτητών Τ.Ε.Ι..Οπως ο εξοπλισμός μας θα μεταφερθεί στο τμήμα Βιοϊατρικων επιστημών έτσι ζήτω να μεταφερθούν και οι δικαιουχοι του.Ευχαριστω και ελπίζω το αίτημα μου να ακουστεί.
Ονομάζομαι Ειρήνη Λύρα και είμαι φοιτητρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2017/4836.
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y
Με ποια κριτηρια υπονοειται εμμεσα η συνενωση των Ιατρικων Εργαστηριων, ενος τμηματος με πλουσιο ερευνητικο εργο, με το τμημα της Αισθητικης το οποιο δεν εχει ουτε μια ερευνητικη εργασια;
Φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων ΑΤΕΙΘ
Διαβάζοντας την παράγραφο 1-ιειε) του άρθρου 8, την παράγραφο 1γ-γγ) του άρθρου 2 και το άρθρο 11, έχω να διατηπώσω κάποιες ανυσηχίες για το μέλλον του κλάδου μου. Αρχικά μεγάλη εντύπωση μου προκαλεί πως το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας μόνο με ένα μέλος ΔΕΠ λειτουργούσε χωρίς διαμαρτυρίες μέχρι προσφάτως και αφού βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, κινδυνεύοντας με κατάργηση, να αναζητά λύσεις οι οποίες καταδικάζουν το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, ένα τμήμα με μέλλον, που παρέχει εκπαίδευση ανάλογη με τα αντίστοιχα τμήματα του Εξωτερικόυ με βάση την άποψη των Εξωτερικών Αξιολογητών.
Το ένα μέλος ΔΕΠ δεν μπορεί να στηρίξει κατεύθυνση Αισθητικής και Κοσμητολογίας και φυσικά τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων δεν μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια κατεύθυνση λόγω διαφορών στο επιστημονικό έργο του κάθε τμήματος.
Η έλλειψη ακαδημαϊκών κριτηρίων και η επίκληση στο συναίσθημα από το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολόγιας δυστηχώς το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να οδηγήσει σε μία αδεξιόδη κατάσταση το τμήμα μου στα πλαίσια της πανεπιστημιοποίησης.
Ονομάζομαι Ευαγγελία Δελλή και είμαι φοιτητρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2018/4930.
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!!
Η σχολή αυτή είναι ότι ονειρευόμουν πάντα να σπουδάσω και κατάφερα να κάνω σε ηλικία που λίγοι τολμούν… Η δυνατότητα να σπουδάσω αυτό που αγαπούσα πάντα στην πόλη μου αποτελεί για μένα κομμάτι ζωτικής σημασίας στην καθημερινότητα μου και ιδίως στο υψηλό επίπεδο που τηρεί η σχολή.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y
Ονομάζομαι Δουραχίδου Βαλέρια και είμαι φοιτητής/τρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ .
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y
Το τμημα ιατρικων εργαστηριων πρεπει να παραμείνει αυτονομο με την ονομασια Βιοϊατρικες Επιστημες καθως αυτο προβλέπεται απο τα ακαδημαικη κριτηρια και την εξωτερικη αξιολογηση του 2012.
Πάμε λίγο Ιστορικά να δούμε τι έχει γίνει
1- Το 1976 με τον Ν. 298/1976 ιδρύονται τα ΚΑΤΕΕ.
2- Το 1983 με τον Ν. 1404/1983 ιδρύονται τα ΤΕΙ (Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) και καταργούνται τα ΚΑΤΕΕ. Να σημειωθεί ότι κατά την κατάργηση των ΚΑΤΕΕ με τον νόμο αυτό ο νομοθέτης:
(α) δεν όρισε καμία ισοτιμία αυτών με τα νέα τότε ΤΕΙ αφού απλά τα έκλεισε,
(β) όρισε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων τότε σχολών ΤΕΙ ότι θα εκδοθούν από την πολιτεία το αργότερο έξη μήνες πριν την πρώτη αποφοίτηση, δηλαδή περί τα τέλη του 1985, (Ν. 1404/1983-Άρθρο 25 παρ. 2.γ στην σελίδες του νόμου 2575 & 2576) πράγμα που ποτέ δεν τηρήθηκε με αποκλειστική υπαιτιότητα της πολιτείας (η εφαρμογή του άρθρου αυτού ακόμη είναι σε εκκρεμότητα 30 χρόνια μετά), και
(γ) όρισε μια σειρά μεταβατικών διατάξεων στο ΕΝΝΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Άρθρο 35 παρ. 1, 2, 3 & 4 στην σελίδα νόμου 2578) με βάση τις οποίες καθόρισε τους κανόνες μεταβίβασης της κινητής, της ακίνητης περιουσίας, των πόρων και τον τρόπο διευθέτησης των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων των ΚΑΤΕΕ στα ΤΕΙ ενόψει της κατάργησης τους.
