ΜΕΡΟΣ Α’ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ (άρθρα 1-12)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

 

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι α) η ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και η διοικητική και γεωγραφική ταύτιση του ιδρύματος με την ανωτέρω Περιφέρεια, προς όφελος του συνόλου του πληθυσμού της Περιφέρειας, και η ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, μέσα από βελτιωτικές παρεμβάσεις στον εκπαιδευτικό πυλώνα και σωστά σχεδιασμένες και βιώσιμες προτάσεις, και β) η ενιαία παρουσία του Δ.Π.Θ. στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καταλυτικά στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των διαθέσιμων δομών έρευνας και καινοτομίας και στην προσβασιμότητα στους διαθέσιμους πόρους, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο αλυσίδων αξίας και την επιτυχημένη       εφαρμογή της Εθνικής και Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος στην ευρύτερη περιοχή.

 

Άρθρο 2

Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος είναι η θέσπιση οργανωσιακών αλλαγών στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), στις οποίες περιλαμβάνονται η ένταξη σε αυτό τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), η ίδρυση σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και η συγχώνευση και μετονομασία τμημάτων του ιδρύματος.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΕΝΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ – ΙΔΡΥΣΗ ΣΧΟΛΩΝ, ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 3

Ένταξη Τμημάτων της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μετονομασία των Τμημάτων αυτών

  1. Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) με έδρα τη Δράμα, εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), που εδρεύει στην Ορεστιάδα, χωρίς μεταβολή της έδρας του.
  2. Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της παρ. 1 μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας.
  3. Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με έδρα τη Δράμα εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δ.Π.Θ., χωρίς μεταβολή της έδρας του.
  4. Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της παρ. 3 μετονομάζεται σε Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.

 

Άρθρο 4

Ένταξη Ινστιτούτων του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) εντάσσονται τα παρακάτω Ερευνητικά Ινστιτούτα του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), τα οποία εδρεύουν στην Καβάλα:

α) Το Ινστιτούτο Πετρελαίου, και

β) Το Ινστιτούτο Τουρισμού και Φιλοξενίας.

 

 

Άρθρο 5

Ίδρυση Σχολής Θετικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

  1. Ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα την Καβάλα.
  2. Στη Σχολή Θετικών Επιστημών της παρ. 1 εντάσσονται τα παρακάτω Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.):

α) Τμήμα Πληροφορικής,

β) Τμήμα Χημείας,

γ) Τμήμα Φυσικής.

  1. Η Σχολή Θετικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. καταργείται.

 

Άρθρο 6

Ίδρυση Σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

  1. Ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής με έδρα την Καβάλα.
  2. Στη Σχολή της παρ. 1 εντάσσονται τα παρακάτω Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.):

α) Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας,

β) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

 

Άρθρο 7

Ίδρυση Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

  1. Ιδρύεται Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), με έδρα την Αλεξανδρούπολη
  2. Το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) διατηρεί τη λειτουργία του στο Διδυμότειχο έως τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025.
  3. Το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) εντάσσεται στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δ.Π.Θ στην Αλεξανδρούπολη.

 

Άρθρο 8

Μετονομασία της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Εργοθεραπείας – Ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας

  1. Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) μετονομάζεται σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας.
  2. Ιδρύεται στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας του Δ.Π.Θ. Τμήμα Εργοθεραπείας, με έδρα την Κομοτηνή.

 

 

Άρθρο 9

Αναδιάρθρωση και μετονομασία της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Συγχώνευση Τμημάτων

  1. Ιδρύεται στη Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών, με έδρα την Κομοτηνή.
  2. Στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της παρ. 1 συγχωνεύονται τα ακόλουθα τμήματα, της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ.:

α) Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών,

β) Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας,

γ) Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας.

  1. Στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της παρ. 1 υλοποιούνται τα εξής προγράμματα, πρώτου κύκλου σπουδών:

α) Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας,

β) Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό.

  1. Η Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών μετονομάζεται σε Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και καθίσταται Μονοτμηματική Σχολή.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

 

Άρθρο 10

Μεταφορά προσωπικού

  1. Το πάσης φύσεως και κατηγορίας προσωπικό των Τμημάτων, των Ινστιτούτων και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), που εντάσσονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7 με τις αντίστοιχες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινών ή προσωποπαγών θέσεων, μεταφέρεται αυτοδικαίως από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Δ.Π.Θ.. Το προσωπικό αυτό διατηρεί την ακαδημαϊκή και υπηρεσιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Η κάθε είδους αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του προσωπικού αυτού νοείται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο Δ.Π.Θ..
  2. Οι κενές θέσεις διδακτικού και λοιπού εκπαιδευτικού προσωπικού των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. περιέρχονται στο Δ.Π.Θ..
  3. Τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Τμημάτων και του Παραρτήματος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. εντάσσονται στα Τμήματα του Δ.Π.Θ., σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7.
  4. Διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος συνεχίζονται κανονικά και με τα ίδια εκλεκτορικά σώματα, όπως αυτά είχαν συγκροτηθεί πριν από την ένταξή τους στα Τμήματα του Δ.Π.Θ.. Κανονικά και με τα ίδια εκλεκτορικά σώματα συνεχίζονται επίσης και οι διαδικασίες κρίσης και μονιμοποίησης μελών του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.).
  5. Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στα Τμήματα, Ινστιτούτα και στο Παράρτημα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7 μεταφέρεται αυτοδικαίως στο Δ.Π.Θ., σε θέση αντίστοιχη με αυτή που κατέχει, οργανική ή προσωποπαγή, με την ίδια εργασιακή σχέση, στην ίδια κατηγορία – εκπαιδευτική βαθμίδα, στον ίδιο κλάδο, στην ίδια ειδικότητα και με τον βαθμό που κατέχει και παραμένει στην ίδια έδρα (πόλη εργασίας).
  6. Προσωπικό του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, επιστημονικοί συνεργάτες και εργαστηριακοί συνεργάτες, εντεταλμένοι διδάσκοντες, καθώς και λοιπές κατηγορίες έκτακτου προσωπικού που μεταφέρονται σύμφωνα με το παρόν εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Δ.Π.Θ. με το ίδιο καθεστώς, τους ίδιους όρους και την ίδια διάρκεια. Το ίδιο ισχύει και για όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις έργου.
  7. Στη Νομική Υπηρεσία του Δ.Π.Θ. εντάσσεται και ο υπηρετών στην Καβάλα με σχέση έμμισθης εντολής Δικηγόρος, ο οποίος από την έναρξη ισχύος του παρόντος παρέχει τις υπηρεσίες του και ασκεί τα καθήκοντά του στο Δ.Π.Θ. με την ίδια σχέση και τους ίδιους όρους εργασίας.
  8. Οι πιστώσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του ΔΙ.ΠΑ.Ε. για τη μισθοδοσία του προσωπικού, που μεταφέρεται και εντάσσεται σύμφωνα με το παρόν στο Δ.Π.Θ., καθώς και οι πιστώσεις για τις δαπάνες λειτουργίας των Τμημάτων, των Ινστιτούτων και του Παραρτήματος που εντάσσονται στο Δ.Π.Θ., σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7, οι οποίες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΔΙ.ΠΑ.Ε. μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του Δ.Π.Θ. και εγγράφονται στις πιστώσεις του Δ.Π.Θ., από το οποίο εκκαθαρίζονται.

 

Άρθρο 11

Ρυθμίσεις φοιτητικών θεμάτων

  1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), δηλαδή όσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Τα μαθήματα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των εντασσόμενων με τις διατάξεις του παρόντος Τμημάτων και Παραρτήματος, συνεχίζονται κανονικά.
  2. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και το λοιπό διδακτικό προσωπικό που προέρχονται από τα Τμήματα και το Παράρτημα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και συνεχίζουν να ασκούν τα διδακτικά καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί στο Τμήμα, σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και όσα τους ανατεθούν με απόφαση των οργάνων του Τμήματος του Δ.Π.Θ. στο οποίο εντάσσονται. Σχετικές αρμοδιότητες μπορεί να ανατίθενται και σε άλλα μέλη Δ.Ε.Π. και λοιπό διδακτικό προσωπικό του Δ.Π.Θ.
  3. Για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσης βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων, που εντάσσονται στο Δ.Π.Θ. σύμφωνα με τα άρθρα 3, 5, 6 και 7, αρμόδια είναι τα όργανα των Τμημάτων του Δ.Π.Θ..

 

Άρθρο 12

Ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων

  1. Τα κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία των εντασσόμενων Τμημάτων, τωνιδρυόμενων Σχολών και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) περιέρχονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.).
  2. Το Δ.Π.Θ. καθίσταται καθολικός διάδοχος και υπεισέρχεται αυτοδίκαια, σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εντασσόμενων σε αυτό Τμημάτων, Ινστιτούτων και του Παραρτήματος, συμπεριλαμβανομένων και όσων απορρέουν από ισχύουσες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμβάσεις εργασίας και έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι εκκρεμείς δίκες που αφορούν στα εντασσόμενα Τμήματα, Ινστιτούτα και στο Παράρτημα συνεχίζονται αυτοδίκαια από το Δ.Π.Θ.
  3. Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Δ.Π.Θ. υλοποιεί ως νέος φορέας/δικαιούχος όλα τα έργα – προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε. του ΔΙ.ΠΑ.Ε. που αφορούν και υλοποιούνται στα εν λόγω Ινστιτούτα και Τμήματα, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς που χρηματοδοτούν ερευνητικές δραστηριότητες. Τα Γραφεία, Τμήματα και Υποδιευθύνσεις της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) που λειτουργούν στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας, στα εντασσόμενα Τμήματα, εντάσσονται στην αντίστοιχη Μ.Ο.Δ.Υ. του Ε.Λ.Κ.Ε. του Δ.Π.Θ.. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των προγραμμάτων – έργων εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη της υλοποίησής τους, έως την ολοκλήρωσή τους. Η Επιτροπή Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε. του Δ.Π.Θ. ανασυγκροτείται μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την έναρξη της διοικητικής λειτουργίας των Σχολών και εντάσσονται σε αυτήν, ως μέλη, εκπρόσωποι των Σχολών με θητεία, έως τη λήξη της θητείας των, ήδη, ορισμένων μελών.
  4. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, οι βιβλιοθήκες, οι λοιπές μονάδες και τα αρχεία των εντασσόμενων Τμημάτων, Ινστιτούτων και του Παραρτήματος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. περιέρχονται, σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7, ομοίως στο Δ.Π.Θ.
  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 10:05 | Π. Κυριακίδης

    Το καινούριο Νομοσχέδιο αναφέρεται σε μεγάλη έκταση για τα Δημόσια Πανεπιστήμια και προβλέπει την ενίσχυση του Δημοκρίτειου. Αυτό είναι σωστό κατά βάση. Όμως θα είναι καινοτόμο και θα βοηθούσε την αποκέντρωση, εάν το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο αποσπούσε Σχολές από την Αθήνα και όχι από κοντινές πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό, μία ρηξικέλευθη πρόταση είναι να μεταφερθεί αυτούσια το Πάντειον Πανεπιστήμιο στην Κομοτηνή και να συγχωνευθεί με το Δημοκρίτειο.
    Το ΔΠΘ έχει μία τεράστια έκταση, όπου εκεί άνετα θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα μεγάλο, σύγχρονο, μοντέρνο και μεγάλο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα δώσει ώθηση ανάπτυξης σε όλη την περιοχή. Επίσης η πόλη της Κομοτηνής (ως επίπεδη που είναι) έχει την δυνατότητα επέκτασης της. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ αυτού του σχεδίου. Ένα σχέδιο το οποίο θα βασίζεται στην ιδέα της αποκέντρωσης και της ανάπτυξης όλης της Ελλάδος

