ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
Άρθρο 156
Πιστοποίηση επαγγελματικών περιγραμμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού-Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 3 ν. 3369/2005
Η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 3369/2005 (Α’ 171), περί πιστοποίησης επαγγελματικών περιγραμμάτων, αντικαθίσταται ως εξής:
«4.α) Η πιστοποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., μετά από γνώμη επιτροπής, η οποία συστήνεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στην οποία μετέχουν:
αα) Ένας (1) εκπρόσωπος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως πρόεδρος της επιτροπής, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.,
αβ) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,
γ) ένας (1) εκπρόσωπος των εργοδοτών με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται εντός δέκα (10) ημερών από την έγγραφη πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., από την τριτοβάθμια αντιπροσωπευτική οργάνωσή τους, στην αρμοδιότητα της οποίας εντάσσεται το επάγγελμα ή η ειδικότητα, για το οποίο αναπτύσσεται το επαγγελματικό περίγραμμα. Αν το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν εκπροσωπείται σε τριτοβάθμιο επίπεδο ή σε κανένα επίπεδο, ορίζονται εκπρόσωποι φορέα του επαγγέλματος και της ειδικότητας και του κλάδου.
αδ) Ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται εντός δέκα (10) ημερών από την έγγραφη πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., από την τριτοβάθμια αντιπροσωπευτική οργάνωσή τους, στην αρμοδιότητα της οποίας εντάσσεται το επάγγελμα ή η ειδικότητα, για το οποίο αναπτύσσεται το επαγγελματικό περίγραμμα. Αν το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν εκπροσωπείται σε τριτοβάθμιο επίπεδο ή σε κανένα επίπεδο, ορίζονται εκπρόσωποι φορέα του επαγγέλματος ή της ειδικότητας ή του κλάδου.
αε) Ένας εκπρόσωπος που ορίζεται από το εποπτεύον το επάγγελμα Υπουργείο, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον αρμόδιο Υπουργό, εντός δέκα (10) ημερών από την έγγραφη πρόσκληση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Αν δεν οριστούν εκπρόσωποι του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου, στην επιτροπή μετέχει ένας (1) εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, με τον αναπληρωτή του.
Χρέη Γραμματέα ασκεί υπάλληλος του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
β) Η επιτροπή της περ. α) έχει ως έργο:
βα) την επιβεβαίωση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων ανάπτυξης του πιστοποιούμενου επαγγελματικού περιγράμματος, όπως ειδικότερα αυτές καθορίζονται κάθε φορά, στο οικείο κανονιστικό πλαίσιο ή σε αποφάσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., καθώς και την αξιολόγηση της επάρκειας και της πληρότητας του επαγγελματικού περιγράμματος ως προς τις τεθείσες προδιαγραφές και
ββ) τη διατύπωση απλής γνώμης προς το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., στην οποία αποτυπώνονται και οι υπάρχουσες διαφωνίες μελών αυτής, για την ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος (Ε.Π.) που ζητείται, κάθε φορά, από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., με δομή και περιεχόμενο (ενότητες) αυτού, όπως ειδικότερα αυτές καθορίζονται, κάθε φορά, στο οικείο κανονιστικό πλαίσιο ή σε αποφάσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
γ) Η επιτροπή συγκροτείται με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., είτε ανά επάγγελμα ή ειδικότητα για το οποίο πρόκειται να διατυπώσει γνώμη είτε, κατόπιν προηγούμενης υπηρεσιακής αξιολόγησης, ανά ομάδα επαγγελμάτων ή ειδικοτήτων για τα οποία πρόκειται να γνωμοδοτήσει.
Η θητεία της επιτροπής είναι ετήσια και λήγει νωρίτερα, αν ολοκληρώσει το έργο της, όπως αυτό καθορίζεται με την απόφαση συγκρότησης, άλλως δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
Για όσα θέματα συγκρότησης της επιτροπής δεν ρυθμίζονται στο παρόν, καθώς και για τη σύνθεση, τον τρόπο λειτουργίας των συνεδριάσεών της και τη λήψη αποφάσεών της, εφαρμόζονται τα άρθρα 13 έως 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45), περί συλλογικών οργάνων.
δ) Για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις της επιτροπής, καταβάλλεται αποζημίωση διακοσίων πενήντα (250) ευρώ στον πρόεδρο, διακοσίων (200) ευρώ σε κάθε μέλος και εκατόν πενήντα (150) ευρώ στον γραμματέα. Η ανωτέρω μηνιαία αποζημίωση βαρύνει τους ίδιους πόρους του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και καταβάλλεται με την προϋπόθεση συμμετοχής σε τέσσερις (4) τουλάχιστον συνεδριάσεις τον μήνα. Σε περίπτωση συμμετοχής σε λιγότερες συνεδριάσεις, η αποζημίωση περικόπτεται ανάλογα.
ε) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στη διαδικασία ανάπτυξης και πιστοποίησης των επαγγελματικών περιγραμμάτων και υλοποιούνται με ευθύνη του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.».
Άρθρο 157
Απασχόληση Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 53 ν. 4763/2020
Η παρ. 6 του άρθρου 53 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), περί ίδρυσης, αδειοδότησης και πιστοποίησης ποιότητας των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Για δράσεις συμβουλευτικής σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού (Συ.Ε.Π.) απασχολούνται πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με βάση το σύστημα πιστοποίησης της επάρκειας Συμβούλων σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Συμβούλων Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
α) Ειδικά για δράσεις Συ.Ε.Π. στο πλαίσιο πράξεων που διαχειρίζονται οι Ειδικές Υπηρεσίες Επιτελικές Δομές ΕΣΠΑ, αν δεν επαρκεί ο αριθμός των πιστοποιημένων Συμβούλων Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 13173/Κ6/7.2.2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β’ 617), επιτρέπεται η απασχόληση μη πιστοποιημένων συμβούλων, ύστερα από έγκριση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. προς τον ενδιαφερόμενο φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτεινόμενοι πληρούν τα προσόντα εξειδίκευσης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας/επαγγελματικό προσανατολισμό. Για την εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου υποβάλλεται αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και παράβολο ύψους εξήντα (60) ευρώ ανά υποψήφιο, που καταβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους φορείς στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με τον τρόπο που αποφασίζεται από τον Οργανισμό και δύναται να αναπροσαρμόζεται με αποφάσεις του Δ.Σ..
Για την κάλυψη των αναγκών της παρούσας, ως εξειδίκευση στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό θεωρείται η κατοχή:
αα) είτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας/ επαγγελματικό προσανατολισμό ή σε άλλη επιστήμη με εξειδίκευση στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό. Η εξειδίκευση αναγράφεται στους επίσημους τίτλους σπουδών ή προκύπτει από την αναλυτική περιγραφή των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών που ακολούθησαν οι ενδιαφερόμενοι ή από επίσημη βεβαίωση σπουδών. Ως εξειδίκευση θεωρείται και η αναφορά της κατεύθυνσης σπουδών, εφόσον λειτουργούν κατευθύνσεις στα αντίστοιχα Τμήματα,
αβ) είτε οποιουδήποτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και διδακτορικού στο πεδίο της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό,
αγ) είτε οποιουδήποτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πτυχίου / πιστοποιητικού, ή οποιουδήποτε τίτλου έχει χορηγηθεί από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή τη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. του προγράμματος ειδίκευσης στη συμβουλευτική και τον προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ),
αδ) είτε οποιουδήποτε τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και:
αδα) πιστοποιητικού επάρκειας που χορηγείται σε επαγγελματίες οι οποίοι παρακολούθησαν σε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό, που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού ή
αδβ) βεβαίωσης παρακολούθησης και πιστοποίησης προγράμματος των Κ.Δ.Β.Μ. στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού ή
αδγ) βεβαίωσης παρακολούθησης προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού και υλοποιήθηκε από Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κ.Δ.Β.Μ. 1) ή Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (Κ.Δ.Β.Μ. 2) ή
αδδ) βεβαίωσης παρακολούθησης προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που όρισε το «Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης συμβούλων σταδιοδρομίας με τη μορφή σπονδύλων», στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού και υλοποιήθηκε από Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) Πανεπιστημίου.
β) Τα προγράμματα των υποπερ. αδα), αδβ), αδγ) και αδδ) έχουν διάρκεια, τουλάχιστον, διακοσίων πενήντα (250) ωρών κατάρτισης και στο αρχείο του φορέα υφίστανται για κάθε πρόγραμμα:
βα) ωρολόγιο πρόγραμμα,
ββ) κατάλογος εκπαιδευτών και βεβαίωση πρακτικής άσκησης διάρκειας τουλάχιστον διακοσίων (200) ωρών κατάρτισης σε αναγνωρισμένους φορείς της Συ.Ε.Π., κατ’ εφαρμογή του ν. 4111/2013 (Α΄ 18), από τους οποίους βεβαιώνεται η ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης ή βεβαίωση επαγγελματικής εμπειρίας συνολικής διάρκειας ενός (1) έτους στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας / επαγγελματικό προσανατολισμό στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
Στις υποπερ. αδα), αδγ) και αδδ) εκτός του ανωτέρου πιστοποιητικού ή βεβαιώσεων προσκομίζεται και βεβαίωση πρακτικής άσκησης.
γ) Η επαγγελματική εμπειρία του ενός (1) έτους αποδεικνύεται από τα παρακάτω αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας:
γα) για απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στον δημόσιο τομέα απαιτείται: βεβαίωση του οικείου φορέα του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄143), από την οποία προκύπτουν η χρονική διάρκεια και το αντικείμενο της ανωτέρω εμπειρίας, καθώς και οι υπηρεσιακές μονάδες στις οποίες αυτή διανύθηκε.
γβ) Για απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται: σύμβαση εργασίας στην οποία αναφέρονται το αντικείμενο και η χρονική διάρκεια της εμπειρίας ή υπεύθυνη δήλωση του Συμβούλου, στην οποία δηλώνονται, επακριβώς, η χρονική διάρκεια και το αντικείμενο της εμπειρίας του, καθώς και τα στοιχεία του εργοδότη, φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας της επιχείρησης, αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο και βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, από την οποία προκύπτει η χρονική διάρκεια της ασφάλισης.
γγ) Για ελεύθερους επαγγελματίες απαιτείται: βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, στην οποία αναγράφεται η χρονική διάρκεια της ασφάλισης και συμβάσεις ή δελτία παροχής υπηρεσιών, που καλύπτουν τη χρονική διάρκεια και το αντικείμενο της εμπειρίας ή υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι πραγματοποίησε συγκεκριμένες εργασίες, μελέτες και έργα σχετικά με το αντικείμενο της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας/επαγγελματικού προσανατολισμού.
δ) Τα ανωτέρω προσόντα και η παρεχόμενη έγκριση δεν ισοδυναμούν με πιστοποίηση των εγκεκριμένων ως συμβούλων σταδιοδρομίας.
ε) Όλα τα δικαιολογητικά ελέγχονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.,, ως προς την πληρότητα και τη συμβατότητά τους με τις ανωτέρω προϋποθέσεις και προσόντα, προκειμένου να χορηγηθεί έγκριση, αφού έχει προηγηθεί προέλεγχος του φορέα απασχόλησης. Ο έλεγχος γίνεται από έναν αξιολογητή του Υπομητρώου Αξιολογητών Ελέγχου Πληρότητας και Συμβατότητας αιτήσεων του Μητρώου Αξιολογητών Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ο οποίος ορίζεται από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Η έγκριση που παρέχεται δεν ισοδυναμεί με πιστοποίηση των συμβούλων σταδιοδρομίας.