3- Το 1989 με την έκδοση του Ν. 1865/1989 (ΦΕΚ 210 Α’-28/9/2989, Άρθρο 5, παρ. 1, σελίδα νόμου 4500) τα πτυχία ΚΑΤΕΕ, ΚΑΤΕ ορίζονται ισότιμα με αυτά των ΤΕΙ. Να σημειωθεί εδώ παρακαλώ ότι ο νομοθέτης ασχολήθηκε διαχρονικά με τα ΤΕΙ και μετά από το 1983 όπου αυτά ιδρύθηκαν (Ν. 1404/83) καταρτίζοντας δύο ακόμη νόμους, τον Ν. 2916/2001 και τον Ν. 3549/2007. Με βάση αυτούς τα αναμόρφωσε σε Ανώτατα τροποποιώντας τον ιδρυτικό νόμο των ΤΕΙ, τον Ν. 1404/1983, τόσο όσο θεώρησε αυτός απαραίτητο προκειμένου να πετύχει την ομαλή μετάβαση τους στο καθεστώς των Ανώτατων και τις δύο φορές που ασχολήθηκε με αυτά. Από το γεγονός του ότι και στις δύο αυτές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν, τόσο το 2001 όσο και το 2007, ο νομοθέτης δεν έκανε απολύτως καμία αλλαγή στον συγκεκριμένο Ν. 1865/1989, καταλήγουμε στο αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα ότι τα πτυχία των ΚΑΤΕΕ του Ν. 298/1976 και ΤΕΙ του Ν.1404/1983 να είναι ισότιμα με τα πτυχία Ανώτατων ΤΕΙ διάρκειας σπουδών οκτώ εξαμήνων όπως αυτά κατέληξαν με την εφαρμογή των νόμων Ν. 2916/2001 και Ν. 3549/2007.
4- Το 1992 σύμφωνα με την γενική απόφαση του Δ.Σ. του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. (αρμόδιο όργανο για τις ισοτιμίες Ανωτάτων σχολών της εποχής εκείνης) 282/26.6.1992 περί Fachhochscule (FH), το ίδρυμα αυτό δεν αναγνωρίζεται ως ομοταγές των ημεδαπών ΑΕΙ. Το ΔΙΚΑΤΣΑ βασίστηκε στο γεγονός ότι η διάρκεια σπουδών στα ιδρύματα αυτά είναι επτά (7) εξάμηνα, ενώ στα αντίστοιχα ημεδαπά AEI είναι δέκα (10) εξάμηνα. Η κρίση αυτή του ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ επικυρώθηκε δυο φορές από το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικράτειας) με τις αποφάσεις 3156/2001 & 1932/2002 του ΣΤ’ Τμήματος . Επομένως κατά την χρονική εκείνη περίοδο οι τίτλοι σπουδών των σχολών Fachhochscule (FH) Γερμανίας δεν κατατάσσονται από την πολιτεία σε αυτούς των τότε ΑΕΙ ξεκάθαρα.