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 09:59 | Αρθούρος

    Άλλοι συμπολίτες έχουν αναλύσει διά μακρόν τους λόγους γιά τη μη κατάργηση μέσω της συγχώνευσης των τμημάτων Φιλολογίας, Ιστορίας-Εθνολογίας και Γλωσσών Παρευξείνιων Χωρών. Εγώ θα προσθέσω ακόμα κάποιες διαστάσεις στο συγκεκριμένο θέμα.
    Αυτή η κίνηση καταρχήν μας γυρίζει 50 χρόνια πίσω, όταν τα κεντρικά πανεπιστήμια χρησιμοποιούσαν στη θεωρία και την πράξη τους όρους φυσικομαθηματική σχολή, φιλοσοφική σχολή κλπ. Εκείνη την εποχή υπήρχε ο όρος φιλόλογος που διατηρείται τεχνητά μέχρι και σήμερα με τη μορφή ενός επιστημονικού παντοπωλείου. Δηλαδή να διδάσκει ένα σωρό διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα όπως Ιστορία, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά, Έκθεση σε όλο το φάσμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς περιορισμό. Αυτή η κατάσταση διατηρείται μέχρι σήμερα γιά σοβαρούς λόγους τεράστιας ανεργίας των φιλόλογων.
    Αλλά, κάποιοι κλάδοι που κινούνται στις παρυφές κάποιων απ’ αυτές τις επιστήμες που θεραπεύει ο φιλόλογος όπως η Κοινωνική Ανθρωπολογία(Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας), η Εθνολογία(Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας όπως στο προκείμενο), η Αρχαιολογία(όλα τα τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας που υπάρχουν στη χώρα), η Ψυχολογία(τα περισσότερα τμήματα Ψυχολογίας που υπάρχουν στη χώρα), η Ιστορική Δημογραφία και η Παιδαγωγική. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους κλάδους είναι διεπιστημονικοί και δεν ανήκουν στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες με την τρέχουσα έννοια(Humanities), αλλά στις Κοινωνικές, εκτός της Αρχαιολογίας που είναι και Θετική Επιστήμη.
    Οπότε, από επιστημονική άποψη, η στέγασή των 3 τμημάτων κάτω από την ομπρέλα των Ανθρωπιστικών Επιστημών είναι και λαθεμένη και βεβιασμένη. Και αντί να προσελκύσει προσωπικό θα οδηγήσει μάλλον στην απώλεια επιστημονικού προσωπικού, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει το τμήμα αρνητικά λόγω και της απόστασής του από τη Θεσσαλονίκη, επειδή είναι στα σύνορα. Και φυσικά θα δραπετεύσει σε πιό οργανωμένα και πιό φιλικά τμήματα Κοινωνικών Επιστημών.
    Αυτή λοιπόν η εξέλιξη μπορεί να δώσει στο ΔΠΘ κάποια έσοδα βραχυπρόθεσμα αλλά μεσοπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα θα είναι αρνητική. Το κυριότερο είναι ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στον πληθυσμό στον οποίο απευθύνεται, δηλαδή τους φοιτητές. Οι φοιτητές συμπληρώνουν τμήματα με σαφές αντικείμενο στο μηχανογραφικό, όποια δε τμήματα έχουν τίτλους ολόκληρες σειρές ή ασαφείς, είτε δε δηλώνονται, είτε τα βάζουν στο τέλος των προτιμήσεών τους. Άρα ούτε η βάση του θα ανεβεί. Το κυριότερο όμως είναι ότι μ’ αυτόν τον τίτλο δε θα είναι αντίστοιχο τμήμα με τα υπόλοιπα τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας που υπάρχουν στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας. Άρα, πάλι οι υποψήφιοι φοιτητές δε θα το δηλώσουν.
    Το πιό αρνητικό βέβαια απ’ όλα είναι ότι αν περάσει αυτή η διάταξη, θα παγιωθεί μία τάση που ήδη παρατηρείται και σ’ άλλα πανεπιστήμια της χώρας όπως στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπου ο εκεί πρύτανης συγχώνευσε το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου με το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα, μέσα από την κατάργηση του τμήματος. Και με μπακαλίστικο τρόπο θα σαλαμοποιούνται τμήματα που παρουσιάζουν κάποιους αρνητικούς δείκτες.
    Η λύση είναι φυσικά να δοθούν περισσότερα χρήματα στο Δ.Π. Θ γιά να υποστηρίξει τη λειτουργία των τμημάτων του. Αν ο πρύτανης πιστεύει πραγματικά αυτά που λέει γιά τρίτο πανεπιστήμιο στη χώρα ή γιά ισχυρό Δ.Π.Θ. πρέπει και να προχωρεί σε πράξεις γιά να το αποδείξει.

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 09:24 | Διοικητικό Προσωπικό 2

    Στο άρθρο 10 δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την μεταφορά του διοικητικού προσωπικού που ΔΕΝ υπηρετεί σε Τμήματα και Ινστιτούτα των άρθρων 3,4,5,6 και 7 (διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί στις ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ). Να προστεθεί στην παράγραφο 5 (ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ):Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στα Τμήματα, Ινστιτούτα και στο Παράρτημα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7, ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΣ και ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ μεταφέρεται αυτοδικαίως στο Δ.Π.Θ. …

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 08:23 | Βασίλης Ζερβάκης

    Η ταχεία και άμεση επίπτωση της ίδρυσης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καθώς αυτά θα ιδρυθούν προφανώς στα μεγάλα αστικά κέντρα θα έχει τις εξής επιπτώσεις:
    (α) θα αδειάσουν τα Περιφερειακά και ιδιαίτερα τα Ακριτικά Πανεπιστήμια από φοιτητές με καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία των ακριτικών περιοχών
    (β) θα μεταφερθούν ακόμα περισσότεροι επιστήμονες από την Περιφέρεια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η τελική χαριστική βολή στα ακριτικά Πανεπιστήμια από το Υπουργείο Παιδείας είναι η αναστροφή της Πολιτειακής πολιτικής σε σχέση με την Περιφέρεια:

    1. Να κηρυχθούν τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι Περιφέρειες της χώρας στις οποίες βρίσκονται ως «Κορεσμένες Εκπαιδευτικά Περιοχές» και να απαγορευτεί η ίδρυση νέων ακαδημαϊκών Τμημάτων, δημόσιων και ιδιωτικών, ώστε τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια να κατευθυνθούν επιτέλους στην ανάπτυξη της Περιφέρειας της χώρας.
    2. Να δοθεί η δυνατότητα μέσω της ταχείας ανέγερσης φοιτητικών εστιών δωρεάν στέγασης και σίτησης όλων των φοιτητών που φοιτούν σε ακριτικά Πανεπιστήμια.
    3. Να δοθούν ισχυρά οικονομικά κίνητρα ώστε ένας νέος επιστήμονας να προτιμά να εγκατασταθεί στην ακριτική Περιφέρεια παρά σε μεγάλο αστικό κέντρο.

    Διαφορετικά, η ερήμωση της χώρας θα συνεχιστεί με επιπτώσεις στις οποίες καλύτερα να μην επεκταθούμε.

    Βασίλης Ζερβάκης
    Φυσικός Ωκεανογράφος
    Καθηγητής
    εγκατεστημένος οικογενειακά στη Μυτιληνη εδώ και 20 έτη.
    Το νομοσχέδιο προκαλεί σκέψεις επιστροφής στο κέντρο σε πολλούς συναδέλφους.

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 04:00 | Γεώργιος Ο.

    Το Άρθρο 9 φιλοδοξεί να «αναδιοργανώσει» τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ.

    Αν θεωρήσουμε δεδομένη την -υπαρκτή- αναγκαιότητα κάποιας «επέμβασης», η επιλογή της συγκεκριμένης «λύσης», δηλαδή της συγχώνευσης των τριών συγγενικών αλλά και αρκετά διαφορετικής φυσιογνωμίας και σκοπού τμημάτων, αυτή είναι μάλλον ατεκμηρίωτη αλλά και εμφανέστατα μη επεξεργασμένη (όχι με ευγενείς προθέσεις, τουλάχιστον).

    Μέχρι στιγμής, πρόκειται για τρία Τμήματα που όσο κι να συνομιλούν ή συνεργάζονται, θεραπεύουν διακριτά αντικείμενα, ακολουθούν διαφορετικές επιστημολογικές προσεγγίσεις και αποσκοπούν στην ανάπτυξη διαφορετικών εξειδικεύσεων. Είναι προφανές ότι το ενιαίο «υπερ-Τμήμα» στο οποίο θα μετασχηματιστούν τα τρία πρώην αυτοτελή και ήδη με πληθώρα κατευθύνσεων ΠΠΣ, απλά είναι καταδικασμένο να αναζητά σκοπό, ταυτότητα και… φοιτητές.

    Ειδικά το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη και τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης, αδικούμενο κατάφωρα από μια τέτοια προοπτική. Περιλαμβάνει δε αρκετές ειδικεύσεις που αν διατηρηθεί η έννοια της «Φιλολογίας» στο προτεινόμενο ΠΠΣ «Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας» αναρωτιέται κανείς πώς ακριβώς θα συνυπάρξει η εξειδίκευση στη Γλωσσολογία, στην Κλασική, στη Βυζαντινή ή στη Νεότερη Φιλολογία, βοηθητικά αντικείμενα όπως η Παπυρολογία, η Παλαιογραφία κλπ, με την εξειδίκευση στα σαφώς διαφορετικής λογικής αντικείμενα της Ιστορίας (Αρχαίας, Μεσαιωνικής, Βυζαντινής, Ευρωπαϊκής, Βαλκανικής, Ελληνικής, Οθωμανικής, κλπ), της Αρχαιολογίας-Ιστορίας της Τέχνης και των πολλαπλών πεδίων της Ανθρωπολογίας (η οποία δεν διευκρινίζεται εάν θα συνεχίσει στα πρότυπα της Εθνολογίας -καθώς στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας διδάσκεται μεταξύ άλλων και η Βιολογική Ανθρωπολογία- ή θα περιοριστεί στην Κοινωνική Ανθρωπολογία).
    Τα άλλα δύο Τμήματα, παρά τον πολύπτυχο χαρακτήρα τους και την ερευνητική τους δραστηριότητα, σαφώς δεν έχουν την ίδια ζήτηση, η καθιέρωση της ΕΒΕ, καθώς και η έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής στο αντικείμενο (κάτι που ισχύει γενικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, όμως) καθώς και η γεωγραφική τους θέση τα τελευταία χρόνια έχουν απομειώσει στο ελάχιστο τους εισακτέους οπότε δικαιολογημένα θεωρείται ότι χρειάζονται «αναζωογόνηση», η οποία όμως φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί στο πλαίσιο ενός τέτοιου τμήματος.
    Τα προτεινόμενα προγράμματα σπουδών, κατά τα φαινόμενα κενοί τίτλοι, θεσμοθετούνται χωρίς να έχουν μελετηθεί οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους και η βιωσιμότητά τους, τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα παρέχουν και εν γένει ο σκοπός τους. Ο απόφοιτος του ΠΠΣ-ομπρέλας «Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας» τι ακριβώς θα επαγγέλλεται; Θα είναι φιλόλογος; Θα είναι ιστορικός (επαγγελματικά και πάλι ΠΕ02); Θα είναι ανθρωπολόγος με ολίγη από φιλολογία; Τι θα εξασφαλίζει ένα τέτοιο πτυχίο στον υποψήφιο φοιτητή/απόφοιτο και εν τέλει πόση εγκυρότητα υπόσχεται ένα τέτοιο αναμόχλευμα;
    Στην περίπτωση του ΠΠΣ «Ψηφιακών Εφαρμογών», σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα όπου αυτοτελείς και αυτάρκεις επιστήμες ανακατεύονται, αναδεικνύεται σε ΠΠΣ μια υψηλή εξειδίκευση -που θα άρμοζε ίσως σε Μεταπτυχιακό-, η οποία ακριβώς λόγω της θεματικής ούτε επαγγελματική αποκατάσταση εγγυάται, ούτε φαίνεται ικανή να συγκριθεί με Τμήματα πχ Πληροφορικής.
    Με το εν λόγω άρθρο, δημιουργείται μια μονοτμηματική σχολή με 2 εντελώς ετερόκλιτα ΠΠΣ, χωρίς να προκύπτει κάποια μακροπρόθεσμη λογική πίσω από αυτό το σχεδιασμό και πέρα από κάθε παράδειγμα διάκρισης των επιστημονικών πεδίων.
    Ως απόφοιτος του -εκ φύσεως διεπιστημονικού- Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας (μόλο που αυτός ο συνδυασμός ευσταθούσε), καμία «ενίσχυση» δεν βλέπω.

    Αντί διαβούλευσης με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την τοπική κοινωνία (υπάρχουν αξιόλογοι πολιτιστικοί οργανισμοί που θα μπορούσαν να πάρουν θέση σε όλη την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.) και αξιολόγησης των υπαρκτών αναγκών, διαφαίνεται ως και η ολοκληρωτική απάλειψη των Ανθρωπιστικών Σπουδών από το Δημοκρίτειο. Όσες εκδοτικές προσπάθειες, επιστημονικές εκδηλώσεις και ερευνητικά προγράμματα τοποθετούσαν στον «χάρτη» των Ανθρωπιστικών Σπουδών την -καθυστερημένη ερευνητικά- Θράκη, θα συρρικνωθούν κι αυτά. Οι φιλόδοξοι φιλόλογοι/ιστορικοί/αρχαιολόγοι/βαλκανολόγοι θα βρουν τμήματα σε άλλα μέρη της χώρας, η ακριτική Θράκη όμως θα «κείται μακράν», η τόσο πλούσια ιστορία της και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της θα ξαναγίνουν «άγνωστη χώρα» χωρίς ισχυρούς επιτόπιους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς θεσμούς να προσελκύουν έστω περιστασιακά το ενδιαφέρον.