στ) Οι φορείς που υλοποιούν πράξεις οι οποίες ξεκίνησαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν επηρεάζονται από την παρούσα διάταξη και συνεχίζουν την παροχή υπηρεσιών ΣυΕΠ με τα προσόντα των συμβούλων που προέβλεπε η εκάστοτε πρόσκληση.
Άρθρο 158
Απασχόληση μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων – Προσθήκη παρ. 3, 4 και 5 στο άρθρο 54 ν. 4763/2020
Στο άρθρο 54 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), περί εκπαιδευτών των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, προστίθενται παρ. 3, 4 και 5, ως εξής:
«3. Η χορήγηση της έγκρισης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για την απασχόληση μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους και παρέχονται στα Κ.Δ.Β.Μ., σύμφωνα με την παρ. 2, δίνεται, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, οι οποίοι:
α) είτε έχουν ήδη ελεγχθεί/αξιολογηθεί οι αιτήσεις αυτών ως προς το ότι πληρούν τα κριτήρια των παρ. 4 έως 20 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία ΓΠ/20082/23.10.2012 απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Β’ 2844) και έχουν ενταχθεί από τους αξιολογητές στην κατηγορία «απευθείας συμμετοχής σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας», της περ. β) της παρ. 17 του άρθρου 3 της ανωτέρω απόφασης, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αλλά δεν έχουν λάβει μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης,
β) είτε υποβάλλουν στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για πρώτη φορά, αίτηση για πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας, με τα δικαιολογητικά των παρ. 7 έως 9 του άρθρου 3 της ως άνω υπουργικής απόφασης, προκειμένου να τύχουν αξιολόγησης και να κριθεί ότι η αίτησή τους εντάσσεται στην κατηγορία «απευθείας συμμετοχής σε διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας» με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
- Η χορήγηση της έγκρισης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ισχύει έως το χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιηθούν, για πρώτη φορά, εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας, υπό την προϋπόθεση συμμετοχής και επιτυχούς αποτελέσματος.
- Αν εκπαιδευτής ενηλίκων, εγκεκριμένος με τις ως άνω προϋποθέσεις και τη διαδικασία της παρ. 3, δεν συμμετάσχει στη διαδικασία εξετάσεων πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή το αποτέλεσμα αξιολόγησης είναι «μη πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας», όπως αυτό αποτυπώνεται με την έκδοση των αποτελεσμάτων πιστοποίησης, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., παύει η ισχύς της έγκρισης που του είχε χορηγηθεί από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., για την απασχόλησή του στο πρόγραμμα. Η λήξη ισχύος της δοθείσας έγκρισης της παρ. 3 συμπίπτει με την ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος απασχόλησης.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 159
Ρύθμιση για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας στους εκπαιδευτικούς πτυχιούχους ιδρυμάτων της αλλοδαπής
Για την ένταξη στους κλάδους εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πτυχιούχων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι δεν έχουν απολυτήριο ελληνικού εξατάξιου γυμνασίου ή λυκείου ή ισότιμου ελληνικού σχολείου ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή πανεπιστημίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από πρόγραμμα σπουδών στην ελληνική γλώσσα, απαιτείται πιστοποιητικό ελληνομάθειας, το οποίο χορηγείται από το Κέντρο της Ελληνικής Γλώσσας (επίπεδο Γ2).
Άρθρο 160
Επιλογή Προϊσταμένου σε μονοθέσια νηπιαγωγεία – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 12 ν. 1566/1986
Η παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), περί εκπαιδευτικού προσωπικού νηπιαγωγείων, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Προϊστάμενος του μονοθέσιου νηπιαγωγείου είναι ο νηπιαγωγός που υπηρετεί σε αυτό. Αν υπηρετούν περισσότεροι νηπιαγωγοί με απόφαση του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, ανατίθεται η άσκηση καθηκόντων στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ60- νηπιαγωγών που υπηρετεί με οργανική θέση στη σχολική μονάδα ή, αν δεν υπάρχει, στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 60-νηπιαγωγών που υπηρετεί με απόσπαση στη μονάδα αυτή ή, αν δεν υπάρχει μόνιμος εκπαιδευτικός, στον αναπληρωτή εκπαιδευτικό με τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική υπηρεσία που υπηρετεί στην ίδια μονάδα. Αν υπηρετούν περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο βαθμό ή αναπληρωτές με τον ίδιο χρόνο εκπαιδευτικής υπηρεσίας, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στο βαθμό ή αυτός που ορίζεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης. Η άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου διαρκεί μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οργανική θέση στη σχολική μονάδα και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για τους αποσπασμένους και τους αναπληρωτές.».
Άρθρο 161
Επιλογή Προϊσταμένου σε μονοθέσια δημοτικά σχολεία – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 13 ν. 1566/1985
Η παρ. 6 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), περί εκπαιδευτικού προσωπικού δημοτικών σχολείων, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Προϊστάμενος του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου είναι ο δάσκαλος που υπηρετεί σε αυτό. Αν υπηρετούν περισσότεροι δάσκαλοι, με απόφαση του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, ανατίθεται η άσκηση καθηκόντων στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70- δασκάλων που υπηρετεί με οργανική θέση στη σχολική μονάδα ή, αν δεν υπάρχει, στον ανώτερο κατά βαθμό μόνιμο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 70-δασκάλων που υπηρετεί με απόσπαση στη μονάδα αυτή ή, αν δεν υπάρχει μόνιμος εκπαιδευτικός, στον αναπληρωτή εκπαιδευτικό με τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική υπηρεσία που υπηρετεί στην ίδια μονάδα. Αν υπηρετούν περισσότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο βαθμό ή αναπληρωτές με τον ίδιο χρόνο εκπαιδευτικής υπηρεσίας, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί αυτός που έχει περισσότερο χρόνο στον βαθμό ή αυτός που ορίζεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης. Η άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου διαρκεί μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με οργανική θέση στη σχολική μονάδα και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για τους αποσπασμένους και τους αναπληρωτές.».
Άρθρο 162
Ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας Συμβούλων Εκπαίδευσης, Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης – Προσθήκη παρ. 13 στο άρθρο 3 Κεφαλαίου Α’ υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015
Στο άρθρο 3 του Κεφαλαίου Α’ της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (A’ 94), περί ημερών μετακίνησης εκτός έδρας, προστίθεται παρ. 13, ως εξής:
«13. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας κατ’ έτος και πέραν των ανωτέρω ορίων της παρ. 1 και μέχρι εκατόν είκοσι (120) ημέρες συνολικά ετησίως για τους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό, την έκταση και τη χωροκατανομή των περιοχών αρμοδιότητάς τους.».
Άρθρο 163
Οδοιπορικά έξοδα Συμβούλων Εκπαίδευσης, Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τις διατάξεις του κεφαλαίου Γ’ του ν. 4823/2021 – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 9 Κεφαλαίου Α’ υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015
Στο άρθρο 9 του Κεφαλαίου Α’ της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), περί μετακινήσεων προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Στους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλους Εκπαίδευσης, που μετακινούνται για παρατήρηση διδασκαλίας ή υποστηρικτικού προγράμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τις διατάξεις των άρθρων 73 έως 76 του ν. 4823/2021 (Α’ 136) αναγνωρίζονται η δαπάνη χιλιομετρικής αποζημίωσης του άρθρου 8, η δαπάνη διοδίων, σε περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου ή το αντίτιμο των εισιτηρίων των χρησιμοποιούμενων μέσων μαζικής μεταφοράς.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Άρθρο 164
Ρυθμίσεις για το μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 15 ν. 4823/2021
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί στελέχωσης των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, διαγράφεται η φράση «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.), ή ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.», προστίθεται η δυνατότητα του διορισμού για την κάλυψη των θέσεων και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η κάλυψη των θέσεων των περ. α) και β) της παρ. 1 γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π., κατά περίπτωση, με διορισμό, μετάθεση, μετάταξη, απόσπαση ή διάθεση ύστερα από αίτησή τους. Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ή μέλη του Ε.Ε.Π.. Οι θέσεις των περ. α) και β) της παρ. 1, που αποδίδονται σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, καλύπτονται κατ’ αποκλειστικότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας μόνο στις περιπτώσεις που οι θέσεις πληρούνται με μετάθεση ή μετάταξη. Οι διοικητικές θέσεις των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δύναται να καλύπτονται και με αποσπάσεις εκπαιδευτικών.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 165
Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας –Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 9 του ν. 4692/2020
Στο άρθρο 9 του ν. 4692/2020 (Α’ 111), περί της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 τροποποιείται ώστε στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης να ενταχθούν οι προαγωγικές εξετάσεις της Γ’ τάξης και οι απολυτήριες εξετάσεις της Δ’ τάξης του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.), β) στην παρ. 3 πραγματοποιείται νομοτεχνική βελτίωση, και το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 9
Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας
- Για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’, Β’ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και της Γ’ τάξης του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης κάθε τύπου Λυκείου, καθώς και της Δ’ τάξης του Λυκείου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) με τυχαία επιλογή από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) και κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
- Η Τ.Θ.Δ.Δ. συστήνεται και λειτουργεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ι.Ε.Π., ρυθμίζεται η οργάνωση και λειτουργία της Τ.Θ.Δ.Δ., ο τρόπος υποβολής, αξιολόγησης, επιλογής και εισαγωγής θεμάτων σε αυτήν, ο τρόπος πρόσβασης σε αυτήν, η διαδικασία τυχαίας επιλογής θεμάτων την ημέρα διεξαγωγής των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.
- Στα μειονοτικά σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θράκης, η Τ.Θ.Δ.Δ. δεν εφαρμόζεται για τον ορισμό των θεμάτων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων του μειονοτικού προγράμματος στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών που φοιτούν στις τρεις τελευταίες τάξεις του Λυκείου αυτών.».
Άρθρο 166
Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων απόφοιτων Επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων – Προσθήκη παρ. 2Α στο άρθρο 24Α ν. 4763/2020
Στο άρθρο 24Α του ν. 4763/2020 (Α΄254), περί διάρθρωσης και αρμοδιοτήτων των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, προστίθεται παρ. 2Α, ως εξής:
«2Α. Προγράμματα επιμόρφωσης, επικαιροποίησης γνώσεων και αναβάθμισης δεξιοτήτων, που απευθύνονται σε καταρτιζόμενους-μαθητευομένους που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους και δεν είναι κάτοχοι Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5, της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α΄193), που χορηγείται μετά από πιστοποίηση, με την προϋπόθεση να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαοκτώ (18) μηνών από την ολοκλήρωση της φοίτησής τους, που έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη ψηφιακών και τεχνικών δεξιοτήτων και χρηματοδοτούνται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργείου, μπορούν να υλοποιούνται και από: α) την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.», β) το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και γ) τα Επιστημονικά Ινστιτούτα των θεσμικών κοινωνικών εταίρων.».