5- Το 1993 το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Π.Δ. 567/1984-ΦΕΚ 204 Α’) με την απόφαση του 32/7.12.1993, καθόρισε ότι τα πτυχία των αποφοίτων Fachhochscule (FH) είναι ισότιμα με αυτά των ΤΕΙ ομόφωνα και ανεπιφύλακτα χωρίς να επιβάλει οποιοδήποτε περιοριστικό όρο ή αντισταθμιστικά μέτρα. Να σημειώσετε εδώ ότι την χρονική περίοδο εκείνη υπήρχαν στην χώρα σαν μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μόνο τα Ανώτατα (AEI, Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία) και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (TEI). Έκτοτε με βάση την απόφαση ισοτιμίας αυτή του ΙΤΕ, και σε συνδυασμό με τον ισχύοντα μέχρι και σήμερα Ν. 1865/1989 περί ισοτιμίας πτυχίων ΚΑΤΕΕ-ΚΑΤΕ με ΤΕΙ, οι απόφοιτοι Fachhochscule (FH) είναι ακαδημαϊκά ισότιμοι με τους απόφοιτους ΤΕΙ έχοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα του Πτυχιούχου Μηχανικού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η απόφαση αυτή του ΙΤΕ από τότε εφαρμόζεται ανεπιφύλακτα από την Ελληνική Διοίκηση με την έγκριση όλων των Υπουργών που θήτευσαν στο Υπουργείο Παιδείας. Ενόψει δε του ότι, το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο εποπτευόμενο από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά δημοσία υπηρεσία υπαγόμενη σ’ αυτόν, ο Υπουργός αυτός, εφόσον ήθελε κρίνει ότι διοικητική πράξη εκδοθείσα από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου αυτού δεν είναι νόμιμη, έχει την εξουσία, ασκώντας ιεραρχικό έλεγχο νομιμότητας, να ακυρώσει την πράξη αυτή, διότι το Ι.Τ.Ε αποτελεί υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έτσι η απόφαση 32/7.12.1993 του ΙΤΕ τέθηκε σε εφαρμογή και μάλιστα ανεπιφύλακτα, αφού όχι μόνο ο έκτοτε αρμόδιος Υπουργός αλλά και κανένας άλλος φορέας όπως το ΤΕΕ που είχε έννομο συμφέρον δεν προσέφυγε ποτέ κατά αυτής στα αρμόδια όργανα της πολιτείας από της έκδοσης της.
6- Το 2001 με την έκδοση του Ν. 2916/2001 τα ΤΕΙ αναβαθμίζονται σε Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και έκτοτε αποτελούν τον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Να σημειωθεί εδώ παρακαλώ ότι:
6.1- θεσπίζοντας στον νόμο το άρθρο 5 παρ’ 12 γ’ καθώς και τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 6 παρ’ 6 β’ του ιδίου νόμου θεμελιώνεται ακλόνητα το γεγονός ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα διαχωρισμού των πτυχίων ΤΕΙ πριν και μετά την ανωτατοποίηση τους,
6.2- Δεν επιβάλλεται καμία μετατροπή ή κατάργηση στον Ν. 1865/1989 και επομένως και από δεύτερη οδό δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός των πτυχίων ΤΕΙ σε αυτά τα πριν και μετά την ανωτατοποίηση τους, και
6.3- Στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου δεν καταγράφεται με κανένα τρόπο η κατάργηση των ΤΕΙ του Ν. 1404/1983 και η ίδρυση νέων με την ίδια ονομασία με τον νέο τότε νόμο του 2001. Άλλωστε εάν συνέβαινε αυτό, ακόμη και εάν τα νέα τότε ΤΕΙ είχαν «καταργηθεί και ιδρυθεί» με τον εν λόγω νόμο Ν. 2916/2001 θα έπρεπε επειδή θα ήταν άλλη νομική οντότητα ο νομοθέτης να καθορίσει τους κανόνες μετάβασης των εκκρεμών υποχρεώσεων του καταργούμενου φορέα στον νέο όπως ακριβώς είχε γίνει το 1983 όταν καταργήθηκαν τα ΚΑΤΕΕ και ιδρύθηκαν τα νέα τότε ΤΕΙ (μεταβατικές διατάξεις Ν. 1404/83 στο ΕΝΝΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, Άρθρο 35 παρ. 1, 2, 3 & 4 στην σελίδα νόμου 2578). Επομένως το ότι δεν υπάρχουν οι διατάξεις αυτές τεκμηριώνει το γεγονός ότι τα ΤΕΙ δεν καταργήθηκαν και επανα-ιδρύθηκαν με τον Ν. 2916/2001 αλλά αναβαθμίστηκαν σε Ανώτατα.