  • 16 Φεβρουαρίου 2024, 00:33 | Θεοδώρα Αντωνοπούλου

    Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Τρίτη 14-2-2024

    Η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ αντιτίθεται στην προβλεπόμενη (Άρθρο 9) κατάργηση του αυτοτελούς Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ έχει ήδη εκδώσει το ακόλουθο ψήφισμα, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος από 18/12/2023 https://www.phil.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/psifisma_toy_tmimatos_filologias_ekpa_gia_ti_schediazomeni_sygchoneysi_toy_tmimatos_ellinikis_filolog/:
    Μια τέτοια συγχώνευση δεν επιτρέπει αισθήματα αισιοδοξίας για το μέλλον των φιλολογικών σπουδών στο εν λόγω Πανεπιστήμιο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο φοιτητής και η φοιτήτρια που θα σπουδάσουν ταυτοχρόνως όλα τα προαναφερθέντα αντικείμενα δεν θα γίνουν ούτε φιλόλογοι ούτε εθνολόγοι ούτε ιστορικοί ούτε εξειδικευμένοι γνώστες του πολιτισμού των Παρευξεινίων περιοχών. Πιθανώς θα είναι κάτι από όλα αυτά, αλλά και τίποτε από τα παραπάνω. Σημειωτέον ότι η απόφαση για τη συγχώνευση φαίνεται πως ελήφθη μονομερώς από το νεοσύστατο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, χωρίς να ερωτηθεί το Τμήμα Φιλολογίας, το οποίο διαθέτει πολλαπλάσιο αριθμό φοιτητών σε σχέση με τα άλλα δύο Τμήματα, συγκροτημένο πρόγραμμα σπουδών και ευδόκιμη παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Θεοδώρα Αντωνοπούλου
    Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 23:38 | Μαρία Τζιάτζη

    Το άρθρο 9 του ΜΕΡΟΥΣ Α΄ (ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ) του νομοσχεδίου με βρίσκει εντελώς αντίθετη και ζητώ έντονα την απόσυρσή του. Είχα την τιμή να είμαι εκλεγμένη Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας για δύο συνεχόμενες θητείες. Κλήθηκα τον Μάρτιο του 2022 ως τότε Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας να συντάξω και να καταθέσω στη Σύγκλητο και στον τότε Πρύτανη του Δ.Π.Θ. εισήγηση υπέρ της διατήρησης του Τμήματος αυτού. Με εντελώς αντικειμενικά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία αποδείκνυα στην εισήγηση αυτή την αδιαμφισβήτητη και υψηλή βιωσιμότητα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. Αυτή αποδείχθηκε και πρόσφατα το 2023, όταν από τα επτά Φιλολογικά Τμήματα της χώρας, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. ήρθε τρίτο σε αριθμό εισαχθέντων φοιτητών (με 127 εισαχθέντας), μετά τα αντίστοιχα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. και της Πάτρας.
    Αντίθετα, για τη νέα Μονοτμηματική Σχολή που θα προκύψει από τη συγχώνευση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, την ίδρυση της οποίας προβλέπει το άρθρο 9, δεν έγινε καμία απολύτως μελέτη βιωσιμότητας και καμία μελέτη σκοπιμότητας, αντίθετα με αυτό που προβλέπει το άρθρο 74 του ν. 4957/2022. Ποιος εγγυάται, λοιπόν, ότι το νέο Τμήμα θα είναι επιλέξιμο από τους φοιτητές, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει διασαφηνιστεί ούτε η φυσιογνωμία του, ούτε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του;
    Το άρθρο 9 του νομοσχεδίου είναι παράνομο για όλους τους λόγους που εκθέσαμε ως Τμήμα στην Ανοικτή επιστολή μας στον Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Α., την οποία κοινοποιήσαμε ευρέως, για αυτό και δεν θα επαναλάβω εδώ. Επίσης είναι άδικο για το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, το οποίο όχι μόνο είναι υγιές και δραστήριο, αλλά αποτελεί κατά κοινή ομολογία στολίδι και καύχημα του Δ.Π.Θ. και από τους πιο καλούς πρεσβευτές του στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
    Σε μια εποχή γεωπολιτικής ανασφάλειας και επαναπροσδιορισμού των συνόρων και της αυτοδιάθεσης των κρατών (και όχι μόνον των μειονοτήτων, αλλά φυσικά και αυτών) η σχετική συζήτηση περί ανασχεδιασμού των ακαδημαϊκών δεδομένων, ειδικά στο παραμεθόριο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πρέπει να γίνει με τη δέουσα προσοχή και προπάντων με πρώτο γνώμονα την ύπαρξη ισχυρής κρατικής ενίσχυσης και στήριξης κάθε ακαδημαϊκής δομής που ισχυροποιεί κυριολεκτικά και συμβολικά την ελληνική εθνική κυριαρχία.
    Υπό αυτούς τους πέραν αμφισβήτησης όρους η ύπαρξη αυτόνομου Τμήματος Ελληνικής (sic) Φιλολογίας στη Θράκη δεν θα έπρεπε καν να τίθεται υπό συζήτηση, καθώς αυτό ακριβώς το Τμήμα συνιστά ονομαστικά εν πράγματι και πρωτίστως συμβολικά, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ταυτότητας του παραμεθόριου Πανεπιστημίου. Αυτό υπήρξε το βασικό σκεπτικό για την απόφαση του Τμήματος και του Πανεπιστημίου να προτάξει το επίθετο «ελληνική» στο αντικείμενο «φιλολογία» κατά την αυτονόμησή του. Η αυτονομία ενός Τμήματος που στέκεται αποκλειστικά ως τέτοιο χωρίς παρατακτική συνύπαρξη με άλλες φιλολογίες/ιστορίες αποτελεί εχέγγυο για την ταυτότητα ολόκληρου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 22:56 | Κωνσταντίνα Μανιά

    To άρθρο 9 θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την επαρχία της Θράκης , που ήδη πλήττεται οικονομικά μιας και η περιφέρεια ΑΜΘ είναι από τις πλέον φτωχές στην χώρα. Το τμήμα της ελληνικής φιλολογίας σε αυτήν την ακριτική περιοχή θα έπρεπε να ενισχύεται κι όχι να καταργείται.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 22:33 | Χρύσα

    Άρθρο 9

    Απαράδεκτη, αντισυνταγματική, άδικη η συγχώνευση των τριών τμημάτων. Υπονόμευση και των τριών επιστημονικών αντικειμένων, ιδίως της Φιλολογίας, η οποία επιτελεί σπουδαίο έργο! Δεν μπορεί κανείς να δει κάποιο πλεονέκτημα όταν υπονομεύεται η επιστήμη. Πέρα από την επιστήμη, δεν μπορεί κανείς να δει ούτε το θετικό για την τοπική κοινωνία. Άδικο και ως προς τους φοιτητές και ως προς το προσωπικό. Το μόνο ορατό αποτέλεσμα είναι η καταστροφή των τριών τμημάτων και ο γενικότερος υποβιβασμούς των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Συζητάμε για μια συγχώνευση τριών εντελώς διαφορετικών επιστημονικών πεδίων. Μία συγχώνευση παράλογη, άνευ προηγουμένου! Απλά λυπηρό…

    Υποψήφια Διδάκτωρ

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 21:58 | ΔΥ emt

    Άρθρο10
    προτάσεις επι το βελτίω

    Παράγραφος 5:
    Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στα Τμήματα, Ινστιτούτα και στο Παράρτημα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7 στις πόλεις Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου (στις οποίες εδρεύουν τα Τμήματα, οι Σχολές και τα Ινστιτούτα των Άρθρων 3, 4, 5, 6 και 7) μεταφέρεται αυτοδικαίως στο Δ.Π.Θ., σε θέση αντίστοιχη με αυτή που κατέχει, οργανική ή προσωποπαγή, με την ίδια εργασιακή σχέση, στην ίδια κατηγορία – εκπαιδευτική βαθμίδα, στον ίδιο κλάδο, στην ίδια ειδικότητα και με τον βαθμό που κατέχει και παραμένει στην ίδια έδρα (πόλη εργασίας). Είναι δυνατή, ύστερα από υποβολή αίτησης, η μετακίνηση του προσωπικού σε άλλη πόλη εργασίας.
    Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την απορρόφηση των νέων τμημάτων, το προσωπικό των κατηγοριών της προηγούμενης παραγράφου, το οποίο υπηρετεί με απόσπαση στις πόλεις Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δύναται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, κατόπιν αιτήσεώς του, να μεταταχθεί οριστικά.
    Πρόβλεψη για απρόσκοπτη συνέχιση των συμβάσεων του προσωπικού με σύμβαση έργου που απασχολείται στα έργα του ειδικού λογαριασμού στις πόλεις Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου.

    Παράγραφος 8:
    Οι πιστώσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του ΔΙ.ΠΑ.Ε. για τη μισθοδοσία του πάσης φύσεως προσωπικού, που μεταφέρεται και εντάσσεται σύμφωνα με το παρόν στο Δ.Π.Θ., καθώς και οι πιστώσεις για τις δαπάνες λειτουργίας των εγκαταστάσεων των πόλεων στις οποίες εδρεύουν τα Τμήματα, τα Ινστιτούτα και το Παράρτημα που εντάσσονται στο Δ.Π.Θ., σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7, οι οποίες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΔΙ.ΠΑ.Ε., μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του Δ.Π.Θ. και εγγράφονται στις πιστώσεις του Δ.Π.Θ., από το οποίο εκκαθαρίζονται. Μεταφορά των πιστώσεων των θέσεων ευθύνης των υπαλλήλων των πόλεων Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου, σύμφωνα με το Άρθρο 16 Κεφάλαιο Β-Επίδομα θέσης ευθύνης του Ν.4354/2015, μεταφέρονται στον τακτικό προϋπολογισμό του ΔΠΘ.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 21:48 | Αθανασία

    Ούσα δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα ελληνικής φιλολογίας θα ήθελα να αναφερθώ στην ποικιλία μαθημάτων και προγραμμάτων που προσφέρει το τμήμα μας, αποδεικνύοντας την προσήλωση του στην ακαδημαϊκή και προσωπική εξέλιξη των φοιτητών αλλά και γενικότερα της εκπαίδευσης. Οι καθηγητές μας δείχνουν καθημερινά την αγάπη τους τόσο για το τμήμα όσο και για τους φοιτητές. Με τη συγχώνευση των τριών τμημάτων, αγνοείται παντελώς η προσπάθεια που γίνεται μέχρι σήμερα και σταματά ένα μεγάλο κομμάτι του σπουδαίου αυτού έργου. Επιπλέον, η δήλωση της συγχώνευσης είναι τελείως ασαφής και ελλιπής, καθώς δεν παρουσιάζεται κάποια προοπτική εξέλιξης παρά μόνο σύγχυση των τριών τμημάτων και δημιουργία ενός ανακριβούς «ανθρωπιστικού», όπως αναφέρεται, τμήματος.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 21:26 | Μαρία Γαλανάκη

    Απαράδεκτη η συγχώνευση των Τμημάτων της ΣΚΑΣ Κομοτηνής! Με αβέβαια μελλοντικά επαγγελματικά δικαιώματα και έναν «πολτό» προσφερόμενων – λίγο απ’ όλα – μαθημάτων, η συγχώνευση που σχεδιάζεται ουσιαστικά είναι μια συντονισμένη ενέργεια υπόσκαψης, αν όχι εν τέλει της εξαφάνισης, της συγκεκριμένης σχολής.
    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Κομοτηνής έχει προσφέρει υψηλότατο επίπεδο σπουδών σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, καθώς αποτελείται από διδακτικό προσωπικό αναγνωρισμένου και διεθνούς κύρους, έχει φιλοξενήσει συνέδρια και σημαντικότατους επιστήμονες από το διεθνές στερέωμα και παράγει συνεχώς νέους επιστήμονες που διακρίνονται στο πεδίο των φιλολογικών σπουδών.
    Μην υποβαθμίζετε άλλο τις κλασικές σπουδές στην Ελλάδα! Ενισχύστε το ελληνικό στοιχείο στις παραμεθόριες περιοχές, ιδίως στην Κομοτηνή, μια πόλη όπου η αγαστή σύμπλοια δύο πολιτισμών αποτυπώνεται με έναν μοναδικό τρόπο στους φοιτητές που σπουδάζουν εκεί τη φιλολογία.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 21:19 | Φωτεινή Μανιά