Άρθρο 167
Εξαιρέσεις από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την εισαγωγή στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών – Προσθήκη κατηγορίας στις εξαιρέσεις από τις εξετάσεις για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών- Τροποποίηση παρ. 4 και 17 άρθρου 19 ν. 4559/2018
Στο άρθρο 19 του ν. 4559/2018 (Α΄142) περί εισαγωγής σπουδαστών στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 4 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 17 η φράση «και την υποπερ. iv) της περ. α) του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α’ 188)» αντικαθίσταται με τη φράση «και τις υποπερ. iv) και v) της περ. α) του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 », και οι παρ. 4 και 17 του άρθρου 19 διαμορφώνονται ως εξής:
«4. Προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα τμήματα της παρ. 1 αποτελεί η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης: α) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ανά μουσικό μάθημα των περ. α) και β) της παρ. 3 (Ε.Β.Ε. μουσικών μαθημάτων) και β) της Ε.Β.Ε. ανά τμήμα (Ε.Β.Ε. τμήματος). Από την ως άνω προϋπόθεση εξαιρούνται οι υποψήφιοι που υπάγονται στις υποπερ. i), ii), iii) και vii) της περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α΄188).».
«17. Το παρόν άρθρο δεν θίγει την παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α’ 156) και τις υποπερ. iv) και v) της περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997.».
Άρθρο 168
Ρύθμιση για διακρινόμενους αθλητές
Ειδικά για τα έτη αγωνιστικών διακρίσεων 2020 και 2021, λόγω των δυσμενών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, οι αναφερόμενες διακρίσεις, πλην των ολυμπιακών, παγκόσμιων και πανευρωπαϊκών αγώνων της περ. γ) της παρ. 10 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 (Α΄206), πρέπει να έχουν κατακτηθεί από τους αθλητές κατά τη διάρκεια των πέντε (5) τελευταίων ετών, πριν από το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο ο αθλητής υποβάλλει αίτηση εισαγωγής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Άρθρο 169
Ίδρυση Κέντρων Καινοτομίας – Προσθήκη άρθρου 19Α στον ν. 4823/2021
Στον ν. 4823/2021 (Α΄ 136), μετά το άρθρο 19, προστίθεται άρθρο 19Α ως εξής:
«Άρθρο 19Α
Κέντρα Καινοτομίας
- Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ιδρύονται Κέντρα Καινοτομίας επιπέδου τμήματος, τα οποία έχουν σκοπό την ενημέρωση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας αιχμής και τη δημιουργία οικοσυστημάτων γνώσης, μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα ανωτέρω προγράμματα εγκρίνονται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε.) και γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
- Σε κάθε Κέντρο Καινοτομίας συστήνεται Παιδαγωγική Ομάδα (Π.Ο.) τριών (3) εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη έχουν διανυθεί στην οικεία βαθμίδα εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί του πρώτου εδαφίου αποσπώνται, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, με τετραετή θητεία για τη στελέχωση του Κέντρου. Στο Κέντρο Καινοτομίας προΐσταται μέλος της Π.Ο., το οποίο επιλέγεται σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 29. Ο Προϊστάμενος του Κέντρου ασκεί διοικητικά, επιστημονικά και παιδαγωγικά καθήκοντα, υπάγεται διοικητικά στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και εποπτεύεται ως προς την άσκηση του έργου του από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
- Στο Ι.Τ.Υ.Ε., σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ανατίθεται η υποστήριξη της υλοποίησης και της λειτουργίας των Κέντρων Καινοτομίας. Το Ι.Τ.Υ.Ε. λαμβάνει για τον σκοπό αυτό χρηματοδότηση α) από προγράμματα που χρηματοδοτούνται, εν όλω ή εν μέρει, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς και β) από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.».
Άρθρο 170
Κέντρα Καινοτομίας – Τροποποίηση περ. δ παρ. 1 άρθρου 5 και άρθρου 29 ν. 4823/2021
- Στο τέλος της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί των αποκεντρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προστίθενται οι λέξεις «καθώς και τα Κέντρα Καινοτομίας που προβλέπονται στο άρθρο 19Α», και η περ. δ) διαμορφώνεται ως εξής:
«δ) τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, που προβλέπονται στο άρθρο 18, καθώς και τα Κέντρα Καινοτομίας που προβλέπονται στο άρθρο 19Α,».
- Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4823/2021, περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Β΄ του νόμου αυτού, μετά τις λέξεις «των Προϊσταμένων και των μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.)» προστίθενται οι λέξεις «και των Κέντρων Καινοτομίας» και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, του Προϊσταμένου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης, των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων και της Ολομέλειας των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), καθώς και των εκπαιδευτικών, των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του διοικητικού προσωπικού των κέντρων αυτών, των Προϊσταμένων και των μελών των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) και των Κέντρων Καινοτομίας, των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.), των Προϊσταμένων σχολικών μονάδων, των Υπευθύνων τομέων Ε.Κ., καθώς και των εκπαιδευτικών, των σχολικών συμβουλίων και των συλλόγων διδασκόντων,».
- Στο άρθρο 29 του ν. 4823/2021, περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Β΄ του νόμου αυτού, προστίθενται παρ. 6 και 7 ως εξής:
«6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται τα ζητήματα στελέχωσης και λειτουργίας των Κέντρων Καινοτομίας, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την υποστήριξη της υλοποίησης και της λειτουργίας των Κέντρων αυτών από το Ι.Τ.Υ.Ε.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη χρηματοδότηση του Ι.Τ.Υ.Ε σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 19Α».
Άρθρο 171
Περιοχές γενικής κατοικίας – Τροποποίηση περ. 3 άρθρου 3 π.δ. 59/2018
Στην περ. 3 του άρθρου 3 του π.δ. 59/2018 (Α΄114) περί γενικής κατοικίας, μετά τη φράση «Τα κτίρια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων» διαγράφεται η φράση «και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και η περ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«(3) Εκπαίδευση: Τα κτίρια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων πρέπει να έχουν μέγιστη συνολική επιφάνεια δόμησης μέχρι 1.500 τμ.».
Το Υπουργείο οφείλει να καταθέσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την σχετική διάταξη της σύστασης νέων οργανικών θέσεων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ !
Άρθρο 163.
Οδοιπορικά έξοδα Συμβούλων Εκπαίδευσης, Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τις διατάξεις του κεφαλαίου Γ’ του ν. 4823/2021 – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 9 Κεφαλαίου Α’ υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015
Στο άρθρο 9 του Κεφαλαίου Α’ της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), περί μετακινήσεων προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
Να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ως ακολούθως:
«4. Στους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλους Εκπαίδευσης, που μετακινούνται για τις ανάγκες του έργου τους κατά τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4823/2021 (Α’ 136) αναγνωρίζονται η δαπάνη χιλιομετρικής αποζημίωσης του άρθρου 8, η δαπάνη διοδίων, σε περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου ή το αντίτιμο των εισιτηρίων των χρησιμοποιούμενων μέσων μαζικής μεταφοράς.
Στην εξαιρετική περίπτωση που δεν υπάρχει συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, επιτρέπεται (α) η χρήση μεταφορικού μέσου δημόσιας χρήσης (ταξί) ή (β) η μίσθωση αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης εφόσον το συνολικό κόστος της μίσθωσης αυτής είναι μικρότερο από το αντίστοιχο της χρήσης ταξί, γεγονός που αιτιολογείται στην εντολή μετακίνησης. Στην τελευταία περίπτωση αναγνωρίζεται το ποσό του κόστους μίσθωσης και η χιλιομετρική αποζημίωση.»
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:
Το έργο των Εποπτών και των Συμβούλων ΣΕ είναι πολλαπλό και πέρα από τον αξιολογικό τους ρόλο. Μάλιστα, η εμπλοκή τους στις Σχολικές Μονάδες όπου φέρουν την παιδαγωγική ή/και επιστημονική ευθύνη είναι μεγάλη και ζητείται πολύ συχνά από τη Διεύθυνση ή τους ίδιους του εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτείται η δια ζώσης παρουσία για την επίλυση των σοβαρότατων ζητημάτων που κλήθηκαν να συνδράμουν στην επίλυσή τους. Μάλιστα, η παρουσία τους στις Σχολικές Μονάδες για διαφορετικούς λόγους διευκολύνει σημαντικά, έμμεσα βεβαίως, την ομαλή διαδικασία αξιολόγησης.
Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 61, του Ν.4823/21, οι ΣΕ αξιολογούνται μεταξύ άλλων και από το εκπαιδευτικό προσωπικό παιδαγωγικής και επιστημονικής ευθύνης τους, ένας ακόμη λόγος που η δια ζώσης παρουσία του ΣΕ στις Σχολικές Μονάδες είναι απαραίτητος για την αξιοπιστία της διαδικασίας.
Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά δύσκολα με το οικονομικό βάρος των μετακινήσεων και εντελώς αδύνατο στις εξαιρετικές περιπτώσεις έλλειψης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης. Άλλωστε, η κατοχή άδειας οδήγησης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ανάληψη της θέσης ενός ΣΕ ή Επόπτη και συνεπώς είναι προφανές ότι ο νόμος οφείλει να προβλέπει όλες τις περιπτώσεις δυνατοτήτων μετακίνησης που ο ίδιος θέτει ως υποχρεωτικές.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΣΕΠ
«Άρθρο 31
Εργασιακές σχέσεις και έργο διδακτικού – εκπαιδευτικού προσωπικού με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
Τα μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) είναι είτε μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή Ερευνητές, ή διδάκτορες και προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου ή συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου ή ενός (1) ακαδημαϊκού έτους, αναλόγως με την έκταση της Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) για την κάλυψη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών.»
ΕΝΩ ΕΔΩ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΣΕΠ ΣΤΟ ΕΑΠ
υπάρχει η άδικη διάταξη του άρθρου 173 του Ν.4957/2022.
Σύμφωνα με το άρθρο 173 του ν.4957/2022, αποκλείονται,παραδοξως από διδασκαλία σε ΑΕΙ υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα.Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται επιστήμονες δημόσιοι υπάλληλοι και από την απόκτησης εμπειρίας για τη διεκδίκηση μιας θέσης ΔΕΠ.Eπιβάλλεται η κατάργηση της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α 141) ούτως ώστε να μπορούν να διδάσκουν στα ΑΕΙ και υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού́ δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα.
Ειναι οξυμωρο να τους επιτρεπεται να δισασκουν σε ξενα πανεπιστημια, κολλέγια, ιεκ και φορεις ενηλικων και οχι ως εντεταλμενοι διδασκοντες που για δεκαετιες μπορουσαν (βλ.408 παλιο θεσμο).
Είναι επίσης οξύμωρο να μπορούν να διδασκουν στο ΕΑΠ και όχι στα άλλα Πανεπιστήμια.
Εξαλλου το παραπανω εχει στηλιτευσει ως περιεργο και μη νομιμο κ ο Συνηγορος του Πολίτη, ενω το Υπουργειο Παιδειας συνεχως αναβαλει την καταθεση τροπολογιας για καταργηση της αδικιας αυτης.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΚΑΙ ΔΩ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΩΣ ΣΕΠ Ή ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α 141) ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΩΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Σ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΙ!
Το Υπουργείο οφείλει να καταθέσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την σχετική διάταξη της σύστασης νέων οργανικών θέσεων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ !
Το Υπουργείο οφείλει να καταθέσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την σχετική διάταξη της σύστασης νέων οργανικών θέσεων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ !
Να προστεθεί στο νομοσχέδιο η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ -ΕΒΠ
στις ΣΜΕΑΕ Σημειωτέον 0 οργανικές για το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό μια ειδικότητα που όλοι ξέρουν πόσο αναγκαία είναι για κάθε σμεαε αλλά και στην παράλληλη. Ευχαριστώ
Το έτι εν ισχύ ευρισκόμενο άρθρο 173 του ν. 4957/2022 απαγορεύει να απασχοληθούν ως εντεταλμένοι διδάσκοντες σε ΑΕΙ όσοι εργάζονται ως «υπάλληλοι με σχέση Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα […]». Με βάση τη διάταξη αυτή προκηρύξεις του τρέχοντος διδακτικού έτους αποκλείουν διδάκτορες που τυγχάνει να εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι από τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα για τον ορισμό τους σε θέση εντεταλμένου διδάσκοντος. Πρόκειται για μία διάταξη προβληματική, της οποίας το παρόν νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλέψει την κατάργηση. Ο προβληματικός χαρακτήρας της απαγόρευσης ορισμού δημοσίων υπαλλήλων ως εντεταλμένων διδασκόντων έγκειται σε τρεις λόγους.
Αρχικά, η απαγόρευση αυτή του άρθρου 173 βρίσκεται σε λογική αντίφαση με το άρθρο 127 του ακριβώς ιδίου νόμου (4957/2022) το οποίο διαλαμβάνει την «Παροχή διδακτικού και ερευνητικού έργου από δημόσιους υπαλλήλους». Σύμφωνα με το άρθρο 127 το διδακτικό έργο σε «προγράμματα πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών» [δηλαδή, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά] μπορεί να «παρέχεται από υπαλλήλους φορέων του δημοσίου τομέα» δίχως μάλιστα να απαιτείται στη συγκεκριμένη περίπτωση «προηγούμενη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή», αλλά απλώς έγγραφη ενημέρωση της υπηρεσίας από τον απασχολούμενο σε ΑΕΙ. Η διάσταση μεταξύ των δύο αυτών άρθρων είναι από μόνη της προβληματική από άποψη λογικής αναγκαιότητας και η εξαίρεση των Δημοσίων Υπαλλήλων από τη δυνατότητα παροχής διδασκαλίας με την ιδιότητα του εντεταλμένου διδάσκοντος (άρθρο 173) ενώ τους κάτι τέτοιο τους είναι εν γένει επιτρεπτό (άρθρο 127) στερείται ερείσματος.
Έπειτα, ο νεοφανής αυτός αποκλεισμός των εργαζομένων ως δημοσίων υπαλλήλων από την παροχή διδακτικού έργου ως εντεταλμένοι διδάσκοντες έρχεται σε αντίθεση με το επί μακρόν χρόνον ειωθός, τη νομικά καθιερωμένη, δηλαδή, επί δεκαετίας πρακτική η οποία δεν απέκλειε τους δημοσίους υπαλλήλους δίχως να έχει παρουσιαστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα για τα ΑΕΙ. Ο ορισμός παροχής διδακτικού έργου από δημοσίους υπαλλήλους είτε ως διδασκόντων οριζόμενων με το ΠΔ 407/80 είτε τα τελευταία χρόνια ως Ακαδημαϊκών Υποτρόφων γινόταν μέχρι πρότινος επ’ ωφελεία των Ιδρυμάτων με βάση το άρθρο 31 του Κεφαλαίου Β του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Δεν είναι λογικό από άποψη ακαδημαϊκή να αποστερούνται τα ΑΕΙ από τη δυνατότητα ορισμού ως εντεταλμένου διδάσκοντος ενός – με ακαδημαϊκά κριτήρια – προτιμητέου για την κάλυψη μιας θέσης υποψήφιου απλώς και μόνο επειδή η εργασιακή σχέση την οποία ο εν λόγω υποψήφιος έχει συνάψει δεν τον υπάγει στον ιδιωτικό, αλλά στο δημόσιο τομέα.
Τέλος, υπάρχει ένα ζήτημα ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων των υποψηφίων για μια θέση εντεταλμένου διδάσκοντος. Όπως έχει επισημάνει σε σχετικό έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη, η εν λόγω διάταξη αποκλεισμού των δημοσίων υπαλλήλων από τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας για μία θέση εντεταλμένου διδάσκοντος θα πρέπει να απαλειφθεί, καθώς συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση εις βάρος μιας κατηγορίας εργαζομένων (τουτέστιν των δημοσίων υπαλλήλων) όσον αφορά τις προοπτικές πρόσβασής τους σε θέσεις διδακτικού προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Για λόγους, λοιπόν, (α) ισότιμης αντιμετώπισης των ενδιαφερομένων, (β) υιοθέτησης αποκλειστικά ακαδημαϊκής λογικής όσον αφορά την επιλογή εντεταλμένων διδασκόντων και (γ) άρσης της λογικής αντίφασης μεταξύ κείμενων διατάξεων, θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να μεριμνήσει διά του παρόντος νομοσχεδίου για την κατάργηση του άρθρου 173 του ν. 4957/2022.
Να προστεθεί στο νομοσχέδιο το άρθρο (το οποίο αφαιρεθηκε χωρις να εχει γινει γνωστος ο λογος που συνέβη αυτο) για την σύσταση των νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ/ΕΒΠ .
Οι 8876 προσληψεις αναπληρωτων ΕΕΠ/ΕΒΠ την φετινή χρονιά αλλα και των επίσης τοσων μεγαλων αριθμών την τελευταία τουλαχιστων 10 αποδεικνύουν την υπαρξη της πάγιας και διαρκής ανάγκης αυτών των ειδικοτήτων στα ειδικά σχολεία.
Τη στιγμη που οργανικές σε κάποιες ειδικότητες είναι ελάχιστες.
Και συγκεκριμμενα στους ΕΒΠ μηδενικές.
2 χρόνια προσπάθεια χαρτογράφησεις των κενών ΕΕΠ/ΕΒΠ χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
2χρονια ελάχιστοι διορισμοί με τους ΕΒΠ να έχουν την πρωτιά με ΜΟΝΟ 17 διορισμούς στην διετία.
Οι Σχολικες Μονάδες Ειδικης Αγωγης χρειάζονται τους ΕΕΠ//ΕΒΠ .Για την εύρυθμη λειτουργία τους.Σε έναν επαρκή αριθμό!
Το Δ.Σ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ εχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘΑ.
Το ΕΕΠ-ΕΒΠ εδώ και 3 χρονια έχει μείνει χωρίς οργανικές θέσεις. Οι μονιμοι συναδελφοι δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση και οι αναπληρωτές αναπληρωνουν χιλιαδες θεσεις καθε χρόνο καλύπτοντας πάγιες ανάγκες στα ειδικά σχολεία. Πρέπει να συσταθουν άμεσα νέες οργανικές θέσεις και να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Οι μαθητές μας χρειάζονται σταθερό προσωπικό για να είναι ήρεμοι και χαρούμενοι.
Τα ΤΕΙ και οι απόφοιτοι τους υπήρξαν τα αποπαίδια και οι δαχτυλοδεικτούμενοι αυτής χώρας εντελώς ανεξήγητα να δέχονται αυτό τον λυσσαλέο πόλεμο αφού ήταν γνωστό και το πραγματικό επίπεδο της δουλείας που γίνονταν μέσα στα ιδρύματα αυτά και οι απόφοιτοι τους κατά πλειοψηφία έχουν διαπρέψει στα γνωστικά τους πεδία, παρά τη συστηματική κατασυκοφάντηση στην Ελληνική κοινωνία από τις διάφορες συντεχνίες που διαφεντεύουν το τόπο αυτό. Οφείλει η Ελληνική πολιτεία έστω και τώρα και επ’ αφορμή του ανοίγματος της ανώτατης εκπαίδευσης με τα μη κρατικά πανεπιστήμιά να υπάρξει άμεσα προσθήκης διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των πανεπιστήμιων που προέκυψαν από την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ.
Σύμφωνα με τα όσα διατύπωσε πρόσφατα ο κ. Μανιτάκης, ένας αναγνωρισμένος συνταγματολόγος, πριν από λίγα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μια Χάρτα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία εκφράζει σαφώς την άποψη ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία περιλαμβάνει και το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή η αρχή έχει επιβεβαιωθεί επίσης σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ιδίως όσον αφορά τα δίδακτρα μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Το λογικό δεν είναι αυτή η προσέγγιση να ακολουθηθεί και σήμερα;
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΑΡΘΡΟΥ:
Άρθρο…
Ρύθμιση Θεμάτων Αποφοίτων Τ.Ε.Ι.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλο συναφές και σχετικό θέμα για την εξομοίωση/αντιστοίχιση των τίτλων σπουδών των Τ.Ε.Ι. προς τους τίτλους σπουδών των αντίστοιχων ή συναφών τμημάτων των πανεπιστημίων που προέκυψαν με τους νόμους 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019.
Εξαιρετική η πρωτοβουλία ίδρυσης των Κέντρων Καινοτομίας (ά.169).
Με δεδομένο ότι απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα μιας περιφερειακής διεύθυνσης, προτείνεται να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών της Παιδαγωγικής Ομάδας, ιδανικά σε 5-6, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας, ασφάλειας (λόγω της ύπαρξης εργαστηριακών χώρων) και προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό αποτέλεσμα για την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και την ευρύτερη κοινωνία.
(ο σχολιασμός γίνεται με την ιδιότητα των Συμβούλων Εκπαίδευσης και μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Συμβούλων Εκπαίδευσης-ΠΕΣΥΕ)
Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης όπως ορίζεται από το άρθρο 10 του Ν.4823/2021 έχουν ως έργο «α)την παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών β) την επιμόρφωση γ) την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών στον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και δ) αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ε) τη συμμετοχή στη διαδικασία του συλλογικού προγραμματισμού και της αυτοαξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας και των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα, έργο του Συμβούλου Εκπαίδευσης είναι η υποστήριξη για την κάλυψη των καθημερινών διδακτικών και εκπαιδευτικών αναγκών, η παρακολούθηση διδασκαλιών και η παρουσίαση δειγματικών διδασκαλιών, η παρακολούθηση και υποστήριξη της λειτουργίας των σχολικών εργαστηρίων και βιβλιοθηκών, η υποστήριξη της αξιοποίησης του υλικού και του εξοπλισμού τους και η ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη βελτίωση της διδασκαλίας σε κάθε μάθημα, τη διασφάλιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και την εν γένει ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας».
Ως εκ τούτου για τις ανάγκες των υποχρεώσεων τους αναγκάζονται την ίδια ημέρα να κάνουν διαδοχικές μετακινήσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης εφόσον αναφερόμαστε σε νησιωτικές περιοχές, η μετακίνηση είναι δυνατόν να έχει γίνει αεροπορικά και έτσι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί μεταφορικό μέσο ιδιωτικής χρήσης.
Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης σχεδόν καθημερινά μετακινούνται σε σχολικές μονάδες εντός ή εκτός έδρας, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης. Αυτές οι μετακινήσεις για τους Συμβούλους Εκπαίδευσης αποτελούν αθροιστικά μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, εφάμιλλη των εκτός έδρας μετακινήσεων τους, που μέχρι τώρα δεν αποζημιώνεται. Στο άρθρο 6 του Ν.4336/2015 προβλέπονται περιπτώσεις αποζημίωσης και για εντός έδρας μετακινήσεις για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Επιπλέον για ανάλογες μετακινήσεις εκπαιδευτικών εντός έδρας, προβλέπεται χιλιομετρική αποζημίωση στην περίπτωση διεξαγωγής γενικών και ειδικών εξετάσεων στο άρθρο 9 του Ν. 4336/2015. Θεωρούμε ότι οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Προτείνεται η επαναδιατύπωση του άρθρου 163, όπως παρακάτω
«4. Στους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλους Εκπαίδευσης, που μετακινούνται για παρατήρηση διδασκαλίας ή υποστηρικτικού προγράμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης ή υποστήριξης σχολικών μονάδων παιδαγωγικής τους ευθύνης ή επιστημονικής καθοδήγησης εκπαιδευτικών ομάδας σχολείων κατά τις διατάξεις των άρθρων 73 έως 76 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), αναγνωρίζονται η δαπάνη χιλιομετρικής αποζημίωσης του άρθρου 8, η δαπάνη διοδίων, σε περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου ή το αντίτιμο των εισιτηρίων των χρησιμοποιούμενων μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αν δεν υπάρχει συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, επιτρέπεται η χρήση μεταφορικού μέσου δημόσιας χρήσης (ταξί) ή η μίσθωση αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης εφόσον το κόστος της μίσθωσης αυτής είναι μικρότερο από το αντίστοιχο της χρήσης ταξί, γεγονός που αιτιολογείται στην εντολή μετακίνησης. Στην τελευταία περίπτωση αναγνωρίζεται το ποσό του κόστους μίσθωσης και η χιλιομετρική αποζημίωση.
Για τις μετακινήσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, επιτρέπεται η μετακίνηση εντός ή εκτός έδρας, με έγκριση του αρμόδιου οργάνου. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται η χιλιομετρική αποζημίωση του άρθρου 8.»
Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης μετακινούνται τόσο για τις διαδικασίες της αξιολόγησης όσο και για την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη των σχολικών μονάδων και σε περιοχές όπου δεν εξυπηρετούνται καθόλου με δημόσιο μέσο μεταφοράς ή τα δρομολόγια δεν εξυπηρετούν τις ώρες λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η επαναδιατύπωση του άρθρου 163, ως εξής:
Στο άρθρο 9 του Κεφαλαίου Α’ της υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), περί μετακινήσεων προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Στους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλους Εκπαίδευσης, που μετακινούνται για παρατήρηση διδασκαλίας ή υποστηρικτικού προγράμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης και για θέματα επιστημονικής και παιδαγωγικής υποστήριξης των σχολικών μονάδων κατά τις διατάξεις των άρθρων 73 έως 76 του ν. 4823/2021 (Α’ 136) αναγνωρίζονται η δαπάνη χιλιομετρικής αποζημίωσης του άρθρου 8, η δαπάνη διοδίων, σε περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου ή το αντίτιμο των εισιτηρίων των χρησιμοποιούμενων μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αν δεν υπάρχει συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, επιτρέπεται η χρήση μεταφορικού μέσου δημόσιας χρήσης (ταξί) ή η μίσθωση αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης αν το κόστος της μίσθωσης αυτής είναι μικρότερο από το αντίστοιχο της χρήσης ταξί, γεγονός που αιτιολογείται στην εντολή μετακίνησης. Στην τελευταία περίπτωση αναγνωρίζεται το ποσό του κόστους μίσθωσης και η χιλιομετρική αποζημίωση»
Να προστεθεί στο νομοσχέδιο η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ -ΕΒΠ
στις ΣΜΕΑΕ
Το Δ.Σ. του ΣΕΕΠΕΑ Στερεάς Ελλάδας με την παρούσα επιστολή του διαμαρτύρεται προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ για τη μη συμπερίληψη της διάταξης, που αφορά στη σύσταση νέων οργανικών θέσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια και την Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Το οξύμωρο και το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ενώ στην Αιτιολογική Έκθεση του ν/σ για τα Πανεπιστήμια υπάρχει η επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας για την αναγκαιότητα σύστασης των νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ και ειδικότερα στο άρθρο 178, «Επιτυγχάνεται η πληρέστερη κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) και η αναβάθμιση της παρεχόμενης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.)», στο σχέδιο νόμου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ διάταξη για τις καινούριες οργανικές θέσεις.
Οι έως τώρα 8876 προσλήψεις αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ την τρέχουσα σχολική χρονιά καθώς και οι μηδενικές έως ελάχιστες οργανικές θέσεις σε κλάδους ΕΕΠ-ΕΒΠ (ενδεικτικά αναφέρουμε τις μηδενικές οργανικές θέσεις ΕΒΠ, τις ελάχιστες οργανικές θέσεις στους κλάδους των Λογοθεραπευτών, των Φυσικοθεραπευτών, των Εργοθεραπευτών, στον κλάδο ΠΕ31 Εξειδικευμένου: α)Στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών, β)στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των Τυφλών), αποτελούν θεωρούμε αυταπόδεικτα στοιχεία της αδήριτης ανάγκης για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στις ΣΜΕΑΕ, αν θέλουμε να ομιλούμε για συμπερίληψη, για πρώιμη παρέμβαση και για σταθερές σχέσεις εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού με μαθητές και γονείς στα πλαίσια των δομών της Ειδικής Αγωγής.
Εξ άλλου, συνηγορούν στην αναγκαιότητα σύστασης νέων οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ οι δημόσιες τοποθετήσεις εδώ και 2 χρόνια και της τ. Υπουργού ΠΑΙΘΑ κας Ν. Κεραμέως, περί χαρτογράφησης κενών για σύσταση νέων οργανικών και του τ. Γενικού Γραμματέα ΥΠΑΙΘΑ κου Α. Κόπτση για τις οργανικές του ΕΕΠ-ΕΒΠ, αλλά και προσφάτως της Υφυπουργού ΠΑΙΘΑ κας Ζ. Μακρή.
Καλούμε άμεση την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και να προβεί άμεσα σε σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε να κατατεθεί άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση η σχετική διάταξη της σύστασης νέων οργανικών θέσεων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ και να σταματήσει εδώ και τώρα ο πολύχρονος εμπαιγμός μας.
Πρόταση προσθήκης διάταξης στο παρόν σχέδιο νόμου, για την εξομοίωση/αντιστοίχιση των πτυχίων Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.,με τα πτυχία του ΠΑ.Δ.Α.:«Άρθρο…Διαδικασία Εξομοίωσης/Αντιστοίχισης Αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. με τους πτυχιούχους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλο συναφές και σχετικό θέμα για την εξομοίωση/αντιστοίχιση των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. προς τους πτυχιούχους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.»Ανάλογη διάταξη μπορεί να προστεθεί και για τα υπόλοιπα Τ.Ε.Ι. της χώρας που πραγματοποίησαν συνέργειες με πανεπιστήμια.
Έγινε στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για σχολές οι οποίες δεν ανήκαν καν στην Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όπως π.χ. παιδαγωγικές ακαδημίες και πρώην ακαδημίες φυσικής αγωγής. Άρα το Υπουργείο έχει τα νομικά και μεθοδολογικά εργαλεία να προχωρήσει σε ικανοποίηση του δικαίου αιτήματος 400.000 επιστημόνων. Πόσο μάλλον στην περίπτωση των Τ.Ε.Ι. τα οποία ήταν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατά το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος και επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ STATUS ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος στο παρελθόν ακολουθούσε και αλλαγή status για τους απόφοιτούς του. Άρα σύμφωνα με τα ανωτέρω και πρέπει και υπάρχει ο τρόπος να γίνει αυτό χωρίς κανένα απολύτως νομικό ή άλλης φύσεως εμπόδιο!
Είναι ζήτημα δικαιοσύνης να ενσωματωθούν, στο παρόν σχέδιο νόμου, διατάξεις οι οποίες θα προβλέπουν τις διαδικασίες αντιστοίχισης/εξομοίωσης των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών όπως αυτές προέκυψαν μετά την ψήφιση των νόμων 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019.
Άλλωστε η λύση του εν λόγω ζητήματος, δεν αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το Υπ. Παιδείας και την Κυβέρνηση, ούτε προσκρούει σε κάποιο νομικό εμπόδιο. Αντιθέτως, υπάρχει νομικό προηγούμενο όπως για παράδειγμα:
1) η περίπτωση των Εθνικών Ακαδημιών Σωματικής Αγωγής (ΕΑΣΑ) που λειτουργούσαν ως Ανώτερες Σχολές εποπτευόμενες από την Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τις οποίες προβλέφθηκε διαδικασία ισοτίμησης και αντιστοίχισης των πτυχίων τους με τα νέα πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), δυνάμει της υπ’ αριθ. Β1/421/1986 (ΦΕΚ 344 Β’) που κυρώθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 1674/1986.2) και
2) η περίπτωση των 2ετων παιδαγωγικών ακαδημιών (π.δ. 130/1990 & Υ.Α. 187388/Η2/3164/E – ΦΕΚ B 3163 – 25.11.2014).
Επομένως, το Υπ. Παιδείας, έχει στα χέρια του όλα τα μεθοδολογικά και νομικά εργαλεία, αλλά και εμπεριστατωμένες προτάσεις, έτσι ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα το οποίο απασχολεί 400.000 επιστήμονες οι οποίοι αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας!
Οσον αφορά την στελεχωση των ΚΕΔΑΣΥ στο Άρθρο 164 υποβαθμίζεται ο αξιολογητικός τους ρόλος και η αποτελεσματικότητα τους , καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού στο πλαίσιο. Η εκπαίδευση συχνά διαρκεί έως και δύο μήνες, ενώ είναι απαραίτητος και κάποιος χρόνος προσαρμογής. Επομένως δυσχεραίνεται το έργο των ΚΕΔΑΣΥ, κυρίως κατά την έναρξη του σχολικού έτους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λίστα αναμονής των αιτήσεων. Συμπερασματικά, για την στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη κατά προτεραιότητα η προϋπηρεσία σε αυτά τόσο στις υπηρεσιακές μεταβολές όσο και στην πρόσληψη προσωρινού και μόνιμου προσωπικού, όπως συμβαίνει με την εξειδίκευση σε braille και νοηματική.
Με το άρθρο 164 δεν υπολογίζονται οι ανάγκες των ΚΕΔΑΣΥ σε κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό και υποβαθμίζεται ο ρόλος τους, καθώς οι υπηρεσίες των ΚΕΔΑΣΥ χρειάζονται άτομα με γνώσεις αξιολόγησης παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, νευρολογικές και κινητικές ιδιαιτερότητες. Η ικανότητα του εκπαιδευτικού και επιστημονικού προσωπικού που έχει απασχοληθεί στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης απεμπολείται ως αξία αφού δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τις υπηρεσιακές μεταβολές και την πρόσληψη προσωρινού και μόνιμου προσωπικού. Η διάρκεια εκπαίδευσης του προσωπικού που εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό διαρκεί τρεις με τέσσερις μήνες και χρειάζεται ένα έτος προσαρμογής. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής των παιδιών και των οικογενειών τους η ρύθμιση αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της αποδοτικότητας.