7. Το 2003, το αρμόδιο για τις ισοτιμίες Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) απαντώντας σε αίτηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού για τις ισοτιμίες των ΤΕΙ εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ορίζει τους τίτλους σπουδών που απονέμουν τα ΤΕΙ σαν ισότιμους με τους τίτλους σπουδών Diplom που εκδίδουν τα Γερμανικά Fachhochscule (επισυνάπτεται επιστολή ΙΤΕ-1252/14-7-2003
8. Το 2004, εκδίδεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-520/04 με την οποία ο Ευρωπαίος Δικαστής αποφασίζει ότι δεν είναι δίκαιο να αντιμετωπίζονται διαφορετικά πολίτες με τα ίδια δικαιώματα εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πείσμα δε του Ευρωπαίου Δικαστή να αναφέρω ότι αν και τα δικαιώματα έχουν κριθεί δύο φορές μέχρι σήμερα εντός του Ελληνικού κράτους από τις αρμόδιους κρατικούς φορείς ΙΤΕ και ΔΟΑΤΑΠ και βρέθηκαν σαν ισότιμα με αυτά των αποφοίτων των σχολών Fachhochscule Γερμανίας, παρόλα αυτά το ΤΕΕ μας αντιμετωπίζει διαφορετικά.
9. Το 2005 εκδίδεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-274/2005 με την οποία ο Εισαγγελέας του δικαστηρίου αυτού στις προτάσεις του αναφερόμενος σε χώρες όπου υπάρχουν επαγγέλματα που δεν έχουν ρυθμιστεί νομοθετικά όπως αυτό των Μηχανικών ΤΕΙ σήμερα στην Ελλάδα αλλά τα επαγγελματικά δικαιώματα ρυθμίζονται από ανεξάρτητες επαγγελματικές οργανώσεις όπως το ΤΕΕ που παρέχουν πλεονέκτημα στα μέλη τους αναφέρει σαν νόμιμο στην παράγραφο 73 κατά λέξη: «Προκειμένου να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει ο επαγγελματίας, ο κοινοτικός νομοθέτης θεωρεί ότι τα επαγγέλματα που δεν κατοχυρώνονται νομοθετικά από το κράτος μέλος, αλλά ρυθμίζονται από ανεξάρτητες επαγγελματικές οργανώσεις που παρέχουν πλεονεκτήματα στα μέλη τους, πρέπει επίσης να εξομοιώνονται προς τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα.»
10. Επίσης την ίδια χρονιά, το 2005 δηλαδή, εκδίδονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-192/05 και C-318/05, με τις οποίες ο Ευρωπαίος Δικαστής αποφασίζει επίσης ότι δεν είναι δίκαιο να αντιμετωπίζονται διαφορετικά πολίτες με τα ίδια δικαιώματα εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και πολλά άλλα . Τα ανέφερα από το σκεπτικό μιας υπόθεσης που εκδικάστηκε σχετικά με αναγνώριση επαγγελμάτων μηχανικού κτλ.. Θέλω να αναφέρω ότι οι ρυθμίσεις αυτές προέβλεπαν μεταβατικές διατάξεις για απόφοιτους πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει εδώ.
Επίσης ξανά παρουσιάζω το πολυετές πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που επίσης όποια αλλαγή και να έχει γίνει μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση.
Η Ε.Ε γνωρίζοντας αυτήν τη πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα πτυχία του Α’ κύκλου σπουδών της διαδικασίας της Bologna με ελάχιστη διάρκεια σπουδών τα τρία έτη, καλύπτουν πλήρως όλες τις απαραίτητες γνώσεις, τα εξομοιώνει εμμέσως πλην όμως σαφώς με τίτλους σπουδών μεγαλύτερης διάρκειας. Έτσι σύμφωνα και με την 36/2005 οδηγία της Ε.Ε που αντικαθιστά την 89/48 προκύπτει ότι εφόσον ένα πτυχίο έχει ως ελάχιστη διάρκεια σπουδών (μεταδευτεροβάθμια) τα τρία έτη, τότε μπορεί να εξομοιωθεί και με πτυχία 4 ή και 5 ετών σπουδών.
Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται ήδη και στη χώρα μας, όπου όπως έχει ήδη αναφερθεί και πιο πάνω, πτυχιούχοι κολλεγίων καθώς και ξένων ιδρυμάτων με τριετείς σπουδές, αποκτούν πλήρη επαγγελματική εξομοίωση με αποφοίτους Ελληνικών ΑΕΙ με διάρκεια σπουδών τα 4 ή και τα 5 έτη. Έτσι το άρθρο 16 παρ΄7 του Ελληνικού Συντάγματος έχει de facto τροποποιηθεί όσον αφορά το θέμα της ποιοτικής διαφοροποίησης των πτυχίων Ανώτατης και Ανώτερης Εκπαίδευσης, τα οποία πλέον δεν διαφοροποιούνται στην Ε.Ε ήδη από το 1989.