    Σχετικά με το άρθρο 9
    Το παρόν νομοσχέδιο το μόνο που θα πετύχει είναι να βλάψει το καθ’ όλα υγιές Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και σε καμία περίπτωση δε θα ενισχύσει το Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών.
    Στην προσπάθειά σας να ενισχύσετε τη Θράκη, βλάπτετε τη Θράκη.
    Κατά την απόπειρά σας να αναδείξετε το Δ.Π.Θ., ζημιώνετε το Δ.Π.Θ.
    Σε καμία άλλη χώρα δεν καταργήθηκε Τμήμα Φιλολογίας της εθνικής γλώσσας.
    Πώς θα προβάλουμε το ελληνικό μεγαλείο αν καταργήσουμε τον σύνδεσμο με το ελληνικό σχολείο;
    Να αποσυρθεί τώρα το άρθρο 9.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 20:56 | ΛΕΥΚΑΔΑ

    Το τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα έχει κλείσει και εκεί υπάρχουν μόνιμοι Καθηγητές διορισμένα μέλη ΔΕΠ και θα μπορούσε εύκολα να λειτουργήσει μιας και είναι υπό κατασκευή και το νέο κτήριο στην παραλία στο κέντρο νεότητας.Επίσης ένα νέο καινοτόμο τμήμα όπως, Ψηφιακής Οικονομίας και Διαχείρισης Τουριστικών Λιμένων θα έδινε εξέλιξη και προοπτική στη Λευκάδα και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 19:41 | Maria

    Άρθρο 9:
    Η συγχώνευση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με τα υπόλοιπα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου θα επιφέρει πολύ μεγάλη σύγχιση στον επαγγελματικό τομέα. Επιθυμούμε την αυτονομία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας που έχει ήδη τις δικές του εξειδικεύσεις-κατευθύνσεις, οι οποίες μάλιστα ουδεμία σχέση έχουν με τις κατευθύνσεις των άλλων Τμημάτων. Η συγχώνευση των Τμημάτων αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη επαρκή και πλήρως καταρτισμένη εξειδίκευση του εκάστοστε αποφοίτου.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 17:53 | Δημήτριος

    Περί του άρθρου 9:
    Η συγχώνευση τριών Τμημάτων με εντελώς διαφορετική δομή και πρόγραμμα σπουδών, καθώς και η απουσία εξηγήσεων και βεβαιώσεων εξαφάλισης των δικαιωμάτων των αποφοίτων και της συνέχισης της ύπαρξης των διαφόρων επιστημονικών πεδίων που θεραπεύονται σε καθένα από αυτά καθιστούν το όλο εγχείρημα αντιεπιστημονικό. Ως απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας με παρουσία στο Τμήμα μέχρι και σήμερα ως Υποψήφιος Διδάκτωρ ζητώ, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, την απόσυρση του άρθρου 9, προτού αυτό αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την συρρίκνωση και το κλείσιμο και άλλων Τμημάτων θεωρητικών σπουδών ανά την επικράτεια.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 17:47 | Πασχάλης

    Με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε στο άρθρο 9 η συγχώνευση των τριών τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ; Με αυτή την απόφαση καταλύεται η διάκριση των επιστημονικών κλάδων και τίθεται θέμα περαιτέρω υποβάθμισης των κλασικών σπουδών – ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας – και της ελληνικής γλώσσας. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που θα αποφοιτούν από το νεοσύστατο αυτό τμήμα πόσο καταρτισμένοι επιστημονικά θα είναι; Τι θα πρωτοδιδάσκονται μέσα σε αυτό το τμήμα; Φιλολογία, ιστορία, εθνολογία, λαογραφία, ψηφιακές εφαρμογές και πότε θα προλαβαίνουν να ειδικεύονται σε έναν από αυτούς τους τομείς; Το τμήμα αυτό δεν θα είναι ούτε επιστημονικά, αλλά ούτε και πρακτικά βιώσιμο, διότι οι μελλοντικές φοιτήτριες και οι μελλοντικοί φοιτητές δεν θα επιλέξουν για τις σπουδές τους ένα τέτοιου είδους σύνθετο, μη ξεκάθαρο και ανομοιογενές τμήμα. Επίσης, με λύπη μου συνειδητοποιώ την προχειρότητα αυτού του νομοσχεδίου, καθώς δεν τέθηκε καθόλου υπόψιν, το άρτια διδακτικό, αλλά και ερευνητικό έργο που παράγεται καθημερινά στο τμήμα ελληνικής φιλολογίας. Αντιθέτως, αποφασίστηκε εν μια νυκτί – χωρίς καμία συζήτηση με το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό του ΤΕΦ- η μη βιωσιμότητά του και η συγχώνευσή του με το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και με το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών.
    Ζητάω λοιπόν, εκ μέρους των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων την απόσυρση του άρθρου 9. Η συγχώνευση δεν είναι η λύση.

    Μπαμπάτσικος – Μαλαμίδης Πασχάλης
    Μεταπτυχιακός φοιτητής ΤΕΦ ΔΠΘ

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 17:45 | Ιάσονας Κ.

    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. και αξίζει και πρέπει να διατηρηθεί ως έχει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκριθεί και να ψηφιστεί η συγχώνευση ενός τμήματος, που όχι μόνο θεραπεύει την ελληνική γλώσσα, δηλαδή την εθνική μας γλώσσα, αλλά και καταρτίζει μελλοντικούς Φιλολόγους με πλήρη και επαρκή γνώση πάνω στα διαφορά αντικείμενα της, όπως την Κλασική Φιλολογία (αρχαία ελληνική και λατινική γλώσσα και λογοτεχνία), τη Βυζαντινή Φιλολογία, τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, και τη Γλωσσολογία.
    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. έχει αποδείξει έμπρακτα την επιστημονική του αξία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κάτι που αντανακλάται εμφανώς από το ερευνητικό του έργο και την επιλογή του από πληθώρα φοιτητών, που το επιλέγουν ως επιλογή για τη φοίτησης τους.
    Η συγχώνευση του τμήματος απειλεί και απαξιώνει το αντικείμενο της Ελληνικής Φιλολογίας και το συγχωνεύει με μη σχετικά τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα. Τα προς συγχώνευση τμήματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους, αφού το καθένα εξυπηρετεί και καταρτίζει διαφορετικά γνωστικά αντικειμενικά.
    Η συγχώνευση επιβεβαιώνει την απαξίωση των ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ παράλληλα αποτελεί σοβαρή απειλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών της σπουδαστών, αφού τους στερεί έναν πτυχιακό τίτλο σπουδών «καθαρής» Φιλολογίας. Επιπλέον, βλάπτει μακροπρόθεσμα την παιδεία, αφού στερεί από μελλοντικούς της φιλολόγους, που θα κληθούν να διδάξουν, την επαρκή τους κατάρτιση από ένα αμιγώς φιλολογικό τμήμα.

    Το άρθρο 9 για την δημιουργία μιας μονοτμηματικής σχολής δεν πρέπει σίγουρα να ψηφιστεί αντιθέτως οφείλει να αποσυρθεί! Πρέπει επιτέλους να εισακουστούν τα αιτήματα μας, που τους τελευταίους μήνες δυνάμωσαν και δυναμώνουν προωθώντας τον δημοκρατικό διάλογο και την υπεράσπιση των σπουδών μας!

    Με σεβασμό και εκτίμηση,
    Απόφοιτος και νυν μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 17:27 | Ιάσονας Κ.

    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. και αξίζει και πρέπει να διατηρηθεί ως έχει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκριθεί και να ψηφιστεί η συγχώνευση ενός τμήματος, που όχι μόνο θεραπεύει την ελληνική γλώσσα, δηλαδή την εθνική μας γλώσσα τα Ελληνικά, αλλά και καταρτίζει μελλοντικούς Φιλολόγους με πλήρη και επαρκή γνώση πάνω στα διαφορά αντικείμενα της, όπως την Κλασική Φιλολογία (αρχαία ελληνική και λατινική γλώσσα και λογοτεχνία), τη Βυζαντινή Φιλολογία, τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, και τη Γλωσσολογία.
    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. έχει αποδείξει έμπρακτα την επιστημονική του αξία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κάτι που αντανακλάται εμφανώς από το ερευνητικό του έργο και την επιλογή του από πληθώρα φοιτητών, που το επιλέγουν ως επιλογή για τη φοίτησης τους.
    Η συγχώνευση του τμήματος απειλεί και απαξιώνει το αντικείμενο της Ελληνικής Φιλολογίας και το συγχωνεύει με μη σχετικά τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα. Τα προς συγχώνευση τμήματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους, αφού το καθένα εξυπηρετεί και καταρτίζει διαφορετικά γνωστικά αντικειμενικά.
    Η συγχώνευση επιβεβαιώνει την απαξίωση των ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ παράλληλα αποτελεί σοβαρή απειλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών της σπουδαστών, αφού τους στερεί έναν πτυχιακό τίτλο σπουδών «καθαρής» Φιλολογίας. Επιπλέον, βλάπτει μακροπρόθεσμα την παιδεία, αφού στερεί από μελλοντικούς της φιλολόγους που θα κληθούν να διδάξουν την επαρκή τους κατάρτιση από ένα αμιγώς φιλολογικό τμήμα.

    Το άρθρο 9 για την δημιουργία μιας μονοτμηματικής σχολής δεν πρέπει σίγουρα να ψηφιστεί αντιθέτως οφείλει να αποσυρθεί! Πρέπει επιτέλους να εισακουστούν τα αιτήματα μας, που τους τελευταίους μήνες δυνάμωσαν και δυναμώνουν προωθώντας τον δημοκρατικό διάλογο και την υπεράσπιση των σπουδών μας!

    Με σεβασμό και εκτίμηση,
    Απόφοιτος και νυν μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 17:26 | Παντελής Προμπονάς

    Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες, διδάσκοντες και διδάσκουσες, απόφοιτοι και απόφοιτες του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ απευθύνουμε με αυτό το ψήφισμα έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του για αναδιάρθρωση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ που λειτουργεί στην Κομοτηνή.

    Στο προοίμιο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με τίτλο: Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και συγκεκριμένα στο Μέρος Α’ Οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Άρθρα 1-12) προβλέπεται στο άρθρο 9 η μετατροπή της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών σε Μονοτμηματική Σχολή με την ίδρυση του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών που θα αποτελέσει προϊόν συγχώνευσης των υφιστάμενων Τμημάτων Ιστορίας & Εθνολογίας (ίδρ. 1990), Ελληνικής Φιλολογίας (ίδρ. 1993), Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (ίδρ. 2000).

    Το νέο Τμήμα προβλέπεται να χορηγεί δύο πτυχία το ένα υπό τον τίτλο: Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας και το δεύτερο υπό τον τίτλο: Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό. Τα λειτουργούντα Τμήματα, επιπλέον, θα πάψουν να δέχονται νέους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2025.

    Πρόκειται για μία κίνηση απαξίωσης και συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών σε ένα νομοσχέδιο που αφενός επιχειρεί να νομιμοποιήσει την αντισυνταγματική λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και αφετέρου, διά των συγχωνεύσεων με πρώην Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, μεγαλώνει και ιδρύει άλλες Σχολές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

    Έχει προηγηθεί η συστηματική απαξίωση της Σχολής, όπως και άλλων όμορων Τμημάτων, με την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και την τεχνητή συρρίκνωση των εισακτέων, με την χωρίς σχέδιο ίδρυση όμορων Σχολών και Τμημάτων σε άλλα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια, την υποβάθμιση των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων προκειμένου να εμφανίζεται με τη λογική του «ώριμου φρούτου» ότι η κυβέρνηση δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που εν πολλοίς αυτή και οι πολιτικές της δημιούργησαν.

    Η συγχώνευση που επιχειρείται:
    *Γίνεται σε αντιεπιστημονική βάση καθώς πουθενά στην Ελλάδα δεν υφίσταται συνύπαρξη στο ίδιο Τμήμα της Φιλολογικής Επιστήμης με την Ιστορία ή την Ανθρωπολογία. Προς τούτο μάλιστα υπάρχουν αρκετά ψηφίσματα διαμαρτυρίας από Τμήματα Φιλολογίας και επιστημονικούς φορείς Φιλολόγων.
    *Καταργεί εντελώς τις Σπουδές Περιοχών (Regional Studies) και τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακό επίπεδο γλωσσών των Παρευξείνιων χωρών από το ΔΠΘ.
    *Δημιουργεί ένα νέο Πρόγραμμα Σπουδών Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό το οποίο, εν πρώτοις, δεν αποτελεί αυτοτελή επιστήμη καθώς από τον τίτλο του δηλώνεται πως πρόκειται για διδασκαλία εφαρμογών. *Επιπλέον, σήμερα δεν υπάρχουν το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό, οι εργαστηριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, ούτε, μάλιστα, εντάσσεται στη στρατηγική του Πανεπιστημίου η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος.
    *Παρότι περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις για άλλα τμήματα και σχολές που συνενώνονται με όμορες τους, για τα υπό συγχώνευση Τμήματα της Σχολής όλες οι προβλέψεις σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης και οργάνωσης των προγραμμάτων, την κινητικότητα των διδασκόντων, τα επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν θολές και ασαφείς.
    *Δεν λαμβάνει υπόψιν πως τα όμορα υφιστάμενα Τμήματα είναι Τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (του Πανεπιστημίου Αιγαίου) ή Ιστορίας και Αρχαιολογίας με Τομέα Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
    *Συρρικνώνει τη θεραπεία των αντικειμένων Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο ΔΠΘ ενώ ταυτόχρονα ιδρύει ή μαζικοποιεί άλλες υφιστάμενες σχολές. Σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην οποία κατοικεί η μεγαλύτερη και αναγνωρισμένη μειονότητα της χώρας, στην οποία υπάρχουν σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις, στην οποία έχουν εγκατασταθεί μεταναστευτικοί πληθυσμοί, στην οποία καταγράφονται στρατηγικές επιβίωσης εθνοτικών ομάδων, στην οποία υπάρχουν πόλεις με πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν, στην οποία υπάρχουν μνημεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία λειτουργεί ένα σοβαρό Εθνολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Παιδείας κρίνει πως η έρευνα και η διδασκαλία για τα ως άνω ζητήματα περισσεύει.
    Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε πως η συγχώνευση δεν αποτελεί λάθος μόνο διότι «κλείνει» ουσιαστικά το Τμήμα που εμείς σπουδάσαμε, αλλά και διότι υποβαθμίζει συνολικά την επιστημονική, την ερευνητική και την πολιτισμική συμβολή των σπουδών αυτών στην περιοχή και δείχνει πως οι ιθύνοντες δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στη διαπολιτισμική κατανόηση, την συνύπαρξη και τον πλουραλισμό.

    Οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες, οι απόφοιτοι και οι απόφοιτες που υπογράφουμε το παρόν κείμενο ζητούμε:
    *Να διασφαλιστεί η αυτοτελής και αυτοδύναμη λειτουργία των Τμημάτων Ιστορίας και Εθνολογίας, Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και Φιλολογίας στο ΔΠΘ.
    *Εάν αποφασιστεί η μετονομασία της Κατεύθυνσης Εθνολογίας σε Ανθρωπολογία, όπως προτείνει το νομοσχέδιο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος όρος Κοινωνική Ανθρωπολογία κατ’ αντιστοιχία των ελληνικών όμορων πανεπιστημιακών τμημάτων.
    *Να γίνει σεβαστή η επιστημονική παράδοση της Ιστορίας, της Φιλολογίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην χώρα.
    *Να γίνει σεβαστή από το Υπουργείο Παιδείας η υπόδειξη του αριθμού των εισακτέων από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων των Φιλοσοφικών και Ανθρωπιστικών Σχολών.
    *Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ως μηχανισμός τεχνητής αποστέρησης εισακτέων από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
    Καλούμε:
    *Όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις Ιστορικών, Φιλολόγων, Κοινωνικών Ανθρωπολόγων και Λαογράφων να λάβουν θέση για το ως άνω ζήτημα.
    Τ*α όμορα Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων να προασπιστούν την παρουσία των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στα δημόσια πανεπιστήμια.
    Τ*ους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, απόφοιτους και απόφοιτες του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, να υπογράψουν το παρόν ψήφισμα το οποίο: θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα κατατεθεί ως σχόλιο στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, και θα αποσταλεί σε όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις και όλα τα όμορα πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας.

    Η λίστα των έως τώρα υπογραφόντων: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oha_vrKW6D8i32EM7XUasy83eAHMNZAl/edit?usp=sharing&ouid=103246485702011009220&rtpof=true&sd=true

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 17:20 | Ιάσονας

    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. και αξίζει και πρέπει να διατηρηθεί ως έχει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκριθεί και να ψηφιστεί η συγχώνευση ενός τμήματος, που όχι μόνο θεραπεύει την ελληνική γλώσσα, δηλαδή την εθνική μας γλώσσα, τα Ελληνικά, αλλά και καταρτίζει μελλοντικούς Φιλολόγους με πλήρη και επαρκή γνώση πάνω στα διαφορά αντικείμενα της, όπως την Κλασική Φιλολογία (αρχαία ελληνική και λατινική γλώσσα και λογοτεχνία), τη Βυζαντινή Φιλολογία, τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, και τη Γλωσσολογία.
    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. έχει αποδείξει έμπρακτα την επιστημονική του αξία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κάτι που αντανακλάται εμφανώς από το ερευνητικό του έργο και την επιλογή του από πληθώρα φοιτητών, που το επιλέγουν ως επιλογή για τη φοίτησης τους.
    Η συγχώνευση του τμήματος απειλεί και απαξιώνει το αντικείμενο της Ελληνικής Φιλολογίας και το συγχωνεύει με μη σχετικά τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα. Τα προς συγχώνευση τμήματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους, αφού το καθένα εξυπηρετεί και καταρτίζει διαφορετικά γνωστικά αντικειμενικά.
    Η συγχώνευση επιβεβαιώνει την απαξίωση των ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ παράλληλα αποτελεί σοβαρή απειλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών της σπουδαστών, αφού τους στερεί έναν πτυχιακό τίτλο σπουδών «καθαρής» Φιλολογίας. Επιπλέον, βλάπτει μακροπρόθεσμα την παιδεία, αφού στερεί από τους μελλοντικούς της φιλολόγους, που θα κληθούν να διδάξουν, την επαρκή τους κατάρτιση από ένα αμιγώς φιλολογικό τμήμα.

    Το άρθρο 9 για την δημιουργία μιας μονοτμηματικής σχολής ανθρωπιστικών επιστημών δεν πρέπει σίγουρα να ψηφιστεί, αντιθέτως οφείλει να αποσυρθεί άμεσα! Πρέπει επιτέλους να εισακουστούν τα αιτήματα μας, που τους τελευταίους μήνες δυνάμωσαν και δυναμώνουν προωθώντας τον δημοκρατικό διάλογο και την υπεράσπιση των σπουδών μας!

    Με σεβασμό και εκτίμηση,
    Απόφοιτος και νυν μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 17:19 | Georgios Tsomis

    Προωθώ τον σύνδεσμο ενός εξαιρετικού και εύστοχου άρθρου στην εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την Καθηγήτρια της Νομικής του Δ.Π.Θ. κ. Μαρία Γιούνη. το οποίο επιγράφεται:ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ «Η μεγαλόσχημη ενίσχυση του Δημοκριτείου αποδεικνύεται λοιπόν πως δεν είναι άλλο από χάντρες και καθρεφτάκια προς ιθαγενείς»

    Πηγή : http://www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/duth-corner/enischysi-tou-dimokriteiou-panepistimiou-kai-alla-paramythia/ ]

    Από αυτό το κείμενο παραθέτω το τμήμα εκείνο που αφορά στο άρθρο 9:

    «Ας δούμε όμως τον τρίτο πυλώνα των οργανωσιακών αλλαγών του νέου νομοσχεδίου, τη συγχώνευση και μετονομασία τμημάτων του ιδρύματος. Με το άρθρο 9 μια ολόκληρη Σχολή (Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών) υποβιβάζεται σε ένα μόνο τμήμα (άλλως: Μονοτμηματική Σχολή), στο οποίο συγχωνεύονται τρία ήδη λειτουργούντα τμήματα, και όπου στο εξής θα υλοποιούνται δύο διαφορετικά προγράμματα (!). Περίσσευε άραγε το δραστήριο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στη Θράκη και έπρεπε να καταργηθεί; Παρείχε μήπως σπουδές κατώτερης ποιότητας από τα υπό ενσωμάτωση τμήματα; Ήταν περιττή άραγε η λειτουργία του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στην Κομοτηνή, του μοναδικού τμήματος πανελληνίως που παρείχε αυτό τον κλάδο σπουδών; Μήπως θα έπρεπε να ενισχυθούν αντί να ενωθούν με το καταξιωμένο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας για να δημιουργήσουν μια τερατογένεση με τον τίτλο «Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών»; Ως γνωστόν, οι Ανθρωπιστικές Σπουδές (Humanities) αποτελούν παγκοσμίως μια ξεχωριστή επιστημονική κατηγορία με διαφορετικούς κλάδους, που με τη σειρά τους περιλαμβάνουν πολλά επιμέρους γνωστικά αντικείμενα, τα οποία κανείς πουθενά δεν διανοήθηκε να πετσοκόψει. Πώς θα προλάβουν οι μελλοντικοί απόφοιτοι του τμήματος «Ανθρωπιστικών Σπουδών» μέσα σε τέσσερα έτη να αποκτήσουν επαρκή και στέρεη επιστημονική γνώση και στην Φιλολογία, και στην Ιστορία και στην Ανθρωπολογία, όταν οι συνάδελφοί τους σε όλο τον κόσμο μελετούν ξεχωριστά τα τρία αυτά αντικείμενα; Αλλά η επιστημονική γνώση, αν και κατ’ εξοχήν προορισμός του Πανεπιστημίου, παραδόξως δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου. Όπως σε κανένα σημείο δεν προβλέπεται η ουσιαστική ενίσχυση του ΔΠΘ με διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό και με υλικοτεχνικές υποδομές. Διότι, ας μη γελιόμαστε, μόνον αυτή η ενίσχυση θα κρατήσει στα πόδια του το ΔΠΘ και θα επιτρέψει την εκπλήρωση της ακαδημαϊκής αποστολής του Πανεπιστημίου, καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής. Όπως τονίζεται στην ιδρυτική πράξη του, η λειτουργία του Δημοκριτείου, το οποίο φέτος γιορτάζει τα πενήντα χρόνια του, εξυπηρετεί πέραν των ακαδημαϊκών και εθνικούς σκοπούς. Αλλά οι εθνικοί σκοποί, μαζί με την επιστημονική γνώση, βρίσκονται πλέον καταχωνιασμένοι σε κάποιο ξεχασμένο συρτάρι του Υπουργείου. Και αγνοείται τελείως η καίριας σημασίας για την πατρίδα μας γεωγραφική θέση του ΔΠΘ.»

    «Ας μην ανησυχούν όμως οι Θρακιώτες για τις σπουδές των παιδιών τους. Ίσως κάποια ιδιωτικά («μη κερδοσκοπικά» πάντως) παραρτήματα πανεπιστημίων γειτονικών χωρών να προσέλθουν εδώ για να καλύψουν τα κενά και, γιατί όχι, να ανταγωνιστούν και τα ήδη υπάρχοντα, διαχρονικά εγκαταλελειμμένα από την πολιτεία, τμήματα του ΔΠΘ.»

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 17:13 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

    Άρθρο 9.

    Η συγχώνευση των τριών τμημάτων, στην οποία είμαι αντίθετος, φαίνεται να εντάσσεται στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος. Αυτό, δεν μπορεί ν’ αποτελεί κανένα κριτήριο για μια συγχώνευση εκπαιδευτικής φύσεως. Η μελέτη, λοιπόν, για αυτή την συγχώνευση πού βασίστηκε και με ποιά εκπαιδευτικά κριτήρια ελήφθη; Επιπλέον, απορροφάται η σχολή θετικών επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου χωρίς τμήμα μαθηματικών, αυτό πού οφείλεται; μήπως αντιδρά το τμήμα των πολιτικών μηχανικών του ΔΠΘ;
    Αλέξανδρος Τσίγκας
    Αν. Καθηγητής ΔΠΘ

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 16:47 | Χριστίνα

    Αίτηση Άρσης του άρθρου 9:
    Μια τέτοιου είδους συγχώνευση θα αποτελούσε άδικη υποβάθμιση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας , το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας ( Π.χ. από τα επτά Φιλολογικά Τμήματα της χώρας το 2023 ήρθε τρίτο σε αριθμό εισαχθέντων φοιτητών, μετά τα αντίστοιχα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. και της Πάτρας.) Θα οδηγούσε σε επιστημονική , ακαδημαϊκή και συνάμα εκπαιδευτική απαξίωση του Τμήματος Φιλολογίας Δ.Π.Θ. , το οποίο μέσα στην πάροδο των ετών λειτουργίας του έχει αποδείξει καταφανέστατα το υψηλό επίπεδό του , τόσο μέσω της παραγωγής επιστημονικής γνώσης, όσο και μέσω της εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 16:40 | Χριστίνα

    Αίτηση Άρσης του άρθρου 9:

    Μια τέτοιου είδους συγχώνευση θα αποτελούσε άδικη υποβάθμιση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας , το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας ( Π.χ. από τα επτά Φιλολογικά Τμήματα της χώρας το 2023 ήρθε τρίτο σε αριθμό εισαχθέντων φοιτητών, μετά τα αντίστοιχα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. και της Πάτρας.)
    Θα οδηγούσε σε επιστημονική , ακαδημαϊκή και συνάμα εκπαιδευτική απαξίωση του Τμήματος Φιλολογίας Δ.Π.Θ. , το οποίο μέσα στην πάροδο των ετών λειτουργίας του έχει αποδείξει καταφανέστατα το υψηλό επίπεδό του , τόσο μέσω της παραγωγής επιστημονικής γνώσης, όσο και μέσω της εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 16:37 | Κωνσταντίνα

    Αίτηση Άρσης του άρθρου 9:

    Μια τέτοιου είδους συγχώνευση θα αποτελούσε άδικη υποβάθμιση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας , το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας ( Π.χ. από τα επτά Φιλολογικά Τμήματα της χώρας το 2023 ήρθε τρίτο σε αριθμό εισαχθέντων φοιτητών, μετά τα αντίστοιχα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. και της Πάτρας.)
    Θα οδηγούσε σε επιστημονική , ακαδημαϊκή και συνάμα εκπαιδευτική απαξίωση του Τμήματος Φιλολογίας Δ.Π.Θ. , το οποίο μέσα στην πάροδο των ετών λειτουργίας του έχει αποδείξει καταφανέστατα το υψηλό επίπεδό του , τόσο μέσω της παραγωγής επιστημονικής γνώσης, όσο και μέσω της εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 16:28 | ΕΥΑΓΓΕLIA ΤΣΙΓΚΑ

    Άρθρο 9.

    Θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεσή μου σχετικά με την συγχώνεση των τριών τμημάτων που αναφέρονται στο άρθρο αυτό. Η ευρύτερη τάση συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών σπουδών και επέκτασης των θετικών σπουδών δεικνύει πράξη χωρίς την γνώση της θεωρίας. Ιδρύεται, λοιπόν, θετική σχολή στο Δημοκρίτειο και συγχωνεύονται τα τμήματα της ανθρωπιστικής. Αυτό, θα επιφέρει στο μέλλον την έλλειψη υπόβαθρου και ιδεών για την υπόστηριξη οποιαδήποτε εργασίας (σας παραπέμπω στο παράδειγμα του Θαλή όταν τον κατηγόρησαν ότι η γνώση και η θεωρία δεν προσφέρει χρήματα. Προέβλεψε μετά από μελέτες ότι η επόμενη χρονιά θα ήταν πολύ βροχερή και ενοίκιασε όλες τις αποθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν να πολλαπλάσιάσει τα χρήματά του και να απαντήσει ότι η πράξη χρειάζεται την θεωρία για να εφαρμοστεί, ή για να γεννήσει νέες ιδέες).
    Ως απόφοιτη των δύο τμημάτων από τα τρία και με μαθήματα από το τρίτο, πιστεύω ότι η συγχώνευση και με αυτόν τον τρόπο, μόνο προβλήματα θα φέρει παρά θα επιλύσει. Από τα επαγγελματικά δικαιώματα μέχρι τον δύσκολο αλλά απαραίτητο διαχωρισμό της τέχνης από τον πολιτισμό. Πώς φαντάζεται η χώρα μας τον πολιτισμό χωρίς την ελληνική φιλολογία να διδάσκεται αμιγώς και διακριτά;
    Στη σύγχρονη εποχή, οι φιλόλογοι χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις ακόμη και από τον Λευκό οίκο ως σύμβουλοι για τις στρατιωτικές και μη επιχειρήσεις της Αμερικής και άλλων κρατών, οι ιστορικοί ασχολούνται με τα ταξίδια στο μέλλον και οι ειδικοί επιλύουν θέματα στην περίκλειστη Μαύρη θάλασσα και στο ταραγμένο περιβάλλον του Βαλκανικού χώρου, όλοι αυτοί, σήμερα, καλούνται να συγχωνευτούν. Όπως συγχωνεύται και ο δικός μας πολιτισμός στο διεθνές-παγκόσμιο περιβάλλον, ξεκινώντας από τέτοιου είδους πράξεις.
    Ευαγγελία Τσίγκα
    Σύμβουλος Διεθνών θεμάτων ΓΓΑ, Παρευξεινιολόγος (Ρωσσία), Φιλόλογος

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 16:26 | Κωνσταντίνα

    Αίτηση Άρσης του άρθρου 9:

    Μια τέτοιου είδους συγχώνευση θα αποτελούσε άδικη υποβάθμιση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας , το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας ( Π.χ. από τα επτά Φιλολογικά Τμήματα της χώρας το 2023 ήρθε τρίτο σε αριθμό εισαχθέντων φοιτητών, μετά τα αντίστοιχα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. και της Πάτρας.)
    Θα οδηγούσε σε επιστημονική , ακαδημαϊκή και συνάμα εκπαιδευτική απαξίωση του Τμήματος Φιλολογίας Δ.Π.Θ. , το οποίο μέσα στην πάροδο των ετών λειτουργίας του έχει αποδείξει καταφανέστατα το υψηλό επίπεδό του , τόσο μέσω της παραγωγής επιστημονικής γνώσης, όσο και μέσω της εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 16:23 | Τερψιθέα

    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποτελεί ένα τμήμα περήφανο, εξωστρεφές με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του και ποικίλες επιστημονικές δράσεις. Σε κάθε δραστηριότητα και ανάγκη το ΤΕΦ παρίσταται εκεί. Οι διδάσκοντες του τμήματος είναι άριστα καταρτισμένοι επιστήμονες φιλόλογοι με αμέριστη αγάπη και σεβασμό προς το αντικείμενο και προς τους φοιτητές τους.

    Ως αριστούχος απόφοιτη προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας δηλώνω την πλήρη και ολική αντίρρησή μου στη συγχώνευση τριών ανομοιογενών μεταξύ τους τμημάτων. Πρόκειται για μία ακόμη ξεκάθαρη υποβάθμιση και παραγκώνιση των κλασικών γραμμάτων, της Ελληνικής Φιλολογίας και της ακριτικής Θράκης. Φυσικά, οι ιθύνοντες γνωρίζουν τη δύναμη που εσωκλείουν τα κλασικά γράμματα γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς μοχθούν να περιορίσουν στο μέγιστο την πρόσβαση σε αυτά. Οι δεσμώτες, όμως, θα ανηφορήσουμε τη σπηλιά και θα βγούμε στο φως. Θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας με όποιο κόστος.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 16:19 | Τερψιθέα

    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποτελεί ένα τμήμα περήφανο, εξωστρεφές με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του και ποικίλες επιστημονικές δράσεις. Σε κάθε δραστηριότητα και ανάγκη το ΤΕΦ παρίσταται εκεί. Οι διδάσκοντες του Tμήματος είναι άριστα καταρτισμένοι επιστήμονες φιλόλογοι με αμέριστη αγάπη και σεβασμό προς το αντικείμενο και προς τους φοιτητές τους.

    Ως αριστούχος απόφοιτη προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας δηλώνω την πλήρη και ολική αντίρρησή μου στη συγχώνευση τριών ανομοιογενών μεταξύ τους τμημάτων. Πρόκειται για μία ακόμη ξεκάθαρη υποβάθμιση και παραγκώνιση των κλασικών γραμμάτων, της Ελληνικής Φιλολογίας και της ακριτικής Θράκης. Φυσικά, οι ιθύνοντες γνωρίζουν τη δύναμη που εσωκλείουν τα κλασικά γράμματα γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς μοχθούν να περιορίσουν στο μέγιστο την πρόσβαση σε αυτά. Οι δεσμώτες, όμως, πάντα θα ανηφορίζουν τη σπηλιά και θα βγαίνουν στο φως. Θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας με όποιο κόστος.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 16:19 | Κωνσταντίνα

    Αίτηση Άρσης του άρθρου 9:

    Μια τέτοιου είδους συγχώνευση θα αποτελούσε άδικη υποβάθμιση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας , το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας ( Π.χ. από τα επτά Φιλολογικά Τμήματα της χώρας το 2023 ήρθε τρίτο σε αριθμό εισαχθέντων φοιτητών, μετά τα αντίστοιχα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. και της Πάτρας).
    Θα οδηγούσε σε επιστημονική , ακαδημαϊκή και συνάμα εκπαιδευτική απαξίωση του Τμήματος Φιλολογίας Δ.Π.Θ. , το οποίο μέσα στην πάροδο των ετών λειτουργίας του έχει αποδείξει καταφανέστατα το υψηλό επίπεδό του , τόσο μέσω της παραγωγής επιστημονικής γνώσης, όσο και μέσω της εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 15:55 | Μαρία.Κ

    Άρθρο 9

    Πιστεύω πως συγχώνευση των τριών Τμημάτων σε ένα Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι επιστημονικά και ακαδημαϊκά ατεκμηρίωτη και αβάσιμη. Καταργεί τη διάκριση των επιστημονικών κλάδων, καθώς είναι αδύνατον οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του μελλοντικού αυτού Τμήματος να σπουδάσουν τρία διακριτά επιστημονικά αντικείμενα (φιλολογία, ιστορία και ανθρωπολογία). Επίσης, φοιτητές και φοιτήτριες ανησυχούν για αυτή την αλλαγή, διότι φοιτητές που εισήχθησαν στην Ελληνική φιλολογία Κομοτηνής,θέλουν το πτυχίου τους να γράφει ΕΛΛΗΝΙΛΗ ΦΙΛΟΛΟΓΊΑ και όχι να έχει κάποιο άλλο τίτλο. Επιπλέον, θεωρώ ότι είναι αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια συρρίκνωσης της Ελληνικής Φιλολογίας στην Ελληνική Επικράτεια και ειδικά στη Θράκη. Σε καμμία χώρα του κόσμου δεν καταργούνται τα Τμήματα της εθνικής γλώσσας και φιλολογίας, αντικείμενα τα οποία εξετάζονται στις γενικές εισαγωγικές εξετάσεις παγκοσμίως. Ακόμη και αν οι υποψήφιοι όλης της χώρας έπαυαν να επιλέγουν την Ελληνική Φιλολογία, δεν θα νομιμοποιούνταν καμμία Ελληνική κυβέρνηση να την καταργήσει για αυτονόητους λόγους.
    – Γιατί μετά από 30 χρόνια λειτουργίας που πλησιάζει το τμήμα, και παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική επιλεξιμότητα, να θέλετε να την καταστρέψετε;
    -Γιατί η απόφαση συγχώνευση των τριών Τμημάτων δεν αιτιολογείται από κανέναν επιστημονικό και ακαδημαϊκό λόγο;

    Προπτυχιακή Φοιτήτρια.
    Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 14:50 | Νικολέτα Αλεξανδρίδου

    Σχετικά με Άρθρο 9

    Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καταργεί ένα τμήμα αξιών όπως αυτό της Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Ένα Τμήμα που ήταν και είναι αρωγός στην πνευματική ζωή της Θράκης μέσα από διεθνή συνέδρια, εκδηλώσεις, εθελοντισμό που διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα από το έτος ίδρυσης και λειτουργίας του. Το ίδιο λυπηρό και για το προσωπικό του Τμήματος (μέλη Δ.Ε.Π., E.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικούς, Αφυπηρετήσαντα μέλη) που καθημερινά προσφέρει το έργο του ανιδιοτελώς στο Τμήμα και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αλλά αυτή την φορά οι φωνές του δεν ακούγονται.

    Είναι αναγκαία η ύπαρξη και η διατήρηση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

    Επομένως, ζητώ την απόσυρση του Άρθρου 9.

    Νικολέτα Αλεξανδρίδου
    Απόφοιτη Τμ. Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. &
    Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Π.Μ.Σ. του Τμ. Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 14:29 | Ευφημία Καρακάντζα

    Η συγχώνευση αυτή επιχειρείται να πραγματοποιηθεί με τελείως ασαφείς όρους χωρίς προγενέστερη ουσιαστική διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, και η οποία δεν φαίνεται να καθοδηγείται από καμία στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης. Επιπλέον, η συγχώνευση θα αποτελούσε εντελώς άδικη υποβάθμιση, καθώς το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας. Αντίθετα, το Τμήμα παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική επιλεξιμότητα, έχει να επιδείξει υψηλό επιστημονικό προφίλ των μελών του, και διακρίνεται από εξωστρέφεια και διεθνές προφίλ, αλλά και σύνδεση με την τοπική κοινωνία. Η συγχώνευση που επιχειρείται με Τμήματα που αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει και άλλα δημιουργώντας ένα υπερ-Τμήμα χωρίς σαφή ακαδημαϊκό προσανατολισμό και ταυτότητα.

    Ευφημία Καρακάντζα
    Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας
    Πανεπιστήμιο Πατρών

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 13:08 | Γρηγόριος Παπαγιάννης

    Μέρος Α΄ άρθρο 9
    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος έχει ζητήσει την απόσυρση του άρθρου 9.
    Στο πρόσφατο παρελθόν πριν το σ/ν/ βγεί στη διαβούλευση, έχουμε βιώσει:
    την πλήρη «αδιαφάνεια», απουσία επίσημης ενημέρωσης για αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα και καθοριστικά ως Τμήμα, την απόλυτη απουσία δια-λόγου, καθώς στις ελάχιστες συνομιλίες μας με τον κ. Πρύτανη, μόνο δεχόμασταν «μηνύματα» (ουσιαστικά ανακοίνωση ειλημμένων αποφάσεων!), ενώ οι δικές μας «θέσεις» απορρίπτονταν, χωρίς να έχουμε την διαβεβαίωση ότι προωθούνται προς το Υπουργείο.
    Σε προσπάθειά μας να λάβουμε γνώση της έκθεσης της ΕΘΑΑΕ που προτείνει στον Υπουργό την συγχώνευση των Τμημάτων της ΣΚΑΣ, είχαμε ως απάντηση την απόλυτη σιωπή.
    Σε ανοιχτή μας Επιστολή προς Πρωθυπουργό, Υπουργό ΠΑΙΘΑ, ΕΘΑΑΕ, Βουλή, Ακαδημία Αθηνών, Τύπο, Σύγκλητο, Τοπικές αρχές… το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: καμμία απάντηση από πουθενά!
    Τα ψηφίσματά μας, που τα στηρίζουν ομόφωνα όλα τα Τμήματα Φιλολογίας της Χώρας και οι φιλολογικές ενώσεις του Εξωτερικού αγνοούνται από την αλαζονική ελληνική Κυβέρνηση.
    Η απόλυτη απαξίωση! Η απροκάλυπτη προσβολή εις βάρος του Τμήματός μας συνολικά και του κάθε μέλους του προσωπικού ξεχωριστά!
    Πάρτε πίσω το επαίσχυντο άρθρο 9.
    Πάρτε πίσω όλο το αντισυνταγματικό σ/ν που θα τινάξει στον αέρα πρώτα το Δημοκρίτειο (παρόλο έχετε βαφτίσει το σχετικό μέρος «ενίσχυση, αναδιάρθρωση του Δ.Π.Θ»), μετά την Ανατ. Μακεδονία και τη Θράκη.
    Πάρτε πίσω το αντισυνταγματικό σ/ν που ανοίγει την πόρτα στα ιδιωτικά ΑΕΙ (βαφτίστε τα όπως θέλετε, δεν έχει σημασία) και θα αφαιμάξει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 12:48 | Γαβριήλ

    Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού περί συγχώνευσης των τριών Τμημάτων, ήτοι Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας, και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, έχει ταράξει συθέμελα την πανεπιστημιακή κοινότητα. Τόσο οι διδάσκοντες όσο και οι φοιτητές απορούμε με αυτή την απόφαση που επιβλήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος ή στοιχειώδης αιτιολόγησή της, μάλιστα όταν το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας, αλλά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας της Ελλάδας και ειδικά της περιφέρειας.

    Προσωπικά επιθυμώ να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου γι’ αυτή την εξέλιξη και ευελπιστώ ότι θα εισακούσετε τις ενστάσεις που εκφράζουν εδώ και μήνες οι φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και οι διδάσκοντες από τα Τμήματα Φιλολογίας των υπολοίπων ΑΕΙ της Ελλάδας μέσω αποφάσεων και ψηφισμάτων των συνελεύσεών τους και θα ανακαλέσετε την απόφασή σας, αποφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την υποβάθμιση του επιστημονικού αντικειμένου της Ελληνικής Φιλολογίας στο ΔΠΘ καθώς και την εικόνα αυθαιρεσίας ως προς τον τρόπο λήψης αποφάσεων.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 12:04 | Ιωαννίδου Χαρίκλεια Grace

    Σχόλιο στη Δημόσια Διαβούλευση για το: ΜΕΡΟΣ Α’ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ,άρθρο 9:Αναδιάρθρωση και μετονομασία της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Συγχώνευση Τμημάτων.

    Εντυπωσιακή η έλλειψη αιτιολόγησης αυτής της συγχώνευσης. Φανερή η σπουδή να κατατεθεί το άρθρο 9 ακόμα και στις λέξεις που επιλέγονται:

    Το Τμήμα που θα προέλθει από την ενοποίηση τριών ετερόκλητων Τμημάτων θα έχει δύο προγράμματα. Ένα εξ αυτών ονομάζεται πρόγραμμα «Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό». Οι Τέχνες προφανώς δεν ανήκουν στον Πολιτισμό, γι᾽αυτό αναφέρονται ξεχωριστά.

    Παραμένει άγνωστο ποιοι θα διδάξουν τις Ψηφιακές εφαρμογές και τις Τέχνες, μια που κανένα από αυτά τα Τμήματα δεν διαθέτει μέλη ΔΕΠ με αυτές τις ειδικότητες. Υπάρχουν κλασικοί φιλόλογοι, γλωσσολόγοι, λατινιστές, ιστορικοί, ανθρωπολόγοι, σλαβολόγοι, οθωμανολόγοι κλπ αλλά σίγουρα όχι μουσικοί, ζωγράφοι ή πληροφορικοί και μάλιστα ειδικευμένοι στις «Τέχνες και τον Πολιτισμό».

    Τα υπό συγχώνευση Τμήματα διαθέτουν διακριτά και αναγνωρίσιμα αντικείμενα. Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, με 130 εισαχθέντες φέτος (τρίτο μεταξύ των φιλολογικών Τμημάτων της Ελλάδας σε αριθμό εισαχθέντων) παράγει αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του: φιλολόγους που έχουν τα προσόντα, αλλά και τα δικαιώματα για να διδάξουν τη γλώσσα και λογοτεχνία της χώρας μας. Προφανώς αυτό κρίνεται περιττό και γι᾽αυτό θα διαλυθεί εντασσόμενο στο πρόγραμμα «Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας».
    Οι απόφοιτοι του προγράμματος αυτού θα είναι φιλόλογοι, ιστορικοί ή ανθρωπολόγοι και τί επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν; Θα διδάσκονται ελληνική η φιλολογία ή τουρκική, σλαβική ή ρουμανική, αντικείμενα του Τμήματος Παρευξεινίων Χωρών; Οι ανθρωπολόγοι που θα προκύπτουν από αυτό το ιδιόρρυθμο πρόγραμμα θα είναι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι ή φυσικοί ανθρωπολόγοι;
    Οι ίδιοι οι συντάξαντες το άρθρο 9, με το οποίο διαγράφονται διά μιας τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα, προφανώς δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την πρότασή τους. Πολύ περισσότερο όταν σε αυτά τα υπό διάλυση Τμήματα συμπεριλαμβάνεται και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, το οποίο επί τρεις δεκαετίες αποτέλεσε το στολίδι της Θράκης. Η θεραπεία των ελληνικών γραμμάτων στην ευρύτερη περιοχή απομένει πια αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης (Edirne), όπου υπάρχει πρόγραμμα σπουδών Νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Κάτι είναι και αυτό, αλλά δεν βοηθάει τους μαθητές της δικής μας χώρας να αποκτήσουν τα γλωσσικά εργαλεία που θα τους καθιστούσαν πιο ικανούς να κατανοούν τις εκφωνήσεις των μαθηματικών ασκήσεων για να τα πηγαίνουν καλύτερα στις εκθέσεις PISA.

    Για αυτά και άλλα πολλά το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. ομόφωνα πρότεινε την κατάργηση του άρθρου 9.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 12:04 | ΒΑΓΙΑ ΖΗΚΑ

    Άρθρο 9
    Η συγχώνευση των 3 τμημάτων σε ένα μπορεί να έχει αμφίβολα αποτελέσματα όσον αφορά την επιστημονικότητα, την ορθή λειτουργία του νέου Τμήματος αλλά και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ έχει πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και αναγνωρισμένο παγκοσμίως επιστημονικό έργο. Δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως ζήτημα αυτόνομης βιωσιμότητας. Αποτελεί ΠΥΛΩΝΑ μάθησης και πολιτισμού στη Θράκη μας, χαίρει πολύ μεγάλης αποδοχής και αναγνώρισης από την τοπική κοινωνία και στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε επιστημονική και επιμορφωτική προσπάθεια των συναδέλφων Φιλολόγων στην ακριτική μας περιοχή.
    Σε μια εποχή γενικότερης απαξίωσης των ανθρωπιστικών σπουδών η Ελλάδα, η κοιτίδα των ανθρωπιστικών αξιών, οφείλει να ενισχύει και όχι να υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης ανθρωπιστικής Παιδείας. Όταν λαμβάνουμε εμείς οι Έλληνες τέτοιες αποφάσεις, ας μην αναρωτιόμαστε μετά «Ποιος σκότωσε τον Όμηρο» (Hanson, V.D, Heath, J.(1999) WHO KILLED HOMER? THE DEMISE OF CLASSICAL EDUCATION AND THE RECOVERY OF GREEK WINDSOM. Μετάφραση: Καρακατσάνη Ρ. Αθήνα: Κάκτος).
    Ζητώ να αποσυρθεί το άρθρο 9 και να μην πραγματοποιηθεί η επικείμενη συγχώνευση των Τμημάτων της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ.
    Με εκτίμηση,
    Βάγια Ζήκα, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Έβρου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων ν. Ξάνθης

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 11:48 | ΠΑΓΩΝΑ

    Η συγχώνευση των τριών Τμημάτων σε ένα Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι επιστημονικά και ακαδημαϊκά αβάσιμη. Καταργεί τη διάκριση των επιστημονικών κλάδων, καθώς είναι αδύνατον οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του μελλοντικού αυτού Τμήματος να σπουδάσουν τρία διακριτά επιστημονικά αντικείμενα (φιλολογία, ιστορία και ανθρωπολογία). Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4957/2022, άρθρο 20, παρ. 3, «το Τμήμα αποτελεί τη θεμελιώδη ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος και έχει ως στόχο την προαγωγή ενός συγκεκριμένου πεδίου της επιστήμης». Αντίθετα με την κείμενη νομοθεσία, η προτεινόμενη συγχώνευση δημιουργεί ένα άθροισμα ανόμοιων επιστημών (φιλολογίας, ιστορίας και ανθρωπολογίας), που δεν μπορούν ως διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι να λειτουργήσουν ως επιμέρους κατευθύνσεις σπουδών.
    Δημιουργείται ασάφεια ως προς την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμἀτων των αποφοίτων στον κλάδο. Όλοι οι απόφοιτοι θα ανήκουν στον κλάδο των φιλολόγων; Μη φορτώνετε τα κακά της ΕΒΕ στις σχολές μας.
    Παγώνα Σμ.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 11:36 | Μαρία

    Θεωρώ απόλυτα λανθασμένη την επιλογή της συγχώνευσης των τριών τμημάτων, όπως αυτή δηλώνεται στο άρθρο 9, καθώς πρόκειται για διαφορετικές επιστήμες των ανθρωπιστικών σπουδών με διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό είναι εμφανές απο μία απλή ματιά στα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών των τμημάτων. Ξαφνικά περιπλέκονται τμήματα, ειδικότητες, κατευθυντήριες γραμμές και οδηγούνται απο την εξειδίκευση και υπεράσπιση του κάθε κλάδου απο το εκάστοτε τμήμα του σε ένα γενικευμένο χωρίς ξεκάθαρες απολαβές και αφαιρώντας απο τους ίδιους του φοιτητές την επιλογή και την ακριβή επαγγελματική αποκατάσταση. Φαίνεται να υποβαθμίζονται σκόπιμα τα τρία τμήματα και να χάνονται τα κίνητρα των σπουδαστών και των καθηγητών για την εξέλιξη των ανθρωπιστικών σπουδών και επιστημών. Καταλήγω λοιπόν, στην στήριξη πρότασης απόσυρσης του άρθρου 9 και ελπίζω στην καλύτερη διευθέτηση του ζητήματος, στην καλύτερη οργάνωση και εύρεση αποτελεσματικής λειτουργίας των σημαντικών αυτών τμημάτων ανθρωπιστικών σπουδών.
    Ευχαριστώ
    Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 10:36 | Ολγα

    Άρθρο 10 παρ. 5

    Το προσωπικό του πρώην ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που υπηρετεί στις πόλεις Καβάλας, Δράμας και στο Διδυμότειχο δεν είναι τοποθετημένο μόνο στα τμήματα που απορροφούνται από το Δημοκρίτειο. Υπάρχει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που είναι τοποθετημένος π.χ. στις Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού και Οικονομικών, Τεχνικών Υπηρεσιών, στα τμήματα Πληροφορικής, Βιβλιοθήκης, Φοιτητικής Μέριμνας κλπ.
    Το ίδιο ισχύει και για την περιουσία, τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις. Δεν ανήκουν στα τμήματα που απορροφούνται αλλά στους κόμβους ( ή Πανεπιστημιουπόλεις) Καβάλας, Δράμας και στο Διδυμότειχο. Στην ουσία αφορούν το πρώην ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ίσως έτσι θα έπρεπε και να αναφέρονταν.

