ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΥΣ ΜΕΡΟΥΣ Ε΄ | |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Α’ | |
Άρθρο 336 | Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Β’ |
Άρθρο 337 | Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Γ’ |
Άρθρο 338 | Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου ΙΕ’ |
Άρθρο 339 | Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου ΙΣΤ’ |
Άρθρο 340 | Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίων ΚΔ’ και ΚΖ΄ |
Άρθρο 341 | Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου ΚΘ’ |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Β’ | |
Άρθρο 342 | Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίων Α’ – Γ’ |
ΜΕΡΟΣ Ε’
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Α’
Άρθρο 336
Μεταβατικές Διατάξεις Κεφαλαίου Β΄
1. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) που η θητεία των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών λήγει την 31η.8.2022 και η διάρκεια της οποίας παρατείνεται έως την ανάδειξη των νέων Πρυτανικών Αρχών και το αργότερο έως την 31η.12.2022 δυνάμει του εξηκοστού άρθρου του ν. 4917/2022 (Α΄ 67) υποχρεούνται να συγκροτήσουν το Συμβούλιο Διοίκησης του άρθρου 8 το αργότερο έως την 30ή.10.2022. Με επιμέλεια του Πρύτανη του Α.Ε.Ι., κατά παρέκκλιση του άρθρου 9 η προκήρυξη για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης εκδίδονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
2. Κατ’ εξαίρεση σε όσα Α.Ε.Ι. λήγει η θητεία των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών την 31η.8.2022, η διάρκεια της οποίας παρατείνεται έως την ανάδειξη των νέων Πρυτανικών Αρχών και το αργότερο έως την 31η.12.2022 δυνάμει του εξηκοστού άρθρου του ν. 4917/2022 (Α΄ 67), η πρώτη προκηρυσσόμενη θητεία του Συμβουλίου Διοίκησης και του Πρύτανη λήγει την 31η.8.2026.
3. Τα Α.Ε.Ι. των οποίων η θητεία των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών λήγει την 31η.8.2023 ή την 31η. 8.2024 υποχρεούνται να συγκροτήσουν το Συμβούλιο Διοίκησης και να αναδείξουν τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις σύμφωνα με τα άρθρα 9 έως 11 και εντός των προθεσμιών που τίθενται στα άρθρα αυτά.
4. Η θητεία της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος παρατείνεται για ένα (1) έτος από την ημερομηνία λήξης της, ήτοι έως 31.8.2023. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος υποχρεούνται όπως συγκροτήσει το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος το αργότερο έως την 31η.8.2023.
5. Έως τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης ανά Α.Ε.Ι. και την ανάληψη των καθηκόντων του οι αρμοδιότητες του άρθρου 14, πλην των περ. κβ) και της παρ. 3 του άρθρου 14 ασκούνται από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Α.Ε.Ι.
Άρθρο 337
Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Γ’
1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) που η θητεία των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών λήγει την 31η.8.2022 και παράλληλα λήγει η θητεία των υπηρετούντων Κοσμητόρων των Σχολών του Α.Ε.Ι. την 31η.8.2022, η διάρκεια της οποίας δύναται να παρατείνεται δυνάμει του εξηκοστού άρθρου του ν. 4917/2022 (Α΄ 67) έως την ανάδειξη των νέων Κοσμητόρων, η διαδικασία ανάδειξη των νέων Κοσμητόρων πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 24 του παρόντος. Η προκήρυξη πραγματοποιείται από τον υπηρετούντα Πρύτανη του Α.Ε.Ι. εντός ενός (1) μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος. Εντός της ίδιας προθεσμίας συγκροτείται και η Επιτροπή Αξιολόγησης του άρθρου 24. Κατ’ εξαίρεση η διάρκεια της προκηρυσσόμενης θητείας είναι μικρότερη των τριών (3) ακαδημαϊκών ετών και λήγει την 31η.8.2025. Η αξιολόγηση των υποψηφίων πραγματοποιείται το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι.
2. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) που η θητεία των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών λήγει την 31η.8.2023 και η θητεία υπηρετούντων Κοσμητόρων Σχολών του Α.Ε.Ι. λήγει την 31η.8.2022, παρατείνεται η θητεία των υπηρετούντων Κοσμητόρων από την ημερομηνία λήξης της έως τη συγκρότηση του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης του νέου Κοσμήτορα, και για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει της 31ης.10.2023. Κατ’ εξαίρεση η διάρκεια της επόμενης θητείας του Κοσμήτορα είναι μικρότερη των τριών (3) ακαδημαϊκών ετών και λήγει την 31η.8.2026. Ειδικά για τα Α.Ε.Ι. που η θητεία των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών λήγει την 31η.8.2023, η προκηρυσσόμενη θητεία του Κοσμήτορα είναι έως 31.8.2023.
3. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) που η θητεία των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών λήγει την 31η.8.2024 και παράλληλα λήγει η θητεία των υπηρετούντων Κοσμητόρων Σχολών του Α.Ε.Ι. την 31η.8.2022 και η διάρκειά της δύναται να παρατείνεται δυνάμει του εξηκοστού άρθρου του ν. 4917/2022 (Α΄ 67) έως την ανάδειξη των νέων Κοσμητόρων, η ανάδειξη των Κοσμητόρων πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 4485/2017. Κατ’ εξαίρεση η διάρκεια της προκηρυσσόμενης θητείας είναι μικρότερη των τριών (3) ακαδημαϊκών ετών και λήγει την 31η.10.2024.
Άρθρο 338
Μεταβατικές Διατάξεις Κεφαλαίου ΙΕ’
1. Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν δυνάμει των άρθρων 4, 15, 26, 37, 47, 62 του ν. 4610/2019 (A’ 70), του άρθρου 7 του ν. 4559/2018 (Α΄142) και των άρθρων 17 και 23 του ν. 4589/2019 (Α’ 13), μετατρέπονται σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΑ.Κ.Ε.Κ.) του Κεφαλαίου ΙΕ΄ με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., η οποία εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και κοινοποιείται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εάν τα υφιστάμενα Π.Ε.Κ. δεν μετατραπούν σε ΠΑ.Κ.Ε.Κ. του παρόντος Κεφαλαίου, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταργούνται αυτοδικαίως.
2. Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των Α.Ε.Ι., καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, απορροφώνται από το Α.Ε.Ι. που ανήκουν και μετατρέπονται σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΑ.Κ.Ε.Κ.) του παρόντος κεφαλαίου σύμφωνα με την παρ. 1. Για την ένταξή τους απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου. Εάν τα Α.Ε.Ι. στα οποία λειτουργούν Π.Ε.Κ. ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δεν αποφασίσουν την μετατροπή τους σε ΠΑ.Κ.Ε.Κ. του Κεφαλαίου ΙΕ΄ και παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, τα Π.Ε.Κ. καταργούνται αυτοδικαίως. Για την κατάργησή τους απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα Α.Ε.Ι. που απορροφούν Π.Ε.Κ. υπεισέρχονται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις τους, ως οιονεί καθολικοί διάδοχοί τους, χωρίς την υποχρέωση καταβολής φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα. Εκκρεμείς δίκες με Π.Ε.Κ. συνεχίζονται από το Α.Ε.Ι., στο οποίο εντάχθηκε, χωρίς διακοπή της δίκης.
3. Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.) των Α.Ε.Ι., που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, δύνανται να μετατρέπονται σε Ερευνητικά Ινστιτούτα (Ε.Ι.) του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. του Α.Ε.Ι. , κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου, και σύμφωνης γνώμης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Π.Ι., που εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και κοινοποιείται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για την ένταξή τους και την κατάργηση ως αυτοτελών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα Α.Ε.Ι. που απορροφούν Ε.Π.Ι. υπεισέρχονται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις τους, ως οιονεί καθολικοί διάδοχοί τους, χωρίς την υποχρέωση καταβολής φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα. Εκκρεμείς δίκες με Π.Ε.Κ. συνεχίζονται από το Α.Ε.Ι., στο οποίο εντάχθηκε, χωρίς διακοπή της δίκης.
Άρθρο 339
Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου ΙΣΤ’
1. Η διαδικασία κατάρτισης των μητρώων γνωστικών αντικειμένων του άρθρου 144 των Τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 31η.12.2022 και τα μητρώα αναρτώνται στο ηλεκτρονικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του άρθρου 142.
2. Η διαδικασία κατάρτισης των μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών εκλεκτόρων των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 31η.1.2023 και τα μητρώα αναρτώνται στο ηλεκτρονικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης εκλογής και εξέλιξης μελών Δ.Ε.Π. του άρθρου 142. Κατ’ εξαίρεση η ισχύς των πρώτων μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών εκλεκτόρων αρχίζει από την ημερομηνία έγκρισής τους και την ανάρτησή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του άρθρου 142 και τα μητρώα αυτά ισχύουν έως την 31η.12.2023.
3. Η διαδικασία εκλογής και εξέλιξης των μελών Δ.Ε.Π. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου ΙΣΤ’ εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία εκλογής ή εξέλιξης μελών Δ.Ε.Π. που προκηρύσσονται από την 1η.2.2023 και εξής. Διαδικασίες για την εκλογή ή εξέλιξη μελών Δ.Ε.Π. που έχουν προκηρυχτεί ή προκηρύσσονται το αργότερο έως την 31η.1.2023 ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις για την εκλογή και εξέλιξη μελών Δ.Ε.Π. που ισχύουν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος και ολοκληρώνονται το αργότερο έως την 30.06.2023.
Άρθρο 340
Μεταβατικές Διατάξεις των Κεφαλαίων ΚΔ’ και ΚΖ΄
1. Η υποβολή των προτάσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) για την έκδοση των Οργανισμών του άρθρου 206 πραγματοποιείται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η προθεσμία της παρούσας δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.
2. Οργανικές Μονάδες των Α.Ε.Ι. που έχουν συσταθεί με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. δυνάμει ειδικών διατάξεων, συνεχίζουν και λειτουργούν νομίμως έως την έναρξη ισχύος του Οργανισμού του Α.Ε.Ι. Εάν οι εν λόγω Μονάδες δεν συμπεριληφθούν στον Οργανισμό παύουν να υφίστανται και να λειτουργούν νομίμως.