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΡΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ).
ΑΜΕΣΗ ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
Ζητείται προσθήκης διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Επιπλέον, για εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα δεν νοείται να υπάρχουν στελέχη με μεταπτυχιακούς, ή και διδακτορικούς τίτλους και να θεωρούνται αιωνίως κατηγορίας ΤΕ!
Επαναφορά της Επιτροπής Αθλητισμού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Α.Τ.Ε.) στην κανονική θέση της, στην Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Είναι αναγκαία η επανόρθωση ενός σφάλματος της προηγούμενης κυβέρνησης και νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μετέφερε κακώς την ΕΑΤΕ (εξ ορισμού Τριτοβάθμιας) στην Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου υπάγεται η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής. Η Φ.Α κι ο αθλητισμός στην Γ΄/βάθμια έχει πολύ διαφορετική δομή και λειτουργία από ότι στην Α΄ και Β΄/βάθμια. Έχει π.χ. εντελώς άλλα ζητήματα διεθνούς εκπροσώπησης, όπου η Ελλάδα συστηματικά απέχει η «πατώνει», έχει εντελώς άλλες προϋποθέσεις καλής λειτουργίας εντός της χώρας όπου οι πανελλήνιες φοιτητικές διοργανώσεις έχουν ατονήσει καταφανώς, καθώς άλλωστε η Φ.Α. δεν είναι υποχρεωτική κ.λπ.
Η δαπάνη χιλιομετρικής αποζημίωσης που αναφέρεται στο άρθρο 163 για τους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλους Εκπαίδευσης, που μετακινούνται για παρατήρηση διδασκαλίας ή υποστηρικτικού προγράμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης, θα πρέπει να προστεθεί η Προσθήκη παρ. 6 του άρθρο 7 Κεφαλαίου Α’ υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015 που αναφέρει ότι:
{ Αν δεν υπάρχει συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση επιβατικού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης (ταξί) ή η μίσθωση επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης αν το κόστος της μίσθωσης αυτής είναι μικρότερο από το αντίστοιχο της χρήσης ταξί, γεγονός που αιτιολογείται στην εντολή μετακίνησης. Στην τελευταία περίπτωση αναγνωρίζεται το ποσό του κόστους μίσθωσης και η χιλιομετρική αποζημίωση}
Αν δεν προστεθεί αυτή η παράγραφος θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα από την ερμηνεία του νόμου (κατά το δοκούν) από τις περιφερειακές Δ.Υ.Ε.Ε. Το αποτέλεσμα θα είναι η εμφάνιση δυσχερειών στην διαδικασία της αξιολόγησης καθόσον το κόστος διάθεσης των ΙΧ αυτοκινήτων (αν υπάρχουν και αν οι συνάδελφοι θέλουν να τα διαθέσουν ) είναι τεράστιο και δεν καλύπτεται από την χιλιομετρική αποζημίωση( φθορά αυτοκινήτου από τον αυξημένο αριθμό μετακινήσεων, κόστος συντήρησης κλπ).
Δρ. Καλαντζής Γεώργιος ΣΕ Μαθηματικών Φθιώτιδας. Βοιωτίας, Ευρυτανίας. .
Στο άρθρο 163 (Οδοιπορικά έξοδα Συμβούλων Εκπαίδευσης):
«4. Στους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλους Εκπαίδευσης, που μετακινούνται για παρατήρηση διδασκαλίας ή υποστηρικτικού προγράμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τις διατάξεις των άρθρων 73 έως 76 του ν. 4823/2021 (Α’ 136) αναγνωρίζονται η δαπάνη χιλιομετρικής αποζημίωσης του άρθρου 8, η δαπάνη διοδίων, σε περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου ή το αντίτιμο των εισιτηρίων των χρησιμοποιούμενων μέσων μαζικής μεταφοράς.».
θα πρέπει να προστεθεί η παρακάτω φράση:
Αν δεν υπάρχει συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση επιβατικού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης (ταξί) ή η μίσθωση επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης αν το κόστος της μίσθωσης αυτής είναι
μικρότερο από το αντίστοιχο της χρήσης ταξί, γεγονός που αιτιολογείται στην εντολή μετακίνησης. Στην τελευταία περίπτωση αναγνωρίζεται το ποσό του κόστους μίσθωσης και η χιλιομετρική αποζημίωση.
Δεν μπορεί να προχωρήσει η αξιολόγηση, με την χρηματοδότηση της, από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης με τα ιδιωτικής χρήσης οχήματά τους.
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΕΙ
Παρακαλώ να εξετάσετε τη δυνατότητα κατάργησης του άρθρου 173 του Ν.4957/2022 της παρ.9, με το οποίο γίνεται αποκλεισμός των δημοσίων υπαλλήλων απο τη δυνατοτητα αποασχολησης ως εντεταλμενοι διδάσκοντες
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Άρθρο 164
Η κατάργηση του περιορισμού των 8 ετών διδακτικής προϋπηρεσίας στην εκπαίδευση (τουλάχιστον 3 εκ των οποίων οφείλουν να είναι σε δομές Ειδικής Αγωγής), μπορεί μεν να διευκολύνει την στελέχωση της υπηρεσίας και να βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργίας της και στην επιτάχυνση της αξιολογικής διαδικασίας, ωστόσο είναι οργανικές θέσεις στις οποίες απαιτείται εμπειρία και γνώσεις, ούτως ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Συνεπώς, ίσως θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει μείωση και όχι κατάργηση του ορίου προϋπηρεσίας.
Φυσικά, σε περίπτωση ισχύος οποιασδήποτε αλλαγής, θα ήταν δίκαιο να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αποκλείστηκαν κατά τη φετινή περίοδο μεταθέσεων λόγω προϋπηρεσίας και δεν μπόρεσαν να αιτηθούν μετάθεση, να το πράξουν μέσω συμπληρωματικής δήλωσης. Εναλλακτικά, θα μπορούσε η άρση του περιορισμού να καθυστερήσει κατά ένα έτος, έτσι ώστε να προηγηθούν οι μεταθέσεις της επόμενης χρονιάς.
Τέλος, εφόσον θα επιτρέπεται απευθείας διορισμός σε οργανικές θέσεις των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., θα πρέπει να διευθετηθεί με δίκαιο και ξεκάθαρο τρόπο η κατανομή διορισμών στην κατηγορία οργανικών που περιλαμβάνει ομαδοποιημένα τις ειδικότητες των Μαθηματικών (ΠΕ03), Φυσικών (ΠΕ04.01), Χημικών (ΠΕ04.02), Φυσιογνωστών (ΠΕ04.03), Βιολόγων (ΠΕ04.04) και Γεωλόγων (ΠΕ04.05). Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την περίπτωση προσλήψεων αναπληρωτών στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δεν είναι δίκαιη, καθότι την απόφαση του ποια ειδικότητα θα καλύψει την κενή θέση την έχει ο προϊστάμενος του κάθε ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., η/ο οποία/ος αρκετές φορές δεν έχει διαυγή εικόνα της κατάστασης, δεδομένου ότι αρκετοί προϊστάμενοι ανήκουν σε ειδικότητες που δεν έχουν άμεση γνώση των λεπτομερειών του ζητήματος, με αποτέλεσμα να ευνοούνται ορισμένες ειδικότητες και να αδικούνται άλλες.
Άρθρο 164
Η κατάργηση του περιορισμού των 8 ετών διδακτικής προϋπηρεσίας στην εκπαίδευση (τουλάχιστον 3 εκ των οποίων οφείλουν να είναι σε δομές Ειδικής Αγωγής), μπορεί μεν να διευκολύνει την στελέχωση της υπηρεσίας και να βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργίας της και στην επιτάχυνση της αξιολογικής διαδικασίας, ωστόσο είναι οργανικές θέσεις στις οποίες απαιτείται εμπειρία και γνώσεις, ούτως ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Συνεπώς, ίσως θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει μείωση και όχι κατάργηση του ορίου προϋπηρεσίας.
Φυσικά, σε περίπτωση ισχύος οποιασδήποτε αλλαγής, θα ήταν δίκαιο να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αποκλείστηκαν κατά τη φετινή περίοδο μεταθέσεων λόγω προϋπηρεσίας και δεν μπόρεσαν να αιτηθούν μετάθεση, να το πράξουν μέσω συμπληρωματικής δήλωσης. Εναλλακτικά, θα μπορούσε η άρση του περιορισμού να καθυστερήσει κατά ένα έτος, έτσι ώστε να προηγηθούν οι μεταθέσεις της επόμενης χρονιάς.
Τέλος, εφόσον θα επιτρέπεται απευθείας διορισμός σε οργανικές θέσεις των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., θα πρέπει να διευθετηθεί με δίκαιο και ξεκάθαρο τρόπο η κατανομή διορισμών στην κατηγορία οργανικών που περιλαμβάνει ομαδοποιημένα τις ειδικότητες των Μαθηματικών (ΠΕ03), Φυσικών (ΠΕ04.01), Χημικών (ΠΕ04.02), Φυσιογνωστών (ΠΕ04.03), Βιολόγων (ΠΕ04.04) και Γεωλόγων (ΠΕ04.05). Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την περίπτωση προσλήψεων αναπληρωτών στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δεν είναι δίκαιη, καθότι την απόφαση του ποια ειδικότητα θα καλύψει την κενή θέση την έχει ο προϊστάμενος του κάθε ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., η/ο οποία/ος αρκετές φορές δεν έχει διαυγή εικόνα της κατάστασης, δεδομένου ότι αρκετοί προϊστάμενοι ανήκουν σε ειδικότητες που δεν έχουν άμεση γνώση των λεπτομερειών του ζητήματος, με αποτέλεσμα να ευνοούνται ορισμένες ειδικότητες και να αδικούνται άλλες.
Για το άρθρο 164. Η κατάργηση του περιορισμού των 8 ετών διδακτικής προϋπηρεσίας στην εκπαίδευση (τουλάχιστον 3 εκ των οποίων οφείλουν να είναι σε δομές Ειδικής Αγωγής), μπορεί μεν να διευκολύνει την στελέχωση της υπηρεσίας και να βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργίας της και στην επιτάχυνση της αξιολογικής διαδικασίας, ωστόσο είναι οργανικές θέσεις στις οποίες απαιτείται εμπειρία και γνώσεις, ούτως ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Συνεπώς, ίσως θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει μείωση και όχι κατάργηση του ορίου προϋπηρεσίας.
Φυσικά, σε περίπτωση ισχύος οποιασδήποτε αλλαγής, θα ήταν δίκαιο να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αποκλείστηκαν κατά τη φετινή περίοδο μεταθέσεων λόγω προϋπηρεσίας και δεν μπόρεσαν να αιτηθούν μετάθεση, να το πράξουν μέσω συμπληρωματικής δήλωσης. Εναλλακτικά, θα μπορούσε η άρση του περιορισμού να καθυστερήσει κατά ένα έτος, έτσι ώστε να προηγηθούν οι μεταθέσεις της επόμενης χρονιάς.