    Με εκτίμηση

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 10:23 | Λάζαρος Σιμιτσής

    Διορθώσεις αρθ. 10: Δεν υπάρχουν «παραρτήματα» του ΔΙΠΑΕ, υπάρχουν τμήματα με έδρα στις πόλεις Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου, τα οποία προσαρτώνται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Όπου υπάρχει η λέξη «Παράρτημα» στο Νόμο πρέπει να αντικατασταθεί με τη φράση «πόλεις Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου».

    Επίσης δεν υπάρχει μνεία για τους διοικητικούς υπαλλήλους (μονίμους και με σχέση ιδιωτικού δικαίου) στις εγκαταστάσεις των ανωτέρω πόλεων, οι οποίοι ξεπερνούν τους 70 και οι οποίοι επίσης πρέπει να υπαχθούν διοικητικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
    Πρόκειται για υπαλλήλους τμημάτων όπως προσωπικού, φοιτητικής μέριμνας, μηχανογράφησης, οικονομικών, τεχνική υπηρεσία κλπ, επιφορτισμένους με την εύρυθμη λειτουργία των σχολών, τις προμήθειες υλικών, τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, την καθαριότητα, τη σίτιση και διαμονή των φοιτητών κλπ.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 10:17 | ΕΕΠ

    Άρθρο 10 Παράγραφο 5 – Πρόταση για προσθήκη:
    Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την απορρόφηση των νέων τμημάτων, το προσωπικό των κατηγοριών της προηγούμενης παραγράφου, το οποίο υπηρετεί με απόσπαση στις πόλεις Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δύναται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, κατόπιν αιτήσεώς του, να μεταταχθεί οριστικά.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 09:55 | Αναστασία Νικολάου

    άρθρο 9: τάσσομαι πλήρως ενάντια στη συγχώνευση των 3 σχολών της ΣΚΑΣ και προτείνω την απόσυρση του άρθρου. Τα επιστημονικά κριτήρια που καταδεικνύουν το παράλογο αυτού του άρθρου ήδη αναφέρονται σε προηγούμενα σχόλια.
    Καμία αναφορά δεν υπάρχει για το καθεστώς εργασίας του διδακτικού προσωπικού την επομένη της ψήφισης του ν/σ.
    Ένα μέτρο που λύνει το πρόβλημα του χαμηλού αριθμού εισακτέων σε όλες τις «καθηγητικές» σχολές είναι οι τακτικοί διορισμοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το ενδιαφέρον από τους υποψηφίους της Γ Λυκείου, γιατί θα ξέρουν ότι με το πτυχίο τους θα μπορούν να βιοπορίζονται και επίσης ανεβαίνει η ΕΒΕ, με αποτέλεσμα το γνωστικό επίπεδο να είναι υψηλότερο.
    Σε μία γεωγραφική περιοχή με τόσο σημαντικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες όπως η Θράκη η συγχώνευση των Τμημάτων αποτελεί καίριο πλήγμα για τον τόπο και τους κατοίκους της. Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί.

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 09:44 | am

    Οι προβλεπόμενες συγχωνεύσεις Τμημάτων πρέπει αν είναι πιο προσεκτικές, είναι ετερόκλητες και παραβλέπουν τα επιστημονικά και επιστημολογικά κριτήρια βάσει των οποίων οργανώνονται οι σπουδές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνώς.

    Ίσως θα έπρεπε σε προπτυχιακό επίπεδο να υπάρχει μεγαλύτερη ομοιογένεια σε ονομασίες σε οικογένειες τμημάτων, αλλά και σε γεωγραφική διασπορά. Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών δεν υπάρχει σε άλλο ελληνικό πανεπιστήμιο παρά μόνο ως σχολή.

    Πιθανόν υπάρχει διάθεσή ενοποίησης τους σε μονοτμηματικές Σχολές, όπως και παλιότερα ΠΧ λάθος ονομασία για το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Παν Πατρών.Σε όλη τα Πανεπιστήμια μέχρι σήμερα ονομάζονται Ιστορίας και Αρχαιολογίας ( με την λέξη «ΚΑΙ¨ ανάμεσα. Κατά παράδοξο τρόπο υπάρχει και το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ιδρύθηκε το 2019 (ΦΕΚ 70/7.5.2019, τ. Α, σύμφωνα με το νόμο 4610/2019).
    Όπως είναι γνωστό το ενωτικό [η μικρή οριζόντια γραμμή (-) ] τοποθετείται για να δείξει ότι δύο τμήματα μιας λέξης ή και δύο ολόκληρες λέξεις ενώνονται και αποτελούν ενιαία γλωσσική μονάδα (μία λέξη). Επίσης στα χ

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 08:50 | Α. Α.

    Το νομοσχέδιο, πέρα από τη νομιμότητα της υποβολής του, εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της ακαδημαϊκής αυτονομίας και ταυτότητας εντός των συγχωνευμένων τμημάτων, το εύρος και το βάθος των ακαδημαϊκών προσφορών, περιορίζοντας ενδεχομένως τη διεπιστημονική συνεργασία και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους φοιτητές, την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, την κατανομή πόρων, την ισοτιμία του πτυχίου με τα αντίστοιχα τμήματα, τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών/τριών, την ολοκλήρωση των σπουδών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών που φοιτούν ήδη στα υπό συγχώνευση τμήματα και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία επιδεικτικά αγνοούνται. Κυρίως, όμως, καταδικάζει σε μαρασμό το Τμήμα Ελληνικής Φιλόλογίας ήδη από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, γιατί ποιος άραγε θα επιλέξει να έρθει στην ακριτική Θράκη σε ένα Τμήμα από το οποίο σε δύο χρόνια δεν θα γνωρίζει ποιο θα είναι το πρόγραμμα σπουδών που θα παρακολουθεί, ποια επιστημονική αξία θα έχει το πτυχίο που θα αποκτήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ή ποια θα είναι η επαγγελματική του τύχη;

  • 15 Φεβρουαρίου 2024, 02:37 | Μαρία Κοψίδου

    Άρθρο 9.
    Η συγχώνευση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με τα τμήματα Ιστορίας-Εθνολογίας και το τμήμα Γλώσσας, φιλολογίας και πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών σε ένα τμήμα, γεννά σοβαρά ερωτήματα γύρω από την αξία του πτυχίου, της επαγγελματικής αποκατάστασης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Κατά τη γνώμη μου, η συγχώνευση αυτή δεν θα καταστήσει το νέο τμήμα αρκετά ελκυστικό προς τους νέους σπουδαστές, εξαιτίας αυτών των ερωτημάτων που προκύπτουν. Πώς γίνεται η κυβέρνηση να ισχυρίζεται την αναβάθμιση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, ενώ ταυτόχρονα καταργεί το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το μετατρέπει σε μία απλή κατεύθυνση; Να βρεθούν άλλοι τρόποι ενίσχυσης των τμημάτων, όχι με καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Να αποσυρθεί το άρθρο 9. ΟΧΙ στη συγχώνευση, ΟΧΙ στην κατάργηση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.

    Μαρία Κοψίδου
    Προπτυχιακή Φοιτήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 23:16 | Γιάννης

    Στο άρθρο 9 προχωράτε στην συγχώνευση τριών τμημάτων που καμιά σχέση δεν έχει το ένα με το άλλο και κυρίως η ελληνική φιλολογία με το τμήμα φιλολογίας παρευξείνιων χωρών. Το μόνο που θα καταφέρεται είναι πολύ απλά να βγαζεται πτυχιούχους, όσους το επιλέξουν σαν τμήμα γιατί μ αυτόν τον τροπο το υποβαθμίζετε τελείως, που δεν θα ξέρουν καν τι επαγγέλλονται.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 23:03 | ΕΛΕΝΗ ΠΕΡΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι σε μια εποχή κατά την οποία οι κλασσικές σπουδές συρρικνώνονται διεθνώς και ο όρος ‘κλασσικός’ τείνει να υποκατασταθεί από άλλους ‘άχρωμους’ όρους, όπως ‘ανθρωπιστικός’, ο αγώνας όλων μας θα έπρεπε να είναι οργανωμένος, στοχευμένος και πάνω απ’ όλα έντονος για την αναστροφή αυτού του κλίματος, καθώς έπειτα από λίγα χρόνια θα έχει ξεχαστεί τί μπορεί να περιλαμβάνει ο όρος αυτός με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Διότι προφανώς θα συνεπάγεται πολλά.

    Η προσπάθεια πρέπει να στραφεί οργανωμένα και επιστημονικά με τη συνδρομή κοινωνιολόγων, εκπαιδευτικών, γλωσσολόγων και όχι μόνο φιλολόγων στην έρευνα για την αξία των κλασσικών γραμμάτων όχι μόνο για την συνέχιση της μελέτης του κλασσικού πολιτισμού αλλά για την ανάδειξη της ωφέλειας που παρατηρείται στην συγκρότηση όσων έχουν σπουδάσει κλασσικές γλώσσες.
    Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πόσο καλύτερη επαγγελματική επίδοση μπορεί να έχει κάποιος των θετικών επιστημών όταν έχει σπουδάσει και κλασσικές γλώσσες. Η επιστημονική έρευνα αυτού του τύπου πρέπει να γίνει απροκατάληπτα και τα συμπεράσματα να μελετηθούν και να αποτελέσουν βάση για την περαιτέρω ενίσχυση του ανεξάρτητου κλάδου των κλασσικών γλωσσών και του κλασσικού πολιτισμού.

    Είναι μεγάλο λάθος η υπαγωγή του όρου ‘κλασσικός’ σε έναν ευρύτερο – ελαφρώς γενικότερου περιεχομένου – όρο που θα διευκολύνει όσους για πολλούς και ποικίλους λόγους θα υπονομεύσουν τα κλασσικά.

    Και πάνω απ’ όλα μην ξεκινήσει κάτι τέτοιο από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
    Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε. Ας είναι αυτό το Πανεπιστήμιο στο οποίο θα ξεκινήσει η ελληνική προσπάθεια για να επανέλθουν τα κλασσικά εκεί που ήταν για αιώνες.

  • 14 Φεβρουαρίου 2024, 21:20 | Παναγιώτα

    Άρθρο 9
    Το να συγχωνεύονται τμήματα του Δημοκρητείου τν ανθρωπιστικών σπουδών που δεν έχουν τις ίδιες επιστημονικές κατευθύνσεις αλλά τελείως διαφορετικές, να χανονται δικαιώματα επαγγελματικά και κυρίως να χάνεται η εκτίμηση για επιστημονική εξέλιξη του φοιτητή/τριας που κόπιασαι για να πάει με χαρά στο πανεπιστήμιο που επέλεξε, στο τμήμα που επέλεξε να μάθει το συγκεκριμένο αντικείμενο και ξαφνικά να του κόβονται τα φτερά και η όρεξη για εξέλιξη κοινωνική και επιστημονική είναι πολύ άδικο.
    Τόσο για τους προπτυχιακούς όσο και για τους μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες ζητώ την απόσυρση του Αρθρου 9 ώστε να καταστεί ομαλή λειτουργία των εν λόγω τμημάτων.

    Ευχαριστώ
    Μεταπτυχιακή φοιτήτρια