3. Οι διατάξεις του Κεφαλαίου ΚΖ’, πλην του άρθρου 257, εφαρμόζονται στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των ερευνητικών κέντρων – ινστιτούτων και των τεχνολογικών φορέων του αρ. 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258). Οι Ε.Λ.Κ.Ε., οι οποίοι έχουν συσταθεί και λειτουργούν στους εν λόγω φορείς, σύμφωνα με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις 5439/1985 (Β΄ 298) και 120/1/837/1988 (Β΄ 696) εξακολουθούν να υφίστανται και διέπονται από τις διατάξεις του ν. 4310/2014 (Α’ 258). Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ερευνών του άρθρου 232, καθώς και οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι. που σχετίζονται με τη διαχείριση πόρων των Ε.Λ.Κ.Ε. ασκούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου – ινστιτούτου ή τεχνολογικού φορέα του άρθρου 13 Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258). Οι αρμοδιότητες του άρθρου 233 ασκούνται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου φορέα.
Άρθρο 341
Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου ΚΘ’
1. Τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.) που υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αξιολογούνται υποχρεωτικά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε). Για τον σκοπό αυτό υποβάλλουν φάκελο αξιολόγησης προς την ΕΘ.Α.Α.Ε. το αργότερο εντός οκτώ (8) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
2. Τα Ε.Π.Ι. που δεν αξιολογούνται επιτυχώς ή δεν έχουν υποβάλει φάκελο για την αξιολόγησή τους, από τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 1 καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και απορροφώνται από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των οικείων Α.Ε.Ι. Οι Ε.Λ.Κ.Ε. υποκαθίστανται αυτοδικαίως και χωρίς καμία άλλη διατύπωση σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις των Ε.Π.Ι. που εντάσσονται και η ένταξη αυτή εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή, οι δε δίκες των νομικών προσώπων που εντάσσονται συνεχίζονται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. χωρίς καμία άλλη διατύπωση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους, λόγω της ένταξης. Τα εντασσόμενα νομικά πρόσωπα λύονται χωρίς να ακολουθήσει εκκαθάριση και το σύνολο της περιουσίας τους, ενεργητικό και παθητικό, μεταβιβάζεται στον Ε.Λ.Κ.Ε., ο οποίος καθίσταται αποκλειστικός κύριος, νομέας, κάτοχος και δικαιούχος κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου των εντασσόμενων νομικών προσώπων, με την επιφύλαξη των διατάξεων για δωρεές, κληρονομίες και κληροδοσίες και των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα. Το προσωπικό των Ε.Π.Ι. μεταφέρεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας στον Ε.Λ.Κ.Ε., διατηρώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχέση εργασίας που ισχύουν κατά τον χρόνο συγχώνευσης. Για τη μεταφορά του προσωπικού απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής απόφασης του Πρύτανη του Α.Ε.Ι.
3. Για την κατάργηση των Ε.Π.Ι. ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και την απορρόφησή τους από τους Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. σύμφωνα με την παρ. 2, εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Β’
Άρθρο 342
Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίων Α’ – Γ’
1. Ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι και τα μέλη του Δ.Σ. που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους το αργότερο έως την 30ή.9.2022. Μέχρι το αργότερο την ημερομηνία αυτή ολοκληρώνονται οι διαδικασίες επιλογής νέου Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με το παρόντα. Με τη δημοσίευση της πράξης ορισμού των προσώπων του προηγούμενου εδαφίου λήγει αυτοδικαίως και αζημίως η θητεία των προσώπων του πρώτου εδαφίου. Έως την επιλογή Εκτελεστικού Διευθυντή σύμφωνα με το παρόν, ο Εκτελεστικός Διευθυντής ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Εκκρεμείς δίκες του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π συνεχίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. χωρίς διακοπή της δίκης.
3. Τα στοιχεία των καταλόγων των ομοταγών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και των τίτλων που απονέμουν, οι οποίοι τηρούνται στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εντάσσονται αντίστοιχα στο Εθνικό Μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής και το Εθνικό Μητρώο τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, με απόφαση του Δ.Σ. σύμφωνα με το παρόν.
4. Για τις ανάγκες του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. συστήνονται πέντε (5) θέσεις κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
5. Οι δέκα τέσσερις (14) οργανικές θέσεις των Ειδικών Εισηγητών του άρθρου 10 του ν. 3328/2005 (Α’ 80) μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις ΠΕ. Οι θέσεις αυτές καταλαμβάνονται από τους υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ως Ειδικοί Εισηγητές οι οποίοι μετατάσσονται στην κατηγορία ΠΕ με την ίδια σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και κατατάσσονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Εσωτερικών σε ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο (ΜΚ.)
6. α) Εκκρεμείς αιτήσεις κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος προς τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την αναγνώριση ισοτιμίας βασικού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής σύμφωνα με τον ν. 3328/2005, που σκοπούν στις περιπτώσεις της παρ. 4 του άρθρου 293, καθίστανται άνευ αντικειμένου και το καταβληθέν παράβολο επιστρέφεται από τη δημοσίευση των Εθνικών Μητρώων του άρθρου 293 του παρόντος κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους.
β) Εκκρεμείς αιτήσεις κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος προς τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. που σκοπούν στην αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας εξετάζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σύμφωνα με το παρόν. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δύναται να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά από τον ενδιαφερόμενο. Η αίτηση δεν εξετάζεται αν ο ενδιαφερόμενος δηλώσει, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους, ότι δεν επιθυμεί την εξέταση της εκκρεμούς αίτησής του από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και το καταβληθέν παράβολο επιστρέφεται.
γ) Εκκρεμείς αιτήσεις κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος προς τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. που σκοπούν στην αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας με συνεκτίμηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών εξετάζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σύμφωνα με το παρόν, όπως ορίζεται στην προηγούμενη περίπτωση. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. κατά την εξέταση της αίτησης δεν συνεκτιμά τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
δ) Εκκρεμείς αιτήσεις κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος προς τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την αναγνώριση ισοτιμίας μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου που σκοπούν στις περιπτώσεις της παρ. 4 του άρθρου 293 καθίστανται άνευ αντικειμένου με τη δημοσίευση των Εθνικών Μητρώων του άρθρου 293 και το καταβληθέν παράβολο επιστρέφεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις αυτές σκοπούν στην αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών εξετάζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σύμφωνα με το παρόν. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δύναται να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά από τον ενδιαφερόμενο. Η αίτηση δεν εξετάζεται αν ο ενδιαφερόμενος δηλώσει, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους, ότι δεν επιθυμεί την εξέταση της εκκρεμούς αίτησής του από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και το καταβληθέν παράβολο επιστρέφεται.
7. Εκκρεμείς αιτήσεις επανεξέτασης στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. καταργούνται και επιστρέφεται το παράβολο. Με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εκκινεί η νόμιμη προθεσμία άσκησης του ενδίκου βοηθήματος της αίτησης ακύρωσης.
Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει παρέλθει το διάστημα άσκησης αίτησης επανεξέτασης στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. καταργείται το δικαίωμα άσκησης αίτησης επανεξέτασης. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου εκκινεί η νόμιμη προθεσμία άσκησης του ενδίκου βοηθήματος της αίτησης ακύρωσης.
8. Όπου στον νόμο αναφέρεται αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εφεξής νοείται και η απόφαση αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
9. Δεν δύναται να υποβληθεί αίτηση αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας που απορρέει από τίτλο σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης εφόσον ο τίτλος αυτός έχει συνεκτιμηθεί για «ισοτιμία ή «ισοτιμία και αντιστοιχία» από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σύμφωνα με προγενέστερες διατάξεις.
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Τρία χρόνια πέρασαν από την μετατροπή του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος σε πανεπιστήμιο και ακόμη εκκρεμεί νομοθετική ρύθμιση για την αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων με τα νέα πανεπιστημιακά.
Δίχως την απαιτούμενη αντιστοίχηση με τα νέα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, τα παλαιά πτυχία ΤΕΙ υποβαθμίζονται και καθίστανται ανίσχυρα στην αγορά εργασίας, με συνέπεια να επέρχεται ζημία.
Είναι γενικά αποδεδειγμένο πως ένα πτυχίο έχει αξία διότι συνδέεται άρρηκτα με τη φήμη του εκπαιδευτικού ιδρύματος που το παρέχει, θεραπεύει τα σύγχρονα πεδία της επιστήμης, το εκπαιδευτικό ίδρυμα που το απονέμει είναι ενεργό στον ακαδημαϊκό χάρτη και συμμετέχει στις παγκόσμιες λίστες αξιολόγησης (university rankings), τα μέλη Δ.Ε.Π. παράγουν έρευνα και χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και οι απόφοιτοι διαπρέπουν σε ολόκληρο το επαγγελματικό και ακαδημαϊκό φάσμα. Ένα πτυχίο δεν έχει αξία όταν δε συνδέεται με τα σύγχρονα πεδία της επιστήμης. Ένα πτυχίο δεν έχει αξία όταν χάνεται στη λήθη της κατάργησης του εκπαιδευτικού ιδρύματος που το εξέδωσε. Ένα πτυχίο δεν έχει αξία όταν το ίδρυμα που το εξέδωσε δεν έχει φήμη διότι καταργήθηκε.
Σε κάθε μετατροπή τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος σε πανεπιστήμιο κατά το παρελθόν, όπως πχ Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Αθηνών, Ανωτάτη Βιομηχανική Θεσσαλονίκης, Ανωτέρα Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών, Χαροκόπειος Σχολή, Πάντειος Σχολή, διετείς Παιδαγωγικές Σχολές, Γυμναστικές Ακαδημίες κ.α., αντιστοιχήθηκαν αυτόματα και ανεξαιρέτως όλοι οι πτυχιούχοι, ακόμη και οι πτυχιούχοι των διετών Παιδαγωγικών Σχολών μετά από διαδικασίες αντιστοίχησης.
Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τον τρόπο εξομοίωσης των πτυχίων ΤΕΙ με ΑΕΙ.
Η εξομοίωση των πτυχίων ΤΕΙ με την τρέχουσα κατάσταση των υπόλοιπων ΑΕΙ,είναι υποχρέωση της πολιτείας και θλιβερή εκκρεμότητα από την εποχή της κατάργησης των. Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ ανήκουν στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, ασφάλιση αντίστοιχη των προσόντων τους στους ασφαλιστικούς φορείς επιστημόνων, πραγματική εκπροσώπηση σε επιμελητηριακούς φορείς πχ. ΤΕΕ. Είναι ντροπή της ελληνικής κοινωνίας η συντεχνιακή αντιμετώπιση που υφίστανται σχεδόν 40 χρόνια, άνθρωποι που έχουν προσφέρει και προσφέρουν τα μάλα στην ελληνική οικονομία, συχνά υποαμοιβόμενοι, χωρίς δυνατότητα εξέλιξης σε ιδιωτικό, δημόσιο τομέα και ελεύθερο επάγγελμα Χιλιάδες από αυτούς έχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους τους οποίους ουσιαστικά δεν αξιοποιούν λόγω των φραγμών που σιωπηρά επιβάλλει η πολιτεία, ουσιαστικά με διακομματική συναίνεση. Για την άρση αυτής της αδικίας πρέπει να οριστεί ΑΜΕΣΑ διαδικασία εξομοίωσης που να περιλαμβάνει εργασιακή εμπειρία,αναγνώριση μεταπτυχιακών, παρακολούθηση μαθημάτων.Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το εθνικό πλαίσιο προσόντων σε αντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό που καταχωρίζει τους απόφοιτους ΤΕΙ στην κατηγορία 6 και αυτούς με μεταπτυχιακά στην 7, και διδακτορικά στην 8. Η αδιαφορία απέναντι σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, έχει επιπτώσεις πολιτικές και οδηγεί σε δικαστικές ενέργειες στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο που θα μεταφέρουν σημαντικό οικονομικό κόστος στον Έλληνα φορολογούμενο και θα αμαυρώσουν περαιτέρω την εικόνα της χώρας σε θέματα ισονομίας, ανταγωνιστικότητας, ελευθερίας άσκησης επαγγέλματος. Σε περίπτωση που όλα αυτά δεν απασχολούν την πολιτική ηγεσία-όπως έγινε και στο παρελθόν-ας αναλογιστεί το πολιτικό κόστος, αφού οι (εκατοντάδες χιλιάδες) απόφοιτοι (και οι οικογένειες τους) εμφανίζονται πλέον συνειδητοποιημένοι για τα πλαίσια και τις αιτίες του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.
Μακάρι να γίνει κάτι!
Ως πτυχιουχος ΑΤΕΙ , ζητω αμεση αντιστοιχιση πτυχιων ΑΤΕΙ με τα πτυχια των νεων εκπαιδευτικων δομων.
Ως απόφοιτοι ΑΕΙ ΤΤ (πρώην ΤΕΙ) απαιτούμε την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων μας με τα πτυχία των νέων ακαδημαικών δομών.
Εδώ και χρόνια (από το 2007) η τριτοβάθμια εκπαίδευση χωριζόταν σε Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΜΟΝΟ στα λόγια…μετά καταργήθηκαν τα ΤΕΙ και τώρα οι πτυχιούχοι ΤΕ είναι όχι κατώτερης μοίρας όπως ίσχυε μέχρι τώρα αλλά ανύπαρκτοι!! Προχωρήστε άμεσα στην αντιστοίχιση των πτυχίων ΤΕΙ με αυτά των ίδιων Τμημάτων που μετατράπηκαν σε Πανεπιστημιακά Τμήματα. Περνάγανε τα τελευταία 15 χρόνια τις ίδιες αξιολογήσεις με τα Πανεπιστήμια, τις ζησαμε, ζήσαμε στο πετσί μας την αδικία τόσων ετών τουλάχιστον τώρα μην μας αποτελειώνετε!!! Όπως έγινε με την Πάντειο Σχολή, την Χαροκόπειο Σχολή, την Βιομηχανική Σχολή(ΠΑ.ΠΕΙ), την Οικονομική Σχολή(ΑΣΣΟΕΕ-ΟΠΑ) που μετατράπηκαν σε πανεπιστήμια το ίδιο δικαιούμαστε και εμείς….τουλάχιστον όσοι φοιτήσαμε τα τελευταία χρόνια που περνάγαμε τις αξιολογήσεις και έχουμε τις ίδιες πιστωτικές μονάδες(ECTS) με των Πανεπιστημίων. Δεν γίνεται να ακούμε από συμφοιτητές μας που έχουν αφήσει την χώρα μας ότι στην Ευρώπη και την Αμερική μας αναγνωρίζουν ισάξια-ισότιμα και η ίδια η χώρα μας να μας έχεις κατώτερους και ανύπαρκτους!!!! Μετά μην αναρωτιέστε γιατί φεύγουμε…από παντού απογοήτευση!!
υπέρ της αντιστοίχισης/εξομοίωσης των πτυχίων ΑΤΕΙ που καταργήθηκαν, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών
Θα επρεπε να τπαρχει πρπβλεψη ισοτιμιας των πτυχιουχων τει με τα πανεπιστημια και η καταργηση του διαχωρισμου πε-τε στο δημοσιο
Και σε αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την ισοτιμία των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ.
Oύτε καν η αντιστοίχιση των μαθημάτων που δώσαμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τα υπόλοιπα για να αποκτήσουμε τον αναγκαίο πανεπιστημιακό τίτλο για την εργασία μας.
Είμαι υπέρ
Και σε αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την ισοτιμία των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ ούτε καν η αντιστοίχιση των μαθημάτων που δώσαμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τα υπόλοιπα για να αποκτήσουμε τον αναγκαίο πανεπιστημιακό τίτλο για την εργασία μας. Ατολμία και από εσάς.
Δεν παρατήρησα σε κάποιο σημείο να γίνεται κάποια αναφορά σχετικά με μια πιθανή εξομοίωση των παλαιωτέρων πτυχίων Τ.Ε.Ι σε αυτά των νέων ιδρυμάτων που τα παλαιότερα ΤΕΙ μετεξελίχθηκαν.
Σε συνέχεια των πολυετών προσπαθειών για την επιτέλους αντιστοίχιση/εξομοίωση των τίτλων των πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι & Α.Τ.Ε.Ι με τις σύγχρονες ακαδημαϊκές δομές, ελπίζω πως θα εισακουστούμε προκειμένου να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που μόνο σύγχιση και ανισότητα προκαλεί στην κοινωνία. Ειδικότερα απ’ την στιγμή που ο διαχωρισμός του τεχνολογικού με τον πανεπιαστημιακό χαρακτήρα των σπουδών δεν υφίσταται πλέον.
Ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς πως επί δεκαετίες στα Τ.Ε.Ι υπήρχαν σχολές που αντίσατοιχες τους δεν υπήρχαν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα: Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, Τεχνολογίας Τροφίμων κτλ.
Ευελπιστώ σε μια τελική λύση που θα εξαφανίσει επιτέλους τις αδικίες και τεχνικές ανισότητες και θα σταθεί στο ύψος των περοιστάσεων με σαφή προοπτική για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Θα πρέπει τα πτυχία των 4 χρονών σπούδων ΤΕΙ να αντιστοιχιστούν με τις αντίστοιχες στουδές 4 ετών του σήμερα όπως γίνετε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλουμε αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων μας με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΎΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΆΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΜΑΣ!
Υπέρ της αντιστοίχισης/εξομοίωσης των πτυχίων μας με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών σύμφωνα με τα θεσπισμένα επίπεδα της ευρωπαϊκής ένωσης που υπάρχουν τόσα χρόνια τα συμμεριζόμαστε !
επίπεδο 8 Διδακτορικό
επίπεδο 7 Μεταπτυχιακό
επίπεδο 6 Προπτυχιακό
επίπεδο 5 ΙΕΚ
επίπεδο 4 ΓΕΛ-ΕΠΑΛ
παραθέτω link επίσημο:
https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/national-qualifications-framework-33_el
Άλλο θέμα οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με τα πτυχία αλλά ούτε και με τα δικαιώματα των πτυχίων, κάτι πρέπει να γίνει και για αυτό. Δεν γίνεται να πληρώνονται όλοι τα ίδια. Δεν γίνεται να είσαι υποτίθεται στην ευρωπαϊκή ένωση και το μισθολογικό να είναι η μέρα με την νύχτα !
Τέλος στο ΠΑΔΑ τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών μετά την συγχώνευση 4 τμημάτων δεν έχει κάνει ορκωμοσία για τους «παλιούς» που αριθμούν πάνω από 500 άτομα πλέον, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, γιατί ;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Άμεση αντιστοίχιση των πτυχίων ΤΕΙ, για λόγους ίσων ευκαιριών.
Αντιστοίχηση τωρα
Πρέπει να γίνει αντιστοίχιση με τα πτυχία ΤΕΙ.
4 ΈΤΗ κόπων, ιδρώτα.
100 μαθήματα, συμπεριλ των εργαστηρίων που με 2 απουσίες έπρεπε να ξαναπαρακολουθήσεις κ των φροντ μαθημ ,(έτσι τα ονόμαζαν τα ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ).
Λαβετε υπόψη ότι κ πριν το 2001 υπήρχαν Τμήματα όπως το δικό μου (Διοίκηση Τουρ. Επιχ.σεων -ΣΔΟ) με 4ετη διάρκεια σπουδών.