Τέλος, εφόσον θα επιτρέπεται απευθείας διορισμός σε οργανικές θέσεις των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., θα πρέπει να διευθετηθεί με δίκαιο και ξεκάθαρο τρόπο η κατανομή διορισμών στην κατηγορία οργανικών που περιλαμβάνει ομαδοποιημένα τις ειδικότητες των Μαθηματικών (ΠΕ03), Φυσικών (ΠΕ04.01), Χημικών (ΠΕ04.02), Φυσιογνωστών (ΠΕ04.03), Βιολόγων (ΠΕ04.04) και Γεωλόγων (ΠΕ04.05). Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την περίπτωση προσλήψεων αναπληρωτών στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δεν είναι δίκαιη, καθότι την απόφαση του ποια ειδικότητα θα καλύψει την κενή θέση την έχει ο προϊστάμενος του κάθε ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., η/ο οποία/ος αρκετές φορές δεν έχει διαυγή εικόνα της κατάστασης, δεδομένου ότι αρκετοί προϊστάμενοι ανήκουν σε ειδικότητες που δεν έχουν άμεση γνώση των λεπτομερειών του ζητήματος, με αποτέλεσμα να ευνοούνται ορισμένες ειδικότητες και να αδικούνται άλλες.
Σε συνέχεια των επισημάνσεων που ήδη έχουν γίνει αναφορικά με το άρθρο 163, σχετικά με τα οδοιπορικά έξοδα συμβούλων εκπαίδευσης, θα ήθελα με τη σειρά μου να επισημάνω ότι ο ρόλος των συμβούλων εκπαίδευσης (ν. 4823/2021) σαφώς και είναι ευρύτερος από αυτόν που συνδέεται με τη διαδικασία των αξιολογήσεων. Συνεπώς θα πρότεινα το παραπάνω άρθρο να μην αφορά στην αποζημίωση των μετακινήσεων που αφορούν στις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών αλλά στο γενικότερα πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και των μετακινήσεων που απορρέουν από αυτές προς τις σχολικές μονάδες παιδαγωγικής και επιστημονικής τους ευθύνης.
Σε συνέχεια των επισημάνσεων που ήδη έχουν γίνει αναφορικά με το άρθρο 163, σχετικά με τα οδοιπορικά έξοδα συμβούλων εκπαίδευσης, θα ήθελα με τη σειρά μου να επισημάνω ότι ο ρόλος των συμβούλων εκπαίδευσης (ν.4823/2021), σαφώς και είναι ευρύτερος από αυτόν που συνδέεται με τη διαδικασία των αξιολογήσεων. Συνεπώς θα πρότεινα το παραπάνω άρθρο να μην αφορά στην αποζημίωση των μετακινήσεων που αφορούν στις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών αλλά στο γενικότερα πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και των μετακινήσεων που απορρέουν από αυτές προς τις σχολικές μονάδες παιδαγωγικής και επιστημονικής τους ευθύνης.
Ζητάμε αυτόματη αντιστοίχηση των ΑΕΙ Τ.Τ.(ΤΕΙ) με τα νέα τμήματα που έγιναν και να ληφθεί μέριμνα για τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Πτυχία 4 ετών – 240ects έδιναν ισότιμα πλήρως με τα Πανεπιστημιακά Πτυχία σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα.
Ζητάμε αυτόματη αντιστοίχηση των ΑΕΙ Τ.Τ.(ΤΕΙ) με τα νέα τμήματα που έγιναν και να ληφθεί μέριμνα για τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Πτυχία 4 ετών – 240ects έδιναν ισότιμα πλήρως με τα Πανεπιστημιακά Πτυχία σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα.
Σχετικά με το άρθρο 164. Η διάταξη, η οποία θα περιέχεται στο άρθρο 164, αναμένεται να άρει τα εμπόδια που παρεκώλυαν τη στελέχωση των Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. με μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο, για την δίκαιη εφαρμογή της νέας ρύθμισης είναι σημαντικό αμέσως μετά τη ψήφιση και την έκδοση του ΦΕΚ, να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν αιτηθεί μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή (Οκτώβριος 2023) και ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΑΝ ΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. λόγω της ισχύος του εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021, το οποίο όριζε δυνατότητα υποβολής αίτησης μετάθεσης σε Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. σε εκπαιδευτικούς μόνο «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής», να κάνουν ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΑ Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ., σύμφωνα με τη νέα διάταξη.
Αναφορικά με το «Άρθρο 163», ως προς τα «Οδοιπορικά έξοδα Συμβούλων Εκπαίδευσης», δεν μπορεί να καλύπτονται μόνο τα έξοδα των μετακινήσεων που αφορούν στην αξιολόγηση καθώς αυτή αποτελεί ένα μόνο μέρος των καθηκόντων των συμβούλων εκπαίδευσης και σε καμιά περίπτωση πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα ώστε να υπάρξει διαχωρισμός.
Η δαπάνη χιλιομετρικής αποζημίωσης που αναφέρεται στο άρθρο 163 για τους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλους Εκπαίδευσης, που μετακινούνται για παρατήρηση διδασκαλίας ή υποστηρικτικού προγράμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης θα πρέπει να ισχύει και για τα υπόλοιπα αντικείμενα του έργου των στελεχών εφόσον σύμφωνα με τον Ν. 4823, έργο των Συμβούλων Εκπαίδευσης είναι επίσης «η παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και των μελών του Ε.Ε.Π. και Ειδικoύ Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), η επιμόρφωση, η ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών στον χώρο της εκπαίδευσης καθώς και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. και η συμμετοχή στη διαδικασία του συλλογικού προγραμματισμού και της αυτοαξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας και των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Αναφορικά με το «Άρθρο 163», ως προς το θέμα «Οδοιπορικά έξοδα Συμβούλων Εκπαίδευσης.»
Επισημαίνω ότι ο ρόλος του/της Συμβούλου Εκπαίδευσης ΔΕΝ περιορίζεται στην αξιολόγηση. Για ποιον λόγο, λοιπόν, στην προσθήκη της παρ. 4 στο άρθρο 9 Κεφαλαίου Α’ υποπαρ. Δ.9 παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015 να γίνεται αναφορά ΜΟΝΟ «στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τις διατάξεις του κεφαλαίου Γ’ του ν. 4823/2021»
Προτείνεται η εν λόγω προσθήκη να αφορά όλο το φάσμα των κατά του ν. 4823/2021, αρμοδιοτήτων των Συμβούλων Εκπαίδευσης ως προς τις μετακινήσεις τους σε σχολικές μονάδες επιστημονικής ή/και παιδαγωγικής ευθύνης αυτών.
Γιώργος Π. Μαρκατάτος
Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δασκάλων, 8ης Ενότητας ΔΙΠΕ Ηρακλείου
Αγαπητοί συντάκτες, του άρθρου 165 που τροποποιεί το άρθρο 9 του ν. 4692/2020 (Α’ 111), περί της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, μάλλον δεν έχετε επισκεφτεί ούτε μία φορά ένα ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. για να ζητάτε να εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στις τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) και μάλιστα με την ίδια εξεταστέα ύλη και με τα ίδια θέματα με τα ΕΠΑ.Λ. και τα Π.ΕΠΑ.Λ.!!! Το ίδιο ισχύει και για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Διότι αυτό συστήνει και λειτουργεί την Τ.Θ.Δ.Δ. και επιπλέον εισηγείται την εξεταστέα ύλη των μαθημάτων στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ο οποίος με τη σειρά του εκδίδει απόφαση.
Αυτό δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία γιατί η Τ.Θ.Δ.Δ. ήδη εφαρμόζεται στην Α΄ Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) απλά με αυτό το άρθρο ολοκληρώθηκε και η «συμβατική» υποχρέωση και για την Δ΄ τάξη του σχολείου αυτού.
Παρακαλώ, να αποσύρετε από το άρθρο αυτό, ό,τι σχετίζεται με την Τράπεζα Θεμάτων για όλες τις τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) και να αποφασίσετε τι θα κάνετε, αφού πρώτα επισκεφτείτε αυτές τις σχολικές μονάδες.
Η πρότασή μου που πιστεύω ότι θα είναι και δική σας είναι η ακόλουθη: Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) γιατί πρόκειται για ιλαροτραγωδία. Αντ΄ αυτής να πραγματοποιούνται εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, με ευθύνη των διδασκόντων εντός του σχολείου.
Επίσης να προβλεφτεί ότι με ειδικές εξετάσεις και με ειδικό ποσοστό οι μαθητές/τριες αυτών των σχολείων να καταλαμβάνουν θέσεις στα ΑΕΙ.
Να προστεθεί διάταξη η οποία θα κατοχυρώνει την αυτόματη αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των αντίστοιχων τμημάτων των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Να γίνει αυτόματη αντιστοίχηση των ΑΕΙ Τ.Τ.(ΤΕΙ) με τα νέα τμήματα που έγιναν και να ληφθεί μέριμνα για τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Πτυχία 4 ετών – 240ects έδιναν ισότιμα πλήρως με τα Πανεπιστημιακά Πτυχία σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα.
Σχετικά με το άρθρο 165
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΕΝΕΕΓΥΛ, όπως διατυπώθηκε και πιο πάνω σε ανάλογο σχόλιο, στο σύνολό τους σχεδόν, αδυνατούν να ανταποκριθούν στα απαιτητικά, παρά την «προσαρμογή» τους, θέματα της Τράπεζας Θεμάτων.Τα παιδιά μας και τις εκπαιδευτικές, μεταξύ άλλων, ανάγκες τους τις γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα όσοι και όσες διδάσκουν στη συγκεκριμένη σχολική δομή. Δεν υπάρχει κανένας παιδαγωγικός λόγος να υφίσταται Τράπεζα Θεμάτων. Τα προβλήματα των ΕΝΕΕΓΥΛ είναι πολλά και τεράστια! Η καθημερινότητα ένας διαρκής αγώνας…
Να προστεθεί διάταξη η οποία θα ορίζει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!
Τροποποίηση του άρθρου 40 του Ν. 4692/2020 οσον αφορά την ονομασία της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών (EUSO),σε Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (European Olympiad of Experimental Science – EOES). Κύριε Υπουργέ.Για το θέμα σας εχω απευθύνει επανειλημμένως σχετικές επιστολές προκειμένου να ενημερώσω για μια χρόνια αδικία που προηγούμενο δεν έχει για το Υπουργείο Παιδείας στην χώρα μας και σίγουρα δύσκολα μπορεί να ξανασυμβεί.Εχω ξεκινήσει έναν αγώνα εδώ και (7) χρόνια προκειμένου να διορθωθεί μια χρόνια αδικία απέναντι στην αριστεία,εχοντας απέναντι μου αλλοτε την αρνηση και άλλοτε την προχειρότητα της εκάστοτε Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείο Παιδείας που αδυνατεί να κατανοήσει και να πράξει τα αυτονόητα..Υπάρχει άλλωστε ογκωδέστατη αλληλογραφία μεταξύ εμού και του Υπουργείου που το αποδεικνύει . Οταν αυτό επιτέλους επιτευχθεί το 2020 δεν μπόρεσε να παράγει αποτελέσματα.