Έτσι συμπεραίνουμε
Όσον αφορά τα εντός της Ελλάδας εκπαιδευτικά δρώμενα τα ΤΕΙ με βάση τις αποφάσεις των αρμοδίων για τις ισοτιμίες οργάνων της Ελληνικής πολιτείας διαχρονικά, από το 1993 μέχρι σήμερα, είναι ισότιμα με τα Fachhochscule (FH) Γερμανίας ανεξαρτήτως του τρόπου που αυτά είχαν οργανωθεί και λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια (Ν. 298/76, Ν. 1404/83, Ν. 2916/01 και Ν. 3549/07),
Όσο δε αφορά τα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένα όπως αποδεικνύεται από τις επανειλημμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δίκαιο να αντιμετωπίζονται διαφορετικά πολίτες με τα ίδια δικαιώματα εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιστεύω τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα . Παράλληλα θα ήθελα να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αναφέρει πουθενά τι θα γίνει με τους απόφοιτους όπως έγινε διαχρονικά με τα ΚΑΤΕΕ κτλπ.
Να μεριμνήσει το υπουργείο και οι νομοθέτες για τους απόφοιτους και τους υπάρχοντες σπουδαστές σωστές και ισάξιες μεταβατικές διατάξεις και να μην αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι πολίτες με τα ίδια δικαίωμα εντός της ευρωπαϊκής ένωσης.
Νίκος Κ.
Απόφοιτος Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων Α.Τ.Ε.Ι.Θ.
MSc στην Αναλυτική χημεία και ποιοτικό έλεγχο τροφίμων.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Συγχαρητήρια για το εγχείρημα εξορθολογισμού του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το ζήτημα του »διαχωρισμού» μεταξύ των δύο τομέων της Ανώτατης εκπαίδευσης εις βάρος πάντα του Τεχνολογικού τομέα δεν είχε λυθεί εδώ και χρόνια και ήταν αναγκαίο ο Τεχνολογικός Τομέας να καταργηθεί.
Θα ήθελα με την σειρά μου, διαβάζοντας και τα παραπάνω σχόλια των υπολοίπων σχολιαστών να αναφέρω και εγώ κάποιες μεταβατικές διατάξεις που μπορούνε να προστεθούν στο νομοσχέδιο.
1)Αυτόματη ισοτίμηση των φοιτητών που έλαβαν πτυχία των εν λόγω Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, μετά το 2001.
**Αιτιολόγηση: Τα ΤΕΙ από το 2001 και συγκεκριμένα με τους διαδοχικούς νόμους 2916/2001, 3549/2007 και 4009/2011, καθώς και τον νόμο 4485/2017, εξομοιώθηκαν με τα Πανεπιστήμια ως προς τον σκοπό και τον ρόλο τους. βρίσκονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οι απόφοιτοι τους λαμβάνουν πτυχία που αντιστοιχούν στο επίπεδο προσόντων (Ε.Ε.Π.) 6 μαζί με αυτά που λαμβάνουν οι απόφοιτοι Πανεπιστημίου.
2) Κατάργηση του Π.Ε. και Τ.Ε. σε νομοθετικό επίπεδο για όλους τους απόφοιτους μετά το 2001. Και κατάθεση σε δημόσιο οργανισμό των αποδεικτικών στοιχείων της αποφόιτησης τους. π.χ. Έγκυρο αντίγραφο πτυχίου επικυρωμένο από την γραμματεία του τμήματος αποφοίτησης.
**Αιτιολόγηση: Ο διαχωρισμός σε Π.Ε. και Τ.Ε. δεν θα έπρεπε να υφίσταται εφόσον τα ΤΕΙ από το 2001 έγιναν ΑΕΙ με τους διαδοχικούς νόμους 2916/2001, 3549/2007 και 4009/2011, καθώς και τον νόμο 4485/2017, σύμφωνα με τον οποίο εξομοιώθηκαν με τα Πανεπιστήμια ως προς τον σκοπό και τον ρόλο τους.. Ο μέχρι σήμερα απαράδεκτος »διαχωρισμός» των αποφοίτων ΑΕΙ (Τεχνολογικού και Πανεπιστημιακού τομέα) σε Π.Ε. και Τ.Ε. μας »τσακίζει» μισθολογικά και επαγγελματικά αφού στην πράξη είμαστε »ΤΕ» με τις ευλογίες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ελπίζουμε στη δίκαιο Κύριε Υπουργέ.
3) Δυνατότητα στους απόφοιτους των σχολών που γίνανε 5-ετείς π.χ. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με ειδικές κατατακτήριες εξετάσεις ή αυτόματη ένταξη στα τμήματα, να εισέλθουν και να παρακολουθήσουν από το 9ο εξάμηνο σπουδών τα μαθήματα-εργαστήρια και καθώς εξεταστούν επιτυχώς σε αυτά να λάβουν τον νέο Πανεπιστημιακό τίτλο.
**Αιτιολόγηση: Σε προηγούμενες Πανεπιστημιοποιήσεις-Μετεξελίξεις ανώτερων και ανώτατων σχολών με μεταβατικές διατάξεις δινόταν η δυνατότητα σε παλαιότερους απόφοιτους να »Πανεπιστημιοποιούν» τα πτυχία τους με βάση των τρόπο που ανέφερα πιο πάνω.
Ονομάζομαι Χριστοφόρου Ελίζα και είμαι φοιτητής/τρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2017/4897.
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y
Ονομάζομαι Αναστασία Μπαρδούκα και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2017/4824 .
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR36aE26ZItcWTGYT_umc4Hnxc7UFJViU_p3EJ94W3dwFdJ6CO_N2T1f83c
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz:
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2muPqN3gN57UPO9QwgiTZln_AZntuLPtchw37rBD2oODfPF2VOGBJHbQg
SOS!! Είναι πολύ σημαντικό να γράψουμε σχόλιο στην διαβούλευση όλοι οι φοιτητές, για να πετύχουμε τον στόχο μας, δηλαδή την ένταξη του τμήματός μας ως κατεύθυνση στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. !!
Το παρακάτω κείμενο έτσι όπως είναι απλά ο καθένας βάζει τα δικά του στοιχεία!
Ονομάζομαι Αθανασίου Κυριακή Ζωή και είμαι φοιτητής/τρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2016/4676.
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
θεωρώ πως το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων πρέπει να παραμείνει αυτοδύναμο με την ονομασία Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών διότι διαθέτει 12 μέλη ΔΕΠ κατάλληλων ειδικοτήτων, πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια και παρέχει εκπαίδευση ανάλογη με Τμήματα Βιοϊατρικών Επιστημών (Biomedical Sciences) Πανεπιστημίων του εξωτερικού με βάση και την άποψη των εξωτερικών αξιολογητών του Τμήματος (2012) που πρότειναν τη μετονομασία του με προσθήκη του προθέματος Βio και δεν πρέπει να γίνει συνένωση με το τμήμα της Αισθητικής το οποίο διαθέτει 1 μέλος ΔΕΠ και δεν πληροί τα απαραίτητα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Αυτονόητο είναι πως το ένα μέλος ΔΕΠ της Αισθητικής δεν μπορεί να στηρίξει κατεύθυνση Αισθητικής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, ούτε τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή λόγω μη κατάλληλων αντικειμένων. Και η ύπαρξη μιας μη βιώσιμης κατεύθυνσης θα οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο Τμήμα, καταδικάζοντας και το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων.
Επιπλέον θα ήταν απαραίτητη η ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τόσο των φοιτητών που βρίσκονται στο μεταβατικό αυτό στάδιο έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ορθής επιλογής πτυχίου ΤΕΙ η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, όσο και των υποψηφίων φοιτητών λαμβάνοντας γνώση όλων των νέων δεδομένων(π.χ.επαγγελματικά δικαιώματα,Θέσεις εργασίας που δεν υπαρχουν στα οργανογράμματα στην παρούσα φάση κ.α.)
Συμφωνώ με τη συγχώνευση.Ο διαχωρισμός Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων υπάρχει μόνο στην Ελλάδα.Βέβαια είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόβλεψη για τους απόφοιτους που έχουν ορκιστεί από τα συγκεκριμένα τμήματα. Δηλαδή οι τίτλοι σπουδών να είναι ισάξιοι με τους αντίστοιχους των Πανεπιστημίων