Με εκτίμηση,
Ζωή Κυριάκου
Έχουμε λάβει πτυχίο το 1999 τελειώνοντας το ΤΕΙ Αθήνας, σχολή ΣΕΥΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής τεταρτοετής εκπαίδευση, με τις απαραίτητες πιστωτικές μονάδες, ερχόμενη πια η παιδεία στην Ενιαία ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Παρακαλούμε στην παρούσα φάση και μετά τα ισχύοντα καθεστώτα και νόμους, για την αντιστοίχιση και εξομοίωση των πτυχίων μας σε ΑΕΙ όπως ισχύει τώρα που υφίσταται ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
Μετά από δεκαετίες συζητάμε ακόμα τα αυτονόητα. Εύχομαι το σχέδιο αυτό να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε και να εφαρμόσουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες του Εθνικού πλαισίου προσόντων πέρα από συμφέροντα και συντεχνίες
Προσωπικά δεν έχω ιδέα τι δικαιώματα έχουμε
Υπέρ της εξομοίωσης του πτυχίου μου. Επιλέξαμε πρόσθετα μαθήματα για ακόμα ένα επιπλέον εξάμηνο πριν πάρουμε το πτυχίο μας.
Ζητώ την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων μας με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών.
Είμαι υπέρ της αντοιστοιχησεις των πτυχίων μας με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών
Θα θέλαμε ενημέρωση με το τι πρόκειται να γίνει με τους αποφοίτους του τμήματος φυσικών πόρων και περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης παράρτημα Χανίων αφού καταργήσετε το Τμήμα? Δεν θα πρέπει και για εμάς να γίνει αντιστοίχηση όπως έχει γίνει με άλλα τμήματα? Τόσος κόπος για την απόκτηση του πτυχίου μας πήγε άδικα? Γιατί τόσα χρόνια δεν έχει ξεκαθαριστεί ότι τα ΤΕΙ είναι εκ νόμου Πανεπιστήμιακα ιδρύματα? Αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα? Μπορεί κάποιος υπεύθυνος να τοποθετηθεί επί του θέματος?
Ελπίζω να αλλάξει αυτό για το καλό του επαγγέλματος μας.Σας ευχαριστώ
Τα Α.Ε.Ι. δεν μπορούν να θέσουν κανόνες δικαίου για τον εαυτό τους, εκτός αν υπάρξει σχετική κανονιστική εξουσιοδότηση. Αντίθετα, η Βουλή που χαρακτηρίζεται από αυτονομία, μόνη, χωρίς καμία παρέμβαση κρατικού οργάνου, ορίζει τον τρόπο λειτουργίας της με τον Κανονισμό.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, παρ. 5 άρθρο 16 {H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. (…) Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει.}
Τα Τ.Ε.Ι. κατοχυρώθηκαν ακαδημαϊκά (οι καθηγητές εμπίπτουν στη παρ. 6 του αρθρου 16 Συντ.) αλλά όχι και οι απόφοιτοι.
Τα πτυχία Τ.Ε.Ι. είναι ισότιμα πριν και μετά το 2001 και ο τίτλος σπουδών τους είναι βασικός τίτλο σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης αναγνωρισμένος σε όλο τον κόσμο.
Ο παλαιός απόφοιτος Τ.Ε.Ι. με ΜΔΕ Πανεπιστημίου βρίσκεται στο επίπεδο (7) αλλά εκτός Ελλάδας.
Επίσης, εξακολουθεί να υφίσταται για τους αποφοίτους των Α.Ε.Ι. ο διαχωρισμός κλάδων ΠΕ / ΤΕ.
Δεν εξαφανίζονται έτσι δικαιώματα!
Έστω και σήμερα, τρία χρόνια μετά τις συγχωνεύσεις των Τ.Ε.Ι. με τα Πανεπιστήμια, με νομοθετική ρύθμιση να αρθεί η μορφή του διαχωρισμού των αποφοίτων, εφόσον ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας (και μάλιστα, τμημάτων πρώην Τ.Ε.Ι. που έχουν κριθεί με εσωτερική όσο και με εξωτερική αξιολόγηση στο επίπεδο 6) καθώς δεν συνάδει με τις αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας που διέπουν το κράτος δικαίου της Ελλάδας.
Να σταματήσει τώρα η αδικία ΑΤΕΙ ΑΕΙ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΩΡΑ
Ως απόφοιτοι ΑΕΙ ΤΤ (πρώην ΤΕΙ) απαιτούμε την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων μας με τα πτυχία των νέων ακαδημαικών δομών. 33 τμήματα σχολών έχουν καταργηθεί από τον ακαδημαϊκό χάρτη εδώ και 2 έτη χωρίς να προσδιορίζει η τύχη αυτών και των αποφοίτων τους.
Ως απόφοιτοι ΑΕΙ ΤΤ (πρώην ΤΕΙ) απαιτούμε την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων μας με τα πτυχία των νέων ακαδημαικών δομών
Είμαι υπέρ!!!
Είμαι υπέρ της αντιστοίχισης/εξομοίωσης των πτυχίων μας με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Άμεση αντιστοίχιση ΤΕΙ-ΑΕΙ
Ειμαι πτυχιούχος πολιτικος μηχανικός δομικων εργων τ.ε. με μεταπτυχιακό στη σεισμικη μηχανικη και τις αντισεισμικές κατασκευές. Προτείνω και θεωρω δικαιο να πραγματοποιηθεί αντιστοίχιση των πτυχίων 5 ετους φυτησης των νέων υδριματων
μηχανικών που υπάρχει πλεον στο ΠΑΔΑ η στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστημίο με τα πτυχία των υφιστάμενων πτυχιούχων που τελειωσαμε τις σχολες που αντικατέστησαν η αναβάθμισαν (Πολιτικων δομικων εργων κ.λπ).
Τουλάχιστον η αντιστοίχιση να είναι δεδομενη για οσους ειναι κατοχοι μεταπτυχιακου τιτλου συναφούς αντικειμένου και για τους αλλους να ειναι καποια επιπλεον μαθήματα που θα πρεπει να δωσουν ως εξετάσεις.
Αλλιως δημιουργείτε ανισότητες στην κοινωνία και στο επάγγελμα του μηχανικού. Εξάλλου τα προαναφερθέντα τμηματα λειτουργούν τοσες δεκαετίες απο το κράτος
400 μέλη ΔΕΠ και πάλι διορισμένη διοίκηση ας το κλέισουν αυτό το ΔΙΠΑΕ να βρούμε το δρόμο μας όλοι…
Να υπάρξει μέριμνα επιτελους για την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των ΤΕΙ που εχουν συγχωνευθεί απο τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια με αυτα των αντίστοιχων Πανεπιστημίων.
Ελπίζω να δικαιωθούμε , η αντιστοίχιση των πτυχίων μας είναι μονόδρομος .
Θα πρέπει επιτελους να προστεθεί διάταξη για την αντιστοίχιση των αποφοίτων τμημάτων ΑΤΕΙ με τους αποφοιτους από τα τωρινα τμήματα. Να ξεκαθαρίσουν με απλό και δίκαιο τρόπο τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών ΑΤΕΙ, πολλοί εκ των οποίων έχουν κάνει μεταπτυχιακες και διδακτορικες σπουδες. Το Υπουργείο επιτέλους να σταματήσει να εμποδίζει την επαγγελματική και ακαδημαϊκή μας εξέλιξη. Δεν είμαστε πτυχιούχοι Γ’ κατηγορίας, οι περισσότεροι εργαζόμαστε σκληρά στην αιχμή της επιστήμης μας. Ειναι λαθος να φτάνουμε να παρακαλάμε το κρατος το οποίο στηρίζουμε για τα αυτονόητα.
υπέρ της αντιστοίχισης/εξομοίωσης των πτυχίων ΑΤΕΙ που καταργήθηκαν, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Η αντιστοίχιση των πτυχίων του ΑΤΕΙ με τα αντίστοιχα χορηγούμενα πανεπιστημιακά πλέον του ΕΛΜΕΠΑ κρίνεται ως απολύτως αναγκαία καθότι τα πτυχία αυτά είναι φυσική εξέλιξη των τμημάτων ΘΕΚΑ και φυτικής παραγωγής του ΑΤΕΙ και παρέχουν την μοναδική Γεωπονική πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κρήτη.
Ειναι ακατανόητο να μην αντοιστοιχιζονται αυτοματως τα πτυχια των ΑΤΕΙ (4ετους φοιτησης και 180ECTS) με τα πτυχια του ΠΑΔΑ των αντιστοιχων τμηματων και σχολων. Ιδιαιτερα οταν δεν υπαρχουν, και δεν υπηξαν αλλες αντιστοιχων ακαδημαϊκων αντικειμενων σχολες με διαφορετικη, υψηλοτερη αξιολογικη θεση.
Η διαρκης εκκρεμοτητα που καθσιτα τους αποφοιτους προηγουμενων ετων αιωνια ομηρους δειχνει το λιγοτερο αγνοια και αδιαφορια αν οχι δολο και δημιουργια αποφοιτων πολλων με ‘ταξικο’, ακαδημαϊκο προσημο.
ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΡΑ
Παρακαλώ να αντιστοιχιθουν τα πτυχία των αποφοίτων, των πρώην ΤΕΙ με τις νέες ακαδημαϊκές δομές!!!
Δώστε επιτέλους μια λύση. Καθημερινά δεχόμαστε περιορισμούς και δε μπορούμε να δουλέψουμε. Παντού υπάρχουν κόφτες. Είναι άδικο. Έχουμε καλές γνώσεις και μπορούμε να υποστηρίξουμε άξια την αγορά. Δώστε λύση και ισότητα μέσα στο ΤΕΕ.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ 2001).ΠΑΡΑΚAΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ-ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΟΥ ME ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ (ΣΧΟΛΗ MHΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ) ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4610/2019.
Θα πρέπει να υπάρχει στο νομό σαφής αντιστοίχιση απόφοιτων ΤΕΙ με τις νέες πανεπιστημιακές δομές
Δε μπορεί να αντιμετωπίζονται εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι σαν να μην υπάρχουν σ αυτή τη χώρα όταν όλη η Ευρώπη Αμερική και Αυστραλία τους αναγνωρίζει κανονικά
Παρακαλώ πολύ όπως προβείτε άμεσα σε αντιστοίχιση των πτυχίων ΑΤΕΙ με τα ΑΕΙ. Είναι δίκαιο, είναι σωστό.
Αμαγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π