Αλλά ας πάμε στην ουσία των πραγμάτων που αποδεικνύουν και τα γραφόμενα μου.Στο Νομο 4692/2020 στο άρθρο 40 <> . Αυτό συνέβει μετά από αγώνα (3) και πλέον ετών μέσω δεκάδων επιστολών μου με επιχειρήματα πρός το Υπουργείο Παιδείας αλλά και πρός την αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.Όμως αυτό που τελικώς συνέβη εκ του αποτελέσματος ξεπερνά κάθε φαντασία.Η προχειρότητα που αντιμετωπίστηκε το όλο θέμα νομοθετικά όπως θα δείτε παρακάτω από την ηγεσία του Υπουργείου δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα για κανένα βραβευμένο με μετάλλιο μαθητή.Τον Ιουν του 2020 κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη βουλή ο Νόμος. 4692 ο οποίος συμπεριέλαβε στο άρθρο 40 επιτέλους και την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO).Όπως όμως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ήταν μιά κίνηση τελικά χωρίς κανένα αντίκρισμα και χωρίς κανένα περιεχόμενο λόγω συγκυριών, προχειρότητας αλλά κυρίως λόγω ελλειψης ευελιξίας που επέδειξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Μια ένταξη Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας που δεν βρήκε μέχρι και σήμερα πεδίο εφαρμογής για κανέναν και αυτοακηρώθηκε.!! Αυτό συνέβει για τους παρακάτω λόγους:1ον..Αναδρομικότητα εφαρμογής.Δεν επετράπη στους μαθητες με ευρωπαϊκή διάκριση (Μετάλλιο) προηγουμένων σχολικών ετών 2017-18 και 2018-19 να κάνουν χρήση της διάταξης (παροτι είχαν δικαίωμα υποβολης μηχανογραφικού το 2020 με το ποσοστο του 10% παρότι ήταν μια πάγια τακτική που ειχε εφαρμοστεί σε αντίστοιχες εντάξεις Ευρωπαϊκών Ολυμπιάδων), λόγω μη ύπαρξης αντίστοιχης πρόβλεψης στο άρθρο 138 παρ.(6) που αφορούσε την έναρξη ισχύος του νόμου .Σημειωτέων πως αυτό συνέβει παρότι αυτό σχολιαστηκε αυτό από μέρους μου κατα την διαβούλευση αλλά και ενημερώθηκε εγκαιρως η πολιτική ηγεσία με σχετικές επιστολές.2ον. Πανδημία.Λόγω της πανδημίας που ακολούθησε κανένας μαθητής στα επόμενα δύο χρόνια δεν μπόρεσε να κάνει χρήση της διάταξης αφού η συμμετοχή ομάδων από την χώρα μας στους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς EUSO 2020 και 2021 ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού.3ον.Αλλαγή Ονομασίας Διαγωνισμού.Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε όταν τον Δεκ 2020 άρα για τον Διαγωνισμό του 2021 το Υπουργείο λόγω αλλαγής της ονομασίας του Ευρωπαικού διαγωνισμού (από το αυτούσιο κείμενο από την σελίδα της ΠΑΝΕΚΦΕ) ανέφερε : Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (European Olympiad of Experimental Science – EOES) είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο 2020, με νέο θεσμικό πλαίσιο (M.K.O. – έδρα Λουξεμβούργο) από 20 Ευρωπαϊκές χώρες μέλη του προηγούμενου ευρωπαϊκού διαγωνισμού EUSΟ τον οποίο και αντικατέστησε. Είναι ένας μαθητικός διαγωνισμός πειραμάτων στα μαθήματα φυσικών επιστημών (Φυσική – Χημεία – Βιολογία) όπου συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών μέχρι 17 ετών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου) από χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα παραπάνω άλλαξε η ονομασία του παραπάνω διαγωνισμού απο EUSO σε EOES.4ον.Ελλειψη ευελιξίας απο το Υπουργείο Παιδείας.Στην χώρα μας πως το χειρίστηκε αυτό το Υπουργείο για να δείτε και τι σημαίνει ευελιξία;Στην έγκριση διενέργειας του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EOES 2023, πρώην EUSO) Μαρούσι, 23-11-2022 Αριθμ. Πρωτ. : Φ15/145574/Δ2 παράγραφος (1) αναφέρεται :Στην προκήρυξη των τοπικών διαγωνισμών να γίνεται διευκρίνιση ότι η EOES 2023 είναι ένας νέος θεσμός που δεν αποτελεί συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών EUSO και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις προβλέψεις του νόμου 4692/20, άρθρο 40, ΦΕΚ 111-Α’/12-06-2020.Σημειώνω εδώ πως;Επί χρόνια τώρα αγωνίζομαι να διορθωθεί επιτέλους αυτή η αδικία ,όμως η προχειρότητα και η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζονται τέτοια σοβαρα ζητηματα όπως ειναι η ΑΡΙΣΤΕΙΑ απο το Υπουργείο Παιδείας οδήγησαν τελικά σε αυτο το στρεβλό αποτέλεσμα .Η Αδικία εις βάρος των Αρίστων καλά κρατεί στην χώρα μας λοιπόν όπως και η συνεχής διαρροή νέων προς το εξωτερικό …Θεωρώ πως είναι υποχρέωση της ηγεσίας του Υπουργείο Παιδείας εφόσον ελέγξετε και αξιολογήσετε όλα τα παραπάνω που σας καταγγέλλω να προχωρήσετε άμεσα στην αποκατάσταση της κανονικότητας που ειναι ταυτόχρονα και αναγνώριση της ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ.Να αντικαταστήσετε δηλαδή στο άρθρο 40 την λέξη EUSO με την λέξη EOES .Αυτό πρέπει να γίνει για να επωφεληθούν στο μέλλον των αντίστοιχων διατάξεων παιδιά που το αξίζουν πραγματικά,αλλά και για να δοθεί μεγαλύτερο κύρος στον διαγωνισμό, δίνοντας παράλληλα έτσι και κίνητρο για μεγαλύτερη συμμετοχή άρα και ακόμη υψηλότερο επίπεδο . Οσο για μένα σας ενημερώνω πως θα συνεχίσω τον αγώνα που κάνω μέχρι να αποκατασταθεί αυτή η αδικία όσα χρόνια και αν περάσουν όσες επιστολές και αν χρειαστεί να συντάξω .
Να υπάρξει διάταξη γιά την πρόσληψη διδακτόρων εγγεγραμμένων στα μητρώα εκπαίδευσης ενηλίκων και μη εγγεγραμμένων σ’ αυτά, στις νέες σχολές ΕΣΑΕΚ, τα πρώην ΔΙΕΚ και ΙΙΕΚ δηλαδή.
ΜΕΡΟΣ Ε’ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (άρθρα 156-171)
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Άρθρο 164
Ρυθμίσεις για το μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 15 ν. 4823/2021
Να διαγραφεί ΑΜΕΣΑ ο όρος ¨μόνο στις περιπτώσεις που οι θέσεις πληρούνται με μετάθεση ή μετάταξη» από την πρόταση : //Οι θέσεις των περ. α) και β) της παρ. 1, που αποδίδονται σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, καλύπτονται κατ’ αποκλειστικότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας μόνο στις περιπτώσεις που οι θέσεις πληρούνται με μετάθεση ή μετάταξη // της παραγράφου 3 του Άρθρου 164, καθώς δεν υπάρχει καμία παιδαγωγική ή επιστημονική αιτιολόγηση που να δικαιολογεί αυτό τον ειδικό περιοριστικό όρο για τους διορισμούς στις οργανικές θέσεις των ΚΕΔΑΣΥ που πληρούνται κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Με την αρση της οκταετίας που προτείνει το νέο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για διορισμούς στα ΚΕΔΑΣΥ για όλες τις οργανικές θέσεις ΕΚΤΟΣ από αυτές που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στα ΚΕΔΑΣΥ Ροδόπης και Ξάνθης. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία και άνευ επιστημονικότητας αποκλεισμό από τους διορισμούς των μελών ΕΕΠ που ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με αποτέλεσμα να μείνουν αυτές οι οργανικές θέσεις κενές (καθώς ούτε αναπληρώνονται λόγω του ιδίου όρου) και να μην εξυπηρετούνται και αξιολογούνται ποιοτικά οι μαθητές που προέρχονται από την μουσουλμανική μειονότητα και έχουν ειδικές γλωσσικές ανάγκες
Σε πολλά τμήματα υπάρχει μεγάλη ζήτηση από υποψηφίους κατατακτηρίων και πολύ μικρό ενδιαφέρον από υποψηφίους Πανελλαδικών ώστε εμφανίζεται περίσευμα θέσεων (δεν καλύπτονται ΄΄ολες οι θέσεις από τις πανελαδικές )
χρειάζεται να εισαχθεί μία διάταξη η οποία να δινει την δυνατότητα οι ακάλυπτες θέσεις των πανελαδδικών να μεταφέρονται στους υποψηφίους των κατατακτηρίων ώστε να συμπληρόνεται ο επιθυμητός αριθμός φοιτητών εαν υπάρχει πράγματι τέτοια επιθυμία σε κάποια τμήματα.
Να προστεθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία για όσα τμήματα δεν συμπληρώθηκε ο αριθμός φοιτητών από Πανελλήνιες εξετάσεις να μπορούν να μεταφέρουν τις θέσεις που περίσεψαν σε υποψηφίους των Κατατακτηρίων εξετάσεων.
Υπάρχουν σχολές που έχουν μεγάλη ζήτηση από κατατακτήριες και μικρή στις πανελλήνιες.
Είναι απίστευτος ο ζήλος και η ταχύτητα δράσης σας στο θέμα της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα για δεκαετίες τώρα όλες οι κυβερνήσεις κάνουν τα στραβά μάτια για τα πρώην ΑΤΕΙ. Σχολές που ιδρύθηκαν την δεκαετία του 80 δεν έχουν ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα, όταν μάλιστα οι εισακτέοι από το 2001 και μετά υποτίθεται πως περνούσαν σε σχολές ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προσωπικά ως μηχανικός νόμιζα πως είχα εισαχθεί σε ανώτατο ίδρυμα με καθορισμένα (έστω και με περιορισμούς) επαγγελματικά δικαιώματα καθώς ήταν σε ισχύ το Π.Δ. 318/1994. Μέχρι την αποφοίτηση μου το αγαπητό ΤΕΕ προσέφυγε στο ΣΤΕ ώστε να καταπέσει το Π.Δ. και αποφοίτησα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Έκτοτε το κράτος το πήγε ένα βήμα παραπέρα παραχωρώντας την διαχείριση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων στο ΤΕΕ, και πλέον αποφασίζει αυτόβουλος που θα έχουμε πρόσβαση και που όχι. Δεν μπορώ να υπογράψω ούτε για το σπίτι μου, αν δεν πληρώσω την ταρίφα στο διπλωματούχο μέλος του ΤΕΕ, δεν μπορώ να κάνω ένα τοπογραφικό για το ίδιο μου το χωράφι αν δεν πληρωθεί η «ταρίφα» και ας μην ξέρει αυτός που το υπογράφει που πέφτει το χωράφι. Σας ευχαριστούμε που μας πετάξατε εκτός ανταγωνισμού και παρότι κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών μας κάνατε χορηγούς μιας συντεχνίας. Σας ευχαριστούμε που καταστρέψατε τις ζωές μας καθώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω…τρέξτε την ιδιωτικοποίηση τώρα γιατί αυτό προέχει
Να υπάρξει άμεσα προσθήκης διάταξης η οποία θα κατοχυρώνει την αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών!